Page 1

MALMÖ - VELLINGE - HÖLLVIKEN - SKANÖR - FALSTERBO - TRELLEBORG

WWW.MALMOBLADET.SE - 2011

TEMA : JUL

I VÄRLDEN! SÅ FIRAR VI JUL RUNT OM {sid 13}

SÄKRARE JULHANDEL

STAY FIT!

ÅRETS STORA JULSHOW

Värdefulla tips om vad som gäller i julklappsdjungeln! {sid 09}

Julmaten ur ett hälsoperspektiv {sid 30}

Sveriges meste Elvis-imitatör - Ken Wegas {sid 20}

Annons

miner spisar och ka ser Skorstensfria d el utan grän Inredning med

Bergsgatan 13 A 211 54 MALMÖ www.unikeld.se Tfn: 040 - 880 80


Annons

”Vegetarian” That´s an old indian Word for bad hunter

NU ÖPPNAR SVERIGES BÄSTA STEAKHOUSE I MALMÖ!

Kanalgatan 5, 211 40 Malmö • tel: 040-18 21 40 www.texassmokehouse.se


Annons

Vill du synas h채r?


30

”Frossar vi handlöst i energirika, blodsockerhöjande, insulinfrisättande livsmedel så kommer också julbuken sitta hängandes”

06

Nu tändas åter 5 miljoner juleljus på Liseberg

22

Julpunta ditt hem! Julen är den tid på året då allt måste vara perfekt och det finns inget utrymme för ursäkter.

20

Årets stora julshow! Ken Wegas och Micke Larsén är Elvis och Tom Jones.

MALMÖ

KUSTLIGT

06. JUL PÅ LISEBERG

08. NYTT REKORD I JULHANDELN

13. JULKLAPPAR

Förutsättningarna för en fröjdefull

julförsäljning är goda.

- Nu tändas åter 5 miljoner juleljus

TEMA

Vad vill vi ha under granen i år?

PROFILEN

14. TEMA:JUL

15. TEMA:JUL

20. ÅRETS STORA JULSHOW

Sveriges meste Elvis-imitatör

- Ken Wegas

Varför firar vi jul?

Så firar vi jul runt om i världen

HUS & HEM

MODE & LIVSSTIL

22. JULPYNTA DITT HEM

26. UNDERBARA JULKLAPPSTIPS

28. URSNYGGT!

Dekorera ditt hem efter årets färger

SPORT & MOTOR

Satsa på nya underkläder i julklapp

Den klockrena julklappen

MAT & DRYCK

30. STAY FIT!

32. NYA AUDI A4

34. ÅRETS JULDRYCK MED LINNÉA

34. JUL MED TITTI QVARNSTRÖM

Julmaten ur ett hälsoperspektiv

Sållar sig till skaran

KULTUR & NÖJE

Julmeny med restaurang Bloom

Välj ett mer orginellt julbord i år

KULTUR & NÖJE

36. RETROPERSPEKTIV & EXPLOSIV

37. ÅRETS STORA JULSHOW

38. REPORTIS

00. JULKORSORD

”A spectacular tribute to

Elvis & Tom Jones”

traditioner

Intervju med retrorockbandet

Långfinger

Tröttsamma men nödvändiga

Pyssla med Malmöbladet


L

En present som är köpt ”för att du måste” behöver du inte spara kvittot på, spara hela julklappen, det är väl något personen förmodligen klarar sig bättre utan.

Ledaren

AV ÅRETS HÖGTIDER ÄR JULEN DEN MEST TRADITIONSTYNGDA. DEN SOM KÄNNS SOM OM DEN MÅSTE VARA PÅ ETT VISST SÄTT FÖR ATT VARA LYCKAD. ELLER? Med små avvikelser har nog du och jag och de vi känner rätt lika bilder av vad julafton är och bör vara. Traditioner, släktingar och förväntningar i ohelig allians. Men när man tänker efter – har nog både du och jag lämnat barndomens strikta upplägg med Kalle Anka, julklappar, julskinka och tomten bakom oss. Idag är julen för många mer förknippat med måsten än julefrid. Julstress är ett stort problem för många och den verkar börja allt tidigare. Behöver vi verkligen köpa jultidningar bara dagarna efter midsommar? Släktmiddagar, julklappar, för mycket att göra men för lite tid att göra det på. Jag tycker det är fascinerande och faktiskt på många sätt rätt komiskt att i kön på ICA finna de som hade kunnat döda för att lägga vantarna på den sista flaskan med glögg. Det är oftast även samma personer som struntar i vilken storlek det är på tröjan de ger i julklapp med motiveringen: ”jag sparar kvittot, de kan ju ändå byta”. Att vi inte har tid tar all vår tid. I våra försök att göra det bästa av vad vi har, håller vi ofta kvar vid vad vi inte vill ha genom att lägga allt vår fokus på det. Vi pratar om att vi inte har pengar till det vi vill köpa, och spenderar pengarna på det vi egentligen inte tycker är särskilt viktigt. Varför klagar vi på att människorna i vår omgivning inte ger oss vad vi vill när vi borde ge dem vad vi vill ge?

s e n n Ha man d e H

Vi stressar upp stressen. Vi säger att vi inte har tid när vi lägger väldigt mycket av just denna dyrbara tid på att klaga över att den inte finns. Vi lider inte av tidsproblem utan prioriteringsproblem! Vi lyssnar och beklagar oss när grannen säger att det inte går att hinna med familjen, med allt som behöver göras innan jul. Men är det så konstigt att tiden inte räcker till när han veckan innan lagt sin dyrbara tid på att köpa, rigga och planera belysning i sann Las Vegas-anda i sin trädgård, så att vi behöver en svetshjälm för att undvika epileptiska anfall när man kliver utanför dörren. Jag känner förvånansvärt många som hatar julen på grund av alla krav och ibland är jag en utan dem. Allt man måste göra, alla man måste träffa och all tid det tar. Är det bara jag som ibland känner mig mer trött efter julledigheten än innan? Det finns inget du behöver eller måste göra, bara det du vill göra. En present som är köpt ”för att du måste” behöver du inte spara kvittot på, spara hela julklappen, det är väl något personen förmodligen klarar sig bättre utan. Merparten av mina bekanta som känner förakt inför julen gör det på grund av stressen. Det är samma personer som väljer att inhandla sina julklappar i sista sekund bara för att de måste. För dessa personer är inte att strosa genom ett julpyntat köpcentrum en stämningsfull upplevelse, utan snarare ett irritationsmoment då man blir förbannad över att det är lång kö till kassorna. Vad hade du förväntat dig?

Fokusera på att ge dina vänner, din familj, och dina kära den bästa julklappen och viktigaste gåvan du kan ge – tiden med din närvaro, tiden med dig.

Låt mig även påminna dig om att du faktiskt väljer vilka människor du umgås med, även under julen. Eller som min syster en gång sa; ”Varför skulle jag tillbringa tid med människor jag inte trivs med bara för att det är tradition?”. Tillåt dig själv att göra årets julfirande till det bästa någonsin. Håll fokus och värna om det värdefulla tillfället och möjligheten att träffa människor du tycker mycket om. Släpp idén om att du behöver pressa dig själv och göra allt själv. Låt dig själv göra vad du tycker är viktigt, samla dina nära och hjälps åt. Missa inte julgranen för alla träden. Använd inte den värdefulla tid du har till att bli irriterad, stressad, pressad och trött. Fokusera på att ge dina vänner, din familj, och dina kära den bästa julklappen och viktigaste gåvan du kan ge – tiden med din närvaro, tiden med dig.

REDAKTIONEN Malmöbladet AB Larochegatan 5 211 36, MALMÖ Telefon: +46 (0) 40-66 01 761 E-post: redaktionen@malmobladet.se

ANSVARIG UTGIVARE Catarina Gustavsson

GRAFISK FORM Lars Holmqvist lars.holmqvist@malmobladet.se

UTEBLIVEN TIDNING Registreras på vår hemsida. www.malmobladet.se

CHEFSREDAKTÖR Hannes Hedman hannes.hedman@malmobladet.se

ANNONSAVDELNINGEN Telefon: +46 (0) 40-66 01 761 E-post: annonsera@malmobladet.se

NÄSTA NUMMER Utkommer den 22 December Annonsstopp den 16 December

TRYCKERI Malmö tidningstrycker AB Olsgårdsgatan 5, 215 79 Malmö


M

Här finns det mesta av det som krävs för att komma i julstämning: gammaldags julmarknad, design- och konsthantverksmarknad, dignande julbord, isbana, allsång och härliga åk.

Malmö

JUL PÅ LISEBERG - NU TÄNDAS ÅTER 5 MILJONER JULELJUS

K

ommer du ihåg när det alltid snöade på julafton? Och hur du låg vaken om nätterna och funderade över hur tomten skulle kunna veta vad just du önskade dig? Jul på Liseberg är så nära barndomens jular du kan komma.

Julmarknaden på Liseberg är även din garanti för att uppleva snöväder - om de så ska göra den själv! - och för att möta jultomten. Eller Tomtefar, som han också kallas.

Göteborg är känd som Sveriges ”goaste” storstad, där inköps- och promenadstråken, café- och nattlivet ger massor av spännande upplevelsemöjligheter i den kalla vintern.

I ett åttiotal röda och vita bodar och i butiker längs parkens promenadstråk hittar man allt från julgranskulor och renfällar till sill och praliner.

Här kan man julshoppa samtidigt som du hittar några riktigt mysigt traditionella och otraditionella julmarknader som tillsammans sätter en stark prägel på Göteborg i jultider. I arbetarkvarteret Haga och i Kronhusboderna är det julmarknad i alla helger i december månad.

MINIGUIDE TILL JUL PÅ LISEBERG

Men det är nöjesparken Liseberg, som drar flest människor till sig. Liseberg huserar Sveriges största julmarknad där mer än 5 miljoner glittrande julljus får parken att lysa upp i vintermörkret. Här finns det mesta av det som krävs för att komma i julstämning: gammaldags julmarknad, design- och konsthantverksmarknad, dignande julbord, isbana, allsång och härliga åk – allt till tonerna av julmusik och doften av glögg och brända mandlar. För att inte tala om alla miljontals glimrande juleljus.

6

Malmöbladet - December - 2011 - www.malmobladet.se

Ett tjugotal attraktioner är även öppna för den som vill ha lite extra pirr i magen innan jul.

1. De ljusklädda träden Jul på Liseberg är för många synonymt med de ljusklädda träden. För att få ett träd att tindra som den stora asken i Huvudentrén krävs cirka 5 kilometer ljusslinga med lågenergilampor. I trädet finns totalt omkring 100 000 ljuspunkter. Liseberg har under många år använt sig av så kallad grön el. Under 2009 tog man ytterligare ett steg i utvecklingen då man köpte sitt eget vindkraftverk. Det gör att hela parken nu drivs av vind-el. 2. Isbanan Lisebergskaninerna uppträder med sin egen isshow Lisebergs Isshow som 2009 belönades med branschens finaste pris – The Brass Ring Award. Mellan föreställningarna är det allmänhetens åkning. Skridskor finns att hyra.

3. JulLotta Under fyra söndagkvällar bjuds det på allsång i jultappning på Stora Scenen. Lotta Engberg och kapellmästare Curt-Eric Holmquist leder allsången och får varje söndag sällskap av ett antal intressanta gästartister. Årets speldatum: 20 november, 27 november, 4 december och 11 december. 4. DesignTornet På design- och konsthantverksmarknaden i LisebergsTornets foajé hittar man konsthantverk från välkända designföretag och mindre konsthantverkare. 5. LisebergsTornet/AtmosFear Den 125 meter höga julgranen har blivit något av en symbol för hela Julstaden Göteborg. Bara stjärnan på toppen mäter 6 meter i diameter, väger ett halvt ton och lyfts på plats av helikopter. 6. Lanthandeln Provsmaka svenska specialiteter som ost, olika sorters knäckebröd, korvar och hjortronsylt i en butik där den gamla mysiga handelsbodskänslan har tagits till vara. I anslutning till Lanthandeln finns också ett mysigt kafé. 7. Lappland I Lapplandsområdet finns alla tänkbara nordliga specialiteter – renvarmkorv, lappkakor, souvas och kanelisar. Den absoluta storsäljaren är det gravade renkött som säljs i Vilthandeln. Konsistensen påminner om gravad lax men smaken är något helt annat. I anslut-

ning till Lapplandsområdet finns också en rensläde, där man kan få bädda ner sig bland plädarna och åka en tur genom parken samt en utställning av samiskt hantverk. 8. Isskulptering Ett antal skickliga is-konstnärer visar upp sina yrkeskunskaper. Isblocket som varje skulptör arbetar med mäter från början 210 x 75 x 100 cm. Hur mycket som blir kvar när skulptörerna arbetat färdigt med motorsåg, isjärn och skölp återstår att se. Skulptörerna som deltar är: Jens Thoms Ivarsson, Mats Nilsson, NOA Andersson, Tjåsa Gusfors, David Schofield och Anna-Sofia Mååg. 9. Isbaren, Icehotel på Liseberg Ur 37 ton is från Torne Älv har designerduon Jens Thoms Ivarsson och Mats Nilsson karvat ut inredningen till Lisebergs egen isbar. Temperaturen här inne ligger alltid på minus fem grader och speciella överdragskläder som förhindrar att kroppsvärmen höjer temperaturen är ett måste för besökarna. Thoms och Nilsson har tidigare jobbat med isdesign på Icehotel i Jukkasjärvi samt varit med och byggt upp isbarer i Tokyo, London och Köpenhamn. 10. Spökhotellet Gasten Lisebergs spökhus antar under Jul på Liseberg en vinterskepnad. De livs levande gastarna är dock precis lika skrämmande som under sommaren. Öppet från kl 16 fredag till söndag. Artikeln fortsätter på nästa sida


MALMÖ /// MALMÖBLADET.SE

11. Nordens Arks Lantgård Nordens Arks Lantgård hittar man normalt en bit utanför Smögen i Bohuslän. Men under julen flyttar delar av stiftelsen in på Liseberg. I Lantgården möter du djur av gamla, numera hotade, nordiska lantraser. 13. Sälens vinterland I Sälenbackarna finns det i år två nedfarter – en barnbacke och en railpark. Backen är 25 meter lång och 16 meter bred med en total åkyta på 400 kvadratmeter. SkiStar har fem skidlärare på plats som hjälper till att hitta passande utrustning och dessutom har man en snökanon som kan producera snö även i så varma väderlekar som + 35 grader. Speciellt för barnen: 14. Tomtefar på Polketten Tomtefar finns på plats på Polketten varje dag en halvtimme efter det att parken öppnat. Där finns möjlighet att skriva en egen önskelista och lämna den till tomten eller så kan man måla en teckning till någon man tycker om. På vardagar stannar Tomtefar till klockan 19 och fredag till söndag till klockan 20. 15. Lilla Scenen Under julen spelas här familjeföreställningen Fru Lisens Vind – en förställning med sång, skratt och sakleteri. Entré: 90 kr. Barn under 110 cm går in gratis. Göteborg City Card, Lisebergs Årskort 2011 och Guldpasset 2011 ger fri entré. Datum: fredag 18 november 2011 till fredag 23 december 2011 OBSERVERA: Lisebergs sista dag för säsongen är den 23 december, men resten av Julstaden Göteborg har öppet till 30 december. Se detaljerade öppettider nedan.

BOENDE Radisson Blu Göteborg Centralt i Göteborg, bara ett stenkast till stadens shoppinggator, sevärdheter, landmärken och affärsdistrikt. Radisson Blu är familjehotellet som erbjuder högklassig service utöver det vanliga. Det stora pampiga hotellet i hjärtat av Göteborg ger en känsla av New York när det är som bäst. Stora fina rum med alla förnödenheter du kan behöva för att göra din vistelse i Gö-

teborg till något alldeles extra. Malmöbladet kan varmt rekommendera detta hotell! Radisson Blu Hotel ligger bara 200 meter från stadens centralstation. Bussar, tåg och spårvagnar avgår från stationen kontinuerligt. Detta perfekta läge gör det bekvämt för både affärsresenärer och privata gäster. Området kring centralstationen i Göteborg och Drottningtorget utgör en plats för flera hotell centralt i Göteborg-därav smeknamnet ”Hotellplatsen”. Svenska mässan ligger ca 10 minuters promenad från hotellet, eller 2 hållplatser med spårvagnen. Landvetters flygplats ligger 2,5 mil härifrån och till Göteborgs flygplats är det endast 1,6 mil. Om du anländer i bil parkeras den säkert och bekvämt i deras garage.

ÄTA Julbord med skärgårdsupplevelse RESTAURANG STYRSÖ SKÄRET, SKÄRETVÄGEN 53 Inspirerat från havet, lokal prägel med rökt fisk från grannön Donsö och råvaror från närliggande gårdar. Du tar dig lätt dit med båt från Saltholmen. Julbord vid havet Långedrags Värdshus, Talattagatan 24 Havsutsikten från Långedrags Värdshus är oslagbar och får en unik karaktär på vintern. Till utsikten serveras ett havsinspirerat och klassiskt julbord.

Sjömagasinet Sjömagasinet, Adolf Edelsvärdsgata 5 Sjömagasinets klassiska julbord är rågat med traditionella läckerheter och efterlängtade delikatesser. Med eld i öppna spisen, ljuvliga dofter från köket, erbjuder man en härlig atmosfär.

