Page 1

MANÓvilág A M A N Ó KÖ N Y V E K

K I A DVÁ N YA 2 016 TAVA S Z / N YÁ R


V

olt egy álmom. Nem, nem lesz olyan romantikus, hogy már lányszobámban ülve is mindig arról ábrándoztam, hogy egy gyerekkönyvkiadóban dolgozom. Igaz, én bale­rina és tűzoltó sem akartam lenni. Gyártási hiba. Mégis, amikor leülök a Manó irodában – a Manó-csajok és most már egy Manó-fiú közé –, akkor azt érzem, akár vágyhattam volna erre is. Ez a sokszínűség, amit akár termékeny eklektikaként is felfoghatunk, szerintem kifejezetten jót tesz a kiadónak. Nem tudjuk sem összeszámolni, sem kiválasztani, annyi kedvencünk van. Van, aki Winston, a kandúr és Scary Harry megszállottja lett, van, aki Szandrának és a 3. b-nek drukkol, az Erwin Moser rajongói klub is képviselteti magát, és szépen, békésen megférnek egymással a Régi kedvencek mellett. És persze mindenki menthetetlenül beleszeretett tavaly a Világlátó atlaszba, ahogy Johanna Basford lélegzetelállító színezőkönyveibe is. Azért valljuk be, van egyvalaki, akit nem lehet nem szeretni: ő Bori. 2010 óta nemcsak a mi szívünkbe lopta be magát, de sok magyar családéba is, és már több mint 325 000 példány fogyott a történeteiből csak Magyarországon. Magazinunkba csak a szeptemberig megjelenők közül válogattunk, de hogy addig is rengeteg remek könyv jön, az egészen biztos! Hiszek benne, hogy Hamish, az Anglia negyedik legunalmasabb városában élő kissrác nemcsak a Borzadályok életét forgatja fel, de a miénket is. Büszkék vagyunk, hogy miénk A világ legrosszabb gyereke, hiszen Nagy Katalin örökzöld ifjúsági regényén sokan nőttünk fel. És olvassunk a gyerekeinkkel verseket is, főleg, ha olyan bájosak és elgondolkodtatók, mint Király Levente és Kőrösi Zoltán kötetei! A friss Csukás István-díjas Simon Réka Zsuzsanna királylányos meséit azóta vártuk, amióta az Ahány király, annyi mese megjelent. Hogy mi volt az álmom? Talán könyvhét lehetett, és nem győztünk pizzát rendelni a szerzőknek, mert csak jöttek és jöttek a dedikáltatók, ők pedig nem akarták otthagyni őket. Menő lenne, nem? Kívánjuk, hogy legyen olyan mosolygós, gondolkodós, sokféleképpen érdekes és izgalmas éve minden olvasónknak, mint amilyen a Manó és a Menő Könyvek kínálata! CSAPODY KINGA

főszerkesztő

MANÓvilág A legkisebbeknek és szüleiknek Hogyan lesz a kisbaba? Beszéljük meg! Doma és a család A szeretet körforgásáról Van egy... Ahány királylány, annyi mese Kirándul a család Barátnőm, Bori – Barátom, Berci

2 3 6

Óvodásoknak 4 5 10 10 14

Kisiskolásoknak

Nagypapa meséi, avagy a repülő ágy Dínójárgányok - Kincsvadászat Kerék mesék - Zebulon, az autódaru Olvass velem! Claude sporthírei a nagyvilágból Varázslatos állatbirodalom Állati kalandok Titkos Királyság Balázsy Panna, Szandra és a 3. b Alice-Miranda, a bájos kotnyeles Édes fejtörő Micsoda meglepetés! Mentsük meg a lovakat! Lotta naplója – Nyúlözön Nyomozz Agathával!

8 12 13 18 19 20 21 22 24 25 26 26 27 28 34

Nagyobbaknak

Legyen, ahogy akarod – Pálya vagy dráma A szerelem egy rinocérosz Hogyan ünnepeld a szülinapod? A cukrozott omlett Winston – Scary Harry Charlotte és Elena Hamish, az új Potter? Sherlock, Lupin és Én – Ki az a Kobra? Némó – A névtelen fiú Régi kedvencek Egyszer volt... – Világlátó – Föld alatt, víz alatt

26 29 30 32 33 35 36 38 39 40 41

Kamaszoknak

Mindenki lehet MENŐ 42 Indul a risza! 44 Geek Girl – Egy imádni való balfék 45 D.A.C. 46 Félelemmassza 47 Klassz! 48


Hogyan lesz A KISBABA? Oszkárnak és Miának kistestvére lesz! Ez nagyon izgalmas! De miért foglalkozik mindenki anya hasával? Hogyan került oda a baba, és miképp fejlődik? Mi történik odabent? És különben is, miért más annyira a fiúk teste, mint a lányoké?

E

gy nagyon érzékenyen és átgondoltan felépített és megfogalmazott könyv, ami végigköveti a kisbabák fejlődését, és segítséget nyújt a szülőknek abban, hogy erről a sokszor nehéznek ítélt témáról beszélgessenek a gyerekükkel. Mert ez olyan örökzöld kérdéskupac, amit senki sem úszhat meg. Azokat sem kerüli el, ahol nem érkezik épp egy kistestvér, hiszen mindenki tudni szeretné, hogyan lesz a kisgyerek, és miért és miben különbözik annyira a lányok és a fiúk teste.

2

megjelenik: 2016. július

Anna Herzog, a kötet szerzője amikor épp nem ír, orvosként dolgozik. Több gyermeket is nevel. Joëlle Tourlonias bájos illusztrációit mindenki egyből a szívébe zárja.

Beszéljük meg!

A

kisgyerekek élvezik, ha megszólítják őket. Szeretik, ha kedves illusztrációkat nézegethetnek, és a számukra is ismerős élethelyzetek megteremtik az alkalmat, hogy megosszák velünk saját tapasztalataikat. A családi beszélgetőkönyvek – Tesó lettem! és Jó gyerek lettem! – legújabb részében a főszereplő kislány jó pár napját követhetjük végig. Ezekben a minden ovis gyerek és szülő számára ismerős, tipikus élethelyzetekben bár látszólag Hanka, vagy épp Zsombi életéről olvashatunk, gyakorlatilag a saját életünket megnehezítő „nemszeretem”-dolgok, félelmek és nyűgösségek kerülnek elő. Hanka is ugyanúgy nyafog, ha nincs kedve valamihez, vagy nem úgy sikerül ez-az, mint minden gyerek, aztán persze rájön, hogy ezeknek legtöbbször semmi jelentősége sincs, és arra is, hogy minden napban van valami jó. Pásztohy Panka rajzai imádni valóak, finoman vezetik és nyitják meg a gyerekeket, teremtenek alkalmat arra, hogy megbeszéljük, hogyan is lehet elérni, hogy végül ne csak a főszereplőnek, hanem nekünk is

NAPUNKSZUPER legyen.

megjelenik: 2016. június

3


Volt egyszer egy anya. Kisbabáját ölében tartotta, szép lassan ringatta, ringatta, ringatta. Ringatta, és közben énekelt: Örökké szeretlek, örökre ölellek, ameddig csak élek, a babám leszel.

Robert Munsch ritmikus prózája emberek millióit érintette meg az 1986-os megjelenés óta. Nemcsak a számtalan nyelvű fordítás, és a különböző illusztrációkkal készült kiadás, de a több mint 15 millió eladott példány is jelzi ezt.

A

történet egyszerűségében rejlik a titok: az anyai szeretetet és az élet körforgását sikerült nagyon meghatóan megfogalmaznia, ami Szabó T. Anna zseniális fordításában és Megyeri Annamária lélegzetelállító képeivel jelenik meg Magyarországon.

4

A szeretet

A kisbaba nőtt, növekedett. Addig nőtt, növekedett, amíg már kétéves lett. Állandóan rohangált, minden könyvet ledobált, kipakolta a hűtőt, megkaparintotta anya óráját – és lehúzta a vécén. „Megőrjít ez a gyerek!” Sóhajtozott anya. De éjszakánként, ha a kétéves lefeküdt, anya benyitott csendesen, odamászott a szőnyegen, megleste, hogy elaludt-e már, és az alvó kicsit a karjába vette, szép csendesen ringatgatni kezdte, és ahogy ringatta, énekelt: Örökké szeretlek, örökre ölellek, ameddig csak élek, a babám leszel. (részlet)

KÖRFORGÁSÁRÓL

Van egy…

KETTŐ ÚJ

…vagyis van verseskötetünk. Mi a közös bennük? Viccesek, bájosak, a főhősök állatok (medvék és kutyák), és mindkettő szerzőjét eddig csak felnőtt köteteik révén ismertük.

megjelenik: 2016. június KIRÁLY LEVENTE főhősei a kutyák, az atipikusan viselkedő kutyafajták. Rímei a fülbe másznak, ritmusuk magukkal ragad. A versek viccesek és egyediek, az egész családot megnevettetik.

Van egy kutyánk… Van egy kutyánk, Borzalom, suliba se hozhatom. Lusta masztiff: dobsz egy lasztit, s visszahozza szombaton. Ilyen ez a Borzalom, mégis vicces, mondhatom. Van egy képem, azon éppen lovagol egy vombaton!

KŐRÖSI ZOLTÁN medverseinek medvéi akár gyerekek is lehetnének, ahogy minden gyerek egy kicsit medvebocs is. Hol kicsit rendetlenek, hol kicsit lusták, de mindig nagyon szerethetőek. Pláne, ha Nagy Eszter rajzait is látjuk a bukfencező, tortát evő, huncut kis bocsok mellett. És közben az is kiderül, hogy mi az, Ami a szívedet brummja…

Mackónadrág Ha a mackók találták volna fel a nadrágot, hát, nem két szára lenne, gondolhatod, kettő szárba két mackóláb hogyan juthat el, azért nehéz az öltözködés, mert gondolkodni kell.

Medvesírás Hát van olyan, hogy medvekönny, meg medveszipákolás, mert a medvék pityeregnek néha, mi tagadás, karmos manccsal törölgetik a medvekönnyeket, de nem sírnak ám, csak itatják az egérgyerekeket.

megjelenik: 2016. június

5


Mechler Anna A Kerék meséksorozattal ismerték meg a gyerekek és a szülők a nevedet, most pedig még kisebbeknek szóló történetekkel jelentkezel.

Miben mások a Csavaros történetek? Míg a Kerék mesékben minden óriási és erős, a Csavaros történetek a parányi dolgok világában játszódnak.

Milyen kalandok várnak még Domára? Domának a tervek szerint igen vonzó kalandjai lesznek, hiszen mágnesfiúcska – találkozni fog különféle háztartási gépekkel és a ház körüli ügyes-bajos dolgokkal.

Négy fiad van, gyakorló anyukaként hogy látod, mitől működik egy mese a te gyerekeidnél? A jó mese elvarázsol, megérint, és csak úgy lehet végigolvasni, hogy mire befejezem, már újjászületett a gyerekekben – ez látszik a szemükben. Kedvenc szó: Sikerült! Kedvenc mese: A széttáncolt cipellők Kedvenc szereplő: a jó varázsló (Ugye nem kell egy konkrétat mondanom? Az túl nehéz!) Kedvenc álom: repülés, lebegés egy napfényes táj fölött

Niszler Katalin Az Aranyvackor-pályázaton figyelhettünk fel a rajzaidra, Doma megformálása az első könyved lesz.

DOMA ÉS A CSALÁD

Mit csináltál eddig? Építész vagyok, házakat, bútorokat tervezek. Az Aranyvackorra beküldött könyvet a lányomnak írtam és illusztráltam, ez volt az első, eddig csak építészeti grafikával foglalkoztam.

Doma, a kis mágnesvitéz nagyapó szerszámos műhelyében született, és úgy csodálkozik rá az őt körülvevő világra, mint egy bölcsődés, kisóvodás gyerek. Első kalandjai során megtanulja, hogy ki kicsoda egy családban, és egy csapásra belopja magát a szívünkbe is. Mechler Anna, a népszerű Kerék mesék-sorozat szerzője ezúttal két új, szeretni való mesében mutatja be nekünk Domát, akit Niszler Kata rajzai keltettek életre a könyv lapjain.

Milyen volt Domát, aki egy kis mágnesfigura, életre kelteni? Doma nagyon vonzó... Egy mágnes, és néhány csavar, golyó. Ebből kellett összerakni egy izgőmozgó, időnként furán összeálló, összekeveredő testű kis figurát. Jó lenne térben mozgatva, filmen is látni.

A rajzaid úgy precízek és letisztultak, hogy mégis kedvességet sugároznak. Ha választhatnál feladatot, mit rajzolnál szívesen? Bármit szívesen rajzolok, ha érdekel a történet.

Gyakorló anyukaként hogy látod, mitől működik egy mese a te gyerekeidnél? Nincsenek szabályok, de nálunk leginkább azok a mesék váltak be, amik a gyereket és felnőttet is egyaránt komolyan veszik, vidámak, újszerűek, és jók a rajzok is...

Nagymama aa pult pult mellett mellett állt, állt, és és kevert kevert valamit. valamit. Nagymama Mit készítesz? készítesz? –– kérdezte kérdezte kíváncsian kíváncsian aa mágnesvitéz. mágnesvitéz. –– Mit Tortát sütök, sütök, mert mert délután délután meglátogatnak meglátogatnak aa gyerekeim. gyerekeim. –– Tortát

Doma egy egy fazék fazék tetején tetején ült ült Doma konyhaasztalon, és és aa lábát lábát aa konyhaasztalon, lógatta. Csitt-csatt! Csitt-csatt! –– lógatta. csattogott aa fazék fazék oldala. oldala. csattogott

Kedvenc szó: pernahajder Kedvenc mese: most épp Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni Kedvenc szereplő: Imikém, a bádognyúl Kedvenc álom: nincs ilyen, szeretek ébren lenni

ccssaatt - tt!! t t i t Cssit C

28 28

6

doma01-48.indd 32

29 29

2016.03.31. 12:40

doma01-48.indd 33

2016.03.31. 12:40

7


ERWIN MOSER

Nagypapa meséi

avagy a repülô ágy

A

megjelenik: 2016. június

z arany őszi napsugarak be­sütöttek a szobába, és a padlóra vetítették a függöny kacskaringós mintáit. Gáspár a reggelihez gyógyszereket kapott, majd átaludta a délelőttöt. Déltájban felébredt, mert egy incselkedő napsugár éppen a szemébe sütött. Nagypapa a karosszékében ült, és halkan hortyogott. Gáspár az arcát figyelte. Nagypapa szája a bozontos bajusz alatt félig nyitva volt, leheletétől meg-megrezzent egy szál a bajuszából. Szeme körül számtalan ránc. Az arca, akár egy hegység,

…és ezeket olvastad már? 8

Nagypapa meséi avagy A REPÜLŐ ÁGY megjelenik: 2016. október

gondolta Gáspár. Orcáját és állát ősz és fehér borosta fedte. A borostamezőből egy szikla magasodott elő: az orra. A szikla tövében bozót: a bajusza. A  szemöldökhegységet sűrűn benőtték a szemöldökbokrok, kicsivel odébb a homlok szántóföldjén mély ráncbarázdák

húzódtak. És még egy kicsivel feljebb ritkás erdő kezdődött: Nagypapa gyérülő haja. A borostamezőre hirtelen leszállt egy légy. A Szemöldök-hegység irányába vándorolt egy kicsit, aztán felröppent, majd letelepedett az Orr-sziklára. A Bajusz-bozót remegni kezdett, majd megremegett a szikla is. A légy gyorsan elszállt. Gáspár elnevette magát. Nagypapa hangos, ijedt horkantást hallatott, a Szemöldök-hegység megmozdult, az ajkak szétnyíltak. Nagypapa szeme egy pillanatig kifejezés-

telenül meredt a világba, de azután élet költözött belé. A dimbes-dombos táj visszaváltozott egy öregember arcává. Gáspár még mindig nevetett, Nagypapa is mosolygott. – Nofene – mondta -, újra tud nevetni a kislegény. Jó jel! Aki nevet, meggyógyul. Hogy érzed magad? – Jobban – felelte Gáspár. – De még nem teljesen jól. Szóval olyan... közepesen. – Éhes vagy-e? – Nem. – De egy teát csak iszol? – Igen! Nagypapa felállt, felszította a tüzet a sparheltban, majd vizet töltött a kancsóból egy fazékba, s a platnira tette. Megpaskolta Gáspár libatollas dunyháját, aztán visszaült a karosszékbe. Pattogott-sziszegett a tűz a spar­helt­ban, mohón falta a száraz venyigét, amivel Nagypapa megetette. Hamarosan zubogni kezdett a víz a bögrében, majd panaszos dalra fakadt. Mintha

fájna a víznek, hogy felforralják. – Nagypapa, mesélj – kérte Gáspár. – Mit meséljek? – Valamit... Egy mesét! – Hmm... – Nagypapa megvakarta az állát, a borosták sercegése versengett a venyige pattogásával. – Várjál, hadd töprenkedjek kicsit – mondta. – De ne töprenkedjél soká, hanem inkább mesélj! – mondta Gáspár. – Tudod mit? Meséld el a Hüvelyk Matyit! Ruth nénikém mindig azt olvasta nekem egy könyvből, amikor még óvodás voltam. Az klassz mese! – Elmesélném én neked – mondta Nagypapa –, csak az a hiba benne, hogy nem tudom fejből. Mesekönyv meg nincs a háznál. – Micsodaaa? Nem tudod a Hüvelyk Matyit? Azt minden gyerek tudja! – No, hát ha minden gyerek tudja, akkor minek meséljem –

vágta rá Nagypapa. – Miről is szól az a mese? – Van a Hüvelyk Matyi, az egy kisfiú, aki akkora csak, mint egy hüvelykujj – magyarázta Gáspár. – De ha nem ismered, akkor nincs mit tenni. Gondolkodjál tovább, hátha eszedbe jut valami más. Nagypapa engedelmesen elgondolkodott, majd megszólalt: – Azt mondod, akkora volt a legényke, mint az öregujjam? Erről biztosan eszembe jutna egy mese, de az nem a rendes mese lesz, nem baj? – Nem baj, nem baj! – lelkendezett Gáspár. – Meséld csak! Nekem mindegy, mit mesélsz, csak unalmas ne legyen. – Na jó – mondta Nagypapa. – Igyunk egyszer egy jó kis teát, aztán elmesélem a Hüvelyk legényke meséjét. Ha szeretnétek megismerni ti is Nagypapa meséjét, a folytatást megtaláljátok Erwin Moser új, kis­ iskolásoknak szóló kötetében!

9


Ahány királylány, SIMON RÉKA ZSUZSANNA

ANNYI MESE

A királylány, aki bajszot pingált egy fenevadnak részlet

A

királylány olyan jól szórakozott a háromfejű esz­ me­futtatásán, hogy teljesen megfeledkezett arról, hogy csendben kell maradnia. Úgy rázta a nevetés, hogy nekidőlt a biciklijének, a biciklije meg slatty, kiborult a bokorból, egyenesen a sárkány háta mögé. Nyomában landolt a királylány is. – Ki az, aki ilyen fülsüketí-

megjelenik: 2016. június

Kirándul A CSALÁD!

„Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?” – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Balaton-régióba kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a déli és az északi partot, egy csomó ötletet merítve, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni. Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország egyik legszebb részét!

10

tően rötyörészik? Te voltál az? – fordult a középső fej a balszélső fejhez. – Ha én lettem volna, az egyik füledre már süket lennél – mondta unottan a balszélső fej. – És mi volt ez a puffanás? – aggodalmaskodott a jobbszélső fej. – És ez a csattanás? – nézett körbe a balszélső fej. –  Csak én volnék meg a biciklim. Hogy ti milyen viccesek vagytok! – porolta le térdét Szeklice. A sárkány óvatosan megfordult. Három nyakát megfe­ szítette, és a királylányhoz ha­ jolt. – Ez egy embercsemete, vagy csak káprázik a szemem? – kérdezte másik két fejét a középső fej. –  Az. A csilingelő kacagásából ítélve, azt hiszem, hogy lány – válaszolta a balszélső fej.

– Egy lány? – morfondírozott a középső fej. – Elég apró, alig látszik ki a földből. Hm, lehet, hogy ki­ rály­lány, csak most álcázza magát. – A királylányok hogy néznek ki? – tette csípőre a kezét Sáfrányos Szeklice. – Hogyhogy hogy? Az biztos, hogy nem így. Szőkék, hosszú hajuk van, korona van a fejükön, és bidresbodros ruhában, hímzett topánkában illegnek egész nap egy végeláthatatlan palotában. Ja, és ha meglátnak egy sárkányt, elájulnak. Vagy csak akkor ájulnak el, ha herceget látnak? – hadarta a jobbszélső fej. – A mesékben talán, kedves háromfejű egyik feje, de a valóságban a királylányok nem mindig laknak palotákban, nem illegnek egész nap egy tükör előtt, és nagyon sokfélék. Lehetnek barnák, feketék,

Balatoni mesék

szőkék, vörösek, hosszú, rövid, göndör hajúak, szoknyát vagy nadrágot viselnek, és nem mindegyik ájul el egy sárkány, és főleg nem egy herceg láttán. Akkor most bemutatkozunk egymásnak, vagy mi lesz? – Például lehet az is, hogy sikítsz, elájulsz, mi pedig győzelemittasan elrabolunk – vigyorogta el magát a középső fej. – De lehet az is, hogy úgy ös�szecsiklandozlak titeket, hogy mozdulni nem bírtok majd a nevetéstől, én pedig biciklire pattanok, és győzelemittasan elrobogok. Még hogy csiklandozás? Ugyan már! Mi nem vagyunk csiklandohohohohósahahahak – kuncogta el magát a jobbszélső fej, amikor hozzáért a mogyoróbokor a füléhez. No, akkor kezdem. Sáfrányos Szeklice vagyok, álca nél­k üli királylány. Örvendek a szerencsének.

megjelenik: 2016. június

11


Dinójárgányok

KINCSVADÁSZAT

A dinók visszatértek, ráadásul még kerekeik is vannak!

B

o, Tanka és Pukki, a három jó barát számára Új-Pangea egy hatalmas játszótér! A dinókölykök most azon törik a fejüket, mivel ajándékozzák meg Mama Tút, az ősöreg teknősbékát a születésnapján. Sajnos nincs sok pénzük, ezért a ravasz kereskedő, Konrád egy kincstérképet tukmál rájuk, és azt ígéri, hogy ha megtalálják a kincset, akkor pazar ajándékot vehetnek Mama Túnak. A kis kalandorok útra kelnek – és kisvártatva már nyakig vannak a pácban!

