Page 1

-N OV È O BERTA

C OLUMN A PLE

DE

NOTÍCIES !!!

T O T E S

L E S

SECCIONS SEMPRE ,

DE

I

UNA

E X H A U S T I V A SEGONA B

L

A

PART C

K

M

DEL A

R

DIEMER !!!

P A R T I D E S , ANÈCDOTES , HUMOR I

MOLTES

COSES

MÉS !

N ÚMERO 9, N OVEMBRE 2013

B ENVINGUTS C OLUMNA O BERTA !!!

Columna Oberta

A


Sumari Editorial Club d’escacs Sant Martí Cartes des del Tres Peons Catalunya Escacs Club Rabiosa Actualitat de Peona i Peó Gràcies Acudits Publicitat + Calendari Kaypi La pedrera Russian Superfinals Rabiosa Actualitat Publicitat i Concurs PDR

3 4-5 6-9 10-13 14-17 18 19 20-21 22-36 37-47 48-61 62-69

Problemes amb... Coses de nens Racó del temps Ajedrez Espectacular Teoria de ràpides Contra

70-71 72-77 78-79 80 81-96 97

Director & Editor: Marc López Forn. Perspectiva: Guillem Subirachs Mancebo. Col·laboradors: Club d’escacs Sant Martí, Club d’escacs Tres Peons, Club d’escacs Peona i Peó, Catalunya Escacs Club,, Laura Capellades, MF Josué Expósito, Joan Regidor, Víctor Collell, Enric Garcia, Guillem Subirachs, Ilora Foroponova, MK Joan Xancó, Gabriel Beaskoa, Richard Guerrero, Peón de Rey. Contacte: Columnaoberta@gmail.com

Columna 2 Oberta


Editorial

Benvolguts lectors, estem en un moment crític, en un possible punt d’inflexió en la història. La crisis econòmica tant bestial que vivim (la més greu des de la Gran Depressió, i d’això ja fa anys) ha afavorit a l’alça del sentiment nacionalista català, prova irrefutable fou la espectacular cadena humana (es pot estar a favor o en contra, però el que no es pot fer és mentir ni menysprear els fets). I en aquest context es van prenent decisions polítiques que agradaran més o menys, però que van marcant les nostres vides. En aquest sentit, la novetat més remarcable per a nosaltres com a escaquistes fou l’assemblea de la Federació Catalana d’Escacs celebrada dissabte 19 d’octubre de 2013. L’Enric Garcia a Rabiosa Actualitat fa un excel·lent repàs. Talment excel·lents són les cròniques de Ricard Llerins; al següent enllaç podreu veure com descriu l’Assemblea en Ricard: http:// www.ajedreznd.com/2013/asambleaoct.html ¿Què més us presentem en aquest novè Columna Oberta? L’actualitat dels clubs que hi col·laboren, Tres Peons, Sant Martí, Catalunya i Peona i peó. Un anàlisi exhaustiu sobre totes les categories de l’europeu d’edats per en Víctor Collell, el mes de novembre del calendari tant bonic que ens quedarà al final de temporada, un final de partida vibrant de les Russian Superfinals per Gabriel Beaskoa, un nou concurs, ¿algú resoldrà els problemes que proposa en Guillem Subirachs? A coses de nens en Joan Xancó ens presenta algunes de les possibilitats que tenen els escacs encara d’evolucionar o practicar-se, i en Joan Regidor ens presenta una història encisadora, de les que doten de misticisme la història dels escacs, ja per acabar, en Josué continua analitzant el Blackmar Diemer per a que puguem passar-ho bé a ràpides! Moltes gràcies Salutacions cordials. Marc López Forn.

Columna 3 Oberta


Club d’escacs Sant Martí

Ricard Llerins Interclubs FM Caldes de Montbui: Després de dos anys en que no es va celebrar aquesta competició, el diumenge 13 de novembre de 2013 vam tornar a ser convidats a un encontre interclubs aprofitant la Festa major de Caldes de Montbuí. El recinte de joc va ser altre cop el magnífic espai Can Rius. Van participar a l’encontre 9 equips de 8 jugadors cada un, que van jugar tots barrejats, una sola partida de 75 minuts a finish. El Sant Martí havia guanyat les dos darreres competicions fetes allà, però aquest cop només va poder fer 2,5 punts quedant en el setè lloc, gràcies a les victòries de Carlos Fuentes i Sergi González per incompareixença i les taules de Luís Antequera. També van participar Ricard Llerins, Norberto Moreno, Jordi Sabater, Pilar Ramos i Lluís Casas. La competició la va guanyar el Caldes de Montbuí A amb 7,5 punts, seguit pel Montmeló amb 6 punts, encara que amb un jugador que no era seu i per la Paretana amb 5 punts. Cada jugador va ser obsequiat amb un fuet de regal.

Fins aviat. Ll.

Columna 4 Oberta


Club d’escacs Sant Martí

Columna 5 Oberta


Cartes des del Tres Peons

Joan Galceran Benvolguts amics: Diu un reconegut professional de l’esport “la meva vida està feta d’uns minuts de glòria i mils d’hores d’entrenament”. Es així, per arribar al cim en qualsevol esport cal dedicar-hi moltes hores d’entrenament, però, i aquest és el drama, aquestes hores tampoc t’asseguren que tindràs els minuts de glòria. El professional de l’esport empren la seva carrera amb molta il·lusió, pensant que ell podrà destacar i arribar al grup d’elit de la seva activitat, a mida que passa el temps, per la gran majoria d’aquestes persones, les perspectives es van reduint fins a procurar que el seu ofici li permeti dur una vida econòmicament passable, guanyar-se-la és complicat en qualsevol àmbit, a l’esport, a més de complicat es cruel, perquè hi han poques places amb retribucions acceptables, la lluita per ocupar-ne una es ferotge i l’èxit d’un és gairebé sempre sinònim del fracàs d’un altre. Si aquesta reflexió la situem als escacs del nostre país, el dramatisme guanya encara mes rellevància davant de les poques possibilitats econòmiques que troben els professionals. Es en aquest context on s’han de situar algunes situacions que s’han denunciat a través de la web AjedrezND, en les que de diferents formes s’han alterat presumptament els resultats de competicions importants. Haig de confessar que malgrat que aquesta mena d’actuacions son “vox populi” des de fa anys, veure-les escrites amb noms i cognoms em va escandalitzar, però la lectura de l’autobiografia de Viktor Korschnoi “El ajedrez es mi vida... y algo más” (Editorial Chessy) m’ha fet caure del cavall de la ingenuïtat.

Columna 6 Oberta


Cartes des del Tres Peons Explica el venerable GM com el GM Bronstein (a la imatge), li va confessar que al 1960 durant el campionat de la URSS, amb una posició avantatjosa, va fer conscientment una entrega falsa en la partida que jugava contra Geller i va abandonar. Ho va fer perquè s’havia adonat que al tauler del costat un altre GM, Krogius estava “regalant” vergonyosament la seva partida a Petrosian i no suportava que aquest, amb qui estava enemistat, quedés campió en solitari. El mateix Korchnoi confessa que al 1954 jugant un torneig internacional a Bucarest va arribar a la ronda final empatat a punts amb el GM Nezhmetdinov, aquest s’havia d’enfrontar amb el GM Furman que ja no tenia cap opció. Korchnoi li va parlar demanant que l’ajudés guanyant a Nezhmetdinov i com argument va utilitzar la promesa de que li donaria una part del seu premi si quedava campió. En aquesta última ronda, Furman va guanyar facilitant que Korchnoi –que havia entaulat ràpidament- fos el campió del torneig i ell s’embutxaqués una part del premi. Es la part fosca dels escacs, contra la que es molt difícil actuar per la impossibilitat de demostrar la intencionalitat d’una jugada feta damunt el tauler.

Columna 7 Oberta


Cartes des del Tres Peons Deixo la immensitat mundial i entro a Ros de Olano 9, on amb un cert retard en al calendari habitual degut a les obres que han afectat a la nostra sala de joc, el Tres Peons s’ha tornat a posar en marxa oferint tres tornejos oficials cada setmana. Els dimecres, el segon Memorial dedicat a Xavier Chavarria, home clau durant molts anys en el funcionament del nostre club-, es el torneig que s’ofereix a un quart de vuit de la tarda, en “horari infantil,” segons paraules d’un dels participants, les inscripcions han cobert les 111 places disponibles i s’hi ha aplegat 20 jugadors titulats! Dos GM, tres MI, sis MF, un CM (candidat Master) i vuit MC, es sens dubte un torneig difícil de guanyar. Els divendres han començat dos tornejos. A les sis de la tarda, l’Obert d’escacs de Base amb una participació de 34 nens, la més baixa de totes les edicions. Potser el torneig no resulta atractiu als joves jugadors? O es que hi ha pocs jugadors d’aquestes edats? El pare d’un nen m’explicava que a l’escola Sagrada Família s’han suspès les classes d’escacs perquè només eren quatre alumnes, el mateix va passar fa dos anys a l’escola Pia de Travessera-Balmes. Ens caldrà esperar que el projecte de la Federació i la Generalitat d’anar incorporant els escacs de manera reglada a les escoles vagi donant fruits, i sobreviure mentrestant a aquesta sequera de vocacions.

Columna 8 Oberta


Cartes des del Tres Peons L’altre torneig dels divendres és L’Obert Internacional Vila de Gracia que comença a les nou del vespre i es juga en dos grups. Amb tot aquest batibull de competicions procurem que els jugadors puguin escollir tant l’horari com el format (un o dos grups) perquè hi ha partidaris de les dues fórmules. Els defensors de fer el torneig amb grups segons l’Elo argumenten que quan es juga en un sol grup, les diferencies de nivell a la primera ronda es tan gran que rarament es produeixen resultats que afavoreixin al jugador fluix, -de fet a la primera ronda del Memorial Chavarria, a les 48 taules primeres, només en dos casos el jugador “inferior“ va guanyar i en un va fer taules- i fins i tot a la segona ronda, els quinze o vint primers jugadors del ranking inicial, encara tenen partides amb rivals als que superen en més de 200 punts d’Elo FIDE, això vol dir que els primers jugadors de la llista del ranking inicial comencen el torneig amb dos punts excessivament fàcils. Potser s’hauria de modificar el sistema Suís en el sentit de que els emparellaments en els grups dels mateixos punts es fessin amb el criteri de màxima proximitat d’Elo enlloc de dividir els jugadors en dos meitats enfrontant els primers de cada meitat, els segons etc. I acabo amb l’Assemblea de Clubs, que va decidir que aquest seran els últims tornejos setmanals que s’avaluaran per l’Elo FIDE –de moment- , ara que s’havia aconseguit que tots els jugadors en tinguessin... jo crec que aquesta decisió no tindrà transcendència per aquest tipus de competicions perquè d’una banda la gran majoria dels jugadors hi participen per practicar l’esport que estimen i de l’altra, perquè segurament no tindran alternatives on posar en joc l’Elo Internacional. De tota manera tindrem ben aviat oportunitat de comprovar-ho, quan al mes de gener l’Obert Tres Peons es posi en marxa.

fide

Columna 9 Oberta


Catalunya Escacs Club

Jordi Morcillo Actualitat del Catalunya Escacs Club Dies festius i temps d’opens La tornada de vacances, per a molta gent, esdevé un temps per a posar-se les piles. Qui més qui menys ja té en el seu horitzó el Campionat per Equips: alguns juguen poc o gens per no baixar elo, altres per recuperar-lo, altres simplement per agafar la forma... Els reptes cada any són més alts, i la temporada 2014 es presenta ben emocionant. Festa Major d’Hostafrancs: èxit de públic i triomf d’un habitual El passat dissabte 27 de setembre, el Casinet d’Hostafrancs va acollir les ràpides de la Festa Major del barri. Un torneig que normalment acollia una trentena de participants, enguany han estat 55 jugadors. Les vies per publicitar el torneig i animar la gent cada cop són més diverses i efectives (les xarxes socials, sense anar més lluny) i això fa que sigui més fàcil atraure jugadors. El torneig es va disputar per sistema suís a 9 rondes, amb ritme 3/2, que és el que es jugaria l’endemà a la Festa Catalana. L’especialista i número 1 del ranking, el MF Josué Expósito (Passió), va ser el guanyador indiscutible amb 8 punts, perdent només la darrera ronda, quan ja era campió. És el tercer triomf per a ell, que ja va vèncer en les edicions de 2010 i 2012. Segon va ser el MC local Felipe Vera, poc donat a les ràpides, però que va estar connectat en tot moment, i tercer un altre especialista, Norberto “Beto” Moreno (Sant Martí). Marc Petit, jugador de casa també, es va endur el tram de 2000, mentre que Miquel Molina (Barcelona UGA), es mostrava eufòric després de triomfar en el de -1850.

