__MAIN_TEXT__

Page 1

facebook.com /orkesterfestivalen #orkesterfestivalen

ORKESTER ORKESTER CERTIFIKAT certifikatet ORKESTER FESTIVALEN

04·03·2018

1

DR Koncerthuset


­

Test dig selv ... OG SYMFONIORKESTERETS INSTRUMENTER Det siges at alle har et instrument som de er særligt disponeret for. Men man skal være heldig for at finde det: Tænk engang hvis James Galway ikke havde fået sin første tværfløjte. Eller hvis Jimi Hendrix’s forældre havde sendt ham til tubaundervisning i stedet for guitar? HVORDAN FOREGÅR DET?

Orkestercertifikatet er vore måde at give dig, kære læser, de bedste forud­ sætninger for at finde dit instrument. Dette lille hæfte giver dig adgang til at smage på de mest gængse instrumenter, og derefter vælge det der passer bedst til din gemyt, bæreevne, kropsbygning, disciplin, og generelle smag.  

Vi har placeret en række instrument­ stationer, og ved hver station finder du en guide som kan hjælpe dig i gang med den første tone. Nogle instrumenter er sværere end andre. Nogle kan se frygt­ indgydende ud. Men giv det en chance – måske er du et naturtalent. Lykkes det dig at få lyd ud af instrumen­ tet, så bliver du certificeret af din guide, og får et klistermærke. Når dit certifi­ kat er fyldt er du godkendt til at vælge instrument.

GOD VIND!

Husk at del dine oplevelser på ­Orkesterfestivalen 2018 – brug hashtagget #OF18

2


VIOLIN OG BRATSCH Niccolo Paganini var sin tids største violinist. Det siges, at han indgik en pagt med djævlen for at få overnaturlige musikalske evner, og at han kunne tryllebinde sit publikum med umulige passager. Det rygtedes, at man kun ne høre kvinders skrig inde fra hans violin. Og at Paganini havde en dobbeltgænger med horn, der altid stod i scenekanten, når han spillede. Måske er det forståeligt, at violinen fik ry for at være djævelens instrument, hvis man tænker på, at lyden skabes ved at stryge et dyrs tarme med et andet dyrs hår. Bratschen er den bitre storebror og er 4 til 6 cm længere end violinen. Dette giver en dy­ bere, mere dæmpet og blødere klang. Mozart foretrak at spille bratsch og sad ofte midt i orkestret og dirigerede. I Mozarts musik er det ofte en lille figur i bratschen, der sætter noget nyt i gang.

Sæt dit VIOLIN- OG BRATSCHcertifikat her

CELLO Celloen er ikke bare en violin i overstørrelse: Celloen er strygernes ubestridte helt, fordi den klinger som en tenor. Celloen har altså en maskulin stemme, hvori­ mod violinen er en mere feminin sopran. Når celloen gør sin entré i Dvořáks Cello Concerto indtager den straks rollen som den store fortæller.

3

Sæt dit CELLOcertifikat her


­ KONTRABAS Sæt dit KONTRABAScertifikat her

Det siges, at orkestret blev ved med at spille, da Titanic sank. De havde nemlig allerede en redningsbåd i deres kontrabas. Kontra­bassen er den dybeste af strygerne, og selvom den ser sej ud, har den sine logistiske udfordringer. Som kontrabassist forventes det, at du ler af forbipasserendes tilråb som: ”Går du tit tur med den?” eller ”Havde det ikke været nemmere at spille blokfløjte?”. Selvom der er mange (dårlige) jokes om ­kontrabassen, er det et fordelagtigt instru­ ment at give sig i kast med. Der er altid mangel på basser, og så snart man kan få en fornuftig tone ud af sit instrument, bliver man ombejlet af diverse orkestre. Derudover har bassisterne altid meget god humor, synes de selv, og den største fordel af dem alle: Glæden ved at spille på kontrabas holder hele livet!

SAXOFON Saxofonen er et ret ungt instrument, som blev opfundet af en gal belgier i 1840. Gang på gang er saxofonen blevet udråbt som det mest sexede instrument. “I have this thing about saxophone players, ­especially tenor sax... I don’t know what it is, they just curdle me. All they have to do is play eight bars of ’Come to Me, My Melancholy Baby’ and my spine turns to custard. I get goose pimply all over and I come to ’em... every time...”  —Marilyn Monroe  (i ”Some Like it Hot”)

Sæt dit SAXOFONcertifikat her

4


TVÆRFLØJTE Er du til guld og ’bling’? Kan du lave en tone ved at puste over en flaske? Så er tværfløjten måske noget for dig. Fløjtenister er håbløst forelskede i deres instrumenter, og betragter dem som deres et-og-alt. Derfor er det ikke ualmindeligt at se hele orkestrets fløjtesektion bryde sammen, hvis en af dem kommer til at banke sit instrument ind i nodestativet. Fre­ derik den Store elskede fløjten så højt, at han hyrede datidens største komponister (bl.a. J.S. Bach) til at skrive fløjtesoli, der blev fremført for hans venner og familie. Ulemper: • Akavet siddestilling med begge hænder i vejret • Risiko for, at sidemandens fløjte ’savler’ på din plads • Tværfløjter bygges som regel i sølv, men du kan også få guldfløjter, og de kan være meget, meget kostbare.

Sæt dit TVÆRFLØJTEcertifikat her

OBO Det ligner en klarinet men lyder meget mere forkølet: Det må være en obo. Er du i tvivl, kan du blot vente til oboisten begynder at spille: Det er som om hele hovedet udvider sig, og oboisten ligner en vred hamster, der er tæt på at eksplodere. Rygtet siger, at oboister med tiden bliver ­vanvittige af det tryk, de udsætter deres ­hjerner for, når de spiller. Eller måske bliver de bare mærkelige af at bruge 90 procent af deres tid på at sidde og lave de rør, de skal ­bruge for at spille. Men det er det hele værd, for når det virker, er oboen et af orkestrets mest følsomme instrumenter.

5

Sæt dit OBOcertifikat her


­ KLARINET Klarinetten er som regel lavet af træ, hvilket nok er det dummeste materiale, man kan finde på at bruge til et instrument, som skal fyldes med spyt. Til gengæld er klangen varm og luftig, og de fleste klarinettister synes selv, at de er orkestrets vigtigste musikere.

Sæt dit KLARINETcertifikat her

Grunde til at spille klarinet: 1. Der er ikke så meget at slæbe på. 2. Du kan spille (næsten) alle typer musik: Jazz, klezmer, Balkan, klassisk, etc. 3. Nem at stemme 4. De billigste blade blandt træblæsere 5. Mundstykket kan bruges til at imitere en påfugl 6. Klangstykket kan bruges til at imitere en and 7. Mekanikken kan bruges til at imitere en galoperende hest

FAGOT Fagottisterne er et sjældent folkefærd: De er de første, der ankommer, og de sidste der går hjem, fordi de skal bruge så lang tid på at sam­ le og adskille deres indviklede instrument. Det tager faktisk flere år at lære at gøre det uden at kigge i brugsanvisningen. Til gengæld får fagottister lov til at spille på et af orkestrets mest majestætiske instrumenter, forudsat at komponisten har husket at skrive en stemme til dem (og det er ikke nogen selvfølgelighed).

Sæt dit FAGOTcertifikat her

Bonusinfo: Vil du drille en fagottist, skal du bede hende spille tonen G3 og se hende svede. For at ramme rigtigt skal fagottisten kombinere en perfekt teknik, stabil vejrtrækning og umulig fingersætning, mens de peger deres ­instrument mod den magnetiske nordpol.

6


WALDHORN Ahhh… Waldhornet. Dette forvoksede jagthorn har så mange rør (fire meter, krøllet sammen) at det får den mest hærdede VVS’er til at besvime. Hornister (folk, der spiller waldhorn) er ofte kloge ledertyper. Det skyldes nok alle de bøger, de har tid til at læse, mens resten af orkestret spiller. Når de endelig spiller, sidder de med hånden i hornets klangstykke en stor del af tiden. Men det er ikke, fordi de er generte og ikke vil høres, det er for at få hornet til at stemme. Hvis du er til episk heltemusik med en blød, nougat-agtig klang, så er waldhornet et rigtig godt sted at begynde.

Sæt dit WALDHORNcertifikat her

TROMPET Ingen kan spille højere end trompetisten, som derfor tror, at han er orkestrets egentlige rockstjerne. Instrumentet ser simpelt ud: Et messingrør med tre knapper, men virkelig­ heden er meget mere indviklet, og de fleste trompetister bruger al deres fritid på at prøve mundstykker (for at finde det perfekte) eller pleje deres ømme læber. En udbredt misforståelse er, at trompetister skal have kæmpestore ballonkinder ligesom Louis Armstrong eller Dizzy Gillespie. Det skal de ikke, selvom det ser sjovt ud.