12

megjelenik: 2016. május

! új so roz at b en ész m i nden r van! 8 kárt ya

O

megjelenik: 2016. június

tt kezdődik Zebulon meséje, ahol Bartoló története abbamaradt. Emlékeztek még? Megérkezett a Keleti pályaudvarhoz a fúrópajzs. Egy ideig még mindannyian dolgoztak, de egyszer minden építkezés véget ér: négy évvel később már a metró robog arra, ahol valaha Donborgó, Taru és Bartoló végezte a munkáját. Amikor már nem volt szükség a területen ezekre az ügyes gépekre, szállítóautóra tették őket; elindultak egy újabb kaland felé. Vajon mi történt velük utána? Mit csinál egy autódaru? Zebulon, az autódaru történeteiből ez is kiderül.

13


Barátno ˝m, Bori Népszerű, Boriról és Berciről szóló sorozataink ebben az évben is tovább bővültek. Vidám, a mindennapi életet bemutató történeteket kínálunk ovisoknak és nagyobbaknak is! Barátnőm, Bori-füzetek:

❐ Bori óvodába megy ❐ Bori cicát kap ❐ Bori és a kistestvér ❐ Bori orvoshoz megy ❐ Bori sütni tanul ❐ Bori karácsonya ❐ Bori a tanyán ❐ Bori és a piros bringa ❐ Bori úszni tanul ❐ Bori a strandon ❐ Bori lovagolni tanul ❐ Bori eltéved ❐ Bori, a balerina ❐ Bori a fogorvosnál ❐ Bori születésnapja ❐ Bori fodrászhoz megy ❐ Bori kórházba kerül ❐ Bori focizik ❐ Bori iskolába megy ❐ Bori síel ❐ Bori zenél ❐ Bori kirándul ❐ Bori nem áll szóba idegenekkel ❐ Bori kempingezik ❐ Bori Julcsiéknál alszik

14

❐ Bori segít anyának ❐ Bori beteg ❐ Bori először ül repülőn ❐ Bori pizzát süt ❐ Bori szülinapi buliba megy ❐ Bori zsebpénzt kap ❐ Bori és a lovas­bemutató ❐ Bori és a fogtündér ❐ Bori a hegyekben ❐ Bori az állatkertben ❐ Bori és a meseünnep Bori-regények 7+

❐ Bori a lovastanyán ❐ Bori és a szerelmes levél ❐ Bori a titokzatos várkastélyban ❐ Bori osztály­k irándulásra megy ❐ Bori és a téli vakáció ❐ Bori és az eltűnt kutya ❐ Bori és a detektívek ❐ Bori és az olasz fagyi Bori-regények 10+

❐ Bori és barátai

Barátom, Berci

Berci kalandjai már nem csak az óvodásokhoz szólnak. Olvasd te is a kisiskolás Berci izgalmas történeteit!

Bori-foglalkoztatók

Barátom, Berci-füzetek

❐ Koncentrációt fejlesztő játékos feladatok ❐ Íráselőkészítő feladatok ❐ Tanulj angolul! ❐ Karácsonyi kifestőm ❐ Az évszakok ❐ Az óvodában ❐ Az én lovas kifestő- és foglalkoztató füzetem ❐ Bori húsvéti foglalkoztatója ❐ Bori firkakönyve ❐ Pontról pontra ❐ Közlekedj Borival!

❐ Berci foga mozog ❐ Berci hajót épít ❐ Berci világbajnok lesz ❐ Berci kisállatot szeretne ❐ Berci és a nagy hó ❐ Berci Nagyiéknál alszik ❐ Berci és a tetűriadó

Bori-különkiadások

❐ A nagy Bori-könyv. Új történetek és feladatok ❐ Bori órás könyve ❐ Bori titkai – kézikönyv rajongóknak ❐ Karácsonyi nagy Bori-könyv ❐ Bori és az évszakok

Mindegyik megvan már?

Berci és a kalandos osztálykirándulás

B

erci a mamájával még vasárnap este bepakolt a bőröndbe. Az eredeti tervek szerint Berci hétfő reggel már csak a fogkefét akarta beletenni a csomagba. De amint a mamája elindult a munkahelyére, és a bátyja, Frici az iskolába, még egy csomó dolog eszébe jutott, aminek bizonyára hasznát veszik majd az ifjúsági szálláson. És pont ezeket a dolgokat (a detektív-felszerelést, a növényhatározót, a nagy állatlexikont, amelyben minden állatnyomról írtak valamit, a zsebkést, a pingpongütőt, az iránytűt, a nagy, szuperfényű zseblámpát és a hatalmas ébresztőórát) rostál-

Berci-regények 7+

❐ Berci és az eltűnt osztálypénz ❐ Berci és a kalandos osztálykirándulás Berci-különkiadás

❐ Berci szerszámosládája ta ki az édesapja a nem feltétlenül szükséges holmik kupacába. A dög­unalmas maradékot (nadrágot, pulcsit, esőkabátot, pizsamát, tisz­tál­kodó­szereket, für­dőnadrágot, ágyneműt és törülközőket) pedig bepakolta a bőröndbe. – Minden befért – jelentette ki az édesapja. – Jóságos ég, Papa, nem értesz semmit! – dühöngött Berci.

Kinyitotta a bőröndöt, és mégiscsak beletömte a pingpongütőt, az óriási vekkert és a nagy zseblámpát. – Minek neked a lámpa és az ébresztőóra? – kérdezte az édesapja. – A vekker természetesen azért kell, hogy le ne késsek a reggeli­ről – magyarázta Berci. Az édesapja bólintott. – Rendben. De erre az óriási lámpára nincs szükséged. Nagy is, nehéz is neked. Különben is ott lóg az öveden a saját minizseblámpád! Berci a fejét rázta. – Szükség van egy pótlámpára. Minden eshetőségre fel kell készülni. Édesapja az égre emelte a tekintetét. – Mindegy, felőlem elviheted mind a kettőt. Berci papája újra összenyomta a bőröndöt, és gyorsan rákattintotta a zárat. Berci még gyorsan elköszönt Zorró nevű nyuszijától, és leviharzott a lépcsőn az apja után. – Siess, Berci! Épphogy odaérünk! A Papa Berci kezébe nyomta a kabátot, majd kisiettek a házból. Berci iskolás kalandjai ősszel folytatódnak. Akkor a vidámparkba kísérhetjük el Bercit és barátait, ahol Lackó rejtélyes módon eltűnik…

15


Bori is növekszik, ősszel már egy nyolcosztályos gimnáziumba jár a barátnőivel együtt! Kövesd a nagylányok történetét!

H

olnap végre elkezdődik – mondta Anna. Zizi bólintott. – Annyira várom már a gimit! – Hát még én! – kiáltotta Bori. – Idén igazán lehetett volna rövidebb a nyári szünet. – Egészségetekre! – mondta a pincér, és egy hatalmas fagyikelyhet tett az asztalukra. Tizenkét gombóc gyümölcsökkel, magokkal, tejszínhabbal, rolettivel, és nyakon öntve egy nagy adag csokoládészósszal. Zizi ünnepélyesen beletörölte a kezét tigrismintás nadrágjába. – Ez az Ámor-kehely tulajdonképpen szerelmeseknek való. – Igen, igazad van – sóhajtott Anna álmodozva. – Hát, jól van, ha ti nem

16

kértek... – Bori bekapott egy meggyet. – Én mindenesetre nem várom meg, amíg szerelmes leszek. Erre már Anna és Zizi is villámgyorsan kanál után nyúlt. Szó sem lehet róla, hogy Bori egyedül egye meg az összes fagyit! Egy darabig néma csönd volt az asztalnál. – Lefagyott a nyelvem – selypített Zizi. – Már semminek sem érzem az ízét. – Ez biztosan csoki lesz – mondta Bori, és betolta a szájába az utolsó falatot. – Úgy érted, csoki volt – jelentette ki Anna. Egy kicsit élesen szólt a hangja, hiszen a csoki az ő kedvence is. – Fura, hogy csak mi megyünk a Hegyaljai gimibe – mondta váratlanul Zizi. – Pontosabban mi és Pali – tette hozzá Bori. Anna közben mogyorófagyival vigasztalta magát. – A legjobban Andi és Szilvi fog hiányozni – magyarázta teli szájjal. Bori bólintott. – Annyira kár, hogy abba a béna lányisko-

lába mennek. – A többiek elmélyülten rágycsálták a rolettit. – Mi van veletek? Csak nem akarnátok ti is inkább oda járni? Anna megvonta a vállát. – Néha igen. De azért az sem jó, ha egyáltalán nincsenek fiúk az osztályban, nem igaz? – Az tényleg nem jó – vigyorgott Zizi. – Akkor nem lenne kit bosszantani. És ezt pont Zizi mondja! Bori és Anna mosolyogtak. – Mindenesetre jó, hogy Pali jön, viszont más nem – mondta Anna határozottan. – Például Zoli – forgatta a szemét Bori. – Jut eszembe, megbeszéltem Palival, hogy üljünk négyen egy padban. Jó lesz, ugye? A többiek egyetértettek. – Nagyon izgi lesz! Anyám szerint „új szakaszba lép az életem” – vihogott Anna. – Igen, a nagyapám pedig azt mondta – Zizi mély, rekedtes hangon folytatta: – „Zizi, most kezdődik az igazi, komoly élet.” – Na, majd meglátjuk – nevetett Bori, majd ünnepélyesen megemelte a kanalát. – Az új iskolánkra! – Az új iskolára! A három hosszú fagyis kanál csilingelve koccant össze.

BORI gimis történetei ´o´sszel folytatódnak!

Receptek, barkácsés ajándékötletek, és titkok, titkok, titkok… A Bori titkai című kézikönyv nem hiányozhat egyetlen vérbeli Bori-rajongó könyvespolcáról sem!

17


Claude és Bolyhos Zokni uraság épp kellemesen pihengetnek Csóválós sugárúti otthonukban. Claude remekül elvan vadiúj ugrálóasztalával, ám kíváncsisága hamarosan egy filmforgatás kellős közepébe repíti. Bár egy rakoncátlan ruhaszárító-kötél okoz némi bosszúságot, mindketten nagyon élvezik az új kalandot. De vajon ki lesz az izgalmas gorillás film sztárja? Nem tudod? Nem is sejted? Akkor kezdj neki az olvasásnak minél előbb! Kalandra fel!

A

XXXI. nyári olimpiai játékokat 2016. augusztus 5. és augusztus 21. között rendezik meg a brazíliai Rio de Janeiróban. A szervezők mintegy 10 500 olimpikont, illetve 4350 paralimpikont várnak az ötkarikás játékokra. Rio de Janeiro lesz az első dél-amerikai város, amely olimpiát rendez. A lángot 2016. április 21én a görögországi Olümpiában gyújtják meg, és május 3-án érkezik Brazíliába. A lángot hordozó staféta Brazíliavárosból indul. Az olimpiára eddig 7,5 millió jegyet bocsátottak ki. Természetesen hazánk is részt vesz az olimpián, a magyar sportolók a következő sportágak számos versenyszámában indulnak: atlétika, birkózás, cselgáncs, kajak-kenu, öttusa, sportlövészet, úszás, vitorlázás, vívás, vízilabda. Ugye, te is szurkolsz nekik?! 5+

2.

Lesestufe

Annette Moser Marina Krämer

Mentsük meg a tanyát!

