Page 74

AMSTERDAM | Parkeergarage P3 Schiphol

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen | Beeld: Jurgen Koopmanschap

SIERLIJKE STALEN SLUIER OMHULT DEGELIJKE DRAAGCONSTRUCTIE

PARKEERCAPACITEIT SCHIPHOL UITGEBREID MET 2.600 PLEKKEN De smart parking garage P3 op Schiphol combineert functionaliteit met degelijkheid en esthetische kwaliteit. Bovenop een fundering met hei- en Fundexpalen verrees een robuuste staal-betonconstructie. Daglicht en frisse lucht komen via de façades en het atrium diep in de overzichtelijke parking. Een fraaie voile van verzinkt stalen lamellen omhult de nieuwbouw. De P3 parkeergarage bestaat een rechthoekig volume van circa 132 bij 82 bij 21 meter (lxbxh) met daaraan gekoppeld een hoofdtrappenhuis van 12 bij 11,5 bij 22,3 meter. Dat trappenhuis is het meest beeldbepalende element en ligt direct naast de bushalte vanwaar de reizigers naar de Schiphol-terminal worden gebracht. “In de vormgeving streefden we naar een logische oriëntatie met natural wayfinding”, zegt architect Kay Oosterman van ZJA. “De gekleurde kern van het hoofdtrappenhuis is een duidelijk baken voor de reizigers. Door de kleur terug te laten komen in de voetgangersroute in het hoofdgebouw ontstaat een vanzelfsprekende bewegwijzering. Ook sociale veiligheid was een belangrijk thema en komt tot uiting door de overzichtelijkheid, licht, helderheid, voorspelbaarheid en lange zichtlijnen. Er zijn geen hoeken of nissen waarachter/in men zich kan verbergen.”

74 | BETON- & STAALBOUW

Profile for Louwers Mediagroep

Beton & Staalbouw 03 2016  

Vaktijdschrift over beton en staal in de bouw

Beton & Staalbouw 03 2016  

Vaktijdschrift over beton en staal in de bouw

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded