Lustrumboek SRC Thor

Page 1Lustrumboek SRC Thor 50 jaarVoorwoord Op 5 november 1963 werd de Virgiel Rugby Club opgericht. De oorkonde als bewijs van de oprichting vermeldt een oprichtingskommissie met de voorzitter A.M. van Niekerk en de twee lubcommissarissen A.L. Becker en L.A.H. Boeije. In de vijftig jaren die volgden, groeide de club uit tot wat zij nu is, de Studenten Rugby Club Thor. Een geschiedenis vol mooie verhalen, hoogte- en dieptepunten. Een historie die zich niet gemakkelijk volledig laat vastleggen in een boek. Helaas ook een historie die lang niet altijd is vastgelegd. Gelukkig zijn er bij de lustra in het verleden ook lustrumboeken uitgebracht waardoor de hoofdlijnen van de historie goed bewaard gebleven zijn. Bij het lustrum in 1998 werd geen lustrumboek uitgebracht maar er werd een diskette aan­­geboden met een digitale versie van de Thor historie. Digitaal was in opkomst en ook binnen Thor ging men met de tijd mee. De technologische ontwikkeling heeft doorgezet en deze heeft ervoor gezorgd dat het uitbrengen van full color boeken in beperkte oplagen betaalbaar is en haalbaar is geworden voor bijna iedereen. Met de opkomst van de digitale fotografie is het bovendien een stuk eenvoudiger geworden om de historie ook in beelden vast te leggen.

Delft, november 2013 De lustrumboekcommissie Anne Bennett

In deze tijd van tablets, smartphones en computers in ieder huishouden is er toch voor gekozen om de mijlpaal van vijftig jaar Thor te vieren met een papieren boek. Een boek dat je in je handen neemt en rustig door wilt lezen om het ‘Thor gevoel’ weer even te beleven en de eigen herinnering weer te prikkelen. Ondanks dat er in al die jaren veel veranderd is, is er veel dat voor iedere generatie herkenbaar is. Met een breed scala aan onderwerpen hopen we, voor zover mogelijk, het unieke karakter van en de unieke sfeer binnen Thor enigszins tastbaar en herkenbaar te maken in woord en beeld.

Lyske van der Brug Lydia van Deursen Sjors Hijgenaar Jan Kaper Hilde Schonewille

Wij willen iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek hartelijk danken voor hun bijdragen, want zonder hen hadden wij het niet gered. Wij zijn er trots op dat wij dit prachtige boek hebben mogen samenstellen en wensen alle Thorren veel plezier bij het lezen van dit boek.INHOUD 10 Thorlied

72

Trips & uitjes

14 HisThorie

74 Thoritems

32

Verhalen van thorren 1/2

78 Thormaten

34

kampioenschappen heren

80 Weddenschappen

36

kampioenschappen Dames

84

40 Het Thorlogo

wist-u-dat ...

86 LO & PIEN

40 De geschiedenis van het Thormannetje 41 De stand van het Thormannetje 41

92 Nederlands team

Variaties van het Thormannetje

42 Goedgekeurde Thormannetjes

94

Verhalen van thorren 2/2

44 Ereleden

98

Feestjes en promo

48 Thorshirts Door de jaren heen

100 Op de massagetafel 100 Arnout Anneveld 102 Lydia van Deursen

52 Het Kruithuis

104 Elsbeth Morra 106 Maarten Ariens

58 De boot 60 In den beginne

110 Besturen 1963 – 2014

60 Een nieuw leven 61

Vernieuwde kracht

112 Captains & trainers 1963 – 2014

62 Jaren van vergetelheid en mysterie 62 Een nieuwe start

115

club van 50

64 In voor- en tegenspoed 65 Een behouden toekomst?

66 Dies 66 De ‘Dies’ 67 De ‘Van der Velde Dies’ 68 De ‘Mooi Weer Dies’

119 Colofon


Al jarenlang versterkt door talentvolle Thorren

Ben jij de volgende MareVisie sterspeler? Deze Thorren werken nu bij MareVisie: Ralph van Houdt, Dick Smits, Jan Kaper, Jet van Tienhoven en Jeroen van Nieuwenhuizen. En zij gingen je al voor: Adriaan de Haan, Guus van de Schouw, Illy Reyn, Jonathan Vondeling, Jean-Luc Eggen, Karel Wassmer, Pieter (Sid) Elzinga, Renaldo van Rijswoud, Sanne Pelt en Joost Dรถbken.8

SRC Thor


50 jaar

9


Thorlied heren There was a Thor, he was no good He took a girl into the wood Bye bye Thorhood He laid her down in the green, green grass Stuck his big prick in her arse Bye bye Thorhood. Maar nadat hij hem dat had gelapt Heeft de boswachter hem toen gesnapt Nu zit hij in een groot gevang Met z’n tamp in een ijzeren tang Thorlid, bye bye. Het Thor clublied vindt zijn oorsprong in 1964. Hal Sisk is de Ier die staande de vergadering het lied ontwerpt en zingt. Hij is het eerste niet-Virgiel lid (Wolbodo) dat vanaf 1963 toch lid is van Thor. Uiteindelijk werden er stampjes toegevoegd na elk couplet, geïntroduceerd door Dick Smits tijdens een trip met klompen. Hij koos het moment om het Thorlied te zingen. Niet door het gelijk in te zetten, maar door met de klompen aan te gaan trappelen. En dan trappelde de rest mee. Wanneer hij ophield – en de rest heel gedisciplineerd ook – zette hij met een lange haal in: "Theeeeeere….". De regel ‘Stuck his big prick in her arse’ vond men niet leuk – alhoewel er ook mensen waren die dit heel werktuigelijk en gedachteloos zongen. Met name de dames wilden zo halverwege de jaren 90 niet meer het herenlied zingen vanwege de vrouwonvriendelijk­heid ervan. De fantasie die de heren hadden over waar ze hun ‘prick’ in dachten te kunnen steken wierp behoorlijke weerstand op. Tijd voor een dames­versie dus.

10

SRC Thor


Thorlied dames (1)

Supergirl lied

She was a Thor, she was no/so good She could fly like Robin Hood Bye bye Thorhood But there was a great probleem She had to be drunk before the game Bye bye Thorhood. En op een dag ging het dan ook mis Dat heb je als er geen alcohol is Terwijl ze rende werd ze rood Ja, ze is nu wel morsdood Thorlid, bye bye.

There was a girl, she was so good She could fly like Supergirl Fly fly forward But there was a great problem She had to become drunk before the game Fly fly forward De oplossing vond zij in een neut Cause Supergirl knows how to get teut Dit herhaalde zij zo’n 7 keer Die jenever smaakt naar meer Supergirl! Fly fly!

Thorlied dames (2)

In 1998 gemaakt door Marion voor de AAC Sevens. Een team werd opgericht dat alleen uit voorwaartsen bestond. Van de Thordames waren Louise, Annemarie en zijzelf van de partij. De rest kwam uit andere teams: RUS, Wasps, DIOK, URC. De Supergirls met hun lied hebben meerdere jaren meegedaan.

She was a Thor, she was no/so good She took a Thorman to the wood Bye bye Thorhood They kissed and hugged and felt alright Till at last the Thorman cried “Ay ay Thorhood” Want wat had zij hem nou gelapt Ze had z’n – piep – eraf gehapt Nu ligt hij in het ziekenhuis Met een prothese in z’n kruis Thorlid, bye bye. Naast het Thor Herenlied en de damesversies bestaan er nog andere versies, onder andere die van de Supergirls.

50 jaar

11


12

SRC Thor


50 jaar

13


HisThorie 1963-1968  Binnen Virgiel krijgen een aantal mensen het idee om een rugbyclub op te richten. Op dinsdag 5 november 1963 wordt de Virgiel Rugby Club Thor opgericht. Tijdens de oprichtingsvergadering wordt Theo Viergever tot eerste voorzitter gekozen. In 1964 wordt het clublied geïntroduceerd en in 1965 ontwerpt Swen de Vries het Thormannetje, dat vanaf dan ook het briefpapier van de vereniging zal sieren. In 1965 verschijnt tevens het eerste songbook. 

Trip naar Engeland, 1965

In oktober 1965 is Engeland de bestemming van de eerste trip van Thor. Kort na de trip, op 30 oktober, behaalt Thor zijn eerste overwinning: rugbyclub ’t Gooi wordt met 17-0 verslagen. Sportief gezien gaat het steeds beter met Thor en aan het einde van het seizoen ’66-’67 promoveert Thor naar de B-poule. Nederland kent in die tijd vijf verschillende wedstrijdpoules: de A-poule, B-Noord, B-Zuid, C1 en C2. In 1968 viert Thor zijn eerste lustrum: Hasjiemachailben. 

Thorren in Sociëteit Alcuin

1968-1973

Met het verstrijken van de tijd komt natuurlijk ook het moment waarop spelers de club gaan verlaten. Er wordt dan ook besloten om een oud­-ledenclub op te richten. Jan Groen is de eerste ‘Old Engineer’. In het seizoen ’69-’70 behaalt Thor het kampioenschap van de B-poule. Nadat rugbyclub ’t Gooi in een beslissingswedstrijd met 11-3 opzij geschoven is, promoveert Thor naar het hoogste niveau. Het tweede team promoveert dat seizoen naar de B-poule.


Kampioensfoto Thor Heren, 1970

1973-1978  De sportieve hoogconjuctuur loopt op zijn einde. Nadat Thor zich in het seizoen ’72-’73 nog net weet te handhaven op het hoogste niveau, valt in het seizoen ’73-’74 het doek. Thor eindigt als laatste in de A-poule en degradatie is onvermijdelijk. In januari 1974 ontvangt Frank Roefs een zilveren nop als onderscheiding, omdat hij 125 wedstrijden heeft gespeeld voor Thor. Op 16 juni 1974 wordt besloten om een open vereniging te worden.

Dat Thor over goede spelers beschikt, blijkt uit de selectie van twee Thorren voor de nationale selectie. Rob van der Wiel en Jan Alkemade zijn in respectievelijk 1972 en 1973 de eerste Thorren die zich inter­ national mogen noemen. In 1973 viert Thor zijn tweede lustrum: De tropenkolder breekt uit.

50 jaar

15


De competitie wordt in het seizoen ’74-’75 anders opgezet, er komen een ereklasse, twee eerste klassen en afdelingen. Thor komt terecht in de eerste klasse Noord en het tweede team in West. Het zou een rumoerig seizoen worden voor de club. Na het besluit om een open vereniging te worden is Virgiel nog altijd de thuishaven van Thor. Op 4 april 1975 worden de banden met Virgiel echter helemaal doorgesneden en Thor zal voortaan door het leven gaan als Studenten Rugby Club Thor. Als nieuw onderkomen wordt het Kruithuis betrokken. Ondanks de woelige tijden gaat het sportief gezien uitstekend, Thor sluit het seizoen af met een kampioenschap. Wegens het vertrek van een aantal prominente spelers, wordt afgezien van het recht op promotie. Het tweede blijft in de afdeling West. Het vertrek van een aantal spelers heeft duidelijk zijn uitwerking op de sportieve prestaties van Thor. In het seizoen ’75-’76 eindigt Thor als zevende en het tweede wordt voorlaatste. Thor toont echter veerkracht en in het seizoen ’76-’77 wordt de vierde plaats in de Eerste klasse Zuid behaald. Deze vierde plaats geeft recht op promotie naar de nieuw gevormde ‘promotieklasse’ en in het seizoen ’77-’78 behaalt Thor het kampioenschap. Nog voor het derde lustrum is Thor terug op het hoogste niveau. Ook op lagere niveau’s wordt de competitie gewijzigd en de afdeling West wordt opgesplitst in respectievelijk West 1e klasse en West 2e klasse. Het tweede team eindigt als vierde en mag op basis hiervan uitkomen in West 1e klasse. Het nieuw opgerichte derde team komt uit in West 2e klasse.

1978-1983  Nadat Thor het derde lustrum uitbundig gevierd had, kon het zich met de rest van 16

SRC Thor

rugbyend Nederland opmaken voor een diepe winterslaap. De winter duurde zelfs zo lang, dat de competitie niet kon worden uitgespeeld. Hierdoor mocht Thor ook in het seizoen ’79-’80 uitkomen in de ereklasse. Het werd helaas geen succes, want Thor behaalde slechts twee overwinningen. Met een doelsaldo van 150-517 wordt Thor hekkensluiter van de ereklasse en vlak daarboven, met hetzelfde aantal punten, eindigt rugbyclub ’t Gooi. Het tweede en derde team sluiten de competitie af met een vijfde plaats in respectievelijk de 1e en 2e klasse West. Dat het verschil in niveau tussen de ereklasse en de (inmiddels) twee promotieklassen erg groot is, bewijzen Thor en rugbyclub ’t Gooi in het seizoen ’80-’81 door beide kampioen te worden. De Neder­ landse Rugby Bond besluit dat er een beslissingswedstrijd moet komen, maar Thor weigert te spelen. Rugbyclub ’t Gooi ziet promotie echter niet zitten, waardoor Thor toch terug kan keren in de ereklasse. Het tweede speelt ook een sterk seizoen. Uiteindelijk blijken alleen de Bassets in staat om het tweede team uit de eerste klasse te houden. Het derde team eindigt als vierde. Helaas voor Thor zou de geschiedenis zich in het seizoen ’81-‘82 weer herhalen. Een aantal ervaren spelers verlaat het eerste en dat heeft zijn weerslag op de prestaties. Zonder ook maar een wedstrijd te winnen en met een doelsaldo van 78-663 wordt pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het is om je als studentenclub te handhaven op het hoogste niveau. Na het sterke optreden in het vorig seizoen, moet het tweede team helaas weer een stap terug doen en wordt vijfde. Het derde team eindigt ook dit seizoen als vierde. In het seizoen ’82-’83 lijkt Thor weer regelrecht op een kampioenschap af te stormen. Alle wedstrijden tot de


winterstop worden gewonnen en alleen West Friesland lijkt nog een serieuze concurrent. Na de winterstop slaat echter de voorjaarsmoeheid hard toe. Thor haalt in de tweede helft van het seizoen geen enkel punt meer, waardoor de vierde plaats het hoogst haalbare is. De malaise blijft helaas niet beperkt tot het eerste, maar werkt door in het tweede, dat het seizoen afsluit met degradatie. Het derde team eindigt als zesde, mede doordat elk ontluikend talent nodig is voor de versterking van het eerste of tweede team. Siem Lingsma heeft inmiddels 150 competitie­ wedstrijden voor Thor gespeeld en ontvangt daarvoor een zilveren nop. Ook melden de eerste vrouwen zich aan bij Thor. Aanvankelijk onder leiding van Ronald Boumans en later onder toezicht van Joek Ruigrok, beginnen de vrouwen (variërend in aantal van twee tot tien) hun trainingsrondjes te draaien op de sportstichting.

Oude wedstrijdfoto Thor Heren

Thor Heren, Thor bar galafeest bij Virgiel

Thor – DSRC tegen TU

Het vierde lustrum wordt begonnen met een trip naar Duitsland en na een week vol sportieve strijd is er een groots feest in Delft.

1983-1988  In het seizoen ’85-’86 maken de Thordames hun debuut in de landelijke competitie. Aan het einde van het seizoen winnen ze hun eerste wedstrijd. Het derde team moet helaas opgeheven worden. In het seizoen ’86-’87 komt er voor Thor weer een international bij, Helene speelt met het Nederlands team tegen Zweden. Het eerste herenteam wordt dat jaar kampioen en promoveert naar de promotie klasse. Helaas weet Thor zich niet te handhaven in het seizoen ’87-’88. De dames gaan steeds beter spelen en worden in een combinatieteam met Groningen winnaar van de studentenkampioenschappen. Dit ondanks de afwezigheid van Beatrice en Elly, die moesten trainen voor het Nederlands team.


1988-1993  Na het invoeren van de ‘tweede fase opleiding’ aan de Technische Hogeschool Delft, begin jaren tachtig, worden de eerste gevolgen hiervan ook zichtbaar binnen Thor. Veel vaste spelers van het eerste studeren af en verlaten Delft. De OWeecommissie ziet dit als een uitdaging en gaat tijdens de OWee met veel inzet op jacht naar nieuwe leden. Zij maakten daarbij kennis met het Delftse politiebureau, omdat de fraaie posters niet in de smaak vielen en tijdens de infomarkt het beeld van Hugo de Groot werd voorzien van een full-size heliumballon met Thorvaandel. Het seizoen brengt voor alle teams wisselende resultaten. Het eerste team eindigt uiteindelijk als vierde in de eerste klasse West, het tweede team eindigt als vierde in de tweede klasse West en de dames worden na hun trip naar Duitsland en Frankrijk vijfde. De heren gingen op trip naar Engeland, waarbij het volgens insiders de eerste keer was dat tijdens trip een wedstrijd werd gewonnen. Hiervoor hadden ze wel de hulp nodig van een eenarmige bandiet en was de spelstijl in verband met de voorbereiding op de sevens iets teveel van het goede voor een ploeg die zijn tweede wedstrijd van de dag speelde. Helaas vertrekken Peter Martin en Martin Geelhoed aan het einde van het seizoen naar Den Haag om daar ereklasse te kunnen spelen. In het seizoen ’89-’90 besluit de Nederlandse Rugby Bond de competitie anders in te delen, teneinde het toprugby te bevorderen. Voor de heren van Thor betekende dit dat ze uit moeten komen in de derde klasse C, waar zij een zwaar seizoen kennen. Thor eindigt na een slechte start toch nog als vierde, waarbij vooral de resultaten na de trip naar Schotland van doorslaggevend belang zijn. Het tweede team kent een slecht seizoen, omdat de basis te klein is en het eerste team alle talenten opslokt. Regelmatig moet men terugvallen op de oude garde en in een verloren ogenblik moest, de inmiddels bij Delft spelende, Titus 18

SRC Thor

de Koning ingeschakeld worden wegens gebrek aan spelers. Hij speelt hierdoor wel zijn tweehonderdste wedstrijd voor Thor. De dames plukken de vruchten van de harde trainingsarbeid en de vaste samenstelling. Na een sparring stage in Italië, worden ze ongeslagen kampioen van Nederland. Het seizoen wordt met een groots kampioensfeest afgesloten. Met een lading nieuwe spelers begint Thor aan de competitie in het seizoen ’90-’91. Dit onder de bezielende leiding van de nieuwe trainer Theo Snijders. Helaas wordt de spelvreugde bruut onderbroken door het overlijden van Ard Schoonakker. De Dies wordt in verband hiermee verplaatst naar mei. Later dat jaar volgt de ontvangst van het Schotse Dumfries RFC, waarbij de ‘mean machine’ wordt verdreven door de ‘nice device’. Een hi-tech antwoord op sterk water en drie Thordames voor stoere Schotten. Begin 1991 gingen de heren voor het eerst naar het Oosten om de goulash te proeven en te kijken of de Berlijnse Muur echt gevallen was. De wedstrijd in Potsdam, voor ruim tweehonderd toeschouwers, werd daarbij gewonnen. Het eerste team hervindt zich tijdens trip en stelt met goede resultaten een plaats in de derde klasse veilig voor het volgende seizoen. Het tweede team wordt onder leiding van Michel Jamin en een aantal ervaren spelers kampioen en promoveert naar de vierde klasse. De dames gaan op trip naar Wales en worden in mei 1991 voor de tweede keer nationaal kampioen, dit ondanks het vertrek van enkele ervaren speelsters. In september van dat jaar vindt een voor Thor unieke gebeurtenis plaats. Gezamenlijk gaan veel leden en oud-leden richting Wales om tijdens de ‘Tour of the century’ het WK rugby te bezoeken. De wedstrijden Argentinië – Australië en Australië – Western Samoa worden bezocht en er wordt onder andere gespeeld in Cwmcarn en New Castle. Met de komst van een nieuwe scrummachine op de sportstichting werd in het seizoen ’91-’92 duidelijk


Kampioensfoto Thordames

weer een pack gevormd binnen Thor, waarbij de eerste rijers elkaar letterlijk en figuurlijk vonden met hun ‘eerste rij diner’. De competitie verloopt echter niet voorspoedig. Thor degradeert naar de vierde klasse, mede doordat de jaarlijkse opleving na de trip achterwege blijft bij gebrek aan een trip. De dames worden dit seizoen helaas geen kampioen. De Elephants zijn op de beslissende momenten net te sterk en worden kampioen. De promotie van het tweede team naar

de vierde klasse is helaas geen lang leven beschoren. Ondanks de enthousiaste inzet van nieuwe leden, slaagt men er niet in goede resultaten te boeken en na een jaar vierde klasse is degradatie naar de vijfde klasse onafwendbaar. Wellicht was het afscheid van Garry en Helene sommigen teveel, maar het afscheid werd traditioneel groots gevierd in het bijzijn van een groot aantal oud-Thorren. Het seizoen ’92-’93 kenmerkt zich door een sportieve

50 jaar

19


opleving van de hele club. Tijdens de semi-gemeenschappelijke trip naar Schotland maakt menig Thor zijn tv-debuut als supporter van het Nederlands team, tijdens de WK sevens met oud-Thor Martin Geelhoed op Murrayfield. De dames vieren tevens hun tweede lustrum, dat nog lang zal heugen. Gelukkig worden de statuten nog op tijd ingediend bij de notaris, waardoor na jaren ‘Studenten Rugby Club Thor’ te hebben geheten, Thor voor onbepaalde tijd als ‘SRC Thor’ door het leven zal gaan. De heren van het eerste verliezen slechts één wedstrijd en worden dan ook kampioen. Tijdens de ‘Mooi Weer Dies’ hebben de oud-Thorren het nakijken. Het tweede team komt uit in de vijfde klasse en eindigt bovenaan, maar ziet af van promotie om nieuwe spelers beter op te kunnen vangen. De dames worden weer kampioen van Nederland, met slechts een verloren wedstrijd. Enkele nieuwe speelsters tonen aan een goede versterking voor Thor te zijn. Een ander succes is het nationale dames sevens toernooi, dat in Delft georganiseerd wordt. Een goede organisatie, veel teams, mooi weer en de nationale sevens titel voor Thor zijn het prachtige resultaat. Het seizoen ’93-’94 staat allereerst in het teken van het zesde lustrum. In sportief opzicht trekt het WK rugby voor dames de aandacht, dat dit jaar in Nederland gehouden wordt. De Thordames hebben hierin een belangrijke bijdrage.

1993-1998

Nadat de feestvreugde bij het dameslustrum tot ongekende hoogte is gestegen, is de verhouding met Proteus Eretes nogal bekoeld. Uiteindelijk wordt de huurovereenkomst van het Kruithuis eenzijdig opgezegd. Thor vecht dit aan, maar de kantonrechter besluit uiteindelijk geen van beide gelijk te geven. Thor wordt hierdoor dakloos. De zoektocht naar een nieuw onderkomen is niet eenvoudig,

20

SRC Thor

maar uiteindelijk komt Marijn van der Velde met het idee van een boot. De verjaardag van de boot, later ‘De Voorwaarts’ gedoopt, zal als eerbetoon de ‘Van der Velde Dies’ genoemd worden. Om financiële middelen te bemachtigen om tot aanschaf over te kunnen gaan, organiseert het oud bestuur (’91-’92) een ouderdag. Vooral dankzij de inzet van Jasper Kappen en Jasper Bakker worden aandelen in de boot verkocht aan de ouders van de Thorren. Met een aanvullende lening van Oranjeboom is de aanschaf een feit. Door organisatorische problemen kan het WK voor dames in 1994 toch niet in Nederland gehouden worden. Door Thor wordt natuurlijk nog steeds gespeeld. De heren gaan dat seizoen naar Engeland terwijl de dames op trip naar België gaan. Het eerste team eindigt als tweede in de derde klasse C en in de vijfde klasse C behaalt het tweede team een vijfde plaats. De dames kunnen wederom een feestje bouwen, zij worden opnieuw landskampioen. In het seizoen ’94-’95 vindt de eerste echte borrel op de boot plaats. De flesjes Grolsch worden ingeruild voor Oranjeboompjes van de tap. Op 18 februari 1995 is de officiële doop van de 'Voorwaarts’ en deze datum wordt vanaf dan de traditionele ‘Van der Velde Dies’. Een maand later is het aandeelhoudersfeest, waar alle geldschieters nog eens in de watten gelegd worden. Rugby-technisch is het seizoen bijna een kopie van het vorige. Het eerste team wordt wederom tweede en het tweede team eindigt als vierde. Met het alles zeggende doelsaldo van 493-3 mogen de dames zich terecht de beste van Nederland noemen. In het seizoen ’95-’96 wordt het bestuur uitgebreid tot zes personen. De extra mankracht blijkt nodig om de verbouwingen op de boot te coördineren. Onder de bezielende leiding van Jasper en Jasper begint de


Voorwaarts steeds meer op een echt rugby-onderkomen te lijken. Het eerste team presteert weer goed, maar moet genoegen nemen met een derde plaats. Als blijkt dat andere teams afzien van promotie, mag Thor zich het volgende seizoen tweede klasser noemen. De dames­competitie kent geen verrassingen en de Thor­dames halen de nationale titel opnieuw naar Delft.

damescompetitie ingekort is ten behoeve van het WK dat in mei 1998 in Amsterdam gehouden zal worden. Een overweldigend kampioens­feest volgt, waarna het over is met de drank en het sociale leven voor de internationals van Thor. Het Nederlands team eindigt uiteindelijk als dertiende.

Het seizoen ’96-’97 brengt voor de heren van het eerste team een hoger niveau. Thor eindigt in de bovenste helft van de poule en verzekert zich daarmee van een plaats in de tweede klasse voor het seizoen ’97-’98. Uiteindelijk eindigt Thor als zesde in de tweede klasse. Het tweede team profiteert mee van de niveaustijging en wordt tweede in de vierde klasse. Op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam verslaan de dames de Elephants en behalen daardoor geheel volgens verwachting de nationale titel. Alleen de heren gaan op trip, ditmaal gaan ze ‘over de Rooie’ in Ierland. Theo Snijders neemt aan het einde van het seizoen afscheid als trainer en er zullen grote veranderingen in het rugbyspel gaan plaatsvinden.

1998-2003

Het seizoen ’98-’99 staat in het teken van het zevende lustrum. Tijdens de openingsborrel op 5 november wordt Philip Schlösser benoemd tot ere­lid van Thor. De volgende dag gaat een groep Thorren ‘wijnproeven’. Op 7 november is de traditionele wedstrijd tussen Thor oud en Thor jong, gevolgd door een lustrum­diner op de boot. Aan­sluitend vindt in cafe Luniz een spet­terend lustrumfeest plaats. Om bij te komen van het feest wordt zondag­ochtend gebrunched op de boot. Op 2 mei is er een 10-a-side lustrum­toernooi voor zowel de dames als de heren. Tot grote vreugde van heel Thor winnen beide teams hun toernooi. Sportief gezien zijn er problemen met het tweede team. Afzeggingen van tegenstanders in het begin van het seizoen, blessures en gebrek aan motivatie (bij sommigen) later in het seizoen. Het eerste team speelt inclusief de beker­competitie negen­tien wedstrijden, waarvan er elf gewonnen worden. Het wordt eentonig, maar de dames worden opnieuw landskampioen.

Het seizoen ’97-’98 komt in het teken van ‘samba rugby’ te staan. De nieuwe trainer Julius Breinburg probeert het sterk Schots getinte spel, ingevoerd door Snijders, met man en macht te veranderen. Het onvoorspelbare rugby, bekend van het Zuidelijk halfrond, wordt de toekomst. Succes laat echter langer op zich wachten dan gehoopt en het eerste team eindigt als negende, waardoor het degradeert naar de derde klasse. Het tweede team eindigt als eerste in de verliezers play-off van de vierde klasse. De dames zijn met zeven speelsters in het Nederlands team nog steeds heer en meester in het Nederlandse damesrugby. Tijdens de Barcelona-tour laten ze zien ook op Europees niveau goed mee te kunnen. In december kan het kampioenschap al gevierd worden, omdat de

In tegenstelling tot de meeste andere seizoenen vindt de trip in seizoen ’99-’00 al vroeg in het seizoen plaats. De dames en heren gaan gezamenlijk op trip. Doel van de reis is Wales, een van de gastheren van de Rugby World Cup. Naast het kijken in het stadion, worden er uiteraard ook wedstrijden gespeeld. De problemen met het tweede team worden steeds groter, de basis is veel te smal. Ook bij de concurrentie is het armoe troef. Het tweede team speelt nog wel een aantal keer vriendschappelijk. Het eerste team kent

50 jaar

21


een goede start, met drie overwinningen uit de eerste vier wedstrijden, maar verliest daarna negen keer op rij. Positief was dat bijna alle thuiswedstrijden gewonnen werden, alleen van de uiteindelijke nummers een en twee werd thuis verloren. De dames behalen een nieuwe mijlpaal in de vaderlandse rugbygeschiedenis. In een beslissingswedstrijd op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam behalen zij hun tiende titel. In oktober 2000 wordt Beatrice Terpstra benoemd tot erelid. De jaren die volgen brengen weinig sportief succes. Het tweede team moet helaas opgeheven worden en het eerste team heeft een veel te smalle basis. Bij de dames is de tijd aangebroken om een flinke verjonging door te voeren. Er wordt dan ook weer veel geïnvesteerd in ledenwerving. Bij de dames is een relatief brede basis, waardoor zij toch nog goed mee blijven draaien in de competitie, maar het kampioenschap moet aan de concurrenten gelaten worden. In 2002 nemen twee Thordames deel aan het WK damesrugby in Barcelona. Nederland wordt vijftiende. De heren kennen aanzienlijk zwaardere tijden en het komt regelmatig voor dat er minder dan vijftien spelers zijn. Desondanks slagen de heren er toch in om zich te handhaven in de derde klasse. Dat de ledenwerving zijn vruchten begint af te werpen, mag blijken uit het feit dat er in seizoen ’01-’02 wordt deelgenomen aan de ‘Jonghe Hondencompetitie’. Het aantal Jonghe Honden is nog niet voldoende voor een compleet team, maar samen met de Jonghe Honden van LSRG kunnen de nieuwe Thorren toch hun wedstrijden spelen. In het begin van het seizoen ’02-’03 heeft Thor zelfs genoeg jonge spelers voor een eigen team. Toch wordt de samenwerking met LSRG voortgezet. Een goed opgezette competitie zorgt ervoor dat er de eerste seizoenshelft bijna iedere twee weken een wedstrijd gespeeld wordt. Door het afzeggen van tegenstanders en afkeuringen komt de klad er helaas in

22

SRC Thor

te zitten in de tweede helft van het seizoen. Terwijl de ledenwerving de basis voor de langere termijn moet veilig stellen, komt er tijdelijke hulp vanuit het buitenland. De buitenlandse studenten weten Thor steeds beter te vinden en dit zorgt naast de nodige mankracht ook voor wat extra kwaliteit in het veld. Helaas blijven de meesten slechts enkele maanden de Thorgelederen versterken. Hoewel het sportief gezien in de competitie niet fantastisch gaat, zit het op het gebied van gezelligheid wel goed. Na een eerste kennismaking met het toernooi in 1998 groeit ‘7-a-Paris’ uit tot een vast onderdeel van het seizoen bij de heren. De Thordames hebben nog niet deelgenomen, maar wellicht dat ook zij in de toekomst zullen deelnemen, aangezien er sinds enkele jaren ook een damestoernooi georganiseerd wordt. Wat in ieder geval voor zowel dames als heren een traditie geworden is, is het Ameland Beach Rugby. Thor is bij alle edities aanwezig geweest en gezien het enthousiasme zal dit in de toekomst zeker voortgezet worden. Ook komen de dames steeds vaker naar de boot, wat de banden tussen de dames en de heren versterkt. Bij oprichting van een damesafdeling in 1983 waren de meningen nogal verdeeld. Twintig jaar later zijn de dames echter niet meer weg te denken. Zowel binnen Thor als binnen het Nederlandse rugby hebben zij een duidelijke plaats ingenomen. Om twintig jaar damesrugby bij Thor te vieren, wordt in februari 2003 de dameswedstrijd Thor oud tegen Thor jong gespeeld op het besneeuwde veld van RC Delft. Na de wedstrijd is er op Wolbodo een knallend lustrumfeest.

2003 – 2008

Seizoen ’03-’04 staat in het teken van het achtste lustrum van SRC Thor. Er wordt een


Uitje ‘Thorspotting’, 2003

gala georganiseerd in Leiden. Het uitje heeft als thema ‘Thorspotting’. De dames en heren gaan in 2003 op een gezamenlijke tour door Schotland en spelen menig rugbywedstrijd en café uit om dit heugelijke feit te vieren.

waar we ze gewend zijn: bovenaan in de competitie. Het laatste benodigde wedstrijdpunt wordt behaald tijdens de competitie­wedstrijd Diok - Thor onder het oog van vele enthousiaste Thor-supporters. Na afloop van de wedstrijd wordt het elfde kampioenschap uitbundig gevierd op de Voorwaarts. Helaas is de start van de heren minder goed, maar positief is wel dat er genoeg spelers zijn tijdens de wedstrijden. Als de opkomst bij de training verbetert, dan staan de heren

In het seizoen ’03-’04 is er met name bij de dames reden tot juichen. Na het bouwen aan een nieuw team van de afgelopen jaren staan de Thordames weer daar

50 jaar

23


aan het einde van het seizoen netjes in het linker rijtje. Aan het einde van seizoen ’04-’05 gaat Thor wederom naar het Ameland Beach Rugby evenement, waar de Thordames de eerste plaats weten te behalen. Wederom krijgen de dames het voor elkaar om de prijzenkast op de Voorwaarts te sieren met een mooie trofee.

Seizoen ’06-’07 is opnieuw een succesvol jaar voor de Thordames met wederom een landstitel in de ereklasse. De laatste titel werd behaald in seizoen ’99-’00. De twaalfde landstitel voor de dames is genoeg reden voor een spetterend kampioensfeest op de Voorwaarts. De heren zijn minder succesvol en eindigen op de zevende plaats in de derde klasse voor studenten.

In 2004 gaan de heren met de trein door Duitsland en Tsjechië. Het thema is 'James Bond/Austin Powers'.

Vanaf seizoen ’07-‘08 gaat het weer bergafwaarts met Thor als club. De basis voor het herenteam is erg beperkt en de captains hebben veel moeite om iedere zondag vijftien man bij elkaar te sprokkelen. Desalniettemin lukt het om iedere week te spelen en de heren krijgen het zelfs voor elkaar om vier van de veertien wedstrijden te winnen. Deze prestatie op zich is helaas niet genoeg om degradatie te voorkomen en in seizoen ’08-’09 komt Thor uit in de vierde klasse studenten. Was het niet dat een van de auto’s bij de uit­wedstrijd tegen Obelix het begaf en dat de Elephants en de Oldphants een smerig uitwisselingspel met spelers speelden, dan hadden de heren degradatie waarschijnlijk kunnen voorkomen. De commotie binnen de club lijkt minder effect te hebben op de dames, zij behalen de derde plaats en laten zien dat ze nog steeds bij de top van het Nederlandse dames­rugby horen.

In 2005 vindt het binnen Thor legendarische Jonghe Hondentoernooi in Leiden plaats. Na een dag vol rugby tegen studentenclubs uit heel Nederland is de anticlimax groot als er bij de roeiclub Njord wordt onder andere gegeten in plaats van bij Minerva, de moedervereniging van het Leidsch Studenten Rugby Gezelschap, en het corps van Leiden. De onvrede wordt dan ook duidelijk medegedeeld door een puinhoop van de roeiclub te maken. Na een grondige verbouwing van en verwijdering uit het clubhuis wordt alsnog koers gezet naar Minerva. Daar aangekomen blijkt de deur niet open te staan voor het grote aantal rugbyers, maar een oplettend Thorlid weet een voet tussen een zijdeur te krijgen en zo iedereen snel naar binnen te krijgen. Echter, nog voordat er bier is besteld arriveert de politie en worden alle rugbyers, traditioneel gekleed in kilts, omringd door politie met honden naar Leiden centraal station begeleid. In 2006 organiseert de TripCie een geslaagde trip met als bestemming Ierland. Het thema is ‘Thor boert goed’ en met boerepetjes en -kielen worden onder andere de wedstrijd Palmerston FC – Wild Thor gespeeld. Wild Thor als samenwerking tussen de Wild Rovers uit Doetinchem en Thor. Daarnaast worden er wedstrijden gekeken bij het University College Dublin en in Lansdownroad.

24

SRC Thor

Door de problemen met de club vestigt het bestuur de aandacht op het draaiende houden van de club en wordt minder inspanning gestopt in het organiseren van clubactiviteiten. Om de gemoederen toch niet te ver te laten zakken, ziet de TripCie alsnog kans om een trip te organiseren. Met bestemming Wales en thema 'Thorro' sluiten de heren met cape alsnog het jaar af met een positieve insteek. Er worden wedstrijden gespeeld tegen de Old Illyterians en Swansea Uplands. Bovendien wordt een rondleiding door het Millenium Stadium in Cardiff genoten.


Het seizoen ’08-’09 wordt afgesloten met het Putjes toernooi bij RC ’t Gooi. Op het 10's toernooi wordt erg goed gespeeld door de heren van Thor en ze bereiken dan ook de finale. Tegenstander Castricum komt op voorsprong, maar Thor weet in de laatste minuut van de reguliere speeltijd, twee keer tien minuten, op gelijkstand te komen. Er wordt een verlenging gespeeld van twee keer vijf minuten en Castricum komt erg snel op voorsprong. Wederom weet Thor in de laatste minuut een achterstand om te zetten in gelijkspel. Er volgt een ‘sudden-death’ ronde waarin Thor in de eerste minuut een try weet te drukken en zo tot winnaar van het toernooi wordt uitgeroepen.

2008 – 2013

Het seizoen ’08-’09 staat in het teken van het negende Thorlustrum: ThorTanic. Door de aanhoudende problemen met de club wordt een relatief ‘bescheiden’ feest georganiseerd op de Voorwaarts. Tot overmaat van ramp woedt op 13 mei 2008 de ‘bouwkunde brand’, waarbij de gehele faculteit bouwkunde afbrandt en SRC Thor uit moet wijken naar de velden van de Delftse voetbalvereniging Delfia. De verhuizing lijkt vergaande gevolgen te hebben voor de sportieve capaciteit van het eerste herenteam. Ze worden voor de tweede keer op rij laatste in de competitie, dit maal in de vierde klasse studenten. Door de rugbybond wordt besloten dames sevens prioriteit te geven. De Thordames die trainen voor deelname aan het WK sevens in Dubai, worden uit de competitie gehaald. Een sterk uitgedund damesteam wordt op één na laatste, maar weten in de nacompetitie, door twee ruime overwinningen op de Utrechtse RC, degradatie naar de eerste klasse te voorkomen.

Thordames, 2003

Thordames, 2005

50 jaar

25


Trip ‘Blues Brothers’, 2012

Vanaf seizoen ’09-’10 gaat het op sportief gebied bergopwaarts met Thor. De dames vertegenwoordigen de TU Delft tijdens de tiende editie van het IDEA league Sports Event. Ze verslaan onder andere rugby 7's teams uit London, Zürich en Aachen en gaan met de winst naar huis. Het eerste team wordt tweede in de vierde klasse zuidwest. Door een overwinning op EHRC Dragons en verlies tegen ESRC The Elephants tijdens de nacompetitie, is het eerste team in staat te promoveren naar de derde klasse zuidwest. De Thordames behalen een nette derde plaats. Met seizoen ’10-’11 komt het afscheid van trainer Julius Breinburg. Na dertien jaar Julius wordt in 2010 voor het eerst getraind onder leiding van Wimpie Mostert. De nieuwe formule lijkt te werken, want het eerste team doet het goed in de derde klasse en wordt vijfde met zeven gewonnen wedstrijden. De Thordames worden dat jaar vijfde. Het seizoen wordt afgesloten met een uitje naar Milaan en Rome. Het Colosseum en andere oudheden worden bezocht, onder leiding van een uit Rome afkomstige Thor.

Thordames Nederlands Kampioen 7's rugby, 2012

Infomarkt OWee, 2013

Seizoen ’11-’12 ziet een plotselinge ommekeer binnen Thor. Rugby lijkt aan populariteit te winnen, want het ledenaantal stijgt explosief. De stijging is zelfs zo groot dat voor het eerst sinds 2000 een tweede heren team kan worden opgericht. Dit tweede team mag uitkomen in de vierde klasse zuidwest I en speelt dat jaar dertien wedstrijden waarvan ze er maar liefst acht winnen: goed voor een zesde plek. Het eerste team behaalt de vijfde plaats. De dames worden dit jaar wederom vijfde, maar nemen naast de reguliere competitie voor het eerst deel aan de 7's competitie. De gigantische beker siert tot op heden de prijzenkast op de Voorwaarts, want de dames worden Nederlands kampioen 7's rugby 2012.


Teamfoto Thor Heren, 2010

Naast een tweede heren team beschikt Thor vanaf dit seizoen ook over een voltallig Jonghe Hondenteam. Door het hele land wordt gespeeld tegen andere Jonghe Hondenteams op vriendschappelijke basis of op toernooien. Traditioneel worden tijdens de toernooien kilts gedragen. Menig Jonghe Hondt leert op deze manier de rugbycultuur kennen. Helemaal tijdens het Jonghe Hondenweekend, dat dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd. In het begin van het seizoen

wordt een weekend lang getraind bij de Pickwick Players in Deventer en de meeste jongens spelen hier hun eerste wedstrijd. Het resultaat is een hecht team van nieuwe spelers. Nadat de plannen voor een uitje in duigen vallen, wordt alles op alles gezet om toch nog een trip te organiseren. De reis gaat naar London en verkleed als Blues Brothers, hebben de heren, vergezeld door één dame, toch nog een geslaagde trip.

50 jaar

27


Teamfoto Thordames, 2012

De groei van het vorige seizoen zet zich voort in seizoen ’12-’13. Het aantal rugbyers op trainingen is nu zo groot dat de hulp wordt ingeroepen van Rod Rishworth om het tweede herenteam en de Jonghe Honden te trainen. Halverwege het jaar doet Lorenzo Salin zijn intrede als coach van het damesteam. Het eerste team kampt met veel blessures vroeg in het seizoen, waardoor veel spelers van het tweede team

28

SRC Thor

worden doorgeschoven en met moeite iedere zondag genoeg spelers op het veld staan. Het doel voor het tweede om zo veel mogelijk wedstrijden te spelen wordt wel behaald, jammer genoeg eindigen ze wel onderaan de competitie. Het seizoen wordt wel afgesloten met een geweldige wedstrijd en gelijkspel tegen koploper RC The Dukes 3. Het eerste team behaalt net als de Thordames de zesde plaats. Helaas wordt het NK 7's afgelast door slecht weer. Daarentegen gaat de


winst op het Ameland Beach Rugby event wel mee naar huis. Door inspanningen van de Jonghe Honden Commissie lukt het dit seizoen wederom om een volledig Jonghe Hondenteam bij elkaar te roepen. De tweede editie van het Jonghe Hondenweekend wordt gehouden in de achterhoek. Er wordt getraind bij De Duuvels uit Zevenaar onder leiding van een oud international. Op zondag worden een hoop jongens opgesteld tijdens de wedstrijd van het tweede team tegen SVRC, een onderdeel van Virgiel. De Jonghe Honden helpen het tweede team naar hun enige overwinning van dit seizoen, een spannende wedstrijd met eindstand 17-19. Dat het weekend een positief effect heeft op de bonding van het team blijkt tijdens de aansluitende inauguraties en als hecht team weten de Jonghe Honden tweede te worden in de Jonghe Hondencompetitie georganiseerd door de Nederlandse Studenten Rugby Bond. Zij verliezen alleen van RSRC. Aan het einde van het seizoen gaan de heren en dames gezamen­lijk op uitje naar Perpignan. Het thema is ‘Ils sont fous, ces Hollandais’ en ver­kleed als Norman­diërs maken zij Zuid-Frankrijk onveilig. Zelfs de welbekende toverdrank uit de strips van Asterix & Obelix komt aan bod en wordt ingezet tijdens wedstrijden in pittoreske dorpjes in adem­benemende berglandschappen. Het uitje leidt tot een hechtere band tussen de dames en heren en het aantal vrouwen op de boot neemt daarna dan ook fors toe.

2013 – 2018  Het seizoen van ’13-’14 is net begonnen, maar is nu al gevuld met de voorbereidingen voor het tiende lustrum van SRC Thor. Van 12 tot en met 17 november zal het 50-jarig bestaan van onze club uitvoerig worden gevierd met een gevarieerd programma. Het thema is 'Sex, Drugs & Rock ’n Maul'.

50 jaar

29


30

SRC Thor


50 jaar

31


Verhalen van thorren 1/2

Oranje boven Steffen Verbist, voorzitter 2002-2003, ging de mist in toen hij zijn ‘look’ voor het kerstdiner ‘Sjonnie en Anita’ wilde perfectioneren. Om helemaal op te gaan in het thema smeerde hij zijn gezicht in met snelbruinende crème. Ontevreden met het resultaat bleef hij bij­­smeren tot de perfecte oranje kleur was bereikt. Maar perfectie heeft een prijs. De oranje kleur bleek zo hardnekkig dat onze beste voorzitter nog een week lang als gevlekte wortel door het leven moest.

32

SRC Thor

Trip 2004 De trip van 2004 was bijzonder omdat de reis werd afgelegd met de trein. Het reizen met de trein maakte het bijzonder lastig om zoals gewoonlijk een eigen voorraad pils mee te nemen. Ergens in Duitsland sloeg het noodlot toe toen bij het instappen een aantal blikjes bier tussen het perron en de trein terecht kwamen. Gelukkig konden de mannen rekenen op de medewerking van de conducteur die vervolgens de trein liet wachten zodat Leon onder de trein kon kruipen om de blikjes bier te redden.


50 jaar

33


kampioenschappen heren Kampioen 15's         

1966-1967 1969-1970 1969-1970 1974-1975 1977-1978 1980-1981 1986-1987 1992-1993 1992-1993

Heren 1 Heren 1 Heren 2 Heren 1 Heren 1 Heren 1 Heren 1 Heren 1 Heren 2

C-poule  B-poule B-poule  A-poule C-poule  B-poule 1ste klasse  1ste klasse Promotieklasse  Ereklasse Promotieklasse  Ereklasse 1ste klasse  Promotieklasse 4de klasse  3de klasse 5de klasse  5de klasse 

34

SRC Thor

Kampioen!


ďƒ”

50 jaar

Zumba

35


kampIoeNsChappeN Dames   

Thordames landskampioen 2003-2004 Thordames landskampioen 2006-2007 Looje Lotje, de dames wisseltroffee

36

srC thor


Nederlands kampioen 15's (ereklasse)  1989-1990  1990-1991  1992-1993  1993-1994  1994-1995  1995-1996

 1996-1997  1997-1998  1998-1999  1999-2000  2003-2004  2006-2007

Nederlands kampioen 7's 

Thordames Nederlands kampioen 7's 2011-2012

Thordames landskampioen 1990-1991

 2011-2012

50 jaar

37


Vragenkaartje 'Trivial Pursuit'

 Thordames voor de 10e keer landskampioen

38

SRC Thor

Thordames landskampioen 1993


ďƒ•

Diverse krantenartikelen over landskampioenschappen Thordames

50 jaar

39


Het Thorlogo Wat bij geen enkele club of vereniging kan ontbreken is een uniek en sprekend logo. Zo ook bij Thor. Onmisbaar op elk promoartikel van Thor is natuurlijk het Thorlogo. Eigenlijk haast vanzelfsprekend, maar wat veel mensen niet weten, is dat het logo een rijke historie heeft. Thorren die al wat langer bij de club rondlopen, zullen inmiddels vele logo’s gezien hebben die als clublogo gebruikt zijn. Enkele voorbeelden zijn:

Het officiële logo staat al jarenlang vast en staat hieronder weergegeven, afgebeeld in de officiële kleuren van SRC Thor: zwart en gauloise blauw.

De geschiedenis van het Thormannetje

Dit mag met recht een bonte verzameling genoemd worden, temeer daar de logo’s hier slechts in zwart, wit en gauloise blauw zijn afgedrukt en de verschillende kleurcombinaties dus buiten beschouwing gelaten zijn. Wat alle logo’s gemeen hebben is dat het Thormannetje een centrale plaats inneemt. Het Thormannetje heeft in de loop der jaren echter ook een aantal gedaanteveranderingen ondergaan. Deze gedaanteverwisselingen maken dat het verleden van het logo erg rijk is en dit draagt bij aan het unieke karakter van het Thorlogo.

40

SRC Thor

Sinds de schepping van het logo in 1965 staat het Thormannetje centraal. Het Thormannetje is een ontwerp van Swen de Vries. Hoewel Swen geen actief lid van Thor was, moet hij wel tot de eerste supporters van de vereniging gerekend worden. Dat het Thor­ figuurtje een geslaagd ontwerp was, bleek wel uit het feit dat de Nederlandse Rugby Bond vrijwel direct na zijn intrede, het mannetje als haar symbool wilde hebben. Nadat Thor dit verzoek had afgewezen, heeft de bond 'de drie tulpen' als symbool gekozen. Het Thormannetje is zo ontworpen dat het enkele karakteristieke eigenschappen van onze geliefde sport naar voren brengt. Zo heeft het mannetje de typische


houding van een rugger: laag inkomend, om het een tackler zo moeilijk mogelijk te maken. Onmisbaar bij rugby is natuurlijk de rugbybal, in het logo is deze veilig vastgeklemd in de armen van het Thormannetje terug te vinden. Voor een rechte rug, stabiliteit en een goede blik op de vijandelijke linie is het hoofd van het Thormannetje opgeheven. Rugby is erg fysiek en vergt veel van het lichaam van een ieder die de sport be­oefent. Veel rugbyers hebben dan ook een atletische bouw, iets wat bij het Thormannetje terug komt als brede schouders.

Het leidt geen twijfel dat hier grote afbreuk wordt gedaan aan de dynamiek van het mannetje. Gelukkig is deze trend in 1983 tijdig de kop in gedrukt en is het afstotelijke toekomstbeeld voor 1990 nimmer bewaar­heid geworden. Sindsdien siert het mannetje de Thorbescheiden weer in zijn oorspronkelijke dynamische houding.

Variaties van het Thormannetje Ten aanzien van de vormgeving zijn er ook een aantal variaties van het mannetje bedacht die bepaald niet hebben bijgedragen aan de verheldering en verbetering van zijn imago. Een schreiend voorbeeld is de lustrumposter van 1978:

De stand van het Thormannetje In de loop der jaren zijn er lieden geweest die meenden dat het mannetje een make-over nodig had. Dit omdat het mannetje niet begrepen werd. De brede schouder­ partij wordt maar al te vaak aangezien voor een bochel en het gezicht wordt naar beneden gedacht, zodat het mannetje een raar punthoofd krijgt. Weer anderen vonden dat het mannetje op twee benen diende te staan. Door acties van dit soort lieden werd het mannetje een 'Quasimodo-achtig' figuur, een imago dat het Thormannetje absoluut onrecht doet. Er is zelfs een aparte commissie geweest met als enige taak het discussiëren over de stand van het Thormannetje.

Dit posterlogo stelt een afbeelding van een Thorlid voor, dat zijn interpretatie geeft van het Thormannetje. De oplettende lezer heeft de fouten inmiddels gezien: it 'Thormannetje' •  D staat op beide benen. •  Door de verkeerde stand van de schouders wordt het al eerder genoemde idee van 'de bochel' versterkt. •  Het hoofd is omlaag gericht.

Zeker sinds 1973 bleek er een trend te zijn om het mannetje met beide benen op de grond te zetten:

50 jaar

41


De algemene indruk die dit ontwerp achterlaat, is die van een statisch Thormannetje waaraan ieder element van snelheid en kracht ontbreekt, aspecten die in het correcte logo wel naar voren komen. De poster wordt gezien als de verbeelding van een misverstand, dat de driekwarters ten aanzien van de voorwaartsen hebben: de domme en logge spierklomp die geen oog heeft voor zijn tegenstander. Deze fotogenieke Thor begreep duidelijk niet hoe het mannetje bedoeld was. Een andere misstap uit de geschiedenis is het Thormannetje dat een seizoen lang de kaft van het Thorakel sierde:

Ook hebben we nog de gestileerde versie, welke volgens zijn schepper een dynamischer en anatomisch meer verantwoord uiterlijk heeft:

In plaats van dynamischer is dit mannetje trager geworden. Welhaast struikelend over zijn eigen benen krimpt het ineen en zoekt zeker niet vastberaden de aanval, zoals het origineel. Wanneer men het hoofd bekijkt, ontwaart men een onnatuurlijk vierkant. Verre van anatomisch verantwoord.

Goedgekeurde Thormannetjes In 1983 werden de misstanden rondom de vorm足geving van het Thormannetje in het lustrumboek aan de kaak gesteld en sindsdien krijgt het Thormannetje het respect dat hij verdient. Toch is er nog een aangepaste versie van het Thormannetje, die dienst doet als logo voor de Old Engineers: In plaats van een onverschrokken rugbyer zien we een mannetje dat staat te trillen voor een olifant. Bovendien lijkt door de stand van de benen alsof het mannetje naar achter beweegt, in plaats van vol overtuiging voorwaarts. Het als standbeen bedoelde been wordt nu remmend in het gras geplant. Dit in schril contrast met de ooit zo onbevreesde houding. Dit is tevens de meest gekantelde versie die bekend is binnen Thor.

42

SRC Thor


Naast deze verantwoorde aanpassing van het logo zijn er ook variaties op het Thormannetje welke vele oud-leden zullen beoordelen als minder verantwoordelijk. Echter worden deze logo's alleen binnen de vereniging gebruikt. (Facebook is ook 'binnen de vereniging'.) Een mooi voorbeeld hiervan is het ontwerp van Bob van Iersel, de toepassing voor het Thortoberfest in 2012. Dit Thormannetje heeft een grote bieromzet gegenereerd, waarmee deze bewerking van het Thormannetje zeker is goedgekeurd.

Een illusie van beweging, dat is wat wij zien in het Thor­ mannetje. Zoals in het hoofdstuk 'Het Thorlogo' wordt beschreven, doordat het mannetje met maar één been de grond aanraakt en zijn lichaam naar voren getekend staat. De ontwerper van het logo heeft ons bewust willen manipuleren. Dit is goed gedaan en is daardoor een prettig icoon voor ons als rugbyclub. Maar wat helaas vergeten is, is dat wij in een Westerse wereld leven en we van links naar rechts lezen en waarnemen. Het Thormannetje loopt met dit gegeven naar links en dus de verkeerde kant op. In een rugbywedstrijd, maar ook met Thor als vereniging, willen we juist vooruit. En er kan van alles worden verzonnen als "stel, we spelen op de rechter helft van het rugbyveld, dan móeten we wel naar links lopen", maar dit gaat niet op. Er moet immers ook een tweede helft worden gespeeld en wat dan? Daarom zou de illusie van beweging vooruit moeten gaan; naar rechts. Dus, zullen we het Thormannetje spiegelen?!

Laten we ook het Thorlogo voor dit 50-jarig bestaan niet vergeten. Het Thormannetje blijft in ere, maar krijgt de allure van een gouden jubileum door de toevoeging van de kleur goud, de vorm van het schild en de feestelijke linten. Volgens de richtlijnen uit het verleden een goed Thorlogo.

Lyske van der Brug

50 jaar

43


Ereleden

verzamel de 'Thorereledenstickers' en plak ze hier !

44

SRC Thor


50 jaar

45


46

SRC Thor


50 jaar

47


Thorshirts door de jaren heen 2

1

4

3

48

SRC Thor


6

1. Nieuwste wedstrijdshirt vanaf 2013 2. Wedstrijdshirt 2011 – heden 3. Wedstrijdshirt 2008 – 2011 4. Rugbyshirt Old Engineers, 2008 – heden 5. Wedstrijdshirt 2007 – 2009 6. Wedstrijdshirts 2002 – 2005, korte en lange mouw

5

50 jaar

49


8

7

9

50

7. Wedstrijdshirt 1999 – 2002 8. Wedstrijdshirt < 1999 9. Wedstrijdshirt 1970 10. Lustrumshirt, Thor 40 jaar 11. Rugbyshirt Old Engineers, 1992

SRC Thor


10

8

11

50 jaar

51


52

SRC Thor


Het Kruit­ huis De Voorwaarts. Trots bezit van SRC Thor en fundament van menig goed feest en verhaal. Zelfs roeiende en varende studentenverenigingen doen Thor niet na met het unieke, drijvende karakter van ons schitterende ‘clubhuis’. Echter, onze club heeft zich niet altijd zo gelukkig geprezen. Thor moest van ver komen voordat de boot officieel is gedoopt in 1995. Thor wordt in 1963 opgericht als Virgiel Rugby Club Thor als oudervereniging van K.S.V. Sanctus Virgilius (Virgiel) en daarmee wordt sociëteit Alcuin auto­ matisch de eerste thuishaven van Thor. Net als de huidige gang van zaken wordt op dinsdag na training en na wedstrijden gulzig geborreld. Met de afscheiding van Virgiel en het ontstaan van Studenten Rugby Club Thor op 4 april 1995 komt er een einde aan het ‘Alcuin-tijdperk’. De eerste dinsdagen als S.R.C. Thor worden doorgebracht in cafe Het Anker en na wedstrijden wordt geborreld in cafe ‘De Kurk’.

50 jaar

53


het kruithuis De Republiek der Zeven Vereenigde Provinciën, de 'Generaliteit', gebruikte enkele oorlogsmagazijnen in Delft, waaronder twee waltorens die als kruitmagazijn dienden. Na de ontploffing in 1654 van het kruithuis van de provincie Holland in het noordoosten van de binnenstad, wenste het stadsbestuur geen kruitopslag meer binnen de wallen. Een nieuw Generaliteitskruit­ magazijn kwam daarom circa anderhalve kilometer buiten de stad te liggen. De 17deeeuwse toparchitect Pieter Post ontwierp het in Hollands classistische stijl. Het complex omvat een poortgebouw waar onderdoor een grachtje naar een vijver leidt. In die vijver staan twee kruit­ torens en langs het grachtje een pak- en kuiphuis en een wachthuis. Om vonkvorming te voorkomen werd aan de kruittorens geen ijzer toegepast, maar alleen lood, koper of brons. Het poortgebouw heeft boven de ingang in de voorgevel een fraai gebeeldhouwd reliëf en binnen een rijk gedecoreerde poortkamer. Na een restauratie in 1997 dient het complex als scoutcentrum. Bron: www.architectuurgidsdelft.nl

54

SRC Thor


 De bar in de borrelruimte in de toenmalige kleuren van Proteus-Eretes. 

De borrelruimte met bestuurstafel

links en entree en prijzenkast rechts.

Echter, de wens voor een ‘eigen’ borrelruimte is groot en aan het begin van seizoen ’75-’76 doet Thor haar intrede in het Kruithuis. Het Kruithuis werd in 1660 op de oever van de Schie buiten Delft gebouwd na de 'Delftse Donderslag', waarbij het oude kruithuis in het centrum van Delft ontplofte en een groot deel van de stad met de grond gelijk maakte.

Thor en op menig avond wordt er een fles wiskey uit de kast getrokken die de besturen van de twee verenigingen dan gezamenlijk nuttigen. Echter, met de komst van een nieuwe beheerder van het Kruithuis in de jaren ’80 treden er steeds vaker problemen op. Het wandelen door de botenloods van Proteus-Eretes gaat nogal eens gepaard met baldadigheid en ook het zwemmen en urineren in de binnengracht blijven niet onopgemerkt. Echter, de klachten blijven binnen de perken tot het 2de dameslustrum.

Ten tijde dat Thor het Kruithuis betreedt is ProteusEretes reeds huurder. Het complext dient als verenigingsruimte en botenloods voor de roeivereniging uit Delft. Thor heeft in het begin dan ook geen huurcontract, maar huurt per keer training of wedstrijd de bar van Proteus-Eretes.

Op 26 februari 1993 vieren de Thordames hun tienjarig bestaan. Er wordt een groot feest georganiseerd waar onder andere de heren van Thor en DSR-C uitgenodigd zijn. Er wordt grondig en tot in de vroege uurtjes gefeest. Veel Thorren beweren dat het beschilderen van de prijzen­ kast van Proteus-Eretes tijdens het feest, de druppel was die de emmer deed overlopen.

Om de borrelruimte te kunnen betreden moet men eerst een stuk van de botenloods van Proteus-Eretes doorkruisen. Vervolgens wordt via een afgesleten, houten trap de borrelruimte van Thor bereikt. De treden van deze trap waren zo glad dat een dronken SinThorklaas ooit uitgleed en van de trap viel. In de ruimte vindt men onder andere een bar, in de kleuren van Proteus-Eretes, de bestuurstafel op fusten en de prijzenkast van Proteus-Eretes vlak naast de entree. In den beginne zijn de verhoudingen tussen Thor en Proteus-Eretes nog erg goed. Het tapverlies van Proteus-Eretes wordt gedeeld met het bestuur van

50 jaar

55


Niemand kan met zekerheid zeggen of hij in zwartblauw door Thor of zwart-rood door DSR-C is geschilderd, maar Proteus-Eretes zegde kort na het voorval mondeling de huur op. Wat volgde was een langdurig proces over de huurovereenkomst tussen Proteus-Eretes en Thor, dat Thor uiteindelijk grotendeels verliest. Tijdens de ALV op 7 december 1993 wordt het slechte nieuws met de leden gedeeld: Op grond van slecht huurdersschap wordt in mei 1994 Thor uit het Kruithuis gezet. Echter, de ALV brengt ook goed nieuws met zich mee, blijkens de volgende zin uit de notulen: “Marijn heeft ook naar de boot op de Rotterdamseweg verder geïnformeerd.”

56

SRC Thor

Marijn van der Velde doet bij de meeste Thorren een belletje rinkelen, want het is gedurende de maanden die volgen na de rechtszaak, dat de oorsprong van de ‘Van der Velde Dies’ gevormd wordt. Door grote inzet van Marijn wordt namelijk op 18 februari 1995 de boot officieel gedoopt door Janny Zeer, de toenmalige havenmeesteres. Een heugelijk feit waar tot op de dag van vandaag gretig gebruik van wordt gemaakt.


50 jaar

57


Geschiedenis van de boot

58

SRC Thor

1915 'Risico' wordt in de vaart genomen 1921 'Risico' verandert van eigenaar 1928 Te boek gesteld te Assen 1932 Schip wordt gemotoriseerd (60pk) 1949 Nieuwe eigenaar 1954 Nieuwe eigenaar 1954 Naamswijziging: 'Jomi' 1956 Schip wordt verlengd en verhoogd 1960 Nieuwe eigenaar 1960 Naamswijziging: 'Diwo' 1960 Nieuwe motor (116pk) 1974 Nieuwe eigenaar 1989 Aanvaring op het IJ 1989 Roef, stuurhut, motor verwijderd 1989 Gered van de sloop 1989 Nieuwe eigenaar 1989 Versleept naar Delft 1994 SRC Thor is nieuwe eigenaar 1995 Naamswijziging: 'Voorwaarts' 2005 Overgang van Oranjeboom naar Jupiler


De boot

50 jaar

59


In den beginne In 1894 huren Roelof Eikelboom en Dirk Johannes Rijnvis (1869-1940) gezamenlijk een scheepswerf in Hoogeveen. In 1909 besluiten Eikelboom en Rijnvis uit elkaar te gaan en in 1910 richt Rijnvis een eigen scheepswerf op aan de zuidzijde van het Noordsche Opgaande te Hoogeveen. Op de werf genaamd ‘Eureka’ werden tjalken, aken en klipperaken gebouwd. In februari 1915 gaat op de werf een schip van de helling genaamd 'Risico'. De naam 'Risico' komt in die tijd vaker voor bij schepen, omdat het laten bouwen van een nieuw schip destijds als risico gezien werd. De eerste eigenaar van het schip is Hendrik de Wilde (1859-1923) een schipper geboren te Zwartsluis. Het schip wordt voor het eerst in Dordrecht geijkt onder de ijken ‘D2844’ en mag volgens de Nederlandse scheepsmeetingsdienst 140 ton meenemen. Op dit moment is het schip nog niet in het bezit van een motor en kan het alleen op zeilkracht en jagen vooruit komen. Op 28 januari 1921 wordt het schip overgeschreven bij het hypotheekkantoor te Assen op naam van Hendrik de Wilde junior (1892-1949), geboren te Amsterdam. Dit is de zoon van de eerste schipper en bij de scheeps­ meetings­dienst wordt Avereest als de thuishaven van Hendrik de Wilde junior vermeld. In 1928 wordt het schip te boek gesteld te Assen onder ‘39 B Assen 1928’. Rond deze tijd werden alle schepen bij het kadaster op deze manier vast­ gesteld. Afgaande op deze omschrijving was het schip het 39ste schip dat in Assen te boek gesteld werd. Op 12 februari 1932 vindt opnieuw een officiële registratie plaats en wordt het schip opnieuw gemeten te Meppel onder de ijken ‘MP578’. Het schip behoudt dezelfde afmetingen van ‘L25.84 B5.01 D1.76’, maar het tonnage gaat omlaag naar 133.4 ton. Dit komt door de plaatsing van een Kromhout 1930 motor van 60pk.

Een nieuw leven Hendrik de Wilde junior overlijdt in 1949 en aangenomen wordt dat het schip vanaf dat moment eigendom is van J.Visscher te Avereest. Zeker is dat het schip in het Rijnregister van 1951 als eigendom van Visscher staat geregistreerd. Waarschijnlijk krijgt het schip in 1954 een nieuwe naam: 'Jomi'.

60

SRC Thor


In het Rijnregister van 1956 staat de heer H. de Jong uit Zwartsluis als eigenaar genoemd. De naam Jomi is vermoedelijk een samenvoeging van de achternaam van de schipper en een andere achternaam, bijvoorbeeld die van zijn vrouw. Een wijze van naamgeving die in die tijd vaker voor kwam. In 1956 vindt opnieuw een scheepsmeting plaats, ditmaal te Winsum. Het schip krijgt de ijken ‘G9418’ met de letter ‘G’ van het district Groningen. Reden van de meting is een aanpassing aan het schip waarbij er in het midden van het schip zo’n zeven meter bij geplaatst is en de dekken ongeveer twintig centimeter omhoog gehaald zijn. Het tonnage werd daarmee verhoogd naar 213.9 ton en volgens meting had het schip nu de volgende afmetingen ‘L32.80 B5.04 D1.97’.

Vernieuwde kracht In 1960 heeft de Kromhout motor zijn langste tijd gehad en deze wordt vervangen door een Klöckner-Humboldt Deutz motor die 116pk kan leveren. Het schip wordt wederom in het district Groningen gemeten en krijgt nu de ijken ‘G10503’. In 1960 krijgt het schip ook een nieuwe eigenaar, Lambertus Gregorius Woltheus (1933-1998). Het verhaal deed de ronde dat het schip op dubieuze wijze ergens in de nacht van dinsdag op woensdag van eigenaar was gewisseld. De nieuwe naam van het schip zou daarop gebaseerd zijn: 'Diwo'. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. De achternaam van Woltheus’ vrouw was Dimmers en de naam Diwo is een samentrekking van de achternamen Dimmers en Woltheus. Op 27 juli 1960 werden er op de Diwo ijken aangebracht voor de Rijnvaart, waarmee het schip tot Bazel (Zwitserland) mocht varen. Ergens in de jaren 60 krijgt de Diwo ook een Europanummer ‘3160039’. Tussen 1960 en 1974 vaart de familie Woltheus met hun kinderen (van wie enkele op dit schip zijn geboren) vanuit de thuisbasis Zaandam door Nederland en de rest van Europa. In deze tijd wordt van alles vervoerd van rollen staaldraad uit Raalte tot boomstammen en motoren van Stork.

50 jaar

61


jaren van vergetelheid en mysterie In 1974 wordt Dirk Vlieger uit Maastricht de nieuwe eigenaar van de Diwo. Onduidelijk is wat er in de jaren die volgen met het schip gebeurd is. Zo rond 1988/1989 moet het schip betrokken zijn geweest bij een aanvaring op het Ij bij Amsterdam. Het schip zou daarna richting sloop gegaan zijn, waarbij tevens de roef, de stuurhut en de motor van het schip gehaald zouden zijn. Rond 1989 wordt het schip gekocht door de broer van ‘Maus van de Scouting’, waarna het vanuit Weesp naar Delft gesleept is. Het schip heeft een of twee jaar dienst gedaan als woonschip en is daarna weer doorverkocht. De laatst bekende eigenaar voor 1994 was een man met de naam Jan Tuynman. Ironisch genoeg een naam die perfect aansluit bij de mythe dat het schip rond die tijd dienst deed als wietplantage.

een nieuwe start In 1994 krijgt het schip een nieuwe eigenaar, de Studenten Rugby Club Thor. Vanaf dit moment wordt het schip overigens vooral als 'de boot' aangeduid. Thor is dan op zoek naar een nieuwe locatie, nadat Thor niet langer medehuurder is van het Kruithuis in Delft. In 1994 had Thor-lid Marijn van der Velde zijn ‘eureka’ moment en zag ‘de boot’ als nieuw clubhuis voor Thor aan de Nieuwe Haven te Delft. Het schip dat in 1915 de naam 'Risico' kreeg, moest het nieuwe clubhuis voor Thor gaan worden. Voor een relatief kleine vereniging als Thor was de aanschaf ook een financieel risico. Om de boot te kunnen financieren worden aandelen verkocht aan leden, oud-leden, ouders van leden, vrienden en familie. Deze aandelen zouden met behulp van de barinkomsten op een later moment weer teruggekocht kunnen worden door de club. Tevens werd een lening afgesloten met biermerk 'Oranjeboom', waarna Thor tot aanschaf van de boot over kon gaan. In juni 1994 werd Thor eigenaar van het schip, vervolgens werd het van binnen volledig gestript tot een kaal karkas.

62

srC thor


sCheepsDoop Voor CLubhuIs thor rugbyclub Thor heeft een nieuw clubhuis. ruim een half jaar hebben leden gewerkt aan de boot die de komende jaren zal dienen als thuishaven. de Voorwaarts is afgelopen zaterdag officieel gedoopt en geopend. Thor huurde vroeger een ruimte bij roeivereniging proteus eretes in het kruithuis. de gemeente, waar proteus weer huur aan betaalde, heeft daar echter andere plannen mee en dus moesten zowel proteus als Thor weg. proteus kreeg vervangende ruimte aangeboden, maar aangezien Thor slechts onderhuurder was, kregen zij dat niet. "achteraf zijn we de gemeente daar wel dankbaar voor", zegt jasper kappen, ĂŠĂŠn van de beide bootcommissarissen. het resultaat van de bootverbouwing is volgens hem namelijk zeer bevredigend. "eigenlijk is iedereen van de vereniging wel een beetje trots op de boot." in juni '94 werd de boot gekocht en volledig gestript tot een kaal karkas. Vervolgens is de boot van boven tot onder opnieuw gebouwd, zodat er nu een centrale borrelruimte met een grote bar is ontstaan. "de gemeente heeft de aansluiting met het riool en de waterleiding gemaakt, maar verder hebben we alles zelf gedaan", vertelt kappen. aangezien de boot nu weer in prima conditie verkeert, denkt kappen nog heel lang gebruik te kunnen maken van de drijvende kantine, die stamt uit 1920. "Zo'n boot gaat eeuwig mee, mits je hem goed onderhoudt." onderhoud en beheer van een boot kosten geld. en aangezien Thor geen grote vereniging is, zijn de rugbyers van plan om het schip ook als clubruimte te verhuren aan andere verenigingen. Tot nu toe zijn dat voetbalclub ariston '80 en volleybalvereniging punch. (j.a.) universiteitskrant delta van de Tu delft, 27 februari 1995

50 jaar

63


In een half jaar tijd werd het schip voorzien van een borrelruimte met bar, keuken, toiletten en een BBQ-dek. Op 18 februari 1995 werd ‘de boot’ gedoopt en geopend. Het schip kreeg daarbij de huidige naam 'Voorwaarts'. Een maritiem verantwoorde naam die tevens een duidelijke verwijzing heeft naar rugby. Sindsdien ligt het schip in de Nieuwe Haven te Delft.

In voor- en tegenspoed Sinds 1995 doet de boot perfect dienst als borrellocatie voor Thor en vele geslaagde borrelavonden, feestjes en kerstdiners hebben er sindsdien plaatsgevonden. Zij dient echter ook onderhouden te worden en dit onderhoud wordt zoveel mogelijk uitgevoerd door de leden. Als stad vol met beunhazen, knutselaars en ingenieurs in spé is Delft natuurlijk de perfecte stad voor een onderhoudsintensief klusobject. Waar de klussers van het eerste uur bezig waren met het ‘bewoonbaar’ maken van de boot ligt de nadruk tegenwoordig meer op het veilig en operationeel houden van de boot. Gedurende het jaar worden de nood­ zakelijke reparaties uitgevoerd, zoals een verstopte septische tank en in de winter weigerende kachels of bevroren leidingen. In de zomer worden de grotere klussen aangepakt zoals schilderen en ontroesten. Gemiddeld eens in de vijf jaar dient ook de buitenkant van de boot onderhouden te worden. Voor dit onderhoud moet de boot uit het water. Aangezien de boot geen motor meer heeft, kan deze niet op eigen kracht naar de werf varen. Na deze ooit gejaagd te hebben, is later gekozen voor een sleep. Het onderhoud wordt uitgevoerd bij scheepswerf Bocxe die op 2,5 kilometer van de huidige ligplaats van de boot ligt. Het geld voor het onderhoud van de boot komt voornamelijk uit de baromzet en huurinkomsten. In het seizoen 2004-2005 liep de lening van Oranjeboom af en kon een nieuw biercontract worden afgesloten. Jupiler is sindsdien het nieuwe huismerk.


Een behouden toekomst? In februari 2015 behaalt het schip 'Risico' als boot onder de naam 'Voorwaarts' de respectabele leeftijd van 100 jaar. De huidige ligplaats in de TU wijk van Delft is een mooie laatste ligplaats voor het schip, waar zij hopelijk nog vele jaren als ‘de boot’ zal liggen. Dit is echter wel afhankelijk van de plannen die de gemeente Delft heeft met de Nieuwe Haven. De geschiedenis leert ons echter dat een schip als dit, niet snel verdwijnt.

50 jaar

65


Dies

De ‘Dies’ Thor is opgericht op 5 november 1963. De verjaardag van de club wordt binnen Thor de ‘Dies’ genoemd, afgeleid van het Latijnse ‘Dies natalis’. Tijdens de Dies wordt niet alleen gedronken op het bestaan van de vereniging, maar worden ook de jubilarissen van vereniging geëerd. Namens de club reikt de voorzitter de diverse trofeeën uit, waarna de jubilaris een anekdote uit zijn of haar glansrijke Thor carrière voordraagt. In het verleden werd ter ere van de Dies de wedstrijd oud tegen jong gespeeld.

Trofeeën Bierglas met Thorlogo 75 wedstrijden Bierpul met Thorlogo 100 wedstrijden Zilveren nop 150 wedstrijden Gouden nop 200 wedstrijden Gouden bitje 300+ wedstrijden WC-bril 10 jaar lid

Machiel Mastenbroek is een van de

gelukkigen die met zijn gespierde rugbybillen op een Thor WC-bril mag zitten.

66

SRC Thor


De ‘Van der Velde Dies’ Tijdens de ‘Van der Velde Dies’ viert Thor de verjaar­dag van de boot. De officiële datum is 18 februari, de datum waarop in 1995 de ‘Voorwaarts’ officieel werd geopend als clubhuis van Thor. De dag is vernoemd naar Marijn van der Velde, die met het idee van de boot kwam toen Thor geen eigen verenigingsruimte had.

 René Krijger ontving in 2009 een zilveren onderscheiding in de vorm van een nop als waardering voor zijn gespeelde wedstrijden voor Thor. 

Louise de Jong en Kitty Vloemans hebben meer dan

300 wedstrijden voor Thor hebben gespeeld. De trofee voor deze prestatie is een verguld bitje.

Naast deze trofeeën is er nog de Thor WC-borstel, welke wordt uitgereikt wanneer een of twee Thorren in het huwelijk treden.

50 jaar

67


De ‘Mooi Weer Dies’ De ‘Mooi Weer Dies’ is de traditionele wedstrijd tussen de generaties. Jaarlijks strijdt oud tegen jong om een felbegeerd fust bier. In het verleden werd de wedstrijd tussen oud en jong gespeeld bij de viering van de Dies. Het weer gooide echter in november vaak roet in het eten, waarna besloten werd om de wedstrijd tussen oud en jong op een later moment in het seizoen te spelen. Dit om gegarandeerd mooi weer te hebben. Er is geen vast moment voor de Mooi Weer Dies en de datum wordt per jaar vastgesteld op basis van toernooien, tentamens, vakanties en feestdagen. 

68

SRC Thor

Mooi Weer Dies 2004


Actiefoto's Mooi Weer Dies. ( 2012,  2013,  2007)

Foto's op de boot. ( Mooi Weer Dies 2007;  Dies 2008)

50 jaar

69


70

SRC Thor


50 jaar

71


Trips & uitjes De ene trip (alleen heren of alleen dames), was nog beter dan het andere uitje (heren ĂŠn dames) en andersom. Met veel warme herinneringen denken wij nog vaak terug aan deze reisjes. Die lange busritten, het goedkope bier en een tripcie die elke keer weer k*t en kl*te is zijn wij allemaal alweer vergeten als we denken aan de geweldige dagen en nachten die wij als Thorren met elkaar hebben beleefd. De meeste foto's blijven ver van de publiciteit, maar deze selectie is prima geschikt om te laten zien aan niet-rugbyvrienden, collega's en schoonmoeders.

72

SRC Thor


50 jaar

73


thorItems 1.

wijzerplaat weegschaal eerste rij diner

Het begrip eerste rij diner behoeft niet veel uitleg. Veel gangen vet eten voor de eerste rijers van de dames en heren. Voor aanvang van het diner moet iedereen op de weegschaal en na het eten wordt iedereen nogmaals gewogen. Dit is om te zien of er genoeg gegeten is. Geen enkele weegschaal overleeft trouwens het eerste rij diner.

1

2. dolly het schaap

Dolly het schaap is onder andere meegegaan op een trip naar Schotland en naar het Ameland Beach Rugby Festival. Met Dolly is veel gezeuld en geknuffeld, door iedereen. Als je Dolly vast had mocht je zelf ook geknuffeld worden. Met Dolly werd ook regelmatig een groepsspel gespeeld. Dit spel lijkt veel op rugby of ultimate frisbee, maar dan dus met een schaap.

3.

bierglas

De kapotte glazen trofee is de winnaars bokaal van de Heineken Sevens. Dit glas hebben de dames een keer gewonnen en meteen in de kleedkamer (per ongeluk) laten vallen. Het was (uiteraard) een voorwaartse die dit op haar geweten had.

4. items zonder verhaal

Er zijn veel items op de boot en in de kelder (opslagruimte van Thor) waarvan het verhaal niet meer bekend is bij de huidige leden. Wie weet komen de herinneringen bij de oud-Thorren naar boven bij het zien van deze foto's.

5. auto

De op afstand bestuurbare auto met grote banden werd gebruikt om de tee te brengen als er een conversie genomen moest worden. Een briljant idee dat tot stand kwam tijdens een trip van de heren. Echter, dit werkte in de praktijk minder goed dan verwacht. Ook als bierbezorger liet deze oplossing te wensen over.

74

srC thor

4


2

3

5

4

50 jaar

75


6. Trekpop

Deze trekpoppen werden eind jaren 70, begin jaren 80 gemaakt en ontworpen door twee Thor Heren. Het was gebruikelijk om een Thor met dit trekpoppetje te vereren als hij een kind kreeg – toen waren er nog geen Thorrinen.

7.

6

inky pinky

De originele Inky Pinky is in 1967 in elkaar geklust met als basis het truckers Michelin mannetje. In eerste instantie werd hij meegenomen naar de wedstrijden, maar later werd hij overgedragen van captain op captain. Dit ging goed totdat er een captain was die dit vergat. Maar de rest van Thor was 'medeplichtig' aangezien niemand hem er op aansprak.

8. hoedje

Het roze glitterhoedje is de Muts van de Dag van de weergaloze Rome 'Bedankt-voor-die-bloemen' trip.

9.

helm

De zwartblauwe helm diende als inky pinky helm tijdens de jonghe honden weekenden van 2011 en 2012. De drager mocht op een willekeurig moment 'Inky Pinky' verkondigen, waarna alle Jonghe Honden het legermannetje dat ze bij zich droegen moesten imiteren. Dit zorgde voor veel hilarische taferelen in clubs en op straat.

10. kreeft

Met deze kreeft werd de Jonghe Honden Commissie van seizoen 2011-2012 bedankt voor hun inzet voor het Jonghe Honden weekend. Dit Jonghe Honden weekend vond plaats in Deventer.

11. opblaasbare pop

De opblaasbare pop was het item van het dameslustrum in 2003 en het logo van dit lustrum was hiervan afgeleid.

76

srC thor

11


8

7

9

10

50 jaar

77


78 SRC Thor ja a r

nmaat

45

|  schoenmaat 38

e scho Enrico Rinaldi :  1, 80 m.  |  75 k g  |  28 jaar  |

3   |  3  :  1,6 4 m.  |  6 8 k g N e g a r K h o s h n ev i s

Bas van der Geest :  1,92 m.  |  104 k g  |  2 3 jaar  |  sch enm o aat 47

Thormaten


50 jaar

79

ja a r   |  20 70 k g    |   . Daan van Bilsen :  1, 80 m

aat 4 4, 5

|  schoenmaat 41

oenm René Krijger :  1,83 m.  |  108 k g  |  36 jaar  |  sch

|  4 0 jaar  |  schoenmaat 32 Kitty Vloemans :  1, 52 m.  |  53 k g

Gw yneth van Broekhoven :  1, 87 m.  |  90+ k g  |  29 jaar  |  schoenmaat 45


80

SRC Thor


Weddenschappen Al jaren worden op de boot weddenschappen afgesloten. Deze weddenschappen worden door leden op bierviltjes geschreven en deze bierviltjes worden zorgvuldig achter slot en grendel op de boot bewaard. De beste ideeën voor deze weddenschappen ontstaan natuurlijk op de boot aan de bar onder invloed van een biertje of twee. De term weddenschap wordt hierbij breed toegepast. Men kan in zijn/haar eentje een weddenschap afsluiten maar ook in een groep. En ook uitdagingen worden als weddenschap meegerekend.

Ook Marco ‘Mario’ Cattani, onze Italiaanse bootcommissaris, was het afgelopen jaar onderwerp in zo een algemeen bekende weddenschap 'Mario’s Cantate'. Mario moest binnen zes maanden het Nederlandstalige ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ uit Ciske de Rat leren zingen en vervolgens foutloos opvoeren tijdens een optreden waar de hele vereniging voor was uitgenodigd. Ondanks het feit dat iedereen spontaan begon mee te zingen heeft hij hiermee uiteindelijk een fust bier gewonnen.

Veel weddenschappen worden onderling afgesloten en zijn alleen bekend bij de deelnemers. Maar zo af en toe zijn er weddenschappen waarbij de hele vereniging meeleeft en de voortgang volgt. Een mooi voorbeeld hiervan is de weddenschap van Adriaan de Haan (seizoen 2006-2007). Adriaan moest te allen tijde een bal vasthouden op de boot totdat hij erin slaagde om in één wedstrijd, na minstens drie ballen te hebben gekregen, geen bal te laten vallen. Elke keer dat hij de bal liet vallen op de boot was een turfje voor een biertje. Uiteindelijk is deze weddenschap afgekocht met een fust. Deze foto van de Mooi Weer Dies werd precies genomen op het moment dat de bal uit zijn handen werd geslagen.

En net op tijd voor de druk van dit lustrumboek wist Thordame Sabine Heijnen op 6 oktober 2013 haar eerste try te drukken in een competitie­wedstrijd. Zij had eerder een viltje getekend waarop zij verklaarde bij haar eerste try een volwaardige zumba uit te voeren. Hierdoor moest zij haar memorabele eerste try vieren door een rondje naakt rond het veld te rennen. Sabine heeft zich aan haar woord gehouden en was hiermee de eerste Thordame in jaren die een echte zumba heeft voltooid.

50 jaar

81


Maar beëindigde weddenschappen zijn natuurlijk minder leuk dan openstaande weddenschappen. Speciaal voor het lustrumboek is de commissie in de huidige collectie bierviltjes gedoken om een paar openstaande weddenschappen te presenteren: Als de dames (of heren) van Nederland een medaille halen tijdens de Olympische Spelen van 2016 (of 2012) dan betaal ik 4 (vier) fusten. René Krijger Rama and Richard will down a jug of beer under 10 min and break the current record of 11:18 min. Fail, jug each. When I become rich I will donate a car to Thor. Georgios Andronikidis 19-10-2010 Jeroen Nieuwenhuizen, 23 augustus 2011, te Delft, wordt voor zijn 29ste vader. Zo niet, fust voor Thor. Lelijk kind, Bob betaalt fust. Hierbij verklaar ik, Gwyneth van Broekhoven, dat wanneer er een piano op de boot komt te staan ik hem eigenhandig van de boot af til. Opgetekend 31-03-2009. Bij het afsluiten van een weddenschap is het belangrijk dat de datum van optekenen wordt genoteerd en dat alle deelnemers zelf het viltje (vrijwillig) ondertekenen. Daarnaast kan het in sommige gevallen wenselijk zijn om ook getuigen het viltje te laten ondertekenen.

Voor het correct optekenen van een weddenschap kunnen het best de SMART richtlijnen worden aangehouden. Specifiek, duidelijke omschrijving van de weddenschap. Wie, wat, waar en hoe? Waarom maakt niet uit. Zorg dat altijd duidelijk is wie de weddenschap aangaan en wat deze inhoudt. Meetbaar, wanneer is de weddenschap succesvol of onsuccesvol? Acceptabel, of iets acceptabel is hangt grotendeels af van de deelnemers maar laten we zeggen dat weddenschappen binnen de Nederlandse wetgeving moeten vallen. Realistisch, als de weddenschap niet realistisch is dan kan je hem net zo goed niet optekenen. Onrealistische weddenschappen slijten hun nutteloze dagen achter de bar tot ze een keer worden weggegooid. Tijdgebonden, naast de datum van optekenen is het aan te raden om een tijdslimiet in te stellen voor elke weddenschap. Sommige weddenschappen kunnen beter worden omschreven als uitdagingen en in enkele gevallen is het daarom ook nodig om een strafmaatregel te bepalen voor het geval men besluit de uitdaging af te slaan. De inzet voor de weddenschap of uitdaging wordt bepaald door de schrijvers van het viltje maar dit gaat in de meeste gevallen om bier. Disclaimer: SRC Thor is niet aansprakelijk voor enigerlei directe of indirecte schade, fysiek of emotioneel, aan mensen, dieren of dingen die verband houden met weddenschappen.

82

SRC Thor


50 jaar

83


wist-u-dat ... De kast achter de Thor bar is officieel een oude medicijn­kast en komt bij de ouders van Louise de Jong vandaan. In het Sport Centrum heeft ‘Het Eitje’ gehangen: een ovaal bord, blauw zwart en deels beschilderd met schoolbordverf. Hierop konden de aanvangstijden van de wedstrijden geschreven worden. Dit bord werd aangeboden door SRC Thor. De geheime code van de Supergirls wordt nog steeds door sommige teams gebruikt. Het was Crypton, een rolling maul naar de tryline – de Supergirls waren tenslotte voorwaartsen! De codes Theo 1 en Theo 2 jaren geleden zijn bedacht door damestrainer Theo Snijders en worden nog steeds gebruikt. De eerste 'Muts van de Dag' was een kinderwagen, tijdens de trip naar Frankrijk. De Thor BBQ is rond 1985 ontstaan tijdens een bestuurswisseling op het Kruithuis. Aangezien het een groot succes was werd de BBQ gehandhaafd, toen nog alleen tijdens de alteratie van de leiding. Damesrugby bij Thor is begonnen doordat 'rugby-vriendinnetjes' ook wel eens wilden rugbyen. SRC Thor heeft naast Ereleden ook een officiële Ere­supporter: Chris Thorp. Ontstaan als een grap maar aangenomen met tweederde van de stemmen op de ALV. Zij kwam jarenlang kijken en faciliteerde Thor in Engeland.

De supporters van de dames hadden in 2000 speciaal vervaardigde T-shirts aan met daarop '10X', zo overtuigd waren ze dat voor de 10e keer in 11 jaar het kampioenschap behaald zou worden. Echter, voor dat dat gebeurde stond Thor lange tijd achter. Binnen Thor is er gedobbeld om een (andermans) vrouw en zij is uiteindelijk getrouwd met de winnaar – en niet haar partner dus. Het huwelijkskado was een blauwe dobbelsteen met zwarte stippen. In 2002 is op de woning van Sjoerd (Jan) Verdaasdonk aan de Van Leeuwenhoeksingel een enorm muur­ schildering van Thor is geschilderd door Sanne Pelt.


Twee zeer getalenteerde Thordames hebben van rugby hun beroep gemaakt. (Zie ook pagina 88 en verder.) De damesversie van het lied Walking Down Canalstreet is een couplet langer dan het herenlied. Dit is bewust gedaan om als dames het laatste woord te hebben. En natuurlijk zijn er nog veel meer wist-u-datjes met elkaar te delen. Ga met (oud-)Thorren in gesprek en vul aan ...


86

SRC Thor


LO & PIEN LorRaine en Pien zijn top足spor足ters en delen dit met ons door het beantwoorden van een aantal vragen. beiden hebben ze jarenlang bij Thor gespeeld en voor vele Thordames zijn ze een groot voorbeeld.

50 jaar

87


Topsporter met Thorhart Wat is je meest indrukwekkende moment tot nu toe? Mijn mooiste moment was spelen op Twickenham en winnen van de wereldkampioen Australië! En wat zou je het liefste willen vergeten? De 13e plek op het Wereld Kampioenschap in 2009 zou ik graag vergeten.

RUGBYGRAFIE / CV Lorraine Laros Delft, 28 oktober 1987 Sportgeschiedenis: Rugby sinds 1994 Rugbygeschiedenis: RC Delft: 1994 – 2004 Thor: 1994 – 2004 Nederlands team: vanaf 2005, vanaf 2010 professioneel 7's Als ik geen topsporter was geweest, zou ik nu ... nog in delft wonen en werken bij de kinderen op het kinder­ dag­verblijf.

88

SRC Thor

Hoe is het om voor je sport zoveel naar het buitenland te mogen? Het is altijd mooi om in het buitenland te spelen dan weet je weer waarom je iedere dag hard traint. Wat sleep jij allemaal mee als je op reis bent? Mijn rugby kit, bitje, schoenen, vrijetijdskleding, snacks en toilettas. Bijgeloof of ritueel? Ik heb niet echt een bijgeloof of ritueel, maar ik spring wel altijd even drie keer met mijn benen omhoog voordat de wedstrijd begint. Even wakker worden! Hoe ga je om met wedstrijdzenuwen? Ik ben een nuchter persoon; als ik zenuwachtig word zal ik heel stil zijn, maar als het fluitsignaal gegaan is zijn de zenuwen over. Kun je een beetje tegen je verlies? Wat doet dat met je zelfvertrouwen? Als we er alles aan gedaan hebben en we verliezen, dan kan ik dat wel aan, maar als ik er niet alles ingestopt heb dan probeer ik de negatieve energie om te zetten naar positieve energie voor de volgende wedstrijd. Wat zijn de drie beste persoonlijke vaardigheden die een topsporter in huis moet hebben volgens jou? Dat zijn doorzettingsvermogen, plezier en altijd willen winnen.


Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit qua voeding en training? Ik sta om 8.30 uur op, dan maak ik een bakje havermout met goji bessen, een banaantje, chia zaad en een beetje cacao poeder. Daarna fiets ik naar de Bond. De training start om 10.30 uur. Dat kan een fitness training zijn of een veld training. Na de training hebben we lunch en eten we altijd warme groente, zilver­vliesrijst en een stukje vlees of vis. Als ik moe ben ga ik even liggen op de veldbedjes beneden. Dan gaan we om 14.00 uur weer naar buiten en trainen we nog twee uur buiten op het veld. We zijn om 16.30 uur klaar en dan ga ik naar huis. Om 18.00 uur ga ik naar beneden en eet ik groente en vlees. En als ik ‘s avonds nog trek heb neem ik een beetje kwark met fruit en dan rond 22.30 uur ga ik naar bed. En vrije tijd en vrienden? Je merkt wel dat je minder tijd hebt voor vrienden, maar meestal ga ik in het weekend richting Delft om naar familie of vrienden te gaan. Voor de rest kijk ik graag films in mijn vrije tijd. Hoe zorg je er voor dat je kan ontspannen na een toernooi of zware periode van trainen? Veel slapen en liggend op de bank filmpjes kijken. Of lezen.

Beste sporter op dit moment: Epke Zonderland Idool of held: Tomasi Cama Boek op je nachtkastje: Mijn eigen notitieboekje met al mijn rugby dingen! Sport op tv: Voetbal en Tour de France Motto: Team work makes the dream work! Ik kijk uit naar: Olympische Spelen in Rio 2016

50 jaar

89


Topsporter en oud-Thordame Wanneer startte je rugbyavontuur? Hoe is je rugby carrière verlopen tot dusver? Ik ben begonnen met rugbyen in de winter van 2004. Ik ben eigenlijk door Thomas Schutz op rugby gekomen en hij zal heel blij zijn dat ik dit in het Lustrumboek heb gezegd:) Tot nu toe is mijn rugby carrière nog steeds bezig. Ik ben twee keer landskampioen geweest met Thor en een keer met AAC. Verder ben ik vanaf 2005 een International voor zowel 15's als voor de 7's. Vanaf 2011 ben ik professioneel gaan rugbyen en verdien ik mijn geld met dit mooie spelletje. RUGBYGRAFIE / CV Pien Selbeck Delft, 14 oktober 1984 Sportgeschiedenis: Judo: 1988 – 2003 Rugby: vanaf 2004 Rugbygeschiedenis: Thor: 2004 – 2010 AAC: 2010 – heden Nederlands team: vanaf 2006, vanaf 2010 professioneel 7's Als ik geen topsporter was geweest, zou ik nu ... mama zijn en een eigen lunchcafé hebben ergens in Amsterdam of Haarlem.

Kom je uit een sportieve familie? Mijn familie is eigenlijk best wel sportief. Mijn zussen hebben beiden gehockeyd en gejudood. Mijn vader heeft in het nationaal waterpoloteam gespeeld en was ook international. Mijn moeder heeft ook gejudood en doet nog steeds aan hardlopen. Verder hebben mijn nichtjes van de ‘Selbecken’ kant op nationaal niveau geturnd en speelt mijn andere nichtje op aardig hoog niveau hockey. Wat is je meest indrukwekkendste moment tot nu toe? De halve finale van de Londen Sevens in 2012 tegen Australië. Wat een sfeer en wat een wedstrijd. Kippenvel als ik er weer aan denk en tranen in mijn ogen. Maar het indrukwekkendste moet hopelijk nog komen. En wat zou je het liefste willen vergeten? Al mijn blessures! Alhoewel die mij ook wel weer gebracht hebben waar ik nu sta. En de wedstrijd tegen Fiji op het WK2013, wat een frustratie ... Hoe is het om voor je sport zoveel naar het buitenland te mogen? Het is een eer om voor je land uit te komen en de wereld te kunnen zien door je sport. Ik vind het super om elke keer weer dat vliegtuig uit te stappen en mij in een andere wereld te begeven. Ook al zie je vaak alleen het rugbyveld en het hotel, de omgeving, de geur en het eten vertellen je altijd wel dat je ergens anders bent. Wat sleep jij allemaal mee als je op reis bent? Sowieso mijn telefoon. Het woord ‘wifi’ is denk het meest gesproken woord op zo’n trip. Verder vooral sportkleding en mijn LINDA. Eigenlijk heb ik vrij weinig bij me.

90

SRC Thor


Bijgeloof of ritueel? Allebei niet. Met judo had ik dat wel. Dan wilde ik altijd eerder op de mat staan dan mijn tegenstander, maar dat is niet zo handig in een team. Hoe ga je om met wedstrijdzenuwen? Als ik erg zenuwachtig ben, dan denk ik aan mijn goede acties van andere wedstrijden of toernooien. Verder ben ik niet een heel zenuwachtig type, want je staat er toch niet alleen voor en ik vertrouw op mezelf en mijn teamgenoten. Kun je een beetje tegen je verlies? Wat doet dat met je zelfvertrouwen? Verliezen doet zeer en ‘NEE!’ Ik kan niet tegen mijn verlies! Mijn zelf­ vertrouwen blijft wel, maar mijn ego krijgt dan wel een deukje. Wat zijn de drie beste persoonlijke vaardigheden die een topsporter in huis moet hebben volgens jou? Discipline, motivatie, zelfreflectie. Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit qua voeding en training? Ik ontbijt meestal om 8.30 uur met een gebakken ei met groentes of havermout met lijnzaad, goji bessen en een stuk fruit. Om 10.00 uur ga ik trainen tot ongeveer 12.00 uur. Met de lunch krijgen wij warm eten op de Rugby Bond. Erg fijn, want na een zware training heb je aardig wat trek. Meestal eet ik dan veel groentes, soms wel twee kippenbouten en een schepje rijst. Tussendoor doen we een dutje of spelen we Candy Crush. Dan hebben we de middagsessie en die duurt ook 1,5 à 2 uur. Als ik thuis kom maak ik een gebakken ei en eet ik een stuk vlees of een bak kwark. In de avond eet ik ook weer warm en ongeveer hetzelfde als met de lunch, maar dan geen rijst. Verder eet ik voordat ik ga slapen ook nog een gebakken ei of kwark, want met honger slapen is NOOIT goed!

Beste sporter op dit moment: Lionel Messi Idool of held: Mohammed Ali en Kitty Vloemans Boek op je nachtkastje: Jack Reacher Sport op tv: Alles! behalve paardensporten Motto: Strength does not come from winning, your struggles develop your strengths. When you go through hardships and decide not to surrender. That is strength. – Gandhi. Ik kijk uit naar: De eerste World Serie toernooi winst van de Dutch Sevens Ladies!!! (Inclusief Lo en ik natuurlijk!!)

En vrije tijd en vrienden? Ik heb een Pathé-pas, dus ik ga regelmatig naar de bios met vriendje of vriendinnen. Verder hou ik eigenlijk gewoon van niks doen als ik vrije tijd heb. Hoe zorg je er voor dat je kan ontspannen na een toernooi of zware periode van trainen? Ik ga naar vriendinnetjes buiten de rugby of naar de bios. Ik ga ook regelmatig naar de sportmasseur en dat helpt voor zowel voor mijn lichamelijke als mentale vermoeidheid.

50 jaar

91


Nederlands team 92

SRC Thor

Thordames die in het Nederlands team hebben gespeeld (of nog spelen)

Thor Heren die in het Nederlands team hebben gespeeld

Madeleine Bos Lyske van der Brug Rosemarijn Dekker Lydia van Deursen Minke Docter Inge Frissen Xandra Benthem de Grave Margreet Hibma Marjolein de Hoog Marion van den Hoogen Elly Hoogveld Caroline Hummels Louise de Jong Ilona Kerkhoff Lorraine Laros Irith Lely Luise van Luik Kirsty Mekking Judith Morien Helene Overmeer Sanne Pelt Shereza Pool Saskia Rovers Fanny R端ter Hilde Schonewille Pien Selbeck Beatrice Terpstra Inez Terpstra Femke Visser Kitty Vloemans Felicie van Vree Anne-Mieke van Waveren Rita Wiri

Jan Alkemade Martin Geelhoed Rob van der Wiel

Teammanagers Nederlandse dames 15's Louise de Jong Melanie de Andrade Teammanager Nederlandse dames 7's Jonathan Vondeling


ďƒ“

Nederlands damesteam 15's in Stockholm, EK 2009

50 jaar

93


Verhalen van thorren 2/2

Er was eens ...

Schoorsteen Bram Vandermeersch klimt op een borrelavond in beschonken toestand in de schoorsteen van de fabriek naast de boot.

94

SRC Thor

Er was eens een opper­machtig dames rugby­team genaamd 'Thordames’. Deze heldinnen moesten ooit op een zondag een wedstrijd spelen ver hier vandaan. Helaas was het niet mogelijk voor alle dames om samen met de auto vanuit Delft naar ver hier vandaan te reizen. Dus uiteindelijk vertrok de ene helft van het team met de auto en de andere helft met de trein. Toen de treinreizende dames arriveerden bij het veld van de tegenstander bleek dat de auto’s, met hun teamgenoten, vast stonden in een file. De kwaadaardige tegenstander weigerde de wedstrijd uit te stellen omdat deze hoopte zo meer kans te maken om te winnen.

En zo moesten onze arme heldinnen met een half team beginnen aan een zware wedstrijd. Tijdens de rust kwamen de auto’s vol ongeruste medespeelsters aan. Ze vreesden dat hun perfecte seizoen nu voorbij was. Hun angst was onnodig want de thordames stonden namelijk na 40 minuten spelen met een half team zelfs voor op hun tegenstander. De tweede helft hebben de thordames op volle kracht de kwade tegenstander verder ingemaakt. En ze leefden nog lang en gelukkig.


50 jaar

95


96

SRC Thor


50 jaar

97


Feestjes ...

98

SRC Thor


en promo

50 jaar

99


Je hebt misschien niet de meeste blessures binnen Thor gehad, maar waarschijnlijk wel de zwaarste. Vertel eens. Dat zou inderdaad wel eens het geval kunnen zijn. Ik heb mijn nek gebroken toen ik een vette prop tackelde. Dat deed zeker behoorlijk pijn? Natuurlijk deed dat pijn, maar het deed niet zoveel pijn dat ik er rekening mee hield dat ik mijn nek gebroken zou hebben. Ik had tenminste mijn tackle gemaakt, anders had het waarschijnlijk veel meer pijn gedaan.

Personalia Naam Arnout Anneveld Periode bij Thor 2009 – 2012 (spelend, maar voelt zich nog steeds betrokken bij Thor) Voornaamste positie(s) Hooker Blessure(s) Gebroken nek (fractuur C2)

En wat kwam daarna? Ik neem aan dat je op het veld moest blijven liggen in afwachting van de ambulance? Dat is in ieder geval wat er wel had moeten gebeuren. Ik kwam echter overeind en heb de rest van wedstrijd vanuit de dug-out zitten kijken. Na de wedstrijd kreeg ik een lift naar de eerste hulp van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Daar werd ik vastgesnoerd om de foto’s te laten maken. Volgens mij hebben ze mij wel honderd keer gezegd hoe dom ik was geweest.

“ Ik moest er om lachen en tegelijkertijd gaf het me een rotgevoel.” 100

SRC Thor

En, wat dacht je toen je hoorde dat je je nek gebroken had? Op dat moment voelde het niet eens zo slecht, ik was al in het zieken­ huis en had nog gevoel in al mijn ledematen. Mijn ouders heb ik echter behoorlijk laten schrikken. De netwerk dekking op de afdeling spoed­­eisende hulp was niet bepaald goed en toen ik het net verteld had, viel de verbinding weg. Ik moest er om lachen en tegelijker­tijd gaf het me een rotgevoel. Je komt vrij nonchalant over als je het over die blessure hebt. Ja, ik weet het. Natuurlijk deed het pijn en wakker worden na een operatie van vier uur komt akelig dichtbij hoe het volgens mij moet voelen om overreden te worden door een vrachtwagen. Maar, ik moet toegeven dat ze daar geweldige ‘drugs’ voor hebben. Heb je door deze blessure spijt gekregen van je keuze om te gaan rugbyen? Ik ben lid geworden bij Thor, omdat rugby de sport met de beste ‘pub stories’ is. Ik heb een van de beste verhalen die er zijn en een ‘kickass’ litteken. Ik heb er daarom wel vrede mee.


Je actieve rugby carrière is neem ik aan nu wel voorbij. Dat zou je wel denken. De dokter, mijn ouders, mijn zus en vrijwel al mijn niet-rugbyende vrienden verbieden mij het om nog te gaan rugbyen. Ik heb echter nog aan niemand de belofte gedaan dat ik nooit meer zal rugbyen. Tot op heden houd ik mijzelf nog voldoende bezig, met name met fitness en hardlopen. Ik heb echter ook een aantal ‘strongmanruns’ gedaan, zodat ik in ieder geval zo nu en dan nog in de modder kan spelen. Ten tijde van de lustrum­viering ben ik in Nieuw-Zeeland en ga dan ook naar een wedstrijd tussen de Allblacks en de Wallabies. I still love the game!

Op de massage­tafel

‘Op de massagetafel’ is mede mogelijk gemaakt door:

50 jaar

101


Je bent alweer bijna tien jaar bij Thor. Wat mensen van latere generaties vaak niet weten is dat je binnen kwam als ‘hockeyster’. Wat was de reden om de overstap te maken? Nou die overstap was niet heel erg bewust hoor. Ik kwam van een hockeytraining en kwam met mijn hockeykleren en hockeystick naar een sevens toernooi in Amsterdam om bij mijn toenmalige vriendin te kijken. Een team van ‘oude vellen’ had te weinig speelsters en aangezien ik een korte broek en een bitje bij me had, mocht ik opeens mee doen.

Personalia Naam Lydia van Deursen Periode bij Thor 2004 – heden Voornaamste positie(s) Wing en fullback Blessure(s) Knie, voorste kruisband (twee operaties); achillespees

102

SRC Thor

En had je talent? Ik denk dat ik wel talent had ja. In ieder geval kon ik heel hard rennen en daarmee kom je een heel eind. Men was verbaasd toen ik er op eens iemand uitliep die normaal nauwelijks werd bijgehouden. Dus na je debuut was je gelijk verknocht aan rugby? Nog niet helemaal. Ik heb daarna nog in de regio Rotterdam, waar ik ging wonen, gekeken naar een voor mij geschikte hockeyclub, maar vond niet echt iets dat bij mij paste. Dus na een tijdje heb ik toen besloten om bij Thor te gaan spelen en me voortaan op het rugby te richten. Ik heb daarna ook het Nederlands team gehaald.

Helaas heb je wel het nodige blessureleed ondergaan. Je hebt twee knieoperaties ondergaan voor je voorste kruisband. Hoe is die knieblessure ontstaan? Die blessure heeft zich eigenlijk gedurende het seizoen ontwikkeld. Ik kreeg last van mijn knie, maar kon nog wel spelen en trainen. Op een bepaald moment heb ik ook foto’s laten maken. Die foto’s zijn echter verkeerd beoordeeld, waardoor ik niet wist dat ik nog maar 30% over had van mijn voorste kruisband. Tijdens het Europees Kampioenschap damesrugby in Madrid ging het dan ook goed fout toen ik in een kuiltje stapte. Ondanks die zware blessure heb je je toch weer teruggevochten. Heb je nooit gedacht “laat ik maar weer gaan hockeyen”? Oh jawel hoor. Ik sluit ook niet uit dat ik in de toekomst nog eens ga hockeyen. Ik vind sporten namelijk gewoon heel leuk en vind ook verschillende sporten leuk. Bij dat hockeyen op kunstgras en met zo’n harde bal loop je echter ook het risico op blessures.


Na je comeback ben je helaas opnieuw geblesseerd geraakt. Je scheurde je achillespees, een blessure die niet zo heel vaak voorkomt. Op zijn minst een stoer verhaal? Tja, echt heroïsch was het helaas niet. Het gebeurde aan het begin van een trainingsweekend tijdens de warming-up. Voor mij was het echter een opeen­stapeling. Ik had op persoonlijk vlak niet zo’n lekkere periode achter de rug en had het de week voor het trainings­weekend superdruk gehad. Waarschijnlijk had mijn lijf er gewoon even genoeg van. Ondanks alles ben je toch maar weer mooi teruggekomen. Inderdaad. Het was een zware weg, maar ik ben hartstikke blij dat ik weer voluit kan sporten. Ga je denk je het Nederlands team nog halen? Ik heb nog wel geprobeerd om de selectie voor het EK te halen, maar werd niet geselecteerd. Ik verwacht niet dat ik in de toekomst nog voor het Nederlands team zal spelen. Ik richt me vol overgave en met plezier op nog een paar mooie, gezellige en sportieve jaren bij Thor.

“ Ik richt me vol overgave en met plezier op nog een paar mooie, gezellige en sportieve jaren bij Thor.”

50 jaar

103


Op veel mensen kom je over als een gezelligheidsdier. Een stoere sport als rugby is dan wellicht niet de meest voor de hand liggende sport. Ik houd inderdaad van gezelligheid, maar ik ben qua sport behoorlijk fanatiek en fysiek ingesteld.

Personalia Naam Elsbeth Morra Periode bij Thor 1997 – 1999 Voornaamste positie(s) Flanker (open & blind) Blessure(s) Ligament afgescheurd: de aanhechting van m’n sleutelbeen naar m’n borstbeen (rechts); sleutelbeen (links) gebroken; enkelblessure(s); knieblessure

Kun je dat wat verder uitleggen? Voordat ik ging rugbyen, deed ik aan judo. Toen ik ben gaan rugbyen heb ik geprobeerd om een damesteam van de grond te krijgen in Rotterdam. Dat is helaas niet gelukt en toen ben ik Leiden gaan spelen bij DIOK. Destijds speelde ik ook nog voor het ‘district’. Op een bepaald moment moest ik kiezen tussen afstuderen en voor de nationale selectie gaan. Nadat ik in eerste instantie niet geselecteerd was, heb ik voor afstuderen gekozen. Later wilden ze me alsnog selecteren, maar toen was ik al aan het afstuderen. Voor mij waren de twee niet te combineren, omdat ik vind dat je er dan vol voor moet gaan. Na m’n afstuderen ben ik voor Thor gaan spelen.

“ Het risico dat het echt fout gaat ... is me nu te groot.” 104

SRC Thor

Als je fanatiek bent en fysieke sporten doet, dan horen blessures erbij. Bij Thor scheurde je het ligament van de aanhechting van het sleutelbeen aan het borstbeen. Inderdaad, dat was mijn rechterkant. Deels was dit waarschijnlijk een gevolg van een sleutelbeenbreuk die ik in mijn ‘judo-tijd’ had opgelopen. Van de orthopeed mocht ik daarna niet meer rugbyen. Voor iemand met jouw fanatisme was dat waarschijnlijk geen aan­ gename mededeling. Hoe ging je daarmee om? Het was inderdaad verschrikkelijk om te horen en ik ben er lang stuk van geweest. Mijn periode bij Thor liep destijds al op zijn einde, doordat ik naar Zweden zou verhuizen. En dat maakte de keus om te stoppen iets makkelijker voor je? Het kwam toevallig zo uit, maar in Zweden begon het bloed toch te kruipen waar het niet gaan kan. Ik ben toen in Zweden weer gaan spelen. Je luisterde naar jezelf en wat minder naar de dokter. Ben je in Zweden ongeschonden uit de strijd gekomen? Niet helemaal. Tijdens een van de wedstrijden daar, heb ik opnieuw mijn sleutel­ been gebroken. Ditmaal aan de


linkerkant. In Zweden was het ziekenhuis echter een stuk verder weg dan in Nederland. Dus dat was extra pijn lijden? In eerste instantie wel ja. Ik wilde naar het ziekenhuis en wist dat dit zo’n 100 km ver was, maar de trainer wilde eerst de wedstrijd nog uitkijken. In het ziekenhuis was ook de wachtkamer nog overvol. Toen ik eenmaal aan de beurt was, vroegen ze of ik morfine wilde. Iets dat ze in Nederland niet geven bij een gebroken sleutelbeen. Dat wilde ik wel proberen (goed spul btw!). Het verzachte de pijn wel moet ik toegeven. En dat was het einde van je rugbycarrière? Nog niet helemaal. Ik ben daarna wel weer begonnen, maar kreeg tijdens een toernooi toch weer een tikje tegen m’n rechterschouder. Het risico dat het echt fout gaat, waarna ik mijn arm nauwelijks nog zou kunnen gebruiken, is me nu te groot. En mis je het rugby nog wel eens? Dat valt inmiddels wel mee; het slijt. Ik doe nu andere dingen, zoals ‘power yoga’. Tijdens de Mooi Weer Dies in mei 2013 heb ik meegedaan met een potje ‘touchrugby’. Het was heerlijk om weer eens op het veld te staan.

50 jaar

105


Je hebt twee keer je enkel gebroken in je Thor carrière. Laten we bij de eerste keer beginnen. Weet je nog in wat voor spel­ situatie dat gebeurde? Ehm, het gebeurde niet op het veld eigenlijk, maar tijdens de ‘derde helft’ op de boot. Ik durf het bijna niet te vragen, maar wat gebeurde er? Het was tijdens de viering van de Dies. Tegen het einde van de avond waagde ik een ‘dansje’ met een van de andere voorwaartsen.

Personalia Naam Maarten Ariens Periode bij Thor 1995 – 1999 Voornaamste positie(s) Hooker en prop Blessure(s) Gebroken enkel (2x); scheurtje in de hamstring

106

SRC Thor

Het was het ritme van de dans dat te soepel ging voor je enkel? Ik denk dat het meer te maken had met de ongelijkheid in de vloer van de boot en het type dans dat we deden. Tegen elkaar aanduwen werkt niet goed als je voet achter een randje blijft hangen. Wist je gelijk dat het niet goed was of was je reeds verdoofd? Ik voelde wel gelijk dat het niet goed was en heb toen ik op de grond lag gevraagd om een ambulance. Eerst wilde men me niet geloven, maar uiteindelijk is de ambulance gebeld. Het was nog wel even de kunst om van de boot af te komen, want men kon me niet per brancard van de boot halen. In het ziekenhuis bleek er inderdaad een breuk te zijn.

Laten we het daar meer even bij laten en door gaan naar de tweede keer dat je, je enkel brak. In wat voor spelsituatie gebeurde dat? Ehm, ook dat gebeurde niet op het veld eigenlijk. Ook dit gebeurde tijdens de derde helft? Eigenlijk wel ja. Ik verstapte me tijdens het sjouwen van de fusten bij de boot en mijn enkel klapte dubbel. Eerst dacht ik dat ik mijn enkel verstuikt had, maar de dag er na bleek er toch een scheurtje in het bot te zitten. Je hebt ook een keer een scheurtje in de hamstrings opgelopen, maar in wat voor spelsituatie gebeurde dat? Ehm, ook dat gebeurde buiten het veld. Dat gebeurde tijdens het ‘eerste rij diner’ dat we in ‘Het Noorden’ hadden. Het regende buiten hard en het bier vloeide rijkelijk. Achter de bar hing een tele­foon en we wilden de captain bellen om te vragen of er al iets bekend was over een afgelasting de dag erna. Helaas had ik niet gezien dat er een open ‘keldergat’ achter de bar was.


Aangezien je niet geblesseerd raakte op het veld, dringt de vraag zich op of het thuisfront het beter vond als je zou stoppen met rugby. Dat valt wel mee hoor. Helaas kreeg ik tijdens het spelen en de scrums steeds vaker last van mijn knieën. Daarom ben ik uiteindelijk gestopt.

“ ... het gebeurde niet op het veld eigenlijk, maar tijdens de ‘derde helft’ op de boot.”

50 jaar

107


108

SRC Thor


50 jaar

109


Besturen 1963 – 2014 seizoen voorzitter

secretaris

penningmeester

wedstrijdsecretaris

bootcommissaris

'13-'14 Nathan Raynor

Sjors Hijgenaar

Hidde van Gelder

Sabine Heijnen

Marco (Mario) Cattani

'12-'13

Lyske van der Brug

Jeroen (Marloes) Röling

Patrick Jahn

Jens Hanemaaijer

Bas van der Geest

'11-'12

Jeroen van Nieuwenhuizen Bob van Iersel

Ard Francke

Paul de Groot

Gabriel den Hollander

'10-'11

Wouter Roelofsen

Claire van Mil

Joost Döbken

Frederick Vandepitte

Anne Bennett

'09-'10 Jet van Tienhoven

Bijn Worms

Robin Mol

Gwyneth van Broekhoven Geert Wanders

seizoen voorzitter

secretaris

penningmeester

wedstrijdsecretaris

bootcommissaris

barcommissaris

'08-'09 Jean-luc Eggen

Kalle Nijs

Jaap de Laat

Fanny Rüter

Adriaan de Haan

Matthijs la Roi

'07-'08 Jan Kaper

Lydia van Deursen

Hilde Schonewille

Jonathan Vondeling

Jet van Tienhoven

Simon Kaper

'06-'07 Gwyneth van Broekhoven Sanne Pelt

Max Koole

Pien Selbeck

Jean-luc Eggen

Lars Delhez

'05-'06 Joost (Teo) Landgraf

René Krijger

Pieter (Sid) Elzinga

Luise (Luis) van Luik

Maarten van Koppen

Illy Reyn

'04-'05 Jonathan Vondeling

Eva Dijkhuis

Gina de Rooij

Judith van Vliet

Thom (Mabel) Kruijssen Simon Kaper

'03-'04 Guus van de Schouw

Hilde Schonewille

Lisette ten Berge

Pieter Schreurs

Thijs van Oorschot

'02-'03 Steffen Verbist

Illy Reyn

Michelle Hendriks

Marike Bijtelaar

Machiel Mastenbroek

Roemer Hoornenborg

'01-'02 Maartje van Krieken

Jan Kaper

Haico van Alphen

Maartje (Jelle) ter Veen

Jan Verdaasdonk

Joost (Teo) Landgraf

'00-'01 Jeroen (Betsy) Wasmer

Eva (sr.) Hermans

Thomas (I.P.) van Gent

Kris (Chantal) Pauwels

Daan Slingerland

René Krijger

'99-'00 Robert Jansen

Annelieke

Leon van Paassen

Saskia Rovers

Christiaan Zinsmeester

Tom (Goedele) Ossieur

'98-'99 Minke Docter

Elsbeth Morra

Martijn (Smarty) Jansen René Krijger

Friso van Emst

Jurgen Bothe

seizoen voorzitter

secretaris

penningmeester

wedstrijdsecretaris

barcommissaris

Commissaris Extern

'97-'98 Maarten Ariens

Thomas (I.P.) van Gent

Walter Appelman

Jan Kaper

Machiel Mastenbroek

Simon Kaper

'96-'97 Sef Teerink

Martijn Lauterbach

Walter Appelman

Harmen Oterdoom

Anne Visser

Birgitta Putters

'95-'96 Laurens de Jonge

Hans Boone

Roel

Martijn Pater

Birgitta Putters

'94-'95 Paul Mijnen

Marion van den Hoogen

Ilona Kerkhoff

Gertjan Bekkers

Jeroen (Judith) Rakhorst

'93-'94 Stefaan Nachtergaele

Jaap van der Meulen

Marion (Niels) v. Waveren Marion van den Hoogen

Marijn van der Velde

'92-'93 Martijn Spoor

Mandy van der Kraaij

Hans Maas

Han Jongens

Ilona Kerkhoff

'91-'92 Tjeerd van Eijf

Louise de Jong

Felix Breukel

Paul Mijnen

Eelco Jorritsma

'90-'91 Erik van der Meulen

Herman Schoehuis

A. van Waveren

Margreet Hibma

Hans Kolsters

'89-'90 M. Verburg

L.J. Rieter

T. Scholtes

S. Kalkman

Luc Nijsten

'88-'89 Jan Links

Inez Terpstra

C. Hummels

M. Tas

M. Theunissen

'87-'88 Dennis Bladergroen

Anja Bakker

Marja Stuijt

J. Prins

B. Starke

'86-'87 Ralph van Houdt

Jos Plompen

Thom Grobben

Ploni Veenendaal

Marion

'85-'86 Peter Goverde

Helene Overmeer

Pieter Schoehuijs

David Aupers

Erik Slaghek

'84-'85 Anton Hoogland

M. van Deelen

F. van Eijk

E. Bovenlander

J.R. v/d Sluis

'83-'84 Peter Ligthart

Philip Schlosser

Rene Tjepkema

Jan van der Sluis

Thijs Sauer

'82-'83 Jan Willem v/d Marel

Joek Ruigrok

Ronald Boumans

J. Waalewijn

S. van Veen

'81-'82 Willem Pors

R. Eijkelboom

T. Takens

R. Riemens

J. Koldeweg

110

SRC Thor


seizoen voorzitter

secretaris

penningmeester

wedstrijdsecretaris

bootcommissaris Oud-leden commissaris

'80-'81 Dick Smits

Math Dohmen

G. Meijburg

Willem de Groot

A. Bauwens

'79-'80 Marc de Vliegher

R. Jongejans

B. van Leeuwen

J. van Woudenberg

A. Broekhuijzen

'78-'79 Ad Winkels

R. Niezen

Wiebe de Haan

P. Smits

C. van Hengel

'75-'76 Cees van Hengel

Sjoerd Beets

A. van Strien

Paul van Damme

Herman Hendriks

'74-'75 Jan Dekkers

C. Krebbers

H. van Wieringen

E. Roodhuijzen

J. Nieuwenhuis

'73-'74 Van Hellemond

K. van Paassen

P. Oomen

S. Lingsma

C. Rijnen

'72-'73 Ton Slijk

P. de Beer

K. van Laarhoven

P. van Rooijen

J. Coppes

'71-'72 Harry vd Meer

T. Schreuder

Bart Kommers

C. Rijnen

P. Steeneken

'70-'71 R.A.M. van de Wiel

J. Peskens

A.H. Herfkens

L.W. van Meer

J.F.A. Alkemade

Andre Bouwens

'77-'78 Titus de Koning '76-'77 Wim Hebly Peter Oomen

'69-'70 P.J.L. v/den Berg, D. Coppes G.J.C.M. van Leusden

A. Baecke

F.W.J. Roefs

J.Th. van de Kolk

'68-'69 T.E.A.M. Verhaak

J.L.A. van der Krabben

J.L.J. de Sonneville

A.J van Niekerk

F.J.W. Roefs

seizoen voorzitter

secretaris

penningmeester

wedstrijdsecretaris

trainingscommissaris Oud-leden commissaris

'67-'68 Toon (A.M.) van Niekerk R.A.R.J. Gelder

J.L.A. van der Krabben

A.J van Niekerk

'66-'67 Dick (T.B.M.) Rabelink

R.A.R.J. Gelder

J.J.M. Vinkenvleugel

J.P.C. Kiebert

A.C.M. van der Pas

J.F.L.M. Brukx

'65-'66 Jan (J.P.H.) Bolk

C.F. Knoet

R.J.M. Becks

Toon (A.M.) van Niekerk J.A.J. Marissen

'64-'65 Theo Viergever

F. Holzapfel

Boeije

Toon (A.M.) van Niekerk J.A.J. Marissen

seizoen voorzitter

secretaris

penningmeester

wedstrijdsecretaris

'63-'64 Theo Viergever

F. Holzapfel

L.A.H. Boeije

Toon (A.M.) van Niekerk J.A.J. Marissen

C.F. Knoet

trainingscommissaris Vice-Voorzitter

50 jaar

C.F. Knoet

111


Captains & trainers 1963 – 2014 seizoen captain heren 1

captain heren 2

captain dames

trainer

'13-'14 Bas van der Geest en Geert Wanders

Tycho Rasch en Jens Hanemaaijer

Irith Lely en Fanny Rüter

Wimpie Mostert

'12-'13

Bas van der Geest en Paul de Groot

Adriaan de Haan en Gabriel den Hollander

Irith Lely en Fanny Rüter / Shereza Pool

Wimpie Mostert

'11-'12

Jeroen van Nieuwenhuizen

Sean Hoekstra

Lyske van der Brug en Shereza Pool

Wimpie Mostert

'10-'11

Francis Ndonga en Wouter Roelofsen

Lorraine Laros en Melanie de Andrade

Wimpie Mostert

'09-'10 Francis Ndonga en Max Koole

Lori van Donge en Pien Selbeck

Julius Breinburg

'08-'09 Lars Delhez en Illy Reyn

Lorraine Laros en Samantha Davies

Julius Breinburg

'07-'08 Pieter Schreurs

Xandra (X) Benthem de Grave

Julius Breinburg

'06-'07 Adriaan de Haan en Ruud Selker

Gwyneth van Broekhoven

Julius Breinburg

'05-'06 Lars Delhez

Rita Wiri en Marike Bijtelaar

Julius Breinburg

'04-'05 Pieter Schreurs

Sanne Pelt en Gwyneth van Broekhoven

Julius Breinburg

'03-'04 Jonathan Vondeling

Femke Visser en Hilde Schonewille

Julius Breinburg

'02-'03 René Krijger

Eva Dijkhuis en Gabrielle Tuijthof

Julius Breinburg

'01-'02 Leon van Paassen en Jeroen (Betsy) Wassmer

Louise de Jong

Julius Breinburg

'00-'01 Haico van Alphen

Minke Docter en Evelien van Rij

Julius Breinburg

'99-'00

Felicie van Vree

Julius Breinburg

'98-'99

Leon van Paassen

Marion van der Hoogen en Kitty Vloemans

Julius Breinburg

'97-'98 Sef Teerink

Martijn Lauterbach

Inge Frissen

Julius Breinburg

'96-'97 Laurens de Jonge

Jeroen (Judith) Rakhorst

Ilona Kerkhoff

Theo Snijders

'95-'96 Wybe Jan Jorritsma

Philip Schlosser

Beatrice Terpstra

Theo Snijders

'94-'95 Hans Kolsters

Hendrik-Jan Martens

Annemieke (Pim) van Waveren

Theo Snijders

'93-'94 Eelco Jorritsma

Felicie van Vree

Theo Snijders

'92-'93 Paul Mijnen

Helene Overmeer en Luise van Luik

Theo Snijders

'91-'92 Michel Jamin

Marjolein de Hoog

Theo Snijders

'90-'91 Gary Corthals

Inez Terpstra

Theo Snijders

'89-'90

Elly Hoogveld

Jan Sikking

'88-'89

Jan Sikking

'87-'88 Pieter Schoehuijs

Jan Sikking

'86-'87 Freek van Eijk

Jan Sikking

'85-'86

Jan Sikking

eerste competitiewedstrijden Thordames

'84-'85

Jan Sikking

'83-'84

Jan Sikking

'82-'83 Adriaan Koert

eerste jaar van de Thordames

'81-'82 Andre Bruijntjes

Jan Sikking Jan Sikking

'80-'81 Andre Bruijntjes

Jan Sikking

'79-'80 Andre Bruijntjes

Jan Sikking

112

SRC Thor


coach dames

trainer jonghe honden

captain jonghe honden

captain jonghe welpen

Lorenzo Salin

Rod Rishworth

Yanni (Jeannet) Chiodi en Daan van Bilsen

Frederique (Sheniqua) de Groen

Lorenzo Salin

Rod Rishworth

Heini Wanders en Sjors Hijgenaar

Irith Lely

seizoen

captain heren 1

Bas van der Geest

trainer / coach

OPROEP

'78-'79

Jan Sikking

Correctheid van gegevens

'77-'78

Jan Sikking

De lijst met bestuurders ĂŠn de lijst met captains en trainers

'76-'77

Jan Sikking

zijn beide niet compleet en ook is het mogelijk dat niet alle

'75-'76

Bart Kommers

Jan Sikking

gegevens correct zijn. Indien er aanvullingen of correcties zijn,

'74-'75

Bart Kommers

Jan Sikking

ontvangen wij deze graag per mail via secretaris@srcthor.nl.

'73-'74

Spaas

Jan Sikking

Alvast bedankt!

'72-'73

Spaas

Frans van de Wees

'71-'72

Spaas

Frans van de Wees

'70-'71

Verhaak

Frans van de Wees

'69-'70

Verhaak

Frans van de Wees

'68-'69

Rabelink

De Jager

'67-'68

Rabelink

De Jager

'66-'67

Rabelink

De Jager

'65-'66

Toon (A.M.) van Niekerk De Jager

'64-'65

Toon (A.M.) van Niekerk De Jager

'63-'64

Toon (A.M.) van Niekerk De Jager

50 jaar

113


114

SRC Thor


Wouterus Melanie Louise de Jong GabriĂŤl den Hollander Het 35e! Pim Donker Jan Jaap Goudswaard Thom Grobben Ginny Hamilton Herman Hendriks Margreet Hibma Kees Hol Michel Jamin Smartie Han Jongens Eelco Jorritsma Wybe Jan Jorritsma Maartje Jorritsma van Krieken Jan Kaper Jasper Kappen Bart Kommers Frontrow Forever. Peter Ligthart Chantal Sanne Pelt

Wouter Roelofsen Philip Schlosser Pieter Schoehuijs Dick Smits Michael Thewissen Andre Vaders Paul van Damme Guus van de Schouw Marion van den Hoogen Bliksem Jan Willem van der Marel Erik van der Meulen Marijn van der Velde Freek van Eijk I.P. Luise van Luik Claire den Hollander-van Mil Leon van Paassen Bram Vandermeersch Steffen Verbist Kitty Vloemans Jonathan Vondeling Betsy Christiaan Zinsmeester Liesbeth Bronswijk

50 jaar

115


Kleine oplages

dat kunnen wij. Dat is het antwoord dat u van ons te horen krijgt wanneer u met een grafisch probleem zit. Door ons moderne en geavanceerde machinepark en onze flexibiliteit kunnen wij vrijwel alle grafische producten voor u vervaardigen of u een passende oplossing bieden. Als tweede in de wereld hebben wij namelijk de meest geavanceerde offsetpers in gebruik genomen. Een pers die tot 0,8 mm dik, naast al het gebruikelijke papier en karton, ook pvc, polypropyleen en transparante folies kan verwerken. Drukwerk voor vele toepassingen ligt nu razendsnel binnen handbereik. Een staaltje van technisch vernuft met onze unieke pers die èn 6 kleuren èn lak èn uv droging in één lijn heeft. Zelfs dekwit is nu in offset verleden tijd. Kom eens langs en aanschouw ons kunnen!

FSC drukwerk Korte levertijden

Advertentie Drukkerij Bestenzet

Transparante folies PVC Polypropyleen Jaarverslagen Verpakkingen

BEZOEKADRES

TELEFOON

Edelgasstraat 34, 2718 SX Zoetermeer

079-342 16 00

POSTADRES

INTERNET

Postbus 317, 2700 AH Zoetermeer

www.bestenzet.nl

116

SRC srC Thor thor


Tekst adaptation of Henry V by william shakespeare

We few, we happy few, we band of broThors; For he to-day that sheds his blood with me Shall be my broThor; be he ne’er so vile, This day shall gentle his condition; And gentlemen in Delft now-a-bed Shall think themselves accurs’d they were not here, And hold their manhoods cheap whiles any speaks That fought with us upon match day.


118

SRC Thor


Colofon Dit boek is verschenen ter gelegenheid

Redactie

Bijzondere dank gaat uit naar

van het 50-jarig bestaan van SRC Thor.

Lustrumboek足

Dick Smits

commissie:

Bart Kommers

Het boek is tot stand gekomen in

Anne Bennett

Luise van Luik

samenwerking met vele enthousiaste

Lyske van der Brug

Louise de Jong

(oud-)Thorleden.

Lydia van Deursen

Adriaan de Haan

Sjors Hijgenaar

Ren辿 Krijger

Delft, donderdag 14 november 2013

Jan Kaper

De lustrumcie

Digitale versie: maandag 10 februari 2014

Hilde Schonewille

En alle andere (oud-)Thorren die hebben

Fotografie

Het lustrumboek is met de grootst

Jan Kaper

mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Lydia van Deursen

De redactie heeft gestreefd naar juistheid

Louise de Jong

en volledigheid van alle informatie. De

Rozemarijn Visser

mee足足gewerkt aan dit lustrumboek

Hoofdsponsoren lustrum

redactie garandeert niet dat de inhoud van het lustrumboek juist of volledig is.

Illustraties

Noch de redactie, noch de club aanvaardt

Anne Bennett

aansprakelijkheid voor eventuele schade, die zou kunnen voortvloeien uit enige

Vormgeving

fout die in het lustrumboek voor zou

Lyske van der Brug

kunnen komen.

De redactie heeft ernaar gestreefd de rechten van de foto's en archiefmateriaal volgens wettelijke bepalingen te regelen. Degene die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich alsnog tot de redactie wenden via lustrumboek@srcthor.nl (reacties worden tot januari 2014 beantwoord).

50 jaar

119
Op 5 november 1963 werd de Virgiel Rugby Club Thor opgericht. In de afgelopen vijftig jaar is er veel gebeurd en veranderd. De Virgiel Rugby Club heet inmiddels Studenten Rugby Club Thor en is een onafhankelijke studentenclub met een uniek eigen clubhuis. In dit boek wordt teruggekeken op de afgelopen vijftig jaar in woord en beeld. Via een breed scala aan onderwerpen wordt een goed beeld gegeven van Thor en bevat het boek tal van verhalen en foto’s die voor iedere generatie herkenbaar zijn.