Page 1

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

> jaargang 95 > nummer 3 > april 2013 www.kantoornet.nl

Jaap van Selm

(Esselte): ‘nieuwe impuls voor de markt’

Special Kantoormachines

Kick-off van de Officers

HAVL en Het Nieuwe (Samen)Werken WebArchitects: Making Customers Happy

E x tra : Pr intit!


Voorkomt uw bedrijf werkplek gerelateerde aandoeningen?

VOORKOM RUGSPANNINGEN

VOORKOM DRUK OP DE POLSEN

VERLICHT NEKSPANNING

BLIJF GEORGANISEERD

Bezoek www.ergo.fellowes.com om uw werkplek check te doen en ontdek meer over de 4 ERGONOMISCHE ZONES. Vind uw ergonomische oplossing.

Voetensteunen

Polssteunen

Monitorstandaarden

Rugsteunen

Kwalitatief hoogwaardige kantoorartikelen sinds 1917

Laptopsteunen


> inhoud

P

U

B

L

I

S

H

I

N

G

Kick-off van de Officers

Verschijnt maandelijks Onderdeel van Magenta Publishing BV MAGENTA PUBLISHING Bijsterhuizen 31-47, 6604 LV Wijchen Telefoon (024) 345 41 50 email: kbm@kantoornet.nl www.kantoornet.nl

8 HAVL en Het Nieuwe (Samen)Werken HAVL is na een flinke facelift helemaal uitgerust om het Nieuwe (Samen)Werken intern in te voeren, én extern naar de klanten te brengen. Directeur Ard Smulders over de filosofie achter HAVL nieuwe stijl.

Hoofdredactie Joost Heessels Emiel te Walvaart (adjunct) Telefoon (024) 345 41 54 emiel.te.walvaart@magentapublishing.nl REDACTIE Laurens van Aggelen, Yvonne Keijzers, Jaap van Ekeris, Martijn Kregting, Anne de Haan Vormgeving Beeldstorm Opmaak Van Groot tot Klein Grafische Vormgeving ADVERTENTIE-ACQUISITIE Susanne Plank Telefoon: (024) 3454155 E-mail:susanne.plank@magentapublishing.nl Advertentie-administratie Annet Poelen email: advertentie@magentapublishing.nl Abonnementen/administratie email: abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Nederland € 93,Prijzen excl. 6% btw Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, ­tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd.

10 Esselte geeft markt nieuwe impuls

© Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke ­toestemming van de uitgever.De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag worden vermenig­vuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. ISSN 0929-7871 Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 10041872

COVER

WebArchitects maakt klanten blij met twee nieuwe RightClick edities: naast Nano is er nu ook een Echo- en Apollo-editie. Jeroen ven der Geest (l) samen met nieuwe RightClickklant Edwin van Lint van All Office Van Lint. Lees verder op pag 20.

5 Column Joost Heessels 6 Op de man af 37 Marktmonitor

Reportage

8 HAVL

Interview

14 Kantoormachines: ‘Durf te kiezen voor een nichemarkt’ Naast printers, MFP’s en copiers heeft de categorie kantoormachines nog meer te bieden, zoals producten om documenten af te werken, maar ook te vernietigen. Dat moet op een veilige manier kunnen, iets waarmee de dealer zich kan onderscheiden.

KBM is tevens officieel orgaan van de Organisatie Kantoorvakhandel NOVAKA, De Lairessestraat 109, 1071 NX Amsterdam Telefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl

4 KBM Kort 5 HAZA 6 Platform Projectinrichting 42 Kantoorplein

RUBRIEKEN

De wereld verandert in hoog tempo. Esselte verandert mee en geeft de vakhandel handvatten voor de nieuwe marktomstandigheden. Een nieuwe strategie, nieuwe concepten, nieuwe impulsen, Esselte doet dit jaar van zich spreken.

Druk Senefelder Misset Doetinchem

BERICHTEN

10 Jaap van Selm/Barteld van der Weerd (Esselte)

Thema

14 Kantoormachines 28 Kantoormeubilair

coverstory

20 WebArchitects

Event

24 Officers

Achtergrond

32 Ricoh

24 De Officers bijeen voor geslaagde kick-off Het zong al weken rond in de branche, maar onlangs troffen de veertig meest toonaangevende branchegenoten elkaar op Nyenrode voor het nieuwe initiatief Officers. Het enthousiasme was enorm. Een terugblik op een geslaagde kick-off.

EN VERDER: WebArchitects breidt RightClick-pakket uit... Kantoormeubilair: kwaliteit duurt het langst... Ricoh: grootse plannen in nieuw hoofdkantoor... De Benelux Office Products Awards 2013 komen eraan... Lezerspanel: aanbestedingen, meer kansen voor vakhandel?...

Awards

34 Benelux Office Products Awards 2013

Lezerspanel

36 Meer kans bij aanbestedingen?

Productnieuws

38 Laatste noviteiten

Brancheregister

40 KBM Kantoorwijzer


> NIEUWs

KBM KORT ⇢ Casala heeft een Interior Innovation Award 2013 gewonnen tijdens IMM Keulen 2013. De award is toegekend aan Casala’s nieuwste innovatie Monolink; de eerste kunststof stoel voorzien van één systeem dat koppelen en stapelen mogelijk maakt. ⇢ Bruna met BrunaTablisto, een gratis app die digitaal lezen voor een groot publiek binnen handbereik brengt. De app biedt toegang tot een digitaal platform waarop een gecombineerd aanbod van Nederlandstalige boeken, tijdschriften, kranten en vakbladen te vinden is. ⇢ Na ruim 100 jaar heeft Carlier Kantoorvakhandel in Rotterdam haar activiteiten beëindigd. Het gebrek aan consumentenvertrouwen en de aanhoudende zorgelijke economische situatie gaat ook niet aan de deur van de vakhandel voorbij. Er is onlangs een opheffingsverkoop gehouden. ⇢ ZyXEL Communications, leverancier van oplossingen voor breedbandtoegang, heeft ACI Supplies aangesteld als distributeur in de Benelux voor het hele portfolio van netwerk en security oplossingen. Resellers van ACI Supplies kunnen hun klanten voorzien van ZyXEL switches, routers, media servers, wlan apparatuur en unified threat management (utm) oplossingen. ⇢ Service Parts, een internationale distributeur van ICT-spareparts, heeft sinds kort een nieuwe webshop met een geavanceerde configuratortool, waarmee men eenvoudig door de diverse categorieën kan navigeren (www.serviceparts.nl). Het bedrijf biedt serviceoplossingen voor onder andere resellers, ICT-dealers, serviceorganisaties en officecenters door heel Europa.

Quantore Relatiedagen in teken van kennis Het jaarlijkse evenement van Quantore komt er weer aan; maandag 15 en dinsdag 16 april aanstaande organiseert Quantore op eigen terrein de Relatiedagen 2013. Op beide dagen is de beurs geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op maandagavond worden tijdens de netwerkborrel de Quantore Awards uitgereikt aan leveranciers die het afgelopen buitengewone inzet richting Quantore hebben getoond. Het thema van de 17e editie van de Quantore Relatiedagen is Kennis. Kennis in de breedste betekenis van het woord. Kennismaken, kennis opdoen, kennis delen en kennis tentoonspreiden: Op beide beursdagen is er, naast zo’n 70 stands, een gevarieerd aanbod aan workshops en bijeenkomsten. Onderwerpen als Adviesverkoopprijzen, Aanbestedingen, Social media, Personeelszaken en Bedrijfsoverdracht komen aan bod.

Van Randwijk gecertificeerd voor Magicard Magicard heeft Van Randwijk Paperflow Solutions B.V. in Waddinxveen aangesteld als geautoriseerde leverancier van haar cardprinters en bijbehorende verbruiksmaterialen. De lange ervaring, vakkennis en aandacht voor allround service van Van Randwijk lijken hierbij de doorslag te hebben gegeven. Van Randwijk biedt totaaloplossingen op het gebied van Links Paul Korremans van identificatiesystemen, inclusief de software en ondersteuning die daarbij hoort. Dit omvat Van Randwijk het leveren van cardprinters, voorbedrukte kaarten met geheugendragers, druklinten en een eigen helpdesk voor applicatievragen. Naast de cardprinteroplossingen is Van Randwijk kwaliteitsleverancier van security oplossingen, postkamersystemen en snijtechnieken voor uitlopende materialen.

Office Depot doet bod op OfficeMax Office Depot wil de Amerikaanse branchegenoot OfficeMax overnemen voor 1,2 miljard dollar in eigen aandelen. OfficeMax en Office Depot kondigen de ondertekening aan van een definitieve fusie-overeenkomst. Beide partijen omschrijven het als een fusie van gelijken. De transactie, die unaniem is goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven, zal naar eigen zeggen een sterkere en efficiëntere global aanbieder creëren die de concurrentie in de snel veranderende office-industrie aankan. Klanten zullen volgens beide partijen

profiteren van het verbeterde aanbod via verschillende distributiekanalen en geografische markten. Beide bedrijven zijn samen goed voor een omzet van 18 miljard dollar. Ook de financiële slagkracht wordt verbeterd met een operationele performance op de lange termijn en aanzienlijke schaa- en synergievoordelen, menen beide partijen. Naar verwachting wordt de transactie afgerond voor het eind van dit jaar, afhankelijk van de goedkeuring van aandeelhouders van beide ondernemingen en wettelijke regels.

Uw eigen webomgeving/site met Quick Office Quick Office is een internet-applicatie, die het kopen, verkopen, wederverkopen en administreren van elk willekeurig product of productengroep bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk maakt. Quick Office heeft onder andere voor de volgende leveranciers koppelingen ontwikkeld: www.quickoffice.nl

Abis, Aci Supplies, Copaco, Despec, ITS Officesupplies,Tech Data, Cartridge.net, Spicers, Intercambio en Quantore.

4 > kbm > april 2013


PCI Groep neemt Wink Kantoorvakhandel over Wink Kantoorvakhandel B.V. heeft zich aangesloten bij de PCI Groep, Canon-partner en specialist op het gebied van kantoor- en documentoplossingen. “PCI Groep wordt nu één van de krachtigste Canonpartners in Europa én de Achterhoek”, aldus directeur Bas Kamphuis van de PCI Groep. “Een bundeling van professionaliteit aan de ene kant, maar vooral ook het feit dat we goed geworteld willen zijn in het gebied waarin we opereren. Dat is het handelsmerk van de PCI Groep. Met Wink Kantoorvakhandel erbij in de Achterhoek doen we exact waar onze klanten de PCI Groep van kennen en om waarderen.” De twee afdelingen van Wink Kantoorvakhandel die onderdeel gaan uitmaken van de PCI Groep zijn de verkoopafdeling van Canon multifunctionals en printers en www.wink.nl. Winkprint en Wink Projectinrichting blijven zelfstandige vestigingen onder de Wink-vlag in Doetinchem. De PCI Groep bestaat uit vier Canon Business Centers in Amsterdam, Arnhem, Oss en Utrecht en SUPPLYING! Office Supplies en nu dus ook Wink Kantoorvakhandel BV.

Vlnr:. Jur Wink, Bas Kamphuis (PCI Groep) en Ruud Wink

Delen is vermenigvuldigen Marcel Boekhoorn is entrepeneur en verdiende zijn geschat vermogen van 1,3 miljard euro onder meer met beleggingen in Telfort, Bakker Bart, Lockheed en recent Eindhoven High Tech Campus. Wat mij aan hem verbindt is de wet van Marcel Boekhoorn; ‘als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen.’ Dat hij kan vermenigvuldigen moge duidelijk zijn, en er van uitgaand dat hij zijn eigen wet naleeft, kan hij ook goed delen. En dat delen kan natuurlijk in geld, maar net zo goed in informatie en kennis. Dat je van dat delen zelf niet slechter hoeft te worden, daarvan is hij in die logica het levend bewijs. De tijd is voorbij dat iedereen elkaar vliegen wilde afvangen, alles voor zichzelf hield en vooral de schijn ophield dat het allemaal gewel-dig ging. Wie succesvol wil opereren in een moeilijke markt, moet transparant zijn en zijn twijfels willen delen. Maar ook zijn visie en mogelijke successen. Ja, zodat anderen daar ook hun voordeel mee kunnen doen. Dat is even wennen inderdaad. Het leuke natuurlijk is dat die nieuwe openheid ook kansen biedt. Tot het formeren van nieuwe netwerken bijvoorbeeld. Zo startte recent op Business University Nijenrode De Officers. Een club met rond de veertig toonaangevende personalities uit de kantoorbranche. Uit alle geledingen, leveranciers, distributeurs en vakhandel. Tijdens een geanimeerde sessie werd volop gesproken, kennis gemaakt, maar vooral, gedeeld. Een nieuw succesvol netwerk is opgestaan, met als doel de branche verder te helpen. En dat doe je nou eenmaal samen. Hoe leuk is dat! Joost Heessels

Haza maakt doorstart Haza, dat onlangs failliet ging, gaat een doorstart maken. Rob Schuurhuis, die als bedrijfsadviseur betrokken geweest is bij diverse bedrijven, zet de onderneming voort met behulp van een private investeerder. Job van Cooth, (ex-)eigenaar van Haza, blijft voorlopig ook verbonden aan het nieuwe Haza, maar niet als directeur of eigenaar. Het is nog niet bekend hoeveel mensen weer aan de slag kunnen bij het doorgestarte Haza; daarover wordt momenteel met de medewerkers gesproken. De intentie van de nieuwe eigenaar is om volgende week operationeel te zijn en weer te gaan leveren. Schuurhuis gaat het bedrijf vanuit een nieuwe BV op poten zetten, maar het blijft wel onder de naam Haza opereren. Wat betreft de koers van het bedrijf gaat er wel wat veranderen, volgens hem De focus zal liggen op de sterke punten van Haza, zoals feestartikelen, hobby-artikelen en verpakkingen. Andere segmenten worden nauw bekeken, maar de onrendabele productgroepen binnen de stationery en bijvoorbeeld de fotoalbums worden uit het assortiment geschrapt.. Terug naar de kernwaarden, luidt het devies volgens Schuurmans. Het huurcontract van het pand in Wormer is opgezegd, maar het is nog niet bekend waar Haza zich gaat vestigen.

Red Dot Design Award voor Varicolor Varicolor is nog maar een jaar op de markt en is nu al een echte prijswinnaar. De stijlvolle ladebox van Durable won reeds de GIO award 2012, de internationaal erkende iF Design Award 2013 en nu ook de Red Dot design award 2013. In totaal ontving de jury 4662 inzendingen van 1865 fabrikanten uit 54 landen. De jury kreeg nooit zoveel inzendingen van hoge kwaliteit te verwerken en had dus zijn handen meer dan vol. Alleen de meest opvallende producten kwamen dus in aanmerking voor deze felbegeerde award, die een erkenning geeft voor duurzame producten met esthetische vormen.

kbm > april 2013 > 5


> NIEUWs

OP DE MAN AF Naam: Igor Soons Functie: Eigenaar Bedrijf: Kantoorartikelen.nl ⇢ Waar en wanneer zag je het levenslicht? Heerlen, 14 augustus 1971 ⇢ Met wie deel je de voordeur? Met mijn vrouw Nathaly en mijn twee kids Iyan en Ivy. ⇢ Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Ik lees best veel van krant tot John Grisham. Laatst de Star Wars trilogie achter elkaar in paar daagjes... ⇢ Welke muziek luister je momenteel veel? Tja...geboren en getogen in het zuiden van het land sluiten we hier net het carnavalsseizoen af. Dus die cd’s berg ik juist weer op. Het zal weer actuele muziek worden tot ergens na de kersttijd. ⇢ Hoe en waar breng je je vakantie graag door? Veelal part-time werkend aan de Belgische kust. Voor de rest van het gezin opstaat, heb ik contact gehad met mijn team om te overleggen. Daarna geldt vakantietijd. ⇢ Je grootste hobby? Ondernemen. Dus mijn werk! ⇢ Wat is je favoriete sport? Autosport, van karten tot F1. ⇢ In welke auto rijd je? Een Mercedes E-Klasse Combi met alles d’r op en aan. Heerlijke bak. ⇢ Met wie zou je graag een avondje stappen? Premier Mark Rutte. ⇢ Eet het liefst: Biefstuk Stroganoff met Vlaamse frieten en mayo. ⇢ Kantoorartikelen is geen groeimarkt. Waarom heeft Kantoorartikelen.nl over 50 jaar nog steeds bestaansrecht? Omdat ons team inmiddels bewezen heeft vrij gemakkelijk onszelf aan te kunnen passen aan nieuwe marktomstandigheden. Zo zijn we allicht al met heel wat nieuwe zaken bezig als antwoord op de stagnerende groei. Bovendien houden we het bedrijf lean en mean. ⇢ Wat is er zo leuk aan de kantoorvakhandel? De enorme diversiteit binnen je klantenkring. Van de lokale kleine inkoper, tot de grotere giganten. Welhaast iedereen heeft binnen ons assortiment een behoefte en kan een potentiële klant zijn of worden.

6 > kbm > april 2013

’PPI van groot belang voor toekomst van branche’ Tijdens een door Platform Projectinrichting (PPI) georganiseerde bijeenkomst op 14 februari jl. werden de resultaten gepresenteerd van een brancheonderzoek gehouden onder leden en nietleden van de PPI. Het was een drukbezochte bijeenkomst waarbij ook Annemarie van Gaal als gastspreker een bevlogen presentatie hield over onconventioneel zaken doen. Het Platform Projectinrichting wil graag een nog grotere rol van betekenis spelen binnen de branche en dat betekent dat je draagkracht nodig hebt en voldoende leden. Draagkracht krijg je als je de juiste dingen doet voor je leden. Om te kijken wat de behoeften zijn van de branche heeft PPI een brancheonderzoek laten verrichten De uitkomsten van de enquête worden mede gebruikt om de richting van PPI te bepalen. De enquête was uitgezet naar leden, ex-leden en nietleden, in totaal een groep van 436 onlineondervraagde bedrijven. De uitstekende respons van bijna 25% legde een prima basis voor een waardevol en representatief onderzoek. De belangrijkste conclusies uit de enquête, uitgevoerd door Menno van der Velde Voorzitter van de PPI, Kristel Leerkesvan onderzoeksbureau Boerhof Noordam & DeVries, geven aan dat samenwerking en goede kwaliteitscontrole van groot belang zijn in de projectenmarkt. Daarnaast zal de bekendheid van het keurmerk van PPI verhoogd moeten worden. Met een keurmerk kun je in de projectinrichtingsbranche een groot verschil maken bij opdrachtgevers.

Kracht van het collectief

Voorzitter van PPI, Kristel Leerkes-Boerhof, deed de aftrap van de bijeenkomst. Zij was blij met de bevindingen van het onderzoeksbureau. “Het belang van PPI als branchevereniging kwam duidelijk naar voren, maar ook het belang van samenwerking. Juist in deze economisch moeilijke tijden kan de kracht van collectiviteit het verschil maken”, aldus Leerkes. Hoe meer leden, hoe meer kracht en zij riep dan ook de vele aanwezige niet-leden op om lid te worden. De man die als directeur van PPI deze branchebrede samenwerking heeft opgezet, Jos Wesselink, heeft overigens met ingang van dit jaar de samenwerking met PPI beëindigd. Nu PPI in een nieuwe fase is terechtgekomen draagt hij het stokje met vertrouwen over aan het bestuur en de secretaris. De middag werd op stijlvolle wijze afgesloten door Annemarie van Gaal met haar presentatie over onconventioneel zaken doen. www.p-pi.nl


maandag 23 september 2013, 11.00 - 21.00 uur, deFabrique utrecht

2013

Office inspirience Day

De kantoorbranche heeft behoefte aan een jaarlijks ĂŠn eigentijds platform, als schakel tussen leverancier en handel. Een vernieuwend event anno 2013! Compact, kort, niet overdadig en meer dan alleen producten, dus ook volop kennisoverdracht.

Maak kennis met Office Inspirience Day! reden voor magenta publishing om een nieuw initiatief te lanceren; een laagdrempelig event op een hoogwaardige locatie: Office inspirience day. Office inspirience biedt u de mogelijkheid binnen korte tijd kennis te maken met producten en leveranciers, opdoen van nieuwe inzichten en kennis in aparte presentaties. Kortom, in enkele uren te scrollen door het product- en kennisaanbod dat de markt te bieden heeft. de Office inspirience day biedt u, mede door de opzet van een bazaar en de verrassende locatie, een gezellige en informatieve dag, waarbij een hapje, drankje en gratis parkeren geheel verzorgd is.

www.kantoornet.nl

P P

U U

B B

Voor meer info!

L L

I I

S S

H H

I I

N N

G G


> REPORTAGE tekst: Emiel te Walvaart

Kantoorinrichting en ICT vormen fundament voor toekomst

HAVL en Het Nieuwe (Samen)Werken HAVL onderging een flinke facelift: een verbouwing van het pand, overname van een ict-bedrijf, een nieuwe bedrijfscultuur, een nieuwe webshop en een nieuw logo. Hiermee is de onderneming uit Tilburg goed uitgerust om het Nieuwe (Samen)Werken intern in te voeren en extern naar de klanten te brengen. Directeur Ard Smulders over de filosofie achter HAVL nieuwe stijl. echt veranderen - en zeker ICT - dat nu al goed draait - zijn over vijf jaar de succesvolle poten van ons bedrijf.”

> Biljart en tafelvoetbal

Ard Smulders Ard Smulders, goed van de tongriem gesneden, heeft een duidelijke visie. Kantoorinrichting en ICT hebben de toekomst, terwijl de rol van kantoorartikelen minder prominent zal worden. “In de laatste groep valt nauwelijks nog geld te verdienen. De concurrentie is moordend, ook al door alle internetaanbieders. Je kantoorartikelen alleen rendabel maken door te werken met variabele kosten die meegaan met de hoogte van je omzet. Kantoorinrichting - nu nog in het verdomhoekje, maar dat gaat

8 > kbm > april 2013

Om deze ontwikkelingen kracht bij te zetten heeft HAVL vorig jaar de ‘hele tent verbouwd’ en onlangs het ICT-bedrijf ‘ De Netwerkbeheerder’ overgenomen. Smulders over de verbouwing. “We hebben er bijna vijf maanden overgedaan. We zijn vorig jaar februari begonnen en in juni was het klaar. Maar het was dan ook een flink ingreep. We hebben in feite van twee panden (ICT en kantoorinrichting zaten apart, red.) er een gemaakt. Nu zit iedereen door elkaar, we hebben allemaal flexwerkplekken. Maar ook is er met een biljart en tafelvoetbalspel plek voor ontspanning.” Smulders haalt twee belangrijke redenen aan voor de facelift. “Ten eerste willen we op een hoog niveau kantoorinrichting verkopen, dan moet je eigen showroom ook op dat niveau aanpassen. Ten tweede speelde de opkomst van Het Nieuwe Werken (HNW) ook een grote rol. Ik heb me heel erg verdiept in HNW, dat een grote invloed heeft op de kantoorinrichting. Ook brengt HNW de nieuwste ICT-oplossingen met zich mee. En juist in een tijd van recessie moet je ver-

bouwen. Dan ben je klaar als de economie weer aantrekt.”

> Vrijheid

Hij past het fenomeen HNW in de praktijk van zijn eigen bedrijf toe en geeft er ook een eigen draai aan. “Het Nieuwe Werken is in feite een containerbegrip. Wij spreken juist van ‘Het Nieuwe Samen Werken’. We leggen eerst de focus op de interne situatie om er later extern mee te verdienen. Ik streef ernaar dat de medewerkers 100 procent tevreden zijn. Dat geeft de grootste betrokkenheid.” Vrijheid is hierbij een sleutelwoord. “We geven onze mensen veel vrijheid in het roosteren en opnemen van papadagen en dergelijke. We werken ook aan zelfsturende teams die volledige vrijheid hebben. We hebben geen receptie, geen telefoniste. Ik heb bijvoorbeeld geen eigen kantoor. In zulke zaken gaan we best wel ver.” De organisatie van HAVL zit op dit moment in een leerproces van het nieuwe samenwerken, dat sinds vorig jaar is ingezet. Smulders legt veel verantwoordelijkheden bij de medewerkers zelf en laat veel over aan zelfregulering. “Een team werkt bij ons samen met als doel om de klant tevreden te houden. Hierbij ga ik uit van de sociale correctie van de groep. Zij moeten leren om dingen uit te spreken over elkaar.” Smulders heeft een droom naar aanleiding van de lijn die is ingezet. “In 2020 heeft het HAVL DNA de ultieme HAVL-medewerkers voortgebracht. Dat is de werknemer die als ondernemer functioneert. Hij of zij gebruikt de vrijheid om werk te mixen met zijn of haar privéleven, een optimale balans die voor eenieder verschillend kan zijn. Als de medewerker gelukkiger is, wordt de klant ook gelukkiger.”


een nog krachtigere ICT-partij geworden. ICT is nu goed voor de helft van onze omzet van 9,5 miljoen, en heeft ook nog een goede marge.”

