Page 1

lookmagazine.sk | facebook.com/lookmagazine | vimeo.com/lookmagazine

winter 2012

Covergirl:

Cyntia Mourinho

ehető ujjai és a horribilis gázsija

Ako po

rozchode interviews

Sub Bass Monster Michal handzuš CSENGERI ATTILA 4 fakty, ktoré ste nevedeli o Hughovi Hefnerovi

Jedinečná čokoláda, taká akú mám rád

ROBERT DOWNEY JR.

BMW 114i:

A család benjáminja


58 established in 2004

52

content

winter 2012 Vydavateľ: Generation C media s.r.o. Evidenčné číslo: EV 3711/09

16

22

tartalom

8 10 12 16 22 26 32 38 50 52 54 58 60

Milyen változásokat hozott..? Dokážeš počas sviatkov vypnúť? A fenyő ünnepe Sub Bass Monster Csengeri Attila Robert Downey Jr. Mindent lehet Covergirl : Cyntia Ako po rozchode Michal Handzuš 4 fakty o Hughovi Hefnerovi Murinho ehető ujjai BMW 114i

Kreatívny riaditeľ: József Múcska tel.: 0915 799 653 e-mail: joshwa@lookmag.sk Obchodný riaditeľ: Ivan Horský tel.: 0905 605 232 e-mail: horsky@lookmag.sk

content 38 obsah

Adresa redakcie: Tržničné námestie 4810, budova TREND, Komárno e-mail: mail@lookmag.sk

Redaktori: Tomáš Kottra Anikó Gáspár Attila Holecz Noja Tóth

60

KDE NÁS MôŽETE NÁJSŤ // HOL TALÁL MEG MINKET:

Komárno: Komárno Shopping Center, Mestská Tržnica, OD Lodiar, OD Ister, Kaufland, Budova Trend, Hypernova, Outlet Center, STK pri SAD, Čerpacie stanice Real-K, Kaviareň Hoffer, Cukáreň Party, Reštaurácia Danubius, Čárda Tocsi, Hotel Peklo, Noe Pub, Harry‘s pub, Reštaurácia Alibaba, Reštaurácia Apali, West Social Club, Devil Club, Citynet Cafe, Budova Next, City Sun solárium, Pizzéria Lux, Hotel Europa, Reštaurácia Olymp, Apetit fast food, Sultan kebab, Reštaurácia Banderium, Reštaurácia St.Borbála, Hotel Panorama, Termálne kúpalisko, Videopožicovne, Krytá plaváreň, Admiral casino, Litovel pub & penzion, Pizza Grosso, Fiesta reštaurant, Penita reštaurant, Toronto pub, Záložna pri Wigwame, Budova Alternatívy, Forfit fitnes, Mokka cafe, Univerzita J. Selyeho, Budova Trend, Mix shop autosúčiastky, T&L autoumyváreň, Meat heads pub, Foxx herňa a Eoxx pub, Ramses pub, Madách café, Life sport, Viking pub, Jager pub, Potraviny Baker, Chanten kaderníctvo, Reserved predajňa, Kaos, Irish pub, Jázmin pub, Johnny´s pub, Cool bar, Hotel Bow Garden, Reštaurácia Zuzka, Zdravotnícke zariadenia a čakárne, Poštové schránky v kancelárskych budovách Oudoor stojany: Cukráreň na Palatínovej ul., Nám. Gen. Klapku, Nádvorie Európy Nové Zámky: Aquario Shopping Center, Jazz Café, Irish pub, Headers pub, Country pub, City pub a iné Okolie: Chotín, Imeľ, Nesvady, Hurbanovo, Kolárovo, Komárom

Inzercia: tel.: 0905 605 232 e-mail: horsky@lookmag.sk Grafika: Generation C media s.r.o. Titulka: MJP studio Foto: dreamstime, istockphoto, google Tlač: Komárňanské tlačiarne Copyright: Akékoľvek rozmnožovanie textu a fotografií vrátane údajov v elektronickej podobe len s písomným súhlasom vydavateľa. Vydavateľ nezodpovedá za obsah a informácie uvedené v inzerátoch. Články neprešli jazykovou úpravou.

facebook.com/lookmagazine vimeo.com/lookmagazine www.lookmagazine.sk


Rohamosan közelednek az ünnepek, a legszebb napok előtt állunk. Evidens, hogy az év vége is a nyakunkon, így kis nosztalgiázásra, visszatekintésre invitáltuk az olvasóinkat. Nagy tervekkel, ambíciókkal vághattunk bele a 2012-es esztendőbe is, de menet közben sokféle akadállyal is találkozhattunk. Remélhetőleg, sikerült azokat leküzdeni! De mint a mondás tartja: „Helyesen értékelni csak az tud, aki a teljes valóságot látja!“

Dráfi Emese Anabel

Ankét

Milyen változásokat hozott számodra az idei év? Bogár Valéria

parapszichológus

projektmenedzser és pályázatíró

Számomra az idei év inkább pozitív változást hozott, mint negatívat. Mivel parapszichológus vagyok, pontosan tudom, mi-miért történik az életemben, és nem problémáknak látom a felmerülő nehézségeket, hanem megoldandó feladatnak. Ennek tudatában alapjáraton pozitívan gondolkodom, ami megkönnyíti a mindennapjaimat ebben az átlagember számára pénztelen világban.

Az idei év pozitív és negatív élményt is egyaránt hozott számomra. Igazából a negatívakra nem szívesen gondolok, és szerencsére a pozitív van túlsúlyban. Annak örülök a legjobban és tölt el megelégedéssel, hogy a hobbink kapcsán olyan baráti társaságra sikerült rátalálnunk a férjemmel együtt, akik inspirálóan hatnak ránk, tisztességes és rendes emberek. Ez kárpótol minket a mindennapok negatív hatásaival szemben.

Bényi Máté egyetemista

Ez az év számomra teljes mértékben pozitív változásokat hozott. Sikerült megcsinálnom az érettségit, aztán pedig négy hónap nyári szünetem volt. Októbertől új környezetbe kerültem, Pozsonyba. Ott járok egyetemre, ez is sok pozitív dolgot hozott. Az élet többi területén is most minden okés nálam, úgyhogy ez az év eddig az egyik legjobb volt. Persze, mint mindenkit, engem is érnek néha kisebb negatív dolgok, de ezekből mindig tanulok és csak előre nézek.


Juhász Gergely informatikus

Egy régi vágyam vált valóra azzal, hogy végre utazhattam repülővel. Fantasztikus érzés a felhők fölül lenézni, és új városokat, országokat felfedezni. Szeretnék jövőre még több távoli helyre eljutni! Negatív, hogy a nagymamámnak ezt már nem mesélhetem el.

Vörös Vivien

A Selye János Gimnázium diákja Sok új barátot találtam, tisztábbá vált számomra, hogy kiben szabad megbíznom és kiben nem. Néhány barátommal alapítottunk egy zenekart, de a sok „már befutott“ zenész segítsége nélkül ez nem ment volna. Továbbá a Tánc Európa-bajnokságon, az OUCHA mazsorett csoporttal első helyezést értünk el, szóló kategóriában pedig 2. helyezettként értékelt engem a zsűri. Ja, és nem utolsó sorban idén töltöttem be a bűvös 18-at.


Anketa

Dokážeš počas sviatkov vypnúť a nemyslieť na prácu, alebo školu? Juraj, 21 rokov, študent

Cez sviatky sa snažím si od školy oddýchnuť a myslím, že sa mi to vždy darilo. Takže nie, cez sviatky na školu nemyslím a keď sa to tak vezme, pokiaľ nemám skúšku pred sebou, tak mám problém myslieť na školu aj počas školy (smiech).

Monika, 20 rokov, študentka

Posledné, na čo cez sviatky myslím, sú povinnosti! Veď konečne prišiel čas prejedania sa, bezstarostných chladných dní pri teplom čaji a knihe. No a pravdaže  pozerania filmov, ktoré dávajú každý rok, ale nikdy ma neonudia. Kde je tu teda čas na nejakú školu? Učenie ma čaká až v roku 2013, ak ma pravdaže nepredbehne koniec sveta.

Rita, 28, vizážistka/modelka

Na prácu aj počas sviatkov myslím. Práve teraz sa všetky ženy chystajú na návštevy, na vianočné večierky a na Silvestra, takže líčeniu a skrášľovaniu sa venujem v plnom prúde! Ale na Štedrý deň si u ž užívam iba varenie, pečenie a rodinné návštevy.

Marcela, 29 rokov, mamina na plný úväzok

Najlepšie by bolo na prácu nemyslieť,ale keďže som na materskej dovolenke moja práca nepozná ani piatky,ani sviatky.No aj napriek 24 hodinovej starostlivosti a ostražitosti je to tá najkrajšia robota a hlavne počas sviatkov keď svojmu dieťaťu urobím radosť,či už spoločným pečením medovníkov,zdobením stromčeka alebo darčekmi.Takže ja osobne na prácu myslím rada aj počas sviatkov.

Zdenka, 45 rokov

Sviatky. Pred nimi ako mama dvoch chlapov varím, pečiem a chystám. No a keď nastane ten sviatočný moment, vypnem. Úplne, ale úplne zabudnem na starosti, vrátim sa do sveta rozprávok a romantiky, dobehnem zanedbané čítanie. Návrat do reality býva potom ťažký.


Az év legszebb időszaka nem mindenkinek maga a földre szállt menyország, gyakran egy horror filmre emlékeztetheti az embert. A mézeskalács kissé fanyar fahéjas illata, a megannyi bejgli és a jobbnál jobb étkek közötti űrt a feszültség összehasonlíthatatlan érzése tölti ki. Ismerős ez a kettős érzés a szeretet ünnepén?

