Page 1

Natuurverfgids

de meest natuurlijke verven

voor een gezonde woning

Bio Home Creatief ecologisch duurzaam wonen


Natuurverf was een onbekend begrip in België, tot Bio Home in 1980 als eerste de natuurverven in ons land introduceerde. Grondlegger van Bio Home en tal van andere mens-, milieu- en maatschappijvriendelijke initiatieven, Jos Vanhamme, had hierbij als doel de mensen alert te maken op de schadelijke stoffen in hun woning, en deze te minimaliseren door een gezond en natuurlijk alternatief te bieden. Omdat het aanbod in die tijd nog beperkt was, en om een grondig inzicht te krijgen in de werking en eigenschappen van natuurlijke verven, begon Jos ook aan een eigen productenlijn; producten van hoge technische kwaliteit, samengesteld uit de meest natuurlijke en zuivere grondstoffen. Een voorwaarde die steeds voorop stond bij de zoektocht naar nieuwe producten. Door deze jarenlange ervaring kan Bio Home u een zorgvuldig uitgekozen aanbod natuurverf voor alle toepassingen binnen en buiten voorstellen, mét het bijhorende advies. In deze verfgids staan de belangrijkste producten en hun toepassingen duidelijk en beknopt weergegeven, zodat u gemakkelijk de beste oplossing voor uw verfprojecten/problemen terugvindt. Er zijn technische fiches van elk product verkrijgbaar met de volledige informatie.

Wat zijn nu de meest natuurlijke verven?

Natuurverven zijn op basis van natuurlijke delfstoffen, plantaardige oliën, bijenwas en boomharsen. Ze zijn gebruiksklaar of in poedervorm. Van alle natuurverven zijn verven in poedervorm, zonder synthetische toevoegingen, de meest ecologische. Doordat het product zonder de vloeibare bestanddelen geleverd wordt, is het lichter en compacter en vereist dus minder transport dan andere verven. Er hoeven geen bewaarmiddelen of andere hulpstoffen toegevoegd te worden, de verf kan op een droge plaats probleemloos jarenlang bewaard worden. De verfresten zijn 100% natuurlijk afbreekbaar. Ook de verpakking is ecologisch, de verf is verpakt in recycleerbare papieren zakken. Onze poederverven zijn zeer ademend en dragen bij tot een gezonder woonklimaat. In ons aanbod hebben we kalk-, caseïne-, leem- en silicaatverf in poedervorm. Ook voor onze talrijke gebruiksklare verven is maximale natuurlijkheid de richtlijn.

De uitgebreide mogelijkheden van deze verven, kunt u zelf uitproberen tijdens een van onze verfworkshops. Meer info op www.biohome.be. Schrijf u in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

Foto omslag: wand in natuurverf, achtergrond in Lentegroen- sjabloon in zacht wit


Inhoud Wanden en plafonds - Voorbereiding van de ondergrond - Kant-en-klare muur- en plafondverven, wit - Kant-en-klare muur- en plafondverven, gekleurd - Muurverven in poedervorm / pigmenten

p.1 p.2 p.3 p.4

Buitengevels

p.5

Houtbehandeling - Algemeen - Producten voor buiten - Producten voor binnen

p.6 p.7-9 p.10-12

Vloerbehandeling

p.13-14

Onderhoudsproducten / Oplosmiddelen

p.15

Labels Het Natureplus label wordt toegekend aan bouwmaterialen die voldoen aan drie essentiële criteria: de gebruiksgeschiktheid, de veiligheid voor de menselijke gezondheid en de veiligheid voor het milieu.

Ökotest is een toonaangevende consumenten-organisatie in Duitsland. Het gelijknamige tijdschrift verschijnt maandelijks en publiceert de onderzoeksresultaten van producten en diensten die variëren van woningbouw tot voeding, van cosmetica tot kinderspeelgoed. De Ökotest legt een hoge kwaliteitsstandaard aan de dag en gebruikt in zijn onderzoeken de laatste stand van techniek.

Het VIBE label wordt toegekend aan professionelen in de bouwsector die kiezen voor bio-ecologische bouwprincipes. In dit label zijn er verschillende gradaties die aangeduid worden met 1, 2 of 3 sterren. Als handelaar in bio-ecologische materialen hebben wij 3 sterren verkregen. Dit wilt zeggen dat minstens 85% van het aanbod uit bio-ecologische materialen bestaat.


Wanden en plafonds: voorbereiding van de ondergrond 1. Reinigen van de ondergrond Wanden/plafonds reinigen met water en zeep. Sterk vervuilde ondergronden reinigen en schimmels verwijderen met Soda. Loszittende verf verwijderen met Afbijtmiddel*

2. Beschadigde ondergrond met kleine gaten en/of scheuren Volvox Caseïneplamuur Elastische plamuur in poedervorm voor herstellingen binnen en buiten. Het oppervlak blijft absorberend en ademend. De plamuur kan aangekleurd worden (om de kleur van reeds geverfde muren te benaderen) met maximum 5% pigment. Om muren met veel kleine oneffenheden te herstellen kan ook de Rollputz structuurverf gebruikt worden. Gebruik voor grotere beschadigingen een natuurgips- of kalkpleister. Voor het overschilderen opschuren en behandelen met Voorlijm.

