Page 1

2017

DESIGNSCAPE DESIGNSCAPE A r C H A i tr EC C H it t S E C t S

dESIGNSCAPE PortFolio 3RD EDitioN

PortFolio PortFolio 2017 2017


72.

Meadow View


Private house extension

Location: Client: Status:

73.

Tellisford, Somerset Private Completed 2015

Meadow view is a detached single family residence with a separate garage and studio building. The cottage is Listed Grade II. The proposal was to construct a single storey link building between the existing main cottage and the adjacent garage and studio building known as the Barn. The desire to minimise the effect of the link building from the road constrains the design possibilities and resulted in the proposal being a very low lying building giving the appearance of a rubble stone and an oak clad screen wall extending between the Cottage and the Barn and separating the car parking area from the existing landscaped garden. Principles of high quality, legibility and reversibility have been employed. The design is contemporary but sympathetic to the host building.

Before 2012

The proposal seeked to use, wherever possible sustainable, traditional and locally sourced materials. These materials were detailed in a contemporary way to provide a discernible contrast with the older Listed Cottage.

After 2015


MEADOW VIEW TELLISFORD AS PROPOSED

9

10

11

6

4

5

2

0

3

2

3

4

5M

lobby hallway living room kitchen sitting room utility wc bicycles store games bathroom studio study

Site Plan

Ground Floor Plan

9

8

1

6

7

lobby hallway living room kitchen sitting room utility wc bicycles store games bathroom studio study

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

74.

3 2

5

4

1

11

8 10 9

9


MEADOW VIEW TELLISFORD AS PROPOSED

11

First floor

13

11

0

2

lobby hallway living room kitchen sitting room utility wc bicycles store games bathroom studio study

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 3

4

5M

lobby hallway living room kitchen sitting room utility wc bicycles store games bathroom studio study

First Floor Plan

12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

75.

13

12


76.


77.


78.

Bloomfield Avenue


Private House Renovation and Extension Location: Client: Status:

79.

Bath Private Completed 2013

Our brief in developing designs for this project was to replace a small galley kitchen, dark breakfast room, tired utility room and under-used conservatory. The end result needed to be light and bright, provide a direct and open relationship between the house and garden, with enough space to function as a multi-purpose room where the family would spend much of their time together. Our proposal created a new open plan space which stretched across the back of the house containing the kitchen and family room. We moved the family spaces closer to the garden and the light, and the utility room into the house where natural light was less important.

Before 2012

Large areas of glazing bring high levels of natural daylight into the house. A full width sliding door and floor to ceiling window system blurred the boundary between inside and outside, bringing the garden into the house and making the garden more accessible and usable.

Winner, Design Quality Domestic Extension, BaNES LABC Awards 2014

After 2013


80.

Drawing room

Hall

Dining

Utility

Kitchen

Living

Study

Ground floor


81.


82.


83.


84.


85.


86.

Hardy House


Private Art Gallery & Residence Location: Client: Status:

87.

Box, Wiltshire Hardy House Gallery Completed 2012

This former shop, and latterly a working man’s club, was bought by our artist client with a plan to open part of the house to exhibitions of work by herself and other artists. The renovation work included a complete strip out of the interiors and a re arrangement of the internal spaces to allow the building to function as both a home and a gallery. The building envelope was renovated sensitively with minimal impact on the exterior so that the pure white interior spaces stand out in strong contrast. The spaces are designed so that the art on show is allowed maximum presence. The interior renovation required a high degree of detailing and accuracy, all completed on a modest budget.

Before 2011

We are now involved in the design of a second phase of the project; a stand-alone art studio in the garden.

After 2012


88.

HARDY HOUSE AS PROPOSED

8 Study

7 Bedroom

0

1 Gallery

6 WC

Section

Utility 5 Gallery 1

WC 6

Studio 2

3

Kitchen

Ground Floor Plan

Ground floor

Sitting4area

1 2 3 4 5 6

2

3

4

5M

gallery 7 bedroom studio 8 bedroom / study kitchen 9 bedroom / dressing sitting area 10 bathroom utility 11 archive Section12 shower wc


6

89. 3

2

4

Ground Floor Plan

12 10 8 Study

Bedroom 7

11 Store

Dressing / 9 Bedroom Bedroom 7

First Floor Plan

First floor

12

10 Bathroom


90.


91.


92.


93.


94.

House Landsdown


Private House Renovation and Extension Location: Client: Status:

95.

Lansdown, Bath Private Completed 2014

We were appointed by our clients to develop designs for alterations to this Victorian house prior to them moving in. Our brief was to extend the house to provide new accommodation to better suit the requirements of the family. The extension was to include a larger master bedroom suite, and a kitchen dining room to make more of the relationship with the garden and the great views over the city of Bath. This resulted in an extended wing to the rear, with a new timber framed garden room and enlarged terrace, which has space for the family to relax and entertain friends.

Before 2012

After 2014


96.

Study / Guest-room

Hall

Utility

Lounge

Garden room

Kitchen / Diner

Ground floor


97.

Bedroom

Store

Bedroom

Bedroom

Bedroom

First floor


98.


99.


100.


101.


102.

Sydney Buildings


Refurbishment of a Listed Late Georgian Townhouse Location: Client: Status:

103.

Sydney Buildings, Bath Private Completed 2013

Sydney Buildings is a desirable street on the southern slopes of central Bath. Our client purchased Horse Shoe House as a rundown property previously used as student accommodation, with the aspiration to return it back into a family home. After careful analysis of the historic value of various aspects of the building fabric we prepared a scheme that stripped away the modern layers of inappropriate interventions, repaired original features and sensitively introduced new services to make the house fit for modern life. The structural repairs included the need to re build significant sections of the rear elevation which had suffered some settlement - made worse by earlier repair efforts.

Before 2012

The highlight of the works is the new contemporary double-height bay window in the basement that opens out into the garden providing views across the Kennet and Avon Canal and to the city skyline beyond.

Winner, Design Quality, B&NES LABC Awards 2013

After 2013


104.

51 SYDNEY BUILDINGS AS PROPOSED

0

2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Vaults

14

2

Vaults 2

7 Hall

Lobby 1

Dining 8

Kitchen 4 Living 3

6

5

Basement Floor Plan

Lower Ground floor

3

4

lobby vault living room / snug kitchen pantry wc hallway dining area garage balcony bathroom master bedroom bedroom garden store loft

5M


14

105.

Section As Existing

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

15

15

Bedroom 13

Bedroom 12

Hall

Living

7

3

10 Balcony

Kitchen 1

7

4

Dining 8

Section As Proposed

Section

lobby vault living room / snug kitchen pantry wc hallway dining area garage balcony bathroom master bedroom bedroom garden store loft


106.


107.


108.


109.


110.

Court Farm


Restoration and Refurbishment to a Listed Building Location: Client: Status:

Langridge, Bath Private Phase 1 Completed 2010

111.

Located in the heart of the Green Belt in the Langridge valley, Court Farm comprises a Grade II* listed mediaeval manor house and former threshing barn. Working closely with the local conservation officer, a masterplan proposal was prepared to include for the repair and refurbishment of both the historic buildings. Works to the C15th house included the removal of low quality utilitarian additions, roofing repairs and the unblocking of historic doorways to re link the tower structure to the rest of the house.

At ground floor this provided a new utility and shower room, whilst at first floor a new ante room was turned into the ‘court room’ that continues to be used for local community events. To reinforce the importance of this room, a new window in the west elevation was created. The barn required some structural repair, and the metal roof replaced with a clay tiled roof. Some new overnight accommodation and a small kitchen were inserted into one end of the barn allowing the primary volume to remain clearly legible as a single volume.

Winner, Design Quality Works to a Listed Building, BaNES LABC Awards 2014

Before 2008

After 2010


112.


113.


114.


115.


116.

The Fosse


Renovation and Extension of a Victorian Villa Location: Client: Status:

Batheaston Private Completed 2010

This Victorian villa set in a village location has been altered on numerous occasions in the past, and the client purchased the house in a state of disrepair. The design concept of the work was to reverse the orientation of the house and place the main entrance in the rear north elevation, allowing the elegant south faรงade and its adjacent garden to become a private sanctuary for the family. The new double-height entrance hall looks over a newly excavated courtyard. Piling and a considerable amount of earth moving were required to allow this to happen, but the result transformed the possibilities of the house. The courtyard is lined with a rubble bath stone wall that wraps around the space and creates a roof terrace over the garage. The wall also penetrates through the new glass screen to form an internal first floor gallery, linking inside with outside.

Before 2009

Runner-up, Small Projects, RIBA Town & Country Awards 2011 Shortlisted, Daily Telegraph / Homebuilding & Renovating Awards 2011

Section

After 2010

117.


118.

is not accepted for errors made by others is drawing.

DESI

Cont

Desig Bath Tollb Bath Tel: Fax:

Name Conta

Utility Entrance

Playroom

Kitchen

Dining

Living

Ground floor Rev:

D

Status:

PRE


ponsibility is not accepted for errors made by others ng from this drawing.

119.

Bathroom Bathroom

Bedroom Bedroom Bedroom

First floor


120.


121.


122.


123.


124.

Innox Lodge


Contemporary Garden Room Location: Client: Status:

125.

Somerset Private Completed 2012

Located on the edge of a village with wide views across the rural landscape, this unlisted early Victorian house required complete renovation. We proposed a re ordering of the way that the site worked, so that the kitchen, on the more private side of the house, could be more closely connected to the garden. This meant that the arrival and car parking areas had to be re located, but this allowed the building of a new garden room which now forms the primary daytime living space in the house. The contemporary design of the new addition remains sympathetic to its setting through the use of traditional materials including bath stone ashlar and preformed lead panels that match the materials of the original house.

Before 2011

Works to the house included a number of alterations including the creation of a large opening from the kitchen to the new garden room, and a new staircase from the garden room into the basement rooms below. The basement was converted into a play room and cinema room. The house was re roofed to provide modern insulation standards and the internal services were completely renewed prior to the house being re decorated throughout.

Shortlisted, RIBA Awards 2013

After 2012


126.

0

Utility Store Study

Kitchen

WC

Library

Garden

Hall

Living Dining

GROUND FLOOR PLAN

Ground floor

2

3

4

5M


127.

0

Section

SECTION

East elevation

2

3

4

5M


128.


129.


130.


131.


132.


133.


134.

Cedar House


Sustainable Renovation Location: Client: Status:

Westbury Park, Bristol Private Completed 2010

135.

The client had purchased a dilapidated 1950s house in a residential street in Bristol, and wanted to transform it into a modern, bright and low energy family home. After discussions about the merits of retaining all, part or none of the existing accommodation, it was decided to leave the front part of the house intact with a new extension to the rear. The retained section was renovated and included a new slate roof and new windows, and was over clad with insulated render to improve the thermal performance. The rear of the house took on a softer character using western red cedar cladding and contained the new heart of the house; a double height dining space with direct access into the kitchen and a new staircase leading to a first floor gallery.

Shortlisted, Daily Telegraph / Homebuilding & Renovating Awards 2012

Before 2009

After 2010

The house has a harder more formal street side, and a much softer and more open private garden side, with most of the glazing facing south to maximize the passive solar design potential.


136.

Studio

Playroom

Cloak room Utility

Kitchen

Living Dining

Ground floor


137.

DAR HOUSE, BRISTOL

AWINGS AS PROPOSED 1:200

Bedroom

Bedroom

Bedroom

Bathroom Shower room Bedroom Bedroom

First floor


138.

Before 2009

After 2010


139.


140.


141.

Practice portfolio 2017 - Part 2 of 3  

Part 2 of 3. This book contains a collection of drawings and photographs of projects completed by Designscape since it was founded in 2005....

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you