Page 1

REISGIDS I EDITIE 2009

Plezier • Ontspanning • Vrijheid • Vermaak • Rust • Actie • Plezier • Ontspanning • Vrijheid • Vermaak

Franse …A r d e n n e n Met gewenste bijwerkingen

www.ardennes.com


E e n r i j k e n a t u u r, p u u r,

en van een schoonheid die je raakt


Met een groen label Fiere bergtoppen, weiden afgewisseld met bomen, dichte bossen, beekjes en ruisende rivieren. Een landschap waarin de natuur nog in ongerepte staat te bewonderen valt. Om van te genieten in stilte en rust. Maar ook voor sportieve actie: een rotswand beklimmen of ‘abseilen’, kajakvaren op de Semoy of fietsen op de oevers van de Maas. De kasteeltoren hoog op een heuvelrug, de middeleeuwse klokkentoren diep in het dal, de ree die je plotseling - een tel of twee - op je pad ziet staan, een mandenmaker die wilgentenen vlecht voor zijn kraam in de zon, de verrukkelijke combinatie van Ardenner ham met knisperend vers stokbrood… alles in de Franse Ardennen ademt beleving, hartstocht en één zijn met de natuur. Wat u ervaart in dit landschap vol verrassingen, vol dartel spel van schaduw en licht, wordt met het sleutelwoord ‘Groen’ in het geheugen bewaard. Om het nooit meer te vergeten. Kom en ervaar het zelf !

HET SPEL VAN DE GROENRODE NAR

........

p.02

GROEN LINKS EN RECHTS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

P.04

Het Internationale Marionettenfestival van Charleville-Mézières

De schoonheid en magie van wat het verleden ons schenkt

STADSGROEN

.....................................................

P.06

Open de schatkist van het verleden

VOOR GROENTJES EN GEOEFENDEN

........

P.08

GROENTE EN FRUIT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

P.10

Sportief bezig zijn en recreëren in de buitenlucht

Ontdek de streek in smaken en geuren

GROENE ENERGIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

P.12

Doe nieuwe krachten op in de Franse Ardennen

EEN KLEURRIJKE BEVOLKING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

P.14

Maak kennis met de aard van de streek, ontmoet de mensen

WAT RIJMT ER OP ‘GROEN’ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tijd voor creativiteit : toen en nu in de literatuur, festiviteiten…

P.16


HET SPEL VAN DE GROENRODE NAR Het Internationaal Marionettenfestival In Charleville-Mézières vindt plaats van 18 t/m 27 september 2009. Het bijna 50 jaar oude festival is dankzij de inzet en het enthousiasme van oprichter Jacques Félix niet meer weg te denken uit het leven van de bewoners van de streek. Elke editie opnieuw brengt het spelers uit de hele wereld bijeen. Dan maakt een feestelijke, uitnodigende sfeer zich meester van de stad. En heerst er bij iedereen - het poppenspel eigen - een stemming van speelsheid en vrolijke dwaasheid Veel bewoners zijn bij het festival betrokken. Ze zorgen dat zo’n 40 zalen, groot en klein, kelders, sportzalen, caféruimtes, binnenplaatsen, enz. klaar zijn voor ‘de sterren’, de marionetten. Creaties van ijzer, hout, klei, lappen stof en ander materiaal, worden tot leven gewekt en treden 10 dagen lang overal op in Charleville, van klein poppenkastje tot groot podium. Maar ook de poppenspelers kunnen zich moeilijk een leven zonder festival indenken en willen het voor geen goud missen. Ze komen van heinde en verre. Voor de sfeer, voor het spel en de onderlinge strijd, voor het contact met andere spelers en publiek. Aan het festival nemen 120 gezelschappen deel en het trekt 130.000 bezoekers. Anne-Françoise Cabanis festival directrice


Charleville-Mézières, wereldhoofdstad van de marionettenkunst Denk bij marionettenspel niet alleen aan kleine kinderen en Jan Klaassen. De voorstellingen, traditioneel, modern of een creatieve mix van beide, zijn vaak ook gericht op een volwassen publiek. Of beter gezegd, het hele gezin. Breed over het voetlicht gebracht of juist heel klein gespeeld, binnen en op straat. Met veel humor! Kenners en nieuwsgierigen die voor het eerst met het veelzijdige en komische talent van de marionetten willen kennismaken, schrijf het in uw agenda en zorg dat u er bij bent in 2009. Goed nieuws: voortaan wordt het festival twee- ipv driejaarlijks gehouden. Dus noteer ook alvast 2011.

Voor meer informatie

• www.festival-marionnette.com • Telefoon 00-33(0)3 24 59 94 94

Het programma Grote namen in 2009 zijn : Philippe Genty, Thalias Kompany, Frank Söhnle, Emilie Valantin, Joan Baxias, Neville Tranter uit Nederland, Turak en zijn fantasiewereld, en Faulty Optic met een nieuwe creatie. Speciale aandacht ook voor groepen uit Quebec en Chili, een Belgisch cabaret, theater uit Japan en Thailand, de jonge garde uit Frankrijk en Italië en nog veel meer verrassingen. Zoals een apart programma waaraan 60 groepen willen meewerken. Kortom, een festival dat je moét meemaken! Een dag, wat langer of de volle 10 dagen er even helemaal uit, nieuwe dingen zien en heel veel plezier beleven.


GROEN LINKS EN RECHTS De schoonheid en magie van wat het verleden ons schenkt Dat de Franse Ardennen het domein waren van tovenaars en bouwheren ziet u overal terug. Op de ene plek staan de bezienswaardigheden in het volle licht, elders laten zij zich, in schaduwen gehuld, graag door u ontdekken. Daar, badend in de zon, het prachtige plein van CharlevilleMézières, de Place Ducale. En ginds de barokkerk van Asfeld, gebouwd in de vorm van een viool. De grotten van Nichet schuilen in de schaduw. Sagen en legenden te over. Ontstaan in het diepst van de geheimzinnige Ardenner bossen, en eeuw na eeuw van mond tot mond overgedragen en met de streek verweven… overal haast voelbaar aanwezig. U bent niet bang voor de Pie-Pie Van-Van, de bosgeesten die naar men zegt wandelaars laten verdwalen? Betreed dan het woud van de Argonne, bezoek er de nieuwe attractie Nocturnia in Olizy Primat en ontdek de duistere wereld van bijvoorbeeld de nachtuil.

Van harte aanbevolen WOINIC Het grootste everzwijn ter wereld! Bijna 10 meter hoog, 14 meter lang, 5 meter breed en een gewicht van meer dan 50 ton metaal, dat geeft een idee van het gigantische kunstwerk van beeldhouwer Eric Sléziak. Woinic is zijn levenswerk en een prachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen. Ter ere van het everzwijn, het mytische dier dat zijn plek heeft in de cultuur van het Ardennengebied. Met kenmerken als kracht, durf en saamhorigheid. U kunt het beeld bewonderen op parkeerplaats ‘Aire de Saulces-MonclinFaissault’ aan de autosnelweg A34.


Ontdek een unieke plek Arrangement 51 € per persoon

op basis van 2 personen op een kamer Inbegrepen: • 1 overnachting in een Yurt, incl. ontbijt • Diner met Mongoolse specialiteiten, excl. drank • Toeristische documentatieset Geldigheid : 1 maart t/m 30 november 2009 Aankomst dagelijks Kies voor een bijzondere ervaring in een totaal andere omgeving. Ontspanning gegarandeerd op deze plek met een atmosfeer die zich voortreffelijk leent voor zenmeditatie. Tot jezelf komen in de schaduw van pagodes, bij het ruisen van een fontein. Proeven van het vele lekkers uit de mongoolse keuken, bereid door uw in Mongolië geboren gastvrouw Arma. U verblijft in een mongoolse Yurt, naar westerse maatstaven ingericht. Ook de omgeving heeft verrassingen in petto. Zoals de fraaie barokkerk van Asfeld in de vorm van een viool. En Woinic, het reusachtige, 10 meter hoge en 50 ton zware beeld van een everzwijn, symbool voor de Ardennen. Inlichtingen en reserveringen Le Mandukhai Le petit pré - F-08190 HOUDILCOURT Tel: +33 (0)3 24 72 60 04 http://mandukhai.free.fr


STADSGROEN Open de schatkist van het verleden Intelligent ontworpen bouwwerken getooid met leistenen daken, getuigen van de militair-strategische positie die de Ardennen vanaf de middeleeuwen innam. En van de rol die het geloof er speelde; het religieuze denken is steeds in steen verbeeld, van de romaanse bouwstijl tot en met de neo-gothiek. Alle eer voor de kunstzinnige architect of ambachtsman achter elk werk. Voor zijn stervormige ontwerp van vestingstad Rocroi. Voor de macht die de Burcht van Sedan uitstraalt. Voor het zo oorspronkelijke karakter van de Abdij van Elan met z’n dak als een scheepsromp op z’n kop. Voor de harmonieuze opzet van het kartuizerklooster Mont-Dieu. En voor de aantrekkingskracht van de aan Sint-Antonius van Padoua gewijde kerk van Les Hauts Buttés. Eeuwenoude monumenten, duttend in de schaduw van een dikke eik, het landschap verrijkend met hun romantische aanblik.

schatkist vol geschiedenis


Speciaal Het kasteel van Hierges Volgens de overlevering is het kasteel van Hierges in één nacht gebouwd door de toverfee Mélusine en telde het liefst 365 vensters. Mélusine de Hierges, ook wel Sybille de Lusignant geheten, zou later Koningin van Jeruzalem worden. Het kasteel van Hierges, dat in Frans bezit kwam in 1774, is een fraai voorbeeld van de renaissance architectuur in het Maasbekken. De ruïnes van het kasteel zijn te zien vanaf de weg die Fumay en Givet verbindt. Ze liggen boven het kleine dorpje Hierges, dat kenners beoordelen als een van de mooiste van Frankrijk.

18e-eeuwse pracht en praal Arrangement 145 € per persoon

op basis van 2 personen op een kamer 1-persoonstoeslag 70 € Kind t/m 11 jaar op de kamer van de ouders 30 € Inbegrepen: • 2 overnachtingen met ontbijt in Château de Montaubois (origineel 18e-eeuwse stijlkamers, voorzien van alle comfort) • 1 culinair diner, excl. drank in Auberge de l’Abbaye (aangesloten bij Logis de France) • Rondleiding door het kasteel en het 18e-eeuwse park in aanleg • Een welkomstglas champagne Geldigheid : dagelijks van 1 mei t/m 15 oktober 2009 Na jaren van renovatie biedt het in de groenovergoten Thiérache gelegen Chateau de Montaubois u een echt 18e-eeuwse entourage, waarin de moderne, comfortabele voorzieningen onopvallend aanwezig zijn. De salon, de ontvangsthal en de slaapkamers van dit fraaie buiten, zijn een lust voor het oog. In de directe omgeving zijn tal van activiteiten mogelijk, zoals moutainbiken (ook fietsen met zijspan). Inlichtingen en reserveringen Château de Montaubois Route de Dommery - F-08460 SIGNY L’ABBAYE Tel: +33 (0)26 03 35 50 en +33 (0)6 81 39 65 92 www.chateaudemontaubois.com


VOOR GROENTJES EN GEOEFENDEN Sportief bezig zijn en recreëren in de buitenlucht Trek er op uit en verken het departement. Volg de gemarkeerde wandelpaden en fietsroutes of kies met een mountainbike voor de ultieme vrijheid. Door de Maasvallei, langs de Semoy, in de bossen van de Argonne en rond Sedan, een klein ommetje of de Grande Randonnée… de mogelijkheden zijn legio. Ook de rivieren, aangelegde meren en watersportcentra geven u ruim de keuze: kanoën, roeien, zeilen, windsurfen en vissen. En op het droge komen quadrijders, golfers en ruiters aan hun trekken. Durfals gaan naar Fumay; klimmen, klauteren en ‘zwevend’ aan een kabel steil de diepte in, naar de Maas onderin het dal. 3, 2, 1…go, met 100 km/u!

Van harte aanbevolen Tochtjes langs de Maas Test snel de nieuwe Groene Weg “Voie-verte Trans-Ardennes” ! Een fietspad van 83 km lang, aangelegd op het voormalige jaagpad langs de Maas tussen Charleville-Mézières en Givet aan de Belgische grens. Op de fiets, te voet, op de skeelers of te paard. Zo kunt u zich heerlijk laten opnemen in de groene natuur van de Ardennen en u beleeft zo de fantastische en legendarische landschappen van het Franse Maasdal.


De Ardennen, grenzeloos culinair

Arrangement Vanaf 263 € per persoon op basis van 2 personen op een kamer 1-persoonstoeslag 91 €

Inbegrepen: • 4 hotelovernachtingen (2- en 3-sterrenaccommodaties), incl. ontbijt • 4 uitgebreide diners (excl. drank), bagagevervoer en routekaarten Geldigheid: dagelijks van 1 april t/m 24 september 2009 Ontdek de Ardennen van de Franse en van de Belgische kant. Een driedaagse wandeltocht voert u over goed onderhouden paden door het dal van de Semoy, een streek met legendes en tradities. Overal wacht u een gastvrij onthaal. Uit de keuken komen streekgerechten, vaak met wild en paddenstoelen. Inlichtingen en reserveringen Monde Actuel Voyages 23 bis Avenue Jean Jaurès BP 232 - F-08102 CHARLEVILLE-MEZIERES Cedex Tel: +33 (0)3 24 59 02 53 – Fax. +33 (0)3 24 59 20 30 mondeactuelvoyages@wanadoo.fr


GROENTE EN FRUIT Ontdek de streek in smaken en geuren Snuif de geuren op van het bos; paddestoelen, dennenhout, vochtig bladerdek, hier en daar een zweem van wild … Denk even aan gebraden everzwijn, de befaamde bloedworst uit Rethel, salade met spekjes, suikertaart… Hier geen liflafjes, maar een nuchtere landelijke keuken, met borden gul gevuld door chefs die kiezen voor het streekproduct. U houdt van lekker eten? Een ‘voorproefje’ van wat er zoal ter tafel kan komen krijgt u de hele week door op de boerenmarkten en in de markthallen van Sedan en Charleville-Mézières. De gastronomie in de Franse Ardennen is om van te watertanden. Daar drinken we op! Met een glas lokaal bereide cider, goudgetint, licht mousserend, zacht van smaak, een tikje gekruid…een betere vertegenwoordiger kan de streek zich niet wensen.

Speciaal Rode konen van genoegen Kent u kalkoen alleen als droog vlees zonder smaak waar tijdens de kerstmet-familie niet aan te ontkomen lijkt? Hoog tijd dan dat u de Ardenner kalkoen gaat proeven. Het vlees van het roodgevederde kalkoenras dat rond 1500 in de streek werd geïntroduceerd en sinds 1980 weer helemaal terug is, is fijn van draad en heeft een heerlijk herkenbare smaak. De perfecte basis voor veleschotels. Probeer bijvoorbeeld geglaceerde kalkoen gevuld met boudinc blanc in champagnesaus. U zult het eens zijn met de 15de-eeuwse schrijver Rabelais die met ganzenveer op varkenshuid over het kalkoenvlees schreef: ‘vorstelijk en zeldzaam lekker’.


Een bloemrijke, poëtische keuken

Arrangement 146 € per persoon

op basis van 2 personen op een kamer 1-persoonstoeslag 66 € Inbegrepen: • 2 overnachtingen met ontbijt in hotel Le Lion d’Or (beo ordeling Logis de France: 3 haarden) • 2 diners ‘Saveurs d’Ardenne’ (De Smaak van de Ardennen), excl. drank Geldigheid: 1 maart t/m 30 november 2009. Zondagavond gesloten. Het bij Logis de France aangesloten hotel staat aan het plein voor de vestigingkerk in Signy le Petit. Een oud plaatsje op de Vestingkerkenroute door de Thiérache, 20 km zuidelijk van het Belgische Chimay. De keuken van deze voormalige postherberg maakt rijkelijk gebruik van geurige bloemen en paddestoelen, en zet in het seizoen een heerlijke keuze aan wild op de kaart. Ook de jam bij het ontbijt en de huisbrandewijn is gemaakt op basis van bloemen. Het landschap nodigt uit tot zwerftochten te paard, te voet of op de fiets. Inlichtingen en reserveringen La Hulotte au Lion d’Or Place de l’Eglise - F-08380 SIGNY LE PETIT Tel: +33 (0)3 24 53 51 76 - Fax. +33 (0)3 24 53 36 96 http://lahulotte-auliondor.fr

Van harte aanbevolen Festival des confréries/Festival van het Culinaire Gilde Smulpaap ? Fijnproever ? Allebei ? Prima, dan heeft u redenen te meer om dit nog jonge voorjaarsevenement bij te wonen op de Place Ducale in Charleville-Mézières. Jaarlijks komen daar ruim 40 culinaire broederschappen bijeen. Dat gebeurt nergens anders in Frankrijk. Het doel: kijken, ruiken en proeven ! Van de mooiste producten uit de Franse Ardennen. Ere wie ere toekomt : boudin blanc de witte worst uit Rethel, bloedworst, rauwe ham, salade met spekjes… Maar ook specialiteiten elders uit Frankrijk en België. Een goede smaak kent geen grenzen ! Kom op 2 en 3 mei 2009 naar dit festival !


GROENE ENERGIE Doe nieuwe krachten op in de Franse Ardennen Rondreizen, de streek bekijken, dan moet je jezelf ook rust gunnen. De tijd nemen om eens lekker onderuit te gaan zitten. Lodderig vanuit een ooghoek kijken naar de visser die zijn hengel uitwerpt. Wiegen op de muziek tijdens het festival Rencontres Musicales in Louverny. Op je gemak de kunstwerken bestuderen in een atelierboerderij. Of leunend over de reling van een bootje op het Canal des Ardennes, dromerig turen naar het voorbijglijdende landschap en de boeggolven. Nog rustiger? Spreid dan uw badlaken uit op het strandje aan een meer. En dan ogen dicht om eens goed na te kunnen denken over ‌. nietzzzz.

Luieren, ontspannen en varen op de Maas


Een volledig relaxt weekend

Arrangement 120 € per persoon

op basis van 2 personen op een kamer 1-persoonstoeslag 48 € Inbegrepen: • 2 overnachtingen met ontbijt bij een 3-sterren pension • 1 diner, excl. drank • 3 verzorgende behandelingen Geldigheid: vrijdag t/m zondag van 1 maart t/m 30 november 2009 Een rustig dorpje in het hart van de Ardennen. Een karakteristiek pand met alle gastenkamers aan een terras en een tuin die grenst aan een rivier. En een altijd zonnige vrouw des huizes, Birgit, die u hartelijk ontvangt. Op de eerste verdieping is de ruimte voor sauna, jacuzzi, voetreflexologie, en warme olie-massages. De natuur is er prachtig en er zijn tal van activiteiten mogelijk, zoals vissen, wandelen, zwemmen (bad)… Inlichtingen en reserveringen Madame Birgit Brouhon 48, rue du Général Sarrail F-08320 AUBRIVES Tel: +33 (0)6 08 89 90 65 www.alchera-bigi.com


EEN KLEURRIJKE BEVOLKING Maak kennis met de aard van de streek, ontmoet de mensen ‘Kloek en moedig’. Zo zou je zowel het Ardenner paard als het everzwijn kunnen karakteriseren. Het zijn de twee opvallendste dieren die van oudsher in de Franse Ardennen voorkomen. Voor de paarden, een van de laatste nog in Frankrijk gefokte rassen, gaat u naar Buzancy. In SaulcesMonclin, langs de A34 staat WOINIC, het grootste everzwijn ter wereld. Karakteristiek is ook de kunstnijverheid en industrie van vroeger, die nu in musea weer zo mooi zichtbaar is. Bijvoorbeeld, de verfmolen van Ecordal - de enige in Frankrijk die nog natuurlijke kleurstoffen maakt - en de viltwerkplaatsen in Mouzon… En vuurwerk in Vendresse. Nee, geen raketten en sterretjes, maar de smidse waar het gloeiende ijzer in vorm wordt gegoten en gesmeed. Met donderslagen van de voorhamer.


Van harte aanbevolen De hoeden van Nathalie Na haar opleiding in België keerde hoedenmaakster Nathalie Génin terug naar Charleville-Mézières om in 2003 haar eigen winkel te openen. Zij is de enige in de Champagne-Ardenne streek die dit ambacht nog uitoefent. Met grote vaardigheid en originaliteit creëert zij de mooiste hoofddeksels van vilt, stro, sisal, raffia en vlechtpapier… Unieke modellen voor een ieder die zijn of haar verschijning op een officiële of andere gelegenheid wil ‘bekronen’ en extra allure wil geven. Een bijpassende losse kraag, sjaal, stola of ceintuur… Nathalie biedt uitkomst.

Arrangement 99 € per persoon

op basis van 2 personen op een kamer 1-persoontoeslag 20 € Kind t/m 11 jaar op de kamer van de ouders 35 € Inbegrepen zijn : • 2 overnachtingen met ontbijt op boerderij Malgré Tout • 2 diners, waaronder 1 culinaire maaltijd, excl. drank • Tips en ideeën voor prachtige wandelingen Geldigheid: dagelijks (gesloten: zondagavonden, de maand augustus en de week van kerst en oud en nieuw)

Een ereloge in het bos

Een droomboerderij om te logeren, heerlijk afgelegen en stil, verscholen in het bos. Treedt binnen in een vertrek waar de wanden met leisteen zijn bekleed. Neem plaats aan een van de zware massiefhouten tafels. Of schuift u liever aan bij de grote haard? Geniet van een gastvrij onthaal en een gulle keuken: huisgemaakte pâté, wildgerechten en vleeswaren in overvloed. Trek er op uit, maak kennis met de schoonheid van het Maasdal, bewonder het panorama van de rivier en de bossen op de hellingen. Enkele wandelroutes beginnen bij de voordeur van de boerderij. Inlichtingen en reserveringen Auberge Ferme du Malgré Tout Route des Hauts Buttés F-08500 REVIN Tel: +33 (0)3 24 40 11 20 – Fax +33 (0)3 24 40 18 90


WAT RIJMT ER OP ‘GROEN’… Tijd voor creativiteit: toen en nu in de literatuur, festiviteiten… Par les soirs bleus d’été, j’irai dans les sentiers… (‘Op hemelsblauwe zomeravonden, dool ik over velden en wegen…‘) Volg wonderkind, opstandige puber en onstuimig poëet Arthur Rimbaud op zijn dichterlijke zwerftochten door zijn geboortestreek. Via de Route Rimbaud-Verlaine komt u in Juniville waar in herberg Lion d’Or die andere grote dichter, Paul Verlaine, vaak vertoefde. De Franse Ardennen blijken vruchtbare bodem te zijn voor meer schrijvers. Bekend zijn André Dhôtel, André Velter, Françoise Bourdon, en de bescheiden maar getalenteerde Franz Bartelt, wiens werk nu door Gallimard wordt uitgegeven. Ook de theaterkunst staat volop in de schijnwerpers. Laat u op het Marionettentheaterfestival in Charleville-Mézières meevoeren in de verhalen van Pinokkio, Jan Klaassen en Katrijn en andere creaties van de fantasie.


Arrangement 104 € per persoon

op basis van 2 personen op een kamer 1-persoonstoeslag 16 € Kind t/m 11 jaar op de kamer van de ouders 35 € Inbegrepen: • 2 overnachtingen met ontbijt in een 2-sterren hotel • 1 diner, excl. drank • Wandelroute door Charleville Geldigheid: het hele jaar 2009 Charleville is de geboortestad en inspiratiebron van de geniale maar ook zo wispelturige dichter Arthur Rimbaud. De plaats is een toonbeeld van 17e-eeuwse architectuur, met in het centrum de Place Ducale, zonder twijfel het mooiste plein van Frankrijk in Louis XIII-stijl. Deze gezellig drukke stad staat wereldwijd bekend als hét centrum voor marionettentheater. Het omringende Ardennengebied is geliefd bij elke wandelaar.

Aan de Route Rimbaud-Verlaine

Inlichtingen en reserveringen Hôtel Le Paris 24 avenue Georges Corneau F-08000 CHARLEVILLE-MEZIERES Tel: +33 (0)3 24 33 34 38 Fax: +33 (0)3 24 59 11 21 www.hoteldeparis08.fr


R E S E RV E E R U W V E R B L I J F NEDERLANDSE EN BELGISCHE R E I S O R G A N I S AT I E S D I E A R R A N G E M E N T E N IN DE FRANSE ARDENNEN AANBIEDEN:

ADRESSEN

Het Frankrijkhuis - Haarlem Specialist voor korte vakanties naar de Franse Ardennen www.frankrijkhuis.nl

www.frankrijk.nl www.ardennes.com/nl tel. 023 - 551 22 91

OVERIGE NEDERLANDSE EN BELGISCHE R E I S O R G A N I S AT I E S D I E A R R A N G E M E N T E N IN DE FRANSE ARDENNEN AANBIEDEN: Weekendjes weg Cazebonne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.cazebonne.nl Pin High Golf Travel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.pinhigh.nl Holland International . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.tui.nl Gallia Reizen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.gallia.be Transeurope . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.transeurope.be Jetair . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.jetair.be Thomas Cook/Neckerman . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.thomascook.be Actieve vakanties Eigen Wijze Reizen (wandelen) . . . . . . . . . . . . . . . www.eigenwijzereizen.nl Aktiva Tours (wandelen) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.aktivatours.nl Topo Aktief (wandelen) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.topo.nl Travellers (wandelen) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.travellers.nl Zwerfsport Outdoor (groepsreizen) . . . . . . . . . . . . www.outdoorgroup.nl Anders Reizen (wandelen) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.andersreizen.be Vos Travel (fietsen) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.vostravel.be Vakantiehuisjes en campings France Individuelle Exclusif . . . . . . . . . . . . . . . . . www.franceindividuelle.nl Eurorelais . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.eurorelais.com Vacanceselect . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.vacanceselect.nl Belvilla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.belvilla.nl Suncamp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.suncamp.nl Topic Travel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.topictravel.nl


P R A K T I S C H E I N F O R M AT I E A L L E N U T T I G E I N F O R M AT I E VA N D E F R A N S E A R D E N N E N

.................

p.20

MARKTEN

..........................

p.20

MUSEA/COLLECTIES

NUTTIGE ADRESSEN

RUBRIEKEN

IN DE LUCHT

.............................. .................

p.23 p.24

KUNST EN LITERATUUR . . . . . . . . . . . . . p.21

QUAD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . p.24

AVONTUUR ADVENTURE PARCS . . . . . . . . . . . . . . . . . . p.21 RECREATIECENTRA EN –MEREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . p.21

STREEKPRODUCTEN . . . . . . . . . . . . . . . . . p.25

KANO- EN KAYAKVAREN . . . . . . . . . . . . p.21

TECHNISCH EN INDUSTRIEEL TOERISME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . p.25

BIOSCOPEN

.............................

p.22

JACHT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . p.22 PAARDRIJDEN EN EZELS tochten en/of huifkartochten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

p.22

KERKEN EN ABDIJEN . . . . . . . . . . . . . . . . p.22

....................

........

p.25

...............

p.26

OORLOGSHERINNERINGEN TOERISTISCHE TREIN

p.25

WETENSCHAP EN NATUUR

.........

FIETSEN/ MOUNTAINBIKING

.......

p.26 p.26

...

p.23

KUNST EN GESCHIEDENIS STAD SEDAN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . p.27

.................................

p.23

VOIE VERTE - FIETSPAD

PEDAGOGISCHE BOERDERIJEN GOLFEN

RIVIERTOERISME

KARTING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . p.23

............

p.27


Nuttige adressen In Nederland Frans Verkeersbureau Prinsengracht 670, 1017 KX Amsterdam Tel. 0900 11 22 332 (0,50€p.m.) info.nl@franceguide.com www.franceguide.com In België Franse Dienst voor Toerisme Guldenvlieslaan 21, 1050 Brussel Tel. 0902 88025 (0,75€p.m.) info.be@franceguide.com www.franceguide.com In Frankrijk Comité Départemental du Tourisme des Ardennes (VVV Franse Ardennen) 22 place Ducale – BP 419 08107 Charleville-Mézières cedex Tel. : +33 (0)3 24 56 06 08 Fax : +33 (0)3 24 59 20 10 www.ardennes.com Union Départementale des Offices de Tourisme et Syndicats d’Initiative (Departementale Unie van VVV-kantoren) 4 place Ducale – BP 229 08102 Charleville-Mézières cedex Tel. : +33 (0)3 24 29 64 17 Fax : +33 (0)3 24 55 69 89 udotsi08@wanadoo.fr Clévacances Ardennes (Vakantiehuisjes en B&B) 22 place Ducale – BP 419 08107 Charleville-Mézières cedex Tel. : +33 (0)3 24 56 68 69 Fax : +33 (0)3 24 59 20 10 clevacances@ardennes.com Gîtes de France Ardennes (Vakantiehuisjes en B&B) 21 rue Hachette – BP 20118 08002 Charleville-Mézières cedex Tel. : +33 (0)3 24 56 89 65 Fax : +33 (0)3 24 56 89 66 www.gitardennes.com Logis de France Ardennes (Hotel en Restaurant kwaliteitskenmerk) 22 place Ducale – BP 419 08107 Charleville-Mézières cedex Tel. : +33 (0)3 24 56 68 69 Fax : +33 (0)3 24 59 20 10 logis-de-france@ardennes.com

Chambre d’Agriculture – S.U.A.T. Bienvenue à la Ferme (Plattelandstoerisme) 1 avenue du Petit Bois 08013 Charleville-Mézières cedex Tel. : +33 (0)3 24 36 64 40 Fax : +33 (0)3 24 36 64 55 suat@ardennes.chambagri.fr Fédération des Ardennes pour la Pêche et la Protection du Milieu Aquatique (Departementale Visfederatie) Z.I. du Parc Emeraude - 08090 Tournes Tel. : +33 (0)3 24 56 41 32 fedepecheardennes@wanadoo.fr Comité Départemental de Randonnée Pédestre (Departementale Wandelfederatie) 15 avenue du Général La Bruyère - 08350 Donchery Tel. : +33 (0)3 24 26 55 95 cdrp.ardennes@free.fr Comité Départemental de Cyclotourisme des Ardennes (Departementale Fietsfederatie) Tel. : +33 (0)3 24 26 07 90 http://codep08.skynetblogs.be Comité Départemental de Tourisme Equestre (Departementale paardrijdfederatie) 11 place du Maréchal de Lattre de Tassigny 08200 Floing Tel. : +33 (0)3 24 29 10 58 http://cdteardennes.javabien.fr

> VVV-KANTOREN Office de Tourisme de Charleville-Mézières et sa Région 4 place Ducale – BP 229 08102 Charleville-Mézières cedex Tel. : +33 (0)3 24 55 69 90 Fax : +33 (0)3 24 55 69 89 www.charleville-tourisme.com Office de Tourisme du Pays des Sources au Val de Bar La Manse Abbatiale - 08160 Elan Tel. : +33 (0)3 24 37 25 85 Fax : +33 (0)3 24 54 89 20 www.paysdessources.com Office de Tourisme des Crêtes Préardennaises 1 rue Cécilia Gazanière - 08430 Launois-sur-Vence Tel. : +33 (0)3 24 35 02 69 Fax : +33 (0)3 24 35 02 89 www.paysdescretes.com Office de Tourisme des Trois Cantons (tijdelijk adres) Route nationale - 08110 Carignan Tel. : +33 (0)3 24 29 79 91 Fax : +33 (0)3 24 29 79 45 www.3cantons.com

www.ardennes.com

Office de Tourisme des Boucles de Meuse et Semoy Place Jean-Baptiste Clément – BP 33 08800 Monthermé Tel. : +33 (0)3 24 54 46 73 Fax : +33 (0)3 24 54 87 88 www.meuse-semoy-tourisme.com Office de Tourisme du Pays Rethélois Maison du Pays Rethélois 3 quai d’Orfeuil - 08300 Rethel Tel. : +33 (0)3 24 38 54 56 – +33 (0)3 24 39 51 45 Fax : +33 (0)3 24 38 80 48 www.pays-rethelois.com Office de Tourisme de Revin 2 rue Victor Hugo – BP 63 - 08500 Revin Tel. : +33 (0)3 24 40 19 59 Fax : +33 (0)3 24 41 20 98 www.ville-revin.net Office de Tourisme de Rocroi et du Nord Ouest Ardennais 14 place d’Armes - 08230 Rocroi Tel./fax : +33 (0)3 24 54 20 06 www.otrocroi.com Office de Tourisme du Pays Sedanais 35 rue du Ménil - 08200 Sedan Tel. : +33 (0)3 24 27 73 73 Fax : +33 (0)3 24 29 03 28 www.tourisme-sedan.fr Val d’Ardenne Tourisme Place du Château - 08320 Vireux-Wallerand Tel. : +33 (0)810 810 975 Fax : +33 (0)3 24 42 92 41 www.valdardennetourisme.com Office de Tourisme de l’Argonne Ardennaise 58 rue Chanzy - 08400 Vouziers Tel. : +33 (0)3 24 71 97 57 Fax : +33 (0)3 24 71 34 87 www.argonnetourisme.fr

IN DE LUCHT > ULTRA LIGHT VLIEGEN Avaux - I2 Club école “Les 1000 Heure” Tel. : +33 (0)6 23 25 33 83 of +33 (0)3 24 72 94 07 Reservering gewenst Douzy – F9 Club ULM Sommer Passion Aérodrome – Tel. : +33 (0)6 11 57 41 47 www.ulmsedan.fr


> PARACHUTESPRINGEN Pointe Ardennes Parapente Tel. : +33 (0)6 78 68 87 40 www.pap08.eu

KUNST EN LITERATUUR Charleville- Mézières - E7 Maison des Ailleurs Poëtische belichting van de reizen van Arthur Rimbaud Tel. : +33 (0)3 24 58 49 60 www.charleville-tourisme.com

Signy l’Abbaye – F5 Le Chêne Perché – natuuranimaties en een acrobatisch parcours in de bomen. Tel. : +33 (0)3 24 53 35 62 – +33 (0)6 79 73 52 73 www.lecheneperche.com

RECREATIECENTRA EN -MEREN Buzancy – I9 Recreatiemeer La Samaritaine Bewaakt zwemstrand in het hoogseizoen Tel. : +33 (0)3 24 30 08 88 www.campinglasamaritaine.com

Charleville- Mézières - E7 Musée Arthur Rimbaud Museum over het leven en het werk van Arthur Rimbaud Tel. : +33 (0)3 24 32 44 65 www.charleville-tourisme.com

Charleville-Mézières – E7 Recreatiemeer La Warenne Bewaakt zwemstrand in het hoogseizoen Tel. : +33 (0)3 24 55 69 90 www.charleville-tourisme.com

Herbeuval – G11 L’Ancienne Maison du Charron Expositie van kunstwerken van eigentijdse kunstenaars Tel. : +33 (0)3 24 22 61 22 http://blog.ibelgique.com/anciennemaisonducharron

Le Chesne – H7 Base de Loisirs Départementale du Lac de Bairon Bewaakt zwemstrand in het hoogseizoen Tel. : +33 (0)3 24 30 13 18 www.cg08.fr

Juniville - I5 Auberge Verlaine De “Auberge du Lion d’Or” werd regelmatig door Verlaine bezocht Tel. : +33 (0)3 24 39 68 00

Douzy – F9 Meer van Douzy Bewaakt zwemstrand in het hoogseizoen Tel. : +33 (0)3 24 26 31 19 – +33 (0)3 24 26 31 48 www.camping-douzy.com

Roche – I7 Rondwandeling langs o.a. het washuis waar de dichter zijn werk “Een seizoen in de hel” zou hebben geschreven. Tel. : +33 (0)3 24 71 22 21

Givet – A8 Nautische basis Bewaakt zwemstrand in het hoogseizoen Tel. : +33 (0)3 24 42 38 26

AVONTUUR ADVENTURE PARCS Fumay – C7 TerrAltitude - gigantische tokkelbaan en bungy jump Tel. : N° Azur +33 (0) 810 810 975 www.valdardennetourisme.com Les Mazures – D6 Ardennes Terre d’Aventures Tel. : +33 (0)3 24 53 18 43 www.ardennes-terre-aventures.com

Haulmé – D7 Base de Loisirs Départementale Tel. : +33 (0)3 24 32 81 61 campinghaulme@cg08.fr

Signy-le-Petit – D4 Etang de la Motte Bewaakt zwemstrand in het hoogseizoen Tel. : +33 (0)3 24 53 54 73 www.domainedelamotte.eu

KANO-EN KAYAKVAREN Charleville-Mézières – E7 Club de canoë-kayak Base Nautique Jean Delautre Op afspraak Begeleide tochten en canobus Tel. : +33 (0)3 24 59 31 39 cmck08@9business.fr Le Chesne – H7 Base de Loisirs Départementale du Lac de Bairon Camping Verhuur ter plaatse Tel. : +33 (0)3 24 30 13 18 www.cg08.fr Haulmé – D7 Base de Loisirs Départementale Verhuur ter plaatse Volgens afspraak : kanotochten van ½ of 1 dag Tel. : +33 (0)3 24 32 81 61 campinghaulme@cg08.fr Haybes – B/C7 Aventure Evasion Volgens afspraak - enkel voor groepen vanaf 8 personen Tel. : +33 (0)3 24 40 44 45 www.aventure-evasion.com Les Hautes-Rivières – D8 Canoë-kayak Marie Crochette Volgens afspraak Tel. : +33 (0)3 24 53 46 42 dany.manteau@wanadoo.fr

Les Mazures – D6 Base de Loisirs Départementale du Lac des Vieilles Forges Bewaakt zwemstrand in het hoogseizoen Tel. : +33 (0)3 24 40 17 20 www.cg08.fr Sedan – F9 Meer van Sedan Bewaakt zwemstrand in het hoogseizoen Tel. : +33 (0)3 24 27 73 35 www.sedan.fr

www.ardennes.com


Revin - C6 Association Caravel Verhuur met of zonder begeleiding vanaf Tournavaux of Revin Tel. : +33 (0)3 24 22 14 80 – +33 (0)6 83 13 35 18 www.caravel08.com Sedan – F9 Canoë-Kayak du Pays Sedanais Tel. : +33 (0)6 42 60 38 97 contact@ckps.fr Thilay (Nohan sur Semoy) – D8 Camping Le Faucon Verhuur ter plaatse Tel. : +33 (0)3 24 53 42 46 Semuy – H7 Les Chalets de Méry Verhuur en kanotochten op de Aisne Tel. : +33 (0)6 64 30 12 83 De weekenden in juli en augustus

NIEUW

BIOSCOPEN Charleville-Mézières – E7 Métropolis Tel. : +33 (0)3 24 33 22 08 www.cinemet.fr Givet – A8 Le Manège Tel. : +33 (0)3 24 40 14 40 www.lemanege.fr Rethel – H4 Espace Louis Jouvet Wekelijks 5 voorstellingen Tel. : +33 (0)3 24 39 67 75 theatre.louisjouvet.rethel@wanadoo.fr

Charleville-Mézières – E7 Société Hippique de Charleville-Mézières Tel. : +33 (0)3 24 33 36 99 stehippiquecharleville@wanadoo.fr

Rethel – H4 Ferme de la Cense Tel. : +33 (0)3 24 38 52 87 contact@ahfc-rethel.fr

Chuffilly-Roche – I6 Aux Sabots de Vent Manege Tel. : +33 (0)3 24 71 01 27 – +33 (0)6 82 38 98 44

Rocquigny – F4 Les écuries de la Verrerie Verhuur van ezels Tel. : +33 (0)3 24 72 40 54