Columna 10 Oberta


Catalunya Escacs Club Dos moments emotius van presidir l’entrega de premis. El primer, l’entrega del trofeu Juan Antonio Herrero al millor veterà, Juan Domínguez (Jake). El propi Juan Antonio Herrero va fer entrega del trofeu: es tracta d’un dels jugadors amb més trajectòria al Catalunya i actualment el soci de més edat. El segon moment va ser l’entrega, per part del president Jordi Morcillo, del diploma que acredita Pau Juan com a Mestre Català. Sens dubte un reconeixement a una també llarga trajectòria – tot i la joventut- d’aquest jove de Sants.

Columna 11 Oberta


Catalunya Escacs Club Festa Catalana: gran actuació del Catalunya amb un equip de circumstàncies El Campionat de Catalunya de ràpides per equips no sol ser una competició que desperti massa interès en els primers taulers del club. Aquests, com els bons perfums, solen reservar-se per les grans ocasions: el per equips i, com a molt, la Copa Catalana. Així, el passat diumenge 28 de setembre, el Catalunya es va presentar a Sant Adrià amb els jugadors 6, 7, 8 i 16 de la temporada en curs: Jordi Morcillo, David Vigo, Alex Sáez i Alejandro Calderón. Tot i no ser massa especialistes a ràpides – llevat potser de Vigo- l’equip va fregar l’excel·lent amb una meritòria desena posició, amb 22,5 punts de 36 possibles, cedint només dues derrotes contra equips de Divisió d’Honor i infringint resultats contundents contra clubs de categoria similar. El Catalunya va fregar els dos trofeus reservats als millors de Primera Divisió, però la competència era cara i almenys vam poder dir que no només vam participar sinó que vam deixar una bona imatge.

Columna 12 Oberta


Catalunya Escacs Club Opens de tardor: posada a punt La presència dels jugadors del club als opens de tardor tampoc és gaire massiva, però alguns socis que han estat parats durant mesos tornen a l’activitat buscant el bon estat de forma de cara a la mare de les competicions, el Campionat per equips. A Cerdanyola, Alejandro Sáez intentarà per fi l’assalt a les normes de mestre català, jugant un tancat molt equilibrat amb jugadors a priori no massa superiors a ell. A pocs metres, David Vigo repeteix experiència a l’Open mirant de no allunyar-se dels llocs capdavanters. Ells dos també ens representen a l’exigent grup A del Territorial de Barcelona. On tenim més representació és a l’obert inter-setmanal del Tres Peons, el Memorial Xavier Chavarría, on set dels nostres participen amb diferents objectius. Potser entre aquests objectius ja no hi és el pujar elo FIDE. Recentment l’assemblea de la Federació Catalana ha aprovat que les llicències se separen i que no caldrà l’elo FIDE per seguir competint com fins ara. Veurem què passa, però veient opens com el Memorial Chavarría, que pengen el cartell de “complet” dues setmanes abans de l’inici, l’afició per les competicions està més que assegurada.

Columna 13 Oberta


Rabiosa Actualitat, Peona i Peó

Enric Garcia RABIOSA ACTUALITAT PEONA I PEÓ GRUP DE DIVISIÓ D'HONOR DE L'EQUIP PEONA I PEÓ "A" S'han sortejat els grups de Divisió d'Honor per aquesta temporada propera. El grup que li ha tocat a Peona i Peó és el següent: Peona i Peó A, Montcada, Foment Martinenc, GEVA Andorra, Figueres, Barcelona Uga, Lleida i Barberà. L'altre grup està format per Sant Josep de Badalona, Escola d'Escacs Barcelona, SCC Sabadell, CE Cerdanyola Vallès, Reus Deportiu, Tres Peons, Sitges, Sant Andreu.

Columna 14 Oberta


Rabiosa Actualitat, Peona i Peó "MERCATO DEL CLUB". PART 1. DAVID AYZA Torna "Mercato del club"; secció que vem abandonar fa temps, potser quan vem passar del Butlletí de Peona i Peó a secció de Columna Oberta . Donarem la benvinguda als nous fitxatges ja confirmats. En aquest numero comencem pel MC David Ayza, que jugava primer al CE Barceloneta, i les darreres temporades al CE Barcelona Uga; aquesta temporada li ha fet il·lusió jugar amb nosaltres a Divisió d'Honor. Entre els seus millors resultats destaca una 3ªposició al Campionat d'España de Ràpides. Serà un reforç molt important; benvingut a Peona i Peó!!. Hi haurà més fitxatges que analitzarem durant el proper numero.

Columna 15 Oberta


Rabiosa Actualitat, Peona i Peó FESTA CATALANA DELS ESCACS Tres equips del club han participat al Campionat de Catalunya de partides ràpides, durant la jornada de la Festa Catalana celebrada a Sant Adrià del Besós. El Peona i Peó C ha aconseguit una destacada actuació realitzant 18'5 punts, quedant 4art de la Primera Categoria. Durant la propera temporada serà un equip que militarà a la categoria Preferent. Els altres equips estaven realitzant un torneig notable, però va faltar rematar les dues darreres rondes, i al final es van quedar al marge de les primeres posicions. El torneig el va guanyar l'equip del Montcada. Durant el dinar i cloenda de l'acte l'Enric Masferrer va recollir el seu premi de tram aconseguit durant el Circuit Català.

Columna 16 Oberta


Rabiosa Actualitat, Peona i Peó CAMPIONAT DE CATALUNYA PER EQUIPS PER EDATS El cap de setmana de l'1 de Novembre comença aquest clàssic torneig a Vilaseca; el club com sempre participarà amb una nombrosa expedició de 7 equips i representants a quasi totes les categories. La temporada passada vem guanyar el Sub 8 i el Sub 12; i una tercera posició a Sub 14. Intentarem repetir un resultat com aquest. Molta sort a tothom!!. Foto: Expedició al Per Equips de Vilaseca la temporada passada.

Columna 17 Oberta


GrĂ cies

Columna 18 Oberta


Acudits

Columna 19 Oberta


Aconsegueix la teva samarreta amb motius escaquístics!! Escolleix un d’aquests dissenys i te l’estampem!!

De moment l’únic color disponible de samarreta és el blanc en les talles S, M, L, XL, XXL, XXXL. I si vols una samarreta amb un tauler d’escacs amb una posició concreta te la fem personalitzada! Per fer la demanda envieu un e-mail a kaypi64@gmail.com

Columna 20 Oberta


Columna 21 Oberta

Kaypi


La Pedrera

Víctor Collell La Pedrera (Escacs base) La pedrera (Escacs base) Finalitza el Campionat d’Europa d’edats. Rússia domina. Aquest passat mes d’octubre es va celebrar el Campionat d’Europa d’edats a Montenegro. Es van veure els millors jugadors joves de tot el món lluitant a l’lit dels escacs base. Hi va haver representació catalana i òbviament representació espanyola. Repassarem totes les categories en ambdós sexes, tant al masculí com al femení. Evidentment han dominat els països de l’est, bé s’han endut la majoria dels premis, però sobretot la Federació russa estarà realment satisfeta amb el joc dels seus joves i és que han tingut un domini aclaparador. Categoria sots-8. Victòria per a l’azerbaidjanès Aydin Elshan Suleymanli.

Campió.—Aydin Elshan Suleymanli. Azerbaidjan. Segon classificat.—Andrey Tsvetkov. (1804) Rússia. Tercer classificat.—Emil Aliyev Sanan. Azerbaidjan. En categoria femenina: Campiona.—Laura Czernikouska. Polònia. Segona classificada.—Eva Stepanyan. Rússia. Tercera classificada.—Maria Sovina. Rússia. Pel que fa a la representació espanyola: Raul Pérez Guerra (1325) va acabar en cinquanta-tresena posició amb un total de quatre punts (quatre victòries i cinc derrotes). Destaquem la seva victòria

Columna 22 Oberta


La Pedrera davant l’israelià Lior Musyuk. José García Molina (1209) va acabar en seixanta-setena posició amb un total de tres punts i mig (un empat, tres victòries i cinc derrotes). Destaquem la seva victòria davant el rus Alexandar Perov. No hi havia representació catalana en aquesta categoria.

Categoria sots-10. Victòria per al turc Kagan Aydincelebi. Campió.—Kagan Aydincelebi (1702). Turquia. Segon classificat.—Arseniy Nesterov (1858). Rússia. Tercer classificat.—CM David Garvilescu (1935). Romania.

En categoria femenina: Campiona.— Anastasia Vuller (1559). Israel. Segona classificada.—WFM Elizaveta Solozhenkina (1748). Rússia. Tercera classificada.—WFM Nurgyul Salimova (1849). Bulgària

Columna 23 Oberta


La Pedrera Pel que fa a la representació espanyola: Lance Henderson (1649) va acabar en quaranta-sisena posició amb un total de cinc punts (cinc victòries i quatre derrotes). Destaquem la seva victòria davant l’armeni Aleks Manukyan. Jonas Prado (1602) va acabar en setanta-cinquena posició amb un total de quatre punts (dues taules, tres victòries i quatre derrotes). Destaquem l’empat davant el rus Vasily Gagarin (1883). Pel que fa a la representació catalana: Víctor Álvarez Albiol (1557) del Foment Martinenc no va fer una mala actuació en aquest europeu. Va acabar amb quatre punts (quatre taules, dues victòries, tres derrotes) i va experimentar per primer cop la duresa d’un europeu. Destaquem la seva victòria davant el rus Valery Skatchkov (1750).

Columna 24 Oberta


La Pedrera Categoria sots-12. Victòria per a l’ucraïnès Viktor Matviishen. Campió.—Viktor Matviishen (2115). Ucraïna. Segon classificat.—FM Andrey Esipenko (2252). Rússia. Tercer classificat.—Van Nguyen Thai Dai (2176). Txèquia.

En categoria femenina: Campiona.—Polina Shuvalova (2021). Rússia. Segona classificada.—Ekaterina Goltseva (1787). Rússia. Tercera classificada.—Gabriela Antova (1712). Bulgària.

Columna 25 Oberta


La Pedrera Pel que fa a la representació espanyola: Juan Plazuelo (1962) va acabar en dinovena posició amb un total de sis punts (quatre taules, quatre victòries i una derrota). Destaquem la seva victòria davant l’1 del rànking el romanès Bogdan-Daniel Deac (2275). Adrián Galiana (1693) va acabar en vuitantadosena posició amb un total de quatre punts (quatre victòries i cinc derrotes). Destaquem la seva victòria davant el danès Jonas Bjerre (1792) i davant el letó Arsens Batashevs (1822). Mireya Represa (1780) va acabar en vint-i-novena posició amb un total de cinc punts i mig (un empat, cinc victòries i tres derrotes). Destaquem la seva victòria davant l’alemanya Rachela Rosenhain (1647). Ainhoa Ortín (1692) va acabar en quaranta-vuitena posició amb un total de quatre punts i mig (un empat, quatre victòries i quatre derrotes). Destaquem la seva victòria davant la turca Cigdem Onur (1631). No hi havia representació catalana en aquesta categoria. Categoria sots-14. Victòria per a l’holandès Jorden Van Foreest. Campió.—Jorden Van Foreest (2304). Holanda. Segon classificat.—Miguel Santos (2285). Espanya. Tercer classificat.—FM Aryan Tari (2426). Noruega.

Columna 26 Oberta


La Pedrera

En categoria femenina: Campiona.—Gunnay Mammadzada (2104). Azerbaidjan. Segona classificada.—Veronika Gazikova (2093). Eslovàquia. Tercera classificada.—Nela Pychova (1979). Txèquia.

Columna 27 Oberta


La Pedrera Pel que fa a la representació espanyola: Miguel Santos (2285), com sabem va acabar en segona posició amb set punts i mig de nou possibles (tres empats i sis victòries). Destaquem la victòria que va obtenir davant Igor Kudelya (2230). Iñi go López (2169) va acabar en quarantena posició amb cinc punts de nou possibles (cinc victòries i quatre derrotes). Destaquem la seva victòria davant el jugador d’origen anglès Akito Oyama (1990).

José Miguel González Capacete (1917) va acabar en setanta-quatrena posició amb quatre punts de nou possible (dos empats, tres victòries i quatre derrotes). Destaquem l’empat que va obtenir davant el segon del campionat, el seu compatriota Miguel Santos (2285) i la victòria que va obtenir davant el suís Davide Arcuti (2060). Héctor Laiz (1915) va acabar en trenta-sisena posició amb cinc punts de nou possibles (cinc victòries i quatre derrotes). Destaquem la seva victòria en la primera ronda davant el FM ucraïnès Evgeny Shtembuliak (2265). Alejandra Márquez (1720) va acabar en quaranta-sisena posició amb quatre punts i mig de nou possibles (un empat, quatre victòries i quatre derrotes). Destaquem la seva victòria davant la jugadora bosniana Tijana Babic (1571).

Columna 28 Oberta


La Pedrera Pel que fa a la representació catalana: Oriol Serra (1877) del Club d’escacs Gerunda va acabar en cinquanta-vuitena posició amb quatre punts i mig de nou possibles (un empat, quatre victòries i quatre derrotes). Destaquem l’empat que va obtenir a la primera ronda davant el xipriota Andreas Kelires (2189) i la victòria davant el noruec Johannes Haug (2061).

Categoria sots-16. Victòria per al FM rus Kirill Alekseenko. Campió.—FM Kirill Alekseenko (2442). Rússia. Segon classificat.—FM Dmitriy Khegay (2327). Rússia. Tercer classificat.—FM Ramil Faizrakhmanov (2343). Rússia.

Columna 29 Oberta


La Pedrera

En categoria femenina: Campiona.—WIM Anna Styazhkina (2244). Rússia. Segona classificada.—WCM Mariola Wozniak (2047). Rússia. Tercera classificada.—WIM Irene Nicolás (2236). Espanya.

Columna 30 Oberta


La Pedrera Pel que fa a la representació espanyola: Lucas Abal (2130) va acabar en trenta-sisena posició amb cinc punts de nou possibles (dos taules, quatre victòries i tres derrotes). Destaquem la seva victòria davant el croat Petar Bosnjak (2152) i l’empat aconseguit a la darrera ronda davant Stefan Tomici (2213), jugador d’origen romanès. Julio Suárez (2111) va acabar en trentena posició amb cinc punts de nou possibles (dos taules, quatre victòries i tres derrotes). Destaquem la seva victòria davant el primer del rànking, el IM d’origen turc Muhammed Batuhan Dastan (2455). Irene Nicolás (2236) com sabem va acabar en tercera posició amb sis punts i mig de nou possibles (un empat, sis victòries i dues derrotes). Destaquem la seva victòria davant l’alemanya Maria Bluhm (2082).

Columna 31 Oberta


La Pedrera Pel que fa a la representació catalana: Pere Garriga (2233) va acabar en quarantaquatrena posició aconseguint quatre punts i mig de nou possibles (cinc taules, dues victòries i dues derrotes). El jugador del Club d’escacs Mollet va mantenir-se invicte fins a la sisena ronda, havent empatat prèviament amb dos FM; l’estonià Ottomar Ladva (2321) i el francès Bilel Bellahcene (2319).

Marc Pozanco (2067) va acabar en quaranta -cinquena posició aconseguint quatre punts i mig de nou possibles (tres empats, tres victòries i tres derrotes). Destaquem l’empat que va aconseguir a la primera ronda davant el IM turc Cemil Can Ali Marandi (2403) i la victòria davant el CM armeni Manuel Petrosyan (2312).

Columna 32 Oberta


La Pedrera Categoria sots-18. Victòria per al GM rus Vladimir Fedoseev. Campió.—GM Vladimir Fedoseev (2565). Rússia. Segon classificat.—GM Hovhannes Gabuzyan (2540). Armènia. Tercer classificat.—IM Makism Chigaev (2480). Rússia.

En categoria femenina: Campiona.—WGM Nastassia Ziaziulkina (2363). Bielorússia. Segona classificada.—WIM Marsel Efroimski (2317). Israel. Tercera classificada.—WIM Irina Baraeva (2153). Rússia.

Columna 33 Oberta


La Pedrera Pel que fa a la representació espanyola: GM David Antón (2574) partia com a primer del rànking en aquest Europeu sots-18 i va acabar amb cinc punts de nou possibles (dos empats, quatre victòries, tres derrotes) acabant d’aquesta manera en vint-i-setena posició.

Pel que fa a la representació catalana: IM David Pardo (2447) ha demostrat ser un molt bon jugador en aquest Europeu sots-18 completant una molt bona actuació, sis punts de nou possibles (sis victòries i tres derrotes) i acabant en onzena posició. Va guanyar a un total de 4 FM, entre ells destaca el polonès Gregorz Nasuta (2343) i també va guanyar a un GM i al mateix temps vigent campió de l’Europeu sots-18, el rus Vladimir Fedoseev (2565). Tres derrotes seguides el van apartar de les primeres places però una victòria a la darrera ronda davant el FM montenegrí Luka Draskovic (2304) el van fer acabar entre els quinze primers. Tal vegada mereixia més el jugador del Barcelona UGA.

Columna 34 Oberta


La Pedrera

I acabat l’europeu per edats, els torneigs d’escacs base a nivell mundial van finalitzant. Ara tornen els clàssics oberts catalans, com el del Tres Peons, o el de Cerdanyola, o el de l’Ideal Clavé, el de Badalona, o el Memorial Xavier Chavarría. En aquests torneigs trobem a un gran nombre de jugadors joves que intentaran imposar-se a les dues adversitats a les que estan sotmesos, intentant fer -se un lloc entre els tres primers classificats absoluts. Parlarem d’aquests oberts en propers mesos.

Columna 35 Oberta


La Pedrera Recordem però que s’està disputant el Campionat de Catalunya per equips d’edats i no oblidem que, com sabeu, és la Champions dels escacs a nivell d’escacs base. Aquest any presenten ferma candidatura en moltes categories els equips habituals que tenen experiència en això dels escacs base, com són el Cerdanyola, el Llinars, tal vegada el Mollet, el Foment Martinenc o el Sant Andreu i el mateix Peona i Peó. Els hi desitgem molta sort a tots ells. Fins aviat!

Víctor Collell No us oblideu de visitar el meu bloc! http://www.peonaipeo.blogspot.com.es/, amb cròniques, entrevistes, notícies, pròxims torneigs, torneigs en joc, enllaços interessants, partides comentades, novetats entre d’altres!

Columna 36 Oberta


Russian Superfinals

Gabriel Beaskoa Peter Svidler

2740

Ian Nepomniachtchi

2702

Tot i que aquesta secció vol mostrar partides interessants que es juguen entre els millor jugadors del moment, no volia deixar escapar l'oportunitat d'ensenyar un final que es va jugar al campionat de Rússia i que, independentment de com es va jugar tota la partida, té interès per si sol. Peter Svidler és un gran jugador, i duu molts anys a l'elit. Aquesta experiència es nota quan arriba a finals que estan tècnicament guanyats, però que qualsevol de nosaltres patiríem per guanyar i, fins i tot, se'ns podria escapar mig punt (en alguns casos, el punt sencer). El seu rival és Ian Nepomniachtchi, un jove jugador rus que tot i no tenir un elo per estar entre els deu primers del món, promet una progressió immediata, sense oblidar que sí que es troba al top 5 mundial en partides ràpides. Així doncs, comencem:

1.Nf3 c5 2.c4 Nf6 3.Nc3 d5 4.cxd5 Nxd5 5.e3 Nxc3 6.bxc3 g6 La variant simètrica dels 3 cavalls de l'anglesa es juga bastant a l'elit. Normalment s'utilitza quan es vol tenir una partida que no transcorri per la teoria pura, sinó més aviat per l'estil posicional que requereix moltes maniobres de les peces. En tot cas, el blanc vol controlar el centre fent d4, però el negre té molt de joc per flanc de dama i jugarà amb les peces per tractar de minar aquest centre blanc. 7.h4 Bg7 8.h5 Nc6 9.Rb1 Qc7 10.d4 Bd7 11.Bd3 Rd8 12.Qc2 Bg4 13.Ng5 cxd4 14.Qb3 e6 15.exd4 Aquest és el centre de què parlàvem. Les negres han centralitzat la torre i han col·locat les peces apuntant a d4 per evitar que el blanc pugui avançar el peó de c en condicions.15...Rd7 16.Ne4 0–0 17.hxg6 hxg6 18.Bg5

Columna 37 Oberta


Russian Superfinals

Svidler vol debilitar el flanc de rei. De moment no pot tocar els seus peons centrals i necessita objectius dèbils per poder utilitzar-los quan la tàctica li vagi de cara. Com més debilitats tingui el negre, més possibilitats tindrà, i ara el peó d'e6 es queda amb poc suport, mentre l'alfil de g4 no se sap molt bé què hi fa a flanc de rei. 18...f6 19.Be3 Na5 20.Qc2 b6 21.f3 Bf5 22.Rc1 Nc4 23.Bf2 Rc8 24.Qe2 e5 Aquest és el contra-joc del negre, tractar de desestabilitzar el centre blanc. L'alfil d'f5 troba nous espais i les peces grosses estan ben situades a les columnes centrals. 25.0–0 Òbviament, Svidler no toca el centre, ja que encara té el rei a e1. Per això s'enroca i espera millors ocasions. 25...Rdd8 26.Bh4 Aquesta jugada ajuda a alleujar la pressió del centre, ja que alguna de les peces grosses s'ha de desviar per defensar el peó d'f6 i la dama no es pot moure perquè defensa el cavall. La jugada g5 crearia massa forats al voltant del rei negre, i canviar el cavall obriria la columna f (després de fxe4) reactivant l'amenaça sobre f6. 26...Rf8 27.g4 Be6 28.f4!