H

ogy mi ennek az oka? Sokat vállalunk a hétköznapokon. A nyolc órás munkaidőbe nem fér bele az évvgi határidős munka, miközben máson sem jár az eszünk, minthogy de jó is lesz végre kipihenni az egész évet. Hátradőlni és élvezni a szabadnapokat. Micsoda szép terv! Becsukott szemmel az irodában ülve álmodozva egyszerűen felemelő az érzés, aztán hirtelen beüt néhány gondolat: mi mindent kell még addig megcsinálni! Bevásárlás – mert már december eléjén

A fenyő ünnepe Lidércnyomás vagy megnyugvás? sáskajárás van a hypermarketekben -, és ha tetszik, ha nem, nekünk is részt kell vennünk ebbe a buliba, különben sósmogyoró nélkül maradunk a két ünnep között. Ajándékok: mennyivel könnyebb lenne, ha tudnánk, hogy ki mit szeretne, mekkora sztárok lennénk ajándék bontáskor, ha mindenkit sikerülne meglepni, azzal, amire szíve vágyik. Ehelyett megy a gondolkodás, ami a következő stresszforrás. Közben anya, apa, nagymama, nagypapa ígértetik meg Veled, hogy nem

hagyod őket cserben szenteste és együtt fogjátok énekelni a pompásan feldíszített fenyő körül a „mennybőlazangyalt”. És persze megígérsz mindent, csak legyen már egy perc nyugalmad, ami csak a Tiéd. Ez éppen elég ahhoz, hogy a meghittség elszálljon és lidércnyomássá változtassa az év legszebb időszakát. Megoldás? Mindenre nincs. Az amerikai filmekből ismert nagy családi karácsony csak valami gyenge illúziókeltés, valójában az ünnepi


készülődéskor a legapróbb nézeteltérésből is hatalmas vita kerekedik, annak ellenére, hogy legalább Jézus születésének napján fegyverszünetet kellene tartani. A frusztrációt csak méginkább erősíti, hogy a családok nem ünnepelhetnek együtt otthonukban, egyik helyről a másikra rohannak, hogy mindenki elégedett legyen. Az ilyesfajta gyorsvizitek viszont a legnagyobb stresszforrások. A felnőtt gyerekek számára, akik már külön élnek párjukkal pedig egyenesen rémálom, hogy hóban fagyban, gyakran a fél világot átrepülve időre oda kell érni a szülőkhöz vacsorára. Az egyetlen amit tehetünk, hogy még a karácsonyi sürgésforgás előtt megpihenünk. Sétáljunk nagyokat a szabadban, cél nélkül a friss levegőn, távol minden vásártértől és forgatagtól. A munka utáni lazítást persze kizártnak, sőt lehetetlennek tartjuk, mégis egy fél órás „önwellness” simán belefér a hétköznapokba. Fi-

gyeljünk a jó érzésekre, hiszen az ünnepi stressz a 21. század találmánya, az előző évezredből biztosan találunk valami pozitív emléket is, amivel azonosulva feltöltődve vethetjük bele magunkat a készülődésbe. Ne vegyünk komolyan a külsőségeket! Mért is kéne? A karácsony rólunk, a közelségről és a szeretetről szól, nem a látszatról, bármennyire is próbálják ezt elhitetni velünk a profi marketing szakemberek. Egyáltalán nem fog megsértődni senki, vagy másképp nézni ránk, ha nem villog az ablakunkba a karácsonyi égőszett már az adventi időszak kezdetén, ha a bejárati ajtón nem fityegnek a csillámporos angyalkák. Mielőtt belefogunk az egészbe, gondoljuk át gyorsan, mit is várunk mi magunk az ünneptől, kivel szeretnénk lenni igazán az örökzöld körül és hogy mi is a fontos számunkra az év ezen időszakában. Ha ez megvan, akkor papír, ceruza és készülhet a lista fontossági sorrendben.


„Hát hülye vagyok én?” „Igen, az!” Hat év után új koronggal rukkol elő a gyulafirátóti rímfaragó A városunkban megrendezett Koncert az Életért/ 4 Life jótékonysági eseményen találkoztunk a tájainkon is nagy népszerűségnek örvendő magyarországi hiphop zene meghatározó figurájával, Sub Bass Monsterral, azaz Máté Szabolccsal. A közvetlen srác miután megérkezett, azonnal a rendelkezésünkre állt, és apró keresgélés után a „kispadon” foglaltunk helyet. Szabi viccesen meg is jegyezte: „Padhelyzet állt elő.”

M

i újság veled mostanság? Újság az van, hiszen kissé elhallgattam. De elkészült az új korongom, mely a Feketelemez címet viseli. Október végén leadtuk a gyártásra, úgyhogy már karácsony előtt az úrihölgyek és emberek meghallgathatják az új dalokat. Kettőt már ismerhet róla a nagyérdemű. Egyik a Mista Slota, mely épp a szlovák nyelvtörvény elleni tiltakozásként született, a másik pedig a Mázli, ami tulajdonképpen egy filmzene. Ezenkívül lesz még 12 darab vadiúj dal, intro és outro. Mi a hallgatásod igazi oka? Annak, hogy ennyi idő elteltével rukkolok elő új hanghordozóval, különösebb oka nincs, mivel én mindig akkor adok ki egy lemezt, amikor úgy érzem, hogy nagyjából összeállt a dolog és fogyasztásra alkalmas. Talán még kissé „érleltem” volna ezt is, de már annyian húzták a hajamat, hogy minden-

képpen jönni kell, így nem tudtam tovább halogatni. Ha jönni kell, hát jövök! Nem úszol a reflektorfényben, és az újságírók sem szednek darabokra... A médiában történő intenzív szereplés hiánya, ún. háttérbe húzódás abszolút nem érint érzékenyen. Nem érdeklődöm, s törtetek a lapok címoldalára. A valóságshow-k, tehetségkutatók világa nagyon távol áll tőlem. Inkább kimaradok ezekből a szériákból, attrakciókból. Akik szeretnek, megtalálják az újabb zenéimet a világhálón, mely hatalmas teret biztosít és fed le. Nincsenek sztárallűrjeid, s hasonló dolgaid. Olyan érzésem van, mintha egy gyerekkori barátommal beszélgetnék... Ilyen vagyok! Igazából, én csak zenélni szeretek. Most is láthattátok. Bejöttem egy hátizsákkal, semmi csinnadratta. S már veled

csevegek, még üdítőt sem kortyoltam, de mindjárt bepótolom, hiszen száradok. Igaz, most a zenekarom nélkül jöttem, de akkor sem kerítünk hatalmas feneket annak, hogy hű, mi kik is vagyunk! Fellépek, kicsit beszélgetek, de a felhajtást körülötte, azt annyira

Fellépek, kicsit beszélgetek, de a felhajtást körülötte, azt annyira nem élvezem, mint sokan mások teszik. nem élvezem, mint sokan mások teszik. Azt azért meg kell vallanom, hogy a nagyzenekari koncerteket jobban szeretem, mivel hatalmas, izgalmas. Viszont a „szólónak” is megvan a maga varázsa. Kissé frusztrál, hogy három-négy méterre van a korlát a színpadtól, mert sokkal jobb, ha akár karnyújtásnyira helyezkednek el az emberek. Tudsz kommunikálni velük, látod az arcuk rezdüléseit, s gyakorlatilag azért csináljuk, hogy jól érezzék magukat, de engem nem


szokott visszatartani semmi. Volt már ilyenből bonyodalom, hogy például átugrottam, vissza meg nem tudtam menni. Mesélj valamit a Mista Slota szerzeményedről. Remélem, lenyomod a végén! Nem fog hiányozni, ne aggódj! Rengeteg barátom él a Felvidéken. Komárom mellett Gútán is többször felléptem már, s egyéb helyszíneken. Nagyon érdekes a története ennek a dalnak. Meghívtak egy rendezvényre, amelynek apropójából íródott. Kisebb konfliktus alakult ki, mivel jött volna egy olyan előadó is, aki nem túlzottan a szívem csücske, így közöltem is Attilah barátommal, hogy inkább írok egy dalt és nem jelenek meg. Nagyon fontosnak éreztem ezt a ügyet, és valamilyen formában én is szerettem volna képviseltetni magamat. Aznap este, amikor mailben küldtem volna át a szerzeményt, szóltak, hogy nem tudnék-e mégis eljönni, mivel az

úriember visszamondta a fellépést! Akkor már nem Gyulafirátóton tartózkodtam, hanem Budapesten és persze mentem. Abszolváltam a műsort, a végén pedig cédéről lejött az említett dal. Félelmetes volt, ahogy láttam az emberek örömét és tetszésnyilvánítását. Emberes rímeket faragtál. Felkavartad az állóvizet! Örülök neki, hogy tetszik! Persze, ennek lett egy „kisebb” visszhangja is, mivel az esemény után mindjárt Erdélybe mentem, és két napig ki volt kapcsolva a telefonom. Utána a tévék, újságírók kerestek, és rengeteg e-mail záporozott. Olyan emberektől is dícsérő sorokat kaptam, amire nem is számítottam.

amelyen a fogyatékkal élő gyermekek és az egészségesek buliztak együtt. A barátságról szólt az egész, nem a kirekesztésről. Évek hosszú sora óta hívnak, s örömmel megyek, teszek eleget a felkérésüknek. Nagyon kedvesek mindannyian. Elmentem, s ott állt mellettem egy élettel teli, vidám Down-kóros kissrác. Épp a Nincs nő, nincs sírás című dalomat nyomtam és ahhoz a részhez értem, hogy: „Hát hülye vagyok én?” Teljesen őszintén odajött, átölelt, és azt mondta: „Igen, az!”. Annyira elkezdtem nevetni, hogy abba kellett hagynom szinte a számot, mert annyira látszott mindenkin, hogy remekül jött le az egész, hogy ezt tényleg az élet rendezte így.

