Page 1

Aktuella Hyresnivåer Lokalbanken

Checklista för flytten

LOKALGUIDEN RIKS

tidningen lokalguiden | pris 62 kr

för lokalsökande och flyttande företag

hitta rätt

lokal i din region

norrland, svealand, götaland |

Lediga lokaler

Mitt i staden

ny tidning!

Pågående projekt

i Norrland

Nya möbler

till kontoret

lokalguiden riks | nr 3 2013 | Årgång 2

analyser i götaland, svealand och norrland. anders rydstern, analyserar norrköping, karlstad och gävle.

det Aktivitetsbaserade kontoret.

Maria Jonsson, berättar om både fördelar och nackdelar.


Tom Vikström ansvarig utgivare Som tycker att det är utmanande och inspirerande att skapa en rikstäckande tidning.

Stora utmaningar

2

Att skapa och utveckla Sveriges enda rikstäckande fastighetstidning för lokalsökande och flyttande företag är utmanande och inspirerande. Efter många timmars grubblande och ett hundratal intervjuer börjar vi nu hitta rätt, om vi får tro på våra läsare och kunder. Vårt mål är att bli ännu bättre på den lokala marknaden samtidigt som vi ska fortsätta med vårt helikopterperspektiv. I detta nummer har vi analyserat tre intressanta städer, Norrköping, Karlstad och Gävle. Vi gör även kortare analyser av totalt 12 städer från norr till söder och analyserna tillsammans med hyresnivåer och projekt gör oss mer närvarande på den lokala marknaden. Aktivitetsbaserade kontor blir allt van-

Ledare

ligare och är du nyfiken på fördelarna och nackdelarna kan du läsa mer på sidan 70. Oavsett viken typ av lokal du väljer behöver flytten inte innebära en allt för stor utmaning om ni är ute i god tid samt planerar den noggrant. Några tips kan du få i vår checklista.

Framsidan Frösö evenemangsarena Illustration: Hermansson Hiller Lundberg arkitekter Utges av Lokalguiden Sverige AB Besöksadress Torsgatan 5 Ansvarig utgivare Tom Vikström Redaktion Anna Vikström, Pernilla Krantz och Caroline Gollungberg Medarbetare Håkan Landmér, Daniel Åberg, Niclas Åberg, Linus Björland, Erica Valentin, Sofie Eriksson Extern medarbetare Anders Rydstern, Savills Tryck V-TAB Vimmerby Tidningen Lokalguiden trycks på ett Svanengodkänt tryckeri.

Trevlig läsning! Tom Vikström/ansvarig utgivare

LOKALGUIDEN www.lokalguiden.se tel 031 788 71 00 fax 031 23 71 15 info@lokalguiden.se annons@lokalguiden.se Lokalguiden får citeras med angivande av källa, tillstånd av ansvarig utgivare erfordras för återgivande av artiklar och illustrationer. Tidningen ansvarar ej för insänt, ej beställt material.

alltid i topp!

branschledande – varje dag

www.lokalguiden.se

Ledare

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


P

A T NYROJEK

2

Det handlar om förtroende. Ge oss ditt och vi ska förvalta det.

joRdbRo • yta 6 500 kvm

RoseRsbeRg • yta 5 900 - 12 000 kvm

Nyproduktion av höglager

Nyproduktion av höglager

Jordbro Företagsområde har under åren utvecklats till att vara Stockholmsregionens största arbetsområden. Ett levande logistikområde med lunchrestauranger, post, bra kommunala färdmedel och ett strategisk läge vid Södertörnsleden och Nynäsvägen. Här uppför vi en helt ny, modern höglagerbyggnad.

I Rosersberg etableras och utvecklas nu Stockholm Nord Logistikcenter. Ett stort område med plats för många företag inom främst logistik. Ett exemplariskt läge både verksamhetsmässigt och för de som arbetar här. På en av våra befintliga fastigheter gör vi nu en tillbyggnad om 4 000 kvm och skapar därmed totalt 12 000 kvm effektiva och funktionella lager-/logistikytor.

Takhöjd: Lager: 10,8 m, kontor: 2,7 m Bärighet: Lager: 3 000 kg/kvm, entresol: 500 kg/kvm , punktbellastning vid stallage: 5 000 kg/kvm Portar : 4 st lasthus, 2 st markportar

Takhöjd: Lager: 7,1 - 10,8 m, kontor: 2,7 m Bärighet: Ny lagerdel 3 000 kg/kvm, befintlig del 1 500 kg/kvm Portar: 9 st lasthus, 2 st markportar

För mer information hör av dig till Andreas Fornell på 08-602 33 29


g

M

6 u

e

X v k O

S

d

ö

A 2

b

r

H

D

f

m

4

9

o

A

p

8 T 3 F

Vilken blir er nästa adress? När förutsättningarna för ert företag eller organisation förändras och en flytt blir aktuell hamnar lokalfrågan snabbt i fokus. Lokalen är en långsiktig investering både affärsmässigt och för er trivsel. Rätt läge och en skräddarsydd anpassning av lokalen efter dagens miljökrav har blivit allt viktigare. Låt gärna oss på AFA Fastigheter hjälpa er att hitta rätt lokal och att öka möjligheterna att skapa en


L

c

N

y

G

s

0 k

4

n

h

hållbar arbetsmiljö som både är långsiktig och trivsam. Du når oss på www.afafastigheter.se. Vi är en del av kapitalförvaltningen hos AFA Försäkring som administrerar avtalsförsäkringar för drygt 4 miljoner anställda i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. AFA Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

B

d

K

a

P E

u

7

C N

Y

5

Ö

å

n

o

9

R


Vi bygger kundanpassade lokaler!

Intresserad? AF Gruppen är en stor norsk bygg- och industrikoncern med lokal förankring i Göteborg. Vi åtar oss både nybyggnation och renoveringar. I vårt uppdrag kan det ingå allt från utveckling, projektering, produktion till finansiering.

www.afgruppen.se Kontakta: Thomas Pelldén, affärschef 031-762 40 61 thomas.pellden@afbygg.se

AF Gruppen Sverige Theres Svenssons gata 9 417 55 Göteborg 031-762 40 00


30

innehåll

nummer 3 2013

12

analys norrköping Norrköping en motor för tillväxt

48

MITT I STADEN Svealand

16

EXPERTPANELEN Götaland

52

Lokalbanken Svealand

PÅGÅENDE PROJEKT Götaland

56

analys GÄVLE Gävle har läget i fokus

populäraste lokaler Götaland

60

18 23 24

hyresnivåer Götaland

61 62

7

expertpanelen Norrland POPULÄRASTE LOKALER Norrland

26

MITT I STADEN Götaland

28

LOKALBANKEN Götaland

66

HYRESNIVÅER Norrland

30

artikel Nyheter från möbelmässan

68

MITT I STADEN Norrland

32

ARTIKEL Vad kostar det att flytta?

70

ARTIKEL Aktivitetsbaserade kontoret ger nya möjligheter

36

analys karlstad Expansiv framtid i Karlstad

72

ARTIKEL 24:e upplagan av Mipim

40

EXPERTPANELEN Svealand

74

ARTIKEL Byt mobil utan säkerhetsrisk

42

PÅGÅENDE PROJEKT Svealand

76

HYRESKONTRAKTET Att skriva kontrakt

POPULÄRASTE LOKALER 45 Svealand

78

LOKALBANKEN Norrland

46

79

HYRESNIVÅER Svealand

PÅGÅENDE PROJEKT Norrland

UTHYRARE Götaland, Svealand, Norrland

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

innehåll


ÅretsUthyrare.se

LEDIGA LOKALER

Vinn ett stipendium på 25 000 kr!

Pagoden, Gullbergs Strandgata 15

Sveriges bästa uthyrare skall koras!

Skeppsbron 5-6

1 300 m²

260 m²

Stampgatan 15

200-800 m²

För uthyrare och mäklare Stockholm - Västra Götaland - Skåne - Övriga Sverige

Exportgatan 38

Lager, 2 800-4 500 m²

Aminogatan 34, Mölndal

124 m²

Salsmästaregatan 32

500 m²

Nya Tingstadsgatan 1

500-1 000 m²

www.ÅretsUthyrare.se

Alla uthyrare och mäklare som är representerade på lokalguiden.se är kvalificerade att delta i Årets Uthyrare. Läs mer om tävlingen på ÅretsUthyrare.se.

ByggGota_nr 2 2013.indd 1

1/25/2013 12:55:33 P


Götaland BLEKINGE • GOTLAND • HALLAND • JÖNKÖPING KALMAR • KRONOBERG • SKÅNE • VÄSTRA GÖTALAND • ÖSTERGÖTLAND

västkusten foto: fotoakuten.se


Notiser

Coop Varberg köper Galleria Trädgården

Nu är Skanska LEEDers i Europa med väla gård

Coop Varberg ekonomisk förening förvärvar KF Fastigheters andel på 60 procent i fastighetsbolaget Galleria Trädgården. Affären baseras på ett underliggande fastighetsvärde för hela gallerian om 150 miljoner kronor. I och med affären är Coop Varberg nu ägare till samtliga aktier i Galleria Trädgården AB. Citygallerian har en uthyrbar area om cirka 7 000 kvadratmeter.

