BERGEN magazine 2024

Page 1

Bergen 100 TIPS!

SHOPPING • ESSEN & TRINKEN • ÜBERNACHTEN • GESCHICHTE • AUSFLÜGE • KINDER • NACHHALTIG • RADFAHREN • AGENDA SHOPPEN • ETEN & DRINKEN • BLIJVEN SLAPEN • HISTORIE • EROP UIT • KIDS • DUURZAAM • FIETSEN • AGENDA
2024
&
SCHOORL, EGMOND
BERGEN
NZA NEW ZEALAND AUCKLAND Breelaan 15 | 1861 GC Bergen | Tel. 072-2001211 NZANEWZEALAND.COM
STERK IN DE MATEN 42 - 56 FNIDSEN 95 ALKMAAR WWW.BODYCELLI.NL BODYCELLI

BOUTIQUE HOTEL

VILLA KRANENBERGH

Ruïnelaan 31, Bergen

+31 72 781 00 80

www. villakranenberg h.nl

 villakr a nenbergh

LEES BERGEN ONLINE

Eigenaar van een vakantieverblijf?

Haal BERGEN dan gratis op bij Boekhandel Thomas in Bergen, Boekhandel Dekker in Egmond aan Zee en Meyer & Meyer in Schoorl.

WELKOM! WILKOMM EN!

Op mijn zesde jaar verhuisde ik met mijn moeder van de Betuwe naar Bergen. Wat mij betreft een van de betere beslissingen in haar leven. De Betuwe is prachtig, maar Bergen is een heerlijkheid. Niet alleen qua status, maar vooral om er te wonen. De zee, de duinen en een dorp waar het doorlopend feest is. Want omdat het zo overzichtelijk en rustig is, kregen mijn vriendinnen en ik in onze jeugd veel vrijheid. We maakten buitenritten met de paarden, mochten al jong alleen uit, en waren zomers met z’n allen tot laat op het strand te vinden. Eén lange vakantie die me nooit is gaan vervelen.

Nu jij hier je vakantie viert, genieten wij dubbel mee. Met heel veel plezier hebben we deze vijfde editie voor onze bezoekers gemaakt waar vele ondernemers spontaan aan hebben meegewerkt. Net zoals ze ook dit seizoen zich weer extra zullen inzetten om van jouw vakantie een onvergetelijke herinnering te maken.

We wensen je een heerlijke tijd toe!

Im Alter von sechste Jahren zog ich mit meiner Mutter aus der Betuwe nach Bergen. Ich fand, das war eine der besseren Entscheidungen ihres Lebens. Die Betuwe ist wunderschön, Bergen ist jedoch ganz einfach herrlich. Nicht nur, dass es ein herrschaftlicher Besitz ist, man wohnt dort auch herrlich. Die See, die Dünen und ein Dorf, in dem ständig gefeiert wird. Denn da es so übersichtlich und ruhig ist, hatten meine Freundinnen und ich in unserer Jugend viel Freiheit. Wir machten Ausritte mit den Pferden, durften schon jung allein ausgehen und im Sommer blieben wir allesamt bis spät am Strand. Es war wie unendlich lange Ferien, in denen mir nie langweilig wurde.

Während Sie hier Feiertage feiern, genießen wir sie doppelt. Mit großer Freude haben wir diese fünfte Ausgabe für unsere Besucher gestaltet, zu der viele Unternehmer spontan beigetragen haben. So wie sie sich auch in dieser Saison wieder besonders anstrengen werden, um Ihren Urlaub zu einer unvergesslichen Erinnerung zu machen.

Wir wünschen Ihnen einen herrlichen Aufenthalt!

magazine

BERGEN • 5

Gemeente

Bergen heeft een kustlijn van 20 km!

Camperduin

Klimduin

De Schoorlse duinen bieden álles!

De Kerf

Must-see: het Hertenkamp

Bergen aan Zee

Fietsen en wandelen door de oer-Hollandse polder

Met in het

Vuurtoren van Speijk

Bergen
Egmond aan Zee Schoorl EgmondBinnen Egmond aan den Hoef Heiloo
hart: de Ruïnekerk

Recreatiegebied

Geestmerambacht Alkmaar

De gezellige en karakteristieke binnenstad van Alkmaar

Verken de gezellige straatjes van Egmond aan Zee, waar lokale winkels, boetiekjes en restaurants je verwelkomen met hun authentieke charme.

Charmant Egmond aan Zee

Op zoek naar de perfecte uitvalsbasis voor je vakantie aan de Nederlandse kust? Ontdek onze vier charmante vakantieappartementen, geschikt voor 2 tot 6 personen, in het mooie Egmond aan Zee. Of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje voor twee of een gezinsvakantie aan zee, wij hebben het perfecte verblijf voor jou. Elk van onze appartementen is smaakvol ingericht en van alle gemakken voorzien, inclusief een volledig uitgeruste keuken, comfortabele slaapkamers en een gezellige woonkamer. scan me

Suchen Sie den perfekten Ausgangspunkt für Ihren Urlaub an der niederländischen Küste? Entdecken Sie unsere vier charmanten Ferienwohnungen, geeignet für 2 bis 6 Personen, im schönen Egmond aan Zee. Egal, ob Sie einen romantischen Kurzurlaub zu zweit oder einen Familienurlaub am Meer suchen, wir haben den perfekten Aufenthalt für Sie. Jedes unserer Apartments ist geschmackvoll eingerichtet und komplett ausgestattet, mit einer voll ausgestatteten Küche, komfortablen Schlafzimmern und einem gemütlichen Wohnzimmer.

INFO@DROOMVILLA.NL +31 (0)85 222 0688 BEKIJK ONZE UNIEKE COLLECTIE VAKANTIEHUIZEN OP WWW.DROOMVILLA.NL volg ons

INHOUD

INHALTSVERZEICHNIS

Bergen van boven! Bergen von oben!

Bergen Erop uit Ausflüge

Schoorl & Egmond

Alle eten & drinken Alle Essen & Trinken

Gratis met kids Kostenlos mit Kinder

Parc la Dune

Duurzaam Nachhaltig

Made in Bergen! Shoppen Einkaufen

Kunst en cultuur Kunst und Kultur

Fietsroute Radweg

Blijven slapen Übernachten Prijsvraag! Wettbewerb!

Het Slotkwartier in Egmond

Bezoek Alkmaar Besuchen sie Alkmaar

Agenda

BERGEN • 9 80
06
10 24 30 38
42 45
46 53 54
68 67 70 74
56
60

DESIGN YOUR HOME DAYS

MEUBELACTIE

€ 50,- korting bij iedere besteding van € 500,- aan (tuin)meubels

SHOP ONLINE WWW.HOMESTOREBERGEN.NL
MEUBELACTIE LOOPT VAN 27 MEI TOT 21 JUNI 2024
BREELAAN 16, BERGEN

Bergen

Dit dorp is niet gebouwd voor snelverkeer: met deze tekst heet Bergen haar bezoekers welkom. Het is een Heerlijkheid zonder trottoirs, waar kruinen van bomen elkaar raken en smalle wegen je vragen rekening te houden met je tegenligger. Waar de lucht zuiver is, vogels je wakker zingen en het ruisen de zee altijd hoorbaar is. Een kunstenaarsdorp dat haar schoonheid graag met iedereen deelt.

Bergen kent een lange geschiedenis. De oudste vermelding is een document dat dateert uit de 10de eeuw. Nu, ruim tien eeuwen later, zien we dwalend door straten en lanen veel van die geschiedenis terug. Het meest opvallend is wel de Ruïnekerk in het hart van het dorp. Gebouwd in de 15de eeuw, afgebrand tijdens de 80-jarige oorlog en daarna deels weer opgebouwd. Nog altijd houdt de Protestantse gemeente van Bergen hier wekelijks een kerkdienst. Omdat het gebouw bekend staat om de goede akoestiek, vinden er ook regelmatig concerten plaats. Zoals de Holland Music Sessions die iedere zomer worden gehouden en waar jong toptalent uit alle delen van de wereld zich laat horen. Ook in de Tweede Wereldoorlog moest de kerk het ontgel-

12 • BERGEN
De Ruïnekerk

daarin een portretmedaillon met zijn beeltenis, gemaakt door Tjipke Visser. Het heeft een mooie plek gekregen in het Van Reenenpark.

den: de uit 1888 daterende luidklok werd gevorderd en kwam niet meer terug. Het bleef stil in de toren tot 1960 toen met de aankoop van een antieke klok uit 1750 het zondagochtend gebeier kon worden hervat. In 1970 maakte deze klok plaats voor het carillon waar we dagelijks van mogen genieten. Iedere feestdag wordt door onze beiaardier ingeluid met een bijpassend klokkenspel.

Bergen kreeg omstreeks 1280 de status van Ambachtsheerlijkheid waarmee het juridische bevoegdheden kreeg toegekend. Of dit voor de burger ook zo heerlijk voelde, valt te betwijfelen omdat hiermee alle macht in handen van de graaf van Holland kwam. In 1428 ging dit nog een stap verder toen de Ambachtsheerlijkheid een hoge heerlijkheid werd en de heer van Bergen zelfs de doodstraf mocht opleggen. In 1851 belandt onze Heerlijkheid op de veiling en koopt de vader van Jacob van Reenen het op voor 172.000 gulden. Jacob weet dit erfgoed later op lucratieve wijze te exploiteren. Niet alleen hij wordt hier beter van, de belangen van Bergen en de Heerlijkheid bleken vaak samen te vallen. Zo riep hij de badplaats Bergen aan Zee tot leven, liet hij in Bergen Binnen een villawijk aanleggen, het Van Reenenpark, en werd Bergen door de culturele inspanningen van hem en zijn vrouw een geliefde woon- en werkplaats voor kunstenaars. Bij zijn afscheid in 1923 schenkt de bevolking hem een marmeren bank met

Rond diezelfde tijd, in 1918 om precies te zijn, ontwerpt de eerste vrouwelijke architect in Nederland, Margaret Kropholler, twee villa’s in Villapark Meerwijk. Dit in het kader van een project waar vijf jonge architecten geheel de vrije hand kregen in het bouwen van in totaal zeventien landhuizen op een stuk bosgrond. De enige voorwaarde was dat zij binnen ruim gebruik zouden maken van Heystees tegels, de opdrachtgever. Terwijl Park Meerwijk nu de status heeft van beschermd dorpsgezicht en alle bouwwerken, inclusief de bruggen, rijksmonument zijn, waren toen niet alle critici even lovend. ‘Het is bijna de moeite waard ter wille van het wanstaltige een kijkje te gaan nemen,’ schreef het vakblad De Bouwwereld destijds. Gelukkig vonden anderen het wel mooi, net als de bezoekers die het graag komen bezichtigen. Voor wie hier alles over wil weten: de Historische vereniging Bergen die vele excursies organiseert, kan je er alles over vertellen.

BERGEN • 13
Bergen aan Zee Centrum Bergen, Oude Prinsweg > Bergense bos

BIJ GUNSTIG WEER ZIJN DE

ROOD-ORANJE KLEUREN IN DE LUCHT

EEN PRACHTIG GEZICHT. EN WIST JE

DAT IN HET DONKER DE ZEE FELBLAUW KAN OPLICHTEN ALS JE GAAT ZWEMMEN? DAT IS ZEEVONK: EEN ALG DIE LICHT GEEFT. PURE MAGIE!

Wat de Bergenaar zowel zichzelf als de toerist nog steeds van harte had gegund, is een tochtje met de stoomtrein Bello. Dit moet even genoemd worden. Het verhaal gaat dat de kleinkinderen van Jacob van Reenen, die altijd te voet met opa en oma naar het strand gingen, klaagden over altijd die eeuwige (lange) laan die ze helemaal moesten lopen. Daar zou de Eeuwigelaan zijn naam aan te danken hebben.

Aan die lijdensweg kwam in 1932 voor alle kinderen een eind met de komst van Bello. Zeer geliefd bij de toeristen, maar tot groot verdriet van iedereen werd deze romantische treinverbinding naar het strand in 1955 opgeheven omdat toeristische exploitatie niet hoorde bij het NS-bedrijf. Een schrale troost is dat de locomotief aan de Museumstoomtram in Hoorn is geschonken en we hem daar nog kunnen zien.

Bergen is trots op haar dichters, schrijvers en kunstenaars die het dorp mede kleur hebben gegeven en dat nog doen. Museum Kranenburgh – oorspronkelijk de ambtswoning van de burgemeester die in 1882 werd gebouwd - is helemaal gewijd aan de Bergense kunstenaars zoals Leo Gestel, Charley Toorop en dichter/kunstenaar Lucebert. Niet voor niets danken vele lanen, straten, pleinen en scholen hun naam aan deze meesters. Maar niet alleen oude kunstenaars zijn er te vinden, ook hedendaagse schilders, beeldhouwers, fotografen, architecten, dichters en componisten hebben er een eervolle plaats. En het zou zomaar kunnen zijn dat je, zonder het te weten, op het terras naast een van hen zit. Dus hoor je iemand Sjoerd, Carry of Saskia zeggen, vraag dan even of hun achternaam Kuyper, Slee of Van Noort is. Die zijn hun handtekening waard. <

Dieses Dorf wurde nicht für Schnellverkehr gebaut: mit diesem Text begrüßt Bergen seine Besucher und Besucherinnen. Bergen ist eine Heerlijkheid, das heißt ein herrschaftlicher Besitz, ohne Bürgersteige, wo Baumkronen einander berühren und schmale Straßen von einem verlangen, auf den entgegenkommenden Verkehr zu achten. Wo die Luft rein ist, man von zwitschernden Vögeln geweckt wird und man immerzu das Rauschen der See hört. Ein Künstlerdorf, das seine Schönheit gern mit jedermann teilt.

Bergen kann auf eine lange Geschichte zurückblicken. Zum ersten Mal wird es in einem Dokument aus dem 10. Jahrhundert erwähnt. Wenn wir jetzt, gut zehn Jahrhunderte später, durch die Straßen und Alleen schlendern, sehen wir Vieles von dieser Geschichte. Am auffälligsten ist wohl die Ruinenkirche mitten im Dorf. Sie wurde im 15. Jahrhundert gebaut, brannte während des Achtzigjährigen Krieges ab und wurde danach teilweise wieder aufgebaut. Noch immer hält die protestantische Gemeine von Bergen hier jede Woche einen Gottesdienst ab. Da das Gebäude für seine gute Akustik bekannt ist, finden dort auch regelmäßig Konzerte statt, beispielsweise die

16 • BERGEN
Winkelen in de Stationstraat

Speelduin De Drie Banken

Holland Music Sessions, die hier jeden Sommer abgehalten werden und in denen junge Spitzentalente aus allen Teilen der Welt ihr Können zeigen.

Auch der Zweite Weltkrieg verschonte die Kirche nicht: die aus dem Jahr 1888 stammende Glocke wurde beschlagnahmt und kam nicht wieder zurück. Im Turm blieb es bis 1960 still, als durch den Erwerb einer antiken Glocke aus dem Jahr 1750 das Sonntagmorgengeläut wieder aufgenommen werden konnte. Im Jahr 1970 wurde diese Glocke durch das Glockenspiel ersetzt, das uns täglich erfreut. Unser Glockenspieler läutet jeden Feiertag mit einem passenden Glockenspiel ein. Gegen 1280 erhielt Bergen den Status einer so genannten Ambachtsheerlijkheid, das heißt es erhielt rechtliche Befugnisse und wurde zu einer Art Handwerksgericht. Ob die Bürger das auch so herrlich fanden, ist zu bezweifeln, denn damit gelangte die gesamte Macht in die Hände des Grafen von Holland. Im Jahr 1428 ging dies noch einen Schritt weiter, denn die Ambachtsheerlijkheid wurde zu einer Hoge Heerlijkheid, einem Hochgericht, und der Herr von Bergen durfte sogar die Todesstrafe verhängen.

Im Jahr 1851 wurde unser herrschaftlicher Besitz versteigert und der Vater von Jacob van Reenen erwarb ihn für 172.000 Gulden. Jacob van Reenen wusste dieses Erbe später auf lukrative Weise zu nutzen. Dies war nicht nur für ihn selbst von Vorteil, oft galten nämlich für Bergen und den herrschaftlichen Besitz die gleichen Belange. So rief Van Reenen den Bade-

Terrasjes in centrum Bergen, Breelaan >

ort Bergen aan Zee ins Leben, er ließ in Bergen Binnen ein Villenviertel anlegen, den Van-Reenenpark, und Bergen wurde durch die kulturellen Aktivitäten Van Reenens und seiner Frau ein beliebter Wohn- und Arbeitsort für Künstler. Bei seinem Abschied im Jahr 1923 schenkte die Bevölkerung ihm eine Marmorbank mit einem Porträtmedaillon von Tjipke Visser, das sein Bildnis enthielt. Die Bank steht an einer schönen Stelle im Van Reenenpark.

BERGEN • 17

Etwa zur gleichen Zeit, um genau zu sein 1918, entwarf die erste Architektin der Niederlande, Margaret Kropholler, zwei Villen im Villenpark Meerwijk. Sie tat dies im Rahmen eines Projekts, bei dem fünf junge Architekten völlig freie Hand für den Bau von insgesamt siebzehn Landhäusern auf einem Waldgrundstück bekamen. Die einzige Bedingung war, dass sie im Inneren der Häuser reichhaltig Fliesen des Auftraggebers Heystee verwenden sollten. Während Park Meerwijk jetzt den Status eines so genannten ‘geschützten Ortsbildes’ hat und alle Gebäude einschließlich der Brücken unter Denkmalsschutz stehen, waren damals nicht alle Kritiker voll des Lobes. ‘Es ist derart missgestaltet, dass es sich deswegen fast lohnt, es sich anzusehen,’ schrieb die Fachzeitschrift De Bouwwereld damals. Glücklicherweise fanden andere es aber doch schön, genau wie die Besucher, die gern zur Besichtigung kommen. Wer alles darüber wissen möchte: der Geschichtsverein (Historische Vereniging) von Bergen, der viele Exkursionen organisiert, kann Ihnen alles darüber erzählen.

Was die Bergener sowohl sich selbst als auch den Touristen noch immer von Herzen gegönnt hätten, wäre eine Zugfahrt mit der Dampflok Bello. Das muss doch eben erwähnt werden. Es geht die Geschichte, dass die Enkelkinder von Jacob van Reenen, die immer zu Fuß mit den Großeltern zum Strand gingen, klagten, dass sie immer wieder die ewig lange Allee entlanggehen mussten. Dem soll die Eeuwigelaan ihren Namen verdanken.

Diesem Leidensweg für alle Kinder machte Bello im Jahr 1932 ein Ende. Bello war bei den Touristen sehr beliebt, aber zum großen Bedauern aller wurde diese romantische Zugverbindung zum Strand im Jahr 1955 aufgehoben, weil der Touristenbetrieb nicht zum NS-Unternehmen gehörte. Dass die Lokomotive der Museumsdampfstraßenbahn in Hoorn geschenkt wurde und wir sie dort noch sehen können, ist immerhin ein schwacher Trost.