ATT GÖRA Göteborg är en livlig shoppingstad med mängder av butiker inom promenadavstånd. Här finns en rolig blandning av moderna varuhus och specialbutiker, gågator, gallerior och passager. Här är det lätt att göra shoppingen till en upplevelse. Oavsett om du letar efter exklusivt mode av lokala och internationella designers, udda vintage- och second hand-fynd eller vill uppdatera garderoben i de stora kedjornas välfyllda butiker. Det charmiga området innanför Vallgraven har Göteborgs största utbud av butiker. Runt Kungsgatan och Fredsgatan samsas små specialbutiker med de stora kedjorna. På Magasingatan, Vallgatan och Södra Larmgatan har ett kreativt centrum blommat upp, där unga lokala designers etablerat sig jämte kaféer och vintagebutiker. Kungsportsavenyn är Göteborgs paradgata och nöjesstråk. Här och i kvarteren runt om-

kring hittar den shoppingsugne gott om exklusiva modebutiker och flaggskeppsaffärer. Det pittoreska Haga är Göteborgs äldsta stadsdel med många små butiker med kuriosa, design och vintage. I Linnéområdet intill samsas modebutiker och trendiga restauranger med de bohemiska Långgatornas alternativa och bohemiska utbud.

Hannes Hedman hannes.hedman@malmobladet.se

GÖTEBORGSHJULET Upplev en hisnande rundtur med 360° utsikt! På Kanaltorget, bredvid operan och Älvrummet, hittar du Göteborgshjulet. Ta plats i en av de 42 inglasade och varma gondolerna och ge dig ut på en 60 meter hög rundtur med utsikt över hela stan. Öppettider 1 okt–30 nov*: fre–sön kl 11.00–21.00 1–31 dec**: alla dagar kl 11.00–21.00 *Vecka 44 öppet alla dagar. ** Julafton stängt. Biljetter Vuxna: 95 kr Barn 4-17 år: 60 kr Barn under fyra år åker gratis.

Annons

Julbord på Liseberg Liseberg, Örgrytevägen 5 En mer stämningsfull inramning till ett dignande julbord än en juleljusglittrande nöjespark får man leta efter! Här kan du boka ett klassiskt julbord på anrika Huvudrestauranten. Eller varför inte ett Västkustinspirerat dito på Hamnkrogen! Julbord anno 2011 Wasa Allé, Vasagatan 24 Wasa Allé presenterar ett julbord utöver det vanliga där allt är hemlagat, med fokus på ekologiska råvaror från svenska gårdar, traditionella julsmaker, och med betoning på hållbart fiskad fisk och skaldjur.

DÄCK I MALMÖ KÖPER MAN PÅ LIMHAMN ELLER DALAPLAN.

- DÄCKHOTELL! FÖRVARA DINA DÄCK HOS OSS. - VI UTFÖR ÄVEN POLERING, LACKKONSERVERING, HJULINSTÄLLNING, KLÄDSELTVÄTT

BOKA TID LIMHAMN 040-156100 - BOKA TID DALAPLAN 040-89898

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

7


MALMÖ /// MALMÖBLADET.SE

VEM KÖPER JULKLA PPAR?

Kvinnor i åldrarna 3655 år köpte flest julklap par per person 2010 (i nomsnitt 14,3) medan gemän i åldrarna 15-22 köpte minst julklappar person (i genomsnitt per 5,5). Generellt sett så köpte kvinnor ca 67 julklappar än män gjo % fler rde till julen 2010. Mätningen visar även med statistisk signifi kans att husägare köp julklappar än lägenhets te fler innehavare (hyresrätt 1:a hand och bostadsrä Husägarna köpte 10,4-1 tt). 2,1 julklappar per per son. Lägenhetsinneha na köpte 8,0 – 9,5 julk varlappar per person. Do ck föreligger det inga kanta skillnader mellan signifi regioner eller mellan storleken på bostadsor ten.

NYTT REKORD I JULHANDELN Förutsättningarna för en fröjdefull julförsäljning är goda. Hushållen har mer pengar i plånboken än någonsin tidigare. Men det ekonomiska klimatet är allt annat än fröjdefullt. Skuldkrisen i Europa sprider oro till svenska konsumenter och handeln är dessutom hårt konkurrensutsatt från andra branscher. HUI Research bedömer att det blir rekord i år igen, om än med knapp marginal.

Bedömningen är att detaljhandeln omsätter 65,2 miljarder kronor och därmed ökar med 1,0 procent jämfört med föregående år. − Svensk ekonomi är för tillfället på paus och företag och hushåll håller i pengarna i väntan på klartecken kring framtiden. Det medför att handeln kan räkna med en mycket marginell försäljningstillväxt i årets julhandel, säger Lena Larsson, VD HUI Research.

Annons

Sköna kläder för sköna december! Hjärtligt välkomna dam xs-xxl · flick 9O-15O · www.rabalder.se djäknegatan 28 malmö · klostergatan 7 lund

8

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

HUI Research räknar med att hushållen i jul kommer att vrida tillbaka fokus till detaljhandeln. Hittills i år har detaljhandeln valts bort till förmån för konsumtion av andra varor och tjänster såsom bilar, restaurangtjänster och resor. Men julen är en betydelsefull tradition av vilken klapparna och julmaten utgör viktiga delar. HUI Reserach gör bedömningen att konsumenterna inför julen kommer att prioritera om och åter vända blickarna mot detaljhandeln. Denna omprioritering kommer dessutom förstärkas av lågkonjunkturen som vrider konsumtionen från bilar och restaurangbesök mot mer behovsstyrd konsumtion i exempelvis detaljhandeln. Mat, sport och leksaker årets vinnare Dagligvaruhandeln har utvecklats svagt sedan år 2010, samtidigt som andra delar av ekonomin har utvecklats betydligt starkare. När svensk ekonomi nu förs in i en ny lågkonjunktur bedöms dagligvaruhandeln behålla sin tillväxt eftersom fokus vrids från restaurangbranschen, vilket gör dagligvaruhandeln relativt bättre än andra branscher. Prognosen för dagligvaruhandeln skrivs till 1,5 procent. Sporthandeln har haft en mycket stark utveckling de senaste åren liksom i år. Hälsointresserade konsumenter och två snörika

vintrar förklarar tillväxten. Utmaningen de närnmsta åren ligger inte i marknadens tillväxt utan i ökande konkurrens från nya aktörer, något som kommer att pressa branschens marginaler. Hur julhandeln går beror till stor del på vädret och nyckeln till att branschen ska leverera tillväxt i årets julhandel beror inte på konjunkturens utveckling utan på om vi får snö eller inte till jul. Prognosen för sporthandeln är en omsättningsökning med 1,5 procent. Leksakshandeln har haft en hygglig utveckling under året och är dessutom en bransch som konsumenterna ogärna drar ned på inför jul. För leksakshandeln är julhandeln helt avgörande, cirka 25 procent av försäljningen sker i december. I år väntas tillväxten bli 2,0 procent.

Hannes Hedman hannes.hedman@malmobladet.se


MALMÖ /// MALMÖBLADET.SE Annons

TIPS-FÖR EN

SÄKRARE JULHANDEL Det lackar mot jul och julhandeln har redan börjat. I december månad handlar vi mest under hela året. Här hittar du några värdefulla tips från Konsumentjuridisk rådgivning om vad som gäller i julklappsdjungeln! Spara alltid kvitto när du köper julklappar. Det är ditt bevis på vart, när och till vilket pris du har köpt din vara. Kvitto behövs oftast vid en eventuell reklamation, nyttjande av öppet köp eller vid byte. • Har man alltid öppet köp? • Har jag rätt att byta min julklapp? • Hur lång garanti tid har man? Öppet köp, bytesrätt och garantier är helt frivilligt för om näringsidkaren vill erbjuda eller inte. Fråga innan du handlar! Se till att all information står på kvittot! Och spara kvittot! På julmarknader och vid torghandel, om varan kostar mer än 300 kronor, ska det finnas kontaktinformation till säljaren. Uppstår det frågor eller klagomål ska konsumenten veta vart denne ska vända sig. Öppet köp - frivilligt! Öppet köp är helt frivilligt för om butiken vill erbjuda eller inte. Öppet köp innebär att en konsument, inom en avtalad tid, kan lämna tillbaka en vara och få pengarna tillbaka. Om konsumenten har avtalat med butiken om öppet köp bör detta stå på kvittot. Bytesrätt - frivilligt! Bytesrätt är också helt frivilligt för butiken att erbjuda. Bytesrätt innebär att en konsument, inom en avtalad tid, kan byta en vara till en annan. Har konsumenten avtalat tid om bytesrätt med butiken bör detta stå på kvittot. Garanti - frivilligt! Garanti är frivilligt för butiken eller tillverkaren att ge en konsument. Garanti innebär att näringsidkaren garanterar att en vara eller

OBS! Garanti är inte samma sak som reklamationsrätt. Reklamationsrätt är tvingande och lagstadgad och gäller för allla butiker, reklamationsrätten är 3 år. Reklamationsrätt i tre år - tvingande i lagen! En konsument har från inköpsdatum rätt att reklamera ”klaga” på en vara som har ett ursprungligt fel i tre år. Kom ihåg att den treåriga reklamationsrätten och garantier är två helt olika begrepp, som vi redan skrivit om ovan. Trots att garantitiden har gått ut kan konsumenten alltså enligt konsumentköplagen ha reklamationsrätt kvar. Presentkort - se upp! Om ingen tidsbegränsning anges på ett presentkort gäller ett presentkort i tio år. Presentkort kan bli ogiltiga om butiken upphör eller byter ägare. Mellandagsrea konsumentköplagen gäller Konsumentköplagen gäller även för reavaror som du handlar på ex. mellandagsrean. JULSHOPPING PÅ NÄTET, TÄNK PÅ ATT: Kontrollera företaget noga och betala inte i förskott Det är viktigt att kontrollera att företaget du tänkt handla av är registrerat som företag. Konsumentlagstiftningen gäller endast när du som konsument handlar av ett företag och gäller alltså inte när du handlar av en privatperson. Betalningen är din säkerhet för att få den vara som du har beställt. Betala inte i förskott.

Hannes Hedman hannes.hedman@malmobladet.se

– FÄRDIGPACKAD MATKASSE

För att en produkt ska kunna bli utsedd till årets julklapp ska något, eller flera, av följande kriterier uppfyllas: • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året. • Ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal. • Ska representera den tid vi lever i.

SÅ HÄR SÄGER HUI ANGÅENDE ÅRETS JULKLAPP: ”Handelns viktigaste försäljningsperiod står för dörren och det är för tjugofjärde året i rad dags för HUI Research, tidigare, att utse årets

Beställ din katalog på www.jambotours.se.

del av en vara fungerar på ett speciellt sätt under en viss tid. Garantivillkor ska lämnas skriftligen så att konsumenten vet vad som omfattas av garantin.

ÅRETS JULKLAPP 2011 Handelns Utredningsinstitut utser varje år en produkt till årets julklapp sedan 1988. Produkterna har tidigare år varit allt ifrån en spikmatta till en mössa. Årets julklapp 2011 är en färdigpackad matkasse.

I SAMARBETE MED:

272 SIDOR DRÖMRESOR!

julklapp. I år tar vi fasta på den tjänstifieringstrend som vi har uppmärksammat i detaljhandeln. Årets vinnare hjälper stressade konsumenter med en del i det omtalade vardagspusslet. Årets Julklapp 2011 är den färdigpackade matkassen. E-handeln har utvecklats starkt under de senaste åren och börjar nu sprida sig till andra branscher än de traditionellt framgångrika. Tjänsteinslaget inom detaljhandeln ökar generellt, drivet av en kombination av ökad köpkraft och tidspress som gör hushållen villiga att betala för bekvämlighet i sin vardag. De färdigpackade matkassarna har fått sitt riktiga genombrott i år och visat sig vara vägen ut på nätet för livsmedelshandeln som tidigare inte har lyckats få fart på e-handeln.”

Oscar Hjelmstedt oscar.hjelmstedt@malmobladet.se

SYDAFRIKAS NATUR, KULTUR OCH VILDA DJUR Det är inte lätt att slå oss på fingrarna när det gäller erfarenhet och kunskap om Sydafrika. Tar du en närmare titt på vårt program upptäcker du snart att våra resor innehåller en hel del extra när det gäller kvalitet på boende, mat och utflykter. Vi har resor både för dig som vill resa i grupp med svensk talande färdledning och för dig som vill resa på egen hand. Och skulle det vara något du saknar i vårt program så ordnar vi det också. Det är det som är det fina med Jambo Tours – du väljer, vi fixar! SYDAFRIKAS NATUR, KULTUR & VILDA DJUR (12d/9n/max 10 pers) Resan, som är en av våra mest populära, går till de vackraste delarna av Sydafrika. Först besöker vi det natursköna Mpumalanga och Drakensbergen för att sedan fortsätta in i den enorma Krugerparken där vi ser Afrikas praktfulla djur. Med oss på resan följer en svensktalande ranger. Vi avslutar med innehållsrika dagar i Kapstaden och Kapprovinsen med engelsktalande guide. Avresor 6/1, 27/1, 10/2, 24/2, m fl, från 29.300 kr. Fler exempel på resor med svensktalande färdledning. Sydafrikas Pärlor Sydafrika i första klass 20/1, 10/2, 2/3, 30/3, fr 37.500 kr. Tanzaniasafari max 14 pers 5/1, 2/2, 25/2, 15/3, m fl, från 27.800 kr. Burma – de gyllene pagodernas land 29/1, 19/2, 3/3, från 29.000 kr. Malaysia från öst till väst med Borneo och Langkawi 10/2, 24/2, 9/3, från 30.400 kr. Peru med mervärde med Machu Picchu 24/3, 7/6, från 39.500 kr. Nya Zeeland & Söderhavet 14/1, 18/2, fr 61.500 kr. (Exkl Söderhavet: från 50.500 kr) Jordanien – mångfaldens land med Petra 17/3, 7/4, från 18.500 kr. Avresor från CPH. Priserna inkluderar det mesta: flyg, transporter, färdledning, inträden, logi och måltider enligt program. Även skatter samt bränsletillägg ingår med f.n. 2.500–4.900 kr.

TELEFON 020-52 22 22 • WWW.JAMBOTOURS.SE  UTSLÄPPSKOMPENSERADE RESOR  REGULJÄRFLYG  HANDPLOCKADE UPPLEVELSER  SMÅ GRUPPER  RESEGARANTI  SKRÄDDARSYDDA RESOR  37 ÅRS ERFARENHET

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

9


Annons

Vill du synas h채r?

Lyssna p책

FM 106.7

RIX MorronZoo Varje morgon rixfm.se


Annons

JULKLAPPSRIM I BARA* *Lammull och piké *

Bier i baren just brevé Kvällsöppet i shopen Halva priset – yr i knoppen!

25% på lammullströjor mellan 16.30 – 17.30! Happy Hour Halva priset på det mesta i shopen! Stor julbier med tilltugg för 50 kr mellan 16.30 – 19.30! Happy Hours Självklart bjuder vi på glögg och pepparkaka! Julbordet serveras från 18.00. Måste bokas! God Jul! Välkommen till PGA of Sweden National Den 8 december från kl 16.30

Välkommen!

Boka 040-635 51 00 / bokning@pgaswedennational.se


MALMÖ /// MALMÖBLADET.SE

STADSMISSIONEN JULEN 2011 PRECIS SOM VANLIGT HAR STADSMISSIONEN ÖPPET ALLA DAGAR RUNT JUL, OAVSETT HELGDAGARNA. DET SPECIFIKA JULPROGRAMMET BÖRJAR FÖRSTA ADVENT OCH AVSLUTAS PÅ TRETTONAFTON. www.skanestadsmission.se Varje söndag arrangeras adventssamlingar med ljuständning på Café David i Malmö. Det bjuds då på alkoholfri glögg och pepparkakor. Luciafirandet inramas i vanlig ordning av Kvällspostens Luciatåg. Julafton är firandets höjdpunkt då det bjuds på traditionellt julbord. På Julafton hade Café David drygt 120 besökare förra året. I år serveras traditionsenligt julbord, med allt som hör till. På kvällen, på Nattjouren, serveras landgång och julrester för dem som önskar. Underhållning erbjuds under eftermiddagen och julklapparna består av vantar, mössor, varma strumpor/sockor och underställ. Flera volontärer och frivilliga hjälper till denna dag.  å Juldagen serveras kalkon och på AnnanP dagen julplock. Under hela julhelgen har Stadsmissionen flera olika musiker som sjunger och underhåller.