LEED certifieringen av Skanskas egenutvecklade kontor Väla Gård, utanför Helsingborg, är nu klar och uppnådde hela 95 poäng av totalt 110 möjliga. Detta innebär att projektet nu har flest poäng i Europa inom LEED för nybyggnation samt ligger på en delad 3:e plats i världen. Väla Gård är självförsörjande på energi och den energi som inte används kommer att levereras ut på elnätet. 455 kvm solceller på taket förser huset med el. Solcellerna i kombination med ett antal andra tekniklösningar skapar husets unika gröna egenskaper. Dessutom är det byggt utan farliga ämnen och utan deponiavfall från byggproduktionen. Byggnaden är LEED-certifierad på högsta nivån Platina. LEED är ett världsomspännande miljöcertifieringssystem för byggnader. Mycket av fokus har legat på att

visby ringmur återuppbyggs 10

Nu börjar återuppbyggnaden av det rasade partiet på Visby ringmur. I samarbete med Riksantikvarieämbetet genomför Tyréns experter flera undersökningar och mätningar på plats vid raset. Mätningarna görs för att samla in så mycket information som möjligt inför det kommande arbetet. Så att man på ett säkert sätt kan gå vidare med återuppbyggnaden. På kvällen den 24 februari 2012 rasade en yta på cirka 70 kvadratmeter av det yttre skalet av Visby ringmur på den del som vetter mot Östergravar, inte långt från Österport. Återuppbyggnaden av Visby ringmur sker inom ramen för ett forsknings- och utvecklingsprojekt med ett antal samarbetspartners där Tyréns är en partner.

skapa en energieffektiv byggnad i alla avseenden och detta återspeglas även i LEEDcertifieringen där projektet erhållit alla poäng inom kategorin Energi och Atmosfär. Det är satsningen på just energi, materialval och avfallshantering som gjort att projektet också nått mörkgrönt inom Skanskas gröna karta.

Parkeringen i allt större fokus Parkeringshuset i Emporia, Malmö, är en imponerande historia med 3 200 parkeringsplatser och har ett sofistikerat system. På vägen in tas ett foto av registreringsskylten, och numret kopplas samman med biljetten. På vägen ut läses skylten av och bommen öppnas om man har betalat biljetten inne i parkeringshuset..

visby ringmur FOTO: fotoakuten.se

Vasakronan prövar nytt koncept i Arkaden Bolia.com har öppnat ett möbelvaruhus i litet cityformat i Vasakronans galleria Arkaden i Göteborg. På 400 kvadratmeter har man skapat en heminrednings- och designbutik där digitala medier är en integrerad del av det nya butikskonceptet ”City meets Nature”. Notiser Götaland

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

väla gård FOTO: skanska


Visste du att... Vårfåglar anländer allt tidigare. I år är många försenade, men annars anländer faktiskt flyttfåglarna till Sverige allt tidigare på våren. Sedan 1979 har de i genomsnitt tidigarelagt sin ankomst med fyra dagar, enligt en sammanställning som gjorts vid Ottenby fågelstation på Öland. Men det är stor skillnad mellan de olika arterna. Vissa, som rödvingetrast, svarthätta och buskskvätta, kommer nu åtta till tio dagar tidigare. Huvudorsaken är det allt mildare vinterklimatet.

hästTorget - nytt namn på gammalt torg Kultur- och fritidsnämnden i Kristanstad har beslutat om ett nytt namn för Resecentrum och gamla busstorget, nämligen Hästtorget. Namnet kommer sig av att det i många år var en plats för kreatursmarknad, där man framför allt sålde eller bytte hästar. Kristianstadsbor födda på 40-talet minns att man under deras uppväxt alltid kallade platsen för Hästtorget, så namnet lever kvar hos många människor och blir nu aktuellt för alla Kristianstadsbor i framtiden. Hästtorget kommer, när Galleria Boulevard är klar, att bli ett myllrande, grönt torg. Detta är solsidan och här kommer därför flera utserveringar att etableras. Man räknar med att det kommer att bli mycket folk, eftersom alla bussar kommer att stanna vid storbusshållplatsen vid Hästtorgets södra sida

11

illustration: fojab arkitekter ab

Transaktioner - Värdering - Förvaltning www.savills.se

Kontakt : Anders Rydstern 0722-11 61 70 Kungstorget 2 - 411 17 Göteborg

Ulf Nilsson, VD 08-545 858 90 Sergels Torg 12 - 111 57 Stockholm

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Notiser Götaland


Analys

Norrköping

en motor för tillväxt På båda sidor om Motala ström ligger Östergötlands tätort Norrköping. I detta nummer analyserar Anders Rydstern staden som genom sitt geografiska läge bedöms som en attraktiv ort för investerare och som genom sin samverkan med Linköping, skapar en större och starkare region med tillväxt. 12

Norrköping är en tätort i Norrköpings samhet i Norrköping - Campus Norrköping kommun i Östergötland i Sverige, och - och detta har de senaste åren dragit med centralort för kommunen. Norrköping är sig en mängd småföretag med kopplingar Sveriges tionde största tätort med 87 247 till universitetet invånare (2010). I Norrköpings Norrköping är knutpunkt för flera kommun bor det totalt 132 124 stora vägar. Motorvägen E4 pasinvånare (2012). serar norr och väster om staden, Norrköping ligger längst E22 börjar i Norrköping och Textilindustrin in i Bråviken på bägge sifortsätter längs ostkusten mot var i 400 år den dor om Motala ström (lonäringsgren som bland annat Kalmar, Karlskalt kallad Strömmen) som krona och Malmö. Riksvähela staden växte garna 51, 55 och 56 börjar rinner genom staden. Dess fram kring. forsar har länge använts som i Norrköping och leder mot kraftkälla för kvarnar och anÖrebro respektive Katrinedra industrier, höjdskillnaden holm. mellan sjön Glan och Bråviken Norrköping flygplats (tidigare är hela 22 meter. Norrköping Kungsängens flygplats) invigdes på hösär byggt på låglänt slättbygd, men sedan ten 1934 men den reguljära trafiken kom 1940-talet har odlingsmark fått ge plats för igång först några år senare, då på sträckan ny bebyggelse. Stockholm-Malmö-Köpenhamn. Antalet Textilindustrin var i 400 år den näpassagerare från Kungsängen har mer än ringsgren som hela staden växte fram halverats under perioden 1997 - 2006. Från kring. Numera är all textiltillverkning bor2006 tog därför kommunen över ansvaret ta. De största branscherna idag är papper/ för flygplatsen. Nu går det reguljärflyg från förpackning, logistik/transport, elektronik, flygplatsen till Köpenhamn, Helsingfors it/media samt handel. Flera stora företag och Visby (endast sommartid) samt mycket har sina stora lager i Norrköping och ancharter. vänder staden som bas för sin varudistriNorrköping är tillsammans med Linbution, bland annat Whirlpool, Goodyear, köping en motor för tillväxt i Fjärde StorStadium och Servera. stadregionen. I Norrköping finns omkring Linköpings Universitet har en stor verk9 000 företag inom en rad branscher. Allra Analys Norrköping

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

störst är handels- och tjänstesektorn. De största privata arbetsgivarna är Holmen AB, Billerud Skärblacka AB, E.ON, Whirlpool Sweden AB, Servera R & S AB samt Fiskeby Board. Kommunen har cirka 9 000 anställda som arbetar inom ett 100-tal olika yrken. De flesta arbetar inom vård, omsorg och utbildning, men det finns också många andra yrken. På Svenskt näringslivs kommunranking tappade Norrköping nio placeringar mot föregående år. Under 2012 rankades kommunen på plats 108 (99) av Rikets 290 kommuner. Marknaden

Norrköping bedöms genom sitt geografiska läge som en relativt attraktiv ort av investerare och det finns bland investerare ett tryck på att etablera sig, alternativt utöka sitt innehav, på orten. Hyresbostäder i Norrköping AB äger och förvaltar cirka 10 500 hyreslägenheter och cirka 600 lokaler i Norrköping. Andra stora fastighetsägare som verkar inom kommunen är bland andra Lundbergs, Kungsleden och Invesco. Kontorshyrorna i Norrköping har legat förhållandevis stilla under senare år. Hyror i A-läge återfinns normalt i intervallet


Anders Rydstern Savills Artikelförfattare

1 100–1 400 kr/kvm och har gjort så under ett antal år även om vissa undantag finns. Hyrorna i B-lägen kommer endast i undantagsfall över 1 000 kr/kvm, normalhyrorna här ligger i intervallet 700-900 kr/kvm. Hyror för butiker i bästa läge ligger uppemot 3 000 kr per kvm. Här finns dock ett relativt stort spann beroende på läge, standard och andra parametrar. Framtid

Linköping och Norrköping samverkar för att skapa en större, starkare och intres-

santare region med tillväxt, fler arbetstillfällen, ett varierat bostadsutbud, bra pendlingsmöjligheter och en mångfald av evenemang och fritidsaktiviteter. Tillsammans med kringliggande kommuner skapar Linköping och Norrköping förutsättningar att utveckla Sveriges fjärde storstadsregion. Kommunerna samarbetar i konkreta frågor för att effektivisera verksamheter, öka kvaliteten på kommunala tjänster och öka graden av integrationen städerna och regionen emellan.

