Page 1

-E SCACS C OM A E INA E DUCATIVA A 104 ESCOLES, ¡E NHORABONA ! -S’ACABA

EL

TERMINI PER FER - SE

FEDA 19,4% DEL

LA LLICÈNCIA I

UN

J

U

G

A

D

C AT AL AN S

O

R

S

L ’ H AN

ACCEPTADA !

-C OM SEMPRE ,

LES

SECCIONS MÉS DIVERTIDES I INSTRUCTIVES !

N ÚMERO 13, M ARÇ 2014

B ENVINGUTS C OLUMNA O BERTA !!!

Columna Oberta

A


Sumari Editorial Club d’escacs Sant Martí Foment Martinenc Cartes des del Tres Peons Catalunya Escacs Club Rabiosa Actualitat de Peona i Peó Gràcies Publicitat + Calendari Kaypi La pedrera Gibraltar Rabiosa Actualitat Publicitat i Concurs PDR

3 4-5 6-7 8-11 12-17 18-21 22-23 24-25 26-34 35-43 44-47 48-51

Problemes amb... Una visita als clàssics Racó del Temps Acudits Ajedrez Espectacular Teoria de ràpides Contra

52-53 54-61 62-64 65 66 67-83 84

Director & Editor: Marc López Forn. Perspectiva: Guillem Subirachs Mancebo. Col·laboradors: Club d’escacs Sant Martí, Club d’escacs Tres Peons, Club d’escacs Peona i Peó, Catalunya Escacs Club, Foment Martinenc, Laura Capellades, MF Josué Expósito, Joan Regidor, Víctor Collell, Enric Garcia, Guillem Subirachs, MK Joan Xancó, Gabriel Beaskoa, MF Víctor Lillo, Richard Guerrero, Peón de Rey. Contacte: Columnaoberta@gmail.com

Columna 2 Oberta


Editorial

Benvolguts lectors, Dues bones notícies i una petita reflexió: Divendres 28 de febrer de 2014 es va presentar, a la roda de premsa de la Consellera d’Educació de la Generalitat, el programa Escacs com a eina educativa, que incorporarà els escacs a 104 escoles d’arreu del territori català. Estem d'enhorabona! També s’ha sabut, així ho ha comentat el nostre President, que dels 6.836 jugadors amb llicència per la Federació Catalana d’Escacs hi ha un 19,4% que ha acceptat fer-se la llicència FEDA també. Divendres 28 de febrer es tancava el termini per a fer-ho. Seria interessant veure els ELO’s d’aquests 1.326 jugadors que han acceptat seguir amb la FEDA. Per la meva part espero que fos profitosa la reunió que van tenir alguns membres de la Junta Directiva de la Federació Catalana amb l’aspirant a presidir la Federació Internacional d’Escacs. Ni més ni menys que Garry Kasparov. La reflexió no és tant agradable de fer. Les xarxes socials poden ser una eina molt positiva, però també pot ser niu de conflictes i d'assetjaments. En aquest sentit no podem permetre cap cas de ciberbullying. És responsabilitat de tots, perquè és gravíssim. No són bromes, és assetjament indiscriminat, i això no es pot permetre. Malauradament he tingut constància d’algun cas lamentable entre escaquistes. Crec que s’hauria de poder actuar d’ofici, i crear un òrgan per exemple des de la Federació que accepti les denúncies, les valori, i després sancioni o no. Potser amb períodes d’inactivitat. Quelcom s’ha de fer. Moltes gràcies Salutacions cordials. Marc López Forn.

Columna 3 Oberta


Club d’escacs Sant Martí

Ricard Llerins III Torneig Clàssic Sant Martí i Per Equips El III Torneig Clàssic Sant Martí 2014, que s'està jugant a la sala d'actes del centre cívic Sant Martí, els dijous per la tarda a les 19:15h. ja va per la sisena ronda, disputada el 20 de febrer passat. Va primer en solitari el MF cubà del Sant Andreu i màxim favorit Arián González Pérez amb 6 punts, després de guanyar el MC local Francisco Núñez Lucero, que portava 4,5 punts. El segueixen a un punt el MF Marc Capellades Subirana del Peona i peó i el jugador del Mollet Roger García Marín. El número dos del ranking inicial, el MC olotí Joan Triadú va una mica despenjat, ja que només porta 4 punts, havent perdut amb dos jugadors inferiors al seu nivell.

Columna 4 Oberta


Club d’escacs Sant Martí Respecte el Per Equips, després de disputada la cinquena ronda el 23 de febrer, el Sant Martí A va en primer lloc del grup II de 1a Divisió amb 4,5 punts, empatat a punts amb el Mollet però amb millor desempat, qui ha empatat en aquesta ronda contra el Barcelona-Uga B. L'emoció està assegurada per que juguem els dos clubs a la darrera ronda. Nosaltres hem guanyat el Vilafranca, Tarragona i Barcelona-Uga B amb uns marcadors molt ajustats, mentre que el Tàrrega, que va presentar només vuit jugadors, el vam guanyar 8-2. Vam empatar amb l'Ateneu Colón el primer dia. Es nota però una baixada general del nivell de totes les categories, en part per la quantitat de grups que s'han fet els darrers anys en categories superiors, que espero no s'aixamplin en molts anys. Pel Sant Martí estan jugant 8 equips per setmana amb 60 jugadors entre tots, i de moment no hem perdut cap partida per incompareixença. L'equip B de categoria Preferent porta 4 punts, mentre l'equip C en porta 2,5, l'equip D 2 i l'equip E 0, tots ells a 1a Territorial. L' equip F porta 3 punts, mentre que el G de en porta 2, els dos a 2a Territorial. Finalment l'equip H de 3a Territorial porta 7 punts de la puntuació olímpica antiga.

Columna 5 Oberta


Foment Martinenc

Oriol Masip Per a m茅s informaci贸: http://www.fomentmartinenc.org/wp-foment/seccions/escacs/

Columna 6 Oberta


Foment Martinenc

Columna 7 Oberta


Cartes des del Tres Peons

Joan Galceran Benvolguts amics: Els escacs faciliten les sorpreses, i no em refereixo al moment en el que descobreixes que l’escac on has posat la teva dama està amenaçat per un traïdor cavall enemic, sinó a les que apareixen durant les activitats habituals... com quan de passada esmentes els escacs en una conversa informal amb el venedor de la botiga, o amb l’empleat de banca amb qui consultes la possibilitat (ara difícil) de que et concedeixin un crèdit, i resulta que son grans aficionats i fins i tot jugadors en algun club... per a mi va ser una sorpresa agradable trobar per casualitat uns escaquistes que estan dins d’una pel·lícula. Segurament no la podreu veure als cinemes convencionals, però sí en algun canal de TV. Està basada en la història real del professor David MacEnulty. Es un film que posa en primera línia les qualitats dels escacs com eina d’integració i motivació d’un col·lectiu de joves d’una escola d’un barri tant complex com el Bronx de New York. “Els cavallers del Sud del Bronx” es el seu títol en castellà, potser que no sigui una gran pel·lícula, però posa de manifest que els escacs situen en nivell d’igualtat els nens de famílies acomodades amb els de famílies humils. Als escacs no dona avantatge tenir un poliesportiu de gran nivell, ni un equipament de luxe, ni un material sofisticat. Als escacs, com demostra aquesta història, les persones que seuen a cada banda del tauler no tenen cap avantatge per raons materials, i, ni tan sols la sort pot ser “comprada”, perquè en aquest esport la sort no existeix, només l’esforç i la dedicació porten a la victòria..

Columna 8 Oberta


Cartes des del Tres Peons No hi ha dubte que quan a un col·lectiu feble se li posa a l’abast una eina que li permet tractar de tu a tu a d’altres grups més afavorits socialment, es genera la dinàmica del “nosaltres també podem”, i aquest impuls es trasllada a d’altres aspectes de la vida d’aquestes persones i d’aquests nens per ajudar-los a progressar i no acomodar-se a la situació en que les circumstàncies els han situat. Tant de bo, les persones que decideixen el destí de les inversions públiques en lleure i esports per joves vegin també aquesta pel·lícula, perquè s’adonin que més enllà del futbol i el bàsquet hi han més esports per ajudar a convertir els joves en “bons ciutadans”. Actualment la fundació de David MacEnulty (a la foto) es dedica a promoure els escacs a nens de pocs recursos econòmics, tant als Estatus Units com a Sudàfrica per repetir tantes vegades com sigui possible els resultats dels seus primers alumnes de l’escola primària “Bronx Community 70”.

