Page 1

Malter

UTGÅVA NR: 3 - DECEMBER 2017 - GRATIS

magasin George S. Grant

glenfarclas Ashok Chokalingam

indisk whisky? amrut! Vi har träffat Jens Skrubbe

belgo, belgo, belgo! Bourbon i Hälsingland?

tevsjö destilleri

Dalacraft:

mikrobryggerier bland kullor och masar!

Vi har besökt

londons äldsta pubar


i n n ehål l n r .3 DEC 2 0 1 7 04 Ledare 06 Nyheter 12 Glenfarclas Vi har träffat George S Grant 22 The Whisky Show

Världens bästa whiskymässa?

28 Ikoniska buteljeringar

G L EN FAR C L AS

- Cadenheads legendariska ’Green’ Springbank

26

th e whi s ky s how

George S Grant är den sjätte genera- Kanske världens bästa whiskymässa tionen av ägarfamiljen Grant. Vi fick gick av stapeln i September i år. Vi var en pratstund med honom! där!

30 Frida har ordet:

14

Vad du köper din whisky med, hjärtat eller hjärnan?

34 Julgodis med whisky

Gör julgodis med whiskysting

38 Indisk whisky? Amrut!

Vi pratar med Ashok!

46 Tevsjö Destilleri

Bourbon i Sverige?

54 Belgo, Belgo, Belgo!

Vi har träffat Jens Skrubbe

20

60 Dalacraft!

Mikrobryggerier bland kasar och kullor

72 London äldsta pubar

38

I KO N I SK A B U TEK J ER I N GAR

46

H J Ä RTA EL L ER HJ ÄRNA?

Denna gång presenterar vi Caden- Frida funderar på vad du köper din Vi har besökt några av Londons heads sagolika ’Green’ Springbank whisky med, hjärtat eller hjärnan? äldsta pubar! från 1973!

Malter Magasin - Chefredaktör: Henric Madsen - henric@maltermagasin.se - Tel: 073-652 13 87 - Besöks 2

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


60

TEV SJÖ D E STI L LE R I

68

J EN S SK R U B B E

Kan man producera Bourbon i Häl- Finns det något annat än Belgisk öl i singland? Vi har träffat Jonas Larsson Skrubbes värld? Vi träffade Jens en som driver Tevsjö Destilleri. hektisk dag på Pressklubben!

74

86

50

DALAC RA FT: M I K R OB RYGGE R I E R L O N D O N S ÄL D STA P U B AR AM RU T WHI S KY från i ndi en Man kan lära sig mycket om Londons Vi har träffat Ashok Chokalingam och B LAND kullor & M a s a r !

Vi har besökt fem av Dalarnas mik- historia över en pint på någon av pratat om Indiens pärla, nämligen dessa pubar! Amrut Distillery! robryggerier!

s/postadress: Stånggatan 37a, 784 54 Borlänge - Hemsida: www.maltermagasin.se - Godkänd för F-skatt MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

3


henr i c m a d s e n MITT WHISKYÅR 2017 Det är väl på sin plats att man använder de sista dagarna så här i December för reflektion och återblick på året som förflutit. 2017 har för min del varit ett omtumlande, hektiskt, spännande och fantastiskt roligt år! Detta är ju året då jag slog slag i saken och faktiskt genomförde en idé som har varit på gång under ett antal år, nämligen att starta ett nytt whiskymagasin i Sverige!

är ett måste för alla maltälskande whiskynördar! 2017 var också Jubileumsår för den tidigare nämnda klubben SMAD. Om du inte redan är med en whiskyklubb på din ort så gå med i en. Finns det ingen? Starta en!

SMAD har haft ett makalöst år med en imponerande rad ’whiskykändisar’. Bara för att nämna några så har Jim Förutom detta projekt, som fortfaran- McEwan, Richard Paterson, Ian Millar, de tar sina första stapplande steg, så Micheal Urquhart besökt oss, och fler har jag hunnit besöka både Skottland där till. och London för whiskyaktiviteter. Där i ligger också styrkan för en I April i år så var jag reseledare för en klubb. Om man går ihop så kan man nätt liten grupp på femton peroner får intressant provningsledare, och ur whiskyklubben SMAD (Single Malt med dessa kommer även riktigt inAcademy of Dalecarlia). Vi begav oss tressant whisky! på en otroligt rolig resa genom Skottland som förde oss från Orkney i norr 2018 ser ut att bli ett ytterligare intrestill Glengoyne i söder. sant whiskyår med en del resor inplanerade bl.a en dagsutflykt från Sverige I September var det dags igen att till Islay och inte minst fyra spännande packa väskan för avfärd mot London nummer av Malter Magasin! med besök på The Whisky Show. Detta är i min meningen en av de främ- God Jul och Gott Nytt År kära läsare! sta whiskymässorna i världen och 4

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

5


NYHETER

LINDORES ABBEY HAR BÖRJAT PRODUCERA! Den 13 december började Lindores Abbey Distillery att producera de första historiska dropparna. Lindores Abbey är historiskt viktigt i whiskysammanhang. Det är här som munken John Cor omskrivs 1494 för att han fick beställningen av ’VIII bols of Malt’ godkänd av Kung James IV för att kunna producera ’aqua vitae’. Man tror att John Cor tillhörde Lindores kloster och detta har blivit whiskyns spirituella hemvist. Idag är det bara en ruin kvar av klostret. Både ruinen och destilleriet är beläget ca 20 min sydöst om Perth.

BARRY, BROS & RUDD HAR SKRIVIT KONTRAKT MED DAFTMILL DISTILLERY I Skottland finns det destilleri som grundades 2005 av bröderna Francis och Ian Cuthbert, nämligen Daftmill. De byggde om en gammal kvarn till destilleri på den familjeägda gården. Varje år sedan dess så har de producerat sprit när det har varit låg säsong på bondgården. Nu har de första dropparna hunnit bli 12 år, men ännu har ingen whisky släppts från destilleriet. Detta har gjort att en hel whiskyvärld går och suktar efter att få prova dessa droppar. I december släpptes nyheten att Barry, Bros & Rudd från London har fått det ärofyllda uppdraget att ta Daftmill Single Malt Whisky till marknaden. De kommer förmodligen släppa sin första whisky under 2018, och detta skulle då bli en blandning av två fat från 2005 som komplimenterar varandra.

6

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

MACALLAN 40 ÅR 2017 LANSERAS Den 19 december släppte The Macallan den tredje utgåvan av deras 40 åriga Single Malt. Denna 40 åring har blandtas ihop med hjälp av tre olika sherryfattyper: En europeisk ek sherry butt, en europeisk ek sherry hogshead och slutligen en amerikansk ek sherry butt. Totalt har de lyckats buteljer 465 flaskor som har spridits över hela världen. Några flaskor kommer att göras tillgängliga även på Macallans hemsida under tidigt 2018. Vi kan också nämna att The Macallan har nu dragit igång sitt nya destilleri och har i och med det lagt det gamla i malpåse.


DIAGEO FYLLER 20 ÅR Dryckesgiganten Diageo fyller denna månad 20 år. Diageo bildades den 17 december 1997 då Guinness plc och Grand Metropolitan plc gick ihop till ett bolag. Detta firades den 17 december av de mer än 30 400 anställda över hela världen, från Skottland, Lagos, Nigeria till Sydney med en dram av Johnnie Walker Black Label. För att få ett grepp på hur stora de är så kan man nämna att de äger varumärkena Guinness, Smirnoff, Johnnie Walker, Lagavulin och 27 andra destillerier i Skottland med mera. Grattis Diageo!

SLUTSÅLD FEM ÅR I RAD

CLYDESIDE DISTILLERY INVIGT I GLASGOW! Den 6 November så började också Clydeside Distillery i Glasgow med sin produktion, och den 23/11 öppnade de för besökare för första gången. De har byggt om det gamla pumphuset från 1877 som ligger vid historisk Queens Dock. De kommer att kunna producera 500 000 liter per år. Tim Morrison som har grundat företaget kommer från en respekterad whiskyfamilj i Skottland.

MISSA INTE SUCCÉN KÖP BILJETT olochwhiskymassa.se

Clydeside Distillery är stadens andra destilleri, Glasgow Distillery hann före dem med två år, de grundades 2015. ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

7


NYHETER

VALKYRIA SLÄPPER EKFATSLAGRAD ABSINTH! Den 6:e December släppte Valkyria Distilleri sin nya Valkyria Oak Aged Cask Strength. Drycken kommer på provrör som var och ett innehåller 4cl och är 20 cm höga. Det ingår 10 st provrör i en förpackning (total volym 40cl/frp). Det fina med detta är att man kan dricka ett rör utan att känna att man öppnat hela produkten, resten kan stå kvar oöppnade i barskåpet.

Den 1 december släpptes Kilchomans Sanaig på Systembolaget. Den är döpt efter den steniga delen av kusten längs Islay som ligger norr om destilleriet. ’Sanaig’ är en blandning av Oloroso sherry fat och bourbonfat. Detta är en utveckling på den annars rent bourbonfatslagrade Machir Bay. Den är helt naturlig i färgen och icke kylfiltrerad. Kilchoman är det nyaste destilleriet på Islay och firar i år sitt 12 år.

Provrören leverareas med och står i ett specialgjort svart pulverlackat ställ och är gjort av Marcus Andersson på ME Plåt i Borlänge.

FULLERS VINTAGE 2017

Allt är handgjort och har varit oerhört tidskrävande då varje provrör är individuellt etiketterat och fyllt. Lagringstiden är 1½ år på fat av Svensk ek gjort av Thorslundkagge.

I över 20 år har Fullers lanserat en vintage ale med en ny malt och humle kombination som tidigare aldrig använts av Fullers. I år är receptet framtaget av deras nya Head Brewer Gerogina Young.

Då denna Absinth är på hela 74% så rekommender Henrik på Valkyria att man serverar den i ett traditionellt whiskyglas med mycket is.

Varje flaska har ett unikt nummer och levereras i en stilig förpackning. En perfekt gå bort-present!

Det finns endast 88 st paket så först till kvarn gott folk!

8

KILCHOMAN SANAIG

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

Lanseras på Systembolaget den 8/12 med artikelnummer 99925 och kostar 64,90:-


JAPANER FRÅN SYMPOSION! Nu har Symposion sänkt priset ytterligare på en av de bästa Japanarna som finns på Systembolaget! NIKKA Coffey Grain är en kolonndestillerad 100% majswhisky från Miyagikyo destilleriet. Detta är en buteljerad fruktbomb! Den osar med banan, päron, vanilj och kokos! De släpper också ett fåtal av den eftersökta NIKKA Red! NIKKA Coffey Grain Säljstart: Prissänkt från 18 okt (tidigare 729 kr)

Artnr: 11675-01 Pris SB: 649 kr (700 ml) Destilleri: Miyagikyo Alkoholhalt: 45 %

NIKKA Red Säljstart: 8 dec Artnr: 40016-02 Pris SB: 539 kr (500 ml) Destilleri: Miyagikyo + mindre andel Yoichi Alkoholhalt: 43 %

För första gången så har Drams & Dreams släppt två egna buteljeringar. De har gjort det i samarbete med Sansibar. Magnus Fagerstöm från D&D och Jens från Sansibar har valt ut två fat som buteljerats exklusivt för Sverige. Dessa två är de första av en serie, Landmark Serie, där fler kommer under 2018. ’Landmark Paris’ är en 8 årig sherrylagrad Glenallachie på 56,7%. Den är destillerad 2009 och buteljerad 2017. Av denna skapelse så finns det endast 180 flaskor och den släpptes den 11 december. Pris: 998:’Landmark London’ är en 9 årig bourbonlagrad Islay whisky från hemligt destilleri. Den har en alkoholstyrka på 52,7% och är destillerad 2008 och buteljerad 2017. Alla 179 flaskor släpptes den 11 december. Pris: 1359:Magnus Fagerström är det få i whisky Sverige som inte stött på. Otroligt kunnig och berest både i Skottland såväl som Japan. Tidigare jobbade han på Symposion men sedan några år så sköter han urvalet på Drams & Dreams, en avknoppning till Clydesdale.

JOHNNIE WALKER BLUE LABEL GHOST & RARE En ny utgåva av Johnnie Walker Blue har sett dagens ljus, Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare. Detta är den första av en ny serie av JW Blue som kommer att baseras på whisky från destillerier som inte längre är i bruk. En förklaring till namnet ’Ghost and Rare’ är att de använder dels nedlagda destillerier men också sällsynt bra/gammal whisky från en del aktiva destillerier också. Denna första utgåva har byggts upp kring Brora, vilket stängde 1983 men kommer att

öppna igen år 2020. Med i denna blend finns också whisky från de nedstängda Pittyvaich och Cambus, det senare ett graindestilleri, dessa tre symboliserar då ’Ghost’ delen och den sällsynta whisky kommer ifrån Cameronbridge, Clynelish, Glenkinchie, Glenlossie och Royal Lochnagar, vilka alla är i drift. Denna skapelse är buteljerad på 46% och kostar £220, uppgift saknas hur många flaskor som släpps, men den finns tillgänglig över hela jorden.

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

9


M a l t r e r e t l Ma magasin

017

Nr 1 Juni 2

UTGÅVA NR: 2 SEPT

magasin

EMBER 2017 - GRAT

: tions grundare vi möter planta

IS

”The Nose” firar 50 år i bransche n!

riel alexandre gab

richard paterson

dsen

Jim mcewan

ighland Parks intervju med h

r Martin markva

v igen:

k vaknar till li mackmyra bru

lab distillery

at av järnriket vi besöker hjärt

leri

estil gammelstilla d

Stor intervju med På besök mitt i byggdammet

agitator whiskymakare ab Vi träffar Sv enda tunnbindarmäseriges tare!

Thorslundskagge

björn falkeström e d i u g stor rese ay till isl SPEYSIDES pärlor

Träffa Oppigårds

t a Absin ! t s a b na ens Varld fran Dalar er komm

Detta får du inte miss ai

MISSA INTE VÅRA TIDIGARE NUMMER! DE FINNS ATT LÄSA PÅ WWW.MALTERMAGASIN.SE Följ oss på sociala medier! facebook.com/maltermagasin instagram.com/maltermagasin www.maltermagasin.se 10

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

Speyside!


MAGASINET ÄR GRATIS!

MEN EN DONATION SKULLE UPPSKATTAS! Vi vill att Malter Magain ska vara en gratisprodukt där alla som vill ska kunna läsa och få ta del av denna underbara värld av drycker! Vi har ju medvetet valt att göra detta magasin enbart som en digital produkt för att hålla nere på dels kostnader för tryck och distribution, men också vårt miljömässiga fotavtryck! Då vi är ett nytt magasin så är det naturligtvis svårt att konkurrera med de stora aktörerna, och det tar tid att bygga upp ett förtroende hos annonsörerna. Istället för lösnummerpris eller en prenumerationslösning så erbjuder vi dig, läsaren, att betala det du vill, om du vill! Om du delar våra ideér och uppskattar vårt magasin så får du mer än gärna bidraga med en slant! Swisha ditt bidrag till 073 652 13 87 NU ÖNSKAR VI FORTSATT TREVLIG LÄSNING!

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

11


george s. grant: sjätte generationen Text: Henric Madsen Foto: Henric Madsen & Glenfarclas

Glenfarclas är nästan synonymt för många med vad hela Speyside handlar om! Ett familjeägt destilleri som börjar på Glen och som buteljerar en ålderstigen sherrytung maltwhisky. George S Grant, den sjätte generationen av ägarfamiljen Grants, besökte nyligen Sverige och vi fick då tillfälle att sätta oss ned och prata med honom om 105, fat och nästa generation av famijen Grants!

12

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

13


14

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Glenfarclas ligger ca 20 minuters bilfärd från Dufftown, mitt i Speyside. Ben Rinnes med sina ståtliga 841 meter över havet ligger som en fondvägg bakom destilleriet.

jen Grant. Att döttrarna ska jobba vid Glenfarclas är inget som är skrivet i sten säger George. Att han själv skulle jobba med whisky var inte helt självklart. - Efter skolan så kände jag att Universitetet inte riktigt skulle passa mig, så jag reste en hel del, berättar George. Under ett och ett halvt år så reste jag runt i världen och besökte så många platser som möjligt. Jag jobbade på restauranger och i barer i Australien, Mellanöstern, USA med mera.

Glenfarclas har funnits länge, men ingen vet hur länge. Inne i besökscentret så finns det en tavla föreställande destilleriet från 1791, redan då var det full produktion. Man vet inte vem som byggde destilleriet, eller vem som var ägare. Men man vet att de fick Efter 1 ½ år på resande fot så kom han sin första lagliga licens hem till Glasgow utan någon egentlig att destillera år 1836. plan. Genom en bekant så fick han ett tre - 1836 är det dyst- månaders vikariat på raste året i Glenfarclas en redovisningsbyrå, historia, säger George. vilket utvecklade sig Det var då vi började till ett erbjudande betala skatt! om vidare utbildning inom byrån med ett Det var först löfte om ett fast jobb. 1865 som fa- Men han tackade nej miljen Grant till detta och började köpte destilleri- istället på en praktiket. Priset de gav plats på ett mälteri. Dryckesindustrin då för byggna- låg honom, av naturliga orsaker, nära derna och allt till hjärtat och det var där han ville lager var £511, jobba. 19, de hoppas att det är värt Efter att ha skaffat sig lite jobberfarennågra pund mer het så blev han erbjuden en praktikidag! plats hos Inverhouse Distillers. Detta gav han möjligheten att jobba som Mashman och Stillman på destilleEtt familjeföretag Glenfarclas är ett familjeföretag där rierna Speyburn, Old Pulteney och George är försäljningschef och hans Balblair. Han blev sedan erbjuden en tjänst som försäljare i Hong Kong där pappa John är Distillery Manager. Vid Georges besök i Sverige så han skulle ansvara för alla sorts alkohade han en av sina två döttrar med holdrycker förutom öl. Men då hans sig, den sjunde generationen av famil- kunnande i vin lämnade en hel del att önska fick han en tremånaders utbild-

ning i Bordeaux. Tjänsten i Hong Kong skulle sträcka över sex månader, men han blev kvar i två år. Det var först år 2000 som George anslöt sig till familjeföretaget och började jobba på Glenfarclas. Han har jobbat med alla slags arbetsuppgifter på Glenfarclas, förutom produktion. Idag är han som vi nämnde tidigare försäljningschef. Den sjunde generationen av familjen Grants är Georges två döttrar. - Men likasom att jag aldrig blev tvingad att börja så ska dom aldrig bli tvingade, säger George. Om dom vill börja jobba hos oss så blir vi mer än glada, men det kommer att vara deras val.

”john grant köpte destilleriet för £511,19. Det är förhoppningsvis värt någar För två år sedan så George med pund mer idag” flyttade familj tillbaka till Glenfarclas, och blev grannar med hans föräldrar. Flera av de anställda bor också kring destilleriet i hus som ägs av Glenfarclas. Detta har skapat något av ett eget litet samhälle. Och det är väl också möjligen en bidragande orsak till att flera av de anställda har jobbat på Glenfarclas i mer än 25 år bl.a. Ian McWilliam, Brian Murphy och Donna McIntosh.

Glenfarclas är ett av de sista familjedestillerierna som finns kvar i Skottland. Det finns totalt tre destillerier som är ägs och drivs av ägarfamiljerna, de övriga två är Springbank i Campbeltown, Glenfiddich i Speyside. Dessa tre har MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

15


ägts av sina ägarfamiljer i mer än 100 år. Men under de senaste 5 -6 åren så har mer än 30 destillerier öppnat, eller nyöppnat, och flera av dessa ägs av familjer. Man kan säga att denna trend av nya destillerier egentligen startades av Arran för ca 20 år sedan. - Industrin har förändrats en hel del på de 20 år som jag har jobbat i den, säger George. I början var det så att jag nästan vart lov att be folk att köpa Glenfarclas. När jag var ung så drack alla mina vänner vodka eller smaksatt rom. Single Malt var bara

för gamla gubbar. Idag så är det ju betydligt mer utbrett på både ålder och kön. Vi ser med glädje att allt fler kvinnor börjar intresserar sig för whisky, vilket är fantastiskt! - En del av denna boom är ju självklart att det öppnar så många nya destillerier över hela världen så det hjälper hela industrin i sin helhet, fortsätter George. Han ser inte dessa nya destillerier som konkurrenter utan som kolle16

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

gor. Ju fler som dricker lagrad sprit desto bättre och förr eller senare så kommer de med säkerhet att hitta en flaska Glenfarclas att prova och kommer då förhoppningsvis bli förälskade menar han.

proof, att det var just starksprit man hade till försäljning.

- Vi buteljerar ca 60 olika buteljeringar av Glenfarclas varje år. Förutom Family Cask serien som är på omkring 50 olika buteljeringar per år Glenfarclas 105 – Familjens stolthet så har vi flera andra också. Även om 1968 så delade Glenfarclas ut en bu- vi har så otroligt många olika butelteljering som en julklapp till alla sina jeringar så står ’105’ för hälften av all anställda. Denna råkade vara på just försäljning hos oss, slår George fast. 105 Proof. Denna julklapp var så bra så flera frågade om man kunde köpa En av de främsta orsakerna till denna en extra flaska, det var då Glenfarclas succé är just namnet på flaskan. Det beslutade att börja buteljera denna spelar ingen roll vart du är i världen så har de flesta svårt att uttala Glenutgåva. farclas korrekt, men alla kan säga 105.

105 står för 105 brittiska proof, dvs det gamla sättet att räkna alkoholstyrka på. Det härstammar i att man innan år 1816 så använde man krut för att fastställa alkoholhalten. På den tiden så var ju inte lagringen av whisky uppfunnen ännu så spriten hade samma färg som vatten. För att då säkerhetsställa att det faktiskt var sprit som man försökte sälja så blandade man denna med krut. Om denna blandning kunde brinna så hade man bevisat, engelskans proved, senare

Glenfarclas 105 brukade vara en whisky med en ålderbestämmelse. De moderna buteljeringarna ligger någonstans mellan nio – tio år, men det står inte utskrivet på etiketten. Orsaken till detta förklarar George är klimatförändringar. - Vi har ingen vinter längre i Skottland, säger George. Det var


MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

17


18

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


säkert 5 – 6 år sedan vi senaste fick en rejäl vinter med mycket snö. Förr fick vi vintrar då det blev så kallt att whiskyn slutade åldras i lagren, men nu glider hösten in i våren utan någon egentlig kölddipp. Detta har resulterat att vi inte får ut tillräckligt starkt 10 årig whisky längre utan vi måste tillsätta yngre whisky för att bibehålla 60%. För varje batch av ’105’ så används ungefär 160 fat. ’105’ fyller 50 år nästa år, men vi kan dessvärre inte förvänta oss en 50 årig ’105’. De planerar dock att släppa en 22-årig utgåva. Tidigare i serien har det släppts både en 20 åring och en 40 åring.

Glenfarclas och fat

För sina standard utgåvor så använder Glenfarclas enbart Oloroso Sherry fat. De använder en mix av 1st, 2nd, 3rd och 4th fill fat, där procenten är 60% 1st och 2nd fill, 40% 3rd och 4th fill. Efter att faten har blivit använda den fjärde gången så säljer de dessa till andra producenter, men Glenfarclas använder aldrig faten mer än fyra gånger.

The Family Casks

2007 så lanserade Glenfarclas deras ’The Family Casks’. En serie buteljeringar från enskilda fat som sträckte sig från 1952 till 1994, 43 fat som alla släpptes samtidigt. De var inte först med denna idé. Macallan hade gjort det redan 04-05. De påstod då att de var enda som kunde visa upp sådan

bredd, men bara två år efter så släppte som sagt Glenfarclas denna makalösa serie. Iden från början var att buteljera 10 fat per år i fem år för att tillslut ha 50 år av buteljerad whisky. Men George pappa John tyckte att det tog för lång tid och ett beslut togs att buteljera alla på engång.

åren mellan 1952 – 2001. Denna serie har varit en otrolig framgångssaga för destilleriet.

Om man hade köpt hela den ursprungliga samlingen 2007 så hade det kostat £14,500, men om man ser till dagens värde vid auktioner så hade det varit en sund investering. Idag säljs en George trodde inte att detta skulle komplett samling av de ursprungliga vara någon särskild succé utan såg 43 buteljerna för över £120,000. framför sig år av försäljning för att bli av med alla dessa flaskor. Han var så Denna serie skulle ju aldrig ha varit säker på sin sak så istället för att vara möjlig om inte Georges farfar redan med på den stora avtäckningen i Lon- på 50-talet hade satt upp en plan för don 2007 så åkte han på semester. destilleriets överlevnad. - Jag förstod nog inte hur popu- - Planen var ju aldrig att vi skulle göra en sådan här serie som ’The Family Casks’ har blivit säger George. Min farfar såg redan vid 1951, 1952 att ingen whisky de hade då var äldre än tolv år. Så han tog ett beslut att redan då att ta större kontroll över familjens framlär dessa buteljeringar var förrän vår tid och började markera fat som han japanske importör faxade en order på trodde skulle få en exceptionell ut178 flaskor några dagar efter presen- veckling om 20, 30 eller 40 år. tationen i London, berättar George. - Detta var mycket ovanligt att ’The Family Casks’ är också en resa han beställde så många flaskor på en igenom whiskyhistorien. Här ges man gång, så jag ringde honom och frågade en möjlighet att följa destilleriets utom han nu skulle börja beställa bara veckling genom årtionden. Från 1880 en gång per år istället för månadsvis års Spirit Act’s upplösning på 50-talet som han brukade. Men när han för- genom balansgången under 1980 taklarade att denna order vara bara till let till expansionsfasen genom 90-taenda bar i Tokyo så förstod jag att vi let. Den tydligaste gränsen finns i buvar något på spåren. teljeringarna före och efter 1988. Idag, tio år senare så har de släppt - Innan ’88 hade vi ingen 100 uppemot 600 olika buteljeringar från procentig kontroll på kvaliteten av faMALTER MAGASIN NR 3 december 2017

19


ten. Vi köpte de fat som fanns att tillgå. Från 1988 köper vi alla våra fat från José y Miguel Martin (J&MM), detta har gjort att vi har stenkoll på alla våra fat och vet att de alltid levererar perfekta sherry fat.

höjden och huset har stenväggar och jordgolv. På så vis får vi en jämn sval temperatur året runt. - I de moderna lagerhusen så kan det stå fjorton fat på höjden under ett aluminiumtak och temperaturen pendlar både över årstiderna, José y Miguel Martin är den familjeäg- men också mellan golvet och taket. da bodega som levererar alla fat som Glenfarclas använder. De är belägna Marknad nära Huelva i sydvästra Spanien. Även om Sverige är ett stort whisky - Sherry drickandet har gått ned land så är Tyskland den främsta kunsamtidigt som intresset för högkvalita- den för Glenfarclas. De står för de tivt sherrylagrad whisky har gått upp, tre största marknaderna, Taxfree, inså bristen på fat är ju uppenbar. Det hemskförsäljning och HoReCa (Hotell, faktum att vi har haft ett samarbete Restaurang & Catering) med J&MM i snart 30 år har hjälpt oss att få tag i bra fat, säger George. Glenfarclas säljer fortfarande en hel del sprit till blending Lagring industrin och deras främsta Faten de köper från J&MM kostar un- kunder är Diageo och Chivas gefär €800 - €850 per styck och det är Brothers. Orsaken till detta är uteslutande europeisk ek. så enkelt som att det är snab - För bara tio år sedan så beta- ba pengar. lade vi kanske €200 för ett fat så visst - Istället för att deär de dyrare nu men vi ska komma stillera och lagra spriten i ihåg att även whiskyn har blivit dyra- 30, 40, 50 år och först då få re. Om det är en Sherry butt så får tillbaka pengarna för vår invi ur ca 750 flaskor så det är ungefär vestering så säljer vi fat med £1 per flaska. Sen använder vi fatet tre newmake och får på så vis gånger till så kostnaden per flaska blir tillbaka pengarna redan eftillslut försumbar, förklarar George. ter 28 dagar, förklarar George. Även om europeisk ek redan har något tätare cellstruktur än amerikansk Men det är viktigt att ek så beställer de också faten med lite komma ihåg att det är bara Glenfartjockare ämnen för att hålla nere av- clas som äger rätten att buteljera sin dunstningen. All sprit som produceras whisky som just Glenfarclas, med ett för att bli buteljerad som Glenfarclas undantag, Campbeltown baserade lagras på plats hos destilleriet i Spey- Cadenhead har rätt att buteljera två side. fat per år där de får skriva ut att det är - Alla våra lagerhus är traditio- Glenfarclas i flaskan, ända tills deras nella dunnage lagerhus, berättar Ge- lager av Glenfarclas tar slut. orge. De lagras med max tre fat på 20

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

21


22

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Text: Henric Madsen Foto: Henric Madsen & The Whisky Show

The Whisky Show i London är den brittiska dryckesgiganten The Whisky Exchange’s egen whiskymässa, och den är av många betraktad som en av världens bästa whiskymässor. Den anordnas varje år i slutet av september och besöks av människor från hela världen. Det är flera saker som gör denna mässa unik. För det första så i inträdet ingår det att prova fritt av alla whiskysorter som kostar mindre är £499, och det är en hel del! I priset så ingår också en pollet som du kan köpa en dram av något som dom kallar för ’Dream Drams’, dv.s whisky som kostar från £500 och uppåt.

