KBM 06/2017

Page 1

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen /// jaargang 99 • nummer 6 • september 2017

www.kantoornet.nl

Adv 12-1 ArtC

eo W orld

3 ok

ube

Kantoor Business Magazine

tobe

in Ge

nt

r

Fonkelnieuw beursconcept

Adveo World

>>

Office Innovation Day: nieuw branchebreed event

>>

Notitieboeken: goede upselling kansen

>>

Smit Visual: functionaliteit, design én creativiteit


Bent u klaar voor

The Next Generation? WIJ WEL!

12 & 13 OKTOBER 2017 Artcube Gent Www.adveoworld.be

ORGANISATIE

VIP SPONSOR

PARTNERS


Berichten 4 Branchenieuws 44 Productnieuws Rubrieken 4 Column Joost Heessels 7 Selfie: Niek Nendels 38 Fun meets function 40 Kantoorplein 45 Column Jos van Dalfsen 45 Colofon Vakhandel van de maand 8 Cubics Event 10 Office Innovation Day 29 Insights-X 33 Paperworld 2017

Inhoud Cubics: op weg naar een zelfsturende organisatie Cubics, het vroegere HAVL, opereert steeds meer als specialist in projectinrichting en ICT. Dat moet gebeuren met een zelfsturende organisatie. De nieuwe koers heeft al een aantal spraakmakende projecten opgeleverd. Directeur Ard Smulders over de veranderslag van Cubics.

Office Innovation Day:

Ergonomie 13 Column Robert Cozijnsen

nieuw branchebreed event

Stationery 14 Notitieboeken Kantoorinrichting 18 Smit Visual Marketing 21 edding/Tombow Markttrends 22 Office World/GfK Office supplies 25 Jalema Coverstory 26 Adveo Documentmanagement 30 Printing voor MKB

8

10

Op 11 oktober a.s. vindt het grootse event Office Innovation Day plaats in de Amsterdam Arena. De dag en avond bieden een inspirerend programma voor de hele branche, met boeiende sprekers, awards-uitreiking, netwerkbijeenkomten en entertainment.

Notitieboeken bieden goede upselling kansen

14

Lunchen met‌ 34 Kees Uppenkamp (Trodat) Lezerspanel 36 Back-to-School Brancheregister 42 KBM Kantoorwijzer Reverse cover 46 OKI

18

Chameleon van Smit Visual: functionaliteit, design ĂŠn creativiteit Smit Visual, specialist in visuele presentatiemiddelen, geeft het whiteboard een geheel nieuwe dimensie met de Chameleon-lijn. Deze combineert de functionaliteit van een whiteboard voor het eerst met stijlvol interieurdesign.

KBM /// / SEPTEMBER 2017

3


Nieuws

Column

Zuivere koffie Ik heb het voorrecht om ook buiten de office branche rond te mogen kijken en in die rol was ik recent op de grootste beurs voor consumentenelectronica in Europa, de IFA in Berlijn. Ik bezocht daar een persconferentie van het Zwitserse Jura, de Mercedes Benz onder de koffiemachines zogezegd. Achter de tafel een bataljon nette heren (en een dame) in bedrijfspak, duitstalige degelijkheid die past bij deze leverancier. En ook bij ónze markt, aangezien we hier nog veel middelgrote ondernemingen kennen uit het Duitstalige gebied. Maar er zijn meer redenen waarom een merk als Jura zo goed aansluit bij onze branche. En sterker nog, ze kwamen er zelf

mee. ‘Waarom kun je geen koffiemachines kopen via de kantoor vakhandel. Bedrijven kopen daar immers alles voor kantoor’, vroeg de CEO van Jura tijdens de presentatie van twee nieuwe volautomaten. In totaal heeft Jura 21 volautomaten in het assortiment, voor elk wat wils. Als een leverancier het zich al afvraagt, laat een branche hier dan geen kansen liggen? Koffie past qua structuur, machines en supplies voor kantoor, perfect bij onze industrie. De marges zijn prima, dus ik zeg, doen. Gelukkig is er al een aantal vakhandels die snappen hoe de hazen lopen, en diegenen die eruit springen zetten we op 11 oktober met een Award in het zonnetje tijdens de Office Innovation Day in de Amsterdam Arena. Een bijzonder event waarin Novaka en KBM de handen ineen hebben geslagen en waarbij iedereen die er toe doet, aanwezig is. U toch ook?

Joost Heessels

15 jarig Pro-Design nu ook voor inkjet MAUL investeert in de productielocatie in Duitsland

Pro-Design van International Paper wordt al lang gebruikt voor professionele laserprinters, maar is nu tevens geoptimaliseerd voor high-speed inkjetprinters. Pro-Design werd oorspronkelijk ontwikkeld voor het gebruik met laserprinters als topproduct voor hoogwaardig full colour drukwerk. Door te profiteren van de

ontwikkelingen op het gebied van de high-speed inkjettechnologie, biedt het nieuwe Pro-Design de inkjetmarkt nu dezelfde kwaliteit waar professionele laserprinters al anderhalf decennium op vertrouwen. De optimalisatie van Pro-Design biedt de drukbranche daarom nieuwe mogelijkheden, evenals voor gebruikers van kantoorprinters, aldus International Paper. De sleutel voor de optimalisatie van Pro-Design is de toepassing van de ColorLok®-technologie die tijdens de productie in het papier wordt geïntegreerd.

Penninkx Office Supply wordt Continu Kantoor Na ruim 20 jaar is het tijd voor verandering! Vanaf 1 september 2017 gaat Penninkx Office Supply officieel verder als Continu Kantoor. Een nieuwe naam die beter uitdraagt waar wij voor staan, een nieuwe huisstijl en een compleet vernieuwde en moderne webshop. Met Continu Kantoor gaan wij ons focussen op het zo breed mogelijk ontzorgen van bedrijven. Vanaf 1 september kun je op www. continukantoor.nl terecht voor kantoorartikelen, kantoorinrichting, kantoorapparatuur en facilitaire producten.

4

KBM //// SEPTEMBER 2017

Met een geplande investering van € 900.000 moderniseert MAUL GmbH, de kunststofproductie. In de fabriek in Kirchen werd reeds een nieuwe spuitgietmachine geïnstalleerd. Dat is slechts het begin, voor het einde van het jaar staat er namelijk nog een vernieuwing van een machine op de planning. Zo brengt MAUL, dat uit overtuiging vele producten produceert in Duitsland, haar productietechnologie op de nieuwste en duurzaamste stand. Met de nieuwe machines is een energiebesparing van wel 45% mogelijk. Daarom ontvangt het project ook een subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en van de deelstaat Rijnland-Palts.


VKT bouwt aan toekomst met nieuwe showroom Verhoeven Kantoor Totaal (VKT) keert terug op zijn oude stek aan de Ringersstraat in Schiedam. De kantoorinrichter gaat nieuw bouwen op de plek waar in juni vorig jaar de showroom in vlammen opging. Onlangs tekende VKT-directeur Marc Verhoeven, samen met andere partijen die in het nieuwe complex een onderdak vinden, de contracten met bouwer Staton uit Werkendam. Opmerkelijk is dat een klein deel van de gebouwen die gevrijwaard bleven van de brand, in het nieuwe onderkomen worden opgenomen. Eind dit jaar gaat de bouw van start.

In september volgend jaar hoopt Verhoeven zijn tijdelijke kantoor aan de Dam te kunnen verruilen voor een ruime showroom op bedrijventerrein 's-Graveland. Het zal een stijlvol, duurzaam kantoorgebouw worden. VKT werd in 1989 opgericht; het bedrijf biedt met zeven medewerkers projectinrichting van kantoren en verkoop van kantoormeubelen en -toebehoren, vanuit een centrale vestiging in Schiedam. Recente klanten zijn onder meer Mars, de Nationale Theaterkassa en Schweppes.

Houtkeurmerken kritisch over gemiste kansen duurzaam hout FSC Nederland en PEFC Nederland maken zich ernstig zorgen over de aanpak en ambities van de Nederlandse overheid betreffende duurzaam hout. Er worden grote kansen gemist als het gaat om de positie van gecertificeerd hout binnen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Ook is er kritiek op de wijze waarop de overheid haar voorbeeldfunctie invult bij het voorschrijven en de controle op toepassing van duurzaam hout. De keurmerken schrijven dit in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma. Een van de zorgen die in de brief wordt geuit heeft

betrekking op de borging van de toepassing van duurzaam hout. Recent werd een gerechtelijke procedure aangespannen over de aanbesteding van kantoormeubilair door Rijkswaterstaat omdat deze vooralsnog koos voor een niet-gecertificeerde leverancier.

John Watson volgt Michel van Beek op bij Fellowes John Watson (rechts op foto) is benoemd tot directeur Europa van Fellowes. Hij volgt Michel van Beek op, die de functie van President EMEA en Asia-Pacific heeft betrokken. John Watson heeft meer dan 20 jaar ervaring in de industrie en leidinggevende functies bekleed in onder meer Canada, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In zijn voorgaande positie van Global Marketing Director bij Lyreco heeft hij bijgedragen

aan de wereldwijde omzet van 2 miljard dollar. John Watson zal bij Fellowes de verantwoordelijkheid gaan dragen voor alle Europese vestigingen en markten. Als lid van het Europese Leadership Team zal hij de koers van verandering sturen om zorg te dragen dat Fellowes blijft voldoen aan de behoeften van een evoluerende markt en industrie en verder bouwen aan de innovatie en duurzaamheid van Fellowes. John Watson zal rapporteren aan Michel van Beek die onlangs is gepromoveerd naar de functie van President EMEA en Asia-Pacific.

The Read Shop opent nieuwe winkels

Afgelopen maand heeft The Read Shop twee nieuwe winkels geopend. Binnenkort komt er nog een derde bij. Op 1 september opende The Read Shop Express in Schaijk. De ondernemers Anja en Ben Maathuis maakten de overstap van Bruna naar The Read Shop Express omdat ze zich bij deze formule beter thuis voelen. In Rosmalen ging op 4 september The Read Shop open. Hier was eerder boekhandel Robben gevestigd. De huidige eigenaren stopten ermee en de nieuwe onderneemster Miriam van Doremalen sloot zich aan bij de formule The Read Shop. Begin oktober komt er nog een winkel bij, dan zal The Read Shop in Gendt haar deuren openen. The Read Shop is een laagdrempelige inloopwinkel met een ruim en uitgebalanceerd assortiment boeken, tijdschriften, wenskaarten, kantoorartikelen, kansspelen, cadeaukaarten, gifts en tabak. The Read Shop blijft groeien en is voortdurend op zoek naar nieuwe ondernemers voor locaties in heel Nederland. Met de komst van de nieuwe winkels heeft The Read Shop nu 171 vestigingen in Nederland.

KBM /// SEPTEMBER 2017

5


Wat maakt het verschil bij kantoorboekhandel-beurzen? De Insights-X groeit met meer dan 30%. Al in haar tweede jaar groeit de Insights-X zรณ sterk dat er een extra hal bij is gekomen. Dit zijn de exposanten op de beurs: www.insights-x.com/en/growth

Voor het eerst in 3 hallen!


Selfie van...

SelfIe van... Waar en wanneer zag je het levenslicht? ‘s-Hertogenbosch, 6 september 1981 Met wie deel je de voordeur? Met mijn vrouw Willeke en onze twee dochters Evi (5 jaar) en Lize (3 jaar) Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Ons creatieve brein (Dick Swaab) Naar welke muziek luister je veel? Jaren ’90 Pop & Rock Hoe en waar breng je je vakantie graag door? Winters: skiën in Oostenrijk. Zomers: Italië (Toscane) Je grootste hobby? Voetbal en wielrennen Wat is je favoriete sport? Voetbal Je grootste ergernis? Mensen die hun afspraken niet nakomen. Levensmotto? Carpe diem In welke auto rijd je? Volkswagen Jetta hybrid Met wie zou je graag een avondje stappen? Lionel Messi Wat zijn voor je de geneugten des levens? Sporten en familie en vrienden. Eet het liefst: Italiaanse pasta’s (vooraf gegaan door een heerlijke bruschetta) Waar kunnen ze u ’s nachts voor wakker maken? Een autorit naar Oostenrijk voor een skivakantie.

Niek Nendels Functie: Marketing Manager Bedrijf: BakkerElkhuizen

Welke persoon of onderneming bewonder je in de branche? Er is niet specifiek een persoon of organisatie die ik bewonder. Ik waardeer en bewonder iedere ondernemer die innovatief en vooruitstrevend durft te denken. Zeker in deze dynamische tijden waarin je snel moet schakelen, om in te spelen op de behoeftes uit de markt. Zou graag een dag willen ruilen met: Mark Rutte, om van dichtbij mee te maken waarom het politieke (macht)spel zo moeizaam verloopt…

(member of the Office Athletes Group)

In onze filosofie gaat ergonomie veel verder, en kijken we naar de optimalisatie van het beeldschermwerkproces. In dit proces stellen we de gebruiker centraal en ondersteunen we daar waar nodig met hardware- en software-tools. Deze tools dragen aantoonbaar bij aan de prestatie en welbevinden van de gebruiker. Wat is er zo leuk aan het vak ergonomie? De continue verandering van ons werkveld. Dit alles mede gevoed door de toenemende intrede van nieuwe technologieën.

Is vitaliteit op kantoor een hype of een blijvertje? Het is zeker geen hype! Ik ben ervan overtuigd dat de aandacht voor zowel de fysieke als mentale gesteldheid van medewerkers een blijvend karakter heeft. Mede gezien het feit dat Nederland (en West-Europa) een kenniseconomie is/blijft, zal de aandacht voor het Human Capital daarom alleen maar toenemen. Wij zien steeds vaker dat naast de grote corporates ook organisaties in de laag daaronder een centraal health & wellbeing programma aanbieden. In deze programma’s spelen aspecten als vitaliteit, mentaal welbevinden en ergonomie een rol. Ergonomie is nog steeds een ondergeschoven kindje bij veel ondernemingen. Waar of niet? Deze stelling is deels waar. Als je een willekeurige manager of CEO vraagt: “Hoe is het qua ergonomie binnen uw organisatie geregeld?” Dan komen ze veelal met een traditioneel antwoord: “Onze werkplekken voldoen aan de Arbowetgeving en mensen hebben weinig last van RSI.”

KBM /// / SEPTEMBER 2017

7


Vakhandel van de maand

Cubics: op weg naar een zelfsturende organisatie Cubics, het vroegere HAVL, opereert steeds meer als specialist in projectinrichting en ICT. Dat moet gebeuren met een zelfsturende organisatie. De nieuwe koers heeft al een aantal spraakmakende projecten opgeleverd. Directeur Ard Smulders over de veranderslag van Cubics. Misschien dat bij menigeen niet meteen een lichtje gaat branden als de naam Cubics valt. Toch heeft deze onderneming uit Tilburg, gevestigd in een oud zwembad, een rijke historie die teruggaat naar 1933. Dat was onder de naam Van Laarhoven, een bekende naam in de branche. Vorig jaar besloot directeur Ard Smulders die naam te veranderen in Cubics. "Van Laarhoven was natuurlijk een begrip in Tilburg en de kantoorbranche. Het bedrijf begon ooit in kantoorartikelen en dat imago kleefde er nog teveel aan. Daar wilden we vanaf, omdat we zo'n vijf jaar geleden een andere weg zijn ingeslagen. We zijn de kant van projectinrichting en IT opgegaan." Waar komt de naam Cubics vandaan? Smulders: "Het verwijst naar ons nieuwe vierkante logo (cube). We hebben eerst het logo veranderd en toen pas de naam. Daar hebben we geen spijt van. De nieuwe naam Cubics is goed aangeslagen."

Turnkey

Inmiddels staat de nieuwe koers die is gekozen, als een huis. "Dat we zijn getransformeerd in een volwaardige turn key projectinrichter die een

8

KBM //// SEPTEMBER 2017

project van ontwerp tot en met realisatie kan uitvoeren, werpt nu zijn vruchten af. We zijn het afgelopen jaar flink gegroeid met projecten. Ook dit jaar gaat het voorspoedig tot nu toe. We doen alles in zo'n project; vloeren, plafonds et cetera. We zijn een soort aannemer geworden die ook nog meubels turnkey doet. Onze missie is 'Prettig werken, altijd en overal', en dat kunnen we met IT en projectinrichting goed invullen." Tegelijk met de nieuwe strategie werd ook Het Nieuwe Werken geĂŻntroduceerd bij Cubics, waarbij Smulders zich heeft laten inspireren door de Braziliaan Ricardo Semler. "Geen managers meer, zelfstandige teams, een platte organisatie. Dat is een hele verbetering, maar het is bij mij nooit af. De verantwoordelijkheid en vrijheid zijn een echte uitdaging. We zijn nog lang niet klaar. Ik wil vaak sneller gaan dan de rest, maar moet af en toe geduld betrachten. Maar een bedrijf runnen zonder managers is een grote plus."

Kantoorartikelen low profile

Kantoorartikelen worden alleen nog low profile gedaan door Cubics. "De lagere omzet hierin wordt

ruimschoots opgevangen door projectinrichting en IT. Ik heb van origine niet zo veel met kantoorartikelen, het zijn producten zonder emotie. Maar er zal zeker markt blijven voor office supplies. Er zijn genoeg partijen die daarmee succesvol zijn. Wij hebben juist gekozen om focus te hebben op activiteiten met toegevoegde waarde: IT en projectinrichting." Daarnaast is onlangs de tak van copiers en mfp's afgestoten en verkocht aan Printec. "Dat is een heel concurrerende markt. We zijn wel een intensieve samenwerking aangegaan met Printec en houden afdrukapparatuur zeker in onze propositie." Ook heeft Cubics geen logistiek meer. De hardware-leveringen verlopen via drop shipment. Verder wordt de montage van meubilair uitbesteed. Het Tilburgse bedrijf heeft geen showroom meer, maar stelt zijn eigen werkomgeving ten toon. "We willen producten en oplossingen laten zien waar we zelf achterstaan. Zo is het zit-sta werken flink in opkomst. Meer dan 60 procent van de mensen op kantoor werkt met zit-sta oplossingen."

Polygonale loods

Cubics is in staat om hele projecten van A tot Z uit te voeren. Zo kunnen ontwerpen in eigen huis worden gemaakt. Maar er kan ook een interieurar-


Tekst: Emiel te Walvaart

Over Cubics

In 1933 begon Hub. A. van Laarhoven met de verkoop van kantoormachines, wat de basis was voor de huidige organisatie van Cubics. Enkele decennia later werden ook meubilair en kantoorartikelen aan het assortiment toegevoegd. In de jaren tachtig, toen automatisering zijn intrede deed in het bedrijfsleven, startte de onderneming, dat inmiddels HAVL Kantoor en ICT heette, met het aanbieden van ICT-diensten. Toen werd HAVL een allround specialist op het gebied van kantoorbenodigdheden, kantoorinrichting, document solutions en ict. Vanaf 2012 werd de koers verlegd naar een specialist in kantoorautomatisering en -inrichting, en wordt ingezet op totaaloplossingen voor een brede waaier van opdrachtgevers. In 2016 was er een naamswijziging in Cubics. Er werken momenteel 35 medewerkers.

chitect worden ingeschakeld. Ook werkt Cubics veel samen met zzp'ers. Met al deze mensen kunnen uiteenlopende projecten worden gedaan. Smulders glimt van trots als hij vertelt over een project bij Willem II, de voetbalclub waarvan Cubics businesspartner is. "Dat is echt een mooie en flinke klus. We mogen twee volledige verdiepingen van het stadion inrichten met vergaderruimtes en kantoren. Dit is heel goed voor de uitstraling van ons bedrijf." Cubics wil zich niet alleen richten op kantoren. Ook de horeca heeft de Tilburgers ontdekt, of andersom. "Op het voormalige treinrangeerterrein mogen we een restaurant inrichten in de Polygonale loods, een van de meest in het oog springende gebouwen in de Tilburgse Spoorzone. Het monumentale karakter, de strategische ligging en de bijzondere architectuur maken het een kansrijke horecalocatie. Een fantastisch project voor ons."

Actief in MVO

niet de deur. Maar daar ligt niet de focus." En aanbestedingen? Smulders: "Die doen we ook, maar niet koud. We moeten al contacten hebben." Op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is Cubics zeer actief. " We vinden maatschappelijk en sociaal betrokken zijn erg belangrijk. Dat komt bij ons tot uiting op verschillende gebieden. We hebben een energiezuinig kantoorgebouw en het team van Cubics verplaatst zich in zuinige, hybride auto’s. Wij helpen en stimuleren onze relaties om hetzelfde te doen. Verder sponsoren we sportclubs en evenementen. Ook zijn we betrokken bij veel netwerkclubs." Waar Smulders over vijf jaar wil staan? "Dan moet Cubics een volledig zelfsturend bedrijf zijn. We hoeven niet per se twee keer zo groot te zijn. De continuïteit in projectinrichting en IT straat voorop. Het moet leuk blijven. Het moet voor de accountmanager een genot blijven om orders te schrijven. Verder hebben ze mij niet meer nodig. Ik streef naar een geoliede machine. Aan de handel zal het niet liggen. Die is er nog genoeg."

Ard Smulders: ' We zijn getransformeerd in een volwaardige turn key projectinrichter die een project van ontwerp tot en met realisatie kan uitvoeren'

Smulders heeft de ambitie om te groeien, maar wel met beleid. "Ons werkgebied is heel Brabant en Zeeland. Zeg maar een straal van 100 tot 150 kilometer rond Tilburg. Daar kunnen we nog steeds groeien. We halen orders binnen van pakweg 30.000 euro tot vier ton. Klanten die een of twee bureaustoelen willen hebben, wijzen we

KBM /// SEPTEMBER 2017

9


Event Uitreiking Benelux Office Products Awards 2017: wie worden de winnaars?

Office Innovation Day: nieuw branchebreed event Op 11 oktober a.s. vindt het grootse event Office Innovation Day plaats in de Amsterdam Arena. De dag en avond bieden een inspirerend programma voor de hele branche, met boeiende sprekers, awards-uitreiking, netwerkbijeenkomten en entertainment. KBM en Novaka hebben de handen ineengeslagen met de organisatie van een inspirerende dag voor de hele branche. Er staan dan allerlei activiteiten op de rol: van de Novaka-jaarvergadering naar de Officers-meeting tot de uitreiking van de Benelux Office Products Awards en de nieuwe Dealer Awards in de avond. TussenAan inspirerende sprekers en sessies zal het niet ontbreken. Zo zijn Henk van Raan (Chief Innovation Officer bij Amsterdam Arena) en Bas van der Veldt (directeur Afas) bevestigd. Van der Veldt is een bevlogen spreker die de onder-

Programma 13.00 Inloop Novaka 13.30 Jaarvergadering Novaka 14.30 Inloop Officers 14.30 Ontvangst gasten Novaka 15.00 Pauze 15.30 Intro 15.35 Henk van Raan (Amsterdam Arena) 15.50 Bas van der Veldt (Afas) 16.30 Borrel en rondleiding Arena 18.00 Feestelijke Award Avond

Bent u erbij?

Voor genomineerden, maar ook voor andere leveranciers, biedt de uitreiking van de BOP Awards een uitgelezen kans de banden met de branche aan te halen. Bent u erbij? Of sterker nog, maakt u gebruik van de unieke mogelijkheid u als gastheer te presenteren van deze geheel verzorgde avond? Neem contact op met Simone Brands (simone@magentapublishing.nl) of Maico de Haan (maico@magentapublishing.nl).

10

KBM /// SEPTEMBER 2017

nemers in de zaal een spiegel voorhoudt. Ook is er een meet & greet met ex-voetballer en analist Ronald de Boer. De feestelijke uitreiking van de Benelux Office Products Awards 2017 wordt gepresenteerd door komiek/presentator Jeroen Smits. Alle geledingen van de markt, zoals vakhandel, retail, distributeurs, leveranciers en fabrikanten, zullen elkaar treffen op Office Innovation Day. Er is voldoende ruimte om kennis en ervaringen uit te wisselen, waardoor de branche een nieuwe impuls zal krijgen. De Dealer Awards worden uitgereikt voor de vakhandel in drie categorieën: Retail, B-to-B en Online. Een deskundige jury, samengesteld uit vertegenwoordigers uit de branche (behalve uit de vakhandel) heeft geoordeeld over de inzendingen. Deze heeft zich gebogen over aspecten als succesvol (groei), ondernemerschap, klantgericht, innovatief/duurzaam, uitstraling/beleving, kennisniveau en voorbeeld voor de branche/zichtbaarheid.


De nominees voor Benelux Office Products Awards 2017 Computer Accessories

UltraBoard 940 compact keyboard, BakkerElkhuizen VeriMark™ Fingerprint Key, ACCO Brands Benelux B.V. Filex: QI Dot-charger, In2Brands BV

Tablet & Smartphone Accessories

Tablet Holder Table, Durable Nederland BV Leitz Complete conference bluetooth speaker, Esselte BV Charge & Sync Cabinet, Universeel Tablet, ACCO Brands Benelux B.V.

Healthy Work Equipment

Dynamostol Incharge Flex, Ergonomie Specialist Intellidesk, Dynamic Ergonomics SlimBlend, Philips Lighting IQ Sit-Stand Desk, BakkerElkhuizen WorkFit-SR, Dual Monitor Sit-Stand Desktop Workstation, Ergotron

Office Machines

trodat Professional™ 4.0, Trodat Benelux BV Dymo MobileLabeler, Newell Brands Fellowes Powershred 225Mi papiervernietiger, Fellowes

Office Interior

Dynamostol Incharge Flex, Ergonomie Specialist WINEA PLUS, WINI Kantoordesign BV Belstoel HIVE, BeterZitten Mobiel Glassboard, Legamaster International B.V

Office Seating

Dynamostol Incharge Flex, Ergonomie Specialist BackApp Black Edition, Dynamic Ergonomics Anteo Alu met Air Seat, KÖHL GmbH

Office Products

Magnetische Accessoirehouders, Legamaster International B.V. HERMA Textieletiketten, HERMA Benelux B.V. Vpaper, Peleman Industries NV Jalema Binding, Jalema

Visual Communication Products EB-1795F, Epson ETX, Legamaster International B.V Sharp Huddle-display (de PN-40TC1), Sharp Electronics Benelux BrightBooking, GoBright

Writing, Drawing and Paper Instruments Parker jotter balpen, Newell Brands Ballpoint pen AirPress Pen, Tombow ABT Dual Brush Pen, Tombow

SOHO Products

edding 8180 stickerverwijderaar, edding Diamond Glas Personal Notitietableau, ACCO Brands Benelux B.V. Filex: Elektrificatie unit, In2Brands BV

Stationery Products

Polaroid 3D Play Pen, Polaroid 3D Pritt nieuwe rollers assortiment , Henkel edding Permanent Spray retro kleuren, edding Benelux B.V. ABT Dual Brush Pen, Tombow

Marketing Award

Libelle Zomerweek 2017, edding Benelux B.V. Oxford Pop-Up Store 9 straatjes Amsterdam, Hamelin BV In2Brands: Product Configurator, In2Brands BV

E-commerce Platform

edding Template Generator, edding Benelux BV In2Brands: Product Configurator, In2brands Logic4 Commerce Suite, Logic4 Propellor, Propellor

Best Performing Product

Elba Rado Ordner, Hamelin BV trodat Professional™ 4.0, Trodat Benelux BV T-Kaart Planningset Weekplanner 8 Kl. 24 Sleuven, Acco Brands Benelux B.V.

Facility

edding 8180 stickerverwijderaar, edding Benelux B.V. BrightBooking, GoBright

Design Award

Dynamostol Incharge Flex, Ergonomie Specialist Belstoel HIVE, BeterZitten Mobiel Glassboard, Legamaster International B.V HX Triple Monitor Arm, Ergotron

KBM /// / SEPTEMBER 2017

11


International Paper:

HP Office Pink Ream campagne In 2017 verrast International Paper de markt met een zeer speciale editie van het HP Office Paper. Met het ´Pink Ream´ design, wordt het bekende product omgezet in een ‘Paper with Impact’, dat een internationale maatschappelijke marketingcampagne een boost geeft. De doelstelling van de campagne is om onderzoek naar en bewustzijn rond borstkanker te ondersteunen. 0.10 euro van elke verkochte riem in Europa wordt gedoneerd aan het Europese network van Susan

G. Komen, een organisatie die vecht tegen borstkanker. Om het publieke bewustzijn te vergroten, lanceert IP een intensieve pers- en communicatiecampagne, inclusief artikelen en advertenties in internationale print and online media. In de Benelux zal de communicatie worden gerealiseerd door belangrijke regionale industrie-publicaties.

blog-artikelen, advertenties, webbanners of displays. Deze tools zullen ook worden gebruikt door de vele IP business- en distributiepartners, die zich hebben gecommitteerd om de HP Office Pink Ream campagne te ondersteunen.

IP zal verschillende soorten marketing tools publiceren, zoals persberichten,

International Paper Chaussée De La Hulpe 166 1170 Brussel www.internationalpaper.com

WWW.BRIGHTBOOKING.EU

EEN NIEUW TIJDPERK IN HET BEHEER VAN RUIMTES EN WERKPLEKKEN

ALTIJD EN OVERAL VANDAAN TE BENADEREN

SNEL EN EENVOUDIG ZOEKEN EN BOEKEN DIRECT INZICHT IN DE STATUS VAN EEN RUIMTE

NOOIT MEER DUBBELE RESERVERINGEN

RESERVERINGEN DIRECT IN UW EIGEN AGENDA DOOR DE UNIEKE APP IS BRIGHTBOOKING OVERAL DICHTBIJ

BUILDING INTELLIGENCE

VIND EENVOUDIG EEN WERKPLEK VIA DE MAPPING FUNCTIONALITEIT

VOORKOM ZOEKTOCHTEN DOOR HET GEBOUW

DE MEEST COMPLETE ROOM MANAGEMENT OPLOSSING!


Column

Ergonomie: geen product, maar een oplossing leveren Met regelmaat lees ik in bladen of op websites dat aanbieders van kantoormeubilair en inrichters van werkplekken beweren ‘ergonomische producten’ te leveren. Zo spreekt men bijvoorbeeld over ‘ergonomische stoelen die rug- en nekklachten voorkomen’. Producten als polssteunen, bureaus, laptopstandaards of stoelen zijn echter niet (vanzelf) ergonomisch. Een product is pas ergonomisch, als het de oplossing biedt voor een specifiek persoon en diens werkzaamheden in zijn werkomgeving. Specialist

Graag zou ik deze column willen gebruiken om managers en inkopers er van te overtuigen, dat wanneer men zoekt naar een antwoord op ergonomisch probleem, elke casus op zich staat. Niet elke leverancier levert een oplossing; veelal wordt een product geleverd dat mogelijk een antwoord biedt op een probleem. Een specialist in ergonomie kijkt echter naar de mens op de werkplek, de omgeving, de werkzaamheden en de klacht. Pas als er een totaalbeeld is van die specifieke situatie kan een specialist de juiste oplossing bieden. Ergonomie is nu eenmaal geen snelle handel. Op onze website kan men om die reden bij producten de tekst lezen: “Koop dit product niet, maar bel ons voor de beste oplossing.” Wat maakt een leverancier tot een specialist? We bekijken met ons vakkundige team, bestaande uit een ergonoom, een fysiotherapeut en een sportcoach, welke expliciete oplossing een probleem verhelpt. Als daarvoor meubilair of hulpmaterialen nodig zijn, hebben wij die veelal in ons eigen, brede assortiment, maar als wij die niet in huis hebben gaan we verder opzoek naar de juiste oplossing. Daarom zwerven we over de hele wereld, bezoeken beurzen en fa

brikanten, om de ontwikkelingen in de markt te volgen en specifieke oplossingen te ontdekken en aan te kunnen bieden.

Innovatief

Ik heb zelf deelgenomen aan de ontwikkeling van de herziene Nederlandse Pratijkrichtlijn NPR 1813, die inkopers, kantoor- en projectinrichters praktische handvatten geeft om een optimale bijdrage te leveren aan een veilige en gezonde werkplek. Ik wil dan ook benadrukken dat voorkomen natuurlijk beter is dan genezen. Het is belangrijk een werkplek zo in te richten, dat er in algemeenheid gezond, veilig en comfortabel kan worden gewerkt. Innovatieve producten helpen daarbij. Zo kan men bijvoorbeeld eenvoudig registreren hoeveel er zittend werk wordt verricht. Vanuit die gegevens kan vervolgens de conclusie worden getrokken dat iemand regelmatig moet wisselen van werkhouding door aan een zit- /statafel te werken. Het illustreert de grensverleggende productontwikkelingen die algemeen inzetbaar zijn, maar niet per definitie de oplossing bieden voor een specifiek probleem.

Robert Cozijnsen: Robert@dynamicergonomics.nl Robert Cozijnsen is directeur/eigenaar van Dynamic Ergonomics, distributeur van innovatieve ergonomische producten.

KBM /// SEPTEMBER 2017

13


Notitieboeken

Notitieboeken bieden goede upselling kansen Het gebruik van notitieboekjes lijkt niet aan leeftijd gebonden. "Scholieren en studenten schrijven omdat ze hierdoor hun leerstof beter kunnen onthouden en ook bij de zakelijke gebruiker zijn ze zeer in trek. Daarnaast zijn er die gewoon van notitieboekjes houden. Om ze te verzamelen of er de mooiste verhalen in op te schrijven. "Een echte specifieke doelgroep is er voor ons niet", vertelt Desiree Verploegen, Brand manager bij Hamelin. Als belangrijkste trend noemt Verploegen 'Bullet Journaling'. Het maken van je eigen agenda of planner in een A5-notitieboek met een zogenaamde 'dot ruling', zonder ruitjes of lijntjes maar puntjes. "In Nederland zijn de meest gangbare maten A4, A5 en A6, maar ook het 'nieuwe' formaat B5 (ook wel tablet formaat genoemd) wordt steeds meer verkocht. Zowel in reguliere schrijfblokken als in de wat luxere zakelijke notitieboekjes." Verploegen adviseert de vakhandel goed op de hoogte te blijven van de laatste trends. "Weet dat klanten gemiddeld steeds meer geld uitgeven aan een notitieproduct vanwege de kwaliteit of als imagoproduct. Uit ons marktonderzoek is gebleken dat goedkope notitieproducten een hoop irritaties oplevert. Met name het omkrullen van de boekjes en de slechte kwaliteit van het papier spelen hierin een rol."

Upselling

Bij Esselte constateert, Mickelle Tak, Trade Marketing Manager Benelux, dat consumenten zich op allerlei manieren willen onderscheiden van de massa en daarom een notitieboek kiezen dat past bij hun persoonlijke stijl. "Mensen werken niet alleen meer vanuit een kantoor en daarom kiezen zij producten die aansluiten bij hun interieur en

14

KBM //// SEPTEMBER 2017

persoonlijke smaak. Daarmee ontstaan er kansen voor design en op kleur afgestemde kantoorartikelen - inclusief de notitieboeken - om daarmee één stijl uit te stralen. Dit genereert tevens crosssell-kansen voor handel en leveranciers." Tak adviseert de vakhandel te kiezen voor een uitgebreid, duidelijk gesegmenteerd en uitgebalanceerd assortiment met voldoende individuele keuze voor de eindgebruiker. Creëer voldoende ruimte en presentatie voor premium notitieboeken en daarmee mogelijkheden en kansen voor up-selling." Ook Wim Kersten van Boekhandel Meijer & Siegers in Oosterbeek is die mening toegedaan. "Het is verstandig om breed in te kopen en ook voor de wat 'extremer' uitgevoerde notitieboekjes te kiezen. Het is goed om ze er toch bij te hebben ondanks dat bijvoorbeeld de zwarte boekjes het meest verkocht worden." Bij deze Oosterbeekse boekhandel zijn klanten trouw aan merken als Moleskine. "Men koopt er vaak meer tegelijk en zal niet snel voor een ander of goedkoper merk kiezen." Tak: "Aangezien wij ons met name in het segment van de zakelijke, premium notitieboeken begeven zijn de 'mobiele professionals' in de leeftijd van 25 tot 65 onze belangrijkste doelgroep. Daarnaast bieden wij ook een kleurrijk assortiment notitieboeken aan voor Back-to-School, gericht de op schoolgaande en studerende jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud."

Hardlopers

Jos van Dalfsen, vestigingsmanager bij VWC deelde met ons dat de klant best iets meer uit wil geven dan wat een standaard schrijfblok kost. "Men is best bereid tien tot vijftien euro uit te geven voor een A4-notitieboek en kiest dan graag voor een merk als Moleskine of Oxford. Uiteraard heb je ook de prijsbewuste kopers die maximaal acht euro willen betalen. Die kunnen we bedienen met een private label uitvoering van Quantore. Hardlopers zijn de A5- en A4-modellen, meestal zwart met mogelijkheid om iets op te bergen en uitgevoerd met een leeslint. Belangrijkste doelgroepen bij ons zijn veelal mensen (30-50 jaar) die in de sales werken, zoals accountmanagers en projectmanagers. Daarnaast vaak personen die in marketing of secretarieel functies hebben."

'Uit marktonderzoek is gebleken dat goedkope notitieproducten een hoop irritaties oplevert'


Tekst: Laurens van Aggelen

Notitieboeken met de WOW-factor

Schrijven in Style

De frisse kleuren van de Leitz WOW notitieboeken geven uw werkplek een vrolijke uitstraling. Beschikbaar als spiraalgebonden notitieboek met een PP kaft of als gebonden notitieboek met een harde kaft. Beide versies bevatten 80 vel FSC® gecertificeerd papier. De PP notitieboeken hebben microgeperforeerd papier voorzien van 2-gaats perforatie, een liniaal en een showtas voor het opbergen van losse papieren. Bovendien bevat de WOW serie een Get Organised notitieboek met drie verwijderbare scheidingsbladen om verschillende projecten overzichtelijk te organiseren en een Be Mobile notitieboek voor gebruik onderweg met een pennenhouder en elastische sluiting. Verkrijgbaar in A4 en A5 formaat met gelijnd of geruit papier in de zes WOW kleuren blauw, roze, oranje, ijsblauw, paars en groen.

De Leitz Style notitieboeken zijn niet alleen een lust voor het oog met hun metallic brush afwerking, maar ook uiterst functioneel. Zo zijn ze voorzien van een geïntegreerde bladwijzer, liniaal en handige plakstrips om notities overzichtelijk in te delen. De notitieboeken bevatten 80 vel 100 grams FSC® gecertificeerd papier. Daarnaast beschikken ze over een pennenhouder, een elastische sluiting aan de buitenzijde en zijn de laatste 8 pagina’s geperforeerd om belangrijke notities eenvoudig los te scheuren. Verkrijgbaar in de stijlvolle kleuren poolwit, granaatrood, zeegroen, titanium blauw en satijnzwart. Beschikbaar in A4, A5 en A6 formaat met harde en soepele kaft en met gelijnd of geruit papier. Kijk voor meer informatie op www.leitz.com/style of neem telefonisch contact op via 0348-415084.

Kijk voor meer informatie op www.leitz.com/wow of neem telefonisch contact op via 0348-415084.

Oxford Pocket Notes Voor alle dagelijkse notities De Leitz Office notitieboeken zijn ideaal voor dagelijks gebruik. Spiraalgebonden om 360° te kunnen openen met keuze uit een gelamineerde of plastic kaft in de kleuren geel, rood, blauw, groen en grijs. De notitieboeken zijn voorzien van een liniaal die tevens dient als bladwijzer en bevatten 90 vel FSC® gecertificeerd papier met microperforatie. De Leitz Office notitieboeken kunnen per stuk worden verkocht of in een assorti verpakking van 5 stuks. Kijk voor meer informatie op www.leitz.com of neem telefonisch contact op via 0348-415084.

Veel mensen maken regelmatig gebruik van notitieboekjes. Makkelijk om zowel op kantoor als thuis je zaken te ordenen, je gedachten op papier te zetten of om dingen te noteren die je niet wil vergeten: boodschappen, planning voor de volgende dag, filmaanraders of restauranttips van collega’s. Vreemd dat iets wat je overal bij je draagt vaak dat standaard notitieboekje van kantoor is. Bij Oxford zijn we er van overtuigd dat je notitieboekje een verlenging van je persoonlijkheid is. Het notitieboekje waarmee je loopt laat namelijk een deel van je persoonlijkheid zien. Oxford Pocket Notes is een kleurrijk assortiment van klein formaat notitieboekjes, met als leuke bijkomstigheid, dat niet alleen een keuze gemaakt kan worden tussen 12 gekleurde covers, maar dat ook de binnenkanten per kleur verschillend zijn, waardoor er 144 verschillende varianten ontstaan. We geven iedereen de mogelijkheid om dat boekje uit te zoeken waar je altijd naar wil kijken, waar je trots op bent en waarmee je laat zien wie je bent. www.youroxford.nl

KBM /// SEPTEMBER 2017

15


Notitieboeken

notitieboeken die het verschil maken De collectie PaperStore notitie- en dagboeken speelt in op de behoefte om te kunnen schrijven, te noteren en te bewaren. In deze uitgebreide collectie vindt je onder andere een reisdagboek voor de wereldreiziger, een leesdagboek voor de boekenwurm en een vriendenboek voor volwassenen. Daarnaast volgt PaperStore de trends op de voet en ontbreken een Handlettering schetsboek, een Bucketlist notitieboek en een prachtig Bullet dagboek natuurlijk niet.

Paperstore notitieboeken zijn net even ‘anders’, met trendy covers, sfeervolle lay-outs en inspirerende teksten. Ieder boek wordt gemaakt met oog voor detail en met liefde voor papier. Onze uitgaven zien er niet alleen origineel en mooi uit, de luxe afwerking met dik papier, een leeslintje of elastiek en handige tabs staat garant voor kwaliteit, gebruiksgemak en duurzaamheid. Kortom, met PaperStore kiest u voor notitieboeken die net dat tikkeltje beter zijn dan de rest!

Paperstore by Deltas De Wetering 1 4906 CT OOSTERHOUT 0162-498110 verkoop@deltas.nl www.deltas.nl


NIEUW

Meeting Solutions Ga voor teamwork!

Post-it® Super Sticky Dry Erase Film Veelzijdige whiteboardfolie

Post-it® Meeting Charts, Wall Pads & Table Tops Laat geen enkel idee verloren gaan

Werk samen op elk oppervlak, horizontaal of verticaal

✔ Plakt op bijna elke ondergrond

✔ Verwijderbaar zonder sporen

Efficiënt brainstormen, problemen oplossen en groepsideeën voorstellen

✔ ✔

Post-it® Super Sticky Big Notes

Post-it® Super Sticky Meeting Notes

Draagbare oplossing om alle ideeën van het team vast te leggen

Perfect om notities te nemen tijdens vergaderingen

Ideaal om ideeën te genereren, te visualiseren en weer te geven

Notities nemen, brainstormen en to do’s noteren ging nooit beter

Met Post-it® Lijmlaag Laat geen sporen achter op de muur

Ideaal om samen ideeën te bedenken en te delen Groot en draagbaar

Voor meer informatie ga naar www.post-it.nl

✔ ✔

Met Super Sticky-lijm Plakt dubbel zo sterk* * In vergelijking met de traditionele Post-it® Notes


Kantoorinrichting Smit Visual geeft met Chameleon een nieuwe dimensie aan kantoorinrichting

Functionaliteit, design én creativiteit

Smit Visual, specialist in visuele presentatiemiddelen, geeft het whiteboard een geheel nieuwe dimensie met de Chameleon-lijn. Deze combineert de functionaliteit van een whiteboard voor het eerst met stijlvol interieurdesign. Chameleon wordt op een zo duurzame mogelijke manier in Nederland, en wel Geldrop, geproduceerd. Een verhaal over een fraaie aanwinst voor het kantoor die de creativiteit stimuleert. Peter Smit, directeur-eigenaar van Smit Visual, is met recht trots op de innovatieve producten en de duurzame productiewijze van zijn onderneming. Hij wil graag eerst het portfolio en het achterliggende milieuverhaal onder de aandacht brengen. "Met de standaard producten nemen we een unieke propositie in. We zijn als enige in de markt 100 procent groen. Smit Visual is bijvoorbeeld FSC®*en ISO-gecertificeerd. De CO2-uitstoot wordt sinds vorig jaar compleet gecompenseerd door aanplanting van bos via wereldwijd erkende certificering van Trees for All. Klanten vragen ook steeds vaker om groene producten en daarin hebben we veel energie gestoken. Wist je dat er wereldwijd per minuut 36 voetbalvelden aan bos worden gekapt? Als producent heb je een keuze om daar niet in mee te gaan. Wij maken die bewuste keuze en dat geeft onze producten meerwaarde.”

18

KBM //// SEPTEMBER 2017

Zonnepanelen

Naast het productieproces zelf wordt er ook op andere terreinen gewerkt aan de reductie van de CO2-uitstoot. "Alle verlichting in de productiehal en kantoor is vervangen door LED-verlichting. Verder wordt volgend jaar een van de twee hallen vol gelegd met zonnepanelen, waardoor onze bedrukte whiteboards energieneutraal worden geproduceerd. Daarnaast wordt in 2019 de andere hal vol gelegd, waardoor we bijna helemaal energieneutraal produceren. Ook investeren we in videoconference-systemen om kilometers op de weg en in de lucht met de helft terug te brengen. In de productiehal hebben we geïnvesteerd in afvalpersmachines voor karton en plastic. Hierdoor hoeft voor de helft minder afval opgehaald te worden. Bovendien wordt dit afval aangeboden ter recycling", laat Smit weten. Hij steekt zijn ambities niet onder stoelen of

banken. "Onze doelstelling is een groei van 25 tot 30 procent in de komende drie jaar. Dit doen we onder meer door in de fabricage te investeren, nieuwe markten aan te boren, een nieuw pand met een drukkerij en de binnendienst uit te breiden. In 2020 willen we een omzet hebben van 20 miljoen euro."

Chameleon

Het merk Chameleon kent drie ranges: Chameleon Writing, Chameleon Pinning en Chameleon Moving. Chameleon Writing combineert de functionaliteit van een whiteboard met stijlvol interieurdesign. Smit Visual beschikt sinds begin dit jaar als eerste en enige Nederlandse producent over de techniek om whiteboard-panelen zonder frame te vervaardigen. "Dit geeft ons de mogelijkheid om letterlijk elke gewenste vorm uit een whiteboard te snijden. En nog belangrijker: het geeft de gebruiker de eindeloze creatieve vrijheid het ontwerp aan te passen aan de eigen visie op inrichting", zegt Teun ten Bosch, communicatie marketing specialist bij Smit Visual. De Chameleon-panelen passen in elke ruimte en kunnen uiteenlopende vormen aannemen. Ze worden aangepast aan het formaat van de wand.


Tekst: Emiel te Walvaart

'Chameleon geeft de gebruiker de eindeloze creatieve vrijheid het ontwerp aan te passen aan de eigen visie op inrichting.'

Door de vele mogelijkheden geven ze een positieve impuls aan het interieur. "Je hebt bijvoorbeeld geen flip-over meer nodig. Chameleon is een schrijfoplossing die bijdraagt aan het office-design. De panelen zijn frameloos en we kunnen ze bedrukken met elk gewenst ontwerp, zoals een eigen logo of een mooie skyline"' aldus Ten Bosch. Chameleon Writing panelen hebben standaard een schrijfoppervlak van hoge kwaliteit wit geëmailleerd staal (800˚C). Dit staat garant voor een lange levensduur en maakt de panelen geschikt voor zeer intensief gebruik. Een garantie van 25 jaar op het schrijfoppervlak is hierbij de standaard. Naast wit emaille behoren schrijfoppervlakken als krijt grijs of groen, projectieoppervlakken of een bedrukt oppervlak tot de mogelijkheden. Al deze schrijfoppervlakken zijn magneethoudend, beschrijfbaar en droog uitwisbaar.

Agile

Chameleon past helemaal in de filosofie van agile werken, waarbij personen, teams, afdelingen en organisaties wendbaar zijn en zich continu kunnen aanpassen als de situatie daar om vraagt. "Bedrijven richten steeds vaker zogeheten scrum rooms in, waarin de panelen volledig tot hun recht

komen. De gebruiker kan zich volop uitleven." Creativiteit is hierbij een belangrijk steekwoord. "Chameleon is bedoeld om de creativiteit op kantoren te stimuleren. We zitten vlakbij Eindhoven in een creatieve hotspot, en daar willen we niet alleen van profiteren maar ook een bijdrage aan leveren. Zo kunnen we groeien met ons mooie product." Ten Bosch vindt het whiteboard nog steeds het ultieme middel voor creativiteit, in tegenstelling tot het digitale bord. "Samenwerken kan op het whiteboard het beste. Het digitale bord is meer geschikt voor presenteren. We kunnen echter naar behoefte digitaal en analoog combineren, dat leidt naar een hybride systeem voor schrijven en projecteren."

Hybride

Chameleon is ook uitgevoerd in een Pinning-lijn, gebaseerd op prikborden die hun functie laten samensmelten met fraaie inrichting. "Er is nog steeds vraag naar prikken op het kantoor. Het is gemaakt van bulletin-materiaal dat volledig bestaat uit natuurlijke materialen, waarvan 45% gerecycled. Het basismateriaal van organisch kurk draagt bij aan een natuurlijk uiterlijk van de Pinning

Shapes. Ze verbeteren de akoestiek door de geluiddempende eigenschap van het materiaal." Er is ook de mogelijkheid Chameleon Pinning Shapes te combineren met Chameleon Writing Shapes. Dit zijn dezelfde vormen, maar dan gemaakt van beschrijfbaar emaille (whiteboard). Ten Bosch: "Zo combineer je prikken en schrijven in één design." Smit is ten slotte ook volop bezig met de ontwikkeling van Chameleon Moving. Dit is een serie draagbare whiteboards en verrijdbare glasborden, ontwikkeld door een prijswinnend ontwerpbureau. De nieuwe producten, die volgens planning in januari 2018 op de markt komen, passen naadloos in de trend van agile werken. Al met al heeft Smit Visual een fraai portfolio die functionaliteit, design, duurzaam en creativiteit met elkaar verenigt. Het Geldropse bedrijf is er helemaal klaar voor om het hedendaagse werken te faciliteren.

*FSC licentiecode: FSC-C137061

KBM /// SEPTEMBER 2017

19


Nice try

Well done Professioneel documenten presenteren: DURAFRAME® HET INFORMATIEKADER

duraframe.nl


Marketing

Strategische alliantie Tombow en edding Benelux

'Samen bieden we de vakhandel veel voordelen' edding Benelux gaat exclusief samenwerken met het Japanse high-end merk Tombow. Samen willen ze elke kantoorprofessional, hobbyist en artiest de juiste oplossing bieden. "Met ons gezamenlijke brede assortiment kunnen we in optima forma inspringen op een toenemende vraag naar kwaliteitsproducten bij bijvoorbeeld kantoren, scholen en trainingslocaties.” Het ene merk biedt een breed assortiment creatieve producten en kantoorartikelen. Het andere een uitgebreide lijn markers voor nagenoeg elke ondergrond. Beide staan garant voor kwaliteit, veelzijdigheid en creativiteit en hebben authenticiteit hoog in het vaandel staan. "Kortom, een perfecte match", zegt Age Yska, Trade Marketing Manager edding Benelux over de samenwerking met het Japanse merk Tombow. "Een high-end merk dat al sinds 1913 synoniem staat voor design, hoge kwaliteit en innovatie."

Toenemende vraag

Yska: “Veel Tombow producten zijn populair over de hele wereld. In de Benelux is het merk vooral bekend onder professionals, artiesten en studenten van kunstacademies. Een groeiende groep liefhebbers. We zien dan ook een toenemende vraag en horen veel enthousiaste geluiden vanuit bestaande verkooppunten.” Met de samenwerking tussen Tombow en edding Benelux komen twee ontwikkelingen bij elkaar, vertelt Eric Sevriens, Sales Manager edding Benelux. “Wij kregen van klanten steeds meer verzoeken om aanvullende nieuwe producten. Kantoorartikelen die we niet zelf in ons assortiment hadden. Tombow zocht in de Benelux naar distributieverbreding.” Beide merken vullen elkaar dus uitstekend aan. “In Frankrijk bestaat tussen de twee al geruime tijd een succesvolle samenwerking. Zo zijn we binnen

de Benelux met elkaar in gesprek gekomen met een distributieovereenkomst als gevolg.”

Extra boost

Uwe Keuchel, Managing Director van Tombow Pen & Pencil GmbH, onderstreept de pre's voor beide partijen. “Het team van edding Benelux bewijst al jarenlang succesvol te zijn in de sales en marketing van hun producten. Door hun kennis van de markt en handelspartners kunnen zij Tombow een extra boost geven. Wij kijken uit naar onze samenwerking en zijn ervan overtuigd dat deze vele voordelen biedt voor bestaande en toekomstige wederverkopers van Tombow-producten”. De samenwerking tussen edding Benelux en Tombow biedt de vakhandel veel voordelen. Het belangrijkste: de zeer complete wannahave-collectie markers en stiften. Aangevuld met een veelzijdig en innovatief lijm- en corrigeerassortiment. Sevriens van edding Benelux wijst verder op tailor-made schapvoorstellen, extra omzet- en margemogelijkheden en goede content- en marketingondersteuning. “Voor beide merken is er één contract en contactpersoon. Met salessupport. Leveringen kun je combineren zodat franco levering eenvoudig wordt opgehaald.”

Inspelen op trends

Dankzij de samenwerking tussen edding en Tombow kan de vakhandel snel inspelen op creatieve trends en ontwikkelingen binnen de kantoorartikelenwereld, stelt Yska: “Of het nu gaat om handlettering, brush lettering, bullet-journalling, scrapbooking of kleuren voor volwassenen: we hebben voor elke hobbyist en professional de juiste oplossing. Met ons gezamenlijke brede aanbod kunnen we ook perfect inspringen op toenemende vraag om kwaliteitsproducten op kantoren, en bijvoorbeeld in scholen en trainingsruimtes.”

Meer info:

infobenelux@edding.com

KBM /// / SEPTEMBER 2017

21


Markttrends

B2C markt doet het beter dan B2B Het eerste half jaar van 2017 zien we een daling van 2 % in volume en een daling van afgerond 4% in omzet ten opzichte van het eerste half jaar 2016 voor de totale stationery-markt, zoals gemeten in het GfK Leaderpanel*. De trend van het eerste kwartaal 2017 zet zich voort; ook in het eerste half jaar van 2017 blijft de B2C markt het beter doen dan de B2B markt. "Binnen de totale stationery-markt steeg de omzet binnen winkels die zich richten op de particuliere consument met 5,7%, terwijl de zakelijke verkopers een omzetverlies zagen van zo’n 7%. Alle groepen binnen de B2C markt laten een positieve groei zien in waarde, behalve de groep Opbergen & Archiveren. Deze daalt met afgerond 3%. Grootste groeier binnen het B2C kanaal is de groep kantoormachines en onderdelen, waar de papiervernietigers en lamineermachines onder vallen. Deze stijgt met bijna 10% in volume en 24% in waarde", vertelt Rowanne Meijer, business analist bij GfK.. Duidelijk is ook dat de Back to School alweer is aangebroken. In de maanden mei en juni zien we het aandeel van de schoolagenda’s fors toenemen.

Papierwaren

Binnen de GfK panelmarket voor stationery- en office-artikelen zien we in het eerste half jaar van 2017 dat de groep printpapier groeit met 6% in volume, terwijl de waarde gelijk blijft. Met 80% aandeel in volume en 90% aandeel in waarde blijft het B2B kanaal het belangrijkste kanaal binnen deze markt. De GfK panelmarket voor bedrukbare etiketten laat een forse daling zien van rond de 6% in volume en waarde. Meest gekocht zijn de verpakkingen met 100 vellen. Ook in deze markt is het B2B kanaal het belangrijkste kanaal.

Kantoormachines en onderdelen

Binnen de GfK panelmarket voor stationery en office artikelen zien we dat de papiervernietigers 10% in volume verliezen maar 2% in waarde groeien. Meijer: "Nieuwe merken zetten traditionele merken onder druk. B2C kanalen winnen steeds meer aandeel van de traditionele B2B kanalen. Binnen de GfK

22

KBM /// SEPTEMBER 2017

panelmarket voor IT- en Office-artikelen zien we dat de markt voor inkjetprinters groeit met 5% in volume en 4% in waarde, terwijl de markt voor laserprinters met zo’n 10% daalt in zowel volume als waarde. De markt voor laserprinters is echter veel groter dan de markt voor inkjetprinters, zowel in volume als in waarde." De totale markt voor multifunctional devices laat een kleine groei zien in volume, maar staat flink onder druk in waarde. "De verhouding laser en inkjet in deze markt is al lange tijd stabiel. Inkjet laat een kleine stijging zien in volume waar laser een daling laat zien, maar beide technologieën staan onder druk in waarde. Verder zien we dat de markt voor lasertoners in verhouding meer verlies lijdt dan de markt voor inkjetcartridges in zowel volume als waarde", besluit Meijer. *Goed om te weten is dat we de cijfers van V&D uit deze rapportage hebben verwijderd. Deze rapportage draait namelijk op een vaste groep retailers en wordt niet geëxtrapoleerd, dus het wegvallen van V&D zorgt voor een onbalans in het panel. We hebben V&D er met terugwerkende kracht uitgehaald, om een beter beeld van de markt weer te kunnen geven. Voor meer informatie over deze beslissing verwijzen we u graag naar het interview tussen Office World directeur Cees van Maanen en Research Director Patrick Langley van GfK.


Sinds 2011 investeert Office World voor haar leden in een gedetailleerde marktanalyse voor de sector kantoorartikelen. De rapportage die ieder kwartaal wordt samengesteld door GfK geeft inzicht in marktgrootte, trends, productgroepen en verkoopkanalen (obv GfK Leaderpanel). In de totaalrapportage worden meer dan 150 productgroepen uitgelicht. Op verzoek van Office World is GfK gestart met rapportages op meer gedetailleerd niveau. Voor een selectie van productgroepen wordt aanvullend inzicht gegeven in de ontwikkelingen van de belangrijkste producteigenschappen en merken (obv GfK Panelmarkt).

KBM /// / SEPTEMBER 2017

23


Kosteloos toegang tot het Quantore assortiment! Dealershop.cib.nl is de online winkel van CIB Centraal InkoopBureau speciaal voor de kantoorvakhandel. Het CIB levert al sinds 1937 totaaloplossingen voor de kantooromgeving. In deze gebruiksvriendelijke webshop vindt u als dealer in kantoorartikelen alles wat u nodig heeft. U wilt uw kantoorartikelen snel kunnen bestellen en ontvangen, op het door u gewenste afleveradres. En u verwacht uiterst scherpe prijzen. Als lid van inkoopvereniging Quantore kunnen we u dit allemaal garanderen. Quantore Europe B.V. is de grootste voorraadhoudende in- en verkooporganisatie van kantoorartikelen in de Benelux. Uw voordelen: • Geen lidmaatschapskosten • Ruim 22.000 artikelen uit voorraad leverbaar • Dropshipment mogelijkheden • Levering binnen 1 werkdag • Gratis verzending vanaf € 250,- ex BTW • Telefonisch bereikbaar voor al uw vragen

CIB Centraal InkoopBureau BV Postbus 330 2700 AH Zoetermeer dealershop.cib.nl

Gezocht. Gevonden. Weervaste folie-etiketten van HERMA. Hechten betrouwbaar onder moeilijke omstandigheden.

HERMA folie-etiketten zijn weer- en verouderingsbestendig en olie- en vuilafstotend. Ideaal voor aanwiizings- en waarschuwingsbordjes en labelingen buiten, op containers, als etalageraamstickers en nog veel meer. Verkrijgbaar in transparant, wit en signaalgeel. Voor laserprinters en kopieermachines.

www.herma.nl

telefoon: 079 36 38 400 e-mail: dealershop@cib.nl

weerbestendig en slijtvast

0°C -40°C aan +15

sterk hechtend


Office supplies Tekst: Emiel te Walvaart

Jalema lanceert vernieuwde website

Volledige focus op kantoorartikelen

Jalema heeft een geheel vernieuwde website gelanceerd die aan alle eisen van de groeiende online business voldoet. Bij de terugkeer van Joan Westendorff naar Jalema is er een nieuwe koers ingeslagen. Het bedrijf uit Reuver is zich volledig op kantoorartikelen gaan richten. Daarmee wil het bedrijf een Europese speler worden. De website ondersteunt de nieuwe koers van Jalema. Daarnaast is er met de overname van Rucol en Multo een mooi productenpakket toegevoegd aan het assortiment. Innovatie

Om de nieuwe koers kracht bij te zetten heeft Jalema innovatie hoog in het vaandel staan. Daarbij wordt onder meer inspiratie opgedaan bij de naburige Innofabriek, een initiatief van Joan Westendorff met als doel innovatie en ondernemerschap in de regio te creëren. Een mooi voorbeeld dat voortkomt uit de Innofabriek is de nieuwe marmerlook set met diverse kantoorartikelen voor op het bureau. Ieder product uit deze lijn is uniek door de speciale manier van spuitgieten. "We hebben dit tijdens de Quantore Relatiedagen geïntroduceerd en het loopt erg goed", vertelt Rick van Otterdijk, marketing & communicatie manager. Een ander nieuw product is het magnetische Flex-o-Frame Whiteboard / Duoboard.

Europese Speler

kantoorartikelen verschuift steeds meer naar online handel. Om onze dealers beter te kunnen faciliteren hebben we een nieuwe website opgezet. Dit is ook onderdeel van de nieuwe koers. Na een traject van bijna een jaar zijn we nu volledig up en running. Omdat we een aantal dochterondernemingen in het buitenland hebben en onze koers is om een Europese speler te worden, moet de website in meerdere talen beschikbaar zijn", vertelt Van Otterdijk. De website kent een aantal nieuwe features, zoals responsive, veilig (SSL) en een interactieve catalogus. Ook handig is de store locator. "Dealers hebben nu de kans om bij Jalema in de store locator vermeld te worden. Voorheen miste onze website een call to action. Bezoekers konden de producten bekijken, maar daar hield het op. Vanaf nu kan een bezoeker direct doorklikken naar een dealer van Jalema-producten. Daarmee faciliteer je de vakhandel."

PIM

Daarnaast is er geïnvesteerd in een PIM-systeem (Product Information Management). Dit systeem bevat alle informatie over de producten. "Je kunt snel en efficiënt alle productinformatie beheren." Dit systeem bevat: marketing-content, technische informatie, afbeeldingen en prijzen. Deze informatie wordt continu ge-update en verbeterd. PIM is namelijk rechtstreeks aan SAP gekoppeld. "Voordelen zijn dat je altijd up-to-date bent door de verbinding van PIM met de website. Verder kun je gemakkelijk datasheets voor de klanten exporteren vanuit PIM."

Jalema investeert veel in haar salesafdeling. Onder andere in Duitsland is een business developer aangenomen en in Nederland zijn er nieuwe accountmanagers actief. Daarnaast lopen er trajecten in onder andere Scandinavië, Oost- en Zuid-Europa. "We zitten nu weer veel op de weg om het merk Jalema te promoten, zowel bij grote als kleine partijen. Als we nieuwe producten hebben, dan weten we de vakhandel te vinden. Zo laten we zien dat we er zijn", aldus Van Otterdijk..

Nieuwe website

Onlangs heeft Jalema een nieuwe website gelanceerd die de doelstellingen van Jalema kan ondersteunen. "De verkoop van

KBM /// / SEPTEMBER 2017

25


Event The Next Generation in ArtCube Gent

Fonkelnieuw beursconcept Adveo World Op 12 en 13 oktober lanceert de Europees leider in kantoor-, school- en schrijfmateriaal een compleet nieuw beursconcept gericht op de toekomst van de branche: Adveo World ‘The Next Generation’. Erwin Snoeker, Country Director Adveo Nederland, vertelt hoe de nieuwe opzet van de beurs die zal plaatsvinden in het Belgische Gent, dealers zal aanmoedigen om antwoord te geven op de vraag: Hoe in te spelen op de snel veranderende markt?

26

KBM /// SEPTEMBER 2017


“Meer zien, meer weten, meer doen en meer beleven.”

Blik op de toekomst

“Dealers hebben écht geen interesse in de nieuwste kleur nietmachine,” beweert Erwin Snoeker met een glimlach. “Zij willen meegroeien met de verwachtingen van hun klant. Hoe speel je in op de behoefte van een kritische eindgebruiker die bediend wil worden waar en wanneer hij wil? De volgende generatie verwacht meer en wil meer. Meer zien, meer weten, meer doen en meer beleven. Vanuit die wetenschap hebben we deze editie van Adveo World ingericht en hebben we een uiterst interessant en veelzijdig programma samengesteld met toonaangevende sprekers die allen hun blik op de nabije toekomst richten. Wat wil The Next Generation?”

Inspiratie

ArtCube Gent, een tot unieke evenementenlocatie omgetoverde textielfabriek uit 1912, biedt de inspirerende ambiance om met branchegenoten, leveranciers en specialisten van gedachten te wisselen op het gebied van marketing, sales en retailshopping. “Adveo World is daarom meer dan een vakbeurs,” legt Snoeker uit. “We bieden tal van netwerkmogelijkheden en we geven tips and tricks over hoe de klant van The Next Generation kan worden aangesproken en kan worden overtuigd. Dealers kunnen een kijkje nemen in onze concept store die geheel is ingericht als Store of the Future. We hebben het over de trends op het gebied van e-commerce en natuurlijk bieden we interessante acties en nieuwe producten. Met zo’n negentig partners hebben we in juni van dit jaar een succesvolle leveranciersdag georganiseerd. Daar bleek maar weer dat er volop enthousiasme is binnen de branche en dat zullen de dealers die ons in Gent komen bezoeken dan ook zeker merken. Wij bieden hen op de beursvloer het gebruik van een tablet aan, die via een eenvoudige tool informatie uitwisselt over alles wat de partners van Adveo World te bieden hebben.”

Programma

Snoeker wijst op het boeiende en veelzijdige programma-aanbod: “Op donderdag 12 oktober wordt Adveo World geopend door Jaime Carbó, CEO van Adveo Group. Verder zijn er tal van interessante lezingen en workshops waar de bezoeker aan kan deelnemen. Zo zal Cor Molenaar, econoom en bijzonder hoogleraar e-marketing & distance selling aan de Erasmus Universiteit, de ogen van de aanwezigen openen voor de evoluties in klantgedrag en de retail van de toekomst. Marketing- en businesscoach Jody Duyck vertelt alles over de

winkel van de toekomst. Wat moet er veranderen aan de traditionele winkel om de klant van The Next Generation te kunnen bedienen? Salestrainer Jan Vanthienen was eerder te gast bij Adveo. Tijdens deze interactieve workshop leert de deelnemer aan de hand van praktische tips, hoe nieuwe én huidige klanten aan te spreken en loyaal te maken. Hoe vind én bind je de klant van de toekomst? Social media expert Elja Daae leert de deelnemer hoe effectief om te gaan met social media. Facebook en LinkedIn zijn onvermijdelijke media om The Next Generation te bereiken.”

Erwin Snoeker, Country Director Adveo Nederland

Eigen nieuws

Het oorspronkelijk Spaanse Adveo, deelt met de 2600 resellers in de Benelux tijdens de beurs graag ook eigen noviteiten. Zo biedt Market Place via AdveoNet dé oplossing om de dealers het ruimste assortiment te kunnen bieden aan hun klanten. Het geeft hen toegang tot het volledige assortiment van meerdere leveranciers. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt in Gent tijdens een infosessie uit de doeken gedaan door Erwin Snoeker en Purchasing & Merchandising Director Ann Biebuyck. Tenslotte geeft Ronny van Rossem, Managing Director Adveo Benelux, aan het eind van de beurs, tijdens een interactieve presentatie, een exclusieve blik op de toekomstprojecten die Adveo in petto heeft. Inschrijven voor een bezoek aan Adveo World op 12 & 13 oktober in ArtCube Gent en reserveren van plaatsen voor de inspirerende workshops en lezingen kan via www.adveoworld.nl

De toegang tot Adveo World, de beurs én alle lezingen en workshops, is volledig gratis. Bezoekers worden gastvrij onthaald met een hapje en een drankje in ArtCube Gent waar de beleving van de strakke, industriële omgeving van deze voormalige fabriek perfect aansluit bij de nieuwe uitstraling van Adveo World. Misschien was u nooit eerder in de stad Gent, maar ook als u deze stad al wel kent; het is altijd de moeite waard een nachtje en dagje aan uw bezoek aan Adveo World te koppelen. Gent bruist en The Next Generation is in deze studentenstad volop aanwezig. De stad trekt jong en oud aan met de juiste mix van eigentijds en klassiek. Combineer Adveo World met een bezoek zonder twijfel aan één van de leukste steden van Europa.

KBM /// / SEPTEMBER 2017

27


UltraBoard 940 Een uniek ergonomisch bluetooth toetsenbord

Een innovatie van morgen voor het kantoor van vandaag. Professionele en intelligente datavernietiging met de HSM SECURIO Professional datavernietigers.

• Wired (usb) & wireless (bluetooth) connectie • Multi-pairing (max 5 bluetooth devices) • Oplaadbare batterij via USB-kabel • Lichte toetsaanslag (schaarmechanisme) • Verkleint reikafstand naar muis

www.hsm.eu HSM GmbH + Co. KG · 88699 Frickingen / Germany Hotline 00800 44 77 77 66 · info@hsm.eu

RollerMouse Free3 Wireless

Draadloze vrijheid! Switch nu moeiteloos van werkplek met de eerste draadloze RollerMouse. Hoge mate van nauwkeurigheid gecombineerd met ultiem comfort maakt Free3 Wireless de ideale muis. Een hoge cursorsnelheid zorgt ervoor dat je de cursor gemakkelijk en effectief over een groot beeldscherm (of meerdere schermen) heen en weer kan bewegen. De centrale lange rollerbar maakt het eenvoudig om van werkhouding te veranderen. Voortaan werk je sneller en comfortabeler.

Snelheid zonder compromissen Een betere werkflow, meer functies Brede rollerbar, vrijere handbewegingen

Word nu dealer ! Tel.: +31(0)10-470 26 11 · info@backshop.nl · www.backshop.nl Vareseweg 43 · 3047 AT Rotterdam

Probeer nu 14 dagen gratis en ervaar het verschil.


Event

Derde editie Insights-X: jong, modern en innovatief Jong, modern en innovatief, het nieuwe campagne-motief voor Insights-X geeft de essentie van de stationery expo weer. Handelsbezoekers en exposanten uit de office, school en hobby sectoren kunnen inspiratie opdoen tijdens de show van 5 tot 8 oktober 2017 in Neurenberg’s exhibition center.

Insights-X zet de groei op een internationale schaal voort. Vorig jaar vonden in totaal 5.087 inkopers uit 87 landen hun weg naar de expo om productinnovaties te bekijken, te orderen op een ideaal tijdstip in de herfst en te netwerken in een relaxte setting. Met een totale oppervlakte van 25.000 m² zullen bekende namen acte de presence geven op Insights-X. Debutanten zijn onder meer edding, EastWest en Brother International.

De dynamiek van dit event kan volgens de organisatie zelfs nu al worden gevoeld: meer dan 300 exposanten uit 41 landen hebben zich geregistreerd bij de organisator, Spielwarenmesse eG. Daarmee wordt het aantal dat vorig jaar deelnam aan het event nu al overtroffen. Toen trok Insights-X 268 exposanten uit 32 landen. Verspreid over de hallen 1, 2 en 3 presenteren de deelnemers een diverse range van producten in een setting die zowel plezierig als bevorderlijk is om zaken te doen. De vriendelijke en levendige sfeer wordt geaccentueerd door de InsightsArena en belendende Lounge, featuring promoties met bezoekersparticipatie. Het onderliggende concept is bij de derde editie van de beurs verder uitgebreid, geheel in lijn met de range van services die beschikbaar zijn voor bezoekers en exposanten.

Ondersteunend programma

werk. Daarnaast zullen verschillende exposanten hun eigen workshops en creatieve sessies houden, zodat bezoekers producten uit kunnen proberen en inspiratie kunnen vinden voor hun eigen POS-promoties. www.insights-x.com

Het Atelier in de InsightsArena in hal 3 is opnieuw het toneel voor een brede range van promoties die de retailers zullen inspireren voor de dagelijkse gang van zaken van hun business. In de aanpalende Lounge is er gelegenheid voor zakelijke gesprekken en netwerken. AfterHours is een andere highlight, die alle exposanten en bezoekers op de eerste avond van de beurs verwelkomt. Hier kan onder het genot van een drankje en muziek op een relaxte manier de eerste dag tot een goed einde worden gebracht. . Creativiteit staat dit jaar weer centraal in de InsightsArena. De Neurenbergse kalligrafie-kunstenaar Hannah Rabenstein treedt op als special guest gedurende de gehele beurs. Zij zal onder meer een muur omtoveren tot een groot kunst-

KBM /// SEPTEMBER 2017

29


Documentmanagement

Hard- en software voor aansluiting op de digitale wereld

Document Management in het kleinere MKB Ook de kleinere organisaties ontkomen niet meer aan de overstap van de papieren naar de digitale werkomgeving. Daarbij moeten belangrijke keuzes worden gemaakt.

30

KBM //// SEPTEMBER 2017


Tekst: Hans-Erik de Kruyff

Termen als Document Management (DMS), Enterprise Content Management (ECM) en Enterprise Information Management (EIM) associëren de meesten onder ons toch veelal met grote bedrijven, in het bijzonder met de succesvolle multinationals die kosten noch moeite besparen om altijd en overal over de juiste informatie te kunnen beschikken. Maar wat te doen als je leiding geeft aan een onderneming die tot het kleinere MKB wordt gerekend, met pakweg twintig medewerk(st)ers. Die relatief kleine onderneming is wel ‘document-intensief’: denk aan makelaars, notarissen, hypotheekadviseurs, administratiekantoren enzovoorts. Om het ingewikkeld te maken heeft deze kleine onderneming ook nog twee of drie vestigingen en de medewerkers willen/moeten ook thuis of onderweg kunnen werken. Waar moet je dan als ondernemer op letten en waar kom je terecht?

Keuzes maken

De eerste vraag die rijst is: begin je aan de softwarekant of juist bij de hardware. Dit land telt vele ontwikkelaars en leveranciers van voortreffelijke software voor DMS en ECM, zoals Circle Software, Decos en Expansion. Aan de hardwarekant is een zo mogelijk nóg grotere verscheidenheid van aanbieders te vinden. Zij komen regelmatig met interessante ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld DocuShare Flex van Xerox, een cloud-oplossing voor content management ten behoeve van de digitale werkplek. Of de Enterprise Content Management oplossingen van Konica Minolta. Allebei zijn boeiend, maar wellicht een tikkeltje te hoog gegrepen voor onze kleinere MKB'er?

Digitalisering

Er zijn ook hardwareleveranciers die uitstekende apparatuur en software bieden voor het digitaliseren van papieren documenten, om vervolgens praktisch alles wat met DMS, ECM en EIM te maken heeft aan anderen over te laten. Zij leggen de basis voor de mogelijkheden van digitaal werken. Onder meer Brother en Epson (met haar Document Capture Suite) behoren tot deze categorie. En dan is er nog een tussencategorie die zowel hardware als documentmanagementsoftware levert, vaak ook afgestemd op het (kleinere) MKB. Daaronder zijn Kyocera, OKI en Ricoh. Hoe pakken zij dit aan?

gecombineerd worden ingezet en zij kunnen ook gefaseerd worden ingevoerd. Op die manier kan een organisatie geleidelijk overstappen van de papieren naar de digitale wereld.

OKI

Bij OKI hamert men op een goede voorbereiding op de switch naar de digitale werkomgeving. “Die overgang is onvermijdelijk, al is het alleen maar omdat banken, leveranciers en instanties als de KvK, het CBS en de Belastingdienst de toelevering van gegevens in digitale vorm vereisen,” stelt Tim Leenders, marketing manager bij OKI Benelux. “Zeker ook in het kleinere MKB dringen wij steeds aan op een ‘nulmeting’ om te bepalen waar de organisatie op dát moment staat, en pas van daar uit zoeken we naar de juiste oplossingen. Daarbij spelen ook vragen als welke documenten of taken gaan we digitaliseren en welke software is in deze specifieke omgeving de juiste. Bovendien besteden wij extra aandacht aan de beveiliging van de documentomgeving; een thema dat steeds meer aandacht verdient. Van belang is ook dat van meet af aan de medewerkers bij de veranderingen betrokken worden, anders wordt het nooit een succes.” OKI heeft haar ‘Smart Solutions’ voor uiteenlopende documentoplossingen. Daaronder is het Sendys DMS, dat kan worden aangeduid als een ‘licht’ documentmanagementsysteem voor het kleinere MKB.

Ricoh

Johan Kennis, manager product marketing bij Ricoh, is eveneens stellig over de start van een DMS-project: “Zorg ervoor dat je iemand in huis haalt die thuis is op het snijvlak van ICT en bedrijfsvoering. Het kleinere MKB heeft vaak geen

eigen ICT-afdeling, dus zul je de expertise ergens anders vandaan moeten halen. Wij kunnen die expertise leveren, maar als die ergens anders vandaan komt, is het ook goed. Als het maar gebeurt!” Ricoh is één van de grootste spelers ter wereld op het gebied van documentensystemen en biedt dan ook oplossingen voor nagenoeg alle vraagstukken rond documentmanagement, ook in het kleinere MKB. Niet dat Ricoh alles zelf ontwikkelt: de onderneming integreert graag softwareoplossingen van anderen die hun waarde in de praktijk hebben bewezen. Daarvoor zijn koppelingen met bijvoorbeeld financiële en HR-pakketten voorhanden, zowel voor in-house oplossingen als voor de cloud-varianten. “Vooral de jonge kleine MKB-ers kiezen terecht voor cloudoplossingen als het gaat om onder meer kantoorpakketten, human resources, financiële pakketten en eventuele sectorgerichte software,” vervolgt Johan Kennis. “En dat is begrijpelijk, want op die manier ontlopen zij een hoop latente ICT-problemen. Tegelijkertijd vormen de cloudoplossingen een prima basis voor online samenwerken met klanten en leveranciers en voor het plaats- en tijdonafhankelijk laten werken van mensen.”

Scanning

Opmerkelijk is dat zowel Kennis als Leenders van mening zijn dat de scanwerkzaamheden, die onvermijdelijk aan het ‘digitale kantoor’ verbonden zijn, tegenwoordig heel goed door de scanner van de multifunctionals kunnen worden waargenomen. Alleen voor het bulkwerk (zoals het digitaliseren van bestaande papieren archieven) en voor specifieke taken, waaronder het ‘intelligent’ inscannen van facturen in geautomatiseerde controle- en betaalprocedures, zijn volgens hen nog ‘dedicated’ scanners nodig.

Kyocera

Kyocera heeft scanoplossingen die direct op bedrijfsapplicaties aansluiten, zoals die van Unit4, Afas en Raet. Daarnaast heeft Kyocera haar Workflow Manager suite met modulaire systemen voor documentmanagement. Deze modulen zijn gericht op contract management, procurement management, human resources en sales & distribution. Zij kunnen zowel afzonderlijk als

KBM /// SEPTEMBER 2017

31


Sharp Huddle-display: klein maar fijn

Heavy Duty Stempels Betrouwbaar voor elk gebruiksdoeleinde De ELEGANTE CLASSIC LINE

De ROBUUSTE EXPERT LINE

Sharps Huddle-display is een 40 inch interactief scherm dat speciaal is ontwikkeld voor de kleine vergaderkamer. Het is ideaal voor groepen van 2 tot 6 collega’s die direct willen beginnen met hun meeting of video-conference. Dankzij de gebruiksvriendelijke technologie kunnen zij zelf meegebrachte apparaten, zoals tablets, draadloos aan het display koppelen en is de meeting binnen 30 seconden ‘klaar voor de start’. Gebruikers kunnen de content op het display via hun eigen apparaten bewerken en door direct op het display zelf te schrijven. Dankzij de unieke ‘Pen on Paper’ technologie voelt het schrijven op het touchscreen even natuurlijk aan als het schrijven met pen op papier. www.sharp.nl

De LICHTGEWICHT OFFICE LINE

Nieuwe Lexmark A3-printers en -MFP’s: upgrade voor zakelijke omgeving De volgende generatie Lexmark A3-kleurenlaserprinters en slimme multifunctionele producten (MFP’s) zijn nu via Lexmark-resellers in Nederland verkrijgbaar. De printers uit de CS920-serie en de MFP’s uit de CX920-serie gaan naar eigen zeggen verder dan de standaard paginaformaten en print- en scansnelheden, beperkte mediaverwerking en normale onderhoudsintervallen. Het assortiment biedt bedrijven van elke omvang de print- en scanoplossingen, technologieën en diensten die ze nodig hebben om succesvol te zijn, stelt Lexmark. De CS92x-serie en de CX92x-serie bieden de snelste print- en scansnelheden en hoogste papiercapaciteit in het huidige productassortiment van Lexmark. www.lexmark.nl

www.colop.nl


Event

Paperworld 2018: focus op gezond kantoor

Tijdens Paperworld, dat van 27 tot 30 januari 2018 plaatsvindt, zullen ongeveer 1.500 exposanten uit 60 verschillende landen de laatste producten op het gebied van het moderne kantoor en stationery presenteren in acht hallen. ‘Hello new perspectives’ is het motto van Paperworld 2018. Gezond kantoor is een van de speerpunten. In zowel de office als stationery segmenten zullen de internationale exposanten ‘nieuwe vooruitzichten' bieden. “Paperworld is een bron van genot voor de bezoekers met een spectrum van producten voor ‘het visionaire kantoor’ en ‘stationery trends’, ongeëvenaard in termen van breedte en diepte. We ontwikkelen nieuwe perspectieven voor deze sectorale highlights om onze positie als toonaangevend platform voor het nieuwe new business-jaar te consolideren en waar bezoekers alle laatste producten en trends kan ontdekken”, zegt Paperworld Director Michael Reichhold. Aanvullend moet het veelzijdige randprogramma van events waardevolle impulsen en business ideeën genereren voor de groothandel en retail, voor boekhandels en de internet- en mail-orderhandel, en voor inkopers van grote bedrijven..

Het visionaire kantoor

Het spectrum van dit onderdeel omvat alle productsegmenten die de werkplek van morgen maken tot een visionair kantoor, van kantoorapparatuur, via organisatie en presentatie-hulpmiddelen, evenals kantoorpapier en schrijfwaren en tekenmateriaal, tot IT en printer-accessoires. In hallen 3.0, 4.0 and 6.0 presenteren fabrikanten en leveranciers een uitgebreide selectie voor het

visionaire kantoor. In hal 3.0, waar de exposanten in het office supplies segment zijn vertegenwoordigd, staan on der meer Bi-silque, Exacompta-Clarefontaine, Herma, HSM, Krug & Priester (Ideal), Olympia, Stylex schrijfwaren, The Navigator Company en Zettler Kalender. Hal 4.0 is gesplitst in twee segmenten, schrijfwaren en schoolbenodigdheden. De schrijfwaren-exposanten zijn onder meer Adel, Carioca, Möbius & Ruppert, Rubinato, Scrikss en Standardgraph. Hal 6.0 wordt bezet door Remanexpo met (remanufactured) printer consumables. Axro, Biuromax, Clover, Integral, Imcopex, Pedro Schöller, SAS Armor, Static Control, Winterholdt & Hering en WTA Carsten Weser geven acte de presence..

Office of the Future special show: spotlight op gezondheid

Bezoekers krijgen nieuwe perspectieven in de office sector bij ‘Office of the Future’ special show in hal 3.0. Na de succesvolle première in 2017, zal alles tijdens de komende editie draaien rondom gezondheid. Experts zullen met lezingen en rondleidingen ingaan op de verschillende kenmerken van het gezond kantoor. Nieuw bij de special show is het aanvullende presentatiegebied

waar merkfabrikanten hun producten presenteren op het gebied van akoestiek, verlichting, ventilatie, hygiëne, ergonomie, duurzaamheid, meubilair en office supplies. De ondernemingen die deelnemen zijn onder meer Casio Europe, Durable Hunke & Jochheim, Holtz Office Support, Jakob Maul, Legamaster, Novus Dahle, Pelikan Vertriebsgesellschaft en tesa. Bovendien zal de Sustainable Office Day op de dinsdag van de beurs weer inzichten geven omtrent het milieuvriendelijke kantoor.

Stationery

Nieuwe schrijfartikelen en gifts zijn te vinden in de hallen 4.0, 5.1 and 6.1. Daar zullen vele topmerken hun laatste prioducten presenteren in ‘the stationery trends’ segment. Hal 4.0 is verdeeld in twee segmenten: schrijfinstrumenten en schoolbenodigdheden. Creaciones Pandora, Gabol, Jeunes Premiers, Uitgeverij Lannoo and Wide Fields laten alles voor school zien. In hal 5.1 zullen onder meer wenskaartenleveranciers als Hallmark Cards en Perleberg aanwezig zijn. Hal 6.1 zal Leuchtturm Albenverlag vertegenwoordigd zijn met zijn merken Semikolon, Leuchtturm 1917, Treuleben en Moleskine. Hier zijn ook schrijfwarenaanbieders als Caran d´Ache, Diplomat, Online Schreibgeräte en Kaweco H&M Gutberlet te vinden.

www.paperworld.messefrankfurt.com

KBM /// / SEPTEMBER 2017

33


Lunchen met...

Culinair lunchen met... Kees Uppenkamp Peter Damman mag graag lunchen. Deze keer werd hij uitgenodigd door Kees Uppenkamp. Kees houdt zich bezig met stempels. Stempels? Jazeker! Want al lijken deze producten op het eerste gezicht niet zo spannend, als je beter kijkt, dan blijkt dat ze nog heel veel verkocht worden en bovendien ook nog steeds een ontwikkeling doormaken. Uppenkamp is sinds kort Sales Director Export Markets & Business Development Director bij Trodat , een van de grootste fabrikanten van stempels. Trodat is wereldwijd toonaangevend als het gaat om stempels. Reden genoeg dus om met hem te gaan lunchen. Locatie was weer de vertrouwde Korte Putstraat in Den Bosch, waar het in het najaarszonnetje goed toeven was.

1. Wat is je verantwoordelijkheid in je huidige functie?

"Ik heb een mooie titel gekregen bij Trodat. In mijn werk ben ik wereldwijd verantwoordelijk voor de verkoop via distributeurs . In vijftien landen hebben we een eigen verkooporganisatie. Mijn team bestaat uit een aantal area managers die ieder hun eigen gebied beheren. Daarnaast zoek ik actief naar nieuwe producten die Trodat zou kunnen toevoegen aan het eigen assortiment , maar ook aan het assortiment van onze distributeurs. Dat moeten natuurlijk wel enigszins verwante producten zijn. Ik ben dus veel op reis in de wereld. Ik werk vanuit het hoofdkantoor in Wels in Oostenrijk. De wekker gaat dus vroeg op maandagmorgen om op tijd op kantoor te zijn."

2. Stempels? Alles is toch digitaal? Wie gebruikt er nog stempels? "Nou Peter, dat zal je verbazen. Vergeet niet dat wij naar stempels kijken met een 'Europese ' blik. Maar ik kan je verzekeren dat in veel delen van de wereld, zoals India, China en Zuid Amerika de stempel-business nog steeds heel hard groeit. Om documenten officieel te maken is een stempel het meest gebruikte middel. Ga maar na als je naar verre landen reist, overal zet men een stempel op."

3. Hoe is het om voor een traditionele Oostenrijkse firma te werken? "Haha, nou dat is heel prettig. Er is een heel fijne werksfeer maar die is ook echt Oostenrijks, ondanks dat bijna 98 % van de omzet buiten Oostenrijk gerealiseerd wordt. Ik ben de eerste 'niet- Oostenrijker' die daar op kantoor werkt en dat is heel bijzonder. Daarbij blijft het een prachtig land. Ik heb laatst nog een paar dagen werk met privĂŠ gecombineerd. Overdag werken en in de avond met mijn vrouw lekker genoten aan de Attersee en Traunsee. Zalig! Overigens is de voertaal op kantoor Oostenrijks , dus mijn talenkennis is met sprongen vooruit gegaan."

4. Zijn er ook innovaties bij Trodat?

"Jazeker! Op dit moment worden alle Professional line stempels vervangen door een volledig nieuwe Professional 4 .0. Deze nieuwe range is stabieler en gebruiksvriendelijker , en heeft tevens een sterk metalen frame. Daarnaast hebben wij ook in laserapparatuur een naam hoog te houden. Deze producten worden onder de naam Trotec op de markt gebracht. En dan hebben we ook nog een complete webshop software-oplossing voor zowel de B2C als de B2B markt, als het gaat om de verkoop van stempels maar ook andere vergelijkbare 'maak'-producten."

34

KBM //// SEPTEMBER 2017


5. Worden de producten in Europa geproduceerd? Geen Chinese concurrentie?

"Onze grootste productielocatie staat nog steeds in Wels in Oostenrijk . Maar inmiddels zijn wij zelf ook gaan produceren in China, India en sinds kort in RoemeniĂŤ . De kwaliteit van onze stempels is hoogwaardig en klanten waarderen dat. Ons product onderscheidt zich dus echt van andere producenten."

6. Voor wie in de branche heb je veel bewondering en waarom? "Het klinkt een beetje clichĂŠ, maarvoor iedereen die actief is in de office-branche heb ik respect en bewondering. Immers, de markt is er in de loop der jaren niet gemakkelijker op geworden. Je moet zeer creatief zijn om een gezonde toekomst te hebben. De jaren dat het allemaal vanzelf ging zijn nu echt voorbij. Je moet continu zoeken naar vernieuwing .Trodat doet dat bijvoorbeeld met de nieuwe laserproducten en het opzetten van een business development-afdeling."

7. Geloven jullie nog in het nut van beurzen, zoals Paperword in Frankfurt? "Trodat heeft besloten om nog maar een keer in de twee jaar naar Frankfurt te gaan. Het is namelijk toch wel erg kostbaar om in Frankfurt aanwezig te zijn. Dat wij minder gaan zegt toch wel iets ,omdat wij jarenlang elke keer aanwezig waren met ons team. Maar er zijn gelukkig ook nog heel veel andere contactmomenten met onze wereldwijde afnemers. Zo organiseren wij ook Trodat distributor conferences . Dan nodigen wij onze distributeurs een paar dagen uit in Oostenrijk en brengen ze dan weer up-to-date over de laatste ontwikkelingen."

8. Hoe loopt de distributie van jullie producten?

"Via vele kanalen vinden de Trodat-stempels hun weg naar de eindgebruiker. Uiteraard via de traditionele resellers als Office Depot, Staples en de vakhandel, die gebruikmaken van een waardebon-systeem waarmee de klant zijn gepersonaliseerde stempel kan bestellen. Maar onze producten worden ook verkocht via de 'rubber stamp'-makers die ook aan de eindgebruiker leveren."

9. Tenslotte, wat wilde je worden toen je klein was? Iets wat met lekker eten te maken heeft? "Toen ik klein was waren er twee beroepen die ik heel spannend vond: burgemeester en internationaal vrachtwagenchauffeur. Beiden zijn het helaas niet geworden. Een beetje burgemeester ben ik echter wel. In mijn vak is ook vaak diplomatiek handelen vereist als je internationaal zaken wil doen. En ik ben veel onderweg in de wereld dus dat komt altijd goed van pas. En uiteraard hou ik van lekker eten. Als je veel reist krijg je met vele keukens te maken en daar geniet ik van."

Kees Uppenkamp is een echte globetrotter. Meer dan 300 dagen per jaar is hij ergens in de wereld actief. Hij is dan ook blij dat Trodat het begrip 'work/life balance' hoog in het vaandel heeft staan. De goedlachse Uppenkamp is gepassioneerd over zijn vak en kan in de verste uithoeken van onze aardbol geduldig over zijn producten praten. In zijn huidige rol wordt ook veel van hem verwacht op het gebied van creativiteit. Door zijn ervaring en Nederlandse handelsgeest is hij succesvol voor Trodat. Stempels zijn nog steeds een goed item om in het assortiment te hebben en genereren ook een gezonde marge. En zolang er documenten bestaan zal er gestempeld worden. Dus voorlopig is de vrolijke Uppenkamp nog wel even bezig

KBM /// SEPTEMBER 2017

35


Lezerspanel

Verliest vakhandel de grip op backto-school periode? Er heerst in de op de consument gerichte kantoorvakhandel nog al wat onvrede over de Back to School periode. Onverwachte concurrenten als Albert Heijn en Jumbo gingen vrij snel vanwege tegenvallende resultaten stunten met de prijs. In zijn algemeenheid liep de back to school periode in de vakhandel dit jaar ook minder goed. De ouderwetse Back to School periode (met de agenda's, schriften, schrijfgerei et cetera) lijkt structureel niet terug te komen. Hoe gaat de vakhandel hier mee om? Toni Melenhorst, !pet The Read Shop XL

“We hebben jaren terug zien aankomen dat de markt verandert. De aantallen worden lager, de kwaliteit van de producten belangrijker. Mensen komen niet voor alleen de goedkoopste passer, maar willen uitleg. Waarom kun je met een geodriehoek van Aristo jaren verder, omdat deze voorzien is van een laserbedrukking? Waarom gaan passers van Maped vier jaar mee? Wij kijken tevreden terug. “Ieder jaar kijken we naar de mogelijkheden om van het schoolspektakel een feest te maken. Dit doen wij door goed gebruik te maken van een schoolfolder met het juiste productenpakket. We gebruiken kortingspasjes om in contact te blijven met de klanten en hebben doorlopende acties. Ook maken we gebruik van Facebook, Twitter en vlogster Amber. Verder beschikken wij over een actieve webshop petdirect.nl “Wij investeren met partners en collega’s in een goede campagne en daar plukken we de vruchten van. Voor 2018 worden er al mooie plannen gemaakt met verschillende partijen in de markt. Wij zijn overigens ook producent en uitgever van enkele schoolmagazines waar wij heel succesvol mee zijn. Het afge-

36

KBM /// SEPTEMBER 2017

lopen jaar hebben er meer dan 50 ondernemers mee gedaan met verschillende uitgaven, met een oplage van meer dan één miljoen. “We hebben er ook baat bij dat leveranciers ondersteuning geven op de vloer. Wat we missen, is een coördinerende rol van een distributeur of logistieke partner. Dat kan Quantore prima vervullen, maar ook andere commerciële partijen. Ik heb wel gehoord over diverse initiatieven om de krachten te bundelen. Niet alleen als antwoord op wat we het afgelopen jaar zagen bij AH, Hema of Action, maar om de kwaliteit hoog te houden. Niet meer vechten om prijzen, maar klanten informeren en hoge service bieden. De rol van de leveranciers is soms discutabel maar daar kan ik mee leven wanneer het spel eerlijk wordt gespeeld. “Wij richten ons ook meer op de kleinzakelijke markt en op digitale behoeften van consumenten, zzp'ers en soho. Assortimenten zijn aangepast en binnenkort gaan wij onze winkel - de eerste Read Shop XL van Nederland - nog een update geven. Een grote verbouwing die het concept van de winkel beter neerzet en aansluit op de vraag uit de markt, mooie artikelen die een werkomgeving mooier en plezierig maken.”

Jan Willem Rebers, Boek en Buro

“Wij hebben de verkoop van back-to-school producten in onze winkels niet echt zien terugzakken. Wel was er een verschuiving binnen het volume, van licentieproducten naar ABC-producten zoals schrijfgerei en passers. Er waren ook andere verschuivingen. Zo hebben we er op geanticipeerd dat er minder agenda’s verkocht zouden worden. Dat klopte ook. Aan de andere kant waren de standaard schoolschriften in onze vijf winkels niet aan te slepen. “Ik denk dat de verkoop bij ons ook op peil bleef omdat we ons niet richten op budgetproducten. Wij voeren alleen A-merken. Natuurlijk willen we ook wel prijsgerichte klanten binnenhalen, maar wij zijn niet de goedkoopste. Ons onderscheid ligt in een


breed assortiment, kwaliteit, service en kennis van zaken. Los van de back-to-school perikelen zijn we de afgelopen jaren al een andere richting ingeslagen omdat consumentenbehoeften veranderen. Zo richten we ons meer op geschenken voor particulieren. “Voor de kantoorvakhandel als geheel belangrijk is dat we inhaken op de enorme versnippering van de back-to-school-markt. In budgetkanalen zoals de Action. In supermarkten. De klanten is daardoor de weg kwijt geraakt. We moeten er gezamenlijk mee aan de slag, bijvoorbeeld met een campagne, om de klant weer duidelijk te maken dat hij voor back-to-school producten toch echt beter af is bij de kantoorvakhandel.”

Chris Kolvenbach, De Rijk kantoorshop

“Bij ons was er niet echt sprake van minder verkoop, maar wel een verschuiving in de verkoop. Ik denk dat we ons in het dorp waar we zitten wel degelijk kunnen onderscheiden ten opzichte van nieuwe kanalen, zoals supermarkten. Wij hebben de kennis in huis van het verschil tussen onderkant- en A-merken. Ons personeel krijgt de training om dat verschil duidelijk toe te lichten. Al gaat het maar om het verschil tussen plakband dat na een dag weer los komt of Schotch tape dat veel beter en langer hecht. Niet voor niets slagen wij er in om in een dorp met 7.200 inwoners zo’n 1.200 agenda’s te verkopen. Wel verwacht ik dat er de komende jaren nog meer concurrentie bij gaat komen. Het zal me niets verbazen wanneer er volgend jaar Back-to-school-artikelen liggen bij de Texaco of de Esso. Ik denk dat de kantoorvakhandel de krachten onderling moet bundelen om beter duidelijk te maken aan consumenten waarom ze voor kwaliteit en advies in Back-to-school artikelen beter bij ons kunnen komen. Ik verwacht dat we hier bij de volgende verkoopperiode zeker stappen in kunnen zetten.”

KBM /// / SEPTEMBER 2017

37


Fun meets function

Twee schermen Stylus-pen van magneten

tegelijk

Polar Pen & Stylus, een stijlvol en uniek schrijfinstrument, is magnetisch, zodat je nooit de losse dop verkeerd kunt plaatsen. Het werkt op dezelfde wijze naadloos tussen tablet en papier. Volgens de makers kun je heel veel meer werk doen wanneer je niet hoeft te in te spannen om de juiste tools voor je werk te vinden. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken of de inkt op is, want Polar Pen & Stylus heeft een vervanger voor zwarte inkt en geeft de mogelijkheid voor snelle en gemakkelijke refills.

Met Mountie zie je twee schermen tegelijk. Deze verstelbare zijklem bevestigt je tablet of smartphone aan een laptop-scherm, zodat je beide tegelijk kunt zien. Terwijl je een document typt of leest kun je ook een oogje houden op tekstberichten of social media. Of voor video-chatten gebruiken. Of met apps gebruiken die twee schermen aan elkaar linken, zodat je visuele speelveld wordt uitgebreid. De grip van de Mountie is verstelbaar zodat de meeste smartphones en tablets passen, en werkt ook in vele standen. Display verticaal of horizontaal, of naar links of rechts, wat dan ook werkt voor de gebruiker. nu kun je zien wat je wilt zonder de schermen te verschuiven of minimaliseren.

Muis transformeert in gamepad The Scarab Mouse/Gamepad is best cool. Het idee is prachtig dat je een muis hebt die verandert in een volledig functionerende gamepad met een bewonderenswaardig niveau van ergonomische details. De Scarab werkt als een volledig functionele muis wanneer je bijvoorbeeld een Powerpoint of Excel-lijst moet maken. Maar wanneer het vrije tijd is, kun je de muis openklappen om de XYAB controllers en de joysticks aan de binnenkant te voorschijn te toveren.

Bureaublad als touchscreen

Het bureaublad als touchscreen, waarbij virtuele objecten interacteren met echte. Vaak ligt het bureau vol met allerlei artikelen die je nodig hebt voor het dagelijkse werk. Zou handig zijn dat al dat spul zou verdwijnen als je het niet nodig hebt en te voorschijn komen als je ze weer nodig hebt. Een groep onderzoekers hebben gewerkt aan het oplossen van dat probleem door een apparaat te bouwen dat virtuele interactieve displays creĂŤert op elk bureau. Hierbij wordt niets meer dan een overhead projector en een diepte sensor wordt gebruikt. Het apparaat heet Desktopography. De diepte-sensor kan bewegingen herkennen die je maakt op de oppervlakte van het bureau. De projector kan alle soorten van nuttige apps en pagina's weergeven met een beweging van de pols. Je kan dan deze virtuele objecten rond bewegen, een ander formaat geven en zelfs aansluiten op de fysieke objecten op je bureau. Het idee van Desktopography is om een systeem te creĂŤren dat zowel virtuele als fysieke objecten in dezelfde ruimte kan handelen. Er is alleen nog een prototype voor handen.

38

KBM /// SEPTEMBER 2017


Slimme rolkoffer vreemd dat je bagage op een verkeerde plek terecht komt, vermist is of dat je voor overgewicht moet betalen. De Bluesmart kan je verlossen van dergelijke problemen, stelt de fabrikant. De koffer bevat een aantal slimme features. Zo is er Charge & Track-batterij met twee USB-oplaadpoorten, die je devices maximaal zes keer kan opladen. 3G + GPS tracking kan je koffer overal ter wereld lokaliseren. Met een ingebouwde schaal in het kofferhandvat is het mogelijk om deze via een app te wegen. Met een digitaal slot op afstand kun je met je smartphone de koffer openen of sluiten. De koffer voldoet ten slotte aan de internationale eisen van handbagage.

Toetsenbord en muis tegelijk De KeyMouse\u2122 is een toetsenbord en muis. Het maakt voor de gebruiker mogelijk om de muis te hanteren zonder zijn handen uit de type-positie te bewegen. De hand tussen toetsenbord en muis heen en weer bewegen is nu verleden tijd. Het is ontworpen voor efficiency, comfort en ergonomie. Er is veel energie gestoken in het gebruiksgemak van de KeyMouse. Het belangrijke QWERTY toetsengebied is gebogen in beide richtingen zodat de toetsen gemakkelijk toegankelijk zijn. De KeyMouse™ is ontworpen om de efficiency voor iedereen die de computer gebruikt, zoals gaming, programmeren, CAD tekenen, order-invoer, aandelenhandel, web browsen, document editing, grafisch design, et cetera.

Budget 3D-printer Als je uitkijkt naar een 3D printer voor een beperkt budget, dan is de Monoprice's Select Mini 3D printer een goede optie. Voor slechts 220 dollar heb je een full-featured printer die gereed is om out of the box te gebruiken. Bovendien geeft het je de flexibiliteit om een range van verschillende filament-types te gebruiken.

reMarkable: net als echte inkt op papier De papier-tablet voor mensen die de voorkeur aan papier geven. Deze vervangt je notitieboeken, schetsboeken en printouts. Je kunt lezen, schrijven en schetsen zoals op papier, maar wel met digitale kracht. reMarkable is het ultieme lees-apparaat. De op papier gelijkende display geeft naar eigen zeggen een superieure leeservaring. Je kunt direct op de oppervlakte schrijven en aantekeningen maken, zoals op papier. Het zet ogenblikkelijk documenten, PDF's, tekstboeken en e-books draadloos om. reMarkable is niet alleen een notebook voor handschrijven, maar ook een organizer voor je notities. De combinatie van digitale inkt en het oppervlak van de display voelt bijna net zo aan als echte inkt op papier.

KBM /// / SEPTEMBER 2017

39


Kantoorplein

Na een zeer enerverende periode met vele aspecten die horen bij het opzetten van een eigenzinnig designlabel slaat Sander van Doorn een andere weg in. Vanaf 1 september jl. is hij geen aandeelhouder meer in Workware en trekt hij zich geheel terug uit het bedrijf. Komende maanden staan in het teken van de ‘zeilracevan-mijn-leven’, namelijk de MiniTransat 2017. Een race van La Rochelle via de Canarische eilanden de oceaan over naar Martinique. In een boot van 6,50m, solo. Van Doorn hoopt met een andere kijk op het leven terug te komen.

Mensen

OKI Director voor t Managing to d em l no aa tr ber be voor Cen homas See ice President V ns OKI heeft T ve te wordt , België en land BV. Hij , Zwitserland ee Systems Hol , Oostenrijk nd la ts ui ze functie tw D de ronder er op, die hn üc B Europa, waa h ic tr en t Die Channel llen. Hij volg ice President Nederland va nds 2015 V si as w r be . See jaar vervulde . gebied van j OKI Europe bi ie ut ialist op het Distrib er OKI als spec n va singen verd tie si po cumentoplos do e Seeber wil de m im sl en nele) printers x(multifunctio kte hij bij Le er w en he Voor ng. su uitbouwen. am S en chnologies Te a ic at M mark, emt Seebers Tedeschi ne en Massimiliano nt Channel Vice Preside s al er ov functie io. de EMEA-reg Distributie in

Postkantoren BV benoemt George Steur tot Algemeen Directeur van Bruna. Hij volgt per 1 september Rob Schuyt op, die sinds eind vorig jaar ad interim de positie bij de winkelketen heeft ingenomen. Steur heeft de afgelopen 20 jaar managementfuncties bekleed bij tal van toonaangevende internationale bedrijven. Zo was hij voor The Carphone Warehouse verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van The Phone House eigen winkels en franchise in Nederland en de uitrol naar andere landen. Daarna heeft hij zich toegelegd op het ontwikkelen van nieuwe strategieën, online initiatieven en omnichannel projecten bij verschillende organisaties.

Voor verdere uitbre iding en ondersteu ning van de wederverkoopkanalen in België en Luxe mb urg is Erika Bekaert onlangs bij Maped Benelux B. V. in dienst getreden. Als key-a ccountmanager is zij ve rantwoordelijk voor zowel de Vlaamstalige als Fra ns tal ige cliënten in België en he t Groothertogdom Luxemburg. Met haar jarenlange ke nnis en ervaring va n de branche en producten zal zij de verschillende we derverkopers van Maped advis eren omtrent het bre de Maped-assortiment en onde rsteunen bij geza me nli jke verkoopactiviteite n.

Johan Splinter (48) heeft het salesteam Nederland van Lannoo Graphics versterkt. Naast Sierd-Jan Veenstra (Noordwest-Nederland) en Ton Leerintveld (Zuid-Nederland), zal Johan Noordoost-Nederland voor zijn rekening nemen. Mede dankzij een ruime saleservaring in de B2C -en de B2B-sector en de laatste twaalf jaar actief als accountmanager bij Esselte, is Splinter zeer vertrouwd met de branche.

Paul Zuidema is per 1 september 2017 in dienst getreden bij VDB holding in Emmen als commercieel directeur, international. Zuidema (54) werkte eerder in commerciële en directiefuncties bij kantoorinrichters Steelcase Inc. en Koninklijke Ahrend. VDB groep, producent en distributeur van meubilair voor de zakelijke en onderwijsmarkt, gaat zich nadrukkelijker richten op buitenlandse groei, met name in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zuidema gaat deze activiteiten aansturen voor de verschillende VDB-bedrijven.

40

KBM //// SEPTEMBER 2017

Sharp heeft Birgit Jackson (voorheen Birgit Sommerer) benoemd in de nieuw gecreëerde functie van commercieel directeur voor de Visual Solutions divisie. Birgit zal het productassortiment en de portfoliostrategie voor de Europese salesregio’s bepalen en de marketing- en communicatiestrategie aansturen. Jackson komt in dienst bij Sharp nadat zij bijna negen jaar bij NEC werkte, waar ze uiteindelijk hoofd van het productmanagement team was. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in productmanagement op zowel EMEA- als wereldwijd niveau. Jackson’s eerste projecten bij Sharp zijn de nieuwe campagnes voor Big Pad, de lijn van toonaangevende, interactieve displays.


Sharp heeft Yoshihisa (Bob) Ishida, de voormalige Executive Vice President van Sharp Corporation, aangesteld als CEO van Sharp Europe. Ishida vervangt Tetsuji (Ted) Kawamura, die zelf een positie bij Sharp Electronics Corporation (VS) zal gaan bekleden. Ishida is sinds juni 2017 Executive Vice President van Sharp Corporation. Daarnaast staat hij aan het hoofd van het onlangs opgerichte ‘AIoT Business Strategy Office’ en is hij Chief Executive Officer bij Sharp Europe. Hij voorheen gewerkt bij Sony Corporation, Rakuten Corporation en LG Display Japan Co.

PCI Nederland Official Sponsor

van Ajax

PCI Nederland tekende afgelopen zaterdag een nieuwe sponsorovere enkomst met Ajax. Vier maanden geleden werd de werkplekspecialist Official Supp lier van Ajax. Dat contract is nu al tussentijds open gebroken en verbeterd. PCI stijgt daar mee in sponsorpiramide van Ajax en groe it door naar Official Sponsor. Het bedr ijf krijgt extra activatie- en hospitalityrechten en zal prominenter zichtbaar zijn op de Toekomst en in de ArenA. Het nieuwe contract werd voorafgaand aan het competit ieduel Ajax-PEC Zwolle ondertekend en kent een looptijd van vijf jaar. PCI leverde al het gehele printerpa rk van Ajax voor sportpark de Toek omst en de Amsterdam ArenA. De volgende stap is om samen met Ajax te werk en aan het kantoor van de toekomst. Een nieuwe cloud-infrastructuur met bijbe horende toepassingen, verzekert de club de komende jaren van een actuele en toek omstbestendige IT-omgeving.

Kick-off landelijke Quantore cam

pagne

Op 15 juli was de kick-off van de eers te, landelijke Quantore campagne. Het doel van deze campagne is het vergroten van de naamsbekendh eid van de zelfstandige kantoorvakha ndel, aangesloten bij Quantore én de vakhandel top-of-mind mak en bij de eindgebruiker op zoek naar kant oorartikelen. Quantore. Kantoorartikelen voor iede reen’ dat is de boodschap die iede reen voor, tijdens en na de Vierdaagse veelvuldig via verschillen de mediakanalen is tegengekome n. De verschillende communicatie-uitingen van Quantore waren tijden s de Vierdaagse van Nijmegen zowe l via billboarding op de landelijke televisiezender NOS als in een 20 seconden durende commercial op de regio nale televisiezender Omroep Gelderland te zien. Ook online was de campagne van Quantore alom aanwezig met banners op onder andere nu.nl en nos.nl, op de vern ieuwde website quantore.nl en op Facebook. Dit was de eerste flight van de Qua ntore campagne, om de naamsbek endheid van Quantore en de aang sloten kantoorvakhandels te vergroten e. Later dit jaar wordt een vervolg gege ven aan deze campagne. Altijd met zowel een landelijke als regionale invulling.

Agenda

terdam Arena s m A y a D n o ti nova 11 okt/// Office In am Arena rd te s m A 17 0 2 s g BOP Award in ik re it U / // t k o 11 World Gent o ve d A / // t k o 12-13

KBM /// SEPTEMBER 2017

41


Kantoorwijzer Dienstverlening Brancheorganisatie

Novaka telefoon: (020) 664 55 21

Schrijfwaren Pilot pen

Valk Solutions B.V.

Wijststraat 15A 5384 RA Heesch telefoon: (0412) 64 99 72 info@pilotpen.nl www.pilotpen.nl

Postbus 101, 3417 ZJ Montfoort Vlasakker 5, 3417 XT Montfoort telefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 442 info@valksolutions.nl www.valksolutions.nl

Groothandel Adveo Nederland BV Victorialaan 15 5213 JG – ’s Hertogenbosch tel.: +31 (0)36 54 91 030 fax: +31 (0)36 54 91 039 e-mail: info.nl@adveo.com www.adveo.com

Prios BV Prios biedt u een uitgebalanceerd assortiment kantoorartikelen. U treft uiteraard de bekende A-merken aan, maar ook bieden we een complete range private label producten, die u in staat stellen aantrekkelijke marges te behalen. Bij Prios betaalt u geen lidmaatschap of orderkosten. Bij Prios gaat het om de kern van de zaak: u voorzien van de juiste artikelen tegen de beste prijs op het juiste tijdstip. Prios BV Valkenburgerlaan 21 2103 AK Heemstede T: 023-7436175 E: info@prios.nl W: www.prios.nl

Bureau-accessoires

tesa BV Stationsplein 3-1 1211 EX Hilversum T: +31 35 62 50 200 F: +31 35 62 50 240 E: tesa.operations@tesa.com

Opberg- en archiverings-middelen

KBM //// SEPTEMBER 2017

Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naadloze aansluiting met het elektronisch berichtenverkeer (artikelgegevens, pakbonnen en orders) van CB en Quantore. Aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgegevens binnen de boek- en kantoorvakhandel. Koppelmogelijkheden voor uw webshop en boekhouding. Automatisering van Valk Software is compleet zonder verassingen achteraf. Bezoek onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.

Inkooporganisatie

Archiefsystemen

Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: sales.hamelinNL@hamelinbrands.com www.hamelin.nl

Jalema telefoon: (077) 476 76 76 www.jalema.com.

42

Winkelautomatisering

Quantore Europe BV Quantore Kantoorartikelen voor iedereen www.quantore.com


Etiketten

Kantoor- en werkplekartikelen MAUL GmbH J.Maulstrasse 17 D-64732 Bad Konig (D) Tel ; + 31 6 5468 6068 + 49 606 3 502 266 (Nls) k.broekman@maul.nl www.maul.nl Producent van MAUL , Hebel • Bureau-verlichting o LED, Spaarlamp of halogeen Op, aan of naast elk bureau • Kantoorartikelen o Klemmen, klemborden, schrijfmap, boekensteun, bureauaccessoires • Werkplekinrichting o Werkplekuitbreiding, beamertafels, voetensteun • Visuele communicatie o White-,prikbord, flipover, accessoires • Brief-, pakketwegers MAUL biedt 1000 kantoorartikelen voor BTB en BTC. In de diverse categorieen levert MAUL naast klassieke ook veel innovatieve, kleurrijke maar hoogwaardige producten. Dit assortiment is ook veelal leverbaar in een blister of doosverpakking. Altijd minimaal 2 jaar garantie op het gehele assortiment.

Avery Avery produceert voor elke gewenste toepassing etiketten en kaartproducten die consumenten helpen met het organiseren van hun dagelijks leven, zowel op het werk als thuis. De meeste producten zijn eenvoudig zelf te bedrukken met de printer of kopieermachine. Daarom biedt Avery gratis gebruiksvriendelijke Avery Design & Print Online software en templates aan via www.avery.eu/print (werkt met PC, Mac en tablet; Android, iPad, Kindle). Avery staat voor kwaliteit en geeft 100% garantie op het storingvrij bedrukken van producten. Wij mogen rekenen op een trouwe aanhang van gebruikers en dat belonen we graag met een cadeau. Veel van onze producten bevatten een voucher die te verzilveren is op www.avery.eu/cadeau. Avery Benelux De Bouw 107, 3991 SZ Houten Tel.: +31 (0)30 263 21 21 e-mail: service@avery.nl www.avery.eu

ICT & Ergonomie Backshop Healthy Computing BV Gespecialiseerd distributeur voor: • Ergonomische muizen • Rollermuizen • Ergonomische toetsenborden • Compacte toetsenborden • Laptop- en Tabletstandaards • Ergonomische accessoires Backshop is sedert 20 jaar adviserend distributeur voor de ICT- en kantoorinrichting branche van ergonomische hardware en accessoires. Backshop representeert naast eigen producties, de belangrijkste wereldspelers zoals MiniCute, Kinesis, Goldtouch, Contour Design, Evoluent, Fellowes, 3M, Human Scale, RH, HAG, XKeys en vele andere merken in de Benelux. Backshop Enjoy Ergonomics BV Vareseweg 43 3047 AT Rotterdam 010-4702611 info@backshop.nl www.backshop.nl www.minicute.nl www.evoluent.nl Avery produceert voor

the label company

Papier Double A International Network B.V.

Herma Benelux B.V. Gildeweg 11, 3771 NB Barneveld telefoon: (0342) 82 02 17 fax: (0342) 40 07 22 www.herma.nl info@herma.nl

Oostplein 423 3061CH Rotterdam Tel. + 31 - (0)10 222 9090 Fax + 31 - (0)10 222 9080 info@DoubleApaper.nl www.DoubleApaper.nl

KBM /// SEPTEMBER 2017

43


Productnieuws

HERMA: voor een glanzende presentatie Brochures, catalogi of presentaties: de Glossy-etiketten van HERMA geven producten een schitterende glans. De witte, zelfklevende Glossy-etiketten van HERMA geven niet alleen een hoogwaardige indruk, ze zijn ook uiterst veelzijdig. Ze zijn ideaal voor het afdrukken van foto's, afbeeldingen, grafieken en logo's - voor afdrukken met intense kleuren en zeer scherpe contouren. Geschikt om met inkjetprinters, laserprinters en kopieerapparaten te bedrukken. De Glossy-etiketten kunnen bijvoorbeeld toegepast worden als flessenetiket. Ze zorgen voor een uitstekende fotokwaliteit en ze zijn ideaal voor het maken van hoogwaardige afdrukken met hoge kleurintensiteit op alle soorten wijnflessen, weckglazen,

decoraties, cadeaus en nog veel meer. De flessenetiketten voor inkjetprinters zijn na het afdrukken gelijk droog, veegvast, lichtecht, ondoorzichtig en bestand tegen kou. De witte A4-etiketten van HERMA voor de inkjetprinter zorgen voor fotokwaliteit. Ze kunnen op maat worden geknipt of gesneden. Ze zijn niet alleen geschikt voor uw eigen vakantiefoto's maar ook uitstekend voor reclame-uitingen, presentaties en voor het maken van productstickers. De hoogglansetiketten voor laserprinters en kopieerapparaten zijn er in diverse uitvoeringen: van 1 tot 21 etiketten per A4-vel en als cd-etiketten. Ze onderscheiden zich door hun hoge dekkracht en hun diepe kleurintensiteit en ze hechten veilig op elke ondergrond. Meer informatie op www.herma.nl

Pennenbak met een boost De pennenhouder van premium Leitz kwaliteit is uitgevoerd in opvallende, stijlvolle metallic duo kleuren met een hoogglans afwerking. De pennenhouder die het geluid van de telefoon kan versterken past perfect bij de andere producten uit de Leitz WOW range, aldus Leitz. Het heeft een modern design dat zowel past op kantoor als thuis. De pennenhouder bespaart ruimte op het bureau. Er is

voldoende ruimte om pennen, potloden, stylus en meer op te bergen. De pennenhouder omvat extra compartiment met geluidsversterker, voor smartphones tot iPhone 6 plus. Het versterkt het geluid van de telefoon wanneer deze in de houder staat. www.leitz.nl

Sedus se:connects: werkplek kiezen via app Connectiviteit en continu geladen accu's zijn essentieel voor flexibel kantoorwerk. Steeds meer ondernemingen zien af van vast ingedeelde kantoorwerkplekken en hoe groter de organisatie, des te veelzijdiger zijn de inrichtingen. Het kiezen van de werkplek en -omgeving elke morgen zien veel medewerkers als een welkome afwisseling, anderen daarentegen zien het als een uitdaging; anderen daarentegen missen een vertrouwde omgeving of de permanente aanwezigheid van een vaste kring van collega's. Sedus lost dit op met het innovatieve systeem se:connects. De hoofdrolspeler is een slimme app die afgelopen herfst zijn wereldpremière vierde op de kantoormeubelvakbeurs Orgatec.

44

KBM /// SEPTEMBER 2017

Al vanuit huis of onderweg naar het werk kunnen medewerkers via de app op de smartphone of de tablet bepalen waar ze de dichtstbijzijnde beschikbare werkplek kunnen vinden, die wat betreft locatie en inrichting aan de verwachtingen voldoet, of waar ze collega's kunnen ontmoeten. Met de modernste iBeacon-technologie, een Bluetooth-signaal, kunnen ze zich aanmelden bij een werkplek. De communicatie onderling gebeurt eveneens via de app – eenvoudig en snel via SMS, e-mail of telefonisch. Zo bevordert se:connects ook de persoonlijke informatie-uitwisseling. www.sedus-bureaustoelen.nl


Column

De typemachine van een ex-minister Een paar jaar geleden was ik voor een citytrip naar Hamburg. Het voornaamste doel was Speicherstadt, onderdeel van de Hafencity. De Speicherstadt in het Duitse Hamburg is een complex van pakhuizen, gebouwd tussen 1883 en 1927 op een reeks eilandjes in de rivierbedding van de Elbe. De opslagzone maakt deel uit van een ouder deel van de haven van Hamburg. Al slenterend door de stad onder het motto: 'de beste manier om een stad te ontdekken, is verdwalen', kwam ik bij voormalige opslagplaatsen achter het treinstation. Een gebiedje dat zich langzamerhand ontwikkeld naar een broedplaats voor creatieve en kleinschalige bedrijfjes, veelal startups. In een van de ruimtes was ook een opslag voor vintage spullen en andere oude meuk. Tussen al die spullen viel mijn oog op een oude typemachine uit circa 1920. Het was model Mignon van AEG. In plaats van typearmen was deze schrijfmachine met een letterwals uitgevoerd die uitwisselbaar was. Bij iedere letterwals hoorde een tableau (aanwijsplaatje) waarop de verschillende karakters stonden afgebeeld. Dit tableau moest onder de aanwijsstok in de Mignon vastgezet worden. Met de linkerhand werd de aanwijsstok boven het gewenste karakter gebracht. Via een mechanische koppeling draaide de letterwals, waardoor de juiste letter boven het papier kwam. Door met de rechterhand een drukknop te bedienen werd de letter op het papier gedrukt. Met een tweede knop kon een spatie ingevoerd worden. Een dergelijk model had ik niet eerder gezien, dus de koopmodus draaide overuren. Het probleem was het vervoer op

dat moment; ik was redelijk ver uit de buurt van het hotel en had geen zin om de rest van de dag met een zware typemachine te lopen. Ik heb het verder laten rusten en ben later via een dagje in Bremen weer naar huis gereden. Eenmaal thuis gekomen kwam de spijt; ik had die oude typemachine moeten kopen. Daarna begon mijn zoektocht naar een dergelijk model op marktplaats.nl. Niet te vinden, totdat ik een week later de zoekopdracht weer invoerde en er eentje vond. Na wat onderhandelen de machine opgehaald in Utrecht. Bijkomend geluk: ik betaalde de helft van de prijs die ik in Hamburg had gezien. Ik reed achter het treinmuseum van Utrecht een mooie, oude, statige wijk binnen met prachtige hoge panden uit begin 1900. Een man doet open en ik had al op het naambordje de naam gezien van een oud-minister. Zij moest door gedoe met achterstandswijken die naar haar genoemd zijn vroegtijdig het veld ruimen. Ik mocht meelopen naar het souterrain waar ook de keuken gesitueerd was. Daar was mevrouw de ex-minister in de slag met onder andere olijven, noten, sla en kaas om daar een heerlijke maaltijd van te maken. Ze keek me aan en verwelkomde mij, en ik heb net gedaan alsof ze mij niet herkende ;-) Even later reed ik opgetogen naar huis met mijn aanwinst, die nu staat stof te happen op een oude werkbank in de hal van mijn huis, en een leuk verhaal rijker.

Jos van Dalfsen, vestigingsmanager en MT-lid bij de VWC Group

Colofon KBM is een uitgave van

Magenta Publishing BV Bijsterhuizen 31-47, 6604 LV Wijchen Telefoon (024) 345 41 50 email: kbm@kantoornet.nl www.kantoornet.nl Hoofdredactie Joost Heessels Emiel te Walvaart (adjunct) Telefoon (024) 345 41 54 emiel@magentapublishing.nl Redactie Laurens van Aggelen, Martijn Kregting, Anne de Haan, Antal Giesbers, Peter Damman, Huug Duin, Hans Hooft

Vormgeving Wendy van Cuijk

Druk BDU print

Advertentie-acquisitie Simone Brands, (024) 3454150, simone@magentapublishing.nl

KBM is tevens officieel orgaan van de Organisatie Kantoorvakhandel NOVAKA, De Lairessestraat 109, 1071 NX Amsterdam Telefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl

Maico de Haan maico@magentapublishing.nl Advertentie - administratie advertentie@magentapublishing.nl Abonnementen - administratie abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Nederland € 125,Prijzen excl. 6% btw Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd.

© Copyright 2017 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag

worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. ISSN 0929-7871 Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 09109239


Reverse coverstory

OKI biedt resellers zeer rendabel verdienmodel Met de toekomst in het vizier gaat OKI terug naar de basis. Het sterke portfolio is het fundament voor de dienstverlening aan de klant. De reseller speelt hierin een belangrijke rol. OKI reikt tools aan, waarmee zijn kanaalpartners optimaal ondersteund worden bij het overbrengen van de juiste boodschap richting de klant. Een boodschap waarbij solide hardware wordt gekoppeld aan slimme oplossingen, met besparingen en productiviteitsverbetering voor de klant tot gevolg. Tim Leenders licht de vernieuwde kanaalstrategie toe. OKI is druk bezig zijn kanaalstrategie te stroomlijnen, zodat de dealer nog beter bediend wordt. Daartoe neemt het bedrijf de verschillende kanalen stevig onder de loep. Een daarvan is office, dat nog steeds het belangrijkste kanaal vormt. Een speerpunt hierbij is de verdere optimalisering van het partnerprogramma. "We richten ons op een betere afstemming van het aanbod op de verschillende segmenten binnen het office-kanaal. We willen de disruptie beperken. Alle resellers moeten een goede boterham kunnen verdienen", zegt Tim Leenders, marketing manager Benelux bij OKI.

46

KBM /// SEPTEMBER 2017

Geen los product

Hij wijst allereerst op de 'traditionele' resellers. "Hiervoor hebben we binnenkort een nieuw klik-concept beschikbaar. Dit nieuwe initiatief speelt in op de behoefte van deze partijen, waarbij zij in staat worden gesteld om eenvoudige all-in oplossingen aan te bieden, zonder dat hier een uitgebreide service-organisatie voor nodig is. Zij nemen dus niet de rol van de system integrator over. De reseller verkoopt niet langer een los product, waarbij de verkoop van de supplies onzeker is, maar een pakket waarbij hardware en verbruiksmaterialen gecombineerd worden. Het nieuwe concept vormt een alternatief voor de bekende klikcontracten van verschillende aanbieders. Het levert drie grote voordelen op: de reseller kan beter concurreren met het online-kanaal, hij is verzekerd van de supplies-omzet en het zorgt voor loyalere klanten omdat het contact zich niet slechts beperkt tot het moment van aankoop", stelt Tim Leenders. Een marktsegment waar je niet omheen kunt, is de e-commerce. "Dit groeit gestaag. In Duitsland is het e-commercekanaal van OKI ondertussen heel groot, in vergelijking met Nederland waar het nog wat beperkter is. De online-aanbieders richten zich op de kleinere klanten die ĂŠĂŠn of twee mfp's willen aanschaffen. We gaan een propositie voor hen ontwikkelen met een deels aangepast portfolio. Zodat ze niet in het vaarwater van de traditionele office-resellers komen."


Shinrai partnerprogramma

"We willen de reseller met tools ondersteunen en de prijs niet langer als primair aspect binnen het verkoopproces beschouwen."

Digitalisering van bedrijfsprocessen

Dan zijn er nog de value added resellers (VAR), die bestaan uit IT-resellers en fast system integrators. "Deze groep gaan we ook beter en slimmer bedienen. De focus ligt op document solutions. Uit een onderzoek onder MKB-bedrijven blijkt dat digitalisering van bedrijfsprocessen hoog op de agenda staat, maar dat daadwerkelijke stappen op dit gebied er in de waan van de dag sterk bij inschieten. Daar laat OKI, onze resellers en de klant dus veel kansen liggen. Deze kansen hebben we in kaart gebracht, zodat we met realistische, waardevolle oplossingen kunnen komen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de unieke Sendys Explorer suite. Dit is gebruikersvriendelijke, speciaal voor OKI ontwikkelde DM-software, op maat gemaakt voor de MKB'er." Resellers zijn volgens Leenders onontbeerlijk om de OKI-boodschap aan de eindklant te verkondigen. "We richten ons op organisaties die denken in oplossingen. Dat zijn partijen die we wat kunnen bieden. Zo hebben we onlangs een project met Scholten Awater gedaan. Onze ambitie is om actief te worden in een complexere omgeving. OKI gaat hierbij zelf actief potentiële eindklanten benaderen en de meer complexe omgevingen in kaart brengen. De reseller schuift dan later aan en doet de rest van het traject. Dit levert een waardevol één-tweetje op waaruit zowel de reseller als OKI aanzienlijk voordeel kan halen."

Back to Basic

Naast al deze ontwikkelingen binnen de kanaalstrategie grijpt OKI ook terug naar de basis van zijn producten. "Wij maken onderscheid op het gebied van kleur. Deze sterke positie van OKI moeten we uitbuiten. Dus we schenken meer aandacht aan onze LED-technologie, HD-toner en low melt toner." Leenders stelt dat iedere printer tegenwoordig van goede kwaliteit is. "Toch zijn er wel degelijk verschillen. OKI is het enige printermerk met een metalen frame. Het zijn zeer solide apparaten. Dat biedt voordelen en dat mogen we best roepen." In ieder geval wil OKI 'wegblijven bij de prijsdiscussie'. "We willen de reseller met tools ondersteunen en de prijs niet langer als primair aspect binnen het verkoopproces beschouwen. Dan moet je je resellers wel een onderscheidend partnership bieden. Het actief ondersteunen van de reseller staat nu voorop,

Het succes van OKI is afhankelijk van het succes van zijn partners, dat de filosofie is achter het Shinrai Partner Programme. Shinrai, een Japanse term voor vertrouwen en loyaliteit, belichaamt de manier waarop OKI samenwerkt met zijn partners en klanten. Het Shinrai partnerprogramma biedt diverse partnerstatussen die ieder aansluiten bij de specifieke kenmerken van de reseller. Maar het algemene kenmerk van deze partnerstatussen is dat gecertificeerde resellers profiteren van zeer aantrekkelijke bonusprogramma’s, uitgebreide marketingondersteuning en tal van trainingen en andere hulpmiddelen om het verkopen van OKI niet alleen eenvoudig, maar ook nog eens commercieel aantrekkelijk te maken.

waardoor je een commercieel interessante samenwerking op lange termijn realiseert. Het in het voorjaar gelanceerde volledig vernieuwde Shinrai-partnerprogramma (zie kader) helpt hierbij. Dit is het meest rendabele partnerprogramma in de markt. Premium-partners kunnen bijvoorbeeld tot 15% bonus op hardware-verkopen ontvangen. En dan laten we de bonus op verbruiksmaterialen nog buiten beschouwing."

Ander gesprek

Het vergt een andere aanpak om een concept te verkopen in plaats van een puur hardware-product. "Zeker voor de traditionele OKI-reseller blijft het product van groot belang. Een belang dat wij dus ook als organisatie onderstrepen, maar de echte meerwaarde voor de reseller schuilt hierin dat hij veel meer als adviserende partij moet gaan optreden.” Leenders stelt dat het één van de belangrijkste pijlers van OKI is om resellers te ondersteunen bij het maken van deze transitie. “We proberen resellers ertoe te bewegen om vragen te stellen. Is de oplossing waar de klant om vraagt wel de juiste? Op welke manieren kunnen we de documentstromen optimaliseren? Waar liggen realistische kansen om processen te digitaliseren? We merken dat dit soort vragen direct leidt tot een significant voordeel ten opzichte van de concurrent. Wanneer je op een correct beargumenteerde manier aannemelijk kunt maken dat de investering in het digitaliseren van een bedrijfsproces rendabel is, dan voer je een heel ander gesprek: als je een digitaal archief wilt aanleggen, ben je misschien wel 100 euro duurder uit maar je bespaart wel door 20 procent minder te printen. En dan heb je het niet meer over de prijs van de hardware. Binnen het grotere plaatje is een eventueel prijsverschil dan volledig irrelevant." Deze manier van werken levert dus niet alleen extra inkomsten en een sterk verbeterde klantbeleving op voor de reseller, maar zorgt ook voor aanzienlijke besparingen en een verbeterde productiviteit bij de klant. Al met al combineert OKI steeds explicieter de bewezen voordelen op productniveau met slimme, eenvoudige en rendabele oplossingen voor het MKB. "We moeten ervoor zorgen dat het aantrekkelijk is om OKI te verkopen en voordelig om de OKI-oplossingen in te zetten binnen wat voor omgeving dan ook. En we doen er alles aan om onze resellers en onze klanten daarvan te overtuigen."

KBM /// / SEPTEMBER 2017

47


Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen /// jaargang 99 • nummer 5 • juli 2017

www.kantoornet.nl

Kantoor Business Magazine

OKI biedt resellers zeer rendabel verdienmodel

>>

Office belangrijkste kanaal

>>

OKI gaat back to basic

>>

Vernieuwd Shinrai-partnerprogramma


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.