Columna 9 Oberta


Cartes des del Tres Peons A la Lliga Catalana d’Escacs, -no els agradava allò de Campionat de Catalunya per Equips?- el nostre primer equip està rebent les fuetades que a tort i a dret li donen els “maxiequips” habituals de la Divisió d’Honor, tot i que en alguns casos malgrat la seva superioritat “titulística” han guanyat el matx per un resultat molt ajustat. Malgrat aquestes contrarietats mantenim fermament la convicció de no perdre la categoria, encara que en aquest aspecte som de l’eescola de Groucho Marx quan deia “aquestes son les meves conviccions, però si no li agraden, les puc canviar per unes altres” Ens agradaria mantenir la categoria, però si no podem, dons l’any que ve tornarem a Primera Divisió sense perdre ni una mil·lèsima d’il·lusió. El “B” i el “C” també estan fregant el seu sostre, l’un a Segona Divisió i l’altre a preferent, però com l’”A” estan convençuts que no els hi caldrà fer una passa enrere... El “D” a primera i el “F” a segona categories marxen ara mateix líders en solitari als seus grups, podran mantenir-s’hi? , una pregunta a la que per poder respondre-la haurem d’esperar encara quatre setmanes. La resta dels nostres equips van nedant entre dues aigües, el “E” a primera, els “G” i “H” a segona i el “I” a tercera, i no sembla que hagin de baixar ... ni de pujar. Aquestes setmanes, cada diumenge (i dissabte) es produeix aquest petit miracle de poder tenir a 68 jugadors davant els seus taulers, però es un miracle elaborat per la feina del grup de capitans dels nostres nou equips a qui els pertoca rebre el nostre reconeixement. El proper mes de març posem a disposició dels jugadors d’escacs dos tornejos Oberts. El Tupinambà, es jugarà els dimecres a un quart de vuit a partir del 12 de març, amb el format de dos grups i valdrà només per Elo català, i els dilluns a dos quarts de sis de la tarda inaugurarem un nou Obert Vila de Gràcia, ara dedicat als jugadors que tinguin al menys 55 anys, o els facin durant el 2014. Es el primer Obert que fem en dilluns i en un horari còmode pels que no tenen obligacions laborals a la tarda.

Columna 10 Oberta


Cartes des del Tres Peons Per acabar dir-vos que al nostre local tenim ara ascensor, perquè els jugadors que tinguin dificultat per pujar els dos pisos per les escales, puguin accedir-hi sense problemes. Us esperem als nostres tornejos, com sempre al Tres Peons sereu benvinguts.

Salutacions cordials Joan Galceran

Columna 11 Oberta


Catalunya Escacs Club

Jordi Morcillo

Actualitat del Catalunya Escacs Club Una Lliga no lligada Els equips estan ja funcionant des de fa setmanes, no diríem pas a ple rendiment o a tota màquina, perquè en el sentit esportiu hi ha de tots colors, però sí que a nivell de participació el resultat és molt satisfactori. Els sis equips i els 44 taulers a omplir es queden, afortunadament, petits, perquè són uns quants més els qui volen participar setmana rere setmana. Equip A: lluny de les il·lusions Seria agosarat dir que érem un dels favorits del grup, o bé que l’objectiu inicial era pujar a Divisió d’Honor i que la resta era un fracàs. Però és cert que enguany vam començar el grup I de Primera amb el cap mirant cap a amunt. A diferència d’ara, l’any passat miràvem sempre al precipici, però l’empenta ens va dur quasi sense voler a ocupar els llocs capdavanters. Hi ha factors que ens convidaven a fer aquesta vista als objectius ambiciosos: ens hem reforçat amb tres jugadors solvents (Canal, Dalo, Ballesteros), el nivell mitjà de les Divisions ha baixat (perquè el nombre d’equips va augmentant), i el calendari era favorable, començant les dues primeres rondes com a locals. Però una prematura derrota in extremis contra el Catalònia (4,5-5,5) i un empat sense sort a la Colmena ens va deixar a la tercera ronda en terra de ningú. Tot i la victòria contra l’Ideal Clavé (6,5-3,5), el Sabadell B ens va infringir una dura derrota (7-3) que pràcticament enterra les aspiracions d’ascens i que obliga a mirar, encara que sense necessitat d’angoixar-se, a la zona baixa. Cap jugador està puntuant per sobre de les expectatives, més aviat al contrari. Dels

Columna 12 Oberta


Catalunya Escacs Club fitxatges, cal destacar els recursos d’en Joan Canal per capgirar partides, la solvència de Ballesteros (únic invicte de l’A) i la pinya que fa el jove Hermes Dalo, que transmet optimisme a la resta. Foto: Matx Sabadell B – Catalunya, on vam enterrar les esperances d’ascens.

Columna 13 Oberta


Catalunya Escacs Club És l’any del B? Sembla ser que els reforços de l’equip A han beneficiat, de moment, més al B que a l’A: habituals del primer equip com Alejandro Sáez, Pedro Serrano o Miguel Baeza ara capitanegen l’equip B amb solvència a la Preferent de Barcelona, que lideren amb autoritat amb 5 de 5. Les incorporacions, David Martín i Bernat Fuertes, estan puntuant força bé, i la solidesa per darrere també resulta clau per apuntalar els matxos. Tot fa indicar que el segon equip es jugarà l’ascens les dues darreres rondes, contra Peona i Peó C i Hospitalet. Vistes les alineacions de Segona Divisió, aposto que el nostre B seria perfectament solvent a la categoria; per tant, val la pena intentar el salt de qualitat. La resta d’equips han anat complint amb més o menys alts i baixos, però afortunadament a la cinquena ronda ja podem dir que tots els equips tenen els deures de permanència (no es podia aspirar a molt més) fets, almenys de forma virtual. L’equip C és qui més pateix les baixes ocasionals de l’A i el B, perquè se li acumulen. L’equip D va patir una derrota inicial que li ha mancat les aspiracions, mentre que el Catalunya E va començar com un tro, però després ha anat perdent gas. En part, degut a desplaçaments...no gaire llargs en kilòmetres, però suficients per servir de fre a molta gent a l’hora de ser convocats. A nivell social, la nota positiva, com quasi cada any, és la bona integració dels nous jugadors. No parlem dels nous fitxatges, perquè aquests ja sabien de sobres el que significava la Lliga. Sinó dels que fan els primers passos en la competició, que l’estan descobrint amb l’entusiasme d’un nen amb sabates noves. És el cas dels novells David Celma, Alejandro Flores i Francesc Viudez. Campionat de Barcelona d’Edats: lluny dels podis Els nostres representants a les diferents categories no van poder obtenir cap d’ells una plaça per a les finals catalanes. En diversos moments de la competició, molts d’ells van rondar els llocs d’honor, però sempre a remolc i amb poques opcions de ser-hi. Esperem que a la Final (pagant Sant Pere canta) tinguem més encert.

Columna 14 Oberta


Catalunya Escacs Club

A sub-8 bon paper de Nitai Benavides amb 4,5, tot i que els nervis de la primera jornada el van fer allunyar dels llocs del davant. Similar li va passar a l’Adrià Vila (3,5), que va començar a agafar el to a la tercera ronda, per tant ja al segon dia. El més important per a ells és l’experiència en una competició seriosa, i estem segurs que serà la primera d’una llarga sèrie. Tampoc va tenir un bon inici l’Adrià Reñé a sub-8, tot i que partia amb un número força alt del rànking. Dues derrotes el van obligar a fer de submarí, però afortunadament es va posar les piles i va aconseguir unes meritòries cinc victòries consecutives. La derrota a la darrera ronda el deixa amb 5 punts en el seu primer any a la categoria. A sub-12, tots els nostres van estar per sota del 50% de punts, i per tant cal posar-se les piles i entrenar més. El defecte que més cal corregir és el poc temps de reflexió, cosa que a sub-12 la majoria de nanos ja ho van millorant. Més esperances teníem a sub-14, ja que Marc Juan i Magí Bernat van rondar sempre les primeres taules. Especialment en Marc, que amb 4/5 va tenir les seves opcions de colar-se entre els primers, tot i que finalment es va haver de conformar amb 5 punts. A sub-16 va passar una mica com a sub-12: poca experiència i contacte amb la competició. I finalment, les opcions reals passaven per sub-18, on els nostres juvenils “d’or”, Pau Juan (MC) i Alejandro Sáez tenien totes les opcions per aspirar a qualsevol lloc del podi. Al Pau li va resultar un handicap massa gran les taules de la primera ronda i les de la segona contra precisament Sáez. I a ambdós també els va frenar la derrota contra el líder incontestable Carlos Rojano. Especialment a l’Alejandro, que en l’enfrontament directe tenia un mat en 3 que no va veure, i que hagués capgirat la classificació. Pau Juan va acabar amb 5 punts i Alejandro amb 4,5, sense poder jugar la darrera. Darrere d’ells, un discret Alejandro Calderón va acabar amb 4 punts, però només que donin un pèl més de si mateixos seran un equip candidat a la fase d’equips.

Columna 15 Oberta


Catalunya Escacs Club David Vigo, campió del Torneig Bicolor del Tres Peons No és molt habitual que un jugador nostre guanyi un torneig individual, sigui de la categoria que sigui, o el grup que sigui. Especialment perquè no som gaire prolífics en això de jugar opens. Per tant quan això passa, cal destacar-ho i presumir-ne. El Bicolor és un singular torneig d’actius que es juga per sistema suís a 8 rondes dobles. A cada aparellament, els jugadors s’han d’enfrontar dues vegades alternant colors (d’aquí el nom), a un ritme de 25’+5”. Per tant això suposa un total de 16 partides actives. I si un jugador nostre destaca per la seva habilitat en aquests ritmes és el David Vigo, que acumula un bon historial de trams guanyats i elo acumulat en els actius. Molts li fan la broma, quan juga partides lentes, que li bastaria que li posessin 15 ó 25 minuts a la partida, ja que el rendiment no li canviaria gaire. Vigo va basar el seu triomf en una espectacular arrencada amb 10 de 10, guanyant les primeres rondes a rivals teòricament inferiors i després a rivals directes. Tampoc el va poder frenar el seu company de club Joan Canal, que només li va arrencar unes taules, tot i que semblava que podia haver tret més botí. Curiosament, la primera derrota del David va ser la ronda 14 contra el polònès Bielecki, la mateixa en que es va proclamar campió amb 2 partides de marge. Les dues últimes partides, ja intranscendents, Vigo va sumar mig puntet contra en Max Ventura, sotscampió. El nostre soci Joan Canal va ser finalment tercer. Foto: David Vigo recollint el premi al campió del Bicolor

Columna 16 Oberta


Catalunya Escacs Club

Columna 17 Oberta


Rabiosa Actualitat, Peona i Peó

Enric Garcia RABIOSA ACTUALITAT PEONA I PEÓ LLIGA CATALANA 2014 ANÀLISI EQUIP PER EQUIP EQUIP A. Divisió d'Honor Està lluitant a Divisió d'Honor de forma molt digna. Marcadors amb rivals potents molt igualats i matxs força disputats. Primer va perdre tres matxs contra rivals superiors en elo per la mínima. A ronda 4 va aconseguir un meritori empat contra el Foment Martinenc. La darrera ronda abans de fer aquest article es va perdre contra un fort Figueres per només 6 a 4. L'equip ha donat la cara en tots els enfrontaments. Ara arribaran, sobretot a segona fase, rivals directes en la lluita per la permanència a la categoria. Si es manté aquesta tònica de lluita i joc, segur que la temporada propera continuarem a Divisió d'Honor.

