Page 1

ÅRGÅNG 3 NR 20 - 22 NOV 2017

Lokaltidningen för dig som bor i Partille kommun och Fräntorp

AKTUELLT

BILD: PRIVAT

Nya Vallhamra torg Snart är bygget klart och förhoppningen är ett myllrande torg och en given mötesplats. SIDAN 4

RESA

BILD: CAMILLA ASSARSSON

På resa i Sydafrika Storslagna vyer och välkända landmärken i Kapstaden.

VILLE HAR VILJAN KVAR SIDAN 10

SIDAN 14

1000:-

BILD: OLOF LIDH

PROGRESSIVA GLAS

RABATT

Kom in så berättar vi mer!

Redbergsvägen 17 Tel: 031-19 84 70

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER • • • • •

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

AMARYLLIS, 1 FÖR 79 KR

2 FÖR 149 KR

Återförsäljare åt

Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se

NJUT AV JULIGA EVENEMANG I VINTER Snart nalkas julen och Partilles evenemangskalender fylls på med stämningsfulla händelser. Julmarknader, konserter, Luciafiranden och hantverksutställningar. partille.se/evenemang

Fröken Fröjd – Din Blomsterbutik i Allum, Tel. 031- 440 448


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

LEDAREN

VM, Zlatan och så mycket sämre

H

    elt magiskt! Vi skall spela fotbolls-VM. Jag var helt slut efter 90 minuters terror förra måndagen. Italienarna visade upp, riktigt vackert fotbollsspel men våra hjältar slet och försvarade sig som ETT lag under hela matchen och lyckades hålla 0 – 0. Nu blir det en sommar att se fram emot även om vi kanske inte skall ha så

att skall bli bättre och att det skall lyfta men efter lördagens program då Kicki Danielsson var huvudperson så känner jag att detta inte kommer hända. Vet inte om det är så enkelt att programmet liksom överlevt sig själv eller om det i år är ovanligt trista artister. Eller om det är något annat i upplägget av programmet som, åtminstone för

» Nu blir det en sommar att se fram emot även om vi kanske inte skall ha så himla stora förhoppningar om en bragd som 1994 « himla stora förhoppningar om en bragd som 1994. Men vi är med och chansen finns. Zlatans vara eller icke vara i landslaget till VM, är såklart helt upp till honom och förbundskaptenen Janne Andersson. Men det är lite härligt med alla delade meningar om han verkligen skall få vara med eller inte. Självklart skall vi hylla laget som lyckats ta sig till VM utan Zlatan men vi måste ändå erkänna att han är en världsspelare. Och kommer han tillbaka i riktig form så hoppas jag verkligen han vill och får chansen att spela VM. SÅ MYCKET SÄMRE. Jag är ledsen men mitt tidigare favoritprogram lyfter aldrig i år. Har följt programmen och hoppats på

mig, gör att det inte kommer igång riktigt. Trista versioner av trista låtar, nej jag längtar efter nästa säsong av Ebbots Ark, där var det grymma versioner av grymma låtar. SOM VANLIGT TAR vi tacksamt emot tips och idéer på personer och företag som ni är nyfikna på. Likadant med tips på reportage som ni vill läsa i vår tidning. Skriv brev, maila, smsa, ring, skriv på vår facebookssida eller välkomna upp till vår lilla redaktion på Göteborgsvägen 88 i Sävedalen. Ha det gott!

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702-41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: VTD

Jan Larsson

Marie Andervik

Anders Holmvén

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Försäljning anders.holmven@lokalpressen.eu 070-797 86 08

Katarina Elowson

Camilla Assarsson

Anna Nelson

Försäljning katarina@lokalpressen.eu 0707-29 37 20

Reporter camilla.assarsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Reporter anna.nelson@lokalpressen.eu 0730-70 12 71

Olof Lidh

Ulf Magnusson

Maria Graf

Reporter olof.lidh@lokalpressen.eu 0725-35 84 06

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

JAN LARSSON jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

„    Rättelse: I förra numret av Lokalpressen Partille publicerade vi en artikel om Lars Seligman, läkaren som reste till Sierra Leone för att arbeta ideellt på ett barnsjukhus. Vi angav då att bilderna var hans privata, vilket inte stämmer. Fotografen är nämligen Jan Kwarnmark och ingen annan. Vi ber om ursäkt för att det blev fel.

VECKANS LÄSARBILD ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD? NÄSTA NUMMER... Lokalpressen Partille ges ut två gånger i månaden, på onsdagar. Nästa nummer kommer den 6 december. KOMMANDE UTGIVNINGAR: 6 december, 13 december, 20 december, 24 januari, 7 februari, 21 februari

SENASTE NUMRET Har du inte fått senaste numret? Hör av dig till jan.larsson@loklapressen.eu. Eller hämta tidningen på Kommunhuset, Partille Bibliotek eller i Glashuset. BILD: @JTILLDAL

”Lyftkranen reser sig som ett metallväsen ur dimman som lagt sig över Partille centrum.” Glöm inte att dela med dig av dina bästa bilder från Partille med omnejd. Hashtagga dina bilder med #lokalpressenpartille på Instagram eller maila dem direkt till oss på redaktionen@lokalpressen.se så kanske vi publicerar dem här i tidningen!

Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen­partille.eu finns alltid det senaste numret ute. Och i arkivet hittar du alla tidigare utgivningar samlade.

Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Skriv till oss, så publicerar vi din text här under rubriken "Insändare". Kanske är det någon som tycker helt annorlunda eller så är det fler som tycker som du. Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på mail redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen om du har något du vill ventilera!

TIPSA OSS! Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.


BLACK LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

3

FRIDAY D N E K WEE 20-70%

Fredag öppnar Nordstan kl. 7.00 och Frölunda och Backaplan kl. 9.00

rabatt på allt i butiken* t.o.m. 28 nov A HALSV ET!

R SUPIES!

PRI

PR

349:

799:

ord.pris 699:-

ord.pris 1999:VINSON POLO DONNA

Snygg och mycket populär jacka. Damstorlekar finns även till junior.

1049:

A HALV

ET! S I R P

ord.pris 2199:-

DIDRIKSONS NANCY WNS PARKA

Parka i lättviktsmaterial, fast huva med syntetpäls och hög krage. Justerbar i midja, nederkant samt ärmslut. PFC-fri vattenavvisning. Damstorlekar.

A HALV ! ET PRIS

Walkingsko med ovandel i mesh som ger ventilerad komfort. Med detaljer i ovandelen som ger stöd där det behövs som bäst. Herr- och damstorlekar.

A HALSV ET! PRI

649:

R SUPIES!

899:

ADIDAS D-LITE

PR

ord.pris 1299:-

MERRELL OUTMOST GORE-TEX

ord.pris 1799:-

SALOMON CRUZANO GORE-TEX

Varmfodrad vinterkänga med Gore-tex i ovandelen för vattentäthet och andning. Med Contagrip yttersula för bra fäste på hala underlag. Herr- och damstorlekar.

Walkingsko ovandel i Gore-tex för vattentäthet och andning. Stötdämpande Air Cushion under hälen och slitstark yttersula i gummi. Herr- och damstorlekar.

299: ord.pris 499:-

NIKE DOWNSHIFTER

Lätt, enkel och bekväm fritid/löparsko i mesh. Stl 36-48.

önskar familjen Tidstrand med personal!

R SUPIES! PR

1999: ord.pris 4495:-

PEAK CYCLE FRANKLIN 2017

Följ oss på instagram teamsportiagbg

28" utrustad sportcykel med 21 vxl Shimano Tourney. Prisvärd pendlarcykel. Lite sportigare sittställning vilket ger mer kraft i cyklingen.

* Gäller på ord. pris. Ej på formgjutna sulor, klubbartiklar, cyklar eller beställningsvaror. Med reservation för slutförsäljning, t.o.m. tis 28 nov 2017.

Gilla Team Sportia Göteborg

FRÖLUNDA TORG | NORDSTAN | BACKAPLAN | teamsportia.se


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

AKTUELLT

BILD: JENNY HEIN

Det är fortfarande lite byggande kvar på Nya Vallhamra torg och busshållplatsen kommer att flyttas så att bussen stannar utanför Café och spelbutiken. Manuela visar att i caféet finns också god choklad att köpa med som festgåva eller varför inte avnjuta till fredagsmyset. Berit Knaller är kund i butiken och ser verkligen fram emot ett café på torget. ”Det är precis vad vi behöver”, utbrister hon glatt. Stamgästerna Leif Melin och Dan Persson kommer ofta på besök men nu kommer det bli ännu fer besök lovar de.

Ciao Nya Vallhamra torg Skaparna av Nya Vallhamra torg har låtit sig inspireras av de myllrande torgen i Italien där grannar stannar och pratar och umgås. Trots att det ännu inte är färdigt så får man en känsla av att det inte är en omöjlig förhoppning. Skyltarna på butikerna går i samma stil och skapar ett enhetligt intryck och man anar att lagom till vårsolen kommer det att myllra av människor som går mellan butikerna, några kanske saktar på stegen för att hinna njuta av solen och stanna till och prata med någon granne. En av dem som arbetar för att

torget ska bli en härlig plats att samlas på är Tomi Matic som äger spelbutiken på hörnet. Han utstrålar engagemang för torget och människorna som bor och vistas där och det är lätt att ryckas med i hans yviga beskrivningar om framtidsplanerna. I dagarna öppnar han ett litet spelfik i den del av spelbutiken som har utsikt över torget. Där kan man ta en kaffe medan man väntar på bussen, stoppa i sig en korv med bröd när bambamaten i Vallhamraskolan inte lockar eller varför inte avnjuta en smörgås, en sallad eller bulle när man väntar på den rätta lottoraden.

att spelfiket kommer att bli väl mottaget. –  För närvarande finns ingen

liknande verksamhet på torget och vi har förstått att folk gärna vill ha någonstans att mötas och

» Alla ska känna sig välkomna här. Jag hoppas det här blir en plats där generationer kan mötas och byta erfarenheter med mycket skratt «

MANUELA MESTROVIC KOMMER att

driva spelfiket och hennes ögon glittrar när hon berättar hur mycket hon ser fram emot det. Medan hon kämpar för att få en växt på plats så berättar hon

BILD: PRIVAT

Sport och spel är så klart viktigt för Tomi men att sponsra lokal sport är också viktigt och matchdagar går inte obemärkt förbi.

ta en fika, säger hon. Vi kommer att ha samma öppettider som spelbutiken men förhoppningen är att vi ska kunna ut-

öka våra öppettider så att man kan följa matcherna som spelas fram till klockan 20. Tomi har haft butik på Vallhamra torg i 35 år. Hans förhoppningar för det nya torget är att det kommer bli ett levande centrum för hela området. -Jag hoppas vi kan ha en liten uteservering på sommaren och då lovar jag att sjunga och dansa för kunderna, säger han skämtsamt och Manuela och kunden Berit skrattar förtjust. Han hoppas också att den kombinerade fik och spelbutiken bli navet för torget, en naturlig samlingsplats. –  A lla ska känna sig välkomna här, säger han allvarligt. Jag hoppas det här blir en plats där generationer kan mötas och byta erfarenheter med mycket skratt. JENNY HEIN redaktionen@lokalpressen.eu


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

AKTUELLT

Partille energi hamnar helt i kommunens händer dag ägs Part e energ gemensamt av Part e kommun och Göteborg energ . V d årssk ftet ska he a företaget b dotterbo ag t kommunägda Part ebo. En affär som väntas kosta omkr ng 236 m oner kronor. –  Nu får vi hundraprocentig kontroll och insyn i bolaget vilket jag ser som en fördel, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Svensson (M) som lyfter fram fler fördelaktigheter i bolagsaffären som med största

sannolikhet klubbas igenom när kommunfullmäktige sammanträder i dag. –  Det är en viktig infrastrukturdel att äga elnätet i sin kommun till 100 procent. Vår ambition är att kunna hålla så låga

» Det är en viktig infrastrukturdel att äga elnätet i sin kommun till 100 procent «

Kommuns y e sens o d ö ande S e an Svensson M

taxor som möjligt på både elnät och fjärrvärme för invånarna. Lokalpressen Partille har via mejl frågat samtliga fullmäktigepartier hur de ställer sig till affären. Och av de som svarat är de flesta öppet positiva till

E e å ssk e b Pa

e ene g do e bo ag

köpet av Göteborg energis 50 procent. Däribland Vänsterpartiet, Socialdemokraterna Sverigedemokraterna och Liberalerna. Pär Linder, Partillebos vd, har varit kommunens förhandlare i bolagsaffären. –   Båda parterna är nöjda,

Pa

ebo och b dä med he kommunäg

vilket är avsikten. Jag har följt ordergivningen jag fått och är väldigt nöjd med förhandlingen, säger han. Affären väntas gå igenom vid årsskiftet då Partillebo ska betala omkring 236 miljoner till Göteborg energi för deras 50 procent i Partille energi som

även innefattar Partille energi nät. Göteborg energi kommer dock att fortsätta att administrera Partille energi under en övergångsperiod, och därmed även stå för drift och underhåll. JONAS BENGTSSON redaktionen@lokalpressen.eu

Jul på AirHop op Göteborg Hoppa dig varm hos oss! Boka online eller via telefon

AirHop

SPRING Für

GUTSCH

EIN Gut sche

We rt

innu mm

er

Sign atu r Dat um Um diesen Gutschei n Mo – So 9 – 18 Uhr) einzulösen, buch e bitte dein unter Ang und AirH e Sprungze op Anti-Rut abe der Guts it sch-Sock en eingelös cheinnummer (onl unter www.airhop.d ine im ents t werden e oder über kann. Eine prechend unsere Kun en Feld). Barausza denservic Bitte beac hlung ist e-Ho hte, dass generell dieser Guts tline 01 80/123 32 nicht mög lich. Die 10 (3,9 Cen Gült G igkeit chein ausschließlich beträgt drei für Sprung- t/Min.; Jahre ab Sessions Ausstellung sdatum.

AirHop Göteborg

Trampolinparken för hela familjen! Torpavallsgatan 4C | 416 73 Göteborg | www.airhoppark.se An

_Go

bo _W hn h n_

mm_RZ ndd

Vi säljer äve

n presentkor t! Perfekta pre senten till jul och fö delsedagar.


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

AKTUELLT

Bebben på besök hos Ärtgänget

STF Lerum-Partille firade 10 år

BILD: STF LERUM-PARTILLE

Eva Löfman Törnqvist trollband sin publik när hon berättade ”Bortbytingen” av Selma Lagerlöf.

BILD: ANDERS HOLMVÉN

Fokets hus i Sävedalen var fullsatt när Bebben var på besök för att prata om sin självbiografi. På torsdagar träffas Ärtgänget i Folkets hus i Sävedalen, går stavgång och äter ärtor och pannkakor. Häromveckan var omkring hundra glada pensionärer i gänget samlade för att lyssna på Bertil "Bebben" Johansson som var på besök för att prata lite om sin själv-

biografi, som han tillsammans med Stefan Thylin, före detta sportjournalist på GP, skrivit. Bebben, med ett förflutet i Blåvitt, drog även lite sköna fotbollshistorier – ett mycket uppskattat inslag bland besökarna på Folkets hus. Bebben som på ålderns höst blivit blind

hade med sig hustrun Solveig. Olle Johansson som sätter ihop programmet för Ärtgänget hade även bjudit in elever från Lexbyskolan som spelade och underhöll för den fullsatta lokalen. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

Svenska Turistföreningens lokalavdelning STF Lerum-Partille, som anordnar aktiviteter med inriktning på natur och kultur, bildades 2007 och firar alltså 10 år i år. Jubiléet uppmärksammades först på årsmötet i februari och den 16 november bjöds medlemmarna in till fest på Hemvärnsgården i Lexby. Ett trettiotal medlemmar kom för att delta i firandet. De bjöds först på en festbuffé och fick sedan kura skymning i no-

vembermörkret med berätterskan Eva Löfman Törnqvist. I skenet av levande ljus berättade Eva ”Bortbytingen” av Selma Lagerlöf. Det blev mycket stämningsfullt och inbjöd till reflektion. Festen blev mycket uppskattad och under kvällen gjordes både återblickar på de gångna 10 åren och en framtidsspaning med tankar och idéer kring verksamheten under de kommande åren.

Årets uppstickare i Partille 2017 Årets uppstickare i Partille 2017 är en utmärkelse som tilldelas en nyföretagare som utifrån en egen affärsidé startat sin verksamhet i kommunen under de senaste tre åren. Utmärkelsen som är ett samarbete mellan Partille kommun och Företagarna Partille med stöd av UC Marknadsinformation AB har i år tilldelats grundarna av företaget Improve Health i Partille AB. Improve Health AB har visat stort mod och lokalt engage-

mang genom att etablera sig i en bransch där konkurrenterna till stor del består av kedjor med tunga namn. Verksamheten drivs av lokala entreprenörer där kunderna erbjuds hjälp att utvecklas och bli starkare på egna villkor. Företaget har blivit en mötesplats med fokus på hälsa och välmående där alla kunder är välkomna, oavsett om man är nybörjare eller på elitnivå. Improve Healths mission är förbättring på alla områden inom träning och rehab. Målet

är att skapa de bästa förutsättningarna för kunden oavsett om kunden är nybörjare eller på elitnivå. Enligt sin vision ska Improve Health alltid ha den mest kompetenta och professionella personalen, den bästa utrustningen samt ligga i framkant för utveckling och utbildning inom träning, rehab och hälsa.Företaget startades av lokala entreprenörer 2016. I dag har man 22 anställda på hel och deltid, motsvarande cirka 7 heltidstjänster, och fler än 1550 medlemmar.

Trygghet och omtanke Det kan vara de små detaljerna som gör varje begravning unik en akt som blir ett ljust och vackert minne att bära med sig. Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att ni som anhöriga får det precis som ni vill ha det. Vår kunskap, din trygghet Ni hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen tel. 031-727 00 00

BILD: ANDERS HOLMVÉN

Christina Örtorp, projektledare och Sandra Lindström, gruppträningsansvarig.

SKILSMÄSSA

SKILSMÄSSA Ansökan om äktenskapsskillnad är det juridiska avslutet, Ansökan om äktenskapsskillnad bodelningen det ekonomiska. är det juridiska avslutet, bodelningen det ekonomiska. Jag hjälper er som är överens och dig som behöver enskilt stöd. Jag hjälper er som är överens och dig som behöver enskilt stöd.

Hanna Hanna Carlsson Carlsson Jur.kand Jur.kand Tel. 9397 97 Tel.031-310 031-310 93 hanna@fjallmans.se hanna@fjallmans.se Fjällmans juridik ärligt, snabbt och och medmed personlighet. Fjällmans juridik––öppet, öppet, ärligt, snabbt personlighet. Läsmer mer på på www.fjallmans.se. Gratis föreläsningar och event. Läs www.fjallmans.se. Gratis föreläsningar och event.


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

VALLHAMRA BLOMMOR & SPEL

Äntligen startar vi vårt fik!

Här kan du sitta och njuta av gott kaffe, äta god korv och umgås med vänner. Dessutom köpa te, kaffe, choklad m.m.

ÖPPNINGSERBJUDANDE

1/2 priset på alla glassar

40-70%

PÅ ALL SPORT! Stadium Outlet Sisjön, Hantverksvägen 15, Askim och Bäckebol. Vard 10-20 Lörd 10-17 Sönd 11-17.

Blomsteraffären är laddad med allt som kan göra advent och jul extra trevligt.

10:-

Vi förmedlar blommor runt hela världen. Medlem i Interflora och Blommogram. Hjärtligt välkomna!

TRIBUTE MAGIC GLOVE. Fingervante. Senior- och Juniorstorlekar.

499:-

Snart öppnar vi i Sävedalen – välkommen till ditt lokala apotek!

1500:-

Vi finns på Göteborgsvägen 66 i Sävedalen (Nordeas gamla lokal) TENSON DIBBLER SUIT Vinteroverall. Vattentät MPC 5000. Snölås och flera praktiska fickor. Avtagbar huva. Juniorstorlekar 86/92-134/140.

r komme r e t å i V sv ig n in g in d e m in o m datum kort

Sport har aldrig varit billigare!

www.stadiumoutlet.se

Priserna gäller t o m 30/11. Reservation för slutförsäljning.

Vallhamra Blommor och Spel | Öppet mån – fre 9 – 18, lör 9 – 15, sön 11 – 15 Vallhamra Torg 2, Sävedalen | Tel. Blommor 031-26 45 33, tel. Spel 031-26 42 96


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

AKTUELLT

Inte alls som Bambi på hal is När Lokalpressen besöker Vallhamra ishall en lördagsförmiddag är det full fart på isen. Huvudtränaren i Partille konståkningsklubb samlar gruppen och ger instruktioner inför nästa övning och alla lyssnar koncentrerat. Med korta visslingar påkallar tränaren omedelbar uppmärksamhet från alla åkarna. Denna grupp består av flickor mellan 13 och 17 år där de flesta tävlar på B-nivå, vilket är strax under landslagsnivå. –  Det roligaste med konståkningen är att hoppa, säger tjejerna när vi talas vid i omklädningsrummet efter träningen. –  Och att träna in nya program, lägger en annan till. –  Det mesta är faktiskt roligt, enas de om. Just de här deltagarna är mycket motiverade och de flesta trimmas 4 till 5 gånger i veckan. Ofta tränar de även annat utanför isen som ska förbättra konståkningen. –   Jag brukar öva på mina hopp även när jag inte har skridskorna på mig, berättar en flicka och de andra håller med.

Flickorna tar konståkningen på allvar och säger att det är en livsstil som de tar med sig även utanför isen. Det märks inte minst på att träningsdisciplinen följer med in i omklädningsrummet där alla räcker upp handen och väntar på sin tur att svara på Lokalpressens frågor. Partille konståkningsklubb bildades 1970 av en grupp skridskoentusiaster. Redan då var tillgången till isbana en begränsning. 1981 byggdes Vallhamra ishall som är klubbens hemmabana. Men tillgången till is är fortfarande ett problem och klubben hyr istid av Mölndals kommun. –  Ishallen är öppen så kort tid på året, berättar klubbens huvudtränare Imi Raabe. Vi är

BILD: CAMILLA ASSARSSON

Träningsglädje på isen och fullt fokus. en stor klubb med 180 duktiga skridskoåkare på olika nivåer och har 60-talet tävlingsåkare. Själv har Imi varit på klubben

i 14 år och när han tidigare tävlade aktivt representerade han Ungern i internationella mästerskap.

Klubben tar emot barn från 3 år i sin skridskoskola och flera äldre åkare deltar i Lisebergs isshow. En av klubbens tidigare tävlingsåkare deltar numera i Disney on ice. –   Den 9 december har vi klubbmästerskap och juluppvisning. I början februari har vi årets stora tävling Partille Trophy där vi bjuder in utländska domare. Det brukar vara jättepopulärt, avslutar tränaren som snart ska hem och packa för att resa till Österrike och döma en stor tävling. Mer info om juluppvisningen hittar du på partillekonstakning.se CAMILLA ASSARSSON camilla.assarsson@lokalpressen.eu

Tränaren Imi Raabe taktiksnackar efter lördagsträningen. Klubben har 60-talet åkare som tävlar aktivt.

Avtal med RenoNorden avslutas i Härryda, Lerum och Partille Härryda, Lerum och Partille kommun och RenoNorden har i samförstånd beslutat att avsluta det upphandlade avtalet för avfallshämtning den 31 mars 2018. Renova AB tar över hanteringen i de tre kommunerna från den 1 april 2018 efter en direkttilldelning av entreprenaden. Efter en offentlig upphandling tog RenoNorden över avfallshämtningen i Härryda, Lerum och Partille kommuner den 1 oktober 2016. Men då kommunerna och RenoNorden haft olika syn på vilken kvalitetsnivå som tjänsterna ska hålla, har man i samförstånd beslutat att avsluta avtalet den

31 mars 2018. Härryda, Lerum och Partille kommuner vill garantera en långsiktig och hållbar lösning för att kunna planera och utveckla avfallshämtningen för sina kunder. Renova AB ägs tillsammans av Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenung-

sund, Tjörn och Öckerö. I kraft av sitt delägarskap har de tre kommunerna möjlighet att göra en direkttilldelning till Renova AB som tar över entreprenaden från den 1 april 2018. Kommunerna kommer arbeta för att övergången ska fungera så smidigt som möjligt för våra kunder. Som delägare i Renova AB finns möjlighet till insyn och att påverka utvecklingen. Avtalet med Renova AB löper till och med den 29 mars 2025. Varför valdes RenoNorden som ny sophämtare? Vid den offentliga upphandlingen uppfyllde RenoNorden samtliga av de högt ställda miljö- och lagkrav som ställdes.

Utvärderingen gjordes också utifrån pris och referenser. Avtalet om avfallshämtning ingicks mellan RenoNorden och Härryda, Lerum och Partille våren 2015 och den 1 oktober 2016 tog bolaget över hämtningen av hushållsavfallet i de tre kommunerna. Varför görs en direkttilldelning av entreprenaden till Renova AB? Renova AB ägs tillsammans av Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. I kraft av sitt delägarskap har Härryda, Lerum och Partille möjlighet att göra en direkttilldelning till Renova AB. Som delägare har de tre

kommunerna även bättre insyn och möjligheter att påverka utvecklingen. I Renova AB ser de tre kommunerna en stabil motpart som kan presentera en långsiktig och hållbar lösning för att kunna planera och utveckla avfallshanteringen i de tre kommunerna för att trygga avfallshämtningen för kommunernas kunder. Hur kommer övergången till den nya leverantören att ske? Allt kommer att göras för att övergången till Renova AB ska fungera så smidigt som möjligt för kunderna i Härryda, Lerum och Partille. Vi återkommer med mer information under det första kvartalet 2018.


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017 TRÄNING & HÄLSA

Sömn och träning

S

  om PT träffar jag ofta både unga och gamla som klagar över dålig sömn och att de har svårt att varva ner på kvällen. God sömn är viktigt för vår hälsa. Sömnproblem är dock något som drabbar de allra flesta under kortare eller längre perioder och sömnbrist kan under längre tid faktiskt orsaka sjukdom. Beroende på vår ålder är vi i olika behov av sömn, det vill säga ju äldre vi blir desto mindre sömn kräver vår kropp. I genomsnitt säger man att vi behöver allt mellan 6 – 9 timmar/dygn. Sömnen är en faktor knuten till livsstil och kopplad till återhämning och till långsiktig hälsa. Forskningen visar att för lite sömn ger tydliga negativa konsekvenser. Som att man tappar energi och livsglädje. Humöret sviktar och man blir lättirriterad. Hyn försämras, (vid sömnbrist kan en hormonell obalans skapas i kroppen vilket kan leda till akneutbrott). Minskad sömn visar också på ökade risker för stress, depression, ångest och utbrändhet. En annan effekt kan vara

» Träning är en viktig faktor för god eller bättre sömn. Har man svårt att sova skall man absolut se över sina motionsvanor « viktuppgång (nivåerna av mättnadshormonet leptin minskar vilket gör det lättare att överäta samt ämnesomsättningen minskar). Minskad koncentration och prestationsförmåga och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Det vill säga det finns många negativa effekter som direkt påverkar vardagen och vår hälsa. Vad forskning kommit fram till är att träning är en viktig faktor för god eller bättre sömn. Och har man svårt att sova skall man absolut se över sina motionsvanor.

7 BRA EXPERTRÅD

MAXIMERA BÅDE AKTIVITET OCH VILA „    1. Träna vid 17-tiden på eftermiddagen när kroppens temperatur är som högst. „    2. Minst en och en halv timme per dag behövs för att ge effekt på sömnen. „    3. Satsa på lågintensiv träning: jogga, promenera, vattengympa, dansa, simma eller gå stavgång. „    4. Utnyttja dagsljuset, en liten dos ger stor effekt. Gå en promenad, träna utomhus, cykla till jobbet. „    5. Träna klart minst två timmar före läggdags så hinner kroppstemperaturen sjunka och man gör sig redo att sova. „    6. Välj motion som engagerar många delar av hjärnan samtidigt: träning med koreografi, zumba, aerobics, box. Gör också annat som utmanar hjärnan under dagen. Studier visar att både fysisk och psykisk aktivitet under dagen ger mätbart bättre sömn. „    7. Träna regelbundet så blir kroppens temperaturreglering bättre, vilket har en positiv effekt på sömnen på sikt.

Att vara fysiskt aktiv visar sig vara en viktig faktor för att avhjälpa sömnproblem, både på kort och lång sikt. I en amerikansk studie på kvinnor över 55 år med sömnproblem fick deltagarna göra gympapass tre gånger i veckan (50 min) under sexton veckor och mot slutet av perioden sov de både längre och med bättre kvalitet på sömnen. Regelbundenhet är viktig och hjälper den naturliga dygnsrytmen som kroppen följer. Så att röra på sig rutinmässigt och kontinuerligt hjälper till att skapa bättre sömn enligt olika studier som gjorts på sömn.

ANNELI VIRENHEM Personlig tränare och beteendevetare, Active Landvetter

SÖMNFORSKARES TIPS ÄR att utföra låg-

intensiv träning under dagtid som att jogga, promenera, vattengympa, dansa, simma eller gå stavgång. De förespråkar även motionsformer som engagerar många delar av hjärnan samtidigt som till exempel träning med koreografi eller boxning. Andra studier visar även att inte bara fysisk utan även psykisk aktivitet under dagen ger mätbart bättre sömn. Vilket gör att det även är viktigt att utmana hjärnan på andra sätt under dagen än bara det man gör på jobbet.

Gnistrande julklappar hittar du hos

Guldsmedshuset!

FRÅGA ANNELI OM HÄLSA OCH TRÄNING Anneli Virenhem är personlig tränare och beteendevetare, och driver Active Landvetter. Här skriver hon inspirerande om hälsa och träning. Har du frågor eller funderingar som gäller träning eller kost? Maila Anneli på anneli@active-landvetter.se.

www.guldsmedshuset.se Göteborgsvägen 21 Sävedalen 031-265798 tisdag-torsdag 10-18 fredag 10-16.30 lördag 9/12 & 16/12 11-15 måndag stängt


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

SPORT

Träningsviljan som aldrig tar slut Ville Viljanen om Jonsereds succéår, karriären och framtiden Han har spelat tolv säsonger i Jonsereds IF och den senaste var den roligaste någonsin. Då ser 46-årige Ville Viljanen ingen anledning till att sluta. – Jag fortsätter nog ett tag till, säger den forne finländska landslagsmannen. Vi träffar Ville Viljanen i Åby ishall i Mölndal, en bra bit från Jonsereds IP, där han vanligen huserar. Klockan är halv åtta på morgonen och Ville ska spela hockebockey med kompisarna. 46 år gammal håller han fortfarande igång, minst sagt. –  Även om jag spelar i Jonsered så spelar jag hockeybockey här, hockey med Lerums oldboys och så går jag på gym. Tror att det är den mångsidiga träningen som gjort att jag klarat mig bra. Och man måste ge Ville att han är mer vältränad än de flesta 46-åringar. Ja, mer vältränad än de flesta 30-åringar med för den delen. –  Jag har alltid gillat att träna och det var väl det som tog mig till att spela högre upp också. Att jag tränade hårdare än de andra. Det tog honom till allsvenskan (med Västra Frölunda och Häcken), till Port Vale i engelska andraligan och till det finska landslaget. När proffskarriären lades på hyllan skulle Ville varva ner i Jonsereds IF. Det var tolv år sedan. Och fler lär det bli. –  Jag håller på så länge det är roligt. Förra säsongen var däremot inte så rolig och det gick

Ville Viljanen om… …varför det blev avancemang med JIF: – Det är en kombination av flera saker. Förra hösten tog vi tag i saker och gjorde om litegrann och fick en ny tränare bland annat. – Sedan fick vi tillbaka en del spelare och det tillkom nya. Dels har det varit bra fotbollsspelare men också bra personer. Väldigt mycket handlar om att det är bra killar, att de kommer in i laget och det blir en bra stämning. Det har varit en otroligt rolig säsong på alla sätt.

inte alls bra för oss. Det var första gången någonsin som jag undrade vad jag höll på med. Varför håller jag på fortfarande? –  Men det vände till i år och det var har varit skitkul. Jag kan inte minnas att jag haft en roligare säsong och då ser jag ingen anledning till att sluta än. Det kan nog bli ett tag till. Jag ser fram emot fotbollsträningarna och det är rätt sjukt att man kan säga det som 46-åring. Eller snarare fantastiskt.

…höjdpunkten i karriären:

SÄSONGEN MED JONSERED har så

klart varit extra rolig av den anledningen att man avancerade till division 3. Laget stod för en mycket bra säsong och fick till slut kvala för att säkra avancemang. Där visade JIF ordentlig kvalité då man tog tre raka segrar med en imponerande målskillnad på 14 – 3. 46-åriga Ville Viljanen stod för tre av målen. –  K lart att man bidrar med mycket rutin och jag har varit med förr i kvalsammanhang, säger Ville som bland annat kvalat till allsvenskan med Häcken. –  Jag kände mig också bombsäker på att vi skulle klara det här kvalet. Det försökte jag också förmedla för att skapa en trygghet bland spelarna som

BILD: OLOF LIDH

Gulsvart även på isen. 46-åriga Ville Viljanen har gjort tolv säsonger i Jonsereds IF och den träningsvilliga veteranen ser ingen anledning att sluta.

» Jag kan inte minnas att jag haft en roligare säsong i Jonsered och då ser jag ingen anledning till att sluta än. Det kan nog bli ett tag till « kanske inte varit i kvalspel tidigare. Den erfarenheten är så klart guld värd. Precis som styrkan i huvudspelet och förmågan att suga in och hålla i boll.

Skridskor eller fotbollsskor spelar mindre roll. Ville Viljanen tränar mer än gärna oavsett underlag och han snörar på fotbollskorna även nästa säsong i JIF.

–  Har jag bara skött träningen orkar jag springa ganska mycket också, faktiskt. NÄSTA ÅR SKA Ville springa runt i division tre, vilket också var målet med den här säsongen för JIF. Det långsiktiga målet är att ta ytterligare ett steg uppåt och göra comeback i division två. –  Vi sa att vi skulle ta oss upp i trean och ta det därifrån. Nu är vi där och det var huvudsaken. Men jag kan tänka mig, att om vi får behålla den här truppen, så kommer vi vara ett topplag i trean också, säger Ville och fortsätter: –  Sedan kan vi nog spetsa till det lite också. Fotbollsdammen i Göteborg är inte så stor, så när det går bra för ett lag så dras spelare dit. De har hört att det är bra stämning, att det är roligt och går bra. Det lockar folk. Redan hört att det är flera duktiga spelare som är intresserade, och det är jättekul att det är ett intresse kring Jonsered igen. Då blir det mycket roligare på alla plan, avslutar Ville Viljanen. OLOF LIDH olof.lidh@lokalpressen.eu

– Det är svårt att välja en, varje år har sina höjdpunkter. Men det var en fantastisk känsla att få spela en landskamp för Finland. Sedan att spela i England och i Championship var ju en fantastisk upplevelse och en del fantastiska matcher. Fotbollen i England är ju på en helt annan nivå på allt. Jag tror inte folk förstår hur det är, och var redan då. – Sedan alla kval man gjort, både med Häcken och Gais. Det är enormt roligt när man lyckas med det.

…den bästa han mött: – Zlatan. Då var han visserligen ung i Malmö och jag var faktiskt med och skickade Malmö ur allsvenskan 1999. Jag satte en snygg halvvolley nere på Malmö Stadion och skickade ner dem till superettan.

…den bäste han spelat med: – I finska landslaget var det Sami Hyypiä, han stack ut redan då. Jag satt jämte honom på bussen och så berättade han att han hade något stort på gång, men han vägrade säga vad det var. Fem dagar senare läste jag att han var klar för Liverpool. Han stack ut, det gjorde han absolut. – Sedan hade vi ett fantastiskt lag med Frölunda när jag var där i allsvenskan. Hasse Blomqvist till exempel, ”Brasse-Hasse”. Att möta honom en mot en på träning, det var helt omöjligt, det gick inte att ta bollen från honom. Han är en av de absolut skickligaste spelarna jag spela med. Trevlig kille också.


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

BLACK WEEKEND

NU SERVERAS GRILLBUFFÉ! Lunchbuffé

24 – 26 NOVEMBER

Ät hur mycket du vill kl. 11 – 14.30

Massor av erbjudanden i butiken!

79:-

Take Away Husets Grillkorg

Öppettider mån – fre 11 – 18, lör – sön 11 – 16

89:-

1 kg grillande kycklingvingar och kycklinglår

FORD

0302-360 60

TISDAG – FREDAG 11 – 18, LÖRDAG – SÖNDAG 12 – 20 BRODALSVÄGEN 6 | TEL. 031-0761-90 41 90

HEDIN EDITION

Ford Kuga Trend Hedin Edition 1.5 EcoBoost 150 hk

5 års garanti, eluppvärmd vindruta, farthållare, färddator, luftkonditionering, SYNC 1 med Bluetooth m.m.

Hedin Bil-pris: 189 900 kr ORD PRIS: 217 500 KR 

Privatleasa från: 2 595 kr* Köp till Hedin Edition-paketet: 17 ” alu fälg, klimatanläggning, nyckelfritt låssystem SYNC 3 m.m. (Titanium uppgradering). Nu: 9 900 kr 

Vid E20, Flodamotet

www.flodamobler.se

Kolla priset!

Just nu extra bra kampanjerbjudanden – bara hos Ford Hedin Bil.

Ford Mondeo Titanium Hedin Edition 1.5 TDCi 120 hk

S-MAX Trend Hedin Edition 2.0 TDCi 120 hk

Hedin Bil-pris: 219 900 kr

Hedin Bil-pris: 249 900 kr 

Köp till Hedin Edition-paketet: Förarassistanspaket, eluppvärmd ratt, mörktonade rutor bak, bränsledriven p-värmare. Nu: 13 900 kr Uppgradera till kombi inkl. takrails. Nu: 9 900 kr 

Köp till Hedin Edition-paketet: tredje sätesrad, solgardiner bak, bagagerumsmatta, fällbara brickor, 220 V uttag, SYNC 3, p-sensorer fram och bak, 17 “ alu fälg. Nu: 24 900 kr 

5 års garanti, 5-dörrars, 17” alu fälg, klimatanläggning, SYNC 3, nyckelfritt låssystem m.m.

5 års garanti, klimatanläggning, baksäte med tre separata sittplatser, farthållare m.m. ORD PRIS: 294 000 KR 

ORD PRIS: 280 000 KR

Samtliga erbjudanden gäller I begränsat antal.Bränsledeklaration blandad körning: 4,1-5,0 l/100 km. CO2:107-129 g/km. Kuga:5 års garanti/10 000 mil. Mondeo/S-Max: 5 års garanti/15 000 mil. * Månadskostnaden baserars på kampanjbilen och rörlig leasingavgift. Maxperiod 36 mån, körsträcka 1500 mil/år. Lokalt serviceavtal ingår. Kostnader för skatt, försäkring, vinterhjul och admin avgift tillkommer. Återförsäljaren garanterar restvärdet. Bilarna på bilderna är extrautrustade.

FordStore Hedin Bil Eklanda Jolengatan 15 Tel: 031-751 75 00 Mån–fre: 9-18, lör–sön: 11-15

Ford Hedin Bil Tagene

Tagenevägen 26 Tel: 031-751 75 10 Mån–fre: 9-18, lör–sön: 11-15

Ford Hedin Bil Kungsbacka

Magasinsgatan 29 Tel: 0300-170 00 Mån–fre: 9-18, lör–sön: 11-15

Go Further www.ford-hedinbil.se


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

Gäller till och med vecka 50.


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

KONSUMENT

Handla utanför EU

ett företag inte kan erbjuda faktura, ja då kanske man ska fundera på om man ska köpa därifrån. Det är betydligt lättare att ställa krav som köpare i efterhand om man

Fråga: Om man handlar inom EU gäller ju lag om distansavtal och det är inga problem med tull med mera. Men om jag vill handla från ett land utanför EU måste jag deklarera för det jag handlat då? Hur blir det med tull, ja det verkar mer krångligt samtidigt som det är lite roligt att vidga sig lite och handla utanför EU.