Bergen ist stolz auf seine Dichter, Schriftsteller und Künstler, die das Dorf zu dem gemacht haben, was es jetzt ist, und dies immer noch tun. Museum Kranenburgh – ursprünglich die Amtswohnung des Bürgermeisters, die 1882 gebaut wurde – ist ganz und gar den Bergener Künstlern wie Leo Gestel, Charley Toorop und dem Dichter/Künstler Lucebert gewidmet. Aus gutem Grunde sind viele Alleen, Straße, Plätze und Schulen nach diesen Meistern benannt. Dort finden sich aber nicht nur alte Künstler, sondern auch zeitgenössische Maler, Bildhauer, Fotografen, Architekten, Dichter und Komponisten haben dort einen Ehrenplatz. Und vielleicht sitzen Sie ja, ohne es zu wissen, auf einer Terrasse neben einer oder einem von ihnen. Wenn Sie also hören, dass jemand Sjoerd, Carry oder Saskia sagt, fragen Sie einfach, ob ihr Nachname Kuyper, Slee oder Van Noort ist. Am besten lassen Sie sich gleich ein Autogramm geben. <

BERGEN • 19
Het Hertenkamp Museum Kranenburgh

ALLES OVER BERGEN WETEN?

Start je bezoek aan kunstenaarsdorp Bergen op www.bezoek-bergen.nl voor inspiratie, een overzicht van activiteiten, hotspots en praktische informatie. En volg @BezoekBergen ook op Instagram en Facebook voor prachtige plaatjes, toffe tips en heel veel inspiratie.

Beginnen Sie Ihren Besuch im Künstlerdorf Bergen www.bezoek-bergen.nl zur Inspiration, ein Überblick von Aktivitäten, Hotspots und praktischen Informationen. Und folgen Sie @BezoekBergen auf Instagram und Facebook für schöne Bilder, coole Tipps und jede Menge Inspiration.

Centrum Bergen met de Ruïnekerk

Eric’s Landwinkel is gevestigd aan de rand van Bergen, midden in de velden en met een prachtige achtertuin en kas waar het heerlijk zitten is, met koffie, thee en iets lekkers uit de eigen bakkerij.

Eric’s Landwinkel heeft alles op het gebied van gezond en lekker eten. Zo vind je daar de ambachtelijke bakkerij June Bakery, met verse desembroden, baguettes, croissants en pain au chocolat, een breed assortiment binnen- en buitenlandse kazen, Brandt & Levie vleeswaren uit Amsterdam, lokale versproducten en topkwaliteit biologisch vlees en kip. Wekelijks zijn er proeverijen van bijvoorbeeld de heerlijkste wijnen, kazen en meer. Daarnaast vind je hier ook de dagelijkse producten zoals pindakaas, afwasmiddel en vitamines.

Eric‘s Landwinkel liegt am Stadtrand von Bergen, mitten in den Feldern, mit einem schönen Garten und einem Gewächshaus, in dem man herrlich sitzen kann, mit Kaffee, Tee und etwas Leckerem aus der eigenen Bäckerei. Bei Eric‘s Landwinkel gibt es alles, was man an gesundem und leckerem Essen braucht. So gibt es zum Beispiel die handwerkliche Bäckerei June Bakery mit frischem Brot, Baguettes, Croissants und Pain au Chocolat, eine große Auswahl an in- und ausländischen Käsesorten, Wurstwaren von Brandt & Levie aus Amsterdam, frische Produkte aus der Region und hochwertiges Bio-Fleisch und -Huhn. Wöchentlich finden Verkostungen statt, zum Beispiel der köstlichsten Weine, Käsesorten und mehr. Sie finden hier auch Produkte des täglichen Bedarfs wie Erdnussbutter, Spülmittel und Vitamine.

EROP UIT AUF TOUR

Midden in de natuur

Altijd al eens willen paardrijden in de mooiste omgeving van Noord-Holland? Duinmanege Van Poelenburgh organiseert dagelijks buitenritten naar het strand, bos en duingebied. Ook voor beginnende ruiters is er een prachtige staprit door het bos. Enthousiast geworden? De manege biedt tevens rijlessen, ruiterkampen, ponykampen en meer. Wollten Sie schon immer einmal durch die schönste Umgebung von Nordholland reiten? Die Dünenreitschule Van Poelenburg organisiert täglich Ausritte zum Strand, durch den Wald und über die Dünen. Für Anfänger gibt es auch den magischen Ritt im Schritt durch den Wald. Schon begeistert? Das Reitzentrum bietet auch Reitunterricht, Reitcamps, Ponycamps an und noch viel mehr.

Duinmanege Van Poelenburgh | Duinweg 129 | Schoorl | +31 72 509 21 49 | www.poelenburgh.nl

Brouwerij Egmond

Doe een rondleiding in Brouwerij Egmond onder begeleiding van deskundige vrijwilligers. Aansluitend kun je genieten van een proeverij met vier bieren in het proeflokaal boven de brouwerij. Leuk extraatje: je gebruikte glas mag gratis mee naar huis! De rondleidingen worden elke zaterdag om 14:00 en 16:00 uur gegeven. Boek via de site! Machen Sie eine Tour durch die Egmond Brewery unter der Anleitung von fachkundigen Freiwilligen. Anschließend können Sie eine Verkostung mit vier Bieren im Verkostungsraum über der Brauerei genießen. Sie können ihr gebrauchtes Glas kostenlos mit nach Hause nehmen. Die Führungen finden jeden Samstag um 14:00 und 16:00 Uhr statt. Buchen Sie über die Website! Brouwerij Egmond | Weg over de Bissschop 1b | Egmond a/d Hoef | +31 72 303 04 04 | www.brouwerijegmond.nl

toch fietsen!

Fiets nodig in Bergen of omgeving? Huur een stadsfiets, kinderfiets, e-bike of Urban Arrow bakfiets vanaf €14 per dag bij BonBonBike. Zij hebben het grootste assortiment van de regio en BonBonBike is meermaals verkozen tot beste fietsverhuurder van Nederland. Reserveer je fiets eenvoudig online, dan staat hij voor je klaar.

Brauchen Sie ein Fahrrad in Bergen oder Umgebung? Mieten Sie bei BonBonBike ein Citybike, Kinderfahrrad, E-Bike oder Urban Arrow Lastenrad ab 14 € pro Tag. Sie haben das größte Sortiment in der Region und BonBonBike wurde mehrfach zum besten Fahrradverleih der Niederlande gewählt. Reservieren Sie Ihr Fahrrad einfach online und schon steht es für Sie bereit. BonBonBike Fietsverhuur | Breelaan 52 | Bergen | +31 72 201 01 20 | www.bonbonbike.nl

24 • BERGEN
Ga

Hét culinaire evenement

Op 21, 22 en 23 juni wordt het terrein rondom de Ruïnekerk weer omgetoverd tot een gezellig food festival! Met diverse foodtrucks van lokale horecaondernemers, live optredens, kinderhoek, wijnbar en speciaalbierbar belooft het weer een prachtig weekend te worden met verrassende gerechten en entertainment. Toegang tot Heerlijk Bergen is gratis! Am 21., 22. und 23. Juni verwandelt sich das Gelände rund um die Ruïnekerk wieder in ein gemütliches Food-Festival! Mit verschiedenen Foodtrucks von lokalen Catering-Unternehmern, Live-Auftritten, einer Kinderecke, einer Weinbar und einer speziellen Bierbar verspricht es wieder ein wunderbares Wochenende mit überraschendem Essen und Unterhaltung zu werden. Der Eintritt zur Heerlijk Bergen ist frei! Heerlijk Bergen | Ruïnekerk | www.heerlijk-bergen.nl

De oudste baan van Nederland!

Al sinds mensenheugenis zit het midgetgolfpareltje

Bios in het bos

Zo bijzonder! Midden in het bos in Bergen, in historisch monument De Zwarte Schuur, ligt een van de mooiste filmtheaters van Nederland. Cinebergen heeft een intieme filmzaal en een gezellig theatercafé. Het filmtheater is dagelijks geopend én vertoont het beste wat de wereldcinema te bieden heeft.

So besonders! Eines der schönsten Kinos der Niederlande befindet sich mitten im Wald bei Bergen, untergebracht im historischen Denkmal De Zwarte Schuur. Cinebergen verfügt über einen intimen Filmsaal und ein gemütliches Theatercafé. Das Kino ist täglich geöffnet und bringt das Beste, was das internationale Kino gerade auf Lager hat.

Filmtheater Cinebergen | Eeuwigelaan 7 | Bergen | +31 72 581 59 14 | www.cinebergen.nl

De Merelhof vlakbij het centrum van Bergen verstopt. Speel met je vrienden of familie 18 holes op originele gravelbanen en sluit de middag af met een hapje en drankje op het sfeervolle terras. Zwoele zomeravondtip: in de zomermaanden zijn ze ook ’s avonds geopend. Das Minigolf-Juwel De Merelhof liegt geheimnisvoll versteckt in der Nähe des zentrums von Bergen. Spielen Sie mit Ihren Freunden oder Ihrer Familie 18 Löcher auf originalen Sandplätzen, und lassen Sie den Nachmittag bei Snack und Getränken auf der attraktiven Terrasse ausklingen. Tipp für schwüle Sommerabende: im Sommer auch abends geöffnet.

Midgetgolfbaan De Merelhof | Berkenlaan 1 nst | Bergen | +31 6 23 78 72 36 | www.midgetgolfbergen.nl

Bergen en Alkmaar vanaf het water

Bij Go with the Flo kun je sloepjes in verschillende maten, kano’s of een sup huren. Na een korte instructie kun je vanuit Bergen 1,5 uur lang door de historische grachten van Alkmaar varen, langs bunkers, uitgestrekte bollenvelden en groene landschappen. De ideale manier om de omgeving vanaf het water te verkennen!

Bei Go with the Flo können Sie Schaluppen in verschiedenen Größen, Kanus oder ein Sup mieten. Nach einer kurzen Einweisung segeln Sie von Bergen aus 1,5 Stunden lang durch die historischen Kanäle von Alkmaar, vorbei an Bunkern, weiten Blumenzwiebelfeldern und grünen Landschaften. Die ideale Art, die Gegend vom Wasser aus zu erkunden!

Go with the Flo Events | Bergerweg 82 | Bergen | +31 6 39 69 72 75 | www.gowiththeflo.nl

BERGEN • 25
MEE? Go with the Flo organiseert ook in de zomer van 2022 weer de super leuke sport spel strand lenteen zomerkampen! events ☏06 - 396 97 275 www.gowiththeflo.nl ♁ YESSS! Nu ook professioneel kitesurfen! goflo-adv-maggs--kampen-2022.indd 05-04-2022

Bergen live

Een fantastisch festival dat al meer dan 40 jaar bestaat is onder een andere naam verder gegaan: Jazz & Sail heet sinds 2023 ‘Bergen live’. Twee dagen livemuziek met artiesten uit binnen- en buitenland, straattheater, podia voor jong talent en bij de verschillende foodtrucks kan je terecht voor de nodige appetite. Ein fantastisches Festival, das seit mehr als 40 Jahren besteht, wird unter einem anderen Namen weitergeführt: Jazz & Sail heißt seit 2023 Bergen live. Zwei Tage Live-Musik mit Künstlern aus dem In- und Ausland, Straßentheater, Bühnen für junge Talente und die verschiedenen Foodtrucks können für den nötigen Appetit genutzt werden. Meer info op www.bergenlive.nl

Op díe fiets!

De wind door je haren, terwijl je de zeelucht opsnuift: wat is er nu fijner dan Bergen en omgeving al fietsend te verkennen? Of ga je voor een speciale high tea, high wine of biertour? Van e-bikes tot fatbikes: voor de meest luxe fietsen kun je terecht bij de twee vestigingen van ‘Fietsverhuur Bergen aan Zee’.

Der Wind in den Haaren, während Sie die Meeresluft einatmen: Was gibt es Schöneres, als Bergen und seine Umgebung mit dem Fahrrad zu erkunden? Oder machen Sie eine spezielle High Tea-, High-Wine- oder Biertour? Von E-Bikes bis hin zu Fatbikes: Für die luxuriösesten Fahrräder können Sie sich an die beiden Filialen von ‘Bicycle Rental Bergen aan Zee’ wenden.

Fietsverhuurbergenaanzee.nl | Vestiging Bergen aan Zee: Paulineweg 11e | Vestiging Bergen: Plein 2 | +31 6 52 09 60 08 | www.fietsverhuurbergenaanzee.nl

Leer Bergen echt kennen!

Op zoek naar een leuke activiteit? Wat dacht je van een historische wandel-puzzeltocht door het mooie Bergen. Aan de hand van vragen wandel je door het centrum, Park Meerwijk, het bos en de polder. Zo leer je spelenderwijs over de historie van dit mooie dorp. Leuk als familieuitje! Auf der Suche nach einer lustigen Aktivität? Wie wäre es mit einer historischen Rätselwanderung durch das schöne Bergen. Anhand von Fragen wandern Sie durch das Zentrum, den Park Meerwijk, den Wald und den Polder. Auf diese Weise erfährst du auf spielerische Weise etwas über die Geschichte dieses schönen Dorfes. Schön als Familienausflug! Rondleidingen en schilderworkshops | Führungen und Malworkshops | Yvon Bos Eijssen | www.rondleidinginbergen.nl | www.schildereninbergen.nl | +31 6 29 35 72 37

Verlicht Bergen

Elk jaar op de eerste woensdag van augustus, vindt Lichtjesavond plaats in het centrum van Bergen. De inwoners en ondernemers van het dorp versieren de tuinen en terrassen met vele waxinelichtjes, lampionnen en lampjes waardoor de mooiste kunstwerken ontstaan. Het feest begint zodra het donker wordt! Jedes Jahr am ersten Mittwoch im August findet der Lichterabend im Zentrum von Bergen statt. Die Ansässigen und Unternehmer des Dorfes schmücken ihre Gärten und Terrassen mit vielen Teelichtern, Laternen und Lampen und schaffen so die schönsten Kunstwerke. Die Party beginnt, sobald es dunkel wird! Centrum Bergen

26 • BERGEN
Petrus en Pauluskerk, foto Jan Jong

Welke bal pak jij?

Golf & Padel Sluispolder is ‘the place to be’ voor Golf, Padel, een sfeervol clubhuis & terras voor koffie, lunch of diner. Het enthousiaste team ontvangt met plezier gasten voor een sportieve uitdaging of een heerlijke culinaire verrassing bij restaurant ’t Sluisje.

Golf & Padel Sluispolder ist ‘the place to be’ für Golf, Padel, ein attraktives Clubhaus und eine Terrasse für Kaffee, Mittagessen oder Abendessen. Das enthusiastische Team freut sich, Gäste für eine sportliche Herausforderung oder eine köstliche kulinarische Überraschung im Restaurant ‘t Sluisje zu empfangen.

Golf & Padel Sluispolder | Sluispolderweg 7 | Alkmaar | +31 72 511 15 55 | www.sluispolder.nl

Onderdompelen in kunst

Zo’n 300 kunstenaars die exposeren op ongeveer 160 verschillende locaties in Bergen (aan Zee): dat is de Kunst10daagse. Het culturele festival biedt een breed programma met een artistiek en toegankelijk palet van schilderkunst, beeldhouwwerk, installaties, fotografie, etsen en keramiek. 18 t/m 27 oktober. Die Kunst10daagse (K10D), das sind 10 Tage Kunst mit rund 300 Künstlern in Ausstellungen an etwa 160 verschiedenen Orten in Bergen (aan Zee). Das Kulturfestival bietet ein breit gefächertes Programm mit einer künstlerischen, leicht zugänglichen Palette an Malerei, Bildhauerei, Installationen, Fotografie, Radierungen und Keramik. 18. bis 27. Oktober. www.dekunst10daagse.nl

De grootste speeltuin!

Net boven Alkmaar bevindt zich dit prachtige, ruim opgezette, avontuurlijke speelpark. Een 7 meter hoge kaas beklimmen, samen springen op meters hoge springkussens, glijden van steile glijbanen of een buikschuiver maken op het waterkussen. Alle speeltuindromen komen uit bij Speelpark deSwaan. Tip: Swaanzinnig Festival op zaterdag 27 en zondag 28 juli. Etwas oberhalb von Alkmaar liegt dieser schöne, weitläufige Abenteuerspielpark. Klettern Sie auf einen 7 Meter hohen Käse, springen Sie gemeinsam auf meterhohen Hüpfkissen, rutschen Sie steile Rutschen hinunter oder machen Sie einen Bauchklatscher auf dem Wasserkissen. Im Speelpark deSwaan werden alle Spielplatzträume wahr. Tipp: Swan Crazy Festival. Samstag 27. und Sonntag 28. Juli. Speelpark De Swaan | Wagenweg 2A | Oudkarspel | +31 226 391 883 | www.speelparkdeswaan.nl

Hey surfdude!

Hookipa Beach in Camperduin is hét watersportpaviljoen voor kitesurfer, golfsurfers & gezinnen. De hele zomer lang kun je hier leren golfsurfen en kitesurfen. Daarnaast organiseren ze in de vakantie elke week leuke zomerkampen voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar.

Hookipa Beach in Camperduin ist der Wassersportpavillon für Kitesurfer, Wellensurfer und Familien. Den ganzen Sommer über können Sie hier Wellenreiten und Kitesurfen lernen. Außerdem werden in den Ferien jede Woche lustige Sommercamps für Kinder zwischen 8 und 18 Jahren organisiert. Hookipa Beach | strand Camperduin | +31 72 509 27 73 | www.hookipabeach.nl

BERGEN • 27

MVD STYLES | STATIONSWEG 83, HEILOO | 072-5824998

MVD STYLES | STATIONSWEG 83, HEILOO | 072-5824998

MVD STYLES | STATIONSWEG 83, HEILOO | 072-5824998

MVD STYLES | STATIONSWEG 83, HEILOO | 072-5824998

MVD STYLES | JAN OLDENBURGLAAN 8, BERGEN | 072-7854430

MVD STYLES | JAN OLDENBURGLAAN 8, BERGEN | 072-7854430

MVD STYLES | JAN OLDENBURGLAAN 8, BERGEN | 072-7854430

MVD STYLES | JAN OLDENBURGLAAN 8, BERGEN | 072-7854430

MVD STYLES OUTLET STORE | KERKSTRAAT 5, BERGEN

MVD STYLES OUTLET STORE | KERKSTRAAT 5, BERGEN

MVD STYLES OUTLET STORE | KERKSTRAAT 5, BERGEN

MVD STYLES OUTLET STORE | KERKSTRAAT 5, BERGEN

WWW.MVDSTYLES.NL | FACEBOOK > MVD STYLES | INSTAGRAM > MVD.STYLES.FASHION

WWW.MVDSTYLES.NL | FACEBOOK > MVD STYLES | INSTAGRAM > MVD.STYLES.FASHION

WWW MVDSTYLES NL | FACEBOOK > MVD STYLES | INSTAGRAM > MVD STYLES FASHION

WWW.MVDSTYLES.NL | FACEBOOK > MVD STYLES | INSTAGRAM > MVD.STYLES.FASHION

In 2019 zijn Hans en Anne-Marie Weber met veel enthousiasme begonnen met hun 7 vakantiewoningen “Boschlust”. In de afgelopen jaren hebben zij een groot aantal vaste gasten mogen verwelkomen, die komen genieten van de sfeer, rust en de heerlijke ruimte die Boschlust te bieden heeft. In november 2023 zijn alle woningen vernieuwd en opgefrist, zodat zij weer helemaal klaar zijn om hun vaste én nieuwe gasten in 2024 te verwelkomen!

Im Jahr 2019 starteten Hans und Anne-Marie Weber mit großer Begeisterung mit ihren 7 Ferienwohnungen “Boschlust”. In den letzten Jahren haben sie eine große Anzahl von Stammgästen begrüßt, die die Atmosphäre, die Ruhe und die wunderbare Räumlichkeit, die Boschlust zu bieten hat, genießen. Im November 2023 werden alle Häuser renoviert und aufgefrischt, damit sie im Jahr 2024 ihre Stammgäste und neuen Gäste willkommen heißen können!

