Page 1

Elsas kokebok – mine beste oppskrifter

Elsa Wendt


Š Lys & Latter Media 2009 Revidert 2.opplag 2010 Oppskrifter og akvareller: Elsa Wendt Grafisk design: Christine Kristoffersen

Utgiver: Lys & Latter Media Torsvei 54 1540 Vestby Tlf: 41 12 81 80 / 64 95 84 35 www.lysoglatter.no

ISBN 978-82-998201-1-0 Gjengivelse eller reproduksjon av innholdet i denne boken er ikke tillatt uten skriftlig samtykke fra forlaget.


Elsas Kokebok - mine beste oppskrifter

Elsa Wendt

Lys & Latter Media


STORE HOFTER: På mange av Elsas bilder er det ett særegent motiv som går igjen: Flotte halvnakne damer med store hofter og lår. – I år 2000 fikk jeg konstatert artrose i venstre hofte. Sterke smerter plaget meg både dag og natt, og jeg hadde utsikter til et liv i rullestol hvis ikke jeg lot meg operere. Det var da jeg ble syk at jeg begynte å male disse damene mine. Jeg følte at mine verkende hofter var like store som deres. Og så tror jeg de ble som et slags symbol for meg, et håp om en dag å bli frisk igjen. For mens jeg malte kjente jeg ingen smerter. Utrolig nok klarte jeg å bli frisk igjen uten operasjon, etter flere år med daglig inntak av helsekostproduktet glukosamin. Jeg tar også kosttilskuddet Medox med antocyaner fra blåbær hver dag og trener i helsestudio to ganger i uken. Men selv om jeg er frisk igjen i hoftene har jeg fortsatt like stor glede av damene mine! sier Elsa Wendt.


Forord Til min familie! Til mine barn, barnebarn og til min mann Lars som har tatt den verste støyten med mislykket mat – men som også har fått smake mye godt! Og til mine venner og kolleger som har spurt meg etter oppskrifter og gode råd – her kommer kokeboka! Og så til alle dere andre som ikke kjenner meg: Jeg er en utslitt, nesten pensjonert kokk som nå vil sette mine gode oppskrifter inn i en kokebok. Jeg jobber som kokk på Sandnes DPS, et psykiatrisk senter. På Varatun lager jeg mat til over 30 brukere. Der har jeg jobbet siden senteret var nytt, og for tre år siden mottok jeg takk for 25 års tjeneste ved Stavanger Universitetssjukehus. På jobben er vi heldige – vi er nemlig et av få storkjøkken drevet av Staten som får lov til å lage mat med friske råvarer fra grunnen av. De første årene på jobben gikk det i vanlig traust norsk bondekost. Men etter hvert turte jeg å eksperimentere mer, og lærte meg både moussaka, lasagne og pizza. Jeg husker første gang vi serverte kinamat til brukerne våre. Da satt vi spente og litt redde for resultatet.Ville de like det, eller måtte vi kaste maten? Men det skjedde som vi hadde håpet – jubelen sto i taket! Mange av mine spesialiteter er blitt til på kjøkkenet på jobben. Jeg takker Ellen, min kjøkkensjef, for at jeg har fått såpass fritt spillerom til å prøve ut nye smakfulle retter. Oppskriftene mine er ofte blitt til ved improvisasjon – steik og kjøttkaker trenger ikke smake det samme hver gang! Alle retter har en eller annen form for grunnoppskrift, men utover det er det bare å prøve seg frem. Når jeg spiser borte, enten det er i Norge eller i utlandet, hender det ofte jeg spør etter oppskriften. Mange vil ikke fortelle – de svarer ”bare litt sennep” eller ”det er karri” når jeg spør. Da må jeg forske meg frem på kjøkkenet når jeg kommer hjem – hva var det egentlig jeg fikk servert? Kanskje like så greit at de ikke ga meg oppskriften siden det er så spennende å utforske maten selv!

