Page 1

2017

DESIGNSCAPE DESIGNSCAPE A r C H A i tr EC C H it t S E C t S

dESIGNSCAPE PortFolio 3RD EDitioN

PortFolio PortFolio 2017 2017


142.

Hart Close


Domestic Extension Location: Client: Status:

143.

Ham Green, Bristol Private Completed 2012

Located on the southern edge of the river Avon near Bristol, this detached house was poorly connected to the large rear garden. The client required an open plan extension containing a kitchen, and dining and seating areas to function as the social heart of the home. Both natural and artificial lighting have been carefully considered to allow for a variety of atmospheres within the large space to suitably reflect the varying activities. The external walls of the extension are constructed of a thermally efficient insulated render system, creating a bold white contemporary volume against the existing red brick house. A large corner window, rooflight and glazed sliding doors allow the deep plan to be naturally lit whilst creating expansive views of the garden.

Before 2011

After 2012


144.


145.


146.

Squash House


Re purposed Squash Court Location: Client: Status:

147.

Lansdown, Bath Private Completed 2007

The existing house had been developed within the walls of a former squash club in 2002. This initial conversion failed to make the most of the original building and the client’s brief was to remedy this to provide an environment to suit modern family living. The design inverts the internal accommodation to provide connected living spaces with direct access onto the private external courtyards. New glazed doors slide back into the walls making full-width openings that link the internal and external areas. Bedrooms are relocated to the upper floor behind new clerestory windows with views over Bath. A new open-tread oak staircase connects the three floors and forms the back-bone to the re invented house.

Before 2005

After 2007


148.


149.


150.


151.


152.

Gospel Hall


Extension to a Listed Meeting House Location: Client: Status:

Claverton Down, Bath Private Completed 2011

153.

The challenge was to provide additional accommodation for this Grade ll listed former Meeting House in Claverton, Bath. The original building had already been converted into a small house in the 1990s with a rear extension designed loosely to match the original building. The new side extension provides an additional bedroom and a bathroom which allowed the owners to remain in the house and not have to move to accommodate a growing family. The visual appearance of the extension from the street is minimal - not even really looking like a building at all - so as not to compete with the strong architectural language of the original building.

Before 2010

The timber framed and clad structure is a strong counterpoint to the host building, and provides a sustainable and high performance building envelope. The new extension is connected to the original masonry building with a frameless glass link. Larger areas of glazing connect the bedroom to the garden on the rear side. A rooflight to the new bathroom frames a view of a carved angel on the original building.

After 2011


154.

0

Bathroom

Bedroom

Store Kitchen / Dining Living Hall

Utility

GROUND FLOOR PLAN

Ground floor

1.0

1.5

2.0

2.5 M


155.


156.


157.


158.


159.


160.

Calderwood


Suburban House Renovation Location: Client: Status:

161.

This detached house was originally constructed in 1965 and is located on a suburban street close to the centre of Bath. Our clients bought the property with the desire to upgrade and extend the accommodation to suit their growing family. They had previously lived in a Georgian townhouse in Bath, but came to realise that the suburban model has certain features which make the detached suburban house much more convenient for family life.

Bathwick, Bath Private Completed 2011

The new alterations have a minimal impact on the front of the house, instead providing a dramatic transformation of the living spaces at the rear and improving their connection to the garden. This has been achieved by extending outwards and to the side which, with the removal of the existing external and internal walls at ground level, creates a generous open plan living space. An additional bedroom on the first floor was also provided and the rest of the house was refurbished to a provide a modern, day lit and more energy efficient living environment.

Finalist, AJ Retrofit Awards 2013 Winner, Domestic Extension, B&NES Design Quality Awards 2011

Before 2009

After 2011


Living

Living

Playroom

Bedroom

162.

Dining Utility

Kitchen

2

3

4

5M

D FLOOR PLAN AS PROPOSED

Ground floor

B

Section

Kitchen

Study

Bedroom

A


163.

Bedroom Bedroom

A

Dressing room

Bedroom Bedroom

0

2

3

4

5M

FIRST FLOOR PLAN AS PROPOSED

First floor

Bedroom

B


164.


165.


166.

Frankley Buildings


Extension to a Listed Georgian Cottage Location: Client: Status:

Camden, Bath Private Completed 2009

This Grade II listed Georgian terrace house lies on a steep site in the centre of Bath. The project replaces an existing poor quality conservatory to the rear of the dwelling that disconnected the main accommodation from the rear garden. The new replacement is a contemporary addition in glass and steel designed to touch the existing building as lightly as possible.

