Page 1

Expertpanel

Checklista för flytten

Lediga lokaler

LOKALGUIDEN

ny tidning!

RIKS

tidningen lokalguiden | pris 62 kr

för lokalsökande och flyttande företag

Pågående projekt

Analys svealand

norrland, svealand, götaland |

i Svealand

Att skriva kontrakt

lokalguiden riks | nr 1 2012 | Årgång 1

Aktuella

hyresnivåer expertpanelen i NORRLAND, SVealanD OCH götaland thomas erséus, VD kungsleden, om hyresnivåerNA i svealand.

hitta rätt

lokal i din region VAD KOSTAR EN FLYTT?

anna lundberg på tenant & partner ger råd och nyckeltal.


a3 multifunktion till marknadens lägsta pris!

Tom Vikström ansvarig utgivare Som tycker att det ska bli intressant att se hur Lokalguiden Riks mottages bland läsarna.

Äntligen, nu är vi rikstäckande!

2

Du håller nu i den första utgåvan av Lokalguidens nya tidning, Lokalguiden Riks. Tidningen kommer att distribueras i hela Sverige, det är på tiden att alla städer får en tidning som fokuserar på lediga kommersiella lokaler. Vi har delat upp tidningen i tre delar; Norrland, Svealand och Götaland och vår målsättning är att skapa en tidning som hjälper företag att hitta ändamålsenliga lokaler samt ge tips och råd till alla som har startat flyttprocessen. Expertpaneler, hyresnivåer, områdesanalyser, checklistor, populäraste lokalerna och flyttkostnader är några av de artiklar som du kan läsa om i detta nummer men framförallt så ska vi hjälpa dig att hitta le-

Ledare

diga lokaler. Vårt mål är att skapa den bästa fastighetstidningen för lokalsökande och flyttande företag. För att uppnå målet behöver vi hjälp från er läsare och jag önskar förslag på förbättringsåtgärder. Jag är extra lyhörd för eventuella projekt som vi har missat. Maila till mig på tom@lokalguiden.se.

Trevlig läsning! Tom Vikström/ansvarig utgivare

OKI

Framsidan Bild: Abstracta

ES 8461 MFP

Utges av Lokalguiden Sverige AB Besöksadress Torsgatan 5 Ansvarig utgivare Tom Vikström

995 kr/måN

Redaktion Pernilla Krantz och Sofie Eriksson Formgivning Anna Vikström Medarbetare Håkan Landmér, Daniel Åberg, Niclas Åberg, Martin Forslind, Erica Valentin Tryck V-TAB Vimmerby Tidningen Lokalguiden trycks på ett Svanengodkänt tryckeri. LOKALGUIDEN www.lokalguiden.se tel 031 788 71 00 fax 031 23 71 15 info@lokalguiden.se annons@lokalguiden.se

hyr den i 48 mån - betala bara för 42! första sex månaderna helt utan kostnad

A4

Lokalguiden får citeras med angivande av källa, tillstånd av ansvarig utgivare erfordras för återgivande av artiklar och illustrationer. Tidningen ansvarar ej för insänt, ej beställt material.

Allt på ett ställe!

Kontakta toni flinkman redan idag! Telefon: 031-744 08 40 e-post: toni.flinkman@bohus.se

Alla flyttjänster du behöver på www.lokalguiden.se

Lokalguiden - Rätt sinne för lokaler.

www.bohus.se

Vill du veta mer? Kontakta Tom Vikström 031- 788 71 00, tom@lokalguiden.se eller besök www.lokalguiden.se

25 år 1986 – 2011 Flyttjanster_liggande kvart.indd 1

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

2011-03-31 09:58:35

A3

Fax Kopiering Utskrift Skanner 3 års garanti

Banner, 1,2 m

Allt för flytten på ett och samma ställe. På vår webbsida finns utvalda företag med servicetjänster inom bland annat inredning, data och IT, allt för att göra din flytt så smidig som möjligt.

Ledaren

I priset ingår 3 års på-platsen-garanti


Jobba lika mycket – på mindre tid.

Just nu!

Jobbmobil Plus eller Max

399 kr/mån i 6 månader

Smarta telefoner med Windows gör det möjligt Visst låter det lockande? Att kunna jobba mer effektivt så att det blir tid över till annat du gillar. När Windows Mobile möter Microsoft Office 365 skapas en högre jobbväxel. Du kopplar snabbt upp dig mot kollegor eller kunder och ni kan dela, visa och redigera Office-dokumnet som Word, Excel och PowerPoint online och delta i livepresentationer över internet. Det har aldrig varit enklare att jobba smart!

Nokia Lumia 800 + 120 kr/mån + 0 kr kontant

Gäller vid tecknande av Telia Jobbmobil Plus i 24 mån Ord. pris Plus 529 kr/mån, Max 599 kr/mån

Just nu! Microsoft Office 365 med fri Kom-igång-hjälp ingår

Välkommen till en smartare vardag. Telias butiker och företagscenter.

Erbjudandena gäller så långt lagret räcker, dock längst till den 22/3, 2012. Vid 24 mån bindning, 399 kr/mån i 6 mån, 529 kr/mån under resterande bindningstid, därefter ord. pris 569 kr/mån. Engångsavgift 200 kr. Varje mån ingår 3 500 fria samtalsminuter utan öppningsavgifter, 500 sms och 500 mms. Överskjutande trafik faktureras enligt Telia Jobbmobil Mix. Mobilsurf ingår med 6 Mbit/s och 1 GB datamängd/ mån. Accesshastigheten begränsas till 120 kbit/s efter förbrukad datamängd (Telias Homerun Wireless Zones påverkas ej). ip-telefoni ingår inte. Alla priser exkl. moms. För fullständiga priser och villkor se telia.se eller fråga i butik.

Nokia Lumia 800

ABONNEMANG

BINDNINGSTID

Fast månadsavgift under bindningstiden TELEFON

Fast månadsavgift under bindningstiden ABONNEMANG

Total MÅNADSAVGIFT under bindningstiden

Telia Jobbmobil Plus

24 mån

120 kr

399 kr i 6 mån därefter 529 kr 3)

519 kr i 6 mån därefter 649 kr

+

Kontant TELEFON

Engångsavgift ABONNEMANG

0 kr

200 kr


y s

H f

0

m

o

A

D

L

c

g

N å

u

Vilken blir er nästa adress? När förutsättningarna för ert företag eller organisation förändras och en flytt blir aktuell hamnar lokalfrågan snabbt i fokus. Lokalen är en långsiktig investering både affärsmässigt och för er trivsel. Rätt läge och en skräddarsydd anpassning av lokalen efter dagens miljökrav har blivit allt viktigare. Låt gärna oss på AFA Fastigheter hjälpa er att hitta rätt lokal och att öka möjligheterna att skapa en

hållbar arbetsmiljö som både är långsiktig och trivsam. Du når oss på www.afafastigheter.se. Vi är en del av kapitalförvaltningen hos AFA Försäkring som administrerar avtalsförsäkringar för drygt 4 miljoner anställda i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. AFA Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

u

7

e

G

h

5

Ö

n

k

Y

B

K

a

P E

4

4

9

d

p

n

N

8 T 3 F

9

o

R

M

6

C

X v k O

S

d

ö

A 2

b

r


innehåll

78

nummer 1 2012

12

analys Norrland Handeln viktig för Umeå

15

POPULÄRASTE LOKALER Sundsvall och Gävle

16

EXPERTPANELEN Norrland

17

POPULÄRASTE LOKALER Luleå och Umeå

18

HYRESNIVÅER Luleå och Umeå

20

HYRESNIVÅER Sundsvall och Gävle

21 8

HYRESKONTRAKTET Att skriva kontrakt

50

HYRESNIVÅER Stockholm

48

SITT MITT I STAN Lediga lokaler i Stockholm city

51

PROJEKT PÅ GÅNG Svealand

56

VAD KOSTAR EN FLYTT? Anna Lundberg på Tenant & Partner ger oss råd

58

Lokalbanken Svealand

64

analys GÖTALAND Kalmar med tydlig strategi

67

POPULÄRASTE LOKALER Linköping och Norrköping

68

25

INREDNING Fler miljömärkta möbler

26

SITT MITT I STAN Lediga lokaler i centrala Umeå

70

HYRESNIVÅER Linköping och Norrköping

28

PROJEKT PÅ GÅNG Norrland

72

HYRESNIVÅER Växjö och Lund

CHECKLISTAN För en flytt med flyt

73

INREDNING Lyft kontoret med rätt ljus

30

74

32

Lokalbanken Norrland

36

analys SVEALAND Västerås har dragningskraft

38

SVEALANDS POPULÄRASTE LOKALER Västerås och Örebro

78

39

SVEALANDS POPULÄRASTE LOKALER Karlstad och Eskilstuna

80

76

EXPERTPANELEN Götaland

HYRESNIVÅER Göteborg och Malmö SITT MITT I STAN Lediga lokaler innaför vallgravarna i Göteborg INREDNING Välj bland årets nyheter PROJEKT PÅ GÅNG Götaland

EXPERTPANELEN 42 Svealand

82

44

HYRESNIVÅER Västerås och Örebro

84

UTHYRARE Norrland, Svealand och Götaland

46

HYRESNIVÅER Karlstad och Eskilstuna

89

EL, TELE, DATA Återanvändning i IT-miljö

47

PROJEKT White ritar Sveriges nya actionhotell

innehåll

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Lokalbanken Götaland

Norrland

GÄVLEBORG • JÄMTLAND • VÄSTERNORRLAND VÄSTERBOTTEN • NORRBOTTEN Höga kusten bron Bild: Kramfors Turism


frosting.se

10

BSK Arkitekter tävlar om nya Kiruna BSK Arkitekter i samarbete med det världskända nederländska arkitektkontoret MVRDV, teknikkonsulterna Grontmij och fastighetsutvecklarna Optimal är ett av tio arkitektteam som utsetts av Kiruna kommun att delta i arkitekttävlingen för det nya Kiruna. Då LKAB kommer att bryta järnmalm under Kirunas nuvarande stadskärna ska staden Kiruna flyttas. Det är ett gigantiskt projekt och 56 olika arkitektteam anmälde sitt intresse. Tio stycken team, svenska och internationella, ska nu ta fram konkreta förslag på en ny stadskärna och hur hela flytt- och byggprocessen ska gå till. Tävlingsförslaget för det nya Kiruna ska lämnas i slutet av december. I mars 2013 kommer juryn att presentera vinnaren.

procent av ”Tomokohus” uthyrt. Kungsledens befintliga hyresgäst Nilar International AB kommer under oktober/november att påbörja automatisering av sin tillverkning och därmed öka produktionstakten. Bolagets bedömning är att under en två-års period utöka verksamheten med 2 000 – 3 000 kvadratmeeter. Kungsleden uppskattar att fastigheten ”Tomokohus” är fullt uthyrd under 2014.

KUNGSLEDEN tecknar nytt avtal Kungsleden AB har tecknat ett sexårigt hyresavtal med Spendrups transportföretag BIBAB, Bryggeritransporter i Bergslagen AB. BIBAB flyttar därmed sin verksamhet från Uppsala till Gävle. Logistiklokalen uppgår till cirka 1 300 kvadratmeter och tillsammans med den befintliga hyresgästen Nilar International AB är nu cirka 20

Birsta! Tag plats i

NP3 Fastigheter AB har köpt en fastighet, Rosenborg 4, av Skanska Mark och Exploatering AB på Kolvägen i Sundsvalls Kommun. Fastigheten hyrs i sin helhet av Skanska som skall samlokalisera sig i fastigheten. - Fastigheten passar väl in i vårt bestånd, det är ett bra läge vid tågstationen och med en bra hyresgäst, säger Andreas Nelvig VD NP3 Fastigheter AB. NP3 Fastigheter har nu förvärvat 8 fastigheter för ett värde om ca 500 mkr under det första halvåret. - Vi är hittills väldigt nöjda med 2012 och tror att vi kan fortsätta i samma takt under andra halvåret. Vi tror att vi skall nå ett fastighetsbestånd på ca 1 800 mkr i slutet av året inkluderat de redan signade affärerna, dock så kommer det viktigaste för oss vara att vi gör rätt affärer och inte tillväxten i sig, avslutar Andreas Nelvig. NP3 Fastigheter är i dag representerade i Sundsvall, Gävle, Östersund, Härnösand, Örnsköldsvik, Falun och i Borlänge.

KONTOR OCH BUTIKSLOKALER

NP3 Fastigheter förvärvar fastighet

FLYGBILD ÖVER KIRUNA BILD: KIRUNA KOMMUN

duplicera.nu

Notiser

Visste du att... Logistik som ett enskilt fackämne kommer från militära behov att kontrollera tillförsel av drivmedel, mat och ammunition i stora mängder för att möta specifika behov vid olika frontavsnitt, planerade eller pågående anfall. En av de första att inse detta sägs vara Napoleon, vilken under 1800-talet instiftade en tjänst som Générale de Logistique, d v s logistikgeneral.

. r e l a k o l s r ä f f A rsVi har lediga affä ta an ss tre lokaler i in . ta rs lägen i Bi eller Besök vår webb r fö an åk H kontakta n! io at rm fo vidare in

Ring Håkan: 060-13 95 64 www.norrlandspojkarna.se

För en bättre dag på jobbet Funktionella kontors- och butikslösningar i flexibla lokaler tar din affär till en högre nivå. Verksamhetsanpassning, design och läge är starkt sammankopplade med effektivitet och varumärke. Rätt utfört blir kontoret en affärsstödjande och prisvärd affär.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Sundsvall Gävle Stockholm Örebro Jönköping Växjö Helsingborg Köpenhamn

Vill du veta mer om hur vi kan förändra ditt läge? Kontakta oss på telefon 060-64 12 00 eller gå in på www.norrporten.se och läs om vad vi menar med affärsstödjande arbetsplatser.

Norrporten är ett av Sveriges största fastighetsbolag. Bolaget äger och förvaltar fastigheter med en uthyrningsbar yta om drygt 1,1 miljon kvm varav 85 procent är kontor, 10 procent butiker och resterande del bostäder med mera. Fastigheternas värde uppgår till cirka 25 miljarder kronor. Norrporten är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Norrporten ägs av Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonden.

notiser

Luleå Umeå

Hamburg


Anders Rydstern Savills Artikelförfattare

Analysen

handeln viktig

för UMEÅ 12

Med knappt 117 000 invånare är Umeå den största kommunen norr om Uppsala och Sveriges elfte största stad. Att Umeå är en utpräglad studentstad förefaller naturligt eftersom Umeå universitetet har omkring 36 000 studenter. Det är även värt att nämna att Sveriges Lantbruksuniversitet erbjuder utbildningar i Umeå, vilket omfattar ytterligare knappt 1000 studerande.

pita något högre än snittet för Riket. I Svenskt Näringslivs ranking över de lokala företagsklimaten i Sveriges kommuner 2011 placerade sig Umeå på plats 190 av 290. Rankingen bygger på 18 olika faktorer som viktas olika tungt. 38 000 enkätsvar står för två tredjedelar, medan statistiska siffror ifrån SCB utgör resterande del. Faktorer som undersöks är bland annat nyföretagssamhet, andel i arbete, infrastruktur, tillgång till kompetens, kommunpolitikers attityder och omfattning av tele- och it-nät. Kommunen arbetar aktivt med att försöka skapa nära relationer med näringslivet, vilket bland annat återspeglas i det faktum att kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott besöker lokala företag tillsammans med tjänstemän ifrån Umeå Näringslivsservice minst en gång i månaden. Den ökade kommunikationen mellan kommun och näringsliv verkar ha gett resultat bland lokala näringsidkare, då enkätsvaren i

Svenskt Näringslivs undersökning visade att just ”kommunpolitikers attityder”, tillsammans med ”tillgång till kompetens” var de faktorer där företagarna upplevde de största förbättringarna. Trots förbättringar inom vissa områden tappade kommunen 3 placeringar jämfört med året innan. MARKNADEN

I Umeå är kommunen är största ägare inom de flesta fastighetssegment. På bostadsmarknaden äger kommunen omkring 40 procent av det totala utbudet. Bland stora privata aktörer inom samma segment återfinns Akelius, Acta, Lerstenen och Diös. På den kommersiella sidan förvaltar kommunen knappt 15 procent, vilket är mer än någon annan aktör. Citycon, Diös, Balticgruppen, Kungsleden och Norrporten förvaltar sammanlagt dryga 40 procent av den resterande ytan. Antalet stora transaktioner har under senare år varit förhållandevis limite-

rade. I juni blev det dock klart att Lerstenen köpte Umestan företagspark, som tidigare ägdes av kommunen. Bolaget, som i huvudsak äger bostäder och specialfastigheter i kommunen, blir nu en större aktörer på den kommersiella marknaden. Redan 2005 var det officiellt att kommunen hade intentioner att sälja, men har alltså först nu sålt fastigheten med en uthyrningsbar yta om 55 000 kvm för 470 miljoner. I köpet ingår också garanterade byggrätter om 20  000 kvm. Fastigheten är i dagsläget i stort sätt helt uthyrd med en vakansgrad om 1 procent och Lerstenen uppger direktavkastningen till 7 procent, vilket skulle motsvara ett genomsnittligt driftnetto om knappt 600 kronor per kvadratmeter. Det har under senare tid inte skett någon anmärkningsvärd aktivitet på kontorsmarknaden. Nämnvärt är dock att Norrporten planerar att bygga ut sin fastighet i kvarteret Magne, där Storgatan korsar

BILD: FLYGBILD ÖVER UMEÅ

Umeå kommun har haft en obruten befolkningsutveckling sedan 1968 och är den tionde starkast växande kommunen i hela landet. Under 2011 ökade befolkningen med 0,86 procent, vilket i sin tur föranleddes av en årlig ökning på 1,2 procent under såväl 2010 som 2009. Medelåldern på 38 år är lägre än riksgenomsnittets 41 år, vilket finner sin förklaring i den stora andelen studenter i staden. Anmärkningsvärt är också att andelen över 65 år är betydligt lägre än genomsnittets för landets övriga kommuner. I Umeå utgör den delen av befolkningen omkring 14,5 procent, gentemot cirka 19 procent som representerar medeltalet för Riket. Av naturliga skäl spenderar därav kommunen, procentuellt sätt, en mindre del av budgeten till äldreomsorg jämfört med majoriteten av landets övriga kommuner. Befolkningsstrukturen i Umeå präglas av stadens studenter, vilket återspeglas i att kommunen har betydligt större andel invånare i åldern 19-24 år än Sverige som helhet. Över 12 procent av stadens invånare och hela 45 procent av de som flyttar till staden återfinns inom det åldersspannet. I egenskap av studentstad upplever kommunen en stor inanalys umeå

versitetsålder” kommer att öka under komflyttning, men likaledes en stor utflyttning. mande år, då det föddes osedvanligt många Umeå har fler inflyttare än utflyttare ifrån barn i landet mellan 1989-1994. samtliga Norrlandslän, däremot råder det omvända förhållandet med alla andra län ARBETSMARKNADEN utöver Blekinge. När examen är mottagen Umeå har, enligt arbetsförmedlingen, en flyttar många studenter ifrån staden för total arbetslöshet om 5,6 procent, vilket att söka arbete i andra delar utav bör jämföras med Rikets 6,3 prolandet, varav storstadsregiocent. Totalt är cirka 12 000 förenerna är överrepresentetag verksamma i kommunen och rade. Den förhållandevis de största privata arbetsgivarna stora inflyttningen ifrån Umeå har fler är Volvo Lastvagnar AB med utlandet har haft stor inflyttare än knappt 2500 anställda, Ålö AB, betydelse för Umeås beutflyttare! GE Healthcare AB och SCA folkningstillväxt. Under Packaging Obbola AB, med om2011 ändrades reglerna kring 400 anställda vardera. Antal och studenter som bor utföretag per 1000 invånare är förhålanför EU/EES måste numelandevis låg i jämförelse med andra ra erlägga en studieavgift. kommuner. Vid en analys av statistik röranDenna regelförändring rede arbetsmarknaden blir den förhållandevis sulterade i att inflyttningen till Umeå minsstora andelen studenter i staden väl synlig. kade under föregående år och det är svårt att Medellönen i kommunen är omkring 7 prose att denna minskning inte permanenteras cent lägre än medel för landets resterande över tid. Trots ovanstående tror kommunen 289 kommuner. Däremot är andelen av bepå en befolkningstillväxt om i genomsnitt folkningen med eftergymnasial utbildning drygt 800 personer per år fram till 2021. hela 45 procent högre än riksgenomsnittet. Huvudsakligen beror det på att det på att Vidare är antalet nystartade företag per caandelen av den svenska befolkningen i ”uni-

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

analys umeå

13


Savills Lokalguidens samarbetspartner Savills plc är en global fastighetstjänsteleverantör som är listad på London Stock Exchange. Med ett internationellt nätverk av över 200 kontor och samarbetspartners, erbjuder man ett brett urval av specialistråd, förvaltningsoch transaktionstjänster till kunder över hela världen. I Lokalguiden Riks kommer Savills Göteborg att bidra med marknadsanalys och färska siffror på hyres- och vakansnivåer i varje nummer under 2012. www.savills.se

14

E4:an. Planerna omfattar bland annat ett ytan med 5000 kvm. Vidare finns det plahöghus i 12 våningar, med ett totalt tillskott ner om ytterligare 5000 kvm handel mellan om cirka 13 500 kvm kontor och handel. nuvarande Willys och Jula. Vid Illervägen, Norrportens projekt ligger precis inom den cirka en kilometer österut, planeras det för så kallade centrumfyrkanten, som kan sägas 13 800 kvm. utgöra A-läge för kontor i staden. Ett annat Den största satsningen uppdagades unstort projekt i centrala Umeå berör der 2011, då IKEA deklarerade att kvarteret Forsete, där Kungspasde ville etablera sig i staden och sagen ligger. Där skall Balticköpte således en tomt på 22 gruppen, enligt den numera hektar vid Entré Syd, strax godkända detaljplanen, förom centrum. Nu har Handeln är en av söder dubbla nuvarande våningsydetaljplanen vunnit laga Umeås viktigaste ta samt bygga en högdel om kraft och byggstart förvänbranscher! 13 våningar. Planen kommer tas ske under första delen av att skapa betydligt mer han2013. I anslutning till IKEAdelsyta i centrala staden, men varuhuset bygger IKANO skapar också förutsättningar för ett shoppingcenter med cirka hotell, kontor och bostäder. 70 butiker, fördelade på 35  000 kvm. Den totala handelsytan, inkluINTRESSANT UTVECKLING sive IKEA-varuhuset bedöms till omkring INOM HANDELN 80  000 kvm. I fråga om shoppingcentret, Handeln är en av Umeås viktigaste branbedömer IKANO upptagningsområdet till scher med omkring 3100 anställda, förde315 000 personer och invigning är planerad lade på strax över 600 företag. Under 2011 under våren 2015. I anslutning till IKEA omsatte handeln drygt 7,6 miljarder, varav förmodas dessutom en dagligvaruhandel att sällaköp- och dagligvaror stod för ungefär öppna. Coop har tidigare uttryckt sitt inlika stora delar av försäljningen. Kommutresse för området och skall ha enligt egen nen har ett vägt försäljningsindex på 108, utsago börja bygga en stormarknad så snart där de flesta köpen ifrån konsumenter utande fått mark anvisad av kommunen. för kommunen berör sällanköpsvaror. Sammanfattningsvis så handlar det om Umeå har en högre omsättning per caen massiv satsning på handeln i Umeå. Gepita än till exempel Lund och Borås, som är nom de nya handelsytorna förväntas omsättav likanande storlek. Något som förmodliningen öka med upp emot 2 miljarder. Det gen kan förklaras genom dessa städers närskulle innebära en total ökning om cirka 25 het till Malmö, respektive Göteborg. Jönköping, som precis som Umeå är huvudort i respektive region, har däremot en högre omsättning per capita och tillika ett högre försäljningsindex. Trots att handeln i kommunen omsätter nära 8 miljarder, finns det planer på att öka handelsytan med omkring 140 000 kvm inom de närmsta åren. Strömpilen shoppingcenter, i sydöstra delen av staden, består av 24 butiker med en total yta om 22 000 kvm. Ägaren Citycon, planerar en expansion i två etapper, varav den första sägs omfatta en galleria om 5000 kvm och den senare ytterligare handelsyta om 20 000 kvm. Några datum för nybyggnationen är dock inte kända. Norr om staden ligger Ersboda handelsområde. Här planerar Coop att bygga om BILD: SVENSK HANDEL sin nuvarande butik och utöka försäljningsanalys umeå

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Flera tusen lokaler! Hitta rätt lokal för dig Visst vet du att du hittar alla våra lokaler på www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sökning och hitta rätt lokal för dig.

