Page 1

MALMÖ - VELLINGE - HÖLLVIKEN - SKANÖR - FALSTERBO - TRELLEBORG

WWW.MALMOBLADET.SE

TEMA:RESA T S Ö H I T R O B S E R . . . N E I S I N U T L L I - ÅK T FIRAR 70 ÅR PÅ SCEN

VÅGA TA RISKER

TINGSEK GÅR ÖVER GRÄNSER

Jan Malmsjö tar Malmö med häpnad! {sid 20}

Ljubo Mrnjavec och Dan Olofsson berättar sina framgångsrecept.{sid 06}

Malmöbladet träffar skivaktuella Magnus Tingsek. {sid 36}

Annons

LIVSSTILSCENTER FÖR VUXNA Vill du: Sänka vikten och ändra din livsstil? Träna i en miljö där du känner dig bekväm? Träna för att må bra, inte för att visa upp dig?

Vill du veta mer? Ta kontakt med oss på telefon 0451-70 70 50. Se även www.easylife.se och www.easylife.no


Annons

Lyssna p책

FM 106.7

RIX MorronZoo Varje morgon rixfm.se


Annons

”Ge ditt hem ett nytt liv...” SoffaVera i olika tyg 195cm 5.800:-

Soffa Memory i skinn eller tyg 170cm skinn 8.990:-

Soffa Ockelbo i skinn eller tyg 206cm skinn 10.990:-

Maryland reclinerfåtölj med inbyggd pall i tyg

5.990:-

John snurrfåtölj med glid och pall här i skinn

5.990:-

Knut härlig fåtölj med gide, här i fårskinn 6.450:Pall 1.690:-

En mysig hemmakväll i fåtöljen Point högrygg med nackkudde 3.400:-

Vellinge Malmövägen 19, Vellinge. Tel 040-42 02 32 | www.mullersmobler.se | Vardagar 9-18 | Lördag 9-14 | Fri hemkörning och montering. Handla räntefritt upp till 24 mån.


00

 mygjakt är i teorin den enklaste och mest naturliga jaktmetoden, där jägaren S smyger sig på bytet och i lugn och ro avlossar ett välriktat dödande skott.

00

I Houmt Souk finns det två olika marknader att välja mellan, den ena anpassat för turister och den andra för lokalbefolkningen.

00

Men idag har Halloween blivit ytterligare en tradition i Sverige med både religiösa och profana inslag. Vi har skapat vårt eget Halloweenfirande.

20

– Att stå på scen och kunna framhäva en roll, är en passion som jag har haft hela mitt liv, berättar Jan.

MALMÖ

KUSTLIGT

06. VÅGA TA RISKER

08. HITTA DIN LIVSPARTNER!

13. TORSKEN OCH SILLEN SOM

Ta del av framgångsrika affärsmäns

Genom tips och råd hittar du din

FÖRSVANN

berättelser och tips

rätta partner.

TEMA

Fisken börjar sina i Vellinge

PROFILEN

14. RES BORT I HÖST

16. DE 20 BÄSTA TIPSEN FÖR

20. JAN MALMSJÖ

Låt höstens resa inspirera dig med dess

SEMESTERRESORvärme och färger

Jan Malmsjö firar 70 år på scen.

Lär dig blir ekonomisk på resan

HUS & HEM

MODE & LIVSSTIL

22. HALLOWEEN

26. MODE MED ALEXANDRA BYLUND

28. ACCESSOARERA MERA

Ett inspirerade reportage om

Halloweens festligheter

SPORT & FRITID

Klä dig efter din kroppstyp

Låt dig bli inspirerad av David Rudvall

MAT & DRYCK

30. FÖLJ MED PÅ JAKT

32. PERSONLIGA TRÄNAREN

34. MAT MED SARA BEGNER

35. DRYCK MED LINNÉA TAYLOR

Linnéa höjer din matupplevelse med

god dryck

Häng med Malmöbladet ut på jakt

Styrketräning! Stay fit…

KULTUR & NÖJE

Spännande recept som lyfter din vardag

KULTUR & NÖJE

36. TINGSEK GÅR ÖVER GRÄNSER

37. ROCKA MED RÄTT ATTITYD

38. PORTEN TILL MUSIKENS STAD…

39. REPORTIS

Malmöbladet träffar skivaktuella

Ungdomsredaktionen

Magnus Tingsek.

DJ-duon Twist Action Heroes

Det obegränsade musiklivet i Malmö


L

Han är elegant, hans karisma och skådespeleri gör honom till Sveriges Antony Hopkins. Kunde inte låta bli och tänka på vilken resa det måste ha varit för Jan Malmsjö under dessa 70 år på scen.

Ledaren

PASSION OCH VÄNNER! Han är elegant, hans karisma och skådespeleri gör honom till Sveriges Antony Hopkins. Kunde inte låta bli och tänka på vilken resa det måste ha varit för Jan Malmsjö under dessa 70 år på scen. Han har haft förmånen att jobba med sin passion hela sitt liv. Passion har varit nyckelordet i detta nummer av Malmöbladet. För ett par dagar sedan satt jag på ett kontor i Turning Torso och intervjuade Ljubo Mrnjavac, en av Malmös absolut mest framgångsrika affärsman. När jag sökte tips om hur man lyckas med sin verksamhet tittade han på mig, blev tyst i några sekunder och med tyngd i rösten sa han, passion! – Passionen till mitt jobb har alltid hjälpt mig att klara av motgångar och ha mer tålamod i kris perioder, sa Dan Olofsson, Sigma grundaren, i en annan intervju. När jag satt och fikade med Magnus Tingsek pratade han om den självklara passionen till musiken, inte bara den starka förkärleken men utan även lidelsen. Clara Johansson beskriver genom sin erotiska dagbok passionen mellan två människor på ett annat sätt. Musiken, karriären, konsten och till och med jakten, i allt finns passion. Månadens nummer har verkligen ett intressant och passionerade utbud med en blandning av olika ämnen och personligheter. Allt från vägen till att bli rik till att hitta den rätta partner samt piffa upp sexlivet. Personer som Jan Malmsjö, Magnus Tingsek och Dan Olofsson har inspirerat mig i detta nummer. För mig har tidningen handlat om passion. Månadens tidning har även varit som en bladning av vänner i mitt liv. Vissa vänner kan man diskutera sex med, vissa har man gemensam musiksmak med och andra guidar en till den perfekta karriären. Men en sak har de alla gemensamt; de fyller en extremt viktig funktion i mitt liv och finns vid min sida i torrt och vått. Men det är faktiskt inte bara ens vänner och familjen som får stå ut med att lyssna på ens 45 minutermonolog om skillnader och likheter på allt och alla. Sen finns det den där bästa arbetskamraten. Du känner igen den bästa arbetskamraten på det viset att du står oftast vid dennes skrivbord på morgonen med kopp kaffe i handen. Ni pratar om allt från nyheter till youtube klipp och dagens mat. Vidare är det en outtalad regel att du alltid går iväg på lunch med din bästa arbetskamrat. Ibland har tanken till och med slagit dig att börja umgås med personen privat. Men det finns en anledning till varför dessa människor behövs i våra liv. Det finns också en anledning till varför Malmöbladets oktobernummer är så intressant och passionerade. Just för att du ska ringa den där kompisen som du pratar om passion med och köra din 45 minutermonolog om nätdejting. Kanske bjuda den där vännen som visar dig vägen till den perfekta karriären på en fika och diskutera affärsänglar med. Eller varför inte hänga på din bästa arbetskamrats bord och bara prata om helgens jakt?

Musiken, karriären, konsten och till och med jakten, i allt finns passion. Månadens nummer har verkligen ett intressant och passionerade utbud med en blandning av olika ämnen och personligheter.

Jag önskar spännande läsning, så ses vi i november!

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

REDAKTIONEN Malmöbladet AB Larochegatan 5 211 36, MALMÖ Telefon: +46 (0) 40-66 01 761 E-post: redaktionen@malmobladet.se

ANSVARIG UTGIVARE Catarina Gustavsson

GRAFISK FORM Lars Holmqvist lars.holmqvist@malmobladet.se

UTEBLIVEN TIDNING Registreras på vår hemsida. www.malmobladet.se

REDAKTÖR Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

ANNONSAVDELNINGEN Hannes Hedman Telefon: +46 (0) 40-66 01 761

NÄSTA NUMMER Utkommer den 24 November Annonsstopp den 16 November

TRYCKERI Malmö tidningstrycker AB Olsgårdsgatan 5, 215 79 Malmö


M

Att skapa en balans mellan privatliv och familjeliv är också ett bra sätt att lyckas inom sitt entreprenörskap.

Malmö

VÅGA TA RISKER OCH BLI FRAMGÅNGSRIK

F

ör fem år sedan skrev Jens Lapidus boken Snabba cash där huvudkaraktären JW är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt. Men går det verkligen att tjäna dessa snabba pengar om man ska hålla sig på lagens sida och inte vinna på lotto? Även om drömmen är att just fylla plånboken snabbt, så måste man ha i bakhuvudet att Rom inte byggdes på en dag.

i konsultbranschen.1986 startades IT-bolaget Sapia och Dan fick som huvudsakliga roll att bygga upp den tekniska konsultdelen som han förvärvade 1993. Koncernen fick då ett nytt namn, Sigma, som börsnoterades 1997. - Jag lånade pengar för att köpa Sapia. Företaget gick med förlust på den tiden. Men det var mitt livs affär och jag är glad att jag tog den risken, säger Dan Olofsson med glimten i ögat.

Malmöbladet träffade två kända entreprenörer, Dan Olofsson och Ljubo Mrnjavac, som både har gjort sig�������������������������������� en förmögenhet inom sin respektive gebit.

Sapia utvecklades till tre bolag. Olofsson blev 2001 styrelseordförande och huvudägare för de tre affärsområdena Sigma, Epsilon och Teleca. Företagen har haft en väldigt god utveckling med verksamhet i över tio länder.

IT-miljardären och grundaren till Sigma, Dan Olofsson������������������������������������ föddes 1950 i Malmö. Efter civilin�������� genjörexamen i Lund påbörjade han sin karriär

- Jag föddes inte med kapital och har arbetat hårt, ingen kommer undan utan blod, svett och tårar, fortsätter Dan.

Annons

Mynt

, medaljer, silver och guld

(från 1967 och äldre)

Sälj till högsta dagspris eller lämna in till auktion Vi tar även emot frimärken, vykort, sedlar etc. Välkommen alla vardagar Drop in mån-tors kl 9-13, eller enligt överenskommelse. Exempel på inköpspriser: (dagspris 16/9 -11) 10 öre 1874-1961 ........... 2:50/st 25 öre 1943–1961 .......... 4:50/st 50 öre 1943–1961 .......... 9:50/st 1 krona 1875–1941 ......30:00/st 2 kronor före 1941 ....... 60:50/st

Silvertacka 1 kg ............6.238:Guldmynt 20 kr..............2.400:Guld 18 k....................... 223:-/g 1 krona 1942–67 .......... 14:00/st Äldre 100 kr sedel ..............50:-

MYNTKOMPANIET Södergatan 13, 2 vån, Malmö | Tfn: 0722-08 42 78

E-post Malmö: magnus.adler@philea.se | E-post Stockholm: mail@philea.se Se våra inköpspriser på http://www.myntkompaniet.se

6

Malmöbladet - Oktober - 2011 - www.malmobladet.se

Dan Olofsson har genom åren ����������������� varit ������������ huvudsponsor för Kent Widding, entreprenören bakom World Village of Women Sports i Malmö. Våren 2011 blev han en del av Uppstart Malmö, en stiftelse som syftar till att skapa fler arbetstillfällen i Malmö. - Alla kan bli framgångsrika entreprenörer men man måste ha en dröm. Drömmen hjälper dig att klara uppoffringar och det hårda arbetet samt motgångar. Ett annat grundläggande tips är att vara vis och lyhörd. Allt handlar inte om att ta risker men man måste våga ta risker och hitta en balans mellan risktagande och försiktighet, berättar Dan Olofsson. Att skapa en balans mellan privatliv och familjeliv är också ett bra sätt att lyckas inom sitt entreprenörskap. - Ett dåligt fungerade privatliv kan få tuffa konsekvenser i affärslivet, säger Dan bestämt. Dan Olofsson är inte bara en skicklig och duktigt

Hans tre ledord för den som vill nå framgång är kvalitetsprodukter, nå resultat och skapa tillväxt i rörelsen. Malmöbladet träffade även Ljubo Mrnjavec, grundare av bland annat Pölsemannen men som nog är mest känd från SVT:s ”Draknästet”. Redan som 17-åring startade han sitt eget företag som köptes av en konkurspartner. Ljubo köpte strax därefter ett gatukök som sedan skulle utvecklads till Pölsemannen, som idag har en omsättning på över 25 miljoner kronor. - Jag var inte jätteduktigt i skolan men hade en drivkraft att tjäna pengar. Att lösa problem har alltid legat mig nära hjärtat. Men att starta eget företag och få det att utvecklas krävs hårt arbete och engagemang. Man ska våga ta risker men även veta när det är dags att vara försiktigt, säger Ljubo. För nio år sedan sålde Mrnjavac Pölsemannen till ett dansk företag och är idag med i riskkapi-

- JAG FÖDDES INTE MED KAPITAL OCH HAR ARBETAT HÅRT, INGEN KOMMER UNDAN UTAN BLOD, SVETT OCH TÅRAR, FORTSÄTTER DAN. affärsman utan även en man med stort hjärta och otrolig ödmjukhet. Han är hjälpsam och tycker om att se utveckling även runt omkring sig. - Det är viktigt att man skaffar sig erfarenhet från större företag innan det är dags att starta eget. Har man heller inget kapital är det lättare att börja med tjänstesektor, berättar Dan.

talbolaget Rosengård Invest AB som i huvudsak riktar sig till entreprenörer med invandrarbakgrund. Ljubo driver även fotbollsföreningen FC Rosengård som spelar i division 1. Artikeln fortsätter på nästa sida


MALMÖ /// MALMÖBLADET.SE

n o s s f o l O n a D r, hu Entreprenö

B la Sigma A vudägare b.

- Jag har alltid varit envis. Nya utmaningar har alltid ställt mig mot nya möjligheter och nya affärer, fortsätter Ljubo. Envisheten är även den avgörande faktorn för Ljubos framgång. - Det är oftast resan och inte målet som är utmaningen i själva affärsidén. För att kunna förverkliga idéer och utveckla sin affärsidé krävs passion, glöd och styrka. Men även att vara driven, hungrig och viljestark är egenskaper som krävs för att lyckas, berättar Ljubo Mrnjavec. Precis som Dan Olofsson är Ljubo Mrnjavec också aktiv i Uppstart Malmö för att gynna entreprenörer i Malmö. - Min fokus kommer framöver att ligga på att satsa mer på de befintliga bolag som Rosengård Invest Ab har investerat i. Vi ser en fantastisk affärsmöjlighet i de icke utnyttjade resurser som finns hos entreprenörer med utländsk bakgrund i Sverige idag, avslutar Mrnjavec.

TIO TIPS FÖR FRAMGÅNGSRIKT ENTREPRENÖRSKA

P

1. Hantera pengar. Man ska veta vad man ska spendera företags pengar på. Försök att prioritera det som ökar medarbetarnas produktivitet framför allt annat.

2. Flera handlingsplaner. Det räcker inte att ha en plan eftersom det alltid händer saker man inte kan förutse. Samtidigt behöver inte allt planers i detalj. Försök att identifiera de steg som kan gå fel och ha alternativ i åtanken. Planer ska vara kopplad till mål och målet är viktigare än planen. Allt handlar om att ta sig till målet och därför behöver man vara flexibel, kvick samt anpassningsbar. 3. Du lär dig av dina misstag. Att göra misstag är naturligt. Våga ta nya vägar och nya saker. Om man vågar göra 10 nya saker och misslyckas med 3 är man en bra affärsman. Men det handlar om att inte upprepa sina misstag. 4. Du måste vara kvick. Om du inte anpassar dig tillräckligt snabbt till marknadens förändringar så kommer någon annan att göra det före dig. Men det är också väldigt viktigt att tro på det du gör. 5. Tror inte att du vet allt. Man kanske brinner för det man gör och har samlat på sig en hel del kunskap men i verkligheten vet man väldigt litet. Försök att omringa dig med människor som är smartare än dig. Bygg inte in dig själv i en bubbla, var öppen för råd och konstruktiv kritik hela tiden. Sträva efter att umgås med människor som lär dig och utvecklar dig. 6. Du kan inte göra allt. Hitta folk som kan hjälpa dig med det du inte är bäst på. Du kommer att jobba mycket effektivare om du jobbar med det du är bra på. Det är viktigt att släppa taget och börja delegera för att snabbare kunna utvecklas.

7. Du måste nätverka med andra. Det finns massor av människor där ute som är villiga att hjälpa dig gratis. Att träffa nya människor regelbundet är ett måste för din utveckling. Det handlar inte bara om gratis hjälp utan för långsiktigt utveckling. Datorn och internet är fantastiska verktyg att nätverka på men även fysiska nätverksträffar att delta på. 8. Älskar vad du gör. Allt handlar inte om pengar. Om du gör det med kärlek, passion och glöd kommer du att klara av svåra perioder och öka chansen att lyckas. Äkta passion smittar också av sig.

9. Ha arbetsdisciplin. Man måste vara villig att jobba hårt och att se till att vara produktiv. Det kvittar hur smart och duktigt du är om du inte kan jobba hårt. Många av de mest framgångsrika människorna är också de som jobbat hårdast. 10. Du måste vara aggressiv. Man måste kunna ta för sig. Kanske låter detta så amerikanskt. Men måste se till att saker och ting händer och få bollen att rulla. Man måste pusha sig själv att maximera sitt bästa.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

Annons

GRATIS UNDERSÖKNING HOS TANDLÄKAREN! Nya tänder på

avbetalning! Nya proteser fö r4

500 kr

r 2500 kr

Tandblekning fö

Ring för mer information!

ACASIA TANDVÅRD AB

Tel 046 - 255 660

Gratis tandläkarundersökning om du inte har varit hos tandläkaren sedan 2008 och är yngre än 30 eller äldre än 75. För övriga 300 kr för en tandläkarundersökning.

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

7


MALMÖ /// MALMÖBLADET.SE

VÄLJ OCH VRAKA – HITTA DIN LIVSPARTNER!

A

tt träffa någon via nätet har vuxit och blivit väldigt populär under den senaste tiden. Nätdejting har blivit ett av de vanligaste sätten att träffas. Dejtningsajterna växer i snabb takt och tjänar mångmiljonbelopp på verksamheten. Men möjligheterna att träffa någon över nätet finns fortfarande och chanserna är goda. Malmöbladet har träffat Luuk Soons som är marknadschef på be2, en kontaktförmedling som finns i 37 länder världen över, med ca 26 miljoner medlemmar. Deras mål är att föra samman personer som������������������������ passar ihop i ett långvarigt förhållande. – Det är inte alls ovanligt idag att träffas på nätet. Jag känner själv flera par som har gift sig och skaffat familj genom en dejtingsajt. Det är också vanligt att vi får brev från våra medlemmar som tackar oss för en seriös och bra dejtingkanal, berättar Luuk.

en trygg miljö att kommunicera och vara sig själv i, säger Luuk. Många kanske dessutom har barn och har därför inte så stora möjligheter att aktivt leta en partner. Genom datoriseringen i samhället har det inte bara förändrat vårt sätt att arbeta utan även hur vi älskar och hur vi blir kära. Just i denna stund sitter det miljontals människor framför dator och letar efter den stora kärleken eller varför inte bara en liten flört. Hur vi än vänder och vrider på detta fenomen är det en ny tid för oss att älska och att bli älskad. – Vi lever i ett samhälle där gårdagens tabu är dagens sanning. Känns som man inte längre har en förståelse för att det alltid är problem i en relation och att konflikt tillhör att växa och stärka förhållandet mellan två människor, berättar Luuk.

Den typiska medlemmen på en dejtingsajt är högskoleutbildad, bor i en storstad och är mellan 30-50 år.

Genom be2 kan du bli kär i ett namn och några skrivna meningar som finns på en datorskärm. Hörde att någon sa att det var något nytt. Är det kanske inte så att vi går tillbaks till skrivandets makt igen där ord, meningar binder och vävar ihop kärleken, passionen och erotiken. Såsom man gjorde långt tillbaks i tiden?

– Fördelen med att träffas på nätet är att man kan sitta i sin egen soffa i lugn och ro och hitta

– Ord kan vara väldigt förföriska, ord kan beröra dig på ett sätt som inte blickar och rörel-

ser gör. Det är ett faktum att många har berättar för oss att de aldrig har haft så intensiva kärleksupplevelser eller vilt sex som på nätet, forsätter Luuk.

”händig” blir plötsligt den starke mannen som kan förvandla ens gamla renoveringsobjekt till det boendet man har drömt om. Blir det inte många beskvikna hjärtan då?

Människor har skrivit kärleksbrev i hundratusentals år. Idag är fördelen att man kan få svaret redan efter några minuter, vilket gör att känslan blir mer intensivt och att man kan leva kvar i känslan. Att lära känna en person genom mail, chatt och brevväxling ger också ett stort spelrum för egna fantasier. Med lite kreativitet

– Även om fantasin är väldigt lockande är det fortfarande vanliga människor av kött och blod som kommunicerar med varandra. Många av dem på be2 tar sina nätförhållanden på största allvar för att de söker någonting långvarigt och seriöst, berättar Luuk.

– VI LEVER I ETT SAMHÄLLE DÄR GÅRDAGENS TABU ÄR DAGENS SANNING. KÄNNS SOM MAN INTE LÄNGRE HAR EN FÖRSTÅELSE FÖR ATT DET ALLTID ÄR PROBLEM I EN RELATION OCH ATT KONFLIKT TILLHÖR ATT VÄXA OCH STÄRKA FÖRHÅLLANDET MELLAN TVÅ MÄNNISKOR kan man fylla sitt eget behag. Bara på några rader har främlingen fått de där bruna ögonen och det förföriska leendet som man längtat efter hos en partner. – Klart att internet med dess erbjudande sätter fart på vår fantasi i vardagen. Genom nätdejting får verkliga människor en riktig chans att förverkliga sin fantasivärld, säger Luuk. Mannen som i sin profil beskriver sig själv

be2 inriktar sig inte så mycket på flirt och underhållning. För be2 är det viktigt att ha nöjda, glada medlemmar som söker ett seriöst och långvarigt förhållande. Genom en vetenskaplig modell som utgår från psykologiska, antropologiska och sociologiska kriterier kan de fastställa om två personer passar ihop. – Även om många inte har upplevt så intensiva känslor som i en nätrelation så är själva längtan att få träffa och förenas med sin nätpartner Artikeln fortsätter på nästa sida

8

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se


MALMÖ /// MALMÖBLADET.SE

spänningen. På något sätt blir nätdejtingen en utdragen tid på väntan på det verkliga mötet, vilket kan upplevas romantiskt för många, fortsätter Luuk. Många nätförhållanden misslyckas också. Kanske redan efter första mötet eller när paret faktiskt möts för att uppfylla varandras drömmar. Snabbt svalnar känslorna och relationen upphör. – Ett stort hinder för människor idag är vår oförmåga att vara nöjda med vad vi har. Det är så lätt att träffa någon ny att man inte vårdar det man har. Men detta är ett faktum i verkliga livet oberoende på vilket sätt vi träffas, säger Luuk. Anonymiteten blir också en sak som skapar sin egen värld i nätdejtingen. Genom djupa mail skapar nätet både närhet och distans. Genom att gömma sig bakom en signatur eller personlighetsbeskrivning känner många sig mer modiga att blotta sig. Bakom en mask kan man ta större risker, vara mer sårbar och visa sitt rätta jag. Jämför nätdejting med två främlingar som träffas på ett tåg under en längre resa. När resan tar sin slut kliver de av tåget och går var sin väg för att aldrig ses igen. Då är det kanske lättare att öppna sitt hjärta för någon som inte kan göra en illa. Någon som inte finns i ens närhet och som en dag inte utnyttjar informationen för att skada en. Hur vi än gör för att försöka hitta den rätta partner kommer vi inte ifrån rädslan att bli sårad, lämnad och utnyttjad. Men på nätet är kanske riskerna lite mindre?

Det finns även nätdejtingsalternativ som Casual dejting. Detta börjar bli mer och mer populärt. I framkanten av den här vågen hittar du www.c-date.se, som är Sveriges främsta val för erotiska träffar. Casaul dejting innebär att det inte är bara drömmen om den ’enda rätta partnern’ som får par att inleda heta erotiska äventyr, det är snarare viljan att definiera och upptäcka sin sexualitet. Casual dejting blir mer och mer vanligt. De som hittar varandra har en intim relation samtidigt som de är införstådda med att denna kan vara kortsiktigt. Det finns på så sätt inga måsten. I väntan på den stora kärleken kan det ibland vara frustrerande och det är dessutom vetenskapligt bevisat att människor med ett tillfredsställande kärleksliv är både friskare och lyckligare.

BÖRJA NÄTDEJTA DU OCKSÅ! Om du nu har bestämt dig för att finna lyckan på nätet så har Malmöbladet några tips som du bör tänka på, VÄLJ SAJT Vilken sajt är rätt för dig? De flesta erbjuder gratis medlemskap några dagar eller någon månad, så att du kan prova vilken som passar just dig bäst. En tumregel är ju högre medlemsavgift, desto mer seriösa medlemmar.

NÄTPROFIL När du nu har lyckats välja dejtingsajt, gäller det att få ihop en bra profil. En bra profil på nätet består av tre saker - ett användarnamn, bild och text. Låt oss börja med texten:

vem du söker. Var singelprofessorn, ditt förnamn eller något annat. Om du gillar att dansa kan du ha ett användarnamn som buggtjejen, om du föredrar att sporta kan det vara Fotbollskillen.

Tänk på din nätprofil som en marknadsföringsplats, för dig själv. Du vill visa potentiella dejter varför du är en toppenbra och intressant person, så att de ska vilja träffa dig!

SÄG CHEESE För att ge dig själv skuggan av en chans, se till att fixa bra bilder. En bild säger mer än tusen ord och genererar upp till femton gånger så många gånger svar!

Börja med att komma över känslan av att du har blivit släpad till dejtingsajten, under hugg och slag! Gör vad som helst som får dig på bra humör, för om du är glad, kommer det märkas i profilen och läsaren kommer troligen tycka att den är rolig att läsa. Din profil ska vara ärlig, rättstavad och rakt på sak. Så du varken behöver eller framför allt bör inte berätta ditt livs historia. Var gärna humoristisk, om du kan.

Du behöver inte nödvändigtvis gå till en proffsfotograf, utan det räcker långt med att be en kompis ta runt 30 bilder av dig. Välj ut två eller tre och använd dig av dem.

Källa: Marie Hagberg

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

SKRIVKRAMP? Om du drabbas av skrivkramp, kan du testa att besvara exempelvis följande frågor: • Vilka är dina bästa sidor? • Vilket är ditt favoritresemål? • Har du några husdjur? • Vad skulle du göra om du vann 100 miljoner kronor? ANVÄNDARNAMN Ditt användarnamn eller alias som det också kallas, ska sticka ut i mängden, eftersom det är det första andra kommer att se. Ditt alias kan vara roligt, smart, berätta något om dig eller

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

9


Annons

Mer än dejting och det allra bästa på dejtingmarknaden!

Längtar du efter kärleken och att hitta någon som passar dig? Nu är det möglit att hitta din kärlek på en effekivt och roligt sätt med be2. be2 är mer än dejting. Med ”mer än dejting” menar vi att vi erbjuder något utöver det vanliga. Till skillnad från den service som du får när du testar internet- djeting på diverse dejtingsajter förmedlar vi inte bara en flirt, en date utan uppföljning, eller en kort affär. På be2 får du istället kontakt med singelkvinnor och singelmän som söker något seriöst. Bäst av allt är att tack vare vårt vetenskapliga personlighetstest vi kan förmedla just de kontakter som passar dig och din personlighet. Så om du vill träffa dina drömmars kvinna eller kanske dina drömmars man, bör du definitivt testa be2. be2 till en av de mest framgångsrika kontaktförmedlingarna på nätet i Sverige med redan 250.000 medlemmar. Var inte ensam denna hösten. Hitta någon som passar dig nu!

Skapa redan idag en profil på www.be2.se Mer än dejting - för singlar som söker något seriöst!


Annons

DET ALLRA TRENDIGASTE PÅ

DEJTING-

MARKNADEN!

Casual dejting står för dejting utan ’förpliktelser’ och är det allra trendigaste på dejting marknaden. Casaul dejting innebär att det tillexempel inte är bare drömmen om den ’enda rätta partnern’ som får par att inleda heta erotiska äventyr, det är snarare viljan att definiera sin sexualitet – båda i ett parförhållande och som individ med obegränsade mögligheter. C-Date är marknadsledare med över 7 miljoner medlemmar i 35 länder och redan 150.000 medlemmar i Sverige. C-Date har helt enkel insett att individualiserings tidålder inte bara påverkar individen på ett personlingt sexuelt plan, utan också börjat sprida sig genom hela samhället. Är du redo för att inleda spännande ävontyr på C-date? Skapa redan idag en profil på www.C-Date.se och upptäck de fantastiska mögligheterna som finns att uppleva i vår moderna värld.

C-Date Your casual dating site


MALMÖ /// MALMÖBLADET.SE

”Blundar och förvandlas till huvudpersonen i en av berättelserna, särar på benen, låter mig tas om hand. Jag kan vara hungrig som en köttätande blomma, vild som ett utsvultet lejon. En älskare blir aldrig besviken. Jag levererar – både litterärt och fysiskt.” så skriver erotikförfattaren Clara Jonsson i sin bok ”Clara Jonssons Erotiska dagbok”. För att få en intervju med Clara Jonsson måste man maila frågorna till bokförlaget. Bokförlaget i sin tur skickar frågorna till Clara som sedan mailar tillbaka till mig från bokförlaget. Det är inte så lätt att intervjua Clara, namnet är nämligen en pseudonym som på inga villkor avslöjar sitt riktiga namn. Clara Jonsson har tidigare varit aktuell med novellsamlingarna Passion, Lust och Begär. I hennes noveller är kvinnors sexualitet i fokus. I en intervju med aftonbladet berättar Clara -”Kvinnors sexualitet har just börjat vakna, det är bara de sista decennierna den västerländska kvinnan börjat ta för sig utan att ständigt känna sig moraliskt underlägsen mannen. Mina noveller hyllar den kvinnliga sexualiteten ur alla aspekter. En jämställd kvinnlig sexualitet gör faktiskt att även män får ett bättre sexliv! Så alla har att vinna på detta.” Syftet med hennes böcker är tydligt. Clara vill att hennes läsare ska bli inspirerad och kanske våga pröva sig på nya äventyr. Varför började du skriva erotiska noveller? Jag tyckte att det fanns väldigt lite texter av detta slag och när inspirationen infann sig, satte jag mig ner och skrev. Ibland får man idéer och bilder i huvudet och detta utnyttjar jag gärna som författare. Jag funderade på varför erotik sällan speglar vår tid, jag ville även gestalta den moderna människans sexuella drömmar. Varifrån får du inspiration till texterna? Inspiration finns överallt, i tillfälliga möten, saker jag noterar, sådant människor berättat för mig. Ibland blir jag berörd av en person jag möter, ibland är det mina egna fantasier som inspirerar mig.

12

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

Varför skriver du under pseudonym? Därför att jag inte vill att mitt riktiga jag ska stå i vägen för läsarens upplevelse av texterna. Clara Jonsson är en del av fantasin – hon blir den man vill. Vilka är de vanligaste erotiska fantasier och tabun som du skriver om? Att man lever ut de innersta drömmarna man har. Att sexet blir frodigt och passionerat och kanske med en partner eller fler som man inte hade tänkt sig. Oväntade möten som bjuder på mycket njutning. Folk är dåliga på att ta för sig av det som erbjuds, rädda för att bejaka tillfällen som dyker upp. Detta kan man infria i erotiska noveller, att man går emot sin reservation och agerar istället för att tacka nej. Det är riktigt svårt att skriva om sex och förmedla den känslan i en text, vilka är dina knep för att klara av att skriva om detta? Jag tycker inte att det är svårt. Det är en myt att det ska vara så komplicerat. För mig uppstår ett flöde där jag blir ett med det jag beskriver.

”BLUNDAR OCH FÖRVANDLAS TILL HUVUDPERSONEN I EN AV BERÄTTELSERNA, SÄRAR PÅ BENEN, LÅTER MIG TAS OMHAND. JAG KAN VARA HUNGRIG SOM EN KÖTTÄTANDE BLOMMA, VILD SOM ETT UTSVULTET LEJON. EN ÄLSKARE BLIR ALDRIG BESVIKEN. Har du tips och idéer på hur par som har varit i ett förhållande länge kan ”piffa” upp sitt sexliv? Absolut! Läs mina noveller högt för varandra, viska de sexiga orden i varandras öron. Dämpa belysningen, stäng av telefonen och föreställ er att det är ni som spelar huvudrollerna i texterna. Jag kan lova att det blir fart i sängkammaren. Det är på detta sätt många använder böckerna, som ett verktyg för att få igång lusten. Och jag har fått många reaktioner – på omvägar – att det verkligen fungerar.

Varför tror du det fortfarande finns många kvinnor som inte har fått en riktig orgasm? Därför att vi inte vågar bejaka vår kåthet. Det är samhället som tryckt ner den kvinnliga sexualiteten genom moraliska tabun och årtusenden av förtryck sätter sig i kroppen. Kvin-

nan måste bli fri i sin lust och sexualitet för att verkligen kunna njuta. Då kommer också orgasmerna bli fler.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

Annons

Mannens

bästa

Hälsa och potens genom hela livet


K

Risken att hela Östersjöbeståndet kollapsar ser dock mycket stor ut. Missköte av klimat med kombination av överfisket gör så att både torskens och sillens framtid ser mycket dyster ut.

Kustligt

TORSKEN OCH SILLEN SOM FÖRSVANN Östersjö��������������������������������� n är ett av världens mest förorenade havsområden. Till följd av sin unika karaktär och det faktum att alla omgivande stater är utvecklade industriländer har Östersjöns ömtåliga natur utsatts för omfattande nedsmutsning. Det har ofta sagts att Östersjön är världens mest förorenade hav – och inte utan orsak.

U

strömming och skarpsill. Även lax och ål kan förekomma. – I detta fall måste jag säga att jag tycker det var bättre förr, säger Lennart med glimten i ögat. Runt Vellinges kust fanns en hel del sill att fiska upp förr men nu förtiden är det inte mycket sill som är kvar, forsätter Lennart.

nder tusentals år har torsken anpassat sig till den låga salthalten och har därmed klarat att föröka sig trots det bräckta vattnet. För att torskens ägg ska klara sig borde de flyta i vattenmassa under en period som har 30 promille salthalt. Men så saltat är inte Östersjö och därför är det otroligt att torsken har klarat sig vid 12 promille salthalt.

Klimatförändringen har gjort att området runt Öresund kännetecknas av stora och snabba växlingar i såväl salthalt som temperatur������ . Vattenomsättningen blir livlig och för att organismer ska klara av att leva här måste de ha tolerans mot snabba förändringar. Många fiskar hinner snabbt förflytta sig till områden med mer gynnsamma förhållanden.

– Jag minns 1996 då det fanns gott om torsk att fiska här i östersjö, säger Lennart som är yrkesfiskare i Vellinge kommun.

– Jag ser och hoppas dock på en positiv utveckling. Jag hoppas att politiker tillsammans med forskare som sitter och bestämmer alla lagar vet vad de gör och ger oss en positiv framtid, säger Lennart.

Trots att torsken har klarat sig utmärkt är det oftast syrebrist i det djupvatten som äggen ska flyta. Denna syrebrist i bottenvattnet har genom tiden förvärrats av övergödningen av vårt hav vilket leder till att det är mindre torsk att fiska. – Med de nya EU-lagarna blir det svårare för oss småfiskebåtar att hitta fisk. Missuppfatta mig inte, att ha lagar är bra och nödvändigt för havet och naturen. Men i detta fall gynnar det mer stora företag, forsätter Lennart. Eftersom det hårda och effektiva fiskandet efter torsk är så efterfrågat blir torskar fångade så fort de uppfyller minimimåtten. – Stora torskar finns knappt att finna längre, säger Lennart med ett beskviket ansiktsuttryck. De kvantitativt viktiga fiskarter som finns runt Vellinges kust och Klagshamn är torsk, sill/

Annons

Risken att hela Östersjöbeståndet kollapsar ser dock mycket stor ut. Missköte av klimat med kombination av ������������������������������� överfisket gör så�������������� att���������� både����� torskens och sillens framtid ser mycket dyster ut. En gång i tiden var fiske en överlevnadsfaktor för många i Vellingekommun. Men idag är det enbart den äldre generationen som försöker hålla sin fiskeverksamhet vid liv. – Jag har jobbat som yrkesfiskare hela mitt liv. Jag har sett många som har lagt ner sina verksamheter och det är nästa ingen från den yngre generationen som startar egen fiskverksamhet. Stora fiskföretag samt klimatförändringen gör det svårt för oss att överleva, avslutar Lennart.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

13


T

Besök gärna marknaderna i öns huvudort Houmt Souk. Där finns det två olika marknader att välja mellan, den ena anpassat för turister och den andra för lokalbefolkningen. Här säljs allt mellan himmel och jord!

Tema

Tunisien T S Ö H I T R O B S RE . . . N E I S I N U T L L I T - ÅK Från den fångade och fascinerade historien om fenicierna, romarna och turkarna till Saharas ökenlandskap och medelhavets fantastiska stränder. Här finns en historia som sträcker sig mer än 3000 år tillbaks. Det finns en chic sofistikerad Medelhav charm blandat med den Nord Afrikanska exotiska utstrålningen. Tunisien är en av Afrikas mest gynnade semestermål. Efter den demokratiseringsprocess som inleddes i början av året, har Tunisien sedan en tid återgått till vardagen. Idag vänder sig många turister från världen över. Tunisien har många fantastiska orter, såsom Djerba, Hammamet, Sousse och Port El Kantaoui, perfekt för sol och bad semester för hela familjen. Här finns alla möjligheter för att du ska njuta av din semester. DJERBA Djerba ligger på den sydligaste ön i medelhavet. För att ta sig till Djerba kan man antingen ta färjan eller via den 7 kilometer långa bron som förbinder ön med fastlandet. Djerba är en av de få platser på Tunisien där det fortfarande talas berberspråk. Stranden på Djerba är ca 10 kilometer lång med mängder av olika aktiviteter. Ön bjuder inte bara

på de ljuvliga stränderna utan även landskapet på ön är väldigt speciellt. Här kan du besöka de 300 moskéer som finns på denna lilla ö. Eller varför inte njuta av de små byar som dyker upp ur det torra landskapet? Besök gärna marknaderna i öns huvudort Houmt Souk. Där finns det två olika marknader att välja mellan, den ena anpassat för turister och den andra för lokalbefolkningen. Här säljs allt mellan himmel och jord!

Att besöka La Ghriba är ett måste. Här finns världens äldsta torah, som är judendomens heliga skrift. En av öns större sevärdheter är ett nytt museum, Guellala-museet. SOUSSE Sousse grundades år 900 f. Kr av det feniciernska folket, vilket man känner när man vandrar runt på gatorna. Sousse är den tredje största staden i Tunisien och ligger vid kusten. Staden präglas av tusentals studenter, sin handel och industri. Här hittar du långa vackra stränder. Den mest kända är Boujaffar beach som ligger en bit utanför staden och är ca 7 kilometer lång. Boujaffar beach sträcker sig ända bort till staden Port El-Kantaoui. Här erbjuds allt som gör stranden ännu roligare att vara på. Förutom stränder erbjuder staden shopping med en hel uppsjö av restauranger och barer. Du måste besöka Medina som är det äldsta området.

I Medinas centrum hittar du den välkända moskén. Denna moské är lite udda just för att den inte är byggd med någon minaret. Har du lite tid över bör du framförallt bege dig till Port El-Kanataoui. En exklusiv stad några kilometer norrut från Sousse. Här finns restauranger, stränder, golfbanor och nattklubbar. PORT EL KANTAOUI Port El Kantaoui är en stadsliknande ort som är uppbyggt runt hamnen. Här finner du landets största marina. Staden är också känd för sin golfbana som är välbesökt under vår, sommar och höst. Stränder är också en stor kännedom för Port El Kantaoui som sträcker sig söder och norrut från hamnen. På den södra stranden märker du snart att det finns fler inhemska badgäster än på den norra stranden och varorna är betydligt billigare. De finare och renare stränderna finner du på den norra delen. Artikeln fortsätter på nästa sida

14

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se


TEMA /// MALMÖBLADET

FAKTA TUNISIEN Tunisien gränsar till Algeriet i väst och Libyen i öst. Dessutom omges landet av Atlasbergen med dess frodiga gröna dalar och i söder sträcker sig Saharas kala sand- och saltöknar. I norr längs med Medelhavet finner man stora områden med odlad mark, där de främsta grödorna är vete, korn, oliver, frukt och grönsaker. Det högsta berget heter Jebel ech Chambi och sträcker sig 1 544 meter över havet. Populära turistmål förutom huvudstaden Tunis är bland annat ön Djerba, Saharaöknen, hamnstaden Sousse och Medinan i östkuststaden Hammamet. 98 % av befolkningen är araber och pratar arabiska. Men även franska är ett viktigt språk

i Tunisien. Anledningen är att Tunisien tillhörde frankrike från 1800-talet fram till år 1956. Tunisien är ett fattigt land även om utvecklingen i landet har gått framåt de senaste åren. Textilindustrin ger stora inkomster till landets ekonomi men även turismen är en viktig resurs. Även om formellt sett så är Tunisien ett demokratiskt land så har presidenten och hans parti all makt. I norra delen av Tunisien ligger Medelhavsklimat med torra, heta somrar och ljumma, regniga vintrar.

På högsäsongen, det vill säga mellan juni och augusti, uppgår medeltemperaturen till runt 30-33 grader Celsius i luften och ca 25 grader i vattnet. Det är sällan regnet faller under denna period. I Sahara är det inte omöjligt att temperaturen stiger upp emot 50 grader på sommaren.

SNABBFAKTA Huvudstaden: Tunis

President: Foued Mebazaa Premiärminister: Beji Cajd- Essebsi Självständig från Frankrike: 20 mars 1956

Vill man undvika högsäsongens hetta, och samtidigt resa något billigare, bör man istället åka i höstmånaderna, då temperaturen växlar mellan 25-29 grader. Nederbörden är som störst i december-januari, då landet kan drabbas av enorma skyfall som skapar svåra jorderosioner.

Valuta: Tunisisk dinar (IDN) Befolkningens medelålder: 26,2 år (2002) Befolkningens medellivslängd: 74,4 år (2003) Analfabetism: 2003 var ungefär 25 % av befolkningen äldre än 15 år analfabeter

Annons

ISLAND NÄSTA Julbordsresan 4 dagar 3 nätter per pers

HAMMAMET Hammamet ligger vid den östra delen av landet och är�������������������������������������� väldigt������������������������������ omtyckt av turister. Levnadsstandard i staden är mycket hög, dock finns det invånare i staden som är mycket fattiga där kontraster mellan de olika samhällsklasserna är väldigt stora. Hammamet bjuder på fina badstränder som sträcker sig långt från båda hållen från stadens centrum. Staden har många fina restauranger. Det äldre området, Medina, är Hammamet stadskärna. Här kan du hitta de lokaltraditionella byggnaderna. I Medina finns försäljning av allt möjligt så som vattenpipor, tunisiska mattor,

frukter, grönsaker men även levande kycklingar. På citadellet i Medinas sydvästra del kan du vandra omkring på innegården och njuta av utsikten från fasningsmurarna.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

4.895:-

Vinter 20 11/2012

Nyårspaketet

4 dagar 3 nätter per pers

5.995:-

Upplevelse

Upplev Island

4 dagar 3 nätter per pers från

3.800:-

Gäller flyg T/R Köpenhamn eller Stockholm - Reykjavik. Begränsat antal platser.

och njutni ng på sam ma gång!

Beställ vår vinterkatalog och upptäck Islands bästa sidor. Upplevelser som får dig att njuta. Välkommen!

08-545 215 60 www.islandia.se

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

creative consult 2011

Nattlivet i Port El Kantaoui är rikt. Här handlar det inte om festande och alkohol, även om det är tillgängligt, utan nattlivet börjar strax efter solnedgången med middag på någon trevlig restaurang. Sedan fortsätter nattlivet på caféer med te och vattenpipa.

15


TEMA /// MALMÖBLADET

DE 20 BÄSTA TIPSEN FÖR SEMESTERRESOR TILL FYNDPRIS... Varför betala mer än nödvändigt för din resa? Skär ner på kostnaderna och res billigare med Mallmöbladets 20 bästa tips för semesterresor till fyndpris. SPARA IN PÅ FLYGBILJETTEN 1. Res under de billigaste tiderna Priserna på flygbiljetter varierar kraftigt beroende på månad, dag och till och med tidpunkt för avresa. Skyscanner låter dig jämföra flygpriser över hela månaden vilket gör att du kan se de billigaste dagarna att flyga på och på så sätt spara många sköna kronor. Genom att undvika att resa under helger kan du påverka priset rejält. Prova att jämföra resor från onsdag till onsdag istället från fredag till fredag. Använd Skyscanners praktiska sökverktyg som visar resultat i form av en graf där du enkelt ser de billigaste dagarna i veckan att flyga på. 2. Hitta de billigaste avgångarna från flygplatsen Spelar det ingen roll vart du åker bara du kan komma dit billigt? Använd då Skyscanners sökalternativ ”överallt” som listar de billigaste flygen från din lokala flygplats i prisordning. 3. Res under lågsäsong Om du kan undvika det, åk inte till Australien över jul eller till Spanien just när skolsemestern börjat. Res istället under lågsäsong för att komma undan billigt. Stora delar av Europa har fortfarande vackert väder även i september ochdå är barnen tillbaka i skolan, flygen är billigare och semesterorterna mindre överbefolkade. 4. Flyg med mellanlandning Om pengar är viktigare än tid, överväg att ta ett flyg med mellanlandning. Skyscanner låter dig göra sökningar på både indirekta och direkta flygresor, det förstnämnda är ofta ett betydligt billigare alternativ. 5. Mixa & matcha dina flyg Genom att använda Skyscanners ”flexibel”-

verktyg kan söka bland flera flygbolag för att hitta de billigaste resorna och tidpunkten som passar dig bäst. Du kan spara pengar genom att flyga till och från med olika bolag eller från och till olika flygplatser. 6. Förboka flygplatsparkeringen Om du behöver lämna din bil på flygplatsen medan du reser bort, se till att du bokar parkeringen i förväg. Du kan i lugn och ro jämföra de olika dygnstaxorna hemifrån och så behöver du inte råka ut för (den dyra) överraskningen: en full långtidsparkering och bara dyra dygnsplatser kvar. 7. Flyg från en alternativ flygplats Även om det råkar finnas en flygplats runt hörnet från där du bor så behöver du inte sålla bort möjligheten att det faktiskt kan vara billigare att resa från en som ligger en längre bit bort. Det kan visa sig bli billigare, även om kostnader för tåg eller buss tillkommer. Använd Skyscanners billiga flygkarta för att se hur mycket det kostar att resa till och från olika flygplatser. 8. Ta med matsäck Det kostar en slant att äta uppe i luften. Spara en mindre förmögenhet genom att packa ditt eget snacks istället för att köpa det på planet eller på flygplatsen. 9. Ta kål på bagageavgifterna Om du oroar dig för att dina väskor är för tunga och att du kan komma att tvingas att betala en överviktsavgift; varför inte packa en del av ditt bagage på dig själv? Det finns några fantastiska uppfinningar som låter dig ta extra tillhörigheter på dig själv utan att du behöver betala något extra för det. En ”bagagejacka” kombinerad med en Cabin Max-väska låter dig ta ett absolut maximum av packning med dig ombord. 10. Väg ditt bagage hemma Har det hänt att du kommit till flygplatsen, ställt upp din väska till incheckning och möts av hutlösa överviktsavgifter? Undvik detta genom att väga ditt bagage innan du går

hemifrån och på så sätt få en chans att plocka bort det minst nödvändiga. SPARA IN PÅ ÖVERNATTNINGARNA 11. Byt hem Vill du åka på semester men är trött på de vanliga hotellen och de dyra, själslösa rummen? Prova då att byta hem istället! Det kostar dig i princip ingenting och du får chansen att uppleva ett nytt land och samtidigt njuta av ett hems alla bekvämligheter. Det finns mängder med ”hembytar-förmedlingar” på nätet, exempelvis Homeexchange.com 12. Skippa hotellet och hyr ett rum privat De senaste åren har det dykt upp mängder med hemsidor där människor hyr ut sin soffa, extrarum och till och med hela lägenheter och trädgårdar! För resenärer innebär detta i många fall upplevelser som är mer givande än den vanliga charterresan och dessutom billigare. Var annars kan du hitta ett boende i exempelvis London för dryga hundralappen? 13. Välj inte bort lyxen Notoriskt dyra destinationer som Paris och New York behöver inte vara en omöjlighet för resenären med tight budget. Det finns många möjligheter att hänga med lyxlirarna utan att spendera som dem; billiga hotell, vandrarhem och prisvärda matställen gör det möjligt att unna sig en resa till dessa destinationer. SPARA PÅ PLATS 14. Ät som lokalborna Det är en del av resan att testa nya, och ibland också lite mer exklusiva maträtter och restauranger, men faktum är att du ofta äter bättre, och billigare, om du äter som lokalborna. En skål med nudlar för några kronor eller en fransk bistro på en bakgata, innebär för det mesta mat gjord på lokala och smakrika råvaror. Ett annat tips är att bunkra upp från hotellbuffén och handla lunch i de lokala stormarknaderna.

phone en händig resekompis som dessutom kan spara dig några kronor. Det finns appar på marknaden för allting: reseguider, kartor, ordböcker och till och med ficklampor! Genom att ladda ner dessa sparar du inte bara en hel del pengar utan också plats i din resväska. Kom ihåg att ladda ner Skyscannerappen, gratis såklart! Kolla också in våra favoritreseappar. 16. Spara på växlingsavgiften Att ta ut pengar utomlands kan kosta en hel del i avgifter då de flesta banker tar betalt för varje uttag och räknar dessutom på en växlingsavgift. Det bästa är därför att ta ut större summor så att du slipper extraavgifterna, men se till att inte ha alla pengarna förvarade på samma ställe. 17. Res utomlands, få betalt Om du ska resa under en längre tid kan det vara möjligt att få hela resan betald och kanske till och med få med några kronor hem om du har möjligheten att arbeta medan du reser. Plocka apelsiner, lär ut engelska eller svenska, jobba i en bar…det finns en hel del möjligheter därute! 18. Volontärresor I en tid då allt fler blir medvetna om vikten att ge tillbaka är resor där du får möjligheten att göra detta, och samtidigt se världen, en utomordentlig möjlighet samtidigt som du snarare betalar med din tid än med pengar. Det finns många möjligheter till volontärresor som varar allt från några veckor till två år och passar alla sorters människor som vill se nya platser och hjälpa till och bygga en bättre framtid. För mer tips om hur du går tillväga, läs vår artikel om volontärresor.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

15. Lita på telefonen I en tid av prylar och teknologi är din smart-

Annons

SAFARI I TANZANIA

Redan 1974 gick den första safarin i Jambo Tours regi. Och det är just Ur vårt övriga utbud: safariresor som många förknippar oss med. Kanske är det för att vi inte Familjesafari Kenya sv. färdl., 17/12, 24/12, 25/2, 31/3, vuxen från 27.000 kr, barn i extrasäng från 15.500 kr. tummar på kvaliteten. Våra resor kännetecknas av handplockade upplevelser, små grupper samt noga utvalda hotell. Som vanligt är det lätt Sydafrikas natur, kultur och vilda djur 16/12, 23/12, 30/12, 20/1, 27/1, 10/2, 9/3, 30/3, m fl, från 29.000 kr. att kombinera våra paketerade resor med extra dagar på egen hand.

TANZANIASAFARI (9d/7n/max 14 pers) I norra Tanzania, mellan Kilimanjaro

och Victoriasjön, finns några av Afrikas mest intressanta vildmarksområden. Under en händelserik vecka besöker vi regnskog i trakterna av sjön Manyara, Tarangire, känd för sina många elefanter och Serengeti som är nationalparkernas nationalpark. Och naturligtvis missar vi inte Ngorongoro, som även kallas ”Edens lustgård”. Svensktalande färdledare. Avresor 16/12, 23/12, 5/1, 2/2, 16/2, 15/3, 5/4, 30/6, 28/7, 11/8, pris från 26.000 kr. Denna safari kan även göras med boende i bekväma tält: Avresor 18/12, 25/12, 19/1, 23/2, 8/3, 29/3, 9/6, 14/7, 4/8, pris från 27.500 kr. Många fler safariäventyr finns på jambotours.se.

Stora Sydafrikaresan sv. färdl., 22/12, 12/1, 26/1, 8/3, 5/4, m fl, från 36.000 kr. Stora Sydamerikaresan eng. guider, avresor varje vecka, från 46.745 kr. Gyllene Peru med Galapagos sv. färdl., 26/2, 25/3, från 50.000 kr. Sydamerikas höjdpunkter sv färdl., 26/2, 25/3, från 42.500 kr. Burma, gyllene pagodernas land sv. färdl., 29/1, 19/2, från 29.000 kr. Stora Vietnamresan 22/12, 7/1, 4/2, 18/2, 3/3, m fl, pris fr. 27.300 kr. Stora Australienresan 27/12, 31/1, pris från 61.200 kr. Nya Zeeland – kontrasternas land, sv. färdl, 14/1, 18/2, 10/3, från 50.100 kr.

Avresor från CPH. Priserna inkluderar det mesta: flyg, transporter, färdledning, inträden, logi och måltider enligt program. Även skatt samt bränsletillägg ingår med f.n. 3.500–5.200 kr. (Dessa avgifter kan dock justeras med kort varsel av flygbolag eller myndighet.)

ÖPPET: MÅN–FRE 9:30–17:30 • TELEFON 020-52 22 22 • WWW.JAMBOTOURS.SE • E-POST: INFO@JAMBOTOURS.SE 5 UTSLÄPPSKOMPENSERADE RESOR

16

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

5 REGULJÄRFLYG

5 HANDPLOCKADE UPPLEVELSER

5 SMÅ GRUPPER

5 RESEGARANTI

5 SKRÄDDARSYDDA RESOR

5 37 ÅRS ERFARENHET


Annons

BAGMAN

Annons

Annons

Det finns flera olika metoder och lösningar som ger dig mer hår eller mer volym: peruk, hårersättning, BioThik eller laserkam.

Du får 10% rabatt på hela vårt sortiment vid första köpet. Gäller vid uppvisande av denna annons innan den 30/11-2011. Kan ej kombineras med landstingsköp eller andra rabatter/erbjudanden. Leon Staty i staden Pilgrim i vila -

Katarinapalatse

t, S:t Petersb urg

I PILGRIMMERNAS FOTSPÅR Reguljärflyg/buss 2-10/4 2012 Bilbao – pilgrimstrappa och Guggenheim museum. Burgos och Leon – enorma påskprocessioner, magnifika katedraler och kloster. Astorga – Gaudis biskopspalats. Ponferrada – enorm tempelriddarborg. Castrojeriz – Pilgrimsbyn, en gång med sju pilgrimskyrkor. Santiago de Compostela – slutmålet med mäktig pilgrimskatedral. OPERA OCH KONST I ST PETERSBURG Reguljärflyg/buss 24-29/4 2012 Historia – Vinterpalatset, Peterhof, Jusopovpalatset mm! Konst – Eremitaget och Ryska Museet Opera och balett – Marinskijoperan, Musorgskijoperan och Eremitageteatern. Kultursightseeing med svenskpråkig lokalguide! NYÅRSFIRANDE I WIEN! Reguljärflyg: 28/12 2011-02/01 2012 Utresa Stockholm, Göteborg, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors Wienerphilharmonikernas TV-sända nyårskonsert i Musikverein Kejsarbalen – Staatsoper – Volksoper Spanska Ridskolan! Grinzing! Mayerling! HELSINGFORS OCH OPERAFESTIVALEN I SAVONLINNA Reguljärflyg/buss 15-18/7 2012 Helsingfors – stor kultursightseeing, utmärkt boende och gourmétmiddag Savonlinna – svensktidens Nyslott med fästningen Olofsborg Operorna uppföres på fästningen Olofsborg. Retretti – internationellt omtalat konstcentrum SVENSKA KULTURRESOR AB Davidshallsgatan 21, 211 45 Malmö

Tel 040-10 35 70 Fax 040-30 33 45 www.kulturresor.se info@kulturresor.se

Varmt välkommen till Carl M Lundh / Haircenter, din specialist inom olika lösningar för mer hår. Boka fri konsultation, vi hjälper dig.

carlmlundh.se MALMÖ / Kalendegatan 12 / tel:

040-733 20

elleR

040-781 95

Annons

RESA RKNADS A M L U J BOKA DIN SS! LINGE BU MED HYL

Lübeck 2dgr 24, 27/11, 1, 5, 11, 15/12 fr 1295:-

In

te rn e 10 tr 0: ab at -

t

Mosel 4dgr 25/11, 2/12 .......................... 2595:-

Rostock 2dgr 27, 30/11, 1, 8/12 ............. 1200:-

Berlin 4dgr 1, 8/12 .............................fr 2695:-

Bremen 3dgr 25/11, 2, 9/12 .................... 2395:-

Paris 6dgr 3/12 ....................................... 3095:-

Hamburg 3dgr 25/11, 2, 9/12 ................. 2495:Hannover 3dgr 25/11, 2/12 .................... 1995:-

Jul- och nyårsresor!

Kiel 3dgr 25/11, 2, 9/12 .......................... 2195:-

Jul & Nyår Tossa de Mar 13dgr 22/12 8095:-

Magdeburg 3dgr 25/11, 2/12 ................ 1995:-

Jul i Falun 4dgr 23/12 ........................... 3995:-

Rostock 3dgr 25/11, 2/12 ....................... 1995:-

Jul i Fulda 4dgr 23/12 ........................... 3595:-

Schwerin 3dgr 25/11, 9/12 .................... 2095:-

Nyår i Stettin 3dgr 30/12 ..................... 3395:-

Bokning och information: www.hyllingebuss.se eller 042 225910


Annons


Annons

! N E L I B R VI HA 0kr kontant

FRÅN

Bilar över 25 0fu0ll0tankkr

0% ränta

levereras alltid med nsen! när ni tar med er anno

OXIE BILHÖRNA Mån - Fre 10 - 18 Lör - Sön 11 - 15

NY H EMSI DA!

040 - 982700 | www.oxiebilhorna.se Annons

Annons


P

– Att stå på scen och kunna framhäva en roll, är en passion som jag har haft hela mitt liv, berättar Jan.

Profilen

JAN MALMSJÖ TAR MALMÖ MED

HÄPNAD!

FAKTA OM JAN MALMSJÖ: Namn: Jan Malmsjö. Familj: Marie Göranzon, barn och barnbarn. Debut: Sprang över scenen som fyraåring och fick applåder. Replik i operetten ”Franzie” 1941. Aktuell: ”Legally Blonde” på Nöjesteatern i höst, ”Fanny och Alexander” på Dramaten 2012. Oanad talang: Lagar god mat. ”Hemlig” passion: Lundaknake.

20

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se


PROFILEN /// MALMÖBLADET

I

år är det 70 år sedan Jan Malmsjö äntrade scenen för första gången på

Hipp i Malmö. Han var då bara nio år när han för första gången stod på en teaterscen med���������������������� förställningen������� ”Franzie”. Sedan dess har Jan Malmsjö haft en fantastisk resa i betydande roller i både film och teater. Mest känd är Jan från sitt fantastiska skådespeleri i rollen som biskopen i Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander”. Malmsjö har också genom åren��������������������������������������� få������������������������������������ tt flertal teaterpriser och de kungliga medaljerna ”Illis quorum/Litteris et artibus”. Det var en grå oktoberdag. Malmöbladet bestämde träff med Jan Malmsjö på en av hans favorit restauranger i Malmö, Casa Mia. Mina tankar kretsade runt mina frågor och nyfikenhet på denna konstnär som under så många år har gjort fantastiska insatser i Svensk teater- och filmhistoria. I nästa sekund sitter han bredvid mig, med en fridfull men stark aura. – Det är en del föreställningar nu och ibland blir jag trött. Men jag är glad att jag har fått ta del av allt detta, börjar Malmsjö. Han gör ännu en gång succé i Malmö i musikalen ”Legally Blonde” på Nöjesteater. Jan Malmsjö föddes 29 maj 1932 i Lund men flyttade till Malmö som barn och växte upp i staden. Som artonåring kom han in på Dramatens elevskola vid andra försöket. – Jag visste redan som nio����������������������� åri�������������������� ng att jag ville utbilda mig till skådespelare och fortsätta mitt liv på scen, säger Jan med ett glatt skratt. Första gången Jan sökte till elevskolan på Dramaten var han för kaxig för att bli intagen. Han fick då gå ett år på Axel Witzanskys teaterskola.

Idag finns det till och med e plakett på Södra Förstadsgatan i Malmö som talar om att Jan har bott i huset. Sydsvenskan delegerade den till Malmsjö 1985/86 när han slog publikrekord med ”La Cage Aux Folles”.

fram till mig och säger ” du ska inte tro att du är någon”, berättar Jan.

– Jag tittar tillbaka och kan njuta av mina minnen. Men än idag försöker jag skapa vackra minnen i min vardag, berättar Jan.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

Marie och Jan har snart varit gifta i 40 år. – Vi har alltid passat så bra ihop och snart ska

1963 gjorde Malmsjö sitt stora genombrott genom rollen som Lilleman i musikalen ”Stoppa världen, jag vill stiga av” på Scalateatern. Med en tre timmars�������������������������������� lång��������������������������� monolog bar Jan hela föreställningen och gjorde succé! Sedan dess har karriären gått spikrakt framåt. – Att stå på scen och kunna framhäva en roll, är en passion som jag har haft hela mitt liv, berättar Jan. Jan Malmsjö har inte bara fått uppmärksamhet för sitt skådespeleri utan han debuterade även som sångare och grammofonartist 1967 med ”En sång en gång för längesen”. Därefter tog han hem andraplatsen i melodifestivalen 1969 med ”Hej clown”. En rad andra kända Malmsjö-hits är bland annat ”Under alla broar”, ”Bygga upp ett stort berg”, ”Puff en pappersdrake” och ”Halleluja”. Idag bor Jan Malmsjö i Stockholm med sin hustru Marie Göranzon. Under hösten är Jan i Malmö för att medverka i musikalen ”Legally blonde” . – Jag är glad över att jag blev övertalad till att ta denna roll. Anders Albien är verkligen en fantastisk producent att jobba med. Jag undrade varför han ville ha med mig i musikalen, säger Jan. Anders Albiens motivering var att han ville ge Jan Malmsjö i en musikal för Malmöborna en sista gång. Malmsjö har ett starkt band till Malmö. Teatern Hipp blev i stort sett hans barnvakt när föräldrarna repeterade under hans barndom.

vi stå på scen ihop tillsammans igen, säger Jan med glädje. Det är i Dramatens uppsättning av ”Fanny och Alexander”, som bygger på Ingmar Bergmans klassiska film, som Jan och Marie ska återförenas på scen. Marie Göranzon ska gestalta farmor Helena i Stefan Larssons regi, medan Jan som alltid har varit förknippad med biskopen Edvard Vergérus i denna föreställning gör tre mindre roller. Jan Malmsjö har tillsammans med Marie Göranzon������������������������������������������ en son, Jonas Malmsjö, som har gått i faderns fotspår. Jonas började med teater 1991 i samband med studier i creative writing i England. Tillbaka i Sverige blev han engagerad i Dramaten och har sedan 1993 varit delaktig i många stora teater- och filmproduktioner.

Idag står Malmsjö på scen på Nöjesteatern och trots att hans roll inte är så stor så tar Jan publiken i Malmö med häpnad!

FEM SNABBA • Kostym - Casual (lediga kläder) • Vin - Vatten • August Strindberg - Astrid Lindgren • Film - Teater • Jakt resa - Solresa

Annons

”Legally Blonde – en ”Oh My God-upplevelse” HD 4/5 ”Det här är en riktig feelgood-musikal” SR P1 ”Professionell underhållning!” SDS laddad k lk ik K l musikalkomedi ”Kul med ungdomlig energi” Kvp/Expressen å uppleva feelgood i kubik” Skånskan ”Publiken får ”Oh my God – vilken himla läcker show!” MalmoTime.se ”Legally Blonde är höstens musikal i Malmö” Det Händer

”Superproffsig tempoladdad show av Broadway-nivå” Kristianstadsbladet I ROLLERNA

Kaisa Hammarlund Andreas Lundstedt Linus Wahlgren

Nina Pressing samt

Jan Malmsjö

– Vi har alltid vetat att Jonas har det där med skådespeleri i sig. Han är väldigt begåvad. Det var egentligen min tredje frus förste man som fick honom upp på scen, säger Jan med ett ironiskt skratt. Jans sätt att berätta om sina minnen och historier fascinerar mig. Han har haft en fantastisk resa som inte verkar ta slut. Jan Malmsjö har en sida som inte tillåter honom att bara lägga av utan hans energi, intresse och passion för livet och skådespeleri driver honom vidare. – Att vara skådespelare är inte alltid glamouröst utan även detta yrke har sina baksidor. Jag försöker t ex inte läsa recensioner när jag är med i en uppställning, det kan vara jobbigt. Sedan har vi de som är avundsjuka och kommer

Succémusikalen på NÖJESTEATERN I MALMÖ Hösten 2011

www.legallyblondethemusical.se

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

21


H

Men idag har Halloween blivit ytterligare en tradition i Sverige med både religiösa och profana inslag. Vi har skapat vårt eget Halloweenfirande. Här är skräcktemat huvudämnet till skillnad från USA, där alla möjliga sagofigurer, politiker och spöken är lika populära.

Hus & Hem

HALLOWEEN S

vensk tradition De olika inslagen i Halloweenfirande som tankar och symboler kring döden, utklädsel, fest, maskerat tiggeri och även en upplyst rova eller kålrot tillhör svensk sedehistoria. Trots detta uppfattas halloween av många som en utländsk tradition. Att klä ut sig, gå omkring och skämta eller skrämmas är någonting som vi i Sverige har sysslat med sedan vikingatiden. I en skriftlig källa från 900-talet kan man läsa hur den bysantinske kejsaren beskriver hur de nordiska vikingarna i hans livgarde kommer in utklädda och uppträder under julen. Men idag har Halloween blivit ytterligare en tradition i Sverige med både religiösa och profana inslag. Vi har skapat vårt eget Halloweenfirande. Här är skräcktemat huvudämnet till skillnad från USA, där alla möjliga sagofigurer, politiker och spöken är lika populära. I USA

faller Halloween alltid den 31 oktober medan i Sverige firar vanligtvis aftonen före alla helgons dag som är första lördagen i november, oavsett datum. Men halloween festen har visat sig förekomma lite när som helst i slutet av oktober eller början av november. Den katol-

Annons

ska kyrkan har sedan 700-talet firat de helgon som inte hade egna dagar i almanackan. Dagen efter dvs den 2 november firade man alla själarnas dag för döda familjemedlemmar. Den 31 oktober, kvällen före, var allhelgona afton (All Hallows Even= Halloween). I Västeuropa

har dock allhelgonahelgen behållit sin katolska betydelse.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

GÖR DIN EGEN PUMPA

DÄCK I MALMÖ KÖPER MAN PÅ LIMHAMN ELLER DALAPLAN.

- DÄCKHOTELL! FÖRVARA DINA DÄCK HOS OSS. - VI UTFÖR ÄVEN POLERING, LACKKONSERVERING, HJULINSTÄLLNING, KLÄDSELTVÄTT

BOKA TID LIMHAMN 040-156100 - BOKA TID DALAPLAN 040-89898

För festen För att få den bästa halloween festen är en pumpa ett måste. En pumpa som lyser utanför dörren och bidrar till att stämningen blir den rätta där den står och flinar åt gästerna som kommer på besök. Malmöbladet ger dig det bästa tipsen på hur du gör din läskiga pumpa: Du behöver: • En pumpa • En kniv, helst en kort. • En kraftig sked • En penna • Tejp • Ett grav- eller värmeljus • En skål till fruktköttet • En skål till kärnorna • Ett papper, vanligt A4

Pumpa Börja med att hitta den perfekta pumpan. Den får inte vara för gammal då det är lätt att den börjar mögla tidigt. När du köper din pumpa, bör du kontrollera att den är fri från rispor och skärsår då även detta kan minska livslängden på din skapelse. Försök att hitta en pumpa med en stjälk då detta bidrar till den traditionella pumpan. Om du skapar en häxa, välj en pumpa med lite onormala knölar på ytan för att framkalla känslan av stora vårtor. Innan du har bestämt dig för din perfekta pumpa, bör du noggrant studera den för att avgöra var bilden eller ansikte bör sitta. Vanligtvis bör du välja den sida som har den bredaste ytan. Använd dig gärna av en bild eller skiss av motivet som du planerar att skära ut. Artikeln fortsätter på nästa sida

22

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se


HUS & HEM /// MALMÖBLADET

Annons

du planerar att skära ut. Placera motivet mot pumpan för att se om den uppfyller dina behov. Efter att ha valt din perfekta pumpa är det dags att börja med ansiktet, har du ingen mall kan

Granitbänkskivor med upp till 40% lägre pris

du ladda ner en på vår hemsida www.malmobladet.se eller så ritar du direkt på pumpan.

med upp till 40% lägre pris

DAGS ATT SKÄRA UT SJÄLVA ANSIKTET. BÖRJA MED ATT VRIDA PUMPAN SÅ DU TITTAR PÅ DEN. TEJPA FAST MALLEN OCH STICK HÅL PÅ STRATEGISKA STÄLLEN, T EX I HÖRNEN PÅ MUNNEN OCH ÖGONEN. En egen mall kan du göra genom att rita ett mönster på ett liggande A4 papper. Klipp sedan två snitt på ca 5-6 cm med 7 cm mellanrum i sidorna. Om du väljer att rita direkt på pumpan är det bra att ha ett mönster att utgå ifrån när du ritar på pumpan som du sedan skär efter.

Granitbänkskivor rea

nads Stor ombygg

ingskök

tt på utställn

raba Upp till 50%

Skär därefter av ett lock på pumpan. För att locket inte ska ramla igenom hålet så håll kniven diagonalt, nästan vågrätt. Ta en kraftig sked och gröp ur pumpan. Spara fruktköttet i en skål, då du kan du göra en god pumppaj av detta. Dags att skära ut själva ansiktet. Börja med att vrida pumpan så du tittar på den. Tejpa fast mallen och stick hål på strategiska ställen, t ex i hörnen på munnen och ögonen. Ta bort mallen och skär försiktigt med kniven mellan hållen. När ansiktet är klart sätt in grav- eller värmeljus, tänd det och låt festligheterna börja!

Hammarlunda 1 Tel: 046 - 626 Hammarlunda 1 Tel: 046 - 62670 70 Vardagar 8.00 16.30 Lördag & Söndag 12.00 15.00 Vardagar 8.00-16.30 Lördag 12.00-15.00

www.kaptensgarden.se www.kaptensgarden.se Annons

öp

M ing ånga ser fi bju na dan d

pn

PUMPANS HISTORIA Pumpans historia kommer från den irländska berättelsen om Jack-ó-Lantern (Jack med lampan). Jack var från början en grufflig och ilsken karl, som hade svårt att skaffa sig suparkompisar på årets högtidsdagar. En Halloween kom Djävulen för att hämta honom. Jack tyckte att de inte behövde ha så bråttom, och undrade om han först ville ta ett glas med honom. Det gick Djävulen med på om Jack betalade för kalaset. Efter att ha tagit varsin sup, föreslog Jack att de skulle spela bartendern ett spratt. ”Vad jag förstår kan du ändra utseende som du vill. Förvandla dig till en sixpence (Brittiskt mynt) som jag kan betala bartendern med. När jag lagt myntet i hans hand blir du ditt vanliga gräsliga jag igen!” Det tyckte Djävulen lät roligt och förvandlade sig själv till ett mynt. Men istället för att hålla sitt löfte stoppade den sluge irländaren myntet i en ficka där han redan hade ett silverkors. Nu kunde inte Djävulen göra något utan fick ligga där han låg. ”Om du låter mig vara i ett helt år släpper jag dig”, lovade Jack. Detta gick djävulen med på utan några kompromisser. Nästa år kom Djävulen tillbaka, men otroligt nog lyckades Jack spela den onde samma spratt igen och förhandlade nu fram tio års respit. Detta tjänade dock inget till, då Jack dog bara strax efter nyåret. I himlen ville ingen släppa in honom, och vid helvetets portar blev han också avvisad. ”Det har inte gått tio år ännu”, påpekade Djävulen. ”Och jag är inte så säker på att jag vill ha med dig att göra sedan heller.” ”Men det är mörkt och kallt ute i världen”, gnällde Jack. ”Hur ska jag ta mig fram på min vandring?” Djävulen kastade åt honom en glödande kolbit ur en av helvetets ugnar. Detta kol lade sedan Jack inuti en urgröpt rotfrukt, och gjorde sig på så sätt en lykta till tröst på sina eviga irrfärder.

Nu öppnar vi vår nya butik!

en!

Kom och se våra egendesignade smycken och möbler och en hel massa inredning som grädde på moset.

ay ”E v ery D

Day! ” l r a e P is a NY MÖBELSERIE I BUTIKEN!

MarMalaid M

Af fordable Elegance

Way of Living

Måndag–fredag 11–18, lördag & söndag 11–15 Mariedalsvägen 45, Malmö ⋅ 040-12 82 65 info@marmalaid.se

www.marmalaid.se Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

23


R

M

VI N TE Å 10 N –1 –F RT 4 R E ID • E S Ö 10 R ! N –18 ST ÄN G T

Annons

HANDSLAGET GOLVTEGEL

SNICKERIBYGGDA KÖK

SMIDESGRINDAR

FÖNSTER OCH FÖNSTERDÖRRAR

GLASVERANDOR

GENUINT HANTVERK LEVER LÄNGRE Tror du på hus som byggs och renoveras varsamt för att hålla länge? Det gör vi med. Därför tillverkar vi våra prisvärda bygg- och inredningsdetaljer på ett hantverksmässigt sätt i eget snickeri. Ofta efter gamla modeller

i en hållbar och tidlös stil, och alltid med omsorgsfulla detaljer som ger ditt hus karaktär och atmosfär. Välkommen att botanisera i vårt sortiment – i butiken eller i webbshopen.

W W W.Q V E S A RU M . S E

0413- 500 330

SP IR ALT R AP P O R • Y TTERDÖRRAR • FÖNS TER • GRINDAR & S TAKET I S MIDE • ANTI K A T ER R A KOT TA P L AT TOR H A N DSLAGE T GOLVTEGEL • GJUTJÄRNS FÖNS TER • KAMINER • S PIS AR • BADRU M • KÖK • V ER A N D OR

Annons

Annons

Vi arbetar med byggnadens

KLIMATSKÄRM Låglutande tak Lösullsisolering

Nyttja Läs mer

ROT-a

vdrage

på www .skattev

t!

erket.se

.

Kontakta oss!

Kristoffer Hansson 073-625 58 08 sekho@icopal.com

Linda Persson 073-625 45 02 sekho@icopal.com


Annons


M

Mode & Livsstil

Mode med d n u l y B a r d Alexan

KLÄ DIG EFTER DIN KROPPSTYP

V

arje människa och varje kroppstyp är unik. Var stolt över den du är och över den kropp du har. Vi lever som bekant bara en gång. Även om du är nöjd med dig själv kan det naturligtvis finnas delar av din kropp som du är mer eller mindre stolt över. Här följer några enkla tips på hur du bäst bör klä dig, respektive inte klä dig, beroende på kroppstyp. KRAFTIG RUNT MAGEN Jag misstänker att de flesta tjejer någon gång i sitt liv har klagat över sin “tjocka mage”. Det är inte helt ovanligt att tjejer anser sig ha för stor mage. Så här kan du med fördel klä dig om du anser dig vara lite tjock om magen: • Mörka, slimmade (ej tajta) tröjor gör att du ser smalare ut. Det är dock viktigt att de inte framhäver eventuella valkar. • Toppar i mellanlängd gör att magen, visuellt, halveras. • Empireskurna toppar som sitter åt över bysten gör att just bysten hamnar i fokus och magen i skymundan. • Omlottoppar och omlottklänningar sitter snyg- gt på dig med lite rund mage. • Något lågt skurna byxor och kjolar passar dig som har lite mage. De får dock inte vara för tajta upptill så att magen och kärlekshandtagen väller ut ovanför linningen.

26

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

• Korta, figursydda kavajer som knäpps med en eller två knappar gör att magen försvinner. I alla fall visuellt.

• Ärmlösa toppar som är höga i halsringningen gör att fokus hamnar på armarna istället för på den lilla bysten.

Det här bör du inte klä dig i om du tycker att du har en tjock mage:

• Tjocka, stickade tröjor med polokrage passar bäst på kvinnor med liten byst.

• Skärp i midjan bör du vara försiktig med. Det kan lätt framhäva magen och ge en gravid känsla.

• Toppar med volanger eller andra detaljer framtill kan få bysten att se större ut.

• Byxor eller kjolar som är för tajta i midjan kan göra att magen och kärlekshandtagen väller utanför linningen.

• Riktigt djupa v-ringningar är snyggt på kvinnor med liten byst. Det kan dock vara svårt om du behöver behå.

• För låga byxor framhäver magen på ett negativt sätt så att det blir push-up-effekt där du minst önskar det.

• Stormönstrade tröjor och toppar förstorar och är därmed snyggt om du har liten byst.

• Små, tajta linnen eller toppar som rullas upp på grund av att de är i för små storlekar är ingen fördel för den runda magen. • Akta dig för lycra eller andra material som smiter åt runt valkarna! LITEN BYST Misströsta inte om du har liten byst! Tänk på hur alla mannekänger ser ut. Många klädesplagg sitter som snyggast på tjejer med liten byst. Om du ändå känner att du med hjälp av kläderna vill förstora bysten lite kan du följa de här tipsen.

• En välsittande push up-behå kan få vilken byst som helst att visuellt öka en eller ett par storlekar. Det här bör du inte klä dig i om du tycker att du har för liten byst: • Toppar med djupt skurna urringningar framhäver bysten och har du en liten byst framhävs just den lilla bysten.

STOR BYST Många tjejer drömmer om en större byst! Tjejer som är födda med stor byst drömmer dock ofta om motsatsen - en liten byst. Detta för att det kan vara tungt, svårt att hitta underkläder, bikinis och toppar som sitter snyggt samt att en stor byst ofta gör att du ser kraftigare ut. Det här kan du med fördel klä dig i om du tycker att du har för stor byst: • Öppna djupa halsringningar förlänger halsen och får därmed bysten att se mindre ut. • Omlottoppar och omlottklänningar delar av med hjälp av den vertikala öppningen vilket gör att bysten ser mindre ut. • Figursydda kavajer delar av på ett sätt som gör att bysten ser mindre ut. • Trekvartsärmar på toppar och kavajer delar av överkroppen på ett sätt som gör att bysten ser mindre ut. Det här bör du inte klä dig i om du tycker att du har för stor byst:

VARJE MÄNNISKA OCH VARJE KROPPSTYP ÄR UNIK. VAR STOLT ÖVER DEN DU ÄR OCH ÖVER DEN KROPP DU HAR. VI LEVER SOM BEKANT BARA EN GÅNG.

Det här kan du med fördel klä dig i om du tycker att du har för liten byst:

• Tubtoppar gör att du ser plattare ut om du redan har en liten byst.

• Halterneck framhäver bysten på ett positivt sätt.

• Tajta toppar med tunna axelband visar exakt hur liten bysten är.

• Raka korta kavajer gör att hela överkroppen ser större ut eftersom formen anpassar sig efter den stora bysten. Fyrkantsvarning! Artikeln fortsätter på nästa sida


MODE & LIVSSTIL /// MALMÖBLADET • Tjocka stickade tröjor bör du vara försiktig med om du är storbystad eftersom de genom sin bylsighet skapar en större överkropp.

visuellt, blir kortare. Ett bra tips är att prova, prova och återigen prova vilken längd på överdelen som får just dina ben att se längre ut.

• Höga halsringningar och polokragar på toppar samt t-shirts förstorar bysten.

• Långa kjolar i kombination med platta skor gör att dina ben ser kortare ut.

• Toppar som inte är figursydda (oversize) gör att hela överkroppen ser större ut.

STORA VADER Att ha stora vader kan innebära att man vantrivs i kjol och har problem med att hitta snygga stövlar som vaden får plats i.

• Halterneck kan göra att bysten ser större ut. Se till att ha en bra behå under om du ändå vill bära halterneck.

Annons

IKEN SÅ FÅR DU T U B L IL T D E M TA & KLIPP UT ANNONSEN

T T A B A R 20% KOR

Så här kan du med fördel klä dig om du anser att du har stora vader: • Stövlar med långa och tajta skaft är snyggt för de stora vaderna men kan vara svåra att hitta. Många har problem med att hitta stövlar som vaderna får plats i. Nu finns det dock butiker där du kan mäta din vad och beställa stövlar därefter. Det blir några hundralappar dyrare än genomsnittstövlarna men det kan det kanske vara värt.

C A J A L L A Å P

ORLEKAR! T S V A T N E IM T R O S RSTA VI HAR SVERIGES STÖ

• Om du väljer att ha korta byxor som slutar nedanför knäna, välj då en modell som svänger ut lite. Eftersom byxorna är breda nertill ser vaderna mindre ut.

ERBJUDANDET GÄLLER T.O.M. 111031. KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA ERBJUDANDEN.

• Höga skor gör att dina vader ser smalare ut.

KORTA BEN Att ha korta ben kan ställa till det när du ska handla byxor. Du har förmodligen full koll på vilka butiker som erbjuder att sy upp byxorna åt dig. Det är svårt att göra korta ben längre, men det går ju att manipulera ögat lite med hjälp av ditt klädval. Det här kan du med fördel klä dig i om du tycker att du har för korta ben: • Långa vida byxor som inte markerar rumpan så tydligt. • Samma färg på byxor och överdel gör att helhetsintrycket blir långt.

• Framhäv det smalaste partiet! Använd kjolar och byxor som slutar på ett smalt ställe på benet. För dig med stora vader brukar det vara ovanför knäna eller under vaderna. • Kjolar, tajts och byxor som slutar precis nedanför den breda delen av vaden, där den smalnar av, i kombination med ett par höga skor gör att dina vader ser smalare ut. Det här bör du inte klä dig i om du anser dig ha stora vader:

• Kjolar, tajts och byxor som slutar på det bredaste stället av vaderna framhäver just det breda. • Stövlar och stövletter som slutar precis där vaden börjar bli som bredast framhäver de breda vaderna.

• Två lager upptill. Bär till exempel vita toppar under dina andra toppar och låt de sticka fram en aning undertill.

Alexandra Bylund alexandra.bylund@malmobladet.se

• Bär stövlar och kjol i samma färg för att skapa ett långt helhetsintryck. Kjolens längd ska sluta någonstans på stöveln.

Annons

• Byxor som slutar mitt på vaden i kombination med platta skor.

• Tunikor eller klänningar över hellånga byxor gör att benen ser längre ut.

• Om du bär höga klackar och byxor är det snyggt med något i trekvartslängd över eftersom det gör dig längre. Observera dock att du måste ha höga klackar, annars kan det bli motsatt effekt.

ÖSTERGATAN 1, MALMÖ

För evigt. Vill du vara modell för en dag eller har ditt barn precis lärt sig att gå? Föreviga ditt minne hos Fotosplash. Vi fotograferar allt från bröllop till bandfotografering och ser till att du alltid får ett proffisigt bemötande. Låt inte dina minnen försvinna med tiden, hör av dig idag!

• Sist men inte minst - högklackat förstås! Det här bör du inte klä dig i om du tycker att du har för korta ben:

Besök gärna hemsidan, www.fotosplash.se

• Byxor som slutar någonstans på smalbenet eller vaden gör att benen kortas av och ser ännu kortare ut. • Byxor i stuprörsmodell visar exakt hur dina ben ser ut. Använd inte sådana om du vill att dina ben ska se längre ut. • Tajta byxor och kjolar som smiter åt väldigt mycket runt rumpan gör att man tydligt ser vart benen börjar och därmed ser hur korta de är. • För korta jackor och kavajer gör att benen,

FOTOSPLASH.SE 0768 - 71 06 04 | josefin@fotosplash.se

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

27


MODE & LIVSSTIL /// MALMÖBLADET

ACCESSOARERA MERA

David Rudvall Herr i Malmö Expert inom herrmode - Engelska

V

åra basplagg i all ära. Men utan de små byggstenar som vi kallar accessoarer skulle de vara lika fulländade som Ronaldo utan fotbollsskor.

Vilken kritstrecksrandig kostym blir inte bättre av en perfekt tillpuffad Paisleynäsduk i bröstfickan? Och vilken solig vintereftermiddag blir sämre av en rykande färsk Mulberry Brynmoreväska hängandes över din axel? Accessoarerna är det som bygger vår outfit precis som att det är de små detaljerna i hemmet som gör det och inte de stora möblerna. Det är kombinationen av dem båda som gör ett fulländat paket. Slipsarna som lyst med sin frånvaro under ett par år har äntligen fått ett uppsving, och nu kan man återigen se skillnad på de som arbetar i rättssalen och de som driver Telecombutikerna. Slipsarna som före Peter Jidhes tid hade en bredd på 8,5 cm har återigen samma storlek och det anorektiska slipsmodet är nere för räkning. Detta gör i sin tur att även om de flesta skjortor idag är mer eller mindre cutaway så gör de lite bredare slipsarna att man inte längre skymtar hela innanmätet av kragen.

slipskonnässörs garderob. En het trend i år är de lite tjockare slipsarna som andas flanell och bäst kombineras med en Tattershall Viyelaskjorta och en Harrys tweed. Mönstermässigt på slipsarna denna höst finner vi att den ihållande engelska andan fortsätter att hålla i med hull och hår och både klanrutan och Paisleymönster är lika hett som tabasco i bloody maryn. För att vara på den säkra sidan satsar du denna säsong på bordeauxton eller tegelfärgat. Än hetare än slipsen finner vi rosetten som gör vilken akademiker som helst välklädd. Även här är det viktigt att materialet är av högsta kvalitet eftersom vecken på rosetten annars kan bli fula. Och som du redan vet är allt annat än knytfluga bara dålig uppförande. Till skillnad ifrån den längre kravatten får rosetten även gärna vara gjord i velour eller sammet. Men även här gäller mottot ”size matters” och rosetten får gärna vara storlek större.

näsdukar i siden som inte håller måttet. Ofta är det de grövre sidenkvalitéerna som inte blir snygga i bröstfickan. Dels för att vecken blir alldeles för framträdande , dels för att materialet blir alldeles för glansigt. Mjuk siden är det enda acceptabla och puffvikningen det enda rätta. Detta skall dock inte kombineras med varken smoking eller frack där det endast är en vit bomullsnäduk som accepteras. I samma takt som slipsen gör sin återkomst finner vi att den franska manschettskjortan börjar återfå sin forna glans. När kompassen står mot det mer dressade modet känns det att skjorta med manschettknappar är något som har saknats på senare år. Och en snygg manschettknapp kan lyfta den tråkigaste skjorta flera nivåer. Dessa accessoarer finns i alla prisklasser, från ett par hundralappar till fabrikat som Tateossian London där manschettknapparna går loss på priset av en bättre kavaj. Det finns dock två fabrikat, som dessutom härstammar från vårt eget avlånga land, som alltid går att lita på: Skultuna och Sporrong.

Men var på din vakt när du inhandlar dina slipsar. Eftersom en riktig slips är i hundra procent italienskt siden och gärna handsydd så hamnar prislappen lätt en eller två hundringar över budget. Men det finns många blandvaror som innehåller mer eller mindre polyester och är de bara av rätt fabrikat kan du få betala både lika mycket och ibland mer för en sämre vara.

Blickar vi sedan till vänster finner vi att pochetten, som under ett antal år var den enda acceptabla sideninslaget utanför direktörernas dörrar, inte känns lika tilltalande längre. Att skjortorna med färgade knappar är stendöda betyder dock inte i att näsduken gått samma öde till mötes. Det är fortfarande kutym att kombinera slips med en färgsprakande näsduk, skillnaden mot tidigare säsonger är att de inte hör hemma på arbetsplatsen utan snarare känns som ett självklart inslag i en festoutfit. Även här är det rutigt och Paisley som dominerar även om den sistnämnda känns allra hetast.

Det viktigaste att tänka på när de kommer till dessa kreationer är att less is more och att tiden då det var absolut hetast att ha stora logos och flaggor på sina manschettknappar är förbi. Satsa hellre på ett par metallfärgade med små färgdetaljer, och på runt istället för fyrkantigt, så är vintern räddad. Och tänk på att de inte ska ha några vassa kanter eftersom dessa tenderar att fastna i din nya Hackettkavaj.

Det mesta som heter Canali, Hèrmes eller Altea är dock utmärkta varor och bör finnas i varje

Här är det dock om möjligt ännu mera känsligt med materialet, då det till och med finns

I denna kategori finns en hel uppsjö av märken och storlekar.

Näsd

uk Tig

er of S wede n

Och tänk på att din väska ska matcha stunden. Att ha weekendbagen med sig på fikan är alltså i det närmaste oförlåtligt. Satsa istället på en sobrare väska av antingen postmanmodell eller portfölj med axelrem. Det är också vikigt att du undersöker möjligheterna att få service på din väska, eftersom en väska är som ett par bra skor, de behöver putsas då och då. Ljusa skinnväskor ska man också vara restriktiv med att utsätta för väta eftersom detta lämnar fläckar som är svåra att få bort. Allra bäst är att likt ett par mockapjunks impregnera väskan det första du gör efter inköp. Det är dock de mörkare färgerna på skinnet som gäller i höst och i all synnerhet är det likt skor mörkbrunt som står ut ifrån mängden. Fördelen med en mörkbrun väska är att du aldrig ser för uppsnofsad ut, utan istället kan ha den både till en avslappnad klädsel och tillsammans med kostym – och dina välputsade manschettknappar!

David Rudvall david.rudvall@malmobladet.se

För att packa ner dina senaste accessoarer behöver du även en skinnväska av högsta kvalitet.

299:-

Slips Eton 595:-

Slips Filippa K

28

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

Väsk

a Ti g

er of Swed en

2599

:-


MODE & LIVSSTIL /// MALMÖBLADET Annons

LAI - KOLLEKTION Sara Lai är Malmödesignern med ursprung i modemeckat Italien, som är känt bland annat för sin glamour och sofistikation. Detta är någonting som man lätt kan se och uppleva i Saras kreationer. Hennes välskräddade, läckra och klassiska plagg ger hösten ett helt nytt ansikte. Malmö är kanske inte först och främst känt för att vara Sveriges modestad. Men många designer födds just i denna stad och blir inspirerade av den kulturella mångfalden. I Malmös fria atmosfär finns allt från punkare till kostymnissar, vilket ger ett bra klimat och kreativitet till idérika människor. Även Sara Lai blir inspirerad av Malmö. – Jag tycker det är jättekul med trend och mode. Men snyggast är man om man tittar på sin kropp och klär sig efter sin egen figur, säger Sara med glimten i ögat. Malmöbladet hängde med Sara i hennes ateljé i en källarlokal på Dammfri. Det finns vissa tjejer som Sara som genom sin naturliga charm och utstrålning tillintetgör tjugo andra tjejer och deras tjugo timmars slit och plåga framför spegeln. Genom hennes kvinnliga kroppsliga rörelser och passionen till livet som strålar i hennes ögon dras man in i den glamourösa världen som Italien erbjuder i alla våra fantasier. Hennes passion till att sy, skapa och sticka är så stark att man känner hennes förkärlek till mode. – Många tror att snygga kläder inte är funktionellt men så behöver det verkligen inte vara. Mina kläder ska kännas udda och bekväma då jag syr efter personens riktlinjer och figur, fortsätter Sara. Lai kollektion syr endast ett fåtal av ett och samma plagg. – Jag försöker hitta exklusivitet hos mina kunder för att skapa en unik, elegant och chique design för just henne, säger Sara. Sara kan hitta sin inspiration i allt men framför allt sig själv. – Min magkänsla är väldigt viktigt för mig. För att skapa någonting annorlunda, klassiskt och glamouröst litar jag på min magkänsla som ger mig min självkänsla, forstsätter hon. Detta kanske också är svaret på varför hennes kläder blir så originella. Annons

– Traditionella kläder kan göra mig deprimerad. Jag vill skapa en mer personliga design, säger Sara Även om hon älskar sitt jobb så har Sara drömmar som hon vill uppnå.

15

– Min dröm har alltid varit att skapa ett eget märke som är välkänt. För mig handlar det inte om berömmelse, utan snarare om att skapa ett unikt, elegant plagg som man kan ta på sig flera gånger om utan att bli trött på det, avslutar Sara Lai med ett glatt leende.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

29


S

 mygjakt är i teorin den enklaste och mest naturliga jaktmeS toden, där jägaren smyger sig på bytet och i lugn och ro avlossar ett välriktat dödande skott.

Sport & Fritid

FÖLJ MED PÅ JAKT

Foto: Lars G Truedsson

I

ntresset för jakt är mycket större här i söder än vad det är i norra Sverige. För många år sedan var det fågelpremiär den 25 augusti och älgjakten i början av september som markerade starten på jaktsäsongen. Det är något magiskt över naturen och jakten. Vi måste vara rädda om naturen och viltstammarna men även också landsbygden. Därför är det extra viktigt att all jakt och viltvård bedrivs med kunskap och förstånd. Jakt på djur är väldigt stort och man kan jaga allt från duvor till björn i norr. Ett speciellt djur som alltid står många jägare nära hjärtat är räven. Räven är speciell. Det går inte att säga annat än att räven är många jägares favorit. Kanske beror det lite på dess utseende, lite på hur svårjagad den är och dess skygghet. Allt detta ser många jägare som en utmaning. För att jaga räven krävs en del jobb. Räven jagas med drivande-, stöt- och grythundar. Många jägare gillrar fällor och fotsnaror. Man vaktar och lockar räven, man matar och vakar. Räven är bland det svåraste att jaga. Malmö Viltvårdsförening är en ideell förening som bedriver omfattande teoretisk och praktisk

utbildningsverksamhet inom jakt och viltvård. Verksamheten bedrivs i samarbete med Svenska Jägareförbundet, Jägareförbundet Skåne och Studiefrämjandet som omfattar temakvällar, viltvårdsarbete, utbildning och jakter. Malmöbladet träffade Erik Liljenström, ansvarig för Jägarskolans skyttedel. – Det finns olika sorters jakt men den vanligaste är vaktjakten i Vambo utanför Veberöd, säger Erik. Vaktjakt innebär att jägaren i förväg har placerat sig på en plats där vilt förväntas dyka upp, vid kända betesplatser, boplatser eller passager. Ofta kombineras vaktjakt och smygjakt. Jägaren måste känna till varifrån djuren väntas komma och därifrån placerat sig på lämpligt skotthåll, utom synhåll från bytet. Ett jakttorn har stora fördelar i detta sammanhang, dels får inte djuret vittring på samma sätt och dels stoppas ett skott som avlossats från ett torn snabbt upp när det tar i marken. Vaktjakt bedrivs ofta under morgon- och kvällstimmarna efter grävling och bäver. – Vi brukar vara ca 14-20 personer som träffas. Först samlas vi innan vi beger oss ut för att sitta och vänta. Jag som jaktledare informerar alla vilka djur som får skjutas och inte skjutas. Vi

g������������������������������������������ år���������������������������������������� även igenom transport och andra väsentliga frågor. Sedan beger vi oss ut för att vänta, berättar Erik med ett skratt. De vanligaste djuren brukar vara kronhind och kronkalv. – Oftast är vaktjakt väldigt odramatiskt. Man sitter i sin tysthet och väntar på djuren som kom��������������������������������������������� mer sakta för att äta sitt bete. Oftast innebär denna position att det är lätt att träffa rätt så att djuret avlider så snabbt som möjligt, fortsätter Erik. Förutom vaktjakt finns det flera olika jaktmetoder. SMYGJAKT I teorin den enklaste och mest naturliga jaktmetoden, där jägaren smyger sig på bytet och i lugn och ro avlossar ett välriktat dödande skott. Metoden ställer dock höga krav på god kännedom om såväl markernas beskaffenhet som djurets vanor. Att smidigt kunna förflytta sig i terrängen, vara medveten om vindriktningens betydelse och ha förmågan att lugnt avge välriktade skott eller avstå, om förhållandena är sådana är också helt nödvändigt. Smygjakten ger även jägare med tillgång till endast mindre jaktmarker god möjlighet till spännande jakt

och är en av de minst störande jaktmetoderna. I stort sett allt vilt går att smygjaga, även om man i första hand tänker på rådjur, älg och annat klövvilt så smygjagas även fågel och räv. Det är under morgon och kvällstimmarna när viltet normalt är i rörelse som smygjakten är mest lyckosam. Viktigt är att man har tillgång till en rutinerad spårhund för eventuellt eftersök. VAKJAKT-ÅTELSKYTTE Vid vakjakt som oftast bedrivs efter räv (men även andra rovdjur) inväntar jägaren väl dold och tyst att bytet ska komma till en i förväg utlagd åtel, slaktavfall eller kadaver. För att jakten ska lyckas krävs långa förberedelser, räven ska vänjas att komma till åteln och skjutplatsen ska göras väl i ordning. Åteln placeras på skotthåll, aldrig mer än 25 m om vapnet är ett hagelgevär, i månskenet en klar natt blir det långa skuggor som förvillar och försvårar avståndsbedömningen. Skjutplatsen bör vara försedd med en skjutglugg som ljudlöst går att öppna. LOCKJAKT Lockjakt innebär att man på olika sätt lockar till sig bytet, oftast med hjälp av speciella lockpipor. Skickliga imitatörer kan locka till sig rovdjur

Gäller tom 2011-12-31

Annons

Ord. Pris 4200 kr OBS! Tillägg med 400 kr för stadsjeep

Totalrekonditionering Ingår: Invändig städning, klädseltvätt, golv- & bagagetvätt, luktsanering, fälgputs, utvändig tvätt, underspol., motortvätt, polering och Silver Seal Nano 2K lackskyddsbehandling

Bilar

 Silver tvätt

Liten

Stor

190 kr

220 kr

270 kr

320 kr

Utv. handtvätt & dammsugning

 Guld tvätt

Utv. Handtvätt, inre storstäd, fälgtvätt och underspolning

 Diamant tvätt

450 kr

www.malmobiltvatt.se Välkommen att ringa 040-977969 Guldtvätt & vax

30

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

500 kr


SPORT & FRITID /// MALMÖBLADET

Artikeln fortsätter på nästa sida

Foto: Lars G Truedsson

CONTURA 510

JAKT MED HUND Ställande hund används främst på älg men också grävling. Hunden ofta en gråhund eller spets får det jagade djuret att stanna och skäl-

Alla kampanjmodellerna hittar Du på www.contura.se

JUST NU 13.900:Enhetspris

CONTURA 560T Ord. pris 23.700:-

JUST NU 20.900:-

Välj bland 6 Svanenmärkta Contura kaminer och spara upp till 4000:-. Gäller t o m 15 november 2011 Symboler

I N S WED

RA

NTI 5 ÅR

TI

L L I N S TA L

KRONVALLS SKORSTENAR AB

Perstorpsgatan 25 Vellinge Tel: 040 - 42 43 02

EN

SW

SW E

E AD

ED E N

M

SW

DEN

EN

IN

RANTI

I N S WED

SW

GA

E AD

MADE IN

T

S

M

IN

N 5 ÅRS G A

DRAGE

TIONEN

S G A RA

MADE IN

AV

LA

ÅR

MA DE

5

N

VÄ N D R O

ROT

AVDRAG

TI

AN

STÖTANDE HUND Kan användas på så gott som allt vilt. Hunden ska söka rätt på viltet och stöta fram det utan att förföja någon längre sträcka. Vid jakt med stötande fågelhund springer hunden i zig-zag

SPARA upp till 4.000:-

Ord. pris 15.800-16.800:-

T

TRYCKJAKT Tryckjakt innebär att någon eller några lugnt

ler sedan ståndskall medan jägaren smyger sig fram. Vid älgjakt kombineras denna jakt ofta med passkyttar utplacerade runt det område som ska avjagas, det bör vara endast hundföraren som får smyga sig fram och skjuta den älg som hunden ställt, detta av säkerhetsskäl. Grävlingsjakten bedrivs under kvällarna när grävlingen är ute på sitt näringssök, hunden som får söka fritt ställer grävlingen och genom ståndskallet hittar jägaren lätt platsen.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

Njut av värmen året om

JAKT PÅ DJUR ÄR VÄLDIGT STORT OCH MAN KAN JAGA ALLT FRÅN DUVOR TILL BJÖRN I NORR. ETT SPECIELLT DJUR SOM ALLTID STÅR MÅNGA JÄGARE NÄRA HJÄRTAT ÄR RÄVEN. KLAPPJAKT Klappjakt skiljer sig inte mycket från drevjakt annat än här det småvilt som jagas, främst hare och kanin men också räv. Drevkarlarna - klapparna driver viltet framför sig genom att klappa i klappträn slå med torra grenar mot trädstammar o.dyl. Eftersom klappjakten är mycket effektiv i viltrika marker, bör inte mer än högst ett par sådana anordnas per säsong. Liksom vid drevjakt ställer klappjakten stort ansvar på skytten, att hänsyn tas till såväl grannskytt som drevkarl för att undvika vådaskott.

DRIVANDE HUND Arbetar självständigt ofta på nattgamla spår, tar upp viltet och förföljer det under skall. Främst är det räv och hare som jagas men också kanin, rådjur och annat klövvilt.

GRYTJAKT Bedrivs med främst tax eller terrier som tvingar

E ED

Lapptyget är ca 20x30 cm stora tygbitar som med jämna mellanrum fästs på en lina. Lapptyget ska sättas upp i djurets ögonhöjd och placeras så att det i god tid upptäcks av djuret som kan vika av från den tänkta kursen. Lapptygets slutpunkter brukar vara goda pass, men man måste komma ihåg att djuren snabbt vänjer sig, och genast ta ner lapptyget när jakten är avslutad.

räven ur grytet eller markerar grävlingen nere i grytet. Vildkanin kan jagas med tamiller- frett som skrämmer kaninen ur grytet.

LEDHUND Leds i lina genom markerna och hjälper jägaren att lokalisera viltet, oftast älg. Ställer stora krav på jägaren som måste känna sina marker väl men också på hunden som måste vara väldresserad och lugnt utan att förivra sig visa jägaren fram till älgen.

MA DE

DREVJAKT Drevjakten sker främst på älg då ett stort antal djur ska fällas på kort tid, bedrivs genom att ett antal drevkarlar i tät kedja driver djuren mot i förväg utplacerade skyttar. Av säkerhetsskäl är placeringen av skyttarna viktig och farliga skjutriktningar i vilka skott inte får avlossas bör markeras på tydligt sätt. Vid större jakter brukar ske. boghalt göras ca 400 m framför skyttarna, när drevet på en viss signal återgår igen får inga skott avlossas i riktning mot drevkedjan. En eller flera hundpatruller ingår ofta i sådana jakter för att sköta ev. eftersök.

Tryckaren kan gärna ha hund i koppel med sig för att lättare lokalisera djuren och även senare vid ev. eftersök kan hunden komma till användning. Denna stillsamma och för djuren föga skrämmande jakt är både effektiv och jägarmässig och bedrivs främst efter hjortdjur men också efter räv. S.k. lapptyg kan ibland användas för att förhindra att viltet passerar ej besatta pass.

mot vinden inom hagelbössans räckvidd. Först på kommando apportera och avlämnas bytet.

N

UPPSPRÅNGSJAKT På barmark går jägaren i zig-zag över marken och försöker skjuta de harar som springer upp inom skåtthåll, det är företrädesvis hare som jagas på detta sätt, en förutsättning är också att marken är relativt hartät. På snö försöker jägaren följa harspåren och skjuta i uppsprånget från legan, det blir då en form av spårjakt. Mård kan också jagas på detta sätt. Uppsprångsjakt kan bedrivas av såväl ensam jägare som flera tillsammans.

och försiktigt motar - trycker ut, viltet mot i förväg utplacerade skyttar. Skyttarna som tyst och helst i motvind har placerats ut på noga utvalda pass vid kända passager, måste vara noga med att inte röja sin närvaro. Eftersom djuren som kommer sällan är hårt skrämda upptäcker de lätt en skytt som inte står stilla eller är tyst.

E ED

genom att härma deras bytesdjur. Speciella ljudkasetter och skivor finns också att köpa för att lära sig lockrop på t.ex älg. Då utnyttjar man djurens brunstrop eller andra samlingssignaler.

Kaminer för varje hem www.kronvallsskorstenar.se kronvallsskorstenar@telia.com

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

31


SPORT & FRITID /// MALMÖBLADET

Jag har tjatat om det innan, variation är det bästa sättet att ställa nya krav på musklerna och få dem att utvecklas. Dessutom är det en motivationsbooster, omväxling förnöjer inte sant?

STYRKETRÄNING! Stay fit. Det pratas mycket om hur viktigt det är att ha träningen som livsstil. Jag både håller med och opponerar mig. Personligen älskar jag träning på grund av kickarna det ger, välmåendet, känslan att vara stark och kunna anta de flesta fysiskt krävande utmaningar. Däremot betyder inte det att träning automatiskt måste vara en livsstil för alla människor, tvärtom är det ju faktiskt fullt natuligt att ha andra hobbys som intresserar en. Träning till absurdum är vanligtvis inte heller det mest hälsosamma som finns. Men att någon form av motion åtminstone är ett inslag i gemene mans vardag är något av det mest fundamentala för vårt välmående. Styrketräning är en självklar och vanligt förekommande aktivitet som växer. Fler förstår fördelarna med att ta sig till gymmet. Och på gymmet tränar man styrketräning. Däremot är det viktigt att påpeka styrketräningens mångfald, Hur du tränar gör stor skillnad för resultatet. Det betyder inte att det finns regler som strikt måste följas när du styrketräna. Tvärtom, hittar du till gymmet och genomför någon form av träning så är det tusen gånger bättre än att hänga hemma i soffan med en

32

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

skål tomma kalorier. Det finns några principer kring styrketräning som är verdertagna. Ta del av några nedan och utveckla din träning! • GÖR DET ONT? Avbryt utförandet. Säger kroppen emot är det ett tecken på att du gör något som påverkar dig negativt. Fortsätter du belasta resulterar det ganska säkert på sikt med en eller flera skador. • ÖVERBELASTA! Att chocka musklerna och ta ut sig till max är ett säkert sätt att nå ytterligare utveckling och ökad styrka/uthållighet. Var lite återhållsam med denna punkten om du är nybörjare. Överbelastning kan vara en motivationskiller, så tänk på att övningen ger effekt även om du inte kör maximalt varje set. • VARIATION. Jag har tjatat om det innan, variation är det bästa sättet att ställa nya krav på musklerna och få dem att utvecklas. Dessutom är det en motivationsbooster, omväxling förnöjer inte sant? • SPECIFICITET - Vill du bli duktig på att göra armhävningar? Då behöver du träna på att göra armhävningar. Vill du kunna genomföra ett maraton? Då är det en bra idé att löpträna inför det? Träning är specifik och har lokala effekter, vi blir alltså bra på det vi gör.

• SUPERKOMPENSATION? Konstigt ord? Principen bygger på att vi under träning bryter ner oss, både muskulärt och andra system. Nedbrytningen kräver återhämtning. Sköter vi vilan snyggt når vi nya, högre prestationsnivåer i framtiden.

Thomas Skoglund thomas@traningsbolaget.se


Annons

*

SKRÄDDARSYTT

Fly bruset och trafikljusen! Känn doften från ett fuktigt höstgräs och låt en obeslutsam bris virvla runt i frihet. På PGA of Sweden National i Bara spelar du förstklassig golf långt in på hösten. Men inte bara det; du tar din styrelse eller hela företaget med på konferens. Övernatta i någon av de eleganta sviterna, ja kanske rent av i alla 16. Heldagskonferens: 695 kr per person. Boendepaket med konferens: Från 1.945 kr per person med del i dubbelrum och frukost. Snart är det julbord. Julbord den 25 november, 2, 8 och 16 december. Julbord, konferens och del i dubbelrum 2,440 kr/ pers. Julbord, del i dubbelrum 1,745 kr per person …som sagt, förstklassig golf spelar du under alla omständigheter hos oss.

Välkommen! Boka 040-635 51 00 / bokning@pgaswedennational.se


M

Mer smaker, mindre krångel, less is more, grönare rätter och mycket mer vardagsnjut. Mums! Jag kommer alltid att vara hungrig.

Mat & Dryck

VILTGRYTA MED SIDFLÄSK OCH SYLTLÖK

Gör så här

B

ryn grytbitarna i omgångar i en stekpanna med hälften av smöret och lägg dem åt sidan. Bryn lök, vitlök, tomatpuré, sidfläsk och viltkrydda i pannan cirka 5 minuter. Lägg alltsammans i en gryta och tillsätt vin, vatten, fond och rotselleri. Salta och peppra. Lägg på locket och koka på låg värme 1 timme tills köttet är riktigt mört. Tillsätt syltlök och låt grytan vila cirka 10 minuter. SERVERING Servera med kokt potatis och rårörda lingon och garnera eventuellt med färsk timjan. Tips: Det går utmärkt att koka grytan i ugnen i 150°. Räkna med att det då tar ytterligare en timme.

Recept

6 PORTIONER • 1 kg grytbitar av viltkött • 4 msk smör • 1 strimlad gul lök • 3 skivade vitlöksklyftor • 2 msk tomatpuré • 150 g tärnat sidfläsk • 3 msk viltkrydda • 5 dl rött vin • 2 dl vatten

• 2 msk viltfond • 100 g tärnad rotselleri • 1 tsk salt • 1 tsk svartpeppar • 1 dl syltlök UGNSTEMPERATUR • 150º

Bild: Coop Marknad AB - 2011

Mat med -

Sara Begner

CHOKLADFONDANT MED ANANAS OCH PASSIONSFRUKT Gör så här

V

ispa socker, ägg och äggulor pösigt. Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält. Blanda smör och choklad med socker och ägg. Vänd ner mjölet. Fördela smeten i mazarinformar och grädda mitt i ugnen 7 minuter. Fondanten ska vara lös i mitten. Skala ananasen och skär bort roten. Skär ananasköttet i mindre bitar. Dela passionsfrukterna, gröp ur kärnorna och blanda med ananasbitarna. Vispa grädden. Ta försiktigt bort mazarinformarna, lägg en fondant på en tallrik. Klicka på grädde och frukt.

34

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

4 PORTIONER • 0,75 dl socker • 2 ägg • 2 ägg, endast gulan • 100 g smör • 100 g mörk choklad, 70 % kakaohalt, ev smaksatt • 2,5 msk vetemjöl • 0,5 ananas • 3 passionsfrukter • 1 dl grädde UGNSTEMPERATUR • 225º

Bild: Coop Marknad AB - 2011


MAT & DRYCK /// MALMÖBLADET

DRYCK MED R LINNEA TAYLO VARMRÄTT Med en varm, mustig viltgryta fångar man definitivt min sinnebild av hösten: middagsumgänget sker inomhus i varma mysiga soffhörn med ulliga plädar och levande ljus. Samtalen blir längre och kanske djupare eftersom det inte lockar att lämna värmen och ge sig ut i snålblåsten. Ett rödvin har en given plats i denna bilden, och jag tänkte föreslå en Barolo från Piemonte i Italien som både fungerar som smakpartner till huvudrätten men ändå står på egna ben till soffhänget efter middagen (Zecci Collezione Barolo 2006, nr 2722, 149kr). Vill man hellre ha vitt är en elegant, nötig Finosherry från Spanien på sin plats (Dry Sack Fino, nr 76088, 99kr). Om man nu inte gillar sherry så kan ett valfritt torrt vitt portvin varmt rekommenderas.

DESSERT Vad kan sen vara en bättre avslutning på en höstmiddag än en ugnsvarm, kladdig chokladfondant? Kanske en ugnsvarm, kladdig chokladfondant som serveras med ett glas sött vin. Här kan jag varmt rekommendera en fruktig Banyuls från Frankrike (Grand Cru, nr 74405, 169kr) eller om den 17%iga alkoholhalten är lite skrämmande en silkeslen Beerenauslese från Österrike (Tement BA.T Beerenauslese, nr 99939, 119kr). Jag hoppas det låter sig väl smaka!

Linnea Taylor Sommelier på Bloom in the park

Fotograf: Christoffer Lomfors Annons

NOVEMBERERBJUDANDE * 30% Rabatt på Pasta och Pizza Måndag – Torsdag mellan kl 15 och 17 Gäller hela november * Gäller inte avhämtning och rabatten går inte att kombinera med andra erbjudande

CASA MIA - Södergatan 12, 211 34 MALMÖ

TFN: 040 - 23 05 00 FAX: 040 - 30 44 86

www.casamia.se Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

35


K

– Jag har alltid kört min egen linje och aldrig tvivlat på det. Jag gör min grej och vill försöka att nå ut till så många som möjligt som gillar min musik.

Kultur & Nöje

TINGSEK GÅR ÖVER GRÄNS ER MED SITT NYA ALB UM

MAGNUS TINGSEK släpper sitt femte album nu i november. Förra albumet fördjupade hans sig i den svenska musikmyllan. Men med denna skiva får vi en inblick i en ny kreativ Magnus Tingsek som går över gränser med musik, mystik och blandar gammalt och modernt. Trots att Magnus Tingsek efter fyra plattor är ett välbekant namn på den svenska musikscenen och har haft en fantastisk karriär, är han fortfarande en jordnära och harmonisk person. – Jag började med musik väldigt tidigt och redan som tonårig hade jag spelat jättemycket, säger Magnus. Magnus Tingsek är uppväxt i Södra Sandby i Lund. Han kommer från en trygg och fin familj. Bara för några år sedan valde Magnus att flytta till Skånes huvudstad Malmö. – Jag strävar ständigt efter att utvecklas och Annons

hitta nya kreativa vägar att göra musik. Musiken är min passion, min kärlek och jag visste från första början att det var musik jag skulle syssla med. För mig har det inte funnits andra val möjligheter, fortsätter Magnus. Trots att musikbranschen är en hård marknad med enorma konkurrenter så är det ingenting som Magnus verka bli berörd av. – Jag har alltid kört min egen linje och aldrig tvivlat på det. Jag gör min grej och vill försöka att nå ut till så många som möjligt som gillar min musik. Jag spelar med min själ och mitt hjärta, jag gör det jag tycker om att göra, berättar Magnus Tingsek. Det är fredag eftermiddag och Magnus har fortfarande inte hunnit äta frukost, så medans han går bort för att beställa mat får jag möjligheten att lyssna på en låt, Paranoia Walz, från hans nya album.

Jag blir tagen. Musiken är äkta och man behöver inte vara musikalisk för att ta till sig den konsten som Tingsek skapar i sin musik.

ting med sina texter som speglar det äkta livet. Allt från kärlek till kaffet på morgonen till passion och lidelse.

Det är så lätt att göra musik idag. Det är en slit- och slängvara. Många spelar in en massa digitala ljud tillsammans med lite solosång och tror att de kan stå på scen och bli berömda artister. Respekten till de hederliga instrumenten, sången har många gånger försvunnit i dagens samhälle. Detta är någon som Tingsek vill ändra på.

– Jag är kanske inte jättepoetisk i mig själv och jag försöker inte heller att vara det. Jag försöker hitta nya nivåer och utveckla mitt skrivande i varje album, säger Tingsek.

– Jag är väldigt självkritisk men jag är det med passion. Passionen är äkta, utan analys och tanke. Rent av med känsla, men även denna känsla kan vara lidelse. Men jag älskar instrument och har en respekt för vad den kan göra och föra med sig, fortsätter Magnus. Det finns inget tvivel på att Magnus Tingsek har lyckats att förmedla den passionen som han känner för sin musik. Han vill säga någon-

Magnus hittar sin inspiration till sina texter genom musiken. – Jag känner att texten kommer rakt av när jag gör musiken. Men det har också hänt att jag sitter med en text utan musik för att förmedla en känsla. Jag är mer ute efter känslan och magiken i texterna, säger Magnus med ett skratt. Tingsek har stora framtidsplaner och han verkar inte vara stressad över alla planer och album som planers inom en snar framtid. – Först ett soloalbum som ska släppas nästa år. Då blir det 6 album på 6 år. Sedan är målet att komma utomlands. Med tålamod, driften och passionen som jag har ser jag inga hinder att det kommer att bli av, säger Tingsek med glimten i ögat. Magnus är sitt egna skivbolag, manager och artist. Han får ihop allting och verkar ha bra balans och kontroll över allt. – Det är skönt att kunna bestämma själv och kunna fritt jobba i min egen takt. Jag har inte bråttom utan njuter av min tillvaro och är lycklig över att kunna leva på min passion, avslutar Magnus Tingsek.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

36

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se


KULTUR & NÖJE /// MALMÖBLADET

ROCKA MED RÄTT ATTITYD! Fakta om Twist Action Heroes Twist Action Heroes är DJ-duon med bas i Malmö. Sedan 2009 har bandet främst fokuserat på rock och annan musik som framförs med själ. Twist Action Heroes består av Martin Gustafsson och Olle Helkimo, båda bosatta i Malmö. Man ser DJ-teamet oftast i Malmönatten bakom skivspelarna på Kulturbolaget och Debaser. Men Martin och Olle driver också sin egen klubb, Beggars Banquet på Debaser. Man kan följa DJ-duons spelningar på deras blogg: http://twistactionheroes.blogg.se

DETTA ÄR NÄSTAN FÖR BRA FÖR ATT VARA SANT... Beggars Banquet har nämligen den löjligt stora äran att få presentera Nazareth - ett av 70-talets mest legendariska rockband! Nazareth kommer ursprungligen från staden Dunfirmline i Skottland. Där bildades detta band redan 1968 och de åker än idag runt med Dan McCafferty på sång som om inget hade hänt. Som om tiden stått stilla sedan de hyllades i uppehållsrummen på ångestfyllda högstadieskolor. I Nazareths låtskatt finner du bland annat ”Razamanaz”, ”Love Hurts”, ”Not Fakin It” och ”This Flight Tonight”. Detta är rock’n’roll på riktigt och det är samma jeansjackor och läderjackor (med fransar) som bars av band som Deep Purple och Black Sabbath. Dags att leta fram dina vinyler under bokstaven N... Denna kväll kommer att bli en resa du aldrig glömmer! Under kvällens senare timmar tar Twist Action Heroes över spakarna i DJ-båset som vanligt! PRIS: 275:- + förköpsavgift ÅLDER: 20 år PÅ SCEN: 21.30 (The Slide) 22.30 (Nazareth) DIN BILJETT KÖPER DU HOS FOLK Å ROCK.

TWIST ACTION HEROES Twist Action Heroes är DJ-duon som bevisar att det visst går att dansa till rock. Duon består av Martin Gustafsson och Olle Helkimo, två hjältar som tar över dansgolvet med en skön blandning av gammal och ny rock. Rockmusik är en av den moderna tidens viktigaste kulturella rörelser. Under senare delen av 1900-talet växte sig rockmusiken stark och idag finns det ett oändligt spann av musikgenrer som förknippas med olika tidsepoker. Genren har alltid kopplats till en rebellisk ung generation där frigörelse har varit drivkraften. – Jag köpte min första skiva när jag var 8 år. Det var 7 son of a 7 son” med Iron Maiden. säger Martin Gustafsson.

Twist Action Heroes är DJ-duon som bevisar att det visst går att dansa till rock. Duon består av Martin Gustafsson och Olle Helkimo, två hjältar som tar över dansgolvet med en skön blandning av gammal och ny rock. Twist Action Heroes gjorde sitt första och offentliga framträdande 2008.

Enligt Olle ska all musik man spelar komma direkt från hjärtat och själen.

– Vi skapade en image från första början. Vi bestämde oss för hur vi skulle marknadsföra oss och vår image. Det är kanske därför vi har kunnat utvecklas rätt snabbt också. Vi vet vilka vi är, vad vi vill och vad vi inte vill, fortsätter Martin.

– Jag har spelat Håkan Hellström och det har uppskattats på dansgolvet. Det handlar inte bara om att spela just rock utan mer att spela låtar med rockig attityd. Jag spelar hellre Robin som har en äkta skön rockig attityd än Takida, avslutar Olle.

DJ-duon har alltid haft intresse av musik men framförallt rock.

Det är inte bara deras image utan även glöden och passionen som de delar med stora rockstjärnor.

– Min resa har varit lite annorlunda från Martins, säger Olle Helkimo. Mitt intresse för rock växte först 1996 med Guns ’N Roses. Sedan dess har rock alltid varit med på ett eller annat sätt, fortsätter Olle.

– Vi är som stjärnor på scen när vi går in i vårt DJ-bås. Vi är där för att underhålla vår publik och det gör vi genom att spela allt som är hårt, argt, rebelliskt och galet. Allt för att göra folk glada, berättar Martin.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

37


K

Drömmer du om det obegränsade musiklivet i en storstad, flytta då inte till Stockholm utan till Malmö

Kultur & Nöje

PORTEN TILL MUSIKENS STAD… Annons

Malmö-Sturup 299:- • Sturup-Malmö 299:Åk med Taxi 46 inom södra innerstaden från 49 kr

Malmö-Rosengård, Nydala, Mariedal, Söderkulla, Kulladal Malmö-Sturup Malmö-Bunkeflostrand Malmö-Arlöv

59:299:119:99:-

Malmö-Hyllie Malmö-Höllviken Malmö-Skanör Malmö-Lund Lund-Sturup

99:239:329:209:379:-

Åk Med Taxi 46 inom Malmö från Zon 1 49:-

Zon 2 59:-

Zon 3 65:-

Vi kör FAST PRISER fredag- och lördagkvällar +30 kr på ordinarie zonpris kl. 15-00. Därefter taxameter.

För mer info ring oss på 040 - 46 46 46 eller besök oss på www.taxi46.se

38

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

”Drömmer du om det obegränsade musiklivet i en storstad, flytta då inte till Stockholm utan till Malmö” sa nöjesjournalisten Per Bjurman för tio år sedan i en krönika för Aftonbladet. Malmö har länge haft rykte om sig att vara en av Sveriges hetaste musikstäder. Musiklivet är ungt, hett, kreativt och varierande. Kulturen, musiken, konsten och teatern. Hit riktas alla blickar, det är i denna stad det händer. Malmö har genom åren haft många musiker som har gett staden sitt rykte. Sedan musikstudion Tambourine Studios startades 1999 i Malmö, har stora svenska band som t.ex. The Ark, The Cardigans och Bob Lund spelat in där. Men här har även stora internationella artister så som Tom Jones blivit producerade.

Även om Malmö har dåligt rykte för sina sociala och kriminella problem så räddar musiken staden. Malmö blir en intressant punkt där kontraster mellan möjligheter och utmaningar står mot varandra. Malmö har växt och utvecklats väldigt mycket under det senaste tio åren����������������������� . Det finns heller ingen tvekan om att staden kommer att fortsätta växa ännu mer de närmaste åren. Med modern konsertarena kommer vi nu även få hit större internationella artister som kommer att förgyller musikens stad med dess kreativitet, show och närvaro.

Rose Saremi rose.saremi@malmobladet.se

Det som gör Malmös kulturutveckling så unikt är just det politiska engagemanget som höjer nöjeslivet. Malmö stad ger kulturlivet nya obegränsade möjligheter och stöd. Här kan du med glädje och oskyldigt njuta av kultur samtidigt som du kan behålla dina idealiska åsikter och vilja förändra världen.

MALMÖ HAR VÄXT OCH UTVECKLATS VÄLDIGT MYCKET UNDER DET SENASTE TIO ÅREN. DET FINNS HELLER INGEN TVEKAN OM ATT STADEN KOMMER ATT FORTSÄTTA VÄXA ÄNNU MER DE NÄRMASTE ÅREN. Med både invigningen av Malmö högskola och Öresundsbron upplevs staden mer ung, hipp och trendig. Lund i all ära med studentlivets nöjen. Men Malmö har blivit centrum för Skånes musik- och klubbliv och hit vänder sig inte bara studenter utan alla som älskar musik.


K

Kultur & Nöje

THE SIMS OCH SÖKANDET EFTER PERFEKTIONEN Så kom äntligen The Sims 3 pets ut i butikerna efter lång väntan och när jag kom instudsande med rosiga kinder och ett stort leende på läpparna så frågade butiksinnehavaren förvånat: - Vad är det som gör Sims så roligt? Ja vad är det egentligen som gör The Sims så roligt? Jag spelade det för första gången när jag var omkring åtta är gammal och kände direkt att det var något jag var bra på. The Sims, som det då bara hette, var en värld inte helt olik min egen där jag kunde bygga upp familjer och hus, kunde få dem att uppnå sina drömjobb och ge dem den där hunden som jag själv alltid velat ha. Jag fick helt enkelt leka Gud. Efter diverse expansionspaket och en viss uppgradering kallad The Sims 2 var det ingen tvekan om att jag var fast. Denna värld där jag har full kontroll över de så kallade simmarna, som ser ut precis så jag hade velat se ut. Som har det där fina badrummet med stora speglar, precis så som jag vill ha det. Så vad svarade jag då butiksinnehavaren på Game. - Det är en möjlighet för mig att bygga upp, inte förstöra. Att hela tiden ha nya mål att uppnå. Att allt kan vara så perfekt och att man kan vara vem man vill. Många säger att det är ett tjejspel. Jag undrar egentligen varför, då det inte finns något speciellt kvinnligt med det hela. Kanske är det viljan att vilja bygga upp någonting, istället för att med de största vapen, hitta motståndare att skjuta ner. Att bygga upp ett perfekt liv omkring sig. För när ens eget liv kan verka tröttsamt och miserabelt. Så väntar alltid The Sims på en med en perfekt familj med ett perfekt liv. För jag kan vara vem som helst, bo var som helst och få vem jag vill. The Sims är som en flykt. En flykt ifrån sitt eget livs operfektion.

Evelina Jorhov evelina.jorhov@malmobladet.se

MÅSTEN I MALMÖ - TIPS FRÅN MALMÖBOR (OCH TVÅ UKRAINSKA STUDENTER) Månadens tema är resor, men då vi Malmöbor redan är bekanta med vår stad, vad kan vi då rekommendera för ställen i stan? VILKET STÄLLE I MALMÖ KAN DU REKOMMENDERA TILL NÅGON PÅ RESANDE FOT SOM BESÖKER STADEN?

Volodymyr Sosnovskykh och Kate Blaskonis från Ukraina

Johan Asklund och Jakob Sandman - Kanske Möllevångs-

Emy Johansson och Alexandra Nilsson - Vi två gillar Lilla

- Vi studerar på Malmö Högskola vid Västra Hamnen, så det är ett område vi gillar, berättar Kate.

Torget, det är ju ett mångkulturellt område, säger Johan.

Torg, det är ett mysigt ställe med bra restauranger. Det är kul att kolla på folk, säger tjejerna.

- Annars så är Lilla Torg och Möllevångstorget några favoriter, inflikar Volodymyr.

- Jag tror att man skulle gilla Innerstaden eller Gågatan om man reste hit, säger Jakob.

Malmöbladet - Oktober - 2011 www.malmobladet.se

39


Annons

Unna dig en mysig vinterresa! Shopping, julmarknader, julhelg & nyår

24/11 24/11 25/11 25/11 25/11 25/11 25/11 25/11 25/11 1/12 1/12 1/12 1/12 1/12 1/12 1/12

Julmarknad i Bremen 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Hannover & Celle 4 d . . . . . Julmarknad i Berlin 3 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Celle 3 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Hamburg 3 d. . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Lübeck 3 d . . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Lüneburg 3 d . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Magdeburg 3 d . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Wismar 3 d . . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Bremen 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Hamburg 4 d. . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Leipzig & Dresden 4 d . . . . Julmarknad i Osnabrück 4 d . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Rostock 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Stade 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julshopping i Hamburg 2 d . . . . . . . . . . . . . .

2 695 2 095 1 895 1 695 1 895 2 395 1 895 1 495 2 095 2 795 2 695 2 595 2 795 2 595 2 795 1 195

1/12 1/12 2/12 2/12 2/12 8/12 8/12 8/12 8/12 9/12 9/12 9/12 9/12 9/12 15/12 15/12

Julshopping i Neumünster 2 d . . . . . . . . . . Julshopping i Travemünde 2 d . . . . . . . . . . Julmarknad i Berlin 3 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Hamburg 3 d. . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Magdeburg 3 d . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Bremen 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Hannover & Celle 4 d . . . . . Julmarknad i Leipzig & Dresden 4 d . . . . Julmarknad i Rostock 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Berlin 3 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Celle 3 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Hamburg 3 d. . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Lübeck 3 d . . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Lüneburg 3 d . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Berlin 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Goslar 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 295 1 395 2 095 2 095 1 695 2 895 2 395 2 695 2 695 2 095 1 995 2 095 2 595 2 195 2 495 2 595

15/12 15/12 15/12 15/12

Julmarknad i Hamburg 4 d. . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Hannover & Celle 4 d . . . . . Julmarknad i Rostock 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . Julmarknad i Stade 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 595 2 195 2 495 2 695

23/12 23/12 23/12 23/12 23/12

Julhelgen i Berlin 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julhelgen i Celle 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julhelgen i Stade 4 d. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julhelgen i Wismar 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Julhelgen på Prinzenpalais 4 d . . . . . . . . . .

2 795 3 895 3 095 3 595 3 295

30/12 30/12 30/12 30/12 30/12

Nyår i Berlin 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nyår i Bremen 4 d. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nyår i Hamburg 4 d . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nyår i Lübeck 4 d. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nyår på slott i Polen 4 d. . . . . . . . . . . . . . . . . .

3 595 3 095 4 195 3 395 4 595

Priserna avser resa från Malmö. Anslutning från 50 orter i södra Sverige.

Boka hos din resebyrå eller direkt hos oss.

w ww. s c an d o r ama. s e • 040-600 00 00

Malmöbladet Oktober 2011  
Malmöbladet Oktober 2011  

malmobladet, oktober, 2011

Advertisement