3. Sterk zuigende ondergrond (onbehandelde gipspleister, kalkpleister, leempleister, steen, gipscellulose- en gipskartonplaten) Aglaia Voorlijm Geconcentreerde, transparante grondering (min. 2 delen water bijvoegen!) voor zeer sterk zuigende ondergronden binnenhuis. Vermindert het zuigvermogen, egaliseert en fixeert de ondergrond. Afwerken met muurverf.

Kreidezeit Caseïnegrondering Transparante grondering in poedervorm voor matig tot sterk zuigende ondergronden. Zeer geschikt als onderlaag voor kalk- en caseïneverven. Ook verkrijgbaar: Vega grondering met plantencaseïne i.p.v. melkcaseïne. De caseïnegrondering kan ook gebruikt worden om leempleister te fixeren.

4. Ondergrond met doorslaande vlekken (roet-, nicotine-, water-, roestplekken, voegen of herstellingen)

Aglaia Isoleerwit Witte grondlaag om doorslaande vlekken of voegen te verbergen. Sterk zuigende ondergronden eerst behandelen met Voorlijm. Muren met veel/grote vlekken of herstellingen volledig overschilderen met Isoleerwit. Afwerken met muurverf.

5. Gladde en kritische ondergronden Aglaia Hechtgrond Grondlaag met fijne kwartskorrel voor gladde ondergronden zoals gladde verflagen, behang, keramische tegels en kunststof. Afwerken met muurverf.

1


Wanden en plafonds: kant-en-klare muuverven 1. Witte muur-en plafondverven Deze verven kunnen in zachte tinten aangekleurd worden met de mengkleuren of poederpigmenten, of u kan ze door Bio Home op kleur laten mengen.

Bio Pin muurverf: voor alle toepassingen - Oko test: zeer goed Muur- en plafondverf met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Oplosmiddelvrij, ademend, goed dekkend en wasbaar.

Aglaia *** Extra witte en zeer goed dekkende muur- en plafondverf Zeer zuivere, oplosmiddelvrije, hoogwaardige muurverf met een helder witte tint die met de tijd behouden blijft. Zeer goed dekkend, ademend en afwasbaar. Ook verkrijgbaar in oudwit en in voltoon tinten: Gele Oker, Maïsgeel, Citroengeel, Oxiderood, Wijnrood, Ultramarijn Blauw, Oxidegroen, Bruin en Zwart.

Aglaia Rollputz: structuurverf, verbergt foutjes in de ondergrond Oplosmiddelvrije, ademende en zeer goed dekkende muur- en plafondverf. Verkrijgbaar met fijne of groffe structuur. Ideaal voor het verbergen van oneffenheden en kleine beschadigingen in de ondergrond, of als decoratief effect. Kan als ondergrond gebruikt worden voor een gekleurde muurverf.

Aglaia Schrobvaste muur- en plafondverf Oplosmiddelvrije, ademende, schrobvaste muurverf. Water- en vetafstotend, dus zeer geschikt voor badkamers en keukens. Bestendig tegen veelvuldig afwassen. Opgelet, deze verf heeft een iets tragere droging.

Kreidezeit GekkoSol: silicaatverf met zeer sterke hechtkracht Oplosmiddelvrije, zeer goed ademende silicaatverf voor binnen met fijne of groffe structuur. Zeer goed hechtende verf, ook op de meeste gladde ondergronden. GekkoSol met groffe structuur is ook geschikt als onderlaag voor Tadelakt.

Kreidezeit ‚Sumpfkalkfarbe’: ontsmettende, schimmelwerende kalkverf Witte, zeer goed ademende kalkverf voor binnen met de typische ontsmettende en schimmelwerende werking van kalk. Zeer geschikt voor vochtige ruimten zoals kelders en bergplaatsen.

Volvox Dubbeldekker: Extra dekkende en vullende muur- en plafondverf Oplosmiddelvrije, zeer goed dekkende en vullende verf, bijzonder geschikt om ondergronden met een lichte structuur op te vullen, bv. vezelbehang. Licht afwasbaar.

* Beeck Afbijtmiddel Milieuvriendelijk afbijtmiddel vrij van aromatische chloor-koolwaterstoffen. Voor het verwijderen van olie-, alkyd- en acryllakken, latex-, dispersieverf en kunstharsverven op buitengevels, binnenmuren, pleisterwerk, hout en metaal binnen en buiten.

2


Wanden en plafonds: kant-en-klare muurverven 2. Gekleurde muur- en plafondverven Bio Home kan voor u natuurverf aankleuren in praktisch alle RAL- en NCS kleuren, volgens uw kleurstaal of de kleurenwaaier.