167.

Structural glass beams maximise daylight, and the reinstatement of an opening in the rear wall of the house re establishes a visual and physical connection with the outside space. The new addition also provides a new washroom, open plan kitchen, dining and utility areas, whilst improving access to the elevated garden.


168.


169.


170.

Dane Rise


Extension and Refurbishment of 1970’s Former Bungalow Location: Client: Status:

Winsley, Wiltshire Private Completed 2012

171.

All of the bedrooms in this C20th extended house were set into the roof space and had restricted head-room. So when the client wished to add an additional bedroom, the desire was to avoid this situation. The resultant cedar clad flat roof extension achieves this whilst staying below the ridge of the existing roof. Its strong volume against the existing house is

used to demarcate the new entrance lobby below where two of the walls are glazed to allow a connection with the front garden whilst the third, clad in metal externally, forms builtin storage for coats and shoes. To the rear of the property the reconstituted stone extension was re clad using the same timber board to tie the front and rear of the property together.

Before 2011

After 2012


172.


173.


174.

Windrush House


Refurbishment and Extension of Cotswold Cottage Location: Client: Status:

175.

Kemble, Gloucestershire Private Completed 2012

This contemporary extension is located to the rear of a quintessential ‘Cotswold’ cottage in a small hamlet on the outskirts of Kemble. The brief called for additional space for the client and their four children. Incorporating the footings of a smaller extension on the same site, the new accommodation comprises a family room, WC and new entrance on the ground floor, and two bedrooms and a family bathroom on the first floor. A feature glass and timber staircase sits in a glazed transition space between the new extension and the original cottage.

Before 2009

The design of the new extension provides a strong counterpoint to the original cottage - a distinctly legible later addition. The extension separates public from private external space, giving a clear sense of arrival and privacy respectively, and provides an unimpeded link from the living area to the private garden.

After 2012


176.

Utility

Kitchen FF

Dining room Family room

Sitting room WC

Entrance

Ground floor


177.

Bedroom 1

Bath room

Bedroom 3

Bedroom 4 Landing

Guest room

Bath room Bedroom 2

First floor Rev: Status:

Date:

Description:

DESIGNSCAPE

A R C H I T E C T S


178.


179.


180.


181.


182.


183.


184.

Courtfield


Restoration and Refurbishment to a Listed Building Location: Client: Status:

Norton Sun-Hamdon, Somerset Private Phase 1 Completed 2008

Before 2005

After 2008

Originally dating from the C16th, this Grade II listed house built from the local Ham stone has been modified and extended over the centuries. The brief from the client was to re organise and upgrade the existing accommodation and carry out repairs to the historic fabric. The first phase of this work involved the relocation of the kitchen from the centre of the house into a

185.

new extension to connect it with the garden. The scale, massing and materials of the sensitive new addition respect that of the historic house yet are unmistakably contemporary in detail. The house remained occupied during the two stages of work, which also involved the repair of the listed stables and a number of environmental improvements.


186.


187.


188.

Church Lane


Extension to a Village Cottage Location: Client: Status:

189.

This semi-detached building was formerly a workers cottage, and had both cramped and outdated accommodation. We helped transform it by adding two single storey extensions to almost double the footprint. These extensions, one to the front and one to the rear, were designed to respect the original cottage. The space to the rear creates a new living room with access out onto an excavated patio area, whilst the front extension houses a new entrance porch, lobby and breakfast room.

Freshford, Wiltshire Private Completed 2010

Before 2009

After 2010

Both are constructed using a simple palette of air dried oak, ashlar stone, lead and slate which matches the existing building. As well as the new additions, works to the cottage included repairs and re pointing to the external walls, a new cloakroom, internal dry lining and underfloor heating to the ground floor.


190.


191.


192.

Kingsbury Croft


Brick and Lead Extension Location: Client: Status:

193.

