Magasinet VESTKYSTEN 03.20

Page 32

Svampenes FORUNDERLIGE LIV FOTO: MIKKEL JEZEQUEL . TEKST: KAMILLA HUSTED BENDTSEN. ALOPEX MEDIA

I EFTERÅRET TAGER MANGE GERNE TUREN UD MED SVAMPEKURVEN FOR AT FINDE LIDT TIL AFTENSMADEN. MEN SVAMPENE KAN OGSÅ GØRE SKOVTUREN TIL EN FEST; SELV UDEN DEJLIG MAD FOR ØJE. SVAMPENE SPILLER NEMLIG EN HELT ESSENTIEL ROLLE I ØKOSYSTEMET, DE FINDES I ALLE MULIGE FORMER, FARVER OG STØRRELSER, OG HVER ÅRSTID HAR SINE EGNE SVAMPEARTER. Det har regnet meget i nogle dage. Det er perfekt! Godt med fugt er godt svampevejr.

"Men de provokererede mig i dén grad"! siger han og uddyber:

Ved Dejbjerg Plantage er Tage Madsen klar til en tur ud i svampeland. Det har han prøvet hundredevis af gange, for han har været naturvejleder ved Ringkøbing-Skjern Museum i mange år. Nu er han pensioneret, men han er stadig formand og medstifter af ’Æ Skurrehat’, der er den lokale afdeling af Svampeforeningen.

"Der vokser så mange svampe her, og jeg kunne bare gå forbi og ikke vide, hvad det var for nogen. Ofte spurgte mine deltagere på turene ud i naturen også til en svamp, og jeg kunne ikke svare".

Faktisk interesserede Tage Madsen sig ikke synderligt for svampe, nærmest tilstår han på turen ud i plantagen.

32

MAGASINET VESTKYSTEN | NR | 3 SEPTEMBER 2020

Sådan begyndte Tage Madsen at stifte bekendtskab med svampenes univers for mange år siden, og i dag er han flittig svampeguide. Allerede næsten inden turen er startet, er der gevinst. En smuk brun svamp lyser op i græsset midt

i en efterårssolstråle. Den hedder brun skælrørhat, og Tage Madsen tager sit uundværlige værktøj frem: Svampekniven. Nænsomt skærer han svampen fri og vender den om, hvor undersiden afslører en fast flade af lyst ’svampekød’ med huller i. "Denne type svamp kender de fleste. Den hører til rørhattene, og dem kan man netop kende på de små ’rør’, der danner hullerne", forklarer han.

HVERKEN DYR ELLER PLANTE Men for lige at starte med begyndelsen, så må vores guide i dag hellere fortælle, hvad en svamp egentlig er for noget.