Page 1

PERSDOSSIER 2010 - 2011

Winter in de Vogezen Lorraine


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

INHOUD

De Vogezen, een authentieke vakantiebestemming ................... 3 Laatste nieuws uit de skigebieden ................................................. 5 Originele en extreme activitÊiten ................................................. 7 Kinderen ........................................................................................ 10 Praktisch inzicht ............................................................................12 Après-ski ........................................................................................ 14 Contacten in Lorraine ..................................................................19


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

DE VOGEZEN, EEN AUTHENTIEKE VAKANTIEBESTEMMING Algemeen Het skigebied de Vogezen ligt in Noordoost-Frankrijk, niet ver van Luxemburg, Duitsland, België en Zwitserland. Al bij de eerste sneeuwvlokken biedt dit skigebied aantrekkelijke arrangementen, authentieke en gezellige skioorden en een hartelijke, gezinsvriendelijke ontvangst. De Vogezen staan voor meer dan 300 kilometer skipistes voor elk niveau, moderne skiliften, een netwerk van meer dan 300 sneeuwkanonnen en 8 skioorden. In dit ongerepte gebergte met ‘geruststellende’ glooiingen vinden beginners, gezinnen met jonge kinderen, maar ook liefhebbers van adrenalineshots een goed geoutilleerd skigebied. Doorwinterde langlaufers, alpineskiërs, liefhebbers van biatlon, slalom, sneeuwschoentochten (overdag en ’s nachts, met of zonder bivak), klimmen, sleeën, tochten met sledehonden… iedereen vindt hier een activiteit naar believen.

Ligging Het wintersportgebied van de Vogezen ligt op ongeveer 2.30 uur van Parijs! Reistijd van Parijs naar de belangrijkste TGV-stations in de Vogezen: • Épinal: 2.15 uur • Remiremont: 2.40 uur • Saint-Dié: 2.25 uur Bovengenoemde treinstations hebben een busverbinding met de skioorden.

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 3


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

De 8 skioorden van de Vogezen in Lorraine La Bresse-Hohneck 850 - 1.363 meter

Een opnieuw gekwalificeerd en opgefrist skioord met goed geoutilleerde en op de klant aangepaste faciliteiten. Het is het grootste skigebied in het noordoosten van Frankrijk: 220 hectaren, 39 pistes en tegen de 300 sneeuwkanonnen. Langlaufers hebben de beschikking over 50 kilometer loipes en er zijn nog eens 50 kilometer gewijd aan circuits voor sneeuwschoenwandelaars.

Gérardmer 870 - 1.150 meter

De ‘parel van de Vogezen’ Gérardmer heeft er ook nieuwe wintersportvoorzieningen bij gekregen en is nu uitgerust met 20 skipistes tussen de dennen en 100 kilometer loipes, verbonden met de loipes van Xonrupt en La Bresse. Gérardmer richt zich op nieuwe wintersporten met aantrekkelijke arrangementen.

Ventron 630 – 1.110 meter

Een kleinschalig skigebied waar plezier en veiligheid uitstekend samengaan, midden in de natuur van de Hoge Vogezen. Jonge skiërs leren er in alle rust skiën. Surfen is aan regels gebonden.

Bussang 605 - 1.208 meter

Het stadje Bussang, met minder dan 2.000 inwoners, houdt het op kleinschaligheid. Hartelijkheid en gastvrijheid voeren er de boventoon. 47 kilometer skiplezier voor alpineskiërs en langlaufers.

Xonrupt-Longemer 70 - 1.306 meter

Xonrupt-Longemer ligt tussen de dennenbossen op 5 kilometer van Gérardmer. Het dorp heeft alle charmes van een kleinschalig skioord.

Le Valtin 750 – 1.139 meter

Ontspanning en rust gegarandeerd in Le Valtin, op 10 minuten rijden van de Merenvallei. Een typisch bergdorp uit de Vogezen en goede voorzieningen voor alpineskiën, langlaufen en sneeuwschoentochten.

Saint-Maurice-sur-Moselle 1.100 meter Dit skioord heeft een prachtig alpineski- en langlaufgebied: Rouge Gazon. Een paradijsje voor skiliefhebbers, sneeuwschoenwandelaars en wellnessfans (thermen van Saint-Maurice).