Columna 38 Oberta


World Cup

Molt bona jugada. La desviació dels peó central del negre és una estratègia excel·lent. Si el negre menja el blanc conservarà els seus peons centrals, però si no menja el blanc agafarà molt d'espai a flanc de rei. 28...exf4 Potser era millor Ad5 i després de fxe5, fxe5, f5 les coses es compliquen molt, però hi ha contra-joc per les dues bandes. 29.Nc5!

Columna 39 Oberta


Russian Superfinals L'obertura de la columna e possibilita aquest cop tàctic. S'amenaça guanyar l'alfil d'e6 i el cavall de c4 si el negre comet l'error de capturar el cavall. Per tant, l'única opció és retirar l'alfil, però llavors el blanc guanya la qualitat. 29...Bf7 30.Ne6 Qd6 31.Nxf8 Bxf8 La qualitat no assegura el triomf de les blanques. El negre disposa de dos alfils molt forts i molt contra-joc, però ha de jugar amb precisió i aprofitar les debilitats del blanc, que es troben al voltant del seu enroc. 32.Qh2 Qe6?

I no ho fan... era imprescindible jugar Ce3, que per temes tàctics recuperava la qualitat i les possibilitats d'igualar. Després de Ce3, Txf4, Ah6, Te4, Dxh2+, Rxh2, Cxg4+, cau la torre de c1. 33.Qxf4 Bd6 34.Bxc4 Rxc4 35.Qf3 g5 36.Rce1 Qd7 37.Bg3 Be7 38.Rf2 Bd8 39.Re3 b5 40.Qe4 Kg7 41.Qf5

Columna 40 Oberta


Russian Superfinals

Ara el blanc només ha de canviar la dama i una torre i arribar a un final amb qualitat de més. 41...Qxf5 42.Rxf5 b4 43.Rc5 Rxc3 44.Rexc3 bxc3 45.Rxc3 Bxa2 46.Ra3 Be6 47.Rxa7+ Que assoleix en aquest moment després d'un seguit de jugades forçades. No obstant, aquest final no és fàcil de guanyar. Dos alfils són una gran eina per atacar, però també per defensar! Controlen moltes caselles del tauler i es mouen amb agilitat. Per això el blanc ha de jugar amb molta precisió i idea perquè, a més a més, el peó de g4 caurà inevitablement. 47...Kf8

Columna 41 Oberta


Russian Superfinals Ara s'ha de pensar bé l'estratègia. Els dos alfils negres junts poden bloquejar la infiltració del rei blanc. Junts poden crear una fortalesa. Svidler sap que si perd el peó de g4, l'avançament dels dos peons lligats serà molt molest, i el seu alfil haurà de recular, mentre el seu rei quedarà enrere. Per tant ha de plantejar-se un objectiu, i si es perd el peó de g4, aquest només pot ser avançar el de d4. Però s'ha d'evitar que el nostre alfil quedi bloquejat i encara no podem ni és segur avançar el peó. Per tant, Svidler decideix activar el seu alfil per col·locarlo a la diagonal de a3-f8, on la seva acció serà molt més prominent.48.Bc7 Be7 Les possibilitats del negre passen per conservar els dos alfils, ja que la força d'un sol alfil no és tan gran com la de la torre. 49.Bb6 Ke8 50.Bc5

La maniobra ha estat completada. Ara s'amenaça guanyar peça i el negre segueix sense voler canviar els alfils. Una de les altres raons per no canviar-lo és que el rei quedaria tallat a la última fila. És important que amb aquesta maniobra, el negre ha hagut de dur el rei a e8 i perdre temps per no canviar l'alfil, cosa que no hagués aconseguit el blanc després de la directa Ad6+. Ara, quan el negre mengi a g4, el rei blanc ja haurà arribat a f2 i haurà guanyat un temps. 50...Bd8 51.Kf2 Bxg4

Columna 42 Oberta


Russian Superfinals

52.d5! S'ha de perseguir l'objectiu. Ara d5 controla la casella e6, i evita que el rei negre pugui moure's amb llibertat. 52...Bc8Si el negre juga f5, el blanc juga Re3 i el rei comença a pujar. El blanc, però, ha de vigilar després d'f4, Re4, Af6 (tallant el rei) de no precipitar-se i avançar massa ràpid, o moure la torre a h7 per fer fora l'alfil d'f6, ja que llavors Ad1! amenaça guanyar la torre, i el rei ha de tirar enrere. Un moviment d'espera com Tb7, allunyaria l'alfil de g4, i llavors el blanc ja podria jugar Th7. El més important és no tenir pressa, i anar aconseguint petites victòries. 53.Rg7!

Columna 43 Oberta


Russian Superfinals

Ara Svidler ha de buscar el pla guanyador per poder avançar el peó. La torre començarà a molestar el rei i fixem-nos que si tinguéssim el peó a d7 el blanc guanyaria l'alfil negre després de Axd7, Tg8+. Per tant, vist aquest truc tàctic el blanc ha de buscar la manera d'aconseguir avançar aquest peó. 53...f5 Nepomniachtchi veu el pla i fa lloc al seu alfil negre, per poder-ho controlar. 54.Rg8+ Kd7 55.Rg7+ Ke8 56.Rg8+ Kd7 57.Rf8 I després d'algunes repeticions per guanyar temps, Svidler decideix atacar el peó aprofitant la mala situació de l'alfil de c8. 57...f4 58.Kf3

Columna 44 Oberta


Russian Superfinals I d'aquesta manera les caselles blanques s贸n accessibles al rei blanc. 58...Ba6 59.Ke4 Bf1 L'alfil busca desesperadament tornar a la diagonal de caselles blanques. 60.Rf7+

60...Ke8 61.Rf8+ Kd7 62.Rf7+ Ke8 63.Rh7

Columna 45 Oberta


Russian Superfinals Però ara Svidler ja prepara l'avançament d6-d7 i les negres es veuen forçades a treure l'alfil de d8. 63...Bf6 64.d6 Bb5 65.Kf5

L'objectiu era d7+, per tant l'alfil no pot tornar a d8 per d7+, Axd7, Tg8+, Rf7, Txd8. 65...Bc3 66.Re7+

Columna 46 Oberta


Russian Superfinals I Nepomniachtchi es va rendir. 1–0 Si el negre juga Rf8, llavors d7, Aa5, Te8+, Rf7, d8=D, Axd8, Txd8. Si juga Rd8 és pitjor encara, per Ab6+, Rc8, Tc7+ i cau l'alfil sense que el blanc hagi d'entregar el peó. En definitiva, un final molt il·lustratiu que ens ensenya que el més important en aquestes posicions d'avantatge en la darrera part de la partida és reflexionar bé i amb calma per descobrir plans a llarg plaç que no requereixin de grans càlculs.

Columna 47 Oberta


Rabiosa Actualitat

Enric Garcia RABIOSA ACTUALITAT LA NOTICIA DEL MES Ha estat l'Assemblea de clubs celebrada a la Federació Catalana d'Escacs on s'ha decidit separar la llicència catalana, de les FEDA i FIDE; esdevindran aquestes dues darreres no obligatòries. A partir d'ara molts opens catalans i el Per Equips de Catalunya no contaran per Elo Fide. Si seguiran contant per Elo Internacional els grups A dels campionats del Circuit Català. També serà necessari per aquells jugadors que juguin fóra del territori català. La proposta ha estat aprovada per 42 vots a favor, per 2 en contra. Enllaços interessants on es tracta aquest tema. Editorial Ajedreznd: http://www.ajedreznd.com/ Blog Ajedrez Valenciano: http://ajedrezvalenciano.blogspot.com.es/2013/10/ajedreznd-se-hace-ecohoy-de-la.html Crònica de l'Assemblea realitzada per Ricard Llerins del CE Sant Martí. http://www.ajedreznd.com/2013/asambleaoct.html A l'article proper "Procediments i criteris" opino sobre aquest tema i altres de l'assemblea.

Columna 48 Oberta


Rabiosa Actualitat

FESTA CATALANA DELS ESCACS Es va celebrar a la localitat de Sant Adrià del Besòs la Festa Catalana dels escacs. Un acte amb una extensa participació que va demostrar que els escacs catalans viuen un bon moment. També es va disputar el Campionat de Catalunya de Ràpides que va guanyar l'equip del CE Montcada. Classificació final 1) CE Montcada 2) SCC Sabadell 3) Barberà 4) Sant Boi 76 equips participants.

Columna 49 Oberta


Rabiosa Actualitat 1er classificat 1ª Sant Boi. 1er classificat 2ª La Colmena. 1er classificat Preferent Banyoles. 1er classificat 1 Ripollet. 1er classificat 2 Sant Martí D. 1er classificat 3 Amics de Llucmajor.

ANUNCI DEL MEU BLOG Com sabeu la majoria de gent que em seguiu, també tinc un Blog bàsicament de Notícies d'escacs. http://rabiosactualitatescacs.blogspot.com.es/ M'agradaria en aquest numero de Columna Oberta fer propaganda del meu Blog perquè hi haurà força activitat durant els propers dies. S'apropen esdeveniments com:

Columna 50 Oberta


Rabiosa Actualitat - Matx Campionat del Món Anand - Carlsen. - Campionat Per Edats Per Equips de Catalunya. - Actualitat opens i campionats catalans. Aquests i altres temes aniran sortint a properes entrades. No us ho perdeu!!.

Avui "Espai per Aplaudir i crític" a la vegada: OPINIÓ TEMES TOCATS A L'ASSEMBLEA Per al col·lectiu de jugadors catalans resulta d'una gran utilitat iniciatives com la retransmissió per twitter de Patricia Llaneza o sobretot les Cròniques de les Assemblees dels escacs catalans que sempre surten a ajedreznd escrites per Ricard Llerins. El contacte entre l'assistent president d'un club i els determinats socis no sempre pot resultar fluid; i aquestes informacions ajuden a mantenir informació de primera mà a un gran col·lectiu de jugadors catalans.

Columna 51 Oberta


Rabiosa Actualitat Donada la importància d'aquesta assemblea aquest cop m'agradaria punt per punt, a partir de la excel·lent crònica del Ricard Llerins a la web Ajedreznd, comentar les meves impressions subjectives i personals. He llegit ja vàries impressions per la red o opinions sobretot dels primers temes. La majoria de gent argumenta en funció de pressupostos i numeros. Jo adverteixo abans de començar que no resulta la meva especialitat fer comptes, ni em molesto. Aquí confio totalment en la paraula i la integritat dels membres de la junta. El meu anàlisi (com a tots els meus articles d'opinió) els faig a partir de valoracions de procediments i criteris utilitzats per a decidir o enfocar un tema o un altre. Sobretot pels meus estudis o llicenciatura en una carrera esportiva de grau superior, em sento més fort en aquest tipus de valoració, que no en justificar comptabilitats i guanyis o pèrdues. Resultarà impossible estar d'acord amb mi en tot, però jo ho llenço esperant aportar algunes reflexions útils.

Columna 52 Oberta


Rabiosa Actualitat PROCEDIMENT I CRITERIS. Tema 1. La separació de llicències. Els elos FEDA i FIDE serà optatiu. Aquest era un tema delicat, perquè si es veritat que fa anys ja funcionavem de forma que l'elo Català era la nostra referència única i no resultava dramàtic; però s'ha de tenir en compte que la tendència en aquests darrers anys havia estat anar implantant l'Elo Fide per la majoria de tornejos. En algun comunicat de Federació o president s'escuden que la situació econòmica d'un moment i altre són diferents; però igualment pot sobtar que la mateixa Junta que tant ha promocionat l'elo Fide ara de cop el vulgui eliminar a la majoria de campionats. Si coincideixo amb la mesura, en que per la gran majoria de socis catalans el tema o els resulta indiferent o estaran d'acord en veure que només jugant el Per Equips de Catalunya o algun open més potser, s'estalvien pagar unes fitxes que no utilitzen per res o per molt poc. Per a molts jugadors catalans més actius en opens, o també jugadors de fóra del nostre territori, a vegades costa de percebre que a Catalunya hi ha un volum molt important de jugadors que només juguen el Per Equips. Com a opinió molt personal diria que el fet que aquest es jugui diumenge pel matí ho beneficia. Aquests mils de jugadors poc actius per mi són els grans beneficiats de la mesura. Els jugadors que juguen més opens habitualment molts es donaran d'alta del FIDE perquè alguns juguen grups A del Circuit o altres voldran tenir les portes obertes per jugar a España i Europa. Per aquests més actius jugadors catalans trobo comprensible que no els hagi agradat la mesura, per molt que s'esforci en argumentar que ells simplement pagaran potser aquesta fitxa per la mateixa quantitat; veuen com la seva referència en ranking més important darrerament com era l'elo Fide s'elimina de molts tornejos dràsticament.

Columna 53 Oberta


Rabiosa Actualitat Per la meva part opinaria que la mesura em resulta indiferent o potser estaria d'acord si les dades econòmiques que em presenta la Federació són correctes, que no tinc cap dubte que ho són; però al mateix temps entenc algunes crítiques dels jugadors d'escacs més actius catalans. També opino que la mesura ha estat aprovada en assemblea per una majoria brutal. 42 a favor, 2 en contra. A més en aquest tema em dona la sensació que la Federació Catalana ha estat clara informant, amb antelació perquè cada club pugui decidir entre els seus socis, i amb diversos comunicats publicats com seguidament enllaço. La impressió personal es que la Junta l'ha portat estudiat, ha fet els deures i el seu procediment informatiu ha estat excel·lent. http://rabiosactualitatescacs.blogspot.com.es/2013/09/comunicat -delpresident-de-la-federacio.html La capacitat de gestió d'aquesta Junta en temes majoritaris o delicats, s'estigui d'acord o no, em dona la sensació de que sempre és molt cuidadosa i funciona adequadament. Un altre cosa és la meva valoració respecte a altres temes, aspectes o posicionaments de la Federació. En algunes opinions següents d'altres temes tocats a l'assemblea s'aprecia com no sempre coincideixo o percebo la mateixa excel·lencia en els procediments utilitzats; i en alguns casos em plantejo inclús el descuït en l'aplicació de criteris. Tema 2. Campionats d'Espanya i FIDE La Federació Española no pot rebutjar inscriure als Campionats d'España als jugadors catalans si aquests tenen Fide. Totalment d'acord amb el president, seria un tema il·legal i es podria portar al Consejo Superior de Deportes. Aquí només em queda el dubte de si els jugadors classificats hauran de pagar-se el elo Fide si no el tenen o la Federació Catalana els hi pot subvencionar.

Columna 54 Oberta


Rabiosa Actualitat Tema 3. Elo Fide a la màxima categoria. Seguidament es va plantejar si també s'anul·laria l'Elo Fide a la Divisió d'Honor del Per Equips de Catalunya. Donada la qualitat i nivell d'aquesta categoria no veig lògic que aquesta no valgui per FIDE; podien haver decidit perfectament que la màxima categoria valgués i les altres no. Seria el mateix plantejament que els Opens del Circuit Català; els de més nivell vàlids per FIDE i la resta no ho seran. Jo més aviat veuria en la seva aplicació alguns inconvenients pràctics, no tant els anomenats a la crònica del Ricard referits a jugadors titulars; per exemple el cas de puntuals jugadors que només jugarien algunes poques partides a Divisió d'Honor per omplir baixes, si aquests no tenen la fitxa Fide vigent suposaria algunes complicacions pràctiques. Per tant entenc el resultat de la votació 10 a favor, 27 en contra. Però considero positiu que s'hagi votat per separat el tema de Divisió d'Honor. Tema 4. Retocs Elo Català Celebro positivament que la Federació Catalana reconegui i mirarà de corregir defectes del Elo Català. Era un secret a veus que hi ha coses que no acaben de funcionar del nostre Elo. Aquí dono un important punt per la Junta Directiva. Particularment espero que es faci alguna cosa per corregir l'inflada d'Elo que es produeix en campionats per edats a les categories més petites. Tema que ha sortit en Debat a la web Ajedreznd i jo també he escrit un article a Columna Oberta numero 7.

Columna 55 Oberta


Rabiosa Actualitat Tema 5. S'acaba ICC. ICC és un servei que es va acordar tenir-lo en una assemblea anterior, amb una conseqüent pujada del preu de la fitxa. Per tant ara la notícia de la pèrdua d'ICC sense tenir encara una opció suplent, sense ser votat en assemblea despendre'ns del servei, i sense haver estat anunciada aquesta notícia; per aquests tres motius conjunts entenc i comparteixo la pregunta o suggeriment del Foment Martinenc sobre els 3 euros que costava el tema. Aquí m'agradaria aportar la reflexió que en el punt 1 els principals perjudicats són els jugadors forts més actius en opens. En aquest tema d'ICC penso que també són els màxims perjudicats ja que per norma serien els que ho aprofitaven per entrenar. A la mateixa assemblea se'ls hi han tret 2 caramels de cop; per tant entendria algunes crítiques que han sortit per la xarxa darrerament. De tota manera, personalment podria compartir que ara es plantegi despendre's d'ICC, ja que moltes webs dels Magistrals més prestigiosos ofereixen uns serveis d'anàlisi i retransmissió gratuïts cada vegada més interessants. Però això no treu que el procediment o manera o anunci de la pèrdua d'ICC no m'ha semblat prou adequat. Tema 6. Subvencions diferents campionats. S'ha tocat el tema de les subvencions que reben els diferents tornejos del Circuit Català. Se que cadascú d'ells tenen diferent categoria, i interpreto que segons aquesta deu haver més o menys subvenció. Ignoro quins són els barems utilitzats. Imagino que la participació i nivell dels inscrits influeix. Però a mi se m'acudeixen altres factors que podrien influir com la qualitat de les sales de joc, retransmissions del torneig, promoció (web, o absència d'aquesta......), valoracions de jugadors (es podrien repartir fulls....), quantitat de material deixat per la Federació....

Columna 56 Oberta


Rabiosa Actualitat Aquest estiu que he estat seguint el Circuit Català a partir de les notícies del meu Blog, en general m'ha agradat o semblat interessant la qualitat dels campionats. Però m'agradaria destacar un especialment que m'ha demostrat una gran professionalitat per part dels organitzadors, és l'Open Internacional d'Andorra, amb una promoció per internet excel·lent. Tema 7. Ingressos Festa Catalana d'Escacs. També s'ha parlat sobre el pressupost de la passada Festa Catalana d'Escacs. Sobre aquest no tinc res a comentar, tinc plena confiança en els números realitzats per la Junta, però si m'agradaria explicar una anècdota per demostrar com la imatge o l'adequat funcionament d'una institució o Federació en aquest cas no només es demostra en l'excel·lent actuació en una problemàtica majoritària, sinó també en petits detalls que van passant durant la rutina periòdica. El meu club va reservar unes 12 places per al dinar, de les quals divendres, dos dies abans, es va intentar cancel·lar 5 que no vindrien. Des de Federació Catalana se'ns va informar que això era impossible perquè ja estava tot encarregat i perfectament comptabilitzat, havíem de pagar aquestes 5 places encara que no fossin ocupades. Fins aquí tot perfectament correcte. La sorpresa va venir al descobrir el mateix diumenge durant la festa, com la Federació venia tickets de places a darrera hora?!?!?!? No estava tot encarregat?!?!?. Evidentment la persona del meu club que ho portava es va queixar durant aquesta jornada i posteriorment per mail. Sense cap resultat ja que hem pagat 5 places de menú que no van dinar. Em sembla un plantejament empresarial impropi d'una Federació de clubs.

Columna 57 Oberta


Rabiosa Actualitat Tema 8. Pressupost i despeses delegacions i territorials. S'ha tocat el tema d'algunes possibles pèrdues en determinades delegacions i territorials. La Federació Catalana ha d'oferir un mínim servei a tot el territori català. Trobo del tot lògic que en determinats aspectes algunes delegacions i territorials presentin pèrdues. Per mi aquí m'ha convençut l'explicació del president. Tema 9. Pressupost Torneig Femení El representant del SCC Sabadell va suggerir si no es podia baixar el pressupost del Torneig Femení tenint en compte que només hi havia 12 participants i hi havia pressupostat 3000 euros. La resposta del president no em convenç (a no ser que la crònica del Ricard manqui algun detall), tenint en compte que aquesta temporada els raonaments sobre femenins s'han convertit en tema seriós. Aquest mateix any la Junta de la Federació Catalana va decidir sense ni anunci, ni comunicat, ni reunió informativa eliminar els premis femenins a Vilaseca; o Campionat de Catalunya Femení Per Edats deixaria d'existir com a tal, només s'entén aquest com a categoria open. Sobre aquest tema existeixen diversitat de possibilitats o criteris. Per mi ho hauria de decidir una assemblea de monitors. Ara bé, seguint el criteri que ha optat la Junta, aquest hauria d'aplicar-se fins al final, discriminació o exclusions de cap tipus. Recolzaria la intervenció del representant del SCC Sabadell, o inclús jo i alguns pares perjudicats de noies que optaven a Vilaseca a terceres posicions de podis femenins ho comentàvem: El pressupost del Campionat Femení de Catalunya Absolut en la situació actual hauria de ser 0. Igualment, sempre en situació actual, els barems de classificació per al campionat de Catalunya d'edats entre noies i nois també iguals. Com també qualsevol tipus de beca o ajuda a jugadores, pressupost 0. http://www.escacs.cat/publicacions/circulars/1158-circular-cat-152013beques-dalt-rendiment-femeni

Columna 58 Oberta


Rabiosa Actualitat Que es valori com afectaria això en la participació femenina en campionats per edats; actualment major que als opens d'adults precisament en part a que existeixen aquests recursos que ajuden: podis, classificacions,...... Tema 10. Desequilibri en algunes categories del Per Equips El tema sortit al Debat a Ajedreznd sobre la categoria Preferent té bastanta lògica. Amb una reforma que ha haver fa poc en els grups va quedar concretament aquesta categoria una mica desequilibrada en competició. No se si es podria trobar alguna solució, però qualsevol moviment podria tenir danys col·laterals en un altre, no resulta fàcil segur equilibrar-ho. Sobre aquest tema també m'agradaria comentar, tot i que això no serà gaire popular al meu club, que crec que hi ha masses equips a Divisió d'Honor. En principi preferia el format anterior de lliga tots contra tots però ja veurem com evoluciona el tema; a més la reforma es va aprovar en assemblea anterior, per tant endavant i a disfrutar del per equips. Tema 11. Acceptació torneigs fóra de Catalunya al Circuit. En aquest apartat em sembla perfecte el criteri de la Federació Catalana d'acceptar al Circuit els torneigs de fóra de Catalunya, sempre que aquests no depenguin de subvencions de la FCDE. Tema 12. Unificació de reglaments. Aquí m'ha semblat interessant la proposta de la Junta d'unificar criteris i normatives en els diferents reglaments. Ha pres la paraula el responsable dels arbitres. Són ells els que tenen molt a dir aquí, a més em dóna la impressió que el col·lectiu arbitral català està perfectament organitzat.