Noen av rettene jeg har komponert er blitt til ved hjelp av tilfeldige ingredienser og et sterkt ønske om å ”smake noe godt”. En stund ble eksperimentering nesten en besettelse. Hvis du også vil forske litt er det noe du alltid må ha i huset: god olje, løk, hvitløk, purre, paprika, gulrot, poteter, egg, ris og pasta. Så er det bare å sette i gang! Det er en kunst å tilpasse krydder og urter. Jeg har som en tommelfingerregel at hvis jeg bruker urter i maten, tilsetter jeg kun pepper, ikke noe annet krydder. Vanligvis veier jeg ikke noen ingredienser, jeg tar det jeg tror er riktig. Forandring underveis gjør matlagingen mer interessant! Og når jeg er i butikken handler jeg alltid med meg en eller to ting jeg aldri har prøvd før. Særlig i innvandrerbutikker tar jeg meg god tid. Der er det mye spennende! Jeg spør og graver om hva det og det er, og hvordan man bruker det. Men dessverre er det endel som havner i søpla etter slike ekspedisjoner – altfor sterkt og uten at jeg har peiling på hvordan man spiser eller bruker det. Men mye god mat er det blitt likevel. Jeg har laget oppskriftene mine enkle – rett og slett fordi jeg er av den utålmodige typen. Ting skal gjøres raskt og lett, men smake godt. Samtidig som maten skal være laget av friske råvarer, fra grunnen av! Nå vet du hvor godt jeg liker å lage mat. Men jeg har også en annen hobby: Jeg elsker å male! Mange av maleriene mine er blitt til på kjøkkenet ved grytene. Til å begynne med samlet jeg bare oppskrifter for min egen del. Men så ble jeg kjent med Christine Kristoffersen, en fotojournalist og grafisk designer som er proppfull av gode ideer. Hun har sparket meg bak og sagt at ei kokebok med egne illustrasjoner – det må jeg få til. Ja, som sagt så gjort. Håper du vil kose deg like mye ved å lese og bruke boka mi som jeg har gjort mens jeg laget den. Lykke til med maten! Elsa Wendt


T

omates à la Provencale er en fantastisk liten rett du ikke kommer unna når du er i Syd- Frankrike. Dette er en førsteklasses tomatrett! Kjøp store modne tomater og la dem ligge fremme i romtemperatur - gjerne som dekor i vinduet! Visste du forresten at daglig inntak av tomater kan virke kreftforebyggende? Når tomaten blir varmet opp gjør oppvarmingen det lettere for kroppen vår å ta til seg lykopen. Lykopen er en kraftig antioksidant som kommer fra skinnet til tomatene, og som gir tomaten den flotte rødfargen. Lykopen kan virke forebyggende mot både prostatakreft og kreft i bukspyttkjertelen. Obs! Lykopen finnes i ketchup også! Så sett frem ketchupen om du vil beholde mannen din i mange år til ! Tomates à la Provencale er god som tilbehør til kjøtt eller fisk, som fingermat, forrett, eller en rett i seg selv.

1 kg modne tomater 1 bunt persille 6 fedd hvitløk, fjern stilken i midten, finhakk resten 100 g brødrasp god olivenolje salt og nykvernet pepper

12

Provencalske tomater

Skjær tomatene tvers over, og ta ut innholdet med en skje. Legg tomatene på en smurt ildfast form. Dryss med salt og pepper. Bland halvdelen av rasp, tomatkjøtt, hakket persille og hvitløk, og fyll det i tomatene. Dryss med rasp og drypp over olivenolje. Sett tomatfatet i en varm ovn ved 200 grader i cirka 35 minutter.


T

apenade er en av Syd-Frankrikes spesialiteter. Den er spennende, sunn og smaker av oliven. Puréen setter en ekstra spiss på brødet til supper og salater. Tapenaden er også ideel til å smøre på ristet brød, som forrett, sammen med friske grønnsaker, til salater... Den kan spises med den beste rødvin og nytes med velbehag og uten begrensning... Oppskriften på Corinnes Tapenade fikk jeg av kokka Corinne på et lite koselig hotell i fjellbyen St.Jeanett i Provance.

Corinnes Tapenade

Ta oliven, kapers, ansjos og hvitløk i en blender, bland, tilsett deretter resten og kvern det til en fin masse. Kan oppbevares i kjøleskapet i lengre tid. Vær forsiktig med å tilsette salt, det finnes allerede salt i de fleste ingrediensene. Smak deg frem! 300 g sorte oliven 100 g kapers 1 liten boks ansjos 2,5 dl olivenolje 1 ts sennep 1 fedd hvitløk basilikum, timian, laurbærblad litt pepper

13


I

Italia og Frankrike har de sitroner nok. Her er oppskriften på en fantastisk likør. Den er lett å lage, og den blir bedre jo lengre den får stå. Det går godt an å smake underveis! Limoncino eller Limocello er en italiensk sitronlikør som drikke etter en bedre middag. Den skal serveres rett fra fryseren, og nå snakker vi om spriten, den fryser nemlig ikke! Oppskrften har jeg fra en malerferie i Ligurien.