» Det är betydligt lättare att ställa krav som köpare i efterhand om man ska betala med faktura. Det finns en fördel också om det skulle vara så att varan inte dyker upp, då har du inte heller betalat för något som du inte får «

NYFIKEN

Svar: När du handlar utanför EU måste du deklarera för det du handlar. Om du handlar för ett värde mer än 1500 kronor måste du betala tullavgift och moms. Hamnar du under 1500 är det moms du måste betala. Oftast hjälper transportföretaget till med det administrativa och tar en avgift för det. Om inte företaget gör det ska du själv anmäla importen hos Tullverket för att betala moms och eventuell tull. Du kan göra det på Tullverkets hemsida där du också kan läsa mer om vad som gäller. Tänk på att försöka undvika att betala i förskott och att det är andra lagar som styr vad gäller reklamation och ångerrätt.

Besiktningsman Fråga: Jag behöver komma i kontakt med en besiktnings-

Hur kommer det sig att det kan kosta så lite eller till och med vara gratis att skicka paket från exempelvis Kina? företag. Men på hemsidan www.besiktnings.nu kan du hitta godkända besiktningsmän inom olika områden och också var de finns runt om i Sverige.

Fri frakt? Fråga: Har sett att företag till exempel i Kina erbjuder fri frakt för sina kunder. Kan det verkligen vara sant eller är det som man ibland säger:

» Det finns ett gammalt avtal kring internationella postförsändelser som gör att det kostar väldigt lite att skicka paket från bland annat Kina « man för att få hjälp med bevisföring i ett ärende. Kan du rekommendera någon?

Låter det för bra för att vara sant – så är det nog inte sant heller.

I LITE TIDSNÖD

TVIVLAREN

Svar: Som kommunal tjänsteman får jag inte rekommendera någon eller något

Svar: Det finns ett gammalt avtal kring internationella postförsändelser som gör

att det kostar väldigt lite att skicka paket från bland annat Kina. Det gör att till exempel Wish och liknande företag ofta erbjuder kunder fri frakt. Däremot kan det kosta betydligt mer om man handlar för mer än 1500 kronor (se tidigare svar angående tull med mera) eller om man vill returnera då man oftast får stå för frakten själv.

Betala men hur? Fråga: Vad skulle du säga är det säkraste sättet att betala när man handlar på nätet? NYBÖRJARE

Svar: Distanshandeln ökar hela tiden. Fler och fler väljer att sitta hemma i lugn och ro och beställa på internet så din fråga är verkligen berättigad. När jag är ute och föreläser rekommenderar jag att betala med faktura. Du får dina varor, kan titta i lugn och ro, prova om du handlat kläder. Sen när du bestämt vad du vill behålla kan du betala dock senast det datum som står på fakturan. Om

Vill du bli cirkelledare? SKYDDA BILEN INFÖR VINTERN! KAMPANJ 1

Gratis glasbehandling vid beställning av valfri lackkonservering

ett företag som är otydliga med betalningsalternativen. Klagomålen gäller både fakturor och betalningsalternativen just för att det är lätt att man börjar delbetala istället

KAMPANJ 2

Ceramicvaxning Från 1 000:Gäller t.o.m 31/12 2017

Gäller t.o.m 31/12 2017

Vi söker dig som vill dela med dig av dina kunskaper! Hör av dig till oss! 031-26 55 70 sv.se/grsydost

ska betala med faktura. Det finns en fördel också om det skulle vara så att varan inte dyker upp, då har du inte heller betalat för något som du inte får. Läs igenom villkoren så du säkert vet vad som gäller innan du slutför beställningen.

för att betala hela summan på en gång. Jag förstår om du tycker detta är dåligt. Det är inte rätt mot konsumenten att vara otydlig men det ligger också på oss konsumenter att vara uppmärksamma och läsa villkoren. Det avsnittet där det står om betalning är särskilt viktigt.

Avbetalning eller inte? Fråga: Jag har handlat på internet och fått faktura från ett företag. Problemet blev när jag skulle betala. Det var ett belopp inskrivet på inbetalningskortet och jag antog att det var det jag skulle betala. Sen visade det sig att jag bara gjort en delbetalning och att jag nu har en kredit som jag avbetalar på samt ränta. Kan detta vara rätt och riktigt?

MAUD ÖHLUND Konsumentrådgivare

ARG KONSUMENT

Svar: Konsumentverket har fått in ett antal klagomål och anmälningar mot framför allt

KONSUMENTFRÅGOR TILL MAUD Maud Öhlund är konsumentrådgivare och arbetar på Konsument Göteborg, som erbjuder även dig i Partille kommun rådgivning. Är det något du undrar? Ring 031-368 08 00 för telefonrådgivning måndag – torsdag kl. 9.00 – 12.00 eller skicka ett mail till konsumentfraga@kom.goteborg.se.

6 DEC kommer nästa nummer av Lokalpressen

BLACK FRIDAY 10% I BUTIKEN

Gäller ej hund/kattmat, djur och kattsand. Går ej att kombinera med andra rabatter.

FIRA KATTENS DAG 1 – 2/12 Fina erbjudanden i butiken!

Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com

Öppet mån – fre 10 –18, lör 10 –14 | www.ullizzoo.se Gamla Kronvägen 52 i Partille | Tel: 031-340 15 01 Göteborgsvägen 84 i Sävedalen | Tel: 031-26 30 88


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

RESA

Kapstaden, mer än fotboll, hajar & Taffelberg Ett av årets hetaste resmål är Sydafrika. Med en storslagen natur, ett rikt djurliv, varierande kultur, fantastisk mat och världskända vingårdar erbjuder det äventyrslystna turister en rik palett av upplevelser. Men Sydafrika har också en mörk och våldsam historia. Under vintern bjuder Lokal­ pressen på resereportage från olika delar av landet. Vi börjar i Kapstaden som ståtar med välkända landmärken. BILD: CAMILLA ASSARSSON

Mother city ligger på en udde i Sydafrikas sydvästra del, vid Taffelbergets fot och kanten av Atlanten. Här anordnades fotbolls-VM 2010 då hela världen fick njuta av ljudet från vuvuzelan. För turisten är besöken på Taffelberget, Victoria & Alfred Waterfront och fängelseön Robben Island obligatoriska. Är du vinintresserad ligger Sydafrikas äldsta vingård i förorten Constantia. På väg ner till

För den som vågar flyga helikopter över Kapstaden väntar fantastiska vyer. Fotbollsstadion som byggdes till VM 2010 används idag inte ofta. Godahoppsudden, Kapuddens sydvästligaste punkt ligger den lilla nationalparken Boulders Beach. Här har hundratals pingviner sina häckningsplatser. Vid många stränder på udden sitter varningsskyltar för vithajarna är vanliga i området. Kapstaden är en av Sydafrikas tre huvudstäder med en lagstiftande funktion medan

Pretoria/Tshwane, har en administrativ och Bloemfontein en rättslig. I största staden Johannisburg finns landets finansiella centrum. Själva Kapstaden har ungefär lika många invånare som Göteborg, men nästan 4 miljoner bor i Kap-området. I stadskärnan och längs sluttningarna ner mot havet ligger spektakulära

bostäder som betingar fantasipriser. Men den svarta majoriteten av Sydafrikas totalt 55 miljoner invånare bor i kåkstäder i förorterna, så kallade townships. Den systematiska diskrimineringen av svarta, apartheid, upphörde till förmån för demokrati år 1994 då Nelson Mandela blev den förste folkvalde presidenten. Men det

är fortfarande de den vita minoriteten som har makten och tillgångarna. Sydafrika är ett land fyllt av kontraster, med ett brutalt förflutet som både fascinerar och förskräcker den mest luttrade resenär.

CAMILLA ASSARSSON camilla.assarsson@lokalpressen.eu

Ett av Sydafrikas mest besökta ställen är Victoria & Albert Waterfront. Den gamla hamnen har exploaterats och inrymmer lyxhotell, shoppingcenter och lyxlägenheter som samsas med den gamla fiskhamnen. Här finns gott om sälar som har en egen sälbrygga där de vilar middag i solen. Pingviner saknar vingpennor, och kan simma men inte flyga. Vingarna liknar sälens fenor och istället för fjädrar har den päls.

Sydafrikas äldsta vingård Groot Constantia grundades redan 1658. Sydafrika har en egen druva, Pinotage en hybrid av Pinot Noir och Hermitage som skapades 1925  av en professor i vinodling vid Universitetet i Stellenbosch.

Stadsdelen Bo Kaap ståtar med färgglada hus längs branta kullerstensgator på bergssluttningen. Här bodde tidigare de malajiska slavarna, idag är det hem för den muslimska befolkningen.

På Taffelberget kan den äventyrlige testa på bergsklättring.

Även klara dagar ligger ofta ett molntäcke över Taffelberget Table mountain. Invånarna kallar detta såklart för table cloth, bordsduk.


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017 KRÖNIKA

The kids are fortfarande allright

D

e unga tar ingen skit – vänj er!   Dagens ungdom är en ständigt öppen dörr att sparka in. Det är fel på dem. De är för lättkränkta, för obildade, för ansvarslösa. Framför allt är de inte vuxna. Inte som vi. Häromveckan var det dags igen. En 17-åring hade anmält en skolmatsedel till Skolinspektionen med motiveringen att den var kränkande mot transpersoner. Tramsigt tilltag, kan tyckas. Eller så ger man killen rätt – cevapcici med queerdressing och transris var inget direkt genidrag från skolkökets sida, hur fyndiga de än tyckte sig vara. Själv är jag mest imponerad av drif-

upprört över namnet på en glass, att vi inte klarar av ett prov i skolan eller att grannen fått högre utdelning i livets lotteri än vi själva. Ju bättre vi får det desto mer tycker vi oss förtjäna och därför får vi aldrig tillräckligt. Det har sällan varit svårare att växa upp än i dag. Det är inte ett dukat bord man kommer till: klimatkris, bostadsbrist, gigekonomi, folkvandringar, hatpopulism. Lägg som lök på den kaoslaxen en global hyperindividualism och ett dygnetruntöppet, föräldrafritt internet. Inga gamla kartor gäller. Trots (eller tack vare detta) allt tycks det bli alldeles utmärkt folk av dem.

