Page 1

België-Belgique P.B. 8890 MOORSLEDE BC 30599

Vzw MARIËNSTEDE Remi Dewittestraat 6 8890 Dadizele

Afgiftekantoor Moorslede 24° jaargang, nummer 5 Verschijnt driemaandelijks dec.— jan.— feb. 2012/13 P 702168


Mariënstede .................................................................................... 3 Kerst in Mariënstede ......................................................................... 3 Feest voor Gerda ........................................................................ 4 - 5 Pastorale werkgroep ................................................................. 6 - 7 Aan het werk ................................................................................... 8 Mailing werk voor de SMAK .............................................................. 8 Kaaspakketten 2012 .......................................................................... 9 Moet er nog kurk zijn? .............................................................. 10 - 12 Terug naar school? ......................................................................... 13 Begeleid Werk................................................................................ 14 Pieter steekt de handen uit mouwen ........................................ 14 - 15 Het ondehoud ................................................................................ 16 Even op zwier ................................................................................ 17 Het frietmuseum in Brugge ....................................................... 17 - 19 Naar Bellewaerde ............................................................................ 20 Winkelpoort ................................................................................... 21 Huisbereide cacaokoekjes ............................................................... 21 ‘t Vriebriekje ................................................................................... 22 Geen herfstblues bij onze vrijwilligers .............................................. 22 Het dagboek van … ................................................................ 23 - 26 De nieuwtjes-mix ........................................................................... 27 Een nieuwe douche ......................................................................... 27 Marnix en zijn buddy’s .............................................................. 28 - 29 Merci Friedel ............................................................................ 30 - 31 Wist je datjes? ....................................................................... 32 - 33 De nieuwe voordeuren .................................................................. 34 Even voorstellen............................................................................ 35 De wedstrijd ................................................................................... 36 Mariënstede - nieuwsjes ............................................................... 37 Verjaardagskalender ..................................................................... 38

2


Kerst in Mariënstede Vrijdag 21 december 2012 18.30 u: Kerstviering in de basiliek van Dadizele. Deze viering wordt verzorgd door de pastorale werking van Mariënstede. 19.30 u: “Wat er toen gebeurde…“ Een kerstconcert met woord en zang door Agnes Bruneel. Agnes Bruneel is een woordkunstenares uit Moorsele. Met haar optredens bezoekt en beroert ze alle uithoeken van Vlaanderen. In ”Wat er toen gebeurde …“ vertelt ze het aloude kerstverhaal, doorspekt met grappige bedenkingen en verrassende zijsprongetjes. Al vertellend en zingend kruipt Agnes in de huid van de hoofdrolspelers: Maria, Jozef, de engel Gabriël, de herders, de koningen, … Als toeschouwer volg je een bijzonder kerstverhaal. Emoties volgen elkaar snel op: ontroering, kippenvelmomenten, een glimlach, ... Dit is een kerstverhaal om niet te missen. Samen met haar 3 muzikanten brengt Agnes Bruneel liederen onder andere van Herman Van Veen en Willem Vermandere. Een beklijvende en unieke belevenis! Bezoek zeker ook eens de website van Agnes Bruneel. www.agnesbruneel.be Deze kerstvoorstelling gebeurt in samenwerking met het Davidsfonds, de KWB, de parochiale raad, de gezinsbond en koor Cantabile.

3


Feest voor Gerda Wie? GERDA! Wat? FEEST! Waarom? PENSIOEN!

Een boeket bloemen voor Gerda. Gerda werd feestelijk thuis opgehaald.

Christine speelt Gerda, wat grappig. Gerda wuift iedereen uit, tot ziens!

4

Lieve Volcke was er ook.

Daar hoort ook een cadeau bij.


5


Dankviering in beeld Er lagen 3 kruisen gemaakt van takken. (zie tekst hiernaast)

Tijdens het liedje “roosje mijn roosje� werden er bloemen op het kruis geplaatst.

6


Er stonden drie kruisen op Golgotha, bomen, weggehakt uit het levende bos; het kruis van dat domme ongeval het kruis van die slepende ziekte en het kruis van de dood. Bomen, zonder takken of twijgen; het kruis van het brute geweld het kruis van de armen, mensen zonder armen het kruis van de oorlog, die van elke stok een wapen maakt. Bomen, waarin geen vogels fluiten het kruis van de moedeloze machteloosheid het kruis van het slechte humeur het kruis van het vele kleine verdriet dat elk lied verbiedt. Er stonden drie kruisen op Golgotha, een kleine heuvel even buiten stad; daar waar mensen hun doden begraven daar waar mensen hun wonden likken daar waar mensen in eenzaamheid huilen. Er stonden drie kruisen op Golgotha, een kleine heuvel even buiten de stad: opdat niemand, die weg uit moet gaan ooit zou denken dat hij die weg alléén, heel alléén moet gaan, en opdat ieder weten zou: er is iemand die mij begrijpt er is iemand die bij mij blijft er is iemand die dit alles heeft doorstaan en mij naar leven en verrijzenis is voorgegaan. (E. Laridon)

