__MAIN_TEXT__

Page 1

STRIPKRANT AMSTERDAM-OOST

Eerste editie / mei 2012


Pagina 02

OXP

Maia Matches / WASCO


Bas Kรถhler

OXP

Pagina 03


Pagina 04

OXP

Bas Kรถhler


Tegen inlevering van deze advertentie krijg je tot 1 juni

10% KORTING op je totaalrekening! *niet i.c.m. andere aanbiedingen

Bas Kรถhler / WASCO / Jan Cleijne

OXP

Pagina 05


Pagina 06

OXP

Sandra Kleine Staarman / WASCO


WASCO / Rey Leo Roman / Larie Cook

OXP

Pagina 07


Pagina 08 + 09

OXP

Merel Barends


TURBO TV

GLOBE NATIONAAL

18:00 uur HENK & INGRID VINDEN Opinieprogramma waarin Turbo TVpresentatoren Edger Hystericum en Roderick Wezel de straat opgaan om de mening van De Gewone Nederlander te peilen. Centraal thema in de aflevering van vanavond: Het Meldpunt Bananen.

18:00 uur JOURNAAL

19:00 uur ERGER-TV Waar ergert Nederland zich aan? Hondenpoep op straat, zwerfvuil, linkse hobby’s, de graaicultuur, de NS, de publieke omroep, de commerciële zenders, het weer, weermannen en – vrouwen, voetbal, geen voetbal, hangjongeren, hangouderen, hangmatten, het buitenland, het binnenland, bananen, aardbeien, trostomaten, kortom: alles. Met elke week nieuwe ergernissen.

19:00 uur DE WERELD DRAAIT DOL Talkshow met Martijn van Oudkerk, waarin alle gasten tien seconden krijgen om hun visie op de wereld te geven. Tafelheer vanavond is de beroemde snelspreker Bram Bradahashish. Vaste gasten: beroepsmopperaar Marten Opossum, relschrijfster Marleen van Hooijen en het vage bandje van de week dat twee seconden van hun nieuwe single mag laten horen.

20:30 uur A FISTFUL OF PALING Speelfilm. Steven Seagull speelt met overtuiging de rol van Jan Smit die undercover gaat in de onderwereld van Volendam om daar een drugssyndicaat op te rollen. Met een hilarische, met een Oscar-genomineerde gastrol van Peter R. de Vries. 22:00 uur BEESTACHTIG Eén moedige man als een gladiator in een arena vol meedogenloze vrouwen die op zoek zijn naar de juiste bedpartner. Als hij alle rondes overleeft, worden de rollen omgedraaid in deze ongekend harde datingshow. 23:00 uur AUWNEWS Live nieuwsprogramma met presentator Roderick Wezel, waarin de actualiteit provocatief, ongecensureerd, op het scherpst van de snede en zonder enige vorm van politieke dan wel journalistieke correctheid wordt opgediend.

Pagina 10

18:30 uur SPORT Vanavond aandacht voor de minder bekende sport lange-afstandkruipen. Live vanuit Café De Dronken Druif.

20:00 uur JOURNAAL 20.30 uur TUSSEN STRIPS & KITSCH Experts maken onderscheid tussen echte strips en goedkope namaak.

SALTO 1

STRIPDAGEN HAARLEM

18:00 uur MR. AMSTERDAM Het programma dat je niet mag missen. Rob Zwetsloot is Mr. Amsterdam.

Kleutervoorstelling ‘Broers’, om 15:00 uur in de Kleine Zaal van de Philharmonie, entree gratis.

19:00 uur DEMET TV Nieuws en actualiteit voor migranten in Amsterdam. 19:30 uur IN DE BOOT MET... Rob Zwetsloot in de boot met Maia Matches, initiator van de gratis stripkrant Orient X Press. 20:59 uur MR. AMSTERDAM Het programma dat je dus écht niet mag missen. Rob Zwetsloot is Mr. Amsterdam. 22:00 uur MVS GAYSTATION TV MVS, queer in Amsterdam; jouw update van het homonieuws!

Themalezing ‘Chouf! Qra!’ door Joost Pollmann, om 16:00 uur in de Stadsbibliotheek, entree gratis. Stripdagen Haarlem Etalages, tekenaars in winkeletalages, door heel het centrum van Haarlem. Illustratie Biënnale, onder leiding van NPS Kunststof-presentator Jellie Brouwer vertellen illustratoren over hun werkwijze en inspiratie. Met: Siegfried Woldhek, Tim Enthoven, Joost Swarte, Max Kisman, Bureau Mijksenaar, Babette Wagenvoort, de Fiep Westendorp Foundation, Richard Boeser, Tara Dougans (Londen) en Kate Bingaham Burt (VS). Van 12:00 uur tot 17:00 uur is er tevens een doorlopende digitale expositie te zien. Programma Philharmonie nog bekendgemaakt. Kijk www.stripdagenhaarlem.nl

wordt ook op

21:30 uur WOUTEN WATERGRAAFMEER Politieserie met Monique van de Ven, Victor Reinier en Nasrdin Dchar. Tijdens een buurtfeest wordt in een vat bier het lijk van een vermiste belastinginspecteur gevonden. Als kort daarop ook een meteropnemer en een postbesteller vermoord worden, voelen Watergraafmeer-rechercheurs De Kan en Abdelali Mouraoui Tahiribitakachar nattigheid. 23:00 uur KOLK & DE WIT Late night actualiteitenprogramma met Hanco Kolk en Peter de Wit. Gasten: stripmakers Wasco, Remco Polman en Merel Barends, die aan het woord komen over Orient X Press.

Bas Köhler / Pepijn Schermer / Natasja van Loon & Tonio van Vugt / Julie Rosebud


GLOBE NATIONAAL - 19:00 uur

BOORDEVOL INTERESSANTE GASTEN Gastheer Martijn van Oudkerk ontvangt vanavond weer tal van boeiende persoonlijkheden in de rapste talkshow ter wereld. Naast befaamd snelprater Bram Bradahashish, onnavolgbaarste aller tafelheren, komt voetbalcoach Wim van Hanegem aan het woord over zijn onafgemaakte schilderij van een Indiaan, vertelt taaldeskundige Prof. Dr. Drs. Mr. Ir. Ing. Johannes Causerie over de herkomst van het woord ‘heavy sizzle’, en bespreken drie

specialisten de ingegroeide teennagel van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un en welke gevolgen dit kan hebben op een dreigende Derde Wereldoorlog. Verder draagt huisdichter Nico Dijkshoorn weer een ellenlang gedicht voor over zijn baard en hoe deze kortstondig geadopteerd werd door Heinz-stripmaker René Windig. Het bandje van de week is dit keer The Bloody Grannyrapers uit Jipsingboermussel.

SALTO 1 - 19:30 uur STRIPKRANT-INITIATOR MAIA MATCHES IN DE BOOT MET MR. AMSTERDAM

FILM: ONVERWACHT AANGRIJPEND Actieheld Steven Seagull liet ons lang denken dat hij slechts één rol beheerste: die van gedoodverfde mannetjesputter zonder acteertalent. Tot hij de wereld verraste met deze genuanceerde vertolking van palingsoundster Jan Smit, die undercover gaat in het criminele circuit van Volendam om daar een drugssyndicaat op te rollen. A fist full of paling brengt de morsige Volendamse onderwereld mooi groezelig in beeld en de scènes waarin Seagull als Smit worstelt met het overspel van zijn verloofde Yolanthe – fraai hysterisch neergezet door Angelina Jolie – zijn onverwacht aangrijpend.

De film was tevens de Hollywood-doorbraak van Peter R. de Vries, die een terechte Oscarnominatie ontving voor zijn hilarische bijrol als humorloze Volendamse godfather. Overigens hoeven fans van Oldskool Steven Seagull zich evenmin bij de film te vervelen, de eindeloos uitgesponnen geweldsexplosie in het buurtcafé mag intussen gerust een genreklassieker genoemd worden. Regisseur Jan Keizer junior treedt hiermee dan ook definitief uit de schaduw van zijn beroemde vader.

De boeiendste gast van vanavond vindt u niet op een nationale zender, maar op een lokale: Salto 1. U moet er wellicht even naar zoeken op uw afstandbediening, maar dan heeft u ook echt wat. Want speciaal voor deze editie neemt hoofdredacteur en initiator van Orient X Press Maia Matches plaats op de boot van Mr. Amsterdam Rob Zwetsloot. Een diepgaand interview over de bizarre ontstaansgeschiedenis van de gratis stripkrant, maar ook over haar Canadese en Zuid-Afrikaanse wortels, het boek dat ze over haar grootvader maakt, de piraat in haar persoonlijkheid én wat punk voor haar betekent. Een onderwerp waarover Zwetsloot, als voormalig lid van de legendarische punkband Dom, Lelijk en Gemeen, haar natuurlijk als geen ander kan ondervragen. Kortom: een niet te missen programma voor lezers van deze krant.

Stripdagen Haarlem

SPECTACULAIR ZATERDAGFEEST DOOR ZONE 5300 OP STRIPDAGEN HAARLEM Op zaterdagavond 2 juni 2012 organiseert Zone 5300, het befaamde tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa, in het Patronaat een spectaculair feest voor de Stripdagen Haarlem. Een taak die Zone 5300, dat zich ook profileert als ‘magazine on stage’, alleszins is toevertrouwd. Zo is het tijdschrift ook verantwoordelijk voor een zeer succesvol podiumprogramma op het Lezersfeest in Rotterdam, de even geslaagde striptheaterprogrammering op het Noorderzon Festival in Groningen en diverse andere stripgerelateerde acts, lezingen en presentaties

op bijvoorbeeld Manuscripta, de OBA Literaire Salon (beide in Amsterdam), de Parade en in het Electron te Breda. Op het programma staan onder anderen Eefje Wentelteefje-tekenaar Jeroen de Leijer (bekend van VPRO-tv), de rock-hetdak-eraf bands Swearing at Motorists en Marble Alley, een DJ als geen ander de muzikale flow van het publiek begrijpt en een presentator die alles aan elkaar praat op de welbespraakte manier die Zone 5300 zo eigen is. Meer namen in de line-up worden spoedig bekendgemaakt via www.stripdagenhaarlem.nl

Pepijn Schermer / Natasja van Loon & Tonio van Vugt / Maia Matches / Michiel Wijdeveld

Pagina 11


Pagina 12 + 13

OXP

Jan Cleijne


Pagina 14 + 15

OXP

Pepijn Schermer


Jan Cleijne

OXP

Pagina 17 + 18


HORIZONTAAL 4 6 7 8 10 11 13 14 15

Westerlijke grens van Amsterdam-Oost Deze grote dode schrijver bezong ooit het stadsdeel Oost Hier vind je axolotis Bioscoop die o.a. het Imagine Film Festival huisvest Naam van de stripwinkel in Oost Trein -én metrostation in Amsterdam-Oost De beste hamburgers van Amsterdam vind je hier. Ook vegetarisch Superheld uit Amsterdam-Oost In 1921 geaanexeerder gemeente VERTICAAL

1 Bakermat van een voetbalorakel 2 Achternaam van een Lovecraft-verstripper uit Amsterdam-Oost 3 Voornaam van een Hollywoodster uit Amsterdam-Oost 5 Nóg oostelijker stad waar het derde lid woont van de Amsterdam-Oosterse animatiestudio Mooves 9 Wereldmuziekfestival in het Oosterpark 12 Danstempel in Oost met dezelfde naam als het Ajax-stadion

HORIZONTAAL 4 6 7 8 10 11 13 14 15

mstel A escio N rtis A riterion K noek S mstelstation A urgermeester B utsman G atergaafsmeerW

VERTICAAL 1 2 3 5 9 12

Pagina 18

etondorp B riek K arice C ijmegen N ootsfestival R rena A

Maia Matches / Bas Köhler / Natasja van Loon Lotte Klaver / Sandra Kleine Staarman


Rey Roman

OXP

Pagina 19


Pagina 20

OXP

Rey Roman


Remco Lee Polman

OXP

Pagina 21


Pagina 22

OXP

Remco Lee Polman / Maia Matches / WASCO / Rey Roman


Theo was kolomnist, filmmaker & televisie presentator Winnaar van de Gouden Kalf in 1996 voor zijn film “Blind Date” Volgens sommigen ging Theo dood door de onderschatting van gevoel voor humor Theo meende wat hij zei Hij had altijd een mening en schaamde zich niet voor wat hij zei in het openbaar

Theo was geen moslim-hater

Op zijn gemak was Theo een sociaal warm persoon

Een paar van zijn bekende uitspraken waren: “intellectueltjes!” “geiten-neukers!” “wat een onzin!”

Hij zei “dankje” op het einde van een diepzinnige gesprek

Hij vond het leuk om de pestkop te zijn

Rey Roman / Maia Matches

Dankzij Theo, heeft Geert beveilingspersonneel

OXP

Pagina 23


Lotte Klaver

OXP

Pagina 25 + 26


Pagina 26

OXP

Bas Kรถhler / Remco Lee Polman


Remco Lee Polman

OXP

Pagina 27


The End

OXP

Bas Kรถhler / WASCO

Profile for Maia Matches

Orient X Press  

Amsterdam Comic Newspaper

Orient X Press  

Amsterdam Comic Newspaper

Advertisement