TANSSI, syksy 2018.

Page 1

TANSSI

LAPPEENRANNAN TANSSIOPISTON UUTISET SYKSY 2018

TANSSIA TOSISSAAN, MUTTA EI TOTISENA


PAULA KYLLIÄINEN-NIKKU

Koulumme perustaja Sonja Tammela ”Balettisali kattojen yllä oli yhtä korkealla kuin Sonja Tammelan tavoitteet. Lappeenrantaa asettunut Kansallisbaletin solistitanssija ja balettipedagogi halusi opettaa pikkukaupungin nuoret tanssimaan.” Lappeenrannan Tanssiopiston historia kertoo, kuinka vuonna 1969 Kaakonkulman kerhotiloissa Karjalankulman 5. kerroksessa aloitti toimintansa Sonja Tammelan balettikoulu. Yli 700 oppilaan oppilaitokseksi kasvanut Lappeenrannan Tanssiopisto on runsaan kolmenkymmenen vuoden ajan toiminut kauniissa Linnoituksessa. Alkava lukuvuosi on entisen Sonja Tammelan balettikoulun, nykyisen Lappeenrannan Tanssiopiston 50. toimintavuosi – siis huikea juhlavuosi. Olemme valinneet tähän juhlavuoden aloittavaan julkaisuumme neljä henkilöä, jotka ovat kukin olleet oppilaina viiden eri vuosikymmenen aikana Lappeenrannan Tanssiopistolla.

Lappeenrannan Tanssiopiston perusti tanssija, balettipedagogi Sonja Tammela. Koulu toimi pitkään nimellä Sonja Tammelan balettikoulu. Sonja Tammelan uraa uurtava, laadukas työ jatkuu Lappeenrannan Tanssiopistolla.

Tanssin ilosta vuodesta 1969 Timo Sokura kreivi Drosselmeyerin roolissa baletissa Pähkinänsärkijä 2017.

50 vuotta sitten perustettu opinahjo on tarjonnut oppia ja elämyksiä tuhansille

Timo Sokura

oopperan tuottajana. Sokura oli Sonja Tammelan balettikoulun ensimmäisiä oppilaita.

Ensimmäinen haastateltavamme on Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Timo Sokura. Sonjan koulusta Timo vuonna 1977 jatkoi Suomen kansallisoopperan balettikouluun ja sieltä maailmalle täydentämään tanssiopintojaan. Tanssijanuran jälkeen Timo Sokura on mm. tehnyt koreografioita useisiin teattereihin, toiminut Kemin kaupunginteatterin johtajana ja Kansallis-

Mitkä ovat päällimmäiset muistosi noilta tanssin täyteisiltä vuosilta?

Se oli upeaa aikaa, opin paljon, sain paljon esiintymiskokemusta ja elinikäisiä ystäviä!

Miten tanssin opiskeleminen on vaikuttanut elämääsi?

Se on määrittänyt vahvasti koko elämääni.

En tiedä kuka tai mikä olisin, jollen olisi aikanani aloittanut tanssia ja teatteria. Ainakaan en olisi tässä työssä, jossa nyt olen. Millaisia terveisiä haluat lähettää Lappeenrannan Tanssiopiston tanssinharrastajalle?

Tehkää kovasti töitä ja nauttikaa joka hetkestä ja mahdollisuudesta oppia uutta! Tanssi on vaikea ala, mutta se antaa myös paljon, oli sitten kyseessä harrastaja tai ammattitanssija!


Karina Koskinen Tanssinopettaja Karina Koskinen, jolla on pitkään ollut oma tanssikoulu Kouvolassa, oli Sonja Tammelan balettikoulun oppilaana 1970-luvulla. Mitkä ovat päällimmäiset muistosi noilta tanssin täyteisiltä vuosilta?

Mieleeni on pysyvästi jäänyt Karjalankulman treenisali ja ihanat näytökset, kaverit ja tunnelma silloisessa teatterissa torin kulmalla ja esityksiin valmistautuminen teatterin pukuhuoneessa. Lehtijutut valokuvineen ovat edelleen albumissani tallessa. Kesätyö venäläisen tanssijan roolissa Aimo Vuorisen Votkaturistit-näytelmässä kesäteatterilla balettikaveri Anninan kanssa oli iso juttu. Torakka-balettissa krokotiilinä minä ja Halosen Ritva ison orkesterin säestämänä

Minna Ikävalko Minna Ikävalko, tohtoriksi väitellyt Saimaan ammattikorkeakoulun liiketalouden yliopettaja oli Balettikoulu Sonja Tammelan oppilaana 1980-luvulla. Mitkä ovat päällimmäiset muistosi noilta tanssin täyteisiltä vuosilta?

Päällimmäisinä muistoina on Sonja tiukkana, mutta ihanana opettajana, yhteisöllisyys ja kaverit, monenlaiset esiintymiset ja yhteistuotannot kaupunginteatterin kanssa, kilpailut, kesäkurssit ja Unkarin esiintymismatka. Balettikoulu oli ”toinen koti”– siellä tehtiin läksyt ja luettiin kokeisiin.

Ville Sallinen Balettikoulu Sonja Tammelalta Ville Sallisen tanssiaskeleet jatkuivat Kansallisoopperan balettikouluun, josta hän valmistui tanssijaksi 1996. Hän jatkoi tanssiopintojaan vielä Ville Sallinen Turun konservatoriosprinssin roosa. Sittemmin Ville on lissa baletissa valmistunut anestesiaPrinsessa Ruu- hoitajaksi ja tällä hetsunen 1998. kellä hän työskentelee Eksotella. Balettikoulu Sonja Tammelalla Ville opiskeli tanssia 10 vuoden ajan 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Mitkä ovat päällimmäiset muistosi noilta tanssin täyteisiltä vuosilta?

Päällimmäisenä mieleeni on jäänyt rakkaus tanssiin, sen haastavuus, haasteiden voittaminen ja itsensä fyysinen ja henkinen kehittäminen. Vuodet olivat rankkoja ja samaan aikaan palkitsevia, unohtamatta monia rakkaita ystäviä tanssin pyörteistä niin Lap-

muistuu myös mieleeni. Coppelia-balettia sekä Kuopio tanssi ja soi -esiintymisiä miettiessäni toivoisin olevani taas nuori. Rakasta Sonjaa en unohda koskaan! Miten tanssin opiskeleminen on vaikuttanut elämääsi?

Tanssin kautta olen löytänyt itseni ja se on vahvistanut persoonallisuuttani ja kantanut läpi elämän. Siitä on tullut ammatti. Perustin vuonna 1997 Satubaletti Pikkuballerinan Kouvolaan. Rakastan balettia! Millaisia terveisiä haluat lähettää Lappeenrannan Tanssiopiston tanssinharrastajalle?

Tanssi antaa juuria elämää varten. Tanssi kaikissa muodoissaan on ihmiselle hyväksi. Olemalla pitkäjännitteinen ja ahkera saavuttaa paljon. Siitä voi tulla jopa ammatti. Tanssien kohti unelmia! Onnea 50-vuotiaalle!

Karina Koskinen nuorena tyttönä ystävättären roolissa baletissa Coppelia vuonna 1976.

Miten tanssin opiskeleminen on vaikuttanut elämääsi?

Tanssi on opettanut sinnikkyyttä, itsekuria ja periksi antamattomuutta. Se on luonut pohjan kiinnostukselle kaikenlaista kulttuuria kohtaan. Tuskin olisin valinnut omaa kauppatieteiden väitöskirjan aihetta (kulttuurin sponsorointi) ilman tanssitaustaa. Millaisia terveisiä haluat lähettää Lappeenrannan Tanssiopiston tanssinharrastajalle?

Olet valinnut harrastuksen, joka kantaa pitkälle elämään. Se antaa muistoja, kokemuksia ja elämyksiä, joista voit ammentaa elämääsi myöhemmin; niin opiskeluissa kuin työelämässä.

peenrannasta kuin ympäri Suomea. Tanssi on edelleen osa elämääni, ei ehkä tanssin muodossa, vaan sen antamien valmiuksien. Miten tanssin opiskeleminen on vaikuttanut elämääsi?

Huumorilla höystettynä tanssiharrastus teki minusta kovapäisen, pahasuisen ja nopeajalkaisen. 1980-luvulla tanssiva poika ei ollut kovin suosittu, ainakaan poikien keskuudessa. Onneksi asenteet ovat muuttuneet suvaitsevammiksi tanssiviin poikiin, hyvänä esimerkkinä tanssijaveljeni Justus, jonka kasvua tanssin parissa pääsin seuraamaan. Tanssi on tehnyt minusta periksiantamattoman. Ei ole haastetta mitä ei voisi voittaa, eikä asiaa mitä ei voisi oppia. Tanssi on jättänyt liikunnan palon, jonka sammuttaminen on vienyt kouluratsastuksesta CrossFittiin ja kaikkeen mahdolliseen siltä väliltä ja vielä takaisin tanssin pariin. Millaisia terveisiä haluat lähettää Lappeenrannan Tanssiopiston tanssinharrastajalle?

