Page 1

Sinds 1918 hĂŠt vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

> jaargang 94 > nummer 10 > december 2012 www.kantoornet.nl

Visie 2013

Verkiezing leukste kantoor 2012

Terugblik Orgatec

Correct vernietigen voor uw veiligheid volgens DIN 66399

HP valt archiefkast aan

Great Products, Great People.


R

IE

C

THE

ED

OG

D

ODUCEE

TURE IN FU

DE SI

PR

L

R A N TIE

O KI

GA

GE

3

JA A R

NEUTRAA O2

L

CLUSIEF IN

TECHNO

L


> inhoud

P

U

B

L

I

S

H

I

N

G

Verschijnt maandelijks Onderdeel van Magenta Publishing BV MAGENTA PUBLISHING Bijsterhuizen 31-47, 6604 LV Wijchen Telefoon (024) 345 41 50 email: kbm@kantoornet.nl www.kantoornet.nl Hoofdredactie Joost Heessels Emiel te Walvaart (adjunct) Telefoon (024) 345 41 54 emiel.te.walvaart@magentapublishing.nl REDACTIE Laurens van Aggelen, Yvonne Keijzers, Jaap van Ekeris, Martijn Kregting

10

Visie 2013

De bakens verzetten, kansen dienen zich zeker aan, ruimte voor de echte ondernemer, uitdagende markt, strategische heroriëntatie, vechten voor elke stoel. De branche zoekt naar allerlei remedies tegen de crisis om in 2013 goed beslagen ten ijs komen.

20

Op zoek naar de X-factor op kantoor

Vormgeving Beeldstorm

Advertentie-administratie Annet Poelen email: advertentie@magentapublishing.nl Abonnementen/administratie email: abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Nederland € 93,Prijzen excl. 6% btw Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, ­tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Druk Senefelder Misset Doetinchem

KBM is tevens officieel orgaan van de Organisatie Kantoorvakhandel NOVAKA, De Lairessestraat 109, 1071 NX Amsterdam Telefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl © Copyright 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke ­toestemming van de uitgever.De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag worden vermenig­vuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. ISSN 0929-7871 Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 10041872

COVER

HSM is een betrouwbare leverancier van kwalitatieve datavernietigers. De dealer krijgt volop ondersteuning in zijn advies over veilige documentvernietiging. Lees verder op pag 24.

4 KBM Kort 5 Office World 6 Humanscale 46 Kantoorplein

RUBRIEKEN

5 Column Joost Heessels 6 Op de man af 42 Marktmonitor

Opmaak Van Groot tot Klein Grafische Vormgeving ADVERTENTIE-ACQUISITIE Daphne Haefkens Telefoon: (024) 3434191 E-mail:daphne.haefkens@magentapublishing.nl

BERICHTEN

KantoorArtikelen.nl heeft een verkiezing uitgeschreven voor het ‘leukste kantoor’ van Nederland. Met nadruk op ‘leukste’ en niet op ‘beste’. Want het gaat op kantoor om mensen, en de funfactor. De werkelijke behoeften van de kantoorwerker komen zo naar voren.

22

HP opent aanval op archiefkast

HP zet vol in op het MKB met nieuwe series business inkjetprinters en LaserJet flow machines, die samen met de Flow contentmanagementoplossing de ‘conventionele archiefkast’ moeten vervangen. Dit biedt nieuwe kansen voor de dealer.

32

Orgatec 2012: optimistische kijk op het kantoor van de toekomst Orgatec 2012 trok weliswaar wat minder bezoekers dan in 2010 maar de stemming was goed. De branche keek met een optimistische blik naar het kantoor van de toekomst. Steekwoorden hierbij zijn loungen, bewegen, welzijn en comfort.

EN VERDER:

VKT: Hollandse school in Italiaanse stijl... De Officers: wie zijn de meest invloedrijke personen in de kantoorbranche?... HSM vernietigt met nieuwe DIN-norm... In spireer de klant met bureau-accessoires... Stationery, Office & Convenience Days: nieuw event... Werken op de vierkante meter... Terugblik Novaka ledenvergadering... Fujitsu: kansen in scannermarkt door mobility en cloud...

Reportage

8 VKT Schiedam

Visie 2013

10 Lezerspanel 14 Leveranciers en brancheorganisaties

Event

19 Officers 31 Stationery Office & Convenience Days 32 Orgatec 2012 40 Novakadag

Achtergrond

20 Leukste kantoor

Documentmanagement

22 HP 38 Fujitsu

Coverstory

24 HSM

Thema

26 Bureau-accessoires

Productnieuws

43 Laatste noviteiten

Brancheregister

44 KBM Kantoorwijzer


> NIEUWs

KBM KORT ⇢ The Read Shop opent een nieuwe winkel in Beverwijk aan de Breestraat, voorheen de Beverwijkse Boekhandel. Het echtpaar Valk gaat de zaak runnen. In februari volgend jaar wordt de winkel helemaal verbouwd in de stijl van The Read Shop en zal daarna op feestelijke wijze geopend worden. ⇢ De nieuwe serie giroflex 353 behaalde verschillende onderscheidingen en certificaten. Zo kreeg de serie het ‘Cradle to Cradle’-certificaat in zilver. De stoel ontving verder tijdens de Nederlandse Design Week in Eindhoven de Nederlandse onderscheiding voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO). De jury van deskundigen sprak haar waardering uit voor de verfrissende terughoudendheid van de stoel. ⇢ Jalema is genomineerd voor de Succes Award in het kader van het RTL7-programma de Succesfactor. Van elke branche is een shortlist gemaakt met de 10 beste bedrijven uit die branche. Het bedrijf wat wordt genomineerd als winnaar uit de branche ontvangt de Branche Award en een Branche Winnaar Certificaat en dingt mee naar de Succes award 2012. Eind 2012 zal de Nederlandse TV kijker bepalen wie de winnaar is van deze award.

Leitz en Staples Advantage slaan de handen ineen voor CliniClowns Leitz en Staples hebben de handen ineengeslagen. 5% van het aankoopbedrag op producten uit de Leitz WOW en Black & White range wordt namelijk gedoneerd aan de CliniClowns. Het thema van de actie is ‘het personaliseren van een werkplek’. Leitz en Staples zijn groot voorstander van het personaliseren van je eigen werkplek en dragen graag bij aan het plezier op de werkplek. En met de campagne willen ze ook een bijdrage leveren aan het plezier van zieke of gehandicapte kinderen. De actie is begin deze zomer van start gegaan en zal tot en met eind december 2012 lopen.

BIS opent Touch Experience Center BIS brengt de nieuwste presentatietechnologieën samen in het nieuwe Touch Experience Center in zijn hoofdkantoor in Ridderkerk. Het BIS Touch Experience Center toont hoe iedereen die tablets, PC’s, smartphones en laptops draadloos wil aansluiten op een beamer of LCD scherm, maximaal kan profiteren van de interactieve mogelijkheden van de hedendaagse techniek. Bovendien is er de BIS VisionLine te zien, de volledig zelf ontworpen meubellijn met geïntegreerde audiovisuele en ICT techniek.

4 > kbm > december 2012

ACI Supplies nieuwe contractleverancier Hameco ACI Supplies is benoemd tot contractleverancier van Hameco. Hiermee breidt de inkoopvereniging de inkoopkanalen voor de leden verder uit. Leden die al bij ACI Supplies bestellen, worden conditioneel beloond. ACI streeft ernaar zoveel mogelijk producten van de via ACI gedistribueerde merken beschikbaar te maken voor Hameco-leden. Het Hameco-bestuur is ervan overtuigd dat de leden zullen profiteren van de samenwerking met de merkleveranciers en dat ACI een uitstekende aanvulling is op de diensten van Spicers en Alpha. Hameco-leden kunnen hierdoor zowel in de breedte van het assortiment als op conditieniveau op inkoopgebied de concurrentie met alle collega’s in het vak aan, meent de inkoopvereniging.

VDB Groep neemt failliet Marko Veendam over De VDB Groep, producent van kantoor- en projectmeubilair, heeft Marko in de groep opgenomen, zodat de Veendamse producent van onderwijsmeubilair een doorstart kan maken. Marko, een bedrijf waar menig scholier mee opgegroeid is, kwam onlangs in zwaar weer en ging failliet. De naam Marko en het typerende assortiment blijft behouden. De VDB Groep is naar eigen zeggen met Marko een nog sterkere groep Nederlandse producenten van kantoor- en projectmeubilair met een jaaromzet van circa 60 miljoen euro. De in totaal 320 medewerkers werken verspreid over productielocaties in Emmen, Hoogeveen, Wijchen en Breda.

Staples gaat vijf vestigingen in Nederland sluiten Staples heeft het voornemen om vijf van de 46 Staplesvestigingen in Nederland tegen eind januari 2013 te sluiten. Het betreft de vestigingen Delft, Hoogeveen, Venlo, Assen en Enschede. Ook het online warehouse in Nijmegen sluit de poorten. Deze maatregel maakt deel uit van een wereldwijde herstructurering van het Amerikaanse concern. Eind september kondigde Staples aan een strategisch plan uit te gaan uitrollen, met als doel Staples wereldwijd beter neer te zetten en om haar organisatie verder te kunnen versterken. Staples wil ook nog meer investeren in de groeimogelijkheden om de klanten beter te bedienen. De planning is om in totaal 45 superstores in Europa te sluiten voor het eind van het fiscale jaar 2012. Dit met als doel een vermindering van de complexiteit en een verbetering van de winstgevendheid van de Europese business.


> NIEUWs

Kantoorartikelenmarkt herstelt zich iets in derde kwartaal 2012 Na de eerste drie kwartalen van 2012 staat de kantoorartikelenmarkt op een daling van 6,1 procent in omzet. Daarmee laat deze markt een licht herstel zien ten opzichte van de eerdere twee kwartalen. De positieve ontwikkeling wordt mede veroorzaakt door relatief goede Back to School verkopen in juli en augustus. Dit blijkt uit een brancherapport van Office World en GfK Retail and Technology. Een jaar geleden kwamen beide partijen overeen gezamenlijk een brancherapport te maken dat de markt voor kantoorartikelen van maand tot maand in kaart brengt. Office World wil de kantoorartikelenbranche met deze nieuwe marktrapportage verder professionaliseren. In de eerste negen maanden van het jaar liep de markt voor kantoorartikelen in Nederland terug met 4,8 procent. In omzet liet deze markt een daling zien van 6,1 procent. Binnen de kantoorartikelenmarkt is een duidelijk verschil te zien in de trend binnen de verschillende verkoopkanalen: het business to business kanaal staat na de eerste drie kwartalen van dit jaar op -8,7 procent in omzet terwijl het consumentenkanaal op een nulgroei uitkomt. In verkochte aantallen staan beide kanalen op een daling: het zakelijke kanaal daalt met 7,8 procent in stuks en het consumentenkanaal met 1,3 procent. De drijvende kracht achter de consolidatie van het consumentenkanaal is een prima verlopen Back to School periode. In de maanden juli en augustus werd in dit kanaal zowel in aantallen als in omzet een groei behaald. Augustus sprong er het beste uit met een groei van bijna vijf procent in stuks en 9,2 procent in omzet. In vergelijking bleef het zakelijke kanaal hierbij achter.

Wat is úw DNA? De afgelopen maanden heb ik me intensief verdiept in het dna van de gemiddelde reseller. En dan heb ik het niet alleen over de kantoorvakhandel, maar ook de verkoper van it en telecom. KBM heeft namelijk een broertje en zusje en die heten CBM (ITreseller) en TBM (telecomvakhandel). IT en telecom groeien naar elkaar toe en dan is een analyse van de kracht van iedere bloedgroep belangrijk. IT heeft daarbij altijd de arrogantie om te denken dat ze zo’n markt als telecom er wel even bij gaan doen. Dachten en denken ze dat ook niet als we het over printers en copiers hebben? Helemaal onlogisch is dat niet, de it’er zit in het hart van iedere organisatie, is pragmatisch en kan van oudsher snel schakelen en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hij heeft nog een voordeel, hij komt veel over de vloer bij de klant. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde telecomleverancier, die hooguit een keer per jaar langskomt voor onderhoud van relatie of hardware. Die laatste groep heeft dus voortdurend nieuwe klanten nodig, wat hem weer sterk maakt in zaken als sales en marketing. Daarbij verschuift de verkoop van productverkoop naar consultative selling. Dan verkoop je oplossingen en moet je je verdiepen in de problematiek van de klant. Ook de kantoorvakhandel heeft een sterke band met zijn klanten. Maar dat wordt minder. Bestellen gebeurt steeds vaker online, afleveren via drop shipment. De rol van sales en marketing wordt dus steeds belangrijker in het proces. En het snel kunnen aanpassen. Dus niet meer strak werken vanuit de Excel sheet en met het businessplan als checklist in de hand. Maar meer sturen op intuïtie en veranderingen in de markt. Doen! Want dan kan ik u vanaf deze plek over tien jaar nog steeds aanspreken.....als de leverancier voor kantoor! JOOST HEESSELS

BührmannUbbens en SITA lanceren Fastprint Eco Papiergroothandel BührmannUbbens en SITA, specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement, hebben Fastprint Eco gelanceerd: duurzaam, hagelwit papier van een hoge kwaliteit en met een professionele uitstraling. Met Fastprint Eco bewijzen beide partijen naar eigen zeggen dat een keuze voor duurzaamheid niets hoeft af te doen aan kwaliteit en uitstraling. Zo zamelt SITA oud papier in en levert dit aan een duurzame papierfabriek in Frankrijk, die het gerecyclede papier levert aan BührmannUbbens. Hiermee ontstaat een gesloten cir- Vincent Mooij (Business Innovation Manakel: papierafval krijgt een tweede ger van SITA) en Jan Joosten (Key Account leven en keert als hoogwaardig en Manager van BührmannUbbens) onthulden het duurzame papier tijdens het National Sustaiduurzaam papier terug. nability Congres in Nieuwegein

kbm > december 2012 > 5


> NIEUWs

OP DE MAN AF Naam: Roderik Mos Functie: Product Manager Bedrijf: Dataflex Benelux ⇢ Waar en wanneer zag je het levenslicht? 2 juli 1987 te ‘s Gravenhage. ⇢ Met wie deel je de voordeur? Mijn vriendin Naomi en de hond. ⇢ Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Steve Jobs by Walther Isaacson. ⇢ Welke cd ligt nu in je speler? Een USB stick met 32gb aan luisterplezier. ⇢ Hoe en waar breng je je vakantie graag door? Heb al heel veel gezien door mijn marinetijd. Ik hecht nu vooral waarde aan met wie. ⇢ Je grootste hobby? Ben een absolute filmfreak. ⇢ Wat is je favoriete sport? Hockey en vechtsport. ⇢ In welke auto rijd je? VW Polo. ⇢ Met wie zou je graag een avondje stappen? Episch avondje met Mike Tyson lijkt me wel wat. ⇢ Eet het liefst: Ovenschotels ⇢ Maak een keus: het traditionele kantoor of Het Nieuwe Werken. Waarom? Zwart of wit… ik zeg allebei. Het moet je passen. ⇢ Waarom is ergonomie over 30 jaar nog een belangrijk thema? Omdat mensen in een organisatie centraal blijven staan. Feeling at work zeggen wij. ⇢ Wat is er zo boeiend aan de kantoorbranche? Dé kantoorbranche bestaat niet (lang) meer. Ik zie dagelijks hoe, om welke reden dan ook, bedrijven diversifiëren om te overleven of te groeien, retail, e-tail, kantoorvakhandel en projectinrichting groeit sterk naar elkaar toe waardoor dealers hun meerwaarde juist vinden of verliezen. Deze evolutie boeit me het meest.

6 > kbm > december 2012

Makro opent een webshop voor kantoren Makro kiest voor een multi-channel strategie en introduceert een webshop voor kantoren met zowel een food als non-food assortiment. Daarmee wil Makro inspringen op de wensen en behoeften van ondernemend Nederland. De internetwinkel is één van de drie strategische vernieuwingen van de groothandelsketen. De andere twee vernieuwingen zijn een extra dienstenaanbod via het platform makroXtra en de focus op lokale ondernemers. Hiermee wil Makro een volgende stap zetten in de koers die het vorig jaar heeft ingezet, aldus Jean-Pierre Bienfait, algemeen directeur Makro Nederland. “Juist in tijden waarin we met eigen ogen zien dat ondernemers het zwaar hebben, willen we ondernemers helpen succesvol te zijn. We zijn graag een partner die ondernemers helpt het maximale uit hun onderneming te halen.” De webshop moet alles voor het kantoor van iedere Nederlandse ondernemer bieden. Via makro.nl vinden ondernemers alles onder één muisklik, met een food- én non-food-assortiment: van koffie, dranken en snacks tot kantoormeubelen, schoonmaakartikelen, computers en printers.

GIO Erkenning voor Diffrient World Chair Bij de bekendmaking van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2012 is Humanscale met de bureaustoel Diffrient World Chair in de prijzen gevallen. De stoel ontving deze erkenning vanwege haar elegante verschijning, toegankelijke ergonomie en eenvoudige bediening. Door het gebruik van kunststof als basismateriaal is de Diffrient World Chair licht van gewicht en zeer duurzaam. De bureaustoel voldoet aan de Europese Norm EN1335 en wordt begin 2013 in de Benelux geïntroduceerd. De Diffrient World Chair is een ontwerp is van designlegende Niels Diffrient.

Speciale bureaustoel-actie voor goed doel Office Depot, de internationale leverancier van kantoorartikelen en diensten, is samen met HME Import Agency, importeur van Herman Miller meubilair, en afvaldienstverlener Van Gansewinkel een bijzondere inzamelingsactie voor Make-A-Wish Nederland gestart. De actie is speciaal bedoeld voor klanten van Office Depot en draait om de nieuwste Herman Miller bureaustoel SAYLTM. Bij aanschaf van deze bureaustoel schenkt Office Depot een gedeelte van het aankoopbedrag aan Make-A-Wish. De actie loopt nog tot en met 31 december 2012.


> reportage tekst: Emiel te Walvaart

Verhoeven Kantoortotaal

Hollandse school in Italiaanse stijl Verhoeven Kantoortotaal in Schiedam heeft een nieuwe showroom geopend. Het is niet weer het zoveelste inspiratiecentrum voor kantoor. Het straalt Hollandse nuchterheid uit, met een flinke Italiaanse tint. En de kunstverzameling aan de muur maakt het helemaal af. Mark Verhoeven is met recht trots op het nieuwe onderkomen. Marc Verhoeven is 23 jaar geleden voor zichzelf begonnen. Hij werkte bij Canon kopieermachines. “Ik dacht: ik kan het beter wat betreft de service. Bij Canon stond de verkoop van kopieermachines voorop. Had je er een verkocht, daarna gebeurde er niets meer. Dat vond ik jammer.” Verhoeven vindt de productgroep kantoormachines een goede basis voor een langdurige relatie met de klant. “Het is een goede binnenkomer voor een relatie van vijf jaar. Net als bij de autodealer, waar je je auto in onderhoud doet. Het is een goede manier om een relatie met de klant aan te gaan. De drijfveer is de aftersales, het leveren van een totaalpakket.”

> Klein winkeltje

Verhoeven startte in 1989 met een klein winkeltje op De Dam in Schiedam, in het oudste winkelstraat van die stad. Zoals gezegd begon hij met machines, waarna er kantoorartikelen en een eigen technische dienst bijkwamen. VKT groeide door en verhuisde twaalf jaar geleden naar industrieterrein Vijfsluizen in Schiedam.

Sinds 1 september is VKT gevestigd in een nieuw pand aan de Ringersstraat in Schiedam. “Het pand was in feite een betonnen vlakte, een kaal karkas. Alles hebben we erin geplaatst. Helemaal in eigen beheer, zoals bij de klant. Het was onze eigen projectinrichting.” Verhoeven vervolgt: “We hebben een totaal nieuwe invulling aan ons bedrijf gegeven. Op onze vorige locatie hadden we een magazijn van 600 m2 en nu nog maar 50 m2. Waarom? De markt is flink aan het veranderen door webshops en dropshipments. Vier jaar geleden besloten we om dropshipments in te voeren en dan heb je geen groot magazijn nodig. Bij kantoorartikelen zijn drie zaken belangrijk: kennis van zaken (het onderscheid

‘Het gaat niet om de prijs, maar om het vertrouwen van de klant’ Hier breidde het bedrijf verder uit met een groot magazijn, een flinke technische dienst en kantoormeubilair.

Martin Kramer (l) en Marc Verhoeven in hun nieuwe showroom

ten opzichte van een pure webshop), een goede prijs en complete levering, binnen 24 uur. Zelf kun je dit niet beter dan Quantore, die met een fulfillment van 99,98 procent leveren. Bovendien zijn de kosten ook veel lager. We lopen niet meer met dozen en hebben meer tijd voor communicatie met de klanten.”

> Kruisbestuiving

Het fundament van VKT wordt gevormd door vier pijlers: kantoorartikelen, meubelen, machines en de technische dienst. “Door middel van die vier takken hebben we een goede kruisbestuiving. Vaak begint het bij de koop van een machine. We dragen er zorg voor dat deze perfect werken en dat we op tijd toners en papier leveren. Een tevreden klant gaat ook andere productgroepen kopen. Ook onze mensen van de technische dienst horen ook wat ontwikkelingen bij klanten, zoals verhuizingen. Zij hebben een vertrouwensband met de klant opgebouwd,

8 > kbm > december 2012


Verhoeven Kantoortotaal (VKT) is door Mark Verhoeven opgericht in 1989. Begonnen met kantoormachines is de vakhandel uitgegroeid tot een totaalleverancier met ook nog kantoorinrichting, kantoorartikelen en een eigen technische dienst. VKT heeft op verschillende locaties in Schiedam gezeten maar heeft nu een nieuwe showroom aan de Ringersstraat. Er werken zeven mensen.

waardoor we bijvoorbeeld veel zaken op meubelgebied doen. De kantoorartikelen zijn een echt service-artikel bij ons. Het beste visitekaartje voor de klant is dat de bestelling klopt, snel is en de prijs goed is.”