Savills Lokalguidens samarbetspartner Savills plc är en global fastighetstjänsteleverantör som är listad på London Stock Exchange. Med ett internationellt nätverk av över 200 kontor och samarbetspartners, erbjuder man ett brett urval av specialistråd, förvaltnings- och transaktionstjänster till kunder över hela världen. I Lokalguiden Riks kommer Savills Göteborg att bidra med marknadsanalys och färska siffror på hyres- och vakansnivåer i varje nummer under 2013. www.savills.se

13

norrköpings arbetsmuseum foto: peter holgersson runprix

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Analys Norrköping


tidigare analyser

I varje nummer av Lokalguiden Riks presenterar vi en specifik analysstad. För er som är nyfikna på våra tidigare analysstäder kommer här en sammanfattning.

LINKÖPING Linköping är Sveriges femte största kommun med cirka 145 000 invånare. Tillsammans med Norrköping och de orter som ligger omkring städerna kallas det ”den fjärde storstadsregionen”. Staden har haft en växande befolkning de senaste åren och kommunens prognoser spår en fortsatt positiv befolkningsutveckling. Den fjärde storstadsregionen har cirka 420  000 invånare, här finns 36  000 företag och cirka 170 000 jobb inom 45 minuters pendlingsavstånd. Kontorshyrorna i Linköping har legat förhållandevis stilla under senare år. Hyror i A-läge återfinns

FLYGBILD ÖVER LiNKÖPING

normalt i intervallet 1 000–1  400 kr/kvm och har gjort så under ett antal år. Hyrorna i B-lägen kommer endast i undantagsfall över 1 000 kr/kvm, normalhyrorna här ligger i intervallet 800–1 000 kr/kvm. Hyror för butiker i bästa läge har passerat 3  000 kronors nivån, enskilda noteringar på cirka 3  500 har noterats. Sex byggherrar, 13 arkitekter och Linköpings kommun har samarbetat för att skapa en ny stadsdel som skapar en brygga mellan den gamla och nya staden. Det blir 900 nya bostäder i varierande utföranden och storlekar, attraktiva butikslokaler och toppmoderna kontor.

KALMAR

14

KALMAR SLOTT, foto: CHRISTIAN ALSING

Det faktum att Kalmar har blivit en universitetsstad anges som den enskilt viktigaste händelsen för staden under 2000-talet och i dag talas det om en framtida flytt av universitet, något som skulle påverka den lokala fastighetsmarknaden på flera sätt. Kontorsmarknaden i kommunen bedöms som stabil, men en omlokalisering av universitetet skulle troligtvis leda till en ökad vakansgrad och ökade incitament till konverteringar. Kalmar kommun har en tydlig strategi, där de vill skapa ett attraktivt centrum. Genom att skapa ett centralt beläget univer-

sitetscampus tror man sig kunna skapa en avsevärt mycket trevligare stad i allmänhet och en attraktivare studentstad i synnerhet. I dagsläget är nybyggnation av kontorslokaler i det närmaste obefintlig, då hyresnivåerna inte är tillräckligt höga för att nå lönsamhet. Men trots osäkerheten kring universitetet så skall Skanska, tillsammans med Kalmar kommun, inleda byggnationen av ett kontor- och bostadsprojekt i centrala Kalmar. Enligt planerna så skall 140 bostäder, om totalt 9 000 kvm, och cirka 3 500 kommersiella ytor byggas i kvarteren Muren och Gesällen på Kvarnholmen.

HALMSTAD

NISSAN I HALMSTAD, FOTO: ELIZABETH BATHORY

tidigare analyser

Halmstad betraktas som en av de mer expansiva orterna på västkusten och i kommunen bor det i dagsläget strax över 93 000 personer. Under förra året ökade staden med drygt 500 personer vilket är cirka 1 procent då befolkningen uppgår till cirka 56 000 personer. Stadens arbetsmarknad karaktäriseras av ett relativt stort antal mindre arbetsgivare samt ett fåtal större, vid sidan av kommun och landsting. City, Högskoleområdet och, i viss utsträckning, Slottsmöllan är de tre områden som kan betraktas som delmarknader på hyresmarknaden för kontor

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

med väsentlig storlek och en kritisk massa av hyresgäster. I city varierar standarden på kontoren stort i och med att stora volymer finns i äldre byggnader och att endast delar har moderniserats genom åren. City bedöms alltjämt som det mest attraktiva kontorsområdet rent generellt men lider av att det sällan finns expansionsmöjligheter då kontorslokalerna överlag inte har en flexibel planlösning eller en modern utformning. Hyresnivåerna i området bedöms variera från lägst 800-900 kr/kvm för lokaler av äldre standard upp till 1 500-1 600 kr/kvm för flexibla kontor med modern standard.


jönköping Jönköpings läge vid Vätterns södra spets gör staden till en naturlig knutpunkt för logistik i hela södra Sverige. Motorväg E4 som löper genom staden är vägburna godstransporters pulsåder som förenar de demografiskt viktigaste områdena Stockholm och Öresundsregionen. Under 2012 har Jönköpings fastighetsmarknad sett ett flertal större transaktioner där de flesta varit inom lager/industri, bostäder eller publika fastigheter. På transaktionsmarknaden för kontor har det däremot genomförts relativt få noterade försäljningar, även sett till de senaste två åren. Anledningen till detta be-

döms vara att Jönköpings kontorsmarknad präglas av ett förhållandevis stort lokalt ägande och att affärer ofta görs upp lokalt, i synnerhet när det gäller mindre volymer. A6 är det stora handelsområdet, vid sidan av cityhandeln, och Vikstaden AB planerar för nybyggnation av 10 000 kvm kontor och handel inom området. Även Lustgården planerar att uppföra ett nytt projekt på handelsplatsen Solåsen. Hyresnivåerna i centrum bedöms ligga på upp till 4 000 kr/kvm.

15

ring carl

0732 32 58 37

newsec.se

Kontor helsingborg 2 000 m2

industrifastigheter blir FanTaSTiSka kOnTOrSlOkalEr.

Henry Dunkers gamla gummifabrik i Helsingborg är inget undantag. På endast några minuters gångavstånd från Knutpunkten och stadens mest centrala delar finns sedan 10 år tillbaka ett av Helsingborgs bästa kontorslägen. Dessutom befinner man sig mitt i det område där allt kommer att hända i framtiden, utvecklingsområdet H+. Det här är ett område där utveckling, förändring och expansion sker. Är det den kontorsmiljön du söker för ditt företag?

THE FUll SErVicE PrOPErTY HOUSE

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Tidigare analyser


Claes Junefelt VD Corallen

Per Berggren VD Hemsö

lokalguidens expertpanel Expertpanelen är ett återkommande inslag med en panel av två VD:ar med en bred branschkunskap. De kommer att svara på olika typer av frågor som är till gagn för er alla som söker nya lokaler eller står inför en flytt. I detta tredje nummer av Lokalguiden Riks 2013, svarar Expertpanelen på frågor om ledarskap och hur de arbetar för att stärka sitt arbete.

16

?

I en organisation är ledarskapet viktigt, vad utmärker ett bra ledarskap enligt dig?

Per Berggren, Hemsö – Hemsös tre värdeord är Närvarande, Ansvarstagande och Utvecklande. De beskriver hur vi förhåller oss till våra arbetsuppgifter, våra hyresgäster och varandra. De har även en särskild innebörd för ledarskap inom Hemsö. En ledare skall vara närva-

rande genom att vara tillgänglig, lyhörd och skapa engagemang. Ansvarstagande genom att fatta beslut och agera i enlighet med Hemsös värderingar, visa integritet och vara en förebild. Utvecklande genom att utveckla individer och verksamheten, delegera ansvar och återkoppla. Claes Junefelt, Corallen – Bra ledarskap är att vara tydlig i uppdraget både vad gäller övergripande mål som i den enskildes arbetsuppgifter. Det är viktigt att skapa en positiv och energigivande atmosfär vilket är en förutsättning för att klara de svåra utmaningarna. Vi fokuserar idag på en ledarstil med ytterligare delegering av ansvar och befogenheter. Det svåra med en delegerande ledarstil är att kontinuerligt följa upp vad som sagts. I en väl fungerande organisation blir ledarskapet ett coachande arbete. En bra ledare måste alltid föregå med gott exempel, gilla människor och stimuleras av att se personalen växa och utvecklas.

?

Hur arbetar ni för att stärka ert varumärke mot de lokalsökande företagen?

Per Berggren, Hemsö – Grunden i varumärket är att kunna tillhandahålla rätt produkt idag och över tiden. För oss så innebär det att erbjuda bra lokaler till våra hyresgäster. Hemsö har ett stort nätverk med både etablerade och potentiella hyresgäster, det vi säger hörs och det vi gör syns. Därför är det viktigt att vi vet vad vi pratar om, gör ett bra jobb varje dag och håller vad vi lovar. Claes Junefelt, Corallen –I strävan att vara en av de mest kända fastighetsaktörerna på våra marknadsområden använder vi i första hand befintliga fastigheter och pågående utvecklingsprojekt för att synliggöra varumärket. Internet är ett viktigt forum för att marknadsföra varumärket och en attraktiv och lättillgänglig hemsida är en förutsättning för att vi tidigt ska få kontakt med lokalsökande kunder. Väl genomarbetat presentationsmaterial i form av företags- och fastighetspresentation, tryckt årsredovisning, informationsblad mm är en viktig del av vårt varumärkesbyggande. Vi synliggör också varumärket genom traditionell marknadsföring i form av radio- och TV reklam, stöd till kultur- och sportevenemang, reklamskyltar mm, detta sker endast vid väl valda tillfällen.

Har ni någon intressant fråga som ni önskar få svar på så kan ni maila till: redaktionen@lokalguiden.se. BILD: kinnarps

Expertpanelen Götaland

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Hitta lokalen

du söker hos oss Vi har lokaler och lägenheter där du mår bra. Kontakta oss så hjälper vi dig att leta upp det perfekta läget för dig. Just nu har vi bland annat dessa lediga lokaler att flytta in i: Sundsvall Kontor, 317 m2 Affärsgatan 4D Kontakta Stefan Grubisic, 031-10 99 01 Skövde Utbildningslokaler/Kontor, 1300 m2 Timmervägen 9-13 Kontakta Carl-Johan Lindholm, 0515-72 14 83 Köping Butik, 188 m2 Stora gatan 8 Kontakta Tomas Ahlgren, 0221-377 82

Stora gatan 8, Köping

Balder hittar du i: Göteborg • Stockholm • Malmö Helsingborg • Åstorp Din bostad hittar du i: Falköping • Gävle • Karlstad Köping • Mariestad • Norrköping • Skövde Sundsvall • Tranås

Ingår i Balderkoncernen

Fastighets AB Balder, tel 031-10 95 70, info@balder.se, balder.se samt dinbostad.se


Götaland Analys

pågående projekt Här presenterar vi ett urval av pågående projekt i Götaland. Projekten är i olika faser och har hunnit olika långt. Kontakta fastighetsägaren direkt om du är intresserad och tipsa oss gärna om projekt att skriva om.

kristianstad galleria fylls på 18

Den 1 september 2012 togs första spadtaget för Kristianstad Nya Galleria. Projektet omfattar totalt ca 86 000 kvm och kommer med sina ca 28 000 kvm handel att innehålla ungefär 70 butiker. Flera tunga ankarhyresgäster är med i satsningen sedan tidigare såsom Stadium, Clas Ohlson, Coop och Systembolaget. Nu kompletteras butiksutbudet med bland annat Gina Tricot, Espresso House, Panduro Hobby, Cassels och Zizzi och ytterligare en rad andra aktörer är på väg in. Nyligen fick gallerian även ett namn, Boulevard. Gallerian kommer att öppnas i två etapper och beräknas stå helt klar under hösten 2014.

Nya höghus i kvarteret vitsippan i Borås AB Bostäder i Borås och Harry Sjögren AB har undertecknat ett samarbetsavtal för utveckling och byggande av ett höghus vid Pinocchio i kvarteret Vitsippan. Parterna ska gemensamt utveckla samarbetsprojektet att bygga höghuset med bostäder tillsammans med kommersiella lokaler. För båda parter är det viktigt att projektet kan genomföras utifrån sunda ekonomiska förutsättningar. Pågående planprocess innebär att planerad nyproduktion kommer att innehålla tre kommersiella våningsplan kontorslokaler och centrumfunktioner i en låg byggnad som bas för det höga huset på 21 våningar med ca 80 lägenheter (hyresrätter). Totalt pågående projekt

kristianstad galleria fylls på. bild: steen & ström

blir byggnaden 24 våningar och kommer att tillföra stadskärnan vid infarten av centrum ett landmärke, därav arbetsnamnet ”Welcome to Borås”. Detaljplanen beräknas klar under hösten 2013 och därefter påbörjas ett intensivt projekteringsarbete. - Målsättningen är att vi ska sätta spaden i jorden och påbörja byggnationen våren 2014 och projektet beräknas vara klar senast 2016 berättar Bengt Engberg, affärsutvecklingschef på AB Bostäder.

Fem Hjärtan storsatsar i centrala Halmstad Fastighetsbolaget Fem Hjärtan har genomfört en bytesaffär med Halmstad kommun och där igenom erhållit den obebyggda tomten Karl XI 7 vid Lilla Torg i centrala Halmstad. Där avser Fem Hjärtan uppföra en ny fastighet om 7 500-8 000 kvadratmeter. Det blir en kombination av handel i nedre plan och kontor samt bostäder i de övre av totalt fyra våningsplan.

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

kvarteret vitsippan bild: rosenbergs arkitekter , creative commons


Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighets-ägarna hittar du på lokalguiden.se. Tipsa oss gärna om pågående projekt!

kvillebäckens nya saluhall bild: Gustav Appell Arkitektkontor/Älvstranden Utveckling, creative commons

göteborgs nya saluhall i kvillebäcken Den nya Saluhallen blir en naturlig mötesplats i den nya stadsdelen Kvillebäcken där 2 000 lägenheter byggs. Förhoppningen är att såväl Kvillebäckens invånare som övriga Göteborgare ska hitta hit. Saluhallen planeras stå klar sommaren 2013, samtidigt som de första människorna flyttar in i området. Med en yta på ca 1 500 kvm kommer saluhallen att kunna rymma ca tolv butiker i entréplan samt restaurang, sushi och café på plan två. Byggnaden kommer att karaktärise-

ras av öppna ljusa rum och terrasser i söder och öster vilket gör det möjligt att skapa trevliga uteserveringar. Under den varma årstiden kan byggnaden öppnas upp ytterligare för att låta saluhallsverksamheten flyta ut över torget. – Saluhallen ska bli en färgsprakande handelsplats och ambitionen är att en stor del av utbudet ska vara närproducerat eller ekologiskt. Här ska man kunna botanisera bland butiker med goda ostar, korvar, kaffe, kryddor, grönsaker och frukt från hela världen. På andra våningen finns det möjlighet att slå sig ned och äta en bit god mat eller ta en kaffe, säger Shamsi Naeimai, ansvarig för driften av Saluhallen.

arkitektbyrå utvecklar Munksjö i jönköping Munksjö fabriksområde har en viktig plats i Jönköpings stadsidentitet. Det gamla industriområdet ska utvecklas för att bli en levande del av staden. Kjellander + Sjöberg (K + S) är ett av de kontor som har tagit fram ett förslag med storgårdskvarter och många rekreationsytor. Arkitektkontoret arbetar ofta med stadsutveckling där stor vikt läggs vid hållbara, publika, kulturella och sociala aspekter. – Ofta när den här typen av områden utvecklas och ska integreras i staden tar man inte hänsyn till att det är ett äldre område med en historia. Och det blir svårt att lägga till i efterhand, säger Stefan Sjöberg. I Munksjö fabriksområde har K  + S blandat områdets karaktär med gröna hållbara miljöer. Mindre gårdsutrymmen sammanlänkas och bildar stora gårdskvarter öppna både för boende och allmänheten. Längs vatten- och kajkanten har de skapat en strandpromenad både för cyklister och gående. Husen i planen har inte en fast form utan kan se olika ut beroende på byggherre, fastighetsägare och arkitekt. För K + S var det viktigt att skapa stadskänsla i det gamla industriområdet men täthet var inte i fokus. – En viss täthet är viktig för att genera stadsliv. Det handlar inte om hur tätt byggnaderna står utan snarare om en koncentration av händelser och rörelser som skapar stadskvalitet, säger Ola Kjellander.

Bild: Vy från söder, Strandparken och Vaggerydsgatan foto: Kjellander + Sjöberg

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

pågående projekt

19


Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighets-ägarna hittar du på lokalguiden.se. Tipsa oss gärna om pågående projekt!

20

Alingsås har fått ny multiarena

Jernhusen bygger nya kontor i skövde

Mitt i centrala Alingsås, ett stenkast från järnvägsstationen, ska den nya arenan i framtiden stå värd för såväl konferenser som kultur- och idrottsevenemang. Arenan är unik i sitt slag eftersom det är ett privat initiativ som uteslutande finansieras av representanter från det lokala näringslivet i Alingsås. – Målsättningen med Estrad Alingsås är att placera Alingsås på evenemangskartan. Arenans strategiska läge nära E20 och västra stambanan gör avstånden till Göteborg och Landvetter flygplats små. Vi satsar på en flexibel utformning som skapar förutsättningar för många olika typer av evenemang, säger Kenneth Abelson på Epsilon Byggkonsult, som står för arenans arkitektoniska utformning. Estrad Alingsås är en modern arena för kultur, konferens, event och sport. Genom ett perfekt läge och en flexibel utformning ska Estrad Alingsås vara tillgänglig för allt och alla. Arenan invigdes den 19 april och innehåller utöver evenemangsytor även konferensutrymmen och kontorslokaler. I huset öppnar dessutom en restaurang med kapacitet för drygt 100 gäster. I anslutning till arenan anläggs en parkeringsplats med 585 platser. Arenan får en publikkapacitet på 2 800 personer, varav drygt 2 000 sittande.  Estrad Alingsås drivs som ett aktiebolag ägt av finansiärerna Sparbanksstiftelsen Alingsås, Fastighets AB Balder och TB-Gruppen.