„Előbb én olvasok neked, azután te nekem.”

megjelenik: 2016. június

Aki közösen olvas gyermekével egy történetet, hamar rájön, mennyi örömöt okoz ez, s milyen könnyűvé válik az olvasás csemetéje számára. Az „Olvass velem!” sorozat ebben hivatott segítséget nyújtani. A gyerekek felveszik egy kedves figura szerepét, rövid, egyszerű szövegrészleteket olvasva, míg a felnőttek magukra vállalják a történet hosszabb részeinek elolvasását.

18

megjelenik: 2016. július

Páratlan kalandok kutyával és gorillával!

1490 Ft

www.manokonyvek.hu

Együtt minden könnyebb, az olvasás is!

a filmforgatáson

A NAGYVILÁGBÓL

It t a tavasz! Jön a nyár! Tölts te is sok ido´´t a szabadban és sportolj minél többet!

és az aranyérem

ALE X T. SMITH

sporthírei

Az idei nyár egy másik különös sportos eseményére szeretnénk felhívni a figyelmeteket: mindannyiunk kedvence, Claude, a kicsi, dundi, piros micisapkás kutya és elmaradhatatlan társa, Bolyhos zokni uraság szintén kedvet kapott a sportoláshoz. A hamarosan megjelenő Claude és az aranyérem című könyvből kiderül, milyen sportágakban próbálja ki magát és milyen új fantasztikus kalandokba keveredik a Csóválós sugárút két lakója.

ALEX T. SMITH

19


Ismerd meg a világ legviccesebb állatait! Szurikáták, mosómedvék, pingvinek, pandák és koalák… neked melyik a kedvenced? Remek humorral megírt történetek állati főszereplőkkel, akik csak arra várnak, hogy fejest ugorjanak egy újabb vakmerő kalandba. Csatlakozz hozzájuk, és kövesd őket a Kalahári-sivatag homokjában vagy a kínai Wolagong természetvédelmi terület bambuszerdőjében, biztosan nem fogsz unatkozni!

A sorozat főszereplői, Lili és Luca nagyon jó barátnők, és mindketten rajonganak az állatokért. Egy nap megpillantanak egy csodaszép, aranyszőrű cicát, aki megmutatja nekik a Barátság-erdőt, ahova egy öreg tölgyfán nyíló titkos ajtón át lehet belépni. A varázslatos birodalomban beszélő állatok élnek pici házikókban, és időnként málnaszörpöt iszogatnak a Galóca kávézóban. A mesés világ békéje veszélybe kerül, mert a gonosz boszorkány, Grizelda meg akarja szerezni magának a gyönyörű erdőt. A két barátnő mindent megtesz azért, hogy a kis állatok otthona ne kerüljön a boszorkány kezébe. Kalandjaik során hol egy nyuszit, hol egy cicát vagy épp egy kiskacsát kell megmenteniük. Ha kíváncsi vagy, hogy sikerrel járnak-e, olvasd el a sorozat minden részét!

ozat ! r o s A tódik a folyt

20

21


Mit ajándékozz

Hova menne el a legszívesebben? A jelmezes buliba B szépségszalonba C állatkerti sétára

Mivel tölti a barátod legszívesebben a szabadidejét? A együtt van a barátaival B vásárlással C állatok gondozásával

Milyen a legjobb barátod szobája? A tele van babzsákokkal, hogy a haveroknak mindig legyen hova ülni B trendi és menő, akárcsak ő maga C otthonos és teli van állatos poszterekkel

Néha bizony nem könnyű eldönteni, hogy milyen ajándékkal lepjük meg a legjobb barátunkat. Válaszolj az alábbi kérdésekre, nézd meg a válaszaid előtt látható betűjelet, és máris megtudod, mi az, aminek a barátod egészen biztosan örülni fog.

Mit szokott csinálni a legjobb barátod szombat esténként? A moziba megy a barátaival B menő cuccokat varr C kutyát sétáltat

A LEGJOBB BARÁTODnak?

A

Ha a válaszok között az betűjelű volt a legtöbb: A legjobb barátod akkor a legboldogabb, ha a barátai között lehet. Biztosan örülne, ha kapna tőled ❤ egy barátság-nyakláncot ❤ egy közös fotót, amit bekeretezel ❤ egy közös mozijegyet valami szuper filmre

B

Mi szeretne lenni a barátod felnőttkorában? A rendezvényszervező B divattervező C állatorvos

Ha a válaszok között a betűjelű volt a legtöbb: A legjobb barátod mindig a legutolsó divat szerint öltözködik. Biztosan örülne, ha kapna tőled ❤ egy menő hajpántot ❤ egy karkötőt vagy egy medált ❤ egy csinos sálat

C

Ha a válaszok között a betűjelű volt a legtöbb: A legjobb barátod rajong az állatokért. Biztosan örülne, ha kapna tőled egy ❤ egy könyvet, ami a kedvenc állatáról szól ❤ egy fotót, amin ő és a kis kedvence szerepel ❤ egy cuki állatos posztert a szobája falára

22

Eddig megjelent Titkos Királyság-sorozat

❐ 1. Az elvarázsolt palota ❐ 2. Az unikornisok völgye ❐ 3. Felhő-sziget ❐ 4. A Sellő-zátony ❐ 5. Varázshegy ❐ 6. Csillámpart ❐ 7. Buborék-vulkán ❐ 8. Csodasüti cukrászda ❐ 9. Álmok völgye ❐ 10. Tündérliliomok tava ❐ 11. Meseerdő ❐ 12. Éjféli útvesztő ❐ 13. Virágerdő ❐ 14. Hattyú-palota Titkos Királyság különkiadások

❐ Karácsony-kastély ❐ Delfin-öböl ❐ Karácsonyi balett

Titkos Királyság-extrák

❐ Titkos Királyság Napló és barátságkönyv ❐ Titkos Királyság matricás színezőkönyv

23


A BÁJOS kotnyeles

Balázsy Panna,

A

SZANDRA

és a 3. b

Az elmúlt egy évben sok találkozóra hívták a szerzőt, Panna szívesen találkozik az olvasóival. Ilyenkor vidám, megható és meglepő pillanatokban is akadt része. Az egyik legemlékezetesebb, amikor a Győri Könyvszalon vendégeként az első sorban kiszúrt egy fiút… Kelemen Péter teljesen úgy néz ki, mint amilyennek Rippl Renáta megálmodta Szandra szerelmét, Brúnót. Ugye?

A

Csuromvíz és a Csupaszív egy csapásra az olvasók kedvence lett. Balá­zsy Pan­na regényei nemcsak a kis­ is­ko­lásoknál találtak be, de szerencsére egyre több pedagógus fedezte fel, hogy milyen remekül lehet az osztállyal közösen feldolgozni. Rippl Renáta rajzai játékosan egészítik ki a történeteket, teszik még szerethetőbbé hőseinket. A legújabb részben megtudhatjuk, hogyan sikerült az eplényi síelés, milyen egy filmforgatás, és azt is, ha az ember manduláját kiveszik. Kétszer.

24

Ismerd meg Alice -Mirandát, az Illemtudó Ifjú Hölgyek Lankáserdő-Hímesréti Akadémiájának nem mindennapi diákját, aki mindig kíváncsian ered a furcsaságok nyomába, és nincs olyan probléma vagy rejtély, amit meg ne tudna oldani.

fényesre súrolt fenyőasztal roskadozott a lakoma súlya alatt, melyet Mrs. Oliver a hazatérés örömére sütött-főzött. Csirkés szendvicsek, mini hústekercsek és lazacos piték sorakoztak az almatorták, a csokis és képviselőfánkok, valamint Alice-Miranda kedvenc ördögi csokitortája mellett. Alice-Miranda a tanárairól mesélt. – Tudod, anyu, Miss Piszka egészen elképesztő, nagyon jókat beszélgetünk a könyvekről és az íróikról. Legalább an�nyira csodálja Roald Dahlt, mint én. Jacinta mesélt nekik az igazgatónőről, Miss Morcról, és mindazokról a változásokról, amelyek az utolsó félévben történtek. – Látnotok kellene Mrs. Smitht – folytatta Alice-Miranda. – Csodálatosan néz ki, és egyszerűen fejedelmi ételeket főz. Mrs. Filléres a homlokát ráncolta. – Nos, az én időmben még nagyon másképpen működtek az iskolák. Nem volt semmiféle barátságos csevej a tanárokkal. A nap nagy részében egy összegyúrt újságpapírt tartottam a bugyogómban, hogy ne érezzem a nádpálca csípését, és ami az ételt illeti, azt hiszem, ti aztán bolondmód el lehettek kényeztetve. Világosan emlékszem még a sűrű barna kására meg a zöldséglében ázó lucskos krumplipürére. Azt hiszem, évente csak egyszer kaptunk húst, azt is karácsonykor. Alice-Miranda kuncogott. – Remélem, nem keverted össze a kását és a krumplipürét. Az tényleg gusztustalan lett volna. – Ó, Filli, borzalmas, amit mesélsz – nevetett Cecelia. – Szerencsére a dolgok elég sokat változtak az elmúlt pár évben. – Még hogy pár évben! – horkant fel Mrs. Oliver. – Szerintem néhány évnél több is eltelt azóta, hogy a mi Fillink iskolába járt. – Nos, semmi bajom nem lett tőle – közölte homlokát ráncolva Filli. – A kemény kéz az, amire a mai gyerekeknek szükségük lenne. A legtöbbjük puhány, én amondó vagyok. Jacinta kényelmetlenül fészkelődött a székében. Nem tudott kiigazodni Mrs. Filléresen. Az asszony szemöldökének megvolt az a rettenetes szokása, hogy még akkor is mérgesen egymásnak feszült, ha látszólag éppen mosolygott. Ám Alice-Miranda széles mosolyt villantott a házvezetőnő felé. – Ennél jobb ebédet még nem ettem.

25


Édes

FEJTÖRŐ

Mi az?

Tejből vagy vízből, cukorból, különféle ízesítőkből (például gyümölcsből) készül, hideg és édes? (És te is biztos szereted!) A különböző népek így nevezik: kösd össze a neveket az országokkal!

Micsoda

N

❍ dondurmasi ❍ ❍ Japán (nyúlós és krémes) mocsi ❍ ❍ Olaszország (ragacsos főtt rizsből készül és pogácsa alakú) ❍ Korea parfé ❍ (tortaként szeletelhető, ahogy ❍ Franciaország a neve is mutatja: tökéletes) szörbet ❍ ❍ Kína (gyümölcspépből készül vízzel vagy alkohollal, minden hideg ❍ Törökország finomság őse) pingszu ❍ gelato

(nagyon krémes, nagyon finom)

(tejes-jeges-többrétegű)

A megfejtést lásd a 48. oldalon!

MEGLEPETÉS!

yár van, és nemsokára új jövevénnyel gyarapszik a Bumpus család! Rosie kisbabát vár, és a család apraja-nagyja összegyűlik, hogy megtartsa az újszülöttköszöntőt a Suttogó Fenyves panzióban. Úgy tűnik azonban, hogy Willow sérült keze és a nővéreik folytonos süteménysütési tervei miatt Delia és az unokahúga ezúttal nem ölthetik magukra a szakácskötényüket. Nagymama minden unokájának ajándékoz egy ékszert, ám Deliáé elvész. Lehet, hogy a minitorta tésztájába esett? A sorozat második kötete is sok finom receptet tartogat, miközben Delia és Willow megtalálják az elveszett gyűrűt, és megünneplik új unokatestvéreik érkezését.

26

megjelenik: 2016. május

Fagylaltot először a kínaiak készítettek ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Marco Polo kínai utazásáról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott. Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyílt; a fagylalt a folyamatos hűtés miatt sokáig drága, különleges ínyencségnek számított. Amerikában is hódítani kezdett: 1904-ben Charles E. Miches (Menches) feltalálta a tölcsért. 1923-ban Harry Burt „jégkrém pálcikán” néven szabadalmaztatta csomagolt fagylaltját.

Mentsük meg

A LOVAKAT!

T

illy lovas történeteinek lelkes olvasói hallottak már a lómentéssel foglalkozó világszervezetről (angolul: World Horse Welfare). Az egyesület Angliában jött létre, eredetileg azzal a céllal, hogy elhanyagolt, bántalmazott lovakról gondoskodjon: segítsen a felépülésükben, és hogy új otthonra találjanak. Az Egyesült Királyságban több farm is nyitva áll az ilyen lovak előtt. A szervezet az 1950-es évektől Nyugat-Európa más országaiban is jelen van, sok tagja van, az önkéntesek mellett rengeteg szakember is dolgozik az egyesületekben: állatorvosok, jogászok, lovászok. A szervezet kampányokat folytat, hogy az állatok, lovak védelmének jogi keretei is létrejöjjenek. Ma már a világ számos országában működik. Magyarországon a lómentésnek nincs külön szervezete. A lovardák és istállók a lesérült vagy már túl idős állatokat ismerős legelőkön, tanyákon, gazdaságokban helyezik el, vagy az állatmenhelyek, magántanyák foglalkoznak velük. Alkalmanként az állatmenhelyek lelkes lóbarátai próbálnak az elhanyagolt, rosszul gondozott lovakon segíteni.

Tilly

lovas történetei

27


Tállieatorek

al HanniB ibál Hann

l vo danra» ma Voage

arin hb ac ngo édunk és min reszi szrúa om undig ß!)z asesz da (sneüné guck ungern imm H a tsze it er ty mmü ku veáj a ge streng über ihre mögül

Brille

Petermann SimonPetermann és Simon Jakobund Jakob Zwillinge nämlich ikrek

streng über

ehkrerin rnőn

rek

an néz igorúrn e gül mindig sz gee mö immer eg guck a tszemüvih re Brille

Fra Kaku ilthKa Tan ckárnő ert

megjelenik: 2016. május

d 2

28

ChAga eyenn thaeWa ckw Wa wrick ceck

l ters dhiró r Hees Gan (Übe késő majd ichbbspäter eib schr Ga (Ü nd be hi r ró írok )Hel esters was. noch msc ajhr d ei ké b ső ichbbspäter írno okch

was.)

Heesters/Sch Gandhi/teknő ildkröte sbéka HGee an stdh eri/s/teSckn hiős ldkr béöt kae

Papa « aLehre n kám mei «tanLár apu az tan ehrrárer amp pukPá ain ze am

Lotta vagyok, tízéves, viszonylag normális kislány. Legalábbis sokkal normálisabb vagyok, mint a szüleim és a két idétlen öcsém. Ezért sem értem, hogy miért történik velem az utóbbi idôben annyi furcsaság. Például, hogy mögöttem a táblán egyszer csak megjelenik egy ciki mondat, és a kedvenc ételem hirtelen brokkoliízû lesz. Fúúj! Vajon az indiai furulya az oka, amit anyától kaptam ajándékba? Pedig nincs is idôm foglalkozni vele. Ugyanis mindenképpen szeretnék egy háziállatot. És már van is tervem, hogyan szerezzek egyet. Csak ez a béna furulya ne állna mindig az utamban...

0 21.10.11 00:1

lotta1_vorsatz.in

8 21.10.11 00:0

lotta1_vorsatz.ind

an nnn rm ma ter Pete bineePe bin Sa Sa Sabin Sab ineePet Peter erm ann ma nn

nő ert ckár Tan Fra KakiulthKa

21.10.11 00:0 8

dd 3

d 3

lotta1_vorsatz.ind

avagy a világ legfájdalmasabb/ leghosszabb szerelmes levele

soha nem lesz annyi bátorságom, hogy odaadjam ezt a levelet. Elég béna, de ez van. Pinky azt mondja, egy fiú sosem veheti észre, hogy igyu, Jan! tetszik egy lánynak. Azt viEz nem egy szerelmes szont észre kell vennie, hogy levél! Nem vagyok ugyanis szerelmes beléd. ideális Tulajdonképpen még sosem kiálló hajtincs szintén kiálló magasságkülönbség hajtincs voltam szerelmes, és nem is igazán tudom, hogy az milyen érzés. Mindenesetre szintén nyitott csat egy ilyen levelet elkezdeni ez én vagyok ek valahogy elég nehéz. mindkettônkn van zsebe Egymás mellé rajzoltam ez meg te vagy magunkat, hogy lásd, milyen jól összeillünk. Ös�egy nyitott csat szeillenénk. A való életben ugyanis sajnos nem állnék megjelenik: csak úgy eléd, és nem mondanám: „Nézd csak, milyen 2016. május jól összeillünk!” Ehhez egy tükör elé kellene ráncigál- neki tetszik a lány. Pin- Szóval, rögtön megmondanom téged, és az iskolánk- ky mindig túl jólneveltnek nám, hogy teljesen paff vaban az egyetlen hely, ahol talál. Szerinte legalább az gyok tőled. Khm, na igen, tükör van, az a vécé meg egyik hajtincsemet be kéne mármint ha meg merném az öltöző… Állj! Ezt inkább rózsaszínűre festenem. De mondani. Tavaly bizonyánem képzelném el. az utánzás lenne, úgyhogy ra egy redőnnyel a szemem Szóval, mivel soha az élet- hagyom. Talán beugrik vala- előtt járkáltam – máskülönben nem lenne bátorságom mi más, valami egyedi. Min- ben nem tudom megmagyaelmondani, milyen fantasz- denesetre bár Pinky a leg- rázni magamnak, miért csak tikusan szupernek tartalak, jobb barátnőm, a tanácsait ma vettelek észre. levelet írok neked. És mi- néha elég furcsának találom. Ez az első nap a nyári szüvel kocsonyává változom, Miért ne mutathatná ki az net után. Süt a nap, és én kul­ amint meglátlak, vélhetően ember, ha kedvel valakit? lo­gok át az udvaron. […]

F

az Ma meine anyma ukám

«

näik mlich

unserea Kla tansse árn őnk nle hre

rin

«

Zwillinge

ick eck kwrc acaw neWW atha eyen ChAg

n rmaannnn term P Rainer Peete Peterman Rainer ine err Petermann ain Ra R

(cuki)

JaJko akbobun ésd SSiim moon n PP eet term eramnan n n

ez én vagy das bin ok ich «

nivalókat -Gseko enche msizé sbuuringay udaz Ajeti ma ma szger Aj szger udaz ingay eti sbuur ms-iz -G och éseken e alókat niv

ht ) getbrnéecni(cuki rech ebSe au eg ésd SFr llyllyun PoPo

kéetBlöd A in me

dd 2

ChanelAn l Wikaw a rceck kawrceck Wa ChanellAni

unsere nachbarin a szoms zédunk és Hund amit kutyá ja (süß!)

öc«sém n er leüd idét br

otta1_vorsatz.in

e Mam meinaz

Pol ly und Polly és Seg Fraebre u Seg cht ebrnén echi t

násenl taas unserea Kl

A ine kétBlö me idé tleüde n öcs dbr r « ém

am anyuká

Hann Ha nnib iBál al

RINOCÉROSZ

«

«

etorek ziem glaub ich

Vog el von a ma dara»

meine bestebarátnőm a legjobb Freundin

m ndőin ráutn bebstbebFare leegjo maein

der coo

lste Junge

Casimir Bödecker von Bödecker Kazimír von

kleine Sc a húga hweste r von

von

a húga von kleine Schwester

te «Brud stvére er

A szerelem egy

ann ermann Peterm taa Pet Lott Lot Lo Lo tt tta a Pe Pete term rman annn

«

sam árne ytei inálm oszt az geht m erin »teist szse - as Kl gazdicag h, elég a lichTáillre

CKaasizm imir ír vvoonn B Bööd de ecck keerr

ich énsvag ez da binyok

« « «

glaub ich er cker deck Böde vonnBö ike vo unella Be Brren

von

«

az osztá geht in lytárs meineam t«eBstrvuéd reer - szerin Klasse »tem ist elég gazdag ziemlich reich,

dera coo abb legvagány f m Schulho aufazdeiskolaudv aron fiú eyenne) ndet Chszerint) (Agatha (fi

Be Brre unnik ella e vo vonnBö Böde deck cker er

a leg lste Junge gányab f zdeismvaSc fiau úa hulhofb kolaud varon (fi (And et ga thaChsz eye e) erinn nt)

LOTTA naplója Nyúlözön

21.10.11 00:1 0

29


Ugye, emlékszel Csirkére? Kedves srác, bár nagy bajkeverő hírében áll. Csirke az új történetben egyedi pólókkal hívja fel magára a figyelmet. Íme, néhány Csirke saját tervezésű felsői közül. Talán te is kedvet kapsz, hogy nyárra egy klassz pólót csinálj magadnak.

Hogyan ünnepeld

A SZÜLINAPOD?

Sara, a 75 tuti tipp-könyvek főszereplője a sorozat legújabb kötetében jobbnál jobb tanácsokkal lát el, hogy tedd emlékezetessé a szülinapodat.

María Frisa írónő Zaragozában, Spanyol­országban él. Ő írja a 75 tuti tipp könyveket. Saját elmondása szerint Sara, a sorozat főszereplője nagyon hasonlít az ő 11 éves lányára.

30

Ezekben a fantasztikus feleletválasztós történetekben TE hozol döntéseket, így válnak ezek igazán a TE sztorijaiddá! Kövesd a szíved egész végig, de ha mégis meggondolod magad, csak ugorj vissza, és ismerd meg az összes végkifejletet.

Legyen ahogy akarod:

PÁLYA VAGY DRÁMA

H

a kézilabdáról van szó, Edie Thomas őstehetség, ám eddig csak hobbiból játszott, és hogy együtt lehessen legjobb barátnőjével, Tess-szel. Amikor viszont bekerül az állami csapatba, hirtelen a kézilabda lesz az élete középpontjában...

Edie-nek lehetősége nyílik szerepelni az iskolai Rómeó és Júlia-musicalben, méghozzá Freddy partnereként, akiért ezer éve odavan, így viszont lőttek a helyének az állami csapatban. De vajon valóban a musical-e Edie igazi álma, és megbocsát-e neki Tess, amiért elszúrja élete legnagyobb dobását?

megjelenik: 2016. május

Edie úgy dönt, irány a csapat, és minden figyelmét a játéknak szenteli, míg csak képbe nem kerül a szexi sportoló, Finn, aki totál elvarázsolja a lányt. Képes lesz-e Edie a pályán tartani a szemét, vagy teljesen a fiú hatása alá kerül?

Addig is, amíg töprengsz, olvasd el az elo´´zo´´ kötetet! 31


A CUKROZOTT omlett Kóstoltad már a Cukrozott omlettet? Igazán különleges. Íme, a receptje: végy egy nagycsaládot, amelyben öt fiútestvér él, és akiket mind ugyanúgy hívnak: Jean.

A

dj hozzájuk egy anyukát és egy apukát, meg egy új kistestvért, aki egészen biztosan kislány lesz... Majd tégy mindehhez egy kalandokkal teli nyári táborozást, némi nyomozást különféle gyanús alakok után, egy foltos szemű kiskutyát, sok kalandot, veszekedést, kibékülést és egy hamisítatlan családi kirándulást. Keverd össze alaposan a hozzávalókat! Ahogy a Jean-fiúk anyukája mondja, minden csak szervezőkész-

32

Amit Jean-Pierre Arrou-Vignod-ról tudni érdemes » Képtelen ágyban, pizsamában írni. » Szeret a főhőseinek

ség kérdése, ahogy az apukájuk: Lesz nemulass! Egy nagycsalád mindennapjaiba kalauzol a hazájában igen népszerű francia író és tanár, Jean-Philippe Arrou-Vignod nevettető és szívhez szóló története, amelyet saját gyerekkora ihletett, hiszen ő maga is sok testvér között nőtt fel.

vicces, egyedi nevet választani, ami már sugall egy karaktert. Így van ez Jean- Valamikkel is, akiknek a névválasztását saját családja ihlette, hiszen náluk is mindenki Jean kezdetű keresztnévvel van „megáldva”, beleértve a szerző édesapját és édesanyját(!) is (Jeanette). Nagyon szereti a közönségtalálkozókat, könyvfesztiválokat, ahol találkozhat az olvasóival, mivel ő maga mindig nagyon sajnálta, hogy gyerekkorában nem találkozhatott kedvenc könyveinek íróival. Az írás számára olyan, mint egy régészeti ásatás, íróként ő maga is mondatról mondatra fedezi fel a történetet. Nincs előre elkészített terve. Ahogy halad előre az írásban, tulajdonképpen a főhős az, aki alakítja a cselekményt, az író csak követi őt.

Fejtsd meg a rejtvényt! Ha ügyesen válaszolsz a kérdésekre, a színes sorból kiderül, hogy mi annak a színpadi darabnak a címe, amit Kiráék folyamatosan próbálnak és végül előadnak a sorozat második részében.

A

z első rész testcserés bonyodalmai után a második részben a hátsó udvar macskáit ismerhetjük meg alaposabban. Nagy feladat vár rájuk és Winstonra: meg kell menteni Kira egyik osztálytársát, akit elraboltak. Mindeközben megérkezik Kira nagymamája is Oroszországból, aki a világ legfinomabb pelemenyijét készíti, és segít a nyomozásban is.

WINSTON

1. Winston kedvenc eledele 2. Ebből az országból származnak Kiráék 3. Kira két legjobb barátjának egyike 4. Ilyen professzor Winston gazdája? 5. A hátsó udvar macskáinak egyike 6. A fasor neve, ahol Winstonék laknak 7. Természeti jelenség, ami után Kira és Winston testet cserélt 8. Kira vezetékneve 9. Kira ellenségének, Leonie-nak az egyik barátnője 10. Erre van szükség ahhoz, hogy Winston és Kira vissza­térhessen a saját testébe 11. Winston egyik példaképe, híres titkos ügynök 12. Macskanyávogás 13. Ezzel kell megszórni Winston kedvenc csemegéjét, ha a kedvében akarunk járni

1.

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

»

»

9. 10. 11. 12. A megfejtést lásd a 48. oldalon!

Ü

13.

dv, srácok,

innen a tengerpartól! Hogy hogy kerültem ide? Nos, a kaszásembernek is jár egy kis pihenés, nem igaz? Mivel a LÁTI-ban most épp holtszezon van, leruccantam kicsit Hawaiira: koktélozgatok, süttetem a hasam, ilyesmi. Ki gondolta volna, hogy a sok napozástól leég a... izé... szóval a csontom?! De hoppá, épp most kaptam egy sms-t Ottótól. Azt írja, hogy elszabadultak a városban az indulatok, mert mindenhol szellemek nyüzsögnek! Ugye, emlékeztek még Ottóra, a barátomra? Hát Emilyre? Azt gyanítják, hogy Otto rég eltűnt bácsikájának is köze lehet a káoszhoz, és sürgősen segítségre van szükségük. Milyen kár, hogy pont most, mikor már éppen kezdtem belejönni a szörfözgetésbe! Na de hát mit meg nem tesz az ember – akarom mondani, kaszás – a barátaiért! Puszika mindenkinek! Aloha, Harold (kaszásember immár 521 éve)

33


A DÓZSE KORONÁJA Sir Steve Stevenson

Agatha és Larry Mistery a Velence fénykorában élt dózsék aranykoronája után nyomoznak. Valaki a híres velencei karnevál idején ellopta a legendás ékszert. Maskarák, lecsúszott nemesek, üldözés a lagúnákon át… és a Misteryk ismét csak diadallal zárják a küldetésüket, ezúttal Olaszországban.

8+

1790 Ft

www.manokonyvek.hu

A VELENCEI DÓZSE KORONÁJA

AgAthA, A kiváló képességű, leendő krimiíró bejárjA A világot esetlen unokAtestvérével, lArryvel, továbbá A hűséges főkomornyikkAl és A hófehér mAcskávAl, WAtsonnAl, hogy együtt megoldják A legszövevényesebb bűnügyeket is.

nyomoz

CHARLOTTE

A VELENCEI DÓZSE KORONÁJA

Még néhány óra, és megérkezik az álomló! Charlotte repes a boldogságtól, alig várja, hogy bemutathassa Nele Concorde-ot a barátnőinek. Ám úgy tűnik, nem mindenki osztozik Noch ein paar Stunden und ihr Traumpferd würde endlich da sein! Charlotte ist überglücklich örömében. Közvetlenül und kann es kaum erwarten, Won Da Pie ihren Freundinnen zu zeigen. Doch nicht alle scheinen ihr a rajtengedély-vizsga dieses Glück zu gönnen. Kurz vor dem Reitabzeichen macht sich ein Unbekannter an Charlottes Sattel zu előtt valaki szándékosan schaffen. Als dann noch ein geheimnisvoller Brief auftaucht, ist Charlotte klar: Jemand will ihr … hogy a velencei tönkreteszi schaden. Eine gefährliche Spurensuche auf dem Reiterhof beginnt. maskaráknál a Charlotte hagyományos maszkokhoz nyergét. általában hosszú köpeny Később elő­ és háromszögletű kalap kerül egy tartozott. névtelen levél is; Charlotte kénytelen belátni, hogy van egy rosszakarója. A lovardában veszélyes nyomozás veszi kezdetét.

megjelenik: 2016. május

a lovardában

Agatha esetlen unokatestvérével, Larryvel, továbbá Mr. Kenttel, a hűséges főkomornyikkal és a hófehér macskával, Watsonnal bejárja a világot, hogy megoldja a legszövevényesebb bűnügyeket is. A sorozat legutóbb megjelent részében a kis csapat értékes aranykorona után nyomoz, ami hajdan a dózséé, vagyis Velence uralkodójáé volt. A Misteryk a karneváli forgatagban, maskarás alakok között, lagúnákon át üldöznek gyanúsan viselkedő személyeket, hogy végül ismét diadallal zárják a küldetést.

Agatha

• Charlotte • Vészhelyzet

Agatha nyomoz

Agatha nyomoz

Sir Steve Stevenson

Neuhaus

Charlotte

Vészhelyzet a lovardában

Nele Neuhaus

NYOMOZZ Agathával!

€ 8,95 (D) € 9,20 (A)

Tudtad-e? …hogy a dózse politikai és vallási vezető volt a Velencei Köztársaságban abban az időben, amikor Itália még rengeteg kis államból állt. A dózsénak különleges fejfedője volt, egyfajta hercegi süveg. Ez egy értékes drága­ kövekkel kirakott korona és hozzá egy bíborszínű hegyes sapka.

34

Elena

… hogy a velencei karneválon látható jellegzetes maszkok eredetileg azt a célt szolgálták, hogy minden társadalmi osztályból érkező résztvevő együtt mulathasson anélkül, hogy felismernék.

… hogy Velencét gyakran hívják az „Adria királynőjének” és a város, lagúnáival együtt, az UNESCO Világörökség része.

hamarosan folytatódik!

Elena, szülei lovardájában, a lovak bűvöletében él. Legjobban Fritzi nevű lovához kötődik, aki csikókorában súlyosan megsérült, szülei már lemondtak róla. Elena titokban edz vele az erdőben, a munkában Melike és Tim segédkezik. Tim láttán Elena szíve rögtön hevesebben dobog, csakhogy ő az egyetlen fiú, akivel még csak nem is találkozhat – családjaik hosszú évek óta haragban állnak egymással. Elena és Tim közösen próbálják kideríteni, mi az oka a gyűlölködésnek, s eközben sötét titkok nyomára bukkannak…

35


Hamish AZ ÚJ POTTER?

Te mit tennél... ha az egész világ egyszerre csak megállna? Úgy ám, az EGÉSZ VILÁG. A madarak a levegőben. A repülőgépek az égen. És minden áldott ember az egész bolygón – kivéve téged! Mert a tízéves Hamish Ellerbyvel pontosan ez történik, újra és újra. Ám ez a RémDermesztőknek, és borzalmas barátaiknak, a Borzadályoknak köszönhető! Bizony, ők terveznek valamit! El akarják venni tőlünk a saját világunkat, hogy csak az övék legyen... Ja, és utálják a gyerekeket. Főleg az olyanokat, akik tudnak a létezésükről. Na várjunk csak... most már te is tudsz róluk, nem igaz? Ajjajj...

A

Hamish és a RémDer­mesz­tők egy fergeteges gyermekkönyv, amely a bestseller-író és műsorvezető Danny Wallace első ifjúsági regénye. Tökéletes olvasmány David Walliams, Tom Gates és James Patterson kedvelőinek. „Eredeti, muris, és totál dilis” – írja a Sun a könyvről, amely megkapta a SAINS­BURY’S CHILDREN’S BOOK AWARD-ot. Danny Wallace nemcsak saját regényeket ír, hanem az Assassin’s Creed szerzőgárdájának is tagja. Arról, hogyan születtek meg Hamish kalandjai, így nyilatkozik:

Gyerekkoromban egyszer egy nagyon fura gondolatom támadt: ez az egész világ itt körülöttem... vajon igazi? Mi történik körülöttem, amikor nem nézek oda? Akkor is mennek a kocsik? Ugrálnak a macskák? És az emberek vajon továbbra is járkálnak, vásárolgatnak? Néha megpróbáltam rajtakapni a világot. Direkt csak az egyik irányba néztem, vagy a másikba, néha még azt is eljátszottam, hogy alszom, aztán... BUMM! Villámgyorsan a másik irányba néztem, hogy lássam, nem hagyta-e abba mindenki, amit csinált; hogy nem csak az én kedvemért csinálták-e.

36

Hamish éppen ezért rögtön fog is egy robogót, és keresztbe-kasul száguldozik vele a városban. Megkérdeztem az utcámban lakó gyerekeket, hogy mit tennének, ha az egész világ megállna, csak ők nem. Egyikük azt mondta, megnyalná az összes édességet az édességboltban. Egy másik azt mondta, bepattanna egy Ferrariba, és meg sem állna az Alton Towers Vidámparkig, ahol még sorba sem kellene állnia. Egy kislány azt mondta, hogy összeszedné a kutyakakit az utcán, és beletenné annak a zsebébe, aki hagyja, hogy a kutyája ös�szepiszkítsa az egész utcát. Ez tetszett. A világ megállása olyan ötletnek tűnt, amit gyerekként is nagyon élveztem volna. Mindig is tetszettek Roald Dahl egyedi alap­ötletekre épülő történetei, ahogy mindenki másnak is, aki valaha is gyerekkönyvekkel foglalkozott. Azért bírtam őket, mert lenyűgöztek, de ugyanakkor nevettettek is... és néha meg is borzongattak. Tudtam, hogy nem elég, ha Hamish csak szórakozik. Kell valami közelgő veszély, afféle „szörny a szekrényben”. Így hát megszülettek a Borzadályok... Sok könyvet írtam már felnőtteknek, de a Hamish megírását élveztem a legjobban. Hatalmas öröm volt kitalálni az olyan neveket, mint Csanda Manda, Kuli Pimpó, Madame Kuszkusz, Foyton Locsoghy, Grenyó DeBill és a többi. A fiammal is megosztottam ezeket az ötleteket, ami fantasztikus élmény volt. Már értem, miért olyan nehéz abbahagyni, ha az ember egyszer belekezdett.

Nos, mint kiderült, a világ nélkülem is szépen továbbment. Úgy tűnt, nincs túl sok befolyásom a dolgok menetére. Azt hiszem, gyerekként így próbáltam meg felfogni ezt a hatalmas és nyüzsgő dolgot, ami maga a világ volt. A gondolat azonban velem maradt. Képzeld csak el, hogy mi lenne, ha a világ néha tényleg megállna! És ha te lennél az egyetlen, aki ilyenkor szabadon mozoghat benne. Ez adta az ötletet az első gyerekkönyvemhez: a Hamish és a RémDermesztőkhöz. Képzeld csak el, milyen lenne gyereknek lenni egy szabályok nélküli világban! Ahol mindent megtehetnél, amire mindig azt A kötetet és a cikket mondják, hogy még túl kicsi vagy hozzá. Halmai Gergely fordította


megjelenik: 2016. május

7

A KOBRA BOSSZÚJA 1871

A KOBRA BOSSZÚJA

London

Il ragazzo dietro al banco si guardò intorno. – Era qui un istante fa. Un tipo con i baffetti, straniero, credo… L’avevamo notato anche noi: un tizio alto e dall’aspetto piuttosto bizzarro, che ci aveva osservato di sottecchi un paio di volte. – Eccolo là! – esclamò, indicandoci una figura allampanata che transitava fuori dalla Shackleton Coffee House, al di là dei vetri appannati. Sherlock si catapultò fuori dalla locanda. Non appena fummo in strada lo sconosciuto si accorse di noi e cominciò a correre. – Ehi, tu! Fermo! – gridò Sherlock. Quello non ci pensò neanche: imbucò il primo vicolo dietro il caffè e si dileguò. Sherlock lo seguì, e io mi ritrovai a fare altrettanto. Una, due, tre svolte… e alla fine, con il fiato corto, ci ritrovammo tutti e tre in un vicolo cieco.

A NÉVTELEN FIÚ egy,

a klasszikus ifjúsági regényeket idéző, és kimondottan izgalmas, fordulatos regénysorozat első része, amit 9 éven felülieknek ajánlunk.

Ki az a

KOBRA?

Ti is nagyon várjátok már, miképp folytatódik a három jóbarát története? A regénysorozat egyre nagyobb meglepetéseket tartalmaz!

A

Sherlock, Lupin és én-­ so­rozat 7. részében Ire­ ne visszatért az apjá­val Londonba, ahol újra ta­lál­ kozik két jó barátjával,

38

A

Sher­lockkal és Arsène-nel. De nincs ideje, hogy örüljön az újbóli találkozásnak, mert a ház törékeny békéjét különös esemény zavarja meg: Horatio Nelson, Adlerék nélkülözhetetlen főkomornyikja egyszerűen eltűnik, mindössze pársoros üzenetet hagy a családnak. Irene biztos benne, hogy a váratlan esemény mögött

jét. Így hát mihelyt kiszállt a kocsiból, megszabadult a kínzóeszköztől: bedugta a kocsis ülése alá. Aztán fogott egy táblát, a melle elé tartotta, és várt. A táblán ez állt:

valami furcsaság rejtőzik, és elhatározza, hogy barátai segítségével nyomozni kezd. A főkomornyik eltűnése egy titokzatos bűncselekmén�nyel áll kapcsolatban, amely a londoni dokkokban történt. A rejtély gyökerei a távoli, varázslatos indiai gyarmatokra, egy törpékből álló indiai bérgyilkos szektához nyúlnak vissza…

fiú a Le Havre-i ki­ kö­t őben várakozott. 1829. augusztus 28-a volt, a hajók sötét vonalakat rajzoltak az ezüstösen csillogó tenger felszínére, vitorláik úgy fehérlettek, akár a sirályok szárnya. A fiú magas volt, nagyon sovány, és tetőtől talpig verejtékben úszott. Túl melegen öltözött ezen a nyár végi délelőttön: cilindert viselt, hosszú szárnyú kabátot, gyapjúmellényt és nyakig begombolt inget, amelyet különös, piros-zöld csokornyakkendő díszített. De a

AMÉLIE PAIMBOEUF BENTLAKÁSOS ISKOLÁJA IFJÚ HÖLGYEK ÉS URAK SZÁMÁRA

megjelenik: 2016. augusztus legfurcsább az volt, hogy elegáns öltözéke ellenére csupán zokni volt a lábán – méghozzá lyukas zokni, amelyből kikandikáltak a lábujjai. Igazság szerint indulás előtt Mirat úrtól kapott egy pár fényes, szinte vadonatújnak látszó cipőt, csakhogy az legalább két számmal kisebb volt a kelleténél, és ha felhúzta, úgy érezte, mintha egérfogó szorítaná a lábfe-

Daniel Lacrosse-t (így hívták ugyanis a fiút) nemrég vették fel mindenes szolgának a bentlakásos iskolába, és most azért küldték Le Havre-ba, hogy fogadjon két új növendéket, méghozzá a sors szeszélye folytán éppen egy ifjú hölgyet és egy ifjú urat. A fiú fújt egyet, aztán a mellényzsebéből előhúzott egy zsebórát. Ezt is Mirat úrtól kapta kölcsön, aki a lelkére kötötte, hogy nagyon vigyázzon rá. – Ha csak egy karcolás is esik rajta – mondta –, magának fel is út, le is út.

39


RÉGI kedvencek

A Régi kedvencek sorozatunkban olyan könyvek megjelentetését tűztük ki célul, melyek egyszer – sok-sok évvel ezelőtt – már belopták magukat sokak szívébe. Mi most elővesszük és új, friss illusztrációkkal töltjük meg őket, hogy a mai gyerekek, ifjú olvasók is szívesen vegyék kézbe ezeket a remekműveket, és számukra is legalább akkora élményt jelentsenek, mint nekünk jelentettek anno.

Egyszer volt... Képes enciklopédiáink Albert Barillé méltán népszerű rajzfilmsorozata alapján készültek. Az első kötet az emberiség történelmén kalauzolja végig az ifjú olvasókat, a második pedig az emberi testet mutatja be. Az enciklopédiák a rajzfilmekhez hasonlóan játékosan, mégis érthetően és jól követhetően adnak át fontos ismereteket.

VilágLÁTÓ

A világ legrosszabb gyerekére is biztosan sokan emlékeznek még, hiszen tévéfilm is készült Nagy Katalin népszerű regényéből. A főszereplő, KiskőAmbrus-Kavics nem szívesen üldögél otthon karba tett kézzel, inkább mindenféle kalandokat keres. Nénike, aki Kavicsra vigyáz, haragszik is emiatt, folyton sarokba állítja a „csavargásokért”. Pedig Kavics csak egy teljesen átlagos kisfiú, aki szeretne barátokat szerezni és játszani. A sok-sok humorral megírt regény Dudás Győző illusztrációival jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre.

Az eddigi számos díj mellett a Gyermek­irodalmi Intézet a 2015-ben itthon megjelent 25 legjobb könyv közé választotta.

megjelenik: 2016. június

FÖLD ALATT

VÍZ ALATT

40

megjelenik: 2016. október

41


Mindenki lehet

MENŐ

A Menő Könyvek a Manó Könyvek Kiadó nagytesója. Nem hiszünk abban, hogy vannak menő klikkek és vannak lúzerek. Nekünk nem számít, milyen cuccaid vannak, hány kiló vagy, milyen a bőrszíned, sportolsz-e vagy sem, bírod-e a csípős szószt, vagy nem, vagy hogy hány macskával osztod meg az életed. Egy dologban viszont hiszünk: hogy olvasni jó. Mert egy klassz könyv elgondolkodtat, felemel, nyitottabbá tesz, szórakoztat, és még az is lehet, hogy megváltoztatja az életünket.

Mert olvasni meno´´! A www.coolbookz.hu oldalon pedig olyan dolgokról írunk, amelyek egy könyvgeeket még érdekelheti a regényeken túl: filmekről, sorozatokról, zenéről, divatról, barátságról, szerelemről, magabiztosságról és minden furcsa, vicces vagy épp dühítő dologról, ami szembejön velünk az utcán.

42

És kicsoda Skrupulus Fondor? Skrupulus egy négyszáz éves nyomozó, aki több minden miatt is furcsának tűnhet: mondjuk már a kora is egészen lenyűgöző, de ráadásul arrogáns, gyilkos a humora, képes tűzlabdákat dobálni, ja, és majdnem elfelejtettük említeni: történetesen egy két lábon járó csontváz! Az első regényben a 12 éves Stephanie-nak segít kinyomozni, hogyan halt meg valójában a nagybátyja, miközben egy csomó természetf­ ölötti lénnyel gyűlik meg a bajuk. Ha bejön a Benedict Cumberbatchféle Sherlock fanyar fölényessége, Tim Burton groteszk filmjei és csíped a kicsit sötét lelkű és fekete bőrcuccokban járó csajhősöket, mint amilyen a tetovált lány volt, akkor Skrupulus és Stephanie történeteit is élvezni fogod.

. 1 Derek

6 dolog, amiért érdemes megismerned

Landy-t

Szereti a magyarokat: az első sztoriját, amit filmre vittek, Bolygó Balázs operatőrrel közösen készítette, aki többek közt a Z világháború és a Nesze neked, Pete Tong! című alkotásokat is jegyzi. A Derekkel közös filmjének már a címe is vicces: Boy Eats Girl, és ahogy az könnyen kikövetkeztethető, egy szerelmes zombitörténetről van szó.

. 2

Mondtuk, hogy nagyon menő a fickó: a Skrupulus Fondor-sorozat jogaiért 1,8 millió fontot (vagyis kb. 691 millió forintot) fizetett neki a HarperCollins kiadó, a Warner Bros. pedig a könyvek megfilmesítéséért 1 milliárd dollárt (azaz nagyjából 260 milliárd forintot) utalt át Dereknek.

. 3 . 4 . 5 . 6

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a világhírű ír szerző Igen, készül a film az első Skrupulus-­ sikersorozata, a Skrupulus könyvből: a forgatókönyvet maga Derek írja, a producerek pedig Fondor-széria végre itthon ugyanazok, akik A titánok harcában is is megjelenik. Ha eddig nem hallottál volna a vicces együtt dolgoztak. és hátborzongató sztorik Filmek és könyvek terén mindeneszerzőjéről, akkor figyelj! vő: egyszerre imádja a Dr. Who című sci-fi-sorozatot, Philip Pullman epikus Young Adult-regényeit, a Hősök és a Lost című sorozatokat és (kapaszkodj meg!) a Szívek szállodáját is! Talán a testalkata alapján nem gondolnád, de Derek nagy harcművész: és fekete öves kenpo karatés!

magyarul megjelenik: 2016. június

Természetesen rengeteg díja van: többek közt egy Red House-díj (ilyet rajta kívül olyan nagy írók kaptak, mint J. K. Rowling, Suzanne Collins és Roald Dahl), három Irish Children’s Book Award és az évtized legjobb ifjúsági könyvének járó Irish Book Award.

43


Ha azt hitted, hogy Bella Thorne csak egy egyszerű és felszínes Disney Channel-sztár, nagyon tévedsz: az igaz, hogy a sorozata, az Indul a risza, inkább szórakoztató volt, mint mélyenszántó, de az első regényében a színésznő bebizonyítja, hogy nagyon is sok mondanivalója van.

magyarul megjelenik: 2016. szeptember

44

Indul A RISZA!

A

z önéletrajzi ihletettségű Autumn Falls alaposan öszszezavarta azokat, akik Bellában csak egy csinos, jól táncoló és vicces tinisztárt láttak: a Publisher’s Weekly-­ től kezdve a nívós Kirkuson át Booklistig minden magára valamit adó könyves magazinban ódákat zengtek arról, mennyire különleges és inspiráló a regény. Ahogy arról Bella egy tévéinterjújában is beszélt, azért ült le írni elsősorban, hogy megpróbálja feldolgozni az apja halálát, akit még kilencévesen vesztett el. „Azt akartam az olvasóknak megmutatni, hogyan működik a gyász folyamata: hogyan próbálja az ember újra összeszedni magát, és milyen az, amikor egyszerre kell megtanulnod elengedni valakit és megtalálni önmagad” – mondja Bella, aki hozzátette: azon túl, hogy a regénye főszereplője, a furcsa nevű Autumn Falls szintén vörös hajú, kubai származású és autóbalesetben vesztette el az apukáját, több egyezést kár lenne keresni kettejük közt. Pedig nagyon szívesen hinnénk abban, hogy a sztori többi része is igaz, ugyanis szerepel a történetben egy titokzatos napló, amit az apukája hagyományozott Autumnra, és ennek a füzetnek varázsereje van – amit Autumn beleír, az valóra válik. Kár, hogy a lány diszlexiás, mert így viszont elég furcsán válnak valóra a dolgok: elég csak egy rossz kívánságban az ő helyett ént írni, és máris fordítva sül el minden! Márpedig elég sok negatív dolog kerül abba a naplóba, Autumn ugyanis az apja halála után új suliba kerül, ahol nem igazán megy neki a beilleszkedés. Ha szereted az őszinte, keserédes és bájolgástól mentes regényeket, amelyeknek a főhőse a szemed láttára válik összezavarodott kislányból erős, határozott és humoros csajjá, akkor az Autumn Falls neked való.

STEINER KRISTÓF, aki szintén közelről ismeri a gyász minden fázisát, és egy inspiráló túlélő, nemcsak azért vállalta el az Autumn Falls fordítását, mert tetszett neki a regény. Hanem ezért is:

Bella és Zendaya nemcsak a képernyőn, hanem a való életben is irigylésreméltóan jó barátok: hiába próbálták egymásnak ugrasztani őket az Indul a risza stábjában (a „lássuk, melyikőtök tud jobban...” kezdetű versenyeztetésekkel), ők akkor Is imádják egymást. Zendaya például egy nachoárus kiskamiont rendelt neki a 17. szülinapjára, Bella pedig megvédte a barátnőjét, amikor beszóltak neki a szülei külseje miatt.

Bella nagy állatvédo´´ és állatmentő, és majdnem olyan furcsa a kutyája, mint amilyen az én Özgém: egy husky-farkas keveréke van!

Gyerekkora óta önkénteskedik, és most is lelkes támogatója a STOMP Out Bullying szervezetnek, amiben az iskolán belüli bullying ellen küzd.”

Egy imádni való BALFÉK

Holly Smale hősnőjének botladozásait 26 nyelven lehet olvasni, és csak az Egyesült királyságban 800 000 példányban kelt el! A magyar olvasók véleményeiből szemezgettünk: uHarriet Manners a szerencsétlen stréber, aki elérte, hogy mégis szerethető és humoros legyen számomra. De komolyan. Ennyi mindent elbaltázni lassan már lehetetlen. Még gondolkoztam is rajta, hogy ezek után mit tud még írni az írónő. Most megtudtam. És örülök neki, hogy elolvastam, sőt még tanultam is belőle. FANCSI 84 uHolly Smale a Geek Girl-sorozattal nagyon beletrafált abba, hogy mi kell egy jó sorozathoz: szerethető karakterek, érdekes cselekmény, meglepő fordulatok, humor, és egy egyedi hang, amelyen keresztül mindezt közvetíti.(…) Azt hiszem, a Geek Girl tipikusan az a sorozat, ami minden korosztályhoz szól: ifjúsági, mert könnyen megemészthető, pörgős és a szereplőkkel könnyen tudnak azonosulni a tinédzserek, de szerintem az idősebb korosztály is élvezheti, mert rettentő izgalmas és humoros. Mindenkinek szívből ajánlom. MRSP uEgyetlen szóval: tetszett. Kikapcsolt, meg­nevettetett, néha elszomorított, aztán megint vidámságot hozott a lelkemnek. Simán 5*. LITTLE STAR uAki azt hinné, hogy ez csak egy átlagos YA regény, az nagyot téved. Megvan benne minden, ami egy ütős, fantasztikus, kortalan regényhez szükséges: szerelem, ármánykodás, családi kapcsolatok, bonyodalmak, mély érzések, és legfőképpen: humor, humor, humor. Nem is tudom, mikor nevettem utoljára ennyit egy könyvön (ja, de, amikor az első részt olvastam :)), szóval ha éppen szomorúak vagytok, vagy csak egy könnyed kis olvasmányra vágytok, mindenképpen a Geek Girl- sorozatra van szükségetek. WWW.MOSTJO.BLOGSPOT.HU

45


A sorozat ötödik részében Flóra és barátai életük egyik legnagyobb kihívásával szembesülnek, ami alapjaiban rengeti meg az eddig sem eseménytelen gimis világukat. A probléma középpontjában Ági és Ákos áll, de miközben Flóráék minden erejükkel próbálnak segíteni nekik, Ginny is egyre különösebben kezd viselkedni.

46

Eközben pedig közeledik az utolsó tanév, a nyelvvizsgák, a szalagavató, és hőseink hirtelen ijesztően közel kerülnek az olyan távolinak hitt jövőhöz…

Tarts velünk, nevess, sírj, töprengj és keresd a megoldásokat a D.A.C. jól ismert csapatával!

FélelemMASSZA Kalapos Éva a D.A.C.-sorozattal már bizonyította, sőt újra és újra bizonyítja, hogy azt a nyelvet beszéli, amit a mai kamaszok értenek és elfogadnak. Massza című regénye pedig egy olyan nagyon aktuális jelenségre, a virtuális és nem csak a netes megfélemlítésre hívja fel a figyelmet, ami sajnos aktuálisabb, mint valaha.

N

agyon kiborultam, amikor írtam a könyvet, és hónapokig „benne éltem”. Sok történetet meghallgattam, videókat is néztem, és tényleg nem hittem, hogy ezek megtörténhetnek, borzasztóan megviselt. A mai napig nem tudtam még újra a kezembe venni a Masszát, mert fáj beleolvasni. De ez az első könyvem, amibe belehaltam. – nyilatkozza az írónő egy interjúban.

De mi méri jobban eg y A D.A.C.-sorozatban is előkönyv sikerét, mint az ol- jönnek a kamasz problémák, vasók véleménye? Íme egy: és olyan témákat is felvet, amikről általában nem szól Huh. Nem eg y eg yszerű a hasonló műfajú könyv. De könyv. Tartalmát illetve sem, valahogy végül mindig jóra de a végkifejlet sem. Nem tu- fordulnak a dolgok. Na, itt dom, mit vártam, viszont nem. egy jóval katartikusabb reS ha már a végénél targényt kaptam. Az írónőnek tunk. Nem pont erre száazért szeretem a könyveit, mítottam. Gondoltam, hogy mert nem feltétlenül a ró- mivel nevelő jellegű könyv, zsaszín világot tárja elénk. nem lesz éppen rózsás a hely-

zet, de arra nem gondoltam, ami lett a végkifejlet végül. A saját tapasztalatom, ami a felnőttek reakcióját illeti, az azonos. Inkább hárítják, semmint megoldást keresnének a problémára. Másrészt viszont, inkább önmagukra káros megoldást találnak a tanulók. Szerintem legalábbis. Nem is tudom, mi kell ahhoz, hogy x rátámadjon y-ra. Persze, ez is hihető, abszolút reális. Ijesztő, az biztos. Elég nehéz elvonatkoztatni a leírtaktól. Az biztos, hogy sok embernek az orra alá nyomnám, függetlenül attól, hogy diák, szülő vagy tanár. Mert az a félelmem, hogy ez a könyv pont nem azokba a kezekbe kerül majd, akiknek olvasnia kellene. – írja Tipegő Zombi.

47


A Klassz!-sorozatban Nógrádi Gergely az eredeti cselekményt követve, ám rövidebb formában meséli újra a klasszikus irodalom gyöngyszemeit, azzal a céllal, hogy a remekművek a mai fiatalok számára is érthető és szerethető olvasmányok legyenek. Ugyanakkor a kiadó nemcsak a nagy nemzeti legendák megismertetéséért, de az értékes írói örökség megóvásáért is síkra száll: a sorozat köteteit számos, az eredeti regényekből kiemelt szövegrészlet gazdagítja.

megjelenik: 2016. június

MEGFEJTÉSEK 26. oldal FAGYLALT gelato»Olaszország / dondurmasi»Törökország / mocsi»Japán / parfé»Franciaország / szörbet»Kína / pingszu»Korea

48

megjelenik: 2016. június

33. oldal 1. CSIRKEMÁJ 2. OROSZORSZÁG 3. PAULI 4. FIZIKA 5. KARAMELL 6. ÁRNYAS 7. VILLÁMLÁS 8. KOVALENKO 9. EMILIA 10. MÁGNES 11. JAMES BOND 12. MIAÚ 13. PETREZSELYEM / Függőlegesen: CSIZMÁS KANDÚR


Szinez az egész világ!

IK L E N R BE N E J E G ME TEMB P SZE

Szinezz te is velünk!


Olvasni meno! `` w w w. c o o l b o o k z . h u

MANÓvilág, a Manó Könyvek Kiadó alkalmi kiadványa • Kiadja a Manó Könyvek Kiadó Kft. 1086 Budapest, Dankó u. 4–8. • www.manokonyvek.hu • manokonyvek@lira.hu • Ügyvezető igazgató: Kolosi Beáta • Főszerkesztő: Csapody Kinga • Tervezte: 9s Műhely • Borítókép © shutterstock • A hátsó borító képei © bookwormboutique; areadingofbooks; bookishthings; b00ks_and_tea; welivedhappilyeverafter Készült a Belvárosi Nyomda Zrt.-ben, 2016-ban • A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem kerül.

Manóvilág magazin 2016  

Hírek, interjúk, ismertetők, játékok

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you