7


AAN HET WERK

Mailing - werk voor de smak U hoorde het al eerder: We vinden het fijn om te werken voor andere organisaties in het smak atelier. 1 van die werken die we soms en vooral graag doen is mailing, moeilijk woord hé! We leggen het even uit:

Met z’n allen werken we enthousiast aan mailing - werk. Alle soorten van brieven of folders plooien we graag. In 2 of in 3? We doen alles op uw vraag. Later steken we die dan in een enveloppe. Is er een postzegel nodig? Dan kleven we die er ook op! Niets is ons teveel: tellen, sorteren, etiketteren, … hé dat is ons ding. Graag hadden we dus in de smak wat meer mailing! Dus als u iemand kent die mailing – werk kan uitbesteden: bel ons, schrijf ons, laat ons vlug iets weten. We staan paraat!

8

De smak


Kaaspakketten 2012 Op het ogenblik dat deze skoebidoe uitkomt, moet de tweede verkoop van de kaaspakketten nog gebeuren. Maar het staat nu al vast, het is terug een succes! Graag bedanken we de talloze vrijwilligers die ons hielpen om de kaaspakketten te verzorgen. We bedanken ook de (ongeveer) 1500 mensen die een kaaspakket van MariĂŤnstede kochten. De kaasmakers van MariĂŤnstede. Henk, Chris, Rik, Inge, Sander, Jean-Jacques

9


Moet er nog kurk zijn? Het kurkatelier verzamelt wijnkurken om ze te vermalen en om ze dan als ecologische isolatie te verkopen.

jtà {|áàÉÜ|x~ 2009

2006

2012

Mei 2006: Start van het kurkatelier in de Smak met een kurkvermaalmachine. De machine werd gesponsord door het Sinterklaasfonds. September 2006: Verhuis van het kurkatelier naar de bijgebouwtjes van huis 23 in de Moorsledestraat in Dadizele.

Januari 2009: Een tweede kurkvermaler die aangepast is voor rolstoelgebruikers wordt aangekocht. Sponsoring door Belgacom.

10

September 2012: Het kurkatelier draait op maximum rendement. De kurkvoorraad is echter enorm en er is meer vraag naar gemalen kurk dan wij kunnen aanbieden. Het kurkatelier verhuist naar een lokaaltje in de houtbewerking.


Zouden we geen kurk kunnen verzamelen in het huis van Cyriel?

Frederik, Pol en Gilbert (2 kurkvrijwilligers) kwamen met het voorstel om ook kurk te verzamelen in het huis van Cyriel. Zo gezegd, zo gedaan! Nu draait er een kurkmachine volle bak in het vroegere conciërgehuis. Op maandag en woensdagnamiddag gaat de kurkploeg samen met Rik naar het kurkhuis. Dan is er één grote ploeg aan het werk terwijl er assistentie is van verschillende vrijwilligers. Er wordt dan wat gebabbeld, gelachen en veel gewerkt.

11


De voorraad zakken met gemalen kurk groeit vlug aan. Nu kunnen wij heel wat meer kurkzakken leveren aan Peter Steen en “Wonen en Natuur�. Zij zijn content en wij zijn content. En meer moet dat niet zijn!

s illiger w j i r v e vele esteken d n a ank a dje to Met d s een han n die o kurkhuis. t in he

Pol, Gilbert , Gaby en

Eddy.

l lang . e e h n n nog en werke e p o Wij h te kunn n same

12


Terug naar school? Cindy, Bart en Lisa vertrekken op woensdag 17 oktober naar Kortemark. We moeten daar zijn voor een workshop in het Margareta Maria Instituut. Eerst voerde Koen ons naar Roeselare. Daarna namen we de trein naar Kortemark. In de school werden we goed ontvangen. Het was lekker eten: hutsepot. In de namiddag vertelden we in twee klassen over hoe we onze vrije tijd invullen. Bart zei iets meer over de VAD en het JOC en Cindy vertelde over haar turnlessen. We kwamen ook Sharon tegen, een nicht van Natalie. En Didier van De Kloef. We kregen als bedanking een bon om cd of dvd mee te kopen. Het was een leuke namiddag ! Cindy, Bart en Lisa.

13


Pieter steekt de handen uit de mouwen bij de firma Isiplast Er was nog een plaats vrij bij Isiplast. Carl van Isiplast zocht iemand om met een industriĂŤle machine de werkplaats proper te maken. Dit zou best gebeuren op vrijdag.

Isiplast is een firma die voorwerpen maakt in plastiek. Ze werken er met een 5 - tal mensen. Jurgen werkt er ook al een tijdje. Isiplast is in Dadizele. Het is niet ver van het containerpark en van het huis van Eric Couckhuyt.

Pieter en Carl

Er waren enkele mensen in MariĂŤnstede die dit werk graag zouden doen. Maar omdat ik nog geen begeleid werk deed en omdat ik geschikt was voor dit werk, mocht ik mijn proefperiode beginnen.

Pieter bij Isiplast

14


Op vrijdag 15 juni ging ik voor het eerst. Carl toonde mij hoe ik met de machine moest werken Ik begreep het goed. Ik moest buiten rond de werkplaats alles proper maken, daarna binnen.

