Lokalpressen Partille nr 26 21 nov 2018

Page 1

ÅRGÅNG 4 NR 26 - 21 NOV 2018

Lokaltidningen för dig som bor i Partille kommun och Fräntorp

AKTUELLT

BLOMMIG JUL I JONSEREDS TRÄDGÅRDAR

BILD: © CLAES-GÖRAN WETTERHOLMS ARKIV

Titanic-utställning

SIDAN 6

Historier och levnadsöden som berör på "Titanic – The Exhibition". SIDAN 7

AKTUELLT

BILD: HIGAB/HANS WRETLING

Populär julmarknad Likt en klassisk julkalender invigs Kronhusjul 1 december.

SIDAN 10

Bra grepp på glidet!

BILD: MAGASIN DUETT, MUNK FORM & FASON OCH TAVELHUS

• • • • •

Få en

stjärtlapp påGällerköpet! så långt

Däckteam Göteborg Jojjens Däckservice AB

15% rabatt

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER

Black Friday

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

Återförsäljare åt

på all familjejuridik som bokas under fredagen 23 november. Ex. Testamente, Framtidsfullmakt, Gåvobrev, Samboavtal mm.

Medlemmar i

Boka på tel. 031-310 93 90 eller 031-727 00 00

Artillerig. 29 • 031-253496 måndag - fredag 7-17 info@jojjens.se • www.jojjens.se

lagret räcker.

vet vilka däck du behöver

Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se

Göteborgsvägen 74 i Sävedalen | Tel. 031-727 00 00 | www.fjallmans.se


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

LEDAREN

Besparingar och falska sjuksköterskor

I

min förra krönika skrev jag om besparingar i vården och bland annat om de, i mina ögon sett, väldigt märkliga besparingar som Sahlgrenska Universitetssjukhuset tvingas till. Dessa sparåtgärder har fått många av de anställda på sjukhuset att reagera och GP hade en artikel om detta nyss. ”Människor riskerar att dö i onödan”, säger läkare på Sahlgrenska Sjukhuset. ”Dödligheten kommer att öka i vårdköerna och som en direkt följd av besparingarna”, skriver en grupp sjuksköterskor på Facebook. ”Patienter kommer att få ligga i dagrum och på läkarexpeditioner”, har undersköterskan och kommunalordföranden på Sahlgrenska, Hans Ekström, tidigare sagt till GP. ”Man måste prioritera vård framför administrativt arbete och använda vårdkompetensen på ett bättre sätt”, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götaland till GP. Som trots alla varningssignaler står fast vid besparingarna. Just administrativt arbete är det många läkare som också tar upp. En väldigt stor anledning till att det administrativa arbetet ökat extremt mycket de senaste åren är de fullkomligt orimliga kraven som Försäkringskassan kräver kring läkarintyget. Så allt inom vården hör ihop. Jag anser att det måste vara dags för en sund regering, om vi nu kunde få någon regering överhuvudtaget, att ta ett helhetsgrepp över vården inklusive Försäkringskassan. Alldeles för många saker är totalt havererade. Måste erkänna att jag var dålig på att följa de förändringar som gjorts inom vårdsektorn under slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Jobbade på och behövde inte hjälp med något stort. I slutet av 90-talet när mina barn var små så tyckte jag det mesta fungerade riktigt bra. Då fanns ju vårdbehov relativt ofta. Men det fanns både bra vårdcentraler med akutöppet på kvällar och helger och det fanns en ”doktorn kan komma”-tjänst som fungerade ypperligt.

NÄR MIN SAMBO drabbades av en svårdiagnostiserad sjukdom runt 2013 blev jag varse hur bedrövlig kvalitén på vår vårdcentral var. Hade i och för sig börjat märka av väldigt långa väntetider och stor personalomsättning men eftersom jag bara utnyttjade vårdcentralen vid exempelvis halsfluss och liknande så hade jag inte lagt någon större vikt vid det. När sambon hade samma problem även efter ”två veckors sjukskrivning och vila” och på nytt besökte vårdcentralen, då blev det problem. En lång väntan följde, remitterades till den ena och den andra specialisten med månaders väntetid. Försäkringskassan stoppade helt plötsligt sjukskrivningen och detta när man faktiskt tillslut hittat orsaken till hennes problem. Sen följde en lång utdragen process med överklagan och överklagan och till slut beslut i förvaltningsrätten, och kraften tog slut hos oss.

Först då fick jag på allvar upp ögonen för hur totalt galet det blivit i Sverige med vård och välfärd. Och det är förmodligen så för de flesta att det är först när man själv blir drabbad som man på allvar inser hur fullständigt tokigt det fungerar. Denna välfärd som var världens bästa för bara något decennie sedan. Vad hände? Eller egentligen ännu viktigare – hur skall vi få våra politiker att inse hur verkligheten ser ut och att de måste hitta tillbaka till hur det fungerade förut? Kanske är jag blåögd men jag hoppas och tror att det finns möjligheter att lyckas med det. DE SENASTE DAGARNA har nästa helt vansinniga sak upptäckts. Det finns personer som köper sig en sjuksköterskelegitimation. Hur i hela friden kan en människa köpa sig en sådan legitimation och sedan ge sig ut och söka jobb som sjuksköterska? Hur tänker den människan? Att vara sjuksköterska kräver en gedigen utbildning och sedan såklart är erfarenheten något som man får med sig med tiden när man arbetar. Men kunskapen är oerhört viktig då det gäller människors liv i många fall. Jag blir verkligen mörkrädd och misstänker att det kan vara likadant med vissa läkare som avslöjats göra väldigt märkliga undersökningar och så vidare. Är det så nu i världen, att kontrollen av utbildningar måste skärpas upp både ett och två steg för att vi – den vanliga människan – skall känna oss trygga i vården? Men kanske allt detta hänger ihop med ekonomin, det är bara spekulationer från mig men man måste ju undra. Är det så att alla besparingar gör att man inte hinner med att göra kontroller ordentligt när man rekryterar? Det låter ju onekligen som om det kunde spela in. Då kanske vården inte behöver mindre resurser utan tvärt om mer. SOM VANLIGT TAR vi tacksamt emot tips och idéer på personer och företag som ni är nyfikna på. Likadant med tips på reportage som ni vill läsa i vår tidning. Skriv brev, maila, sms:a, ring, skriv på vår Facebookssida eller välkomna upp till vår lilla redaktion på Göteborgsvägen 88 i Sävedalen. Ha det gott! Vi hörs.

JAN LARSSON jan.larsson@lokalpressen.eu

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702-41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: VTD

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Kerstin Parker

Marie Andervik

Katarina Elowson

Reporter redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Försäljning katarina@lokalpressen.eu 0707-29 37 20

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD?

NÄSTA NUMMER... Lokalpressen Partille ges ut minst två gånger i månaden, på onsdagar. Nästa nummer kommer den 28 november.

Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Skriv till oss, så publicerar vi din text här under rubriken "Insändare". Kanske är det någon som tycker helt annorlunda eller så är det fler som tycker som du. Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på mail redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen om du har något du vill ventilera!

KOMMANDE UTGIVNINGAR: 28 november, 5 december, 12 december, 19 december, 23 januari, 6 februari

SENASTE NUMRET Har du inte fått senaste numret? Hör av dig till jan.larsson@lokalpressen.eu. Eller hämta tidningen på Kommunhuset, Partille Bibliotek eller i Glashuset. Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Och i arkivet hittar du alla tidigare utgivningar samlade.

TIPSA OSS! Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.


3

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

BLACK FRIDAY! 23 NOVEMBER

SONY OLED KD-55AF8 4K TV

SAMSUNG UE55NU7445 4K UHD TV

(ord. pris 21.995:-)

(ord. pris 9.995:-)

NU 16.995:-

NU 6.997:-

SONY SRS-XBO1 BLUETOOTH HÖGTALARE Finns i flera färger

NU 297:-

(ord. pris 499:-) SAMSUNG BD-J4500 BLU-RAY SPELARE

SAMSUNG GALAXY TAB A SURFPLATTA

NU 555:-

NU 1.499:-

(ord. pris 899:-)

(ord. pris 2.495:-)

CANON PIXMA MG3650 ALLT-I-ETT-SKRIVARE

NU 397:-

(ord. pris 695:-)

SAMSUNG UE65NU7445 4K UHD TV

NU 9.997:-

(ord. pris 14.995:-)

AUDIO VIDEO - BJÖRKEKÄRR Stabbetorget 4 • 031-25 60 05 • bjorkekarrs@audiovideo.se • Mån-fre 9:30-12:00, 14:00-18:00. Mellan 12:00-14:00 utleveranser. Lör 9:30-13:30


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

Krisagerande på höstträffens schema ...miljoner kronor satsar Västtrafik under nästa år på att förbättra sina hållplatser runtom i regionen. I satsningen ingår att ersätta 120 väderskydd samt att bygga 40 nya väderskydd för att tillgodose behov på nya linjer. I satsningen ingår även ett trettiotal nya cykelparkeringar. –  Västtrafiks hållplatser är viktiga entréer till kollektivtrafiken. Vi vill erbjuda bra reseupplevelser för våra kunder och därför är det viktigt att våra hållplatser är funktionella och tillgängliga för alla i kollektivtrafiken, säger Lars Holmin (M), Västtrafiks styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Partille POSOM genomförde sin årliga höstträff i förra veckan och bland de inbjudna fanns represen­ tanter från Räddningstjänsten, Svenska kyrkan och grannkommunerna Göteborg, Lerum och Härryda. Dessutom så föreläste psykologen och forskaren Ann Enander från Försvarshögskolan om hur människor agerar vid stora kriser. POSOM står för ”psykosocialt omhändertagande” och vid en kris eller allvarlig händelse, där det finns behov av hjälp eller stöd i olika former till de som drabbats, kan en kommuns POSOM-organisation aktiveras. Deras främsta uppgift är att stötta drabbade och deras anhöriga. POSOM aktiveras oftast bara när samhällets vanliga resurser inte räcker till. –  Då både ”samverkan” och ”samordning” är två ledord vid en kris, så måste vi kunna samarbeta över alla gränser. Det samarbetet måste byggas upp innan krisen inträffar och ett av många sätt är att bjuda in till gemensamma träffar, berättar Henrik Gustafsson som är säkerhetssamordnare i Partille kommun. –  För de människor som drabbas av en större olycka eller katastrof finns risk att utveckla psykisk ohälsa på sikt. Målet för POSOM-gruppen är att ge stöd i den aktuella situationen och

» Det är otroligt viktigt att så många olika aktörer, från samhällets olika krisfunktioner, kan träffas så här. «

BILD: PETRA KANVALL/PARTILLE KOMMUN

Henrik Gustafsson, säkerhetssamordnare i Partille kommun.