8 sitroner 1 hel flaske blankt brennvin 1 liter vann 800 g sukker

Limoncino

Rasp av det ytterste gule skallet. Ingenting av det hvite må med. Hell på spriten og la trekke i åtte dager. Sil av sitronskallet (kan brukes i sitronkake etterpå). Kok sukkerlake. Det gjør du ved å koke opp vannet til sukkeret er smeltet. La det kjølne. Helle sukkerlaken over sitron/spritblandingen. Drikkes etter noen uker.


W

rap’s er en variant av taco eller burrito med tradisjonelt sandwich-fyll. Eller med andre ord - fantastisk enkel festmat! De kan gjøres ferdig i god tid, og maten kan stå klar i lunken stekeovn om du vil servere dem lett varme. Har du få sitteplasser, pakker du «wraps’ene» inn i matpapir. Da kan man godt spise dem stående. Eller kanskje vil du bruke dem som turmat? I så fall pakker du dem bare inn i matpapir. Bruk fantasien! Kylling kan erstattes med annet kjøtt. Server gjerne forskjellige wrap’s-varianter på samme fest.

6 lefser eller tortillas 3 ss raps olje 3 hvitløksbåter 1 bunt spinat rester fra kylling i strimler 2 mellomstore løk hakkes i smått salatblader 1 beger rømme/yoghurt 4 ss taco saus Tortillas eller lefser 400 g røkelaks eller gravlaks 1 boks Philadelphia eller en annen smøreost naturell hakket gressløk og/eller dill hakket basilikum ruccola

Spinat Wraps

Spinat, hvitløk og olje surres sammen i cirka 10-15 minutter og avkjøles litt. Kjør det i en blender til en fin masse. Smør spinaten på varme tortillas. Ha i kyllingen, salatblader og rå løk. Bland tacosausen med rømmen og server den til.

Laks i Wraps

Bland ost og urter til en fin ostekrem. Smør ostekremen på tortillaen. Legg et lag laks på osten, deretter ruccola og urtene, og rull slik at du får en pølse. Pakk dem inn i litt gladpack slik at de ikke tørker ut. Legg wrap’sene i kjøleskapet klar til bruk. Rett før servering; kutt «pølsa» i fine skiver. En god tykk skive til hver gjest.

Skinke i Wraps

Samme oppskrift som med laks, men ha i en god og smakfull skinke. Varier med urter og smøreosten.

15


Dette kan godt være en rett i seg selv, bare du har nybakt, godt brød til. ½ kg tomater i skiver ½ agurk 1 hakket løk 3 blader kinasalat i tynne skiver 100 g fetaost

Gresk tomatsalat

Legg tomater, ost, salatblader, agurk og løk i en dyp bolle. Bland en dressing av olivenolje med sitronsaft. Smak denne til med litt salt og pepper. Dryss salaten med tørket og knust oregano og delte sorte oliven. Tzaziki passer godt til denne salaten.

Dressing: 2 ss olivenolje sitronsaft av ½ sitron tørket oregano og/eller persille noen sorte oliven salt og pepper 1 stort beger yoghurt 1 stor agurk 3-6 fedd hvitløk (etter eget ønske) balsamicoeddik olivenolje, mynte og eventuelt basilikum 1/4 sitron Salt og nykvernet pepper

26

Tzatziki

Tøm et beger med yoghurt i et dørslag dekket med kaffefilter. La det stå kaldt i minst en time. Skrell en stor slangeagurk, riv den grovt. Legg agurken i en dyp tallerken og strø over omtrent en teskje salt. La dette stå kaldt i kjøleskapet i minst en time så vannet trekker ut av agurkene. Hell yoghurten over i en bolle. Press all saften ut av agurken og ha den opp i bollen. Rør godt rundt. Skrell og press tre-seks hvitløksfedd. Smak underveis. Tilsett balsamicoeddik og olivenolje. Press ut saften av en kvart sitron. Tilsett litt mynte og basilikum. Smak det hele til med litt salt og nykvernet pepper.


T 1 slangeagurk 2 ts salt 1 ss eddik 1 ss sukker 1 ts nykvernet pepper litt persille 1,5 ss olje 1 dl kokvarmt vann

il laks og annen fiskemiddag. Salaten kan med hell fylles i uthulte tomater som tilbehør til småretter.

Agurksalat

Vask og skrell agurken, men behold litt av det grønne skallet. Høvle agurken i tynne skiver. Dryss salt på, legg agurken i press i cirka en halv time. Hell av noe av vesken. Rør ut sukkeret i det varme vannet, kjøles ned etterpå. Bland god olje med vann, eddik og pepper. Legg agurken i skål, hell over blandingen og dryss med persille.


T 1 liten mango 1 gul paprika 1 halv rød paprika 1 honningmelon 5 ananasringer 1 lime 2 ts revet ingefær 2 ts nykvernet pepper bladpersille

il «ut på tur» med grillpølser og karbonader! Denne salsaen gir deg en virkelig ny og spennende smak og kan serveres til det meste.

Mango salsa

Alt skjæres opp smått og blandes. Rasp ingefæren, press limen over og ikke glem pepperen!

T

il sursteika, kokt skinke, tunge, kalkun, kylling eller roastbiff må vi ha Waldorfsalat. Og til jul må vi ha den på koldtbordet.

3 epler 3 skiver ananas 3 stilker stangselleri 100 g druer 1 dl valnøtter Dressing: 1 ½ dl majones 1 ½ dl kremfløte saft av 1 sitron 2 ss juice fra ananas 2 ts sukker

28

Svigermors Waldorfsalat

Epler, ananas og stangselleri skjæres i biter. Stangselleri gis et lite oppkok. Druene deles i to, ta ut stenene. Valnøttene hakkes. Pisk kremfløten og bland den med majones, sitronsaft, ananasjuice og sukker. Bland alt forsiktig. Pynt med druer og valnøtter.


Elsas lille suppeskole Supper er lett å lage og de kan varieres i det uendelige. Det er kanskje derfor jeg rører sammen ei suppe så ofte. Ei suppe er som et kunstverk – tenk hvor mye den kan varieres i smak, dens flotte utseende og ikke minst – den kan nytes med en utsøkt aroma. Suppe er alltid vellykket! Mye kan brukes til garnityr, lekkert blir det uansett. Vi må ha suppe oftere, bytte ut middagen av og til og lage en helse-bombe! La meg sitere fra en artikkel i bladet Bedre Helse: «I gamle dager kokte vi suppe på kjøttbein. Kjøttet sto på ovnen i timevis og glukosamin fra kjøttbena ble trukket ut i suppekraften. Andre naturlige glukosamin kilder er for eksempel stekt sild hvor man også spiser de tynne beina på fisken. Det gjorde at folk før i tiden fikk i seg det de trengte av glukosamin gjennom maten, forteller lege Roald Strand ved helsesenteret Kilden Helse i Oslo. Nå derimot består kosten vår av fileter, både kjøtt og fisk uten bein. Det vil si mat uten naturlig glukosamin. Dette kan være årsaken til at to av tre nordmenn over 60 år rammes av artrose (slitasjegikt).» Så hver fredag kjøper jeg nå bein hos slakteren og utover kvelden står det en gryte og så vidt trekker på

30

komfyren. Det blir kraft til lørdagens suppe og god saus til søndag. Er det igjen mer kraft, fryser jeg den ned i passende porsjoner, for eksempel i rene melkekartonger. Kartongen lukkes med frysetape og merkes med innhold. Kjøttkraft eller buljong? Til koking av kjøttkraft kan du bruke skank, suppekjøtt, bare bein, eller gjerne oksehale. Beina legger du i en stor kjele, dekker med kaldt vann og litt salt, og lar det koke sakte opp mens det danner seg skum på toppen. Dette tar du bort med en fiskeøse etter hvert som det skummer. Når det har kokt en stund, forsvinner skummet og du kan tilsette grønnsaker som gulrot, selleri, purre og løk. Anbefalt trekketemperatur er 85 °C. Det er viktig at det ikke fosskoker. Buljongen skal koke i flere timer. Hvis beina er store kan fem-seks timer være passende. Det fins knapt noen begrensninger for hvilke grønnsaker du kan ha i en suppe, det gjelder bare å finne frem til dine personlige favoritter. Det er ingen tvil om at en skvett fløte i suppa gjør underverker, for eksempel i en blomkål-, asparges- eller sjampinjong-suppe. I en fiskesuppe kan man godt tilsette en god skje rømme eller crème fraïche fordi fiskesupper ofte trenger litt mer syrlig smak. Litt eddik og sukker kan også med hell gjøre suppa god. I hverdagssuppene hvor man kanskje vil ha


færre kalorier, kan man gjerne erstatte fløten med magrere alternativ – det være seg melk, kesam eller rømme. Smak til! Husk at matlaging ikke bare er å følge en oppskrift; det er like viktig å smake seg frem. Ta deg derfor god tid med å smake til suppen, og be gjerne om hjelp fra andre. Det er gøy å være sammen om å smake til mat! Hønsekraft Høns er godt egnet til koking av suppekraft, og er en billig råvare. Den lange koketiden gir mye og smakfull kraft som er en fin basis for et uttall av suppevarianter. Renset, kokt hønsekjøtt er fint å fryse i passende porsjoner til bruk i supper eller gryteretter av kylling. Del høna i to med en spiss kniv som stikkes gjennom brystbenet og presses ned på hver side. Brett høna godt ut slik at den knekker langs ryggbeina. Del i to deler. Legg dem så i en stor gryte, kok langsomt opp i lettsaltet vann. Skum av. Når det slutter å skumme har du i gulrot, purre, sellerirot og løk. Et par laurbærblader setter også god smak. Koketiden er cirka to timer. Høna er ferdig kokt når kjøttet løsner fra beina. Ta opp høna fra kraften og avkjøl. Rens så kjøttet for skinn og ben. Sil kraften og frys den gjerne ned til senere bruk. Hønsekraft er også basis for mange gode grønnsakssupper.


Mat fra Østen

Jeg har gått i lære hos en ekte kinakokk, Sally. Hun var fantastisk og lærte meg de beste kinesiske rettene. Legg merke til at kineserne bruker mindre kjøtt og mer grønnsaker enn vi er vant til. Kinamat er lettvint og ikke minst raskt, bare du venner deg til at det skal stekes på veldig varm wok. Jeg bruker en vid jerngryte som er super til å steke i. Om skal du ha gjester kan alt gjøres klart til steking på forhånd. Ha sausen ferdig til oppvarming og risen koker seg selv.


R

isvermicelli er tynne, liksom gjennomsiktige trådformede og tørkede nudler laget av rismel. Legg dem i bløt i varmt vann til de mykner og ha dem i supper eller andre retter. Sesam olje og oyster saus er oljer du godt kan ha i kjøleskapet og bruke litt i sauser og supper. De er gode når du wok’er kjøtt og grønnsaker. Alt dette og rispapir får du kjøpt i Asia-butikker.

200 g lamme- eller svinekjøttdeig 2 ss rapsolje 1 finhakket løk 1 revet gulrot 100 g finstrimlet hodekål 1 bunt renset vårløk 5 fedd fint hakket hvitløk 1 ss revet ingefær 1 ss fint hakket chili 3 ss østerssaus 1 ss sesamolje 1 ss soyasaus 100 g risvermicelli rispapir 1 kopp korianderblader 2 ss finhakket basilikum salt og hvit pepper 1 egg til lim

Sprøstekte Vårruller

I en wokpanne eller stekepanne steker og knuser du kjøttdeigen lett i olje, ta opp og legg til side. Start med å steke gulrøtter og kål, ta så i resten av grønnsakene og vårløken tilslutt, stek til alt er mykt, men ikke brunstek. Ha i hvitløk og ingefær, dryss over litt salt og hvit pepper. Stek videre i cirka tre minutter. Ha i den stekte kjøttdeigen. Legg Risvermicelli’en i vann i 10 minutter, press så ut vannet og ha den i fyllet. Smak deg frem med østerssaus, sesamolje, soyasaus og urter, salt og pepper. Så begynner innpakningen av vårrullene: Dypp rispapiret i vann. Pensle kantene av rispapiret med egg. Legg på 4 ss med fyll og rull sammen litt stramt. Pakk inn kantene fast så de ikke går opp under steking. Stek rullene på begge sider i olje til de er pent brune. Serveres med søt chilisaus og enkel salat med kinakål og småhakket agurk, vårløk og rød paprika. Du kan også fryse rullene rå. Da har du alltid noe godt klart for servering hvis du plutselig får overraskende besøk.

