Page 1

Malter

Nr 1 Juni 2017

magasin

vi möter plantations grundare:

alexandre gabriel intervju med highland Parks

Martin markvardsen mackmyra bruk vaknar till liv igen:

lab distillery

vi besöker hjärtat av järnriket

gammelstilla destilleri

sint b A a t s a b s n e Varld na! r a l a D n a r f r komme

stor reseguide till islay


i n nehål l n r .1 juni 2 0 1 7 04 Välkomna! 06 Frida Brikehede 08 Nyheter 32 Tips på whiskyböcker 60 Lilla Romskolan

Ron, Rhum & Rum?

70 Caroni - Trinidads tysta

12

M ar t i n M ar k var d sen

18

j o h n rebu s fi rar 30år

Highland Parks Senior Brand Ambas- Ian Rankins Kommissarie John Rebus destilleri sador pratar om livet, Orkney och fyller 30år som bokserie! Det kommer Det är inte bara i Skottland det finns Single Casks! att firas i Edinburgh! tysta och saknade destillerier!

20

ikoniska but e l je r i nga r

22

gam m el sti l l a d esti l l er i

24

t o p p 10 whi s kyfördomar

Bunnahabhain Auld Acquanintance, Malter Magasin besökte Gammelstilla Frida listar de vanligaste whiskyfördoDestilleri och fick en genomgång med marna hon har stött på! en ikonsk buteljering från 2002! Per Ottnargård.

Malter Magasin 2

Chefredaktör: Henric Madsen

henric@maltermagasin.se

Tel:073-652 13 87

Besöks/postadress


28

34

r icka rd a ldé n: m ack m yr a r eseg u i d e: i sl ay Funderar du på att åka till ”rökön” i lab :s c ra ft di s t i l le r Bekanta dig med Mackmyras ”nya” västra Skottland? Här får du tips och råd inför resan! destilleri!

54

valkyria d es t i lle r i

72

62

m r .g t !

al exandre gabri el

Världens bästa absint kommer från Måste man destillera för att göra Vi träffade Plantations grundare och Dalarna! Vi träffar Henrik Larsson för egen gin? Recept och tips av självaste ägare för ett längre samtal om KariMr.GT! en pratstund. bien, Cognac och livet!

s: Stånggatan 37a, 784 54 Borlänge

Hemsida: www.maltermagasin.se

Godkänd för F-skatt 3


4


henr i c m a d s e n Låt mig bara klargöra en sak först, inte. Det var häftigt, men inte kärlek. bland det svåraste man kan skriva är en presentation av sig själv. Först flera år senare hemma hos en bekant så vi provade några single malt På några få rader så ska jag fånga ditt mot varann och jag upptäckte då att intresse, samtidigt som jag ska försöka det var ju faktiskt skillnad på olika sorfå dig att läsa klar denna text. Det är ter! Intresset växte och jag blev snart inte lätt. Och en sån här introduktion medlem i den lokala whiskyklubben ska ju också innehålla en massa fakta, SMAD. såsom att jag bor i Borlänge och har två barn, tidigare jobbat som mark- Det var här som jag verkligen fick upp nadsförare men nu har sadlat om och ögonen för denna fantastiska dryck! jobbar med något jag verkligen brin- Nu började ett äventyr med massor ner för. Men sådan information blir av nya bekantskaper, provningar, rekanske inte så intressant för dig som sor, mässor, böcker m.m. läsare. Det som är spännande med denna Min första kontakt med single malt resa inom whiskyns värld är att man whisky var hemma hos min farbror aldrig blir fullärd. Och alla härliga en julafton för en herrans massa år whiskypersonligheter man möter och sedan. Jag minns att det var en Bow- alla fantastiska whiskymänniskor i more 12yo i en sådan där vit tub med Sverige gör att detta äventyr blir bara bild på destilleriet och fiskmåsar. Det bättre och bättre! där glaset med whisky innehöll smaker och dofter som jag aldrig tidigare Så tack för att ni finns och välkomna hade stött på i en dryck. till Malter Magasins första utgåva! Jag ljuger om jag säger att det var kärlek vid första ögonkastet. Det var det 5


6


F r i da B i r k e h e d e Jag är egentligen en alldeles vanlig whiskyälskare, som av en händelse fått vara med om en hel del ovanliga whiskyäventyr. Min resa började när jag som 20-åring fick smaka en Caol Ila 12 på föräldrarnas altan. Den ljumma sommarkvällen fick jag uppleva en dryck som inte smakade som något annat, och sedan dess är jag fast. 2015 blev jag utvald till en av två resestipendiater och whiskyambassadörer för Allt om Whisky och Pulteney destilleri tillsammans med Berntson Brands, och för att hålla folk där hemma uppdaterade startade jag min blogg Änglarnas Andel. Idag får jag ägna mig åt mitt brinnande intresse för whisky på en massa olika sätt; allt ifrån att jobba på mässor för Berntson Brands och favoritwhiskyn Old Pulteney till frilansande skribent och whiskyjurymedlem. Och bloggen är dessutom mer levande än någonsin.

gymnasielärare, och ägnar dagarna åt att umgås med man och son hemma i Helsingborg. Trädgård, böcker, gamla brittiska deckare på TV och träning är kul, det med. Jag är med andra ord som vilken 67-åring som helst, förklädd i en 31-årings kropp. Så vad tycker jag är viktigt då, när det gäller whisky? Först och främst att lita på den egna smaken och vad man själv tycker är gott. Hade det funnits ett facit för vad man ska gilla och inte hade vi inte haft en uppsjö av olika destillerier och buteljeringar världen över. Förutom att lita på dig själv är det bra att vara nyfiken med, för färdiglärd blir man nog aldrig. Sist men inte minst - glöm inte bort att njuta! Whisky är och ska förbli en dryck för njutning och eftertanke, både i ensamhet och sällskap.

äng l arnas andel Läs mer på Fridas blogg! www.anglarnasandel.se

Sist men inte minst - slàinte och hoppNär jag inte sysslar med whisky har as att din nyfikenhet kittlas lite extra jag ett helt vanligt heltidsjobb som av detta nummer! 7


NYHETER

Det är nu klart att det planerade destilleriet i sista stunden så drog sig Jean Donnay ur, Gartbreckt på Islay inte blir av. detta enligt Hunter Laing.

165.592:-

Brora är ju känt för att vara en riktigt ”samlarwhisky”. Destilleriet stängdes för gott 1983 och sedan dess är de buteljer som släpps av det kvarvarande lagret hett eftertraktade! I Maj så auktionerade de ut en enda butelj från fat #4817. Den äldsta Broran som någonsin buteljerats! 44 år på fat! Det handlar om en Brora från 1972 som var lagrad på ett ex-Sherry butt. Diageo släppte denna butelj i sin serie ’Casks of Distinction’ Efter 44 år så höll den fortfarande en beaktningsvärd alkoholhalt på 58,6%. Detta gjorde att experterna på Bonhams i Hong-Kong hade bedömt flaskan till ett värda på ca HK$65,00080,000 (73,000-90,000SEK) Det slutgiltiga priset för flaskan blev 165,592 SEK! Dv.s nästan en dubblering av förhandsvärderingen! 8

I slutet av Juni stod det klart att planerna på destilleriet Gartbreckt på Islay som franmannen Jean Donnay stod bakom nu läggs ner. Orsaken är en tvist mellan Jean Donnay och Hunter Laing om en bit mark. De båda parterna ska ha ingått ett samarbete men

Enligt Hunter Laing så var det Jean som först ville att de skulle köpa marken. Och enligt Jean så vill Hunter Laing nu sälja marken till Jean men till ett extremt överskattat pris. Tvisten forstätter men tyvärr så verkar det som destilleriet aldrig kommer att byggas.

The Queen is back! Ända till mitten av 1990-talet var Highland Queen en av världens mest sålda whiskysorter, men när maltwhiskyvågen briserade och familjen Macdonald började fokusera på sin singelmalt, Glenmorangie och det nyligen förvärvade Ardbeg, minskade försäljningen. När stora franska Moët Hennesey köpte det gamla familjeföretaget 2008 var billigare volymprodukter inte något som passade in bland ädla drycker, diamanter och väskor och man valde att sälja varumärket Highland Queen. Ny ägare blev det Bordeauxbaserade familjeföretaget Picard Vins & Spiritueux, som 2003 hade förvärvat destilleriet Tullibardine som nu är Highland Queens andliga hem. I Sverige importeras och marknadsförs Highland Queen av Clydesdale. Whiskyn finns på samtliga Systembolag och kostar endast 229 kronor.


Symposion lanserar fyra spektakulära fat ur Cooper´s Choice! Vintage Malt Whisky Company har överraskat oss många gånger. Få oberoende buteljerare har samma förmåga att buteljera spännande fat. Med en spårhunds känslighet nosar familjen Crook sig in i de mest svårforcerade lagerhusen och lyckas hitta synnerligen speciell whisky. När Vintage Malt buteljerar något alldeles extra gör man det under etiketten Cooper’s Choice. Nu har det hänt igen. Fyra gånger om dessutom! Highland Park 1995 Cooper’s Choice Sherry Cask Finish 49,5% Säljstart: 9 juni Pris: 1 599 kr Ålder: 21 år Fat: American Oak + Sherry Cask Finish, Cask 9481 Antal till Sverige: 66 fl.

Laphroaig 2006 Cooper’s Choice Sherry Cask Finish 46,0% Säljstart: 7 juli Pris: 899 kr Ålder: 10 år Fat: American Oak + Sherry Cask Finish, Cask 9530 Antal till Sverige: Hela fatet till Sverige. 417 fl. släpps på Systembolaget

Bowmore 2000 Cooper’s Choice Bourbon Cask Matured 46,0% Säljstart: 7 juli Pris: 999 kr Ålder: 16 år Fat: Bourbonfat, Cask 223 Antal till Sverige: 132 fl.

Cambus 1991 Cooper’s Choice Sherry Cask Matured 58,5% Säljstart: 7 juli Pris: 1 199 kr Ålder: 25 år Fat: Sherryfat, Cask 61983 Antal till Sverige: 219 fl.

Ncn’ean är Skottlands nyaste destilleri! Det är också bland de första att göra en 100% ekologisk whisky! Ncn’ean (uttalat Nook-knee-anne) är grundat av Annabel Thomas och designat av den nu bortgångne Dr Jim Swan. Ncn’ean är beläget på västkusten i Skottland, nästan i höjd med Tobermory, men på motsatt sida av Sound of Mull. Om du har svårt att hitta det på en karta, sök då istället på Drimnin Estate, det är nämligen namnet på familjen Lewis egendom där destilleriet är byggt. Den första whisky är planerad att släppas år 2020 men en begränsad del fat kommer att släppas till försäljning varje år. Läs mer på deras hemsida: http://www.ncnean.com/

9


NYHETER Doorly’s XO

Art nr. 538, 399 SEK Doorly’s XO är destilleras med traditionella metoder och grundlagringen sker i 6 år på gamla bourbon fat vilket ger de typiska ek och vaniljinslagen. Därefter har den lagrats i drygt ett år på vad som varit Oloroso Sherry fat. Detta ger såväl den djupa färgen som smakerna av nötter och torkad frukt.

Foursquare Zinfandel 70 cl, 43% 663 SEK Begränsad upplaga! Släpps 7/7

Denna rom är lagrad i hela 11 år och består av två delar. En del lagrad i hela 11 år på Bourbonfat och en del som först lagrats i 5 år på Bourbonfat och därefter 6 år på gamla Zinfandelfat. Detta ger en unik karaktär där de fruktiga och nästan bäriga inslagen av vinet tydligt ackompanjerar de klassiska smakerna av vanilj arrak och tropisk frukt.

Mackmyra lanserar en ny whisky exklusivt för travel retail-marknaden! Mackmyra Expedition är elegant single malt whisky med en lätt kryddig touch av rök som i huvudsak lagrats på bourbonfat och svenska ekfat som mättats med ett svensk hjortronvin vilket ger whiskyn en unik svensk prägel. Expedition är en whisky med stor balans och komplexitet med toner av mjuk vanilj, frukt, kara10

BEGR ÄN UPPL SAD SLÄP AGA! PS 7 /7

mell och hjortron. I eftersmaken finns en mild rökig krydda tillsammans med mjuka tobaksblad, lakrits och torkade örter. – Expedition speglar Mackmyras svenskhet och originalitet. Den är perfekt för internationella whiskydrickare som vill upptäcka svenska smaker, säger Lisa Collins, ansvarig för travel retail på Mackmyra. Expedition finns till försäljning från 1 maj. Rekommenderat försäljningspris: 699 sek Alkoholhalt: 46,1% Volym: 500 ml


TIO PEPE EN RAMA 2017 – VIVO Y SALVAJE! Fredagen den 9 juni släppte Nigab Tio Pepe En Rama i 2017 års version på Systembolaget. Det är sjätte året i rad som sherryälskare i Sverige får möjlighet att njuta detta unika vin – tappat direkt från faten när florlagret är som tjockast! Etiketten på 2017 års Tio Pepe En Rama är som vanligt ett nytryck på en av de historiska etiketterna från arkivet hos Gonzalez-Byass.