Kanarieöarna populärast på julafton

Handbollsherrarna till Partille Arena

Långt ifrån alla ser fram emot en vit jul. För trenden med att fira jul utomlands på en sandstrand blir allt vanligare då Kanarieöarna och Thailand toppar svenskarnas semesterplaner kring juletid. –  Julen är en mycket populär resehelg bland svenskarna. Många åker utomlands för att få sol och värme och för att få kvalitetstid med familjen, men allt fler reser också för att slippa stressen och julstöket, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket. Enligt resebyråns statistik, som grundar sig på bokningar gjorda fram till 7 november i år, toppar Gran Canaria listan före Phuket, Teneriffa, Miami och Bangkok. Fyran Miami beskrivs som årets ”reseraket” då resmålet ökat med 15 procent.

Kristján Andréssons handbollslandslag med bland andra förre sävehofaren Jesper Nielsen kommer att spela en landskamp mot Norge i Partille Arena den 13 april 2019. Matchen är en del av EHF Euro Cup som spelas mellan Sverige, Norge och Österrike som tillsammans arrangerar EM i januari 2020. Även regerande Europamästaren är med i vänskapsturneringen. I april 2019 spelar Sverige mot Norge två gånger om i EHF Euro Cup, först på bortaplan i norska Arendal den 11 april och sedan lördag den 13 april klockan 15.30 i Partille Arena. Biljetterna släpps den 5 december. –  Det brukar alltid vara speciella matcher mot Norge med mycket prestige och känslor, matcher inget av lagen vill förlora. Det blir kul att få ladda med landslaget i Göteborg och jag hoppas att det blir bra

REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

publiktryck i Partille Arena, säger göteborgaren Hampus Wanne (RIK, Önnered, Aranäs) som är klubbkamrat med flera norska landslagsspelare i tyska mästarlaget SG Flensburg-Handewitt. –  Vi trivs väldigt bra i Göteborg och ser fram emot att komma dit både i april och sedan i januari 2020 för EM. Mot Norge får vi en chans att bygga en ännu starkare relation med publiken i väst och hitta och slipa på våra rutiner i Göteborg inför EM. Att vi får möta ett av världens bästa lag kommer också att hjälpa oss i våra förberedelser inför mästerskapet, som kan bli en av karriärens höjdpunkter för många av spelarna, säger Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson.

REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

BILD: PETRA KANVALL/PARTILLE KOMMUN

Ann Enander, psykolog och forskare, föreläste om människors reaktioner och beteenden vid olika sorters risker och kriser. att förebygga psykisk ohälsa på sikt. Hjälpen kan vara av praktisk natur, exempelvis mat, kläder och tak över huvudet, men är framför allt inriktad på att ge psykologiskt stöd, säger han. Ett 80-tal personer var med under höstträffen i Partille församlingshem där deltagarna kom från Partille kommun men även från externa aktörer som Svenska kyrkan, fastighetsbolag, Västra Götalandsregionen, Räddningstjänsten samt från Göteborgs, Lerums, Mölndals, Härrydas och Falköpings kommuner. –  Det är otroligt viktigt att så många olika aktörer, från samhällets olika krisfunktioner, kan träffas så här. Att alla får ta del av det senaste inom forskningen samt erfarenheter från

inträffade händelser, i de ämnen som de arbetar med vid en kris, säger Henrik Gustafsson. –  A lla vi som arbetar med detta vet att det är bara en tidsfråga innan nästa kris inträffar. Utmaningen ligger i att vi inte vet var, när eller hur krisen kommer att se ut, säger Henrik Gustafsson. På schemat fanns även en föreläsning med Ann Enander som är psykolog och forskare vid Ledarskapscentrum/Försvarshögskolan. Hon berättade då om människors reaktioner och beteenden vid olika sorters risker och kriser samt förklarade de psykologiska faktorer som ligger bakom. –  Det som blir väldigt tydligt när myten ställs mot verkligheten är att det finns en vanföreställning om samhällets totala kollaps, med fullständigt kaos och anarki på gatorna så fort det blir en kris – Detta är fel! –  Tvärtom, så om det är vid något tillfälle som folk går ”man ur huse” för att hjälpa varandra, så är det när en allvarlig kris inträffar. Titta bara på alla tusentals frivilliga som anmälde sig i samband med sommarens alla skogsbränder, som drabbade så många, i landets norra del. –  Detta är mycket viktigt att komma ihåg: När det händer något – då hjälps man åt! JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

BILD: MAIT BENGTSSON

Klockan 09.59 i fredags slogs portarna upp för Allums nyaste butik: Søstrene Grene. Den danska heminredningskedjan finns nu representerad i 16 olika länder och har totalt 230 butiker världen runt, varav elva i Sverige. Butiksägaren Christian var på plats och fångades på bild under öppningsdagen.


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

Framtiden är säkrad för hembygds­ föreningen

BILD: PARTILLE KOMMUN

På bilden från vänster: Lena Råberg, ordförande i Företagarna Partille, Rikard Torén, delägare i Fusura AB, Robert Kleeman, delägare i Fusura AB, Stefan Svensson, kommunstyrelsens ordförande och Marieke Wolter, näringslivsansvarig i Partille kommun.

Fusura AB är årets uppstickare Det nystartade företaget Fusura AB, som är specialiserat på betong, har utsetts av kommunen och Företagarna Partille till årets uppstickare 2018. Priset delades ut på förra veckans näringslivskväll och mottogs av delägarna Rikard Torén och Robert Kleeman. –  I Partille startas varje år 200 till 250 nya företag. De första åren som företagare är ofta krävande. Genom att lyfta fram entreprenörer som kämpat och fått snurr på sin verksamhet vill vi inspirera fler att ta steget till att bli företagare, säger Lena Råberg, ordförande i Företagarna Partille, i ett pressmeddelande.

–  Nyfikenhet och kreativitet beskriver årets uppstickare liksom deras vilja att växa. Professionalitet och ansvarstagande med nöjda kunder i fokus, visar på långsiktighet och hållbarhet. De två vännerna har en stor dos ödmjukhet och spännande framtidsdrömmar, säger Stefan Svensson, kommunstyrelsens ordförande. Fusura är det latinska ordet för gjutning. Och förutom äran fick Fusura AB även ta emot en statyett drejad av Partillekeramikern Ulrica Elmberg. Statyettens form symboliserar nyfikenhet, envishet och passion. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

VILL DU BLI VOLONTÄR?

Vi behöver fler medarbetare till Östhjälpens Second Hand-butik i Jonsered. Massor av arbete, inget betalt, men glädje och meningsfullt jobb. Hör av dig till Ann Andersson på tel. 073-805 60 70 eller maila till ann.andersson@osthjalpen.se www.osthjalpen.se

Efter en tid av ovisshet står det nu klart att Jonsereds hembygdsförening får vara kvar i sina lokaler i Porthuset vid Jonsereds fabriker. För måndagen den 12 november fick hembygdsföreningen klartecken från kommunen om ett nytt hyresavtal. –  Nu är verksamheten säkrad. Jag vill rikta ett speciellt tack till Lars Claesson på Kultur- och fritidsförvaltningen. Han har varit en bidragande orsak till att vi "gick i hamn", säger Lars-Inge Stomberg som är ordförande i Jonsereds hembygdsförening. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

Popsik vinnare av årets Partillerocken Indierockbandet Popsik från Göteborg tog hem årets Partillerocken och dessutom 20  000 kronor i prispengar. Tvåa blev sångerskan och jonseredaren Willhelmina ”Inanna” Holmertz som fick 10  000 kronor. Göteborgsbandet Apollo blev trea och tog med sig 5 000 kronor.

Näringslivskvällen lockade rekordmånga deltagare Rekordmånga personer deltog i kommunens när­ ingslivskväll den 13 no­ vember. Nästan 130 per­ soner, både företagare men även politiker och tjänstemän var där. På schemat stod både min­ gel, föreläsningar och prisutdelning. –  Dessa kvällar betyder mycket för både Partille kommun och för våra företagare. Vi brukar se till att vi har ett brett program som tilltalar så många som möjligt och tanken är att företagarna både ska få med sig inspiration och information, säger Marieke Wolter som är näringslivsansvarig i Partille kommun. Kommunstyrelsens ordförande Stefan Svensson (M) både välkomnade deltagarna och avslutade träffen – däremellan föreläste Göteborgs Hamns vd Magnus Kårestedt och dessutom pratade kommundirektör Per Bäckström och Marieke Wolter om utvecklingsprogrammet #topp10till2020 inför åhörarna i kommunhuset. Kommunens säkerhetssamordnare Henrik Gustafsson och kommunpolis Robert

BILD: CICCI JONSSON/BILDUPPDRAGET

Marieke Wolter, näringslivsansvarig i Partille kommun.

Björklund berättade om det moderna Totalförsvaret och näringslivets roll vid till exempel kriser. Dessutom fanns det tid för samtal och mingel för de nästan 130 gästerna. – Vi bjuder på mingelmat i pausen och det ger företagarna en bra chans att nätverka och göra business med varandra. Vi har även lagt till 45 minuter mingeltid efter att programmet är slut för att vi fått det önskemålet av våra företagare, säger Marieke Wolter. Under kvällen delades utmärkelsen ”årets uppstickare i Partille kommun" ut och den gick till betongföretaget Fusura AB. –  Det var härligt att se hur glada och överraskade de blev, säger Marieke Wolter. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

500:RABATT

PÅ VALFRI LACKKONSERVERING Gäller endast grundbehandling. Gäller endast mot uppvisande av annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

FÖLJ OSS!

! Östhjälpen Second Hand Butik $ @osthjalpensecond SWISHA EN GÅVA! Vi tar tacksamt emot en gåva på Swish: 1235510102

Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

Blommig jul i Grindstugan De tre kreatörerna Ulrica Elmberg, Maria C Bern­ hardsson och Petra Orrbeck tjuvstartade julen på ett blommigt sätt i fredags och lördags då de skapade julstämning i Grindstugan i Jonsereds trädgårdar med hjälp av återbruk, hantverk, konst, keramik, textil och förstås massor av blommor! –  "Blommig Jul" är uppföljningen på "Blommig Lördag" som jag och Petra hade i maj, Då när man längtar som mest efter våren och sommaren. Då hade vi blomfokus, trädgårdscafé, växtbytarbord och inbjudna kreatörer som skapat alster med blommor som tema. Detta blev så lyckat så vi prövade samma koncept igen fast med lite juligare inrikting, säger Sävedalsbon Maria C Bernhardsson som är konstnär och illustratör. Längtar ni till jul? –   Ja. Första glöggen, första julblomman man köper, första mossan man bär in, första julsången man hör och så vidare. Det är den bästa. Då vill vi vara med och sprida den känslan och ge en försmak på julen, säger Ulrica Elmberg som driver

Grindstugan och även hon bor i Sävedalen, men däremot arbetar hon främst med keramik. –  Jag längtar inte till julhetsen, trängseln i stan och hysterin alls. Vi valde ett tidigare datum till vårt event för att slippa just detta. När man precis har börjat längta efter julens alla blommor och tända ljus, då vill vi fokusera på att julen även handlar om att pyssla, dekorera med blommor

» Blommor är ett underbart sätt att julpynta! Doften av hyacinter är en av julens bästa doft! «

BILDER: MAGASIN DUETT, MUNK FORM & FASON OCH TAVELHUS

och hitta nån sorts julefrid, säger Maria C Bernhardsson. Fredagens och lördagens besökare till Grindstugan fick se en härlig blandning av blommor, keramik, konst och textil.

Och samtidigt en blandning av vintage och nytt. –  Grindstugan är helt perfekt som lokal till utställningar och event. Ljus och fin och högt i tak. Sen har den en härlig uteplats som delvis är under tak. Där hade vi en grön julverkstad där man kunde göra sin egna julkrans, säger Petra Orrbeck som har textil som främsta arbetsmaterial. Hur julpyntar man på bästa sättet? –  Blommor är ett underbart sätt att julpynta! Doften av hyacinter är en av julens bästa doft! Det är också så mysigt att pyssla och arrangera blommorna till till exempel kransar och julgrupper att ha både inne och ute. Och levande ljus förstås, säger Maria C Bernhardsson.

–  Att låta en del av naturens material komma in i huset är både mysigt och rogivande. Ta tillvara på det du har hemma i form av vacker keramik, skålar och glas. Grönt är vår favoritfärg när det gäller jul, säger Ulrica Elmberg. –  Du behöver inte plantera alla julväxter i krukor, utan använd din fantasi och plocka fram gamla burkar, kaffekoppar, brickor, fat och trälådor som kanske har en historia i ditt liv. Plantera dina växter där i och använd naturen för att få till det lilla extra så som mossa, lavaklädda grenar eller något annat grönt. Vad är en jul utan det levande ljuset? säger Petra Orrbeck. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Trygghet omtanke Trygghet och och omtanke

VÄLKOMMEN TILL ÖSTHJÄLPENS SECOND HAND! Skicka vidare! Skänk det du inte behöver och gör skillnad för andra! ÖPPET: Ons 15 – 18, lör 10 – 13 Jons väg 19, Jonered | www.osthjalpen.se

FÖLJ OSS!

! Östhjälpen Second Hand Butik $ @osthjalpensecond Vi tar tacksamt emot en gåva på Swish: 1235510102

kanvara vara de de små DetDet kan smådetaljerna detaljerna som gör varje begravning - Trygghet och omtanke som gör varje begravningunik unik en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust medoch sig. vackert Detminne kan varaatt debära små detaljerna minne att bära med som gör unik sig. - hur Det kanvarje intebegravning nog betonas en akt som blir ett ljust och vackert viktigt är att ni som anhöriga Det kandetinte nog betonas hur minne att bära med sig. får det precis som ni vill ha det. viktigtDetdet somhuranhöriga kan är inteatt nog ni betonas viktigt det är att ni som anhöriga Vår kunskap, din får det precis som nitrygghet vill ha det. får det precis som ni vill ha det. Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Vår kunskap, dindin trygghet Våross kunskap, trygghet tel.Ni 031-727 00 00 www.fjallmans.se hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen

Ni hittar oss på00Göteborgsvägen 74, Sävedalen tel. 031-727 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

...personer omkom av de totalt 2 208 personerna ombord. Kapten Smith var en av de som följde med skeppet till havets djup.

...svenskar fanns ombord Titanic vilket gjorde svenska till det näst mest talade språket ombord.

BILD: © CLAES-GÖRAN WETTERHOLMS ARKIV

RMS Titanic vid avresan i Southampton 1912. Just nu pågår ”Titanic – The Exhibition” på Galleri Fredstan i Göteborg.

Titanic – en utställning som berör På Galleri Fredstan vid Brunnsparken i Göteborg pågår nu ”Titanic – The Exhibition”. Utställnin­ gen rymmer både fakta, föremål från vraket, foto­ grafier och en återska­ pad korridor men kanske framförallt historier och levnadsöden från männi­ skorna ombord. Årtalet 1912 är klassiskt då den tidens största fartyg, den ”osänkbara” RMS Titanic, sjönk under sin jungfrufärd sedan lyxskeppet kolliderat med ett isberg och började läcka in vatten. Då var man bara två dagar från sin slutdestination New York. Totalt var det 1 496 personer som omkom. –   Titanic har fängslat så många under många år för det är en av de större dokumenterade katastroferna. Och senare har den lyfts fram igen via filmer som gjort att intresset hållits vid liv, säger Stefan Papangelis som är vd på Nordic Exhibitions & Events AB som arrangerar utställningen som rest runt i världen och nu befinner sig i Göteborg fram till den 31 mars 2019. –  Göteborg är extra kul att vara i för det finns en stark koppling hit, dels att det är en stor hamnstad men även att de flesta av de 123 svenskar som reste med Titanic startade sin resa med båt härifrån, säger han.

Rundturen på utställningen tar 1 timme och 20 minuter och genomförs med hörlurar då det bara är att följa berättarrösten.

BILD: JONAS BENGTSSON

En av delarna i utställningen är en återskapad korridor från Titanic.

När man tar sig igenom ”Titanic – The Exhibition” görs det med hörlurar då utställningen bygger på ljud och berättarröster mer än textpaneler. Så det är bara att följa audioguidens röst på rundturen som tar 1 timme och 20 minuter. Även om det nämns siffror som hur mycket propellrarna vägde och det visas föremål som bärgat porslin, bestick, kol och vykort så är utställningens fokus främst människorna ombord och deras livsöden. –  Många som gått igenom utställningen och kommer ut gör det med glansiga ögon, för de har blivit berörda av de här historierna. Och tanken är ju att med hjälp av historiken Claes-Göran Wetterholm berätta historien hur det egentligen gick till. För många har en bild av Titanic genom filmen med Leonardo DiCaprio från 1997, säger Martina Lund som är platsansvarig och teamledare. –  Jag brukar säga att James Camerons verk är den bästa filmen om Titanic som gjorts – om det som aldrig hände, säger Claes-Göran Wetterholm som skrivit flera böcker om det legendariska skeppet och varit med och tagit fram utställningen i Göteborg. Om man vill besöka ”Titanic – The Exhibition” på en helg kan det vara en god idé att förboka sin biljett för att slippa vänta på sin tur innan man kan borda utställningen. På vardagar är dock inte biljettrycket lika högt. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

...miljoner dollar kostade Titanic att bygga. I dagens penningvärde är det en miljard dollar.

...föremål har bärgats från Titanicvraket som hittades 1985 på 3 800 meters djup.

...meter lång, 28 meter bred och 53 meter hög var Titanic.

...mil elektriska kablar installerades ombord fartyget.

...kronor kostade en tredjeklassbiljett. Vilket var lika mycket som årshyran för en svensk lägenhet.


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

BILD: TOMMY HOLL

Annika Andersson, Robin Stegmar, Emma Peters och Gustaf Hammarsten är med i kommande romantiska komedin "Bagage" som har premiär i februari på Lisebergsteatern.

”Bagage” blir en blandning av Farfarsbilarna och Valkyria

Premiär i februari för den romantiska komedin på Lisebergsteatern ”Minns du mig?” blev en publik- och kritikersuccé förra året på Lisebergsteatern med bland andra Annika Andersson och Robin Stegmar i rollerna. I februari är duon tillbaka på nöjesparkens teater­ scen och till sin hjälp har de Emma Peters och Gustaf Hammarsten i den romantiska komedin ”Bagage”. Både ”Bagage” och ”Minns du mig?” är skrivna av amerikanen Sam Brobrick. –  Vi letade lite i hans låda och hittade ”Bagage” som jag inte hade hört talas om innan. Den har inte spelats i Sverige eller ens Europa innan så man kan säga att det blir ”utanför USA-premiär”, skrattar Annika Andersson som träffar Lokalpressen på Restaurang Värdshuset inne på Liseberg som vid intervjutillfället håller på att smyckas inför Halloween. Vid sin sida har hon två av tre skådespelarkollegor från pjäsen: Gustaf Hammarsten och Robin Stegmar.

–  Det hela börjar med att våra väskor har förväxlats, och när jag kommer och ringer på dörren så har Annika hunnit rota i min väska och börjar fråga massa saker om mitt liv. Och jag är ju helt knäckt för jag kommer från en skilsmässa, säger Gustaf Hammarsten. –  Och du är inte en karl man drömmer om precis, säger Annika Andersson som spelar Mia. –  Nej, jag är gnällig, negativ, sorgsen och självömklig, säger Gustaf Hammarsten som spelar Mårten. –  En vanlig svensk man helt enkelt, skrattar Robin Stegmar, som spelar parterapeuten Dr A.

Aronsso, och fortsätter: –   Min roll är mer som en brygga mellan scenen och publiken. Jag kommer in och säger det alla i publiken tänker. Att ”är det här ytterligare en romantisk komedi som kommer sluta lyckligt”, men då kommer jag och styr upp det. – Det är roligt för här händer det saker som man nästan inte får göra i en pjäs, många grejer är inte enligt boken. Den handlar ju dels om bagaget i väskorna men även bagaget som alla bär med sig och blir större ju längre man går i livet, säger Annika. Apropå bagage, hur ser ert bagage ut när ni reser? –   Jag packar ju alltid för mycket, säger Annika, – Gör du det? frågar Gustaf. –  Ja, men om jag ska flyga till Stockholm och sova över då måste jag ha med mig massa grejer att ha i ansiktet, för det kommer med åldern, haha. Och då måste man ändå checka in. Då kan jag lika gärna checka

in en stor väska. –  Nej, jag försöker att aldrig checka in. Jag har bara handbagage. Då slipper man ett orosmoment som att man kan hamna med en sådan människa som du är i pjäsen, haha, och det orkar man inte med, säger Gustaf. –  Jag är likadan, jag försöker att bara packa ett handbagage. Men egentligen får inte allt plats så det blir alltid knökfullt. Men åker jag bil tar jag med mig vansinnigt mycket grejer. Folk tror jag ska vara iväg en vecka men så är det bara en dag, säger Robin som tror att ”Bagage” blir en blandning av Farfarsbilarna och Valkyria. –  Exakt, den hoppar mellan olika attraktioner. Den har ett sådant där åkband. En liten tur in på Gasten blir det nog också, tror Gustaf. OM EN VECKA börjar repetitio-

nerna – något som alla tre ser fram emot. –  Oh ja det gör vi, säger Robin. –  Om man håller på med film

och tv som jag gör också så är den repperioden nästan helt borttrollad. Då ska man bara vara förberedd och sedan köra direkt. Det finns inget utrymme att utforska något nytt eller för processen. Det är underbart med teater att man kan hålla på att pröva något som man kan ändra, det tycker jag är en väldigt rolig bit, säger Gustaf som man kunnat se i filmer som ”Tillsammans”, ”Brüno” och ”Skenbart – en film om tåg”. Så repetitioner är inte som en lång försäsong i fotboll, innan det drar igång på riktigt? –  Jag har nog aldrig varit med i en försäsong, skrattar Gustaf. –   Nej, det här är roligare. Försäsong i fotboll kan vara fruktansvärt. Då är det bara att springa runt och grisa i flera veckor. Nej fy, det här är bättre, säger Annika. ”Bagage” har premiär den 1 feb­r uari på Lisebergsteatern. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

”Folk verkar omättliga när det kommer till kvinnohistoria” Fem frågor till programle­ daren, komikern och för­ fattaren Josefin Johans­ son som nyss kommit ut med den underhållande boken ”Drottningsylt” om Sveriges alla drottningar. Berätta om boken!? –  Boken utgår från föreställningen ”Drottningsylt” som är skriven av mig och Robert Noack. Där går vi genom alla Sveriges kvinnliga monarker från Sigrid Storråda på vikingatiden till Silvia idag. Boken innehåller mer fakta, vackra bilder och ännu roligare skämt. Varför ville du göra den? –  För ungefär tre år sen ville jag göra en föreställning som utgick från fakta och att jag får klä ut mig. De som gör det mest och där det finns fakta är drottningar, så jag tänkte först skriva något om Drottning Kristina. Un-

Omslaget till ”Drottningsylt”.

der researcharbetet insåg jag att det har många redan gjort. Kristina är väldigt väl dokumenterad i pjäser, böcker och serier. Men så hittade jag spännande information om andra drottningar, saker jag inte känner till som att många tidigt startat egna företag, enat riken och andra viktiga saker för historien. –  Då undrade jag varför inte detta omnämns i historieböckerna, varför lärde ingen mig detta i skolan? Så jag insåg att detta får jag ta på mig. Jag frågade min vän och kollega Robert Noack om han ville göra den med mig och november 2016 hade vi premiär och har spelat sedan dess. Folk verkar omättliga när det kommer till kvinnohistoria. –  Olle Grundin på Mondial förlag såg föreställningen och föreslog direkt att vi borde göra en bok av det. Och eftersom det är ett väldigt visuellt tema, drottningar, slott och pompa kom vi ganska snart fram till att den borde vara illustrerad. Då ringde jag min vän Jonna Björnstjerna som ju är verksam barnboksförfattare och illustratör och hon tecknade den vackrare och roligare än jag nånsin kunnat föreställa mig. Vilken är din favoritdrottning? –  Jag älskar vår första drottning, Sigrid Storråda! Hon är handlingskraftig. Till exempel innehar hon en titel som många killar är spekulant på så alla friar till henne. För att bli av med dem bjuder hon in två av dessa friare med följen på kalas, ger dem att äta och dricka, tänder på och låser dörren. Och alla som försöker fly hugger hon

BILD: PRESSBILD

Sigrid Storråda och Louise Mountbatten är Josefin Johanssons två favoritdrottningar. De kan man läsa om i hennes i hennes nya bok ”Drottningsylt”.

ihjäl. Problem solved. Sen är Louise Mountbatten en ”favvo” mest för att hon gillar practical jokes, det kan jag som komiker relatera till. Är du rojalist?

KAMPANJERBJUDANDEN! Mer kraft. Mer utrustning.

–  Nej, jag tänker väl att jobb kanske inte ska ärvas. Men jag uppskattar att Sveriges främsta företrädare är pyntade med glitter och juveler, det är ju det finaste som finns.

SPARA

Vad äter du helst: Drottningsylt eller prinsesstårta? –  Tårta utan tvek, det är gott OCH fint att se på. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

SEAT Arona TDI 95 Style Edition Kampanjpris fr. 179.900:-

47.600:-

Privatleasing fr. 2.395:-/mån** SEAT Billån fr. 1.363:-/mån*** Utrustad med bl.a. • Metallic • Kontrasttak • Farthållare

SEAT är ett av Sveriges snabbast växande bilmärken! För att fira det har vi just nu superpriser på några av våra populära dieselmodeller. Passa på och fynda bland våra generöst utrustade och rymliga kampanjbilar Leon och Arona.

• 2-zons klimatanläggning • Parkeringssensorer bak • 8" skärm med navigation

Välkommen in till oss på Frontbilar SEAT!

• SEAT Trygghet ingår alltid vid finansiering (värde fr. 9.200:-). • Snabb leverans av lagerbilar.

SPARA

SEAT Leon ST TDI 115 Edition Kampanjpris fr. 184.900:-

Privatleasing fr. 2.445:-/mån** SEAT Billån fr. 1.400:-/mån*** Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. *Gäller vid finansiering via SEAT Financial Services; Fri service i 3 år/4.500 mil, assistans och nybilsgaranti i 3 år/9.000 mil (det som infaller först). Bl. körn. Arona 4,9–5,1 l/100 km, CO2-utsläpp 111–115 g/km, Leon ST 4,1–5,4 l/100 km, CO2-utsläpp 102–130 g/km. Miljöklass EU6. **SEAT Privatleasing 36 mån. baseras på max 4.500 mil. Ingen särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta bas. på VWFS basränta. *** SEAT Billån 36 mån, 30% kontant, 50% restskuld, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (eff. rta. Arona 3,49 %, Leon ST 3,48 %, november 2018). Eventuella övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften liksom ev. till val t.ex. metallic och vinterhjul. Uppl.- och admin.avgift tillkommer. Vi reserverar oss för ev. ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin prissättning. Gäller lagerbilar så långt lagret räcker.

Utrustad med bl.a. • Parkeringssensorer • Elektriska uppvärmda ytterspeglar

• Regn- & ljussensor • Dragkrok

50.400:-


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

AKTUELLT

Tidsresebyrå levandegör historiska platser Sedan ett år tillbaka drivs den populära julmarknaden i Kronhuset av Historieverket i samverkan med Higab. I enlighet med en klassisk adventskalender invigs Kron­ husjul den 1 december och pågår fram till den 22:e. Historieverket har fört vidare det lyckade konceptet med de fem sinnena från Kulturnatta och marknaden kommer att genomsyras av dofter, ljus och smaker. Historieverket är en ekonomisk förening med fyra delägare, men Sven Hagnell och Isabel Lagos är drivande i samarbete med Higab som äger Kronhuset och andra anrika fastigheter i staden. De beskriver sig som en tidsresebyrå med syftet att levandegöra historiska platser och byggnader i Göteborg. –  Jag hade arbetat med Kronhusets julmarknad i ett par år. Sedan sammanförde Higab mig med Isabel Lagos, berättar Sven Hagnell. –  Isabel är dramaturg och har arbetat mycket med iscensatta visningar och stadsvandringar. Själv har jag arbetat länge med event, såsom Göteborgskalaset, och även gjort stora event för företag.

Historieverket är ett privat initiativ med målet att utveckla kulturturismen. Julmarknaden är det största evenemanget eftersom det pågår under så lång tid, men det arrangeras också välbesökta aktiviteter vid Kronhuset under Kulturkalaset och Kulturnatta. –  I år var det ett fantastiskt arrangemang i samband med Kulturnatta, säger Sven. –   Under fyra timmar kom runt 1500 personer till Kronhuset. Temat var de fem sinnena och eftersom det var en sådan succé har de samma inriktning i årets Kronhusjul. –   Vi jobbar enligt julkalendern; varje dag har ett tema och ett dagsprogram.

BILD: KERSTIN PARKER

Kronhuset uppfördes mellan åren 1643 och 1654 med holländsk prägel och är efter Residenset (1650) Göteborgs näst äldsta byggnad. Det användes ursprungligen som tyghus, vilket inte hade något med textilier att göra utan var ett lager för artillerimateriel och vapen. Namnet tyghus anknyter till ordet tyg som ursprungligen betydde redskap eller krigsmateriel.

Sven berättar entusiastiskt om de 30 utställarna, merparten hantverkare. Ett flertal matproducenter säljer närodlad mat. – Vi ska också bygga en tomtestuga med en tomtefamilj där det även kommer att finnas julgransförsäljning så att vi får dofterna. NÄR DET GÄLLER utställarna är

det en blandning av gammalt och nytt.

–   Vissa försäljare har varit här i 20 år. Det är något färre utställare den här gången, men det nya för i år är att marknaden pågår under en längre period. Det är fokus på hantverk, även beträffande maten. Flertalet närproducenter kommer från orter utanför Göteborg. –  K ronhusjul är en företeelse i Göteborg, men en hel del producenter såväl som besökare kommer från många olika platser, säger Sven.

Han nämner Sivans ost från Vara, fiskodlare, kalkonuppfödare, silversmeder och Göteborgs marsipanfabrik. – Även de befintliga hantverkarna i Kronhusbodarna deltar och för flera av dem står just julmarknaden för större delen av hela årets omsättning. Det arrangeras också shower såsom en eldshow tillsammans med tomtefamiljen. Två magiker kommer att uppträda och körer kommer att sjunga julsånger. En nyhet är också Kronhusets ljussättning – hela byggnaden kommer att blixtra. Dessutom kommer 18 meter granrisgirlanger med röda band att rama in torget. –   Girlangerna ger en speciell känsla. Det är som om hela platsen lyfts, säger Sven. NÄR

LOKALPRESSEN

TRÄFFAR

Sven är förstås julmarknaden det mest aktuella, men han berättar att Historieverket även arbetar med att uppmärksamma Gatenhielmska huset vid Stigbergstorget. – Det finns ett enormt intresse för historiska byggnader och platser. Vid en veckas visningar av Kronhuset kan det komma drygt 150 personer och det brukar även bli fullt vid visningar av Rådhuset med Asplunds tillbyggnad och vid dramatiserade vandringar längs med Emigranternas väg (Postgatan). För Historieverket ser framtiden således ljus ut och det gör det även för Higab som vill utveckla sina historiska byggnader samt för Göteborg som stärker sitt varumärke.

BILD: KERSTIN PARKER

Historieverkets Sven Hagnell framför ett av Kronhusets fönster.

BILD: HIGAB/HANS WRETLING

Kronhusjul invigs den 1 december och pågår fram till den 22 december.

KERSTIN PARKER redaktionen@lokalpressen.eu


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

20% rabatt på allt i butiken Vi har storlekar från XS – XXL. Priser från 100 kr. Välkomna!

B L A C K F R I D AY !

30% rabatt på utvalda plagg Fredag den 23/11

Sofia’s Fashion Göteborgsvägen 88, Glashuset Öppet vardagar 10 – 18, lördag 10 – 14 Tel. 0762 - 704 617

Vi på VISKO kör hellre med

BLACKY FRIDA

BLACK WEEKEND!

Handla butik e i i webbs ller www.vis hop ko.se

Sanslösa priser tors kl 10.00 – sön kl 16.00

EXPERTER PÅ TRÅDNING!

NU

249:NU batt 600:- ra

Ilves fårskinnsfoder Stl. 36-41. Även i mocka. O.p. 1295:-

NU

699:-

upp till

1/2 PRISET PÅ KLIPPNING! Kort hår 125:- Ord. pris 250:Mellanlångt hår 140:- Ord. pris 280:Långt hår 160:- Ord. pris 320:Erbj. gäller endast nya kunder och längst t.o.m. 13 december 2018

t

O.p. 399:-

NU

NU

priser!

299:-

North Alaska

Ingår en a! sk liten vä

DAMVÄSKOR i höstfärger O.p. 399:-

Stl. 36-41. O.p. 499:-

Stl. 36-41. O.p. 799:-

99:-

Se priset

NU

199:-

NU

249:-

NU

399:-

Fodrad herrkänga

!

Superpris

Leaf

Tuff snörkänga

Vattentät. Varmfodrad. Stl. 40-46. O.p. 799:-

Stl. 41-46. O.p. 399:-

Se priset

NU

199:-

NU

Stl. 40-45. O.p. 249:-

359:-

Treksta GoreTex Stl. 30-39. O.p. 399:-

YTTERKLÄDER

Gäller ordinarie priser.

NU

299:-

Finns i 6 färger.

Finns i 8 färger.

Resväskor EPIC DYNAMO

Även i svart-röd-lila. Liten O.p. 999:-

NU 399:-

NU

t!

Tokbillig

99:-

PALLPRISER! Upp till

20%

Danska vägen 79 • Mån-Fre 10-18 • Lör 10-14 031-84 62 97 0736-14 61 53

Vändbara kassar

Stl. 36-41. O.p. 499:-

Duffy och Charlotte

449:-

Först till kvarn! Begränsat antal!

449:-

Fodrade boots

50% rabatt

Otroliga

NU

a! Galet br

Gäller tors-sön. Så långt lagret räcker.

NU

Begränsa antal

299:-

RIEKER DAMSKO OCH KÄNGOR

Stl. 39-45. O.p. 1095:-

Otroligt ! bra pris

199:-

NU

OBS! Passa på! Först till kvarn – ett parti

Ecco herr

MÅNADENS ERBJUDANDE!

NU

Stl. 36-41. O.p. 699:-

299:-

Vattentät. Varmfodrad. Stl. 36-41. O.p. 799:-

O.p. 449:-

Varmfodrad.

Varmfodrad. Stl. 36-41. O.p. 599:-

Stl. 36-41. O.p. fr. 549:-

Skinn

Leaf

Eskimå Vattentät. Stl. 36-41.

Duffy

Gulliver

Varmfodrad. Vattentät. Stl. 24-38. O.p. 499:-

NU

Mellan O.p. 1099:-

NU 449:-

Stor O.p. 1199:-

NU 499:-

50% rabatt

Se exempel

Damstorlekar. O.p. från 499:-

NU FRÅN

99:-

199:-

Handla i butik/webbshop. Alla erbjudanden under flik kampanj.

Med reservation för eventuell slutförsäljning. www.visko.se Masking. 2, Skene • Tel. 0320-322 90 • Må-fre 10-18 • Lör 10-15 • Sön 11-16

Herrstorlekar. O.p. från 399:-

NU FRÅN

99:-


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018 KRÖNIKA

Bilsemester med

Krönika om konsten att skriva

Som läsare av Lokalpressen Partille får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden ”PARTILLE” vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

A

tt fatta pennan som en samhällets seniormedborgare för att skildra sin barndomstid kan bli som att lägga örat intill väggar tunna som tinningsben lyssnandes efter välbekanta men för länge sedan undanträngda melodier med en doft av violpastill, knäckäpplen och Tages. ”Som slocknat stjärnljus når du mig. Förseningen i ljuset lyser upp en inre stad där jag kan röra mig obehindrat fram. Handla bröd och mjölk med för länge sedan utgångna pengar av specerihandlaren med sin penna bakom örat. En barndom sänkt i kronologisk skugga där minnen glimmar till som ett länge eftersökt hårspänne längst ner i mellanrummet mellan grova golvbräder. Genom ett gyllene skimmer kommer bild efter bild liksom de genomtumma-

Sola i Karlstad

Pris per person i dubbelrum

Clarion Collection Hotel Drott ★★★★ Upplev glädjens och solens stad Karlstad, som ligger idylliskt vid den övre delen av Vänerns strand. En weekend här bjuder på många möjligheter för sköna naturupplevelser med närhet till vatten och kulturupplevelser på en lång rad. I Karlstad står statyn Sola i Karlstad, föreställande den populära servitrisen Eva Lisa Holtz – hon var känd för sitt soliga humör och har blivit en stark symbol för staden. Hela Värmland är också känd som skaldernas landskap, med Gustaf Fröding i spetsen, känd bland annat för diktsamlingen ’Stänk och flikar’. Här har du verkligen en perfekt utgångspunkt för att uppleva Karlstad och Värmland, du bor t.ex. nära Lars Lerins konsthall Sandgrund (950 m), Nöjesfabriken (1 km), Bergvik köpcentrum (3 km), Värmlandsteatern och Värmlandsoperan (600 m).

1.449:Pris utan reskod 1.599:-

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 2 x eftermiddagskaffe • 2 x lätt kvällsbuffé • 2 små flaskor bubbel på rummet • Fri kaffe, te & frukt • Fri Wi-Fi Barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris 1.299:-

Ankomst: Fredag t.o.m. 14/12 2018 samt 11/1-7/6 och 6/9-13/12 2019. Valfri 12/6-23/8 2019.

2 nätter 1.69 9:4 nätter 2.84 9:-

Den vackra semesterön Rügen Aquamaris Strandresidenz Rügen ★★★★ Breege, Nordtyskland Rügen är Tysklands vackraste semesterö, med Östersjöns långa sandstränder med de karaktäristiska vita klipporna och de idylliska fiskebyarna givmilt utströdda längs kusten. Ta färjan över från Trelleborg till Sassnitz – det tar cirka 4 timmar – och efter en knapp halvtimmes fortsatt bilfärd är du framme vid det fyrstjärniga superiorhotellet, som ligger med direkt närhet till allt det som gör Rügen till den perfekta semesterdestinationen – har man en gång kommit hit på semester, så återkommer man gärna. Hotellet ligger endast tvåhundra meter från den praktfulla stranden, där du kan njuta av långa och sköna strandpromenader längs med havet.

Pris per person i dubbelrum

2.249:Pris utan reskod 2.399:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 2 x stor temabuffé • Välkomstdrink* • 10 % rabatt på wellnessbehandlingar • Rum med balkong eller terrass *T.o.m. 31/3 2019 uppgraderas välkomstdrinken till en 1 fl. sekt på rummet Barnrabatt

Ankomst: Valfri t.o.m. 20/12 2018 samt 25/1-23/5 2019. 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-12 år ½ priset. Turistskatt EUR 1,20 per person (över 10 år) och dygn.

Max. 1 barn per rum oavsett ålder.

När du går dina nostalgiska vandringar med pennan i hand och kommer till korsvägar där du i efterhand plågas av att du valt den sämre vägen stiger det ibland ur minnets dunkel fram glömda vänner som egentligen var dina riktiga vägvisare. de idolbilderna där man kanske kunde byta till sig en Fantomen mot två Lassie. Jag växte upp på de vindlande höga bergen, högt över hamnen i Göteborg där man genom kraftiga svepande vindar kunde höra nithamrarnas eviga slit med släggan mot fartygsplåten någonstans bland de många varven. Kulpåsen putar åter i byxfickan och himlen fylld av skräniga måsar när jag når det bekanta huset. Den tunga portdörren slår igen bakom mig när ljuden från gatan tystnar och allt ljus i universum plötsligt försvinner in i den tickande röda knappen på väggen i det annars kompakta mörkret. Stalaktiterna skymtar i nötta trappstegen som bär uppåt i vindlingar, lätta steg från sandalklädda fötter och två Riff med lakritssmak nästan glömda i skjortans bröstficka. Jag vet att jag är välkommen tillbaka till det som varit en gång med flammor som speglas mot parketten ur kakelugnens trygghet, doften av fotogen. Mina fingrar känner skåran i gas-polettens rundel och vid diskbänken står under smörgåspapper små skålar med filbunke som hela tiden drar åt sig min svultna blick. Hos dig förstår jag något jag har tappat på vägen med varje andetag som har oxiderat mina celler. Barndomens förföriska självklarhet med somrar som bara inte ville ta slut. Blundande ritar jag min barndoms inre karta så att jag då och då kan hitta tillbaka dit och för att inte förlora min identitet gå ut ur dig igen utan att någonsin mista dig helt”. ÅLDRANDET GER EN möjlighet att använda

Enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

BESTÄLL NU PÅ

Teknisk arrangör:

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: PARTILLE

måste man ta sig i kragen och försöka förädlas”. Alla vet vi att det känns lite ovant i början innan man kommit igång med skrivandet på allvar. En sak som ibland funkar för mig när det gäller att hitta ett flyt där texterna nästan skriver sig själva är att se det som en promenad längs en imaginär stig i skogen. Även om du bara ser 20 meter framåt så när du är framme vid riktmärket uppenbarar sig 20 meter till i en evigt växlande naturupplevelse. En text är inte skriven på en gång. Efterhand har du ett par, tre möjliga inledningar som är separata berättelser. Sedan kommer en bearbetning av materialet där de olika berättelserna blir som personligheter som bedömer varandra utifrån trovärdighet och ”tillväxtmöjlighet”. Kanske blir den slutliga

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.

skrivandet till exempel för att komma åt smärtpunkter/pinsamheter i livet. Skriva för att kanske bli en bättre människa när man så småningom får lägga yrkeslivet på hyllan. Som det har uttryckts av en känd författare: ”När man blir äldre

texten en sammanslagning av två separata inledningar, där den tredje kanske passar bättre till ett annat ”tema” och kanske hamnar i ”byrålådan”. NÄR DET HANDLAR om levnadsberättel-

ser eller memoarer som det högtidligt heter finns det en inspiratör av klass, nämligen Per Wästberg, som jag citerar alldeles i inledningen av hans ”Ute i livet”: ”Skriva en memoar bör vara att utan desperation lägga korten på bordet och lämna dem där. Memoarer är enligt en fransk dramatiker, romaner av dem som för säkerhets skull först upplevt alltsammans innan de började skriva.” För att avsluta med den delen av skrivandet som är rena terapin tänker jag på den gamla vandringen i Masthuggets barndomskvarter i början av krönikan. När du går dina nostalgiska vandringar med pennan i hand och kommer till korsvägar där du i efterhand plågas av att du valt den sämre vägen stiger det ibland ur minnets dunkel fram glömda vänner som egentligen var dina riktiga vägvisare. Att du inte såg dem när du verkligen behövde dem berodde troligen på att de stod dig alldeles för nära.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

K ALENDARIUM ATT SE & GÖRA I PARTILLE KOMMUN Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

24 NOV Megaloppis i Partille arena

21 NOV Din hembygd från ovan

BILD: ULF MAGNUSSON

ONSDAG 21 NOVEMBER

Din hembygd från ovan Ulf Magnusson tar oss med kamerans hjälp på en flygtur på låg höjd över bland annat Västkusten med Göteborg och skärgården i sommarskrud. En modern Nils Holgerssons resa! Pris: 50 kr för STF-medlem, 80 kr för övriga. För mer information kontakta stflerum­ partille@stfturist.se. Partille för­ samlingshem, Gamla kronvägen 36, kl. 19. Arr: STF Lerum-Partille TORSDAG 22 NOVEMBER

Föreningsfrukost i Partille arena Mingla, diskutera och ät en god frukost med föreningslivet i Partille. Partille kommun bjuder in till regel­ bundna träffar med syfte att bredda, utveckla och stötta det lokala föreningslivet. En uppskattad och välbesökt tillställning! John Scott's i Partille arena, kl. 7 – 9.

senaste forskningen kring sambandet mellan livsstilsfaktorer och denna så vanliga men fruktade sjukdom. Fri entré. Ingen föranmälan. Begränsat antal platser. Hörsalen i Kulturum, kl. 18.30. Arr: Hälsodisken och ABF Sydvästra Götaland

24 november är redan är slutsålda. Det finns gratis hoppborg och tramp­ bilar för dom små. Pris: 50 kr (betalas i entrén eller förköp till vip-kö via bagageloppis.se). Partille arena, kl. 10 – 16. Arr: Bagageloppis.se LÖRDAGAR

TORSDAGAR

Museum: Ett hem i Jonsered

Korsordsträff med fika

Välkommen till museet "Ett hem i Jonsered" i Fabriksområdet, Nyegården vid Porthuset. Här kan du se hur en arbetarfamilj vid Jonsereds fabriker kunde bo vid sekelskiftet. Lördagar kl. 11 – 14 t.o.m. 1 decem­ ber. Porthuset, Jonsereds fabriksom­ råde. Arr: Ett hem i Jonsered

Gillar du korsord och fika? Då är du välkommen till våra korsordsträffar i Partille bibliotek varje torsdag! Vi bjuder på fika. Kl. 15 – 16 i Vinter­ trädgården, Partille bibliotek. Arr: Partille kommun

Fem silversmeder från konst­ föreningen Konstriket ställer ut sina smycken tillsammans. Gunli Agnarsson, Anna Guhde Kaber, Lisel­ ott Klingener, Annika Holmsten Viva Hildingsson. Grindstugan Jonsereds trädgård kl. 11 – 16.

TORSDAG 22 NOVEMBER

Hälsodisken: Cancer – en livsstilsfråga?

LÖRDAG 24 NOVEMBER

Miljövetaren och debattören Caroline Montini berättar om sin egen cancer­ resa. Utan pekpinnar eller moralka­ kor redogör hon samtidigt för den

Kom och fynda! Nu återvänder Megaloppisen till Partille arena! Den senaste loppisen lockade över 4000 personer och säljplatserna för den

Megaloppis i Partille arena

Söndagar kl. 11 – 15 Porthuset William Gibsons väg Jonsered JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

SÖNDAG 25 NOVEMBER

Jazzcafé: Partille Big Band och Syster Sören

LÖRDAG 24 NOVEMBER  – SÖNDAG 2 DECEMBER

Julutställning i Partille herrgård

SÖNDAG 25 NOVEMBER

Nu är det jul på "slottet"! Välkomna till föreningens årliga julutställning med försäljning av medlemmars alster. Fri entré! Partille Herrgård, Carl Wilhelm Carlbergs Allé 2, kl. 12 – 18. Arr: Partille Hemslöjdsoch konsthantverksförening

Våffelservering vid Torpet Freden Vi serverar nygräddade våfflor med glass och sylt, bullar, toast och varma drycker kl. 11 – 15. MÅNDAGAR

Läxhjälp med Röda Korset SÖNDAG 25 NOVEMBER

Kammarmusik med promenad Välkommen att lyssna på kammar­

FÖRENINGAR

Öppet hus, kafé och museum

musik och ta en promenad. Studenter från Högskolan för scen och musik bjuder på klassiska mästerverk, kom­ binerade med guidad promenad och fika i herrgårdsmiljö.Biljettpris 100 kr inklusive kaffe och fralla. Biljettbok­ ning sker via mail till jonsereds­ herrgard@gu.se. Promenad kl. 14, konsert kl. 15.30, Jonsereds herrgård. Arr: Göteborgs universitet

Partille Big Band och Syster Sören gästar caféscenen i Kulturum och bjuder in till söndagsunderhållning. Varmt välkommen! Caféscenen, Kul­ turum, kl. 15. Arr: Partille kommun och ABF SVG

FREDAG 23 – SÖNDAG 25 NOVEMBER

Utställning: 5 x Silver

BILD: PARTILLE KOMMUN

Läxhjälp i Vinterträdgården på Partil­ le bibliotek för dig som går i årskurs 1 – 9 eller studerar SFI. Röda Korsets

TJÄNSTER

Öppet hus

ÄRTLUNCH

Hembygdshörnan G:a Kronvägen 62A

10.45 Promenad, stavgång

Vi bjuder på fika. Köp årets julklapp, nya fotoboken om Partille förr och nu:

22/11 Bohusläns kust i Taubes kölvatten / David Anthin och Martin Bagge

Torsdagar kl. 11-14

Sävedalens Folkets Hus, torsdag 12.00 Ärtor

29/11 Refrängerna underhåller 6/12 Bengts Läckra Julkonsert / Bengt Åkerberg Välkomna! ÄRTGÄNGET

Välkomna! Partille Hembygdsförening

Hjälp med allt från vardagliga sysslor till enklare snickerier 60-årig man hjälper till. RING LENNART TEL. 0739-246848

läxhjälp är en plats dit du kan kom­ ma för att få stöd med dina studier. Ingen föranmälan, evenemanget är gratis! Partille bibliotek, kl. 15 – 17. Arr: Röda Korset TISDAG 27 NOVEMBER

Hälsodisken: Föreläsning – Vad är demens? Demenssjukomar förändrar livet både för den som är sjuk och för de anhöriga. När någon närstående drabbas uppstår många frågor. Partille kommuns demensteam och anhörigstöd pratar om sjukdoms­ symptom, hur man bör bemöta en demenssjuk och vilken form av stöd som kommunen erbjuder. Tid för frågestund. Fri entré. Ingen föranmälan. Begränsat antal platser. Hörsalen i Kulturum, kl. 18.30. Arr: Hälsodisken och ABF Sydvästra Götaland SÖNDAG 2 DECEMBER

Porthälla scoutkårs Julmarknad Allt för den som vill frossa i julen! Lotterier, försäljning av bl.a. jul­ grupper och dörrkransar, café. Nytt för i år: våffelstuga och sticklingar! Kl. 10 – 13, Tiondevägen 6 i Partille. Arr: Porthälla scoutkår

UPPVAKTNING Tack för all uppvaktning på min 80-årsdag den 17:de november 2018. ELINA BJÖRKDAHL KONSTNÄR, LÄRARE I BILD, KONST OCH REKLAMTECKNARE

Ris eller ros? Maila in din ros eller ditt ris till oss på redaktionen@ lokalpressen.eu eller skicka per post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN! DEN SERVERAS KANSKE SAFTEN UR

FÄLLER

BUTTER

BESÄTTA

SKOGENS

KOTT-

MILI-

KONUNG?

BÄRARE

TÄRT

Lös korsordet och tävla om Sverigelotten!

UNGERNS

Lösningen publiceras i nästnästa num­ mer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 30 november. Lycka till!

DELAR

NATIONAL-

BILEN

RÄTT GER DEN

DRUV-

SOM

SOCKER

SKRIKER

LJUD

Facit från nr 24 2018: DEL AV FUTHARK ANTINGEN

FÖR

ETT ELLER

BAKDEL

NOLL

SOM CORNELIS SJÖNG OM

PRECIS

A

FASONER

SIDA

KLAR

A

N

O

A

V

S

L

BIL FRÅN HAR KUNG?

K

I

A

M

A

K

T

TAR

S

T

E

G

MINISTER

FLANÖR

176739712

M

U

T

A

RAPPOR-

T

T

TERAR NYHETER

VÄXTPLATS STATSULLSTEN

VÄXER DET I

J O INITIAL-

OJÄMN

FÖR-

GER TID

KORTNING

LENA

DEN FÖRTJOCKAR

E

R

R

O

R

VÄLTRAR

SPIRA

SIG

SKÖRDAS

HJORT I

TIDIGT

G

JUVENIL

U

KIPLINGS

ÄR DRAKE

ORM

PÅSTÅS

E

L

D

S

P

R

U

T

A

N

D

E

B

I

K

U

P

A

AKTAR HÖRSELN

Ö

R

O

N

S

K

Y

D

D

NORD-

A

N

TRÖSTAR LITEN STORT HOS KROKODIL

BAKDEL

A TAS PÅ SPRÅNGBRÄDA FÄRG

B

A

P

P

UNGE I

G

A

P

SES PÅ KLOCKA

I

ÄNDRADE

S

ÄR JORD-

G

U

L HUVUD-

N

KABEL PAR

SJÖN KÅRE

G

L

I

EUROPÉ

G

M

O

UNDER-

G

R

Ö

N

ÖSTRA ÄR

O

R

T

A

BROR

P

PRESIDENT-

VAR

R

O N

TRÄNAD

K

T

E

R

ARTÄR

A

A

V

S

T

A

M

L

Å

LITEN

A

ÄR LIVGIVANDE

M

LÅDA

ÄR TILL

A

DEN KORSAR SUNDET SLAPP

K

V

S

A

L

S

Y

S

S

L

O

L

Ö

BARA

L

O

K

A

L

T

JUST HÄR

FÖRSÄLJNING GRIS

KORAR

HAR GENER

ARBETE

UTAN

HAR RADIO

Y

T

GER

BASRA I

N

N

UTAN

N

MÅL FÖR

LIGGER

DRÖJSMÅL

HONUNG

AL-QAIDA

BYST

HANDLADE

FRAM-

VINST

KOREA

LYFTER

IN-

HUVUD-

RÄKNAD

GÖRA

PLATS

CECILIA

VISAR BE-

INKOGNITO

VÄRK

FAMILJ

JULIUS

I USA

CAESAR

B

R

U

VÄNTAR

S

ODLAREN

H

J

NOG

G HÅLLA

UPPSALA

O

U

E

R

M

R

O

A

STÅR

N

N

VANLIGEN

Y

BEGÄRAN

MOTSATS

OM LEVE-

TILL ATT

RANS

BREDSÅ

M

A

R

V

A

N

FÖR OKÄND FAR-

ELLER FORDON

NOLL SÅ SOM MAN SÄTTER FRÖN,

I N G E

S

K

Ö

R

D

s fe rd uf rso e ko .s

KÄRN-

E

GÖR DET

O

S

A

L

S

P

Å

R

DEN TRÄGNE

R

KRAFTSBRÄNSLE

U

OM AVLOPP

Facit från nr 25 2018:

FÖRSTA BOKSTAVEN

SKRED

DEL AV

TILL

TRAFIKVERKET

BAISSE FÅGEL OLJEKÄLLA

SISTA

PEPPE SOM

SKYDDAR

STÖRRE

VAR PÅ

HÖET

SKÅPBIL

SPORTEN

KNEKT

LÖPER

TA HÄNSYN

DE SKA

TILL

BORSTAS

INTE

MED

SENARE

TANDKRÄM

UNGE?