» Det har sällan varit svårare att växa upp än i dag. Det är inte ett dukat bord man kommer till: klimatkris, bostadsbrist, gigekonomi, folkvandringar, hatpopulism « tigheten hos dagens ungdom – när jag var 17 visste jag inte ens att man kunde anmäla missförhållanden till Skolinspektionen. Ingen av den äldre generation jag själv numera tillhör vågade hänga ut den tidens snuskgubbar heller, som handbollsspelaren Linnéa Claeson föredömligt gör på Instagram. DE UNGA IDAG tar helt enkelt ingen skit. Men hur kommer det sig att nutidsmänniskan i allmänhet blir kränkt av nästan allt? Detta har bland andra David Eberhard, överläkare på Danderyds sjukhus, funderat över i boken (från 2010) ”Ingen tar skit i de lättkränktas land”. Denne psykiatriker filosoferar i sin bok över roten till den svenska lättkränktheten och menar att vi har för lätt att sammanlänka jämlikhet med likhet och ältar varje potentiell oförrätt sedan barndomen. Detta har enligt honom skapat en offermentalitet som gjort oss helt beroende av att staten tar hand om oss. Detta har fått oss att glömma att varje rättighet aföljs av en mrif ralkäM skyldighet, varje frihet av ansvar. Enligt författaren reagerar vi numera

Det vet varenda människa som faktiskt tar sig tid att tala med de unga, snarare än till dem. ”The kids are alright”, sjöng The Who redan på 60-talet och det gäller nu mer än någonsin. Det som den äldre generationen kan förmedla till den idag uppväxande är en känsla av förnöjsamhet som gällde förr i tiden när man var tvungen att ”rätta mun efter matsäcken”.

PROGRESSIVA GLAS

1000:RABATT

Bra progressiva glasögon ska ge ett brett seende i glasets övre del (avståndsdelen) samt ha en mjuk, progressiv och naturlig övergång till en bred, klar närdel (läsdelen). Just nu lämnar vi 1000:- i rabatt på våra bästa progressiva glas vid köp av kompletta glasögon.

Kom in så berättar vi mer!

Lagerrensning inför 2018 års nyheter:

MÄRKESBÅGAR FAST PRIS 500:(Gäller ett stort antal utvalda märkesbågar och oavsett tidigare pris.)

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen

RAYBAN I CERRUTI 1881 I HENRI LLOYD I VERSACE I PILGRIM EMPORIO ARMANI I NEW BALANCE I HUMPHREY’S I TITANFLEX MORRIZ OF SWEDEN I BOOMERANG I RADLEY I SUPERDRY LYLE & SCOTT I BRENDEL I PRADA I GIORGIO ARMANI FREIGEIST I MICHAEL KORS I SKAGA I CAT Angivna erbjudanden gäller t.o.m. 2017-12-31. Lokala avvikelser i sortimentet kan förekomma. Vi reserverar oss för ev. tryckfel.

VÄRDECHECK synundersökning

.artsÖ grobetöG neloopnareteV åp iger yN !ses iV .tehggyrt & tehnerafre ,snetepmoK

Vi älskar långa att-göralistor. Särskilt din.

395:-

Synundersökningen avser glasögon och utförs av legitimerad optiker. Inget köptvång. Intyg, recept remiss etc. debiteras. Gäller t.o.m. 2017-12-31

Boka din synundersökning enkelt på:

www.optikkallaren.se

Boka en tid redan idag!

.tegateröf åp hco temmeh i gid repläjh iV

ttävt ,krevtnah eralkne ,etebrasdrågdärt ,gnindäts nallem jläV togån relle gningasdel ,gninssapnrab ,gningaltam ,kyrts & agnål relle retfigvatrats agni rah iV .dem pläjh ah lliv ud tanna .gnåg ejrav sruser ammas råf ud hco reditsgnindnib

Vi söker även fler jobbsugna veteraner!

F F F F F F

ratebra mos reränoisnepsredlå hco -slatva rä eratebradem aråV .nak hco lliv ed tta röf natu ,etsåm ed tta röf etni ,ejdälg rots dem

El och VVS-jobb ,dilsgrebdeR ,nednuL ,nekorkslO ,adnalräH ,etyrgrÖ a lb ravres iV Veckostäd och fönsterputs .rräkekröjB hco råkS ,öB ,protllåK ,kcäbeknuM ,grebsremmörtS Snickeri, måleri och tapetsering eS ?gateröf rannameb nevä iv tta ud etssiV Förbereda trädgården för vintervila almag hco ayN .nadismeh åp ofnisgateröf råv Lösa bemanningsproblem på!ajobbet nmokläv tmrav sasläh rednuk ... & mycket mer!

OLSKROKEN Redbergsvägen 17, Tel: 031-19 84 70 LERUM Brobacken 3, Tel: 0302-138 83 MÖLNLYCKE Allén 4, Tel: 031-50 88 95

Boka på 031-21 77gro30 betöGwww.veteranpoolen.se artsÖ ,nédyR glE ronillE giravsnasrotnoK eller maila goteborg.ostra@veteranpolen.se es.neloopnaretev.www 03 77 12-130 gniR

!

n e m m o k l ä V

För öppettider se: w w w. o p t i k k a l l a r e n . s e


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

K ALENDARIUM ATT SE & GÖRA I PARTILLE KOMMUN Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

25 NOV Julmarknad på hembygdsgården

29 NOV Författarbesök: Gunnar Källström

25 NOV – 17 DEC Utställning: Undrien BILD: HÅKAN IVARSSON

TORSDAG 23 NOVEMBER

Föreläsning: Underbara ADHD Sommarprataren Georgios Karpathakis föreläser om ADHD, en diagnos han själv har och betraktar som en superkraft. Varmt välkommen på denna fria föreläsning om det högaktuella ämnet ADHD och koncentrationssvårigheter. Hörsalen i Partille Kulturum, kl. 18.30. Fri entré. Begränsat antal platser. Arr: Hälsodisken. LÖRDAG 25 NOVEMBER

Julmarknad på hembygdsgården Välkomna på julmarknad på Hembygdsgården i Mellby! Fika, glögg, lotterier, försäljning av hembakat. Vill du stödja Hembygdsföreningen? Vi tar gärna emot bakverk, julgodis och liknande till försäljning! Kl. 11 – 15. Ida Liljebergs väg, Mellby. Arr: Partille hembygdförening LÖRDAG 25 NOVEMBER – SÖNDAG 3 DECEMBER

Jul på Slottet – utställning och försäljning Utställning och försäljning på Slottet. Fri entré. Carl Wilhelm Carlbergs allé, kl. 12 – 18 varje dag. Välkommen! Arr: Partille hemslöjd- och konst­hantverksförening

egna ord? Är min ordstad lika viktig som min bostad? Utställningens idé, form och utförande är gjord av Magnus Lönn. Målgrupp: Barn från 6 år och uppåt men går egentligen att ses av alla åldrar. Inriktningen är vald för att stimulera barns språkliga utveckling. Öppet lör – sön kl. 11 – 16 i Partille Kulturum. SÖNDAG 26 NOVEMBER

Jazzcafé: Theresa Skjolden & Richard Hauer Sångerskan Theresa Skjolden tillsammans med gitarristen Richard Hauer spelar livemusik när den är som bäst! Glädje, improvisation och musikalisk lekfullhet präglar deras repertoar med många sköna julsånger samt klassiska jazzlåtar! Önska en låt, dansa en dans, eller bara lyssna! Välkomna! Caféscenen i Kulturum, kl. 15 Arr: Partille kommun och ABF SVG

Konstutställning: Undrien UNDRIEN är en konstutställning som framförallt riktar sej till barn i bokstavsåldern. UNDRIEN finns överallt eller ingenstans. Kommer jag till UNDRIEN så snart jag har något att undra över? Får jag hitta på alldeles

TISDAG 28 NOVEMBER

Poesiskola med Vic Vem Vårens stora succé med poesiskola i Kulturum är tillbaka i höst! Precis som senast är mentor och coach ingen mindre än Vic Vem. Helt gratis att delta! Öppet för alla från 13 år. Vi bjuder på fika! Vi ses i Kulturum, Ungdomens Hus. Kl. 18 – 21. Varmt välkommen.

idrottshall! Vi sereverar bland annat varm glögg, grillade hamburgare, våfflor, julskinksmörgåsar och mycket gott hembakat. Upplev julsånger framförda av sångerskan Maria Pihl, ponnyridning, tomtebesök, chokladhjul, hoppborg, fiskdamm och på kvällen kl. 18 – 22 har vi ett stort JULDISCO för barn och ungdomar! Jonsereds idrottshall, kl. 10 – 15. Arr: Jonsereds IF SÖNDAG 3 DECEMBER

Porthälla scoutkårs julmarknad

SÖNDAG 26 NOVEMBER

BPSD-registret är ett nationellt kvalitetsregister som syftar till att kvalitetssäkra vården av personer med demenssjukdom. I anhörigstödets föreläsning får du lära dig mer om hur det används. Föreläsningen är gratis. Seniorträffen Furulund, kl. 17 – 18.

50-års jubileum Partille Wind Band

ONSDAG 29 NOVEMBER

Välkomna till Porthälla scoutkårs årliga julmarknad – kom och frossa i jul! Vinn fina priser i våra lotterier eller prova lyckan i fiskedammen. Köp dörrkransar och blomgrupper. Ta en god fika eller ät en nygrillad korv. Passa på att köpa Enjoyguiden och Scouterna-almanacka när du är här. Träffa tomten och grilla ditt eget pinnbröd. Kom och få lite julkänsla! Alla är varmt välkomna mellan kl. 10 – 13. Porthälla scoutkår, Tiondevägen 6.

Författarbesök: Gunnar Källström

SÖNDAG 3 DECEMBER

Varmt välkommen den 26 november när Partille Wind Band fyller 50 år! På scen gästar gamla medlemmar och Jonsereds musikkår. Stora scen, Kulturum, kl. 16. MÅNDAG 27 NOVEMBER

LÖRDAG 25 NOVEMBER – SÖNDAG 17 DECEMBER

om du har lust att mötas över lite fia med knuff. Välkommen! Vi ses på caféscenen i Kulturum, kl. 15 – 16. Arr: Partille Kulturskola.

Afternoon tea med öppen scen Välkommen till afternoon tea med öppen scen. Musik, sång, poesi och konst – allt är välkommet denna eftermiddag! Vi hoppas på fina generationsmöten på både scenen och i kaféet där man kan till exempel kan köpa scones med tillbehör. Partille Makerspace ordnar spelbord i kaféet

ONSDAG 29 NOVEMBER

Nyfiken på BPSD-registret?

Träffa och lyssna till den musikaliske författaren Gunnar Källström. Han berättar om boken "Säg att du älskar mig, tre gånger". Vinterträdgården, Partille bibliotek, kl. 19. Arr: Partille kommun LÖRDAG 2 DECEMBER

Jonsereds IF Julmarknad Välkommen till Jonsereds IF:s julmarknad, en trevlig och innehållsrik julmarknad där det finns mycket att se, göra och handla för både stora som små. Vi ses i Jonsereds

Tomtestigen i Bokedalen Gå tomtestigen och träffa tomten vid torpet Freden! Tag med dig din önskelista och passa på att köpa våfflor eller korv! Tomten är på plats mellan kl. 11 – 13 för att ta emot önskelistor från alla barn. Jonsereds herrgård, från kl. 11. Arr: Friluftsfrämjandet MÅNDAG 4 DECEMBER

Blåsarnas julkonsert Kulturskolans blåselever bjuder på en härlig blandning av musik i jule-

tid. Stora scenen, Partille Kulturum, kl. 18.30. Fri entré! Arr: Kultur&fritid TISDAG 5 DECEMBER

Körglädje med Joyvoice Kören Joyvoice bjuder på sång och glädje. I denna kör sjunger alla som vill i blandade åldrar och som tycker det är roligt att sjunga. Inga förkunskaper krävs. Vissa har sjungit i kör tidigare och andra inte. Här är alla välkomna att vara med och sjunga tillsammans och skapa en härlig atmosfär. Caféscenen, Kulturum, kl. 18.Arr: Partille kommun TISDAG 5 DECEMBER

Julkonsert med Kulturskolans äldre stråkorkestrar Möt julen med finstämt stråk med Kulturskolans äldsta stråkorkestrar som bjuder in till Julkonsert i Jonsereds kyrka. Varmt välkomna! Jonsereds kyrka, kl. 18.30. Fri entré! TISDAG 5 DECEMBER

ALFABETET en föreställning med Kulturskolan ALFABETET – en musikalisk resa med sånger mellan A och Ö. Kulturskolans lärare framför egna sånger som inspirerats av alfabetet. Sångerna berättar alla en historia som är tankeväckande och underhållande. Vi bjuder in barnen till en musikalisk upplevelse där de kan sjunga med och uttrycka sig. Efter föreställningen är ni välkomna att titta på utställningen Undrien som också handlar om bokstäver och alfabetet. Lämplig ålder: 4 – 6 år. Utställningshallen, Partille Kulturum, kl. 18. Fri entré! Arr: Partille Kulturskola


LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

Rädda liv. En bra anledning att ge blod.

Boka in ett besök på Droppen Frölunda Torg, Nordstan, Sahlgrenska eller i blodmobilen. Läs mer på geblod.nu

17


18

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

KORSORDET

TALAR OM ATT

VARA

SPELAR

DET HANDLAR OM

TILL

STOR ROLL

ENDAST EN

NYTTA

PÅ TINGET

SKA MAN HA BRA

ÄR INLAGD OCH KRYDDAD

FRÅN

SMEK-

SKÖTER

NING

SAME OM

TRYCK-

BORDE VARA

BORT-

FINNS

ENHET

DJURENS

SKÄMD

GRÖNT OCH

FORSLAR DE-

ERÖVRAR

DROTTNING

ARTIST

SVART

PESCHER

HJÄLP-

DELAD

REDA ÅT

HJÄLPER

SAMMA

TOMTEN

STYRANDE

STÄLLE

RENAR VÅRT

SNURRAR

VATTEN

OFTA PÅ

RÖD GUBBE

BÅTTAK

SÄLJER

FYLLER

KREUGER

TILL

LUNG-

MOTOR-

HEMMET

ORNA

ÅNGBAD

SPORT

POLLINERARE

TA TILL SIG TVEKSAMT SVAR

FINNS DET

SORT

SKIDORT

BÅDE VITA OCH RÖDA

MIDJA MÄRR

TILLBEHÖR TILL DRINKEN

BOTTEN STÅR I RINGHÖRNA

RID-

BLANDAT

DJUR

ATT ÄTA

ÄR LIVET

SKÄRET

SÄGS DET

MELODI

TERING

LÖPA UT

DESIGNER

VID ÄTRAN

SAMLAR KLÄDER ATENARE

FÖR PLAN-

PARDON SKA MAN

LIGGER

MÄNNISKOSPILLRA

TRÅKIGA INERT GÅR MED

STÄNGER

VAPEN I

AV ST-

HAND

RÖMMEN

FINNS I

FLYTER

STOR-

FRAM

SKOGEN?

GULING

SPRICKER UT SENT

KURVA

I VANLIGT ELUTTAG

BLÅ-

INTE

GÖR

FÖRBÄTT-

KAN BLI

BLODIG

ÄTA SÅ

MAN

RA FOT-

GAMMAL

YNGLING

MYCKET

BILJETT

FÄSTET

ÄNGEL

ko uff r es .s sor e d

ÄR GUD DEN STAD PÅ

HÅLLER

VÄST-

KOLL PÅ

KUSTEN

FÅNGE

TAR HÖNS SOM GÅR FRITT

STADIG

ANVÄNDS

LEVER

FÖR ATT

MÅNGA

ÄTA

RYSSAR I

POPPE SPION

SKANSEN-

TILLTAL

KOMMER

TRADITION

ÖSTER OM

FÖR-

UPPIFRÅN

FJÄRT

JYLLAND

KLARA

HAR MÅNGA SLAFER SKÅDEPLATS SITTER I BALJA

BIBLISKT

NÖJE PÅ

NAMN

VINTERN

FÅNGA

LUTETIUM

HÅLLER

STÅR I

VAKT

SKOGEN

KAN MAN

GUNÅS

TID FÖR

ÄR KILIAS-

ATT VILA

TENS

UPP SIG

TRO

I SAMSPEL UPPLYS-

MED

NINGAR

DATORN

VIDE

I

LEVANDE

N

V

T

P

SAKNAR

VITTNAR

MIDDAGS-

D

NOG BE-

OM VÅRT

TYDELSE

URSPRUNG

I

S

N

I

A

L

M

A

N

VÄSEN

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

VÄNDA SIG SLÅR MAN FÖR NATTEN

Våffelhjärtan

Vi lottar ut Sverigelotten till två lyckliga vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Senast den 17 november vill vi ha ditt svar. Lycka till!

N

G

A

R

ÄR BRA

Ö

R

A N

Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med i utlottningen:

AKTÖR

F HÅLLER IHOP FARTYG BONDEN

Namn:

O ICKE FÖRA SAMMAN

E GALLUPUNDER-

Adress:

SÖKNING DE HAR VÄLVÅRDADE GRÄSMATTOR

EXTRAKT TILL MEDICIN

T

Postnummer:

Ort:

UPPREPA DEN HAR LÖK

O

SERALJ GRUND HAVSVIK

H

H

HAR KNUTAR

GÅR TILL ALPERNA

AKTIER TROLIGEN DEN KOMMER

A

E

R

SKADA

Å

V

E

R

E

L

S

E

LÅTET

U

T

T

A

L

LEDER

A

L

L

UNDER-

L

E

K

S

A

K

RUELSE

Å

I

N

T

E

ÄR SKÄRANDE

E

G

SITTER

GÖRA

NEGATIVT LOCKAR MUS

I

L

M

M

A

N

U

S

LJUS

N

O

G

N

I

T

A

R

HAR KNUTPUNKT

S

K

I

D

S

T

D

L

A

R

E

N

I

D

E

T

VÄV

KAN MAN

M

A

N

D

E

L

LIGGER

V

Ä

R

N

A

E

J

N

A

KAN VARA BRÄND ELLER SLÄCKT

HITTA I GRÖTEN

L

VID LAGAN FÖRBUD

KRINGLOR

VINTERBOSTADEN FÅR VI VIA MATEN

SOM ETT

ATT HÅLLA I

G

BARN

V

FORNSVENSKEN

Ö

HÅLLER

MÖLLA

STYR I RIKSDAGEN

R

HAR KORREKT

FÖLJER

J

Ä

VARIT OSMORD TALA LJUDLÖST

M

TILL SLOTTET

AMFORA

KÄND JÄTTE

I

BLÄNKANDE HAR CHEF

K

A

V

A

R

G

PÅ EN GÅNG

N

U

I

S

S

L

A

GÅR

V

ÖNSKAR

Å

RUSAR

PÅ KROKEN

G

N

O

BEGÄR

HA TILL

MAN FÖR ATT FÅ

ELLER VILSEN

R GRÖN

TYST-

G

BOR SJÄLV

E N IAKTTAGEN

ADRENALIN-

Ett tryggare köp med SynTrygg – kom in så berättar vi mer. • 3 månaders tillvänjningsgaranti

Ett tryggare köp med SynTrygg – kom in så berättar vi mer. 1 års skadeförsäkring Ett tryggare köp med SynTrygg – kom in så•berättar vi mer.

• 1 månads bytesrätt • 3 månaders tillvänjningsgaranti • 3 månaders tillvänjningsgaranti • Synundersökning – Noggrann, vi tar oss tid, ca 45 min • 1 års skadeförsäkring • 1 års –skadeförsäkring • Rätt lösning Rådgivning • 1 månads bytesrätt för bästa seende, och utseende 1 månadsGrundlig bytesrätt synundersökning för bästa seende och god hälsa (tryck,(tryck, ögonbottenfoto, m m).m m). ögonhälsa ögonbottenfoto, • Hälsa –•Förebyggande för god ögonhälsa

• Kompetens – Hög erfarenhet, tillgång ögonläkare Göteborgsvägen 32-34 | Sävedalen till | Tel 031-265048 | www.savedalensoptik.se Boka tid via telefon eller hemsidan:

Grundlig synundersökning för bästa seende och god hälsa (tryck,(tryck, ögonbottenfoto, m m).m m). ögonhälsa ögonbottenfoto, Grundlig synundersökning för bästa seende och god hälsa (tryck,(tryck, ögonbottenfoto, m m).m m). ögonhälsa ögonbottenfoto, Boka tid via telefon eller hemsidan: Boka tid via telefon eller hemsidan: Göteborgsvägen 32-34 | Sävedalen | Tel 031-265048 | www.savedalensoptik.se Göteborgsvägen 32-34 | Sävedalen | Tel 031-265048 | www.savedalensoptik.se

HÖNSGÅRDEN

K

A N

G

N

MODIFIERA

O

OCH ÄNDRA

G

E

R

S

E

D

D

LEDER

I

N

R

O

M

A

KAN

L

Ä

M

I

L

S

K

T

O

R

G

Å

R

A

RETADE

FÄLLAS PÅ FLAK ARGSINT STÄNGA TILL

T

PIAZZA

SITTER FAST I TULLEN

PORT DOMSTOL ROLIG FÖRSTRÖELSE

T

I

E

N

UPP-

E

N

K

Ä

T

ORDNAR

R

E

OCH NED

R

I

D

Å

A

V

S

I

D

E

S

MÅNGEN

OSTÖRT

R

ÄR STAD

A

R

A

B

I

S

K

RÅVARA

M

A

T

E

R

I

A

L

BRUKAR

N

O

R

R

G

O

L

F

B

A

N

O

R

N

A

KAN

A

V

D

R

A

G

N

s fe rd uf rso e ko .s

R

FORN-

E

D

D

A

I

I YEMEN PÅ

N

K

T

U

SJ NAKEN

R

KORN

G

R

GÅR UPP FRISK

Y

NOMEN NESCIO

R V

Å

PRATA

SKYLER NÄTT OCH JÄMNT BRUDENS ANSIKTE

F

F

L L

GÖRAS FÖR RESOR

O

VARA UPPÅT

NORDISK SAGA

I BOK

Vi säger grattis till Kerstin Gunnarsson i Fräntorp och Kerstin Andersson i Sävedalen som lyckades lösa förra numrets kors­ord. Sverige­lotter kommer på posten!

Oslagbart skydd när Oslagbart skydd när Oslagbart när duskydd köper glasögon! du du köper köper glasögon! glasögon!

ALLTID I

U

Vinnare från nr 17 2017:

Skanna/fota och maila in ditt svar till redaktionen@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen. Det går också bra att lämna svaret direkt i brevlådan på Göteborgsvägen 88. Vinnaren publiceras i nr 21 2017 som kommer i brevlådan den 6 december.

FINNS DET

F

GÄST

Ä

L FÖRETAG INFÖDING

UTNYTTJAR

H

DEN GER EN KICK

MÅLTID OBJUDEN

OM VART MAN KAN

A


19

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017 FÖRENINGAR

ÄRTLUNCH

JULMARKNAD

Sävedalens Folkets hus torsdag 10.45 Promenad, stavgång 12.00 Ärtor 23 nov: Karaktärer i Knipa Skådespelare Ingemar Carlehed, musik Dan Hellström 30 nov: Gamla godingar och egna låtar från Svensktoppen Chess orkester underhåller 7 dec: Känsö, en ö med mycket mystik Kaj Modig guidar er om ön i ord och bild

Lördag 2 december kl. 11 – 14 Porthuset William Gibsons väg, Jonsered Hantverkare, lotterier, servering m.m. Välkomna! Jonsereds hembygdsförening

Vill du annonsera här? Kontakta Marie Andervik Tel. 0728-54 18 32 eller marie.andervik@ lokalpressen.eu

FÖDELSEDAG? Nu kan du skicka in din grattishälsning utan kostnad till oss. Skicka text och bild till oss på redaktionen@lokalpressen.eu.

Välkomna! ÄRTGÄNGET

TRÄD

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

BUTIK & VERKSTAD

Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

Vardagar: 7-18 Lörd. (apr-jun): 10-14 Järnringen 1, Partille T. 031-340 28 24 www.partilleskog.se

0702-19 37 42 www.tradfallarn.se

an Vi k

.. ner.

ki mas

BEHÖVER DU MÅLA OM? VI TILLHANDAHÅLLER FÖRSTKLASSIGT MÅLERI, BÅDE INVÄNDIGT SOM UTVÄNDIGT.

Beställ Julkort, Fotoalmanacka!

• Fällning • Nedtagning bit för bit • Bortforsling

Vi tar foto till:

För fri offert ring Fredrik

Körkort • ID Visum • CV Företags-ID Ärrskador mm.

www.ssfoto.se Göteborgsv. 84 Sävedalen Tel. 031-260462

Empatisk KBT-utbildad samtalsterapeut och Yoga & Meditationslärare

Samtalsterapi Depression Ångest Stress Beroende/missbruk

0709-27 89 69

Vi servar och reparerar alla bilmärken! Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20 /80

Zabels Trädfällning

Välkomna!

Innehar försäkring & F-skatt sedan 2001

BJÖRKS TAK bjorkstak.se | 0735-262 642

EXPERTSERVICE FÖR DIN FORD, FIAT OCH ALFA ROMEO

Vi utför entreprenadarbeten för alla sorters tak.

Vi är märkesauktoriserad för service och reparationer på dessa märken. Våra erfarna tekniker har fått en gedigen utbildning och vi har verktyg och diagnosinstrument för att kunna ta hand om din bil på bästa sätt. Hos oss är det originaldelar som gäller, delar som beverar din bil i originalskick.

Nybyggnation, renovering och reparationer Hör av er till Anders för fri konsultation

0735-262 642 Innehar F-skattsedel

Tel. 0706 - 26 07 59 · brattaskarrsmaleri@telia.com

www.brattaskarrsmaleri.se

MÅLARE SÖKER NYA UPPDRAG F-skatt finns Tel. 0706-25 67 61

Yogastudion, Vegagatan 16 Tel: 0709-197999 Mail: clara.kyoga@gmail.com www.claranestor.se

www.bjorkstak.se

Service alla bilmärke Däck service Rekonditionering Bilbärgning

Vi målar allt med kvalitet

Fri lånebil

All invändig och utvändig målning utföres

Dammsugning på köpet vid första service.

Årets måleriföretag i Sverige 2015

www.bilservice.se

Analysvägen 6, Mölnlycke Tel. 031 706 89 40

Mån-tors 7-19, fre 7-15, lör 10-14 | 031-94 51 05 Östra Eskilsbyvägen 220| landvetterbil.se

Ledig plats! Ring Marie! Tel. 0728-54 18 32 marie.andervik@lokalpressen.eu

ROT-avdrag – F-skatt Tel. 031-336 48 47 | www.kvibergsmaleri.se

VILL DU SYNAS HÄR? Kontakta Marie Andervik, tel. 0728-54 18 32 , marie.andervik@lokalpressen.eu


20

LOK ALPRESSEN PARTILLE 22 NOV 2017

Drop in! • 5 minuter!

VI BJUDER ALLTID PÅ 2 FÖRSTORINGAR!

KÖRKORT • ID • VISUM

Vi tar även porträtt, ID06, mm.

KORT FOTOALMANACKA & JUL julhälsning i år!

OR VL TA AS NV CA Häng upp dina egna bilder på väggarna

Skicka en personlig

100:- RABATT!

20 st för:

129:-/st

på valfri storlek. Max 10 st/hushåll.

149:-

Startkostnad: 39:-

Gäller digitala bilder från t ex kamera eller mobil. 100:- rabatt/canvas. Vi har storlekar från 24x24 upp till 50x70.

Gäller digitala bilder från t ex kamera eller mobil. Almanackor: Vid beställning av minst 3 st tryckta. Julkort: Vid beställning av minst 20 julkort. Kuvert ingår.

FHänÖg RSTORINGAR upp dina egna bilder på väggarna! 15X21

19:/st*

RAförtjäMnarAR TObilder FO snygga ramar! Dina bästa

20X30

29:/st*

Startkostnad: 39:- tillkommer. Gäller digitala bilder från kamera, mobil, facebook & instagram. Leveranstid 5 dagar. *Vid beställning av minst 3 st.

IC FZ82 PANASON pet! värde: 325:Bildcheck på kö

Bästa lång kompaktk zooms2017 enligtamera TIPA

3290:-

PANASONIC TZ90 Bildcheck på köpet! värde: 325:-

4190:-

• 18,1 megapixel • 60x optisk zoom • 4K-video & 4K-foto • 3 tums touch LCD-skärm

entusiaster & proffs!

7990:-

• 4K-videoinspelning • Bildsekvenser med skärpa • Effekter som i en biograf

TAMRON 18D-400 mm F/3.5-6.3 DI II VC HL

• Gummikläddseln • O-rings tätad • Nitrogengas för att vara 100% vattentät.

Det ultimata objektivet!

27900:CELESTRON ULTIMA 80 20-60X80 Helt vattentät tubkikare, perfekt till för natur- och fågelskådaren.

Ord. pris 1690:-

SB* VIDEO TILLkaDttaVd Dju/lkU lapp! En mycket upps

Inkl. 12-60 mm/ F2.8-4.0

Hus: 23800:-

FOCUS HANDY 8X32

999:-

PANASONIC GH5

• 20,3 megapixel • 4K filmning • 6K-Photo • Stänk-, smuts- och fryståligt kamerahus • Dubbla minneskortsplatser och Bluetooth

• 20 megapixel • 30x zoom (24-720mm) • 4K-Foto och video

90 PANASONIC HC-VBåXdFe fö9r

7780:-

Vi har ramar från 7x9 cm upp till 70x100 cm. När du beställer bild och ram bjuder vi alltid på monteringen!

199:-

Inkl. stativ, väska & rengöringskit!

3990:-

DIA TILL DVD/USB* Vi räddar dina minnen!

/Band & DVD

• HLD-motor för snabb, tyst och säker fokusering • Möjlighet till makrofotografering • Väderskyddad konstruktion • Zoomlås

Startkostnad 295:- tillkommer/order. *Kostnad för USB, läs mer på www.ssfoto.se

1.90

/st

www.ssfoto.se Åke

Maria

Krister

Gilla oss gärna på facebook!

BILDER PÅ 1 TIMME • PERSONLIG SERVICE • FOTOKURSER • ATELJÉ • KÖRKORTSFOTO 5 MIN Göteborgsv. 84 • Sävedalen • 031-26 04 62 • Öppet: mån - fre: 9.30-18, lör: 9.30-14 Gäller t o m 30/11 2017. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Reservation görs för feltryck och slutförsäljning.

Lp partille nr 20 22 nov 2017  
Lp partille nr 20 22 nov 2017  
Advertisement