Katalog 2022

Page 1

KATALOG 2022 MALINC

Dvojezična besedila primerna za bralce z disleksijo didaktična gradiva

HEINZ JANISCH | HELGA BANSCH

Prevedla Alexandra Natalie Zaleznik

Tehnični podatki: 22.0×26.0; 32 strani

Nekega dne se srečata medved in velikan – na sredini dolgega ozkega visečega mostu. Nihče od njiju se noče obrniti, nihče noče popustiti …

POŽGEČKATI SE NE MOREŠ SAM

HEINZ JANISCH | HELGA BANSCH

Prevedla Alexandra Natalie Zaleznik

Tehnični podatki: 22.0×26.0; 32 strani

Obstaja veliko reči, ki jih lahko počneš sam. Nekatere pa lahko počneš zgolj v družbi.

KATALOG 2022
MOST

ŠIVANJE

Avtorka in ilustratorka : ISOL

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 19.5×24.5; 84 strani

V neki vasici, ki je kot iz škatlice, kot iz vezenine, živi čisto posebna deklica, ki ve, da se za pravo stranjo podobe skriva tudi zadnja stran, kjer ej vse drugače.

DRUŽINSKA SKRIVNOST

Avtorka in ilustratorka : ISOL

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 19×24; 48 strani, trda vezava

Deklica v tej zgodbi ima veliko težavo: nekega jutra vstane prej kot običajno in odkrije skrivnost, ki jo ji je mama dotlej prikrivala. Ona in njena družina so povsem drugačni od drugih. Kako naj se po tem, ko to odkrije, obnaša povsem običajno?

KATALOG 2022

Avtorka in ilustratorka : ISOL

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 16,5×21,5; 40 strani, trda vezava

Princesa Grizelda je bila tako lepa, da so zaradi nje izgubljali glave. In to dobesedno. Na dvorskih plesih so se za njo valile glave vitezov in princev, ki so se zaljubili vanjo, če so jo le pogledali.

LEPA GRIZELDA KULTURNA IZMENJAVA

Avtorka in ilustratorka : ISOL

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 19×24; 48 strani, trda vezava

Ko je Gašper nekega dne že skoraj zaspal pred televizorjem, ga je pritegnil oglas: Zamenjajte za en teden kraj svojega bivanja in zaživite drugo življenje! Tako je prišel slon Bombo v mesto gledat televizijo, Gašper pa je preživel čudovit teden v afriškem pragozdu.

POREDNI PETIT

Avtorka in ilustratorka : ISOL

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 22×22; 40 strani, trda vezava

PETIT je deček, ki počne dobre in slabe stvari. To se mu zdi čudno in njegovi mami tudi. »Nisem v ničemer dober in sem slab v vsem?« se sprašuje Petit, ki si želi le malo miru in priročnik, ki bi mu razjasnil dvome. Zabavna in poučna zgodba brez obsojanja, v kateri prepoznamo lastne dvome in protislovja.

KATALOG 2022

RAZNAŠALKA KRUHA

PETER SVETINA / JOKIN MICHELENA

Tehnični podatki: 23×22; 40 strani

»Kruh je kruh za telo, glasovi so kruh za dušo.« Raznašalka kruha je zgodba o potovanju in iskanju, ki ga moramo opraviti, da bi našli sebe in druge. Mojstrsko besedilo Petra Svetine pripoveduje o odraščanju Jana in Marije in o kruhu, z izjemnimi ilustracijami ga je opremil baskovski ilustrator Jokin Michelena.

KATALOG 2022

TELOVADEC NIKOLAJ

KLARISA JOVAOVIĆ / ŠTEFAN TURK

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 40 strani

Utečeno življenje v nekem idiličnem mestu zmotijo predrzni tatinski podvigi. Še dobro, da to pravočasno opazi telovadec Nikolaj, sicer bi se vse skupaj precej bolj zapletlo. A kaj bi dolgovezili … ko pa Nikolaj opravi vse, kot je treba. Sončno in humorno zgodbo v verzih je napisala pesnica in prevajalka Klarisa Jovanović, ki jo bralci poznajo tudi po številnih revialnih objavah za otroke. Tokrat jo lahko prvič spoznamo v slikanici, kjer je ilustracije prispeval uveljavljeni tržaški ilustrator Štefan Turk.

KATALOG 2022

SAMO ŠE PET MINUT

PATRICIJA PERŠOLJA / POLONA LOVŠIN

Tehnični podatki: 22.0×20.0; 32 strani

Zakaj nekateri starši ne skrbijo za svoje otroke? Zakaj jih zapustijo? Deček, ki je odraščal brez očeta, to vprašanje postavi povsem brez očitkov in moraliziranja, celo z razumevanjem in toplino. Namenjeno je očetu, zastavi pa ga tudi vsem nam.