I anslutning till resecentrum i Skövde planerar Jernhusen att bygga både kontor och parkeringshus. Ovanpå det tre våningar höga parkeringshuset planeras för ytterligare tre våningar med totalt 10 000 kvm kontorsyta. Fastigheten blir Skövdes modernaste byggnad med moderna kontor för dem som vill sitta centralt. Huset kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad, ett certifieringssystem som baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis. Certifieringen innebär att kontorslokalerna får mycket effektiva tekniska lösningar som i sin tur medför låga driftkostnader. Projekteringen pågår för fullt och byggstart beräknas ske efter sommaren. Uthyrningen av kontorslokalerna har redan påbörjats. Under nästa vecka lämnas ansökan om detaljplan för området in till kommunen. Behovet av parkeringar för staden är grunden till projektet.

Målsättningen med Estrad Alingsås är att placera Alingsås på evenemangskartan. Illustration: Bright Arkitekter

pågående projekt

skanska bygger kontor åt saab i linköping Skanska har fått uppdraget att bygga ett nytt kontorshus åt Saab. Kontoret byggs på Saabs anläggning i Tannefors, Linköping med byggstart första kvartalet 2013. Uppdraget innebär byggnation och utformning av ett kontorshus på 11 000 kvm i fyra våningar plus en indragen takvåning med altan. Takvåningen består av konferensytor och en cateringdel. När huset står färdigt under 2014 blir det arbetsplats för 750 personer. Stor vikt läggs vid att skapa ett kontor med god arbetsmiljö och låga driftskostnader. Avsikten är att söka miljöcertifiering enligt EU Green Building. – Det här uppdraget är mycket inspirerande för oss som arbetar på Skanska i Linköping. Saab är en viktig angelägenhet för alla Linköpingsbor och det känns extra motiverande att vår kompetens inom grönt och säkert byggande kommer till nytta. Våra föregångare har samarbetat med Saab många gånger genom åren och i år när Skanska fyller 125 år och Saab fyller 75 år är det extra kul att våra vägar möts igen, säger Jan-Erik Lundh, distriktschef, Skanska.

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

jernhusen skövde

Övre Vasastaden – Linköpings nya ansikte Ett modernt stadsbyggnadsprojekt med högklassig arkitektur. Det kännetecknar Övre Vasastaden i Linköping. Sex byggherrar, 13 arkitekter och Linköpings kommun har samarbetat för att skapa en ny stadsel som skapar en brygga melllan den gamla och nya staden. Det blir 900 nya bostäder i varierande utföranden och storlekar, attraktiva butikslokaler och toppmoderna kontor – en ny spännande stadsdel i centrala Linköping, där långsiktig hållbarhet är en stark ledstjärna. Arbetet i Övre Vasastaden kommer att ske i etapper, med beräknad byggstart 2013. Vissa förberedelser har redan påbörjats, bland annat sanering och rivning av tomten där Skinngruppen legat. Den första etappen i projektet omfattar sex till sju kvarter i områdets östra delar, fram till nuvarande Auktionshuset vid Mellangatan. Den nya stadsdelen beräknas stå klar år 2017.

peab bygger åt lundbergs i linköping Peab har fått uppdraget att bygga om kvarteret Braxen i centrala Linköping. Beställare är Byggnads AB LE Lundberg och kontraktssumman uppgår till 175 Mkr. Projektet består av en omfattande omoch tillbyggnad av befintliga kommersiella lokaler. I uppdraget ingår även att bygga om och renovera befintliga lokaler bland annat åt Åhléns. Ovanpå de kommersiella lokalerna skall det byggas kontor i flera nya våningsplan, vilket tillskapar ca 4 000 kvm ny kontorsyta. Arbetet ska påbörjas under våren 2013 och det skall vara klart i sin helhet under sommaren 2015.


Götaland Analys

En ny entré till Jönköpings city Den 18 november 2011 påbörjades bygget av Jönköpings största byggnadsprojekt i modern tid – Atollen. Mitt i Jönköping utvecklas nu de tre helt nya kvarteren, med perfekta förutsättningar för detaljhandel, restauranger och service att möta efterfrågan från framtidens konsumenter. Atollen är en destination för boende och besökare där det kommersiella varvas med bostäder, kontor, parkering, gator och torg. Miljön vid vatten, mitt i city, alldeles intill Munksjön, saknar motsvarighet i Skandinavien. Aldrig tidigare har det funnits bättre tillfälle att vara med och sätta handeln på kartan. Nu byggs historia. När bygget är färdigt kommer Jönkö-

pings stadskärna att ha utökats med 42 000 kvm nya ytor kring en förlängning av Lantmätargränd och Borgmästargränd samt en helt ny lokalgata i Fiskargränd. Sedan 2009 har projektet drivits av de lokala fastighetsbolagen Fastighets AB Corallen, Fastighets AB Eric Ekblad och HSB Göta efter att den ursprungliga intressenten hoppat av. De två första kvarteren byggs av Ekblads och Corallen och med Skanska som uppförare av båda projekten och det tredje kvarteret byggs av Corallen och HSB Göta med byggstart under 2013. Invigning av etapp ett och två är planerad till november 2013. Förutom de ca 13 000 kvm butiker, restauranger och caféer, kommer de tre kvarteren att innehålla bostäder, kontor, parkeringshus med ca 400 p-platser och ett evenemangstorg. Sammanlagt ligger investeringarna på ca 900

miljoner kronor, där Corallen investerar ca 300 miljoner i två kvarter, innehållande ytor för handel och kontor. – Med Atollen hoppas vi att kunna uppfylla förväntningarna om att skapa en av de mest attraktiva stadskärnorna i Skandinavien, säger Claes Junefelt, vd Fastighets AB Corallen.

Centrala Älmhult hotas av nytt handelsområde Vid det nya Ikea-varuhuset i Älmhult är förhoppningen att en handelsplats ska växa fram. Ikano Retail Centres är byggherre och fokus ligger på volymhandel och outlet-butiker. Planen är 15 butiker om totalt 25 000 kvadratmeter, men ännu är bara ett fåtal hyresgäster klara.

atollen från munksjön bild: Arkitekthuset

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

pågående projekt

21


alltid i topp! branschledande – varje dag

www.lokalguiden.se Vår tidning är RS-kontrollerad


Hundratals lediga lokaler på lokalguiden.se Visst vet du att du hittar alla våra lokaler på www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sökning och hitta rätt lokal för dig och din verksamhet

populäraste lokaler

på lokalguiden.se

Götalands mest intressanta lokaler just nu med utgångspunkt i “klickstatistiken” på www.lokalguiden.se. Här finner du även utförlig objektsinformation för respektive lokal med upp till nio stycken bilder. Hittar du en intressant lokal kan du kontakta fastighetsägaren direkt via kontaktuppgifterna nedan. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts. 23

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

jönköping

Jönköping

LINKÖPING

109 kvm butik...................Kapellgatan 46 Fredrik Rönnecke....................036-304102 Hamhus AB................Objekt nr 41793502

538 kvm butik.....................Solåsvägen 22 Lars Bröms.............................036-4401751 Newsec........................Objekt nr 41801361

1 085 kvm kontor........Wallenbergsgatan 4 Anna Hofström.........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41796566

102 kvm kontor...................Datorgatan 1 Thomas Nilsson......................031-7781270 Vättersnäs...................Objekt nr 41790156

521 kvm kontor..............Kålgårdsgatan 27 Thomas Nilsson......................031-7781270 Vättersnäs...................Objekt nr 41794347

1243 kvm kontor/lager.........Teknikringen 8 Sonja Randleff...........................013-354706 Klövern AB.................Objekt nr 41796562

NORRKÖPING

halmstad

730 kvm kontor/lager....Västervallvägen 2 Camilla Lindblom....................035-129680 Harry Sjögren AB.......Objekt nr 41791783

NORRKÖPING

2 000 kvm butik................Koppargatan 23 Tomas Pendén.......................0700-400834 CBRE Sweden AB......Objekt nr 41801983

141 kvm lagerlokal..............Luntgatan 28 Mikael Fröjd............................08-4555436 SveaReal AB...............Objekt nr 41790559

597 kvm kontor.......................Brogatan 6 Bernt Brantvik.......................040-6009652 Fastighets AB Balder..Objekt nr 41808100

1 200 kvm kontor...............Attorpsgatan 5 Anna Hofström.........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41803488

250 kvm kontor......................Korsgatan 2 Helén Adolfsson.......................011-230856 Klövern AB................Objekt nr 41796444

510 kvm lagerlokal............Skyttevägen 28 Camilla Lindblom....................035-129680 Harry Sjögren AB.......Objekt nr 41783164

2 213 kvm kontor.......Norra Promenaden 86 Carl Petre................................031-7213005 Newsec........................Objekt nr 41801378

300 kvm butik.......................Storgatan 38 Niklas Dabrowski.....................08-7353795 Fastighets AB Balder.Objekt nr 41809080

490 kvm kontor......................Sandgatan 9 Rickard Ekman......................08-50384495 Niras Sweden AB........Objekt nr 41813470

520 kvm lagerlokal.......Industrigatan 44 Omar Catovic............................031-171300 Wilfast Förvaltning AB....Obj nr 41809141

1 370 kvm vårdlokal................Alkagatan 4 Anna Hofström.........................013-354707 Klövern AB.................Objekt nr 41803646

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se Populäraste lokaler Götaland


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i A- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa. Siffrorna är framtagna av Nai Svefa och uppdaterade januari 2013.