Ik doe dit werk nu elke vrijdag. Ik ken de weg al goed en ga er te voet naartoe. Samen met Carl en Hilde heb ik nu mijn ‘afsprakennota’ gemaakt. Hilde komt nu en dan eens langs. We praten dan over hoe het gaat met het werk.

Ik werk daar heel graag. Ik heb een goed contact met Carl. Carl is de verantwoordelijke van het bedrijf.

Er is ook iets veranderd na het verlof. Ze hebben een grote put gemaakt om daarin een machine te plaatsen. Dat zal dienen om grote vormen in plastiek te maken. Ik ben benieuwd!

Pieter aan de machine

Grote voorwerpen nodig vandaag, ga dan naar Isiplast met je vraag!

Pieter

15


In Mariënstede zitten de mannen van het onderhoud nooit stil. Je ziet overal wel een hamer, een schilderborstel of een plank. Daardoor wordt het kasteel altijd een beetje mooier. Wij zetten voor 1 keer hun werk in de verf! Wat doen jullie hier eigenlijk? Jah, ons brood verdienen hé! We maken de gang proper en we maken een rokershoek , meteen maken we ook de doorgang achteraan het kasteel proper. Waarom moet er een nieuw plafond zijn? Dan kunnen we de buizen van de elektriciteit wegsteken. Dat is proper en als er iets kapot is, dan kunnen we er gemakkelijk nog aan. Hoe gaan jullie de rook tegenhouden? Dat gebeurt door een afzuiging. Een soort stofzuiger die lucht weg trekt naar buiten. Die buis loopt boven het dak van de administratie. Vroeger was de afzuiging in de gang, maar dat had niet zoveel zin; de rook bleef hangen. We weten dat Marc Vermeersch de kleuren niet gekozen heeft , maar wie dan wel? Ik ... (in overleg). Publieke ruimtes (dat is bijvoorbeeld de gang, de toiletten) proberen we in dezelfde kleur te schilderen. Kijk maar naar het wc in het dagcentrum. Daar is het ook zo. Gebruikers die hier wonen, kunnen wel de kleur kiezen van hun kamer.

16

Voila, we hebben weer iets bijgeleerd! En nu vlug verder werken aan de Skoebidoe …

g erk in de gan w t e h n a a n Koe


EVEN OP ZWIER Het frietmuseum in Brugge Met de voeding op uitstap naar het frietmuseum in Brugge. We leerden veel over de aardappel en de friet.

De aardappel is een knol. Er zijn 4000 tamme en 188 wilde aardappelsoorten. In vele Europese Westerse landen is de aardappel een basisvoedingsmiddel. Net als rijst, pasta en brood, is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten. De aardappel behoort tot de nachtschade familie net als de tomaat, de paprika en de tabak. De groene delen van de aardappel zijn giftig.

17


De geschiedenis van de aardappel De aardappel is vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. De eerste aardappelplant kwam uit Peru of Chili, dit in 1536. Sinds 2008 maken Chili en Peru ruzie over in welk van de 2 landen de aardappel zijn ware oorsprong kent.

Peru en Chili

In de 18e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C, werd de knol ook gebruikt om scheurbuik op lange zeereizen te voorkomen.

Enkele weetjes over de aardappel: De coloradokever is zeer schadelijk voor de aardappel. Het zijn vooral de vraatzuchtige larven die aan de bladeren vreten. Ze kunnen in korte tijd hele velden kaalvreten. Tegenwoordig zijn ze goed onder controle te houden. Bij de aardappeloogst werden vroeger ook de kinderen ingeschakeld. Tijdens die oogst bleven veel kinderen weg van de schoolbanken. Zo werd de herfstvakantie ingevoerd. De grootste aardappel woog 11 kilo. Aardappelen moet je donker bewaren, anders worden ze groen.

18


Hoe is de friet ontstaan? Ongeveer in 1680. De inwoners van Namen en Dinant hadden de gewoonte om te vissen in Maas en de kleine visjes te bakken. Tijdens de vorstperiode of bij gevaarlijke overstromingen, sneden de inwoners aardappelen in de vorm van kleine visjes die ze in olie bakten. Hoe maken we de beste frietjes? Snij de aardappel in frietstaafjes (niet te dun). Leg ze enkele minuten in koud water. Zo komt het zetmeel vrij en worden ze krokanter. De frietjes drogen. Voorbakken op160°. Doe niet te veel frieten ineens in het mandje, anders koelt het vet te vlug af. De frieten worden minder knapperig, doordat ze veel vet opgenomen hebben. Je bakt ze 4 tot 8 minuten. Ze mogen nog niet van kleur veranderen. Schud regelmatig, zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken. Leg een stuk keukenpapier in een kom. Laat de frieten uitzweten en ongeveer een half uur afkoelen. 2de bak aan 190°. Enkele minuten bakken tot ze goudkle urig zijn. NOG ENKELE WEETJES! * Pont-Neuf = grote en dikke frieten. Daar stond ooit de eerste frituur. * Luciferfrietjes = fijne frietjes. Ze worden ook “Franse frieten”genoemd. Let wel op!! Hoe fijner de friet, hoe vettiger. * Stro aardappeltjes zijn heel heel fijne frietjes (0,5 cm). Iemand in een restaurant in New York was erg boos, omdat hij te dikke frieten kreeg. De serveerster ging naar de keuken en sneed de frietjes ultrafijn. Zo zijn de chips ontstaan. Griet, Cindy, Jozefa, Marleen , Marie-Hélène,