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

23


personer som tillexempel den välkända whiskyjournalisten och skribenten Charles MaClean. Han håller ofta provningar på mässan och är med i paneldebatter, men trevligast är det när man råkar gå förbi en monter och få möjlighet att bara stå och lyssna på Här kan man kryssa mellan utstäl- honom och Angus MacRaild vilt diskularna och prata japansk whisky med tera NAS whiskyns för-och nackdelar. Ichiro Akuto och Yumi Yoshikawa från Men det mest intressanta, förChichibu ena stunden för att utom whiskyn, är alla besökare från hela världen! Här möter man tyskar, amerikaner, kineser, indier, britter med flera. Svenskar råder det heller ingen brist på! Det intressanta är att man möts på samma premisser och med samma intresse och passion, nämligen whisky! Stämningen på mässan är familjär och det råder inte något snobberi på något sätt. Det är också genom att prata med andra besökare man snappar upp vart mässans riktigt bra buteljer finns. På årets mässa så var det en flaska det surrades speciellt om, Loch Lomonds Single Grain på 46%. En annan whisky det pratades om var en av mässans egna ’Show bottlings’ en 21 årig Clynelish senare stöta på Ashok Chokaling- på styva 56,1% am och diskutera den nya Spectrum buteljeringen. I år fanns också Drew Arrangören bakom The Whisky Show Mayville, Master Blender hos Buffalo är The Whisky Exchange (TWE), en av Trace i Kentucky på plats och med sig världens största whiskybutiker online. hade han inte mindre än fem olika Rip TWE grundades av bröderna SukhinVan Winkle Bourbons. Att få möjlighet der och Rajbir Singh redan 1999. Att att prova alla dessa fem i en vertikal- dessa två bröder skulle slå sig fram i provning gör nästa så man tjänar in dryckesindustrin var kanske föga förvånande. priset på biljetten för hela mässan! Det andra som gör denna mässa unik är alla whiskypersonligheter man får möjlighet att träffa. Hos nästan alla utställare så finns det personer från destilleriet på plats för att svara på frågor eller bara dela en dram med.

indierna i Storbritannien att få tillstånd att sälja alkoholhaltiga drycker. De öppnade en liten butik i västra London som hette ’The Nest’. Och här växte Sukhinder och Rajbir upp. Sukhinder har alltid varit något av en samlare och började redan tidigt att samla whiskyminiatyrer, vid ett tillfälle för mer än tjugo år sedan så hade han världens största samling med när 5000 flaskor. Samlandet av miniatyrer övergick snart i att samla stora flaskor istället. Det bör nämnas att Sukhinder aldrig drack sin whisky, han hade ingen aning om hur det smakade, han samlade för att han gillade berättelserna och designen på flaskornas etiketter.

varje år h olika tem 2017 var d art of wh nästa år ä ’the futu whisk

Han fick större och större ansvar i föräldrarnas butik och snart så skötte han all handel med whisky i butiken. Hans kunskap om gamla buteljeringar och obskyra destillerier gjorde att folk som letade efter något speciellt vände sig till honom och han grävde fram flaskorna genom sitt stora kontaktnät.

När det var dags för hans föräldrar att sälja butiken och gå i pension så beslutade sig Sukhinder för att starta en egen butik, nu med fullt fokus på whisky. Han konsulterade sin bror och tillsammans så kom de överens om att hyra en lokal i centrala London och öppna en butik. Problemet vara bara att reda då, i slutet av 90-talet så var priserna hög för bra lokaler. En vän till Man stöter också på andra intressanta 1971 så var deras föräldrar de första bröderna tipsade dom då istället för

24

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


har de man. det ’the hisky’ är det ure of ky’

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

25


26

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


att starta en online-butik. De kände inte riktigt att de hade kunskapen som behövdes för att bygga en webbsida med försäljning, men vännen som tipsade dom om idén erbjöd sig att bygga hemsidan åt dom. Sagt och gjort, 1999 så startade de The Whisky Exchange från sin lägenhet i London. De hade redan byggt upp en kundkrets genom föräldrarnas butik så från dag ett hade de beställande kunder på sin nya web shop.

av stapeln. Idag har denna första bu- sidan av Old Billingsgate och njuta tik stängts och de har flyttat den till av en helt otrolig utsikt. Här har du Covent Garden. Themsen och The Shard rakt framför fötterna, Tower Bridge till vänster och hela Southwark att beundra! Old Billingsgate The Whisky Show hålls numer i Old Billingsgate längs Themsens östra Lite Praktiska detaljer strand. Old Billingsgate är ett vikto- Nästa års mässa, 2018, är 29 – 30 Seprianskt hus som byggdes år 1875. På tember och årets tema är ’The Future denna plats hade det tidigare stått of Whisky’ en byggnad som uppfördes för att ge plats åt en av världens största fisk- Om du vill smaka på de riktigt obskyra marknader. Tidigare hade denna han- buteljerna så se till att komma tidigt När de startade TWE 1999 så var det del pågått ute på gatan, men vid slutet till mässan. Och med tidigt menar vi den första webshopen i inte att du är i tid tills dom öppnar, utan kom två - tre timmar innan dom öppnar. Kön bildas snabbt och kön blir lång!

världen som sålde whisky online. Det hade funnit några vinförsäljare tidigare, men just whisky var de först med. En annan fördel var att de hade Sukhinders upparbetade kontaktnät. I början på 2000-talet kunde TWE erbjuda sin kunder det bästa av det bästa från buteljerare som Douglas Laing eller Signatory. Faktum är att TWE fick ibland 50% av den totala allokeringen från tillexempel Gordon & MacPahil och Duncan Taylor. September 2005 så öppnade de också en fysisk butik vid Londons Borough Market. Här i de viktorianska valven alldeles intill London Bridge så skyltade de med tusentals buteljer från alla destillerier i Skottland. Det var även här den första The Whisky Show gick

av 1849 så hade staden fått nog av både oväsendet och stanken från denna öppna marknad och beslut togs att bygga en lokal. Old Billingsgate användes som fiskmarknad ända fram till år 1982 då den istället förflyttades Isle of Dogs i östra London och denna byggnad gjorde om till kontor. Idag användes huset som en eventlokal istället och få byggnader lämpar sig bättre än för en whiskymässa.

Du behöver inte bekymra dig om mat under mässan då en två rätters lunch ingår i priset. De brukar ha två till tre rätter att välja mellan samt två olika efterrätter. Se till att äta före kl. 12 eller ett tag efter kl. 13 då det annars är väldigt långa köer till restaurangen. Att gå på mässan kostar £110 för Lördagen och £90 för Söndagen men de har också en helgbiljett som kostar £185 där inträde gäller för både Lördag och Söndag.

En av de fantastiska saker som man endast kan göra på The Whisky Show är att ta med sig ett glas av någon riktig smaskig whisky, låt oss säga en 22 årig Mortlach från Signatory, och gå ut och sätta sig på trappen på bak- Hoppas vi ses i kön i September!

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

27


Denna 18 åriga Springbank är en verkligt legendarisk buteljering. Spriten destillerades i juni 1973 och fylldes på en så kallad ’Rum butt’ dvs ett fat som tidigare hade innehållit rom. Denna whisky har alltså lagrats i sin helhet på detta romfat. Det är ingen finish vi pratar om, där whiskyn kanske har legat nån månad på en slutlagring för att få en smakprofil utan här är det 18 år på samma fat. I whiskyvärlden har denna buteljering fått namnet ’Green Springbank’. Detta kan bero på två saker. För det första så är ju etiketten grön och det skulle ju kunna vara den självklara orsaken. Men när man har denna whisky i glaset så ser man även där en klart grönaktig ton! I Juni 1973 så fylldes faktiskt två romfat, men det är flaskorna som ligger på 57,9% du ska hålla ett öga efter, då det är detta fat som något magiskt hände med.

WM Cadenhead. Cadenhead är Skottlands äldsta oberoende buteljerare. De ägas av J & A Mitchell & Co Ltd, samma familjeföretag som äger både Springbank samt Kilkerran. Campbeltown var en gång i tiden en av de stora whiskyregionerna i Skottland med ett femtiotal aktiva destillerier. Idag finns dock bara tre kvar i staden, Glen Scotia, Kilkerran och Springbank.

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

Detta visade sig vara ett stort misstag då Miss Olivier körde företaget i sank. Hon hade inte lagt ett finger på den administrativa delen av företaget och när hon tvingades bort visade det sig att lagren var fulla med fat men ingen visste vad de innehöll.

1972 så såldes allt på auktion och efter utförsäljningen tog J & A Mitchell WM CADENHEAD Företaget grundades redan 1842 i & Co över företaget. Aberdeen av en George Duncan. Några år efter så gick hans svåger, William Idag är William Cadenhead ett resCadenhead, in som delägare i firman. pekterat varumärke med ett flertal Efter Georges bortgång år 1858 så butiker i Europa. All buteljering sker bytte William namn på bolaget till sitt i Campbeltown med ett ständigt vakefternamn, och WM Cadenhead var ande öga av dagens chef, den karismatiske Mark Watt. fött!

William Cadenhead avled 1904 och hans brorson, Robert W. Duthie, tog över verksamheten. Han vidareutvecklade handeln med single malt, men omkom i en spårvagnsolycka år Spriten är destillerad hos Springbank 1931. Då Mr Duthie inte hade några i Campbeltown, men buteljerad av arvingar så övergick ägandet till hans 28

systrar, som i sin tur gav ansvaret till en av deras anställda Miss Ann Olivier.


DESTILLERIFAKTA: NAMN: SPRINGBANK DISTILLERY ADRESS: 85 Longrow, Campbeltown Argyll, PA28 6ET United Kingdom TELEFON: +44 1586 551710 GRUNDAT: 1828 REGION: Campbeltown

Buteljerare: Cadenhead’s Whisky: Springbank Ålder: 18 år

ANTAL KOPPARPANNOR 3 PPM HALTER: Springbank 8-10ppm Hazelburn 0ppm Longrow 50ppm

Destillerad: Juni 1973

VÄRMEKÄLLA: Wash still värms av eld och ånga. Spritpannan värms av ångspolar.

Buteljerad: September 1991

KAPACITET: 750 000 LITER PER ÅR

Marknad: Scotland

VATTENKÄLLA: Crosshill Loch

Region: Campbeltown Fattyp: Rum Butt

LAGRING: De lagrar sin sprit i en kombination av traditionella dunnagehus men också i nya lagerhus.

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

29


Hjärtateller Hjärnan vad väljer du din whisky med? Text: Frida Birkehede www.anglarnasandel.se

Jag skulle vilja hävda att alla whiskyälskare, för att inte tala om den där lilla klicken som kal�las för whiskynördar, antingen är obotliga romantiker eller bekräftelsesökande. Vi vill gärna tro att vi älskar en viss typ av whisky eller ett visst destilleri på grund av den där medicinala rökigheten, för att just detta destilleri gör sherrylagrad wirre som ingen annan eller för att det faktum att man använder worm tubs till kylningsprocessen ger en särskilt och helt oslagbar ton när drycken väl är upphälld i glaset. Här är jag själv inget undantag. Vi håller alla fast vid dessa faktorer som en tvååring håller fast i sin snutte vid läggdags. Och medan vi gör detta gnuggar marknadsförarna händerna medan de skrockar förnöjt. Missförstå mig rätt - olika sor30

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

ters whisky smakar oftast på olika sätt. Hade de inte gjort det hade det inte funnits en marknad för dem alla, för att inte tala om alla blends, single casks och oberoende buteljerare. Men någonstans måste vi väl vara lite snett ute? Jag menar, något av det svåraste som finns är ju att blindprova whisky eftersom det nästan är snudd på omöjligt att pricka rätt destilleri och buteljering utan att ha någon förkunskap om drycken alls. Och ändå hävdar vi att källan si och så, eller destilleriets geografiska läge är helt avgörande för hur resultatet smakar, och att whiskyn därför är värdig vår kärlek och våra pengar.

varje whiskydrickare kunna fylla i ett formulär på nätet och då handla sina sorter enligt modellen “numrerad, ej namngiven flaska enligt smakmodell 1b”?

Så varför betyder destilleri eller produktnamn så mycket för oss? För mina älskade föräldrar (japp, jag hänger ut er nu, mamma och pappa) var The Balvenie Doublewood 12 länge en favorit, och precis som flertalet whiskyböcker borgade denna buteljering för kvalitet och oklanderlig smak. Ända tills deras yngsta avkomma lät dem blindprova en äldre sådan mot en nyare och de då upptäckte att den whisky de hållit så högt inte alls var så bra som när de Vi vet att vissa saker påverkar för många år sedan började köpa den. smaken. Mängden kopparkontakt, Oops! kylfiltrering, skärningspunkter, fattyper och sädesslag - för att nämna någ- Just i detta fall var den något romanra sådana faktorer - har ofta en avgö- tiska föreställningen av destilleriet rande roll för slutresultatet. Men om och den specifika buteljeringens sendet bara handlade på råfakta skulle väl timentala värde i alla högsta grad av-


”Jag skulle vilja hävda att alla whiskyälskare, för att inte tala om den där lilla klicken som kallas för whiskynördar, antingen är obotliga romantiker eller bekräftelsesökande.”

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

31


”Whisky är inte bara en konsumtionsvara, det är en känslomässig snuttefilt och en skrytvara ”

32

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


görande för mina föräldrars uppfattning av det de hade i glaset. Jag tror att vi kopplar samman val av favoritwhisky rent känslomässigt med vår whiskyidentitet. Ja ja, jag vet - här tänker du direkt “Nähädu, inte jag - JAG älskar minsann Lagavulin eftersom blablabla”. Men ärligt talat, hur många gånger har du inte fått frågan “Vilken är din favoritwhisky”, och när du har svarat då fått höra att du är si eller så som person? Dessutom, hur vanligt är det inte att man pratar om andra whiskyälskare utifrån vad de tycker om (i negativa ordalag om de är sådana som gillar “sketen blend” eller sådana som bara dricker “dyr jäkla snobbwhisky”)? Vi väljer inte whisky bara utifrån vad som är gott. Vi väljer även vad som är gott utifrån vilka signaler det sänder andra. Vill du att andra ska tycka att du är jordnära? Välj en Famous Grouse. Vill du att folk ska veta att du har gott om deg? Köp en specialbuteljerad Ardbeg. Vill du att omgivningen ska ha koll på att du minsann kan dina grejer? Stoltsera med en oberoende buteljering av ett ofta förbisett destilleri, lagrat på specialfat och formulerat på ett sätt som gör att folk bara måste bli imponerade av din kunskapsnivå. Helst ska en gammal dammig druid ha mumlat några väl valda ord över fatet, samt slagit upp bungen i skenet av årets första fullmåne. Har du läst såhär långt utan att gå upp i atomer är det bra. Jag fattar att du inte vill hålla med om detta, och ja - jag raljerar faktiskt en hel del. Men jag tycker ärligt talat också att fler människor (jag inkluderad!) borde kliva ur den där bekvämlighetszonen

och våga tänka nytt. Eller snarare, inte tänka alls. Bara njuta utan förutfattade meningar, bara köpa utan följa gamla invanda mönster. Whisky är inte bara en konsumtionsvara, det är en känslomässig snuttefilt och en skrytvara med. Ett destilleri som fått erfara detta är svenska Mackmyra. En gång i tiden var det kreddigt att äga Mackmyrafat, och varje officiell buteljering som släpptes inhandlades för att sedan ställas längst fram i skrytskå- förlåt, whiskyskåpet. Idag är det mer creddigt att dissa destilleriet i sociala medier och då påpeka att Mackmyra förvisso kan tillverka god whisky men att det bara sker i formen av enstaka privatfat. Jag undrar hur många som hade kunnat säga samma sak om de hade provat officiella myror helt förutsättningslöst och blint, utan en aning om vad de hade i glaset. Och här kanske den där romantiken jag nämnde i början kommer in i bilden. Mackmyra har haft (och kanske har än idag?) en marknadsföringsstrategi som skapar ett ganska långt avstånd mellan destilleri och butelj. Istället kopplar man produkterna till generella svenska företeelser som årstider och natur och även om det knyter an till en slags nationalanda och lojalitet mot inhemskt hantverk, handlar det inte så mycket om destilleri och plats, särskilt inte om man dessutom räknar in i ekvationen de många andra svenska destillerier som numera finns på kartan och som också har tillgång till skog, mark och svenska säsonger. Andra svenska destillerier har valt att istället hålla sig till ren hårdfakta och transparens, eller att spela på destilleriets geografiska läge och de speciella

förhållanden som råder där. Detta har visat sig vara framgångsrika PR-koncept som knutit många hjärtan (och plånböcker) till olika ställen i Sverige, och det ska bli intressant att se om denna trend håller i sig eller om romantikerna/snobbarna/nördarna letar nya jaktmarker om de nyare destilleriernas olika buteljeringar inte längre sänder omgivningen de signaler man är ute efter. Usch, så krass jag blev, eller hur? Men jag kan ju faktiskt inte bara peka finger åt alla andra utan att rannsaka mig själv. Vilka signaler sänder jag ut med den whisky jag konsumerar eller vurmar för? Dricker jag en massa dyr whisky? Nej, det gör jag väl egentligen inte, men däremot är det till övervägande del singelmalt och specifika buteljeringar som säkert indikerar att jag både av sentimentala och nördmässiga skäl föredrar vissa destillerier. Detta kan jag vid fråga säkert motivera med särskilda skäl, men frågan är hur relevanta dessa är. Är singelmalt bättre än andra sorters whisky? Det tror jag faktiskt inte, men däremot har den på grund av känslo- och marknadsföringsmässiga skäl högre status, vilket garanterat bidrar till att jag äger mer singelmalt än blended whisky, grain eller bourbon. Är whisky från Ardbeg bättre än Edradour, eller Springbank bättre än Glenfiddich? Det är faktiskt upp till var och en att avgöra, men det jag tänker bli bättre på är att försöka bortse ifrån vad jag “borde” tycka och faktiskt se varje droppe för vad den är: ett resultat av traditioner, hantverk - och väl genomtänkt marknadsföring.

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

33


Julgodisar med whiskysting! December är en månad fylld av julbak och fikamys. Vi bakar gärna pepparkakor, lussebullar, kola, knäck och tryffel medan vi dricker glögg och julmust. För en ny touch på de klassiska julsmakerna har Glen Grant låtit kokboksförfattarinnan Eleonora von Essen experimentera med deras senaste whisky; Glen Grant 12 år. Hon har valt att laga tre av våra julgodisfavoriter på whisky. De nya godisrecepten passar vuxnas smaklökar fint och är ett gott tilltugg till adventswhiskyn eller glöggen. - Godiset jag har tagit fram är för de vuxna vid fikabordet och innehåller mer mogna och intensiva smaker. Glen Grants 12-åriga passar jättebra i de här recepten och ger tryffeln, sylten och kolan det där lilla extra stinget, säger Eleonora von Essen. Glen Grants 12-åriga whisky, innehåller tydliga smaker av exotisk frukt, brödig malt och uppfriskande citrus. Smaker som passar fint i glaset och julbaket. Whiskyn finns i Systembolagets ordinarie sortiment!

34

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Björnbärssylt med whisky och vanilj 1 liten burk 250 g frysta björnbär 1 dl mörkt muscavadosocker 1 dl strösocker 3 cl Glen Grant 12 YO 1 tsk vaniljpulver ½ msk pressad citron Till servering: pepparkakor ädelost Lägg allt utom citronsaften i en kastrull och låt koka under lock i 10 minuter. Mosa bären lite med en gaffel och koka utan lock i ytterligare 15–20 minuter eller tills sylten fått en härligt tjock konsistens (den stelnar ytterligare något i kylen). Ta av från värmen och rör i pressad citron. Häll upp på väl rengjorda burkar och kyl. Lägg krämig ädelost på pepparkakor och toppa med en klick sylt.

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

35


Whiskytryffel med kaffe och apelsin

ca 16 st

100 g mörk choklad ¾ dl grädde 1 tsk snabbkaffepulver 25 g rumstempererat smör 3 cl Glen Grant 12 YO Till garnering: 100 g smält mörk choklad, kanderade apelsinskal, finhackade (eller fint rivet skal av en tvättad apelsin) Finhacka chokladen. Koka upp grädden tillsammans med snabbkaffepulvret. Ta av kastrullen från värmen och häll i chokladen, rör tills allt smält. Rör i smöret och sedan whiskyn. Häll smeten i en liten form och ställ i kylen att stelna. Rulla smeten till kulor. Doppa dem i smält choklad och garnera varje tryffel med några finhackade bitar kanderad apelsin eller finrivet apelsinskal. Ställ i kylen att stelna.

36

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Kola med brynt smör och whisky ca 50 st

100 g smör 2 dl vispgrädde 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 5 cl Glen Grant 12 YO 1 tsk vaniljsocker ½ tsk flingsalt Bryn smöret i en tjockbottnad gryta tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Rör i vispgrädde, socker, sirap, whisky och vaniljsocker och rör om. Koka i ca 10–15 minuter eller tills smeten når en temperatur av ca 125 grader. Rör om då och då, men inte för ofta. Gör ett kulprov i kallt vatten för att testa konsistensen om du inte har termometer eller känner dig osäker. Häll smeten i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 5 minuter och strö sedan över flingsalt. Låt stelna helt och skär i fina bitar med varm, lätt oljad kniv. MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

37


38

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Amrut: nektar från gudarna! Text: Henric Madsen Foto: Amrut Distillery & Getty Images

När man nämner Single Malt Whisky så går tankar ganska snabbt till Skottland, vilket naturligtvis inte är helt konstigt. Men idag produceras whisky i över 20 olika länder, däribland Indien. Faktum är att Indien idag är bland de största producenterna och konsumenterna av whisky på hela jorden. Konsumtionen av blended whisky i Indien har ökat med över 21% sedan 2014 och de fyra mest sålda whiskymärkena i världen är alla indiska. Giganten Johnnie Walker kommer först på femte plats. Även om Amrut är ett litet destilleri så har de gjort ett stort avtryck hos i Sverige. De introducerades på den svenska marknaden hos oss i Sverige redan 2004. Och i Sverige är Amrut nästan synonymt med Ashok Chokalingam. MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

39


40

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Ashok är idag Amruts Global Brand Ambassador och han är ett välbekant ansikte i whiskyvärlden, inte bara i Sverige.

den brittiska sommarhuvudstad Shimla. Här fanns det tillgång till både mycket vatten och många kunder.

Han är född och uppvuxen i Madras, nuvarande Chennai, i Sydöstra Indien. Efter grundskolan pluggade han till mekanisk ingenjör men efter att ha tagit student så ville han växla om och flyttade 2001 till Newcastle upon Tyne i England för att studera på universitet till IT- ingenjör. Med sig till Newcastle hade han barndomskamraten Rakshit ’Ricky’ Jagdale, son till ägaren av Amrut Distillers.

Destilleriet fick dock vara kvar i Kasauli, och finns faktiskt där än idag. Edwards pannor från 1827 producerar fortfarande whisky, idag med företaget Mohan Meakin som ägare.

Förutom Kasauli destilleriet så finns det ytterligare 14 stycken whiskydestillerier i Indien, men endast tre av dessa butelWhisky i indien Historien om whisky i Indien börjar jerar och säljer för med en man, den utvandrade britten export. Edward Dyer. Han byggde ett bryggetill ri, det första i Indien, i närheten av Orsaken dagens Kasauli i Himalaya år 1827. att vi inte ser Edward tog med sig bryggeri- och så mycket av andra destillationsutrustning från England dessa tolv destillerier och Skottland vilket skeppades med båt så långt upp i Ganges som möjligt. Därefter fraktades utrustningen med hjälp av oxar upp till Himalaya. Edward valde denna plats för att det var så nära Skottlands klimat man kunde komma i Asien. När staden Kasauli grundades och växte så försvann den tidigare rikliga tillgången på vatten, så Edward flyttade sitt bryggeri till Solan, vilket låg nära MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

41


beror på att all deras produktion går till den inhemska blended industrin. Det största märket av blended whisky i Indien, Officer´s Choice, säljer 39 miljoner lådor whisky varje år. Det är mer än dubbelt så mycket som Jonnhie Walker Black Labels totala världsförsäljning. Trycket är så stort att dessa destillerier inte har råd att buteljera ett enda fat som single malt. Amrut är beläget i Bangalore i södra Indien. Det ligger ungefär 35 mil från båda kusterna och på en höjd av 920 meter över havet vilket är ungefär dubbelt så högt upp än det högst belägna destilleriet i Skottland, vilket är Braeval. 90 – 95 procent av allt korn som Amrut använder är odlat i Rajasthan och Punjab och det mältas i New Dehli för vidare transport ner till destilleriet i Bangalore. Orsaken till att det odlas så långt ifrån destilleriet beror på att i södra Indien är det helt enkelt för varmt att odla korn i. Här odlas istället ris, sockerrör och pisang.

”DET VAR EN HELT GALEN IDÉ, ATT BÖRJA SÄLJA WHISKY TILL SKOTTARNA! ”

Bilder Sid 46-47: Sid 48 v: Sid 49 h: Sid 50:

42

Holifestival i Indien All whisky från Amrut butel- jeras för hand Mr Jagdale, ägare av Amrut Mr Ashok Chokalingam

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

I Storbritannien och Skottland odlas det nästan uteslutande det tvåradiga kornet, men i Indien odlar man istället sexradigt korn. Skillnaden mellan dessa två sorter är dels hur mycket alkohol man får ut per ton, tvåradigt korn ger 420 – 430 liter ren alkohol per ton och sexradigt korn ger 340 -350 liter ren alkohol per ton, men också sötman i de olika sorterna där det sexradiga kornet ger ett sötare de-


stillat.

JN Radhakrishna Rao Jagdale så tillverkade man ingen egen sprit utan man köpte in det från externa producenter och buteljerade det u n d e r ett eget namn. Den första produkten de släppte 1949 var något de kallade för ’Silver Cup Brandy’, en produkt som dom säljer än idag!

De resterande 5 procenten av kornet som Amrut använder kommer från Skottland, och då är det främst den rökiga malten som importeras. Pga. av klimatet i Indien så finns det ingen torv att tillgå så Amrut hade två val. Endera importera torv och röka malten själva, vilket skulle vara oerhört svårt och miljömässigt förkastligt, eller att helt enkelt importera rökt malt med deras PPM specifikationer direkt 1955 så köpte från Skottland. Amrut valde det sena- de in utrustning för att re alternativet. kunna producera en KLIMATET Det varma klimatet har också en an- egen rom. nan viktig påverkan på Amruts whisky. Orsaken till Avdunstningen, även kallad ’Angels detta är enShare’ i lagerhusen sker i en betydligt kel. Indien är en snabbare takt än i kyliga Skottland. I av världens störsSkottland ligger den på omkring 1-2% ta tillverkar av meper år, men hos Amrut är det hela 12- lass och sockerrör så 13% per år. Detta resulterar i att fa- tillgången på råvaror ten arbetar snabbare och att whiskyn fanns i överflöd. Även idag är rom det nästa ’mognar’ snabbare. största dryckessegmentet i Amruts whisky är de facto ung då det Indien efter whisky. är otroligt svårt att lagra whisky i detta varma klimat. Men 2013 så lycka- Denna rom som Amrut produdes Amrut ändå buteljera en åtta årig cerar ’Old Port Rum’ är det åttonde whisky vilken dom kallade ’Gready största rom märket i hela världen. Angles’ – giriga änglar. Två år senare Med en årlig försäljning på 1,2 miljosläppte de en 10 åring och året därpå, ner lådor. 2015, överraskade de igen genom att Deras nästa produkt som de själva släppa Indiens äldsta whisky någon- började producera var en brandy tillverkad på druvsorten Bengal Blue. sin, en tolvåring. Detta är en sort med hög syra, man kan inte göra vin på den, men den Men vi backar bandet lite. lämpar sig bra för brandy. De skördar druvorna från sina egna odlingar utAmrut grundas När Amrut grundades 1948, bara ett anför Bangalore varje september. år efter Indien blev självständigt, av

Det var först 1987 som de började

med sin egen malt whisky produktion. Fram till dess så importerade de all sin malt whisky från Skottland som de sedan använde i sina inhemska blended whiskymärken. 1995 så lanserade Pernod Ricard en blended whisky de kallade ’Royal Stag’. Den var också tillverkad av indisk grain sprit och Skotsk malt och presenterades helt utan smaksättare. Denna

nya whisky tog över stora delar av Amruts blended marknad och de såg en markant nedgång i försäljningen av deras egna blended whiskymärken. Mr Jagdale började planera för nya produkter som Amrut skulle kunna producera förutom blended whisky. Han sneglade på Japan och såg att de kämpade med att försöka utveckla och öka försäljningen av sin japanska Single Malt på den inhemska marknaden, men utan någon större framgång. Han insåg att om man skulle lyckas så måste man hitta på något nytt, något som ingen tidigare hade hört tala som!

AMRUT EXPANDERAR TILL EUROPA

År 2002 så studerade Ashok Chokalingam och Rakshit ’Ricky’ Jagdale på universitet i Newcastle upon Tyne i MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

43


England. Ashok studerade till IT-ingenjör och Ricky jobbade med en avhandling som handlade om möjligheten att introducera indisk blended whisky på den europeiska marknaden. Rickys pappa, Mr Jagdale, undrade om han och Ashok inte kunde hjälpa honom med en idé han hade. Om han skickade några lådor med miniatyrer med

eller möjligtvis en något äldre från brittiska whiskymarknaden, och de West Highlands! ville absolut ha Ashok som deras regionansvarige för Europa! Chocken var total när Kenny ställde - Det var ju en helt galen plan, upp flaskorna med Amrut från Indien. säger Ashok och slår ut med armarna, ”- Feck off! Inte en chans att detta inte att börja sälja whisky till Skottar! Men är Skotsk whisky!” lät det unisont på vi hade sett redan 2002 att produkten den lilla puben. var bra så jag tackade ja till erbjudandet, fortsätter han.

Amrut Single Malt till dom i England, kunde inte dom åka runt och få ett grepp om hur denna nya uppstickare till Single Malt skulle mottagas. De accepterade pappans förslag och började sin resa, kaxigt nog, på The Pot Still i Glasgow.

Efter detta experiment så besöktes flera pubar och restauranger och mottagandet var lika överallt. Man kunde inte förstå att detta var indisk whisky! Dessa första test hade stärkt Mr Jagdale och han fortsatte med sina planer på att lansera Indisk Single Malt i Europa.

Den dåvarande ägaren av The Pot Still, Ken Storrie, blev imponerad av vad Ashok och Ricky hade med sig, och bad dom återkomma dagen efter så skulle de anordna en blindprovning. Sagt och gjort så dök de upp dagen efter och hade med sig ett antal olika Amrut whiskys. Kenny radade upp ett antal glas på bardisken och alla som kom in i baren fick ett gratis glas whisky. Det surrades en stund inne i puben men tillslut kom dom fram till att det måste vara en 12 åring från Speyside, 44

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

482 800 kilometer

De lanserade Amrut Indian Single Malt internationellt för första gången den 24 August 2004 i just Glasgow. I september samma år blev Sverige det andra land där Amrut exporterades till och detta tack vare den svenska importören Clydesdale.

Både Ashok och Ricky skrev klart sina avhandlingar och flyttade hem till Indien där de gick åt skilda håll. Ricky började jobba hos sitt familjeföretag Amrut. Ashok jobbade som IT konsult åt det amerikanska dataföretaget Oracle men gick sedan vidare till att jobba som mjukvarutestare åt AT&T.

Men detta projekt skulle inte bli en dans på rosor för Ashok. Mellan 2004 och 2008 så avverkade han mer än 482 800 kilometer på brittiska vägar och slet ut två olika bilar, en Vauxhall Astra, en Ford Mondeo och nästan en Mercedes-Benz.

En dag i mars 2004 så träffades de gamla vännerna över en middag i Bengalore och då presenterade Ricky Amruts planer på att slå sig in på den

Deras första strategi var att kopiera andra indiska märken som hade haft en lyckad etablering på den brittiska marknaden, främst då ölet Kingfisher.


De hade gått via restauranger och på så vis kommit ut på marknaden. Men detta skulle visa sig att vara fel väg att gå, det fanns inte tillräckligt intresse från restaurangvärlden att köpa in indisk whisky.

Då efterfrågan på deras whisky är långt över vad de kan producera på ett år så känner dom sig nu tvingade att bygga ett nytt destilleri. Det kommer att ligga precis bredvid det befintliga i Bangalore och det ska installeras fyra nya pannor, så det totala antalet blir Under sommaren 2008 så ändrade sex pannor. På så vis kommer de att de strategi. För det första tog bort sin tredubbla sin produktionsvolym från vanliga Amrut Single Malt på 40% och 330 000 liter till nära en miljon liter ersatte den med en per år. Ett nytt lagerAmrut på 46% och utöhus som rymmer 5000 kade med Amrut Singfat är redan byggt. le Malt Whisky Cask Strength på 61,8% och 2013 så insåg både slutligen Amrut Peated Ashok och Ricky att arSingle Malt på 62,8% betsbördan för Ashok och började med blindvar för stor. Han hade provningar istället. då ansvar för all export till totalt 42 länder och Ashok reste runt på han reste kors och alla mässor och event som fanns och tvärs över hela världen för att sprida ställde upp tre skotska whisky mot gospeln om Amrut. Det beslutades att dessa tre whisky från Amrut och lät dom skulle anställa minst en till perbesökare smaka och dofta blint. Det- son som tog mycket av arbetsbördan ta var nyckeln till framgång! De ökade från Ashok, och han i sin tur skulle få sin försäljning 500% under sista halv- mer tid på plats i destilleriet för andra året av 2008 mot hela 2007. arbetsuppgifter.

”vi kan endast producera sex fat per dag, det är en knepig situation”

Amrut är ett litet whiskydestilleri där det endast produceras 330 000 liter per år. Pannorna är handgjorda av lokala producenter i Indien och deras mashtun klarar bara av 900kg per batch. Idag kör tre batcher per dag vilket resulterar i 2,7 ton som efter destillation ger 1200 liter sprit, alltså endast ca 6 fat per dag. - Vi är i en liten knepig situation då vi säljer absolut allt vi producerar. Varenda lagrad droppe går direkt vidare till försäljning. Detta medför att det är svårt att bygga lager. Vi är offer för vår egen framgång, säger Ashok.

Idag ansvara Ashok endast för Storbritannien och Sverige, samt hela Nordamerika. Även om Indien ligger långt bort så är inte resandet något som stör Ashok. - Europa ligger bara en 10 timmars flygning bort från Kempegowdas (Bangalores flygplats), skrattar Ashok. Så om jag åker tidigt på morgonen så hinner jag ändå göra en provning i t.ex. Enköping på kvällen. Det är inga problem, man hinner jobba lite på planet också. När han ska åka vidare till USA eller Kanada så brukar han planera in möten i London för att göra ett avbrott i resandet.

MER ÄN BARA WHISKY

Utöver whisky så producerar Amrut ett dussintal andra produkter såsom brandy, vodka och gin

De har idag mer än 440 anställda och allt, förutom fyllandet av flaskorna, görs för hand. Själva buteljeringslinjerna är de största arbetsplatserna, där etikettering och paketering sker. Detta resulterade också i att under De har en sådan linje i Karnataka, 2014 bestämde sig Ashok med fa- Bangalore men också en i grannstaten milj att flytta från Newcastle hem till Kerala. Bangalore igen. Familjen hade vuxit och de tyckte att om de skulle flytta Att de har valt att inte automatisera så var det innan barnen hade blivit för flera processer beror just på att degamla. Han har två döttrar som då var stilleriet ger så många arbetstillfällen. 8 respektive 3 år gamla. - För vår äldsta dotter så var det tre svåra år att komma till rätta i In- Bilder dien, berättar Ashok. Dels var det sak- Sid 52: Pannorna hos Amrut naden av vännerna i Newcastle, men Destilleriets extreiör det stora problemet var kulturbytet. Whisky på lagring Men nu är det bra och vi trivs i Bangalore. MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

45


hantverk från HÄLSINGLAND! Text: Henric Madsen Foto: Henric Madsen

Ca en mil söderut från centrala Järvsö i Hälsingland hittar du Tevsjö destilleri. Det grundades 2012 av Jonas och Anna Larsson. Alldeles intill destilleriet ligger kvarnen ’Teve Kvarn’ och det är egentligen den som är orsaken till att det nu också finns ett destilleri här. Anna Larsson är den 7:de generationen i hennes familj som driver kvarnen. Här tillverkas det mjöl och kross på samma traditionella vis som för 200 år sedan. 46

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

47


Att bygga ett destilleri var egentligen ett naturligt steg i utveckling av verksamheten. Anna och Jonas sysslade ju redan med spannmålshandel.

Intresset för detta nya destilleri i Hälsingland var stort och det gjorde att under sommaren 2013 började de med lite visningar och i samband med det så byggde dom också en mindre Den faktiska idén att börja destillera restaurang. kom till dom när de var på semester 2009 i Grekland. Efter några glas vin Det visade sig att det var svårare än så började de fantisera om framtiden. väntat att bygga upp ett varumärke, Anna hade flyttat hem och de ville inte trycka till Järvsö några år tidiner massvis med penggare och tagit över kvarar i marknadsföring, så nen efter sin mormor, de beslutade att det och Jonas hade också fick växa succesivt isåtervänt och jobbade tället och då var restaumed skyltar och bilderangen en räddning. korer. Ett arbete som - Det som aldrig dock innebar mycket revar med i tankarna från sande fram och tillbaka till Stockholm. början, för vi skulle absolut inte ha en Jonas kände att han ville vara mer restaurang, drar idag in lika mycket hemma och ur det föddes idén om ett som destilleriet, säger Jonas. eget destilleri. Idag har de visningar och mat ca tre Idén fick gro till sig under några år men kvällar i veckan, där det är mycket reunder 2011 så började de på allvar att presentation från lokala företag. De forska vilka möjligheter det fanns och har öppet alla lördagar för mindre under 2012 så började de bygga de- grupper, men annars är det bara att stilleriet. De första dropparna produ- boka in en visning om man är ett störcerades den 12/12 2012 kl. 12.12. re sällskap.

12/12 2012 kl. 12.12 kom de första dropparna!

Tanken att producera whisky fanns från början, men då det tar tid innan man får in pengar på whisky så var det naturligt att börja med vodka produktion. Ur det skulle de även kunna fortsätta med gin och en rad andra produkter. - Skulle vi bara fokusera på whisky så skulle det ta ett tag innan man fick in några inkomster, så istället siktade vi brett. Den första vodkan från Tevsjö Destilleri såldes på Systembolaget i Mars 2013. 48

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

efter ett recept och skickade den färdiga spriten till beställaren, men idag kan Tevsjö ta hand om hela produktionskedjan. Från receptstadiet till destillering, buteljering och etikettering. Vissa skickar sina egna specialflaskor, till exempel ginen Ragnarök – skickar sina egna förtryckta flaskor. Idag producerar destilleriet åtta sorters gin, en egen och resten på licens. Ett exempel är Orbaden, en spaanläggning bara 1,5 mil från destilleriet, som har beställt en egen gin. Det unika med den var att Orbaden var själva ut i skogarna kring Järvsö och plockade de enbär och rönnbär som skulle ingå.

Lokala råvaror

Att lokala råvaror är viktigt för Jonas och Anna framgår med all tydlighet. Så långt det går så köper de in råvaror från de lokala producenterna. Blåbär och lingon kommer naturligtvis från skogarna kring destilleriet som en lokal bärplockare förser dom med. Ett par glada pensionärer plockar varje sommar pors som Jonas köper av dom. Då det inte handlar om några stora volymer på dessa spritsorter så Licenstillverkning Beslutet att börja licenstillverka var går det att hålla det lokalt. också en av anledningarna till företaHonungen till en av deras storsäljaget överlevde de där första åren. Det finns många runt om i Sve- re, punshen, kommer från en av de rige som har bra idéer och bra re- närmaste grannarna, och havtornen cept på nya drycker och smaker, men kommer från Järvsö. många saknar en produktionsanläggning, och det är där Tevsjö Destilleri Behöver de någon mer exotisk krydhar hittat en nisch. Just licenstillverk- da som te.x kanel eller kardemumma ningen har verkligen exploderat det så köper de det från Aftek, en kryddhandlare i Arbrå som ligger ca 2 mil senaste året, menar Jonas. från destilleriet. - Oftast så är det inte billigare I början så producerade de en vodka


att handla av någon annan, och är det är ju bättre att det gynnar någon på orten, säger Jonas Grundtanken är att det ska vara så lokalt som möjligt. Även om mycket av det som dom producerar är ekologiskt så är det inte ett måste att allt ska var det. Och då de tar allt sitt spannmål från orten så är det betydligt renare än om dom skulle köpa in det från Europa. - Det är inte bara de man sprider ut på åkrarna, det är det som eventuellt kommer uppifrån också som spelar in också. Och här i Järvsö så har vi inte direkt några stora problem med utsläpp, skrattar Jonas.

BOURBON från Hälsingland?

Bakgrunden till att de började med bourbon var att en lokal lantbrukare, Erik Bengtsberg i Järvsö, odlade fodermajs. Han valde majs istället för att köpa in sojaprodukter för att få ett bra proteinfoder till sina nötkreatur. Fodermajs ska ju egentligen inte mogna utan man hugger ned de nästan 2 meter höga stammarna med blad och allt för att sedan ensileras. Men sommaren 2014 var rejält varm och majsen mognade, vilket gav Jonas en idé! - Vi ska göra bourbon! Han skickade ut sin syster och hennes pojkvän för att plocka majs i en vecka. Av denna lokala skörd så fick dom ut ungefär hundra fat ’bourbon’, och de har redan sålt ca 80 fat. De har gjort ungefär som Mackmyra och BOX, dvs att dom säljer fatandelar. Spriten fylldes på nya ekfat från ThorMALTER MAGASIN NR 3 december 2017

49


slundkagge, med två olika rostningsgrader att välja mellan. Dessa lagras sedan i ett whiskeymagasin beläget strax ovanför destilleriet. Magasinet saknar både issolering och värme så faten ligger i yttertemperatur, precis enligt amerikansk tradition. Även om faten inte riktigt är tre år så har en kund redan tappat sitt fat på flaskor. Men denna produkt kan man ju varken kalla whisky eller bourbon. För att det ska få kallas whisky så ska den ju vara lagrad i minst tre år, men då den är gjord på majs så gäller andra regler, men den får heller inte kallas bourbon då den inte är gjord i Kentucky. Detta projekt är också bakgrunden till att de nu kör igång med Single Malt produktion. - Man vill ju gärna lagra Single Malt på exbourbonfat, och nu erbjuder vi de som buteljerar sitt bourbonfat att fylla det med råsprit som sedan blir single malt whisky, säger Jonas Då har vi gjort hela processen. Vi har sålt ca 5 – 6 fat. Själva vörten till single malten kommer från Helsinge Ångbryggeri där Peter Orest brygger den efter tycke och smak. De fraktar sedan vörten till Tevsjö och de destillerier den till Singel Malt whisky.

Unikt destilleri

Jonas och Anna har byggt ett smått unikt destilleri. De har en 920 liters pott still panna med tillhörande 4-plattors kolonn samt en 21-plattors kolonn för vodka produktion, allt tillverkat i koppar och rostfritt. 50

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Vid vodkaproduktion används den höga 21-plattors kolonnpannan, när det är dags för bourbon samkörs pot still pannan och den lägre 4-plattors kolonnen och vid single malt så är det bara pot still pannan som går.

Tillslut blir trycket så högt att det som har lagt sig längst upp kommer att orka bryta igenom kylelement och sedan falla ned tillkylaren.

den urkokade mäsken, går till djurägare som foder. Den svåraste restprodukten att hitta en sekundär användning för är finkeln.

Om vi får ut ca 300 liter så går inte att det till vodka, utan max 200 liter blir Det mesta av utrustningen kommer ren vodka och det första och det sista från det tyska företaget Carl som är av det som är bra går till gin eller aqua ett av Europas främsta och äldsta bo- vit. lag inom destillationsteknik.

De har ett eget kraftverk som ligger i källaren av den närliggande kvarnen, men strömmen som produceras är inte i närheten av vad som behövs i själva produktionen. För detta använder de idag en ångpanna som drivs av vil-

Dom är ganska ensamma om att ha en sådan här småskalig produktion. I Sverige så är det bara Purity vodka i Ellinge och Gripsholm Destilleriet i Åkers Styckebruk, annars är det de stora producenterna som gäller. På Tevsjö så kokar de ett low wine i pot still pannan som de sedan kör in i kolonnpannan. Sen stiger ångorna upp i toppen på kolonnpannan. Längst upp finns ett kylelement som kyler ner ångorna till vätska vilket i sin tur droppar ner på den översta kopparplattan som i sin tur har blivit uppvärmd av de varma ångorna. De avkylda dropparna kokar upp igen och så fortsätter processen tills alla 21 plattorna Då är dom säkra kokar. på att hjärtat är rent. En vodka ska ju vara så ren som möjligt, och ska ju Och då het ånga går uppåt hela tiden smaka så lite som möjligt. Ska man isoch vätskan rinner neråt så byggs det tället ha i kummin, anis och fänkål för upp ett tryck, vilket gör att de tyngre att göra en aqua vit så gör det inget ämnena sakta åker neråt och de lätt- om en del av huvud eller svans har åkt are drar sig uppåt. Och på så vis kan med. man separera huvud och svans väldigt bra. I mitten ’hjärtat’ får man en hög Kretslopp koncentration av ren etanol, i huvu- De vill ta vara på så mycket som möjdet får du lättare ämnen som metanol ligt, och när dom kokar vodka tar dom och i svans så är det ju en blandning ju bort skalet på kornet. Detta i sin tur med tunga estrar. säljs till hönsägare som strö. Dranken,

laolja, men denna håller de på att konvertera till rapsolja. Rapsolja i sin tur är spädd med alkohol, så tanken är nu att återanvända finkeln på detta sätt. Kraftverket drivs av en bäck som ligger mellan kvarnen och destilleriet och strax innan turbinen så tar dom ut kylvattnet. Vattnet går igenom anläggningen och sen tillbaka för att blandas med kraftverksvattnet. - Det är ju egentligen ett idiotiskt system, säger Jonas. Som mest MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

51


så kör vi igenom 3000 liter vatten per timme och ut temperaturen på detta vatten är nästan 80 grader. Det är ju helt bortkastad energi så vi har köpt ett litet växthus på 450 kvm, skrattar Jonas

som evenemangslokal med artister och uppträdande. Under 2017 så har både Mikael Rickfors och Sofia Karlsson, men mest drog humorgruppen ’Småstadsliv’, då var det så mycket som 600 personer på plats.

