__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

HÄRRYDA LOKALTIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I HÄRRYDA KOMMUN ÅRGÅNG 6 NR 23 21 JUNI 2020 KULTUR

BILD: CAJSA SVENSDOTTER

Nättroll släpper bok Bobbo Sundgren ger en unik inblick i nättrollens subkultur.

SIDAN 6

AKTUELLT

BILD: ANNA SIGVARDSSON

Sommaryoga utomhus Martina och Lotta satsar på utomhusyoga vid Råda Säteri.

FOTBOLLEN HAR VAKNAT

SIDAN 8

SIDAN 7

Välkommen till Elmgrens Fastighetsbyrå AB!

BILD: ULF MAGNUSSON

Fästingsäsongen är här, vaccinera dig mot tBE!

EN FRISTÅENDE FASTIGHETSBYRÅ DÄR DU FÅR ETT PERSONLIGT BEMÖTANDE OCH DUKTIGA, ERFARNA MÄKLARE SOM FÖRMEDLAR DIN BOSTAD I HÄRRYDA KOMMUN.

Välkommen till

Fästingbussen! Yvonne

Vaccinera dig mot TBE! Pris 390:(barn 350:-). OBS! även resevaccinationer. Datum

Plats

Ti 23/6

Coop Mölnlycke

tid

15-19

Hela turlistan på www.vaccindirekt.se

031- 88 58 58 | www.elmgrensfastighetsbyra.se Biblioteksgatan 16B Mölnlycke

Nytt För i år!

Fyll i hälsodeklarationen via hemsidan eller på plats. Vaccinera dig i bussen eller utomhus.


2

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

REDAKTIONEN

FRÅN SVENSKA MYNDIGHETER Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Härryda kommun TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare/försäljning jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Owe Mabäck

Ulf Magnusson

Aron Mikael Sik

Försäljning/annonsproduktion owe.maback@lokalpressen.eu 0709-32 39 02

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Reporter aron@lokalpressen.eu 0760-24 21 82

Matilda Falk

Kerstin Parker

Jenny Hein

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

VI BER OM TÅLAMOD MED UTDELNINGEN JUST NU

Sommaren blir annorlunda i år. Tack för att du håller ut. Är du 70 år eller äldre? Det går bra att umgås med andra utomhus, men det är viktigt att hålla avstånd. Tänk också på att inte besöka platser där många människor samlas. Ta gärna hjälp med att handla och göra ärenden. Även om det är tufft så är det viktigt att vi håller ut och skyddar varandra. När vi håller avstånd hjälper vi också till att minska belastningen på vården. Att vi alla tar ansvar, gör stor skillnad. Tillsammans bromsar vi smittan.

Med anledning av corona ber vi om tålamod gällande utdelningen av Lokalpressen. Vår distributör följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och anvisningar. De jobbar hårt för att dela ut tidningen till alla hushåll men det finns risk att Lokalpressen kan bli sen och tyvärr i vissa enstaka fall helt utebli. Vi hoppas på förståelse hos alla läsare. Våra tidningar finns alltid att läsa på lokalpressen.eu och att hämta på flera platser i kommunen.

NÄSTA NUMMER?

TIPSA OSS!

Lokalpressen ges ut varje helg under 2020 med undantag för sommaruppehåll veckorna 28 – 31.

Vad händer runtom i Härryda kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

LÄSARBILDER Dela med dig av dina bilder! Har du tagit ett foto som du vill att fler ska få se? Skicka det till oss på redaktionen@lokalpressen.eu så publicerar vi det i mån av plats.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen hos Olssons Gatukök i Landvetter och på biblioteket i Mölnlycke.

ANNONSVILLKOR Deadline för annonsmaterial är måndag före utgivning. Uteblivet eller felaktigt annons­ införande ersätts med högst annons­kostnaden.

Fortsätt följa myndigheternas rekommendationer. Läs mer på krisinformation.se eller ring 113 13.


LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

EXTRA SKYDD & LÅNG HÅLLBARHET

Pålitliga färger särskilt utvecklade för att din fasad ska se nymålad ut länge. Står emot väder, vind och solljus och har dessutom utmärkt skydd mot påväxt av svartmögel. *Gäller Alcro Bestå täckfärg 10L, ord. pris från 2807:-, och Jotun DEMIDEKK Ultimate täckfärg 10L, ord. pris från 2925:-, 15/5–01/08 2020. Lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning.

Kungälv

Partille

Göteborg

Mölnlycke

Stenkullen

Askim

Angered

Teknikergatan 7 0303-630 40

Mellbyvägen 33 031-340 05 70

Danska Vägen 96 031-337 55 50

Hönekullavägen 21 031-88 56 88

Färgvägen 6 0302-222 45

Sisjövägen 49 031-748 47 30

Salviagatan 1 031-797 44 40

Primärvårdsrehab Landvetter

Våra fysio- och arbetsterapeuter finns här för sig. Vi provar även ut och hanterar hjälpmedel. Högkostnadsskydd gäller. 100 kr/besök. Du behöver ingen remiss.

Vår rehabmottagning har öppet mån-tor 7.30-19 samt fre 7.30-15. Vi erbjuder även behandling i varmvattenbassäng.

Välkomna till oss på Active Rehab! Boka direkt på www.active.nu eller ring 031-91 96 00

MILSTENSVÄGEN 2, LANDVETTER | TEL. 031-91 96 00 | INFO@ACTIVE.NU | ACTIVE.NU

3


4

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

AKTUELLT

...kronor kostade den bil som en Mölnlyckebo köpte av en bilfirma i Kungsbacka i juli 2019. Några månader senare, i slutet av oktober, gick det inte längre att använda växellådan på bilen varav kunden anmälde företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) då han ville häva köpet alternativt få bilen reparerad. Men nämnden avslår nu konsumentens krav då ARN anser att konsumenten inte inkommit med tillräcklig bevisföring för att det fanns något köprättsligt fel på bilen.

Fängelse för hot mot sjuksköterska För att kontrollera smittspridningen av coronaviruset togs sökande emot i en liten container utanför Östra sjukhusets psykiatriska akutmottagning. När en drogpåverkad man nekades vård hotade han en sjuksköterska och skötare med att komma tillbaka och spränga det trånga utrymmet. Nu har han dömts i tingsrätten till tre månaders fängelse för två fall av hot mot tjänsteman. Tingsrätten bedömer att hotet mot sjuksköterskan och skötaren är av allvarligt slag eftersom "målsägandena befann sig nära varandra inne i en liten container, där målsägandena kände sig utsatta". Mannen ska därför även betala 5 000 kronor i skadestånd till sjuksköterskan, som är hemmahörande i Härryda kommun, för kränkningen. Till saken hör att sjuksköterskan och skötaren var medvetna om att mannen precis hade släppts efter att ha suttit häktad för hot riktade mot ett socialkontor. Två dagar efter händelserna i containern dömdes han till ett års fängelse för upprepade grova hot mot tjänsteman i det fallet.

Bontop kan börja byggas Första spadtaget. Leende lokala potentater som samman med byggherrar står med hjälmar på huvudet och öser med varsin spade i en preparerade sandhög. Det har vi sett tillräckligt ofta nu. När Bontop-projektet i Mölnlycke skulle sjösättas på allvar i veckan blev det rejälare grejer. Kommunalrådet Per Vorberg fick leka med en fyrtiofem ton tung maskin för att slå ner en förgylld påle i mölnlyckeleran. Första pålslaget. Fast första pålen var det förstås inte. Pålande har pågått en tid och balkningen för byggnadens underdel har varit klar ett tag. Men invigningskänslan fanns där i försommarsolen. Bontop är det nya huset som reser sig norr om Hulebäcksgymnasiet, ett nytt slags boende för 55-plussare. Tanken är att skapa ett annorlunda sätt att bo och umgås. Allt ska vara nära och praktiskt. Närheten till centrum förstås men även nära till egen affär, rekreationsmöjligheter, kollektivtrafik och mycket annat. Samt förstås samvaro med grannarna. – Ensamhet, det ska vara valfritt, sades under de tal som föregick det symboliska pålslaget. Man kan välja att vara ensam eller så väljer man den fina gemenskap som bjuds i BonTop-huset. Bottenarean i huset kommer att domineras av en livsmedelsbutik. Men det som gör huset mest speciellt är en vinterträd-

Pålen på plats. Bontop kommer att vila på en solid grund. Inflyttning i huset är planerad till hösten 2022.

gård nästan i markplan som kommer att vara en grönt växande miljö med temperering året runt. Ettusenetthundra kvadratmeter av gemenamhetsytor i grön miljö kommer att välkomna boende i 87 lägenheter till samvaro av olika slag. Dessutom kommer det att kompletteras med en annexbyggnad som ska innehålla bland annat restaurang. PER VORBERG, MODERAT kom-

Nyfikna på sitt nya hem. Göran och Lisbeth Lindberg fick berätta om tankarna inför den stundande flytten till Bontop i den websända ceremonien.

munalråd i Härryda, fick alltså möjlighet att dels säga några ord ur kommunens perspektiv och dessutom bemästra den gigantiska pålkranen för att driva ner den tolv meter långa förgyllda betongpålen i underjorden. –  Lite nerverna utanpå, förklarade Per Vorberg sekunderna innan det var dags. Men han hade god hjälp av entreprenören så allt gick smidigt tillväga. Ett femtiotal slag med den stora hammaren och sedan var stolpen på plats un-

der markytan. Många av de 87 lägenheterna är redan sålda men Svensk Fastighetsförmedling meddelar att det finns runt tjugotalet kvar för den som är intresserad. Flera av de blivande hyresgästerna var på plats för att bese den symboliska byggstarten, bland andra Lisbeth och Göran Lindberg. –  Det är spännande att se det såhär från allra första början.