KATALOG 2022

PRELEPA

CANIZALES

Prevedla Barbara pregelj

Tehnični podatki: 24.3×22.0; 36 strani

Čarovnica je zelo vesela, ker gre na zmenek. Sama sebi se zdi PRELEPA, a vsi ne mislijo tako. Dajejo ji nasvete in ne ve, kaj naj stori.« Imajo prav? Je mogoče ugoditi drugim in se obenem dobro počutiti v svoji lastni koži?

KATALOG 2022

MODRA

JOSÉ ANDRÉRS MURILLO / MARCELA PAZ PEÑA

Prevedla Barbara pregelj

Tehnični podatki: 20.0×25.0; 48 strani

Modra je zgodba o majhnem junaku, ki si povrne zaupanje potem, ko je doživel najverjetneje najhujšo preizkušnjo po zlorabi: izkušnjo brezbrižnosti do tega, kar je doživel.

Zaupanje je mogoče zgraditi samo tam, kjer obstaja Drugi, nekdo, ki ljubeče odpre prostor za priznanje bolečine in za to, da se bolečina pozdravi. Ta prostor se imenuje zaupanje.

KATALOG 2022

POLETNE GOSTJE

MATÍAS COSTA

Prevedli Henrike von Dewitz in Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 25.5×21.5; 48 strani

V nekem samotnem kraju živi možakar, ki ima rad svoj mir. Ta se konča, ko si jata gosi povsem nepričakovano za svoje bivališče izbere streho njegove hiše. In videti je, da hrupne gostje pri njem nameravajo tudi ostati ...

KATALOG 2022

MAMA, KI JE DEŽEVALA

JOSÉ LUÍS PEIXOTO / DANIEL SILVESTRE DE SILVA

Prevedla Urška Rupar Verbinc

Tehnični podatki: 22×22; 60 strani

Glavni junak prvega mladinskega besedila zelo uveljavljenega portugalskega pisatelja Joséja Luísa Peixota je otrok dežja. A tako izvirno mamo, ki jo vsi potrebujejo, se mora naučiti deliti z drugimi. Ta izjemno občutljiva, poetična in obenem preprosta slikanica slavi in poudarja eno najmočnejših sil v naravi: brezpogojno materinsko ljubezen.

KATALOG 2022

SKRIVNOST RDEČEGA DEŽNIKA

SUSANA ALIANO CASALES / ANA SEIXAS

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 20.9.6×20.9; 32 strani

Spomin je eden mojih najdragocenejših zakladov. Zahvaljujoč njemu se spominjam oseb, krajev in dogodkov. Včasih tako nazorno, da se zdi kot včeraj. Vabim vas, da v tej pravljici spoznate eno izmed teh oseb, enega izmed teh krajev in enega izmed teh dogodkov, ki nedotaknjeni bijejo v mojem srcu.

ŠLIK ŠLAK

SUSANA ALIANO CASALES / FRANCESCA DEL’ORTO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 18.5×27.0; 26 strani

Ime mu je Pedro. Deček je, a je videti kot deklica. Ravno nasprotno od njegove sestre Valerije, ki je videti kot deček. Najbolj čudna na šoli sta. Šlik, šlak je besedilo o našem soočanju z drugačnostjo in prva slikanica urugvajske pisateljice Susane Aliano Casales, prevedena v slovenščino.

KATALOG 2022

ZGODAJ ZJUTRAJ

LAWRENCE SCHIMEL / ELINA BRASLINA

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 15.0×15.0; 14 strani, kartonka

V tej družini so zajtrki prava dogodivščina. Kdaj je igra najslajša? Preverite!

ZDAJ NI ČAS ZA IGRO

LAWRENCE SCHIMEL / ELINA BRASLINA

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 15.0×15.0; 14 strani, kartonka

KATALOG 2022 KARTONKE

EKNJIGE ISTEGA AVTORJA

TILKIN ZMAJ

LAWRENCE SCHIMEL

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: e-knjiga, EPUB

Ko se vrača iz šole Tilka najde kovanec. Takšen, ki prinaša srečo. A ko se skloni, da bi ga pobrala, se iz grmovja oglasi majhen zmaj, ki pravi, da ga je prvi zagledal on. A tudi Tilka bi ga rada obdržala. Kaj bosta storila? Bosta našla rešitev, ki bo pravična za oba?

NOČEM BITI TUKAJ

LAWRENCE SCHIMEL

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: e-knjiga, EPUB

Je učenje lahko igra? Tudi učenje v šoli? S pomočjo domišljije učitelj malemu radovednežu v tej slikanici pokaže, da je tudi učenje lahko zabavno.

NI GA ČEZ ORIGINAL

LAWRENCE SCHIMEL

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: e-knjiga, EPUB

Si kdaj, ko ti je bilo dolgčas, pomislil ali pomislila, da bi bilo fino, če bi bil s tabo nekdo, ki ti je povsem enak. A kaj bi bilo, če bi se to zares zgodilo?