> Italiaans

Op het gebied van kantoorinrichting onderscheidt VKT zich met een Italiaans accent. “We doen rechtstreeks zaken met de Italiaanse fabrieken van Bralco, Kastel en Luxy”, vertelt Martin Kramer, de kantoorinrichtingsspecialist bij VKT. Hij kwam twaalf jaar geleden bij VKT en deed eerst de kantoorartikelen en daarna stapte hij over op het meubilair. “Bij projecten ligt mijn hart, je werkt heel nauw samen met de klant. We doen bijvoorbeeld ook zelf werkplekonderzoek voor de klant “, zegt hij. VKT besloot om het aantal merken bij de kantoorinrichting terug te brengen. Kramer: “We hadden eerst wel twintig merken die we altijd deden, maar we hebben de keus gemaakt voor een beperkt aantal merken. We hebben nu de grootste Bralco-showroom van Nederland. We hebben echt een Nederlandse showroom gemaakt met Italiaanse producten. Hoe wij het hebben aangepakt zal een Italiaan niet zo snel doen. We vormen een inspiratiecentrum voor kantoor.” Naast meubilair doet VKT bij projectinrichting ook aan akoestiek, vloeren en

verlichting. “Zeker akoestiek is nu een hot item door het toepassen van stoffen, gordijnen et cetera. Voor de verlichting hebben we een eigen huismerk van Nederlandse makelij.”

nieuwe klanten, maar als je je werk goed doet, komen ze vanzelf. Bij ons gaat het niet om de prijs maar om het vertrouwen van de klant en dat hij goed wordt geholpen.” VKT heeft zo’n 600 klanten met een servicecontract. “Maak die 600 zo gelukkig dat ze zelf naar je toekomen, luidt ons parool. Deze machineklanten hebben ook kantoormeubilair nodig, dus dat levert zeker business op. Je moet bestaande klanten laten weten dat je projectinrichting doet. Je moet van jezelf laten horen, want er is genoeg te doen in de markt, ook in deze tijd. Mooi hoeft niet duur te zijn. Mensen willen vooral

‘Je moet van jezelf laten horen, want er is genoeg te doen in de markt’ VKT’s markt is grotendeels in de Rijnmond gelegen, maar het Schiedamse bedrijf komt ook in Dordrecht en richting Breda. Ook worden ondernemingen bediend die een hoofdkantoor in Rotterdam en omgeving hebben, maar ook vestigingen elders in het land.

> Vaste klanten

“Mensen vragen zich soms wel eens af waarom we nu zijn begonnen met een nieuwe showroom. We wilden juist een gezonde, frisse start maken. In veel showrooms zie je een overschot aan producten. Daar zit de klant niet meer op te wachten. Ontzorgen van de klant staat bij ons voorop. Hij kan mij de sleutel geven en dan komt het goed. We hebben veel klanten die vertrouwen in ons hebben en al heel lang zaken met ons doen. We hebben dan ook een grote kern van vaste klanten. We zijn niet heel actief aan het werven onder

goed geadviseerd worden. Het grootste deel van de omzet loopt via bestaande klanten. Je krijgt op die manier een andere band, niet die van verkoper en inkoper.”

> Kunst

In de nieuwe showroom is niet alleen het Italiaans design een blikvanger, maar het oog valt ook op de schilderijen aan de muur. Eigenlijk is de ruimte ook een kleine kunstgalerie. “Ik ben een echte kunstliefhebber”, vertelt Verhoeven. “Dat heb ik van mijn vader die collectioneur is met een eigen museum. Er hangt hier een echte Willem de Kooning die ik bij Christie’s in New York heb gekocht.” <

Kantoormachines

VKT is Accredited Partner van Canon. Deze heeft een serviceorganisatie en focus op high end oplossingen (MFP/Software & Professional Services) die een infrastructuur voor permanente ondersteuning vereisen. “Je kunt het 100 procent vergelijken met een Canon Business Center”, stelt Verhoeven. “We hebben dezelfde kennis opgedaan en trainingen gehad. het enige verschil is dat we klanten ook HP of Epson kunnen adviseren als ze dat per se willen.”

kbm > december 2012 > 9


> VISIE 2013 tekst: Martijn Kregting

2013: nog meer inspelen op nieuwe manier van werken KBM kijkt met leden van het lezerspanel bij de overgang van 2012-2013 gewoontegetrouw terug naar het afgelopen jaar en vooruit naar het jaar dat gaat komen. Hoe hebben de relaties met toeleveranciers en klanten zich ontwikkeld, wat waren opmerkelijke ontwikkelingen en hoe treedt men 2013 tegemoet? > Hoe hebben toeleveranciers

(producenten, groothandels, distributeurs etc.) in 2012 ingespeeld op de gevolgen van de voortdurende crisis?

Marcel Boogerd, Kroon Leveranciers: “Alle toeleveranciers, of het nu producenten, groothandels of distributeurs zijn, hebben hun voorraden het afgelopen jaar verlaagd. Dat scheelt zogenaamd kosten. Het zorgt ook voor meer back-orders, die ook weer kosten opleveren. Bovendien zorg je voor ontevreden klanten. En klanten verliezen kost ook geld. Dom dus. Zelf grotere voorraden aanhouden kan niet. We hebben 14.000 artikelen. En we zijn geen groothandel. Je zou verwachten dat men zich in moeilijker tijden flexibeler opstelt naar klanten, maar we merken dat men vooral moeilijker doet.” Lucas Leenders, Kantoorvakhandel Leenders: “Onze toeleveranciers kunnen ons weinig helpen. Klanten willen vooral lagere prijzen bij productgroepen zoals meubilair. Geen 500 euro voor een stoel, maar 300 euro. Dat gaat toch vooral uit onze marge. Toeleveranciers worden bovendien minder flexibel. Kon je eerst veel producten een week na bestelling geleverd krijgen, nu kan dat al tot drie weken oplopen. Of je kunt wel een bureaustoel bestellen, maar niet in de gewenste kleur.” Jan Mudde, Aspect ICT: “De crisis heeft zeker een effect op de relatie met onze toeleveranciers. Maar er is een structurele ontwikkeling die volgens mij belangrijker is: dat is de verschuiving van de manier waarop organisaties werken. Digitalisering, slimmer werken, automatisering van werkzaamheden. ICT speelt daar een grote rol in en het traditionele assortiment aan kantoorartikelen staat daardoor al langer onder druk. De voortdurende crisis versnelt deze ontwikkeling hoogstens. Sommige

10 > kbm > december 2012

van onze leveranciers reageren hier goed op, proberen al dan niet krampachtig de randen van hun assortiment te vernieuwen of te kijken naar nieuwe productgroepen om te leveren: meer technologisch of facilitair. Je hebt ook een groep leveranciers die beperken zich tot een bezoekje met een flipover voor weer een nieuwe actie. Deze groep baart me zorgen, maar met die

bied op door een geconcentreerde inkoop. Beide partijen hebben overigens voordeel bij de samenwerking, Quantore ook. Verder zien we wat meer marketinginspanningen van sommige producenten, zoals Océ op papiergebied. Aan de andere kant worden de teugels duidelijk strakker aangetrokken. Zo wordt er op geen enkele manier iets verbeterd aan de kredietvoorwaarden, terwijl

Jan Mudde: ‘We zoeken een goede combinatie van bricks, clicks en straks ook ticks’ andere groep werken we graag samen, om elkaar te prikkelen en naar innovatie in bestaande of naar nieuwe productgroepen te kijken. Dat is ook intern een uitdaging. Een tablet leren verkopen – waar ook minder geld mee verdiend wordt – vergt ook nieuwe verkoopmethoden.” Jeffrey van Rietschoten, Van Rietschoten Office Point: “We hebben dit jaar bewust gekozen voor samenwerking met Quantore. Dat levert duidelijk voordelen op prijsge-

onze klanten wel een langere betalingstermijn toepassen.” Ard Smulders, HAVL: “De meeste leveranciers stellen zich wel flexibel op als het gaat om extra korting bij grotere opdrachten. En dat is vaak nodig om toch nog wat te kunnen verdienen. Dat kunnen we ook vragen omdat we de laatste jaren focus op maar een aantal leveranciers hebben. Dat is een bewuste strategische keuze geweest.”

Lucas Leenders

Ard Smulders


> Wat is je bij je eigen klanten-

bestand opgevallen in hun reacties op de crisis?

Boogerd: “Iedereen in de branche, wij niet uitgezonderd, heeft omzet verloren. Het aantal faillissementen stijgt, klanten betalen steeds later, bestellen minder. We hebben ook een aantal risicoklanten vaarwel gezegd – of men zij ons vaarwel wanneer we vooruitbetaling verplicht stelden. Het is een neerwaartse spiraal wanneer iedereen steeds later betaalt. Bovendien zijn er partijen die stunten met gratis leveren. Wij hebben dat niet in de prijs zitten, maar krij-

Leenders: “Klanten investeren minder en geven ook op andere manieren minder uit. Wie als bedrijf zelf minder werk heeft, zal ook minder kantoorartikelen kopen. Bij printers lopen onze contracten wel door, maar het merendeel van onze klanten heeft de printer zelf gekocht, niet geleasd. Een nieuwe aankoop daarvan wordt nu uitgesteld, het apparaat kan nog wel wat langer mee.” Mudde: “Bij klanten merken we dat hun beslissingstrajecten langer worden. Er wordt gekeken naar snelle voordelen en

Ard Smulders: ‘We gaan voor 100% medewerkerstevredenheid, wat moet resulteren in 100% klanttevredenheid’ gen steeds vaker te horen dat het vreemd is als iets niet gratis geleverd wordt. Terwijl koeriers echt niet voor niks rijden en die andere partijen het ‘gratis’ leveren in de prijs doorberekenen.” Jeffrey van Rietschoten

ook nadrukkelijker naar besparingen op de lange termijn. Maar ook hier zie je een meer structurele ontwikkeling. Er wordt door klanten bewust meer geautomatiseerd, meer digitaal gedaan zoals het versturen van facturen. De crisis komt hier overheen, maar de ontwikkeling er onder is al langer gaande bij onze klanten. Wat dat betreft is het ook goed dat we met één been in de kantoorautomatisering zitten.” Van Rietschoten: “We zitten aan het einde

kortingen. We hebben er wel een activiteit bij – Post.nl – hierdoor komen er meer klanten over de vloer en stijgt de verkoop kantoorartikelen, maar meubilair blijft bij ons structureel op een laag niveau.” Smulders: “Wat we vaak meemaken is dat klanten offertetrajecten uitzetten, speciale bureaus in de hand nemen die kostenbesparing garanderen, maar ook dat klanten gewoon halveren in omzet zonder dat ze ergens anders kopen. Beslissingen ten aanzien van investeringen worden uitgesteld of laten vaak lang op zich wachten.”

> Wat is de opmerkelijkste

gebeurtenis of ontwikkeling uit 2012?

Mudde: “Ik vind de stap van Microsoft met Windows 8 positief en opmerkelijk. Men kiest nadrukkelijk voor een duidelijke vernieuwing hiermee. Een besturingssysteem dat de hele range van Smartphone tot en met PC bedient, gedragen door eigen hard-

Lucas Leenders: ‘De gunfactor wordt groter; onze klanten lopen voor kantoorartikelen niet weg naar de grote jongens’ van de keten, onze klanten betalen gemiddeld steeds later. Daarnaast wordt er op veel gebieden bezuinigd. Investeringen worden uitgesteld en er wordt minder gekocht. Klanten gaan ook meer voor

ware met de Surface-tablet. Wat me het afgelopen jaar ook opviel was de andere manier waarop de Benelux Office Awards werden uitgereikt, met veel meer aandacht voor innovatie. Kijk ik naar onszelf, dan

kbm > december 2012 > 11


Marcel Boogerd: ‘De crisis blijft voortduren. Er is maar een klein positief zetje nodig, maar men praat elkaar omlaag’ vond ik het opmerkelijk dat we de lagere omzet in traditionele office-producten, met enkele grote opdrachten voor werkplekinrichting hebben gecompenseerd.” Boogerd:“Het is opmerkelijk dat de crisis blijft voortduren. Er is maar een klein positief zetje nodig, maar media, bedrijven, consumenten, men praat elkaar omlaag. En als er al een organisatie is die op het gaspedaal wil staan, is er ook wel een bank die uit alle macht op de rem trapt en voorkomt dat geld weer gaat rollen. Zo hou je de crisis in stand.” Van Rietschoten: “We hebben ons prijsbeleid aangepast en de marges op minder gangbare artikelen met een aantal procenten verhoogd. Klanten accepteren dit, dat vind ik in deze periode wel opmerkelijk. Gangbare artikelen blijven in prijs gelijk of stijgen heel licht, er moet wel duidelijk beleid achter zitten anders dan ‘we willen meer geld binnenhalen’.” Leenders: “Het aantal bedrijven dat failliet gaat, ermee stopt of overgenomen wordt, is echt opmerkelijk hoog. Dat heb ik de voorgaande jaren van de crisis nog niet zo meegemaakt. En zo verlies je zelf ook een deel van je klanten, waarbij het maar de vraag is of en zo ja, wanneer je er nieuwe klanten voor terug kunt krijgen.” Smulders: “De meest opmerkelijke gebeurtenis in 2012 voor HAVL is de rigoureuze verbouwing van het pand, de invoering van Het Nieuwe Werken en een forse groei in de omzet meubilair (ruim 30%).”

> Ga je in 2013 vooral voort-

bouwen op veranderingen die je organisatie in de voorgaande jaren heeft doorgevoerd, of wordt juist 2013 het jaar ?

Leenders: “We hebben onze website gemoderniseerd. Verder overwegen we voor 2013 om eigen leveranties deels of geheel te vervangen door drop shipments. Het brengt allebei natuurlijk kosten met zich mee, terwijl je bij drop shipments minder contact met je klanten hebt. Dat contact wordt wel steeds belangrijker, maar dat kan misschien ook op andere manieren. Ik merk ook dat de gunfactor nog groter

12 > kbm > december 2012

wordt. Grote jongens bellen onze klanten ook op, maar hun enige onderscheid is een lagere prijs. Bij kantoorartikelen is dat voor onze klanten geen reden om over te stappen.” Mudde: “We bouwen voort op ontwikkelingen van het afgelopen jaar, door ons meer te richten op het binnenhalen van grotere, bredere projecten. Concreet meer en breder meedenken met klanten dan alleen het invullen van een kantoorplattegrond. De aandacht voor verkoop van losse producten blijft aandacht houden maar verleggen we ook gedeeltelijk naar onze webshop. Daarbij zoeken we een goede combinatie van bricks, clicks en straks ook ticks.” Boogerd: “Wij hebben in 2012 al een aantal veranderingen doorgevoerd, zoals een snellere, betere website. Dat helpt het aantal bestellingen. We hebben ook in ons

voor klanten verder verbeteren. We willen ook weer de boer op om klanten te werven. Dat deden we al, maar vooral incidenteel. Nu gaan we dat goed structureren. En met de achterdeur dicht bedoelen we dat we er dagelijks hard aan moeten werken om voor klanten een vertrouwenspersoon te zijn. Dat we steeds op tijd met het juiste aanbod te komen en zo te voorkomen dat ze vertrekken. Mooi werk vinden wij dat.” Boogerd: “In 2013 gaan we terug naar 2010. Daarmee bedoel ik dat we eind 2013 weer op het omzetniveau van 2010 willen zitten, toen we een sterk jaar hadden.” Van Rietschoten: “We hebben niet echt een motto of streven. We proberen onze omzet stabiel te houden of uit te bouwen, door bij bestaande klanten te zoeken naar nieuwe afzetmogelijkheden of door nieuwe klanten binnen te halen. Daar zijn echt wel mogelijkheden voor.” Leenders: “We blijven in contact met onze klanten. Dat wordt eigenlijk nog meer gewaardeerd dan voorheen.” Smulders: “Ons motto van 2013 wordt:

Jeffrey van Rietschoten: ‘Door een nieuwe activiteit als PostNL komen er meer klanten over de vloer en stijgt de verkoop van kantoorartikelen’ personeelsbestand geschrapt en een aantal zaken geautomatiseerd. Die automatisering kunnen we in 2013 desgewenst voortzetten. Verder lopen er nog wat projecten om op andere vlakken omzet binnen te halen.” Van Rietschoten: “We bouwen voort op veranderingen zoals de samenwerking met Quantore en ons aangepast prijsbeleid.” Smulders: “2012 is ook het jaar geweest dat we onze personeelskosten hebben teruggebracht. Daardoor zijn we in staat om in 2013 met dezelfde omzet als in 2012 een mooi resultaat kunnen realiseren. Het compleet nieuw verbouwde en ingerichte pand en het omarmen van Het Nieuwe Werken zullen zeker bijdragen aan een groei in omzet van meubilair.”

> Wat is jullie motto

voor 2013?

Mudde: “Kwaliteitsverbetering, acquisitieverbetering en de achterdeur dicht. Dat zijn de drie pijlers voor ons in 2013. We willen de kwaliteit van onze dienstverlening

focus op intern om extern te verdienen. Het Nieuwe Werken nog verder invoeren. We gaan voor 100% medewerkerstevredenheid, wat moet resulteren in 100% klanttevredenheid. Uiteindelijk leidt dat dus tot groei en borging van de continuïteit van HAVL. <

Jan Mudde


(Advertorial)

edding Legamaster zoekt naar kansen in de markt edding Legamaster ziet 2013 met optimisme tegemoet. Ondanks de moeilijke markt zijn er altijd kansen en daar zit het bedrijf bovenop. Er staan dan ook in het nieuwe jaar veel activiteiten op stapel voor zowel edding als Legamaster. bij edding Legamaster): “Na een succesvol 2012 zal er weer een geheel vernieuwde lijn BTS de markt in gaan. We focussen daarbij op modulaire displays voor de vakhandel. Voor ieder budget hebben we wel een oplossing, met alle hardlopende, bekende producten van edding. Het blijft een heel belangrijke periode voor ons”, aldus Bosch.

Legamaster Voor Legamaster staat er volgend jaar ook weer veel op het programma. Een van de

edding edding gaat in 2013, naast de B2B markt, de activiteiten naar de consument verder intensiveren. Zo wordt het Funtastics-assortiment uitgebreid. edding voegt stiften voor speciale toepassingen toe aan deze lijn. Zo wordt het Funtastics-assortiment voor kinderen uitgebreid. Deze worden gelanceerd tijdens de aankomende Paperworld in Frankfurt, eind januari 2013. De Nederlandse primeur vindt plaats tijdens het nieuwe event Stationery Office & Convenience Days (SOC Days) in Den Bosch begin februari 2013. En daarna wordt ook de Huishoudbeurs nog aangedaan om het grote publiek kennis te laten maken met de nieuwe Funtastics producten. Daarnaast worden de creatieve en decoratieve concepten verder uitgebreid. Het gaat om nieuwe producten en verpakkingen, die ook worden gepresenteerd op Paperworld en SOC Days. Ook Back to School is volgend jaar weer belangrijk voor edding. Ewoud Bosch (managing director Benelux

in deze categorie. Het blijft nog steeds een grote handel, hoewel de zakelijke markt wel onder druk staat. We brengen de producten op de juiste manier op de markt, zodat de handel er wat mee kan. Daarom steken we veel energie in ondersteuning van de dealer. Zo hebben we bijvoorbeeld een fijnmazig systeem van dropshipments, dat we heel goed kunnen. We hebben een enorme dienstverlening naar de dealer met volledige montage, service en klantbezoek samen met de dealer. Wij staan voor volledige ontzorging van de dealer en werken steeds meer samen in projecten.”

Beurzen

highlights is de verdere ontwikkeling van de touchscreens. “We zullen hierbij met nieuwe producten op de markt komen”, vertelt Bosch. “Je moet ook wel, want de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. We hebben onlangs bijvoorbeeld nog een nieuw 84 inch scherm gelanceerd met een adviesprijs onder de 10.000 euro, dat is uniek tot nu toe.” Legamaster zal zich weer tijdens diverse beurzen presenteren. Zo is de NOT-beurs (onderwijs) in januari 2013 heel belangrijk. “We staan er met twee stands: een voor edding en een voor Legamaster.” Facilitair in Den Bosch wordt ook weer aangedaan. “In een speciaal magazine voor Facilitair staan ook dertig van onze dealers die hieraan actief willen meedoen. In alle activiteiten gericht op de eindgebruiker betrekken we de dealers die aangeven hier gebruik van te willen maken.” Op het gebied van traditionele presentatieproducten blijft Legamaster een sterke partij. “In 2012 realiseerden we een kleine groei

Beursdeelname blijft een speerpunt in de marketing van edding Legamaster. “We bekijken het elk jaar kritisch. Het is niet zo dat we vanzelfsprekend aan elke beurs deelnemen. We kijken er gericht naar en kiezen bewust voor een evenement. We hebben meer focus, zodat we meer uit een event kunnen halen”, aldus Bosch, die daarmee zowel de handel als de eindgebruiker wil bereiken. “Tijdens een handelsbeurs kunnen we de dealer laten zien hoe je producten en concepten kunt presenteren. De eindgebruiker kunnen we tonen waar edding en Legamaster nu eigenlijk voor staan. Voor elke beurs geldt dat we de handel nauw betrekken bij de merken.”