Boschlust Bergen • Kruisweg 60 • Bergen • +31 6 39 40 65 69 • www.boschlustbergen.com • @boschlust_bergen

Schoorl & Egmond

De gemeente Bergen bestaat sinds 2001 uit drie prachtige dorpjes in de Noord-Hollandse streek Kennemerland: Bergen, Schoorl en Egmond. Kustdorpjes met elk een eigen karakter en één gemeenschappelijke factor: de zee! Van oudsher een enorme trekpleister voor toeristen.

Misschien wel het meest landelijke dorpje Schoorl lijkt gemaakt voor kinderen. Neem alleen al het Klimduin. Generaties lang genieten kinderen hier van een stukje natuur dat haar grootste aantrekkingskracht dankt aan het feit dat na het beklimmen van de top het heerlijk is om, struikelend over je eigen benen, naar beneden te rennen. Aan de voet van het duin kijken de ouders genietend van een kopje koffie op een van de terrasjes toe. Net als destijds hun ouders.

30 • BERGEN
Trap Buitencentrum, Schoorl

op een grote hoeve ten noorden van de Sint-Adelbertabdij. In 1573 werden de abdij en het kasteel verwoest op bevel van Willem van Oranje. Leiden spon daar goed garen bij, want met de bezittingen van de abdij werd de oprichting van haar universiteit gefinancierd.

In de jaren 30 van de vorige eeuw werden de fundamenten van het slot opgemetseld en samen met het restant van de Rentmeestertoren werd deze omgeven door een slotgracht. In Egmond aan den Hoef is deze te bezichtigen.

Eenzelfde gevoel van tijdloosheid overvalt je als je het Kabouterpad in de Schoorlse Duinen volgt. Wie ooit geloofde dat kabouters niet bestaan, weet nu dat dit een sprookje is. Overal vind je de sporen van deze kleine figuurtjes, van voetstapjes tot minidrolletjes. Pak ook van daaruit de 250 treden tellende trap naar het hoogste duin van nederland met een prachtig uitzicht tot in Alkmaar!

Een ander onvergetelijk bezoek is aan de nog altijd werkende molen aan, hoe kan het ook anders, de Molenweg in Schoorl. Zien hoe het graan gemalen wordt en van het resultaat samen thuis met de kinderen koekjes bakken. Ook deze herinnering is van alle tijden.

Egmond bestaat uit drie kernen: Egmond-Binnen, Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef. De drie plaatsen met de naam Egmond worden (door buitenstaanders) soms gezien als één woonplaats; men spreekt ook wel van de Egmonden. Egmond aan Zee met haar gezellige winkelstraat, dankt haar oorsprong aan het nonnenklooster dat graaf Dirk I in 950 stichtte aan de rand van de duinen. Achter die duinen ontstond in 977 het dorpje dat later werd bestuurd door de abdij en haar beschermheer. Egmond-Binnen heette toen nog Hallem, later in de 10de eeuw Ecmunde, in 1350 Egmunde en weer een stadium later Egmont Binne. Egmond aan den Hoef ontstond nadat het riddergeslacht van Egmond zich vestigde

Na de Eerste Wereldoorlog zette de katholieke politicus jhr. Charles Ruijs de Berenbrouck zich in voor de heroprichting van de abdij. De ambachtelijke kaarsenmakerij die tegenwoordig alleen nog door monniken en vrijwilligers wordt gedreven, is evenals het museum en de tuin de moeite van een bezoek waard. En wie een poosje de rust en de stilte zoekt van het kloosterleven, weet zich daar van harte welkom!

Meer over de geschiedenis van Egmond aan Zee, Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef vind je in het kleine maar leuke museum aan de Zuiderstraat in Egmond aan Zee. Ook het Bunkermuseum dat een goed beeld geeft van de

>

BERGEN • 31 Klimduin, Schoorl
Bij het Klimduin, Schoorl Raadhuis en kerk, Schoorl Polder, Schoorl

Tweede Wereldoorlog, het leven van de gewone Egmonder in die tijd, het verzet, de 1000 gelegerde Duitse soldaten en de grootscheepse evacuatie, is het waard om bezocht te worden. Net als vuurtoren J.C.J. van Speijk. Maar, en daar zijn de toeristen het over eens: genietend van de Voorstraat met haar diversiteit aan winkeltjes, restaurants, de strandpaviljoens, van het strand, de zee en de duinen is ieder jaar weer een feest. Want voor wie zijn vakantie een eerste keer in Egmond heeft gevierd, is het meestal ook niet de laatste keer! <

Die Gemeinde Bergen setzt sich seit

2001 aus drei wunderbaren Dörfern in der nordholländischen Region Kennemerland zusammen: Bergen, Schoorl, Egmond. Küstendörfer, jedes mit seinem eigenen Charakter, aber mit einem gemeinsamen Faktor: dem Meer! Traditionell eine enorme Attraktion für Touristen.

Schoorl, das vielleicht ländlichste Dorf, scheint wie geschaffen für Kinder. Nehmen Sie als einfaches Beispiel die Kletterdüne. Schon seit Generationen erfreuen sich die Kinder hier an einem Stück Natur, das seine größte Anziehungskraft der Tatsache verdankt, dass es nach dem Erklimmen des Gipfels wunderbar ist, über die eigenen Beine stolpernd wieder nach unten zu rennen. Am Fuße der Düne können die Eltern auf einer der Terrassen eine Tasse Kaffee genießen. Genau wie ihre Eltern damals.

Das gleiche Gefühl der Zeitlosigkeit überwältigt Sie, wenn Sie dem Zwergpfad in den Dünen von Schoorl folgen. Wer einst glaubte, dass es keine Zwerge gibt, weiß jetzt, dass dies ein Märchen ist. Überall findet man Spuren dieser kleinen Figuren, von ihren kleinen Fußspuren bis hin zu ihrem Mini-Kot. Unterlassen Sie es dabei nicht, die 250 Stufen bis zur höchsten Düne der Niederlande zu beklimmen mit einer wunderschönen Aussicht bis nach Alkmaar!

Eine weitere Idee ist der Besuch der noch in Betrieb befindlichen Mühle am Molenweg in Schoorl. Sehen Sie, wie das Getreide dort gemahlen wird, und backen Sie mit diesem Mehl zu Hause zusammen mit den Kindern Kekse. Auch diese Erinnerung ist zeitlos.

Molen, Schoorl

Egmond besteht aus drei Zentren: Egmond-Binnen, Egmond aan Zee und Egmond aan den Hoef. Die drei Orte mit dem Namen Egmond werden (von Außenstehenden) oft als eine einzige Ortschaft betrachtet; sie werden auch die Egmonden genannt. Egmond aan Zee mit seiner angenehmen Einkaufsstraße verdankt seine Gründung dem Nonnenkloster, das Graf Dirk I. 950 am Rande der Dünen gründete. Hinter diesen Dünen entstand 977 das Dorf, das später von der Abtei und ihrem Schutzpatron regiert wurde. Egmond-Binnen hieß damals noch Hallem, später im 10. Jahrhundert Ecmunde, 1350 Egmunde und eine Etappe später wieder Egmont Binne. Egmond aan den Hoef entstand, nachdem sich die ritterliche Familie von Egmond auf einem großen Bauernhof nördlich der Sankt-Adalbertsabtei angesiedelt hatte. Im Jahre 1573 wurden die Abtei und die Burg auf Befehl von Wilhelm I. (Oranien) zerstört. Die Stadt Leiden war der große Gewinner, denn aus

>

32 • BERGEN
Ijsje halen bij Pinoccio, Schoorl Klimduin, Schoorl Vuurtoren, Egmond aan Zee

den Besitztümern der Abtei wurde die Gründung ihrer Universität finanziert.

In den dreißiger Jahren des vorigen Jahrhunderts wurden die Fundamente des Schlosses hochgemauert und sie wurden zusammen mit den Resten des Turms des Gutsverwalters von einem Graben umgeben. Dies können Sie sich in Egmond aan den Hoef ansehen.

Nach dem Ersten Weltkrieg setzte sich der katholische Politiker Charles Ruijs de Berenbrouck für die Wiedererrichtung der Abtei ein. Die traditionelle Kerzenherstellung, die heute nur noch von Mönchen und Freiwilligen betrieben wird, das Museum und der Garten sind ist einen Besuch wirklich wert. Und wenn Sie für eine Weile den Frieden und die Ruhe des Klosterlebens suchen, sind Sie dort mehr als willkommen!

Mehr Infos über die Geschichte von Egmond aan Zee, Egmond-Binnen und Egmond aan den Hoef finden Sie in dem kleinen, aber feinen Museum an der Zuiderstraat in Egmond aan Zee. Einen Besuch wert ist auch das Bunkermuseum, das ein gutes Bild des Zweiten Weltkriegs und des Lebens der einfachen Bürger vermittelt: Themen sind der Widerstand, die dort stationierten 1000 deutschen Soldaten und die groß angelegte Evakuierung. Sehenswert ist auch der Leuchtturm J.C.J. van Speijk. Aber – da sind sich die Touristen einig - die Voorstraat mit ihrer Vielfalt an Geschäften, Restaurants, Strandpavillons, dem Strand, dem Meer und den Dünen zu genießen, das ist jedes Jahr ein Fest. Wer seinen Urlaub einmal in Egmond verbracht hat, wird oft zum Wiederholungstäter! <

Voor meer informatie Für mehr Informationen

BERGEN • 35
Voorstraat, Egmond aan Zee
www.duindorpschoorl.nl www.egmond.nl
De Abdij van Egmond Duindorp Schoorl Egmond

Boven het Zee Aquarium Bergen aan Zee bevinden zich de Neptunus Appartementen, dé perfecte locaties om te overnachten als je van plan bent om langer in het pittoreske dorpje Bergen aan Zee te verblijven.

Deze sfeervol ingerichte, 2-persoons appartementen zijn onlangs gerenoveerd, van alle gemakken voorzien en bevinden zich op een steenworp afstand van het strand!

Hier kun je in het hoogseizoen heerlijk genieten van de zwoele zomers aan de kust, of juist helemaal tot rust komen in de overige periodes van het jaar.

Meer informatie vind je op www.neptunusbergen.nl

Oberhalb des Zee Aquarium Bergen aan Zee befinden sich die Neptunus Ferienwohnungen, die ideale Unterkunft, wenn Sie einen längeren Aufenthalt im malerischen Dorf Bergen aan Zee planen.

Diese hübsch eingerichteten 2-Personen-Wohnungen wurden kürzlich renoviert, sind komplett ausgestattet und liegen nur einen Steinwurf vom Strand entfernt!

Hier können Sie in der Hochsaison die schwülen Sommer an der Küste genießen oder zu anderen Zeiten des Jahres ganz entspannen.

Weitere Informationen finden Sie unter www.neptunusbergen.nl.

Van der Wijckplein 16 - 1865 AP Bergen aan Zee www.neptunusbergen.nl - info@neptunusbergen.nl - +31 (0)6 49 29 98 83
www.soulbeach.club

La Terrazza:

Ristorante di famiglia

Sinds de komst van de broers Murgia herbergt Bergen een stukje Italië. Hun kookkunsten zijn onvervalst Siciliaans en inmiddels doorgegeven aan zoon Cristiano en dochter Clair. Een groot deel van lunch en diner wordt dagelijks vers bereid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van uit Italië afkomstige en op traditionele wijze gemaakte producten zoals olijfolie en parmiggiano.

Seit dem Eintreffen der Murgia-Brüder gibt es in Bergen ein Stückchen Italien. Ihre waschecht sizilianischen Kochkünste haben sie inzwischen an Sohn Cristiano und Tochter Clair weitergegeben. Ein großer Teil des Mittagsund Abendessens wird täglich frisch zubereitet. Dabei werden Produkte aus Italien oder auf traditionelle Weise hergestellte Produkte wie Olivenöl und Parmesan verwendet.

La Terrazza | Breelaan 7A | Bergen | + 31 72 581 3541 | www.laterrazza.nl

ETEN & DRINKEN

ESSEN & TRINKEN

Welkom bij FILOU Patisserie and Coffee! In het hart van Bergen vind je dit kleine stukje Frankrijk in de vorm van handgemaakte petit patisserie en de lekkerste ‘specialty coffee’ van Rumbaba. Geen plekje beschikbaar? Geen probleem, alles kan meegenomen worden voor thuis of voor onderweg.

Willkommen bei FILOU Patisserie und Kaffee! Im Herzen von Bergen finden Sie dieses kleine Stück Frankreich in Form von handgemachten kleinen Patisserien und den leckersten Kaffeespezialitäten von Rumbaba. Kein Platz frei? Kein Problem, alles kann mit nach Hause genommen oder mitgenommen werden.

FILOU Patisserie and Coffee | Plein 13 | Bergen | +31 72 531 42 88

Een culinaire beleving

‘Food is the body of good living, wine is it’s soul’, dát is restaurant The Bourbon Room. Elke twee weken creëert Ladychef Ilka Bon een nieuw vijf gangen menu. Seizoensgebonden gerechtjes, waaronder vis, vlees en vegetarisch, maar vooral veel liefde en passie. Sommelier Daan biedt prachtige wijnarrangementen in samenwerking met Wijnkoperij De Gouden Ton.

‘Food is the body of good living, wine is it’s soul’, das ist das Restaurant

The Bourbon Room. Alle zwei Wochen kreiert Ladychef Ilka Bon ein neues Fünf-Gänge-Menü. Saisonale Gerichte, darunter Fisch, Fleisch und Vegetarier, aber vor allem viel Liebe und Leidenschaft. Sommelier Daan bietet schöne Weinpakete in Zusammenarbeit mit Wijnkoperij De Gouden Ton.

The Bourbon Room | Jan Oldenburglaan 7 | Bergen | +31 72 581 36 96 | www.thebourbonroom.nl

38 • BERGEN
Coucou!

Een unieke plek

In het centrum van de heerlijkheid Bergen, met uniek uitzicht op de Rüinekerk, kun je genieten van koffie met gebak, een glaasje wijn bij de lunch of een romantisch diner. Het Huis met de Pilaren waar onder andere Jacques Brel in 1964 optrad. Een nostalgisch plekje waar mensen graag neerstrijken. Mitten im herrschaftlichen Besitz Bergen können Sie sich mit Ausblick auf die Ruinenkirche an Kaffee und Kuchen laben, an einem Gläschen Wein zum Lunch oder einem romantischen Abendessen. Das Haus mit den Säulen, in dem unter anderem Jacques Brel 1964 auftrat. Ein nostalgischer Ort, an dem Menschen sich gern niederlassen.

Café - Restaurant ‘Het Huis Met De Pilaren’ | Raadhuisstraat 10, Bergen | +31 72 581 2187 | www.pilarenbergen.nl

We love Blonde

Strandpaviljoen Blonde is prachtig gerestyled! Een sfeervol, kleinschalig paviljoen waar je een kopje koffie, lunch, borrel met bites of een heerlijk diner kunt nuttigen. Genieten van zon, zee & strand kan bij hen op het terras, voor het paviljoen, de fijne chillbanken of op een strandstoel of -bedje. Der Strandpavillon Blonde hat ein neues Gesicht bekommen! Ein attraktiver, kleiner Pavillon, in dem Sie eine Tasse Kaffee, Mittagessen, Getränke mit Häppchen oder ein leckeres Abendessen genießen können. Sie können die Sonne, das Meer und den Strand auf der Terrasse, vor dem Pavillon, auf den gemütlichen Bänken oder in einem Strandkorb oder Bett genießen. Strandpaviljoen Blonde | Strand Bergen aan Zee 9 | Bergen aan Zee | +31 72 303 40 13 | www.strandpaviljoenblonde.nl

Dit is vakantie!

Als je door de duinen van Hargen aan komt rijden, bekruipt je gelijk het vakantiegevoel. Op de ruime parkeerplaats (1500+ plaatsen) kun je gemakkelijk je auto kwijt en loop je binnen enkele minuten naar dit gezellige, ruim opgezette strandpaviljoen. Je kunt er terecht voor een drankje, ontbijt, lunch en diner!

Wenn Sie durch die Dünen von Hargen fahren, stellt sich sofort Urlaubsstimmung ein. Sie können Ihr Auto problemlos auf dem großzügigen Parkplatz (über 1500 Stellplätze) abstellen und in wenigen Minuten zu diesem gemütlichen, geräumigen Strandpavillon laufen. Dort können Sie etwas trinken, frühstücken, zu Mittag und zu Abend essen!

Strandpaviljoen Hargen | Strand Hargen aan Zee 2 | Hargen | +31 72 509 11 65 | www.strandpaviljoenhargen.nl

Elvira & Victor

Bij Bistro ElVi – liggend aan de Ruinekerk - geniet je van veelal Franse klassiekers in een lokaal jasje. Ze maken alles ambachtelijk in eigen keuken met verse seizoensingrediënten van topkwaliteit, die zoveel mogelijk van dichtbij komen. ElVi heeft ook een wijnbar waar je een goed glas wijn of een mooi speciaalbier kan drinken.

Im Bistro ElVi - an der Kirche Ruine gelegen - genießen Sie vor allem französische Klassiker mit lokalem Bezug. Alles wird handwerklich in der eigenen Küche aus hochwertigen, frischen und saisonalen Zutaten zubereitet, die so weit wie möglich aus der näheren Umgebung stammen. ElVi verfügt auch über eine Weinbar, in der Sie ein gutes Glas Wein oder ein spezielles Bier genießen können.

Bistro ElVi | Oude Prinsweg 29 | Bergen | +31 72 202 00 82 | www.bistro-elvi.nl

BERGEN • 39

Ouderwets genieten

Gezellig samenzijn, gastvrijheid en een menukaart aangepast aan de seizoenen: welkom bij eetcafé De Lamoraal. Als een van de eerste eetcafés in Bergen en omstreken, opende het de deuren in 1977. Wist je dat alles er bereid wordt met eerlijke producten? Neem plaats aan de bar of pak een stoel op het verwarmde terras.

Gemütliche Zweisamkeit, Gastfreundschaft und ein an die Jahreszeiten angepasstes Menü: Willkommen im Restaurant De Lamoraal. Es war eines der ersten Restaurants in den Niederlanden, das 1977 eröffnet wurde. Wussten Sie, dass alles mit ehrlichen Produkten zubereitet wird? Nehmen Sie Platz an der Bar oder auf der beheizten Terrasse.

De Lamoraal | Oude Prinsweg 7 | Bergen | + 31 72 589 45 50 | www.delamoraalbergen.nl

Drinken, eten en dansen

De Taverne, aan de voet van de Ruïnekerk, is al sinds 1962 een befaamd eetcafé in Bergen. Naast 22 speciaalbieren van de tap en op fles, is er een uitgekiend assortiment kwaliteitswijnen en whisky’s én staat er iedere dag een versbereide daghap klaar. Op vrijdagavond kun je met de voetjes van de vloer!

Die Taverne am Fuße der Ruïnekerk ist bereits seit 1962 eines der berühmten Cafés von Bergen. Neben 22 Bierspezialitäten vom Fass und aus der Flasche gibt es eine erlesene Auswahl an Qualitätsweinen, Whiskys sowie täglich frisch zubereitete Mahlzeiten. Und am Freitagabend können Sie auch noch das Tanzbein heben!