Rengeteget jársz fellépni. Akadt olyan vicces szitu, amit megemlítenél? A közelmúltban történt egy nagyon aranyos eset. A szomszéd városban, Veszprémben szerveztek egy egész napos rendezvényt,

A srác akkor nagy mókamester... Abszolút! Nem mindegy, hogy ki és hogyan mondja. Annyira őszintén, s nem sértő szándékkal bökte oda csípőből, eszméletlen volt. Nem számítottam arra, hogy ezt a kérdést egyszer valaki megválaszolja,


A falusi karik varázsa tökéletes. Szenteste összeül az egész család. Óriási mókázás szokott menni. Az éjféli mise kötelezőnek számít...

de ez is megtörtént. Hozzátenném, hogy óriási az a szeretetadag, amit kap az ember egy-egy ilyen rendezvényen. Nagyon tudnak örülni a kissrácok, s rettentően hálásak. Óriási módon, szinte energiabombaként töltenek fel a hasonló szituációk: ezért érdemes csinálni! Milyen formában relaxálsz a szabadidődben? Takaros fehérnép az oldaladon? Nagyon szeretek a természetbe járni, de evidens, hogy a zene számít a lételememnek. Rengeteg barátom van, s a szülőfalumban, Gyulafirátóton-akár a helyi kiskocsmában is szívesen tekézem, kártyázom. A magánéletemmel kapcsolatosan nem szoktam teregetni. Legyen elég annyi, hogy

nagyon szeretem a lányokat, a konzekvenciát meg levonhatjátok belőle. Egyébként Komáromban is rengeteg dekoratív lány-asszony él. Nem lehet rossz itt lakni!

ralt bor annál inkább a haverokkal. Szilveszterezni pedig szigorúan szűk baráti társaságban szoktam. Fellépéseket is maximum a környéken, ha vállalok...

Hogyan tervezed a szeretet ünnepét, mivel fognak telni a napjai? Szilveszter? Gyulafirátóton fognak telni az ünnepek. Mivel kis falucska, úgy érzem, hogy az összetartás is rettenetesen erős. A falusi karik varázsa tökéletes. Szenteste összeül az egész család. Óriási mókázás szokott menni. Az éjféli mise kötelezőnek számít...A többi napok: rokonozás, degeszre eszed magad. A kocsonya sült krumplival baromi jó. A mézeskalács már annyira nem csúszik, mint régen. Viszont a for-

Mit kívánnál saját magadnak és az olvasóknak, rajongóidnak a 2013as évre? Stílusosan? Lesz egy olyan dalom a Feketelemezen: Bort, Búzát, Békességet! Az a legfontosabb, hogy törődjünk egymással, segítsünk a barátainknak, a rokonainknak, az embertársainknak. Sajnos, profitorientált világban élünk. Ha sodródunk az árral, az élet elrohan mellettünk és nem ér semmit az egész... (kép és szöveg: Holecz Attila)


A „Fantom”,aki mindent egy lapra tesz fel „Ami teljesen kitisztítja az agyamat, az a heti egy pókerverseny!” Magyarország egyik legelismertebb, keresettebb musical- és operettszínésze. Elsőéves főiskolás kora óta egy-két karakterszerepen kívül világsikerű musicalekben játszik főszerepeket. 2002-ben megkapta a Pécsi Nemzeti Színház Nívódíját, valamint 2003-ban „Az év musicalénekese” eMeRTon-díjat. Az Operaház Fantomjával, a Madách Színház sztárjával, Csengeri Attilával Komáromban beszélgettünk! Hogyan emlékszik vissza a  gyermekkorára? Teljesen átlagos, de boldog gyermekkorom volt. Először a nagyszüleimnél laktunk Rákoscsabán egy kertes házban hároméves koromig. Anyukám a Corvin áruházban dolgozott. Ennek a tetején üzemelt a cég bölcsődéje. Itt vigyáztak rám, míg édesanyám értem jött. Ezután Zuglóba költöztünk egy panelház nyolcadik emeleti lakásába. A szomszéd ház aljában üzemelt az úgynevezett lakásovi. Tulajdonképpen, ez egy átlagos panellakás volt, ami óvodaként működött. A közeli Móra Ferenc Általános Iskolában kezdtem meg a tanulmányaimat. Jó tanuló, problémamentes gyerek voltam, sok baráttal. Kulcs lógott a

nyakamban, délután a környékbeli srácokkal bicikliztünk, játszottunk a téren. A Magyarországon is méltán népszerű sportot, a  kézilabdát is aktívan művelte. Miért hagyott fel vele? Cs. A.: Tizenhárom éves koromban kezdtem el kézilabdázni a Taurus Sc-ben. Balátlövő voltam. Tehetségesnek tartottak, a Honvéd szeretett volna leigazolni, de mivel akkor már a jövendőbeli Géniusz együttes megalapítóival zenélgettem, így választás elé kerültem. Nem fért meg egymás mellett a versenysport és a rockzene. Én az utóbbit választottam. Melyik

zenekarokat,

előadókat

hallgatta szívesen akkoriban? Kik számítottak az ún. iránymutatóknak? A Piramis, a Karthagó, Deák Bill Gyula, Hobo zenéi voltak az iránymutatók számomra. Mivel nem volt pénzem egy gitár megvásárlására, így elvállaltam az énekesi posztot. Táborokban, klubokban zenéltünk. A nagy kiugrási lehetőséget a Maradj köztünk című kábítószerellenes dal jelentette. A Szörényi-Bródy szerzőpáros számát sajnos a rádiók Bródy szovjet megszállásra utaló szövegei miatt betiltották. Engem elvittek katonának, és ezzel gyakorlatilag befejeződött a rock zenei életem. A Petrik Lajos Vegyipari Szakközépben érettségizett. Hogyan jött a


Színművészeti? A Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskola elvégzése után fél évig vegyészként dolgoztam az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárában, majd elvittek másfél évre katonának. Ezalatt abbahagytam a rock éneklést, de a leszerelés után a vágy még bennem élt iránta. Megtudtam, hogy a Színművészeti Egyetemen elindul az első 4 éves, teljes értékű operett-musical osztály, így jelentkeztem és rögtön fel is vettek. Már főiskolás kora óta a karakterszerepeken kívül főszerepeket is játszott, nem is akármilyen, világhírű musicalekben... Az első főszerepet 1990-ben, elsős koromban kaptam. Ez volt a Dorian Gray, Várkonyi Mátyás rockoperájában. Ezzel indult el a Rock Színházas karrierem. Olyan jelentős szerepeket énekeltem el, mint Török János a Légy jó mindhaláligban, Jézus szerepe a Jézus Krisztus Szupersztárban, Chris a Miss Saigonban, Néró a Sztárcsinálókban, Fred

és Anatolij szerepe a Sakk-ban. Melyik szerep, karakter áll Önhöz a

című musicalben vagy Mr. Tájföl a Macskafogóban) vagy esetleg egy humoros karaktert, mint pl. Billy Crocker a Mi jöhet még-ben. De ha kedvenc szerepet kéne választanom, akkor természetesen ki kell emelnem a Fantomot, Jézust és a pályámat elindító Dorian-t is.

legközelebb? Esetleg a Fantom? Alapvetően nyugodt, kiegyensúlyozott alkat vagyok, gyakran találnak meg a hősszerelmes szerepek, ezért mindig kihívást jelent, ha megformálhatok egy negatív (Gonzague herceg-A púpos

Annak idején a kézilabdát abbahagyta. Milyen sportokban aktívkodik? Hallani itt-ott, hogy szeret vitorlázni, de a póker is belefér. All in? Rohanó életem mellett sajnos kevés időm van a mozgásra, de minden nyáron próbálok egyszerkétszer időt szakítani a barátainkkal, sőt néha még egy-egy verseny erejéig is a vitorlázásra. Időnként teniszütőt is ragadok, de ami teljesen kitisztítja az agyamat, az a heti egy pókerverseny. Rengeteget vezet, jár-kel szerepelni. Szóval, a pörgés mondhatjuk úgy, hogy a lételeme? A pörgés, a rohanás sajnos a mai vi-


lág velejárója. Természetesen, a mi szakmánkban ez hatványozottan jelenik meg. Rengeteget ülök autóban, ilyenkor egy jól kiválasztott zene segít abban, hogy örömömet leljem a kilométerekben. Nem retten meg a fizikai munkától sem, sőt! Milyen dolgokat kell-lehet érteni ezalatt? Soha nem rettentem meg a fizikai munkától. Házunk építésekor is aktívan kivettem a részem a feladatokból, de a kerti munkát is mindig nagyon élvezem, és az apróbb elektromos stb. szerelésekkel is sikerrel megbirkózom. A hivatása mellett egy biztosítási alkuszcégben is dolgozik... Második gyermekem megszületése után éreztem azt, hogy a kultúra mai helyzete mellett szükség van arra, hogy a családom ne csak 1 lábon álljon, ezért két barátommal biztosítási alkuszcéget alapítottam. Így már nemcsak a színház, hanem az iroda is szerves része lett az életemnek.

A Csengeri családról esetleg: a gyönyörű feleség és a két leánygyermek? Gyönyörű feleségem a család ös�szetartója és esze. Ő az, aki mindannyiunk életét szervezi, irányítja. A Rock Színházban ismerkedtünk meg, ahol táncosként dolgozott, s az, hogy ő is szakmabeli, sokat segít abban, hogy megértse egy művészember lelkét. Kisebbik lányom, Almácska 6 éves. Német nemzetiségi csoportba jár az óvodában. Emellett úszik és ritmikus gimnasztikázik. Nagyobbik lányom, Zsanna 11 éves. Egy angol-magyar két tanítási nyelvű általános iskola ötödik osztályos tanulója. Fantasztikusan halad az angoltanulással, zongorázik és a Madách Musical Tánc-és Zeneművészeti Iskola tanulója. Milyen érzés tölti el, amikor Zsanna lányával közösen állnak a színpadon? Jelenleg hét darabban játszik, köztük a Madách Színházban a Jézus Krisztus Szupersztárban is, ahol én Jézus szerepét alakítom. Csodálatos

érzés egy színpadon állni vele! Mindig hihetetlen lelki többletet ad, ha egyszerre lépünk a világot jelentő deszkákra. Hol és milyen szerepekben láthatja a közeljövőben fellépni a nagyérdemű? Jelenleg a Madách Színház két nagysikerű produkciójában, Az Operaház Fantomjában és a Jézus Krisztus Szupersztárban énekelek. Emellett nagy sikerrel mutattuk be a RaM Colosseumban a Toldi című zenés költeményt, amelyben a Király szerepét formálom meg. Ugyanitt játsszuk a Magyarock Dalszínház produkcióját, A púpos című musicalt is, amelyben a gonosz Gonzague herceg szerepét alakíthatom. A Magyarock Dalszínház vezetője, Vizeli Csaba felkért a Fehérlaposok című musical egyik főszerepére is, így ezzel a darabbal nemcsak itthon, hanem határainkon túl is képviselhetem a magyar musicalszínjátszást. (szöveg: Holecz Attila, fotó: Schmidt Barbara)


Nagyító alatt a vasember

Robert Downey Jr. A negyvenhétévesen is sármos Robertet az ég is a színpadra szánta. Az élet azonban nem kímélete, gyerekkora és későbbi élete sem volt fenékig tejfel. A rajongóknak viszont nem volt okuk panaszra, ha szereplésről volt szó, Downey a legjobb formáját dobta be. Megdobogtatott megannyi női szívet tehetségével, stílusával és ellenállhatatlan kisugárzásával.