Optimisme Bosch tot besluit: “Economisch gezien is het niet gemakkelijk, maar wij blijven zoeken naar kansen en mogelijkheden. Ze zijn weliswaar wat moeilijker te vinden, maar als je een kans ziet moet je er meteen bovenop zitten. We bekijken het altijd positief: zoeken naar de mogelijkheden. De sfeer bij ons is dan ook optimistisch en positief. Zo van: de schouders eronder met ons allen.”

kbm > december 2012 > 13


> Visie 2013 tekst: Emiel te Walvaart

2013: veranderende markt, nieuwe strategie De bakens verzetten, kansen dienen zich zeker aan, ruimte voor de echte ondernemer, uitdagende markt, strategische heroriëntatie, vechten voor elke stoel. Een greep uit de remedies en oneliners die naar voren komen als de branche vooruitkijkt op 2013. Na weer een moeizaam jaar en het vooruitzicht een niet echt echt herstellende markt in 2013 is het meer dan ooit noodzaak de strategie te veranderen. Negen vertegenwoordigers uit de branche met elk hun eigen visie op 2013. Cees van Manen (voorzitter Office World):

‘Juist nu bakens verzetten’ “ Als ik terugkijk op het afgelopen jaar is mijn algemene indruk dat veel bedrijven zich laten regeren door de waan van de dag. Men is druk met het verleden en het nu en probeert het werk efficiënter te maken, maar men vergeet voor te sorteren voor de toekomst. Bedrijven proberen de korte termijn te overleven. Natuurlijk, dat heeft soms ook prioriteit. Men komt niet toe aan het uitdenken en omarmen van nieuwe werkwijzen, die beter aansluiten bij de veranderde realiteit. Halsstarrig houdt men vast aan traditionele methoden, die ‘altijd’ hebben gewerkt. Maar juist nu is het tijd bakens te verzetten en een goede visie voor de toekomst uit te zetten. “ Dus, ondernemers, is het verstandig vooral brancheoverschrijdende trends en producten in de gaten te houden. Maak dit met goede dienstverlening toegankelijk. Wat wordt de toekomst en hoe spelen we daarop in? Gebruik de crisis juist daarvoor. “ Het afgelopen jaar is voor de gehele markt lastig geweest. Vooral omdat men niet goed weet hoe de neergang in afname van kantoorproducten op te vangen. Ik verwacht voor 2013 een voortzetting van deze trend. Daar zijn niet alleen negatieve conclusies uit te trekken. Het geeft, zoals gezegd, dus ook heel veel kansen voor ondernemers die het ‘anders’ gaan doen. De ontwikkeling van de technologie neemt een enorme vaart en dat zal nieuwe mogelijkheden en markten gaan openen. Wie daarin meegaat, geeft zichzelf een kans op een mooie toekomst.”

Rapportcijfer 2012:

7

Arnold Theuws (directeur Quantore):

‘Er is en blijft ruimte op de markt voor echte ondernemers’ “Het afgelopen jaar heeft Quantore opnieuw flinke stappen richting operational excellence gezet. Met een uitlevergraad van 98,5% en het laagste foutpercentage door ons ooit gemeten zijn we zeer tevreden. Ook qua productiviteit breken we weer records. De omzet van Quantore is gelijk gebleven aan die van vorig jaar. We zijn met nieuwe transporteurs in zee gegaan en hebben het oude pand verkocht. Hiermee hebben we een flinke kostenbesparing behaald. We hebben de prijzen en de logistieke kosten voor onze leden verlaagd en tegelijkertijd ons assortiment uitgebreid naar 20.000 artikelen. Onze propositie staat als een huis. “Quantore doet het goed in de markt, wat mede te danken is aan het feit dat we als groothandel steeds meer klanten beleveren. Eerdere concurrenten van Quantore als Dissit en KTC zijn samenwerkingspartners geworden en dit heeft onze positie in de markt verstevigd. De zelfstandige kantoorvakhandel heeft het moeilijk in de huidige markt en laat gemiddeld een omzetdaling van 4% zien ten opzichte van vorig jaar. Het omzetaandeel klassieke kantoorartikelen daalt fors, waar substituten als tablets sterk groeien. We zullen nog beter moeten inspelen op de behoeftes van klanten en hiertoe andere en nieuwe assortimenten blijven toevoegen. Dus bieden we bijvoorbeeld volop accessoires aan voor tablets en smartphones. Ook het assortiment facilitair krijgt een steeds groter aandeel. “In 2013 zal Quantore haar strategie verder implementeren. Quantore biedt haar leden het breedste assortiment in de markt, een excellente logistiek en scherpe inkoopprijzen. Aan deze drie strategische pijlers hebben we commerciële ondersteuning toegevoegd. We blijven zoeken naar kansen in de markt, om een grote speler te blijven. En stellen alles in het werk om onze leden ook hun kansen te laten benutten. Het zelfstandige kanaal ontleent haar kracht aan de duurzame en persoonlijke relatie die zij heeft met haar klanten. De kantoorvakhandel kan als geen ander toegevoegde waarde leveren en zet net dat stapje extra. De markt is dalende en het economische klimaat zal op korte termijn niet gunstiger worden. Maar er is en blijft ruimte op de markt voor echte ondernemers. Zolang we dicht bij onszelf blijven, de klant centraal stellen en de lange termijn in het vizier houden.”

Rapportcijfer 2012: 14 > kbm > december 2012

7


Eddy Priem (managing director Spicers Benelux):

‘Speerpunten one-stop-shopping en e-commerce’ “2012 was best een moeilijk jaar met duidelijke tempoverschillen tussen de Belgische en Nederlandse markt. Traditioneel volgt België het Duitse groeitempo en dat was sterk in het voorjaar maar viel stil vanaf het derde kwartaal, in Nederland voel je echt de recessie sinds het begin van het jaar en het zwakkere vertrouwen van zowel de ondernemer als de consument in vergelijking met België. “Dat had uiteraard impact op de markt van de kantoor- en schoolartikelen. De consument houdt de vinger op de knip en ondernemingen besparen op kosten. Spicers Continental Europe heeft desondanks deze moeilijke marktomstandigheden haar positie weten te verstevigen. “De terugval in omzet bij veel van onze klanten heeft zich ook vertaald in strakker management van hun kostenstructuur en daar heeft Spicers een actieve rol gespeeld: ontzorgen en terugdringen van kosten is hoofdthema van gesprek geweest. Met onze brede portfolio van producten en diensten zijn we in staat de voorraden bij dealers te drukken en zijn we er in geslaagd structureel de back-office kosten te verlagen bij velen. “2013 wordt opnieuw een moeilijk jaar, de economische groeiverwachtingen zijn lager voor Nederland dan België en we blijven inzetten op het winstgevender maken van onze klanten via het ‘here to help’-principe. Dealers die inzetten in de relatie met de eindverbruiker, actiever gaan verkopen, on- en offline werken, hebben behoefte aan een stevige partner die hen daarin steunt. Spicers wil hier meer dan ooit een rol in spelen, niet vanuit een discountmodel waaruit weinig toegevoegde waarde kan gehaald worden voor de eindgebruiker, wel vanuit een value added concept dat ook de eindgebruiker smaakt. “We merken ook belangrijke verschuiven in het distributielandschap, de zelfstandige ondernemer heeft het steeds moeilijker om vanuit een kleinere schaalgrootte competitief op te treden, de global players zetten slechte resultaten neer en streven op agressieve wijze naar de gunsten van de eindgebruiker. Daar wil Spicers een actieve rol spelen. Verkoop via internet is fenomenaal gestegen in alle branches, voornamelijk in Nederland. E-commerce wordt dan ook een speerpuntproject voor Spicers. “Trends waarop Spicers zal inzetten: ‘ one stop shopping’. Uit eigen onderzoek is gebleken dat eindgebruikers als volgt antwoorden op de vraag wat er dan broodnodig is om een kantoor draaiende te houden: ‘koffie en frisdrank, toiletpapier en kantoorartikelen’. Dat verklaart waarom wij zo hard inzetten op facility management. Nu we onderdeel zijn van Adveo gaan we ook inzetten op ‘techno’, plug and play print oplossingen, een breed assortiment van printaccessoires en consumables, papier inbegrepen. Ook betaalbaar meubilair werd in 2012 gelanceerd en is bijzonder succesvol.”

Rapportcijfer 2012:

7+

Ewoud Bosch (managing director edding Legamaster Benelux):

‘Kansen dienen zich aan in 2013’ “edding heeft een heel goed jaar achter de rug. Dat komt vooral door verdere ontwikkeling van het B2C kanaal. Naast het traditionele B2B kanaal hebben we nu een sterke focus op de consumentenmarkt. Daar plukken we nu de vruchten van. Ondanks de moeilijke markt zien we toch groei voor edding, vooral door toedoen van de business in de consumentenmarkt. Ook in het Back to School segment doet edding het goed. We hebben meer focus op de creatieve producten, kinderproducten en BTS en dat heeft duidelijk resultaat. Het is een kwestie van lange adem, want drie jaar geleden hebben we die lijn van consumentenconcepten ingezet en dat betaalt zich nu uit. edding krijgt een 8 over 2012. “ Voor Legamaster was het een uitdagend jaar. De interactieve producten lopen nu wat moeizamer. In 2008 en 2009 was het echt een groeimarkt. Nu zijn de scholen zuinig op hun centen. Bovendien zijn ze veelal voorzien van interactieve whiteboards. Weliswaar zijn de touchscreens sterk in opkomst in het bedrijfsleven, maar er heerst nu wel een enorme prijsdruk. We verwachten er wel veel van in 2013, we gaan er breed op inzetten. Je merkt dat de zakelijke markt het oppakt en dat zal zich doorzetten. Voor Legamaster heb ik niet meer dan een 6,5 over voor 2012. “Wat edding betreft verwacht ik in 2013 een doorgaande opwaartse lijn, mede door ontwikkelingen in de consumentenmarkt. Hierin breiden we de distributie verder uit met nieuwe kanalen. Legamaster is een moeilijker verhaal voor volgend jaar, het ligt eraan hoe de zakelijke markt zich ontwikkelt. Maar kansen dienen zich zeker aan.”

Rapportcijfer 2012:

7-

kbm > december 2012 > 15


> Visie 2013

Jos Boot (directeur RDC):

Peter Damman (consultant):

‘Van multichannel naar cross channel’

‘Uitdagende markt? Hoera!’

“In 2012 zijn wij als retailorganisatie er in geslaagd om de kantoorboekhandel-omzet verder te concentreren bij Quantore. Daardoor hebben we een prima index, rond de 120, bij deze stabiele leverancier. Helaas staan de winkelomzetten in de kantoorboekhandel ook dit jaar weer onder druk. Luxe kantoorbenodigdheden worden veel minder verkocht, evenals backto-school producten. De rest van de assortimenten van de kantoorboekhandel laat een geringe maar constante daling zien. Van schrijfblokken tot enveloppen, overall is te merken dat traditionele kantoorartikelen minder passen in het dagelijkse gebruik van de hedendaagse consument. “Wij zijn als retailorganisatie sterk consumentgericht. Alle koopkrachtbeperkende maatregelen die onze consumenten nu treffen zullen hun weerslag hebben in verder dalende consumentenbestedingen. Vrijwel elke consument die een eigen woning heeft zal de komende decennia de gevolgen van de opgebouwde ‘overwaardebubbel’ van de laatste decennia van de vorige eeuw af moeten bouwen. Dat zal mijns inziens een negatief effect op de consumentenbestedingen hebben voor wel pakweg 10, 15 jaar. Misschien dat een daadkrachtig kabinet dat wel een goed plan heeft hier sneller een oplossing voor kan bedenken. In elke geval zorgt voornoemde situatie ervoor dat onze positie als Nederland binnen Europa maar ook mondiaal bijzonder zwak zal zijn. Hoe speel je in op trends als de nieuwe manier van werken en de toenemende online verkoop? “Je zal als retailorganisatie de stap moeten maken van multichannel naar cross channel.” “De trends voor volgend jaar zullen ‘duurzaam en goedkoop’ zijn. Het businessmotto voor 2013 luidt: ontsluiten van alles wat beschikbaar is op 150m2. 2012 was voor ons het jaar van de nieuwe werkelijkheid. Vanuit het perspectief wat er aankomt is 2012 nog niet zo’n slecht jaar. Ik geef een 7,5.”

Rapportcijfer 2012:

16 > kbm > december 2012

7,5

“Veelvuldig wordt er in de branche geklaagd dat de marktomstandigheden dusdanig verslechteren dat het moeilijk is om dezelfde resultaten te halen als voorgaande jaren. Uiteraard valt niet te ontkennen dat de economie even minder meewerkt en dat de technologische ontwikkelingen van iPad en het werken in de cloud het verbruik van kantoorartikelen niet heeft doen groeien. Maar zoals altijd heeft elk nadeel zijn voordeel. Bedrijven die anticiperen op veranderende markten hebben hun businessmodel tijdig aangepast en zijn nu ook succesvol en winnen marktaandeel van anderen. “Uitdagende markten vragen om nieuwe strategieën:cost leadership, openen van nieuwe afzetkanalen, investeren in nieuwe technologieën, strategische samenwerking, schaalgrootte, aangepaste assortimenten en snelheid van beslissen zijn slechts een paar sleutelwoorden voor succes. Kantoorartikelen zijn van een groot assortiment veranderd in een groep categorieën van producten die niet uitsluitend via de traditionele kanalen wordt verkocht. Dit biedt met name kansen voor fabrikanten en distributeurs die logistiek goed georganiseerd zijn en ook snelgroeiende nieuwe kanalen zoals bijvoorbeeld het online kanaal kunnen bedienen “Je ziet ook een duidelijke trend van intensievere samenwerking tussen fabrikanten en distributeurs en een loyale groep van afnemers. Het grote voordeel van fabrikanten en gespecialiseerde distributeurs is dat zij al jaren gewend zijn om efficiënt te werken en al vroegtijdig hebben geïnvesteerd in moderne technologie om zo voordelig mogelijk producten naar hun afnemers te brengen. Hun afnemers profiteren hiervan en de samenwerking tussen fabrikant, distributeur en reseller is de afgelopen periode dan ook geïntensiveerd. Fabrikanten en distributeurs hebben hun positie dan ook verstevigd. Ik ben tevreden over 2012 en optimistisch over 2013. Voor alle partijen liggen er nog voldoende mogelijkheden, maar men moet wel de strategie aanpassen aan de veranderende markt.”

Rapportcijfer 2012:

7

Jaap van Selm (algemeen directeur Esselte Benelux):

‘Communiceren vanuit concept en beleving’

“Ik heb 2012 als een bijzonder interessant jaar ervaren. De markt heeft zich op vele fronten ontwikkeld en klaar gemaakt voor een hernieuwde toekomst. Het einde van de crisis is nog niet in zicht en je merkt dat dealers, maar ook fabrikanten, het moeilijk hebben. Iedereen zoekt naar (nieuwe) manieren om klanten te krijgen en behou-


Richard Sprey (voorzitter Hameco):

Wilbur van der Velde (directeur Velto):

‘Overleven en strategische oriëntatie’

‘Word een specialist’

“Het jaar 2012 heeft zich niet duidelijk onderscheiden van het jaar daarvoor. Zowel in B2B als in retail hebben we te maken met teruglopende omzetten. Het consumentenvertrouwen is laag; de concurrentie is hevig en veel vakhandelaren hebben moeite om de omslag te maken naar een bedrijf dat toekomstbestendig is. Omdat we nu al een aantal jaren te maken hebben met moeilijke omstandigheden, is bij veel bedrijven in onze branche het ‘vet’ inmiddels van de botten. We hebben in het afgelopen jaar dan ook verschillende faillissementen van zowel vakhandels als toeleveranciers meegemaakt. Net als vorig jaar waardeer ik 2012 dan ook met een onvoldoende, een 5. “Om ons branche breed te beraden op de toekomst heeft de Hameco in het afgelopen jaar het initiatief genomen tot het oprichten van de ‘Denktank voor de kantoorvakhandel’. Vertegenwoordigers uit alle geledingen van ons vak zijn twee keer bij elkaar geweest om te brainstormen over de toekomst. Heel concrete oplossingen voor specifieke bedrijven zijn hieruit niet te verwachten. Wel denken we een aantal ontwikkelingen te signaleren waar ons hele vak iets aan kan hebben. Denk aan het naar elkaar toegroeien van retail en B2B als gevolg van ZZP’ers en flexibel werken; het verbreden van het aanbod door zowel retail als B2B; het proberen afstand te nemen van prijsconcurrentie en voor de retail het benadrukken van beleving in de winkel. “Recent is de lijst met Hameco contractleveranciers uitgebreid met ACI Supplies. Het Hameco bestuur is ervan overtuigd, dat Hameco-leden zullen profiteren van de samenwerking met onze A-merkleveranciers en dat ACI een uitstekende aanvulling is op de betrouwbare diensten van Spicers en Alpha. Hameco-leden kunnen hierdoor zowel in de breedte van het assortiment als op conditieniveau op inkoopgebied de concurrentie met alle collega’s in het vak aan. De Hameco zal in het komende jaar initiatieven nemen om haar leden naast de inkoop, ook bij de noodzakelijke strategische heroriëntatie te ondersteunen.”

“De eurocrisis heeft op iedereen invloed. De markt wordt kleiner en de marges staan onder druk. Iedereen moet letten op de kosten en dat doe je door de juiste keuzes te maken en je te concentreren op dat waar je goed in bent. Word een specialist. Wij hebben dat afgelopen jaar ook gedaan en kunnen daardoor 2012 afsluiten met ongeveer acht procent meer omzet dan in 2011. “Afgelopen jaar hebben we ons anders gepositioneerd in de markt, meer als kenniscentrum. Ik geloof dat mensen tegenwoordig niet meer kopen wat je doet, maar waaróm je het doet. Waarom bestaat je organisatie? Wat is je drive? Velto gelooft dat goed zitten mensen beter laat presteren. Goed zitten kun je deels bereiken met een goede stoel, dus verkopen we die. Goed zitten bereik je ook door te weten hoe je een stoel moet instellen, dus leiden we onze dealers in ons inspiratiecentrum goed op.”. “Voor het komende jaar verwachten we nog zeker geen herstel van de markt, maar ook geen sterke daling meer. De markt zal in 2013 stabiel zijn, we zullen voor elke stoel moeten vechten. Trends als Het Nieuwe Werken zullen alleen maar toenemen. Wij spelen daarop in door met veel nieuwe producten te komen die daar perfect bij passen. De online verkoop zal blijven groeien, maar is een andere markt met alleen budgetstoelen. Ook voor die markt hebben we uitstekende producten en servicemogelijkheden.’ “Wanneer je goed kunt onderbouwen waarom een betere stoel veel meer brengt voor de gebruikers, kun je ook met de offline verkoop scoren. De trend die wij zien is dat deze markt wederom gaat groeien in 2013. Bedrijven willen en moeten steeds meer denken aan hun medewerkers. Met een goede stoel blijft de medewerker fitter, vitaler en productiever, en dat is goed voor het imago van het bedrijf. Omdat onze strategie hier volledig bij aansluit hebben we alle vertrouwen voor 2013.”’

Rapportcijfer 2012:

Rapportcijfer 2012:

5

den, en/of omzet te halen uit een diversificatie in het assortiment of diensten. Ook op distributiegebied zien we verschuivingen en nieuwe ontwikkelingen. Voor het kantoorartikelenassortiment merken we dat steeds meer distributiepartners bewust keuzes maken in merken en leveranciers. Steeds meer dealers omarmen onze boodschap van toegevoegde waarde bieden en innovaties en maken een bewuste keuze voor het bedrijf Esselte. “Kijkend naar omzetontwikkelingen is het duidelijk dat we marktaandeel pakken. Esselte heeft ook dit jaar weer volop geïnvesteerd om klaar te zijn voor de toekomst: 2013 maar vooral nog vele jaren verder. Voorop blijven lopen en vooruit kijken dat is ons motto. Zo hebben we dit jaar Leitz Complete gelanceerd, een range aan accessoires voor iPhone en iPad. En overtuigen we onze dealers van het potentieel van het thuiskantoor. Steeds meer focus en power zetten we achter onze Design Ranges, Leitz WOW en Black & White. Ik geloof vol overtuiging

8,5

in deze ingeslagen weg. “We ontwikkelen en communiceren steeds minder vanuit een product, maar steeds meer vanuit concepten en beleving. Met trots kan ik dan ook melden dat we aan onze Design Concepten nog meer producten gaan toevoegen in 2013. Producten die perfect aansluiten bij de huidige werkplek - thuis, op kantoor of onderweg - en die aansluiten bij de huidige generatie. Ook lopen we voorop in de veranderende manier van kopen. Esselte blijft zich richten op aantrekkelijke presentaties op de winkelvloer, maar zoekt ook bewust nauwe partnerships met dealers om de omzet via online te ontwikkelen. Esselte heeft hierbij gekozen om te investeren in haar mensen, met trainingen, maar bovenal ook in de relaties met onze dealers.”

Rapportcijfer 2012:

8

kbm > december 2012 > 17


RIGHTCLICK

NANO De eerste keuze voor ondernemers die met hun webshop nieuwe doelgroepen willen bereiken, meer willen verkopen en efficiënt willen werken.

WebArchitects feliciteert Wuestman Wuestman wil de beste zijn. Dat betekent het beste assortiment, het beste advies en dus ook

natuurlijk volledig geoptimaliseerd voor zoekmachines zoals Google en Bing. Op die manier

de beste webshop. Daarom koos Wuestman voor RightClick Nano. RightClick Nano maakt

bereikt Wuestman nieuwe klanten uit alle windstreken van het land. Met de handige WYSIWYG

het klanten namelijk erg gemakkelijk. Handig zoeken, eenvoudig bladeren en met één klik

editor past Wuestman de webshop eenvoudig aan en/of ontwerpt nieuwe pagina’s. Zo is de

bestellen. Omdat de webshop moeiteloos draait op een smartphone en een tablet heeft

webshop altijd actueel. WebArchitects tekent voor het ontwerp en de ontwikkeling. Daar zijn

iedereen - overal en altijd - onbeperkt toegang tot de Wuestman catalogus. De webshop is

we reuze trots op. Daarom presenteren wij u graag de nieuwe webshop van Wuestman.