Café de Taverne | Karel de Grotelaan 1 | Bergen | +31 72 581 29 09 | www.tavernebergen.nl

Maar eerst, koffie

Midden op het dorpsplein in Bergen vind je Restaurant Julie’s. Geniet van een lekker ontbijt, lunch, borrel of diner op het zonnige terras of in de serre. Bovendien is koffie bij Julie’s een ware beleving! De barista’s schenken goede en eerlijke koffie die met zorg en liefde wordt bereid. Das Restaurant Julie’s befindet sich direkt auf dem Dorfplatz in Bergen. Genießen Sie ein genüssliches Frühstück, Mittagessen, Drinks oder das Abendessen auf der sonnigen Terrasse oder im Wintergarten. Außerdem ist der Kaffee bei Julie’s ein wahres Erlebnis! Die Baristas servieren einen guten, ehrlichen Kaffee, der mit Sorgfalt und Liebe zubereitet wird.

Restaurant Julie’s | Breelaan 6 | Bergen | +31 72 581 30 65 | www.restaurantjulies.nl

De groeten uit Groet

De Bokkesprong, een gezellig restaurant, is gehuisvest in een authentieke stolpboerderij met een warm gevoel. Kom na een wandeling in Hollands mooiste duingebied langs voor een lekker kopje koffie met heerlijk gebak of een borrel op het zonnige terras of gezellig bij de open haard. In de avond kun je genieten van een smakelijk diner.

De Bokkesprong, ein gemütliches Restaurant, das in einem authentischen Bauernhaus mit einer warmen Atmosphäre untergebracht ist. Nach einem Spaziergang in Hollands schönstem Dünengebiet können Sie auf eine schöne Tasse Kaffee mit leckerem Kuchen oder ein Getränk auf der sonnigen Terrasse oder gemütlich am Kamin vorbeischauen. Am Abend können Sie ein leckeres Abendessen genießen. Restaurant De Bokkesprong | Heereweg 337 | Groet | +31 72 509 12 54 | www.bokkesprong.nl

40 • BERGEN

Aan de historische Ruïnekerk

Middenin Bergen, tegenover de oude Ruïnekerk, vind je restaurant Fabel’s: een sfeervolle ontmoetingsplek voor iedereen, waar het altijd gezellig druk is. Zeven dagen per week kun je er overdag en ’s avonds terecht aan de bar, in de serre of op het voorterras. Op de kaart vind je een grote diversiteit aan gerechten.

Mitten in Bergen, gegenüber der alten Kirchenruine, befindet sich das Restaurant Fabel‘s: ein attraktiver Treffpunkt für alle, in dem immer angenehm viel los ist. Sieben Tage die Woche können Sie tagsüber und abends die Bar besuchen, im Wintergarten oder auf der vorderen Terrasse.

Auf der Speisekarte finden Sie eine große Auswahl an Gerichten.

Fabel’s eten & drinken | Oude prinsweg 9 | Bergen | +31 72 581 40 03 | www.fabels-bergen.nl

Het bekendste gebak van Bergen

Geurige koffie, verfijnde thee en verrukkelijk gebak van de naastgelegen banketbakkerij Roos: stap eens binnen bij Tearoom Roos! Een knusse plek met een heerlijk omsloten terras. De barista’s bereiden elke koffie met liefde. En de populaire high tea? Te mooi om op te eten!

Duftender Kaffee, raffinierter Tee und köstliches Gebäck aus der Konditorei Roos nebenan: Treten Sie ein in das Tearoom Roos! Ein gemütlicher Ort mit einer schönen geschlossenen Terrasse. Die Baristas bereiten jeden Kaffee mit Liebe zu. Und der beliebte High Tea? Zu schade zum Essen!

Tearoom Roos | Ruïnelaan 5 | Bergen | +31 72 743 81 09 | www.tearoom-roos.nl

Proeven is beleven

Restaurant Comer in Egmond aan Zee biedt een ervaring waar ambachtelijk genieten samensmelt met een ontspannen sfeer. Proef heerlijke gerechten bereid met pure ingrediënten, terwijl je ontspant op het prachtige terras. Bij Comer staat culinaire verfijning centraal, voor een belevenis in een serene omgeving waar jong en oud hartelijk welkom zijn. Das Restaurant Comer in Egmond aan Zee bietet ein Erlebnis, bei dem traditioneller Genuss mit einer entspannten Atmosphäre verschmilzt. Probieren Sie köstliche Gerichte, die mit reinen Zutaten zubereitet werden, während Sie sich auf der schönen Terrasse entspannen. Im Comer steht die kulinarische Raffinesse im Vordergrund, für ein Erlebnis in einer ruhigen Umgebung, in der Jung und Alt herzlich willkommen sind.

Restaurant Comer | Boulevard Zuid 7 | Egmond aan Zee | +31 72 843 51 81 | www.comer.nl

Ice, ice, baby!

In de ijssalons van Pinoccio in Schoorl en Bergen wordt het ijs elke dag vers en op ambachtelijke wijze bereid. Met meer dan 100 (!) smaken is elk uitje bij Pinoccio een verrassing. Ga je voor mango, stracciatella of toch voor marshmallow? De vrolijke entourage en vriendelijke bediening maken jouw ijsbeleving compleet.

In den Eisdielen von Pinoccio in Schoorl und Bergen wird das Eis jeden Tag frisch und nach traditionellen Methoden zubereitet. Mit mehr als 100 (!) Aromen ist jeder Besuch bei Pinoccio eine Überraschung. Werden Sie sich doch für Mango, Stracciatella oder Marshmallow entscheiden? Das fröhliche Personal und der freundliche Service runden Ihr Eis-Erlebnis ab.

IJssalon Pinoccio | Laanweg 71, Schoorl | Plein 77, Bergen | +31 72 743 60 65 | www.ijssalonpinoccio.nl

BERGEN • 41

KABOUTERBOS

Zwergwald

Schoorl

Kids Kinder

Gratis plezier / Kostenfrei Spaß

KLIMDUIN

Kletterdüne

Schoorl

STADSBOERDERIJ DE HOUT

Städtischer Bauernhof

Alkmaar

DE DRIE BANKEN

Speelduin

Spieldüne

Bergen

42 • BERGEN

DUINVERMAAK

Restaurant met speeltuin

Bergen

Restaurant mit Spielplatz

SPEE LSCHIP DE SLAG

Speelboot en lagune

Spielschiff und Lagune Camperduin

GEESTMERAMBACHT

Zwemmeer en speelstrand

Badesee und Spielstrand

Noord-Scharwoude

NATUU RSPEE LTUIN

BIJ

BLOO MING

Naturspielplatz bei blooming

Bergen

BERGEN • 43

De perfecte plek om te genieten! Ons multiculturele team heet je hartelijk welkom, zelfs zonder reservering. Geniet van het adembenemende uitzicht terwijl je geniet van onze heerlijke gerechten, inclusief bekroonde appeltaart, verrassende chicken and waffle, en niet te missen Surinaamse roti. Probeer ons eigen Struin-bier voor een verfrissende slok op warme dagen. Ook zijn er speciale traktaties voor viervoeters! We bieden alles, van cocktails tot feesten, zeven dagen per week vanaf 10 uur. Kom langs en ervaar onze gastvrijheid!

Der perfekte Ort zum Genießen! Unser multikulturelles Team heißt Sie auch ohne Reservierung herzlich willkommen. Genießen Sie die atemberaubende Aussicht, während Sie unsere köstlichen Gerichte genießen, darunter preisgekrönten Apfelkuchen, überraschendes Hühnchen und Waffel sowie surinamische Roti, die Sie sich nicht entgehen lassen sollten. Probieren Sie unser eigenes Struin-Bier für einen erfrischenden Schluck an heißen Tagen. Auch für Vierbeiner gibt es besondere Leckereien! Wir bieten alles von Cocktails bis hin zu Partys, sieben Tage die Woche ab 10 Uhr. Kommen Sie vorbei und erleben Sie unsere Gastfreundschaft!

407, Schoorl +31 72 509 06 09

info@strandpaviljoenstruin.nl Instagram: restaurantstruin

Strandpaviljoen STRUIN
Heereweg

Parc la Dune

Hier draait het om luxe!

Hier dreht sich alles um Luxus!

Met het strandzand tussen je tenen naar de zomermarkt. Nog een ijsje halen en dan de Schoorldammerbrug over. Om je vervolgens in exotische sfeer te wanen! Bij Parc La Dune krijg je het Nederlandse vakantiegevoel, desgewenst met een buitenlands sausje – om het extra lekker te maken!

Met drie vakantiehuizen kun je Park La Dune gerust intiem noemen. Laat de bescheiden omvang je niet misleiden, dit fonkelnieuwe parkje pakt groots uit. Ideaal om van het alles erop en eraan onderkomen te genieten met bijvoorbeeld een vriendengroep of zelfs met je complete familie. Opa en oma aan de koffie in de Dutch Lodge, de kids loungen in de Afrika Lodge met videogames op de flatscreen en pa en ma ontspannen in de Marrakech Lodge, in de privé sauna.

‘s Avonds hobbel je samen richting dorp voor het diner, of je gooit wat lekkers op de privé barbecue. En slapen? Je ligt als op wolkjes op de kwaliteitsboxspring. Privacy is hier key, luxe het codewoord!

Mit dem Strandsand zwischen den Zehen zum Sommermarkt. Noch ein Eis holen und dann über die ‘Schoorldammerbrug’. Dann wähnen Sie sich in einer exotischen Atmosphäre! Bei Parc La Dune bekommen Sie das holländische Urlaubsgefühl, auf Wunsch mit einer ausländischen Soße - damit es besonders lecker wird!

xxxxxxxxx

Mit drei Ferienhäusern können Sie Park La Dune getrost als intim bezeichnen. Lassen Sie sich von der bescheidenen Größe nicht täuschen, dieser brandneue Park hat es in sich. Ideal, um die All-inclusive-Unterkunft zum Beispiel mit einer Gruppe von Freunden oder sogar mit der ganzen Familie zu genießen. Opa und Oma beim Kaffee in der Dutch Lodge, die Kinder in der Africa Lodge mit Videospielen auf dem Flachbildschirm und Mama und Papa entspannt in der Privatsauna der Marrakech Lodge. Am Abend können Sie gemeinsam zum Abendessen ins Dorf gehen oder ein paar Leckereien auf den privaten Grill werfen. Und der Schlaf? Sie liegen wie eine Wolke auf dem hochwertigen Boxspringbett. Privatsphäre ist hier der Schlüssel, Luxus das Codewort!

Parc la Dune Spoorzicht 7,8,9 Warmenhuizen +31 6 59 83 88 80 www.parcladune.nl BERGEN • 45

Altijd succes bij Tamiko

Je vindt Tamiko’s Fashion & Lifestyle in het gezellig Bergen. Een winkel vol fijne spullen voor jezelf, voor in huis of om cadeau te geven. Ieder seizoen vind je bij hen een nieuwe collectie kleding, sieraden, tassen, woonaccessoires en andere fijne producten waar je blij van wordt. Tamiko‘s Fashion & Lifestyle finden Sie im gemütlichen Bergen. Ein Geschäft voller schöner Dinge für Sie selbst, für Ihr Zuhause oder zum Verschenken. Jede Saison finden Sie eine neue Kollektion von Kleidung, Schmuck, Taschen, Wohnaccessoires und anderen schönen Produkten, die Sie glücklich machen werden. Tamiko’s Fashion & Lifestyle | Jan Oldenbruglaan 16c | Bergen | Volg Tamiko op social media

SHOPP ING SHOPPEN

Zon, zee en FLOOR!

Welkom bij FLOOR MODE, een gezellige boetiek in Egmond aan Zee. Je wordt altijd vriendelijk begroet en geholpen. Er staat zelfs een kopje koffie voor je klaar! Ontdek de complete collectie van ISLA IBIZA BONITA voor dames en heren, samen met andere prachtige merken zoals Lazamani, Tessa Koops en Para Mi. In de maten 34 tot 50. Willkommen bei FLOOR MODE, einer gemütlichen Boutique in Egmond aan Zee.Hier werden Sie immer freundlich empfangen und bedient.Es steht sogar eine Tasse Kaffee für Sie bereit! Entdecken Sie die komplette Kollektion von ISLA IBIZA BONITA für Damen und Herren, zusammen mit anderen schönen Marken wie Lazamani, Tessa Koops, und Para Mi. Für jede Größe, von 34 bis 50.

FLOOR MODE | Voorstraat 111 | Egmond aan Zee | +31 6 23 88 53 01 | Volg op social media

Naar verre oorden

Bij Mocha Store in Bergen waan je je in een boho vakantiesfeer, met een mix van Ibiza en Marrakesh. Eigenaresse Chantal verkoopt leuke fashion items, handgemaakte meubels en betaalbare accessoires. Ze selecteert haar collecties geïnspireerd door reizen. Ervaar zelf de relaxte sfeer en laat je verrassen door de wekelijks nieuw binnengekomen items.

Im Mocha Store in Bergen wähnt man sich in einer Boho-Urlaubsatmosphäre, mit einer Mischung aus Ibiza und Marrakesch. Inhaberin Chantal verkauft witzige Modeartikel, handgefertigte Möbel und erschwingliche Accessoires. Sie wählt ihre Kollektionen inspiriert vom Reisen aus. Erleben Sie die entspannte Atmosphäre selbst und lassen Sie sich von den wöchentlichen Neuzugängen überraschen.

Mocha Fashion | Breelaan 23 | Bergen | +31 6 29 20 97 24 | www.mochafashion.nl

46 • BERGEN
Pak van Tessa Koops

Tijdloze,

elegante mode

Welkom in de wereld van YAYA, waar tijdloze elegantie en speelse verfijning samenkomen. Ontdek stijlvolle collecties, gemaakt van de fijnste stoffen voor comfort en lang draagplezier. Nieuwsgierig geworden? Breng eens ’n bezoek aan de conceptstore in Bergen of geniet van een shoppingavontuur in het bruisende centrum van Alkmaar. Willkommen in der Welt von YAYA, wo zeitlose Eleganz und verspielte Raffinesse zusammenkommen. Entdecken Sie stilvolle Kollektionen aus feinsten Stoffen für Komfort und langes Tragegefühl. Neugierig? Besuchen Sie den Concept Store in Bergen oder genießen Sie ein Shopping-Abenteuer im geschäftigen Zentrum von Alkmaar. YAYA | Kerkstraat 3, Bergen | Fnidsen 87, Alkmaar | www.yaya.nl

Nieuw in Bergen!

Al sinds 1971 een begrip in Amsterdam en nu ook gevestigd in Bergen. Deze wijnwinkel biedt een uitgebreide selectie wijnen die exclusief worden geïmporteerd door Ton, hetgeen betaalbaarheid garandeert. Ontdek de prachtigste Champagnes, Italiaanse, Bordeaux- en Bourgognewijnen, plus 2000 andere dranken. Profiteer van de 5+1 gratis aanbieding op eigen import!

Ein bekannter Name in Amsterdam seit 1971 und jetzt auch in Bergen. Diese Vinothek bietet eine umfangreiche Auswahl an Weinen, die ausschließlich von Ton importiert werden, was Erschwinglichkeit garantiert. Entdecken Sie die schönsten Champagner, italienische, Bordeaux- und Burgunderweine sowie 2000 weitere Getränke. Nutzen Sie das 5 + 1 kostenlose Angebot auf Ihren eigenen Import!

Drankenspeciaalzaak Ton Overmars | Dorpsstraat 5 | Bergen | +31 72 581 22 26 | www.tonovermars.nl

Handwerk bij ‘t Sieraadje

Voor een mooie herinnering aan een bijzondere vakantie slaag je gegarandeerd bij ‘t Sieraadje in Egmond. Naast verschillende merken en zelfontworpen sieraden, is er een ruime keuze uit horloges, tassen, portemonnees, sjaals en kleding. Wekelijks worden er nieuwe items aan de collectie toegevoegd waardoor het interessant blijft om regelmatig binnen te lopen. Eine schöne Erinnerung an einen besonderen Urlaub finden Sie zweifellos bei ‘t Sieraadje in Egmond. Neben den unterschiedlichen Marken und persönlich gestaltetem Schmuck finden Sie dort eine breite Kollektion an Uhren, Taschen, Geldbörsen, Schals und Bekleidungsstücken. Jede Woche wird die Kollektion um nagelneue Artikel erweitert. Es ist also interessant, dort regelmäßig einmal reinzuschauen.

‘t Sieraadje | Voorstraat 144-A | Egmond aan Zee | +31 72 888 13 38 | www.tsieraadje.nl

Van boek tot cadeau

Niets is heerlijker dan met een goed boek op het strand liggen tijdens de zomermaanden. Bij Boekhandel Thomas vind je niet alleen een breed assortiment Nederlands- en Engelstalige boeken maar ook een ruime keuze aan tijdschriften, wenskaarten, cadeau- en kantoorartikelen. Of je nu een fervent lezer bent of gewoon op zoek naar iets nieuws, kom langs en laat het team jou helpen het perfecte boek te vinden.

Speziell für unsere Deutschen Gäste bieten wir im Sommer eine groBe Auswahl Deutsche Zeitschriften und Bücher an, darunter zeitgenössische Romane, Krimis und selbsverständlich auch Kinderbücher.

Boekhandel Thomas | Stationsstraat 9 | Bergen | +31 72 581 27 63 | www.boekhandelthomas.nl

BERGEN • 47

Luxe lingerie

Lingerie shoppen lastig of vervelend? Niet bij Lincherie in Bergen. De hoogwaardige lingerieketen is ontstaan vanuit een passie voor de mooiste lingerie, nacht-, bad- en beenmode. Kennis, kwaliteit en service staan altijd voorop. De professionele lingeriestylistes staan klaar om je te stylen en van advies te voorzien.

Lingerie einkaufen schwierig oder nervig? Nicht bei Lincherie in Bergen. Die hochwertige Dessous-Kette entstand aus der Leidenschaft für die schönste Dessous-, Nacht-, Bade- und Beinmode. Wissen, Qualität und Service stehen immer im Vordergrund. Die professionellen Dessous-Stylisten wissen genau, welchen Stil sie haben und welche Ratschläge sie ihnen geben.

Lincherie Bergen | Breelaan 16-3 | Bergen | +31 72 303 34 05 | www.lincherie.nl

Het mooiste cadeau

Strand, zee, duinen en kunst: Stammis Edelsmid-Juwelier vertaalt de beleving van Bergen in een schitterende collectie sieraden in een sfeervolle en uitnodigende ambiance. Met de eigen collectie van Klaas-Jan ben je verzekerd van een authentiek en uniek handgemaakt sieraad. Een blijvende herinnering aan een uniek moment!

Strand, Meer, Dünen und Kunst: Stammis Edelsmid-Juwelier übersetzt diese Erfahrung von Bergen in eine umwerfende Schmuckkollektion in einem stilvollen einladenden Ambiente. Mit der Kollektion des Künstlers Klaas-Jan haben Sie die Gewissheit, ein authentisches und einzigartiges handgefertigtes Schmuckstück zu erwerben. Eine bleibende Erinnerung an einzigartige Momente!

Klaas-Jan Stammis Edelsmid-Juwelier | Plein 71 | Bergen | +31 72 737 02 50 | www.stammisedelsmid.nl

De collectie van Esther

PoP4Wine is dé drankenspeciaalzaak voor Schoorl en omgeving. Met jarenlange ervaring in retail, groothandels en horeca, en ondersteund door relevante diploma’s, bieden zij een uitgebreid assortiment aan wijn, bier en gedistilleerd. Lokale producten zijn een prioriteit, met een breed scala aan Nederlandse bieren, wijnen en gedistilleerde dranken.