På Nyårsafton bjuder Café David på 3-rätters middag med laxsnittar och kalvfilé. Till efterrätt serveras glassbomb med tre olika smaker. På Trettonafton serveras fläskfilé med husets egen potatisgratäng. «Julfirandet, med dess inramning, har stor betydelse för Café Davids besökare eftersom helgerna betraktas som några av årets svåraste dagar. Men redan i oktober, när tomtar, adventsljusstakar och andra julsaker börjar synas i affärerna, börjar vi märka av det vi kallar julångest hos våra besökare. Många har mindre tålamod, är mer lättretliga och ledsna. Under den här perioden pratas det mer om familj och barn än annars på året och det får, som nämnts ovan, känslomässiga konsekvenser. Stadsmissionens personal försöker möta detta med att vara tillgänglig för samtal och visa att vi som medmänniskor finns till för våra besökare i en gemenskap.» För dem är det viktigt med kontinuitet hos

personalen och volontärerna, att det är kända ansikten som arbetar, och de värnar om regelbundna aktiviteter så som utflykter och baktillfällen. Stadsmissionen är också noga med att erbjuda våra besökare att delta i adventsoch julfirande i syfte att få tillfälle att ”göra det som alla andra gör och pratar om att göra”. Vikten av att få känna sig som ”vem som helst” är extra betydelsefullt under denna tid. Ensamhet, och svek man utsatt nära och kära för, blir synliga och mycket kännbara när man som ensam hemlös firar julafton på Stadsmissionen. För dem som vill stödja Stadsmissionens julfirande finns det olika möjligheter. Det enklaste är att stödja Stadsmissionens verksamhet genom en insättning på gåvokontonummer bg 900-3252 eller pg 90 03 25-2. Det finns också möjlighet att bidra till deras julklappar eller julbord.

Hannes Hedman hannes.hedman@malmobladet.se

JULAFTON 24/12 Öppet 08.00-19.00 Frukost 08.00-09.00 Julbön 09.30Lunch 12.00-13.00 Kalle Ankas Jul 15.00Julbord 15.00-18.00 Underhållning 15.00Julklappsutdelning 16.00-19.00 JULDAGEN 25/12 Öppet 08.00-15.30 Frukost 08.00-09.00 Lunch 12.00-13.30 Fika 14.00- Underhållning 12.00-

ANNANDAG JUL 26/12 Öppet 08.00-15.30 Frukost 08.00-09.00 Lunch 12.00-13.30 Eftermiddagsfika 14.00-15.00 Underhållning 12.00-

Annons

KALENDARIUM 2011 1:A ADVENT 27/11 Öppet 08.00-15.30 Frukost 08.00-09.00 Ljuständning 09.30Lunch 12.00-13.30 Underhållning 12.002:A ADVENT 4/12 Öppet 08.00-15.30 Frukost 08.00-09.00 Ljuständning 09.30Lunch 12.00-13.30 Underhållning 12.00-

Nära dig ... … i din egen stad fi nns ungdomar som har det tuff t i livet och män och kvinnor som lever i hemlöshet. Skåne Stadsmission fi nns till för och stödjer människor i utsatthet. Se med hjärtat och bli månadsgivare – ett stöd som varar länge.

Bli månadsgivare

Sms:a omsorg till 72980. Då skänker du 50 kr varje månad.

För mer information ring 040-664 22 40 www.skanestadsmission.se

12

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

NYÅRSAFTON 31/12 Öppet 08.00-14.00 & 16.00-19.00 Frukost 08.00-09.00 Lunch 12.00-13.00 Nyårsmiddag 16.00-18.30 Underhållning 16.00-19.00

TRETTONDAGSAFTON 5/1 Öppet 08.00-15.30 Frukost 08.00-09.00 Trettondagsbön 10.00-10.30 Lunch 12.00-13.30 Eftermiddagsfika 14.00-15.00 Underhållning 12.00-

Meny 2011

3:E ADVENT 11/12 Öppet 08.00-15.30 Frukost 08.00-09.00 JULAFTON Ljuständning 09.30Traditionellt julbord Lunch 12.00-13.30 Underhållning 12.00-

JULDAGEN

LUCIA 13/12

Lunch: Kalkon, potatis och gräddsås.

Öppet 08.00-15.30 Frukost 08.00-09.00 Kvällspostens lucia 09.00Lunch 12.00-13.30 Eftermiddagsglögg 14.00-15.00

Fika: Mandelmussla med grädde och sylt.

4:E ADVENT 18/12 Öppet 08.00-15.30 Frukost 08.00-09.00 Ljuständning 09.30Lunch 12.00-13.30 Underhållning 12.00-

NYÅRSMIDDAG Förrätt: Laxsnittar Huvudrätt: Kalvfilé m. potatiskaka,

gorgonzolasås och smörstekta grönsaker Efterrätt: Glassbomb m. 3 smaker

TRETTONDAGSAFTON Huvudrätt: Helstekt fläskfilé m.

potatisgratäng Efterrätt: New York blueberry cheesecake


K

Julafton drar sig allt närmare för varje dag som går och julhandeln är minst sagt i full gång. Men vad vill man ha under granen i år?

Kustligt

JULKLAPPAR ÖNSKNINGAR OCH AVSLÖJADE JULKLAPPAR I JULHANDELN Julafton drar sig allt närmare för varje dag som går och julhandeln är minst sagt i full gång. Malmöbladet tog sig en runda på stan för att se vad malmöborna bland annat trodde att årets julklapp skulle bli (vilket är färdiga matkassar) och se ifall dessa kunde avslöja vad de ska köpa för julklappar.

Julianna Golovanova: 1: Jag tror att det blir en telefon,

troligtvis en iPhone. 2. Jag ska köpa leksaker. 3. Gärna någonting i guld. 4. Det blir nog att jag spenderar mer.

Janni Olsson:

Russ Draper:

1: Jag gissar på att det blir ett gymkort.

1. Troligtvis något i klädväg, som vantar.

2. Jag ska bland annat köpa ett presentkort i en klädaffär. 3. Samma här, ett presentkort i en klädaffär. 4. Nej, jag kommer att köpa mer.

2. Jag ska köpa till min flickvän, vad det blir återstår att se. 3. Aftershave. Det är inte något stort, men något som jag har användning för.

Lisbet Andersson: 1. Det kan nog bli Zlatans nyutkomna bok. 2. Bland annat så ska mitt barnbarn ha en leksaksspis, i trä. 3. Jag önskar mig en bok om vävning. 4. Nej, det blir detsamma som innan.

4. Ja, jag kommer att handla med mer tanke och inte lägga pengar på onödiga saker.

Fyra frågor på stan 1. Vad tror du blir årets

julklapp?

2. Vad ska du köpa för julk 3. Vad önskar du dig i julk

lappar?

lapp?

4. Kommer du att förändr a dina köpvanor i och med det ekonomiska läget i världen?

Pontus Nilsson:

Trine Strand och Kim Jensen:

1. Det blir kanske något klädesplagg.

1. Svår fråga, det blir nog någon slags telefon.

2. Min son har önskat sig en fotbollströja.

2. Leksaker och kläder til barnen.

3. Jag önskar mig böcker, det senaste av Leif GW Persson och Torbjörn Flygt.

4. Kim: Gärna något datorspel för min del.

4. Det förblir nog oförändrat.

3. Trine: Jag önskar mig kläder.

5. Nja, det blir nog detsamma, ingen förändring.

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

13


T

Perioden mellan den 17 och 25 december kallas för Novena, vilket helt enkelt syftar på de nio (nove) dagarna fram till och med juldagen.

Tema

VARFÖR FIRAR VI JUL? Att försöka reda ut julens ursprung kan tyckas vara ett döfött projekt redan från början eftersom det egentligen är en alldeles för stor fråga att svara på. Dock är det nödvändigt att ta en diskussion eftersom det från olika håll – såväl kristna extremister som ateister – finns försök att monpolisera sin egen syn på

vad julfirande är och varför vi firar jul. Det är ju nämligen inte så enkelt att man kan säga att det finns en anledning till varför vi firar jul. Rötterna till vårt moderna julfirande är flera. Arkeologen och författaren till klassikern Årets folkliga fester (1936) Martin P:n Nilsson skrev om julens dubbla rötter: En forntida hednisk julfest har sammansmält med den kristna julfesten, vilken fullt utbildad medfördes av kyrkan, då kristendomen infördes i Norden. Citat är naturligtvis en förenkling, men det säger ändå det viktigaste om vår juls ursprung. Dock behöver perspektivet vidgas något och man kan framhålla åtminstone fyra huvudsakliga linjer som löper samman i dagens julfirande: det urkristna julfirandet, de romerska festerna, det nordiska förkristna julfirandet samt de senaste århundradenas kulturutveckling. 1. Urkristet julfirande Om vi med det urkristna julfirandet menar firandet av Jesus födelse så var det från början något som ignorerades av kristna. Att fira en persons födelsedag ansågs hedniskt och istället var det naturligtvis påsken som var den viktiga högtiden. Istället firade man Guds uppenbarelse genom dopet eller Epifania. Epifaniafirandet började hos en sekt på 200-talet som den 6 januari firade Jesus dop. Man ansåg att Jesus hade blivit Guds son genom dopet så därför blev firandet också en form av andlig födelsedag. Den kristna kyr-

14

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

kan i öster där sekten verkade valde att fira Jesus födelsedag den 6 januari för att helt enkelt konkurrera ut sekten. Och epifania är fortfarande den viktigaste dagen under julen för den ortodoxa kyrkan.

2. Romerska fester I Rom på 300-talet firades solgudens födelse (dies natalis Sol invicti) den 25 december, samma dag som vintersolståndet inföll enligt den julianska kalendern. Att man firade solgudens födelse just denna dag ter sig naturligt då det ju är då som solen återvänder. Då kristendomen blev statsreligion i Romarriket valde man att ersätta firandet av solgudens födelse med firandet av Jesus födelse. Vid samma tid firades även två andra högtider i Romarriket – dels saturnalier (en gammal romersk glädjefest till guden Saturnus ära) den 17 december och Kalendefetsen (firandet av det romerska ämbetsårets ingång) den 1 januari. En sak som kan ha sin bakgrund i Saturnusfirandet är våra julklappsrim för under Saturnalierna gav man varandra gåvor med skämtsamma verser. Så småningom skedde en sammansmältning av dessa två romerska högtider till en nyårsfest som till formen påminner en hel del om vårt moderna nyårsfirande. 3. Nordiskt förkristet julfirande När kristendomen nådde Norden på 1000-talet fanns ett rikt utvecklat kristet julfirande. Många seder och bruk hade naturligtvis redan nått Norden genom handelsmän och dylikt, hur mycket är dock svårt att säga. Julfirandet omfattade i huvudsak tre stora dagar juldagen, nyårsdagen och trettondagen (som nu i den västliga kyrkan firades till minne av de tre vise männen). Om det julfirande som fanns i Norden före kristendomens intåg vet vi faktiskt inte så mycket. Det mesta som har skrivits är gissningar (mer eller mindre välgrundade). Vi vet att det firades någon form av fest under de kalla vintermånaderna, men

hur och exakt när går det pga bristande källmaterial att säga väldigt lite om. Ebbe Schön skriver t.ex. så här om när det firades jul i det förkristna Norden.

”Kanske var det just vid vintersolståndet, men det kan lika gärna ha varit i mitten eller slutet av januari eller till och med i början av februari.” Ofta brukar det heta att midvinterblotet skulle vara lika med det förkristna julfirandet. Inte heller det vet vi särskilt mycket om. En av de viktigaste källorna för vad vi vet om midvinterblotet är Snorre Sturlassons sagor i vilka han utförligt beskriver hur midvinterblotet gick till. Problemet är att Snorre skrev sina sagor på 1200-talet, alltså 200 år efter att de skall ha utspelat sig. Ungefär som om jag skulle försöka mig på att beskriva i detalj hur man firade jul på 1800-talet enbart utifrån hörsägen. En sak som vi dock vet med stor säkerhet är att det dracks en massa öl under julfirandet. Öldrickandet var så viktigt att det fanns ett särskilt uttryck – ”att dricka jul”. Före kristendomen drack man till Oden, Frö och Njord

och Norden finns det knapphändig information. Dessutom skilde sig firandet stort mellan olika klasser och mellan olika delar av Sverige. 4. Senaste århundradena Reformationen ändrade inte i något större avseende på julfirandet. En del helgondyrkan rensades naturligtvis bort, men seder som var knutna till ex. Sankt Nikolaus och till Lucia

levde vidare. Först från 1700- och 1800-talet finns det källor som kan användas för att beskriva hur julfirandet växte fram. Och det är under dessa sekel och mycket i och med nationalromantiken under 1800-talet som många av de julseder vi firar idag växte fram. Jultomten är ett tydligt sådant exempel som kunnat slå rot tack vare nationalromantiskt nyväckt intresse i folktro. En av grunderna för nationalromantiken var en längtan tillbaka till det gamla och ursprungliga, ju äldre desto bättre. Dock visste man då ännu mindre än vad vi vet idag om hur julen firades i det gamla Sverige. Därför är många av de till synes urgamla traditionerna som skapades under 1800-talet mycket tidstypiska för just detta sekel och alls inte urgamla som vi lätt kan förledas att tro.

En sak som vi dock vet med stor säkerhet är att det dracks en massa öl under julfirandet. Öldrickandet var så viktigt att det fanns ett särskilt uttryck – ”att dricka jul” och när kristendomen kom byttes gudarna ut men drickandet fortsatte. Från tidig medeltid finns en norsk lagtext som skriver om stränga straff för den som inte bryggde öl och signade det åt Kristus och Sankta Maria och till god årsväxt och fred. Traditioner som var knutna till det förkristna julfirandet blandades friskt med traditioner som kom från kontinenten med kristendomen. Även om det medeltida julfirandet i Sverige

Under 1900-talet har en rad nya traditioner tillkommit, mest uppenbar är väl Kalle Anka & hans vänner önskar god jul. Så för att återgå till frågan varför vi firar jul så beror det på en enastående blandning av traditioner från en rad olika håll. Romerskt, fornskandinaviskt, medeltida och modernt faller samman i vårt nutida julfirande.

Hannes Hedman hannes.hedman@malmobladet.se


TEMA /// MALMÖBLADET.SE

SÅ FIRAR VI JUL RUNT OM I VÄRLDEN! JULDAGEN ÄR DEN 25 DECEMBER. MEN INTE FÖR ALLA. DAGEN BERÄTTAR OM HUR MAN FIRAR JUL PÅ NÅGRA OLIKA STÄLLEN I VÄRLDEN. Sydkorea är det enda ostasiatiska landet där julen är en nationell högtid. Drygt tre av tio sydkoreaner är kristna. Buddhister är landets största religiösa grupp. De och de icke kristna tenderar att ignorera julen - åtminstone som kristen högtid. Däremot ägnar sig en del åt välgörenhet eller kanske ger ett offer till ett buddhistkloster. Men de kristna firar. Kyrkorna ordnar julmässa och gudstjänst under julafton och juldagen. Ofta har man ett julspel, vilket särskilt brukar uppskattas av de unga. Efteråt väljer en del yngre att gå runt och sjunga julsånger för äldre församlingsmedlemmar i deras hem. På julafton erbjuder ofta restauranger speciella julmenyer. Dansgolven kläs i röda mattor för att ge rätt stämning. På gatorna går tomtar runt i röda eller blåa dräkter. Kanske bjuder de barnen på en bit choklad. Mexiko. Julfirandet inleds redan den 12 december med högtidlighållandet av jungfrun från Guadalupe. I mexikanskt julfirande finns strömningar av såväl katolicism som av lokala uttryck.

”Las Posadas” firar familjerna med att från och med den 17 december gå runt i grannskapet och leta härbärge, som Josef och Maria i Betlehem. Man kallar sig pilgrimer och sjunger en sång där man ber om rum för natten. Traditionen bjuder att de ska släppas in vid det tredje hemmet de besöker. När de släppts in, knäböjer de vid krubban och ber rosenkransen. Sedan sjunger man ”O helga natt”.Vid midnatt mellan julafton och juldagen lägger familjerna Jesusbarnet i krubban och går på midnattsmässa.

Annons

Julen avslutas den 6 januari, i och med trettonhelgen, ”Kungarnas dag”. Det är då barnen får sina julklappar. Man äter då ”Rosca de Reyes”, ett ovalt bröd där en liten keramikdocka av Jesusbarnet bakas in. Den som får Jesus blir hans Gudfar eller Gudmor under ”El dia de la Candelaria” den 2 februari, den dag då krubban tas bort. Den som fick Keramikjesus under trettonhelgen ansvarar för festen. Etiopien. Ett av världens äldsta kristna länder. Julen firas den 7 januari, eftersom de flesta kristna är koptisk-ortodoxa och alltså följer den julianska kalendern. På julafton går präster i procession genom staden till den lokala kyrkan. Där hålls julmässa. I vissa fall gör man det på juldagens morgon. De troende bär vita kläder i mässan och får ett stearinljus när de går in i kyrkan. Mässan kan vara tre timmar. En av de tre vise männen, Balthazar, sägs enligt traditionen här ha varit kung av Etiopien, så han brukar ha en central plats i julkrubban. Artikeln fortsätter på nästa sida

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

15


TEMA /// MALMÖBLADET.SE

Så säger man God Jul runt hela världen

SÅ FIRAR VI JUL RUNT OM I VÄRLDEN?

På juldagsmorgonen öppnar man kulklappar, även om dessa inte har en så framträdade roll i julfirandet här. Därefter kanske man spelar leddat, en sorts lokal variant av landhockey. Filippinerna. Det katolskt dominerade landet har gjort sig känt för att dra ut på julfirandet längst av alla i hela världen. Redan i september kan julpynt och julsånger dyka upp i butikerna. Julen är officiellt slut efter trettondagen, men en del affärsinnehavare bryr sig inte om att ta ner pyntet ens till sommaren. Till exempel den filippinska julstjärnan ”parol”, en sorts Belehemsstjärna. Sent på julaftonskvällen går man på midnattsmässa. Därefter tar den stora julfesten Noce Buena vid. Då delas också julklappar ut. Miljontals filippinska gästarbetare tar sig hem till julen från hela världen, så julen är också en hemvändandets och återseendets högtid. Vid trettondagen lämnar en del barn sina skor framme för att de tre vise männen ska ge dem gåvor. Italien. Någon har sagt att Jesus må ha fötts i Betlehem, men att julen som sådan föddes i Italien. Det var här påven ändrade Jesu födelsedag till den 25 december. På så sätt ville kyrkan ”kristna” de fester som firades kring vintersolståndet. Påven brukar välsigna folkmassorna från balkongen i Vatikanen. De som inte kan vara där brukar titta på tv.

Julen firas i en eller annan form runt hela världen. Men hur säger man egentligen God Jul på olika språk. Här är hälsningen på en rad språk från jordens alla hörn.

Italiens regioner har sin egen karaktär, och det återspeglas i julfirandet. Södern lägger större vikt vid det kristna budskapet, även om man generellt kan säga att det betonas mer än i många andra västländer att julen faktiskt firas till minne av Jesu födelse och inget annat. Julklappar delas ut på julafton eller juldagen, beroende på vilken region det handlar om, och av Jesusbarnet självt eller Babbo Natale - jultomten. Perioden mellan den 17 och 25 december kallas för Novena, vilket helt enkelt syftar på de nio (nove) dagarna fram till och med juldagen. Under den perioden knackar barnen dörr, sjunger julsånger och läser verser. I många katolska länder symboliserar det här hur Josef och Maria letar husrum för natten. I Italien symboliserar handlingen herdarnas letande efter det nyfödda Jesusbarnet. Julen brukar avslutas den 6 januari, när ”la Befana” kommer med gåvor till barnen. Enligt traditionen skulle hon ha följt med de tre vise männen. Först var hon för upptagen och följde inte med. Men när hon var färdig med sina arbetsuppgifter försökte hon hinna ikapp de tre vise männen men hittade dem inte. I stället började hon dela ut gåvor till alla barn hon mötte.

Man börjar julfirandet den 16 december med att fira mässa tidigt varje morgon. Men den 24, som är föremål för huvudfirandet, så hålls mässan på kvällen, och sedan går man hem och äter julmiddag. Julfirandet avslutas efter den 6 januari, då man högtidlighåller minnet av de tre vise männens besök i krubban. Ryssland. Julen firas den 7 januari. Rysk-ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern när det gäller kyrkliga högtider, något de flesta ortodoxa världen över gör. Den 7 januari motsvaras där av den 25 december i den gregorianska kalender, som vi i Sverige följer. En del troende ryskortodoxa fastar i 39 dagar inför julen. En hel del av det som vi förknippar med julafton kopplas i Ryssland samman med nyår. Som jultomten. I Ryssland kallas han Fader Frost och kommer på nyårsafton. Nyår firas för övrigt två gånger. Först 31 december, som hos oss. Därefter den 14 januari, vilket också hör samman med den julianska kalendern. Fader Frost brukar ha sällskap med Snöflickan, Snegurotjka.

Afrikanska: Rehus-Beal-Ledeats Albanska: Gezur Krislinjden Arabiska: Milad Majid Argentina: (spanska): Feliz Navidad Malaysia: Selamat Hari Natal Brasilien: Boas Festas e Feliz Ano Novo Chile: Feliz Navidad Corsian: Pace e salute Danska: Glædelig Jul Engelska: Merry Christmas Filipinska: Maligayan Pasko Finska: Hyvaa joulua Franska: Joyeux Noel Grekiska: Kala Christouyenna! Hawaiianska: Mele Kalikimaka Isländska: Gledileg Jol Indonesiska: Selamat Hari Natal Italienska: Buone Feste Natalizie Japanska: Shinnen omedeto. Kinesiska: Shèngdàn jié kuàilèx Kroatiska: Sretan Bozic Latin: Natale hilare et Annum Faustum Lettiska: Prieci’gus Ziemsve’tkus un Makedonska: Sreken Bozhik Norska: God Jul eller Gledelig Jul Polska: Wesolych Swiat Bozego Narodzenia Portugisiska: Feliz Natal Rumänska: Sarbatori vesele Samiska: Buorrit Juovllat Skotsk gäliska: Nollaig chridheil huibh Thailändska: Sawadee Pee Mai Turkiska: Mutlu Noeller Ukrainska: Srozhdestvom Kristovym Ungerska: Kellemes Karacsonyi unnepeket Urdu: Naya Saal Mubarak Ho Vietnamesiska: Chung Mung Giang Sinh

Hannes Hedman hannes.hedman@malmobladet.se

Venezuela. Julen firas inte bara till åminnelse av Jesu födelse, utan det är Jesusbarnet självt som ger julklapparna, inte tomten.

Gäller tom 2011-12-31

Annons

Ord. Pris 4200 kr OBS! Tillägg med 400 kr för stadsjeep

Totalrekonditionering Ingår: Invändig städning, klädseltvätt, golv- & bagagetvätt, luktsanering, fälgputs, utvändig tvätt, underspol., motortvätt, polering och Silver Seal Nano 2K lackskyddsbehandling

Bilar

 Silver tvätt

Liten

Stor

190 kr

220 kr

270 kr

320 kr

Utv. handtvätt & dammsugning

 Guld tvätt

Utv. Handtvätt, inre storstäd, fälgtvätt och underspolning

 Diamant tvätt

450 kr

www.malmobiltvatt.se Välkommen att ringa 040-977969 Guldtvätt & vax

16

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

500 kr


Annons

Island – 5 dagar

fyllda av naturens energi Följ med på vår resa till sagolika Island! Vi f�r vi lära känna lan� det, dess traditioner, kultur och huvudstad Reykjavik. Vi får up� pleva gejsrar, vattenfall, varma mineralkällor ochmycket mer. Och naturligtvis bor vi bra, äter gott och har riktigt roligt tillsam� mans på vårt besök hos våra Nordiska grannar. 30 maj Blue Lagoon Vårt första besök - ”The Blue Lagoon” - Islands maffigaste utomhusbad. I den stora lagunen med rykande hett och mineralrikt havsvatten, är det som up-

plagt för att ta ett härligt bad. Vi bor centralt i Reykjavik. Middag. 31 maj Reykjavik Reykjavik med guide. Vi ser livet i fiskehamnen, designbodarna, utsiktsplatsen ”The Pearl”, de pittoreska trähusen mycket mer som gör Reykjavik till en frisk stad som inte liknar någon annan plats i världen. Vi har också tid att på egen hand upptäcka Reykjavik. Middag. 1 juni Den gyllene cirkeln Vi upplever Thingvellir nationalpark, där den Nordameri-

kanska och Europeiska kontinenten delas i en makalös ravin. Vi får bevittna de enorma sprutande �eysrarna och vi upplevar �ullfoss med sin 70 meter djupa stup och dess vattenfall.

Inkluderat: Flygresa, transfer, 4 övernattningar i dubbelrum inkl. frukost, 3 middagar, lokalguidning i Reykjavik och ”�yllene Cirkeln”, Besök the till Blue Lagoon, reseledare, moms.

2 juni På egen hand

Hjärtligt välkommen till Island ! Ring och beställ katalog eller gå in på någon av våra hemsidor. ------------------------------

Dagen står helt fri att på egen hand upptäcka Reykjavik och dess omgivningar. Middag 3 juni Hemresa. Vi flyger med Icelandair. Pris per person i dubbelrum: 8.490.Enkelrum: Tillägg på 600.- per rum

Res med Scandinavian Travel – din Islands Expert.

Vi är specialister på grupp- och firmaresor. Varje resa har vår fulla uppmärksamhet och vi hjälper dig med att skapa den perfekta resan! Hör med oss om priser, idéer och ev. erbjudanden. Vi erbjuder alltid något Extra ! SCANDINAVIAN TRAVEL Tfn: 070 422 90 26 www.scandinaviantravel.net

Julmarknader, Jul- och Nyårsresor, Musikresor, Kryssningar, Cuba, Italien, Spanien, Holland, Rhen Mosel, Spreewald, Island och mycket mer. Beställ katalog! CITADELLRESOR Södra Förstadsgatan 31 21143 Malmö 040-170 170 www.citadellresor.se

Annons

• Eget lager • Snabba le veranser • Säkra beta lningar • Endast 35 kr i frakt

kan Lägg din order innan kloc den 16.00 och vi skickar iväg samma dag.

• Biltillbehör

• Hållare

• Smycken

• Högtalare & Dockor

• Skal & Fodral

• Stylus & Gadgets

• Hörlurar & Headset

• Bakstycken

• Träning

• Laddare & Kablar

• Skärmskydd

• Verktyg

www.iphonedelar.se


Annons

OM OSS Våra komfortabla lägenheter finns på våra tre våningar, belagt vid Swinoujscie. Här kan du njuta av vår vackra stad, koppla av och bo nära den vackra stranden. Vi försäkrar att våra gästers spenderade tid här blir en oförglömlig upplevelse som du kan dela med dina nära och kära. Lägenheten har TV, tillgång till internet och kabel TV. Lägenheterna har två dubbelsängar och en soffa. Köket är fullt utrustat (med frys, spis, vattenkokare och brödrost). Våra lägenheter har en väldigt högt standard med gällande utseende, det finns även utsikt mot havet från den soliga balkongen. Vi erbjuder dessutom våra gäster möjligheten att köpa parkeringsplats, daglig städning och tillgång till vårt spa. Det är även möjligt att köpa frukost. KONTAKTA OSS För att komma i kontakt med oss eller boka en lägenhet, var snäll och e-mejla eller ring oss. Vi talar även tyska. Cieszkowskiego 5/39 72-600 Świnoujście E-mail: biuro@panoramaavangard.pl Tel: (+48) 791 924 777

panoramaavangard.pl


Annons

Byggextra

Din kompletta byggpartner i Skåne

Entreprenad AB

Din kompletta byggpartner i Skåne Låt oss vara med från början, det lönar sig i längden! Byggextra levererar helhetslösningar inom byggbranschen. Vi gör allt från nyproduktion till ombyggnader och renoveringar. Kontakta oss för offert eller för att diskutera lösningar på dina byggproblem! arbete

Just nu har vi betong

till bra höstpriser!

Villa på ca 250

kvm

kvm Tillbyggnad 30

Industriplatta på

Tillbyggnader Vi gör tillbyggnader på din redan befintliga byggnad.

Villagrund på 125 kvm

800 kvm

Murning & putsning Behöver du en ny mur runt din pool eller vill du ha den putsad, vi fixar det!

Nyproduktion Vi tar hand om hela projektet från planering till slutfört projekt.

Badrumsrenovering Vi löser badrumsrenoveringar. Självklart även VVS.

Ombyggnationer Vi bygger om befintliga byggnader eller delar av dem.

Takläggning Vi lägger ditt nya tak.

Byggextra Entreprenad AB, Box 4167, 203 12 Malmö | E-post: info@byggextra.se | Tfn: 040 - 10 94 81


P

Kenneth Wahlgren, mer känd som ”Ken Wegas”, är Skånes, om inte Sveriges meste Elvis-imitatör. Vi tog en pratstund med honom om konkurrensen bland Elvisimitatörer, hans förkärlek till sparkdräkter och om att kyssa främmande kvinnor.

Profilen

Kenneth Wahlberg.

20

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se


PROFILEN /// MALMÖBLADET.SE

KEN WEGAS - ELVIS-IMITATÖR Kenneth Wahlgren, mer känd som ”Ken Wegas”, är Skånes, om inte Sveriges meste Elvis-imitatör. Sedan hans medverkande i TV 4s ”Talang” som slutade i en semifinal har framgångarna i karriären skjutit i höjden – och de ser inga tecken på att stanna upp. Han är i december aktuell med en spektakulär julshow på Slagthuset. Vi tog en pratstund med honom om konkurrensen bland Elvis-imitatörer, hans förkärlek till sparkdräkter och om att kyssa främmande kvinnor.

När och varför började du som Elvis-imitatör? - Det började för fem år sedan, jag hade tidigare jobbat för en byggfirma i många år. Som ung så spelade jag trummor i ett band till jag var 22, men sedan blev det inget mer. Därefter så kom jag i kontakt med Malmöprofilen Frasse Franzén som då körde mycket företagsjippon och liknande. Han frågade mig om jag ville vara med och helt plötsligt så stod jag och gjorde min debut på Peppes Bodega under kändis-volleybollen. Vi lirade då dansbandslåtar och höll på i ett par år med det. Varje gång så hade vi olika teman. En gång var vi i Danmark och jag ville köra en Elvislåt, ”Suspicious Minds”. Det blev stående ovationer och publiken ville höra fler Elvislåtar, men vi hade bara en, så då bad de att få höra låten en gång till! På den vägen var det. Varför valde du att gestalta ”VegasElvis”- stilen? - Dels för att det är den stilen som jag tycker bäst om, men det beror även på att min röst passar bättre för det. Jag kan inte riktigt sjunga så som Elvis gjorde på 50- talet. Stilen under hans ”Las Vegas år” är något av det fetaste och coolaste som gjorts i världen. Det är väldigt visuellt, det är mycket rörelser och kläder – Allting försöker jag att återskapa i minsta detalj. Det måste vara rätt. Jag har autentiska mikrofoner från 70- talet och vi använder oss av tidsenliga instrument och liknande. Kläderna jag har är kvalité likt Rolls Royce, kolla bara på en bild på Elvis och jämför med en dräkt så sitter allting rätt. Det är minutiös design, Hugo Boss och Gucci kan slänga sig i väggen! Vad är det viktigaste att tänka på när man gestaltar Elvis? - Publikkontakten, absolut. Det måste vara med glimten i ögat – Jag vet att jag inte är Elvis och det vet publiken också, så det är det man måste jobba med. På frågan om han i stundens hetta känner att han ”blir” Elvis, så svarar han: - Jag har så jäkla mycket respekt för Elvis, jag tycker om att göra detta vilket är mer av en hyllningsakt. Däremot så har jag fått mycket

kommentarer genom åren av folk som har blivit berörda och tyckt att det var som om Elvis verkligen var där. Jag går in för det jag gör, innan showen så brukar jag stänga in mig för att komma in i rollen. Den största skillnaden mellan mig som person och när jag fått på mig dräkten är att jag kan kyssa vilken kvinna som helst – Och jag får lov att göra det. Men som mig själv så skulle jag aldrig göra det.

Hur är konkurrensen bland Elvis-imitatörer och vad krävs för att sticka ut som Elvis-imitatör? - Det är väldigt viktigt att man hittar sin egna nisch, sin egen stil. Bland konkurrenterna, så har alla olika sätt att göra det på – Någon har röstlikheten medan en annan är mer av en underhållare. Min grej är att göra det så verklighetstroget som möjligt, så nära som Elvis man kan. Jag kollar filmer, DVD:er och YouTube-klipp så ofta som jag har tid. Du medverkade i TV 4s ”Talang” 2009, hur påverkade det din karriär som Elvis? - Det har betytt allt. Innan det så hade jag cirka 20 spelningar om året, 2009 hade jag över hundra spelningar. 15 minuter på TV är allt. Jag sysslar själv med marknadsföring och vet vikten av att synas och höras så mycket som möjligt, så när jag inte vann ”Talang” så kontaktade jag 27 tidningar och gjorde reportage på löpande band. Jag har högt ställda mål och tänker bli bäst. Jag tycker att jag har arbetat mig uppåt under årens gång. Jag brinner väldigt mycket för det här och tänker Elvis dygnet runt. Konceptet i sig är riktigt lättsålt, så det är därför det finns så många Elvis-imitatörer. Bara ta och kolla upp julshowerna som finns runt om i landet i år, så ser du hur många med fokus på Elvis det finns. Det är till och med så att kvinnor imiterar honom. Det funkar, folk vill ha den där magin kring Elvis. Hur länge till kommer du att hålla på med att vara Elvis? - Fyra år till, sedan ska jag sluta. För ett år sen så bestämde jag mig för att köra i fem år till och då ska jag köra i full fart, jag ska ge allt. För sen är jag för gammal, jag är 42 nu och det är redan patetiskt att hoppa omkring i en sparkdräkt och det kommer bli ännu värre när jag är äldre. - Under de fyra år som jag har kvar som Elvis så ska jag bland annat genomföra en arenaturné nästa år som vi håller på att skissa på. Förhoppningsvis har den premiär på Malmö Arena den 14:e december. Jag har i år haft tre vänner som dött på grund av cancer och ville ursprungligen göra likt Elvis ”Aloha”turné från 1973 som var en cancerinsamling. Jag ville kopiera turnén in i detalj, något som

ingen annan har gjort förr. Jag ringde runt och hörde med jurister och andra personer jag behövde höra med och fick först ett ja, men när de insåg hur stort vi skulle göra det, så har det bara sagts nej. Jag får alltså inte samla in pengar till cancerfonden, vilket är skittråkigt. Men vad jag ska göra istället är inte heller så dåligt, vi satsar på att göra världens coolaste Elvis-show, som ska böra 1970 och sedan går fram till -77, med hans död och allt. ”Finalen” kommer att vara på Malmö Arena. Eftersom jag inte fick göra cancerinsamlingen, ”Aloha”-showen, så kommer jag att under 2012 skänka tio procent av vad jag får till cancerfonden. Berätta om showen på Slagthuset? - På showen så uppträder jag och Micke Larsén (som Tom Jones) tillsammans med ett tolvmannaband som vi satt ihop. Vi kör tre till fyra låtar var, sen byter vi och gör klädbyten. När jag sjunger själv så är det extremt stressigt – Jag kan ha 35 sekunder på mig att hoppa från den ena dräkten till en annan. Nu har jag ungefär fem till åtta minuter på mig att byta om, så man är lite mer lugn, berättar Kenneth och skrattar. Vad tycker du är det bästa med showen? - Produktionen blir nog jättebra – Allting är genomtänkt och påkostat. Det ligger massor av pengar och tid på det här. Vi påbörjade produktionen för cirka fyra månader sedan, men trots att vi började rätt så sent så har vi fått väldigt bra respons på våra provspelningar där vi kollar konceptet. Vad kan vi förvänta oss av ditt uppträdande (på showen)? - Fullt ös! Det är viktigt att alla i publiken får underhållning för pengarna. Detta är det bästa jobbet man kan ha. Det är tolv man i bandet och vi kör på en helkväll, från klockan sex till ett. Vilken är din favoritlåt av Elvis? - Det är nog ”Suspicious Minds”, den tröttnar jag aldrig på. Du är en flitig samlare av Elvis-prylar, har du någon favorit? - Ja, det måste nog vara någon av mikrofonerna, som exempelvis Electro-Voice CS15 och tidigare modeller. Annars har jag en hel del kläder, skivor, gitarrer och böcker. Vad önskar du dig i julklapp? - Att gåtan kring cancer löses, Jag har haft nära vänner som dött på grund av det.

Oscar Hjelmstedt oscar.hjelmstedt@malmobladet.se

SNABBFAKTA Namn: Kenneth Wahlberg Ålder: 42 år Familj: Frun Sandra Söderberg (40 år), Sebastian Wahlberg (4 år), Ellinor Wahlberg (12 år), och Fabian Wahlberg (14 år) Bosatt: Höllviken, Skåne

FEM SNABBA Höllviken - Las Vegas Uppträda på TV - Liveshow Whisky - Öl Viva Las Vegas - Jailhouse Rock Elvis på 60-talet - Elvis på 70- talet

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

21


H

Julen är den tid på året då allt måste vara perfekt och det finns inget utrymme för ursäkter. Vi måste vara på tårna oavsett hur väl vi har skissat på våra planer för att få den perfekta inredningen i samband med julen

Hus & Hem

JULPYNTA DITT HEM Julen är den tid på året då allt måste vara perfekt och det finns inget utrymme för ursäkter. Vi måste vara på tårna oavsett hur väl vi har skissat på våra planer för att få den perfekta inredningen i samband med julen, för vi halkar alltid efter i schemat.

Många kan se denna högtid som en börda eftersom man även måste ta hand om mat och komfort för familjen. Dock är just dekoration av huset på julen en mycket roligt aktivitet för hela familjen där vi tillsammans kan vara kreativa och ta vara på våra idéer tillsammans. Dekorera inte utefter ett måste utan se det som en perfekt tid att återuppväcka andan av gemenskap och band av kärlek till din familj. Vi på Malmöbladet vill inspirera dig och din familj med intressanta inredningsidéer för julen 2011.

RÖTT & GULD En traditionell färgmiljö med rött och guld funkar alltid runt jul. Använd värmen i färgen och få en extra effekt genom att använda toner och nyanser av samma färg för att harmonisera hela atmosfären. Använd ljus och kransar på ett sådant sätt att det ger färgerna en möjlighet att förtrolla dekoration ytterligare. Låt dig förföras av julmagin! Om du hade tänkt att guld enbart förknippas med

22

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

julgranar, så finns det en uppsjö av dekorationer från stearinljus till porslin som passar perfekt i färgen guld. För en barock miljö, kan du spela med nyanser av guld, brunt, koppar och silver.

TONADE ELLER MÅNGFÄRGADE Använd en enda ton och skapa en Camaieu miljö i jul! Medan män kan välja färger så som turkost och grönt, kan de charmiga damerna plocka upp det rosenröda. Istället för en fruktoch mångfärgad skildring väljer alla de traditionella färgerna runt jul för den idylliska inredningen. Turkost, rosa, grönt äpple, fuchsia och orange är några spännande ännu moderna färger, perfekt för säsongen. Låt fantasin flöda och var inte rädd för färger i ditt hem!

RÖTT & VITT

Om din julpyntning lutar åt att vara alldeles för guldig och pråliga kan du lätta upp det genom att ersätta guld med vitt, för en mer sann och äkta julinredning. Inte bara kommer det andas en fräsch atmosfär, utan det kommer också att utnyttja den allians av röda och vita inslag. För att hitta en ordentlig julkänsla kan du dekorera med julstrumpor, statyetter av jultomten, ljus, godiskäppar, stjärnor och julkulor.

mörkare behöver interiören bli ljusare. Ingjut lite vitalitet och ljusstyrka med små stjärnor, blinkande fjärilar, isbjörnar, kransar av fjädrar - alla med inslag av röda och bländande färger.

VÄLJ RÄTT FÄRG Valet av färger är det viktigaste i julinredningen. Det är där många av oss gör första felet. Det kan vara iögonfallande med en mängd olika färger, men i andra fall störande och rörigt. Se till att färgerna funkar tillsam-

Många kan se denna högtid som en börda eftersom man även måste ta hand om mat och komfort för familjen. Dock är just dekoration av huset på julen en mycket roligt aktivitet för hela familjen där vi tillsammans kan vara kreativa och ta vara på våra idéer tillsammans.

POLARVITT Färgen polarvitt har varit på modet under de senaste åren och fortsätter att vara trendigt även denna säsong. Att enbart koncentrera sig på en vit julmiljö kan bli kostsamt då som vi alla vet att de vita inredningsdetaljerna alltid är lite dyrare. Så tveka inte att komplettera det vita med matt, glans, paljetter och öppenhet. Medan kvällarna blir allt

mans. Kalla färger är alltid mer tilltalande för ögat än varma. Till exempel är rött och grönt traditionella julfärger, men när de placeras tillsammans förlorar man en stor del av dess elegans. Ett bra färgval för en elegant inredning är guld och vitt tillsammans. Tänk på att du bör använda dessa färger genomgående för att ge ditt hem en mjuk färgskala. Artikeln fortsätter på nästa sida


HUS & HEM /// MALMÖBLADET.SE Det kan verka som vitt inte kommer att se väldigt inbjudande ut eller känns så mycket som jul, men vänta tills du har parat ihop allt. Du kommer bli förvånad över att se resultatet! Men detta betyder inte att du inte kan använda rött och grönt. Använd dem i kombination med andra färger för att få ut det bästa av de två. Till exempel skulle en guldbanderoll med texten ”God jul” på en vit vägg se bra ut. Du kan även använda andra färgkombinationer du gillar men kom ihåg att du dekorerar din bostad för en riktigt trevlig högtid och inte ett diskotek.

LYS UPP DITT HEM Belysning och levande ljus är en stor njutning att titta på, dessutom tillför detta glitter till dina dekorationer. Det är dock viktigt att vara klok när man väljer ljussättning. För elegant elbelysning, använd inga större lampor. Satsa på de mindre för insidan och utsidan av ditt hem. LED-lampor är mer dämpad än den traditionella glödlampan. Detta ger ett bra utseende och spara dessutom el. Om du har besökt en riktigt modern restaurang den senaste tiden så ser du att de flesta

av dem använder mindre och mer eleganta lampor än skrymmande kristallkronor. När du placerar ljus på ditt träd, använd mindre lampor och använda så många ljus som ditt träd klarar att hålla.

Annons

Vi arbetar med byggnadens

KLIMATSKÄRM

DETALJERNA GÖR DET

Låglutande tak Lösullsisolering

Välj dina blommor och frukter noga. Försök att gå med rosor i stället för julstjärnor, eftersom de ger ett rikare och mer elegant utseende. Blommorna placeras i eleganta vaser runt hela huset. Tänkt på att dessa vaser ska matcha ditt färgschema. Vid tidpunkten för att dekorera julbordet, se till att du placerar färska frukter som kan behålla sin fräschör under en lång tid i dekorativa skålar. Du kan också använda julgranskulor, i stället för frukt. Om du väntar gäster som ska bo över till jul, se då till att ge dem lite extra lyx genom att låta handdukar och lakan smälta in i ditt färgschema. Kom ihåg att det är det lilla extra som gör din jul alldeles magisk!

Nyttja Läs mer

Hannes Hedman hannes.hedman@malmobladet.se

ROT-a

vdrage

på www .skattev

t!

erket.se

.

Kontakta oss!

Linda Persson 073-625 45 02 sekho@icopal.com

Kristoffer Hansson 073-625 58 08 sekho@icopal.com

Annons

15% på ALLA VAROR Välkommen in till vår butik på Regementsgatan 13 och få 15% på ALLA varor vid uppvisande av denna annons eller bild på annonsen. Gäller ej beställningsvaror Erbjudandet gäller t o m 24/12.

Malmö - Regementsgatan 13 Tfn: 040-976100 Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

23


Annons

Annons

Har du säkrat upp ditt hem inför semestern? Låscentralen har sina rötter från 40-talet och grundades som en av de första låsfirmorna i södra Sverige. Vi levererar låssystem, passagesystem, dörrautomatik, porttelefoner m.m. I våra butiker erbjuder vi även ett brett sortiment av säkerhetsprodukter och lås.

• Madonnas favoritansiktsbehandling nu 895:- (1.200:-) • DUI kinesisk facelift nu 495:- (645:-) • Lyxig ansiktsbehandling och masage nu 695:- (845:-) • Marie Åkerberg och dermanords ekologiska hudvårds produkter. Dermanord-Butiken, Davidshallsgatan 2 telefon 040-6115200 - www.hssh.se Annons

Mynt (från 1967 och äldre), medaljer, silver och guld Sälj till högsta dagspris eller lämna in till auktion

Vi tar även emot frimärken, vykort, sedlar etc. Välkommen alla vardagar. Drop in må-tor mellan kl. 9-13, eller enligt överenskommelse.

Exempel på inköpspriser (dagspris 21 nov) 10 öre 1874-1961 ..............2:50/st 25 öre 1943-1961 ..............4:00/st 50 öre 1943-1961 ..............8:00/st 1 krona 1875-1941 ..........25:50/st 2 kronor före 1941 ..........51:50/st

Silvertacka 1 kg ................5.327:Guldmynt 20 kr .................2.440:Guld 18 k .......................... 227:-/g 1 krona 1942-67(68) ..... 12:00:-/st Äldre 100 kr sedel ..................50:-

MYNTKOMPANIET Södergatan 13, 2 vån, 211 34 Malmö | Tfn: 0722-08 42 78 E-post Malmö: magnus.adler@philea.se | E-post Stockholm: mail@philea.se Se våra inköpspriser på http://www.myntkompaniet.se

Malmöbutiken: 040-19 20 10 Nobelvägen 17 Trelleborgsbutiken: 0410-35 50 50 Hansagatan 6

www.lascentralen.se Annons

Välkommen! SlimFit - Malmö Är Du en kvinna mellan 18-80?

Trött på problem i benen? Värk eller andra besvär i benen orsakas ofta av obalans i blodcirkulationen.

Är DU i riskzonen?

Vill Du påverka problemet aktivt? Risken ökar om DU: röker, har diabetes, höga, blodfetter, högt blodtryck, stress, övervikt, får för lite motion eller har hjärt /kärl- sjukdom i familjen.

En mätning av blodtryck i benen - AB-index (ankeltryck) kan visa om detta gäller också dig. Mätningen och symptomen kan visa om du har ökad risk för hjärtinfarkt, kärlkramp, stroke eller blodproppar.

Ring och boka tid hos biomedicinare för konsultation / behandling.

LLT-KLINIKEN • www.lltklinik.com

Är Du en man mellan 18-80?

Kamrergatan 21, Malmö. Tel 040-214445

KAVITATION - FETTREDUCERINGSBEHANDLINGEN ALLA PRATAR OM... Behandlingen sker med ofarligt ultraljud och är behaglig, absolut smärtfri och helt utan risker för din kropp.

En gel appliceras på den kroppsdel som ska behandlas. Därefter masserar terapeuten skonsamt området med en sond.

I behandlingen ingår BIA analys med InnerScan (Body Composition Monitor) samt övrig rådgivning kring kost, näring och motion. RING OCH BOKA TID hos terapeuten för konsultation/ behandling på 0708-677767

Har du ont i onödan? Laserterapi startar självläkningsprocessen... Många personer med akut & kronisk värk/smärta vet inte att det finns annan hjälp än mediciner och operationer

Vi behandlar bl a: • Tennis- & golfarmbåge • Idrotts- & belastningsskador • Rygg- & nackproblem • Inflammation & svullnader • Värk i benen, krypningar • Smärta (akut & kronisk)

• Muskel- & ledproblem • Carpaltunnelsyndrom • Reumatisk värk • Fibromyalgi Medtag • Bältros annonsen Kostnadsfri •mm

Ring och boka tid hos biomedicinare för konsultation/behandling HEMBESÖK VID BEHOV

Slimfit-Malmö Kamrergatan 21 tel.0708-677767

www.slimfit-malmo.com

konsultation vecka 3 (värde 200:-)

tel 040-21 44 45

Medicinsk Laser LLT Kliniken Kamrergatan 21, Malmö • www.LLTklinik.com

En vanlig behandling varar mellan 2040 minuter beroende på kroppsdelen, Individuella behov och önskad effekt.

Det behandlade områdets mått kapas med 1-4 cm/ behandling.


Annons

Många fina erbjudanden som inte går att missa! Vi har 10% studentrabatt. Gäller fest- och balklänningar, smycken, väskor och skor.

Hej! Här kommer info till annonsen.

Köp dina julklappar hos oss! 15% Vi vill ha en kupong på 50 kr. Vi har 10% studentrabatt. Gäller fest- och balrabatt på smycken, alla smycken, väskor klänningar, väskor och skor. Köp dina julklappar hos oss! 15% rabatt på alla smycken, väskor och skor fram till julafton. www.promsandweddings.se och skor fram till julafton.

Bassima -www.promsandweddings.se Nu har 10% studentrabatt på valfri bal eller festklänning! Gäller endast beställningsvara Bal och Brud www.balochbrud.se Tel. 0760-800500

Proms & Weddings Amiralsgatan 28, Malmö

Ta med denna kupong och få 50 kr i rabatt på ditt köp. Kupongen gäller enbart i butik till och med den 31-12-2011 Proms & Weddings - Amiralsgatan 28, Malmö


M

Då var vi där igen. Jul, jul härliga jul. Denna underbara tid då ljusen lyser i alla fönster och hela livet känns väldigt mysigt. Ända tills den där vadsjutton-ska-jag-handla-i-julklapp-ångesten infinner sig.

Alexandra Bylund

Mode & Livsstil

Korsett, Nelly.com, 329 kr

Lyxigt set från Marlies Dekkers, Nelly.com, 1544 kr.

UNDERBARA JULKLAPPSTIPS TILL HENNE Jaha.

Då var vi där igen. Jul, jul härliga jul. Denna underbara tid då ljusen lyser i alla fönster och hela livet känns väldigt mysigt. Ända tills den där vad-sjutton-ska-jag-handla-ijulklapp-ångesten infinner sig. De flesta gillar att vara snygga under så det är aldrig fel att satsa på lite nya underkläder till julklapp. Innan du ger dig ut i underklädesdjungeln bör du dock tänka på några saker:

PSST! Under jeans, tajts och andra slimmade byxor är det snyggast att bära sömlösa trosor alternativt string om man gillar det. Allt annat innebär rätt trista och ofördelaktiga kanter.

26

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

1. Kika in i underklädesgarderoben hos den du ska handla till. Det är sällan populärt att köpa stringtrosor till en hipsterförtjust tjej, spets till en bomullsfantast eller leoapardmönstrat till en rosa romantiker. Ta reda på vad det ligger för färger och modeller i byrålådan innan du ger dig ut på shoppingrunda. 2. Storleken har betydelse! Om du inte har en aning om vilken behå-storlek hon har och inte har chans att ta reda på det - köp en bok istället. Rätt storlek är A och O. Punkt. 3. Mycket spets och alltför sexiga underkläder passar inte till svärmor eller chefen utan bör endast ges till flickvänner och / eller eventuellt vänner. 4. Det är roligt att få sånt som du tycker skulle passa henne. Våga ha en åsikt och gå gärna efter den.

TRENDER 2011/ 2012: Färgglatt! Våga sätta färg på underklädesgarderoben. Lila, cerise, turkos, blått... ja variationerna är nästintill oändliga. Välj och vraka bland dina favoritfärger. Djurmönstrat! Tiden då djurmönstrat kändes billigt är förbi och istället är en leopardeller pytonmönstrad behå helrätt. Mormorstrosor! Jodå, tro det eller ej men trosor som täcker hela rumpan och som är höga i midjan är superheta. I alla fall på pappret. I verkligheten vet jag inte hur många unga tjejer som har anammat trenden. Underkläder över istället för under! Det blir vanligare och vanligare att underkläderna lever i ett gränsland mellan just underkläder

och vanliga kläder. Dita von Teese, Lady Gaga och Rihanna är några av dem som till exempel har gjort bustiern populär. Och den går utmärkt att bära som topp. Blommiga, prickiga och abstrakta mönster ser vi på många underkläder just nu. Det är bara att välja favoritmönstret. Hipstertrosan och stringtrosan är definitivt de två trendigaste trosmodellerna. Korsett, spets, strumpband och annat som får dig att tänka på Moulin Rouge och Dita von Teese är hett. När det gäller behå - strunta i trenderna och välj den modell som passar din byst bäst!

Alexandra Bylund alexandra.bylund@malmobladet.se


MODE & LIVSSTIL /// MALMÖBLADET.SE Annons

TILL SYSTERN / DOTTERN Stringtr osa som finns i många färger, Nelly.co m, 49 kr.

Leopardmönstrad behå, Lindex online shop, 149 kr.

För evigt.

hipstertrosa,

strade Leopardmön shop, 69,50 kr. Lindex online

Mönstrade boxertr osor från Pieces, Nelly.com, 59 kr.

Vill du vara modell för en dag eller har ditt barn precis lärt sig att gå? Föreviga ditt minne hos Fotosplash. Vi fotograferar allt från bröllop till bandfotografering och ser till att du alltid får ett proffisigt bemötande. Låt inte dina minnen försvinna med tiden, hör av dig idag!

TILL FLICKVÄNNEN

Besök gärna hemsidan, www.fotosplash.se

FOTOSPLASH.SE

Populära Hanky Panky som finns i många färger, 189 kr. (One size-storlekar)

0768 - 71 06 04 | josefin@fotosplash.se Klassiskt och sexig t set från Macphers Elle on, Nelly.c om, 798 kr .

Annons

Stringtrosa som fin ns i många färger, Lindex online shop, 59, 50 kr.

TILL VÄNINNAN Underkläder som gör underverk från Spanx, Nelly.com, 1195 kr.

PSST! Tror du verkligen att alla Hollywoodstjärnor är sådär omänskligt perfekta? Det är de nämligen inte, utan sanningen stavas S-p-a-n-x! Spanx plattar till magar, definierar midjor, lyfter rumpor och gör allt det där som de flesta kvinnor önskar. Jag tror inte att det finns en enda Hollywoodstjärna, i fodral, som inte har Spanx under. Testa! Det gör underverk.

TILL MAMMA

pstertrosa, tillhörande hi Bustier med och 79 kr. Ellos.se, 249 kr

tertrosa Mönstrad hips ra färger, som finns i fle op, 69,50 kr. Lindex online sh

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

27


MODE & LIVSSTIL /// MALMÖBLADET.SE

KLOCKORNA SOM GÖR MANNEN

ROLEX SUBMARINER 50TH 64 546 kronor OMEGA SPEEDMASTER 31 775 kronor

LOGINES HERITAGE L2.749.4.52.0 52 000 kronor

URSNYGGT En silkeslen Cornelianikavaj i hundra procent cahsmere eller ågande nystruckna Canaliskjortor i all ära. Men vardagsmannen känner sig naken utan ett av de få tillåtna smyckena för oss män, klockan. Oavsett om du är i tid eller inte så följer här en utförlig visning av vad som ger dig kronan på verket.

D

et finns idag lika många klockor på marknaden som Breitling har graderingar på sina räknestickor. Priserna för de mest eftertraktade är som oddset på Håkan Juholt för statsministerposten, och är ingenting man lägger vantarna på i en handvändning. Med fabrikat som Rolex, Breitling och Omega kan det vara svår för gemene man att veta vad man ska satsa semesterkassan på. Är man intresserad av det estetiska eller vill man ha en klocka som verkligen är förberedd på allt inklusive gravitationsbortfall? I det förstnämnda så är trenden att låta uret tala och således glömma allt vad länkar och platinum heter. För att ge din Vacheron Constantin Tour de l’Ile rättvisa klär du din handled i ett band av nylon som helst går i tvåfärgat och matchar urtavlan. Det går även att klä in budgetklockan med nylonband men resultatet känns som Dressmankostym på Nobelfesten och där rekommenderas snarare att byta ut aluminiumlänken mot en läderrem. En annan trend som även om den luktar lite början-av-tvåtusen är att färga en befintlig klocka i svart. Helst ska du sitta på två monstruösa klockor i modell större och vilja ödelägga den ena. Tänk färgade svarta fälgar på en alldeles perfekt BMW M5 och du förstår

28

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

att denna trend inte är till för att följas. Skulle modedjävulen ändå få tag på dig är allt vad som heter egenfärgning absolut förbjuden och endast det schweizisk blackoutconcept står till ditt förfogande.

Är du lagd åt andra hållet och istället föredrar insida finns det desto mera att tänka på. Punktlighet och hållbarhet är a och o och här finns det ingenting att tumma på när du skrider till verket. Kronometern Longines Heritage L2.747.4.92.4 är en av de mest pålitliga klockorna som finns att tillgå och bör ha varit grunden till historien ”vad är det som går och går”. I denna fantastiska klocka tickar ett urverk av modell Aljoux 7750 som bäst beskrivs som en evighetsmaskin. Skulle du lyckas lägga vantarna på denna skönhet är det på sin plats att gratulera eftersom du då ingått ett livslångt äktenskap. Skulle det krävas lite putsning på partnerskapet så erbjuder utöver certifierade urmakare även Longines service mot en symbolisk summa. Ytterliggare en skönhet är Rolex Submariner 50th Years Anniversary Edition som med sin gröna boett mot det svarta urtavlan andas ren och skär förälskelse och skulle du falla för den så får du skönheten och odjuret personifierad. Att utsidan talar sitt tydliga språk är helt självklart men insidan är nästan ännu mer briljant. Även om du inte är något vattendjur används detta ur med bravur ner till 300 meters djup. Håller du dig på land kan du alltid lita på urverket som innehåller en så kallad hackingfunktion. Eftersom de flesta klockor av modell dyrare idag fungerar enligt den automatiska skolan så brukar dessa urverk efter ett tag gå både

en och två minuter fel. Rolex Submariner har ett inbyggt säkerhetssystem, ett så kallat ”hackingsystem” som med jämna mellanrum återställer det automatiska urverket och på så sätt garanterar en korrekt tidvisning. Och som om detta inte vore nog så är klockan även utrustad med ett skrap säkert syntetiskt safirglas som står emot såväl fall som skarpa tegelväggar. Det ska dock sägas att boetten inte är lika stryktålig så behandla din klocka med den respekt den förtjänar! Dessa två klockor i all ära men är du av den sorten att du oavsett dykardräkt eller ej vill ha ett rejält ur på din vänsterarm är schweiziska Hublot en värdig kandidat. Deras modell Big Bang All Black som är en estetisk demonstration i hur man bygger en av världens häftigaste klockor. Med en hel klocka i kolfiber får den en helt egen finish som de flesta urmakare bara kan drömma om. Att både Manchester United och Ferrari har Hublot Big Bang som sin officiella klockmodell talar sitt tydliga språk. Förra sommaren försågs även alla domarna i fotbolls-VM i Sydafrika med Hublots flaggskepp på handleden. Inuti klockan hittar vi HUB 4100 Self-winding Chronograph Movement som garanterar att du inte kommer för sent till dejten. Och om inte din punktlighet imponerar på det täcka könet så levereras alla Big Bang med en tvättäkta alligatorskinnrem. Men att inte nämna Breitling i ett sådant här sammanhang är lika illa som att kalla den enkelknäppta klubbkavajen för blazer (som du redan vet är dubbelknäppt och härstammar ifrån engelska M/S Blazer). Med

deras modell Navitimer har man designat en klocka som alla inklusive John Travolta vill bära. Breitling som från början var en ytterst avancerad pilotklocka är idag inte längre bara piloternas våta dröm. De är dock än idag officiell leverantör till AOPA (Aircraft Owners and Pilots’ Association). Breitling har också på senare år gjort flera intressanta (och lyckade) samarbeten, och mest av båda två är väl deras samarbete med Bentley som gav oss Barnato, en av de allra snyggaste klockorna med stållänk. Klockan får du givetvis på köpet då du införskaffar Bentley Continental GT med en vrålande V12 under huven, och skulle snålheten komma ifatt dig finns det även möjlighet att stilla din klockfetish hos utvalda urhandlare. För den mannen som istället föredrar Aston Martins Vanquish och en skakad Martini i likhet med James Bond finns det bara ett solklart val, Omega. Klockan som varit den brittiska super agentens tidvisare sedan Sverige gick med i EU är en av de schweiziska uren med mest anrik historia. Omega Speedmaster Professional Chronograph var NASAs val för Neil Armstrong 1969 och även om modellerna som produceras idag inte har repor ifrån månsten kan du känna dig säker på att Omega åtminstone idag står med båda fötterna på jorden. Omegas två flaggskepp Seamaster och Speedmaster garanterar dig uppmärksamhet som är värdig en månfarare och även om den inte ger dig rätt att döda lär den få dina kollegor att sätta morgonkaffet i halsen.

David Rudvall david.rudvall@malmobladet.se


MODE & LIVSSTIL /// MALMÖBLADET.SE Annons

VÄ R N HEMS OP

Värnhems optik Glasögon och kontaktlinser

T I K

50 % på bågar Kvalitetsprogressiva

glas från 2 390:-

VACHERON CONS TANTIN TOUR DE L'ILE 9 600 000 kronor

VÄRNHEMS OPTIK Sallerupsvägen 5 Malmö Tfn: 040-18 69 80 Webb: www.varnhemsoptik.se

Annons

Malmö-Sturup 299:- • Sturup-Malmö 299:Åk med Taxi 46 inom södra innerstaden från 49 kr

G AL BIG BAN HUBLOT rågan förf Pris: Vid

L BL ACK

Malmö-Rosengård, Nydala, Mariedal, Söderkulla, Kulladal Malmö-Sturup Malmö-Bunkeflostrand Malmö-Arlöv

59:299:119:99:-

Malmö-Hyllie Malmö-Höllviken Malmö-Skanör Malmö-Lund Lund-Sturup

99:239:329:209:379:-

Åk Med Taxi 46 inom Malmö från Zon 1 49:BREITLING BARNATO Pris: Vid förfrågan

Zon 2 59:-

Zon 3 65:-

Vi kör FAST PRISER fredag- och lördagkvällar +30 kr på ordinarie zonpris kl. 15-00. Därefter taxameter.

För mer info ring oss på 040 - 46 46 46 eller besök oss på www.taxi46.se

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

29


S

Frossar vi handlöst i energirika, blodsockerhöjande, insulinfrisättande livsmedel så kommer också julbuken sitta hängandes, men säker efter årets slut. Det kan vara bra att njuta av julens godsaker, men välj tillfällena med omsorg.

Sport & Motor

T T E R U N E T A JULM I T K E P S R E P O S HÄL

Julen knackar på dörren och butikerna rustar upp. I ekonomiska kristider och bankfiaskon hårdsatsar butikerna och i vissa fall lanseras julsatsningarna redan i oktober. Det kan tyckas vara en smula förvirrande, men julen är tveklöst något som berör och får oss att känna både välmående och behag. Handeln, som i hög grad är påverkade av kristidern, är troligtvis väldigt glada för julens inmarsch. Julhandel betyder onekligen en kraftigt ökad konsumtion med tillhörande hysteri. Julmaten är något av det mest självklara tillhörande julen. Det märks i livsmedelsaffären då glöggen och pepparkakorna är tidigt framme i år. Vi lägger mycket pengar, tid och energi för att få julen precis så mysig som vi vill ha den. Dessvärre sätter många människor likhetstecken mellan mys och lathet, frossande i taskig mat och inaktivitet. Det sätter självklart sina spår och efter jul ledigheten kommer en del av oss tillbaka till jobbet med en ny, icke så tilltalande, accessoar - julbuken. Denna julen försöker vi undvika julbuken! För att hålla den borta krävs några aktiva

30

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

åtgärder för de flesta utav oss. Det betyder att det handlar om att göra aktiva val för att få bra resultat. Den för de flesta viktigaste av åtgärderna handlar om vad vi sätter i oss. Och kanske ännu viktigare - hur vi sätter i oss det. Frossar vi handlöst i energirika, blodsockerhöjande, insulinfrisättande livsmedel så kommer också julbuken sitta hängandes, men säker efter årets slut. Det kan vara bra att njuta av julens godsaker, men välj tillfällena med omsorg och försök i julvardagen att hålla dig till smarta alternativ. Nedan resonerar jag kring julmaten ur ett hälsoperspektiv, vilket förhoppningsvis kan hjälpa dig att välja bort det dåliga och satsa på det bättre! Sill: Marin föda är i det flesta fall mycket bra – även sill. Fettsammansättningen är kanon och sillen är rik på vitamin-D, vilken stärker ditt immunförsvar. Det bästa alternativet är sillen som du själv lägger in, då har du koll på samtliga inblandade ingredienser. Lax: De flesta har hört att man ska äta fisk tre gånger i veckan. Laxen är ett lättlagat och gott alternativ med riktigt bra fettkvalitet. Dessutom är den såklart given på julbordet. Laxen innehåller även en hel del vitamin B6, vilket behövs för bildandet av seretonin – ett

V

av våra ångestdämpande och rogivande hormon. Fiskens självklara vara i vår kosthållning kan troligtvis inte påtalas tillräckligt ofta. Ål: Ål är nyttigt liksom både sill och lax. De flesta som ätit ål har nog också känt att det är ett rätt fettrikt livsmedel. Fettet är av bra kvalitet vilket förbättrar vår hjärt- och kärlhälsa till skillnad från fett av låg kvalitet som gör motsatsen. Man kan tro att ål är extremt energirikt pga den höga fetthalten, men faktum är att pasta innehåller fler kalorier per 100g än vad pasta gör. Njut av ålen, den är både god och mättande! Ost: Ostbrickan eller exempelvis cheddar-

lar det om feta ostar så tycker jag man ska äta lite mer sparsamt av dessa på grund fettstrukturens uppbyggnad. Den här typen av fett tenderas att lättare lagras i fettcellerna. Välj med omsorg! Bröd: Till osten kommer ofta brödet. En självklarhet för många men brödets närvaro i en sund och hälsosam kost ifrågasätts allt mer. Först och främst innehåller bröd mycket kalorier i form av kolhydrater. Rikligt med kolhydratrik mat gör att vi får blodsockersvängningar vilket i förlängningen bidrar till övervikt. Många har också problem med gluten, ett protein som finns i bl.a. vete, korn och råg. Gluten kan skapa irritation och inflamma-

Julen knackar på dörren och butikerna rustar upp. I ekonomiska kristider och bankfiaskon hårdsatsar butikerna och i vissa fall lanseras julsatsningarna redan i oktober. osten är en klassiker på julen. Ost är ett lite omtvistat livsmedel där det handlar lära sig skillnaden mellan ost och ost. När det gäller fettsnåla ostar (10% fett eller mindre) så höjs proteinnivån avsevärt. Proteinets centrala betydelse för att hålla sig smal, stark, frisk får anses vedertagen eftersom de flesta forskare och experter inom området är överens. Hand-

tioner, vilket vår kropp inte mår särskilt bra av. Om du vet med dig att du inte är känslig för gluten och du väljer att äta bröd, då är de bästa alternativen de bröd som är minst processade, mörka med hela korn både i och på brödet. Vill du spara in på kalorierna? Skippa bröder och satsa på något mer mättande och proteinrikt.


SPORT & MOTOR /// MALMÖBLADET.SE Ägg: Ägg är utan tvekan ett av mina absoluta favoritlivsmedel! Det är proteinrikt och kan användas till det mesta; frukost, lunch, mellanmål, middag. Ägg i form av kokta, stekta, äggröra, omelett, rå form, alternativen är många. Ägg har ett högt proteinvärde vilket innebär att kroppen kan tillgodose proteinet på ett bra sätt. Gulan är fettrik och myten kring att för mycket äggätande skulle vara farligt för vårt kolesterol är spräckt, enligt samstämmiga experter inom området. Vill du öka proteinandelen i din måltid utan att öka fettets andel? Använd bara äggvitan. Korv: Korv hör julen till, dock bör man ha vetskapen om att det är väldigt stor skillnad på de olika alternativen. I livsmedelsaffären ser man idag ett större utbud av "köttrik" korv. Exempelvis 90% kötthalt! Vad är det i annars undrar man? Kolla innehållsförteckningen på olika alternativ och du får veta sanningen. När det gäller korv så tycker jag att det är vettigt att även kolla över närings-

deklarationen. Hur mycket fett innehåller de respektive olika korvarna? Fettet från de här feta charketurierna är svårförbrännt och lättlagrat i fettcellerna. Det är dessutom väldigt kaloririkt. Frossande av fet korv i kombination med en i övrigt kolhydratrik kost är ett bra recept på ohälsa och fetma. Ät sparsamt, gärna med hög kötthalt och låg fetthalt. Senap: En outsider men ett vanligt tillbehör under julen. Senap är en stark krydda som ökar vår värmeproduktion och fettförbränning! Dock är den svenska senapen oftast rätt fullproppad av både socker och fett. Här gäller det att alltid kolla in innehållsförteckningen. Fransk senap är ett riktigt bra alternativ, liksom senapspulver när man kryddar sin mat. Lätt att regelbundet använda i matlagningen. Regelbundenhet ger resultat! Nötter: Extremt energirik mat med hög kvalitet. Nötterna har sannerligen räddat många människors liv då vi levde under andra för-

hållande med jagande och samlande i fokus. Idag finns det fri tillgång på nötter och att kränga hundratals gram varje dag kommer med ganska stor sannolikhet leda till övervikt. Men i begränsade mängder är nötter kanon! Nötter har bra fettkvalitet och innehåller även protein och kolhydrater. Exempel på bra nötter är hasselnötter, valnötter, paranötter, jordnötter och pekannötter. Naturligt och bra livsmedel som äts med förstånd på grund av kalorimängden.

. fitSkoglund StayThomas

Pepparkakor: Snabba kolhydrater med väldigt liten eller ingen pepparsmak. Gott är det dock! Givetvis äter man pepparkakor under julen och självklart ska man njuta av denna underbara tid. Använd det sunda förnuftet, välj dina tillfällen och ät i begränsade mängder för sanningen är den att de snabba kolhydraterna gör det svårt att sluta äta och följden blir en stor insulinfrisättning vilket betyder fettinlagring. Farligt gott. Clementiner, apelsin, te, kanel, rödkål: Vanligt förekommande i jultider. Bra mat som sätter fart på förbränningen! Julsmoothie: Avslutningsvis skickar jag med ett recept på en god, nyttig och mättande julsmoothie. Fungerar perfekt som mellanmål eller frukost (komplettera gärna med två kokta ägg). Ingredienser: mjölk, kesella (kvarg), banan, äpple, hela linfrön, kanel och ingefära. Kör i mixer!

GOD JUL! Annons

Nu har vi fina erbjudanden på ansiktsvård. Välkommen in!

Ansiktsvård som du kan lita på. Apoteket Stortorget, Bergsgatan, Mobilia köpcentrum Triangeln Malmö, Nobelvägen, Nydalatorg apoteket.se | 0771-450 450

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

31


SPORT & MOTOR /// MALMÖBLADET.SE

NYA AUDI A4 N A R A K S L L I T SÅLLAR SIG

LYFT FÖR ATT LIKNA SYSKONEN Det är lite svårt att tänka sig att dagens Audi A4 redan har hunnit bli fyra år. Det är således dags för en förnyelse, speciellt med tanke på att nästan alla de andra modellerna i parken har uppdaterats. Men om det var svårt att skilja modellerna mellan innan blir det knappast lättare nu. Nya A4 må vara lite mindre, men är nog mer tvilling än vanligt syskon till de övriga bilarna. Ny uppfräschad front och akter bjuds vi på i alla fall. Och de lysande diodbandet i strålkastarna ska lysa på ett lite annorlunda vis än mot storebror A6, så de ska gå att skilja bilarna åt. I alla fall när det är mörkt. Där bak får man också lysdioder om man väljer Xenon-paketet. Nytt där bak är att avgassystemet nu har dubbla pipor oavsett vilken motor man väljer. Som vanligt är det fyra rör som gäller för S4. På insidan har det inte hänt så mycket. Här har det mest roddats om lite knappar och reglage. Som vanligt när det gäller motorerna har de blivit starkare och snålare. I genomsnitt har förbrukningen sänkts med elva procent. Start/stopp-teknik och bromskraftåtervinning är standard. Den som vill åka så snålt som möjligt väljer 2.0 TDI e med 136 hästar och fyra cylindrar. Den drar bara 0.42 liter per mil och släpper ut 112 gram per kilome-

32

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

ter. Det lilla tillägget ”e” står för att det är en miljöbil. På samma litervolym finns också effektalternativen 120, 143, 163 och 177 hästar. Det finns även två stycken V6 diesel på 3.0 liter, på 204 respektive 245 hästar. Den förstnämnda drar 0.49 liter per mil. För den bensin-sugne finns det motorer på 1.8, 2.0 eller 3.0 liter. De första får 120 eller 170 hästar, 2-litaren erbjuds med 211 hästar och för 3-litaren gäller 272 eller 333 hästar. Och som ni kanske har förstått är den sista ”värstingen” S4. 0-100 km/h går på fem sekunder blankt och sörplar i sig 0.8 liter per mil. Sexpetad manuell låda är standard till alla framhjulsdrivna versioner men mot en peng kan man få multitronic-låda till de flesta alternativen ändå. För Quattro-versionerna gäller manuell eller S-Tronic. Audi har även finjusterat chassi och hjulupphängningar för att bilen ska vara trevligare att åka i. Från och med nästa modellår är även den elektromekaniska styrservon ny. Priset för en 1.8 TFSI blir 283 500 kronor och för en 2.0 TDI 295 00 kronor.

Hannes Hedman hannes.hedman@malmobladet.se


Annons

! N E L I B R VI HA FRÅN

0kr kontant

0% ränta

Bilar över 25 0fu0ll0tankkr levereras alltid med nsen! o n n a r e d e m r ta i n r nä

OXIE BILHÖRNA Mån - Fre 10 - 18 Lör - Sön 11 - 15

NY H EMSID A!

040 - 982700 | www.oxiebilhorna.se Annons

Hår- eller hårbottenproblem? Nu har vi lösningen! Mjäll - Klåda - Psoriasis - Fett hår - Livlöst hår Seborre - Håravfall - Alopecia - Fläckvis håravfall Före

Behandlingen sker utan kirurgiska ingrepp, laser- eller kortison behandling, Diagnosen ställs med hjälp av en mikrokamera, den enda i Malmö. Vi arbetar bara med naturella produkter, allergitestade på människor. Vi har 10 års erfarenhet!

www.harklinikenmalmo.se

Efter

e!

Julerbjudand

ehandling 20% på en b ukterna 10% på prod

Hårkliniken Malmö - Maria M, hårspecialist-trikolog

Drottningg. 24, Malmö. 040-97 55 40, 0735-73 69 61. Öppet tis+fre 10-18, ons+tors enl ök


M

Restaurangens koncept grundar sig på att vi har fria händer, inte är bundna till någon meny och på så sätt kan överraska våra kunder. Friheten vi har gällande ändringar av rätter bidrar till utmaningar, vilket är riktigt roligt, säger kocken Titti Qvarnstöm.

Mat & Dryck

JULMENY MED

BLOOM IN THE PARK är en restaurang olik många andra. Restaurangen utmärker sig genom sitt koncept - Här binder man sig inte till några menyer och vinlistor utan har fria händer och låter sig inspireras av årstiderna, något som bidrar till vid variation av rätterna. Arkitekturen signerad Jonas Lindvall är även den något som karakteriserar restaurangen.

RESTAURANG BLOOM

HUR SKALL DÅ JULBORDET SE UT? Under jultider så är de flesta av oss mer än bekanta med vad som finns på det traditonella julbordet. Några som vågar gå emot dessa traditioner i matväg är restaurangen Bloom In The Park. Malmöbladet besökte restaurangen belägen i Pildammsparken för att återupptäcka maträtterna, nu i en ny tappning. Bloom In The Park serverar inget julbord på restaurangen, maten med tillhörande recept som visas är endast restaurangens egna versioner på julrätter som visas exklusivt för Malmöbladet. - Vi har i detta ”julbord” velat variera och ändra traditionerna, vi har exemplevis bytt ut sillen mot karp och and istället för skinkan. Dessa rätter speglar vad man äter under vintertid i vissa delar av kontinentala Europa, säger Linnéa Taylor. Karpen äts vid jul i länder kring centraleuropa. Denna fisk blev vanlig att äta på julborden kring 1800-talet och har främst blivit en symbol för Tjeckisk jul. Detta då många livnär sig på uppfödning av fisken och att många på så sätt har råd att äta den. På bordet finner man även plumpudding med apelsin och vispgrädde, en engelsk juldessert. - Vi tycker att alternativ likt dessa är spännande, berättar Linnéa. Dessa rätter bjuder på både familjära och mer ovanliga rätter samt variationer. Visst känner de flesta till potatissallad och leverpastej, men vem är van vid citrongräs till glöggen,

34

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

plumpudding eller den tidigare nämnda karpen, till julmiddagen? - Restaurangens koncept grundar sig på just detta - att vi har fria händer, inte är bundna till någon meny och på så sätt kan överraska våra kunder. Friheten vi har gällande ändringar av rätter bidrar till utmaningar, vilket är riktigt roligt, säger den prisbelönta kocken Titti Qvarnström. Titti är född i Malmö, men har sedan tidigare utbildat sig i både Köpenhamn och på flera tyska Michelin-stjärniga restauranger. Hon deltog i Årets Kock 2010, nådde då semifinal och fick utmärkelsen ”Årets Rising Star” av White guide, som ges till ”yngre, intressanta kockar med potential att nå internationell berömmelse för sin gastronomi.” Talar man om Restaurant Bloom så kan man knappast undgå att nämna restaurangens omtalade interiör, designad av arkitekten Jonas Lindvall. Det kanske inte ser så ut på utsidan att döma, men inuti är det smakfullt inrett i den innovativa miljön. Kanske kan rätterna som erbjuds på Bloom In The Park avskräcka vissa i och med något okonventionella matval (det har bland annat bjudits på tjurtestiklar), men det är vad som skiljer restaurangen från en stor del av konkurrenterna. Gällande dessa julrätter, så säger både Linnéa och Titti att de uppskattar den traditionella julmaten vi äter i Sverige, men att de inte ser någon större mening med att göra som alla andra. - Det är så lätt att få tag på de ”traditionella”

julrätterna, så i dessa rätter har vi gjort något annorlunda än det alltför vanliga i matväg. Vi vill med dessa rätter och recept visa hur man kan variera sitt julbord, säger Linnéa.

Oscar Hjelmstedt oscar.hjelmstedt@malmobladet.se

VINTIPS MED LINNÉA TAYLOR -När Titti och jag satte oss ned för att diskutera idéer till en modern julmeny så slog det mig att jag faktiskt inte alls vet vad för typ av vin man dricker till julmat. I min familj äter vi nämligen “julmiddagen” mitt på dagen och även om man är ledig så känns det lite väl extravagant att korka upp flera flaskor vin till lunch. Man vill ju vara vaken till Kalle Anka! Först på kvällen, efter att alla julklappar delats ut, dricker vi lite glögg eller kanske ett trevligt portvin och fram emot läggdags kan det bli en och annan toddy. Men nu ska det alltså bli ändring på det! Om man vill börja storstilat med en flaska bubbel och lite pata negra (skinkan får vara med i någon form!) så tycker jag att en torr blanc de blancs champagne (Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs Brut. nr 97653, 369 kr) är ett utmärkt val. Karp, som är en väldigt vanlig julrätt i östra delar av Europa, gör sig väl tillsammans med en torr riesling från samma område (Gaul Riesling Asselheimer St. Stephan nr 5348, 149 kr). Till de delikata kötträtterna rekommenderar jag ett storslaget rödvin av Margaux-typ,

till exempel Château Cantenac Brown (nr 95421, 265 kr) eller om man verkligen vill fira, Château d’Angludet Margaux (nr 89604, 439 kr). När det kommer till plumpuddingen, denna så väldigt engelska juldessert, så kan väl ingen beskylla mig för att vara partisk om jag föreslår ett portvin, Taylor’s 10 Years Tawny (nr 8081, 229 kr)? Ni vet väl vad de brukar säga: “Birds of a feather...”. Med det sagt ser jag mer än gärna att den fantastiska St Marcellin-osten får sällskap av något med mycket doft och stark karaktär; en Sauternes (Le Dauphin de Guiraud (nr 4131, 159 kr), eller varför inte en vendange tardive Gewurztraminer från Alsace (Trimbach Gewurztraminer Vendange Tardive, nr 75724, 200 kr)? Lika barn leka bäst, som det heter.

Linnea Taylor linnea.taylor@malmobladet.se


MAT & DRYCK /// MALMÖBLADET.SE

JULMATSRECEPT 2011 - TITTI QVARNSTÖM RÖDVINSGLÖGG • • • • • • • • • •

2dl strösocker 2 st stjärnanis 2 vitpepparkorn 1 msk fänkålsfrö 2 kanelstänger 8 fröhus av grön kardemumma 20 g färsk ingefära 2 stänger citrongräs skalet av en apelsin 1 flaska rödvin av favoritdruvan

Smält sockret i en tjockbottnad kastrull och låt det ta lite färg, tillsätt kryddorna så att de rostas lätt och lös sedan upp det hela med vinet värm tills sockret har lösts upp men koka inte! Glöggen är färdig att drickas direkt men kan med fördel lagras en vecka så att smakerna får mogna.

Potatissallad • 400g potatis • 1 mild och söt röd chili • ett par kvistar färsk salvia • 1 msk dijonsenap • 1 msk vitvinsvinäger • 2 msk solrosolja • salt och peppar Skala och sjud potatisen, låt svala. Skär potatisen i skivor, strimla salvian och skär chilin i fina bitar. Blanda senapen med vinäger, olja, salt och peppar till en homogen massa och häll över potatisen.

LEVERPASTEJ • • • • • • • • • •

200g kalvlever 100g kalvfärs 1 liten lök 1msk smör 1 ansjovisfilé 1 msk vetemjöl 1 dl grädde 1 tsk salt 1 tsk dijonsenap five spice

Skär lök och lever i bitar. Bryn löken tillsammans med hälften av leverbitarna och kalvfärsen i smöret. Mixa löken med den stekta och råa levern och färsen i en matberedare. Tillsätt ansjovis mjöl och grädde, smaka av med kryddorna och senapen. Häll upp massan i en ugnsfast form och grädda på 110 °C i ca 1 timme

BLODPUDDING

SMÖRSTEKT KARP MED CHAMPAGNEKÅL, KAPRIS OCH POTATISSALLAD 4P Karp Filea karpen och skär ut de största benen, stek filéernas ena sida i litet i olja i en het panna tills de börjar se glasiga ut tillsätt en klick smör och dra pannan av värmen Champagnekål • 1/2 litet vitkålshuvud • 1 gul lökar • 2 msk ankflott eller mild olja • 2 dl champagne eller vitt vin • salt och peppar Bryn den strimlade kålen och löken i ankflottet tills den är mjuk och glasig. Häll i champagnen och låt reducera något. Smaka av med salt och peppar. Kapris • 2 dl matolja • 3 msk kaprisblommor Låt kaprisen rinna av på lite hushållspapper. Värm oljan till 180°C. Lägg försiktigt i kaprisen i den heta oljan, var beredd med locket det kan stänka ordentligt! Kaprisen är färdigbakad när oljan tystnat. Ta upp den med en hålslev och låt droppa av på lite hushållspapper

• • • • • • • • • •

2 dl grisblod 1dl smakrikt öl 1dl rågmjöl 2msk brynt smör 1/2 tsk salt 1 tsk dijonsenap ½ dl russin, hackade peppar nejlika mejram

Blanda alla ingredienser noga med en visp och smaka av med kryddorna. Ställ åt sidan och låt dra ca 30 minuter så att mjölet får svälla. Fyll i en ugnsfast form och baka på 110°C ca en timme tills massan har stelnat. Servera leverpastej och blodpudding på tjocka skivor rustikt bröd med inlagd gurka, lök, rödbetor kaprisbär och grov senap.

STEKT ANKA MED RÖDKÅL, ÄPPLEMOS, KNAPRIG GRÖNKÅL OCH KROPPKAKOR Anka • 1 fet anka • några timjankvistar • salt och peppar Gnid in ankan med salt och peppar både inoch utvändigt och stoppa den med timjan. Stek ankan i ugn vid 160°C i ca en timme tills skinnet är knaprigt, låren känns möra och köttet lossnar från benen. Ta tillvara flottet, det är guld värt när rödkålen ska kokas! Rödkål • ½ litet rödkålshuvud • 1 lök • ½ dl ankflott • 1 liten bit bacon / rökt sidfläsk eller fet • skinka • 1 stjärnanis • 1 liten bit kanel • 2 msk rödvinsvinäger • 2 dl rödvin • 2 dl körsbärs- eller svartvinbärsjuice • salt, socker och peppar Strimla lök och rödkål fint. Värm en gryta och bryn kål och lök i ankflåttet tillsammans med bacon, stjärnanis och kanel. Tillsätt vinäger, rödvin och juice och låt koka in tills kålen är mjuk men ändå har lite tuggmotstånd kvar. Smaka av med salt, socker och peppar.

PLUMPUDDING MED APELSIN OCH VISPGRÄDDE Plumpudding • 100g ankflott • 100g brödinkråm, rivet • 50g vetemjöl • rivet skal av 1 citron • 1 dl mandel • 150g russin • 1krm kanel • 1krm nejlikor • ½ dl råsocker • 1 ägg • ¾ dl mjölk • ¾ dl mörk rom Hacka mandeln och blanda med de torra ingredienserna och ankflottet, vispa ihop ägget med mjölken och rommen och blanda i det med. Fyll i en sockerkaksform, täck med ett lock eller gör ett lock av aluminiumfolie. Baka puddingen på 90°C i ugn över natten. Låt den kallna i formen och stjälp sedan försiktigt upp den på ett fat. Extra smarrig blir puddingen om man vid servering häller över ytterligare ett par matskedar rom och tänder på. Serveras med till exempel apelsinfiléer och lättvispad grädde. Plumpuddning kan med fördel bakas redan nu och sedan få gona sig på en sval plats fram till jul.