Damouzy – E7 Manege Tel. : +33 (0)3 24 33 91 10 – +33 (0)6 23 49 15 20

Saint Etienne à Arnes – J5 Arnes Equitation Tel. : +33 (0)3 24 30 34 52

Givonne – F9 Base de Loisirs Départementale Tel. : +33 (0)3 24 29 75 29 www.cg08.fr

Signy-le-Petit – D4 Paardrijdtochten Tel. : +33 (0)3 24 53 11 25 tourisme@signy-le-petit.com

Domaine des Prés Saint Remy Tel. : +33 (0)3 24 29 70 21

Thilay – D8 Les Ecuries de la Neuville aux Haies Tel. : +33 (0)3 24 53 74 26

Ferme équestre de la Chenaie Tel. : +33 (0)3 24 29 70 97 – +33 (0)6 84 84 24 79 http://monsite.mageos.com/la-chenaie

Sedan – F9 Turenne Heropening in 2009, na verbouwing 17 avenue de Verdun Tel. : +33 (0)3 24 33 45 36

Launois-sur-Vence – G6 Domaine d’Eohippus Paardrijdtochten en tochtjes per koets Tel. : +33 (0)3 24 35 01 01 roger.carre2@wanadoo.fr

Vouziers – I7 Centre Les Tourelles www.ville-vouziers.com

Liart – E4 Au pas de l’âne Tel. : +33 (0)3 24 54 48 33 maison.thierache.08@wanadoo.fr

JACHT Rubécourt et Lamécourt – F9 Domaine du Bois Chevalier Organisatie van jachtverblijven voor 1 dag of meer Tel. : +33 (0)3 24 26 36 87 www.chasse-ardennes.com

PAARDRIJDEN EN EZELTOCHTEN

Marlemont – E4 NIEUW Les écuries de Marlemont Tel. : +33 (0)3 24 54 42 17 – +33 (0)6 80 33 93 66 jean-michel.serent@orange.fr Poney Club – Tel. : +33 (0)6 07 22 61 11 La Neuville à Maire – G8 Stichting Ardennes et crins de verdure Tel. : +33 (0)6 89 44 73 36 www.ardennesetcrinsdeverdure.fr

tochten en/of huifkartochten

Avançon – I4 Poney Club Tel. : +33 (0)3 24 38 82 20 www.avancon-poney.com Buzancy – I9 Les écuries d’Augeard 25 rue du château Tel. : +33 (0)3 24 30 52 53 urback08@orange.fr

NIEUW

Pouru-Saint-Remy – F10 Ecuries Saint Remy Tel. : +33 (0)3 24 26 46 65 etiennebroutin@aol.com Pure – F10 Relais équestre des Récolets Tel. : +33 (0)3 24 29 67 45 – +33 (0)6 08 40 39 47 beatrice.lefevre0959@orange.fr

www.ardennes.com

KERKEN EN ABDIJEN > ABDIJEN Elan – F7 Site abbatial d’Elan – op de plaats van een oude cisterciënzer abdij. Tel. : +33 (0)3 24 37 25 85 www.paysdessources.com Le Mont-Dieu – H8 Enkel te bezichtigen van buiten La Chartreuse du Mont-Dieu Tel. : +33 (0)3 24 29 79 91 www.3cantons.com


> BIJZONDERE KERKEN Asfeld – I3 Eglise Saint Didier – Art baroque Kerk wordt tijdelijk opgeknapt. Enkel van buiten te bezichtigen tot juli 2009. Tel. : +33 (0)3 24 38 54 56 www.pays-rethelois.com Monthermé (les Hauts Buttés) – C7 Eglise Saint Antoine - pelgrimskerk - votiefbeelden Tel. : +33 (0)3 24 53 02 74 – +33 (0)3 24 54 46 73 www.meuse-semoy-tourisme.com

Monthermé – D7 Abbaye Saint Rémi de Laval-Dieu Zeer bijzonder interieur: kerkramen, houtwerk en koorstoelen… Tel. : +33 (0)3 24 54 46 73 www.meuse-semoy-tourisme.com

> BASILIEK Charleville-Mézières – E7 Basilique Notre Dame d’Espérance Uniek, dankzij haar 1000 m2 kerkramen van Dürrbach Tel. : +33 (0)3 24 55 69 90 www.charleville-tourisme.com

Rethel – H4 Eglise Saint Nicolas Bijzonder vanwege haar twee centrale kerkschepen en haar 16e eeuwse portaal Tel. : +33 (0)3 24 38 41 50 www.pays-rethelois.com Vouziers – I7 Eglise Saint Maurille - Zeer bijzonder renaissance portaal Tel. : +33 (0)3 24 71 97 57 www.argonnetourisme.fr Mouzon – G10 Eglise abbatiale Notre-Dame – 13e eeuw Orgel van Moucherel – naastgelegen prachtige Franse tuinen. Tel. : +33 (0)3 24 26 12 11 http://amismouzon.free.fr

> 18 HOLES Fagnon – F6 Golf des Sept Fontaines Tel. : +33 (0)3 24 37 38 24 www.abbayeseptfontaines.fr Villers-le-Tilleul – G7 Golf des Ardennes Tel. : +33 (0)3 24 35 64 65 www.golf-ardennes.fr

KARTING

> VESTINGKERKEN Aouste – E4 Tel. : +33 (0)3 24 54 40 32 www.otrocroi.com Liart – E4 Tel. : +33 (0)3 24 54 20 06 www.otrocroi.com Monthermé – D7 Eglise fortifiée St Léger Tel. : +33 (0)3 24 54 46 73 www.meuse-semoy-tourisme.com Rouvroy-sur-Audry – E5 Eglise de Servion – Centre culturel Tel. : +33 (0)6 82 20 55 00 www.servion.net Saint Juvin – J9 Eglise forteresse Tel. : +33 (0)3 24 30 78 04 of +33 (0)3 24 30 78 37 Signy-Le-Petit – D4 Tel. : +33 (0)3 24 54 20 06 www.otrocroi.com

PEDAGOGISCHE BOERDERIJEN Balaives-et-Butz – F7 Bienvenue à la Ferme Tel. : +33 (0)3 24 54 56 62 jm.mathy@infonie.fr Boult-aux-Bois – I8 W NIIEU Ferme pédagogique du Bout des Bois Reservering verplicht Tel. : +33 (0)6 20 92 69 60 of +33 (0)6 20 09 63 69 ferme-boutdesbois@hotmail.fr Illy – F9 Droogbloemen workshops Bienvenue à la Ferme Tel. : +33 (0)3 24 27 60 43 www.fleurssechees-paulais.fr Liart – E4/5 Tel. : +33 (0)3 24 54 48 33 www.ardennesmaisonsnature.com Pauvres – I5 Bienvenue à la Ferme Tel. : +33 (0)3 24 30 33 06 www.volailles-de-la-ferme.com

Attigny – H6 SM Karting Tel. : +33 (0)3 24 30 11 50 Lonny – E6 Karting de Lonny Tel. : +33 (0)3 24 54 99 82 www.karting-lonny.fr

MARKTEN Attigny – H6 Place Charlemagne – woensdagochtend Charleville- Mézières – E7 Marché couvert place Nevers – dinsdagochtend, donderdagochtend en zaterdag Charleville- Mézières – E7 Marché de la Ronde Couture – zondagochtend Fumay – C7 Quai de Meuse – woensdagochtend Givet – A8 Place Carnot – vrijdagochtend Haybes – B7 Place de la Mairie – zondagochtend

GOLFEN

Les Hautes Rivières – D8 Place de l’Hôtel de Ville – woensdagochtend

> 9 HOLES Margut – G11 Golf de Saint Walfroy Tel. : +33 (0)6 61 94 19 43 golfdemargut@wanadoo.fr

Monthermé – D7 Place Jean-Baptiste Clément – maandagmiddag Renwez – D6 Place de la Mairie – donderdagochtend Rethel – H4 Place de Caen – donderdagochtend

www.ardennes.com


Revin – C6 Rue Victor Hugo – dinsdagochtend Avenue d’Orzy – donderdagochtend Rocroi – D6 Place d’Armes – dinsdagochtend, behalve de 1e dinsdag van de maand Sedan – F9 Place d’Alsace Lorraine – woensdag- en zaterdagochtend Signy-Le-Petit – D4 Place de l’église – donderdagochtend Vireux-Wallerand – B7 Place des Tries – donderdagochtend Vouziers – I7 Place Carnot – zaterdagochtend

> Boerenmarkten Avaux – I2 Iedere 2e vrijdag van de maand van maart t/m december van 16 tot 20 uur Jandun – F6 Iedere 1e vrijdag van de maand van maart t/m december van 15.30 tot 20 uur La Cassine – G8 Iedere 3e vrijdag van de maand vanaf maart 2009 van 15 tot 20 uur. Renwez – D6 Iedere laatste vrijdag van de maand van 16 tot 20 uur in de markthal.

> Plattelandsmarkten Belval – E6 Iedere 2e vrijdag van de maand van april t/m oktober van 16 tot 20 uur. Onder de markthal. Tagnon - I4 Iedere laatste vrijdag van de maand van 16.30 tot 21 uur.

MUSEA/COLLECTIES Voor de openingsdagen- en tijden kunt u contact opnemen per telefoon of kijken op www.ardennes.com/nl Auflance – G11 Musée agricole – agrarisch museum Tel. : +33 (0)3 24 22 29 44 Bogny-sur-Meuse – D7 Centre d’exposition de minéraux et fossiles des Ardennes – Expositiecentrum van mineralen en fossielen uit de Ardennen. 32 rue M. Louis Tel. : +33 (0)3 24 32 05 02 http://monsite.wanadoo.fr/museegeologieardenne Brécy-Brières – J7 Conservatoire de l’outil - gereedschappen Geopend op zondag Tel. : +33 (0)3 24 71 11 91 Buzancy – I9 Musée du Cheval Ardennais – Bouveries du Château Augeard Musee van het Ardenner paard – Ossenstallen van het Kasteel Augeard Voor groepen volgens afspraak Tel. : +33 (0)3 24 40 30 37 – +33 (0)3 24 30 06 43 Charleville-Mézières – E7 Musée de l’Ardenne - Grand marionnettiste Streekmuseum met kunst, geschiedenis en archeologie 31, Place Ducale Tel. : +33 (0)3 24 32 44 60 www.charleville-tourisme.com Charleville-Mézières – E7 La Maison des Sorcières et des Légendes Het huis van de heksen en legendes NIEUW 55 rue de Montjoly Tel. : +33 (0)3 24 36 01 86 of +33 (0)6 60 07 40 39 Charleville-Mézières – E7 Musée du Café - Cafémuseum 17 rue de Libreville NIEUW Volgens afspraak Tel. : +33 (0)3 24 33 38 96

* Enkel onder begeleiding van een instructeur die in het bezit is van een staatsdiploma, een ‘titre à finalité professionnelle, of een kwalificatie certificaat – in overeenkomst met het artikel L212.1 van het sportrecht. Het artikel L212.1 van het sportrecht verplicht de organisator van de sportieve activiteit in het bezit te zijn van een WA verzekering.

Cheveuges – F8 Musée du Piège - Valstrikkenmuseum Volgens afspraak Tel. : +33 (0)3 24 26 02 52 Douzy – F9 Musée des Débuts de l’Aviation Museum van het begin van de luchtvaart Aérodrome – Tel. : +33 (0)3 24 26 38 70

www.ardennes.com

L’Echelle – E5 Musée “l’Ecole d’Hier” - de School van toen. Tel. : +33 (0)3 24 38 50 13 musecoledhier@orange.fr Evigny – F7 Maison de Pays des Crêtes Reconstructie van een boeren interieur uit de 19e eeuw. Tel. : +33 (0)3 24 58 21 41 Givet – A8 Centre Européen des Métiers d’Art Expositie en verkoop van kunstobjecten 10 quai des Fours Tel. : +33 (0)3 24 42 73 36 www.cema-givet.com Justine-Herbigny – G4 Collection de maquettes en argile Een verzameling van leem maquettes Tel. : +33 (0)3 24 38 64 48 Montcy-Notre-Dame – E7 Musée du linge Robert Bucheler - Wasserijmuseum Tel. : +33 (0)3 24 33 30 60 www.montcynotredame.fr Novion-Porcien – G5 Musée Départemental Guerre et Paix en Ardennes Heropening op 16 juni 2009 na verbouwing Verzameling van maquettes en miniaturen Tel. : +33 (0)3 24 72 69 50 www.cg08.fr Régniowez - C5 Les ateliers du Prieuré Tel. : +33 (0)3 24 54 14 78 Revin – C6 Musée du Vieux Revin – Maison Espagnole (Spaanse Huis) Expositie van smeedijzeren voorwerpen uit de Ardennen. 2 rue Victor Hugo Tel. : +33 (0)3 24 40 19 59 www.ville-revin.net Sault-Les-Rethel – H4 Musée de la Bécane à Grand-père Motoren -Volgens afspraak 22 avenue Bourgoin Tel. : +33 (0)3 24 38 46 27 Warcq – E7 Musée du Vieux Warcq et de la Tour d’Eau Museum van het oude Warcq en watertoren Geopend volgens afspraak Tel. : +33 (0)3 24 59 48 20