K

i mire gondol, ha meghallja ezt a nevet? A Vasember és a Sherlock Holmes előtt a kábítószer függőség az, ami azonnal beárnyékolja Robert hírnevét, ő mégsem szégyenli ezt. Mért is tenné? Sajnálatos módon már gyerekkorában megismerkedett a drogokkal: édesapja, Robert Downey Sr. (színész, író, filmrendező, producer és underground filmrendező) már gyerekként bevezette a szerek hatásának absztarkt világába Robertet. Hat évesen a marihuána mámoros érzésével ismerkedett a fiú. „Amikor az apám és én együtt drogoztunk olyan volt mintha így próbálta volna kifejezni szeretetét felém, aminek ezt az egyetlen módját ismerte.”nyilatkozta a színész.

Amikor az apám és én együtt drogoztunk olyan volt mintha így próbálta volna kifejezni szeretetét felém, aminek ezt az egyetlen módját ismerte.”

Karrierjét azonban csak 1996-tól 2001-ig befolyásolta függősége, amikoris egyre többször tartóztatták le kábítószer birtoklásért és használatért. Harmincegy éves korában, amikor először kattant a bilincs csuklóján, nem aprózta el a dolgot: letartóztatták heroin, kokain, egy Magnum fegyver birtok-

lásáért és gyorshajtáért. Könnyen megúszta, azonban a kiszabott három év próbaidő betartásával már kisebb, de inkább nagyobb gondjai akadtak a szépfiúnak. 1997-ben egy bírósági kábítószer vizsgálat elmulasztása négy hónap letöltendő büntetést kapott a Los Angeles megyei börtönben. Ez azonban kevés volt ahhoz, hogy Downey Jr. szakítson élete árnyoldalával, 1999-ben hibájából egy cseppet sem tanulva ismét nem jelent meg egy hatósági drogteszten, így három év börtönbütetést kapott a Corcaran állami ítéletvégrehajtóban, sőt még a California Substence Abuse Treatment Facility rehabilitációs intézményben is bérlet helyett lett. Ahogy azt már megszokhattuk, óvadék ellenében korábban visszakapta szabadságát Robert és az élet új lehetőségekkel várta már egy héttel szabadulását követően. Az Ally McBeal című sorozatba kapott szerepet, amiért Emmy és Golden Globe díjra jelölték. A szerhasználat mélypontja 2001-ben érte utol az addig hányatott sorsú színészt. Akkor már könyörgött, hogy börtön helyett rehabilitációs intézetbe küldjék. Imái meghallgattattak és három év próbaidőt kapott a Proposition 36 névre hallgató intézménybe, hogy végleg legyőzze szenvedélybetegségét.

Öt év sorozatos visszaes után 2001 augusztusában az ismét szárnyait bontogató Downey-t Mel Gibson vette védelme alá és kínált neki főszerepet a The Singing Detective / Az éneklő detektív című filmben. Közeli barátokká váltak és Mel nem adta fel, ismét egy főszereppel egyengette újdonsült védencét a Gothikában Halle Berry oldalán. 2004-ben úgy döntött, a mikrofon mögött is kipróbálha magát és kiadta a The Futurist című albumát. Vegyes érzelmekkel töltött kritikák után azonban úgy döntött, vis�szavonul a hangjegyek világától. 2007-ben már a Zodiacban tűnt fel ismét a filmvásznakon, mint Paul Avery (újságíró). 2011-ben barátja Mel Gibson egyes kijelentéseivel közfelháborodást okozott és így kiesett a keresett Hollywood-i színészek bőséges kosárból. Barátja, Robert azonban nem felejtette el, amit korábban Mel érte tett és az America Cinematheque díátadóján – ahol Downey volt az est középpontja – Mel Goibsont kérte meg, hogy adja át neki a kitüntetést, majd Hollywood közönségéhez fordult, hogy bocsássanak meg a színésznek. „Megkértem Melt, hogy ő adja át nekem a kitüntetést – kezdte Downey – és ennek a következő az oka: amikor nem találtam a


helyem, Mel azt mondta, hogy ne adjam fel a reményt, és bátorított, hogy megtaláljam az utamat. Amikor senki más nem alkalmazott, nem volt hajlandó szerződni velem, ő adott nekem szerepet. Tetőt emelt a fejem fölé, ételt tett az asztalomra, de ami a legfontosabb: azt mondta, hogyha felelősséget vállalok szörnyű tetteimért, ha azt a kaktuszt - ő így mondta – elég hosszan ölelem, akkor válhatok újra emberré.” Kasszasiker filmjei várattak magukra, az igazi kirobbanó világhírt 2008-ban a Vasember hozta meg, és innentől kezdve beindult a Hollywood-i színészi biznisz. Főszerepet kapott Ben Stiller Trópusi vihar című filmjében, majd Guy Ritchie Sherlock Holmes szerepére invitálta a színészt, amiért 2010-ben Golden Globe díjjal jutalmazták a kritikusok. Az igazi várva várt siker – vagy nevezhetnénk akár karrierje csúcsának is – 2010-től

datálható: elékészült a Vasember második része, megjelent komédiája a Terhes Társaság, 2011-ben a Sherlock Holmes 2, idén pedig a Bosszúállókban láthattuk ismét. Robert Downey Jr. azonban 2013-ban sem fogja cserben hagyni rajongóit, a Vasember 3 már javában készül. Downey Jr. 2004-ig háromszor házasodott meg és vált el, magánéletét végigkísérte drogfüggősége és nem túl magasan ívelő színészi pályája. Sorozatos börtönbüntetések és rehabilitációk miatt romokban hevert élete, de 2003-ban a Gothika forgatásán megismerte jelenlegi feleségét, Susan Levin producert, akit két évvel később egy zsidó szertartás keretén belül feleségül vett. 2010-ben megnyitották közös produkciós irodájuk kapuját, mely a Team Downey nevet viseli. Közös fiuk Exton Elias február 7-én tölti be életének első évét.


TERMÍNY

VIANOČNÁ AKCIA PIATOK NEDEĽA

23. 11. 30. 11. 7. 12. 25. 11. 2. 12. 9. 12.

14. 12. 21. 12. 16. 12. 23. 12.

PIATOK

7. 12.

14. 12.

21. 12.

28. 12.

NEDEĽA

9. 12.

16. 12.

23. 12.

30. 12.

I. Trasa II. Trasa III. Trasa

Komárno - Iža - Patince - Wellness Hotel Patince Búč - Moča - Radvaň nad Dunajom - Žitava Wellness Hotel Patince Marcelová - Virt - Wellness Hotel Patince

Viac informácii nájdete na:

www.wellnesspatince.sk /wellnesshotelpatince

za

6,90 €

su

né pl á

u

3-hodinové vstupy do bazénového sveta aj s dopravou zadarmo len za

nie • va

Príďte sa k nám okúpať, dopravu vám zabezpečíme my.

• vian

WELLNESS HOTELA PATINCE

per ce

n


Az ünnepek alatt a pihenés mellett nincs más dolgunk, csak enni. Falni, mintha kötelező lenne – pedig egyáltalán nem az. Miután lecsúsztak a legfinomabb falatok, villámként ugrik be a gondolat: „Lehet egy számmal nagyobb pizsamát kellett volna kérnem a Jézuskától?”. Bizony lehet, dehát Istenem, karácsony van, nem? A szeretet ünnepe, hát szeressünk magunkat is és tegyük, ami jól esik. De próbáljuk meg okosan.

Mindent lehet! A

karácsony az az ünnep, amikor minden kaja szabad – nem számít, hogy pulyka, kacsa, csirke, sertés vagy valami egészen más. Közben persze formában szeretnél maradni, hiszen vékonyan és szexisen tudsz önmagad lenni. Ülsz a tévé előtt és azon tűnődsz mogyoró és szaloncukor majszolás közben, hogy

a tévében a szőke hos�szúcombú aznap már harmadszor vacsorázik és még hátra van egy menő étterem tesztelése aznapra, mégsem hízik egy dekát sem. Sőt, még buli után és valami isteni finomat majszolgatnak a konyhában. Hogy is van ez? Egyszerűen tatrsál be pár szabályt és semmi nem állhat a pulykasült és közéd.


Ne koplalj! Vedd lazán a dolgokat és ne görcsölj rá

minden falatra. Felejtsd el a kalóriákat, a szervezeted tudja mire van szüksége, szóval egyél. A lényeg, hogy mértékkel. Ha ez nem megy, akkor bizony önmegtartóztatási gondokkal küzdesz, de az egy másik fejezet. Légy erős és ne koplalj!

Időzíts! Ha nem szeretnéd az egész kacsasültet magadévá tenni az egész rokonság szeme láttára, akkor javaslom ne kopogó szemekkel ülj le az asztalhoz, mert ciki lesz, ha felfalod egyedül az ünnepi ebéd fénypontját. Ne korogjon a pocakod evés előtt, de a teljes jóllakottság érzését sem kell elérni. A túlevésről pedig nem is beszélve. Ha már kezdesz eltelni, csapj a kezedre gondolatban és fejezd be az evést. Tervezz! Az ünnepi étkezések nem egy fogásból áll-

nak és nem is egy napig tartanak, ezért tervezed meg, lelkileg készülj fel a „nagy zabálásra”. Arra is készülj fel, hogy a nagyi meg fog sértődni, ha nem tűntesz el elég oldalast a tányérodról, vagy még rosszabb: azt fogja gondolni, hogy nem ízlik, és az egész banzáj átmegy „kihallgatásba”. Ennek elkerülése érdekében kérj bőséges és finom reggelit, ebédkor pedig hivatkozz az ébredés utáni jóllakottságra, így nem lesz kifogásolható az elfogyasztott főfogások mennyisége. Ha ez mégsem jött be, akkor délután három óra után ne egyél, inkább cuppanj rá a vízcsapra és fogyaszz sok folyadékot, hogy az anyagcseréd serkentsd.