Columna 59 Oberta


Rabiosa Actualitat Tema 13. Votació reglament Copa Catalana. S'ha portat a votació algun tema de reglament de la Copa Catalana. No tindria la més mínima importància, a no ser que no entenc com es porta a votació en assemblea detalls d'un torneig de dos jornades com la Copa Catalana (amb tots els respectes); i en canvi els reglaments del Per Edats de Catalunya, per als quals hi ha nois i noies que es preparen durant tota la temporada només els decideixen unes persones de la Junta sense consulta a responsables/delegats o assemblees ni de monitors, ni assemblea de club.

Columna 60 Oberta


Rabiosa Actualitat EL RACÓ DE NOSTRADAMUS Aquesta vegada la secció no parla d'un tema que passarà en un futur, sinó d'un esdeveniment que té lloc el dia 1 de Novembre, just amb la publicació i sortida d'aquest numero de la revista. Durant la reunió de delegats del passat Campionat de Catalunya Individual Per Edats vaig demanar una reunió o assemblea de delegats / monitors per un tema que considerava mal portat per la Federació Catalana d'Escacs. Avui mateix dia 1 de Novembre durant la reunió de delegats del Campionat de Catalunya Per Edats d'Equips tornaré a demanar aquesta reunió. En el seu defecte demanaria que els reglaments tècnics dels Campionats de Catalunya Per Edats s'aprovin en Assemblea de clubs. No em puc quedar amb els braços creuats veient com un torneig com la Copa Catalana s'aprova en assemblea de clubs parts del seu reglament; i en canvi els Campionats de Catalunya d'Edats que mouen un volum de gent considerable, una inversió en diners important per part de pares, entitats....etc, sumat a esdevenir campionat referència per a molts altres territorials; se'ns presenten als delegats/ responsables en circulars amb només 1 més d'antelació els canvis tècnics decidits només per una comissió o junta. La capacitat de treball, organitzativa, voluntat i recursos materials oferts per aquesta comissió està fora de dubtes. Però personalment discrepo a dia d'avui d'alguns procediments i criteris en segons quins temes.

Columna 61 Oberta


EDAMI C/Francisco Giner, 42 bajos 08012 Barcelona, Espa単a Tel: +34 93 238 53 52 Fax: +34 93 415 40 93 www.peonderey.com Columna 62 Oberta


Peón de Rey no acaba amb la revista, l’amant dels escacs trobarà tot el que necessita i més al twitter (twitter.com/revistaPDR), al facebook (facebook.com/ revistaPDR), a la pàgina web (www.peonderey.com), a chessapps.net… ¡L’experiència dels escacs portada a un altre nivell!

Columna 63 Oberta


Concursos PDR De Partida Comentada La única partida comentada rebuda per a participar al concurs ha estat una partida d’un dels nostres col·laboradors, en Víctor Collell, qui s’endurà un dels dos llibres, o bé Joyas del ajedrez moderno o bé Siluetas del ajedrez ruso

Obert Internacional de Sant Martí 2013. Ronda 7. Collell, Víctor (1650) - Delgado, José Manuel (1927). 1. e4 e5 2. Cf3 Cc6 3. Ac4 Cf6. Aquesta partida, que jugava contra un murcià sense ELO català i amb un ELO FIDE molt elevat, era una partida "estranyota". Tenint dos punts i mig de set com tenia aleshores m'havia tocat el divuit del rànking i seria el segon rival m és fort a mb que j uga ria referint - n os en ELO. Deixant de banda el Gambit de Rei que havia estat jugant en moltes partides durant aquesta temporada 2012-2013, havia preferit tornar a la Italiana de tota la vida, i és que com diu Apollo Creeda Rocky III: The way to get it back is to go back to the beginning (La manera de recuperar-ho és tornar de nou al principi), referint-se en el cas de la pel·lícula a la Mirada del tigre i en el meu cas a l'estil de joc agressiu. Qualsevol manera de motivar-se es bona mentre funcioni.

Columna 64 Oberta


Concursos PDR

4. d3 h6 (rarita) 5. Cc3 Ac5 6.Ae3 Ab6 7. Axb6 axb6 8. d4. Efectivament, la idea de canviar els alfils a b6 és trencar pel centre amb 8. d4. I és que encara que el concepte digui que no convé trencar pel centre amb el rei sense enrocar, si tens dominat el centre no tens per què patir.

8... exd4 9. Cxd4 Ce5. 10. Ab3 d6 11.Dd2 0-0 12. 0-0-0. Partida d'enrocs oposats per a donar emoció. Ara mateix és una posició igualada, però jo confiava en el meu atac. 12... Ag4 13. f3 Ad7 14. Tdf1.

Columna 65 Oberta


Concursos PDR Mala jugada per part meva. Com diria el bon amic Cuartas, c5 y se acabó la fiesta. Després de c5 va c4 i es perd l'alfil. Potser, endut per l'emoció del moment, se'm va escapar la mà i vaig tirar massa ràpid. Per sort, va fer una jugada d'espera.

14... De8. I ara sí que vaig veure la seva amenaça. Però "em vaig fer el distret" i llevé todos los amigos a la fiesta. Que serien les meves partides sense les frases d'Álex Cuartas. 15. g4?! c5 16. Cf5 c4 17. Cxd6 De618. Cxc4 Cxc4 19. Axc4 Dxc4 20. e5! Única si vull salvar els mobles. No vaig calcular (de fet, no ho vaig veure) què passava amb 20... Txa2, i és que resulta ser la millor jugada que té el negre. José Manuel Delgado, però, va optar per una altre jugada.

Columna 66 Oberta


Concursos PDR 20... Cxg4 21. fxg4 Ac6 22.Thg1 Tfd8 23. Df4 I és que encara que no convingui canviar dames quan pretens atacar, trobava que la posició després del canvi no m'era desfavorable. 23... Td4 24. Df2 b5 Ara comença l'acció. El concepto "dise": A ataque en el flanco, contraataque en el "sentro"... y en caso de que en el "sentro" no sea posible, en el otro flanco. Y ya, llegó el chucho.

25. g5! hxg5 26. Txg5 b4? 27. e6! (per a que la dama no defensi el punt f7, obstrucció de la defensa!) Ae8? 28.Cd5! (entreguem un cavall, novament per obstruir la diagonal que va des de a2 fins a g8 i la dama no defensa f7!) Txd5 29. exf7 +! Rf8 30. fxe8 = D +! Rxe8. I ara ve una jugada clau. Puc fer 31. Df7 + i guanyar la torre i sembla que quedo amb xarxa de mat. Però hi ha una jugada que guanya abans. Molt, molt fina.

Columna 67 Oberta


Concursos PDR

30. Txg7!? (el mat imminent és imparable. Ja no s'hi pot fer res) Dc5 31.Df7 + Re8 32. Tg8 + i el negre abandona, 1 - 0, ja que és única tapar amb la dama i després es produeix el definitiu escac i mat. Una partida que em va deixar satisfet, i comentant-la amb el rival, em va dir que va subestimar el meu atac de flanc de rei. The

way

to

get

it

back

is

to

go

back

Columna 68 Oberta

to

the

beginning.


Concursos PDR Per a presentar-se als concursos i optar als llibres de Siluetas del ajedrez Ruso y joyas del ajedrez moderno, a més a més dels exemplars sempre brillants de Peón de Rey cal enviar les participacions abans del 24 de cada mes:

1 de desembre (data límit 24 de novembre): Solucions als quatre diagrames de la secció problemes amb...

1 de gener (data límit 24 de desembre): Concurs fotogràfic de tema: escacs + hivern

(…)

1 de maig (data límit 24 d’abril): Concurs de poesía relacionada d’alguna manera amb els escacs.

Columna 69 Oberta


Problemes amb...

Guillem Subirachs Nona Gaprindachvili Nona Gaprindachvili (1941) és una jugadora georgiana que ja forma part de la història dels escacs. Nascuda a Zugdidi l’any 1941 va saltar a l’elit internacional amb només 21 anys després de derrotar a Elizaveta Bykova i proclamar-se campiona mundial, títol que defensaria fins el 1978 en quatre matxs. Durant la seva carrera, a més, ha estat capaç de guanyar 11 vegades l’Olimpíada, defensant l’Unió Soviètica i Georgia, i torneigs tan importants com el Hastings de 1963 i el Lone Pine de 1977. Aquest últim li va servir per obtenir el títol de GM, sent la primera dona que ho aconseguia. Actualment, als 72 anys, segueix jugant torneigs com el Campionat del Món Senior. Campionat que ja ha guanyat en dues ocasions, l’última el 2009.

Columna 70 Oberta


Problemes amb... Negres juguen i guanyen Lazarevic, Milunka – Gaprindashvili, Nona (Vrnjacka Banja ct, 1961)

Blanques juguen i guanyen Gaprindashvili, Nona – Birbrager, Isaak (Minsk, 1964)

Blanques juguen i guanyen Gaprindashvili, Nona – Borisova, Borislava (Timisoara, 1975)

Blanques juguen i guanyen Gaprindashvili, Nona – Alexandria, Nana (URS-ch (Women), 1979)

Columna 71 Oberta


Coses de <<nens>>

MK Joan Xancó

O la complexitat dels conceptes elementals -Per què no fem la classe fora? -Voleu sortir? -Sí, fa molt bon temps. Durant el mes de maig. Els meus nens i jo.

Els escacs són un esport que es ve practicant des de fa un bon grapat d'anys. Ara, però, ens hem trobat que la tecnologia i la societat avança i que els escacs també han evolucionat. En el primer article d'aquesta modesta trilogia, vam veure exercicis que ens serien útils per treballar aspectes importants que van més enllà dels escacs com a tal. En el segon, diferents modalitats que ens permetien aprofundir en aquests aspectes i en altres àrees de l'esport i ara, per acabar aquesta sèrie d'articles, parlarem sobre algunes propostes que van més enllà dels tornejos d'escacs i que trobem interessants, ja sigui per motius pedagògics o merament lúdics. Aquest petit recull es basa en la meva experiència pròpia. Estic segur que entre tots haureu vist un munt de propostes tan enriquidores com interessants i agrairia que ens les féssiu arribar. Sortim al carrer: els escacs com a eina social Vas al club i jugues a escacs. Fas extraescolars i jugues a escacs. Entres a Internet i jugues a escacs. Recordes que vius en un clima mediterrani i a fóra fa un dia esplèndid. Se't passa pel cap de jugar al carrer. T'emportes tu el taulell... o com ho fas?

