Magasin Laholm vår 2021

Page 1

För dig som vill uppleva Laholm.

magasin

LAHOLM VÅ R 2 0 2 1

K r o g r u n d a i La h o l m Kä r le k p å Va l l å se n s v ä r d s h u s Tommy, S H K o c h e n e r g i b r a n s c h e n Take Ca r e ö p p n ar n y tt Ko m tek t i l l L a h o l m Ic a Ma x i o n l i n e L A H O L M , M E L L B Y S T R A N D , S K U M M E S L Ö V S S T R A N D , S K O T T O R P, H A S S L Ö V, V A L L B E R G A , R Ä N N E S L Ö V, V Å X T O R P, H I S H U LT, K N Ä R E D , S K O G A B Y, G E N E V A D , V E I N G E , Y S B Y, L I L L A T J Ä R B Y


Vårnyheterna strömmar in i butikerna – välkommen du med! I våra butiker, restauranger och caféer gör vi allt för att du ska känna dig trygg och finna det du söker. Det du handlar och efterfrågar idag styr vårt utbud imorgon. Tillsammans skapar vi ett levande Laholm även i framtiden. 27 mars Påskmarknad

Närproducerat gott till påskbordet.

29 april Ladies & Gents Vårkväll Kvällsöppet och mys i våra butiker.

8 maj Modelördag

Laholmshäftet

Nytt häfte ute nu! 53 heta erbjudanden i 38 butiker för bara 120 kr Gäller mars-november.

Har du fått ett av våra presentkort?

Det senaste från butikerna visas upp.

Unna dig något fint och hjälp en butik att finnas kvar.

Vi bjuder gärna in till trevliga evenemang, men ber om förståelse för att vi kan behöva ändra eller ställa in. Följ oss på facebook!

www.attraktivalaholm.se


Vi finns för dig i Laholm. Bank, försäkring och fastighetsförmedling. För oss hänger allt ihop. Vi hjälper dig oavsett om det handlar om att se över företagets placeringar, ditt eget sparande eller att du och din familj är rätt försäkrade. Slå någon av oss en signal eller besök oss på Östertullsgatan 5 om du vill veta mer. Varmt välkommen till oss!

Pensionslösningar

Personförsäkringar

Malin Emilsson Kontorschef Tel: 0430-794 15

Anna Johannessen Kundtjänst Bank & Försäkring Tel: 0430-794 14

Fastighetsfinansiering

Jessica Nilsson Kundtjänst Bank & Försäkring Tel: 0430-794 01

Fordonsförsäkringar

KAPITALRÅDGIVARE

BANK — PRIVAT

Rörelsekrediter Patricia Larning Privatrådgivare Tel: 0430-794 08

Senada Tatarevic Privatrådgivare Tel: 0430-794 12

BANK — FÖRETAG/LANTBRUK

Mats Thormé Kapitalrådgivare Tel: 0430-794 02

Företagsförsäkringar

LIV & PENSION

Fastighetsförmedling Eva Röing Företagsrådgivare Tel: 0430-794 03

Roger Svahn Företagsrådgivare Tel: 0430-794 13

Andreas Idefjell Företagsrådgivare Liv och Pension Tel: 035-15 10 66

Leasing & Avbetalning

FÖRSÄKRING- LANTBRUK

Kapitalplaceringar Thomas Magnusson Lantbrukssäljare Tel: 0430-794 10

Vi Laholm

3

Magasin Laholm


Kobben · Klarabäck

Här bygger vi ditt framtida hem! I januari 2022 ska de 49 nya hyreslägenheterna på Klarabäck vara inflyttningsbara. Lägenheterna har 2 till 4 rum och kök och en yta på cirka 50 till 100 kvm. Lägenheterna fördelas i två huskroppar med sex våningar vardera. ”Tvillingtornen” byggs på Klarabäck under namnet Kobben. Registrera dig till en lägenhet redan idag och börja samla poäng! Du gör det på vår hemsida www.laholmshem.se, och det är självklart helt kostnadsfritt.

Enklare

En hundraåring full av positiv lokal energi

energivardag • Samma kontakt för både nät och el • Allt på en faktura • 100% förnybar el • Lokalt ansvar • Vi ägs av våra kunder

0430-480 90 sodrahallandskraft.se

Magasin Laholm

4

Laholmshem AB Trulsgården 312 80 Laholm Tel 0430-151 10 laholmshem@laholm.se www.laholmshem.se


Återförsäljare i Halland för Multione Kompaktlastare

Premiär 26 mars

Multione Kompaktlastare finns med ca 180 olika typer av redskap för entreprenad, jordbruk, gård, hästgård, fastighet, kommun, landsting, kyrka m.m

Ahlins Entreprenad AB Danska vägen 22 312 31 Laholm

För info och visning 070-625 51 07 info@ahlinsent.se www.ahlinsent.se

UPPTÄCK REN ENERGI MED STATKRAFT! Statkraft har 18 kraftstationer i Lagan. Vid många av dem finns fina promenadstigar med både vacker och historisk miljö. Varför inte prova på Kraftverksleden i Knäred? Du passerar tre kraftstationer; Knäred övre, Knäred nedre och Bassalt. Alla byggdes för över 100 år sedan och är fortfarande i full drift.

Mer info finns på statkraft.se

5

Magasin Laholm


18-19

Innehåll:

26-27

Evenemang

Komtek Nyheter i Ysby

Populärt med spabad

20-22

9

28-29

33

Håkan Magnusson

41

11 Take Care öppnar nytt

Tommy, SHK och energibranschen

Mat och kärlek i skogen

24-25 Krogrundan 14-16 Följ oss på sociala medier! www.facebook.com/magasinlaholm @magasinlaholm @MagasinLaholm MagasinLaholm

Magasin Laholm

Plockat 42-43

Vårt immunförsvar Ica Maxi 30-31 Gå med i Magasin Laholms Facebookgrupp: ”Magasin Laholm – vi gillar vårt Laholm” Vi på Magasin Laholm vill lyfta fram det bästa med Laholm och vi vill göra det tillsammans med dig. Denna grupp är tänkt att vara en positiv plattform för oss som vill dela med oss av våra smultronställen, minnen från förr, visioner om framtiden, favoritbutiker, roliga upplevelser och spännande möten med människor. Genom att vi alla delar med oss av våra goda tankar hoppas vi att du som bor och verkar här känner stolthet över din plats på jorden.

6

Branschregister 44www.magasinlaholm.se


Laholms Sparbanks Utvecklingsstiftelse

Laholms Sparbanks Utvecklingsstiftelse öppnar upp för ansökningar av medel från stiftelsens fond.

–varje vecka, året runt!

Laholms Sparbanks Utvecklingsstiftelse bildades sommaren 2019 genom en gåva från Laholms Sparbank med syfte att årligen använda delar av fondens avkastning till utdelning för att främja utvecklingen och tillväxt inom områden kultur, föreningsverksamhet, ungdomsverksamhet, miljö, hälsa, klimat, integration samt näringsliv inom Laholms Sparbanks verksamhetsområde.

KYRKANS MILJÖER ÄR HELIGA PLATSER OCH EN TRYGG PUNKT FÖR MÅNGA, SÄRSKILT I TIDER AV KRIS. Många är oroliga i dessa coronatideroch det är viktigt att vi alla är rädda om varandra!

Vi arbetar aktivt för en anpassad verksamhet utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Man ska känna sig trygg att komma till våra verksamheter & körer. Vi kommer att uppdatera vår hemsida kontinuerligt i den mån förutsättningarna ändras samt informera på vår Facebooksida.

Stiftelsen har beslutat att dela ut 1 miljon kronor under 2021.

Varmt välkommen till en digital gemenskap! Kan du inte komma till kyrkan, så kommer kyrkan till dig! På vår hemsida finns Digitala kyrkan – där lägger vi upp inspelade gudstjänster, konserter m.m. från kyrkorna. Vill du ta del av vår digitala gemenskap? Gå in på: svenskakyrkan.se/laholm/digitala-kyrkan Behöver du någon att prata med? Ibland känns det skönt att prata med någon som verkligen lyssnar. Vill du ha telefonkontakt eller kanske samtala över en kopp kaffe? Varmt välkommen att kontakta någon av våra präster.

Ansökan och utdelning kommer att ske under två tillfällen, vår och höst. Utvecklingsstiftelsen ser gärna ansökningar av mera varaktig, framåtriktad och bestående karaktär. Styrelsen är samtidigt väl medveten om effekterna av Covid 19 för hela vårt samhälle och inte minst för föreningslivet, varför vi kommer att behandla alla ansökningar även för verksamhetsbidrag.

Vill du hellre chatta så finns präst från Laholms pastorat varje tisdag 20–22 och onsdag 10–12 via ”Chatta med prästen” på vår Facebooksida.

Ansökan sker via Laholms Sparbanks hemsida och ansökningsformuläret eller direkt via följande länk: www.laholmssparbank.se/stiftelse Vårens ansökningstillfälle är öppet och sista dagen för ansökan är 2021-04-30.

Våra präster har alltid tystnadsplikt.

Vill du veta mer?

Mer info finner du på vår hemsida svenskakyrkan.se/laholm

Välkommen med din ansökan

Följ oss gärna på Facebook!

Laholms Sparbanks Utvecklingsstiftelse

facebook.com/SvenskaKyrkanLaholmSkummeslov facebook.com/ SvenskaKyrkanLaholmSkummeslov

Styrelsen: Gert-Ove Olsson, Malin Nermark och Erik Hantoft

7

Magasin Laholm


Redaktören har ordet:

Perspektiv, balans och livskvalité Det är en konstig tid vi lever i. Det finns ett virus som spökar i världen, men det är inte det enda att bekymra sig för. De restriktioner som införs för att hindra smittspridning ställer också till det, på andra områden. Vi har rätt många saker i andra vågskålen. Hur det påverkar människors hälsa ska jag inte gå in på här, men jag som värnar om Laholm och de verksamheter som finns här är förstås bekymrad. Vi behöver ett fungerande samhälle även efter pandemin. Som det är nu så tar många verksamheter mycket stryk och vi kan inte ta för givet att de kommer att finnas kvar. Kanske ni förstår varför vi i det här numret av Magasin Laholm ägnar våra krögare lite extra uppmärksamhet. Det är inte lätt att driva restaurang i dessa tider. Krögarna är både skötsamma och kreativa, och gör vad de kan för att, trots alla restriktioner, fortsätta att ge bra service och leverera god mat.

För dig som vill uppleva Laholm.

redaktion | medarbetare Ulrika Träff 0430-126 00 ulrika@magasinlaholm.se Hanna Dahlberg Leuhusen Eva Salander Nils Danred Dag Gustavsson Christina Lindvall Nordin Håkan Magnusson Victor Boström Petronella Magnusson Lars Herbertsson Linus Lundberg Tinna Ahlander Susanne Andersson Birgitta Persson Lena Brantberg

Det spelar roll var vi spenderar våra pengar. Jag vill uppmana dem som kan, att gynna en verksamhet de vill ha kvar. Vill du inte sitta på en restaurang så hämta hem mat. Tänk vad tråkigt livet skulle vara utan våra restauranger? Det finns en aspekt till. Vi behöver komma bort från hemmet ibland och vi behöver ha livskvalité. Eller hur? En annan verksamhet som har det tufft är biografen. Där slår de verkligen knut på sig själva för att vi ska kunna gå på bio. Det blir till och med en filmfestival i år, om än rejält anpassad. Det är imponerande. Det finns många som kämpar. Låt oss visa att vi vill ha dem kvar. Och inte minst, se till att du själv kan njuta av livet. Det kommer en vår... Kanske är den redan här. Vi ses snart igen!

Magasin Laholm C/O MacMedia/MediaTräff AB Hästtorget 6, 312 30 Laholm www.magasinlaholm.se www.macmedia.se

Ulrika Träff, redaktör

magasin

LAHOLM

Redaktör Ulrika Träff ulrika@magasinlaholm.se

VÅ R 2 0 2 1

Krogrunda i Laholm Kä r l e k p å Va l l å s e n s v ä r d s h u s

Ko m t e k t i l l L a h o l m Ica Maxi online L A H O L M , M E L L B Y S T R A N D , S K U M M E S L Ö V S S T R A N D , S K O T T O R P, H A S S L Ö V, V A L L B E R G A , R Ä N N E S L Ö V, V Å X T O R P, H I S H U LT, K N Ä R E D , S K O G A B Y, G E N E V A D , V E I N G E , Y S B Y, L I L L A T J Ä R B Y

S

Ta k e C a r e ö p p n a r n y t t

Magasin Laholm är ett livsstilsmagasin som visar upp det bästa av Laholm. Tidningen ges ut 3 ggr per år och delas ut till alla hushåll i kommunen. Magasin Laholm vill engagera och göra laholmarna stolta, samt inspirera turister och besökare att komma hit och ta del av allt Laholm har att erbjuda.

E

Trycksak 3041 0091

Produceras lokalt, trycks på miljövänligt/återanvänt papper och med vegetabiliska färger.

Magasin Laholm ges ut av MacMedia, en del av MediaTräff AB. Magasin Laholm

VA

En mysig stund på Delihallen Foto: Ulrika Träff

T

To m m y, S H K o c h e n e r g i b r a n s c h e n

M NEN Ä RK

8

Annonser Ulrika Träff ulrika@magasinlaholm.se annons@magasinlaholm.se Formgivning MacMedia Tryck Trydells, Laholm Upplaga: 20.000 ex


Vad ska vi göra? Vi tipsar dig om trevliga evenemang och aktiviteter

I dessa tider finns det inte så många evenemang men vi har letat och hittat några så att vi ändå har något att se fram emot. Tidigare har VisitLaholm bjudit på evenemangen här, nu försöker vi göra nåt annat bra av det. På vår nya GOTT TILL hemsida kommer det finnas mer framöver. PÅSKBORDET Lördag 27 mars kl 10-14 är det torgdag på Stortorget. Passa på att köpa sill, lamm, viltkött och andra godsaker från våra gårdsbutiker!

Att gå en tipspromenad är ett härligt sätt att få frisk luft och samtidigt gnugga geniknölarna. Det finns flera att välja på, vilken passar dig bäst? STADSPARKEN Söndagar kl 9.30-11 med start vid vandrarhemmet. För den som har svårt att gå hela eller delar av rundan finns en sitt-tipspromenad. Barnen kan vara med på Korpjakt. Arrangeras av Korpen.

VEINGE Söndagar kl 10-11 med start vid Röda Korslokalen på Solhemsvägen 5. Arrangeras av Röda Korset.

HÖKAFÄLTET Söndagar kl 10-12 med start vid entrén till Hökafältet. Det finns frågor för både vuxna och barn. Arrangeras av Mellbystrandsföreningen.

TIPSRUNDAN – ÄR DU SMARTARE ÄN EN FEMTEKLASSARE? Veingeskolans femmor ordnar en tipspromenad i centrala Laholm som du kan gå när du vill. Ladda ner appen ”Tipsrundan”, starta på Stortorget, skriv in koden som finns under evenemang på visitlaholm.se. Sedan går du i egen takt och svarar på frågorna som finns på kartan i mobilen. Målgången är på Stortorget och där får du direkt resultatet i mobilen. Rundan och frågorna förnyas varje vecka. Vem utmanar du?

Vi behöver ku ltu r.

PROMENAD/STAVGÅNG

Frukostbio Lunchbio Gourmetbio Bio on demand

Svenska Filmdagarna Laholm

1 april

Program- och biljettsläpp

En anpassad filmfestival, med fokus på svensk film

• BREAKING SURFACE • MIN PAPPA MARIANNE SPRING UJE SPRING • CHARTER • CATWALK

DETEKTIVBYRÅ GRETA • NELLY RAPP MONSTERAGENT • LASSEMAJAS

www.svenskafilmdagarna.se

SVENSKA FILMDAGARNA 16-25 APRIL Det blir inga fulla salonger på årets festival, istället blir det många föreställningar och mycket film. Samarbetet med Delihallen fortsätter så bioupplevelsen förhöjs med något att äta.

LADIES & GENTS VÅRKVÄLL 29 APRIL KL 17-20 En mysig shoppingkväll i stans butiker med bra erbjudanden och en tävling med chans till fina vinster! Allt ordnat efter rådande restriktioner och med stor omtanke av Attraktiva Laholm.

RESTAURANGDAGARNA 7-9 MAJ

Följ med på promenad/stavgång med Korpen EngeLaholm. Onsdagar. Samling och start: Laholms vandrarhem 09.30.

SPR ING TILLSAMMANS Ensamlöparen tar ofta samma runda, i samma tempo och kanske inte med bästa tekniken. Vill du springa tillsammans med andra och samtidigt lära du dig hur löpningen kan varieras i tempo, intervaller och prova lite utmaningar kan Runacademy vara något för dig. Passar både nybörjare och mer erfarna löpare. Hökafältet på tisdagar med start 23 mars.

Svenska Filmdagarna Laholm 16-25 april

KONSTRUNDAN 13-16 MAJ Konstliv Halland genomför sin årliga konstrunda vid Kristihimmelsfärdshelgen. Det är då våra lokala konstnärer bjuder in till LENNARTSSONS FAVORITER visning av sin konst. Givetvis följer både konstnärer och besökare 27 MARS – 30 MAJ Ett urval Laholmskeramik på La- alla rekommendationer så att den går att genomföra. Vi behöver ju holms keramikmuseum. konst och kultur. 9

Även i år erbjuder restaurangerna en god tvårätters meny till ett riktigt bra pris. Passa på att bjuda en vän, oavsett om det är för att äta på plats eller att hämta med mat hem.

HALMSTAD SLOTTSSPEL 2-11 JULI Sensationer på slottet 1619. Ett samarbete mellan olika föreningar, där Laholms sommarspel är en. Spelas på Halmstad slott. Något att se fram emot.

www.magasinlaholm.se Magasin Laholm


Magasin Laholms

Så här tänker vi.

Besökskarta 2021-2022

Kör inte vilse!

Så här den femtonde årgången av Magasin Laholm blir det lite förändringar. Du känner nog igen dig i tidningen, men kan säkert upptäcka lite nyheter. Dessutom syns vi även på annat sätt. Att tidningen delas ut som vanligt, med tre nummer i år, har du säkert förstått. Mitten av mars, juni och november kommer det ett nytt nummer i din brevlåda. Tidningen kommer också finnas att hämta, i tidningsställ och på olika platser, runt om i kommunen.

VÅRT NÄR INGSLIV LAHOLM De senaste åren har vinternumret varit en vändbar tidning där reportagen i ena delen handlat om Laholms näringsliv. Den tidningen kommer inte längre, däremot finns

innehållet i alla nummer av Magasin Laholm. Därför kan du uppleva tidningen lite annorlunda, men jag hoppas att du gillar bredden. Själv tycker jag det är spännande att läsa om företagen på orten, vad de gör och hur det går för dem. Även listorna i slutet ser annorlunda ut. Kanske det kan bli lättare att hitta en hantverkare nu?

Vi visar vägen.

maste månaderna. Nu kommer vi att ha en sida med evenemang. Vi kommer välja ut några olika och lyfta dem. Resten kommer vi att visa i vår egen evenemangskalender på hemsidan där alla som anordnar något här i krokarna får lägga in det, utan kostnad.

WEBBPLATSEN OCH VÅRA SKRIBENTER

EVENEMANGEN

Hemsidan ja... Magasin Laholm Förr har vi haft flera sidor med startar den nya hemsidan i samevenemang. Du har kunnat se i band med att vårnumret kommer stort sett alla evenemang de när- ut. Helt logiskt är adressen: www. magasinlaholm.se Förutom den nya evenemangskalendern kommer det vi publicerar i tidningen även finnas som sökbart material på hemsidan. Vi kommer även att publicera material från tidigare utgivningar så det kommer bli en rejäl skattkista med redaktionellt innehåll. Du ska kunna söka på olika kategorier och hitta nytt spännande material. Alla som skriver för Magasin

LAHOLM, MELLBYSTRAND , SKUMMESLÖVSSTRAND , S K O T T O R P, H A S S L Ö V, V A L L B E R G A , R Ä N N E S L Ö V, V Å X T O R P, H I S H U LT, K N Ä R E D , S K O G A B Y, G E N E V A D , V E I N G E , Y S B Y, L I L L A T J ÄRBY

Laholm har en egen ”blogg” på sidan där de även kan publicera sånt som inte kommer med i den tryckta tidningen. I nuläget har vi 11 personer som levererar positivt Laholmsrelaterat material. Webbplatsen har fler funktioner och kommer utvecklas kontinuerligt. Jag hoppas att du och många andra kommer hitta dit och återkomma många gånger.

BESÖKSKARTAN Magasin Laholms besökskarta hjälper dig att hitta vägen och samtidigt tipsa om trevlig läsning. Utvecklingen fortsätter... TEX T: UL RIK A TRÄF F

Fantastisk möjlighet för föreningar i Laholm

Stiftelsen delar ut en miljon Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse bildades sommaren 2019 genom en gåva av Laholms Sparbank, i form av en fastighet. Den årliga avkastningen förvaltas av stiftelsen och 50 procent av avkastning ska delas ut till föreningslivet i Laholm, vid två tillfällen. Resten av avkastningen ska användas till att konsolidera stiftelsen så att den växer. Föreningarna söker för investeringar där stiftelsen vill att pengarna ska gå till något med bestående värde, nytänkande och som är till nytta och Magasin Laholm

glädje för kommunens alla invånare. 30 april är sista dag att söka för vårens utbetalningar, till hösten kommer en ny möjlighet att söka. Stiftelsen har tjuvstartat lite och tidigare beviljat 200.000 kr till Mellbystrands bryggförening. Nu första året kan man göra undantag pga pandemin, det är viktigt att vi har ett fungerande föreningsliv. – Det är härligt att få vara med och göra skillnad med våra pengar, avslutar Gert-Owe, ordförande i stiftelsen. 10

Gert-Owe Olsson är stolt ordförande i Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse som i år ska dela ut en miljon kronor.


