__MAIN_TEXT__

Page 1

2019 2020 Destination

Hallandsåsen Båstad, Laholm, Ängelholm, Örkelljunga

“Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år.”

hallandsasen.se


Välkommen “Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år.”

Välkommen till Hallandsåsen! Vi som bor och verkar här, och utgör Destination Hallandsåsen, arbetar alla i samklang med naturen på ett eller annat sätt. För en del av oss innebär det en strålande utsikt från hög höjd, för andra en vy mot åsryggens siluett. Många av oss jobbar ute i naturen, andra inspireras av densamma i sitt skapande av mat, bakverk, konst, affärskoncept, evenemang och hantverk. Den oexploaterade naturen och kulturlandskapet som står som grund för turismen på Hallands­åsen, sträcker sig genom fyra kommuner: Båstad, Laholm, Ängelholm och Örkelljunga. Den här destinations­guiden presenterar området geografiskt. Vi börjar vid havet och de dramatiska klipporna i väster och rör oss mot det böljande skogs- och sjölandskapet österut genom sidorna. Längst bak finns en förteckning och karta som hjälper dig att hitta rätt.

www.hallandsasen.se

Tack för att vi får ha våra tidningsställ hos er!

Örkelljunga

Ängelholm Mellbystrand

Vi önskar dig en trevlig läsning och hälsar dig välkommen till oss på Hallandsåsen.

Göteborg ca 1,5 tim.

Båstad

Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år. www.hallandsasen.se 2

www.hallandsasen.se

Laholm

Örkelljunga Ängelholm Malmö/ København ca 1,5 tim.


Vi tipsar...

Handla på Hallandsås Hallandsåsen med omgivningar erbjuder massor av fina butiker. På de närmsta sidorna tipsar vi om lite smått och gott. Här finns chansen att hitta godsaker i gårdsbutikerna, fina hantverk och loppisfynd.

Ekhems gård Färskpotatis, sparris, jordgubbar och mycket annat gott hittar du i gårdsbutiken mitt emot PEAB i Förslöv. Grönsaker, frukt, hemlagad saft...

Ebbessons gårdsmejeri & butik På Bjärehalvön, mellan Torekov och Västra Karup finns en gård med mjölkkor och ett eget litet mejeri. På Ebbessons gårdsmejeri tillverkas ostar på gårdens mjölk. I butiken kan du också köpa färsk mjölk, och en krämig och syrlig yoghurt. Alla ostar är gjorda på pastöriserad mjölk, med animaliskt löpe, utan onödiga tillsatser. Ett riktigt mathantverk.

Skottorps mejeri Dönardalens delikatesser Alltid minst 10 olika sillinläggningar, Branteviksill, Snapphanesill och Rallarsill. Kött från gårdens beteslamm. Färskt lamm i gårdsbutiken till påsk och från juli till nyår, övrig tid fryst. Örtmarinerade skivor, grillkorvar, burgare, fårsalami, fårpinnar och kallrökt fårskinka....

Ett modernt mejeri som förenar hantverksskicklighet med lokala traditioner och kretsloppstänkande. I butiken är det full insyn till mejeriet där slottostarna tillverkas. Här köper du bl a den populära Ambrosian.

Månstorp Handla lokalodlade rotfrukter och grönsaker i gårdsbutiken eller ta en fika i det mysiga caféet där de alltid serverar hembakat.

Ulvereds Hjorthägn Ulvereds Hjorthägn är ett lokalt, småskaligt grossistföretag med försäljning av hjort och vilt, främst till restauranger men man har också restaurang och gårdsbutik i anslutning till hjorthägnet. Med stort personligt engagemang och passion för verksamheten bjuder personalen på en helhetsupp­levelse av mat, djur och natur, allt med hjortarna i centrum. Miljön är unik och imponerar på de flesta. En ”wowupplevelse”!

Rökeriet Med en tjusig utsikt över Lagan och Laholms småbåtshamn ligger Rökeriet som säljer egenproducerade varor rökta på plats. Beroende på säsong erbjuds rökta och gravade fiskar, skaldjur och kött i olika former, såväl i restaurang som i butik.

Ingeborrarp I gårdsbutiken hittar du allt från Hembygdsföreningens böcker till saft, sylt, honung, lokalt hantverk och mycket mer. Du kan också äta en god måltid i det fina värdshuset. w w w. ha lla ndsas e n .s e

3


Foto: Anna Aatola

Vi tipsar...

Lugnet på åsen I den charmiga butiken mitt i Våxtorp kan du hitta allt från ekologiska teer, choklad och hudvårdsprodukter till underkläder och badkläder.

Retro-retro på gården En liten charmig retrobutik som har öppet sommartid på oregelbundna tider. Bredvid butiken finns utställning från olika decennium.

Lindegrens

Afrikahuset

Kvarnen Kornhult

Afrikansk heminredning och genuint hantverk från ett tiotal afrikanska länder. Dessutom noga utvalda klänningar, kjolar, byxor, sjalar och väskor från Zanzibar.

Slow-food mat och kafé, men också en loppis och butik med nytillverkat hantverk, kuriosa från hela världen. Också ett litet galleri där nya konstnärer ställer ut varje säsong.

I Sinarp utanför Båstad ligger en ovanlig köttbutik. Från betesmark till charkdisk är det tjugo meter. Enda avstickare är på 4 mil till det egna slakteriet. Genom butikens fönster ser du ut mot Sinarpsdalen. Där går de egna Rödkullorna och betar. En långsamt växande lantras som med endast gräs som foder ger ett fantastiskt smakrikt nötkött. Det är grunden till all verksamhet – smak, ekologi och djuromsorg.

Malmnäs Möbler & interiör Här finns sånt som gör ett hem smakfullt och elegant. Klassisk inredning blandat med bohemisk trivsel. Allt i butiken är omsorgsfullt

utvalt, allt från mattor till möbler konstväxter och levande växter. Allt för att skapa känslan av ett levande, personligt och vackert hem.

Frideborgsboden Här odlas lite ovanligare kryddor och örter. I butiken säljs plantor och egettillverkat örtsalt och smaksatta oljor. Chili är lite av Frideborgsbodens specialitet. Det finns också trädgårdsartiklar, möbler och fina presenter i butiken. Gå på örtvandring, ta en fika och njut av den underbara miljön! 4

www.hallandsasen.se


Vi tipsar...

Örjanssons blommor Egenodlade sommarblommor och tomater är en specialitet. När det är tomatsäsong kan man själv gå och plocka de tomater man vill ha. Minst ett tiotal olika sorter att välja bland.

Rutigt och randigt Secondhand Unik secondhandbutik på 600 kvm med antikt, vintage och märkes­ kläder. Kläder, möbler och prylar av god kvalitet. Rutigt och randigt drivs

helt privat genom att sälja varorna på komission vilket ger ett inflöde av varor i bra skick och bra märken. Vintage är butikens specialitet.

Bodils bod Alla produkter tillverkas främst av gårdens egna lamm- och fårskinn likaså allt tovat, stickat och filtat. Du hittar dem i gårdsbutiken och på hemsidan.

Hallandsåsens växtbutik Byskolan i Gånarp Förutom att äta hembakt och bli serverad kaffe ur kopparpanna så är den lilla, mysiga byskolan också en butik för svenskt hantverk. Här kan du köpa bruksföremål, presenter och smycken. Trä, keramik, smide, textil... Det finns alltid fina utsmyckningar till trädgården.

Böljande rabatter, häckar som ramar in, gångstråk, uteplatser och gräsytor – allt utifrån dina önskemål och platsens förutsättningar. Här får du hjälp att skapa din drömträdgård. I butiken finns ett överdådigt sortiment av växter samt glada, kunniga människor att diskutera med. Hit kan du vända dig med allt som har med utemiljöer att göra; växter, design, anläggning, skötsel och underhåll.

Möbelgården Båstad Butiken öppnades 2002 i en ombyggd lantgård och har sedan dess växt till att idag utgöra 2000 kvm utställning av möbler för hem och trädgård. I butiken hittar du traktens största sortiment av trädgårdsmöbler samt ett brett utbud av möbler, sängar och inredning för hemmet. Här erbjuds ett brett sortiment till konkurrens­ kraftiga priser, i en annorlunda och avslappnad butiksmiljö. Det finns även ett samarbete med Willab Garden så en del av möblerna går att se där, i deras utställning. w w w. ha lla ndsas e n .s e

5


4

Vi tipsar...

Bad och fiske Några tips på

i

kommuner

Ängelholm

Foto: Louise Nordström Pettersson

Bad:

Foto: Daniel Franzén

Foto: Louise Nordström Pettersson

Foto: Mikael von Porat

Foto: Ateljé Lena

Foto: Lisbeth Holmåker

Foto: Pia Sjöstedt

Båstad

Skansen Badet i centrala Båstad, med sandstrand brygga, kiosk och nära till hamnen och andra aktiviteter. Vid Hovs Hallar naturreservat finns härliga klippstränder och perfekt snorkel- och dykvatten. Segelstorpsstrand med lång fin långgrund sandstrand är perfekt för små barn. I Torekov finns Morgonbryggan där du kan ta på dig din tjusigaste badrock och ta ett morgondopp. Eller varför inte ta båten över till HallandsVäderö och kombinera sol och bad med vandring och krabbfiske. Glimminge erbjuder en fin sandstrand med vacker utsikt över Kullahalvön. På Malenbadet kan du välja den långa stranden som sträcker sig från Båstad till Mellby­ strand eller gå över till Malenbadets fina bassänger.

Bad: Havsbaden – en av Sveriges längsta och vackraste sandstränder. Hela 6 km lång från Sibirien i söder till Skäldervikens hamn i norr. Njut av härliga bad från stranden eller från den stora badbryggan vid Klitterhus. Sommartid finns även livräddare längs stränderna. Vid Västersjön, Ugglehult finns härligt insjöbad. Vejbybadet är en utomhussimbassäng alldeles intill stranden, bassänger för hela familjen.

Fiske: Få platser i Sverige kan erbjuda fiskeintresserade ett så variations­ rikt sportfiske som Ängelholm. Tre kortfiskevatten finns: Rönne å, Vege å och Västersjön samt ett helt hav som bjuder på fint kustfiske. 6

www.hallandsasen.se


Vi tipsar...

Örkelljunga

Foto: Alexander Olsson

Laholm

Bad:

Laholms 12 km långa sandstrand sträcker sig från Båstad i söder till Lagans mynning i norr – ett härligt badparadis med långgrunt vatten, breda stränder och skyddande dyner. Vid Kattvägen i norra Skummeslöv finns kommunens hundstrand. Här kan din hund bada under perioden 1 maj–15 september! Hjörnereds­ sjöarna är känt för sitt natursköna friluftsliv. Hit kommer man för att fiska, vandra, bada, paddla kanot och tälta.

Fiske: Lagan är sedan länge berömt för sitt fina laxfiske, från kraftverket i centrala Laholm och ut till mynningen i havet. Vanligast är spinnfisket, men det finns även sträckor som lämpar sig för fiske med fluga. I Smedjeån finns bland annat öring, lax, färna, id, abborre och gädda.

Härlig badstund och god fiskelycka!

Fiske: Örkelljunga har goda förutsättningar för ett varierat fritidsfiske. Vi har åtta insjöar där det går att fiska. Fiskekort behövs i allmänhet. Detta köper du antingen hos någon av våra infopoints alternativ ett digitalt fiskekort på www.ifiske.se

Örkelljunga

– mellan skog och sjö

www.orkelljunga.se

Bad:

I kommunen finns härliga badplatser med sandstränder, gräsmattor, badbryggor och hopptorn. Vad sägs om Mammas vik vid Hjelmsjön eller badplatserna vid Fedingesjön i Skånes Fagerhult, Hultasjön vid Sjöhultet, Lärkesholmssjön, Vemmentorpssjön och Åsljungasjöns alla badplatser, plus alla andra småsjöar med utmärkta badmöjligheter. De flesta större badplatserna har omklädnings­ utrymme, och framför allt gott om plats. Du har aldrig mer än högst 10 km till närmaste vattenhål inom kommunen. Sträck ut dig i solen och njut!

w w w. ha lla ndsas e n .s e

7


Bjärehalvön – Hov

En pärla där åsen möter havet

1

Hotell & Restaurang Hovs Hallar ligger mitt i naturen, alldeles invid det välkända naturreservatet med samma namn. Det är här som Hallandsåsen möter Kattegatt, under sagolikt dramatiska former. Miljön vid de säregna klipporna utmed havet saknar motstycke. På Hotell & Restaurang Hovs Hallar finns möjlighet att anordna företagets konferens, kickoff, teambuilding, bröllop och fester av alla slag. Hovs Hallars grillkvällar måste upplevas, under juli och augusti. Närheten till vattnet och klippformationerna inger en stark frihetskänsla och näring för både kropp och själ. Denna absoluta närhet till naturen genomsyrar hela verksamheten. Hotellets 61 rum har alla balkong eller terrass, några byggnader har grästak och man kan skryta med ett alldeles eget vindkraftverk. Man odlar sitt eget korn, vilket sedan används som bränsle för att värma upp hotellet. Restaurangen använder traktens och havets olika läckerheter samt grönsaker från egna odlingar. Här är det öppet för lunch varje dag, med särskilda helgmenyer och flertalet spännande matevenemang under året.

Havsnära vandringsstråk Hovrundan

A

Start & mål: Kattvik Längd: 18 km Karaktär: korta, branta stigningar på smalavägar Förbered med: redan starka ben, druvsocker och/eller elcykel Se upp för: tappade potatisar, sportbilar

Sinarpsrundan

B

Start & mål: Båstad torg Längd: 19 km Karaktär: sega backar, strålande vacker utsikt Förbered med: vattenflaska, många växlar, bra kamera Se upp för: golfbollar och hästbajs

8

www.hallandsasen.se

Båtfärd till naturreservat

1

Hallands väderö. Ett älskat naturreservat med flera olika stigar och promenadstråk. Ön är bara 3 km2 och utgör en fin och populär dagsutflykt. Båt avgår från Torekovs hamn från våren till långt in på hösten. Kartor över stigar och leder säljs i öns kiosk.

Klassisk vandring vid havet

2

Hovs Hallar. Klapperstensstränder, enefälader och dramatiska röda granitklippor samsas där Hallands­ åsen möter Kattegatt. Här finns mängder av stigar, bland annat en 3 km lång runda. En klassiker är också att vandra på Skåneleden längs havet till Kattvik eller Torekov och vända.


Bjärehalvön – Västra Karup

Lokal historia på hembygdsparken i Boarp I Hembygdsparken finns Bjäre Härads Hembygdsförenings imponerande anläggning med byggnader från 1600-talet och framåt. Här kan man uppleva hur det var förr i tiden med lanthandel, karameller i strut, skola och utställningar om hantverk och sjöfart. Birgit Nilssons farmor föddes och växte upp i Palma­ gården på bilden, och hembygdsparken kom att betyda mycket för operastjärnan. Kaffe med hembakat serveras och bussresor och andra grupper välkomnas att boka en visning.

4

Våfflor

Visste du att…

5

Birgit Nilsson har sjungit vid alla större operahus i världen t ex Wiener Staats­oper, Covent Garden, Metropolitan, Teatro alla Scala, Sydney och Buenos Aires.

med anor och utsikt

Inbäddad i grönska, vid en liten porlande bäck intill Italienska vägen i Båstad ligger sedan 1907 Solbackens Wåffelbruk. Här, med havet nedanför, finns en labyrint av serveringsplatser. Vid borden blir man serverad våfflor – gräddade efter gammalt recept – med sylt och grädde.

3

Ebbessons Gårdsmejeri På gården i Möllhult på Bjärehalvön, förädlas mjölk från gårdens kor till goda ostar. I butiken säljs även ägg och potatis och andra lokala produkter samt en del av säsongens bär och grönsaker.

2

BIRGIT NILSSON & MET

Mellanhäxört och gravhögar

2

Hallavara dal. En liten, vacker dal klädd med lövskog. I dess botten rinner en bäck i ett slingrande naturligt lopp. Floran är rik – här finns bland annat myskmadra, mellanhäxört, vildbalsamin, strutbräken, stinksyska och hässleklocka. Skogen är vild utan någon tydlig stig, men den som vågar utforska dalen kan njuta av huvudsakligen bokskog på tidigare fodermarker. Dessutom flera kulturlämningar så som stengärdsgårdar, gravhögar och rester av forntida åkrar.

Välkommen till BIRGIT NILSSON MUSEUM 17 maj - 8 september 2019 (stängt v. 31) Festkonsert 3 och 4 augusti • UTSTÄLLNING • GUIDNING • FILMSAL • ARRANGEMANG • KAFÉ • MUSEISHOP För mer information www.birgitnilsson.com Photo: Birgit Nilsson as Isolde. Debut at the Metropolitan Opera 1959. Courtesy of the Metropolitan Opera Archives. Photo by Louis Mélançon.

w w w. ha lla ndsas e n .s e

9


Bjärehalvön – Grevie – Förslöv Gårdsbutik & Boende

Gårdsbutiken: Öppet 9-19 varje dag Bär, hemlagad saft, bärpajer m.m. Grönsaker, färskpotatis; Ulster, Amandine. ”Lägenheter uthyres” 14 Ekhems Gård i Förslöv 0763-38 89 89 • www.ekhemsgard.nu

Jenny och Simon Welarius driver gårdsbutiken vidare och vi önskar dem all framgång. Vi tackar alla våra kunder för att ni förgyllt gårdsbutiken med er närvaro. // Gullan & Sven

Nostalgihus på 600 kvadrat

Med start mitt i byn

4

Vindskyddad dalvandring

Pershögsskogen. En omkring 5 km lång medelsvår vandringsslinga som startar mitt i Båstad ett stenkast från kyrkan. Här vandrar man tidvis brant i ädellövskog, företrädesvis bokskog, och bjuds på vackra vyer längs vägen. Här har flera fynd av mindre vanliga skalbaggar gjorts, bland annat stor vedsvampbagge. Vandringsslingan bjuder på artrikedom både vad gäller flora, insekter och fågelliv och kan särskilt rekommenderas på vår och försommar.

Sinarpsdalen. Vandringsområdet är inte en rundtur, men väl en vindskyddad och lättvandrad sträcka, ca 3,5 km, i en djup dal mellan Grevie och Båstad. Gammalt torparlandskap och betesmark präglar naturen.

Vacker ravinslinga

Axelstorpsravinen. Medelsvår slinga på omkring 9 km i en ravin med varierande terräng. Här finns både utsikt och djupa dalar, skog och öppna landskap – helt nära tätorten.

Violett kulturlandskap

8

Lya ljunghed. För hundra år sedan såg stora delar av Hallandsåsen ut som Lya ljunghed. Tack vare skotsk höglandsboskap lever heden vidare, och när ljungen blommar i juli sveps landskapet in i en söt doft. Högst upp på heden finns en platå som verkligen gör skäl för sitt namn: Flackebjär.

Rekreationsområde på sydsluttning Hålehall. I bokskogarna på Hallands­åsens sydsluttning strax ovanför Förslöv hittar du ett väl­ etablerat och omtyckt rekreationsområde. Bara det att du på vägen dit åker förbi en skylt med det fantasi­eggande namnet Himmelstorp! Det sköna söderläget ger glädjefyllda solstunder både sommar och vinter vid utflyktsklassikern Hålehall.

www.hallandsasen.se

6

11

Rutigt & Randigt är en unik secondhandbutik i Grevie med antikt, vintage och märkeskläder, möbler och prylar, det mesta från 1900-talets början och framåt. Butiken säljer bl a på kommission, vilket ger hög kvalitet och stort inflöde av varor.