Columna 72 Oberta


Coses de <<nens>> Escacs gegants al carrer Fa uns anys, en un viatge, em vaig creuar amb uns taulells gegants situats enmig d'un parc gegant. La idea em va agradar i vaig poder jugar unes partides amb gent amb qui no entenia l'idioma. En aquell cas hi havia 4 taulells d'escacs, alguns de dames i uns pocs amb altres jocs de taula. Fins a dia d'avui, a Barcelona només ho he trobat en alguns esdeveniments concrets i desconec si n'hi ha de fixes en algun parc o plaça de Catalunya. Personalment, trobo que és una llàstima que una ciutat que fomenta el seu dia a dia a dur a terme activitats fóra de casa no disposi d'aquests materials als seus parcs o places. Més enllà del l'anècdota, disposar de materials com aquests als parcs d'un poble o una ciutat afavoreix la possibilitat de descobrir els escacs per a molts nens o adults que no tindríem contacte amb aquest esport en els espais més tradicionals. A més, a nivell social, és una eina excel·lent per a conèixer gent o com a alternativa als gronxadors, tant pels nens, com pels familiars que els acompanyen. Per aquells docents dels escacs, recomano aquest material com a eina per fer sortides i jugar a escacs a l'aire lliure, és una experiència molt agradable i és molt possible que creem interès en algun veí que ens vegi. Taulells de pedra Un altre cas són les taules de pedra que tenen gravat un taulell d'escacs. Els jugadors es porten les seves peces i es posen a jugar. Si bé hi ha ciutats del món que en tenen, a la Plaça Catalunya de Barcelona trobem gent jugant al terra amb els seus taulells de plàstic. En realitat això no té res de dolent, però posa en evidència que els escacs són un esport que, per molt que la imatge que es pugui vendre sigui una altra, sempre busca fer-se en societat. Disposar de taules de pedra a diferents parcs i places, turístics o no de Barcelona, no només permetria a més jugadors accedir-hi, sinó que hi hau-

Columna 73 Oberta


Coses de <<nens>> ria gent menys aficionada a jugar que també s'hi sentiria atreta. Sigui com sigui, només vull remarcar que en un territori amb una cultura de carrer com la nostra i un clima agradable per estar a l'aire lliure durant pràcticament tot l'any, no es promoguin els escacs als parcs i places, ja que fomentaria l'interès de la massa social. Les simultànies Poc a dir d'una pràctica molt habitual en festes majors i celebracions de clubs d'escacs. No sempre es juga al carrer, però sí quan es busca promocionar els escacs entre els no aficionats durant alguns esdeveniments assenyalats. L'avantatge més destacable de les simultànies és que permet enfrontar a jugadors de tot nivell contra d'altres d'un nivell molt elevat, que, trobant-se en desigualtat de condicions, aconseguim que la partida pugui ser igualada i donar opcions a la victòria d'ambdós bàndols. Escacs d'interior A excepció d'anar al club d'escacs, de jugar tornejos de ràpides, etc. Hi ha alternatives escaquístiques que aportin avantatges, tant pedagògics com socials? Evidentment! Escacs per correspondència Canviant totalment de registre, us proposo parlar dels escacs per correspondència. Molt popular al S.XIX, ja es jugava diversos segles abans, va anar perdent popularitat amb l'aparició d'Internet. La immediatesa i la possibilitat d'utilitzar mòduls de joc en partides en diferit han minvat aquest mode de joc. De tota manera, pels interessats, podem trobar encara algunes pàgines web que promouen aquest estil de joc i fins i tot hi ha una federació amb un reglament que normativitza aquesta modalitat.

Columna 74 Oberta


Coses de <<nens>> Com a eina pedagògica, la considero molt interessant perquè potència treballar el càlcul, precís i acurat, sense que la pressió del rellotge se'ns tiri a sobre. Amb la tecnologia actual es poden utilitzar altres mètodes, com són els telèfons mòbils o el correu electrònic i per tots aquells professors, ho recomano com una eina excel·lent per realitzar partides entre dos centres o clubs d'escacs i d'aquesta manera permetre que els nostres nens coneguin a altres nens.

Els escacs als mitjans de comunicació Blogs, revistes o fins i tot programes de ràdio substitueixen avui aquells programes que d'antuvi trobàvem a la televisió. Són propostes arriscades que serveixen tant pels aficionats, ja que poden seguir el dia a dia dels tornejos o aprendre sobre conceptes escaquístics, com per la massa social aliena a aquest esport. Si disposem d'un grup de nens al nostre càrrec, fomentar la seva participació en mitjans de comunicació escaquístics ens pot donar molt bons resultats si busquem potenciar el seu interès

Columna 75 Oberta


Coses de <<nens>> Altres opcions... Tornejos per parelles de 24 hores Els tornejos que consisteixen en jornades maratonianes de 24 hores, més populars fa uns anys que en l'actualitat, no poden presumir pel seu valor escaquístic pedagògic tant com pel seu valor social. Jugar en parelles, durant 24 hores seguides, contra altres parelles provoca, irremediablement, que s'estableixin enllaços amb altres jugadors. Chessboxing D'acord. Segurament ningú que pugui estar llegint això practicarà aquest esport, però s'ha de reconèixer que és la modalitat que més potencia el físic del jugador d'escacs!

Imatge extreta de www.chessmaniacs.com

Columna 76 Oberta


Coses de <<nens>> Escacs a les aules Per acabar voldria donar el meu suport pel que fa als escacs a les aules. Són molts els països en què es juga i s'estudien els escacs en horari lectiu i ha contribuït de manera demostrable a potenciar diferents àrees, com la concentració i la lògica i s'han vist reduïts els nivells d'abús escolar. Com a conclusió, crec que si som jugadors d'escacs és molt útil que explorem noves propostes que ens aportaran moltes satisfaccions i podrem desenvolupar competències d'una manera molt més específica que jugant sempre partides ràpides al nostre club d'escacs. De la mateixa manera, si disposem d'un grup de nens al nostre càrrec, ens poden ser molt útils per fomentar algunes àrees de coneixement i a l'hora, passar-ho bé i fer amics.

Columna 77 Oberta


Racó del temps

Joan Regidor Kempelen, i el Turc “El arte es el más bello de todos los engaños.” - Claude Debussy Avui dia tenim un munt de programes informàtics al nostre abast per poder complementar la nostra preparació com a escaquistes, ja sigui repassant obertures, analitzant les nostres partides, les dels demés o jugant contra el propi programa. Des de l'aparició dels primers serveis d'entrenament personalitzat, hi ha hagut un augment considerable en la qualitat d'informació escaquística que tenim al nostre abast, modificant, entre d'altres aspectes, la teoria i el joc posicional a marxes impensables fa uns anys. Tot aquest món dels escacs automatitzats va començar fa molt més del que la gent es pensa. Wolfgang von Kempelen va desenvolupar, cap el 1769, un autòmat capaç de resoldre el problema dels quatre cavalls, així com jugar partides d'alt nivell. Tot i ser una de les estafes amb més repercussió de la història, la il·lusió era francament bona. El presumpte autòmat consistia en una capça de poc mes d'un metre d'alçada adherida a una taula amb un ninot, que semblava un turc, d'aquí el sobrenom que va adquirir, que movia les peces lentament esperant el torn del seu adversari. Just assota de la zona a on hi havia el taulell amb les peces hi havia una capça amb un mecanisme similar al de la rellotgeria, força enrevessat que suposadament feia moure el ninot. La realitat era que dintre de la capça hi havia un espai força gran on s'hi amagava un mestre de la època que a través d'un sistema de miralls que enfocaven el taulell, podia veure amb claredat el taulell i amb un sistema de cordes movia els braços del autòmat que feien la jugada desitjada. Va causar sensació a tota Europa i molts dirigents importants de la època, entre ells es diu que el propi Napoleó, varen perdre contra aquest fantàstic jugador dintre del fals autòmat.

Columna 78 Oberta


Racó del temps Començant al imperi austríac, aquesta estafa va estar recorrent mitja Europa, durant la dècada de 1780 causant un munt de reaccions diverses, entre fascinació i por per alguns que ho consideraven com a màgia negra degut a que, per raons obvies, no acabava de quedar clar com funcionava aquell sistema tan enrevessat. Va organitzar-se també una gira per Estats Units i Cuba que va resultar un èxit absolut. Finalment el fals autòmat va deixar-se reposar en el museu Peale de Filadèlfia, fins que uns anys més tard va cremar-se en un incendi que va afectar al museu. Tot i que no és un autòmat autèntic, el Turc de Kempelen, va representar un primer prototip de la idea d'automatisme que més tard han ofert programes mainstream com Fritz o Rybka i sens dubte si que era un gran projecte d'enginyeria. Donava una sensació d'autenticitat i sorpresa, similar a la que avui dia donen aquests serveis.

Columna 79 Oberta


Columna 80 Oberta


Teoria de ràpides

MF Josué Expósito Continuem amb la segona part del anàlisi del gambet blackmar que ens va quedar pendent el mes anterior. De moment jugades quatre rondes del open del clavé, només he vist un parell de partides que puguin optar al premi de 100 euros, un bagatge una mica pobre per aquesta iniciativa tan inusual com genial. Una d'elles jugada i guanyada en bon estil pel nostre director i editor, en Marc López Forn, cal a dir que crec que no és fàcil tenir la valentia per jugar una obertura que inicialment et deixa en desavantatge teòric i més sabent que probablement el rival ja s'ho espera i pot estar ben preparat. És una llàstima que al tancat encara no hi hagi hagut cap blackmar, esperem que d'aquí al final del torneig hi hagi alguna sorpresa, jo tinc esperances de veure un a la partida Muñoz-Capellades si el GM peruà tal i com sembla s'enduu el torneig amb bastant antelació, però sino sempre ens quedaran les partides amb blanques d'en "Markamura", qui sempre dona espectacle! Ens quedaven per veure les variants: D. 5...Af5 E. 5...c6 F. 5...Cc6 i G. 5...Cbd7 Comencem per ordre: 1.d4 d5 2.e4 dxe4 3.Cc3 Cf6 4.f3 exf3 5.Cxf3 Variant D. 5...Af5

Columna 81 Oberta


Teoria de ràpides 6.Ce5 e6 Si ens veuen les intencions que volem fer g4, poden pensar en evitar-ho jugant 6...h5, però això no es gaire bo perquè tenim 7.Df3 tocant l'alfil i el peó de b7, 7...Dc8 8.Ac5 e6 9.Ag5 Ae7 i ara 10.Cxf7!!

10...Ag4 (Si 10...Tf8 11.Ce5 i per exemple 11...Cg4 12.Axe7 Rxe7 13.Cxg4 Axg4 14.De3 i el blanc està guanyant) 11.Dd3 Rxf7 12.h3! i es recupera l'alfil ja que no pot anar a f5 perquè el rei està clavat.