KATALOG 2022

ČE SE BO DAN KONČAL

Prevedla Iva Klemenčič

Tehnični podatki: 21×29,7; 40 strani

»Ne vem natančno, kako je videti meteorit. Pa tudi ne, kako je, če se končuje svet. Verjetno tega nihče ne ve. Razen dinozavrov, toda njih ne moremo vprašati. Mogoče se stemni in se nam zdi, kot da bi zaspali. Kot bi nekdo ugasnil sonce. Kot če bi se dan končal. Ampak to vedo samo dinozavri.«

Mediji so preplavljeni s strašnimi novicami o pandemiji, vojnah, globalnem segrevanju in jedrskem orožju. Vsak dan nam ponujajo grozljive prizore konca. Kako se soočimo s tem, pa naj bomo otroci ali odrasli? Slikanica Ko se bo dan končal odlično ujame prestrašenega duha sodobnega človeka in njegove občutke prikaže skozi oči otroka. Izjemne ilustracije nam tu in tam poženejo strah kosti, hkrati pa nas tolažijo in nam prikažejo ravnotežje med krhko svetlobo in zamolklo temo, med življenjem in smrtjo. Kljub težki temi je Ko se bo dan končal zelo topla in upanja polna slikanica, ki se z največjo mero resnosti loti otrokovih občutkov.

KATALOG 2022
LISA HYDER / PER GUSTAVSSON

MIZARJEVA ZGODBA

IBAN BARRENETXEA

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 19.0×23.0; 40 strani

Nekoč je živel nadvse spreten mizar po imenu Firmin. Njegova, Mizarjeva zgodba, je pripoved o tem, kako je mogoče z mirnostjo, odprtostjo in gotovostjo vase prekositi samega sebe in druge. Mizarjeva zgodba je tudi izjemno priljubljena in večkrat nagrajena avtorska slikanica. Podpisal jo je Iban Barrenetxea, baskovski ustvarjalec, ki se tokrat prvič predstavlja v slovenščini.

KATALOG
2022

FEDERICO GARCÍA LORCA / GABRIEL PACHECO

Prevedla Igor Saksida in Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 21.0×29.7; 40 strani

Tokratni izbor García Lorcove poezije prinaša izbor njegovih pesmi, ki veljajo za otroške in se naslanjajo na ljudsko pesniško in glasbeno tradicijo.

Tudi Lorcova poezija za otroke je izjemno kompleksna in večplastna in je zato nastala v sodelovanju dveh prevajalcev (Barbare Pregelj in Igorja Sakside). Izbor besedil izvrstno dopolnjujejo ilustracije Gabriela Pacheca, ki so polne metaforike in simbolizma in bralce izzivajo v nov dialog z Lorcovo poezijo.

KATALOG 2022
12 PESMI

KNJIGE ZA STAREJŠE

UR: KNJIGA O DEŽJU UR: KAPLJA, KI NI HOTELA PASTI (igralna škatla)

JUAN KRUZ IGERABIDE / ELENA ORIOZOLA

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 118 strani

Ta knjiga je povabilo k igranju z dežjem, k igranju z življenjem, ki nas dežuje v svet in nas odnaša proti lastnemu morju.

KATALOG 2022

ZBIRKA NOGOMETASTIČNI

SKRIVNOST SPEČIH SODNIKOV

ROBERTO SANTIAGO / ENRIQUE LORENZO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 296 strani

Sedemčlanska nogometna ekipa iz Sota Alta ni zgolj šolsko nogometno moštvo. Je veliko več. Skrivaj smo sklenili dogovor, da nas nič in nihče ne bo ločil. Nikoli. In naj se zgodi karkoli. In ko se je zgodilo, kar se je zgodilo, nam ni preostalo drugega, kot da se zadeve lotimo. Pripravili smo detektivske pripomočke … in se prepustili dogodivščini. Saj smo vendar Nogometastični.

SKRIVNOST SEDMIH AVTOGOLOV

ROBERTO SANTIAGO / ENRIQUE LORENZO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 288 strani

Nogometastični morajo rešiti največjo uganko doslej. Je mogoče zmagati na nogometni tekmi, ne da bi zabil en sam gol? Kaj pa dve tekmi? Kaj pa celo ligo? Včasih se za avtogolom skriva veliko več, kot je videti na prvi pogled.

KATALOG 2022 KNJIGE ZA STAREJŠE

KNJIGE ZA STAREJŠE

SKRIVNOST VRATARJEVE PRIKAZNI

ROBERTO SANTIAGO / ENRIQUE LORENZO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 312 strani

Začetek šole za Nogometastične pomeni tudi novo sezono medšolske lige! A stvari se nemudoma zapletejo: v ekipo se uvrsti sedem novih igralcev. In da bi sploh začeli igrati v ligi, morajo najprej zmagati na dveh tekmah. In potem so tu še poljubi in kitajski deček, ki zna zanesljivi gol preprečiti zgolj s pogledom …

SKRIVNOST SOKOLJEGA OČESA

ROBERTO

SANTIAGO / ENRIQUE LORENZO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 280 strani

Prvič v zgodovini kraja Sevilla la Chica se bodo na božičnem turnirju srečale štiri mitske ekipe: Real Madrid, Barça, Madridski Atlético … in Soto Alto! In prvič v zgodovini šolskega nogometa bo na tekmah uporabljena tehnologija sokoljega očesa. Toda nekdo preplavlja mesto z grafiti, ki razkrivajo skrivnosti prebivalcev mesta. Jih hoče s tem zmesti in jim preprečiti, da bi se osredotočili na turnir? Toda kdo sploh pozna vse te skrivnosti?

