Magasinet om Læring 02/2018

Page 18

Ordblind forfatter med en mission I artikelserien går vi tæt på nogle af de store eller helt små virksomheder, der udvikler læringsmidler og værktøjer. Vi møder menneskene bag, hører historien og får indblik i visionerne.

E

n bredt smilende ung mand med et glimt og et tydeligt drive i øjnene står på sin stand på Danmarks Læringsfestival i København i begyndelsen af marts. Han er her for at for at promovere sin bog ’Michael og bogstavbjerget’, men han har også meget andet på hjertet. Manden er 32-årige Jesper Sehested Jensen, rådgiver, foredragsholder og nu også forfatter. Jesper er ordblind, og fra at dette var et voldsomt problem i hans skoletid, er det blevet omdrejningspunktet for hans virksomhed, som han de sidste fire år har drevet på fuld tid. Hans virke inkluderer også hjemmesiden etlivsomordblind.dk, som har cirka 500 besøgende om dagen og dermed måske er landets største mødested for ordblinde eller deres pårørende. Hans mission er at hjælpe andre og især børn med at indse, at ordblindheden kun er en lille del af af, hvem de er, og at de sagtens kan få den uddannelse, de gerne vil have. Og han taler af erfaring. Den mentale stopklods Jesper fortæller, hvordan han i sin skoletid frygtede at blive bedt om at læse op af en tekst. Han fandt på alle mulige udveje for at

Michel og bogstavbjerget Michael og Bogstavbjerget handler om at have det svært med bogstaver og ord. Om at føle sig anderledes end de andre og ikke tro på sig selv og fremtiden. Heldigvis kan der laves om på det! På Michaels rejse op af Bogstavbjerget lærer han meget om sig selv og sine udfordringer. Så meget at fremtiden skal stå på flere eventyr, også selvom det bliver hårdt. Efter hvert kapitel er der spørgsmål til dialog. Bogen udkom i sommeren 2017 og er solgt i 700 eksemplarer. Forfatter Jesper Sehested Jensen har planer om, at skrive flere bøger Jesper Sehested Etlivsomordblind.dk om Michaels kamp med bogstaverne.

Michael og Bogstavbjerget

Plakat-A2-Ordblindebogen-PRINT.indd 1

18

MAGASINET OM LÆRING

24-11-2017 13:51:13

Ba facadg en

komme væk fra situationen: ”Jeg skal på toilettet” eller ”Jeg har glemt min bog,” var nogle af de gængse. Andre gange tog han sin skoletaske, forlod klassen og sad udenfor. Til eksamen i 9. klasse fik han 71 fejl ud af 92 mulige og dumpekarakter, men i 10. klasse besteg han med store anstrengelser ”bogstavbjerget” og fik troen på en fremtid og Jesper Sehested Jensen en uddannelse. ”Som ordblind føler man sig let udenfor og mister sin selvtillid. Jeg skulle over det mentale, det jeg kalder bogstavbjerget, for at komme videre. Jeg fandt ud af, at det i virkeligheden ikke var min ordblindhed, der stoppede mig. Det var mine tanker om mig selv og min ordblindhed,” siger han. I et blogindlæg på etlivsomordblind.dk fortæller han blandt andet: ”En af tingene, der hjalp mig, var, at alt læsning ikke behøver at være kedeligt (set fra en ordblindes øjne). En så lille ting, som at få lov til at læse om noget, der interesserer en. Jeg fik bogen ‘Hot sex’, hvilken teenagedreng vil ikke gerne læse om det, selvom hver side tog 5-7 minutter at komme igennem? Tog fremtiden i egne hænder Jespers nye selvtillid kom ikke fra den ene dag til den anden, men over tid, med hjælp fra andre vandt han troen på en uddannelse. Af diverse studieomveje endte han med en kandidat i finansiering og strategiske ledelse fra Copenhagen Business School (CBS) og med ophold i både USA og Kina. ”Det havde været en spændende uddannelse, der blandt andet hadlede om at starte egen virksomhed, men CBS var lidt en ”slipseting” – ikke lige mig,” siger Jesper, der valgte en anden karrierevej end den oplagte. Med sine egne erfaringer i bagagen begyndte han at blogge om livet som ordblind, og fandt snart ud af at der var meget mere end ham selv at skrive om og startede hjemmesiden etlivsomordblind.dk. ”Jeg fik megen positiv respons, og jeg fandt ud af, at jeg var god til at formidle,” fortæller han. Ud over at drive hjemmesiden har Jesper de seneste år holdt foredrag for mere end 3.600 ordblinde, forældre, lærere m.fl., ligesom han rådgiver ordblinde med fokus på motivation og selvtillid. Ny bog på vej Jesper har startet eget forlag, og skiver i øjeblikket på en ny bog baseret på egne og andres erfaringer med at være ordblind. Modsat Michael og bogstavbjerget, som er henvendt til yngre børn, er den nye bog målrettet forældre, lærere og ældre elever. ”Jeg vil gerne give dem et indblik i, hvilke tanker, der går gennem hovedet på en elev, der altid får et referat tilbage fyldt med


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.