Det blir en del fotografier tagna och man kommer att besöka byggplatsen under arbetets gång. Byggherren Tornstaden utlovade inflyttning någon gång efter semestern 2022 om allt fungerar som det ska. Då planeras dessutom en rejäl fest för de inflyttande att hållas i den stora vinterträdgården. ULF MAGNUSSON ulf.magnusson@lokalpressen.eu

Böter för chaufför som saknade tidbok En yrkeschaufför för en taxi- och budfirma ska betala totalt 7 200 kronor i penningböter då han vid en poliskontroll inte haft med sig sin tidbok där bland annat vilotider ska antecknas. Den 60-åriga chauffören är skriven i Göteborg och vid kontrollen på Boråsvägen i Mölnlycke körde han dessutom i 129 kilometer i timmen på 100-vägen.

BILD: ULF MAGNUSSON

Körkort för tung trafik. Per Vorberg fick en snabbutbildning på den 45 ton tunga pålkranen innan det var dags att driva ner den förgyllda pålen.


5

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

AKTUELLT

Svin-bra insatser mot ogräs i Mölnlycke Kommunen har beviljats medel från regionen på 200 000 kronor för att få bukt med ogräs. Nu hyr man in två grisar som ska bekämpa parkslide genom att äta upp det. –  Vi hoppas att det här ska fungera bra, att det kan bidra till att det hålls nere tillväxten, säger Teresia Engbom, projektledare grön drift.

Den invasiva arten parkslide har en kraftig tillväxt runt om i landet. Ogräset äter sig in i kringliggande vegetation och dödar allt i sin närhet. Även i Härryda har problemet med parkslide tilltagit och sedvanliga bekämpningsmedel biter inte på ogräset. Nu ska alltså två småländska linderödssvin få till uppgift att bekämpa ett ansatt område genom att glufsa i sig ogräset. –  Vi ska testa det här nu, inte säkra på att det kommer fungera, men förhoppningarna är höga, säger Teresia Engbom som ansvarar för projektet.

Grisarna ägs av Stadsjord i Göteborg och VD Niklas Wennberg har goda erfarenheter av ett liknande projekt med bekämpning av ogräset björnloka som kan orsaka brännskador på människor. –  Det funkade utmärkt, grisen bränner sig inte på lokan utan äter och tar sönder den. Vi har ingen forskning till stöd för att det funkar lika bra mot parkslide, men principen är att grisarna äter lite vad som helst, säger han. Kommunen har tidigare under våren fått beslut från länsstyrelsen i Västra Götaland och beviljas 200 000 kronor till grisarna,

BILD: STADSJORD

Här är grisarna från Stadsjord ska sommarjobba i Härryda.

då tidigare försök att bekämpa parkslide har misslyckats. Arten sprider sig inte via fröer utan skickar ut sporer under marken som sedan bildar nya stammar. Den går inte att gräva bort, utan förflyttas bara då den lätt sprids där man dumpar grävmassorna.

Initialt var det tre platser, en i Landvetter, Mölnlycke och Hindås som skulle behandlas med den nya grismetoden, men nu börjar man i stället med en dunge på Gärdesområdet i Mölnlycke. –  Vid Krokusvägen, Primulavägen finns en lekplats och bak-

om den en dunge som valts ut på grund av att det både är skugga och rätt förutsättningar för grisarna i övrigt. Tanken är att grisarna ska levereras till Härryda efter midsommar, säger hon. Senast kommunen hade grisar i tjänst var för att böka fram bördig jord till en ädelträskog i en risig barrbacke. I veckan hölls ett informationsmöte på Kulturhuset i Mölnlycke där man bjudit in boende i närheten av den utvalda platsen. Linderödssvinen behöver nämligen tillsyn, mat och vatten under perioden de ska arbeta. Frivilliga djurskötare ska också få vara med och döpa grisarna vid senare tillfälle efter att de installerats. –  Det var roligt med så mycket intresse från allmänheten. Vi får se hur länge projektet pågår, men vi ska ha grisarna under sommaren i alla fall, säger projektledare Teresia Engbom. ARON MIKAEL SIK aron@lokalpressen.eu

Grön Express blir X4 I veckan kunde vi i Lokal­pressen Härryda berätta om den konflikt som uppstått mellan å ena sidan Västtrafik/Västra Götalandsregionen och ett flertal kranskommuner, däribland Härryda, vad gäller vår framtida kollektivtrafik. Härryda kommuns alla politiker är helt eniga i sin framställan och Västtrafik har nu tagit del av krav och synpunkter. Svaret från Västtrafik ankom till Härryda kommun i veckan. Västtrafik har tagit del av Härryda kommuns framställan och kommer med delvis ny information. Man medger att man varit för tidigt ute med att varsla om minskad turtäthet på Grön Express för att istället styra över trafiken på tågpendel. Tanken fanns om en tät pendeltrafik på Boråsbanan mellan Göteborg och Mölnlycke och vidare i kommunen. Men man har lyssnat på Trafikverket som förklarar att det behövs tid för att ställa om Boråsbanan för en såpass tät trafik. Planerna finns dock fortfarande på att etablera en tät tågpendeltrafik när så blir möjligt. Av samma skäl har man också skjutit på minskning av turtätheten på Grön Express. Under 2021 kommer man inte att röra turlistan. Vad som däremot är viktigare att veta för resenärerna är att linjesträckningen kommer att förändras. Idag kör Grön Express från Skogen/Höga Hallar via Mölnlycketerminalen genom Göteborg, över Hjalmar Brantingsplatsen, mot Kungälv.

Efter alla år med färgnamn på de stora linjerna införs nu ett nytt namnkoncept. Grön Express kommer helt enkelt att få det nya namnet X4 kort och gott. Samma koncept kommer att gälla Röd och Lila Express, men först om ett par år. Men det som kanske mest kommer att beröra många resenärer är den nya linjesträckningen inom Göteborg. Idag går bussen rätt centralt genom stan, över älven och via Hjalmar Brantingsplatsen vidare norrut. Förslaget är nu istället att bussarna efter Delsjömotet fortsätter via Lisebergs station – Korsvägen – Berzeliigatan – Heden, sedan via Polhemsplatsen (Åkareplatsen) – Svingeln. Därefter via Tingstadstunneln och tillkommande hållplats Bäckebolsmotet. Alltså kommer man inte att trafikera knutpunkten Hjalmar Brantingsplatsen över huvud taget. Viktigt för många pendlare att planera för. INOM MÖLNLYCKE TÄTORT sker också förändringar i trafiken.

BILD: ULF MAGNUSSON

Grön Express – eller X4 som den kommer att kallas framöver. Turtätheten behålls tills vidare men linjesträckningen blir annorlunda, både genom Göteborg och lokalt i Mölnlycke.

Nya linjen X4 kommer inte längre att trafikera Skogen/ Häggvägen utan endast Höga Hallar, som blir slutstation. Tre nya linjer inom samhället införs från juni 2021, alla tre planeras trafikeras med elbussar. Linje 1 kommer att gå från Mölnlycketerminalen via Djupedalsäng till Häggvägen och åter. Skillnaden för resenärerna med dagens trafik från Häggvägen blir alltså att man då får byta buss för fortsatt resa till Göteborg/Kungälv. Linje 2 kommer att från Mölnlycketerminalen via Båtsmanstorpet betjäna bostads-

områdena i en del av Djupedalsäng. Vissa turer fortsätter till Mölnlycke fabriker. Ännu en ny linje, Linje 3, ska betjäna Säteriets bostadsområde och Företagsparken med trafik mot Mölnlycketerminalen. Linje 751 mot Mölndal och Frölunda kvarstår men kommer även den att trafikeras med el-bussar redan från december 2020. Slutstation i Mölnlycke blir terminalen, där laddstation kommer att finnas. Linje 601 behåller nuvarande sträckning men trafikeras under vintertidtabell med 60 minuters intervaller under vardagar

fram till kl 19. Sommartid och i lågtrafik kompletteras linjen med anropsstyrd trafik. –  Med anledning av det rådande läget kan det ske förändringar i förslagen fram till dess att Västtrafiks styrelse fattar beslut om Trafikplan 2021 vid kommande sammanträde den 24 – 25 juni. Om så blir fallet kommer vi att skicka ut ny information till berörd kommun, sammanfattar Västtrafik läget. Det finns alltså anledning att återkomma i ärendet under hösten. ULF MAGNUSSON ulf.magnusson@lokalpressen.eu


6

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

FRÅGA-SVAR med Bobo S undgren

Hindåsbon Bobbo var ett av Sveriges värsta nättroll Det började med att Bobbo Sundgren debatterade migrationspolitik och svarade på näthat genom att retas. På sin blogg låtsades han driva en rasistisk sekt och därefter eskalerade Hindåsbons nättrollande till att retas med kändisar. Efter tolv års tid slutade han och valde därefter att skriva en bok om sina erfarenheter – en bok som nu släppts på Pug förlag. Du kallar dig själv för ett av Sveriges värsta nättroll – men vad är egentligen ett nättroll? –  Enligt min breda definition är det någon som leker med någon annans hjärna på internet. Det är inte samma sak som ”näthatare”, vilket jag kallar de som populärt kallas troll i Sverige. I nättrollandets subkultur räknas inte elaka kommentarer som trollande, utan det krävs avancerade manipulationer, vars syfte är att fånga någon i en interaktion och göra bort personen med allehanda slags manipulationer – för ”lulz”, alltså för skoj skull. Du nättrollade under tolv år – vad var drivkraften att hålla på så länge? –  Jag var duktig på det och stolt över det, men det började med att jag debatterade migrationspolitik och fick mycket näthat, som jag reagerade på genom att retas. Vad gjorde du mer konkret? –  Konkret hade jag en blogg 2006  –  2008, som hette som mitt dopnamn: Tobias Struck, där jag låtsades ha alltmer extrema åsikter. Jag låtsades då även ha en rasistisk sekt, som inte fanns i verkligheten. På

de flickvän att jag borde sluta. Varför vill du berätta om det här i en bok? –  Boken ger en unik inblick i en hemlig subkultur och är därför viktig. Den kan ses som mitt sätt att ta ansvar, eftersom jag både förklarar den bakgrund med trauman som gjorde att jag ville manipulera omgivningen – plus att inblicken kan ge skydd mot manipulationer. Hur ser du på dina år som nättroll så här i efterhand? –  Jag väljer att dra nytta av de positiva lärdomar om påverkan

» Jag väljer att dra nytta av de positiva lärdomar om påverkan och internet som jag har vunnit – och vara stolt över att jag har dykt djupt ned i ett farligt träsk och kan varna för odjuren där. « senare år retade jag även kändisar och skapade mycket stor uppståndelse genom det på Linked­In. Vad är skillnaden på näthat och nättrollande? –  Skillnaden är att vem som helst kan näthata men äkta nättrollande kräver mer list. Vad var det som fick dig att sluta trolla 2018? –  Jag blev utsatt för en stor konspiration från en grupp med elitnättroll, som förnedrade mig och gjorde mig deprimerad. Dessutom tyckte min dåvaran-

och internet som jag har vunnit – och vara stolt över att jag har dykt djupt ned i ett farligt träsk och kan varna för odjuren där, så andra inte måste skadas av dem. Du har bytt namn från Tobias Struck till Bobbo Sundgren, varför då? –  Min dåvarande arbetsgivare var orolig över vad jag hade skrivit på internet och tyckte att jag skulle byta namn. Jag tänkte att nog kommande arbetsgivare skulle reagera likadant och bytte namn. Sedan återföll jag i trollandet med

BILD: CAJSA SVENSDOTTER

Bobbo Sundgren är aktuell med nysläppta boken ”Så blev jag ett av Sveriges värsta nättroll”.

mitt nya namn 2015. När flyttade du till Hindås och varför blev det just här? –   Mitt ex och jag hade en dröm om en tillvaro här och flyttade hit för något mindre än ett år sedan. Tyvärr slog en stor stress till mot mig inför utgivningen av boken, eftersom den avslöjar mycket smärtsamma saker om min barndom. Så vår relation skadades och avslutades med att mitt ex flyttade. Men för mina barns skull har jag arbetat hårt för att kunna vara kvar i huset.

Vad har du för tips till folk som vill sluta vara nättroll men inte kan på grund av att det blivit ett beroende – eller personer som vill hjälpa nättroll i sin närhet? –  Var ärlig mot dig själv om att du kompenserar dig med maktkänslor för din osäkerhet. Hitta bättre energikällor, som att ha en fin respekt och kärlek i en kärleksrelation, göra en bra insats på ditt jobb och stå upp för dig själv och dina närmaste. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

OM

Bobbo Sundgren Ålder: 45 Bor: Hindås Uppväxt: Partille Familj: Fyra barn Yrke/gör: Värvare för en välgörenhet, psychic medium, PR-konsult och författare


LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

7 AKTUELLT

Minska oron i coronatider – med utomhusyoga Efter regn kommer solsken, sägs det. I sluttningen vid Råda Säteri både regnar det och värmer av försommarstrålar. Vädret är omöjligt att förutspå, precis som coronapandemin var när den kom. Men det finns sätt att lätta på stressen. Som yoga, till exempel. Lokalpressen har fått vara med på ett pass arrangerat av Mölnlycke Yoga & Meditation Center. Ann-Charlotte (Lotta) Norin driver Mölnlycke Yoga & Meditation Center tillsammans med Martina Everding Olsson. Innan starten 2018 arbetade hon heltid som förskollärare. Det var först hos instruktören, och numera kollegan, Everding Olsson som hennes intresse för träningsformen väcktes. –  Jag fastnade direkt, trots att jag var nybörjare. De redskap som kommer med yogan passar utmärkt för mig. För att jag ska kunna leva mitt liv så bra som möjligt, förklarar Norin. Verksamheten håller till i Mölnlycke med omnejd. Intresset för kurser varit stort, men man har sett en tydlig nedgång av anmälningar i samband med att fler undviker träningsanläggningar och gruppass. –  Coronakrisen har märkts av hos oss med. Det är färre kunder och tråkigt nog behöver vi avvisa deltagare med hänsyn till smittskydd. Vi är oroliga för hur det kommer gå för företaget i höst. Fortsätter det såhär efter sommaren kan det bli svårare för oss, säger hon bekymrat.

LIKSOM MÅNGA SVENSKA före-

tag har man behövt anpassa sin verksamhet efter folkhälsomyndighetens restriktioner. Mölnlycke Yoga- & Meditations Center har utvecklat nya, coronaanpassade, koncept. –  Vi har spelat in så kallad ”webyoga” som finns tillgänglig för alla våra kunder genom verksamhetens facebookgrupp. Dessutom har vi tjuvstartat med sommaryoga, säger hon. I nuläget erbjuds tre utepass i veckan, men kommer snart att utökas till sju. De flesta passen anordnas på Råda Säteri i Mölnlycke. Med i listan över platser finns också Hällsnäs Herrgård och Nysäter strand. –  Det är fantastiskt att vara nära naturen och yoga, det blir något helt annat. Vi har hittat otroligt vackra ställen att vara på. I år har vi dessutom haft en grym start på sommaren, vädermässigt. Jag tror absolut att naturen tillför något extra till yogapassen, säger Norin. Vad är det som är bra med yoga? –  Jag tror att tempot i dagens samhälle får oss alla att tappa

BILD: ELLEN NILSES

Martina Everding Olsson och Lotta Norin gör sig redo för ett pass på Råda Säteri.

bort lugnet. Tankarna snurrar i framtiden istället för här och nu. I värsta fall kan man komma i ohälsa eller obalans för att hjärnan inte hinner vila. Då ger yogan en möjlighet till att skapa balans i tillvaron och verkligen hitta närvaro i sig själv, svarar hon. Med kroppen och rörelsen som verktyg. Lotta Norin vill också betona

Växtligheten omger deltagarna och sprider ett lugn över slätten. Dagens yogapass leds av instruktören Marissa Laurin.

att passen kan vara bli en investering som räcker länge. –  De redskap som yogan ger kan man också ta med sig ut i livet. I princip alla övningar man gör på mattan går att använda i vardagen, oavsett nivå, förklarar hon. I OCH MED coronaviruset och den allmänna oron vill hon uppma-

na friska att utforska träningsformen. –  Jag tror att det är extra viktigt nu. Dessutom tror jag att många har skakats om i livet och fått ett bredare perspektiv på sig själva och den tillvaro vi lever i, förutspår instruktören. Vem kan vara med och yoga? –  A lla, nybörjare som erfarna! Det är inte svårt utan väldigt inkännande och mjukt. Kan man inte göra en övning så gör man inte den, ingen fara med det, svarar Norin. Tiderna för yogapassen varierar under veckan, för att alla ska ha möjlighet till att närvara. –  Vi har slagit extra stort på sommaryoga den här säsongen, så det finns massor av valmöjligheter. Hoppas bara att vädret är med oss någorlunda, säger hon och ler. För att boka in sig på ett yogapass rekommenderar arrangörerna att man går via hemsidan. –  Vi har koll på hur många som kommer, det får inte bli för trångt eller överskrida gränsen för antal personer som får vistas på samma plats. Det ska kännas tryggt för alla, säger Norin. Det blir en annorlunda sommar i år, på många sätt. Inga upptäcktsresor till avlägsna kulturer och varmare breddgrader. Kanske kan Härrydabor ta tillfället i akt och upptäcka något helt annat? Vare sig det är Mölnlycke, Råda Säteri eller det egna sinnet – finns massor med upplevelser runt hörnet. ELLEN NILSES ellen.nilses@lokalpressen.eu


8

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

SPORT

Serien igång för LIS BILD: ULF MAGNUSSON

Oscar Marek får äntligen sitta på sin bänk och se killarna spela seriepremiär, två månader senare än tänkt. Stående till vänster assisterande tränaren Theo van Uum.