Columna 18 Oberta


Rabiosa Actualitat, Peona i Peó EQUIP B. Segona Divisió Està realitzant una excel·lent temporada amb 4 punts de 5 matxs en el moment que escric l'article. Serioses opcions encara de pujar a Primera Divisió. Ha guanyat equips com el Granollers-Canovelles, Foment B, o Tres Peons B. El rival més fort del grup és el Sant Cugat amb 5 punts líder; però tenim opcions serioses d'aspirar a la primera posició. EQUIP C. Preferent. També està realitzant una excel·lent temporada amb 4 punts de 5 matxs. 3 encontres guanyats contra Bellvitge, Ateneu Barcelonès i Escola d'Escacs de Barcelona B; també dos empatats. De moment és tercer a un punt del líder el Catalunya B. Hi ha opcions encara de pujar a Segona Divisió. EQUIP D. Primera Categoria. Notable temporada d'aquest equip amb 3'5 punts de 5 possibles. Es manté en aquest moment tercer del seu grup amb algunes opcions de pujar a la categoria Preferent. Ha guanyat a equips importants com el Cadena o el Vila Olímpica. EQUIP E. Primera Categoria. Pel potencial d'elo d'aquest equip té molt mèrit la temporada que està realitzant. Porta 2 punts. Ha guanyat a Foment C i Sant Andreu D. EQUIP F. Segona Categoria. Interessant temporada d'aquest jove equip a la Segona Categoria. Porta 2 punts, havent guanyat en un matx important al Canet B.

Columna 19 Oberta


Rabiosa Actualitat, Peona i Peó EQUIP G. Tercera Categoria. Porta uns bons 8'5 punts a Tercera Categoria en la cinquena posició del grup. Aquesta darrera setmana va guanyar l'Ateneu Colon F. EQUIPS DE PROMOCIÓ SUB 12 Del club participen tres equips de Promoció a les categories sub 12. L'equip A segueix líder del seu grup amb possibilitats de classificar-se per la Final Four de Promoció.

CAMPIONAT TERRITORIAL PER EDATS BARCELONÈS Ha finalitzat el Campionat Territorial Per Edats del Barcelonès. El jugador de Peona i Peó Xavier Povill ha quedat campió de la categoria Sub 14, totalitzant 7 punts de 8 partides. El veïem a la fotografia jugant contra Guillem Porta de l'Ateneu Colon. En aquesta categoria sub 14 també han destacat jugadors/res del club com Jordi Lladós 4art, Carlos Martínez 6è, Daniel Codina 8è, Ariadna Bada 14ena i 2ona noia; o Leire Martínez 3ªnoia. A la categoria sub 16 destacar la tercera posició de Jaume Lladós. També interessants les posicions d'Adrià Pérez 6è, Marc Torrents 7è, o Víctor Collell 8è; Laura Ovejero 1ªnoia o Llum Cardó 2ona noia també ho han fet bé. La categoria sub 12 els més destacats del club són: Laura Povill 6ena absoluta i 1ªnoia; Natasha de Blois 10ªabsoluta i 3ªnoia; o Eloi Aballanet 17è.

Columna 20 Oberta


Rabiosa Actualitat, Peona i Peó La categoria sub 10 podem destacar jugadors /res com: Nagore Martínez 6ªabsoluta i 1ªnoia; Andy Turner 12è; Ramon Martínez 14è; Nicolas Jimenez 18è; Jan Insa 22è; Mar Giró 29ena; Joan Rossell 31è. La categoria sub 8 molt bona actuació d'Alexander de Blois 5è, i vàries jornades líder del torneig.

Columna 21 Oberta


Gràcies Club d’escacs Sant Martí Direcció: C/ Selva de Mar 213-229 , Barcelona Pàgina web: www.cesantmarti.com Correu electrònic: cesantmarti@gmail.com

Unió Escaquista del Foment Martinenc Direcció: Provença 591-593, Barcelona Pàgina web: www.fomentmartinenc.org Correu electrònic: info@fomentmartinenc.org

Tres Peons Club d’Escacs Direcció: C/ Ros de Olano 9, Barcelona Pàgina web: www.trespeons.com Correu electrònic: trespeons@gmail.com

Columna 22 Oberta


Gràcies

Catalunya Escacs Club Direcció: Rector Triado, 53 . Barcelona Pàgina web: www.catalunyaescacs.com Correu electrònic: catalunyaescacs@gmail.com,

Peona i Peó Club d’Escacs Direcció: Plaça Salvador Riera 2, Barcelona Pàgina web: www.peonaipeo.com Correu electrònic: escacs@peonaipeo.com

Columna 23 Oberta


Aconsegueix la teva samarreta amb motius escaquístics!! Escolleix un d’aquests dissenys i te l’estampem!!

De moment l’únic color disponible de samarreta és el blanc en les talles S, M, L, XL, XXL, XXXL. I si vols una samarreta amb un tauler d’escacs amb una posició concreta te la fem personalitzada! Per fer la demanda envieu un e-mail a kaypi64@gmail.com

Columna 24 Oberta


Columna 25 Oberta

Kaypi


La Pedrera

Víctor Collell La Pedrera (Escacs base) Finalitza el Campionat Escolar de Barcelona individual. El passat divendres 21 de febrer va finalitzar el Campionat de Barcelona individual per edats i per tant ja sabem aquells que s’han classificat per la Final del Campionat de Catalunya individual per edats que es celebra a la Setmana Santa a Vila-seca, Salou. Com ja fa uns quants anys i seguint la tradició, el campionat s’ha dividit des de la categoria sots-18 fins a la sots-8. En pràcticament totes les categories s’ha pogut veure un campionat molt emocionant, amb partides llargues i molt disputades ben bé fins al final. I finals de partides on els dos jugadors es troben apurats de temps, finals incerts que s’acaben decidint amb petits detalls o greus errors que condemnen a aquells que els cometen a no tenir un lloc entre els millors. Un torneig que personalment el trobo molt bonic.

Categoria sots-18 Campió: MC Carlos Rojano, de La Colmena, amb set punts de vuit i realitzant un magnífic torneig. Líder de principi a fi, ha demostrat ser el millor jugador de la categoria. Sots-campió: Màxim Ventura, del Vila Olímpica, amb sis punts i mig de vuit i quallant de la mateixa manera un gran campionat. Ha finalitzat el torneig també invicte.

Columna 26 Oberta


La Pedrera Tercer classificat: Oriol Porta, de l'Ateneu Colón, amb sis punts de vuit possibles i jugant a un gran nivell en tot moment. Tan sols va perdre amb el primer classificat. Bon torneig de jugadors com: MC Pau Juan i Alejandro Sáez del Catalunya, David Poyato del Sant Martí, Sergi Liarte i Marta Castillo del Sant Andreu, José Sánchez de l’Hospitalet i Adrià Medina del Vila Olímpica. Categoria sots-16 Campió: Xavier Martínez Pla, del Tres Peons, amb sis punts i mig de vuit possibles i acabant invicte. Va defensar el primer tauler en pràcticament totes les rondes. Sots-campió: Max Orteu, de l'Escola d'Escacs de Barcelona, amb sis punts de vuit possibles i jugant una ronda menys. L'última ronda ha estat decisiva. Tercer classificat: Jaume Lladós, de Peona i Peó, amb sis punts de vuit possibles i guanyant cinc partides seguides. Gran sprint d'aquest jugador en les rondes finals. Bon torneig de jugadors com: Carlos Hernández de La Colmena, Raúl Navarro de l’Ateneu Colón i Adrià Pérez, Marc Torrents, Víctor Collell (jo mateix) i Albert Pita del Peona i Peó.

Columna 27 Oberta


La Pedrera Categoria sots-14 Campió: Xavier Povill, de Peona i Peó, amb set punts de vuit possibles i estan a un altíssim nivell. Líder del torneig en tot moment, va estar esplèndid en els moments clau. Sots-campió: Guillem Porta, de l'Ateneu Colón, amb sis punts i mig de vuit possibles i guanyant una última ronda decisiva amb un rival directe. Tercer classificat (en aquest cas classificada): Andrea Jausàs, de l'EDAMI, amb sis punts i mig de vuit possibles i sent l'única noia en entrar al podi en totes les categories. Bon torneig de jugadors com: Jordi Lladós, Carlos Martínez, Daniel Codina i Ariadna Bada del Peona i Peó, Albert Castillo i Pol Bover del Vila Olímpica, Manuel Pulido de La Colmena i Alejandro Sama de La Lira.