Nytänk när Take Care satsar på intimt och modernt gym i centrum Take Care har redan ett fint och populärt gym, på Nyby i Laholm. Varför startar man då ett till inne i centrum? Svaret är dels att erbjuda alla som bor och jobbar centralt ett gym på gångavstånd, dels att det förutom ett vanligt gym kommer bygga på ett helt nytt koncept som kan tilltala fler, som inte är vana att träna.

så kallad TEAM-träning där upp till sex personer startar en grupp tillsammans, med en personlig tränare och ett gemensamt mål under 20 tillfällen. Det är lättare att träna tillsammans. Roine och Stefan försöker få folk att träna långsiktigt, det är lättare när det är roligt.

STYRKETRÄNING ÄR HÄLSOSAMT När Magasin Laholm besökte det blivande gymet var det bara en byggarbetsplats, men efter en rundvandring och en pratstund med Roine Johannessen och Stefan Larsson, stod det klart att det nya gymet kommer skilja sig från ett traditionellt gym. Det som är mest uppenbart är att utrymmet är fördelat på ett flertal mindre lokaler med lägre i tak och därför skapar en intimare känsla. När de pekar ut loungeavdelningen med soffor, som kommer finnas strax innanför entrén blir jag lite förvånad. Roine och Stefan förklarar att de vill skapa en ny mötesplats där man både träffas och tränar ihop. Och vill man så dricker man lite kaffe ihop också. Vänner är viktiga och det här gymet är tänkt att vara en mötesplats.

E-GYM En av de stora nyheterna är e-gymet. Det är sex olika digitala träningsmaskiner som kompletterar varandra. När du kommer ditt blippar du ditt armband som du fått första gången, då vet maskinen vad du ska

träna och ställer in sig efter dig. När du är klar med första så går du till nästa och blippar och utför din träning. Alla maskiner tar lika lång tid så det blir aldrig nån kö emellan. På skärmen visas hur det går för dig och om du ska ändra något – och du belönas om det går bra. Det är tydligt att man lärt av dataspelsvärlden för att motivera till träning. Du kan också följa dina resultat i en app och om du vill kan du låta din personliga tränare, om du har någon, ta del av dina resultat. Första gången du tränar får du hjälp att lägga upp ditt träningsprogram efter dina förutsättningar och vad du vill med träningen. Den här träningen passar väldigt bra för dem som inte är vana att träna och för dem som behöver hjälp med motivationen, men den passar också bra för erfarna styrketränare som vill öka belastningen vid t ex excentrisk träning.

TEAM-TRÄNING Även på det här gymet kommer de att ha 11

Vi har länge vetat om att det är bra att träna, men forskning har visat att just styrketräning är viktigt, framförallt när du blir äldre. Dessutom är det bra för immunförsvaret, tillägger Roine och Stefan. Take Care har en inriktning på funktionell träning, det vill säga den träning som du behöver i ditt vardagliga liv, där man, förutom styrka, utvecklar rörlighet, balans och koordinationsförmåga. Det handlar mycket om att må bra. Till exempel har många av deras naprapatpatienter blivit träningskunder. Take Care erbjuder oss många möjligheter att träna för vårt välmående. Det nya gymet i korsningen Trädgårdsgatan/Järnvägsgatan beräknas öppna i april. Ditt gymkort på Take Care gäller på båda anläggningarna. Snart finns det inte något att skylla på. Sätt igång och träna! För din egen skull. TEX T: UL RIK A TRÄF F F OTO: UL RIK A TRÄF F Magasin Laholm


Bjud vännen på en matupplevelse! Ät på plats eller hämta!

Konstrunda Kristi himmelsfärdshelgen

2021

LAHOLM Tvårättersmeny 250 kr/person

Vi planerar en konstrunda som vanligt men självklart följer vi de allmänna rekommendationer och restriktioner som gäller under pandemin För mer info se hemsidan

• Ahla Mossens Vilthägn • Hishults nya Gästis • Lögnäs gård • Restaurang Annabelle • Strandhotellet • Ulvereds Hjorthägn Boka bord eller beställ hämtmaten i god tid! Ange önskan om vegetariskt alternativ.

konstrundanihalland.se

Välkomna till Restaurangdagar Laholm! www.facebook.com/RestaurangdagarLaholm

Mer musik, fle r

Magasin Laholm

12

sköna favorite

r


Foto: Joel Karlsson

Vägen från förra årets storslagna festivalplaner till årets mindre och väldigt anpassade filmfestival Ett år av kaos inleddes när vi i samma stund som Magasin Laholms vårnummer landade i era brevlådor var tvungna att skjuta upp Svenska Filmdagarna. Det Filmfestivalen med fokus var såklart väldigt tråkigt och på svensk film frustrerande att vi hade lagt ner så otroligt mycket tid och pengar på att planera en filmfestival, som skulle bli den största någonsin med aktiviteter och samarbeten som involverade nästan varenda butik, café och restaurang i Laholms stadskärna, som sedan inte kunde genomföras. Men istället för att sörja var det bara att bita ihop och ta sig igenom kaoset. Som de eldsjälar vi är var vi tvungna att göra någonting. Vi kunde inte bara se vårt livsverk slås i spillror av alla restriktioner och inställda filmer. Så i samma stund som festivalen skulle ha invigts hade vi redan hunnit lansera ett nytt koncept: Bio on de20-29 mars 2020

Festlig invigning 33 svenska filmer på biografen Många kringarrangemang Massor av kul för barn och unga Laholms Filmpris delas ut Guldbaggespecial

QUICK | RING MAMMA! | SUNE - BESTMAN

| EN DEL AV MITT HJÄRTA

| MIN PAPPA MARIANNE 1

mand. Att boka sin egen bioföreställning, för sitt egna lilla sällskap, visade sig vara ett bra drag. Förutom de privata sällskap som bokade sin egen visning, hade vi flera barnkalas samt flera skolklasser som bokade egna visningar för klasskassan. Vi kände att vi ville ta tillvara på det samarbete som vi hade inlett med Delihallen inför Svenska Filmdagarna. Tillsammans lanserade vi i slutet av maj Gourmetbio, där vi serverar en delikat charktallrik (kan fås vegetarisk/vegansk) och en alkoholfri dryck till filmen. Detta koncept har nu blivit en del av vårt ordinarie program och går numera att avnjuta varje fredag. Sommaren kom och saker och ting började se lite ljusare ut. Nya filmer var på väg, men så blev de återigen framflyttade. Plötsligt stod vi där utan filmer att visa – igen. Då bestämde vi oss, lika hastigt som vi hade fått ställa in festivalen i våras, att vi skulle 13

köra en sommarversion av Svenska Filmdagarna. Vi utökade antalet visningsdagar, samtidigt som vi valde att sätta en begränsning om 30 personer/visning. Vi vävde in den redan etablerade Gourmetbion och lanserade också flera andra koncept som till exempel Fruktbio och Frukostbio. Frukostbion blev extra populär, och har därför blivit ett stående inslag sen dess. Lördagar kl 10 kan man njuta av en god frukost bestående av ostfralla, kaffe och juice medan man ser en fantastisk film i biomörkret. Hösten rullade på bra, och det kändes som att vi äntligen var på väg åt rätt håll. Höstlovet blev den bästa veckan sedan i mitten av mars, men så kom hårdare restriktioner. Vi kämpade på, men så kom begränsningen om åtta personer. Luften gick ur oss. det kändes hopplöst. Trots det fortsatte vi att köra film varje helg fram till mitten av januari då vi själva kände att vi behövde en paus. Vi samlade kraft och i februari öppnade vi upp med visningar varje dag och lanserade även det nya, uppskattade konceptet Lunchbio, tillsammans med Delihallen. Varje torsdag kl 12 kan man se en film samtidigt som man njuter av en god sallad från Delihallen och dricker ett gott vatten från Vattenfabriken i Oskarström. I tankarna finns nu Svenska Filmdagarna 2021, en festival som blir av även om den är väldigt anpassad efter omständigheterna. Den äger rum 16-25 april och innehåller en massa svenska filmer, många föreställningar, Frukostbio, Svenska Lunchbio och Gourmetbio. Filmdagarna Lah Det kommer också finnas olm 16-25 april möjlighet att boka sin egen Svenska Frukostbio Filmdagarna bio on demand-visning till Lunchbi o Laholm Gourmetbio festivalpris. Vi tycker det är Bio on demand viktigt med film. Missa inte program- och biljettsläppet den 1 april! Inget ont som inte har något gott med sig – ur kaos kan de allra bästa ideérna födas och trots att det har varit ett tufft år ser vi ljust på framtiden och längtar efter att få ta emot dig i biomörkret igen. 1 april

Program- och biljettsläpp

En anpassad filmfestival, med fokus

på svensk film

SPRING UJE SPRING • CHARTER • CATWALK • BREAKING SURFACE • MIN PAPPA MARIANNE

GRETA • NELLY RAPP MONSTERAGEN T • LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ

www.svenskafilm

dagarna.se

Tina Karlsson och Mikael Bengtsson Biograf Maxim

Magasin Laholm


Magnus Pellbring hälsar välkommen till The Golden Pearl med gott om plats inne, och och under vår och sommar även ute.

Restaurangerna behöver sina kunder

Nu är det dags att äta och dricka gott – och få lite miljöombyte All heder åt din matlagningskonst men ibland är det härligt att få sätta sig till dukat bord. Nu har vi umgåtts hemomkring under en lång tid. Uppfinningsrikedomen bakom spisen har varit stor och vi har utforskat varenda kokbok och umgåtts på alla upptänkliga supersäkra sätt. Nu vill vi äta och dricka gott, umgås och till och med bli lite uppassade! Vi kan faktiskt gå ut och samtidigt följa alla restriktioner. Följ med oss på en liten krogrunda... Hos Magnus och Helle på The Golden Pearl på Stadshotellet är det alltid härligt att sjunka ner i de mjuka sofforna och beställa något gott från baren medan man studerar menyn. Snart är det dags för sommarmenyn och vi är nyfikna på om vi kanske ska hitta några nya favoriter där men vi får ge oss till tåls lite till. Klassikerna Fish ‘n chips och olika hamburgare kommer att finnas kvar, lugnar Magnus oss. När vårsolen börMagasin Laholm

jar titta fram kommer även uteserveringen att öppna upp. Om kvällen blir sval finns infravärmare och filtar som värmer gott. Både ute och inne sitter man säkert med gott om plats mellan borden. Magnus hälsar: – Snart öppnar vi uteserveringen och presenterar sommarens meny. Vi har många sittplatser i olika rum så alla kan känna sig säkra hos oss. 14

VÄLKOMMEN HEM TILL STRANDHOTELLET Många är vi som tillbringat sköna sommarkvällar på Strandhotellet. Det känns alltid som att komma hem när man går grusgången upp mot den fina gamla restaurangen i norra Mellbystrand. Nu tar man det ett steg längre. Den vackra restaurangen kompletteras med en charmig loungedel och en rejäl spelhörna. Nu kan vi inte bara äta och


Viktor Troedsson är ny delägare på Strandhotellet men är inte ny på stället.

dricka gott, det finns även plats för skönt häng och roliga spel som biljard, dart och fotbollsspel. Eller varför inte ta en öl och utmana polaren på shuffleboard? Vi vill också smaka på de nya stenungspizzorna med creme fraiche i botten och härlig topping av löjrom eller svamp. Viktor Troedsson, som är ny delägare, möter oss i den luftiga restaurangen där det är rejält avstånd mellan borden. Han berättar att den nya menyn för våren är på väg men även att nyheter kommer att dyka upp lite oftare framöver. Han tycker att det är roligt att förnya och prova nya rätter lite då och då. De har märkt av ett stort intresse för take away under vintern och fortsätter erbjuda menyer att ta med hem. Vi pratar om spelhörnan som blev populär från första helgen, och han avslöjar lite kryptiskt att det kommer mera och det kommer att bli stort! – Förhoppningen är att spelhörnan tillsammans med bastun ska vara lockande för företag och vi har redan märkt att det uppskattas, säger Viktor. Vi blir nyfikna och tar en promenad neråt stranden och tittar in i den härliga bastun. Bredvid finns en relaxhörna där man sitter skönt framför brasan med något gott i glaset. Att tillbringa en kväll här med arbetskamraterna låter väldigt trevligt!

SKIPPA FLYGBILJETTERNA – HÄR FINNS DEN SPANSKA SEMESTERKÄNSLAN Färden går vidare söderut längs Kustvägen. Restaurang Delfinen ser lite anonym ut mot gatan men inne på området finns en härlig resort à la Spanien som både bybor och turister älskar. Martin och Weronica som driver anläggningen, berättar om sina planer på en ny liten restaurang där det ska serveras asiatisk mat med fokus på take away. Det blir inte thaimat för det finns redan på orten, utan en annan twist som vi genast blir nyfikna på. Den nya restaurangen planeras i uterummet som ligger bredvid Pizzeria Dellan. Pizzerian öppnades förra året och levererar pizzor med hemlagad tomatsås och god ost på en pizzadeg som kommer från Conditori Cecil. De har gemensamt tagit fram receptet som innehåller olivolja och havssalt för extra crunch, ett riktigt gott samarbete som vi gillar! Inne på Restaurang Delfinen planeras nya godsaker på menyn. Restaurangen som är belägen ett litet stenkast från stranden kommer att servera lite fler läckerheter från havet, på önskemål av gästerna. Köttälskare kan vara lugna, burgare och andra godsaker kommer att finnas kvar och förnyas. När solen värmer öppnas uteserveringen på den stora innergården upp. Vi kan även sitta vid poolkanten vilket 15

låter härligt under heta sommardagar. Här ordnas räkfrossa och grillafton och musikerna avlöser varandra. Vi kan bada i poolen och spela minigolf på innergården, äta lunch, ta en drink, hänga med vänner och barnen kan ha skoj i lekhörnan. När kvällen kommer blir det middag med underhållning. Det finns knappast någon anledning att flytta på sig, möjligen för att gå den lilla biten ner till stranden för att sträcka på benen och lyssna till vågornas brus. Men då slinker vi inom Glasserian, som också ligger i samma hus, för en sommar är ju ingen sommar utan glass i stora lass! Så tar vi oss vidare på vår egen lilla krogrunda. Överallt möts vi av glada krögare som tar emot med öppna armar. Det har varit en tuff vinter för många och de är måna om att ta hand om sina gäster på ett säkert sätt. Vi känner oss trygga när vi slår oss ner på anvisad plats, personalen har koll på avstånd och antal personer i lokalen. Vi är glada att de hållit ut hittills men vi vet att de behöver oss, nu mer än någonsin. Så bjud med din vän, boka bord och njut av god vällagad mat och dryck, serverad vid bordet, långt borta från ditt eget kök. Det är både du och våra krögare så väl värda!

Martin och Weronika bygger ut Delfinen och satsar på asiatiskt.

APP APP APP – HEMKÖRT Uppfinningsrikedomen är stor när det kommer till att göra kunderna nöjda, framförallt i dessa tider. På många ställen kan man beställa ur menyn och hämta sin finmiddag för att äta hemma. Det är ett bra sätt att lyxa till det men en restaurang som tagit take away ett steg längre är Pappito i Magasin Laholm


Laholm som redan tidigare varit anslutna till apparna Foodora och Hotmat, men nu lanserar sin egen app Pappito. Genom några knapptryck kan man då beställa sin Kapsolon, pizza eller varför inte prova Pappito Box, som vi hört så gott om? Efter en stund får vi den levererad hem till dörren. Bekvämare blir det inte!

SÖNDAGSMIDDAG, LUNCH OCH GRILLKVÄLL På Hishults Nya Gästis träffar vi Kristoffer och Caroline som serverar lunch när vi kommer dit. För att undvika trängsel har de lunch för avhämtning med ett par utlämningsdagar i veckan då man får matlåda med sig för flera dagar. På söndagar serveras rejäl söndagsmiddag med både smörgåsbord, varmrätt och efterrätt. Gästerna kommer från både när och lite längre bort, exempelvis hittar både halmstadbor och markarydsbor hit. Till påsk serveras stor påskbuffé och längre fram blir det morsdagsmiddag. För den som vill äta hemma finns det mesta för avhämtning. En succé förra sommaren var grillkvällarna då det dukades upp i hela trädgården. De planeras även denna sommar liksom kvällar med härlig räkfrossa. – Vår danska fläskstek med knaprig svål och klassiska tillbehör är riktigt populär! Vi har stora lokaler med många rum så det finns gott om plats för många, hälsar Kristoffer. Man kan även hämta sin söndagsmiddag om man hellre vill äta hemma. Vi vill prova några fler lunchrestauranger. På Karlssons mat serveras god och rejäl lunch varje vardag. Helena gillar att använda lokalproducerade råvaror och på

Nya traditioner hos Caroline och Kristoffer på Hishults nya Gästis. Magasin Laholm

Laholmsbrickan är populär. Hos Helena Karlsson hittar vi frukost, lunch och catering.

Laholmsbrickan har hon samlat ett urval från lokala producenter som Ahla Mossens Vilthägn, Rökeriet, Knäredskyckling och Skottorps mejeri. Vi faller för frestelsen, beställer och bjuder hem några vänner för att smaka. Vi gillar idén att laholmare hjälps åt och smakerna lyfter verkligen varandra. Veckans sallad och veckans knöl, bakad potatis med tillbehör, är populära komplement till dagens lunch. Och så serverar de frukost med rejäla arbetarmackor!

LYXA TILL DET MITT PÅ DAGEN Delihallen sticker ut på flera trevliga sätt. För att börja med maten så finns en härlig salladsbuffé och ett gott utbud av olika rätter att äta på plats eller ta med. Man kan sitta inne i den trevliga butiken och låta ögonen vila på det fina sortimentet av möbler och heminredning som finns att köpa, om man inte blir helt hänförd av utsikten över Lagan förstås. Sommartid kan man sitta ute på Hästtorget. Den som vill kan ta en glass till efterrätt, sedan både fika och ett glas bubbel om man är på det humöret. Det finns gott om lunchrestauranger i kommunen som serverar riktigt god och vällagad mat. Att komma ifrån jobbet en stund mitt på dagen är ett skönt och välbehövligt avbrott. Förutom att bli mätt i magen får man komma ut i dagsljuset och sträcka på benen en stund, träffa andra människor och kanske knyta nya kontakter. När vi känner för en lättare lunch slinker vi in på något av våra caféer. Där serveras pajer, sallader och matiga smörgåsar. Varför inte passa på att köpa med sig en kaka till eftermiddagskaffet? 16

Att nyårsdagen är pizzadag är allmänt känt men visst äter vi pizza året runt! Ibland för att det är ett snabbt alternativ till att ställa sig vid spisen men också för att det är så gott! Ibland längtar man efter en riktig finpizza och ibland är det underbart att sätta tänderna i en klassisk Capricciosa. Sedan får vi inte glömma våra gatukök. En grillad med mos sitter i den svenska matsjälen och det passar när man är på språng. Hemlagat mos är en lyx vi är bortskämda med här mellan potatisåkrarna men det brukar finnas en väl varierad lunchmeny även här. Så göm nu undan ditt slitna förkläde, stäng av spisen och glöm matlådan hemma! Gå ut på restaurang, eller bestäm hem, och låt smaklökarna förföras. Njut av stunden, den goda maten och drycken. Sitt ner med vännen och ta igen förlorad tid. Vi behöver det. Krögarna behöver det och Laholm behöver det. Bon Apetit!

RESTAURANGDAGARNA 7-9 MAJ Även i år erbjuder restaurangerna en god tvårätters meny till ett riktigt bra pris. Passa på att bjuda en vän, oavsett om det är för att äta på plats eller att hämta med mat hem. Ahla Mossens Vilthägn, Hishults nya Gästis, Lögnäs gård, Restaurang Annabelle, Strandhotellet och Ulvereds Hjorthägn bjuder in till en makalös mathelg!

TEX T: EVA SAL AN DER F OTO: EVA SAL AN DER


Värna om våra lokala matställen! Många av våra lokala matställen i kommunen påverkas hårt av de rådande restriktionerna och den pågående pandemin. Vill du precis som vi att våra matställen ska finnas kvar när pandemin är över? Då är det dags att agera nu! Besök något av våra matställen för en bit mat eller beställ för avhämtning! Nedan finner du ett stort antal matställen som du kan vända dig till. Har vi missat någon ber vi om ursäkt för detta! Ahlamossens vilthägn Ahla. Tel 0708-97 12 10

Laholms Stadshotell – The Golden Pearl Laholm. Tel 0430-128 30

Roffes gatukök Laholm. 0430-129 28

Beach Club Skummeslövsstrand. Tel 0430-203 03

Lanthotell Lögnäs Gård Lögnäs. 0430-230 76

Rökeriet Laholm. Tel 0430-104 75

Chomla Thai Food Laholm. 073-145 03 39

Lunchhörnan Laholm. Tel 0430-225 35

Signes konditori & café Vallberga. Tel 0430-230 84

Conditori Cecil Laholm. Tel 0430-105 75

McDonalds Mellbystrand. Tel 0430-274 01

Skogaby golfkrog Skogaby. Tel 0430-601 90

Delihallen Laholm.Tel 0430-69 05 73

Milles Lunch och café Laholm. Tel 0430-133 63

Skottorps Pizzeria Skottorp. Tel 0430-293 92

Delfinen Mellby Mellbystrand. Tel 0430-277 34

Månstorps gård Mellby. 072-169 20 00

Sockerbagaren Skummeslövsstrand. Tel 0430-291 94

Don Donna Våxtorp. Tel 0430-300 40

Nongs kök Mellbystrand. Tel 073-715 42 11.