En vår utan fotboll – en unik situation för svensk fotboll. Men under helgen som gick kom till slut seriespelet igång i närmare trettio graders värme och strålande sol. På Önneröd startade Landvetter IS sin mycket annorlunda serie med att ta emot Hestrafors IF. Serien i Division III Mellersta Götaland skulle ha rullat igång redan 10 april och såhär dags varit långt gången, men nu blev istället premiären den 14 juni, flera månader försenad. Covid har ställt till det på många plan och även idrotten påverkas. Men serien är igång och det som gör årets spel intressant men nervigt är att det blir en enkelserie, alltså inga returmöten. Det innebär konkret att det kommer att kännas för de lag som vill vara med i toppen att tappa poäng, eftersom det inte finns så många chanser att reparera. De tre poängen i varje match kommer att behöva plockas hem i högre grad än vanligt. Dessutom spelades matchen förstås ”publikfritt”, vilket innebar att endast ett fåtal personer förutom matchfunktionärer såg matchen. Ett antal bortasupportrar var tillresta, men allt sköttes enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Allt detta, plus bristen på matchrutin, påverkade förmodligen inställningen i söndagens efterlängtade premiär. Hestrafors IF är ett lag med respekt för LIS och den gamla visan om underskattning kom i tankarna. HIF startade nämligen match-

en i bra tempo, tog för sig och visade inte så mycket av den där respekten. Men redan i nionde minuten fick LIS en straff som sattes säkert av Fredrik Forsman. LIS TRÄNAS AV Oscar Marek och Peter Strid. Det tidiga målet gav lite arbetsro, men engagemanget från bänken var påtagligt i denna annorlunda seriepremiär. Det kunde blivit ännu lugnare efter en invändig stolpträff några minuter senare, men istället kom det ett klassiskt psykmål från Hestrafors i slutminuterna av första halvlek.

Tungt för LIS att bära med sig in i omklädningsrummet. Då hade dessutom redan klubbens förstemålvakt Martin Laanemets fått utgå efter att ha räddat på mållinjen med ansiktet. –  Jag blir oroad när sånt händer, säger Martin från läktarplats. Det är tredje gången på kort tid det händer mig och jag känner efterverkningar av de där smällarna. Får väl skaffa en sån där Petr Cech-hjälm eller nåt. Det skulle bli ännu nervigare. Under andra halvlek signalerade inbytte målvakten Erik

Uhrlander problem. Det var märkligt nog handskarna som gått sönder och detta skapade möjligen mer osäkerhet i LIS. Hestrafors tog för sig och satte i sjuttioandra minuten en vacker frispark i vänstra krysset. Det såg inte muntert ut för LIS som kommit till matchen med förhoppning om tre poäng, men situationen räddades upp genom Omar Conteh som ordnade kvittering i slutet av matchen. Riktigt slut var det ändå inte för sista bollen före slutsignalen var mycket nära att resultera i segermål för gästerna.

LAGET SOM LIS ställer upp i år är ett manskap med mer än hälften egna produkter. Yngst i truppen är sextonårige Amir Hussein Jafarzadeh och dubbelt så gammal är rutinerade backen Robin Jonsson. Däremellan ett spännande lag som av många ses som en av favoriterna till serieseger. Men med denna mycket annorlunda spelform med enkelmatcher kan mycket hända. Söndagens resultat kan uppfattas mer som två tappade poäng än en vunnen för LIS. Så många fler poängtapp har man inte råd med under återstående elva matcher, varav en till har spelats när denna tidning läses. Resten av den nerviga serien spelas alltså efter sommaruppehållet. Morgan Johansson, sportchef i LIS, är på plats och ser ut att trivas med att allt åter är igång på Önneröd. Ännu hellre hade han förstås sett en folkfest nu till den efterlängtade premiären. –  Men vi har vädjat till vår publik att hållas sig hemma, hur olyckligt det än kan låta, och det verkar ha fungerat bra. Supportrarna visar genom detta laget respekt och möjliggör på så vis att serien ändå kan spelas av. De flesta åskådarna under söndagen var tillresta supportrar som stöttade sitt Hestrafors. – Vi är jättenöjda med en poäng, sa ett par strax efter slutsignalen. Nu kan vi ju skala ner på respekten för Landvetter i fortsättningen. ULF MAGNUSSON ulf.magnusson@lokalpressen.eu

Flaggan i topp igen på Önneröd. Strax före midsommar är bara två matcher spelade i denna unika enkelserie. Efter sommaruppehållet gäller det för LIS att hushålla med poängen. Koll på motståndarna. Albin Gustavsson finner en väg mellan Hestrafors försvarare. Matchen var stundtals jämn och båda lagen var givetvis påverkade av det annorlunda upplägget.

Trettio grader. I den stekande solen prioriterades vätskeintag. En gång per halvlek blåste domaren av för en minuts återhämtning vid sidan av planen.

Bortaklacken. Ett antal supportrar från Hestrafors hade rest till Landvetter och var långa stunder nöjda med vad deras lag presterade i värmen. I bakgrunden en LIS-supporter, en av de verkligt få.


9

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020 BILSEMESTER

I SAMARBETE MED

LERUM

Uppge reskoden ”HARRYDA” – så får du automatiskt rabattpriset.

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG I LERUMS KOMMUN OCH OLOFSTORP ÅRGÅNG 5 NR 1 13 JAN 2019

AKTUELLT

COVID-19

Vi tar förbehåll för evt. restriktioner som kan påverka faciliteter och tjänster på hotellen!

BILD: DANIEL LILJEBLAD

Halt på Bagges torg Sedan i måndags kan man åka skridskor mitt i Lerum. SIDAN 7

AKTUELLT

KRT BILD: DMITRII LOGVINENKO OCH VIKTOR ANDERSSON

Så minns vi, finns vi Utställning om hbtq, rasism och nazism kommer till Lerum. SIDAN 9

DEBATT Oviss campingframtid Går Aspens camping i graven efter kommunens agerande?

FRÅN LERUMS IS TILL ALLSVENSKAN

SIDAN 10

SIDAN 12

ORTOPEDISKA INLÄGG EFTER AVGJUTNING: För dig som tränar, står och går mycket och önskar komfort och stabilitet • För dig som vill ha perfekt passform som avlastar och fördelar tryck • För dig som vill förebygga fotproblem såsom hälsporre, hälsprickor mm

BILD: JONAS BENGTSSON

Nya programmet kommer i brevlådorna den 19-20 januari. Håll utkik!

500:- RABATT

PÅ VALFRI LACKKONSERVERING Gäller endast grundbehandling. Gäller endast mot uppvisande av annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

PRISEXEMPEL Inlägg efter avgjutning fr. 1500 kr • Skoreparationer och ortopediska skoändringar Boka tid för kostnadsfri konsultation av ortopedskotekniker 40 års erfarenhet Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com

Endast mottagning efter tidsbokning TEL. 0768-868865

BILD: KÅLLTORPS BYGG

Morgan Johansson från Landvetter IS, men även med ett förflutet i Örgryte IS, är invald i Hall of Fame.

LIS-profil invald i Hall of Fame Göteborgsfotbollens Hall of Fame har utökat det celebra sällskapet med 99 nya eldsjälar. En av dem är Landvetter IS-profilen Morgan Johansson. För tredje året i rad har Göteborgs fotbollförbund valt in eldsjälar i sitt nyinstiftade Hall of Fame. Klubbarna har själva fått nominera personer varav ett av kriterierna är att man ska ha varit verksam som ledare i minst 25 år. Den enda från Härryda kommun som tog plats i år var Morgan Johansson från Landvetter IS. När Lokalpressen berättar nyheten för honom kom beskedet som en överraskning. –  Det visste jag faktiskt inte om, vad roligt att höra. Nu blev jag stolt, säger Morgan Johansson som under åren innehaft många positioner i klubben – däribland spelare samt ungdoms- och seniortränare, numera är han styrelsemedlem och sportchef. Landvettersagan inleddes när Morgans familj, däribland två bröder, flyttade från Hisingen till flygplatsorten. Som 9-åring började han spela i Landvetter IS och blev kvar där tills han blev 13. Därefter var det Örgrytes IS som gällde fram tills att han blev 21. Hos de rödblåa blev det SM-guld med juniorerna men även två, tråkigt nog skadefyllda, a-lagssäsonger tillsammans med legendarer som Sören Börjesson, Björn Nordqvist, Peter Dahlqvist och Thomas ”Polletten” Larsson. DET HANN ÄVEN bli spel i Jonsereds IF

innan färden gick hemåt till Landvetter IS där Morgan vann skytteligan när laget gick från division fem till fyra. –  Det var jättekul att komma hem och spela med kompisarna. Efter det åkte jag till Asien och spelade ett år i Japan. När jag kom tillbaka som 27-åring blev jag tränare i Öis för ungdomslagen och Tipselitlaget. Jag jobbade mycket ihop med Erik Hamrén på den tiden. Där var jag i sju år innan jag kom tillbaka till Landvetter där jag varit sedan 2000, berättar Morgan som även varit aktiv inom Göteborgs fotbollförbund som instruktör och trä-

nare för olika distriktslag. I LIS har Morgan, som nämnts, haft flera roller. Däribland seniortränare vid fyra tillfällen, den senaste sejouren avslutades för två år sedan. –   Jag avslutade mitt tränaruppdrag den gången med den berömda IFK Göteborgmatchen i Svenska cupen 2017, det var en rolig avslutning. EN AV SAKERNA Morgan Johansson, som

dessutom är vd för Kålltorps bygg, brinner för är att få människor engagerade och delaktiga. –  Jag har varit länge inom fotbollen

» Detsamma gäller inom både fotbollen som i ett företag – att får man inte med sig människorna så att allt blir bra och att de blir engagerade så funkar det inte. « och det är jätteroligt att träna ungdomar och spelare, det är kul att få jobba med individerna. Mycket av mitt ledarskap kommer från fotbollen, det är lätt att fokusera på bara de elva som spelar. Men alla är lika viktiga. –  Detsamma gäller inom både fotbollen som i ett företag – att får man inte med sig människorna så att allt blir bra och att de blir engagerade så funkar det inte. Många frågar mig också hur jag orkar både familj, fotboll och jobb men det handlar mycket om att jag får så himla mycket energi genom att hålla på med fotbollen som jag sen tar med mig till de andra bitarna, berättar Morgan vars målsättning som sportchef är att seniorlaget ska bestå av 50 procent egna produkter – och förhoppningsvis att laget tar sig upp till division 2 inom kort. –  Jag hoppas det sker redan i år. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Weekend i Karlshamn Best Western Hotell Karlshamn HHH Den lilla kuststaden har en spännande historia och Blekinges vackra skärgård ligger alldeles runt knuten – här finns massor av utflyktsmöjligheter som passar perfekt för en weekend eller minisemester. Med bas på ett familjevänligt Best Western-hotell med fina faciliteter som restaurang, sportbar och inomhuspool samt ett bra läge endast 5 minuter från Karlshamns centrum och nära E22 – som förbinder Blekinge med Skåne och Kalmar – har du en perfekt utgångspunkt för upplevelser i och omkring Karlshamn. Besök t.ex. Sveriges enda punschmuseum – belägen i det kända Kulturkvarteret (3 km), frossa i svenskt glas i det legendariska Glasriket t.ex. i Kosta (90 km), upplev den världsarvslistade örlogsstaden Karlskrona (57 km) och på en dagsutflykt kan man också hinna med en utflykt till Öland (129 km).

Pris per person i dubbelrum

1.949:Pris utan reskod 2.249:-

• 4 övernattningar • 4 x frukostbuffé • 2 x 2-rätters middag • Fri Wi-Fi Barnrabatt 1 barn 0-3 år gratis. 2 barn 4-14 år för 649:-

Ankomst Valgfri 1/7-13/8 2020.

3 nätter från

Upplev Helsingborg Hotel Tornet HHH i Skåne Vik en plats i kalendern för ett besök i staden som också kallas för Sundets pärla – Helsingborg! Den perfekta semesterdestinationen för dig som behöver ett välbehövligt avbrott från vardagen, och oavsett årstid kan du se fram emot ett rikt utbud av roliga aktiviteter och nöjen för både stora och små. Under sommaren väntar massor av välskötta golfbanor och härliga stränder; men du kan också se fram emot vandring och cykelutflykter i den vackra Kullabygden under resten av året – för att inte tala om de mysiga julmarknaderna i advent. Du ska bo i hjärtat av Helsingborg på det komfortabla Hotel Tornet som ligger 500 m från shoppinggatan Kullagatan med alla mysiga butiker, caféer och restauranger. Dessutom är det bara 900 m till Norra Hamnen med Dunkers arkitektoniska pärla till kulturhus och färjeterminalerna med dagliga turer till Helsingör.

1.599:-

Pris per person i dubbelrum

1.149:Pris utan reskod 1.299:Pristillägg 1/6-31/8 2020 och 1/6 31/8 2021: 150:-

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 1 x kaffe och kaka Barnrabatt: 1 barn 0-3 år gratis. 2 barn 4-14 år ½ priset

Ankomst: Valfri t.o.m 20/12 2020 och 4/1-20/12 2021.

Enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

BESTÄLL NU PÅ

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84

Kom ihåg reskoden: HARRYDA

Öppet vardagar kl. 9-17.


10

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu. Insändare måste vara oss till handa senast måndagar klockan 15.00 för att garanteras publicering samma vecka.

Utbyggnationen av Björröd Fantastiska medborgarförslag nedröstade Det hela gör mig så ledsen. Jag flyttade hit för tjugo år sedan, då en av samhällets utstötta. I min lilla by har jag aldrig upplevt detta. Min lilla by har hjälpt mig till att idag vara en del av samhället, jobba och betala skatt osv. Stadens tempo trimmade mig och det var hemma i min stuga jag kunde varva ner. Överöst med potentiella diagnoser och noll förståelse från myndigheter var det i lugna Björröd jag kunde hitta mig själv. Lugnet, stillheten och naturkänslan har gett mig mer än någon medicin kunnat. Nu är det tydligen slut med det, fyrvåningshus skall byggas och varför det tro? Jo, Wallenstam vill det. Detta är ju inte första gången Wallenstam får som de vill då andra inte fått det. De bor idag på gården med ridhuset på Albers väg och när de köpte gården vet jag att bygglov för ridhus INTE var möjligt. Det-

ta vet jag då det fannsen annan potentiell köpare som avstod från köpet av gården då det var uteslutet att bygga ridhus. Idag står det ett ridhus på fastigheten, på s.k. temporärt bygglov trots att det inte skulle vara tillåtet att bygga ett...Men på riktigt alltså? Jag vill tro på att Sverige är ett land som inte styrs av hur mycket pengar man har. Vad skall jag tro på nu då? Ridhuset är ett faktum, snart är fyrvåningshusen också ett faktum. Oasen Björröd, dess lantlugn och acceptansen från mina grannar har bidragit till att jag som förut varit en tung belastning för samhället är nu en av alla andra. Nu är det slut med oasen Björröd. Wallenstam med sina pengar ska bygga hyreshus. De ska bygga en stadsmiljö där jag bor. Förr hade jag blivit förbannad, nu blir jag bara ledsen. MONICA BÖTTCHER

Sälj inte ut Mölnlyckes själ I Lokalpressen 7 juni presenterades förslaget till ny entréport till Mölnlycke centrum, med bl a ett 16-våningshus ritat av Semrén & Månsson arkitekter AB (S&M) . Vd för ett av de 2 fastighetsbolag, som kommunen tecknat ensamrättsavtal med, säger att det inte behöver bli 16 våningar om de och S&M får arbeta vidare med projektet. S&M har arbetat över ett år

Sett i ett större perspektiv så är 16-våningshuset inte problemet utan snarare symptomen på problemet. med sitt förslag som, trots allt nedlagt arbete, avviker från både kommunens Stadsbyggnadsstudie och syftet att skapa en välkomnande entré. Kritiken är stark. Dessutom mycket tveksamt om ett 16-våningshus är det som förstärker Mölnlyckes karaktär av

en levande och trivsam trädgårdsstad. Konceptet för övrigt har också stora brister. I stället för att kommunen då ger S&M fortsatt förtroende vore det kanske lämpligare att ge andra arkitektkontor möjlighet att komma med bättre och mer subtila förslag. I ett större perspektiv så är 16 våningar i sig bara en symptom på problemet som egentligen är den ensamrätt som de borgerliga och SD drev igenom i Kommunstyrelsen. Dessa partier förespråkar fri konkurrens. Varför då så viktigt att ge S&M en monopolställning i en så viktig fråga? Per Vorberg (M), som varit drivande, menar att 16 våningar krävs för att projektet skall bli lönsamt. Det stämmer - om man sätter markpriset så att 16 våningar krävs för att bli lönsamt. Ingen hänsyn till viktigare faktorer såsom, upplevelser, trivsel, miljö, attraktionskraft. Att sälja ut Mölnlyckes själ för att få ut högsta markpris är ingen bra strategi. Utlys en markanvisnings– eller allmän arkitekttävling som brukligt är vid viktiga projekt.