PoP4Wine ist das Spirituosenfachgeschäft für Schoorl und Umgebung. Mit jahrelanger Erfahrung im Einzelhandel, Großhandel und Gastgewerbe und unterstützt durch entsprechende Diplome bieten sie ein umfangreiches Sortiment an Wein, Bier und Spirituosen. Lokale Produkte haben Priorität, mit einer großen Auswahl an niederländischen Bieren, Weinen und Spirituosen.

Pop4Wine| Heereweg 23 | Schoorl | +31 6 81 46 77 41 | www.pop4wine.nl

Scandinavisch design

De Finse Winkel staat al 40 jaar bekend om haar exclusieve en kleurrijke damesmode in Scandinavisch design. Zij verkopen uitsluitend natuurlijke materialen, welke op verantwoorde manier zijn verkregen. Ook kun je bij hen terecht voor op maat gemaakte kleding. Daarnaast hebben ze een prachtige collectie bijpassende sieraden, accessoires en kado-artikelen!

De Finse Winkel ist seit 40 Jahren für seine exklusive und farbenfrohe Damenmode im skandinavischen Design bekannt. Sie verkaufen nur natürliche Materialien, die verantwortungsvoll beschafft werden. Sie können dort auch maßgeschneiderte Kleidung erhalten. Darüber hinaus gibt es eine schöne Kollektion von passendem Schmuck, Accessoires und Geschenkartikeln!

De Finse Winkel | Kerkstraat 6 | Bergen | +31 72 581 21 54 | www.definsewinkel.nl

48 • BERGEN

En dat in Bergen!

Shoeboxbergen staat bekend als een toonaangevende winkel en webshop met dames- en herenmode. Naast 60 schoenenmerken verkopen ze ook accessoires, tassen en diverse kledingmerken. Schoenenmerken: Officine creative, Moma, Hidnander, Jerome Dreyfuss, Premiata, Philippe Model, Haikure, 4CCCCees, Filling Pieces, Mason Garment, Diadora Heritage, Mexicana, AGL, Chie Mihara, Mercer, Lola Cruz, Hoka, UGG, Timberland. Tassen: Claris Virot, Campomaggi, Jerome Dreyfuss, Gianni Chiarini.

Shoeboxbergen ist als führendes Geschäft und Webshop für Damen- und Herrenmode bekannt. Neben 60 Schuhmarken verkaufen sie auch Accessoires, Taschen und verschiedene Bekleidungsmarken.

ShoeboxBergen | Ruïnelaan 6-8 | Bergen | +31 72 589 96 20 | www.shoeboxbergen.nl

Voor de mooiste cadeaus

Bij ‘t Schaap over de Dam – en terug en The Lime in the Coconut in Schoorl vind je prachtige producten.

Bij ’t Schaap kun je terecht voor stoere schapenvachten en wollen items en bij The Lime in the Coconut vind je de mooiste cadeaus. Wist je dat de winkels worden gerund door twee zussen?

Schöne Produkte finden Sie bei ’t Schaap over de Dam – en terug und The Lime in the Coconut in Schoorl. In ’t Schaap finden Sie robuste Schaffelle und Wollsachen und in The Lime in the Coconut finden Sie die schönsten Geschenke. Wussten Sie, dass die Geschäfte von zwei Schwestern geführt werden?

’t Schaap over de Dam – en terug | The Lime in the Coconut | Duinweg 9 | Schoorl | +31 6 46 26 40 60 | +31 6 34 34 28 04 | www.1000kusjes.nl

Woon, leef en geniet

Bergerac ligt midden in het gezellige dorp Bergen vlak naast de bekende Ruïnekerk. In deze ruime winkel raak je niet uitgekeken, met lege handen naar buiten gaan bestaat niet! Alles om je interieur sfeer te geven, vind je hier. Van banken, kasten en stoelen, tot kaarsen, servies en leuke cadeautjes.

Bergerac liegt inmitten des gemütlichen Dorfes Bergen, direkt neben der berühmten Ruinenkirche. In diesem geräumigen Laden wird es Ihnen nicht langweilig, und ist es fast unmöglich, mit leeren Händen zu gehen! Hier finden Sie alles, was das Herz für Innenausstattung begehrt. Von Sofas, Schränken und Stühlen bis hin zu Kerzen, Geschirr und tollen Geschenken.

Bergerac | Ruïnelaan 7 | Bergen | +31 72 581 50 87 | www.bergerac.nl

Toeti

van Noemi

Vrouwen laten stralen in prachtige kleding, schoenen en bijpassende accessoires: dat is de missie van Noemi, eigenaresse van boetiek Toeti Noemi. In haar snoepwinkeltje shop je de nieuwste mode musthaves. Kijk je ogen uit en laat je inspireren. Tip: de boetiek verkoopt nu ook het kleurrijke merk Freebird Icons!

Frauen als Blickfänger in schönen Kleidern, Schuhen und den passenden Accessoires: Das ist die Mission von Noemi, Inhaberin der Boutique Toeti Noemi. Ihr Laden ist ein wirkliches Mekka für die Jagd auf die neusten modischen Must-Haves. Ein Augenschmaus und Inspiration in reinster Form. Tipp: Die Boutique führt nun auch die bunte Freebird Icons!

Toeti Noemi | Stationsstraat 5 | Bergen | +31 72 589 60 40 | www.toetinoemi.nl

BERGEN • 49

Neem de tijd!

Waar voorheen de loketbeambten van het Postkantoor huishielden, daar vind je nu de meest bijzondere hebbedingen zoals boeken en sieraden, meubels en woonaccessoires, lekkernijen en een ruim assortiment aan kleding. Het prachtige pand ligt in het authentieke hart van Bergen, tegenover de Ruïnerkerk.

Wo früher die Schalterbeamten der Post ihr Haus führten, finden Sie heute die ausgefallensten Gadgets wie Bücher und Schmuck, Möbel und Wohnaccessoires, Delikatessen und eine große Auswahl an Kleidung. Das schöne Gebäude befindet sich im authentischen Herzen von Bergen, gegenüber der Ruïnekerk.

PT Post | Oude Prinsweg 23 | Bergen | +31 72 743 97 97 | www.ptpost.nl

Unieke tassen van Sandra

Ontdek de unieke tassen gemaakt van, met zorg geselecteerde, koeienvachten. Sandra, eigenaresse en creatieve geest, vervaardigt met aandacht elk stuk in haar atelier in Egmond aan Zee. Elke tas is uniek. Kies je voor een exemplaar uit haar collectie of ga voor een op maat gemaakte tas?

Entdecken Sie einzigartige Taschen aus sorgfältig ausgewählten Kuhfellen. Sandra, Inhaberin und kreativer Kopf, fertigt jedes Stück mit Aufmerksamkeit in ihrer Werkstatt in Egmond aan Zee. Jede Tasche ist ein Unikat. Wählen Sie eine Tasche aus ihrer Kollektion oder entscheiden Sie sich für eine Sonderanfertigung?

Sanny’s bags and more | Voorstraat 124a | Egmond aan Zee | +31 6 42 14 42 72 | www.sannys.nl

Voor hem én haar

Voor een stijlvolle outfit kun je terecht bij het Modekantoor aan het Plein in Bergen. Met mooie tinten en prachtige stoffen ziet de voorjaarscollectie er weer smaakvol uit voor hem en haar. Für ein stilvolles Outfit können Sie Modekantoor am Plein in Bergen besuchen. Mit schönen Farbtönen und schönen Stoffen sieht die Frühlingskollektion für Sie und Ihn geschmackvoll aus. Women: Drykorn, Gran Sasso, My Essential Wardrobe, Circolo, Duno, Five Units, Daniele Fiesoli. Men: NN07, Drykorn, Xacus, Gran Sasso, Duno, Tramarossa, filippo de Laurentiis, Valenza, Marco Pescarolo. And many more! Modekantoor | Plein 67 | Bergen | +31 72 767 62 84 | www.modekantoor.nl

Door een andere bril

Als je zo dicht bij het strand en de zee zit, moet je als optiekzaak natuurlijk zonnebrillen in de collectie hebben. JPC Optiek heeft gekozen voor trendy, opvallende monturen van bijvoorbeeld Saint Laurent, Chloé, Tom Ford, Persol, Ray-Ban en Caroline Abram. Maar ook sportieve zonnebrilmonturen van o.a. Oakley en Maui Jim. Wenn man so nah am Strand und am Meer ist, muss man als Optiker natürlich auch eine Sonnenbrille in der Kollektion haben. JPC Optiek hat trendige, auffällige Fassungen von Marken wie Saint Laurent, Chloé, Tom Ford, Persol, Ray-Ban und Carolin Abram ausgewählt. Aber auch sportliche Sonnenbrillen von Oakley und Maui Jim, unter anderem.

JPC Optiek | Breelaan 31 | Bergen | +31 72 581 77 11 | www.jpcoptiek.nl

50 • BERGEN

MEUBELS | BEHANG | VERF | VLOEREN | RAAM DE CORATIE | DEUREN | GLAS | BUITEN ZONWERING

WITTE PAAL 300 SCHAGEN 0224 213554 PARTNERSATHOME.NL
NIEUW! B UI t EN l E v EN
W room c I rca 300 m²)
(sho
Bergen Cosmetics • Stationsstraat 11 • Bergen • +31 72 5812205 • www.bergencosmetics.nl

1. De Ruïnesteen, opgedragen aan de historische Ruïnekerk in hartje Bergen, is een gebakje van taai hazelnootschuim gevuld met mokkacrème. Patisserie Roos Dorpsstraat 1, Bergen, www.banketbakkerij-roos.nl

2. Ruim assortiment bloembollen, rechtstreeks vanaf de kweker. Geopend van 1 augustus t/m 21 december. Ze organiseren ook workshops! Meer informatie op www.bollenenzo.nl. Bollen & zo, Bergerweg 82, Bergen.

3. De Bergense MelkSalon bevindt zich op de boerderij van de familie Kenter. Het is er een waar paradijs voor koeien. Ze verkopen zuivel zoals yoghurt, vla, kwark en hangop. De Bergense Melk Salon, Baakmeerdijk 15, Bergen, www.debergensemelksalon.nl

4. Ontdek het duurzame kledingmerk BERGEN clothing & apparel van twee trotse Bergense ontwerpers. Te koop op www.bergenclothingandapparel.nl en in de winkels Lancelot4Kids en Pragt.

5. Iconische gebouwen uit Bergen in Delftsblauwe uitvoering. Prijzen vanaf € 24,95. Ruïnekerk, De Pilaren, Fabels, D’Alderliefste, Het Sterkenhuis, De Oude Prins. Huisjes die dit jaar nog uitkomen; ‘t Oude Raethuis, PT Post, Echt/Lamoraal, De Bokkesprong. Verkooppunten: MVD Styles, Florian, PT Post. Meer informatie op www.stenenhuisjes.nl.

Made in Bergen!

5

4

BERGEN • 53
1 3
2

Fine dining uit eigen

Hoftuin

Vanmorgen geoogst, vanavond op het menu! Naast restaurant Het Hof vind je De Hoftuin: de mooiste moestuin van Bergen. Dagelijks loopt chef Meuleman (foto) door de tuin en bespreekt hij met tuinman Simon wat er die dag geoogst wordt. Reserveer een tafel én kom de kunstexpositie bekijken. Heute Morgen geerntet, heute Abend auf der Speisekarte! Neben dem Restaurant Het Hof liegt De Hoftuin: Bergens schönster Gemüsegarten. Jeden Tag geht Chefkoch Meuleman (Foto) durch den Garten und bespricht mit Gärtner Simon, was an diesem Tag geerntet wurde. Reservieren Sie einen Tisch und schauen Sie sich die Kunstausstellung an. Het Hof by blooming | Eeuwigelaan 1 | Bergen | +31 72 582 05 20 | www.weareblooming.com/het-hof

DUU RZAAM

DAUERHAFT

Groen label

Tally-ho verkoopt meer dan 30 modieuze merken waarvan de kleding duurzaam wordt geproduceerd. Deze kleding is bijvoorbeeld van gerecycled materiaal of biologisch katoen gemaakt. Daarnaast kunnen kledingstukken ook fairtrade vervaardigd zijn. In de winkels krijgen deze items een groen label mee, zodat het voor klanten makkelijk herkenbaar is.

Tally-ho verkauft mehr als 30 modische Marken, deren Kleidung nachhaltig produziert wird. Diese Kleidung ist zum Beispiel aus recycelten Materialien oder Bio-Baumwolle hergestellt. Darüber hinaus können Kleidungsstücke auch aus fairem Handel hergestellt sein. In den Geschäften werden diese diese Artikel mit einem grünen Etikett versehen, so dass sie für die Kunden leicht erkennbar sind.

Tally-ho | Stationsstraat 21, Bergen | Laat 208, Alkmaar | +31 72 589 40 28 | www.tally-ho.nl

Geluk kun je eten

ECHT is er voor jouw koffie-, ontbijt- en lunchmoment, waarbij alles draait om écht eten: veel biologisch, lokaal, huisgemaakt en genoeg vega(n). De knusse restaurants zijn ingericht met lichte en duurzame materialen. ECHT Bergen heeft een zonnig terras aan de Ruïnekerk en ECHT Alkmaar ligt aan de beroemde kaasmarkt die ‘s zomers iedere vrijdagochtend plaatsvindt.

ECHT ist für Ihren Kaffee, Ihr Frühstück und Ihr Mittagessen da, wo sich alles um echte Lebensmittel dreht: viel Bio, lokal, hausgemacht und viel Gemüse. Die gemütlichen Restaurants sind mit hellen nachhaltigen Materialien eingerichtet. ECHT Bergen bietet eine Caféterrasse bei der Ruïnekerk, und ECHT Alkmaar befindet sich am berühmten Käsemarkt, der im Sommer jeden Freitagmorgen stattfindet.

ECHT Bergen | Oude Prinsweg 5 | +31 72 531 45 81

ECHT Alkmaar | Marktstraat 4 | +31 72 220 19 95 | www.echtfood.nl

54 • BERGEN
Foto: Gitta
Polak

Trots op BERGEN

Ontdek het kledingmerk BERGEN clothing and apparel. Het weerspiegelt trots op het dorp Bergen. De producten van BERGEN clothing and apparel worden met zorg en respect voor mens, dier en milieu gefabriceerd. Voor hem, voor haar - en zelfs voor de kleintjes.

Entdecken Sie die Kleidungsmarke BERGEN clothing and apparel. Sie spiegelt stolz das Dorf Bergen wider. Produkte von BERGEN clothing and apparel werden mit Sorgfalt und Respekt für Mensch, Tier und Umwelt hergestellt. Für ihn, für sie - und sogar für die Kleinen. Te koop op www.bergenclothingandapparel.nl en in de Bergense winkels Lancelot4Kids en PRAGT.

Hoezee!

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. De Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering.

Die Blaue Flagge ist eine internationale Umweltauszeichnung Auszeichnung, die jährlich an Strände und Yachthäfen vergeben wird. Die Blaue Flagge ist eine Anerkennung der für die Anstrengungen, die der Strand oder der Jachthafen in Bezug auf Umwelt- und Nachhaltigkeitsmanagement, Sicherheit Management, Sicherheit, Wasserqualität, Sensibilisierung und Erziehung sowie Abfallvermeidung und -trennung.

Pre-loved

Hip Hop, open sinds november 2022, is de eerste conceptstore met tweedehands kleding in Bergen. De eigenaresse, Renée, wil met deze formule bijdragen aan een duurzamere kledingindustrie. Hier kan je hippe pre-loved kinder-, dames- en herenkleding, speelgoed, lifestyle én leuke accessoires shoppen. Loop hier dus zeker even binnen!

Hip Hop, eröffnet im November 2022, ist der erste Concept Store mit Second-Hand-Kleidung in Bergen. Die Inhaberin Renée möchte mit diesem Konzept einen Beitrag zu einer nachhaltigeren Bekleidungsindustrie leisten. Hier können Sie trendige, gebrauchte Kinder-, Damen- und Herrenkleidung, Spielzeug, Lifestyle und lustige Accessoires kaufen. Schauen Sie also unbedingt hier vorbei!

Hip Hop Bergen | Plein 17 | Bergen | +31 6 27 45 30 96 | www.hiphopbergen.nl

Dat zwemt lekker

Geniet van het warme water in zwembad De Beeck. De Beeck heeft twee zwembaden en een gezellige horeca. De overdekte zwembaden zijn voorzien van heel veel speelmateriaal. Met de banden, strandballen, matten en gietertjes kan naar hartenlust worden gespeeld. In de zomervakantie ligt er in het diepe bad een vrolijk gekleurde loopmat voor nog meer waterplezier.

Genießen Sie das warme Wasser im Schwimmbad De Beeck. Das Schwimmbad De Beeck hat zwei Schwimmbecken und ein gemütliches Restaurant. Die Hallenbäder sind mit vielen Spielgeräten ausgestattet. Mit Reifen, Strandbällen, Matten und Gießkannen kann nach Herzenslust gespielt werden. In den Sommerferien sorgt im tiefen Becken eine bunte Laufmatte für noch mehr Wasserspaß.

De Beeck | Molenweidtje 2 | Bergen | +31 72 303 40 12 | www.debeeck.nl

BERGEN • 55

Park Meerwijk

Begin vorige eeuw werd Bergen ontdekt door zakenlieden die hun schaapjes op het droge hadden. Zo ontstond het feeërieke villapark Park Meerwijk. Rond 1917 werd deze buurt ontworpen door vijf jonge architecten. Ze werkten veel met natuurlijke materialen als hout en riet. Helaas zorgde dit ook voor brandgevaar en een aantal villa’s ging in vlammen op. Zu Beginn des letzten Jahrhunderts wurde Bergen von reichen Geschäftsleuten entdeckt, die dort entspannt leben wollten. Damals entstand der bezaubernde Villenpark Park Meerwijk. Um 1917 wurde dieses Viertel von fünf jungen Architekten entworfen. Die Entwürfe zeichnen sich durch natürliche Materialien wie Holz und Schilf aus. Leider sorgte dies auch für Brandgefahr, und eine Reihe von Villen fiel dem Feuer zum Opfer. Park Meerwijk | Meerwijklaan | Bergen

KUNST & CULTUU R

KUNST

& KULTUR

Een trotse toren

Trots staat hij hoog op de duinen: de vuurtoren, genoemd naar C.J.C. van Speijk. De toren is een van de oudste, nog actieve vuurtorens van Nederland. De voet van de vuurtoren vormt een imposante graftombe die herinnert aan luitenant-ter-zee Jan van Speijk. Nog elke nacht schijnt de Van Speijk zijn vertrouwde licht over de zee en het dorp!

Er ist stolz auf die Dünen: der Leuchtturm, benannt nach C.J.C. aus Speijk. Der Turm ist einer der ältesten, noch aktiven Leuchttürme in den Niederlanden. Der Sockel des Leuchtturms bildet ein imposantes Grab, das an Leutnant Jan van Speijk erinnert. Jeden Abend strahlt der Van Speijk sein vertrautes Licht über das Meer und das Dorf!

Vuurtoren J.C.J. van Speijk | Vuurtorenplein 1 | Egmond aan Zee

Kamp Schoorl

Ga terug in de geschiedenis bij Kamp Schoorl. Het oorspronkelijk Nederlandse legerkamp diende tijdens de bezetting als internerings- en concentratiekamp, waar veel communisten en Joden verbleven. Nu staat op de locatie een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer met een herdenkingsmonument. Een indrukwekkend kijkje in de geschiedenis.

Gehen Sie im Kamp Schoorl in die Vergangenheit zurück. Das ursprünglich niederländische Armeelager diente während der Besatzung als Internierungs- und Konzentrationslager, in dem viele Kommunisten und Juden untergebracht waren. Heute befindet sich auf dem Gelände ein Besucherzentrum von Staatsbosbeheer mit einer Gedenkstätte.

