3 minute read

Herstellen van een burn-out? Roots biedt rust

Handenarbeid zet de gedachtenmolen stil

Zonder dat de coöperatieve bioboerderij Ourobouros in Zwalm erop gericht was, kwamen er de voorbije jaren verschillende mensen met burnout aanwaaien als seizoenarbeider. Werken in de openlucht zou hen deugd doen, dachten ze. De resultaten overtroffen alle verwachtingen. Dus besloten zaakvoerster Sofie De Valck en een aantal ervaringsdeskundigen het burnoutproject Roots op te zetten, om nog meer lotgenoten te helpen. Via crowdfunding willen ze de werking op punt stellen en uitbreiden.

“Toen ik een burn-out kreeg, kende ik Ourobouros al jaren. Ik kwam hier altijd mijn groentemand ophalen”, vertelt ervaringsdeskundige Liesbeth. “Omdat ik op zoek was naar een manier om de burn-out achter mij te laten, gaf een kennis mij de raad om op de boerderij te helpen bij de oogst. Toen ik me kandidaat stelde, mocht ik gelijk een dag per week aan de slag. Ik had al verschillende stappen genomen om er weer bovenop te komen, maar Ourobouros werkte echt als een katalysator voor mijn herstel. Buiten werken deed me enorm deugd en door met mijn handen bezig te zijn kon ik ontsnappen uit mijn hoofd. Bovendien was er altijd begeleiding, die goed aangaf wat ik kon doen. Sofie nam me in het begin onder haar vleugels, maar ook bij de rest van het team voelde ik me snel op mijn gemak, omdat je hier gewoon jezelf kunt zijn. Heb je een goede dag, prima. Heb je een minder goede dag, ook goed. Ben je moe, dan rust je even. Daar is begrip en respect voor.”

Mens en natuur

Het is niet toevallig dat Sofie De Valck weet hoe ze mensen kan ondersteunen. Haar basis ligt in de sociale sector en ze heeft verschillende coachingopleidingen achter de rug. “Bioboerderij Ourobouros is in 2004 opgericht door mijn man, Karel Houdmont”, legt ze uit. “Ik ben er enkele jaren later bijgekomen. Mens en natuur verbinden is altijd mijn passie geweest. Door de jaren heen heb ik veel mensen met diverse hulpvragen begeleid toen ze hier op zoek waren naar rust en connectie. Door de wisselwerking met Liesbeth groeide het idee om Roots op te richten, met focus op burn-out. Ook andere mensen die zelf een burn-out hadden overwonnen werden betrokken medewerkers. Toen we samen contact opnamen met #Streekmotor23, is het project in een stroomversnelling gekomen.”

Crowdfunding

In april van dit jaar starten de bezielers van Roots met crowdfunding. Het doel? 8.500 euro ophalen om een plek te creëren waar ze nog meer mensen met burn-out kunnen ontvangen en begeleiden. Als Roots het streefbedrag ophaalt, voegt #Streekmotor23 daar 5.000 euro aan toe. Ze willen onder andere een woonwagen aankopen en renoveren: de ideale plek om je letterlijk terug te trekken tussen het werk door. “Het plan is om in september van start te gaan met onze vernieuwde werking”, vervolgt Sofie. “Momenteel zijn we aan het brainstormen over de beste manier om coachinggesprekken te combineren met werk in de buitenlucht, in samenspraak met verschillende ervaren partijen. Elk traject zal beslist uniek zijn. Wie bij ons aanklopt, helpen wij op basis van een persoonlijk verhaal en specifieke noden. De ene persoon zal er baat bij hebben dat hij zich in het zweet werkt in de moestuin, terwijl de ander beter tot rust komt tijdens een wandeling tussen de boomgaarden. De focus ligt op het individu, dat te allen tijde zelf het tempo en de inhoud van het eigen traject bepaalt.”

Stany herstelde op Ourobouros van een burn-out en neemt nu via Roots zijn ervaring mee naar andere zorgvragers: “Uit een burn-out raken is geen rechtlijnig proces, dat gebeurt met vallen en opstaan. Dat je omringd wordt door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt maar zich nu beter voelen, geeft hoop op moeilijke momenten. De drive en positiviteit van de groep zijn geweldig.”

Stany

Ook voormalige vroedvrouw Nel staat klaar als ervaringsdeskundige: “Bij Ourobouros voelde ik me voor het eerst in lange tijd weer méns, in plaats van ‘de burn-outer’. Dat gevoel willen wij met Roots ook aan anderen teruggeven.”

Nel