Girmont Val d’Ajol 650 - 803 meter

Het skigebied van Girmont is gewijd aan langlaufen met 83 kilometer loipes en sneeuwschoenwandeltochten. Prachtige vergezichten over de Vogezen. Het ligt vlakbij het kuuroord Plombières-les-Bains.

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 4


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

LAATSTE NIEUWS UIT DE SKIGEBIEDEN 4 nieuwe skischansen In 2010 werden in de skigebieden van La Bresse, Gérardmer, Ventron en Bussang vier nieuwe skischansen in gebruik genomen. Deze schansen zijn een aanvulling op die van Xonrupt-Longemer. Die van Gérardmer in Les Bas-Rupts van bijna 70 meter hoort bij de tien grootste schansen in Frankrijk.

La Bresse-Hohneck In 2010 heeft La Bresse 32 miljoen euro geïnvesteerd in voorzieningen en materieel. De sneeuwboulevard is gerenoveerd en ontvangt de wintersportgasten in een nieuw complex van steen en hout, in de stijl van een typische boerderij uit de Vogezen. Dit complex omvat een ruimte waar skimateriaal verhuurd wordt (van 800 m²) met skistalling, twee restaurants van 800 plaatsen, een terras van 400 m² en een kassaruimte die berekend is op drukke dagen. De 47 appartementen van het complex, Les Grandes Feignes***, zijn gloednieuw, warm en comfortabel ingericht, geschikt voor 3 tot 8 personen en liggen onderaan de skipistes. Om tijd te winnen stelt het skioord een nieuwe service ter beschikking waarmee online skimateriaal gehuurd kan worden: www.labresse.labellemontagne.com

Onderaan de pistes is een nieuwe crèche en kinderopvang ingericht (naast de sneeuwtuin) voor kinderen van 18 maanden tot 5 jaar (crèche) en vanaf 4 jaar (opvang). Bovendien zijn er onderaan de piste drie nieuwe skiliften en een stoeltjeslift bij gekomen. Een deel van de investering is besteed aan de modernisering van de sneeuwproductie. Het skioord heeft voor sneeuwliefhebbers een nieuw sneeuwschoencircuit. Voorbereid, uitgezet en beveiligd door de baanverzorgers. Het circuit begint bij het langlaufgebied van La Bresse-Lispach en leidt de wandelaars rond de meren van Lispach en La Ténine door een bijzonder natuurgebied met een schitterend uitzicht op de bergen en sneeuwlandschappen.

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 5


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

Gérardmer De gemeente Gérardmer heeft zich vier jaar gegeven om het skigebied te verbeteren. Er is inmiddels al 2,3 miljoen euro geïnvesteerd in: - een herziening van de sneeuwboulevard onderaan het skigebied - de vervanging van sleepliften - de aanleg van een slalompiste. Het seizoen 2010 – 2011 wordt verrijkt met een nieuwe skilift en een freestyle piste. Later komt er een stoeltjeslift bij, worden de slalompiste verlengd en de sneeuwkanonnen gemoderniseerd. Ook aan de allerkleinsten is gedacht in de vorm van een gratis trektouw en een toekomstige crèche. Een permanente bordercrosspiste staat ook op het programma met een buckelcircuit met veilige landingszone, verhoogde bochten en workshops.

Ventron Het skigebied Ermitage Frère-Joseph in Ventron is in 2010 uitgebreid met een nieuwe skicrossbaan van 350 meter lang, op de Riant. Het principe van skicross is eenvoudig en geïnspireerd op de motorcross: een wedstrijd met meerdere deelnemers op een sneeuwveld met bulten, bochten en schansen. Het parcours in het bos is niet echt moeilijk en ideaal voor sportief plezier met het gezin of met vrienden.

Saint-Maurice-sur-Moselle Het skigebied Rouge Gazon krijgt er dit seizoen kunstsneeuw bij in de hoek voor beginners Multiglisse en een boardercross (aan het eind van het seizoen). De beginnershoek Multiglisse is ’s nachts verlicht en bestaat uit een kindertuin, een sleeruimte met verschillende sleestijlen (snakeboard, airboard, bobslee, traditionele slee). Onder toezicht van de Franse skischool (ESF). Crèche ‘La Farandole’ is van maandag t/m vrijdag van 7 tot 7 open.

Bussang Het skigebied Larcenaire wordt dit seizoen uitgebreid met kunstsneeuw en de blauwe piste Carrière wordt herzien.

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 6


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

ORIGINELE EN EXTREME ACTIVITÉITEN Origineel Originele activiteiten te over in de Vogezen voor degenen die iets anders willen doen dan traditioneel skiën.

‘Cani-raquette’: Een wandeltocht op sneeuwschoenen waar de wandelaar getrokken wordt door een poolhond. De hond is met een soepele lijn aan de riem van de wandelaar bevestigd. Een ideale activiteit om sneeuwlandschappen te ontdekken in kleine groepen.

Hondenslee: Een tocht met een hondenslee is een andere manier om de omgeving te ontdekken. Een middagje hondenslee bestaat uit een tocht van anderhalf uur, een tussendoortje en de mogelijkheid om te helpen bij het voeren van de honden in hun kennel. Een originele gezinsactiviteit!

Extra: de trappersformule Na een avontuurlijke middag smullen de wandelaars van een tussendoortje in een echte wigwam, lekker warm bij het vuur, en blijven eventueel voor een avond ‘verhalen en legendes’ uit dit gebied. Contact: +33 670 34 71 89 – la.fee.polybotte@orange.fr – www.odysseepolaire.com

Avontuurlijke nacht: slapen in een iglo of wigwam Na een sneeuwschoentocht met vrienden of familie genieten van degelijke kost met warme wijn en gesmolten munsterkaas bij een knetterend vuurtje, en vervolgens slapen in de natuur in een iglo of wigwam (vanaf 6 personen). De wigwam is voorzien van een houten vloer en rendierhuiden doen dienst als isolatie. Contact: Bureau de Montagne des Hautes Vosges – 5 rue Paul Claudel 88250 La Bresse www.bmhv.com

Een bijzondere wandeltocht: op zoek naar de verschrikkelijke sneeuwman! ‘De groep ontdekkingsreizigers dringt steeds dieper door in het woud. Ze volgen sporen die ze niet thuis kunnen brengen: een combinatie van mensenvoeten en berenpoten. Diepe grote sporen met lange klauwen. Soms twee, soms vier. Tijdens het opzetten van de bivak verbreekt een lange ijzige kreet de stilte. Sindsdien, geen spoor meer van de ontdekkingsreizigers…’ Wandelaars trekken in groepen de natuur in om de verdwenen ontdekkingsreizigers op te sporen. Onderweg lossen ze raadsels op, volgen ze sporen en banen ze een weg tot aan de bron van de schreeuw om daar de notities van de ontdekkingsreizigers terug te vinden die hen naar het hol van het sneeuwmonster leiden. Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 7


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

Contact: Compagnie des accompagnateurs en montagne (berggidsen) van Gérardmer Tel.: +33 (0)6 27 03 64 00 - www.rando-gerardmer.fr

In de voetsporen van smokkelaars en kooplieden Een wandeling over de bergkammen, begeleid door een berggids. Vijf dagen en vier nachten om de witte bergtoppen te ontdekken met prachtige, door ijzel en wind gevormde landschappen. Een vakantie vanaf € 400 per persoon omvat de overnachtingen in hotel of berghut, volpension, wandeltochten van ongeveer tien kilometer per dag met deskundige begeleiding, gebruik van sneeuwschoenen en stokken, vervoer van bagage. Contact: Randos nature in La Bresse – Tel. +33 679 33 31 35 – www.rando-sejours.com

Gérardmer Ook Gérardmer biedt alternatieve activiteiten, zoals nachtskiën op verlichte pistes met muziek, snowrun, karting op ijs, sneeuwscooter, duiken onder het ijs. Gérardmer heeft de langste skipiste van de Vogezen van meer dan 3.200 meter lang!

Saint-Maurice-sur-Moselle Wandeltocht ‘crêpes cabane party’: heerlijk flensjes eten na een nachtelijke tocht op sneeuwschoenen met begeleiding. De avond wordt voortgezet met verhalen en legendes bij kaarslicht. Contact: Jean-Louis Fretti – Tel. +33 670 55 73 37 – www.rando-vosges.com

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 8


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

Extreem Het gebergte de Vogezen leent zich door zijn aanleg, klimaat en bijzonderheden uitstekend voor de beoefening van extreme sporten op veilige wijze voor zowel beginners als experts zoals ice ruisseling en snow canyoning. Ice ruisseling: het beklimmen van bevroren beken en watervallen door gangen en over hellingen, met leeflijn. Snow canyoning: abseilen via zeer steile gangen vanaf bergkammen. De skioorden bieden de gelegenheid om andere nieuwe, ongewone skisporten te beoefenen: rando-surf (klimmen met sneeuwschoenen of zeehondenvellen en surfend afdalen), steil skiën in kleine groepen, toerskiën, off piste skiën, een andere manier om de natuur te ontdekken!

Natuurlijk blijft er plaats genoeg over voor nieuwe sporten als snowkite (skiën of surfen met zeilscherm) en bordercross (afdalen met een combinatie van sprongen, bulten en snelheid). Contact: www.vosges-lorraine.com

De must van La Bresse is de Fantasticâble: de snelste en bijna de langste tokkelbaan in Europa met een topsnelheid van 130 km/u. Deze activiteit is een originele aanvulling op de wintersport. Een adrenalineshot en ongetwijfeld volle teugen zuivere berglucht! Contact: Bol d'Air Tel. +33 (0)3 29 25 62 62 www.bol-d-air.fr

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 9


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

KINDEREN Gezinnen met kinderen kunnen terecht in 8 skioorden van overzichtelijk formaat. Niet alleen gezellig, maar ook geruststellend voor de ouders. De Vogezen is een uitstekende gezinsbestemming waar kinderen in alle rust kennis maken met de wintersport.

Sneeuwtuin La Bresse-Hohneck heeft een speciale ruimte voor kinderen vanaf 4 jaar waar ze zich van harte kunnen overgeven aan veilige sneeuwpret en al spelenderwijs leren skiën. Vanuit de sneeuwtuin zijn beide skigebieden te bereiken. Contact: VVV La Bresse - www.labresse.net

Sleepistes In Gérardmer beschikken kinderen over twee vrij toegankelijke, goed ingerichte en beveiligde sleepistes: bij het skigebied de Mauselaine en het langlaufgebied Les Bas-Rupts. Contact: VVV Gérardmer – www.gerardmer.net

Wandelen met kabouters Deze wandeltocht op sneeuwschoenen gaat in minitempo en is bestemd voor kinderen van 3 tot 5 jaar, vergezeld door hun gezin. De tocht is speciaal voor hen uitgezet en heeft als motto sneeuwpret voor de allerkleinsten. De tocht is 1 à 3 kilometer lang, duurt 1 à 2 uur en beperkt zich tot de nabije omgeving van Gérardmer. Contact: Bureau des Accompagnateurs en Montagne (berggidsen) Gérardmer – +33 627 03 64 00 – randos.gerardmer@free.fr – www.rando-gerardmer.fr

Nieuwe zomer- en winterslee De nieuwe Schlitte Mountain is een slee die elk seizoen functioneert en onlangs zijn intrede gemaakt heeft in het skigebied La Bresse-Hohneck. Zowel ’s zomers als ’s winters roetsjt deze slee over een afstand van bijna 700 meter met verhoogde bochten, golven, sprongen en spiralen van 340° naar beneden. Sensatie gegarandeerd! Aan de veiligheid van de gebruikers uiterst veel zorg besteed: veiligheidsriemen, hoofdsteun voor de achterste passagier, remsysteem en automatische rem bij aankomst. Vanaf 4 jaar. Contact: VVV La Bresse www.labresse.net

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 10


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

Kinderpiste La Bresse-Hohneck vernieuwt met een nieuwe ludieke kinderpiste Opoualand. Deze piste heeft de Yeti Opoual als thema, de mascotte van het skigebied. Kinderen maken via attracties spelenderwijs kennis met de geheimen van de Vogezen. Gratis toegang voor kinderen van 6 tot 11 jaar, onder begeleiding van een volwassene. De Yeti Opoual begeleidt de kinderen tijdens hun verblijf. Ze krijgen bij hun skipas onder meer:  Een ontdekkings- en actiegidsje over de bergen waarin ze al spelend de avonturen van de Yeti Opoual volgen (dit boekje is ook gratis te krijgen bij de VVV van La Bresse)  Een vel met stickers  Een doosje kleurpotloden  Een uitnodiging voor shows en tussendoortjes met Opoual.

Via het boekje kunnen kinderen zelfs hun volgende wintersportvakantie in de Vogezen winnen door deel te nemen aan de tekenwedstrijd.

Speciale aandacht voor kinderen van jonger dan 10 jaar tijdens kerst- en paasvakantie (van 9 april tot het einde van het skiseizoen) in La Bresse-Hohneck: - 1 kinderskipas voor 6 dagen of langer gratis bij 1 betaalde skipas voor een volwassene in dezelfde periode - 1 set kinderski’s voor 6 dagen of langer bij de huur van 1 set ski’s voor een volwassene in dezelfde periode - 1 skicursus in groepsverband voor kinderen voor 6 dagen van de ESF bij 1 betaalde skicursus voor een volwassene van 6 dagen

Reuzensleebaan Anderhalve kilometer sleeplezier voor het hele gezin in Bussang!

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 11


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

PRAKTISCH INZICHT Thuis uw wintersportvakantie voorbereiden met

www.vosges-lorraine.com Op deze website bekijkt u de Vogezen met een das om: informatie in het Frans, Duits en Nederlands over sneeuwactiviteiten, ontspanning en eersteklas excursies. Een allesomvattende website met links naar webcams op de skigebieden, weerberichten en panorama’s van 360°, buitengewone en originele sneeuwtips en alle nodige informatie voor de voorbereiding van uw reis.

Slimme packs en arrangementen in La Bresse Alles packs van La Bresse staan op de website www.labresse.labellemontagne.com, ze zijn online beschikbaar en kunnen opgestuurd worden.

Skipassen Aurore en Nocturne La Bresse-Hohneck ontvangt tijdens het topseizoen tot 8.000 skiërs per dag. In die periode is het skigebied de hele dag open van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Tijdens de weekends en schoolvakanties wordt het skiaanbod aangevuld met 2 aantrekkelijke skipassen: Aurore om ’s ochtends vroeg te skiën (van 6 uur tot half elf) en Nocturne om ’s avonds te skiën (van 5 tot 10 uur ’s avonds). Aanrader: voor elke aankoop van een Aurore skipas vóór half negen ‘s ochtends een ontbijt cadeau! Tarief: vanaf € 19,30

Pack Comfort of Comfort Plus La Bresse-Hohneck heeft een speciale boodschappenservice voor degenen die zo min mogelijk beslommeringen tijdens hun vakantie willen. Boodschappen, maar ook maaltijden (ontbijt, picknicks, diners) en skimateriaal kunnen op reservering aan de deur van hun appartement bezorgd worden. Maaltijd vanaf € 75/persoon/week Accommodatie + skipas + thuisbezorgd skimateriaal: vanaf € 184/volwassene/week Speciale aanbieding kerstweek 2010 In alle complexen in het skigebied La Bresse-Hohneck: accommodatie 8 dagen blijven voor de prijs van 7, en skipas 7 dagen skiën voor de prijs van 6.

Pack Anti-Glagla Waarom iedereen in een nieuw skipak steken als u het maar enkele dagen per jaar gebruikt? Deze vraag is in La Bresse-Hohneck van de baan dankzij het pack Antiglagla, een handig all-in arrangement. Skipas + skischoenen + skimateriaal + skipak met toebehoren (Columbia) vanaf ongeveer € 50/persoon/dag

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 12


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

Gérardmer Pass’Vacances in Gérardmer Niet elk gezinslid skiet maar wil toch profiteren van de voorzieningen van het skioord. De Pass’Vacances biedt onbelemmerd toegang tot het zwembad en de ijsbaan en omvat zelfs een bezoek aan de bowlingbaan. Vanaf € 25 per volwassene en € 18 per kind van onder de 16 jaar, voor een hele week Contact: VVV Gérardmer – www.gerardmer-reservation.net

Skiweekend in Gérardmer vanaf € 89 per persoon De VVV van Gérardmer heeft een arrangement vanaf € 89 per persoon samengesteld met accommodatie voor 2 nachten in appartement of vakantiewoning voor 4 personen + skipassen en skimateriaal voor 2 dagen (buiten de schoolvakanties). Contact: VVV Gérardmer – www.gerardmer-reservation.net

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 13


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

APRÈS-SKI Activiteiten genoeg voor entertainment tijdens een skivakantie in de Vogezen: culturele evenementen, dorpsfeesten, mooie landschappen, actieve recreatie.

Heerlijk eten in de Vogezen Landwijntjes uit de bergen (bijzondere fruit- of bloemenwijnen), munsterkaas met een AOC, de andouille (worst) van Le Val d’Ajol, in de Vogezen zijn producten genoeg om fijnproevers en smulpapen nieuwe inspiratie te geven. Het ‘kaasmakersmaal (repas marcaire) is nog altijd een must die het lekkerst is in een ferme-auberge in de bergen. Zo’n maaltijd bestaat alleen maar uit boerderijproducten: hartige taarten, gerookte vleeswaren, gestoofde aardappels (‘tofailles’) en kaas uit de bergen. Als dessert natuurlijk een echte bosbessentaart, smakelijker kan bijna niet! Enkele adressen om te bezoeken: De andouille van Le Val d’Ajol geniet sinds 1984 genoeg bekendheid om als gedeponeerd handelsmerk op de markt te mogen. Deze worst is gemaakt van gekruide varkensrug en ingewandvlees en wordt kortstondig gerookt. De worst wordt koud bij de borrel gegeten, maar ook warm in een flap van bladerdeeg. Vandaag wordt de andouille nog op traditionele wijze bereid door vijf slagers in Le Val d’Ajol, eigenaren van het handelsmerk. Ze verkopen ongeveer 200 ton worst per jaar. Sinds 1831 wordt jaarlijks op de derde maandag in februari het Worstenfeest gehouden, ter ere van deze oerdegelijke specialiteit. Contact: Joli Val au Val d’Ajol – Tel.: +33 (0)3 29 66 52 02 – www.le-vosgien-gourmet.fr

De boerderij van Xéfosse valt onder het label ‘Bienvenue à la ferme’ en ligt in het authentieke dal van de Rudin tussen Le Valtin en Plainfaing. Hier worden uiteenlopende streekproducten geproduceerd, zoals boerenmunster, tomme uit de bergen, verse kaas. Mogelijkheid om een rondleiding te krijgen in de kaasmakerij. Contact: Ferme de Xéfosse – 88230 Plainfaing – Tel.: +33 (0)3 29 50 36 53

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 14


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

Zuurtjes uit de bergen De snoepjesfabriek van de Hoge Vogezen staat sinds 1986 in Plainfaing. In deze fabriek worden jaarlijks duizenden kilo’s zuurtjes geproduceerd. Dit familiebedrijf heeft op het ogenblik 21 medewerkers en maakt bergamotsnoepjes, de traditionele zuurtjes uit de Vogezen van dennenknoppen, bosbessen, klaprozen… In totaal 35 soorten snoepjes en andere zoete lekkernijen. De fabriek is het hele jaar open. Contact: Confiserie des Hautes Vosges – 88230 Plainfaing – Tel.: +33 (0)3 29 50 44 56 www.cdhv.fr

Heel bijzonder is de crillon des Vosges, een mousserende wijn op basis van rabarber. Het product van de familie Moine is erkend door de beroemdste keldermeesters. Het bedrijf ligt op enkele kilometers van Épinal en maakt behalve de beroemde rabarberwijn ook andere producten op basis van rabarber. Contact: La ferme Moine - 88220 Xertigny – Tel.: +33 (0)3 29 30 83 78 – www.crillon-moine.fr

Welkom op de boerderij! Rond de Ballons des Vosges, op korte afstand van de skigebieden van Bussang en SaintMaurice-sur-Moselle, openen boerderijen hun deuren voor bezoekers (label Bienvenue à la Ferme). Les Fruits d’Altitude Erkende pedagogische boerderij in Fresse-sur-Moselle. Zintuigelijke speurtocht, spelletjes, milieuvriendelijke benadering, creatieve cursussen. Contact: Tel. +33 (0)3 29 28 18 91 – www.fruits-altitude.com La chèvrerie Fressiote Geitenboerderij in Fresse-sur-Moselle, bezoek en meehelpen met melken. Contact: Tel. +33 620 46 37 72

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 15


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

La Bergerie Atoui Erkende pedagogsiche boerderij met label ‘Bienvenue à la Ferme’ in Fresse-sur-Moselle. Het leven in en rond de schaapskooi. Contact: Tel. +33 (0)3 29 25 14 59

Natuur Het departement de Vogezen staat met zijn 280.000 hectaren bos – ofwel de helft van het departement – op de tweede plaats in Frankrijk, net na het departement Les Landes. Het Regionale Natuurpark van de Ballons des Vosges strekt zich uit over 3.000 km² en biedt de wandelaar prachtige uitzichten over meren, bossen en gletsjerdalen. Te voet, te paard, vanaf de mountainbike, vanuit een luchtballon of een parapente, manieren genoeg om dit stukje ongerepte natuur te ontdekken. De Hohneck is het hoogste punt van het natuurpark (1.366 meter). Contact: Maison du Parc – 68140 Munster – Tel.: +33 (0)3 89 77 90 20 – www.parc-ballonsvosges.fr

Vakkennis Huislinnen: de Vogezen is een textielstreek bij uitstek. Een eeuwenoude vakkennis op weefgebied, in de vervaardiging van edele stoffen en de behandeling van textiel. De bedrijven van vandaag gaan niet voor minder dan uitstekende, verfijnde kwaliteitsproducten waarmee ze op wereldniveau bekendheid genieten. Linvosges borduurt al meer dan een eeuw voort op traditioneel huislinnen. Le Jacquard Français verzorgt het beddengoed en huislinnen van de grotere internationale luxehotels. Het huis Garnier Thiébaut uit 1830 legt zich toe op damastkatoen, en de tafellakens en servetten van Anne de Solène zijn te vinden op de meest prestigieuze tafels. Stop eens bij een outlet in Gérardmer! Contact:  Linvosges: outlet in Gérardmer (6 place des Déportés) – Tel.: +33 (0)3 29 60 11 00 – www.linvosges.fr  Le Jacquard Français: 2 outlets in Gérardmer (45 boulevard Kesch en rue Charles de Gaulle) Tel.: +33 (0)3 29 60 61 91 – www.le-jacquard-francais.fr  Garnier Thiébaut: outlet in Gérardmer (11 boulevard Granges) – Tel.: +33 (0)3 29 60 30 30 www.garnier-thiebaut.fr  Anne de Solène: outlet in Gérardmer (ZA du Costet Beillard) – Tel.: +33 (0)3 29 63 63 57 www.anne-de-solene.fr

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 16


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

De meubels van Dupont-Collin uit Liffol-le-Grand De meubels van Dupont-Collin zijn geboren en getogen in de stad van de zetel en de stijlmeubels Liffol-le-Grand. Een ambachtelijk bedrijfje dat maatwerk verzorgt, op traditionele wijze vervaardigd uit massieve houtsoorten: eiken-, noten- en kersenhout. In de expositieruimte boven de werkplaats komt de ambachtelijke kwaliteit en de afwerking pas goed naar voren in een paar prachtige meubelstukken. Het bedrijf geniet wereldbekendheid en exporteert voornamelijk naar de Arabische Emiraten. Open van dinsdag tot en met zaterdag. Contact: Meubles Dupont Collin – 88350 Liffol le Grand – Tel.: +33 (0)3 29 06 61 56 – www.meubles-dupont-collin.fr Klompenmakers: de geschiedenis van de klomp en de vervaardiging met de hand, van het drogen van het hout tot het eindproduct, worden in werkplaatsen in La Bresse en Gérardmer goed uitgelegd. Contact: La Saboterie de La Bresse – Tel.: +33 (0)3 29 25 64 49 – www.lasaboterie.com La Saboterie des Lacs in Gérardmer – Tél : 03 29 60 09 06 Het Prentenmuseum van Épinal: al meer dan twee eeuwen lang is in elk Frans huis minstens een prent uit Épinal te vinden. Deze prententraditie wordt vandaag voortgezet met de prenten van toen, maar ook met prenten van hedendaagse kunstenaars. De prenten worden in de werkplaats gedrukt en ter plekke verkocht. In het museum komen de technieken aan de orde via demonstraties op authentieke machines. Het hele jaar open. Contact: Imagerie d’Epinal – 42 bis quai de Dogneville – 88000 Epinal – Tel.: +33 (0)3 29 3128 88 www.imagerie-epinal.com Mirecourt is de stad van het kant, de instrumentenbouw, speeldozen en draaiorgels. Bezoekers leren er kantklossen, bezoeken het instrumentenbouwmuseum met de grootste cello ter wereld (gebruikt om te experimenteren met akoestiek). Contact: VVV Mirecourt – www.ot-mirecourt.fr

Wellness Niets beters na een sportieve dag dan heerlijk vertroeteld te worden: massages, bubbelbaden, harde waterstralen… Lorraine is een van de grootste kuurregio’s van Frankrijk. Het bronwater van Bains-les-Bains, Plombières-les-Bains, Contrexéville en Vittel staat al sinds de jaartelling bekend om de heilzame werking. De vier steden hebben allen een gevarieerd aanbod in up-to-date wellnessen ontspanningsbehandelingen. Steeds meer hotels en accommodaties hebben overigens eigen ontspannings- of wellnessruimtes. Sommige kuurcentra gebruiken cosmetische producten die voor de volle honderd procent uit de Vogezen komen!