Launois-sur-Vence – F6 Ancien Relais de Poste et de Messageries Voormalig Postkoetshuis Cultureel Centrum in een architecturaal geheel uit de 17e eeuw. Tel. : +33 (0)3 24 35 06 36 www.launoissurvence.com Mouzon – G10 Musée du Feutre de Laine - Viltmuseum Ontdekking van het meest oude textiel ter wereld. Keurmerk “Tourisme et Handicap” in behandeling Tel. : +33 (0)3 24 26 19 91 musee.atelier.du.feutre@wanadoo.fr

QUAD* Boulzicourt – F7 Arden Rando Quads Tel. : +33 (0)6 08 80 15 17 – +33 (0)3 24 35 36 87 www.quad-ardennes.com

STREEKPRODUCTEN STICHTING “ARDENNES DE FRANCE” De stichting heeft als doel om de promotie van typische Ardenner producten te bevorderen, aan de hand van een collectief merk “Ardennes de France”. Dit kwaliteitskenmerk is toegankelijk voor alle producten uit de Franse Ardennen. 80 bedrijven met een totaal van 140 producten zijn nu bij die merk aangesloten. Het gaat hier voornamelijk om voedingsproducten, industriële producten, dienstverleningsproducten en verkooppunten. De brochure 2009 met alle producten is eenvoudig verkrijgbaar op aanvraag. Association Ardennes de France 5 rue du Moulin – 08000 Charleville-Mézières Tel. : +33 (0)3 24 32 21 48 www.ardennes-de-france.com

RIVIERTOERISME OPENING VOORJAAR 2009 RONDVAARTBOOT OP DE MAAS “La Bohème” Rondvaarten en dinner cruises vanuit CharlevilleMézières of Monthermé Tel. : +33 (0)6 25 00 09 35 – +33 (0)6 14 55 10 36 bateau-laboheme@orange.fr

RONDVAARTEN Val d’Ardenne Tourisme Tel. : +33 (0)810 810 975 www.valdardennetourisme.com VERHUUR VAN PLEZIERJACHTEN ARDENNES NAUTISME Verhuur van plezierjachten zonder vaarbewijs. Tel. : +33 (0)3 24 27 05 15 of +33 (0)3 24 54 61 78 www.ardennes-nautisme.com VERHUUR VAN ELECTRISCHE BOOTJES Tel. : +33 (0)3 24 40 59 14 www.ardennerivesdemeuse.com

Nouzonville – E7 Musée de la Manu Tel. : +33 (0)3 24 53 13 59 Renwez – D6 Musée de la Forêt - Bosmusum De ontwikkeling van het bos en de beroepen die er worden uitgeoefend. Museum + buiten parcours Keurmerk “Tourisme et Handicap” in behandeling Tel. : +33 (0)3 24 54 82 66 www.renwez.com Vendresse – G7 Domaine du Haut Fourneau de Vendresse voormalige hoogoven Geschiedenis van de Ardenner metaalindustrie Keurmerk “Tourisme et Handicap” in behandeling Tel. : +33 (0)3 24 35 57 73 www.paysdescretes.com

TECHNISCH EN INDUSTRIEEL TOERISME Ballay – I7 Moulin de Landèves - Molen Tel. : +33 (0)3 24 71 81 30 – +33 (0)6 86 71 16 81 OPENING VOORJAAR 2009 Bogny-sur-Meuse – D7 Centre Culturel de la Métallurgie Ardennaise – Cultureel centrum van de Ardenner Metaalnijverheid. Tel. : +33 (0)3 24 32 11 99 www.meuse-semoy-tourisme.com Ecordal – H6 Moulin à couleurs - kleurenmolen Enige kleurenfabriek in Frankrijk – natuurlijke pigmenten Tel. : +33 (0)3 24 71 22 75 http://pro.wanadoo.fr/moulincouleurs

OORLOGSHERINNERINGEN > VESTINGWERKEN La Francheville F7 Fort et Batterie des Ayvelles Fort uit de 19e eeuw, gebouwd door Séré de Rivières Volgens afspraak voor groepen vanaf 10 personen Tel. : +33 (0)3 24 33 48 97 http://fort.ayvelles.free.fr

www.ardennes.com


Charleville-Mézières – E7 Vestingen van Mézières Middeleeuwse vestingen die in 1521 goed door Bayard verdedigd werden Tel. : +33 (0)3 24 55 69 90 www.charleville-tourisme.com La Ferté sur Chiers – G11 Fort de la Ligne Maginot – de Maginotlinie Tel. : +33 (0)3 24 22 65 36 Givet – A8 Fort de Charlemont Vesting in 1555 door Karel V gesticht Tel. : +33 (0) 810 810 975 www.valdardennetourisme.com Montcornet – E6 Château de Montcornet – middeleeuws kasteel Tel. : +33 (0)3 24 54 93 48 Rocroi – D6 Stervormige stad Tel. : +33 (0)3 24 54 20 06 www.otrocroi.com Rumigny – E4 La Cour des Prés Versterkt Renaissance Landhuis Tel. : +33 (0)3 24 35 52 66 la-cour-des-pres@laposte.net Sedan – F9 Château Fort de Sedan - Burcht van Sedan Het grootste vestingkasteel van Europa – 35 000 m² Tel. : +33 (0)3 24 29 98 80 www.chateau-fort-sedan.fr

Novion-Porcien – G5 Musée Départemental Guerre et Paix en Ardennes Departementaal museum van Oorlog en vrede. Heropening op 16 juni 2009 na verbouwing Tel. : +33 (0)3 24 72 69 50 www.cg08.fr Rocroi – D6 Musée de la Bataille de Rocroi - Slag om Rocroi Tel. : +33 (0)3 24 54 10 22 www.rocroi-ville.com Semuy – H7 Musée de la Bataille de Mai-Juin 40 Tel. : +33 (0)3 24 71 41 09 of +33 (0)3 24 71 23 16 Chagny – G7 Musée des Deux Guerres Mondiales – Museum van te twee wereldoorlogen NIEUW Gehele jaar geopend volgens afspraak Tel. : +33 (0)3 24 32 15 24

> MUSEA > KERKHOVEN EN NECROPOOL Bazeilles – F9 Maison de la Dernière Cartouche - Huis van de laatste patroon Een van het meest belangrijkste monument uit de oorlog van 1870. Tel. : +33 (0)3 24 27 15 86 museemdc@orange.fr La Horgne – G7 Musée des Spahis 1940 – een strijd tussen de Noord Afrikaanse ruiters en de geblindeerde Duitsers. Tel. : +33 (0)3 24 41 79 91 Margut – G11 Musée mai-juin 40 Tel. : +33 (0)3 24 22 61 00

Noyers-Pont-Maugis – F9 Nécropole nationale Franse en Duitse militaire begraafplaats Tel. : +33 (0)3 24 27 07 96 Bazeilles – F9 Ossuaire de Bazeilles - Knekelhuis Tel. : +33 (0)3 24 27 15 86 museemdc@orange.fr Stonne – H9 Site et circuit commémoratif de la Bataille de Stonne (1940) Plaats en herdenkingsroute van de Strijd van Stonne (1940) Tel. : +33 (0)3 24 29 79 91 www.3cantons.com

TOERISTISCHE TREIN Attigny – H6 Chemin de Fer Touristique du Sud des Ardennes (juli en augustus) Tel. : +33 (0)3 24 38 26 79 http://cftsa.free.fr Escapades Ferroviaires en Ardenne Treinuitstapjes in de Ardennen Tussen Charleville-Mézières en Givet (juni) Tel. : +33 (0)3 24 55 69 90 of +33 (0)3 24 42 92 42 www.charleville-tourisme.com

WETENSCHAP EN NATUUR NATUURPARKEN Charleville-Mézières – E7 Dierenpark van Saint Laurent Tel. : +33 (0)3 24 57 39 84 of +33 (0)3 24 55 69 90 www.charleville-tourisme.com Fromelennes – A8 Grotte de Nichet - Grotten Tel. : +33 (0)3 24 42 00 14 – +33 (0)6 72 68 75 47 fromelennes@wanadoo.fr

> NATUUR INTERPRETATIECENTRA Olizy-Primat – J8 Nocturnia Overdag beleven wat er ‘s-nachts in de natuur gebeurd. Tel. : +33 (0)3 24 71 07 38 www.nocturnia.fr Rumigny – E4 Centre Oméga (opening onder voorbehoud) Planétarium en interactieve wetenschappelijke belevingen Tel. : +33 (0)3 24 59 86 70 www.omega-sciences.fr

> GECLASSIFICEERD NATUURSCHOON Laifour – D7 Les Dames de Meuse Tel. : +33 (0)3 24 54 46 73 www.meuse-semoy-tourisme.com Monthermé – D7 La Roche aux sept Villages Longue Roche en Roc la Tour Tel. : +33 (0)3 24 54 46 73 www.meuse-semoy-tourisme.com Revin – C6 De Maasoever aan de linkerzijde Tel. : +33 (0)3 24 40 19 59 www.ville-revin.net

FIETSEN/MOUNTAINBIKING MOUNTAINBIKE CENTRA (FFC) www.ffc.fr Pays Sedanais Tel. : +33 (0)3 24 27 31 60 of +33 (0)3 24 27 73 73 *Vallées de Meuse et Semoy Tel. : +33 (0)810 810 975 of +33 (0)3 24 54 46 73

www.ardennes.com


ZES THEMATISCHE ROUTES

*Revin – C6 Camping les Bateaux Tel. : +33 (0)3 24 40 15 65

VERHUUR MOUNTAIN- EN CITYBIKES

Semuy – H7 Les chalets de Méry Tel. : +33 (0)6 64 30 12 83

*Bogny-sur-Meuse – D7 Chez G. Lecoq Tel. : +33 (0)3 24 32 10 97

Signy-l’Abbaye – F5 Le Chêne Perché Tel. : +33 (0)3 24 53 35 62

*Charleville-Mézières – E7 Cyclo Passion Sport Tel. : +33 (0)3 24 32 34 68

Thilay – D8 Camping le Faucon Tel. : +33 (0)3 24 53 42 46

*Charleville-Mézières – E7 Camping du Mont-Olympe – ADA Tel. : +33 (0)3 24 37 15 54

Tournavaux – D7 Camping Tel. : +33 (0)3 24 32 82 59

*Chooz – A7 Relais accueil VTT Tel. : +33 (0)3 24 42 09 69

*Vireux-Molhain – B7 Relais accueil VTT Tel. : +33 (0)3 24 32 74 49

*Fumay – C7 Relais accueil VTT Tel. : +33 (0)3 24 41 10 34 Gespunsart – E8 Relais accueil VTT Tel. : +33 (0)3 24 37 50 20 *Givet – A8 Relais accueil VTT Tel. : +33 (0)3 24 55 51 49 *Givet – A8 Cycles Alan Tel. : +33 (0)3 24 41 64 53 *Haybes – C7 Maison des Randonnées Relais accueil VTT Tel. : +33 (0)3 24 41 02 75

KUNST EN GESCHIEDENIS STAD SEDAN In Sedan staat het grootste vestingkasteel van Europa. Eveneens te bezoeken is de 18e eeuwse stad met rijk verleden van de lakenindustrie en als hugenotenstad. Tel. : +33 (0)3 24 27 73 73

VOIE VERTE - FIETSPAD “TRANS-ARDENNES”

*Haybes – C7 Aventure Evasion Tel. : +33 (0)3 24 40 44 45

83 km langs de Maas tussen Charleville-Mézières en Givet : te voet, per roller skate, te paard of op de fiets. www.voiesvertes.com

Les Hautes-Rivières – D8 Cycles Hatrival Tel. : +33 (0)3 24 53 77 89

* : Plaatsen waar het fiets- en mountainbikeverhuur langs de voie verte Trans-Ardennes zich bevindt.

*Monthermé – D7 Office de Tourisme Relais accueil VTT Tel. : +33 (0)3 24 54 46 73 *Nouzonville – E7 Le Temps des Cerises Tel. : +33 (0)3 24 53 77 89 *Revin – C6 Caravel Relais accueil VTT Tel. : +33 (0)3 24 22 14 80 ou 06 83 13 35 18

> DE VESTINGWERKENROUTE Van de Maasvallei over het plateau van Rocroi naar de Chiers-vallei, de vestingen langs dit traject getuigen van een rijk, militair verleden: het fort van Charlemont, opgetrokken door Karel de Vijfde te Givet, de grootste burcht van Europa in Sedan, de stervormige versterkte stad Rocroi, het Fort La Ferté (laatste fort van de Maginot-linie)... Het lot van Frankrijk en van Europa werd vaak bezegeld in de Franse Ardennen: Rocroi (1643), Sedan (1870-1940). Een onvergetelijke geschiedenisles! > DE LEGENDEROUTE VAN DE MAAS EN DE SEMOY Tovenaars, feeën, heksen en godinnen: Als we de volksverbeelding mogen geloven dan worden de ondoordringbare wouden van de Franse Ardennen al sinds jaar en dag bevolkt door de meest fantastische wezens. Laat je op sleeptouw nemen naar het land van de legendes, feeën of duivelse heren in het hart van het Ardennen massief dat boven de bochten van de Maas en de Semoy uittorent … Het kasteel van de duivel in Roc-la-Tour, de Dames de Meuse in Laifour, de Vier Heemskinderen in Bogny-sur-Meuse, de Rièzes de Rocroi: allemaal buitengewone bezienswaardigheden voor de meest beroemde legendes van de Franse Ardennen.. > DE RIMBAUD-VERLAINE-ROUTE Een echte, poëtische pelgrimstocht! Van het geboortehuis van Rimbaud in Charleville - dat vandaag een museum herbergt – tot Rethel waar Verlaine les gaf in de middenschool. Of van de wasplaats van Roche, waar Rimbaud naar verluidt: “Een seizoen in de hel” zou geschreven hebben, tot aan Coulomnes, waar Verlaine verbleef, Vlakbij vertoefde Verlaine vaak in de herberg Lion d’Or in Juniville, dat nu het enige museum is dat helemaal aan deze dichter gewijd is… Kortom, u wandelt in de voetstappen van deze grote namen van de Franse literatuur. De landschappen op deze route stemmen perfect overeen met deze buitengewone personages. Let op: sommige stukken van deze route kunnen niet met de autocar bereikt worden! > DE BOSSEN-, MEREN- EN ABDIJENROUTE Deze landelijke route biedt u een betoverende tocht te midden van bossen, meren, weilanden en vennen, die de monniken eeuwenlang met veel liefde bewerkten. Het Kartuizerklooster van Mont-Dieu, de stempel die de cisterciënzers drukten op Elan of op Chatel-Chehery, de gotische abdijkerk van Mouzon, die in de 18e eeuw werd opgetrokken door de Benedictijnen, stuk voor stuk redenen om de kloosterwereld van de Franse Ardennen te ontdekken. Het bos van Belval en het bijbehorende park herinneren aan het mythische kader van de tijd van de abdijen. Het merendeel van de grote Ardenner kloosters werd opgericht in de 12e eeuw en opnieuw herbouwd in de 17e en 18e eeuw, waarna de Franse revolutie de monniken definitief verjaagde. > DE VESTINGKERKENROUTE VAN DE THIÉRACHE Van Charleville-Mézières tot de grens met het departement Aisne, vormt deze uitgestippelde route van 150 km een lus doorheen de bossen en het heuvellandschap van Signy-le-Petit en Signy-l’Abbaye. De rijkdom van het architecturale erfgoed is buitengewoon. Buiten de abdijen, kastelen en versterkte hoeves, tref je er ook vijftien versterkte kerken aan die getuigen van de grootsheid van deze tijd, met hun torentjes, donjon, schietgaten en andere uitkijktorentjes. Let op: sommige stukken van deze route kunnen niet met de autocar bereikt worden! > DE PORCIEN-ROUTE Over de heuvels van de Hoge Porcien, tot de krijtachtige vlakten van de Champagnestreek, vormt deze route een lus van 110 km waar de landelijke charme van het landschap gecombineerd wordt met pittoreske gebouwen, zoals typische boerderijen en vakwerkhuizen. Voorbij een heuvel of een weide tref je dorpjes die een onverwacht schouwspel bieden: een kasteel met puntige torens laten zien (Doumely), een hal die volledig in pleisterspecie werd gebouwd (Wasigny), of nog een barokkerk zoals die van Asfeld, waarvan de vreemde vorm op zijn minst “niet bepaald alledaags” te noemen is.

www.ardennes.com


HOTELS & HOTELR E S TA U R A N T S A L L E N U T T I G E I N F O R M AT I E VA N D E F R A N S E A R D E N N E N

VERWIJZING KAART

RESTAURANTS

PLAATS, POSTCODE

AANTAL COUVERTS

NAAM, ADRES, TELEFOON

MENU’S (VANAF)

HOTELS

INFORMATIE

LOGIS DE FRANCE

PARKEERPLAATS

KLASSIFICATIE/AANTAL STERREN EC: in behandeling - T: “Tourisme”

TOEGANG TOT INTERNET

AANTAL KAMERS

VOORZIENINGEN VOOR GEHANDICAPTEN

TWEEPERSOONS KAMER (VANAF)

JAARLIJKSE SLUITINGSPERIODE

Legenda

K9

APREMONT-SUR-AIRE 08250

A7

AUBRIVES 08320

F7

LES AYVELLES 08000

F9

BAZEILLES 08140

F9

BAZEILLES 08140

I9

BUZANCY 08240

G10 CARIGNAN 08110 E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08011

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08011

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

E7

CHARLEVILLE-MEZIERES 08000

L’Argonne - 4, rue sous la roche Tel. (+33) 03 24 30 53 88 - Fax (+33) 03 24 71 68 56 - argonne.hotel@wanadoo.fr L’Impératrice Eugénie - Route Nationale 51 Tel. (+33) 03 24 41 61 25 - Fax (+33) 03 24 41 71 73 L’Auberge du Cheval Blanc - 61, route de Sedan (tarifs 2008) Tel. (+33) 03 24 37 78 87 - Fax (+33) 03 24 57 08 49 L’Auberge du Port - Route de Remilly Tel. (+33) 03 24 27 13 89 - Fax (+33) 03 24 29 35 58 - www.auberge-du-port.fr Château de Bazeilles - Restaurant l’Orangerie Tel. (+33) 03 24 27 09 68 - Fax (+33) 03 24 27 64 20 - www.chateau-bazeilles.com Le Saumon - Place Chanzy Tel. (+33) 03 24 30 00 42 - Fax (+33) 03 24 30 27 47 - www.hoteldusaumon.eu Le Grand Cerf - 1 place de la Fontaine Tel. (+33) 03 24 22 00 80 - Fax (+33) 03 24 22 30 91 Campanile - ZAC du Moulin-Leblanc - Route de la Francheville Tel. (+33) 03 24 37 54 55 - Fax : (+33) 03 24 37 76 40 - www.campanile.com Le César Hôtel - 23, avenue Leclerc (tarifs 2008) Tel. (+33) 03 24 26 12 00 - Fax (+33) 03 24 27 63 35 - www.cesar-hotel.com Le Dormeur du Val - 32bis, rue de la Gravière Tel. (+33) 06 11 34 07 48 - www.dormeur.fr Le Fleuritel - 1, boulevard Jean Delautre Tel. (+33) 03 24 37 41 11 - Fax (+33) 03 24 37 53 06 Le Kyriad Place de Montjoly - www.kyriad.fr La Meuse - 8, rue de l’Epargne Tel. (+33) 03 24 33 34 88 - Fax (+33) 03 24 37 51 48 - www.hotel-de-la-meuse.com Le Paris - 24, avenue Georges Corneau Tel. (+33) 03 24 33 34 38 - Fax (+33) 03 24 59 11 21 - www.hoteldeparis08.fr Le Pélican - 42, avenue du Maréchal Leclerc - Tel. (+33) 03 24 56 42 73 Fax (+33) 03 24 59 26 16 - www.hotel-pelican-charleville.com Le Clèves - 43, rue de l’Arquebuse Tel. (+33) 03 24 36 65 00 - Fax (+33) 03 24 36 65 10 - www.hotellecleves.com Formule 1 - Rue du Moulin Leblanc Tel. (+33) 08 91 70 52 17 (0.22 €TTC / min) - Fax (+33) 03 24 54 49 61 Première Classe - ZAC du Moulin Leblanc - Tel. (+33) 08 92 70 73 06 (0.34 €TTC / min) of (+33) 03 24 56 05 85 - Fax : (+33) 03 24 37 95 75 - www.premiereclasse.fr Le Palais - 1 place Nevers Tel. (+33) 03 24 33 32 50 - Fax : (+33) 03 24 53 80 67 - hotellepalais@wanadoo.fr Le Relais du Square - 3, place de la Gare - Tel. (+33) 03 24 33 38 76 Fax (+33) 03 24 33 56 66 - www.hotel-charleville-mezieres.com

www.ardennes.com

T

5

32 €

60

12 €

2

14

48 €

60

13 €

EC

10

50 € 110

13 €

2

20

68 €

80 18,50 €

20

92 €

85

25 €

9

50 €

38

12 €

2 EC 16

28 €

50

15 €

60 12,70 €

2

2

46

66 €

2

19

44 €

3 EC 17

75 €

2

35

56 €

3 EC 52 2

20

39 €

2

29

59 €

2

20

45 €

3

45

75 €

T

64

33 €

T

50

39 €

20

30 €

46

43 €

2

70 15,90 €

• • • • • • • • • • • • • • • • • •

van 02/01 tot 06/01 en van 20/08 tot 08/09

• •

van 15/08 tot 31/08

van 01/08 tot 25/08 en van 21/12 tot 07/01

• •

van 24/12 tot 13/01 van 23/12 tot 02/01

• • • • • • • • • • • • •

• • geopend vanaf 09/2009

• •

• • • •

01/01 en 25/12 geopend vanaf eind 2008 / begin 2009


H4

La Charrue d’Or - 2, Grande Rue Tel. (+33) 03 24 30 10 41 - Fax : (+33) 03 24 30 52 68 Auberge de la Voûte - Lieu-dit “Les Trois Fontaines” CHOOZ 08600 Tel./ Fax (+33) 03 24 42 72 48 - lavoute@chooz.com Abbaye de Septfontaines (informatie 2008) FAGNON 08090 Tel. (+33) 03 24 37 38 24 - Fax : (+33) 03 24 37 58 75 - www.abbayeseptfontaines.fr Les Reflets Jaunes - 2 rue du Général De Gaulle GIVET 08600 Tel. (+33) 03 24 42 85 85 - Fax (+33) 03 24 42 85 86 - www.les-reflets-jaunes.com Le Roosevelt - 14, quai des Remparts GIVET 08600 Tel. (+33) 03 24 42 14 14 - Fax (+33) 03 24 42 15 15 Le Val-St-Hilaire - 6/7 quai des Fours GIVET 08600 Tel. (+33) 03 24 42 38 50 - Fax (+33) 03 24 42 07 36 - www.hotel-val-st-hilaire.com Le Nord - 27 rue Thiers GIVET 08600 Tel./Fax (+33) 03 24 42 01 78 Auberge-en-Ardenne - 15, rue de l’hôtel de ville LES HAUTES-RIVIERES 08800 Tel. (+33) 03 24 53 41 93 - Fax (+33) 03 24 53 60 10 - auberge.ardenne@orange.fr L’Ermitage du Moulin Labotte - 52 rue E. Dromart HAYBES 08170 Tel. (+33) 03 24 41 13 44 - Fax (+33) 03 24 40 46 72 - www.moulin-labotte.com Le Saint-Hubert - 47 Grande-Rue HAYBES 08170 Tel. (+33) 03 24 41 11 38 - Fax (+33) 03 24 40 01 56 - www.hotel-en-ardennes.com Robinson - Rue Madame de Cormont - Tel. (+33) 03 24 41 11 73 HAYBES 08170 hotel.restaurant.robinson08@wanadoo.fr Le Val de Vence - Rue Cécilia Gazanière LAUNOIS-SUR-VENCE 08430 Tel. (+33) 03 24 35 02 93 - Fax (+33) 03 24 35 59 25 - valdevence@wanadoo.fr L’Eclipse - Rue du Pont LUMES 08440 Tel. (+33) 03 24 37 60 60 - Fax (+33) 03 24 37 19 86 - www.eclipse-hotel.com Le Franco Belge - 2 rue Pasteur - Tel. (+33) 03 24 53 01 20 MONTHERME 08800 http://perso.wanadoo.fr/francobelge La Paix - 1, rue du Lieutenant Barbaste - Tel. (+33) 03 24 53 01 55 MONTHERME 08800 Fax (+33) 03 24 35 79 27 -http://hoteldelapaix.com.free.fr Le Cheval Blanc - 12 Faubourg St Geneviève MOUZON 08210 Tel. (+33) 03 24 26 10 45 LA NEUVILLE-LEZ-BEAULIEU Motel Dubois - Route Nationale 43 08380 Tel. (+33) 03 24 54 32 55 - Fax (+33) 03 24 54 34 90 La Sapinière - 1 rue de Sedan REMILLY-AILLICOURT 08450 Tel. (+33) 03 24 26 75 22 - Fax (+33) 03 24 26 75 19 - www.la-sapiniere08.com Les Voyageurs - 11, rue des Martyrs de la Résistance RENWEZ 08150 Tel. (+33) 03 24 54 93 26 - Fax (+33) 03 24 54 28 08 - les.voyageurs@wanadoo.fr Le Moderne - 2 place Victor Hugo RETHEL 08300 Tel. (+33) 03 24 38 44 54 - Fax (+33) 03 24 38 37 84 - lemoderne@wanadoo.fr Le Sanglier des Ardennes - 1 rue Pierre Curie - Tel. (+33) 03 24 38 45 19 RETHEL 08300 Fax (+33) 03 24 38 45 14 - sanglier-des-ardennes@wanadoo.fr Hôtel L’Etoile - ZAC de l’Etoile RETHEL

C6

REVIN 08500

C6

REVIN 08500

C5

ROCROI 08230

F9

SEDAN 08200

F9

SEDAN 08200

F9

SEDAN 08200

F9

SEDAN 08200

F9

SEDAN 08200

F9

SEDAN 08200

F9

SEDAN 08200

F5

SIGNY L’ABBAYE 08460

F5

SIGNY L’ABBAYE 08460

D4

SIGNY-LE-PETIT 08380

E7

VILLERS-SEMEUSE 08000

I7

VOUZIERS 08400

F11

WILLIERS 08110

H7 A7 F6 A8 A8 A8 A8 D8 B/C7 B/C7 B/C7 G6 F7 D7 D7 G10 D4 F9 D6 H4 H4

LE CHESNE 08390

3

3

2

2

2

2

2

08300

Le Daguet - 37 rue Paul Bert Tel. (+33) 03 24 40 17 92 - www.ledaguet.com Le François 1er - 46, quai Desmoulins Tel. (+33) 03 24 40 15 88 - Fax (+33) 03 24 40 32 93 - www.francois1.fr Le Commerce - Place Aristide Briand Tel. (+33) 03 24 54 11 15 - Fax (+33) 03 24 54 95 31 Campanile - Parc de Frénois - Lieu dit Le Moulin Tel. (+33) 03 24 29 45 45 - Fax (+33) 03 24 27 64 52 - sedan@campanile.fr Hôtel Le Château Fort - La Tour d’Auvergne - Porte des Princes Tel. (+33) 03 24 26 11 00 - Fax (+33) 03 24 27 19 00 - www.hotelfp-sedan.com Le Luxembourg - 4, rue Thiers Tel. (+33) 03 24 27 08 52 - Fax (+33) 03 24 29 02 96 Hôtel de l’Europe - 2, place de la gare - Tel. (+33) 03 24 27 18 71 Fax (+33) 03 24 29 32 00 Le Relais - Rue Gaston Sauvage Tel. (+33) 03 24 27 04 41 - Fax (+33) 03 24 29 71 16 - www.lerelais08.com Le Saint Michel - 3 rue St Michel Tel. (+33) 03 24 29 04 61 - Fax (+33) 03 24 29 32 67 - www.le-saint-michel.fr Marmotte - 89/91, avenue de la Marne Tel. (+33) 03 24 29 44 44 - Fax (+33) 03 24 27 28 40 - marmotte-sedan@orange.fr L’Auberge de l’Abbaye - Place Aristide Briand Tel. (+33) 03 24 52 81 27 - Fax (+33) 03 24 53 71 72 - aubergeabbaye@wanadoo.fr Le Gibergeon - 7 rue de l’Eglise Tel./ Fax (+33) 03 24 52 80 90 - www.gibergeon.com Au Lion d’Or - La Hulotte - Place de l’Eglise Tel. (+33) 03 24 53 51 76 - Fax (+33) 03 24 53 36 96 - http://lahulotte-auliondor.fr Hôtel Mercure - Rue Louise Michel Tel. (+33) 03 24 59 72 72 - Fax (+33) 03 24 59 72 50 - H0364@accor.com L’Argonne Hôtel - Route de Reims Tel. (+33) 03 24 71 42 14 - Fax (+33) 03 24 71 83 69 - argonnehotel@wanadoo.fr Chez Odette - Route Principale (informatie 2008) Tel. (+33) 03 24 55 49 55 - Fax (+33) 03 24 55 49 59 - www.chez-odette.com

2

2

3

1

www.ardennes.com

T

7

32 €

60

12 €

1

10

48 €

40

12 €

23

98 € 100

29 €

3

17

57 €

2

8

60 €

2

20

72 €

1

7

28 €

2

14

53 € 100 12,50 €

2

10

45 € 160

12 €

2

10

45 €

70

12 €

10

35 € 120

11 €

2EC

17

52 € 135

16 €

2

9

48 €

2

15

52 € 100 22 €

1

8

35 €

60

12 €

2

13

48 € 120

11 €

2

10

34 €

30

12 €

2

9

57 €

45

23 €

6

40 € 104

11 €

2

21

43 € 165

19 €

2

12

44 €

17 €

EC

55

45 €

24

80

5,90 €

• • • • • • •

van 24/12 tot 01/01

• • • • • • • • • • • • • • •

• • • • • • • • • • • •

van 20/12 tot 16/01

Februari

van 24/12 tot 01/01

van 01/12 tot 01/01 (onder voorbehoud)

van 01/01 tot 22/01 1 week un Augustus Augustus

• • • •

van 30/12 tot 03/01 Opening in 2009

2

12 39,50 € 50

9,50 €

2

21

44 €

80

15 €

2

9

45 € 100

12 €

2

46

73 €

70

9,90 €

3

54

75 €

70

22 €

T

12

25 €

30

10 €

2

20

46 €

40

14 €

2

39

50 €

80

14 €

1

43

80 € 130

10 €

1

37

40 €

52

10 €

2

8

39 € 130

14 €

T

6

37 €

35 11,50 €

3

12

66 €

60

3

68

92 €

44

2

35

49 € 120

12 €

T

6

160 € 35

53 €

23 €

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

van 19/12 tot 02/01 van 23/12 tot 02/01

• • van 24/12 tot 02/01 en van 15/07 tot 15/08

• • van 19/01 tot 06/03

• • •

van 29/12 tot 11/01 en van 26/06 tot 10/07

van 20/08 tot 15/09


VERWIJZING KAART

VERHUUR VAN STACARAVANS EN/ OF CHALETJES

CAMPINGS

PLAATS, POSTCODE

HUISDIEREN TOEGESTAAN

NAAM, ADRES, TELEFOON, FAX, WEB, MAIL

SANITAIR VOOR GEHANDICAPTEN

A L L E N U T T I G E I N F O R M AT I E VA N D E F R A N S E A R D E N N E N

KLASSIFICATIE/AANTAL STERREN

ZWEMBAD IN NABIJE OMGEVING

AANTAL STAANPLAATSEN

BEWAAKT ZWEMSTRAND IN HOOGSEIZOEN

VERHUUR VAN CARAVANS

KINDERSPELEN

CAMPER SERVICE STATION (I: op de camping - E : buiten de camping)

GESLOTEN

Legenda

ATTIGNY 08130 AUTRY K8 08250 BOURG-FIDELE D6 08230 BUZANCY I9 08240 CHARLEVILLE-MEZIERES E7 08000 CHATEL-CHEHERY K9 08250 CHUFFILLY-ROCHE I6 08130 DOUZY F9 08140 FOISCHES A7 08600 FUMAY C7 08170 GIVET A8 08600 GRANDPRE J8 08250 HAULME D7 08800 HAYBES B/C7 08170 HAYBES B/C7 08170 LA GRANDVILLE E7/8 08700 LA NEUVILLE-AUX-JOUTES D3 08380 LE CHESNE H7 08390 LES MAZURES D6 08500 MATTON-CLEMENCY F11 08110 MONTHERME D7 08800 MONTHERME D7 08800 MONTHERME D7 08800 NEUVILLE-DAY H7 08130 REVIN C6 08500 SEDAN F9 08200 SIGNY-L’ABBAYE F5 08460 SIGNY-LE-PETIT D4 08380 THILAY D8 08800 TOURNAVAUX D7 08800 VIREUX-MOLHAIN B7 08320 H6

Camping Le Vallage - 38 chemin de l’Assaut 2 Tel. (+33) 03 24 71 23 06 - Fax (+33) 03 24 71 94 00 Camping du Paquis 2 Tel. (+33) 03 24 71 10 57 - Fax (+33) 03 24 71 34 54 Camping de la Murée - 35 rue Catherine de Clèves 4 Tel. /Fax (+33) 03 24 54 24 45 - www.campingdelamuree.com Camping La Samaritaine - Tel. (+33) 03 24 30 08 88 3 Fax (+33) 03 24 30 29 39 - www.campinglasamaritaine.com Camping du Mont-Olympe - Rue des Paquis - Tel. (+33) 03 24 33 23 60 3 Fax (+33) 03 24 33 37 76 - camping-charlevillemezieres@wanadoo.fr Camping Les Naïades - Rue de la Gare 2 Tel./Fax (+33) 03 24 30 53 44 - www.camping-les-naiades.com Camping à la ferme Aux Sabots de vent - Roche - RD 983 EC Tel. (+33) 03 24 71 01 27 ou (+33) 06 82 38 98 44 Camping du Lac - Route de Mouzon - Tel. (+33) 03 24 26 31 19 3 Fax (+33) 03 24 27 02 73 - www.camping-douzy.com Camping La Jamonette 1 Tel./Fax (+33) 03 24 42 72 37 - camping.la.jamonette@wanadoo.fr Camping municipal de Bellevue - Rue du Trou Gigot (informatie 2008) 2 Tel. (+33) 03 24 41 28 15 - Fax (+33) 03 24 41 26 90 - www.fumay.fr Caravaning municipal - Rue Berthelot - Tel. (+33) 03 24 42 30 20 1 Fax (+33) 03 24 42 02 44 - ct7@mairiegivet.fr Camping municipal - Rue Bastide 2 Tel. (+33) 03 24 30 50 71 - Fax (+33) 03 24 30 23 78 Camping Départemental d’Haulmé - Tel. (+33) 03 24 32 81 61 3 Fax (+33) 03 24 32 37 66 - campinghaulme@cg08.fr Camping de Moraypré - Rue du 24 août - Tel. (+33) 03 24 41 14 54 of (+33) 03 24 41 26 78 - Fax (+33) 03 24 41 75 58 - campingdehaybes@orange.fr 2 Camping Le Saint-Louis - Rue Saint Louis 2 Tel. (+33) 03 24 41 13 35 - www.aventure-evasion.com Camping Le Paquis - 27 route de Neufmanil 3 EC Tel. (+33) 03 24 37 60 37 - http://campinglepaquis.free.fr Camping à la ferme - Le Pavillon EC Tel. (+33) 03 24 53 53 87 Camping Départemental du Lac de Bairon 3 Tel./Fax (+33) 03 24 30 11 66 - campinglacdebairon@cg08.fr Camping Départemental du Lac des Vieilles Forges 3 Tel./Fax (+33) 03 24 40 17 31 - campingvieillesforges@cg08.fr Camping Résidence du Banel - Route du Banel - Tel. (+33) 03 24 27 15 89 1 Fax (+33) 03 24 26 55 61 - www.dubanel.com Camping de l’Echina - Rue Louise Michel 2 Tel. (+33) 03 24 53 05 56 Camping municipal Le Port Diseur - Route de Bogny sur Meuse Tel. (+33) 03 24 53 01 21 / 03 24 53 00 09 - Fax (+33) 03 24 53 01 15 - www.montherme.fr 2 Camping Les Rapides de Phades - Route de Thilay 2 Tel. (+33) 06 21 54 30 43 Camping à la ferme La Croix Villière - Tel. (+33) 03 24 71 44 19 Fax (+33) 03 24 71 68 15 - www.coutel.com Camping municipal les Bateaux - Quai Edgar Quinet 3 Tel./Fax (+33) 03 24 40 15 65 - www.ville-revin.net Camping Municipal de la Prairie - Boulevard Fabert Tel. (+33) 03 24 27 13 05 - Fax (+33) 03 24 22 14 78 - evac@mairie-sedan.fr 2 Camping de l’Abbaye - Rue de l’Abbaye 2 Tel. (+33) 03 24 52 87 73 - mairie-signy-l.abbaye@wanadoo.fr Camping du Domaine de la Motte - Base de Loisirs “Le Pré Hugon” 2 Tel./Fax (+33) 03 24 53 54 73 - www.domainedelamotte.eu Camping Le Faucon - Rue du Faucon - Nohan/Semoy 1 Tel. (+33) 03 24 33 81 18 - Fax (+33) 03 24 33 81 16 - www.fol08.org Camping de Tournavaux 1 Tel./Fax (+33) 03 24 32 82 59 Camping des Hayettes - Rue des Hayettes - Tel. (+33) 03 24 41 50 00 1 Fax (+33) 03 24 41 50 07 - mairie.de.vireux-molhain@wanadoo.fr

69 30 23

120

E

121

E

100

• •

• •

• •

6 125 90 60 138

E

100 405

I

50 34 66 25

I

• •

I I

170

I

287

I

84 58 70

E

100 20 70

• •

• •

• • • • •

100 60 82

E

25 77 26

www.ardennes.com

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

• 01/11 - 01/04

• • • • • • • • • • • • • • • • • •

• • • • • • • •

15/12 - 15/01

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

01/10 - 30/04

• • • • • • • • • • • • • • • •

21/09 - 30/04 15/10 - 30/03 13/10 - 03/04

01/10 -31/03

01/10 - 03/04 01/11 - 14/03 01/10 - 31/05

Allerheiligen - Pasen 01/11 - 31/03 01/11 - 14/03 01/11 - 14/03 16/10 - 31/03 21/09 - 31/03 16/09 - Pasen 16/09 - 14/05

05/11 - 31/03 01/10 - 31/03 01/10 - 30/04

30/09 - 31/ 03 16/10 - 31/03 01/11 - 31/ 03


GROEPSACCOMMODATIES A L L E N U T T I G E I N F O R M AT I E VA N D E F R A N S E A R D E N N E N Legenda

VERWIJZING KAART

AANTAL KAMERS

PLAATS, POSTCODE

CAPACITEIT (AANTAL PERSONEN)

NAAM, ADRES, TELEFOON, FAX, WEB, MAIL

OVERDEKT EN VERWARMD ZWEMBAD

KWALITEITSMERK “GÎTES DE FRANCE”

TOEGANKELIJK VOOR GEHANDICAPTEN

(EC : klassificatie in behandeling)

KWALITEITSMERK “ CLÉVACANCES”