Columna 28 Oberta


La Pedrera Categoria sots-12 Campió: Héctor Sama, de la Lira, amb set punts de vuit possibles i demostrant ser el millor de la categoria. Líder també de principi a fi, no va tenir pietat dels seus perseguidors. Sots-campió: Víctor Álvarez Albiol, del Foment Martinenc, amb sis punts i mig de vuit possibles. La derrota amb el que seria el campió va fer que s'hagués de conformar amb la segona plaça. Tercer classificat: Marcel Claramunt, de l'Ateneu Colón, amb sis punts i mig de vuit possibles i estan amunt en tot moment. Va empatar amb el campió a la darrera ronda. Bon torneig de jugadors com: Pol Brunet de La Lira, Eduard Cano i Víctor Castilla de l’Ateneu Colón, Laura Povill i Natasha de Blois del Peona i Peó, Lluc Vila del Col·legi Sant Miquel i Sergi Riu i Nerea Sarrio de l’EDAMI.

Columna 29 Oberta


La Pedrera Categoria sots-12 Campió: Llibert Céspedes, del Tres Peons, amb set punts i mig de vuit possibles i sense donar opcions als seus perseguidors sent superior en cadascuna de les partides. Sots-campió: Daniel Álvarez Albiol, del Foment Martinenc, amb set punts de vuit possibles i lluitant amb els primers classificats en tot moment. Tercer classificat: Levon Asatryan, de La Colmena, amb set punts de vuit possibles i estan a la part alta de la classificació sempre, jugant amb jugadors molt forts. Bon torneig de jugadors com: Arnau Castillo, del Vila Olímpica, Jorge Pascual i Adrià Alert de l’Ateneu Colón, Nagore Martínez i Andy Turner de Peona i Peó, Salvador Moya del Foment Martinenc, Jan Travesset del Sant Andreu, Artur Taltavull del Congrés, Tian Poyo de La Lira i Catriona Dartmann de l’EDAMI.

Columna 30 Oberta


La Pedrera Categoria sots-8 Campió: Oriol Roldan, del Vila Olímpica, amb set punts de vuit possibles (set victòries i una sola derrota). Sots-campió: Unai Díaz Navarro, de La Colmena, amb sis punts i mig de vuit possibles. Partia com a primer del rànking i a punt ha estat d'imposar-se. Tercer classificat: Gerard Rodríguez González, de l'Escola Voramar, amb sis punts i mig de vuit possibles. Una de les revelacions del campionat, freqüents en la categoria sots-8. Bon torneig de jugadors com: Joel Bassoro i Gerard-Abinel Cortés del Foment Martinenc, Alexander de Blois i Guillermo Hernández del Peona i Peó, Oriol Padín de La Lira i Ainhoa Guerrero i Nil Piedras del Badalona.

Podeu trobar una crònica més extensa del torneig al meu bloc: http:// peonaipeo.blogspot.com.es/2014/02/campionat-escolar-de-barcelona.html

Columna 31 Oberta


La Pedrera Finalitza la Fase prèvia al Campionat de Catalunya d’edats a les comarques Vallès Oriental, Osona i Maresme. Categoria sots-18 Primer classificat.—Marc Arnijas, del Llinars del Vallès. Segon classificat.—Aleix López Pajuelo, del Montmeló. Tercer classificat.—Daniel Gutiérrez, del Llinars del Vallès. Categoria sots-16 Primer classificat.—Pere Garriga, del Mollet del Vallès. Segon classificat.—Oriol Panadès, del Llinars del Vallès. Tercer classificat.—Pau Torra, del Montmeló. Categoria sots-14 Primer classificat.—Gerard Ayats, del Llinars del Vallès. Segon classificat.—Oriol González Saguilló, del Cerdanyola Mataró. Tercer classificat.—Pau Toquero, del Llinars del Vallès. Categoria sots-12 Primer classificat.—Sergi López Pajuelo, del Montemló. Segon classificat.—Marc Rosàs, del Llinars del Vallès. Tercer classificat.—Gabriel Vacas, del Llinars del Vallès. Categoria sots-10 Primer classificat.—Sergi Prats, del Llinars del Vallès. Segona classificada.—Laia Las Heras, del Llinars del Vallès. Tercer classificat.—Quim Ayats, del Llinars del Vallès. Categoria sots-8 Primer classificat.—Nicolás Ballesteros, del Calldetenes. Segon classificat.—Aitor Funes, del Calldetenes. Tercera classificada.—Paula Remon, del CEVO.

Columna 32 Oberta


La Pedrera Finalitza la Fase prèvia al Campionat de Catalunya d’edats a les comarques Baix Llobregat-Alt Penedès i Garraf Categoria sots-18 Primer classificat.—Tomàs Sirera, del Vilafranca. Segon classificat.—Alberto Jul, del Castellbisbal. Tercer classificat.—Sergio Jiménez Chavarrías, del Sant Feliu. Categoria sots-16 Primer classificat.—David Iglesias, del Sant Feliu. Segon classificat.—Rodrigo Iglesias, del Sant Feliu. Tercer classificat.—Emílio Molina, del Sitfes. Categoria sots-14 Primer classificat.—Jaume Ros, del Sant Boi. Segon classificat.—Marc Valle, del Vilafranca. Tercer classificat.—Roger García Araque, del Vilafranca. Categoria sots-12 Primer classificat.—Martí Torrents, del Vilafranca. Segon classificat.—Gerard Martí Olivella, del Vilafranca. Tercera classificada.—Joana Ros, del Sant Boi. Categoria sots-10 Primer classificat.—Pau Pueyo, de la Colònia Güell. Segona classificada.—Ángela Pedraza, de l’Espluguenc. Tercer classificat.—Paolo Gonzalo Belleza, de l’Espluguenc. Categoria sots-8 Primer classificat.—Foix Torrent, del Vilafranca. Segon classificat.—Jordi Martínez, de l’Olesa. Tercer classificat.—Daniel Esteve, del Vilafranca.

Columna 33 Oberta


La Pedrera Rànking Mundial sots-20 Us deixo amb el rànking mundial sots-20, rànking que encara no havia publicat mai.

Víctor Collell No us oblideu de visitar el meu bloc! http://www.peonaipeo.blogspot.com.es/, amb cròniques, entrevistes, notícies, pròxims torneigs, torneigs en joc, enllaços interessants, partides comentades, novetats entre d’altres!

Columna 34 Oberta


Gibraltar

Gabriel Beaskoa Vachier-Lagrave

2745

Peter Lombaers

2255

És un plaer veure jugar els grans jugadors de l'elit, però quan ho fan entre ells impera la igualtat i l'excel·lència. Des del seu olimp de 2700, lluiten dins una bombolla privilegiada, sense fixar-se en la resta dels mortals, que ens matem en una multitudinària batalla per aconseguir fites, que tot i que ens inflamin el nostre amor pels escacs, no deixen cap petjada per a la posteritat. La seva comprensió és molt més profunda, els seus coneixements infinitament més amplis, i la seva intuïció, empesa per la seva gran memòria, els converteix en titans. La diferència quantitativa i qualitativa és clara, però com es veu exactament? Quina és la diferència entre un 2700 i un 2300, o un 2000 quan juguen una partida? Com la veiem? No puc respondre aquesta pregunta amb una frase cèlebre, però us presento una partida que mostra algunes característiques d'aquest abisme entre els grans i els petits. No voldria seguir sense afegir que, no obstant això, aquest joc no seria res sense tots els que amb feliç mediocritat fem més gran l'estima que li professem. 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.0–0 Be7

Columna 35 Oberta


Gibraltar No entrem a la Berlín, per sort. L'obertura més utilitzada per gairebé tots els jugadors de negres de l'elit. El negre, si se sap bé la teoria i desplega una bona tècnica, aconsegueix neutralitzar el blanc en moltes ocasions. Però Lombaers no és de l'elit, i té el seu propi repertori que inclou aquesta defensa Chigorin, ni molt menys una mala opció. Suposo que és difícil escollir una defensa no massa pretensiosa que pretén aguantar la posició quan tens davant algú tan fort. Als forts se'ls ha de mirar de cara i no intentar defensar-se mentre ataquen, o provar de guanyar-los per tècnica. Entrar en una línia de moda i analitzada amb tanta davant d'algú que marca aquesta moda seria una decisió dubtosa. 6.Re1 b5 7.Bb3 d6 8.c3 El blanc fa un moviment preparatori per atacar el centre que, alhora serveix per donar una escapatòria a l'alfil en cas que el negre faci Ca5.8...0–0 9.h3 Evita la molesta clavada de l'alfil a g4. 9...Na5

10.Bc2 c5 Típica maniobra del negre en l'espanyola. El cavall abandona c6 momentàniament per permetre l'avançament del peó i guanyar espai a flanc de dama. Després tornarà a c6 per no quedar-se mal col·locat. Fixem-nos que c5 també dificulta d4 del blanc, perquè el negre controla aquesta casella amb dos peons. 11.d4 Qc7 Ja es pot dir que el negre està còmode. Ha assolit el pla d'expandir els peons i només ha de decidir on anirà l'alfil de caselles blanques i retornar el cavall. Però Maxime no té cap intenció de guanyar per l'obertura. Sap que avui en dia tothom és capaç d'arribar a uns coneixements correctes

Columna 36 Oberta


Gibraltar en aquest camp. No li importa arribar a la igualtat en la posició. És a partir d'aquí on el seu coneixement més profund i la seva comprensió elevadíssima del joc decantaran la balança cap al seu cantó. Entén que el seu rival se sap els plans i que els seguirà. Lombaers retirarà el cavall perquè vol disposar bé les peces i no obrirà el centre amb cxd4, perquè llavors apareixerien les complicacions, que serien el terreny perfecte pel francès. És per això que desenvolupa una peça i espera a que el seu rival cometi una imprecisió. Com que ell té un coneixement més profund, no solament memorístic, comprèn els matisos de la posició i els canvis en alguna jugada provoquen canvis en les seves característiques. 12.Nbd2 Nc6?!

