Page 1

LUDOVIC GAFFAREL Selected works (2014 - 2019)


TABLE OF CONTENT

RESUME COLLECTIVE HOUSING in LAUSANNE Th e E X T E N S I O N o f t h e G E N E VA A I R P O RT L I V I N G i n a L I B R A RY A N E W A U D I TO R I U M f o r LO U VA I N - L A - N E U V E R E H AB I L I TAT I O N o f a L A U SA N N I A N A P PA RT E M E N T INFRASTRUCTURE in NIEUWPOORT STUDENT INVOLVEMENT D R AW I N G S


LUDOVIC GAFFAREL 22.01.1996 45 rue Jean Deraeck 1150 Bruxelles + 32 476 44 52 41 ludovic.gaffarel@gmail.com


RESUME

EDUCATION 2017-2019 | Université Catholique de Louvain (UCL) | Master Architect - Engineer Master thesis : « the Post-Brexit customs » under the direction of Prof. Ch. Gilot Option buildings, town planning and territory 2017-2018 | École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) | Erasmus | one year 2014-2017 | Université Catholique de Louvain (UCL) | Bachelor Architect - Engineer Distinction 2008-2014 | Collège Saint - Michel | Etterbeek, Belgique Major in math and sciences | Special award for excellence

EXPERIENCE February - April 2019 | Teaching Assistant of Prof. Ch. Gilot for the Bac 2 project | UCL Supervising a group of students on a territorial project April 2019 | Organizer of the Cultural Week for the Architect - Engineer students | UCL Cycle of 3 conferences on the architect - engineer relation (AgwA, UTIL, Greisch...) August-Septembre 2017 | Grue (architecture, urbanism and landscape) | Brussels and Paris Design development and construction documents 2014 | Baekland Prize | organized by the ULB and Solvay | 2nd prize Bio mimetism : to build an ecological concrete based on the pectinarian enzyme

INVOLVEMENT 2018-2019 |Co-président of the Student Union of architect - engineer students 2018-2019 | Member of the Faculty Board 2014-2017 and 2018-2019 |Class representative and member of the Faculty Council 2014-2016 | Member of the University Council for students 2014 | Belgian Parlement for youth

SKILLS Languages

Software

ArchiCAD AutoCAD Sketchup

French : Native language English : C1 Dutch : B1

Adobe CC MS Office


C O L L E C T I V E H O U S I N G i n L A U SANNE

Ma 1 EPFL | Lausanne-Maley, Switzerland This project is an experiment on collective housing in flat sharing, between collectivity and intimacy. To protect the private sphere of the roommates, compartments are present between the living room, the bedrooms and the common areas. In the same way, the housing distances itself from the external surroundings. The plot is at the border between tissues of individual villas and industrial sets, and, due to its character of «urban villas», the project acts as a seam between these 2 fabrics. The project asserts itself as a concrete block, autonomous, powerful, introverted, ensuring the intimacy of the occupants. In addition to the five dwellings, trees cover the plot, to reinforce the perception of remoteness, despite its location in the west of Lausanne. The formal abundance of the rooms stems from a reinterpretation of the qualities of the nineteenth-century middle-class plans. They had the capacity to generate exceptions, such as this octagonal living room, the heart of the apartment. The hexagonal shape allows as well to extend the length of the frontage and to bring natural light to more rooms. A loggia enlighten the living room, and acts as a compartment between outside and inside. The circulation contributes to the feeling of intimacy by offering alternate paths. You can decide going directly to your small compartment in connection with the room, going through the living room of your apartment or even, as you wish, accessing the common area of the floor, central place of the colocation.

Prof. Y. Dreier and E. Frenzel | Collaboration with Tamara Blanc Publication : Tracés 3/2018 : Bulletin technique de la Suisse romande


Multiple steps and materials, offering an evolution from the outside to the inside (from raw concrete in the stairwells, to terrazzo, then to carpeting in the rooms), contribute to creating a distance. We used photographs of 1:20 scale models, in order to develop the atmosphere (the ÂŤ stimmung Âť) of the project, simultaneously with the 1:500 work on the implantation.