OLA TORRÅNG Arkitekt SAR/MSA

Tack alla medborgare som skickat in medborgarförslag på vad ni vill att kommunen gör av grusplanen vid Furuhällsskolan i södra Mölnlycke;

bakom medborgarförslagen. Grusplanen är för oss en viktig yta som vi vill bevara som ett grönområde och andrum i bostadsområdet. Medborgar-

Förslagen gynnar rörelse för olika åldrar i ett område där många kan använda sig av aktiviteterna. Det är till vår glädje även barn som står bakom medborgarförslagen. fotbollsplan, friidrottsplan, mountainbikebana, spontanidrott. Förslagen gynnar rörelse för olika åldrar i ett område där många kan använda sig av aktiviteterna. Det är till vår glädje även barn som står

förslagen är alla fantastiska på det sättet att de vill öppna upp grusplanen för oss alla, unga som äldre. Dessutom kan vi vara där tillsammans. I välfärdsnämnden 27/5 röstades förslagen ned. Följande

partier tycker inte grusplanen ska vara en plats för alla: Centern, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Samma politiker vill istället knö in en skola som ingen behöver på platsen. De som ska ha sina barn där kommer delvis bo längre bort, till och med i andra kommuner. De behöver åka bil eller buss till skolan och det kommer bli oerhört mycket mer trafik jämfört med idag och jämfört med vad det blir om vi använder grusplanen till just någon form av plan. Att förkasta medborgarförslag är för övrigt nonchalant mot demokratin. Illa tycker vi. Bättre vill vi! SIW HALLBERT, BIRGITTA BERNTSSON, JONAS ANDERSSON, OSKAR SKÖLD, KAJSA LACKOVIC & KRISTIN ARPLÖW Socialdemokrater i Välfärdsnämnden

De två problemen med lagförslaget om LAS Justitierådet Gudmund Toijer har på regeringens uppdrag lagt fram en utredning om en ”moderniserad” arbetsrätt. Tyvärr har hans uppdrag inneburit att förslag har presenterats som skulle föra löntagarnas position i förhållande till arbetsgivarna mer än 80 år bak i tiden. Vi inom LO-facken i Partille, Härryda och Mölndal vill visa på de två största problemen med utredningen. 1.  Politikerna ska hålla fingrarna borta från arbetsrätten. Den svenska modellen bygger på balans mellan starka fack och starka arbetsgivare. När Centern och Liberalerna hotar med lagstiftning om man inte kommer överens och utredningen redan har presenterat ett ensidigt förslag till arbetsgivarnas fördel, så blir det väldigt olika förutsättningar vid förhandlingsbordet. Därför måste lagförslaget slängas. 2.  Utredningens förslag är fullständigt obalanserat till arbetsgivarnas fördel. I praktiken innebär förslagen att alla anställda blir provanställda på livstid. Arbetsgivare i företag

med under 15 anställda kan säga upp människor utan saklig grund. Utan facklig förhandling. Var tredje månad kan alla arbetsgivare genomföra omstruktureringar av enheter med

ligt bryter mot Januariavtalets skrivning om att bevara balansen på arbetsmarknaden. De vill flytta klockan tillbaka till en tid då arbetarna fick knyta näven i fickan när chefen gjorde

Politikerna ska hålla fingrarna borta från arbetsrätten. Den svenska modellen bygger på balans mellan starka fack och starka arbetsgivare. nya turordningslistor. Osäkerheten kommer bli monumental för de som har sjukdomar, är utslitna, har funktionshinder, ensamstående med små barn och andra grupper som redan har svårt att hävda sin rätt på arbetsmarknaden. Vem kommer att våga att prata om arbetsmiljö? Om fackliga rättigheter? Kommer du ens kunna ha en dålig dag? Centern och Liberalerna är tydliga. De vill att det här ska bli lag. Trots att förslaget tyd-

fel, när de fick stå med mössan i hand för att få ett jobb. Vi menar att det är helt onödigt att lägga mer tid på remisser och prövningar av Toijerutredningen om arbetsrätten. Släng den i papperskorgen direkt. Det är där den hör hemma. JERRY JOHANSSON Ordförande LO-facken i Partille

MONICA BENGTSSON Ordförande LO-facken i Härryda

JONNY BLOMGREN Ordförande LO-facken i Mölndal

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD? Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokal­pressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokal­pressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.


11

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020 KRÖNIKA

Har du funderingar eller problem med ditt enskilda avlopp? Kontakta VAGAB, vi kan detta!

En utdöende hantverkstradition

M

   in tid på Scan vid Slakthusområdet i Gamlestaden innefattade till en början jobb i stycken på den stora livsmedelsfabriken. Där utsågs en mentor till min handledning och en gammal styckmästare fick lägga ner en del av sin dagliga gärning på att börja lära mig att slipa knivar. Med tungan rätt i mun balanserade jag kniven på den lagom fuktiga slipstenen varv efter varv, rätt vinkel och rätt tryck men aldrig till min handledares riktiga godkännande. När han efter till synes en evighet av tid även godkänt mitt sätt att hantera brynstålet lade han sin stora hand på min axel och ut-

När han efter till synes en evighet av tid även godkänt mitt sätt att hantera brynstålet lade han sin stora hand på min axel och utbrast: ”Glöm aldrig att en riktig yrkesman vårdar sina verktyg lika noga som sin heder”. brast: ”Glöm aldrig att en riktig yrkesman vårdar sina verktyg lika noga som sin heder”. Sedan var det bara att ställa sig vid bandet som en av flera finstyckare, betjänade av grovstyckaren i början av processen, vilken på sin breda axel slängde upp halva djurkroppar lika lätt som kocken slänger upp handduken. TIDEN SOM STYCKARE i ett tidigt 70-tal sammanföll med ett populärt barnprogram på TV där Lennart Swahn med pipig röst sjöng vaggvisor för en söt John Blund-docka i tjock-tv-rutan. Följaktligen kunde vi knivbeväpnade män inte riktigt starta dagens arbete i styckningen förrän den väldige ungra-

ren som var grovstyckare låtit morgon­ sången eka i lokalen. ”Titta kom å titta kom sätt dig här hos mig” lät det med faderlig röst ur den bredaxlades strupe och vi stämde alla in i sången med lika pipiga röster som fick alla våra barn att somna in på den tiden. Ett och annat leende spred sig i skäggprydda anleten och det blev som på polisstationen i deckaren ”Spanarna på Hill Street”, där polischef Furillo förmanade sina mannar innan de stack ut på sina farliga uppdrag med ett alvarligt ”Hey, let's be carefull out there!” Folk tog hand om varandra i en arbetsmiljö där gammal är äldst gällde på gott och ont i produktionen. EN INSIKT OM att eget gott utfört arbete på produktionslinan underlättade för nästa länk i produktionen födde ett yrkesmannaskap som vilade på etiska och moraliska grundvalar. Så småningom fick jag bevittna den gamle styckmästarens avtackning inför pensioneringen, då hela arbetslaget stod uppställda och såg en gråtande vuxen man med en blomsterkvast i hand och en medalj runt halsen. Även jag kände en klump i halsen, han hade ju lärt mig så mycket om arbetsmoral, kamratskap och utdöende hantverkstradition där mästarna hade sina gesäller på den tiden när varje bransch hade sitt skrå. Nu fick han symbolisera att det nya var på intåg med datorisering, robotar i produktionen och lean- produktion som med största säkerhet banat väg för den artificiella intelligensens intåg i produktionen.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen larsthorelli@hotmail.se

Vi kan även hjälpa dig med dräneringar, dagvattenproblem och andra grävarbeten. VAGAB är din representant för 4-Evergreen systemlösningar.

hans@graboholm.se

0705-54 15 98

Dina inköp gör skillnad

HANDLA PÅ HEMMAPLAN Tillsammans skapar vi ett levande samhälle med lokala butiker och personlig service. Dina inköp gör skillnad – för jobben, miljön och framtiden. Livet levs lokalt!

Vi går hem till 4,6 miljoner hushåll varje vecka tack vare våra annonsörer.


12

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

HANTVERK/TJÄNSTER

KUNGÖRELSE

KRÖNIKA

Hertzbergs måleri Målare söker nya uppdrag. F-skatt finns. T. 0706-25 67 61

JONNAS STÄD Hemstäd - Flyttstäd Företags­städ. Rut-avdrag, F-skatt, Garanti 0700-22 85 34, Jonna

BYGGLOVSRITNINGAR NYBYGGNAD,TILLBYGGNAD, K-ritning, Visualisering T. 0730-52 65 06 info.se@bygglov.eu www.bygglov.eu

KÖPES

Kungörelse enligt Plan- och bygglagen Förhandsbesked Ärendet avser: Ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av fem stycken enbostadshus har inkommit till Bygglovsenheten, Härryda kommun. Fastighet: Lilla Bugärde 3:1 och Baggatomten 2:1. Ärendenummer: BYGG 2020-000198. Förslaget planeras i ett område som inte omfattas av detaljplan. Innan beslut fattas i ärendet, ges grannar/berörda sakägare härmed tillfälle att lämna synpunkter på innehållet i ansökan. Ansökningshandlingar finns tillgängliga i receptionen på kommunhuset, Råda Torg 1, Mölnlycke, och anslås på kommunens anslagstavla. Eventuella synpunkter ska vara Miljö- och bygglovsnämnden tillhanda senast den 13 juli 2020.