Sundsvall & Gävle procent. Enligt en köpkraftsutredning som presenterades av Handelns utredningsinstitut så kommer köpkraften i Umeå kommun att öka med cirka 4 miljarder under de närmsta 15 åren, vilket bör insinuera att det finns legitima skäl för denna massiva satsning. En ökad köpkraft om 4 miljarder kommer dock inte nödvändigtvis att kanaliseras mot handeln på den lokala marknaden. Handeln via internet blir allt mer omfattande och Umeås befolkning kommer med största sannolikhet inte att beställa alla sina varor ifrån företag som verkar inom kommunen. I dagsläget räknar man med att omkring 10 procent av sällanköpshandeln sker via internethandel, men det är oerhört svårt att förutspå hur det kommer att förändras under de kommande, låt oss säga, 15 åren. Sammanfattningsvis kan man konstatera att Umeå besitter en dragningskraft i egenskap av regionsstad. Den fortsatta urbaniseringen gestaltar sig i att övriga kommuner i länet minskar i takt med att Umeå växer. Däremot är Umeå väldigt beroende av universitetet för att locka till sig invånare ifrån andra delar utav landet. Det ter sig naturligt att förhållandevis många studenter lämnar staden efter avslutade studier, men det utgör samtidigt ett hot för den lokala arbetsmarknaden. Beroendeställningen gentemot universitet gör också att kommunens tillväxt, i större utsträckning än andra, påverkas av demografiska aspekter på såväl lokal, som nationell nivå.

populäraste lokaler

på lokalguiden.se

Sundsvall och Gävles mest intressanta lokaler just nu med utgångspunkt i “klickstatistiken” på www.lokalguiden.se. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

15

interiörbild: ABSTRACTA

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

SUNDSVALL

SUNDSVALL

SUNDSVALL

377 kvm kontor...............Köpmangatan 21 Rebecka / Martin.....................08-6427407 E. Attling Stholm AB.Objekt nr 41784222

760 kvm butik..................Antennvägen 17 Att Hyra Butik.........................08-4535032 Jones Lang LaSalle......Objekt nr 41787703

3 000 kvm kontor......Fridhemsgatan 122 Cristoffer Högberg...............08-503 052 28 Kungsleden Fast AB...Objekt nr 41796192

187 kvm butik................Tullportsgatan 4A Johan Jarl..............................090-695 34 00 Kungsleden Fast AB...Objekt nr 41796184

849 kvm butik......................Gesällvägen 9 Att Hyra Butik..........................08-4535032 Jones Lang LaSalle.....Objekt nr 41790574

1 050 kvm övrig lokal............Kustvägen 51 Uthyrning Sundsvall................060-554529 Fastighets AB Balder..Objekt nr 41791995

140 kvm övrig lokal...........Esplanaden 18 Uthyrning Sundsvall................060-554529 Fastighets AB Balder..Objekt nr 41792004

900 kvm lagerlokal..........Timmervägen 4 Christian Berglund.................0702-178388 North Logistic Prop...Objekt nr 41793627

1 239 kvm butik......................Gesällvägen 9 Att Hyra Butik..........................08 4535032 Jones Lang LaSalle......Objekt nr 41790573

GÄVLE

GÄVLE

252 kvm övrig lokal..........Kaserngatan 65 Hyresavdelningen Gävle...........026-545581 Fastighets AB Balder..Objekt nr 41791950

1 489 kvm övrig lokal.....Solgårdsgatan 2 Stefan Karlsson.....................026-4573946 Hemsö Fastighets AB..Objekt nr 41793275

207 kvm kontor.....................Atlasgatan 11 Cristoffer Högberg...............08-503 052 28 Kungsleden Fast AB.....Objekt nr 41796083

1 595 kvm kontor......................Gävle Slott Per Nelander............................018-564805 Statens fastighetsverk.Objekt nr 41778358

111 kvm kontor.........Södra Kungsgatan 44 Hyresavdelningen Gävle...........026-545581 Fastighets AB Balder...Objekt nr 41791951 lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se Populäraste lokaler norrland


Flera tusen lokaler! Hitta rätt lokal för dig Visst vet du att du hittar alla våra lokaler på www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sökning och hitta rätt lokal för dig.

Andreas Nelvig VD NP3

lokalguidens expertpanel Expertpanelen är ett återkommande inslag med en panel av tre VD:ar med en bred branschkunskap. De kommer att svara på olika typer av frågor som är till gagn för er alla som söker nya lokaler eller står inför en flytt.I detta första nummer av Lokalguiden riks svarar Expertpanelen på frågor om hyresnivåerna i Norrland.

16

?

Hur tror du att hyresnivåerna i Norrland kommer att utvecklas under 2013?

Andreas Nelvig, NP3 - Generellt sätt så är hyresnivåerna i Norra Sverige betydligt mindre ”slagig” än i övriga Sverige. När det blir kris så står sig hyrorna rätt väl men samtidigt så står de rätt still även i högkonjunktur. Jag tror på stigande hyresnivåer i alla regionstäder men framförallt i Gävle, Sundsvall och Luleå. Mycket beroende på att det redan i dag är brist på vissa typer av lokaler och då gör att det inte går att nyproducera till samma hyra. Christer Sundin, Diös - Vi är ett bolag som idag främst arbetar på regionstäderna i Norrland. Vi har f.n. en mycket god efterfrågan på lokaler, med en nettouthyrning på ca 29 Mkr för det första halvåret. Jag tror att vi kan uppleva en fortsatt viss hyresutveckling, baserat på efterfrågan. Men då det produceras väldigt lite av nya fastigheter för uthyrning, kommer utvecklingen att bli endast något bättre än index. Jens Engwall, Hemfosa Hyresutvecklingen generellt i Norrland Expertpanelen Norrland

Christer Sundin VD Diös

populäraste lokaler

kommer under nästa år vara stabil till positiv för de större städerna. Luleå kan överaska positivt med real utveckling då vakansen är låg. Umeå och Sundsvall ser stabila ut. I mindre städer pågår liten eller ingen nyproduktion varför risken är låg.

?

på lokalguiden.se

Luleå och Umeås mest intressanta lokaler just nu med utgångspunkt i “klickstatistiken” på www.lokalguiden.se. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

I vilka städer tror du att det blir brist på moderna kontor (i A-läge) under de närmsta åren?

Andreas Nelvig, NP3 - Jag tror inte att det blir någon större brist på moderna kontor mer än möjligtvis i Umeå, Gävle och Luleå. Umeå är en starkt växande stad. Luleå och Gävle tror jag kommer att växa kraftigare än många andra orter i Norrland, framförallt Gävle tack vare närheten till Arlanda och Stockholm. I Norrland generellt anser jag att det idag inte finns något större utbud av moderna kontor vilket naturligtvis gör att det kan bli brist inom det segmentet vid större kontraktsförändringar.

17

interiörbild: ABSTRACTA

Christer Sundin, Diös - Det är brist på moderna kontor, i de flesta fall, möjligen undantaget Umeå, som har och har haft en stark utveckling. Här talar vi om regionstäderna, i övrigt finns det vakanser att fylla och därmed får vi förädla dessa ytor, i samband med nya hyresgäster flyttas in. En annan intressant fråga blir hur efterfrågan kommer att utvecklas i takt med att våra arbetsplatser utvecklas, kanske mot mer hemmaarbete, till följd av att systemutvecklingen fortsätter att utvecklas. Jens Engwall, Hemfosa Både Luleå och Umeå har idag god efterfrågan speciellt på effektiva kontor. Borde leda till en del uppgraderingar med hyreshöjningar som följd. I andra städer kanske efterfrågan finns men inte betalningsviljan.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Lulea & Umeå

Jens Engwall VD Hemfosa

Bild: Abstracta

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

UMEÅ

LULEÅ

UMEÅ

450 kvm kontor.................Gräddvägen 13 Maria Paringer Stålhult.........090-6953475 Kungsleden...................Objekt nr 41798123

660 kvm butik.................Kontorsgatan 37 Cecilia Göttinger Byström.....060-6201098 Jernhusen AB..............Objekt nr 41793169

1 700 kvm kontor.................Strömvägen 8 Christer Melander...................4660678845 Hemfosa.....................Objekt nr 41793305

230 kvm kontor....................Bölevägen 44 Maria Paringer Stålhult.........090-6953475 Kungsleden ................Objekt nr 41796112

700 kvm kontor...............Kontorsgatan 37 Cecilia Göttinger Byström....060-6201098 Jernhusen AB..............Objekt nr 41793168

1 090 kvm kontor...........Kontaktvägen 7 Christer Melander...................4660678845 Hemfosa.....................Objekt nr 41793304

350 kvm övrig lokal....Affärsvägen 3 A-E Johan Jarl.............................090-695 34 00 Kungsleden.................Objekt nr 41797856

UMEÅ

230 kvm lagerlokal..Kronoskogsvägen 10 Maria Paringer Stålhult.........090-6953475 Kungsleden.................Objekt nr 41796151

654 kvm kontor...........Tegeluddsvägen 80 Maria Paringer Stålhult.........08-55805000 Kungsleden.................Objekt nr 41796142 546 kvm kontor.....................Formvägen 5 Christer Melander...................4660678845 Hemfosa.....................Objekt nr 41793334

353 kvm butik.............Björnvägen 17 A-C Maria Paringer Stålhult.........090-6953475 Kungsleden.................Objekt nr 41796191 Har ni någon intressant fråga som ni önskar få svar på så kan ni maila till: redaktionen@lokalguiden.se.

317 kvm lagerlokal....Förrådsvägen 11-15 Maria Paringer Stålhult......090-695 34 00 Kungsleden.................Objekt nr 41796141 lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se Populäraste lokaler Norrland


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i AA- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa.

Även om vi är

Hyror i siffror

norra sveriges största privata fastighetsägare

HYRESNIVÅER I

LULEÅ & UMEÅ

18

Något man inte kan bortse från i sökandet av ny lokal är lokalhyran. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. Ett A-läge är över lag det mest eftertraktade, men ert företag kanske gynnas bäst i ett C-läge.

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år. LULEÅ

tion av deras europaservrar igång på Porsön i närheten av Luleå tekniska universitet. Staden som annars är starkt präglad av stål- och järnmalmsindustri hoppas nu på ytterligare etableringar kring detta stora nybyggnadsprojekt. Programförslaget för den nya stadsdelen Kronan som planeras innehålla upp emot 1 800 bostäder färdigställdes innan årsskiftet. Luleå, med ett NAI Svefa Fastighetsindex om 40 poäng, hamnar på plats 14 i vårens mätning. UMEÅ

Västerbottens regionstad med sina 115 000 invånare fortsätter att växa vilket avspeglar sig i stadens flera byggnadsprojekt. Det pågår infrastruktursatsningar vid Umeå Central samt ombyggnationer av E4/E12. Flertalet bostadsprojekt och kommersiella satsningar fortgår i det område där staden nu planerar för ett kulturhus inför året som Europas kulturhuvudstad 2014. Umeå klättrade starkt under 2011 års mätningar av NAI Svefa Fastighetsindex och landade på en sjundeplats vid höstens mätning. I denna mätning tappar Umeå två placeringar till plats nio.

Efter stor dragkamp, hemlighetsmakeri och överklagande är nu Facebooks byggnaHyresnivåer Norrland

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

så har vi ändå ett stort lokalengagemang i varje m2

LULEÅ Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 550 800 – 1 350 550 – 950

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 400 – 3 000 800 – 1 500 600 – 1 000

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 700 350 – 600 250 – 450

UMEÅ Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 100 – 1 650 850 – 1 150 700 – 950

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 800 – 3 200 900 – 1 600 700 – 900

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 700 350 – 600 300 – 500

0770 - 33 22 00

www.dios.se


Skriftligt avtal att föredra Det är inte nödvändigt att ett hyresavtal upprättas skriftligen. Det kan också vara muntligt. Avtalet ska dock vara skriftligt om någon av parterna begär det. Ett skriftligt hyreskontrakt är utan tvekan att föredra. Det är då lättare att konstatera vad parterna har kommit överens om.

* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i AA- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa.

Hyror i siffror

att skriva kontrakt

HYRESNIVÅER I

Sundsvall & Gävle Något man inte kan bortse från i sökandet av ny lokal är lokalhyran. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. Ett A-läge är över lag det mest eftertraktade, men ert företag kanske gynnas bäst i ett C-läge.

Ni har hittat lokalen som passar perfekt för er verksamhet och det är dags att skriva kontrakt. Det är nu det gäller att vara vaksam och se upp för fallgroparna. På nästa uppslag lotsar vi er igenom ett antal punkter i ett standardkontrakt för att ni som hyresgäst ska undvika att hamna i situationer som kan orsaka konflikter mellan er och er nya hyresvärd. Tänk på att många konflikter uppstår för att förutsättningar ändras eller helt enkelt inte inträffar.

20

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år.

Sundsvall utvecklas positivt med nyetableringar och minskande vakanser i befintligt bestånd. Ett flertal infrastruktursatsningar är pågående i Sundsvall och staden har ambitioner om att stärka sin roll som logistiskt nav. Planer finns att utveckla området Tunadal-Korsta-Ortviken till ett transportcentrum där väg, järnväg och sjöfart kopplas samman. Sundsvall får i vårens mätning 33 poäng i NAI Svefa Fastighetsindex och placerar sig återigen på plats 18. GÄVLE

Gävle får 29 poäng i NAI Svefa Fastighetsindex och placerar sig därmed på plats 21 i vårens ranking. Det är fortsatt god efterfrågan på bostäder i staden och ett flertal projekt planeras och är under uppförande. I och med försäljningen av Kefrenportföljen bytte ett antal kommersiella fastigheter ägare i staden, varav några till relativt höga köpeskillingar. Planer finns på att bygga en arenastad på Sätraåsen med fotbollsarena och multisporthall i anslutning till den befintliga ishockeyarenan. Det kan även bli aktuellt med bostäder i området.

SUNDSVALL

Sundsvalls position som Norrlands främsta shoppingstad är ohotad och handeln i Hyresnivåer Norrland

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

21

SUNDSVALL Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 400 700 – 1 000 600 – 850

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 500 – 2 600 900 – 1 400 600 – 1 000

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 350 – 700 350 – 600 300 – 500

GÄVLE Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 500 700 – 1 250 600 – 800

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 500 – 4 000 700 – 1 900 600 – 900

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 450 – 700 350 – 550 325 – 425

Standardkontrakten som förekommer på marknaden är bra som kom-ihåg-listor men bör noggrant läsas igenom av hyresgästen innan man skriver på. I och med att det som regel är hyresvärden som presenterar ett färdigt kontraktsförslag så smyger det, då och då, in slarvfel i förslagen på grund av ren slentrian. Man ska inte heller glömma bort att hyresgästen och hyresvärden i den stund kontraktet ska undertecknas är motparter och att vardera parten står sig själv närmast. Från båda sidor tar man en risk som man på var sitt håll vill eliminera så gott det går. I de flesta fall tecknas ett hyreskontrakt för en lokal på minst tre år och frågan är hur mycket man egentligen kan planera och förutse kring sitt företag och dess verksamhet inom tre, fem eller sju år. Många konflikter uppkommer för att förutsättningarna ändras eller att vissa förutsättningar som man räknat med inte inträffar. Låt rubrikerna i kontraktsförslaget vara frågor som du som blivande hyresgäst ska besvara själv efter noggranna överväganden. lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Kontraktskrivning


Tillägg till bashyran svåra att kalkylera Tillägg till bashyran kan ofta hamna mellan 500 och 800 kronor per kvadratmeter och år. En hyresvärd kan även tilläggsdebitera fastighetsskatt på 120 till 130 kronor per kvadratmeter och år.

1. Hyresgäst

5. Hyran

Frågan borde ha ett självklart svar. Vad händer om jag vill ändra verksamhetsform? Man vill ändra från enskild firma 1 eller handelsbolag med ett personligt betalningsansvar för rörelsens förpliktelser 2 till ett aktiebolag. Att ändra åt andra hållet, det vill säga från en verksamhetsform med ett begränsat ansvar till en som innebär att man ikläder sig ett personligt betalningsansvar, brukar hyresvärdar inte motsätta sig. 3

7

8

2.Lokalens skick och användning

22

Vad är det jag eller mitt företag skall använda lokalen till? Det är inte ovanligt att optimistisk köpare av en café-rörelse redan vid förvärvet kalkylerar med att man skall utveckla caféet till lunchrestaurang och sedermera till kvällsrestaurang. Användningen av lokalen ändras och öppettiderna kommer att förskjutas över dygnet till eventuell nackdel för bostadshyresgäster längre upp i samma byggnad.

6. Tillägg till hyran

4

9

3. Inredning

Skall jag själv betala och låta utföra målning och golvläggning innan tillträdet eller låta hyresvärden göra detta mot tillägg till hyran? 100-200 kr/ kvm då det gäller ytskikten i väggar och tak och 500 kr/kvm då det gäller golvskiktet är ingen ovanlig kostnad.

Tillägg till bashyran kan ofta hamna mellan 500 till 800 kronor per kvm och år. Lägger man sedan till en hyresvärds möjlighet att tilläggsdebitera fastighetsskatt kan hyran öka med ytterligare 120 till 130 kronor per kvm och år. Detta kan öka totalkostnaden för en lokal i Göteborgs innerstad med 5060 %. I och med att kostnaden också kan variera mellan åren på grund av yttre omständigheter som väder och vind blir tilläggen svåra att kalkylera före påskrift.

23

7. Mervärdeskatt

5 6

4. Hyrestiden

På grund av reglerna om index på hyran, det vill säga möjligheten att kunna ändra hyran under pågående hyresperiod, tecknas regelmässigt hyreskontrakten på lägst tre år. Är man osäker på utvecklingen i sin rörelse bör man försöka förhandla sig fram till en ”nödutgång” ur avtalet under 4:e eller 5:e året. Om lokalen är mycket stor, specialanpassad eller på annat sätt svår att hyra ut på nytt, är det inte ovanligt med kontraktstider på 10 eller 15 år. I sådana fall är det mycket viktigt att såväl hyresgästen som hyresvärden har klarlagt vad lokalen skall användas till och att hyresgästen har ett starkt incitament att stanna kvar länge. Exempel på detta är skolor, vårdinrättningar och liknande serviceinrättningar. Kontraktskrivning

Själva bashyran brukar inte leda till några större problem. Ofta är det lätt att kontrollera att den bashyra som hyresvärden vill ha är marknadsmässig hyra per kvm och år. I vissa fall brukar hyresvärdarna tillämpa hyresrabatter under ett eller ett par inledande år för att locka till sig hyresgäster till tomma lokaler. Det är viktigt att man kalkylerat hyreshöjningarna och väger dessa mot kostnaderna för att flytta från lokalerna då hyran slår igenom med full kraft.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

10

Flertalet lokalhyresgäster erlägger mervärdeskatt. För de som har en låg omsättning och avräknar momsen årsvis i efterskott kan det bli en betydande likviditetsbelastning med moms på hyran för det lilla företaget. För övriga brukar momsen vara ett mindre problem om man har en någorlunda jämn egen försäljning av varor eller tjänster.

BILD: MATERIA

förda installationer eller installationer som till och med kan skada byggnaden? Installationer som jag som köpare dessutom har betalat ett väl tilltaget överpris för?

8. Underhåll

Frågan om vem som gör vad och vem som har gjort vad utgör en ständig källa till tvister. Ofta är det att föredra att hyresvärden bekostar och utför hyresgästanpassningarna och att man som hyresgäst betala dessa över hyresavin. Med ett sådant förfaringssätt kan man tydligare kalkylera sina sammanlagda hyreskostnader och hyresvärden tar själv ansvar för åtgärdernas tekniska utförande. Erfarenhetsmässigt är det mycket sällan man själv kan utföra åtgärderna bättre och billigare än vad hyresvärden själv kan. Vem tar ansvar för tidigare dåligt ut-

9. Myndighetskrav m m

Normalt brukar hyresvärdarna kräva att hyresgästen själv skall ansvara för och ombesörja att rörelsen bedrivs på ett sätt som myndigheter, försäkringsbolag och övriga kräver ur tillståndshänseende och för säkerhet och sundhet. Man skall kunna så mycket om den egna rörelsen att detta är fullt naturligt och inget att protestera mot.

fall uppkommer kravet om säkerhet för att hyresgästen är ett nystartat aktiebolag, hyresgästen dålig på att sälja in sig själv och den rörelsen som man vill bedriva från lokalerna eller att en enkel kontroll av hyresgästens ekonomiska ställning och resultat visar att hyresgästen skall ställa säkerhet. Som vi tidigare noterat; man skall inte heller glömma bort att hyresgästen och hyresvärden i den stund kontraktet skall undertecknas är motparter och att vardera parten står sig själv närmast. Från båda sidor tar man en risk som man på var sitt håll vill eliminera så gott det går. Köp hyreskontrakt på fastighetsagarna.se

10. Säkerhet

Många uppfattar kravet på säkerhet som illvilja från hyresvärdarnas sida. I flertalet lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Kontraktskrivning


Detta krävs för miljömärkning Det som krävs för Möbelfakta-märkning är en genomgången kurs inom Möbelfaktas tre kravområden; miljö, kvalité och socialt ansvar, samt en godkänd deklarering av möbeln.

fler miljömärkta möbler

höger: lammhults miljömärker sin sittpall dexter. vänster nere: swedese har valt att miljömärka klassikern lamino. höger nere: materias volymdämpande bord, silent whisper, är också miljömärkt.

Möbelfakta spurtade inför sommaren med tio märkta möbler på kort tid. Glädjande nog fanns en debuterande producent bland dem – Lammhults Möbel AB – ett av Sveriges mest kända företag när det gäller designmöbler. Därmed har nu Möbelfakta Sveriges ledande möbelproducenter samt cirka 70 möbler i sitt märkningssystem.

Kontakta oss för dgivningvta!l. individuetteprillsvärtrå och behovsanpassat ela Vi hjälper dig med från vind- eller vattenkraft. Självklart kan du även välja el g! Ring eller maila oss redan ida

Möbelfakta har successivt blivit ett starkt varumärke där bredden i märkningssystemet – med krav på såväl kvalitet, miljö som socialt ansvar – får allt mer gehör. 1,5 år efter nylanseringen har cirka 70 möbler märkts, och Möbelfakta når en rad olika och viktiga målgrupper; producenter, säljare och upphandlare. Bland de märkta möblerna finns välkända Lamino-fåtöljen (Swedese), Carl Malmstens 70-årsjubilerande stol Lilla Åland (Stolab) samt Materias volymdämpande bord Silent Whisper.

25

kinnarps har bestämt sig

Men framförallt väljer nu Sveriges stora välkända möbelproducenter det nylanserade märkningssystemet. En av Sveriges stora kontorsmöbelproducenter, Kinnarps, bestämde sig i våras för att gå med i Möbelfakta. Från och med i höst kommer Kinnarps att märka alla produktnyheter med det uppdaterade märkningssystemet. - Vi vill säkerställa att vi har bra verktyg för att skapa bra produkter. Det här behovet har växt fram gemensamt med våra kunder, säger Kinnarps brand/range/design director Elisabeth Slunge. lammhults tar efter

Ring 020-818 818 eller mejla offerter@fortum.com

Några veckor efter Kinnarps var det Lammhults tur. I ett första skede har man märkt fyra möbler – däribland sittpallen Dexter. - Vi har nu märkt några av våra viktigaste volymprodukter, bland annat Campus och Spira, för att i större utsträckning reducera miljöpåverkan från start. Lamm-

hults ser Möbelfakta som en mycket bra riktlinje vid framtagning av nya produkter, inte minst då märkningen även inkluderar viktiga aspekter som kvalité och socialt ansvar, vid sidan av miljökraven. Märkning av fler utföranden och produkter går enligt plan, säger Ulrika Johansson Ståhl, marknadschef på Lammhults. - Det är glädjande att ett av Sveriges starkaste varumärken när det gäller möbler väljer Möbelfakta. Lammhults har en omfattande export vilket kommer att bidra till att sprida Möbelfakta internationellt, säger Cecilia Ask Engström, chef för Bransch på TMF, samt ansvarig för möbler & inredning.

Fakta! •

Möbelfakta är ett referens- och märkningssystem för den svenska möbelbranschen. Systemet sammanställer vilka krav som kan och bör ställas på en möbel och ska vara till hjälp, oavsett om du är möbelproducent, underleverantör, upphandlare, återförsäljare eller konsument. Nya Möbelfakta har kompletterat och uppdaterat sitt innehåll sedan de första upplagorna och baseras numera på tre kravområden; Kvalitet (tekniska krav), Miljö samt Socialt ansvar. Inom respektive kravområde sker också en kontinuerlig utveckling ifråga om de EN- och ISO-standarder, miljökriterierrespektive etiska riktlinjer som ligger bakom Möbelfaktas krav.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Inredning


Umeå

lediga lokaler

mitt i staden

1

Här presenterar vi ett urval av lokaler som finns lediga i centrala Umeå. Tag kontakt med respektive fastighetsägare och se om någon lokal är rätt just för dig och din verksamhet. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

Tegs bron 4

3

2

26

27

5 1

BÖLEVÄGEN 44 Lagerlokal 1 159 kvm

Lokalen är belägen strax söder om Umeå centrum som bara är ett par minuter bort med bil eller buss med goda parkeringsmöjligheter. Det är anpassningsbara lokaler för produktion eller varmlager. Kontakt: Kungsleden, Maria Paringer Ståhult, tel 090-695 34 75.

2

GÖtgatan 1-3 övrig lokal 90 kvm

En centralt belägen lokal med närhet till allt som centrala umeå kan erbjuda. Bra kommunikationer genom buss och flygförbindelser. Lokalen är lämplig för skönhetsvård eller andra typer av verksamheter som kan liknas friskvård. Kontakt: Diös fastigheter AB, Göran Fonzén, tel 090-15 93 91.

3

Kungsgatan 44 butik 110 KVM

Centralt belägen butikslokal. Lokalen är på 110 kvm med skyltfönster mot gågatan. Butikslokalen har många charmiga detaljer som skapar en trivsam atmosfär. Lokalen är på 110 kvadratmeter och den har skyltfönster mot gågatan, som ger bra Skyltmöjligheter. Sitt mitt i stan

Kontakt: Mäklarhuset Umeå Mäklarna, Jonas Bergh, tel 090-13900

4

Renmarkstorget 5, kontor 365 kvm

Fräscha kontorslokaler mitt i Umeås centrum. Lokalen är på 365 kvm och det finns parkeringar i anslutning till lokalen. Kontorets centrumläge ger närhet till allt som Umeå kan erbjuda. Kontakt: Mäklarhuset Umeå Mäklarna, Jonas Bergh, tel 090-139000

5

Ös

t ra

Centralstationen kyr

kog ata n

vasagatan 6 kontor 178 kvm

Fastigheten är centralt beläget i vackra Umeå. Omgivningen består av butiker, kontor och även bostäder. Det är en charmig vindslokal i anrik byggnad. Stor potential till modernt och trendigt kontorslandskap. Lokalen anpassas efter hyresgästens behov. Kontakt: Hemfosa Fastigheter AB, Christer Melander, tel 070-661 93 30

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Sitt mitt i stan


Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighetsägarna hittar du på lokalguiden.se. Tipsa oss gärna om pågående projekt!