BRASA

KNÖL I BLOMRABATTEN HAR LILA

ÄVENTYR

PÅ HÅLL LIGGER

PRESIDENT

SMEDSBUTIKER

D

ETAPPMÅL

STÅR

FÖR

EFTER

HUSVAGN

PRIS

INNEHÅLLER

LÄNDER

L

T

R

MYCKET PROTEIN

K

LÄNGRE BERÄTTANDE DIKT

E

OFTA ÄDELSTEN

O

ÄVEN-

E

N

A

D

VILLE BLI

T

KAN MOBIL-

I USA 2008

OFTAST

P

H

O

N

U

BÄRARE

S

T

A

C

K

S

I

P

P

A

R

ESTLANDS

K

STRÖM PALL

E

L

NYSKAP-

ÄR KANSKE

POET

FÅ PÅ

UTREDER

DÅLIGT

URANFÖR-

FRÄMSTA

T

T

R

I

T

N

A

I

V

I

T

E

T

VIND

HUMÖR

UPP I

S

N

Ä

T

O

G

UTSIKT

SLAGEN

T

R

A

V

B

E

T

R

Y

NED-

K

A

R

ÄR TAJT KJOL

N

S HYVEL AV

H

Ä

E

Å

I

O

I

HET

R

P

RINNER

BÖRJAR

L

ERÖVRADE

ÖSTERUT

P

STOL

SLEMHINNA

LITET

A

GÖR GULD-

SÄTTS

BARNSLIG-

PARTI

E R

P

TESISK

SNUVIG

R T

S U

M

GÅNGART

ELEKTRIKER

I

I

MATION I

FRÅN

R

L

TILL KAR-

HÖRS

O

A

INFLAM-

FÅR

T

N

MOTSATS

OVARSAM

O

SA LANEFELT

SER

N

K

GÅRDEN

SUSANNE

ONA

DÅLIGT

B

KVÄLLSPRESSEN

MOLN

T

VARMARE

BLIR VACKER FRÅN

KULLENBERG SOM

SVART

A

ÖGON-

TAS

BLICKET

UPP

TUPPA AV

STOLEN

MED NER

I HAAG

S

K

E

R

AV DOM-

METOD FÖR FÖR FET

G

I

N

G

A

S

ALLTFÖR

TRÄD-

BLIND

K

SOM I

SKRIVER KRÖNIKOR I

VERKAR

TYRARE

I

SÅNGER

KUNGS-

HÖRS FRÅN

F

L

KÄRLEKS-

KRAMADES I

SAKNAR

SÖKER

BORD

E

BLÖTT

VÅRBACKEN

FYLLER LUNGORNA

SITTER

L

VID SKRIV-

SMUTS

D TERLIG

BLOMMOR I

EN ENVIS

INTE

G

MYCKET

TILLFÄLLE

OFÖRBÄT-

TRÄNINGS-

ko uff r es .s sor e d

ÄR NU EN

FINNS

VARING

MED ENGELSKA

T

LÅNG MODELL

R U

N

S

K

B

KAN

E

R

A

METER

STÅR DET

EXEMPEL

E

B

I

S

M

A

K

O

N

PIANOPOP MISS

T

HAR BARN

LÅNG TID

E

ALHANKO

A

N

N

E

L

I

C

K

T

D

I

V

V

ANSTRYKNING

FÖRVARAS

MYCKET

I MAPP BALLERINAN

GOTT OCH BLANDAT

E

PÅ FN-BIL

ANDE IAKTTA

TILL

MED VISS

N

INNEHÅLLA REGN ELLER FOLK

H VANLIGT VERB I NORRLÄNDSKAN

s fe rd uf rso e ko . s SYLT TILL EXEMPEL

F Ö

O

R

GÖR

B

DET SOM ÄR VÄNDIGT

R

B

Y

E

T

NÖD-

H

E

F

Ö

L

BAKOM

A

V

S

E

R

S

E

HAR STOMOR HA EN TANKE

Grattis Kicki Norberg och Susie Larsson i Partille. Sverige­lotter kommer på posten!

TAR TAL-

ANDRÉE-

TRÄNGD

MUSEET I

TILL

CENTRUM

HÄSTJUNIOR FOTBOLLS-

BANDY

IHOP

OCH

MED

BASKET

IHOP

Namn:

URSP-

SPELAREN

Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med och tävla!

RUNGET

EDSTRÖM

TILL ATT

500

VANLI-

TÅRARNA

GASTE

TRILLAR

METALLEN

Adress:

BRASBRÄNSLE SMUTSIGT

Postnummer:

Skanna/fota och maila in ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen. Det går också bra att lämna svaret direkt i brevlådan på Göteborgsvägen 88. Vinnarna publiceras i nr 28 2018 som kommer i brevlådan den 5 december.

Ort:

SOLSKENSPRISER, 15% RABATT*, BOKA VÅREN OCH SOMMAREN I NERJA! N YC DIN

TILL KEL

SOL

EN

www.suntrip.es


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

TRÄNING & HÄLSA

Stärk bål- och ben med pinne Här kommer träningstips som ökar rörlighet i rygg/axlar och stärker bål och ben med endast pinne som redskap. Enkla övningar som alla kan göra och utmana sin rörlighet och stärka sin hållningsmuskulatur. Här visar Jessica Johansson. Leg. Fysioterapeut på fem olika övningar. Lycka till!

ANNELI VIRENHEM Personlig tränare och beteendevetare, Active Landvetter

1. ROTATION MED PINNE: Ställ dig höftbrett isär. Händerna är placerade ungefär en hand ut från axel. Pinnens funktion: Genom att lägga pinnen bakom axlar så ökar man sin rörligheten i bröstrygg. Rotationen i rygg ger en ökad rörlighet och värmer upp bålen.

2. PINNE-AXLAR: Stå höftbrett isär. Håll händerna en tumlängds avstånd utanför dina höfter. Är man stram i sin bröst/axelparti så kan man välja att ha sina händer längre ut på pinnen. Pinnens funktion: Att öka rörlighet i axlar och bröstrygg. Bra uppvärmning för överkropp

3. UTFALL MED PINNE:

4. KNÄBÖJ MED PINNE:

Stå höftbrett isär, tänk lång rygg, kliv fram och hamna i 90 grader med knä. Spänn mage och rygg. Pinnens funktion: Ger rörlighet i axlar, öppnar bröst och man bibehåller en lång och sträckt rygg under hela momentet.

Stå höftbrett isär, se till att knä följer tår. Spänn i mag-ryggmuskler. Öppet bröst, sänkta axlar, raka armar. Böj i knä och sitt ner och behåll öppet bröst, stark mage och lång rygg genom hela rörelsen. Pinnens funktion: Här öppnar man upp i sitt bröst och blir rörligare i sin bröstkorg och man får samtidigt spänna i mag- och ryggmuskler.

FRÅGA ANNELI

5. RYGGLYFT MED PINNE: Håll händerna axelbrett eller bredare på pinnen. Lyft upp över­kropp med blicken ned i golvet. Och behåll sträckta armar. Man arbetar med musklerna i rygg och säte. Pinnens funktion: Genom att använda pinne får man en lång hävarm som gör att man aktiverar musklerna i axel-skulderpari och samtidigt öppnar detta mer i bröst. Man kan lägga till rörlighetsövningen för axlarna i rygglyftet vilket ger ännu större utmaning.

Har du frågor eller funderingar som gäller träning eller kost? Maila till Anneli på anneli@ active-landvetter.se.

BEHÖVER DU MÅLA OM? VI TILLHANDAHÅLLER FÖRSTKLASSIGT MÅLERI, BÅDE INVÄNDIGT SOM UTVÄNDIGT.

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

Vi servar och reparerar alla bilmärken! BUTIK & VERKSTAD

Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

Vardagar: 7-18 Lörd. (apr-jun): 10-14 Järnringen 1, Partille T. 031-340 28 24 www.partilleskog.se

0702-19 37 42 www.tradfallarn.se

Tel. 0706 - 26 07 59 · brattaskarrsmaleri@telia.com

www.brattaskarrsmaleri.se

Verksamma i Partille i 22 år! • Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage!

an Vi k

Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20 /80

Välkomna!

.. ner.

ki mas

Ledig plats! Ring Marie! Tel. 0728-54 18 32 marie.andervik@lokalpressen.eu

Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

VILL DU SYNAS HÄR? Kontakta Marie Andervik, tel. 0728-54 18 32 , marie.andervik@lokalpressen.eu


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 NOVEMBER 2018

Lyckligt och sorgligt. Planerat och oplanerat. Oavsett vad som händer i livet ser vi till att du är redo. Vi har samlat checklistor och inspiration på seb.se/livet så att du kan ta aktiva beslut kring din ekonomi. Du kan också kontakta oss på kontoret i Partille. Välkommen!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.