Page 1

Mælkeri tidende "ET GULV ER IKKE BARE ET GULV"

Tidsskrift for

mejeriindustrien

TOTALGULVET Vesla har opbygget en uvurderlig ekspertise og erfaring indenfor TOTAL gulvløsninger til industri, landbrug og fødevarebranchen. Specielt gulve med behov for stor slidstyke og høj hygiejne er blevet en specialitet.

www.vesla.dk Fabriksvej 12 -DK-6920 Videbæk +45 9717 3266 - F. +45 9717 3206

24

28. november 2008 121. årgang


dalum uddannelsescenter

går kold mandag den 01.12.08 Kold college er det nye navn for Dalum UddannelsesCenter. Opkaldt efter skolemanden Christen Kold, der byggede sin sidste skole dér, hvor vores begyndte. Og som levede efter de samme pædagogiske tanker som os: ”kun det erfarede bliver til sand lærdom”.

fra jord til bord

594

NR. 24

MÆLKERITIDENDE 2008


Mælkeri tidende Tidsskrift for

mejeriindustrien

Udgivere: Foreningen af mejeriledere og funktionærer, e-mail: fmf@maelkeritidende.dk Dansk Mejeriingeniør Forening, e-mail: dmf@maelkeritidende.dk Redaktion og sekretariat: Det gamle Mejeri Landbrugsvej 65 5260 Odense S. Postgiro: 400 5325 Tlf.: 66 12 40 25 Fax: 66 14 40 26 e-mail: info@maelkeritidende.dk www.maelkeritidende.dk Ansvarshavende redaktør og sekretariatsleder mejeriingeniør Anne-Sofi Søgaard Christiansen. Redaktør cand. mag. Anna Marie Thøgersen. Redaktionssekretær markedsøkonom Bettina M. Nielsen. Sekretær Birgit Jakobsen. Tlf. tid dagligt kl. 8.00-16.00 (fredag dog 8.00-15.00) Annoncer: Stillings- samt købs/salgsannoncer kan leveres digitalt eller i form af færdige film og må være redaktionen i hænde senest torsdag kl. 12.00, en uge før udgivelse. Tidsskriftet udgives hveranden fredag‚ undtagen dobbeltnumre i juni og december‚ svarende til 24 nr./år i et oplag på 1.700 eksemplarer. Abonnement: Danmark: 1.125- kr./år inkl. moms. Europa: 1.398,- inkl. forsendelse. Øvrige udland: 1.584‚- kr. inkl. forsendelse. Læserkreds: Mejeriernes og mejeriselskabernes ledere og øvrige medarbejdere. Mejeriingeniører og mejeriteknikere i indog udland. Medlemmer af mejeriernes bestyrelser. Ansatte ved mejeribrugets organisationer. Medarbejdere ved forsknings- og forsøgsvirksomheder, levnedsmiddelkontrolenhederne og ministerielle embedsmænd. Mange levnedsmiddelvirksomheder. Mejerimaskinindustri og servicevirksomheder m.v. (Stud. tech. al/mejerilinien og procesteknologstuderende/mejerispecialet modtager bladet gratis). Layout og sats: Grafisk Data Center a-s, Odense Tryk: Helmer Jensen ApS, ISSN 0024-9645 Medlem af:

Et imponerende arrangement! Det er ca. 25 år siden jeg første gang besøgte Landsmejeriudstillingen i Herning. Siden har jeg med jævne mellemrum og stor begejstring besøgt udstillingen og nydt et utal af mejerigtige smagsprøver, set nye produkter komme til og fulgt udviklingen i branchen samt hos branchens leverandører. Sidst men ikke mindst har det været en fornøjelse at opleve stemningen, når udstillingshallen summede af liv og håndtryk. I år var anderledes! Jeg deltog nu som ”aktør” inden for dansk mejeribrug og mødte på én gang hele mejeriverdenen, som var samlet i Hal M. Den karakteristiske og velkendte summen af engagement, stolthed og samhørighed var der, men indtrykkene var anderledes og mere intense, end jeg havde oplevet tidligere. Engagementet og den faglige stolthed er ikke til at tage fejl af og findes i mange afskygninger i Hal M. Samhørigheden og gensynsglæden ses og høres hele tiden. Mejerifolk mødes, og der bliver trykket hænder og udvekslet nyheder og gamle minder. Produkterne bliver vurderet, og ros eller ris deles ud med rund hånd. Standene, hvor leverandører og samarbejdspartnere holder til, er også mål for mejerifolket. Når dagen skrider frem, skoene begynder at klemme, og man er mæt af smagsprøver, går turen til standene - i et seriøst forretningsmæssigt ærinde eller blot for at hilse på. LMU/SDC er således opbyggelig for branchen. I Hal M i Herning skabes relationer, udvikling og fremdrift, og messen er helt sikkert en begivenhed, som de forskellige aktører på ”mælkevejen” sætter stor pris på. For mit eget vedkommende oplevede jeg en mejeriverden, hvor jeg blev fantastisk godt modtaget, og som jeg glæder mig rigtig meget til at blive en del af. Landsmejeriudstillingen 2008 også kaldet Scandinavian Dairy Contest blev åbnet den 11/11 kl. 11.00, og Dansk Mejeribrug præsterer med dette arrangement verdens største udstilling af bedømte mejeriprodukter. I år kunne 9000 besøgende smage på ca. 1300 mejeriprodukter fra mere end 100 mejerier i 5 nordiske lande. Alt i alt - et imponerende arrangement!! Anne-Sofi Søgaard Christiansen

Indhold: Skandinaviens bedste mejeriprodukter ........................................... 596 Holdvindere og ærespræmier 2008 ................................................ 598 Vesla - Specialist i fugefri gulve . .................................................. 608 Kort fortalt .................................................................................. 610 Personalia . .................................................................................. 615

Foreningsnyt ............................................................................ 617 Møde- og udstillingskalender .......................................... bagsiden Eftertryk tilladt med kildeangivelse. MÆLKERITIDENDE 2008

NR. 24

595


Skandinaviens bedste mejeriprodukter Igen i år blev Landsmejeriudstillingen / Scandinavian Dairy Contest en succes. Messen, der er verdens største for bedømte mejeriprodukter, blev afholdt sammen med FoodPharmaTech i Herning den 11.-13. november. Taler og hyldest af Danmarksmestrene og vinderne af SDC prægede den første udstillingsdag. I år havde de skandinaviske mejerier sendt 1.392 produkter til de dansk/skandinaviske bedømmelser, der blev foretaget af 150 dommere. Mælken og mejeristen Mejeriforeningens formand, Bent Juul Sørensen holdt årets åbningstale, og i den hyldede han bl.a. mælken og mejeristen. - Der er fuld ”sporbarhed” på begge, kvaliteten er i top, og årets guldregn over danske og skandinaviske mejeriprodukter var fuldt fortjente. Et prisboom på mælken i 2007 blev i 2008 afløst af politiske og finansielle kriser, mælkeskeptikere og kernesunde familier, der udfordrer det samlede danske mejeribrug til dialog, debat, fortsat produktudvikling og meget gerne flere midler til øget mejeriforskning.

Danablu - Skandinaviens bedste ost I år deltog 104 skandinaviske mejerier på messen, heraf var de 58 danske, 33 norske, 8 svenske og 4 islandske samt

596

NR. 24

Færøernes eneste mejeri. Mejerierne havde tilsammen indsendt 834 oste. Blandt disse voterede de 150 strenge dommere sig frem til én ost fra ét mejeri, der vandt både det danske og det skandinaviske mesterskab. Og det blev en 4 kg økologisk Danablu 60+ fra Bornholms Andelsmejeri. Mejeriets direktør Per Olesen og Rasmus Sørensen modtog hæderen. Det er tredje gang i træk Bornholm

MÆLKERITIDENDE 2008


vinder begge mesterskaber med en af sine Danabluoste, og en glad mejeridirektør udtrykte stolthed og sendte en venlig tanke til en af ”bagkvinderne” bag vinderosten, mejerichef Christina Kofoed-Jensen.

Danmarks bedste Karamelmousse Det bedste konsumprodukt overhovedet, der fremstilles her i Danmark, er en Karamelmousse, og den kommer fra Nordjylland. Det blev Aabybro Mejeri, der vandt Danmarksmesterskabet i kategorien ”konsum” for en 1 liter Karamelmousse. Mejeriejer N.H. Lindhardt og produktionschef Peter Kofoed står bag produktet, og de modtog hæderen med synlig stolthed. Det er første gang nogensinde, at Aabybro vinder et Danmarksmesterskab. Lindhardt udtrykte særlig glæde over, at hans far og forgænger på Aabybro var til stede og så mejeriet blive hædret. Aabybros Karamelmousse var i skarp konkurrence med de øvrige 283 konsumprodukter, som de danske mejerier havde indsendt.

Lurpak - Skandinaviens bedste smør Arla Holstebro kan - igen, igen - kalde sig Danmarks bedste smørmejeri. For syvende år i træk modtog Holstebro hæder og bevis på sit Danmarksmesterskab for en 250 gram usaltet Lurpak beregnet til hjemmemarkedet. Men ikke nok med det. Smørret fra Holstebro var også vinder i Scandinavian Dairy Contest, så Lene Frederiksen og John Jacobsen måtte to gange på podiet og modtage hæder og diplomer på, at de står bag Danmarks og Skandinaviens bedste smør. Det var andet år i træk, at Holstebro vandt både Danmarksmesterskabet og Scandinavian Dairy Contest. I den skandinaviske del af konkurrencen deltog i alt 77 smørprodukter.

Svensk yoghurt bedst i Skandinavien Sidste år vandt et af norske Tines mejerier den skandinaviske dyst i konsumkategorien. I år blev kategorivinderen et svensk mejeri, nemlig Arla Foods Linköping Mejeri, der

MÆLKERITIDENDE 2008

med produktet 1 liter økologisk mild yoghurt kan smykke sig med titlen Skandinaviens bedste. Karin Sværdh og Thomas Nilsson modtog prisen under svensk/skandinavisk jubel og klapsalver. Den økologiske yoghurt fra Linköping Mejeri var i skandinavisk konkurrence med de i alt 456 konsumprodukter, der var indsendt til Scandinavian Dairy Contest. De to svenske vindere er på billedet flankeret af Landsmejeriudstillingens formand, Henning Clausen til venstre og Mejeriforeningens formand Bent Juul Sørensen.

Mælkeritidendes reception På Landsmejeriudstillingens første dag kl. 17. bød Flemming Aamann velkommen til de godt 200 gæster, der havde valgt at komme til Mælkeritidendes traditionsrige reception, der i år blev afholdt for 10. gang. Bladets formand takkede endvidere Mejeriforeningens Eventafdeling for den flotte buffet med oste fra Landsmejeriudstillingen. Flemming Aamann benyttede samtidig lejligheden til at takke afgåede sekretariatsleder gennem 36 år, Kjeld Mark Christensen og til at præsentere bladets nye ansvarshavende redaktør og sekretariatsleder, Anne-Sofi Søgaard Christiansen.

FoodPharmaTech I løbet af de tre messedage kunne gæsterne også blive inspireret af bud på nye og fremtidige teknologiske løsninger og en lang række faglige foredrag. Da Landsmejeriudstillingen og FoodPharmaTech 08 sluttede torsdag aften den 13. november, havde knap 9.000 gæster lagt vejen forbi de 255 firmaudstillere og hundredvis af mejeriprodukter i MCH Messecenter Herning. FoodPharmaTech finder næste gang sted i dagene 2.-4. november 2010 i MCH Messecenter Herning, og Landsmejeriudstillingen afholdes igen den 10.-11. november næste år. AMT

NR. 24

597


Holdvindere og ærespræmier 2008 Ost Ostetype

Hoved- karakter

50+ Frisk ost mexico 200 g 12,98

Mejeri

Mejerileder

Holstebro Flødeost, Lene Jacobsen Arla Foods

70+ Flødeost hvidløg koldrørt 12,74 Korsvej, Arla Foods 150 g øko Castello

Christian B. Sørensen

Produkttilvirker Karsten Mose/ Team Buko Team Korsvej

45+ Smelteost skinke 250 g

13,64

Birkum Ost, Arla Foods Jesper Thomsen

Team Birkum

5+ Rygeost m/k 800 g øko

12,18

Løgismose Mejeri A/S

Henrik Toft

Team Løgismose

70+ Marquis 1000 g

13,10

Gjesing, Arla Foods

Bent Hansen

Team Gjesing

60+ Danablu 4 kg øko

13,24

Bornholms A/M

Per Olesen

Team Bornholm

45+ Hvid ost tern i krydderolie 12,60 Bov, Arla Foods Mette Toft med chili 70 Apetina

Team Bov v/ Robert Larsen

50+ Blok i saltlage vegetabilsk 400 g Yesilova

12,70

Nørager Mejeri A/S

Mogens Larsen

Nørager UF afd.

30+ Fast modnet folie 8 kg 5 u. 12,56

Mejeriet Dybbækdal A/S

Poul Johannes Pedersen

Team Thise

45+ Havarti skorpefri 14 kg 7 u.

12,26

Grøndal, Uhrenholt

Ole Brander

Team Grøndal

60+ Danablu 4 kg 30 u.

13,84

Bornholms A/M

Per Olesen

Team Bornholm

30+ Fast modnet sølv folie m/k H.C. Andersen

12,68

Them Andelsmejeri

Svend Andersen Bjarne Andersen

60+ Flødehavarti 400 g 12,80 Nr. Vium, Arla Foods Peter Møller

Team Nr. Vium Mejeri v/Torben Pradsgaard

45+ Fast modnet Gouda-type 13,04 Thise Mejeri A.m.b.a. 8 kg 10 u. øko

Team Thise

Poul Johannes Pedersen

40+ Cheddar/regatto/emment. strimlet 200 g Pasta käse

13,48

Rødkærsbro, Arla Foods Henrik Kæmpe

Flemming Thomasen

70+ Blå/hvid 200 g Creme Royal

14,32

Troldhede, Arla Foods

Henning Jacobsen Sofus Dupont

45+ Danbo skiver 250 g 6 u. Klovborg

12,40

Klovborg, Arla Foods

Per M. Olsen

Ib Madsen

45+ Danbo skiver 250 g 12 u. Klovborg

13,12

Klovborg, Arla Foods

Per M. Olsen

Ib Madsen

35+ Gudbrandsdalsost G35 1 kg

12,98

Tine Meieriet Øst

Odd Ulsaker

Team Lom & Skjåk

Produkttilvirker

Smør Smørtype

Hoved- Mejeri karakter

Mejerileder

250 g usaltet hjemmemarked LURPAK

14,00

Holstebro, Arla Foods

John B. Jacobsen Team Holstebro

500 g salt LURPAK Spreadable

14,60

Holstebro, Arla Foods

John B. Jacobsen Team Holstebro

598

NR. 24

MÆLKERITIDENDE 2008


Holdvindere og ærespræmier 2008 Konsum Produkttype

Hoved- karakter

Mejeri

Mejerileder

Produkttilvirker

Piskefløde ½ l Hirtshals

14,80

Hirtshals Andelsmejeri Kim Dam Nielsen Team Hirtshals

Cremefraiche 18% 500 ml Egelykke 14,84

Brabrand, Arla Foods

M. Rasmussen

Team Brabrand Mejeri

Harmonie Øko-yoghurt 0,5% naturel

Brabrand, Arla Foods

M. Rasmussen

Team Brabrand Mejeri

Ekologisk Mild yoghurt 1 l Arla 14,52

Linköping/Östgöta, Arla Foods

Jan Håkonsson

Team Linköping

Yoghurt Skogsbær 3,4% 4x150 g TINE

14,52

Oslo, Tine Meieriet Øst Marte Grøtan

Team TMØ Oslo

DrikkeYalla m. hallon/boysenbær 350 ml

15,00

Brabrand, Arla Foods

M. Rasmussen

Team Brabrand Mejeri

Karamelmousse 1 l

14,68

Aabybro Mejeri

N.H. Lindhardt

Team Ryaa Is

14,52

Ost Hold Ostetype

Hovedkarakter

Mejeri

20

65+ Flødeost peber 1000 g Tolko 70+ Flødeost rom 1000 g Tolko 65+ Flødeost purløg 1000 g Tolko 65+ Flødeost naturel 1500 g

12,50 12,42 12,36 12,34

Korsvej, Arla Foods Korsvej, Arla Foods Korsvej, Arla Foods Bjerre Herreds Mejeriselskab

30

45+ Smelteost rejer 250 g Flora Danica 40+ Smelteost plain tube 85 g Danish Chef 65+ Flødesmelteost naturel 140 g Puck Veg.

13,50 12,94 12,88

Birkum Ost, Arla Foods Birkum Ost, Arla Foods Bislev, Arla Foods

MÆLKERITIDENDE 2008

NR. 24

599


Guldvindere - Ost 40

20+ Hytteost naturel 200 g øko Saga 5+ Rygeost m/k 170 g øko Løgismose 40+ Kvark vanilje Kesella

12,02 11,86 11,72

Korsvej, Arla Foods Løgismose Mejeri A/S Brabrand, Arla Foods

50

65+ Hvid Castello 1100 g 65+ Hvid Castello 300 g

13,08 12,96

Lillebælt, Arla Foods Lillebælt, Arla Foods

70

45+ Salattern i olie chili/hvidløg 200 g Danish Farm 45+ Hvid ost minitern i lage 150 g Taverna 45+ Hvid ost tern 150 g Taverna

12,44

Sædager A/M

12,42 12,14

Nørager Mejeri A/S Nørager Mejeri A/S

80

40+ Hvid ost UF blok i lage 2 kg Taverna 50+ Blok i saltlage vegetabilsk 1 kg Yesilova 20+ UF vegetabilsk 3,8% salt 200 g Puck 40+ Hvid ost UF brik 2,5% salt nat. farve 200 g Apetina

12,50 12,50 12,48 12,44

Nørager Mejeri A/S Nørager Mejeri A/S Bislev, Arla Foods Bislev, Arla Foods

90

20+ Fast modnet skorpefri Cheasy 10+ Delite skorpfri 10 kg 4 mdr.

12,20 12,18

Hjørring, Arla Foods Götene, Arla Foods

100

45+ Fast modnet (Goudatype) 4 kg 9 u. Husmandsost - Elmegaarden 45+ Fontina rød kitmodnet 5 kg 7 u. 45+ Norsk Edamer 850 g TINE 45+ Fontal 8 kg kit

12,06

Elmegaard Mejeri

12,00 11,88 11,84

Grøndal, Uhrenholt A/S Ørsta, Tine Meieriet Vest Nørup Mejeri

120

45+ Danbo 9 kg 30 u. folie Tistrup Mejeri 50+ Sörgård Rödvaxad 11,5 kg 45+ Norvegia vellagret 10 kg TINE 45+ Grevé Gulvaxad 11,5 kg

12,68 12,64 12,64 12,56

Tistrup, Arla Foods Bollnäs, Milkomejerier Nærbø, Tine Meieriet Sør Bollnäs, Milkomejerier

130

55+ Krydderiost jalapeno 14 kg 7 u. 50+ Fast modnet 800 g Pirkka 45+ Esrom folie 1,5 kg 4 u. øko

12,68 12,50 12,48

Grøndal, Uhrenholt A/S Nr. Vium, Arla Foods Thise Mejeri A.m.b.a.

140

45+ Sveitser 10 kg TINE

13,00

Nærbø, Tine Meieriet Sør

150

40+ Cheddar/regatto/emmentaler strimlet 175 g Karoline’s pastaost

13,36

Rødkærsbro, Arla Foods

160

70+ Blå Castello 150 g 65+ Hvid Castello 20 g 60+ Danablu 1,8 kg 17 u.

14,02 13,80 13,62

Gjesing, Arla Foods Lillebælt, Arla Foods Høgelund, Arla Foods

170

45+ Esrom flow 375 g 30+ Fast modnet pakkeost m/k 40+ Fast modnet sk. 250 g Edam 45+ Danbo m/k 700 g 6 u. Klovborg 60+ Havarti skiver 300 g Marcadona

12,35 12,20 12,20 12,20 12,20

Nr. Vium, Arla Foods Hjørring, Arla Foods Taulov, Arla Foods Klovborg, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods

180

45+ Danbo 6-800 g 30 u. Tistrup L 45+ Danbo 6-800 g 45 u. Tistrup XL 45+ Danbo sk. 250 g 26 u. Riberhus XL 45+ Danbo 600 g 35 u. Gamle Ole XL 45+ Fast modnet sk. 250 g Riberhus

13,08 13,08 12,88 12,88 12,84

Tistrup, Arla Foods Tistrup, Arla Foods Tistrup, Arla Foods Tistrup, Arla Foods Taulov, Arla Foods

600

NR. 24

MÆLKERITIDENDE 2008


Smør Hold Smørtype

Hovedkarakter

Mejeri

10

500 g salt DK LURPAK 500 g salt engelsk LURPAK

13,80 13,60

Holstebro, Arla Foods Holstebro, Arla Foods

20

1 kg salt LURPAK Spreadable 250 g salt LURPAK Smørbar

14,20 14,00

Holstebro, Arla Foods Holstebro, Arla Foods

Hold Produkttype

Hovedkarakter

Mejeri

20

Ymer Seterrømme 35% 300 g TINE Seterrømme 35% 300 g TINE Cheasy fraiche 9% 500 ml

14,36 14,36 14,36 14,20

Brabrand, Arla Foods Harstad, Tine Meieriet Nord Oslo, Tine Meieriet Øst Brabrand, Arla Foods

30

Yoggi letmælksyoghurt m. jordbær Låglaktos Mild yoghurt vanilj 1 l Arla

14,36 14,36

Brabrand, Arla Foods Linköping/Östgöta, Arla Foods

50

Drikkeyoghurt fersken/vanilje 1,3% 1 l TINE DrikkeYalla jordgubb/lime 350ml DrikkeYalla m. pitanga/mango/passion 350ml

14,68 14,68 14,68

Tunga, Tine Midt-Norge Brabrand, Arla Foods Brabrand, Arla Foods

60

Citronfromage 1,5 l Vaniljeris kirsebær 165 g Karamelfromage 1,5 l KOS Karamellpudding m/karamellsaus 2,9% 2x150 g Fjordland

14,52 14,52 14,52 14,40

Aabybro Mejeri Slagelse Mejericenter, Arla Foods Aabybro Mejeri Brumunddal, Tine Meieriet Øst

Konsum

Sølv - Ost 10 12,64 Holstebro Flødeost, Arla 12,54 Holstebro Flødeost, Arla 20 12,32 Korsvej, Arla Foods 12,26 Holstebro Flødeost, Arla 12,22 Korsvej, Arla Foods 12,22 Korsvej, Arla Foods 12,22 Holstebro Flødeost, Arla 12,20 Korsvej, Arla Foods 12,20 Korsvej, Arla Foods 12,20 Holstebro Flødeost, Arla

40 11,72 11,70 11,62 11,60 11,58 11,50

Thrane Mejeri Thrane Mejeri Løgismose Mejeri A/S Løgismose Mejeri A/S Korsvej, Arla Foods Thrane Mejeri

50 12,96 12,92 12,90 12,80

Troldhede, Arla Foods Troldhede, Arla Foods Troldhede, Arla Foods Troldhede, Arla Foods

30 12,76 Birkum Ost, Arla Foods 12,76 Birkum Ost, Arla Foods 12,72 Birkum Ost, Arla Foods 12,56 Birkum Ost, Arla Foods 12,54 Birkum Ost, Arla Foods

MÆLKERITIDENDE 2008

12,08 Bov, Arla Foods 12,06 Løgismose Mejeri A/S 12,06 Bov, Arla Foods 80 12,42 12,36 12,28 12,16 12,16 12,14

Bislev, Arla Foods Bislev, Arla Foods Nørager Mejeri A/S Mammen, Drøsbro Mejeri Sædager A/M Nørager Mejeri A/S

60 13,20 Bornholms A/M 12,90 Mammen, Drøsbro Mejeri 12,58 Mammen, Drøsbro Mejeri

90 12,14 12,08 12,00 11,96 11,96

Thise Mejeri A.m.b.a. Ingstrup Andelsmejeri Mejeriet Dybbækdal A/S Hjørring, Arla Foods Storsteinnes, Tine Nord

70 12,12 Sædager A/M

100 11,82 Them Andelsmejeri

NR. 24

601


11,70 11,64 11,52 11,42 11,42 11,42

Naturmælk A.m.b.a. Falkenberg, Arla Foods Sømna, Tine Nord Götene, Arla Foods Hjørring, Arla Foods Mammen Mejeri A/S

110 13,54 Bornholms A/M 13,32 Høgelund, Arla Foods 13,20 Bornholms A/M 120 12,54 12,34 12,32 12,22 12,18

Tistrup, Arla Foods Tistrup, Arla Foods Hjørring, Arla Foods Hjørring, Arla Foods Taulov, Arla Foods

130 12,48 12,43 12,40 12,40

Nr. Vium, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods Thise Mejeri A.m.b.a.

12,35 Nr. Vium, Arla Foods 12,33 Nr. Vium, Arla Foods 140 12,96 12,92 12,92 12,84

Branderup, Arla Foods Elnesvågen, Tine Midt Branderup, Arla Foods Nærbø, Tine Sør

150 13,24 13,12 13,04 13,00 13,00

Rødkærsbro, Arla Foods Rødkærsbro, Arla Foods Rødkærsbro, Arla Foods Rødkærsbro, Arla Foods Rødkærsbro, Arla Foods

160 13,50 13,34 13,30 13,30 13,26 13,26

Troldhede, Arla Foods Gjesing, Arla Foods Lillebælt, Arla Foods Lillebælt, Arla Foods Bornholms A/M Høgelund, Arla Foods

170 12,20 12,05 12,05 12,00 12,00 11,95 11,90 11,90

Götene, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods Hjørring, Arla Foods Kalmar, Arla Foods Klovborg, Arla Foods Branderup, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods

180 12,80 12,72 12,64 12,64 12,64 12,64 12,64 12,40 12,40

Klovborg, Arla Foods Götene, Arla Foods Hjørring, Arla Foods Taulov, Arla Foods Taulov, Arla Foods Klovborg, Arla Foods Kalmar, Arla Foods Tistrup, Arla Foods Götene, Arla Foods

190 12,90 Storsteinnes, Tine Nord 12,70 Ørsta, Tine Vest

Sølv - Smør 10 13,60 13,60 13,60 13,20 13,20

Holstebro, Arla Foods Hirtshals Andelsmejeri Holstebro, Arla Foods Holstebro, Arla Foods Holstebro, Arla Foods

13,20 Götene, Arla Foods 13,20 Varde Smørmejeri, Arla

13,80 Holstebro, Arla Foods 13,80 Holstebro, Arla Foods 13,80 Götene, Arla Foods

20 14,00 Götene, Arla Foods 14,00 Götene, Arla Foods

Sølv - Konsum 10 15,00 15,00 15,00 15,00 15,00 15,00 15,00 15,00 15,00 15,00 14,80 14,80 14,80 14,65

Bornholms A/M Thise Mejeri A.m.b.a. Thise Mejeri A.m.b.a. Bornholms A/M Hobro, Arla Foods Thise Mejeri A.m.b.a. Hobro, Arla Foods Slagelse Mejericenter, Arla Christiansfeld, Arla Borup Andelsmejeri Slagelse Mejericenter, Arla Bornholms A/M Naturmælk A.m.b.a. Naturmælk A.m.b.a.

602

NR. 24

14,65 14,65 14,65 14,65 14,65 14,65 14,65 14,65 14,65

Hobro, Arla Foods Bornholms A/M Christiansfeld, Arla Borup Andelsmejeri Slagelse Mejericenter, Arla Hobro, Arla Foods Christiansfeld, Arla Borup Andelsmejeri Hobro, Arla Foods

11 14,60 14,60 14,40 14,40

Slagelse Mejericenter, Arla Christiansfeld, Arla Slagelse Mejericenter, Arla Hobro, Arla Foods

20 14,04 14,04 14,04 14,04 14,04 13,88 13,88 13,72 13,72 13,56 13,56 13,52 13,52 13,52

Thrane Mejeri Hirtshals Andelsmejeri Slagelse Mejericenter, Arla Linköping/Östgöta, Arla Foods Christiansfeld, Arla Foods Slagelse Mejericenter, Arla Slagelse Mejericenter, Arla Brabrand, Arla Foods Bergen, Tine Meieriet Vest Linköping/Östgöta, Arla Foods Meginfelag Búnaðarmanna Slagelse Mejericenter, Arla Hobro, Arla Foods Slagelse Mejericenter, Arla

MÆLKERITIDENDE 2008


30 14,20 14,20 14,20 14,16 14,04 14,04 13,88 13,88 13,88 13,88

Brabrand, Arla Foods Naturmælk A.m.b.a. Brabrand, Arla Foods Hirtshals Andelsmejeri Brabrand, Arla Foods Göteborg, Arla Foods Linköping/Östgöta, Arla Foods Linköping/Östgöta, Arla Foods Frya, Tine Meieriet Øst Linköping/Östgöta, Arla Foods

40 14,20 14,20 14,20 14,20 14,20 14,00 13,88 13,88

Brabrand, Arla Foods Oslo, Tine Meieriet Øst Tunga, Tine Midt-Norge Tunga, Tine Midt-Norge Frya, Tine Meieriet Øst Slagelse Mejericenter, Arla Brabrand, Arla Foods Slagelse Mejericenter, Arla

13,72 Linköping/Östgöta, Arla Foods 13,56 Linköping/Östgöta, Arla Foods 13,56 Brabrand, Arla Foods 13,56 Meginfelag Búnaðarmanna 13,56 Linköping/Östgöta, Arla Foods 50 14,52 Brabrand, Arla Foods 14,52 Linköping/Östgöta, Arla Foods 14,52 Brabrand, Arla Foods 14,52 Meginfelag Búnaðarmanna 14,52 Brabrand, Arla Foods 14,52 Tunga, Tine Midt-Norge 14,52 Sola, Tine Meieriet Sør 60 14,36 Esbjerg, Arla Foods 14,36 Polar Is, Mejerigaarden a/s 14,36 Slagelse Mejericenter, Arla 14,20 Meginfelag Búnaðarmanna 14,20 Aabybro Mejeri

14,20 14,20 14,20 14,20 14,20

Aabybro Mejeri Polar Is, Mejerigaarden a/s Slagelse Mejericenter, Arla Meginfelag Búnaðarmanna Esbjerg, Arla Foods

70 14,84 14,84 14,84 14,84 14,68 14,68 14,68 14,68 14,68 14,68 14,68 14,68 14,68

Esbjerg, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods Linköping/Östgöta, Arla Christiansfeld Arla Esbjerg, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods

90 11,92 11,88 11,80 11,74 11,74

Götene, Arla Foods Jernved Mejeri Hjørring, Arla Foods Mejeriet Dybbækdal A/S Hjørring, Arla Foods

100 11,40 11,34 11,34 11,34 11,32 11,30 11,26

Klovborg, Arla Foods MS. Akureyri Mammen Mejeri A/S Storsteinnes, Tine Nord Tistrup, Arla Foods Klovborg, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods

Bronze - Ost 10 12,50 Holstebro Flødeost, Arla 12,48 Holstebro Flødeost, Arla 20 12,14 12,14 12,12 12,10 12,10 12,08 12,08 12,08

Hardanger, Tine Meieriet Vest Bjerre Herreds Mejeriselskab Korsvej, Arla Foods Holstebro Flødeost, Arla Holstebro Flødeost, Arla Holstebro Flødeost, Arla Holstebro Flødeost, Arla Ørsta, Tine Meieriet Vest

30 12,52 12,48 12,38 12,36 12,28 12,24

Birkum Ost, Arla Foods Birkum Ost, Arla Foods Birkum Ost, Arla Foods Bislev, Arla Foods Birkum Ost, Arla Foods Bislev, Arla Foods

40 11,48 11,40 11,40 11,34 11,32 11,32

Thrane Mejeri Skövde, Arla Foods Korsvej, Arla Foods Skövde, Arla Foods Skövde, Arla Foods Skövde, Arla Foods

MÆLKERITIDENDE 2008

50 12,66 12,64 12,58 12,56

Lillebælt, Arla Foods Troldhede, Arla Foods Troldhede, Arla Foods Troldhede, Arla Foods

60 12,40 Høgelund, Arla Foods 12,40 Bornholms A/M 70 12,02 11,94 11,88 11,70 11,66 11,60

Bov, Arla Foods Sædager A/M Nørager Mejeri A/S Haarby Kirkeby Dairy Aps Bov, Arla Foods Sædager A/M

80 12,12 12,12 12,08 12,08 12,08 12,04 12,04 11,80

Nørager Mejeri A/S Sædager A/M Mammen, Drøsbro Mejeri Sædager A/M Sædager A/M Bislev, Arla Foods Bislev, Arla Foods Bislev, Arla Foods

110 12,92 Mammen, Drøsbro Mejeri 12,68 Høgelund, Arla Foods 12,68 Høgelund, Arla Foods 120 12,16 12,06 12,06 12,06 12,04 12,02 12,00

Ørsta, Tine Meieriet Vest Klovborg, Arla Foods Tistrup, Arla Foods Them Andelsmejeri Them Andelsmejeri Klovborg, Arla Foods Tistrup, Arla Foods

NR. 24

603


130 12,30 12,25 12,25 12,18 12,08 12,00 11,95

Nr. Vium, Arla Foods Grøndal, Uhrenholt A/S Nr. Vium, Arla Foods Grøndal, Uhrenholt A/S Nr. Vium, Arla Foods Falkenberg, Arla Foods Grøndal, Uhrenholt A/S

140 12,74 Nærbø, Tine Meieriet Sør 12,64 Sædager A/M 12,60 Branderup, Arla Foods 150 12,96 Rødkærsbro, Arla Foods 12,94 Rødkærsbro, Arla Foods 12,92 Rødkærsbro, Arla Foods

160 13,20 13,14 13,14 13,08

Gjesing, Arla Foods Høgelund, Arla Foods Høgelund, Arla Foods Troldhede, Arla Foods

170 11,85 11,85 11,80 11,80 11,80 11,80 11,75 11,75 11,75

Nr. Vium, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods Taulov, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods Taulov, Arla Foods Nr. Vium, Arla Foods

180 12,36 12,32 12,28 12,28 12,20 12,20 12,16 12,12 12,12 190 12,60 12,34

Tistrup, Arla Foods Taulov, Arla Foods Kristianstad, Skånemejerier Kalmar, Arla Foods Taulov, Arla Foods Kalmar, Arla Foods Kalmar, Arla Foods Götene, Arla Foods Kalmar, Arla Foods

Byrkjelo, Tine Meieriet Vest Storsteinnes, Tine Nord

Bronze - Smør 10 13,00 13,00 13,00 13,00

Hirtshals Andelsmejeri Hirtshals Andelsmejeri Götene, Arla Foods Götene, Arla Foods

20 13,60 Holstebro, Arla Foods 13,40 Holstebro, Arla Foods 13,40 Holstebro, Arla Foods

Bronze - Konsum 10 14,60 14,60 14,60 14,60 14,45 14,45

Borup Andelsmejeri Naturmælk A.m.b.a. Borup Andelsmejeri Hobro, Arla Foods Christiansfeld, Arla Foods Borup Andelsmejeri

11 14,20 Grambogård Mejeri 13,60 Brumunddal, Tine Øst 13,60 Naturmælk A.m.b.a. 20 13,40 13,36 13,36 13,36 13,36 13,36 13,36

Meginfelag Búnaðarmanna Linköping/Östgöta, Arla Foods Christiansfeld, Arla Foods Sola, Tine Meieriet Sør Fosheim,Tine Meieriet Øst Thrane Mejeri Meginfelag Búnaðarmanna

604

NR. 24

13,20 13,20 13,04 13,04 13,04 13,04 13,04 13,04

Hobro, Arla Foods Frya, Tine Meieriet Øst Christiansfeld, Arla Foods Slagelse, Arla Foods Hirtshals Andelsmejeri Slagelse, Arla Foods Kristiansand, Tine Sør Kristiansand, Tine Sør

30 13,72 13,72 13,72 13,68 13,68

Thise Mejeri A.m.b.a. Hirtshals Andelsmejeri Linköping/Östgöta, Arla Brabrand, Arla Foods Brabrand, Arla Foods

40 13,52 13,24 13,16 13,08

Bergen, Tine Meieriet Vest Meginfelag Búnaðarmanna Linköping/Östgöta, Arla Foods Frya, Tine Meieriet Øst

13,04 Osted Ost & Mejeri 13,04 Slagelse, Arla Foods 13,04 Oslo, Tine Meieriet Øst 50 14,36 14,36 14,36 14,20 14,20 14,20

Brabrand, Arla Foods Tunga, Tine Midt-Norge Høgset, Tine Midt-Norge Brabrand, Arla Foods Brabrand, Arla Foods Brabrand, Arla Foods

60 14,16 14,04 14,04 14,04 14,04 14,04 14,04

Brumunddal, Tine Øst Tretten, Tine Meieriet Øst Brumunddal, Tine Øst Esbjerg, Arla Foods Linköping/Östgöta, Arla Ålesund, Tine Meieriet Vest Esbjerg, Arla Foods

MÆLKERITIDENDE 2008


Dommerhold ved Landsmejeriudstillingen & Scandinavian Dairy Contest 2008 Smør Hold 10: Smør og ghee Henning Danmark, Eurofins Steins (holdleder) Henrik Bergholt, Arla, Varde Per-Roger Bringsvor, TINE, Norge Per Harbo, Arla, Holstebro John Bonde Jacobsen, Arla, Holstebro Kristian Kroman, Dalum UC (besidder)

Hold 40: Youghurt - sødmælk Morten Rasmussen, Arla, Brabrand (holdleder) Berta Hauge, TINE, Norge Anne Lund Jensen, Naturmælk Sture Karlsson, Arla, Linköping, Sverige Peter Kofoed, Aabybro Stine Skjoldhof Willadsen, Dalum UC (besidder)

Hold 20: Blandingsprodukter Kenneth Madsen, Arla, Varde (holdleder) Anne Garsrud, TINE FoU, Norge Kurt Korsholm Madsen, Arla, Holstebro Åke Sahlin, Arla, Götene, Sverige Bjarne Thyrrestrup, Arla, Holstebro

Konsummælk Hold 10: Skummet-, let og sødmælk Marianne Nielsen, Arla Hobro (holdleder) Claus Møller Jacobsen, Arla, Christiansfeld Siri Nattestad, Hirtshals Mogens Pedersen, Arla, Hobro Erik Ellebæk Pedersen, Thise Hold 20: Syrnede produkter, naturel (yoghurt) Jan Knudsen, Arla, Slagelse (holdleder) Flemming Bundesen, Arla, Christiansfeld Rikke Løbner, Dalum UC (besidder) Mogens Bøgh Pedersen, Arla, Hobro Britt Sire, TINE, Norge Torben Slots, Arla, Hobro Hold 30: Yoghurt, skummet- og letmælk Leif Friis Jørgensen, Naturmælk (holdleder) Marianne Ejstrup, Hirtshals Carsten Hansen, Arla, Innovation Jim Ingvorsen, Bornholm Gisli Jósep, Dalum UC (besidder) Gunilla Linde, Arla, Linköping, Sverige

MÆLKERITIDENDE 2008

Hold 50: Syrnede drikke- og skeprodukter med frugt (yoghurt) Jørn Skovhauge, Arla, Sønderhøj (holdleder) Susanne Astrup, Dalum UC (besidder) Ingemarie Jensen, Arla, Innovation Søren Kristensen, Arla, Brabrand Lena Nilsson, Arla, Nordic Innovation, Sverige Linda Rudi, TINE, Norge Hold 60: Søde mælkedrikke (milkshake, kakaomælk), vaniljecreme, softice mix, budding, fromage mv. Ole E. Hansen, Arla, Slagelse (holdleder) Lisa Bremer, Arla, Nordic Innovation, Sverige Niels Henrik Lindhard, Aabybro Jesper Marbæk, Dalum UC (besidder) Jan Vraa Mikkelsen, Arla, Esbjerg Berit Sveberg, TINE, Norge

Hold 70: Saucer, supper mv. Kim Kristensen, Arla, Esbjerg (holdleder) Kirsten Madslien Bjørke, TINE, Norge Jan Jensen, Arla, Esbjerg Karin Mosegaard, Arla, Christiansfeld Anna-Lena Östensson, Arla, Linköbing, Sverige

Ost Hold 10: Friskoste naturel og med tilsætninger < 60% fedt i tørstof Karsten Mose, Arla, Holstebro (holdleder) Mona Lisa Hansen, Arla, Holstebro Finn Kristensen, Arla, Korsvej Preben Lund, Søvind Hasan Memic, Dalum UC (besidder) Henrik Toft, Løgismose Hold 20: Flødeoste naturel og med tilsætninger > 60% fedt i tørstof Christian Sørensen, Arla, Korsvej (holdleder) Ove Buhl, Bjerre Herreds Torben Hougaard, Arla, Holstero Åmund Soldal, TINE, Norge Michael Thomsen, Arla, Korsvej Hold 30: Smelteoste alle typer Jesper Thomsen, Arla, Birkum (holdleder) Kenn H. Jepsen, Søvind Kjeld Kristensen, Arla, Bislev Paul Stein, Dalum UC Karen Sørensen, Arla, Birkum Hold 40: Dessertoste m/u tilsætninger Kent Thrane, Thrane (holdleder) Steen Aa. Olsen, Løgismose Jens Rasmussen, Arla, Korsvej Monica Rudberg, Arla, Skövde, Sverige Magnus M. Søjberg, Arla, Brabrand

NR. 24

605


Hold 50: Hvidskimmeloste og blå/hvidskimmeloste Bent I. Hansen, Arla, Gjesing (holdleder) Henrik Andersen, Arla, Troldhede Ingemar Andersson, Dalum UC (besidder) Finn Jensen, Arla, Lillebælt Niels Thygesen, Arla, Gjesing Katrine Vindelbo, Arla, Troldhede Hold 60 og 110: Danablu (BGB) og andre blåskimmeloste J.M. Buch Kristensen (holdleder) Jens Peter Jensen, Arla, Høgelund Torben Loft Mikkelsen, Arla Mattias Norberg, Dalum (besidder) Per Olesen, Bornholm Steen D. Poulsen, Mammen, Drøsbro Hold 70: Hvid ost, traditionel og i olie Mette Toft, Arla, Bov (holdleder) Søren Christensen, Nordex Jørgen Hoff, Haarby Torben Knudsen, Løgismose Burim Krasniqi, Dalum UC (besidder) Bjarne Kristiansen, Sædager Hold 80: Hvid ost, ultra Lars Teglskov, Nordex (holdleder) Kim Bøgh, Arla, Bov Niels Elkjær, Sædager Ulrich Hald, Dalum UC (besidder) Allan Holst Sørensen, Nørager Finn Vistisen, Arla, Bislev Hold 90: Gul ost op til og med 30+ Svend Andersen, Them (holdleder) Kyneb Christensen, Dalum UC (besidder) Kim Dahlhus, Ingstrup

Erling Johannsen, Arla, Hjørring Ewe Olsson, Skånemejerier, Sverige Ole Poulsen, Thise Hold 100: Gul ost 40+ og derover Brian Guldberg, Arla, Taulov (holdleder) Andreas Berg, Dalum UC (besidder) Klaus Ehnstedt, Naturmælk Rolf Heskestad, Tine FoU, Norge Ulf Ohlsson, Arla, Götene, Sverige Jens Beierholm Poulsen, Nørup Hold 120: Gul ost, mellemlagrede og lagrede Lars Nissen, Arla, Tistrup (holdleder) Bjarne Andersen, Them Jesper Andersen, Arla, Hjørring Peter Munk, Larsen, Arla Sven-Erik Persson, Milkomejerier, Sverige Hold 130: Specialoste (Flødehavarti, Esrom mv.) Peter Møller, Arla, Nr. Vium (holdleder) Jørn Berndsen, Uhrenholt René Christensen Byrgesen, Uhrenholt, Grøndal Ola K. Eide, TINE FoU, Norge Søren Jensen, Dalum UC (besidder) Nick Nørreby, Thise

Hold 140: Specialoste (Svenbo, græske oste mv.) Dagny Lange, Arla, Branderup (holdleder) Helle Nissen Berg, Arla, Innovation Kenneth Jensen, Sædager Jeppe Witte Nielsen, Dalum UC (besidder) Bengt-Frans Nilsson, Skånemejerier, Sverige Asgeir Ystgaard, TINE, Norge Hold 150: Mozzarella samt andre revne oste Henrik Kæmpe, Arla, Rødkærsbro (holdleder) Tomas Lundh, Milkomejerier, Sverige Jonna Mortensen, Arla Anders Rasmussen, Arla, Rødkærsbro Lise Thomsen, Dalum UC Hold 160: Udskårne skimmeloste Dagmar Pedersen, Arla (holdleder) Sofus Dupont, Arla, Troldhede Henrik Pedersen, Arla, Innovation Rasmus Sørensen, Bornholm Kim Søvang, Arla, Gjesing Hold 170: Udskårne milde, fiskede og opstukne oste John Faurholdt, Arla, Taulov (holdleder) Ole Brander, Uhrenholt, Grøndal Ola Lindblad, Arla, Växjö, Sverige Ib Madsen, Arla, Klovborg Johnny Pilgaard, Arla, Nr. Vium Hold 180: udskårne lagrede og mellemlagrede, fiskede og opstukne oste Irene Falk Byrgesen, Arla, Taulov (holdleder) Gert Bjerre, Arla, Tistrup Milther Krogh Jensen, Them Preben Olesen, Arla, Taulov Frank Rasmussen, Arla Hold 190: Brunoste Gunnar Bakkene, TINE FoU, Norge (holdleder) Elias Brekke, TINE, Norge Frank Kjærnes,TINE, Norge Torunn Spanne, TINE FoU, Norge Pontus Sydberger, TINE, Norge

606

NR. 24

MÆLKERITIDENDE 2008


TURNING BULK INTO BRAND In the UK, there is an increasing demand for micro-filtered milk, opening up opportunities to add value to what is generally seen as a bulk commodity. Tetra Pak has the processing technology and the equipment that makes it possible. Our local presence on the global scene enables you to benefit from the experience and knowledge we’ve gained, wherever you are. Knowledge about milk microbiology and technology, about markets and trends. Knowledge that can help you make a premium brand out of a bulk dairy product. And give you a better profit. We’d like to tell you more about turning bulk into brand. Why not get in touch?

You’re welcome to visit us at www.tetrapak.com – or get in touch directly: info.processing@tetrapak.com Tetra Pak, and PROTECTS WHAT’S GOOD are trademarks belonging to the Tetra Pak Group.

Da

vid

e Po m

roy

–p

ar

a Te tr th e t of

MÆLKERITIDENDE 2008

eam Pa k t

.

NR. 24

607


- Specialist i fugefri gulve Opgaverne spænder fra renovering af eksisterende gulve med ny gulvbelægning og overfladebehandling, til totale gulvløsninger opbygget helt fra bunden med isolering, armeret beton og overfladebelægning, der typisk består af et bindemiddel tilsat fyldstoffer. Bindemidlet er enten baseret på epoxy, polyuretan eller cement, og fyldstofferne som kvarts og sten tilsat farvepigmenter medvirker til det enkelte gulvs egenskaber, slidstyrke og udseende. Vækst og udvikling Igennem mere end 20 år har Vesla været med, når der skulle vælges det rigtige gulv til et givent formål. I 1986 grundlagde Preben Laugesen Vesla Gulvteknik A/S, startende som en mindre vestjysk entreprenør til i dag at være en førende landsdækkende virksomhed indenfor sit speciale, som primært er fugefri industrigulve, udført

med epoxy, polyuretan eller specialcement som bindemidler. Firmaet har i dag 85 ansatte og har en årlig omsætning på omkring 100 mio. kr. I Videbæk råder Vesla over 4500 m2 med lager, produktion og administration. Virksomheden har en afdeling i Ishøj, hvorfra alle sjællandske aktiviteter sker. Desuden har Vesla mindre afdelinger på Fyn og i Nordjylland.

Med et stærkt økonomisk fundament samt tilførsel af nødvendige kompetencer er Vesla godt rustet til den fremtidige udvikling. Vesla har sammen med udenlandske samarbejdspartnere og konsulenter udviklet sit eget produktprogram, som produceres i Videbæk af vores eget produktionsselskab, Vesla Coating, fortæller Benny Andersen, admi-

Adm. direktør Benny Andersen blev ansat i 2007, så Preben Laugesen kunne få frigivet ressourcer til øget fokusering på produktudvikling og produktion.

608

NR. 24

MÆLKERITIDENDE 2008


Vespucrete RT - en hårdfør og stærk polyurethan belægning.

nistrerende direktør i Vesla. Selskabets produkter anvendes også af andre entreprenører, og eksporteres desuden til et voksende europæisk marked.

Fleksibilitet og præcision Godt 50 erfarne montører fra Vesla er året rundt i gang med at udlægge gulve over hele Danmark. Vores sammensætning af personale gør, at vi kan servicere vores kunder på alle tider af døgnet og året. Alle montører er højt værdsatte specialister inden for deres felt, fordi der kun er ganske få mennesker, der udelukkende beskæftiger sig med fugefri gulve og belægninger. Erfaringerne er opbygget gennem tusinder og atter tusinder af kvadratmeter gulve, støbt og udlagt gennem mange år rundt i hele landet.

Mejeriets husentreprenør Der stilles ekstremt høje krav til hygiejnen i mejeribranchen. Alle overflader skal være fri for revner og sprækker, hvor bakterier kan sætte sig, uanset om gulvene belastes med tonstunge køretøjer eller rengøres med de kraftigste og skrappeste rengøringsteknikker.

MÆLKERITIDENDE 2008

Vesla har gennem mange år været Arla Foods, Arincos ”husentreprenør”, der hyres ind til alle former for gulvog overfladearbejde, både nyanlæg, renovering og vedligeholdelse. En uge om året er der vedligeholdelse i de 20 etager høje tårne, hvor mælken inddampes til mælkepulver. Tårnene kører ellers i døgndrift, så de større reparationsopgaver på gulvene udføres i denne uge, fortæller Benny Andersen.

Én leverandør som garant for resultatet Som førende entreprenør med egenproduktion af produkter til industrigulve, råder Vesla over et koncept, der sikrer en stærk position i den stigende konkurrence på markedet. Målsætningen er en fortsat stabil og kontrolleret vækst, hvor produktion og salg af produkter står for hovedparten af væksten. Bygherrer foretrækker én samlet gulvleverandør fra underlag til overflade, og her er Vesla i front på et marked i kraftig vækst. Nye krav i bygningsreglementet til isolering under betongulve i erhvervsbyggeri har sat yderligere fart i Veslas

arbejde med totalgulve, hvor firmaet står for hele gulvopbygningen fra isoleringen, støbning af selve gulvet i fiberarmeret flydende og selvkompakterende beton, også kaldet SCC-beton og til den afsluttende gulvbelægning. Kravet om, at betongulve i erhvervsbyggeri skal isoleres, har gjort, at man mange steder ikke kan udlægge beton direkte på underlaget med store maskiner, og der kommer vi ind i billedet med vores støbe-og udlægningsteknikker,” siger Benny Andersen. For år tilbage var det ofte en anden entreprenør der støbte undergulvet, inden Vesla rykkede ind og lavede gulvbelægningen, men flere får øjnene op for fordelen ved kun at have én ansvarlig entreprenør for hele gulvet. Med totalgulvet er der aldrig tvivl om, hvem der har ansvaret for gulvets kvalitet, fortæller Benny Andersen og fortsætter, at når Vesla har lavet det fra bunden, er det også dem, der garanterer for det samlede resultat. n

NR. 24

609


Kort fortalt Tine på opkøb i Storbritannien

IDF udnævnelser og nye medlemmer

TINE har indgået aftale om køb af britiske Ilchester Cheese Company Ltd, meddeler den norske mejerikoncern. De nuværende ejere, Inflexion Private Equity Partners LLP og selskabets ledelse, har solgt samtlige aktier i selskabet til Norseland Ltd, som er TINEs datterselskab i Storbritannien. Med købet af Ilchester Cheese ønsker TINE at styrke sit salg af Jarlsberg på det britiske marked og samtidig udvide sortimentet af specielle oste. Ilchester Cheese Company Ltd. er en ledende producent af netop specialoste, herunder videreforædling af pålægs- og dessertoste. Derudover har selskabet stor eksport med salg til 25 lande. Ilchester Cheese har 140 medarbejdere og omsatte i 2007 for £ 25 millioner, heraf de 25% til eksportmarkederne.

På IDFs 95. årsmøde, der blev afholdt midt i november i Mexico, kom især to personer i fokus. IDF forsamlingen valgte ny præsident, og det blev canadiske Richard Doyle, som dermed afløser Jim Begg. Richard Doyle er adm. direktør hos Dairy Farmers of Canada (DFC). Endnu en person kom i rampelyset, nemlig professor Ylva Ardö fra Københavns Universitet. Den svensk-danske mejeriforsker blev tildelt den prestigefyldte IDF Award for sin banebrydende forskning inden for bl.a. halvfaste oste med lavt fedtindhold samt forskning i kulturer til ostemodning. Resultaterne af Ardös arbejde anvendes på mejerier og blandt ingrediensleverandører verden over. På årsmødet i Mexico optog den internationale mejeriorganisation ligeledes tre nye medlemslande; Brasilien, Litauen og Ægypten. Deres optagelse bringer medlemstallet i IDF op på 56 lande, og den internationale mejeriorganisation repræsenterer nu 85% af verdens mælkeproduktion.

TV2 dropper kernesund familie

”Mit Mejeriliv” - en julegaveide

TV2 er blevet kritiseret fra mange sider, efter det kom frem, at stationen ville bringe endnu en række udsendelser på baggrund af bogen ”Kernesund familie - sådan”. TV-stationen har nu valgt at skrinlægge planerne, skriver Børsen. I bogen om ”den kernesunde familie” advares der bl.a. mod at drikke mælk. Den nye udsendelsesrække skulle have handlet om, hvad den ”kernesunde” livsstil kunne gøre for fire familier, der alle har et barn med en adfærdsforstyrrelse, f.eks. ADHD. TV2 erkender, at kritikken fra bl.a. ADHD-foreningen, psykiatere og ernæringseksperter har gjort indtryk.

I foråret udkom erindringsbogen ”Mit Mejeriliv”, hvor 21 pensionerede ledere åbenhjertigt fortæller om deres mejeriliv og genopfrisker erindringer i årene forud for og under etableringen af Mejeriselskabet Danmark. Det mejerihistoriske tilbageblik er spændende læsning og særdeles god baggrundsviden om dansk mejeribrugs udvikling siden mellemkrigstiden og frem til i dag. Pensionistklubben Food-Gængerne står bag bogen, og redaktionens ildsjæl og bogtilrettelægger, Knud Hansen oplyser til Mælkeritidende, at det endnu er muligt at købe et eksemplar af ”Mit Mejeriliv”. Bogen er dog trykt i et begrænset oplag, så interesserede skal ikke vente for længe! ”Mit Mejeriliv er på 415 sider og indeholder desuden en lang række historiske billeder. Bogen kan købes hos Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup, tlf. 86 48 34 44 eller via on-line bogsalg på www.gl-estrup.dk/bogbutik. Prisen er 248 kr. + forsendelse.

Husk deadline for Mælkeritidende nr. 1 På grund af julehelligdagene er deadline for Mælkeritidende nr. 1 i 2009 fastsat til torsdag den 23. december 2008. Mælkeritidende nr. 1 udkommer fredag den 9. januar 2009.

610

NR. 24

MÆLKERITIDENDE 2008


6884

Technical Sales Managers Our technological development site, Functional Milk Proteins (FMP), is a central playground for cutting-edge dairy innovation within the Arla Foods Ingredients division. We deliver uniquely tailored dairy solutions to companies worldwide. Right now we are on the lookout for 9 Technical Sales Managers to continue our success. FMP is currently situated in Nr. Vium, Denmark, but will be moving to Arla Foods’ new headquarters in Aarhus, Denmark, next summer.

Bring food technology to Europe, North America or Middle East & Asia As Technical Sales Manager, you will be responsible for technical sales focusing on either the European, the North American or the Middle Eastern & Asian markets.

powerful sales projects in cooperation with regional Account Managers or local agents. The position is an opportunity to impact tomorrow’s food market and build a vast industry network internally as well as externally.

Food expert with business skills You will be closely involved in the entire sales process – from initial research and preparation to execution of customer projects, network maintenance and sales follow-up. One of your prime tasks will be to identify potential projects that create value for our customers, just as you will drive the development of new food products – by running trials on-site or by managing projects within our technical departments. Further, you will be working with cost in use and preparation of presentations etc., in order to carry out

You have an education within food technology, e.g. as food engineer, food technician, dairy technician or the like. Moreover, you have a good business understanding and solid project experience, enabling you to assist in developing lucrative and innovative quality products. Your comprehensive professional knowledge and some 80 annual travel days make you a well-known and respected colleague in your region. And thanks to your initiative and open mind, you succeed in establishing strong customer relations across organisations and borders. You master spoken and written English.

Application and contact Send your application in Danish or English to job@arlafoods.com no later than 14 December and include “2341008” in the subject field. For additional information, please call Sales Group Manager Arent Møller Nielsen at +45 7217 7803. Please state in your application where you have seen the advertisement.

Arla Foods creates tasty experiences from products to people. Focusing on the consumer, we offer dairy products that bring inspiration, reassurance and wellness. We meet the day with commitment and natural concern, keen to take responsibility for developing Arla Foods and each other. That’s life in Arla Foods.

www.arlafoods.dk/job

MÆLKERITIDENDE 2008

NR. 24

611


Mejeribrugets Lommebog 2009 Nu er det tid for bestilling af Mejeribrugets Lommebog 2009 - håndbogen for alle med tilknytning til mejeribruget. Lommebogen udgives af Foreningen af mejeriledere og funktionærer samt Mejeriforeningen, og den koster kr. 100,- ekskl. moms og porto. Mejeribrugets Lommebog kan bestilles ved henvendelse til: Mejeriforeningen, Frederiks Allé 22, 8000 Århus C. Att.: Randi Kruse, rk@mejeri.dk, tlf. 87 31 21 21.

Lettere mælk - men mere fløde For første gang i mange år er danskerne begyndt at drikke mere mælk, viser tal fra Danmarks Statistik. Og det er stadig mere fedtfattig mælk, der ryger i indkøbskurven, efterhånden som sødmælk og letmælk bliver erstattet af skummetmælk og kærnemælk. Men vi spiser til gengæld mere creme fraiche og nyder mere fløde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at forbruget af piskefløde og cremefraiche er steget med 9% fra 2006 til 2007. En anden, og ny undersøgelse fra Arla viser, at tre ud af fire letmælksdrikkere ikke kan smage forskel på letmælk og mælk med 40% mindre fedtindhold, skriver Børsen. Smagen har tidligere været en barriere for, at forbrugerne udskifter letmælken med en mindre fed variant. Rapporten viser desuden, at 42% af letmælksdrikkerne ikke ved, hvor meget fedt deres mælk indeholder. (Foto Colourbox).

Fornem IDF pris til Norge På IDFs årsmøde i Mexico har Norge vundet den fornemme pris: International Milk Promotions (IMP). Norge vandt prisen for bedste promovering af mælken med sin kampagne “Melk.TV”. Kampagnen, der er udviklet af Ida Berg Hauge fra de norske mejeriers brancheforening, blev valgt til at modtage IDF trofæet, fordi den bruger det nye internetmedie. På ”Melk.TV” kan endnu flere norske forbrugere - også de unge få kendskab til mælkens gode ernæringsegenskaber. IDF uddelte flere priser. I kategorien ”NutriMarketing” vandt det indiske mejeriselskab

612

NR. 24

Mother Dairy, mens australske Dairy Farmers vandt Innovationsprisen for sin ”Thick and Creamy Yogurt” kampagne. Arla UK vandt Marketingkommunikationsprisen for selskabets kampagne: ”Lactofree”.

Turbulent mælkemarked Et fald i mælkepriserne på kort sigt og stigende omkostninger for mælkeproducenterne vil sætte mange landmænd under pres i 2009, forudser den hollandske storbank Rabobank i en ny markedsanalyse. Efterspørgslen på mælk vil falde i første halvdel af 2009. Global økonomisk usikkerhed, efterdønninger af melamin-skandalen i Kina og krav fra fødevareproducenterne om at erstatte dyre mælkeingredienser med billigere alternativer vil presse mælkeprisen ned, vurderer Rabobank. Banken forventer dog, at situationen vil begynde at forbedre sig i slutningen af 2009, bl.a. på baggrund af øget forbrug af mælkeprodukter i Kina og øvrige lande i Asien.

Vanilje fra fire verdensdele Skånemejerier lancerer et helt nyt yoghurtsortiment med ægte vanilje indkøbt fra fjerne egne af verden. Akkurat som kakao og kaffebønner har også vanilje forskellig smag og karakter afhængig af, hvor i verden den gror. I Skånemejeriers ”Ren vaniljeyoghurt”, kommer vaniljen fra Tahiti, og den har en blød blomsteragtig aroma og let sødme med smagsnuancer mod anis og kola. De øvrige vaniljevarianter, der bruges i Skånemejeriers nye yoghurter, kommer fra Indonesien, Madagaskar og Mexico. De svenske forbrugere konsumerer årligt ca. 28.000 tons vaniljeyoghurt, og markedet vokser hvert år med ca. 5%.

Chr. Hansen i Rumænien Chr. Hansen har siden 1996 været til stede i Rumænien via salgsagenter, men nu etablerer ingrediensvirksomheden sin egen juridiske enhed i byen Brasov. Det nye selskab er en del af en aggressiv strategi for salgsvækst i regionen, hvor mejeriindustrien i Rumænien alene viser årlige vækstrater på 15-20%. Det rumænske marked for naturlige ingredienser er voksende, eftersom producenterne står over for strengere kvalitetskrav efter landets indtræden i EU i 2007.

MÆLKERITIDENDE 2008


7005

Afdelingsleder til Danmark Protein Vil du være ansvarlig for produktionen i vores afdeling med topmoderne og højteknologiske membran­ anlæg? Så bliv afdelingsleder på Danmark Protein i Nr. Vium ved Videbæk.

overholder vores budget. Desuden kommer du løbende til at samarbejde med Arla Foods’ R&D­ afdeling om nye processer og produkter. Endelig vil du blive involveret i investeringsprojekter.

Vi er 176 medarbejdere og producerer valleprotein­ koncentrat og mælkesukker til en bred vifte af levnedsmidler. Vi indvejer al svensk og dansk valle svarende til over 2 mia. kg om året.

Du er procesteknolog eller ingeniør

Der venter dig en spændende stilling i en uformel organisation, som er i rivende udvikling, og hvor kvalitet er et absolut nøgleord. Du refererer til produktionschefen og indgår i et produktionsteam med 4 afdelingsledere og 5 teamledere. Du får ikke direkte personaleansvar.

Hold styr på filtrerings- og fraktioneringsprocesserne Som afdelingsleder for filtreringsafdelingen er du ansvarlig for, at de forskellige filtreringsprocesser i vores membrananlæg kører på skinner. Du sørger for den løbende driftsoptimering og for, at vores kvalitetsstyringssystem er fuldt implementeret og ajourført. En helt central opgave er at sikre, at vores hygiejnestandard altid overholder de gældende krav. I samarbejde med produktionschefen vil du desuden spille en rolle i forhold til at sikre, at vi

Du har allerede nogle års erfaring fra en lignende stilling inden for fødevareindustrien og har en baggrund som procesteknolog eller ingeniør, gerne kemi­, levnedsmiddel­ eller mejeriingeniør. Samtidig er du fortrolig med IT – minimum på brugerniveau, og du kan begå dig på engelsk. Du er meget bevidst om kvalitet. Og du er innovativ og stortrives i en selvstændig stilling, hvor du har en finger med i spillet, når det kommer til udvikling. Desuden er du god til at samarbejde på tværs af afdelingsskel og faggrænser.

Ansøgning og kontakt Send din ansøgning til job@arlafoods.com senest den 10. december, og skriv “2571108” i emnefeltet. Har du spørgsmål til stillingen, så ring til produktionschef Knud Holk på 72 17 79 28. Skriv venligst i din ansøgning, hvor du har set annoncen.

Arla Foods skaber smagsoplevelser fra mælk til mennesker. Med forbrugeren i centrum tilbyder vi mælkebaserede fødevarer, der skaber inspiration, tryghed og velvære. Vores medarbejdere møder dagen med engagement, naturlig omtanke og lyst til at tage ansvar for at udvikle Arla Foods og hinanden. Det er livet i Arla Foods.

www.arlafoods.dk/job

MÆLKERITIDENDE 2008

NR. 24

613


Arla - worldwide

Ost mod røvere

Efter Arla har offentliggjort mejerikoncernens strategi 2013 er Arlas topchef blevet bedt om at uddybe planerne til adskillige medier. Således fortæller Peder Tuborg til Børsen, at Arla gerne snart må være strukturelt bedre funderet i Polen - eventuelt med et distributionsselskab eller med endnu mere mejeriproduktion. Topchefen ser desuden muligheder i at indgå samarbejdskonstruktioner med de allerstørste europæiske mejeriselskaber, herunder eventuel etablering af fælles aktieselskaber inden for bestemte varekategorier eller geografiske områder. Arla har også planer uden for det hjemlige kontinent. Ifølge Foodwire, ønsker den dansksvenske mejerikoncern at etablere egen fabrik til forædling af valle i USA. Som bekendt har Arla også problemer - worldwide. I et interview med Financial Times oplyser, Peder Tuborgh, at salget er halveret i Kina efter mælkeskandalen, men at Arla Foods gør alt, hvad de kan for at genvinde forbrugernes tillid på det nye store marked. Senest er Arla stødt på hjemlig kritik fra Forbrugerrådet. Det drejer sig om Arlas nye reklamefilm ”Tættere på naturen”, der bl.a. fokuserer på græssende malkekøer i den fri natur. Forbrugerrådet anser reklamefilmen for vildledning og ulovlig markedsføring, da størstedelen af de danske malkekøer ikke kommer på græs, sådan som man ser i filmen.

En kassedame i et tysk supermarked lod sig ikke overrumple så let, da tre bevæbnede mænd forsøgte at true sig til kassebeholdningen i Berlin-Wilmersdorf, skriver Landbrugsavisen. I stedet for at udlevere pengene tyede hun til ost fra delikatessen og begyndte at smide oste efter røverne. Ifølge vidner skulle hun have ramt en af røverne i ansigtet med en meget moden gorgonzola.

Kvoteforhøjelser godt for mejeribruget EU´s 27 landbrugsministre er nået til enighed om fem årlige kvoteforhøjelser på 1% fra 2009 og frem til 2013. Desuden blev ministrene enige om at ændre i den såkaldte fedtregulering, der skal begrænse mængden af fedt i mælken. For Danmark betyder den ændring, at leverancemulighederne inden for landekvoten øges med ca. 110 mio. kg. Det svarer til en kvoteforhøjelse på ca. 2,4% oven i de aftalte 5 x 1% kvoteudvidelser, meddeler Mejeriforeningen. Det er dog lykkedes flere EU-lande at få særordninger indføjet i reformteksten. Således har Italien, der ofte har overskredet sin landekvote, fået lov til at hæve sin kvote med hele 5% allerede fra 2009, mens Tyskland på visse be­ tingelser kan yde national støtte til landets mælkeproducenter.

614

NR. 24

Forskning i valle fra Grambogård Gårdmejeriet Grambogård på Fyn skal levere valle til et perspektivrigt forskningsprojekt, der sigter på at halvere den udbredte dødelighed blandt kalve, skriver Fyns Stiftstidende. Forskerne på DTUs Veterinærinstitut vurderer, at der fra vallen kan udvindes antistoffer, som forebygger diarre hos kalve. Oprensning af antistoffer fra valle har imidlertid langt større potentiale, da det kan være den smarte vej til ny medicin og nye tilskudsprodukter til både dyr og mennesker udviklet fra en meget billig og naturlig kilde.

Sund mælk fra fjeldet Mælk fra norske fjeldkøer er sundere, skriver Meieriposten. Det første års foreløbige resultater af et norsk bioforskningsprojekt viser, at mælk fra køer, der græsser på de norske fjelde om sommeren, indeholder mere umættet fedt og flere antioxidanter. Blandt andet indeholder sommer­mælken mellem 50-100% flere E-vitaminer og betakarotin samt seks gange mere lutein end mælk malket om vinteren. Hvis disse resultater bliver bekræftet endeligt, når forskningsprojektet er slut, kan det øge værdien af at holde malkekøer på de norske sæterbrug. På billedet ses en fjeldko udstyret med GPS, så forskerne kan følge koens græs­ ningsmønster. (Foto fra Meieriposten).

ArbejdsmiljøPris til Arla Arbejdsmiljørådet har uddelt ArbejdsmiljøPrisen til fire danske arbejdspladser. Arlas Kørselscenter Vest­ jylland modtog den ene af priserne i kategorien ”psykisk arbejdsmiljø”. Hos Kørselscenter Vestjylland, der er karakteriseret ved at mange medarbejdere tilbringer det meste af tiden på landevejen, er det lykkedes at skabe en positiv udvikling i det psykiske arbejdsmiljø. En dårlig trivselsundersøgelse var startskuddet på en revi-

MÆLKERITIDENDE 2008


talisering af samarbejdet mellem medarbejdere og ledelse, hvor man gennem øget dialog og medarbejderinddragelse har skabt tillid på tværs af virksomheden og positive ændringer i virksomhedskulturen. De øvrige prismodtagere var: DAT-SCHAUB i kategorien ”støj”, Coloplast mod ensidigt gentaget arbejde og Post Danmark i kategorien ”arbejdsulykker”.

Lokale råvarer på menuen Forbrugerne vil have oplevelser, specialiteter og historier om det, de spiser, når de er på restaurant. En ny b2b-platform på www. landkoeb.dk skal fremover formidle kontakt mellem udbydere af lokale råvarer og restauranter, der gerne vil give deres gæster en særlig oplevelse ved at sætte lokale råvarer på menuen. Med den nye platform får fødevareproducenter og restauratører et mødested, hvor de i et

50 år

Bedst til mangfoldighed? For femte gang udskriver Institut for Menneskerettigheder konkurrencen om MIA-PRISEN. Dermed er det igen muligt at indstille sin virksomhed til konkurrencen om Danmarks eneste erhvervspris for Mangfoldighed i Arbejdslivet. MIA-PRISEN uddeles til de offentlige og private virksomheder, der er bedst til at fremme mangfoldighed og sikre lige muligheder for alle uanset forskelle som køn, etnisk oprindelse, religion, alder, handicap eller seksuel orientering. Samtidig lancerer Institut for Menneskerettigheder Mangfoldighedshjulet, der er en værktøjskasse med mere end 40 redskaber til mangfoldighedsledelse. På www.mangfoldighed.dk kan interesserede læse mere. Virksomheder kan indstille sig til MIA-PRISEN på www.miapris.dk. Indstilling til konkurrencen er åben frem til den 16. januar. Vinderne afsløres ved en festlig prisceremoni den 10. marts 2009.

Personalia

Søndag den 23. november fyldte projektleder og konsulent Kenneth Madsen, Varde Smørmejeri 50 år. Kenneth fik sin mejerifaglige uddannelse på bl.a. Hjedding Andelsmejeri og kom senere til Kløver Mælk´s smørmejeri i Faster, før han for 20 år siden kom til Varde Kærnecentral. Kenneth var således med i hele perioden, hvor det tradionelle smørmejeri blev ombygget til en meget større kærnecentral, og der fik han mulighed for at påvirke indretningen, så der både blev taget hensyn til rationel drift, men også til at der kunne produceres kvalitet. Smørfremstilling er Kenneths hjertebarn og få har værnet så meget over Lurpaks kvalitet, som Kenneth har gjort. Det er derfor også naturligt, at han nu er den, som på konsulentbasis for Andelssmør, tilser at kvaliteten på Lurpak forbliver på et højt niveau. I mange år var der en værdig dyst mellem Holstebro Smørmejeri og Varde Smørmejeri om at producere Danmarks bedste smør, og den kappestrid faldt flere gange ud til Vardes fordel. Det var Kenneth, som var den drivende kraft i at producere det bedste smør. Efter at smørproduktionen blev flyttet fra Varde deltog Kenneth i den store opgave at flytte det New Zealandske smørpakkeri fra UK til Varde og igen blev det med en stor kvalitetsfremgang som resultat.

MÆLKERITIDENDE 2008

lukket forum kan kommunikere, efterspørge, udbyde og handle med hinanden. (Foto Thise Mejeri).

Når det gælder kvalitet er Kenneth kompromisløs, kun det bedste er godt nok, og derfor er han altid klar til at gå foran for at opnå et godt resultat. Sit faglige engagement hindrer ham dog ikke i også at have et godt forhold til sine arbejdskolleger. Fritiden er brugt til idræt især fodbold har interreseret, og hvis ellers tilbudene fra de store klubber var blevet fulgt, kunne det have været en stor karriere i den sport. Vi er nogle, som har haft den store glæde at arbejde sammen med dig i nogle år, og det har ikke været kedeligt, selvom målet var sat højt. Vi ønsker dig tillykke med de 50 år. CHM / LDJ

50 år Arbejdsleder Kim Sikjær, Arla Foods, Danmark Protein fylder den 2. december 50 år.

50 år Forvalter Peder Ebbesen, Støvring fylder den 8. december 50 år.

50 år Regional eksportmanager Ole Andersen, GEA Process Engineering fylder den 8. december 50 år.

NR. 24

615


50 år

Fhv. konsulent Eigil Rasmussen, Haderslev fylder den 6. december 75 år.

passede til punkt og prikke. Da man i 1997 manglede en produktionsforvalter faldt valget naturligt på Kurt. I forbindelse med Kløver Mælk og MD’s fusion 1999 tog Kurt springet og flyttede med til Holstebro, hvor han i dag er produktionsforvalter i afdelingen for produktion af Kærgården og Lurpak Spreadable. Fra at være på et mindre mejeri til at blive en del af et stort driftssted, var dette en stor omvæltning, men Kurts åbne og ligefremme facon gjorde skiftet nemt. For Holstebro Mejeri var det en stor styrke at få en person, som havde været med i udviklingen af den såkaldte APV metode til fremstilling af Kærgården. Selvom Kurt aldrig har fået en uddannelse inden for mejeribruget, har han altid værnet om kvaliteten i alle led i produktionen - aldrig går han på kompromis og altid er han garant for at evt. ændringer i produktionsudstyr og setups osv. er grundig gennemtestet inden de implementeres. I sin fritid nyder Kurt at spille golf og familien ligger ham også meget på sinde, ikke mindst de 13 børnebørn står hans hjerte nær. Fra Holstebro Mejeri skal der lyde et stort tillykke med dagen og den flotte præstation. Kurt har valgt at jubilæet skal fejres under private former. LF

80 år

Ny formand for Det Strategiske Forskningsråd

Fhv. arkitekt ved MA PROJECT Henning Stefansen, Åbyhøj fylder den 11. december 80 år.

80 år

Tidligere koncerndirektør hos Chr. Hansen, professor Peter Olesen er blevet udpeget til formand for Det Strategiske Forskningsråd. Han afløser Peter Elvekjær fra Grundfos, der har været formand siden 2004.

Mejeriingeniør T. Bøgh-Sørensen, Silkeborg fylder den 14. december 80 år.

IDF Award til Ylva Ardö

60 år Underdirektør Kurt Arnbjerg, Arla Foods, Viby fylder den 3. december 60 år.

60 år International Kategori Chef Gunnar Have, Arla Foods, Viby fylder den 15. december 60 år.

70 år Fhv. konsulent Ole Olesen, Århus fylder den 11. december 70 år.

70 år Fhv. mejerichef Bendt Skou Jensen, Grindsted fylder den 15. december 70 år.

75 år

85 år Fhv. mejeribestyrer G. Carsten Møller, Hedensted fylder den 12. december 85 år.

100 år Fhv. mejeribestyrer S. Chr. Jeppesen, Års fylder den 12. december 100 år.

40 års jubilæum Produktionsforvalter Kurt Korsholm Madsen kan den 1. december 2008 fejre 40 års jubilæum inden for dansk mejeribrug. En præstation som ikke mange opnår, og at de 40 års ansættelse kun har omfattet 2 driftssteder gør den endnu mere usædvanlig. Kurt K. Madsen blev ansat på Faster Mejeri tilbage i 1968. Han kom fra et job som forvalter på et større landbrug, men efter flytningen til Vestjylland blev hans første job inden for mejeribruget som aflæsser af spande, som var datidens indtransportmiddel. Da Faster Mejeri overgik til indvejning med tankbil, fik Kurt arbejde i mejeriets indvejning og skummesal. Dette job passede han indtil 1994, hvor han kom i smørproduktionen og lærte at køre med smørmaskine, et job som han

616

NR. 24

På IDFs nyligt afholdte årsmøde midt i november i Mexico blev professor Ylva Ardö, Københavns Universitet tildelt den prestigefyldte IDF Award. Ylva Ardö modtog den fornemme IDF pris for sit banebrydende forskningsarbejde inden for blandt andet udvikling af en ny metode til bevaring af mælkeprøver til laboratorieanalyser, et koncept for lavfedtholdige, halvfaste oste samt forskning i kulturer til ostemodning. Resultaterne af Ardös arbejde anvendes i dag på mejerier og blandt producenter af bakteriekulturer verden over. Ylva Ardö, der er uddannet civilingeniør i kemi og har en ph.d. i biokemi fra Lunds Universitet, har siden 2003 været professor i mejeriteknologi på KU LIFE. Ylva Ardö

Transportassistent Jørn Thygesen, Arla Foods, Hobro fylder den 9. december 50 år.

Direktørskifte hos Dragsbæk Direktør Søren K. Hansen, tidligere Hirtshals Andelsmejeri, er den 6. november fratrådt sin stilling hos Dragsbæk A/S. Det blev til godt et halvt år på posten, der nu overtages af Johannes Have Søndergaard, der hidtil har været økonomidirektør.

MÆLKERITIDENDE 2008


Dødsfald Fhv. kørselsleder Kai Rytter, Store Merløse er den 14. november afgået ved døden, 78 år gammel. Kai Rytter voksede op i Odder, hvor han tog realeksamen på Odder Private Realskole. Hans færden på mejerivejen begyndte i Stilling, derefter Brundby på Samsø, A/O Sjælland Ringsted og Ladelund i 1953/54. Indtil 1964 var Kai Rytter på Drøsbro A/M, hvorefter turen gik til Sjælland, først som forvalter på A/M Solvognen i Nr. Asmindrup i otte år, derefter som kørselsleder i Nord- og Nordvestsjælland i regi af Øernes. Kai Rytter var i seks år medlem af Dansk Mejeristforenings hovedbestyrelse.

Nekrolog Ernst Olsson sov ind i sit hjem søndag den 16. november 2008, 95 år gammel. Ernst Olsson blev den 19. maj 1913 født i Asnæs på Sjælland, og blev uddannet maskinarbejder på Holbæk Motorfabrik. Han flyttede senere til Kolding og Odense, hvor han begge steder arbejdede for Danske Mejeriers Maskinfabrik. I 1955 grundlagde han Ernst Olssons Maskinfabrik i Brenderup, og begyndte at arbejde for mejerierne på Vestfyn. Dette ledte ham ind på nye tanker, og han blev en pioner inden for området med fremstilling af ostemaskiner.

Hans fremsynethed gjorde, at han begyndte at producere ostepressere, og han var den første til at fremstille en søjlepresse, ligesom han var foran i fremstillingen af vallehaner. Med sit solide fodfæste i produktion af ostemaskiner, kastede han sig snart over næste udfordring og begyndte at fremstille maskiner til voksning af ost, og derefter også over osteskæremaskiner, således at firmaet kunne tilbyde et komplet repertoire af maskiner til osteindustrien. Efter at have oparbejdet en solid og succesfuld bedrift trak Ernst Olsson sig for 25 år tilbage, og overlod virksomheden til sin søn Ole Olsson. Da han boede ret ved siden af fabrikken, var han aldrig længere væk, end at han kunne komme indenom og følge med i virksomhedens daglige gang, og stadig lade bedriften nyde godt af sin viden og erfaring. Trods gangbesvær og dårligt syn mistede han aldrig sin interesse for virksomheden og fortsatte til det sidste med sine besøg og sin interesse for den daglige drift. Efter at have trukket sig tilbage fik han også tid til at koncentrere sig om sine to hobbyer: At istandsætte veteranbiler & motorcykler - og sit sommerhus i Varbjerg, hvor han gerne boede hele sommeren igennem. TT

Foreningsnyt Vinderne er fundet Vinderne i Foreningen af mejeriledere og funktionærers konkurrence om 10 gange 3 flasker rødvin er blevet udtrukket. Der var 102 rigtige besvarelser. De heldige er Stig Sebbesen, Gudme, Viggo Ø. Bloch, Varde, Jan Schou, Hjerm, Henning Clausen, Ringe, Lars Jensen, Aabenraa, Laura Weenink, København S, Gülsüm Mutaf, Vanløse, Per Lange Andersen, Ølgod, Villy Skovbjerg Hansen, Svendborg og Søholt Hansen, Aarhus C. Vinderne har fået direkte besked. Vi ønsker tillykke. Bestyrelsen

MÆLKERITIDENDE 2008

Vinterfest

Dansk Ost- og Smørforening, Foreningen Danmarks Privatmejerier, Østjyllands Mejeristforening og Nordjyllands Mejeristforening afholder fælles vinterfest lørdag den 21. marts 2009 på Dronninglund Hotel. Indbydelser udsendes senere, men noter datoen allerede nu. Festudvalget

NR. 24

617


Leverandøroversigt Automation

Au2mate ApS Frichsvej 11 DK-8600 Silkeborg Tlf. +45 87 20 50 50 Fax +45 87 20 50 69 mail@au2mate.dk www.au2mate.dk Dansk Styringsteknik Odense: Tlf: 6317 4545 Fax: 6317 4546 Nr. Sundby: Tlf: 9819 4566 Fax: 9819 4966 Århus: Tlf: 8736 1350 Fax: 8627 1350 Tønder: Tlf: 7472 0502 Fax: 7372 1410 info@dsautomation.dk www.dsautomation.dk Tetra Pak Processing North Europe Søren Nymarks Vej 13 8270 Højbjerg Tlf. 89 39 39 39 Fax 86 29 53 11 process.progress@tetrapak.com

Tetra Pak Market Area Nordics Byggnad 306 2-vån Ruben Rausings gata SE-221 86 Lund, Sweden Tlf. +46 46 36 10 00 Fax +46 46 36 30 06

Køleanlæg

ICS-Industrial Cooling Systems A/S Tinglykke 1 6500 Vojens Tlf. 74 59 09 77 Fax 74 59 09 76 lc@incool.dk www.incool.dk

Levneds­middel­slanger

Trelleborg Industri AB Frydenborgvej 27 N 3400 Hillerød Tlf. 49 76 27 00 Fax 49 76 27 01 isp.danmark@trelleborg.com www.trelleborg.com

Dansk Sække Import A/S Havnegade 5-9 5000 Odense C Tlf. 66 11 58 32 Fax 66 11 83 58 dsi@dansk-saekke-import.dk www.dansk-saekke-import.dk

Maskiner og udstyr

SCA PACKAGING Grenaa Åstrupvej 30 DK-8500 Grenaa Tel. + 45 86 32 23 00 Fax + 45 86 32 57 06 www.sca.se

APV A/S Pasteursvej 1 8600 Silkeborg Tlf. 70 278 278 Fax 70 278 330 E-mail: apv.nordic@invensys.com Internet: www.apv.com

618

NR. 24

Vest: Albuen 31 6000 Kolding alfalaval@alfalaval.com www.alfalaval.com/nordic Centrifugeservice ApS Visbyvej 46 8600 Silkeborg Tlf. 86 82 19 00 Fax 86 80 61 66

Emballage

Corona Packaging A/S Industriskellet 2 2635 Ishøj Tlf. 43 56 01 00 Fax 43 73 26 00 office@constantia-corona.com

Alfa Laval Nordic A/S Krondalvej 7 2610 Rødovre Tlf. 44 57 62 00 Fax 44 57 62 44

Salicath ApS Dunsbjergvej 20 DK-5900 Rudkøbing Tlf. 70 27 41 44 Fax 70 27 41 45 salicath@salicath.dk Højer Ørbæk A/S Langemose vænget 3–5 5853 Ørbæk Tlf. 65 33 15 66 Fax 65 33 16 68 hoejer@hoejer.com KLITSØ processtechnic a-s Engholm Parkvej 4 3450 Allerød Tlf.: 70150525 Fax: 70150575 E-mail: klits@klitso.dk Web: www.klitso.dk Multivac A/S Nørrebygade 34, Grejs 7100 Vejle Tlf. 75 85 34 22 mudk@multivac.dk www.multivac.dk Omy Olssons Machinery Stationsvej 10 5464 Brenderup Tlf.: 64 44 13 12 Fax: 64 44 13 92 info@omy.dk www.omy.dk Primodan Food Machinery A/S Østerled 20–26 4300 Holbæk Tlf. 59 43 14 79 Fax 59 44 22 30 MÆLKERITIDENDE 2008


PTI A/S Vennelystvej 2, 6880 Tarm Tlf. 97 37 16 33 Fax 97 37 30 70 sf@pti-as.dk www.pti-as.dk Tetra Pak Processing North Europe Søren Nymarks Vej 13 8270 Højbjerg Tlf. 89 39 39 39 Fax 86 29 53 11 process.progress@tetrapak.com

Membran­filtrering

DSS SILKEBORG AS Bergsøesvej 17 8600 Silkeborg Tlf. 87 20 08 40 Fax 87 20 08 90 info@dss.eu www.dss.eu GEA Filtration Nørskovvej 1B 8660 Skanderborg Tlf. 70 15 22 00 Fax 70 15 22 44 info@geafiltration.dk www.geafiltration.com Tetra Pak Processing North Europe Søren Nymarks Vej 13 8270 Højbjerg Tlf. 89 39 39 39 Fax 86 29 53 11 process.progress@tetrapak.com

Pumper

Johs. Thornam A/S Hvedemarken 3–5, 3520 Farum Tlf. 44 34 20 40 Fax 44 34 20 79 thornam@thornam.com www.thornam.com Tetra Pak Processing North Europe Søren Nymarks Vej 13 8270 Højbjerg Tlf. 89 39 39 39 Fax 86 29 53 11 process.progress@tetrapak.com

Smørteknologi

MÆLKERITIDENDE 2008

Formand Area Sales Manager Martin Holst Petersen Eskebøl Allé 12, 2770 Kastrup tlf. 38 88 68 32, e-mail: dkmhp@chr-hansen.com

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Formand Produktionsdirektør Søren Jensen Frejasvej 4, 7600 Struer tlf. 97 85 34 34, e-mail: soren.jensen@arlafoods.com Kredsformænd Nordjyllands Mejeristforening Projektchef Palle Jellesmark tlf. 21 49 20 10, e-mail: jellesmark@privat.dk Østjyllands Mejeristforening Mejerichef Bent I. Hansen tlf. 86 32 60 27, e-mail: bei@arlafoods.com Vestjyllands Mejeristforening Mejerichef Henning Jacobsen tlf. 97 19 19 04, e-mail: henning.jacobsen@arlafoods.com

BDS Technology Glarmestervej 16B 8600 Silkeborg Tlf. 87 22 47 80 Fax 87 22 47 89 info@bdstechnology.dk www.bdstechnology.dk

Totalleverandør

Sydjysk Mejeristforening Mejerichef Leif Friis Jørgensen tlf. 74 64 28 01, e-mail: leif@naturmaelk.dk Fyns Mejeristforening Faglærer Birger H. Christiansen tlf. 64 47 41 22, e-mail: birger@it.dk De østlige Øers Mejeristforening Forvalter Jan A. Andersen tlf. 58 53 40 35, e-mail: jan.a.andersen@arlafoods.com

FTF

S. Sørensen I/S Tigervej 11 7700 Thisted Tlf. 97 92 26 22 Fax 97 91 05 22

Tetra Pak Processing North Europe Søren Nymarks Vej 13 8270 Højbjerg Tlf. 89 39 39 39 Fax 86 29 53 11 process.progress@tetrapak.com

Formand Mejeriingeniør Flemming Aamann Snekketoften 2‚ 2830 Virum tlf. 45 85 12 37, e-mail: faamann@mail.dk

Dansk Mejeriingeniør Forening

Projektering og anlæg

GEA Liquid Processing Scandinavia A/S Nørskovvej 1 B 8660 Skanderborg Tlf. 70 15 22 00 Fax 70 15 22 44 info@gea-liquid.dk www.gea-liquid.dk

Mælkeritidende I/S

Niels Hemmingsens Gade 12 Postboks 1169 1010 København K Tlf. 33 36 88 00 Mandag–torsdag kl. 9–16‚ fredag kl. 10–16‚ lørdag lukket.

FTF-A

Snorresgade 15 2300 København S. Tlf. 70 13 13 12 Mandag-torsdag 9-16, fredag 9-15.

Akademikernes Centralorganisation

ACs sekretariat Nørre Voldgade 29, 1358 København K. Tlf. 33 69 40 40 Mandag–fredag kl. 9–16.30.

Akademikernes Arbejdsløshedskasse

AAKs hovedkontor Nørre Voldgade 29, 1358 København K. Tlf. 33 95 03 95 Mandag–fredag kl. 10–14. Onsdag dog lukket for telefonisk henvendelse. NR. 24

619


Møde- og udstillingskalender

Danmark 14. januar 2009 kl. 10.00 Danmarks Mejeritekniske Selskab Ostens smag Hotel Sabro Kro, Sabro 4. februar 2009 Mejeribrugets Dag Dalum UddannelsesCenter 27. februar 2009 kl. 10.00 Danmarks Mejeritekniske Selskab Fra kvalitetsstyring til certificering Hotel Sabro Kro, Sabro 23. april 2009 kl. 9.30 Danmarks Mejeritekniske Selskab Dansk Fødevare Forum Separationsteknologi - hvor langt er vi nået? Hotel Sabro Kro, Sabro

Udland 11. juni 2009 Dalum Lærlinge Elevdag og Jubilæum Dalum UddannelsesCenter 7.-10. september 2009 Danmarks Mejeritekniske Selskab Studietur til Italien 3. oktober 2009 Foreningen af mejeriledere og funktionærer 120. delegeretmøde Svendborg 10.-11. november 2009 Landsmejeriudstilling Messecenter Herning 2.-4. november 2010 FoodPharmaTech Messecenter Herning

10.-13. marts 2009 Anuga FoodTec Köln 17.-20. juni 2010 Den 42. Nordiske Mejerikongres Finland

MT24-2008  
MT24-2008