Page 1

Α3 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου, 2012 – 2013

Ώρες πριν την Πρωτοχρονιά Τι συμβαίνει στο εργαστήριο του Αϊ-Βασίλη λίγες ώρες πριν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς; 16 παιδιά του Α3 εικονογραφούν το παραμύθι της δασκάλας τους για το γράμμα «Ω»

Κείμενο – επιμέλεια: Μαριλία Κωστάκη 14/12/2012


ραίες που είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Στολίδια, φωτάκια, δώρα, κάλαντα… οικογενειακές μέρες. Τα παιδιά τις χαίρονται πάντα περισσότερο. Περιμένουν τον Άγιο που φέρνει τα δώρα, τον Αϊ-Βασίλη. Όμως για να ετοιμαστούν τα δώρα και να προλάβουν να μοιραστούν εγκαίρως στα παιδιά όλου το κόσμου, στο εργαστήριο του Αϊ-Βασίλη, καιρό πριν, επικρατεί πανικός. Ξωτικά παραλαμβάνουν τα εκατομμύρια γράμματα που φτάνουν στο Βόρειο Πόλο από κάθε γωνιά της γης, τα αρχειοθετούν, τα καταχωρούν στις ωχροκίτρινες ταχυδρομικές θυρίδες που έχουν πάνω το όνομα κάθε χώρας κι από εκεί ο Αϊ-Βασίλης τα παραλαμβάνει, τα μελετά και κάνει αυτό που αιώνες τώρα ξέρει καλύτερα από τον καθένα: μοιράζει χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου.

Γιάννης Παγωμένος: Τακτοποιημένα γράμματα και δώρα


Οι τάρανδοι είναι έτοιμοι από καιρό. Καλοταϊσμένοι κι ευδιάθετοι περιμένουν κι αυτοί την ώρα που ο Αϊ-Βασίλης θα καθίσει στο έλκηθρό του και μαζί θα πετάξουν πάνω από ωκεανούς και βουνά για να μοιράσουν τα δώρα.

Μάνος Σαρχιανάκης: Οι τάρανδοι είναι έτοιμοι


Ένας μόνο τάρανδος είναι συναχωμένος και σε κακή κατάσταση, ο Ρούντολφ. Η κατακόκκινη μύτη του έχει γίνει ωσάν μήλο από το συνάχι. Το κακό όμως είναι ότι έχει κι έναν τρομερό πόνο στο δεξί του αφτί και το χειρότερο, από το αριστερό δεν ακούει καν! Μάταια του φώναζαν τα ξωτικά και οι νάνοι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη να προσέχει τα κρύα και να μην κάνει βόλτες στα χιόνια χωρίς κασκόλ και σκούφο. Εκείνος ξεσκούφωτος και χωρίς πανωφόρι έφτιαχνε όλες τις προηγούμενες μέρες χιονάνθρωπους στην αυλή του εργαστηρίου. Εμ, αυτά παθαίνει κανείς, όταν δεν προσέχει τον εαυτό του.

Μηνάς Λεμονάκης: Ένας τάρανδος είναι σε κακή κατάσταση…


Τι να κάνουν οι συνάδερφοί του τάρανδοι; Η μέρα της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και όλοι πρέπει να ‘ναι έτοιμοι και στις θέσεις τους. Μια και δυο, φωνάζουν τον ωτορινολαρυγγολόγο του Βόρειου Πόλου, που είναι εξειδικευμένος στα αφτιά ταράνδων, για να εξετάσει το Ρούντολφ. Μόλις ο γιατρός βλέπει τον αρρωστούλη αρχίζει να ωρύεται.