Sabine,Dieter, Jean-Jacques en Els

19


Naar Bellewaerde Ik nam deel aan de kattenstoet in Ieper en kreeg voor de deelname een gratis ticket voor Bellewaerde. Ik nodigde Henk en Greet uit om mee te gaan naar het pretpark. Het was op een zonnige dag in september... We startten ons bezoek met de splash. Dit zijn boomstammetjes op een wilde rivier. Daarna gingen we naar de kevertjes. Henk zat ook op de boomerang en op de El Volador. Ik zit liever te kijken naar de mensen die op zo’n attracties gaan. ‘s Middags aten we onze picknick op. Henk at een pannenkoek als dessert. Daarna gingen we naar een 4D film over schildpadden. De schildpadden vertelden hun levensverhaal. 4D, dat betekent dat we ook het water en de wind voelden. We werden nat gesproeid tijdens de vertoning. Een raar gevoel was dat. De volgende attractie was El Torro, dit zijn stieren. Een draaimolen die supersnel draait. We stapten er dronken vanaf. De Radjarivier: de wildwaterbaan van Bellewaerde. Dat vonden we de leukste attractie van het park. Daarna gingen we naar de dieren: olifanten, giraffen, de leeuwen en de tijgers. Gelukkig zaten we op een treintje. We vaarden ook mee met de safaribootjes: op die manier zagen we nog andere dieren zoals de pelikanen, flamigo’s, kapucijnaapjes, … We stapten naar het piratenschip en de parachute: Henk vond deze attracties superleuk. Het magische Huis van Houdini is een spookhuis: we huiverden. Ondertussen was het al 18 uur, tijd om af te ronden. We aten samen nog een wafel. Het was een leuke dag, veel zon, niet teveel volk, zodat we bijna niet moesten aanschuiven. Mooie omgeving en vooral voor Henk heel veel spannende attracties.

20

Tot een volgende keer, Groeten, Henk, Greet en Danny.


Huisbereide cacaokoekjes Benodigdheden: 500 g licht gesmolten boter 2 koppen zuivere cacao * 1 kop rozijnen * 2 koppen gehakte noten (pecannoten, amazonenoten ongezouten pinda’s, amandelnoten cashewnoten etc. * 4 koppen suiker * 8 eieren * 2 koppen bloem, niet zelfrijzend, bruin of wit 1 zakje vanillesuiker * product te koop in onze winkel Bereiding: Roer het cacaopoeder onder de zachte boter. Roer er de vanillesuiker bij. Roer er de noten bij. Voeg de 4 koppen suiker toe en meng. Klop de eieren en schep ze onder het mengsel. Voeg de 2 koppen bloem toe en meng zorgvuldig. Giet het mengsel op een ingevette bakplaat, ter dikte van 1,5 cm. Bak de koek gaar in 20 minuten op 175 graden. Laat afkoelen. Snij met een mes in de gewenste stukken. Bewaar als ze niet dadelijk op zijn, in een blikken trommel.

21


Geen herfstblues bij onze vrijwilligers Een overzichtje van september/oktober

Sportatelier: Vrijwilligers gingen mee op bovenstaande sportuitstappen.

Vervoer: Op 57 van de 61 dagen brachten chauffeurs gebruikers naar hun bestemming.

Hulp in ateliers: Vrijwilligers boden ondersteuning in het tuinatelier, De Renne, SMAK en drukkerij

Op zaterdag en zondag kookten vrijwilligers in het kasteel.

Klusjes: vrijwilligers bedeelden de post binnen Dadizele. 800 kaaspakketten werden onder andere door vrijwilligers gemaakt. De dieren werden in het weekend gesoigneerd door vrijwilligers.

Vrijwilligers hielden de winkelpoort open op zaterdag en verzorgden een winkelstand op de verwendag van de bib in Moorslede.

22

Iedere woensdagavond gingen vrijwilligers wandelen met enkele bewoners van het kasteel.