Volvox Leemverf Oplosmiddelvrije muur- en plafondverf op basis van leem. Verkrijgbaar in een 50-tal schitterende kleuren, waaronder 16 natuurlijke leemkleuren. Geurloze ecoverf met onschadelijk synthetisch bindmiddel, voor betere hechting op reeds geverfde muren met synthetische verf. (Ditzelfde bindmiddel wordt ook gebruikt in kauwgom.)

Foto: stalen Bio Home toonzaal te Westerlo

Creatief met natuurlijke bord- en magneetverf Natuurlijke bord- en magneetverf, met leisteenpoeder en metaaldeeltjes. Leuk voor kinderkamers, speelhoek of voor een memo-muur in de bureau, keuken.. De bordverf is zwart. De magneetverf is grijs van kleur en kan overschilderd worden met de bordverf, of ĂŠĂŠn van onze muurverven.

3


Wanden en plafonds: muurverven in poedervorm Kreidezeit Leemverf in poedervorm Natuurwit

Geel

Rood

Blau

Caramel

Wein

Porphyr

Cotto

Violett

Groen

Ziegel

Schlehe

Pistazie

100% natuurlijke leemverf met mat uitzicht, zeer ademend en vlot verwerkbaar. De leemverf bestaat in 12 volle kleuren, die gemengd kunnen worden met het natuurwit om lichtere tinten te bekomen. De leemverf in kleur natuurwit kan ook als basis gebruikt worden om aan te kleuren met de Kreidezeit poederpigmenten. Beschikbaar met of zonder structuur. Aan te maken met water.

Kreidezeit Caseïne-marmerverf 100% natuurlijke poederverf op basis van caseïne, marmerpoeder en kalk. De verf heeft een natuurlijk witte kleur door het Italiaanse marmerpoeder, zonder toevoeging van wit pigment. Geschikt voor absorberende ondergronden zoals pleister, gips- en gipsvezelplaten, steen, beton, behangpapier. Niet geschikt voor gladde ondergronden zoals latexverf, lakverf, kunststof, metaal, oppervlakken met lijmresten of andere niet-absorberende ondergronden. Niet geschikt voor permanent vochtige oppervlakken en ruimtes, gebruik hiervoor Kreidezeit ’Sumpfkalkfarbe’ (pagina 2). Aankleuren kan met poederpigmenten. Aan te maken met water.

Kreidezeit poederpigmenten Natuurlijke aarde- en oxidepigmenten. Te gebruiken om zelf verven aan te kleuren of te mengen met Sluierbindmiddel voor transparante, decoratieve effecten. Ook beschikbaar in zilver en goud.

Spinel geel

Zonnegeel

Licht oranje

Goudoker

Gele oker

Sienna rood

Rode oker

Rode omber

Lichte omber

Roodbruin

Spinel groen

Spinel turkoois

Groen

Spinel blauw

Provencaalse oker Oxide oranje

Donkere omber

Ultramarijn blauw Ultramarijn violet

Groene omber

Oxide zwart

4


Buitengevels 1. Voorbereiding van de ondergrond Vuil, algensporen, mos e.d. verwijderen met een hogedrukreiniger.

Kalk- en cementsluier en uitbloeiingen op beton en steen (witte waas of strepen op de gevel) verwijderen met Beeck beton-en steenreiniger.

Kalkhoudende bepleistering: sintelhuid van nieuwe bepleistering verwijderen en oude bepleistering reinigen met Beeck Etsvloeistof, nieuwe of onbehandelde pleister daarna impregneren met Beeck Fixatif. Baksteen: nieuwe baksteen waterafstotend impregneren met Beeck Silangrond N. Oude onbehandelde baksteen impregneren met Beeck Silangrond.

2. Kant en klare gevelverven Beeckosil silikaatverf: voor onbehandelde gevels Zeer ademende, duurzame en weerbestendige verf die verkiezelt met de ondergrond (dringt diep door en zet zich vast in de ondergrond). Eventuele vervuiling spoelt weg met de regen. Verkrijgbaar in wit of op kleur en met fijne of groffe structuur. De kleuren zijn steeds op bestelling, zie Beeck kleurenkaart. De ondergrond voorbehandelen met Beeck Fixatif of Silangrond.

Beeck Renosil: voor reeds geschilderde gevels Silikaatverf met bindmiddel om te hechten op reeds geschilderde ondergrond (met conventionele verf). Verkrijgbaar in wit of op kleur en met fijne of groffe structuur. De kleuren zijn steeds op bestelling, zie Beeck kleurenkaart.

3. Gevelverven in poedervorm Beeck Reinkristallijn silikaatverf in poedervorm Poederverf met dezelfde kenmerken als de kant-en-klare silikaatverf, aan te maken met Beeck Fixatif. Ze kan, net zoals de kalkcase誰neverf, dekkend of transparant toegepast worden. Verkrijgbaar in wit en in de basiskleuren: citroengeel, ma誰sgeel, gele oker, oxiderood, wijnrood, ultramarijn blauw, groen, bruin en zwart. Andere kleuren op bestelling. Zie Beeck kleurenkaart.

Kalei Stoopen of Unilit Houdt het midden tussen een dikke verf en dunne pleister, aan te brengen met de borstel of truweel. Kalei is op basis van hydraulische kalk en zand en kan aangekleurd worden met poederpigmenten.

5


Houtbehandeling: algemeen Hout is een levend en duurzaam materiaal, met zelfbeschermende eigenschappen. Door de juiste behandeling kunnen deze eigenschappen op natuurlijke manier versterkt worden. Met onze producten wordt er een prachtig, onderhoudsvriendelijk oppervlak verkregen. Voor het beste resultaat moet bij het behandelen van hout steeds gelet worden op de omstandigheden: geringe houtvochtigheid, normale luchtvochtigheid en een niet te hoge of te lage verwerkingstemperatuur zijn hierbij van groot belang. Voorbereiding van de ondergrond: Onbehandeld hout moet zuiver en voldoende droog zijn, reeds behandeld hout moet met water en soda ontvet en met water nagespoeld worden. Het hout laten drogen en licht schuren. Loszittende verflagen volledig verwijderen met Afbijtmiddel (zie p.2). Aantastingen en andere beschadigingen grondig behandelen/herstellen. De nodige producten staan kort beschreven in deze verfgids. Lees altijd aandachtig de instructies op het etiket. Vraag naar de beschikbare technische nota’s voor uitgebreide informatie.

4 GROEPEN In grote trekken kunnen we de natuurlijke houtbeschermings- en veredelingsproducten opdelen in 4 groepen: 1. Aqua beitsen en lakken Dit zijn emulsies van olie en harsen in water, volledig vrij van oplosmiddelen. De producten op waterbasis zijn zeer mild en geschikt voor personen met allergieĂŤn, zwangere vrouwen, gezinnen met kinderen (kindermeubeltjes, kinderspeelgoed). Bio Home biedt aquaproducten aan voor alle toepassingen binnen en buiten. De meest zuivere en kwalitatief hoogwaardige aquabeitsen hebben als conserverend bestanddeel enkel lavendel- en thijmolie. Bio Home beveelt in de eerste plaats deze aquaproducten aan.

2. Plain-solid olieproducten Deze bevatten noch water, noch oplosmiddelen. Geschikt voor zeer zuigende ondergrond. Doorgaans vragen plain-solid producten een aangepaste manier van verwerking.

3. Oliehars beitsen en lakken met natuurlijk oplosmiddel Natuurlijke oplosmiddelen: gomterpentijn of citrusolie, zijn uitermate geschikt voor de productie van sterke, duurzame beitsen en lakken. Geschikt voor reeds behandeld hout met een solventgedragen product.

4. Oliehars beitsen en lakken met Isoparafinen als oplosmiddel Isoparafinen, isoalifaten of kristalolie zijn verschillende benamingen voor gezuiverde en ontgeurde white spirit.

6


Houtbehandeling: producten voor buiten Hout buiten moet met zorg tegen weersinvloeden beschermd worden: vooral regen, maar ook zon (UVstralen) doen het hout verweren. De beschermlagen moeten elastisch en waterafstotend zijn. Alle houtoppervlakken die deel uitmaken van de buitenkant van de woning: ramen, deuren, poorten, beplanking.., moeten met ademende, dampdoorlatende producten behandeld worden, zodat waterdamp binnenin de woning naar buiten kan. Onze houtlazuren en buitenbeitsen voldoen aan deze vereisten. Preventief behandelen van buitenhout Schimmelgevoelig buitenhout (voornamelijk naaldhout) moet zorgvuldig preventief behandeld worden. Bij een juiste constructie (water kan snel aflopen zodat het hout snel en goed kan drogen), en indien het hout niet in contact komt met de grond, kan met boorzoutimpregnering verduurzaamd naaldhout buiten gebruikt worden. Tropische houtsoorten bevatten van nature toxische parasietwerende stoffen en moeten in principe niet meer preventief behandeld worden. Nadeel is dat deze natuurlijke inhoudstoffen bij het verwerken van het hout irriterend kunnen zijn. Gebruik alleen tropisch hout met FSC label (tegen ontbossing). Thermisch behandeld Europees naaldhout behoeft geen preventieve behandeling of afwerkingslaag. Een alternatief is een naaldhoutloog behandeling, die net zoals bij thermische behandeling voedingsstoffen voor parasieten wegneemt.

1. Voorbehandeling Kreidezeit Naaldhoutloog: voor onbehandeld hout dat mag vergrijzen Alternatief voor thermisch behandeld hout. Versnelt de zilvergrijze houtverwering waarbij de voedingsstoffen voor parasieten door zon en regen uitlogen.

Aglaia Houtimpregneergrond: voor onbehandeld hout Waterverdunde, niet vergelende beschermende grondlaag met boorzout, olieën en harsen voor zuigend naaldhout e.a. chemisch neutrale houtsoorten. Afwerken met buitenbeits of lak. Ramen indien mogelijk voor de inbouw aan alle zijden behandelen met één laag impregneergrond en één laag beits of lak. Na inbouw verder afwerken met twee lagen beits of lak.

Bio Pin Grondolie: voor reeds preventief beschermd hout - Oko test: zeer goed Oplosmiddelvrije grondlaag voor preventief behandeld zuigend naaldhout e.a. chemisch neutrale houtsoorten (op eik en tropisch hout eerst testen). Afwerken met buitenbeits of lak.

7


Houtbehandeling: producten voor buiten 2. Houtafwerking Bio Pin Transparante buitenbeits aqua - Oko test: zeer goed Oplosmiddelvrije transparante beits voor ramen, deuren, gevelbeplanking, tuinhuisjes etc. Hoogwaardige en duurzame afwerking van onbehandeld hout binnen en buiten. Weer- en UVbestendig, elastisch en onderhoudsvriendelijk, bladdert niet. Ook verkrijgbaar: buitenbeits voor toepassing op reeds behandeld hout met solventgedragen, (conventionele) producten. Meer kleuren kunt u zien in onze toonzaal. Kleurloos

Kastanje

Fries blauw

Grenen

Noten

Noors groen

Lichte eik

Pallisander

Noors rood

Bio Pin Dekkende buitenbeits aqua De dekkende buitenbeits heeft dezelfde kenmerken als de transparante buitenbeits, maar geeft een dikkere, meer dekkende laag.

Wit

Zonnegeel

Fries blauw

Noors groen

Noors rood

Mokka

Steengrijs

Bio Pin Witte dekkende lak aqua - Oko test: zeer goed Oplosmiddelvrije witte lak met zijdeglans voor ramen, deuren, tuinmeubelen etc. Hoogwaardige en duurzame afwerking van hout binnen en buiten. De lak heeft een hoog dekkend vermogen, is weer- en UVbestendig, onderhoudsvriendelijk en elastisch.

Aglaia Dekkende lak, wit of gekleurd Glanzende lak voor ramen, deuren, beplankingen, vakwerk etc., kan ook op staal toegepast worden. Hoogwaardige en duurzame afwerking van hout binnen en buiten. De lak heeft een hoog dekkend vermogen, is weer- en UVbestendig, onderhoudsvriendelijk en elastisch.

Bio Pin Tuinhoutolie Hoogwaardige, oplosmiddelvrije en vochtregulerende olie voor bescherming en onderhoud van onbehandeld, reeds geolied of olie-geïmpregneerd hout buiten zoals: tuinschermen, kinderspeeltuig, pergola’s, etc. Voor tuinmeubelen wordt Bio Pin Tuinmeubelolie aanbevolen. De natuurlijke oliën dringen diep in het hout door en verschaffen het hout een hoge water- en weerbestendigheid.

Bio Pin Terrasolie met UV bescherming Olie met UV-beschermende minerale pigmenten voor houten terrasplanken en tegels. Lariks

Bankirai

8


Houtbehandeling: producten voor buiten Bio Pin Tuinmeubelolie Vochtregulerende, water- en vuilafstotende impregneerolie met UV bescherming (behalve de kleurloze versie) voor onbehandelde of reeds geรถliede houten tuinmeubelen. Verkrijgbaar in kleurloos, eik en teak.

Bio Pin Bootolie Bootolie is voortgekomen uit een traditionele Scandinavische houtbehandelingsmethode en bevat een speciale zeer weersbestendige verkoking met veel houtolie (ofwel tungolie) en lijnolie. De olie is extreem zeewaterbestendig en is blijvend elastisch, heeft een uitstekend indring- en hechtvermogen en een zeer goede UVbestendigheid. Hoogglanzend.

Bio Pin Bootvernis Bootvernis is een traditionele vernis op basis van houtolie (tungolie) met een uitstekende vloeiing en blijvende elasticiteit geschikt voor toepassingen waaraan zeer hoge eisen worden gesteld. De Bootvernis is geheel zeewaterbestendig en extreem slijtvast, heeft een goed indring- en hechtvermogen en een goede UV-bestendigheid. Hoogglanzend.

4. Reinigingsproducten Bio Pin Ontgrijzer voor tuinmeubelen Reinigt en verwijdert vergrijzing van tuinmeubelen (zachte en harde houtsoorten).

Woca Exterior cleaner (universele reiniger) Verwijdert teer, olie en andere verontreinigingen op hout, metaal en kunststof.

5. Behandeling van aangetast hout Wood Bliss Preventief en curatief middel tegen houtworm en schimmels, waterverdund, voor hout buiten en binnen. Verkleuring van bepaalde houtsoorten is mogelijk. Bevat geen insecticiden of biocides.

Wood Bliss C Geconcentreerd preventief en curatief middel voor inspuiting in het hout tegen boktor, houtworm en schimmels. Verstevigt het hout. Verkleuring van bepaalde houtsoorten is mogelijk. Bevat geen insecticiden of biocides.

9


Houtbehandeling: producten voor binnen Hout binnen stelt andere eisen dan hout buiten. Houten vloeren, deuren, kasten, werkbladen, tafels enz. worden zwaarder mechanisch belast (wegslijten van de afwerkingslaag door wrijving). De behandeling moet eveneens voeldoende elastisch zijn, maar harder en slijtvaster. Dit wordt bekomen door toevoeging van meer boomharsen. We bespreken eerst de producten voor behandeling van houten meubelen, deuren, ramen, balken, plafonds en wanden. De vloerbehandeling wordt later apart vermeld.

1. Voorbehandeling De ondergrond moet steeds zuiver, stof- en vetvrij zijn. Beschadigingen herstellen met Bio Home natuurlijk houtvulsel (verkrijgbaar in verschillende tinten), laten drogen en opschuren.

Aglaia Houtimpregneergrond Waterverdunde, geurloze, beschermende grondlaag met boorzout, olieën en harsen. Verkleurt het hout niet of weinig. Het is aanbevolen om voor de binnenkanten van kasten uitsluitend dit product te gebruiken. Kan ook als bindmiddel gebruikt worden voor poederpigmenten om transparante technieken op hout toe te passen.

Bio Home Amberolie ‚Plain Solid’ Grond- en hechtlaag voor onbehandeld hout. Onverdund enkel gebruiken op sterk zuigende ondergrond (naaldhout) of na iedere laag krachtig opwrijven. Voor hardhout 1:1 mengen met citrusverdunner. Geeft de ondergrond een honingkleur. Afwerken met een beits, lak, vernis of boenwas. Kan ook als afwerkingslaag gebruikt worden op sterk zuigend hout. Voor blank effect: geen grondlaag zetten.

Foto boven: detail maatwerk keuken in lichte Els voor ‘Casana’ - Kamp C Foto onder: detail houten plafond ‘Casana’, behandeld met één laag Bio Pin binnenbeits aqua wit en één laag Aglaia beits kalkwit.

10


Houtbehandeling: producten voor binnen 2. Afwerking Bio Pin Binnenbeits aqua - met natureplus label! / Oko test: zeer goed Oplosmiddelvrije, transparante beits met mat uitzicht voor onbehandeld naaldhout binnenshuis, b.v. profielhout, balken, deuren, kasten, etc. Bij toepassing op andere houtsoorten eerst een staal zetten. Geschikt voor speelgoed. De binnenbeits beschermt hout tegen vuil, is waterafstotend, reukarm en dampdoorlatend. Kleurloos

Beuken

Fries blauw

Wit

Teak

Noors rood

Grenen

Noten

Noors groen

Grenen geloogd

Koloniaal bruin

Zwart

Bio Pin Bijenwasbeits aqua - met natureplus label! / Oko test: zeer goed Oplosmiddelvrije, transparante beits met mat of zijdeglanzend uitzicht voor hout binnenshuis, b.v. profielhout, balken, deuren, kasten, etc. Geschikt voor speelgoed. De bijenwasbeits is vuil- en waterafstotend, reukarm, damp-doorlatend en antistatisch. De witte bijenwasbeits is ideaal om houten balken, plafonds etc. licht te houden. Kleurloos

Teak

Wit

Noten

Bio Pin Bijenwasbalsem aqua Oplosmiddelvrije, vloeibare was voor de behandeling en onderhoud van meubelen. Voor een glad, zijdeglanzend, waterafstotend, dampdoorlatend en antistatisch oppervlak.

Bio Pin Deko Trend aqua: dekkende beits - Oko test: zeer goed Oplosmiddelvrije, dekkende beits voor naaldhout, beuk.., b.v. profielhout, balken, deuren, kasten, etc. Zijdemat uitzicht. Bij toepassing op andere houtsoorten eerst een staal zetten. Geschikt voor speelgoed. Verbergt fouten in het hout, maar laat de structuur zichtbaar.

Gist

Nevel

Zand

Duingras

Horizon

Distel

11


Houtbehandeling: producten voor binnen Bio Pin Vernis aqua - met nature plus label! Oplosmiddelvrije vernis met zijdeglanzend uitzicht voor onbehandeld hout binnen, vb. meubelen, profielhout, deuren etc.

Bio Pin dekkende lak aqua - Oko test: zeer goed Oplosmiddelvrije en goed dekkende lak, zijdeglanzend. Verkrijgbaar in wit of op kleur. Ook verkrijgbaar: lak met citrusverdunner of isopar.

Bio Pin Werkbladolie Ademende en waterafstotende grond- en eindlaag voor onbehandelde houten keukenbladen en ander houtwerk binnenhuis dat in sterkere mate aan slijtage onderhevig is. De werkbladolie maakt hout beter bestand tegen de invloeden van vocht (water, koffie, rode wijn, citroensap etc.) en andere verontreinigingen. Het hout krijgt een iets diepere tint, de houtnerf wordt geaccentueerd. Voor blank effect: gebruik de Bio Pin witte harsolie (zie vloerbehandeling).

Bio Home Schellack-vernis: reduceert uitwasemingen van toxische stoffen Schellack is een soort hars die voortkomt uit afscheidingsstoffen van de Aziatische lakschildluis (Kerria Lacca), die op harsrijke bomen leeft. De schellack vernis reduceert toxische uitwasemingen (van formaldehyde, pentachlorphenol en andere schadelijke stoffen), voor 95%! Wordt ook reeds eeuwenlang gebruikt om meubelen te politoeren, nu als antiek renovatie.

3. Behandeling van aangetast hout Wood Bliss HM1: preventief en curatief middel tegen kleine houtparasieten Transparant, waterverdund middel voor hout binnen, tegen houtworm en schimmels, verkleurt doorgaans het hout niet. Op eik en andere harde houtsoorten eerst een staal zetten. Bevat geen insecticiden of biocides. Voor aantastingen door boktor en termieten, gebruik bij voorkeur Wood Bliss C. Zie p.9-5: Behandeling van aangetast hout

vb. aantasting door houtworm

vb. aantasting door boktor

12


Vloerbehandeling Vloeren en trappen zijn de meest belaste oppervlakken in de woning, ze worden sterk blootgesteld aan slijtage en vervuiling. Een aangepaste behandeling is dan ook noodzakelijk. Hiervoor biedt Bio Home 4 systemen aan: - Loog + zeep of olie impregnering - Verhardende olie - Hardende olie + boenwas of oliewas - Vernis Foto: detail dennen vloer Bio Home toonzaal te Westerlo, geloogd en gezeept Voorbeelden van andere behandelingen eveneens in de toonzaal te bekijken.

1. Logen en zepen of oliën Woca Zachthoutloog: enkel voor naaldhout Blekende loog voor onbehandeld naaldhout met een sterk verhelderend effect. De loog opent de houtporiën, zodat de nabehandeling zeer diep kan indringen.

Woca Loog voor alle houtsoorten Blekende of vergrijzende loog voor onbehandeld hout. De loog geeft het hout een witte of grijze tint en accentueert de houtstructuur. Hardhout zoals eik zal na deze behandeling zeep of olie beter opnemen, wat zorgt voor een betere bescherming. Loog is etsend. Gebruik een synthetische borstel of rol om het product aan te brengen. Draag handschoenen om de huid te beschermen.

Woca of Bio Home Natuurzeep: wit of naturel Zepen is een traditionele, Scandinavische behandeling. Het hout wordt verzadigd en vuilafstotend door het herhaaldelijk aanbrengen van voedende zeep: bij de eerste behandeling 2 à 3 maal zepen, nadien 1 à 2 keer per maand dweilen. Zeer ademend. Met de witte zeep wordt het blank effect nog benadrukt. De vloer heeft het naturel uitzicht van onbehandeld hout terwijl het toch goed beschermd is. Enkel toepassen op vloeren die goed vastgeniet of -genageld zijn.

Bio Pin Hardende olie: wit of naturel De olie verhardt het hout en vormt een zacht glanzende, vuil- en waterafstotende bovenlaag in het hout (vormt geen filmlaag). Zeer ademend. Voor onbehandelde, gezeepte of als renovatie op reeds geöliede vloeren. De witte olie enkel op onbehandeld hout of na een voorbehandeling met loog of witte zeep, of als renovatie op wit geöliede vloeren. Witte olie behoudt het blank uitzicht, terwijl de naturel olie het hout een warmere tint geeft. Na een 15-tal minuten, het oppervlak manueel of machinaal polijsten. Alternatief: Aglaia hardende olie, dient niet gepolijst te worden. Ook geschikt voor werkbladen, deuren en meubelen, poreuze steen, kurk of linoleum vloeren.

13


Vloerbehandeling 2. Bio Pin Boenwas of oliewas Boenwas - Oko test: zeer goed Vloeibare boenwas voor een extra slijtvast, ademend en antistatisch oppervlak. Na basisbehandeling met hardende olie, dun aanbrengen en manueel of machinaal opboenen na droging. Ook geschikt voor meubelen, poreuze steen, kurk en linoleum vloeren.

Oliewas Combinatie van plantaardige oliĂŤn, wassen en harsen met dezelfde kenmerken als de boenwas. Oliewas kan rechtstreeks op de onbehandelde vloer aangebracht worden. Manueel of machinaal opboenen na droging. Geeft een prachtig zijdeglanzend en slijtvast resultaat. Ook geschikt voor meubelen, poreuze steen, kurk en linoleum vloeren.

3. Bio Pin Vernis Vloervernis aqua - Oko test: zeer goed Oplosmiddelvrije vernis voor onbehandeld hout, of hout dat reeds behandeld is met een aqua olie of vernis. Geeft een zeer water- en vuilbestendig, slijtvast, zijdeglanzend oppervlak. Op hardhout en tropisch hout eerst een staal zetten. Veiligheid: In olie, was of vernis gedrenkte doeken opengevouwen laten drogen of in water leggen. Nooit in een prop wegleggen! Dit wegens gevaar voor zelfontbranding.

4. Bio Home Vloerverf voor beton en harde steen Dekkende, zijdematte verf voor vloeren in beton en harde steen. De verf is elastisch, water- en temperatuurbestendig (tot 70°), slijt- en krasvast. Verkrijgbaar in kleurloze versie, wit, steengrijs en perzisch rood, of op kleur volgens de NCS kleuren (enkel zachte tinten en op bestelling).

Wit

Steengrijs

Perzisch Rood

14


Onderhoudsproducten - Oplosmiddelen 1. Onderhoudsproducten Woca of Bio Home natuurzeep Zeer milde en voedende zeep voor regelmatig onderhoud van alle houten oppervlakken: vloeren, trappen, werkbladen, tafels e.a. meubelen. Ook geschikt voor het reinigen van tegelvloeren, kurk en linoleum vloeren. Verkrijgbaar in wit (voor wit gezeepte of geĂśliede vloeren en meubelen) en in naturel.

Woca Intensiefreiniger Voor het reinigen van sterk vervuilde oppervlakken en het verwijderen van hardnekkige vlekken.

Woca Onderhoudsolie Verdunde olie voor het onderhoud van veel gebruikte houten oppervlakken (vloeren, trappen, werkbladen..) Het is aangeraden deze behandeling 1 Ă 2 maal per jaar te herhalen. Verkrijgbaar in wit en naturel.

Aglaia Zelfglanswas Onderhoudsmiddel, op te lossen in het poetswater, voor het reinigen en voeden van houten oppervlakken die behandeld zijn met een olie of boenwas.

2. Reinigingsproducten voor schildermateriaal / oplosmiddelen Bio Home Citrusverdunner Oplosmiddel op basis van een concentraat, gedistilleerd uit de pellen van citrusvruchten. Bio Home gebruikt citrusverdunner van levensmiddelkwaliteit, dit is de beste kwaliteit, zeer zacht van aroma. Citrusverdunner wordt gebruikt om olieharsproducten te verdunnen, om borstels te reinigen en om vet- of harsafscheidingen te verwijderen. Schildermateriaal na het reinigen met citrusverdunner uitspoelen met water en zeep.

Kreidezeit Ethanol: gistingsalcohol Alcohol gewonnen uit biomassa van o.a. suikerbieten, wordt gebruikt om schellack te verdunnen. Zeer geschikt om harsuitbloeiingen te verwijderen en om te ontvetten.

Bio Home Isopar Voor mensen die allergisch zijn aan alle aromaten (ook natuurlijke zoals citrusolie), bieden wij eveneens Isopar verdunner aan.

15


Voor u geselecteerd

Om de gids zo duidelijk en beknopt mogelijk te houden, bevat deze slechts een kleine maar zorvuldige selectie van ons breed aanbod natuurverf en de vele mogelijkheden. Voor specifieke vragen kunt u terecht bij onze adviseurs.

Prijzen

De prijzen van onze producten vindt u in de aparte lijst die u via mail of in de Bio Home winkels kan verkrijgen. Vaak wordt ons gevraagd of natuurverven veel duurder zijn dan conventionele verven. Een prijsvergelijking tussen de conventionele merkproducten en onze natuurverven, is praktisch altijd in het voordeel van de natuurverven.

Verzendingsdienst

U woont niet in de buurt van één van onze winkels? Bio Home verzendt de benodigde producten naar u thuis. Advies kunt u telefonisch of per mail bekomen.

Andere Bio Home producten:

Meubelpanelen, plaatmaterialen waaronder MDF formaldehydevrij, massieve parket, hennep- en vlasisolatie, Steico onderdak- en isolatieplaten, Pro Clima, natuurlijke kalk- en leempleister, vezelbehang en meer. Zie ook www.biohome.be.

Deze verfgids werd gedrukt op kringlooppapier met vegetale inkt. © 2011 - Bio Home cvba


Bio Home - zone Kamp C

Administratie - Toonzaal/Productie Keukens - Meubelen - Natuurverf Plaatmateriaal - Isolatie - Parket Britselaan 20 Zone Kamp C 12 2260 Westerlo Tel/Fax 014/262577 info@biohome.be Openingsuren: Maandag tot Zaterdag van 9 tot 17u

Woonwinkel Leuven

Toonzaal Meubelen - Natuurverf Slaapcomfort - Isolatie - Parket Vaartkom 41 3000 Leuven parkeermogelijkheid op Engels Plein Tel/Fax 016/237124 info@biohome.be Openingsuren: Dinsdag tot vrijdag Zaterdag

10-13 / 14-18u 10-17u

www.biohome.be

Verfgids  

In de verfgids vindt je welke natuurverf voor welke toepassing gebruikt kan worden.