Στέλιος Δερμιτζάκης: Οι τάρανδοι ανησυχούν


«Τι σου έχω πει τόσες φορές, Ρούντολφ; Φτιάξε όσα χιονανθρωπάκια θες, παίξε με το χιόνι ώσπου να το ευχαριστηθείς, αλλά πάντα με το κασκόλ και το σκούφο σου! Αφού ξέρεις ότι έχεις ευαισθησία στα αφτιά! Κοίτα τώρα! Απέκτησες πάλι μια ωραιότατη ωτίτιδα!» και του χώνει στη μουσούδα ένα ωχρόλευκο μπουκαλάκι με ένα φάρμακο συμπληρώνοντας: «Δεκαοχτώ σταγόνες από αυτό σε κάθε αφτί για οχτώ μέρες. Και μην τολμήσεις να ξεμυτίσεις από το στάβλο!». Το ύφος του αυστηρό, δε σηκώνει δεύτερη συζήτηση. Ο Ρούντολφ ξεφυσά και ξεκινάει τη θεραπευτική αγωγή.

Ειρήνη Βλαχάκη: Ο γιατρός μαλώνει την τάρανδο


Οι υπόλοιποι τάρανδοι ανησυχούν τώρα πια για τα καλά και όλη την ώρα κοιτούν το μεγάλο ρολόι του εργαστηρίου που μετρά αντίστροφα ως την Πρωτοχρονιά. Θα προλάβουν;

Σοφοκλής Τουπής: Το μεγάλο ρολόι του εργαστηρίου


Τα ξωτικά εξακολουθούν να τυλίγουν δώρα σε ωριόπλουμα χαρτιά περιτυλίγματος. Δουλεύουν περισσότερο από ποτέ, ξεπερνώντας κατά πολύ το συνηθισμένο ωράριο εργασίας τους και όλο κοιτούν το μεγάλο ρολόι του εργαστηρίου. Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει. Σε λίγο ο Αϊ-Βασίλης θα φανεί στην πόρτα, θα ξεκρεμάσει από το καρφί το σάκο του και θα ετοιμαστεί για την αποστολή του.

Δημήτρης Κηπαράκης: Το εργαστήριο με τα δώρα


Όμως την αγωνία για την ώρα των δώρων δεν έχουν μόνο τα παιδάκια, οι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη και οι τάρανδοι. Την ίδια αγωνία έχει και το μεγάλο ρολόι του εργαστηρίου που έχει την υποχρέωση να μετράει δευτερόλεπτο δευτερόλεπτο αντίστροφα το χρόνο. Το ρολόι όμως αυτό δεν είναι πια και τόσο νέο. Κάνει την ίδια δουλειά χιλιάδες χρόνια τώρα και έχει πια κουραστεί. Τα γρανάζια του έχουν σκουριάσει και οι ωροδείκτες του δεν κινούνται πια με τόση άνεση. Έχουν γίνει αρκετά πιο αργοί. Έτσι, το μεγάλο, γέρικο ρολόι του εργαστηρίου έχει την αγωνία να μετρήσει σωστά το χρόνο και να μη χάσει ούτε λεπτό από το ραντεβού του με τον Αϊ-Βασίλη. Ξέρει όμως πως οι δυνάμεις του το εγκαταλείπουν.

Νίκος Αρβανιτάκης: Σε λίγο θα μπει ο Αϊ-Βασίλης


Ευτυχώς, τη δυσκολία του ρολογιού παρατηρεί ο Ρούντολφ. Χωμένος με τις ώρες στο κρεβάτι του και με το βλέμμα καρφωμένο στους ωροδείχτες νιώθει πως κάτι δεν πάει καλά με το μεγάλο ρολόι. «Ωχ! Όχι! Το ρολόι καθυστερεί και οι νάνοι δεν θα προλάβουν να ‘χουν έτοιμα όλα τα δώρα ως τα μεσάνυχτα. Τα παιδιά! Τα δώρα! Το έλκηθρο! Γρήγορα, κάτι να κάνω!», φωνάζει βραχνιασμένα.

Γιώργος Φραγκιαδάκης: Ο Ρούντολφ παρατηρεί το ρολόι


Ξεκρεμάει γρήγορα το μεγάλο ρολόι από τον τοίχο, φορά το ζεστό του σκούφο και το μάλλινο κασκόλ και βγαίνει στο δρόμο. Προχωρά αποφασιστικά προς το ωρολογοποιείο. Για καλή του τύχη, ο ωρολογοποιός είναι ακόμα πίσω από τον πάγκο εργασίας του και δουλεύει σκυμμένος πάνω από ένα ρολόι.