> Orderverhogend verkopen

> Weg met de manager

Smulders hoopt stapje voor stapje tot de ideale situatie te komen. “We verhogen de betrokkenheid van de medewerkers, doordat ik elk kwartaal de cijfers en resultaten bekendmaak. Ook stel ik 25 procent van het resultaat van HAVL beschikbaar voor het personeel. Ze mogen zelf beslissen hoe ze het uitgekeerd willen hebben. Op die manier weten mensen waarvoor ze werken.” Hij is erg begeesterd over management nieuwe stijl, of beter nog: helemaal geen management meer. “Ik moet ervoor zorgen dat de mensen hier blijven werken en goed

kunt doortrekken. “Ik geloof er heilig in dat we daarmee succesvol zijn.” Bovendien heeft HAVL kantoorinrichting en ICT in huis, twee belangrijke poten voor HNW. “ Een goede combinatie om daar ons geld mee te verdienen.” Beide poten hebben dan ook een flinke injectie gekregen de afgelopen periode. Zoals Smulders al aangaf wil hij op ‘een hoger niveau’ meubilair verkopen. De nieuwe strategie heeft zijn uitwerking niet gemist. “Onlangs hebben we een tender bij de gemeente Tilburg gewonnen. We kunnen behoorlijke grote projecten aan”, stelt Smulders.

Het aandeel van kantoorartikelen daarentegen zal bij HAVL zeker niet toenemen. Smulders blijft kantoorartikelen erbij doen, maar op een veel slimmere manier. “We zijn in zee gegaan met ITS Office Supplies en bieden nu een wat beperkter assortiment aan. In een krimpende markt is de marge gestegen, terwijl de omzet is gedaald.” Op kantoormachine-gebied werkt HAVL samen met Toshiba en Ricoh. “We werken hierbij met contracten en hebben een eigen

‘Bij het uitdragen van HNW met onze totale organisatie zal ICT een steeds grotere rol vervullen’ in hun vel zitten. Door vrijheid te verschaffen creëer je verantwoordelijke mensen. Over vijf jaar moet ons bedrijf geheel ‘ontmanaged’ zijn. Dat ik niet als een scheidsrechter moet optreden. Ook heb je dan geen functies meer, en geen middenkader. De leider staat van nature wel op. Je zou het zo ver door kunnen voeren dat je de medewerkers zelf hun salaris laat bepalen, maar dan moet de organisatie volwassener zijn. Je moet naar elkaar kunnen uitleggen waarom de een meer verdient dan de ander. Hier wordt nog vreemd op gereageerd, maar ik geloof er in.”

> Combinatie ICT en kantoor-

inrichting

Smulders denkt dat als je de communicatie intern op orde hebt, je die lijn naar buiten

Ook op het gebied van ICT, de andere belangrijke pijler in de nieuwe strategie, staat HAVL zijn mannetje. Onlangs is De Netwerkbeheerder overgenomen, een ICT-bedrijf uit Tilburg. “Bij het uitdragen van HNW met onze totale organisatie zal ICT een steeds grotere rol vervullen. Wij verkondigen immers: ‘wij zorgen dat u kunt werken, altijd en overal’. En kunnen dit nu voor nog veel meer bedrijven mogelijk maken.” Smulders integreert de negen mensen van Dé Netwerkbeheerder binnen het eigen ICTteam van HAVL. “Hierdoor kunnen klanten van De Netwerkbeheerder terugvallen op een ICT-team dat ineens twee keer zo groot is. Het past binnen de strategie van het bedrijf om zo de kwaliteit, continuïteit, kennis, specialisme en slagkracht te vergroten. Met achttien engineers op de weg zijn we

servicedienst. We doen alles compleet in eigen beheer. We hebben eigen Document Management Software, gebaseerd op Microsoft Sharepoint.” Een ronde door het totaal vernieuwde pand laat zien dat Smulders niet over een nacht ijs is gegaan om het helemaal klaar te maken voor ‘Het Nieuwe (Samen)Werken’. Je loopt tegen allerlei verrassende ruimtes en hoeken aan. Zo is er veel aandacht besteed aan akoestische oplossingen met kurk en mos. Geleverd door de Akoestiekfabriek, waarvan HAVL ondertussen dealer is geworden. Ook aan duurzaamheid is gedacht met overal LED- en spaarlampen. Er zijn concentratiewerkplekken, maar ook veel flexplekken, waarbij voor iedereen een eigen locker is geplaatst. Op de eerste verdieping is een seminar-ruimte gevestigd, waar bijvoorbeeld presentaties voor klanten of door klanten kunnen worden gehouden. Een eyecatcher is verder de boardroom, die niet alleen intern wordt ingezet. “We gebruiken deze ook voor relaties die eens buiten de deur willen vergaderen. Dit creëert weer mooi traffic in het pand.” <

kbm > april 2013 > 9


> INTERVIEW tekst: Emiel te Walvaart

Nieuwe strategie en concepten als antwoord op veranderende werkomgeving

Esselte geeft markt nieuwe impuls De wereld verandert in hoog tempo. Esselte wil niet achterblijven en verandert mee. In dit proces wil het bedrijf de vakhandel meenemen en handvatten aanreiken om in de nieuwe marktomstandigheden succesvol te zijn. Een nieuwe strategie, nieuwe concepten, nieuwe impulsen, Esselte doet dit jaar van zich spreken. Ingegeven door de hedendaagse snelle en ingrijpende marktontwikkelingen heeft Esselte kritisch naar haar propositie gekeken. Daar is een heel nieuwe positionering uitgekomen, Innovators in Organisation, die het bedrijf klaarstoomt voor de veranderende verhoudingen in de markt. En zodoende een toegevoegde waarde voor de distributiepartijen wil vormen. De nieuwe positionering, strategie en merk concepten werden groots

gepresenteerd tijdens een roadshow in Utrecht op 26 maart jl.

> Onder druk

Jaap van Selm, Regional Vice President Western Europe en Managing Director Benelux, schetst eerst de situatie waarin Esselte en de branche verkeert. “2012 was voor veel mensen in de branche een heel moeilijk jaar, het zoveelste moeilijke jaar. Als je kijkt naar de cijfers

Jaap van Selm, Regional Vice President Western Europe en Managing Director Benelux, tijdens Esselte Live!, dat eind maart werd gehouden voor de partners.

zie je her en der in de breedte flinke omzetdalingen, en wel double digit. En dát zelfs inclusief omzetstijgingen in bepaalde categorieën als facilitaire producten. Dan kun je je voorstellen dat bepaalde producten heel erg onder druk staan.” Daarnaast zijn allerhande verandering niet meer tegen te houden. Sterker nog: de veranderingen die al eerder zijn ingezet zullen alleen met enorme snelheid doorgaan, en dat wordt nog versterkt door de huidige recessie. Maar dit is niet alleen een bedreiging maar ook een kans voor partijen die de huidige situatie onder controle hebben.” Hij zoemt in op de veranderingen die zich nu aan ons openbaren. “Zo zijn er allereerst de technologische veranderingen. Meer dan vijf miljard mensen

‘We moeten weg van ratio en meer naar emotie toe’ hebben nu een mobiele telefoon en er worden 3 miljoen smartphones per dag verkocht. Eén op de drie mensen heeft al een tablet. Mensen kunnen niet meer zonder Twitter, Facebook en Google. De snelheid van communiceren is drastisch toegenomen, dat heeft grote impact op het werk.”

> Generatie Y

Daarnaast treedt een heel nieuwe generatie consumenten aan: de generatie Y. Tegelijkertijd stromen de babyboomers uit. “De kinderen uit generatie Y denken

10 > kbm > april 2013


Het Esselte Team

heel anders. Vanaf de geboorte zijn ze vertrouwd met internet, sociale media et cetera. Zij zullen heel andere eisen stellen aan de werkplek. Zij zoeken een nieuwe balans tussen werk en privé en omarmen het nieuwe werken. Zij kopen producten ook individueel, op basis van een mooi design waarmee je je onderscheidt. Alles gericht op het individu. Er wordt gekocht op emotie in plaats van ratio. Het volume neemt weliswaar af, maar de waarde neemt toe. Je kunt namelijk een hogere waarde vragen voor producten waarmee mensen zich kunnen onderscheiden.” Hij vervolgt: “De nieuwe generatie koopt steeds vaker via andere distributiekanalen, zoals Wehkamp, Bol.com, Amazon, dan wel via de (kantoor)boekhandel. Het verschuift zich van b2b naar b2c. In het verleden was de retail puur voor consumenten, maar nu komt de zakelijke klant ook in dat kanaal. Men moet zich aansluiten bij het nieuwe werken. Daarbij is er voorkeur voor kwaliteit.” Het is geen geheim dat de markt van kantoorartikelen onder druk staat. “De traditionele dealer moet zich aanpassen of accepteren dat de omzet daalt. Als je niets doet dan red je het niet. Je ziet al een shake-out. Verder is er te veel focus op de prijs, maar daar maak je geen onderscheid mee. Ik voorzie verder dat de secundaire merken gaan verdwijnen. De A-merken met toegevoegde waarde blijven bestaan.”

betere marge.” De distributie zal volgens Van Selm ook drastisch veranderen. “Er zijn drie elementen die hierbij veel invloed uitoefenen. Je hebt de prijsdruk, want we hebben te maken met commodities en private label. Daarnaast is er volumedaling en hebben we te maken met nieuwe toetreders. Dan heb ik het over de e-tailers die op zoek zijn naar groei in kantoorartikelen. Neem Amazon, die groeit gigantisch en pakt marktaandeel van traditionele dealers. De e-tailers

> Betere marge

Een andere trend in de distributie is de toenemende ‘consumentenpower’. “Door de transparantie van internet is de macht verschoven van handel naar consument.” Al met al verandert de wereld heel snel en Esselte wil handvatten geven. “Het gaat om de creatie van waarde in de keten. We willen onze partners tevens een spiegel voorhouden.” Esselte zet dan ook in op een aantal speerpunten: merken en producten, in-

Al met al worden de traditionele dealers flink uitgedaagd. Ze moeten op zoek naar nieuwe klanten en nieuwe categorieën. “Maar de traditionele categorie is nog steeds de corebusiness en moet overeind blijven. We moeten de trade-up strategie toepassen. Je accepteert dat het volume onder druk staat, maar je verhoogt de waarde per eenheid categorie. We moeten gaan voor meerwaarde en

novatie, marketing, partnership (service & lean) en de ‘hartslag van Esselte’ . Van Selm merkt op dat een sterk merk de basis is voor succes.” Een sterk merk is essentieel voor winst en groei. Een merk creëert loyaliteit bij de consument. Men is bereid een goede prijs te betalen en het merk is minder prijsgevoelig. Het wekt vertrouwen en emotionele binding. Een combinatie van een sterk merk en een goed product is onontbeerlijk.” Maar dit kan niet zonder innovatie. “We moeten blijven vernieuwen, inspelen

‘De nieuwe generatie koopt steeds vaker via andere (online) distributiekanalen’ maken gebruik van de overcapaciteit van distributeurs. De kracht van e-tail is dat ze alles kan ontsluiten, het longtail model. Bovendien komt het onderscheid tussen b2c en b2b te vervallen. De etailers maken geen onderscheid.” Daarom moet de handel zich gaan heroriënteren, meent Van Selm. “Hebben we ook e-tail nodig? Wel of geen webshop? Wat is de kracht van e-commerce? Zo moeten de e-tailers op zoek naar luxere producten met meer marge. Deze moeten namelijk verscheept worden en dat brengt kosten met zich mee. Anders blijft er geen marge over.”

op het nieuwe werken. Dit bepaalt de continuïteit van elk bedrijf. We moeten weg van ratio en meer naar emotie toe. Vanuit moederbedrijf Esselte hebben we een streven dat minimaal 30 procent van onze omzet moet komen uit producten die minder dan vier jaar oud zijn.” Hij noemt een aantal aspecten van de innovatieslagen die Esselte reeds heeft gemaakt . “Nieuwe technologische oplos-

> Macht van handel naar

consument

kbm > april 2013 > 11


> INTERVIEW

singen, nieuwe kijk op klassieke producten, een nieuwe doelgroep: home office, nieuwe categorie: Leitz Complete en een nieuwe vorm van communicatie via de shop-inshop propositie. We willen ons profileren als de innovator van de industrie. We gaan ook sneller en eerder producten uitbrengen om de handel te helpen. We houden daarbij niet meer het ritme van de catalogus aan. “

> Aandacht voor marketing

Maar de boodschap van innovatie komt niet over als er geen aandacht is voor marketing. “Kantoorartikelen worden doorgaans als

Nieuwe concepten

Om de nieuwe strategie te ondersteunen komt Esselte met verschillende nieuwe concepten en producten. “De belangrijkste vraag luidt wat kunnen we doen om het werkleven te verbeteren?”, zegt Barteld van der Weerd, Regional Marketing Director West-Europa. “Alleen het organiseren van papier is niet voldoende voor een goede propositie. We zetten bedreigingen om in ‘opportunities’. Daarbij bewerken we meerdere kanalen, de multichannel strategie.” Esselte wil van toegevoegde waarde zijn met haar nieuwe concepten. “ We gaan dwars tegen de trend van dalende prijzen in. Het WOW-concept is daarvan een goed voorbeeld. Die geeft een hogere waarde per verkocht product. De WOW-producten zijn aantrekkelijke producten met moderne kleuren, die een cross-sell argument vertegenwoordigen. Mensen kopen eerder een nieuwe nietmachine doordat het deel uitmaakt van een aantrekkelijk concept, die ook nog fraai wordt gepresenteerd.” Esselte brengt per 1 juli een keur aan nieuwe concepten en producten uit. Zo is er Leitz RetroChic,die een zeer succesvolle start in 2013 kent. Verder is onder de merknaam Esselte het concept Vivida uitgebracht. “ We investeren ook in het merk Esselte . Het zijn producten voor het middensegment en daar is ook vraag naar. Het is voor mensen die niet meteen premium-producten willen.” Ook is er op het gebied van opbergen een nieuwe lijn, Leitz Storage:.Click&Store. “We hebben het hierbij over opbergen, en niet meer over archiveren. Dat is niet meer sexy. Click&Store gaat juist richting home decoration. We willen opbergen samen met de handel power geven, het is een ondergewaardeerde categorie.” Leitz Design X-Sell Ranges is ook een van de highlights die medio dit jaar op de markt komen. Tijdens de afgelopen European Office Products Awards heeft het een prijs in de wacht gesleept. Een ander opvallend product is Leitz WOW Desk Cube, ontworpen om de accessoires van de moderne professional op te bergen, zoals mobieltjes, kabels, pennen, sleutels, nietmachines, handscanners en opladers. Leitz Complete, een nieuwe lijn van accessoires voor smartphones en tablets, is eind vorig jaar al geïntroduceerd en wordt verder uitgebreid met accessoires voor de nieuwste modellen van iPhone, Samsung Galaxy en iPad. Verder worden er bij lijnen als WOW en Complete bijpassende Leitz Notebooks op de markt gebracht. Ook de lijn van Leitz iLAM laminators wordt verder uitgebreid met nieuwe, betere en snellere apparaten. “Heel aantrekkelijk voor de handel, ook al vanwege de doorlopende verkoop van pouches”, aldus Van der Weerd. Ten slotte schenkt Esselte veel aandacht aan de thema’s corporate identity, home office en een online shop-in-shop formule.

12 > kbm > april 2013

‘Door de transparantie van internet is de macht verschoven van handel naar consument’ low interest producten bestempeld, maar marketing moet zorgen voor aandacht. Daar hebben we het CWS-concept voor: Catalogus Web Schap. Innovatie lukt niet zonder goede marketing.” Van Selm hecht ook veel waarde aan het partnerschap. “We willen een lange termijnpartner zijn. Daarbij zijn één op één contacten niet genoeg. We willen contact met alle geledingen in het bedrijf. Esselte in een lean expert. Dat wil zeggen dat we maximale flexibiliteit nastreven, gericht op product(iviteits)verbetering. We maken daarbij efficiënt gebruik van onze middelen, gericht op het verhogen van het service level .” Hij denkt dat Esselte met haar ‘ hartslag’ de branche een impuls kan geven. “We bestaan in 2013 100 jaar en hebben in al die jaren een enorme expertise opgebouwd. Een rijke historie met diverse awards voor ons werk. Kortom, we streven er naar om een constante en betrouwbare partner te zijn. Ook op het gebied van duurzaam ondernemen staan we ons mannetje met FSC- en ISO certificaten. In 2013 komen we met een extra impuls om het verschil te maken. Na jaren van een negatieve tendens zeggen we: ‘we zijn er klaar voor’ . We kijken met vertrouwen naar de toekomst met onze nieuwe positionering, strategie en sterke merk concepten. We willen ons profileren als de vernieuwer van de industrie in sterke samenwerking met onze handelspartners. Esselte: innovator in organisation.” <


ERKEND l a a n io t a n r Inte n IGR door fira eev.de www.igr- K o.u www.fira.c

De V iew besta Lite Plus dyna ande misch conv of sp entie e mo iraalv s. De n eren zijn v relatie itorarm n in pa ervan ee rallelm f zwa gen d frictie re en mt afsche echa oor o syste id o n mvan is n m e s m. D der s en vo uniek grijke van it ste lan or ho e, ru gaslde o im o toepa k en licht g t tever e bes ns in ssing te m s p t s e a t lling r a a e at de va ken. nde, een c O ge V ombin n het mo tto “v ns ontwer iewLite Plu lagerde atie v p kw orm s bijz an ele am v volgt onment De V oort funct aire v iewLit u ie ” o e e r men n bes it de en e P lu s en en st is be kroon rakke taat uit monit iF award d me lijnen orarm . “De t . ee innov nieuw is ve atie v n red do rborg e tec t a e h d n n niek stabie esign deze aan die e le tijdlo awa en sim de binne rd os on monit positione nkan pele tworp ring or ga t , e e v n en en rande an de red d ert”, ot ju aldus ry. de

Dataflex Benelux Postbus 713 2920 CA Krimpen a/d IJssel Nederland

T. 0180 - 530 750 F. 0180 - 530 759 www.dataflex.nl

A’DESIGN AWARD

WINNER 2013


> kantoormachines tekst: Laurens van Aggelen

‘Durf te kiezen voor een nichemarkt’ Bij kantoormachines denk je al snel aan printers, MFP’s aan kopieermachines. Maar er is niet alleen zoveel meer, er zijn ook nog legio producten waarmee je als kantoorvakhandel als geen ander goed voor de dag kunt komen. Producten om documenten af te werken, maar ook om ze te vernietigen. De behoefte aan producten die dat op een veilige manier kunnen, zal de komende tijd flink toenemen. printers geen probleem is voor een eenvoudig en efficiënt beheer. Daarbij maken de machines bovendien in veel gevallen gebruik van dezelfde verbruiksartikelen.” Leenders beaamt dat er iets minder wordt geprint, maar de terugloop is veel kleiner dan voorspeld. “Het afgelopen jaar is het totale printvolume met slechts één procent gedaald volgens IDC. Met betrekking tot de hardwareverkoop zien we wel een daling year-over-year, maar deze daling heeft met name betrekking op de inkjet markt.”

Desalniettemin is het goed om te zien dat ook de printermarkt volop in beweging is en een aantal interessante verschuivingen laat zien. “We zien de laatste steeds meer vraag ontstaan naar MFP’s op ‘pay per click’ basis. Prijstransparantie en flexibiliteit zijn daar in belangrijke mate debet aan”, vertelt Tim Leenders, Marketing Manager bij OKI. “Men wil niet vastzitten aan langdurig contracten en kiest dus sneller voor korte looptijden”, gaat Leenders verder. Een andere belangrijke trend die men bij OKI signaleert is dat men in het middensegment van het MKB steeds vaker kiest voor decentraal geplaatste units. Desktop printers en MFP’s beschikken tegenwoordig voor een groot deel over dezelfde functionaliteit als wat men gewend was bij de ‘printer op de gang’. “Qua beheer is het dankzij onze platformstrategie ook zeer eenvoudig geworden. Het grootste gedeelte van alle printers die we in dit segment op de markt brengen, functioneert op een dusdanig identieke manier dat het beheer van meerdere soorten

14 > kbm > april 2013

eindgebruiker kan bij ons rekenen op drie jaar garantie.” Binnenkort zal OKI contracten aanbieden via het verkoopkanaal voor de kleinere all-in-one printers.

Inkjet

Bij de printers die Epson aanbiedt via de kantoorvakhandel, ziet Country Manager Oscar van der Linden vooral een verschuiving van laser naar business inkjet. “Bijna vanzelfsprekend werd er tot voorheen voor een laserprinter gekozen, maar ook in de kantoorvakhandel zien

‘In de kantoorvakhandel zie je dat er een verschuiving naar zakelijke inkjetprinters plaatsvindt’ De aanschaf van kleine machines waarmee decentraal geprint wordt, betekent dat er geen eenmalige grote investering gedaan hoeft te worden zoals in het verleden. “Voor de reseller valt hier bovendien meer winst uit te halen en de

we dat er een verschuiving naar zakelijke inkjetprinters plaatsvindt. Inkjetprinters zijn in alle opzichten een meer dan interessant alternatief voor laser. Zo bieden onze WorkForce Pro printers tot 50% lagere kosten per pagina in vergelijking tot laser, zijn deze WorkForce Pro printers veelal sneller dan laserprinters. Zeker bij afdruktaken van enkele pagina’s. Ze gebruiken bovendien 80 procent minder energie dan laserprinters.” De zakelijke inkjetprinter is volgens Van der Linden dus bezig om stukje bij beetje voet aan wal te krijgen. “Daarbij moet nog altijd wel opgevochten worden tegen de perceptie dat laser goedkoper is dan inkjet en kosten spelen in veel gevallen toch een prominente rol bij de aanschaf van een product. Wat ons betreft is er voor de MKB’er echter geen gegronde reden meer om te kiezen voor een laserprinter. De voordelen van onze zakelijke inkjetprinters zijn duidelijk,


zoeken die voor zichzelf spreken. “Jaarlijks wordt er wereldwijd voor 42 miljard euro schade geleden door identiteitsfraude.” Bij VaRandwijk Paperflow Solutions heeft men diverse oplossingen in huis voor het veilig beheren en vernietigen van informatie. Daaronder ook het met speciale apparatuur vernietigen van harde schijven op locatie. “Van echte verschuivingen is ook in deze markt geen sprake. Alles staat onder druk. Ook daarom is het goed te focussen op nicheproducten. Wij kunnen de vakhandel daarbij helpen met onze trainingen en het verbeteren van verkoopvaardigheden want ook daar valt nog veel winst te behalen.”

Gemak en tijdsbesparing ze zijn goedkoper, sneller en energiezuiniger dan vergelijkbare laserprinters”, gaat Van der Linden verder Voor Epson is business inkjet printing een belangrijke pijler. Dit uit zich voor de reseller in de beschikbaarheid van POS materialen, promoties en gezonde marges. “Ook voor de kantoorvakhandel is WorkForce Pro dus een interessant product.”

Nichemarkten

“Opereerde de kantoorvakhandel vroeger onder het motto ‘u vraagt en wij draaien’, tegenwoordig moet men echt de boer op en behoeften losweken. Dat betekent dus keuzes maken”, zegt Paul Korremans, directeur Van Randwijk Paperflow Solutions. De kantoorvakhandel zou er volgens Korremans goed aan doen zich op nichemarkten te richten. “Kies voor een niche, wordt daar specialist in en werk samen met de juiste partners. Security is een goed voorbeeld. De vraag naar goede beveiligingsoplossingen nemen enorm toe.