Ne legyen bűntudatod! Inkább légy ésszerű! Nem olyan nehéz, hidd el, csak egy kicsit akarni kell. Ez alatt a pár nap alatt megdöntjük az éves nassolási rekordot – pedig nem kéne. Ha sikerült a feljebb említetteket betartani, akkor este hat óráig belefér egy kis zacskó chips, esetleg pár kocka a kedvenc csokidból. Ha egyből kielégítetted az édesség utáni vágyaidat, akkor nem fogsz befalni egy vagy rosszabb esetben akár két-három tábla csokoládét egyszerre. Az csak az úszógumiknak tenne jót, azokat viszont feszes izmokra szeretnéd cserelni, ugye? Ugye mennyivel jobban hangzik így az ünnepi étkezés? Semmit nem kell nélkülözni, csak oda kell

figyelni, hogy ne szaladjon el ló és ne kelljen utána a teleshopban felesleges házilag alkalmazható kondigépeket és karcsúsítószereket vásárolni az új évben. Végezetül még egy felemelő hír: ha egy csendes hólepte estén úgy gondolod, szívesen meginnál egy pohár bort vagy koccintanál barátaiddal egy kis pezsgővel, bátran megteheted. Ha nem üres a pocakod, akkor nem árt annyira. A lényeg a mértéktartás!


JEDINEČNÁ ČOKOLÁDA,

TAKÁ, AKÚ MÁM RÁD Pokúšali ste sa už vyrobiť si doma vlastnú čokoládu? Spoločnosť chocoMe vám takúto možnosť prináša a to bez toho, aby ste si ušpinili čo len jediný kus riadu. Stačí si sadnúť k počítaču a kombinovať.

C

ieľom ChocoMe je vyrobiť dokonalú čokoládu. “Pojem dokonalej čokolády znamená pre každého čosi iné, preto vízia spoločnosti rešpektuje individuálne nároky zákazníkov a ponúka im viac ako 70 druhov rôznych čokolád,” hovorí majiteľ firmy, niekoľkonásobne ocenený chocolatier Gábor Mészáros. Práve on je otcom myšlienky ChocoMe. Čokoláda sa stáva luxusným tovarom aj vďaka prísadám, ktoré sa na ňu dostanú. Repertoár obsahuje okrem klasických prísad aj mnoho zaujímavých, prémiových ako napríklad: čierna morská soľ z ostrova Havaji, pistácie z Bronte pestované pri úpätí Etny, kandizované lupienky rôznych kvetov, pravé 23 karátové jedlé zlato či liofilizované ovocie bez akýchkoľvek umelých farbív. Každá jedna tabuľka ChocoMe je jedinečná a ručne vyrábaná bez postupov používaných vo veľkovýrobe. Väčšina prísad sa dováža z Nemecka, z Francúzska a z Talianska, sčasti kvôli vysokým požiadavkám na kvalitu, aj preto, lebo zásobovanie liofilizovaným ovocím (sušené v mraze), kandizovanými kvetmi a 23-karátovým zlatom je v Maďarsku komplikované. Gábor Mészáros sa síce v gas-

tronómii vyznal tak na úrovni nadšeného amatéra no chcel, aby sa jeho firma stala určujúcim faktorom v oblasti výroby čokolády, ktorá bola v Maďarsku v tom čase ešte v plienkach. Po rozhodnutí nasledoval čin. Vybral si názov ChocoMe, ktorý krátko a výstižne vyjadruje cieľ: jedinečná čokoláda; taká, akú mám rád. V tom, že čokolády sú vyhotovované na mieru a vďaka svojej jedinečnosti sú dokonalým darčekom aj pre obchodných partnerov, zamestnancov firmy ako aj vhodným promočným materiálom. “Z čokolády ChocoMe Vám dokážeme vytvoriť originálny, inovatívny a pre chuťové bunky lákajúci promočný materiál, ktorý je prispôsobený k imigu Vašej firmy,” menuje výhody Mészáros. Pritom ak Vaša objednávka presiahne počet kusov 50, môžete rátať s mimoriadnou cenovou ponukou a si môžete celú čokoládu aj z jej obalom navrhnúť vo farbách a s logom firmy. Gábor Mészáros mal o výrobe čokolády len základné informácie. Vo svete maďarských cukrárov bolo veľmi málo „majstrov čokolády“. Preto vyhľadal svetoznámu akadémiu Callebaut v Belgicku, ktorá sa jej výrobou zaoberá. Tu si na


viacmesačnom intenzívnom kurze osvojil remeslo výroby čokolády od ozajstných odborníkov, medzi inými aj od čokoládového guru Philippe Vancayseelena. S nadobudnutými vedomosťami začal na jar r. 2010 prípravy vlastnej značky. ChocoMe dnes už funguje úspešne vo mnohých krajinách, okrem Slovenska aj v Anglicku, v Rakúsku, v Čechách, v Rumunsku, vo Španielsku, vo Francúzsku, v Austrálií a v USA. Denne sa v maďarskej manufaktúre vyrábajú tisícky čokolád, väčšina z nich na export. Od konca septembra 2011 aj v čokoládovej manufaktúre v austrálskej Adelaide sa začala výroba čokolády ChocoMe v systéme franchise. ChocoMe na Slovensku funguje od roku 2012.

Ako objednať ručne vyrábanú čokoládu ChocoMe? ■ Navštívite stránku www.chocome.sk a kliknete na sekciu Navrhnuté kreácie ■ Naľavo si vyberiete typ čokolády, ktorý vás zaujal ■ Pridáte do košíka aspoň dva kusy čokolád ■ Vyplníte fakturačné a dodávacie údaje ■ Objednáte ■ Maškrtíte

viac ako

druhov 70rôznych čokolád

www.chocoMe.sk


Outfit: Designer Vintage, Komárno

Cyntia Csölle Cyntia (20)

csillagjegy: kos foglalkozás: diák kedvenc étel: spagetti kedvenc ital: Pepsi, Mojito film: főleg akciófilmek hobbi: műkörömépítés, sport tervek: elvégezni a főiskolát


Videó a fotózásról eo ahojkomarno.sk/vid nia te fo Video z

Foto: Zuzana Makaryszynová Hair stylist: Chantén - Sylvia Győrfiová Make-up artist: Tímea Nagyváthy

Outfit: Anett design, Komárno


Videó a fotózásról eo ahojkomarno.sk/vid Video z fotenia

Outfit: Designer Vintage, Komárno

Moderné značkové oblečenie a doplnky

Ku krásnym Vianociam patria krásne darčeky Nová kolekcia už v predaji veľkosti až do 56 Palatínova 41, Komárno (vedľa kníhkupectva Diderot)

Otváracia doba Pondelok-Piatok 9-18 | Sobota 9-12


Outfit: Anett design Komรกrno


Vide贸 a fot贸z谩sr贸l eo ahojkomarno.sk/vid Video z fotenia


Finalistka Facebook súťaže “NajSexi Tetovanie” Vek: 24 Horoskop: Vodnár Drink: grapefruit juice, talianske vína Jedlo: nemám oblúbené Hudba: chillout, tech house, deep house...


Kolko tetovaní máš a čo pre teba znamenajú? Zatiaľ mám jedno, hawaiské kvety, a zvláštny význam pre mňa nemajú. Jednoducho sa mi to páči. Kedy si sa dala tetovať? Tento rok v Máji som si dala tetovanie na nohu. Bola si sa tetovať sama alebo alebo niekto ta odprevadil? Keďže som nevedela kam mám ísť, tak ma odprevadil brat. Bolelo to alebo dalo sa to dalo prežiť? No tak dalo sa to prežiť jasné. Ale boli miesta, kde som musela zovrieť zuby :-) Aká bola reakcia rodičov keď sa dozvedeli, že máš tetovanie? Pripravovala som ich na to dlhšie, že budem mať tetovanie. Skúšali ma aj odhovoriť, ale nepodarilo sa. A nakoniec sa im to páčilo, a ešte k tomu ma mamka nahovorila aj na túto súťaž. Mala si už niekedy trápny moment keď si cítila tak, že si chceš tetovanie zakryť pred zrakom ostatných? Nie! Podľa mňa je to vkusné tetko a nemám si ho prečo zakrývať. Podla teba je pravda, že tetovanie je ako droga? Ked je prvé tak bude aj druhé, tretie atd? Asi áno, lebo v Decembri mám termín na druhé tetovanie :-) Zopár ľudí síce poznám, ktorý sa zastavili pri prvom. Zatiaľ! Komu by si neodporúčala dať sa tetovať alebo podla teba kto by to mohol časom oľutovať? Je to každého vlastná voľba, či sa dá tetovať alebo nie. Ja osobne som sa dlho rozhodovala, čo si dať vytetovať, aby ma to o pár rokov neunudilo. Súdiac podľa fotiek, pred objektívom sa cítiš velmi pohodlne. Fotili ťa už niekedy? Nie, nefotili. Bolo to moje prvé profesionálne fotenie. Na fotkách sa málokedy objavím, keďže väčšinou som ja tá, ktorá fotí. Ako si sa cítila počas fotenia a ako si bola spokojna s výsledkom prace z dielne MJP Studio? Na začiatku som mala trocha trému, ale rýchlo to prešlo a potom som si už fotenie užívala :-) Výsledok sa mi veľmi páčil, už rozmýšľam o ďalšom fotení.


Pozitívny tehotenský test mu zachránil život ich výrobky môžu odhaliť rakovinu semenníka aj v ranom štádiu. Toto zistenie nie je celkom nové, no príbeh Američana z novembra tohto roku zaujal viacero médií a po internete sa šíril ako infekcia medzi utečencami v  uzavretom kontajneri smerujúcom do Ameriky.

Zo srandy vážna vec

Muž sa chcel verejne pochváliť tým, že je tehotný, no napokon na radu jedného z diskutujúcich navštívil lekára. Diagnóza bola nádor na semenníku.

Zvýšený dopyt Výrobcovia tehotenských testov počítali s tým, že ich najväčšími odberateľmi budú ženy. Zrejme ich ale prekvapí nová vlna zákazníkov- mužov. Podľa všetkého totiž

Muž, ktorého meno nebolo zverejnené, našiel tehotenský test svojej priateľky a z  mládeneckého huncútstva sa rozhodol sa otestovať. Prekvapený ostal po tom, čo mu test ohlásil, že sa nachádza v druhom stave. Táto skutočnosť ho tak pobavila, že sa rozhodol o  túto radostnú správu podeliť s internetom.


Ako po

rozchode Do pohody po rozchode Človek by niekedy až neveril, aké na prvý pohľad neuveriteľne stupídne výskumy dokážu za morom vymyslieť. Niektoré, aj keď vedci dôjdu k skutočným výsledkom, nemajú pre ľudstvo žiadny podstatný vplyv. No treba z nich vyťažiť najviac. Napríklad ako z výskumu o tom, čo treba robiť po rozchode.

Výskumy zlomených sŕdc

Vedci z Arizony rozdelili niekoľko desiatok čerstvo rozídených ľudí na tri kôpky nešťastia, aby do denníčkov zaznamenávali svoje myšlienky a zážitky. Prvá kôpka mala písať 20 minút po tri dni o svojich najsilnejších pocitoch. Druhej skupine nariadili písať príbeh o ich krachnutom vzťahu s úvodom, jadrom a záverom. Tretia skupina mala zase do denníkov vpisovať svoje zážitky z dňa, no bez akéhokoľvek citového podfarbenia.

Ukázalo sa, že tí, ktorí sa na papieri spovedali zo svojich pocitov, mali s prekonaním rozchodu najväčší problém a naopak tí, ktorí sa venovali svojim aktivitám, znášali tok času bez ich partnera najlepšie. Ako sa z tohto poučiť? Rozchod je zlý. A zlý bude. Po ňom ide len o to, čo najskôr sa dostať z depresívnych nálad a začať opäť žiť naplno. Denne to zvládajú milióny ľudí, tak prečo nie vy?

Vymažte ho

Základom je stanoviť si akési pravidlá, kedy môžem a kedy nemôžem na svoje temné pocity myslieť. Znie to síce nezmyselne, no pomáha to vytvoriť si akúsi psychickú odolnosť. Napríklad si povedzte, že nad svojim rozchodom budete rozmýšľať len v určitý čas, alebo na určitom mieste – napríklad doma. A akonáhle zavriete zatvoríte dvere a vyjdete von, nemôžete im dať najmenší priestor!

Vídavate ho všade, kam sa pozriete? Dostaňte ho z hlavy! Po dlhšom a intenzívnom vzťahu vám pokojne môžu ostať akési spomienkové predmety, ktoré vám ho pripomínajú. Zubná kefka, tričko, fotky, darčeky od neho? Dajte ich preč. Nepomáha vám ani jeho telefónne číslo a tiež priateľstvo na Facebooku. Buď ho bloknite, alebo vymažte úplne.

Dobrá nálada a sebavedomie

Vedci prišli na to, že ani vaše telo sa po rozchode necíti najlepšie. Nervozita, bolesti hlavy a žalúdočné problémy sa dajú jednoducho odbúrať pravidelným pohybom. Aj keď iba na 30 minúť denne, no zbehnite na jogu, alebo si zabehať. Vplavte si do tele nejaké endorfíny a cíťte sa zo dňa na deň zdravšie a lepšie! A to je skvelá príležitosť si spraviť poznámku do zoznamu „Prečo som super“. Po rozchode je potrebné nabrať sebavedomie a toto je fajn spôsob, ako tento proces urýchliť.


Tvrdý šport neznamená tvrdé srdce Center NHL, momentálne hráč Banskej Bystrice a držiteľ troch medailí z MS v hokeji. Aj napriek dosiahnutým úspechom mu do nosa nenaprší. Práve naopak, rád sa venuje dobročinnosti. Michal Handzuš.

S

voj jediný voľný deň v kalendári ste využili na účasť na športovej charitatívnej exhibícii. Deň pred a aj deň po akcii ste mali plánované zápasy. Napriek tomu ste pricestovali a  venovali sa deťom a rodinám, ktoré to potrebujú... Podľa mňa je to úplne normálne. Ľudia by si mali pomáhať. Nie každý mal v živote iba šťastie. Ja som rád, že robím to, čo ma zároveň aj baví. Na plat sa taktiež nesťažujem. Preto vždy rád pomôžem, príde mi to prirodzené. Počas zápasu na tejto benefičnej akcii určenej pre nemocnice v Košiciach a Prešove ste boli kapitánom Výberu hviezd. Vedeli by ste si predstaviť sám seba ako futbalistu? Futbal bol príjemný, súperi (futbalisti MŠK Žilina) nás šetrili, teda to bolo dobré. Rád si ho zahrám, no

ešte radšej mám tenis. Hokej je však srdcovka.

to momentálne neviem. Hádam o rok

Plánujete založiť nejakú nadáciu na pomoc ľuďom v tiesni? Je ešte skoro o tom hovoriť. Chcem sa naplno venovať hokeju. Ale bolo by to pekné, nič nevylučujem.

Ako si spomínate na štvrťfinálový zápas proti Kanade z tohtoročných MS? Bolo to úplne fantastické, zdolať Kanadu, ktorá mala neskutočne silný tím. Sú to silne motivovaní hráči s  veľkou dávkou sebadôvery. Preto sme sa veľmi tešili, keď sme v  poslednej tretine otočili skóre a vyhrali.

Na banskobystrickom ľade sa ocitáte po šestnástich rokoch. Prečo práve Banská Bystrica? Koľko extraligových zápasov plánujete odohrať? Sezóna je už v plnom prúde a ja som doteraz viac rehabilitoval ako trénoval. Podstatné je aj to, ako sa budem cítiť. Banská Bystrica je moje rodné mesto. Mám na ňu silnú väzbu a chcem tam ostať žiť natrvalo. Kedy sa chystáte späť za more? Ako som už spomínal, teraz, kým je výluka v NHL, hrávam za Banskú Bystricu. Kedy pôjdem späť za more,

A čo finále s Ruskom? Zozačiatku nám to šlo dobre. Niekedy v druhej tretine sa prejavila únava. Chalani neboli zvyknutí odohrať v takom časovom rozpätí toľko ťažkých zápasov. Prirodzene sa prejavilo psychické a aj fyzické vyčerpanie. Je v kabíne cítiť rozdiel resp. nejaký odstup medzi hráčmi, ktorí už majú

Prečo Práve hrb? Preto, lebo len my Vám ponúkame: • 50% z ohodnotenej nehnuteľnosti bez dokladovania príjmu

0917 791 306 w w w. h rb. s k

• úver pre každého • 3% úrok • neskúmame bankový register • vyplácame do 24 hodín

už na noVej adrese:

+ výkup a predaj nehnuteľností

jókaiho 32, Kn (vo dvore LuX)


V tíme je veľmi dôležité aby sa každý cítil ako jeho súčasť.

odohrané roky a mladými hráčmi? V tíme je veľmi dôležité aby sa každý cítil ako jeho súčasť. Nemalo by to byť tak, že mladý člen tímu bude potichu v kúte, pretože je profesijne mladý. Boli sme tam dobrí chalani, dobrá partia a  užívali sme si to. Ak niekto urobil chybu, zaskočil tam druhý. Navzájom sme si zo seba robili srandu, bez ohľadu na to, kto koľko odkorčuľoval. Aj to patrí do kabíny.

Čo vravíte na oslavy po príchode zo šampionátu a na slovenských fanúšikov? Na námestí bolo veľmi veľa ľudí. Veľmi sa mi páčil autobus s holým nebom nad hlavou. Chceli sme mať priamy kontakt s fanúšikmi a toto bolo úplne fantastické. Keď som sa na tribúne tešil, že už všetci všetko povedali, dopredu ma vytiahol moderátor. Bol som celý polepený,

šampusová sprcha ma neminula. Fanúšikovia boli a aj sú skvelí. Robili nám spoločnosť celou cestou z letiska až na námestie. Tešilo nás, že sa tešia. Chcel by som im poďakovať, že pri nás stoja aj keď sa darí, aj keď sa nedarí. S Michalom Handzušom sa rozprávala Sandra Furdová.


4 fakty, Hugh Hefner je legenda a aspoň polovicu života mu závidí každý chlap. A nielen preto, že si oblečie župan kamkoľvek chce ísť v župane, ale aj preto, lebo sa okolo neho vždy vrtí nespočetné množstvo sympatických slečien.

ktoré ste nevedeli o Hughovi Hefnerovi

dzoval oslavy dňa vďakyvzdania tak, ako ho Američania poznajú dodnes. Žranica, chľast, voľno a hry.

Multimilionár z minima

Hef je muž. Veľký muž. Bez pochýb! A tiež je to biznismen a vizionár ako lusk! Pozrite sa na majetok, ktorý momentálne ovláda. Podľa odhadu ide o  sumu prekračujúcu 43 miliónov dolárov. A viete, s čím začínal? Na vybudovanie najväčšej erotickej značky Jeho predok môže za na svete potreboval okrem rokov, deň vďakyvzdania sexu a inej tvrdej driny iba 8 000 Táto informácia je síce z  úst sa- dolárov! motného Hugha Hefnera, no nepochybujeme o tom, že zakladateľ O  panictvo prišiel, keď najväčšej značky spájanej s eroti- mal 22 kou, nepotrebuje umelo vyvolávať publicitu okolo svojej osoby. Baliť Nie každý je poctivý iba kým si ženy má na čo a  peniaze z  toho nájde prvú lásku. Niektorí vydržia nekvapkajú. Podľa všetkého je aj do maturity. Taký Hef sa najprv Hugh priamym potomkom Willia- mohol legálne opiť a  až potom ma Bradforda, prvého guvernéra, okúsil aj najvyššiu formu lásky. ktorý v  17. storočí presadil presa- A  neľutuje to. Veď ani nemá čo.

Predsa len by sme radšej aj my, skôr začínajúci, odložili naše „prvý krát“, aby sme na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov svojho života mohli žiť so siedmimi ženami, alebo spávať s dvojičkami Sandy a Mandy.

Vlastní kryptu hneď vedľa Marilyn Monroe. Nie je to prekvapenie. Ak si Hef mal vybrať, vedľa koho naveky spočinie jeho nadržané telo, nemohol sa rozhodnúť lepšie. Jedna z najsexy, najobdivovanejších a  najtalentovanejších žien histórie ľudstva, ktorá zomrela vo veku 36 rokov na vrchole slávy, stále krásna. Je pochopiteľné, prečo si najväčší Playboy kúpil práva na kryptu hneď vedľa Marilyn. Dá sa predpokladať, že prvé, čo Hugh Hefner po pohrebe spraví, bude návšteva u  Marilyn. A  nepôjde o pitie čaju...


Škótsky pivovar Brewmeister chce byť zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Z jedinej fľašky jeho piva môžete zomrieť na otravu alkoholom.

Opica z malého piva Dámy, poznáte to? Dáte si jedno malé pivko a  už sa vám točí hlava, máte problém s  artikuláciou a sadnúť si za volant by znamenalo takmer istú samovraždu. Človek ale nemusí byť žena, aby sa opil z trojdecového piva. Škótsky pivovar Brewmeister uviedol v  novembri na trh pivečko s neuveriteľným 65 percentným obsahom alkoholu. Volá sa Armageddon a  pýši sa titulom ‚najsilnejšie pivo na svete‘. Prekonalo tak holandský Start The Future so 60 percentami, ktorý bol za najsilnejšie pivo považovaný doteraz. Pre porovnanie, obsah alkoholu v  našom klasickom svet-

Najdrahšie a najsilnejšie pivo vyrábajú v Škótsku lom pive sa pohybuje medzi štyrmi a piatimi percentami.

Luxus Ak by ste si chceli 330 mililitrovú fľašku Armageddonu kúpiť, je dostupná v anglických obchodoch po 80 libier. Cena je tak vysoká vraj preto, aby odradila problémových požívačov alkoholu. Armageddon si treba vychutnávať ako fľašku kvalitnej brandy. Lacnejšie ho dostať priamo v  škótskom pivovare, alebo na objednávku cez internet. Podľa samotného výrobcu má škótske pivo napriek svojmu vysokému ‚volume‘ plnú chuť, je sladké a veľmi chutné.

Samozrejme, odporúčaná konzumácia tejto radosti je po poldecákoch. Je priam neuveriteľné, že 330 mililitrová fľaša piva je určená na zdieľanie spoločných chvíľ s partiou kamarátov. Na zdravie!

Najsilnejšie pivá na svete 1. Armageddon 65% ( Škótsko) 2. Start The Future 60% (Holandsko) 3. End Of History 55% (Škótsko) 4. Schorschblock 43% (Nemecko) 5. Sink The Bismark 41% (Škótsko)


Výrazne mladšia partnerka Nemusí byť problém

m

ám dobrého kamaráta, ku ktorému sa prednedávnom nasťahovala jeho priateľka. Je múdra, okúzľujúca, vtipná, krásna a čírou náhodou podstatne mladšia. Klape im to. No medzi ich známymi sa z času na čas objaví náznak nedôvery voči ich vzťahu. Všetko to začína a končí pri tradičných mýtoch o  staršom mužovi randiacom s  mladšou verziou svojej bývalej ženy.

Ona to robí pre peniaze Ľudia sa dávajú dokopy pre množstvo dôvodov. A finančné zabezpečenie je jedným z nich. Ktorá by chcela vychovávať svoje deti v  nekončiacej finančnej núdzi? Keď sa nad tým ale zamyslíte, ktorá žena rozmýšľa nad tým, ako zabezpečená bude? Taká dvadsiatka, ktorá si chce užívať a je vo svojej romantickej idealistickej fáze to nebude. Nestarajú sa o  veci, ako zabezpečenie detí. O  svojich budúcich deťoch nechcú ani počuť. Také dievča

nemá problém ísť na romantickú pizzu a vrátiť sa domov autobusom.

On to robí pre sex Dobre a v porovnaní s kým je starší muž s  mladšou partnerkou v  tomto horší? S  mládencami, ktorí na diskotékach každý víkend hľadajú duchaplné spojenie a súznenie duší do skorých ranných hodín? Verte, či nie, s  pribúdajúcimi rokmi je pre vás vo vzťahu sex menej a  menej dôležitý faktor. Ak máte aspoň 25, iste viete o čom hovorím. A možno práve toto taká mladucha ocení, keď si bude môcť konečne sadnúť na pohárik s  mužom, ktorý sa nebude polovicu času rozprávať s jej prsiami.

To nevydrží Na toto mám jeden dobrý príklad. Woody Allen a Soon-Yi. Neviem, či ste si všimli, no na začiatku deväťdesiatych rokov sa americký režisér dal dokopy s  o  35 rokov mladšou

žabkou. Samozrejme, všetky bulvárne plátky s úškrnom tipovali, kedy ho mladá pošle preč. Prešlo viac ako 21 rokov a  stále sú spolu. Je to logické. Ako nám ženy rady vyčítajú, taký priemerný chlap dozrieva neskôr. V porovnaní so ženami, rozmýšľajú a sú rozvážnejší až vo vyššom veku. A to sú kvality, ktoré vzťah potrebuje.

Je to nechutné, neprirodzené, fuj! Toto je vtipné, pretože ešte prednedávnom sa podobné veci hovorili o rasovo miešaných pároch a  homosexuálnych pároch. Nie, že by to dnes bolo na sto percent mimo spoločnosti, alebo to každý akceptoval, no ľudia si postupne na to zvyknú a  majú o dôvod menej pchať sa do súkromných vecí iných. Zhrnuté a  podčiarknuté, láska je vzácna súčasť našich životov. Treba si ju vážiť a nestarať sa o hlúpe reči okolia, či mýty, prečo by vzťah skúsenejšieho muža s mladou žabkou mal byť zlý.


Mourinho

ehető ujjai és a horribilis gázsija

Nem szolgált igazi meglepetéssel az a felmérés, amelyet a brazil Pluri Consulting készített. Témája: a 30 legjobban kereső futballedző fizetési listája. Ki más vezethetné, mint a bohém, sokszor arrogáns, de már most igazi edzőlegenda, a portugál José Mourinho?! A Real Madrid trénere évi 15,9 millió eurós bruttó fizujával mindenkit a háta mögé utasít. Ez az összeg közel háromszor akkora nagyságú, mint amiért a Manchester City managere, Roberto Mancini írt alá.

M

ögötte két olasz, Carlo Ancelotti és Marcello Lippi fért fel a dobogóra. Érdekesség, hogy utóbbi egy kínai klubnál dolgozik. A MU managere, Alex Ferguson csak a negyedik. Az is látszik, hogy a színvonal és a fizetés nincs mindig összhangban, mivel Camacho és Lippi nagyot kaszál Kínában, pedig a csapataik egyáltalán nem tartoznak a patinás egyletek közé. Ugyanez látszik a közel-keleti olajállamokban. Frank Rijkaard sem a szaúdi válogatott szányalása miatt kapja az eurómilliókat. Ancelotti jó nevű edző, de a PSG tulajdonosa is arab, aki alapból megfejeli pár millióval a gázsit. Mourinho a nettó kereseti listán a második helyre csúszott vissza(7,344 milkával), mivel a vizsgált országok között ott a legnagyobb az adó, méghozzá 52 százalékos. A Közel-Keleten

nem kell számolgatni: Katarban és Szaúd Arábiában is adómentes a jövedelem. Tehát, nettóban Carlo Ancelotti, a  PSG edzője kasszíroz a legtöbbet (7,425 millió euró). Hej, ha ez a tudomására jut a  portugálnak, aki botrányt-botrányra halmoz?! Nézzünk egy kicsit körül, mibe is keveredett már a „mi“ Josénk?

2004-ben, még a Porto mestereként azzal gyanúsították meg, hogy a Sporting Lisboa elleni bajnoki után, az öltözőfolyosón megtámadta a fővárosiakat erősítő Rui Jorgét és széttépte a mezét. 2005 februárjában azzal vádol-

ta meg Anders Frisk játékvezetőt, hogy a Chelsea barcelonai BL-mérkőzésének szünetében beengedte öltözőjébe a katalán kispadon ülő Frank Rijkaardot. Tiltakozásul nem vett részt a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Frisk cáfolta Mourinho állításait, később halálos fenyegetéseket kapott és visszavonult. A portugál trénert két összecsapásra eltiltották, mivel az UEFA szerint „rossz hírnevét keltette a futballnak”. 2007. márciuában: a Tottenham elleni kupamérkőzést követően állítólag kurafinak nevezte a játékvezetőt. „Nem sértésnek szántam, bár úgy is lehet érteni” – kommentálta az esetet a szerénységéről híres edzőfenomén. 2009. decemberében az Inter edzőjeként az Atalanta elleni 1:1 után megtámadott egy újságírót, és a karjánál fogva kirángatta az interjúszobából. 2010. február: a Sampdoria otthonában elért 0:0-s összecsapás során a bíró két Inter-játékost is


kiállított, mire Mourinho keresztbe tett csuklókkal jelezte, hogy a sípmestert bilincsben kéne kivezetni a stadionból. Mozdulatáért három meccsre eltiltották, és 40 ezer eurós pénzbírságot kapott. Még ebben a hónapban a Milan elleni városi rangadó után közölte: „Ma minden megtörtént annak érdekében, hogy ne mi nyerjünk”. Mondatáért 18 ezer eurót kellett fizetnie. 2011. március: Kétszínűnek nevezett egy riportert, aki a bírókról alkotott véleményére kérdezett rá. „Amit mondok, azok nem vádak,

hanem az igazság”-jelentette ki. 2011. április: élesen bírálta a Barcelona elleni BL-elődöntőt vezető Wolfgang Starkot, és arra is utalt, hogy az UEFA az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) támogatása miatt részesíti különleges elbánásban a katalánokat. 2011 augusztusában a Barcelona sikerrel végződött – Szuperkupa-finálé José Mourinho és Tito Vilanova(A Barca akkori másodedzője) külön csatájáról maradt emlékezetes. A Nou Campban

rendezett visszavágón a fővárosiak portugál mestere egy szabálytalankodás után kialakult lökdösődés közben belenyúlt a májusban Pep Guardiola helyére kinevezett Vilanova szemébe, aki visszacsapott Mourinhonak. „A labdarúgás érzelmekről szól. Sokszor provokálják az embert, egyszer felül neki, az ember  máskor meg nem. Ezen a meccsen engem is provokáltak a Barcelona részéről, amit pedig tettem, az természetes reakció volt.”-summázta José. Mourinho a nagy vihart kavart eset után kétmeccses eltiltást kapott, amely kizárólag a spanyol Szuperkupára vonatkozott, és 600 euróra is megbüntették. De a  sértett, Tito Vilanovát is eltiltották egy meccsre. Az idei El Clásico előtt egy spanyol pékségben például „Mourinho ujjai” becenévre keresztelt péksüteményt is árusítottak. Nagy vonalakban, és még hol a vége?


BMW 114i:

A család benjáminja A bajor márka legkisebb modellje sokáig csak ötajtós karosszériával volt kapható. Tavaly érkezett a háromajtós modell, s vele egy új alapmotor is megjelent a kínálatban. A „kis” BMW-t ebben a kombinációban kaptuk meg tesztelésre – Szlovákiában elsőként.


Alaktan Az autó elsősorban is hosszú, szélesre tárható ajtókat kapott, keret nélküli ablakokkal; profilja így jóval lendületesebb, mint az ötajtósé. A kb. 8,5 centis hosssznövekedés, valamint az elöl-hátul megnövelt nyomtáv szintén a sportos fazont erősíti. A karosszéria magassága megmaradt 1421 milliméternek. Az egyéb látvány- és stíluselemek közül elsősorban a maszk érdemel említést – egyrészt az ízléses rajzolatú fényszórók közötti „vesék” arányos formájának, másrészt a hihetetlenül széles ködlámpaházaknak köszönhetően. De érdemes egy pillantást vetnünk az oldalfelületet tagoló bordákra-hajlatokra is: a felső, mint egy pengeél, közepén az egyszál kilinccsel, az alsó pedig lágy ívben, szép homorulattal olvad bele a hátsó kerékszoknyába. Nekem személy szerint nagyon tetszik a hátsó lámpák csücskét összekötő perem is, amely két, egymástól vizuálisan jól elkülönülő részre osztja a hátsó falat.

Belvilág A volán mögött elfészkelődve a megszokott BMW-műszerfalat látjuk magunk előtt: nagyméretű, jól olvasható „órák”, hosszú, keskeny szellőzőrostélyok, klíma- és rádiópult, mozivászon-szerű színes kijelző. A középkonzolon az iDrive rendszer nyomógombokkal körülvett tárcsája az ismerős elem, de itt jóval kevesebbet tud – értsd: kevesebb funkció vezérelhető vele –, mint a nagyobb modellekben. A volán is érezhetően vékonyabb, valószínűleg hölgykacsókra is méretezték. Az utastér szürke alapszínét hatásosan oldják az ezüstszínű betétek, igaz, jobbára csak az elöl ülők látókörében. Ők egyébként kellően kényelmes, tág határok között állítható fotelekben utazhatnak, míg hátul az a helyzet, mint mindegyik C-szegmensbeli háromajtósban: kicsit körülményes be- és kiszállás, kicsit spártaiak az ülések, kicsit kevés a

hely. Még akkor is, ha a lábtér 21 mm-rel nagyobb, mint az ötajtósé. A csomagtér szintén megnőtt az ötajtóshoz képest (+30 l), a kacattartók száma átlagos és kielégítő. Különösen praktikus és könnyen hozzáférhető az elülső kartámla üregében kialakított méretes boksz.

Az országúton A bevezetőben említett új alaperőforrásról kertelés nélkül ki kell mondanunk, hogy minden idők egyik leggyengébb BMW-motorja. Ha pedig a márka újkori történetét nézzük, akkor egyértelműen a leggyengébb. S ebben ez a furi, hogy előre megfontolt szándékkal fojtották meg! A Škoda Fabia RS 200 köbcentivel kisebb benzines turbómotorja ugyanis ennél sokkal erősebb (180 LE); majd pont a BMW ne tudott volta kihozni egy dupla turbinás 1,6-osból minimum 200-210 lóerőt! Igaz, a kasztrálást kárpótolandó olyan alacsonyra szállították le a nyomatékcsúcsot, amire még a dízel személygépkocsik sem képesek: a 180 Nm már 1100 fordulaton megjelenik! Már pusztán ettől erősebbnek érezzük a gúzsba kötött négyhengerest, mint amilyen valójában; de attól is, hogy nem üvöltve-visítva-jajveszékelve adja le a maximális teljesítményt, mint a képességeik határát elért benzinmotorok általában. Ez, kérem, száznegyvennél is csak brummog, mintha azt üzenné: nyomjad csak pajtás, van még miből... Holott nemigen – csak úgy érezzük. De ez is valami... Ami ezen kívül tágítja még a vezetési horizontot, az a rezsimválasztás lehetősége. SPORT állásba kapcsolva „megkeményedik” az autó, gyorsabb lesz a gázreakció, COMFORT állásban úgymond normálisan működik minden, a külön konfigurálható ECO PRO rezsim pedig a minél gazdaságosabb vezetést szolgálja. A hatfokozatú kézi váltó viszont némi kritikát érdemel. A kar elég nehezen jár, a balra helyezett, minden biztosítás nélküli hátramenet pedig továbbra is rejt magában némi

veszélyt. Jelesül: ha kissé erőteljesebb mozdulattal akarunk egyesbe kapcsolni, könnyen rükverc lehet belőle. Ennek következményeit pedig – pl. lámpa előtt, kocsisorban állva – aligha kell külön ecsetelni. A végére azonban ismét piros pont következik, éspedig az autó menettulajdonságok köszönhetően. Az ötajtós verzió is rendkívül stabil volt, a szélesebb nyomtávú háromajtós pedig hatványozottan az. Olyannyira, hogy egyik magyarországi kollégám nemcsak „az egyik legstabilabb és legjobban forduló autó”-nak találta, amelyben valaha ült, hanem „abszolút bolondbiztosnak” is. Értsd: amelyet még agresszív vagy fakezű vezetéssel sem lehet kihozni a sodrából, legalábbis a fizikai törvények határain belül nem. S minthogy jómagam is hasonló tapasztalatokkal zártam a tesztet, csak azt tudom mondani: ez önmagában is elégséges fájdalomdíj a 102 lóerőért... Vas Gyula (A szerző felvételei)

ADATLAP Hengerűrtartalom: 1598 cm3 Teljesítmény: 75 kW (102 LE)/4000min-1 Nyomaték: 180 Nm/1100min-1 Sebességváltó: hatfokozatú kézi Legnagyobb sebesség: 195 km/h Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,2 s Csomagtér: 360–1200 l Fogyasztás (városi/országúti/vegyes): 7,2/4,8/5,7 l/100 km Ár: 22 000 euró


GIRL FAILS Hát igen! A lányok is csak esendő emberek, semmi természet feletti erejük vagy hatalmuk nincs. Csinálnak meggondlatlan dolgokat, elesnek, leesnek, elcsúsznak, elrontanak és tönkretesznek dolgokat, de legalább viccesen és bájosan csinálják. Hajrá csajok!

QR

code

Ez TUTI RÁNYOM A HAVI REZSIRE Gangnam style mindenhol, hát miért éppen itt ne lenne? Karácsonyi megvilágításban az egész ház és Psy nagy sikerű slágerére villognak az égők. Pazar.

QR

code

EGY KIS ÜLDÖZÉS Nem is tartott sokáig és elfogták. Igaz, elsősorban a motoros hibája, mert a végén rosszul gondolta ki a menekülő útvonalat. De hát ez van, végül úgyis mindenki elnyeri méltó büntetését...

QR

code

QR

code

Töltsön le okostelefonjára QR olvasó szoftvert, majd helyezze mobilját a kód fölé és a videó automatikusan elindul. Internetkapcsolat szükséges.


ILLÚZIó Hát ez nagyon elgondolkodtató. Még most sem tudom eldönteni, hogy akkor most ezt rajzolta vagy mi van? :D

QR

code

A LIFTBEN

QR

A legismertebb közösségi oldalon futótűzként terjedő videó már sokak számára ismert lehet, de annak aki még nem látta érdemes megnézne. Ezek után kétszer meggondolod majd, hogy a lépcsőt vagy a liftet használd.

code

BOCS, de beszorultam

QR

Szegény bocsok nem tudnak kiszabadulni az út széli konténerből. Szerencsére azonban van még emberség a világon és a bocsok megmenekülhettek, hála két jószívű embernek.

code

Töltsön le okostelefonjára QR olvasó szoftvert, majd helyezze mobilját a kód fölé és a videó automatikusan elindul. Internetkapcsolat szükséges.

QR

code


Ha szeretnéd viszontlátni a partyfotód itt, küld el nekünk az office@lookmag.sk címre.


/lookmagazine

LIKE: facebook.com

Ak chceš mať Tvoje partyfoto uverejnené v našom magazíne tak ju pošli na office@lookmag.sk.


winter 2012 | LOOK magazine  
winter 2012 | LOOK magazine  

LOOK magazine 2012 winter © Generation C media, s.r.o. Komárno, Slovakia bilingual magazine (hungarian, slovak)

Advertisement