Äppelmos • 3 matäpplen av belle boscop typ Skala och tärna äpplena, lägg i en kastrull med ett par matskedar vatten och lock. Värm försiktigt och låt sjuda tills äpplena faller sönder, ta de då av värmen och mosa med en visp. Har du haft turen att få tag i fantastiska äpplen är ditt mos nu klart annars kan den behöva piffas till med en skvätt citronsaft och en nypa socker. Grönkål • 2 grönkåls blad • 2 dl matolja Skölj grönkålsbladen och torka den noga. Hetta upp oljan till 140°C och lägg i små bitar krusig grönkål, vänta tills oljan tystnat, ta då upp kålen och låt den droppa av på en bit hushållspapper, salta lätt. När man bakar grönkål i olja såhär får man underbara knapriga buketter med en lätt rostad smak som kan konkurrera ut potatischipsen vilken dag som helst.

ST: MARCELLIN MED FÄRSKA FIKON, DADLAR OCH KARAMELISERADE VALNÖTTER

Kroppkakor • 300 g kokt pressad potatis • 300 g råriven potatis • 1 ägg • muskot • salt och peppar • 1 msk potatismjöl Krama ur så mycket vätska som möjligt ur den rårivna potatisen och blanda med det kokta ägget, kryddorna och potatismjölet. Forma massan till clementinstora bollar och lägg ner i kokande lättsaltat vatten i en stor gryta. Dra grytan av värmen och låt kakorna sjuda färdigt ca 40 minuter.

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

35


K

Trots att vi spelar ”retro-rock” vilket kan verka lite tillbakablickande, så är det alltid med glimten i ögat.

Kultur & Nöje

FEM SNABBA:

Retroperspektiva och explosiva Retro-rockbandet Långfinger ifrån Göteborg må vara ett band som musikaliskt gärna blickar bakåt, men utöver det ser trion bara framåt. Victor Crusner, sångare, basist och även keyboardist i bandet reflekterar kring kärleken till högljudd musik, spontana inhopp av gästmusiker och dagens musikklimat. För dem som inte känner till Långfinger,

vad kan du berätta om er? - Vi är tre stycken glada snubbar ifrån Göteborg som gillar att lira rock, punk och annan högljudd musik. Det är mycket 70- tals inspirerat, klassiska rock rättare sagt. Vi släppte en skiva förra året, en EP i år och vi arbetar för tillfället på vår andra skiva. Berätta om ert senast utgivna material, som finns på EP:n ”Stare Me Blind”?

Annons

Proffs på blås

Byt flöjt

En musikskola för alla!

Du får 3 000 kr för din gamla skolflöjt när du byter upp dig till en Miyazawa PB-202.

Windplay är en musikskola som vänder sig till: Unga nybörjare Vuxna nybörjare Återbörjare Rutinerade musikanter

• • • •

Vår undervisning har eleven i fokus Dina egna mål och glädjen att spela ett instrument utgör kompassen för undervisningen. Våra lärare utformar en individuell kursplan för att hjälpa dig i din musikaliska utveckling.

Fri prova-på-lektion!

Byt trumpet Du får 3 000 kr för din gamla trumpet när du byter till en professionell Jupiter XO.

Gå in på vår hemsida www.windplay.se och gör en intresseanmälan redan idag! Vi kommer att höra av oss och bjuda in dig till en fri provlektion innan du bestämmer dig för om du vill bli elev hos oss.

Byt saxofon Du får 3 000 kr för din gamla skolsax när du byter till en saxofon från Yanagisawa.

Windcorp Malmö Ö. Kristinelundsvägen 15 | 214 48 Malmö www.windcorp.se | malmo@windcorp.se 040-98 00 22

36

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

• • • • • •

Flöjt Klarinett Saxofon Kornett Trumpet Trombon

• • • • • •

Eufonium Tuba Akustisk gitarr Elgitarr Elbas Piano

www.windplay.se

Öl – Julmust Mountain - Captain Beyond Scen - Studio Göteborg – Världsturné Hård julklapp – Mjuka julklapp

- De låtarna spelade vi in på Grammofonstudion. Vi hade egentligen tänkt att vi skulle börja jobba på nästa album då, men det slutade med att vi spelade in fyra låtar under en veckan i april och kände att detta var så pass bra låtar så att vi släppte dessa låtar för sig själva. Det valet kändes spontant, lekfullt och framför allt kul.

- Både ja och nej - det finns ju hinder för alla. Jag tror att det kan vara svårare att ta sig fram som popartist. Det är nog inte svårare med den musiken som vi spelar, man får slå sig fram som alla andra. Visst är det så att musiken vi spelar intresserar främst en mindre målgrupp, men egentligen, hittar folk någonting de gillar så går lyssnarna in för det.

På bandets kommande skiva så medverkar Ebbot Lundberg från The Soundtrack Of Our Lives. Victor berättar: - Ebbot är med på två låtar på skivan som kommer i vår. Även hans medverkan var lite spontant, men var samtidigt jätterolig. Vi var i studion med honom och han hjälpte till med att bolla idéer och att fixa med låtar. Slutresultatet av skivan blev jättebra! Det ska bli spännande att se vad folk tycker om det nya materialet. Även Kalle Gustafsson, som agerar basist i TSOOL, är med och spelar. Vi har inte haft med gästmusiker under tidigare inspelningar, men under dessa inspelningar så hade vi fantastiskt kul!

Vad får, enligt dig, Långfinger att stå ut från konkurrenterna? - Själv så tycker jag att vi alltid levererar live, det är där som vi hör hemma. Vad jag gillar med vår musik är, trots att vi spelar ”retrorock” vilket kan verka lite tillbakablickande, så är det alltid med glimten i ögat. Vi spelar inte den här musiken för att vi lyssnade på den när det väl begav sig – vi fanns ju inte ens då! Vi lyssnar på det och gillar det nu, vår musik blir på så sätt väldigt nutida för oss. Huvudsaken är att vi gillar det vi gör.

Victor avslöjar att några av låtarna har psykedeliska inslag, vilket enligt honom kanske är ett av resultaten genom samarbetet med Ebbot. Han tycker även att bandet har ”jobbat fram” sitt sound under tiden de spelat tillsammans och att stötta på andra musikstilar är något han tycker är häftigt. Hur kom det sig att ni valde att ge ut ert senaste material på vinyl? - Det är något som vi har velat göra redan från början. Kalle, gitarrist i bandet, ville släppa våra förra platta på vinyl men vi ansåg att det vore smartare att ge ut vår första skiva som CD. Vi valde att släppa det här materialet på vinyl dels för att det kanske kan komma att få något sorts samlarvärde, men även för att det låter riktigt bra på det formatet. Jag tror att skivsläpp på vinyl är något som vi kommer att fortsätta med. En rolig sak med vinyl är att det hedrar den musik som vi spelar! Är det svårt att ta sig fram i dagens musikklimat med ett sound som mer än gärna blickar bakåt?

Vad väntar bandet härnäst? Inom kort kommer bandet in i slutfasen av deras senaste skiva, som kommer till våren. Den ska fixas och redigeras. Därefter ska de ut och spela i Sverige samt i Europa. - Tåget rullar på och vi tänker nå nya höjder! Inflikar Victor. Vad gör bandet när de inte rockar på scen eller spelar i studion? - Då lever vi vanliga liv, berättar Victor efter en stunds fundering. Vi jobbar mycket kring allting relaterat till bandet. Vi går in för det helhjärtat. Inom två år vill han att bandet ska fortsätta rulla på. Han tycker att det är ”En extrem glädje” och att alla tre har riktigt roligt tillsammans. - Det är ren eufori när allting ”klickar”, säger han. Om du skulle beskriva Långfinger med tre ord, hur skulle du beskriva er då? - Hmmm... Någonting med ”driv” eller ”ös”... Bra jävla driv! Det tycker jag att vi förmedlar!

Oscar Hjelmstedt oscar.hjelmstedt@malmobladet.se


KULTUR & NÖJE /// MALMÖBLADET.SE Annons

ÅRETS STORA JULSHOW Såhär i jultider så dyker det varje år upp en uppsjö av julshower för den som vill bli underhållen i vintermörkret. Frågan är vilken av dessa som intresserar dig – Känner du för ett uppdukat julbord ackompanjerat med livemusik eller föredrar du att bli underhållen till tonerna av Elvis Presley och Tom Jones? Kanske känner du för allt det här i en show? “Malmös mäktigaste julshow – A spectacular tribute to Elvis & Tom Jones” är en helkväll från klockan 18.00 till 01.00 som inkluderar ett traditionellt julbord, julshow, bar och dans till DJ. Julbordet består bland annat av sill, lax, ägg, kalkonbröst, skagenröra, julskinka, köttbullar, prinskorv och Jansons frestelse. Ken Wegas agerar Elvis och Micke ”The Voice” Larsén sjunger Tom Jones. Ken Wegas, känd från bland annat TV 4s ”Talang”, som han medverkade i 2009, är Malmöprofil i det här numret. Detta är inte första gången han uppträder på en julshow, han var även med i show som sattes upp på Casino Cosmopol 2009. Elvis-imitatören sa såhär om julshowen på Slagthuset:

Han berättade även vad man kan förvänta sig av hans uppträdande: - Fullt ös! Det är viktigt att alla i publiken får underhållning för pengarna. Detta är det bästa jobbet man kan ha. Det är tolv man i bandet och vi kör på en helkväll, från klockan sex till ett. Scenproduktionen består bland annat av ett 12- mannaband som spelar under ledning av kapellmästare Marcus Jacobsson. Evenemanget beskrivs som ”En storstilad och fantastisk julshow i bästa Las Vegas- anda”. Showen hålls den 1:a, 2:a, 8:e, 9:e, 15:e och den 16:e december på Luftkastellet i Slagthuset. Priset ligger på 745 kronor för show och mat. Programmet ser ut som följande: Klockan 18.00 öppnas dörrarna till Slagthuset, kvällen inleds med mingel och besökarna bjuds på välkomstglögg. Omkring 19.00 så står julbordet uppdukat. Det blir lätt underhållning fram till showstarten av julshowen som tar fart 21.00. Därefter, närmare bestämt 23.00 – 01.00, är det dans till DJ och baren är även öppen.

Oscar Hjelmstedt oscar.hjelmstedt@malmobladet.se

- På showen så uppträder jag och Micke Larsén (som Tom Jones) tillsammans med ett tolvmannaband som vi satt ihop. Vi kör tre till fyra låtar var, sen byter vi och gör klädbyten. När jag sjunger själv så är det extremt stres�sigt – Jag kan ha 35 sekunder på mig att hoppa från den ena dräkten till en annan. Nu har jag ungefär fem till åtta minuter på mig att byta om, så man är lite mer lugn. - Allting är genomtänkt och påkostat. Det ligger massor av pengar och tid på det här. Vi påbörjade produktionen för cirka fyra månader sedan, men trots att vi började rätt så sent så har vi fått väldigt bra respons på våra provspelningar där vi kollar konceptet.

God-jul Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

37


K

Kultur & Nöje

JULFIRANDE - ENLIGT MALMÖS UNGDOMAR Frågan är ifall ungdomar i Malmö önskar sig färdigpackade matkassar i julklapp? Kommer de att överge det traditionella julbordet? Flyr vi fältet under jul och spenderar hellre helgen i 30-gradig värme? Malmöbladet har koll.

TRÖTTSAMMA MEN NÖDVÄNDIGA

TRADITIONER Det finns få högtider som handlar lika mycket om tradition som julen. Julgranen, jultomten, julmaten, julklapparna och allt det där som mer eller mindre hör det traditionsenliga firandet till. Själv har jag varit med om snart arton julaftnar och känner att dessa ”traditioner” börjar kännas alltmer... påtvingade.

Felicia Bernström:

Hampus Rantzow och Herman Engström:

Terese Candé:

Vad vill du ha under granen?

Vad vill du ha under granen?

Vad vill du ha under granen?

Jag önskar mig skor.

Jag önskar mig kläder i julklapp.

Har du några favoriter på julbordet?

Hampus: Pengar hade suttit fint. Herman: Jag vill ha kaffebönor.

Det är köttbullar.

Har du några favoriter på julbordet?

Det vanliga, gärna köttbullar.

Hur ska du fira julen?

Hampus: Klassikerna, prinskorv och köttbullar. Herman: Julskinka för min del.

Hur ska du fira julen?

Då ska jag vara hemma. Jag såg att en julgran hade ställts upp på Fridhemstorget för redan tre veckor sedan, vid samma tid frågar mina föräldrar mig vad jag vill ha i julklapp och samtidigt börjar min syster att sjunga på valfri julrelaterad låt. Det är inte så att jag har någonting emot julen, tvärtemot – Jag gillar stämn-ingen, samlingen av vänner och familj och allt det där. Men likt det mesta så blir för mycket av det goda tröttsamt efter ett tag - Som exempelvis julmaten och julmusiken. Det är självklarhet-er under högtiden, men när man käkat samma julskinka och än en gång spelat sönder samma julskiva in på januari är det inte lika roligt längre. Nej, vem försöker jag lura? Utan dessa nödvändigheter under jul skulle jag säkerligen känt mig vilsen, även fast jag inte riktigt står ut med dem under hela högtiden. Det är väl det som kallas traditoner.

Oscar Hjelmstedt oscar.hjelmstedt@malmobladet.se

God - Jul

Önskar vi på Reportis dig som läsare av Malmöbladet.

38

Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

Har du några favoriter på julbordet?

Jag ska vara hemma under julen.

Hur ska du fira julen?

Hampus: Det blir att fira med släkten. Herman: Samma här.

Skånetrafikens skrämselpropaganda Jag läste nyligen George Orwells bok 1984. I boken beskriver han ett framtida övervakningssamhälle där storebror alltid ser dig genom en skärm och där stora bilder av honom syns över allt i samhället. Vart du än går ser du affischer, tavlor eller stora skyltar av hans ansikte, precis som att han alltid håller ett vakande öga på dig. Detta gav mig en ganska obehaglig känsla och efter att ha läst boken kände jag mig direkt mer medveten och blev allt mer paranoid för de kameror man kunde se på bussar och andra platser. Det gick någon månad och den medvetenhet och rädsla som jag hade haft för kamerorna minskade. Tillslut var allt som vanligt och jag tänkte inte alls på kamerorna längre.

Tills jag nyligen steg på en stadsbuss i Malmö. När jag steg på den gröna annars så glada stadsbuss möttes jag av Skånetrafikens nya affischer. Föreställande en person med ett suddigt ansikte och ett pekande finger på mig. I affischens ovankant stod det skrivet: ”Du har väl betalt din biljett?” Samt följt av en liten varning längre ner på affischen om att man kunde få betala en kontrollavgift på 800 kronor om man inte hade betalat för sig. Tanken är väl god, man vill att alla ska betala för sig och minska fusket med biljetter. Men när jag steg på bussen fick jag direkt den känslan som när jag läste 1984 någon månad tidigare. En suddig människa vars ansikte jag inte helt kunde uppfatta hotade mig med en kontrollavgift på 800 kronor.

Jag tror inte personligen att det är ett bra sätt att få folk att göra rätt för sig. Genom denna skrämselpropaganda tror jag att de som redan fuskar metodiskt blir ännu mer manade till att fortsätta. En så pass provokativ affisch provocerar ju bara folk att fortsätta. Och även om den skulle hjälpa, är det verkligen så att man vill att folk ska agera av rädsla för denna kontrollavgift eller att man gör rätt för sig då man är medveten om att det man gör leder till något bra? Jag skulle föreslagit en gladare affischer som uppmanade folk till att köpa sin biljett istället för att skälla på dem som inte gör det.

Niklas Gustafsson niklas.gustafsson@malmobladet.se


d r o s r o k Jul

K

kultur & Nöje

1

2

3 4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16 17

18

19

20

21

22 23

24 25

26

27 28 29

30 31 32

33

VÅGRÄTT

LODRÄTT

1. 10. 11. 13. 15. 16. 17. 20. 25. 26. 29. 30. 32. 33.

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 12. 14. 18. 19. 21. 23. 24.

Muta till tomten Torkad blomknopp Blötlagd på lut Dricker vi 40 miljoner liter i december Fingervärmare I lutfiskbad I julgröten Gris på bordet Håller sig på mattan under jul Lucias husdjur Lyckobringande nöt I munnen på grisen Värma upp Kunglighet på julbordet

Det röda guldet Lusing på jul Julblomma Antydan till gåva För både fot och klapp Herrens ankomst Liten kall till maten Kör tomten Fruset H2O Knäcks på julen Den ljusa Svensk nationalrätt på julbordet Viscum album Är söt gris gjord av

TÄVLA OCH VINN FINA PRISER MED MALMÖBLADET! Skicka in färdigt korsord till: Malmöbladet AB Larochegatan 5 211 34 MALMÖ

28. Kryddsås Malmöbladet - December - 2011 www.malmobladet.se

39


Annons

Glöm inte hittabåt.se då du skall köpa ny båt. Nu finns även vår nya Iphone app ute!

Hittabåt.se vill önska dig en God - Jul och ett Gott Nytt År!

Malmobladet Dec 2011  
Malmobladet Dec 2011  

Malmobladet dec 2011

Advertisement