Stationsgrillen Veinge. Tel 0430-188 08

Graffiti Café Mellbystrand. Tel 073-637 44 30

Pappito Restaurang & pizzeria Laholm. Tel 073-541 97 18

Strandhotellet Mellbystrand. Tel 0430-250 19

Hevins Gatukök Skummeslövsstrand. Tel 070-471 92 10

Pizzeria Dellan Mellbystrand. 0430-255 00

Thai Corner Mellbystrand. Tel 0430-283 00

Hishults Gästgivaregård/Konsthall Hishult. Tel 0430-403 21

Pizzeria Hawaii Laholm. Tel 0430-171 49

Thai Torget Laholm. Tel 0430-133 33

Hishults nya Gästgivaregård Hishult. Tel 076-304 19 00

Pizzeria Laholmia Laholm. Tel 0430-711 05

Ulvereds Hjorthägn Ulvered. Tel 0430-930 62

Jasmine Sushi Laholm. Tel 0430-132 32

Poco Locos Restaurang och Bar Skummeslövsstrand. Tel 070-346 18 34

Vallberga gatukök Vallberga. Tel 0430-232 16

Hotell Freden Knäred. Tel 0430-504 00

Rasta Snapparp Snapparp. Tel 0430-190 87

Vallåsens Värdshus Våxtorp. Tel 0430-300 87

Jynkes Pizzeria & Gatukök Laholm. 0430-107 76

Restaurang Annabelle Laholm. Tel 0430-141 11

Vilgots Våxtorp. Tel 073-310 24 42

Karlssons mat Laholm. Tel 0430-173 00

Restaurang Gröna Hästen Laholm. Tel 0430-100 36

Våxtorps Pizzeria & Kebab Våxtorp. Tel 0430-304 02

Knäreds Pizzeria Knäred. Tel 0430-500 08

Restaurang Shanghai Laholm. Tel 0430-167 18

Örelids restaurang & bar Laholm. Tel 0430-172 90

Kvarnen Kornhult Tel 073-500 35 91

Restaurang Sjöhästen Mellbystrand. Tel 0430-782 12

Laholms Golfkrog Våxtorp.

Restaurang Solstickan Mellbystrand. Tel 0430-252 20

Andra snackar om att ta samhällsansvar. Vi tar det! Omtanke Kvalité 17 Relationer

Magasin Laholm


I Ysby spirar det av ny energi när nya verksamheter flyttat in i Ysby gamla lanthandel

Michaela, Petra och Evelina gillar att baka.

På helgerna finns det nybakta frallor.

Nu går det att ta en fika i Ysby gamla lanthandel igen Det är tydligen åtta år sedan fiket var öppet, men nu äntligen går det att fika på Ysby gamla lanthandel igen. Det är Petra och hennes två tjejer Evelina och Michaela som fick ett tillfälle – och tog chansen. Petra, Evelina och Michaela gillar att baka och när chansen att driva ett fik dök upp så tog de den. Speciellt fastnade de för den charmiga miljön och så tyckte de att det skulle vara kul att göra något ihop. Alla har sina vanliga jobb kvar och driver kaféet på helgerna. Hur det blir framöver vet de inget om nu. De har börjat med att smyga igång verksamheten för att lära känna stället och kunderna. De har aldrig gjort något liknande tidigare, men är inte rädda för att ta i. Och idéer finns det många, men inga fasta planer. Det är lite för tidigt för det. Men det är inte för tidigt att vara på plats i ottan för att baka frukostfrallor, varje Magasin Laholm

lördag och söndag. Det är något Ysbyborna uppskattar. För övrigt så känner de sig välkomna i byn trots att de inte är härifrån. Men levererar man färska frallor så ligger man nog bra till. Vad har de för specialitet? Kanske är det att de bakar mycket glutenfritt. Det är Michaelas specialitet. Det står i alla fall klart att det är själva kafédelen de fastnade för, men de ser potential i butiken också. För den som vill fika på plats är det gott om utrymme i de olika rummen, både på bottenplan och ovanvåningen. Visst är det kul att det är liv i den gamla lanthandeln igen? 18

TEX T: UL RIK A TRÄF F F OTO: UL RIK A TRÄF F


De franska arbetskläderna har flyttat in i ny lokal i Ysby För några år sen träffade jag Joar Nilsson när han hade sin butik i Hjörnered, det blev ett reportage i Hej Laholm. Nu när han flyttat sin butik till Ysby är det inte mycket som har ändrats, vi skojade om att använda samma reportage och det gör vi delvis. Kläderna är desamma, modellerna har sett likadana ut i alla tider. Däremot ät platsen ny och butiken större. När Joar hälsar välkommen in i butiken känns det som att kastas tillbaka i tiden. Butiken är långt ifrån det vi är vana vid. Även Joars sätt att tänka kring försäljning är ovanligt. Han är emot konsumtionssamhället och tycker det är bättre att satsa på hållbara modeller, bra kvalitet och sjysst producerat och hans butik har aldrig rea. Det började i Frankrike för ca 15 år sen där han såg kläderna som stack ut från mängden, Le Laboureur. Han tog kontakt med företaget, blev återförsäljare och har sen dess sålt kläderna i sin webbshop och i den fysiska butiken som numera finns i Ysby, på sidan av Ysby gamla lanthandel. Kläderna är tidlösa franska arbetskläder av hög kvalitet (mollskinn, manchester, ull) och modellerna har sett likadana ut sen

1800-talet. Kläderna passar lika bra till att uttrycka sin stil med, som att arbeta i. Som komplement har han ytterligare varumärken; Kanaljen, historiska linnekläder med t ex Skagenmålarna som förebild. Och Chaleca, stickade tröjor i alpackaull, från ett kvinnokooperativ i Bolivia. I butiken finns också lammskinn och honung från egen produktion. Handla om du vill, tycker Joar. Några öppettider finns inte, men butiken öppnas efter överenskommelse. Och han gillar sina kunder. – Kundkretsen är liten men hängiven, säger Joar. I butiken träffade vi Jeremiah som kört från Ljungby för att prova en jacka. Han hittade lite annat också och verkade väldigt nöjd, så det blev nog ett köp.

Joar hjälper kunden Jeremiah att hitta rätt storlek.

Modellerna är desamma sen 1800-talet.

TEX T: UL RIK A TRÄF F F OTO: UL RIK A TRÄF F

De franska arbetskläderna passar bra i den gamla byggnaden i Ysby. 19

Magasin Laholm


Vallåsens värdshus – familjeföretag i tre generationer

Mat och kärlek i skogen En del åker till Las Vegas för att gifta sig snabbt och enkelt, nu finns ett närmare alternativ, i Våxtorp. Bland tallar och tusenskönor, förvaltar systrarna Mimi och Moa det gedigna Vallåsens värdshus, en enastående jaktvilla kombinerad med viben av ett coolt 70-talskollektiv. Förra sommarens nyhet i verksamheten är Las Vallis som erbjuder förälskade par att vigas i den vackra skogen vid foten av ståtliga Hallandsåsen. Det började med att föräldrarna Stina och Östen Oskarsson från Östergötland följde sina drömmar. De flyttade till Våxtorp på 70-talet och hittade så småningom Vallåsens Värdshus där de har satt stor prägel med sin speciella smak. De har inrett med handarbete, vackra naturmaterial, och möbler från Carl Malmsten som mamma Stina älskar. För två år sedan tog Moa och Mimi med sina familjer över Vallåsens Värdshus. De vill förvalta och utveckla det föräldrarna startade upp och de tycker att det är stora fördelar att ta över ett så redan väl etablerat företag. – Vi har moderniserat vårt bokningssystem och gjort visa organisatoriska förändringar som gjort det enklare att driva verksamheten, men annars kör vi på ungefär som tidigare, berättar Mimi. Mimi och Moa kompletterar varandra. Moa är extremt praktisk och effektiv, hon får saker gjorda snabbt. Mimi tar sig tid och tänker igenom saker och planerar för framtiden. Mimi har dessutom i flera år arbetat som husfru på Svenska ambassaden i London, och har fått stor erfarenhet av servering och planering av stora events som hon tar med sig in i familjeföretaget i Våxtorp. – Vi kan vara öppna mot varandra och prata ut om saker och komma vidare. Vi brukar lösa saker snabbt. De tycker båda två att de är visionärer som hjälps åt att hugga i när arbete behöver göras. Moas man Fredrik är också med och driver och arbetar.

Mimi och Moa. Magasin Laholm

20


Brudparet Monica och Kim Wennerek är ett av många par som valt att viga sig på Las Vallis.

– Han gör allting som inte vi vill göra, säger Mimi och skrattar hjärtligt. Det kan till exempel vara ekonomin, vaktmästeriet och vininköpen. Några av barnen är också med. Moas dotter Wilma har en kaffevagn som kallas för ”Käffen”. Där serverade hon lussefika när Värdshuset hade julbordscatering i julas. I sommar fyller hon femton år och har fixat en EPA-traktor som hon ska köra runt med i kommunen med sin kaffevagn och servera god fika. Lillasyster Sally visar också framfötterna i familjeföretaget.

ETT ANNORLUNDA STÄLLE SOM LEKER MED BEGREPPEN HOTELL, VANDRARHEM OCH HOSTEL

Utgångspunkten ska vara modernt och nytänkande och alla rummen är mysigt inredda med vackra tapeter med blommor och blad i uttrycksfulla mönster. Fönsterna vetter ut mot skogen eller mot den lummiga trädgården och det bäddas med nymanglade och krispiga bomullslakan. Det finns

många coola inredningsdetaljer, som för många besökare, säkert väcker minnen från barndomen. Sällskapsrummet som sammankopplar de tjugotre rummen, leder till en festlokal och öppnas upp i ett stämningsfullt och soligt orangeri, perfekt för större kalas eller bröllop. Blomsterbågar och blomster­ arrangemang dekorerar fint och ramar in festligheterna. I källaren finns roliga spel som biljard och bordtennis och utomhus kan gästerna bada i badtunnan. Även bastu finns. Vill du vara lite aktiv finns hela naturen utanför dörren, oavsett om du bara vill ströva runt i skogen, eller röra dig på markerade slingor för både cykling, löpning och härliga promenader.

MATEN FRÅN SKOGEN

– Vi serverar främst mat från skogen och aldrig från havet, säger Moa. Eftersom verksamheten drivs på landet och i skogen satsar de främst på vilt, närpro21

ducerat, ekologiskt och Fair Trade samt det de själva odlar. Moa pekar på olika områden där odlingarna finns, en på vardera sidan av trädgården. Sedan förra året har de dessutom ett nytt växthus som mamma Stina sköter hemma hos sig. Förutom grönsaker så odlar de örter. Maträtterna och desserterna dekoreras kreativt och utsmyckningsfullt med ätbara blommor. Jaktvillan känns pampig med sin stora öppna spis och träpanel på väggarna. Fällarna är mjuka att sitta på och alla hornen på väggarna talar också om en svunnen tid.

LAS VALLIS

– Eftersom vi satsat på bröllop i alla år så kläcktes idén till Las Vallis i Coronapandemin. Alla bröllop blev tyvärr avbokade så vi kom på en rolig grej som blev väldigt populär, ler Mimi. Las Vallis syftar på Las Vegas i USA, som genom tiderna varit känt för att snabbt kunna viga förälskade par i bland annat ”ElMagasin Laholm


Inte bara råvarorna och smakerna är genomtänkta, utan även serveringen. Ofta får mat och bakverk en färggrann utsmyckning från trädgården.

vis Chapel of Love” och en del kör till och med en drive through med bilen. Många bröllopspar vill gifta sig under enkla och avslappnade förhållanden och inte låta krånglig planering bli ett hinder, så Las Vallis får vara roligt, spontant och definitivt minnesvärt. I stora drag får varje par tjugo minuter för vigsel och vigselceremoni med en borglig vigselförrättare, 2020 var det Ingela N Eriksson, som Mimmi själv hade när hon gifte sig. Ingela har varit med som vigselförrättare genom åren på Vallåsens Värdshus. Det ingår också en trubadur som spelar en önskad låt från en låtrepertoar för att höja stämningen ytterligare, samt en fotograf som förevigar det vackra minnet. 2020 var det Emy Johansson. En del par vill boka in en fin bröllopsmiddag och upp till åtta personer kan vara med innan restriktionerna ändras och det öppnas upp för stora bröllopsfester igen. Jag blir förstås nyfiken på vad det är för slags par som är så modiga och gör en ”Las Vallis”? Magasin Laholm

Moa och Mimi berättar att det är allt ifrån unga par som kör in på parkeringen, byter om snabbt och kör ceremonin barfota, till äldre par som varit tillsammans länge och som kanske aldrig kommit till skott eller inte velat ha en stor fest. Vissa kommer i hemlighet och berättar för familj, släkt och vänner i efterhand. En del par vill bara göra en egen grej utan uppståndelse.

VAD HÄNDER SEN?

– Vi har varit fullbokade hela året ut, men på grund av situationen har många redan avbokat sina stora event som bröllop och träningshelger, därför jobbar vi på med nya idéer för framtiden, berättar Mimi. Moa och Mimi tycker det är relativt lätt att komma på nya idéer och efter ett pangår 2019 har de fått tid att kika på hur de vill göra saker lite annorlunda och utvecklas i lugn och ro. Det finns två äldre syskon också. En svåger har ett mountainbikeföretag med sin bas här, Ridge Cycling, han hyr ut cyklar 22

och guidar cyklister. Hans företag har varit verksamt i många år och nu samarbetar de allihop. – Framtidsplaner och drömmar är annars att jobba vidare och förvalta det fina vi har. Vi ser en stor friluftstrend i Sverige och fler intresserar sig. Vi är väldigt glada för Svenska Turistföreningen, och vi vill rida på vågen och utveckla konceptet av skog, mark och friluftsliv ännu mer, meddelar Mimi och Moa. I år blir det en repris på det lyckade konceptet så för alla giftassugna som vill testa Las Vallis – boka in den 12 juni!

TEX T: HAN N A DAHL BERG L EUHUSEN F OTO: VAL L ÅSEN S VÄRDSHUS


Ingefärsshot med citron och honung En liten ingefärsshot varje dag kan stärka ditt immunförsvar så du slipper de värsta bacillerna. Ingefära innehåller mängder av antioxidanter och är inflammationshämmande. Grovriv ingefära och lägg den i vattnet i en kastrull. Värm vattnet till 60 grader, undvik att koka, för att behålla det nyttiga. Sila av och blanda i lite honung medan det är ljummet. När det svalnat helt pressar du i citronsaften. Sila igen och häll upp på flaska. Förvara i kylskåp, håller ungefär en månad.

Ingredienser 1 l vatten 250 g ingefära, färsk 0.5 dl honung 2 citroner, ekologiska

Hur hänger våren ihop med vår kropp och våra organ? Det där gröna, skira, vackra – och ljuset – öppnar upp oss och våra känslor till nytt liv och ger oss ny handlingskraft. Det är dags att släppa taget om gammalt och in med nytt! Det är en mycket bra tid för att hjälpa din kropp att rena och rensa ut. Blickar vi in på traditionell kinesisk medicin, TKM, börjar våren den 1 april. Detta är perioden då vi är i vårt träelement – färgen är grön. De organ vi har med oss är våra stora avgiftningsorgan, lever och galla. De styr över senor, ligament, naglar våra små muskler och nerver. Är vår kropp i balans och harmoni under denna perioden är vi flexibla. Vi håller våra känslor i harmoni och förebygger känslomässig stagnation. Vi är organiserade och har en bra verklighetsuppfattning. Vad är det då som kan störa denna harmoni och balans? När vi känner oss kontrollerade och känner ilska och frustration. Ojämn sömn gör att dina ”reningsverk” inte kan utföra sitt arbete under natten och det blir sedan belastning för din kropp under dagen. Hur kan kroppens signaler då se ut vid obalanser under denna period? Exempel är; trötthet, svår matsmältning, huvudvärk/migrän, svårighet att planera/organisera, lätt irriterad, lätt till frustration, låter andra styra, svårt att fatta egna beslut, stel och stum i kroppen, dras till sura smaker.

Tips för dig och din kropp för att nå balans och harmoni! • Vistas mycket i naturen, stanna upp och ta in det gröna! • Var inte för lätt klädd, undvik vind! • Ät grön mat! Börja gärna dagen med en grön smoothie! • Gå upp lite tidigare och ta del av livet! • Bär gärna gröna kläder! • Undvik tobak, alkohol, fet mat samt socker! • Ge din kropp en detox och avgiftningskur!

Text Åsa Roslund – Muskel Harmoni

23

Magasin Laholm


– en armé som aldrig vilar Vårt immunsystem är omfattande och välkoordinerat. Vårt yttre försvar som består av huden, tårar, saliv, magsaft, slemhinnor och flimmerhår hindrar bakterier och virus från att tränga in i kroppen. Det som ändå kommer igenom tas om hand av det inre immunförsvaret. Det består av miljontals immunceller som arbetar i det tysta varje dag. Det är ett avancerat system som är mycket energikrävande. Vad kan vi då göra för att stärka vårt immunförsvar? Vi har bett Anette Olsson på Helianthus Biopati att dela med sig av sina tips. Anette är diplomerad biopat och naturläkare SNLF och har fördjupat sig inom näringsmedicin.

Sömn

Fysisk aktivitet

Immunsystemet är väldigt energikrävande så det bästa du kan göra för att hjälpa det, är att få tillräckligt med sömn, minst 7-8 timmar per natt. Varva ner två timmar innan läggdags, minska det blå ljuset från skärmar och se till att sovrummet är svalt och mörkt. Låt bli att träna eller äta för sent på kvällen! Koffein har en halveringstid på 6 timmar så är man känslig kan eftermiddagskaffet störa sömnkvalitén. Sämre sömn minskar motståndskraften mot att insjukna av virus.

Regelbunden, måttlig intensitet av rörelse stöttar immunsystemet. Rör på dig minst 30 minuter varje dag! Ta promenader, spring i trappan eller gör benböj vid datorn. Se till att du får dagsljus på förmiddagen.

Socker

Stress och oro

Sockerkickar ger snabb energi som sänker immunsystemet genom ett svängande blodsocker (insulinpåslag), det skapar stress i kroppen. Sockermolekylen komkurrerar dessutom med C-vitaminet. I en studie visades att om man intog 100 g socker sänktes neutrofilernas (en sorts vita blodkroppar) förmåga att äta upp bakterier. Den effekten kvarstod i upp till 5 timmar, så om du äter socker några gånger per dag så har du ett nedsatt immunsystem dygnet runt.

Illustration: Tinna Ahlander Källa: Näringsmedicinska uppslagsboken av Peter Wilhelmsson, 1177 Vårdguiden samt kurera.se Magasin Laholm

Drick vatten

Bibehåll vätskebalansen genom att dricka cirka åtta glas vatten per dag mellan mål­ tiderna, då håller du slemhinnor och avgiftningsorgan i trim så att kroppen kan eliminera avfall.

Stress, rädsla och oro försvagar ditt immunförsvar kraftigt. Styrketräna ditt sinne med hjälp av vackra naturupplevelser, roliga filmer, tankestrategier vid oro. Minska på nyhetsintaget om du märker att det oroar dig. Ge dig tid till återhämtning och vila efter en stressig period. Se till att vistas utomhus så mycket du kan. Naturen har en lugnande och läkande effekt på kropp och sinne.

”Skräpmat”

Goda bakterier

Mage/tarmkanalen innefattar stor del av vårt immunologiska försvar. Över 70 procent av dina vita blodkroppar finns placerade längs tarmväggarna, samt IgA-antikroppar. Därför är det också av stor vikt att din bakterieflora fungerar. Mata dina goda bakterier med till exempel syrade grönsaker, syrade mjölkprodukter och i tillskott med s.k. probiotika. Annan bra bakteriemat är fibrer från till exempel fullkorn, grönsaker, linfrö, psylliumfrö och havre. För att kunna omvandla D-vitamin till dess aktiva form (kalcitriol) krävs också god bakterierflora.

Rökning och snusning

När du röker eller snusar får du i dig ämnen som är skadliga för kroppen vilka sänker ditt immunförsvar och leder till sämre skydd mot infektioner.

Skräpmat kan försämra ditt immunsystem. Kroppen reagerar på den processade maten som vid en infektion eftersom kroppens immunförsvar inte känner igen det som mat. Det vi kallar skräpmat är mat som innehåller hårt bearbetade fetter och tillsatsämnen, ofta med lång innehållsförteckning. Det handlar ofta om halvfabrikat. 24


Immunsystemet är beroende av flera näringsämnen och vissa näringsämnen är särskilt viktiga för ett friskt och starkt immunförsvar. Många får i sig vad de behöver via sin kost men det är svårare idag när maten inte är lika näringsrik som den var för cirka 50 år sedan, särskilt svårt kan det vara för äldre med minskad aptit och försämrat näringsupptag. Även den som stressar mycket, intar flera läkemedel eller dricker mycket kaffe förbrukar mer av vissa vitaminer och mineraler. Ge din kropp mycket näring genom färg­rika grönsaker, frukter och bär.

D-vitamin

får vi främst via solens strålar mot huden. Solens höjd över horisonten har stor betydelse för D-vitaminbildningen, minst 45 graders vinkel krävs. Hela vinterhalvåret står solen för lågt. Här i Norden kan vi därför bara bilda D-vitamin ca maj-augusti om vi vistas utomhus. D-vitamin reglerar immunförsvaret, förhindrar utveckling av autoimmuna sjukdomar, skyddar nervceller och motverkar depression. Flera studier har visat på samband mellan låga D-vitamin­nivåer och ökad risk att insjukna i Covid-19.

Zink

Zink har viktiga virusdödande egenskaper. Zink fungerar inuti cellen genom att förhindra virusets replikation (förökning). Zink är ett mineral som är nödvändigt för att våra lukt- och smaksensorer ska fungera. De tydligaste tecknen på zinkbrist är dålig aptit, tillväxtrubbningar, hudförändringar, försämrad sårläkningsförmåga och minskad smakskärpa samt prostatabesvär. Intag av alkohol och kaffe ökar utsöndringen av zink. Spanska forskare har upptäckt en koppling mellan för lite zink i blodet och ökad dödlighet i Covid-19. En spansk forskargrupp offentliggjorde nyligen sin upptäckt vid konferensen ECCVID om coronavirussjukdom. De rapporterar att sjukhusinlagda Covid-19-patienter med för lite zink i blodet klarade sig sämre än patienter med normalare nivåer.

Magnesium

samverkar med D-vitamin och minskar inflammation i kroppen. Det har en lugnande inverkan och är viktig för nervsystem, energiomsättning och muskler. Det är milt rogivande genom sin muskelavslappnande effekt.

C-vitamin är viktigt för ett funge-

rande immunsystem, särskilt för de vita blodkropparna, men även för hjärna och ögon. Vitaminet bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens, broskets, tändernas och blodkärlens normala funktion. Kroppen kan inte själv bilda vitaminet. Stark antioxidant som reparerar skador från oxidativ stress och fria radikaler. Annat immunstärkande: echinacea, vitlök, oregano, fläder, ingefära och gurkmeja. 25

Selen

har en positiv inverkan på vårt immunsystem. De antivirala effekterna är betydande. Det är en stark antioxidant, och tillskott av selen har en väldokumenterad förebyggande effekt på hjärtkärlsjukdom. I Sverige har vi mycket låga selenhalter i jorden liksom hos befolkningen så det är ofta motiverat med extra tillskott. När man pratar om hur mycket av de olika näringsämnena vi behöver, är det bra att veta vad olika begrepp betyder. RDI är rekommenderat dagligt intag, det vi behöver få i oss för att inte utveckla bristsjukdomar. Begreppet används som riktlinjer av Livsmedelsverket, Socialstyrelsen, vården och dietister. Näringsterapeuter jobbar även med följande doser: ODI är optimalt dagsintag, för att förebygga sjukdom och stärka kroppens fysiologiska balans. Innehåller tillräckliga mängder för att stärka immunförsvaret. TDI är terapeutiskt dagligt intag, en betydligt högre dos som används under en kortare period för att få en speciell effekt.

Magasin Laholm


Noak gjorde ett slumpartat men framgångsrikt branschval Noak Potocki står bakom företaget Nordic Therm Spa som förser kunder med sköna bad. Han har företagarandan i sitt DNA och att det blev försäljning av spabad hans företag kom att syssla med har även detta en koppling till familjebanden. Butikslokalen där Noak Potocki driver sin verksamhet ligger vid rondellen där en av vägarna leder till Blåkulla, en annan till järnvägsstationen. Sedan starten hösten 2018 har det i det närmaste gått spikrakt uppåt, inte minst sedan förra året. Att ha ett spabad hemma har blivit populärt och pandemiåret 2020 kan ha spelat en viss roll: – Första året sålde jag cirka 70 spabad. Under 2020 sålde vi 150. Pandemin har påverkat försäljningen, men det är svårt att säga hur mycket med tanke på att jag enbart har mitt ”nybörjar-år” att jämföra med, förklarar han.

VÄGEN TILL EGEN FÖRETAGARE Det var konjunkturnedgången 2008 som ledde till att Noak startade eget. När han blev uppsagd valde han istället att stå på egna ben. Han startade då Nordic Therm, ett företag som tilläggsisolerade och tätade grunder. Vidareutvecklingen till att istället börja sälja bubblande bad och därmed lägga till Spa till företagsnamnet skedde först ett antal år senare och då mer eller mindre av en slump: – Det var min pappa som ville köpa ett spabad av tillverkaren Viskan Spa, men fick beskedet att de bara sålde via återförsäljare.

Då begärde han in offerter men fick inget erbjudande om någon rabatt, berättar Noak och förklarar att det var då han ryckte in för att försöka hjälpa sin pappa i förhandlandet. – Jag ringde upp Viskan Spa och kollade om jag kunde köpa in några bad via mitt företag som ju var ett byggföretag. Jag skojade lite om att jag kunde bli återförsäljare, men då ställde de krav på att jag måste ha en butik. 10 minuter senare hade Noak ringt sin svärfar och kollat om han kunde hyra in sig i hans lokal. Två till tre veckor senare var verksamheten igång: – Jag köpte ett konkursbo i Ullared där vi hämtade inredning och belysning till butiken, säger han när han målar upp det snabba förloppet från byggföretagare till spabadsförsäljare.

LIVET SOM FÖRETAGARE Noaks tydliga företagaranda sitter som sagt i hans DNA. Pappa, Artur Potocki, är mannen bakom Wekudata: – Min pappa är orädd. Tror man på något så satsar man på det. Jag är uppvuxen med den inställningen, förklarar Noak. Butiken i Laholm täcker upp ett område från Falkenberg i norr, Ängelholm i söder och Ljungby i öst. Procentuellt är kunderna från Laholm flest, vilket gör att Noak har gott hopp om att laholmarna har koll på att hans butik finns i närheten. För att synliggöra sitt företag har han valt att sponsra tre lokala fotbollsklubbar, handbollsklubben HK-hök och Korpen. Han marknadsför även väldigt mycket genom sociala medier i närområdet.

Noak Potocki badar gärna spabad, men mest säljer han dem. Magasin Laholm

26


Pressbild Viskan spa. Det är många som vill njuta av ett eget spabad i dessa tider. På Viskan spa center i Laholm kan du spana in vilken modell som passar dig och ditt hem.

Hur upplever du att det är att driva företag? – Det är superkul, men samtidigt tufft. Det är härligt att kunna välja själv och på så vis vara fri. Även om valet av bransch blev ganska slumpartad känner Noak att han valt rätt. Han gillar att det är mycket kundkontakt och dessutom i olika åldrar som gör att det blir olika önskemål och olika processer. Att produkterna är svensktillverkade med nära service gör också att kunderna uppskattar det han säljer, vilket underlättar. Den positiva utvecklingen för företaget har dessutom fått honom att ta beslutet att utvidga verksamheten med poolförsäljning. Och inte nog med det; i början av februari var han med och slog upp dörrarna till en ny spabads-butik i Helsingborg:

4 SNABBA MED NOAK: Bada i havet eller bada i pool? – Bada i pool, självklart. Bada bastu eller bada vinterbad? – Vinterbad. Bada badkar eller duscha? – Bada badkar. Bada i tunna eller bada i spabad? – Bada spabad. Ha,ha,ha!

– En barndomskompis nappade på mitt förslag att driva butiken, så där går jag bara in som delägare. Noak får det att låta så enkelt, men även att gå in som delägare kräver ju mod, tid och resurser, tänker nog de flesta: – Det är väl inget problem att våga, säger han och skrattar.

SKILLNADEN MELLAN ETT SPABAD OCH EN JACUZZI? Men att skaffa sig ett spabad hemma, är det inte lite av nyhetens behag? – Många ställer faktiskt den frågan, men jag kan ju inte svara på varje enskild situation. Har du problem med ryggen uppskattar du spabadet. Skaffar du det enbart för att det är häftigt finns kanske risken att det blir mer av nyhetens behag, men jag kan bara konstatera att många som kommer tillbaka är nöjda. När jag ändå är här; vad är skillnaden mellan ett spabad och en jacuzzi? – Det är ingen skillnad, Jacuzzi är ett varumärke. Se där, då lärde sig skribenten också något och förhoppningsvis även några av läsarna. Innan tidningen hann gå till tryck blev Noak av Företagarna utsedd till Årets unga företagare. Vi skickar med motiveringen och passar på att säga grattis! 27

Motivering Årets Unga Företagare Laholm

Nordictherm AB är ett innovativt företag med intressanta produkter i tiden. Här ingår såväl unika isolering- och lågenergilösningar för byggindustrin som kvalitativa spakoncept för avkoppling och rekreation. Som ung företagare driver och utvecklar Noak Potocki sitt företag Nordictherm AB med stor beslutsamhet och helhjärtat engagemang. Detta har resulterat i ett framgångsrikt och spännande Laholms företag med en imponerande tillväxt de senaste åren och mycket god lönsamhet. TEX T: DAG GUSTAVSSON F OTO: DAG GUSTAVSSON Magasin Laholm


I juni lämnar Tommy Karlsson VD-skapet på Södra Hallands Kraft, SHK

Tommy, SHK och energibranschen Under Tommy Karlssons 42 år på SHK har företaget genomgått stora förändringar och när han till sommaren lämnar över till sin efterträdare står hela energibranschen inför stora utmaningar. Vi träffar Tommy som delar med sig av sina minnen genom åren, milstolpar i SHKs historia och tankar om framtidens energibransch. Han började sin anställning på SHK i maj 1979, då som planeringsingenjör och hans första uppdrag blev att projektera elnätsutbyggnad i Skummeslövsstrand. SHK, var då ett relativt litet företag med få anställda. Kontoret rymdes i en villa i Lilla Tjärby, precis ovanför Lagabacken och Tommy fick sitt kontor i källaren. SHK flyttade sedan ner till Hästtorget och efter några år blev man hyresgäst hos Sparbanken vid Stortorget i Hallbergska huset. Verksamheten växte och det blev läge att samla ihop personal och verksamhet på ett ställe. Valet föll på Vallberga, där redan en stor del av verksamheten fanns. Hösten 2014 flyttade SHK in i ett nytt kontorshus, ritat och designat av Laholmsarkitekten Carl-Johan Herbertsson, Isrenn Arkitekter.

MR SH K OCH NYA MR SHK När SHK:s dåvarande VD, Arne Hammar, även kallad ”mr SHK”, blev VD för det andra samägda elhandelsbolaget NVSH, 1991, trädde Tommy in som tf VD för SHK och 1993 sökte han tjänsten och fick den i konkurrens med andra sökande. Av sina 42 år i SHK har Tommy varit i ledningen i 30 år. Tommy har ett nästan onaturligt gott minne, och kan beskriva SHK:s utveckling i detalj. Självklart tycker han att det är vemodigt att sluta efter så många år, i ett företag som han ägnat så mycket tid och som han satt sin prägel på och där han drivit en både stark och lönsam utveckling. Men Tommy menar att det känns som rätt tid att lämna över till en ny VD, Tobias Nilsson, SHK:s nuvarande tekniske chef. Tommy fyller 67 år i augusti och han har aldrig tänkt stanna lika länge som sin företrädare, Arne Hammar, som hann bli 80 innan han helt lämnade företaget. Magasin Laholm

LÅNG HISTORIA 2019 fyllde SHK 100 år och Tommy har som nämnts varit med under den tid då företaget tagit sina stora kliv framåt. Under många år var företaget ett relativt litet företag som ägde elnätet i en del av Laholms kommun och sålde el till sina nätkunder. I slutet av 1980-talet köpte man elnätet av Sydkraft i Ahla och Skogaby och några år senare förvärvade man elnätet i kommunens östra delar. Det var ett elnät som var kraftigt eftersatt och hade mycket driftstörningar, så det var en utmaning för SHK. Men på det sättet blev man ägare till elnätet i hela Laholms kommun och faktiskt också en bit in i Båstads kommun.

ENERGIOMSTÄLLNINGEN Framsynt, aktivt och med starkt miljötänk men ändå med stor hänsyn till ekonomi har företaget utvecklats under Tommys ledning. Under 80-talet var fokus på att försöka minska oljeberoendet, inte minst för miljöns skull, och SHK bidrog med att konvertera till el i stor skala. Tommy fick också ansvaret för att introducera naturgas i Laholm och Båstad som var ett bättre miljöval än olja. Detta gjorde också att man började sälja andra energitjänster och började sälja ”färdig värme” till framför allt större kunder. För att bidra till energiomställningen och en bättre miljö satsade SHK också på vindkraft och biogas. SHK byggde fem egna vindkraftverk och möjliggjorde genom nätdragning en snabb utbyggnad av många fler verk som byggdes av lantbrukare och ekonomiska föreningar. Biogasanläggningen stod klar 1992, samägt med Laholms kommun och Vallberga Lantmän. Det var den första kommersiella biogasanläggningen i Sverige som numera är helägd 28

av SHK och producerar den miljövänliga biogasen både till fordon och för uppvärmning. 1996 kom en annan stor förändring då elmarknaden avreglerades, vilket innebar att elnät och elhandel måste separeras. SHK initierade då starten av elhandelsbolaget, Kraftaktörerna, tillsammans med bland annat Bjäre Energi och Tommy blev VD även för detta bolag, som 2010 fusionerades med det betydligt större elhandelsbolaget Bixia. Tommy som alltid vurmat för att SHK ska vara det nära och lokala företaget i Laholm med stark känsla för sina medlemmar tyckte att den känslan försvann i det större elhandelsbolaget och engagemanget i Bixia avvecklades. Numera driver SHK elhandel i eget dotterbolag och har ca 10 000 elhandelskunder som köper förnybar energi. SHK har under Tommys ledning genomgått ganska stora förändringar. SHK:s elnät, med drygt 20 000 nätkunder är företagets absolut största verksamhet som växer varje år, men man har tre dotterbolag, biogas, elhandel och energitjänster som alla utvecklas positivt. Inte minst energitjänster som äger och driver värmeanläggningar och säljer solenergianläggningar, vilket ökat markant. SHK har numera 48 anställda och koncernen omsätter cirka 225 miljoner kronor.

GUDRUN BLEV EN UTMANING Trots stora utmaningar under åren, som oljekriser och finanskriser, har Tommy nästan enbart positiva minnen från sin tid i företaget, inte minst att han med sin kunskap och erfarenhet fått delta i många, även nationella energinätverk som haft betydelse för branschens utveckling. Den värsta och mest omskakande händelsen var orkanen Gudrun i januari 2005. När det var som


värst var 80 procent av SHK:s nätkunder utan ström. Värst var det i de områden som var inköpt av sydkraft. Tommy minns den lojala personalens enorma insats för att röja upp och laga nätet. Sedan Gudrunstormen har SHK investerat 450 miljoner kronor i att driftsäkra nätet och göra det mindre känsligt för yttre påverkan.

LOKALT, MEDLEMSÄGT OCH HÅLLBART SHK är ett medlemsägt företag, en ekonomisk förening, där vinsten återinvesteras lokalt för att öka kvalitén och säkerheten samtidigt som man har ambitionen att ge en nära och god service till sina medlemmar från sitt kund- och energicenter i Vallberga. SHK har också länge haft en tydlig miljöprofil och är idag ett nästan helt fossilfritt företag. Man distribuerar grön el, biogas, vindkraft och vattenkraft, bygger solenergi och nya värmelösningar med jordvärme och biogas. Till Tommys stora glädje blev SHK utsedda till ”Årets hållbara företag 2017” av Offensiva Laholm. Det lokala tänkandet visar sig också i att SHK genom åren sponsrat en hel del föreningsverksamhet och lokala satsningar som gynnar laholmarna. Senast bidrog företaget till Skummeslövsbryggan och det blir säkert också aktuellt när det snart ska bli en brygga i Mellbystrand.

FRAMTIDENS UTMANINGAR Tommy betonar att det finns stora framtida utmaningar och en fortsatt energiomställning. Inte minst när den tunga transportsektorns och de stora företagens oljeberoende ska ersättas och elektrifieras. Småskalig elproduktion, så som sol och vind ska ersätta de stora produktionsenheterna och det ställer stora krav på ombyggnad av elnät och förändrad användning hos abonnenterna. Ett annat problem att lösa är den bristfälliga överföringskapaciteten från norra Sverige till de södra delarna av landet. Det skapar energibrist och höga priser och problem för en ökad tillväxt i södra Sverige. Tommy ser också, med den snabba och digitala utvecklingen som pågår, att vi kommer att erbjudas mer kundanpassade och användarstyrda system. Kunderna kommer att erbjudas möjligheter att styra sin elförbrukning på ett helt annat sätt. Energibolagen kommer att sälja funktioner mer än bara kw-timmar och kunderna kan ladda

Till sommaren lämnar Tommy Karlsson VD-skapet, men han kommer även fortsättningsvis vara aktiv både i Laholm och i energibranschen.

cykeln och bilen eller använda tvättmaskinen när elen är billigast.

FORTSÄTTER SOM KONSULT Tommy kommer inte lämna utmaningarna i energi­branschen helt eftersom att han planerar att vara konsult i några år. Med hans kompetens och långa erfarenhet kommer han säkert att bli efterfrågad och kunna bidra på många olika sätt i ett företag. Han kommer inte att släppa kontakten med SHK och räknar med att stötta den nya VD:n och verksamheten. Tommy har alltid sett SHK som en viktig del i Laholms samhällsbyggande och han är säker på att SHK kommer att fortsätta 29

vara en aktiv del i att bygga och utveckla Laholm. Han hoppas såklart också få mer tid till familjen; fru Lena, dotter, svärson och två barnbarn i Göteborg. Golf har varit ett stort intresse under många år och fler golfrundor ska det också hinnas med och även lite mer resande, gärna till Italien som är hans och Lenas favoritdestination. Självklart kommer vi även fortsättningsvis träffa på honom när han är i sommarhuset i Skummes­ lövsstrand. TEX T: N IL S DAN RED F OTO: P RESSBIL D SHK Magasin Laholm


Onlinekunden Per Josse är mycket nöjd med servicen vid utlämningen, även om det inte alltid är lika stort pådrag som just den här gången när både Henrik Andréasson, Fredrik Andréasson och Telma Frick levererade.

ICA Maxi Mellbystrand har fått en flygande start på sin onlineshopping Magasin Laholm träffar bröderna Fredrik och Henrik Andréasson, Ica Maxi, ute på Mellby Center för att höra hur det gångna året varit och hur de ser på framtiden. Som Laholms största butik och en av de största arbetsgivarna i kommunen, man har drygt 100 anställda och drygt 250 mkr i omsättning, så kan det vara intressant att höra hur stor påverkan Coronapandemin haft och hur man hanterat den stora utmaningen. Magasin Laholm

30


Fredrik och Henrik blev tredje generationen handlare i familjen Andréasson när de båda fick ta över ansvaret för att driva Maxi 2011 från sin pappa Anders. Farfar, Kjell, som var en känd profil i Laholm, ägde och drev Torghallen i Laholm och fick sedan idén om att bygga en stormarknad vid E6 i Mellbystrand. 1979 slog Maxi upp sina portar och Kjell drev sedan både Torghallen och Maxi fram till 1987 då han lämnade över båda butikerna till sina tre söner. Äldste sonen, Evert, tog över Torghallen medan sönerna Lennart och Anders fick ansvaret för Maxi. Några år tidigare gjordes en utbyggnad och Mellby Center började ta form. Det har sedan skett om- och utbyggnader i olika etapper men Maxi är fortfarande den helt dominerande butiken. Familjen har alltid varit viktig och de olika generationerna har tidigt blivit en del i verksamheten. När det sker en invigning, vilket det gjort vid ett antal tillfällen, är det yngsta barnet som ska förrätta invigningen.

TURBULENT TID Fredrik, Henrik och jag sitter på ”corona­ säkert” avstånd på mat- och fikastället Sjöhästen som är en del av Maxikonceptet. Det är lite glest mellan fikagästerna och Sjöhästen har av förklarliga skäl tappat en del av sina kunder som annars är ett populärt lunchställe. De båda berättar att tiden med pandemin naturligtvis varit en tuff utmaning, inte minst förra våren, då många kände sig ”tagna på sängen”. Men, efter den första turbulenta tiden, då de fick försöka skapa sig en egen bild av problemen och hitta egna lösningar, så känns tillvaron nu betydligt tryggare, och man har bra backup från Ica och tydligare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter. De bestämde sig tidigt för att kunderna och de anställda skulle känna sig trygga att vistas i butiken, man har alltid sett till att ha en god marginal i sina beslut och har hela tiden försökt att arbeta med olika scenarier. Maxi i Mellbystrand var den första ICA butiken som började med ”seniortimme” då äldre kunde handla säkert och Maxis stora yta har varit väldigt värdefull. Man var också snabba med alla fysiska skydd, och är väldigt nöjda med att man bara har haft någon enstaka av de anställda som blivit smittad och den smittan kom inte från Maxi. Både våren och sommaren blev annor-

Telma har högt tempo när hon ska leverera till bilarna som står i kö och väntar utanför.

lunda när danskar och tyskar uteblev, men istället ökade antalet hemmasemestrare. Och, som de båda säger, mat måste man ha även i pandemitider.