Bij Acco constateert men dat er weliswaar steeds minder papier gebruikt wordt, maar dat er tegenwoordig wel zorgvuldiger nagedacht wordt over wat er gedaan wordt met het gebruikte papier. “Verder zien we dat de kwaliteit van het gelamineerde document of van het ingebonden boekwerk alleen maar belangrijker wordt. Daarnaast worden archieven steeds vaker digitaal gemaakt. Hiervoor moeten grote hoeveelheden papierwerk afgevoerd worden. Dit is een kans voor de papiervernietigersmarkt”, vertelt Froukje Derks, Channel Marketing Executive voor Europa bij Acco. Producten die inspelen op belangrijke trends, zijn volgens Derks papiervernietigers, lamineermachines en bindmachines. De zogenaamde AutoFeed papiervernietigers zijn een goed voorbeeld. Deze kunnen automatisch papier vernietigen, zodat de klus een stuk minder tijdrovend is en nog simpeler om uit te voeren. De noodzaak van vernietigen van papier wordt steeds duidelijker

hebben geen geduld meer om lang hierop te wachten. Binnen de snelste tijd een perfect gelamineerd document, zonder enige strubbeling, dat is wat de klant tegenwoordig verlangt van een goede lamineermachine. Met onze GBC inbindmachines met het QuickStep systeem staat gemak en snelheid eveneens voorop. Een duidelijk driestappenplan maakt het mogelijk om snel. eenvoudig en zonder fouten een document in te binden.” Op de vraag bij welke producten in het bijzonder voor de kantoorvakhandel de beste kansen liggen, antwoordde Derks: “Dan denk ik aan onze Rexel AutoFeed papiermachines. Die zijn wezenlijke uniek en bieden iets nieuws waarmee men ook echt een goed verhaal aan de eindgebruiker kan vertellen. Het is echt een toevoeging voor de eindgebruiker, ten opzichte van de reguliere papiervernietigers.” Kansen liggen er volgens Derks ook bij upselling, oftewel door producten te verkopen met meer en betere features. “Het voordeel van de kantoorvakhandel is dat zij hun productkennis kunnen delen met de klant, dit ten opzichte van online en catalogus verkoop. Juist dit moet gebruikt worden, om klanten het nut van de extra opties van hogere segment producten te laten beleven.”

Duurzaamheid

Ging het bij het vernietigen in het verleden alleen om papier, volgens Hanspeter Zeller van HSM ligt het accent nu ook steeds vaker bij hedendaagse datadragers zoals cd’s, dvd’s, USB-Sticks en harde schijven. “Dit komt ook door de nieuwe DIN 66399, waarbij voor het eerst exact wordt aangegeven op welk veiligheidsniveau zulke datadragers informatie vernietigen. Tevens wordt het

‘Kies voor een niche, wordt daar specialist in en werk samen met de juiste partners’ Door allerlei onderzoeken en schandalen die boven water komen, zijn steeds meer bedrijven zich bewust van de risico’s. Dat betekent dat feitelijk ieder bedrijf met een container een potentiële klant is voor een goede papiervernietiger.” Uitleggen wat de risico’s zijn wanneer informatie in verkeerde handen terechtkomt, is een belangrijke stap om klanten te overtuigen. Tel daarbij op de uitkomsten van onder-

voor de consument, maar als het maar zo weinig mogelijk tijd en moeite kost.” Gemak en tijdsbesparing is ook van toepassing als het gaat om de lamineermachines. “Bij onze nieuwste GBC Fusion lamineermachines bundelen al onze belangrijkste lamineer technologieën in één lamineermachine: QuickStart, zodat de machine binnen een mum van tijd klaar is voor gebruik. Gebruikers

kbm > april 2013 > 15


> kantoormachines

advies gegeven om het materiaal zelf te vernietigen in plaats van gebruik te maken van externe afvalverwerkers. Daarbij wordt duurzaamheid steeds belangrijker. HSM heeft voor de Securio-lijn niet voor niets de OFFI-certificering.” De kleinere eenvoudige modellen worden volgens Zeller steeds meer via webshops verkocht. “We zien dat bij de webshops het hele scala van veel aanbieders zowel naast elkaar als kriskras door elkaar staat. Weinig advies, maar breeduit ‘het’ winkelwagentje ernaast. Hier wordt de keuze vooral bepaald door de prijs.” Bij de middelgrote en zwaardere modellen is advies echter wel belangrijk. Daar wordt door een groeiend aantal kantoorvakhandelaren op ingespeeld. Volgens Zeller is het vaak een kwestie van even doorvragen en het juiste adviezen geven en het resultaat is een tevreden klant. Voor de vakhandel biedt

het bovendien een goede marge. “Een datavernietiger wordt meestal niet aangeschaft omdat er een cadeautje bij zit. Met feiten angst creëren is de aanpak. Het gaat erom de klant in een verkoopgesprek zo te interviewen, dat hij/zij zich bewust wordt van de grote

Epson WorkForce Pro: lagere printkosten, minder energie Kosten besparen is iets waar bedrijven voortdurend mee bezig zijn. Kosten waar veel bedrijven op zouden kunnen besparen zijn hun printkosten. Veel organisaties maken nog de keuze voor een kleurenlaserprinter omdat zij simpelweg denken dat inkjetprinters slechts geschikt zijn voor het printen van lage aantallen, foto’s of afbeeldingen. Daarnaast heerst de perceptie dat inkjetprinters langzamer zijn dan kleurenlaserprinters. En omdat de meerderheid van de gemaakte prints tekstdocumenten betreft, valt een inkjet in het keuzeproces voor printers vaak nog af. Wat veel mensen niet weten is dat voor circa 80% van de huidige kleurenlaserprinter gebruikers, een zakelijke inkjetprinter, zoals de Epson WorkForce Pro-serie printers, beter aansluit op hun behoeften. In vergelijking met kleurenlaserprinters in hetzelfde prijssegment zijn de Epson WorkForce Pro-serie printers sneller, zijn de printkosten per pagina tot 50% lager en gebruiken zij 80% minder energie. Zelf weten hoeveel u kunt besparen aan printkosten? Doe de besparingscalculator op www.epson.nl/workforcepro

16 > kbm > april 2013

hoeveelheid informatie die binnen zijn/ haar bedrijf aanwezig zijn, en dat het bedrijf aansprakelijk kan worden gesteld wanneer daar niet op de juiste manier vertrouwelijk mee om wordt gegaan. Dan spreekt men al snel over centrale vernietiging en dus over de middelgrote shredders.” Vele grote kantoorruimtes worden nog steeds voorzien van een grote hoeveelheid kleine shredders op elke werkplek. “Machines die niet alleen lawaai maken, maar ook vaak vastlopen of defect zijn. “Na een goed verkoopgesprek komt er op zo´n afdeling gewoon een centrale grote en krachtige vernietiger, die snel en zonder problemen het materiaal vernietigt. En dat is veelal ook nog goedkoper ook, terwijl het ook een grote bijdrage levert aan duurzaamheid.” <

Eenvoudig documenten binden met eigen teksten en logo’s Het nieuw ontwikkelde bindsysteem YouBind heeft een fantastische oplossing voor het binden en personaliseren van documenten. De recyclebare papieren bindstrip is eenvoudig te voorzien van eigen teksten en logo’s via een inktjetprinter. Nog nooit was het binden van documenten zo eenvoudig en snel, meent Albyco. De vellen zijn eerst voorzien van de plasticringen ponsgaten. Met behulp van de YouBind 100 is de papieren bindstrip, met een aantal handelingen in het document geplaatst. Het kost niet meer dan 1 minuut. Het eindresultaat is een strakke en platte binding, die door de sterke hechting niet meer los laat. Documenten tot maximaal 100 vellen zijn goed te verwerken met de YouBind bindstrip. Maximale lengte A4, de bindstrip is er in twee uitvoeringen de Imagecomb voor het zelf printen en de Papercomb voor de standaard uitvoering in verschillende kleuren. Het YouBind bindsysteem is te gebruiken door bedrijven, scholen, accountants, administratiekantoren et cetera. www.albyco.com


> kantoormachines

Adveo: Fellowes P-35C Home Confetti, perfect voor home office

First Class Security

• Vernietigt 5 vel per keer in snippers van 4 x 40mm (veiligheidsniveau DIN P-4) • SafetyLock schakelt de papiervernietiger uit en voorkomt per ongeluk inschakelen • Vernietigt non-stop tot 3 minuten • Handvat maakt eenvoudig legen mogelijk • 12L opvangbak • Voor individueel gebruik www.adveo.com

Compleet nieuwe serie GBC Lamineermachines: Fusion Het merk GBC van ACCO Brands heeft dit jaar een volledig nieuwe, zeer complete serie lamineermachines voor lamineerhoezen geïntroduceerd: de GBC Fusion serie. Deze lamineermachines zijn zeer gebruiksvriendelijk, warmen snel op (1-5 minuten) en hebben een hoge doorvoersnelheid (15 – 54 seconden per A4-tje). De modellen in het hogere segment passen daarnaast automatisch de temperatuur aan voor elke lamineerhoesdikte. De serie van negen machines vervangt het oude assortiment lamineermachines. De Fusion collectie bestaat uit vier toestellen voor persoonlijk en licht gebruik in A3 en A4 formaat (Fusion 1100L A3 en A4 & 1000L A3 en A4), drie machines voor gemiddeld volume en gedeeld gebruik in A3 en A4 formaat (Fusion 3100L A3 & 3000L A3 en A4) en twee machines voor groot volume en gedeeld gebruik in A3 formaat (Fusion 5100L A3 & 5000L A3). De serie is tevens voorzien van trendy vormgeving en kleurstelling! www.gbceurope.com www.accobrandspartner.com

Fellowes: supersnel vernietigen zonder vastlopen Het vastlopen van een papiervernietiger is frustratie nummer 1 bij gebruikers. Met een Fellowes papiervernietiger heeft de gebruiker de nieuwste ontwikkeling op het gebied van anti-vastloop technieken in huis. De 100% Jam Proof technologie op de Fellowes Powershred 73Ci papiervernietiger geeft door middel van een lichtbalk tijdens het vernietigen aan of je niet teveel papier invoert. Gaat de lichtbalk in het rood, dan stopt de machine en kan het teveel aan papier worden verwijderd. En als het papier tijdens het vernietigen scheef of dubbel trekt, dan is de Powershred 73Ci krachtig genoeg om door deze moeilijke taak heen te werken. Daarnaast wordt een stapel papier met deze machine supersnel vernietigd, de 73Ci verwerkt maar liefst 100 vel in slechts 50 seconden.

Krug & Priester uit Balingen bouwt al meer dan 90 jaar EBA security producten. Met innovatie, kwaliteit en duurzaamheid onderscheiden deze oplossingen zich in de praktijk EBA security experience • Meest productieve documentvernietigers • Lange levensduur en hoge beschikbaarheid • Fluisterstil en praktisch in gebruik voor elke werkplek • Levenslange garantie op snijwalsen • EBA Silvercard met unieke gebruikersvoordelen EBA dealer experience • Selectieve distributie • Effectieve verkoop- en marketingondersteuning • Beschikbaarheid van eigen helpdesk en service faciliteiten • Gratis installatie van de grotere modellen U kunt ook succesvol EBA oplossingen verkopen dankzij ons unieke concept. Maak een afspraak met onze dealermanager en wordt ook EBA partner! Made and produced in Germany eba.nl / paperflowsolutions.nl / din66399.com

Tel. +31 (0)182 64 06 90 www.vanrandwijk.com

www.fellowes.com

kbm > april 2013 > 17


> kantoormachines

Met HSM Securio wordt elke werkdag een snipperdag

OKI MC342dn: ideaal voor kleine ondernemingen of thuiskantoor

In Nederland worden steeds meer SECURIO-datavernietigers daar ingezet, waar betrouwbaarheid en degelijkheid voorop staan. Logisch, meent HSM, want deze serie datavernietigers kenmerkt zich door kwaliteit ‘Made in Germany; betrouwbaarheid, sterke service voor, tijdens en na de verkoop, duurzaamheid bij de productie, perfecte materiaalkeuze en levert als product een positieve bijdrage aan het milieu zelf. Met de komst van de modellen SECURIO B26 en B35 is de lijn perfect en nu echt voor elk wat wils. De SECURIO B26 heeft een invoerbreedte van 280 mm en een opvangcapaciteit van 55 liter. Inzetbaar naast meerdere werkplekken op bijvoorbeeld de afdeling secretariaat. De SECURIO B35 heeft een invoerbreedte van 400 mm met als optie een PaperControl functie voor de meting van papierdikte en met een opvangcapaciteit van 130 liter. Inzetbaar op een centrale plek, zoals naast de kopieermachine. Beide machines zijn uitgerust met een speciaal energie-bespaarssysteem.

De MC342dn is het ideale apparaat voor kleine ondernemingen of thuiskantoren die voldoende hebben aan een beperkte afdrukcapaciteit. De MC342dn biedt alle functionaliteiten die tot voorkort alleen beschikbaar waren op veel duurdere alternatieven. Met kleur afdruksnelheden van 20 ppm en zwart-wit printsnelheid van 22 ppm, biedt de MC342dn de gebruiker de flexibiliteit om documenten zelf te beheren en eigen marketingmaterialen te ontwikkelen. De afdrukprijs per pagina ligt iets hoger dan bij bijvoorbeeld de MC362dn van OKI, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt met de zeer aantrekkelijke aanschafprijs. De geadviseerde hoeveelheid afdrukken betreft 2000 pagina’s per maand. • A4 kleuren 4-in-1 MFP, 1-5 gebruikers • 22ppm in mono en 20ppm in kleur • 250 vellen standaard papier capaciteit (uitbreidbaar tot max. 350 vellen) • PCL/PS printertaal emulaties • RADF en Auto duplex standaard • 3 jaar bring-in garantie na registratie

www.hsm.eu

www.oki.nl

OKI MC362dn: professionele kwaliteit en betrouwbaarheid

OKI MC562dn: multifunctional met lage TCO

De MC362dn biedt professionele kwaliteit en betrouwbaarheid voor kleine bedrijven of werkgroepen die print-, scan, kopieer- en faxfuncties vereisen. Met kleur afdruksnelheden van 22 ppm en zwart-wit printsnelheid van 24 ppm, biedt de MC362dn de gebruiker de flexibiliteit om documenten zelf te beheren. De MC362dn biedt een mooi evenwicht tussen aanschafprijs en de afdrukprijs per pagina. De geadviseerde hoeveelheid afdrukken betreft 3000 pagina’s per maand. • A4 kleuren 4-in-1 MFP, 1-10 gebruikers • 24ppm in mono en 22ppm in kleur • 350 vellen standaard papier capaciteit (uitbreidbaar tot max. 880 vellen) • PCL/PS printertaal emulaties • RADF en Auto duplex standaard • 3 jaar ‘Next Business Day’on-site garantie na registratie

De MC562 is speciaal ontwikkeld voor bedrijven die een 4-in-1 multifunctioneel apparaat eisen met een lage total cost of ownership, documenten met hoge kwaliteit output, hoge printsnelheden tot 30 ppm en een uitstekende beheerbaarheid. De MC562dn is dan een slimme keuze. Naast de combinatie van een breed scala functies en handige business tools, biedt dit apparaat superieure printsnelheden, media flexibiliteit en hoge capaciteit toners om grotere werkgroepen te ondersteunen. De aanschafprijs is wat hoger dan bij de MC362 het geval is, maar gezien de zeer lage prijs per pagina is dit snel terugverdiend. De geadviseerde hoeveelheid afdrukken betreft 5000 pagina’s per maand. • A4 kleuren 4-in-1 MFP, 1-20+ gebruikers • 30ppm in mono en 26ppm in kleur • 350 vellen standaard papier capaciteit (uitbreidbaar tot max. 880 vellen) • PCL/PS printertaal emulaties • RADF en Auto duplex standaard • 3 jaar ‘Next Business Day’on-site garantie na registratie

www.oki.nl

www.oki.nl

18 > kbm > april 2013


Canon i-SENSYS MF8280Cw

Canon i-SENSYS MF8580Cdw

De i-Sensys MF8280Cw is het paradepaardje van de nieuwe 8200-serie Canon kantoormultifunctionals en ideaal voor kleinere kantoren en werkgroepen. Deze compacte multifunctional is standaard klaar voor gebruik binnen het netwerk en voorzien van Wi-Fi om overal binnen het kantoor in kleur te printen, te scannen, te kopiëren en te faxen. De handige functionaliteiten, zoals het direct scannen naar USB, maken het mogelijk om tijd te besparen en productiever te werken. De 8200-serie ondersteunt Canon’s Mobile Printing App, Apple AirPrint en Google Cloud Print om direct te printen vanaf mobiele en smart-apparatuur. De belangrijkste kenmerken van de i-Sensys MF8280Cw op een rij: • Printen, kopiëren, scannen en faxen in kleur • Klaar voor netwerk- en Wi-Fi-gebruik • Apple AirPrint™ en Google Cloud Print ondersteuning • 14 pp printen in zwart-wit en kleur • Sneltoetsen voor eenvoudig scannen • Scannen naar netwerk of USB • 7-lijns 3,5 inch kleuren LCD display

Het topmodel van de nieuwe 8500-serie, de i-Sensys MF8580Cdw, is een krachtige netwerkmultifunctional met Wi-Fi functionaliteit. De gebruiksvriendelijke en productieve kenmerken, zoals dubbelzijdig printen met 20 ppm en een papiercapaciteit van 300 vel, maken deze multifunctional geschikt voor zwaarder gebruik. De nieuwe i-Sensys multifunctionals zijn ontworpen om documenten nog eenvoudiger te delen binnen een team of werkgroep. De 8500-serie ondersteunt daarom Canon’s Mobile Printing App, Apple AirPrint en Google Cloud Print. De geavanceerde beveiligingsmogelijkheden houden bedrijfsinformatie vertrouwelijk. De belangrijkste kenmerken van de i-Sensys MF8580Cdw op een rij: • Dubbelzijdig printen, kopiëren, scannen en faxen in kleur • Netwerk- en Wi-Fi connectiviteit met PCL 5c/6 support • Apple AirPrint™ en Google Cloud Print ondersteuning • 20 pp printen in zwart-wit en kleur • Sneltoetsen voor eenvoudig scannen en beveiligd scannen • Papiercapaciteit van 300 vel • Scannen naar e-mail, netwerkfolder of USB

Beschikbaar vanaf half mei 2013 Adviesprijs € 399,-

Beschikbaar vanaf half mei 2013 Adviesprijs: € 599,-

www.canon.nl

www.canon.nl

Canon PIXMA MX925

Canon PIXMA MX525

Deze eersteklas PIXMA MX925 All-in-One is geschikt voor netwerken en biedt productiviteit waar iedereen van profiteert. Wi-Fi- en ethernet-connectiviteit om van bijna overal in of op kantoor te printen, scannen, kopiëren en faxen. Door de Apple AirPrint-ondersteuning kun je direct printen vanaf een iPad en iPhone. De MX925 All-in-One heeft 5 single inktcartridges, zodat je alleen de kleur hoeft te vervangen die op is; hierdoor wordt het printen efficiënter en bespaar je geld. Met de optionele, voordelige XL- en XXL-cartridges kun je meer pagina’s printen dan met een standaardcartridge zodat je de cartridge minder vaak hoeft te vangen: ideaal als je veel moet printen. Met de XXL-cartridge kun je tot 1000 pagina’s printen. De belangrijkste kenmerken van de PIXMA MX925 op een rij: • Krachtige Office All-in-One • 2-zijdige ADF voor 35 pagina’s • Superieure printkwaliteit met 5 single ink inkttanks • XL- & XXL-inktopties • Papiercassette voor 250 vel • Printen vanaf en scannen naar smartphones/tablets

Deze PIXMA MX525 waarmee je kunt printen, kopiëren, scannen en faxen is ideaal voor op kleine kantoor of thuis. Het apparaat heeft Wi-Fi- en ethernetconnectiviteit en kan door meerdere pc’s worden gebruikt; het 6,2 cm TFT-scherm met Dual Function Panel zorgt ervoor dat je ook zonder pc kunt printen. Met Canon’s Easy-PhotoPrint-app heb je de flexibiliteit om overal in huis te printen vanaf en scannen naar je mobiele apparatuur. Dankzij de ondersteuning voor Apple AirPrint kun je bovendien foto’s, e-mails, webpagina’s en andere documenten direct vanaf je Apple iPhone, iPad of iPod touch printen. Met de duplex functie voor dubbelzijdig printen helpt de PIXMA MX525 gebruikers op papier te besparen en dubbelzijdige documenten te printen die een professionele uitstraling hebben. De PIXMA MX525 heeft een groot kleurenscherm dat rechtstreeks toegang biedt tot cloud diensten.

Adviesprijs: € 179,-

Adviesprijs: € 99,-

www.canon.nl

www.canon.nl

kbm > april 2013 > 19


> COVERSTORY

WebArchitects: Making Customers Happy

‘Als je niet gevonden wordt door Google, dan besta je niet!’ WebArchitects lanceert twee nieuwe RightClick edities: Naast het succesvolle RightClick Nano pakket is er nu ook RightClick Echo voor de stockless dealer en RightClick Apollo voor multi-shop en cross-border deliveries. Daarmee komt WebArchitects tegemoet aan de vraag uit de markt. Jeroen van der Geest, geestelijk vader van RightClick, benadrukt vooral het belang van zoekmachine-marketing. ‘Als je niet gevonden wordt door Google, dan besta je niet!’ WebArchitects kent een rijke geschiedenis in kantoorartikelen. “Onze roots liggen in de Office Supplies branche. Ik ben ooit als verkoper bij Hedera begonnen. Daar heb ik vier jaar lang kantoorartikelen verkocht”, aldus Jeroen van der Geest, directeur van WebArchitects: “We kennen de markt en de producten van binnen en van buiten. We weten dat de verkoopprijs van een BIC M10 op ongeveer 30 cent ligt maar dat je ze per 50 verkoopt. Dat dezelfde pen beschikbaar is in een valuepack van 100 en in een assorti-blister van 8+2 stuks. Maar we weten ook dat je daar niet veel aan verdient. Edwin van Lint (All Office Van Lint) en Jeroen van der Geest (WebArchitects)

20 > kbm > april 2013

De marge zit op de producten die buiten de top-1000 vallen. Kantoorartikelen zitten in ons bloed.” Dit jaar bestaat WebArchitects 12,5 jaar en in de afgelopen jaren heeft het bedrijf honderden webwinkels ontwikkeld. Trots verteld Van der Geest: “Onze eerste 25 klanten zijn nog steeds klant bij WebArchitects.”

> Zoekmachines, zoekmachines, zoekmachines

Als je in Google zoekt naar kantoorartikelen dan is het opvallend hoe uitzonderlijk goed RightClick Nano webwinkels scoren. Daar zegt Van der Geest over: “Eigenlijk is alleen de eerste pagina van Google relevant. Je moet tussen de eerste tien webwinkels staan, anders ben je onzichtbaar. Dat is best ingewikkeld want gesponsorde links, prijsvergelijkers en de merken zelf hebben een voorsprong op webwinkels. Google-marketing is dan ook een wetenschap. Dat red je niet alleen met mooie URL’s. Je moet aan alle 200 aandachtspunten voldoen die Google voorschrijft. Dat we toch de top 10 van Google domineren is het resultaat van hard werken en steeds innoveren.” “Google zit niet stil. Dus is RightClick ook continu in beweging. Daar plukken onze klanten de vruchten van”, zegt Van der Geest en pakt de nieuwe RightClick brochure erbij. “Neem nou Edwin van Lint van All Office Van Lint. Na het overstappen van Quinto naar RightClick kregen ze in korte tijd zo’n 25 nieuwe klanten via de webwinkel. Niet dat alle klanten even interessant waren, maar er zat bijvoorbeeld een advocaat tussen die een paar honderd

Pendaflex hangmappen kocht. Kijk, dan ga je geld verdienen.” Van der Geest wijst in de RightClick brochure naar Thijs Helmers van Interoffice. “De nieuwe webwinkel van Interoffice ging ’s ochtends in de lucht en een paar uur later zagen we de eerste orders binnen komen. Let wel, van nieuwe klanten!”

> Van webshop tot winkelvloer

Dat een winkel en een webshop elkaar versterken bewijst Wuestman uit Harderwijk. “Direct na het lanceren van de nieuwe webwinkel zag Wuestman niet alleen de omzet in de webwinkel stijgen, ze zagen ook meer klanten op de winkelvloer. Het versterkt elkaar echt: als klanten je vinden op Google, dan stappen ze ook makkelijker de winkel binnen. Eenmaal in de winkel zien ze wat je nog meer kunt. De klant komt voor een nietmachine maar vertrekt misschien wel met een papiervernietiger.”

> De eerste order

”Als je de eerste order niet pakt dan pak je ook de tweede niet” vertelt Van der Geest lachend. “Het is misschien een beetje


De drie RightClick-edities

RightClick Echo RightClick Echo is een complete en handige webwinkel voor de vakhandelaar met weinig of geen voorraad. Dit instapmodel is verkrijgbaar vanaf 199 euro per maand.

RightClick Nano RightClick Nano is van top to teen geoptimaliseerd voor zoekmachines. De webshop heeft veel slimme marketingtools en sluit naadloos aan op ERP en back-office.

RightClick Apollo RightClick Apollo is een bundeling van krachten. Een eigentijdse website, ergonomische webwinkel en slimme nieuwsbrief. Dat allemaal vanuit één centraal platform onderhouden kan worden.

Meer informatie over de RightClick edities op www.rightclick.nl

Cruijffiaans, maar het klopt wel. Het gaat om die eerste keer. Daarna ligt je visitekaartje op het bureau, heb je een factuur mogen sturen, staan je gegevens in hun systeem, heb je een leveranciersnummer. Die eerste keer is cruciaal.”

> Verschil tussen een winkel- wagen en een webshop

“We bewijzen steeds weer dat er een groot verschil is tussen een winkelwagentje en een webshop” zegt Van der Geest terwijl hij op het puntje van zijn stoel gaat zitten. “Je hebt niks aan een winkelwagentje. Een ‘add-to-basket’ knop maken is niet moeilijk. Het proces daarvoor en daarna is veel interessanter. Het begint met zoeken en vinden. Je kunt nog zo’n prachtige webwinkel hebben, als je niet gevonden wordt door Google dan blijft het stil in je winkel. De volgende stap is bestelgemak. Want als klanten niks kunnen vinden op je webwinkel blijft het winkelwagentje leeg. Dus is een RightClick- webwinkel uitgevoerd met auto-suggest en kun je een zoekresultaat filteren op merk, kleur en type. Ook het bestellen en betalen moet feilloos werken. Dat herkennen we als de drie belangrijke B’s: bladeren, bestellen en betalen. Als één van de B’s niet perfect werkt dan ben je de klant alsnog kwijt. De volgende fase is de

levering zelf. Dat moet op tijd, het liefst in één keer afgeleverd en netjes verpakt zijn. De eerste ervaring met de webwinkel moet helemaal in orde zijn. Dan pas komt de klant weer terug. De laatste – en meest interessante – fase is de terugkerende klanten. Je gaat namelijk pas geld verdienen als de klant een tweede keer bij je besteld.” Van der Geest beschrijft het succes van de RightClick Nano webwinkels. “Onze webwinkels verkopen meer. Zo simpel is het. We krijgen steeds weer van klanten te horen dat conversie groeit en hun omzet stijgt. Betere reclame dan mond-tot-mond bestaat eigenlijk niet.”

> RightClick 5.2, build 870

Het unieke aan RightClick is dat er maar één versie van de software bestaat. RightClick wordt ieder kwartaal vernieuwd en klanten maken daar automatisch gebruik van. Zo maakt iedereen gebruik van de jongste ontwikkelingen. Van der Geest vertelt: “De laatste RightClick update is heel bijzonder. RightClick is uitgebreid met o.a. Catalogue Analysis. Daarmee krij-

gen onze klanten veel beter zicht op hun catalogus: Welke producten er onlangs zijn toegevoegd of gewijzigd, of er producten zijn die nog geen afbeelding hebben maar ook welke producten er onder kostprijs op de webwinkel staan.” Van der Geest vervolgt: “RightClick maakt automatisch 301 verwijzingen om gebroken links in Google te voorkomen. Dat is een must om je goede positie in Google te houden. We hebben het beheer van prijslijsten weer eenvoudiger gemaakt, kun je veel nauwkeuriger verzendkosten berekenen en is het nu mogelijk staffels op inkoopprijzen vast te leggen. Het concept van RightClick is wat dat betreft echt uniek.”

> Let’s get busy

De titel van de nieuwe RightClick brochure ‘Let’s get busy’ sluit naadloos aan bij de ambitie van WebArchitects. Naast het succesvolle RightClick Nano pakket is nu ook RightClick Echo en RightClick Apollo leverbaar. “Daar zijn we achter de schermen lang mee bezig geweest. Voor de lancering heeft een paar klanten – zoals Jac. van Hardeveld uit Veenendaal – eerst uitgebreid pilot gedraaid. Die ervaring zie je direct terug in het resultaat.” Van der Geest verwacht ook komend jaar weer te groeien. “2012 was een uitzonderlijk goed jaar voor WebArchitects. We hadden de focus – meer dan ooit – op ‘customer satisfaction’ en dat heeft zich vertaald in tevreden klanten. Er is veel vraag naar webwinkels, we hebben goede referenties en een fantastisch team. De focus ligt dan ook niet op veel nieuwe klanten, maar op veel tevreden klanten. Eerst kwaliteit en dan kwantiteit.” Over kwaliteit heeft Van der Geest een uitgesproken visie: “Het gaat ons niet alleen om de volgende nieuwe webwinkel. Een goed advies, service en nazorg, dat is minstens zo belangrijk. We gaan als het ware naast de klant zitten en vragen hoe we hem (nog beter) van dienst kunnen zijn. Als onze klant succesvol is, zijn klanten tevreden zijn, dan pas zijn wij tevreden. Making Customers Happy, daar draait het om.” www.webarchitects.nl 020 - 6717171

kbm > april 2013 > 21


Hameco dag

powered by:

22 april 2013 | Slot Zeist

HOEX

distribution Europe

Lediberg

EXACLAIR Benelux

Office supplies & Stationeries

Empire ®

JA

Wél meer marge

Geïnteresseerd? Bezoek dan www.hameco.nl

NEE

ElectroniX

Géén keurslijf


Printit! Printen was nog nooit zo veelzijdig

voorjaar 2013

specialee uitgav

Gebruiker laat besparingen op printkosten liggen Meer flexibiliteit en mobiliteit in documentenworkflows Wie kan er nog zonder managed print services?


nieuws

Toshiba bekroond door BLI

HP onthult snelste desktop kleurenprinter

Toshiba ontvangt de derde BLI-award binnen enkele maanden voor de zwart-wit serie. BLI bekroont nu de Toshiba e-STUDIO506SE met de winter ‘Pick of the Year’ award. De Toshiba e-STUDIO506SE is bekroond met de winter ‘Pick of the Year’ award door BLI (Buyers Laboratory LLC). De e-STUDIO506SE is geclassificeerd als ‘Outstanding’ in de categorie 41-50 ppm A3 monochrome MFP’s. Dit is de derde BLI-award die Toshiba binnen enkele maanden ontvangt. In de zomer van 2012 werden de Toshiba e-STUDIO456SE en de e-STUDIO856SE al bekroond met een ‘Pick of the Year’ BLI-award. De Toshiba e-STUDIO456SE, die dezelfde beeldtechnologie gebruikt als de e-STUDIO506SE, onderscheidde zich in gebruiksvriendelijkheid en erg goede beeldkwaliteit.

HP heeft de nieuwe HP Officejet Pro X in Nederland gelanceerd. Deze nieuwe inkjetprinter is ’s werelds snelste desktop printer volgens Guinness World Records. De HP Officejet Pro X is ontworpen om aan de veeleisende en uitgesproken behoeften van Midden- en Kleinbedrijf (MKB) te voldoen. De printer betekent een revolutie op de werkplek, omdat de productiviteit wordt verhoogd en de kosten verlaagd dankzij de toepassing van duurzame paginabrede inkjettechnologie. HP Officejet Pro X Series kleurenprinters en MFP’s leveren naar eigen zeggen tot twee keer de snelheid tegen de helft van de drukkosten in vergelijking met laserprinters. De HP Officejet Pro Xserie print met een record snelheid tot 70 pagina’s per minuut (ppm) dankzij de HP PageWide Technology.

Dantuma werkt samen met Samsung

Dantuma, leverancier op het gebied van documentautomatisering, biedt voortaan ook Samsung printers aan. Het betreft de Samsung B2B-lijn van printers & multifunctionals. “Wij zijn verheugd dat onze B2B-lijn van printers en multifunctionals, inclusief de nieuwe A3-lijn multifunctionals, in het portfolio van Dantuma is opgenomen,” vertelt Rens Evers, Country Director IT van Samsung Nederland. “De gebruiksvriendelijkheid, prijs-kwaliteitverhouding en betrouwbaarheid van onze printoplossingen worden nu óók onderkend door een gerenommeerde partij als Dantuma. Dat is voor ons een bevestiging dat wij op de goede weg zijn.” Hofleverancier Dantuma is een bedrijf met meer dan honderd jaar ervaring, dat is uitgegroeid tot een merkonafhankelijke leverancier voor document- en afdrukbeheer. Dantuma biedt een breed leveringsprogramma en serviceconcepten.

3

Canon start inkjet-cartridge recycling programma Canon Europe is gestart met het inkjet-cartridge recycling programma. Deze beslissing volgt op de succesvolle afsluiting van een proefperiode van een jaar met het programma in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Consumenten in 15 Europese landen kunnen hun Canon- inkjetcartridges laten recyclen. Het programma wordt aangeboden in de volgende landen: Oostenrijk, België, Tsjechische republiek, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Slowakije, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het Canon inkjet recycling programma stelt gebruikers in staat originele Canon inkjet cartridges gratis te laten recyclen en zo te zorgen dat geen enkele cartridge in de afvalberg verdwijnt. Meer dan 97% van één cartridge wordt hergebruikt en gerecycled in andere producten. De resterende 3% wordt gebruikt om energie uit afval te produceren.

Samenwerking TARQ IT en Xtandit Xtandit en TARQ Information Technology zijn een partnership aangegaan. Beide partijen zien grote voordelen in een samenwerking. “Bij Xtandit vult TARQ het stuk van het documentproces aan dat nog niet in huis was: de documentcreatie op de werkplek “, vertelt Bob Bron, algemeen directeur van Xtandit. “Wij zochten een partner die ons gedachtengoed deelt”, aldus TARQ directeur Peter Verboven. “ Xtandit heeft specialistische oplossingen die innovatief omgaan met het documentproces.” Door de samenwerking kunnen beide partners nu volledige ontzorging, borging en outsourcing op het gebied van de IT, infrastructuur, printers en documentprocessen aanbieden. Volgens Xtandit is dit een propositie die uniek is in Nederland.


Het Nieuwe Werken en Bring Your Own Device zijn ontwikkelingen die het kantoorwerk nu en straks kleuren. Voor het printen en scannen in deze nieuwe kantooromgeving heeft Xerox samen met partners als Cisco en McAfee een flexibel platform ontwikkeld.

Meer flexibiliteit en mobiliteit in

documentenworkflows

bestanden en applicaties. Een stap verder en de medewerkers willen met hun eigen ‘devices’ (notebook, tablet of smartphone) aan de slag, thuis, onderweg, maar ook op kantoor. Deze ontwikkeling heeft de aanduiding BYOD meegekregen: Bring Your Own Device. Dankzij systemen als die van de Nederlandse RES Software is dit nu goed mogelijk. Het is daarmee zelfs te regelen dat de medewerker bij het inloggen altijd zijn/ haar eigen persoonlijke instellingen te zien krijgt -tot en met de favoriete screensaver-, ongeacht met welk soort device wordt ingelogd. Inloggen in bedrijfssystemen is één; het printen via uiteenlopende devices is iets heel anders. Maar ook daar zijn oplossingen voor tegenwoordig.

ICT-beheer

W

ie nog denkt dat Het Nieuwe Werken een bevlieging, en dus van voorbijgaande aard is, heeft de recente ontwikkelingen in kantoororganisaties gemist. Steeds meer bedrijven en instellingen stappen over op flexkantoren, waar de medewerkers geen vaste werkplek hebben. Bij binnenkomst neemt de kantoorwerker

plaats achter een willekeurige PC of terminal, die op dat moment vrij is, of achter zijn laptop. Na de nodige inlog-formaliteiten krijgt hij/zij toegang tot de achterliggende systemen en kan het werken beginnen. Mits aangesloten op het Internet kan de medewerker ook besluiten om thuis of elders achter de PC of laptop aan het werk te gaan, om ook daar toegang te krijgen tot de achterliggende

De meeste ICT-managers hebben een gloeiende hekel aan veranderingen. Bij voorkeur regelen zij een ICT-omgeving voor eens en altijd in, waarbij duidelijk is welke hard- en softwarecomponenten in gebruik zijn en waar, wanneer en door wie die componenten worden gebruikt. Wanneer de medewerkers met hun eigen notebooks, tablets en smartphones aan de slag willen gaan, dan verstoort dit het zorgvuldig geregisseerde ICT-beheer in hoge mate. Het blijven weren van die door medewerkers meegebrachte devices is echter in een omgeving van Het Nieuwe Werken niet houdbaar. Bij Xerox heeft men dit goed begrepen. Het in maart jl. in Nederland geïntroduceerde ConnectKey platform van Xerox is een uitgebreid softwaresysteem dat geïntegreerd is in haar nieuwe multifunctionals, maar tevens de noodzakelijke voorzieningen biedt voor high-end ICT-beheer, in het bijzonder daar waar het gaat om beveiliging, autorisaties en kostenbeheersing.

Beveiliging Juist om invulling te geven aan security en ICT-beheer in het algemeen, heeft Xerox bij de ontwik-


keling van ConnectKey samenwerking gezocht met Cisco en McAfee. Cisco levert de TrustSec security-laag, die er te allen tijde voor zorgt dat volstrekt duidelijk is wie in de ICT-omgeving actief is, met welke devices, met welke autorisaties enzovoorts. TrustSec zorgt voor transparantie en dat is goed voor de beveiliging en voor de toenemende noodzaak om ‘compliant’ te werken, dus overeenkomstig wet- en regelgeving. McAfee heeft speciaal voor het ConnectKey platform embedded beschermende software ontwikkeld. Een nieuw Xerox multifunctioneel scan- en afdruksysteem heeft een complete server aan boord die via verschillende infrastructuren, inclusief het Internet, wordt benaderd. Logisch dan dat er ook een virusscanner aanwezig is, maar ook een ‘white-list’ die aangeeft wat de multifunctional onder gedefinieerde omstandigheden wel of niet mag doen. Deze uitgebreide beveiligingsmaatregelen van Cisco en McAfee staan nog los van de al meer gebruikelijke securitylevels, zoals versleuteling van de op de harde schijf opgeslagen informatie en individuele toegangscontrole via card, pincode of RFID. Al deze maatregelen zorgen er samen voor dat de ICT-omgeving zodanig beveiligd is, dat ook het principe van Bring Your Own Device zonder zorgen in de praktijk kan worden gebracht.

Procedures Maar hoe werkt het dan in de praktijk, als iemand vanaf een particuliere tablet of smartphone afdrukken wil maken op een multifunctional? Dit kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, maar het ConnectKey systeem biedt een voor de gebruiker wel heel eenvoudige methode. De Xerox multifunctional, die de prints moet gaan maken, toont in eerste instantie een QR-code als de tablet of de smartphone de multifunctional niet herkent. Van de QR-code wordt met de smartphone of tablet een foto gemaakt, waarmee de eigenaar automatisch naar de juiste app wordt doorverwezen. Zodra de Print Portal app is

geïnstalleerd, kan de smartphone of de tablet verbonden worden met de multifunctional en kan de eigenaar direct documenten printen. Bovendien kan met het ConnectKey platform bepaald worden welke autorisaties die eigenaar heeft gekregen (bijvoorbeeld alleen zwart/ wit of ook kleur) en eventueel waar de kosten van het printwerk in rekening kunnen worden gebracht. De systemen van Cisco en McAfee kijken mee of het device van de aanvrager veilig in de ICT-omgeving kan worden opgenomen

one-touch buttons op de display verschijnen, die ervoor zorgen dat de te scannen documenten rechtstreeks naar een bepaald adres worden gestuurd. Dat kan een Tekst bepaalde afdeling in de orHans-Erik de Kruyff ganisatie zijn, dat kan een cloudoplossing zijn, zoals SharePoint Online, GoogleDrive, Evernote, DropBox of Salesforce.com, en het kan de eigen e-mailbox van de medewerker zijn. Geen

5

'De ICT-omgeving is zodanig beveiligd dat ook het principe van Bring Your Own Device zonder zorgen in de praktijk kan worden gebracht' en of er geen sprake is van virussen en andere onregelmatigheden. Als alles akkoord is bevonden, krijgt de multifunctional toestemming om opdrachten van die specifieke tablet of smartphone te accepteren en uit te voeren.

Eenvoud Andersom kan natuurlijk ook: van de multifunctional naar ongeacht welk device. In ConnectKey kunnen multifunctionals zodanig worden ingesteld dat als een medewerker zich met zijn ID-kaart bij het apparaat meldt, er één of meer

Xerox ConnectKey in vogelvlucht Het nieuwe Xerox platform voor de documentenomgeving, ConnectKey, is op een vijftal hoofdthema’s vernieuwend te noemen. In bijgaand artikel zijn al enkele voorbeelden beschreven, die te maken hebben met Veiligheid (samen met McAfee en Cisco) en Gebruikerseenvoud door versneld aanmelden en directe toegang tot onder meer clouddiensten. Er zijn op dit vlak meer voorbeelden te geven. Andere speerpunten van ConnectKey zijn productiviteit, kostenbeheersing en milieuaspecten. Op dit moment heeft Xerox al een viertal van haar series multifunctionals op ConnectKey afgestemd. Andere series kantoorsystemen volgen in de komende kwartalen.

moeilijke adresseringen en indexeringen dus en daarmee minimale kansen op fouten. ConnectKey maakt Het Nieuwe Werken realistischer en het principe van Bring Your Own Device haalbaar, enerzijds door het de eindgebruikers heel eenvoudig te maken, anderzijds door alle noodzakelijke procedures voor een veilige en betrouwbare ICTomgeving serieus te doorlopen. Dit betekent weer een stap op weg naar werkelijk plaatsen tijdonafhankelijk werken.


productnieuws

Nieuwe bureauscanner Canon: efficiënte verwerking van documenten in workflows op kantoor en naar de cloud Canon Europe heeft een nieuwe, compacte en veelzijdige bureauscanner geïntroduceerd voor kleine kantoren en afdelingen die op zoek zijn naar een betrouwbare en kosteneffectieve scanoplossing. De Canon imageFORMULA DR-C120 maakt het mogelijk snel en eenvoudig te scannen. Deze scanner beschikt over krachtige softwarefuncties die ondernemingen in staat stellen documenten te scannen naar de cloud en te converteren voor bestaande workflows. Met snel dubbelzijdig scannen in kleur tot 40 ipm en een ADF voor 50 vel stelt de Canon imageFORMULA DR-C120 gebruikers in staat veel productiever te werken. De scanner biedt mogelijkheden voor het scannen van uiteenlopende typen documenten – van uiterst dun tot dik karton (27-209 gsm) met een lengte van maximaal 3 meter. Met de folio modus kunnen gebruikers ook A3-formaat documenten scannen. Voor het scannen van boeken of andere ingebonden materialen, kan de optionele Canon  A4 Flatbed 101 Scanner Unit worden aangesloten.www.canon.nl

Konica Minolta lanceert nieuwe bizhub 25e Konica Minolta introduceert een nieuwe A4multifunctional, de bizhub 25e. Deze compacte zwart-wit-MFP is ontworpen voor kleine tot middelgrote werkgroepen, maar ook bij uitstek geschikt voor het midden- en kleinbedrijf. De bizhub 25e is betrouwbaar, eenvoudig in gebruik en geschikt voor kopiëren, printen, scannen en faxen. De bizhub 25e heeft een gebruiksvriendelijk 5,7-inch touchscreen, dat naar wens kan worden aangepast. Verder beschikt de MFP over een papiercapaciteit van maximaal 2.100 vel,

Sharp introduceert cloud-ready MFP’s Sharp introduceert naar eigen zeggen de eerste cloud-ready A3-kleuren MFP’s op de Benelux-markt. De MX-2640, MX-3140N en MX-3640N bieden volledige connectiviteit met mobiele randapparatuur en zijn speciaal ontwikkeld voor flexibele kantoorruimtes. Dankzij de cloud-ready interface is het voor gebruikers eenvoudig om altijd en overal informatie te delen. Het systeem beschikt daarnaast over een intuïtieve multi-touch bedieningsinterface die bekend is voor gebruikers die werken met een smartphone of tablet-pc. De MX-2640N heeft een snelheid van 26 pagina´s per minuut (ppm), de MX-3140N 31 ppm en de MX-3640N 36 ppm. Elk apparaat beschikt over een snel, helder 10,1-inch kleuren lcd-bedieningsdisplay en kan verbinding maken met de cloud voor het uitvoeren van toepassingen van andere fabrikanten. Hierdoor is het eenvoudig om kantoortaken te automatiseren. Andere standaardspecificaties zijn Wi-Fi-toegang, mobiele draadloze connectiviteit, een harde schijf van 320 Gb met Network Attached Storage (NAS) functie, twee USB-poorten en een op afstand bedienbaar bedieningspaneel voor technische ondersteuning vanaf de werkplek. www.sharp.nl

OKI’s nieuwe multifunctionals geknipt voor MKB

verdeeld over vijf verschillende papierlades. Hierdoor is het niet nodig om op regelmatige basis de voorraad aan te vullen. Bovendien kunnen verschillende papiersoorten en enveloppen in de lades worden opgeslagen. De Secure Print-functie van de bizhub 25e biedt de mogelijkheid om vertrouwelijke documenten te printen. Zo wordt een gereguleerde papieruitvoer gegarandeerd. Daarnaast scant de MFP in kleur en kunnen documenten verspreid worden via scanto-email of zelfs rechtstreeks op het netwerk worden opgeslagen. www.konicaminolta.nl

OKI Systems breidt zijn productportfolio verder uit met drie nieuwe instapmodellen desktop kleuren-MFP’s: de 3-in-1 MC332dn, de 4-in-1 MC342dn en de MC342dnw. Door deze aanvulling op het bestaande portfolio heeft OKI nu een volledige line-up aan A4 kleuren MFP’s beschikbaar voor elk type organisatie binnen het MKB. Hoewel de nieuwe desktop kleuren-MFP’s compact én voordelig zijn, bieden ze wat functionaliteit betreft dezelfde mogelijkheden als hun professionele zakelijke MFP-broers. Dankzij OKI’s platformstrategie hebben ze in hoofdlijnen dezelfde constructie als de high-performance systemen. Dit betekent dat klanten verzekerd zijn van een optimale compatibiliteit, ook als het gaat om verbruiksmaterialen: deze zijn identiek aan die van de instapkleurenprinters C301dn en C321dn. De nieuwe modellen bieden de hoogst mogelijke productiviteit en een overtuigende kwaliteit, vergen weinig ruimte en zijn vriendelijk geprijsd. Met name voor kleine en middelgrote ondernemingen, thuiskantoren en startups zijn een klein formaat en een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding belangrijk, meent OKI. www.oki.nl


advertorial

Inkjet vs. laser:

inkjetprinters in veel gevallen goedkoper

Met de inkjetprinters van Business InkPoint print u in kleur tot 50% goedkoper per pagina dan met een laserprinter. U bespaart binnen drie jaar gemiddeld meer dan â&#x201A;Ź 1000,-.

Officejet Pro 8100

Officejet Pro 8600 e-All-in-One

Officejet Pro 8600 Plus e-All-in-One

U zoekt uw printer voor een bepaald doel: flyers, rapportages, brieven of andere zakelijke documenten. Daarnaast wilt u goedkoop printen. Dat kan. Uw persoonlijke Business InkPoint kan u als de beste adviseren over de juiste inktoplossing voor uw bedrijf. Een Business InkPoint is een verkooppunt dat gespecialiseerd is in business-inktoplossingen voor het MKB en ZZP. Zij bieden daarbij gerichte service en de juiste supplies bij uw printer.

Individuele cartridges Niet alleen de printkosten worden automatisch minder met de Officejet serie van Business InkPoint; de printers zijn ook zo gemaakt, dat ze voorzien zijn van individuele cartridges. U vervangt alleen de lege cartridge. Beter voor het milieu en uw portemonnee.

Wireless printen Door een wireless printer te gebruiken, kan er vanaf alle werkplekken geprint worden. Zo zijn er minder printers nodig. Hiermee bespaart u op de aanschafkosten van de printers en verbruikt u minder energie.

Daarnaast ziet het er op een kantoor een stuk netter uit. Met de Officejet printers van Business InkPoint is het mogelijk om wireless te printen en bovendien zijn de printers van zichzelf al energiezuinig. Dat is dubbel besparen. Op zoek naar een goedkoop printende inkjet? Kijk voor de verkooppunten en ervaar de toekomst van zakelijk printen op businessinkpoint.nl.


De vijf grootste leveranciers van afdruksystemen -Canon, HP, Konica Minolta, Ricoh en Xeroxbieden allang Managed Print Services, of zo u wilt: Managed Document Services. Maar wat doen de andere merken op dit vlak?

Wie kan er nog zonder Managed Print Services?

D

e tijd dat afdruksystemen voor professioneel gebruik zonder verdere services konden worden afgeleverd en afgerekend (misprijzend “dozen schuiven” genoemd), ligt alweer geruime tijd achter ons. Alle leveranciers van printers, scanners en multifunctionals omgeven hun productaanbiedingen met een verscheidenheid van technische en organisatorische diensten, alsmede met “solutions”, zeg maar praktische softwareoplossingen. Sterker nog: voor sommige leveranciers zijn deze ondersteunende diensten en praktische oplossingen de kurk waar zij op drijven. De kurk kreeg als verzamelnaam Managed Print Services (MPS). Aanvankelijk vielen onder MPS vooral zaken als technische dienstverlening, kostenbeheersing en modulen voor machineparkbeheer. Gaandeweg zijn de accenten wat verschoven in de richting van consultancy en solutions, en dat was voor diverse leveranciers aanleiding om MPS te veranderen in MDS: Managed Document Services.

Compleet dienstenpakket MPS en MDS omvatten altijd technische dienstverlening, software voor specifieke oplossingen en steeds vaker ook vormen van consultancy. Om met het laatste te beginnen: Onder meer Lexmark, Toshiba, Sharp en Kyocera (zie kaderteksten) besteden veel aandacht aan de advisering omtrent de inrichting van de documentenomgeving. De aanpak is steeds net wat anders, maar het komt erop neer dat er eerst een inventarisatie van de beginsituatie bij een klant wordt gemaakt. Daarna worden plannen ontwikkeld om die situatie aanmerkelijk te verbeteren, gevolgd door de implementatie van de hard- en software, eventueel aangevuld met (netwerk)infrastructuur en oplossingen voor onder meer

beheer, beveiliging, autorisaties, kostentoerekening, mobiel printen enzovoorts. Ook training van personeel hoort hier thuis. Tot slot worden er gaandeweg allerlei rapportages opgesteld, die er toe moeten bijdragen dat de gecreëerde documentenomgeving steeds verder wordt geoptimaliseerd.

Oplossingen Alle leveranciers bieden “solutions”, maar de aard van die oplossingen verschillen nogal. OKI bijvoorbeeld heeft methoden beschikbaar om snel en eenvoudig visitekaartjes, flyers en (ander) kleurenprintwerk te maken. Epson is actief met haar Epson Connect oplossing voor mobiel printwerk met smartphone, tablet en eventueel de cloud, en ook Sharp was al in een vroeg stadium bezig met vormen van mobile printing. Samsung zoekt vooral naar eenvoud, met haar Easy Deployment Manager, Easy Printer Manager en Easy


Tekst Hans-Erik de Kruyff

9

Color Manager. Lexmark heeft het vrijwel eindeloos schaalbare Markvision Enterprise systeem voor printerparkbeheer beschikbaar. Toshiba op haar beurt biedt opmerkelijk uitgebreide programma’s voor input en output management, het beheren van een documentenomgeving en, ook hier, het beheren van het machinepark. Overigens heeft Toshiba ook een unieke oplossing voor te hoog papierverbruik: ECO-MDS. Kern hiervan is een multifunctional met bijzondere toner en met de capaciteit eenmaal bedrukte vellen te reinigen, om ze opnieuw voor (tijdelijk) printwerk te gebruiken.

Technische services Bij de uitlevering van afdruksystemen is een contract voor technische diensten nagenoeg standaard. Afhankelijk van de financieringswijze wordt het abonnement voor de technische dienst in de prijs-per-pagina verrekend, of afzonderlijk in rekening gebracht. De meeste leveranciers bieden de keuze uit verschillende service levels.

Verticale markten Een nog relatief nieuwe ontwikkeling is het toespitsen van scan- en printoplossingen op verticale markten. Onder meer Lexmark en Samsung richten zich met specifieke oplossingen op de overheid, het onderwijs en de gezondheidszorg. Daarmee wordt antwoord gegeven op vragen zoals ‘hoe kunnen we studenten laten betalen voor de afdrukken die zij maken’ en ‘hoe kunnen we diagnoseen behandelformulieren via scanning aan de juiste elektronische patiëntendossiers toevoegen’? Hierdoor kunnen best practices worden ontwikkeld en hergebruikt, voor meer effectiviteit en een snellere realisatie.

Kyocera MDS De afgelopen jaren heeft Kyocera Document Solutions haar printservices sterk uitgebreid, van louter technische diensten naar software en services die de gehele documentenstromen ondersteunen. Daarom spreekt Kyocera nu niet van MPS, maar van MDS: Managed Document Services. De onderneming levert haar scan- en afdruksystemen via de tussenhandel. Deze tussenhandel (kantoorvakhandelaren, VAR’s enzovoorts) krijgt van Kyocera alle support om de uiteindelijke klanten een compleet MDS-pakket te kunnen bieden. Daaronder valt de analyse- en verbeteringscyclus, met inventarisatie van de uitgangspositie, het ontwerpen en uitrollen van een verbeterde documentomgeving, tot en met het beheren en stelselmatig optimaliseren van die omgeving. Daaronder vallen ook diverse standaard- en maatwerkoplossingen voor het snel en eenvoudig scannen van papieren documenten naar Exact Globe en Synergy, naar MS SharePoint, Van Burg Notarieel, AFAS Profit en Unit4 DocumentManager. Verder zijn er nog diverse toegespitste oplossingen voor bijvoorbeeld kostenbewaking en speciale printopdrachten, zoals barcodes en OCR-B. In deze categorie hoort ook KYOfleetmanager, een webgebaseerde applicatie voor machineparkbeheer. Hiermee worden alle gegevens van het totale machinepark op afstand verzameld en klaargezet voor analyses. Voor wat betreft de technische klantenservices heeft Kyocera Help Desk and Remote Monitoring paraat, die de partners van de printerfabrikant voor hun klanten kunnen inzetten. Kyocera timmert thans aan de weg met haar Pro Rato Colour System, waarin alleen de werkelijk verbruikte kleurentoners in rekening worden gebracht.

Sharp Optimised Services Kostenreductie, productiviteitsverbetering, positieve milieueffecten en optimale databeveiliging; dat zijn kortweg de vier doelen die Sharp met haar Optimised Services wil bereiken. Het dienstenpakket wordt nauwgezet op de behoeften van de klantorganisatie afgestemd. Daarom wordt ieder verbetertraject gestart met analyses en consultancy. In deze fase wordt de status quo bij de klant in kaart gebracht en komen er adviezen voor verbeteringen op tafel. Aansluitend volgen de stappen ‘ontwerp en optimalisatie’ en ‘management en services’. Sharp Optimised Services omvatten dan ook aanmerkelijk meer dan Managed Print Services sec. Ook worden er vele solutions ingezet, bijvoorbeeld voor het transparant maken van afdrukprocedures, gebruikerspatronen en afdrukkosten, voor beheerrapportages en voor afstemming van de printcapaciteiten op de lokale ICT-omgeving. Sharp besteedt ook veel aandacht aan de beveiliging van de documentensystemen, enerzijds om ongeoorloofde toegang te voorkomen, anderzijds om ‘compliant’ te kunnen werken, dus in overeenkomst met wet- en regelgeving. Sharp biedt een serie multifunctionals die gebaseerd zijn op intuïtieve bedieningseigenschappen en eenvoud in gebruik. Van alle afzonderlijke Sharp multifunctionals kan continu het gebruik worden gemonitord, onder meer om na te gaan of de juiste apparaten op de juiste plekken zijn opgesteld en om tijdig nieuwe verbruiksmaterialen aan te voeren.


OKI lanceert

prijs per paginaconcept voor kleine mfp's Stond vorig jaar een drastische vernieuwing van het portfolio en de uitbouw van het dealerkanaal centraal, dit jaar wordt die strategische lijn verder doorgetrokken. De dealer kan zich onderscheiden met een prijs-per-pagina-concept voor kleine mfp's, een completer aanbod van mfp's en een dedicated partnerprogramma. Countrymanager Erwin Bader over OKI's meerwaarde voor het dealerkanaal en het MKB.

O

KI is sinds vorig jaar, toen de printerfabrikant zich in de spotlights meldde met een fors vernieuwd portfolio, nog steeds flink in beweging. De interne organisatie werd verder gestroomlijnd en de dealerorganisatie uitgebouwd. De focus is helemaal gericht op het MKB, dit betekent ondernemingen tot tweehonderd geautomatiseerde werkplekken.

E-tail Het resellerkanaal staat hierbij voorop, maar OKI zoekt ook de breedte van het kanaal op. “We willen meer kansen creëren om op verschillende plekken in het kanaal aanwezig te zijn. We zijn bijvoorbeeld nog te weinig actief online. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor dit jaar. Maar daarnaast blijven we uiteraard ook volop investeren in het voor OKI traditionelere, off-line kanaal. We moeten er een goede balans in vinden. Wat meer online activiteit wil

niet zeggen dat we rechtstreeks gaan, we gaan geen internetwinkel opzetten. De e-tail is echter wel een volwassen kanaal geworden. We moeten ervoor zorgen dat we onze activiteiten dusdanig verdelen over de verschillende kanalen dat het elkaar niet bijt.” Bader realiseert zich dat door de online aanwezigheid van OKI ook een spanningsveld op het gebied van prijzen kan optreden. “Maar daar zie ik niet zo snel grote problemen ontstaan. Je merkt dat veel e-tailers een volwassener business model hanteren. En deze nieuwe benadering zorgt voor meer focus op het bieden van toegevoegde waarde, zodat de prijzen steeds meer naar elkaar toe groeien.”

Prijs per pagina OKI biedt vanaf nu een zeer interessante propositie waarmee de reseller zich kan onderscheiden van het e-tailkanaal. “Binnenkort komen

er ook prijs-perpagina-concepten op onze kleinere mfp’s beschikbaar. Voor de vakhandel en ITreseller is dat een flinke support in de business die zij doen. Deze concepten zijn online moeilijk te verkopen, dus onderscheidt je je van de e-tailer. Zo wordt de toegevoegde waarde van onze partners goed zichtbaar; het face-to-face kanaal heeft nog steeds een belangrijke positie in de regio.” Het nieuwe mps-concept wordt gekoppeld aan partnerschap. “We starten met een aantal geselecteerde partners. Deze resellers bieden we de mogelijkheid om langetermijn relaties met de eindgebruiker aan te gaan. Dus geen éénmalige verkoopactiviteit, maar oplossingen op contractbasis waarbij vooral het bieden van service centraal staat. Het gaat om de relatie tussen reseller en eindgebruiker. De adviserende en ondersteunende rol van de reseller speelt binnen deze opzet weer een veel


Tekst Emiel te Walvaart

grotere rol. Wij faciliteren dit gewoon.” Volgens Bader is het essentieel dat de dealer zijn toegevoegde waarde kan laten zien. “De kunst is om de eindgebruiker duidelijk te maken dat je meerwaarde hebt. Dat is een uitdaging voor de ‘traditionele’ kanalen. De printcontracten die zij nu kunnen bieden, zijn hier een goed voorbeeld van. Het leasen van de kleinere machines is werkelijk een additionele business. Op dit moment investeert het bedrijfsleven weinig in printing, dus is het bieden van een alternatief dat een veel minder hoge initiële investering vergt een heel interessant model.”

Portfolio Ook op het gebied van het portfolio geeft OKI het MKB en zijn partners nieuwe troeven in handen. Zo zijn er drie nieuwe instapmodellen desktop kleuren-MFP’s geïntroduceerd: de 3-in-1 MC332dn, de 4-in-1 MC342dn en de MC342dnw (zie kader hiernaast). Bader: “Hiermee is het hele gamma van mfp’s compleet en bieden we zowel onze gebruiker als onze business partners een mooie line-up. Deze producten vormen ook een onderdeel van onze nieuwe platform-strategie. Dat wil zeggen dat al onze producten naadloos met elkaar kunnen worden geïntegreerd. Zelfs de consumables zijn in veel gevallen uniform.“ Daarnaast zitten er in het hogere segment ook uitbreidingen aan te komen dit jaar. Zo wordt het assortiment A3-multifunctionals uitgebreid met een aantal nieuwe producten. Ook komen er in mei nieuwe A4-mfp’s voor de productie-omgeving op de markt. OKI wil ook actiever de grafische markt benaderen. “Er zullen nieuwe oplossingen komen op het gebied van white toner, een technologie die onlangs is geïntroduceerd. Dit is zeker geen eendagsvlieg en biedt een unieke, breed toepasbare oplossing. Deze niches bieden OKI interessante mogelijkheden en sluiten goed aan bij het innoverende karakter van de organisatie.”

Standaard drie jaar garantie Voor de office-omgeving levert OKI juist zeer breed inzetbare producten. De eerder genoemde platform-strategie zorgt niet alleen voor uniformiteit, maar levert tevens een hoog niveau van duurzaamheid, meent Bader. “De mfp’s hebben een uitgebreide functionaliteit met een gunstige total cost of ownership (TCO). Met andere woorden: een lagere prijs per pagina. Doel is om ook die lage prijs per pagina bij de kleinere mfp’s te realiseren. Dat maakt het portfolio heel goed geschikt om via een breed resellerkanaal te verkopen. Door de scherpte van de prijs is het belangrijk om hoogwaardige producten te verkopen zodat

model, maar kosten kunnen juist heel goed worden gedrukt met decentraal geplaatste machines.”

11

Partnerprogramma Sinds OKI vorig jaar de hernieuwde dealerstrategie in heeft gezet zijn er volgens Bader veel nieuwe dealers bijgekomen. “Een aantal factoren heeft hierbij een rol gespeeld: de OKI-producten liggen niet op elke hoek van de straat, we hebben een goed partnerprogramma en een uitgebreide support. Dit geeft allemaal veel vertrouwen naar de markt. Het is van groot belang om de reseller goed te ondersteunen, want deze is de

'De kunst is om de eindgebruiker duidelijk te maken dat je meerwaarde hebt' deze partijen weinig kosten hebben in de aftersales. We bieden dan ook standaard drie jaar garantie op al onze producten. Dat is een rustgevende gedachte voor zowel de reseller als de klant. De laatste wil gewoon het vertrouwen dat het werkt, mét garantie verhoog je dat vertrouwen.” OKI zet ook steeds meer in op de beheerbaarheid van de afdrukpopulatie bij klanten. “De juiste functionaliteit op de juiste plek tegen de juiste kosten”, stelt Bader. “De hardware is de infrastructuur, maar wat laat je er overheen rijden: een luxe auto of een vrachtwagen. De functionaliteit is belangrijk; je moet als gebruiker flexibel kunnen omgaan met de hardware. In de praktijk betekent dit dat je de organisatie niet moet aanpassen aan de printcapaciteit, maar juist andersom: de hardware aanpassen aan de behoefte van de organisatie en dat met behoud van een lage TCO. Vaak wordt er gedacht aan een centraal

verbinding tussen OKI en de eindklant. We steken er dan ook veel energie in, ook op het gebied van service. Deze wordt gedaan door óf de dealer zelf met zijn eigen serviceafdeling, óf een maintenance-organisatie waar OKI mee samenwerkt.” Volgens Bader wordt het partnerprogramma nu verder gefinetuned. Het programma moet matchen met de professionaliteit van de aanbieder. Bovendien zal OKI wat selectiever omgaan met partners die prijs per pagina contracten gaan aanbieden. Vier buitendienstmedewerkers staan ter beschikking om het dealernetwerk te ondersteunen of verder uit te breiden. OKI biedt onder meer trainingen, marketing-support en promoties, met diverse niveaus, aangepast aan de partnerstatus.

Toekomst OKI zet voor de nabije toekomst voor een groot deel in op het nieuwe mps-programma voor de partner. Ook het productportfolio moet van een structureel hoog niveau zijn. “Je ziet dat het resultaat oplevert, want we groeien hier en ook in de landen om ons heen.”Ook wordt er over de horizon heen gekeken. “We zijn bezig met nieuwe marktsegmenten waar we momenteel nog niet actief in zijn. Bovendien breiden we het assortiment verder uit naar een wat hoger segment. Hierbij werken we al samen met partners die gespecialiseerd zijn in documentmanagement. En dit gaan we verder faciliteren.”


Digitalisering van documentenprocessen brengt in de zorgsector winst met zich mee in financiële zin, maar ook in termen van snelheid, kwaliteit, compliant

Veel winst te behalen in zorgsector door intelligent scannen en printen

werken en tevredenheid van betrokkenen.

I

n steeds meer ziekenhuizen worden elektronische patiëntendossiers (EPD) ingevoerd. Dat zijn niet de EPD’s waarover op politiek niveau al jaren wordt gesteggeld. Het gaat hier om de digitale variant van de aloude kartonnen ommap waarin de diagnose- en behandeldocumenten (papier en röntgenfilm) van de individuele patiënten worden opgeslagen, binnen een ziekenhuis. De digitalisering van de patiëntendossiers brengt belangrijke voordelen met zich mee. Zo is een EPD altijd en op iedere geautoriseerde plek onmiddellijk te raadplegen. Er hoeft dus niet –als er een spoedgeval wordt binnengebracht- eerst iemand in de soms kilometerslange archiefstellingen op zoek naar het dossier van de ongelukkige die op de eerste-hulp op redding ligt te wachten. Aan een EPD kunnen

in tegenstelling tot een papieren dossier twee of meer medici en/of verpleegkundigen tegelijkertijd werken. Na digitalisering van de eindeloze papieren archieven worden er aanmerkelijke kostenbesparingen gerealiseerd door minimalisering van arbeidstijd voor zoeken en weer opslaan van dossiers, en door het vrijkomen van vele vierkante meters archiefruimte. En dan zijn er ook nog factoren als wet- en regelgeving (bewijsvoering) en financiële afwikkeling met onder meer de verzekeraars, die veel soepeler verlopen dankzij de beschikbaarheid van EPD’s.

Procesverbetering Pieter Rahusen, marketing manager Healthcare bij Ricoh Nederland

Er zijn nog veel meer resultaten te behalen in de zorgsector, door digitalisering tevens in te


zetten voor verdere procesverbeteringen. Pieter Rahusen, marketing manager Healthcare bij Ricoh Nederland, stelt dat ziekenhuizen die de digitaliseringsslag nog niet hebben gemaakt, 30% of meer kunnen besparen op hun kosten voor documentenprocessen door die slag alsnog te maken. “En dan hebben we het alleen nog maar over de kosten,” aldus Rahusen. “Nog niet over de kwaliteit van medische zorg, over verantwoord werken of over de tevredenheid van patiënten en bezoekers. Dat komt er allemaal nog bovenop. Terug naar de pure kostenbesparingen: van die genoemde 30% wordt grofweg een kwart gerealiseerd door de inzet van de juiste hard- en software op de juiste plekken. En driekwart wordt verkregen door processen te verbeteren. Op beide fronten zijn we bij Ricoh uiterst actief.”

Digitaal door medisch centrum In een ziekenhuis komen talrijke processen in aanmerking voor digitalisering. Bijna al deze processen hebben onderling aangrijpingspunten. Naarmate er meer processen worden gedigitaliseerd, des te groter zijn de effecten. Voorbeelden van deze processen zijn:

teem in de vorm van polsbandjes met barcode. Een specialist kan op ieder moment zien welke patiënt zich bij de polikliniek heeft gemeld en tegelijkertijd wordt ook het juiste patiëntendossier zichtbaar.

• Digitale formulieren Met het onderzoeken en behandelen van patiënten zijn talloze formulieren gemoeid. Veel ziekenhuizen houden hiervoor meer dan duizend verschillende papieren formulieren op voorraad. De kosten en verspillingen zijn hier enorm. Door deze formulieren in digitale vorm beschikbaar te houden en ze op afroep te printen op blanco papier, worden flinke besparingen gerealiseerd.

• Scannen naar EPD Ingevulde formulieren kunnen decentraal aan het elektronische patiëntendossier worden toegevoegd door ze via multifunctionele documentensystemen te scannen. Door het formulier te combineren met de barcode of RFID van de patiënt, komt het formulier automatisch in het juiste EPD terecht. Geautoriseerde artsen en verpleegkundigen kunnen altijd en overal het geactualiseerde EPD inzien.

• Papierloos bijwerken EPD

• Patiëntenregistratie De gegevens van nieuwe patiënten moeten op enigerlei wijze in het ZIS (Ziekenhuis Informatie Systeem) worden opgenomen en zij dienen voor de aanmaak van EPD’s. Tot dusverre start het registratieproces in de meeste medische centra met de aanmaak van ponsplaatjes. In de verdere processen is de ponsplaatjesinformatie nauwelijks of niet te digitaliseren. Door de patiënt te voorzien van een pasje met een barcode, kan digitaal op ieder moment in de processen en op iedere plek contact worden gelegd tussen de aanwezige patiënt en zijn/haar ZIS en EPD bestanden. Ricoh ontwikkelde een ‘registratiezuil’, waar patiënten zichzelf kunnen registreren. Na automatische controles op identiteit en aard van verzekering wordt door de registratiezuil de pas met barcode verstrekt, desgewenst uitgebreid met pasfoto en/of RFID (Radio Frequency Identification). Diezelfde zuil kan ook worden gebruikt om patiënten bij herhaalbezoeken zich te laten aanmelden via het afsprakensysteem. Deze aanpak kan nog worden uitgebreid met een snel identificatiesys-

In een toenemend aantal gevallen is het niet meer nodig dat medische formulieren eerst worden geprint en na invulling worden gescand. Een arts kan bijvoorbeeld een verzoek om een bloedonderzoek via het netwerk naar het lab sturen, compleet met de via de barcode of RFID verzamelde patiëntgegevens. Zodra de patiënt zich bij het lab meldt met zijn/haar pasje, komt het artsenverzoek op het beeldscherm. De resultaten van het bloedonderzoek kunnen rechtstreeks aan het EPD van de patiënt worden toegevoegd, dat toegankelijk is voor de betreffende arts. Een volkomen papierloos proces.

• Digitale facturering Een ziekenhuis verzendt en ontvangt talloze facturen. Het verzenden van digitale facturen

bespaart papier- en portokosten en kan gepaard gaan met aanvullende digitale processen. Denk aan automatische koppelingen met de offertes en met Tekst de debiteurenadministratie. Hans-Erik de Kruyff Soortgelijks geldt voor de ontvangen facturen, die automatisch gekoppeld worden aan ordernummers en budgethouders, gevolgd door de crediteurenadministratie. In feite kan zelfs het gehele inkoopproces worden geautomatiseerd, inclusief contractmanagement tot en met de betaling van facturen.

13

Hard- en software In de afgelopen tijd heeft Ricoh een totaalpakket van hard- en software, aangevuld met organisatorische en technische diensten samengesteld, geheel geënt op de documentenstromen in medische centra. Ricoh ontwikkelde samen met Logis.P de aanmeld-/ registratiezuil, waarin ook een printer is opgenomen die de barcode en eventueel de pasfoto afdrukt. Hier kan een printer, die barcodes op zelfklevende etiketten afdrukt voor op de polsbandjes, aan worden toegevoegd. Daarnaast worden er op strategische plekken in het medisch centrum multifunctionals geplaatst voor het printen en scannen van formulieren. Uiteraard selecteert Ricoh multifunctionals die qua capaciteiten op de uiteenlopende scan- en printvolumen zijn afgestemd. Ook de scansoftware is aanpasbaar en is uitbreidbaar met een workflowmodule, bijvoorbeeld om het lab eraan te herinneren dat er nog verzoeken voor bloedonderzoek liggen te wachten, of om een inkoper te activeren om een ontvangen factuur al dan niet goed te keuren. Tot slot levert Ricoh ook ‘dedicated’ scanners, die worden ingezet om de nog aanwezige papieren patiëntendossiers (maar ook onder meer de HRM-dossiers) te digitaliseren. Zo worden de informatieprocessen in de gezondheidszorg integraal verbeterd.


De markt voor printers, copiers en multifunctionals in Nederland lijdt nog steeds onder de huidige conjuncturele omstandigheden. Het totaal aantal apparaten is gedaald in 2012 met 2.5%. De meeste productcategorieĂŤn delen in de malaise, maar er zijn ook lichtpunten, zoals de kleurenmultifunctionals. Dit blijkt uit het onderzoek Document Management Monitor 2012 dat Keala Research onder 704 bedrijven in Nederland heeft uitgevoerd.

D

e penetratie van multifunctionals die kleur kunnen produceren stijgt significant naar 78% (2010: 72%; 2009: 68%; 2008: 57%; 2007: 46%; 2006: 42%). De

De zakelijke eindgebruiker

laat nog steeds besparingen op printkosten liggen

trend is duidelijk opwaarts. De multifunctional printers die kleur kunnen produceren worden steeds dominanter binnen het Nederlandse bedrijfsleven bij vestigingen met minimaal 10 werknemers. Andere apparaten zullen voorlopig nog niet uit het beeld verdwijnen, maar tonen wel een stabilisering of daling in ontwikkeling. In dit

kader is de achteruitgang van de kopieerapparaten (2006: 53%; 2012: 16%) exemplarisch. Bij expiratie van het kopieerapparaat contract (meestal 5 jaar) wordt dit vervangen met een multifunctioneel apparaat.

Afname in het totale printerpark in laatste twee jaar met 2,5% In het Nederlandse bedrijfsleven, binnen vestigingen met minimaal 10 werknemers, zijn


in 2012 2,5% minder apparaten ten opzichte van 2010. Deze daling wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door stand-alone printers die enkel zwart-wit printen (-33,7%), multifunctionals die alleen zwart-wit producten (-10,7%) en andere productcategorieën. Het aantal multifunctionals die kleur produceren (+29,0%) en netwerkprinters die in kleur printen (+3,1%) nemen daarentegen toe in vergelijking met 2010.

Verschuiving aanschafkanaal van printerfabrikant naar traditionele office reseller Aan de vestigingen die in 2012 hebben geïnvesteerd in printerhardware is gevraagd via welk kanaal deze printerhardware is aangeschaft. Verrassend is het feit dat bijna de helft van de vestigingen (45%, in 2010 was dit nog 32%) haar printerhardware via een traditionele office reseller heeft aangeschaft. Dit gaat voornamelijk ten koste van de directe verkopen door de printerfabrikanten (23% in 2012, in 2010 bedroeg dit nog 36%).

Crisis geen al te groot effect op gedrag zakelijke consument 70% (dit was in 2010: 72%) van de vestigingen vindt de printkosten acceptabel. Ongeveer 16% vindt deze (te) hoog. Als dit als hoog wordt beschouwd kan hier op in worden gespeeld door leveranciers en fabrikanten, onder meer door actieve sturing. Binnen 18% (een stijging met 2% ten opzichte van 2010) van de vestigingen wordt actief gemanaged om de printkosten te beheersen of terug te dringen. Bij grote vestigingen wordt vaker actief gemanaged op de printkosten, zoals de grafiek hieronder laat zien.

printkosten te realiseren. Bij kleine vestigingen is hier veel minder vaak sprake van dan bij grote vestigingen, respectievelijk (klein: 3%; middelgroot: 7%; groot: 11%). Bij navraag wordt de externe partij die wordt ingeschakeld om besparingen op printkosten te realiseren door de opdrachtgever ge-

middeld met een 7,8 beoordeeld als het gaat om de behaalde resultaten/besparingen.

Bron: Keala Research B.V. thanassis.vassiliadis@keala.nl www.keala.nl

Tekst Keala Research B.V.

15

Bedrijfsleven verandert niet snel van leverancier Ongeveer 3% van de verantwoordelijke functionarissen geeft aan in de komende 12 maanden te willen switchen van leverancier voor de printerhardware (2010: 4%; 2009: 2%; 2008: 3%). In totaal gaat het om naar schatting 3.200 vestigingen. Grote vestigingen hebben veel vaker switchplannen dan kleine vestigingen. 75% (2010: 85%) van de vestigingen zal naar alle waarschijnlijkheid opnieuw kiezen voor de huidige ingeschakelde leverancier. Zo’n 8% (2010: 5%) van de vestigingen acht dit onwaarschijnlijk.

Gebruik multifunctionals Dit figuur geeft weer in hoeverre een viertal verschillende functies worden gebruikt op de multifunctionals die binnen de vestigingen worden gebruikt. 90% van de vestigingen met een multifunctional gebruikt de kopieerfunctie en 89% de scanfunctie. Faxen en het verzenden van e-mail worden door respectievelijk 65% en 64% van de vestigingen met multifunctionals gebruikt.

Indruk over directe kanaal positief

De acceptatie van de hoogte van de printkosten resulteert in een lage inschakeling van externe dienstverleners om besparingen op printkosten te realiseren. Niet meer dan 4% (2010: 7%) van de vestigingen schakelt een externe partij in om besparingen op

Aan de geïnterviewde functionarissen is eveneens gevraagd om hun algemene indruk ten aanzien van een viertal mogelijke aanschafkanalen voor multifunctionals en printers uit te drukken in de vorm van een rapportcijfer van één tot en met tien, waarbij een één staat voor een uiterst negatieve indruk en een tien voor een uiterst positieve indruk. De indruk van de value added reseller blijft duidelijk achter bij de indruk ten aanzien van de andere kanalen die zijn bevraagd. Circa 46% van de functionarissen geeft maximaal een rapportcijfer zes voor de algemene indruk van value added resellers. De indruk van het directe kanaal (fabrikant, leverancier) is het meest positief, met een gemiddeld rapportcijfer van 7,0.


Business InkPoint Business InkPoint k

Business InkPoint fantastische kleuren tot 50% goedkoper per pagina

Kijk nu op www.businessinkpoint.nl

Business InkPoint k


A dve rto ri a l

De kracht van Legamaster

Continuïteit en ontwikkeling Kansen zien, klanten ontzorgen en een gevarieerd productportfolio: het werkt al zestig jaar voor Legamaster. In al die tijd heeft het bedrijf bewezen succesvol te zijn, maar desalniettemin blijft vernieuwing continu aan de orde. Voor Legamaster begon het jaar intensief met drie grote beurzen: Nationale Onderwijs Tentoonstelling, Vakbeurs Facilitair en ISE. “We hebben groots uitgepakt op deze beurzen”, vertelt Leo Wieling, salesmanager bij Legamaster. “En we zijn zeer tevreden over de positieve reacties die we daarop hebben gehad. Beurzen zijn toch dé graadmeter om erachter te komen hoe dealers en eindgebruikers over je producten denken.” Er stonden drie nieuwe producten in de spotlights. Zo heeft de lijn met Professional e-Screens een update gekregen, is er een nieuwe productlijn toegevoegd - genaamd Standard e-Screens - en werd er een nieuw touchboard gelanceerd. Vernieuwing “De Professional e-Screens van Legamaster hebben een dunnere behuizing gekregen”, zegt Wieling. Dat ziet er ontzettend strak en chic uit. Er zijn vier camera’s ingebouwd in plaats van twee, waardoor de schermen “een stuk” sneller en accurater zijn.” Met de nieuwe Standard e-Screens mikt Legamaster op een lager prijssegment, terwijl de kwaliteit gewaarborgd blijft. Bijzonder in deze lijn is het e-Screen van 84 inch, volgens Wieling “met een beelddiagonaal van 213 centimeter een scherm waar je ‘u’ tegen zegt”. Het touchboard is een toevoeging op het bestaande assortiment. Dankzij tien touchpunten reageert het bord zeer snel en accuraat als men erop schrijft. Legamaster richt zich hiermee zowel op de educatiesector als op de zakelijke markt. Ontzorgen Het feit dat Legamaster zowel traditionele - als elektronische presentatiemiddelen biedt, geeft het bedrijf een sterke positie. “We houden vast aan een koers die we al heel lang varen. Mede daardoor zijn we al zestig jaar actief op de markt.” Wieling benadrukt dat Le-

gamaster de dealers alles uit handen kan nemen als het om presenteren gaat. “Kantoorinrichters en -vakhandels hebben eigenlijk maar één ding nodig van Legamaster en dat is ons telefoonnummer. Wij kunnen alles verzorgen: productdemonstraties, offertes, leve-ring, installatie en instructie/training. Met een salesteam van elf man in de Benelux kunnen wij dus maximaal ontzorgen en regionaal support leveren.”

Expertise Het bedrijf hecht veel waarde aan de samenwerking met dealers. “Samen met hen willen we de business realiseren en blijven speuren naar kansen. De dealer is daarin heel belangrijk, want die heeft het contact met de eindgebruiker. Van deze expertise maken we graag gebruik.” Andersom hebben de dealers aan Legamaster een goede partner. “Wij zijn voor hen een financieel gezonde partij met continuïteit, vertrouwen en efficiency. Bovendien kijken we altijd naar kansen in de markt, niet naar belemmeringen.” www.legamaster.nl

kbm > april 2013 > 23


> OFFICERS

De Officers bijeen voor geslaagde kick-off Maandag 4 maart was het eindelijk zover. Het zong al weken rond in de branche, maar deze dag troffen de veertig meest toonaangevende branchegenoten (uit onderzoek van KBM) elkaar op Nyenrode voor het nieuwe initiatief Officers. Hier kon ieder van hen ook kennis nemen van de top 40 van meest invloedrijke personen in de Nederlandse Office Products Branche. Nederlanders spelen een opmerkelijke rol in onze branche. Vele landgenoten vervullen een hoge functie bij diverse bedrijven of zijn eigenaar van een toonaangevend internationaal bedrijf. Fraaie voorbeelden zijn Ralph Wouters (Saphin), Ton Adam (ACI), Michel van Beek (CEO Fellowes) en niet te vergeten Peter Damman, oprichter van Viking Direct en voormalig President van Corporate Express en CEO van Spicers. Ook is het opmerkelijk dat zowel Staples als Office Depot hun internationale hoofdkantoor in Nederland hebben. Kortom, er is veel Nederlandse invloed in onze sector.

> Certificaat

KBM heeft uitgebreid onderzoek gedaan om de lijst samen te stellen. Naast desk research kwam er ook spontaan veel informatie uit de markt. Criteria waren onder andere zichtbaarheid in de markt, bewezen prestaties, visie, omvang van de organisatie en erkenning door branche-

genoten. Van de oorspronkelijke lijst van 112 namen werd uiteindelijk de lijst gemaakt van personen die werd uitgenodigd op Nyenrode. De 40 geselecteerde branchegenoten dragen nu officieel de titel Officer. Zij kregen allen een fraai certificaat overhandigd. Joost Heessels, managing director bij Magenta Publishing, zorgde voor de kick-off van het event en vertelde over de ins en outs van Officers. Mystery guest Arnold Theuws, algemeen directeur van Quantore, hield vervolgens een inleiding over het belang van normen en waarden bij het zakendoen. Hij wil de branche een spiegel voorhouden en zo op een eerlijke manier tot succes te komen. “De meeste bedrijven hebben een missie, visie en kernwaardes gedefinieerd. Als persoon heb je ook je eigen waarden en normen. Wat moeten we doen om te werken volgens onze waarden en samen tot meer succes te komen?”

> Normen en waarden

Nadat hij wat voorbeelden van ‘gesjoemel’ bij aanbestedingen in andere branches aanhaalt, stelt hij de vraag: hoe is het in onze branche? “De logistieke component is zeer belangrijk voor de totale kosten, maar de gegevens ontbreken vaak om een goede kostprijs te berekenen. De laagste prijs is veelal het belangrijkste aspect hierbij. Maar onze branche is ook niet ongeschonden gebleven op het gebied van eerlijk zakendoen. In de VS zijn er al rechtszaken.” Theuws stelt dat we de inkopers van kantoorartikelen moeten helpen door te zorgen dat er veel betere informatie beschikbaar is om een tender uit te schrijven. “We moeten duidelijker maken wat onze toegevoegde waarde is en dat prijs slechts één onderdeel is. We moeten in de branche afspreken om geen artikelen te verkopen onder de inkoopprijs, dat we die artikelen verkopen aan de

Joost Heessels (Magenta Publishing)

24 > kbm > april 2013


Vlnr: Michel Cartesan (Portucel Soporcel), Wim de Goei (Jalema) en Philip Becker (Hedera)

klanten die zij ook daadwerkelijk hebben gevraagd. En dat vergelijkbare producten ook vergelijkbaar geprijsd worden.” Conclusie van Theuws: “We moeten kritischer worden op onszelf en name op ons gedrag. We moeten de values als eerlijk, respect en integriteit weer echt inhoud geven. Met deze manier van zakendoen kunnen we op meerdere terreinen succes boeken.” Peter Damman, President van de Advisory Board van de Officers hield een betoog om het belang van de Officers te onderstrepen. “Zeker in deze turbulente tijden is het een must dat alle geledingen uit de branche de handen ineenslaan. Het fraaie van de Officers is, dat het een dwarsdoorsnede van de branche is met alle kanalen vertegenwoordigd: retail, distributie, reseller, zelfstandige dealer

en fabrikanten. Het is interessanter om te zien wat de bedrijven verbindt, dan te constateren wat hen scheidt“, aldus Damman.

> Captain’s Diner

Daarna ging het gezelschap aan de borrel in het prachtige Koetshuis. Het evenement werd afgesloten met een heerlijk Captain’s Diner. Deze werd omlijst met tafelredes van Gerrit Bleeker (Office Depot) en Philip Becker (Hedera). Bleeker stelde onder meer in zijn gepassioneerde betoog dat ‘de klant meer dan ooit centraal staat’. “Wij moeten het omnichannel model aanhangen, want de klant bepaalt waar in te kopen.” Becker sprak over de onomkeerbare ontwikkeling van analoog naar digitaal en hoe daar een succesvol businessmodel op toe te passen. Maar met kantoorartikelen valt nog steeds goed geld te

verdienen. Becker is enthousiast over merkproduten omdat de marge daarop hoger is dan op private label. “De vakhandel komt terug met service, locatie, beschikbaarheid en originele merken, in plaats van eigen merken. Merken staan ook voor kwaliteit en slechte kwaliteit wil ik niet verkopen”, aldus Becker. De eerste bijeenkomst van de Officers was zeer geslaagd, Er werd druk genetwerkt, oude contacten aangehaald en nieuwe opgedaan. Het bewustzijn dat samenwerken op hoog niveau ten goede komt aan alle partijen in de branche was alom aanwezig. Voor de volgende bijeenkomsten zal worden gewerkt aan kwalitatief goede en inspirerende sprekers die zowel uit de branche als van buiten de branche kunnen komen. Inmiddels is dit intiatief ook opgemerkt door de internationale vakpers. De volgende bijeenkomst van de Officers is gepland in juni. Uiteraard zullen wij hiervan weer verslag doen. <

Officers top 10 De meest invloedrijke executives (in willekeurige volgorde, inzicht in de volledige top 40 lijst is voorbehouden aan de leden van de Officers) Ralph Wouters - Saphin Philip Becker - Hedera Marko Hoogenboom - Acco Brands Benelux Ewoud Bosch - Edding Legamaster Jaap van Selm - Esselte Michel van Beek - Fellowes Europa Wim de Goei - Jalema Arnold Theuws - Quantore Ton Adam - ACI Adam Peter Damman - Dutch Mansion

kbm > april 2013 > 25


> OFFICERS

Arnold Theuws (Quantore)

Vlnr: Bert Janssen (Hamelin), Frans Fr端hling (Klein-Beernink), Henri van den Nieuwenhof (Rucol/Multo) en Peter Achterberg (T3L).

De Twin Towers van de officebranche voor even herenigd; Peter Damman (l) en Gerrit Bleeker. kbm > april 2013 > 27


> Kantoormeubilair tekst: Jaap van Ekeris

Markt voor kantoormeubilair: (nog) meer innovatie

Kwaliteit duurt het langst Aanbieders van kantoormeubilair doen er verstandig aan vernieuwende producten en diensten te blijven ontwikkelen. Bedrijven die meedenken over de verandering in het werkklimaat en met goede oplossingen komen, zullen overleven. Dat concluderen drie insiders uit het vak. Aan de hand van zes prikkelende vragen kijken ze opzij en vooruit naar een markt die ‘over vijf jaar ánders, maar springlevend zal zijn’. Productinnovaties zijn vaak slechts een kleine verbetering van een bestaand product. Waar of niet waar?

Frans Frühling, directeur van kantoorvakhandel Klein Beernink: “Ik ben het daar grotendeels mee eens. Het Nieuwe Werken, of liever gezegd Anders Werken, biedt echter veel nieuwe producten die ik zeker innovatief wil noemen. Lande Artifort bijvoorbeeld is hier goed mee bezig.” Het van origine Amerikaanse Humanscale (ergonomie rondom de kantoorwerkplek) is nu zo’n drie jaar hier op de markt. Henk Smit, die het merk in de Benelux vertegenwoordigt, noemt innovatie een belangrijke pijler binnen de organisatie. “Als Humanscale nieuwe producten brengt, moeten ze tenminste één innovatief aspect hebben. Daarbij gelden een paar principes: het product moet mooi zijn, functioneel en makkelijk te gebruiken. Wat Humanscale betreft gaat de stelling dus niet op. Wij zijn voortdurend op zoek naar doorbra-

ken, naar baanbrekende innovaties.” Score, de in Tolbert gevestigde leverancier van ergonomisch zitmeubilair en accessoires, hanteert een iets ander beleid. Henk Nauta: “Wij kennen twee ‘stromen’. We introduceren producten

ven innoveren en werkgelegenheid te bieden” Henk Smit: “Ik denk dat het wel meevalt met het aantal zzp’ers. We weten allemaal dat bedrijven in deze branche medewerkers hebben laten gaan – om

‘Samenwerking met dealer op lange termijn broodnodig’ met aanpassingen, maar daarnaast zijn we ook bezig met ontwikkelingen voor nieuwe doelgroepen en andere manieren van zitten.”

Een groot deel van de Nederlandse kantoorvakhandel in kantoormeubilair bestaat uit zzp’ers. Is dit een gunstige ontwikkeling?

Frans Frühling: “Ik vind van niet. Op deze manier komen de prijzen erg onder druk te staan en een redelijke prijs is voor de vakhandel nodig om te blij-

het maar even voorzichtig te zeggen. Die mensen beginnen voor zichzelf en zorgen voor verfrissing in de markt. Mijns inziens lopen grote projectinrichters achter op het gebied van productinnovatie, met name aan de dienstenkant.” Henk Nauta: “Het is de trend, zo kun je loonkosten in de hand houden. Maar bij het inhuren van zzp’ers kun je niet altijd rekenen op constante kwaliteit.’

Door de crisis komt de samenwerking met de dealer onder druk te staan. Mee eens?

Frühling: “Hier ben ik het mee eens, terwijl ik denk dat op lange termijn samenwerking broodnodig zal zijn.” Smit: “Ik vind: je moet leren omgaan met veranderingen in de markt. Dit is zo’n verandering.” Nauta: “Oneens. Score ziet de dealer als een goede en noodzakelijke schakel in de keten om klanten goed te kunnen bedienen.”

Meer en meer niet WestEuropese fabrikanten betreden de Nederlandse markt. Is dat een goede ontwikkeling? Frühling: “Als de kwaliteit voldoet aan onze normen, is het geen probleem. Con-

28 > kbm > april 2013


currentie moet onze eigen fabrikanten scherp houden.” Smit: “Het is nu eenmaal zo, je zult je er bij neer moeten leggen. Je wordt gedwongen innovatief te zijn, vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen. Als ik kijk naar onszelf: Humanscale is een Amerikaans bedrijf dat hier naartoe is gekomen met innovatieve producten. Op die manier proberen ze de markt op te schudden.” Nauta: “Als je een eigen identiteit hebt en een goed verhaal naar je klanten, zou ik er niet over inzitten. Je moet wel waakzaam blijven en het juiste aanbod bieden. Wij doen dat door veel aan productontwikkeling te doen.”

Op 1 april treedt de Aanbestedingswet in werking. Wat verwacht u daarvan?

Frühling: “Ik verwacht extra mogelijkheden om in aanmerking te komen voor plaatselijke en regionale kantoorvakhandelaren.’ Smit: “Ik weet er inhoudelijk te weinig

Aanbestedingswet Op 1 april treedt de Aanbestedingswet in werking. Deze wet past de Europese regels zo goed mogelijk toe op de Nederlandse situatie. De maatregelen moeten onder meer leiden tot: meer concurrentie doordat meer ondernemers kunnen meedingen naar een overheidsopdracht, meer lijn in aanbestedingsprocedures en betere naleving van de regels. De wet moet vooral zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en het midden- en kleinbedrijf betere kansen bieden op overheidsopdrachten. Tot nu toe hadden met name kleinere bedrijven veel last van onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. In de wet is onder meer het beginsel van proportionaliteit opgenomen. Dit betekent dat de eisen die bij een aanbesteding aan een ondernemer worden gesteld, in verhouding moeten staan tot de opdracht. De Aanbestedingswet stelt verder het gebruik van het Aanbestedingsreglement Werken 2012 (ARW) verplicht voor opdrachten die niet Europees hoeven te worden aanbesteed. In het ARW is elke aanbestedingsprocedure helemaal uitgeschreven. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk hoe de aanbestedingsprocedures behoort te verlopen.

aan het specialiseren in turn key inrichting, zodat we nu een totaalconcept aanbieden. Dus zowel wanden, plafonds, verlichting, interieurbouw als inrichting. De opdrachtgever wordt totaal ontzorgd, tegen een vooraf vastgestelde prijs met de garantie dat deze

‘Waakzaam blijven en juiste aanbod bieden’

prijs niet overschreden zal worden.” Smit: “De branche over vijf jaar? Mooi, grillig. Het aanbod zal er anders uitzien. Maar in de kern is de markt voor kantoorinrichting een heel gezonde markt.” Nauta: “Er zullen nog meer ‘zwakke’ bedrijven afvallen, maar goede dealers die hun klanten op de juiste manier bedienen -oftewel: zich inleven in de problematiek van de klant- zullen sterker uit de crisis komen. Kwaliteit duurt altijd het langst.” <

van om er een goed oordeel over te hebben. Volgens mij is het zo dat als je innovatief bent en een goed product biedt, dat product echt wel in een project wordt opgenomen.” Nauta: “Ik ben daar onvoldoende van op de hoogte. Onze dealers doen aanbestedingen, wij niet direct.”

Waar staat de branche over vijf jaar?

Frühling: “Hij zal anders zijn, maar springlevend. Bedrijven die meedenken over de verandering in het werkklimaat en met goede oplossingen komen zullen overleven. Zo zijn wij ons steeds meer

kbm > april 2013 > 29


> kantoormeubilair

Ahrend Team_Up en Ahrend 2020, de nieuwe standaard in HNW

Ahrend Loungescape, bouwstenen voor architecten en designers

Maak kennis met de nieuwe manier van werken en samenwerken: Ahrend Team_Up ontworpen door Marck Haans. Dit nieuwe modulaire bureau voegt zich naar elke gewenste opstelling, naar elke vorm van Het Nieuwe Werken (HNW). In combinatie met de Ahrend 2020 bureaustoel zorgt deze opstelling voor de nieuwe standaard in HNW. De modulaire opbouw van Ahrend Team_Up maakt snel schakelen mogelijk. De verbindende panelen zijn kenmerkend voor de bijzondere uitstraling. Zij dempen het omgevingsgeluid en maken alle kabels en aansluitingen onzichtbaar. Door de lage, middelhoge of hoge wandpoten van 50 mm tot 80 mm dik is Ahrend Team_Up geschikt als team werkplek of als concentratiewerkplek. De verbindende panelen kunnen worden uitgevoerd in geperforeerd staal of worden bekleed met stof.

Bellen, mailen, ontmoeten, overleggen, filosoferen en concentreren. Al deze functies worden gefaciliteerd met Ahrend Loungescape. Dit veelzijdige programma maakt oneindig veel verschillende opstellingen mogelijk en is daarmee zeer geschikt om in te zetten voor Het Nieuwe Werken. Het is een modulair, zeer flexibel loungeprogramma met een vriendelijke, kleurrijke vormgeving. Elk element kan op een eigen wijze en in talloze kleuren en designs worden gestoffeerd. Ahrend Loungescape is toepasbaar als akoestische afscheiding door de middelhoge en hoge rugelementen. Het programma leent zich voor kleine ruimtes, maar ook voor grote oppervlaktes.

www.ahrend.com/teamup

www.ahrend.com

Diffrient World Chair, Het Nieuwe Zitten

Zadelkrukken van Score

Het mag nauwelijks meer trend meer worden genoemd want talloze kantoorhoudende organisaties voeren Het Nieuwe Werken in of oriënteren zich er op z’n minst op. In deze complexe, continue veranderende en vooral flexibele werkomgeving waar de hedendaagse kantoorwerker zich bevindt wordt nauwelijks nog de tijd genomen om een bureaustoel goed in te stellen. Indien al bekend is waarvoor de bedieningselementen gebruikt moeten worden, dan is het maar de vraag of de stoel wel correct wordt ingesteld. Met de Diffrient World Chair (DWC) biedt Humanscale een bureaustoel met veel gebruiksgemak. Eigenlijk hoeft alleen de hoogte maar versteld te worden. Biomechanica en de wetten van de fysica regelen de meeste andere instellingen automatisch. De stoel laat de gebruiker bewegen, ondersteunt waar nodig en zorgt voor een buitengewone gebruikerservaring zonder knoppen en hendels die toch niet worden gebruikt. DWC is een ontwerp van designlegende Niels Diffrient en wordt in de loop van 2013 in de Benelux geïntroduceerd.

Zadelkrukken van Score, de paradepaardjes onder de zadelkrukken. Verkrijgbaar in twee zitvormen, de Amazone, een iets smaller model, en de Jumper, een iets breder model. De zadelvorm garandeert een zeer ontspannen zithouding die de ruggenwervel ontlast. Met het optionele Balance mechaniek beweegt de zadel licht mee met het lichaam, hierdoor wordt een dynamische zit gecreëerd die de rug helpt te ontspannen. Sinds kort zijn de Score zadelkrukken ook verkrijgbaar in een fraaie bicolor uitvoering, waarbij de gebruiker zelf de gewenste kleurvariatie kan bepalen. Grote zwenkwielen en een kleine kruispoot waarborgen optimale bewegingsvrijheid. De zadelkruk is inzetbaar op allerlei werkplekken waarbij je dicht op je werk moet komen te zitten, zoals kappers, tandartsen en laboratoria. Maar volgens Score kun je ook denken aan werkbanken waarachter je veel heen en weer moet bewegen. De Score zadelkrukken maken dat allemaal mogelijk.

www.humanscale.nl

www.zitten.nl

kbm > april 2013 > 31


> Achtergrond tekst: Johan van Leeuwen

‘Hardware, software en dienstverlening moeten in elkaar vallen’

Ricoh heeft grootse plannen in nieuw hoofdkantoor Trots zit Maurits Aalders, marketing director bij Ricoh Nederland, in het restaurant op de tiende en bovenste verdieping van het nieuwe Ricoh-hoofdkantoor. Hij kijkt uit over Den Bosch. Het centrum van de stad aan de ene kant, het platteland aan de andere. Aalders is terecht in zijn nopjes, het uitzicht is niet het enige bijzondere aan het gebouw. werken niet door de strot duwen, maar het zo aantrekkelijk mogelijk maken. Met alles eromheen, inclusief lekker eten en drinken en ontspanning. “Zo’n mooi restaurant op de negende en tiende verdieping is er niet voor niets. We willen dat mensen elke dag kunnen genieten van het uitzicht.”

Ricoh pakte groots uit tijdens het openingsfeest dat het nieuwe onderkomen inluidde. Vooral de grootste ‘3D-facewall’ van Europa maakte indruk. De werknemers van Ricoh werden één voor één, met een persoonlijke boodschap, in reusachtig formaat op het gebouw geprojecteerd.

> Uitstraling

Toen hadden geïnteresseerden al een rondleiding door het gebouw gehad dat door de bekende architect Herman Hertzberger een bijzondere ‘open’ uitstraling heeft gekregen. Er lijkt overal aan te zijn gedacht. Van een auditorium tot een restaurant. Van stiltekamers tot WiFi op elke plek, zodat bezoekers nog even kunnen werken voor of na een afspraak in Den Bosch. Aalders: “We zitten hier sinds februari en ik geniet er nog elke dag van. Dit gebouw nodigt echt uit om lekker aan de slag te gaan en je ding te doen. Je moet het daarnaast zien als een soort grote showroom. Op elke verdieping staat een andere oplossing van ons die we aan bezoekers kunnen laten zien.”

> Werkplekken

Het nieuwe hoofdkantoor van Ricoh Nederland staat, zoals wel meer nieuwe gebouwen, in het teken van ‘het nieuwe werken’, of zoals ze het bij zelf noemen: ‘de Ricoh-manier van werken’. Het aantal werkplekken is beduidend minder dan in het oude pand, aan de andere kant van Den Bosch. Toen waren dat er meer dan 700. Nu zijn er minder dan 500 volwaardige werkplekken, de zogenaamde ‘aanlandplekken’, waar je ook kunt werken, niet meegeteld. In het vorige gebouw had iedereen zijn vaste stek en bleven

32 > kbm > april 2013

> Groen

Maurits Aalders, marketing director Ricoh Nederland dagelijks veel werkplekken onbenut. Nu heeft niemand, ook de directie niet, een eigen bureau en kun je elke dag ergens anders werken. Aalders: “Eén van de meest gehoorde geluiden is dat medewerkers zeggen dat ze hier nu in contact komen met collega’s die ze in het oude gebouw nooit zagen. We zijn hier veel meer één bedrijf.”

> Genieten

Is een nieuw gebouw nodig om ‘HNW’ écht door te kunnen voeren? Aalders: “Het stimuleert wel enorm. Deze plek haalt je uit je normale manier van werken, maar wel op een heel plezierige manier.” Ricoh wil haar visie op de manier van

Ook duurzaamheid is een begrip dat bij de bouw een rol heeft gespeeld. Dat begint bij de werknemers zelf, vinden ze bij Ricoh. Aalders: “Wij stimuleren mensen om met het openbaar vervoer te komen in plaats van met de auto. Dat kan perfect, we zitten dichtbij het station. We vinden duurzaamheid erg belangrijk en zijn er trots op dat we in de top-100 van meest duurzame bedrijven wereldwijd staan.” Ricoh is niet de enige printerfabrikant die groen bezig is. Aalders: “Dat is niet gek. We zitten in een branche met producten die natuurlijk vrij veel energie plus papier verbruiken. Daardoor voelen we ons verantwoordelijk om iets terug te doen.”

> Uitstapje

Aalders valt in het nieuwe pand, waarmee twee jaar geleden werd begonnen, met zijn neus in de boter. Sinds april vorig jaar werkt hij bij Ricoh. Hij heeft een uitgebreid verleden in de documentindustrie, met name bij Xerox. Maar zijn vorige werkgever was telecomleverancier Infopact. “Dat was een uitstapje. Ik heb er een mooie tijd gehad, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dus hoefde ik niet heel lang te denken toen ik een aanbod van Ricoh kreeg.” Aalders


heeft tijdens zijn ‘uitstapje’ genoeg opgestoken. “De zakelijke telecom is een heel dynamische industrie. Wat vooral interessant was: bij Infopact verkochten we geen hardware, maar was de verbinding het product. Het ging over abonnementen en dienstverlening, over de relatie met de klant. Wij hebben hier bij Ricoh ook de omschakeling gemaakt van hardwarefabrikant naar een leverancier van totaaloplossingen. Inclusief de dienstverlening er omheen en inclusief alles wat nodig is om papieren documenten om te zetten naar elektronische. We willen voorloper zijn daarin en de klant meenemen in de overgang. Het klinkt raar, maar ons doel is zeker niet om zoveel mogelijk printers te verkopen. We willen ook dienstverlening in abonnementsvorm of software via een SaaS-model aanbieden.”

> Veranderen

Dat betekent niet dat printers helemaal uit de gratie zijn. Dat blijkt ook tijdens de rondleiding, want Ricoh laat erg graag de nieuwe modellen zien. “De verkoop van printers loopt nog behoorlijk goed”, zegt Aalders. “En dus gooien we dat zeker niet overboord. Je moet oude schoenen die nog prima lopen natuurlijk niet weggooien. Die verkoop is nu nog succesvol, maar we weten ook dat dat op een bepaald moment terug gaat lopen. Daardoor moet je dus wel meeveranderen. En dus zijn we veel meer met totale IT-oplossingen bezig.”

> Partners

De driedimensionale projectie tijdens het openeningsfeest maakte veel indruk

Partners van Ricoh zijn zowel de Ricoh Document Centers als de zakelijke resellers in de kantoorvakhandel en de IT. “Wat voor soort partner ook, we willen hen laten ervaren dat wij als een betrouwbare grote broer achter hen staan. Er zitten natuurlijk verschillen tussen de kantoorvakhandel en de ICTbranche. De laatste jaren zagen we dat onze partners aan de kantoorkant vooral met documentproducten bezig waren en dat de IT-kant succesvol was met meer brede werkplekoplossingen. Maar we zien steeds vaker dat de aanvliegroute weliswaar verschilt, maar dat het soort oplossing meer overeen komt.” Voor alle partners geldt dat ze samen met de klant op locatie op zoek moeten naar de beste totaaloplossing. “Hardware, software en dienstverlening moeten volgens ons als een puzzel in elkaar vallen.” <

kbm > april 2013 > 33


> AWARDS

Benelux Office Products Awards 2013

Aantrekkelijk marketingpodium voor uw nieuwe product De Benelux Office Products Awards staat ook dit jaar op stapel, voor het negende jaar alweer. De awards bewijzen zich elke weer als een platform voor kwaliteit en innovatie in onze branche. Vorig jaar kreeg de verkiezing een verrassende apotheose tijdens het nieuwe concept Het Kantoor Draait Door. De winnaars kregen een fraai podium om hun zegevierende product of concept over het voetlicht te brengen tijdens een boeiende debat over de stand van zaken in onze branche. Wilt u ook dat uw product of dienst zo’n aantrekkelijk marketing- en publiciteitspodium krijgt? Schrijf dan uw product vanaf 1 mei in. Om nieuwe producten succesvol te laten zijn, zeker in de huidige moeilijke marktomstandigheden, is innovatie en marketing van het hoogste niveau een vereiste. De Benelux Office Products Awards zijn hiervan de jaarlijkse afspiegeling en mag zich verheugen op een nog altijd groeiende nationale en internationale belangstelling. De negende editie belooft dan ook weer veel moois te brengen en zal aantonen hoe innovatief de branche anno 2013 is. De inschrijving start op 1 mei aanstaande.

Publiciteit

Opgericht als een platform voor belangrijke innovatieve kantoorproducten in de Benelux-markt, blijft het event jaarlijks nog groeien. De Award wordt dan ook alom erkend als een zeer prestigieuze prijs. De Benelux Office Products Awards worden breed gedragen, de deelname staat open voor iedere importeur/fabrikant, en wordt geprezen om de volledige onafhankelijkheid. De jury wordt dan ook jaarlijks met grote zorg samengesteld. De jurering vindt medio juni 2013 plaats, waarna de genomineerden in de verschillende categorieën worden bekendgemaakt. De uitreiking vindt in september plaats. De exacte datum en locatie volgt nog. Iedereen die meedoet met de Awards maakt kans op een unieke mogelijkheid tot publiciteit voor hun producten. De winnaars zijn natuurlijk verzekerd van publiciteit, maar ook genomineerden kunnen rekenen op veel aandacht in de media. Publiciteit vindt plaats via diverse media - voor vakhandel en gebruikers - in Nederland en België en meerdere Europese landen; in zowel print als internet (zie kaders)

34 > kbm > april 2013

Onafhankelijk

Belangrijk bij de Benelux Office Products Awards is de onafhankelijke positie van de prijs. De prijs wordt absoluut niet gesponsord en de winnaars worden gekozen door een onafhankelijke en deskundige jury. De leden van de jury reflecteren de diversiteit van de bedrijven in de markt, en bestaat uit dealers, eindgebruikers, branchedeskundigen en vakpers.

Hoe meedoen?

Inschrijving voor de 2013-editie start op 1 mei 2013 en eindigt op 31 mei 2013 17:00 uur. De procedure voor deelname is eenDe categorieën waarin een product kan worden ingeschreven zijn: Electronic Office Supplies / Computer Accessories Copier Fax Printer Doc. Sol. Office Equipment Furniture, General Furniture, Lighting Furniture, Seating Office Products Visual Communication Products Writing and Drawing Instruments SOHO Products Stationery Products Design Award Best Performing Product Daarnaast is de marketing-categorie opgesplitst in Best Marketing Campaign en Best Marketing Concept. In 2012 is namelijk besloten om, naast marketingcampagnes, onderscheidende marketing-concepten afzonderlijk te nomineren en te onderscheiden.

voudig. Stuur een email naar info@officeproductsawards.eu. met daarin vermeld de productnamen en afzonderlijk per product de opgave van: - minimaal 1 productcategorie. - de datum van introductie. (Tussen 31 mei 2012 en 1 juni 2013, uitgezonderd de categorie Best Bestaand). Vermeld duidelijk de naam van contactpersoon en bedrijfsnaam en uw inzendingen zijn geregeld. Voor iedere inzending, dus per product en categorie, ontvangt u per e-mail een genummerd inschrijvingsformulier en een factuur van €95,- (excl. btw) als bijdrage in de kosten van organisatie. Productafbeeldingen, documenten en presentaties kunt u ook per e-mail aanleveren. Wilt u zelf het volledige deelnameformulier invullen? Ga dan naar www.officeproductswards.eu of .com voor de Engeltalige site en klik op het formulier Awards 2013 aanmelding. Voor iedere inzending, dus per product en categorie, ontvangt u per e-mail een genummerd inschrijvingsformulier en een factuur van €95,- als bijdrage in de kosten van de organisatie. Productafbeeldingen, documenten en presentaties kunt u ook online met uw aanmelding meezenden.

Organisatie

Magenta Publishing, uitgever van onder andere KBM, K&E en Kantoornet.nl, en OFFI Instituut, onafhankelijk kennisinstituut voor de kantoormarkt, en zijn de initiatiefnemers voor de Benelux Office Products Awards.


NO STAPLES 11237 Offi Innobind kaart.indd 1

19-01-12 09:14

Innobind meteen op de kaart Arthur Anderegg van Innobind: “Als nieuw bedrijf in deze branche was het winnen van drie Benelux Office Products Awards een droomstart. Hiermee is Innobind als innovatief inbindsysteem meteen op de kaart gezet, wat heel goed heeft uitgepakt voor onze PR en imago. We hebben diverse aanvragen en complimenten gekregen uit zowel binnenland als buitenland. Voor BührmannUbbens en onze buitenlandse partners was het natuurlijk ook een leuke opsteker dat ze een prijswinnend groen product in hun assortiment hebben. Door BOPA kent iedereen in de branche ons. De uitdaging dit jaar is om de eindgebruiker te gaan bereiken. Wellicht dat BOPA met haar PR daar een rol in kan spelen….?”

HSM datavernietigers: Benelux Office Products Award zou eigenlijk zelf moeten winnen! HSM is al geruime tijd bezig om op een duidelijke en aantrekkelijke manier in de belangstelling te komen bij de (kantoor)vakhandel en eindgebruiker. “En daarbij past deelname aan de Award verkiezing. Een prachtig initiatief met enerzijds een knipoog naar jezelf, maar ook onderhand een prestigeslag geworden binnen onze branche, want het is daarmee ook een ijkpunt geworden. HSM heeft duidelijke doelstellingen en wil die ook overbrengen via onze producten en een goed verhaal eromheen.” zegt Hanspeter Zeller, verantwoordelijk voor de verkoop en marketinguitingen van HSM Kantoortechniek in Nederland en België. “HSM heeft in het buitenland al meerdere prestigieuze prijzen gewonnen, en is voor een Benelux Office Products Award al enkele keren genomineerd geweest met producten en marketingcampagnes. Een Award werd gewonnen met de marketingcampagne “Vijf redenen om voor HSM te kiezen”. Deze Award staat op een prominente plaats op het Duitse hoofdkantoor en dient daar als stimulans om het nog beter te doen. Zelfs al onze nominaties zorgden voor voldoende gespreksstof in de markt. Zowel de nominaties alsook de Award zelf werden onder ander vermeld op de website van HSM en in reclame-uitingen. Ook dit jaar doen we mee.”

Nyink: Opmerkelijke winnaar Het jonge bedrijf Nyink is bij hun eerste deelname aan de Benelux Office products Award direct in de prijzen gevallen. ‘’Het winnen van de

award heeft ons laten zien dat we als nieuwkomer op de markt direct mee kunnen doen met gevestigde namen. De BOPA heeft voor ons deuren geopend en heeft ons veel nuttige contacten opgeleverd, aldus Erik Weenink. Direct na de uitreiking van de award werden de twee eigenaren van Nyink overladen met reacties. ‘’De award bevestigt het vertrouwen dat we in onze producten hebben en heeft ons als startend bedrijf veel naamsbekendheid bezorgt. We zijn nu al druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten voor de editie van 2013.”

Succes Het succes van een evenement wordt grotendeels bepaald door haar deelnemers. De Benelux Office Products Awards worden breed gedragen. Een greep uit de lijst van deelnemende merken laat dit overduidelijk zien! 3L, 3M, Acco, Actiu, Addison, Ahrend, AM, ASPA, Assmann, Atlanta, Aurora, Avery, Awind, AQUIP, Bakker Elkhuizen, Bejot, Belkin, BIC, Biella, BMA, Brepols, Brother, Canon, Casala, Casamania, Case Logic, Citizen, Clasto, Colebrook Bosson Saunders, Colop, Cross, Dahle, Dataflex, Dexwet, Diasonic, DICOTA, Digiline, DocuStyle, Drabert, Drentea, Durable, DXT MOUSE, Dymo, edding, Elba, Epson, Ergotron, ErgoXS, Esselte, Evolis, Fastprint, Fellowes, Filex, Flashback, Focus, FolderSys, GBC, GDB, Girsberger, Gispen, GP, Grahl, HAG, HAN, Hefter, helit, Herma, Herman Miller, HP Hewlett-Packard, HSM, Humanscale, Ideal, Igepa, Imation, Innobind, InnoDesk, Interstuhl, Intimus, IQ, Jalema, Kangaro, Kensington, Klöber, KÖHL, König + Neurath, Kores, Kyocera, Lediberg, Legamaster, Leitz, Linex, LinoSit, L’Oblique, Loeff’s Patent, Logitech, Magnetico, Maped, Marimekko, Martin Yale, MAUL, Mexx, Mikomax, MobiSafe, NCR, Neopost, Nextime, Nobo, Norman, Novus, OKI, Ovitao, Oxford, Paper Mate, Paper Pro, Papicolor, PATACO, Pelikan, Pentel, Pilot, Pitney Bowes, Plus, Powis Parker, Pritt, Rapid, Reiner, Rexel, RH, Ricoh, Rillstab, ROVO, Ryam, Samsung, Schaffenburg, Sigel, SigNature, Schaffenburg, Schneider, Score, Seiko, Sentry, Smead, Smit Visual, Snopake, Staedtler, Steelcase, Succes, Svoboda, Swordfish, tesa, Topchair, uni-ball, Unibind, usus, Visconti, Wagner, Westcott, Wini, Yoropen, züco.

kbm > april 2013 > 35


> Lezerspanel tekst: Martijn Kregting

Hoera, aanbesteding binnenhalen wordt makkelijker! In 2012 was er in 7 procent van de Nederlandse aanbestedingen sprake van een aanbesteding op de gebieden ICT, telecom en Office. Tot nu toe had het vaak vrij weinig zin om als lokale of regionale office-aanbieder de tijd en energie in een aanbesteding te stoppen. De overheid maakt dit per april 2013 eenvoudiger voor mkb-ondernemingen. Het doel is om hen meer kans te geven een aanbesteding binnen te halen. Interessante ontwikkeling? Jeffrey van Rietschoten, Van Rietschoten Office Point

“Wij hebben wel eens meegedaan met aanbestedingen. Dat is ons niet goed bevallen. Ik denk niet dat de vernieuwde wetgeving meedoen makkelijker zal maken. Mijn beeld bij een aanbesteding voor meubilair is dat deze vaak op maat gemaakt wordt voor een partij waar de aanbesteder graag mee in zee wil. Bij kantoorartikelen zie en hoor je regelmatig dat de partij die de aanbesteding binnenhaalt, in de offerte artikelen van merk A aanbiedt, maar naar verloop van tijd goedkopere artikelen van merk B levert, soms ook tegen een hogere prijs. Wij houden niet van zulke trucjes. Liever zijn we de tweede leverancier van een organisatie, waarbij wij de aanvullende zaken bieden buiten standaard kantoorartikelen, zaken waar we ons kunnen onderscheiden met kennis en service.”

Paul Kuperus, Kantoor and More

“Ik doe er niet aan mee. Het kost ontzettend veel tijd, je moet zo ongeveer met de billen bloot, terwijl de uitkomst vaak van te voren vastligt en er voor de vorm nog een aanbesteding gedaan wordt. Ik ga er in ieder geval ook na april niet aan beginnen, voor mij zit er geen enkele positieve kant aan.”

36 > kbm > april 2013

Stephan Masselink, Leferink Office Works

“We schrijven selectief in op aanbestedingen. Na het opvragen van de bestekken kijken we vooral of we er al zaken doen, zodat de relatie onze toegevoegde waarde kent. Verder is gunning van belang. Als men beschrijft dat de prijs voor 70 procent doorslaggevend is, heb je als regionale vakhandelaar al bijna het nakijken. Natuurlijk hoop je dat men door de regels leest dat het advies en de ondersteuning van een regionale speler groter is en dat dan een product iets duurder mag zijn. Maar meestal zal een inkoper of aanbestedende dienst juist de kostenbesparing zien als de euforie. Iedere aanbieder zal de mooiste zinnen maken over dienstverlening, 24-uurs levering, tig-duizend artikelen op voorraad, MVO, ERP-koppelingen en de beste webshop-oplossing. Dat betekent dat iedereen op de voorwaarden die niet over

de prijs gaan, heel goed scoort. Dus krijg je toch weer een gunning op basis van prijs. De vereenvoudiging van het meedoen met een aanbesteding zal bijdragen tot meer kans voor de kleinere kantoorvakhandel, maar het klinkt een beetje als een wassen neus. Iemand een kans geven, die toch niet kan winnen op basis van prijs tegenover de mondiale spelers, wordt misschien blij gemaakt met een dood musje. Natuurlijk grijpen we alles aan om meer omzet te genereren, maar dan liever 10 kleinere, trouwe klanten scoren dan één grote aanbesteding, die je waarschijnlijk binnen 3 jaar weer kwijt bent, zonder kans op margereparatie.”

Jan Mudde, Aspect ICT

“Door het - al dan niet verplicht - onderbrengen van een aankooptraject in een aanbesteding beperkt een aanvrager zich volgens ons bijna altijd. Soms merk je zelfs


> Marktmonitor

dat men zichzelf daadwerkelijk benadeelt, dat gewoon niet de juiste oplossing wordt gekozen. Dit omdat nog steeds heel vaak voor de laagste prijs wordt gekozen. Daarnaast wordt er om referenties gevraagd die niet passen bij de aanvraag of die door een regionale partner onmogelijk kunnen worden ingebracht. Daarnaast wil je als specialist toch vooral je kennis en ervaring inbrengen, maar juist dat komt in een vraag- en antwoordspelletje nooit goed uit de verf. Daarvoor is gewoon een goed gesprek nodig. Dus of er na april veel verandert? We zullen het zien. We blijven inschrijven op aanbestedingen.”