Nauttikaa joka hetkestä, niin hyvistä kuin huonoistakin, viekää päättäväisyys, luovuus ja kurinalaisuus mukana elämään ja vain taivas on rajana.

Minna Ikävalko soolossa Kuoleva joutsen vuonna 1988.

Olemme Lappeenrannan Tanssiopistolla valinneet juhlavuoden tunnukseemme sanat ”tanssin ilosta”. Valitut sanat olisivat voineet olla myös ”rakkaudesta tanssiin” tai ”vastuullisuus, yhteisöllisyys ja tavoitteellisuus” sillä kaikki nuo ovat tärkeitä Lappeenrannan Tanssiopiston arvoja – ihan niin kuin kuluneena viitenä vuosikymmenenä.


TANSSI

Lappeenrannan Tanssiopiston uutiset Tiedotuslehdessämme kerromme Lappeenrannan Tanssiopiston sekä tanssin taiteen perusopetuksen paikallisista ja valtakunnallisista kuulumisista. Uusi lukuvuosi Lappeenrannan Tanssiopistolla on jälleen alkamassa ja on ilo ja kunnia kertoa, että alkava lukuvuosi on Tanssiopiston 50-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuotemme teema on “Tanssin ilosta 1969”. Paljon on näiden 50 vuoden aikana tanssin saralla ja Tanssiopistolla tapahtunut. Kun tanssija ja balettipedagogi Sonja Tammela vuonna 1969 aloitti Sonja Tammelan balettikoulun, oli oppilaita 50. Nyt 50 vuotta myöhemmin oppilaita on yli 700 ja tanssilajien kirjo on laajentunut satubaletista ja baletista kaikkiin taidetanssin päälajeihin. Tanssia tosissaan, mutta ei totisena! Tanssillisin terveisin Kaija Kontunen-Forsblom rehtori Lappeenrannan Tanssiopisto


Opetuksella on selkeät tavoitteet Lappeenrannan Tanssiopistolla on tarjolla monipuolista, asiantuntevaa ja ilolla höystettyä tanssinopetusta 2-vuotiaista aikuisiin. Kysellessämme oppilailtamme mikä heitä tanssissa kiehtoo, yhden oppilaistamme luonnehdinta oli: ”Tanssi on: iloa, tunnetta, nautintoa, virtaa, naurua.” Tanssiopistolla on oppilaita, jotka rakastavat tanssia ja käyvät tanssitunnilla kerran viikossa. On myös oppilaita, joille tanssi on intohimo ja jotka haaveilevat tanssista ammattia itselleen ja käyvät tanssitunneilla kuudesti viikossa. Kaikkia oppilaita Tanssiopistolla ohjataan ja autetaan yhtä suurella innolla ja palolla. Tanssinopetus Lappeenrannan Tanssiopistolla on tanssin taiteen perusopetusta. Taiteen perusopetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää, pätevien ja ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa tapahtuvaa, opetussuunnitelmien mukaista taideaineen opetusta. Taiteen perusopetuksen mukaan tanssia harrastavat oppilaat saavat virallisen todistuksen saamastaan opetuksesta. Taiteen perusopetus on suomalainen hittituote, sillä vastaavanlaista lainsäädännöllä turvattua taideopetusta ei ole muualla maailmassa. Leikinomainen tutustuminen tanssiin alkaa lastentanssilla, joka on alle kouluikäisille annettavaa varhaisiän tanssikasvatusta. Jo 2- ja 3-vuotiaat voivat tulla taapero ja aikuinen- tai lapsi ja aikuinen tanssitun-

nille oman turvallisen aikuisen kanssa tutustumaan tanssin ihmeelliseen maailmaan. Lappeenrannan Tanssiopistolla nuorten lasten ei tarvitse valita jotain tiettyä tanssilajia, kuin vasta noin 10-vuotiaana. Uskomme, että on lapsen kehitykselle parhaaksi, että hän tasapuolisesti lastentanssin ja sitten 7-vuotiaista lähtien tanssin perusteiden tunneilla pääsee kokeilemaan ja kartuttamaan tietojaan ja taitojaan eri tanssilajeista. Sitten vasta, kun on sekä tietoa että taitoa eri tanssilajien eroista, nuori valitsee sen oman tanssilajinsa, jossa hän haluaa syventää omaa osaamistaan. Kaikki eivät suinkaan aloita tanssiharrastusta 2- tai 4-vuotiaina, vaan tanssin harrastamisen voi aloittaa missä iässä vaan. Tanssiopistolla on myös hyvä valikoima tanssitunteja aikuisille. Yhden oppilaamme äiti huomioi lapsensa tanssiharrastuksesta ja siihen liittyvistä esiintymisistä: ”Esiintymiset ovat lisänneet lapseni luottamusta omaan itseensä sekä kehonsa hallintaan. Tämä kokemus heijastelee myös mm. koulumaailmaan luottamuksena omiin taitoihin ja kykyihin sekä lisännyt uskallusta esiintyä julkisesti erilaissa tilanteissa.” Yhtä positiivisia huomioita kertovat aikuisiällä aloittaneet tanssinharrastajamme: ”Paras liikunnan muoto! Koko kropassa hyvä olo.”

Tanssi on iloa, tunnetta, nautintoa, virtaa, naurua. Tanssiopiston päätoimipiste Linnoituksessa.


Tanssi on iloa, kun on hyvä ja kannustava tanssinopettaja Lappeenrannan Tanssiopisto kyseli viime talvena oppilailtaan mikä heitä tanssimisessa kiehtoo tai miksi he käyvät tanssitunneilla. Monissa vastauksista toistui tanssinopettajan suuri vaikutus: kuinka ryhmällä on kiva ja hyvä opettaja. Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan hyvä tanssinopettaja on innostava ja kannustava, ammattitaitoinen, pedagoginen osaaja, luova sekä kaikkia oppilaita huomioiva. Samaisen tutkimuksen mukaan hyvä tanssinopettaja on lisäksi rytmitajuinen, selkeä, empaattinen ja kärsivällinen sekä positiivinen ja huumorintajuinen. Lappeenrannan Tanssiopiston opettajat

2

ovat tanssialan koulutuksen saaneita ja he jatkuvasti ja aktiivisesti kehittävät omaa tietämystään ja taitojaan. Opettajamme ovat opettamansa tanssilajin asiantuntijoita, oli sitten kyseessä lastentanssi, baletti tai jokin nykytanssin tai katutanssin eri lajeista. Lappeenrannan Tanssiopiston tanssinopettajilla on vuosien kokemus tanssin opettamisesta. Opettajillamme on myös mittava esiintymiskokemus ja osa opettajistamme toimii tanssinopettajan työn ohessa tanssijoina ja koreografeina tanssin ammattiryhmissä. Tanssinopettajan oma kokemus esiintyjyydestä on tärkeää opettajan ohjatessa oppilaitaan – alle kouluikäisistä aikuisiin –

esiintymisiin valmentautumisessa ja kuinka toimia esiintymistilanteissa. Tanssiopiston opettajilla on säännöllisesti opettajienkokouksia, joissa keskustellaan paljon mm. oppilaidemme hyvinvoinnin ja opetuksen edistämisestä. Alkavana lukuvuonna jatkuu myös keskustelu tanssin taiteen perusopetuksen uusien opetussuunnitelmien kehittämisestä ja käyttöön ottamisesta. Hyvän ja kannustavan tanssinopettajan merkitys kiteytyy seuraavassa oppilaamme mielipiteessä: ”Tanssin, koska se on maailman parasta ja sairaan kivaa! Ja tietty, koska on maailman ihanin ope.”

5

4

3

7

6

8

1

1. Alexandra Pekanpalo, street dance 2. Anna-Maria Paadar, poikien ryhmät, nykytanssi, showjazz, aikuisten ryhmät ja Joutsenon toimipiste 3. Hiski Hämäläinen, breakdance 4. Juuli Peltola-Kiviniemi, tanssin perusteet, jazztanssi, aikuisten ryhmät ja Pontuksen toimipiste 5. Kaija Kontunen-Forsblom, rehtori, baletti 6. Lotta Hämäläine, baletti, karakteritanssi ja aikuisten ryhmät 7. Marina Silvennoinen, lastentanssi, karakteritanssi, aikuisten ryhmät ja Taavetin toimipiste 8. Michael Geppert, poikien ryhmät ja williäijät 9. Noora Myyryläinen, street dance 10. Sini Mäenpää, nykytanssi ja baletti nykytanssijoille 11. Vera Kontio, lastentanssi, tanssin perusteet, karakteritanssi, showjazz ja Puumalan toimipiste

9

10

11


Aikuisten just dance- ja jazztanssi-ryhmien oppilaita.

Baletin ylimmän luokan oppilas.

Lastentanssin oppilaita koulun ikkunalaudalla.

Baletin kolmannen luokan oppilaita.

Street dance 5 -ryhmän oppilaita vuoden 2018 kevätnäytöksessä.


Uusien oppilaiden ilmoittautuminen alkavalle lukuvuodelle on käynnissä ILMOITTAUTUMINEN netissä www.lprto.fi tai soittamalla Lappeenrannan Tanssiopiston toimistoon puh. 0400 854 281.

Katso nettisivuilta tarjouksemme uusille oppilaille. Willipoikien-, willimiesten-, akromix- tai breakdance-ryhmiin uusina oppilaina ilmoittautuvat pojat voivat koko syyslukukauden kokeilla ja tutustua tanssiin maksamalla ainoastaan 20 euron ilmoittautumismaksun. Oppilaat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Uutta syksyllä: lastentanssitunti Tirikan päiväkodilla.

Vasta-alkajille on tarjolla yli 40 eri-ikäisten ja eri tanssilajien ryhmää.

Tanssia aiemmin harrastaneille on tarjolla 70 eri tanssilajien ja eri tasojen ryhmää.

Tanssilajeja/ryhmiä mm. n taapero ja vanhempi (taapero 1,5–2,5 v.) n lapsi ja vanhempi (lapsi 3 v.) n lastentanssi 4-6 v. n willipojat 5-6 v. n willimiehet yli 7 v. n akromix yli 9 v. n tanssin perusteet yli 7 v. n just dance yli 10 v. n breakdance yli 10 v. n street dance yli 10 v. n aikuisten just dance n aikuisten baletti n williäijät

Tanssilajeja/ryhmiä mm. n lastentanssi n willimiehet ja akromix n tanssin perusteet n klassinen baletti n aikuisten baletti n karakteritanssi n nykytanssi n aikuisten nykytanssi n jazztanssi n aikuisten jazztanssi n showjazz n breakdance n street dance n williäijät

Päätoimipaikan lisäksi toimipisteet Pontuksella, Tirikassa, Joutsenossa, Taavetissa ja Puumalassa.

11.8. Lappeenrannan Tanssiopisto Suvorovinkuja 3, Lappeenranta Puh. 0400 854 281 Toimiston aukioloajat: Arkisin kello 12–17.

www.lprto.fi

Tervetuloa Lappeenrannan Tanssiopistolle lauantaina 11.8. klo 11.00–15.00. Voit kokeilla eri tanssilajien tanssitunteja. Samalla voit henkilökuntamme opastuksella ilmoittautua tanssitunneillemme. Sinulla on päivän aikana oiva mahdollisuus kysyä kaikista tanssiharrastukseen liittyvistä asioista. Näe tanssipukujen näyttely. Kaikkien Lappeenrannan Tanssiopistolla käyneiden kesken arvotaan yksi vapaaoppilaspaikka yhden tanssilajin tunneille syyslukukaudelle 2018. Lapsille on myös värikkäitä tikkupalloja.

Kello 11.30–12.00 n Lastentanssi, 4–6-vuotiaat n Tanssin perusteet, 7–9-vuotiaat n Breakdance, yli 10-vuotiaat Kello 12.30–13.00 n Willipojat, 5–7-vuotiaat n Street dance, yli 10-vuotiaat n Aikuisten just dance Kello 13.30–14.00 n Lastentanssi, 4–6-vuotiaat n Just dance, yli 10-vuotiaat n Tule katsomaan tanssiharjoitusta: showjazzin edistyneet oppilaat harjoittelevat

KUVAT: TOMI KALLIO JA ARI NAKARI

TULE TUTUSTUMAAN

Lauantaina 11.8 Tutustu tanssiin -tuokiot ja ilmoittautuminen tanssitunnneille


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.