UPPTÄCK HAVETS DJUP MED

Vad är En Rama? Inspirerad av den tid då fino sherry serverades direkt från faten, har en fino “En Rama” inte blivit utsatt för den normala filtreringen och klarningen. Tio Pepe En Rama 2017 lanserades på Systembolaget fredag 9 juni Pris 159 kr

Smaken inleds med en pepprig känsla i gommen som följs av stigande toner av sirapskola, turkiskt kaffe, rökig bacon och mycket mörk choklad. En explosion av fruktbare toner, hickoryrökt trä och en antydan av svarta oliver. Eftersmaken kan tyckas evig med djupa, nästan underjordiska smaker av kryddnejlika, tjära och kola. Kelpie kan njutas som den är eller tillsammans med skaldjur.

Ardbeg Kelpie Limited Edition har mognat på nya, oanvända ekfat från Svarta havets kust och på bourbonfat, vilket gett whiskyn dess skinande guldfärg. Aromen är intensiv och dansande med många sammanflätade dofter - kraftfulla toner av fet torv, mörk choklad, rökt fisk och inslag av Ardbeg Kelpie Limited Edition släpps tång, örter och vågor av svartpeppar. i limiterad upplaga på Systembolagets hemsida klockan 10.00 den 9 juni. Med lite vatten framträder Ardbegs Artikelnummer: 40052 klassiska toner av kaffe, rökt fudgeko- Alkoholhalt: 46,5 % (icke kylfiltrerad) la, tallharts och även kokosnöt anas. Pris: 999 kronor.

11


HIGHLAND PARK DISTILLERY

HIGHLAND PARK: ORKneYS UISGE BEATHA 12


13


Highland Park: Orkneys Uisge Beatha

Text: Henric Madsen i samarbete med Bernt Sjödin Foto: Destilleriet & Henric Madsen

Längst upp i norra Skottland finner du en grupp vindpinade, trädlösa öar som heter Orkney. På dessa öar ligger Skottlands nordligaste destilleri, Highland Park. Highland Parks historia sträcker sig tillbaka ända till 1700-talets slut. Magnus ”Mansie” Euson, jobbade som slaktare på dagen och smugglare på natten. På berget högt ovanför staden Kirkwall vid en plats som kallades ”High Park” hade han ett litet näste där han kokade sin sprit i yttersta lönndom, samma plats där du finner destilleriet idag! När Martin Markvardsen, Highland Park Senior Brand Ambassador senast var i Sverige så fick vi en pratstund med honom där vi bl.a. reder ut hur en dansk fyr hamnar i nordligaste Skottland och jobbar med whisky!

Berätta lite om dig själv och din bakgrund 14

- Jag föddes 1967 på Lolland Falster, en ö söder om Själland, ganska nära Tyskland. När jag växte upp så var det hög arbetslöshet, men jag lyckades få ett jobb som målare. Senare började jag inom den Kungliga Danska Marinen. Jag har mycket att tacka den tiden för, men främst för att det var då jag kom i kontakt med Skottland och whisky för första gången!

på bl.a . Bowmore. Efter att ha samlat på sig erfarenheter i Skottland begav sig Martin tillbaka till Danmark och Köpenhamn där han 1990 började hålla provningar. Den första whiskyprovningen han höll var för övrigt på en vinklubb.

I slutet av 90-talet började Martin jobba som butikschef på World of Whiskies, och då övergick ett brinDet var en då 22 årig Martin som var nande whiskyintresse till jobb på på en marinövning i Skottland, och de heltid med whisky. fick då tillfälle att besöka destilleriet Glenkinchie, vilket var det första deTillbaka till skottland stilleriet som Martin någonsin hade 2005 gick flyttlasset tillbaka till Skottsatt sin fot i. land, men denna gång till Speyside - Förutom whiskyn, som var fantastisk, så blev jag förälskad i människorna som jobbade där. Den passionen som dom visade för sitt hantverk var fantastisk, berättar Martin Han blev så sporrad av besöket så han tog tjänstledigt från flottan och begav sig till Skottland för att jobba

och han började jobba på Skottlands då mest prestigefyllda whiskybar, Quaich Bar på Craigallachie Hotel. Byn som hotellet fått sitt något svår uttalade namn ifrån, [craig•ell•ack•ee], är beläget ett stenkast ifrån den legendariska floden Spey. I området ligger också Macallan Distillery tillika Craigallachie


Highland Park 10yo och 12yo har fått helt nya kostymer, både till design och form.

Highland Park Valkrie är en helt ny whisky som släpps under sommaren 2017. Det är en betydligt rökigare variant än vi är vana vid från Highland Park.

Under Maj 2017 rullade Highland Park ut en ny design på sin Core Range. Med denna vill de tydliggöra Orkneys koppling till Vikingarna. Inspirationen kommer från den lilla norska byn Urnes. Jim Lyngvild är den danska designer och expert på nordisk mytologi som har samarbetat med Highland Park för att ta fram denna unika design.

martin markvardsen SENIOR brand ambassador

15


HIGHLAND PARK DISTILLERY Distillery. Jobbet i baren innebar ju naturligtvis en mängd kontakter med branschfolk och under 2006 så hade Edrington Group två middagar för sin medarbetar på hotellet och Martin nämnde då att Highland Parks 18 åriga whisky var hans absoluta favorit. Detta resulterade i att några veckor senare fick han ett erbjudande om ett nytt jobb, Whiskyambassadör hos Edrington. Martin tackade ja till jobbet och ägnade ett antal år på resande fot för att sprida gospeln om Edringtons olika

whiskymärken, Famous Grouse, Macallan och naturligtvis Highland Park.

Förutom att åka jorden runt och marknadsföUnder 2016 så fick han förfrågan om ra Highland Park, så har han ville ägna all tid åt Highland Park, Martin också blivit involverad och då Martins hjärta alltid har klap- i Edringtons labb i Glasgow. Under pat lite extra för just Highland Park så 2015 så fick Martin ansvaret för tackade han ännu en gång ja till ett Highland Parks Single Cask Programriktigt drömerbjudande! Det är det me. Detta program har skapats för jobb han har idag, d.v.s. Senior Brand att dels bredda intresset för Highland Ambassador for Highland Park. park, men också för att ge deras befintliga kunder något alldeles extra. Det är utvalda marknader som får Highland Parks Single Cask utvalda fat av exceptionell kvalitet. Programme Det kan nämnas att Sverige har fått två fat som har släppts på Systembolaget.

”If som goes wr its only cask!”

När Martin började på labbet så tyckte Max McFarlane, en av två whiskymakare på Edrington, att det var bra om Martin, till en början, höll sig till enskilda fat. Eller så som Max uttryck- Max te sig: ”Om du gör något whisky maker: e fel så är det bara ett fat, om du förstör en batch av vår 18-åriga så är det tusentals liter”. Med dom orden tackade Martin för förtroendet och satte igång att arbeta! Idag har han fått

16


utökat förtroende och jobbar tillsammans med både Max McFarlane och Gordon Motion för att skapa Highland Parks 12 samt 18 åriga single malter.

mething rong, y one

Hur ser en dag ut i edringtons labb i Glasgow?

-Vi får 300–400 fatprover som vi ställer upp efter färg. Då vi inte använder någon sockerx Macfarlane kulör (e105) för att färga edrington group vår whisky så måste vi laborera för att få till rätt färg som överensstämmer med utseendet på vår 12 åriga Highland Park, berättar Martin -Vi doftar på alla prover, och är det något fat som verkligen sticker ut med makalös kvalitet så sätter vi det åt sidan för att bli en specialbuteljering eller så släpper vi det fatet som en Single Cask. -Ibland stöter vi på fat med whisky

som har fått helt fel smakprofil för vårt utbud. Dessa fat går då istället till något av våra blendmärken, Famous Grouse eller Cutty Sark, fortsätter Martin

är både -Då och då dyker det upp fat som det Highland Park och Mahar blivit fel på t.ex. kan det vara ett callan inräknat. fat där en stav har fått röta, då blir Denna summa kommer hela fatet obrukbart för vår blandning. Dessa fat skickar vi till ett grain- dock att öka under 2017 då destilleri där dom destillerirar om det de nyligen även har köpt Glenrothes Distillery. till sprit med en alkoholhalt på 95%. Denna sprit skickas sedan till parfymindustrin i Frankrike, avslutar Martin Martin kommer under året att flytta från Köpenhamn till Kirkwall på Orkney. Dels för att komma nära destilleFat är naturligtvis otroligt viktigt för Edrington vilket är orsaken till att un- riet, men också för att kärleken till ön der 2016 så spendera dom £35 miljo- har tagit överhand. ner på enbart fat. Notera dock att då

17


IAN RANKINS kommissarie JOHN REBUS FIRAR 30ÅR I ÅR!

Foto: The Orion Group 18


2017 är året då den skotska författaren Ian Rankins romanserie om den fiktiva kommissarie John Rebus fyller 30 år! Och Highland Park är med i firandet!

Det är Gordon som har skapat denna whisky baserad på en profil av ett fat som Ian Rankin själv valde ut på plats i lagerhusen hos Highland Park!

Vill du lägga händerna på en butelj Firandets höjdpunkt är Rebusså gör man det genom att surfa in på Fest som Ian Rankin och förlaget, www.highlandpark.com och gå med i The Orion, håller 30 Juni t.o.m. deras Inner Circle. 2 Juli i Edinburgh. Denna helg fylls av litteratur, En första chans att smaka denna ny konst, film och musik kreation fick man den 30 juni - 1 juli då hade Martin Markvaldsens geför att hylla Rebus 30 år. nomförde två Masterclasses på The Waldorf Astoria i. Highland Park har samarbe- - Det är nästan svårt att förstå att det är 30 år sedan John Rebus första tat med Ian Rankin samt förlagången dök upp ur sidorna på en get The Orion för att ta bok. Tanken var att det bara skulle bli fram en unik whisky för en enda bok om Rebus, men läsarna att fira John Rebus. En älskade honom så mycket, även om han är tjurskallig som bara den, så 10årig Highland Park som är speciellt framta- han har hängt med nu i 30 år, säger Ian Rankin. gen för detta tillfälle. - Detta är en whisky fylld av mogen citrus, och krämig vanilj med en touch av pepparsås. säger Gordon Motion, Edringtons Whisky Maker.

- Det är fantastisk att han nu har en hel festival som firar hans 30 år! Vad skulle John tycka om spektaklet? Bara han vet, avslutar Ian.

KOMMESARIE JOHN REBUS dök upp första gången i Ian Rankins bok: Knutar och kors, en nervkittlande bok om mord på två flickor i de mörkare delarna av Edinburgh. Nu, 30år senare, kan vi fortfarande följa Rebus outröttlig jakt på de skyldiga. I ÄVEN VILDA HUNDAR, Rankins senaste bok, så träder Rebus fram ur pensionärslivet för att hjälpa till med ännu ett mordfall. Du hittar dessa, samt fler titlar från Ian Rankin på www.bokus.se 19


IKONISKA BUTEL JERINGAR

Bunnahabhain - auld acquaintance

Ibland så stöter man på makalöst bra buteljeringar! Sådana buteljeringar som gör att man stannar upp på provningar eller mässor och verkligen sjunker ned i dofterna och smakerna som finns i glaset. Bunnahabhain Auld Acuintance är just en sådan buteljering! Om man bryr sig om poäng och andras bedömningar så är detta en whisky som Serge Valentin från den anrika whiskybloggen Whiskyfun.com gett hela 93 poäng. Bunnahabhain Auld Acquintance Denna ikoniska whiskyn är destillerad på nyårsafton 31 december, eller som dom kallar denna dag i Skottland, Hogmanay, 1968. Lagrad uteslutande på sherryfat och buteljerad 34 år senare 2002 i exakt 2002 exemplar. Av de 2002 buteljerna så har det naturligtvis öppnats åtskilliga genom åren. Det finns även uppgifter att en butelj har krossats på en gata i Köpenhamn vid en lättare cykelolycka där Martin Markvardsen var Bunnahabhain Auld Acquintance involverad. 1968 Limited Hogmanay Edition Region: Islay Enda sättet idag att knipa en flaska är Destillerad: ”Last day of the Year” att vända sig till auktioner, och där får December 31, 1968 man vara villig att betala ca 15.000 - Buteljerad: 2002 20.000 SEK för en flaska. Styrka: 43,8 % 20


DESTILLERIFAKTA: NAMN: BUNNAHABHAIN DISTILLERY ADRESS: PORT ASKAIG, ISLAY ARGYLL PA46 7RP TELEFON: 01496 840646 GRUNDAT: 1881 REGION: ISLAY ANTAL KOPPARPANNOR 4ST (2ST LÅGVINSPANNOR, 2ST SPRITPANNOR) FORM PÅ SPRITPANNA: PÄRONFORMAD VÄRMEKÄLLA: ÅNGA KAPACITET: 2,74 MILJONER LITER PER ÅR VATTENKÄLLA: PROCESSVATTEN: Margadale Spring KYLVATTEN: Loch Staoisha LAGERKAPICITET: 20,000 FAT I BÅDE KLASSISKA DUNNAGE SAMT MODERNA LAGERLOKALER. Foto: Henric Madsen 21


gammelstilla destilleri

I Torsåker, 5 mil söder om Gävle, finner du Gammelstilla bruk. Här grundades den första stångjärnssmedjan redan år 1650 och det producerades järn fram till 1914. Därefter så blev jord- och skogsbruk den främsta verksamheten men också detta avvecklades 1971. Det är en idyllisk plats beläget strax intill sjön Nedre Dammen. Vid det gamla bruket så står en vitputsad byggnad som byggdes mellan åren 1757-1761, det Vita Magasinet. Destilleriet grundades redan 2005 av en grupp på tio whiskyälskande personer. De hade sökt efter en perfekt plats för att etablera sitt destilleri och när de besökte Gammelstilla Bruk så 22

var det kärlek vid första ögonkastet. Deras förstahandsval var det gamla tegelhuset som brukspatronen hade byggt, men tyvärr visade sig att golven innehöll kvicksilver. De bestämde sig istället att starta sin produktion i det Vita Magasinet. Och det är här Per Ottnargård tar emot oss när vi besökte Gammelstilla Destilleri tidigare i år.

När man kommer in i det Vita Magasinet så slås man av den underbara doften av new make. På övre plan så har de kontor och på nedre plan är själva produktionslokalen, med de bägge pannorna. Här lagrar de också en del Per är styrelseledamot i Gammelstilla av sin whisky. Whisky AB, men också den som kört pannorna mest på destilleriet. Han - Som du ser så är våra pannor lite anjobbade tidigare som lärare i Sand- norlunda mot dom du kanske har sett viken, men efter pensionen så har i Skottland. De är tillverkade hos Bäckhan alltså nu forsatt sin yrkesliv som ströms Mekaniska i Hofors och måttwhiskyproducent. beställda för att komma in i lokalerna här i magasinet, meddelar Per


Litet, men oerhört charmigt

Per berättar att Gammelstilla är och ska förbli ett litet destilleri, och med skotska mått mätt är destilleriet just det, litet. Den totala produktionen per år är 15,000 liter. Kilchoman, som är Islays minsta destilleri, producerar omkring 200,00 liter/år dv.s ca 10 gånger mer. Men småskaligheten är charmen med Gammelstilla! Den första buteljeringen från Gammelstilla Destilleri släpptes i maj 2017, och då endast till aktieägarna. Namnet på denna utgåva är ’Isak Mackey’. Isak var en skotte som på 1600-talet byggde ett litet destilleri vid Gammelstilla, men något spår av detta destilleri finns naturligtvis inte kvar. Men minnet av Isak lever kvar i denna första utgåva. Om du är intresserad av att bli fatägare så erbjuder de 30 liters fat från 17.500 kr. Vill du besöka destilleriet så har de öppet för besökare varje lördag mellan kl 12 -13.30 hela sommaren. De har också Öppet Hus på Gammelstilladagarna den 8 - 9 Juli. Läs mer på deras hemsida: http://www.gammelstilla.se/

23


frida har ordet

! r a m o d r ö f y k s i h w Topp 10 Text: Frida Birkehede

En sak jag ganska ofta fått höra genom åren som whiskyintresserad är olika ”sanningar” som antingen jag eller andra jag pratat med drabbats av.

sätt och vis kanske det stämmer. Fast ändå inte alls. Det newbien oftast menar är att hens åsikter inte ska tas på allvar och att han eller hon inte har förmågan att komma med vettiga synpunkter gällande whiskyn, bara Det klassiska scenariot är en nybliven för att hen inte vet skillnaden på att whiskynyfiken som fått höra att hen bourbon- eller sherryfat. Eller ens antingen ska dricka si eller så beroen- känner igen ett endaste destillerinde på ditt eller datt, annars vet man amn. ju inte vad man sysslar med. Suck. Fine att jag inte kan fråga dej om du Det intressanta i kråksången är att vet vilket graindestilleri som är nyast dessa whiskynyfikna människor oftast i Skottland (eftersom jag själv inte vet upptäcker att de faktiskt gillar både svaret), men tro mig - din smakuppdet ena och det andra om de helt för- levelse är minst lika viktig och intresutsättningslöst får smaka runt (utan sant för mig som vilken konnässörs expertens påtvingade pekpinnar), of- som helst. Särskilt eftersom du inte tast till partnerns/polarens/expertens har en massa förkunskaper som kan stora förvåning när denne faktiskt komma ivägen för det faktum att du (i all ”välmening”) så länge försökt ut- tycker att whiskyn doftar gammal tvåbilda nybörjaren i vad som gäller... taktsolja eller Hawaiian Tropic. Det fick mig att börja fundera på vilka fördomar som jag oftast stöter på och vad dessa grundar sej på. Och självklart vad jag, rent subjektivt, tycker om dem.

1 24

Jag kan inget, jag tycker bara om whisky. Detta är något jag ofta får höra av nybörjare, och på

har i ärlighetens namn inte träffat en enda fullärd whiskyexpert ännu, utan snarare människor som är jäkligt kunniga men aldrig skulle få för sej att påstå att de var allvetande. De fåtal personer jag har stött på som ”kunnat allt om blabla-whiskyn skvätt-och-skvatt” har i nästa stund kunnat frågat mig om Bunnahabhain är en känd blended. Så om du känner dej underlägsen Polaren Per eftersom han alltid talar om för dej vad du ska dricka och varför, tycker jag att du snarast bör investera i ett par schyssta öronproppar nästa gång du ska ta dej en dram med honom.

3

Riktiga karlar dricker rökigt/ orökigt är fruntimmerswhisky.

Jag vet inte hur många gånger jag fått En modern klassiker, lika det stora nöjet att diskutera nyfikna välanvänd som Ron Jeremys kronjunybörjares smakupplevelser när jag veler. Jag har hittills inte stött på en jobbat på mässor - och det är alltid enda människa som vetenskapligt lika givande för mig! kunnat bekräfta denna regel, eftersom det alltid handlar om personlig Jag har druckit allt i smak och/eller sociala normer. Det alla år och kan allt! finns ingen biologisk förprogrammeOch vet du vad, det kanring som sker i mammans livmoder ske stämmer. Men jag vilken avgör whiskysmak utifrån

2


!

könstillhörighet. Sorry. I så fall hade ultraljudssköterskorna kunnat informera om detta i samma veva som man räknar fingrar och tår (vilket dock hade varit oerhört praktiskt om man har svårt att hitta doppresent). Du får gilla vilken sorts wirre du vill - oavsett vad du gömmer mellan benen. Det är ändå inte den utrustningen du dricker whiskyn med, så det spelar ingen roll. Herregud, du behöver inte ens själv veta vad du har där nere, det viktigaste är att du har något gott i glaset.

4

Smakar det så kostar det.

Detta kan förvisso stämma. Kvalitet tenderar ju att kosta lite mer, oavsett bransch eller produkt. Dock kan man alltid hitta bra kvalitet till bra pris, men ännu viktigare - smaken är som baken. Kvalitet kan såklart mätas i tillverkning och slutprodukt, men när det gäller whisky finns det ytterligare en aspekt av kvalitet jag tycker att man bör ta hänsyn i - upplevelseskvalitet. Den typen har egentligen inget med tillverkning eller pris att göra i sig, utan handlar om hur du upplever det du har i glaset. Skala bort pris. Skala bort status. Kvar finns din personliga upplevelse. Vad tycker just du om just detta? Om du redan bestämt sig för att ”bra” whisky alltid måste kosta minst si eller så riskerar du att gå miste om alla godsaker både under och över den prisnivån.

5

Ju äldre whisky desto bättre! 25


Misstänker att ni snart borde ana vad pris). jag står i denna fråga - it’s all down to personal taste! Å andra sidan finns det glorifierad nördwhisky där nytänkande och djärv Äldre wirre smakar oftast annorlunda transparens tillsammans med ”geän yngre whisky. Äldre whisky kan i nuin” och enkel design lockar oss att många fall ha tillverkats under andra betala fina slantar för att veta allt om förhållanden än yngre whisky. Äldre dörren (inklusive destilleringsminut whisky kan vara lagrade på andra sätt och masterblenderns stjärntecken). än yngre whisky. Oavsett hur man vill se på saken och Dessa tre påståenden kan absolut hur man än vänder på sig har man stämma, och visst påverkar detta ändå arslet bak. Med det menar jag smakupplevelsen. Är det dessutom att NAS-whisky förmodligen bara så att du gillar denna påverkan kan kommer att bli vanligare på marknaäldre whisky definitivt vara ett goda- den, oavsett vad man tycker om den. re alternativ för just dig. Men det var inte alltid bättre förr. Jag har druckit både bra och sämre whisky från båda läger, så jag väljer Yngre whisky lagrad på mindre får istället att glädjas åt öppenhet kring av bättre kvalitet kan definitivt vara vad jag har i glaset, men kan jag inte mumsigare än äldre whisky lagrad på få det blir NAS-wirre som en slags urvattnade får av sämre sort. Till sist blindprovning där (surprise surprioch syvene rekommenderar jag att se) det egentligen handlar om de prova alla sorter så fördomsfritt som två grundläggande frågorna: A) Vad möjligt. Det värsta som kan hända är tycker jag om denna? B) Är den värd att du får just dina smakpreferenser pengarna? bekräftade, eller ännu bättre - motbevisade… Kylfiltrerad/nedvatt-

6

Det finns ingen bra NASwhisky.

Detta är en intressant debatt, där det finns ganska extrema motpoler på marknaden. Å ena sidan finns det dyr Non Age Statement-whisky som folk gastar sig hesa över (exempelvis kan den börja på a och sluta på beg) där eftertraktad smak kombinerad med ball marknadsföring och fräsiga namn hjälper till att trissa upp efterfrågan (läs:

26

7

nad/färgad whisky är bara skräp.

Det finns många olika slags snobberier inom whiskyvärlden (och jupp, jag har garanterat gjort mig skyldig till en del) så låt oss icke glömma nörderisnobberiet! Nej, det är inte alltid så kul när whiskyn strömlinjeformats så till den milda grad att smaken blir lidande. Kylfiltrering och nedvattning till minimigräns för alkoholprocent kan absolut påverka smaken på så vis att den

upplevs som tunnare eller tristare. Att whisky färgas kan absolut kännas trist och onödigt, även om det sägs att det inte påverkar smaken (bara försäljningssiffrorna) och visst har jag morrat mången gång över detta tilltag. Dock är det, enligt min ringa mening, vanskligt att avfärda en wirre på grund utav detta, för det finns god sådan trots dessa tre faktorer.

”har du för spri du all göra vad med den!

Ta Laphroaig 10, till exempel. Maximalt nedvattnad till 40 %, kylfiltrerad och färgad. Jupp. Och ändå smarrig en ruggig höstkväll. Var medveten om hur dessa branschknep kan påverka det du har i glaset men låt inte denna vetskap påverka dig innan du skaffat dej en egen uppfattning, helt enkelt.

8

Skotsk/japansk/svensk whisky är över-/underlägsen all annan.

Förmodligen har du, precis som jag och de flesta andra, en viss uppfattning kring whisk(e)y från diverse olika länder. Du kanske tycker si om irländsk, så om skotsk och ännu mer eller mindre om japansk eller skotsk. Detta är fullt normal med tanke på att varje dram vi tar oss bygger på vårt erfarenhetsmässiga smakbibliotek, och dessutom kan exempelvis diskussioner, provningar, resor och litteratur bredda detta bibliotek ännu mer. Inget fel i det, på detta vis utvecklas vi ju som whiskydrickare!


Det enda jag tycker att man ska ha i bakhuvudet är att inget intryck brukar vara för evigt. Om stora destillerier från en välkänd whiskynation sakta men säkert börjar tumma på kvalitén kan detta göra att den stora bulkmängden som exporteras (och som du stöter på) gradvis försämrad, och är du då fast i din övertygelse om att dryck från just detta land alltid är top notch riskerar du att gå på en mina - utan att ens märka det själv!

u betalat iten har rätt att d du vill !”

är för att jag ganska ofta får frågan om man “ska” vattna wirren eller “ska” dricka den med is eller om man kanske “ska” dricka den ren, utan något tillsatt alls. Om man “ska” göra något alls egentligen, så är det väl att testa samtliga. Och när du ändå är igång - testa att blanda en drink på din favoritwhisky. Eller blanda med nyponsoppa, om du nu älskar det (jag avskyr det, men vem är jag att döma?).

Vi i det gamla hederliga vodkabältet har ju inga större problem med att stjälpa i oss starksprit rent (helan går och allt det där) men i andra delar Samma sak gäller åt av världen har man andra kulturella andra hållet - det finns eller geografiska behov. just nu flera länder på frammarsch med När termometern står på 40 + känns välproducerad och spännande whisky det ju inte helt ologiskt att hälla som förtjänar mer uppmärksamhet whiskyn på is, och är man van vid än de får, och om du då bara fnyser svagare drycker är det nog ganska skeptiskt åt flaskan (“det smakade ju gott att blanda wirren med en rejäl räv för femton år sedan!”/ “de kan ju skvätt soda. Som vanligt gäller väl säkert inte producera en droppe vet- helt enkelt följande: har du betalat tig wirre där borta!”) riskerar du att för spriten har du all rätt att göra gå miste om guld. Och jag med, för vad du vill med den. Och gör någon den delen. För sådana här fördomar annan något annat har du all rätt att har vi nog alla, misstänker jag. täppa igen.

9

Det borde vara skottpengar på att blanda whisky med is/cola/vatten/soda.

10

Jag fick någon gång i forntiden förklarat för mig att fat är som tepåsar - de avger mycket smak och karaktär på kort tid första gången de används, en del andra gången men lagom till femtioelfte gången är fatpåverkan mer eller mindre som en piss i Nissan. Om man därför gillar whisky med stor fatpåverkan är såklart firstfill-lagring toppen. Oavsett vilken whisky det handlar om kommer den ha tagit stort intryck av fattypen, särskilt om den legat på fatet länge. Men det kan också finnas en vinst med att använda lite mer passiva refill-fat, särskilt om man vill att destillatets egna karaktär ska få ta mer plats i själva slutprodukten. Det handlar alltså ganska mycket om vilket resultat man är ute efter från själva destilleriets håll, och också om vad du föredrar som kund. Jag tackar absolut inte nej till en tjugoårig sherrybomb där whiskyn nästan smakar mer sherryfat än grunddestillat, men lika många gånger är det kanoners med en whisky som fått utveckla sina grundegenskaper utan för stor fatpåverkan. Så visst kan firstfill vara supersmaskigt, men det är inte nödvändigtvis att föredra framför refill.

Firstfill är alltid bäst

Det är onekligen spännande med fattyper av alla dess olika slag, och i samma veva som Man får ju tycka detta, och många whiskyindustrin formligen översållas gör säkert det. Det handlar ju om av allehanda slags fat (madeirafat, personlig smak, och oavsett om du vitvinsfat, ölfat - you name it) är det gillar din whisky med eller utan tillbe- också många destillerier som sparar hör är det din fulla rätt att tycka så. in på slantarna genom att återanvänAnledningen att jag tar upp just detta da faten några gånger för mycket. 27


MACKMYRA lab DESTILLERI

Ända sedan Mackmyra invigde sitt Gravitationsdestilleri i Gävle så har det gamla destilleriet på Mackmyra bruk legat i malpåse. Mackmyra har inte riktigt hittat rätt med planerna vad det gamla destilleriet ska användas till.

mäskning m.m. Bland det viktigaste etiketten fick man lämna synpunkter Tommy lärde ut var timing. Timing är på. otroligt viktigt när man destillerar, något som Rickard också lärde sig. Man fick också vara med på en doftprovning där citrusfruktens olika deEfter att ha pluggat i några år till Ma- lar hade legat i sprit. Ett kärl med bara terialingenjör med svetsinriktning på zesten, ett med bara frukten o.s.v. På KTH samt haft utlandsstudier i Japan LAB destilleri så experimenterar RickMen i slutet av Mars så meddelade så är han tillbaka på det destilleri som ard med allt för att få fram nya smaker Mackmyra att de ska öppna ett LAB han kan utan och innan. i sin Gin. Destilleri. Den första produkten som kommer att släppas blir en ekologisk Och Rickards första egna produkt blir LAB Destilleri är tänkt att vara en förgin. alltså en ekologisk gin. längning och breddning av Mackmyra utbud. Det är Mackmyra som fortfaPå Mackmyradagen den 20 maj så in- För att hitta rätt med smakerna så har rande äger lokalen och all utrustning, vigdes LAB Destilleriet och det gavs Rickard har fått hjälp med receptut- och det är också Mackmyra som släpdå tillfälle att besöka det och få sig en vecklingen av Solveig Sommarström, per produkterna som LAB Distillery pratstund med Craft destiller Rickard hon är bl.a. lärare på Restauranga- tar fram. Men idén är att det ska vara Alldén. kademiens sommelierutbildning och en kreativ lekplats där Craft destillers hon sitter på stol nr 8 som spritkemist får en möjlighet att blomma ut och i Rickard är född och uppvuxen alldeles i Spritakademien. samarbete med sina kunder ta fram i närheten av destilleriet. Han började nya spännande produkter. på Mackmyra som praktikant där de- De som besökte LAB Destilleriet unstilleriförmannen Tommy Jansson tog der Mackmyradagen fick provsmaka I framtiden så skulle vi kunna se äphonom under sina vingar och lärde olika recept för att sedan tycka till om pelsprit alá Calvados, rom lagrad på honom allt om destillering, jäsning, vad de gillade mest. Även design på ekfat, grapa, vodka m.m 28


29


30


nytt nummer ute 30/9 2017:

intervju med richard ’the nose’ paterson från Whyte & Mackay intervju med jim mcewan, ardnahoe vi besöker agitator destilleri i arboga Stor reseguide till speyside vi besöker oppigårds bryggeri

plus mycket mer! Följ oss på sociala medier! facebook.com/maltermagasin instagram.com/maltermagasin www.maltermagasin.se

31


WHISKYLITTERATUR

ny utgåva 28/8 2017

whisky & mat - jan groth Detta är Jan Groths andra bok om konsten att kombinera whisky och mat! Här har han samlat ett gäng kockar som verkligen kan brassa käk och erbjuder dig att följa med på en fantastisk smakresa! www.bokus.se Pris: 157 kr

32

whiskyrebellerna

101 whisky du måste dricka innan du dör

- rikard lundborg Whiskyrebellerna är boken om ett gäng kompisar som råkade blåsa liv i en helt ny industri i Sverige, nämligen Svensk whisky! Låt oss komma ihåg att Mackmyra var först ut och Rikard Lundgren var en av de åtta grundarna av destilleriet. Här kan du läsa om hur detta projekt gick från omöjligt till världssuccé! www.bokus.se Pris: 190 kr

- örjan westerlund I augusti kommer en ny utgåva av Örjan Westerlunds smått klassiska serie ”101 Whisky du måste dricka innan du dör”. Här listar han upp 101 av världens kanske bästa whiskyn som går att få tag på! Det är inte bara skottsk whisky du måste få tag på om du ska följa Örjans exempel, du måste leta upp smaskiga bourbons, goda japanare och ståtliga blends. Längst bak i boken finner du också ett Whiskyns ABC, en ordbok som guidar dig igenom snåriga ord som amalys, rummager och spent lees bl.a. 2017/2018 års utgåva släpps den 28 Augusti www.bokus.se


malt whisky yearbook 2017 - ingvar rönde Ingvar Röndes ’Malt Whisky Yearbook’ har nästan blivit en branschstandard när det gäller whiskylitteratur. Den kom ut första gången 2005 och har sedan dess erbjudit läsaren en detaljerad och välskriven genomgång främst av Skottlands destillerier, men också destillerier runt om i världen. Här hittar du alla info du någonsin har velat veta om årtal, historik, buteljeringar och personligheter. I varje års uppdatering så finns också texter från en rad prominenta gäster så som Charles MacLean, Gavin D Smith eller Ian Buxton, bara för att nämna några.

också upp de mest kända, men nedlagda destillerierna så som Port Ellen, Brora m.fl. Du finner också information om de helt nya producenterna. Det som är fascinerade är att om man köper de gamla utgåvorna så kan man följa destillerier hur de växer från år till år. I boken finns också en tydlig karta som ger dig en bra bild om vart destillerierna ligger i förhållande till varandra. Det finns även några sidor med klar och tydlig statistik över året som har gått och vilka förändringar som har skett inom branschen, såsom försäljningar, planerade destillerier och mycket mer. Malt Whisky Yearbook är helt enkelt ett måste att ha på nattduksbordet! Du hittar den på www.bokus.se

Malt Whisky Yearbook tar

dave broom - tre manualer

Den Glasgowfödde spritgurun Dave Broom har släppt tre manualer för spritsorterna Gin, Rom och Whisky. Han går metodiskt igenom olika sorter av vardera dryck samt berättar om ursprung, historik och destillerier. Dave är välkänd inom dryckesvärlden och har gett ut ett antal böcker om främst whisky. Han är också redaktör för webbsidan www. scotchwhisky.com

33


34


ISLAY. reseguide till den legendariska rรถkรถn i inre hebriderna!

35


ISLAY. Att åka till Islay är något av en pilgrimsresa för whiskyälskande röknördar. Här finns några av Skottlands mest legendariska destillerier, men ön har betydligt mer att erbjuda än bara whisky! På Islay finns något för alla! Ön är Skottlands femte största ö med en total area på ca 620 kvadratkilometer och är den sydligaste av Skottlands öar i de inre hebriderna. Norr om Islay finner du ön Mull, med det välkända destilleriet Tobermory. Österut ligger ön Jura, mest känd för sina två höga berg, The Papas of Jura, men på ön finns också destilleriet med samma namn, d.v.s. Jura. Man når Jura enbart med fem-minuters färjan som går från Islay över sundet ’Sound of Islay’ . Sydöst finner du Kintyrehalvön med staden Campbeltown på sin södra spets. Campbeltown är ju numer sin egen whiskyregion med destillerierna Springbank, Glengyle samt Glen Scotia. 36

Islay


Mull

Jura

y! Campbeltown 37


att stanna vid Loch Fyne Whiskys i Inveraray och botanisera bland deras stora utbud av whisky! Resan från Glasgow till Kennacraig tar ungefär 2,5 timmar.

Port Ellen Vy över hamnen, The Islay Hotel samt Port Ellen Maltings och delar av det nu nedlagda Port Ellen Distillery

Med buss Från Buchanan Street Bus Station i Glasgow så går bussen hela vägen direkt till färjeläget Kennacraig. Resan tar ungefär 3- 3,5 timme. Bussbiljett köper du enklast i förväg på http:// www.citylink.co.uk

Med flyg Om du vill flyga till Islay så gör du det enklast från Glasgow. Flybe trafikerar sträckan och flygningen tar ungefär 45 ligger avlägset är det inte särskilt svårt minuter. Det är också möjligt att flyga från Oban, men då är det med flygboatt sig hit. laget Hebridean Air Service. För att ta sig till Islay så har du två val: http://www.flybe.com/ http://www.hebrideanair.co.uk med färja eller med flyg.

Islays ’huvudstad’ är Bowmore som ligger längs Loch Indaals strand. Förutom Bowmore så är Portnahaven, Port Charlotte och Port Ellen de andra tre största samhällena. På Islay så bor det totalt ca 3,500 personer, men i slutet på 1800-talet så bodde här Färjorna från färjeläget Kennacraig avbortåt 18,000. går flera gånger om dagen och de går både till Port Ellen såväl som till Port Den största sysselsättningen för öbor- Askaig . De är stora och har gott om na är jordbruk, men fisket, turism och plats. Det finns också restauranger så självklart whisky är alla extremt vikti- väl som barer ombord. Rederiet som ga komponenter. trafikerar sträckan heter Caledonian Macbrayne Ön har två viktiga hamnar. Port Ellen i https://www.calmac.co.uk/ söder och Port Askaig på östra sidan. Det finns även ett litet flygfält som tar Med bil passagerare till främst Glasgow men Bilen är det absolut enkockså Oban och Colonsay. laste sättat att ta sig till ön. Från Glasgow så reser du norrut på A82 tills du når Tarbert, här svänger Islay är en riktig turist-ö. 3,500 perso- du av till väg A83. Denner bor här, men under året så besö- na väg följer sedan Loch ker nästan 30,000 turister ön. Mest Fyne, och ger dig några folk är det under ’Feis Ile’-festivalen i fantastiska vyer! Passa på slutet av maj varje år. Även om Islay

Hur tar du dig till Islay?

38

ta dig runt på ön

Om du inte kör bil själv så finns det en rad alternativ som gör det smidigt att ta sig runt. Lokalbuss Det finns lokalbussar på ön som trafikerar de större samhällen mellan kl 07.00 – 18.00 på vardagar och lördagar. Observera att det inte går några bussar på söndagar. Bridgend är platsen där alla bussar passerar så ska du byta busslinje så kliver du av där. Hyra bil Bil kan du hyra vid flygplatsen hos Islay Car Hire Company.


https://www.islaycarhire.com/

Cykla Att cykla på Islay är en upplevese för sig. Landskapet är relativt platt och det är väldigt lite trafik. Om du vill hyra en cykel så gör du det på postkontoret I Bowmore! Taxi Att åka taxi på Islay är billigt och smidigt, och det finns en rad olika att välja mellan. Här är ett axplock av de som finns: Carrols Cabs http://www.carols-cabs.co.uk/ Bruichladdich Taxis http://bruichladdichtaxis.weebly. com/ Islay Taxis http://www.islaytaxis.com/

hotell på islay

Det finns gott om hotell på Islay, men också en rad med hus och lägenheter som man kan hyra. BOWMORE HOTEL Mitt i Bowmore på Jamieson Street hittar du Bowmore Hotel. Ett nyreno-

Baren på islay Hotel Med över 150 sorter olika whisky behöver ingen gäst gå och lägga sig törstig!

39


verat, familjeägt hotell där fadern är hotelldirektör, mamman är kock och sonen står i baren! De har totalt 11 rum, en riktigt bra meny, gratis Wi-Fi och en kompetent bar med mer är 750 olika whisky. http://bowmorehotel.co.uk/

THE HARBOUR INN Harbour Inn hittar du också I Bowmore. Här har du en fin utsikt över Loch Indaal. Hotellet har sju rum, en fantastisk restaurang och ägs av Bowmore Distillery.

Askaig Hotel. Det är nämligen beläget direkt vid vattenkanten med an fantastisk utsikt över ön Jura. Här finner du bekväma rum med närhet till både Caol Ila, Bunnahabhain och Ardnahoe. En välfylld bar och väldigt god mat välkomnar dig! http://www.portaskaig.co.uk/

PORT CHARLOTTE HOTEL På öns syd-östra sida hittar du det fyrstjärniga Port Charlotte Hotel. 1829 så var det tre fristående hus men de har nu blivit hopbyggda. Gratis Wi-Fi, exhttp://www.bowmore.com/harbour-inn tremt bra mat och 2009 så fick baren utmärkelsen ’National Whisky Pub’ LOCHSIDE HOTEL http://www.portcharlottehotel. Lochside Hotel ligger även det I Bow- co.uk/ more. Hotellet har 10 rum och hälften av rummen har utsikt över Loch Indaal. Hotellets bar är den välkända Duffies bar! Här hittar du över 300 olika sorter whisky och en rad olika lokala öl, främst från Islay Brewery. http://lochsidehotel.co.uk/

THE ISLAY HOTEL I Port Ellen ligger The Islay Hotel. De erbjuder 13 rum och har en bar med över 150 olika sorters whisky i baren, de flesta från Islay. http://theislayhotel.com/

LOCHINDAAL HOTEL Lochindaal Hotel är ett familjeägt hotell som har specialiserat sig på fisk och skaldjur. De har ett nära samarbete med Islays fiskebåtar och får råvaror levererade varje morgon. De har nio rum och två barer.

På Islay så finns just nu åtta stycken aktiva destillerier. Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Lagavulin, Laphroaig och Kilchoman. Det pågår byggnation av ett nioende, Ardnahoe, som kommer att stå klart under 2018.

Historiskt så har det funnits ett tiotal fler, men de har med åren blivit nedlagda av olika anledningar. Av dessa http://www.lochindaalhotel.co.uk/ så är Port Ellen kanske det kändaste. Även om det stängdes 1983 så släpPORT ASKAIG HOTEL per ägarna, Diageo, fortfarande en del Om du kommer med färjan till Port whisky av de få fat som finns kvar. Askaig så är det svårt att missa Port 40


41


ISLAYs destillerier Bunnahabhain Distillery Est. 1881

Ardnahoe Distillery Est. 2018

Kilchoman Distillery Est. 2005 Caol Ila Distillery Est. 1846

Bruichladdich Distillery Est. 1881

Bowmore Distillery Est. 1779

Ardbeg Distillery Est. 1815

Lagavulin Distillery Est. 1816 Port Ellen Distillery 1817 - 1983 42

Laphroaig Distillery Est. 1815


destilleriet än på den enklare turen, men det du egentligen betalar för är möjligheten att smaka på fatprover i deras Warehouse 3!

ARdbeg

Ardbeg Distillery Est. 1815

Distillery Plats: Port Ellen Ardbeg grundades 1815 och är ett av Islays äldsta destilleri. Sedan starten 1815 har det varit stängt ett flertal gånger, senaste 1996. 1997 så köpte Glenmoringe plc det och sedan dess har det ångat på. Idag är destilleriet ett måste att besöka! Det är beläget, som de flesta destillerier på ön, direkt vid strandkanten.

Turen kostar £40 och erbjuds varje vardag kl 14.00 April - Oktober.

ARDNAHOE

Ardnahoe Distillery Est. 2018

Då Ardbeg har tusentals besökare var- Distillery je år så är det viktigt att du bokar din Plats: Ardnahoe tur i förväg. Ardnahoe är så pass nytt att det i Juni 2017 bara finns en gjuten bottenplatts på plats. Den oberoende buteljeraren Hunter Laing & Co´s dröm har äntligen gått i uppfyllelse och de bygger nu sitt alldeles egna destilleri. Jim McEwan har hjälpt till med utformningen och Destilleriet har i stort sett öppet året kommer att jobba som Produktionsom med vissa stängda dagar. ansvarig. Utöver whisky så har Ardbeg en riktig bra restaurang, Old Kiln Café, i anslutning till sitt Visitors Center. Här kan du äta en god lunch eller ta en smarrig fika.

Ardbeg erbjuder en mängd olika turer Läs mer och håll dig uppdaterad på Följ deras resa på: som du kan gå, men vi rekommende- deras hemsida: https://ardnahoedistillery.com/ https://www.ardbeg.com/ rar att du väljer ’The ArdBIG tour and ArdBIG tasting at Two’. En tur som Vi ser framemot att besök Ardnahoe ger dig möjligheten att se lite mer av under hösten 2018!

43


Bowmore

Bowmore Distillery Est. 1779

Distillery

Plats: Bowmore

Bunnahabhain Distillery Est. 1881

Bunnahabhain

Bruichladdich

Plats: Port Askaig.

Plats: Bruichladdich

Distillery

Om du bor i Bowmore så är detta det Bunnahabhain är Islays nordligaste enklaste destilleriet att besöka. Det destiller. I motsats till de flesta anligger nämligen mitt i byn! dra destillerier på ön så gör Bunnanhabhain till stor del en orökt whisky. På papperet så är Bowmore både ett Det är ett riktigt mysigt destilleri med av Skottlands samt Islays äldsta de- ett bra, men litet Visitors Center. stilleri, grundat redan 1779. Här vill vi rekommendera att du bokar I deras Visitors Center så finns möj- två olika turer. Först ser du till att få en ligheten att köpa en hel del av deras plats på deras ’Managers Tour’. Då får buteljeringar, och vill du smaka innan du en visnig med Andrew Brown, Bundu köper så har de en mycket välfylld nahabhain Distillery Manager. Han är bar! otrologt kunnig och en stor personlighet! Därefter bokar du in ’Warehouse De erbjuder en flera olika turer, men Tasting Tour’. På den får du möjlighevi rekommenderar att du tar ’The ten att ge dig ut och botanisera i laCraftmans Tour’. På denna får du en gerhusen, samt att själv buteljera en riktigt bra tur geneom destilleriet, du single cask direkt i från ett fat! får bada i korn och den avslutas med fatprover i ’Number One Vaults’ dv.s ’Managers Tour kostar £100 och ’Waderas berömda lagerhus som vetter ut rehouse Tasting Tour’ kostar £25. mot havet. Från piren utanför destilleriet så har Turen kostar £55 den tar ca 3 timmar du en av Islays bästa utsikter över och erbjuds Mån - Tors. ’Paps of Jura’, de två väldiga bergen på ön Jura. Läs mer och boka i förväg på deras hemsida: Läs mer och boka i förväg på deras http://www.bowmore.com hemsida: http://bunnahabhain.com/

44

Bruichladdich Distillery Est. 1881

Distillery

På andra sidan av Loch Indal, tvärsöver från Bowmore ligger byn Bruichladdich, och destilleriet med samma namn. Det grundades 1881 av en mna som hette Barnett Harvey. Under sina drygt 136 år så har det sett sin besärda del av olika ägare. 1998 lades det i malpåse men 2000 så köptes det och renoverades och 2001 så började det producera igen, och idag är Bruichladdich Islays största arbetsgivare! Destilleriet producerar tre olika whisky. Bruichladdich, som är helt orökt, Port Charlotte som är rökt, och så Octomore som är världens rökigaste whisky. Vi rekommenderar att du bokar in två turer här också. Först en vanlig ’Distillery Tour’ , £5 och bygger på den med ’Warehouse Experience’ £ På så vis så får du se hela destilleriet samt så kommer du ut i lagerhuset för att smaka på whisky direkt från faten! Läs mer och boka i förväg på deras hemsida: https://www.bruichladdich.com/


bowmore Kyrkan i Bowmore byggdes rund för att inte Djävulen skulle kunna gömma sig i hörnen.

45


Kildalton cross Ett kristet kors från ca år 800. Det är 2,65 meter högt och 1,32 meter brett.

46


Caol Ila Distillery Est. 1846

Kilchoman Distillery Est. 2005

Lagavulin Distillery Est. 1816

Kilchoman

Lagavulin

Plats: Port Askaig.

Plats: Rockside Farm, Bruichladdich

Plats: Port Ellen

Islays största destilleri ligger alldeles intill Port Askaig. När du besöker Caol Ila så passa på att njuta av utsikten över Jura och Islay sound! På denna plats har det kokats sprit sedan 1846, en tid då båtarna lade till alldeles intill destillerier för att leverera sin last och ta med fat fyllda till whisky

Islays hittils yngsta destilleri grundades av Anthony Wills 2005. Anthony äger fortfarande det nu blomstrande destilleriet som producerar en fruktig, söt och rökig whisky.

Lagavulin är ett av de tre destillerier som ligger längst ’Kildalton Coast’ på Islays sydkust. Det är pittoreskt beläget i en vik för sig själv med atlantens vågor som slår in mot stranden

Destilleriet är ett riktigt ’farm distillery’ och man kan lätt ta det för en vanlig bondgård om det inte hade varit Vi rekommenderar att du besöker för pagodan. Caol Ila på en Tisdag eller Torsdag mellan April och Oktober. Det är då de De har turer som går varje dag under erbjuder provningen som heter ’Cask perioden Februari - November. Men Strength Experience’. Du får då möj- för att uppleva något extra rekomlighet att prova några av deras fatstar- menderas deras ’Premium Tour’. Då ka buteljeringar samt några whisky får du en ordentlig tur av destilleriet som avslutas med en provning av dedirekt från fat. ras samtliga buteljeringar för stunden. Men vill du se destillereit så måste du även här boka en ’Distillery Tour’ se- Distillery Tour: £7 Premium Tour: £30 parat.

Lagavulin grundades 1816 men man vet att det har destillerats på platsen så långt tillbaka som till 1742. Då fanns det inte mindre är 11 st olagliga pannor i byn Lagavulin.

Caol Ila

Distillery

Cask Strength Experience: £23 Distillery Tour: £6 Läs mer och boka i förväg på deras hemsida: https://www.discovering-distilleries. com/caolila/

Distillery

Distillery

På plats så mötts man av ett riktigt mysigt och fint Visitors Center med en öppen spis och läderfåtöljer.

Ett besök på Lagavulin är inte komplett om man inte har varit på legendraen Iain MacArthurs ’Warehouse demonstration’. Iain har jobbat över 40 år i branschen och är en sann underhållare, och det han inte kan om whisky är Läs mer och boka i förväg på deras inte värt att känna till! hemsida: http://kilchomandistillery.com ’Warehouse demonstration’ £23 Läs mer och boka i förväg på deras hemsida: https://www.discovering-distilleries. com/lagavulin/

47


Laphroaig Distillery Est. 1815

Laphroaig Distillery

Plats: Port Ellen. Islays kanske mest karakteristiska whisky produceras på Laphroaig. Den har en väldigt distinkt, tjär liknande rökighet som de är ensamma om både på ön men i hela världen. Laphroig var den enda spriten som var laglig under förbudstiden i USA. Den såldes då som medicin, för ingen skulle väl tänka sig att dricka det för den goda smakens skull? På Laphroaig rekommenderar vi att du bokar in dig på ’Distillery Wares’ turen. Förutom en utomordentlig tur på destilleriet, så får du komma ut i lagerhuset där du får prova tre fat och handbuteljera det fat du gillade mest på en 20cl flaska! Turen kostar £70 och pågår i ungefär 2 timmar. Bli medlem i deras fanclub ’Friends of Laphroaig’ så får du en dram i deras Visitors Center vid besöket! Som vanligt så är det viktigt att förboka ditt besök då dom har många besökare på destilleriet. Läs mer på: http://www.laphroaig. com 48


Laphroaig distillery Vita fasader och svarta tak med en pagoda som höjer sig mot skyn, en av många vackra vyer på Islay!

49


50


Lagavulin distillery

På Lagavulin får du inte missa den smått legendariska provningen med Iain MacArthur. Iain har jobbat över 40 år i branschen och är en sann underhållare. Och det han inte kan om whisky är inte värt att känna till! Provningen heter ’Warehouse Demonstration’ och kostar £23, värt varenda pence! Du får möjlighet att prova allt från ung Lagavulin till riktigt, riktigt gammal!

51


Islay bortom whiskyn Det är naturligtvis väldigt lätt att förknippa Islay med whisky, men ön har väldigt mycket mer att erbjuda! För den historieintresserade så kan det vara intressant att veta att Islay var en gång i tiden högsäte för ’The Lords of the Islay’. För den golftokige finns en golfbana med tillhörande hotell och för den hästintresserade så erbjuds det ridning över hela ön. Här nedan berättar vi om några andra aktiveter och sevärdheter på ön förutom alla whiskydestillerier.

The American Monument

Ön Oa ligger strax sydväst om Islay. Här finner du ett 131 meter högt monument som hedrar minnet av de hundratals som dog på havet 1918.

FINLAGGAN

I sjön Loch Finlaggan finns det en ö som heter Eilean Mór och det var härifrån som Lord of the Isles och Clan Donald styrde Islay för nästan 1000 år sedan. På ön finns ruiner som vittnar om fornstora dagar. Det finns en iordninggjord vandringsled med gång bro ut till ön.

Islay ales

Detta småskaliga bryggeri finner du i Bridgend, strax norr om Bowmore. Det grundades 2003 av de tre vännerna Paul, Paul och Walter. De tycket att en ö som har åtta destillerier och som producerar den bästa whisky i världen måste ju också ha ett anständigt microbryggeri! Efter en hel del hårt arbete så kunde börja att brygga sitt öl i Mars 2004.

Två olika båtar sjönk utan för Oa detta år. Tuscania, en färja som kom från New Jersey och var på väg till Franrike, men som blev sänkt av en torped samt HMS Otranto som i hård storm ISLAY WOOLLEN MILL kolliderade med ett annat fartyg. Är det något som Islay har gott om, Monumentet är designat av arkitek- förutom whisky, så är det får! The ten Robert Walker Islay Woollen Mill startade sin produktion för över 100 år sedan. Här producerar dom kepsa, mattor, jackThe Kildalton Cross Om du passerar Ardbeg så kommer or och naturligtvis kiltar. Många av du snart fram till en gamla kyrka på deras produkter återfinns i storfilmer vänster sida. Det är endast väggarna så som Braveheart och Forret Gump. som finns kvar, men på kykogården så Islay Wollen Mill hittar du en mil norr finner du ett av världens bäst bevara- om Bridgend. de stenkors, The Kildalton Cross. Det är från någon gång runt år 800 och är 2,65 meter högt och 1,32 meter brett 52


islays syster ö, jura På Islays nordöstra kust så är de bägge kullarna ’Papas of Jura’ ett ständigt återkommande och vackert inslag i utsikten.

53


Valkyria DESTILLERI

n i s b A a t s a b s n e d l r Va n r a l a D n a r f r e m m o k d r ä j f k c o M i i r e l l i lkyria dest vi besöker Va

54

Madsen Text & foto: Henric


nt na!

55


Om man pratar om absint så kommer diskussionen ganska snart att handla om Paris under 1800-talets senare del. Hur konstnärer och författare blev galna av ”den gröna fen”, som absint så många gånger har beskrivits som. Men Henrik Larsson som driver Valkyria Destilleri i Mockfjärd, Dalarna, har en helt annan syn på saken. - Det där grundar sig i en rad missuppfattningar och rykten, säger Henrik. Visst, det finns ett nervgift, Thujone, i malört, som används som smaksättare i absint, men du måste dricka ett helt badkar för att känna någon effekt av det, fortsätter Henrik Henrik Larsson var först ut i Sverige med att tillverka absint. Han och en kompis startade Sankt Annas bränneri i byn Stråssa under 2010. Men historien börjar redan 2009. 56

Henrik jobbade då som dörrlackerare Pga. av olika anledningar så föll inte på ett företag i Mockfjärd när han fick planerna ut för Henriks bekanta, och reda på att en bekant hade planer på bryggeriplanerna lades i malpåse. att starta ett ölbryggeri. Då Henrik fick reda på detta så konHenrik trivdes på jobbet, men tan- taktade han sin kompis och ställde en karna hade gått mot att starta någon rak fråga: - Ska vi inte vara först i Svesorts egen verksamhet. Traditionen rige med att destillera absint? Skulle att driva eget företag fanns i famil- inte det vara jävligt häftigt? Göra nåjen då både Henriks pappa så väl som got som ingen annan har gjort i det hans mamma driver egna företag. här landet någonsin! Hans pappa jobbade tidigare på den Henrik, som har lokala sågen men rest en hel del i värlsadlade om en dag den, hade som vana till godistillverkare att köpa med sig aboch driver idag Dasint från sina resor, lecarlia Chocolates. främst då för att Så i Henriks bakdet knappt gick att - Henrik Larsson få tag på i Sverige grund så fanns idén att bara för att man vid den tiden, men ha börjat på ett spår så betyder det också för att han gillade både smaken inte att man inte kan välja en annan och myterna kring drycken. väg.

”vi köper ett mentalsjukhus!”


Vännen höll med om att idén var riktigt bra. Planerna började sättas i verket och under hösten 2010 så forskade Henrik en del kring regelverk om destillering så väl som marknadsföring och om det överhuvudtaget var möjligt att börja tillverka absint i Sverige. Planerna blev snabbt verklighet när vännen ringde Henrik och meddelande att de tillsammans skulle åka och titta på ett gammalt skolkök i Hagfors. Idén med ett skolkök var ganska god då lokalen redan är livsmedelsklassad, men de upptäckte när de var på plats att lågstadieskolan som köket hade försett med mat var fortfarande igång. De insåg snabbt att stå i bespisningen och koka 68% sprit med skolbarn utanför dörren skulle ju aldrig fungerar.

En ”galet” bra idé

De satte sig ner och funderade på hur de skulle gå vidare i jakten på lokal. Henrik som hade forskat en del kring marknadsföring inför detta projekt kom då på en brilliant idé! – Det bästa vore om vi kunde köpa en byggnad som var så vulgär så tidningar vill skriva om projektet, och på så vis spara pengar på marknadsföringen, berättar Henrik. - Och jag visste att det gamla mentalsjukhuset i Säter var till försäljning. - Det var en riktig cool byggnad, 5,500kvm under tak, 15hk mark, eget vattentorn och en brandbil med stege, det var så jäkla bra, skrattar Henrik

Valkyria Absinthe Destilleriets absinter finns på Systembolagets hyllor i butikerna närmast Mockfjärd men går att beställa till hela landet!

Utgångspriset var 1 miljon kronor och Henrik bokade direkt in ett möte med 57


banken, men när han förklarade att pengarna skulle gå till ett slitet gammalt mentalsjukhus i vilket dom skulle koka absint i så sa banken nej. Det var upp till vännerna att skramla ihop pengarna själva. - Jag sålde mina sportbilar, min tv och min lägenhet. Allt förutom tre tavlor och mina kläder. Vännen sålde bl.a. en strandvilla i Gävle, berättar Henrik. När de hade fått ihop tillräckligt med pengar och var redo för att göra affär så visade det sig att mentalsjukhuset hade blivit sålt veckan innan. Då stod dom där med en jäkla massa pengar, men ingenstans att bo, så de började leta efter andra nedlagda mentalsjukhus runt om i landet. - Problemet var ju att de var otroligt gamla och slitna, och att få igenom livsmedelsklassningen skulle bli väldigt svårt, fortsätter Henrik Tillsammans kom de fram till att en kyrka skulle nog också få ögonbryn att resas, så nu gav de sig runt i Sverige på jakt efter gamla kyrkor istället. Efter att besökt en handfull så föll de för den gamla träkyrkan Sankta Anna i Stråssa utanför Lindesberg. - Fördelen med kyrkan i Stråssa var att 58


den inte var kulturmärkt, vilket i förlängningen betydde om vi skulle vilja bygga ut verksamheten så hade vi haft möjlighet att göra det. Men det som verkligen gjorde att vi valde just denna kyrka var att när vi var på visningen så hade någon klottrat ”Stråssa suger” på kyrkdörren! skrattar Henrik

hade någon brutit sig in så hade dom ler för att behålla den som en riktig kunnat länsat stället, och det hade ju absint bl.a. så var den på 55%. De fick inneburit konkurs för oss. senare korrigera styrkan då responsen de fick från sina kunder var att den kanske var lite väl stark som snaps. Så Resan börjar - Vi laborerade med en rad olika de sänkte den till dagens 50%

grundrecept på absint, men upptäckte ganska snart att de var bra i smaken outspädda, men så fort man tillredde drinken, d.v.s. med en sockerbit och fyra delar vatten så blev de ganska Lindesberg kommun blaskiga i smaken, berättar Henrik. var verkligen hjälpsamma. Innan de kunde - Så vi adderade mycket mer kryddor förvärva kyrkan så mås- än vad något recept beskrev. Vi tyckte te de ändra bygglovet att vi verkligen var något på spåren! från samlingslokal till fortsätter Henrik industrifastighet, och i och med det så måste I januari 2012 så skickade de in sin abäven kommunen ta in sint till en av världens största absint synpunkter från gran- tävlingar, The Absint Masters i Lonnar m.m. don, och där fick de en silvermedalj.

Skilda vägar

Av flera olika anledningar så valde kompanjonen under 2015 att kliva av företaget. Henrik, som var fastbesluten på att fortsätta tillverka världens bästa absint, köpte då ut honom. Men att bo själv i kyrkan i Stråssa kändes inte lockande, så han flyttade destilleriet till sin hemort, Mockfjärd. Lokal var det inget problem med att hitta då hans pappa har sedan tidigare en godisfabrik i postens gamla lokaler mitt i byn.

Detta efter att varit på marknaden i Detta var något som bara tre månader! Lindesbergs kommun fixade på bara sju da- -Då kände vi att vi verkligen vara på gar. I mellandagarna dessutom! Så det gång! utbrister Henrik nystartade företaget kände sig väldigt välkomna till kommunen! Februari 2011 så köpte de kyrkan och i december samma år så hade de en färdig produkt på Systembolaget. -Vi levde verkligen till 100% för företaget, berättar Henrik. - Vi bodde ju även tillsammans i kyrkan, Jag (Henrik) bodde i gamla receptionen på 6 kvm, och kompisen bodde i sakristian. En anledning till att de valde att flytta in i kyrkan var på grund av stöldrisken.

I och med flytten ändrades också namnet på företaget. De hade döpt sitt företag efter kyrkan i Stråssa, Sankt Annas Bränneri. Och att ge sig in på en internationell marknad med ett svårt svenskt ord var ju inte att tänka på så Henrik bytte namn på företaget till Dubbla guld! 2012 ägnades åt att förfina receptet Valkyria Destilleri. och att korrigera färgen och i slutet på året skickade de in sin absint igen - Rik blir man kanske inte, men frihetill tävlingen och denna gång så vann ten ligger i att det faktiskt är riktigt kul dom guld med två produkter, sin van- att gå till jobbet. Visst, man jobbar väl liga Absint och den då nya absinten mer än man ska, men man bestämmer mycket över sin egen tid. Och det är Midvinterblot. otroligt tillfredsställande att göra var- Midvinterblot kom till för att vi hade je steg i processen. Från att planera till funderingar kring hur vi skulle få fler att destillera och tillslut tappa det på svenskar att upptäcka absint. Så vi ska- flaska. Jag gör allt annat däremellan pade en absint som vi marknadsförde också som att designa etiketten m.m. som en julsnaps, berättar Henrik

- Det har hittills varit en jäkla rolig – Även om vi hade larm så ligger De gjorde den enligt konstens alla reg- resa! avslutar Henrik. Stråssa 20min från närmsta polis, så 59


Romskolan! lilla

När man närmar sig rom för första gången så kan det vara svårt att få ett grepp om denna lite brokiga dryck. I Skottland så har man länge arbetat med en indelning så konsumenten ska kunna få en överblick varifrån vissa smaker och dofter kommer. De delar upp landet i fem större områden, Speyside, Highlands, Lowlands, Campbeltown samt Islay. Även om det är ganska uppluckrat vid det här laget så ger det i alla fall en hint om vart man ska leta efter, låt oss säga, rökig whisky. När det gäller rom så är det svårt för konsumenten att få grepp om hur rom från de olika öarna i Västindien smakar och doftar. Här nedan följer en väldigt grov indelning på vad du kan förvänta dig av de olika öarnas rom.

Rhum - Den franska stilen

Denna typ av rom är ofta tillverkad av färsk sockerrörsjuice och är karaktäristisk med sina blommiga och tropiska fruktsmaker. Kan påminna en del om armagnac och cognac.

Rum - Den engelska stilen

Rom från länder som tidigare har varit brittiska kolonier produceras oftast från melass. Dv.s den tjocka sirapsartade substansen som utvinns från saften av sockerrör. Denna stil har ofta 60

stora och fylliga smaker.

Ron - Den spanska stilen

Rom från spanskinfluerade länder produceras också i stor utsträckning med melass. Denna rom är oftast åt det söta hållet med väldigt avrundade smaker. Diagrammet här till höger har det franska samarbetsorganet Spiridom tagit fram och det ger en väldigt bra överblick i var man som konsument kan börja leta efter just sin favorit rom!

ron

Spansk stil cuba pue r t o r ico d o mica n r e publ ic v e ne zue l a g uat e ma l a nica r ag ua pa na ma co l umbia pe r u co s ta r ica e cua d o r


RHUM

Fransk stil

MA R T INIQ UE (AOC (RH UM CLÉM EN TE, RH UM J.M ...) G UA D E L O UPE (RH UM DAM OISEAU) MA R IE GA L E NT E HA IT I F R E NCH G UYA NA R É UNIO N MA UR IT IUS

Fruktig e le gan t

o l j ig

ko m pl e x

i nt ens iv

terroir

rum

b l o m m ig s k ar p k r aftful l

lätt

Engelsk stil

kryddig

rund

nav y

l e va nde

SOL ER A s öt

mörk

s m ör i g

tun g ja ma ica ba r ba d o s t r inida d & t o bag o jung f r uöa r na at ig ua s t. l ucia br it t is k a g uya na (d e merara) ma ur it ius Diagram av Spiridom 61


62


Alexandre Gabriel:

Cognacskungen som hittat hem i Karibien! Text: Henric Madsen Foto: Maison Ferrand/Plantation Rum

63


Alexandre Gabriel är fransmannen som började som ung konsult hos Maison Ferrand, men blev kvar och är idag källarmästare, master blender, VD och ägare. Det är också han som har skapat Plantation Rum, en rom som vi här i Sverige är vana med att se på hyllorna på Systembolaget. Men vem är han? Under Mackmyradagen så fick vi tillfälle att intervjua honom, i Angela D’Orazios labb! Alexandre är född och uppvuxen nära den medeltida staden Cluny i området Bourgogne, Frankrike. Som son till en lantbrukare så fick han snabbt lära sig alla sysslor som finns på en gård, ympa träd, mjölka kor och skörda druvor. När det var dags för skolan så gick han ett ekonomiprogram i Lyon, och under skoltiden så var han utbytesstudent ett år på Macalester College i Minnesota, USA. När han kom tillbaka till Frankrike så började han plugga företagsekonomi på en högskola i Paris. Ett moment i en kurs han gick var att resa runt i Frankrike och besöka mindre vingårdar och destillerier för att erbjuda sina ekonomikunskaper för att hjälpa dom att utveckla sina verksamheter. På en av sina resor genom Cognac besökte han det anrika Maison Ferrand, ett av Cognacdistriktets äldsta hus men det Alexandre mötte var ett avsomnat företag som 64


knappt sålde någon Cognac längre.

på kvällarna bytte han från jeans och För att få in pengar i företaget så bet-shirt och tog på sig en kostym och slutade de sig att erbjuda sina tjänster Maison Ferrand hade sina lager fyllda slips knöt kontakter med möjliga sam- till andra spritproducenter. – Vi kallmed en av världens bästa cognacer, arbetspartners. ade oss själva ”The Wiz Kids”, även om men man hade tappat gnistan och drijag (Alexandre) var den yngsta med vet att sälja den. Alexandre insåg att Efter att han tog examen så började mina 30 år och den äldsta i gänget var här fanns det jobba att göra! han att jobba till 100% med Maison över 65år. Vi reste runt i världen och hjälpte till med Ferrand. Mr Fer- Du ska veta att de sålda rand tog honom fatförädling eller cognac för ca 30.000 under sina vingatt ändra proeuro per år på den ti- ar och började duktionsteknisden. Det var galet! lära upp honom ka möjligheter förklarar Alexan- i hur man deför att producedre. ra bättre råsprit. stillerar, lagrar Det var på detta och vårdar sin Tillsammans med cognac. Denna vis vi kunde hålla Mr Ferrand och utbildning skulle Maison Ferrand alexandre gabriel sin Professor i Pa- visa sig ta över igång under de grundare och ägare, plantation ris så kom dom 30 år. svåra åren. fram till att det bästa för Maison Ferrand - Där i början när jag lärde mig yrket Plantation födds! var att återuppliva och så hade jag ingen tid för ledighet, jag Succesivt så vände det och de kom förnya distributionskana- var så upprymd med att få jobba med igång med försäljningen och på mitten lerna. cognac så för att komma ikapp och av 80-taket så gick det riktigt bra igen. lära mig alla olika dofter och smaker Men en aspekt som de inte hade räkSå samtidigt som Alexandre pluggade så hade jag samples med mig även nat på var att när försäljningen ökade vidare med sin examen så jobbade när jag tog ett bad på kvällen. Ibland så fick de ett överskott av tomma fat. han parallellt med att bygga upp kon- kunde jag ha 40–50 olika fatprover Fat av yttersta kvalitet. 1989 så packtaktnätet och distributionen för Mai- som jag provade i badkaret, berättar ade Alexandre väskan och gav sig ut son Ferrand. Hans studier tog honom Alexandre på en säljturné för att göra sig av med på resor till New York och Tokyo, så faten, men samtidigt tjäna pengar på

”det är där smaken får sin början, ur bondens händer”

65


ur bondens händer

- Namnet Plantation kommer från min passion för bondgårdar och lantbrukare. Det är där smaken får sin början, ur bondens händer. I dagens samhälle så har vi nästan glömt bort hur viktiga bönder är. I Karibien så är bondgårdar kallade plantage, förklarar Alexandre. - Så som en hommage till alla lantbrukare i Karibien så döpte vi vår rom till Plantation. Utanför Frankrike så var Sverige den första testmarknaden för Plantation. De lanserade Plantation Grande Reserve, en Barbados rom, som mottogs väldigt bra hos de svenska konsumenter. dem naturligtvis I Frankrike så var det främst handelsträdgårdar som kunde tänka sig att köpa för att ha som blomkrukor, men dem ville köpa faten för några euro styck. Han begav sig då till Skottland, men de var inte heller särskilt intresserade av att köpa begagnade fat från Frankrike för $300 när de köpte fat från USA för $30. – En del köpte några fat, främst Springbank, men generellt sett så var resan en katastrof, berättar Alexandre Han siktade då istället in sig på Västindien. – Låt oss komma ihåg att på 80-talet så var tyvärr kvaliteten på lagrad rom inte bra. En orsak var att de köpte väldigt dåliga fat, berättar Alexandre. På ett av destilleribesöken så fick han 66

- När vi utvecklade idén om vad möjlighet att prova rom direkt från Plantation Rum ska representera så pannan och smakerna, som han ut- slog vi fast att företaget ska stå på tre tryckte det, exploderade i gommen. pelare, berättar Alexandre Det var då han bestämde sig, Maison Ferrand ska ge sig in i rombranschen! Den första pelaren ’La Grande Cru of I början så bytte Alexandre tomma Rum’, d.v.s. terroir cognacsfat mot fat fylld med rom som är lika viktig för han skickade över till Cognac för att rom som för vin. förflytta till sina cognacsmättade Mai- - Att påstå att jag inte tycker om son Ferrand fat. rom är som att Inköparen på den franska dryckesked- säga att jag inte jan Nicolas fick möjlighet att provs- tycker franskt vin. maka och slogs av kvaliteten. De hade Den finns en mängd inte vid den tidpunkten riktigt skapat olika inriktningar på något varumärke kring denna nya pro- franska viner, likaså dukt utan de hade mest experimente- med rom och alla är olika. rat med en mängd fat. Inköparen hos Likaså som att vin från BorNicolas tryckte på och sa att om ni deaux skiljer sig från Bourgogne så är skapar ett märke så tar vi in rommen det skillnad på rom från Barbados än direkt! Sagt och gjort, Plantation var från Jamaica, säger Alexandre vasst. fött Den andra pelaren


Dubbel lagring - Det är en gammal teknik, detta är inte något jag har kommit på, förklarar Alexandre. Ekar växer inte i Karibien, så ofta lagrades rom i några få år eller tillochmed några få månader på plats i Karibien, och sen skickades de till Frankrike, England eller USA, och där lagrades vidare, fortsätter Alexandre. -Det faktum att vi inte hade ett eget destilleri var viktigt för oss i början. Vi bytte till oss fat fylld med rom och vi fick då förmånen att välja de bästa faten. Om man äger destilleriet så måste man ta till vara alla fat som produceras. Vi kunde ta de bästa faten och flytta dessa till våra svala källare i Frankrike. -I mitt yrke som Master Blender så använder jag klimatet till min fördel. I Kariben så sker avdunstningen snabbare och på så vis utvecklas rommen snabbare. När jag jobbar med klimatet så hämtar jag hem rommen från Karibien precis i rätt tid och häller över den till våra cognacsfat. På så vis arbetar jag med klimaten för att få fram de bästa smakerna. -Jag vill bara poängtera att det faktum att cognagsfat och rom gifter sig bra är inget jag har uppfunnit, markerar Alexandre. Det har gjorts i generationer och är allmänt känt inom branschen.

följa deras utveckling och främst vad Den tredje pelaren Det är vad vi kallar ” Élevage” – Proak- dom kan göra med sina små fat. tiv lagring. Med detta så menar vi att vi behandlar våra fat som våra egna - De minsta faten vi på Plantation anbarn. Vi vill att det ska gå bra i livet vänder är 320 liter och de största är för dom och hjälper dom på alla sätt vi 10 000 liter, men Mackmyra använder kan. Vi har inga bortglömda fat i våra 30-liters fat. Fascinerade! källare. Vi fyller inga fat och ställer ner dom i källaren bara för att vänta på att - Mackmyra skickade ca 400 tomma se hur resultatet blev. Vi kultiverar och 30-liters fat som tidigare hade innehållit whisky analyserar våra och dessa fyllde fat kontinuerligt. vi med PlantaVi byter stavar, tion Barbados byter lock, flytGrande Resertar på faten till ve. Sedan fick andra källare där de fick faten ligluftfuktigheten ga nästan ett år, är annorlunda. alexandre gabriel men vi var noga Vi provar faten grundare och ägare, plantation med att se hur var tredje måprojektet gick så nad för att konvi provade dom varannan dag för att troller så inget går fel. se hur mognaden fortskred. -Hos oss på Ferrand använder vi 15 olika källare för lagring, med olika grader - Vi byggde om ett rum enbart för dessa av luftfuktighet. I en källare med hög- små Mackmyra fat, som för övrigt ligluftfuktighet så avdunstar mer alko- ger 20 meter ifrån där jag själv sover. hol än vatten. Detta skapa en mjukare Så noga var vi att detta inte skulle gå rom än om du har en snustorr källare fel. När vi var klara så buteljerade vi där vattnet dunstar fortare, vilket ger faten och skickade tillbaka de nu tomen kryddig och mer ” aggressiv” rom. ma faten till Mackmyra, förklara AlexJag överdriver naturligtvis men detta andre. – Vi kommer att lansera denna är bara för att förtydliga skillnaderna, rom senare under hösten 2017. Den har fått en elegant touch av whiskyn, förklara Alexandre. precis som det ska var. Whisky ska ju bara vara en svag smaksättare, den Plantation + Mackmyra = sant Under 2014 så fick Mackmyras Master ska inte ta över. Om min rom börjar Blender Angela D’Orazio och Alexan- smaka whisky, då har jag misslyckats dre kontakt och från det har det vuxit med mitt jobb, poängterar Alexandre

”Det är jakten på smaken som driver mig!”

fram en kärlek mellan Mackmyra och Plantation. - Det är ett helt nytt även- Ni har nyligen köpt WIRD (West intyr! Utropar Alexandre. -Jag har länge dies rum distillery) varit intresserad av vad Mackmyra har - Det är en del av min 50 årskris, visgjort och det har varit intressant att sa köper en motorcykel, jag köpte ett

67


romdestilleri på Barbados! Jag måste verkligen hylla min fru för att hon har tålamod med mina galna ideer! - West Indies Rum distilleri är ett riktigt ”Jules Wern” destilleri. ALLT är sparat! För ca 20 år sedan så köpte dom en stor kolonnpanna för att kunna producera stora mängder av rom, det var vid en tid då konnässörerna hade i stort sett försvunnit, men i sann ”bajan” anda så sparade de all den gamla utrustningen. Inget har kastats! De har helt galna gamla kopparpannor som bara står där. - Just nu experimenterar vi en hel del med olika recept på den romstiel vi vill ha. Vi har blandanat testat att göra en rom i vår kolonnpanna med minsta möjliga antalet plåtar isatta, säger Alexandre. – Vi har ett riktigt bra team på Barbados som har glöden att WIRD äger 1/3 av Natioanl Jamaican Rum, Monymusk, Long Pond och Clarendon

- WIRD är ett gammalt företag och ända sedan de blev publika på marknaden så har de fört noga anteckningar om alla förehavanden inom företaget. I papperen så kan vi se när de köpte upp äldre destillerier och tog över utrustningen. Vi kan även se hur de blandade äldre rommärken som inte längre finns.

Kommer köpet av WIRD påverka Reverend Stiggins Plantation Pinapple Plantaion - För några år sedan, 2015 för att vara - Barbados är redan ca 62% av Plantation så grunden av vårt märke kommer inte att påverkas av vårt köp av WIRD. Det var många som var oroliga om jag skulle sluta köpa fat från de andra öarna, men jag ringde runt och lugnande dom. Plantation rom kommer främst från Barbados, på andra plats är Jamaica, men jag kontaktade mina vänner på Fiji, Guyana, Belize m.fl och lugnade dem. Plantation kommer bara att växa, vi kommer inte ändra på något. Vi tror på vår affärsidé i grunden och detta kommer inte att förändras. 68

precis, så skulle jag vara med på ett event i New Orleans som heter Tales of the Cocktail. Jag och den amerikanske dryckesforskaren David Wondrich slog våra kloka huvuden ihop och väckte ett gammal recept till liv. Vi tog skalet från ananaser och lät det ligga i vår nyproducerade rom i en vecka innan vi destillerade det igen. Fruktköttet från ananaserna lät vi ligga i vår redan lagrade mörka rom i tre månader. Sedan blandade vi ihop dessa två produkter och lät de ligga på fat i ytterligare tre månader. Ett galet recept

som blev fantastiskt! - Vi gjorde bara två fat av detta experiment, ett fat att dricka och ett fat att ge bort till vänner. Men det var faktiskt min fru, som är helt ointresserad av allt som rör destillerad sprit, som tyckte att vi måste producera mer av denna fantastiska rom! - Idag så gör vi denna rom mer frekvent och nu senaste så skala vi för hand 9 ton ananas! Vi gör några fler fat än två för dessa batcher! - Jag tänker fram smaker hur jag vill att en rom ska smaka, det är inte alltid det blir som jag har tänkt. Jag kan gå så långt att påstå att det sällan blir precis så som jag vill och det är en frustration i livet, men det är också det som driver mig vidare, jakten på smaken, jakten på perfektionen! avslutar Alexandre.


69


Caroni Trinidads forlorade Destilleri! 2003 slog Caroni igen portarna och stängdes för gott. En gång i tiden fanns det mer än 50 destillerier på ön Trinidad. Idag finns det bara ett: Angostura. Caroni var det sista som stängdes 2003. Det var ett magiskt destilleri som producerade något av den grymmaste rommen man kan hitta. Detta är historien om Caroni, karibiens motsvarighet till Laphroaig! Ca 1 mil utanför Venzuelas kust ligger den till en 100% Trinidad rom. ön Trinidad. Ön tillhör Rebuliken Trinidad och Tobago som består av två Destilleriet hade både kolonnpannor stora öar och 21 mindre i Västindien. så väl som vanliga kopparpannor d.v.s. pot stills. Spriten de producerade var Under 1800-talet så fanns det fler än extremt tung och rökig och hyllades 50 destillerier på världen över, och Trinidad, 150 år kanske främst av senare hade de den brittiska flotsjunkit till endast tan. Dess karak8, och idag finns tär gjorde också det endast ett, att den ofta kallas Angostura. ”Västindiens Islay”. 1918 byggdes Caroni som ett statDet mesta av den sägt destilleri. Det byggdes mitt i hjär- rom som producerades såldes till tat av Caronislättens sockerplantage, blenders och spritföretag, och de buCaroni County, med tillgång till ett teljerade nästan aldrig något under eget sockerraffinaderi, vilket gjorde egen etikett. Just det faktum att det 70

var i stort sett omöjligt att få tag på en destilleributeljering gjorde Caroni nästan mytiskt. Caronis storhetstid var mellan 1925 och 1993 då destilleriet gick med full drift under nästan 70 år. Under den senare delen av 90-talet och början av 2000-talet så började romindustrin att vackla, främst pga industrikonsolidering och under 2002 så svängde även konjunkturen för sockerrörsindustrin och det beslutades att det stora plantage i Caroni County skulle i stängas. Detta gjorde i förlängningen att också Caroni destilleriet gick samma öde till mötes. Den mytiska bilden av destilleriet stärktes i och med denna stängning.


Under 2003 så såldes hela det kvarvarande lagret på auktion. Men den välkända italienaren Luca Gargano, som jobbar för den romproducenten tillika buteljeraren Velier, ”råkade” 2004 hitta ett helt lagerhus fyllt med Caroni rom från 70, 80 och 90-talet. Velier och La Maison du Whisky slog sig ihop och köpte denna nyfunna skatt. Det fanns så mycket Caroni i lagret så de kunde skapa en helt ny utgåva, Caroni 12 years 100 proof (50%). Detta är den yngsta varianten av Caroni vi kommer att se i framtiden. 2008 så flyttade Velier sin del av lagret till Guyana där de fortsatte att lagra Caroni rom i tropiskt klimat. Velier har släppt ett 20-tal Caronibuteljeringar med en distinkt och lättigenkännlig design. Svartvita bilder, tagna från Caronis storhetstid, på en svart flaska. De buteljer som släpps numer tar slut på några sekunder och är hett eftertraktade på auktionshus. Förutom Velier och La Maison du Whisky så finns det en rad buteljerare som också har fat med Caronis rom som de ruvar på. Bristol Spirits är ett exempel, Sansibar ett annat. På Systembolaget så finner du idag sex olika buteljeringar i beställningssortimentet. TVå av dessa är buteljerade under namnet ’Kill Devil’. Bakom namnet döljer sig den skotska anrika buteljerare Hunter Laing.

Caroni tillgängligt på Systembolaget Caroni

Buteljerare: Duncan Taylor Ålder: 16 år ABV: 53,8% Antal flaskor: 296 Flaskstorlek: 70cl Pris: 875:OBS! Släpps den 17/7 Leverantör: Clydesdale

Caroni

Buteljerare: Edition Spirits Ltd Ålder: 18 år ABV: 65,5% Antal flaskor: Flaskstorlek: 70cl Pris: 2899:Leverantör: Clydesdale

Caroni

Buteljerare: Edition Spirits Ltd Ålder: 17 år ABV: 63,1% Antal flaskor: Flaskstorlek: 70cl Pris: 2669:Leverantör: Clydesdale

Caroni

Buteljerare: Sansibar Ålder: 18 år ABV: 51,9% Antal flaskor: Flaskstorlek: 70cl Pris: 1431:Leverantör: Clydesdale

71


d r ö G Mr. GT Mr.GT är Sveriges största Gin och Tonic -blogg! Här hittar du drinktips, recept & recensioner! Under sommaren 2017 så kan du även träffa Mr.GT himself i GT-baren som han driver på Öbergska Café, Styrsö, Göteborgs södra skärgård! Bloggen hittar du här: www.mrgt.se 72


! n i G n e g e din Mr. GT

Många har hört av sig till mig och frågat; hur gör man egen gin? Så jag tänkte helt enkelt gå igenom hur du gör hemgjord gin. Att bränna egen sprit är som bekant olagligt i Sverige, men den här metoden, som kallas macerering är laglig, enkel att genomföra och ger ett gott resultat. Hela processen tar bara några dagar och kräver relativt lite arbete. Nedan beskriver jag ett grundrecept som är standard. Recepten bygger på att du använder 35 cl vodka. På så sätt kan du göra små satser och få möjlighet att göra många olika smaker. En 35 cl flaska blir en perfekt present eller en trevlig dryck att ha i barskåpet. Svårt att hitta rätt kryddor? Besök gärna Borgeby kryddgårds webb, de har ett stort utbud av kryddor. 73


! t p e c e r d n Gru Klassiska smaker med mycket inslag av enbär, kardemumma och kanel:

35cl Vodka 1 msk enbär 1 tsk korianderfrön 2 frökapslar kardemumma (kan bytas ut mot cirka 1/2 tsk kardemummafrön) 2 svartpepparkorn 1/3-dels kanelstång 1 liten apelsinzest 1 liten citronzest

74


: r ä h å s Gör

1. Förbered kryddblandningen

Ta fram kryddorna du behöver till din gin och förbered dem. Du vill helst kunna buteljera omgående för flaskan ska kunna hålla sig steril.

Enbär

2. Sterilisera en glasflaska eller glasburk Sterilisera en glasflaska eller glasburk genom att koka den några minuter eller kör den i ugnen på 100 grader celsius i cirka 20 min.

3. Lägg i ingredienserna i vodkan Lägg sedan i alla ingredienser förutom apelsincesten och toppa upp med 35 cl vodka. Om du följer mitt eget recept så ska du bara lägga i halva ingredienserna av enbär, timjan och rosmarin i det här steget. Ställ sedan burkarna på en mörk och sval plats, exempelvis din kyl eller ditt skafferi. Titta gärna till ginen en gång under det kommande dygnet skaka till ingredienserna.

Korianderfrön

4. Smakprov 24 timmar Smakprova ginen efter 24 timmar, lägg i zesten och krydda eventuellt lite till. Vid det här laget bör du känna enbären och de andra kryddorna relativt starkt. Om du följer mitt recept så ska du lägga i resterande enbär, timjan och rosmarin. Kom ihåg att den ska stå några dagar till så bli inte orolig om den inte är helt hundra i smakerna ännu. Men om det är något du skulle vilja krydda upp så kan du passa på i det här steget. Om du är nöjd, ställ tillbaka ginen och låt den stå ytterligare 24 timmar.

a m m u m e d r a K

5. Provsmaka och sila av Efter ytterligare 24 timmar är det dags för ett andra smakprov. Nu bör ginen smaka ännu mer av alla ingredienser och blivit lite rundare i smaken. Man kan fortsätta krydda i det här läget men akta dig för att låta ginen stå för länge. Står den längre än totalt 48 timmar kan den ta för mycket smak. Om du är nöjd, sila av ginen med ett kaffefilter och buteljera i en steriliserad flaska.

r a p p e p t r a v S 75


nytt nummer ute 30/9 2017:

intervju med richard ’the nose’ paterson från Whyte & Mackay intervju med jim mcewan, ardnahoe vi besöker agitator destilleri i arboga Stor reseguide till speyside vi besöker oppigårds bryggeri

plus mycket mer! Följ oss på sociala medier! facebook.com/maltermagasin instagram.com/maltermagasin www.maltermagasin.se

Profile for Malter Magasin

Malter Magasin nr 1 juni 2017  

Malter Magasins första nummer! Välkomna!

Malter Magasin nr 1 juni 2017  

Malter Magasins första nummer! Välkomna!

Advertisement