Norrland

pågående projekt

ILLUSTRATION: WHITE ARKITEKTER

Här presenterar vi ett urval av pågående projekt i Norrland. Projekten är i olika faser och har hunnit olika långt. Kontakta fastighetsägaren direkt om du är intresserad och tipsa oss gärna om projekt att skriva om.

NVS installerar i stort centrumprojekt i Luleå 28

Ett av Luleås största centrumomvandlingsprojekt är nu i gång. I kvarteret Hunden intill Luleås pulsåder Storgatan och Kulturens hus byggs butiker, hotell, kontor och bostäder. NVS har fått uppdraget att projektera och installera värme, sanitet, komfortkyla och sprinkler. Fastigheten blir totalt 29 000 kvadratmeter stor och inkluderar även ett garage med 134 parkeringsplatser. Totalt investerar fastighetsbolaget Norrporten 500 miljoner kronor i projektet. I de nedersta våningsplanen blir det en inomhuspassage med butiker i två plan. På de översta planen blir det kontorsytor. Till detta kommer en hotelldel med plats för omkring 350 gäster samt 30 hyreslägenheter. Uppdraget är ett av de största hittills för NVS i Luleå. Ordersumman uppgår till ca 40 miljoner kronor. Installationsarbetet har kommit igång i dagarna efter ca ett års arbete med grundläggning och stomme. Hela projektet ska vara klart hösten 2013. Som mest kommer tolv VSoch fyra sprinklermontörer att vara sysselsatta. Beställare är Peab Sverige AB.

FOPPAHOTELLET, Bild: SandellSandberg

Galären köper tomt i Luleå Centrumprojekt i Umeå lockade rekordpublik Ny galleria, hotell, kontor och bostäder vid hittillsvarande Kungspassagen, nytt kulturhus med hotell och restauranger vid älven samt Konstnärligt campus. Gemensam nämnare är fastighetsbolaget Balticgruppen. Intresset för dessa stora utveck-

lingsprojekt lockade 260 personer (tidigare rekord 208) till Morgonpasset den 29 mars. Huvudperson var Björn Johansson, vd för Balticgruppen Utveckling AB. Hans ansvar är det som föregår ett bygge, bl.a. detaljplaner, bygglov och avtal. Kort sagt: ”allt som byggare tycker är tråkigt”, sade Johansson, tidigare mark- och exploateringschef vid Umeå kommun.. Ovanpå butikerna kan det bli både kontor

BILD: VISION INTERIÖR, GALLERIA UMEÅ

Galären har förvärvat en 5 100 kvm stor tomt i Luleå. Planen är att i framtiden utveckla fastigheter på den idag obebyggda platsen. Säljare av fastigheten Ytterviken 17:9 var Terrakomp Aktiebolag. Tomten ligger i närheten av Luleå Tekniska Universitet och Galären äger sedan tidigare fastigheter i området. – Att förvärva den idag obebyggda tomten är för oss ett strategiskt drag i vårt fortsatta arbete med att bygga och förädla fastigheter. Beslutet att förvärva fastigheten grundas bland annat på närheten till Galärens övriga fastigheter i kvarteret, däribland Ytterviken 17:45, som är en av grannfastigheterna till Ytterviken 17:9, menar Gunnar Tåhlin, vd på Galären i Luleå.

Nystart för Foppahotellet Nu är det klart att det blir NCC som får bygga Lerstenens och Forspros hotell med 130 rum i Örnsköldsvik. Hotellet kommer att drivas av Elite Hotels och är ritat av Thomas Sandell. Uppdragsgivare är Lerstenen Hotellfastigheter. NCC bygger hotellet i 13 våningar och det blir därmed stadens högsta byggnad. Den översta våningen får sviter, andra våningen konferenslokaler och i bottenplan

kvarTERET HUNDEN

PÅGÅENDE PROJEKT

och, om detaljplanen ändras, ytor för t.ex. vård och utbildning. I en ”kloss” som sträcker sig upp till den absoluta gränsen 52,4 meter (med hänsyn till flyget) inryms ett hotell med ca 200 rum. Björn Johansson berättade också om planerna på bostäder, där en möjlighet är en ”tredimensionell fastighetsbildning”. — Då äger man sin ”kub” och kan kliva ut på sin egen terrass högt över marken. Det kan bli ett riktigt intressant boende. Björn Johansson tror att huset blir ”något alldeles speciellt”, mycket tack vare den björk-inspirerade exteriören som skapats av den norska arkitektbyrån Snöhetta i samarbete med den lokala byrån White Arkitekter.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

öppnar puben Bishop´s Arms med terrass mot havet. Fasaden går i svarta och grå kulörer med inslag av rött. Örnsköldsviks nya storhotell blir också mycket energisnålt. – Vi bygger ett energieffektivt hotell med en beräknad energianvändning på cirka 80 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är ungefär40 procent lägre änenerginormen för hotell. Vi gjuter också en betongstomme på plats som bland annat ger en tät konstruktion och många andra fördelar. Det är jätteroligt att vi nu får bygga hotellet, säger Benny Selberg, affärschef, NCC Construction region Norrland. NCC:s arbete startar i maj och beräknas vara klart i januari 2013. Totalt sysselsätts omkring 85 personer. Elite Hotel planerar att öppna i februari 2013.

Enligt förslaget från Norrporten byggs ett höghus i 12 våningar med en lägre del i tre våningar intill Storgatan. Den nya byggnaden planeras i anslutning till Thulehuset. Befintliga byggnader föreslås byggas på med två våningar. Förslaget innebär ett tillskott på ca 13 500 m2 för kontor och handel samt ett tillskott på ca 600 m2 för bostäder. Förslaget innebär rivning av delar av den befintliga byggnaden vid Storgatan. ILLUSTRATION: SWECO ARCHITECTS

KVARTERET MAGNE får högt hus I kvarteret Magne vid Thulehuset i centrala Umeå planeras för ytterligare ett höghus och byggnader med kontor, affärer och bostäder. Kommunfullmäktige har antagit detaljplanen för kvarteret. Den vann laga kraft 2012-03-02. — Det är positivt för Umeås fortsatta utveckling att det förtätas och byggs i de centrala delarna av stan. Nya byggnader i kvarteret Magne kommer bli ett bra tillskott till Umeås skyline, säger Åsa Ögren (S), byggnadsnämndens ordförande. lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

pågående projekt

29


Hur står lokal behöver ni Det är viktigt att tänka långsiktigt, ska ni kunna växa i lokalen?

checklistan till din hjälp

Allt på ett ställe!

gör rätt saker i rätt tid kontraktet är påskrivet

Utse en flyttansvarig Informera de anställda Tidplanera flytten Beställ flyttbesiktning av fastighetsägaren Kontakta eventuell arkitekt, projektledare, entreprenör kÖP KONTORSMÖBLER I TID

Att flytta är ett stort projekt men innebär nästan alltid något spännande och positivt. Se det som ett gyllene tillfälle att förändra och förbättra din verksamhet.

Reception, besöksyta, konferensrum, vilorum, arbetsplatser, kök (glöm inte kaffemaskinen!), ev relaxavdelning, uteplats, server/kopieringsrum. Undvik missförstånd, missunnsamhet och missnöje. Inred med eftertanke! FÖRSÄKRING OCH AVTAL

30

Innan ni börjar leta efter en ny lokal är det en hel del punkter att gå igenom och tänka på. Först och främst bör ni bestämma er för en maxhyra på den nya lokalen och vilken kontraktstid och uppsägningstid ni vill förhandla fram. Det man brukar räkna som standard är ett treårskontrakt med nio månaders uppsägning.

Vad som är viktigt är också att tänka långsiktigt, att tänka framåt och planera för hur organisationen kommer att se ut om ett antal år. Ska ni ha en möjlighet att växa i lokalen? Ska ni bygga in flexibilitet? tänk igenom miljön

Miljön är oerhört viktig för medarbetarna och en bra miljö skapar goda resultat och vad ska lokalen innehålla? effektivare arbetssätt, det finns många Ta fram en personallista och konstudier i dag som bevisar det. Tänk trollera behovet av yta. Hur på de tre L:en, ljus, ljud och många personer ska det nya luft och lägg extra krut här, kontoret rymma? Hur ska ni det kommer att betala sig. Det är viktigt sitta? Är det effektivast och Överväg även noga om ni att tänka mest lämpligt med en öppen ska anlita en inredninglångsiktigt, ska planlösning, separata rum sarkitekt, det kan vara väl ni kunna växa i eller kanske en blandning? investerade pengar. Men Hur stor yta bör varje antänk också på att en inredlokalen? ställd ha? Riktlinjer man kan ningsarkitekt inte behöver angå efter är 10-15 kvm om man litas för att driva hela projektet. sitter i öppen lösning och 15Ibland kan det räcka med att 20 kvm om man sitter i rum. arkitekten kommer med en färdplan Det är även viktigt att gå igenom övridär själva konceptet är klart och där de ga utrymmen noga och planera för konferbeskriver hur ni tar er till slutmålet. ens, om det behövs arkiveringsutrymmen. säkerhet och teknik Hur många toaletter behövs, ska ni satsa Även om inredningen ofta ses som den på dusch, hur ska kapprummet se ut, ska roliga biten bör lokalens teknik och säkerköket rymma alla anställda eller ska det het ligga högre på dagordningen. Ska det kunna användas även som mötesrum, hur finnas bredband i lokalen, behöver det förmycket förrådsyta är ni i behov av, behöver beredas för nätverk och övrig datakommuni ha gästarbetsplatser, vilorum, rökrum, nikation? uteplats? checklistan

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Tänk också på att förbereda för de olika ventilationskrav som kan finnas för utrustningen, ex kyla i serverrummet. Säkerhetsaspekterna får inte heller glömmas bort när ni tittar på lokal. Hur kan ni skydda er verksamhet på bästa sätt? Vilka lösningar är lämpliga i lokalen?

Se över och nyteckna eventuellt avtal (exempelvis elavtalet) Uppdatera din försäkring Kontrollera att försäkringen gäller under flytten Kontrollera krav från försäkringsbolag och myndighet

31

BOKA IT, TELE, DATANÄT

Omförhandla eller säg upp avtalen. Hur ska systemen fungera i verksamheten? Kan nuvarande system flyttas? Beställ telefonabonnemang och antal linjer Typ av nätverk? Trådlöst eller fast?

vilket läge?

Speca upp era krav när det gäller läget. Är ett skyltläge viktigt, bör ni vara belägna nära vissa nyckelkunder, vilka kommunikationer behöver ni kunna använda er av och måste ni ha tillgång till parkeringsplatser?

›› Att skapa bästa möjliga förutsättningar för ökad produktivitet

›› Att säkerställa en god arbetsmiljö ›› Att förstärka vi-känslan hos personalen ›› Att förstärka företagets identitet ›› Att skapa förutsättningar för framtida förändringar inom verksamheten ›› Att säkerställa en långsiktigt god lokal ekonomi

Tänk på!

FRÅN FLYTTFIRMA TILL TRYCKERI

Anlita en flyttfirma Beställ demontering och montering av inredning eftersom många flyttfirmor inte åtar sig det Beställ nya visitkort, brevpapper, skyltar m m Inventera befintliga kontorsmaskiner och beställ nya om det behövs LARM OCH LÅS

Se över säkerheten i den nya lokalen. Vilken typ av lås- och larmsystem behövs enligt försäkringsbolagets och verksamhetens krav? Ta gärna hjälp av en säkerhetskonsult.

Alla flyttjänster du behöver på www.lokalguiden.se Allt för flytten på ett och samma ställe. På vår webbsida finns utvalda företag med servicetjänster inom bland annat inredning, data och IT, allt för att göra din flytt så smidig som möjligt. Lokalguiden - Rätt sinne för lokaler. Vill du veta mer? Kontakta Tom Vikström 031- 788 71 00, tom@lokalguiden.se eller besök www.lokalguiden.se

NY ADRESS OCH POSTHANTERING

Informera om flytten - både externt och internt Ändra adress Ändra posthanteringsavtal

›› Att säkerställa ett hyresavtal som väl tillvaratar verksamhetens intressen

›› Källa: www.tenantandpartner.com

Ladda ner hela Checklistan på www.lokalguiden.se

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se flyttjänster.stående halva_blå.indd 1

checklistan 2011-03-15 14:34:18


LOKALBANKEN HJÄLPER DIG

Lokalbanken i Norrland. Sök lokal på lokalguiden.se.

Slå in objektsnumret www.lokalguiden.se är en av Sveriges ledande webbsidor för alla som söker lediga lokaler. Gå in på webbsidan och slå in objektsnumret nedan så får du mer information om respektive lokal.

Här hittar du ett urval av de lokaler som finns på www.lokalguiden.se. Hittar du inte det du söker så gå in på webbsidan.

GÄVLE

207 kvm, Kontor........................... .........Atlasgatan 11 Cristoffer Högberg....................................08-503 052 28 Kungsleden Fastighets AB....... ..Objekt nr 41796083

148 kvm, Kontor....................... .........Järnvägsgatan 2 Johan Jarl...................................................090-695 34 00 Kungsleden Fastighets AB....... ..Objekt nr 41796101

138 kvm, Kontor......................... .........Kungsgatan 29 Christer Melander.......................................060-67 88 45 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793308

SUNDSVALL

UMEÅ

WILHELMINA

165 kvm, Kontor........................... .........Bankgatan 13 Christer Melander.......................................060-67 88 45 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793313

123 kvm, Kontor & andra lokaler...Bölevägen 44 Maria Paringer Stålhult...........................090-695 34 75 Kungsleden Fastighets AB........Objekt nr 41796072

852 kvm, Kontor....................... .........Volgsjövägen 27 Christer Melander.......................................060-67 88 45 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793441

SKELLEFTEÅ

ÖSTERSUND

32

33

162 kvm, Kontor............................... .........Nygatan 13 Gunnar Larsson...........................................08-448 04 88 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793407

300 - 3000 kvm, Kontor...........................Storgatan 2 Christer Melander.......................................060-67 88 45 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793363

LULEÅ

HÄRNÖSAND

168 kvm, Kontor........................ .........Affärsgatan 4 d Uthyrning.................................................... 060-55 45 29 Fastighets AB Balder................ ..Objekt nr 41792051

2 000 - 2 5 684 kvm, ProduktionslokalMätarv3 Patrik Carlsson.....................................070-360 60 09 CBRE Sweden AB....................Objekt nr 41796217 170 kvm, Kontor............................. .........Kyrkgatan 76 Sofie Blom Bergström................ .................063-10 88 60 GE Capital Real Estate.............. ..Objekt nr 41772577

195 kvm, Kontor.......................... .........Brännavägen 9 Christer Melander.......................................060-67 88 45 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793360

1 700 kvm, Kontor.................................Strömvägen 8 Christer Melander.......................................060-67 88 45 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793305 215 kvm, Lagerlokal............................Backgränd 9 Johan Jarl................................................090-695 34 00 Kungsleden Fastighets AB......Objekt nr 41796114

170 kvm, Lagerlokal.................. ........Kungsgatan 5-7 Christer Melander.......................................060-67 88 45 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793316

Sveriges ledande webbsida för lokalsökande och flyttande företag! Streamer 2a.indd 1 Lokalbanken Norrland

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

148 kvm, Kontor...............................Köpmangatan 24 Sofie Blom Bergström................ .................063-10 88 60 GE Capital Real Estate................Objekt nr 41780024

410 kvm, Lagerlokal..........................Svedjevägen 12 Christer Melander.......................................060-67 88 45 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793314

1/4/2012 10:41:45 AM

besök oss på www.lokalguiden.se Streamer 2b.indd 1

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

1/4/2012 10:43:03 AM

Lokalbanken Norrland


Visste du att... Grön el är miljövänligare el. El som härstammar ifrån miljövänliga energikällor som sol, vind och vatten. När man köper grön el så styr man energiutvecklingen in på rätt väg och stödjer miljövänligare alternativ.

Svealand

DALARNA • STOCKHOLM • SÖDERMANLAND UPPSALA • VÄRMLAND • VÄSTMANLAND • ÖREBRO FOTO: WWW.FOTOAKUTEN.SE

Notiser

Fastigheter KLÖVERN Klövern har cirka 380 fastigheter. Fastigheterna hade vid första kvartalet en total uthyrningsbar yta på nära 2 380 tkvm och värdet uppgick till 20,9 mdkr. Klövern fokuserar på kommersiella lokaler inom ramen för Business och Science Parks, småföretagsparker samt cityfastigheter. Hyresvärdet, dvs. hyresintäkterna om samtliga lokaler var uthyrda, uppgår till cirka 2,3 mdkr.

Midroc hyr ut till Bizkit Midroc har tecknat ett hyresavtal med Bizkit AB. Avtalet omfattar 808 kvadratmeter i Midrocs fastighet Jakob Mindre 11 vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Avtalet är femårigt och inflyttning sker 1 januari 2013. - Det här är en av de första större uthyrningarna efter ett omfattande renoveringsarbete av fastigheten, berättar Jesper Annerstedt, affärschef i Midroc Real Estate i ett pressmeddelande. Vi kan nu erbjuda totalrenoverade lokaler till företag som efterfrågar aktivitetsbaserade arbetsmiljöer. Kontoret upptar en stor del av bottenplan i den kulturhistoriskt intressanta byggnaden vid Gustav Adolfs torg tillsammans med bland annat Handelsbanken och restaurang Naglo. Foto: Midroc Property Development

energilösning till en Green Building-certifiering för fastighetsägaren, säger Jonas Häggqvist, vd för Eco2 Energy. Eco2 Energy producerar förnybar energi genom egna lokala värmeanläggningar, baserat på bergvärme, bioenergi och solvärme. Bergvärme- och kylanläggningen i Ormingehus i Nacka är i drift sedan 3 veckor.

BILD: ECO2 ENERGY

Eco2 Energy värmer Ormingehus Värmeleverantören Eco2 Energy levererar grön energi till den kommersiella fastigheten Ormingehus i Nacka. Genom övergången från fjärrvärme till lokalt producerad grön energi- reduceras de årliga kostnaderna med en kvarts miljon kronor för den 17 000 kvadratmeter stora fastigheten. Fastigheten Ormingehus i Nacka som bland annat rymmer en vårdcentral, restaurang, Friskis och Svettis, dagis och kontorslokaler har ett behov av både uppvärmning och kyla. Tidigare värmdes fastigheten upp av fjärrvärme från Fortum. Genom att anlägga en lokal bergvärmeoch kylanläggning levererar nu Eco2 Energy grön energi till vad som beräknas bli en lägre kostnad. – Beräkningarna är att Ormingehus får en kostnadsbesparing på drygt en kvarts miljon kronor årligen genom lokalt producerade energi. Utöver att sänka kostnaderna för värme och kyla bidrar även vår

kvarteret orgelpipan 6 mer känd som station stockholm city ska få en ny utformning. bild: 3xn

35

orgelpipor gestaltar nya stationen i city Stockholms stad och Jernhusen har tillsammans presenterat det nya förslaget till gestaltningen av hela stationsbyggnaden för Station Stockholm City som ska bli en ny station när Citybanan står färdig 2017. – Det här förslaget tar hänsyn till platsens förutsättningar och visar att det går att tillföra nyskapande arkitektur till Stockholms hjärta. Byggnaden kommer att bli en naturlig mötesplats för såväl hitresta som bofasta stockholmare, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholms stad. Projektet har pågått en längre tid med detaljplanesamråd under vintern. Utifrån de remissutlåtanden som kom in tog Jernhusen och projektledningen för Orgelpipan 6 under april beslutet att byta gestaltningsförslag och därmed arkitekt till danska 3XN.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Notiser Svealand


Savills Lokalguidens samarbetspartner Savills plc är en global fastighetstjänsteleverantör som är listad på London Stock Exchange. Med ett internationellt nätverk av över 200 kontor och samarbetspartners, erbjuder man ett brett urval av specialistråd, förvaltningsoch transaktionstjänster till kunder över hela världen. I Lokalguiden kommer Savills Göteborg att bidra med marknadsanalys och färska siffror på hyres- och vakansnivåer i varje nummer under 2012. www.savills.se

Anders Rydstern Savills Artikelförfattare

Analysen

VÄSTERÅS

HANDELN

har dragningskraft

36

Vid slutet av 2011 hade Västerås, Sveriges sjätte största kommun, 138 709 invånare, vilket föranleddes av en befolkningstillväxt om 1502 personer under året. Av denna ökning svarade flyttningsöverskottet för över 70 procent, varav 57 procent kom ifrån utlandet. Ett scenario där centralorten växer, samtidigt som merparten av kommunerna i länet krymper är inte unikt för Västerås, utan snarare en allt mer frekvent företeelse i många delar av landet. Kommunens dragningskraft, i form av centralort, återspeglas likaledes i dess positiva pendlingsnetto om cirka 3000 personer.

Västerås har ett gott kommunikationsRiket är 26 procent. Anmärkningsvärt, och läge nordvästra Mälardalen. Via E18, som till viss del paradoxalt, är det faktum att sträcker sig igenom staden nås Stockholm antal nystartade företag per 1000 invånare i öst på cirka 1 timme och 20 minuter och i stort sätt alltid legat lägre än riksgenomtill Örebro tar det omkring 1 timme i motsnittet. Något som även gällde 2011, då det satt riktning. Via riksvägarna nås Sala och startades 30 procent färre nya företag per Fagersta i norr och Eskilstuna i söder. 1000 invånare i kommunen jämfört Närmsta flygplats, Stockholmmed genomsnittet för landets 290 Västerås flygplats, erbjuder kommuner. såväl nationella som interEfter att ha bildats i staStaden nationella avgångar och är den år 1890 kom expansiopräglas, av belägen cirka fem kilometer nen av ASEA, nuvarande öster om centrum. ABB, att prägla dess framflera stora tid. Idag karakteriseras staäldre ARBETSMARKNAD OCH den alltjämt av den byggfastigheter! FÖRETAGANDE nation som ASEA uppförde Västerås kommun har historiskt under första delen av 1900-talet sett ofta haft en högre arbetsoch företagets betydelse märks än löshet än riksgenomsnittet. I idag, då ABB med sina drygt 4000 anmätningen i juni i år uppvisade kommunen ställda är största privata arbetsgivare i sta9,9 procent gentemot Rikets 8,1 procent. den. Företagandet, det vill säga antalet privata ICA Sverige, som också har sitt urarbetsplatser per invånare, i kommunen sprung i staden är näst största privata arligger strax under riksgenomsnittet. Därebetsgivare med omkring 1500 anställda. mot utgör andelen småföretag, med färre Andra stora privata aktörer är Bombardier än 49 anställda, hela 34 procent av alla föTransportation och Westinghouse Electric, retag i kommunen. Motsvarande siffra för med cirka 1300, respektive 1100 anställda. Analys Västerås

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

KONTOR

Den totala kontorsytan i Västerås uppskattas till omkring 750 000 kvm. Under de senaste två åren har det i stort sett inte skett någon nyproduktion i staden, bortsett ifrån ett mindre tillskott i Kopparlunden. Staden präglas, som nämnts tidigare, av flera stora äldre fastigheter av industrikaraktär. Flera av dessa är numera anpassade till kontorslokaler, vilket medför att det finns ett stort utbud av den typen av lokaler. Många kontrakt sträcker sig över lång tid och omfattar stora ytor, vilket i sin tur bidrar till en minskad volatilitet i fråga om hyresnivåer. Det är också intressant att se att vakansgraden i Västerås har sjunkit förhållandevis kraftigt under senare år. I bästa läge ligger hyran för kontor på omkring 1100 – 1500 kronor per kvadratmeter och i vad som kan betraktas som A-läge bedöms vakansgraden till 6-7 procent. De förhållandevis låga hyrorna, i kombination med en låg vakansgrad, bör skapa utrymme för hyreshöjningar. Däremot kan rådande situation samtidigt bidra till en avskräckande effekt ibland investerare.

