Kalima 3 2023-2024

Page 1

KALIMA

3E EDITIE 2023-2024 UGENT OOSTERSE AFRIKAANSE KRING

Colofon

Schrijvers

Norah Baert

Aline De Ridder

Yenthe Goegebeur

Carolijna Hoek

Elias Kyndt

Amber Moors

Tine Polley

Julia-Faith Rutges

Esra Verboven

Redacteurs

Lotte De Temmerman

Benjamin Herman

I N H
U
T
E L VOORWOORD BOEKENVERKOOP BLANDINIA SPORT 1 2 3 4 5 AVONTUREN IN CHINA OAKODAK LEVEN VAN EEN BLANDINO IN LEUVEN UIT DE OUDE DOOS SPONSORS ERELEDEN OAKODEX KOSTUUMS IN JINGJU 京剧 p.1 OAKALENDER OAKOKEN p.2 6 7 8 9 OAKEUZE 10 11 12 13 14 p.4 p.8 p.11 p.12 p.14 p.16 p.18 p.19 p.20 p.23 p.26 p.30
O
D S
A F

Voorwoord van de praeses

LiefsteOAK'ers,

Om te beginnen, wens ik jullie een laat maar zeer gelukkig nieuwjaar toe. Het tweede semester staat voor de deur, en daar hoort natuurlijk een gloednieuwe Kalima bij. Ik hoop dat jullie allemaal hebben genoten van een deugddoende vakantie. Of je nu herexamens hebt of niet, de OAK heeft weer een overvloed aan leukeactiviteitengeplandomwatontspanninginjullieagenda'stebrengen.

Dit semester krijgen jullie onder andere de kans om je dansmoves te laten zien tijdens de Just Dance Avond of op de fuif die we samen organiseren met Filologica (de kring voor studenten taal- en letterkunde aan de Blandijn). Uiteraard kunnen jullie ook uitkijken naar onze legendarische SLOAKHK Cantus en tal van andere activiteiten. En zoals altijd, staan we klaar om al jullie vragen te beantwoorden en voorzien we jullie van alle informatie over onder andere de boekenindezeeditievandeKalima.

In deze Kalima krijgen jullie verder ook een blik achter de schermen bij iemand die jarenlang in Gent heeft gestudeerd en nu in Leuven studeert. Ontdek ook meeroverkostuumsinJingjuenbekijkenkelefavorietefoto'svanhetpraesidium.

Ik hoop dat jullie veel plezier zullen beleven aan het lezen van deze Kalima, en ik wens jullie een fantastisch tweede semester toe. Ik hoop dat ik jullie allemaal zal zien op een van de activiteiten. En vergeet niet, voor al jullie vragen staan we net zoals inhetafgelopensemesteraltijdvoorjullieklaar.

Totheelbinnenkort!

Julliepraeses, Julia-FaithRutges

Kalimap.1

TERUGKOMMOMENT

VAKKENOVERLOOP INDO. & ARAB.

SLOAK JUST-DANCE KARAOKE AVOND

VAKKENOVERLOOP SINO & AFRIK.

BOWLEN

PRO-OAK AVOND

2024
M O N T U E W E D T H U F R I 2 9 3 0 3 1 1 2 5 6 7 8 9 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 9 2 0 2 1 2 2 2 3 2 6 2 7 2 8 2 9 1 BUDDY
OAKALENDER FEBRUARI
02
Kalimap.2
FILO X OAK FUIF

SLOAKHK CANTUS

CULTUURWORKSHOP

THEEAVOND

JONGBLOED VERGADERING

PRO-OAK AVOND

2024
M O N T U E W E D T H U F R I 1 2 9 2 8 2 7 2 6 4 5 6 7 8 1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 8 1 9 2 0 2 1 2 2 2 5 2 6 2 7 2 8 2 9
OAKALENDER MAART
03
Kalimap.3

Boekenverkoop

Liefsteeerstejaars,

Hopelijkhebbenjulliedeugddoendefeestdagenachterderug,enzijnjullieklaarom een nieuw semester te starten! Klaar of niet, wij zijn er sowieso weer voor jullie! Net zoals vorig semester, vinden jullie hier een overzichtje met waar jullie welke boeken kunnen aankopen. De boeken waar “OAK Permanentie” bij staat, zijn de boeken die jullie bij ons kunnen komen kopen! Dat is nog steeds in het studentenlokaal in de kelderverdieping van de Blandijn; jullie kunnen ons er de eerste zes lesweken elke dinsdagendonderdagtussen16uen19u30vindenvoorjehandboeken,vragenen/of gewooneenbabbeltje!

Aan zij die al lid zijn van de OAK en dus extra korting op hun boeken krijgen, neem je lidkaart zeker mee wanneer je je boeken komt kopen! Aan zij die nog geen lid zijn vandeOAK,eenlidkaartkopenisookditsemesterzekernogmogelijk!

Dit semester organiseren we ook opnieuw vakkenoverlopen voor jullie! Op deze vakkenoverlopen zullen we jullie meer vertellen over wat jullie van elk vak/examen kunnen verwachten dit semester. Sinologie en afrikanistiek verwelkomen we graag op woensdag 21 februari, om 19u in lokaal 1.4 (Plateau), arabistiek en indologie op maandag26februari,ookom19uinlokaal1.4(Plateau)!

Ziezo,wewensenjullieeenheelfijnestartvanhet tweedesemestertoe,enhopelijktotsnel!

EsraenNorah

Kalimap.4
Kalimap.5
Kalimap.6
Kalimap.7

Avonturen in China

Hey! Carolijna hier, die samen met jullie een terugblikje wil nemen op de avonturen van 根特班 in China :)

Wel, daar was het dan; het langverwachte China-semester. Na twee jaar dromen, hopen, fantaseren en stressen was het aan ons om op het vliegtuig naar Beijing te stappen en in Shenyang HET Sinologisch avontuur te beleven.

Een clubje enthousiaste Chinese studenten stonden aan het station paraat om de groep Gentse studenten te verwelkomen die, vermoeid door de jetlag, eerst op de foto gingen en vervolgens hun weg vervolgden naar de vriendelijk uitziende campus van Liaoning University.

De campus werd het toneel bij uitstek voor de drie maanden die ons te wachten stonden, waar we in het begin toch wel even onze draai moesten vinden. Zo waren onze kamers bij aankomst toe aan een flinke poetsbeurt en werd er de allereerste avond een voorraad poetsgerief gekocht die in elk kot tot haar recht kwam. Dat was direct ook typerend voor het semester wat volgde; aankloppen bij de een voor wasmiddel, bij de ander voor de waterkoker en bij nog een ander voor het wasrek.

Kalimap.8

Na een tijdje vonden we al aardig onze weg op de campus, en zeker als het ging om eten. Want zo'n drie verdiepingen tellende cafetaria waar je zelfs ‘ s ochtends terecht kan voor een warme maaltijd, een winkel waar je maar een paar trapjes voor af moet stappen, of de Gong Cha waar je de lekkerste drankjes vind voor nog geen 2 euro waren toch een heel welkome luxe.

En dan hebben we het nog niet eens over de sportvelden, het vertrouwde klaslokaaltje met onze sympathieke, enthousiaste (soms ook minder enthousiaste haha) leraren, de zonnige - en toen ineens besneeuwde dagen, het dagelijkse, self service, voorgesneden fruit en meer zoetigheden gehad. Zulke dingen waren voor ons (door de Blandijn gevormde) campusbeeld een heel aangename verrassing.

De campus was echter niet het enige toneel dat werd betreden - uitstapjes werden er ook gemaakt! Een van m ’ n persoonlijke hoogtepunten was een dagtrip naar Dandong, een stad aan de grens met Noord-Korea, waar je ook een deel van de Muur kunt beklimmen (klimmen is een understatement ;)). Daarnaast werden we bijvoorbeeld door de Belgische Ambassade uitgenodigd voor een receptie en gingen we dus voor een weekendje naar Beijing, wat een uitgelezen kans was om de hoofdstad te verkennen

Maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn, want waar de een zich al snel een thuis weg van huis had gevonden, drukte bij de ander good old heimwee toch wel haar stempel op het dagelijks leven. Uiteraard volgden we ook heel flink onze lessen Chinees en moest er worden gestudeerd voor spannende examens zonder blok (oef). Ik kan jullie nu zeggen dat we er allemaal door zijn geraakt - het semester dan, de examenresultaten blijven nog een raadsel. Al met al werd het een ervaring waar ik nu met veel dankbaarheid op terugkijk.

Dan rest mij nog een laatste advies voor de volgende generatie sinologen die volgend semester hopen te vertrekken; bereid je alvast voor op de koude 东北 winter! En in de woorden van onze geliefde 杜⽼ 师 : 多 喝 热⽔ , 多 穿⾐服 ;)

Kalimap.9

Carolijna’s fotohoekje

Kalimap.10

Blandinia sport

Het komende semester staat bol van sportieve activiteiten georganiseerd door het Interfacultair Kampioenschap Club (IFK). Of je nu een doorgewinterde sportliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar wat leuke afleiding naast je studie, we hebben voor elk wat wils. Supporters zijn ook van harte welkom!

Hieronder vind je een schematisch overzicht van de sportevenementen die op de agenda staan.

Sportieve groeten, de sportjes

Datum Activiteit Tijd Opmerkingen

12februari IFKVolleybal 18:30

14februari IFKBasketbal 21:30

Supporterswelkom! Tweederonde

GUSBinschrijvingslinkop Facebookevenement

27februari IFKZwemmen

4maart IFKBadminton

Wordtnog meegedeeld /
Wordtnog meegedeeld
Enkelspel,niet geklasseerd
24april 12-urenloop
Wordtnog meegedeeld /
Kalimap.11

OAKodak

Geniet mee van enkele van onze favoriete foto’s van het afgelopen semester. Wat was het toch weer een knotsgek en gezellig semester, met vele nieuwe gezichten!

We zien jullie graag terug voor een nóg leuker semester!

Kalimap.12
Kalimap.13

Leven van een Blandino in Leuven

Ahlaaanwasahlaaaanashabiiii!

Bij deze schrijf ik nog eens een stukje voor onze mooie Kalima! In dit rubriekje vertel ik jullie alles over mijn eerste semester als vastgeroeste UGent student aan ‘the other side’… aka KULeuven.

Na6mooie(ookwellangejaren)tehebbengestudeerdaandeBlandijn,washettijdomtegaan werken.. HA SIKE! Nee nee, eeuwig student zijnde dacht ik dat het een goed idee was om mijn horizonten eens te gaan verleggen om nog one last master te gaan behalen voor ik het studentenleven definitief achter me laat Ik besloot mij in te schrijven in de master Sociale en CultureleAntropologieaandeKULomniet1,maarnog2jaaraftezien!!!

Neenee,allegekheidopeenstokje(ikschrijfditpost-examendusikzitnogvolacademicrage), ik ben enorm blij met mijn studiekeuze. Sociale en Culturele Antropologie is de perfecte vervollediging van mijn voorgaande opleidingen (Ba Arabistiek en Islamkunde, Ma Gender en Diversiteit) en daarnaast, what’s sexier than a girl with multiple degrees?...............................................................I’mstillwaiting.

Anyway, ik ga je hier niet verder vervelen over de details van mijn onderwijscarrière Mocht je geïnteresseerd zijn in een van de richtingen mag je me altijd contacteren via Facebook of mij aanspreken in de Amber (GIT-ters zijn er voor elkaar!!!). Wat ik jullie wel ga vertellen is hoe blessed jullie mogen zijn om aan de Blandijn te zitten. LET ME TELL YOU LEUVEN AIN’T THE SAAAAAME!!!!!Hierbijenkelepuntjes(lees:shade)ommijnargumenttestaven:

Openingsevenementwho?

Oke, we weten allemaal dat de openingsevenementen aan de Blandijn het ene jaar al wat beter zijndanhetandere LosdaarvanproberendekringenvandeBlandijntochervoortezorgendat er een fijne sfeer hangt voor zowel nieuwe als oude studenten. Let me tell you, mijn richting zit vol met buitenlandse studenten en mensen van all over België die pendelen en er was daar NIETS.. how am I supposed to socialize with my peers??? Ik ken daar niemand, iedereen lijkt naar zijn kot te gaan vanaf de les gedaan is, uitwisselingsstudenten klikken samen met hun landgenoten en ik kan niet terecht bij een studentenvereniging om te socializen? Side eye van eenvoormaligepraesesletmetellyou.

Kalimap.14

Leuvendestudentenstad?

Boy bye! Na een semester daar te vertoeven vraag ik mij echt af of ik iets mis doe? Waar zijn al die studenten dan??? In welke kroegen zitten die? Bij welke verenigingen? Zijn er verenigingen? ZIJN ER KROEGEN? I’m confused. Misschien ben ik hier met mijn 24 lentes ook gewoonteoudvoorgeworden?Iguesswewillneverknowxp Kortom, ik vind dat het ‘studentenleven’ in Leuven heel erg opgehyped is maar then again, I mightbebiasedwant<3Gent<3en<3Blandijn<3

SideeyenaarGentallthegoddamntime!!

I’ve heard it from students, I’ve heard it from professors maar alleeeee de SHAAAAADE dat er gegooid wordt naar Gent. It’s like it’s a forbidden word and I’m she who cannot be named??? Daarnaast is de KULeuven echt one pretentious mf. Oke, mag UGent iets minder brak worden? Of course, maar honey let me tell youuuuu inaugural lectures, examens om 8u waarbij de deurendichtgaanom7:57?,attestenvoorafgifteexamen,..you’redoingtoomuch.

InLeuven=geenOAK

Het grootste gemis tijdens mijn dagen in Leuven is toch wel de OAK. De Blandijn binnen komen gelopen en wel altijd iemand spotten om een babbeltje mee te doen, een koffietje mee te gaan drinken, in de Japanse tuin of op de trabla in het zonnetje te gaan zitten *nostalgische, melancholische zucht*.. You realize what you had when it’s gone en ik alleen in de Alma moet gaanzittentijdensspringuren:’(.LaatditjefinalreasonzijnombijdeOAKtekomen,nietbijde OAKgezeteniseengemisvoorhetleven!!

*sidenote: ik ga niet liegen, de Alma??? Slay, de Brug could never Al die keuze? En het is echt goed!EnigepluspuntaanLeuvenxx

Anyway, dit waren mijn eerste indrukken van het Leuvense studenten(?)leven. Misschien moeten we gewoon eens met de OAK Leuven gaan bezetten om eens te laten zien hoe je echt studentmoetwezen✨��

TijdenshetherlezenvindikmijnrubriekjenogalveelopeenUGentconfessionlijkenbutanyway we all like to read those am I right? Hiermee ga ik afsluiten, ik hoop dat jullie allemaal een deugddoende vakantie hebben gehad en mooie resultaten hebben behaald!! Tot in het tweede semester!!

Dikkekus!

AlineDeRidder

ProseniorOAK

2019-2020

2020-2021

Kalimap.15

OAKoken

C H A P A T I M E T A M B E R

I N G R E D I Ë N T E N V O O R 1 0 S T U K S

E E T B A A R :

2 7 0 G V O L K O R E N T A R W E M E E L

2 0 0 M L W A T E R

T H E E L E P E L Z O U T

( O P T I O N E E L : B O T E R )

E X T R A :

W E E G S C H A A L

K O M

D E E G R O L

J E H A N D E N

S T A P 1 :

V E R Z A M E L A L J E I N G R E D I Ë N T E N , W A N T

S T R A K S Z I J N J E H A N D E N T E V U I L ; ) . W E E G

2 7 0 G B L O E M A F I N E E N K O M G E M A K K E L I J K

O M I N T E K N E D E N

S T A P 2 :

V O E G L A N G Z A A M H E T W A T E R B I J J E D E E G

T E R W I J L J E H E T K N E E D T M E T J E H A N D .

W A N N E E R A L H E T W A T E R E R I N Z I T , K N E E D

E E N V I J F T A L M I N U T E N T O T J E E E N M O O I

B O L L E T J E K R I J G T . I N D I E N J E D E E G T E V E E L

P L A K T , V O E G N O G W A T B L O E M B I J . A L S J E

D E E G T E D R O O G I S , V O E G N O G W A T W A T E R

T O E .

S T A P 3 :

B E D E K J E K O M M E T E E N P R O P E R E D O E K E N

L A A T E E N H A L F U U R R U S T E N .

Kalimap.16

S T A P 4 :

V E R D E E L J E D E E G I N 1 0 K L E I N E B O L L E T J E S E N R O L D E Z E

U I T ( A L S J E G E E N D E E G R O L H E B T , Z O A L S M I J , D A N

W E R K T S L A A N M E T J E H A N D E N O O K , D O E T W E L W A T

M E E R P I J N … ) . S M E E R W A T B O T E R O V E R J E C H A P A T I E N

R O L D E Z E W E E R O P ( O P T I O N E E L ) . L A A T J E D E E G W E E R

1 5 M I N A F G E D E K T R U S T E N .

S T A P 5 :

M A A K V A N J E R O L L E T J E S W E E R P L A T T E

P A N N E N K O E K E N E N S M E E R H I E R W A T B O T E R

O P ( O P T I O N E E L ) . B A K J E C H A P A T I 1 V O O R 1

I N E E N D R O G E P A N ( D U S Z O N D E R O L I E O F

B O T E R ) . B A K J E C H A P A T I E E N H A L V E

M I N U U T I N D E P A N E N D R A A I D E Z E D A N O M .

A L S B E I D E N K A N T E N M O O I E D O N K E R E

P L E K J E S H E B B E N , D A N I S D E C H A P A T I

K L A A R !

S T A P 6 :

S M U L L E N M A A R ! C H A P A T I Z I J N L E K K E R M E T M A R A H A G W E ( B O N E N )

O F S O E P . O O K M E T I N D I S C H E G E R E C H T E N F U N C T I O N E R E N Z E A L S

‘ B R O O D B I J S L A A T J E ’ M A A R Z E Z I J N O O K H E E R L I J K Z O N D E R A L D I E

E X T R A ’ S !

Kalimap.17

OAKodex

SarieMarais–cantusbangermeteenbetekenis!

Sarie Marais, een echte cantusbanger die een bepaalde betekenis met zich meedraagt die weinigen eigenlijk kennen. Als fervente cantusganger (xp) en Afrikanistiek-student ben ik wat dieper gedoken in de context van het Zuid-Afrikaanselied.

Deechtebetekenisvanhetlied

Ondanks het enthousiaste melodietje en de goede sfeer tijdens het zingen ervan, heeft dit lied toch een zeker melancholische context. Het lied "Sarie Marais" weerspiegelt namelijk de context van de geschiedenis van ZuidAfrika, met name tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). Het beschrijft de ervaringen van een Boer die zich zorgen maakt over de Britse overheersing en dreigt te worden gevangengenomen door de Britten, bekend als "Kakies". Denk bv aan de zin: ‘ek was zo bang dat die Kakies mij zou vang ’ . De tekst verhaalt over de angst van de Boer om weggestuurd te worden over zee, wat verwijst naar de praktijk van de Britten om Boeren gevangen te nemenennaarkrijgsgevangenkampenin hetbuitenlandtesturen.

Het hoofdpersonage, Sarie Marais, symboliseert het verlangen naar thuis en de wens om terug te keren naar de oude Transvaal, waar zij woonde. Zo wordt het patriottisme benadrukt en de strijd van de Boeren tegen de Britse overheersing. De toevoeging van persoonlijke namen en locaties geeft het lied een specifiek karakter en verbindt het met historische gebeurtenissen en individuen uit die tijd. Leuk weetje: Sarie Marais verwijst naar Sarie Maré, een vrouw die echt geleefd heeft, maar van wie de naam door een drukfout, het vervallen van de spatie tussen "Maré" en "is', veranderd werd. De wijziging in "Marais" is dan van latere datum.

De context van het lied weerspiegelt dus de turbulente periode van de Tweede Boerenoorlog, waarin de Boeren vochtenvoorhunvrijheidtegendeBritse overheersing en de gevolgen van de oorlog, zoals de tactiek van de verschroeide aarde en de oprichting van concentratiekampen, worden benadrukt. Het lied is een cultureel symbool geworden van de Boerengemeenschap en hun strijd voor onafhankelijkheid in Zuid-Afrika.

-YentheGoegebeur

Kalimap.18

OAKeuze

Hey daar!! Heb je je altijd al afgevraagd waarom wij in een praesidium zitten? Wel dan is het je geluksdag want ik heb zooo veel redenen te vertellen waarom lid worden van een praesidium tot nu toe de beste keuze, na mijn studierichting dan, van mijn studententijd is geweest!!

Eerst en vooral, je leert kei veel nieuwe mensen kennen! Deze zijn voornamelijk medeblandino’s, dus super interessante gesprekken en gezellige avonden zijn verzekerd!!

Natuurlijk is een praesidium meer dan alleen nieuwe mensen leren kennen! Je medepraesidium is echt een groep waar je je gewoon vanaf het begin kei comfortabel bij voelt en echt jezelf kan zijn. Je bent doorheen het jaar dan ook vaak samen waardoor je elkaar super goed leert kennen en samen de leukste herinneringen creëert!! Ik heb mij tot nu toe alleen nog maar rot geamuseerd met hen!! <3

Het is ook een kei leuke verdieping op cultureel vlak! Doordat je in een praesidium zit met quasi allemaal studenten die niet-Europese talen en culturen studeren, kom je dan ook sneller in contact met bijvoorbeeld arabisten of indologen!! Again, kei interessante gesprekken en reisverhalen gegarandeerd!! (+ Verhalen over de verschillende uitwisselingen die de OATC te bieden hebben zijn ook zo fijn om naar te luisteren!!)

Voor mij is het, geloof het of niet, ook een geweldige motivatie voor mijn studies! Doorheen de dag ga ik vaker studeren in de bibliotheek dan vroeger zodat ik zeker up-to-date ben met mijn schoolwerk voor ik naar een OAK activiteit ga! �� Dit zorgt dan ook voor een super goed gevoel wanneer ik om 19u ‘s avonds al helemaal klaar ben met mijn taken en lessen bijhouden doordat ik mijn tijd nuttiger besteed!

Kalimap.19

Uit de oude doos

Chinese sudoku

Vul de Sudoku zo in dat je elke rij, kolom en vierkant (3x3) met de cijfers van 1 tot 9 kan vullen. Elk cijfer kan in elke rij, kolom of vierkant slechts één keer gebruikt worden.

Voor de niet-sinologen onder ons, hier een kleine legende :))

Kalimap.20
⼀ = 1; ⼆=2; 三=3; 四=4; 五=5; 六=6; 七=7; ⼋=8; 九=9

Kleurplaat 1:

Geef kleur aan Ganesha, de goddelijke olifant van kennis en wijsheid! Laat jouw penseelstreken zijn betoverende aanwezigheid omringen met levendige tinten en schitterende schakeringen. Met elke penseelstreek breng je een eerbetoon aan de eeuwenoude tradities en spirituele kracht die Ganesha belichaamt. Laat jouw kleuren dansen op het canvas en laat Ganesha's zegeningen je creatieve reis verrijken!

Kleurplaat 2:

Een zebra

Kalimap.21

Enkele geintjes en memes uit de OAK-wereld!

Kalimap.22

Kostuums in jingju 京剧

Liefstekalima-lezers,

VorigsemesterverteldeikjullieovermijnavonturenindewereldvanChinesecinemaen Chineestheater;vandaagwilikjulliegraagmeervertellenoverdattweede,enspecifiekde kostuumsdievoorkomeninPeking-opera(京剧).Erschuiltnamelijkeenhooggehalteaan symboliekachterdebelangrijkstearchetypen,dieminofmeergeüniformeerdwerdeninde Ming-dynastie(14e-17eeeuw).Voorditartikelhebikmeflinkingelezen,enikkanjezeggendat dewereldvankostuumsymboliekeenheelinteressanteis!Dusikzouzeggen,leessnelverder!

Liefs, Norah

1. Dekeizer- 男蟒 (“mannelijkepython)

Dit is het kostuum dat door de keizer en vooraanstaande ministers en generaals gedragen wordt bij officiële aangelegenheden. Een “ 蟒 ” is gebaseerdopeenofficieelpakvoorministerstijdens de Ming- en Qing-dynastieën, waar, je raadt het nooit, in het goud een python op geborduurd werd. Dit pak werd overgenomen als kostuum in het Peking-opera, maar de python werd vervangen door eendraakoffeniks.

Dus, wanneer je dit kostuum ziet verschijnen op het podium, weet je meteen: dit is ofwel de keizer, ofwel een vooraanstaande minister/generaal. Natuurlijk is er in status nog een groot verschil tussen de keizer (wauw) en ministers/generaals (flauw). Dit wordt heel makkelijk opgelost: de keizer zal altijd een geel kostuum dragen. Geel is traditioneel een kleur die voordekeizerlijkefamilievoorbehoudenis

Kalimap.23

2. Keizerin,concubinesenvooraanstaandevrouwen – ⼥蟒 (“vrouwelijkepython)

Devrouwelijkevariantvande 蟒 wasvoorbehouden voor(zeer)vooraanstaandevrouwen,metals summumnatuurlijkdekeizerin.Netzoalsbijde “mannelijkepython”,zalbijdekeizerinhetpakgeel vankleurzijn.Ookhierisde“vrouwelijkepython” geenalledaagspak,hetwaseerdereenrituele, eleganteoutfitdieenkelvoorofficiële aangelegenhedengedragenwerd;ditkanjebijhet bekijkenvaneenPeking-operaveelvertellenover watergebeurt!

3. Alledaagsekledijvanvoornamefiguren– 帔 (“cape”) Wanneerdekeizer(in),generaals,eunuchs..nietofficieel “onduty”zijn,wordtditaangeduiddoorhetdragenvan een 帔.Deze 帔’szijngebaseerdopdealledaagsekledij vanderijkenindeMing-dynastie,maarzijnmeer gedecoreerd(bijvoorbeeldmetallerleiborduursels)en verzorgd.Hetduidtsimultaandatdepersoondiede 帔 draagt“offduty”is,maarookdatzevanvoorname afkomstzijn.Eriseenmannelijkeeneenvrouwelijke variant;hetvoornaamsteverschiltussenbeidenisdatde 帔 vanmannentotaandevoetenkomt,waardievan vrouwentotaandeknieënkomt.

Kalimap.24

4. Ambtenaren– 官⾐ (“ambtenarenkledij”)

Tenslotte is een zeer vaak voorkomend kostuum bij Peking-opera dat van de ambtenaar; dit kostuum vind je in alle geuren en kleuren, maar voornamelijk rood, paars, blauw en zwart. Ook dit kostuum is gebaseerd op de officiële kledij van ambtenaren tijdens de Ming-dynastie; echter is het kostuum gebruikt in Peking-opera een vereenvoudigde versie. Alle ambtenaren in de Ming- (en Qing-) dynastie hadden op de voorkant van hun uniform namelijk een grote vierkante “patch” met vliegende vogels en de rijzende zon op; er bestond een zeker systeem waarbij je op basis van hoe de patch er juist uit zag kon afleiden van welke afdeling een ambtenaar was, en hoe belangrijk zijn functie was Bijvoorbeeld, ambtenaren uit de ⽂ -afdeling (Letteren) kregen vliegende vogels geborduurd, maar ambtenaren uit de 武 -afdeling (Leger) kregen een viervoetig dier geborduurd. In Peking-opera zien we geen onderscheid in patches, alle ambtenaren hebben dezelfde (met vliegende vogels). Wat wél valt af te leiden aan de kostuums, is de positie van de ambtenaar. Er is een vaste hiërarchie in de voornaamste kleuren: paars is de ‘hoogste’ positie, gevolgd door rood, blauw, en zwart als ‘laagste’ positie Ook zullen militaire generaals (van lagere ranking dan de generaals die een “mannelijke python” mogendragen) 官⾐ dragen,maarzijzullenenkelgroenekostuumsdragen.

Kalimap.25

ONZE SPONSORS

Zwijnaardsesteenweg 104, 9000 Gent

5% korting op vertoon van je OAK-lidkaart

Kortrijksesteenweg 166, 9000 Gent

Kalimap.26

Limburgstraat 28, 9000 Gent

10% korting op vertoon van je OAK-lidkaart

Graaf Arnulfstraat 11, 9000 Gent
Kalimap.27

PIU’ Caffé heeft een kortingsmodule van 2+1 gratis bij de Dolce Gusto compatibel capsules Te kiezen uit 6 smaken waarvan de lungo of de espresso altijd gratis is Ook is er een kortingsmodule bij de Nespresso compatibel capsules, 2+1 gratis, te kiezen uit 8 blends. Bestellen kan via Lidia Gallucci.

Lili’s tea geeft 15% korting op de theedozen van 16 stuks, te kiezen uit 8 smaken Ook geven ze 15% korting op de mix cadeauverpakkingen, een doos met 4 smaken. Bestellen kan via Lidia Gallucci.

Kalimap.28

Sint-Pietersnieuwstraat 138, 9000 Gent

10% korting op vertoon van je OAK-lidkaart

Kalimap.29

ERELEDEN

Corrijn Desirée

Dahnoun Jonas

De Coster Florence

De Jode Jan Willem

De Ridder Aline

Franqui Cato

Keisse Matthias

Malfiet Anouche

Meulemans Michel

Roesems Astrid

Rombouts Joachim

Schuysemans Laura

Stevens Cederic

Van Gysel Charlotte

Verleyen Lotte

Kalimap.30

Onze socials Facebook Instagram

Studiediscord

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.