Marlborough, Wiltshire Private Completed 2011

The existing house in the heart of Marlborough suffered from poor connections to the rear south facing garden. The simple construction of the new extension comprises a galvanized steel frame and glazing to the garden elevations to maximise views and connections, whilst the external east elevation maintains privacy by continuing the existing boundary wall using handmade red bricks to match. The space is accessed via a new wide structural opening from the refurbished kitchen and also links an existing workshop with the rest of the house. A bay window at first floor level further enhances views out from the house, overlooking the green roof of the new garden room, planted with wild flowers, concealing the rooflight to the space below. The new works are an exercise in exploiting and re inventing the detailing of the materials which already existed on the site - red brick and lead. The success of the design relies on the honest approach to the brief - meeting the functional requirements - and on the materiality and detailing of the new elements.

Before 2010

After 2011


194.


195.


196.


197.


198.

Dixcroft Holt


Private House Remodelling and Extension Location: Client: Status:

199.

Holt, Wiltshire Private Completed 2012

This house was not listed but perhaps in another place would have been. It is an interesting building dating back to the early C18th. The house was at one time used as a small family sized factory for making mattresses. An extension was added in the mid eighteenth century which was in use as a fire station for a while. This family house had a tiny kitchen – standing room only – so our work involved the renovation of the services in the house and the replacement of the rear extension with a new enlarged structure to house the new kitchen and a study. The kitchen can now operate as the centre of family life, with triple width doors that can open fully to link the living space to the garden. These works also enabled some limited organisation of the ground floor to improve the flow of the main living spaces.

Before 2012

Front elevation

After 2014


200.

Rear elevation

Utility

Study

Kitchen Dining

Formal Dining

Conservatory Living room

Ground floor

Drawing room


201.


Lambridge 202.


Minimal Intervention Location: Client: Status:

Bath Private Completed 2009

203.

This is an extremely modest extension to the rear of a Grade II listed Georgian terraced town house in Bath. Designed to provide sheltered access to a new accessible WC on the ground floor for the elderly owner, it uses only four panes of glass and one section of steel to avoid interrupting the view of the garden from the adjacent drawing room.

Before 2007

The lightness and transparency of the contemporary addition both contrasts and compliments the heavy masonry of the original building. The properties of glass and steel are exploited to create an elegant and restrained architectural response that meets the functional requirements with minimal impact on the existing building.

After 2009


204.


205.


206.

Science Formaldehyde Studio


Specialist Art Studio Gallery Location: Client: Status:

207.

Stroud, Gloucestershire Damien Hirst / Science Ltd. Completed 2012

This building forms part of a campus of specialist art production studio buildings. The formaldehyde studio is the only new building, with the others all being radical refurbishments of a collection of redundant factory buildings. The independent formaldehyde studio building is placed adjacent to the main studio and Gallery. Located at the entrance to the site, it also acts as a gatehouse to provide security for the whole site. The formaldehyde studio requires unique accommodation and dedicated services, including specialist ventilation equipment to filter out the formaldehyde fumes. As well as large-scale freezer storage, specialist lifting equipment has been incorporated for handling large and delicate art works.

Before 2006

The building is sheathed in white glazed bricks with 4mm mortar joints to create a sculptural monolithic appearance with a fine grained reflective surface texture.

Winner, Best Commercial Building, Brick Awards 2012

After 2012


208.

Freezer

Guard room

Freezer Main working area

Special facilities Waste storage

Materials store Lobby

Ground floor

Store


209.

Work Gallery

Plant

Gallery

First floor


210.


211.


212.


213.


Science Studios 214.


Art Production Studio and Gallery Location: Client: Status:

215.

Stroud, Gloucestershire Damien Hirst / Science Ltd. Completed 2012

From 2006 to 2012 Designscape has designed and over seen the construction of the largest purpose built art production studio in the world: a 9,000sqm studio and gallery for Damien Hirst. The project reuses an existing steel portal frame structure, originally built for the manufacture of plastics. The brief involved a high level of design, detail and finish, including exceptionally high structural loading requirements and innovative cladding and glazing. The building is split into three bays: reception and gallery, art production, and storage facilities, with each area defined externally through cladding panels of contrasting colours. The artist’s production of large-scale art work requires highly specialised accommodation, including freezer storage and a fire protected art store. The western riverside boundary has become a sculpture garden.

Before 2009

After 2012


DBRIDGE PROPOSED

ction BB

Section

DBRIDGE PROPOSED

ction JJ 216.

Main Gallery

Office

Loading & Packing Store

Store

Production Studio

0

0

5

5

10

10

20

20

Ground floor

30M

30M


DBRIDGE PROPOSED

ction BB Section

217.

Staff facilities

Store

0

Plant

5 10 20

First floor

30M


218.


219.