Aquesta jugada que sembla tan natural és un error. La característica més comuna dels grans jugadors és que tenen paciència i poden fer jugades que no són les més fortes, però que no són errors, sinó un pèl pitjors. Esperen fins que el rival comet una relliscada i llavors sí, detecten l'error i donen la resposta més forta. Lombaers pensa que Maxime volia sostenir la pressió al centre i sense interpretar la intenció del temps d'espera de Cbd2, decideix seguir amb el pla normal de la posició, sense aprofundir més. El cavall ja ha deixat lloc al peó i pot tornar, però no s'adona que en aquest precís moment, el francès canviarà el caire de la posició, deixant el seu cavall sense caselles útils. 13.d5! El francès detecta aquest matís i tanca la posició. Ara tots els salts de cavall el deixen mal

Columna 37 Oberta


Gibraltar col·locat i l'alfil de caselles blanques es queda tancat. Era important entendre que hi havia la possibilitat d'avançar el peó, encara que semblés contraintuïtiu, i deixar el cavall a a5, canviar a d4, i reciclar-lo per c4-b6 i potser d7 i c5. 13...Nd8 14.a4 Quan hi ha una zona que està mal resolta és important accedir-hi amb les peces per castigar la mala situació de les peces enemigues, per això el francès intenta obrir el flanc de dama. La característica que comentàvem abans es fa clara: els grans jugadors sempre encadenen un seguit de jugades bones quan l'altre comet un error. 14...Rb8 15.axb5 axb5 16.b4

S'ha de bloquejar l'estructura de peons per fixar les debilitats del negre, perquè no pugui desfer-les. Era lleugerament millor c4, per fixar els peons en caselles negres i fer jugar l'alfil de c1, però b4 demostra igualment que el blanc entén perfectament el sentit de la posició. 16...Bd7 Trista jugada. El negre no té caselles bones per les seves peces. L'alfil d'e7 està impedit per les seves pròpies peces, el de d7 restringit pel peó de b5 i el cavall no aconseguiria res saltant a b7. La diferència entre un 2700 i un 2300? Bé, aquí es comença a notar. 17.Nf1 Ne8 Lombaers necessita aire. Treu el cavall per fer f5 i oferir una casella al pobre cavall de d8, també per evitar un possible Ag5, però ja està inferior. 18.Ne3 En canvi, les peces del blanc s'acomoden a les millors caselles. 18...g6 Amb la misteriosa intenció de dur el cavall a g7, potser, però és un pla massa lent. 19.bxc5

Columna 38 Oberta


Gibraltar

Altre cop el francès demostra que ho comprèn, i obre el joc. Menjar de peó crearia un peó passat i recolzat del blanc i una debilitat a e5 i menjar de dama no desfaria el bloqueig. 19...Qxc5 20.Qd2 Defensa el peó amb tranquil·litat i prepara Aa3, que amenaçarà Cxe5, entre d'altres coses. Ara comencem a veure les conseqüències de tenir les peces mal situades. 20...Qc7 21.Ba3 f6 Evita Cxe4. 22.Bb4 Ng7 El negre segueix l'únic pla possible: defensar l'alfil d'e7 i provar f5. Això el francès ja ho té controlat... 23.Ra6

Columna 39 Oberta


Gibraltar Pressió a sisena... 23...Nf7 24.Rea1 I columna conquerida. 24...f5

25.Qe2 Jugada profunda que pretén deixar lloc al cavall per anar a d2 per si el blanc canvia a e4. També ofereix l'opció de dur la dama a f1 per defensar possibles sacrificis a h3 després de Cg5. 25...Rfc8? Error. Era important canviar a e4 i obrir la columna. Lombaers està confús i no sap què fer. 26.exf5 Ara és el francès que obra el joc, perquè ja té un pla concret.26...gxf5 27.g4!

Columna 40 Oberta


Gibraltar Gran jugada! El blanc ho té tot controlat! Increpa al peó d'f5 i es prepara per atacar pel flanc de rei, i no pateix per fxg4, que no suposa cap problema pel blanc, que té el rei ben segur i en canvi exposa el rei negre. 27...Qd8 El negre reacciona tard i intenta traslladar la dama a flanc de rei. 28.gxf5 Peó de més. El cavall d'f7 no es pot moure pel peó de d6 i el blanc ho té més fàcil per portar les torres a g. Fixem-nos que totes les peces del negre estan alineades a setena bloquejant el lliure pas de les altres peces i molestant-se les unes a les altres. 28...Ra8?

Per això el negre, que també té idees, prova de canviar les torres, per alleujar la pressió sufocadora. Però resulta que l'error és definitiu, perquè el blanc té un cop tàctic amagat que desfermarà el seu avantatge. 29.f6! Després de g4, el francès provava d'obrir la posició per la diagonal que apunta h7. Veia amb anterioritat i clarividència el pla d'atac. 29...Bxf6 30.Qd3 De sobte, el blanc construeix una bateria del no res i amenaça un escac mortal a h7. 30...e4 Intent desesperat de desfer-se dels obstacles que impedeixen moure's a les seves peces... 31.Qxe4

Columna 41 Oberta


Gibraltar

31...Rxa6 32.Rxa6 h5 Impotència absoluta. El negre està agonitzant. 33.Qh7+ Kf8

34.Rxd6! El toc final. La torre obra el camí a una peça més valuosa que ella, l'alfil, que incideix de ple en totes les debilitats del negre i aprofita a la perfecció la inseguretat del monarca rival. 34...Nxd6 35.Bxd6+ Be7 36.Qh8+ Kf7 Ja fa estona que el rei hauria d'estar enterrat, però Lombaers prefereix arrossegarse una estona i es deixarà fer mat. No tots els dies és té la possibilitat de jugar contra un geni! 37.Ne5+ Kf6 38.Qh6#

Columna 42 Oberta


Gibraltar

No hi ha cap peça del negre que defensi les caselles importants. Totes estan desperdigolades i no tenen cap funció, són com pedres posades en el camí. Una victòria de tràmit pel crac francès que ens dona una lliçó de comprensió profunda. 1–0

Columna 43 Oberta


Rabiosa Actualitat

Enric Garcia RABIOSA ACTUALITAT LA NOTICIA DEL MES BLOQUEIG CHESS RESULTS Als arbitres catalans, dijous 20 de Febrer, se'ls hi va bloquejar el seu accés per pujar resultats, classificacions i dades a Chess Results de forma visible per tothom. Es va donar ordre des de la FEDA a Swiss Manager perquè al arbitres catalans se'ls hi bloquegin les llicències. Els motius que es van donar estaven relacionats amb la finalització d'un conveni entre la FEDA i la Federació Catalana d'Escacs. Al cap de pocs dies es va anunciar que el tema estava resòl gràcies a un acord de la Federació Catalana amb Swiss Manager. De tota manera hi ha arbitres que encara no ho tenen arreglat. Hi ha importants campionats catalans en joc encara amb problemes en el moment que escric aquest article.

Columna 44 Oberta


Rabiosa Actualitat ESPAI PER APLAUDIR MULTITUDINARI TORNEIG DE PROMOCIÓ A HAMBURG Al Centre de Congressos d'Hamburg, Alemanya, té lloc un multitudinari torneig Per Edats de Promoció. Calculen una participació de 2500 nois i noies. El campionat el disputen els que estan a una banda del riu Alster contra l'altra. http://es.chessbase.com/post/torneo-alsterufer-2014-en-hamburgo Recomano molt mirar les fotografies per captar com si els objectius en aquest tipus de campionats resulten la promoció i la participació, cal canviar el "xip" en alguns aspectes respecte als clàssics tornejos d'adults. A les fotografies s'observa com molts acompanyants i espectadors es passegen per les partides, jocs muntats per racons insospitats, etc....També s'aprecia diversitat d'activitats alternatives. No resulta fàcil organitzar un campionat amb un resultat de 632 a 608, i 2500 participants. A més aquí cal sumar el volum de gent que representen entrenadors, i acompanyants familiars.

Columna 45 Oberta


Rabiosa Actualitat ESPAI CRÍTIC LA FEDA (Federación Española de Ajedrez). MANCA D'INFORMACIÓ. Tornant al tema del bloqueig de Chess Results cap als arbitres catalans. No entro si el tema estava justificat o no. Entraríem en uns raonaments i fets molt complicats d'analitzar. M'interessa si tractar la manera o procediment. Si s'anava a produïr aquest bloqueig la FEDA o algú hagués hagut d'avisar o emetre amb cert temps algun mínim comunicat. Trobo injustificable que en un moment on hi havia a Catalunya alguns opens en joc importants, sumats a gran quantitat de Campionats Territorials Per Edats (només Barcelonès 250 jugadors/res) de cop molta gent implicada es quedés sense informació del torneig visible i sense cap avís previ. De forma menys contundent també llenço una petita crítica a la Federació Catalana d'Escacs. Al dia següent desde aquesta s'afirma que el tema està solucionat a conseqüència d'un acord. En el moment que escric aquest article 27 de Febrer, el tema no està solucionat: 2 opens importants catalans en joc només apareix la informació a les seves corresponents webs; i un torneig amb una participació de 300 nois/es encara no estan publicades les classificacions finals a Chess Results després de 5 dies de la seva finalització, només al meu blog. Els que movem els diferents campionats acostumem a ser els que després paguem les conseqüències d'aquesta mancança d'informació general. Sobretot de la FEDA en aquest cas.

Columna 46 Oberta


Rabiosa Actualitat EL RACÓ DE NOSTRADAMUS A la Circular del proper Campionat de Catalunya Per Edats, que està a punt de sortir, potser apareix alguna novetat important. Com també va passar la temporada anterior. Alguna novetat, o potser dues inclús.

Columna 47 Oberta


EDAMI C/Francisco Giner, 42 bajos 08012 Barcelona, Espa単a Tel: +34 93 238 53 52 Fax: +34 93 415 40 93 www.peonderey.com Columna 48 Oberta


Peón de Rey no acaba amb la revista, l’amant dels escacs trobarà tot el que necessita i més al twitter (twitter.com/revistaPDR), al facebook (facebook.com/ revistaPDR), a la pàgina web (www.peonderey.com), a chessapps.net… ¡L’experiència dels escacs portada a un altre nivell!

Columna 49 Oberta


Concursos PDR De la partida més bonica de la Lliga O de com pot portar a mal interpretacions el que era el tema de l’últim concurs...!!!

Columna 50 Oberta


Concursos PDR Per a presentar-se als concursos i optar als llibres de Siluetas del ajedrez Ruso y joyas del ajedrez moderno, a més a més dels exemplars sempre brillants de Peón de Rey cal enviar les participacions abans del 24 de cada mes:

1 d’abril (data límit 24 de març): Concurs de disfresses. Si algú de vosaltres ha celebrat el carnaval i s’ha fet una disfressa, envia la foto i entraràs al concurs dels llibres Joyas del Ajedrez Moderno i Siluetas del Ajedrez Ruso, a més a més dels exemplars de Peón de Rey!

1 de maig (data límit 24 d’abril): Concurs de poesía relacionada d’alguna manera amb els escacs.

Columna 51 Oberta


Problemes amb...

Guillem Subirachs David Bronstein David Bronstein (1928 - 2006) és un d’aquells jugadors que tot i no haver aconseguir mai el títol de campió mundial serà recordat per sempre com un dels millors de la història dels escacs. Nascut a Bila Tserkva, Ucraïna, Bronstein va començar a destacar de ben petit fins el punt el punt que amb 16 anys va obtenir el títol de GM, convertint-se aleshores en el jugador soviètic més jove en aconseguir-ho. Més que pels nombrosos èxits obtinguts al llarg de la seva carrera a Bronstein se’l recorda sobretot pel seu joc eminentment creatiu i tàctic. Joc que el va acabar portant a guanyar el Campionat de la URSS l’any 1948 i el torneig de candidats de l’any 1950. La carrera de Bronstein doncs va arribar al seu punt àlgid el 1951, quan va disputar a Mikhail Botvinnik el títol de Campió del Món. Aquell matx però acabaria empatat a 12 punts i, tal com marcava la normativa, Botvinnik va retenir el títol que defensava. Des d’aleshores i fins 1997 Bronstein va seguir acumulant èxits en torneigs de tan prestigi com les Olimpíades però sobretot va seguir aportant als escacs combinacions brillants, idees innovadores i partides genials.

Columna 52 Oberta


Problemes amb... Blanques juguen i guanyen Bronstein, David – Kortschnoj, Viktor (Leningrad-Moscow m, 1962)

Negres juguen i guanyen Reshevsky, Samuel Herman – Bronstein, David (Candidates Tournament, 1953)

Blanques juguen i guanyen Bronstein, David – Vedder, Richard (Hoogeveen VAM op, 1997)

Negres juguen i guanyen Conquest, Stuart – Bronstein, David (London NWYM, 1989)

Columna 53 Oberta


Una visita als clàssics

MF Víctor Lillo Rotlewi, G—Rubinstein, A 1907 Nascut l'any 1882, Akiba Rubinstein va ser un dels jugadors més forts de la seva època. D'igual manera que Bronstein, Keres o Korchnoi, podem considerarlo un campió sense corona, i és que per alçar-se amb el màxim títol mundial no només es necessita una extraordinària comprensió dels escacs sinó també un caràcter fort i decidit així com el beneplàcit de la capritxosa Caissa. De totes maneres, la contribució de Rubinstein en l'història dels escacs és formidable: a ell li devem la variant de e3 i Ce2 de la Nimzoindia així com la de Cc6 en la variant Chigorin de l'Espanyola. Però, deixant de banda la seva aportació en la teoria d'obertures, la fase del joc en la que Akiba probablement destacava més era el final, el gran mestre polonès posseïa una tècnica fantàstica i ens ha llegat un gran nombre de finals -especialment de torre- antològics. No obstant, en la partida que he escollit observarem que Rubinstein era també un tàctic brillant. Aquesta és la immortal del gran Akiba. 1. d4 d5 2. Nf3 e6 3. e3 c5 {La defensa Tarrasch.}

Columna 54 Oberta


Una visita als clàssics 4. c4 Nc6 5. Nc3 Nf6 6. dxc5 !? {Enlloc de provocar un peó aïllat al negre amb cxd5, el blanc intenta aprofitar el seu temps extra en una posició simètrica.}

Bxc5 7. a3 a6 8. b4 Bd6 9. Bb2 O-O 10. Qd2 ?!

{En la meva opinió, una decisió discutible. Prefereixo cxd5, seguit d'Ae2 amb alternatives mútues.}

Columna 55 Oberta


Una visita als clàssics Qe7 11. Bd3 ?!

{Una altra jugada desafortunada després de la qual serà el negre qui es quedarà amb temps de més en una posició quasi simètrica.} dxc4 12. Bxc4 b5 13. Bd3 Rd8 14. Qe2 Bb7 15. O-O

{A causa del seu joc descuidat, les blanques tenen 2! temps de menys donat que el negre ja té la torre a d8 i, a més, li toca moure.} Ne5 !

Columna 56 Oberta


Una visita als clàssics

{Simple iforta jugada. El potencial de les negres és fàcil d'advertir, els seus dos àlfils apunten perillosament l'enroc rival i, per tant, resulta lògic canviar l'única peça del blanc que defensa el seu rei.} 16. Nxe5 Bxe5 17. f4

{Una decisió compromesa. Les blanques volen construir un centre fort de peons però, a canvi, debiliten greument la diagonal a7-g1.}

Columna 57 Oberta


Una visita als clàssics Bc7 18. e4 Rac8 19. e5?

{Això ja és massa. L'àlfil de b7 s'ha convertit en un franctirador letal. No obstant, el remat dista de ser obvi. Les següents jugades de Rubinstein són, senzillament, genials.} Bb6+ 20. Kh1 Ng4 !

{Després d'aquesta jugada el blanc ja no té salvació.}

Columna 58 Oberta


Una visita als clàssics 21. Be4

{La millor defensa però, de totes formes, insuficient.} (21. Ne4 Rxd3 22. Qxd3 Bxe4 23. Qxe4 Qh4 24. h3 Qg3 {!} 25. hxg4 Qh4#) (21. Qxg4 Rxd3 {-+}) 21... Qh4 22. g3

{El moment crític de la partida...} (22. h3 {També hauria permès un bonic remat.} Rxc3 {!!} 23. Bxc3 (23. Bxb7 Rxh3+ 24. gxh3 Qxh3+ 25. Qh2 Qxh2#) 23... Bxe4 24. Qxg4 (24. Qxe4 Qg3 25. hxg4 Qh4#) 24... Qxg4 25. hxg4 Rd3 26. Kh2 {Única en vista de l'amenaça Th3++} Rxc3 {-+})

Columna 59 Oberta


Una visita als clàssics 22... Rxc3 !!

{Una entrega de dama espectacular justificada per la propera jugada d'Akiba.} 23. gxh4 Rd2 !!

{Desviació. Els àlfils del negre valen més que la seva pròpia dama i la torre, ara només cal trobar l'última jugada brillant.}

Columna 60 Oberta


Una visita als clàssics 24. Qxd2 Bxe4+ 25. Qg2 Rh3 !! {Degut a la clavada de la dama, el mat és imparable. Una magnífica demostració del poder dels dos àlfils contra un rei despullat.

Columna 61 Oberta


Racó del temps

Joan Regidor Optimitzant l'aprenentatge per unitat de temps La majoria de nosaltres quan estem estudiant, o be preparant un examen, partida o qualsevol altre activitat, sentim la necessitat imperiosa de considerar el temps invertit, com a mètrica definitòria del nostre èxit. La realitat no pot ser mes diferent, doncs la qüestió va molt mes enllà. Ningú té tant en compte la qualitat del temps invertit, com el temps invertit en si. Després quan rebem el resultat d'aquella activitat per la qual ens estàvem preparant, ens veiem sorpresos de vegades, perquè associem la falsa relació de que a mes temps invertit, millor resultat. Optimitzar el temps treballant requereix un cert temps de preparació també, un cert entrenament.