Ein beeindruckender Einblick in die Geschichte. Monument Kamp Schoorl | Oorsprongweg 12 | Schoorl | www.kamp-schoorl.nl

56 • BERGEN

Kunst bij Kranenburgh

Museum Kranenburgh toont moderne en hedendaagse kunst in het kunstenaarsdorp Bergen. De rijke natuur rondom Bergen inspireerde de kunstenaars van de Bergense School tot en met die van vandaag. Bezoek een tentoonstelling, doe een workshop of speurtocht, wandel door de iconische beeldentuin en geniet van het zonovergoten terras. Das Museum Kranenburgh zeigt moderne und zeitgenössische Kunst im Künstlerdorf Bergen. Die reiche Natur rund um Bergen inspirierte die Künstler der Bergener Schule bis in die Gegenwart. Besuchen Sie eine Ausstellung, machen Sie einen Workshop oder eine Schnitzeljagd, schlendern Sie durch den ikonischen Skulpturengarten und genießen Sie die sonnenverwöhnte Terrasse.

Museum Kranenburgh | Hoflaan 26 | Bergen | +31 72 201 50 00 | www.kranenburgh.nl

Spectaculaire natuur

Een bezoek aan de Schoorlse Duinen is niet compleet zonder wandeling naar De Kerf. In 1997 werd er een gat van zo’n tachtig meter in de duinen gegraven. Een uitnodiging voor water en wind om het achterliggende land te veroveren! Zeldzame planten en dieren vonden vervolgens hun weg naar De Kerf & Parnassiavallei.

Ein Besuch der Schoorl-Dünen ist nicht vollständig ohne einen Spaziergang zu De Kerf. Im Jahr 1997 wurde ein etwa achtzig Meter langes Loch in die Dünen gegraben. Eine Einladung für Wasser und Wind, das Land dahinter zu erobern! Seltene Pflanzen und Tiere haben daraufhin ihren Weg nach De Kerf & Parnassia Vallei gefunden.

De Kerf | Tussen Bergen aan Zee en Schoorl

De Ruïnekerk

Ben je in Bergen, dan kan een bezoekje aan rijksmonument de Ruïnekerk niet ontbreken! Het dorp is is ontstaan rond de kapel, waar de huidige kerk staat. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de 15e-eeuwse kerk geplunderd en afgebrand. Hierbij ging een groot deel verloren, maar gelukkig is dit later herbouwd. Wenn Sie in Bergen sind, dürfen Sie einen Besuch des Nationaldenkmals Ruïnekerk (Kirchenruine) nicht verpassen! Das Dorf wuchs um die Kapelle herum, wo heute die Kirche steht. Während des Achtzigjährigen Krieges wurde die Kirche aus dem 15. Jahrhundert geplündert und niedergebrannt. Jahrhundert geplündert und niedergebrannt. Dabei ging ein großer Teil verloren, aber glücklicherweise wurde sie später wieder aufgebaut. Ruïnekerk | Raadhuisstraat 1 | Bergen

Hoogste duin van Nederland!

Anderhalve eeuw geleden was het duingebied nog één grote zandbak. In de 19e eeuw was men bang dat het zand hele dorpen zou onderstuiven en werden bossen en helmgras aangeplant. Vandaag wisselen levendige gemengde bossen en stuivende duinen elkaar af en vormen de Schoorlse Duinen een rijk en ruig natuurgebied met het hoogste duin van Nederland: maar liefst 55,5 meter hoog!

Vor eineinhalb Jahrhunderten war das Dünengebiet noch ein großer Sandkasten. Im 19. Jahrhundert fürchteten die Menschen, dass der Sand ganze Dörfer und Pflanzen zum Versinken bringen würde und es wurde Strandgras gepflanzt. Heute wechseln sich lebhafte Mischwälder und Wanderdünen ab und die Schoorlse Duinen bilden ein reiches und raues Naturschutzgebiet mit der höchsten Düne der Niederlande: nicht weniger als 55,5 Meter hoch! Buitencentrum Schoorlse Duinen | Oorsprongweg 1 | Schoorl | www.staatsbosbeheer.nl

BERGEN • 57
Foto: Michel Claus

De gezelligste landelijke woonwinkel

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m zaterdag: 10.00 tot 17.30 uur

Zondag: 11.00 tot 16.30 uur

www.natuurlijkast.nl info@natuurlijkast.nl
Tel:
WITTE
SCHAGEN @NatuurlijkAST @Natuurlijk_AST @Natuurlijk_AST
Tel: 06-23727226
06-51211790
PAAL 325

Ontdek Familystore Meyer & Meyer in het vriendelijke duindorp Schoorl. Een imposante winkel met een breed assortiment aan damesjurken, stoere herentruien, badmode en een hele uitgebreide collectie outdoor kleding.

Entdecken Sie Familystore Meyer & Meyer im gemütlichen Dünendorf Schoorl. Ein imposantes Geschäft mit einer großen Auswahl an Damenkleidern, coolen Herrenpullovern, Bademode und einer sehr umfangreichen Kollektion an Outdoor-Kleidung.

HEEREWEG 29 • 1871 EB SCHOORL • +31 72 509 3524 • WWW.MEYERANDMEYER.COM

De fietsroute

‘Uitwaaien in de duinen tussen Camperduin en Schoorl’ is te vinden op www.routiq.com

Uitwaaien en genieten!

DE ABDIJ IS EEN PRACHTIG KLOOSTER IN EGMOND-BINNEN, WAAR DE MONNIKEN NOG ALTIJD

BIER BROUWEN EN KAAS MAKEN.

In en buiten de gemeente Bergen is veel moois te ontdekken. Cultuur, historie, natuurschoon… Spring op de fiets en ontdek de bijzondere regio.

Route-informatie

Afstand: 54 kilometer

Route: Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef, Bergen aan Zee, Groet, Schoorl, Bergen, Alkmaar, Heiloo

Niet geschikt: voor kinderen

Meenemen: zonnebrand, picknickmand, kleed of badlaken, water en eventueel een powerbank voor je telefoon.

Duur: Ruim drie uur. Maar maak er liever een hele

dag van. Of twee dagen!

De uitwaairoute is te vinden op www.routiq.com

Een mooie fietsroute is ‘Uitwaaien in de duinen tussen Camperduin en Schoorl’ via Routiq.com. De route begint bij de Abdij van Egmond die al in de 10e eeuw werd gesticht. De abdij is een prachtig klooster in Egmond-Binnen waar de monniken nog altijd bier brouwen en kaas maken. Bezoek even verderop ook nog de Adelbertus Akker. Op dit weilandje vind je de Adelbertusput, een waterbron waar genezende krachten aan worden toegeschreven.

Gezellige badplaats

Vanuit Egmond-Binnen fiets je het prachtige PWN-duingebied in. Vergeet niet voor 2 euro een dagkaart te kopen. Via een rustgevende route door de duinen kom je in Egmond aan den Hoef. Je kunt ervoor kiezen om ook nog even naar Egmond aan Zee te gaan. Officieel komt de route hier niet langs, maar het is wel een aanrader. Egmond aan Zee is een gezellig badplaats met veel leuke winkeltjes en restaurantjes. En natuurlijk is er volop strand en de zee.

Schotse hooglanders

Je vervolgt je route langs Gasterij ’t Woud door het duingebied

BERGEN • 61 >
De Abdij Vuurtoren Egmond Strand Egmond
ALS JE IN BERGEN AAN ZEE AANKOMT, IS HET EEN GOED MOMENT OM BIJ MOOI WEER POOTJE TE BADEN.

van Egmond. Hier lopen tientallen Schotse hooglanders. De dieren zien er olijk en aaibaar uit met hun lange roodbruine haren, maar het blijven wilde dieren. Hou daarom altijd 25 meter afstand en voer of aai ze niet. In dit gebied kun je ook Koniks paarden, Exmoor pony’s, schapen en landgeiten tegenkomen.

Het ruisen van de zee

Het mooie aan deze route is ook het ruisen van de zee. Het geluid van de zee komt steeds dichterbij als je Bergen aan Zee nadert en langs de boulevard naar het strand fietst. Een mooi moment om even pootje te baden. Via de boulevard volg je het fietspad door het bos naar Schoorl. Je zult misschien met verbazing kijken naar de bomen die hier zijn gekapt. Maar hierdoor ontstaat een grotere doorgang voor de wind. In een gezond duingebied heeft de wind vrij spel en stuift het zand. Het kan zijn dat het fietspad soms onder een dun laagje zand verscholen is.

Stuivende duinen

Via de stuivende duinen kom je op het pad naar Schoorl aan Zee. Dit pad gaat door het bos en brengt je langs De Kerf. Sinds de zandafgraving in 1997 is hier een hele reeks zeldza-

me planten en dieren te vinden; een uniek stukje natuur. In dit gebied vind je ook de hoogste duinen van Nederland, tot zelfs 58 meter boven zeeniveau. Vanuit de uitkijktoren kun je de ‘levende duinen’ goed bekijken, pauzeren kan even verderop bij de uitspanning De Berenkuil.

Jan van Scorel

Aangekomen in Groet zie je het schattige Witte Kerkje met het beeld van de wasvrouwen. In het centrum van Schoorl kom je langs het Oude Raadhuisje dat is ingericht als ‘Wunderkammer’, een rariteitenkabinet volgens 16/17e eeuws gebruik. Voor het gebouw staat een beeld van de bekende schilder Jan van Scorel, die hier in de toenmalige pastorie is geboren. Vanuit Schoorl fiets je naar het gezellige dorp Bergen, met vele winkeltjes en terrasjes. Het in 1913 gestichte Hertenkamp en Museum Kranenburgh zijn zeker een bezoekje waard.

Bijzonder Alkmaar

Door de polder fiets je vervolgens naar het centrum van Alkmaar. Wijk even van de route af en ga de Grote Kerk binnen. De kerk heeft namelijk het of grootste glas-in-loodraam van Europa, van 6 meter breed en 23 meter lang! Ook het Hei-

62 • BERGEN
Het Groeter kerkje Schotse Hooglanders Bergen aan Zee Bergen aan Zee

DE KERF: HIER IS EEN HELE REEKS ZELDZAME PLANTEN EN DIEREN TE VINDEN; EEN UNIEK STUKJE NATUUR.

looërbos is een verrassing, met zijn mooie, dikke, oude bomen. In het bos kom je onder meer langs de Kattenberg, die je via een trap kunt beklimmen, en Landgoed Nijenburg, een 18e-eeuwse buitenplaats tussen Alkmaar en Heiloo. Met name de oude boomgaard met 43 verschillende rassen appels en peren is bijzonder.

Grootste Maria-bedevaartsoord

Via het Heilooërbos kom je langs de ‘Preekstoel’. Volgens de legende heeft de monnik Willibrordus 4000 jaar geleden vanaf deze verhoging gepreekt, waarbij zijn toehoorders op het lagergelegen gebied stonden. Ook het Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo mag je niet missen. Dit is de grootste Maria-bedevaartplaats van Nederland. De geschiedenis hiervan gaat zelfs terug tot de 14e eeuw. Dit is de laatste hotspot voor je moe en voldaan in de verte de Abdij van Egmond weer ziet opdoemen. <

Innerhalb und außerhalb der Gemeinde

Bergen gibt es viel zu entdecken. Kultur, Geschichte, Naturschönheiten... Schwingen Sie sich auf Ihr Fahrrad und entdecken Sie diese besondere Region.

Routeninformationen

Entfernung: 54 km

Route: Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef, Bergen aan Zee, Groet, Schoorl, Bergen, Alkmaar, Heiloo

Heiloo Nicht geeignet: für Kinder

Mitbringen: Sonnencreme, Picknickkorb, Teppich oder Badetuch, Wasser und möglicherweise eine Powerbank für Ihr Telefon.

Dauer: Mehr als drei Stunden. Aber machen Sie es lieber einen ganzen Tag. Oder zwei Tage! Die Ausfahrtsroute finden Sie unter www.routiq.com

BERGEN • 63
Schoorl De kerf, Schoorl Op naar het hoogste duin, Schoorl

DE GROTE KERK HEEFT

HET HOOGSTE

GLAS-IN-

LOODRAAM VAN EUROPA, VAN ZES METER BREED EN 23 METER LANG!

Eine schöne Radroute ist ‘Holen Sie sich einen Hauch von frischer Luft in den Dünen zwischen Camperduin und Schoorl’ via Routiq.com. Die Route beginnt an der Abtei Egmond, die bereits im 10. Jahrhundert gegründet wurde. Die Abtei ist ein wunderschönes Kloster in Egmond-Binnen, in dem die Mönche noch immer Bier brauen und Käse herstellen. Ein Stück weiter können Sie auch den Adelbertus Akker besuchen. Auf dieser Wiese befindet sich der Adelbertus-Brunnen, eine Wasserquelle, der heilende Kräfte zugeschrieben werden.

Gemütliches Resort

Von Egmond-Binnen radeln Sie in das wunderschöne PWNDünengebiet. Vergessen Sie nicht, eine Tageskarte für 2 Euro zu kaufen. Über eine beruhigende Route durch die Dünen erreichen Sie Egmond aan den Hoef. Sie können auch nach Egmond aan Zee fahren. Offiziell geht die Route hier nicht vorbei, aber es wird empfohlen. Egmond aan Zee ist ein gemütlicher Badeort mit vielen schönen Geschäften und Restaurants. Und natürlich gibt es viel Strand und das Meer.

Sie setzen Ihre Route entlang Gasterij ‘ t Woud durch das Dünengebiet von Egmond fort. Dutzende von schottischen High-

landern gehen hier. Die Tiere sehen hässlich und verschmust mit ihren langen rötlich braunen Haaren aus, aber sie bleiben wilde Tiere. Daher Halten Sie immer einen Abstand von 25 Metern und füttern oder streicheln Sie sie nicht. In diesem Bereich können Sie auch Konik Pferde, Exmoor Ponys, Schafe und Ziegen begegnen.

Das Rauschen des Meeres

Die Schönheit dieser Route ist auch das Rauschen des Meeres. Das Rauschen des Meeres kommt immer näher, wenn Sie sich Bergen aan Zee nähern und entlang der Promenade zum Strand radeln. Eine tolle Zeit zum Baden. Über den Boulevard folgen Sie dem Radweg durch den Wald nach Schoorl. Sie werden überrascht sein, wenn Sie die Bäume sehen, die hier gefällt werden. Aber das schafft eine größere Passage für den Wind. In einem gesunden Dünengebiet hat der Wind freie Hand und der Sand driftet. Der Radweg kann manchmal unter einer dünnen Sandschicht verborgen sein.

Dünen abstauben

Über die treibenden Dünen betreten Sie den Weg nach Schoorl aan Zee. Dieser Weg führt durch den Wald und führt Sie vorbei

64 • BERGEN
Centrum Bergen Hertenkamp Bergen Alkmaar De Grote Kerk Alkmaar Centrum Alkmaar

OOK HET HEILOOERBOS IS EEN VERRASSING, MET ZIJN MOOIE DIKKE OUDE BOMEN EN DE KATTENBERG, DIE JE VIA EEN TRAP KUNT BEKLIMMEN.

Even bijkomen!

In hartje Heiloo naast de witte Kerk vind je restaurant grand café Herberg Jan. Een sfeervolle en levendige zaak met een open keuken waar het de hele dag gezellig is. Er is altijd wel een plekje vrij om te ontbijten, lunchen of dineren maar ook voor een heerlijke koffie met een gebakje!

Im Herzen von Heiloo, neben der weißen Kirche, finden Sie das Restaurant Grand Café Herberg Jan. Eine attraktive und lebendige Einrichtung mit einer offenen Küche, wo es den ganzen Tag über angenehm ist. Es ist immer ein Platz frei für Frühstück, Mittag-oder Abendessen, sondern auch für einen leckeren Kaffee und Kuchen!

Restaurant Herberg Jan | Kennemerstraatweg 97 | Heiloo | +31 72 210 0181 | www.herberg-jan.nl

an De Kerf. Seit dem Sandbruch 1997 findet man hier eine ganze Reihe seltener Pflanzen und Tiere, ein einzigartiges Stück Natur. In diesem Gebiet finden Sie auch die höchsten Dünen der Niederlande, bis zu 58 Meter über dem Meeresspiegel. Vom Aussichtsturm aus können Sie einen guten Blick auf die ‘ lebenden Dünen’ werfen, Sie können etwas weiter am Ausgang De Berenkuil anhalten.

Jan van Scorel

In Groet angekommen, können Sie die niedliche Weiße Kirche mit dem Bild der Wäscherinnen sehen. Im Zentrum von Schoorl passieren Sie den Oude Raadhuisje, der als ‘Wunderkammer’ eingerichtet ist, ein Kuriositätenkabinett nach 16 / 17. Jahrhundert. Vor dem Gebäude steht eine Statue des berühmten Malers Jan van Scorel, der hier im damaligen Pfarrhaus geboren wurde. Von Schoorl aus radeln Sie in das schöne Dorf Bergen mit vielen Geschäften und Terrassen. Das 1913 gegründete Hertenkamp und Museum Kranenburgh sind auf jeden Fall einen Besuch wert.

Special Alkmaar

Anschließend radeln Sie durch den Polder bis ins Zentrum

von Alkmaar. Weichen Sie für einen Moment von der Route ab und betreten Sie die Grote Kerk. In der Kirche befindet sich das größte Glasfenster Europas mit einer Breite von 6 Metern und einer Länge von 23 Metern! Auch der Heilooërbos ist eine Überraschung mit seinen schönen, dicken, alten Bäumen. Im Wald kommt man unter anderem am Kattenberg vorbei, den man über eine Treppe besteigen kann, und am Landgoed Nijenburg, einem Landgut aus dem 18. Jahrhundert zwischen Alkmaar und Heiloo. Der alte Obstgarten mit 43 verschiedenen Apfel- und Birnensorten ist etwas ganz Besonderes.

Größter Marien-Wallfahrtsort

Über den Heilooërbos kommen Sie an der ‘Kanzel’ vorbei. Der Legende nach predigte der Mönch Willibrordus vor 4.000 Jahren von dieser Anhöhe aus, während seine Zuhörer auf dem unteren Boden standen. Auch die Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo sollten Sie nicht verpassen. Dies ist der größte Marienwallfahrtsort der Niederlande. Seine Geschichte reicht sogar bis ins 14. Jahrhundert zurück. Dies ist der letzte Hotspot, bevor Sie müde und zufrieden die Abtei Egmond in der Ferne erblicken. <

BERGEN • 65
Bos Heiloo Katteberg Heiloo Onze Lieve Vrouw ter Nood, Heiloo

Floor Mode

Onze tassen en armbanden zijn

Onze tassen en armbanden zijn handgemaakt en van hoogwaardige kwaliteit.

Tijdloos, stijlvol en een perfecte aanvulling op elke outfit.

Tijdloos, stijlvol en een perfecte aanvulling op elke outfit.

Kom langs in onze winkel om de collectie te bekijken en te ervaren.

Kom langs in onze winkel om de collectie te bekijken en te ervaren.

Voorstraat 124 A

Voorstraat 124 A

Egmond aan Zee 06 4114 4272

Egmond aan Zee 06 4114 4272

info@sannys.nl www.sannys.nl

info@sannys.nl www.sannys.nl

De leukste en gezelligste boetiek in Egmond aan Zee voor dames- en herenmode. Wij verkopen o.a.: Isla Ibiza Bonita, Tessa Koops, Cigno Nero, Aino (grote maten), ParaMi, en Lazamani.

boetiek in Egmond aan Zee voor verkopen o.a.: Isla Ibiza Bonita, Tessa Koops, Cigno Nero, Aino (grote maten), ParaMi, en Lazamani.