ONLINEHANDEL Maxi i Mellbystrand har klarat sig bra, utan att gå in på exakta omsättningssiffror. Man har inte behövt varsla eller säga upp någon personal och man har inte sökt några stödpengar från regeringen. Höstens insatser, när pandemin tog ny fart, har krönts av att man började med ”onlinehandel” och man har infört ett digitalt kundräknarsystem vid ingången som talar om exakt hur många kunder det får vara i butiken, 421, och löpande hur många som handlar. Detta tillsammans med butikens råd och uppmaningar till kunderna och det stora ansvar som man upplever att kunderna tar, så löper verksamheten bra. Att det är färre kunder i butiken beror mest på att man numera handlar själv, aldrig hela familjen eller ens maken eller makan. Länsstyrelsen har gjort besiktning på Mellby Center och man var nöjd med hur man hanterar situationen.

NYANSTÄ LLNINGAR Onlinesystemet har varit en fullträff och också inneburit att Maxi har anställt ytterligare tio personer, varav de flesta är ungdomar. I dagsläget har man 500 onlinekunder varje vecka och man levererar ut i snitt fyra kassar till varje kund och utbudet omfattar Maxis hela sortiment. De har precis i da31

garna också vunnit en upphandling från Laholms kommuns hemtjänst genom sin onlinetjänst, där hemtjänsten kan hämta färdiga kassar till sina brukare. Den här typen av handel, med beställning på nätet och avtalad upphämtning av färdigpackade varor, kommer att finnas kvar även efter pandemin och Fredrik och Henrik är lite osäkra på hur det kommer att bli under en normal sommar med mycket besökare vid kusten. Trots en turbulent och osäker tid så bär Fredrik och Henrik med sig en massa positiva erfarenheter. Deras egenskaper som ledare har utvecklats och deras entreprenörskap och kreativitet har blivit utmanad. De har upplevt hur många människor, ibland oväntat, tar ansvar, hjälps åt, och att det finns ett genuint samhällsansvar hos de flesta. Numera är det enbart digitala möten både internt och externt och de är säkra på att den rutinen kommer att stanna kvar, till mångas glädje. Man ser också tydliga tecken på att fler Laholmare valt att handla lokalt och inte bara på Maxi utan också i andra Laholmsbutiker och eftersom man känner sig som en del av Laholms handel så är det väldigt glädjande. Fredrik och Henrik ser fram emot att vaccineringen slår igenom och pandemin försvinner, men är säkra på att allt inte kommer att bli som förut utan att man tar vara på de positiva förändringar som skett. TEX T: N IL S DAN RED F OTO: UL RIK A TRÄF F Magasin Laholm


Trots pandemi så finns det ljuspunkter både för människor och företag:

Många har skaffat valp Cristina Lundgren, är ägare till butiken ”Luspudel” i Laholm som säljer djurfoder och alla tillbehör man behöver till sina husdjur. Hon anordnar också valpkurser och förra året var hon nominerad som ”Årets nykomling” när Offensiva Laholm hade sin digitala företagsgala. Christina upplever ett ökat intresse för husdjur under coronaåret. – Främst hund och katt men även hamster och andra smådjur, berättar Cristina. Eftersom hon inte säljer djur så kan hon inte ha någon uppfattning om hur många familjer som skaffat nya husdjur, men hon

Coronaåret blev ett trädgårdsår

ser på försäljningen av foder och tillbehör att det ökat. I början av pandemin blev det en rusch för att hamstra foder, men Cristina har klarat av att tillgodose sina kunder trots att det emellanåt blev lite ”ryckigt” med leveranserna. Hon har också fortsatt att arrangera sina valpkurser och det har varit stor efterfrågan. Vårens kurs är fulltecknad och den genomförs coronasäkert, lite färre deltagare och bara en husse eller matte, annars brukar hela familjen vilja vara med. Försäljningen och intresset för husdjur har ökat, vilket gläder Cristina, och hon

tror inte att det bara blir en ”Coronatrend”. Hon är ganska säker på att det kommer att hålla i sig, man kommer att behålla sina nya familjemedlemmar även när restriktionerna lättar. Mer utevistelse och härliga promenader, till nytta både för djuren och djurägarna, blir nog varaktigt.

– Vi blev verkligen tagna på sängen, redan i mars, april 2020, säger Christina Johansson på Lilla Tjärby Trädgård. Det blev inledningen på ett intensivt och stressigt, men roligt trädgårdsår, med en tydlig uppgång för blommor, växter och trädgård. Alla hade tid för sin trädgård och inte minst efterfrågades växter som gav något ätbart. – Bärbuskar och fruktträd och fröer gick åt så det var svårt att få fram tillräckligt från våra leverantörer, berättar Christina och hon har aldrig sålt så mycket sättpotatis som under det gångna året.

En hel del saker fick anpassas för kunderna för att hantera smittorisken. Man försökte hantera så mycket som möjligt utomhus, kassan flyttade ut och man kunde ringa och beställa för avhämtning och ständigt påminna om avstånd. Men kunderna var tåliga och ansvarsfulla. Så, visst var det ett intensivt trädgårdsår med ökad omsättning men också en rejäl påfrestning för Christina och hennes anställda, inte minst eftersom man hade öppet sju dagar i veckan. Nu laddar man för en ny säsong och hoppas att intresset för växter och trädgård ska hålla i sig.

Nya digitala trender skapar behov av digitala lösningar för hemmakontor Det är tyst och lugnt i lokalerna hos Wekudata när Magasin Laholm träffar ägaren och Laholmsentreprenören Artur Potocki för att höra hur pandemin har påverkat Wekudata och Surfia. Men lugnet på Lantmannagatan är ingen temperaturmätare, försäljning, service, underhåll och tjänster görs antingen ute hos kunderna eller support via telefon och internet. Surfia säljer i första hand internet, fiber och telefoni och pandemin har inte haft någon större påverkan, vare sig positivt eller negativt. – De flesta har redan fiber, internet och mobila kommunikationslösningar, säger Artur. Wekudata, som fyller 26 år i mars 2021, Magasin Laholm

erbjuder företagen, framför allt i Laholm, Halmstad och Båstad, ”hostinglösningar”, alltså plats för företagens IT-system i servrar på Lantmannagatan och ”backuplösningar” i krypterade servrar. Man säljer också hårdvaran, bland annat skrivare och datorer i alla upptänkliga former och storlekar. Wekudata har sett en mycket positiv utveckling ända sedan mars förra året när företagen började ställa om och anpassa sig till det förändrade läget. Genom sitt samarbete med Microsoft erbjuder Wekudata företagen licenser och molntjänster till Microsofts digitala kommunikationssystem. Under 2020 har många anställda i företa32

gen börjat arbeta hemifrån, affärs- utbildnings- och konferensresor blev inställda och ersattes av digitala möten. Detta har inneburit en stark ökad efterfrågan på digitala kommunikationssystem och ny utrustning på företagen. Många som arbetar hemifrån har oftast hårdvaran men måste också ha lösningar för att kunna arbeta i sin vanliga miljö med företagens digitala system, vilket Wekudata löser. Artur tror att nya kommunikationslösningar kommer att fortsätta användas och utvecklas efter pandemin, men att de flesta kommer att återgå till sina arbetsplatser på företagen. Som sann entreprenör menar Artur att människor måste mötas, bygga nätverk och utveckla personliga relationer. Det är ofta det som berikar människor och skapar utveckling. Det kan inga digitala system ersätta, hur sofistikerade de än blir.


Finns framtidens uppfinnarjockar i Laholm?

Komtek Laholm

– en plantskola för blivande tekniker När Komtek i Laholm startar upp sin verksamhet är det nästan som ett Kinderägg, med tre önskningar i ett som går i uppfyllelse. 1. Kommunen kan erbjuda en fritidsaktivitet för unga teknikintresserade. 2. Gymnasieskolan kan i förlängningen få fler elever till de tekniska och praktiska programmen. 3. Industriföretagen har lättare att rekrytera välutbildad personal. Komtek är en teknik- och entreprenörsskola som ska väcka intresse för teknik och entreprenörskap i samhället, med fokus på barn och unga. Man kan säga att det är plantskolan för blivande tekniker, naturvetare och entreprenörer. Komtek, den kommunala teknik- och entreprenörsskolan, är ingen egentlig skola utan en kommunal verksamhet med inriktning på fritidskurser och stöd för skolan. Kommunen har ett fungerande föreningsliv, där många barn och ungdomar som är sportintresserade hittar sina likasinnade. Likväl finns Kulturskolan för de som har ett estetiskt intresse. Komtek Laholm är tänkt som ett alternativ åt de teknikintresserade.

VAR, NÄR OCH HUR? Komtek kommer att starta under Kulturskolans paraply, men med ett tätt samarbete mot gymnasiet och vuxenutbildningens verksamheter. Lokalerna finns på Campus Laholm. Kulturskolan har i nuläget tre spår; musik, scenkonst och konst/media. Ett fjärde spår blir Komtek och kommer att bli en sökbar kurs till höstterminen i Kulturskolans kursutbud. – Vi kommer att jobba projektbaserat

där vi kommer att blanda in moment av teknik, mekanik, elektronik, digitalt skapande och programmering. Praktiska inslag kommer att blandas med digitala moment för att skapa en helhet, berättar Fredrik Olsson som är projektledare. Han fortsätter: – Under vårterminen kommer vi att genomföra workshops med bl a fritidsklasser, (såvida pandemin tillåter detta), för att sprida att vi finns. Från april kommer det att vara möjligt att söka till våra kurser som startar upp till höstterminen. Elever från åk3 och uppåt kommer att kunna söka till våra kurser. Exempel på vad Komtek erbjuder: Bygga modeller i enkla CADprogram som sedan skrivs ut med 3D printers. Programmering, t ex med legorobotar. Skissa i 3D med hjälp av VR. Bygga elektroniska kretsar till modeller. Ja, listan är lång och den kommer att fyllas på med nya idéer hela tiden. Tanken är att eleverna själva ska komma med idéer och uppfinningar som med hjälp av lärarna ska förverkligas. Vem vet, framtidens uppfinnarjockar finns kanske i Laholm. Idéer från elever kan bära frukt i våra lokala företag.

33

TEKNIKFÖRETAGEN JUBLAR Ebbe Johansson från Made in Laholm (MiL), en organisation för tillverkande företag i Laholm, berättar att medlemsföretagen jublade när Laholms kommun tillkännagav en ny satsning på Komtek. En av de gemensamma utmaningarna i företagen är att säkerställa tillgången på välutbildade medarbetare. Det är viktigt att tidigt intressera och introducera ungdomar till teknisk utbildning. Kommunens grundskolor kommer förhoppningsvis också att kunna ta hjälp av Komtek i det obligatoriska ämnet Teknik. MiL kommer med glädje att stötta Komtek:s verksamhet. Peter Wallgren på Halle System AB: – Vi på Halle System ser väldigt positivt på att Laholms kommun återigen gör en satsning på Komtek. En tidig inblick i teknikvärlden gör att det blir lättare att rekrytera ungdomar till ett praktiskt/teoretiskt tekniskt program på gymnasieskolan. Detta i sin tur underlättar rekryteringen av våra framtida medarbetare i en spännande tillverkningsindustri. Vår bransch är i och kommer att fortsätta vara i en ständig teknikutveckling. Då krävs motiverade och välutbildad personal.

Magasin Laholm


Möblerat för den varma årstiden I år ska vi ställa fram trädgårdsmöblerna den 28 mars. Det är en kom-ihåg-grej för när vi ska ändra visarna på våra klockor. När sommartid respektive vintertid inställer sig så pratar vi konstigt nog om trädgårdsmöbler, att ställa fram och ställa tillbaka. Trädgårdsmöblernas historia sträcker sig som det mesta tillbaka till ”de gamla romarna”. Hos oss har möbler av metall och trä varit vanligast allt sedan 1700-talets slut. Men även stolar och pallar av keramik förekommer. I Höganäs Museums utegård står ett par förföriska pallar från 1860-90-talen av saltglaserad keramik.

TJUSIGA MÖBLER AV JÄRN Under alla tider har vi tyckt om att visats utomhus i specialtillverkade möbler. Under skuggande markiser sedan 500-talet i det bysantinska riket och sedan 1800-talets slut fanns markiser på svenska hus. Trots det behövdes tåliga möbler som kunde stå ute hela tiden. Förmöget folk här hemma köpte utemöbler av bandjärn från kontinenten. Precis samma typ som vi ser på franska impressionisters idyller. Krapperups slott hade ockrafärgade möbler för terrasser och bersåer redan i slutet av 1800-talet. Omkring 1850 började även Bolinders mekaniska verkstad i Stockholm att framställa soffgavlar av järn. Deras kända ”ormbunkssoffa” har sedan dess tillverkats av olika gjuterier, på senare år i aluminium.

RIBBADE MÖBLER I VITT OCH GRÖNT Redan på 1870 talet tillverkade flera snickerier hopfällbara trädgårdsmöbler av ribbat trä. Författarinnan Ellen Key lovordade de vitmålade möblerna. Dem ser vi än i dag till exempel i Birgit Nilssons trädgård utanför Båstad. Ribbade trädgårdsmöbler har bland annat snickrats i Småland, i Hishult och Knäred. Man kunde till och med köpa denna typ av omålade möbler via postorMagasin Laholm

derkataloger. Mest populärt var att måla dem vita men gröna är inte fel det heller. I vår familj har vi under årens lopp haft tre möbelgrupper som vi målat gröna. På Flickorna Lundgrens Café nära Svanshall används brunbetsade ribbmöbler och på Solbackens Våffelcafé har man haft vita sådana plus ekgrensmöbler för att passa in i sekelskiftesmiljön.

RUNDSTÅL VAR POPULÄRT Gracila trädgårdsmöbler av tvinnat rundstål har tillverkats vid Grytöls bruk i Östergötland under åren 1890-1934. De var storsäljare men eftersom sitsen var av plywood har många av möblerna kapsejsat. I dag är Grytölstolarna mycket eftersökta. Jag fick faktiskt en fåtölj med originalsits när jag fyllde 70. Den får bara komma ut när solen skiner. Sedan ställer vi den tillbaka även om det inte närmar sig ”vintertid”.

KOMBINERAT JÄRN OCH TRÄ Wedevågs bruk i Västmanland introducerade sin ”bryggeristol” eller ”kaféstol” redan 1897 i samband med Stockholmsutställningen. Stolarna var bekväma, lätta att fälla ihop och sittplankorna gick lätt att byta ut. Modellen har sedan förekommit hos KWA i Knäred och Brafab nära Hishult, dagens Biltema och Jysk. Fjädrande trädgårdsstolar togs fram till Funkisutställningen i Stockholm 1039. Det var Arthur Lindqvist som skapade stolarna åt Grythyttans bruk. Åt 1955 beställdes drygt 30 000 stolar till bland annat Gyllene Uttern och Tylösand. Denna typ av stolar är eftersökta och kostar därefter.

34

KONSTNÄRSHEM Ännu för ett par år sedan stod vita järnsmidesmöbler på Millesgården. Carl och Olga tog dem med sig från USA på 1950-talet. Dessutom lät de Emma Lundberg rita en behändig utegrupp med kvadratiskt bord och fyra stolar som kunde skjutas in under bordskivan om det var regn i sikte. Carl och Karin Larsson på Sundborn ritade naturligtvis själv sina utemöbler och målade dem mörkgröna. På många av Carl Larssons akvareller ser man möblerna med kontursågade ben.

EKGRENSMÖBLER Axel Werner som grundade Solbackens Café hämtade själv hem grenar från skogen och snickrade räcken och möbler för utebruk. Han tyckte ek och hassel var bäst. Redan i slutet av 1800-talet monterades knotiga grenar ihop till utemöbler som oftast målades vita. Det var möbler som hette Duga. I var och varannan trädgård på landet fanns dessa härliga möbler i bersåer och på verandor. För några år sedan tillverkade Kjell Josefsson i Hishult sådana ekgrensmöbler och utanför Örkelljunga fanns en snickeriverkstad där det var auktion häromåret. Stora uthus fulla med halvfärdiga möbler, grenar på tork, bänkar under produktion allt som behövdes för att kanske göra hundratals ekgrensmöbler. Ja, det var en sann upplevelse. Jag tog många bilder!

VACKRAST AV DEM ALLA Sveriges mest ikoniska möbeldesigner Kerstin Hörlin Holmqvist ritade på 70-talet en serie trädgårdsmöbler för exklusiva parker och terrasser. Hon är mest känd för sina möbler åt NK:s Triva-serie och för möbler till svenska ambassader runt världen. Serien med utemöbler hette Paradis och sågs på helsidor i Sköna Hem och såldes bl a hos Hedbergs i Vinslöv och Severins i Halmstad. Möbeln var lackerad i blankt vitt eller, hör och häpna, aprikosrosa. Bordens glasskivor hade hennes signatur etsat i glaset. Benen skyddades av mässingsskoning i delikat form. Till serien hörde förstås hammock och grillbord.

TEX T: CHRISTIN A L IN DVAL L N ORDIN F OTO: CHRISTIN A L IN DVAL L N ORDIN


35

Magasin Laholm


Det är Friluftslivets år – häng med och upptäck Laholm

Luften är fri är ett samarbetsprojekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Magasin Laholm gillar detta och hänger på kampanjen. Vi kommer att utforska friluftslivet i Laholm och hoppas att du hänger med oss. Vi vet att friluftsliv förbättrar folkhälsan, stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. Vi vet att de allra flesta i Sverige lever nära naturen och genom att värna om allemansrätten får alla chans att vistas i naturen på samma villkor. Lägg därtill det personliga nöjet och välbefinnandet och en chans att lära känna sina omgivningar bättre så finns det många anledningar till att låta friluftslivet ta mer plats i våra liv. Magasin Laholm har gjort ett antal reportage om vandringar längs leder, i strövområden eller naturreservat, de finns att läsa igen på vår nya webbplats. Fler reportage kommer. I Laholm är vi lyckligt lottade med fina omgivningar. Vi börjar att dela med oss av lite inspiration hur vi kan ta vara på dem. Det finns mycket kunskap att hämta och många intresseföreningar som engagerar sig. På nästa uppslag tipsar vi om var grillplatserna finns i kommunen. Och tänk på att oavsett hur vi rör oss så är det allemansrätten som gäller. Kanske vi möts längs en trevlig vandring under året.

HALLANDSLEDEN Hallandsleden är en totalt 453 km lång led som går genom det Halländska inlandet. Längst i söder ansluter Hallandsleden till Skåneleden i den lilla byn Koarp.

SKÅNELEDEN Skåneleden är uppdelad i sju olika leder, totalt cirka 1 000 km vandringsled med 78 dagsetapper. Nära till hands finns självklart Hallandsåsen, men också Bjärehalvön.

Magasin Laholm

HÄRLIGA HJÖRNERED Naturskönt område för vandring och kanoting, med en spännande historia.

VANDRA OF SWEDEN Vandra säljer vandringspaket längs både Hallandsleden och Skåneleden, samt Bjäreoch Kullahalvön och Prins Bertils stig som exempel. Olika långa vandringar, men med boende, middag och bagagetransport.

LAHOLMS BÄSTA TRAILLÖPNING

KRYSSLISTA Vilka natur- och kultu

FALKENBERGS KOMMUN Bengtesgårds äng Bergs naturskog Björka Björkekullen Boa Digesgård Fegen Floastad Frodeparken Grimsholmen Halvön Hällarp Klintamossen Kättebo Lysegårdsmoss en Morups Tånge Myskebackarna Näktergalslund en Påvadalen Sjöred Skallabjäret Skattagård Skogen Smörkullen Sumpafallen Suseån Suseån-Hult Ullarp Vesslunda Vinberg Yttra Berg Yxsjöliden Älmebjär HALMSTADS KOMM UN Alenäs Almeberget Biskopstorp Bohult Brogård Bröda Bröden Danska Fall Eketånga Enet Finnsboskogen Fäberga Getabäcken Gullbranna Gårdshult Hagön Haverdal Hule Hyltan-Bökhul t

rreservat i Halla nd har du besö kt?

Hålldammsknat tarna Hälleberget Gäddevik Keddaböke Hållsundsudde Västralt - Sönnerbergen Kungsladugård Hördalen Åsbygget en Biskopstorp Kvarnaberget Kedholmen Åstarpe mosse Kvarnsjöskoge Kungsbackafjo Övragård n rden Lillared-Klövab Malön erget Långhultamyre Mårtagården (kulturr VARBERGS KOMM n UN eservat ) Mannarp Nidingen Balgö Mogölsmyren Näsbokrok Biskopshagen Möllegård Oxhagen Gamla Köpstad Norra Nissaström Salvebo Gamla Köpstad Södra Porsbjär Sandsjöbacka Gamla Varberg Rågetaåsen Skoga Getterön Råmebo Svängehallar-F Gässlösa järehals Skipås Särö Västerskog Hallagården Skrockeberg Tjuadal Himmelsberg Skårebo Vallda Sandö Hjörne Spenshult Äskhult (kulturr Hovgård eservat) Stavsbjär Öxared Jällsjö Steningekusten Karlsvik Stövlaberget LAHOLMS KOMM Långanskogen UN Sundsholm Bollaltebygget Mjällbjär (kulturreservat ) Sutarebo Björsåkra-Bölin Märkedalen ge Svarta klippan Blåalt Nabben Särdal Bölarp Näsnabben Timrilt Ekered Prästgårdsåsen Trönninge ängar Göstorp skog Skogsbo Tylön Hollandsbjär Skärbäck Tönnersa Hökafältet Skärte Ullasjöbäcken Ingvarsbygget Slättagärde Vapnö mosse Karsefors Stackenäs Veka Knutstorp Stora Drängabjär Vilshärad Matkroksmoss Toppbjär en Virsehatt Musikedalen Utteros Årnarp Mästocka ljunghe Valaklitt d Övraböke Norra Skummeslöv Vendelsöarna Osbecks boksko Västra Getterö gar n HYLTE KOMM Oxhult Åkrabe UN rg Gassbo Pennebo Åkullaboket Hastaböke Rönnö Årnäsudden Hägnen Skogsgård Övre Lia Kloö Stensån Äspered Lintalund Storemosse Lunnamossen Svarvareskoge n BESÖKSINFOR Mårås MATION, KARTO Svinamadsbäc ken R OCH MYCKET MER! Sikön Såghuslund Du hittar vägbesk Sjö Söderskogen rivningar och kartor information om samt mer alla Skubbhult Södra Skummeslöv www.lansstyrelse reservat på: n.se/halland/bes Tira öar Tjuvhultskärret eller i boken ”Upptäc okochup k naturen i Halland” ptack Älmö finns på turistbyr Tjärby som åer och dylikt. Ödegärdet Tygared Produktion: Veinge pastora Länsstyrelsen tskog i KUNGSBACKA Vessinge sandhe KOMMUN Hallands län, 2021. dar Fjärås Bräcka Vindrarp Tel.nr: 010-224 30 00 Vännet

Trailrunning Sweden tipsar oss om löprundor. Deras TRS Trails är inte utmärkta stigar i terrängen utan du får hjälp av en GPX-fil som du laddar ner i din smartphone, som visar dig runt. 6 rundor i Laholm och 9 rundor runt Hallandsåsen finns att ladda ner. Rundorna finns beskriva med filmer och bilder på deras hemsida.