EEN WEEK VAN ANTOINE EN NICOLE COGHE - WILLEMYNS (willekeurige week eind september) -----------------------------------------------------------------------------------------------A : Antoine N : Nicole Maandag Werken op het stadhuis te Menen ganse dag, tot 18u. Telkens ’s middags komen eten ten huize in Lauwe. Start om 9u met werken in het woonzorgcentrum te Lauwe. Een stresserende maar boeiende job. Over de middag wordt de pauze gebruikt om thuis vliegensvlug middagmaal te bereiden. We hebben het voorrecht om samen te kunnen eten en ondertussen wordt er gekeken naar het 1 uur journaal. Voor de afwas is er geen tijd meer, want het werk roept. Ik werk tot rond 18u. Met de fiets nog enkele boodschappen doen om dan rond 18.30u thuis te komen. Op maandagavond wordt er steeds verse groentesoep gemaakt, maar door de geplande vergadering is er daarvoor geen tijd. Vlug nog een boterham in de mond en weg naar de vergadering. 18u : beiden in vergadering met ecotuinteam Menen-Wevelgem. Rond 22u terug thuis, waar er dan nog een uurtje wordt gecocoond in de zetel en waar ondertussen de dagelijkse krant wordt gelezen. Dinsdag Werken op het stadhuis te Menen ganse dag met onder andere vergadering ‘intern overleg’. Ook steunverlening aan de toekomstige opvolgers. Om 18u : gaan zwemmen te Menen. Afwerken van wat administratie ten huize Weggevoerdenlaan. Nog wat TV kijken… Terug hetzelfde als op maandag: vergadering, bewoners bezoeken en allerhande onaangekondigde ‘brandjes blussen’. Vooraleer ik het besef, is het terug weer avond. Hetzelfde ritueel: samen avondmaal nemen, afwas doen en eindigen met de krant lezen: een zalig moment.

23


Woensdag Ganse dag werken op het stadhuis te Menen met afspraak om 10u met de nieuwe politiesecretaresse. Tijdens een stuk van de middagpauze: drink voor de verjaardag van een medewerkster. Verder drukke agenda in de namiddag. Om 17u30: Bramier met grote bosmaaier in delen van het bos gemaaid, dit tot de duisternis inslaat. Vandaag is het een speciale dag op het werk. De personeelsleden krijgen allemaal nieuwe beroepskledij. Vandaag is de pasdag. De aangestelde firma komt langs om bij iedereen de maten op te nemen. De kledij heeft een huiselijke stijl: er is keuze tussen een polo of een bloes met bijhorende broek. Een druk gedoe, maar plezant, want er zijn veel kleurencombinaties mogelijk. In de namiddag neem ik wat vrij. Er is in het huishouden wel altijd iets te doen. Rond 15.30u ga ik toch nog eens kijken of er geen problemen meer zijn met het passen. Het is een mooie avond, ik ga nog wat tuinieren, jonge frezeplanten uitplanten. Donderdag Werken op het stadhuis te Menen, op donderdag tot 18u30 ! Vergadering + lijst invullen voor het nieuwe systeem voor de stadsbegroting 2013. Na het avondeten pintje gaan pakken met Nicole in de sporthal Lauwe.

24

In de voormiddag heb ik vergadering in de centrale administratie van het OCMW, een overkoepelende vergadering met andere diensthoofden. Rond 11.45u wil ik al vertrekken, want om 13u moet ik in Wevelgem zijn waar ik ben ingeschreven in een cursus ‘creatief in en rond de woning’. Creatief zijn en met de handen iets doen dat ligt me wel. De lesgeefster toont de stukken die we zullen maken tijdens het eerste semester. Het is echt mijn ding!. Einde om 16.30u, dan toch nog naar het werk tot rond 18u. Vliegensvlug naar huis om te gaan sporten. Iedere donderdagavond ga ik lopen met een 3 tot 4 personen. Een traditie die nagenoeg al 20 jaar duurt, nadien moet er uiteraard nog een beetje nagepraat worden.


Vrijdag Werken op het stadhuis te Menen tot 15u30. Dieter gaan halen te Dadizele. Met Dieter een koffie (+ pannekoek voor Dieter) in een cafetaria, dit met een goede babbel over de voorbije week. Programma ook bepalen voor het komende weekend! Om 19u alle 3 uitgenodigd bij een familielid in Vlamertinge voor een etentje. In mijn agenda staat gepland dat ik zal werken aan de begroting 2013. In september moet de begroting worden voorbereid, een zenuwslopend werk, het behoort er nu éénmaal bij. Ik moet veel mails en telefoongesprekken beantwoorden. En ik moet nog veel andere zaken oplossen. Daardoor moet ik mijn planning aanpassen. Gelukkig is het in de namiddag stukken kalmer en kan ik toch nog in alle rust mijn denkwerk uitvoeren. Om 17.30u kan ik de werkweek afsluiten en reeds vooruitzien wat mij de volgende week te doen staat. Zaterdag Werken in de hof Weggevoerdenlaan: appels plukken, onkruid wieden… Dieter rijdt het gras af met de tractor. Hij doet dat heel goed… In de namiddag delege (afgevaardigde) voor de voetbalmatch van FC De Witte – Lietaer. Dieter weet nog niet of hij meegaat naar de voetbalmatch… maar uiteindelijk gaat hij mee met zijn moeder naar Kemmel, om de werken te ‘inspecteren’. Nog wat bureauwerk en computerwerk. Op zaterdag is voor mij ook een werkdag, zij het dan wel op een andere manier. Wassen, strijken, wekelijkse onderhoudsbeurt van de badkamer, geraniumstekken insteken, want het is september. Terug middagmaal klaarmaken, eten en afwas doen. In de namiddag ga ik nog iedere week naar mijn ouderlijke thuis. Rond 19u zijn we terug thuis en dan maken we er een gezellige avond van. Met een hapje en een drankje zetten we de avond in en waar het kan wordt er een kaarsje ontstoken. We nemen onze tijd om te eten en na het afruimen doen we wat we graag doen. Dieter kijkt uiteraard TV. Voor mij is dit in mijn zetel de reclames lezen en Toon zit nogal veel aan zijn bureau te werken tot … de voetbal wordt uitgezonden.

25


Zondag Nog wat administratief werk op den bureau ten huize, ook voor onze bijeenkomst van de 60-jarigen van Lauwe in november 2012… Als Voorzitter zullen we nog een bestuursvergadering plannen voor binnen een 10-tal dagen. Samen met Dieter de fiets van Dieter afhalen bij de fietsenhandelaar. De fiets werd eens grondig gecontroleerd. Om 11u30 een aperitiefje gaan drinken met Dieter in een taverne in Lauwe. Wat later eten op zondagmiddag… Wandelen met het ganse gezin naar den Kwaremont, voor de panoramawandeling…wondermooi.. Met natuurlijk tussenin een koffietje en zelfs voor sommigen een stuk taart. Zondag betekent voor mij een vrije dag, heerlijk! ’s Morgens naar de bakker gaan om sandwiches, ontspannen ontbijten en dan dingen doen die ik graag doe. Alhoewel ik ook de valies van Dieter alweer moet klaarmaken. Zondag is frietjesdag met biefstuk en lekkere salade uit de eigen groentetuin. GHE ? O C r e t ie lid......D s t n e m le ms Par tieker li a o la p V e w w u Nieu een nie n e n a a g komen ekomen ? lid s r e k ie t g lements r p a o Poli P k j s li n am schij ng) Vla e r t is waar s ( w nieu bben. 012, n e 2 e h i e t n h n ju c a o 0 v de foto p woensdag 2 n Brussel bez Hierbij e o rlement rafeerd gefotog et Vlaams Pa ij h waar w jes. COGHE t e e o n r i g o t n A Vele ieter en D , le o Nic

26


Een nieuwe douche Marc: Wij hebben eindelijk weer een nieuwe douche erbij voor de woondienst. Er zijn veel mensen die blij zijn met de nieuwe douche. Wij kunnen nu afwisselend een douche of een bad nemen. De douche is nu dicht bij de kamer van Marc. Ik moet nu niet meer ver tot aan de douche, zegt hij. De oude douche was klein en smal. Ik haperde altijd met mijn voeten tegen de muur. Nu is er meer plaats en ruimte. ’t Is gelijk een danszaal! Marc vraagt zich af: “Wanneer komt de opening”? Els Vandenbussche zou naar ’t schijnt in haar bikini onder de douche verschijnen… wij zijn in blijde verwachting!!! Jurgen: Ik vind de nieuwe douche mooi. Ik vind het ook leuk dat er hartjes op de tegels staan. Dan kan ik ze tellen. Chris Vervenne: Ik vind ze mooier en gemakkelijker dan de vorige. Didier: Ik vind de douche goed en ik vind de nieuwe lamp mooi. Hanna: De nieuwe douche is heel mooi. Er is veel plaats en ik vind vooral de badeendjes leuk .

Vele douchegroetjes vanuit de woondienst

27


Marnix en zijn buddy’s Nu we meer vrije tijd hebben, hadden wij het plan opgevat om die tijd in te vullen met vrijwilligerswerk en waarom niet bij onze buren. Dit kwam er vlugger dan verwacht. Het voorgestelde project “Getuigen voor een veiliger verkeer”, het pakkend verhaal van verkeersgetuigen die preventief werken om verkeersslachtoffers te voorkomen, sprak ons volledig aan. De mogelijkheid dat we het samen konden uitvoeren en vooral dat het klikte met Marnix na een eerste gesprek was een stimulans om eraan te beginnen. We vinden het fijn om de buddy’s van Marnix te zijn. De donderdag om 11u15 halen wij Marnix af in Mariënstede en zijn omstreeks 12 u in Dominiek Savio waar we de andere verkeergetuigen ontmoeten in het restaurant “zet je bie”. Er is een toffe sfeer tussen de 5 verkeersgetuigen en voor ons is het aangenaam om contacten te leggen met de andere buddy’s. Marnix heeft van de vijf verkeersgetuigen reeds de langste weg afgelegd. De begeleiding door Dominiek Savio met Geert en Hanne en de lector Heidi van KATHO/IPSOC is zeer goed. Wekelijks krijgen wij een opdracht om uit te werken in PowerPoint (situatie voor het ongeval, het ongeval, de revalidatie, huidige situatie). Van iedereen krijgen wij zeer goede medewerking om dit samen op te stellen. De nota’s van Niels ter voorbereiding van zijn eindwerk waren een goede basis. Ook de zus van Marnix, Jeanine, bezorgde ons informatie. Hilde en Karien volgen alles nauwlettend op.

28


Vrijdag 7 december is de eerste voorstelling voor de studenten ‘Bachelors in de orthopedagogie’ in de KATHO/IPSOC te Kortrijk. Zij zullen hun mening geven over de presentatie, zodat wij deze kunnen aanpassen in functie van het doelpubliek. Vanaf dan kunnen we naar de secundaire scholen trekken waar de 5de en 6de jaars studenten het beklijvende verhaal horen van een jongvolwassene die het slachtoffer werd van een verkeersongeval met een blijvende handicap tot gevolg. Vanaf januari 2013 zullen we met Marnix, waarvoor het niet altijd zo gemakkelijk is, beschikbaar zijn voor de scholen. Marnix, alvast bedankt voor uw openheid, medewerking en volledige inzet voor dit lovenswaardig project. Luc en Annemie.

Marnix en zijn buddy’s Luc en Annemie

29


Friedel was 6 jaar lang verantwoordelijke van de woondienst Kasteel. Nu zal ze geen verantwoordelijke meer zijn. Ze blijft wel werken in de woondienst. Iemand anders wordt nu verantwoordelijke van het Kasteel. De bewoners van het Kasteel laten dat niet zomaar voorbij gaan! Zij zeggen elk op hun manier:

Bedankt voor de 6 volle, gevulde jaren van goede begeleiding. Els O. Liefste

Friedel

Dank u voor de goede verzorging. Vele zoentjes van Wouter

Friedel, Dank u voor de vele jaren als verantwoordelijke. Je hebt dat goed gedaan. Griet

30

Friedel, Bedankt voor 6 jaar als verantwoordelijke en ik hoop dat de nieuwe het zo goed zal doen als jou. Ik ben blij dat je terug in de groep komt werken. Marc


Friedel, Bedankt voor de vele jaren zorg als verantwoordelijke. Jurgen

Friedel, Je hebt me altijd goed geholpen. Geert Decoene Friedel, Je bent hartelijk bedankt voor de vele jaren als verantwoordelijke op de woondienst. Groetjes, Hanna!

Friedel, Je was een leuke verantwoordelijke! We zullen u missen hier als verantwoordelijke op de woondienst! Cindy

Bedankt voor het vele werk dat je deed. Marleen Bedankt om verantwoordelijke te zijn voor ons. Groetjes, Dieter

Dank u voor alles wat je doet in Mariënstede! Geert Daems

Friedel, Bedankt voor de liefde die je gegeven hebt als verantwoordelijke op de woondienst. Groetjes, Ingmar Dombrecht

Merci om de “karoten te schrepen” Marie-Hélène

31


WIST JE DATJES

‌ de oud Brugge kaas die de gebruikers van de huizen en hun familie na de dankviering bij de koekestutjes kregen wel heel hard was om te snijden? De snijmachine botste tegen de muur, waardoor de helft van de tegeltjes van de keukenwand van de muur viel. Volgende keer smeerkaas...

‌ we een opendeurdag hadden voor de ouders / netwerk van de gebruikers van het kasteel en van het dagcentrum? Iedereen was heel blij om de werking in het dagcentrum eens te zien. Ze waren enorm onder de indruk.

32


… het dak en de goten van het kasteel in 2013 volledig vernieuwd gaan worden?

… er een nieuwe taak is in de bakkerij? Lieve zegt altijd Mathias tegen Sebastien (stagiair). Ze moet nu telkens 50 cent in de pot leggen als ze mist van naam. En met de pot gaan ze trakteren in de bakkerij.

… we in de renne bezig zijn met een project met papier maché en schoenen? Die schoenen kregen we uit de winkel van Leen Dubois.

… Lisa Clarysse niet meer in Mariënstede werkt? Ze werkte hier vele jaren en we zeggen dan ook oprecht: MERCI LISA!

… Griet Vercruysse de mensen die naar de kiné gaan herkent aan hun voetstappen?

… Kris Vercaemst tijdelijk het begeleid werk van Marnix overneemt in Leonidas? Dat is omdat Marnix volop bezig is met de opleiding tot verkeersgetuige.

… er onlangs 110 zakken kurk verkocht werden?

33


ANNIE

DAVE

ALINE

CARINE

NIEUWE VOORDEUREN

COLETTE

GEERT

ELS

HILDE

FREDDY

JACQUELINE

34 JURGEN

NADINE

KATRIJN

PATRICK


Ik ben Abdelhamid Selmi, maar de meeste mensen noemen me Hamid. Ik ben 17 jaar ik ben jarig op 10 maart. Ik heb 2 broers: 1 jongere broer van 15 jaar en een oudere broer van 23 jaar. Ik zit in het VTI deeltijds. Ik kom 3 x per week werken. Op woensdag, donderdag en vrijdag. Ik heb 5 jaar basket gespeeld in Roeselare. Nu ga ik gaan fitnessen in vision21. Ik kom hier 1 jaar werken. Ik ben vrijgezel Ik werk heel graag in MariĂŤnstede.