Kom gezellig langs!

Kom gezellig langs!

Voorstraat 111

Voorstraat 111

Egmond aan Zee 072 507 103 5 06 2388 5301 www.floormode.nl

Egmond aan Zee 072 507 103 5 06 2388 5301 www.floormode.nl

Coast Cruisers biedt ongetwijfeld het leukste uitje in Egmond aan Zee. Stap op 1 van onze E-choppers en ontdek de omgeving van ons mooie dorp.

ongetwijfeld het leukste uitje in Egmond aan Zee. Stap op 1 van onze E-choppers en ontdek de omgeving van ons mooie dorp.

Reserveer online !

Reserveer online ! www.coastcruisers.nl

www.coastcruisers.nl

W I N

Bewonder en verwonder

VRIJKAARTEN MET JE MOO ISTE FOTO!

Zee Aquarium geeft 3 x 2 vrijkaarten weg

Heb jij ooit het Zee Aquarium in Bergen aan Zee bezocht en een bijzonder mooie foto gemaakt? Of ben je het nog van plan? Dan is dit jouw kans! Mail je mooiste foto naar info@zeeaquarium.nl of plaats je foto op Facebook en/of Instagram en tag het Zee Aquarium Bergen aan Zee in dit bericht. De 3 winnaars worden bekend gemaakt op 1 september 2024.

Das Zee Aquarium verlost 3 x 2 Freikarten

Haben Sie schon einmal das Zee Aquarium in Bergen aan Zee besucht und ein besonders schönes Foto gemacht? Oder haben Sie es noch vor? Dann ist das Ihre Chance! Mailen Sie Ihr schönstes Foto an info@zeeaquarium.nl oder posten Sie Ihr Foto auf Facebook und/oder Instagram und markieren Sie das Zee Aquarium Bergen aan Zee in diesem Beitrag. Die 3 Gewinner werden am 1. September 2024 bekannt gegeben.

Duik mee in de wonderlijke onderwaterwereld van het Zee Aquarium in Bergen aan Zee! Ontdek de meest bijzondere vissen, zeedieren en schelpen uit alle windstreken. Duik mee, ontdek, beleef, bewonder en verwonder! Het Zee Aquarium is leuk en leerzaam voor jong en oud, bij mooi en slecht weer. Tauchen Sie ein in die wunderbare Unterwasserwelt des Sea Aquarium in Bergen aan Zee! Entdecken Sie die außergewöhnlichsten Fische, Meeresbewohner und Muscheln aus der ganzen Welt! Tauchen Sie ein, entdecken Sie, erleben Sie, bewundern Sie und staunen Sie! Das Sea Aquarium ist ein unterhaltsames und lehrreiches Erlebnis für Jung und Alt, bei gutem und schlechtem Wetter.

Zee Aquarium | Van der Wijckplein 16 | Bergen aan Zee | +31 72 581 29 28 | www.zeeaquarium.nl
BERGEN • 67

Vakantiehuizen aan de kust

Zorgeloos verhuren? B-Home biedt uitstekende service, persoonlijkheid, een groot netwerk van tevreden gasten en een uitstekend verhuurresultaat. Zoek je een vakantiewoning? B-Home heeft een uitgebreid aanbod van mooie vakantiehuizen en woningen. Zij hechten veel waarde aan persoonlijke service en helpen je graag bij het vinden van een vakantiehuis dat bij je past.

Suchen Sie ein Ferienhaus?

Wir helfen Ihnen gerne das passende Ferienhaus für Sie zu finden. Wir legen großen Wert auf Kundenfreundlichkeit und Service und würden uns freuen, Sie als unsere Gäste begrüßen zu dürfen.

B-Home with us | Bergen | +31 6 52 45 12 50 | www.b-homewithus.com

BLIJVEN SLAPEN ÜBERNACHTEN

Geen droom!

Droomvilla vakantiehuizen is hét adres voor een onvergetelijke vakantie in een luxe vakantiehuis in Noord-Holland. Kies jij voor een prachtige, authentieke molen in Egmond, een splinternieuw vakantiehuis met een barrelsauna in Sint Maarten of een sfeervol appartement aan het strand in Egmond aan Zee?

Droomvilla Ferienhäuser ist die Adresse für einen unvergesslichen Urlaub in einem Luxus-Ferienhaus in Nordholland. Entscheiden Sie sich für eine schöne, authentische Mühle in Egmond, ein nagelneues Ferienhaus mit Fasssauna in Sint Maarten oder eine stimmungsvolle Wohnung am Strand in Egmond aan Zee? Boek één van de parels op www.droomvilla.nl / Buchen Sie eine der Perlen auf www.droomvilla.nl

Eindeloos uitzicht

Deze vijf exclusieve appartementen van Maris Apartments by Alys in Egmond aan Zee bieden een verfijnde comfort. Allemaal met een riant terras voor het genieten van onder andere het adembenemende uitzicht op de Noordzee. Geniet van een onvergetelijke strandvakantie met luxe voorzieningen.

Laat je verwennen in stijl bij Maris Apartments!

Diese fünf exklusiven Apartments der Maris Apartments by Alys in Egmond aan Zee bieten raffinierten Komfort. Alle mit einer großzügigen Terrasse, auf der Sie unter anderem den atemberaubenden Blick auf die Nordsee genießen können. Genießen Sie einen unvergesslichen Strandurlaub mit luxuriösen Annehmlichkeiten. Lassen Sie sich in den Maris Apartments stilvoll verwöhnen!

Boeken via www.alys.nl / Buchen Sie unter www.alys.nl

68 • BERGEN

Hier aan de kust

Zin in zon, zee, strand? Het sfeervolle hotel Meyer bevindt zich 100 meter van het strand. Zo sta je binnen een minuut met beide voeten in het zand of de duinen! Tussendoor geniet je van oprechte gastvrijheid en comfort. Relax aan de bar, word wakker met een uitgebreid ontbijtbuffet of geniet van een culinair diner. Lust auf Sonne, Meer, Strand? Das atmosphärische Hotel Meyer liegt 100 Meter vom Strand entfernt. Dann fühlen Sie innerhalb einer Minute den Sand zwischen den Zehen oder die Sinneseindrücke der Dünen! Und unterdessen genießen Sie echte Gastfreundschaft und Gemütlichkeit. Entspannen Sie an der Bar, wachen Sie mit einem reichhaltigen Frühstücksbuffet auf, und genießen Sie ein kulinarisches Abendessen.

Hotel Meyer | Jacob Kalffweg 4 | Bergen aan Zee | +31 72 581 24 88 | www.hotelmeyer.nl

Tussen stad en natuur

Dicht bij de stad, duinen, en het strand: welkom op camping Alkmaar! De camping heeft de ideale ligging om er met de fiets eropuit te gaan. Je bent snel in steden als Volendam, Schagen en Amsterdam. Kom met je eigen camper, caravan, tent, of huur een trekkersblokhut en beleef een onvergetelijke vakantie. In der Nähe der Stadt, der Dünen und des Strandes: Willkommen auf dem Campingplatz Alkmaar! Der Campingplatz ist ideal gelegen, um die Gegend mit dem Fahrrad zu erkunden. Und mit dem Auto erreichen Sie schnell Städte wie Volendam, Schagen und Amsterdam. Kommen Sie mit Ihrem eigenen Wohnwagen, Wohnmobil oder Zelt, oder mieten Sie eine Wanderhütte und erleben Sie einen unvergesslichen Urlaub. Camping Alkmaar | Bergerweg 201 | Alkmaar | +31 72 511 69 24 | www.campingalkmaar.nl

Logeren in luxe

Aan de rand van een prachtig natuurgebied, dichtbij vele dorpjes en steden én met het strand om de hoek, bevinden zich de sfeervolle accommodaties van Duinmanege Van Poelenburgh. De appartementen, boerderij en groepsaccommodaties hebben ieder hun eigen karakter en zijn voorzien van een privétuin of -terras. Al in de vakantiestemming?

Gleich am Rande eines wunderschönen Naturschutzgebietes, in der Nähe vieler Dörfer und Städte und dem Strand gleich um die Ecke, befinden sich die attraktiven Unterkünfte der Reitschule Van Poelenburgh. Die Wohnungen, das Bauernhaus sowie die Gruppenunterkünfte haben jeweils ihren eigenen Charakter und verfügen über einen privaten Garten oder Terrasse. Schon in Urlaubsstimmung?

Accommodatie Van Poelenburgh | Duinweg 129 | Schoorl | +31 72 509 21 49 | www.accommodatiepoelenburgh.nl

Rust, ruimte & luxe

Hotel Villa de Hazelaar staat voor een verblijf omringt door natuur en rust, ruimte, luxe, een persoonlijke benadering en sfeer. Alle 11 kamers zijn van alle gemakken voorzien en hebben luxe sanitair. Je kunt op elk moment genieten van verse koffie, thee en fruit en het ontbijt is pure verwennerij.

Das Hotel Villa de Hazelaar steht für einen Aufenthalt inmitten von Natur und Ruhe, Raum, Luxus, persönlicher Herangehensweise und Atmosphäre. Alle 11 Zimmer sind komplett ausgestattet und verfügen über luxuriöse Sanitäranlagen. Sie können jederzeit frischen Kaffee, Tee und Obst genießen und das Frühstück ist Genuss pur

Hotel Villa de Hazelaar | Omloop 9 | Schoorl | +31 72 234 02 20 | www.villadehazelaar.nl

BERGEN • 69

Het Slotkwartier

Een cultuurhistorische parel in het hart van Egmond aan den Hoef

Ooit was Egmond een van de belangrijkste plekken van het graafschap Holland. Zo kennen de Egmonden een rijke historie. Het imposante kasteel in Egmond aan den Hoef en de machtige Abdij van Egmond in Egmond-Binnen vormden samen het middeleeuwse hart van het graafschap. Het Slot op den Hoef groeide uit tot ‘de grootste en schoonste burcht van Holland’. Totdat in 1573 het kasteel en de abdij werden vernield tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op bevel van Willem van Oranje en onder leiding van Diederik van Sonoy werd het kasteel in brand gestoken. Hoewel de macht van de familie Van Egmont verdween, zijn de fundamenten van hun stamslot bewaard gebleven. Het gebied rondom het kasteel, het Slotkwartier, ademt dus een eeuwenoude geschiedenis.

Van middeleeuws machtscentrum tot de karakteristieke 16e eeuwse boerenhoeven, elke steen vertelt de verhalen van het verleden.

Een ontmoetingsplaats van alle tijden

Het historische Slotkwartier wordt weer een belangrijke ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt, maar er zijn al verschillende onderdelen te bezoeken. Wat ooit een centrum van macht en prestige was, wordt tot leven gebracht tot een levendige culturele ontmoetingsplaats, waar bezoekers en bewoners genieten van deze geërfde cultuurhistorische rijkdom. Stap deze zomer terug in de tijd en verken het diverse culturele aanbod van het Slotkwartier.

Start je bezoek bij Huys Egmont

Bij bezoekerscentrum Huys Egmont, in een voormalige school en raadhuis, ontdek je de geschiedenis van het slot en de omgeving door de verhalen en exposities. Dit is het beginpunt

van je bezoek aan het Slotkwartier, waar je rondleidingen kunt boeken en speurtochten kunt doen met kinderen. Vanuit Huys Egmont vertrek je naar de Slotkapel uit 1433 en de fundamenten van het voormalige Slot op den Hoef.

Slotkapel

De eerste steen van de Slotkapel werd al in 1229 gelegd op bevel van niemand minder dan Willem I van Egmont. Tijdens het beleg van Alkmaar in 1573 werd ook de Slotkapel in brand gestoken. In 1633 werd de kapel gerestaureerd door de Staten van Holland, met gulle giften van omliggende steden en rijke families, waaronder de prachtige gebrandschilderde ramen. Bezoek de Slotkapel met het graf van Nicolaes Witsen tijdens een rondleiding of één van de vele activiteiten. Wist je dat de Slotkapel ook een officiële trouwlocatie is? Maar dat is niet alles, voor de muziekliefhebbers worden er concerten georganiseerd, waar de akoestiek keer op keer geprezen wordt. Geniet van kunst

Vergeet ook zeker niet langs te gaan bij Galerie De Kapberg, waar hedendaagse kunst vanuit vrijwel alle disciplines wordt getoond in vier verschillende ruimten. Het uit de zeventiende eeuw daterende gebouw had oorspronkelijk een agrarische

bestemming en werd gebruikt als hooiopslag. Voor de bouw van de kap werd gebruik gemaakt van onder meer wrakhout van gestrande schepen, dit is nu nog terug te zien in de Kapzaal.

Hoeve Overslot

Daarna reis je langs de boerenhoeven uit de zestiende eeuw tegenover het slot, waardevolle rijksmonumenten. Na de zomer zal Hoeve Overslot volledig gerestaureerd zijn en wordt de gehele boerderij heropend als proeflokaal en kleinkunstpodium.

In de dors van de hoeve, vind je de culturele ontmoetingsplek van de Egmonden met een kleinkunstpodium. In de weekenden vindt hier laagdrempelige livemuziek plaats van een verrassend hoog niveau, er is een antiquariaat en een permanent wisselende expositie over de meer dan duizendjarige kunstgeschiedenis van de Egmonden. Hier ervaar je de charme van de plek; kunst en cultuur onder het genot van een lekker biologisch biertje of wijntje.

Proeflokaal Sancti Adalberti

Na een diepe onderdompeling in de cultuurhistorie van het Slotkwartier, kun je na de zomer genieten van een bierproeverij in het proeflokaal van Brouwerij Egmond. Door de behouden elementen van de oude stal, waan je je terug in de tijd. Neem buiten plaats in de verbindende belevingstuin op het terras, waar de zon schijnt, je uitkijkt over de fruitboomgaard en moestuin, en geniet van een heerlijk glas biologisch abdijbier van Sancti Adalberti. Proost!

Tot slot kun je in het proeflokaal straks de gerestaureerde Yellow Room bewonderen, ooit geschilderd door Florence Kate Upton, een van de kunstenaars van de Egmondse School. Deze gele kamer in de boerderij diende ooit als inspiratie voor

Eine kulturgeschichtliche Perle

Egmond, einst einer der wichtigsten Orte Hollands und ein Zentrum der Macht und des Prestiges, wird zu einem lebendigen kulturellen Treffpunkt erweckt. Machen Sie diesen Sommer eine Zeitreise und erkunden Sie das vielfältige kulturelle Angebot des Burgviertels.

Beginnen Sie Ihren Besuch in Huys Egmont und entdecken Sie seine Geschichte anhand faszinierender Geschichten und Ausstellungen. Danach geht es weiter zur Burgkapelle, den Fundamenten des abgebrannten Slot op den Hoef und den Gehöften aus dem 16. Jahrhundert. Nach dem Sommer wird das Hoeve Overslot als Verkostungsraum und Kabarettbühne mit Live-Musik wiedereröffnet. Nehmen Sie Platz im Verkostungsraum der Brauerei Egmond für eine Bierprobe, bei der Sie die authentischen Stallelemente in die Vergangenheit zurückversetzen. Oder nehmen Sie Platz auf der Terrasse im Erlebnisgarten, wo Sie den Blick auf den Obst- und Gemüsegarten schweifen lassen. Bewundern Sie den restaurierten Yellow Room, der einst als Inspiration für das Gemälde von Florence Kate Upton, einer Künstlerin der ‘Egmondse School’, diente.

dit schilderij.

Kortom, een ontmoetingsplaats en beleving voor jong en oud, voor kunst- en cultuurliefhebbers, maar ook voor fijnproevers op één plek. De komende tijd wordt het Slotkwartier weer net zo inspirerend als het vroeger was. Kom langs en ontdek de bijzondere geschiedenis die het Slotkwartier een uniek karakter geeft. <

Het Slotkwartier

Slotweg 46 | Egmond aan den Hoef www.huysegmont.nl | www.egmond.nl

BERGEN • 71

www.restaurantdarret.nl | Prins Bernardlaan 16, Alkmaar | 072 762 0752

een verstopte alkmaarse parel

Iedereen kent gevangenis Schutterswei nog wel, maar zijn jullie al op bezoek geweest bij Restaurant D’Arrêt dat gevestigd is in deze voormalige gevangenis?

A

hidden

Met een geweldig beschut terras middenin Park de Hout nabij centrum Alkmaar kan je heerlijk genieten van een borrel, lunch of diner in een historisch pand!

pearl in Alkmaar

Everyone knows prison Schutterswei, but have you visited Restaurant D’Arrêt which is located in this former prison? With a great sheltered terrace in the middle of Park de Hout near the center of Alkmaar, you can enjoy a drink, lunch or dinner in a historic building!

eine versteckte Alkmaar-Perle

Jeder kennt das Gefängnis Schutterswei, aber haben Sie schon das Restaurant D’Arrêt besucht, das sich in diesem ehemaligen Gefängnis befindet? Mit einer tollen geschützten Terrasse mitten im Park de Hout in der Nähe des Zentrums von Alkmaar können Sie in einem historischen Gebäude einen Drink, ein Mittag- oder Abendessen genießen!

72 • BERGEN
Scan de QR-Code naar de website voor meer informatie!
NL De En

VAN KAASMARKT

TOT CULTURELE

SCHATKAMER ALKMAAR

Ontdek deze stad vlak bij de kust, waar de beroemde kaasmarkt elke vrijdagochtend tot en met 27 september 2024 plaatsvindt. Of je nu een fervente shopper bent, een geboren bourgondiër, je wilt laten onderdompelen in cultureel erfgoed of wilt verdwalen in het betoverende Land van Leeghwater; in Alkmaar kan het allemaal.

Entdecken Sie diese Stadt in Küstennähe, in der bis zum 27. September 2024 jeden Freitagmorgen der berühmte Käsemarkt stattfindet. Ob Sie nun ein eifriger Shopper sind, ein geborener Bourgeois, ob Sie in das kulturelle Erbe eintauchen oder sich im bezaubernden Land des Leeghwater verlieren möchten: Alkmaar bietet alles.

De historische binnenstad

Begin je ontdekkingstocht bij de Alkmaar Store (VVV) in het prachtige Waaggebouw, waar stadswandelingen, streekproducten en het Hollands Kaasmuseum op je wachten. Verken de charmante straten, bewonder historische architectuur en laat je meeslepen door de verhalen van de stad. Sluit je dag af met een ontspannende boottocht door de grachten en geniet van het adembenemende uitzicht. Als je de rondvaart of wandeling georganiseerd onderneemt, word je onderweg ook nog eens getrakteerd op leuke feitjes over de prachtige historische binnenstad. Beginnen Sie Ihre Erkundungstour im Alkmaar Store (VVV) im schönen Waage-Gebäude, wo Stadtrundgänge, regionale Produkte und das Hollands Kaasmuseum auf Sie warten. Erkunden Sie die charmanten Straßen, bewundern Sie die historische Architektur und lassen Sie sich von den Geschichten der Stadt mitreißen. Beenden Sie Ihren Tag mit einer entspannenden Bootsfahrt durch die Grachten und genießen Sie die atemberaubende Aussicht. Bei einer organisierten Grachtenrundfahrt oder einem organisierten Spaziergang erfahren Sie außerdem Wissenswertes über das schöne historische Stadtzentrum.