7.g4!

Columna 82 Oberta


Teoria de ràpides 7...Ae4 Vegem també les altres dos opcions del negre: 7...Ce4 amenaçant entrar amb la dama via h4,

8.Ab5 (matar a f5 es complicat, però si es vol anar a guanyar a per totes crec que és la millor opció, ho mirem una mica per si us ve de gust intentar-ho: 8.gxf5 Dh4+ 9.Re2 Df2+ (9...Cc6 és potser la millor del negre, i s'hauria de mirar. 9...f6 també és perillosa) 10.Rd3 Cc5+ 11.Rc4 a6! 12.a4 b5 13.axb5 Cxb5 14.Rb4!! i a qualsevol descoberta ens escapem per b3, son casi +4 punts de houdini.

Columna 83 Oberta


Teoria de ràpides (i no com en algun llibre recomana 14.axb5? axb5 15.Cxb5 Txa1 16.Cxc7+ Rd8 17.Cb5 que només porta a la igualtat) Fer 8.Ab5 potser és més segur 8...c6 9.0-0 Cxc3 10.bxc3 Ag6 (si 10...cxb5 11.gxf5 i l'atac blanc és fortíssim) 11.Ad3 Ad6 12.Axg6 hxg6 13.Cxf7

13...Axh2+ 14.Rg2 Dd5+ 15.Df3 0-0(única)16.Aa3 Txf7 17.Dxd5 exd5 18.Txf7 Rxf7 19.Tf1+ Re6 20.Rxh2 Cd7 21.Te1+ Rf6 22.Tf1+ Re6 23.Te1+ Rf6 24.Tf1+ i taules per repetició 7...Ag6

Columna 84 Oberta


Teoria de ràpides 8.Ag2 c6 9.h4 Ab4 (per poder treure l'alfil per e4 sense deixar-se una estructura de peons desastrosa) 10.0-0 (potser 10.Ag5 seria millor) 10...Axc3 (contra 10...Axc2 11.Cxf7! s'hauria de mirar millor) 11.bxc3 Cbd7 12.Cxd7 Dxd7 13.h5 Ae4 14.h6

14...Axg2 15.hxg7 Tg8 16.Rxg2 i després de defensar el peó amb Ah6 la partida està anivellada. Tornem a 7...Ae4 Coneguda com variant Stader

Columna 85 Oberta


Teoria de ràpides 8.Cxe4 Cxe4 9.Df3 atacant el cavall i f7 9...Dxd4 per descomptat no val 9...Cf6 per 10.g5, mirem les altres dos alternatives per si de cas. 9...Dh4+ és una línea súper forçada de taules 10.Rd1 Cf2+ 11.Re2 Cxh1 12.Dxf7+ Rd8 13.Ag2 Ae7 14.Dxg7 Df2+ 15.Rd3 Te8 16.Axb7 Df1+ 17.Rc3 De1+ 18.Ad2 Dxa1 19.Cf7+ Rd7 20.Ce5+ Re8 21.Ce5+

i taules per repetició 9...Cd6 10.Ab5+ c6 11.0-0 Dc7 12.Aa4 f6 13.Cd3 Cd7 14.Cf4 e5 15.Ce6 Da5 16.Ab3 i el blanc està clarament millor. I ara tornem a la variant principal: 9...Dxd4

Columna 86 Oberta


Teoria de ràpides 10.Dxf7+ Rd8 11.Df4 s'ha de defensar l'amenaça Ab4, c3, Cxc3 11...Ab4+ 12.c3 g5 si 12...Axc3+ 13.bxc3 Dxc3 14.Rd1 Dd4+ 15.Ad3 Cf2+

16.Re2 i el blanc està molt millor. 13.De3 Dxe5 Després de 13...Axc3+ 14.bxc3 Dxe5 15.Ag2 Cc5 1.Dxe5 Cd3+ 17.Re2 Cxe5 18.Axb7 el blanc guanya. O si 13...Dxe3+ 14.Axe3 Cxc3 15.Ad2 Cd5 16.Cf7+ i també es guanya.

14.Ag2 Cd7 (contra 14...Ae7 15.Axe4) 15.Axe4 Cf6? (15...Ae7 encara pot seguir jugant) 16.Axb7 Dxe3+ 17.Axe3 Tb8 18.O-O-O+ Ad6 19.Axg5 Re7 20.Thf1 Thf8 21.Ac6 Tb6 22.Aa4 Tf7 23.h3 Ae5 24.Td7+ i el negre abandona

Columna 87 Oberta


Teoria de ràpides D. 5...c6

6.Ac4 Af5 Obviament 6...Ag4? 7.Axf7! En aquesta posició el blanc potser té millors jugades que la que proposo, però aquesta em sembla divertida. 7.g4!?

Contra 7...Axg4 continuem igualment com he dit abans 8.Axf7! i contra 7...Ag6 8.h4 Cxg4 8.h5 Af5 9.Ch4 i si algú ho juga que m'expliqui que tal li ha anat...

Columna 88 Oberta


Teoria de ràpides La linea principal és 7...Cxg4 Nxg4 8.Nh4 g6 encara que el negre té altres opcions com les tres següents 8...e6 9.Nxf5 exf5 10.0–0 Nf6 11.Rxf5 i el blanc està millor 8...Ad7 9.Ce4 b5 10.De2

amenaçant mate amb Cd6! 10...e5 11.Axf7!!

11...Rxf7 12.Df3+ Cf6 13.0-0 exd4 14.Dh5+!! Rg8 15.Cxf6 gxf6 16.Rh1! guanyant

Columna 89 Oberta


Teoria de ràpides 8...Ac8!? 9.Ce4 Cf6 (si 9...e5 10.0-0! és molt interessant) 10.Tf1

10...Cbd7 11.De2 e6 Si 11...Cb6?! 12.Cxf6 gxf5 13.Axf7!

13...Rxf7 14.Dh5+ Re6 15.Df5+ i com a mínim taules, si no es vol forçar. 12.Ag5 Da5+ Si 12...Ae7 13.Cf5!

Columna 90 Oberta


Teoria de ràpides

13...exf5 14.Cd6+ Rf8 15.Cxf7 el blanc té molt atac. 13.Ad2 Dh5 14.Cxf6+ Cxf6 15.Cf3 Ad7 Si 15...Cd5 16.Axd5 Dxd5 17.Ce5 f6 és una petita debilitació 18.c4 Dxd4 19.Txf6! focs artificials

19...Dh4+ única bona ja que prendre la torre perd per l'alfil mortal a a5 20.Tf2 Ac5 21.Ae3 Ad6 22.Cxc6!

Columna 91 Oberta


Teoria de ràpides

i si 22...bxc6 23.0-0-0 i l'atac amb el rei al centre és brutal. 16.Tg1 h6 17.0-0-0 i encara que el negre pot estar una mica millor segons l'ordinador, crec que hi ha suficient compensació per exemple: 17...Cd5 18.Df2! o si 17...0-0-0 18.Tdf1 Ae8 19.a3 Tg8 20.De1

Tornem a la variant principal 8...g6

9.Ag5 potser que 9.Tg1 sigui millor, s'hauria d'estudiar una mica, de moment jo recomano l'alfil a g5, que dona bastantes canyes.

Columna 92 Oberta


Teoria de ràpides 9...Dd6 hi ha altres alternatives com: 9...h6 aquesta es potser la variant crítica 10 Cxf5 gxf5 (10...hxg5 11 Dxg4 gxf5 12.Axf7+!?) 11 Ah4 Ce3 (11...b5 12 Ab3 b4 13 Ce4!?; 11...Ag7 12 De2) 12 Axf7+ Rxf7 13.Dh5+

i ara dos opcions: 13...Rg8 14 Dg6+ Ag7 15 De6+ Rh7 16 Tg1 Tg8 17 Dxe3 Dxd4 18.Dxd4 Axd4 19 Txg8 Rxg8 20.Axe7 és una linea que s'hauria de millorar per al blanc 13...Re6 14 d5+ Rd7 15 Af2 Cxc2+ (15...Cxd5 16.Ad4 Tg8 17.Cxd5 cxd5 18.Df7 Tg5 19 h4 Rg2 20 0-0-0 encara que el mòdul dona avantatge al negre, crec que la posició és magnifica per al blanc, diria més, crec que està millor i és més fàcil guanyar amb blanques. De fet, he deixat la posició analitzant una bona estona i dona que el blanc

Columna 93 Oberta


Teoria de ràpides està millor 20...Rc8 21 Ac5 (Thf1 potser és la millor) 21...e6 22 Axf8 Dd7 23 Ae7 Cc6 24 Df8+ recuperant el material i arribant a una posició de desnivell material però igualada on pot passar de tot.

9...Ac8 10.Df3 Cf6 11 Axf6 exf6 12.0-0-0 Ah6+ 13.Rb1 0-0 14.Dg3 Rh8 15 d5 amb suficient compensació 9...Ag7 10.h3 h6 11.Af4 Cf6 12.Cxf5 gxf5 13.Tg1 Tg8 14 Dd3 i el blanc té molt de joc pels dos peons.

9...Dd6

10.Dd2 b5 11.Ab3 a5 12.Af4 e5! interessants també son les següents variants: 12...Df6 13.Cxf5 gxf5 14.0-0-0 Ah6 15 a4 b4 16 Ce2 Axf4 17.Cxf4 12...Dd8 13 a3 Tg8 14 Cxf5 gxf5 15 d5 12...Dd7 13 Cxf5 gxf5 14 a3 13.h3

Columna 94 Oberta


Teoria de ràpides

13...exf4 pitjor per al negre és la variant: 13...b4 14.hxg4 exf4 15.gxf5 bxc3 16.Dxc3 a4 17.Axf7+

17...Rxf7 18.Cxg6 hxg6 19.Txh8 Ag7 20.Dc4+! 0.40 Houdini 3.0 14.hxg4 Axg4 14...Ad7!? 15 0-0-0! a4 16.Axf7+ Rxf7 17.Ce4 Dc7 18.Cf3 Ag7 19.Ce5+ Rg8 20 Dxf4 Ae8 21 g5 Cd7 22.Cf6+ Axf6 23.gxf6 Af7 24.Dh6 Cxf6 25.Tdf1 =

Columna 95 Oberta


Teoria de ràpides 15.Ce4 De7 Després de 15...Dc7 16.Cf6+ Rd8 17.Cxg4 a4 ve la sorprenent 18.Ae6!! i diria que el blanc està millor amb la peça contra els peons.

16.Dxf4 f5 17.Rf1 fxe4 18.Dxg4 Rd8 19.Re2! protejint el rei darrera del peó contrari 19...Ah6 20.Taf1 Tf8 21.Cg2 Txf1

i segons Houdini aquesta posició final està totalment anivellada. Marc m'està dient que ja és hora que li enviï l'article (sempre ho deixo a última hora...) així doncs de moment ho deixem aquí i ja mirarem si acabem d'analitzar les dos variants que ens falten per al proper mes. Esperem que podem veure més partides i les puguem publicar aquí comentades. Ens veiem! que tingueu molta sort!

Columna 96 Oberta


“Stay Hungry Stay Foolish”

Columna 97 Oberta

Columna oberta novè  
Columna oberta novè  

columna oberta novè, humor, escacs, diversió i entreteniment

Advertisement