Bezoek: http://shop.wuestman.nl

WE ARE WEBARCHITECTS Johan Huizingalaan 400 / 1066 JS Amsterdam T: +31 (0) 20 6 71 71 71 / F: + 31 (0) 20 6 71 91 71 info@webarchitects.nl / www.webarchitects.nl


> OFFICERS

Wie zijn de meest invloedrijke personen in de kantoorbranche?

KBM introduceert... De Officers

R E C I F OF

Wie bepaalt mede de richting in de branche. Welke personen onderscheiden zich door hun visie, daadkracht en zichtbaarheid in de markt. Dat is de vraag waarover de redactie van KBM, aangevuld met enkele office watchers, zich de komende periode gaat buigen...

En het wordt nog spannender! Want we maken hier een lijst van, die we begin volgend jaar in KBM gaan publiceren. Maar niet, voordat we het alle toppers op deze lijst persoonlijk hebben meegedeeld. Dat doen we op een speciale bijeenkomst, waar alleen deze uitverkorenen voor zijn uitgenodigd. Zij krijgen dan het predicaat Officers. Doel is om met deze invloedrijke groep vervolgens enkele keren per jaar bij elkaar te komen, kennis te delen en uiteraard te netwerken. Een heel nieuw initiatief dus van KBM om onze markt naar een hoger plan te tillen en om gezamenlijk een visie te ontwikkelen voor de toekomst van de kantoorbranche. De criteria staan in het kader bijgevoegd. We kijken niet alleen naar leiders van grotere organisaties, ook een kantoorvakhandel die zich duidelijk manifesteert komt in aanmerking. Maar ook de marketeer binnen een bedrijf die opvallende resultaten haalt met beperkte middelen. De groep is ook dynamisch en zal dan ook in de loop van de tijd veranderen. We houden u op de hoogte!

Criteria voor deze toplijst

Hebt u suggesties, wilt u iemand of uzelf voordragen voor deze lijst, mail dit dan naar e.te.walvaart@magentapublishing.nl

Leiderschap en zichtbaarheid in de markt Visie en daadkracht Geleverde prestaties in het verleden Erkenning door branchegenoten Omvang organisatie, dominantie aangeboden product en plaats in de markt Internationale invloed Omvang netwerk

OFFICERS kbm > december 2012 > 19


> achtergrond tekst: Emiel te Walvaart

KantoorArtikelen.nl staat voor meer fun op de werkplek

Op zoek naar de X-factor op kantoor KantoorArtikelen.nl heeft een verkiezing uitgeschreven voor het ‘leukste kantoor’ van Nederland. Met nadruk op ‘leukste’ en niet op ‘beste’. Want het gaat op kantoor om mensen, en de funfactor. Door de verkiezing krijgt KantoorArtikelen.nl een beter inzicht in de werkelijke behoeften van de kantoorwerker. Op zoek naar de X-factor op kantoor. Igor Soons van KantoorArtikelen.nl, de initiator voor de verkiezing van het leukste kantoor van Nederland, over de verkiezing. “Elk kantoor verdient aandacht. Ook de onderneming in de garage. Die heeft vaak een grote gunfactor. Dat komt omdat er niet zelden met veel meer passie wordt gewerkt. Als mensen plezier hebben, gaan ze harder werken. Daarom is het niet de verkiezing van het beste kantoor, maar van het leukste kantoor. Want het beste kantoor met ISO certificatie en dergelijke bestaat niet. Dat kunnen we met deze verkiezing aantonen.”

X-factor

Als directeur van KantoorArtikelen.nl bezoekt Soons veel bedrijven. “Van bakker tot multinational. Hoe word je ontvangen? Dat is het eerste waar ik naar kijk. Je ziet grote verschillen. Je merkt hierbij al hoe een onderneming draait. Als je goed in je vel zit, heeft dat aantrekkingskracht.” Het bedrijf Business X-Factor is ook betrokken bij de organisatie. Onder meer Erik Jan Koedijk en Henkjan Smits, die ook in de jury zitten, werken samen in dit bedrijf. Samen organiseren zij Business X-Factor Strategy Bootcamps waar ze in twee dagen de Business X-Factor van hun

klanten ontrafelen. Techniek is belangrijk, maar het verschil wordt gemaakt met puur menselijke kernwaarden, aldus de Business X-Factor. “Bij deze verkiezing gaat het dan ook niet om die ergonomisch verantwoorde stoel. We proberen juist de aantrekkingskracht en de funfactor van kantoren boven tafel te krijgen”, aldus Dominique Boesten, die verantwoordelijk is voor de pr en marketing bij KantoorArtikelen.nl.

Kwetsbaar

Soons heeft gemerkt dat de start van de verkiezing van het leukste kantoor iets

Soons heeft de verkiezing niet alleen voor de fun op touw gezet, maar zet daarmee KantoorArtikelen.nl nog meer op de kaart. “We krijgen zo meer zicht op wat er leeft bij de (potentiële) klanten. Daar kunnen we op inspringen en dat levert commercieel zeker wat op.” Er ontwikkelt zich bij hem een heel andere kijk op de kantoorinrichting. “Vanuit de hardware-kant krijgen we ook heel zachte criteria, zoals de behoefte aan een persoonlijke ‘touch’. Ruimte voor je eigen foto’s en tekeningen van de kinderen bijvoorbeeld. We hebben veel input gehad. Echte eye-openers waarmee we wat kunnen richting de markt. Het

‘Het gaat niet om de ergonomisch verantwoorde stoel, maar de funfactor op kantoor’ heeft losgemaakt bij de kantoorwerkers. “Het leeft waanzinnig. Mensen kijken anders naar hun kantoor en werkplek en gaan nadenken over hun organisatie. Het is best stoer als je je opgeeft; je stelt je kwetsbaar op. Bij veel bedrijven is het ook niet ‘leuk’ om te werken. Een stijlvolle, sophisticated kantoorinrichting wil niet alles zeggen, het gaat om de mensen die er werken.”

is niet alleen de funfactor, we nemen de verkiezing heel serieus. Fangedrag willen we voeden met inhoud.” Die andere visie op het kantoor paste hij toe bij een bezoek aan Orgatec in Keulen. “Ik keek daar nu heel anders rond op de beurs dan voorgaande jaren. Ik keek meer naar de concepten die bij mensen passen. Eerst concentreerde ik me alleen maar op

Social media

De funfactor wordt verder gestimuleerd door de social media die volop worden ingezet. “We hebben heel bewust gekozen voor de social media als instrument om publiciteit te genereren. De kantoren voeren campagne via Facebook, Twitter en LinkedIn. Dat geeft veel plezier. Het bedrijf breng je zo op een andere manier onder de aandacht. Het gaat per slot van rekening om de mensen, het fun-element.

20 > kbm > december 2012


Verkiezing leukste kantoor van Nederland Wie heeft het leukste kantoor van ons land? De online verkiezing van ‘Het Leukste Kantoor van Nederland’ zal antwoord geven op deze vraag. KantoorArtikelen.nl is de initiatiefnemer voor dit ludieke evenement. Alle kantoren in Nederland, van ZZP’er tot multinational en álles daar tussenin, kunnen zich nog steeds aanmelden op de website www. hetleukstekantoor.nl. De stembussen zijn open voor de titel ‘Het Leukste Kantoor 2012’. De kandidaten moeten laten zien wat hun kantoor een goede, bijzondere en vooral inspirerende werkplek maakt, zodat zij iedere dag fluitend naar hun werk gaan. Elk kantoor, iedere ondernemer in Nederland - hoe klein of groot ook kan meestrijden om de titel. “Op deze manier willen wij positieve aandacht genereren voor de wereld van de kantoortuinen”, vertelt Igor Soons, directeur/eigenaar van KantoorArtikelen.nl uit Hoensbroek, die de populariteitsverkiezing initieert. “Er is eigenlijk geen enkele drempel waarom iemand niet mee zou kunnen doen. We rekenen er dan ook op dat veel trotse en gepassioneerde ondernemers en afdelingscollega’s zich inschrijven om hun kantoor op de site hetleukstekantoor.nl op een ludieke manier te presenteren.” Deelname is nog steeds mogelijk voor álle kantoren in Nederland. Aanmelden kan via www.hetleukstekantoor.nl. Om de titel Het Leukste Kantoor van Nederland in de wacht te slepen, gaat de deelnemer meteen na inschrijving groots campagne voeren om zoveel mogelijk stemmen in de wacht te slepen. Op 6 januari 2013 sluiten de stembussen. Eén dag later krijgen alle kandidaten de tweede opdracht, waarmee vanaf 14 januari 2013 bonusstemmen te verdienen zijn. Begin april worden de finalisten bekendgemaakt. De finale vindt plaats op 1 mei 2013 tijdens een grootse happening in het pretpark Toverland, waar de finalisten hun laatste opdracht presenteren. Een jury, met onder meer Henkjan Smits, zal de winnaar uitkiezen.

Dominique Boesten (l) en Igor Soons van KantoorArtikelen.nl Met KantoorArtikelen.nl willen we ‘happy people’ op het kantoor zien.” Uit de talloze reacties wil Soons een tip 10-lijst samenstellen van hoe je je werk leuker kunt maken. Deze wordt na het einde van de verkiezing op 1 mei 2013 bekendgemaakt. Soons wil wel alvast een tipje van de sluier van één tip oplichten. “De schoonmaak wordt in deze tijden nogal uitgeknepen. Tip: bezuinig daar niet op. Hygiëne op kantoor is heel belangrijk. Vieze toetsenborden, ongeleegde prullenbakken, mensen ergeren zich daaraan. Zo motiveer je mensen totaal niet.”

Fangedrag

Het idee voor de verkiezing van het leukste kantoor ontstond eigenlijk uit een andere actie, die KantoorArtikelen.nl in de zomer organiseerde. Soons schafte in het voorjaar een 300 pk sterke Saab Aero 9000 uit 1993 aan. Boesten: “Deze zetten we in voor spoedbestellingen in heel Limburg. Mensen konden de bolide op de foto zetten en op onze Facebook-pagina posten. De winnaars mochten hun eigen bier brouwen met de kleinste bierbrouwerij van Nederland. Het was heel gezellig, maar bovendien doen nu al die aanwezigen zaken met elkaar. Een groot succes.” Soons benadrukt ten slotte nogmaals het fun-element dat aan de verkiezing hangt. “Dat past helemaal in ons gedachtegoed. Het hoogste doel is het beter kunnen helpen van de klant. En daar hoort plezier

bij. Je begint het goed te merken, want we hebben al diverse klanten geadviseerd en onze naamsbekendheid schiet omhoog. Bovendien zijn onze medewerkers trotser op wat wij doen. We zetten bedrijven op een andere manier op de kaart: met emotie, menselijk. Het is crisis, maar wij willen iets leuks melden. Met andere woorden: wij willen onze passie voor het vak overdragen.” <

Meld je vóór 31 december a.s. aan & maak kans op ‘n gratis mobiliteitsscan! Alle kantoren met minimaal 25 en maximaal 250 medewerkers die zich voor 31 december a.s. voor Het Leukste Kantoor aanmelden op www.hetleukstekantoor.nl, maken kans op een gratis mobiliteitsscan t.w.v. maar liefst € 1.500,-. De winnaar kan rekenen op een gratis advies van Mobiliteitsscan. com over hoe je je bedrijf mobieler kunt maken. Dus hoe je slimmer kunt werken en reizen en zo (vaak veel) geld kunt besparen. Besluit je de adviezen uit de scan te laten uitvoeren, dan kun je ook nog eens rekenen op een subsidie van maximaal € 4.500,-! De winnaar wordt begin januari 2013 bekend gemaakt. Als kandidaat voor Het Leukste Kantoor trekken wij jou misschien wel over de streep om de stap naar de gratis scan te wagen. Je kunt alleen maar winnen!

kbm > december 2012 > 21


> Documentmanagement tekst: Emiel te Walvaart

HP opent aanval op de archiefkast HP trekt ten aanval op verschillende fronten in de printing business. Op het gebied van business inkjet wordt vol op het MKB ingezet met de nieuwe Officejet Pro X Series. De lasermarkt krijgt een impuls met nieuwe LaserJet flow machines, die samen met de Flow contentmanagement-oplossing de ‘conventionele archiefkast’ moet vervangen. Dit biedt nieuwe kansen voor de dealer. HP hield eind november een event in Barcelona om partners en pers bij te praten over de laatste ontwikkelingen in de printing business. Juist bij het begin van het event werd bekend dat HP een financiële tegenvaller incasseerde wegens de 8,8 miljard dollar afschrijving in één jaar op het overgenomen softwarebedrijf Autonomy. Maar dat leidde niet meteen tot bedrukte gezichten bij de HP-mensen, die de plannen ontvouwden op printing-gebied.

Start-ups en MKB

Fulvio Ferrari (vice-president en general manager voor IWS en IPG van HP EMEA) stelt dat de insteek van nu heel anders is dan in het verleden. “Je hebt het over de printer versus printing. Vroeger had je één printer, één persoon. Printers zijn nu connected en worden gedeeld met anderen. Ook is de levenscyclus van de printer langer en praat je over ‘rich content’. Er is een disconnectie tussen de printer en printing: het aantal printers daalt, maar de markt voor printing stijgt.” Ferrari meent dat het midden- en kleinbedrijf een belangrijke motor is voor de printing business. “Er is een directe relatie tussen werkgelegenheid en de printing business. Werkgelegenheid wordt

Robert Dinkelacker

Fulvio Ferrari

gegenereerd door start-ups en het MKB, het segment waar veel start-ups naartoe groeien. De grote bedrijven schrappen juist banen, zeker in deze tijd.” Hij stelt dat de veranderende technologie nieuwe business genereert. “Er is een steeds kortere cyclus van innovaties. Nu zijn de mobiele apparaten en de cloud de drivers voor verandering in de pc-wereld. De (mini)tablet en smartphones hebben invloed op wat een printer is. Er moet verbinding gemaakt worden met de printer. Documenten worden nu op een heel andere manier gemaakt. De printer wordt een platform voor cloud-services. En printing is slechts één functie van de

moderne printer. De mfp is tegenwoordig een apparaat voor documentmanagement dat ook kan printen.”

HP Officejet Pro X

Twee keer sneller, helft kosten

Een van de highlights is de aankondiging van de Officejet Pro Xserie, die in het voorjaar van 2013 op de markt zal komen. Deze desktop printers en mfp’s leveren volgens HP maximaal twee keer de snelheid en tegen de helft van de kosten vergeleken met kleurenlaserprinters uit dezelfde klasse. Deze nieuwe lijn apparaten wordt aangedreven door de HP Pagewide Technolgy. Het next generation inkjet platform dat een nieuwe standaard

Features: - Snelle ISO snelheden: tot 42ppm (Pro), 70ppm (General Office mode) - Hoge capaciteit pigment inkten, lage intervention rates - 75.000 duty cycle, tot 4.200 RMPV - 500 pagina standaard invoer, tot 1.050 pagina’s met optionele invoerlade - HP ePrint, Wireless Direct Print - UPD, WJA, PCL 5-6-PS enabled - 4,3 inch touchscreen

22 > kbm > december 2012


Kansen voor de dealer met Flow

neerzet voor printing in kleine werkgroepen, aldus HP. De Pagewide Technology houdt in dat de vaste printkoppen de hele paginabreedte coveren en dat de pagina’s in een enkele doorvoer worden afgedrukt. Alleen het papier beweegt door het apparaat. Voor de Officejet Pro X is een nieuwe pigment-inkt ontworpen die zorgt voor een snelle, single-pass printing. “Er is jaren aan deze inkttechnologie gewerkt en de inkt is binnen een split second droog”, stel Ferrari. “Het is ook de meest groene toepassing op printgebied. De inkt is op waterbasis. Het apparaat is ook heel energiezuinig.”

Keuze voor eindgebruiker

Met de nieuwe Officejet Pro X serie wil HP de inkjet-technologie uitbreiden in het kantoor. Het is gericht op het MKB, een groeimarkt voor HP. De eerste generatie Officejet Pro, die in 2005 werd gelanceerd, was gericht op ZZP’ers. Met de Pro X serie is de line-up gecomplementeerd voor het hele MKB-segment. Maar HP laat weten dat de lijn ook verder wordt ontwikkeld voor de grotere ondernemingen. Met de Officejet Pro X serie legt HP een parallel portfolio met Laserjet neer. “We willen de eindgebruiker daarmee een keuze voorleggen. Het is deels een kwestie van voorkeur voor een bepaalde techniek. Maar als je alleen naar snelheid en kosten per pagina kijkt, dan is laser wellicht de betere optie. Komt daar ook een heel goede kwaliteit bij, dan is Officejet Pro X een goede keus.”

Vernieuwd MFP-portfolio

HP is ook bezig met het MFP-portfolio opnieuw uit te vinden. Er zijn dit jaar verschillende nieuwe Laserjet MFP’s gelanceerd; tien producten in het voorjaar en

in het najaar zeven nieuwe upgrades. “We springen hiermee in op klantentrends als digitalisering, cloud computing en mobility. Een derde van het aantal werknemers werkt inmiddels mobiel. We brengen deze drie ontwikkelingen bij elkaar. Printing blijft nog steeds een corebusiness voor HP. Onze strategie is erop gebaseerd om daarin te innoveren, expanderen, meerwaarde te creëren en onderscheid te maken.”, stelt Robert Dinkelacker, LaserJet en Enterprise EMEA marketing manager bij HP. “Onze nummer 1 concurrent is de archiefkast. Er zijn grote hoeveelheden data verkrijgbaar, maar hoe die te vinden. De toenemende stroom van data moeten beheerd en toegankelijk gemaakt worden. Wij willen klanten bij wijze van spreken helpen een efficiënte (digitale) archiefkast te maken.” Daartoe heeft HP de nieuwe Laserjet Enterprise flow MFP M525c en de HP LaserJet Enterprise colour flow MFP M575c geïntroduceerd. Deze bieden naar zeggen van HP document processing en sharing met een nog hogere performance. De MFP’s bieden tweekoppige scanning, 1-pass dubbelzijdig scannen, HP everypage-technologie, die garandeert dat pagina’s per stuk worden verwerkt en blanco pagina’s automatisch verwijdert, en een snelle transitie van papier naar de het digitale kantoor.”Dit zijn MFP’s die helemaal zijn geoptimaliseerd voor document capture. De techniek uit onze professionele scanners hebben we geïntegreerd in de nieuwe MFP’s. Je hebt nu echt high end scanningmogelijkheden met de nieuwe Laserjets”, aldus Dinkelacker.

Flow

De nieuwe MFP’s kunnen worden geïntegreerd met de content management

Nicolas Moulin, Partner-Managed Print Services and Solutions Manager PPS EMEA, stelt dat HP Flow CM Professional kansen biedt voor de dealer/reseller. “Je wordt zo partner voor solutions in plaats van printing. Flow voorziet de dealer van dedicated workflow-management. Het wordt verkocht als standalone solution. We willen het zo eenvoudig houden voor de gecertificeerde partner. Flow vult in feite het gat op tussen dropbox en high-end oplossingen.” Moulin stelt dat HP richting de reseller steeds meer gaat inzetten op MPS en solutions. “Zo’n 70 tot 80 procent van onze printing business is nog steeds de traditionele verkoop van hardware via de reseller. Een succesvolle business waarin we toonaangevend zijn en die gaan we zeker voortzetten. Die markt krimpt echter, terwijl MPS en solutions groeien. Daarin willen we ook een goede voet aan de grond krijgen en gaan we de concurrentie aan met andere spelers in de branche.”

oplossingen, die zijn gebaseerd op de software van Autonomy, zowel op locatie als in de cloud. Door de combinatie van de HP-printtechnologie met Autonomyoplossingen kan informatie georganiseerd, geëxploiteerd en toegankelijk gemaakt worden in documenten, audio, video, email en webpagina’s. Om deze mogelijkheden ook bereikbaar te maken voor de wat kleinere bedrijven is HP Flow CM Professional ontwikkeld, een content management systeem op enterprise-niveau maar gericht op het MKB. Het systeem heeft een hoge veiligheidsstandaard die ook belangrijke banken, advocatenkantoor en beurzen ondersteunt en kan overal via een standaard browser virtueel worden benaderd. De op de cloud gebaseerde oplossing vergroot volgens HP de samenwerking en productiviteit van de medewerkers door eenvoudige capture, indexering, opslag, zoekmogelijkheden en printing. Dit door een gebruikersvriendelijke interface ontworpen met de klant in gedachten. HP Flow CM Professional komt volgend jaar beschikbaar voor de gecertificeerde HP-partner. <

kbm > december 2012 > 23


> coverstory

HSM: datavernietigers met een goed advies HSM staat al jaren bekend als een betrouwbare leverancier van kwalitatieve datavernietigers. Het label Made in Germany past dan ook perfect. De dealer kan met een goed verhaal naar de klant en krijgt daarbij volop ondersteuning van de Duitse fabrikant. “De dealer is samen met ons eigenlijk een consultant die adviseert over hoe om te gaan met bedrijfskritieke informatie”, zegt Hanspeter Zeller, het bekende gezicht in Nederland van HSM. HSM heeft in Nederland een belangrijke positie veroverd op de markt van datavernietigers. Hanspeter Zeller, de Nederlandse vertegenwoordiger, is te spreken over de ontwikkelingen hier. “De omzet stijgt nog steeds, maar het is nu wat moeizamer. De investeringen worden uitgesteld. We hebben daarentegen een goede positie in het midden- en hoge segment van het vernietigen.”

> Advies

De strategie van HSM is dan ook gericht op het verkopen van datavernietigers met ondersteuning en advies. “We kunnen ook dozenschuiven maar dat is minder uitdagend. De verkoop van datavernietigers vraagt tegenwoordig om individueel advies. De omzet ligt dan ook niet bij de handel die met kleine marges de markt opgaat. Je moet de klant een dusdanig advies voor een redelijke prijs geven, zodat dat advies beloond wordt met een order.” Hanspeter Zeller

24 > kbm > december 2012

HSM biedt de vakhandel verschillende instrumenten om dat advies zo goed mogelijk in te vullen. “We verzorgen bijvoorbeeld proefplaatsingen; als je alleen via internet verkoopt lukt dat dus niet. We hebben zelfs een geldterug-garantie en kunnen eventueel upgraden. Dan moet de klant wel de juiste informatie geven. Ook hebben we een eigen app ontwikkeld voor de iPad, zodat de dealer op een gemakkelijke manier informatie aan de klant kan geven. Ook hebben we een goede productfinder voor een ieder vrij toegankelijk op onze website, die de juiste oplossing voor de klant aangeeft.”

> Breed assortiment

HSM heeft ook een breed assortiment ter ondersteuning van de vakhandel. Deze bestaat uit vier lijnen. Zo is er de Securiorange, de nieuwste lijn binnen HSM. “De accenten liggen op de vormgeving en gebruiksgemak, geluidsprestatie en duurzaamheid (als enige shredderlijn gecertificeerd door het onafhankelijke instituut OFFI). De range loopt van home-office tot een krachtige machine, die USB-sticks en dergelijke vernietigt. Allemaal Made in Germany, en dat zullen we ook zo houden.” Een lijn die al lang in het assortiment zit, is HSM Classic. “Dit is een range die al jaren verkocht wordt en uit de meeste modellen en variaties bestaat. Door de naam Classic te gebruiken positioneren we Securio als de nieuwe lijn. Classic heeft nog steeds het grootste assortiment, maar je ziet langzamerhand een verschuiving naar Securio. De voordelen van Securio zijn vaak groot bij

Nieuwe DIN-norm 66399

Onlangs werd de nieuwe DIN-norm 66399 voor de vernietiging van vertrouwelijke data en informatie ingevoerd. Het verschil met de oude DIN 32757 is dat nieuwe gegevensdragers als cd’s/ dvd’s, harde schijven en elektronische opslagmedia (o.a. USB-sticks) hierin ook opgenomen zijn. De nieuwe DIN 66399 biedt op dit moment wereldwijd als enige standaard een omvangrijke oriëntering voor het vernietigen van ‘nieuwe gegevensdragers’. Twee extra veiligheidsniveaus, die rekening houden met de technische ontwikkelingen, zijn eveneens opgenomen. De nieuwe norm definieert naast de volledige vereisten aan machines, toekomstig ook de processen rondom datavernietiging. De DIN 66399 is daarmee de omvangrijkste, meest complete norm rondom het thema gegevensvernietiging en zal zich zeker wereldwijd als centrale standaard doorzetten. “De afvoer van vernietigde data worden ook omschreven. Zo blijft een klant verantwoordelijk als hij het bijvoorbeeld door een afvalverwerker laat ophalen. Daarom is datavernietiging dichtbij de bron veiliger. We hebben daar steeds meer apparaten voor. Ook de kleinere apparaten kunnen tegenwoordig ook de nieuwe informatiedragers vernietigen. Deze winnen aan populariteit.”

de specificaties en je ziet een toenemende vervanging van Classic- door Securiomodellen.” Voor het lagere segment heeft HSM de Shredstar-lijn. “Hier ligt niet direct onze prioriteit. Maar ook naar dit soort shredders is vraag en hiermee completeren we ons assortiment, ook al omwille van de globals. Het goedkopere segment laten we maken in China, waar we participeren in de fabriek. Het zijn degelijke shredders die het goed doen. Er zit twee jaar omruilgarantie op.


Will Molendijk van Edel Kantoor (Oud-Beijerland) over HSM “HSM is voor ons een leverancier waarop je met zekerheid kunt vertrouwen en bouwen. Ons bedrijf Edel Kantoor levert al vele jaren papiervernietigers van HSM aan haar klanten. Niet alleen de kwaliteit is daarbij belangrijk, maar ook alle ins en outs rondom de verkoop zelf en erna horen daarbij. “Zo levert HSM ons met regelmaat leuke actieflyers, die wij naar onze klanten en prospects sturen.

Tijdens de verkoop ondersteunt HSM ons met het vaststellen van de juiste machine en opvallend is de adequate kennis van zaken en het snel reageren bij HSM. Maar ook de duidelijke HSM-prijslijst bevat veel informatie, die in het gesprek met de klant aangewend kan worden. En niet vergeten de uitgebreide Nederlandse informatie op www.hsm.eu “Om snel tot een opdracht te komen, kunnen wij om een proefplaatsing vragen en tot nu toe betekende elke proefopstelling ook een order. En gaat het dan toch eens mis bij een

De HSM Securio-lijn De laatste en zware categorie uit het assortiment is de Powerline. “Deze geeft echt een stuk toegevoegde waarde. Bij de vakhandel is deze categorie nog niet echt doorgedrongen, want het vergt enige kennis en training. Maar het zou een goede kans bieden voor de dealer, want de verkoopmogelijkheden zijn, vooral nu de trend toeneemt dat organisaties zelf en op eigen locatie materiaal willen shredderen. Denk dan bijvoorbeeld aan deurwaarders, verzekeringen, banken, notarissen et cetera. De vakhandel kan zich onderscheiden met Powerline door samen met HSM een goed advies te geven. Het biedt veel perspectief.” Ook van meerwaarde zijn de shredder-pers combinaties van HSM. “De vakhandel heeft ook grote klanten, dus waarom niet?” De dealer hoeft niet bevreesd te zijn voor technische problemen en dergelijke. “We hebben eigen onderhoudsmonteurs voor grote machines. De klant sluit met HSM een overeenkomst over het onderhoud. In de verkoop nemen we alle risico’s weg voor de vakhandel. Waarom zou je als vakhandel geen HSM verkopen? Daar heeft men vaak geen antwoord op.”

> Karton-perforator

Ook andere machines van HSM, die je niet meteen bij de vakhandel zou verwachten, bieden volgens Zeller kansen. Zo heeft HSM een karton-perforator in het assortiment. “Daar zou je zeker meer mee kunnen doen, deze is echt van toegevoegde waarde. Bij dit apparaat is er nauwelijks concurrentie en je kunt het met een goed advies verkopen. Doelgroep zijn alle bedrijven, waar grote dozen naar binnen gaan en kleine dozen het pand verlaten”

klant, dan lost HSM dat snel en klantgericht op; ook al is de misser soms de schuld van de klant zelf. Want soms zitten er wel hele rare materiaalstukjes tussen de snijwalsen geklemd. Maar voor HSM no problem. “Tot slot hebben wij een eigen website en om deze in te richten, heeft HSM vanuit Duitsland met veel ondersteuning er mede voor gezorgd, dat de site er gelikt bij staat. Al met al genoeg redenen om trouw te blijven aan HSM, een leverancier zoals er meer zouden moeten zijn.” richtlijnen die gevolgd moeten worden”. Daarnaast heeft HSM allerlei verkoopondersteunende instrumenten ter beschikking. Zo kan de dealer een eigen actieflyer maken via web 2 print. “Hij kan zijn eigen format zoeken en de machines zelf kiezen.” Verder worden er regelmatig HSM-specials gemaakt, ligt er een uitgebreid assortiment in het magazijn bij Quantore, is HSM voorkeursleverancier bij HAMECO, zijn wij onlangs toegetreden tot OfficeWorld, doet HSM mee aan regionale open huizen van dealers en wordt er scholing gegeven via de HSM Academy in Frickingen of bij de dealer zelf. Ten slotte is de nieuwe DIN-norm 66399 (zie ook kader) een gunstige ontwikkeling voor de vakhandel. “Alle informatiedragers worden daarin benoemd. Dat biedt perspectief voor de vakhandel om met de klant in gesprek te gaan. Zo kun je nog beter producten met een advies verkopen.” <

> Verkoopondersteuning

HSM geeft de dealer uitgebreide support bij de verkoop, en niet alleen met een uitgebreide catalogus met alle info over datavernietiging. Zeller: “Maar die moet je wel goed inzetten bij de verkoop. Je moet niet meteen over producten praten bij de klant. Je moet de klant als het ware onzeker maken. En hem duiden op de risico’s die men loopt met essentiële gegevens in de organisatie en hoe daar mee om te gaan. Een goede verkoper van datavernietigers is eigenlijk een verzekeringsagent. Elk ISOgecertificeerd bedrijf heeft daarvoor ook

kbm > december 2012 > 25


> BUREAU-ACCESSOIRES tekst: Jaap van Ekeris

Bureau-accessoires: presentatie wordt steeds belangrijker

Inspireer de klant!

Bureau-accessoires is misschien wel de meest ongrijpbare productgroep in de kantoorbranche. Dat maakt het ook aantrekkelijk: de breedte van het assortiment artikelen op en om de werkplek biedt kansen. “Dit is één van de categorieën die blijft groeien.” Vier leveranciers aan het woord. In eerdere jaargangen hebben we herhaaldelijk geprobeerd een eenduidige definitie te geven van de groep bureauaccessoires. Dat viel niet mee. En het wordt er niet eenvoudiger op, met al die handige toebehoren voor iPad, smartphone en andere multimedia. De meeste leveranciers vinden dat prima; het maakt weinig uit wat voor etiket je erop plakt, als het maar verkoopt. De kantoorvakhandel kan hier zijn voordeel mee doen.

Groeien

“Ons nummer 1-verkoopkanaal”, noemt Hazel Goesaert van Fellowes de kantoorvakhandel. Volgens haar doet de vakhandel er goed aan de mogelijkheden van het aanbod, met name online, duidelijk te tonen. “Als een monitorsteun een extra lade heeft moet je dat laten zien. Liefst met ondersteuning van zoveel mogelijk foto’s. En zet in de winkel - bij voorkeur in het schap - altijd een showroommodel neer, zodat klanten er een beeld bij krijgen.” De verzamelnaam bureau-accessoires is in haar ogen van toepassing op een arsenaal aan producten die direct te maken hebben met de werkplek. En iedereen

26 > kbm > december 2012

moet maar voor zichzelf uitmaken wat hij eronder verstaat. Voor Fellowes ligt de nadruk op items als monitorsteunen, laptopstandaards en polssteunen; dat zijn de hardlopers. In de loop van volgend jaar komt de Amerikaanse fabrikant met een groot aantal nieuwe producten, kondigt Goesaert aan. Eén van de meest recente aanwinsten is een metalen laptopsteun: op negen verschillende hoogtes instelbaar, met usbpoortje. “Dit is één van de categorieën die blijft groeien”, voorspelt Goesaert. “Hij is namelijk niet afhankelijk van de papierconsumptie. Misschien is het beter om voortaan te spreken van werkplekac-

accessoires als ‘stationery-producten om het leven makkelijk te maken en om jezelf in stijl te organiseren’. Hij somt op: “Schrijfmappen, creditcardetuis, businesscardhouders, travel wallets. Bij ons laat deze productcategorie jaar na jaar een sterke groei zien - de doorverkoop in de winkels is prima. Je praat hier over producten met een aantrekkelijk prijsniveau en een luxe uitstraling. Overigens niet gemaakt van leer, maar van hoge kwaliteit PU kunstleer, in opvallende kleuren en met een hoogwaardige afwerking. Op het winkelpunt springt deze collectie eruit. “We zijn niet de goedkoopste, maar

‘Nieuwe trend: mobile office’ cessoires. Je werkplek kan zich namelijk overal bevinden: thuis, op kantoor of onderweg.”

Gezonde marge

Brepols biedt sinds een aantal jaren een brede collectie toebehoren voor op en om het bureau. Marketingmanager JanPieter Grootendorst omschrijft Brepols-

we bieden wel kwaliteit. Dat is wat de consument verwacht in de kantoorvakhandel. Daarbij: in een periode waarin het economisch wat minder gaat, vinden mensen het fijn om iets te kopen dat goedkoper is dan het eruit ziet.” Over de marge hoeft de kantoorvakhandel, voor Brepols het belangrijkste afzetkanaal, zich geen zorgen te maken. “Gezonde marges”, vat de marketingmanager samen. “Omdat het voor een belangrijk deel om impulsaankopen gaat, verdient het aanbeveling de artikelen op een strategische plek in je winkel te plaatsen. Dus niet in een kast, achter glas, maar (zeker de kleinere producten) bij de kassa. Met de feestdagen in aantocht is dit voor de vakhandel een belangrijke categorie.” Brepols blijft continu uitbreiden. Grootendorst: “Dit jaar hebben we onder meer een A5 schrijfmap geïntroduceerd, evenals een travel wallet (twee varianten) en een portefeuille- annex


‘Consument verwacht kwaliteit in de vakhandel’

creditcardetui. Komend jaar volgt een tweede serie, van hoge kwaliteit.”

Fraai en functioneel

Bureau-accessoires zijn alle producten die op en rondom je bureau worden gebruikt voor een efficiënte en opgeruimde werkplek, meent Ragna Ouwerkerk (Esselte). “Voor Esselte zijn dit traditionele artikelen als brievenbakjes, ladenblokken, tijdschriftencassettes, prullenbakken, nietmachines en perforatoren, maar ook toebehoren voor devices als iPad of iPhone.” Accessoires mogen gezien worden, stelt de Communications & Promotions Manager. “Ze zijn niet alleen functioneel maar verfraaien ook de werkplek. Leitz ontwikkelt professionele kwaliteitsproducten en richt zich daarbij steeds meer op ranges die een geheel vormen op het bureau. In kleur & design. Zowel op kantoor, als thuis. De thuiswerkplek wordt namelijk steeds belangrijker. Naar verwachting werkt 20% van de werknemers in 2015

minstens één dag per week thuis.” Nieuw in de zogeheten conceptranges van Leitz zijn de Click & Store opbergdozen, supersterke boxen voor op kantoor en thuis. Het merk zal ook in 2013 deze lijnen blijven uitbreiden. Met Leitz Complete biedt Leitz tevens een trendy assortiment iPhone en iPad accessories, voorzien van een aantal features voor gebruik op de werkplek. Ouwerkerk: “Dit is een nieuwe conceptlancering die extra omzet genereert - nu en in de toekomst.” Presentatie, vooral een aantrekkelijke presentatie, wordt volgens haar steeds belangrijker. “Ik zou willen adviseren: inspireer de klant! Bij elk concept helpt Leitz de dealer met de presentatie in zijn winkel, door de ideale situatie te laten zien en praktische uitwerkingen te tonen.”

‘Thuiswerkplek steeds belangrijker’

Duurzaam

Efficiënte en duurzame artikelen voor op en om het bureau; zo zet Frank Demarteau, sales director bij Jalema, de categorie neer. “Doordat bureau-accessoires in trek zijn blijven ze belangrijk voor de kantoorvakhandel. De gebruiker kan in de winkel het product voelen en de kwaliteit ervaren. Presentatie is belangrijk; de Premium Line van Jalema heeft een opvallende verpakking die tevens als displaydoos in de winkel kan fungeren.” Nieuwe trends zijn volgens hem mobile office en home office, en producten voor het nieuwe werken. Jalema zet daarnaast vol in op duurzaamheid. “Tijdens Paperworld zal een nieuwe lijn worden geïntroduceerd, gemaakt van gerecyclede materialen en met een afwijkend design. De producten zijn dutch design en worden geproduceerd in een nieuwe fabriek in Reuver, waar we duurzaam produceren.” Over de toekomst van dit soort producten zegt Demarteau: “Traditionele brievenbakjes zullen steeds minder worden verkocht - de consumentenbehoefte verandert immers. Mobile office en home office zullen dit overnemen. Daarnaast hecht de consument meer en meer belang aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.” <

kbm > december 2012 > 27


> bureau-accessoires

Leitz lanceert Apple accessoires De nieuwe Leitz Complete productlijn bestaat uit een ruim assortiment van premium accessoires voor iPads en iPhones. Ze hebben een sportief ontwerp en innovatieve ergonomische functies. De Leitz Complete iPad hoezen beschermen de iPad en zijn voorzien van een standaard om comfortabel video’s te bekijken en de iPad in de ideale typepositie te zetten. Tot de Leitz Complete productlijn behoren ook beschermende iPhone cases in WOW kleuren of transparant. Tevens bevat de lijn ook zwarte of witte cases met standaard waarmee een smartphone kan worden neergezet om te typen of te kijken. Een ander opvallend product uit de reeks is de Complete Desktop Multi-oplader. Hierin kunnen alle typen mediaspelers, mobiele telefoons en tablets worden geplaatst. In totaal kunnen vier apparaten tegelijkertijd worden opgeladen. Leitz blijft continue nieuwe oplossingen ontwikkelen voor de Complete productlijn en brengt altijd de nieuwste accessoires op de markt. www.leitz.nl

Brepols: organiseer jezelf in stijl Brepols accessoires zijn er om je leven makkelijk te maken. Noteer je gedachten en maak ruimte voor frisse ideeën, houd je to-do-lijstjes bij of organiseer je visitekaartjes en adressen. Modieus, luxueus of exclusief, organiseer jezelf in stijl met een schrijfmap, notebook, adresboek of crediten visitekaarthouder uit het brede assortiment van Brepols. De best roterende serie is de Palermo-lijn uit zacht kunstleder met de typische, kalfslederen elegantie van een echte Italiaanse klassieker. De opvallende, handgestikte naden contrasteren mooi met de tijdloze kleuren van de zakportefeuille of schrijfmap. De aantrekkelijke consumentenprijzen zijn een troef in deze uitdagende tijden, meent Brepols. Met zijn uitstekende ‘value for money’-uitstraling verzekert de Palermo-collectie van Brepols naar eigen zeggen een vlotte doorverkoop. www.brepols.com

tesa: groene producten voor het kantoor Het ecoLogo assortiment van tesa is de perfecte combinatie van milieuvriendelijkheid en hoge kwaliteit. In tijden van klimaatverandering en uitputting van natuurlijke bronnen wordt een duurzame levensstijl wereld-wijd steeds belangrijker. Na intensief onderzoek en ontwikkeling heeft tapefabrikant tesa met de ecoLogo kantoorproducten een goede balans gevonden tussen milieuvriendelijkheid en hoge kwaliteitsnormen. Een van de producten uit het tesa ecoLogo assortiment is de tesa Easy Stick®. Dat wil zeggen een lijmstick met 100% gerecyclede huls én een kleefstof die voor 65% uit hernieuwbare grondstoffen bestaat en oplosmiddelvrij is. En volgens tesa van uitstekende kwaliteit. Deze lijmstick onderscheidt zich in de markt door de driehoekige vorm. Bij het gebruik van een ronde lijmstick worden de hoeken van het papier vaak minimaal van lijm voorzien. Met de unieke driehoekige lijmstick kan juist iedere hoek van het papier precies benut worden. www.tesa.nl

Uw eigen webomgeving/site met Quick Office Quick Office is een internet-applicatie, die het kopen, verkopen, wederverkopen en administreren van elk willekeurig product of productengroep bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk maakt. Quick Office heeft onder andere voor de volgende leveranciers koppelingen ontwikkeld: www.quickoffice.nl

Abis, Aci Supplies, Copaco, Despec, ITS Officesupplies,Tech Data, Cartridge.net, Spicers, Intercambio en Quantore.

kbm > december 2012 > 29


Koninklijke Moorman Karton

Sterke presentatie? Kies voor stevig en lichtgewicht Moorman Foamboard of Kapa. Wij leveren het in zo’n 120 specificaties. In diktes van 3, 5, 10 en 15 mm. Van A4 tot platen van 153 x 305 cm, die u probleemloos op maat snijdt. Als u dat wilt, doen we er meteen de ezeltjes bij. Die maken we namelijk zelf. Ook zelfklevend. www.moorman.nl telefoon: 0294 413951 info@moorman.nl

ADV MOO-K 185x132 PR.indd 1

04-10-12 15:16

ARCHIEFSYSTEMEN | AUDIO EN VIDEO |AUTOMATISERING | BEVEILIGINGSSYSTEMEN BRANCHEVERENIGINGEN | BRANDKAST EN KLUIZEN | CLOUD COMPUTING | COMPUTER ONDERHOUD | COMPUTERACCESSOIRES | COMPUTERNETWERKEN | COMPUTERS | CURSUSSEN & TRAINING | DATABASE MANAGEMENT | DATACENTER | DOCUMENTENBEHEER | E-COMMERCE SOFTWARE | FAXEN | FRANKEERSYSTEMEN | GARDEROBE INRICHTING

LE NIEUW E KANTOORAPPARATUUR | KANTOORARTIKELEN | KANTOORINRICHTING | KANTOORMEUBILAIR | KOPIEERMACHINES D ATUM 3 1 0 ! T2 T OP: | GLASVEZEL | INFRASTRUCTUUR | INTERIEURONTWERP | INTERNET EN WEBSITES | KANTINE-INRICHTING |

| LUCHTBEHANDELING | MAIL | MEUBILAIR | MOBIELE TELEFONIE |M MOBILE AAR COMPUTING | NETWERKBEVEILIGING

N 14 R M .00 UU | SCANNERS PROJECTIE | PROJECTINRICHTING | RECEPTIE INRICHTING -|2 RELATIEBEHEER 1 NCH| ESCHEIDINGSWANDEN 0 I R .0 3 O 1 G | SOFTWARE | SUPPLIES | SYSTEEMONTWERP | TELECOMMUNICATIE ENHAL| TIJDREGISTRATIESYSTEMEN T N E M E VERGADERMEUBILAIR | VERPAKKING | VISUELE COMMUNICATIE EVE|NVERLICHTING E | NETWERKMANAGEMENT | NOODSTROOMVOORZIENING 12, 13 | PAPIER | PRESENTATIEMATERIAAL | PRINTERS |

De ontwikkelingen in de kantooromgeving staan niet stil. Of het nu gaat om IT, telecom, inrichting, communicatie of facilitaire diensten. Er is al jaren geen evenement meer waar men zich kantoorbreed kan oriënteren. OfficeExpo wil hiervoor het platform zijn onder het motto: ontdekken, vergelijken en inspireren. De beurs zal een sterke focus hebben op alle werkomgevingen, dus naast het “nieuwe werken” ook op onderwijs, zorg, horeca en de traditionele werkomgeving. OfficeExpo biedt u een inspirerende omgeving om uw producten en diensten te tonen aan een breed publiek. Maar ook om te netwerken, nieuwe contacten te leggen en uw relaties op een informele manier te ontmoeten.

FENEXPO bv - Papland 5c - 4206 CK Gorinchem

WWW.OFFICEEXPO.NL

Heeft u interesse in deelname of heeft u vragen, bel dan 0183 - 820 230 of mail naar: info@fenexpo.nl.

Ontdekken, vergelijken en inspireren!


> EVENT tekst: Emiel te Walvaart

Stationery, Office & Convenience Days

Nieuw event voor de branche Stationery, Office & Convenience Days (SOC Days) is een nieuw event voor de branche. Althans, niet helemaal nieuw. Organisator SOCD bv heeft de organisatie van de bestaande Paper & Convenience Show van VNU Exhibitions overgenomen en zet de beurs voort onder de nieuwe naam en een vernieuwd concept. Het streven is om tot één groot vakevent voor de branche te komen. Na de overname van de Paper & Convenience Show van VNU de Stationery, Office & Convenience Days naar eigen zeggen uitgroeien tot het enige vakevent voor de branches van stationery, office, hobby, tabak en gemak. De Stationery, Office & Convenience Days zal (SOC Days) worden gehouden van 3 tot en met 5 februari 2013 in de Brabanthallen in Den Bosch. De side events en congressen vinden plaats in het naastgelegen congrescentrum 1931. www.socdays.nl

onze visie en sluiten aan bij de wensen van deelnemers en bezoekers.”

Invulling belangrijk

Ten Hove meent dat een beurs zeker nog wel van deze tijd is. “Vraag en aanbod is van alle tijden. Zolang er goederen geproduceerd worden zal er een vraag zijn of gecreëerd worden die een aanbod rechtvaardigt. Alleen markten ontwikkelen zich, consumentengedrag verandert. Inkoop wordt daarop afgestemd. Voor een beurs geldt dat bezoekersgedrag verandert. Het is aan organisatoren en deelnemers om daar op te anticiperen. Een traditioneel

Vraag en aanbod

“Veel organisatoren zijn doof voor de ontwikkelingen in de markt die uitwijzen dat meerdere (kleinschalige) evenementen niet meer passen in de huidige tijdgeest van recessie, vermindering van personeel en sterk oplopende kosten”, meent organisator Krijn ten Hove van SOCD. “Wij stellen tot doel vraag en aanbod in de breedste zin te combineren en te zoeken naar samenwerkingen met partijen om dit doel te bereiken. Daarnaast hebben wij een visie op vraag en aanbod die breder gaat dan alleen het bij elkaar brengen van leveranciers, producten en inkopers.” Ten Hove: “Stationery, Office & Convenience Days is tot stand gekomen dankzij de inbreng van diverse leveranciers en bezoekers die twijfels hadden over de nut, noodzaak en resultaten van bestaande evenementen binnen onze marktsegmenten. Met dit nieuwe concept is de markt een event rijker geworden dat aansluit bij de wensen en behoeften van de marktpartijen. Daarnaast is de opzet van de SOC Days een handreiking naar alle organisatoren van events in deze markten om te komen tot samenwerking. De overname van Paper & Convenience Show en samenwerking met andere partijen passen binnen

1931 Congrescentrum Brabanthallen

beursconcept met alleen stands en goederen en wachten op bezoekers volstaat niet meer. Een vakevent is van alle tijden. Alleen is de invulling van een event steeds belangrijker geworden.” Daarom wil Ten Hove zowel de deelnemers als de (potentiële) bezoekers nauw betrekken bij de beurs. Zo komt een adviescommissie van deelnemers en van bezoekers. In samenwerking met de standhouders wil SOCD speciale acties op touw gaan zetten die tot doel hebben de bezoekers te motiveren dit event te bezoeken. “Want alleen op dit event kan men de laatste producten marktontwikkelingen in levende lijve aanschouwen”, meent Ten Hove. Stationery, Office & Convenience Days

wil zich opwerpen als meer dan alleen een handelsplaats waar leveranciers hun goederen aanbieden en inkopers hun inkopen doen. Op de Stationery, Office & Convenience Days moet er volop aandacht zijn voor kennis- en informatieoverdracht, ruimte voor seminars, voor productpresentaties en trainingen en het ontmoeten van collega-ondernemers uit binnen- en buitenland om hiermee ervaringen te delen en het netwerk uit te breiden. Zo wordt er op dinsdag 5 februari 2013 een B2B Office Dealer Congres worden georganiseerd in congrescentrum 1931.

Belevingswerelden

Verrassend en onderscheidend is het thema voor het aankomende event. “Enerzijds willen wij als event verrassend en onderscheidend zijn, anderzijds willen we onze standhouders stimuleren om hetzelfde te doen”, aldus de organisatie. Binnen het vakevent wil men gaan werken met verschillende belevingswerelden, waarbij elke wereld zijn eigen specifieke aanpak en communicatie krijgt en er gerichte activiteiten georganiseerd kunnen gaan worden. “Per editie zal gekeken worden welke wereld zal worden ingezet. Dit zal gebeuren op basis van belang voor de markt en de deelnames op dat moment.” Inmiddels is SOCD ook in gesprek met RDC om de Retail Market najaar 2013 op een gezamenlijke locatie te gaan organiseren. De gesprekken passen volgens SOCD binnen de intenties die beide partijen hebben en bij de wens van de markt om het aantal evenementen af te laten nemen. Grote partijen als RDC, Quantore, Spicers en Hameco hebben volgens Ten Hove hun medewerking al toegezegd. “Daarnaast zijn wij met andere brancheorganisaties en overkoepelende partijen aan het overleggen over samenwerkingsmogelijkheden en het organiseren van specifieke activiteiten op dit vakevent.” <

kbm > december 2012 > 31


> ORGATEC 2012 tekst: Emiel te Walvaart

Orgatec 2012:

Optimistische kijk op het kantoor van de toekomst Orgatec 2012 trok evenveel bezoekers als twee jaar geleden, zo’n 50.000. In het algemeen was de stemming goed en keek de branche met een optimistische blik naar het kantoor van de toekomst. Steekwoorden hierbij zijn loungen, bewegen, welzijn en comfort. De laatste trends. De focus van Orgatec 2012 was gericht op de toekomst van de kantooromgeving en de veranderingen die dat met zich meebrengt. Een belangrijk issue was het ontwerp van werkruimtes die zowel communicatie faciliteren als de werknemer de mogelijkheid biedt om zich terug te trekken en zich te concentreren. Deze

Orgatec 2012: cijfers en trends

tegenstrijdige omgevingen leveren weer innovatieve akoestische oplossingen en verlichtingsconcepten op. Een andere trend was de geïntegreerde technologie en de mogelijkheden om kennis te delen en gezamenlijk te verwerken via geavanceerde technologie. Daarnaast zie je steeds meer nadruk op meer beweging

Orgatec 2012 trok evenveel bezoekers als twee jaar gelden: zo’n 50.000. Zij kwamen uit 123 landen. De beurvloer werd bezet door 622 bedrijven uit 35 landen. Bijna de helft van de bezoekers kwam van buiten Duitsland, waarvan een toenemend aandeel uit landen buiten de eurozone. Een kleine 60 procent van de exposanten had hun vestiging buiten Duitsland. De organisatie van Orgatec wil daarom ook graag het internationale karakter van de beurs benadrukken. Over de kwaliteit van de bezoekers was Orgatec goed te spreken: er waren veel beslissers aanwezig, niet alleen uit de handel, inrichters, interieurontwerp of architecten maar ook uit de eindgebruikersdoelgroep, in het bijzonder de grotere ondernemingen. Een grote meerderheid (83 procent) was (erg) tevreden met de doelen die ze hebben bereikt op de beurs. “Er waren vele oplossingen uit de hele wereld te zien voor de moderne werkplek, maar Orgatec is ook de plek om beslissingen te nemen over en voorbereidingen te treffen voor belangrijke investeringen”, aldus de organisatie. Orgatec is dan ook in de loop der jaren geëvolueerd van een op producten gebaseerde beurs naar een op thema’s gebaseerd platform. Bezoekers willen eerst graag de werkvormen van morgen beschouwen en dan pas de focus verleggen naar productoplossingen.”

32 > kbm > december 2012

op kantoor en op de gezondheid van de kantoorwerker op de lange termijn, zoals de werkplekken met loopband of hometrainer die er waren te zien. In het verlengde hiervan wordt er veel accent gelegd op het comfort in het ontwerp van kantoormeubilair, om het welzijn van de kantoorwerkers te stimuleren. Elke fabrikant heeft inmiddels wel loungemeubilair in het assortiment.

> Comfortzone

Als exclusieve importeur van Interstuhl in Nederland en België was Velto ruim vertegenwoordigd op Orgatec. Interstuhl presenteerde deze editie opvallend veel producten buiten haar comfortzone. Behalve een nieuw communicatiesysteem werden op Orgatec vijf meubelinnovaties gepresenteerd. Zo is daar EVERYis1, een bureaustoel die door zijn prijs geschikt is voor een heel breed publiek, ‘every-one’. Voor het ontwerp tekende Sven


von Boettincher, van het prijswinnende ontwerpbureau ID Aid. In de categorie bezoekersstoelen en conferentiestoelen komt Interstuhl met de FORMEOis3, een stoel die licht is in gewicht en design. Ook was er veel aandacht voor Movi. “Dit is momenteel dé collectie qua zitbeleving”, aldus Annemarie van der Velde-Vos (marketing & communicatie). “Het is een moderne stoel in het middensegment, een zevenklasser, maar met het prijssegment van een drieklasser.” De NESTYis3 is een vouwtafel op wielen, die in veel verschillende materialen leverbaar is. “Door die flexibiliteit in vorm en materiaal, is de tafel geschikt voor de multifunctionaliteit die we tegenwoordig van moderne kantoren eisen”, zegt van der Velde-Vos. De KINETICis5 is een kantoormeubelfamilie die afwijkt van de bureaustoelen die we gewend zijn van Interstuhl. De serie bestaat uit een stahulp, een schrijfdesk, een statafel en een kruk. Allemaal ontworpen met de communicatiemanieren van nu in het achterhoofd, stelt Van der Velde-Vos . “Deze zal in maart 2013 in De Zitkamer van Velto te aanschouwen zijn.” Interstuhl gaat met de tijd mee en heeft ook nog een app ontwikkeld: PadShare. Het is een gebruikersvriendelijke applicatie voor besprekingen. De gratis app verbindt elk gewenst aantal iPads en iPhones en biedt de mogelijkheid om inhoud, zoals PDF-documenten en live audio te delen. De Interstuhl-mensen waren ten slotte in hun nopjes met de German Design Award voor de Neon van Bimos. “Dit is de eerste milieuvriendelijke industriestoel die een design-prijs wint.”

> Niet 8 uur op zelfde stoel

Dat Klöber ook op de actualiteit inspringt bewijst met de nieuwe collectie loungemeubelen genaamd Concept C. “Mensen zitten dan wel acht uur, maar niet op dezelfde stoel”, zegt Tom van den Berg, de Nederlandse vertegenwoordiger van Klöber. “Het Nieuwe Werken, laag zitten, communicatie, dat zijn allemaal trefwoorden van tegenwoordig.” Hij wijst op de stand op de kuipfauteuils met een markante betonvoet en hout, of de bijzeten cafetariastoeltjes. “Dit is een nieuwe markt voor Klöber. We blijven specialist op zitgebied, maar dan ook alle zitmogelijkheden op kantoor.” Ook op het gebied van de ‘traditionele’ bureaustoelen heeft Klöber nieuws. Zo is de bureaustoel Mera een netweave rug

We hebben nu ook een betere plek, niet meer in de periferie van de hal. Er staan duizenden stoelen om ons heen en dan vallen we wel op met onze zadels.” Een highlight is de Amazone zadelkruk met Balance mechaniek. “De ergonomisch gevormde zadelzitting zorgt voor een juiste zithouding, terwijl je voeten stevig op de vloer staan. Het is een goede training voor de ruggenwervels. De spanning waarop je meebeweegt is instelbaar.” Ook is er op de stand nieuws te zien van ErgoXS, het merk voor ergonomische producten. De nieuwste loot is een elektrisch in hoogte verstelbaar spreekgestoelte, ErgoTalk. “ Het verstelbereik is maar liefst 67 cm, waardoor de ErgoTalk geschikt is voor rolstoelgebruikers tot ex-

gelanceerd. Deze is in lichtgrijs en zwart verkrijgbaar. Zo is de Mera-stoelfamilie compleet. Verder belicht van de Berg het voor Moteo ontwikkelde celligencesysteem voor de stoelzitting. Het nu ook toegepast in de programma’s van Duera en Itera. “Je zit in feite op lucht en het idee is dat je fit blijft als je de hele dag op je bureaustoel zit.” Van den Berg laat weten dat Klöber zelf een aardig dealernetwerk heeft opgebouwd, nadat het merk sinds 2010 niet meer via eerst Aspa en daarna Samas wordt gedistribueerd in Nederland. “We zijn op de goede weg.”

tra lange mensen. Met rolstoelgebruikers is speciaal rekening gehouden, opdat hun voeten zo ver mogelijk in het spreekgestoelte kunnen rijden.” Daarnaast is er een uitgebreid assortiment trolleys en ophangsystemen voor touchscreens te vinden. Volgens Nauta gaat het voorspoedig met het bedrijf uit Tolbert. “Inmiddels is de export goed voor een derde van de omzet. Nederland bleef achter in omzet, maar dat compenseert de buitenlandse markt. Als zadelzitspecialist kun je scoren. En met ScoreMedi groeien we ook flink in de medische markt.”

> Zadels

> Innovatieprijs

Henk Nauta van Score is halverwege de Orgatec al een tevreden man. “De sfeer is goed, beter dan twee jaar geleden.

Ook Bruynzeel storage systems viel in de prijzen. Bruynzeel Office Unit is uitgeroepen tot meest innovatieve ontwikkeling

kbm > december 2012 > 33


> ORGATEC 2012

van 2012 op de Orgatec in Keulen. Een jury van vijf gerenommeerde architecten en interieurontwerpers prees Bruynzeel met de ‘Innovation Award Architecture + Office’. De Bruynzeel Office Unit is naar eigen zeggen een concept waarmee Bruynzeel een nieuwe kijk op de vorm en functie van kantoren wil geven. Alle opslag in het kantoor, zoals persoonlijke bezittingen in kluisjes, garderobe, kantoorbenodigdheden, boeken, tijdschriften en het archief zijn geïntegreerd in één unit. Door extra functies zoals een koffiehoek, een werkplek of een presentatieplek toe te voegen wordt de unit een centraal punt in het kantoor en een belangrijke plaats waar mensen elkaar ontmoeten. “Het is een echte plek van inspiratie, een nieuwe manier van werken”, legt Daniël Vonken (marketing bij Bruynzeel) uit. “We triggeren mensen met dit systeem om na te denken over hun werkomgeving. Open your mind, free your office, luidt het parool. Bovendien levert het ook nog een ruimtebesparing van 50 tot 60 procent op.”

Kapstokken

Vanesch, gespecialiseerd in garderobesystemen en entreeaccessoires, is een ander Nederlands bedrijf dat een mooie plek heeft ingenomen op de beursvloer. Margo Blaakman van de sales is positief over de beurs. “De stemming is goed en we staan op dezelfde plek als de vorige keer, dat geeft herkenning voor de bezoeker.” Het klemkapstok-systeem Slide is een van de highlights op de stand. “Het ontwerp bestaat uit twee metalen buizen die door ze in of uit elkaar te schuiven

Saltego, een echte innovatie

Een echte innovatie is Saltego, een nieuwe meubelprogramma van Gerätebau Felix Schulte GmbH & Co. KG uit het Duitse Warstein. Nog niet eerder maakte deze producent, met een grote historie op het gebied medische en industriële inrichtingen, een product afgestemd op werkplekken met kantoor gerelateerde werkzaamheden. Saltego is een modulair product waar de basis bestaat uit een elektrisch in hoogte verstelbaar blad (68 - 132 cm) die op een één centrale zuil is gemaakt. Hierdoor ontstaat een beenvrijheid van 270 graden. Optioneel is de uitvoering met een neigbaar werkblad (14⁰), dit gepatenteerde systeem maakt Saltego uniek. Bij alle uitvoeringen zijn de bekabeling en elektrische motoren zorgvuldig weggewerkt. Saltego is bedoeld voor intensief gebruik (24/7) en kan dus worden ingezet voor diverse doeleinden en werkconcepten. Het Saltego concept, ontwerp en designmanagement is uitgevoerd door het Apeldoornse Grappa Design Approach.

tussen vloer en plafond geklemd kunnen worden tot een hoogte van 340 cm. Verder springt de kapstokkenreeks Sticks in het oog door de combinatie van kunststof en hout. “Door de kunststof haken op verschillende manieren te verwerken, zijn de ontwerpen in de serie in uiteenlopende situaties bruikbaar. Zo kunnen de kapstokken aan de muur bevestigd worden, maar ook een plaats in de ruimte krijgen. Het geeft een heel andere uitstraling en het combineert goed met het wit en hout in de meubelwereld. Geschikt voor zowel de projectmarkt als thuis.”

> Fietsbureau

Bij Markant stond de (media-)aandacht rond de Oxidesk helemaal centraal.

34 > kbm > december 2012

Hoewel het bedrijf onder meer een nieuw social seating programma presenteerde, probeerde menige bezoeker het ‘fietsbureau’ uit. Editie NL van RTL maakte zelfs een live reportage over de Oxidesk, die Markant samen met TNO heeft bedacht. “Op Orgatec hebben we de Oxidesk voor het eerst aan de hele wereld getoond. De belangstelling was overweldigend en we hebben al orders binnen. Veel mensen proberen het systeem en wij hebben er een goed verhaal bij. Elke dag 30 minuten bewegen is gezond en heeft een

John Klinkhamer van Markant demonstreert de Oxidesk positief effect op de manier van werken; het lezen gaat 30 procent sneller, het creatieve deel van de hersenen wordt gestimuleerd en er wordt efficiënter vergaderd.” Markant is inmiddels begonnen met de productie van Oxidesk, die 1995 euro moet kosten.

> Vorm van de rug

Ergonomisch specialist Humanscale presenteerde haar nieuwste zitoplossingen, zoals Diffrient Smart, Freedom 2.0 en Diffrient World. Sinds de introductie van de Freedom-stoel in 2000 heeft Humanscale naar eigen zeggen in al haar stoelen de onhandige hendels en knoppen voor handmatige aanpassingen die in traditionele stoelen worden aangetroffen, geschrapt en in plaats daarvan gewichtgevoelige rugleuningen geïmplementeerd. Deze eigenschap komt ook weer terug in de Diffrient Smart, die een minimale


esthetiek en een unieke Form-Sensing Mesh-technologie in de rugleuning heeft. “De stoel moedigt aan om te bewegen”, aldus Henk Smit, die HumanScale op de Nederlandse kaart moet zetten. Hij is het dealernetwerk dan ook gestaag aan het uitbouwen. Element Disc is de nieuwste loot aan de boom van bureauverlichting. Deze lamp heeft onder meer een slimme dimfunctie, die zeven niveaus van helderheid heeft. Element Disc heeft een geheugen voor de laatste lichtinstelling die is geselecteerd door de gebruiker. Verder was er Float te zien, een next-generation zit-statafel, Het product, dat is uitgerust met een contragewicht-mechanisme, is vernoemd naar de manier waarop het bijna zweeft naar de goede positie. Met een minimale en constante krachtsinspanning, stelt Smit.

> Functioneel

Casala staat naar eigen zeggen voor functioneel design. Bij alle nieuwe modellen zijn toepassing en gebruik al tijdens het ontwerp meegenomen. Stapelen, koppelen, transporteren, nummeren of opbergen zijn een integraal onderdeel van het ontwerp. Zo is Carma uitgebreid met een onderstel met kruisvoet onderstel op glijders of op wielen. Carma is een elegante stoel, geschikt voor bezoekers van lounges en bistro’s, zorgcentra en hotels. De nieuwe sledestoel Leon is strak en modern gestoffeerd met een optimaal zitcomfort. Het onderstel maakt de stoel stapelbaar tot wel zes stuks. Ook op het gebied van tafels introduceert Casala nieuwe modellen. De nieuwe seminartafel Class is stapelbaar en makkelijk op te bergen. De klaptafel Lacrosse staat stabiel, klapt solide op en wel zo, dat het altijd veilig is. De collectie van Vandersluis is aangevuld met Panama, een lichtgewicht stoel met draadstalen frame en veel stapelgemak. Ook Alpha, een stoel met kunststof kuip, doet zijn intrede. Alpha is

verkrijgbaar met een draadstalen frame en een 4-poots onderstel. De stoel Mach is eveneens nieuw in de collectie. Mach is een 4-poots stoel voorzien van een fraai vormgegeven beukenhouten kuip met vele stofferingsmogelijkheden. Het tafelprogramma is uitgebreid met onder meer een klaptafel, een vergadertafel en het modulaire tafelprogramma Twin.

> Akoestische panelen

De Orgatec was voor WINI de gelegenheid om drie innovaties wereldkundig te maken. Het baliesysteem Winea ID, een akoestisch panelen systeem Sinus genaamd en Winea Eco, een nieuw bureaumeubelsysteem dat op verschillende manieren inzetbaar is. Met de verschillende componenten van Winea Eco zijn bijvoorbeeld eenpersoons, tweepersoons en teamwerkplekken te realiseren. Leverbaar als vierpoot, C-poot, T-poot oplossingen met verschillende bladdieptes. De uitvoeringen zijn, torx, hendel en elektrisch verstelling van 65-125cm. Winea ID is een modulair balie waarmee talloze configuraties te realiseren. Door een intelligente metalen constructie waarin de panelen worden geschoven ontstaat er elke gewenste opstelling. De klant kan zelf de kleuren van de panelen kiezen en zodoende een eigen balie sa-

menstellen. De afmetingen zijn conform de afmetingen van de standaard afmetingen van de bureaus. Op deze manier kan er elk gewenst bureau zonder aanpassingen in geplaatst worden, instelbaar, verstelbaar of elektrisch. Winea Sinus is een slim akoestisch panelen systeem.” De slechte akoestiek in de kantoren heeft een negatief effect op de productiviteit. Winea Sinus is daar de oplossing voor. Een extreem stevig alu frame met flexibele akoestische vullingen bieden daar de oplossingen voor. Naar wens plaats WINI de gewenste akoestische vulling A, B of C waarde. De wanden zijn leverbaar in uiteenlopende maten en stoffen, uni of bedrukt met eigen afbeeldingen of logo’s”, aldus de Duitse fabrikant.

> Dataflex 30 jaar

Bij Dataflex was het groot feest tijdens Orgatec. De ergonomische specialist uit Krimpen aan de IJssel bestaat 30 jaar. Dat werd gevierd met een gezellige standparty met relaties uit binnen- en buitenland. “De nieuwe producten die op Orgatec gelanceerd zijn ontvingen veel lof voor de ‘look and feel’. Eindelijk konden mensen in het echt kennis maken met de ViewLite Plus en dat was erg spannend voor ons. Het moment van de waarheid was aangebroken” , vertelt Roderik Mos. Het complete assortiment van ViewLite Plus is vanaf heden verkrijgbaar is. “Dit betekent dat naast het bladklemmodel nu ook de wandbevestigings- en slatwall/toolbar-modellen officieel gelanceerd zijn”, aldus Mos. “Naast de ergonomische voordelen biedt de ViewLite Plus ook een praktisch voordeel: een scherm neemt ineens veel minder plek in op het bureau omdat deze erboven zweeft.” <

kbm > december 2012 > 35


> ORGATEC 2012 tekst: Ton de Beijer

Werken op de vierkante meter Afgaand op wat de Orgatec 2012 als highlights liet zien, speelt de toekomst van het kantoorwerk zich af op de vierkante meter. Nog nooit was het aanbod aan zitmodulen met hoge rug en hoge zijkanten zo groot als op de recente beurs in Keulen. De variatie van werkplekconcepten in een typisch huiselijke sfeer is verrassend. Het is een megatrend. Het kantoor-van-morgen met het nieuwe werken hoog in het vaandel is realiteit. Naast het individueel werken wordt er steeds vaker in teamverband gewerkt. Ook dit gebeurt in een huiselijke setting, afgaand op wat verschillende fabrikanten aan producten voor het voetlicht brengen. Een versnellend effect op alle interieurwijzigingen heeft uiteraard de digitalisering. Die brengt producenten ertoe alles heel flexibel te maken. Vouwtafels, klein van afmeting, zijn gemakkelijk in te passen bij zitmodulen. Voor het gebruik van laptops volstaat een tafel van 1 meter bij 50 centimeter of zelfs nog kleiner. Een simpel plateau is in veel gevallen al voldoende.

Separatie in eenvoud (Vitra)

36 > kbm > december 2012

Separatiewerkplekken volgens Haworth

Voor jong en oud

Belangrijk in het totale veranderingsproces van kantoorwerkplekken is en blijft het thema akoestiek. Zitmodulen zijn in de meeste gevallen voorzien van geluidabsorberende wanden. Dit is niet alleen gunstig voor de gebruikers, maar uiteraard ook voor de rest van de omgeving. Het kantoor-van-de-toekomst blijft voorlopig de plek voor jong en oud. Dit betekent

dat alle inrichtingsconcepten een mix zijn van het nieuwe werken met daarnaast de beste oplossingen voor het â&#x20AC;&#x2DC;oudeâ&#x20AC;&#x2122; werken. Voorlopig blijven bureautafels en -stoelen, scheidingswanden en -panelen, rolboxen en roldeurkasten in alle vormen en maten het totaalaanbod bepalen. Er wordt wel gezocht naar eenvoud en gemak. De bureaustoel moet door een ieder zijn te gebruiken. Dat betekent: zo min mogelijk knoppen. De technische

Multifunctionele stoel (Dauphin Human Design)


Kleurrijk zitten (Interstuhl)

innovaties maken het eenvoudigweg mogelijk alle toeters en bellen weg te laten. Een stoel zit of hij zit niet. Om die beleving gaat het. Een verrijdbare systeemwand voor videoconferenties of -presentaties stekkerklaar past net zo goed in het interieur als een akoestische scheidingswand, al dan niet voorzien van geïntegreerde geluidsboxen. Het blijkt namelijk dat te grote stilte in veel gevallen het werken minder aantrekkelijk maakt. Gezond blijven werken - ook op oudere leeftijd - is een thema dat ergonomen en ontwerpers al langere tijd bezighoudt.

Design en kleur motiveren

Een heel belangrijk thema voor de toekomst is: design en kleur motiveren en stimuleren mensen. Dat is altijd al aan de orde geweest, maar krijgt binnen de opvatting over het nieuwe werken weer meer aandacht. Op de wat schaarsere momenten van werken in een kantoorruimte willen de meeste mensen zich lekker ‘thuis’ voelen. Daarbij helpen kleuren van vloeren, wanden en zitmeubelen. De Orgatec was dit jaar de plaats waar grijs en zwart bijna waren uitgebannen. Zelfs de bureaustoel, vele jaren het zwarte ‘monster’ op de werkplek, heeft kleur gekregen. Kleur wordt zichtbaar als er licht is. Aan dit thema wordt mede als gevolg van de opkomst van LED veel aandacht geschonken. Goede, verantwoorde verlichting op en rond de werkplek heeft de hoogste prioriteit. De experimenteerfase van LED-verlichting is inmiddels voorbij. <

Separatiewerkplekken van Bene

my inspiration

Ideeën willen bevleugeld zijn Geef uw onderneming vleugels – op de toonaangevende vakbeurs voor papier- en schrijfwaren en kantoorbenodigdheden. Meer dan 1800 exposanten tonen hier hun nieuwste producten en innovaties. Even indrukwekkend als informatief is de trendshow, met vele nieuwe ideeën voor de planning van uw assortiment, een groot aantal deskundige sprekers en speciale exposities. Kom naar het internationale trefpunt voor inspiratie en business. 26 t/m 29. 1. 2013 in Frankfurt am Main paperworld.messefrankfurt.com info@netherlands.messefrankfurt.com Tel. +31 (0) 70 262 90 71


> DOCUMENTMANAGEMENT tekst: Emiel te Walvaart

Fujitsu: ‘Kansen in scannermarkt door mobility en cloud’ Er zijn nog volop kansen voor groei in de scannermarkt, ondanks economische tegenwind en marktonderzoeken die anders uitwijzen. Dat is althans de mening van vertegenwoordigers van PFU, de divisie van Fujitsu. “De toename van mobiele technologie en cloud-diensten leidt tot een grotere vraag naar scanning-technologie.” PFU Imaging Solutions Europa, onderdeel van Fujitsu, organiseerde van 8 tot 10 oktober 2012 zijn vijfde, jaarlijkse partnerconferentie in Barcelona, Spanje. Thema dit jaar was ‘Capture the Growth’. Bijna driehonderd experts uit 45 landen in de EMEA-regio namen deel aan de conferentie. Zij volgden strategische update-sessies door PFU-leidinggevenden en gebruikerpresentaties uit de financiële wereld en de overheidssector. Ook kregen ze een overzicht van de scanneractiviteiten van PFU.

> Groei

Blijkbaar groeit de scannermarkt in de EMEA-regio nog steeds, want 77 procent van de Fujitsu-partners die de conferentie bezochten, gaven in een enquête tijdens het evenement aan dat hun bedrijf ‘groeit’ of ‘sterk groeit’. Zij gaven aan dat de sterkste groei blijkt voor te komen in het bankwezen en bij de overheid. Mike Nelson, general manager Sales & Marketing EMEA bij PFU Imaging Solutions Europa Ltd, maakte in zijn keynote speech bekend dat PFU in 2012 opnieuw recordresultaten heeft geboekt.

Ook 2011 was een recordjaar voor PFU. De topman gaf echter geen inzicht in de concrete financiële cijfers. Hij weerspreekt de prognose van Infosource dat de IT- en scannermarkt zou dalen. “Dat geloof ik niet. Bij ons stijgt de scannerverkoop, mede door investering in het kanaal. Onze conculega’s brengen producten uit zonder echte innovatie. Fujitsu brengt toegevoegde waarde door nieuwe features en integratie in allerlei applicaties.”

> Stabiliteit

Nelson benadrukte dat deze groei is gerealiseerd tegen de achtergrond van een zwakke economie, vooral in de Eurozone. Zijn verklaring? “We hebben de juiste zaken gedaan op het juiste moment. We leveren niet alleen de juiste producten, maar ook producten die betrouwbaar zijn, een goede performance leveren en waarop vertrouwd kan worden tijdens kritieke bedrijfstoepassingen. We begrijpen de business van onze klanten en de behoeften van de eindgebruikers.” Hij stelt dat PFU stabiliteit biedt in onzekere tijden en zich volledig richt op het

Mike Nelson, general manager Sales & Marketing EMEA bij PFU Imaging Solutions Europa helpen van partners bij het ontwikkelen van hun activiteiten en het realiseren van groei. Hij ziet nog volop kansen voor groei, verwijzend naar het thema van de conferentie. “De scanners van PFU als de marktleider in de scanning business in EMEA zijn overal en hebben dus ook de mogelijkheden in de markt gezien het feit dat scanners worden gebruikt in elke branche en op alle locaties. Wij zullen de markt verder van kennis voorzien over scanning. Ik kijk dan ook met een optimistische blik naar de toekomst.”

Verkoop ScanSnap series passeert twee miljoen units

PFU, onderdeel van Fujitsu, heeft tussen juli 2001 en juni 2012 meer dan twee miljoen documentscanners uit de ScanSnap series verkocht. De documentscanners uit de ScanSnap-series digitaliseren documenten naar PDF met één druk op de knop. PFU lanceerde het eerste model – de ScanSnap fi-4110EOX – in juli 2001. De serie kende al snel een grote wereldwijde klantenkring. In december 2009 waren de eerste miljoen exemplaren verkocht. In juni 2012 steeg dat aantal naar meer dan twee miljoen.

38 > kbm > december 2012


> Scanner of mfp?

Douglas Rudolph, general manager Marketing EMEA bij PFU Imaging Solutions Europa, ging in op de overwegingen welke scan-technologie toe te passen. De kernvraag luidt: Moet ik een scanner of een mfp gebruiken om mijn documenten te scannen? “Tegenwoordig hebben bedrijven en individuele gebruikers de mogelijkheid om een veelvoud van apparaten te gebruiken met een vergelijkbare benadering om in eigen huis te scannen, zoals scanners, MFPs, network scanners, smartphones, tablets en zelfs camera’s. Er zijn zelfs meer opties, meer manieren om te scannen en meer mogelijkheden. Ik wil het vergelijken met de keuken, die is uitgerust met meerdere manieren om te koken zoals een oven, magnetron, toaster, grill et cetera. Hier heb je ook niet één manier om het te doen. Elk apparaat heeft zijn voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende behoeften. Het primaire gebruik van de MFP’s is

Beheer van scanners meerderheid van de aanwezige partners nog niet in de cloud zaten. “De cloudtechnologie is nu realiteit en geen hype meer. We hebben wereldwijd meer dan 3000 cloud-klanten”, zegt André Kiehne (Fujitsu Technology Solutions). En dat wordt volgens hem snel meer. “Jongeren gebruiken steeds meer apps en dergelijke. Zij zijn de toekomst. We willen

‘Moet ik een scanner of een mfp gebruiken om mijn documenten te scannen?’ printen en kopiëren. De belangrijkste voordelen van documentscanners zijn grote scan-volumes, hoge beeldkwaliteit zodat er een grotere data extractie mogelijk is, snelheid, gebruiksgemak en naadloze integratie in workflows door de connectie van business solutions.”

> Cloud-technologie

Het groeiend gebruik van verschillende apparaten zal de behoefte vergroten om meer informatie te benaderen op elk apparaat, zelfs gescande of elektronisch gegenereerde afbeeldingen, meent Rudolph. “Hoe meer mensen over een willekeurige scanmethode (MFP of smartphone camera), hoe groter de vraag naar alle soorten scan-producten. De toenemende acceptatie van nieuwe apparaten en mobiele technologie en de groei van cloud-diensten zal leiden tot een grotere vraag naar scan-technologie, zodat gebruikers toegang hebben tot hun data op elk van hun apparaten.” De cloud-technologie, het conferentiethema van vorig jaar (Capture the Cloud), begint zich langzamerhand ook in te burgeren in de scanner-business. Toch bleek uit een snelle enquête dat de

gewoon apps consumeren, wat grote veranderingen in de markt zal betekenen. Gisteren en vandaag kopen we software-pakketten, de toekomst is: get your login. Via ons multichannel-concept kunnen de partners ook profiteren van deze ontwikkelingen. Laat de cloudrevolutie beginnen.”

> Optimistisch

Ook Rudolph is optimistisch over de toekomst van de document scanner. “De omzet groeit, de taken van de scanner worden niet overgenomen door de MFP. Fujitsu heeft een historie van innovatie en onze scanner-integratie ondersteunt de automatisering van business-processen. Onze meest recente softwareinnovaties zijn onder meer ScandAll Pro, VRS, cloud en mobile device support in ScanSnap scanners, fi-series scanners met personal productivity mode, network toolkit en Scanner Central Admin. We zullen een toename zien van capture van document records, innovatie in mobile en scan-technologie en groei van documentscanners. We richten ons op verdere expansie van de markt samen met onze solution en sales partners.”  <

Fujitsu introduceerde in het voorjaar Scanner Central Admin. Dit is een server-client toepassing waarmee eenvoudig via het bedrijfsnetwerk een aantal scanners vanuit een centrale locatie kunnen worden beheerd. Dit scheelt tijd en beheerkosten en vergemakkelijkt het uitvoeren van beheertaken, zoals het updaten van de instellingen of het updaten van de scanner driver software. Scanner Central Admin maakt het eenvoudig om een aantal scanners via het bedrijfsnetwerk te beheren. Zo kunnen vanaf één centrale werkplek de drivers en andere belangrijke add-ons worden geïnstalleerd, updates worden uitgevoerd, en gebruikersinstellingen worden doorgevoerd. Deze functie is vooral nuttig als er een groot aantal scanners moet worden beheerd die over meerdere locaties zijn verspreid. Met de Scanner Central Admin Console applicatie (SCA Console) managet de beheerder de scanners via het bedrijfsnetwerk. Scanners registreren automatisch hun informatie (waaronder modelnaam, systeem/firmware/ driver versie) bij de SCA Console als ze op het netwerk worden aangesloten. Zo wordt het eenvoudig om zelfs honderden scanners te beheren. De beheerder kan via de Console eenvoudig de actuele status van een scanner controleren. Dit geschiedt real-time en alarmeert de beheerder ingeval van een foutmelding of de noodzaak om een verbruiksonderdeel zoals een doorvoerrol te vervangen. Met Scanner Central Admin kunnen beheerders gebruikerspecifieke scaninstellingen en geconfigureerde scan-jobs uitwisselen tussen meerdere netwerkscanners (iScanner fi-6010N en ScanSnap N1800).

kbm > december 2012 > 39


> EVENT tekst: Emiel te Walvaart

Novakadag: vakhandel staat voor nieuwe uitdagingen Aanbestedingen en de toekomst van de retail. Deze twee actuele thema’s kwamen aan bod op de Novakadag. De vakhandel kreeg allerlei handvatten hoe op deze marktontwikkelingen en nieuwe uitdagingen in te springen. Een terugblik. Novaka hield medio november jongstleden haar jaarlijkse ledenvergadering. Traditioneel wordt het event de laatste jaren op een aansprekende locatie gehouden. Na de SS Rotterdam (2010) en Museum Louwmans in Den Haag (2011) was dit keer gekozen voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het nuttige met het aangename kon weer goed worden gecombineerd. De aanwezige Novaka-leden maar ook niet-leden en leveranciers konden voorafgaande aan het officiële gedeelte zelf een rondgang maken door het interactieve pretpark en het audiovisuele archief van de Nederlandse omroepen. Tussendoor was er nog de ledenvergadering, waarna prof. dr. Elisabetta Manunza en prof. Cor Mole-

naar presentaties hielden over aanbesteden en de toekomst van retail. De bijeenkomst werd afgesloten met een hapje en drankje.

> Aanbestedingen

Novaka kent naar eigen zeggen de praktijken bij aanbestedingen. De branchevereniging onderzoekt dan ook de (on) mogelijkheden om middels een keurmerk dan wel ethische gedragscode voor de kantoorvakhandel hier iets aan te doen. Prof. dr. Elisabetta Manunza (Italië), hoogleraar Europees en Internationaal Aanbestedingsrecht aan de Universiteit van Utrecht, ging in dit kader onder meer in op de valkuilen die de nieuwe aanbestedingswet met zich mee zou kun-

Elisabetta Manunza, hoogleraar Europees en Internationaal Aanbestedingsrecht

nen brengen. Het MKB en zzp’ers moeten door de aanbestedingswet meer kansen bij aanbestedingen krijgen. Zo moeten volgens de wet de eisen die aan een ondernemer worden gesteld in verhouding staan tot de opdracht, het zogeheten proportionaliteitsbeginsel. Ook mogen opdrachten niet meer dusdanig worden geclusterd dat kleinere bedrijven geen kans meer maken. Verder moet de concurrentie gestimuleerd worden.

> Toezichthouder

Manunza tekent wel aan dat een keurmerk complex en een riskante stap kan zijn. “Het heeft wel goedkeuring nodig van het NMA.” Ze vraagt zich verder af of de nieuwe wet daadwerkelijk een gelijkwaardig speelveld tussen overheid en bedrijfsleven tot stand brengt. “Bovendien werkt de overheid doorgaans liever met grotere concerns dan met het MKB.” Zij meent dan ook dat de regels bij aanbestedingen beter moeten worden gehandhaafd dan in het verleden. “Maar er komt geen onafhankelijke toezichthouder op aanbestedingen.” Verder is volgens haar een minpunt dat een groot deel van de uitbestede opdrachten niet wordt geëvalueerd. “Als er niet op effectiviteit wordt gecontroleerd, wordt er geen goed aanbestedingsbe-

Elisabetta Manunza: ‘Als er niet op effectiviteit wordt gecontroleerd, wordt er geen goed aanbestedingsbeleid gevoerd’

40 > kbm > december 2012


leid gevoerd.” Al met al is ze een beetje sceptisch of de wet een verbetering en vernieuwing brengt. Maar ze ziet het niet helemaal somber in. “Hopelijk zijn er tastbare voordelen voor jullie branche.” Arnold Theuws van Quantore ontwaart in elk geval genoeg kansen. “De overheid krijgt meer flexibiliteit in het aanbesteden. De juridische kaders zijn minder strak. Dat biedt voordelen voor het MKB.”

> Koopmoment

De andere spreker was Cor Molenaar, directeur van het adviesbureau eXQuo consultancy, voorzitter van het RFID (smartchip) platform Nederland. Bovendien is hij hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en adviseur van veel gerenommeerde bedrijven. Hij ging in op de invloed van het internet op koopgedrag van mensen en de consequenties daarvan voor de retail. Hij constateert een sterke afname van verkopen in winkels, onder meer door internet, een minder loyale consument en de recessie. “Het koopmoment van de klant verandert ook wezenlijk. Nu zit deze met de iPad op de bank en het blijkt dat het zwaartepunt van kopen tussen half tien en half twaalf ‘s avonds ligt. Het emotiekopen op de bank.” De rol van de winkel is volgens hem echter niet uitgespeeld. “Als retailer moet je het anders bekijken: je bent in feite geen verkoper meer, maar het is andersom: juist de klant moet jouw winkel omzet gunnen.”

> Distributiemodel

rand van de steden, met ondernemers die goed luistern naar de klant. En dan heb ik het niet over outletcentra, daar zitten we niet op te wachten. De winkelstraten en A-locaties in de binnenstad blijven bestaan, maar daar komen meer belevingswinkels en geen grote V&D’s meer. Winkeliers die mensen verrassen, ambachtelijk bezig zijn. De Hema wil bijvoorbeeld ook naar kleine winkels toe.” Verder moet het distributiemodel worden veranderd. “Voer bijvoorbeeld click & collect in. Een nieuw businessmodel, waarbij online wordt besteld en in de winkel het product wordt afgehaald. Je zou ook met de groeiende bezorging aan huis een soort postvak bij woningen moeten maken. Een ander idee is dat de kantoorvakhandel artikelen gaat leveren als een soort pizzakoerier en binnen een uur bezorgen. Daar kunnen webshops niet tegenop.”

ning in de winkel.” Hij pleit ook voor vaste prijzen, net als bij de boeken. “De klant kan niet kiezen op prijs, maar op service. Dan kan er worden geconcurreerd op de dienstverlening.” Bovendien zit de retail te lang in de verkoopmodus. “Je moet juist de zintuigen activeren, de koopmotivatie stimuleren. Werk met geur of muziek en dergelijke.” Molenaar vindt de focus van de winkelier op de inkoop uit den boze. “Daar moet minder financiering in. Fabrikanten en leveranciers moeten zich juist bemoeien met het proces tot aan de daadwerkelijke verkoop. De winkel moet faciliterend werken en is er om advies te geven. En met dropshipments kun je de concurrentie aan met de webwinkel, want daar moet de klant het zelf uitzoeken.” De winkel is dan ook nog lang niet ten dode opgeschreven, als die uitdagingen worden aangegaan. “De consument wil nog steeds winkels, al is het alleen al voor de sociale functie en de leefbaarheid in steden en dorpen”, besluit Molenaar. Genoeg stof om over na te praten en te denken tijdens het afsluitende drankje en hapje. <

Cor Molenaar, hoogleraar E-Marketing

> Koopmotivatie

Het internet moet volgens Molenaar ook beter worden ingezet. “Je moet leren dat internet ondersteunend kan zijn. Ik snap niet dat de verkoper geen iPad onder de arm heeft. Daarmee geef je ondersteu-

Cor Molenaar: ‘Als retailer ben je geen verkoper meer, maar juist de klant moet jouw winkel omzet gunnen’

Volgens Molenaar staat de kantoorvakhandel voor een aantal uitdagingen. Zo moet er meer samengewerkt worden in de supplychain, en met collega’s. Ook zal het winkelbestand wijzigen. “Je hebt nu al succesvolle winkelcentra aan de

kbm > december 2012 > 41


> PRODUCTNIEUWS

Legamaster lanceert snelle e-Board Touch serie Legamaster presenteert haar nieuwe serie interactieve whiteboards met multitouch functionaliteit: e-Board Touch. De touch beleving is als die van een tablet, zo snel. Het grootste formaat in de serie is een 93 inch bord, met een projectiediagonaal van 237 cm. Met zijn beeldverhouding van 16:9 is dit bord geschikt voor Full-HD weergave die de nieuwste projectoren bieden. Voor de andere beeldverhoudingen (4:3 en 16:10) is een 77inch en 87inch formaat beschikbaar. Voor deze multitouch borden is een geheel nieuw frame ontwikkeld, dat zich kenmerkt door het typische Legamaster design van hoogwaardig aluminium. Het interactieve bord is geschikt voor zeer intensief gebruik in scholen en andere presentatieruimtes. De touch-techniek in combinatie met het specifieke Legamaster bordoppervlak maakt dat schrijven op het e-Board Touch voelt als schrijven op papier. De touch-techniek heeft 4 camera’s en 3 active-IR LED strips die echte multitouch toepassingen mogelijk maken op alle besturingssystemen die daarvoor zijn ontwikkeld, waaronder Android en Windows.

ROVO R12: nieuwe dimensie in bewegen Met de R12 serie zet ROVO naar eigenzeggen een nieuwe standaard waarbij ergonomie, design en techniek samenkomen in een nieuw stoelenprogramma. Kenmerkend voor ROVO R12 is het fraaie silhouet van de stoel met het nieuwe Flex-Relax lamellensysteem in de rugleuning. Dit concept benadrukt de ondersteuning van de rug waarbij de flexibiliteit gewaarborgd blijft, transparant vormgegeven en gemaakt voor een optimale zithouding. De ROVO R12 combineert een synchroon techniek met een Ergo Balance 3D-techniek, waarbij de gebruiker de voordelen van het impulsief dynamisch zitten ervaart. Beide technieken zijn op lichaamsgewicht instelbaar en desgewenst te blokkeren. De mogelijkheid om te kiezen tussen een comfort-synchroontechniek en een Ergo Balancetechniek maakt de ROVO R12 tot een goede keus voor iedere werkplek, meent ROVO. www.rovobenelux.nl

www.legamaster.nl

HÅG SoFi, the next generation bureaustoel Scandinavian Business Seating, Europa’s grootste fabrikant van bureaustoelen, introduceerde op Orgatec 2012 de nieuwe HÅG SoFi stoelencollectie. Meer nog dan een eigentijdse visie op Scandinavisch design is HÅG SoFi naar eigen zeggen de meest ambitieuze en ultieme verbeelding van de dynamische HÅG filosofie. HÅG SoFi zet een nieuwe norm op het gebied van instelgemak en zitbeleving omdat de stoel iedere gebruiker een onmiddellijk gevoel van comfort en veiligheid geeft. De gebruiker begrijpt intuïtief de kleine bewegingen waar de stoel toe aanzet en behoudt zonder moeite dankzij het InBalance Mechanisme altijd de perfecte lichaamsbalans. HÅG SoFi wordt gepresenteerd in de stijlen; Formal, Casual en Edge. Daarmee zijn eindeloos veel toepassingen, combinaties en variaties denkbaar. De Nederlandse presentatie van HÅG SoFi vindt overigens plaats op de beurs Facilitair in Den Bosch van 16 tot en met 18 januari.

Colop Pocket Stamp: vernieuwd design en nieuwe kleuren

Zo’n tien jaar geleden ontwierp Colop haar smart Pocket Stamp als dagelijks gezelschap. Nu zijn de klassiekers binnen de draagbare stempels nog robuuster gemaakt en zijn opgefrist met subtiele veranderingen in het design, evenals nieuwe, moderne kleuren. De Pocket Stamp onderscheidt zich volgens Colop met een uniek design; de grootte en vorm van een aansteker. Een zakstempel is altijd bij je en gebruiksklaar. De Pocket Stamp is – ondanks haar compacte afmeting - een zelfinktende stempel. De stempel biedt de mogelijkheid – afhankelijk van de afmeting en type – om tot vijf tekstregels te stempelen. Naast het klassieke rechthoekige model bestaat de range ook uit ronde, vierkante en ovale formaten. Het zwarte basismodel is verkrijgbaar in alle maten en vormen. De onbetwiste bestseller in de range is de Pocket Stamp 20. Deze is nu verkrijgbaar in kleuren wit, geel, groen, roze en oranje.. De populaire, transparente modellen in indigo en robijn zijn ook gereviseerd en nog steeds verkrijgbaar. www.colop.com

www.hagbenelux.nl

42 > kbm > december 2012


> MARKTMONITOR

Het Orgatec ABC 2012 A

G

M

T

B

H

N

U

I

O

J

P

antal bezoekers is volgens de organisatie uitgekomen op circa 50.000 en dat is toch een flinke teruggang. Wel uit 123 landen.

ruynzeel kreeg het voor elkaar om met een korte act direct geïnteresseerden op de stand te krijgen. Lof alom voor deze actie, uitgezonderd van de exposanten in de directe omgeving.

C

risisbeheer is het synoniem voor met de billen samengeknepen zitten wachten op de onzekere toekomst.

D

urable als nieuwkomer op de Orgatec.Gelijk de enige reden om de schamele presentatie niet te zwaar aan te rekenen. Het is Paperworld niet!

E

indgebruikers zijn ook van harte welkom. Professionele Duitse inkopers maken van deze mogelijkheid meer en meer gebruik om zich te oriënteren. Nederlandse inkopers zijn (nog) op de vingers van één hand te tellen.

F

eestjes op de beurs zijn er vooral na afloop. Deze party’s zijn gehaat en geliefd tegelijk. Muziekkeuze, muziekvolume en de inkoop van drank blijft een vak apart.

rote namen uit de branche worden toch wel gemist. Ter vergelijking, een autobeurs zonder Toyota, Audi, BMW en Volkswagen. onderd en vijfduizend vierkante meter expositieruimte was ingevuld door Orgatec-exposanten. Dat is toch een mooie opdracht.

nnovaties komen voornamelijk voort uit investeringen van de afgelopen jaren. Je ziet er dus niet veel. ubilea moeten worden gevierd. 15 oktober 1982 was de start van de successtory van het Nederlandse Dataflex. Het dertigjarig jubileum is samen met de Europese partners na afloop op de stand op passende wijze gevierd.

K

offie blijft een probleem bij onze Oosterburen. Het gemiddelde hotel worstelt dan ook nog altijd om een lekker bakkie te zetten. Op de beursstands wordt dit gelukkig gecompenseerd met diverse heerlijke koffievariëteiten, veelal uit Italiaanse machines.

L

ancering van Windows 8. Over de gevolgen heeft nog niemand nagedacht. Software is van een andere planeet.

ilieu blijft een issue. Helaas blijft het ook voor de leveranciers een ingewikkelde materie. Anders zou er toch niet zoveel worden gelogen. ederlandse dealers waren weer volop aanwezig. De dresscode was een merkspijkerbroek met colbert. vernamegeruchten doen veelvuldig de ronde. Eindresultaat: het gaat allemaal niet door.

erscentrum van de beurs was, te vaak, angstaanjagend leeg. Een afspiegeling van de branche of een gevolg van de nieuwe media?

Q

uadrifoglio Sistemi d’Arredo S.p.A., past nog net op een visitekaartje. Het foutloos spellen door de telefoon blijft een hele opgave.

‘R

umors’ over komende faillissementen van Nederlandse producenten zijn hardnekkig en waar.

S

edus heeft ook dit jaar weer een imposante stand. Ze hebben ook een mooi bedrijfsmagazine in zes talen.

esten in plaats van introduceren. Meer en meer prototypes worden op de beurs uitgetest alvorens verder te ontwikkelen.

itbundig was het zelden en terug naar de zakelijke realiteit want de branche zit in een ‘dip’, stond in het Orgatec ABC van 2010. Er is geen reden om deze tekst in 2012 aan te passen.

V

ijf dagen duurde de Orgatec. Om alle 622 bedrijven te bezoeken was er dus (5x8x60=2400:622) nog geen 4 minuten per exposerend bedrijf.

W

ater is goed voor een mens. Op diverse stands werd de luchtvochtigheid met vernevelaars geregeld.

X

-poot, T-poot, O-poot, N-poot-, C-poot, het blijft aanpoten al die kennis in één persoon.

Y

ask uit Zwitserland is bijzonder. Kijk maar eens naar de website www.yask.ch. Een hoogtepunt?

Z

aterdag blijft wachten op het exacte tijdstip van afbreken. Het lukt de organisatie maar niet om deze dag succesvol te laten zijn.

kbm > december 2012 > 43


Meer actueel nieuws

> Kantoorwijzer

Artikelen Hobbyartikelen

kunt u lezen op Draagtassen

www.kantoornet.nl

De Geus Verpakking telefoon: (070) 364 07 57 Franchise

Telefoon: (0164) 21 44 13 www.bruynzeel-sakura.com

Belettering/bewegwijzering Pickup B.V. telefoon: (0523) 625 480 fax: (0523) 625 499

Multi-Office Franchise Postbus 2251, 2400 CG Alphen a/d Rijn telefoon: (0172) 24 49 99 fax: (0172) 24 49 80 franchise@multi-office.nl Aangesloten bij NVF.

Computerbenodigheden

Dataflex Benelux BV van Nassauweg 2-6 postbus 713 2920 CA Krimpen a/d IJssel telefoon: (0180) 53 07 50 fax: (0180) 51 85 40 info@dataflex.nl www.dataflex.nl Opbergmiddelen Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58

Inkooporganisatie hameco www.hameco.nl

Pritt Correct-It Henkel Nederland BV telefoon: (030) 607 39 11

Kantoorartikelen

Hechtmaterialen

Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58 Pritt, Henkel Nederland BV telefoon: (030) 607 39 11 Stempelen

Novaka telefoon: (020) 664 55 21

Trodat Benelux BV telefoon: (0252) 62 21 66 e-mail sylvia.vanbeusekom@ trodat.net

Kon. Fabr. Posthumus b.v. telefoon: (020) 587 27 85 fax: (020) 611 44 03 e-mail: info@royalposthumus.nl

Maatwerk in stempels Maatwerk in stempels T. 013 523 98 telefoon: (013) 52307 07 98 retail@stempelmakers.nl retail@stempelmakers.nl Kleurproducten

Telefoon: (0164) 21 44 13 www.bruynzeel-sakura.com

Opberg-, en archiverings middelen Archiefinrichting

Sigel telefoon: (0575) 76 00 60

Kantoorstempels.nl telefoon: (040) 290 99 10

voor alle commerciĂŤle activiteiten kunt u contact opnemen met Daphne Haefkens. Tel. (024) 3454155, e-mail: daphne.haefkens@magentapublishing.nl 44 > kbm > december 2012

verkoop@kantoorstempels.nl

Bureau-accessoires

Brancheorganisatie

Kantoornet telefoon: (024) 397 80 81 info@kantoornet.nl

BIC Netherlands B.V. Hoge Mosten 6 4822 NH Breda Postbus 6444 4802 HK Breda telefoon: +31 76 201 20 00 fax: +31 76 201 20 20

Persoonlijk,Gemakkelijk,Snel GeĂŻnteresseerd? Surf naar www.paperpoint.nl Inkooporganisatie

Dienstverlening

Internet service providers

Correctiemiddelen

Bruynzeel Storage Systems B.V. telefoon: (077) 306 90 00 fax: (077) 307 81 33 info@bruynzeel.org www.bruynzeel.org Kardex Archiefsystemen bv Telefoon (0348) 49 40 40 Archiefsystemen Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58


De altijd actuele adressen­wijzer voor de kantoorbranche

Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: sales.hamelinNL@ hamelinbrands.com www.hamelin.nl

info@herma.nlP

Loeff’s Patent B.V. telefoon: (030) 634 34 24 www.loeffs.nl

Sigel telefoon: (0575) 76 00 60

Jalema telefoon: (077) 476 76 76 www.jalemaoffice.com

Papier

BührmannUbbens Pollaan 1 7202 BV Zutphen Postbus 33 7200 AA Zutphen Telefoon (0575) 59 85 98 Fax (0575) 59 85 97 officeproducts@ buhrmannubbens.nl www.buhrmannubbens.com Etiketten

Visuele communicatie

edding Legamaster B.V. Postbus 111, 7240 AC Lochem telefoon: (0573) 71 31 00 fax:(0573) 253783

Ringbanden Lutkie B.V. telefoon: (073) 639 13 91 email: info@lutkie.nl

Multo telefoon: (0573) 454017 fax: 0573 453160 email: info@multo.nl Schrijfwaren

Schrijfwaren Avery Dennison Office & Consumer Products telefoon: (030) 263 21 21 Service@avery.nl

Herma Benelux B.V. Gildeweg 11 3771 NB Barneveld telefoon: (0342) 82 02 17 fax: (0342) 40 07 22 www.herma.nl

BIC Netherlands B.V. Hoge Mosten 6 4822 NH Breda Postbus 6444 4802 HK Breda telefoon: +31 76 201 20 00 fax: +31 76 201 20 20

Pilot Pen Nederland Wijststraat 15A 5384 RA Heesch telefoon: (0412) 64 99 72 info@pilotpen.nl www.pilotpen.nl Viltschrijvers en markers

edding Legamaster B.V. Postbus 111, 7240 AC Lochem telefoon: (0573) 71 31 00 fax: (0573) 713 101 Software Avery Office Products telefoon: (030) 263 21 21

Quick Office b.v. Draaikom 13 1274 NK Huizen tel: +31 (0)35 887 1 886 www.quickoffice.nl helpdesk@quickoffice.nl Transport Centraal Boekhuis tel 0345-475888 fax 0345-475898 e-mail vcklantcontacten@ centraal.boekhuis.nl Winkelinrichting Interieurbouw Apeldoorn BV telefoon: (055) 521 17 50 fax: (055) 521 69 25 www.interieurbouwapeldoorn.nl

Klinkers Interieurproducties BV telefoon: (043) 3 64 42 42 info@klinkers.nl www.klinkers.nl Shop Interiors & de Shop Sprinter b.v. Bedrijventerrein “Delta” De Dinkel 3 - 5 8253 PK Dronten - Holland telefoon: 00(31) 321 333686 321 337877 fax: 00(31) 321 333564 KvK nr: 39069974 Flevoland www.shopinteriors.nl / www.shopsprinter.nl

Winkelautomatisering

Valk Software B.V. Postbus 101, 3417 ZJ Montfoort Vlasakker 5, 3417 XT Montfoort telefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 442 info@valksoftware.nl www.valksoftware.nl Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naadloze aansluiting met het elektronisch berichtenverkeer (artikelgegevens, pakbonnen en orders) van: Scholtens, CB, Timmermans, Quantore en EBUZZ. Aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgegevens binnen uw branche. Van één winkel tot complete filiaaladministratie. ProPOSS is het meest rendabele en complete retail-systeem op de markt, vergelijk alles goed en overtuig u zelf!


> KANTOORPLEIN

Mensen OKI heeft Jeffry Hoonakker benoemd tot Partner Account Manager. Hij is in deze rol verantwoordelijk voor het onderhouden en ontwikkelen van het resellerkanaal binnen de regio Nederland ZuidOost. Hoonakker (32) heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan binnen Jeffry Hoonakker de printermarkt bij distributeur Alpha International. Jolanda Staals is vertrokken bij Smit Visual Supplies, waar zij verantwoordelijk was voor marketing & communicatie. Zij is in dienst getreden bij Dima Group in DeurneI, dat machines maakt voor elektronicabedrijven. Steven van der Pas is haar opvolger bij Smit Visual Supplies. Na 14 jaar werkzaam te zijn geweest in de wereld van kantoorartikelen gaat Jeroen van der Haar een nieuwe uitdaging aan binnen 3M, als sales manager voor technische groothandels en distributeurs. Kris Ceuppens neemt zijn werkzaamheden in kantoorartikelen.van 3M over. Hans de Wit heeft de activiteiten van zijn bedrijf MultiPCprojects beëindigd en overgedaan aan het Duitse bedrijf Conen GmbH. Hij is nu werkzaam bij onderwijsautomatiseerder WIS uit Gouda. Daarnaast is De Wit werkzaam als Account Executive bij O3Spaces BV. Hans de Wit

GZ OfficeXperience wint 24e Zaanse Ondernemingsprijs GZ OfficeXperience heeft de prestigieuze KvK Ondernemingsprijs bemachtigd tijdens De Zaanse Ondernemersdag. Ook de prijs van de PDZ Trias Jeugdjury ging naar GZ. Het 25-jarig jubileum van de onderneming van Wout van Laar wordt hiermee dubbel zo feestelijk. De Zaanse Ondernemersdag is een belangrijke happening voor de ondernemende Zaanstreek. ‘Ontzorgen past in deze tijd. De totaaloplossingen van GZ zijn prima en doordacht. GZ is onderscheidend, gastvrij en milieubewust. En het ziekteverzuim is zó laag, dat is een droom voor iedere ondernemer. De jury is onder de indruk van de drive van het gehele team. GZ is een voorbeeld voor ons allen’, aldus het juryrapport.

Delo inspireert tijdens Zitexperience

Delo organiseerde onlangs de ‘Delo Zitexperience’. Een inspirerende bijeenkomst die vele ogen heeft geopend. Na een gezond ontbijt ging de Delo Zitexperience van start. Delo vertelde samen met Mploy, specialisten op het gebied van ergonomie en vitaliteit, alles over het belang van ‘goed zitten’ en de laatste trends. Daarbij konden de bezoekers niet rustig op hun stoel blijven zitten; er werd een actieve ‘Vitabreak’ gedaan om alle spieren los te gooien en wasknijpers lieten zien welk effect een statische houding heeft op het menselijk lichaam. Na de presentatie was er nog voldoende tijd voor een kop koffie, een bezoek aan de stands en het testen van stoelen.

Durable wint twee GIO Awards Dit jaar was het al voor de 27ste keer dat de Good Industrial design Award werd georganiseerd door de Nederlandse organisatie Designlink. Met deze award worden producten geëerd die in het afgelopen jaar op de Nederlandse markt zijn geïntroduceerd of door een Nederlandse designer zijn ontworpen. Durable kreeg de prijs voor de producten Varicolor en System, die door de jury zeer innovatief en stijlvol werden bevonden. Varicolor is een stijlvolle en handige ladebox met pittige kleuren, vervaardigd uit het meest kwalitatieve plastic materiaal, namelijk ABS. System is de naam voor het assortiment van nieuwe trolleys, verkrijgbaar in verschillende maten, voor uiteenlopende toepassingsmogelijkheden.

edding werkt samen met Natuurmonumenten

edding werkt al een aantal jaren succesvol samen met Natuurmonumenten. Zo hebben edding en Natuurmonumenten in 2011 een actiecampagne gehouden: voor elk edding EcoLine product dat werd verkocht, heeft edding € 0,05 gedoneerd aan Natuurmonumenten. Uiteindelijk is door deze actie een totaal bedrag opgehaald van € 10.000,-. Deze samenwerking is dan ook doorgezet in 2012, wat dit jaar heeft geresulteerd in een actie waarbij iedereen op de website van Natuurmonumenten een gratis Januari 2013 Ecoline highlighter kan aanvragen. edding doneert dan 16-18 Vakbeurs Facilitair Den Bosch ook weer €0,05 voor elke 22 KBM Tendertraining Houten aangevraagde highlighter aan Natuurmonumenten. 22-26 NOT Utrecht Tot nu toe zijn er zo’n 5300 aanvragen ontvangen. Meer 26-29 Paperworld 2013 Frankfurt info: www.natuurmonumenten. nl/edding-ecostiften. Februari 2013

Agenda

3-5 Stationery, Office & Convenience Days Den Bosch 46 > kbm > december 2012


Fastprint eCo

Duurzaamheid met behoud van kwaliteit en uitstraling!

Wit is het nieuWe e

i

us

pi

we

la

eltzeich

er

mw

n

U

Groen 1 00 % Altp

a

J u r y u m w el t z e i c h e n

100% Recycled

100% CO2 neutraal

Blaue Engel

PEFC gecertificeerd

Hoge runnability

ISO 9706 200 jaar houdbaar

Processed Chlorine Free

Dubbelzijdig

Hoge witheid

BührmannUbbens Office Products Fastprint ECO is een co-productie van Sita en BührmannUbbens

Pollaan 1 • 7202 BV Zutphen • Postbus 33 • 7200 AA Zutphen T (0575) 59 88 88 • F (0575) 51 41 65 • E info@buhrmannubbens.nl

www.fastprint.eu

Geproduceerd in Europa


KBM  

Hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you