Els escacs, com a qualsevol activitat competitiva, no estan exempts d'aquest factor. Seria lògic pensar doncs, que llegir un llibre de partides anotades de un gran mestre en concret seria mes profitós si analitzéssim totes les partides detingudament avançant pas a pas per el llibre. No deixa de ser cert, però obvia quina es la qüestió a l’hora d'analitzar partides, si el que estem buscant es millorar el nostre joc. No es el temps invertit, la pedra angular de la optimització el nostre rendiment escaquistic, sinó millorar mes, aprendre mes, per unitat de temps. Tornant al exemple anterior vindria a dir que una hora invertida mirant una mica per sobre algunes de les partides del suposat llibre podrien donar-nos una idea general, que no mirant molt detingudament cada moviment de la primera partida. Diguem que les dues úniques raons per las quals podríem voler analitzar fins l'ultima variant d'un llibre de partides serien: o be perquè hi haguessin molt pocs llibres de partides analitzades de qualitat, o bé perquè fós-

Columna 62 Oberta


Racó del temps sim immortals i el temps no fos en absolut una consideració per a realitzar cap tasca. Els economistes solen parlar de “rendiments decreixents”. Ve a dir que en algunes activitats, podem arribar a un punt on el rendiment que en trèiem, comença a ser improductiu quant mes temps hi dediquem.. Podria donar alguns exemples per il·lustrar aquest concepte. Suposem que tingues una cadena de tendes de roba a la ciutat de Barcelona. Podríem deduir que si duplico el nombre de tendes en trauria el doble de benefici, però no te perquè necessariament ser cert. Si augmentes el nombre de 1 a dugués, molt probablement si, en canvi si augmentes el nombre de 200 a 400, potser podria córrer en el risc de que aquestes estiguessin massa a prop, l'una del l'altre i es fessin competència, la qual cosa no em faria ni de bon tros compensar la inversió feta per obrir 200 tendes mes. Als escacs passa mes o menys el mateix. Generalment en trèiem molt de benefici dels primers minuts, primera mitja hora que ens passem analitzant una posició, que de la següent mitja hora. Degut a molts factors analitzar el mateix nombre de minuts després de la primera mitja hora, no ens reportarà el mateix rendiment. Inclús en l'anàlisi de variants a les partides, podríem arribar a conclusions similars. Segons el GM escocés Jonathan Rowson analitzar mes de 20 minuts una variant durant una partida, es contraproduent, pot acabar confonent-nos i fer-nos cometre errades innecessàries. Intentem doncs analitzar el rendiment decreixent, aplicat a una partida concreta. Si analitzem una partida publicada a un llibre una vegada, podríem estimar que absorbim un 50% de la informació que el autor pretén transmetre. SI la analitzéssim dues vegades, en tindríem el 75%, 3 set vuitenes parts... Es a dir que cada cop aprenem més, però en rebem rendiments decreixents a canvi. SI en comptes de tornar a repassar la mateixa partida en lletgíssim de noves, tindríem un rendiment total major. Imaginem que llegim 50 partides, 3 cops cadascuna, serien un total de 87,5%*50 = 43.75 “unitats d'aprenentatge” per 150 partides llegides en total (50 partides, 3 cops cadascuna). En canvi si

Columna 63 Oberta


Racó del temps haguéssim llegit 150 partides diferents, tindríem un 50%*150 = 75 unitats d'aprenentatge, tenint en compte que no hi hauria “rendiment decreixent” de cap tipus. Es a dir, un 70% més d'aprenentatge per el mateix nombre d'hores invertides. Aquest factor sens dubte, ajudarà a economitzar el nostre temps millor, no tan sols a nivell escaquistic, sinó en molts altres àmbits a la vida. Font: “The improving chess anotator” Dan Heisman “The worlds Most instructive Amateur Game” Dan Heisman

Columna 64 Oberta


Acudits

Columna 65 Oberta


Columna 66 Oberta


Teoria de ràpides

MF Josué Expósito GAMBET ENGLUND (primera part) Un bon amic, em va demanar consell fa temps per una obertura agressiva de negres contra 1.d4 i sense pensar-ho gaire vaig enumerar unes quantes com el Benko, l'Albin o la Chigorin, però entre que jo no sóc cap expert en aquestes obertures i ell tampoc és gaire d'estudiar variants no vàrem arribar a cap solució immediata, més tard, mentre jugàvem unes rapides em va veure com li feia mat en poques a un jugador bastant més fluix amb la força coneguda trampa del gambet Englund. La cel·lada, per a qui no la conegui, és aquesta: 1.d4 e5 2.dxe5 Cf3 De7 4.Af4 5 Cc6 3.Db4+ 5.Ad2 Dxb2 6.Ac3 Ab4 7.Dd2 Axc3 8.Dxc3 Dc1++

En veure això, el meu amic no va dubtar en què era aquesta l'obertura fabulosa que estava buscant, i li va donar exactament igual quan li vaig dir que el Gambet Englund, és un gambet refutat per la teoria i que les blanques tenen molts camins diferents per a sortir amb avantatge de l'obertura. De fet, ja l'ha posat en pràctica en algunes partides de campionat i mala-

Columna 67 Oberta


Teoria de ràpides ment del tot, tampoc és que li hagi anat. De totes maneres, després de recomanar una obertura d'aquest tipus, em veig amb l'obligació moral de fer un petit estudi per a intentar que sigui més o menys jugable a la majoria de línies; o com a mínim intentaré millorar l'únic article que he vist amb cara i ulls per internet sobre aquesta variant, l'escrit d'en Buecker a Chesscafé que faré servir com a base. (que ja vaig llegir potser fa més de sis anys i que si no hi ha res millor buscant al google en tant de temps, em fa pensar que no serà fàcil trobar variants que compensin el peó sacrificat si no hi son ja en aquest text) Així doncs, començo ara la meva investigació “formal” per aquest dubtós gambet amb l'ajuda del meu inseparable Houdini 3.0, faré especial èmfasi en intentar trobar posicions jugables contra les tres variants del blanc que em fan més respecte: 1. La variant principal que comença igual que la trampa que he explicat abans. 2. La variant amb Dd5 que ens obliga a jugar totalment en forma de gambet amb f6 i 3. La variant amb Cc3 i Cd5 que es recomana a molts llocs com la refutació més fàcil gràcies a una partida famosa de Korchnoi.

Variant Principal amb Af4 1.d4 e5 2.dxe4 Cf3 De7 4.Af4

Columna 68 Oberta


Teoria de ràpides La considero com a variant principal encara que és la tercera en nombre de partides després de 4.Dd5 i 4.Cc3, es juga en aproximadament un 18% de les partides que arriben a aquesta posició. Potser és degut al fet que la gent no acostuma a ficar-se en variants principals que comporten un cert risc la primera vegada que es troben en una situació no habitual com aquesta i la deixen per una següent ocasió després de refrescar els estudis casolans. 4...Db4+ 5.Ad2 L'alfil de f4 està penjant, i jugades com 5.c3 o 5.Cbd2 se'l deixen, a partides d'un minut és força comú que passi, però s'ha de dir que 5.Cc3 no és dolenta, perquè després de 5...Dxf4 6.Cd5! Ens amenacen la dama i el doble a c7.

Aquesta es la primera posició que em d'aconseguir fer jugable, farem 6...De4 7.Cxc7 Rd8 8.Cxa8 i ara 8...Cxe5

Columna 69 Oberta


Teoria de ràpides En aquesta posició Houdini dona un petit avantatge blanc, però trobo que aquí el negre pot jugar bé, per exemple, les dos jugades naturals del blanc s'iguala la valoració: Si 9.e3 Cxf3+ 10.gxf3 (Si 10.Dxf3? Db4+!! és decisiva negre) 10...Db4+ 11.c3 Dxb2 i el negre està millor, diria que fins i tot guanyant, perquè si 12.Tc1 b6! I ens quedarem amb dos peces i millor posició contra torre i peó. Si 9.Cxe5 Dxe5 i si el rival no és una computadora, no crec que faci la bona que és 10.e3 tornant el peó amb 10...Dxb2 11.Tb2 Ab4+!

12.Re2 Dc3 13.Tb3 Dc5 i que ens facin aquí 14.Dd4 que és l'única jugada que més o menys iguala per al blanc, ho trobo quasi impossible, si no la fan amb b6 el negre està molt millor. Si no ens fan 10.e3 i ens fan 10.c3, que és potser la jugada que s'en va de les mans 10...b5!! és la clau, seguit d' Ab7 i capturant a a8. Si 9.Dd2 és la millor que pot fer el blanc 9...b6 amenaçant canviar a f3 i capturar a a8. 10.Cxe5 Dxe5 11.0-0-0 (si 11.c3 Ac5 seguit de 12...Ab7 i estem millor) 11...Cf6 defensant d7 per poder fer Ab7 i recuperar material a a8.

Columna 70 Oberta


Teoria de ràpides

En aquest moment, segons la màquina jugar amb f3 és l'única forma que té el blanc per sortir en positiu amb +0.31, totes les altres ja donen al negre les millors opcions. Encara que contra f3, 12...Aa3!? M'agrada, objectivament és millor directament anar a c5 12...Ac5 per capturar a b6 amb l'alfil després de 13.e4 Ab7 14.Cxb6 i puc dir que el negre pot jugar en una posició força interessant amb garanties. Continuem amb la variant principal 5.Ad2

He d'explicar també que si no aconseguim que 4...Db4+ sigui jugable, encara podem tenir l'opció d'estudiar 4...d6 5.exd6 Df6!?