GÎTE VAKANTIEHUISJE

APPARTEMENT

BEAUMONT-EN-ARGONNE 08210 C 4 BROGNON 08380 CHAPELLE E 9 LA 08200 CHATEL-CHEHERY K9 08250 CHESNE H 7 LE 08390 A 7 CHOOZ 08600 F9 DOUZY 08140 E 9 FLEIGNEUX 08200 J 9 FLEVILLE 08250 (Keurmerk Tourisme Handicap in behandeling) I 9 FOSSE 08250 J 8 GRANDPRE 08250 D 7 HAULME 08800 B/C 7 HAYBES 08170 B/C 7 HAYBES 08170 LA HORGNE G 7 08430 E 4 LIART 08290 G 11 MARGUT 08370 MAZURES D 6 LES 08500 MAZURES D 6 LES 08500 D 7 MONTHERME 08800 NEUFMANIL E 7 08700 D 3 LA NEUVILLE-AUX-JOUTES 08380 CHAMPS I 7 QUATRE 08400 C 6 REVIN 08500 D 6 ROCROI 08230 G 5/6 SAULCES-MONCLIN 08270 F 5 SIGNY-L’ABBAYE 08460 F 5 SIGNY-L’ABBAYE 08460 F 5 THIN-LE-MOUTIER 08460 G 6 VAUX-MONTREUIL 08270 H9

Le Moulin Ardennais Tel. (+ 33) 03 24 56 89 65 L’Escaille Tel. (+ 33) 03 24 56 89 65 Home d’Accueil Tel. (+33) 03 24 29 69 20 - ski-club-sedanais@wanadoo.fr Le Relais du Château - 60 couverts Tel. (+ 33) 03 24 30 78 54 - Fax (+ 33) 03.24.30.25.51 - jacques.huet9@wanadoo.fr Base Départementale d’Animation du Lac de Bairon (werkweken en schoolkampen) Tel. (+ 33) 03 24 52 47 93 of (+33) 03 24 30 13 18 - kadir.maizi@cg08.fr La Brasserie Tel. (+ 33) 03 24 56 89 65

2

6

26

2

5

19

10

29

6

25

3

5

12

Tel. (+33) 03 24 56 89 65

3

8

19

Communauté de Communes du Pays Sedanais Tel. (+ 33) 03 24 29 01 14 - cc@pays-sedanais.fr Mairie Tel. (+ 33) 03 24 30 15 59 - (+33) 06 50 58 28 37 Madame NIZET Valérie - 08250 EXERMONT Tel. (+33) 03 24 30 23 13 Chez la grand-mère Tel. (+33) 03 24 56 89 65 Hébergement de groupe du Camping Départemental Tel. (+ 33) 03 24 32 81 61 - Fax (+ 33) 03 24 32 37 66 - campinghaulme@cg08.fr CLIP de Moraypré Tel. (+ 33) 03 24 41 26 78 - Fax (+ 33) 03 24 41 75 58 - www.ardennesmaisonsnature.com Le Moulin de Moraypré - Centre de Loisirs et d’Initiation Permanent Tel. (+ 33) 03 24 41 26 78 - Fax (+ 33) 03 24 41 75 58 - www.ardennesmaisonsnature.com Chez Laure Tel. (+33) 03 24 56 89 65 Maison de la Thiérache Tel. (+ 33) 03 24 54 48 33 - www.ardennesmaisonsnature.com Ermitage de Saint Walfroy Tel. (+ 33) 03 24 22 67 31 - Fax (+33) 03 24 22 15 94 - saint.walfroy@wanadoo.fr Base Départementale d’Animation du Lac des Vieilles Forges - werkweken en schoolkampen - Tel. (+ 33) 03 24 40 17 20 ou 03 24 52 47 91 - nathalie.delandhuy@cg08.fr Structure d’Hébergement Touristique de la Base de Loisirs du Lac des Vieilles Forges Tel./Fax (+ 33) 03 24 40 17 31 - campingvieillesforges@cg08.fr Centre d’hébergement “Les Ecaillettes” Tel. (+ 33) 03 24 53 00 51 ou 03 24 53 00 09 - mairie.montherme@wanadoo.fr Le Cabrera Tel. (+ 33) 03 24 56 89 65 Les Mallinettes Tel. (+33) 03 24 56 89 65 Tel. (+ 33) 03 24 56 89 65

3

3

www.ardennes.com

3

8

16

3

5

13

4

12

• •

29 23

94

2

8

32

3

5

12

11

37

40

72 40

3

6

• • • •

36 100

3

7

19

3

7

16

2

4

13

2

Kwaliteitsmerk “Clévacances” Tel. +33 (0)3 24 56 68 70 - Fax : +33 (0)3 24 59 20 10 clevacances@ardennes.com - www.clevacances.com

16

2

Tel. (+ 33) 03 24 56 89 65

Kwaliteitsmerk “Gîtes de France” Tel. +33 (0)3 24 56 89 65 - Fax : +33 (0)3 24 56 89 66 contact@gitardennes.com - www.gitardennes.com

2

3

3

Met kwaliteitsmerk geklassificeerde vakantiehuizen:

75

Jeunesse Meuse - Lieu-dit “Petite Commune” - Laifour Tel./Fax (+ 33) 03 24 57 02 61 Gîte de Vieille Maison Rouge Tel. (+33) 03 24 56 89 65 Les Sources - Route de Saulces aux Tournelles Tel. (+ 33) 03 24 38 59 71 - www.les-sources.org Maison des quatre frères Tel. (+ 33) 03 24 33 81 18 - sejourgroupe@fol08.org Le Hailly Tel. (+33) 03 24 56 89 65 L’Neu moulin Tel. (+ 33) 03 24 71 27 98 - Fax 03 24 71 24 90 - leneumoulin@yahoo.fr

36 6

12

7

21

5

22

2

24

2

4

14

4

4

19


SPECIALE A C C O M M O D AT I E A L L E N U T T I G E I N F O R M AT I E VA N D E F R A N S E A R D E N N E N Legenda

VERWIJZING KAART

AANTAL COUVERTS

PLAATS, POSTCODE

MENU’S (VANAF)

NAAM, ADRES, TELEFOON, FAX, WEB, MAIL

PARKEERPLAATS

KWALITEITSMERK “CLÉVACANCES”

TOEGANG TOT INTERNET

AANTAL CHALETS

VOORZIENINGEN VOOR GEHANDICAPTEN

AANTAL KAMERS

JAARLIJKSE SLUITINGSPERIODE

TWEEPERSOONS KAMER (VANAF)

D4

ETEIGNIÈRES 08260

I3

HOUDILCOURT 08190

F5

SIGNY-L’ABBAYE 08460

WOONWAGEN “LES MERISIERS” - La Fosse aux Chevaux Tel. (+33) 03 24 53 27 76 - Fax (+33) 03 24 38 35 40 - www.lafosseauxchevaux.com PARK MET MONGOOLSE YURTEN - Le Mandukhaï - Hôtel-restaurant Tel. (+33) 03 24 72 60 04 - Fax (+33) 03 24 38 35 40 - http://mandukhai.free.fr BOOMHUTTEN - Le Chêne Perché - Domaine de la Vénerie Tel. (+33) 03 24 53 35 62 of (+33) 06 79 73 52 73 - www.lecheneperche.com Reservering gewenst

1

85 €

7

55 € 28

3

75 €

17 €

• •

gehele jaar geopend

• •

maandags gesloten van 21/12 tot 03/04

BUNG ALOWPARKEN

A8

FROMELENNES 08600

D4

SIGNY LE PETIT 08380

Domaine du Holobiet - Chemin du Hulobiet Tel. (+33) 03 24 41 79 72 - www.chaletsardennes.com Domaine de la Motte - Base de loisirs de Signy-Le-Petit Tel./Fax (+33) 03 24 53 54 73 - www.domainedelamotte.eu

D6

LES MAZURES 08500

Camping Départemental des Vieilles Forges Tel. / Fax (+33) 03 24 40 17 31 - campingvieillesforges@cg08.fr

10 35 3

6

PLATTELANDS HERBERGEN

Auberge du Pied des Monts Tel. (+33) 03 24 71 92 38 - Fax (+33) 03 24 71 96 21 aubergedesmontsgrivy@orange.fr Auberge Ferme du Malgré Tout (Reservering gewenst) Route des Hauts-Buttés - Tel. (+33) 03 24 40 11 20 Fax (+33) 03 24 40 18 90 - www.aubergeferme-malgretout.com

I6

GRIVY-LOIZY 08400

C6

REVIN 08500

F5

THIN-LE-MOUTIER 08460

Ferme Auberge de Gironval Tel./ Fax (+33) 03 24 54 74 40

I3

VIEUX-LES-ASFELD 08190

Auberge d’Ecry - Tel. (+33) 03 24 72 94 65 Fax (+33) 03 24 38 39 41 - http://pagesperso-orange.fr/ferme.d.ecry

3

5

51 €

70

12 €

5

39 €

90

19 €

5

41 €

90

11,50 €

5

42 €

60

12,50 €

Wekelijkse sluitingsdag: zondagavond Jaarlijkse sluiting van 01/08 tot 30/08 en van 24/12 tot 02/01. Jaarlijkse sluiting van 15/08 tot 30/08 Reservering gewenst

Foto’s en dank voor het tot stand komen van deze uitgave: P. Dureuil - Horizon Bleu - I-Stock - J.M. Lecomte - C. Goupi - B. Gouhoury - P.Y. Herbin - C. Loiseau - B. Briet R. Moss - M. Monteaux - CDT 08 - J. Linschooten - W. Fautré - N. Génin - A. Yahia - M. Kleppinger - E.Grundmann - Les Petits Comédiens de Chiffons. Foto’s pagina “Vert à Pied”: het nuttigen van alcohol is gevaarlijk voor de gezondheid. Drink met mate. Deze brochure is samengesteld door het Comité Départemental du Tourisme des Ardennes in samenwerking met de Offices de Tourisme en Syndicats d’Initiative en dankzij aan de financiële hulp van het Conseil Général. De CDT des Ardennes kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige weglating of fout die ondanks alle uitgevoerde controles en enkel ongewild in het document zouden kunnen voorkomen. Bij voorbaat dank voor uw begrip. Ontwerp en uitvoering: Horizon Bleu (Reims) - Drukwerk: Imprimerie Félix.

www.ardennes.com


Namur Dinant

A

Givet

B C

Meuse

Vireux-Molhain Amsterdam Bruxelles

Thiérache Rièzes et Sarts

Vallées de la Meuse et de la Semoy

Haybes Fumay

Fietspad - Voie verte Trans-Ardennes

Revin Rocroi Monthermé Lac des Vieilles Forges

Lille Londres

oy

D

m Se

Signy-le-Petit

Renwez

Bogny-sur-Meuse

E

Liège-Aix la Chapelle Luxembourg

Nouzonville

Rumigny Liart

Pays Sedanais Trois Cantons

Meus

e

CharlevilleMézières

Signy-l'Abbaye

F

Sedan

Flize

Launois-sur-Vence

Omont

Douzy Carignan

se

Vendresse

Metz

Mouzon

Canal des Ardennes

Tourteron

Château-Porcien

Verdun Metz Nancy

Lac de Bairon

des nal es Ca denn r A

Asfeld

Raucourt

Poix-Terron

Novion-Porcien

H

eu M

G

Mogues

Bazeilles

Elan

Chaumont-Porcien

Le Chesne

Aisne

Rethel

Attigny

I

Buzancy Vouziers Juniville

ne

Ais

Reims Paris

J

Machault

Olizy-Primat Grandpré

Monthois

Argonne Ardennaise

Crêtes Préardennaises Val de Bar Champagne ardennaise

Châlons-en Champagne Troyes

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Crédits : Studio 800600 - CDT Ardennes

UW REISROUTE MET DE AUTO Vanuit BRUSSEL, ANTWERPEN en AMSTERDAM: richting Charleroi, Philippeville (N5), Rocroi en Charleville.

K A A RT VA N DE FRANSE ARDENNEN

K

Villers-Semeuse

Vanuit MAASTRICHT Per auto: richting Luik (Liège), Luxemburg (E25), vervolgens de E411 richting Namur en bij Libramont richting Sedan en Reims (N89). MET DE TREIN Met de Thalys naar Paris-Nord, dan vanuit Paris-Est met de TGV-Est naar Charleville-Mézières www.voyages-sncf.com - www.tgvesteuropeen.com MET DE BOOT Varen over de Maas vanuit Nederland via Maastricht, Luik, Namen en Dinant naar Givet en Charleville-Mézières. MET HET VLIEGTUIG Dichtstbijzijnde vliegvelden: • Paris - Aéroport Charles De Gaulle • Brussel - Zaventem Nationaal • Charleroi - Brussels South • Luxembourg - Findel

Voor gedetailleerde route informatie:

www.ardennes.com


Bijzondere en mysterieuze plekken • Cultureel erfgoed • Sport en passie • Lokale smaken • Recreatie toppers

P l e z i e r • O n t s p a n n i n g • Vr i j h e i d • Ve r m a a k • R u s t • A c t i e • P l e z i e r • O n t s p a n n i n g • Vr i j h e i d • Ve r m a a k

L a n d v a n l e g e n d e n e n s a g e n • A rc h i t e c t u u r • N a t u u r l i j k r i j k d o m • B o s s e n • M e re n

Bijzondere en mysterieuze plekken • Cultureel erfgoed • Sport en passie • Lokale smaken • Recreatie toppers

22 place Ducale 08107 Charleville-Mézières Cedex - FRANKRIJK Tel. +33 (0)3 24 56 06 08 Fax +33 (0)3 24 59 20 10 info@ardennes.com

w w w. a r d e n n e s . c o m

Franse Ardennen - Algemene brochure  

Brochure van het VVV Franse Ardennen

Advertisement