Under 2011 ökade handeln i Sverige i genomsnitt med 1 procent, vilket resulterade i en total omsättning på 575 miljarder. Det finns dock en kommun som har visat en anmärkningsvärt stark tillväxt under det senaste året. I Västerås ökade handelns totala omsättning med hela 7 procent och tittar man på enbart sällanköpsvaror, så ökade handeln med 10 procent i förhållande till året dessförinnan. I reella tal innebär det en ökad försäljning om cirka 750 miljoner kronor, vilket var den näst största ökningen i landet efter Stockholm. Att såväl ICA som Henne & Mauritz har sitt ursprung i staden ger en indikation om att handeln spelat en stor roll genom dess historia. I dagsläget sysselsätter branschen drygt 4000 personer och under 2011 hade handeln i Västerås kommun en omsättning om totalt 11 miljarder. Det innebär en väldigt hög omsättning per capita i förhållande till andra kommuner av liknande storlek. Värt att notera är att kommunens försäljningsindex ligger på 131, vilket innebär att en förhållandevis stor del av omsättningen kommer ifrån konsumenter som är bosatta utanför kommunens gränser. Försäljningsindex för sällanköpsvaror

var 155, eftersom konsumenter i regel är villiga att resa längre för den typen av varor i förhållande till dagligvaror. Den kraftiga omsättningsökningen, som beskrivs ovan, härrör i huvudsak ifrån av externhandelsområdet Erikslund väster om staden. Området har mer än fördubblats under de senaste åren. I april 2011 invigde IKEA ett nytt varuhus samtidigt som ett nytt shoppingcenter med omkring 90 butiker öppnade i direkt anslutning till möbelvaruhuset. Denna etablering innebar ett tillskott om 100 000 kvm och gör Erikslund, med en bedömd omsättning på cirka fyra miljarder, till ett av de fem största handelsområdena i landet. Trots att handel är stark har dess potential inte bara medfört positiva effekter. IKEA flyttade ifrån deras tidigare varuhus vid Hälla, på den östra sidan av staden, vilket medförde att flera andra aktörer valde att följa i samma spår. Stora aktörer som Elgiganten och Expert, som också var fanns representerade i Hälla, kommer att finnas i Erikslund framöver. Det äldre området har därmed drabbats av allt fler vakanser i spåren av konkurrensen ifrån expansiva Erikslund. I Västerås finns det inte mindre än

sju stadsgallerior, vilket är oerhört mycket för en stad av dess storlek och således ytterligare ett bevis på en väldigt stark tro på stadens potential inom handel. Den hårda konkurrensen har dock medfört att flera gallerior har drabbats av problem, med stigande vakanser som följd. Överetableringen blir tämligen uppenbar då Cornerstone, ägare av Skrapan sedan 2007, tillkännager att fastighetens galleridel skall byggas om till kontorslokaler. Ytterligare spår av överetablering finns i gallerian Sigma, där omkring 35-40 procent av totalt 10 000 kvm står vakant. Nu har dock Cornerstone, som även äger denna fastighet, förklarat att man skall fortsätta att satsa på handeln i huset genom att bygga om den drygt 50 år gamla gallerian till en modern handelsplats. Det skall även nämnas att flera av stadens handelsfastigheter har bytt ägare under de senaste åren. Ägarstrukturen har karaktäriserats inte av lokala aktörer, utan snarare av flera utländska investerare och stora börsbolag, vilket har resulterat i en stor omsättning. Under 2010 landade den totala omsättningen i kommunen på 2,8 miljarder och året därpå bytte fastigheter för hela 5,7 miljarder ägare.

VÄSTERÅS FOTO: WWW.FOTOAKUTEN.SE

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Analys Västerås

37


Flera tusen lokaler! Hitta rätt lokal för dig Visst vet du att du hittar alla våra lokaler på www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sökning och hitta rätt lokal för dig.

Västerås & Örebro

populäraste lokaler

Vi erbjuder möjligheter i Uppsala Business Park

på lokalguiden.se

Västerås och Örebros mest intressanta lokaler just nu med utgångspunkt i “klickstatistiken” på www.lokalguiden.se. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

Stark utveckling i Uppsala Business Park När fastighetsbolaget Klövern i maj 2006 klev in som fastighetsägare var det med förutsättningen att Pharmacia/ Pfizer skulle avveckla all verksamhet i Uppsala och stora lokalytor skulle bli tomma. Då påbörjades en omvandling av ”Pharmaciaområdet” i Fyrislund till Uppsala Business Park.

38

interiörbild: ABSTRACTA

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

VÄSTERÅS

VÄSTERÅS

VÄSTERÅS

200 kvm restaurang................Slottsgatan Andreas Andersson.................018-56 48 14 Statens fastighetsverk..Objekt nr 41790014

900 kvm produktion.....Regattagatan 7-31 Patrik Zetterberg..................021-448 08 62 Klövern AB.................Objekt nr 41796627

2 120 kvm produktion.......Kretskortsvägen Thomas Wallin......................021-40 44 84 Kungsleden ................Objekt nr 41796105

360 kvm kontor...........Metallverksgatan 2 Maléne Broman.....................08-455 54 34 SveaReal AB...............Objekt nr 41798007

925 kvm lager............St Gertruds väg 1-3 Capitex import......................054-22 22 70 Klövern AB................Objekt nr 41796574

1 565 kvm kontor...............Sintervägen 16 Catarina Lundén....................021-10 54 74 Aspholmen..................Objekt nr 41794217

407 kvm utbild.lokal........Eriksborgsg. 11 Magnus Holmberg..................021-12 52 73 Hemsö.........................Objekt nr 41793273

ÖREBRO

1 500 kvm butik.....................Björnövägen 6 Växel....................................08-120 510 00 Galjaden Fastigheter...Objekt nr 41785949

ÖREBRO

535 kvm butik.................Radiatorvägen 1 Annsofie Erlingmark..............019-27 65 05 Aspholmen..................Objekt nr 41794214

280 kvm kontor...........Fridhemsgatan 2-6 Johan Carlsson........................019-27 65 08 Aspholmen....................Objekt nr 41794196

610 kvm butik..................Radiatorvägen 7 Mikael Warg...........................019-20 85 92 Klövern ......................Objekt nr 41796430

314 kvm kontor.............Svartå Bangata 14 Cristoffer Högberg...............08-503 052 28 Kungsleden ................Objekt nr 41796077

510 kvm kontor..................Forskarvägen 1 Mikael Warg...........................019-20 85 92 Klövern ......................Objekt nr 41796569

285 kvm kontor...............Elementvägen 12 Annsofie Erlingmark..............019-27 65 05 Aspholmen..................Objekt nr 41794190 Populäraste lokaler Svealand lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Antal företag i UBP BP 70 60

Målsättningen 100 företag till Uppsala Business Park formulerades och förändringen tog fart. Life Science präglar naturligtvis området tydligt med tanke på de fantastiska möjligheter lokalerna ger. Utvecklingen har varit god trots den konjunktursvängning som passerat.

50

Idag är fler arbetsplatser igång i området än när Pharmacia/ Pfizer påbörjade sin avveckling år 2006. Diagrammet visar utvecklingen av antalet företag i Uppsala Business Park. Både stora och små företag har fått möjligheter till nya lokaler i Parken och utvecklingen rullar på fortsatt bra, bara under december flyttar ytterligare sju företag in.

20

Vi önskar dem varmt välkomna! Kom och se vilka företag som finns på plats och vilka lediga lokaler som erbjuds!

40 30

10 0 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Gå in på www.uppsalabusinesspark.se

ÖREBRO

2 500 kvm lager.............Berglundavägen 2 Johan Carlsson.......................019-27 65 08 Aspholmen..................Objekt nr 41796721 4 090 kvm produktion.........Esplanaden 1 Anders Norlander.................08-514 933 41 Local Broker...............Objekt nr 41791410

Söker Du kontor, labb, produktionslokal, datahall eller…? Vi har det – och mycket mer! Möt oss för mer information på www.klovern.se


plan4 Flera tusen lokaler! Hitta rätt lokal för dig Visst vet du att du hittar alla våra lokaler på www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sökning och hitta rätt lokal för dig. Bild: Abstarcta

Karlstad & Eskilstuna

populäraste lokaler

på lokalguiden.se

Karlstad och Eskilstunas mest intressanta lokaler just nu med utgångspunkt i “klickstatistiken” på www.lokalguiden.se. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

Digital nomad? Välkommen till plan4. Ett medlemskap. En mötesplats. Ett flexibelt kontorskoncept för alla entreprenörer, små företag och digitala nomader.

40

Rum att utvecklas i – våra alternativ: interiörbild: ABSTRACTA

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

KARLSTAD

KARLSTAD

270 kvm kontor.....................Ventilgatan 5 Per Johansson.........................054-22 22 76 Klövern AB.................Objekt nr 41796494

565 kvm butik......................Blockgatan 10 Växel.....................................08-120 510 00 Galjaden Fastigheter...Objekt nr 41785528

lokaler, 1 001-5 000 kvm KARLSTAD

4 643 kvm mark.....................Spärrgatan 11 Växel....................................08-120 510 00 Galjaden Fastigheter...Objekt nr 41778012

260 kvm kontor................Blockgatan 8-10 Växel.....................................08-120 510 00 Galjaden Fastigheter...Objekt nr 41790625

646 kvm kontor/lager....Sågverksgatan 32 Per Johansson.........................054-22 22 76 Klövern AB.................Objekt nr 41796554

1 340 kvm kontor.................Ventilgatan 5 Per Johansson........................054-22 22 76 Klövern AB.................Objekt nr 41796493

163 kvm kontor/lager.....Dagvindsgatan 5 Åsa Johansson.......................054-777 22 83 Klövern AB.................Objekt nr 41796624

990 kvm butik...................Gjuterigatan 28 Per Johansson.........................054-22 22 76 Klövern AB.................Objekt nr 41796552

ESKILSTUNA

ESKILSTUNA

270 kvm kontor................Kungsgatan 6-8 Erika Lundquist...................0708-88 47 58 GE Capital Real Estate.Objekt nr 41785505

Eget kontor – Ett litet, effektivt och toppmodernt kontor med all tänkbar teknik och service för dig som vill stänga dörren om sig ibland. Arbetsplats – En plats i öppet landskap för dig som kommer och går eller gillar att arbeta i vimlet med alla de bekvämligheter som en ergonomiskt utformad arbetsplats kräver. Loungen – En inspirerande och flexibel miljö där du kan landa mellan möten, avnjuta en kaffe, kolla din mail, språka med kollegor och kunder eller bara pausa en stund.

1 390 kvm lokal..........Rademachergatan 8 Erika Lundquist..................0708-88 47 58 GE Capital Real Estate...Ob. nr 41786776

Small – Ingår i alla medlemskap och omfattar bl a receptionist, bokningstjänst, postservice, städning, teknisk support, kontorsmaterial, frukt & kaffe, inspirationsföreläsningar & mingel. Medium – I tillägg till tjänsterna i Small får du även tillgång till mötesrum (10 möten/mån) och fri tillgång till cykel- och Segwaypool.

1 500 kvm lager...........Helgestagatan 3 B Stig Broman...........................021-12 52 70 Kungsleden ................Objekt nr 41796110

Large – Här ingår allt i Small och Medium med tillägg för fri tillgång till mötesrum och bilpool, bilvårdsabonnemang, massageabonnemang och fri träning på SATS.

120 kvm butik...............Lundbladsvägen 6 Stig Broman............................021-12 52 70 Kungsleden.................Objekt nr 41796086 158 kvm kontor....................Careliigatan 8 Dick Säfström..........................021-15 60 61 Hemfosa......................Objekt nr 41793408

Välj din servicenivå:

Hör av dig så berättar vi mer:

e-post: plan4@ihus.nu telefon: 018-56 29 80

Populäraste lokaler Svealand lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se IHUS-MU-210x280.indd 1

2012-04-27 13:52


www.humlegarden.se • 08-678 92 00

Claes Larsson VD Aspholmen

lokalguidens expertpanel Expertpanelen är ett återkommande inslag med en panel av tre VD:ar med en bred branschkunskap. De kommer att svara på olika typer av frågor som är till gagn för er alla som söker nya lokaler eller står inför en flytt.I detta första nummer av Lokalguiden riks svarar Expertpanelen på frågor om hyresnivåerna i Svealand.

42

??

Hur tror du att hyresnivåerna i Svealand kommer att utvecklas under 2013?

Claes Larsson, Aspholmen - Vår ekonomiska/finansiella omvärld är minst sagt orolig och oförutsägbar. Att sia om framtiden känns därför något osäkert. Bedömningen är dock att de marknader som Aspholmen är verksamma i kommer att vara fortsatt stabila tillväxtmarknader och stå emot väl. Låga och i vissa fall sjunkande vakanser samt avsaknad av nyproduktion på spekulation talar för stabilitet. Uppsala och Örebro har den senaste treårsperioden haft en stark utveckling av marknadshyror för kontor i A-läge medan kontorshyrorna i Västerås, på grund av vakanser, mer följt inflationen under motsvarande period. Sjunkande vakanser i Västeråsmarknaden talar dock för en starkare utveckling av marknadshyrorna framöver. Sammanfattningsvis är bedömningen att kontorshyrorna i A-läge och bra moderna externlägen i Uppsala, Västerås och Örebro kommer att vara stabila till stigande medan hyresutvecklingen i övriga kontorslägen bedöms vara stabil, (följa inflationen). Fredrik Wirdenius, Vasakronan - Jag tror vi kommer att få se svagt fallande Expertpanelen Svealand

Fredrik Wirdenius VD Vasakronan

vakansgrader för kontor i bra områden i Stockholm under 2013. Det kommer att medföra stigande hyresnivåer på många delmarknader i Stockholm. Som vanligt är det moderna och effektiva fastigheter som har störst potential. Thomas Erséus, Kungsleden - Hyrestillväxten i Stockholm (som är den mest volatila hyresmarknaden i Sverige) avtar under 2013 i och med den globala lågkonjunkturen. Hyrestillväxten bedöms därefter ta fart igen under åren 2015-2017 när läget i världsekonomin förbättras. Övriga regionstäderna har historiskt haft mycket stabila hyresmarknader och bedöms vara fortsatt stabila framöver.

?

I vilka städer tror du att det blir brist på moderna kontor (i A-läge) under de närmsta åren?

Claes Larsson, Aspholmen - Den positiva utvecklingen av marknadshyror för kontor som vi kunnat se i Örebro och Uppsala skapar förutsättningar för såväl nyproduktion av kontor som förädling av det äldre beståndet. Under senare år har också en viss nyproduktion och förädling kommit igång i dessa marknader och projekten har färdigställts med låga eller inga vakanser. Utvecklingen av kontorshyrorna i Västerås släpar enligt ovan varför nyproduktionen av moderna kontor varit på en mycket låg nivå de senaste åren. Efterfrågan på moderna kontor är dock stigande i Västerås i takt med att vakanserna sjunker undan. Sammanfattningsvis är bedömningen att Uppsala har den starkaste efterfrågan på moderna kontor i A-läge och att viss brist för stunden råder medan Örebro och Västerås upplevs som marknader i balans. De närmsta åren kommer det att finnas ett utrymme för nyproduktion/förädling av moderna kontor i A-läge i de tre städerna,

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Thomas Erséus VD Kungsleden

med en starkast efterfrågan i Uppsala. Bedömningen är att nyproduktion/förädling till viss del kommer att svara upp mot efterfrågan och att vi fortsatt kommer att ha balans i Örebro och Västerås men viss brist i Uppsala. Problem med att finansiera nya projekt kan dock påverka denna bild.

Kontoret som ger dig gröna fingrar

Fredrik Wirdenius, Vasakronan - I Stockholms centrala delar tror jag på fortsatt stor efterfrågan på bra kontorslokaler samtidigt som tillskottet av nya lokaler är begränsat. Även i Uppsala ökar efterfrågan på moderna lokaler i bra lägen och väldigt lite nytt tillförs marknaden. Uppsala har under senaste åren haft en bra utveckling med god efterfrågan och stigande hyror vilket jag tror kommer att fortsätta i takt med att stadens näringsliv växer. Thomas Erséus, Kungsleden - En växande tjänstesektor ökar efterfrågan på högkvalitativa kontor och i Stockholms centrala delar råder brist på stora moderna lokaler. På tillväxtorter såsom till exempel Västerås där Kungsleden har ett stort och centralt beläget kontorsbestånd finns också en hög efterfrågan på moderna kontor i A-läge. De senaste årens trend bland företag att efterfråga moderna och yteffektiva kontor bedöms fortsätta och förstärkas. Mer och mer diskuteras nu kostnad per arbetsplats istället för kostnad per kvadratmeter. Detta leder till ökande hyres- och vakansskillnader mellan effektiva och ineffektiva kontor.  I orter där det finns tillgång på mark och därmed möjlighet att bygga nytt uppstår balans mellan utbud och efterfrågan på moderna kontor.

Genom smart användning av IT och ny teknik jobbar vi på Humlegården aktivt för att minska energianvändningen i våra fastigheter. Vi kallar konceptet för Green Fingerprint och det hjälper både dig och oss att bli mer miljövänliga. Med vår smartphone-app kan du och dina medarbetare enkelt följa er energiförbrukning i realtid och se hur ni kan påverka både miljö och ekonomi. Så nu erbjuder vi inte bara Stockholms bästa fastigheter utan också Stockholms bästa miljöengagemang. Läs mer om våra lediga lokaler och Green Fingerprint på humlegarden.se eller kontakta någon av våra uthyrare: Katarina, Lennart eller Anne-Li på telefon 08-678 92 00

Har ni någon intressant fråga som ni önskar få svar på så kan ni maila till: redaktionen@lokalguiden.se.

Välkomna!


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i AA- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa.

Hyror i siffror

HYRESNIVÅER I VÄSTERÅS & ÖREBRO

Något man inte kan bortse från i sökandet av ny lokal är lokalhyran. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. Ett A-läge är över lag det mest eftertraktade, men ert företag kanske gynnas bäst i ett C-läge. 44

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år. VÄSTERÅS

Bostadsproduktionen i Västerås fortsätter Hyresnivåer Svealand

att vara hög med flera nya projekt på gång, främst i Mälarens närhet men det planeras även förtätning av staden med högre byggnader i de centrala delarna. Handelsområdet Erikslund som har utvecklats till ett av Sveriges största är numera stadens mest attraktiva handelsplats. Under det gångna året har framförallt äldreboenden attraherat köpare. Det första spadtaget för omvandlingsprojektet Kokpunkten har tagits, som i den första etappen omfattar ett nytt upplevelsebad. Västerås hamnar på plats nio i NAI Svefa Fastighetsindex. ÖREBRO

Örebro kommer att präglas av ett intensivt bostadsbyggande de närmaste åren, främst i stadens södra och sydöstra delar. Ett flertal nybyggnadsprojekt avseende kontorslokaler i attraktiva lägen är även i projekteringsfasen. Inom handeln finns indikationer på att den allt högre hyresnivån i kombination med viss överetablering och en ökad e-handel kommer att leda till högre vakanser beträffande butikslokaler, både i centrum och i externhandeln. Örebro behåller sitt NAI Svefa Fastighetsindex om 43 och sin tolfteplats.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

VÄSTERÅS Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 000 – 1 600 800 – 1 500 700 – 1 000

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 800 – 3 500 1 000 – 1 600 700 – 1 000

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 550 – 800 400 – 600 300 – 450

Nöjd

ÖREBRO Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 600 700 – 1 200 600 – 800

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 2 000 – 4 000 1 000 – 2 000 700 – 1 100

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 500 – 750 400 – 600 300 – 500

Vår webb visar varför.


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i AA- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa.

Actionhotellet i Gustavsvik kallas ”ett rejält landmärke” och blir ett av Mellansveriges största hotell.

Hyror i siffror

WHITE RITAR SVERIGES

HYRESNIVÅER I

NYA ACTIONHOTELL

KARLSTAD & ESKILSTUNA

Det blev White som gick segrande ur kampen om det stora ”aktivitetshotellet”vid Gustavsvik i Örebro, som med sina 600 000 årliga besökare är en av Sveriges mest besökta turistoch fritidsanläggningar. -Genom att låta hotellet omfamna den fina sjön tas utsikten över vattnet tillvara. Vi skapar en magi kring platsen som både barn och vuxna kommer att älska, säger Sven Gunnarson, ansvarig arkitekt för det vinnande konceptet.

Något man inte kan bortse från i sökandet av ny lokal är lokalhyran. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. Ett A-läge är över lag det mest eftertraktade, men ert företag kanske gynnas bäst i ett C-läge. 46

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år. KARLSTAD

Med en stark avslutning under sista kvarHyresnivåer Svealand

talet 2011 kom transaktionsvolymen inom storhussegmentet nästan upp i nivå med all time high. Den omsatta volymen bedöms uppgå till cirka 2,5 mdkr vilket endast överträffas av rekordåret 2007 med en omsättning på cirka 2,7 mdkr. På bostadsmarknaden har två rekordstora ombildningar till bostadsrätter genomförts. Den ena affären bedöms ligga kring 300 mkr och den andra strax över 100 mkr. Karlstad klättrar upp till plats tolv i NAI Svefa Fastighetsindex med 43 poäng. ESKILSTUNA

Nya bostäder färdigställs genom nybyggnation och omvandling från industri till bostäder i centrala lägen. Kommunen satsar på näringstillväxt med fokus på företag med logistikprofil som drar nytta av ortens goda läge i Mälardalen. Kontorsmarknaden är alltjämt svag med märkbara vakanser. Tuna Parks framgångar som externt handelsområde fortsätter på bekostnad av centrumhandeln. Planer finns på ett mer centrumnära handelområde, Skiftinge, samt en ny arena och ett nytt badhus. Med 19 poäng behåller Eskilstuna plats 23 i NAI Svefa Fastighetsindex.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

KARLSTAD Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 400 700 – 1 200 600 – 900

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 500 – 3 000 900 – 1 700 600 – 1 000

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 600 350 – 550 300 – 450

ESKLISTUNA Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 250 850 – 1 100 600 – 900

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 250 – 3 200 1 000 – 1 300 700 – 1 000

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 500 – 650 450 – 600 400 – 500

Torsdag 31 maj offentliggjordes vilket av tre tävlande kontor som får uppdraget att rita det stora hotell som ger ytterligare dragkraft åt den redan tidigare attraktiva anläggningen Gustavsvik, där höjdpunkter som Upplevelsebadet och den femstjärniga campingen lockar både inhemska och internationella besökare. Förutom hotellet ska White även utforma området vid badanläggningen, samt bostäder vid Södra Vattentornet. Efter en parallell process med tre kontor valde den eniga juryn Whites förslag, bland annat med motiveringen att ”förslaget har stora förtjänster med den miljö som skapas i hotellets aktivitetsdelar med utblickar mot och direktkontakt med sjön”, och för att förslaget gör det möjligt att använda de olika aktiviterna året runt. Hotellet får hela 242 rum fördelat på elva våningar. Det blir därmed ett rejält landmärke och ett av Mellansveriges största hotell med stora mingelytor både utom- och inomhus, restaurang, bar och bankettsalar i svit och en konferensdel direkt invid vattnet. Redan i den stora lobbyn inser besökaren att det inte handlar om något vanligt

”förvaringshotell”. Härifrån får man en första glimt av alla tänkbara aktiviteter: bad, klättervägg, gym, gruppträning, spa och andra aktiviteter är synliga från lobbyn. En multiarena för diverse bollekar och en fast food-restaurang med servering på bryggan är ytterligare attraktioner som lär tilltala många. Det redan stora badet byggs ut med ett större barnbad och glasas upp mot lobbyn på ett dramatiskt sätt. Betydligt lugnare blir det i den utbyggnad av relaxavdelningen som

47

görs möjlig med det nya hotellet, medkroppsbehandlingar, yoga, flera sorters bastu och pooler inne och ute - ett koncept som saknas i Örebro idag. – Vi är glada för vinsten och nöjda med vårt förslag, enkelt elegant arkitektur i en koncentrerad planlösning som ger en slank byggnad. Att barn och semesterfamiljer kommer att gilla det vågar jag nästan garantera, men vi tror också att örebropubliken kan bli ganska förtjust, säger Sven Gunnarson.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

projekt


Stockholm

lediga lokaler

mitt i staden Svea väge n

Här presenterar vi ett urval av lokaler som finns lediga mitt i centrala Stockholm. Tag kontakt med respektive fastighetsägare och se om någon lokal är rätt just för dig och din verksamhet. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

3

Stureplan 2

48

1

Herkulesgatan 12 kontor 45 kvm

Detta trevliga kontor har utsikt över Brunkebergstorg. Härifrån är det nära till Centralstationen och alla dess kommunikationer. Garageplats går att hyra. I området finns gott om affärs- och restaurangstråk samt nöjesoch kulturliv. Kontakt: Stena Fastigheter Stockholm AB, Britt Ellneby, tel 075-24 15 000.

2

Denna fastighet byggdes 1882 och har nu renoverats till toppskick för att motsvara kraven på funktionella och moderna kontor. Här kan hyresgästen själv påverka utformingen av lokalen. När det kommer till kommunikationer ligger Hötorgets T-bana runt hörnet och det är nära till T-centralen. Mer centralt kan det knappt bli och i närheten finns all tänkbar service. Kontakt: Byggnadsfirma Olov Lindgren AB, Marie Stopner, tel 08-690 25 00.

3

Wallingatan 2 kontor 148 kvm

Högst upp i en av fastighetens vindar finns den här charmiga kontorslokalen. Snedtak och takbjälkar ger kontoret en särpräglad karaktär. Här kan man njuta av Vasastans lugn och ändå ha nära till det pulserande Sitt mitt i stan

4

Sergelstorg 4

5

1

Vasagatan 36 kontor 8-16 kvm

Här kan du hyra ett eget kontorsrum i varierande storlek, från 8 kvm upp till 16 kvm i ljusa lokaler. I kontorshyran ingår allmänn städning, Internet, tillgång till två konferensrum, kök med sittgrupper. Man kan också välja att hyra möblerat eller ickemöblerat.. Kontakt: New Office AB, David Werner, tel 08-665 68 80.

5

49

Centralstationen

n ata sag Va

Kungsgatan 56 kontor 114 kvm

storstadslivet från Drottninggatan. Fastigheten kan erbjuda hyrande företag hjälp med ett brett utbud av servicetjänster. Kontakt: Vasakronan AB, Christina Zettergren, tel 08-782 03 60 eller 070-511 23 87.

Hötorget

Kungsträdgårdsgatan 10 kontor 172-281 kvm

Från denna lokal har man utsikt över Kungsträdgården. Planlösningen är öppen och fördelad på två större rum i denna lokal som ligger på översta våningen. Det finns även ett konferensrum med plats för tio personer samt ett pentry och ett mindre kontor. Det finns möjlighet att få hjälp med vaktmästartjänster, men även tillgång till större konferensrum i fastigheten. Kontakt: Thule Fastighetsutveckling AB, Claes Wallberg, tel 08-555 199 00 eller 070-880 83 13.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Sitt mitt i stan


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i AA- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa.

Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighetsägarna hittar du på lokalguiden.se. Tipsa oss gärna om pågående projekt!