Columna 71 Oberta


Teoria de ràpides 5...Dxb2 6.Cc3 Ja he explicat abans que 6.Ac3?? perd la partida després de 6...Ab4!!

podeu comprovar vosaltres mateixos, que el blanc ja està perdut aquí sense cap opció. 6...Ab4 7.Tb1 Da3

Columna 72 Oberta


Teoria de ràpides Trobo que aquesta és la posició més complicada que tractarem. El blanc té tres possibilitats bones, la més recomanada per la teoria és A. 8.Cd5 i és la que analitza Bucker al seu estudi sense aconseguir segons ell una posició bona pel negre. L'opció B, la més comuna 8.Tb3 i la que espero que sigui més fàcil de refutar C. 8.Cb5 Continuem:

A. 8.Cd5

8...Aa5, també s'ha jugat 8...Axd2, però crec que retirar l'alfil és millor. 9.Tb5 Si 9.e4!? Podem aguantar la posició amb 9...Cge7 encara que hauríem d'analitzar diverses opcions del blanc que per ordre segons Houdini son: 10.Ae2; 10.Tb5; 10.Ac4; 10.Tb3; 10.Ab5; 10.Ad3 potser son moltes jugades diferents per a intentar refutar...

9...Axd2 10.Dxd2 Rd8 11.e4 També hem de considerar 11.Cg4 Ch6 12.f4 Te8 i la veritat és que no ho veig clar, houdini dona un punt per al blanc amb uns quants moviments, però crec que la posició és restringida però jugable, i que dona aquest avantatge degut a la posició del rei negre sense enrocar.

Columna 73 Oberta


Teoria de ràpides

13.c3 Ca5! Amenaçant el doble amb c6 i ja us dic que tampoc és fàcil pel blanc. 13.e3 sense el modul engegat diria que aquesta posició es pot aguantar amb 13...Dxa2 però amb el modul et decep una mica veure que el blanc encara té el punt de més en moltes variants. Això em fa pensar que en comptes de 12...Te8 farem 12...Dxa2! Així, segons el modul estarem unes dècimes de valoració pitjor, però a canvi tindrem un peó de més! 13.Cc3 Da3 14.e3 i aquí la jugada que crec que pot salvar la variant 14...Cb4!?

L' idea és que si 15.Cb1 Cxc2+ (15...Dxe3 pot ser inclús més bona) 16.Dxc2 Dxe3+ 17.Ae2 Dxf4 i tenim quatre peons per la peça, tres d'ells totalment passats.

Columna 74 Oberta


Teoria de ràpides Tornem a 11.e4

11...a6 proposta de Ian Simpson 12.Tb3 Si 12.Tb1 Dxa2 13.Td1 Da5 intentant canviar dames 14.c3 Cge7 15.Ac4 Dc5 16.Ab3 Cxd5 17.Axd5 (si 17.exd5? Cxe5 i Te8!) h6 18.0-0 Re8 19.Df4 De7

I aquí el negre pot aguantar bé la posició, 20.e6! Fxe6 21.Axc6 Tf8! 22.Dxc7 dxc6 23.Da5 Txf3!!

Columna 75 Oberta


Teoria de ràpides

24.gxf3 e5 amenaçant Ah3 25.Tfe1 (Si 25.Rh1 Df6! i a 25.Td3 Ae6) i el pla es recolocar l'alfil a c6 25...Ad7 26.Td3 c5 27.Db6 (Si 27.Tfd1? Ab5!! 28.Td6 Dg5 guanyant 29.Rh1 Ae2) 27...Ac6 i el negre podríem dir que està força bé. Seguim amb 12.Tb3 Dxa2

El negre té el peó passat de la columna a, clar que abans hem d'aconseguir parar l'atac del blanc. 13.Ae2

Columna 76 Oberta


Teoria de ràpides

Si 13.Dg5+ Cge7 14.Dxg7 Tg8 15.Dxh7 Dxc2 16.Tc3 (16.Td3!! i es pot mirar de fer 16...Db2 17.Dxf7 Db1+ 18.Td1 Dxe4+ 19.Ae2 i canviar dames a g6, però la veritat és que no m'agrada gens la posició i potser s'hauria de buscar alguna altra cosa abans) 16...Db1+ 17.Rd2 Da2+ amb igualtat aproximada.

13...Da1+ 14.Ad1 Da5 15.Dxa5 (si 15.c3 Cge7 i ara si ens dona temps a defensar g7 amb Tg8) 15...Cxa5 16.Cg5 Ch6 17.Th3! Amenaçant Txh6 17...Tf8

Podem defensar aquesta posició amb negres? Crec que si. 18.Cxh7 Te8 19.Cg5 Si 19.f4 b5 20.Cg5 Ab7 i el final es bastant jugable. 19...Tf8 oferint taules per repetició? 20.f4 d6 21.Td3 (21.Tc3 Cc6) 21...Tb8

Columna 77 Oberta


Teoria de ràpides

Com diu Buker, aquesta posició sembla aplastant pel blanc, però el negre es pot reagrupar després de per exemple: 22. Ae2 dxe5 23.fxe5 c6 24.Cb6+ Rc7 25.Cxc8 Tbxc8 26.e6 f6 27.e7 Tfe8 28.Ce6+ Rb6 29.Td7 Cg8 30.Cxg7 Txe7 31.Txe7 Cxe7 o bé després de 22.0-0 Ad7 23.exd6 cxd6 24.Te1 Cc4 25.e5 Af5 26.Td4 b5 27.exd6 Ad7 28.Ce4 Cf5 29.Td3 Te8 30.Cc7 Txe4 31.Txe4 Cfxd6 32.Cxa6 Tb6 33.Cc5 Cxe4 34.Txd7+ Re8 amb un final igualat

Ok, A. 8.Cd5 més o menys és acceptable per al negre, ara anem a per la segona variant a rehabilitar:

B. 8.Tb3

Columna 78 Oberta


Teoria de ràpides 8...Da5 en aquesta posició mirarem B1. 9.a3 B2. 9.e3 i B3. 9.e4 B1. 9.a3

9...Axc3 10.Axc3 Dc5 11.e4 (11.e3!?) 11...Cge7 12.Ae2 A una web he vist que recomanen 12.Da1?! Però després de 12...Cg6 13.e6 fxe6 15.Axg7 Tg8 no crec que el negre pateixi gaire aquí, i menys després d'haver vist ja algunes posicions de la variant A. Si 16.Ac3 a6 i després de b6 potser podrem fins i tot enrocar! 12...Cg6 13.0-0 Si 13.Dd5 De7 i tenim salts per f4 o enrocar i Te8 per guanyar el peó d'e5, el negre està bastant bé. 13...0-0 no em de córrer per guanyar el peó d'e5, ja està bé on està bloquejant l'alfil de c3.

Columna 79 Oberta


Teoria de ràpides

Les blanques poden continuar amb diversos plans diferents com 14.Dd2, 14.Te1 o fins i tot 14.Da1 com em comentat abans però no crec que sigui excessivament difícil obtenir bon joc, combinant jugades com Te8, De7, Cf4 o b6. B2 9.e3

9...Cge7 10.Ac4 (10.a3 és semblant a la variant anterior 10.Ab5 a la següent) 10...0-0 11.0-0 d5 12.exd6 cxd6 13.a3 Axc3 14.Axc3 Dc5 15.De2 a6 és una possible variant, fent les millors per a cada bàndol i el blanc té només 0.45 d'avantatge.

Columna 80 Oberta


Teoria de ràpides B3 9.e4

9.e4 pot portar a algunes diferències amb les variants anteriors, 9...Cge7 en una altra web he vist que parlen de 10.Ab5 però això tampoc comporta cap perill, perquè després de 10...a6 11.Axc6 en comptes de menjar amb cavall com diuen a la web, és millor 11...dxc6 i ara no tenen Cd5. I contra 12.0-0 és important fer 12...c5 amb certa igualtat.

9.Cb5 I per últim mirem una mica la tercera variant

9...Axd2 10.Dxd2 Dxa2 11.Td1 Rd8 (i no 11...Rf8 com recomana el llibre de Fritz 12)

Columna 81 Oberta


Teoria de ràpides

Aquesta posició és difícil de defensar per part del negre, em de vigilar l'entrada per f7. 12.Cg5 Ch6 i ara el blanc ens pot venir a matar amb 13.e6 13.e6

13...fxe6 14.Cc3 per a capturar a e6 14...Da5 15.Cxe6+ Re8

Columna 82 Oberta


Teoria de ràpides

Sembla perillós, i potser ho és, però amb una mica de sang freda podem pensar que el peó de més compensa la posició del nostre rei. De fet 16.Cxg7+? és dolenta, 16...Rf7 i el cavall no surt. I si 16.Cg5 per exemple 16...Cf7 17.Cxf7 Rxf7 18.e4 g6 19.Ac4+ Rg7 i encara que l' ordinador dona un petit avantatge blanc, que voleu que us digui? Jo em quedo amb les negres i el seu peó de més.

De moment ho deixem aquí per a què no s'allargui massa l'article, el proper més acabarem amb la variant de Dd5 i amb la de Cc3. Com heu pogut veure, aquesta obertura és una mica arriscada, però si algú la prova a lentes, que no dubti en enviar-la al correu de la revista per a poder ferli una ullada. Us desitgem un bon final del per equips. Ens veiem!

Columna 83 Oberta


“Stay Hungry Stay Foolish”

Columna 84 Oberta

Profile for Columna Oberta

Columna oberta tretzè  

Escacs, Columna Oberta número 13. Imprescindible per saber què passa als escacs catalans i per a passar una bona estona amb una bona lectura...

Columna oberta tretzè  

Escacs, Columna Oberta número 13. Imprescindible per saber què passa als escacs catalans i per a passar una bona estona amb una bona lectura...

Profile for marcusus
Advertisement