38 NATURRESERVAT I LAHOLM

NATURVANDRINGAR LAHOLM

Friluftsfrämjandet Knäred Friluftsfrämjandet Laholm Laholms scoutkår Laholms IF Orientering Engelholms VF, vandrarförening Knäreds Forskarring och Hembygsförening Destination Hallandsåsen

Håll utkik efter en folder med naturvandringar i Laholm! Ett antal föreningar tillsammans med Länsstyrelsen och kommunen sätter ihop ett program där kunniga guider inom olika områden visar upp den stora mångfald som finns i vår närhet. Upptäcktsfärderna är öppna för alla. Under 2020 var följande föreningar med: Svenska turistföreningen Friluftsfrämjandet Naturskyddsföreningen Halmstads ornitologiska förening Hallands botanisk förening Havsnätverket Laholmsbukten Studiefrämjandet

36

På Länsstyrelsens hemsida finns en krysslista för Hallands naturreservat där du kan kryssa i vilka reservat du har besökt. Du skriver ut en pdf och fyller i manuellt. När du besökt Laholms alla naturreservat finns det ett gäng till i resten av Halland.

FÖRENINGAR


Allemansrätten

inte störa, inte förstöra

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Rättigheten innebär ett ansvar. Vi kan sammanfatta det med att inte störa, inte förstöra.

www.naturvardsverket.se

VANDRA, CYKLA ELLER RIDA

PÅ VATTNET

ELD

Du får vandra, cykla eller rida i naturen. Men du får inte passera över tomter, skogsplanteringar, åkrar eller annan mark med grödor. Tomter är området nära gårdar och bostadshus där de som bor har rätt att inte bli störda. Om du korsar en hage, måste du vara noga med att stänga grindarna efter dig. Undvik att cykla eller rida på stigar där terrängen är mjuk och marken är känslig. Du får inte rida i markerade eller uppåkta skidspår.

Du får åka båt, ankra och tillfälligt förtöja vid strand, gå iland och bada vid stränderna, utom i närheten av bostadshus Var uppmärksam på att det finns fågelskyddsområden och andra skyddade områden där det kan vara förbjudet att åka båt eller gå i land. Dessa områden är uppmärkta med skyltar.

Under sommaren är det vanligt med eldningsförbud. Då är all öppen eld förbjuden, även i iordninggjorda eldstäder. Under annan tid är det tillåtet att göra upp eld om man gör det med stor försiktighet och försäkrar sig om att elden släcks. Elda inte direkt på berghällar – de spricker sönder.

FISKE

BÄR, SVAMP OCH BLOMMOR

Du får fiska fritt med spö och vissa andra handredskap längs kusterna och i våra fem största sjöar. Men för att fiska i andra sjöar, krävs fiskekort eller annat tillstånd. Det fria fisket inkluderar ej nätfiske, angelfiske, trolling eller dragrodd. Inte heller inkluderas laxfiske vid Norrlandskusten.

Du får plocka bär, svampar och blommor som inte är fridlysta. Men det är förbjudet att fälla träd och buskar utan tillstånd, bryta grenar och kvistar, ta bort bark eller på annat sätt skada träden.

MOTORFORDON OCH PRIVATA VÄGAR Du får inte köra bil, motorcykel eller moped på mark som inte är täckt med snö. Det gäller all mark, alltså även stigar, parkvägar eller i motionsspår. Det är inte heller tillåtet att köra med motordrivna fordon på enskilda vägar som är avstängda för motortrafik. Sådant förbud ska vara utmärkt med vägmärke. Det är tillåtet att vandra och cykla på privata vägar.

TÄLT OCH HUSVAGN Man får tälta i naturen någon natt. För att tälta längre tid på samma plats eller med flera tält, krävs markägarens tillåtelse. Du måste också få tillstånd för att parkera din husvagn längs en privat väg. Det är inte til�låtet att köra med en husbil eller husvagn utanför vägar, till exempel längs en strand eller på en åker.

HUNDAR Lämna djurs bon och ungar i fred. Det är förbjudet att störa eller skada de vilda djuren. Mellan 1 mars och 20 augusti, medan djuren har ungar, får hundar inte springa lösa i naturen. Under resten av året måste du ha din hund under uppsikt medan du är ute i naturen. I många friluftsområden och i skärgården, är det vanligt att hundarna måste vara kopplade.

37

TA MED DIG SOPORNA Det är förbjudet att kasta eller lämna skräp i naturen. Krossat glas, tomburkar, plast, fiskelina eller annat skräp förstör upplevelsen i naturen och kan skada både människor och djur.

SKYDDAD NATUR I skyddad natur, som nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler som kan begränsa allemansrätten. Även på andra ställen, till exempel i friluftsområden, kan det finnas lokala regler.

Magasin Laholm


Mat smakar bättre utomhus! Året som gått har vi lärt oss att umgås utomhus, ofta på upptäcktsfärd i naturen. Visst har det gett mersmak? Att tillaga mat och äta ute gör att en utflykt kan bli både längre och lite mer äventyrlig. Med sköna kläder, en härlig brasa, något gott att äta och dricka, och vänner att umgås med så är det lätt att skapa minnen för livet. Packa ryggsäcken och besök någon av grillplatserna i vår kommun! Här har vi listat några grillplatser som vi känner till eller har fått tips om. På några platser är det byalaget som byggt den. Har vi missat någon? Tänk på att ta med egen ved och lämna platsen så som du själv vill möta den. Plocka upp skräp efter er, det är ju för allas trevnad. Till sist var rädd om naturen! Och njut! Magasin Laholm

38


Grillplatser runt om i kommunen AHLA

MELLBYSTRAND

• Vid Boulebanan

• Hökafältet

HASSLÖV

RÄNNESLÖV

• Utsiktsplatsen Osbecks bokskog • Lekplatsen, Brante Källavägen

• Mölledammen, Ränneslövs naturstig

HISHULT

• Badplatsen vid Gatesjön/Kapellsjön • Lekplatsen vid fotbollsplanen

• Rastplatsen vid nya bron vid Smedjeån • Tages park

KNÄRED • Krokån mitt emot Kvarnen • Utmed gula spåret vid Knäred Övre, norra sidan om dammen • Övernattningsplatsen längs Hallands­ leden i Västralt • Vid Björsjön längs Hallandsleden finns eldstad vid Mästocka

LAHOLM • Glänninge sjö • Stadsparken Laholm • Vid cykelbanan utmed Lagan (mellan Rökeriet och reningsverket) • Gröningen vid Kvartettgatan i Laholm • Hälsans stig, Lagans dalgång

LILLA TJÄRBY • Lilla Tjärby sjö

SKOGABY

SKOTTORP • Lekplatsen Plöjarevägen • Ödegården/Skolan

SKUMMESLÖVSSTRAND • Lekplatsen på ängen. Stora Strandvägen

VALLBERGA • Boulebanan i Grushålan

VÅXTORP • Koarp, längs Hallandsleden • Ekegården. Horsabäck, längs Hallandsleden

YSBY • Hjörnered, lägerplatsen • Spisehall vid Hjörnered • Perstorpsbryggan

Tips och råd Ta alltid reda på om det är eldningsförbud i området innan du tänder en eld i skog och mark. Information finns på kommunens, Länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats. • Undvik att elda om det blåser hårt, gnistor kan flyga iväg och starta en brand. • Välj en fast grillplats eller en plats där elden inte kan spridas till annat brännbart som träd, buskar eller gräs. • Använd helst grillkol/briketter eller gasdriven grill. Om du väljer att elda med ved, använd ved från lövträd. Ved från barrträd kan sprätta ut glöd. • Ha tillgång till vatten eller annan släckutrustning när du eldar. • Lämna inte elden utan uppsikt och släck ordentligt innan du lämnar platsen. Peta isär glöden och vattna ordentligt. • Släng aldrig fimpar i skog och mark. Glöden kan starta en brand. • Om en brand uppstår eller sprider sig, ring 112. Försök förklara var du befinner dig och stanna kvar på en säker plats tills räddningstjänsten kommer. Källa: lansstyrelsen.se 39

Pinnbröd är Majkens favorit när det ska grillas.

PINNBRÖD

Recept!

Ca 15 st 5 dl vetemjöl 1 tsk salt 1 tsk bakpulver 0,5 dl rapsolja 2 dl mjölk (Krydda ev med lite oregano, pressad vitlök eller vad du gillar)

Innan utflykten: Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Lägg i en plastpåse och förslut den. Mät upp rapsolja och mjölk i en tätslutande burk. Framme på utflykten: Blanda ihop mjölblandningen med vätskan i plastpåsen och tryck ihop till en deg. Dela degen i 15 ungefär lika stora bitar. Rulla ut och dra i varje degbit så att den blir ca 35 cm lång. Vira degen runt korven och tryck till i varje ände. Degen fastnar lätt på korven. Dags att grilla. Se upp så att brödet inte blir bränt. TEX T: P ETRON EL L A MAGN USSON F OTO: P ETRON EL L A MAGN USSON Magasin Laholm


Korpens tipspromenad

50 år!

I 50 år har Korpen Laholm arrangerat tipspromenader om söndagarna. De första 42 åren på Hökafältet i Mellbystrand, men när skogen där förvandlats till plockepinn av en storm flyttades tipspromenaden till Laholms stadspark med start vid Laholms vandrarhem. Att gå tipspromenad är verkligen en folkrörelse i tiden. Detta har Korpen i Laholm hållt på med i 50 år... Grattis till Korpen och alla ”tipsare”!

”Människor behöver en frisk kropp och någonting att hoppas på”, det var anledningen till starten av Korpen, 1945, i slutet av andra världskriget. Den devisen är passande än idag, i dessa pandemitider. Korpen är nåt så fint som ett motionsidrottsförbund där alla får vara med, ung som gammal, man behöver inte vara bäst, det är inte resultatet som är det viktigaste. Förutom bordtennis, fotboll, innebandy och badminton arrangerar Korpen i Laholm tipspromenader. Den första genomfördes 1971. Sen dess har det blivit många frågor från tipspromenadsektionen. Och många laholmare har varit ute i friska luften och rört på sig, samtidigt som de gnuggat geniknölarna. Det är i snitt 150 deltagare varje söndag. Vinnaren får ett förstapris, resten lottas ut. Priserna är skänkta presentkort till

lokala butiker. För den som inte kan gå hela rundan finns en pärm så att man kan vara med på en ”sittpromenad”. Barnen kan följa med och gå på korpjakt. Förutom tipspromenaderna anordnar Korpen promenad/stavgång och Cykeltrim. En nyhet är Gå-trim i Laholms tätort. 15 nya kontroller varje månad. Man köper karta på tipspromenaden, Korpens kansli på Laholms vandrarhem eller Torghallen. Det är bara att ut och röra på sig!

1.

6. I vilken stad ligger kända Beatles-gatan Abbey Road?

11. Vilket parti i Sveriges Riksdag hette fram till 1967

2. I vilket land ligger Kilimanjaro?

7. Vem var sångare i rockbandet Raj Montana Band som existerade under 70-talet? 1. Mikael Rickfors X. Dan Hylander 2. Pugh Rogefeldt

1. Kenya X. Tanzania 2. Zambia

3. Skådespelaren och regissören Gösta Ekman gick

bort 1 april 2017. Vilken av följande filmer var Gösta INTE med i? 1. Morrhår och ärtor (1986) X. Att angöra en brygga (1965) 2. Svinalängorna (2010)

4. Vad heter Fantomens häst?

1. Hero X. Lord 2. Jolly Jumper

5. 20 maj 2017 tar Sverige guld i ishockey-VM. En

svensk spelare får pris som turneringens mest värdefulla spelare. Vem? 1. William Nylander X. Henrik Lundqvist 2. Niclas Bäckström Magasin Laholm

1. Manchester X. Liverpool 2. London

SKP? 1. Kristdemokraterna X. Centerpartiet 2. Vänsterpartiet

8. Vilken färg har avslutande e:et i Googles logga?

12. Sveriges Hollywood-superstar Alicia Vikander spelade 2017 in nya Tomb Raider-filmen. Vad heter rollkaraktären hon spelar? 1. Lara Croft X. Elektra 2. Wonder Woman

9. I mobilspelet Pokemon Go kan man vara med i ett

Lycka till!

1. Röd X. Gul 2. Grön

av 3 st sk ”team”. Vilket av följande team finns INTE i Pokemon Go? 1. Team Instinct X. Team Valor 2. Team Camouflage

10. På 2 av följande länders flaggor finns det en stjärna med. Vilket land har INTE en stjärna med på sin flagga? 1. Thailand X. Vietnam 2. Kamerun 40

Känner du igen frågorna? Då var du kanske en av de 130 startande 25 nov 2018.

Rätt svar: 2X2 112 X12 121

Vad äter du om du mumsar i dig lite ”rabbemos”? 1. Potatismos X. Lingonsylt 2. Rotmos

Kjäll och Anita gillar tipspromenader.


Håkan Magnusson tar pulsen på Laholms idrotts- och föreningsliv

Leif skrek: “Plankan och i” Min bil har rullat metaforiskt genom kommunen under hela 2020 och den rullar på även 2021. På många sätt har bilen nu rullat in i min egen by och den är lite av en tätort på en slätt och här har hänt mycket ska ni veta; inte minst heta hockeymatcher på diverse isar. Skeppsbrott betyder att alla saker från idrottslärarens redskapsrum slängs ut på gymnastiksalsgolvet. Leif Andersson var min lärare i Vallberga skola och han hade visserligen en förkärlek för basket och jag kan fortfarande höra hans mullrande röst skrika: ”Plankan och i”, med en klingande göteborgsdialekt. Ibland får jag ett meddelande från honom med glada tillrop kring min fotbollstränargärning och det värmer mig. Ibland lät dock Leif oss att köra skeppsbrott och en vårdag 1980 fick vi chansen och jag har en bild framför mig att salen var full av grejer. Jag har också en stark bild av att det vankades SM-final i hockey mellan Brynäs och Frölunda. Nästan alla i byn höll på Brynäs och det var där och då mitt intresse för hockey inleddes. Givetvis skulle inte jag hålla på Brynäs utan mitt lag blev Frölunda. Denna kärlek till Frölunda höll i sig upp i vuxen ålder, ända tills nu. Jag är en medgångssupporter och Rögle är riktigt bra just nu. Jag gillar Rögle mycket. Jag missar inte en match. Då 1980 förde Rögle en tynande närvaro på hockeykartan så de var just då inget alternativ att heja på. Idag är jag en stor supporter av laget från Ängelholm. Det finns ett stort hockeyintresse i Laholms kommun och vi bor så himla bra till så att vi kan se hockey på högsta nivå bara tre mil från oss. Jag skulle tro att alla som har ett idrottsintresse i Laholms kommun har ett favoritlag i hockey. Brynäs, Leksand, Frölunda och HV71 är nog de största lagen, bakom flaggskeppet; gröna och vita Rögle BK. RBK har ett starkt fäste i kommunen, inte minst med tanke på att matchprogrammen tidigare trycktes i Laholm.

Vän av ordning börjar ana oråd när jag inleder en krönika med ishockey och basket. Laholm är ypperligt på många sätt. Dock kan vi aldrig skryta med att vara en hockeykommun då det enda hockeylaget vi haft är Hishults AIS, någon gång på sent 1950-tal. Hockeyn som spelats genom åren har istället skett på isar som spolats på skolgårdar eller naturisar. Sven-Arne drog ett stort lass när isen skulle spolas på skolgården i Vallberga och jag vill minnas att Jonte alltid var med när det vankades minusgrader och spolning av is. Idag drar Jonte fortfarande ett tungt lass och isen är givetvis spolad även i Vallberga. Det fina med vintern och med isar är att många samlas runt det frusna vattnet och umgås på ett nytt sätt. Det är okomplicerat där runt isen och där runt elden som brukar tändas. Dessutom är det hyfsat säkert ur det så förhatliga ordet; smittspridning, men röken från eldarna har impregnerat min jacka med eldos. Frölunda förlorade den där finalen mot Brynäs säsongen 1979/1980 och jag minns att det var jag, Josan, Bengan och någon till som höll på Frölunda i byn. Även Josan har tagit sitt förnuft till fånga, så om det inte hade varit tomt på publik på idrottsarenorna så hade både jag och han stått och skrikit ”Vi är grönt – Vi är vitt – Vi är RBK”. Mitt i klacken. Jösses vad jag saknar att se idrott på plats. Dock njuter jag av en analkande vår med många värmande möten kring eldar med gravt brännskadade korvar och av ett hockeylag nära Laholm i topp. Någon renässans av Hishults AIS hockeysektion lär det nog inte bli.

HÅKAN SPANAR: Det har uppstått fina möten kring diverse lägereldar och folk är utomhus. Inga pretentiösa middagar. Istället några vedträn, några korvar, lite senap och ketchup, något värmande att dricka och vips har man oförglömliga stunder tillsammans med härliga människor. Jag noterar också en mängd människor som ägnar sig åt bad året runt och det är starkt jobbat.

TEX T: HÅK AN MAGN USSON F OTO: P EO P ERSSON 41

Magasin Laholm


Plockat

Hälsogåtan

i butikerna

Aldrig har väl hälsan varit viktigare än nu? Vad är hälsa och hur får vi en bra hälsa? Kanske svaret finns i boken Hälsogåtan, på Bokhandeln i Laholm.

Vi har många mysiga butiker i Laholm. Utbudet är varierat och personligt. Vi har plockat lite vi tycker om. Hitta din egen favorit både bland butiker och produkter! FOTO: VICTOR BOSTRÖM

Käpphästen

Vill du kan du köpa en färdig käpphäst, men om du köper tyg och andra tillbehör på Tyglust kan du göra din egen personliga käpphäst.

Att växa på

Det har blivit poppis att göra fint i sina trädgårdar. Om din växt behöver något vackert att ”luta sig emot” så finns denna vackra skapelse på Skummeslövs Golv, färg och interiör.

Hinza

Den lika praktiska som populära väskan kommer i nya färger hela tiden. Denna ljusgröna passar väl bra till våren? Finns på Färg- och Inredningsbutiken.

Vitaminer För den som behöver extra D-vitaminer eller andra kosttilskott så finns ett stort urval på Wilda Ekologiskt.

Drick giftfritt! KOR Water vattenflaska är BPA-fria, giftfria och snygga. Och bra att ha på utflykten. Kan bli din om du besöker Lugnet på åsen.

Det är inget pussel, det är plusplus. Istället för att pussla så plussar man. En fin liten väska, full av plusplus, finns att inhandla på Lekia Kuligt.

Magasin Laholm

42

#handlailaholm

Plusplus


Dopgåva

Vad ska vi ge till en liten individ som ska döpas? Ett förslag är de fina barnbesticken Prins, med barnmotiv som finns att inhandla på Smycket ur & guld.

Miniväska Ibland är det bra med en liten väska där bara det nödvändiga får plats. Då kan denna lite tuffa väska passa bra. Hörnan har den.

Långskjorta

Ljusblått är visst vårens färg. Vill du hänga med i modet och kanske köpa denna långskjorta som också kan användas som klänning ska du bege dig till Klädkammar’n.

#handlailaholm

Glasvas

Enkel och stilren är glasvasen som finns att köpa på Flora Garden.

Lovely linen

Kökshanddukar, kuddar, påslakan. Ljusa sköna färger. Kök, vardag och fest. Denna kudde och annat från Lovely linen finns på Delihallen.

43

Magasin Laholm


Butiker ANN-TIKT & SÅNT

Heminredning; vi blandar antikt, vintage & nytt

Mellby 504

0734-34 46 67

www.anntikt.se

BILHALLEN I VEINGE

Mazdaåterförsäljare

Skogabyvägen 14, Veinge

0430-180 18

www.bilhallenveinge.se

BLAND TRÄD & HÄCK

Växtbutik

Våxtorpsvägen 18, Hasslöv

076-322 06 88

www.blandtradochhack.se

BLOMSTERDESIGN

Blommor, växter, inredning.