SKRIVNOST NEMOGOČEGA

ROPA

ROBERTO SANTIAGO / ENRIQUE LORENZO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 336 strani

V mesto Sevilla la Chica prihaja velika razstava zakladi starega Egipta. Ogledajo si jo vsi prebivalci mesta. Toda že na dan odprtja razstave se zgodi nekaj neverjetnega, nepojmljivega, nemogočega … Vpričo vseh uspe nekomu ukrasti najbolj dragoceni kos v zbirki. Poleg tega zaradi pomanjkanja denarja Ekipi Sota alta grozi, da bo razpadla. Je to kakorkoli povezano z ropom?

KATALOG 2022

SERIJA DETEKTIVK O ERIKU VOGLERJU

ERIK VOGLER IN ZLOČINI BELEGA KRALJA

BETRIZ OSÉS

Za ekscentričnega Erika Voglerja, ki je obseden z redom in čistočo, se velikonočne počitnice niso mogle začeti slabše: namesto pričakovanega potovanja v New York, kamor naj bi odšel z očetom, je moral en teden preživeti pri babici. Občutljivi in plašljivi Erik si niti v najhujši nočni mori ni mogel predstavljati, da bo vpleten v množične umore, ki so hudo pretresli vso Nemčijo. S svojim navidezno odbijajočim glavnim likom je španska pisateljica Beatriz Osés ustvarila enega najbolj izvirnih detektivskih romanov v zadnjih letih, ki nas prevzema in preseneča na prav vsaki strani. In to že vse od prvega poglavja. Detektivka s paranormalnimi elementi in elementi grozljivke.

KATALOG 2022 KNJIGE ZA STAREJŠE

ERIK VOGLER IN SMRT V TOPLICAH

Dodaj opis: Po zločinih, ki so se zgodili v Bremnu, Erik Vogler nujno potrebuje oddih. Kuro miru, ki so mu jo predpisali zdravniki, saj so ga noč za nočjo preganjale more z belim kraljem. Zato sprejme povabilo babice Berte, da bi z njo preživel teden v razkošnih toplicah. Seveda si ni mogel niti predstavljati, da bi se sproščujoča blatna kopel lahko spremenila v novo nočno moro.

KATALOG 2022
KNJIGE ZA STAREJŠE

NIKA VELIKANKA

MIKEL VALVERDE

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 88 strani

Nika je najmanjša v razredu. Zato ljudje mislijo tudi, da je mlajša, kot je v resnici. In tega ji je dovolj, postati hoče večja, velika. Tudi v neki reviji je prebrala, da so samo visoke ženske lahko uspešne. O svojih skrbeh se pogovori s starši, ki ji zatrdijo, da jo imajo radi takšno, kot je. Enako pravijo tudi prijateljice. A Nika čuti drugače in ko nekega dne na tržnici najde čudežni napitek se zdi, da ji bo težavo uspelo premagati.

TENISAČICA NIKA

MIKEL VALVERDE

Prevedla Barbara Pregelj

Rita ima veliko skrivnost: rada bi postala velika glasbena zvezda. Tega ni zaupala še nikomur, a stvari se zapletejo, ko se starši odločijo, da jo bodo presenetili in jo vpišejo na tečaj tenisa. Od kdaj pa pevke pri svojem delu uporabljajo lopar? Kakšna zmešnjava! Kako se bo iz nje izvila in premagala regionalnega prvaka v tenisu? In najpomembneje, bo lahko izpolnila svoje sanje in nastopila pred tisoči oboževalcev?

KATALOG 2022 NIKINE DOGODIVŠČINE

PRODAM MAMO

CARE SANTOS

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 140 strani

Oskar se odloči, da se bo podal v podjetniške vode in na spletu prodal svojo mamo, zato sestavi oglas: Prodam mamo, staro 38 let. Ima svetlo rjave lase, rjave oči in ni previsoka (a tudi ne prenizka). Precej je čedna. Zelo dobro pripravlja lazanjo, pico s štirimi siri in palačinke s salamo. Rada hodi v lunapark. Zelo je ljubeča in ima prijeten glas. Zna ogromno pravljic. Skoraj nikoli ne krega. Zakaj pa jo potem Oskar prodaja? Prepričan je, da ga mama, odkar se je rodil Rozinko, nima več rada.

PRODAM OČETA

CARE SANTOS

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9, 140 strani

Kaj se zgodi, ko se oče, ki ga tako močno pogrešaš, nenadoma vrne? In ti povrh vsega še pove, da bo odslej ves svoj čas namenil tebi? Pa še hišnega ljubljenčka ti podari in dom uredi, da je videti kot srednjeveški grad? Nori se je vse to zgodilo, a ni prav nič navdušena. Nekaj mora storiti in to hitro. Še dobro, da je njen prijatelj Oskar strokovnjak za izmišljevanje najgenialnejših načrtov.

KATALOG 2022 SERIJA PRODAM

CARE SANTOS

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14,6×21; 149 strani

Oskar ne prenese več svojega mlajšega brata in si sestavi seznam, na katerega uvrsti več kot deset stvari, ki ga motijo. Na žalost pa je Nora med poletnimi počitnicami v New Yorku in brez nje Oskar ne zna rešiti svoje težave. Še dobro, da sodobna tehnologija pomaga, da so dobri prijatelji kljub vsemu lahko povezani.

KATALOG 2022
PRODAM ROZINKOTA

JUANOVA DEŽELA

MARÍA TERESA ANDRUETTO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 19×21; 88 strani

Juanovi starši se na begu pred revščino priselijo s podeželskega severa v mesto. Zdaj ne gojijo več živine, pač pa se preživljajo z zbiranjem steklenic, papirja in kartona. V naselju Karton, kjer živijo, morajo to početi tudi otroci. Življenje v mestu postaja vse težje, a ko se poti Juana in Anarine prepletejo, tudi v njuni življenji posije sonce.

STEFANO

MARÍA TERESA ANDRUETTO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 136 strani

Stefano se napoti v Ameriko, kjer bo začel novo življenje daleč od lakote, ki v času po prvi svetovni vojni vlada v njegovi domovini Italiji. Težavna pot, neznani kraji, kjer mora svoje življenje začeti od začetka, in proces odraščanja ter zorenja v okolju, ki je včasih tudi sovražno, poseljujejo pripoved, ki išče mostove med obujanjem preteklosti in načrti za prihodnost v novi domovini.

KATALOG 2022

MOJ DEDEK, KRALJ MAJHNIH STVARI

JOÃO MANUEL RIBEIRO

Prevedla Mojca Medvedšek

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 104 strani

»Sam svoj kralj sem in kralj svojega življenja«, po eni od dogodivščin pojasni dedek svojemu vnuku. In še mnoge druge stvari: kaj so to avanture, prilike, metafore, poezija, pa tudi čas, lepota, ljubezen. Predvsem ljubezen do majhnih stvari, vera in veselje do življenja. Pa kako je svet čudežen, če sanjamo, spreminjamo resničnost in domišljiji dajemo krila.

ANGEL V SOSESKI

KRISTIN STEINSDÓTTIR / HALLA SÓLVEIG THORGEIRSDÓTTIR

Prevedli Tadeja Habicht in Kristina Jurkovič

Tehnični podatki: 19×21; 108 strani, trda vezava

Askur živi z mamo v bloku v zahodnem delu islandskega mesta Reykjavik. Vsi mislijo, da tam živijo samo zelo običajni ljudje – ampak Askur ve, da to ni res. Naokoli se potikajo volkodlak, Pika Nogavička, srebrna ribica in angel, če omenimo samo nekatere.

Angel v soseski je osupljiva in izvirna zgodba, v kateri fantove fantazije o življenju ustvarijo neštete podobe, saj je njegova domišljija brez meja.

KATALOG 2022 KNJIGE NAGRAJENE Z ZLATO HRUŠKO

IME MI JE

NAGRAJENE

AGUSTÍN FERNÁNDEZ PAZ

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14,6×20,9; 96 strani

Nasproti Raquelinega stanovanja so odprli ogromno nakupovalno središče, kamor vsak dan pride veliko ljudi. Nihče pa ne opazi moža, ki stoji pred vrati trgovine. Videti je, da je neviden. A Raquel odkrije njegovo skrivnost: ime mu je Skywalker in prihaja z drugega planeta.

KATALOG 2022
KNJIGE
Z ZLATO HRUŠKO
SKYWALKER

DNEVNIK POREDNE PUNCE

KRISTINA GUDONYTE

Prevedel Klemen Pisk

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 300 strani

Glavna junakinja Kotrina je uporniška petnajstletnica. Nenehno laže, pogosto se izgublja v fantazijah in se jezi na svoje bližnje. Da bi pritegnila pozornost prijateljev, začne govoriti o tem, da je noseča. Zaplete se v kriminalna dejanja, zbeži od doma, nenadoma pa se sooči z resnično tragedijo – s smrtjo bližnje osebe.

140 DECIBELOV TIŠINE

ANDRIJ BAČINSKI

Prevedla Andreja Kalc

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 152 strani

V avtomobilski nesreči mladi glasbenik Sergij iz glasbene družine ne izgubi samo staršev in sestrice, temveč tudi sluh. Naučiti se mora novega načina sporazumevanja z vrstniki v zavodu za gluhe otroke in premagati mora razočaranje in popoln obup, da ne bi težka izguba v njem povsem ubila tudi volje do življenja. Mora pa se tudi izviti iz primeža mladinske tolpe in pred najhujšim rešiti svojo novo sestrico Jarino.

KATALOG 2022

GORILA NA LUNI

ELENI KATSAMÁ

Prevedla Klarisa Jovanović

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 396 strani

V Gorili na luni grške avtorice Eléni Katsamá spremljamo odraščanje trinajstletne Marie, ki živi na grškem otoku, kjer je vsakodnevnost prepredena s fantastiko in zgodovino, individualnost pa z družinskostjo in družbenostjo. Mojstrsko izpisano, presenetljivo in humorno besedilo, ki, podobno kot glavna junakinja romana, »vidi lepoto, skrito na najbolj nemogočih mestih«, s prvinami kriminalke in pustolovskega romana pripoveduje o tem, kako kratek in hkrati dolg je korak v odraslost ter kako težaven in obenem izjemen je.

LAŽ

CARE SANTOS

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 212 strani

Xènia je radovedna najstnica in uspešna dijakinja, ki sanja o študiju medicine, a v zadnjem času je šola ne zanima preveč, saj se zaljubi v fanta, ki ga je spoznala preko spleta. Ker bi ga rada spoznala tudi v živo se odloči, da ga bo poiskala. Izkaže se, da je vse, kar ji je ta povedal o sebi, laž. Celo ime in fotografija, ki ji jo je posal, nista prava.

Ko vse skupaj prizna staršem in na fanta skuša pozabiti, po pošti prejme pošilko, ki je bila odposlana iz zapora za mladoletnike in razkrije fantovo pravo identiteto.

KATALOG 2022

POTI SVOBODE

MAITE CARRANZA

Prevedla Veronika Rot

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 280 strani

Se ti je že kdaj zdelo da si nevidna? Si že doživela tisti neprijetni občutek, ko te fant, čigar pozornost bi rada pritegnila, sploh ne vidi? Ti je šlo že kdaj na jok, ko ta fant končno spregovori s tabo, to stori tako hladno in neprizadeto, kot bi se pogovarjal s prodajalko? In ko že zastavljam vprašanja: se ti je kdaj zgodilo, da te opazi napačen fant, tisti, ki ti sploh ni bil všeč? Pa kljub temu nenadoma postane prijatelj vseh tvojih prijateljev. In vsi mislijo, da je tvoj fant, ker sta skupaj na vseh fotografijah na družabnih omrežjih. In ker se tako ali drugače vedno znajde ob tebi. Meni se je vse to zgodilo.

A to je šele začetek zgodbe, ki sem jo pri sedamnajstih doživela poleti v Pirinejih, ko sem začela odkrivati neznano in vznemirljivo skrivnost svoje družine.

MOJA RESNIČNA ZGODBA

JUAN JOSÉ MILLÁS

Prevedla Veronika Rot

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 100 strani

Obstajajo naključja? Kaj lahko povzročijo majhne, na videz nepomembne stvari, se sprašuje bralec, ki ga v svoje mreže zaprede mojstrsko napisana Moja resnična zgodba. V njej spoznamo najstnika, ki v prvoosebni pripovedi opisuje, kaj se je zgodilo, ko je nekega dne, ko se je vračal iz šole, z mosta na cesto pod seboj po naključju spustil frnikolo, s tem pa povzročil hudo nesrečo. Bo ob težavah, ki jih tudi sicer imajo mladostniki, tudi če jim ne razpada družina, zmogel živeti s svojo krivdo?

KATALOG 2022

TO NI KNJIGA O SEKSU

CHUSITA FASHION FEVER

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 16.5×23.5; 160 strani

To ni knjiga o seksu je sodoben način prikaza uvoda v spolno življenje mladih. Prikazuje posamezne stopnje odnosa med dvema osebama od všečnosti, spogledovanja, zmenka, dotikov, poljubov, slačenja, samozadovoljevanja in različnih načinov spolnih užitkov. Napisana je neposredno in z upoštevanjem naslovnika, odprto in vključujoče. Ponuja izhodišča za razmišljanje, vprašanja in odgovore, nasvete ter opise konkretnih situacij, teste, zanimivosti, stripe in obilo humorja.

KATALOG 2022

PRIROČNIKI MOTIVIRANJA ZA BRANJE

MONTSERRAT SARTO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 19×26; 244 strani

STRATEGIJE MOTIVIRANJA ZA BRANJE z izkušnjami slovenskih motivatork in motivatorjev branja

Strategije, ki jih je s sodelavci zasnovala Montserrat Sarto (1919-2009), temeljijo na kognitivno-konstruktivističnih spoznanjih. So aktivnosti, zasnovane za delo z literarnimi besedili, ki dolgoročno vodijo k izboljšanju bralne zmožnosti. Za doseganje tega cilja so ključni predvsem motivacija, vzgoja in uporaba igre. Motivacija je eden ključnih pojmov učenja, tudi učenja branja. M. Sarto jo razume kot vzpostavljanje čustvene in intelektualne vezi s konkretno knjigo ter spodbujanje dolgotrajnega pozitivnega odnosa do knjig. Motiviranje za branje ni enako promociji branja, ki je širši spekter aktivnosti, povezanih s knjigo in ostaja bolj na površini. Motiviranja za branje prav tako ni mogoče enačiti s poučevanjem, saj je pri motiviranju v ospredju vzgoja, ki celostno nagovarja udeležence in se ne osredotoča zgolj na njihov razumski del.

KATALOG 2022

SOPHIE DAULL

Prevedla Mateja Seliškar Kenda

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 180 strani

Pisanje francoske igralke, plesalke in pisateljice Sophie Daull je v precejšnji meri avtobiografsko in povezano z ubesedovanjem izgub: nenadno preminule najstniške hčerke in umorjene matere. V romanu Na perišcu, s katerim jo v slovenščini spoznamo prvič, pred nas razgrne besedno mojstrovino, kjer, kot pravi sama »se spomin drgne ob grbast granit, kjer se jezik izpira v deročem toku, ki se peni kot milo iz črnila, kjer je fikcija belilo«. Roman je bil nagrajen z Evropsko nagrado za literaturo.

PROLETERKA

FLEUR JAEGGY

Prevedla Alenka Jovanovski

Zgodbo Proleterke pripoveduje neimenovana petdesetletna ženska, ki se po smrti očeta spominja svoje mladosti: različnih obdobij svojega otroštva … svoje pobegle in brezbrižne matere … očeta, ki ga je le redko imela priložnost videti … svoje samote … svojih malodušnih in praznih dni v babičini hiši. Še posebej se spominja svojega edinega križarjenja v družbi odtujenega očeta Johannesa z jugoslovansko križarko, poimenovano Proleterka, iz Benetk v Grčijo.

KATALOG 2022
ZA ODRASLE
BESEDILA
NA PERIŠČU

CAFE HYENA: NAČRT SPREMLJANJA

JANA BEŇOVÁ

Prevedla Diana Pungeršič

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 156 strani

»Petržalka. Adventni koledar, poln čokoladic. Okence pri okencu, skupno podpalubje. Skupni prostori, skupno večglasje, ki nikoli ne zamre.« Tako dogajališče v romanu Café Hyena opredeljuje z evropsko literarno nagrado ovenčana slovaška avtorica Jana Beňová (1974). V demografskem jeziku je to naselje, ki se razprostira na desnem bregu Donave, ko so v t. i. panelake, stanovanjske bloke, zložene iz panelnih plošč, naselili (podeželsko) prebivalstvo s celotne Slovaške. »Papirnate« stene blokovskega naselja, ki prepuščajo najneznatnejše zvoke, kratijo človekovo potrebo po zasebnosti in ljudi unificirajo, radirajo njihovo edinstvenost in izvirnost, obenem pa postajajo prizorišče univerzalne zgodbe o iskanju individualnosti in ustrezne lege v odnosih – prijateljskih, partnerskih, ljubezenskih. In prav ti so po avtoričinih besedah začetek in konec vsake njene knjige.

KATALOG 2022 BESEDILA ZA ODRASLE

RDEČI ZVEZEK

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 176 strani

BESEDILA

Mlada pravnica prispe v Caracas s posebno nalogo: navezati mora stik z otrokoma in jima predati zvezek, ki jima ga pošilja njuna mama.

V njem so popisani dogodki izpred sedmih let, ko se je morala zaradi političnega aktivizma umakniti, za njenima otrokoma pa se je izgubila vsaka sled. Sedem let je dolgo obdobje: sta jo otroka pozabila? Sta pozabila materni jezik? Je njeno mesto zasedla mačeha? Ji bo uspelo preseči sovraštvo do moškega, ki je bil nekoč ljubeči partner? Rdeči zvezek izvirno preplete zgodbi dveh žensk, ki v dveh različnih življenjskih obdobjih in okoliščinah razmišljata o materinstvu, družini in svojem mestu v družbi. Je pa tudi zgodba o ženskem zavezništvu, ki je napisana tako spretno, da je bralec nikakor ne more odložiti.

ČUDESA CIRKUSA

ANA MARÍA SHUA

Prevedla Ava Zupančič

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 208 strani

V tem cirkusu boste spoznali nenavaden primer zelo kratkega romana, akrobate, ki delajo salto mortale zunaj resničnosti, udomačene ljudi, umetnike, ki žonglirajo z glagoli in angela na trapezu. Mitološka bitja in osebe, ki so se pojavili v napačni literarni zvrsti. In bralce, ki si bodo grizli ustnice, ker bodo skušali vzpostaviti težko ravnovesje med ljubeznijo, klovnovo žalostno usodo, neverjetnim izvorom življenja in osupljivim svetom zabavljaštva. In nobene potrebe ni, da bi vstopili in se prepričali tudi sami, ker bralci že tako ali tako sumijo, da je tudi življenje cirkus.

KATALOG 2022
ZA ODRASLE

NA ŽIVLJENJE

L’HOMME ETOILE

Prevedla Veronika Stabej

Tehnični podatki: 22×22; 196 strani

Z Rogerjem Zvezdni človek oklofuta bolezen ob vražjih zvokih uspešnic Queenov. Z Matildo se nauči govoriti švedsko, Edmond mu zastavi pravi gastronomski izziv in Nanie ga posvoji kot popolna babica.

V tem risoromanu, polnem človečnosti, Zvezdni človek, ganljivi in zabavni zdravstveni tehnik z več kot 100 000 sledilci na Instagramu pripoveduje o življenju na oddelku za paliativno oskrbo nežno, sramežljivo, z ljubeznijo in humorjem

»SLADKORNA PENA, UJETA V ZMRZOVALNIKU«

1 m 93 cm, tetoviran, oboževalec Queenov, Zvezdni človek z ganljivimi risbami na Instagramu pripoveduje o vsakdanjem življenju sebe in svojih pacientov in pacientk v paliativni oskrbi.

KATALOG 2022 BESEDILA ZA ODRASLE

PRAVICO IMAŠ REČI NE

WALTER RISO

Prevedla Barbara Pregelj

Tehnični podatki: 14.6×20.9; 184 strani

Pravico imaš reči ne je knjiga o asertivnosti, o pomenu postavljanja zase. Pa tudi o razlogih, ki nam preprečujejo, da bi to zares storili. Vsebuje tri razdelke. V prvem je asertivnost, sopomenka za izražanje misli, občutkov in prepričanj na neposreden, pošten in ustrezen način, ki ne krši pravic drugega človeka, razmejena od agresivnosti in podredljivosti, v drugem so predstavljeni razlogi za neasertivno ravnanje. V nadaljevanju so analizirani racionalni in neracionalni razlogi, ki nam preprečujejo biti asertivni. Tretji del prinaša razmislek o družbenem pomenu asertivnosti, zadnji, sklepni del, pa je napisan kot praktičen opomnik, ki po korakih vodi do asertivnega vedenja.

KATALOG 2022
ZA ODRASLE
BESEDILA

PARAGVAJSKE PRAVLJICE

Več prevajalk in prevajalcev

Tehnični podatki: 14,6×21; 128 strani

NA BEGU

MAREK VADAS / DANIELA OLEJNIKOVÁ

Prevedla Diana Pungeršič

Tehnični podatki: 21.0×29.7; 48 strani

KATALOG 2022 IZDALI SMO TUDI
KATALOG 2022 IZDALI SMO TUDI XOLA IN TETA IZ AMERIKE JONA IN PRESTRAŠENI HLADILNIK Bernardo Atxaga XOLA IN ANGELITO XOLA MED LEVI Bernardo Atxaga Bernardo Atxaga Juan Kruz Igerabide JONA JE ŽALOSTEN Juan Kruz Igerabide Juan Kruz Igerabide JONOVA BUDILKA GRETA IN CIRKUS SIMBA JO-JO SEDEM NOČI S PAULO S PRSTOM NA LUNI ZA STAREJŠE OD ŠESTNAJST Juan Kruz Igerabide Juana Cortés Amunarriz Juan Kruz Igerabide in Patxi Zubizarreta Ana Saldanha
KATALOG 2022 IZDALI SMO TUDI JONA V STISKI JONA IMA VELIKO TEŽAVO ADIJO, JONA SLON PTIČJESRČNI KROKODILI POD POSTELJO KO SO MAČKE TAKO SAME MOJA ROKA V TVOJI IRIJAM IN JONIBE ZVEZDE IN MAKOVA ZRNA
Kruz Igerabide Juan Kruz Igerabide Juan Kruz Igerabide Romana Romanišin, Andij Lesiv Gábor Schein Mariasun Landa Mariasun Landa Mariasun Landa Mariasun Landa
Juan

EL ANILLO MÁGICO

Peter Svetina

EL

HADITERRIBLE NE LE BOSQUE FURIOSO

Jana Bauer

LOS SABIOS HIPOPOTAMOS

Peter Svetina

KATALOG 2022
IZDALI SMO TUDI KNJIGE V ŠPANŠČINI

EL HADITERRIBLE Y EL INVIERNO SALVAJE

Jana Bauer

NIKOLAI EL GIMNASTA Y UN LADRON MUY PLASTA Klarisa Jovanović

Založba Malinc Klanska 15 1215 Medvode www.malinc.si info@malinc.si 01 361 66 99
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.