BILAR KÖPES KONTANT Helst årsmodell 2003 – 2017, kontant. Härrydavägen 39, Landvetter. Tel. 0708-110231

Student söker trädgårdsmaskiner Är en student som behöver extra pengar för att studera vidare, därför köper jag defekta samt fungerande trädgårdsmaskiner till rätt pris, ev. bortskänkes. Hör av er så hämtar jag det hos er! Tel. 0768 - 54 55 01

En midsommarnattsdröm

KÖPES

Billig kanot köpes

VILL DU SYNAS HÄR?

Tel. 0730-61 51 98

Kontakta Jan Larsson på tel. 0702-41 79 95 eller jan.larsson@lokalpressen.eu

MELODIKRYSSET

Melodikrysset v.26 - 27 juni 1

2

3

4

5

Vi kan behöva tillåta oss att drömma även om sådant som vi egentligen vet aldrig kommer att bli verklighet. Fantisera om något som aldrig kommer att bli av.

6

7

8

9

10 11

12

13 14

15

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Melodikrysset vecka 26 – 27 juni

Namn:.....................................................................................................................................................

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdagen veckan efter. Adress:................................................................................................................................................... Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Postadress:...............................................................................................................................................

Namn: Adress: Postnummer:

J

    ag tror att vi är många som åtminstone någon gång tagit en sen promenad på midsommaraftons kväll, letat rätt på sju sorters blommor som vi sedan lagt under huvudkudden i förhoppningen om att få besök av en blivande livskamrat i drömmarna. Jag har i alla fall testat, ganska många gånger till och med, även om jag måste erkänna att det hittills varit utan framgång. Nu kanske någon av er som läser

tycker att jag är barnslig som tror att jag ska få veta något om framtiden genom att lägga några blommor under kudden. Det kan ni få tycka om ni vill, men jag kan lugna er med att det gör jag egentligen inte. Däremot tycker jag det är mysigt att promenera ljusa sommarnätter och jag gillar tanken på sådant som får oss människor att tänka i vidare banor än vi brukar. Jag är nämligen säker på att vi både mår bra av och behöver saker som hjälper oss att drömma och se framåt, sådant som vidgar våra sinnen. I synnerhet i en tid som den vi befinner oss i nu, där så gott som allt vi planerar följs av ”Om omständigheterna tillåter det förstås” och liknande kommentarer. Vi kan behöva tillåta oss att drömma även om sådant som vi egentligen vet aldrig kommer att bli verklighet. Fantisera om något som aldrig kommer att

bli av. En smula verklighetsflykt kan fungera som säkerhetsventil när vardagen känns tung och grå. Det kan ge energi och ork att klara av de bekymmer och orosmoln som också finns i våra liv. Det hjälper oss att hitta okonventionella lösningar på problem som vid en första anblick verkar olösbara. PETER LEMARC HAR gjort en fantastisk låt som heter ”Det som håller oss vid liv”. Den handlar om att vi ska våga vara lite galna, naiva och tro på våra drömmar. I refrängen sjunger han: ”Så fortsätt längta, hitta mod. Våga hoppas, våga tro.” Självklart kan vi inte leva i vår drömvärld hela tiden, eller i alla fall kan de flesta av oss inte det. Verkligheten gör sig påmind och pockar på vår uppmärksamhet. Väckarklockor ringer, räkningar ska betalas, livspusslets bitar ska hitta sin plats. Mitt i allt det behöver vi våra drömmar. De skänker hopp om något som är större än oss själva. De ger tro på att det omöjliga trots allt kanske inte är omöjligt. De hjälper oss att se kärleken där vi minst av allt väntar oss det – även om jag skulle bli otroligt överraskad om personen från min midsommarnattsdröm skulle få någon betydande roll i mitt liv i framtiden. Det skulle i och för sig vara ganska roligt om jag hade fel.

KARIN KARLSSON Gästkrönikör i Lokalpressen och präst i Råda församling


13

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

20 juni

21 juni

... 1810 blev Axel von Fersen, svensk greve och riksmarskalk samt älskare till den franska drottningen Marie-Antoinette, mördad under upplopp på den svenske kronprinsen Karl Augusts begravning i Stockholm.

... 1948 lanserade skivbolaget Columbia den första moderna vinylskivan vid en demonstration på Hotel Waldorf-Astoria i New York. Den nya skivtypen benämndes ”long playing record” vilket fick förkortningen LP.

... 1863 blev West Virginia den 35:e delstaten i den amerikanska unionen. KÄLLA: WIKIPEDIA

PREDIKOTURER

LANDVETTER KYRKA Ti 8.30 Mässa i Eviga Ljusets Rum-Landv. förs. hem, Bratthammar. S 18 KM, Josefsson. landvetterharryda.se

RÅDA KYRKA Söndag 28/6 kl. 17.00 Musikgudstjänst ”Förlorad och återfunnen” Cecilia Kehlmeier, präst, Franz Lundberg Pålbrand, musiker, Kristian Hvitfeldt, trombon. radaforsamling.se

Har du en sekund? Skänk den till oss. På lions.se/hardutid visar vi hur några få sekunder kan hjälpa oss nå ut till fler, och hjälpa mer. Tack för din tid!

20 JUNI:

21 JUNI:

Linda

Alf & Alvar

Linda är ett kvinnonamn och en kortform av namn som slutar på -lind, -linda eller -linde, som Belinda, Rosalinda eller Sieglinde – som i de flesta fall har engelskspråkigt och från början tyskt ursprung. Linda har använts i Sverige sedan början av 1800-talet. Det var länge ovanligt och fick sin första egentliga popularitetsperiod först på 1950-talet. Det stora genombrottet kom dock på 1970- och 1980-talet då namnet ökade tiofaldigt och tidvis var ett av de tre till fyra vanligaste namnen på unga flickor. Det minskade sedan snabbt under 90-talet och finns inte längre bland de 100 vanligaste flick­namnen.

Alf är ett nordiskt mansnamn bildat från alv. Den feminina formen är Alva. Äldsta belägg i Sverige är en runinskrift från 1000-­talet. Namnet var populärt från 1930-talet och fram till 1950, men har sedan minskat i användning. Alvar är ett fornnordiskt namn som möjligtvis är sammansatt av ord för alf och krigare och därför skulle uttydas "alfernas krigare" eller "alfernas härskare". Namnet Alvar har använts som dopnamn sedan början av 1800-talet men har minskat i användning sedan 1960-talet. Den senaste decenniet har namnet ökat något i popularitet.

Den 20 juni fyller komikern Özz Nûjen 45 år, sångerskorna Kajsa Grytt och Pandora 59 respektive 50 år och den australisk-amerikanska skådespelerskan Nicole Kidman blir 53 år. Den 21 juni fyller den amerikanska sångerskan Lana Del Rey 35 år, den brittiske arvpinsen William 38 år och entreprenören Bert Karlsson 75 år.

Den 21 juni är årets 173:e dag, Grönlands nationaldag och även Världshumanistdagen

KÄLLA: SCB, WIKIPEDIA

KÄLLA: WIKIPEDIA

Vi förstår att du är rädd i tider som dessa. Det är inget konstigt Men vi förstår inte varför barn ska behöva vara rädda för att vara hemma. Vi vet att världen känns upp och ner just nu. Framför allt för barn som inte kan känna sig trygga i hemmet. Vi behöver hjälp av dig som tycker att en trygg tillvaro i hemmet är lika viktigt som vi tycker. Läs mer på tryggabarnen.org. Vill du bidra direkt? Swisha en valfri summa till 1232 76 57 09.

När brudparet redan har allt. Utom en hållbar framtid. Oavsett om det vankas bröllop, 50-årsfest eller dop har vi ett förslag på present som gör nytta på riktigt.

Himledalen Begravning etablerad på Biblioteksgatan 1A i Mölnlycke hos fastighetsmäklaren ERA.