Άννα Σαριδάκη: Ο Ρούντολφ παίρνει το ρολόι…


Χαρούλα Χατζή: Ο Ρούντολφ πηγαίνει το ρολόι στον ωρολογοποιό


«Τελικά, μας ωφέλησε όλους η ωτίτιδά σου, Ρούντολφ! Έφερες το ρολόι εγκαίρως και γλιτώσαμε το κακό! Τρέχα τώρα γρήγορα πίσω γιατί η μεγάλη ώρα πλησιάζει.», λέει ο ωρολογοποιός και περνάει το διορθωμένο ρολόι στο λαιμό του αρχηγού των ταράνδων.

Ειρήνη Καρουζάκη: Ο ωρολογοποιός συγχαίρει το Ρούντολφ


Λίγα λεπτά πριν την Πρωτοχρονιά, ο Αϊ-Βασίλης μπαίνει στο εργαστήριο με το σακί του στον ώμο. Τα ξωτικά το γεμίζουν δώρα και οι νάνοι το φορτώνουν στο έλκηθρο. Ένα δυνατό «χο χο χο» ακούγεται στον αέρα και τα κουδουνάκια των ταράνδων γεμίζουν τον ουρανό με ήχους.

Ειρήνη Καλλέργη: Ο Αϊ-Βασίλης έτοιμος για τη μεγάλη νύχτα


Ο Ρούντολφ χαμογελά ευχαριστημένος που όλα πήγαν καλά και αυτή τη χρονιά και αφήνει το δικό του δώρο στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι του Αϊ-Βασίλη.

Μαριλένα Σταματάκη: Ο Ρούντολφ αφήνει ένα δώρο στον Αϊ-Βασίλη


Θέλει να του πει «ευχαριστώ» και να του προσφέρει κι εκείνου ένα δωράκι. Βγαίνει από το δωμάτιο και η ησυχία απλώνεται, επιτέλους, παντού. Μόνο από το κόκκινο κουτάκι ακούγεται ο ήχος ενός νέου ρολογιού χειρός να μετρά το χρόνο αντίστροφα ως την επόμενη Πρωτοχρονιά.

Μαριλία Κωστάκη

Αγγελική Ναυπλιώτη: Ο Ρούντολφ αφήνει ένα δώρο για τον Άγιο Βασίλη


Βασίλης Καλλέργης


1. Αρβανιτάκης Νίκος 2. Βλαχάκη Ειρήνη 3. Δερμιτζάκης Στέλιος 4. Καλλέργη Ειρήνη 5. Καλλέργης Βασίλης 6. Καρουζάκη Ειρήνη 7. Κηπαράκης Δημήτρης 8. Λεμονάκης Μηνάς 9. Ναυπλιώτη Αγγελική 10. Παγωμένος Γιάννης (στο εξώφυλλο) 11. Σαριδάκη Άννα 12. Σαρχιανάκης Μάνος 13. Σταματάκη Μαριλένα 14. Τουπής Σοφοκλής 15. Φραγκιαδάκης Γιώργος 16. Χατζή Χαρούλα

Η δασκάλα τους Κωστάκη Μαριλία


Ώρες πριν την Πρωτοχρονιά  

Τι συμβαίνει στο εργαστήριο του Αϊ-Βασίλη λίγες ώρες πριν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς; 16 παιδιά του Α3, του 1ου Δ. Σχ. Γαζίου, 2012 - 2013,...

Ώρες πριν την Πρωτοχρονιά  

Τι συμβαίνει στο εργαστήριο του Αϊ-Βασίλη λίγες ώρες πριν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς; 16 παιδιά του Α3, του 1ου Δ. Σχ. Γαζίου, 2012 - 2013,...

Advertisement