10

5

7

Här finns tre rundor för vandring, löpning och längdskidåkning. De är på 2,5, 5 respektive 11 km, och av lätt och medelsvår karaktär. Våtmarker, bäckar, hagar och sällsynta växter stöter man på i den vackra terrängen kring Hålehall. Friluftsfrämjandet har sedan många år tillbaka en stuga där man serverar fika på helgerna. Det finns också gott om vackra platser att sitta för den som tar med egen matsäck.


Sinarpsdalen – Grevie – Förslöv 6

EN OVANLIG KÖTTBUTIK

Rödkullor och Linderödssvin Lindegrens är ett ekologiskt jordbruk på Sinarpsdalens sluttningar utanför Båstad. Här betar kor av lantraserna fjällko och rödkulla. Här bearbetas jorden av bökande linderödssvin. Här stoppar de korv, lufttorkar skinka och hängmörar kött från nöt, lamm och gris. Besök butiken, på en vandring i dalen eller för att fira något med jobb eller familj. Det är tretton år sedan David och Lina flyttade till gården i

Språkguiden gör skillnad

Det mesta och bästa av Bjäre

Tre forntida besöksmål Tofta högar. Ett av Bjärehalvöns mest spännande gravfält. Kallas också Gudahovet och anlades troligtvis under tidig bronsålder. Rester av både hus och skålgropar. 3

Drottninghall. En lättillgänglig plats på en höjd i en liten hage mellan två landsvägar. Här finns berghällar med tydliga skålgropar och urgröpta fotavtryck – gudarnas fotspår? 5

0733-43 93 63 | SINARPSVÄGEN 164 LINDEGRENS.SE

Sinarpsdalen. Då var marken utarrenderad och båda pendlade till jobb på varsitt håll. David, som var trött på att sitta i kontorstolen, funderade på hur gården kunde användas som bas för en verksamhet på hemmaplan. Grannens djurhållning med rödkullor och utedrift blev en stor inspiration och när han 2007 gav Lindegrens en ko i bröllopspresent var det klippt. David sa upp sig för att satsa på lantbruket.

Gudarnas fotspår?

Bjäragården/Rishög. Ligger med fantastisk utsikt på en kulle i en ekdunge. Bronsåldershög och järnåldersgravar. 4

6

Kul kullar i södersol

3

Grevie backar. Fantasieggande, lekfulla fornlämningar från järnåldern och en vegetation som utvecklats genom betning under lång tid hittar du i detta vackra backlandskap. Gråfibbla, backtimjan, och tjärblomster växer här. En markerad och lättvandrad slinga på omkring 3 km leder dig genom en säregen natur.

10

Hallandsåsen med omnejd är resmålet för dig som gillar kultur, mat, cykling och vandring. Här samsas hemlighetsfulla skogar med charmiga byar och lättälskade kust­ områden. Överallt i landskapet finns spåren från det förflutna. Längtar du efter att få veta mer om t.ex. snapphanar, bronsåldershögar och badortshistoria? Eller internationellt kända namn som Birgit Nilsson, Ingmar Bergman eller textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström? Varför inte kontakta guiden Ingrid Persson Skog som arrangerar allmänna och privata guideturer till fots, på cykel, buss och båt. w w w. ha lla nds as e n .s e

11


Båstad AVKOPPLANDE, ENKELT & ALLDELES UNDERBART

Gårdsloppis på Pensionatet 5 maj, 30 juni, 4 aug kl. 13–15:30

Båstad, Havsbadsvägen 18 Tel. 070-53 69 130 9

www.pensionatneptun.se @pensionatneptun

Pensionat Neptun

Fågelliv från första parkett Klarningen. Längs Stensån fanns för länge sedan enorma våtmarker med ett rikt fågel- och djurliv. För några år sedan stod ett återställt område klart strax norr om Östra Karup, lätt att nå från E6:an och tillgängligt för alla.

Ett ståtligt och handikapp­anpassat fågeltorn finns i anslutning till vattenspegeln. Och fågellivet, det har återvänt. Rödspoven är en av de arter som hittat dit.

Visste du att…

Stigar i forntida bokskogar

Osbecks bokskogar räknas till landets mest värdefulla lövskogsområden?

12

Bo där Bjärehalvön möter havet Båstad Camping är en lugn och rofylld camping med hög personlig service, direkt från hjärtat. Här är det gästerna som sätts i centrum. Campingen erbjuder ställplatser med en toppmodern servicestation, samt stora fina campingplatser. 12

www.hallandsasen.se

9

På området finns även en krog där de bland annat serverar sin berömda Tarte Flambèe. Den kan varmt rekommenderas. Här välkomnas du till havet, skogen och de blommande strandängarna!

8

Osbecks bokskogar. Detta naturreservat är en rest av forntida stora bok­skogar. Här finns majestätiska 200-åriga bokar och blandskog, ängar och hagar. Extra vackert tidig vår och om hösten. Området bjuder på många kulturminnen längs lättvandrade stigar. Osbecksrundan startar vid Lugnarohögen i Hasslöv och är en relativt nyanlagd slinga på 2,5 km, kantad med information om natur och historia. Flera leder på mellan 1,5 och 4 km startar vid parkeringsplatsen markerad i kartan. Lassahusstenen. Det finns inte många hällristningar i form av figurer i Skåne och Halland. En av de få ligger i en beteshage på Hallandsåsens nordsluttning strax öster om E6:an. På den kluvna Lassahusstenen finns fler än 20 figurer och dessutom över 200 skålgropar (som också är hällristningar) av olika slag. 11


Östra Karup – Skottorp 12

Kungligt slottsbröllop Den 6 maj 1680 gifte sig Sveriges kung Karl XI med den danska prinsessan Ulrika Eleonora på Skottorps slott. Förhandlingar om ett äktenskap hade pågått under 1670-talet med hopp om att förbindelsen skulle leda till en varaktig fred mellan arvfienderna Sverige och Danmark. 1675 ingicks en trolovning mellan den 19-åriga danska prinsessan och den ett år äldre svenske kungen. Det hindrade inte att länderna kort efteråt återigen råkade i krig med varandra. Fyra långa år varade det s k skånska kriget, när snapphanar gömde sig på bl a Hallands­åsen. Märkligt nog bröts inte förlovningen, utan bröllopet hölls efter krigets slut. Slottet är i privat ägo och inte öppet för allmänheten.

Skottorps mejeri

24

I det pampiga stenstallet vid Skottorps Slott tillverkas högklassiga ostar. Ett besök i ostbutiken med dess panoramafönster visar upp en produktion där hantverket fortfarande är i fokus. Här kan du även provsmaka samt givetvis handla med dig dessa hårdostar av olika karaktär och lagringstid.

13

Trädgårdsmöbler sängar, soffor, matbord, heminredning

Viktor Ewalds väg 10, Östra Karup. 0431-744 10. www.mobelgardenbastad.se

w w w. ha lla nds as e n .s e

13


Laholm – Vallberga 28

Hallandsåsens växtbutik

23

26

Laholms Arbetskooperativ

Plocka Tomaterna själv i växthuset

Pelagoner och Sommarplantor

Välkommen till Rökeriet, vid småbåtshamnen i Laholm!

eSecondhandbutikf Butiken öppen mån-fre 09.30-15.30

I butiken finner du våra egenrökta produkter, såser, röror och sillinläggningar. Vi har även räksmörgåsar och annat gott. I serveringen erbjuder vi en varierad meny av fisk och kötträtter med goda tillbehör efter säsong. Mysig och hemtrevlig miljö.

Vi finns på Kövlingevägen 3B (bredvid Signes konditori) i Vallberga.

Telefon 0430-234 56

Vi erbjuder även catering och mat för avhämtning. Öppet februari - december.

Vallberga Tel: 0430-230 05

22

Öppet hela sommaren: Månd-Fred 10-17:30 Lörd-Sönd 10-13 Lörd-Sönd 9-15 Juni

Lagavägen 10, Laholm. 0430-104 75 www.rokerietlaholm.se

Mellan Båstad & Laholm – Hotell & SPA – Konferens, Kickoff & Fest – Barnens Lögnäs – Husbil – Golf- & Ridpaket 21

Välkomna till Barnens Lögnäs, utflyktsmål för alla! Mata, kela och klappa djuren så mycket ni vill, rejäl fika ingår i entrén!

Tfn 0 4 3 0 - 23 0 7 6 14

www.hallandsasen.se

www.l o g n a sg a rd .se

i n f o @l o g n a sg a rd .se


Laholm – Skogaby – Knäred Utflyktsmål, alla årstider

golfbana lägenheter

29

restaurang shop

0430-601 90 info@skogabygk.se www.skogabygk.se

Restaurang • Café • Gårdsbutik

Välkommen till

Skogaby Golfklubb hos oss har du nära till allt

Kaffe och hembakt i rofylld miljö

30

25

Belägen mellan Laholm och Mellby­ strand ligger Månstorps Gård. Här erbjuds en stunds avkoppling med en gó kopp kaffe och allt vad cafét har ett erbjuda. I gårdsbutiken kan du handla lokalodlat och det finns också möjlighet till övernattning i ett rymligt och hemtrevligt B&B.

Upplev vilda smaker i naturskön miljö • Restaurang • Gårdsbutik • Grillkvällar • Dryckesprovningar • Konferenser Boka på 0430-930 62

Se hela vårt programutbud på

www.ulvereds.se www.ulvereds.se

31

Hotell • Café • Catering Trevliga evenemang Tel 0430-504 00, Knäred

www.hotellfreden.se

w w w. ha lla nds as e n .s e

15


Hasslöv – Vindrarp – Våxtorp 32

laholms gk

En av västkustens bästa golfanläggningar (27 hål) med greener i toppklass

Besök oss på www.laholmsgk.se

33

34

Gårdshotell & BMX-hall Vallens Säteri är en lugn, vacker och unik miljö för bröllop, fest, konferens eller event. Gårdshotellet med B&B har 15 rum utrustade med wc och dusch samt gemensamt pentry för 46 gäster. Här finns också en hall för inomhuscykling med BMX och mountainbike. Det är landets första inomhusbana för BMX, ett välkommet tillskott i cykel-Sverige, passar såväl tävlingscyklister som vill åka på träningsläger vintertid, som familjen eller kompisgänget som vill hitta på nåt kul.

Blåbär och varierad terräng Kungsrasten. Just nedanför Kungs­ rasten, den populära rastplatsen öster om E6:an mot Göteborg, finns ett område med vacker utsikt och olika typer av fornlämningar. Den mest markanta är en domarring med mittsten, vilket anses ovanligt. Bronsåldershögar och stensättningar ligger på rad ett stycke bort. 10

Vindrarpsrundan

D

Start & mål: Hasslöv Längd: 26 km Karaktär: lång tur med varierat underlag och höjd Förbered med: rejäla däck, matsäck eller avstickarplan Se upp för: distraherande utsikter, finåkare. 16

www.hallandsasen.se

Vallåsen naturreservat. En informell vandringsslinga (omarkerad) tar dig från foten av Hallandsåsen på små skogsvägar upp till skidanlägg­ ningens topp. Härifrån är utsikten milsvid. Räkna vindkraftverk, ta med picknick och leta blåbär. Kan också nås som en avstickare på cykel i slinga D. 19

BranteKälla. En faktisk källa med friskt vatten från berget i område med 1000-åriga bosättningsanor. Här finns både fornminnen, fossil åkermark, hålvägar och rester av en gammal dansbana. 14

Gravhög från bronsåldern Lugnarohögen är en åtta meter lång skeppsättning som nås via en under­ jordisk gång. Lugnarohögen är för närvarande stängd för renovering. Information om öppettider kommer när renoveringen är klar. 15

Reservat i artrik miljö

17

Vindrarps naturreservat är en vattenrik miljö så gummistövlar på om du vill ge dig ut i markerna. Det är våtmarkerna uppe på höjdplatån som skapat de många små bäckar som rinner nedför sluttningen. Här kan man både få se en rik flora och mindre vanliga småfåglar så som forsärlan. Från vägen mellan Hass­ löv och Vindrarp finns skyltar till reservatet.


Våxtorp – Hishult

Retro-Retro

52

på gården

Butik,utställning och lite till... utanför öppet oregelButik,Hishult.Sommartid utställning bundet.För information och öppettider: och lite till. . . facebook.com/retroretropagarden eller utanför Hishult ring 0703-50 89 09 42 Sommartid öppet oregelbundet. För information och öppettider: facebook.com/retroretropagarden eller ring 0703-50 89 09.

36

Lammkött för grill och gryta kallrökt kött, korvar

Lammfällar Fantastisk sill egen inläggning

35

Tält- och husvagnsplatser Självhushållsstugor Servicehus Helårsöppet

eko & reko

samt underkläder

Fotbollsgolf Bad och fiske Samlingslokal Vedeldad bastu och badtunna 38

Honung, kryddor, lammfällar... Gårdsbutiken öppen alla dagar.

Tre onsdagkvällar i juli bjuder vi in till grillkvällar hos oss vid Stensån i Dönardalen. OBS! Förbokas

den charmiga lilla butiken med

+46 (0)430-33129 www.naturcamping.com naturcamping@hotmail.com

och bh-skola

Bygatan 8, Våxtorp

www.lugnetpaasen.se

Mer tips om vad Hallandsåsen erbjuder hittar du här: www.hallandsasen.se

Rössjöholmsv., Våxtorp 070-220 34 86 www.donardalen.se

39

KORT VÄG TILL SNÖN www.vallasen.se

Vallåsen, vinter och sommar.indd 1

KORT VÄG TILL SKÖNA ÅK www.vallasenbikepark.se

w w w. ha lla nds as e n10:24:45 .s e 17 2019-04-12


Ängelholm Föreningen Framtidsbygd Hjärnarp

Postryttaren

16

Postrånevandring 5 maj Vandring Treriksröset-Svartesjö 30 juni Simontorpvandring 21 juli Trollehallarvandring 4 augusti Allhelgonasalongen 1-3 november

Sommarkänsla på Destination Råbocka Till Råbocka är du välkommen vare sig du bor i stuga eller vill ha en skön eftermiddag i solen! 15

www.hjarnarp.se

När solen steker hett kan man söka skydd och promenera i den vackra tallskogen, som erbjuder unika fågelarter och spännande djurliv. Eller så väljer man att njuta av solen och värmen genom att promenera längs sandstigarna genom Klitterna ner till den 8 km långa stranden som ligger knappt 150 meter ifrån Stugorna på Råbocka. Det är långgrunt i havet och lagom svalkande, och vågorna rullar sakta in i Skälderviken. Efter doppet kan man spela en runda Äventyrsgolf, och ”traditions­ enligt” betalar förloraren för glassen – så det blir fullt fokus på att sänka bollen i alla 15 hål på få tillslag! Hyr en trampbil och utforska Havsbaden med omnejd. Vill ni ta er längre? Plocka fram mobilen och hyr våra cyklar genom Donkey Republic Appen och utforska Ängelholm, Bjärehalvön, Kullahalvön, alla smultronställena på Hallandsåsen, och ända bort till Mellbystrand om ni orkar! Men glöm inte att köpa matsäck med nybakade färska bullar, fika, godis, glass och annat gott som ni hittar i Butiken!

15

IN ÄNGELHOLM With the Donkey Republic app Download the app and rent a bike 18

www.hallandsasen.se

Unlock and lock it with your phone

Explore Hallandsåsen on two wheels


Sk. Fagerhult – M. Ljungby – Hjärnarp

53

Här kan ni se ett 40-tal bilar och ca 20 motorcyklar från 20-talet och framåt. Volvosamlingen spänner från den första bilen kallad Jacob från 1927 fram början av 2000-talet. Samlingen av motorcyklar är främst koncentrerad på Husqvarnas maskiner. Passa på att njut av en kopp kaffe och en liten kaka på Volvo­torgets Café i atmosfären av fina bilar och motorcyklar. Öppet den första lördagen varje månad mellan 10 och 14. Större sällskap kan avtala besök på annan tid.

Slåtteräng lockar fjärilsprakt

18

En av Sveriges äldsta bevarade små­skolor från 1875 är numera en populär kaffestuga med stor uteservering i frökens trädgård. Miljön är urmysig och det som serveras är ekologiskt och hembakat. I skolan som också är butik finns hemslöjd och konsthantverk från hela landet. Byskolan i Gånarp har öppet för sommar- och adventsfika.

C

Margretetorpsrundan Start & mål: Hjärnarp Längd: 12 km Karaktär: historiska vägar kring åsens krön Förbered med: historielektion, tom mage Se upp för: smörgåsbord och milstolpar

16

Ekered. Detta naturreservat har bibehållit sin blomsterfägring år efter år genom att fortfarande brukas som slåtteräng. Ekered bjuder på varierande vegetation, exempelvis smörboll (blommar i maj- juni), Jungfru Marie nycklar och gökblomster. Blommorna i sin tur lockar massor av fjärilar, vilket är särskilt påtagligt i augusti månad då ängsvädden blommar. Bland annat amiral och liten blåvinge kan då lockas till ängs­ väddens nektar.

Ett steg närmare Afrika! En högst annorlunda och inspirerande upplevelse väntar i Afrikahuset vid Hjärnarp 8 km norr om Ängelholm. Det är en trelängad gård fylld av afrikansk heminredning och hantverk från ett tiotal afrikanska länder. Du möter värdparet Linda och Sven

44  Unika dubbelrum med dusch och toa  Mat med kärlek – ekologiska och närodlade råvaror  Kvällsmeny och frukost  Alla rättigheter

Bokning av rum och restaurang Tel. 0721-613669

17

som fotar, filmar, producerar böcker m m och guidar grupper i Östafrika, bland vilda djur och massajer. Bli inspirerad i skön hemmiljö, avnjut fika och Zanzibarkaka eller boka en afrikansk helafton med en trerätters middag och filmföredrag.

www.underlinden.se

Jännaholms bilmuseum

Kaffestuga i kulturmiljö

w w w. ha lla nds as e n .s e

19


Hjärnarp – Rössjön – Västersjön Sötvattenbad

Kvarnens såpiga historia

Västersjöns strand. Flera fina badstränder finns längs denna långsträckta sjö. Platsen har uppskattats av människan sedan stenåldern – så gamla fynd har gjorts i området. 20

Rössjöholms kvarn. Byggnad som var såpfabrik på 1700-talet. Pottaska och olja kokades ihop, färgsattes med blå indigo, packades i tunnor och såldes i Danmark och Sverige. Sedermera nyttjades vattenkraften till en såg. Huset finns kvar. 21

Historisk mark och ruin Rössjöholms borgruin. Vid Rössjöns södra strand ligger godset Rössjöholm med anor från 1300-talet. Ute på en holme inte så långt från nuvarande huvudbyggnad byggde Karen Geed en borg på 1550-talet. Borgruinen kan nås via en spång från parken och är tillgänglig för allmänheten varje söndag under perioden 15 juni - 15 aug kl 9-17. Rössjö­holms gods är inte tillgängligt för allmänheten. 22

Snapphanemyt vid Trollehallar Trollehallar. Klippor där enligt utsaga snapphanar haft förråd och gömt fångar. En av de mest spännande platserna som förknippas med snapp­hanar. En kort vandring tar dig till hallarna, som kanske inspirerar både till klättring och lek. 23

Kafferep lockar vid Västersjön

19

Fika på Torpet ligger på åsens södra sluttning med underbar utsikt över Västersjön. Caféet serverar hembakat och är öppet sommartid. Det finns även möjlighet att boka tillställningar för större sällskap.

Visste du att…

Vid Västersjön kan man både bada, fiska och hyra roddbåt. I Ugglehult finns badbryggor och automat om man vill hyra rodd­båt eller köpa fiskekort.

Fjällkänsla på Djurholmen Djurholmsmossen. Ett stort myrområde bestående av sluttande kärr-partier och svagt välvda mosseytor. Ett besök här påminner lite om svenska fjällens mossar – så är också denna typ av myrmarker mycket ovanliga i Skåne. Genom myren flyter en bäck, och här växer bland annat hundstarr, blåtåtel, mannagräs och stor igelknopp. I större klarvattenytor finns gul näckros. Har man tur kan man få höra orren spela ute på mossen under vårmorgnar.

20

www.hallandsasen.se

9

I området finns många spår av det gamla öppnare kulturlandskapet. Det finns ruiner av stugor, kvarnar och gårdar från 1800-talet, omgivna av stengärdsgårdar. Sydväst om västra Århult finns också fornåkrar, som visar att odling skett här ända sedan äldre järnåldern för omkring 2000 år sedan. Vandringsleder och motionsslingor, den längsta sammanlänkade rundan på ungefär 7 km, vägleder dig i Djurholmens strövområde.


Örkelljunga – Åsljunga 51

55

UTHYRNING EVENT KURSER FÖRSÄLJNING info@busenskanot.se

070-415 99 80

www.busenskanot.se

Grädd­hyllans lantcafé I historisk miljö, mitt i naturen och med utsikt över Lagans vatten ligger Grädd­hyllans Lantcafé i Ryd ungefär 7 km från Markaryds centrum. Gården byggdes på 1870-talet och sedan sommaren 2008 sprider sig doften av nybakat kring gården, för här bakas det med smör, grädde och massor av kärlek. I caféet, eller som-

Sägner och varierad terräng Snibe stua. Sägnen berättar om jätten Snibes bostad. Historien förtäljer att snapphanar, de skånska friskyttar som lejdes av danska armén i kriget mot svenskarna på 1600-talet, sökte skydd här. Helt säkert är att grottan finns ett stenkast från Skåneleden. 24

martid ute i trädgården bland äppelträden, kan man dricka kaffe bryggt på nymalda bönor, äta bakverk, smörgåsar eller lättare lunchrätter. Storstugan kan man boka för upp till 120 personer. Inte undra på att man är med i Whiteguide. Öppet större delen av året onsdag till söndag, sommartid varje dag.

Örkelljungarundan

E

Start & mål: stadens torg Längd: 26 km Karaktär: skogslandskap och lagom branta backar Förbered med: badkläder och matsäck Se upp för: storvilt och småvilt

Grytåsa – skogsbete och fågelliv Ett av de nyare strövområdena kring Hallandsåsen finns utanför Örkelljunga. Grytåsa är präglat av skogsbete, ett ovanligt fenomen i Skåne, som kommer av att det under lång tid betats av nötkreatur. Flera mindre rullstensåsar bildar böljande skogsklädda kullar med små kärr och god artrikedom. Flinka sjö är en lummig sjö med rikt fågelliv – bland annat enkel­beckasin

10

kan höras spela om våren med sitt speciella läte. Tranor, sångsvanar och gräsänder häckar vid sjön, bland många andra arter. Två vandringsslingor (3,3 resp 4,3 km långa) leder dig genom Grytåsa strövområde. Även Skåneleden passerar Grytåsa. Parkeringsplatsen ligger centralt i området, varifrån man även kan ta sig med rullstol till en anpassad grillplats.

w w w. ha lla nds as e n .s e

21


Örkelljunga – Åsljunga

EFS-gården Åsljunga

– idyllen vid sjön På EFS-gården Åsljunga finns rum för möten, fest, musik och stillhet med olika boendealternativ tillgängligt hela året. Gården utgörs av en huvudbyggnad, lägergården Skogsbrynet i direkt anslutning, idylliska Solvik ett hundratal meter längs vägen vid sjön samt en husbilsplats. Placeringen mitt i bokskogen alldeles intill sjön ger

49

möjlighet till cykelturer, vandring på Skåneleden, promenader runt sjön och i omgivande natur, fiske, bad, paddla kanot och grillning. Kulturpelare med information om byns historia, natur och kultur stor på respektive plats. Köket erbjuder mat/catering från husmanskost till festmat.

Frideborgs Boden Frideborgs Boden som ligger längs Ånhultsvägen i Åsljunga har specialiserat sig på att odla lite ovanligare kryddor och örter. Här säljer man plantor och gör örtsalt och smaksatta oljor. Chili är lite av en specialitet. I

56 48

butiken kan du också hitta trädgårds­ artiklar, möbler och fina presenter till försäljning. Gör ett besök, gå på örtvandring, ta en fika och njut av den underbara miljön! För öppettider, se hemsidan!

Heimdallhuset – hantverk m.m.

I Skånes Värsjö, i vacker miljö med skog och sjöar, finns konsthantverks­ butiken av konstnären Saskia van Onck. I sommarcaféet, på söndagar, kan man njuta av gott hembakat på uteserveringen. Övernattningsmöjligheter i Heimdallhusets B&B. Omgivningarna inbjuder till vandring, cykling, fiske eller kanot. 22

www.hallandsasen.se


Örkelljunga – Markaryd

Kulturhistoriska Ingeborrarp

Visste du att…

46

I Örkelljunga finns en led som heter Abborraleden? Den är 1200m och tillgänglighetsanpassad och ansluter till andra vandrings- och cykelleder.

Ingeborrarp är ett välbesökt frilufts­ museum som sköts av Örkelljunga hembygdsförening. Här finns permanenta unika utställningar med textilier, jordbruksredskap, torv, trä och järn. Man ordnar midsommarfirande, våffelsöndag, Ingeborrarps­ dagen, höstmarknad, matmarknad, julmarknad, kurser och mycket mer. Här är öppet hela sommaren. Till kulturhistoriska Ingeborrarp, som nu även har egen gårdsbutik, får man gärna ta med egen kaffekorg, eller besöka det fina värdshuset.

50

Missionsgården Strandhem l Örkelljunga Telefon 0435 500 77 l info@strandhem.nu www.strandhem.nu

Naturreservatet i staden

26

Pinnåns naturreservat. Ett stycke unik natur – mitt i Örkelljunga tätort. Reservatet sträcker sig från Pinnåns utlopp i Hjälmsjön i nordost till Lyckstaberg i sydväst. I mellersta delen av området får man ett intryck av att vandra i en mindre regnskog. Sällsynta växtarter, så som storrams, ormbär och skogsbingel kan påträffas här, liksom en unik björnbärsart och minst 30 olika fågelarter.

27

Åsljungaklippan. Den västra delen av Hallandsåsen består av branta klippor som störtar ned i havet. I öster är det mindre dramatiskt. Åsljungaklippan mäter 162 meter över havet och ger utsikt och en känsla av åsens avslut österut.

annons WNK 56x37.pdf 1 2019-03-21 12:17:30

C

45 M

Y

CM

MY

Ställplats för husbilar & husvagnar. Ligger intill en damm och här är det lugnt och fridfullt.

CY

CMY

Markaryds älg- och bisonsafari Här kör du in med din egen bil eller åker med safaritåget i ett stort älghägn.. Längs en 3 km sling­rande skogsväg får du uppleva skogens konung och amerikanska bisonoxar på mycket nära håll. Smålandets Gård har anor från 1700-talet, med en naturskön omgivning. Här kan du njuta av en nygräddad våffla, smaka på älg- eller bisonkött från Restaurang Älgtornet, medan barnen leker med gårdens getter.

K

54

Hantverk av skinn och ull från i huvudsak egna får. Kläder, heminredning, lammskinn, ullgarn etc. Vi säljer även ägg och fårkorv i olika smaker. Vi erbjuder gästrum med 1-4 sängar. Välkommen!

47

www.bodilsbod.se w w w. ha lla nds as e n .s e

23


Kontaktuppgifter I kartan hittar du vandringsleder markerade med orange färg, naturoch kulturbesöksmål med grön och turistaktörer med röd. Många öppettider varierar under året, så kontrollera alltid på respektive hemsida eller slå en signal innan du åker iväg.

TU RISTAKT Ö RE R 1. HOTELL & RESTAURANG HOVS HALLAR Hovshallavägen, Båstad 0431-44 83 70 www.hovshallar.com Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, CAFÉ 2. BIRGIT NILSSON MUSEUM Birgit Nilssons väg, Båstad 0431-31 18 60 www.birgitnilsson.com Öppet: maj-sept UTSTÄLLNING, CAFÉ, GUIDNING 3. EBBESSONS GÅRDSMEJERI & BUTIK Möllhultsvägen, Mäsinge 0702-27 60 69 www.ebbessonsgardsmejeri.se Öppet: hela året GÅRDSBUTIK 4. HEMBYGDSPARKEN I BOARP Boarp, Båstad 0431-730 73, 0708-55 62 13 www.hembygd.se/bjare-harads Öppet: sommartid UTSTÄLLNING, CAFÉ 5. SOLBACKENS WÅFFELBRUK Italienska vägen, Båstad 0431-702 00 www.solbacken.eu Öppet: sommartid CAFÉ

24

www.hallandsasen.se

6. LINDEGRENS Sinarpsvägen 164, Båstad 0733-43 93 63 www.lindegrens.se Öppet: hela året BUTIK, AKTIVITET, NATUR 7. SINARPSDALENS INTRESSEFÖRENING Sinarpsvägen 170, Båstad 0702-37 26 39 www.bastad.se/uppleva-ochgora/sinarpsdalen/ Öppet: hela året NATUR, VANDRING 8. BÅSTAD TURISTBYRÅ Köpmansgatan, Båstad 0431-750 45 www.bastad.com Öppet: hela året AKTIVITET, NATUR 9. PENSIONAT NEPTUN Havsbadsvägen, Båstad 070-53 69 130 www.pensionatneptun.se Öppet: se hemsida LOGI, KONFERENS, RESTAURANG

15. DESTINATION RÅBOCKA Råbockavägen, Ängelholm 0431-160 43 Facebook: Destination Råbocka Öppet: april-sept LOGI, RESTAURANG, BUTIK, AKTIVITET 16. FÖRENINGEN FRAMTIDSBYGD HJÄRNARP Gånarps Backaväg 409, Munka-Ljungby 0705-576912 www.hjarnarp.se Öppet: hela året AKTIVITET, VANDRING 17. AFRIKAHUSET Söndrebaljsvägen, Hjärnarp 0431-45 42 10 www.afrikahuset.se Öppet: hela året UTSTÄLLNING, BUTIK, CAFÉ 18. BYSKOLAN I GÅNARP Gånarp, Munka Ljungby 0431-281 27 www.byskolan.se Öppet: sommar och jul CAFÉ, BUTIK, UTSTÄLLNING

10. SPRÅKGUIDEN INGRID PERSSON SKOG Karstorps Mölleväg, Båstad 0738-50 33 43 www.sprakguiden.com Öppet: hela året GUIDE, AKTIVITET

19. FIKA PÅ TORPET Övre Västersjövägen 287, Hjärnarp 0730-32 83 48 www.fikapatorpet.se Öppet: sommartid CAFÉ

11. RUTIGT & RANDIGT SECONDHAND Grusåsvägen, Grevie 0431-716 61 Öppet: hela året BUTIK

20. VANDRA OF SWEDEN Stora strandvägen 2C, Skummeslövsstrand 0430-620 21 www.vandra.se Öppet: hela året, se webb AKTIVITET, NATUR

12. BÅSTAD CAMPING Norra vägen, Båstad 0431-755 11 www.bastadcamping.se Öppet: mars-sept LOGI, RESTAURANG 13. MÖBELGÅRDEN BÅSTAD Östra Karup, Båstad 0431-744 10 www.mobelgardenbastad.se Öppet: hela året BUTIK 14. EKHEMS GÅRD Hålevägen 45, Förslöv 0763-38 89 89 www.ekhemsgard.nu Öppet: hela året LOGI, GÅRDSBUTIK

21. LANTHOTELL LÖGNÄS GÅRD Lögnäsvägen, Laholm 0430-230 76 www.lognasgard.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, NATUR, RESTAURANG, AKTIVITET 22. ÖRJANSSONS BLOMMOR Maskinvägen 2, Vallberga 0430-230 05 Öppet: mars-dec BUTIK 23. LAHOLMS ARBETSKOOPERATIV Vallberga 0430-234 56 Öppet: hela året AKTIVITET, BUTIK

24. SKOTTORPS MEJERI Skottorp, 0430-213 14 www.skottorpsmejeri.se Öppet: hela året BUTIK, UTSTÄLLNING 25. MÅNSTORPS GÅRD Månstorps gård, Laholm 072-169 20 00 www.manstorpsgard.com Öppet: hela året LOGI, CAFÉ, BUTIK 26. RÖKERIET Lagavägen, Laholm 0430-104 75 www.rokerietlaholm.se Öppet: feb-dec RESTAURANG, BUTIK 27. TJUVHULT.SE Tjuvhult, Laholm 0733-60 06 64 www.tjuvhult.se Öppet: hela året LOGI, NATUR 28. HALLANDSÅSENS VÄXTBUTIK Våxtorpsvägen, Hasslöv 0430-260 25 www.hallandsasensvaxtbutik.se Öppet: mars-dec BUTIK 29. ULVEREDS HJORTHÄGN Ulvered, Laholm 0430-930 62 www.ulvereds.se Öppet: hela året, se hemsida GÅRDSBUTIK, AKTIVITET, LOGI, RESTAURANG 30. SKOGABY GOLFKLUBB Kårarp, Laholm 0430-601 90 www.skogabygk.se Öppet: hela året AKTIVITET, LOGI, RESTAURANG 31. HOTELL FREDEN Otterdalsvägen 2, Knäred 0430-504 00, 0793-41 23 65 www.hotellfreden.com Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, FESTLOKAL, RESTAURANG 32. LAHOLMS GOLFKLUBB Vallen 15, Våxtorp 0430-306 01 www.laholmsgk.se Öppet: hela året AKTIVITET, RESTAURANG


Kontaktuppgifter 33. VÅXTORPS FEST & LOGI Vallens Säteri, Våxtorp 073-962 90 04 www.vallens-sateri.se Öppet: end. bokning AKTIVITET, LOGI, KONFERENS, FESTLOKAL

42. RETRO-RETRO PÅ GÅRDEN Slätthult 11, Hishult 0703-50 89 09 www.facebook.com/ retroretropagarden Öppet: sommartid oregelbundet BUTIK

34. VALLENS BMXHALL Vallens Säteri, Våxtorp 070-638 83 66 www.vallensbmxhall.se Öppet: hela året AKTIVITET

43. CAMP IVARSGÅRD Boalt 1377, Örkelljunga 0435-810 65, 0706-88 10 65 www.ivarsgard.se Öppet: april-oktober KONFERENS, AKTIVITET JAKT, FISKE

35. LUGNET PÅ ÅSEN Bygatan 8, Våxtorp 070-359 72 65 www.lugnetpaasen.se Öppet: hela året BUTIK 36. DÖNARDALENS DELIKATESSER Rössjöholmsvägen, Våxtorp 070-220 34 86 www.donardalen.se Öppet: hela året GÅRDSBUTIK 37. VALLÅSENS VÄRDSHUS Rössjöholmsvägen, Våxtorp 0430-300 87 www.vallasensvardshus.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, KULTUR 38. VÅXTORPS CAMPING OCH STUGBY Kolbäckstorp, Våxtorp 0430-331 29 www.naturcamping.com Öppet: hela året LOGI, AKTIVITET 39. VALLÅSEN Yllevad, Våxtorp 054-13 26 00 www.vallasen.se Öppet: dec-mars, april-okt AKTIVITET 40. KUNGSBYGGET ÄVENTYRSPARK Kungsbygget, Våxtorp 0430-300 60 www.kungsbygget.com Öppet: april-okt, se hemsida AKTIVITET 41. MALMNÄS MÖBLER & INTERIÖR Horsabäck, Våxtorp 070-641 35 50 www.malmnas.com Öppet: hela året BUTIK

44. UNDER LINDEN Ekerödsvägen 344, Munka Ljungby 0721-613 669 www.underlinden.se Öppet: hela året LOGI, RESTAURANG, KONFERENS 45. PERSKÖPS STÄLLPLATS Persköp 155, Örkelljunga 070-202 63 33 www.wnk.se/stallplats Öppet: hela året LOGI 46. INGEBORRARPS FRILUFTSMUSEUM Ingeborrarp, Örkelljunga 0435-531 00 www.ingeborrarp.se Öppet: april-dec, se hemsida KULTUR, UTSTÄLLNING, CAFÉ, RESTAURANG, BUTIK, AKTIVITET 47. BODILS BOD/BÄÄH DESIGN Skönnavägen 21, Örkelljunga 0435-545 56 www.bodilsbod.se Öppet: hela året BUTIK, LOGI 48. FRIDEBORGS BODEN Ånhultsvägen 84, Åsljunga 070-838 48 66 www.frideborgsboden.se Öppet: påsk-sept BUTIK, TRÄDGÅRD 49. EFS-GÅRDEN ÅSLJUNGA Ånultsvägen 31, Åsljunga 0435-46 00 54 www.efsgarden.com Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, AKTIVITET

51. BUSENS KANOT Abborrstigen 3, Örkelljunga 0704-15 99 80 www.busenskanot.se Öppet: hela året AKTIVITET

Dessa aktörer går också att nå via Destination Hallandsåsens hemsida, www.hallandsasen.se

52. KVARNEN KORNHULT Kornhultsvägen 24, Hishult 073-500 35 91 www.kvarnenkornhult.com Öppet: maj-sept LOGI, RESTAURANG, CAFÉ, KULTUR, AKTIVITET

Följ gärna Destination Hallandsåsen på sociala medier!

53. JÄNNAHOLMS BILMUSEUM Jännaholm 8510, Skånes Fagerhult 0708-707470 www.jannaholmsbilmuseum.se Öppet: se hemsida MUSEUM, UTSTÄLLNING 54. SMÅLANDET MARKARYDS ÄLGSAFARI Misterhult, Markaryd 0433-129 23 www.smalandet.se Öppet: hela året SAFARI, BUTIK, CAFÉ 55. GRÄDDHYLLANS LANTCAFÉ Ryd, Markaryd 0433-140 40 www.graddhyllan.net Öppet: mars-dec CAFÉ, RESTAURANG 56. HEIMDALLHUSET BED & BREAKFAST Byavägen, Skånes Värsjö 0433-501 61 www.heimdallhuset.com Öppet: hela året LOGI, CAFÉ, BUTIK 57. FÖRENINGEN NATUR­ ARENAN VID HJÄLMSJÖN 072-157 73 39 www.upplev-orkelljunga.se Öppet: hela året AKTIVITET 58. ÖRKELLJUNGA KOMMUN Biblioteksgatan 10, Örkelljunga 0435-55 000 www.orkelljunga.se Öppet: se hemsida AKTIVITET

50. MISSIONSGÅRDEN STRANDHEM Smålandsvägen, Örkelljunga 0435-500 77 www.strandhem.nu Öppet: hela året LOGI, KONFERENS

w w w. ha lla nds as e n .s e

25


Årets cykelled 2018 i Europa

Kattegattleden Börja i Helsingborg och cykla till Göteborg, eller tvärtom. Eller anslut var som helst på den 37 mil långa kustnära cykelleden. Kattegattleden börjar vid Öresund, går via Skälderviken och Laholmsbukten längs hela långa Hallands­ kusten med vikar och uddar till storstaden Göteborg. Den natursköna leden är ett samprojekt mellan Trafikverket, tio kommuner och två regioner med syfte att binda samman ett säkert och till stora delar bilfritt stråk för cyklister, antingen det gäller dagliga pendlare eller besökande turister. Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled.

K ULT UR BE S ÖK SMÅL I kartan hittar du vandringsleder markerade med orange färg, naturoch kulturbesöksmål med grön och turistaktörer med röd. Många öppettider varierar under året, så kontrollera alltid på respektive hemsida eller slå en signal innan du åker iväg.

1. BJÄREKUSTEN Naturreservat 2. HALLAVARA DAL Naturskön plats 3. TOFTA HÖGAR Fornminne 4. BJÄRAGÅRDEN/RISHÖG Fornminne 5. DROTTNINGHALL Fornminne 6. AXELSTORPS SKOGAR Naturreservat 7. LYADALEN Naturreservat 8. LYA LJUNGHED Kulturlandskap

19. VALLÅSEN Naturreservat 20. VÄSTERSJÖNS STRAND Naturskön plats 21. RÖSSJÖHOLMS KVARN Kulturminne 22. BORGRUINEN, RÖSSJÖHOLMS GODS Kulturminne 23. TROLLEHALLAR Klippor/historisk plats 24. SNIBE STUA Grottformation 25. BJÖRSÅKRA-BÖLINGE Naturreservat

VAN D RI N GS LE DE R

9. KLARNINGEN Våtmark med fågeltorn

26. PINNÅN NATURRESERVAT Vandringsstigar

1. HALLANDS VÄDERÖ

10. KUNGSRASTEN Fornminnesområde

27. ÅSLJUNGAKLIPPAN Naturskön plats

2. HOVS HALLAR 3. GREVIE BACKAR 4. PERSHÖGSSKOGEN 5. SINARPSDALEN 6. AXELSTORPSRAVINEN 7. HÅLEHALL 8. OSBECKS BOKSKOGAR 9. DJURHOLMEN 10. GRYTÅSA STRÖVOMRÅDE

11. LASSAHUSSTENEN Fornminne/hällristningar 12. SKOTTORPS SLOTT Kulturminne 13. OSBECKS BOKSKOGAR Naturreservat 14. BRANTEKÄLLA Fornminnen 15. LUGNAROHÖGEN Bronsåldersgrav 16. EKERED Naturreservat 17. VINDRARP Naturreservat

26

18. ÅSTARPE MOSSE Naturreservat

www.hallandsasen.se


Tönnersaskog

E6 E2 0

Laholmsbukten

Snapparp

Tjärby än

Turistaktörer / Tourist Businesses

Kärragår

Natur- & kulturtips / Nature sights

Hökafältet

Start vandringsleder / Trailheads

Östor

Restad

Start cykelrundor / Start cycling loops Lag a

Norra Mellbystrand

Cykelrundor / Cycling loops

Åmot V Mellby

Mellbystrand

n

Mo

Trulstorp

24

Mellby

Södra Mellbystrand

Skummelövs sanddynsreservat

S Mellby

25 Hovs hallar

Bjärekustens naturreservat

241

1

Segeltorp

Hallavara

2

led

1

Fågelskyddsområde Orskär

Ängalag

115

Sjöräddn.stn Fiskehamn

4

Bjärehalvön

Lugnet

Torekov

2

Svenstad

4

5

Riviera Malen

Slättaröd

7

6

Sinarp

3

Glimminge

Möllhult Rammsjö

Rammsjöstrand Vasalt

Ängelsbäck

Bjärekustens naturreservat

Böskestorp

Önnarp

Håle

Skälderviken Viarp

Skånelede

n

Vanstad

Svenstorp Lerbäckshult

Vantinge

105 St. Borrstorp

Vejbyslätt

Vejbystrand

Hjärnarp

19

Tullstorp

Vejby

Söndrebalj

Björnabolet

Lyckorna

E6 E2 0

Nådala

Barkåkra

Höremosse

17

Huntly

Ängeltofta

L

93

16

Ulriksfält

Magnarp

Ugglehult

C

Vejbygården

Storahult

Nybygget

Boarp

Vanstad

Karstorp

21

Matkroks natur

Tiarp

187

Margretetorp

V Ljungby

28

Hålebäckseröd

Fogdarp

Viarp

Brammarp

Liagärde

Tockarp

Ljungbyholm

Storahults strand

Simontorp Viarpshult

Venedike

16

Lervik

16

Dalsberg

Förslöv

Ranarp

Ekered

Mil. övn.fält

7

14

Lyngåkra

Fågelsk.omr.

Truedsf

Baramossa

Hulrugered

E6

Segelstorp

Ranarpsstrand

14

27

Tjuvhult

Frestensfälla

Bränneslätt

Ärenstorp

Öllövsstrand

Segelstorpss trand

Hunnestorp Brödalt

1

Skeadal

Grevie

Ängelsbäckss trand

Osbecks bokskogars naturres.

Brännalt

Bingsgärde Atteköp Kvinnaböske

Killebäckstorp

Glimminge plantering

10 11 8 Västerby 13 Hasslöv

Tvähöga 126

Korup med Älemossen och Lya Ljungheds naturreservat

Hallandsås

200

11

3

115

Mäshult

8

Bjäred

St. Nötte

Gräsryd

Axelstorp

Severtorp

Öllöv

Burensvik

6

Grevie

Lönhult

6

Dömestorp

Östra Karup

Hallandsåsens nordsluttnings naturreservat Lya

Varegården

5

Veka

24

13

Täppesås naturres.

Finnsbo

7

Salomonhög

Lillaryd

Hemmeslövs gård

12

9

Eskilstorp

9

10

Karstorp Häljarp

Drängstorp

12

Skottorp

8

Hånarp

Västra Karup

Mäsinge

B

Yderhult

132

Faritslöv

23

4

Boarp

N Smedjebron Vrånga

Sebbarp

strand

Båstad

5

Vrånga

Skottorp

Allarp

Eskilstorps-

Tarren

Påarp

Solsidan

115

Stjärnhem 6

Småryd

Karup

Rännenäs

E20

Tjörröd

105

Återvinningsanl. 150

105

Ryet

Ängelholms flygplats

Toftakulla

Björkhagen

Kärragårda 76

Skepparkroke n

Gånarp

Månstorp

18 Toarp

Fiskehamn

Skälderviken

Arild

Åkersholm

Skälderviken

Nabben

Ärrarp Bölsåkra-Tranekärrs naturreservat

Fjälastorp

Råbocka

Fiskehamn

Rågåkra Tranekärr

Södåkra

Lovisefred

Munka Lju Heagård

Rebbelberga

15

Återvinningsanl.

Ängelholm

Svanshall

Kullen

Ågård

Halsaredd Rönnen Farhultsbaden

Unnarp Görslöv

Tornarna

11

2

N Häljaröd

Markboholm Viaköp

St. Tingb

Axberga

Rönne å

Höja Ishall

Farhult St. Snörröd

S Utmarken

Stenvallabaden 11

Rögla Rosenhill

Ällekärr

Neuhof Ällenberga

Ishall

Gösarp 8

Skillinge

Ängarna Pråmmöllan

Jonstorp

Glimminge

Skälderhus

Rävatofta

gården

Rekekroken

Baljagården

13

Kungs-

19 Hässlebo

Kullenbergstorp Svenningstorp

Hillarp Motorb.

St. Brandsvig

Haradal

Havsbaden

Brunnby

Bergtäkt

Tåstarp

Luntertun

Skäret

Kulltorp

Utvälinge

Skörpinge

107

anl.

Hov

Varan

Vinga skär

bbarp 60

r

Dejarp

Perstorp

24

rp

3

Olastorp

Sk å

Naturreservat

Elestorp

Oskar

Hansagård

20

Englandsdals naturreservat Norrvikens trädgårdar Appelryd

Troentorp

ne

Hallands Väderö

21

Svarvareskogens naturres.

Skummeslövsstrand

Kattvik

A

Haga

en

Småbåtshamn

Lögnäs

Sommarbo

1 Knösen

M

Åvarp

Bostället

47 w w w. ha lla nds as e n .s e Höjatorp

Vilhelmsfält

Mardal

27

Berchshill


30

Veinge

Daggarp

Kårarpasjön

Furudal

Årnaberga

Erlandsbygget

Skogaby

26

Ekasjö

Ala

St. Högalt

Karsefors 111

Sofiedal

Hu

Hult

Munkabygget

ltå

Perstorp

Glänninge

22 23

Knallen

Svenshult

Vållerbäck

Gråberg

Vallberga

Ämtön

et Linghultsbygget Gravarebygg

Skogsbygget

Ålstorp

Kåphult

Linghult

Edenberga Staffanstorp

Sjölandsberg

Grönafly

Björkudden

Edenberga gård

Putseredssjön

Östersjön 101

Motorb. Tvärbäck

152 140

Vannås

Dansbygget

arp

Sandvad

Ränneslöv

Nya Skottorp

Vrån

Kärr

Bondåkra Vindrarp

Börkered

Linghult

139

24

Ugglehuset

9

Musikedalens naturres.

Sk

ån

ele

de

Ekebränna

Kungsbygget

20

Tockarp

Attarp

Sjöalt

Fågelsk.omr.

Äspenäs

22

21

Höjaholm

Drakabygget

Ö. Tockarp

Lycket

24

Stavershult

Vemmentorp Fasalt

Hällede

25

Vemmentorpasjön 96

Florshult

Bölinge naturres. Mattarp Svinstorp

194

Rössjön 66 Rössjöholm

Björnamossa Snäckebotorp

114

Krokabygget Ljungagård

121

Harbäckshult

Skogen

Vanås

44

58

Ramnasjömossen

74

114

69

Bassholma

Sjöholma

49

48

Ringåsen Ljungaskog

Hjälmsjö

Lärkesholm

V Spång Ö Spång

50 26 Hjälm51 sjön 76 57

86 Lärkesholmssjön St. Källstorp

Slättsjö Backabygget

24 108

Aggarp

Ånalt

Örkelljunga

E

47

Ekeröd

Åsljunga

Åsljungasj. Spångahöj

Stivelsmosse

Rävakärr

27 57

Kyrkolycke

Klippebygget Röglan

Skånes Vä

Skönadal

58

Skåneleden

24

Storakärr

56

Järnbläst Sjöhultet

Bjärabygget

Ängarna Nissakäll

Torvgårda

Gudebygget

101

Bosjöholm

178

Lemmeshult

Lärkholm Lärkeröd

Tåssjö Rössjöholms gård

Kollebäckstorp

Sällerås

Bölinge

Sonnarp

66

Onsena

Svarta sjö Krångelbygget Vita sjö

Lönnsjöholm

Västersjön

Ljungabolet

43

Porkenahult

145

Långalt

110

Fyren

Hall and 23 sås

Nedre Århult

Sjöaltesjön

Hultabygget

Hålshult

Långhult

Björnholm Boalt St. Bjälkabygget

Vråkärr Bergtäkt

Snoggarp

Brötarna Smedhult

Hulebäck

Koarp

n

Björkeberg

Floalt

Killhult

Ydermossa

Djurholmamossens naturreservat

Sönder-Össjö

Pershult

Stackarp

40

144 Fladalt

Trulsabygget

Flyholmen

St. Bastena Ekesunna

Äspered

Kockabygget

Ramsjön

Bjärnared

Fägrilt

Knopparp

Jonstorp

Pennebo

Trot

53 Jännaholm

Bonnalt

Holmarna

Klämman

18 Åstarpe mosse naturreservat 19

Store sjö 98

138 Hansatorp

136

Slätthult

Göstorpshult Råryd

Ön

39

226

42

Mårhult 83

54 55 15 min

Snapparp

Ingvarsbygget Jonstorp

Hultet

38

Yllevad

fällan

smossens rreservat

n

Egla

Brostorp

17

Hallandsås

jeå

ed

Sm

sån

Åstarp

Rollstorp

den

36 37 Hylte

nds le

Sten

Flintarp

Ydrilt

N Össjö

Skogsgård

Grönshult Högalt

Hedhuset

D

Ekenäs

Fåglasång

35

Bögilt Lycket

Rävaljung

Horsabäck

Halla

15

115

Skråmered

Hishult

78

Björnhu

52

Ågård

Oxhultasjön

Krogshult

Våxtorp

Kornhult

Oxhult

41

Vallen

Torp

Handskholmen

Bökehatten

Smedjeån

33 34

Axelvold

L. Menlösa

Källsbygg

Stubbhult Hyltan

Skogshult

32 St. Menlösa

Högaholma

Skönhult

Tormarp

Rostorp

28

Eketsbygget Flammabygget

Värestorp

Grötsjön

Vannåsasjön

Farhultsbygget

Stäme By

arp

Majenfors

Ön

Tommared Skenabygget

Putsered

15

147

n

112

Kövlinge

Fredrikstorp

77

Kraftverk

Gunnarsbygget

Hultabygget

Storesjö

Klägstorp

Lagan

Bassalt

Kraftverk

Timmershult

Fågelsk. omr.

Nyhem

Parken Lagered

Laxhult

Vippentorpet

Klinten

Ysby

Vångadal

Dyreborg Västralt 146

Hjörneredssjö n

Höggostret

Munkagård

rsfält

Björkered

31

Hjörnered

Brödåkra

Matsagården

Hov

Månstorp

n

Knäred

S Kattarp

Kasteberg

35

Lejeby

Vårvik Nyby

Trälshult

Kankesjön

Björkhult

Altona

Värnen

nn

147

Gosterbygget

Laholm

Brånalt

naturres.

122

Bergtäkt

Gatesjön

Årnaberga

Bonnarp

Blåkulla

Knutstorps

Klämman

Kungsladugården

otorb.

Norrlida

Uddared

Avfallsanl.

Ösarp

Snorrslida

Vegefors

30

Skogabysjö

Ebbarp

Säbyholm

Lilla Tjärby Köpinge

Myllehyltan

ån

Kårarp

Mammarp 44

Kr

ok

Motorb.

rp

Blankered

Kyrkhult

15

rd

Sibbalt

Rankabygget

120

29 15 min

Tjärby

ngar

Kullstorp

Skogabybackar

Vessinge

Ö Ringarp

ungby

Björket

Hunseröd

Persköp Lönnhässle

45

Sjunkamossa

Grytåsa

Sånnestorp

E4

156

Bälinge Åslidehus

Bergtäkt

Sjöbygget

Eket

Brekille

136

Rya kyrka

berg

10

V Ringarp Bälingesjön

Björkliden Flinka

Åkarp

Ebbarp

Össjö

Rya

Boarp

46

Troedstorp

Ingeborrarp

Esborrarp

www.hallandsasen.se Bergtäkt vad

Ulvs Örahult

mosse

108

Björnkärr Storamölla

Blah

Dalshultaskog

Store

Fiskaretorpet

28

Maabygget

Västrarp

Kråkelund 45

Fjällrammsjön 119

105

Sjöbygget

108

Axtorp

138

Hagstad

Älj Dalshult

Hjortaryd Skingeröd

Varshult Varshulta mosse

Häljalt

Övre


Upptäck naturreservaten! Hallandsåsens många naturreservat bjuder på en stor variation i naturtyperna. Här har vi samlat några reservat som är tillgängliga och har skyltning, parkering och vandringsleder. Osbecks bokskogar gör sig kanske allra bäst om våren när solljuset silar ner genom bokarnas ljusgröna lövverk. Men reservatet är värt ett besök under alla årstider och här finns det flera markerade vandringsslingor att välja mellan. I skogen hittar du både sällsynta mossor och olika fornlämningar. Osbecks bokskogar ligger på Hallandsåsens nordsluttning strax intill samhället Hasslöv i Laholms kommun. Här verkade blomsterkungen Linnés lärjunge Pehr Osbeck som präst under andra halvan av 1700-talet. Gå gärna Osbecksrundan, en informativ tur från bronsålders­ graven Lugnarohögen öster om Hasslöv upp på åsen till Brantekälla och tillbaka.

mer om området genom pedagogiska skyltar längs vägen. Fukthedarna karaktäriseras av myrlilja och ljung mellan högvuxen pors och blåtåtel. På de trädbevuxna mossarna växer ljung, tuvull, hjortron och lingon under glest stående tallar. De öppna mossarna domineras av vitmossa och olika slags halvgräs. I sumpskogarna växer främst glasbjörk medan fastmarksholmarna är bevuxna med blåbärsrik barrskog. På de öppna mossarna finns spelplatser för orre. Spelperioden pågår april/maj. I skogen lever ytterligare ett av våra skogshöns – tjädern. Bivråk, nattskärra och spillkråka är andra sällsyntheter som besökare kan möta i reservatet.

Åstarpe mosse

Axeltorps skogar

Osbecks bokskogar

13

18

Lyadalen. Foto: Linda Gustafsson

Åstarpe mosse består av ett omväxlande myrlandskap med fuktiga hedar, mossar, sumpskogar och fastmarksholmar. Mossen är ett av landets mest värdefulla våtmarks­ områden. Här kan du gå en 2,5 km markerad vandringsled genom den ostörda vildmarken. Du kan lära dig

29

www.hallandsasen.se

6

Axelstorps skogar hittar du på Hallandsåsen nordsluttning, två km från Båstad. En vandringsled som utgår från Båstad tar dig genom ett landskap som bär minnen av det jordbruk som funnits här sedan bronsåldern. I den branta sluttningen mot Sinarspdalen forsar vattnet genom

orörda skogar och branta raviner. I reservatets östra delar kan man se spår av forntidens odlingar i form av stenrösen och uppbyggda terrasser där små åkrar än gång låg. I den slingrande Axeltorpsbäcken lever öringen gott på natt- och bäcksländelarver. Även forsärlan och strömstaren uppskattar den rika tillgången på larver och har du tur får du syn på en av dem sittande på en sten i vattnet. I den varierande skogen häckar många olika fågelarter, t ex kan du höra och se hackspett, trädkrypare och skogsduva.

Lyadalen

7

Markerade strövstigar leder dig genom frodiga lövskogar och fornlämningsrika betesmarker i Lyadalens naturreservat. Lyabäckens djupa ravin är ett givet besöksmål liksom Brattenborg, som bjuder på storslagen utsikt vid fint väder. De branta sluttningarna ner mot Lyadalen och Sinarpsdalen är täckta av lövskog. Om våren hörs en livlig småfågelkör av grå flugsnappare, härmsångare och grönsångare. I de kalkrika och fuktiga lövlundarna växer en mångfald av örter, mossor och lavar. Skogssvingel, strutbräken, trolldruva och myskmadra trivs här, liksom den sällsynta månviolen. Lyabäcken korsar den norra delen av reservatet och kastar sig ner mot Sinarpsdalen i små forsar och fall. I det kalla och klara vattnet lever en lokal öringstam. Med lite tur får du syn på den grågula forsärlan, som återkommer från varmare bredd­ grader i mars eller början av april. Intill fornlämningar och berghällar växer backtimjan, slåttergubbe och gökärt. Söder om Varegården finns ett cirka sex meter högt stup, som enligt sägnen ska ha fungerat som ättestupa förr i tiden.


Aktiva upplevelser på Hallandsås 40

Aktiviteter och äventyr på Hallandsås

kungsbygget.com

Profile for MacMedia

Destination Hallandsåsen guide 2019-2020  

Destination Hallandsåsen. Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år. Välkommen till Hal...

Destination Hallandsåsen guide 2019-2020  

Destination Hallandsåsen. Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år. Välkommen till Hal...