Sæt dit TROMPETcertifikat her

7


­

­ TROMBONE TROMBONE Man kalder den også basuneller ellertræk­ trækMan kalder den også enen basun basun, men ordet ’trombone’ kommer basun, men ordet ’trombone’ kommer fra fra en kombination af de italienske ord en kombination af de italienske ord tromba tromba (trompet) og -one (stor) altså en (trompet) og -one (stor) – altså en –stor trom­ stor trompet. Instrumentet kan godt ligne pet. Instrumentet kan godt ligne noget fra noget fra enfordi tegnefilm, fordived det et virker ved et en tegnefilm, det virker teleskop­ teleskoptræk, derier inddelt i syv positioner. træk, der er inddelt syv positioner. Det heldi­ Det dette heldige dette er, at duset statistisk setca. ge ved er,ved at du statistisk altid har altid harchance ca. 15 procent chance at være 15 procent for at være detfor rigtige sted rigtige sted til gengæld skal dine læber – tildet gengæld skal –dine læber sørge for resten, sørge forhave resten, hvis du viltone have rigtige hvis du vil den rigtige udden af dyret. tone ud af dyret.

Sæt dit TROMBONE TROMBONE certifikat her certifikat

N

M

R

S

Basunister behøver ikke arbejde så hårdt, for behøver så hårdt, derBasunister er altid mangel på ikke dem,arbejde så de kan vælgefor der er altid mangel på dem, så de kan vælge og vrage mellem orkestrene. Til gengæld er og vrage orkestrene. iTil gengæld er de tre mest mellem kendte basunister verden stadig de tre mestukendte. kendte basunister i verden stadig fuldstændig fuldstændig ukendte.

K m

D M

D S

M F

M

TUBA TUBA

R M

dreng kom hjem efter EnEn ungung dreng kom hjem til til sinsin farfar efter sinsin første times tuba-undervisning. første times tuba-undervisning. ”Hvordan det?” spurgte faderen. ”Hvordan gikgik det?” spurgte faderen. godt,” svarede drengen. ”Det”Det gikgik godt,” svarede drengen. lærte at spille et C.” ”Jeg”Jeg lærte at spille et C.”

Ø M

Z

Næste drengen undervisning igen. Næste ugeuge varfik drengen igen til undervisning. ”Hvordan gik det?” spurgte faderen ”Hvordan gik det?” spurgte faderen godt” svarede drengen. ”Det”Det gikgik godt” svarede drengen. lærte at spille et G.” ”Jeg”Jeg lærte at spille et G.”

Sæt dit TUBA TUBA certifikat her certifikat

G M

G M

B

Ugen efter kom drengen ikke hjem tiden, Ugen efter kom drengen ikke hjem til til tiden, og hans ventede nervøst ham. Den var og hans farfar ventede nervøst påpå ham. Den var over midnat, drengen endelig kom hjem. over midnat, dada drengen endelig kom hjem. ”Hvor pokker været sent?” ”Hvor pokker harhar dudu været til til så så sent?” spurgte faderen spurgte faderen. spillede første job!!!” ”Jeg”Jeg spillede mitmit første job!!” svarede drengen begejstret. svarede drengen begejstret.

R M

A M

V M

H m

8

­


­

­

Musikskoler I STORKØBENHAVN OG PÅ SJÆLLAND Navn

Adresse

Tlf.

Music Institute

Nørre Søgade 27 A, 1370 København K

32 13 21 21 micph.dk

www

hej@micph.dk

Rytmisk Center

Vesterbrogade 107 E, 1620 København V

33 22 59 84 rytmiskcenter.dk/ boern-og-unge

rc@rytmiskcenter.dk

Stemmefabrikken

Vesterbrogade 107 B, 1620 København V

28 77 40 15 stemmefabrikken.dk

stemmefabrikken@gmail.com

København Kommunes Musikskole

Staldgade 29, 1699 København V

35 43 70 73 musikskolen.kk.dk

mail@musikskolen.kk.dk

Den Lille Musikskole

Bülowsvej 10, 39 27 01 23 denlillemusikskole.dk 1870 Frederiksberg C

kontakt@denlillemusikskole.dk

Det Danske Suzuki Institut

Worsaaesvej 19, 5., 29 29 12 16 suzukiinstituttet.dk 1972 Frederiksberg C

suzuki.ddsi@gmail.com

Musikhøjskolen Frederiksberg

Smallegade 12, 20 47 00 75 musikhoejskolen.dk 2000 Frederiksberg C

musikhoejskolen@ musikhoejskolen.dk

Musikskolen Caro

Kastelsvej 58, 2100 København Ø

61 36 05 05 musikskolencaro.dk

kontakt@musikskolencaro.dk

Ryparken Musikskole

Gartnerivej 3, 2100 København Ø

30 30 32 39 ryparkenmusikskole.dk

admin@ryparkenmusikskole.dk

Østerbro Musikskole

Rosenvængets Allé 22, 2.th, 2100 København Ø

20 48 83 66 østerbromusikskole.dk

oesterbromusikskole@gmail.com

Zag du Gaf

Hermodsgade 24, Gården A, 2400 København NV

22 33 43 93 zagdugaf.dk

info@zagdugaf.dk

Goldschmidts Musikakademi

Livornovej 21, 1., 2300 København S

26 21 74 79 goldschmidtsakademi.dk

hv@sletogret.dk

Glostrup Musikskole

Christiansvej 2, 2600 Glostrup

43 46 86 40 musikskolen.glostrup.dk musikskolen@glostrup.dk

Brøndby Musikskole Tornehøj 1, 2605 Brøndby

43 28 20 50 brondbymusikskole.dk

musikskolen@brondby.dk

Rødovre Kommunale Rødovrevej 360, Musikskole 2610 Rødovre

36 37 76 67 rk.dk/musikskolen

musikskolen@rk.dk

Albertslund Musikskole

Liljens Kvarter 2, 2620 Albertslund

43 68 33 50 musikskolen. albertslund.dk

musikskolen@albertslund.dk

Vallensbæk Musikskole

Idræts Allé 7, 2625 Vallensbæk

47 97 47 50 musikskolen. vallensbaek.dk

msk@vallensbaek.dk

Høje Taastrup Kommunale Musikskole

Poppel Allé 10B, 2630 Høje Taastrup

43 35 28 50 htkmusikskole.dk

musikskolen@htk.dk

9

­

E-mail


­ Navn

Adresse

Tlf.

E-mail

N

Ishøj Kulturskole

Vejledalen 9, 2635 Ishøj

43 57 60 60 ishojkulturskole.dk

www

kulturskolen@ishoj.dk

F

Hvidovre Musikog Billedskole

Kettegård Allé 2, 2650 Hvidovre

72 17 02 22 musikskolen. hvidovre.dk

musikskolen@hvidovre.dk

F M

Den Musiske Skole i Greve

Dønnergårds Allé 24, 2670 Greve

43 97 34 60 denmusiskeskole.dk

denmusiskeskole@greve.dk

E

Solrød Kommunale Musikskole

Højagervænget 23, 2680 Solrød Strand

56 18 28 30 musikskolen.solrod.dk

musikskolen@solrod.dk

Herlev Musikskole

Herlev Bygade 30, 2730 Herlev

44 52 57 81 herlevmusikskole.dk

musikskolen@herlev.dk

Ballerup Musikog Kulturskole

Gl. Rådhusvej 13, 2750 Ballerup

44 77 32 22 ballerupmusikskole.dk

musikskolen@balk.dk

Dragør Musikog Kulturskole

Kirkevej 9, 2791 Dragør

51 56 38 43 dragoermusikkultur.dk

jacobh@dragoer.dk

Kulturzonen Tårnby

Nøragersmindevej 90, 30 76 03 35 kulturzonen.net 2791 Dragør

info@kulturzonen.net

Lyngby-Taarbæk Musikskole

Toftebæksvej 17, 2800 Kongens Lyngby

45 97 36 59 lt-musikskole.dk

musikskolen@ltk.dk

Rudersdal Musikskole

Øverødvej 246 B, 2840 Holte

46 11 59 50 musikskolen. rudersdal.dk

musikskolen@rudersdal.dk

S

Gladsaxe Musikog Billedskole

Telefonvej 8, 2860 Søborg

39 54 20 42 gladsaxe.dk/gmb/musik

musikskolen@gladsaxe.dk

M K

Kulturskolerne Gentofte

Duntzfelts Allé 8 2900 Hellerup

39 98 50 60 kulturskolerne.dk

musikskolen@gentofte.dk

O M

Hørsholm Musikskole

Rungstedvej 1, 2970 Hørsholm

48 49 60 00 musikskolen. horsholm.dk

musikskolen@horsholm.dk

V M

Fredensborg Musikskole

Holmegårdsvej 101, 2980 Kokkedal

72 56 54 50 fredensborgmusikskole.dk musikskolen@fredensborg.dk

K

Helsingør Kommunale Musikskole

Svingelport 7A, 3000 Helsingør

49 28 10 00 helsingormusikskole.dk

musikskolen@helsingor.dk

S

Kulturskolen Gribskov

Skolegade 43, 3200 Helsinge

72 49 60 87 kulturskolengribskov.dk

musikskolen@gribskov.dk

F

Halsnæs Kulturskole Syrevej 4, 3300 Frederiksværk

47 78 41 87 musikskolenhalsnaes.dk

musikogbilledskolen@halsnaes.dk

N

Hillerød Musikskole

Nordstensvej 1, 3400 Hillerød

72 32 59 59 hillerodmusikskole.dk

jum@hillerod.dk

V M

Allerød Musikskole

Lyngevej198, 3450 Lillerød

48 12 62 62 alleroedmusikskole.dk

miso@alleroed.dk

10

­

R M

R K

H

L

R o

S


k

­ Navn

Adresse

Tlf.

Furesø Musikskole

Stavnsholtvej 3, 3520 Farum

72 35 61 10 furesoemusikskole.dk

www

musikskolen@furesoe.dk

Frederikssund Musikskole

Ved Kirken 5, 3600 Frederikssund

47 35 12 44 musikskolen. frederikssund.dk

musikskolen@frederikssund.dk

Egedal Musikskole

Dronning Dagmars Vej 200, 3650 Ølstykke

72 59 78 82 egedalmusik.dk

musikskolen@egedalmusik.dk

Roskilde Musiske Skole

Helligkorsvej 5, 4000 Roskilde

46 31 41 43 roskildemusiskeskole.dk

rms@roskilde.dk

Roskilde Kulturskole

Planetvej 30, 4040 Jyllinge

46 31 87 97 roskildekulturskole.dk

kulturskolen@roskilde.dk

Holbæk Kulturskole

Gl. Ringstedvej 32, 4300 Holbæk

72 36 72 70 holbækkulturskole.dk/ musik

kulturskolen@holb.dk

Lejre Musikskole

Skolevej 12, 4330 Hvalsø

21 56 20 85 lejremusikskole.dk

musikskolen@lejre.dk

Ringsted Musikog Kulturskole

Garnisonen 42, 4100 Ringsted

57 62 70 70 musikogkulturskolen.dk

musikogkulturskolen@ringsted.dk

Sorø Musiske Skole

Rådhusvej 11, 4180 Sorø

57 87 64 70 soroemusiskeskole.dk

musisk.skole@soroe.dk

Slagelse Musikskole

Sankt Pedersgade 18, 4200 Slagelse

58 57 55 80 musikskole.slagelse.dk

musikskolen@slagelse.dk

Musisk Skole Kalundborg

Skovbrynet 55, 4400 Kalundborg

59 53 59 44 kalundborg.dk

musiskskole@kalundborg.dk

Odsherred Musikskole

Centervejen 4, 4550 Asnæs

59 66 62 30 odsherredmusikskole.dk

musikskolen@odsherred.dk

Vestsjællands Musikakademi

Krovejen 26, 4571 Grevinge

59 66 08 66 hom-musik.dk

hom@hom-musik.dk

Køge Musikskole

Ved Stadion 1, 4600 Køge

56 67 69 70 koegemusikskole.dk

info@koegemusikskole.dk

Stevns Musikskole

Kirketorvet 2, 4660 Store Heddinge

20 66 63 38 musikskolen.stevns.dk

musikskolen@stevns.dk

Faxe Musikskole

Præstevænget 23, 4690 Haslev

56 20 38 20 musikskolen. faxekommune.dk

musikskolen@faxekommune.dk

Næstved Musikskole

Skellet 29, 4700 Næstved

55 88 39 20 musikkultur.dk

musikskolen@naestved.dk

Vordingborg Musikskole

Sydhavnsvej 6, 4760 Vordingborg

55 36 34 56 vordingborg.dk/ musikskolen

musikskolen@vordingborg.dk

11

E-mail


TAK FOR SAMARBEJDET

12

Profile for majmunkmedia

Orkestercertifikatet 2018  

Test dig selv ... og symfoniorkestrets instrumenter Det siges at alle har et instrument som de er særligt disponeret for. Men man skal være...

Orkestercertifikatet 2018  

Test dig selv ... og symfoniorkestrets instrumenter Det siges at alle har et instrument som de er særligt disponeret for. Men man skal være...

Advertisement