HYRESNIVÅER i götaland

24

I Linköping uppgår hyran för ett kontor i bästa läge till 1 700 kronor per kvm och år. I Norrköping är kontorshyran i jämförbart läge 1 600 kronor. I Borås är intresset för både nyetablering och omlokalisering stort. Halmstad är en expansiv stad. Hyran för kontor i bästa läge kostar mellan 900 och 1 500 kronor. Jönköping växer och utvecklas och där ligger hyran för kontor i bästa läge på 1 000- 1 700 kronor.

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år. Hyresnivåer Götaland

LINKÖPING

NORRKÖPING

I Linköpings tätort bor det ca 104 000 personer och är Sveriges sjunde största stad. Idag går det att få tag på alla typer av lokaler men med ett begränsat utbud. Det finns en stor efterfrågan på handelsfastigheter i Linköping. Vakansgraden är låg och även de nya handelsprojekten har attraherat stabila hyresgäster. Hyrorna i A-läge varierar mellan 400 till 1 600 kronor per kvadratmeter beroende på lokaltyp.

I Norrköpings kommun bor det ca 131 000 invånare. Norrköping är Sveriges 10:e största stad med ett intressant näringsliv. Regeringen har lovat att satsa 30 mdkr på Ostlänken som möjliggör snabbtåg mellan Stockholm och Norrköping. Detta beslut kommer att påverka regionen positivt och därmed sannolikt även hyresoch fastighetsmarknaden på sikt.

hyresnivåer LINKÖPING

hyresnivåer NORRKÖPING

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 000 – 1 700 800 – 1 300 600 – 900

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 950 – 1 600 700 – 1 200 650 – 850

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 2 000 – 4 000 1 000 – 2 000 600 – 1 100

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 500 – 3 800 1 000 – 1 800 600 – 1 000

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 700 350 – 550 300 – 450

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 700 350 – 550 325 – 450

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Hyror Analys i siffror

25

flygfoto över norrköping bild: norrköpings kommun

BORÅS

HALMSTAD

JÖNKÖPING

Kommunen har över 100 000 invånare och är navet i sjuhäradsbygden. Borås är mest känd för sina textilindustrier och postorderföretag men har naturligtvis andra framstående företag. Intresset för företagsetablering, både nyetablering och omlokaliseringar, är dock fortfarande stort och då framförallt bland logistikföretag. Industrimark i flera företagsområden börjar ta slut men kommunen har mycket mark under planering.

Halmstad är fortsatt expansivt och satsar för fullt på att möta kommunens framtida behov. Flera planer finns för bostäder i centrum, invid högskolan och i de attraktiva kustnära stadsdelarna. Verksamhetsområdena utmed de större trafiklederna börjar bli färdigexploaterade och nya områden planläggs för att ge plats åt verksamheter och handel.

Jönköping växer och utvecklas, näringslivet är dynamiskt och entreprenörskapet starkt. Det strategiska läget vid Vätterns sydspets har gjort Jönköping till ett logistiskt nav för södra Sverige. Den kommersiella marknaden i Jönköping är fortsatt god och antalet kvadratmeter handelsyta ökar, i centrum såväl som i externläge. Bostadsbristen är fortfarande hög, men planering för flera nyetableringar pågår. hyresnivåer jönköping

hyresnivåer halmstad

hyresnivåer BORÅS Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 800 – 1 400 575 – 825 400 – 650

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 500 750 – 1 250 550 – 900

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 000 – 1 700 700 – 1 500 500 – 1000

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 400 – 2 500 700 – 1 500 400 – 650

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 250 – 3 300 800 – 2 000 650 – 1 500

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 500 – 4 500 800 – 1 800 500 – 900

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 750 325 – 475 200 – 350

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 600 300 – 600 250 – 500

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 700 350 – 600 300 – 550

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Hyresnivåer Götaland


Götaland

lediga lokaler

mitt i staden

Norrköping

Här presenterar vi ett urval av lokaler som finns lediga i Götaland. Tag kontakt med respektive fastighetsägare och se om någon lokal är rätt just för dig och din verksamhet. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

26

Luntgatan 28, lagerlokal 61 kvm Fastigheten är belägen i citykärnan. Kontakt: SveaReal AB, Mikael Fröjd, tel 0768-44 45 13 Tenngatan 4 Kontor 229 kvm Kontor med många möjligheter. Kontakt: Corem Property Group AB, Anders Strömlid, tel 011-20 22 60 Köpetorpsgatan 8 kontor 50 - 3 000 kvm Kontor i logistikfastighet med närhet till Flygplats och Europaväg. Kontakt: Tribona, Nicklas Schmidt, tel 0768-40 73 30

motalastöm, FOTO: daniel zippert

Linköping

Järnvägsgatan butik 75 kvm Butikslokal i bästa läge i Linköping Resecentrum. Stora kundströmmar. Lämplig för detaljhandel eller försäljning av tjänster. Skyltläge mot väntsal samt järnvägsspår. Kontakt: Jernhusen AB, Keith Grönqvist, tel 0734-39 26 60 Roxengatan 9 kontor 153 kvm Kontor med öppen planlösning i fastighet med stora möjlighet till lager. Lokalen är belägen med närhet till såväl järnväg som motorväg. Placeringen mellan centrum och Tornby handelsområde ger närhet till all tänkbar service. Kontakt: Klövern AB, Anna Hofström, tel 0706-25 47 07 Mitt i Staden

Stångåstrand bild: ncc

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Visste du att... ...kontorsmöbelföretaget Materia har en ny kändis i sortimentet sedan fåtöljen Omni tog hem en statistroll i förra sommarens biosuccé Prometheus av Ridley Scott. Bild: Materia

Jönköping

Herkulesvägen 56 Lagerlokal 365 - 5 605 kvm Lagerlokaler i Ljungarum nära Jönköpings centrum och påfårt till E4. Lokalerna lämpar sig för lagring, omlastning, enklare produktion mm. Kontakt: Brinova Fastigheter AB, Johan Franzén, tel 0730-70 22 60 Västra Storgatan 7 kontor 447 kvm Modern och luftig lokal med fräscha ytskikt. Västra centrums absoluta mittpunkt. Inom 100 meter ligger knutpunkten för lokaltrafiken samt järnvägsstationen. Kontakt: Hamhus AB, Fredrik Rönnecke, tel 036-304 102

hamnkanalen, stora hotellet FOTO: sebastian söderström

Halmstad

Kålgårdsgatan 27 KONTOR 521 kvm Kontor med ca 20 rum på våningsplan 3. Pentry, toaletter, pausrum och konferensrum. Bra parkeringsmöjligheter. Fastigheten ligger centralt belägen. Kontakt: Vättersnäs Förvaltnings AB, Thomas Nilsson, tel 0708-77 85 53 Kristian IV:s väg 3 kontor 32 kvm Ljusa fräscha lokaler med utsikt över staden, havet och det halländska landskapet. Fastigheten är belägen i Kvarteret Baertling i Halmstad. Kontakt: Newsec Asset Management, Christer Jonsson, tel 035-710 28 70 Västervallvägen 2 kontor/LAGER 730 kvm Kontor/lager med bra läge intill Laholmsvägen. Lokalen kan även användas för försäljning av sällanköpsvaror/yrkesbutik/ showroom i kombination med kontor och lager. Parkeringsplats ingår i månadsavgiften/hyran. Kontakt: Harry Sjögren AB, Camilla Lindblom, tel 0705-85 80 60

flygbild över halmstad foto: patrik leonardsson

Brogatan 6 kontor 597 kvm Ljus och fräsch lokal med utsikt över Stortorget. Kontakt: Fastighets AB Balder, Bernt Brantvik, tel 040-600 96 52 lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

mitt i staden

27


LOKALBANKEN HJÄLPER DIG

Lokalbank i Götaland Sök lokal på lokalguiden.se.

Här hittar du ett urval av de lokaler som finns på www.lokalguiden.se. Hittar du inte det du söker så prova på webbsidan.