Hyror i siffror

pågående projekt

HYRESNIVÅER I

STOCKHOLM

50

Hyresnivåer Svealand

Ringborren 15 i västerås

HYRESNIVÅER - STOCKHOLM

Transaktionsvolymen i Stockholm befinner sig på en historiskt hög nivå och 2011 avslutades starkt där bland annat AMF kommunicerade förvärv för över 5 mdkr. Bostadsbyggandet har ökat kraftigt och inom det kommersiella segmentet är efterfrågan god. Ett flertal stora projekt är på gång i huvudstaden. Stadens satsning på att etablera sig som den främsta kunskapsstaden fortsätter och nya universitetslokaler och bostäder planeras på Albanoområdet. Stockholm behåller sitt index om 89 och kvarstår som ohotad etta i NAI Svefa Fastighetsindex.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

BILD: KONTORSFASTIGHETEN KV INKÖPAREN FÄRDIGSTÄLLS I ÖREBRO UNDER HÖSTEN OCH KOMMER ATT INRYMMA HYRESGÄSTER SOM BL.A. NCC OCH TOOLS.

Här presenterar vi ett urval av pågående projekt i Svealand. Projekten är i olika faser och har hunnit olika långt. Kontakta fastighetsägaren direkt om du är intresserad och tipsa oss gärna om projekt att skriva om.

Något man inte kan bortse från i sökandet av ny lokal är lokalhyran. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. Ett A-läge är över lag det mest eftertraktade, men ert företag kanske gynnas bäst i ett C-läge.

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både Boch C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år.

Svealand

STOCKHOLM Kontor AA-LÄGE A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 3 500 – 4 900 2 700 – 4 200 1 900 – 3 000 1 400 – 2 200

BUTIKER AA-LÄGE A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 6 500 – 16 000 3 000 – 9 000 1 450 – 4 000 1 450 – 2 700

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 600 – 1 100 500 – 800 450 – 650

Ett större projekt i fastigheten Ringborren 15 i handelsområdet Hälla har påbörjats under 2011. Området som ligger nordost om Västerås stadskärna har en ökad popularitet och allt fler företag söker sig till Hälla. Inom projektet iordningställs kontor, butiks- och lagerlokaler och en ny infartsväg byggs till fastigheten. Projektet berör närmare 12 000 kvm och investeringen är beräknad till 52 mkr. Investeringen sker i etapper i samband med nyuthyrning och beräknas vara klar under 2013.

BILD: FASTIGHETEN RINGBORREN

51

YTTERLIGARE EN HYRESGÄST KLAR

takvåning med terrass i kvarteret riga

FMF Assistans AB blir ny hyresgäst på Inköparen. Tanken är även att Aspholmen Fastigheter ska flytta in i höst och då återstår endast ett våningsplan i kontorshuset. Fasaden är i stort sett klar och inom det närmaste kommer byggställningarna att plockas ner. Invändigt byggs det för fullt åt Tools i bottenplan och NCC på våning 3 och 4. Innertak och väggar är det som kommer att byggas härnäst. I den mindre byggnaden där Tools ska ha sin butik är golvet färdigt. Vecka 47 var det en stor markyta på Inköparen vid Rondelle. Men nu när snön har smält bort har vi två huskroppar. Den lägre butiksbyggnaden har haft fasad sen någon månad och nu har även stommen på det stora kontorshuset kommit på plats.Vecka    39 startade bygget av den tredje etappen på Inköparen, vid rondellen på Aspholmen. Bygget omfattar 2 byggnader på tillsammans 4 200 m² uthyrningsbar yta. Två hyresgäster är klara, NCC och Tools. Det finns fortfarande vakanta ytor på cirka 1 500 m². Den första hyresgästen kommer att flytta in under september 2012. NCC är totalentreprenör för bygget.

Kvarteret Riga är en sju våningar hög kontors- och handelsfastighet och en av de första byggnaderna som har färdigställts i Värtahamnen, som är en del av Norra Djurgårdsstaden, ett av Stockholms största utvecklingsområden som beräknas att bli färdigt 2025. Området har en tydlig miljöprofil med sikte på att bli klimatpositivt. Kvarteret Riga har mycket liten klimatpåverkan och har byggts med miljömässigt bra material med lång livslängd som är enkla att underhålla. Kvar att hyra i Riga finns en takvåning på ca 1 775 kvm med terrass med utsikt i fyra väderstreck.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

kvarteret riga. Fotograf: Tim Meier

Pågående projekt


Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighetsägarna hittar du på lokalguiden.se. Tipsa oss gärna om pågående projekt!

5 000 kvm kontor i victoria tower med utsikt över hela stockholm. bild: viz Arkitektkontor

i flygbild på jarlahuset. bild: probitas

52

miljöanpassade kontor i jarlahuset NCC gör en miljöanpassad renovering av 15 000 kvm kontor och bygger till en glasad takvåning för kontor på Probitas fastighet Jarlahuset på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Fastigheten från 1974 blir både en Miljöbyggnad och GreenBuilding. Det sänker bland annat energibehovet med 25 procent. Jarlahusets fasad mot innergården byts ut mot en lutande och välvd glasfasad som ger mycket dagsljus och har glas med låga U-värden. Befintliga fönster får ett isolerglas som just isolerar värme och ljud. Kronofogdemyndigheten, som tidigare haft sitt kontor här, har flyttat, så när arbetet är klart, vilket beräknas bli under 2012, anpassas lokalerna till nya hyresgäster.

lediga kontor i Det Vita Huset vid Danvikstull Det Vita Huset, precis innanför Danvikstull, byggdes 1980 och har nu totalrenoverats. I princip allt har gjorts om av fastighetsägaren SEB Trygg Liv, från den nya fasaden till entréer, skyltar, ute- och innemiljö och möjligheter att röra sig mellan husets olika delar. Inom husets totalt 30 000 kvadratmeter uthyrningsbara yta är 5 777 kvadratmeter kontorsytor vakanta. Därutöver finns ca 560 kvadratmeter lagerytor hyreslediga, utspridda på de olika våningsplanen. pågående projekt

i mood stockholm finns möjlighet att hyra 2 800 kvm sammanhängande yta. bild: amf fastigheter

2 800 kvm hyresledigt i mood stockholm

sitt på hög höjd i victoria tower offices

MOOD Stockholm, som är en av Sveriges mest uppmärksammade handels- och kontorsfastigheter, ligger mitt i Stockholm city och upptar kvarteret runt Norrlandsgatan, Mäster Samuelsgatan, Regeringsgatan och Jakobsbergsgatan. Den 23 mars öppnade den nyskapande handelsdelen med ett 60-tal butiker på fyra våningsplan, några av Sveriges mest framgångsrika krögare och nya servicekoncept. På våningarna ovanför finns flexibla och nyrenoverade kontor. Kontorsdelen i MOOD Stockholm är nästan fullt uthyrd, men fortfarande finns möjlighet att hyra 2 800 kvadratmeter sammanhängande yta, enligt fastighetsägaren AMF Fastigheter.

Tio av de totalt 34 våningsplanen i Victoria Tower kommer att rymma exklusiva kontor med utsikt över hela Stockholm. Resterande våningsplan har fyllts med hotellrum, hotellobby, konferens- och SPA-anläggning samt restaurang. De totalt 5 000 kvm kontor blir flexibla och yteffektiva. I dagsläget finns det lediga ytor på sju plan, varav fem plan med 453 kvm på vardera och två plan med 555 kvm vardera. Det 120 meter höga huset i Kista med spegelfasad ägs av norrmannen Arthur Buchardt medan fastighetsbolaget Klövern ansvarar för uthyrningen av kontorslokalerna.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

ASPHOLMEN FÅR SVALAN ATT FLYGA Det var i slutet av 2010 som Aspholmen Fastigheter förvärvade fastigheten Dragarbrunn 20:4 i kvarteret Svalan i centrala Uppsala. Redan då var siktet helt inställt på att förädla fastigheten.   – Absolut, det ingår i vår affärsidé att identifiera fastigheter med potential och utveckla dem, säger Björn Johansson, fastighetschef. I nuläget planerar Aspholmen för att flytta ut fasaden, bygga på minst en våning och byta fasadmaterial.       – Det kommer att bli jättesnyggt, säger Björn Johansson, som räknar med byggstart 2012. Lindahl, som i dag finns på Kungsängsgatan i Gamla Riksbankshuset, har letat nya lokaler under lång tid.       – Dels har vi expanderat och vuxit ur våra gamla lokaler där vi nu suttit i 18 år. Dels vill vi ha ett kontor som bättre överensstämmer med vår inriktning och profil som en av Sveriges modernaste advokatbyråer. Vi vill gå från kakelugnar, prång och stora rum till något nytt, effektivt och modernt, säger Mikael Smedeby. Han och medarbetarna på Lindahl ser redan fram mot inflyttningen, som är planerad till Q1 2013.       – Vi har fått vara med i processen hela tiden och kommer att få precis det kontor som vi har önskat oss. I och med flytten ökar Lindahl sin kontorsyta från drygt 1 000 kvm till 1 500 kvm.

53

BILD: KV. SVALAN

skanska bygger Stockholm new i hammarby sjöstad. bild: scheiwiller svensson arkitektkontor

Nya stockholm söder om söder I Hammarby Sjöstad alldeles nära södra fästet vid Skanstullsbrons har Skanska outnyttjad mark. Här har man planer på att bygga ett helt nytt område med både kontor och bostäder, därav namnet Stockholm New. I första etappen byggs en kontorsfastighet på 55 000 kvm. Den kommer att kännetecknas av en 28 våningar hög skrapa. Byggstart är planerat under 2013 och inflyttning 2015. I etapp två kommer det att byggas ytterligare två kontorsfastigheter på totalt

25 000 kvm som kommer att ligga alldeles vid vattnet. – Dessutom kommer vi att kunna utnyttja ytorna mer effektivt jämfört med i dag. Vi går från 40 arbetsplatser till minst 55 stycken. lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Pågående projekt


Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighetsägarna kan ni hitta på lokalguiden.se.

hyresledigt i stockholms mest centrala läge

Gamla kvarteret plåten blir nya signalfabriken med bland annat kontor, butiker och bostäder. idébild: koncept

Klaraporten är granne med Centralstationen. Med sin adress Vasagatan 8–10 har man från kontoret en vacker vy över Stockholm. Stadshusets siluett, Riddarfjärdens glitter och Söders höjder. Nu totalrenoveras huset och får därmed både ny fasad och interiör. I entrén skapar den dubbla takhöjden både rymd och luft. Caféet, som kommer att finnas här, blir en naturlig mötesplats och lobby för hyresgäster och deras gäster. Huset har en total yta på 16 000 kvadratmeter, varav 6 000 kvadratmeter är hyreslediga. SPP, som äger fastigheten, kommer själva sitta på de två nedersta våningsplanen.

torsplan växer fram i nya hagastaden

framtida kontorshuset torsplan. arkitektbild: bau

Fram till 2025 ska Hagastaden byggas och utvecklas till en helt ny del av Stockholm. Området väver samman Solna med Vasastaden och bildar en ny årsring i Stockholms innerstad. I hjärtat av Hagastaden ligger Torsplan – en fastighet som NCC utvecklar. Här kommer att finnas restauranger, butiker och kontorslokaler. Den första etappen av bygget har påbörjats och i det första huset blir det handel och service på cirka 8 000 kvm. Resterande 22 000 kvm blir kontorslokaler. Lokalerna byggs för att vara så flexibla som möjligt. Varje plan är på 3 300 kvm och det kan delas i upp till fyra delar med minst 500 kvm.

54

55

affärsmötesplatsen ärvinge 16.0 Mitt i Kista, har Atrium Ljungberg byggt om fastigheten Kolding 3 till en multianläggning för affärer och konferenser med nya moderna funktioner. Av husets högfunktionella kontor är 4 500 kvm hyreslediga. Den nya mötesplatsen är Ärvinge 16.0 De flexibla och effektiva kontoren har fått stora fönster och högt i tak, vilket ger en modern och rymlig känsla. Allt ett företag och medarbetare kan tänkas behöva, som exempelvis restauranger och service, finns i anslutning till fastigheten.

Nytt kontors- och butikskvarter

flexibla kontorsytor skapas på sveavägen 44

Newsec Asset Management omvandlar det gamla industrikvarteret Plåten, Sundbyberg, som ägs av tjänstepensionsbolaget Alecta. Det nya kvarteret, med namnet Signalfabriken, kommer att bestå av gamla renoverade byggnader och helt nya. Här kommer det att finnas både kontor (5 000 kvm) och 15 butikslokaler. Kvarteret kommer även inhysa bostäder, caféer och bibliotek och bestå av både gamla, renoverade byggnader samt nya moderna tillägg och skall stå klart hösten 2013.

Diligentia skapar 64 000 kvm kontorslösningar, bostäder, butiker och hotell på Sveavägen 44. När nya Sveavägen 44 står klart vid årsskiftet 2013/2014 erbjuds kontorsytor som enkelt kan växa och krympa, utan att behöva byggas om. Här planeras också ytor för butiker och restauranger. Klarna, den ledande Europeiska aktören inom betalningslösningar för e-handel, blir den första kontorshyresgästen att flytta in i fastigheten.

kontor i nordens grönaste projekt På Kungsholmen skapar Skanska Lustgården med tydlig miljöprofil. Fastigheten blir det största gröna kontorsprojektet i Norden och det mest miljöriktiga som Skanska hittills har utvecklat. Lustgården blir den första fastigheten i Stockholm som miljöklassas på den högsta nivån, Platinum, enligt det internationella certificeringssystemet LEED. Etappen som startade i slutet på 2010 omfattar ca 35 000 kvm moderna kontorslokaler. En andra etapp om ytterligare 20 000 kvm är redo att starta när efterfrågan medger. BILD: BYGGNADSARBETET AV KOPPARLUNDEN

Skiss från ärvinge 16.0 bild: scheiwiller svensson Arkitektkontor ab

Kvarteret Rosenborg i Solna blir komplett Vasakronan bygger klart kvarteret Rosenborg i Frösunda, Solna. Sedan tidigare finns två kontorsfastigheter som nu ska få sällskap av ytterligare två huskroppar som kommer att byggas i två etapper. Den första beräknas vara klar i början av 2014. De nya byggnaderna kommer att rymma 9 000 kvm vardera och botten av ena huset byggs två garageplan. När kvarteret är klart finns här totalt 20 000 kvm kontorsytor.

Pågående projekt

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Vasakronans kvarter rosenborg i solna kompletteras med två kontorshus. bild: aros

Förnyelse av Kopparlunden I Västerås har förnyelsen av Kopparlunden fortsatt. Rivningsarbetena är i slutskedet och beslut om nybyggnationen har fattats.   Byggarbetet beräknas starta under 2012 och Aspholmen informerar gärna om hur Koppartorget ska formas och vilka möjligheter som uppstår för intresserade. Förnyelsen kommer att öka hela områdets attraktivitet ytterligare.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

pågående projekt


Hur mycket intern tid ska gå åt? Besluta tidigt hur mycket intern tid som får gå åt till flyttprojektet. Produktionsbortfallet kan annars bli okontrollerbart stort, menar Anna Lundberg på Tenant & Partner.

Tenant & Partner Informationen är framtagen av Tenant & Partner som sedan 1989 arbetar med ekonomiska och juridiska frågor kring fastigheter och kommersiella lokaler. Bolaget finns representerat både i Stockholm och Göteborg, men verksamheten sträcker sig över hela landet. För mer information, kontakta affärsområdesansvarig för flyttprojektledning, Anna Lundberg, anna.lundberg@tenantandpartner.com

vad kostar

titta på miljöanpassade lösningar? Det kan även vara läge att investera i nyare, modernare AV-inredning och utrustning, bättre och effektivare belysning, ett konferensoch rumsbokningssystem, inpasseringssystem, nya säkerhetsskåp/arkivfunktioner och andra verksamhetsanpassningar.Ett väl anpassat kontor lönar sig.

en flytt?

bild: glimåkra, www.glimakra.com

Tips! Givetvis kan en kontorsflytt innebära att man packar kartonger själva och anlitar en flyttfirma för att flytta från kontor A till B. Oftast tillkommer det dock lite mer på agendan som kanske kräver upphandling och/eller projektledning. Vad kostar vad? Här ger Anna Lundberg på Tenant & Partner några nyckeltal och råd.

Ta hjälp - de kostnader som hamnar sist i kedjan (och fortfarande är påverkbara) tenderar annars att få stryka på foten.

Blanda inte ihop projektkostnader och löpande driftskostnader.

Undvik att under projektets gång försöka dela kostnader mellan olika kostnadsställen internt.

Gör realistiska bedömningar om kostnader, ta hjälp vid behov.

Besluta tidigt hur mycket intern tid som får gå åt till flyttprojektet. Produktionsbortfallet kan bli okontrollerbart stort.

Hantera den löpande projektbudgeten i stort men ha tidigt en klar bild över uppdelning mellan investeringar och kostnader.

Om man väljer att göra mycket "special" i inredningen blir kostnaderna svårare att styra och arvodet för inredningsarkitekten större. Dessutom har det man köper inget andrahandsvärde.

Dela hellre upp projektkostnader procent-uellt och följ upp i efterhand. Eventuellt kan ett fåtal större poster särbehandlas.

Behandla den interna tiden som vilken projektkostnad som helst. Detta är extra viktigt när man jämför olika konsultkostnader.

56

57

skiljer sig åt från projekt till projekt. Men En av de viktigaste drivkrafterna bakom en man kan prata om ett antal nyckeltal: organisations flytt är att uppnå en bättre • En flytt där man endast anlitar totalekonomi. Men för att få bästa ekonoen flyttfirma och ingen annan lömiska utfall krävs det att du gör din hempande konsulthjälp kostar cirka läxa lika grundligt som inför alla större in2 500 kr per arbetsplats. vesteringar. I bästa fall är beslutet • Behöver man dessutom om en lokalförändring baserat hjälp med installationer och dypå en grundlig analys, inte likt i den nya lokalen får man bara ett försök att minska Gör din hemräkna med ett minimum på 10 kostnaderna genom att läxa lika grund000 kr per arbetsplats. hitta billigare lokaler. En ligt som inför alla • Väljer man att anlita en bra anpassad lokal innekonsult hela vägen ligger pribär istället en bättre intjästörre investeset på 100 000 kr per medarningsförmåga för företaget. ringar. betare. I värsta fall är ett beslut om • Nya möbler kostar melflytt en konsekvens av förhaslan 30 000 och 50 000 kronor per tade beslut eller dålig framarbetsplats och innefattar oftast förhållning. Då handlar det mer än 50 procent av projektomofta om glömda uppsägningar, att tiden slutningen. Tänk dock på att det rinner ut eller att någon i ledningen påfinns begagnade alternativ som passligt råkat komma över läckra lokaler i kan passa er verksamhet väl så närheten av dennes bostad. Förhastade och bra. oövervägda beslut kan ofta leda till att de • Arbetsplatserna står för cirka från början så "billiga" lokalerna blir både halva inredningsbudgeten när dyra och undermåliga. man köper nytt. Det absolut viktigaste i en flyttprocess • Kostnaden för att alla dragningar är att börja i god tid! och installationer ska vara klara nyckeltal i den nya lokalen börjar på cirka Det är självklart omöjligt att säga exakt vad 2 000 kr per arbetsplats. Tänk på en flytt kostar eftersom förutsättningarna att det är oerhört viktigt att allt vad kostar en flytt

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

• •

är förberett innan ni flyttar in. Se också upp med vad som står i hyreskontraktet, vem som ska stå för vad. Kostnaden för säkerhetslösningar är cirka 1 000-5 000 kr per medarbetare, beroende på hur omfattande lösningar som behövs. Oftast handlar det bl a om larm, in- och utpassering, kodsystem, men en del verksamheter kräver även säkerhetssystem inne i lokalen pga sekretess och annan känslig information. Det tillkommer i stort sett alltid någon kostnad för hyresgästanpassningar och olika arvoden. Väljer man att anlita en inredningsarkitekt kan man räkna med att den kostnaden står för cirka 10-25 procent av den totala projektomslutningen. Väljer man att anlita en projektledare står den kostnaden för cirka 15-25 procent av den totala projektomslutningen.

lämpliga löpande investeringar

I samband med en flytt är det också lämpligt att göra en del löpande investeringar. Varför inte skaffa effektivare möbler eller lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Vad kostar en flytt


LOKALBANKEN HJÄLPER DIG

Lokalbanken i Svealand. Sök lokal på lokalguiden.se.

Slå in objektsnumret www.lokalguiden.se är en av Sveriges ledande webbsidor för alla som söker lediga lokaler. Gå in på webbsidan och slå in objektsnumret nedan så får du mer information om respektive lokal.

Här hittar du ett urval av de lokaler som finns på www.lokalguiden.se. Hittar du inte det du söker så gå in på webbsidan.

ESKILSTUNA

158 kvm, Kontor........................... .........Careliigatan 8 Dick Säfström...............................................021-15 60 61 Hemfosa Fastigheter AB............Objekt nr 41793408

FALUN

HAGFORS

NACKA

STOCKHOLM

UPPSALA

429 kvm, Kontor........................................Skolgatan 2 Dick Säfström...............................................021-15 60 61 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41793414

7 000 kvm, Kontor...............................Smedjegatan 2 Styrbjörn Rudfelt.......... ............................... 08-615 89 50 Atrium Ljungberg AB....................Objekt nr 41792862

220 kvm, Kontor.................. .........Gamla Brogatan 27 Sofia Sköld............................... ..................08-555 148 73 Fabege AB................................. ..Objekt nr 41788998

15 kvm, Kontor......................................Salagatan 18 Hanna Johansson.........................................018-56 29 81 IHUS.................................................Objekt nr 41791874

KARLSTAD

250 kvm, Kontorshotell........................Svalgången 1 Patrik Zetterberg.......................................021-448 08 62 Klövern AB................................. ..Objekt nr 41796606

SOLNA

ÖREBRO

58

59

316 kvm, Kontor............. .........Gustavslundsvägen 12 Sara Olsson..................................................08-453 50 79 Jones Lang LaSalle.................... ..Objekt nr 41794049 45 kvm, Kontor....................................Kaserngården 4 Nils Brasch..................................... .................023-180 92 Klövern AB................................. ..Objekt nr 41796648

1 373 kvm, Kontor........................Lagergrens gatan 8 Per Johansson............................ .................054-22 22 76 Klövern AB................................. ..Objekt nr 41796510

930 kvm, Lagerlokal......................Yxhammargatan 5 Cristoffer Högberg....................................08-503 052 28 Kungsleden Fastighets AB..........Objekt nr 41796058

381 kvm, Kontor................. .........Ö:a Torggatan 2 a-c Per Johansson............................ .................054-22 22 76 Klövern AB................................. ..Objekt nr 41796461

500 kvm, Kontor............................. .........Bangatan 21 Lotta Lennerö............................. .................08-735 37 41 Fastighets AB Balder................ ..Objekt nr 41791969

2 935 kvm, Kontor.............................Röntgenvägen 2 Katarina Cygnaeus.................................... 070-678 15 49 Humlegården Fastigheter AB.....Objekt nr 41797991

Sveriges ledande webbsida för lokalsökande och flyttande företag! Streamer 2a.indd 1 lokalbanken Svealand

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

1/4/2012 10:41:45 AM

140 kvm, Kontor.....................Rosenlundsgatan 40 Camilla Waxin...............................................08-4128000 Aberdeen Asset Management .Objekt nr 41785523

10 kvm, Kontorshotell................ Virdings Allé 32 B Henrik Lindley.................... ........................018-490 30 84 Klövern AB.....................................Objekt nr 41796602

VÄSTERÅS

610 kvm, Butik...................................Radiatorvägen 7 Mikael Warg................................ .................019-20 85 92 Klövern AB................................. ..Objekt nr 41796430

135 kvm, Kontor.............................. .........Pilgatan 8 C Maria Liderås................................................021-15 60 63 Hemfosa Fastigheter AB.......... ..Objekt nr 41794278

314 kvm, Kontor..............................Svartå Bangata 14 Cristoffer Högberg....................................08-503 052 28 Kungsleden Fastighets AB....... ..Objekt nr 41796077

besök oss på www.lokalguiden.se Streamer 2b.indd 1

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

1/4/2012 10:43:03 AM

Lokalbanken svealand


LeDiGA LoKALer

LEDIGA LOKALER

Götaland

BLEKINGE • GOTLAND • HALLAND • JÖNKÖPING KALMAR • KRONOBERG • SKÅNE • VÄSTRA GÖTALAND • ÖSTERGÖTLAND FOTO: WWW.FOTOAKUTEN.SE

JÖNKÖPING Datorgatan 1-5 Huskvarna, Kontor 102 m2 102 m2 kontor med 3-4 rum, pentry, wc, hiss. Kontakta Thomas Nilsson, 0708-77 85 53. Pagoden, Gullbergs Strandgata 15

1 300 m²

Skeppsbron 5-6

260 m²

Exportgatan 38

Lager, 2800-4500 m²

Stampgatan 15

61

500-1 200 m²

BORÅS Vegagatan 1/Sagagatan 9, Lager 715 m2, Kontor 115 m2 Lager 715 m2 med kontor, pentry och toaletter. Takhöjd min. 4,50 meter plus lastport. Separat kontor på 115 m2 med tre rum, pentry, toaletter. Fri parkering. Anpassas efter önskemål. Centralt läge mellan city och Knalleland. Kontakta Thomas Nilsson, 0708-77 85 53.

Aminogatan 34, Mölndal

124 m²

Arnegårdsg 11, Mölndal

Surbrunnsgatan 6

Utställning 1 928 m²

180 m²

JÖNKÖPING Huskvarnavägen 152-164, Utställning 365 m2, Kontor 300-1 000 m2, Kontorshotell 27 m2, Kontor/Lager/Produktion 640 m2 Utställningshall: 365 m2 med kontor, pentry/wc. Välbelägen med stora skyltfönster mot genomfartsgata. P-platser finnes. Kontor: 300-1 000 m2 - moderna kontorsrum och stora öppna ytor. Hiss, fri parkering. Kontorshotell: 1 rum på ca 27 m2 med tillgång till wc/pentry, konferensrum. P-plats finnes. Kontor/lager/produktion: 640 m2 i två plan. Modernt inrett med interntrappa, port och p-platser. Kontakta Thomas Nilsson, 0708-77 85 53.

www.vattersnas.se Box 2517, 403 17 Göteborg

info@vattersnas.se Telefon 031-778 12 70 lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se ByggGota_6 2012.indd 1

6/1/2012 10:33:18 AM

lokalbanken


Visste du att... Logistik är kunskapen om att leda och kontrollera materialflöden samt till dessa kopplade resurs-, informations- och monetära flöden. Det handlar om att uppnå högsta möjliga effektivitet genom bra service och låga kostnader, för att därigenom tillfredsställa olika parter i en flödeskedja. Den som arbetar med logistik kallas för logistiker.

Notiser

Eklandias logistiklokaler efterfrågas

62

Eklandia Fastighets AB har under året tecknat flera stora hyresavtal avseende logistiklokaler. Nu senast med JMM Transportteknik, tidigare med Mercante Sweden och Servistik Logistics. - Vi har sett ett ökat behov av logistiklokaler och med våra fastigheter i strategiska lägen på Hisingen är vi en självklar partner för logistikföretag som vill etablera sig i regionen, säger Hans Stridh, affärsområdeschef Eklandia Fastighets AB. Eklandia har tecknat hyresavtal med JMM Transportteknik avseende en logistiklokal om ca 13 000 kvm på Transportgatan 17 i Bäckebol, Göteborg. Lokalen är en del av en större fastighet om 22 700 kvm. Eklandia förvärvade fastigheten år 2009 av Schenker Property Sweden som hyrde den i sin helhet t o m mars i år och nu är merparten av fastigheten uthyrd igen. Den första uthyrningen i fastigheten var till Servistik Logistics som tecknade avtal avseende en lokal om 4 900 kvm. – Eklandias lokal stämde väl överens med de kriterier vi hade satt upp för vår etablering i Göteborg. Vi eftersökte en lokal med läge norr om Göteborg och med god tillgänglighet. Vi har nu alla förutsättningar på plats för att kunna utföra vårt åtagande gentemot vår uppdragsgivare, säger Tomas Andersson, VD JMM Transportteknik AB. – Vi är mycket glada över att JMM Transportteknik valt Eklandia som hyresvärd. Med tre stora uthyrningar under året befäster vi vår ställning som en av de större fastighetsägarna inom logistik på Hisingen, säger Hans Stridh, Affärsområdeschef Eklandia Fastighets AB.

APPLEBUTIKEN I EMPORIA bild: wINGÅRDHS

Hitta nytt läge i Falköping! Falköpings kommun växer och vi arbetar strategiskt med sikte på framtiden. Goda förutsättningar finns för utveckling av näringsliv, handel och landsbygd. Här finns framgångsrika företag, tillgänglig industrimark, en levande landsbygd och ett stort kommersiellt utbud av affärskedjor och butiker med personlig service. En särskild satsning pågår för utveckling av centrum.

APPLEBUTIK hyresgäst i nya eMPORIA Nordens första applebutik kommer att öppna i Steen & Ströms köpcentrum Emporia i Malmö. Detta blir Apples första nordiska butik. Butiken kommer att omfatta 400 kvm på Emporia. Teknikjätten är även på väg attt etablera sig i Stockholm.

NCC hyr ut till Beijer Electronics NCC Property Development hyr ut cirka 3 000 kvadratmeter i den nya kontorsfastigheten Koggen 2 i Västra hamnen i Malmö. Beijer Electronics flyttar sitt Notiser Götaland

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

huvudkontor hit och blir det fjärde företaget som satsar på flexibelt kontor med stark miljöprofil. - Vi har letat efter flexibla lokaler som är lätta att anpassa efter hur vårt företag kommer att utvecklas över tid. Vi vill också att vårt företag ska bidra till en hållbar miljö. Därför kommer Koggen 2 att passa oss perfekt. Samtidigt får vi ett kontor som stämmer med vår profil som internationellt och högteknologiskt företag, säger Tim Webster, Vice President HR på Beijer Electronics. Byggnaden uppförs med höga ambitioner att minimera miljöpåverkan och certifieras som GreenBuilding och miljöklassificeras enligt BREEAM på nivån Very Good.

Vårt läge vid västra stambanan innebär mycket goda kommunikationer. En logistikpark står nu klar för etableringar inom bland annat gods-, container- och trailerhantering. Välkommen att kontakta oss om du är intresserad av industrimark eller hyreslediga lokaler! KONTAKT Näringslivschef Magnus Sundén · 0515-88 51 13 naringsliv@falkoping.se www.falkoping.se/naringsliv

Falköping är en expansiv kommun med drygt 31 600 invånare. Vi är stolta över vårt unika kulturarv, goda kommunikationer, det fantastiska platålandskapet och matkulturen på Falbygden.


Anders Rydstern Savills Artikelförfattare

Analysen

KALMAR

med tydlig strategi

64

Vid Smålands sydöstra kust, ligger Kalmar kommun. Med 63 055 invånare i slutet av 2011 var det Sveriges 34:e största kommun. Staden har haft en växande befolkning de senaste tretton åren och kommunens prognoser spår en fortsatt positiv befolkningsutveckling under överskådlig framtid. I genomsnitt har kommunen vuxit med cirka 0,5 procent per år under det senaste decenniet, vilket likaledes ligger i nivå med framtida förväntningar.

Arbetsmarknaden i Kalmar domineras inte av några stora privata arbetsgivare. Däremot finns det relativt många företag med färre än 50 anställda. Dessa småföretag står för omkring 30 procent av det totala antalet etablerade företag i kommunen, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet på cirka 26 procent. Största privata arbetsgivarna i kommunen är Atlas Copco, IKEA, Nobina (Swebus), Telia Sonera, Uniflex Bemanning, GoExcellent och Tidningsbärarna. Totalt inhyser kommunen 5600 företag, med knappt 6400 arbetsställen, inklusive filialer. I Svenskt Näringslivs ranking klättrade Kalmar kommun 22 placeringar under 2011, vilket var en fortgående trend då kommunen steg 30 placeringar under 2010. Dock räcker inte palts 117, som kommunen numera ligger på, för att nå det kortsiktiga målet om att vara topp 100 av landets 290 kommuner. Arbetslösheten i kommunen ligger på liknande nivåer som de som redovisas för Riket. Under 2011 hade Kalmar, enligt arbetsförmedlingens statistik, en arbetslöshet om 6,1 procent, vilket kan jämföras med Rikets 6,3. 27 procent av kommuAnalys Kalmar

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

nens befolkning innehar eftergymnasial utbildning, vilket är betydligt fler än de 22 procent som representerar genomsnittet för landets kommuner. Dock är medelinkomsten i kommunen 7 procent lägre än sverigemedel. MARKNADEN

På Kalmar kommuns hemsida beskrivs det faktum att Kalmar har blivit en universitetsstad som den enskilt viktigaste händelsen för staden under 2000-talet. I början av 2010 bildades Linnéuniversitetet genom en sammanslagning av Högskolan i Kalmar och universitetet i Växjö. I dagsläget ligger universitet i Kalmar utspritt över staden, men Linnéuniversitetet vill ha nya lokaler, samtidigt som kommunen vill ha ett ”stadsintegrerat” universitet. Därmed har politikerna i staden och ledningen för Linnéuniversitetet beslutat att bygga ett nytt universitet. Målet är att flytten skall inledas 2015 och vara helt klar under 2020. Totalt kommer därmed sannolikt omkring 40 000 kvm tomställas, varav vissa delar är nybyggda. De primära områdena för det

nya universitetet är, enligt dagens planer, Ölandshamnen och Fredriksskansområdet. Det är dock viktigt att poängtera att planen inte är definitivt fastställd ännu. En framtida flytt av universitet har upprört många lokala aktörer, som menar att det skulle få förödande konsekvenser för den lokala fastighetsmarknaden, i synnerhet kontorsmarknaden. Akademiska Hus, har ett bestånd på omkring 28 000 kvm i staden, som i huvudsak hyrs av Linnéuniversitetet. Resterande delar av Linnéuniversitetet ägs av det kommunala fastighetsbolaget Kifab. I och med den annalkande flytten har Akademiska Hus valt att sälja sitt bestånd och i augusti blev det klart att det lokala fastighetsbolaget LW Fastigheter köper 16  000 kvm. De nio fastigheterna, som ingår i köpet, ligger på Malmen och Rostad och innefattar bland annat universitetets bibliotek. Anders Jalmander, VD på LW Fastigheter i Kalmar AB, antyder att stora delar av lokalerna skulle kunna bli bostäder och kontor i samband med att universitetet lämnar. På kommunen talar man om att universitetets flytt kan göra det möj-

ligt att samla kommunala förvaltningar på ett ställe och samma ställe och lyfter fram Malmen som ett intressant område för ett sådant kluster. En flytt av universitetet skulle givetvis påverka den lokala fastighetsmarknaden på flera sätt. I dagsläget är nybyggnation av kontorslokaler i det närmaste obefintlig, då hyresnivåerna inte är tillräckligt höga för att nå lönsamhet. Under början av 2000-talet byggdes nya kontorsbyggnader på Varvsholmen, där företag som TietoEnator, Telenor och Apoteket hyr större ytor. Området befinner i en expansionsfas, men det är i huvudsak bostäder som kommer att stå för det mesta av den planerade nybyggnationen på Varvsholmen. Kontorsmarknaden i kommunen bedöms överlag som stabil, men en omlokalisering av universitetet skulle troligtvis leda till en ökad vakansgrad och ökade incitament till konverteringar. I väntan på definitiva beslut angående universitetets framtid, kan kontorsmarknaden i det närmaste sammanfattas som ”status quo”. Kvarnholmen får anses vara A-läge för kontor i staden och

BILD: ÖLANDSBRON FOTO: FOTOAKUTEN.SE

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Analys Kalmar

65


Savills Lokalguidens samarbetspartner Savills plc är en global fastighetstjänsteleverantör som är listad på London Stock Exchange. Med ett internationellt nätverk av över 200 kontor och samarbetspartners, erbjuder man ett brett urval av specialistråd, förvaltningsoch transaktionstjänster till kunder över hela världen. I Lokalguiden Riks kommer Savills Göteborg att bidra med marknadsanalys och färska siffror på hyres- och vakansnivåer i varje nummer under 2012. www.savills.se

där återfinns ett hyresintervall mellan 850 – 1300 kronor per kvadratmeter. Antalet transaktioner har varit få, vilket i kombination med osäkerheten kring hur universitetet kommer att påverka marknaden gör det svårt att bedöma direktavkastningsnivåer. Uppskattningsvis bör kontorsfastigheter i bästa läge betinga en direktavkastning på mellan 6,5 – 8 procent, beroende på standard och hyresavtal.

66

försäljningen, hittat en potentiell köpare. Försäljningen omfattar totalt cirka 60 000 kvm och köpeskillingen bedöms hamna mellan 400 – 500 miljoner. FRAMTIDEN

Kalmar kommun har en tydlig strategi, där de vill skapa ett attraktivt centrum. Genom att skapa ett centralt beläget universitetscampus tror man sig kunna skapa en avsevärt mycket trevligare stad i allmänhet TRANSAKTIONER och en attraktivare studentstad i synnerAntalet stora transaktioner har, som het. Trots att det kommer att uppstå en viss nämnts ovan, varit förhållandevis limiteobalans på fastighetsmarknaden finns en rade. övertygelse om att staden kommer att gynI slutet av 2011, köpte LW Fastigheter en nas på sikt. Det är också viktigt att nämna portfölj av PG Living AB (tidigare Proatt familjen Kamprad startat en stiftelse perty Group). Köpeskillingen uppgick till som skall ge stöd till utveckling och forskcirka 250 miljoner och omfattade knappt ning på Linnéuniversitetet. Den nya stiftel40 000 kvm, där 24 650 kvm utgjorde bosen kommer initialt att omfatta 950 miljostäder och resterande 14 500 kvm bestod av ner kronor och enligt planerna skall Inter kommersiella ytor. Den genomsnittliga diIkea Group att skjuta till ytterligare 270 rektavkastningen för köpet bedömdes ligga miljoner kronor årligen, så länge resultaten runt 6,5 procent. verksamheten medger detta. Johan PersTidigare samma år såldes köpcenson, kommunstyrelsens ordförande i tret Baronen i centrala Kalmar för Kalmar, beskriver initiativet som 44,7 miljoner euro. Utöver det ”Århundradets viktigaste donahuvudsakliga inslaget av bution”. Kalmar komtiker, innefattar fastigheten Kommunens växande mun har en på knappt 20 000 kvm också befolkning, i kombination tydlig strategi, ett hotell och en del kontormed en relativt låg nyprode vill skapa sytor. Säljare var dödsboet duktion, har skapat en stark efter Gustaf de Geer och efterfrågan på bostäder. ett attraktivt ING Real Estate Ivestment Kommunens mål är att tillcentrum. Management köpte på en diföra omkring 300 nya bostärektavkastning på strax under der om året och försäljningen 7 procent. av äldreboenden och bostäder, som En annan tämligen stor transaktion nämns ovan, frigör kapital och kommer var den då en bostadsrättsförening i nosåledes underlätta framtida nyprodukvember 2011 köpte fastigheten Furan 7, i tion. I dagsläget ligger vakansnivåerna för närheten av stadsparken, för 110 miljoner bostäder i centrala Kalmar på 0,5 procent kronor. Priset motsvarar ett kvadratmetereller lägre, vilket också ligger i linje med pris om 18 000 kronor. framtida förväntningar, då efterfrågan I övrigt har de transaktioner som skett beräknas vara större än utbudet. Direktavtill största del handlat om fall då såväl kökastningen för bostäder i bästa läge ligger pare och säljare varit lokala aktörer, med idag på omkring 4,5 procent. en uthyrbar area understigande 1000 kvm. I juli 2006 öppnade IKEA ett varuhus I fråga om transaktioner, bör således invid E22:an och Ölandsleden. Sedan dess också kommunens kommande försäljning har ett handelsområde med totalt cirka av sju äldreboenden och 300 lägenheter 90  000 kvm vuxit fram i direkt anslutuppmärksammas. Tankarna kring försäljning. Här finns numera hyresgäster, så som ningen blev offentliga under hösten 2011 BAUHAUS, Media Markt, Stadium, Elgioch enligt lokala medier har nu Svensk ganten, Plantagen, City Gross med flera. I Fastighetsförmedling, som ansvarar för slutet av 2009 öppnade även ett modehus

Analys Kalmar

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Flera tusen lokaler! Hitta rätt lokal för dig Visst vet du att du hittar alla våra lokaler på www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sökning och hitta rätt lokal för dig.

om 12 000 kvm. Området har sedan dess etablering varit det mest expansiva i Kalmar och strax norr om det nuvarande handelsområdet, där Guldfågeln Arena invigdes 2011, planeras ytterligare 12  000 kvm handel. Nyproduktionen av kontor har varit väldigt begränsad sedan byggnationen på Varvsholmen under de 2000 och 2001. Trots osäkerheten kring universitetet så skall Skanska, tillsammans med Kalmar kommun, inleda byggnationen av ett kontor- och bostadsprojekt i centrala Kalmar. Enligt planerna så skall 140 bostäder, om totalt 9000 kvm, och cirka 3500 kommersiella ytor byggas i kvarteren Muren och Gesällen på Kvarnholmen. Byggstart är planerat till våren 2013 och beräknas kosta omkring 300 – 400 miljoner kronor. Hur stor del av den kommersiella ytan som blir kontor är däremot alltjämt oklart.

populäraste lokaler

på lokalguiden.se

Linköping och Norrköpings mest intressanta lokaler just nu med utgångspunkt i “klickstatistiken” på www.lokalguiden. se. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

67

GE Capital Real Estate Klövern AB Valad Property Group Samtliga lokaler finns på lokalguiden.se

interiörbild: ABSTRACTA

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

LINKÖPING

LINKÖPING

597 kvm kontor......................Alkagatan 4 Anna Hofström.........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41796581

LINKÖPING

1 243 kvm kontor.................Teknikringen 8 Sonja Randleff..........................013-354706 Klövern AB.................Objekt nr 41796562

225 kvm kontor..................Attorpsgatan 9 Anna Hofström.........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41796592

535 kvm kontor.................Gottorpsgatan 1 Anna Hofström.........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41796593

1 085 kvm kontor........Wallenbergsgatan 4 Anna Hofström........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41796566

275 kvm kontor.................Platensgatan 29 Anna Hofström.........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41796453

780 kvm lagerlokal.......Låsblecksgatan 3 Ann-Sofie Tapper.....................08-4555433 SveaReal AB...............Objekt nr 41792484

2 615 kvm produktionsslokalLåsblecksg 7 Anna Hofström........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41796487

NORRKÖPING

200 kvm kontor.............Diskettgatan 11 A Anna Hofström.........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41796561

Fastighetsägare med lediga lokaler i Kalmar

Linköping & Norrköping

142 kvm kontor......Moa Martinsons g 10b Jesper Nordqvist........................011-235597 Klövern AB.................Objekt nr 41796649

NORRKÖPING

569 kvm kontor...................Linnégatan 28 Andreas Dufva.....................08-503 052 87 Kungsleden.................Objekt nr 41796143

NORRKÖPING

229 kvm kontor......................Tenngatan 4 Anders Strömlid.......................011-202260 Corem Property...........Objekt nr 41781747

955 kvm kontor....Södra Promenaden 107 Göran Persson...........................011-190701 Hemsö.........................Objekt nr 41793258

2 200 kvm lager....................Malmgatan 5 Mikael Fröjd............................08-4555436 SveaReal AB...............Objekt nr 41782591

133 kvm kontor..............Hospitalsgatan 11 Oscar Ek...................................011-158892 Fastighets AB Balder..Objekt nr 41791965

550 kvm lager..............Hanholmsvägen 51 Thomas Bubbat....................031-760 54 71 Valad...........................Objekt nr 41780137

2 437 kvm lager.................Ringvägen 40-42 Galjaden Fastigheter AB........08-12051000 Galjaden Fastigheter...Objekt nr 41777963

1 102 kvm kontor...........Ståthögavägen 48 Theresa Schatzl........................011-230859 Klövern.......................Objekt nr 41796498

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se Populäraste lokaler Götaland


annons_lokalguiden_Layout 1 2012-09-13 16.14 Sida 2

Erik Selin VD Balder

lokalguidens expertpanel Expertpanelen är ett återkommande inslag med en panel av tre VD:ar med en bred branschkunskap. De kommer att svara på olika typer av frågor som är till gagn för er alla som söker nya lokaler eller står inför en flytt.I detta första nummer av Lokalguiden riks svarar Expertpanelen på frågor om hyresnivåerna i Götaland.

Per Berggren VD Hemsö

tikslokaler. På några orter saknas vakanser helt för vissa lokaltyper. Den rådande inflationstakten, ränteutvecklingen och osäkerheten kring den Europeiska ekonomin dämpar naturligtvis generellt hyresnivåutvecklingen 2013. De lokala förutsättningarna i form av efterfrågan och tillgång är enligt min bedömning det som mest kommer påverkar hyresutvecklingen. På vissa orter kommer hyresnivåerna vara oförändrade under 2013 men på orter som Jönköping och Linköping där vi ser enfortsatt tydlig positiv utveckling kommer vi troligen se svagt ökande hyresnivåer under 2013.

Claes Junefelt VD Corallen

ligt skapas tillgång på bra kontorslokaler i centrala lägen. Då ledtiden från inledande planering till inflyttningsklara kontorsytor är minst 24 månader gäller det att kontorsprojekt ständigt byggstartas. I centrala Jönköping byggs just nu ca 3 000 kvm kontor som kommer vara inflyttningsklara under hösten 2013, ytor som redan 14 månader före slutbesiktning i stort sett är uppbokade. Då det inte planeras nybyggnadsprojekt i samma omfattning som efterfrågan så kan man förvänta sig att kontorsytor i ovan nämnda städer kommer vara en bristvara även de kommande åren.

Lokalt, centralt och med stor lyhördhet Butiker, kontor, bostäder och industrier i Småland och Västergötland! För mer information:

www.hamhus.se

Bild: Abstracta

68

?

Hur tror du att hyresnivåerna i Götaland kommer att utvecklas under 2013?

Erik Selin, Balder - Min gissning är att hyresnivåerna generellt inte kommer förändras i någon nämnvärd utsträckning, utvecklingen i Sverige o Götaland är trots allt rätt hygglig. Per Berggren, Hemsö - Vad vi ser i Götaland så ligger hyresnivåerna för 2012 stabilt med förvånansvärt god efterfrågan. Vi kan heller inte se några avvikelser i den trenden för 2013. Expansiva städer med positiva inflyttningsnetton och växande arbetsmarknad har bra förutsättningar för god fortsatt framtida efterfrågan. Däremot kan vi se vissa tendenser mot ökad segregering av marknaden. Tillväxtorterna växer bra med god efterfrågan men i vissa fall ser det ut att vara på bekostnad av kranskommunerna. Som exempel kan nämnas att Jönköping och Växjö utvecklas bra medan orter nära Växsjö som Alvesta och Lammhult halkar efter. Claes Junefelt, Corallen - På Corallen , som är verksamt inom Östra Götalandsområdet ser vi idag en fortsatt god efterfrågan på såväl kontors- som buExpertpanelen Götaland

?

Telefon: 036-30 40 30

I vilka städer tror du att det blir brist på moderna kontor (i A-läge) under de närmsta åren?

Erik Selin, Balder - Tror inte det blir någon brist på kontor. Per Berggren, Hemsö - Då kontorsfastigheter inte utgör vårt primära fokus är det svårt för oss att göra detaljerade utlåtanden. Sannolikt kommer vi att se en fortsatt ökad efterfrågan i tillväxtstäderna exempelvis Växjö och Jönköping. I Växjö byggs det även en del men även om utbudet ökar tror vi generellt att den underliggande trenden är en kontorsmarknad som är mer segregerad mellan orter som kan uppvisa tillväxt och orter som inte gör det och att efterfrågan och även marknaden kommer att ligga i linje med det. Claes Junefelt, Corallen - Vi på Corallen ser redan idag en brist av kontor i centrala Jönköping, Linköping och Växjö, det gäller även vissa ytterområden av Jönköping. För expanderande kommuner är det väsentligt att det kontinuer-

Ta första steget mot en bättre arbetsmiljö. Flytta in hos oss. Vi har kontor, butikslokaler, lager och lägenheter över hela Sverige. Vilket läge passar dig? Hitta din nya lokal på balder.se och dinbostad.se eller kontakta ditt lokala kontor. Vi ser fram emot att höra av dig.

Vi finns i: Göteborg • Stockholm • Malmö • Falköping Gävle • Helsingborg • Karlstad • Köping • Mariestad Norrköping • Skövde • Sundsvall • Tranås • Åstorp Har ni någon intressant fråga som ni önskar få svar på så kan ni maila till: redaktionen@lokalguiden.se.

Fastighets AB Balder, Vasagatan 54, 400 15 Göteborg, tel 031-10 95 70, info@balder.se, balder.se samt dinbostad.se

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se 14486 Lokalguiden 1/2 sida september 2012.indd 1

2012-09-14 11.07


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i AA- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa.

Arbetsplatser för det kreativa företaget

Hyror i siffror

HYRESNIVÅER I LINKÖPING & NORRKÖPING

Någonting för dig som uppskattar valfrihet

Lokalguiden - rätt sinne för lokaler. Vill du veta mer? Kontakta Tom Vikström 031- 788 71 00, tom@lokalguiden.se eller besök www.lokalguiden.se

Hotellservice på koNtoret!

70

bär att kommunen tar över ansvaret för den civila flygverksamheten vilket i sin tur innebär att näringslivet kan fortsätta utvecklingen av flyget och Linköping Aviation Park. Lundbergs har under hösten 2011 förvärvat den nyligen ombyggda handelsfastigheten Gyllen vid Gyllentorget. Säljare är Diligentia och köpeskillingen var 259 mkr. Linköping får i denna mätning ett NAI Svefa Fastighetsindex om 48 och tappar en placering till sjunde plats. NORRKÖPING

Genom sitt köp av Property Groups bestånd med cirka 2 250 lägenheter i Norrköping har Rikshem etablerat sig som en stor aktör på hyresrättsmarknaden i staden. Bolaget har även förvärvat ytterligare två fastigheter i Norrköping under det gångna året och stärkte därmed ytterligare sin position på orten. När det gäller kommersiella hyresfastigheter har dock transaktionsaktiviteten varit låg under 2011. Med 32 poäng placerar sig Norrköping på plats 19 i NAI Svefa Fastighetsindex vilket är tre platser bättre än vid förra mätningen.

LINKÖPING

Kommunfullmäktige har godkänt ett nytt avtal för Linköping City Airport som inneHyresnivåer Götaland

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Upptäck vår konferensbank, besök www.lokalguiden.se Att hitta en konferenslokal handlar om mycket mer än tak över huvudet. I Lokalguidens konferensbank hittar du rätt plats för lyckade möten oavsett om du söker en herrgård på landet eller en hypermodern miljö mitt i city.

Något man inte kan bortse från i sökandet av ny lokal är lokalhyran. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. Ett A-läge är över lag det mest eftertraktade, men ert företag kanske gynnas bäst i ett C-läge.

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år.

Konferenser för alla smaker!

LINKÖPING Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 000 – 1 600 800 – 1 300 550 – 800

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 800 – 3 800 1 000 – 2 000 600 – 1 000

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 650 350 – 550 300 – 450

NORRKÖPING Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 850 – 1 500 700 – 1 100 550 – 800

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 500 – 3 800 1 000 – 1 800 600 – 950

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 650 350 – 550 325 – 450

På Gate 4 finns arbetsplatser för det mindre företaget. Vår ledstjärna är valfrihet. Vare sig du hyr ett eget rum eller väljer Flex Desk finns all tänkbar service för att du ska få en bra dag. Till detta kommer den spännande miljön i Ideon Gateway. Du kommer att sitta tillsammans med likasinnade. Framtida samarbetspartners eller kunder, vem vet? På Gate 4 har du alla möjligheter att utveckla ditt företag och göra affärer! Intresserad? Kontakta Carina Nordborg: 046-286 46 93 eller carina.nordborg@ikano.se


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i AA- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa.

Hyror i siffror

lyft kontoret med rätt ljus

HYRESNIVÅER I

VÄXJÖ & LUND

72

Tillsammans med designchef Henning Solfeldt på PLH Arkitekter, har Philips utvecklat en helt ny typ av armatur för kontorsmiljöer, LumiStone. Det moderna kontoret avspeglar i allt högre grad företagets profil. Det gör att inspirerande och väldesignade LED-armaturer blir viktiga inslag i de attraktiva och trivsamma miljöer man vill skapa för personalen. Den innovativa Philips LumiStone-armaturen är väl anpassad för den här trenden. Med sin moderna design och höga ljuskvalitet kan den bli ett lyft för såväl receptionen som konferensrummet.

Något man inte kan bortse från i sökandet av ny lokal är lokalhyran. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. Ett A-läge är över lag det mest eftertraktade, men ert företag kanske gynnas bäst i ett C-läge.

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år. VÄXJÖ

folkningsutveckling och behovet av nya bostäder i Växjö är stort. Det planeras nu för flera bostadsprojekt både centralt och i utkanten av staden. För tillfället råder ”Arenafeber” och en hel stadsdel med idrottshallar planeras. I centrum finns även planer för stationsområdet med fokus på kollektivtrafik samt möjligheter för handel, service och bostäder. Därutöver planeras ett World Trade Center med kontor och bostäder. Växjö tar plats 15 i NAI Svefa Fastighetsindex med 38 poäng. LUND

I Lund har transaktionsaktiviteten varit låg det senaste året. Projektmarknaden är dock mer levande. Efter många års otillräckligt byggande, uppförs nu flera nya studentbostäder. Bristen på student- bostäder bedöms dock ta lång tid att bygga bort, trots de många pågående och planerade projekten runt om i kommunen. En ny översiktsplan stakar ut riktningen för kommunens utveckling framöver och det finns god beredskap för ett omfattande bostadsbyggande. Med sina 57 poäng hamnar Lund återigen på plats tre i NAI Svefa Fastighetsindex.

Växjö har under 2011 haft en positiv beHyresnivåer Götaland

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

73

VÄXJÖ Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 300 700 – 1 000 500 – 800

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 200 – 2 200 750 – 1 400 600 – 900

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 450 – 650 400 – 500 300 – 400

LUND Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 300 – 1 950 700 – 1 350 600 – 1 000

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 2 500 – 4 400 1 200 – 2 200 650 – 1 100

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 500 – 800 300 – 650 250 – 400

- Samarbeten, diskussioner och idéutbyten är några av de viktigaste aktiviteterna på dagens kontor. Målet för den nya armaturen är att ge en energieffektiv belysning i en modern design som förhöjer ljusmiljön och skapar en inspirerande atmosfär. Och i LumiStone tycker vi att vi har tagit fram en armatur som gör just detta, säger Henning Solfeldt, designchef på PLH Arkitekter som ansvarat för designen.

lumistones formspråk är inspirerat av släta och mjuka stenar man hittar i strandkanten. Inspirerande och väldesignade LED-armaturer har blivit viktiga inslag i attraktiva och trivsamma kontorsmiljöer. Bild: Philips

inspiration från släta stenar

Inspirationskällan för LumiStone-designen är de släta och mjuka stenar man hittar i strandkanten, och den slutliga ellipsformen valdes för att den är den mest harmoniska, ur alla vinklar. Philips LumiStone med sin naturinspirerade design, sina mjuka linjer och sitt nätta format kan skapa en varmare och mer hemlik känsla på kontoret än de traditionella lysrören. Genom modern design och högkvalitativ LED teknik hjälper den till att öka personalens välbefinnande. många möjligheter

LumiStone är en pendelmonterad armatur som uppfyller alla normer för kontorsbelysning. Den kan användas både som allmänbelysning och för arkitektoniska ändamål. Flexibiliteten gör att LumiStone kan användas över hela kontoret, i sammanträdesrum, på arbetsplatser med datorskärmar

och i fikarum. - LED-tekniken ger Philips möjlighet att skapa armaturer i andra former än vad som tidigare var möjliga med traditionella glödlampor. Partnerskapet med PLH Arkitekter och Henning Solfeldt är ett utmärkt exempel på hur vi genom att samarbeta kan kombinera morgondagens teknik med högklassig design och skapa inspirerande kontorsutrymmen som ökar personalens välbefinnande. Detta samtidigt som vi får en fantastisk ljuskvalitet, säger Morten Felding, Nordisk VD för Philips Lighting. Uppfyller normerna

LED-kuporna i LumiStone fungerar både som effektiva energibesparingsdetaljer och som avbländare, samtidigt som de är innovativa och vackra. Och det är ett ljus som

ingen störs av. Det finns LumiStone-alternativ med 25 % indirekt och 75 % direkt ljus. De lyser upp väggar och tak och ger ett behagligt bakgrundsljus även om det mesta ljuset riktas mot skrivbordet. LumiStone är den första pendelmonterade LED-armaturen som uppfyller normerna för kontorsbelysning. Ljusutbytet är på över 100 lm/W. Nyligen introducerade Philips också PowerBalance-armaturen, den första infällda LED-armaturen som uppfyller alla normer för kontorsbelysning. Denna ger också ett ljusutbyte på över 100 lm/W (110 lm/W för utförandet med 3 400 lumen). De nya LumiStone- och PowerBalance-armaturerna från Philips har satt nya standarder för ljuskvalitet och ljusutbyte i branschen, och båda överträffar de den traditionella lysrörstekniken.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Inredning


Ett vitt grönt kontorshus med Malmös maffigaste utsikt? Ja, varför inte!

* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i AA- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa.

Hyror i siffror

HYRESNIVÅER I göteborg & malmö

Något man inte kan bortse från i sökandet av ny lokal är lokalhyran. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. Ett A-läge är över lag det mest eftertraktade, men ert företag kanske gynnas bäst i ett C-läge. 74

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år.

mentet. Under hösten är trenden minskad aktivitet och då främst under senare delen av året. Liksom 2010 är det till stor del de nationella aktörerna med säte i Göteborg som är mest aktiva på transaktionsmarknaden. Hyresmarknaden är alltjämt stark. Med 64 poäng i NAI Svefa Fastighetsindex rankas Göteborg återigen som tvåa för investeringar på den svenska fastighetsmarknaden. Malmö

Malmömarknaden har under senaste perioden uppvisat ett antal tydliga trender. En av dessa är att transaktionsmarknaden för flerbostadshus har ändrats så att skillnaden i avkastningskrav mellan olika områden delvis har suddats ut. En annan tydlig trend är ett ökat intresse för Hyllie som etableringsplats för investeringar. Malmö stad har valt ut fem intressenter som ges möjligheter att utveckla nya kontorsprojekt i Hyllie och det rör sig om totalt 48 000 kvadratmeter kontorslokaler. Malmö placerar sig på plats fem i NAI Svefa Fastighetsindex.

GÖTEBORG

Summeras fastighetsmarknaden för 2011 är bilden ett starkt första halvår med ett flertal stora affärer inom det kommersiella segHyresnivåer Götaland

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

GÖTEBORG Kontor AA-LÄGE A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 600 – 2 400 1 350 – 2 100 1 000 – 1 500 600 – 1 200

BUTIKER AA-LÄGE A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 4 000 – 8 500 2 500 – 6 000 1 000 – 3 500 700 – 1 500

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 500 – 900 450 – 700 350 – 550

MALMÖ Kontor AA-LÄGE A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 659 – 2 400 1 500 – 2 000 950 – 1 500 650 – 1200

BUTIKER AA-LÄGE A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 4 000 – 5 750 3 200 – 4 500 1 000 – 2 400 650 – 1 300

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 550 – 850 400 – 650 300 – 500

Ojojoj, vad Midroc är på gång med lokaler i Västra Hamnen. Hållbara dessutom. Först var det World Trade Center, en av områdets modernaste och energisnålaste byggnader, som belönades med Malmö Stads hållbarhetspris Årets Gröna Lans 2010. Sedan var det minst lika moderna och ännu energisnålare Jungmannen, som kammade hem priset 2011. Extra kul för en uppstickare som vi.

Det nya huset kommer att uppfylla kraven för Green Building. Byggnaden planeras få sju våningar, plus underjordiskt garage. Du som vill lyxa till det väljer något av de övre planen, med tillgång till en generös altan. Till grannar får du en spännande mix av företag i olika storlekar – lokalerna fördelas på ytor mellan nätta 170 och spatiösa 4 000 kvadratmeter. Givetvis tar vi tillvara panoramat genom stora fönsterpartier i alla lokaler.

Snart sätter vi spaden i marken igen, och bygger ett nytt kontorshus på bästa läge i Västra Hamnen. Läget innebär också Malmös förmodligen finaste utsikt. Härifrån blickar du ut över småbåtshamnen, Ribersborg och Öresundsbron medan du begrundar dina arbetsuppgifter.

Som ny hyresgäst får du rejält inflytande över lokalernas utformning. De ska ju passa just dig. Men miljöansvaret viker vi inte en tum från.

mpd.midroc.se

Besök mpd.midroc.se eller ring Christel Zaar på 010-470 74 23. Välkommen!

TÄNKER ANNORLUNDA. GÖR ANNORLUNDA.


Göteborg

sitt innanför

vallgraven

Här presenterar vi ett urval av lokaler som finns lediga mitt i centrala Göteborg. Tag kontakt med respektive fastighetsägare och se om någon lokal är rätt just för er verksamhet. Vi reserverar oss för att lokalerna kan ha hyrts ut när tidningen tryckts.

Nordstaden Ös t ra Ha mn gat an

Packhuskajen

76

2 1

kungsgatan 28 kontor 285 kvm

En ljus och trivsam kontorslokal med totalt 14 rum, lämplig för cirka 12-16 arbetsplatser. Två av rummen är större och lämpliga som konferens- och mötesrum. Dessutom finns förrådsutrymme och serverrum. Lokalen blir ännu mer trivsam med ett pentry som ligger i en ljusgård med extra hög takhöjd. Här flödar dagsljuset in och den fantastiska takhöjden ger härlig rymd. Pentryt blir lätt till en trevlig mötesplats för alla på kontoret. Kontakt: Vasakronan, Stefan Backlund, tel 0722-41 83 96.

2

skräddaregatan 1 kontor 220 kvm

En lokal som måste ses! Hela bottenvåningen har framtaget tegel, fräck belysning och ett härligt konferensrum. Ovanvåningen är en omgjord lägenhet med utsikt över vattnet. Totalt rymmer lokalen 5-10 arbetsplatser. Parkering kan hyras utanför huset. Kontakt: Svenska Hus, Niklas Simonsson, tel 031-701 66 76.

3

drottninggatan 9 kontor 97 kvm

En effektiv kontorslokal högst upp i det så kallade Oceanhuset. Lokalen är idag uppdelad i ett mindre kontorsrum samt en stor sitt mitt i stan

öppen yta med takhöjd upp till nock, lämplig för att använda till öppet landskap. Kök och toalett med dusch. Kontoret har fönster mot en innergård vilket gör den mycket tyst. Fastigheten har ett representativt trapphus i äldre bevarad stil med hiss. Kontakt: Wallenstam, Emma Larsson, emma.larsson@wallenstam.se.

4

5

Vä s 1

3

t ra

Domkyrkan

Kungsportsplatsen

Ha mn ga tan 5

lilla torget 4 kontor 92 kvm

Välkommen till en unik lokal med utsikt, om 92 kvm på våning 1, med adress Lilla Torget. Lokalen har bevarad arkitektur och charm och är fördelad på både rum och större gemensamma ytor. Ett av rummen, som idag används som konferensrum, har en fantastisk kulturminnesmärkt målning och kakelugn i original. Kontakt: Fastighets AB Balder, Uthyrning Göteborg, tel 020-15 11 51.

4

77

Kungsparken

Feskekörka

södra larmgatan 6 kontor 178 kvm

Den här lokalen på Södra Larmgatan genomgick en stor renovering 2011. De 178 kvm består av flera kontorsrum samt ett större rum som kan användas som konferensrum. Fastigheten har väldigt bra läge och ligger nära både Grönsakstorget och Kungsportsplatsen. Kontakt: FörvaltningsAB Brinkeberg, Annika Hermansson, tel 031-743 06 89.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

foto: propellerboys

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Sitt mitt i stan


välj bland årets nyheter

1.

7. 6.

Årets svenska möbelmässa, Stockholm Furniture Fair, bjöd som vanligt på många nyheter och en del av utställarna visade även upp sig i Milano, på möbelmässornas möbelmässa. Här visar vi ett axplock av de nyheter som våra svenska aktörer har valt att satsa på 2012.

1. Ally - Design: Hertel & Klarhoefer Ally är ett modernt modulsystem, som svarar till dagens behov av flexibilitet, där användaren eller sammanhanget bestämmer vad som passar bäst – fåtöljer eller soffa eller varför inte både och. Ally kopplar man själv enkelt ihop eller isär med ett fast magnetstativ. www.blastation.se 2. Wilmer - Design: Stefan Borselius Wilmer erbjuder dig flera möjligheter till användande och utesluter inte det ena för det andra. Slå dig ner och jobba eller umgås eller varför inte bägge delar när du ändå sitter. www.blastation.se 3. Cone - Design: Carl Öjerstam Bordsserien Cone är ett stadigt och generöst bord i ståhöjd eller ett praktiskt soffbord. Med sitt mjukt geometriska formspråk utstrålar Cone enkel elegans med spännande materialkombinationer. www.materia.se 4. Stack - Design: Fredrik Mattsson Stack är en staplings- och kopplingsbar stolsserie med lätthet i både form och vikt. www.materia.se 5. Monolite - Design: Sandin & Bülow Med mindre sittdjup och högre sitthöjd inbjuder Monolite till ett mer upprätt sittande, i t ex pausrum och personalmatsalar. www.materia.se

78

3.

4.

inredning

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

2. 79

8. 9. 5.

6. Lite - Design: Broberg & Ridderstråle Lite är en stapelbar stol som kombinerar en tilltalande estetik med en rationell funktion och konstruktion. www.offecct.se 7. Aeon Lounge - Design: Claesson Koivisto Rune Aeon Lounge är ett nytt tillskott till konferens-stolsserien Aeon. Aeon Lounge är lite bredare, lite lägre och lite mjukare att sitta i. Finns både som fåtölj och en lite mindre soffa. www.skandiform.se 8. Drum - Design: Corinna Warm Ett vackert och praktiskt skålbord som finns i tre olika höjder – 36, 46 resp. 56 cm. www.swedese.se 9. Smallroom - Design: Ineke Hans Smallroom kan användas tillsammans i olika moduler, men kan även stå för sig själv. Formgivningen av SMALLROOM kännetecknas av en “låda” på sidan som kan användas för placering av växter eller som arbetsyta med möjlighet att inkludera strömförsörjning. Den höga ryggen ger känslan av att sitta i ett eget rum. www.offecct.se 10. Gap café - Design: Swedese Swedeses praktiska modulsoffa, som håller sig elegant också i offentlig miljö, byggs nu ut med svängda ytter- och innerdelar. Kan kläs i tyg eller läder, välj mellan medstativ i stål eller träben. www.swedese.se

10.

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

inredning


Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighets-ägarna hittar du på lokalguiden.se. Tipsa oss gärna om pågående projekt!

pågående projekt

Götaland

NCC bygger kontor i ett mycket hett läge

bild: ATOLLEN

Här presenterar vi ett urval av pågående projekt i Götaland. Projekten är i olika faser och har hunnit olika långt. Kontakta fastighetsägaren direkt om du är intresserad och tipsa oss gärna om projekt att skriva om.

80

Central gågata får ett ansiktslyft Södra Tullgatan byggs om för att bli mer tillgänglig för de gående. Gatan får dessutom nya träd, bänkar och farthinder. Arbetet görs i flera etapper för att orsaka så liten störning som möjligt för gående och butiker. Malmö stads arbete med att förnya gator och göra staden attraktiv och tillgänglig fortsätter. Näst på tur är Södra Tullgatan, shoppinggatan mellan Gustav Adolfs torg och Södra Vallgatan. Ny natursten och granithällar anläggs för att öka tillgängligheten för de gående samt till butikerna. Nya träd kommer att förlänga den befintliga allén och mellan dessa tillkommer nyabänkar. Övergången mellan Södra Tullgatan och Gustav Adolfs torg får hällar för att skapa en tydligare förbindelse mellan gatorna. Gamla farthinder ersätts med nya. - Det är en stor utmaning att arbeta med Södra Tullgatan samtidigt som det är spännande då gatan påverkar så många. Det roliga är också att vi har alla fastighetsägare med oss i planeringen och ombyggnaden av gatan. För att inte hindra framkomligheten på den flitigt använda gågatan utförs ombyggnaden i flera etapper. Arbetet påbörjas i maj på den västra sidan och under hela perioden kommer det att vara möjligt att ta sig fram till fastigheters entréer och butiker. Under Malmöfestivalen görs det uppehåll i arbetet som slutförs under hösten.

pågående projekt

En ny entré till Jönköpings city Den 18 november 2011 påbörjades bygget av Jönköpings största byggnadsprojekt i modern tid – Atollen. När bygget är färdigt kommer Jönköpings stadskärna att ha utökats med 42 000 kvm nya ytor kring en förlängning av Lantmätargränd och Borgmästargränd samt en helt ny lokalgata i Fiskargränd. Sedan 2009 har projektet drivits av de lokala fastighetsbolagen Fastighets AB Corallen, Fastighets AB Eric Ekblad och HSB Göta efter att den ursprungliga intressenten hoppat av. – De två första kvarteren byggs av Ekblads och Corallen och med Skanska som uppförare av båda projekten och det tredje

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

kvarteret byggs av Corallen och HSB Göta med byggstart under 2013. Invigning av etapp ett och två är planerad till november 2013. – Förutom de ca 13 000 kvm butiker, restauranger och caféer, kommer de tre kvarteren att innehålla bostäder, kontor, parkeringshus med ca 400 p-platser och ett evenemangstorg. – Sammanlagt ligger investeringarna på ca 900 miljoner kronor, där Corallen investerar ca 300 miljoner i två kvarter, innehållande ytor för handel och kontor. – Med Atollen hoppas vi att kunna uppfylla förväntningarna om att skapa en av de mest attraktiva stadskärnorna i Skandinavien, säger Claes Junefelt, vd Fastighets AB Corallen.

NCC:s projekt heter som adressen: Ullevigatan 17-19. Husen började byggas i januari 2011 och inflyttning startar fjärde kvartalet i år. Höga huset har 16 våningar, det låga 8. Totalt blir det 14 000 kvm kontorsyta i båda husen. NCC hyr ut lokaler från 250 kvm och uppåt. Till miljövärdena hör att de övre planen bjuder på storslagen utsikt över attraktiva delar av Göteborg, men den höga miljöidentiteten visas framförallt i reda siffror på låg energiförbrukning. NCC Property Development är godkänd Green Building partner. Ullevigatan 17-19 blir miljöklassificerat enligt internationella BREEAM och även energiklassat enligt Green Building. Byggprojektet ingår i konceptet ”Future Office by NCC”. Energiförbrukningen blir som högst 25 % under lagkraven. Det går dessutom att teckna ”grönt hyresavtal” som garanterar en högsta energiförbrukning. Till husens miljöprofil hör också cykelgarage och cykeluthyrning. Även den inre miljön på kontoren är lockande. Inneklimat, belysning och arbetsmiljö är särdeles goda. Arkitekten White har i viss mån anpassat exteriören till befintlig bebyggelse, men samtidigt gett fasaderna egna uttryck. De blir klädda med panelplåtar som har ytor i varierande glansighet. Detta utnyttjas för att bygga mönster som påminner som träd som förgrenar sig upp längs fasaderna. Ljuset kommer att röra sig över fasaderna som solstrålar leker i ett lövverk. ULLEVIGATAN 17-19 BILD: NCC

BILD: ERSÉUS ARKITEKTER.

Peab drar igång kontorsprojekt Peab ska bygga en 19 000 kvadratmeter stor kontorsfastighet på gamla Lyckholms Bryggerier i Göteborg. Peab har delägt Lyckholms sedan mitten av 90-talet, men köpte i våras ut partnern Stig Andreasson. - Vi har lämnat in bygglovsansökan och räknar med att få den beviljad efter sommaren. Byggstart planeras till slutet av 2012, säger Jonas Skingley, regionchef för Peab Fastighetsutveckling. I första etappen ska ett 13 våningar högt kontorshus på 14 000 kvadratmeter och ett fem våningar högt, på 5 000 kvadratmeter, att byggas. Beräknad första inflyttning är tredje kvartalet 2014. - Vi har inlett uthyrningsarbetet och märker att det finns ett stort intresse för det här projektet. Kommunikationerna är

suveräna, du har spårvagnshållplatsen precis på andra sidan Mölndalsån, det är lätt att ta sig hit med bil, och skyltläget är helt perfekt eftersom du har skärningen mellan E 6 och riksväg 40 precis utanför, säger Jonas Skingley. I en andra etapp finns möjligheter att bygga ytterligare knappt 9 000 kvadratmeter. De gamla byggnaderna är q-märkta och delar är uthyrda. Bland annat drivs bryggeritraditionerna vidare av Oceanbryggeriet som håller till här. Projektet ska byggas miljövänligt och Peab planerar att certifiera det enligt Breeam.

NYA HYRESGÄSTER I INKÖPAREN FMF Assistans AB blir ny hyresgäst på Inköparen. Tanken är även att Aspholmen Fastigheter ska flytta in i höst och då återstår endast ett våningsplan i kontorshuset. Fasaden är i stort sett klar och inom det närmaste kommer byggställningarna att plockas ner. Invändigt byggs det för fullt åt Tools i bottenplan och NCC på våning 3 och 4. Den första hyresgästen kommer att flytta in under september 2012. NCC är totalentreprenör för bygget. BILD: INKÖPAREN

bild: SÖDRA TULLGATAN

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

pågående projekt

81


LOKALBANKEN HJÄLPER DIG

Lokalbank i Götaland Sök lokal på lokalguiden.se.

Slå in objektsnumret www.lokalguiden.se är en av Sveriges ledande webbsidor för alla som söker lediga lokaler. Gå in på webbsidan och slå in objektsnumret nedan så får du mer information om respektive lokal.

Här hittar du ett urval av de lokaler som finns på www.lokalguiden.se. Hittar du inte det du söker så prova på webbsidan.

BORÅS

HALMSTAD

187 kvm, Kontor............... ...................... Torggatan 13 Thomas Nilsson......................................... 031-778 12 70 Vättersnäs AB........................... ..Objekt nr 41753792

392 kvm, Butik...........................................Spikgatan 2 Camilla Lindblom..........................................035-12 96 80 Harry Sjögren................................Objekt nr 41760664

KÖPING

LUND

MALMÖ

125 kvm, Kontor..................................Verkstadsgatan 7 Arne Svensson............................................. 08-735 37 83 Klövern AB.......................................Objekt nr 41796486

100 - 250 kvm, Kontor........................Ideon Gateway Carina Nordborg........................................ 046-2864693 Ikano Kontor.............................. ..Objekt nr 41776401

250 - 1 060 kvm, Kon.......................Skeppsbron 13 B Daniel Fredlund........................................... 0752-41 51 42 Stena Fastigheter Malmö AB.......Objekt nr 41795556

JÖNKÖPING

521 kvm, Kontor.............................. Kålgårdsgatan 27 Thomas Nilsson....................... ................. 0708-77 85 53 Vättersnäs AB........................... ..Objekt nr 41794347

KARLSKRONA

82

205 kvm, Kontor.................................. Ramnåsgatan 1 Irén Hagström ............................................031-706 65 01 Harry Sjögren AB..........................Objekt nr 41772106

310 kvm, Kontor..........................................Spikgatan 7 Camilla Lindblom...........................................035-12 96 80 Harry Sjögren AB..........................Objekt nr 41783314

200 - 5 000 kvm, Butik................ .......Ryhovsgatan 5 Tomas Pendén.......................................... 070-04 00 834 CBRE Sweden AB...................... ..Objekt nr 41795416

HUSKVARNA

HELSINGBORG

KALMAR

250 - 500 kvm, Kontor.............................Datorgatan 8 Fredrik Rönnecke...................... ................. 036-30 41 02 Hamnhus AB ............................ ..Objekt nr 41793945

124 kvm, Kontor............................ .........Stortorget 13 Lars Nordander........................................ 040-667 50 04 Aberdeen Asset Management ..Objekt nr 41753710

110 kvm, Kontor............................Kaggensgatan 40-44 Björn Åfors.................................................... 0480-42 36 73 Klövern AB................................. .....Objekt nr 41796665

Sveriges ledande webbsida för lokalsökande och flyttande företag! Streamer 2a.indd 1 Lokalbanken Götaland

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

1/4/2012 10:41:45 AM

83

10 - 6 000 kvm, ..................World Trade Center, Råby Cristel Zaar........... ...................................... 010-470 74 23 Midroc Property Development...Objekt nr 41796489

202 kvm, Kontor..............................Drottninggatan 54 Tobias Nilsson............................................... 040-17 44 23 Kungsleden Fastighets AB....... ..Objekt nr 41795937

732 kvm, Butik.................................... Verkövägen 6-9 Kristoffer Mattsson.....................................08-558 050 22 Newsec Asset Management.......Objekt nr 41794362

270 kvm, Kontor................................... Carlsgatan 12 A Camilla Asplund..........................................040-690 57 37 Stena Fastigheter Malmö AB.......Objekt nr 41795288

LINKÖPING

435 kvm, Kontor..............................Hertig Karlsgatan 2 Anna Hofström.............................................. 013-35 47 07 Klövern AB......................................Objekt nr 41796450

SKÖVDE

Kontor........................................Timmervägen 9-13 Angelica Hein............................................ 0500-47 88 51 Fastighets AB Balder.....................................................

besök oss på www.lokalguiden.se Streamer 2b.indd 1

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

1/4/2012 10:43:03 AM

Lokalbanken Götaland


Uthyrare NORRLAND

Här presenterar vi de fastighetsägare och förvaltare som valt att annonsera i Lokalguiden riks. Se vad de har att erbjuda.

84

Styrbjörn Rudfelt Atrium Ljungberg Ulrika Bengtsson Veronica Göransson Atrium Ljungberg Atrium Ljungberg

Uthyrare SVEALAND

Här presenterar vi de fastighetsägare och förvaltare som valt att annonsera i Lokalguiden riks. Se vad de har att erbjuda.

DIÖS FASTIGHETER

afa fastigheter

ASPHOLMEN fastigheter

atrium ljungberg

humlegården fastigheter AB IHUS

Diös Fastigheter AB bildades i april 2005 och äger fastigheter belägna på 14 orter. Våra marknadsområden är länsvis indelade med kontor i Gävle, Falun, Sundsvall, Östersund, Umeå och Luleå. Huvudkontoret ligger i Östersund. Diös Fastigheter ska förvärva, förädla, förvalta och försälja fastigheter med god lönsamhet, och finnas på marknaden från Borlänge i söder till Luleå i norr. Diös affärsmodell är en dynamisk process som är uppbyggd på fyra stycken F. Förvärv, förädling förvaltning och försäljning. Varje F har sin egen strategi samtidigt som de är starkt kopplade till varandra med utgångspunkt att skapa långsiktiga värden i fastighetsportföljen. Vi ska skapa värdetillväxt i bolaget genom att vara en aktiv fastighetsägare samt en engagerad partner med tydlig närvaro på våra orter. Diös aktie är sedan 2006 noterad på Nasdaq OMX Nordiska Börs Stockholm, lista Mid Cap. Vill du veta mer om Diös Fastigheter, eller komma i kontakt med oss, besök gärna www.dios.se

Vi på AFA Fastigheter lägger stor vikt vid trivsel, funktion och anpassade lokallösningar för våra hyresgäster. Samtidigt strävar vi alltid efter långa och trygga relationer. Vår långsiktighet har lett till att många av våra hyresavtal är längre än vad som brukar vara vanligt. Vi har haft samma ägare i nästan ett halvt sekel vilket innebär en ökad trygghet. Trygghet som kan bidra till en bättre arbetsmiljö och ligga till grund för både arbetsro och trivsel. AFA Fastigheter förvaltar, projekterar och hyr ut kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i Stockholm. Idag är det sammanlagda värdet av fastighetsbeståndet drygt 15 miljarder kronor. Vi är en del av kapitalförvaltningen på AFA Försäkring som administrerar avtalsförsäkringar för drygt 4 miljoner anställda i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. AFA Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Aspholmen Fastigheter AB är ett helägt dotterbolag till Castellum AB. Aspholmen förvaltar och utvecklar kommersiella fastigheter i Mälardalen. Genom våra kontor i våra tre marknadsområden Uppsala, Västerås och Örebro har vi stor lokal kännedom och kunskap om marknaden i dessa städer. Aspholmen har en flexibel och kundnära organisation. Sammanlagt är vi 44 personer som alla gör allt för att våra hyresgäster ska trivas. Idag äger vi 121 fastigheter med en sammanlagd yta på 565 000 kvm med ett marknadsvärde på ca 5 250 Mkr.

Atrium Ljungberg får platser att växa och utvecklas. Vår inriktning är att långsiktigt äga, utveckla och förvalta framför allt handelsoch kontorsfastigheter. Det är vår målsättning att skapa levande mötesplatser som är långsiktigt hållbara och attraktiva över tiden. Därför rymmer våra miljöer också boende, kultur, service och lärande. Vi leder och driver hela affärsprocessen själva, i nära samarbete med kunder och partners. Våra kontorsfastigheter hittar du i tillväxtområden i Stockholmsregionen som Farsta Centrum, Hötorgscity, Kista, Sickla, Södermalm, Vasastan och Hagastaden. Kontakta oss gärna för mer information om våra lediga lokaler. I samverkan med er vägleder och utvecklar vi ert företags framtida lokal och mötesplats, utformad för att stödja er verksamhet och affär.

Humlegården är ett fastighetsföretag i Länsförsäkringsgruppen. Vi förvaltar och förädlar kontorsfastigheter främst i Stockholms innerstad, Solna och Sundbyberg. Förädling av fastigheter är en stor del av vårt arbete vilket består av att utveckla och varsamt tillvarata befintliga fastigheters potential. Inom Humlegården finns ett stort miljömässigt engagemang. Att vid anpassningar alltid ha ett hållbarhetsperspektiv och i så stor grad som möjligt återanvända material är av största vikt. Genom att ständigt arbeta med energieffektivisering av fastigheterna bidrar vi dessutom till minskad klimatpåverkan. Vi erbjuder inte bara moderna kontorslokaler samt förvaltning av hög kvalitet, vi erbjuder även en hög grad av service. Vårt engagemang omfattar mycket mer än de fastigheter där våra kunder finns. Vi vill också ta ansvar för närmiljön och samhället i stort. Trygga gator, bra service och goda kommunikationer får människor att trivas på jobbet. Med trivsel i lokalerna, fastigheterna och närmiljöerna får vi nöjdare kunder, och det tycker vi är viktigt. Kontakta oss gärna så berättar vi mer om hur ni kan öka er trivsel.

Välkommen till Diös som hyresgäst!

www.afafastigheter.se

Kontakta gärna: Lars Edberg, 08-696 40 81 Kristina Sawjani, 08-696 40 78

Kontakta gärna: Uppsala 018-60 66 60 Västerås 021-10 54 60 Örebro 019-27 65 00 www.aspholmenfastigheter.se

Uthyrare City, Södermalm och Sickla: Veronica Göransson, 0702-53 52 46 veronica.goransson@atriumljungberg.se Uthyrare Sickla, Farsta Centrum: Styrbjörn Rudfelt, 0730-26 19 26 styrbjörn.rudfelt@atriumljungberg.se Uthyrare Kista och Hagastaden: Ulrika Bengtsson, 0709-27 60 53 ulrika.bengtsson@atriumljungberg.se

www.dios.se

www.atriumljungberg.se

Uthyrare

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Uthyrning: Anne-Li Åldstedt, tel 070-769 99 96 anne-li.aldstedt@humlegarden.se Katarina Cygnaeus, tel 08-678 92 93 katarina.cygnaeus@humlegarden.se Lennart Öberg, tel 08-678 01 89 lennart.oberg@humlegarden.se www.humlegarden.se

AB Uppsala kommuns Industrihus (Ihus) är ett helägt bolag till Uppsala kommun. Ihus näringspolitiska uppdrag är bland annat att vara ett strategiskt verktyg för kommunen. Vårt syfte är att skapa tillväxt och utveckling för Uppsala kommun genom att tillhandahålla rum att utvecklas i. Vi erbjuder klimatsmarta, innovativa och dynamiska fastighetslösningar till företag och offentlig verksamhet som växer och utvecklas inom Uppsala Kommun. Den huvudsakliga målgruppen är små och medelstora företag med ett stort och differentierat behov av att kunna hyra eller abonnera på kringliggande företagstjänster. Ihus fastighetsbestånd består av trettiotvå stycken fastigheter med ca 190 000 kvadratmeter lokalyta i Uppsala. I syfte att bidra till ett ökat antal nyetableringar och tillväxt för Uppsala kommun har vi under 2012 lanserat ett helt nytt kontorskoncept, plan4, som riktas till en målgrupp som vi identifierat som digitala nomader. De digitala nomaderna är allt ifrån entreprenörer, pendlande anställda på storföretag inom Stockholmsregionen och deras arbetsgivare, till frilansande konsulter. Kontakta oss gärna så vi kan berätta mer om hur Ihus kan hjälpa till att utveckla er verksamhet. Hanna Johansson, 018-562981 Helene Lindley, 018-562982 www.ihus.nu

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Uthyrare

85


Uthyrare GÖTALAND

Cellkontor eller öppet landskap Hur vill du att kontoret ska se ut? Som lokalsökande har du mycket att vinna på att höra av dig till flera olika fastighetsägare. Ställ många frågor och var tydlig med vilka dina önskemål och behov är, då blir det enklare att hitta helt rätt lokal för just dig.

Här presenterar vi de fastighetsägare och förvaltare som valt att annonsera i Lokalguiden riks. Se vad de har att erbjuda!

86

KLÖVERN

Skanska Fastigheter

bygg-göta göteborg ab

FASTIGHETS AB balder

HAMHUS AB

HARRY SJÖGREN

Klövern ska med närhet och engagemang möta kundens behov av lokaler och tjänster i svenska tillväxtregioner. Klöverns basprodukt är självklart lokalerna. Bolaget fokuserar på kommersiella lokaler inom ramen för Business och Science Parks, småföretagsparker samt cityfastigheter. Sättet att tillhandahålla lokalerna, dvs med närhet och engagemang, samt det faktum att vi vill möta ett behov hos kunden och inte bara sälja en färdig produkt, säger en del om hur Klövern valt att arbeta. Kunden är i fokus, medarbetarnas uppgift är att se till så att kunden är nöjd, givetvis inom ramen för de ekonomiska målen. Den närhet och det engagemang som Klövern eftersträvar kan bara uppnås med egen personal. Marknaden begränsas till Sverige och expansiva orter med tillväxt i befolkning och näringsliv.

Varje företag och organisation har sin själ som är sammansatt av historia, värderingar, kultur och av de produkter och tjänster man erbjuder. Och eftersom den ena verksamheten aldrig är den andra helt lik, borde inte kontor heller vara det. För ju bättre kontoret är anpassat till ett företag eller en organisation, desto bättre blir verksamhetens resultat. Både räknat i trivsel och kronor. Skanska Fastigheter Stockholm är en av regionens mest erfarna och kunniga fastighetsutvecklare. I kombination med goda delar lyhördhet och kreativitet kan vi bygga eller utveckla vilken fastighet som helst, för vilken verksamhet som helst. Men inte till vilket pris som helst: I allt vi gör väger vi alltid in vår och våra hyresgästers klimatpåverkan. Det kommer inte bara oss och våra hyresgäster tillgodo.

Bygg-Göta Göteborg AB är huvudbolag i en företagsgrupp som även omfattar Byggnads AB Westnia, Bygg-G Förvaltnings AB och Byggnads AB Nygården. Gruppen bedriver sedan över 50 år byggnadsverksamhet, byggledning och fastighetsförvaltning huvudsakligen avseende egna projekt och fastigheter. Verksamhetsområdet är Västsverige med inriktning på Göteborg med kranskommuner. Förvaltningen omfattar drygt 100 egna fastigheter, både bostadshus och kommersiella fastigheter. Beståndet består av totalt ca 2 000 bostadslägenheter och 400 lokaler om tillsammans ca 450 000 kvm. Bygg-Göta eftersträvar att erbjuda sina hyresgäster ändamålsenliga lägenheter och lokaler med god service och standard till konkurrensmässiga priser.

Hamhus AB ingår i Herenco-koncernen som är en familjeägs koncern i fjärde generationen med sitt säte i Jönköping. Hamhus AB förvaltar fastigheter lokalt och centralt i Småland och Skaraborg med organisationen placerad i Jönköping. Vi är en liten organisation varför vår styrka är närheten och lyhördheten mot kunders önskemål, vilket gör att vi kan vara mer flexibla att hitta kundorienterade lösningar än våra större kolleger i branchen. Vi förvaltar ett 20-tal fastigheter om cirka 70.000 m2 på ett 10 tal orter bestående av bostäder, kontor, butiker, industi och lager.

Harry Sjögren AB är ett renodlat, lokalt förankrat fastighetsbolag, som äger och förvaltar kommersiella, strategiskt belägna fastigheter i expansiva områden med hög tillgänglighet och goda framtidsutsikter.

Uthyrare: Anna-Maria Kääriä, 010-448 16 02 anna-maria.kaaria@skanska.se

Uthyrare: Bo Lundgren 031-580648, 0707-896386 bo.lundgren@bygg-gota.se

Fastighets AB Balder är ett börsnoterat fastighetsbolag som med lokal förankring möter olika kundgruppers behov av lokaler och bostäder. Vi har en effektiv och kundnära organisation med huvudkontor i Göteborg och kontor på flera andra orter i  Sverige. Att vi prioriterar relationen med våra hyresgäster understryks av att vi sedan 2006 bedriver all förvaltning i egen regi. Balders fastigheter marknadsförs under två varumärken: Balder och Din Bostad. De kommersiella fastigheterna inom vårt bestånd finns såväl i de centrala delarna av storstäderna som i närförorter och kranskommuner. Bostadsfastigheterna är belägna på orter som har en positiv utvecklingskurva och som befinner sig i tillväxt. Vi kan, tillsammans med dig, göra en grundlig analys av ditt lokalbehov innan du fattar viktiga beslut. Det finns många parametrar att ta hänsyn till när man väljer lokal för en verksamhet. Vi har ett stort utbud av lokaler. Samtliga tillgängliga lokaler finns att hitta på vår webbplats www.balder.se. Intresseanmälan lämnar du direkt till våra uthyrare som är knutna till de respektive objekten. Ring helt enkelt upp oss, alternativt lämna dina kontaktuppgifter i anslutning till det intressanta objektet, så ringer vi upp dig istället. Välkommen till oss på Balder och Din Bostad! www.balder.se

Kontakta gärna: Henrik Lindley tel 018-490 30 84 mobil 076-104 82 14 henrik.lindley@klovern.se www.klovern.se

Fredrik Lantz, 010-448 14 79 fredrik.lantz@skanska.se Billy Forsell, 010-448 02 93 billy.forsell@skanska.se Lars Persson, 010-448 18 11 lars.pm.persson@skanska.se

Linda Neidert 031-580651, 0709-181878 linda.neidert@bygg-gota.se Lediga lokaler: Centrum, Hisingen, Mölndal Typer av lokaler: kontor, butik och lager

Uthyrning: 020-68 68 00 www.bygg-gota.se www.skanska.se/kontor Uthyrare

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Uthyrare: Fredrik Rönnecke 036-30 41 02 fredrik.ronnecke@hamhus.se Förvaltare: Conny Andersson 036-30 41 61 conny.andersson@hamhus.se Lediga lokaler: Jönköping, Huskvarna, Värnamo, Nässjö, Skara

Bolagets fastighetsbestånd är koncentrerat till Mölndal och sydvästra Göteborg samt till tre av de viktigaste kommunikations-korridorerna i Storgöteborg: De stora trafiklederna E6 söderut till Kungsbacka samt Halmstad, R40 österut till Landvetter flygplats och Borås samt E20 mot Partille, Lerum och Alingsås. Harry Sjögren AB ingår i börsnoterade Castellum, som är en av landets största renodlade fastighetskoncerner. Uthyrare: Camilla Lindblom, Förvaltare 035-12 96 80 camilla.lindblom@harrysjogren.se Monica Söderbäck, Marknad tel 031-706 65 17 monica.soderback@harrysjogren.se www.harrysjogren.se

Typ av lokaler: kontors-, butiks- och industrilokaler www.hamhus.se

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Uthyrare

87


Carina Nordborg Ikano fastigheter

återanvänd it-miljön Work for you, en av landets största privata aktörer inom omställning och arbetsförmedling, har tecknat avtal med Inrego om att hyra 1 400 bärbara datorer samt projektorer och säkerhetsskåp. Förutom att de nu kan erbjuda de arbetssökande ett ännu bättre IT-stöd bidrar de samtidigt till miljövinster genom ökad återanvändning av IT.

IKANO FASTIGHETER 88

MIDROC PROPERTY DEVELOPMENT VÄTTERSNÄS FÖRVALTNINGS AB

Ikano Kontor är ett segment inom Ikano Fastigheter. Vi äger och utvecklar kontorsfastigheter i Malmö, Lund och Helsingborg. Våra kontor är inga skrivbordsprodukter. Varje företag är unikt. Därför tänker vi inte i kvadratmeter när vi tänker kontor. Vi utgår i stället från hur en bra dag på jobbet ser ut. Vi skapar kontor som gör det roligare att gå till jobbet! En bra dag på jobbet bygger på att det finns en kreativ miljö med utrymme för både hjärna och hjärta, att alla har möjlighet att utvecklas och trivas. Vi erbjuder levande miljöer, mötesplatser och bra service.

Vi hjälper dig att hitta rätt lokal för din verksamhet! Midroc har ca 190 000 kvm uthyrningsbara lokaler i egna fastigheter. Det är främst kontor, men vi har även handels- och industrilokaler samt lager. Våra uthyrare finns till din hjälp i Malmö och Stockholm. Kontakta oss gärna för en förutsättningslös diskussion! Vi utvecklar också nya fastighetsprojekt! Just nu har vi utvecklingsprojekt i Helsingborg, Kävlinge, Lomma, Lund & Malmö. Vill du veta mera om World Trade Center i Malmö och Lund? Läs mera på www.wtcmalmo.se/

www.ikano.se

Kontakt: Christel Zaar, uthyrning av lokaler i Öresundsregionen, nyproduktion
 tel 010-470 74 23 Malin Kylefors,
 uthyrning av lokaler i Öresundsregionen, förvaltningsfastigheter
 tel 010-470 75 01

Vättersnäs Förvaltnings AB startade sin verksamhet i april 2000. Koncernen äger och förvaltar 16 fastigheter omfattande ca 70 000 kvm uthyrningsbar yta i Göteborg, Borås och Jönköping. Jönköping är ytmässigt den största regionen. I Jönköping äger vi följande kontorsfastigheter: Uggleviken 12, Huskvarnavägen, Drotten 10, Kålgårdsgatan 27, Positronen 1, Datorgatan 1-3-5, Ulvö 8, Huskvarnavägen 105-107. I Borås har vi följande innehav: Eko 10, Torgatan 9-13, Mars 11, Stora Brogatan 13 Samt industrifastigheten: Hästen 5, Vegagatan 1. Vår affärsidé bygger på en hög servicenivå gentemot våra hyresgäster och deras behov av verksamhetsanpassade lokaler. Vår målsättning är att växa i lugn takt för att bibehålla en god och nära relation till våra hyresgäster.

info@wtcmalmo.se
 tel 0704-45 35 95 mpd.midroc.se

Uthyrare

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Trade

nytt eller begagnat

Avtalet med Work for you omfattar ett hyresupplägg för 1 400 nya bärbara datorer från Fujitsu, ett 50-tal projektorer samt cirka 130 specialdesignade säkerhetsskåp för förvaring av datorerna. Syftet är att deltagarna i Work for you:s olika arbetsmarknadsprogram ska kunna använda datorerna för att skriva CV:n, söka jobb och göra research inför jobbintervjuer. - I detta avtal valde vi nya produkter eftersom vi var ute efter ett stort antal datorer av en specifik modell, men vi hade lika gärna kunnat hyra begagnad utrustning, säger Jan Nord. Inrego är specialiserat på återanvändning av datorer och annan IT-utrustning. Företaget köper begagnad IT-utrustning, rekonditionerar och dataraderar produkterna och säljer dem vidare på ett ansvarsfullt sätt. Tillsammans med sina kunder såg man till att 120 000 datorer gick till återanvändning under 2011 vilket gav en miljövinst på 5 400 ton koldioxid. Inrego hjälper organisationer med IT-skiften över hela Europa och tar helhetsansvar för både installation av ny utrustning och hämtning av de produkter som fasas ut.

Fakta! om återanvändning: Återanvändning ska alltid gå före materialåtervinning när så är möjligt, enligt WEEE-direktivet. Återanvändning innebär ett bättre utnyttjande av jordens resurser och att energi- och resurskrävande nyproduktion kan minimeras. De allra flesta datorer som är tre-fyra år gamla kan efter dataradering, rekonditionering och i vissa fall uppgradering användas i ytterligare minst tre-fyra år. Trots det väljer majoriteten av svenska företag och myndigheter att skrota sin IT-utrustning när den byts ut vart tredje eller vart fjärde år. Den som väljer att återanvända en tre år gammal dator i ytterligare tre år minskar koldioxidutsläppen med 109 kilo, enligt en modell från Technische Universität, Berlin, 2005, som jämför miljöpåverkan och energiåtgång för återanvändning av en dator i tre år respektive nyköp av en dator.

Flexhyra

kontakt: Thomas Nilsson tel 0708-77 85 53

Uthyrning av lokaler i Stockholm Karin Johansson tel 010-470 74 75 Uthyrning av World kontorshotell i Malmö.

Utrullningen av utrustningen genomförs nu under hösten i nära samverkan med byBrick som sköter IT-driften åt Work for you. Work for you arbetar bland annat på uppdrag av Arbetsförmedlingen, ett samarbete som nyligen utökades vilket också innebar att datorparken behövde byggas ut. Work for you utvärderade olika alternativ och valet föll på Inregos koncept Flexhyra. - Vi har både köpt och hyrt begagnade datorer och projektorer genom Inrego i flera år och tycker att det har fungerat väldigt bra. Inregos hyrmodell är kostnadseffektiv och väldigt flexibel, vi kan snabbt och enkelt skala upp eller ner efter behov. Dessutom ligger miljöfrågorna oss nära och vi tycker att det är viktigt att verka för en ökad återanvändning, säger Jan Nord, planeringschef och inköpsansvarig för Work for you.

för våra kunder. Det finns inget liknande koncept på marknaden i dag, säger Mattias Aronsson, försäljningschef på Inrego.

Centers www.vattersnas.se

Flexhyra gör det möjligt att både öka eller minska antalet datorer och andra IT-produkter under hyresperioden efter verksamhetens behov. Kostnaden blir lägre jämfört med traditionella leasingupplägg eller att äga utrustningen självt – dels för att Inrego hyr ut nya eller nästan nya datorer, dels för att Inrego ser till att datorerna går till återanvändning och säljer utrustningen vidare efter hyresperiodens slut. - Det finns en stark trend mot att hyra sin IT-utrustning och eftersom vi är specialiserade på både att köpa och sälja stora volymer datorer kan vi få ner kostnaden

bild: samsung

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

el, tele, data

89


Lokalguidens Samarbetspartners På den här sidan har vi samlat Lokalguiden Riks samarbetspartners.

Partners

LOKALGUIDENS

PARTNERS i nummer 1

Unika kontor mitt i Sickla Hamhus www.hamhus.se

Atrium Ljungberg www.atriumljungberg.se

Telia www.telia.se

AMF Fastigheter www.amffastigheter.se

AFA Fastigheter ww.afafastigheter.se

luftverKstaden

600 – 6 000 m2 | 4,5 m takhöjd

Luftverkstaden är ett modernt och vackert kontorshus som karaktäriseras av ljus, rymd och imponerade fönsterpartier. Till de två övre glasvåningarna hör en terrass med fantastisk utsikt över Södermalm och Sicklas myllrande folkliv.

90

NP3 Fastigheter www.np3fastigheter.se

Aspholmen Fastigheter www.aspholmenfastigheter.se

AB Uppsala Kommuns Industrihus www.industrihus.se

Klövern www.klovern.se

Bygg-Göta AB www.bygg-gota.se

Inflyttning från 11 januari april 2013 2013

Sickla ligger 5 minuter från Slussen och har utmärkt serviceoch butiksutbud som gör att personal och kunder trivs. Kom förbi och titta på plats!

Diös www.dios.se

Fortum www.fortum.com

Bohus städ www.bohus.se

Hemsö www.hemso.se

Ikano www.ikanofastigheter.se

Kontakta: Styrbjörn Rudfelt 0730-26 19 26 Veronica Göransson 0702-53 52 46 www.atriumljungberg.se

Fastighets AB Balder www.balder.se

Falköping Kommun www.falkoping.se

Hemfosa Fastigheter www.hemfosa.se

Norrlandspojkarna Fastighetsbolag www.norrlandspojkarna.se

Vättersnäs Förvaltnings AB www.vattersnas.se

Midroc Property Development www.midroc.se

Hufvudstaden www.hufvudstaden.se

Humlegården www.humlegarden.se

lokalguidens partners

lokalGUiden RIKS nr 1 2012 www.lokalguiden.se

Harry Sjögren AB www.harrysjogren.se

Skanska www.skanska.se


Post tidning B P o r to B e ta lt Avs: Lokalguiden Torsgatan 5 411 04 Göteborg

Skarp skrapa för kräsna Snart börjar vi bygga Stockholm New, en stor kontorsfastighet med en 28 våningar hög skyskrapa som accent. Den nya fastigheten ligger i Hammarby Sjöstad och bildar länken till den nya framväxande stadsdelen Söderstaden. Idag är det brist på nybyggda kontorsfastigheter söder om tullarna, så Stockholm New – med sina ca 55 000 klimatsmarta kvadratmeter – blir en efterlängtad nyhet. Vårt mål är att skapa en urban miljö som lockar företag inom media, reklam, film och musik, en medveten och ofta kräsen målgrupp. Fastigheten är tänkt att rymma konferensanläggning, utställningslokaler, restaurang och kanske en skybar. Huset ska leva mer eller mindre dygnet runt. Intill de generösa entréerna finns torg, parker och närhet till vattnet. Här finns det nya Stockholm. Vill du veta mer, hör gärna av dig till: Lars Persson 010-448 18 11, lars.pm.persson@skanska.se

www.skanska.se/stockholmnew

2012-nr1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you