TJÄNSTER:

Begravning, vi arrangerar begravningens alla delar och skapar den efter era önskemål • Juridik så som testamente, framtidsfullmakt, bouppteckning, bodelning och äktenskapsförord • Dödsboförvaltning • Uppköp av hela eller delar av hem •

Åke Tellqvist, begravningsentreprenör

www.naturskyddsforeningen.se/gava PG: 90 12 04-8. Ring givarservice: 08 - 702 65 00

HIMLEDALEN BEGRAVNINGSBYRÅ Biblioteksgatan 1A i Mölnlycke | Danska vägen 81 i Göteborg 031-18 00 17 (jour dygnet runt 0708-58 95 00) www.himledalen.eu


14

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

Namn: Lokaltidningen GB 12-2020 Bild: barsik/fotomedia.se Konstruktör: Marie Nilsson bronstagare

är dålig i dim ma

vill liftaren

inte fin

kan vara rar i floran

gall- vanligt virke skrika vid ån

barsik/fotomedia.se

resa iväg

lustigkurre

hörs med tack

bli grått ute lyckosmycke fråga ofta

saknar trött

är scouten alltid

klipps på får klapptid flott

be om någons hand

sysnöre underhållning

upplevelse i sömnen

fukt på rutan

fälld stam

typ halvö

bor grisar i

nötn ing

del av träd

skalla laga bilen

tillbehör till steken

inte få fäste muninstrument l iter

ställa till med eller vålla

lämna sin post

ge mycket beröm

tilltalas adlad engelsman

liknar variant

brukar gammal frukt

l iten to mte

putsa hårt

tjugotre på uret

utan kurvo r

herdekäpp

äldre taxi

missljud har superkrafter låt

är svårtuggad biff

slag på kind

tilltala flera

har partisk valt

hiphopsån g hovroare

fräsa i pannan

alfa

träd som låda

har fin fått lida

brukar goda vä nner

är dålig kn iv

omogen anfallsspelare

fiende

vara t ill nytta

kallas ofta jösse

vimsa om kring

utan tankeskärpa

önskas på fråga

tas med klocka

får skjuts

m in imala

trivs friskus

ä r ofta no rrlan dsvintern

håller den som bantar

hända flöde

brukar barn på lekplatsen

träffas

© svenska korsord ab

Facit från nr 21 2020: Namn: Lokaltidningen GB 25-2020 Bild: motphotos.com Konstruktör: Marie Nilsson

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

en kraftmänniska

motphotos.com

utan partner

a r u t s e p l i n j a e n u n u t g å n g e i a i g l o o r f r ä b i f f t m o r r a f a r a o i s s s o l k i t t a g a s y u ä l g d l a r e u d d a n s l u s t r a v a r ny-

bl id

badad

smälla

vinterfiska

GÖR SÅHÄR: Vi lottar ut Sverigelotten till en lycklig vinnare med rätt lösning av korsordet. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan, skanna/fota och maila ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Säve­dalen. Det går också bra att lämna svaret i brevlådan på Göteborgs­vägen 88. Lösningen och vinnaren publiceras om två veckor. Vi vill ha ditt svar senast den 28 juni.

den yngre

kan man vinnaren för raka streck port som ej leder in

hålla sig borta från

kall

ful

observera

bostad

m in

avstå från

stilla hungern

VECKANS VINNARE: Vi säger grattis till Stig Nygren i Mölnlycke som lyckades lösa kors­ordet. Sverige­lotten kommer på posten!

kan vetenskapsman

köttbit

som en igelkott äter järn

hörs i lsken

putsa på nagel växer det många träd i

Namn:

fylla i timmed möbler glaset

s k i d o n g r e g a d m a e s n i

verktyg och redskap

trädarm

Adress:

Postnummer:

Ort:

passionen erad st ickig ett sista bisak ord

äldre fru

smal och vass

är framtidsutsikten

s uppfö dn ing första prövn ing

e l d d o p

egyptisk ledare

v s e m a v e n d d i g m e a m v i s i g

dras

runt

bekänna

bli ljust

blir badrumsspegeln

fredsmäklare brev om paket

på spetsen

bör ej fatta galopp

det är ett m irakel skräp

lyser upp dag

flyttar vissa

känslig för beröring

tar etta

det är so m att hyra

skogens drottn ing

det är en strid

upphöja

är

tackan

trivs i dam m

jagar om natten

kryp man ej vill ha i håret

blir lätt primadonnan

god uppfostran

grej för barn

m i m p l l l e d v i k i s k t t a å a k s i g a g g i e v u n d e l e r l i g d a g k o n u l l i d i d d i v i e e g

i chokladen

kurragöm ma

spelare i schack

trivs i stia

dryckeskärl

rospigg

del av spel

en gång till

visar entusiast

vä rm er

lata

får

sig

tidsperiod

har sina fans

håller hårt i slantarna

blött i gräs

huvu dstöd

direktsänt

tös i katthu kt

vass på kniv

k a k a o drar lok

t å g reser rädda jycken

r a g g en massa struntprat

g a g g

© svenska korsord ab


15

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

SPORT

Välkommen till vår butik vid Dansereds Gård i Härryda! Vi har foder och tillbehör till din hund och katt. Du kan även gå kurser i vår träningshall. Besök vår hemsida www.landvetterhundcenter.se eller kom in och prata hund.

Mån – ons – fre 13 – 18, Dansereds Gård 3 (mellan flygplatsen och Härryda kyrka) info@tilno.se | www.landvetterhundcenter.se

SERVICE • Cykelservice • Skridskoslipning • Skidservice • Skiduthyrning

TEL 031-88 44 00 VARD 10-18, LÖR 10-14, SÖND/HELGDAG STÄNGT

G BYG & ÄDGÅRDS R T ERVICE S STEFAN 070 422 11 99 NICLAS 070 488 72 16 bygg_service@telia.com

kontakt@tradjouren.se

· Precisionsfällning · Sektionsfällning · Gallring, beskärning · Bortforsling, kapning Trädjouren jobbar året runt. Goda referenser. F-skatt, försäkringar, certifierad arborist. RUT-avdrag (50%). Gratis konsultation. Tfn: 076-173 67 97 E-post: kontakt@tradjouren.se

Om- eller tillbyggnad, tak, nybyggnation, renovering m.m. Vi finns här för er! Vi erbjuder totalentreprenad för att underlätta för dig som kund. Hos oss kan du hyra byggställning och väderskydd Spårvägen 1, Hindås Jörgen 0735-07 35 30 info@hindasbyggservice.se

hindasbyggservice.se

EXPERTSERVICE FÖR DIN FORD, FIAT OCH ALFA ROMEO Vi är märkesauktoriserad för service och reparationer på dessa märken. Våra erfarna tekniker har fått en gedigen utbildning och vi har verktyg och diagnosinstrument för att kunna ta hand om din bil på bästa sätt. Hos oss är det originaldelar som gäller, delar som beverar din bil i originalskick.

GRÄSKLIPPNING BYGGNATION SLYRÖJNING HÖGTRYCKSTVÄTT HÄCKKLIPPNING DIV. TRÄDGÅRDSARBETE m.m

Mån-tors 7-18, fre 7-15, lör 10-14 | 031-94 51 05 Östra Eskilsbyvägen 220| landvetterbil.se

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

En av Sveriges bästa värmepumpar! Ny teknik, ny design och låg ljudnivå gör CTC EcoAir 600M-serien till några av Sveriges bästa värmepumpar!

”Spotrepair”/Lackbättringar Skador på bil, mc, husbil och husvagn

CTC EcoAir 600M-serien är varvtalsstyrda och kan spara upp till 75% av din uppvärmningskostnad. Läs mer på ctc.se

Kjell Krantz, tel. 0735-24 02 44 Metallvägen 7 C, Mölnlycke www.effektmontage.se

LÅSSMEDEN I DIN KOMMUN

0739-85 10 24 info@lasfast.se www.lasfast.se

Vi renoverar ditt badrum Tel. 072-310 80 65 www.hertzmanskakel.se

BJÖRKS TAK bjorkstak.se | 0735-262 642 Vi utför entreprenadarbeten för alla sorters tak.

Ring Eric

Däckservice – Däckhotell Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

Nybyggnation, renovering och reparationer Hör av er till Anders för fri konsultation

0735-262 642 Innehar F-skattsedel

www.bjorkstak.se

0702-19 37 42 www.tradfallarn.se

Fälgreparationer Plastreparationer Industrivägen 7b, Härryda

0301-319 00 xpressrepair.se

Vi servar alla slags bilmärken och arbetsfordon samt husbilar upp till 6,5 ton. Vi hjälper er att lyckas med ert projekt! Utför allt ifrån mindre arbeten som ex. våtrum, kök, altaner m.m. till mer omfattande om/ tillbyggnationer och totalrenoveringar.

Kontakta vår kundtjänst för en offert.

Däckförvaring – Däckskifte

(Vi utför även det omöjliga, det tar bara lite längre tid.)

Vi säljer även däck och fälgar till förmånliga priser

Jonatan 0738-24  00  05 WWW.ALECO.SE

Ullbergsvägen 3 i Landvetter Tel. 031 - 91 93 22 | www.danielsbilservice.se


16

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 21 JUNI 2020

EXPERTSERVICE FÖR DIN FORD, FIAT OCH ALFA ROMEO Vi är märkesauktoriserad för service och reparationer på dessa märken. Våra erfarna tekniker har fått en gedigen utbildning och vi har verktyg och diagnosinstrument för att kunna ta hand om din bil på bästa sätt. Hos oss är det originaldelar som gäller, delar som beverar din bil i originalskick.

VARMT VÄLKO MNA T ILL DIN MÄ RKESV E R KS TAD

Mån-tors 7-18, fre 7-15, lör 10-14 | 031-94 51 05 | Östra Eskilsbyvägen 220 | landvetterbil.se

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Härryda nr 23 21 juni 2020  

Lokalpressen Härryda nr 23 21 juni 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded