Page 1

2017


De Loxam Groep blijft zich voortdurend ontwikkelen

CIJFERS

TOTALE OMZET

PRO FORMA CIJFERS

OP 31/12/2016 (exclusief Brazillië)

2016 (inclusief de overname van Hune en Lavendon)

PER DIVISIE

€1.3 MLD

€927MLN

OMZET 2016

TOTAL OMZET

TOTALE OMZET

20%

250.000

220.000

Europa

STUKS MATERIEEL

STUKS MATERIEEL

7.300

5.000

18%

MEDEWERKERS

MEDEWERKERS

Frankrijk Specialismen

750

€927 MLN TOTALE OMZET

62%

Frankrijk Algemeen

VESTIGINGEN

650

21

VESTIGINGEN

LANDEN

12

PRO FORMA OMZET 2016

225.000

LANDEN

KLANTEN

180.000

35%

KLANTEN

43%

Europa

€1,3 MLD TOTALE OMZET

Frankrijk Algemeen

7%

Internationaal (excl. Europa)

15%

Frankrijk Specialisten

Omzetwijziging

Geconsolideerde EBITDA

Totale omzet 2016 : €927 MLN

33% van de omzet in 2016

Geconsolideerde investeringen

€222 MLN in 2016

2016

€1,3 MLD

2016

34%

2016

€927 MLN

2016

33%

2016

€222 MLN

2015

€838 MLN

2015

33%

2015

€149 MLN

2014

€812 MLN €805 MLN

2014

31% 30%

2014

€252 MLN €202 MLN

2013

2013

Geconsolideerde netto winst + belasting + financiële lasten + afschrijving + eenmalige kosten

* Pro forma inclusief Hune en Lavendon (niet-geauditeerde cijfers)

2013


50 JAAR GESCHIEDENIS

WEERGEGEVEN IN ENKELE MIJLPALEN

OPRICHTING Société Armoricaine de Location (SAM) is in 1967 opgericht in Hennebont, Noordwest-Frankrijk, door twee pioniers met een nieuwe verhuurdienst gericht op aannemers. Het bedrijf ontwikkelde en ontwierp een werkwijze en een kwaliteitsvolle dienstverlening, welke uiteindelijk tot de kernwaarden van Loxam zijn gaan behoren.

NATIONALE UITBREIDING

NR.1

IN EUROPA OP HET GEBIED VAN MATERIEELVERHUUR

NR.3

GROOTSTE VLOOT HOOGWERKERS WERELDWIJD

SAM breidde zich verder uit in deze sector middels een eerste overnamegolf. In 1987 veranderde het bedrijf de naam SAM in SAM Location en verfde al haar machines rood en grijs om zich te onderscheiden van haar concurrenten. In 1989 werd de eerste vestiging in Parijs geopend en in 1991 volgde de 100ste Franse vestiging in Marseille. SAM Location werd in 1994 omgedoopt tot Loxam en in 1997 werd Loxam het eerst bedrijf op het gebied van materieelverhuur dat een ISO-certificering behaalde.

DE EUROPESE UITDAGING Loxam breidde ook buiten de grenzen uit door overnames en de oprichting van nieuwe vestigingen in Zwitserland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Loxam specialiseerde zich vervolgens verder middels de oprichting van merken zoals Loxam Access, Loxam Power en Loxam Module. In 2001 werd Loxam het meest toonaangevende bedrijf in Europa op het gebied van materieelverhuur. Het bedrijf bleef groeien met nieuwe vestigingen in Spanje (2002), Nederland (2006) en Denemarken (2007).

CONSOLIDATIE Op het hoogtepunt van de financiële crisis besloot Loxam zich, naast het voortzetten van haar ontwikkelingsstrategie, te richten op de integratie van de laatst overgenomen bedrijven. In 2010 vestigde de Loxam Groep zich voor het eerst buiten Europa, eerst in Marokko en daarna in Brazilië. In 2015 werden de Franse en Spaanse vestigingen van Hertz Equipment Rental Corporation overgenomen. Datzelfde jaar werd Loxam het eerste bedrijf op het gebied van materieelverhuur in de wereld dat, naast de ISO 9001- en 14001-certificeringen, een niveau 3-beoordeling kreeg volgens de ISO 26000-normen. Recentelijk heeft de overname van de Hune Groep (gevestigd in Spanje, Portugal, Saoedi-Arabië en Colombia) de internationale ontwikkeling verder versterkt.

DE GESCHIEDENIS DUURT NOG VOORT Het bedrijf, dat in 2017 haar 50ste verjaardag viert, is uitgegroeid van een pionier tot een Europese leider. In februari 2017 heeft Loxam het Britse bedrijf Lavendon (gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, Europa en het Midden-Oosten) overgenomen en daarmee beschikt het bedrijf over de op twee na grootste vloot van aangedreven hoogwerkmaterieel.

1967 1987 1987 1997

1997 2007

2007 2016

2017


Klanttevredenheid is heel belangrijk voor Loxam. Daarom biedt de Loxam Groep een oplossing voor ieder bedrijf, ongeacht de omvang, en streven we ernaar te voorzien in de specifieke behoeften van elk bedrijf.

Oplossingen op maat Voor grote klanten en bedrijven wereldwijd • RAAMOVEREENKOMST Alle vestigingen van Loxam bieden dezelfde diensten en prijzen. Zo kunnen onze klanten, ongeacht waar ze zijn gevestigd, er zeker van zijn dat ze overal dezelfde afspraken kunnen maken. • Dit 1 tot 3-jarig lease contract, dat verlengd kan worden, biedt een aantal voordelen: - levering van nieuw of jong materieel, inclusief onderhoud en inspectie, - overzichtelijke en gedetailleerde maandelijkse facturen om onze klanten alle zorgen omtrent investeringen en het beheer uit handen te nemen.

NPS* 33

93%

ALGEHELE KLANTTEVREDENHEID

77%

VAN DE ONDERVRAAGDEN ZEGT DAT LOXAM HUN FAVORIETE VERHUURBEDRIJF IS

* NPS: Net Promoter Score (klanttevredenheidsindicator). Berekening: % Voorstanders - % Tegenstanders

• Eén nationaal of internationaal telefoonnummer of contactpersoon voor follow-up op maat. Een waardevolle snelkoppeling en een welkome ondersteuning voor aannemers die betrokken zijn bij meerdere projecten in verschillende geografische gebieden.

Voor MKB’s en professionals in de bouw die lid zijn van de LOXAM Club Middels de Loxam Club probeert de Loxam Groep ondernemerschap te stimuleren. Dit loyaliteitsprogramma biedt, speciale tarieven, aanbiedingen, uitnodigingen, etc. Een netwerk dat voordelen biedt toegespitst op de verbetering van efficiëntie.

Top 4 van de belangrijkste momenten in de klantervaring die van invloed zijn op de algehele klanttevredenheid

4,2/5

4,3/5

Prestaties Loxam op het gebied van veiligheid

Kwaliteit van het contact met de klant

Voor particulieren De verhuurpunten in de grote doe-het-zelfzaken in Frankrijk, België en nu ook in Duitsland, maken het leven van de enthousiaste doe-het-zelver een stuk makkelijker. Zij kunnen de apparatuur nu op één plek huren of kopen. Dit bespaart kostbare tijd en biedt onmiddellijke toegang tot effectieve en veilige apparatuur. Een win-winsituatie dus.

4,2/5

Nakomen van leveringsverplichtingen

4,2/5

Responsiviteit en efficiëntie bij problemen

Bron: Onderzoek uitgevoerd in 2016


Loxam en haar dochterondernemingen omvatten een netwerk van 750 vestigingen in 21 landen. Deze internationale reikwijdte waarborgt de continue kwaliteit van de diensten en het advies, ongeacht waar de klant is gevestigd. De Loxam Groep heeft een algemene verhuurtak, maar beschikt daarnaast ook over zeven specialistische divisies. Zo kan Loxam tegemoetkomen aan alle aanvragen, een lokale dienst bieden en te allen tijde inspelen op de behoefte van de klant.

Dienstverlening die verder gaat dan alleen verhuur Voldoen aan de specifieke behoeften van elk project. Het creĂŤren van nieuwe gespecialiseerde service units voor grootschalige projecten. De Loxam Groep doet er alles aan om een echte partner te zijn. Het Loxam-aanbod is gebaseerd op verschillende contractvormen die bestaan uit diverse looptijden en aanverwante diensten: verkoop van gereedschap en verbruiksgoederen, transport etc.

LOXAM GREATER PARIS :

Echte ondersteuning Loxam blijft haar teams voortdurend trainen om er voor te zorgen dat de klanten hoogwaardige ondersteuning krijgen bij het maken van de juiste keuze voor materieel en om ervoor te zorgen dat in elke vestiging instructies worden gegeven over het juiste gebruik van dat materieel. Klanten kunnen er van op aan dat ze het juiste materieel krijgen voor hun project en dat ze dit direct en veilig kunnen gebruiken.

Een sterk en uniek merk dat meerdere oplossingen biedt

VOOR GROOTSCHALIGE PROJECTEN

Algemeen assortiment

Aangedreven hoogwerkers, met of zonder bestuurder

Materieel en gereedschappen voor gebruik in stadscentra

Hangbruggen, materiaalliften en steigers

EEN GESPECIALISEERD BEDRIJF DAT LOKALE ONDERSTEUNING OP MAAT BIEDT

Een netwerk bestaande uit 750 vestigingen wereldwijd en een uitgebreide keuze aan materieel

Materieel en logistiek voor de organisatie van evenementen

Apparatuur voor energievoorziening

Mobiele huisvesting

Zwaar materieel voor grote projecten


Loxam vernieuwt en investeert voortdurend in haar materieelpark. Wij streven er naar recente en innovatieve modellen te leveren om het gebruiksgemak van de klant te waarborgen, waarbij de meest veeleisende veiligheidsnormen in acht worden genomen.

250.000 stuks materieel om aan alle behoeften te kunnen voldoen

DE KRACHT VAN EEN INTERNATIONALE GROEP GECOMBINEERD MET LOKALE RESPONSIVITEIT VOOR HET GROOTSTE PROJECT IN BELGIË: DE RINGWEG RONDOM CHARLEROI

• Aangedreven hoogwerkers • Grondverzet • Sloop en Verdichting • Transport • Handling • Energie • Klimaatbeheersing • Elektrisch handgereedschap • Tuinaanleg • Mobiele huisvesting

Een voortdurend gemoderniseerd assortiment materieel • Elektische of hybride machines met fijnstoffilter. • Accu aangedreven gereedschap. • Ledverlichting. • Super stille stroomaggregaten. • Pneumatische boren met trillingsdempende systemen. Loxam werkt regelmatig samen met de meest gerenommeerde fabrikanten in de sector om steeds gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder materieel en gereedschap te kunnen bieden.

Een oplossing voor elk soort project Loxam kan, dankzij haar netwerk, niet alleen garanderen dat zij permanent de beschikking heeft over materieel, zij past daarnaast ook haar vestigingsconcept aan. Het assortiment is uitgebreid met klein materieel voor klanten die afwerking verzorgen. Dit biedt toegang tot een breed scala aan materieel, zoals verwarming, airconditioning, boorhamers, vloerschuurmachines, freesmachines, etc.

Loxam is één van onze voorkeurspartners! Wij hechten grote waarde aan hun responsiviteit en de door hun geboden creatieve oplossingen. Toen we een aantal specifieke hoogwerkers nodig hadden bijvoorbeeld, nam Loxam contact op met een buitenlands dochterbedrijf om zo snel mogelijk te kunnen leveren.

Maxime Cordier Voorman Infrastructuur bij Kumpen


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft altijd hoog in het vaandel gestaan bij Loxam. Deze groene aanpak, die erop gericht is om de impact op het milieu van alle activiteiten van de Loxam Groep aanzienlijk te verminderen, wordt onderstreept door de behaalde ISO 14001-certificering. Meer recentelijk heeft Loxam een niveau 3-beoordeling gekregen volgens de ISO 26000-norm. Dit getuigt van haar betrokkenheid en bevestigt haar status van verantwoordelijk verhuurbedrijf.

Effectief recyclen Het Loxam’ recycling centrum voor materieel is baanbrekend op het gebied van MVO. Sinds de oprichting in 1995, heeft het centrum deel uitgemaakt van de inzet van de Loxam Groep op het gebied van prestaties, veiligheid en bescherming van het milieu. Het gehele Loxam materieelpark wordt gedurende de hele levenscyclus beheerd, van de aankoop tot het moment van recycling. Daarbij worden de regels omtrent veiligheid en milieu strikt nageleefd.

Een circulaire economie Loxam hergebruikt haar materieel zo veel mogelijk en vervangt liever onderdelen dan hele machines. Er zijn concrete acties opgezet, zoals het aanleggen van een voorraad reserve onderdelen, de regeneratie van 80% van de gebruikte oliën tot nieuwe smeermiddelen en het recyclen van alle rupsbanden.

Nieuwe MVO-maatregel: papierloos werken

Loxam heeft al het papiergebruik uit haar administratieve processen geschrapt (brieven, facturen, etc.) als onderdeel van een milieuvriendelijke aanpak. Dit betekent dat facturen sneller worden verwerkt, het papierverbruik wordt teruggebracht, het betalingscircuit is geoptimaliseerd, de boekhoudkundige stromen veiliger zijn, etc. Deze acties zijn niet alleen ecologisch verantwoord, ze dienen ook het belang van de klant.

“Gedreven door onze gezamenlijke betrokkenheid bij MVO, is er een echt partnerschap ontstaan met Loxam. We renoveren momenteel de beschadigde modulaire constructies van Loxam om ze nieuw leven in te blazen. Ons motto: niets gaat verloren; alles wordt behouden of gerecycled!

Nicolas Mesnager, Co-directeur, Société Transports Mesnager

90%

Loxam, lid van het Global Compact-programma

De Loxam Groep heeft zich ertoe verbonden de 10 grondbeginselen die zich richten op de mensenrechten, de normen die van toepassing zijn op werk en milieu en de strijd tegen corruptie, aan te nemen, te ondersteunen en toe te passen.

Loxam, een ecologisch verantwoord bedrijf

Loxam onderneemt acties om het milieu en de biodiversiteit te verbeteren. Als partner van de Franse vereniging “Un toit pour les abeilles” (een thuis voor bijen), ondersteunt de Loxam Groep imkers door bij te dragen aan de bescherming van bijen. Het bedrijf sponsort 10 bijenkorven in Frankrijk en draagt zo bij aan het ontstaan van een nieuwe bijenkolonie. Loxam ondersteunt ook de “Réserve Zoologique de Calviac” en haar inzet voor bedreigde diersoorten.

VAN DE ONDERDELEN

+27%

VAN DE RESERVE ONDERDELEN WORDEN HERGEBRUIKT BINNEN HET CIRCUIT

VAN EEN COMPACTE GRAAFMACHINE WORDEN GERECYCLED


De bescherming van de fysieke integriteit van de klant en medewerker staat voorop bij Loxam. Dit komt tot uitdrukking in materieel dat steeds veiliger is in gebruik, in de training van de medewerkers en in het doorgeven van de juiste informatie.

Bewijs van kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid Veiligheid is uitermate belangrijk bij Loxam en wordt gebaseerd op onberispelijke professionaliteit, waarbij de volgende vier uitgangspunten worden nagestreefd: • De toepassing van organisatiebrede technische procedures met preventief onderhoud, onderhoudsprogramma’s in de vestigingen en het uitbesteden van reparaties. • De systematische inspectie van materieel aan het begin en einde van iedere verhuurperiode. • Traceerbaarheid van onderhoud, inspecties en reparaties. • 24/7 technische ondersteuning.

Communicatie staat centraal binnen het veiligheidsbeleid van Loxam

• Een verhuurcatalogus waarin advies, informatie over regelgeving en de aanbevolen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn opgenomen. • Video instructies. • Toolboxmeetingen. • Nieuwsbrief waarin de adviezen omtrent veiligheid regelmatig herhaald worden. • Brochure over aangedreven hoogwerkers inclusief alle technische informatie die nodig is om optimaal gebruik te kunnen maken van hoogwerkers, vorkheftrucks, etc. Al deze middelen onderstrepen het streven van de Loxam Groep om ongelukken te voorkomen.

Technologie die veiligheid biedt • Valbeugels op hoogwerkers. • Dodemansknop. • Camera aan de voorzijde op de kiepers. • Graafmachines die 2,5 ton kunnen liften. • Fijnstoffilters. Dit zijn enkele systemen om het aantal ongelukken terug te brengen en het gebruikersgemak te verhogen.

Langlopende certificeringen die het bewijs vormen voor operational excellence In 2017 was het de 20ste keer dat Loxam het ISO 9001certificaat kreeg uitgereikt. Dit getuigt van de duurzaamheid van haar veiligheidsbeleid. Het is ook een bewijs van de betrokkenheid van alle dochterondernemingen van de Loxam Groep, die alle klanten dezelfde service bieden, ongeacht de locatie van de vestiging. Alle Loxam-vestigingen die dichtbij gevoelige industriële vestigingen in Frankrijk zijn gelegen, zijn MASE- gecertificeerd (vergelijkbaar met VGM). Loxam is in Nederland ook VCA gecertificeerd.

De rol van IPAF bestaat uit het delen van kennis en ervaring over het veilig gebruik van hoogwerkers en het ondersteunen bij de handhaving van de veiligheid in deze sector. Het besluit van Loxam om actief lid te worden van deze internationale organisatie die zich richt op de veiligheid, kan alleen maar ten goede komen aan de gehele industrie. We verheugen ons op een nauwe samenwerking met Loxam.

Tim Whiteman CEO of IPAF

1STE

FRANSE

VERHUUR BEDRIJF DAT LID IS GEWORDEN VAN IPAF


Klanttevredenheid betekent het bieden van de meest innovatieve diensten en materieel: materieel geupdate volgens de laatste ontwikkelingen of nieuwe eisen en technologieën en interactieve informatiemiddelen bieden allemaal mogelijkheden om nieuwe uitdagingen effectief aan te gaan.

Innoveren voor de klant Kleine hoogwerkers (maximaal 5m.) Het is vaak moeilijk om aparte mobiele hoogwerkers in kleine ruimtes te gebruiken. Loxam heeft haar assortiment uitgebreid met twee nieuwe modellen gemotoriseerde, compacte en gemakkelijk manoeuvreerbare mobiele hoogwerkers met verticale mast, en de zelfrijdende schaarhoogwerker. Doordat ze elektrisch aangedreven zijn en uitgevoerd met witte streeploze wielen, zijn ze uitermate praktisch. Ze leiden tot een hogere productiviteit, omdat de bestuurder niet naar beneden hoeft te komen om het materieel te verplaatsen of te manoeuvreren.

Draagbare elektrische machines De nieuwe series draadloze handgereedschappen winnen aan populariteit. Ze zijn gemakkelijker te hanteren en versterken de veiligheid van de gebruiker, doordat ze werken op schone energie.

Knik-dumptrucks met roterende cabine Deze trucks worden gebruikt om materialen te verplaatsen naar de kleinste ruimtes, waar je onmogelijk kunt keren (tunnels en ondergrondse groeves). Deze trucks bieden een combinatie van veiligheid en gebruiksgemak.

Het ‘Internet of things’ voor betrouwbare klantenservice Een belangrijk deel van het materieel is uitgerust met units voor het lokaliseren van het materieel, het automatiseren van de bedrijfsurenregistratie, het vergemakkelijken van het werk van een technicus op grote projecten en voor nauwkeurige informatie omtrent veiligheidsinspectieschema’s.

Steeds digitaler LOXAM CATALOG

Klanten kunnen met de gebruiksvriendelijke en snel te gebruiken mobiele applicatie, gemakkelijk toegang krijgen tot de complete verhuurcatalogus. Dankzij beeldherkenning is de gebruiker in staat de camera van zijn smartphone te gebruiken om betere informatie te verkrijgen. Denk daarbij aan video’s, technische gegevensbladen, etc.

INSTALLATIE

VAN EEN TRANSPORT-BEHEER SYSTEEM VOOR EEN

OPTIMALE LEVERSERVICE


Het continue streven naar vooruitgang maakt onderdeel uit van de bedrijfscultuur van Loxam. Het brengt mensen samen en stimuleert de motivatie van elk van haar 7.300 medewerkers. Hun verbondenheid met het bedrijf, sociale vaardigheden en expertise zijn al 50 jaar de drijvende kracht achter de resultaten van de Loxam Groep.

NR.1

WERKGEVER

2017

CATEGORIE “GROOTHANDEL”

Trainingen om beter advies te kunnen geven Loxam besteedt speciale aandacht aan het trainen van zowel nieuwe als ervaren medewerkers. Gedurende hun hele carrière volgen medewerkers trainingen bij het Loxam trainingscentrum over hele diverse onderwerpen zoals klantrelaties, materieelkennis, de bediening van een VAN DE machine, veiligheid, het milieu, etc. Dit is heel belangrijk MEDEWERKERS om klanten het beste advies te kunnen geven en HEEFT EEN VAST te streven naar operational excellence.

97%

Een relatie gebaseerd op kwaliteit De warme ontvangst en de ondersteuning die klanten krijgen, vormen een belangrijk onderdeel van het DNA van de Loxam Groep. Iedere nieuwe medewerker krijgt een introductietraining om inzicht te krijgen in de bedrijfswaarden en deze te delen. Om er voor te zorgen dat alle procedures en de kwaliteit van de service gewaarborgd blijven, worden alle vestigingen regelmatig geauditeerd.

Naleven van de bedrijfsethiek De teams beloven de goede normen en waarden na te leven bij het onderhouden van gezonde en transparante relaties met klanten, leveranciers en verkooppartners. Om te kunnen voldoen aan deze ethiek, worden er externe inspecties uitgevoerd door gerenommeerde organisaties en is er een ethische code opgesteld waarin de waarden en grondslagen van de Loxam Groep zijn vastgelegd. Deze maatregelen stimuleren elke medewerker om zijn functie in strikte overeenstemming met de wet uit te voeren.

CONTRACT

57%

VAN DE MEDEWERKERS VOLGDEN EEN TRAINING IN 2016

Independent survey by business journal Capital (2017)

Loxam staat dicht bij haar klanten én haar medewerkers. Dit is de kracht van de Loxam Groep. Met betrokken medewerkers, die interessante loopbaanontwikkelingsvooruitzichten genieten, kan de klanttevredenheid alleen meer hoger worden. Ongeacht ons beroep, bij Loxam hebben we allemaal elke dag het beste voor met de klant. Pascale Guillaume Regiomanager, Loxam


77 77 Zowel op uw mobiele telefoon als tablet is het mogelijk om de hele verhuurcatalogus door te bladeren, een offerte op te vragen, vestigingen op te zoeken, etc. Social media (Facebook, Twitter, LinkedIn en YouTube) maken melding van al het nieuws van de Loxam Groep en bieden toegang tot leerzame en onderhoudende productvideo’s of tot een forum waar u uw ervaringen kunt delen.

DE BESTE

BOUWPLAATSEN

Alles over Loxam, waar u ook bent

OP INSTAGRAM

#verhuur

#kwaliteit

#gebouw

v

#service

#LOXAM


www.loxam.com

89 Avenue de la Grande Armée - 75219 PARIS Cedex 16. Frankrijk. Tel. +33 (0)1 58 440 400 - Fax : +33 (0)1 58 440 179

LOXAM corporate brochure 'Samen' 2017  
LOXAM corporate brochure 'Samen' 2017