Page 1

6 oktober 2017 - nr. 341 Het blad van/voor muziekliefhebbers

Courtney Barnett & Kurt Vile NORISKDISC


major muscle • independent spirit

MANIA

proudly presents st. vincent

‘MASSEDUCTION’ is het vijfde album van St. Vincent. Voor haar vorige album ontving ze een Grammy voor ‘Best Alternative Album’! De eerste single ‘New York’ is nu al de populairste St. Vincent track ooit. ‘MASSEDUCTION’ is een persoonlijk album gevuld met indrukwekkende gitaarsolo’s.

marilyn manson

beck

Marilyn Manson komt met een nieuw album, ‘Heaven Upside Down’! Mr. Manson keert terug naar zijn ‘Antichrist Superstar’ tijdperk met invloeden uit industriële rock, alternatieve metal, hardrock en glamrock. Zijn nieuwe motto: ‘WE KNOW WHERE YOU FUCKING LIVE!’

Het nieuwe Beck album ‘Colors’ bevat de hits ‘Wow’,‘Dreams’ en de nieuwe 3FM Megahit ‘Up All Night’. De opvolger van het met een Grammy bekroonde ‘Morning Phase’ uit 2014 toont weer een geheel nieuwe kant van Beck. ‘Colors’ is poppy, experimenteel en vooral heel erg catchy!

sven hammond

‘Rapture’ is het vijfde studio album van één van Nederland’s populairste live acts. De nieuwe plaat werd door de band zelf geschreven, opgenomen en geproduceerd, bevat veel one-takes, improvisaties en invloeden van soul, rock ‘n roll en lekkere rhythm en blues.

van morrison

nathaniel rateliff

Sir Van Morrison brengt met “Roll With The Punches” zijn 37e studioplaat uit: een rhythm & blues klassieker met vijf nieuw geschreven songs en tien zelf geproduceerde covers van o.a. Sam Cooke, Sister Rosetta Tharpe en Bo Diddly.

Het debuutalbum van Nathaniel Rateliff, ‘In Memory Of Loss’, lang niet verkrijgbaar, maar wordt nu opnieuw uitgebracht (voor het eerst) op vinyl. Nathaniel Rateliff brak de afgelopen twee jaar groots door in Nederland met zijn band ‘The Night Sweats’. #musthave

2


MANIA

NO RISK DISC COURTNEY BARNETT & KURT VILE Lotta Sea Lice

(Marathon Artists/Kobalt/V2) CD, LP Natuurlijk kennen we Courtney Barnett van haar fenomenale debuutplaat Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit uit 2015. En ook Kurt Vile is als songwriter (en als voormalig gitarist van The War On Drugs) geen muzikale vreemdeling. Maar anno 2017 blijken deze twee onbetwiste fans van elkaars werk ook samen een gouden muziekcombinatie te vormen. De nummers op hun album Lotta Sea Lice zijn stuk voor stuk van een zeer hoge kwaliteit. Oké, het zijn soms covers (bijvoorbeeld van Jen Cloher en Belly) of interpretaties van elkaars nummers, maar zijn wel altijd erg mooi. De liedjes die ze samen schreven, zijn eveneens meer dan geslaagd. Over Everything bijvoorbeeld is de eerste song die ze samen maakten. Die legt de lat meteen al hoog. Let It Go (gebaseerd op een samengeraapte reeks appjes die de twee naar elkaar stuurden)

is tevens fraai en Continental Breakfast blijkt een heerlijk ongedwongen folksong. Andere pareltjes? Barnetts intieme soloversie van Vile’s song Peepin’ Tom(boy) en de nieuwe versie van Barnetts Out Of The Woodwork (nu Outta The Woodwork gedoopt) die eigenwijs afwijkt van het origineel. Stemmen passen prachtig bij elkaar, gitaarpartijen grijpen geweldig ineen: dit duo werkt kortom als een dolle. (Dennis Dekker) 3


MANIA

COLOFON Hoofdredactie Bert Dijkman Redactie Jorn van der Linde, Dick van Dijk, Henri Drost, Menno Borst Ontwerp Guus Klomp, www.designkantine.nl

MANIA 340

3. No Risk Disc

Courtney Barnett & Kurt Vile Anno 2017 blijken deze twee onbetwiste fans van elkaars werk ook samen een gouden muziekcombinatie te vormen. Stemmen passen prachtig bij elkaar, gitaarpartijen grijpen geweldig ineen: dit duo werkt kortom als een dolle.

Opmaak Jenny Bakker, www.jennybakker.nl Druk Graphius Group, Gent (België) Medewerkers Niels Achtereekte, Jos van den Berg, Frits Broekema, Cecile Bol, Ron Bulters, Erik Damen, Dennis Dekker, Fons Delemarre, Jan Doense, Henri Drost, Hermen Dijkstra, Ruben Eg, Sanna Marije van Elst, Willem Jaap van Essen, Jesse Frelink, Luc van Gaans, Robin Ferdinand Groot, Jeroen van Heukelom, Barend Florijn, Tim Jansen, Jan Jasper, Albert Jonker, Martin Kikkert, Dries Klontje, Stefan Koer, Martijn Koetsier, Wim Koevoet, Marjan Kok, Ron Loontjens, Paul Maas, Max Majorana, Erik Mundt, Godfried Nevels, Corné Ooijman, Bram Peeters, Rena Postma, Marco van Ravenhorst, Linda Rettenwander, Wiebren Rijkeboer, Peter Simmers, Jelle Teitsma, Sanne den Toom, Menno Valk, Louk Vanderschuren, Ruud Verkerk, Jesse Voorn, Jurgen Vreugdenhil, Arnout de Vries, Jan de Vries, André de Waal, Michel Weber, Jeroen Wierstra, Enno de Witt, Erwin Zijleman, Wil Zenhorst.

16. Liam Gallagher

Het klassieke materiaal van Oasis blijft het beste waar Liam zijn talent aan gegeven heeft, maar As You Were komt daar vlak achteraan, een bevlogen album van een nog lang niet uitgerangeerde held.

INHOUDSOPGAVE 19. David Gilmour 27. Van Morrison 28. Pearl Jam

33. Robert Plant

38. The Rolling Stones 41. St. Vincent 52. Reissues

Adverteren? Vraag naar de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar redactie@platomania.nl

52. Wally Tax & Outsiders 52. David Bowie

Adres Postus 71, 7400 AB Deventer, email: redactie@platomania.nl

55. The Rolling Stones 56. 1967 special 58. Boeken

Abonneren: Abonneer je door €20,- over te maken voor 10 nummers naar IBAN NL67INGB0682214655 o.v.v. mania abonnement. Vergeet niet je naam en adres erbij te vermelden. Voor Belgische lezers is het bedrag 30,i.v.m. hogere portokosten. IBAN NL67INGB0682214655 • BIC INGBNL2A

60. Klassiek

63. TV Series & Films

65. Live In De Winkels 66. Binnenkort Binnen

Mania 342 verschijnt op 3 november 2017

4


MANIA

BESTE MANIALEZER, Voor je ligt weer een dikke Mania boordevol nieuwe platen. We hebben een fraaie No Risk Disc van Courtney Barnett en Kurt Vile – een bijzondere samenwerking. Beck is terug met een nieuwe plaat en die is deze maand de Grand Cru. The Rolling Stones komen deze maand met maar liefst twee releases; een live-registratie van Sticky Fingers uit 2015 en een deluxe reissue van Their Satanic Majesties Request. Verder de eerste soloplaat van Liam Gallagher, nieuw werk van o.a. Van Morrison, Robert Plant en Oscar & The Wolf die tevens door Ruben geïnterviewd werd. Bert Dijkman

7. Grand Cru: Beck

Colors is een optelsom van zijn genialiteit en in alles een waardige opvolger van zijn onvolprezen meesterwerken Mellow Gold en Odelay.

29.Oscar & The Wolf Deze maand wordt Oscar & The Wolf aan de tand gevoeld door Ruben over hun nieuwe plaat.

39. JW Roy & The Royal Family

Met hulp van The Royal Family (gitarist Cok van Vuuren, toetsenist Roel Spanjers, bassiste Judith Renkema en drummer Rob Wijtman) neemt JW Roy je mee op reis, een roadtrip door het muzikale landschap waarin hij de laatste jaren actief is geweest.

36. Rico & Sticks

IZM is divers en experimenteel, maar ook de ‘makkelijkste plaat’ die Rico & Sticks maakten. In zoverre dat hij juist voortkwam uit plezier en ontspannen studiosessies.

46. Winkelspecial Concerto Amsterdam

48. Vinyl Mania

5


The Rolling Stones perform the album Sticky Fingers live in its entirety for the first and only time plus a selection of other hits. Latest addition to the acclaimed From The Vault series. includes Brown Sugar, Wild Horses, Start Me Up, Jumpin’ Jack Flash, Bitch, Dead Flowers, When The Whip Comes Down and more.

AVA|LABLE ON DVD, Blu-ray, DVD+CD, DVD+3LP and digital video and audio from September 29th.

eagle vision

www.rollingstones.com

www.eagle-rock.com


MANIA

GRAND CRU

BECK Colors

(Caroline,Universal) CD, LP Limited geel vinyl (indie only), 2LP Limited 45 toeren rood vinyl, LP Limited rood vinyl Beck Hansen is een van de meest veelzijdige artiesten van deze tijd. Als folksinger vond hij de eenvoud, als kunstenaar zocht hij de controverse en als funk, pop & roll beest bezat hij de dynamiek om te vlammen op het podium. Op zijn dertiende album Colors, geproduceerd door Greg Kurstin heeft hij gekozen voor pure pop voor mensen van nu en het album bevat dan ook naast de reeds uitgebrachte nummers Dreams en Wow nog negen andere single kandidaten. Radiovriendelijke songs als Seventh Heaven en No Distraction zouden net zo goed in de jaren tachtig gemaakt kunnen zijn. Beck en Kurstin werkten ruim drie jaar aan dit nieuwe album en speelden alle instrumenten in. De songs zitten complexer in elkaar dan je in eerste instantie zou denken. Alle nummers hebben een sterke melodie, een mooie hook of een Beatlesque gelaagdheid. Na vier jaar sleutelen in de studio moest hij ook wel met iets bijzonders op de proppen komen. Colors is een optelsom van zijn genialiteit en in alles een waardige opvolger van zijn onvolprezen meesterwerken Mellow Gold en Odelay. De dubbele vinyl editie is zeer fraai en bevat standaard rood gekleurd vinyl. (Ruud Verkerk)

IN DE POPSPECIAALZAKEN IS EEN LIMITED GEEL VINYL TE KOOP. ER IS OOK EEN 45 TOEREN DUBBEL-LP OP ROOD VINYL EN EEN GEWONE ENKELE OP ROOD VINYL. ALLE HEBBEN EEN AFWIJKENDE HOES.

7


MANIA TONY ALLEN The Source JAZZ CD, 2LP

LUISTER TRIP

Wat deze man allemaal was, is al om je pet voor af te nemen, maar waar Tony Allen nu mee komt is gedurfd én klasse. De alom gerespecteerde 76 jarige Allen komt met zijn debuut op Blue Note en zet stappen verder in zijn toch al zo rijke oeuvre met een strak spelende band o.l.v.Yann Jankielewicz en Damon Albarn pingelt ook nog even mee op de piano. Vloeibaar, beweeglijk, niet overheersend in stijl, meandert het van afrobeat naar Blue Note-jazz, naar hedendaags en de swing zit er in alle lagen en toonaarden in. Allen trommelt, en geen klap teveel. Jaarlijstjes-album, absoluut. (Paul Maas)

ANNA OF THE NORTH Lovers

(Different/PIAS) CD, LP Anna Lotterud is een Noorse zangeres die al enkele jaren aan de weg timmert, maar nu als Anna Of The North haar debuut aflevert. Lovers kleurt op het eerste gehoor keurig binnen de lijntjes van de dansbare electropop, maar blijkt bij herhaalde beluistering niet zo eendimensionaal als de muziek van de meeste soortgenoten van Anna Lotterud. Lovers grossiert in aanstekelijke songs die het goed doen op een feestje, maar zoals het een Noorse zangeres betaamt, is de plaat ook voorzien van de melancholie van de Noorse winter en van de mystiek die wel vaker opduikt bij Scandinavische muzikanten. In muzikaal opzicht fascineert Lovers door subtiele flits met muziek uit de jaren tachtig en negentig (decennia die Anna Lotterud alleen in de luiers of als kind heeft meegemaakt), waardoor de plaat net wat anders klinkt dan die van de concurrentie. Ook in vocaal opzicht heeft Anna Of The North een streepje voor. Anna Lotterud is een uitstekende zangeres die heerlijk lichtvoetig kan klinken, maar haar songs ook voorziet van gevoel. Voldoende redenen om Anna Of The North zeer serieus te nemen. (Erwin Zijleman)

AMADOU & MARIAM La Confusion WORLD

(Warner) CD, LP Het echtpaar uit Mali, allebei blind, komt met hun negende album sinds het debuut uit 1998. Ze werkten eerder met Westerse producers, zoals Manu Chao en Damon Albarn, maar de iets minder bekendere Fransman Adrien Durand liet hen voor het eerst sinds lange tijd dichtbij hun roots blijven. Gasten komen vooral uit hun vaderland, met een hoofdrol voor koraspeler Djeli Moussa Diawara. De dansbaarheid ligt hoog, maar die komt nu niet uit de Westerse invloeden van hiphop en dance, maar vooral uit de riffs van Amadou, een groot gitaarspeler. Kant één wordt vooral Frans gezongen, en het is vooral de Malinees volgezongen kant twee die indruk maakt. De call and response zang van Mariam en het dameskoortje brengt zowel artiest als luisteraar tot extase. Hoogtepunt Mokou Mokou kent een ondertoon van de blues en laat de veelzijdigheid van het duo horen. Zonder grote namen laten Amadou & Mariam horen dat hun constante kwaliteit uit henzelf komt en niet afhankelijk is van anderen. (Jurgen Vreugdenhil)

MELANIE DE BIASIO Lillies

(PIAS) CD, 2LP De Belgische zangeres Melanie de Biasio maakte aan het begin van 2014 een 8


MANIA onuitwisbare indruk met No Deal. Op haar tweede plaat sloeg de muzikante uit Charleroi een brug tussen Billie Holiday en Portishead en maakte ze een plaat die je na een keer horen nooit meer wilde vergeten. Na het tussendoortje Blackened Cities (met één complexe track van 25 minuten) keert Melanie de Biasio nu terug met Lillies. Waar ze op haar vorige platen een beroep deed op gelouterde jazzmuzikanten, keert ze op Lillies terug naar de basis. Melanie de Biasio sloot zich voor haar nieuwe plaat op in een kleine kamer zonder ramen en had genoeg aan haar computer en een goedkope microfoon. Lillies klinkt hierdoor anders dan No Deal, maar Melanie de Biasio heeft de sterke punten van haar vorige plaat behouden. Ook op Lillies maakt de Belgische muzikante donkere muziek vol onderhuidse spanning en ook dit keer snijdt haar geweldige stem keer op keer dwars door de ziel. Het vertrouwen op eenvoudige middelen heeft de songs van Melanie de Biasio alleen maar intiemer en indringender gemaakt en hoe vaker je ze hoort hoe onmisbaarder ze worden. (Erwin Zijleman)

rockplaten van het jaar betrokken zijn... (Hermen Dijkstra)

BLACK STONE CHERRY Black To Blues CD, LP

Deze hardrockband uit Kentucky in Amerika eert zijn helden. Hoewel de band bekend is geworden door haar harde muziek, in de lijn van Def Leppard en southern-rock gelardeerd met metal, is dit de muziek waar ze zelf naar luisteren, als ze ontspannen met een fles bourbon. Het zijn zes nummers van o.a. Willie Dixon en Muddy Waters, waar ze een harde draai aan geven op deze korte maar heel krachtige ep. Het viertal bestaat sinds 2001 en ontstond toen zanger Chris Robertson ging samenspelen met drummer John Fred Young, zoon van een voormalig lid van The Kentucky Headhunters. Liefdevol. (Erik Mundt)

ANOUAR BRAHEM Blue Maqams JAZZ

(ECM/Bertus) CD, 2LP Deze meester op de oud, een Arabische luit, is een schoolvoorbeeld van hoe je traditionele volksmuziek eigentijds maakt. Hij neemt al bijna twintig jaar op voor het prestigieuze ECM-label, met prachtige platen als The Voyage De Sahar (2006) en Souvenance (2015), dat hij schreef naar aanleiding van de politieke omwentelingen in zijn geboorteland Tunesië. Op zijn nieuwste slaat hij nadrukkelijk een brug tussen het Arabische toonstelsel (de maqam) en de jazz – vandaar de titel. Daartoe heeft hij de handen ineen geslagen met de legendarische ritmesectie Dave Holland en Jack DeJohnette, met Brits multi-instrumentalist Django Bates op piano. Het resultaat is negen open composities, waarin de muzikanten elkaar veel ruimte laten. La Nuit en het titelstuk zijn voorbeelden van zulke weidse stukken, terwijl Bom Dia Rio zacht swingende jazz brengt. Persepolis’s Mirage heeft een indrukwekkend dreigend thema, waarna de licht stuwende baslijn van Unexpected Outcome deze fraaie plaat naar een sfeervol einde brengt. (Louk Vanderschuren)

BLACK COUNTRY COMMUNION BCCIV

(Mascot-Provogue/ Bertus) CD, 2LP Limited oranje vinyl De Zeppelinesque opener Collide laat direct horen dat Black Country Communion terug is. En hoe... Werden de eerste drie studioplaten rap achter elkaar uitgebracht, op deze vierde studioschijf moesten we, al dan niet door intern gedoe, vier jaar wachten. BCCIV telt tien tracks, de vinylversie heeft met With You I Go nog een bonustrack, die het wachten waard waren. Glenn Hughes laat opnieuw horen waarom hij The Voice Of Rock genoemd wordt, terwijl Bonamassa in het fraaie The Last Song For My Resting Place de vocalen uitsteken oppakt. Derek Sherinian krijgt wat meer toetsruimte op deze plaat en Jason Bonham is gewoon... Jason Bonham. De plaat is bijzonder gevarieerd. Zo is Over My Head wat radiovriendelijker, terwijl Sway en The Crow lekker heavy zijn. Dan hebben we het bezwerende The Cove nog niet genoemd of het springerige Awake. Het fraaie When The Morning Comes sluit deze prachtplaat af. BCCIV is echt zo’n plaat die je gelijk pakt om vervolgens steeds meer van zijn geheimen prijs te geven. Zou Hughes dan echt bij de twee beste

MARC BROUSSARD Easy To Love CD

Makkelijk van te houden. Dat gaat zeker op voor de muziek van de uit Louisiana afkomstige Marc Broussard. Deze sympathieke 9


MANIA

LUISTER TRIP

ROBIN BORNEMAN Folklore II

(Kroese) CD, 2LP Robin Borneman trekt als zanger van het wat pompeuze Amerikaanse rockorkest Trans Siberian Orchestra (TSO) al enkele jaren volle zalen in de Verenigde Staten, maar de Nederlandse singer-songwriter heeft ook een andere kant. Die liet hij prachtig horen op het twee jaar geleden verschenen Folklore I: The Waving Days, dat indruk maakte met ingetogen en bezwerende folk en blues met hier en daar een uitbarsting. Opvolger Folklore II: The Phantom Wail is nog net wat indrukwekkender. Ook dit keer maakt Robin Borneman muziek met vooral invloeden uit de folk, blues en rock. Folklore I was al een opvallend beeldende plaat, maar op het tweede deel trekt Robin Borneman alle registers open en maakt hij je deelgenoot van een muzikale ontdekkingsreis langs vooral aardedonkere plekken. Het levert een indrukwekkende plaat op, die nog lang aan kracht, intensiteit en schoonheid blijft winnen. Robin Borneman is groot met de Trans Siberian Orchestra, maar verdient nog veel meer respect voor zijn uitstekende solowerk, dat met Folklore II op een nog hoger niveau is gekomen. (Erwin Zijleman)

Interview Robin Borneman ‘Soms liggen de liedjes op me te wachten’ Vanaf vrijdag 6 oktober ligt Folklore II van Robin Borneman in de winkels. Behalve dat Robin Borneman als muzikant in Nederland actief is, is hij ook zanger bij het in Amerika beroemde Trans Siberian Orchestra (TSO). Zij ontdekten hem in 2013 via een Tom Waits-cover op YouTube. Met TSO speelt Robin voor miljoenen mensen, maar in Nederland kan Robin nog steeds ongestoord over straat. Tijd voor een gesprek. Behalve dat je bij TSO zingt, ben je in Nederland ook druk als muzikant. Welke van de twee carrières is het belangrijkste voor je? En waarom? Dat is moeilijk te zeggen. Door TSO ben ik de muzikant geworden die ik nu ben. Maar in mijn eigen muziek kan ik meer creativiteit kwijt. Folklore II maakt onderdeel uit van een trilogie. Vertel je middels die Trilogie een verhaal? Jawel! Het verhaal van de ranger; een reiziger wiens

10


MANIA singer-songwriter maakt inmiddels al vijftien jaar naam met zijn warme en met veel gevoel gezongen combinatie van americana en soul. Hier een vleugje gospel, daar Jack Johnsonachtige eenvoud. Soms opgeruimd, dan weer serieus. Fijne plaat weer. (Marco van Ravenhorst)

naam en geheugen hem zijn ontnomen. Hij beleeft een reis vol verraad en duisternis, maar ook hoop en liefde. Ik zie het als een spirituele reis die we allen maken in het leven. Had je een speciale aanleiding om dat verhaal te willen vertellen? Ik wilde dit al doen zolang ik muziek maak, maar had eerder de middelen en de know-how niet. Mijn muziek is vaak zo beeldend dat ik wanneer ik aan het schrijven ben altijd een hele set voor me zie; decor, personages, dieren. Een soort film zonder beeld, maar met liedjes die ook individueel een eigen smoel hebben.

ANE BRUN Leave Me Breathless

(V2) CD, LP Dit nieuwe album van Ane Brun, haar zevende, komt voort uit een romantische mixtape die ze maakte voor een nieuwe geliefde. Die relatie hield niet lang stand, maar nu is er wel Leave Me Breathless, waarop de Noorse chanteuse veertien liefdesliedjes van anderen vertolkt. Daarbij toont ze lef, want sommige van de gekozen nummers zijn grijsgedraaide evergreens waarmee hele generaties (inclusief zijzelf natuurlijk) zijn opgegroeid, zoals I Want To Know What Love Is (Foreigner), Unchained Melody (Righteous Brothers), Big Yellow Taxi (Joni Mitchell) en Hero (Mariah Carey). Daarnaast Leave Me Breathless (de titel is ontleend aan Maria McKee’s Show Me Heaven) gewaagde covers van How To Disappear Completely (Radiohead), Into My Arms (Nick Cave) en Right On Time (Lucinda Williams). Muzikaal is Ane Brun hier niet zo vernieuwend bezig als op haar fraaie vorige plaat (When I’m Free uit 2015), maar ze heeft zich alle veertien liedjes wel volledig eigen gemaakt. Een geslaagde coverplaat dus. (Marco van Ravenhorst)

Was er een verschil tussen Folklore I en Folklore II? Ik schrijf vanuit mijn gevoel, en daardoor is het altijd anders. Soms lijkt het alsof de liedjes op mij liggen te wachten. Voor dit tweede deel heb ik mijn duisterste kant aangeboord. Een plaat vol protest en strijd. Die strijd heb ik zelf ook geleverd. Nu is het weer rustiger. Ik ben voor dit tweede deel dieper gegaan, maar heb ook meer ruimte gemaakt voor song en minder voor textuur. Die balans is nu nog beter. Is spelen bij TSO van invloed op je eigen muziek? Ik denk soms van niet maar indirect vast wel. Uiteindelijk is alles een gevolg van iets wat je eerder hoorde of zag. TSO heeft een grote impact gehad op mij als mens, dus ook als muzikant. Als je muziek vergeleken zou worden met andere bands, van welke bands of artiesten zou je dan erg blij worden? Pink Floyd, Tom Waits, 16 Horsepower. Ik zou soms willen dat er al iets bestaat waar mijn muziek veel op lijkt, dat zou makkelijk zijn maar. Ach, misschien is het daardoor wel origineel.

NICK CAVE & WARREN ELLIS Wind River O.S.T. CD, 2LP

Een sterke soundtrack is een album dat op zichzelf, los van de film, kan staan. Hier is er een en wat voor één. De schaduwcarrière van het duo Cave & Ellis is in feite nog jong, maar in deze korte tijdspanne van elf jaar maken zij nu al hun negentiende album. Qua thematiek en sfeer gaat het duo verder op de weg die zij op Skeleton Tree zijn ingeslagen; deze soundscore geeft Cave de mogelijkheid om verder te gaan met het tragische verlies van zijn zoon Arthur twee jaar geleden. Daarnaast is de gehele soundtrack gebaseerd op spaarzaam sferische ruimtelijkheid, bewegend tussen allerlei stemmingen, én geweldig uitgevoerd, geproduceerd. (Paul Maas)

Wat is het mooiste wat je tot nu toe gemaakt of gedaan hebt? Ik ben niet vaak zuiver trots, maar ben nu toch wel heel trots op de videoclip die ik heb gemaakt voor het tien minuten durende epos The Reckoning. Ik kan daar uitgebreid over vertellen maar het is denk ik beter om volledig blanco in dat nummer en de clip te stappen. Ik zou zeggen kijk en huiver!

11


MANIA BRUCE COCKBURN Bone On Bone

LUISTER TRIP

(True North/Bertus) CD, LP Cockburn is, na Neil Young, een van de succesvolste Canadese singer-wongwriters. Dit is het 33e album van de 72-jarige zanger, maar er zit een gat van zes jaar met zijn vorige plaat. In die periode werd Bruce opnieuw vader en nam tevens de tijd voor het schrijven van een autobiografie. Dit album laat vooral horen waar Cockburn zijn inspiratie vandaan haalt: zijn spiritualiteit, zijn eco-bewustzijn en zijn toewijding aan de rechten van de mens. Bruce is een overtuigd Christen en dat is in meerdere nummers op deze plaat te horen. Maar het levert geen zoetsappige liedjes op, integendeel: 40 Years In The Wilderness en Jesus Train behoren tot de beste liedjes op dit album. De titel van deze plaat refereert aan de artritis waar ook Cockburn last van heeft, maar het prachtige akoestische titelnummer laat horen dat dit nog geen invloed heeft op het spel van deze meestergitarist. (Jos van den Berg)

BENJAMIN CLEMENTINE I Tell A Fly

(Barclay/Universal) CD, 2LP Benjamin Clementine is een verteller. In Parijs zwierf de muzikant op straat, waar hij uiteindelijk gespot werd door een producer. De rest is geschiedenis. Zijn debuut At Least For Now uit 2014 werd meer dan goed ontvangen en kende met onder andere London en Cornerstone dijken van nummers. Clementine betoverde ooit op Eurosonic / Noorderslag in Groningen, begeesterde recentelijk Rock Werchter en liet tijdens zijn show op Down The Rabbit Hole alle subtiliteit vallen. Op zijn nieuwe plaat I Tell A Fly is duidelijk hoorbaar waarom. Aanzwellende harmonieën, meer dreiging, nog meer drama. Zo start Farewell Sonata spookachtig echoënd, verdergaand met rustig, fraai pianospel en halverwege volledig kantelend. I Tell A Fly gaat onder meer over vluchten en vluchtelingen. Leven tussen hoop en vrees. Onze verstoorde maatschappij weet Clementine te vertalen in achtergrondmuziek die continu aan verandering onderhevig is. Opera, klassiek, avant-garde. Met een roep om sterk te blijven, al weet hij het zelf ook niet altijd. ‘Bon voyage, don’t know where I’m going!’ (Jelle Teitsma)

AVISHAI COHEN 1970

(Sony Music) CD, LP Het nieuwe album van Avishai Cohen (de bassist, niet te verwarren met de gelijknamige trompettist) is een zeer toegankelijk album geworden. Avishai wilde nu eens geen jazzalbum maken, maar een popplaat. Naar eigen zeggen houdt hij daar net zoveel van en het geeft hem de gelegenheid om eindelijk eens een plaat te maken als zanger. Een goede keuze vinden wij, want Cohen ontpopt zich hier als een gepassioneerd zanger met een hele fijne stem. Maar dit album is in meerdere opzichten een schot in de roos. Stuk voor stuk zijn het namelijk pakkende nummers, of het nu om de Engelstalige liedjes gaat, zoals het geïnspireerde Song Of Hope, gemotiveerd door de toestand in de wereld, of de grondige bewerkingen van traditionele Midden-Oosterse liedjes, deze plaat doet wat met je. Een van de meest bijzondere nummers is misschien wel zijn volstrekt originele bewerking van de gospel-klassieker Motherless Child. 1970, waarvan de titel niet alleen naar zijn geboortejaar verwijst, maar vooral naar de 12


MANIA DAVID CROSBY Sky Trails

muzikale invloeden die zijn stijl bepalen, is in alle opzichten een wereldplaat. (Jos van den Berg)

(BMG/Warner) CD, LP Zo brengt de man jaren geen platen uit en zo is Sky Trails na Croz en Lighthouse de derde in vier jaar. Was Lighthouse ingetogen door de sobere instrumentatie, Sky Trails neigt meer naar het CPR-werk. She’s Gotta Be Somewhere opent de plaat heerlijk in de Steely Dan/CPR-modus, iets wat mede te danken zal zijn aan de productie van James Raymond. Before Tomorrow Falls On Love, een collaboratie met Michael McDonald, is zo’n typisch Crosby-nummer, moeilijk te omschrijven maar oh, zo mooi. Capitol met een ouderwets maatschappijkritische tekst, heeft weer dat CPR-sausje, terwijl Amelia een fraaie cover van het van Joni Mitchells Hejira afkomstige nummer is. Over de hele plaat liggen Mitchells jazzy tonen, al was het maar vanwege het fraaie fretloze baswerk van Mai Agan of de in een aantal nummers prominent aanwezige sopraansax van Steve Tavaglione, die daardoor bovendien een verbindend element binnen de plaat brengt. Home Free sluit de plaat prachtig af. Sky Trails is gevarieerder dan zijn voorganger en is een bijzonder mooie plaat geworden. En we hebben dan het bijzondere titelnummer en het fantastische Curved Air nog niet eens genoemd! (Hermen Dijkstra)

JP COOPER Raised Under Grey Skies

(Island/Universal) CD, LP De uit Manchester afkomstige JP Cooper scoorde in 2016 in het Verenigd Koninkrijk twee knoeperds van hits en leek een stormachtig debuut te gaan maken. Cooper heeft echter hard gewerkt om zover te komen. Gewapend met een goedkope gitaar trok hij langs zaaltjes en clubs om te schaven aan het materiaal dat nu uitkomt op Raised Under Grey Skies. De twee ep’s die hij afleverde – Keep The Quiet Out en When The Darkness Comes – kregen bijval van Ed Sheeran tot Shawn Mendez en zijn vocale bijdrage op Jonas Blue’s Perfect Strangers werd zelfs platina. Cooper laat zich beïnvloeden door Bill Withers, Aphex Twin, Erykah Badu en Donny Hathaway én is groot fan van Portishead. Het resultaat is een uiterst boeiende mengeling van folk en soul die hij op originele en zeer pakkende wijze weet te brengen. Samen met de persoonlijke teksten is het dan ook een plaat geworden waar Cooper met recht trots op mag zijn. (Bert Dijkman)

CRADLE OF FILTH Cryptoriana - The Seductiveness Of

DEER TICK Vol. 1 & Vol. 2 CD, 2LP/CD, 2LP

HEAVY

(Nuclear Blast/PIAS) CD, 2LP, 2LP Picture Disc Die dekselse Dani Filth heeft het met zijn band Cradle Of Filth toch maar goed voor elkaar. Met de nieuwe plaat Cryptoriana

Deer Tick, uit het Amerikaanse Providence, Rhode Island, komt vier jaar na album Negativity met niet een maar twee nieuwe albums. De band rond de door merg en been gaande zanger John J. McAuley, begon 2004 als project en groeide met het debuut in 2007 uit tot echte band. Het viertal maakte vijf albums van sterk wisselende kwaliteit. Wat ze kunnen, blijkt uit Vol.1 akoestisch en Vol.2 elektrisch. Prachtig.(Erik Mundt)

(The Seductiveness Of Decay) zet Cradle een opwaartse muzikale ontwikkeling door die begon met Hammer Of The Witches uit 2015 en die met de nieuwe plaat zo uithardt, dat het werk met gepaste trots naast de legendarische eerste vier platen mag staan. Op Cryptoriana is de mix van snelle, Victoriaanse blackmetal, dikke lagen keyboard, koorzang, razende drumpartijen en de geknepen krijsstrot van Dani Filth weer heerlijk in evenwicht en excelleren de scherpe, thrashy gitaarriffs en de door donkere bombast opgeklopte momenten van onheil. Cradle Of Filth ademt een fascinatie voor morbide romantiek en openbaart dat op Cryptoriana met heerlijke, sensueel draaiende, muzikale bezieling! (Menno Valk)

DOUGLAS FIRS Hinges Of Luck CD, LP+CD

Douglas Firs is de band rondom getalenteerde Belgische singer-songwriter Gertjan van Hellemont. Naast deze band speelt hij gitaar bij The Bony King Of Nowhere. De leden van de band spelen ook bij anderen mee, zoals Balthazar, 13


MANIA name over deze wereld waarin er voortdurend conflicten of oorlogen zijn, of het nu is om land, religie of ras; het gaat hier niet alleen om donker versus blank, maar ook over arm versus rijk, recht versus onrecht en de ontelbare andere doorlopende conflicten die de wereld parten spelen. (Red)

Senne Guns en Admiral Freebee. Dit derde album ontstond in Canada, waar hij begon met nieuw materiaal. Rustige pop met verrassende uitbarstingen en mooie arrangementen, met de melancholieke stem van Van Hellemont daaroverheen. (Erik Mundt)

ELLIOTT BROOD Ghost Gardens

Stephen Emmer heeft met het album Home Ground de gouden Global Music Award, een vakprijs uit Amerika, gewonnen!

(Membrane/Suburban) CD, LP Het blijft verwarrend, het Canadese Elliott Brood is geen persoon maar een band met als opperhoofd Mark Sasso. Al vanaf 2004 maken ze met regelmaat albums en Ghost Gardens is een bijzondere in deze rij. In de garage vonden de leden van Elliott Brood een vergeten koffer met oude demo’s met ruwe schetsen van liedjes, teksten en melodieën die ontstaan zijn in de vroegere jaren van Elliott Brood. De band ging hiermee aan de gang en maakte nieuwe nummers uit deze oude ideeën. Het drietal heeft zoals gebruikelijk een enorme berg instrumenten gebruikt om deze songs aan te kleden. Banjo, mandoline, ukelele en een hele trits keyboards maken van het geheel een zeer aangename potpourri van alternatieve country en folk die wederom zeer aanstekelijk is. (Bert Dijkman)

ENSLAVED E HEAVY CD, 2LP

Enslaved bestond in 2016 25 jaar. Ongelooflijk! De jonge, gretige, extreme Noorse blackmetalband uit 1991 is ouder en wijzer geworden en heeft een spectaculaire muzikale ontwikkeling doorgemaakt die met de veertiende plaat E een gestroomlijnd vervolg krijgt. E staat vol met afwisselende, unieke, innovatieve metal waarvan opener Storm Son de perfecte ambassadeur is met een kabbelend begin, een esoterisch vervolg, een lekker progstuk en de immer aanwezige snoeiharde gitaarmuur. Een echte aanrader! (Menno Valk)

ENTER SHIKARI The Spark

(PIAS) CD, LP De in elektronica gedrenkte punk pop van Enter Shikari is met Spark aan hun vijfde lp in tien jaar toe. Afkomstig uit dance genres als drum ’n bass en dubstep hebben ze zich inmiddels tot echte band ontwikkeld, met een opmerkelijke hang naar hardcore en punk. Hoewel de gitaar daar meestal het belangrijkste bestanddeel is, is het vooral de synthesizer die de basis vormt voor de opgewekte, snelle sound van de jagers, zoals de betekenis in het Punjabi is van hun bandnaam. Die sound staat wel haaks op de boodschap die voorman Rou Reynolds wil uitdragen. De Brexit, Trump en de algehele verharding van de maatschappij zorgde zelfs voor paniekaanvallen bij de zanger, wiens teksten in Take My Country Back en Undercover Agents er niet om liegen en geen onduidelijkheid laten bestaan over zijn standpunten. Eigentijdse, originele punk, maar ook zoals punk bedoeld is: hard, antiestablishment en meedogenloos (Jurgen Vreugdenhil)

STEPHEN EMMER Home Ground

(CD Baby/Concerto) CD, LP Stephen Emmer is een Nederlandse componist/ arrangeur en muzikant die eigentijdse albums maakt gericht op een muziekgenre dat zijn bezieling ontleent aan vermaarde vocale stijlen. Bij de creatie van Home Ground werd hij bijgestaan door gevierde soulzangers als Chaka Khan, Patti Austin en wijlen Leon Ware, die helaas tijdens de voltooiing van het album overleed. Zijn nieuwste muzikale productie Home Ground koppelt de zeggingskracht van spirituele, orkestrale soulmuziek aan teksten die van een maatschappelijk bewustzijn getuigen. Hedendaagse kwesties worden behandeld binnen de tijdloze muzikale emotie van klassieke soul gecombineerd met de sonische impact van de 21e eeuw. De songteksten op Home Ground handelen met 14


MANIA NEIL FINN Out Of Silence

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR Luciferian Towers CD, LP

(Universal) CD, LP Crowded Housevoorman Neil Finn komt na een periode van drie jaar weer met een nieuwe soloexercitie. Voorganger Dizzy Heights uit 2014 klonk, wat we niet van Neil Finn verwachtten, hier en daar wat wrang en spannend. Díe sfeer is op Out Of Silence volledig losgelaten met een open, melodisch en zeer toegankelijk geluid. Dat laatste is vooral toe te schrijven aan de grote hoeveel harmonische zang die is toegevoegd. Maar gelukkig verzandt de plaat niet in weemoedigheid. Integendeel, de liedjes zijn ijzersterk gecomponeerd en geproduceerd. Weinig Crowded House-nostalgie deze keer, op Chamelon Days na. Een hoogtepunt is Widow’s Peak waar het sfeertje intiem en spannend wordt dankzij de ingetogenheid en de mooie piano. Second Nature biedt een welkom uptempo tegenwicht met een paar verrassende slotakkoorden. Het wat belerende The Law Is Always On Your Side had voor mij niet echt gehoeven, maar met zo’n mooie plaat zij het hem vergeven. (Luc van Gaans)

Sinds hun comeback in 2012, na tien jaar van albumdroogte, raast Godspeed op volle kracht. De nieuwe plaat is een venijnig, giftig, geëngageerd, riskant statement tegen de wereld. De wereld die de mens ervan gemaakt heeft met zijngekonkel, respectloosheid, vunzige gulzigheid en destructieve zucht. 44 Minuten en 54 seconden staat de boel in brand. (Red)

MARK GUILIANA Jersey JAZZ

(Harmonia Mundi/PIAS) CD Mark Guiliana heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd als drummer die overweg kan met zowel hardbop als nieuwe beats uit de hiphop en elektronische dansmuziek. Hij speelde een belangrijke rol op het album Blackstar van David Bowie en hij vormde het electro/jazz-duo Mehliana met Brad Mehldau. De Amerikaanse drummer verdiende zijn sporen in de band van de gevierde contrabassist Avishai Cohen. Nu laat hij eigen composities horen in zijn Mark Guiliana Quartet. Guiliana hoort bij de nieuwe generatie drummers die zijn virtuositeit op het instrument koppelt aan elektronische apparatuur. De loops die hij daarmee opbouwt zorgen voor een onweerstaanbare groove waarop driftig geïmproviseerd kan worden. (Red)

FOR ALL WE KNOW Take Me Home HEAVY

(Blacklake/Bertus) CD Within Temptationgitarist Ruud Jolie heeft al een tijdje zijn eigen project For All We Now. Zes jaar geleden maakte hij zijn eerste titelloze album en nu is het tijd voor album twee. Jolie maakt daarbij gebruik van dezelfde groep medemuzikanten als op het eerste album en er zijn dan ook bijdrages van o.a. Léo Margarit (Pain Of Salvation), Kristoffer Gildenlöw (ex Pain Of Salvation), Marco Kuypers (ex Cloudmachine) en Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten). Meest opvallende gast is Anneke van Giersbergen die op Take Me Home de sterren van de hemel zingt. De twaalf nummers op de plaat variëren van donker en atmosferisch, soms akoestisch en dromerig, naar metaltracks vol power. Jolie produceerde de plaat zelf en nam het op in zijn eigen studio. (Red)

NOAH GUNDERSEN White Noise

(Cooking Vinyl/V2) CD, 2LP Noah Gundersen leek zich met zijn debuut Ledges direct te scharen onder de smaakmakers binnen de Amerikaanse rootsmuziek, maar de echte doorbraak bleef helaas uit. Met White Noise gooit hij het over een andere boeg en kiest de Amerikaan voor een meer rockgeoriënteerd en experimenteler geluid. Het zal bij de rootspuristen tegen de haren instrijken, maar liefhebbers van rockmuziek met inhoud kunnen met White Noise uitstekend uit de voeten. (Erwin Zijleman)

15


LIAM GALLAGHER As You Were

(Warner) CD Deluxe, LP Limited wit vinyl Het heeft even geduurd. Maar hier is dan eindelijk het solodebuut van Liam Gallagher. Van hemzelf mag het geen soloalbum heten, maar gewoon het volgende album van de man die zowel Oasis als Beady Eye was. Hoewel zeker bij die eerste band er minimaal één persoon op de wereld is die daar anders over denkt. Al in juni werd een eerste nummer uitgebracht, Wall Of Glass, waarop onder meer werd samengewerkt met producer Greg Kurstin, die we van vele anderen kennen, maar recent toch vooral van Adele’s Hello. Als invloed heeft Gallagher altijd aangegeven alleen door John Lennon en muziek in het algemeen te zijn beïnvloed, maar daarin doet hij zichzelf toch echt tekort. Veel new wave en punk, zelfs een portie gitaarrock, waaruit je bijna zou mogen concluderen dat meneer ook weleens een Amerikaanse plaat op zet. Opmerkelijk is ook de sterk psychedelische inslag van Chinatown. In For What It’s Worth (geen cover) een opmerkelijk statement van Gallagher, aangezien hij zich voor het eerst excuseert bij iedereen die ooit door hem benadeeld is of wie hij anderszins verdriet heeft gedaan. Ook in afsluiter I’ve All I Need toont hij zich van een opmerkelijk ingetogen zijde, en lijkt er enige retrospectie in zijn muziek door te klinken. Het klassieke materiaal van Oasis blijft het beste waar Liam zijn talent aan gegeven heeft, maar As You Were komt daar vlak achteraan, een bevlogen album van een nog lang niet uitgerangeerde held. (Jurgen Vreugdenhil)

DE LP OP GELIMITEERD WIT VINYL IS ALLEEN VERKRIJGBAAR IN DE POPSPECIAALZAKEN! 16


MANIA CHRIS HILLMAN Bidin’ My Time

(Rounder/Bertus) CD, LP Hillman is een sleutelfiguur uit de countryrock van de jaren zestig en zeventig en was medeoprichter van legendarische bands als The Byrds, Flying Burrito Brothers en Manassas. Zijn eerste nieuwe studioalbum in meer dan tien jaar werd geproduceerd door Tom Petty en bevat een indrukwekkende gastenlijst, met onder meer mede-Byrds David Crosby en Roger McGuinn. Het album begint met Hillmans favoriete Byrdsliedje, The Bells Of Rhymney, van de allereerste Byrds-lp. Mede dankzij Crosby’s bijdrage herleven The Byrds hierin meer dan ooit, ook al doordat Hillman meerdere oude Byrds-nummers de revue laat passeren, zoals Here She Comes Again. Chris duikt ook verder terug in zijn roots, met onvervalste bluegrassliedjes en Walk Right Back van The Everly Brothers. Maar ook de nieuwe liedjes laten horen wat een geweldige songwriter Hillman is. Dit is een fantastisch album, gemaakt door een rasmuzikant die niets liever doet dan muziek maken met zijn vrienden. (Jos van den Berg)

HISS GOLDEN MESSENGER Hallelujah Anyhow CD, LP

M.C. Taylor is in de hoedanigheid van Hiss Golden Messenger bewonderenswaardig productief. Sinds 2011 maakte hij al vijf merendeels voortreffelijke albums vol contemporaine elektrische countryfolk. Na Heart Like A Levee in 2016 is daar nu alweer Hallelujah Anyhow, waarop Taylor voortbouwt op zijn nu al imposante oeuvre. M.C. Taylor put uit het beste van wat de rootsmuziek te bieden heeft, to name a few: Dylan, The Band, Neil Young, Jesse Winchester en nu ook Van Morrison met zijn Caledonische soul. Het is echt allemaal prachtig, zoals de schitterende Morrisonpastiche Caledonia My Love en het onbetwiste albumhoogtepunt, de meeslepende ballad Harder Rain. (Wiebren Rijkeboer)

JOLIE HOLLAND & SAMANTHA PARTON Wildflower Blues CD, LP

Holland en Parton zijn medeoprichters van de legendarische Be Good Tanyas. Ze klinken op dit album ook alsof ze reeds jaren samenspelen, al

verliet Holland de band nog vóór het eerste album. Wildflower Blues begint meteen goed, met een ontroerende cover van het Townes Van Zandt-liedje You Are Not Needed Now. Dit album bestrijkt het complete gamma van de americana, maar kenmerkt zich vooral door een heerlijk laid-back gevoel, van de bluesshuffle in het titelnummer tot het sensuele Make It Up To Me. (Jos van den Berg)

YURI HONING Goldbrun

(Challenge) CD Met interpretaties van ABBA en Schubert op zijn naam mag je gerust zeggen dat Yuri Honing niet bang is om over genres heen te kijken. Ook op Goldbrun (een zelfverzonnen term) laat hij de grenzen tussen jazz en klassiek vervagen. Het is Honings antwoord op John Coltrane’s A Love Supreme, een geïnspireerd en inspirerend kunstwerk dat als geheel beluisterd moet worden. Goldbrun is een ode aan zeventig jaar vrede in Europa, de rol van Duitsland daarin en de grote kunstenaars die het voortbracht – in dit geval Richard Wagner en Richard Strauss. Maar wie dan een bombastisch werkstuk verwacht, zal verrast worden door de openheid, rust en ruimte in de muziek. Honing presenteert hier acht kalme, zeg maar gerust serene stukken waarbij je net zo makkelijk wegdroomt als ademloos blijft luisteren. Begin volgend jaar krijgt Goldbrun een vervolg met een expositie in Zwolle, samen met kunstenares Mariecke van der Linden. (Louk Vanderschuren)

THE HORRORS V

(Caroline/Universal) CD, LP In de tien jaar die zijn verstreken sinds de release van het debuutalbum Strange House is de Britse band The Horrors er op indrukwekkende wijze in geslaagd om zich op elk nieuw album te vernieuwen. Op vloeiende wijze ging de vuige garagerock van de eersteling gaandeweg over in een bedwelmende mengeling van shoegaze en aan de vroege jaren tachtig refererende synthpop en new wave. Het heeft geresulteerd in een evenwichtig en hoogstaand oeuvre dat nu een nieuw hoofdstuk krijgt in de vorm van het toepasselijk getitelde vijfde album. The Horrors 17


MANIA

18


DAVID GILMOUR Live At Pompeii

(Columbia/Sony Music) 2CD, DVD, Bluray, 2CD+2Bluray, 4LP De Pink Floyd-liefhebber wordt dit jaar buitengewoon verwend. Niet alleen kwam Roger Waters na jaren weer eens met een puike soloplaat, David Gilmour vergast ons nu op een waar extravaganza: de dubbeldvd van zijn optreden in 2016 in Pompeii. Wat deze gebeurtenis extra speciaal maakt, is dat dit 45 jaar komt na de befaamde concertfilm Pink Floyd Live At Pompeii geregisseerd door Adrian Maben, waarin Pink Floyd zes nummers in het amfitheater van Pompeii speelt zonder publiek. Deze keer is er wel publiek bij en speelt Gilmour gelukkig heel wat meer dan zes nummers. Centraal staat de laatste plaat Rattle That Lock waarvan vijf nummers worden gespeeld, aangevuld met een aantal tracks van de vorige plaat On An Island en uiteraard de klassiekers als One Of These Days, Wish You Were Here, Shine On You Crazy Diamond, Run Like Hell en Breath. Opvallend is dat er ook flink aandacht wordt besteedt aan Pink Floyds tweede plaat zonder Roger Waters, The Division Bell, met de songs What Do You Want From Me, High Hopes, en Coming Back To Life. De oude meester begint vocaal nogal roestig in Rattle That Lock maar zijn gitaarspel is gelijk al van een hoog niveau. Die typisch lyrisch aangehouden noten vliegen je om de oren maar er wordt ook flink gerockt, en de pedalsteel wordt veelvuldig van stal gehaald. Ondersteund door een prima band, met daarin onder meer oudgediende en schoonzoon bassist Guy Pratt, de van de Allman Brothers Band en Rolling Stones bekende pianist Chuck Leavell, en Roger Waters-gitarist (!) Chester Kamen, en begeleid door een waarlijk magnifieke lichtshow die het amfitheater regelmatig in vuur en vlam zet, zorgt Gilmour voor twee uur puur muzikaal genot. (AndrĂŠ de Waal)

Deluxe boxset met 2 CD's , het concert op Blu-Ray, een bonus Blu-Ray (208 minuten totaal), hardcover boek, poster en postcards.


MANIA en invloeden vanuit de wortels van de zussen, de Cubaanse Yorùbá cultuur, een belangrijke rol, maar Ibeyi heeft haar zo bijzondere geluid ook verder verrijkt en geperfectioneerd. Ash bevat meer invloeden uit de r&b en de hiphop, is hier en daar voorzien van een snufje jazz en klinkt ook wat soulvoller dan het debuut, maar het geluid van Naomi en Lisa Kainde Díaz blijft gelukkig volkomen uniek. Het succes van het debuut heeft Ibeyi zelfverzekerder gemaakt en dat hoor je op Ash, dat niet alleen strijd voor vrouwenrechten en gal spuwt op degenen die het in de wereld voor het zeggen hebben, maar dat ook nadrukkelijker durft te kiezen voor muziek die vooral met beide benen in het heden staat. (Erwin Zijleman)

gaan hier verder waar ze drie jaar geleden op Luminous gebleven waren, maar met hulp van producer Paul Epworth klinkt de kenmerkende wall of sound nog grootser. Er wordt dit keer zowel geëxperimenteerd met industrial als met nineties rave. Sommige tracks klinken daarom gemeen hard, op andere momenten klinkt de band rond de almaar beter zingende Faris Badwan lichtvoetiger en trippier dan ooit tevoren, zonder dat V ook maar een moment uit balans raakt. En dus zijn The Horrors er gewoon alweer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden én een geweldige, verslavende plaat af te leveren. (Marco van Ravenhorst)

HURTS Desire

INTERGALACTIC LOVERS Exhale

(Columbia/Sony Music) CD, 3LP Waar het Engelse Hurts op hun debuut Happiness nogal sombertjes uit de hoek kwam met zwaarmoedige synthesizerpop en een forse gothic inslag, sloegen ze in 2015 met Surrender een hele andere kant op. Weg waren de tachtiger jaren en binnen kwamen de nineties met veel vrolijkere songs die ook nog eens hitgevoelig bleken te zijn. Toch blijft het geluid van de groep zeer Manchester en volgen ze het pad van bijvoorbeeld New Order. Het vierde album Desire gaat verder op die ingeslagen weg. Single Beautiful Ones was al een voorbode op het hoge meezinggehalte dat het album over de hele linie heeft. De band is zelf zeer tevreden over het resultaat, want op de nieuwe plaat zijn thema’s als passie, pijn en lust verweven tot popsongs van tijdloze klasse. (Bert Dijkman)

(News/PIAS) CD, LP Na het succes van de vorige plaat Little Heavy Burdens, die ook buiten de Belgische landgrenzen de aandacht wist te trekken, keren de Intergalactic Lovers terug met een opvallend ambitieuze en gloedvolle plaat. De ervaren Britse producer Gil Norton (Pixies, Echo & The Bunnymen) heeft Exhale voorzien van een wat grootser en elektronischer geluid met flink wat invloeden uit de postpunk, maar de Intergalactic Lovers hebben gelukkig ook hun subtiele en eigenzinnige geluid behouden. Bovendien kan de Vlaamse band nog altijd vertrouwen op zangeres Lara Chedraoui, die de songs op de plaat net dat beetje extra geeft dat nodig is om op te vallen. Het levert een plaat op die vermaakt met aanstekelijke songs, maar die ook de fantasie prikkelt met subtiele accenten en verrassende wendingen. Exhale lost de belofte van zijn zo bewierookte voorganger hierdoor ruimschoots in en kan met vertrouwen aan de verovering van de rest van Europa beginnen. (Erwin Zijleman)

IBEYI Ash

(XL Recordings/Beggars) CD, LP Ash is de tweede plaat van de tweelingzussen Naomi en Lisa Kainde Díaz, die tweeënhalf jaar geleden debuteerden als Ibeyi. Op hun debuut vermengden de in Parijs opgegroeide maar van oorsprong Cubaanse zussen op bijzonder fascinerende wijze moderne elektronische muziek met traditionele Cubaanse en Afrikaanse muziek, wat terecht lovende recensies opleverde. Ook op Ash spelen invloeden uit de moderne elektronische muziek

EILEN JEWELL Down Hearted Blues

(Signature Sound/V2) CD, LP Eilen Jewell heeft zich de laatste jaren gesetteld als een van de bakens van de americana, met een reeks prachtige albums vol liedjes die het grensgebied van country, folk en gospel bestrijken. Met deze nieuwe plaat voegt 20


MANIA Eilen daar ook de blues aan toe. En het leuke is dat ze daarvoor putte uit een rijk arsenaal met minder bekende, maar daarom niet minder mooie bluesnummers. Dat varieert van minder bekende nummers van blueshelden als Otis Rush (You Know My Love) tot nummers van minder bekende artiesten als Charles Sheffield (It’s Your Voodoo Working). Eilens stem blijkt zich erg goed te lenen voor deze bluesliedjes en haar band is in topvorm. Door de vernieuwende arrangementen trekt Eilen deze liedjes toch volledig naar zich toe. Het titelnummer, een oud liedje van de legendarische blueszangeres Bessie Smith, staat centraal op deze plaat, en laat horen hoezeer Eilen zich dit genre eigen heeft gemaakt. (Jos van den Berg)

LUISTER TRIP

JILLETTE JOHNSON All I Ever See In You Is Me CD

De Amerikaanse singer-songwriter Jillette Johnson oogstte in haar vaderland een aantal jaren geleden veel lof voor haar uitstekende debuut, maar in Nederland werd de plaat helaas niet opgemerkt. All I Ever See In You Is Me verdient een beter lot. De door piano en zang gedomineerde en door Nashville lieveling Dave Cobb geproduceerde plaat is geïnspireerd door de klassieke singer-songwriter platen uit de jaren zeventig (Carole King, Laura Nyro), maar slaagt er ook in om aan te sluiten bij de beste vrouwelijke singer-songwriters uit het heden (Natalie Merchant, Regina Spektor) en bij de betere popprinsessen van het moment. De songs op de plaat zijn van hoog niveau, de instrumentatie en productie zijn zeer smaakvol, maar het is de geweldige stem van Jillette Johnson die de plaat schaart onder de beste platen die dit jaar zijn verschenen. (Erwin Zijleman)

ERNST JANSZ De Neerkant

(V2) CD, LP+CD Grappig dat een plaats in Nederland waar je met een vergrootglas naar moet zoeken zo belangrijk is geweest voor de Nederlandse popgeschiedenis. In de jaren zestig vestigde in het brave dorpje Neerkant een Amsterdamse hippiecommune waaruit de folkgroep CCC Inc. voortkwam. Niet zozeer deze band maar de nazaat Doe Maar, met Neerkantenaren Ernst Jansz en Joost Belinfante, zou de Nederlandse popmuziek op zijn grondvesten doen schudden. Ernst Jansz is altijd in Neerkant blijven wonen en eert nu haar geschiedenis en zijn hippieverleden met een boek, een cd en een theatertournee. Hij heeft zijn memoires op indrukwekkend prachtige wijze verklankt en vertolkt. Zijn hunkeringen naar het verleden zijn dwingend maar oprecht. Met ‘op het allerlaatste uur zou ik er wat voor geven, als is het maar voor even, weer te zitten bij het vuur, met mijn vrienden uit die tijd’, zomaar een zin uit Ik Was Een Hippie, brengt hij de nostalgische hippietijd weer volop tot leven. (Luc van Gaans)

KAIPA Children Of The Sounds [symfo]

(Century Media) CD, 3LP Een blik op de hoes van de nieuwe Kaipa is voldoende om te weten wat deze plaat gaat bieden: onbeschaamde symfonische rock, stevig geworteld in het decennium waarin de band ontstond. Onder leiding van enig overgebleven oerlid Hans Lundin houdt Kaipa vast aan het aangename, licht nostalgische, geluid dat hun afgelopen platen overheerst. Wel zijn de folky randjes grotendeels van de muziek geschaafd. De slechts vijf nummers, samen goed voor bijna

21


MANIA liep echter niet altijd op rolletjes. Het nummer Have All The Songs Been Written, met een gastoptreden van Mark Knopfler (Dire Straits), gaat dan ook over het hebben van een writer’s block. De upbeat liedjes The Man, Run For Cover en Tyson geven het album wat meer ritme en dansbare poprock, passend in het lijstje van oudere hitjes. Dit in tegenstelling tot titeltrack Wonderful Wonderful, waarmee de uit Las Vegas afkomstige band verrast met trippy sound en cowboygitaartje. The Killers wordt ondertussen terecht een van de grootste rockbands van de 21e eeuw genoemd. Op 28 februari 2018 te zien in de Ziggo Dome, Amsterdam. (Sanne den Toom)

een uur muziek, bieden de bandleden ruim te gelegenheid te schitteren. Het is jammer dat de lengte van de nummers niet benut wordt om de spanning maximaal op te bouwen. De nadruk ligt meer op een aaneenschakeling van gloeiende gitaar- en keyboardsolo’s en op dat vlak valt er genoeg te genieten. Verder zorgen de vocalen van zangeres Aleena Gibson ervoor dat Kaipa toch altijd anders zal blijven klinken dan veel genregenoten. Verkrijgbaar als digipack cd en op drie kleuren vinyl. (Martin Kikkert)

KILLERS Wonderful Wonderful

(Island/Universal) CD, CD Deluxe, LP The Killers zijn alweer toe aan een vijfde album genaamd Wonderful Wonderful. Voor dit werk heeft zanger Brandon Flowers veel inspiratie gehaald uit zijn persoonlijke leven. De stemmige nummers Some Kind Of Love en Rut gaan bijvoorbeeld over zijn vrouw, die lijdt aan PTSS. Het schrijfproces

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD Sketches Of Brunswick East

(Heavenly/PIAS) CD, 2LP Het Australische King Gizzard & The Lizard Wizard kwam, zag en overwon. Onder meer op Best Kept Secret. Het

RELEASED FOR THE FIRST TIME

FON 1604022 - 1 CD

Sarah Vaughan Live at Laren Jazz Festival 1975

FON 1704025 - 1 CD

Dave Brubeck Quartet Live At The Kurhaus 1967

FONDAMENTA

NAI [17-145] Mania Adv 1/2 liggend 140x105mm+.indd 1

22

20/09/2017 11:57


MANIA Australische gezelschap lijkt de belofte om vijf (!) albums uit te brengen in 2017 na te kunnen komen. Het derde wapenfeit heet Sketches Of Brunswick East en is de opvolger van het Oosters klinkende Flying Microtonal Banana, afkomstig van het driedelige progrockepos Murder Of The Universe. Een conceptplaat, wat ook wel moet als je er vijf in twaalf maanden uitbrengt. De inleidende titeltrack blijkt al snel een instrumentaal themanummer dat, inclusief fluit, de hele plaat terugkeert. Het album gaat over de buurt waar de jongens hun platen opnemen en waar ze vaak te vinden zijn. Sketches Of Brunswick East moet de ideale metgezel zijn tijdens een wandeling door de buitenbuurt van een grote stad naar keuze. In de sixties. Met Syd Barrett. Zoiets. Niet hun beste album, maar zeker degelijk en sfeervol. Op naar de volgende! (Jelle Teitsma)

jazzy. Whole Lot Of Love (met blazers) laat het duidelijkst horen hoe K,D & L in 2017 willen klinken: een rockband, met invloeden uit alle uithoeken van het muzikale spectrum. Speciale kwaliteit van de band blijft de zang van de familie Durham. (Fons Delemarre)

KOLSCH 1989 DANCE CD, 2LP

De veertigjarige Rune Reilly Kölsch komt met het laatste deel uit de trilogie die zijn jonge jaren beslaat; nu het album 1989 toen de twaalfjarige jongen op weg ging naar pubertijd. Een roerige periode diende zich aan; woonachtig in Christiania/ Kopenhagen kreeg hij te maken met scheidende ouders en bracht vervolgens een flinke tijd reizend door tussen Ierland, Denemarken en Duitsland waar hij op zomerschool zat. Heel geraffineerd werkt Kölsch zijn grijze herinneringen en gevoelens uit op dit gevarieerde en sferische album. (Paul Maas)

KING KING Exile & Grace CD, LP

RICKY KOOLE & OCOBAR Ricky Koole With Ocobar

Het Schotse King King bestaat sinds 2009. Zanger Alan Nimmo was een enorme fan van het album King King van The Red Devils en besloot zijn band zo te noemen. Inmiddels is de op blues gebaseerde muziek van het viertal aan het doorbreken. In het kielzog van hun succesvolle live-album werden ze gevraagd om uitgebreid te toeren. Een droom die in vervulling ging. Nu het vijfde, ambachtelijke en indrukwekkende album van een talentvolle band. (Erik Mundt)

(Coolhouse/Bertus) CD, LP Ricky Koole bewijst op haar nieuwe album wederom een van ’s Neerlands meest onderschatte zangeressen te zijn. Naast een aantal eigen nummers brengt Ricky een aantal covers die haar voorliefde voor muziek uit de zuidelijke staten van de VS benadrukken. Country en soul worden vermengd. Alleen al voor de bloedstollend mooie versie van Kris Kristoffersons For The Good Times de aanschaf waard, maar overall sowieso een fijne plaat. (Ron Bulters)

KITTY, DAISY & LEWIS Superscope

(Sunday Best/PIAS) CD, LP De bakens zijn verzet bij Kitty, Daisy en Lewis. Zussen en broer Durham maken weliswaar nog steeds muziek met vader Graeme (gitaar) en moeder Ingrid (drums), maar het kindervet is er definitief af. De zussen kleden zich in loeistrakke latex catsuits en voorzien zichzelf van een smakelijk decolleté. Ook broer Lewis doet zijn best zo volwassen mogelijk over te komen. Muzikaal is de vriendelijke folk vervangen door rock en soul. Toch blijft het geluid ouderwets, zo je wilt vintage klinken. Invloeden: sixtiespop (Black Van), Staxsoul (Love Me So), The Clash (The Game Is On), en Status Quo (Down On My Knees). Just One Kiss (met strijkers) en het instrumentale Broccoli Tempura klinken zelfs

GIL LANDRY Love Rides A Dark Horse [roots] CD, LP

Ruim tien jaar maakte Gill Landry deel uit van de Old Crow Medicine Show, maar sinds de release van zijn goed ontvangen derde (titelloze) album, twee jaar geleden, richt hij zich volledig op zijn solocarrière. Op het prachtige Love Rides A Dark Horse bewijst hij opnieuw moeiteloos op eigen benen te kunnen staan. Belangrijkste troef is zijn donkerbruine stem (ergens tussen The National en Handsome Family), maar ook zijn verhalende liedjes mogen er zijn. Stemmige country noir met veel steelgitaar en soms wat verlicht door een trompet of de tweede stemmen van Klara Soderberg (First Aid Kit), Karen Elson en Odessa Jorgensen. (Marco van Ravenhorst) 23


MANIA LUWTEN Luwten

LUNATIC SOUL Fractured [symfo]

(Eigen Beheer) CD Luwten, de groep rond liedschrijver Tessa Douwstra, brengt haar zelfgetitelde debuutalbum uit. De eigenzinnige folkliedjes, met gevoel voor klank en ruimte voor elektronica, maken Luwten een van de veelbelovende nieuwkomers. Met Luwten geeft Tessa Douwstra zich eindelijk de ruimte die ze nodig heeft. Weg van druk en drukte. Op zoek naar de ultieme plek waar het enkel draait om de noodzaak ’s avonds iets te hebben gecreëerd wat er die ochtend nog niet was. Haar muziek gaat over het blokje om dat je soms nodig hebt om je hoofd leeg te lopen. Om ruimte te maken om overeenkomsten en verschillen scherper te zien. Voor het debuutalbum werkte Luwten samen met percussionist en producer Frank Wienk (Binkbeats). De reden dat het totale maakproces uiteindelijk een periode van ruim twee jaar overspant, is terug te vinden in de detailverliefdheid die de plaat kenmerkt. Een uit de verte opdoemend ruisje, een vocoder, een catchy refrein, een uitgesponnen piano-intro en dat alles rondom Tessa Douwstra’s kenmerkende stem. (Red)

(K-Scope/Bertus) CD, 2LP Limited rood vinyl Op Fractured verwerkt Mariusz Duda een moeilijk jaar in zijn persoonlijke leven. Nog meer dan op eerdere Lunatic Soul releases is hij geïnspireerd door elektronische muziek uit de jaren tachtig en vroege jaren negentig en weet dat mooi te vertalen naar een hedendaagse sound. Heel af en toe raakt de muziek aan die van Riverside, zoals op Crumbling Teeth And The Owl Eyes. Het lange A Thousand Shards Of Heaven, waarin de akoestische gitaar op een prachtige manier versmelt met elektronica, is een hoogtepunt. De spaarzame inzet van een Pools symfonieorkest contrasteert op een prettige manier met de overheersende elektronica. Fractured is weer een ferme stap vooruit voor Lunatic Soul. (Martin Kikkert)

MADONNA Rebel Heart Tour 2CD, CD+DVD, DVD, Bluray, CD+Bluray

Ze mag dan al lang niet meer de koningin van de popmuziek zijn, wel zorgt Madonna dat haar concerten ware spektakelstukken zijn en blijven. Het verslag van haar tiende wereldtournee is een tot in de puntjes verzorgde show van hoog niveau. Knallende visuals en veel dansers, maar Madonna zelf eist alle aandacht op. In het eerste deel komen recente nummers zoals Iconic en Bitch I’m Madonna langs, maar het zijn de klassiekers Holiday en Like A Prayer die zorgen voor de grote finale. (Erik Damen)

LUWTEN LIVE IN DE WINKELS: 21 oktober Plato Leiden 16.00 uur 28 oktober Concerto 16.00 uur (o.v.) 4 november Plato’s Deventer 14.00 en Plato Apeldoorn/Mansion 24 16.30

MARILYN MANSON Heaven Upside Down

11 november Plato Zwolle 16.30 UUR

(Caroline/Universal) CD, LP Limited wit vinyl Shockrocker Marilyn Manson is behoorlijk consistent met het uitbrengen van albums en is nu terug met zijn tiende album. Dat stoomt gelijk vanaf het eerste nummer Revelation 12 keihard door. Voor het intense album heeft producer en filmcomponist Tyler Bates weer plaatsgenomen achter de knoppen, die dat ook deed bij 24


MANIA het vorige album The Pale Emperor. Toch borduurt Heaven Upside Down daar niet op voort. Manson klinkt gejaagd, verontrustend, energiek en het album komt in de buurt van zijn doorbaakalbums Antichrist Superstar en Mechanical Animals. Tekstueel, waarbij thema’s als seks, politiek, romantiek en geweld weer voorbij komen, en conceptueel blijft hij controversieel. Muzikaal gezien leunt het album hier en daar wat op punk, maar is de ouderwetse, melodieuze en donkere industrial rock van Manson de rode draad. Heaven Upside Down is een erg goede, sinistere en gewelddadige plaat, die voor fans van het eerste uur weer herinneringen zal terugbrengen. (Jesse Voorn)

LUISTER TRIP

MATT BIANCO Gravity CD

Jaren tachtig hitmachine Matt Bianco heeft singles gemaakt zoals Half A Minute, Get Out Of Your Lazy Bed, Whose Side You On?. Samen met Markus Lindgren, Dave O’Higgins en Geoff Gascoyne van Jamie Cullums band is het album Gravity gemaakt. (Red)

ZARA MCFARLANE Arise JAZZ

(News/PIAS) CD, LP De Britse zangeres Zara McFarlane brengt na vier jaar weer een nieuw album uit, waarop ze zich laat begeleiden door een aantal muzikanten uit de levendige Londense jazzscene. De plaat werd geproduceerd door drummer/producer Moses Boyd en bevat een sterbezetting met enkele sleutelfiguren uit die London-scene: Binker Golding op tenorsaxofoon, Peter Edwards op piano, Shirley Tetteh op gitaar, Nathaniel Cross op trombone en Shabaka Hutchings op klarinet. Zarra probeert op dit album een aantal muzikale stijlen tot één geheel te smeden: hardbopjazz, dub en de hybride mengvormen die de London-scene kenmerken, dit allemaal moeiteloos neergezet door haar veelzijdige band. Dit album zal ongetwijfeld de definitieve doorbraak van deze geweldige zangeres betekenen. Dubnummers als Fussin’ And Fightin’ worden met achteloos gemak afgewisseld met souljazzliedjes als Peace Begins Within of ballads als Silhouette, het laatste met een prachtige ingehouden klarinetbijdrage van Shabaka Hutchings. (Jos van den Berg)

CÉCILE MCLORIN SALVANT Dreams and Daggers JAZZ

(Mac Avenue/NewArts) 2CD, 3LP De in Florida geboren zangeres en pianiste Cecile McLorin Salvant behoort tot de meest talentvolle jazzvocalisten van de laatste paar jaar. Ze maakte al twee studioalbums, waarvan WomanChild genomineerd werd voor een Grammy en won reeds de prestigieuze Thelonious Monk competitie. Haar puntige, gloedvolle en soepele stemgeluid is haar instrument en het Amerikaanse jazzrepertoire kent ze onderhand van buiten. Standards als You’re My Thrill, Somehow, Let’s Face The Music And Dance, Mad About The Boy en Fascination zingt ze vol overtuiging op geheel eigen wijze. Tegenwoordig woont en werkt ze in Frankrijk, maar voor dit dubbele live-album toog zij naar de beroemde Village Vanguard in New York City. Cecile is een nieuwe ster op komst in de traditie van Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Nina Simone. (Ruud Verkerk)

25


MANIA JD MCPHERSON Undivided Heart & Soul CD, LP

LUISTER TRIP

In de categorie rock/rock’n’ roll gaat Undivided Heart & Soul hoge ogen gooien in mijn jaarlijst. Al tijden niet zo’n toegankelijk, fris en als een klok klinkend album gehoord, opgenomen in de vintage geoutilleerde Historic RCA Studio B in Nashville. Des te opvallender is dat het geluid en de composities van muzikanten als Link Wray en Elvis Costello en van new wave bands als Squeeze ook doorklinken. Zelfs het sixties geluid van The Kinks en Link Wray kun je herkennen op dit verraderlijk eenvoudig klinkende album. (Fons Delemarre)

METZ Strange Peace CD, LP Limited mint groen vinyl

Na twee schroeiende albums van het Canadese trio Metz is de koek nog niet op. Twee jaar na het vorige album is er nu het derde. En de energie blijft tomeloos. Een meedogenloze bak herrie, die Steve Albini ditmaal in goede banen leidde. Met dezelfde intensiteit als Pixies en Public Image Ltd. worden de luisteraars sprakeloos en verdoofd achtergelaten. Zoveel gebalde energie, zoveel intensiteit lijkt bijna niet mogelijk. Luister maar. (Erik Mundt)

MOOON Mooon’s Brew

(Excelsior) CD, LP+CD Drie jonge gasten (de broers Tom en Gijs de Jong en neef Timo van Lierop) begonnen een paar jaar geleden in een schuur in Aarle-Rixtel de blues te spelen. Maar dan wel op zo’n manier dat ze vorig jaar mochten deelnemen aan de Popronde. Dus a la voorbeelden Rory Gallagher en Paul Butterfield Blues Band en met invloeden uit surf, psychedelica en garagerock. Dat trok de aandacht van Excelsior Recordings, die nu debuut MOOON’s Brew uitbrengt. De geweldige single Mary You Wanna roept meteen herinneringen op aan bands uit Golden Years Of Dutch Pop Music. Maar er is meer moois; het tweetal Too Cool For Skool en Surfin’ With You dat de plaat opent. Melig is het korte Intermission, terwijl We Had It Coming klinkt als nieuw ontdekt Cuby + The Blizzards nummer. Dit sterke album past in het rijtje van Nederpop acts zoals DeWolff, Black Marble Selection en recentelijk nog Dawn Brothers. (Erik Damen)

MY BLUE VAN Robot

(Suburban) CD, LP Dat My Blue Van gewoon uit Utrecht komt, is haast niet te raden na beluistering van hun derde album, dat ze opgegroeid zijn op een gezond dieet van The Band, elektrische Chicago blues, en meer recentelijk The Black Keys is iets waar niet omheen gedraaid hoeft te worden. De verhuizing naar de Kytopia studio en de medewerking van Simon Akkermans (Jungle By Night) hebben het rauwe geluid van het powertrio (drums/ bas/gitaar) nog een tikkie verwilderd. De stem van Bas Beenackers hangt ergens tussen Dan Auerbach en Rick Danko, waarbij de Blak Roc lp van die eerste ongetwijfeld ook wel eens op de draaitafel heeft gelegen, getuige de strakke beat en lichte Mos Def-invloeden. Ondanks al die verwijzingen ontstaat er toch een volstrekt eigen sound, die perfect past bij een band die zich bewust is van al het moois wat hun muzikale helden hebben opgeleverd en daar nu hun eigen draai aan geven. (Jurgen Vreugdenhil) 26


MANIA

VAN MORRISON Roll With The Punches

(Caroline/Universal) CD, 2LP Van Morrison-fans worden de laatste jaren erg verwend. De man brengt nog regelmatig platen uit en tussendoor worden we verblijd met prachtige heruitgaven. Amper bekomen van de complete opnamen voor het Bang-label en een jaar na zijn vorige album met nieuw werk (Keep Me Singing), ligt nu al het nieuwe album Roll With The Punches in de schappen. Zijn 37e zelfgeproduceerde album, met vijf nieuwe nummers van Van himself en tien covers. Het album begint met het bluesy titelstuk waarin hij uitlegt dat je je maar beter niet kan verzetten maar dat je ‘got to roll with the punches, go with the flow’. Transformation is weliswaar niet echt bluesgericht – het neigt meer naar het werk dat Morrison in de jaren tachtig maakte, maar is wel een hoogtepunt. Ook de drie andere nieuwe composities Fame, (het nachtclubachtige) Too Much Trouble en Ordinary People bewijzen dat Morrison het componeren nog niet verleerd is. Van de covers vallen met name de twee covers van Bo Diddley op: I Can Tell en Ride On Josephine. Daarnaast vinden we een aantal covers die al langer in het live-repertoire van Van aanwezig zijn, zoals Lonely Avenue, Stormy Monday en Bring It On Home To Me (en zelfs al op andere albums zijn te vinden). Gastoptredens zijn er onder andere van Georgie Fame, Paul Jones en Jeff Beck. Van Morrison heeft weer een album gemaakt dat weliswaar geen Astral Weeks is maar dat ook in geen enkel opzicht teleurstelt. (Ron Bulters)


MANIA MY SAD CAPTAIN Sun Bridge CD, 2LP

gaat de schuif richting het einde dan ook steeds verder open. Wat bovendien maakt dat deze release ondanks zijn korte speelduur toch als een album klinkt. Waarop de band ieder nummer weer van een eigen smoel heeft voorzien. Zoals het voor NIN-begrippen catchy Less Than, waarin Reznors zang bijzonder goed uit de verf komt. Met voldoende schurend gitaarwerk om niet als vriendelijk te worden bestempeld. En de perfecte productie bij ieder nummer mag ook niet onvermeld blijven. Het maakt nieuwsgierig naar het derde deel van de trilogie- waar deze plaat het tweede deel van vorm. (Niels Achtereekte)

Het Engelse My Sad Captains nam de tijd voor een nieuw album en Sun Bridge is dan ook een flinke stap voorwaarts na Best Of Times. Hun dromerige sound is niet wezenlijk veranderd , maar kent wel een veel grotere variatie in aanpak en tempo dan die voorganger. De stem van Ed Wallis klinkt nog steeds hypnotiserend en de totale productie is hoorbaar ondersteund door Jeff Zeigler, die ook hand en spandiensten bij the War On Drugs verleent. (Jurgen Vreugdenhil)

NINE INCH NAILS Add Violence

NOSAJ THING Parallels CD, LP

(Caroline/Universal) CD Geen sexy hooks, maar muziek die een beetje lelijk en onvriendelijk klinkt. Die missie legde Trent Reznor zich op bij het maken van deze ep. En dus is er niet bezuinigd op oversturing. In de bijna twaalf minuten durende afsluiter The Background World, dat aanvankelijk een electropopliedje is,

Het album Parallels van Nosaj Thing kun je bestuderen, analyseren of gewoon beluisteren. Mijn dringende advies: laat je meevoeren door de muzikale ideeënrijkdom van Nosaj Thing. Nosaj Thing is het alter ego van producer, componist en DJ Jason Chung. Parallels is zijn vierde album en ook hier laat hij zich weer inspireren door muzikale vrienden als zangeres Kazu Makino (Blonde Redhead). Laat je door Nosaj Thing meevoeren op een trip. (Fons Delemarre)

Pearl Jam (Universal) CD, 2LP

Let's Play Two met de Chicago Cubs, in een jaar waarin de honkbalploeg een historisch hoogtepunt zou gaan bereiken. Danny Clinch is de regisseur van Let’s Play Two: From Ten To Lightning Bolt. De bandleden verzorgen zelf het commentaar en de muziek komt hoofdzakelijk uit de twee Chicago shows. Pearl Jam speelt niet alleen eigen werk, zoals gebruikelijk komt er ook een keur aan covers voorbij. Zo wordt de set wordt afgesloten met een felle versie van The Beatles-classic I’ve Got A Feeling. (Bert Dijkman)

Op 20 en 22 augustus 2016 gaf Pearl Jam twee uitverkochte shows op Wrigley Field, Chicago – het thuisfront van zanger Eddie Vedder. De band bracht een selectie songs van alle albums die ze maakten en het is eigenlijk een soundtrack van een binnenkort te verschijnen documentaire over de groep. Voor de registratie werd gekozen voor dit bijzondere stadion en de film toont ook Pearl Jams voorliefde voor honkbal en hun speciale band

28


MANIA

OSCAR & THE WOLF Infinity

(PIAS) CD, 2LP Limited roze vinyl Max Colombie is het opperhoofd van Oscar & The Wolf en met het debuutalbum Entity brak hij meteen door. De plaat won diverse prijzen, er tonden een paar dikke hits op en de band stond op alle gerenommeerde festivals. Drie jaar later is het tijd voor de opvolger en voor het songmateriaal nam Colombie een jaar de tijd. Het resultaat is een eclectische serie songs die precies het contrast aangeven waar Colombie naar zoekt. De naam Oscar is poëtisch en vertegenwoordigt de dromerige kant van Infinity. The Wolf symboliseert de eenzame en meer duistere kant van zijn persoonlijkheid en daardoor hebben zijn songs altijd meerdere lagen. Zo kan een ogenschijnlijk vrolijk deuntje voorzien worden van een sombere tekst en is er een balans tussen donker en licht. Colombie liet zich beïnvloeden door The Smiths - ook zo’n band met meerdere lagen in muziek en tekst - en de door electropop noir met een flinke vleug R 'n B. Regelmatig vliegt hij uit de bocht en dat maakt het niet overal even makkelijke kost, maar het blijft wel lang intrigeren. Naar verluid heeft Colombie een dramatisch jaar achter de rug en dat gevoel heeft hij geprobeerd te omarmen en te vertalen naar zijn muziek. Nick Cave is fan van de band en dat mag met nadruk een kwaliteitsstempel zijn. En met Infinity zet de band een grote stap vooruit. (Bert Dijkman)

HET ROZE VINYL IS ALLEEN VERKRIJGBAAR IN DE POPSPECIAALZAKEN!

29


INTERVIEW

OSCAR & THE WOLF Door: Ruben Eg

Het kan soms hard gaan. Het Vlaamse Oscar And The Wolf is al met een tweede album, Infinity, goed voor maar liefst twee uitverkochte avonden in de Afas Live. ‘Ach, ik ben vooral bezig met het antwoord op de vraag hoe ik dat ga flikken’, zegt bandleider Max Colombie. ‘Ik doe alles maar stap voor stap. Succes is heel vergankelijk.’


INTERVIEW

Infinity klinkt muzikaal ook iets rijker dan zijn voorganger.

Colombie komt een beetje zenuwachtig over op de avond van de albumpresentatie van Infinity. Het optreden in Spirito, een tot hippe club omgebouwde kerk in hartje Brussel, wordt live uitgezonden op de Belgische radiozender Studio Brussel. Er is wat gedoe met de kostuums van de zanger voor de show. ‘Maar het is nu allemaal goed’, zegt Colombie opgelucht. ‘Laten we maar vooral efkes feesten vanavond. Infinity heb ik pas twee maanden geleden afgerond. De opnames hebben zó lang geduurd. Vandaag besluit ik dat de plaat uitkomt. Ik heb me er bij neergelegd; het album breng ik nu gewoon uit. Anders ga ik het nóóit doen.’

‘Het is inderdaad een muzikalere plaat. Volwassener, naar mijn mening. Ik heb veel geleerd van de mensen die bij het album betrokken waren. Ik denk dat ik betere, interessantere dingen heb gedaan. Niet om Entity af te schrijven, maar het was een meer naïevere plaat. Meer lo-fi. Ik zat toen helemaal in die vibe. Infinity kent meer plezier, met uiteraard een traantje erin.’ Bij een instore, toen je alleen met een piano optrad, viel mij ooit op dat er veel jazz in de muziek van Oscar And The Wolf zit.

Dat klinkt als een zware bevalling? ‘Eh, nou nee. Dat is wat overdreven. Er is het afgelopen jaar niks ergs gebeurd, hoor. Het opnemen van een plaat is in het algemeen redelijk zwaar. Het is een emotioneel proces voor mij. Maar wel een leuke emotionele trip. Je gunt jezelf de tijd om te aan zelfreflectie te doen en te filosoferen. Beetje creatief doen.’

‘Er zit inderdaad wel wat jazz in. Misschien nu nog iets meer. Een beetje Erik Satie. Wat lukraak improviseren en gewoon op de plaat laten staan. Dat is het eerlijkste wat je kunt spelen. Als je een pianolijntje over en over speelt is de magie eruit. Ik heb ook geleerd dat het belangrijk is om naar je eerste gevoel te luisteren. Die instores zijn me overigens wel iets te stripped down. Ik kan niet alles vertellen met enkel een piano. Ik vertel het graag iets bombastischer.’

Jeroen De Pessemier van The Subs heeft dit album geproduceerd. Werk je nauw samen met een producer?

Infinity eindigt opvallend genoeg met het hoogtepunt van de plaat: Fever.

‘Bij het debuut Entity had ik vooraf thuis al veel demo’s gemaakt. De liedjes waren zodoende helemaal af. Nu ben ik samen met Jeroen in de studio vanaf nul begonnen. We hebben samen alle arrangementen gemaakt. De zanglijnen heb ik alleen gedaan. De emotie komt uit mij. Maar ik heb het ditmaal vertaald naar een vriendencollectief. Leo Abrahams (oa. Brian Eno, Jarvis Cocker en Paul Simon, red.) kwam bijvoorbeeld over uit Londen om wat gitaarlijnen op te nemen. In het begin was het wel moeilijk andere mensen arrangementen te laten schrijven. Maar het werkte uiteindelijk bevrijdend.’

‘Niet zo voor de hand liggen, hè? Iedereen verwacht een ballad op het einde van zo’n plaat. Maar zoiets typisch wilde ik absoluut niet. Eigenlijk staat één van de meest dansbare nummers van het album helemaal aan het einde. Ik wilde afsluiten met iets van een open einde. Films met een open einde kijk ik ook graag. Fever is bij dit album een beetje mijn open einde.’

31


MANIA O.S.T. The Vietnam War 2CD

‘I turned up the volume on all that stuff. That, for me, represented what I was trying to defend.’ Treffend citaat van een Vietnamveteraan in het fraai vormgegeven boekje van deze soundtrack bij de tiendelige documentaireserie van Ken Burns, die alle kanten van de Vietnamoorlog belicht. De soundtrack beperkt zich tot de westerse zijde, maar geeft wel een fraai tijdsbeeld. Zowel CSN&Y’s Ohio als Merle Haggards Okie From Muskogee, soul van onder meer Wilson Pickett, The Staple Singers en Marvin Gaye, Britse grootheden als, zowaar, de Beatles en de Stones, logische namen als Dylan, Hendrix, Creedence, enkele opvallende keuzes als Fairport Convention en Johnnie Wright. De rechtgeaarde muziekliefhebber zal veel al in huis hebben, maar de diversiteit van de muziek en de linernotes maken dit een prachtig document. (Marco van Ravenhorst)

O.S.T. Twin Peaks - Limited Events Soundtrack: CD, 2LP Limited neon groen vinyl. Series: CD, 2LP Limited rood vinyl

Vanaf het eerste moment van deze verzamelaar zit je er weer middenin: Twin Peaks, één van de meest geruchtmakende series uit de tv-geschiedenis. Dromerig en dreigend tegelijkertijd, dat is de kracht van de muziek die Angelo Badalamenti voor de serie schreef. Hier en daar klinkt het nu wellicht wat gedateerd, maar de muziek heeft nog altijd niet in kracht ingeboet. Verplichte kost dus voor oude en nieuwe liefhebbers van de serie. (Luc van Gaans)

Harrison geïntroduceerd. Bepaald een grote naam, want Harrison speelde eerder bij Porcupine Tree en King Crimson. De band ging uitgebreid op tournee door Europa en Where We Stood is het verslag daarvan. Op 11 februari 2017 deden ze een uitverkochte show in de Islington Assembly Hall in London en het is deze show die in zijn geheel op dvd en cd of lp wordt uitgebracht. Het was de afsluitende show van de tournee en tevens de grootste productie die de band tot dan toe deed. Daarnaast is er een extra documentaire toegevoegd waar we de band achter de schermen volgen. (Bert Dijkman)

PORTICO QUARTET Art In The Age Of Automation CD, 2LP

Net als bij Jason Chungs album Nosaj Thing elders in deze Mania bevat het nieuwe album van het Engelse Portico Quartet een intrigerende verzameling geluidschetsen. Soundscapes is misschien een goede omschrijving van hetgeen je te horen krijgt. Titels als Endless, Objects To A Place In A Tomb en S/2000S5 maken duidelijk dat het hier niet bepaald om doorsnee liefdesliedjes gaat. Maar als je van abstracte muziek houdt is Art in the Age of Automation wél een album om verliefd op te worden en je in te verliezen. (Fons Delemarre)

PRIMUS The Desaturating Seven

(Ato/PIAS) CD, 2LP The Desaturating Seven is de treffende naam van het kersverse Primus-album. Deze negende plaat is het eerste wapenfeit met nieuw eigen werk sinds zes jaar. En inderdaad, wanneer je die ultrastrakke ritmes weer hoort, dan is onverzadigbaar wel een goede term. Seven als in zeven nummers, maar ook zeven als in zeven aardmannetjes. Voor dit album was bassist en bandleider Les Claypool geïnspireerd door Ul de Rico’s kinderboek genaamd The Rainbow Goblins. In dat prentenboek proberen zeven aardmannetjes (die allen één kleur representeren) de regenboog te stelen om kleur op aarde te laten verdwijnen. Het maakt de teksten van duistere, doch sprookjesachtige proporties (denk Genesis ten tijde van Peter Gabriel). Over oude progrock van Genesis gesproken; ook muzikaal hoor je bands als Rush en King Crimson meer dan ooit als referenten. Extra interessant? Het zijn de eerste Primus-nummers sinds 1995 (!) die Claypool en gitarist Larry LeLonde samen met drummer Tim Alexander maakten. (Dennis Dekker)

DE SOUNDTRACK KOMT OP GELIMITEERD NEON GROEN VINYL EN DE MUZIEK VAN DE SERIE OP GELIMITEERD ROOD VINYL. PINEAPPLE THIEF Where We Stood

(K-Scope/Bertus) CD+DVD, LP+DVD, Bluray De rond Bruce Soord geformeerde Pineapple Thief bestaat al sinds1999 en kregen in 2008 groot succes met het album Tightly Unwound. De naam was definitief gevestigd en ook mede progrockers als Steven Wilson en Daniel Cavanagh (Anathema) werkten in het verleden al eens met de band. Het laatste studioalbum Your Wilderness verscheen in 2016 en op die plaat werd de nieuwe drummer Gavin 32


ROBERT PLANT Carry Fire

(Atlantic/Warner) CD, 2LP Drie jaar na Lullaby And The Ceaseless Roar komt Robert Plant met de opvolger Carry Fire. Ook deze plaat is opgenomen met de The Sensational Space Shifters die de laatste jaren de vaste begeleidingsband vormen van Plant. Zoals zo vaak moet je even wennen aan de plaat, maar bij elke luisterbeurt geeft de plaat meer van zijn schoonheid prijs. Opener The May Queen bezweert terwijl Season Song heerlijk meandert. Carving Up The World Again‌ is totaal anders dan nummers van zijn oude band en doet toch gelijk aan Led Zeppelin denken. Overigens geldt ditzelfde voor het titelnummer dat met zijn oosterse ondertonen. Bones Of Saints is na al deze nummers een welkom nummer met een iets meer up-tempo karakter. Keep It Hid trekt, hoewel iets moderner, deze lijn door. Bluebirds Over The Mountain is een nummer van Ersel Hickey uit 1958 maar zal in de versie van The Beach Boys uit 1968 bekender zijn. Voor deze gelegenheid heeft Plant een bijzonder fraaie versie van het nummer opgenomen met Chrissie Hynde. De afsluiter Heaven Sent heeft het desperate van een avondwandeling in een druilerige grote stad. Carry Fire bevat elf nummers die alle laten horen dat Robert Plant nog relevant is en prachtig werk kan afleveren. Draai de plaat, en vooral vaker! (Hermen Dijkstra)

33


MANIA PROTOMARTYR Relatives In Descent

LUISTER TRIP

(Domino/V2) CD, LP Limited blauw vinyl Het onheilspellende openingsnummer A Private Understanding heeft het eigenlijk allemaal: de repetitie, de onmacht, de vermoeidheid. Als een Amerikaanse discipel van The Fall kleurt Protomartyr op dit derde album haar asgrauwe postpunk nog wat valer. Joe Casey heeft – goddank – nog altijd niet leren zingen, maar declameert zijn frustraties over mentaal en fysiek verval venijniger dan ooit. Relatives In Descent is een schrijnende verklanking van het post-industriële Detroit, en nu Trump aan de macht is klinkt Protomartyr nog urgenter dan eerst. (Max Majorana)

RACOON Look Ahead And See The Distance

JORDAN RAKEI Wallflower SOUL

(PIAS) 2CD, LP+CD Racoon-zanger Bart van de Weide verloor zijn zus met wie hij enorm close was na een periode van ziekte met noodlottige afloop. Hij schreef de ellende van zich af in diverse zeer persoonlijke songs, die de hoofmoot vormen op Look Ahead And See The Distance. Daarmee is het de meest beladen Racoon-plaat geworden tot nu toe. De albumopener Bottle Of Waiting Whisky zet feilloos uiteen wat de donkere periode met hem deed. Met de Belgische producer Luuk Cox is voor een nieuwe frisse wind gekozen en dat heeft goed gewerkt. Ondanks de trieste ondertoon klinkt het album vitaal en sterk, maar ook nog altijd onmiskenbaar Racoon: boordevol energie en hitpotentie. Racoon zoekt met het nieuwe materiaal de planken weer op. Dat kan niet anders dan dat dat mooie avonden gaan worden, met zoveel fantastisch nieuw materiaal. (Luc van Gaans)

(Ninja Tune/PIAS) CD, 2LP Limited clear vinyl Geboren in Nieuw-Zeeland, verhuist zijn familie op driejarige leeftijd naar Australië. Jordan Rakei gaat wonen in Brisbane en blijkt een talent voor muziek te hebben. Als toetsenist speelt hij mee bij diverse artiesten, maar als hij in 2014 een ep uitbrengt die zeer goed ontvangen wordt, besluit hij op tweeëntwintigjarige leeftijd naar Londen te verhuizen. Een reis van ongeveer 10.000 mijl. Zijn stijl heeft zich ontwikkeld richting jazzy soul met hiphop en hij krijgt een gastrol bij Disclosure, waarbij hij zingt op het album Caracal. Er volgt nog een ep en in 2016 zijn debuut, dat ook weer goed ontvangen wordt. Een connectie met label Rhythm Section in Londen leidt tot een ep met discotheekgeoriënteerde ritmes onder zijn alias Dan Kye. Dit tweede album is bij vlagen broeierig, verrassend en sensueel. Rakei is een opmerkelijk artiest aan het worden. Dit is in ieder geval een zeer geslaagd, spannend album. (Erik Mundt)

LEE RANALDO Electric Trim CD, 2LP

Electric Tim is het derde album van Lee Ranaldo sinds het uiteenvallen van Sonic Youth in 2011. Zijn oude band is ver weg. Ranaldo klinkt vooral bedaard en onthaast, en laat zich hier inspireren door R.E.M. en Neil 34


MANIA Young. Subtiel gitaarspel, parlando voordracht, een vleugje oriëntalisme. Het is zeker niet zijn meest spectaculaire plaat, maar wel een oerdegelijke. Het nummer Let’s Start Again is in geen enkel opzich

LUISTER TRIP

LEON RUSSELL On A Distant Shore CD

Op 13 november 2016, kort na de opname van zijn laatste studioalbum On A Distant Shore, overleed Leon Russell. Bijna een jaar later ligt de afscheidsplaat van de Amerikaanse muzikant eindelijk in de winkels. Op het album staan bewerkingen van de Russell-klassiekers This Masquerade, Hummingbird en A Song For You, aangevuld met nieuw materiaal dat grotendeels is geïnspireerd door Russels liefde voor The Great American Songbook (populaire muziek uit het begin van de 20e eeuw). Het album staat ook in het teken van het naderende afscheid. ‘Sounds like a funeral for some person here. And I might be the one’, zingt Russell op de titeltrack On A Distant Shore. Een indrukwekkend album van een veelzijdig muzikant die ons veel moois heeft nagelaten. (Godfried Nevels)

SATYRICON Deep Calleth Upon Deep CD, LP

JOSH RITTER The Gathering

(V2) CD In februari van dit jaar gaf Josh Ritter een intiem akoestisch soloconcert in de Rotterdamse Paradijskerk. De show was onderdeel van een korte tour die hij gebruikte om, slechts begeleid door zijn eigen akoestische gitaar, een flink aantal van zijn nieuwe liedjes uit te proberen. Voor wie er bij was zullen veel nummers op The Gathering dus al bekend klinken, maar op deze nieuwe plaat steken ze wel in een ander jasje, want ze zijn opgenomen met Ritters eigen Royal City Band. De innemende singer-songwriter uit Idaho zit duidelijk middenin een zeer creatieve fase, want na het geslaagde Sermon On The Rocks (2015) schreef hij ook nog mee aan alle liedjes op Bob Weirs uitstekende Blue Mountain (2016). De gitarist van de Grateful Dead levert nu een wederdienst, door mee te zingen in When Will I Be Changed?, een van de vele prijsnummers op deze geïnspireerde plaat. Nummers als Showboat, Cry Softly en Oh Lord sprongen er in Rotterdam al uit en zullen ongetwijfeld live-favorieten blijven. Met het uitstekende Gathering maakt Josh Ritter duidelijk dat hij nog lang niet over zijn hoogtepunt heen is. (Marco van Ravenhorst)

HEAVY

De stabiele en sluimerende hersentumor bij zanger Satyr en het steeds verder benaderen van de essentie van hun blackmetal heeft bij Satyr en drummer Frost het beste losgemaakt. De negende plaat van hun band Satyricon lekker droog, bevat verrassend veel melodie en variatie terwijl de gitaar nog steeds overheerst en de bijtende strot van Satyr het bekende laagje vrieskou over de muziek blaast. (Menno Valk)

SCRIPT Freedom Child

(Columbia/Sony Music) CD, LP Freedom Child is het nieuwe album van The Script. Het is de opvolger van het succesvolle No Sound Without Silence. Het nieuwe album snijdt meerdere onderwerpen aan over ervaringen van de bandleden zelf en voor de eerste keer in de geschiedenis van de band is er samengewerkt met meerdere producers en songwriters. Op het nieuwe album staat ook de eerste succesvolle single van de plaat genaamd Rain. The Script is een van de meest succesvolle bands in de wereld en heeft al meer dan 29 miljoen albums verkocht. (Red) 35


MANIA

De drie beste Hiphopalbums volgens Rico & Sticks! Rico:

WU TANG CLAN – 36 CHAMBERS

De wereld van Wu was duister, mysterieus, stoffig en rauw. Deze plaat nodigde uit om jarenlang in hun wereld te duiken en alle kamers te ontdekken.

MASTA ACE – SLAUGHTAHOUSE

Deze plaat heb ik grijs gedraaid. De manier waarop Masta Ace rapt, de eenvoud en de luchtigheid over rauwe beats trok mij vooral aan. Als ik destijds een rijbewijs had dan had ik een jeep gekocht zonder twijfel.

RICO & STICKS Izm

(Topnotch/Universal) CD, LP Rico & Sticks gingen in beginsel met hun tijd mee. Of ja, met de tijd van hun jongste fans. Zo was hun nieuwe album IZM (Dit Is Hem) – volledig geproduceerd door Kubus – lange tijd alleen digitaal en als stream verkrijgbaar. Met succes overigens. Nu, enkele maanden later, kunnen aanhangers van het rapduo uit Zwolle hun hart ophalen met een versie op cd of vinyl. Rico & Sticks dus. Opgezwolle, zoals je wilt. Toen producer Delic destijds de stekker uit het duo trok, gingen beide heren hun kant op. Ze bleven populair, traden met regelmaat op en nummers als Hoedenplank, Eigen Wereld, Gekkenhuis en Gerrit (afkomstig van Eigen Wereld uit 2006). En op IZM hebben de vrienden, ook na twintig jaar, nog het nodige te vertellen. Over verwachtingen. Ouder worden en kinderen krijgen. De maatschappij. Waar Delic de raps eerder vaak een donker randje meegaf, daar klinkt IZM hoopgevend, optimistisch en zelfs luchtig. Weinig nostalgie, meer vernieuwing. Introspectief, vervreemdend en persoonlijk, met invloeden van onder meer funk (Hoort Erbij), reggae (We Zijn Hier Niet), techno (titeltrack IZM) en zelfs hardcore. IZM is divers en experimenteel, maar ook de ‘makkelijkste plaat’ die Rico & Sticks maakten. In zoverre dat het minder ploeteren en écht werken was, maar juist voortkwam uit plezier en ontspannen studiosessies. Terug van eigenlijk nooit weggeweest. (Jelle Teitsma)

OUTKAST – SOUTHERNPLAYALISTICCADILLACFUNKYMUSIC

Vanaf dag 1 fan van Outkast. Een paar ‘boeren’ rappers die een hele nieuwe sound met zich meebracht en het eten van een kippenvleugeltje naar nieuwe extases deed rijzen. ‘Aint no thang but a chickenwing’.

Sticks:

Ik heb gekozen voor wat minder voor de hand liggende classics. Dus geen Nas, Wu, Tribe, noem maar op. Echt persoonlijke favorieten.

DIGABLE PLANETS – BLOWOUT COMB

Tweede album van dit collectief. Staat elke week wel een keer op en kan ik altijd wel luisteren. Jazzy sound, klinkt als Brooklyn.

CLIPSE – HELL HATH NO FURY

De beats op dit album zijn stuk voor stuk classic. De broertjes Thornton zijn virtuoze rappers. Niet moeilijk doen gewoon pompen. Topmaterie.

MADVILLAIN – MADVILLAINY

Twee muzikanten (Doom en Madlib) met een mysterie om zich heen in een team. Het levert precies op wat je hoopt. Beats gaan alle kanten op maar altijd raak. Raps lijken vooral te leunen op vorm maar hebben precies de inhoud die ik zoek in teksten. Top.

37


MANIA THE SELECTER Daylight [ska] CD, LP

SEPTICFLESH Codex Omega

HEAVY

(Season Of Mist/Bertus) 2CD Deluxe, 2LP Limited paars vinyl Inclusief het nieuwe meesterwerk Codex Omega heeft Septicflesh sinds de heroprichting in 2008 nu vier platen gemaakt waarop de symfonische kleuren van het deathmetalpalet van de broers Spiros en Christos Antoniou steeds indringender, feller en hoogdravender kleurden. Voor de zware en onheilspellende orkestrale accenten hebben de Grieken samengewerkt met het filharmonisch orkest van Praag; voor de akoestische rustpunten grepen zij terug naar authentiek instrumentarium als de oed (peervormig snaarinstrument) en de duduk (Armeens houten blaasinstrument). Op verrassende wijze mengen de orkestrale en akoestische lagen op een hele uitgebalanceerde en luchtige manier met de donkere gitaren, de lage grunts en de vette drums. Dat ligt uiteraard aan de perfecte productie, maar ook aan de compacte, krachtige songs, de prachtige melodieën en de gelaagde bombast. Codex Omega is een monster van een plaat! (Menno Valk)

Eind oktober staat The Selecter (althans de al een paar jaar actieve incarnatie met rudegirl Pauline Black en Arthur ‘Gaps’ Hendrickson) samen met The Beat (van Ranking Roger, die met Dave Wakeling komt ook met een nieuwe plaat overigens) in de hoofdstedelijke Melkweg en afgaande op deze nieuwe plaat Daylight ongetwijfeld een potje relevant te wezen zeg! De (socio-) politiek getinte teksten zijn gewoon helemaal van heden (zie eerste single Frontline met amusante clip!) en zullen zowel oude 2 Tone fanatici alswel jonkies met een voorliefde voor ska-getinte popreggae met een vleugje rocksteady aanspreken. Net als die cd van The Beat featuring Ranking Roger en zijn zoon van vorig jaar. Wij verkneukelen ons reeds! (Albert Jonker)

The Rolling Stones

From The Vaults: Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015

(Eagle/Universal) CD+DVD, DVD, Bluray, 3LP+DVD Ha, lekker…. Opnieuw een aflevering van From The Vault! Ditmaal is een optreden rond Sticky Fingers aan de beurt. Opgenomen op 20 mei 2015 werd die hele 38

plaat door de band gespeeld. Ook hier blijkt dat de plaat moeiteloos overeind is blijven staan en dat ook heden ten dage het een monument in de rockgeschiedenis genoemd mag worden. Brown Sugar, Sister Morphine, Wild Horses en Moonlight Mile zijn alle tot de klassiekers gaan horen terwijl ook Dead Flowers en Bitch moeiteloos in die categorie mee kunnen. Om deze integrale versie van Sticky Fingers, overigens in een andere volgorde gespeeld, worden nog een aantal klassiekers vertolkt. De band opent met Start Me Up en sluit af met Rock Me Baby en Jumping Jack Flash. Overigens bevat de concertfilm nog drie extra tracks (All Down The Line, When The Whip Comes Down en I Can’t Turn You Loose). Bovendien zien we zeer fraai camerawerk en tussendoor zien we ook nog korte interviewfragmenten die betrekking hebben op de plaat. Ook deze keer is de uitgave verkrijgbaar in allerlei configuraties variërend van een 2cd met dvd tot een 3lp met dvd-versie. Wie de eerdere uitgaves uit de reeks heeft, kan deze moeiteloos aanschaffen. Deze From The Vault-uitgave is dan ook gewoon weer vet lekker! (Hermen Dijkstra)


MANIA JW ROY & THE ROYAL FAMILY A Room Full Of Strangers

(Royal Family/Concerto) CD, LP Limited rood vinyl Waar de voorganger Dry Goods & Groceries een eerbetoon was aan de americana en rootsmuziek, laat A Room Full Of Strangers een veel breder geluid horen. Met hulp van The Royal Family (gitarist Cok van Vuuren, toetsenist Roel Spanjers, bassiste Judith Renkema en drummer Rob Wijtman) neemt JW Roy je mee op reis, een roadtrip door het muzikale landschap waarin hij de laatste jaren actief is geweest. Of het nou country, americana, rock ‘n roll of soul is, Roy navigeert er moeiteloos doorheen zonder het geheel los te laten dat A Room Full Of Strangers vormt. Het is opvallend hoe goed Roy’s stem past bij de meest uiteenlopende nummers die op het album voorbijkomen: van de americana-opener Blue Sunrise, het slepende en bezwerende Don’t Walk Out On Me, de opzwepende rocker Right Or Ride Along tot aan de door Roel Spanjers geschreven soulballad All Of My Dreams. Hoogtepunt is We’re Still Here, een ingetogen akoestisch duet met Ilse DeLange. Andere gastrollen zijn weggelegd voor Roy’s broer Jeroen (Broke Brothers), Lea Kliphuis (Keep It Simple), Michael Prins (Kind Of Blue) en Tangarine (Riddle Of The Sands). Het album eindigt met het aangrijpende The Big Chief, een ode van Roy aan zijn onlangs overleden vader. Na Dry Goods & Groceries heeft de Brabantse outlaw het weer geflikt. Geweldige plaat! A Room Full Of Strangers is ook verkrijgbaar als limited editie, met naast de cd het album in rood gekleurd vinyl (genummerd en met gatefold sleeve) en een boekwerk. (Godfried Nevels)

Limited editie op rood gekleurd vinyl, gatefold cover, boekwerk en inclusief het album op CD. Verschijnt op 11 november. De eerste oplage is gesigneerd!!! Op=op

39


MANIA JOANA SERRAT Dripping Springs

aantal momenten van bezinning op dit album, zoals het verassend introspectieve Mawal, maar de boodschap van liefde en vrolijkheid blijft de beste remedie tegen al het oorlogsgeweld. (Jurgen Vreugdenhil)

(Loose/Bertus) CD, LP De Spaanse singersongwriter Joana Serrat maakte de afgelopen jaren twee prima platen, waarop de Amerikaanse folk en country uit de platenkast van haar ouders werd gecombineerd met meer eigentijdse invloeden. Aan de hand van producer Israel Nash trekt Joanna Serrat deze lijn door en overtuigt ze met muziek die klinkt als Mazzy Star verrijkt met invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en een enorme bak gitaren. Het aangenaam bezwerende resultaat mag er zijn. (Erwin Zijleman)

SPARKS Hippopotamus CD, 2LP

Wat is Hippopotamus van Sparks toch een geweldig album! Russell Maels stem heeft nog niets aan kracht ingeboet en de composities behoren tot het beste wat Ron en Russel gemaakt hebben. Wie anders kan een song schrijven met de titel So Mrs. Lincoln Aside From That How Was The Play? Hippopotamus is tijdloos en bevat alle bekende Sparks-elementen. En Giddy Giddy is al weken niet uit mijn hoofd te krijgen. (Ron Bulters)

RINGO STARR Give More Love CD, LP

SISTERS OF SUFFOCATION Anthology Of Curiosoties HEAVY

Eerst de complimenten: Ringo’s stem klinkt met zijn 78 jaar oud nog heel goed en de levensvreugde spat van de cd af. De drums klinken super en het geheel is niet onverdienstelijk geproduceerd door de oude meester zelf. Maar jammer genoeg schiet het songwriterschap van Ringo, met te weinig avontuurlijke melodieën, tekort om het echt interessant te houden. En een leuke versie van Don’t Pass Me By kan dat helaas onvoldoende rechtbreien. (Luc van Gaans)

(Suburban) CD Het ging als een lopend vuurtje door de Nederlandse underground enige jaren geleden: vier jonge meiden op deathmetalpad. Een band met flinke inzet, die het sindsdien al tot aan Lowlands schopte. En nu het ‘full length’ debuut via Suburban. Waarop de band zich in iets meer dan een half uur door tien nummers rost. Dikke gitaarsound, dito grunts/ screams en heerlijke Bolt Thrower-esque drum fills. Midtempo deathmetal met onder andere ruimte voor melodie (Dysplasia), vertraging en cleane zang (I Swear). Plus wat gedoseerd blastwerk. Ingrediënten die wellicht bekend in de oren klinken, maar die door de hoorbare gretigheid waarmee deze dames te werk gaan een overtuigend resultaat geven. Iets meer spelen met de spanningsboog was desondanks prettig geweest. Maar wederom het bewijs dat de onlangs overleden boeker Bidi van Drongelen – aan wie dit album is opgedragen – een goede neus had voor talent. (Niels Achtereekte)

SVEN HAMMOND Rapture

(Caroline/Universal) CD, LP Zesde album van Sven Hammond en zijn vier kompanen, gestaag bouwend aan hun repertoire. Zij blijven zich ontwikkelen en vernieuwen en komen uitermate sterk voor de dag met dit gevarieerde album waar werkelijk geen zwak nummer opstaat. Of het nu een ballad, een funky soultrack of een rocknummer (om de ritmische bluesy tunes maar niet te vergeten) is, alles is ijzersterk geproduceerd en gebracht door fantastisch goed musicerende muzikanten met daarbij dat heerlijk ronkende, rollende, grommende, stomende maar voor alles bedwelmende orgelgeluid van Figee’s Hammond. Kan ook haast niet anders; de meerderheid van de band speelt al meer dan tien jaar samen. Je zou denken dat dit genre al helemaal uitgemolken is, maar fantastisch hoe deze band met het tegendeel op de proppen komt. Nitty Gritty Dirty Soul for your ears and body… (Paul Maas)

OMAR SOULEYMAN To Syria, With Love WORLD CD

Er moet veel gebeuren om feestbeest Omar Souleyman tot bedaren te brengen, maar erger dan in zijn thuisland Syrië kan het natuurlijk nauwelijks worden. Zijn door synths en beats gedomineerde Arabische sound kent dan ook een 40


ST. VINCENT Masseduction

(Caroline/Universal) CD, LP DeluxeLimited roze vinyl Met haar vierde titelloze album brak Annie Clark, oftewel St. Vincent, definitief door naar een groot publiek. Niet alleen belandde de plaat in diverse jaarlijstjes van toonaangevende magazines op de eerste plaats, ze werd ook beloond met een Grammy. Dat had ik acht jaar geleden niet zien aankomen toen ik haar eigenzinnige en apart klinkende tweede album Actor recenseerde. De verwachtingen voor haar vijfde (of zesde, als je het met David Byrne gemaakte Love This Giant meerekent) zijn dan ook hooggespannen. Wordt St. Vincent nu een wereldster? Het zou zomaar kunnen. Voor Masseducation (uitgesproken als mass seduction) werkte ze samen met producer Jack Antonoff, die ook was betrokken bij de meest recente platen van Taylor Swift, Lorde en Sia. Vooral met die laatste naam heeft St. Vincent wel het een en ander gemeen. Net als Sia schuift St. Vincent steeds meer op richting een groots en dansbaar popgeluid, zonder verlies van de eigenzinnigheid waar ze oorspronkelijk mee opvielen. In combinatie met haar wat mysterieuze voorkomen maakt het van St. Vincent een van de meest interessante popvrouwen van nu. (Marco van Ravenhorst)

De deluxe versie van het nieuwe album is op roze gekleurd vinyl. Met o.a. extra boekwerk, poster en stickers.


MANIA TORRES Three Futures

LUISTER TRIP

(4AD/Beggars) CD, LP Derde plaat van Mackenzie Scott, die als Torres met haar titelloze debuut uit 2013 en Sprinter uit 2015 twee platen maakte die niet onder deden voor die van de wel in bredere kring omarmde singer-songwriters in het indiesegment, maar veel minder waardering kregen. Op Three Futures werkt Torres wederom samen met de vooral van PJ Harvey bekende Rob Ellis, waardoor associaties met de muziek van PJ Harvey niet te onderdrukken zijn. Torres kiest op haar derde plaat echter ook voor een meer eigen geluid. Het is een veelzijdig geluid vol scherpe randjes en uitstapjes buiten de gebaande paden en het is een geluid dat tijd vraagt van de luisteraar. Vergeleken met soortgenoten als Sharon van Etten, Courtney Barnett en Waxahatchee maakt Torres het je niet altijd makkelijk, maar neem de tijd voor Three Futures en de plaat wordt beter en beter. Het siert Torres dat ze nadrukkelijk haar eigen ding doet en Three Futures zet bovendien wederom een flinke stap. Omarmen dus deze eigenzinnige en zeer getalenteerde muzikante. (Erwin Zijleman)

MOSES SUMNEY Aromanticism

(Jagjaguar/Konkurrent) CD, LP Moses Sumney heeft de afgelopen jaren in een achtbaan gezeten. Hij was dé rage van 2014 op basis van een geruchtmakende live-reputatie en de daarna wat haastig opgenomen ep Mid-City Island. Pleidooien van Sufjan Stevens, Solange en James Blake volgden, en met laatstgenoemde ging Sumney als protegé op tour. Het werd stilaan tijd dat hij zijn eerste album zou loslaten. Het is een plaat geworden van groot kaliber die een wereldtournee als hoofdmoot zonder meer rechtvaardigt. Hoewel Sumney raakvlakken vertoont met popsterren als Laura Mvula en Jamie Lidell, kleeft er aan zijn muziek een unieke en ongrijpbare kwaliteit. Natuurlijk springt die verrukkelijke falset er onmiddellijk uit en zijn er die ingenieus kale arrangementen, zoals bijvoorbeeld op de sterke slotstukken Doomed en Indulge Me. Ook voor een fraai staaltje futuristische r&b ben je bij hem aan het goede adres, getuige Make Out In My Car. Sumney stelt zich kwetsbaar op met deze intieme, persoonlijke liedjes over liefdeloosheid. Van nu af aan staat hij op eigen benen. (Max Majorana)

VALPARAISO Broken Homelands CD, LP

Het Parijse kwintet vernoemde hun band na het zien van de gelijknamige documentaire uit 1963 van Joris Ivens naar het Chileense Valparaiso. De havenstad staat te boek als een van de indrukwekkendste steden in Zuid-Amerika en net als een havenstad is het op Broken Homeland een komen en gaan van gasten en horen we invloeden van buitenaf. Muzikaal warm en melancholiek als een sfeervolle soundtrack, die nog eens extra wordt ingekleurd door de indrukwekkende reeks gastmusici waaronder Howe Gelb, leden van Spain en Nouvelle Vague, Shannon Wright en John Parish, die tevens de productie voor zijn rekening nam. (Corné Ooijman)

42


MANIA HERMAN VAN VEEN Vallen Of Springen (UNIVERSAL) CD Album nummer 182 van Herman van Veen. Ja, echt waar, album 182. De veertien nieuwe liedjes op Vallen Of Springen zijn grotendeels door Van Veen zelf geschreven, geflankeerd door andere dichters en componisten, zoals Herman de Coninck, Bart Moeyaert, Judith Herzberg, Ramsey Nasr, Jurriaan Sielcken, Edith Leerkes en Marnix Dorrestein. Dit maakt dat het album grotendeels hetzelfde creatieve team behelst als op haar zeer goed ontvangen voorganger Kersvers. Van Veen over de plaat: ‘Natuurlijk vind je de laatste cd meestal de mooiste, maar deze is toch wel de allermooiste.’ Vallen of springen is een zinsnede uit het gedicht ‘Bezoek aan een huis’ van de Vlaamse dichter Luuk Gruwez. ‘Je hebt in het leven geen andere keus dan vallen op springen. Spring.’ Van Veens’ kenmerkende stem vol rust, de verkondigde boodschappen, geslaagde samenwerkingen en grote diversiteit aan nummers maken ook van Vallen Of Springen een succes. Wederom. Of, vrijwel altijd. (Jelle Teitsma)

LUISTER TRIP

WARHAUS Warhaus

(PIAS) CD, LP Maarten Devoldere is een van de twee krachtige stemmen in de bekende Belgische popband Balthazar. Nu Balthazar al even stilstaat, is Devoldere hard bezig zijn eigen stempel te drukken met Warhaus. Beïnvloed door Waits, Cave, Gainsbourg, Cohen, decadentie en rook, dompelde Warhaus ons op debuutalbum We Fucked A Flame Into Bring onder in tegenstrijdige, vluchtige bespiegelingen en noodlottige ontmoetingen. Een ode aan de liefde. De melancholische pop – intrigerend getint door de kenmerkende rauwe vocalen van Devoldere en de sexy toevoegingen van zijn vrouw Sylvie Kreusch – gaat verder op deze titelloze tweede. De pop-noir is stemmig en wederom spaarzaam gearrangeerd met deftige gitaren, blazers en basloopjes. De liefde wordt wederom bezongen. Erotiek. Lust. Soms poëtisch, dan weer met een knipoog. Sterk van begin tot eind. Van het prachtige Love’s A Stranger en het Tom Waits-achtige Control tot ballad Everybody en de gevoelige afsluiter Fall In Love With Me. Mooi! (Jelle Teitsma)

DANNY VERA The New Black & White Part III

(V2) CD, 10 inch De derde release in een serie ep’s, met een verwijzing naar Vera’s radioshow op Omroep Zeeland. Als muzikant bedient hij zich echter geenszins van een provinciale aanpak. Ook op deze plaat horen we immers weer op Amerikaanse leest geschoeide country en americana. Zo klinkt countryrockballad Running & Hiding lekker vertrouwd en is Baby Don’t Go – een cover van meidengroep Close II You (!) – omgekat naar dezelfde stijl. Om in One More Try en And I Love Her (inderdaad, van The Beatles) voor de man-met-gitaar-aanpak te gaan. Dat de singer-songwriter niet voor een gat te vangen is, bewijst hij eens te meer met de vooruit geschoven single Snow In April. Die brengt een kant van Vera boven die aan grootmeesters als Frank Sinatra en Dean Martin doet denken. In Kerstsfeer, maar feitelijk een politieke klacht. Fraai. (Niels Achtereekte)

43


MANIA KAMASI WASHINGTON Harmony Of Difference

WOLF ALICE Visions Of A Life

JAZZ

(Young Turks/Beggars) CD, LP Hij had al een imposante carrière als sideman opgebouwd toen hij twee jaar geleden alles en iedereen overdonderde met zijn debuutplaat The Epic. Op die plaat trok Kamasi Washington alle registers open: een twaalfkoppige band en een koor met een drie uur durend muzikaal, persoonlijk en politiek statement dat zich laat beluisteren als een rondreis door jazz, soul en latin. Op Harmony Of Difference tapt Washington uit hetzelfde vaatje, maar het is door de lichtere sfeer en kleinere omvang beter

te behappen. Vijf korte stukken met thema’s die zich heerlijk laten meeneuriën en de uitgesponnen afsluiter Truth, samen net een half uur. Opener Desire is laid-back jazz, Humility een uitbundige, Charles Mingus-achtige swing, Perspective is heerlijk soulvol en Integrity een uitstapje richting latin. Niet zo kamerbreed als The Epic, maar buitengewoon genietbaar. (Louk Vanderschuren)

(Caroline/Universal) CD, 2LP De Londense gitaarband Wolf Alice is door een gedegen livereputatie en het sterke debuut My Love Is Cool een van de grootste doorgebroken acts van de afgelopen jaren. Met de fragiel lijkende frontvrouw Ellie Rowsell heeft de band goud in handen. Zij kan wel degelijk flink van zich af bijten, zoals in de ongemeen felle single Yuk Foo. Meteen daarna volgt het keurige popliedje Beautifully Unconventional. Sterk is Don’t Delete The Kisses dat haast achteloos wordt gezongen, maar wel meteen beklijft. Er is een klein folkliedje en een grootse finale. Knap hoe Wolf Alice vuige indierock weet te combineren met zachte zanglijnen en aanstekelijke melodieën tot een album dat wel degelijk één geheel vormt. Dan weet Wolf Alice ook nog eens goed te verwoorden wat er speelt bij de jeugd van tegenwoordig en laten producers Justin Meldal-Johnsen en Tom Elmhirst Visions Of A Life klinken als een groots rockalbum. (Erik Damen)

CHELSEA WOLFE Hiss Spun

WATERBOYS Out Of All This Blue

(BMG/Warner) 2CD, 3CD Deluxe, 2LP, 3LP Deluxe Het is inmiddels alweer ruim vierendertig jaar geleden dat A Girl Called Johnny verscheen en de wereld voor het eerst kennis maakte met Mike Scott en zijn Waterboys. De grootste successen werden gevierd in de jaren tachtig, maar de band bleef ook daarna prima platen uitbrengen en is vooral de laatste jaren weer flink op dreef. Twee jaar na het uitstekende Modern Blues komen The Waterboys zelfs met een van hun meest ambitieuze platen tot nu toe. Out Of All This Blue is namelijk een dubbelalbum met een speelduur van ruim anderhalf uur en in totaal drieëntwintig liedjes. Bovendien experiment Mike Scott hier voor het eerst met funk en andere dansbare ritmes. Op papier klinkt dat misschien als oude mannen die zo nodig geforceerd hip willen doen, maar in de praktijk blijken deze nieuwe invloeden op geheel natuurlijke wijze samen te gaan met de ‘big music’ zoals we die al jaren van de Waterboys kennen. Ondanks zijn lengte telt het zeer divers klinkende Out Of All This Blue nauwelijks zwakke momenten en hoogtepunten zijn er te over. Wederom een zeer geïnspireerde plaat van deze veteranen. (Marco van Ravenhorst)

44

(Cargo/Suburban) CD, 2LP De uit Californië afkomstige Chelsea Wolfe maakt al jaren muziek, maar kreeg pas erkenning toen haar muziek in series als Game Of Thrones, Fear The Walking Dead en How To Get Away with Murder te horen was. Nu past haar donkere stijl waarin ze folky melodieën koppelt aan een zware, haast heavymetalbegeleiding dan ook uitstekend in dit soort series. Haar invloeden komen uit de blackmetal en Scandinavische folk. Resultaat is bepaald geen muziek voor tere zieltjes, want het is horror, hel en verdoemenis wat de klok slaat. Hiss Spun werd opgenomen door Kurt Ballou in Salem, Massachusetts met gastmuzikant Troy van Leeuwen (Queens Of The Stone Age) en Aaron Turner (Old Man Gloom, SUMAC). (Bert Dijkman)

WOLF PARADE Cry Cry Cry CD, 2LP Limited wit vinyl

Zeven jaar hebben de fans van de Canadese indierockband Wolf Parade moeten wachten op de opvolger van EXPO 86, met als kanttekening dat de band een break van vijf jaar heeft gehad. Cry Cry Cry is een donderende plaat vol stijgende refreinen, spetterende anthems en chaotische kenteringen. Een complex brouwsel van bevredigend ongemak vol glam-, prog- en synthrock. Het wachten meer dan waard. Een tournee volgt zeer binnenkort! (Jelle Teitsma)


I don't know what I'm doing and it's the not knowing

that makes it interesting. Philip Glass

Philip Glass (80 jaar) in Concerto

Zaterdag 21 oktober komt de wereldberoemde componist en pianist Philip Glass naar Concerto. Tussen 14:00 en 15:00 zal hij op ons podium albums signeren en zijn fans ontmoeten! De signeersessie wordt omlijst met diverse muzikanten die het werk van Glass ten gehore zullen brengen zoals het Amstelkwartet, Anthony Fyumara en Fedor Teunisse van Slagwerkgroep Den Haag. Het programma is in samenwerking Cor Knoester van de organisatie Hommage aan Philip Glass – 80 jaar. Het volledige programma en tijden volgt nog. De toegang is uiteraard gratis maar vanwege de verwachte belangstelling voor de signeersessie adviseren we degenen die hierbij willen zijn om tijd aanwezig te zijn. Philip Glass: Philip Glass - The Complete Sony Recordings, 24 CD Box Dit is de eerste volledige uitgave van de Sony opnames van Philip Glass. Deze Limited Edition werd uitgebracht ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de componist op 31 januari 2017. De boxset bevat 24 cd's en een hardcover boek van 225 pagina's.


CONCERTO Op 25 november 1955 opende Gijs Molenaar op Utrechtsestraat 60 een winkel in muziekinstrumenten, onderdelen van muziekinstrumenten, grammofoonplaten, platenspelers en bladmuziek. Hij noemde zijn zaak Concerto, op zijn Amsterdams uitgesproken als Conserto: geen Italiaans klinkende aanstellerij. Noodgedwongen ging hij tweedehands grammofoonplaten verkopen – met veel succes. Later kwamen daar nieuwe platen bij en Concerto werd een begrip bij muziekliefhebbers. 46


Concerto is nog altijd een begrip. Een wereldzaak. Nostalgisch en tegelijkertijd zijn tijd vooruit. De drukbezochte platenwinkel die op deze plek in 1955 begon, is uitgegroeid tot een vijf panden omvattende hotspot voor muziekliefhebbers. Het enorme aanbod van zowel nieuwe als tweedehands cd’s, lp’s en dvd’s in alle denkbare genres maakt Concerto de moeite waard voor een leuk dagje winkelen in Amsterdam. Concerto is een zaak waar muziekliefhebbers nog echt de tijd nemen om urenlang door bakken te wroeten om die moeilijk verkrijgbare of zeldzame cd of lp op de kop te tikken. Maar waar ook even snel het ideale muziekcadeau gekocht kan worden. Concerto heeft teveel specialiteiten om op te noemen, aangezien wij voor elk genre een aparte afdeling hebben. En elke afdeling heeft zijn eigen specialisten die moeiteloos de nieuwste releases presenteren.

De diverse afdelingen beslaan: pop, jazz, klassiek, dance, wereldmuziek, muziekdvd’s en vele andere genres. Een uitgebreide collectie speelfilms, tv-series en documentaires op dvd vind je ook in de winkel. Zowel nieuw als tweede hands.Daarnaast worden er draaitafels en allerlei toebehoren voor vinyl verkocht. Denk aan naalden, elementen, platenborstels, binnen- en buitenhoezen en meer. Concerto Koffie Muziek en koffie gaan hand in hand. Want wat is nou fijner dan een lange winkelsessie af te sluiten met een goede bak koffie, onder het genot van een goede plaat? Concerto Koffie is een ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers met vele gratis live-acts, boekpresentaties, exposities en natuurlijk lekkere koffie. 47


NIEUWE VINYL AANBIEDINGEN

BJORK - DEBUT BLONDIE - PARALLEL LINES CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL - BAYOU COUNTRYCREAM - DISRAELI GEARS DIRE STRAITS - LOVE OVER GOLD NICK DRAKE - A TREASURY N.W.A. - STRAIGHT OUTTA COMPTON KENDRICK LAMAR - GOOD KID M.A.A.D. CITY

48


VINYL MANIA BLUE GUITARS

While Away The Time 1990-1994 Op 1 december 2017 verschijnt While Away The Time 1990-1994, een verzamelaar van de Deventer groep Blue Guitars. Zij maakten tussen 1990 en 1994 vier albums met invloeden van o.a. The Beatles, Big Star en The Velvet Underground. Soms klinkt het luchtig, soms psychedelisch, maar altijd warm en melodieus. Invloeden uit country en folk zijn eveneens aan te wijzen.Het album verschijnt op gelimiteerd blauw vinyl op Concerto Records met een cd toegevoegd. Presentaties: zondag 3 december Burgerweeshuis Deventer 16.00 u., zondag 10 december Plato Utrecht 14.30 u. en Concerto Amsterdam 16.30 u.

GREGORY PORTER

Nat King Cole & Me Gregory Porter vertolkt op dit album zijn favoriete nummers van Nat King Cole. Verschijnt 27 oktober op limited opaque blue vinyl.

CURTIS HARDING

Face Your Fear De muziek van Curtis Harding muziek grijpt terug naar de klassieke zeventiger jaren soulsound. Denk aan Stax, Atlantic en Motown. Verschijnt 27 oktober op limited roze vinyl

49


MANIA

WILLIAM PATRICK CORGAN

Ogilala Soloalbum van Smashing Pumpkins-frontman Billie Corgan! Verschijnt 13 oktober op limited roze vinyl. Alleen verkrijgbaar in de popspeciaalzaken.

BRAINPOWER

Verschil Moet Er Zijn 180 gram goud vinyl, 15th anniversary remastered edition met o.a. de hit Dansplaat. Nu in de winkels!

VUUR

In This Moment - Cities Nieuw project van Anneke van Giersbergen (The Gathering). Verschijnt 20 oktober op limited zilver vinyl, 200 stuks. Alleen verkrijgbaar in de popspeciaalzaken.

VELVET UNDERGROUND

Collected Compilatie met in totaal 23 tracksop limited geel vinyl met extra boekwerk. Release 27 oktober.

50


MANIA

CONCERTO DRAAITAFEL Project Debut III Esprit limited Concerto editie De Concerto platenspeler heeft een upgrade gekregen en is nu in een speciale limited editie uitgevoerd met Acryl draaiplateau en een Ortofon OM10 element. De Debut-3 esprit Concerto editie is uitgevoerd in hoogglans pianozwart en wordt geleverd inclusief stofkap. Rond 10 oktober verwachten we de draaitafel in de winkel. Tot en met 30 oktober met Concerto giftpack met o.a. slipmat en platenborstel en postcards cadeau. www.concerto.nl

AUDIO TIP

Iedere maand geven Tim en Jos een paar welkome tips over audio en alles wat daar mee te maken kan hebben. Deze maand behandelen een fenomeen dat helemaal terug is: het album. In de Mania hebben we het vaak over een ‘album’, wanneer we schrijven over een nieuwe plaat. Maar wat is nu eigenlijk een album? Oorspronkelijk is die term terug te voeren tot de jaren twintig. Toen verschenen er enkel (78 toeren) singles, met een liedje per kant. Verzamelaars stopten die plaatjes in albums, vergelijkbaar met fotoalbums, vaak thematisch geordend. De term werd nieuw leven ingeblazen in de jaren zestig. De lp was er toen al, maar bestond meestal uit enkele hitsingles, aangevuld met wat extra liedjes, bedoeld om de verkoop nog eens extra aan te zwengelen. Totdat de Beatles met Sgt. Pepper een album maakten, dat bestond uit een bewust gearrangeerde en zorgvuldig opgebouwde liedcyclus. Andere bands volgden hun voorbeeld en albums werden een fenomeen dat je welbewust beluisterde van het eerste tot het laatste liedje. Het fenomeen conceptalbum dateert uit die periode, met beroemde voorbeelden als Ziggy Stardust, Tommy en The Wall.

Bowie - Ziggy Stardust

Platen die bestonden uit nummers rond een thema, die je in een vaste volgorde diende te beluisteren, zodat je het verhaal kon volgen. Soms bevatten die albums enkele hits, maar er waren ook albums die geen enkele hit bevatten, maar toch een succes werden. In het MP3-tijdperk is het album langzaam in de vergetelheid geraakt en draaide alles alleen nog maar om de hitsong. In het streaming tijdperk is dat niet anders, artiesten moeten zich bewijzen met liedjes met hitpotentie en krijgen zo vaak niet de kans te laten horen wat ze nog meer in hun mars hebben. De terugkeer van de lp is dan ook deels de terugkeer van het album: een nieuwe generatie muziekliefhebbers ontdekt het plezier van het luisteren naar albums. Hetzelfde geldt voor de herwaardering van de cd: muziek is opeens geen behang meer, maar iets waar je bewust, alleen of juist samen, naar luistert. (Jos van den Berg)

Who - Tommy

51

Pink Floyd - The Wall


REISSUES

DESERT ISLAND DISC

te mijmeren over wat er nog meer in het vat gezeten had, maar we kunnen ook genieten van wat Tax ons wel heeft nagelaten. Vijftig jaar na het eerste album van The Outsiders verschijnt nu in een gelimiteerde en genummerde oplage (1500 stuks) deze boxset met alle originele albums, aangevuld met twee dubbel-cd’s met bonusmateriaal. Hiervan zijn zeven tracks zelfs nog nooit eerder officieel uitgebracht. Alle albums zijn verpakt in replica’s van de originele lp hoezen. Naast vele bijzondere foto’s bevat het begeleidende boekje liner notes van de hand van gerenommeerd muziekjournalist Robert Haagsma. (Red)

WALLY TAX & THE OUTSIDERS Cloudburst Box

(Universal) 12 CD Box Cloudburst is een 12 cd’s tellende box met alle studio albums van de legendarische Nederbeat groep The Outsiders en hun frontman Wally Tax. Een grillig genie. Het is wellicht de beste en meest bondige manier om het fenomeen Wally Tax samen te vatten. Tax heeft ons veel moois nagelaten: de rauwe rock van The Outsiders, met songs die inmiddels gekoesterd worden door talloze Europese en Amerikaanse garagebands, en de mooie, soms wat miskende liedjes die hij later schrijft. De zanger, die na een turbulent leven in het voorjaar van 2005 op 57-jarige leeftijd overlijdt, is daarnaast een van de meest markante persoonlijkheden die de muziek in Nederland ooit heeft gekend. Het is verleidelijk

Presentatie Cloudburst op 13 oktober in Concerto Amsterdam. Rutger Vahl (o.a. auteur van de Wally Tax biografie) zal samen met Robert Haagsma tekst en uitleg geven over de box. De enige overgebleven Outsiders Appie Rammers en Leendert Busch zullen aanwezig zijn tijdens de presentatie. Aanvang 17.00 u.

BURT BACHARACH Essential Recordings 1955-62 (Valentine/Bertus)

cultfilm The Blob, rock van Gene Vincent en croonen door Mel ‘The Velvet Fog’ Tormé, maar de echte topper is Dionne Warwick. De collectie opent niet voor niets met Don’t Make Me Over, haar eerste hit met Bacharach in 1962, het afsluitende jaar van deze periode. Daarna zou ze nog magnifieke dingen met Bacharach gaan doen, maar dat is voor een andere compilatie. (Enno de Witt)

3CD De muzikale duizendpoot Burt Bacharach, 89 jaar oud inmiddels en still going strong, heeft in zijn zeer lange carrière een enorme hoeveelheid klassiekers geschreven. Deze zeer betaalbare doos met drie schrijven brengt het begin in kaart, de periode waarin hij als een raket de hitlijsten begon te bestormen. Het is een even interessante als vermakelijke selectie van in totaal zestig songs, in een grote verscheidenheid aan stijlen. Er zitten curiosa tussen als Donne-moi-ma Chance van de zingende filmster annex seksbom Sophia Loren, novelty van The Five Blobs met hun titeltrack van de

DAVID BOWIE A New Career In Town 1977-1982 (Parlophone/Warner) 11CD Box, 13LP Box 52


MANIA Welke uitgaven er nog zullen volgen ten spijt, het zal nooit genoeg zijn om het oeuvre van David Bowie voldoende recht te doen. Niettemin is een start gemaakt met geremasterde heruitgaven van zijn albums en singles in goed verzorgde boxsets. A New Career In Town 1977-1982 is de derde in de serie alweer en bevat albums uit de late zeventiger jaren en de beginjaren tachtig. Met daarbij natuurlijk de beroemde Berlijn Trilogie, de drie albums die in Berlijn werden gemaakt in samenwerking met Brian Eno. Low (1977), Heroes (1977) en Lodger (1979) markeerden zijn meest vruchtrijke periode en kunnen worden betiteld als de belangrijkste in zijn oeuvre. Naast deze sublieme titels bevat de box een compilatie met singles die niet op albums verschenen, singleversies en b-kantjes. Ook niet eerder uitgebracht materiaal heeft een plek in de box gekregen. En dat alles in een geweldige geluidskwaliteit. Kortom, een box waarin veel te grasduinen valt en waarbij de vingers in herhaling afgelikt kunnen worden.(Luc van Gaans)

met Shift-Work en Code: Selfish deel uit van het trio lp’s dat tot en met 1992 verscheen bij Fontana. In dit voor iedere serieuze liefhebber onmisbare en schappelijk geprijsde boxje zijn ze voorzien van dezelfde bonusdiscs als bij de rereleases van enkele jaren geleden. (Enno de Witt)

JOHN LEE HOOKER King Of The Boogie 5CD Box

De titel van deze uitgave is een alleszeggende samenvatting van een carrière die eigenlijk geen uitleg behoeft. Zijn precieze geboortejaar mag dan nog wel tot enige discussie leiden, een eerbiedwaardig en memorabel overzicht ter ere van John Lee Hookers honderdste verjaardag is uiteraard meer dan gerechtvaardigd. Het lijvig en verzorgd boekwerk met vijf cd’s geeft in ieder geval een goed beeld. Van de baanbrekende jaren voor het label Modern en zijn succesjaren voor Vee-Jay, tot een volle schijf met zijn veelvuldige samenwerkingen. Ook bevat de set live en onuitgebracht werk, dus voor de trouwe Hooker-fan is deze uitgave eveneens lastig te laten staan. (Corné Ooijman)

BOBBY BYRD Help For My Brother – The PreFunk Singles 1963-68 CD

CHUCK JACKSON Big New York Soul - Wand Records 1961-1966 CD

Tientallen Jaren was Bobby Byrd de rechterhand van James Brown en hoewel zijn grootste bekendheid daaraan te danken is, wist hij ook solo een aantal, inmiddels veel gesamplede, soulmeesterwerkjes te maken. Het vroege werk, nagenoeg allemaal geproduceerd door Brown, is nu eindelijk verzameld op deze foutloze collectie. Op de grens tussen soul en funk, daar waar het diep gaat en er veel gedanst wordt. (Jurgen Vreugdenhil)

Geïnspireerd door Caruso en ontdekt door Jackie “Mr. Exitement” Wilson tijdens een optreden met doo wop vocalgroup The Del-Vikings heeft Chuck Jackson (niet te verwarren met de eveneens muzikaal succesvolle broer van dominee Jesse Jackson) solo menig original op zijn naam gezet mede dankzij de dan opkomende schrijvers en arrangeurs uit het beroemde Brill Building (zie cd Good Things uit 1990, ook op Ace/ Kent). Een recente hertaxatie van het Ace archieflaatje met daarin de tapes van Wand, een sublabel van Scepter, levert deze - zéker voor verzamelaars belangwekkende schijf vol onuitgegeven rariteiten op (inclusief uitgebreide documentatie) waaronder het origineel van Christine Perfect’s And That’s Saying A Lot van haar eerste solo elpee.(Albert Jonker)

THE FALL The Fontana Years 6CD Boxje

Voor The Fall was 1989 een cruciaal jaar. Brix had echtgenoot Mark E . Smith en de band verlaten en label Beggar’s Banquet was ingeruild voor major Fontana. Doordat Smith ook nog eens toetsenist Marcia Schofield en gitarist Martin Bramah – voor even teruggekeerd op het oude nest – eruit knikkerde, was de bezetting tot een minimum gereduceerd. Waar die toe in staat was, bleek het jaar erop bij de verschijning van Extricate, waarmee The Fall zich opnieuw in de voorhoede van de moderne muziek nestelde. De plaat maakt

STEVE MILLER BAND Ultimate Hits CD, 2CD Deluxe, 2LP, 4LP Deluxe

Deze nieuwe verzamelaar opent met de beroemde conversatie met Les Paul om vervolgens een keur aan hits te laten horen waarvan The Joker, Fly Like An Eagle en 53


MANIA

CLOUDBURST

12

CD

12CD BOX MET ALLE OUTSIDERS EN WALLY TAX ALBUMS + 4 DISCS MET SINGLES, B-KANTEN & RARITIES

3CD SET | 60 TRACKS

A BRAND NEW CAREER-SPANNING OVERVIEW INCLUDING: PICTURES OF MATCHSTICK MAN | DOWN THE DUSTPIPE | ROLL OVER LAY DOWNROCKIN’ ALL OVER THE WORLD | DOWN DOWN | WHATEVER YOU WANT WHAT’S YOU’RE PROPOSING | HOLD YOU BACK | THE WANDERER | IN THE ARMY NOW PLUS RARITIES AND SOLO TRACKS ON CD3 ALSO AVAILABLE AS 2LP ON MUSIC ON VINYL


MANIA Rock’n Me en Abracabra er slechts vier zijn. Naast de hits is er ruimte voor wat obscuurder materiaal als Going To Mexico en Journey From Eden. Vaak wordt de vroege periode van Miller vergeten omdat hij zelf jarenlang deed alsof hij pas bij The Joker begonnen was. Jammer aangezien het vroege werk vaak wonderschoon is. Gelukkig is een deel hier wel opgenomen. Daarnaast vinden we My Dark Hour uit 1969 terug, een samenwerking met Paul Ramon… Paul McCartney dus. Bovendien bevat deze verzamelaar een demo van Take The Money And Run en een aantal niet eerder uitgebrachte live-nummers. Hierdoor voegt de zoveelste verzamelaar nu eindelijk wel eens wat toe! (Hermen Dijkstra)

CD, LP & LP

HUGH MUNDELL / AUGUSTUS PABLO Africa Must Be Free By 1983 / Africa Dub

Op dertienjarige leeftijd debuteerde Hugh Mundell in 1975 meteen met een van de beste reggaealbums aller tijden. Onder begeleiding van dubpionier Augustus Pablo maakte hij een plaat die sterk in de rasta traditie staat – zie de titel – doch het is de stem van Mundell die het album naar het hoogste niveau brengt. Uiterst licht en soepel beweegt hij zich over de riddims en het resultaat is magische reggae. Helaas werd het ontluikende talent in 1983 vermoord. Op de cd is tevens de dubversie van Augustus Pablo toegevoegd. Beide albums zijn los te koop op vinyl. (Bert Dijkman)

THE REPLACEMENTS For Sale: Live At Maxwell’s 1986 2CD, 2LP

Na vier albums op Twin Tone tekenen The Replacements voor Sire Records. Baas Seymour Stein is de enige die de band begrijpt en vooral de legendarische live-reputatie kan waarderen. Hij laat de band dan ook na de release van Tim in 1985 een live-album opnemen. Gekozen wordt voor een kleine club, want daar komt de band het beste tot haar recht. Voor slechts dertig man wordt begin februari 1986 een show gegeven die recht doet aan de reputatie van de band. Naast een selectie van alle albums speelt de band als gebruikelijk ook een groot aantal covers op hun zeer eigen wijze. Werk van The Beatles, The Sweet en T-Rex passeren de revue alsmede een vroege versie van Mats’ classic I Can’t Hardly Wait. Deze show is een van de laatste optredens met Bob Stinson in de gelederen en hij schijnt naar verluid slechts gekleed in een regenjas de show te hebben afgewerkt. Zijn bijdrage bestaat uit geniale oorsplittende solo’s die de set flink doen knallen. (Bert Dijkman)

THE ROLLING STONES Their Satanic Majesties Request 50th Anniversary (Universal) 2CD+2LP Als er een Stonesplaat is die zowel door het publiek als de bandleden zelf wisselend is ontvangen, dan is het wel Their Satanic Majesties Request. Na de release in 1967 werd het album door velen afgedaan als een opzichtige kopie van de Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, dat een half jaar eerder was verschenen. Toch heeft Satanic Majesties de daaropvolgende jaren steeds meer waardering gekregen, als een uniek en eenmalig experiment van de Rolling Stones in de wereld van de psychedelische pop. Nooit eerder nam de band in de studio zoveel risico als met de opname van dit album, waarvan de nummers She’s A Rainbow, In Another Land en 2000 Light Years From Home als single zijn verschenen. Ter ere van de vijftigste verjaardag is deze als deluxe boxset uitgebracht, bestaande uit een dubbel vinyl en dubbel hybrid sacd (afspeelbaar op alle cd-spelers) en een boek met de fotosessie van de cover. Alle tracks van het album zijn in mono- en stereoversie te horen. Ook zien we een remake van de originele 3D-cover, die in verband met de hoge kosten al na de eerste release was geschrapt. Deze bijzondere uitgave is niet goedkoop, maar je haalt daarmee wel een experimentele plaat in huis die belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de Stones. (Godfried Nevels) SLADE Slade Alive! CD, LP

In 1971 scoorde Slade een dikke hit met Coz I Luv You en stond de band op de rand van een internationale doorbraak. Reden genoeg om de sterkste kant van de groep te benadrukken met een spetterende live-opname. Want op het podium kwam de band het beste tot haar recht en Slade Alive! onderstreept dat met dikke hoofdletters en een uitroepteken. Gekozen werd voor drie kleine shows waar het publiek bestond uit leden van de fanclub. De Command Studios Picadilly Londen werd de plek waar deze inmiddels legendarische plaat werd opgenomen. Nu opnieuw verschenen als deluxe editie met een fraai boekwerkje vol herinneringen. (Bert Dijkman) 55


1967 - It was 50 Years Ago Today... Today... Als er één jaar uitspringt met klassieke albums dan is het 1967. Nu dat legendarische jaar vijftig jaar geleden is, gaan wij The Summer Of Love maandelijks in het zonnetje zetten met een selectie uit deze klassiekers. BUFFALO SPRINGFIELD Again – Buffalo Springfield Oorspronkelijke releasedatum: 18 november 1967

NICO Chelsea Girl Oorspronkelijke releasedatum: oktober 1967

Dit debuutalbum van Velvet Undergroundzangeres Nico is ook te vinden op de uitgebreide box van het eerste album van die band en dat is niet vreemd. Alle leden dragen hun steentje bij op Chelsea Girl, zowel in de backinggroep als componisten. Opvallend is dat er drie nummers van het ontluikende talent Jackson Browne opgenomen zijn, waaronder diens classic These Days. Tim Hardin en Bob Dylan droegen ook materiaal aan. De onderkoelde voordracht van Nico en de spaarzame begeleiding (tegen Nico’s zin overigens) geven de plaat een unieke sfeer.

Het tweede album van Buffalo Springfield is in vergelijking met het debuut een forse stap voorwaarts. Makkelijk ging het niet, bassist Bruce Palmer werd teruggezet naar Canada en Neil Young haakte regelmatig af met stevige epilepsieaanvallen. De opnames duurden dan ook lang en het resultaat is meer gespitst op de individuen dan op de band. Zowel Stephen Stills als Neil Young komen met erg sterk songmateriaal en Richey Furey brengt zijn eerste songs in.

LEVERBAAR OP CD.

LEVERBAAR OP CD.

SLY & THE FAMILY STONE A Whole New Thing Oorspronkelijke releasedatum: oktober 1967

SAM & DAVE Soul Men Oorspronkelijke releasedatum: 26 oktober 1967

Sam Moore (tenor) en Dave Prater (bariton) werkten al vanaf 1961 met elkaar samen en braken in 1966 door met Hold On I’m Coming – op het legendarische label Stax. Soul Men is hun derde lp en bevat uiteraard de gelijknamige hit. Booker & The MG’s vormen de begeleidingsband aangevuld met de Mar-Keys blazers en Isaac Hayes op orgel. Het album behoort zonder twijfel tot de beste soulplaten uit de zestiger jaren.

Dit debuutalbum deed indertijd vrijwel niks doch twee jaar later zou de band de show stelen op Woodstock. A Whole New Thing werd vrijwel live in de studio opgenomen en het is meteen duidelijk dat we hier met een opwindende nieuwe band te maken hebben. De multiraciale bezetting, de sterke songs van Stone en de slapbass van Larry Graham zijn allemaal opvallende noviteiten. Doorbreken doen ze een jaar later met Dance To The Music.

LEVERBAAR OP CD EN LP

LEVERBAAR OP LP

56


MANIA VARIOUS Studio One Supreme – Maximum 70s And Early 80s Dancehall (Souljazz/V2)

WHITESNAKE 1987 30th Anniversary Edition CD, 2CD Deluxe, 4CD+DVD Box, 2LP Voor veel mensen op deze aardbol kwam de naam Whitesnake pas onder de aandacht in 1987 toen deze plaat het levenslicht zag. De destijds oogverblindende Tawny Kitaen deed middels de gelikte clips een forse bijdrage om MTV-fähig te zijn. De plaat zelf was echter ook uitstekend en je zou kunnen zeggen dat de sterren voor David Coverdale eindelijk gunstig stonden. Deze nieuwe versie is verkrijgbaar in allerlei variëteiten. De meest uitgebreide bevat de originele plaat, met Amerikaanse tracklisting, een schijf met demo’s en rehearsals en een met remixen of destijds uitgebrachte unieke mixen. Bovendien bevat de doos een boek en dvd met een docu en natuurlijk de clips. Voor ons chauvinisten is de vierde cd belangrijk. Opnames uit de tour die volgde met Vivian Campbell en onze eigen Ad, omgedoopt tot Adrian, Vandenberg. 1987 blijft niet alleen een prachtige plaat, dit is nu echt een Anniversary Edition zoals het moet. (Hermen Dijkstra)

CD, 3LP De compilaties op het prestigieuze Soul Jazz zijn altijd van de hoogste kwaliteit. Niet alleen de keuze van de tracks, ook de optimale geluidskwaliteit, de zorg die is besteed aan het vinyl, het artwork en de achtergrondinformatie maken van elk deel weer een ware traktatie. Studio One Supreme: Maximum 70s & 80s Early Dancehall Sounds is hierop geen uitzondering. Sterker, deze achttien tracks uit de archieven van Jamaica’s beroemdste studio laten horen hoe opwindend de vroege dancehall wel niet klonk. Uiteraard ontbreken de smaakmakers van het genre Johnny Osbourne, Freddie McGregor en Sugar Minott niet. Natty Dread On The Go van Lone Ranger klinkt nog steeds zo fris als veertig jaar (!) geleden. Erg fijn is de zoetgevooisde stem van Alton Ellis en In Cold Blood van Jackie Mittoo & Brentford All Stars is echt onweerstaanbaar. Net zoals de titel van de toptrack van Papa Michigan and General Smilie geven wij een Compliment To Studio One. En aan Soul Jazz natuurlijk. (Erik Damen)

Brian Wilson

Playback: The Brian Wilson Anthology simpelweg tot zijn allermooiste songs. Wat volgt is een uitstekende keuze van zijn werk tot op heden, met klassiekers van Smile en wonderschone songs als Lay Down Burden en Gettin’ Over My head. Ook Soul Searchin’ dat hij eigenlijk voor The Beach Boys schreef (en later ook aan Solomon Burke gaf) behoort tot zijn beste werk. De toevoeging van een aantal niet eerder uitgebrachte nummers, waaronder Run, James, Run maken de aanschaf ook voor echte fans interessant. Helaas wordt zijn samenwerking met Van Dyke Parks op Orange Crate Art overgeslagen en had ook zijn soloversie van Warmth Of The Sun van I Just Wasn’t Made For These Times toegevoegd moeten worden, maar dat doet niets af aan het

(Warner) CD, 2LP

Zijn solowerk staat altijd in de schaduw van zijn werk met The Beach Boys maar ook solo bewijst Brian dat hij een van de belangrijkste componisten in de popmuziek is. Voor wie nog weinig van zijn solowerk heeft, biedt Playback een prachtige kans want het album bevat een adequate dwarsdoorsnede van zijn solowerk tot zijn laatste plaat No Pier Pressure uit 2015. Opener Love And Mercy van zijn titelloze debuut behoort

57


MANIA

BOEKEN PETER VOSKUIL

BOBBIE WALL & MARTINE BAKKER Alleen Als We Samen mogen

Dutch Mountains

In een chronologisch raamwerk vertellen ruim 200 geïnterviewde platendirecteuren, managers, studiotechnici, producers, pluggers, dj’s, muziekuitgevers, sessiemuzikanten en artiesten openhartig over het platenvak. Voskuil kreeg daarnaast toegang tot alle mogelijke en enkele niet eerder ontsloten archieven. Dutch Mountains legt de economie achter de platenindustrie bloot. Wie waren de pioniers? Hoe werkte een platenmaatschappij eigenlijk? Wat maakte het ene nummer wel een hit en het andere niet? Wie zich daarin verdiept, ontdekt een verborgen wereld van contractvoorwaarden, opnameen promotiebudgetten, muziekuitgeverijen, vriendjespolitiek, smeergeld en (soms) puur toeval.

Met een heus boek in het vooruitzicht (en een cd’tje achterin) waarin de begaafde (reis)verhalenverteller Martine Bakker verslag doet van een Amerikaanse roadtrip van Austin tot Houston en van New Orleans tot op de plantages van Alabama, terwijl haar onafscheidelijke compagnon Bobbie Wall haar breekbare repertoire ten gehore bracht in diverse huiskamers van gelijkgestemde muziekliefhebbers, toeren zij de komende maanden gezellig samen. Roadtrippen door Nederland zal vast lichtjes tegenvallen, maar in ieder geval zijn ze dan niet alleen eenzaam of andersom of een andere variant, (spoiler alert!) de rode draad van Alleen Als We Samen Mogen. (Albert Jonker)

Presentatie op zondag 22 oktober Concerto Amsterdam. Aanvang 16.00 REINHARD KLEIST Nick Cave: Have Mercy On Me

Presentatie Dutch Mountains op 7 oktober in Concerto Amsterdam. Aanvang 16.00 u.

De Duitse cartoonist Reinhard Cleist maakte in het verleden al intrigerende biografieën van Elvis en Johnny Cash (I See Darkness), maar overtreft zichzelf met Have Mercy On Me over Nick Cave. Net als in eerdere boeken vermengt Kleist biografische feiten met fictie en intrigerende interpretaties van songteksten om heel toepasselijk met de Apocalyps te eindigen. Een fantastische graphic novel over muziek, waanzin, de Berlijnse punkscene in de jaren tachtig en de hersenspinsels van zowel Nick Cave als Reinhard Kleist.

TOM STEENBERGEN Pop Pioniers

In dit boek beschrijft Tom Steenbergen het prille begin van de popmuziek in Nederland. Hij schetst een naoorlogs beeld waarin een nieuwe generatie opgroeit met het fenomeen popmuziek. Het eerste optreden van The Beatles en The Rolling Stones in 1964 zijn daarbij sleutelmomenten. Steenbergen gaat langs organisatoren en getuigen van deze optredens en het vervolg daarop. Het begin van Paradiso en de Melkweg, de eerste festivals en het ontstaan van Pinkpop en Lowlands wordt haarfijn uit de doeken gedaan en het gebruikte archiefmateriaal is werkelijk fantastisch. Veel onbekende foto’s, posters en andere memorabilia geven een compleet beeld. Historisch zijn ook de eerste shows van legendarische bands als Led Zeppelin, The Doors en Jimi Hendrix en er wordt uitgebreid stil gestaan bij de legendarische tour van Van Morrison met Cuby & The Blizzards. Erg fraai stuk vaderlandse popgeschiedenis. (Bert Dijkman)

RICHARD HAVERS Rolling Stones On Air In The Sixties

The Rolling Stones: On Air In The Sixties van The Rolling Stones vertelt over hun opkomst in de jaren zestig toen ze de hitlijsten bestormden en enorm populair werden. De bandleden halen in deze officiële Stonesuitgave herinneringen op aan onder andere hun eerste

58


MANIA door professionele rockfotografen, als intiemere portretten door amateurs. Al met al is dit een boek waarmee iedere Stones-fan zich uren mee zal kunnen vermaken.

televisieoptreden, hun optreden in Hyde Park en natuurlijk het legendarische optreden in het Kurhaus in Scheveningen. Met nooit eerder gepubliceerde foto’s en replica’s van originele documenten van de BBC en andere radio- en televisiestations.

FRITS SPITS De Standaards van Spits II

PHILIP MARGOTIN & JEANMICHEL GUESDON Rolling Stones Compleet

De Standaards van Spits II bevat opnieuw vier cd’s met 81 liedjes, van onder meer Jacques Brel, Gerard Cox, Boudewijn de Groot, Doe Maar, Martine Bijl, Peter Koelewijn, André Hazes, Kinderen voor Kinderen, Maarten van Roozendaal, Jeroen van Merwijk, maar ook van betrekkelijke nieuwkomers als Maaike Ouboter, Yentl & De Boer, Fresku en Diggy Dex. Duidelijk is dat Spits nog lang niet uitgeschreven is over zijn persoonlijke voorkeuren. Met zijn ‘biografie van het Nederlandse lied’ nodigt Frits Spits zijn lezers uit anders te luisteren en geeft hij een inkijkje in zijn muzikale hart. Met Sammy van Ramses Shaffy haalt hij bijvoorbeeld ontroerende herinneringen op aan de Sammy die hij het beste heeft gekend: zijn vader. Van Lijmen van Maaike Ouboter gaat Spits’ bloed sneller stromen. Lees ook de weemoed achter Twee Meisjes van Raymond van het Groenewoud, een van Spits’ grote helden.

50 jaar, 340 songs. The Rolling Stones Compleet vertelt over het verloop van een halve eeuw het hele verhaal van ‘s Werelds Grootste Rock & Roll Band’. Van de eerste plaat, met de eenvoudige titel The Rolling Stones, tot aan het back-to-roots bluescoveralbum Blue & Lonesome, onderweg stoppend bij de eigenzinnige, historische platen die de Stones een onmisbaar onderdeel van de muziekgeschiedenis hebben gemaakt: Beggars Banquet, Sticky Fingers, Exile On Main St. en Goats Head Soup. The Rolling Stones Compleet vertelt verhalen van insiders, noemt weinig bekende details achter het ontstaan van de nummers en vult dit aan met heldere overzichten van het productieproces en de technische aspecten. Ook komen de Stones zelf aan het woord. Het boek beschikt daarbij over meer dan 600 foto’s in kleur en zwart-wit, zowel officiële en iconische promotie- en actiefoto’s

I can control the weather with my moods. I just can’t control my moods. Nick Cave

59


MANIA

KLASSIEK

LUISTER TRIP

ALFONSO X EL SABIO Cantigas de Santa Maria Hespèrion XXI & La Capella Reial de Catalunya, Jordi Savall Alia Vox – AVSA9923 [3729846]

Uit de in totaal 420 Cantigas de Santa Maria koos Jordi Savall er veertien. Met de twee ensembles waarvan hij aan de wieg stond maakte hij in 1993 een opname waarvan nu een heruitgave is uitgekomen. Aan de oorspronkelijk opname is een lied (opname uit 2008) toegevoegd. De Cantigas ontstonden in de 13e eeuw aan het Spaanse hof van Alfonso X el Sabio. Hij stimuleerde tot het schrijven van deze liederen waarbij de Maagd Maria in ieder lied voorkomt. De teksten zijn in het Gallisch-Portugees, destijds de taal aan het hof, en integreren Maria in het dagelijkse leven. Deze koninklijke muziek heeft, hoewel eeuwenoud, nog niets aan impact verlopen. Dit uiteraard door de grote kwaliteit van de ensembles waarbij met veel eerbied en passie wordt gezongen en gespeeld. Natuurlijk is de uitgave in de bekende Alia Vox-uitvoering met de teksten en toelichting in diverse talen. (Peter Simmers)

ANDRIESSEN Theatre of the World

Los Angeles Philharmonic, Reinbert de Leeuw

NONESUCH – 7559 793618 [3740806] In 2016 ging de nieuwe opera van de nestor van de Nederlandse muziek Louis Andriessen in première tijdens het Holland Festival, maar deze opname komt uit Los Angeles. Net als eerdere opera’s van zijn hand, is Theatre of the world een wonderlijk amalgaam van filosofische teksten en meer wereldse scenes. Uitgangspunt is Athanasius Kircher, een 17e eeuwse wetenschapper, die zich zo’n beetje met alles bezighield. In de opera ontmoet hij paus Innocentius XI en een allerminst onschuldig jongetje. Andriessen wisselt ingetogen momenten af met welhaast filmische climaxen. De solisten zijn allemaal goed op dreef, met in de hoofdrol Leigh Melrose als Kircher, Lindsay Kesselman als het duivelse jongetje, Steven Van Watermeulen als uitgever Janssonius, Cristina Zavalloni als Sor Juana en tenor Marcel Beekman als Paus Innocentius XI.

BACH Cantatas for Bass

Matthias Goerne (bariton), Katharina Arfken (barokhobo), Freiburger Barockorchester, Gottfried von der Goltz

HARMONIA MUNDI – HMM902323 [3702296] Vanaf het najaar van 1726 begint Bach cantates te schrijven voor solisten. Bach maakt gebruik van teksten van de theologiestudent Christoph Birkman. De cantates worden gekenmerkt (ongewoon voor die tijd) door Ich. Dit album uit die tijd bevat twee cantates voor bas: Ich will den Kreuzstab gerne tragen (BWV56) en Ich habe genug’ (BWV82). Voor de tweede keer (sinds 1999) voert Matthias Goerne deze twee belangrijke werken voor bas uit. Dit keer is de stem van de vijftigjarige Goerne perfect doorleefd voor deze cantates die Bach componeerde voor negentiende zondag na Trinity en voor Maria Lichtmis. Naast een indrukwekkende Matthias Goerne, imponeert Katharina Arfken op de barokhobo. Naast de twee cantates speelt zij een concert voor hobo, dat is afgeleid van het eerste klavecimbelconcert. (Wil Zenhorst)

(Henri Drost)

60


MANIA CHOPIN - NOCTURNES Fazil Say (piano)

Warner Classics – 9029582181 [3713659] De romantische en dromerige sfeer die de nacht oproept, is de muzikale inspiratie van de nocturne. De Ierse componist John Field was de eerste die onder deze benaming muziek schreef en geldt als de grondlegger van het genre. Chopin heeft deze uitgebreid en gepopulariseerd. Chopins nocturnes bestaan in totaal uit 21 stukken geschreven tussen 1827 en 1846. In zijn algemeenheid worden deze stukken beschouwd als de mooiste geschreven korte werken voor piano solo. Vele goede uitvoeringen zijn al op cd verschenen. Fazil Say speelt deze nocturnes zoals het hoort met die zo kenmerkende sfeervolle karakteristieke Chopin-aanslag. (Jan Jasper)

DUETS Rolando Villazón, Ildar Abdrazakov, Orchestre Métropolitan de Montréal, Yanninck Nézet-Séguin DG – 479 6901 [3733083]

Duets is een interessant album met medewerking van twee operasterren: de Mexicaanse tenor Rolando Villazón en de Russische bas Ildar Abdrazakov. Zij worden begeleid door Orchestre Métropolitan de Montréal onder leiding van de dynamische dirigent Yanninck Nézet-Séguin, die vanaf het seizoen 2020/21 chef-dirigent wordt van de New Yorkse Metropolitan Opera. Gedurende een uur brengen zij dramatische en komische duetten uit grote 19e eeuwse Franse en Italiaanse opera’s. Het album opent met het beroemde duet Au fond du temple saint uit de Parelvissers van Bizet. Naast werken van Verdi, Donizetti en Gounod zijn er twee aria’s uit Mefistofele van Boito. Een veelzijdig operaprogramma waarbij de twee verschillende stemmen prachtig met elkaar kleuren. Het album wordt afgesloten met twee aria’s in de moedertaal van de twee solisten: Granada van Lara en Ochi chernye van Hermann. (Wil Zenhorst)

HÄNDEL GOES WILD L’Arpeggiata, Christina Pluhar

Erato – 9029 581169 [3715508] De wereld wil bedrogen zijn, luidt een oude wijsheid. In het theater

is niets origineel en alles is slechts coulissen. Händel was een man van het theater en leende voor zijn muziek uit andere stukken of van andere componisten, wat destijds dagelijkse praktijk was. Op eenzelfde wijze gebruikt L’Arpeggiata nu zijn muziek en gaan ze, zoals de titel aangeeft helemaal los op de muziek van Händel. Geen uitvoering voor puristen, maar een cross-over. De melodieën van Händel (en een van Vivaldi) krijgen een jazzsaus of verdwijnen achter een volksmuziekachtig gordijn. Dit wordt extra geaccentueerd door de begeleiding van een jazzcombo met piano, klarinet, bas en percussie. Kwalitatief is het met deze topmuzikanten prima voor elkaar en over smaak valt niet te twisten. (Peter Simmers)

L’OPÉRA Jonas Kaufmann (tenor), Bayerisches Staatsorchester, Bertrand de Billy

Sony – 88985 390832 [3708159] Stertenor Jonas Kaufmann mag dan vooral bekend zijn door het Duitse en Italiaanse repertoire, als weinig anderen weet hij ook zijn weg in het Franse repertoire. Daarvan getuigt dit album, met bekende en minder bekende aria’s van onder andere Massenet (Werther, Manon), Bizet (Carmen, Les pêcheurs de perles) en Halévy (La juive). Veel indruk maakt Kaufmann in Enée’s scène uit Berlioz’ Les Troyens en Massenets Le Cid. Jammer dat hij deze partijen niet veel vaker in de grote operahuizen vertolkt. Met gemak een van zijn betere solo-cd’s. (Henri Drost)

MUSIC FOR THE MOURNING Thomas Beijer (piano) Gutman Records – 171 [3720209]

Thomas Beijer (1988) wordt gezien als een van de beste pianisten van zijn generatie en is begiftigd met een uitstekende techniek. Tevens wordt Beijer geroemd om zijn muzikale inzicht. In 2005 krijgt Thomas Beijer van zijn leraar de partituur van Arcana. Rudolf Escher schreef dit werk tijdens de bezetting in 1944. Het is een virtuoos werk met extreme contra’s en abrupte en onverwachte wendingen. Een fascinerend werk dat wordt gevolgd met acht preludes van Frank Martin. Dit werk werd door Beijers leraar in de jaren zestig voor Frank Martin in Laren gespeeld. Het programma opent met een prachtige uitvoering van Le Tombeau de Couperin, dat Maurice Ravel 61


PIANO Benny Andersson (piano) DG – 479 8143 [3733083]

tijdens de Eerste Wereldoorlog componeerde. Een boeiend album waarin we Tomas Beijer in drie verschillende werken mogen ervaren. (Wil Zenhorst)

Benny Andersson (1946) is de muzikale genie achter ABBA. Hij componeerde de muziek. Björn Ulvaeus zorgde voor de teksten. Als zesjarige leert Benny van zijn vader en opa accordeon spelen. Vier jaar later komt een piano in huis. Al in de jaren zestig scoort Benny Andersson met Sunny Girl een grote hit. Daarna ontmoet hij Björn Ulvaeus, zij doen met hun vriendinnen mee aan het Eurovisie Songfestival en succesvolle band is een feit. Dit album bevat 21 pianostukken van Benny Andersson, waaronder zes songs van ABBA. Daarnaast bevat dit album songs uit Chess en werken uit de tijd van het Benny Andersson Orchestra en van zijn eerste soloalbum, dertig jaar na ABBA. Een prachtig album met pianomuziek van en gespeeld door Benny Andersson in een ander tempo dan we van ABBA gewend zijn. (Wil Zenhorst)

NOA WILDSCHUT PLAYS MOZART Netherlands Chamber Orchestra, Gordan Nikolić

Warner Classics – 9029582843 (cd+dvd) [3731330] Wonderkind ontmoet voormalig wonderkind. Dat is duidelijk na het beluisteren van het debuutalbum van de zestienjarige Noa Wildschut met een volledig Mozartprogramma. Onder begeleiding van mentor Anne-Sophie Mutter al uitgegroeid tot een begenadigd violiste. Niet te vroeg om zo jong nog al een album uit te brengen op een groot label lezen wij in het informatieve boekje. Oordeel zelf! Mede door de deels door Nora zelf gecomponeerde toegevoegde cadensen klinkt het prachtige vijfde vioolconcert verfrissend en als nieuw. Telkens wil je het concert weer horen. Aansluitend het Adagio in E, bedacht door Mozart ter vervanging van het middendeel van eerdergenoemd vioolconcert. De sonate voor viool en piano nr. 32 completeert als kamermuziekwerk dit fraaie album. Als extra een dvd met wat fragmenten en interviews. En Noa? Koesteren als een groeidiamant! (Jan Jasper)

SCHUBERT – PIANO SONATAS D959 AND D960 Krystian Zimerman (piano)

DG – 4797588 [3718716] Voor het eerste in meer dan 25 jaar neemt de legendarische Poolse pianist Krystian Zimerman de laatste twee pianosonates van Schubert op. Zimerman (1956) won in 1975 als jongste van 118 deelnemers het Internationaal Frederick Chopin Piano Concours in Warschau. Daarna kreeg zijn internationale carrière vleugels met vele succesvolle optredens. Zimerman neemt altijd zijn eigen piano’s mee. Voor deze opname maakt Zimerman gebruik van een aangepast toetsenbord waarbij hij probeert om het geluid van de piano in de tijd van Schubert te benaderen. Het resultaat is een prachtige opname waarbij de jarenlange speelervaring samenkomt met een bijzondere klank, dat zeker de liefhebbers zal raken. De opname vond plaats in het nieuwe muziekcentrum van Kashiwazaki Japan. In 2007 werd dit gebied geraakt door een fikse aardbeving met grote gevolgen. (Wil Zenhorst)

NORDIC NOIR Mari Samuelsen (viool) Hakon Samuelsen (cello) Trondheim Soloists Decca – 481 4879 [3718719]

De Noorse violiste Mari Samuelsen kiest op haar eerste album voor eigentijdse muziek. Ze laat zich leiden door de sfeer van de Nordic noir films waarbij ze met name verwijst naar de mystieke sfeer tussen de nacht en de zonsopgang of tussen zonsondergang en de nacht, met name in de herfst. In het bijzonder is zij geïnspireerd door de muziek in series als The Killing en The Bridge. Samen met haar broer Hakon en diverse anderen waaronder Trondheim Soloists, maakt Mari Samuelsen een sfeervol album met muziek van Uno Helmerson (The Bridge) en Frans Bak (The Killing). Naast Helerson en Bak komen ook andere Scandinavische componisten aan bod. Een prachtig album voor deze tijd van het jaar. (Wil Zenhorst)

62


MANIA

TV SERIES BELOW THE SURFACE

HOUSE OF CARDS SEIZOEN 5 Cast: Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly, Neve Campbell, Joel Kinnaman

Drie gemaskerde mannen gijzelen vijftien onschuldige mensen in een metrostel onder Kopenhagen. Een antiterrorismeeenheid onder leiding van Philip Nørgaard en Louise Falck wordt uitgestuurd om hen te bevrijden. De media volgen de gijzeling op de voet. Zeker wanneer de gijzelnemers hen beginnen te bespelen met informatie uit het verleden van elk van de gijzelaars en journaliste Naja Toft optreedt als tussenpersoon. De publieke opinie over de vraag of er wel of niet moet onderhandeld worden met de terroristen verdeelt het land. Gedurende acht dagen houdt de gijzeling Denemarken in zijn greep, acht dagen waarin de angst en de wanhoop groeien en de ondergrondse gijzelaars alle hoop om te overleven verliezen.

Tijdens de presidentiële verkiezingen lopen de spanningen in het Witte Huis op wanneer Frank (Golden Globe winnaar Kevin Spacey) en Claire (Golden Globe winnaar Robin Wright) door hun politieke carrières navigeren en hun relaties herdefiniëren – vooral die met elkaar. Seizoen vijf van het met Emmy’s bekroonde politieke drama wordt gemarkeerd door gewelddadige machtspelletjes, nieuwe bondgenootschappen, verrassend verraad en zoals altijd een drang om koste wat kost te winnen – en niet alleen door Frank Underwood.

FILMS ALOYS Regie: Tobias Nölle Cast: Georg Friedrich, Koi Lee, Kamil Krejcí, Tilde von Overbeck, Yufei Li

K E M A A NE D L E T N A E! R D E F I L M KS ? W O R D A B O N N IN DE BU

PL

N DE N PL US R H TE RG RO EE IN IE S & AC SAYS EN M OP ES S, OW IE DE VI DA , IN TE RV FI LM AG EN E FI LM S, S, UW IE UW N IE N AL LE FI LM KR AN T. N L US OP FI LM

EL CIUDADANO ILLLUSTRE Regie: Mariano Cohn Cast: Oscar Martinez, Dady Brieva

MANIFESTO

De Argentijnse schrijver en Nobelprijswinnaar voor literatuur, Daniel Montovani, woont al ruim dertig jaar in Madrid. Hij heeft weinig met publieke optredens en weigert dan ook systematisch in te gaan op de talloze uitnodigingen die hem vanuit heel

63

5 r 5 3933 9 6 of mee Stort € 3 g NL28 INGB 000 rdam te in and, Ams op reken s ting Fuurl tnv Stich e abonnee’ & adre w ovv ‘nieu

Tobias Nölles speelfilmdebuut is een pakkende thriller die elementen van Memento en The Conversation combineert met een surrealistische vertelwijze. De Oostenrijkse filmster Georg Friedrich is in topvorm als de verlegen einzelgänger die door een vrouwelijke beller in een telefoonspel gelokt wordt en langzaam verstrikt raakt in het schemergebied tussen droom en realiteit.


MANIA Rampling) en de ondraaglijke consequenties van de beslissingen die hij lang geleden maakte onder ogen te zien. Naar het boek van Julian Barnes.

de wereld worden toegestuurd. Tot hij er één aanvaardt van zijn geboortedorp Salas dat hem een ereburgerschap wil toekennen. Hij is nooit meer teruggekeerd naar het dorp, maar zijn jeugd daar is altijd een inspiratiebron voor zijn boeken geweest. Wat begint als een mooie reis vol warme herinneringen en reünies met oude bekenden, krijgt echter een andere wending als blijkt dat niet alle bewoners blij zijn met hoe hun dorp in zijn boeken is neergezet…

THE WALL Regie: Doug Liman Cast: Aaron Taylor-Johnson, John Cena

Tijdens de oorlog in Irak worden Sergeant Locke en luitenant Hobbs in een totaal verlaten dorp, onder schot gehouden door de beruchte Irakese sluipschutter Ghost. Terwijl Hobbs zwaargewond op de grond ligt, verschanst Locke zich achter een muur en probeert hij hulptroepen op te roepen. Maar in plaats daarvan raakt hij verwikkeld in een dodelijk kat- en muisspel met de sniper zelf… The Wall is een spannende psychologische thriller van regisseur Doug Liman (Edge of Tomorrow, Mr. & Mrs. Smith, The Bourne Identity).

LA CHANA Regie: Lucija Stojevic

Antonia Santiago Amador was een van de grootste sterren in de flamencowereld. In de jaren zestig en zeventig maakte La Chana wereldwijd furore met haar vernieuwende stijl en adembenemende ritmes. Peter Sellers, met wie ze samenspeelde in de film The Bobo (1967), vroeg haar naar Hollywood te komen. Maar op het hoogtepunt van haar carrière verdween ze ineens uit de schijnwerpers. La Chana geeft een inkijkje in het hart en de ziel van de zigeunerdanseres als ze na twee decennia voor een keer terugkeert op het podium. Zittend, maar nog altijd met indrukwekkend voetenwerk. De film onthult bovendien het geheim achter haar plotselinge verdwijning: achttien jaar lang was ze het slachtoffer van huiselijk geweld door haar eerste man. In dit meeslepende verhaal over creativiteit, ouder worden en doorzettingsvermogen toont La Chana de tegenstelling tussen de artiest op het podium en de vrouw in haar dagelijks leven. Op IDFA 2016 groeide de documentaire van Lucija Stojevic uit tot dé festivalfavoriet en werd hij bekroond met de VPRO Publieksprijs.

THEIR FINEST Regie: Lone Scherfig Cast: Jack Huston Paul Ritter Sam Claflin Gemma Arterton Bill Nighy

Londen, WOII. Nu haast alle mannen aan het front vechten krijgt Catrin Cole (Gemma Arterton) een baantje als copywriter voor propagandafilms die een vrouwelijke touch nodig hebben. Haar natuurlijke flair wordt al snel opgemerkt door de vlotte filmproducent Tom Buckley (Sam Claflin). Met het moreel van het land op het spel moeten Catrin en Buckley een speelfilm maken die het hart van de natie zal verwarmen. Ondanks de bommenregen ontdekt Catrin dat er achter de camera evenveel drama, humor en passie is als voor de camera.

WONDER WOMAN Regie: Patty Jenkins Cast: Gal Gadot, David Thewlis, Robin Wright, Chris Pine, Doutzen Kroes, Danny Huston, Connie Nielsen, Saïd Taghmaoui, Ewen Bremner

SENSE OF AN ENDING Regie: Nick Payne Cast: Jim Broadbent, Charlotte Rampling

Vóórdat ze Wonder Woman was, was Diana prinses van de Amazones, een getrainde, onoverwinnelijke krijger. Een Amerikaanse piloot crasht op het strand van het paradijselijke eiland waar ze is opgegroeid. Hij komt met een verontrustende boodschap over een enorm conflict dat in de buitenwereld gaande is. In de overtuiging dat ze deze dreiging kan stoppen, besluit ze haar eiland te verlaten. Vechtend in een

Jim Broadbent speelt Tony Webster, een man die een teruggetrokken en stil leven leidt. Wanneer zijn verleden hem plotseling in lijkt te halen, is het gedaan met de rust. Hij wordt gedwongen de confrontatie aan te gaan en de waarheid over zijn eerste liefde (Charlotte

64


MANIA allesvernietigende oorlog, zal Diana haar volledige krachten en haar ware lot ontdekken...

ZOOKEEPERS WIFE Regie: Niki Caro Cast: Jessica Chastain, Daniel Bruhl, Iddo Goldberg, Johan Heldenbergh

Waargebeurd en persoonlijk oorlogsverhaal waarin hoop centraal staat. De Poolse Antonina en haar man Jan Zabinski wisten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 300 Joden uit de handen van de Nazi’s te redden door ze een schuilplek te bieden in hun dierentuin. De film vertelt op onnavolgbare wijze het verhaal van het gezin, maar ook dat van de dieren in hun dierentuin, de tijdelijke Joodse bewoners en de stad Warschau in de allesverwoestende oorlog. Zookeepers Wife is een verfilming van het gelijknamige boek (in Nederland vertaald als Antonina’s Dierentuin) van Diane Ackerman. Zij baseerde haar verhaal op de archieven en dagboeken van Antonina Zabinski. Van het boek werden wereldwijd meer dan 500.000 exemplaren verkocht. In de Verenigde Staten stond het 54 weken in The New York Timesbestsellerlijst.

[Live in de winkels + hoesjes Wally Tax, Yuri Honing] [Mania Verzamelpagina] [no risk disc] COURTNEY BARNETT & KURT VILE Lotta Sea Lice [grand cru] BECK Colors [luistertrips] AMADOU & MARIAM La Confusion

Live in de winkels Concerto

08-10 Yuri Honing 15:00

13-10 Presentatie Wally Tax & The Outsiders box 17:00 14-10 Sietske & band 16:00 20-10 Harold K. 17:00

Zaterdag 21 oktober komt de wereldberoemde componist en pianist Philip Glass naar Concerto. Tussen 14:00 en 15:00 zal hij op ons podium albums signeren en zijn fans ontmoeten! 21-10 Bobbie Wall & Martine Bakker 16:00 29-10 Art Beat Saxophone Quartet 16:00 Plato Apeldoorn (Mansion 24)

08-10 Secret Rendezvous 16:30 Plato Groningen

22-10 Sidekicks 15:00 65


MANIA

BINNENKORT BINNEN

20 oktober

Anneke Giersbergen & Vuur - In This Moment We Are Free - Cities’ Jacqueline Govaert - Lighthearted Years The Jam - 1977 40th Anniversary

George Michael - Listen Without Prejudice/Mtv Unplugged The Smiths - Queen Is Dead Deluxe

Lucinda Williams - This Sweet Old World 27 oktober

Curtis Harding - Face Your Fear Joe Henry - Thrum

Mastodon - Cold Dark Place

Gregory Porter - Nat King Cole & Me The Who - Maximum A’s & B’s

Lee Ann Womack - The Lonely, The Lonesome & The Gone 3 november

Bob Dylan - Trouble No More

Roxy Music - Roxy Music 45th Anniversary Edition Vandenberg’s Moonkings - Mk II 10 november

Metallica - Master Of Puppets Deluxe R.E.M. - Automatic For The People

Roni Size/Reprazent - New Forms 20th Anniversary 17 november

Alan Parsons Project - Eye In The Sky; 35th Anniversary Collector’s Edition Iron Maiden - Book Of Souls: Live Chapter

Queen - News Of The World 40th Anniversary Edition Mavis Staples - If All I Was Was Black

66


MANIA

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS ROBIN BORNEMAN Folklore II

NO COURTNEY BARNETT & KURT VILE RISK DISC BENJAMIN CLEMENTINE I Tell A Fly Sea Lice Lotta ERNST JANSZ De Neerkant

ZARA McFARLANE Arise

GRAND CRU

MOOON Mooon’s Brew

BECK Colors

JORDAN RAKEI Wallflower JOSH RITTER The Gathering

LUISTER TRIPS

MOSES SUMNEY Aromanticism WARHAUS Warhaus

[achterpagina] Adv Caroline Beck

AMADOU & MARIAM

La Confusion

ZARA MCFARLANE Arise

ROBIN BORNEMAN

BENJAMIN CLEMENTINE ERNST JANSZ I Tell A Fly De Neerkant

MOOON Mooon’s Brew

JORDAN RAKEI

MOSES SUMNEY

WARHAUS

Folklore II

Aromanticism

Wallflower

Warhaus 67

JOSH RITTER

The Gathering


BECK COLORS

THE NEW ALBUM.OUT NOW INCLUDING THE HITS: ‘WOW’, ‘DREAMS’ & ‘UP ALL NIGHT’

CD | LP | DELUXE

Profile for maniawinkels

Mania341  

Mania341  

Advertisement