Groen winkelparadijs

De Laat, omgetoverd tot een groen winkelparadijs, en d’Oude Stad bieden een scala aan winkelmogelijkheden. Ontdek originele boetieks en speciaalzaken terwijl je door de straten slentert en geniet van de levendigheid van de stad. Aan de Langestraat vind je naast diverse boetieks ook de grote ketens.

De Laat, das sich in ein grünes Einkaufsparadies verwandelt hat, und d’Oude Stad bieten eine Reihe von Einkaufsmöglichkeiten. Entdecken Sie originelle Boutiquen und Fachgeschäfte, während Sie durch die Straßen schlendern und die Lebendigkeit der Stadt genießen. In der Langestraat finden Sie verschiedene Boutiquen sowie die großen Ketten.

74 • BERGEN

Het Land van Leeghwater

Ontsnap aan de drukte van de stad en verken het idyllische Land van Leeghwater. Fiets langs kronkelende waterwegen, bewonder historische molens en geniet van de rust van uitgestrekte polders en gezellige dorpen. Bezoek de Schermermolens, het schilderachtige dorp De Rijp, Museum in ’t Houten Huis of het kleinste snoepwinkeltje van Nederland: Bram en Aagie. TIP: koop vooraf de Haring en Hennep wandel- en fietsroute bij de Alkmaar Store (VVV) in het Waaggebouw of bij VVV De Rijp/Land van Leeghwater. Entfliehen Sie dem hektischen Treiben der Stadt und erkunden Sie das idyllische Land von Leeghwater. Radeln Sie entlang gewundener Wasserstraßen, bewundern Sie historische Windmühlen und genießen Sie die Ruhe der weiten Polder und gemütlichen Dörfer. Besuchen Sie die Schermermolens, das malerische Dorf De Rijp, das Museum in ‘t Houten Huis oder den kleinsten Süßwarenladen der Niederlande: Bram und Aagie. TIPP: Kaufen Sie die Haring- und Hennep wander- und Ätzroute im Voraus im Alkmaar Store (VVV) im Waaggebouw oder beim VVV De Rijp/Land van Leeghwater.

Cultureel erfgoed

Evenementen

• Kaasmarkt: elke vrijdagochtend tot 27 september 2024 (10.00 - 13.00 uur). In juli en augustus: avondkaasmarkt op dinsdagavond (19.00 - 21.00 uur)

• Kaeskoppenstad: 1 en 2 juni 2024

• Zomer op het Plein: elke vrijdagavond, zaterdag- en zondagmiddag van 27 juni tot 4 augustus 2024

• Lindegrachtconcerten: 9 juli, 23 juli en 6 augustus 2024

• Käsemarkt: jeden Freitagmorgen bis zum 27. September 2024 (10:00 - 13:00 Uhr). Im Juli und August: abendlicher Käsemarkt am Dienstagabend (19:00 - 21:00 Uhr).

• Kaeskoppenstad: 1. und 2. Juni 2024

• Sommer auf dem Platz: jeden Freitagabend, Samstag und Sonntagnachmittag vom 27. Juni bis 4. August 2024

• Konzerte an der Lindegracht: 9. Juli, 23. Juli und 6. August 2024

Van de iconische Molen van Piet tot het Huis met de Kogel, Alkmaar barst van het cultureel erfgoed. Breng een bezoek aan het Stedelijk Museum Alkmaar en laat je betoveren door de diverse tentoonstellingen die de stad rijk is. Het Grote Raam in de Grote Kerk, een creatie van de internationaal bekende kunstenaar Fiona Tan, is een absoluut hoogtepunt van cultureel erfgoed in Alkmaar. Dit iconische kunstwerk trekt bezoekers van over de hele wereld aan en is een must-see tijdens je bezoek aan onze stad.

Von der ikonischen Windmühle von Piet bis zum Haus mit der Kugel ist Alkmaar voller kultureller Erbe. Besuchen Sie das Stedelijk Museum Alkmaar und lassen Sie sich von den verschiedenen Ausstellungen verzaubern, die die Stadt zu bieten hat. Das Grote Raam in der Grote Kerk, eine Kreation der international renommierten Künstlerin Fiona Tan, ist ein absolutes Highlight des kulturellen Erbes in Alkmaar. Dieses ikonische Kunstwerk zieht Besucher aus der ganzen Welt an und ist ein ’must-see’ Ihrem Besuch in unserer Stadt.

Voor meer informatie Für mehr Informationen

www.alkmaarprachtstad.nl www.visitalkmaar.com

BERGEN • 75
Alkmaar
Prachtstad Visit Alkmaar

Spaanse sferen in hartje Alkmaar

Geniet van echte Spaanse delicatessen op het terras of binnen bij Granada Food and Wine tegenover de Grote Kerk. Alles - van de tapas tot het boterkoekje bij de koffie - wordt in eigen huis bereid en is van de hoogste kwaliteit. Kom eens langs voor koffie, lunch of diner!

Genießen Sie echte spanische Köstlichkeiten auf der Terrasse oder im Granada Food and Wine gegenüber der Grote Kerk. Alles – von den Tapas bis zum Butterkeks zum Kaffee – wird im eigenen Haus zubereitet und ist von höchster Qualität. Kommen Sie auf einen Kaffee, Mittag- oder Abendessen vorbei!

Granada Food & Wine | Kerkplein 5 | Alkmaar | +31 72 512 81 15 | www.granadafoodwine.nl

TIPS VOOR ALKMAAR TIPPS FÜR ALKMAAR

Vintage hotspot!

De mooiste vintage boutique vind je in Alkmaar! Vintage No 5 ligt vlak bij de oude stad in het centrum van Alkmaar. Je vindt er de mooiste designerstukken voor een fractie van de prijs. Kom gezellig snuffelen en wie weet spot je die ene vintage parel van jouw favoriete designer. Die schönste Vintage-Boutique finden Sie in Alkmaar! Das Vintage No 5 befindet sich in der Nähe der Altstadt im Zentrum von Alkmaar. Die schönsten Designerstücke finden Sie für einen Bruchteil des Preises. Kommen Sie und schauen Sie sich um und wer weiß, vielleicht entdecken Sie das eine Vintage-Juwel Ihres Lieblingsdesigners.

Vintage No 5 | Luttik Oudorp 114 | Alkmaar | +31 6 15 69 40 88 | www.vintageno5.nl

Nieuw in hartje centrum

Vanaf 12 juni vind je de boetiek Baz24 ook in een van de leukste straatjes van Alkmaar. Loop eens binnen en neem een kijkje tussen de kledingrekken met prachtige merken als Repeat, One Season en Calabbaz: het pure linnen programma. Pssst..: het beroemde huispak is ook op te halen in deze winkel!

Ab dem 12. Juni finden Sie auch die boutique Baz24 in einer der schönsten Straßen von Alkmaar. Stöbern Sie in den Kleiderständern mit schönen Marken wie Repeat, One Season und Calabbaz: die reine Leinenlinie. Pssst: Sie können in diesem Geschäft auch den berühmten Hausanzug abholen!

Stadsboetiek Baz24 | Hekelstraat 12 | Alkmaar | +31 6 45 75 84 87 | www.baz24.nl

76 • BERGEN

Binnen bij de top

Bij Salon Bosman werkt het team van topstylisten met de meest hoogwaardige verzorgings- en kleurproducten voor jouw haar. Ze doen er alles aan om je te laten genieten van hun expertise op het gebied van kleur, styling en make-up. Krijg je al zin in je nieuwe ‘ik’? Maak een afspraak!

Im Salon Bosman arbeitet das Team von TopStylisten mit den hochwertigsten Pflege- und Farbprodukten für Ihr Haar. Sie tun alles, damit Sie ihre Expertise in Farbe, Styling und Make-up genießen können. Freuen Sie sich schon auf Ihre neue ‘ich’?

Vereinbaren Sie einen Termin!

Salon Bosman | Wiardi Beckmanstraat 1A | Alkmaar | +31 72 511 96 39 | www.salonbosman.shop

Elke dag welkom

Bij Bar Restaurant Hofman, gelegen aan de voet van de Grote Sint Laurenskerk, kun je terecht voor ontbijt tot diner en alles ertussenin. Binnen en op het (deels overdekte) terras kun je onder meer genieten van gerechten van tussenformaat - delen mag! De menukaart is ook in het Engels en Duits verkrijgbaar.

Binnen en buiten plonsen

Spetterend dagje uit? Ga naar zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar! Het zwembad beschikt over diverse baden, een waterspeeltuin en een golfslagbad. Daarnaast zijn er (interactieve) attracties zoals de glijbaan, duikplanken, de bucketgame en diverse wellness faciliteiten. Op woensdag en zaterdag is er gratis animatie en in de zomermaanden is het buitenbad met glijbaan geopend. Eine feucht-fröhliche Tagesplanung? Besuchen Sie das Schwimmbad Hoornse Vaart in Alkmaar! Das Schwimmbad verfügt über mehrere Pools, einen Wasserspielplatz und ein Wellenbad. Des Weiteren gibt es (interaktive) Attraktionen wie die Rutsche, Sprungbretter, das Eimerspiel und verschiedene Wellnesseinrichtungen. Mittwochs und samstags gibt es kostenlose Unterhaltung, und in den Sommermonaten ist das Freibad mit Rutsche geöffnet. Sport- en recreatiecomplex Hoornse Vaart | Hertog Aalbrechtweg 4 | Alkmaar | +31 72 548 93 75 | www.hoornsevaart.nl

Im Bar Restaurant Hofman, das sich am Fuße des Grote Sint Laurenskerk befindet, können Sie Frühstück zum Abendessen und alles dazwischen genießen. Im Inneren und auf der (teilweise überdachten) Terrasse können Sie Gerichte von mittlerer Größe genießenTeile sind erlaubt! Die Speisekarte ist auch auf Englisch und Deutsch verfügbar.

Bar Restaurant Hofman | Kerkplein 7 | Alkmaar | +31 72 582 36 12 | www.hofman-alkmaar.nl

Actie, avontuur en plezier

Let the games begin! Het team van Lasertag Alkmaar staat klaar om jou en je vrienden of familie een onvergetelijke ervaring te bieden bij de indoor Lasergame Arena & VR Room. Strijd in spannende Lasertag Battles of duik in de meeslepende wereld van virtual reality. Kom en beleef het zelf!

Let the games begin! Das Lasertag Alkmaar Team ist bereit, Ihnen und Ihren Freunden oder Familie ein unvergessliches Erlebnis im Indoor Lasergame Arena & VR Room zu bieten. Kämpfe in spannenden Lasertag Battles oder tauche ein in die immersive Welt der virtuellen Realität. Komm und erlebe es selbst! Lasertag Alkmaar | Koelmalaan 330 | Alkmaar | +31 72 720 22 13 | www.lasertagalkmaar.nl

BERGEN • 77

Nederlandse Jenever:

Kom langs en proef 2000 verschillende wijnen en dranken

Zuidam Genevers

Vanaf € 15,95

Ton Overmars • Dorpsstraat 5 • Bergen

Hoezo belegen?

3 T/M 7 JUNI Avondvierdaagse Egmond aan den Hoef, diverse routes.

8 JUNI 14.00 – 24.00 UUR Live op het Plein door Steffs Beter Belegd, het Plein in Bergen.

10 JUNI 13.00 - 00.00 UUR Live muziek op het Plein, Plein in Bergen.

8 EN 9 JUNI Hoeverdorpsfeest, oude dorpskern Egmond aan den Hoef.

15 JUNI 10.00 - 19.00 UUR Visserijdag, Boulevard en strand Egmond aan Zee.

AGENDA

JUNI - OKTOBER 2024

29 JUNI T/M 2 JULI VERSCHILLENDE TIJDEN

Sail Den Helder en Marinedagen in Den Helder.

21, 22, 23 JUNI VERSCHILLENDE TIJDEN

Heerlijk Bergen 2024, terrein Ruïnekerk, Raadhuisstraat 1 Bergen.

30 JUNI 15.00 - 16.30 UUR Beddenrace Schoorl, Bovenweg, Hogeweijdt, Houtjeslaan en Oudendijk.

5 T/M 7 JULI Hargen Sail 2024, strand Hargen.

8 JULI 19.00 UUR Wandelpuzzeltocht Bergen, Deelname 2,-.

11 T/M 14 JULI 13.30 - 24.00 UUR Kermis Egmond aan den Hoef, gedeelte Slotweg.

11 T/M 14 JULI VERSCHILLENDE TIJDEN Zomerfestival Egmond.

14 JULI (BIJ SLECHT WEER: 21 JULI) 10.0016.00 UUR Zomermarkt De Bergense Melksalon, Baakmeerdijk 15 in Bergen.

27 JULI 19.00 - 23.00 UUR Open Air Concert op Rode Plein / Van der Wijckplein, Bergen aan Zee.

27 JULI T/M 28 JULI 10.00 – 19.00 UUR Swaanzinnig Familiefestival Oudkarspel.

80 • BERGEN
HEERLIJK BERGEN TAVERNE OPEN AIR WANDELPUZZELTOCHT

2 AUGUSTUS T/M 4 AUGUSTUS VANAF 16.00 UUR Popweekend Schagen.

7 AUGUSTUS Lichtjesavond in Bergen.

9 T/M 11 AUGUSTUS DAGELIJKS 16.00 - 24.00 UUR Caribbean Weekend, Zuiderstraat Egmond aan Zee.

31 AUGUSTUS 13.00- 23.00 UUR Muziekevenement Taverne Open Air.

6 SEPTEMBER 20.00 - 23.00 Lichtjesavond vanaf parkeerplaats aan De Hereweg naar Kerkbrink Groet.

6, 7 SEPTEMBER VERSCHILLENDE TIJDEN Bergen Live, muziekevenement centrum Bergen.

27 OKTOBER 8.30 - 18.00 UUR Duinentrail Schoorl, Laguna Beach in Camperduin.

29 NOVEMBER – 30 NOVEMBER, VRIJDAG 16.00 – 19.00, ZATERDAG 16.00 – 19.30 UUR Fjoertour Egmond, Betoverende routes, magische lichtkunstwerken.

TERUGKERENDE MARKTEN:

ELKE ZATERDAG T/M 28 SEPTEMBER

Kofferbakmarkt Duindorp Schoorl, evenemententerrein, Sportlaan 7 in Schoorl.

VERSCHILLENDE DATA Kunstmarkt Egmond, Boulevard (Noord) Egmond aan Zee.

IEDERE DINSDAG TOT 28 AUGUSTUS

Zomeravondmarkt, centrum Schoorl.

ELKE DONDERDAG IN JULI EN AUGUSTUS

Kunstmarkt Bergen rondom de Ruïnekerk.

ELKE ZATERDAG

Algemene markt in Bergen.

ELKE DONDERDAG

Weekmarkt Schagen met in de zomermaanden een optocht in West-Friese klederdracht, Centrum Schagen.

IEDERE WOENSDAG TOT 28 AUGUSTUS

Zomerbraderie, Egmond aan Zee.

VERSCHILLENDE DATA Kunstmarkt Bergen aan Zee, C.F. Zeilerboulevard in Bergen aan Ze.

IEDERE MAANDAG T/M 26 AUGUSTUS

ZomerGroet, bij het Witte Kerkje in Groet.

Complete agenda

Bergen:

Komplette Agenda

Bergen: www.bergen-nh.nl

BERGEN • 81
LICHTJESAVOND LAGUNA BEACH KERMIS MARKT BERGEN

LEES BERGEN ONLINE

Bergen

Deze gids is gemaakt door

MAGAZINE MEDIA

In samenwerking met Bergen Marketing

www.maggsmedia.nl | info@maggsmedia.nl | Bergen

Hoofdredactie en vormgeving: Ruby van Stipriaan

Coördinatie en media-advies: Babette Felius

Redactie: Karin Broeren, Augusta Verburg, Judith Munster

Revisie: www.a-communicatie.com

Fotografie: Ernest Selleger, Bergen Marketing, Alkmaar Marketing

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door print-outs, kopieën, of op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de MAGGS Media. MAGGS Media is niet wettelijk aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

Haal dit magazine gratis op voor uw vakantieverblijf!

Deze gids wordt verspreid via onderstaande partijen, leestafels en hotels, appartementen, vakantiewoningen en campings in de gemeente Bergen. Verhuurt u een woning aan gasten en hebt u het magazine niet ontvangen? Haal deze dan gratis op bij Boekhandel Thomas in Bergen, Boekhandel Dekker in Egmond aan Zee en Meyer & Meyer in Schoorl.

Alkmaar Marketing

Alys Finest Accomodations

BAZ 24

Beachrestaurant Prince George

BERGEN clothing apparel

Bergen Cosmetics

Bergerac: woon, leef en geniet

B-home

Bistro ElVi

Bodycelli

Boekhandel Thomas

Bollen en zo

BonBonBike Fietsverhuur

Boschlust Bergen vakantiewoningen

Boutique Hotel Villa Kranenbergh

Brouwerij Egmond

Restaurant ‘Het Huis met de Pilaren’

Camping Alkmaar

Cinebegen

COMER Egmond aan Zee

De Bergense Melksalon

De Finse Winkel

Dog With a Mission

Drankenspeciaalzaak Ton Overmars

Droomvilla

Duinmanege Van Poelenburgh

ECHT Food

Eric’s Landwinkel

Fabels Eten & Drinken

Fietsverhuur Bergen aan Zee

FILOU

FLOOR MODE

Gemeente Bergen

Go with the Flo

Golfbaan Sluispolder

Granada Food and Wine

Heerlijk Bergen

Het Hof by blooming

Hip Hop Bergen

Homestore Bergen Rivièra Maison

Hookipa Beach Kite&Surf

Hotel Meyer

JPC Optiek

Klaas-Jan Stammis Edelsmid-Juwelier

Lasertag Alkmaar

Lincherie Bergen

Maris Apartments

Meyer & Meyer Familystore

Midgetgolf Merelhof

Mocha Store

Modekantoor

Museum Kranenburgh

MVD Styles

Natuurlijk AST

Neptunus Appartementen

NZA New Zealand Auckland

Parc La Dune

Partners at Home

Phie Art Jewels

PT Post

Restaurant - Pizzeria ‘La Terrazza’

Restaurant De Bokkesprong

Restaurant Julie’s!

Salon Bosman | Est 1971

Sanny’s Bags & More

ShoeboxBergen

Soul Beach Bergen

Speelpark de Swaan

Strandpaviljoen Blonde

Strandpaviljoen Hargen

Strandpaviljoen Struin

‘t Sieraadje

Tally-ho

Tamiko’s Fashion en Lifestyle

Taverne

Tearoom Roos

The Bourbon Room

The Fallon Hotel

The Lime in the Coconut

’t Schaap over de dam - en terug

Toeti Noemi

Villa de Hazelaar

Vintage No 5

YaYa

Yvonne Bos Eissen Rondleidingen

Zee Aquarium Bergen aan Zee

Zwembad De Beeck

Zwembad De Hoornse vaart

82 • BERGEN
Met dank aan

Prince George is de perfecte strandtent voor een heerlijke maaltijd aan het strand. De locatie is prachtig, met uitzicht op de zee en de zonsondergang. Alle dagen open van 10-22 uur.

BEACH RESTAURANT PRINCE GEORGE • STRAND CAMPERDUIN 10 • SCHOORL • +31(0)88 1811 888 • WWW.PRINCEGEORGE.NL
Tot gauw!
bos | zee | stad | eiland wald | meer | stadt | insel +3185 4879180 | info@alys.nl | www.alys.nl Boek je volgende verblijf van hoge kwaliteit bij Alys.nl Buchen sie ihre nächste finest unterkunft bei Alys.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.