BORÅS

HALMSTAD

187 kvm, Kontor............... ...................... Torggatan 13 Thomas Nilsson......................................... 031-778 12 70 Vättersnäs AB........................... ..Objekt nr 41753792

155 kvm, Kontor.............................. Kristian IV:s väg 3 Christer Jonsson.......................................035-710 28 70 Newsec Asset Management......Objekt nr 41801356

463 - 1 000 kvm, Kontor...Huskvarnavägen 152-164 Thomas Nilsson....................... ................. 0708-77 85 53 Vättersnäs AB........................... ..Objekt nr 41790157

205 kvm, Kontor.................................. Ramnåsgatan 1 Irén Hagström ............................................031-706 65 01 Harry Sjögren AB..........................Objekt nr 41772106

730 kvm, Kontor/Lager...................Västervallvägen 2 Camilla Lindblom...........................................035-12 96 80 Harry Sjögren AB...........................Objekt nr 41791783

200 - 5 000 kvm, Butik................ .......Ryhovsgatan 5 Tomas Pendén.......................................... 070-04 00 834 CBRE Sweden AB...................... ..Objekt nr 41795416

HUSKVARNA

HELSINGBORG

JÖNKÖPING

28

1000-tals

lediga lokaler på www.lokalguiden.se

250 - 500 kvm, Kontor.............................Datorgatan 8 Fredrik Rönnecke.......................................... 036-30 41 02 Hamhus AB ....................................Objekt nr 41793945

200-4000 kvm, Kontor....................Rönnowsgatan 10 Carl Petré......................................................031-721 30 92 Newsec Asset Management .....Objekt nr 41780038

Sveriges ledande webbsida för lokalsökande och flyttande företag! Streamer 2a.indd 1 Lokalbanken Götaland

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

1/4/2012 10:41:45 AM


Slå in objektsnumret www.lokalguiden.se är en av Sveriges ledande webbsidor för alla som söker lediga lokaler. Gå in på webbsidan och slå in objektsnumret nedan så får du mer information om respektive lokal.

KUNGSBACKA

LUND

skövde

. 4 m² kvm, Kontorshotell....................Energigatan 11 1 Susanne Treutiger........................................031-706 65 27 Harry Sjögren AB.............................Objekt nr 41790615

100 - 250 kvm, Kontor.........................Ideon Gateway Carina Nordborg........................................ 046-286 46 93 Ikano Kontor...................................Objekt nr 41776401

20 - 1 500 kvm Utbildn/Kontor..Timmervägen 9-13 Carl-Johan Lindholm...................................0515-72 14 83 Fastighets AB Balder/Din Bostad.....Obj nr 41798891

KUNGÄLV 29

1000-tals

lediga lokaler på www.lokalguiden.se 128 kvm, Kontor............. ....................Hästskovägen 2 Fredrik Olausson........................................036-860 29 51 Hemsö Fastighets AB.......... .......Objekt nr 41806940

VÄRNAMO

1 000 - 8 000 m² kvm, Prod.lokal.............Solbräcke Björn Lorentzon..........................................010-448 55 08 Skanska Fastigheter......................Objekt nr 41736069

LINKÖPING

373 kvm, Kontor........... ....................Sunnorpsgatan 4 Claes-Håkan Jakobsson..............................036-16 71 01 Kungsleden Fastighets AB..........Objekt nr 41805496

237 kvm, Kontor................................ Järnåkravägen 3 Elin Forsman...............................................040-691 71 15 Vasakronan AB.............................Objekt nr 41811112

220-500 kvm, Butik.......................Storgatsbacken 13 Fredrik Rönnecke.........................................036-30 41 02 Hamhus AB........................... .......Objekt nr 41791892

besök oss på www.lokalguiden.se Streamer 2b.indd 1

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

1/4/2012 10:43:03 AM

Lokalbanken Götaland


Visste du att... Den 5-9 februari hölls den 62:a Stockholm Furniture & Light Fair, världens största och viktigaste mötesplats för skandinavisk möbel- och belysningsdesign. Trots den rådande lågkonjunkturen låg både besökar- och utställarantalet nästan i nivå med förra årets. Under branschdagarna besöktes mässan av 31 150 personer vilket är strax under 2012 års siffra på 31 793. Antalet utställare landade på 729 jämfört med förra årets 747.

nyheter från möbelmässan Den 62:a Stockholm Furniture & Light Fair har monterats ner och som vanligt, trots rådande lågkonjunktur, var det både många besökare och utställare på plats under dagarna i februari. Som vanligt flödade mässhallarna över av nyheter, här presenterar vi ett urval av nya produkter från några av våra svenska leverantörer. Något som skulle passa på just ert kontor?

Tidlöst tidningsställ.

Design: Monika Mulder Expo är ett tidskriftsställ med eller utan hylla. Ett visningsexemplar av trycksaken åskådliggörs tydligt ställd mot den vinklade displayen. På hyllan under finns utrymme för extra tidningar eller broschyrer. Det raka formspråket är funktionellt och tidlöst. Expo passar in i många skiftande interiörer och kan med fördel ge intryck av att vara platsbyggd. Flera Expo på rad skapar en känsla av ett bibliotek vilket ger rummet ett spännande uttryck. materia.se

30

Det handlar om benen.

Design: Ruud Ekstrand Det är underredet som gör bordet Colt så speciellt. Den unika designen på benen och ett sammankopplingssystem gör att du kan skapa ett bord efter dina egna speciella behov. Colt är ett konferensbord som kan bli större, mindre, bredare och så långt du vill. De olika användningsområdena är därför oändliga. skandiform.se

Sitt i kitesurfarens drake.

Design: Broberg & Ridderstråle Lättsam i uttrycket och namngiven efter kitesurfarnas drakar! Prisbelönta och uppmärksammade Broberg & Ridderstråles nya fåtölj är i sitt enklaste utförande en genial konstruktion: ett svart eller ljusgrått nät spänt över en stålkonstruktion. Grundformen kan uppgraderas med armstöd, nackstöd samt klädd sits och rygg. swedese.se

Artikel

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

En lounge med Flex.

Design: Ruud Ekstrand Flex-familjens senaste tillskott, Flex Lounge+. En komfortabel och funktionell fåtölj med eller utan nackstöd och med vridbart underrede. skandiform.se


Inredning

Exklusivt sittande.

Mute för tystnad

Design: Joel Karlsson Mutes förmåga att skilja av användaren från omgivningen är något som kan uppskattas i de flesta miljöer. Med smart möblering kan man skapa rum i rummet och få en ”privat” sfär att arbeta i. Inspirationen till namnet Mute kommer från den klassiska Stereoapparatens knapp för tyst läge. Något som är väl kopplat till produktens tänkta användning. Mute finns som 1-sits, 2-sits och 3-sits i valfri stativ kulör och tygkonfiguration. mitab.se

Design: Fredrik Mattsson Neo är en serie konferensstolar med flera olika varianter sittskal och underreden. Konferensstolen har en stark formidentitet och ger en känsla av exklusivitet i sin genomtänkta helhetsform och detaljhantering. Trots sitt till synes strama formspråk är kurvaturen organisk, utan vassa kanter eller omotiverade tillägg vilket medför en mycket hög sittkomfort. materia.se

31

Öar i landskapet.

Stol i 3D.

Design: o4i Kan man 3D-forma ett vanligt fanér? Med Stolen Dent blev det omöjliga möjligt. Dent utmanar idén om det eleganta och vackra. Trots sin buckliga yta är Dent en bekväm skalstol med många användningsområden - och den kommer att växa till en familj av flera individer med olika ytor och benstativ för att fylla de flesta behov inom offentliga såväl som privata miljöer. blastation.se

Design: Jean-Marie Massaud Islands skapar en känsla av små öar eller korallrev och ger möjlighet till informella möten. Samtidigt skärmar den av de som sitter på en ö från de som sitter på ön invid med hjälp av bord och sittplatser av olika material och i olika höjder. Känslan kan även förstärkas genom att plantera växter på anvisade platser i möbelserien. offecct.se

Bär med dig din plats.

Design: Mattias Stenberg Carry On är en bärbar sittmöbel som både kan stå för sig själv och fungera som ett komplement till annan inredning. Carry On har runda, enkla former och den kombinerar traditionella material och hantverkssätt med en modern formgivning och funktion. Passar perfekt på moderna arbetsplatser där man inte är bunden till sitt skrivbord. offecct.se

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Artikel


Hur mycket intern tid ska gå åt? Besluta tidigt hur mycket intern tid som får gå åt till flyttprojektet. Produktionsbortfallet kan annars bli okontrollerbart stort, menar Anna Lundberg på Tenant & Partner.

vad kostar det

att flytta? 32

Att få ett pris på vad en förestående kontorsflytt kommer att kosta låter kanske som en omöjlighet? Men det finns hjälp att få. Lokalguiden har lanserat webbsidan flyttpartner.se där man på ett par minuter kan få ett riktpris på hela flytten. Vi har även fått ta del av nyckeltal och tips från Anna Lundberg på Tenant & Partner.