35


WEDSTRIJD Kleur deze tekening juist in. Wat zie je? Laat het ons weten! 1 = blauw 2 = bruin

3 = geel 4 = rood

5 = zwart

Naam: ……………………………………………………………………….… Figuur: …………………………………………………………………………

36

Stop het antwoord voor 7 januari 2013 in de skoebidoebrievenbus. Die vind je in de drukkerij. Succes! De winnaar van de vorige wedstrijd was: Patrick Allegaert Proficiat, jij mag een prijs komen kiezen in de drukkerij!


MARIËNSTEDE— MARIËNSTEDE—NIEUWSJES Met Mariënstede betuigen wij ons medeleven bij het overlijden van

Margriet Tanghe Schoonmoeder van Katelijn Van Isacker Andrea Van Belle Tante van Jurgen Vandewalle Raoul Verplancke Vader van Rika Verplancke

Wij melden u met veel vreugde de geboorte van

Nathan Sander Vansprundel is de fiere nonkel

Alexianne Jacqueline is de fiere groottante

Sam Kleindochter van Martien Larnout

37


VERJAARDAGSKALENDER 1

1

1

2

Dirk De Laere

3

Katrijn Vanden Berghe

FEBRUARI

JANUARI

DECEMBER 2

Nathalie Vandenbroucke

2

Ann Merlevede

3

Annelies Clarijs

4

4

3

5

4

5

6

5

6

7

Geert Decoene

6

Hilde Wolfcarius

7

8

7

8

9

8

9

10

9

11 Grietje Vandendriessche

10 Jurgen Vandewalle Hanna Soenens

12

Rik Dekyvere

11

13 14 Friedel Deleu Martine Buyssens

12 13

15 Alain Desmet

14 Didier Declercq

16 Albert Parmentier

15

17 Hannelore Boxoen

16

18

17 Annie Pattyn

19 Tania Pype

18

20

19

21 Brachim Wittouck

20

22

21

23 Anna Dedeene

22

24

23 Anne Grijspeerdt

25 Bianca Trappeniers

24

26

25

27 Ruben Louage

26

28

27

29

28

30 Wouter Vyncke Henk Craeymeersch

29

31

31 Danny Declercq

38

30

Pierette Ducoulombier

Rita Desmet

10 11 12 13 14 15 Jesse Gheysen 16 17 Rika Verplancke 18 19 20 Katrien Vermeersch 21 22 23 24 Jozef Hye 25 26 Geert Daems 27 28 29


Hof 't Klokhuis Johan Harrie, Marijke Verrue Vinkestraat 7 a 8554 Zwevegem - Sint Denijs T 056 45 79 20 hoftklokhuis@skynet.be

Hoofstraat 6 3793 Teuven tel 04/ 381 10 17 fax 04/ 381 11 88 info@hof-de-draeck.be www.hof-de-draeck.be

Kruiskouter 50 - 54 8510 Bissegem Tel +32(0)56 35 36 77 Fax +32(0)56 35 21 61 www.hippoleiedal.be

Meensestraat 93 8870 IZEGEM 051 / 30 43 45 www.vigo-shoes.be

GROENTEN FRUIT

CHRIS BUSEYNE

Scheutistenlaan 12 8500 Kortrijk Tel: 056 23 66 62 Fax: 056 25 93 49 E-mail: info@cvovivo.be

Strombonestraat 2A 8890 Moorslede - Slyps TEL. & FAX 056 / 50 50 51

Claude Descamps - Vermeirsch MAALDER alle bloemsoorten Specialiteit: tarwemelen Bruggestraat 514 8930 Menen Tel 056 / 51 11 18 Fax 056 / 51 65 57

Meensesteenweg 126 8890 Dadizele Tel: 00 32 (0)51 77 20 12 Gsm: 0496 / 940360 Fax: 00 32 (0)56 29 01 70 E-mail: info@vervo.be

39


Beverensestraat 68B 8850 Ardooie www.thuiszorgwinkel.be

Gestelhoflei 37 2820 Bonheiden tel: 32(0)15 56.01.56 fax 32(0)15 56.01.50 contact@albatros.be

Lageweg 64 8930 Menen Tel: 056 51 14 18 Hoeden op maat voor dames en kinderen Hoeden en petten voor heren DDD- Hoedenatelier - Daisy Decoene Menenstraat 66 8890 Dadizele tel.056/50.29.49 www.daisydecoene.be Open iedere namiddag of op afspraak zon-en feestdagen gesloten

Koolkampstraat 39b — 8830 Hooglede - Gits Tel. +32 51 230811— Fax +32 51 230860 Ieperleedijkstraat 1a 8650 Houthulst 058/28.70.56 0475/21.43.20 Info@deboot.be www.deboot.be

40

Driemastenstraat 5, St.-Eloois-Winkel tel: 056 / 50 43 75 info@altex.be

Karel de Ghelderelaan 2 8820 Torhout Telefoon +32(0)50 22 35 00 E-mail: info@kaasspeciaalzaak.be Algemene site: www.kaasspeciaalzaak.be Webwinkel: www.timskaas.be

Skoebidoe 5 - 2012  

Driemaandelijks tijdschrift van de vzw Mariënstede, Dadizele - jaargang 24 nummer 5