Th e E X T E N S I O N o f t h e G E N E VA A I R P O R T

Ma 1 EPFL | Geneva, Switzerland The proposal for the extension of Geneva Airport responds to a complex program and to many constraints. There is the intricate demand to condense 250 000 m2 of functions consisting of a TeléCabine station, a hall connecting with the airport, housing, offices, a hotel, an underground station… The constraints include the maximum permissible height, the existing underground train station, and the narrowness of the parcel of 850m by 65m. Despite the complexity of the demand, we chose to add some elements reinforcing the proposal and integrating it in the long-term vision for Geneva 2050. Accordingly, the project adds two railroad tracks and transforms the existing terminus station into a through station by restoring the railways to Lausanne, unclogging the Geneva Cornavin station. The project is made of a large roof and a thin slender building. The roof extends the original roof, and, together with the large hall, combine the existing fabric and the new building. The main hall offers the opportunity to redeploy the airport check-in. This transforms the original airport into a post-control zone. This zone is currently too small, and extending it by 15,000 m2 allows supporting the expected amount of travelers. The Lake Geneva region is characterized by its dual orientation between the Jura and the Alps. The building is part of this territory by its narrowness, allowing apartments and offices to view both mountains. At the top of this building you can enjoy the panoramic view, while boarding the TéléCabines. Taking advantage of the various constraints and from the complexity of the project brief, our answer is balanced, readable, and anchored in the territory.

Prof. I. Lamunière | Collaboration with Tania Coutherez


LIVING in a LIBRARY

Ma 2 UCL | Sierre, Valais, Switzerland The project aims at transforming a school under construction, with a central patio, into unconventional minimal housing. We must preserve the existing supporting structures: the posts near the facades and the long load-bearing walls. Those walls separate the inside passageway, looking at the patio, from the classrooms, looking at the external facade. The current corridor of the school is almost 4 meters width. Considering this to be too wide for housing, we immediately decided populating it with winter gardens, leaving only 1.5 meters of passage. The winter gardens act as an extension of the housing replacing the classrooms. We decided removing the roof of the patio, to create an open-air courtyard. The dwellings are 4 x 10 meters. The one we developed as part of the project is intended for a passionate for books. It is a universe of wood, with walls and furniture made of birch plywood. Two levels are noticeable in the dwelling. The box of wet services and the large bookshelf running along the separating wall characterize the high level, at 2.3 meters. The three bookshelves guiding along the pathway and the intermediate spaces of the housing (entrance, office, rest) characterize the low level, at 1.85 meters. The shelves in those three cabinets are empty as of 1.3 meters, to let the eyes see through, and connect to the landscape of Valais. That produces a sense of interiority when sitting, and a visual clearance when moving.

Prof. Ch. Gilot, B. Zurbuchen and M. Zurbuchen - Henz


A N E W A U D I TO R I U M f o r LO U VA I N - L A - N E U V E

Bac 3 UCL | Louvain - la - Neuve, Belgium This project intends implementing a new auditorium in a symbolic spot of Louvain-laNeuve, next to the Library of Sciences and to one of the major square of the university, the “Place des Sciences�. The parcel is today a significant passageway between different open spaces and buildings. The first act of the project is to build a large roof that accommodates the different functions. Each function is housed in its own box. The boxes are organized in order to create a covered public space for students, an addition to the project brief. The three major functions (the 2 auditorium and the meeting room) stand up through the roof. The service boxes are lower and do not touch the roof, letting light and air flow over them. The layout of the functions create also oblique views running through the building and gives a perception of being connected to the surroundings, even from the core. The structures are as light as possible, in order to highlight the different public floors. The narrow 10 cm columns support a roof. From outside, one sees a very thin roof, thanks to its technical details. The bracing is ensured by the three boxes penetrating the roof, and by tie rods strengthening the whole. This building is thus much more than an auditorium; it is a public space, a connecting component in the fabric of the city. Without front or rear, it opens equally to its individual surroundings and, thanks to its roof, reconnects a high layer to a low layer.

Prof. D. Zastavni


R E H A B I L I TAT I O N o f a L A U S A N N I A N A P PA R T E M E N T

Ma 1 EPFL | Lausanne, Switzerland Rehabilitation of a typical 1913 Lausanian building into colocation. The goal is to increase the number of rooms from 4 to 6 by concentrating the wet rooms and the common area. Firstly, we install two pipes cores in each apartment, to supply both the bathrooms and the kitchen. The two bathrooms service each an extremity of the building. We add a threshold between the passageway accessing the bedrooms and the common space made of the living room and kitchen. This threshold acts as a buffer between the existing and the new areas. It connects the hall and bedrooms (with an original wooden floor) to the new common room. It acts as a symbol of the time and culture changes that took place between 1913 and today. A false ceiling contracts the volume, to reinforce the sensation of passage between two atmospheres. A second, darker, threshold is built after the first one, in opposition with the common space. The living room-kitchen space is discernable by his blue color. The living room is rawer, resounding with materials such as a concrete screed and painted wood for furniture. It is a place of life and is noticeable, as such, with its resistant floor and with simple furniture. It is built in opposition to the first threshold, which was meant to be calmer with its absorbent materials such as textile.

Prof. L. Ortelli | Collaboration with M. Lacroix and D. Dufour


EXISTING PLAN

PROJECT


INFRASTRUCTURE in NIEUWPOORT

Bac 3 UCL | Nieuwpoort, Belgium The project brief proposes the redefinition and expansion of the marina of the Nieuwpoort city with, among other things, the establishment of collective housing on its edge. The site is located at a crucial location in the territory of the Nieuwpoort region. It spreads along the Yser, about to flow into the sea. In addition, the site connects the 20th century seaside town with the middle-age town center, 2 kilometers further into the land. To mark the end of the river and inhabit the new basins, the project proposes the establishment of towers on its surroundings. These towers are infrastructures for the territory. The plan is completely free, thanks to the structural system, which allows any function to come and settle there. It also frees views in all directions, both on the sea and on the Yser watershed. The floors rest on the central core and is maintained by tie rods and by a structural floor on the roof. It consists of several Vierendeel beams. This system also frees the ground level and leaves more space between the original buildings and the basins. It is an act of generosity that leaves room for other projects in the long walk between city center and seaside. The housing plan works with different layers; in the center the stairs, elevators and technical spaces, then a layer of services and finally the living spaces open on the territory and free of the services.

Prof. O. Bourez | Collaboration with C. Leclercq, C. Grisard and D. De Ryck


STUDENT INVOLVEMENT

Ma 2 UCL Starting last year, a compact group of architect-engineer students at the UCL has been organizing a cultural week. We will organise three lectures. I was one of the two organizer in charge of those conferences. Hence I choose a theme, invited the lecturers and managed the communication and the poster graphism for the whole event. At the end of the week, we organized a small competition between the students to build some furniture for our workrooms. The chosen theme was «At the heart of the making of the project: the dialogue between the architect and the engineer «. Each conference was an opportunity to generate a dialogue between different actors of one project. Indeed these actors did simultaneously present their common project. Some questions emerged: what does the dialogue bring? Does the misunderstanding and the ambiguity either enrich the work or occasionally slow it down, …? We had the pleasure to hear BOGDAN & VAN BROECK and UTIL, AgwA and JZH & Partners, as well as KIS Studio and Greisch. It was a real opportunity to be involved in the process of such conferences because it is an important part of the architectural world that we don’t learn in our studies.

Collaboration with M. Linze and J. Copin


D R AW I N G S

Drawings Sketching is trying to understand what we do not already know. Drawing and redrawing the same lines, scaling a place, a building, a territory ‌ understanding their boundaries. Sketching allows seeing what we cannot see with the eyes. Drawing allows better understanding the phenomenon of the project, the scale. Understanding the relationships and the repetitions. Drawing allows confronting in a physical way with the project and the territory. Diving in it in order to interrogate its dimensions. Redrawing existing buildings engage me again in the thoughts of the Ancient ones. Choosing a technique of drawings, dimensions, and scale allows interrogating the project, triggering new questions beyond common ideas. There is less lie in a plan and more to learn. We speak too much and draw too little.

Drawings from the lessons of prof. R. Gargiani, F. Andrieux...


LUDOVIC GAFFAREL + 32 476 44 52 41 ludovic.gaffarel@gmail.com

Profile for ludovic.gaffarel

Architecture Portfolio UCL and EPFL 2014 - 2019  

Architecture Portfolio UCL and EPFL 2014 - 2019  

Advertisement