Page 1

Όλοι ίσοι Τα παιδιά του Α3 του 1ου Δημ. Σχολ. Γαζίου, 2012-2013, εικονογραφούν το παραμύθι της δασκάλας τους για το γράμμα «Λ» Κείμενο – επιμέλεια: Μαριλία Κωστάκη


ένε πως το λιοντάρι είναι ο αρχηγός των ζώων. Κουραφέξαλα! Είναι γνωστό ότι στην πολιτεία των ζώων δεν υπάρχει αρχηγός. Όλα τα ζώα είναι ίσα. Πού το έμαθα εγώ; Μα, μου το είπε ο Παραμυθάς! Όταν γλίτωσε τα ζώα από μια άσχημη φάρσα ενός ανόητου μάγου, που μπήκε στην πόλη των ζώων και έφερε τα πάνω κάτω κάνοντας τα μικρά ζώα μεγάλα και τα μεγάλα μικρά. Μετά το τέλος της αστείας αυτής περιπέτειας, όλα τα ζώα μαζεύτηκαν να ευχαριστήσουν τον Παραμυθά και τότε του τραγούδησαν «τον Ύμνο της Πολιτείας των Ζώων», που μου τον έμαθε κι εμένα να τον τραγουδώ. Να, πάει κάπως έτσι: «Κότες, πάπιες και αρκούδες, αετοί και πεταλούδες,

χήνες, φίδια και πουλιά και λιοντάρια δυνατά… Όλοι είμαστε ίσιοι εδώ και δεν έχουμ’ αρχηγό.

Όποιος θέλει να βρεθούμε κι ήσυχα εδώ να ζούμε

πρέπει να ‘χει καθαρή καρδιά, ν’ αγαπάει τα παιδιά.

Όλοι είμαστε ίσοι εδώ

και δεν έχουμ’ αρχηγό.»*

Δημήτρης Κηπαράκης: Η οικογένεια των λιονταριών


Αλλά το ότι δεν υπάρχουν αρχηγοί και όλοι είμαστε ίσοι, μπορεί να μας το βεβαιώσει και το ίδιο το λιοντάρι. Κάποτε, πριν από πολλά πολλά χρόνια, που κανείς δε θυμάται πόσα ήταν πια, ένα λιοντάρι είχε βγει για βόλτα με τη λιονταρίνα και τα λιονταράκια του. Τα μικρά έπαιζαν χαρούμενα και κυνηγιούνταν κάνοντας τρέλες, ενώ η μαμά τους τα πρόσεχε από λίγο πιο μακριά. Ο μπαμπάς τους, ο Λέων, είχε απομακρυνθεί λιγάκι και απολάμβανε το λαμπερό ήλιο και τις ομορφιές του δάσους.

Άννα Σαριδάκη: Η οικογένεια των λιονταριών


Μηνάς Λεμονάκης: Τα λιονταράκια κάνουν τρέλες


Ειρήνη Καλλέργη: Ο Λέων θαυμάζει τη φύση


Ξαφνικά, κυνηγοί εμφανίστηκαν στην περιοχή και η μαμά λιονταρίνα λαχτάρισε μην πάθουν κάνα κακό τα μωρά της. Τα μάζεψε, λοιπόν, άρον άρον και γύρισαν πίσω στη φωλιά τους. Όμως, ο Λέων είχε απομακρυνθεί αρκετά και δεν άκουσε τη λιονταρίνα που φώναζε τρομαγμένη.

Νίκος Αρβανιτάκης: Η λιονταρίνα φωνάζει στο Λέων


Βαγγελιώ Παχάκη: Η λιονταρίνα φωνάζει στο βασιλιά


Λίγη ώρα αργότερα, καθώς επέστρεφε, βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι κυνηγοί του είχαν στήσει παγίδα και, τελικά, τον έπιασαν. Όσο κι αν προσπάθησε ο Λέων να ελευθερωθεί, δεν τα κατάφερε. Οι κυνηγοί ήταν πανευτυχείς που είχαν καταφέρει να πιάσουν ένα τόσο όμορφο και μεγάλο λιοντάρι ζωντανό και σκέφτονταν τι θα μπορούσαν να το κάνουν, ώστε να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. «Πιάσαμε κοτζάμ βασιλιά!», καυχιούνταν μεταξύ τους, «Σίγουρα οι… υπήκοοί του θα πληρώσουν το βάρος του σε χρυσάφι!», έλεγαν και γελούσαν.

Γιώργος Φραγκιαδάκης: Η παγίδα


Μάνος Σαρχιανάκης: Ο Λέων στο κλουβί


Όσο κι αν βρυχήθηκε ο Λέων, όσο κι αν κλότσησε με δύναμη το κλουβί του, δεν κατάφερε να ελευθερωθεί. Κουρασμένος, καθώς ήταν, σταμάτησε να προσπαθεί να βγει από τη φυλακή του και κάθισε σε μια γωνιά με τα μάτια του κλειστά.

Αναστασία Ανδρουλάκη: Η φυλακή


Σοφοκλής Τουπής: Ο Λέων απογοητευμένος


Θα ήταν αρκετή ώρα έτσι, όταν τον πλησίασε ο Λούης, ο λαγός με το ξανθό, λείο τρίχωμα. -Βασιλιά μου; Πώς βρέθηκες εσύ, κοτζάμ λιοντάρι, σε τέτοια χάλια μέσα σε κλουβί;, του είπε με λαχανιασμένη φωνή. -Μου έστησαν ενέδρα οι άνθρωποι και με φυλάκισαν. Όσο κι αν προσπάθησα, δεν κατάφερα να τους ξεφύγω, απάντησε ο Λέων απελπισμένος. -Έννοια σου, βασιλιά μου! Θα τρέξω εγώ τώρα αμέσως και θα φωνάξω για βοήθεια τη βασίλισσα λιονταρίνα, τη λεοπάρδαλη με τα μελιά μάτια, τις πιστές σου λαφίνες και τους τολμηρούς υπασπιστές σου, τους λύκους. Όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε, μείνε ήσυχος.

Χαρούλα Χατζή: Ο Λέων παγιδευμένος


Γιάννης Παγωμένος: Ο Λέων και ο Λούης


Αγγελική Ναυπλιώτη: Ο Λέων στο κλουβί και οι κυνηγοί


Βασίλης Καλλέργης: Ο λαγός με το λιοντάρι


Έτσι κι έγινε. Ο Λούης έτρεξε σαν σίφουνας και ειδοποίησε τα ζώα της ζούγκλας ότι ο βασιλιάς τους πιάστηκε αιχμάλωτος. Εκείνα, άφησαν ό,τι έκαναν εκείνη τη στιγμή κι έτρεξαν όλα μαζί πίσω από το λαγό, που τους οδήγησε στο κελί του λιονταριού. Έπειτα, όλα μαζί, ανέλαβαν δράση. Οι λαφίνες εμφανίστηκαν πρώτες παριστάνοντας τα θηράματα, ταυτόχρονα οι λύκοι κύκλωσαν τους κυνηγούς, η λεοπάρδαλη γρύλισε θυμωμένα και απειλητικά και η λιονταρίνα με το λαγό πλησίασαν το κλουβί. Τα σχοινιά ήταν μεγάλα και σφιχτά δεμένα και η λιονταρίνα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να βοηθήσει. Έτσι, ανάλαβε πρωτοβουλία ο Λούης. Με τα σουβλερά του δόντια ροκάνισε τα σκοινιά και σε μερικά λεπτά ο βασιλιάς τους ήταν ελεύθερος. Έπειτα όλα τα ζώα μαζί κυνήγησαν τους κυνηγούς που, από την τρομάρα τους, το ‘βαλαν στα πόδια και… ακόμα τρέχουν!

Στέλιος Δερμιτζάκης: Τα ζώα όλα σε συνεργασία


Ειρήνη Καρουζάκη: Οι λύκοι περικυκλώνουν τους κυνηγούς


Λίγο αργότερα, ο Λέων δήλωνε ότι χρωστούσε χάρη στο Λούη και πως δεν ήθελε πια να είναι βασιλιάς κανενός. Είπε ακόμα πως όλοι θα ήταν ίσοι και κανένας δε θα εξουσίαζε κανέναν. Όλα τα ζώα της ζούγκλας συμφώνησαν και τότε το λελέκι σήκωσε το μακρύ του λαιμό και άρχισε το τραγούδι. Το συνόδευσαν πέντε ελέφαντες που έπαιζαν λύρες και δέκα πίθηκοι που έπαιζα καταπληκτικά τα λαούτα τους. Όλοι μαζί τραγούδησαν τον Ύμνο της Πολιτείας των Ζώων, που σας είπα παραπάνω και σφράγισαν τη συμφωνία τους με ένα λαμπρό γλέντι.

Μαριλία Κωστάκη * Νίκος Πιλάβιος, Ο Παραμυθάς, οι περιπέτειές μου, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Μαριλένα Σταματάκη: Τα ζώα όλα τραγουδούν


Ειρήνη Βλαχάκη: Το γλέντι των ζώων


1. Ανδρουλάκη Αναστασία 2. Αρβανιτάκης Νίκος 3. Βλαχάκη Ειρήνη 4. Δερμιτζάκης Στέλιος (στο εξώφυλλο) 5. Καλλέργη Ειρήνη 6. Καλλέργης Βασίλης 7. Καρουζάκη Ειρήνη 8. Κηπαράκης Δημήτρης 9. Λεμονάκης Μηνάς 10. Ναυπλιώτη Αγγελική 11. Παγωμένος Γιάννης 12. Παχάκη Βαγγελιώ 13. Σαριδάκη Άννα 14. Σαρχιανάκης Μάνος 15. Σταματάκη Μαριλένα 16. Τουπής Σοφοκλής 17. Φραγκιαδάκης Γιώργος 18. Χατζή Χαρούλα Η δασκάλα τους Κωστάκη Μαριλία

Όλοι ίσοι  

Το λιοντάρι αποφασίζει ότι δε θέλει να είναι βασιλιάς των ζώων και προτείνει να είναι όλοι ίσοι. Τα παιδιά του Α3 του 1ου Δ. Σχ. Γαζίου, 201...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you