IKEA Balletjes

Ard Smulders, HAVL

Op zich is het al opmerkelijk dat pas na 83 edities van deze column het onderwerp IKEA zich aandient. Het is een herkenbaar bedrijf met een leuke omzet en ze verkopen ook stationery, kantoorartikelen en kantoormeubilair. Toch zijn het niet de producten waarmee IKEA onlangs nog uitgebreid in het nieuws kwam. Nee, het waren de gehaktballetjes, die niet geheel uit rundvlees bestonden maar verdacht zijn van een minimale hoeveelheid paardenvlees. Aangezien niet verwacht wordt dat in KBM een culinaire rubriek wordt gepubliceerd, moet er toch een andere reden zijn waarom het met Cijfers en Trends te maken heeft. De cijfers over de balletjes zijn niet openbaar (maar wij denken wel aan grote getallen), dus dat betekent dat de balletjes staan voor een trend. Nou die is er zeker in te ontdekken.

Lucas Leenders, Kantoorvakhandel Leenders

Consumenten eten steeds bewuster. Door onder meer internet en populaire tv-programma’s zoals ‘Keuringsdienst van Waarde’ worden fabrikanten, supermarkten en restaurants gedwongen hun producten beter dan wettelijk voorgeschreven te verantwoorden. Zo vermelden ze vaker waar het gerecht of product vandaan komt, de exacte samenstelling, de voedingswaarden en zelfs de milieubelasting. Ook voor non-food producten neemt de vraag naar productinformatie toe. De trend wordt vaak Full Product Transparency genoemd. Aan de hand van life cycle assessment (LCA’s) / Environmental Product Declarations (EPD’s) wordt de gehele levensfase van een product van wieg tot graf in kaart gebracht.

“We hebben in het verleden een aantal keer mee gedaan aan een aanbesteding. Dit is telkens op een zware teleurstelling uitgelopen. Het heeft ons een hoop tijd gekost terwijl de kans op succes achteraf zeer minimaal bleek te zijn. We houden de ontwikkelingen goed in de gaten en als de nieuwe wetgeving het echt mogelijk maakt kansrijker te zijn, gaan we zeker weer inschrijven.”

“Eerlijk gezegd zitten we niet zo in de aanbestedingen. We hebben op lokaal niveau wel eens meegedaan, maar meestal is dat vooral voor het nut van de aanbesteder, die al weet wie hij wil als leverancier, maar formeel nog meer offertes moet hebben. Een enkele keer heeft dat in ons voordeel gewerkt, toen we een van de partijen waren die samen een aanbesteding binnenhaalden. Momenteel zijn we ook in gesprek met de gemeente Nijmegen, die de inkoop voor kleinere bedragen liever op lokaal niveau wil regelen. We moeten maar zien wat daar uitkomt. Minder administratieve rompslomp bij aanbestedingen na april is zeker welkom, maar we gaan niet actief de boer op, dus aanbestedingen zullen uitzonderingen blijven voor ons.”

Gerrit Hobbelink, Hobbelink Efficiency

“Wij hebben tot nu toe niet meegedaan met aanbestedingen. Met de nieuwe wetgeving in het achterhoofd wordt het wellicht interessanter en we overwegen serieus of en hoe we in de toekomst wel pogingen zullen wagen. Al vraag ik mij wel af of het in de praktijk echt verandert en zinvol zal blijken en of nu niet iedereen zich op Tenderned (waar aanbestedende diensten hun aanbestedingen op publiceren, red) zal storten.” <

Ook producenten en leveranciers van kantoorproducten zullen in de toekomst meer en meer worden geconfronteerd met mondige en kritische consumenten en zakelijke inkopers. Nu komen we nog weg met, made in China, gemaakt van % gerecycled materiaal, gecertificeerd en geproduceerd volgens ISO14001, eigen ontwikkelde labels en allerlei andere soorten ongecontroleerde claims. Echter, de ontwikkelingen gaan snel en voor je het weet wordt ook de eerste leverancier van een kantoorproduct openbaar aan de schandpaal genageld. Voor zowel food als non-food producten blijft controle noodzakelijk. Eerst heeft IKEA de toeleveringsketen vereenvoudigd door het aantal vleesleveranciers te beperken, daarnaast worden controles bij de leverancier verscherpt met DNA-analyses in verschillende fases van de productie. Vanzelfsprekend zullen ook de verschillende landelijke voedsel- en warenautoriteiten controles blijven uitvoeren. Voor kantoorproducten hebben wij inmiddels de taak opgevat om onderzoek te doen naar zowel de producten als mede claims van producenten en leveranciers. De conclusies worden ook op internet gepubliceerd en zijn openbaar (www.offilabel.org Discutabele producten/leveranciers). U kunt daar natuurlijk ook uw eigen ervaringen voor onafhankelijk onderzoek aanmelden. Wij zijn benieuwd of er nog producten van IKEA bij zitten. OFFI Instituut mail@offi.info

kbm > april 2013 > 37


> PRODUCTNIEUWS

Onzichtbaar etiketteren Transparante etiketten worden na het aanbrengen nagenoeg onzichtbaar. Het opschrift lijkt er wel direct opgedrukt. Daarbij zijn ze met hun No-labeleffect ideaal voor optisch veeleisende opschriften, zoals bij het merken van producten of bij het individualiseren van reclameartikelen. HERMA introduceert in aanvulling op het assortiment matte transparante etiketten, nu glanzende transparante etiketten. Die zijn bijzonder geschikt voor glanzende oppervlakken zoals glas, metaal, kunststof en hoogglanslak. De etiketten laten zich op iedere (kleuren-)laserprinter en kopieermachine eenvoudig en haarscherp bedrukken. Omdat ze bestand zijn tegen weersinvloeden en veroudering, olie- en vochtafstotend en afwasbaar zijn, zijn ze ook geschikt voor buitentoepassingen. Het nieuwe HERMA-assortiment transparante etiketten van glasheldere folie omvat zeven producten met verschillende vormen en formaten. Ze zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 25 vel, formaat A3 in een verpakking van 50 vel. Hiermee biedt HERMA meer dan 300 verschillende etiketten voor speciale toepassingen. “Zo kan de handel steeds zelfs de meest buitenissige wensen van zijn klanten vervullen”, aldus Jaap de Ruijter, HERMA Sales Manager Benelux.

Wacom presenteert de nieuwe DTH-2242, een 21,5” (55cm) interactief pen-display waarmee presenteren een hogere efficiëntie van het werkproces krijgt. Dit is naar eigen zeggen nuttig voor het onderwijs, publieke sprekers en de zorgsector, waar presenteren centraal staat. De DTH-2242 stelt leraren en publieke sprekers in corporate omgevingen, trainingen en board rooms in staat om tijdens een presentatie altijd het publiek aan te kijken. Sprekers kunnen de input van het publiek ook direct integreren door handgeschreven aantekeningen en tekeningen aan het materiaal toe te voegen. Standaard en aangepaste touch bewegingen maken navigeren in de presentatie snel en natuurlijk. De Wacom pen werkt zonder batterijen en is hierdoor duurzaam en behoeft minimaal onderhoud. Om verlies van de pen te voorkomen kan deze worden vastgemaakt aan de DTH-2242 en opgeborgen in het aparte vakje voor de pen.

www.herma.nl

http://education.wacom.eu

Wacom DTH-2242, oplossing voor presentaties

Watervaste notitieboekjes van Allwrite Allwrite, bekend als importeur van de Fisher Space Pen, introduceert een geheel nieuw assortiment watervaste notitieboekjes van Parax Paper op de Nederlandse markt. In eerste instantie neemt Allwrite de X-Book en de ‘Fashion’ serie van Parax Paper op in haar assortiment. Alle producten van Parax Paper zijn vervaardigd van watervast en 100% boomvrij papier. De X-Books zijn verkrijgbaar in A6, A5 en A4 formaat met 70 gelinieerde en geperforeerde velletjes van 144 grams watervast en boomvrij papier. De Fashion notitieboekjes zijn verkrijgbaar in mini-formaat van 16cm x 8,5cm en in A5 formaat. De “Fashion” boekjes zijn leverbaar in vier verschillende trendy “prints”: Python, Luipaard, Slang en Krokodil. Alle “Fashion” boekjes hebben 72 blanco velletjes van 144 grams watervast en boom-vrij papier. www.allwrite.com

38 > kbm > april 2013


tesa: in stijl plakken tesa komt met nieuwe elegante bureaudispensers voor tesafilm, die op elk bureau passen. Ze zijn door de innovatieve tesa® Stop-Pad technologie zonder te verschuiven gemakkelijk met één hand af te wikkelen. Op de onderkant van de dispenser zit namelijk een plakstrip waardoor de lichte dispenser op elk bureau zal blijven staan en dus niet zal verschuiven tijdens het afrollen van de tape. Natuurlijk kan deze residue vrij verwijderd worden, met behulp van water, en de dispenser zo op elk gewenste plek verplaatst kan worden. De keuze bestaat uit twee nieuwe modellen: tesa Frame & tesa Compact De Frame heeft asymmetrische vormen met glanzend oppervlak. De Compact heeft een mix van zowel mat als glanzend oppervlak. Beide te gebruiken met taperollen tot 33 m : 19 mm, wordt geleverd met tesafilm® matt-invisible. www.tesa.nl

Fijnschrijvende Pilot whiteboardmarker

Veel mensen die regelmatig op whiteboards schrijven, vinden het lastig als een marker te ‘breeduit’ schrijft, stelt Pilot Pen. De fabrikant heeft hiervoor een oplossing: de Pilot V Board Master Fine. Vooral het feit dat deze marker een schrijfbreedte heeft van slechts 1,7 millimeter wordt als een groot voordeel gezien. Hiermee kunnen fijnere lijnen, teksten en tekeningen op een whiteboard willen maken. De Pilot V Board Master Fine is onderdeel van de V Board Masterrange van Pilot Pen. Deze range omvat de hoogste kwaliteit whiteboardmakers binnen het Pilot-assortiment: navulbare markers waarmee op elk type whiteboard kan worden geschreven en getekend. Het V-Systeem staat daarbij naar eigen zeggen garant voor de hoogste schrijfkwaliteit, intensieve kleuren en soepel schrijven. Een andere Pilot-innovatie, het TPF-System, zorgt voor een constante inkttoevoer, zonder dat de gebruiker de marker hoeft ‘aan te pompen’. Tot slot kan een V Board Master nooit onverwacht leeg raken: dankzij een transparant venster kan de gebruiker precies zien hoeveel inkt er nog in het reservoir resteert. www.pilotpen.nl

dash-buraulamp van Steelcase Steelcase breidt zijn dash-lijn, een LED bureaulamp voor individueel gebruik, uit met een miniversie.dash is het toonbeeld van hoe functionaliteit en design elkaar versterken, meent Steelcase. Het LED-licht biedt de gebruiker een productieve en energiezuinige lichtoplossing. De combinatie van geavanceerde functionaliteit en het ingetogen design maakt dash tot een hoogwaardige lichtbron die het visuele aspect van een ruimte optimaal tot zijn recht laat komen, stelt de fabrikant. dash is nu ook verkrijgbaar met een enkelvoudige arm, waardoor de bureaulamp nog beter geschikt is voor compacte werkplekken. dash mini is dan ook een bureaulamp die zonder aan lichtkwaliteit en gebruikersvriendelijkheid in te boeten, uitstekend past in een tijd waarin ruimte steeds schaarser wordt. dash en dash mini zijn tevens beschikbaar in een versie met een geïntegreerde gebruikssensor die garant staat voor maximale energiezuinigheid en een langere levensduur.

Europel introduceert Posterfix, een nieuwe manier van presenteren Europel Office Products is de exclusieve distributeur in de Benelux van Posterfix. Posterfix is een gepatenteerd presentatiesysteem om posters, brochures, notities of documenten eenvoudig te bevestigen en snel te wisselen. Het is te bevestigen op iedere vlakke ondergrond. Posterfix® bestaat uit een heldere transparante folie een zelfklevende en een magnetische strip. Het bevestigen geschiedt in minder dan een minuut, zonder gereedschap en is verplaatsbaar. Bij bevestiging op het raam is de inhoud zichtbaar aan twee zijden. Posterfix is leverbaar in diverse kleuren en afmetingen tot maximaal formaat A0. Posterfix kan ook fullcolour met bedrijfslogo worden bedrukt. www.europel.nl

www.steelcase.nl

kbm > april 2013 > 39


Meer actueel nieuws

> Kantoorwijzer

Artikelen Hobbyartikelen

kunt u lezen op Dienstverlening

www.kantoornet.nl

Brancheorganisatie Novaka telefoon: (020) 664 55 21

Telefoon: (0164) 21 44 13 www.bruynzeel-sakura.com

Belettering/bewegwijzering

Internet service providers Kantoornet telefoon: (024) 397 80 81 info@kantoornet.nl

Pickup B.V. telefoon: (0523) 625 480 fax: (0523) 625 499

Documentmanagement

Computerbenodigheden

OKI Systems (Holland) Neptunusstraat, 29 2131 JA Hoofddorp telefoon: +31 (0) 235563740 fax:+31 (0) 235563750

Dataflex Benelux BV van Nassauweg 2-6 postbus 713 2920 CA Krimpen a/d IJssel telefoon: (0180) 53 07 50 fax: (0180) 51 85 40 info@dataflex.nl www.dataflex.nl Computerbenodigheden

Service Parts International B.V. Distributeur Server en Printer Spares, options en componenten. Hoogste SLA Paterstraat 47A 5331 EB Kerkdriel telefoon: (0418) 63 54 20 fax:(0418) 63 54 33 info@serviceparts.nl www.serviceparts.nl Opbergmiddelen Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58

40 > kbm > april 2013

Kantoorartikelen Bureau-accessoires Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58

Quantore Europe BV Groot in kantoorartikelen www.quantore.com

BIC Netherlands B.V. Hoge Mosten 6 4822 NH Breda Postbus 6444 4802 HK Breda telefoon: +31 76 201 20 00 fax: +31 76 201 20 20 Hechtmaterialen

Draagtassen De Geus Verpakking telefoon: (070) 364 07 57

Sigel telefoon: (0575) 76 00 60

Franchise Multi-Office Franchise Postbus 2251, 2400 CG Alphen a/d Rijn telefoon: (0172) 24 49 99 fax: (0172) 24 49 80 franchise@multi-office.nl Aangesloten bij NVF.

Persoonlijk,Gemakkelijk,Snel GeĂŻnteresseerd? Surf naar www.paperpoint.nl Inkooporganisatie

Inkooporganisatie hameco www.hameco.nl

Pritt, Henkel Nederland BV telefoon: (030) 607 39 11 Stempelen

tesa BV Stationsplein 3-1 1211 EX Hilversum telefoon: +31 35 62 50 200 Correctiemiddelen

telefoon: (040) 290 99 10 verkoop@kantoorstempels.nl verkoop@kantoorstempels.nl

Trodat Benelux BV telefoon: (0252) 62 21 66 e-mail sylvia.vanbeusekom@ trodat.net Pritt Correct-It Henkel Nederland BV telefoon: (030) 607 39 11

Kon. Fabr. Posthumus b.v. telefoon: (020) 587 27 85 fax: (020) 611 44 03 e-mail: info@royalposthumus.nl

voor alle commerciĂŤle activiteiten kunt u contact opnemen met Susanne Plank. Tel. (024) 3454155 e-mail: susanne.plank@magentapublishing.nl


De altijd actuele adressen­wijzer voor de kantoorbranche

Papier

Ringbanden

Maatwerk in stempels Maatwerk in stempels T. 013 523 98 telefoon: (013) 52307 07 98 retail@stempelmakers.nl retail@stempelmakers.nl Kleurproducten

Telefoon: (0164) 21 44 13 www.bruynzeel-sakura.com

Opberg-, en archiverings middelen

BührmannUbbens Pollaan 1 7202 BV Zutphen Postbus 33 7200 AA Zutphen Telefoon (0575) 59 85 98 Fax (0575) 59 85 97 officeproducts@ buhrmannubbens.nl www.buhrmannubbens.com Etiketten

Archiefinrichting Bruynzeel Storage Systems B.V. telefoon: (077) 306 90 00 fax: (077) 307 81 33 info@bruynzeel.org www.bruynzeel.org Kardex Archiefsystemen bv Telefoon (0348) 49 40 40 Archiefsystemen Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58 Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: sales.hamelinNL@ hamelinbrands.com www.hamelin.nl Loeff’s Patent B.V. telefoon: (030) 634 34 24 www.loeffs.nl Jalema telefoon: (077) 476 76 76 www.jalemaoffice.com

Avery Dennison Office & Consumer Products telefoon: (030) 263 21 21 Service@avery.nl

Herma Benelux B.V. Gildeweg 11 3771 NB Barneveld telefoon: (0342) 82 02 17 fax: (0342) 40 07 22 www.herma.nl info@herma.nlP

Sigel

telefoon: (0575) 76 00 60 Visuele communicatie

Multo telefoon: (0573) 454017 fax: 0573 453160 email: info@multo.nl Schrijfwaren

Volg ons op twitter @KBM_Magazine

Centraal Boekhuis tel 0345-475888 fax 0345-475898 e-mail vcklantcontacten@ centraal.boekhuis.nl Winkelinrichting

Schrijfwaren

BIC Netherlands B.V. Hoge Mosten 6 4822 NH Breda Postbus 6444 4802 HK Breda telefoon: +31 76 201 20 00 fax: +31 76 201 20 20

Pilot Pen Nederland Wijststraat 15A 5384 RA Heesch telefoon: (0412) 64 99 72 info@pilotpen.nl www.pilotpen.nl

Klinkers Interieurproducties BV telefoon: (043) 3 64 42 42 info@klinkers.nl www.klinkers.nl Shop Interiors & de Shop Sprinter b.v. Bedrijventerrein “Delta” De Dinkel 3 - 5 8253 PK Dronten - Holland telefoon: 00(31) 321 333686 321 337877 fax: 00(31) 321 333564 KvK nr: 39069974 Flevoland www.shopinteriors.nl / www.shopsprinter.nl

Winkelautomatisering

Viltschrijvers en markers

edding Legamaster B.V. Postbus 111, 7240 AC Lochem telefoon: (0573) 71 31 00 fax: (0573) 713 101 Software Avery Office Products telefoon: (030) 263 21 21

edding Legamaster B.V. Postbus 111, 7240 AC Lochem telefoon: (0573) 71 31 00 fax:(0573) 253783

Transport

Quick Office b.v. Draaikom 13 1274 NK Huizen tel: +31 (0)35 887 1 886 www.quickoffice.nl helpdesk@quickoffice.nl

Valk Software B.V. Postbus 101, 3417 ZJ Montfoort Vlasakker 5, 3417 XT Montfoort telefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 442 info@valksoftware.nl www.valksoftware.nl Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naadloze aansluiting met het elektronisch berichtenverkeer (artikelgegevens, pakbonnen en orders) van: Scholtens, CB, Timmermans, Quantore en EBUZZ. Aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgegevens binnen uw branche. Van één winkel tot complete filiaaladministratie. ProPOSS is het meest rendabele en complete retail-systeem op de markt, vergelijk alles goed en overtuig u zelf! kbm > april 2013 > 41


> KANTOORPLEIN

Mensen Harry Takahashi is met ingang van 1 maart 2013 benoemd tot algemeen directeur van OKI Europe. Takahashi volgt in deze functie Terry Laidlaw op, die na 22 jaar met pensioen gaat. Takahashi trad in 1982 in dienst bij OKI en bekleedde sindsdien binnen de organisatie een aantal functies, zowel in Japan als Europa. In zijn meest recente functie was hij adjunct-directeur van OKI Europe. Om de verdere internationale expansie vorm te geven wordt de verkooporganisatie bij Koninklijke Ahrend NV opgesplitst in de thuismarkt Benelux en Internationaal. In het kader hiervan zijn Peter-Paul Hendrikx (1967) als Managing Director International en Robin Peter-Paul Robin Goemans Goemans (1977) als Managing Hendrikx Director Benelux aangetreden. Hendrikx was hiervoor Managing Director voor Ahrend in Nederland. Goemans kwam over van Veenman (Xerox Company) waar hij sinds 2008 Director Sales, Operations & Service was. Yvette Tietema (25) is begonnen als Concept Developer Office bij Ecophon, leverancier van akoestische plafond- en wandpanelen en onderdeel van de Franse bouwmaterialengroep Saint-Gobain. Yvette Tietema werkte hiervoor bij facilitair adviesbureau Argentum waar zij zich als Belevingsadviseur en Projectmanager bezighield met het optimaliseren van de werkomgeving voor opdrachtgevers

Officers internationaal nieuws Het nieuwe initiatief van KBM, Officers, heeft ook de internationale vakpers gehaald. OPI opende onlangs met het nieuws op haar website.

Agenda April 15-16 Quantore Relatiedagen Beuningen 22 Hamecodag Zeist

Avery Muziek in de doos campagne Avery Dennison- Office & Consumer Products Benelux heeft de eerste winnaar van de ‘Muziek in de doos’-campagne verblijd met een tweedaags Musicalarrangement voor twee personen naar Londen, ter waarde van €800. Het gaat om Gerard van Klink van Amsterdam RAI.! De prijs werd gewonnen met de ‘Muziek in de doos’-campagne bij Universele etiketten van Avery Zweckform, waarbij in 2013 in totaal twee hoofdpreizen worden verloot en ook bij elke aankoop direct een muzikaal cadeau uitgekozen kan worden van €2 per doos.

Casio Mini-rekenmachine viert veertigjarig jubileum Veertig jaar geleden kwam de elektronische rekenmachine in ons dagelijks leven: de Casio Mini was destijds de eerste calculator voor algemeen gebruik. Dankzij een prijs van (omgerekend) rond de 81 euro was het apparaat plotseling voor velen beschikbaar. Tot dat moment kostten elektronische rekenmachines vaak meer dan (omgerekend) 500 euro, wogen ze meerdere kilo’s en behoorden alleen wetenschappers en accountants tot de vaste gebruikers. Binnen tien maanden na de introductie verkocht Casio een miljoen van deze nieuwe, lichtere Mini-rekenmachines. Tot op de dag van vandaag zijn Casio-rekenmachines een gangbaar onderdeel van het leven in veel landen ter wereld. Zoals in het onderwijs: schoolrekenmachines zijn een geaccepteerd leermiddel in wiskundelessen. In plaats van een eenvoudige calculator gebruiken steeds meer leerlingen grafische rekenmachines. Die zijn zelfs verplicht op diverse scholen in Nederland. Per abuis is in KBM 2 onder de kop ‘Award voor Rexel Auto+ serie’ een verkeerde tekst geplaatst. Dit is de juiste tekst.

Award voor Rexel Auto+ serie

ACCO Brands Europe heeft de Technology Product of the Year Award gewonnen tijdens de European Office Products Awards (EOPA) 2013, die op 28 januari 2013 zijn uitgereikt tijdens Paperworld in Frankfurt. Het winnende product was de Rexel Auto+ serie automatische papiervernietigers. De overwinning in deze categorie is extra bijzonder, gezien de zware concurrentie van nieuwe revolutionaire technologieën, zoals tablets en smartphones, meent ACCO. De innovatieve serie Auto+ papiervernietigers was volgens de jury opvallend anders dan alle andere bestaande papiervernietigers.

23 Training ‘Online marketingstrategie’ Houten

Mei 23 Training ‘Kennismaking aanbestedingen’ Houten

Juni 42 > kbm > april 2013

5 Officers Utrecht

Chris Gaskell (midden, European Director Channel Marketing bij ACCO Brands) ontvangt uit handen van de jury de award.


En weer een blije klant. Houd uw klanten tevreden met Data Copy. • Slechts één papiersoort voor fantastische kleuren en probleemloze doorloop bij elke opdracht • Prachtig wit en glad • Onbezorgd gebruik met een vertrouwd merk Met Data Copy bent u gegarandeerd tevreden.

info@datacopy.com www.datacopy.com


CLUSIEF IN

3

JAAR

FRIENDL CO

TURE IN FU

L

IE

OG

O KI

ED

DE SI

THE

FE

TECHNO

L

Y

E

GA

AT U R E S

R A N TIE

2013 | KBM 3  

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

Advertisement