Mellby Center, Mellbystrand

0430-270 02

www.blomsterdesign.se

BLOMSTERDESIGN TRÄDGÅRD

Trädgård, krukor, perenner.

Rombergs väg 62, Mellbystrand

0430-256 18

www.blomsterdesign.se

BOKHANDELN LAHOLM

Böcker, papper, kartor, antikvariat.

Stortorget 2, Laholm

0430-170 90

www.bokhandelnlaholm.se

CHARLIE’S HOUSE FABRIKSBOD

Skorpor och eget te.

Gamlebygatan 11, Laholm

0417-303 69

www.charlieshouse.se

CONDITORI CECIL

Konditori, café, lunchservering, tårtor.

Stortorget 10, Laholm

0430-105 75

www.conditoricecil.se

DELIHALLEN

Restaurang, delikatesser, heminredning, café, öl/vin

Hästtorget 7, Laholm

0430-69 05 73

www.delihallen.com

ELON LAHOLMS EL

Belysning, hemel, vitvaror.

Industrigatan 44, Laholm

0430-128 15

www.elon.se

DRÖMMAR INNE & UTE

Inredning, presenter och kläder.

Rombergs väg 61, Mellbystrand

070-839 05 20

www.drommarinneute.se

FAIR TRADE SHOP

Livsmedel och hantverk. Drivs av FN-föreningen.

Storgatan 18, Laholm

0430-133 66

https://laholm.fairtradeshop.se

FLORA GARDEN

Blommor, buketter, presentartiklar.

Storgatan 12, Laholm

0430-101 14

www.floragardenlaholm.se

FRITIDSBANKEN

Utlåning av sport- och fritidsartiklar.

Stationsgatan 4, Laholm

0737-465 120

www.fritidsbanken.se/laholm

FRUMMERINS

Damkläder och accessoarer.

Östertullsgatan 6, Laholm

0430-100 44

www.facebook.com/Frummerins

FÄRG & INREDNINGSBUTIKEN

Presenter och blommor

Kullsgårdsv. 43, Laholm

0430-106 50

www.farg-inredningsbutiken.se

HAPPY HOMES

Färg, tapeter, golv och kakel.

Industrigatan 3, Laholm

0430-173 65

www.happyhomes.se/laholm

HÖRNAN

Väskor, plånböcker, hattar, handskar, resväskor

Bagareliden 2, Laholm

0430-129 29

www.thebagshop.se

KLÄDKAMMAR’N

Modekläder till kvinnor och män.

Östertullsgatan 1, Laholm

0430-173 20

www.kladkammarn.nu

KUPAN, RÖDA KORSET

Secondhandbutik.

Östertullsgatan 24, Laholm

0430-125 40

www.redcross.se/laholm

Vi har kläderna för honom & henne

GARN • BRODERIER PYSSEL • SCRAPBOOKING

Östertullsgatan 1, Laholm 0430-173 20

KULIGT LEKSAKER • GARN • SCRAPBOOKING • ALLT FÖR HOBBY OCH LEK I LAHOLM

facebook.com/kladkammarn

Buketter, krukor, inredning, m.m. Hos oss kan du blommografera genom Interflora

Stortorget 11, Laholm | Mån-fre 10-18, lör 10-14

Flora Garden & Trädgårdstjänst Nu utökar vi våra tjänster

hantverk

Storgatan 18, Laholm www.fairtradeshop.se

nya

vard 9.30-18 • lörd 9.30-14

Magasin Laholm

fair trading good shopping great feeling

Välkommen till Din bokhandel! Alltid öppet i reakällaren och i antikvariska rummet

Vi hjälper er med - trädbeskärning - häckklippning - gräsklippning - rabattskötsel - konsultation och mycket mera

info@floragardenlaholm.se www.floragardenlaholm.se

livsmedel

LEKSAKER • SPEL • PUSSEL

Bagareliden 2, Laholm. Tel 129 29

Storgatan 12 Laholm Tel. 0430-101 14 Storg. 12 Laholm 0430-101 14

www.thebagshop.se 44

Stortorget 2, Laholm. 0430-170 90.

www.bokhandelnlaholm.se


LEKIA KULIGT

Leksaks- och hobbyaffär. Garnbutik.

Stortorget 11, Laholm

0430-100 69

www.kuligtlaholm.se

LILLA TJÄRBY TRÄDGÅRD

Trädgårdsbutik, växter, jord, gödsel, krukor och urnor

Lilla Tjärby byavägen 6, Laholm

0430-164 00

www.lillatjarbytradgard.se

LUGNET PÅ ÅSEN

Underkläder och ekologiska produkter.

Bygatan 8, Våxtorp

070-359 72 65

www.lugnetpaasen.se

MAN & WOMAN FASHION

Herrkläder, damkläder.

Industrigatan 39, Laholm

073-182 32 29

www.facebook.com/manandwomanfashionlaholm

RÖKERIET

Rökta och gravade fiskar samt skaldjur och rökt kött

Lagavägen 10, Laholm

0430-104 75

www.rokerietlaholm.se

SKUMMESLÖVS GOLV, FÄRG OCH INTERIÖR

Golv, tapeter, kakel och färg

Johannebergsvägen 3, Skummeslövsstrand

0430-208 29

www.skummeslovsgolv.se

SMYCKET, UR & GULD

Guldsmedsbutik.

Stortorget 13, Laholm

0430-109 94

TYGLUST

Tyger, sybehör, sömnad, ändringar, kemtvätt.

Storgatan 7, Laholm

0430-123 60

www.tyglust.se

VALLBERGA LANTMÄN

Byggvaror, järnaffär.

Lantmannaplan 5, Vallberga

0430-162 00

www.vallbergalantman.se

VISKAN SPA CENTER

Spabad, kem och tillbehör

Västerleden 6, Laholm

0430-54 16 00

www.nordicthermspa.se

WILDA EKOLOGISKT

Ekologiska produkter, lokalt hantverk och kosttillskott.

Östertullsg 9, Laholm

076-812 14 88

www.facebook.com/lWildaEkologiskt

ÖNSKA LAHOLM

Glas, porslin, inredning, designmöbler.

Östertullsgatan 3, Laholm

0430-450 50

www.onska.sej

ÖRJANSSONS BLOMMOR

Handelsträdgård. Självplock av tomater.

Maskinvägen 2, Vallberga

0430-230 05

www.orjansson.halland.net

Wilda Ekologiskt

100 m

2

Välkommen in till oss och bejaka din kreativitet!

Hälsokost Kosttillskott Lokalt hantverk PERSONLIG UTVECKLING Yoga

Välkommen att prova ut din favoritbehå Badkläder året om.

Öppet: tis-fre 13-18, lör 10-13

ÖSTERTULLSGATAN 9 LAHOLM

Bygatan 8, Våxtorp www.lugnetpaasen.se

Storgatan 7, Laholm tfn. 0430-123 60, www.tyglust.se

G S G Å R D E NS

•N

AT

Vi öppnar den 18 mars, men om vädret tillåter så smygöppnar vi redan veckan innan. Se mer på www.lillatjarbytradgard.se

Må bra

på ett naturligt sätt

Öppettider må-fre: 10-18 • lör-, sön- & helg: 10-14 Öppettiderna gäller under vårsäsongen Lilla Tjärby Byavägen 6 • Laholm • Tel. 0430-164 00

Snart dax!

ÄN

A

VALLBERGA • 0430-230 05

tyglust

tygaffär i centrala Laholm

URM

EDICIN

SK

Hälsoscanning, alternativmedicinsk konsultation, örter i alla former, kosttillskott, frekvensmedicinsk behandling med LIFEsystem.

samt

visningsträdgårdar

1 april - 1 nov. Tis-sön kl 10-18.

Ewa Henriksson Industrig. 18, Laholm

0708-14 66 99

www.angsgarden.se 45

Plantskola för perenna växter

Tel 076-837 36 46

www.horsabackperenner.se Magasin Laholm


Röda korsets verksamhet i Laholm

Följ oss på Instagram Secondhandbutik: textil, böcker och husgeråd Östertullsgatan 24, Laholm | 0430-125 40

Rombergs väg 62 Mellbystrand 0430-256 18

Har du ett armeringsnät i din trädgård? Vi har dekorationerna! FRITIDSBANKEN

Biblioteket för sport och fritidsartiklar, där alla får låna och allt är gratis! Stationsgatan 4, Laholm | 0737-46 51 20, Jenny 079-077 08 22 www.redcross.se/laholm www.fritidsbanken.se/laholm laholm@redcross.se Verksamhetschef: Christer 079-077 08 46

En produkt från Laholm. Titta in i vår webbshop rutoaxel.se!

Våren är på gång och det är dags att börja tänka på uteprojekten. Välkommen in till oss för råd & inspiration.

m-f 07-1 8 lör 09-1 3 sön 1 0-1 3

v.28-31 öppnar vi 09:00 på vardagar

Magasin Laholm

46


Rut & Axel

Nya lokalproducerade trädgårdsdekorationer Förra året planterade vi och fixade i våra trädgårdar som aldrig förr. Ofta används armeringsnät för att skapa rum och dela av. I vissa klättrar växter men ibland kan det vara ganska tomt. – Jag ville ta det ett steg längre så jag skapade de dekorationsplattor jag själv ville köpa, säger Eva Salander. De är tillverkade av cortenplåt som rostar naturligt och smälter samman fint med armeringsnätet. Om det slår väl ut kommer det snart fler modeller. Att de är framtagna och producerade i Laholm behöver vi väl inte tillägga. Finns att köpa i Rut & Axels webshop samt i utvalda butiker, se rutoaxel.se.

On Track öppnar showroom och verkstad I förra numret av Magasin Laholm besökte vi det nyöppnade Vilgots surdegsbageri i Våxtorp. Nu har ytterligare en verksamhet etablerat sig i samma hus. I källaren har nämligen On Track, d v s Jacob Svedlund och Kristian Jakobsson, öppnat ett showroom för Ibis sortiment och en verkstad. Det handlar alltså om cyklar. Kristian och Jacob har stor erfarenhet

av cykling, framförallt MTB, inte minst från den tid de drev Vallåsen Bike Park. Nu hjälper de andra att bygga banor samtidigt som de säljer cyklar och stötdämpare i sin webbshop. Nu också i en fysisk butik. Butiken borde bli en tillgång för alla cykel­ entusiaster i trakten. Vill du ge din cykel kärlek? Boka tid så öppnar de för dig.

Omformat

I april-maj öppnar det en ny möbel- och inredningsbutik i Åmot i Mellbystrand. Det är paret Paul Thur och Mia Cronqvist som har startat ett gemensamt företag. Paul är möbelsnickare i grunden och har arbetat med produktdesign och produktutveckling i hela sitt yrkesliv. Till exempel har han arbetat på Ballingslöv och Haven. Mia driver sedan 12 år tillbaka eget företag inom Yoga och Pilates, Studio Barfota. 2019 bestämde de sig för att arbeta tillsammans och startade då företaget OMFORMAT. – Vår tanke med namnet är att vi gör om material till vackra möbler och produkter, hälsar de. I april-maj nån gång öppnar de en butik bredvid sitt hus och sitt snickeri. Där kommer de att sälja egna möbler tillsammans med andra varu­märken. Datumet är inte spikat men de hälsar att vi ska hålla koll på deras Instagramkonto, så får vi reda på när det är dags. Visst är det spännande med dessa nya kreativa företag?

25 mars är det dags...

Dollarstore öppnar på Nyby Dollarstore är först ut att presentera sig på det nya handels­området nära järnvägsstationen i Laholm. Butiken, som är den 118:de Dollarstorebutiken i Sverige, kommer att ha 12 anställda och erbjuda en mischmasch av produkter för hem, fritid, djur, party etc. Priserna är låga och avrundade till jämna kronor med en nolla på slutet. Den 3000 kvadratmeter stora butiken kommer att vara öppen på vardagar 10-19 och helger 11-18.

Tillsammans med detaljhandelskedjan Jysk och lågprisbyggmarknaden Jem & Fix som öppnar i samma område blir butiken ett välkommet tillskott för sällanköpshandeln i kommunen. Hur hittar man dit? När tidningen kommit ut kanske det finns skyltar på plats, men från 24:an kör man söderut i rondellen och förbi järnvägsstationen ännu längre söderut så ligger de där alla tre butikerna på rad. 47

Hörnan flyttar från sitt hörn Väskaffären vid Stortorgets nordöstra hörn, därav namnet Hörnan, flyttar i maj till Östertullsgatan 8. Där mitt på shoppinggatan vid de andra modebutikerna hoppas de på fler spontanbesökare. Om namnet också blir nytt återstår att se när nu butiken hamnar på en raka. Magasin Laholm


Hej! Välkommen hem till

degårdsföreningen Byg

Skoskumsgården

Boka vår fina lokal på skoskumsgarden.se eller ring 0703-053651 Medlemskap 200 kr/hushåll ger 10% hyresrabatt

LAHOLM Industrigatan 44, 312 34 LAHOLM Tel. 0430-128 15

Bygdegårdsföreningen Skoskumsgården Stora Strandv. 37, Skummeslövsstrand Bankgiro: 330-4615 Swish: 123 599 21 10

25% RABATT

Behöver du förråd/förvaring? Kontakta oss!

PÅ ALLT I BUTIKEN!

Mellby Backagård, Laholm 0708-23 23 71 info@mellbyforvaring.se

Gäller vid ett köptillfälle på lager­ varor till ordinarie priser mot inlämnande av denna kupong, t o m 31/12 2021 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

HAPPY HOMES LAHOLM

Industrigatan 3, Laholm. Tel 0430-173 65 mån 7-18 tis-tors 9-18 fre 7-18 och lörd 9-14 www.laholm.happyhomes.se

Ett portratt handlar om att fanga personligheten

.se

Våra tjänster

ETT MAGASIN OM GRAFISK KOMMUN IKATION FRÅN TRYDELLS TRYCKER

4

Akut däckservice

4

Däckhotell

4

Lastbilsdäck

4

TPMS

4

Byt dina MC-däck!

4

Hjulinställningar

4

Personbilsdäck

4

Traktordäck

Selfie – porträtt i en digital värld

Magasin Laholm

S

N VA

ENMÄRK

Trycksak 3041 0091

48

E

T

Däckhuset i Laholm Kraftgatan i Laholm. Tel: 0430-77 77 88. Öppet: Mån–fre 8–17 www.dackpartner.se/laholm

I #1/2020


Restauranger/kaféer AHLAMOSSENS VILTHÄGN

Viltrestaurang mitt i hägnet.

Ahla

0708-97 12 10

www.ahlamossen.se

CONDITORI CECIL

Sallader, pajer och bakpotatis.

Stortorget, Laholm

0430-105 75

www.conditoricecil.se

DELIHALLEN

Salladsbuffé, lunch och fika i butiksmiljö.

Hästtorget, Laholm

0430-69 05 73

www.delihallen.com

HISHULTS NYA GÄSTGIVAREGÅRD

Dagens lunch, catering, söndagsmiddag, evenemang

Markarydsvägen, Hishult

076-304 19 00

www.hishultsgastis.se

RESTAURANG ANNABELLE

Pizza och a la carte

Hästtorget, Laholm

0430-141 11

www.anna-belle.se

RESTAURANG SOLSTICKAN

Frukostbuffé, kafé och restaurang

Kustvägen 152, Mellbystrand

0430-252 20

www.solstickan.com

RÖKERIET

Fisk- och kötträtter, servering intill Lagan

Lagavägen 10, Laholm

0430-104 75

www.rokerietlaholm.se

SKOGABY GOLFKROG

Golfrestaurang

Kårarp, Skogaby

0734-047 575

www.skogabygk.se

AHLAMOSSENS VILTHÄGN

Viltrestaurang mitt i hägnet

Ahla.

0708-97 12 10

www.ahlamossen.se

DÖNARDALENS DELIKATESSER

Gårdsbutik med lamm och sill

Våxtorp

070-220 34 86

www.donardalen.se

Gårdsbutiker

Delikatessdisk. Salladsbuffé, lunch & fika. Inredningsbutik. Välkommen till Rökeriet, vid småbåtshamnen i Laholm!

Vi fixar maten! Du hyr (bord, bestick, glas, tallrikar)! Vi diskar!

I butiken finner du våra egenrökta produkter, såser, röror och sillinläggningar. Vi har även räksmörgåsar och annat gott. I serveringen erbjuder vi fisk- och kötträtter med goda tillbehör efter säsong. Mysig och hemtrevlig miljö. Catering och mat för avhämtning. Öppet februari - december.

Catering & festfix.

Hästtorget 3, Laholm. 0430-69 05 73 www.delihallen.com

Lagavägen 10, Laholm. 0430-104 75 www.rokerietlaholm.se

Dagens lunch Catering Söndagsmiddag Evenemang Ring för bokning och mer info 0430-400 06!

www.hishultsgastis.se

Servering på bakgården!

• försäljning av delikatesser och kött från vilt • restaurang mitt i vilthägnet

Restaurang Annabelle Hästtorget, Laholm. Boka bord! Tel 0430-141 11. www.anna-belle.se 49

Håll utkik efter våra viltbufféaftnar! Ahla 133, Laholm. 0708-97 12 10 www.ahlamossen.se Magasin Laholm


Boende LAHOLMS STADSHOTELL

18 rum, 35 bäddar, inredning från olika årtionden

Hästtorget 3, Laholm

0430-128 30

www.laholmsstadshotell.se

SKOGABY GOLFKLUBB

6 lägenheter med härlig utsikt över golfbanan

Kårarp, Skogaby

0430-601 90

www.skogabygk.se

STF LAHOLMS VANDRARHEM

19 rum och 58 bäddar, flertalet med egen toalett

Tivolivägen 4, laholm

0430-133 18

www.laholmsvandrarhem.se

STF MELLBYSTRANDS VANDRARHEM OCH STUGOR ”SOLSTICKAN”

12 rum och 12 stugor, totalt 109 bäddar 26 hotellrum (klara sommar 2021)

Kustvägen 152, Mellbystrand

0430-252 20

www.solstickan.se

LAGADALS GÅRD

Tre stugor, naturskönt vid Lagan

Södra Kattarp, Laholm

0430-600 16

www.lagadalsgard.se

MELLBYSTRANDS CAMPING

Lugn familjecamping i Mellbystrand med 244 platser

Norra Strandvägen 1, Mellbystrand

0430-285 85

www.mellbystrands.se

MELLBYSTRANDS UTHYRNING

Stuguthyrning Mellbystrand och Skummeslöv

Brogård, Mellby, Laholm

070-717 58 20

www.mellbystrandsuthyrning.se

26 hotellrum (klara sommar 2021), 109 bäddar på vandrarhem eller i stugor, 150 m från Sveriges längsta sandstrand. Vi erbjuder frukostbuffé, cafè och restaurang. Konferens, inomhusbassäng, bastu. Perfekt för semester, släktträff, kurser och läger. Öppet året runt. Tel: 0430-252 20 Kustvägen 152, 312 61 Mellbystrand. www.solstickan.com

Vandrarhem samt rum med hotellstandard

Tel 0430-133 18

I centrum vid Laholms stadspark

Mellbystrands Uthyrning

www.laholmsvandrarhem.se

Logi – Konferens – Fri wifi

Upplev naturen vid Lagan, där skog, vatten och ängar möts

S tu g u th y r n in g

K a n o tu th y r n in g

B å tu th y r n in g

Hyr ut sommarstugor i Mellbystrand och Skummeslöv mellbystrandsuthyrning.se Mobil 070-717 58 20 Brogård, Mellby, 312 96 Laholm

Välkommen! 073-692 08 38

God mat & dryck alla kvällar från kl. 17.00 Välkomna önskar Magnus & Helle Pellbring. Hästtorget 3 • Laholm • 0430 -128 30 • www.laholmsstadshotell.se

Magasin Laholm

50


LAHOLM

VI HJÄLPER DIG MED HEMMET, TRÄDGÅRD & HANTVERK!

• Fastighetsskötsel • Trädgård, grönytor • Trädfällning • Flytthjälp, flyttstäd • Bygg montering m m

BOKA IDAG!

Farmartjänst Laholm, Tel: 0430-331 90 www.farmartjanst.se/laholm

ot Rut & R ran å faktu p t k e ir d

0430-77 99 97 • halmstad@veteranpoolen.se

Vi har din dröm

er sköna Mer musik, fl

glasfiberpooler i olika storlekar

favoriter

070-632 90 07 www.laholmspool.se

ALUMINIUMSYSTEM • UTERUM SKJUTPARTIER • VINTERTRÄDGÅRD FASADSYSTEM • VIKPARTI • ALTANTAK LJUSINSLÄPP • KANALPLAST

Med ett nytt sten- eller tegelhus får du en hållbar bostad för dig och din familj.

Glöm massproducerat. Tänk istället form och funktion som passar både dig och din plånbok. Tillsammans skapar vi ert drömhus för samma budget som för ett prefabricerat hus. Mer hus för pengarna -ring oss idag!

Prata med Håkan Karlsson för rådgivning 070-542 79 82 murarn.nu |

Sök Murar’n

Halle System AB • Profilgatan 1 • 312 34 Laholm • www.halle.se 51

Magasin Laholm


Hälsa/Skönhet/Friskvård/Sjukvård/Träning MANUELAS FOTHÄLSOKLINIK

Medicinsk fotvård, nagelvård, fotmassage

Skummeslövsstrand

0768-80 56 27

www.manuelas-fothalsoklinik.se

MUSKELHARMONI

Healing, massage, akupunktur, blodanalys, ljusterapi

Storgatan 30, Laholm

0430-131 70

www.muskelharmoni.se

PERNILLAS SKÖNHETSBOD

Behandlingar/produkter, hud, skönhet och kroppsvård

Lundströms bodar, Mellbystrand

0760-440 1 80

www.pernillasskonhetsbod.com

STRANDÄNGSHÄLSAN

läkarmottagning, distriktssköterskemott, rehab, BVC

Mellbystrand och Skummeslöv

0430-68 54 50

www.strandangshalsan.se

STUDIO 3:16

Frisör, hårvård.

Hasslöv

072-731 63 16

facebook.com/piasstudio316

SNT FRISKVÅRD

Medicinsk fotvård. Halk/lös resår och stödstrumpor.

Kustvägen 120

070-969 69 54

www.sntfriskvard.se

TAKE CARE

Träning, rehab och naprapati

Industrigatan 29 OCH Trädgårdsgatan 13 (april)

0430-79055

www.takecarelaholm.se

BIOGRAF MAXIM

Filmvisning, LiveOpera, Konst på bio m.m.

Hästtorget 7, Laholm

010-199 86 01

www.laganbio.se

HÄRLIGA HJÖRNERED

Kanotuthyrning, lägerplats och raststuga

Hjörnered

076-394 66 02

www.harligahjornered.se

LAGADALS GÅRD

Stuguthyrning, kanotuthyrning, båtuthyrning

Södra Kattarp, Laholm

0430-600 16

www.lagadalsgard.se

SKOGABY GOLFKLUBB

18-håls svagt kuperad parkbana

Skogaby

0430-601 90

www.skogabygk.se

VALLENS BMX-HALL

Inomhushall för BMX racing och MTB

Vallen 1, Våxtorp

070-638 83 66

www.vallensbmxhall.se

Aktiviteter

Härliga Hjörnered

Manuelas Fothälsoklink Skummeslövsstrand

Det lilla företaget med den stora kompetensen Stresshantering såsom samtalsstöd, avslappningsmassage & MBSR samt kurser & utbildningar VÄLKOMNA! www.amestresshantering.se ww

Fotvård- och nagelvård

Välkommen till

Medicinsk fotvård - även hembesök

Skogaby Golfklubb

Fotvård * FotSpa * Fotmassage Nagellackning

med kanotuthyrning, information, service; allt på samma plats. Bemanning dagligen 14 juni - 15 aug, kl 10-17. Tel 076-394 66 02 www.harligahjornered.se

hos oss har du nära till allt

Tidsbokning: Online: www.manuelas-fothalsoklinik.se Ring: 0768 80 56 27

golfbana • lägenheter restaurang • shop 0430-601 90 • info@skogabygk.se

Välkommen! Manuela Cendron diplom. fotvårdsspecialist

www.skogabygk.se

Laholms lokalavdelning

Hyr raststugan i Timmershult 070-338 32 87 www.friluftsframjandet.se/laholm

Fiska i Lagan

– Laholms fantastiska laxfiskevatten

Säsong 1 mars - 14 oktober

– din oas i vardagen Akupunktur, Blodanalys, Ljusterapi, Healing, Massage, Örter

Årskort 1600:- Dagskort 300:Barn/ungdomar under 18 år fritt.

www.muskelharmoni.se

www.laholmslaxfiske.nu

STORGATAN 30, LAHOLM. 0430-131 70 Magasin Laholm

52


Mästarnas mästare gör upp i Hjörnered

Innesporten får nya banor ute Padel verkar vara en sport som passar de flesta, ung som gammal. Snart finns det plats för ännu fler att träna och tävla då Mellby Padelcenter utökar med två utomhusbanor. I april väntas de vara klara att ta emot sina första racketsvingare.

Stenhård kamp om poäng och prestige I ett av SVT:s mest populära program möts några av Sveriges främsta idrottsstjärnor i fysiska och psykiska utmaningar. Mästarnas mästare 2021 är inspelat i våra trakter, Båstad och Laholm. Bland annat är de tävlande i Hjörnered. Deltagarna i år är Fredrik Lindström, Tomas Eriksson, Johan Olsson, Sanna Tidstrand, Frida Österberg, Therese Alshammar, Bengt Gustafsson, Johanna Larsson, André Myhrer och Linnea Torstenson. Programserien har premiär söndag 14 mars.

Ny gymkedja etablerar sig i Laholm

Spontanspel utomhus på Pickleballarena

I september planerar Nordic Wellness att öppna gym i den nybyggda fastigheten på Ängelholms­vägen. Klubben kommer att erbjuda både gruppträning och gym.

På gamla isbanan i Musikkvarteret i Laholm finns numera en pickleball­ arena, med fyra markerade banor. För att spela lånar man rack, bollar och nät av Korpen EngeLaholm, för en avgift på 50 kr per person, halva priset för dig med friskvårdskort. Har du provat pickleball? Det kanske är dags nu?

4K, 3D & 7.1-Ljud Se de senaste filmerna med den nyaste tekniken i en miljö som andas historia. Hästtorget 7, Laholm

Tfn 010 - 199 86 01

www.laganbio.se

Eva Engdahl är naturläkare SNLF, örtterapeut och biopat. Embla Biopati Bredgatan 2 (Sjömanshuset), Halmstad Tel 035-18 55 60 www.emblabiopati.se

Pia Håkansson tel: 0727 316 316 facebook.com/piasstudio316

Boka på 0760-44 01 80

Lundströms bodar, Mellbystrand www.pernillasskonhetsbod.com

Spela PADEL

på Sparbanksvallens utebanor Banorna kan bokas året runt, alla dagar, kl 07.00-23.00.

Stolt presenterar vi nya Take Care City med en unik datoriserad styrketräningscirkel - eGym! Vår nya anläggning öppnar i april - håll utkik! Take Care på Nyby är öppet precis som vanligt. Träna på två anläggningar till priset av en.

Boka på fritidsbokning@laholm.se eller 0430-151 70. För priser och info, se laholm.se

Välkommen till oss!

53

Magasin Laholm


Hantverkare/Bygg/Förvaring/Städ/Trädgårdsskötsel AHLINS ENTREPRENAD

Återförsäljare i Halland för Multione Kompaktlastare

Danska vägen 22, Laholm

070-625 51 07

www.ahlinsent.se

GLASMÄSTARN

Glasmästeriarbete

Industrigatan 16, Laholm

070-670 11 11

www.glasmastarnilaholm.se

HÅLTAGAREN

Sågning och borrning i betong

JÖRGEN JOHNSSON BYGG

Byggföretag

KUSTENS EL

Elinstallationer i bostäder och industri

Granitvägen 3, Laholm

LBC ÄNGSTORP

Entreprenad, berg o grus, transporter, slamsugning

Industrigatan 19, Laholm

0430-120 60

MELLBY FÖRVARING

Förråd och förvaring

Mellby Backagård, Laholm

0708-23 23 71

www.mellbyforvaring.se

MIDIC

VVS/rörmokare/värmepumpar

Öreliden 3, Laholm

0430-77 55 76

www.midic.se

MURAR’N MELLBYSTRAND

Hus, putsning, plattsättning, öppna spisar, badrum

Kustvägen 169, Mellbystrand

070-542 79 82

www.murarn.nu

OSKARS UTEMILJÖ

Trädgårdsmästare, plattsättning, trädklippning

Mellbystrand

0763-44 30 02

www.oskarsutemiljo.se

VEINGE BETONG

Fabriksblandad betong, grus, makadam, matjord

Vessinge 104, Veinge

0430-183 75

www.veingebetong.se

VETERANPOOLEN

Hjälp med hemmet, trädgård och hantverk

0430-77 99 97

www.veteranpoolen.se

VÅXTORPS BETONG

Fabriksbetong, marksten, plattor, mursten

Industrigatan 16, Våxtorp

0430-309 00

www.vaxtorpsbetong.se

Uthyrning av festlokal med välutrustat kök för upp till 70 personer.

Stora Strandvägen 37, Skummeslövsstrand

Hyresvärd 0703053651

Boka på www.skoskumsgarden.se

070-348 35 98 070-52 20 775 www.kustensel.se

Lokaluthyrning BYGDEFÖRENINGEN SKOSKUMSGÅRDEN

Magasin Laholm

54


Energiföretag/Industriföretag BYGGSYSTEM DIREKT

Tillverkning betongvaror för byggändamål

Industrigatan 17, Laholm

0430-149 90

www.isolergrund.se

DIAB

Kärnmaterial och kompositlösningar

Norra Sofieroleden 8, Laholm

0430-163 00

www.diabgroup.com

HALLE

Tillverkning av uterum, skjutpartier, altantak

Profilgatan 1, Laholm

0430-122 80

www.halle.se

HYTTKOMFORT

Förarstolar till alla fordon med tillbehör

Kullsgårdsvägen 21, Laholm

0430-732 30

www.hyttkomfort.se

LAGA ROSTFRITT

Diskbänkar

Lagavägen 29, Knäred

0430-503 80

www.lagarostfritt.se

LAGAFORS

Rengöringsutrustning för livsmedelsindustrin

Industrigatan 32, Laholm

0430-781 00

www.lagafors.se

LPM POTATIS

Köper in, förädlar och distribuerar potatisprodukter

Trulstorp 109, Laholm

0430-484 70

www.lpm.se

STATKRAFT

Vattenkraft, besökscenter, laxodling

Lagavägen 2, Laholm

0620-198 00

www.statkraft.se

SÖDRA HALLANDS KRAFT

Elnät och energitjänster för hem och företag

Timmervägen 1, Vallberga

0430-480 00

www.sodrahallandskraft.se

Banker/Mäklare/Försäkringsbolag/Fastighetsbolag GUNNOHUS

Fastighetsbolag

Stortorget 9, Laholm

0430-105 06

www.gunnohus.se

JÖRNKVISTS KUSTNÄRA MÄKLARE

Fastighetsmäklare, fastighetsvärderingar

St Strandv.6, Skummeslövsstrand

0430-77 77 80

www.jornkvists.se

LAHOLMSHEM

Kommunalt fastighetsbolag

Trulstorp, Laholm

0430-151 10

www.laholmshem.se

LAHOLMS SPARBANK

En lokal fristående sparbank

Stortorget 6, Laholm

0430-491 00

www.laholmssparbank.se

LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Bank och försäkring, fastighetsförmedling

Östertullsg 5 + Stortorget, Laholm

0430-794 00

www.lfhalland.se

S PÅHLSSON FASTIGHETER

Fastighetsbolag

Laholm

0430-224 43

www.pahlssonfast.se

När ergonomi, komfort och service är viktigt för dig!

WWW.HYTTKOMFORT.SE

Telefon 0430-503 80 www.lagarostfritt.se

Vårt material gynnar miljön på många sätt. Materialet används bl a vid tillverkning av vindkraftverk. Vi strävar efter hållbarhet i allt vi gör.

Diab Group Norra Sofieroleden 8, Laholm Tel 0430 - 163 00 diabgroup.com

www.vaxtorpsbetong.se

Fabriksbetong Betongpumpning mm

KÄRNMATERIAL OCH KOMPOSITLÖSNINGAR FÖR EN MILJÖVÄNLIGARE VÄRLD

Marksten Plattor Murblock Mursten

Telefon: 0430-732 30 - Kullsgårdsvägen 21. 312 34 LAHOLM

Industrigatan 16, Våxtorp - Tel. växel: 0430-309 00 55

Magasin Laholm


A N KER N A RB A SP

Vi förtätar Laholm med trivsamma boenden och ett levande centrum.

A N KE R N A RB A SP

SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER

SVERIGES NÖJDASTE FÖRETAGSKUNDER

BANK

BANK

2020

2020

Söker du ny bostad, kontor eller butikslokal?

Sparbankernas kunder mest nöjda i banksverige 2020.

Tel: 0430-224 43 Mail: info@pahlssonfast.se www.pahlssonfast.se

Vill du också bli kund i en bank som har Sveriges nöjdaste kunder och där vinsten går tillbaka till bygden? Välkommen att kontakta oss! Vi finns i Skummeslöv, Knäred, Våxtorp & Laholm. Tel 0430-491 00.

Stortorget 9, Laholm. Kontoret öppet vardagar 10-12. www.gunnohus.se

Omtanke · Kvalité · Relationer

HYLLA DET LOKALA NÄRINGSLIVET TILLSAMMANS MED OFFENSIVA LAHOLM

Guldkvällen blir guldvecka och de nominerade presenteras med en livesänd Golden After Work. DE NOMINERADE ÄR... Golden After Work 22 april VINNARE ÄR... Guldvecka 17 -22 maj Vi firar 2020 års storartade prestationer hos vårt lokala näringsliv med festligheter i april och maj. Följ de spännande presentationerna av nominerade såväl som vinnare i Offensiva Laholms digitala kanaler där du även kan rösta på årets profil. Årets Nykomling - Årets Landsbygdsföretagare - Årets Entreprenör Årets Hållbara Företag - Årets Profil - Årets Företag Magasin Laholm

56

www.offensivalaholm.se


Boksluts- eller deklarationsdags? Behöver du hjälp?

Företagsrevisorn

i Laholm AB

Bokföring - Bokslut - Revision mm

AUKTORISERAD REDOVISNINGSKONSULT Tel: 0430–288 50 www.ursulaklang.se

www.foretagsrevisorn.se

petronella magnusson 0702-61 36 02 info@ampmform.se ampmform.se

Vi löser era utmaningar

er Logotyp r Hemsido r Annonse blad Produkt rer Broschy rev Nyhetsb erial Mässmat rt Visitko

Amazing tech with damn good business impact.

Vi hjälper våra kunder att hitta lösningar på utmaningar genom att leverera fantastisk teknik med riktigt bra affärsvärde.

Det kompletta tryckeriet DIGITAL

OFFSET

STORFORMAT

Från original till färdig trycksak Flygblad, Vykort, Menyer,

Från original till färdig trycksak

Affischer, Broschyrer, Foldrar, Program, Produktblad, Böcker, Visitkort, Kuvert, Brevpapper, Fakturor, Etiketter, Kopiering, Digitaltryck, Variabeltryck m.m

Efterarbete Stansning, Blindprägling, Bigning, Adressering, Distribution

Bokföring • Bokslut • Skatter Affärsrådgivning • EU rådgivning

Tel. 0430-185 55 Laholmsvägen, 312 45 Veinge veinge.tryckeri@veinge-tryckeri.se www.veinge-tryckeri.se

0430 - 54 12 70 • info@balansab.se • www.balansab.se

www.veinge-tryckeri.se [ett plus veinge.tryckeri@veinge-tryckeri.se

– Vi är inte för stora för de små upplagorna –

ett kundfokus]

1+1 Kundfokus utför konsultuppdrag inom telemarketing, telefonförsäljning och marknadsundersökning inom B2B.

Utöka personalstyrkan? Vi hjälper er med er rekrytering.

Birgitta Persson | 070-516 62 05 | birgitta@11kundfokus.se 1+1 Kundfokus | Torggränd 1 | 312 30 Laholm

Lena 0703–50 89 09 Pontus 0702–68 06 70

w w w. 1 1 k u n d f o k u s . s e 57

Magasin Laholm


Marknadsföring/Ekonomi/Rekrytering/IT/Juridik 1+1 KUNDFOKUS

Telemarketing, marknadsundersökningar

Torggränd 1, Laholm

070-516 62 05

www.11kundfokus.se

AMPM FORM

Logotyper, hemsidor, annonser, produktblad m.m.

Hästtorget 6, Laholm

0702-61 36 02

www.ampmform.se

BALANS EKONOMI

Bokföring, bokslut, skatter, EU rådgivning

Hasslöv

0430-54 12 70

www.balansab.se

BRA PERSONAL

Rekrytering

Halmstad

0703-50 89 09

www.brapersonal.nu

DEKORCENTER

Bildekorer, skyltar, dekaler, reflexdekor, design

Industrigatan 23, Laholm

0430-498 00

www.dekorcenter.se

EKONOMIBYRÅN I KNÄRED

Ekonomi, juridik

Tygared 2, Knäred

073-084 62 20

www.ekonomibyrånknäred.se

FÖRETAGSREVISORN

Bokföring, bokslut, revision

Storgatan 2, Laholm

0430-165 15

www.foretagsrevisorn.se

LUDVIG & CO

Ekonomi, skatterådgivning, juridik, fastighetsförmedl.

Östertullsgatan 16, Laholm

0430-177 81

www.ludvig.se/laholm

METABYTES

AI, Blockchain, IoT

Lantmannagatan 6, Laholm

TRYDELLS TRYCKERI

Tryckeri specialiserat på tidskrifter

Industrigatan 8, Laholm

0430-731 00

www.trydells.se

URSULA KLANG EKONOMI AB

Auktoriserad redovisningskonsult

Strandhugget 3, Mellbystrand

0430-288 50

www.ursulaklang.se

VEINGE TRYCKERI

Tryckeri: digital, offset, storformat

Laholmsvägen, Veinge

0430-185 55

www.veinge-tryckeri.se

WEKUDATA

hosting, bredband, affärssystem, IP-telefoni

Lantmannagatan 6, Laholm

0430 - 737 30

www.wekudata.se

www.metabytes.se

Näringslivsorganisationer OFFENSIVA LAHOLM

Nätverk för nsamverkan mellan äringsliv och kommun

www.offensivalaholm.se

ATTRAKTIVA LAHOLM

Nätverk för butiker, restauranger, fastighetsägare

www.attraktivalaholm.se

www.strandangshalsan.se

Strandängshälsan – vartän i livet du befinner dig. Hos oss ska det kännas som att komma hem. Vi är en vårdcentral sprungen ur Lottas och Jespers vilja att skapa en närmare och bättre vård. Nu har vi blivit några fler som jobbar tillsammans för att hjälpa dig med dina besvär. Kända ansikten och ett varmt välkomnande gör att du kommer känna dig hemma hos oss! Kom in på besök till vår läkarmottagning, distriktsköterskemottagning, rehabteam med sjukgymnaster och arbetsterapeuter! Eller varför inte till våra BVC-sköterskor om familjen har eller väntar små nya tillskott?

Välkommen hem till oss på Strandängshälsan! Skummeslövsstrand, Allarp Valhallavägen 1, Skummeslövsstrand Mellbystrand Kustvägen 120, Mellbystrand Tel 0430 - 68 54 50

Magasin Laholm

Lista dig enkelt hos oss på www.1177.se/halland eller kom in så hjälper vi dig! 58


IT med OMTANKE...

Vi kan det här med rådgivning

...OM DIG och MILJÖN

Ekonomi Skatterådgivning Affärsrådgivning Juridik Fastighetsförmedling Kontaka oss 0430-177 81 eller ludvig.se/laholm

0430-737 30 info@wekudata.se

Guldkväll blir vårvecka Nyföretagandet i Halland ökar

Guldkvällen har traditionellt gått av stapeln under hösten men nu blir det en hel vecka på våren. Detta för att hyllningen ska ligga mer i anslutning till prestationen som gjorts under 2020. I tider när Offensiva Laholm behövt planera om och hitta nya vägar passar man på att göra även denna förändring. Den 22 april blir det en direktsänd After Work. Där presenteras de nominerade i kategorierna Årets Nykomling, Årets Landsbygdsföretagare, Årets Entreprenör, Årets Hållbara företag, Årets Profil och Årets Företag. Sedan är det jurygrupperna som utser vinnarna förutom Årets Profil, där allmänheten välkomnas att rösta på guldkvallen.se eller fysiskt i Bokhandeln. Peter Bengtsson och Maggan Ek kommer liksom i höstas att vara konferencierer. De kommer även att hålla i trådarna när det är dags att åka ut och överraska vinnarna under Guldveckan den 17-22 maj. Även detta direktsänds på sociala medier. – Väldigt många följde sändningarna under hösten, berättar ordförande Birgitta Persson. Hela 55.000 personer såg filmerna, det är vi väldigt glada för. Vi vill att många är med och hyllar våra fantastiska företag så vi fortsätter med filmer även framöver och hoppas kunna ha en stor fest senare under året.

Nyföretagandet i Halland har stigit markant under 2020. De senaste 12 månaderna har nyföretagandet ökat totalt med drygt 17% i Halland och i samtliga halländska kommuner syns en ökning. En bidragande orsak är att vi hade ett ökat nyföretagande redan i början av året, som sedan förstärkts i och med pandemin. Många som är under omställning, blivit permitterade eller varslade funderar och väljer också att nu starta sina företag. Det är också fler bolag som startat nya företag, vilket också bidrar. Vi ser ett fortsatt starkt nyföretagande under 2021, då vi också har en ökande arbetslöshet, samt andra idéer som växer fram tack vare digitaliseringen.

59

Novista – årets företag

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer.

MOTIVERING ÅRETS FÖRETAGARE LAHOLM Ledord som kunskap, trygghet och kvalité styr företaget mot lönsam utveckling med innovation som en viktig ledstjärna. Företaget har under åren en rad egna produkter inom marknadssegmentetet medicinteknik. En framgångssaga med tyngd, helt enkelt!

Magasin Laholm


Svensk Filmda Laholm 16-25

Svensk Filmda Laholm

Frukostbio Lunchbio Gourmetbio Bio on demand

1 april

Program- och biljettsläpp

En anpassad filmfestival, med fokus på svensk film

AKING SURFACE • MIN PAPPA MARIANNE BRE • LK WA CAT • R RTE CHA • ING SPR UJE SPRING

AJAS DETEKTIVBYRÅ GRETA • NELLY RAPP MONSTERAGENT • LASSEM Magasin Laholm

www.svenskafilmdagarna.se

60


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.