H Mariner først kjøttet i to timer i: 3 ss soya saus 1 ss rapsolje litt salt og pepper 2 ss konjakk 1 ss sirup 500 g svinefilet, kylling eller oksekjøtt i strimler 1 løk skåret i trekanter 1 rød paprika i trekanter 1 bunt brokkoli i buketter rapsolje til steking

er kommer en oppskrift fra Sally som jeg har forenklet litt, men den smaker som om du er på kinarestaurant.

Chopsuey med sursøt saus

(Chopsuey betyr blandede småstykker) Alt i sausen, bortsett fra maismel og olje, kokes i minst 20 minutter før du rører ut melet i litt vann og deretter rører det inn i den kokende sausen. La ikke retten koke etter at melet er tatt i. Ha i oljen. Stek kjøttet raskt i varm wok eller gryte, legg det til side og hold det varmt. Varm grønnsakene raskt i en varm wok eller gryte. Legg kjøtt, grønnsaker og ris på tallerkenen, hell sausen over. Pynt litt. Hvordan koke «Kina-ris»? Se under «Tilbehør».

Sursøt saus: 3 ss eddik 2 ss sukker 4 ss ketchup 4 ss maisennamel 1 ts salt 5 dl vann 2 ss rapsolje

69


D

enne er en gjenganger fra husmorskolen. Kaka krever litt mer jobb, men for et resultat! Den blir bare bedre ettersom dagene går – om den ikke blir raskt spist opp!

1 kopp sukker 1 kopp melk ½ plate kokesjokolade 200 g margarin 160 g sukker – røres hvitt 3 store egg 350 g mel 1 ts vaniljesukker 2 ts bakepulver Fyll og Glasur: 2 kopper sukker 1 kopp fløte 100 g meierismør ½ plate sjokolade

Amerikansk sjokoladekake Kokes opp under omrøring, avkjøles.

Skill eggeplommer og eggehvite. Stivpisk eggehvitene, sett de til side. Bland sammen ingrediensene (inkludert de tre eggeplommene). Tilsett sjokoladerøra. Tilslutt har du oppi de stivpiskede eggehvitene. Stekes i rund form i 50 minutter på 170 grader.

Alt som skal i fyllet kokes opp under omrøring til det er glatt og blankt. Avkjøles. Del kaka i tre. Ha fyll inni og oppå. Pynt med mandler: fire halve med spissene mot hverandre som en stjerne. Lag så mange slik «mandelblomster» som du har plass til. Kakedrømmen til Ingunn er fantastisk – akkurat som henne selv!

3 egg 150 sukker 75 g potetmel 3 ss hvetemel 3 ts kakao 2 ts vaniljesukker 2 ts bakepulver Fyll: 2,5 dl melk og en pakke vaniljesaus kokes opp Rør inn 125 g meierismør 125 g melis

106

Inngunns drøm

Pisk eggedosis. Rør inn de andre ingrediensene og ha i rund form. Stekes ved 180 grader nederst i ovnen i cirka 30 minutter.

Pynt kaka med 2,5 dl fløtekrem – dryss på sjokolade.


«La deg friste...»


Oppskriftsregister Smått er godt 9 Asparges med bacon 16 Avokado med krabbe 18 Fiken med mozzarella 15 Hvitløksreker 18 Laks i wraps 13 Paprikaskiver 14 Pesto 18 Provencalske tomater 10 Ratatouille 14 Sitronlikør 12 Skinke i Wraps 13 Spinat wraps 13 Tapenade, Corinnes 11 Salater 19 Agurksalat 25 Blomkålsalat med pasta 21 Cæsarsalat 23 Enkel pastasalat 21 Gresk tomatsalat 24 Kald pastasalat 20 Mango salsa 26 Mozzarella salat 21 Pasta m/blåskimmelost 20 Rekesalat 23 Ruccola Salat 23 Tzatziki 24 Waldorf, Svigermors 26 Supper 28 Aspargessuppe 37 Borsjtsj 37 Elsas lille suppeskole 28 Ferskt kjøtt og suppe 33 Gazpacho 34 Klimper 33 Løksaus 33

Løksuppe, provencalsk 36 Løpstikkesuppe 34 Min beste fiskesuppe 34 Oksehalesuppe 32 Sjampinjongsuppe 36 Spinatsuppe 32 Tomatsuppe 36 Fisk 40 Bacalao 42 Blåskjellsnadder 41 Fiskeboller, luksus 46 Fiskeformen, Den beste 47 Fiskekaker i brun saus 46 Fiskekaker, Lailas 46 Fisk i tomat og bacon 47 Kokt torsk 40 Kvitsøykomla 41 Laks bakt på urter 41 Lettsaltet torsk 46 Løksmør 46 Røkt fisk 47 Sei på Spansk 42 Kort om kjøtt 49 Biff 50 Biff á la Lindstrøm 56 Biff Stroganoff 58 Chili con Carne 57 Fårikål 53 Gryte fra Bourgogne 57 Hamburger m/ dressing 56 Irish Stew 51 Kjøttkaker i brun saus 55 Komla med dott 54 Lammefrikassé 53 Lammelår med urter 55 Pannekaker m/bacon 58

Provencegryte 58 Pølsegryte, enkel 56 Surstek 53 Vellykket søndag 52 Koldtbord 62 Leverpostei 64 Slik lager du koldtbord 63 Syltede rødbeter 64 Lørdags-Kvess 65 Bakt potet 72 Blomkål med ostesaus 68 Chopsuey 67 Gambas al pil pil 68 Italiensk eggerøre 69 Ketchupdansen 68 Kyllingoverraskelse 72 Kylling piri piri 65 Lasagne 69 Marco polo 69 Moussaka m/poteter 73 Pizza, Elsas favoritt 70 Taco, Tinas beste 65 Vårruller 67 Tilbehør 75 Ertestuing 76 Fløtegratinerte poteter 77 Fransk potetsalat 78 Grønnsak-couscous 80 Kina-ris 81 Kjempegod kina-ris 81 Kålrabistappe 76 Lettvint pasta 80 Meksikansk ris 80 Poteter i tomatsaus 77 Potetmos med hvitløk 77

Potetsalat 76 Rosenkål m/bacon 76 Råstekte poteter 77 Sauser 83 Brun saus 84 Fransk kremdressing 86 Grunnsaus 84 Hvitløkssmør 86 Hvit saus 84 Lettvint dressing 86 Piri Piri 85 Rødvinssmør 86 Rømmesaus 85 Sandefjordsmør 85 Saus til svinekjøtt 84 Sennepssaus 85 Sennepssmør 86 Tomatsaus 84 Urtesmør m/løpstikke 86 Dessert 87 Crème Brûlèe 91 Eksotisk dessert 88 God Grøt 89 Kalvedans 91 Karamellpudding 90 Riskrem & rød saus 89 Russegrøt 89 Semulegrynsgrøt 89 Sitronfromasj 88 Sviskegrøt 89 Tilslørte bondepiker 88 Vaniljeis 88 Husmorråd 92 Brød 93


Råd om gjærbakst 94 Focaccia brød m/ Aioli 98 Havregrynsskorper 97 Landbrød 97 Min Grunnoppskrift 96 Mitt Beste Brød 98 Olivenbrød med urter 97 Kaker 99 Daimkake 106 Eplekake 103 Firkløverkake 102 Fløtekake 102 Gulrotkake 103 Inngunns drøm 104 Kake med gul krem 106 Pavlovakake 108 Sitronkake 103 Sjokoladekake 104 Solskinnskake 107 Surmelkskake 108 Vafler og sånt 109 Belgiske Vafler 111 Boller 113 Fløtelefser 112 Gome 112 Jødekaker 111 Kanel i svingen 113 Kringle 113 Lapper 115 Pannekaker 112 Smoothie’s 116 Sputniksyltetøy 117 Tebrød 114 Trygg mat 120 Vafler 110


122

Lag trygg mat!

«Matlaging er gøy! Men hold bakteriene unna, ellers får du trøbbel. Vask hendene ofte og jobb på et rent kjøkken! Lykke til!» Elsa Wendt

Bakterier fins naturlig overalt, også i matvarer. Hvis du behandler maten feil kan visse bakterier vokse og gjøre deg og familien din syk. Bakteriene stortrives og vokser raskt i temperaturer fra 8º til 60º. De aller fleste bakterier dør når du varmer maten godt nok. De vanligste årsakene til matforgiftning er: Utilstrekkelig oppvarming, sen nedkjøling, lagring ved for høy kjøletemperatur og slurv med renhold. Varm mat skal være rykende varm Skal du holde maten varm før servering, må den være minst 60º varm. Blir maten lunken kan bakterier vokse opp og føre til

matforgiftning. Er det lenge til maten skal spises er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen enn å holde den lunken. Sett gryter i kaldt vann og rør om av og til til maten er avkjølt. Ved 70º - 80º drepes de aller fleste bakteriene. Fjørfekjøtt og oppmalt kjøtt bør derfor gjennomstekes. Biffen stekes ved sterk varme, da drepes bakteriene. Obs: Biffen trenger ikke gjennomstekes fordi bakteriene er på yttersiden. Tips: Legg aldri spekeskinke sammen med fersk skinke – da blir skinka sur og ødelagt av bakteriene som spekematen er laget på. Temperaturen i kjøleskapet ditt bør

være 4º eller lavere. Lav temperatur hindrer bakterievekst i matvarene. Hold grønnsaker langt borte fra rått kjøtt. Om du ikke har flere fjøler – vask den ene fjølen du har etter at du har kuttet opp rått kjøtt eller rå fisk. Vask også hendene før du tar i rått kjøtt og etter at du har gjort det. Rått kjøtt må behandles med rene redskaper. Vask redskaper, kniver og skjærebrett ofte og hold det rent på kjøkkenbenken. Kjøkkenkluten må byttes ofte, den kan være en bakteriebombe! Vask den i vaskemaskinen på minst 60º, eller legg den i klor. Kjøkkenpapir eller engangs kluter er et godt alternativ.


Elsa Wendt på café i den lille landsbyen St. Jeannet i Provence - et av hennes favoritt-reisemål. Hit reiser hun ofte på malerkurs samtidig som hun nyter det franske kjøkken.

D

ette er ei kokebok for deg som har lyst til å lage mat fra bunnen av, både til hverdag og fest, uten å bruke lang tid. Elsa Wendt har over 25 års erfaring som kokk med fagbrev og har i denne boken samlet sine beste og mest brukte oppskrifter. Kokeboka er ei bruksbok både for nybegynnere såvel som for dem med mer erfaring. «I reklame og media blir vi overbevist om at det tar lang tid å lage mat fra bunnen av. Men det er ikke sant! Prøv selv - og du skal se du får bedre helse av det!» sier Elsa Wendt. Da hun begynte å bake brød ble mannen hennes kvitt mageplagene han hadde hatt i flere år. «Antagelig kom plagene hans av glutenforgiftning fra kjøpebrød, noe som gjør tarmen sårbar. Det beste er å lage maten selv, gjerne av økologiske råvarer. Da vet du hva du putter i deg og kan sørge for at du og familien din får nok næring – ikke bare en masse tomme tilsetningsstoffer,» sier Elsa. Elsas Kokebok - nå i 2.opplag! Mange lesere har skrevet til forlaget og uttrykt sin begeistring over Elsas Kokebok. «Maken til humoristisk, vakker og inspirerende kokebok kan jeg neppe tro finnes. Det skal ærlig innrømmes at jeg ikke er verdens beste kokk; jeg syns matlaging er kjedelig og kun et nødvendig onde. Men hvis noen skal få endret på denne oppfatningen må det være denne boken. Jeg virkelig digger tegningene også, frodige og vakre! Bedre enn noen lykkepille!» Grethe Hillesvik, Bergen «Takk for Elsas Kokebok. Den er artig og nyttig og allerede brukt mange ganger... Takk for flotte ideer og mange artige bilder. Jeg elsker å lage mat og har mellom 30-40 kokebøker, men bare en som har fast plass på kjøkkenet. Det er Elsas Kokebok.» Øivind Henry Sand, Spani

ISBN 978-82-998201-1-0

Lys & Latter Media

Utdrag fra Elsas Kokebok  

Her kan du se utdrag fra Elsas Kokebok, utgitt på forlaget Lys & Latter Media. Bokas veiledende pris er 250 kroner. Den kan bestilles i nærm...

Advertisement