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 17


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

Vittel heeft er drie nieuwe ruimtes bij sinds 2010: een Oriëntaalse met een nieuwe hammam, een Scandinavische met twee sauna’s op verschillende temperaturen en een Wild Water ruimte – uniek in de omgeving – met een royaal terras. Contact: www.thermes-vittel.com – www.villesdeauxdesvosges.fr

Evenementen December 2010: Kerstmarkten overal in de Vogezen in de maand december, met name in Épinal, Gérardmer en Plombières-les-Bains. Begin december staat in het teken van feestelijkheden rond sint Nicolaas. Vraag het persdossier over sint Nicolaas aan bij Carine Buch, carine.buch@tourisme-lorraine.fr

Van 26 t/m 30 januari in Gérardmer: Griezelfilmfestival ‘Fantastic’art’ Het griezelfilmfestival is een fantastisch excuus voor een skivakantie en biedt de gelegenheid om de laatste griezelfilms in de voorpremière te ontdekken. Het is hèt evenement aan het begin van het jaar in Lorraine. Al vijftien jaar, in opvolging op Avoriaz, geeft Gérardmer de toon aan met actualiteiten op griezelfilmgebied via Fantastic’art. Filmsterren en liefhebbers ontmoeten elkaar in een intimistische en gezellige sfeer. Perscontact: Anthony Humbertclaude – Tel.: +33 (0)3 29 60 98 21 www.gerardmer-fantasticart.com Van 24 t/m 27 maart 2011: Venetiaans carnaval in Remiremont. Al meer dan tien jaar staat Remiremont een aantal dagen in het teken van gekostumeerde festiviteiten, die in het weekend afgesloten worden met toverachtige vertoningen. Contact: Yves Chrétien www.carnavalvenitienderemiremont.com Van 30 maart t/m 2 april 2011: ’Rencontres du cinéma’ in Gérardmer. Een twintigtal films in de voorpremière voor filmliefhebbers, in bijzijn van acteurs en regisseurs. Contact: VVV Gérardmer Tel. +33 (0)3 29 27 27 37 – www.rencontres-du-cinema.com

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 18


PERSDOSSIER 2010 - 2011 Winter in de Vogezen van Lorraine

CONTACTEN IN LORRAINE Comité Régional du Tourisme van Lorraine Abbaye des Prémontrés – BP 97 F-54704 PONT-A-MOUSSON Cedex Tel. +33 (0)3.83.80.01.80 – Fax +33 (0)3.83.80.01.88 www.toerisme-lorraine.eu Carine Buch, persattachée carine.buch@tourisme-lorraine.fr – Tel. +33 (0) 3.83.80.01.89

Andere contacten in Lorraine SIVU – Tourisme Hautes-Vosges 12 place du Champtel BP 11 – F-88250 LA BRESSE Tel.: +33 (0)3 29 25 70 00 info@hautes-vosges.net www.hautes-vosges.net Perscontact: Blandine Bernardin

VVV Gérardmer-Xonrupt-Longemer 4, place des déportés BP 5 – F-88400 Gérardmer Tel.: +33 (0)3 29 27 27 27 info@gerardmer.net www.gerardmer.net

Vosges Développement 17 rue Gambetta BP 437 – F-88011 Epinal Cedex Tel.: +33 (0)3 29 82 67 28 slhote@cg88.fr www.tourismevosges.fr Perscontact: Svetlana L’Hôte

VVV La Bresse 2a, rue des Proyes F-88250 La Bresse Tel.: +33 (0)3 29 25 41 29 info@labresse.fr www.labresse.fr

VVV Ballons des Hautes-Vosges 8 rue d’Alsace F-88540 Bussang Tel.: +33 (0)3 29 61 50 37 contact@tourisme-bussang.com www.tourisme.bussang.com

VVV Ventron 4, place de la Mairie F-88310 Ventron Tel.: +33 (0)3 29 24 07 02 ot-ventron@wanadoo.fr www.ot-ventron.com

VVV Ballons des Hautes-Vosges 28b, rue de la Lorraine F-88560 St-Maurice-sur-Moselle Tel.: +33 (0)3 29 24 53 48 tourisme@saint-maurice-vosges.com www.saint-maurice-vosges.com

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 19

Winter in de Vogezen  

Persdossier 2010-2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you