220.


221.


222.

Hill Farm Dairy


Goat Cheese Dairy Location: Client: Status:

Stawley, Somerset Hill Farm Dairy Completed 2009

223.

Designscape was commissioned to design a barn and dairy production facility for a new cheese making company. The design aims to reflect both the ethos of the client company and the site: a quality handmade product, using natural materials and low energy solutions, created with respect for its surroundings.

hill, enabling the barn and the milking parlour to sit above the dairy. The cold storage and maturing areas are pushed back into the hillside under the parlour. The result is a low impact design that naturally enhances the cheese making process - the milk can flow by gravity from parlour to dairy, avoiding pumping, and thus preserving the quality of the milk.

Despite their size the buildings do not dominate the hillside site, taking advantage of the natural topography. They step down the Shortlisted, RIBA Awards 2011 Runner-up, Commercial Category, RIBA Town & Country Awards 2010

Dairy & Milking parlour

Goat barn


224.

Tractor 3

Livestock 1

Hay Store 2

Tools 4

Milking 11 Courtyard

Lobby 5

10

6

8 Milking BARN & PARLOUR PLAN

Plant 9

7

1 livestock barn 2 hay store 3 tractor 4 tools 5 parlour access 6 changing area 7 equipment store 8 milking parlour 9 plant room 10 goat sick room 11 milking yard

11

10

7

7

DAIRY FLOOR PLAN 1 entrance 2 wc

12 Upper floor

9

3 office 4 control zone 5 dairy work space 6 washing

2

8

6


3

225. 1

2

4

11

5

SECTION 10

6

1 livestock barn 2 parlour access

Livestock 1

3 Milking 8

Lobby 2

3 milking parlour 4 ripening room

7

BARN & PARLOUR PLAN

5 drying

9

6 dairy work space

1 livestock barn

Dairy 6

2 hay store 3 tractor 4 tools 0

2 4 5 parlour access

6

8

4

10 M

5

6 changing area 7 equipment store

Section

8 milking parlour 9 plant room 10 goat sick room 11 milking yard

Store 11

10

7

7

DAIRY FLOOR PLAN

Deliveries 12

1 entrance 2 wc

9

3 office

8

4 control zone 5 dairy work space

2

6 washing

1

7 ripening room

4

8 drying 9 incubator 10 store

3 Office

11 cold produce store 12 packing 13 deliveries

N 0

2

4

6

8

10 M

Lower floor

Dairy 5

6


226.


227.


228.

Holcombe Mill


Minimal Intervention Location: Client: Status:

Nailsworth, Gloucestershire Spring Mill Holdings Completed 2011

229.

Holcombe Mill is a Grade 2 listed structure on an industrial estate in the Nailsworth valley, near Stroud. Working in collaboration with the local conservation officer, the Mill has been rescued from near dereliction and converted into flexible serviced office space for one or multiple occupiers. The new architectural interventions including a corten metal entrance canopy, metal staircase and services are designed to be of high quality and sympathetic to the industrial context and origins of the mill building, yet remain clearly legible as modern. Natural ventilation, and high levels of

Before 2007

natural daylighting combined with the historic features of the original building provide a pleasant working environment for the tenants of the building.

After 2011


230.


231.


2017

2017

dESIGNSCAPE PortFolio

dESIGNSCAPE PortFolio

3RD EDitioN

3RD EDitioN

Designscape Designscape Architects Architects Ltd Ltd BathBath Studio Studio - Head - Head Office Office a: Bath a: Bath Brewery, Brewery, toll Bridge toll Bridge road,road, Bath, Bath, BA1 7DE BA1 7DE e: enquiries@dscape.co.uk e: enquiries@dscape.co.uk t: 01225 t: 01225 858 500 858 500 London London Studio Studio a: 19a:Quill 19 Quill lane,lane, Putney, Putney, london, london, SW15SW15 1PB 1PB e: caw@dscape.co.uk e: caw@dscape.co.uk t: 020 t: 87 020 884311 87 884311

DESIGNSCAPE DESIGNSCAPE A r AC rH Ci Ht i E t CE tC S t S

Front Front cover cover image:image: Chilliswood Chilliswood Back cover Back cover image:image: Material Material sample sample boardboard

Practice portfolio 2017 - Part 3 of 3  

Part 3 of 3. This book contains a collection of drawings and photographs of projects completed by Designscape since it was founded in 2005....

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you