I växthuset så ska dom till en början odla tomater, gurka och sallad till den egna restaurangen, men i förlängningen så skulle dom också kunna sälja en del som ekologiska grönsaker.

HEMBRÄNNINGSAPPARATER

En annan sak som är lite udda är Jonas stora samling av hembränningsapparater. - Vi ger 500kr i presentkort, om folk lämnar in sin apparat, skrattar JoVattnet till produktionen kommer nas. Tanken är att dessa ska i en egen från en egen källa ovanför destilleriet. lokal senare för att bli ett museum. Rören ner från källan byggdes någon gång på 20-talet då Om man vill så kan förmodligen Jonas fru, man boka in en konfeAnnas morfarsfar var rens på destillerier där en av de som finanman faktisk får koka sin sierade projektet och egen sprit i någon av detta gav dom då rättpannorna. Då de har en att hämta vatten licens för att producefrån källan i ’all tid och ra sprit så är detta helt evighet’. lagligt och konferensdeltagarna får sedan Destilleriet har sitt beställa sin sprit på eget reningsverk där dom kontrolle- Systembolaget. rar kvaliteten och skickar in prover en gång i kvartalet för att säkerhetsställa många produkter och flera på gång att vatten är tjänligt som livsmedel. Dom gör totalt 60 produkter idag,

Ett sådant exempel är Brygghus 19 i Karlshamn. Brygghus 19 sätter ett bäst-före datum på sina öl och ibland händer det att några lådor blir kvar på lagret. Om bäst-före datumet är mindre än tre månader bort så väljer de att inte skicka den batchen till kunden utan skickar den nyare, färskare, batchen istället. Den öl som dom inte levererar till kunden skickaas då upp till Tevsjö och blir där destillerad och omgjord till ’Blekinge men nya idéer utvecklas ständigt. Aquavit’. Under hösten har dom även haft en presshelg, där dom bjöd in folk att Expandering komma och pressa äpplen. De flesta Om dom fortsätter tog tillbaka musten, men vissa läm- att växa i samma takt så behöves det nade också så dom fick ihop ett par inom två – tre år ny och större utrusthundra liter. Och denna äppelmust ning. Dom har tittat på en ny kolonnligger på jäsning för att sedan bli en panna som skulle klara av tio gånger så stor kapacitet som idag, med en sorts calvados. höjd på 16 meter. En automatisk buEn bisyssla som har växt är att ta reda teljeringsanläggning är redan inköpt, på batcher av dåligt öl och destillera den är dock nedpackade just nu då utrymmet är begränsat. om detta till vodka.

förmodligen sveriges största samling av hembränningsapparater

Restaurang

När man kommer upp på övergången på destillerier så finns det gått om plats för matgäster. Det är en unik restaurang på det sättet att man sitter mitt i destilleriet och äter. Pannorna sticker upp från produktionen en våning ner, och har du tur så kan du få bordet precis bredvid mäskkaren. På sommaren så använder de den stora grusplanen utanför destilleriet

52

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

- Är det något som man kan misslyckas med så är det ju öl, säger Jonas. Den minsta lilla grej så är det inte drickbart som öl men istället för att slänga bort det så kokar vi ur det till vodka istället.


MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

53


O G L E B O G L E B O G L E B Jens SkruMbabdesen

Text: Henric Madsen Foto: Henric

54

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

55


Jens Skrubbe är ett välkänt namn i öl Sverige, inte bara för hans högst populära och innehållsrika blogg med samma namn, utan också för att han har stått bakom bardisken i mer än 16 år och spridit sin kunskap och passion om belgisk öl! Tidigare i år så fick vi möjlighet att slå oss ned vid ett bord på Internationella Pressklubben i centrala Stockholm och hade då ett längre samtal med Jens Skrubbe om Jens Skrubbe. Hans ölresa började för ungefär 16 år sedan. Han utbildade sig till bildlärare och efter studierna så flyttade till Stockholm, men både utbildningen i sig och sedan jakten på jobb gjorde att glöden för yrket dog ut. För att hanka sig fram så hade han en rad olika arbeten, bl.a. jobbade han halvtid på både Posten och Stockholms Lokaltrafik.

han var ju redan välbevandrad bland nya ölsorter att prova. - Om jag skulle gå in på en välbarens sortiment så han tackade ja, sorterad ölbar och upptäcka att det och började jobba på Belgobaren. finns en ölsort som jag inte har druckit så måste jag börja med den, säger Lilla Bryssel På tidigt 2000-tal så såg ägarförhål- Jens lande lite annorlunda ut mellan Pressklubben, Duvel café och Belgobaren Jens och Fredrik Johansen, en vän och och det var vanligt med personalbyte. ölnörd från Helsingborg, åkte När Jens och en bekant hade jobbat på en resa en gång och då på Belgobaren i ett halvår så tyckte myntade de begrepPressklubben, vilket var den lite fina- pet ’Man dricker inte re restaurangen, att de var så pass bra öl för att det är gott, att de ville ha Jens och hans vän till man dricker öl för att dom istället. Sagt och gjort så flyttade det är nytt.’ de till Pressklubben och har här har Jakten på nästa öl kan ta sig uttryck på så vis att Jens blivit kvar i 16 år. Dessa kvarter kallas lite skämt- även om han har snubblat samt för Lilla Bryssel då det inom två över en helt ny ölsort att prova så kan kvarter så finns det lika många välre- han inte njuta av upptäckten om han vet att det finns två sorter till som han nommerade belgiska pubar. inte har hunnit prova. - Det är ju nästa en sjukdom det Intresset utvecklas Under 2004 så växte hans intresse då där, säger han. Att hela tiden jaga näshan för första gången besökte Belgien. ta upplevelse.

Efter denna resa gick ett brinnande inEn bekant till Jens började jobba på tresse över till ett helhjärtat nörderi. Detta har ju också lett till att han har Belgobaren, då kallade Hörnans Kök Sedan den där första resan ’04 så har en ’liten’ öl samling i en källare också. Men när det kommer till själva samoch Belgo Bar, och detta blev det nya det blivit hela 43 resor till Belgien. landet så är det mest för egen konstammisstället för Jens och hans kompisar. Det här med belgisk öl var nytt Man undrar ju om han någonsin pro- sumtion, slår han fast. Han köper offör honom, men efter ett tag så fast- var någon annan öl än just belgisk, tast en butelj först och provar. Om den nade han för utbudet och bredden och jo då, det händer att han ibland är bra så köper han fler för att spara. som detta ölland erbjöd. provar, vad han kallar ’utländsk öl’, Vissa öler köper han dock oprövade, men han har inte funnit någon annan ett sådant tips är Cuvée Van De Keizer Hörnans Kök och Belgo Bar erbjöd källa som har den bredden som den från Het Anker. bortåt 60 sorter och naturligtvis pro- belgiska ölen har. vades alla dessa. Efter cirka ett halvår Egen öl så behövde baren extrapersonal och När han är på semestrar med famil- Även om han har tagit fram några Jens blev tillfrågad om han var intres- jen så försöker han anamma den lo- egna ölsorter så skulle inte kalla sig serad. Han kände sig lite osäker på att kala ölkulturen men om tillfälle ges så själv spökbryggare, för bryggare är jobba inom krogvärlden men både söker han alltid efter någon oprövad han inte. Men han är heller inte en revännen och restaurangen tyckte att belgare. Denna jakt tar aldrig slut för ceptkreatör, utan han har en idé till en det inte skulle bli något problem, och Jens, han är en notorisk jägare efter öl som han sedan i samråd med bryg56

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


garen mejslar fram. - Den här ’ölpölen’ i Sverige är ju relativt liten, säger Jens. Även om den växer och har vuxit otroligt de senaste 15 åren så efter några mässor runt om i landet så känner man de flesta bryggarna. Och

jag har ju samarbetat med en del som har resulterat i några roliga produkter. - Jag föder en bryggare med mina idéer, säger Jens lite blygt. Dom är ju proffs på det här så då kommer dom med förslag på vilken malt som ska användas. Men jag kommer ju även med vissa önskemål, naturligtvis. Ett sånt önskemål skulle ju kunna vara om jag vill ha Mosaic humle, vilket jag tycker är jättegott. Den senaste kreationen är ölen Uytzet, en nästintill utdöd belgisk ölstil. För att ta fram denna Uytzet så har Jens samarbetat med det Uppsalabaserade bryggeriet Jackdaw. Grejen MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

57


med denna öl stil är att man ska bl.a. sila malten genom halm och man ska mälta underifrån. Detta låter ju ganska konstigt, men receptet som de gick efter är från 1798, och då gjorde de inte öl riktigt som idag. Egentligen skulle de också ha kokat ölen i 8–9 timmar, men de nöjde sig med ett kok på strax över två timmer, vilket i sig är ju lång tid.

Premiären för denna skapelse skedde än en entreprenör, säger Jens den 9 november 2017 på Pressklubben i samband med att Jens eminenta Men på våren 2013 så kom en bekant förbi Pressklubben mitt i lunchrusblogg fyllde fem år! ningen och ville diskutera en sak med Jens. Denna vän hade också haft en Belgoklubben Jens är också ganska starkt förknippad liknande idé men där de flesta andra med Belgoklubben. Detta är Sveriges hade sett motgångar så såg han möjförsta och enda prenumerationstjänst ligheter! Och han frågade om Jens vilför belgisk öl. Om man är medlem så le haka på i projektet, vilket han tackfår man en låda öl hemskickad som ade ja till. Detta första möte ägde rum innehåller sex olika sorter, två av var- i April 2013 och redan till midsommar je, som är utvalda av Jens. Idén till samma år så lyckades de få ut en förklubben är sprungen från vinklubbar- sta låda. na som poppade upp efter en lagändring 2007.

”jag är mer en eldsjäl än en entreprenör”

Jens hade pratat med en del kontakter runt 20122013 om det skulle vara möjligt att starta något liknande, men med belgisk öl istället för vin. Men de flesta ansåg samma sak att det var för krångligt regelverk kring detta projekt, man skulle ha ett eget lager, det var för mycket byråkrati med mera. Så Jens lämnade idéen. - Jag är mer av en eldsjäl,

58

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

Jens använde sin blogg som en portal för att berätta om denna nya ölklubb och bland de första 100 kunderna så kände han 90 av dessa. Idag så har de ungefär 5000 – 6000 prenumeranter.

Många av ölen som tappas för Belgoklubben är unika buteljeringar just för dess medlemmar. De arbetar mycket med duktiga mikrobryggerier i Belgien och hjälper dessa att synas i Sverige och har genom det fått mycket uppskattning i Belgien vilket de är mycket stolta över.

Att besöka belgien

Om man för första gången ska besöka Belgien så kan man gott börja med Bryssel, tycker Jens. Om man är öl intresserad så ska man dessutom absolut besöka Zythos festivalen i Leuven. Här finns mer än 100 bryggerier och dom har med sig mer än 500 hundra olika ölsor-


ter, ofta är också bryggarna själva på också de bägge bryggerierna Leroys plats. och St Bernardus. Ett annat tips är staden Mechelen, I Bryssel så är ofta pubarna bunda till som ligger mellan Antwerpen och bryggerier och detta gör ju att utbu- Bryssel. det är lite begränsat, men det finns ju Här finns ett av Jens tidigaste också oberoende pubar som man kan älsklingsbryggerier, nämligen Het Anleta reda på ganska lätt. ker. De har en fantastisk bryggpub och visningen på bryggeriet är också bra, Till ytan så är Belgien lite större än även fast det är väldigt nära ett museSmåland, så tåg är att föredra. Deras um då det är så gammalt. järnväg är välutvecklad och man kan med lätthet röra sig över hela landet Och om man kommer med tåg så med just tåg. går man genom gamla stan och kan då passa på att kika på katedralen.

Om man ska bege sig utanför Bryssel så är ju Brygge ett populärt resmål, och just därför tipsar Jens om Gent i Flandern istället. Gent är som en miniatyr av Brygge, med en gammal stadsdel, flera kloster med mera. Precis på gränsen mellan Frankrike och Belgien ca 15 mil västerut från Bryssel ligger Watou. - Lilla Watou är en pärla i sig, 1700 invånare, två bryggerier och en av Belgiens bästa restauranger, berättar Jens. Restaurangen han syftar på är Cuvée Hommelhof, här använder krögaren Stefaan Couttenye mycket öl både i och till maten, de är kända för sina utmärkta matchningar. I Watou ligger

mendera någon öl idag så skulle han välja ett annat spår. - Den generella öldrickaren är fortfarande en lagerdrickare, säger Jens, och då bör man närma sig Belgien lite försiktigt med en Siason. Den är inte för söt, vilket man som pilsnerdrickare kan bli lite skrämd av. Saison är en ölstil som tilltalar allt ifrån den vanliga ’Svenssonöldrickaren’ långt upp i ölnördskretsen.

När han pratar om Maredsous så dyker ’öljägaren’ Jens upp igen! Han berättar att just mellan 1984 – 1992 så gjorde Maredsous en nr 9 och denna butelj både har varit och är hans ’heliga graal’. Han har hittils aldrig fått möjlighet att prova den men har däremot sett två stycken. - Jag har faktiskt hållit i en flaska Nr 9, på ett museum, berättar Jens. Tanken finns att jag ska försöka byta till mig en av dom då jag har några flaskor som museet inte har och skulle eventuellt vara intresserade av.

Belgo för en novis Att närma sig belgisk öl kan nästan kännas lite skrämmande. Med ett land som är kända för fler än tusen ölsorter så är det svårt att veta var man ska börja och ganska snart på sin resa så möter man ölsorter som klosteröl, trappistöl, veteöl, saison, spontanjäst öl och fruktöl med mera. Och många gör misstaget att börja just med de Fortfarande, efter 16 år fyllda med bellite söta och alkoholstarka trappistö- gisk öl, så pratar Jens om denna dryck med både glädje och passion! Om du len. ser honom i vimlet på någon mässa, För hans egen del var det Maredsous eller har vägarna förbi Internationella Blonde som var inkörsporten och han Pressklubben en torsdag, tveka inte tycker fortfarande att det är en bra in- att säga hej till honom. Chansen finns körsport, men om han skulle rekom- att du kommer lära dig något nytt! MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

59


FJ

60

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


ER

OBRYGGER R IK I M

KU

AR

AN

D

!

BL

DALACRAFT LLO R O CH

S A M

SÄLENS

FJÄLLBRYGGERI

SÄLEN

Att det pågår en ölboom i Sverige kan ingen som ens är lite intresserad av ämnet ha missat. I somras så passerade vi 300 bryggerier, och det ser inte ut som att taFLYING BREWERY ket är nått ännu. Även om man ser en naVILLOVÄGENS BRYGGERI ISALA ÖLGÅRD turlig förtätning kring storstäderna så finns ÄNGSLYCKANSBRYGGERI det gott om FALU BRYGGHUS eldsjälar ute i MJELGA landet också.

ÄPPELBO BRYGGERI MORA BRYGGERI

MORA DALA BRYGGERI RYENTORPS BRYGGERI

RÄTTVIK

FALUN

BORLÄNGE SAHLINS BRYGGHUS

BRYGGHUS

Dalarna i sig behöver väl ingen närmare beskrivning? Det svenska

BERGSLAGENS BRYGGHUS OPPIGÅRDS BRYGGERI

SÖDERBÄRKE WALHÖLL

BRYGGHUS

Midsommarfirandets centralort med en snart tusenårig historia som bl.a innefattar Gustav Wasa´s flykt från danskarna på 1500-talet. Från länet kommer Falu Rödfärg, Kalle Moreaus, Mando Diao och faktiskt självaste Systembolaget! Men nu kommer det också mängder av öl, i världsklass! Det finns totalt 14 stycken bryggerier i Dalarna med Sälens Fjällbryggeri i norr och Walhöll Brygghus i söder. Bland dessa 14 finns ju också naturligtvis Spendrups, vilket är ett av Sveriges största bryggerier, men vi väljer att fokusera på den småskaliga, hanverksbryggerierna. Vi har besökt fem stycken bryggerier och träffat människorna som jobbar med sin passion. DALACRAFT, Mikrobryggerier bland kullor och masar!

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

61


BRYGGERIER RO

B

LA

62

AS

AR

!

MI K

T F A R C DALA ND

KULLOR OC

H

M

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Villovägens Bryggeri ligger mitt i centrala Falun, i det gamla ’Spruthuset’ – en tegelbyggnad från 1884 där brandkårens då nyinköpta ångspruta förvarades, och slangarna hängde på tork i tornet.

både Falun och Borlänge. Verksamheten växte och fler kunder kom till och fler sorter bryggdes. Till slut hade bryggeriet växt ut kostymen och under våren 2016 så flyttade de från Villavägen till Spruthuset, mitt i centrala Falun. - Denna gamla brandstation passade mig perfekt, säger Sven. Och så är det ju kul på morgonen när man kommer till jobbet och ser denna vackra Q-märkta byggnad, istället för att krypa in i en industrilokal med lysrör, försätter han.

Bryggeriet grundades 2013 av de fem vännerna Jörgen, Magnus, Jerk, Anders och Sven, i den sistnämndes källare, under deras sommarsemester. När hösten kom så var det bara Sven Eklund som fortsatte med bryggandet. Förutom bryggeri så byggs det nu också en restaurang i denna lilla byggnad, Uttrycket ’på fyllan och Villan’ kom- där man komm er att ha ett bord per mer ursprungligen från Falun. Här våning i tornet. Detta är dock inte på Villavägen låg krogen Villan på bryggeriets projekt utan en falu krö1800-talet, och det var på Villan man gare, Ted Stöffling, som samarbetar var ’på fyllan’. Sven råkade bo precis med Sven. rakt över gatan från den gamla krogen så det var lätt att välja ett passande Idag producerar Villovägen 30 000 linamn för det nya bryggeriet. ter öl per år och de har 10 standard sorter. En folköl och nio starköl. ’FaluI källaren på Villavägen så bryggde jungfru’ lanserades 1 december, det Sven öl och på våren 2014 så fick han är en New England IPA, men de har upplagstillstånd och kunde börja sälja allt från pilsner till Imperial Stout. De öl. Hans en enda kund ett tag var res- har också en Half n’ half - alltså en taurang SMAK i Falun, men snart dök blandning av under- och överjäst öl. hans flaskor upp på Systembolagen i

Villovägens olika ölstilar gör Sven efter vad han tycker är gott och samlar idéer från resor eller vänner och bekanta. - Just vår ’Half n’ Half’ var det faktiskt en kund på Systembolaget som tipsade mig om, berättar Sven. Falun har ju två sidor, den Ljuvliga och den Gruvliga. Jag hade redan gjort en ’Falu Gruvlig’ – det var en Imperial Stout, men jag saknade idéer till Falu Ljuvlig, men det var ju självklart att den skulle vara en Half n’ Half’. Hos Villovägen kan du även köpa ekfatlagrad öl. Man bestämmer vilken fattyp och öl stil man vill ha . Bryggeriet fyller fatet och hjälper till med ’privatimporten’ av ölet på Systembolaget. Fatet läggs sedan för lagring i loftet på Spruthuset. Man bestämmer själv när det är dags för buteljering, men man kan också få hjälp av Villovägens ’Barrel Master’ Carina Mian, hon hjälper till så ölen buteljeras i exakt rätt tid för en perfekt ekfatslagrad öl. Bryggeriet anordnar öl provningar och andra aktiviteter, vill du veta mer så surfa in på deras sida: www.villovagens.se

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

63


Borlänge har historiskt varit en stor bryggeristad, främst med svagdricka och läskbryggerier. Men det har också funnits en rad ölbryggerier. Det äldsta av dessa var Mjälga bryggeri som startade redan på 1870-talet. Det ursprungliga bryggeriet är sedan länge borta, men de historiska vingslagen är något Lennart Rylander och Harriet Steins har tagit fasta på. – Mjälga bryggeri låg bara ett stenkast från Pelles gården där vi har byggt vårt bryggeri berättar Harriet Stenis. Innan de startade bryggeriet så jobbade Lennart som byggare och byggnadsvårdare med engagemang i renoveringar av Rosersbergs, Gripsholms och Strömsholms slott. Men 2015 avvecklade han verksamheten och tänkte varva ner. Men så föddes idén med att börja brygga öl. Han gjorde några trevande försök 64

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

Mjelga är certifierade som ett ekolomed hjälp av färdiga satser. - Men det var INTE gott alls, giskt bryggeri, vilket gör all deras öl säger Harriet, det var en bismak som ekologisk. man inte var god. - Det har varit svårt att hitta ekologisDe köpte sedan ett 50 litersbryggverk ka leverantörer säger Lennart, men där de provade sig fram med olika det har blivit bättre. - Det finns även idérecept och skiftande er om att de ska börja kvalitet. När de hade mälta i Dalarna, vilket hittat rätt med recepskulle vara jätteroligt, ten så åkte de till Slosäger Harriet. Och att venien och köpte ett de i Isala och Svärdsjö bryggverk. Problemet ska börja odla humle är var att hitta ett så litet som möjligt så det gick ju fantastiskt, då kan vi in genom den gamla dörren på ladan. brygga öl på riktigt lokala råvaror.

”Never stop nosing, every sample has a story to tell”

Harriet brygger ölen som dom levererar till Murboannas Gårdsmejeri utanför Borlänge samt så har hon bryggt Mjelgas egna Julöl. Harriet experimenterar lite nu med en ny öl som förmodligen kommer till sommaren som dom kallar för Dalfolk. Den är inspirerad av ölstilen Kölsch som påminner mycket om en ljus lager men jäsningen sker i varm temperatur istället för kall.

De buteljerar själva med hjälp av en semiautomatisk buteljeringslina där fyra flaskor åt gången fylls på, men de får själva sätta på kork och etikett. På hyllan hos Systembolaget har dom Forssa Röd, Mjelga Ale och nu deras egen Mjelga Julöl. På gång är redan nämnda Dalfolk, men de jobbar också på en Folköl och en Stora Tuna Lager.


DALA ND

LLO

R!

CRAF

BLA

KU

ER RI

BR KRO YGGE MI

R OCH MA

T

SA

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

65


BRYGGERIER RO

AR

AS

LA

B

D

!

MI K

T F A R ALAC ND

KULLOR OC

H

M

På Tunaslätten utanför Borlänge hittar du stadens första mikrobryggeri, Sahlins Brygghus. Det är ett småskaligt hantverksbryggeri som startade 2015. Detta är ett riktigt gårdsbryggeri på landet med åkrar, traktorer och strutsar runt knuten! 1994 så startade familjen Sahlin något så annorlunda som en strutsfarm i Borlänge. Iden var djärv men framgångsrik! Idag besöks farmen av fler än 30 000 besökare per år. Förutom

66

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Han började småskaligt med en 50 liters Braumeister men har nu skalat upp verksamheten till ett 500-literbryggverk. Just att skala upp från ett 50 liters bryggverk till det nuvarande som ligger på 500 liter har inneburit lite förändringar. - Vi fick ju en annan användning av humlen, då det är en annan tankgeometri och man får en annan jäsning, säger Erik. Deras jästankar ligger på 1000-liter, så de kokar i två omgångar för att fylla en tank. - Alltså det här med öl kan vara lite svårt ibland, säger Erik. Vi hade lite problem under 2016 med bl.a. infektioner som gjorde att vi fick lov att Grundaren till bryggeriet är sonen dra tillbaka en massa öl, men under Erik, som efter några år utomlands 2017 så har det flutit på bra, fortsätter återvände till gården och tänkte om han. man inte skulle kunna utveckla verksamheten på något sätt. Efter lite Kring bryggeriet så är det fullt med akplanering så slog han slag i saken och tiviteter. ’Slaget om IPAn’ gick av stapeln tidigare i år och varje fredagskväll började 2014 att brygga öl! under sommaren så har de en ute pub visningar och matning av strutsar så finns här en butik där man kan köpa strutsägg, fjädrar, kött m.m. På plats finns en restaurang där man kan äta strutskorv och strutshamburgare m.m.

där det naturligtvis servas både mat och öl från gården. Under sommaren har de också haft världens första folkölsfestival! Många mikrobryggerier tar fram en folköl för att på så vis också få en säljkanal på de lokala matbutikerna och inte bara förlita sig på Systembolaget. Det var totalt ett tiotal bryggerier på plats och man hade också en tävling om festivalens bästa folköl Utöver Erik så jobbar också Alexis Svedberg på bryggeriet och Magnus Gabrielli finns med i bakgrunden som bollplank. De både buteljerar och etiketterar allt på plats direkt i bryggeriet Från och med den 1 december finns deras variant av Julöl på Systembolaget. Den heter ’Bryggare Sahlins Schwarzbier’, men skynda på att ringa till någon du känner i Dalarna, för den börjar ta slut på Systembolaget!

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

67


Man brukar säga att ju fler kockar desto sämre soppa, men detta gäller inte för Rättviks Bryggeri. De båda grundarna, Victor och Mattias, har båda en bakgrund som just kockar, men har nu startat ett bryggeri.

planen att vi skulle producera 50 000 liter per år, men under det första året så sålde vi istället 150 000 liter. De valde att göra en ljus lager då det dels är en av de mest populära öl stilarna i Sverige, men också för att den passa bra med mat, och tanken var att de skulle rikta in sig till restauranger.

Victor har jobbat som kock i en massa år och driver flera restauranger i centrala Rättvik. Mattias har också jobbat som kock men sadlade om till bryggare genom en utbildning i Ludvika. Mattias jobbade tidigare på Oppigårds i Hedemora men tröttnade på att pendla efter sex år mellan Rättvik och Hedemora. Så tillsammans bestämde de sig för att förvekliga en dröm och började med arbetet att starta ett eget bryggeri.

Den först sommaren fanns de på åtta stycken Systembolag men denna sommaren så stod deras ljusa lager på hyllan hos 140 Systembolag över hela Sverige, deras IPA tog sig in på över 200 systembolag över sommaren.

”det tog en jäkla fart direkt från start!”

Bryggverket har de köpt från Stigbergets Bryggeri i Göteborg och med i affären så ingick det även några mindre jästankar, men ganska snabbt så köpte de nya 3000 liters tankar. Och när de fick besked om att deras IPA skulle lanseras på 200 systembolag så köpte de snabbt in fler jästankar på 4000 liters. Idag är de är tre som jobbar på bryggeriet. Utöver Mattias och Victor så jobbar även Marcus Lindborg. Han har tidigare jobbat som bryggtekniker både i Ludvika och på Oppigårds. Över sommaren så utökar de styrkan med en man till så de klarar av att leverera till Systembolaget.

Utöver dessa två stilar så brygger de även American Brown Ale, Pale Ale, Vinterbrygd är deras grepp på en JuStout samt Vinterbrygd. löl. Det är en mellanmörk lager, med behaglig beska och lätt humlearom De brygger 1000 liter om gången och och den går att beställa till alla butiker har jästankar för totalt 25 000 liter. De över hela Sverige. - 1 april 2016 så släppte vi vår har också en egen buteljeringsmaskin första ljusa lager, och det tog en jäk- som klarar 2000 flaskor/h. la fart, säger Victor. På papperet var 68

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


DALA ND

LLO

R!

CRAF

BLA

KU

ER RI

BR KRO YGGE MI

R OCH MA

T

SA

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

69


BRYGGERIER RO

70

AR

AS

LA

B

D

!

MI K

T F A R ALAC ND

KULLOR OC

H

M

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


Jonny Ryentorp studerade i USA på slutet av nittiotalet och där fick han smak för de småskaliga och hantverksmässiga Aporna och Iporna som producerades hos mikrobryggerierna. Runt 2010 så började han med hembryggning i källaren på Sågvägen i Falun och även om det var småskaligt så blev det ändå ca 20 – 30 liter i veckan, och flaskor delades ut till släkt och vänner. Men efter ett tag så blev det ändå för stora mängder och då var det någon som kläckte idén att de kan ju börja sälja öl till restauranger. 2013 beslutar Jonny och hans fru Ida att de startar ett företag och börjar leverera lokalt. 2014 så testade de att sälja Påsköl på Systembolaget, och det blev en succé och de sålde slut på sju dagar. Men arbetsbördan som låg bakom med sju bryggningar på det lilla 50 liters bryggverket var inte värt mödan, så

de beslutade att avstå Systembolaget och bara förse de lokala restaurangerna. Man kan säga att Skid-VM i Falun 2015 blev räddningen för bryggeriet. Hösten 2014 så stod de i vägskälet, att lägga ned eller skala upp, men då de visste att VM skulle arrangeras till staden och att det skulle komma mycket folk så tänkte de i alla fall fortsätta till efter VM. Dom hade lite glas kvar och de hade några säckar malt om det var lika bra att brygga bort innan de skulle lägga ner till sommaren.

kärlsverk. Begränsningen är istället vid jäsningen som ligger på 9000 liter. De har också installerat en buteljering- och etiketteringslinje som är hyffsat automatiserad, men kräver övervakning. - Det går ju inte att stå med en BeerGun när man har tusen liter som ska buteljeras, säger Jonny

Jonny har ett gäng recept som han gärna vill prova att brygga och ett sånt recept som har fått ligga till sig ett tag är just den Imperial Stout som släpptes den 1 december på SystembolaMen efter VM så hade hoppets tänts get. igen och de beslutade att skala upp. Redan i maj 2015 sade Jonny upp sig På bryggeriet så anordnas ofta provfrån sitt fasta jobb och de hade be- ningar, endera i själva brygghuset ställt ett nytt bryggverk från Kina. I ok- eller för mindre sällskap i bryggeribatober så tog de över lokalerna de är i ren. Idag jobbar två personer på bryggeriet, Jonny och en säljare, men deidag på Verkstadsgatan. lar ur släkten hjälper till också på ett När de väl valde att skala upp så skala- hörn. de de upp hela kedjan. Idag brygger de 2000 liter i veckan För beställning så finns Ryentorps men de kan brygga så mycket som över hela Sverige, men på hyllan finns 3000 liter per dag då det är ett tre de i Falun och Borlänge. MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

71


LONDO ÄLDST PUBA 72

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


ONS TA AR

Ett av de bättre sätten att lära sig om Londons rika historia är att ta en pint på någon av de legendariska pubarna! Några av dessa har funnit i hundratals år och de har en del berättelser som är värda att ta del av.

don kan stoltsera med. Vi beger oss sedan till Covent Gardens Lamb & Flag som är ett måste att besöka när man är i detta turistförtätade område av staden.

Vi kommer att presentera sex stycken pubar som ligger oss lite extra varmt om hjärtat. Vi börjar med Ye Olde Mitre för att sedan ta med er några kvarter söderut till Ye Olde Cheshire Cheese, dessa två är de mest fantastiska och genuina pubarna som Lon-

Och vi avslutar på The Red Lion, som ligger alldeles intill Piccadilly Circus. Här har glaskonstnärerna fått fritt utlopp för sin kreativitet, och det märks!

Vi fortsätter till The Blackfriar som vittnar om hur det gamla London såg ut innan glas och stål dominerade Här har knogslagsmål hållits bland stadsbilden. stolar och bord, de största skalderna har skrivit sina verk vid bardiskarna Om du vågar dig en bit utanför centraoch vår tids största kändisar kan man la London så vill vi tipsa om The Dove hitta uppkrupna i hörn för att njuta av i Hammersmith. En ökänd pub som en stunds reflektion. många kändisar än idag besöker.

Så vi säger ’Tally-ho’ och välkommen till London! MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

73


r a B U P s ’ N LONDO

74

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


YE OLDE MITRE Ye Olde Mitre är nästan omöjlig att hitta om du inte vet exakt vart du ska leta. Denna legendariska pub ligger på en innergård där endast en smal passage är vägen in. En liten blå skylt ovanför dörren och en oupplyst dekal på en stolpe vittnar om att här finns ett vattenhål som har anor ända sedan 1546!

Trädet finns kvar än idag, dock inglasat i själva puben! I populärkulturen så kan man hitta puben i Guy Riches film ’Snatch’ från 2000. Det här vi bekantar oss med Doug ’The Head’ för första gången. Det är möjligtvis en nickning till en historia om att Ye Olde Mitre ligger i Cambridgeshire, och hörde ända fram till sent 2000-tal till The Bishops of Ely. Här kunde kriminella göra brott i City of London, och sedan kila in på puben i lugn och ro för att den låg utanför både Metropolitan och Citys polisdistrikt.

Det är flera som saker som gör puben till ett måste att besöka om man är i London. St Etheldreda’s Church – också känt som Ely Kapell – är den äldsta katolska kyrkan i England, och det är också det enda som finns Här äter du klassisk brittisk pubmat i kvar av Ely Palace. en utomordentlig mysig miljö. Området kring baren kan bli lite trångt men Ely Palace var ett palats byggt för det finns gott om plats i gränden där Biskoparna av Ely. Stora odlingar fat är uppställda som bord. Äter gör med äppelträd, jordgubbsland man med fördel en våning upp, men och dammar som stäckte sig ned se upp, trappen är trång och brant! till Themsen. Ye Olde Mitre byggdes till arbetarna och personal på Här hittar du ett rikt utbud av Real palatset av Drottning Elizabeth I. Ales och naturligtvis Fullers alla olika sorter! Både palatset och den ursprungliga baren revs nån gång under tidigt 1700-tal. Dagens Mitre byggdes år 1772. Man byggde då baren kring en Adress: 1 Ely Pl London EC1N 6SJ av de få stenpelarna som stod kvar ef Storbritannien ter palatset. Man bevarade då också ett körsbärsträd som stod på platsen.

YE OLDE MITRE

Myten säger att Drottning Elizabeth I brukade använda just detta träd som en Majstång när de hade festligheter vid palatset.

Telefon:

+44 20 7405 4751

Boka bord:

yeoldemitreholborn.co.uk

Öppetider: måndag 11–23 tisdag 11–23 onsdag 11–23 torsdag 11–23 fredag 11–23 lördag STÄNGT söndag STÄNGT

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

75


YE OLDE CHESHIRE CHEESE Ye Olde Cheshire Cheese är ännu en av dessa legendariska London pubarna! ’The Cheese’ har besökts av litterära storheter som Oliver Goldsmith, Mark Twain, Alfred Tennyson, Sir Arthur Conan Doyle med flera. Charles Dickens använde lokalerna som en skrivarstuga vid flera tillfällen. Du hittar puben på 145 Fleet Street där du viker in i en gränd. Vid Entre så finns ett plakat som meddelar att puben blev återuppbyggd 1667, dvs ett år efter den Stora Branden som drabbade London 1666. Avsaknaden av fönster på The Cheese gör att puben alltid är lagd i ett mörkt dunkel som ger en mystik stämning. Det finns flera olika barer belägna på tre våningar. Puben har blivit utbyggd i flera steg, främst då de har tagit över det närbelägna gamla klostret och använde dess vinkällare som en underjordisk bar. Här finns gott om sittplatser i de gamla valven och längst ned finns en stor ölhall med långbord. De öppna spisarna fungerar fortfaran-

YE OLDE CHESHIRE CHEESE Adress: 145 Fleet St London EC4A 2BU Storbritannien Telefon:

76

+44 20 7353 6170

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

Öppetider: måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag

11:30–23 11:30–23 11:30–23 11:30–23 11:30–23 12–23 12–23

de och på kalla höst och vinterdagar så sprakar det brasor ur flera av rummen. Ye Olde Cheshire Cheese drivs idag av Samuel Smith bryggeriet och deras ölsorter är ett naturligt inslag i utbudet men du hittar också ett rikt utbud av Real Ales. Här serveras riktig mat lagad från grunden. Ett tips är att beställa in en Steak and Ale pie tillsammans med en Real Ale som personalen rekommenderar. Slå dig ner och njut av atmosfären och historiens vingslag!


LONDON’s PUBar

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

77


LAMB & FLAG Lamb & Flag ligger mitt emellan Leicester Square och Covent Garden Market. Även om det är ett av de turisttätaste områdena i London så hittar få turister till Lamb & Flag. Det ligger innästlat på Rose St en gränd som avlöper från Garrick & Floral St. Från gatan ser inte puben så gammal ut med sina röda tegelstenar, men det är bara fasaden som är femtio år. Innanför dörren så ser man att tiden har stått stilla. Huset byggdes 1772 och puben öppnade samma år men då under ett annat namn, nämligen The Coopers Arms. Det bytte namn till Lamb & Flag så sent som 1833.

upp där ljudnivån är lägre. Här serveras allt det som ska serveras på en riktig engelsk pub! Steak and Ale pie, fish n chips med mera. Portionerna är väl tilltagna och för att vara mitt i Det är svårt att tro att Charles Dickens Covent Garden så är det inte så farligt hann med att skriva ett enda ord mel- dyrt heller! lan alla sina pubbesök, för detta var Äter gör man med fördel en våning också ett av hans stamställen. upp där ljudnivån är lägre. Här serEn gång i tiden kallades Lamb & Flag veras allt det som ska serveras på en för ’Bucket of Blood’ då det regel- riktig engelsk pub! Steak and Ale pie, bundet anordnades bare-knuckle fish n chips med mera. Portionerna boxning, dvs boxningsmatcher utan är väl tilltagna och för att vara mitt i skydd eller handskar. Myten säger att Covent Garden så är det inte så farligt man än i dag kan se svarta fläckar på dyrt heller! väggen blodet. Varma dagar så fylls den lilla gränden Som så många andra av de gamla till bristningsgränsen efter kl 17 då pubarna i London så har även denna alla slutar sina jobb i närheten och ska blivit en Fullers pub. Så det är natur- ha en pint innan man beger sig hem. ligt att man i baren hittar ett stort utbud av just Fullers ölsorter. Men de The Whisky Exchange ligger också erbjuder även ett bra utbud av olika bara några hundra meter härifrån i riktning mot the Strand. Real Ales samt en hel del lager. Äter gör man med fördel en våning 78

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


LONDON’s PUBar

LAMB & FLAG Adress: 33 Rose St London WC2E 9EB Storbritannien Telefon:

+44 20 7497 9504

Boka bord:

www.lambandflagcovent garden.co.uk/

Öppetider: måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag

11–23 11–23 11–23 11–23 11–23 11–23 12–22:30

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

79


THE BLACKFRIAR I korsning mellan A201 och Queen Victoria Street hittar du The Blackfriar. Det är ett hus som inte liknar något annat i denna del av det moderna London. Huset har formen av ett strykjärn och påminner till viss del om Flatiron Building på Manhattan. Puben ser väldig malplacerad ut, men detta har en förklaring i att under 1960 så ville de som bestämde röja upp i de gamla kvarterna runt Blackfriars. Även denna pub stod på listan av hus som skulle rivas. Men då klev poeten Sir John Betjeman in, och på grund av dennes kamp så blev huset omvandlat till ett k-märkt landmärke. The Blackfriars byggdes 1875 på platsen där ett gammalt kloster tidigare hade stått. På tidigt 1900-tal så sköljde Art Nouveau vågen över världen och 1905 så fick arkitekten H. Fuller och artisten Henry Poole uppdraget att renovera puben med de fantastiska utsmyckningar vi ser idag. Väggarna är fylld med glada munkar som är i olika grader av berusning. Hela lokalen är en blandning mellan en vinkällare och en katedral med förgyllda väggar och tak. Enklaste att ta sig till puben är att helt enkelt åka tunnebana till Blackfriers Station och sedan gå över gatan! Ett dagstips är att besöka Tate Modern på förmiddagen, gå förbi The Blackfri80

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

ars för lunch och en pint och sedan ta sig vidare till St. Pauls Cathedral! På sommaren så kan man sitta ute i en ’Beer garden’, men man sitter då mitt i korsningen av en av de mest trafikerade vägarna i centrala London. Puben ägs av barkedjan Nicholsons som har ett helt stall med unika och udda pubar i historiska byggnader. De är stolta över att äga och vidareförvalta dessa unika och k-märkta byggnader för kommande generationer.


LONDON’s PUBar

THE BLACKFRIAR Adress: 174 Queen Victoria St London EC4V 4EG Storbritannien Telefon:

+44 20 7236 5474

Boka bord:

nicholsonspubs.co.uk

Öppetider: måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag

09–23 09–23 09–23 09–23 09–23 09–23 12–22:30

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

81


r a B U P s ’ LONDON

82

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


THE DOVE På The Dove i Hammersmith så hittar du något så unikt som Londons minsta bar! Den mäter endast 1,27 m x 2,39m och har plats för fyra gäster åt gången. En bedrift som gjort att denna bar finns med i Guinness Världsrekordsbok. Men du kan vara lugn! Det finns flera barer i restaurangen och varma dagar så sitter du med fördel istället ute på den rymliga terrassen med utsikt över Themsen.

Puben har ägts av bryggeriet Fuller’s sedan 1796 och stoltserar med att mer än hälften av alla besökare är ’regulars’ d.v.s. stamkunder. Den stora orsaken till att man ständigt återkommer till The Dove är det breda utbudet av Real Ales, den utsökta maten och de fantastiska vinerna!

Maten på The Dove är klassisk brittisk pub mat, men lagad till perfektion. Och det tillsammans med närheten till Themes gör denna lilla pub till ett riktigt måste för den törstige och Att hitta hit kan vara lite svårt då den hungrige London resenären! är belägen på baksidan av ett bostadsområde. Enklast är att ta tunnelbanan till Ravenscourt Park och gå söderut i riktning mot Furnivall’s Gardens. Gå genom parken ner mot Themsen så ligger The Dove innästlat längs med kullerstensgatan till höger. The Dove har en rik historia och har varit vattenhål till en rad av stadens mest kända poeter och författare. James Thomson, poeten som författade dikten ’Rule Britannia’ gjorde just det på The Dove.

THE DOVE

Puben har också blivit omnämnd i A P Herberts ’The Water Gypsies’, men han kallade den då ’The Pigeons’.

Adress: 19 Upper Mall Hammersmith London W6 9TA Storbritannien

Även idag besöks den av välbekanta ansikten från Englands kulturelit, men inte på ett snobbigt sätt, utan avslappnat och familjärt.

Telefon:

+44 20 8748 9474

Boka bord:

dovehammersmith.co.uk

Öppetider: måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag

11–23 11–23 11–23 11–23 11–23 11–23 11–23

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

83


r a B U P s ’ LONDON

THE RED LION The Red Lion är också en pub man måste leta lite efter för att hitta. Den ligger på 2 Duke of York Street, ett kvarter söderut ifrån populära Piccadilly Street. På denna adress så har det legat en pub kallad The Red Lion sedan år 1788, men dagens pub byggdes 1821. Då den ligger en bit bort ifrån turisterna så är det mest de lokala stamgästerna som besöker The Red Lion. Här är det lugnt på eftermiddagarna och det göt det till ett perfekt vattenhål att vila fötterna på innan kvällen tar vid. Interiören på The Red Lion är fantastisk med sina viktorianska speglar och graverade glaspaneler som bordsavskiljare. Man vet inte varför det är så många speglar men det finns teorier om att det var för att minska möjligheten att gömma sig i vrårna och pyssla med ljusskygga aktiviteter. Maten är klassisk pubmat, men vi rekommenderar särskilt deras ’Steak & London Pride Pie’. Ta en promenad genom St James´s Square Garden till Pall Mall. Gå västerut längs Pall Mall så kommer du snart till den legendariska vin och whiskybutiken Berry, Bros & Rudd!

84

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017


THE RED LION Adress: 2 Duke of York St Mayfair London SW1Y 6JP Storbritannien Telefon:

+44 20 7321 0782

Boka bord:

redlionmayfair.co.uk

Öppetider: måndag 11:30–23 tisdag 11:30–23 onsdag 11:30–23 torsdag 11:30–23 fredag 11:30–23 lördag 11:30–23 söndag STÄNGT

MALTER MAGASIN NR 3 december 2017

85


nytt nummer ute 30/3 2018:

Vi rapporterar från cinderellas whiskymässa 2018! intervju med dr kirstie mccallum från bl.a. bunnahabhain! Vi besöker uppsala destilleri! vi presenterar nya skribenter!

plus mycket mer! Följ oss på sociala medier! facebook.com/maltermagasin instagram.com/maltermagasin www.maltermagasin.se

Malter Magasin nr 3 december 2017  
Malter Magasin nr 3 december 2017  
Advertisement