Det är självklart omöjligt att säga exakt vad en flytt kostar eftersom förutsättningarna skiljer sig åt från projekt till projekt. Men man kan ändå prata om ett antal nyckeltal. Anna Lundberg, affärsområdesansvarig för flyttprojektledning på Tenant & Partner har lång erfarenhet inom området. nyckeltal

- En flytt där man endast anlitar en flyttfirma och ingen annan löpande konsulthjälp kostar cirka 2 500 kr per arbetsplats. - Behöver man dessutom hjälp med installationer och dylikt i den nya lokalen får man räkna med ett minimum på 10 000 kr per arbetsplats. - Väljer man att anlita en konsult hela vägen ligger priset på 100 000 kr per medarbetare. - Nya möbler kostar mellan 30 000 och 50 000 kronor per arbetsplats och innefattar oftast mer än 50 procent av projektomslutningen. Tänk dock på att det finns begagnade alternativ som kan passa er verksamhet väl så bra. - Arbetsplatserna står för cirka halva inredningsbudgeten när man köper nytt. - Kostnaden för att alla dragningar och installationer ska vara klara i den nya lokaartikel

len börjar på cirka 2 000 kr per arbetsplats. Tänk på att det är oerhört viktigt att allt är förberett innan ni flyttar in. Se också upp med vad som står i hyreskontraktet, vem som ska stå för vad. - Kostnaden för säkerhetslösningar är cirka 1 000-5 000 kr per medarbetare, beroende på hur omfattande lösningar som behövs. Oftast handlar det bl a om larm, in- och utpassering, kodsystem, men en del verksamheter kräver även säkerhetssystem inne i lokalen pga sekretess och annan känslig information. - Det tillkommer i stort sett alltid någon kostnad för hyresgästanpassningar och olika arvoden. - Väljer man att anlita en inredningsarkitekt kan man räkna med att den kostnaden står för cirka 10-25 procent av den totala projektomslutningen. - Väljer man att anlita en projektledare står den kostnaden för cirka 15-25 procent av den totala projektomslutningen. Pris på ett par minuter

På Lokalguidens flyttpartner.se kan du också få en prisuppgift, bara på ett par minuter. Genom att börja med att ange antal kvadratmeter, antal arbetsplatser, antal

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

konferensrum och antal loungerum i den nya lokalen får man ett cirkapris. När informationen kommer fram har man möjlighet att justera priset på de underliggande artiklarna för att få fram en exakt siffra. Om inga justeringar görs så får man fram ett generellt pris. Systemet inkluderar allt från kostnaden för kabelhållare till flytthjälp om man angett att man vill ha hjälp med det. Prisuppgifterna är framtagna i samband med leverantörerna som är knutna till webbsidan, men man kan även själv skriva in egna priser man kanske fått från annat håll och komplettera prisbilden. lämpliga löpande investeringar

I samband med en flytt är det också lämpligt att göra en del löpande investeringar. Varför inte skaffa effektivare möbler eller titta på miljöanpassade lösningar? Det kan även vara läge att investera i nyare, modernare AV-inredning och utrustning, bättre och effektivare belysning, ett konferensoch rumsbokningssystem, inpasseringssystem, nya säkerhetsskåp/arkivfunktioner och andra verksamhetsanpassningar.Ett väl anpassat kontor lönar sig.


Flyttpartner.se ger dig ett riktpris på ett par minuter. Lokalguiden har lanserat lyttpartner.se som på ett par minuter kan ge dig ett riktpris på kontorsflytten. Välkommen in och testa!

I samband med en flytt är det också lämpligt att göra en del löpande investeringar.

Tips! •

Ta hjälp - de kostnader som hamnar sist i kedjan (och fortfarande är påverkbara) tenderar annars att få stryka på foten.

Blanda inte ihop projektkostnader och löpande driftskostnader.

Undvik att under projektets gång försöka dela kostnader mellan olika kostnadsställen internt.

Gör realistiska bedömningar om kostnader, ta hjälp vid behov.

Besluta tidigt hur mycket intern tid som får gå åt till flyttprojektet. Produktionsbortfallet kan bli okontrollerbart stort.

Hantera den löpande projektbudgeten i stort men ha tidigt en klar bild över uppdelning mellan investeringar och kostnader.

Om man väljer att göra mycket "special" i inredningen blir kostnaderna svårare att styra och arvodet för inredningsarkitekten större. Dessutom har det man köper inget andrahandsvärde.

Dela hellre upp projektkostnader procentuellt och följ upp i efterhand. Eventuellt kan ett fåtal större poster särbehandlas.

Behandla den interna tiden som vilken projektkostnad som helst. Detta är extra viktigt när man jämför olika konsultkostnader. Källa. Anna Lundberg, Tenant & Partner

bild: Materia

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

artikel

33


Svealand

dalarna • STOCKHOLM • SÖDERMANLAND UPPSALA • VÄRMLAND • VÄSTMANLAND • ÖREBRO

bild: karlstad kommun


Notiser

profi köper infracenter i upplands väsby Profi köper Infra City i Upplands Väsby kommun, mellan Stockholm och Arlanda. Infra City omfattar fastigheter på tillsammans 190 000 kvadratmeter. Där finns detaljhandel, hotell, kontor och lager. Säljare är fastighetsfonden Orion European 2 Investment Sarl.

nordier bildar nytt inom handel och logistik Nordier rekryterar fler och satsar på rådgivning inom handel och logistik. Nu bildar de även bolaget Nordier Retail & Logistics. Två nya partners, Magnus Hammar och Mikael Karlsson, har knutits till Nordier och båda kommer i från CBRE och har där arbetat med rådgivning inom området handel och logistik. – Målet är att etablera oss som en av de allra främsta aktörerna även inom detta segment. Teamet har redan visat att de är några av de mest anlitade personerna inom segmentet och i takt med ökande professionalism från beställarsidan och minskande marginaler i en allt mer konkurrensutsatt bransch tror vi timingen är god för en satsning på de bästa rådgivarna, säger Andreas  Eneskjöld, CEO på Nordier Property Group. Hammar och Karlsson har tillsammans över 20 års erfarenhet av handel- och logistikuthyrning samt  transaktionsrådgivning inom segmentet. – Vi har lyckats mycket väl med vår rådgivning under 2012 där vi haft en avslutsfrekvens på försäljningsuppdrag om 85 procent samt hyrt ut 55 000 kvm lokaler. Jag är mycket glad att vi kan satsa på ytterligare ett bolag med två seniora partners i vår strävan att bygga upp ett ännu starkare varumärke inom fastighetsrådgivning, säger  Andreas Eneskjöld.

Visste du att.. I samband med en renovering av Gamla auktionsverket på Riddarholmen i Stockholm har Statens fastighetsverk gjort ett spännande fynd. Under en golvbräda låg ett mycket välbevarat pass från 1831. Passet har tillhört en Gustaf Willhelm Malmgren som 1831 reste till Stockholm från Ekenäs i Finland, som då var ett ryskt storfurstendöme. Källa: www.byggnyheter.se

utökar Biopalatset sin verksamhet och enligt plan slår O´Learys upp portarna hösten 2013. – Sveatorget är den naturliga mötesplatsen i Borlänge. Vår insats tillsammans med kommunens tänkta byggplaner för att öka torgets attraktivitet, kommer att ge en rejäl skjuts i utvecklingen av stadskärnan, säger Fredrik Thorgren, chef för marknadsområde Dalarna i ett pressmeddelande. Förädlingsprojektet sker i nära samverkan med Biopalatset, som utökar sin verksamhet, och resturangen O´Learys som etablerar sig i fastigheten samt med de övriga hyresgästerna Må Bättre, restaurang Tzatziki och Musikcenter.

Cornerstone investerar i Västerås Cornerstones fond NRF (Nordic Retail Fund) investerar 120 miljoner kronor under två år i sitt köpcentrum Sigma vid Sigma Torg i Västerås. Ombyggnation och tillbyggnader sker i 4 steg. För etapp 1 och 2 är 90 procent av ytorna redan uthyrda. För återstående etapper pågår förhandlingar för samtliga ytor. På gatuplan, har butikerna egna entréer direkt ut mot torg och angränsande gator. På övre plan kommer det att bli en blandning av gym, kontor och en nattklubb.

Hela Västerås har börjat hångla Västerås ska hångla sig till titeln Årets stadskärna 2013. Men det handlar inte om pussar och kramar, utan om samverkan över gränserna. Genom att hjälpas åt över gränserna – eller hångla, som Västerås Citysamverkan själva kallar det – ska staden knipa titeln Årets stadskärna 2013. Organisationens strategi för att vinna den åtråvärda titeln är att bli bättre på bemötande för att öka trivseln, och att skapa mer aktiviteter, liv och rörelse i staden. – Vi samarbetar i dag med fler intressenter utöver kommun, fastighetsägare och handlare. Hela vårt sätt att tänka kallar vi för hångel. Det handlar om att alla hjälps åt och samverkar för ett högre syfte än bara sig själv, säger Maria Fors på Västerås citysamverkan till Vestmanlands läns tidning. Några exempel på hur cityaktörerna i Västerås samverkar i dag är bland annat gemensamma utbildningar, och skyltning med varandras produkter. Den 11 april offentliggörs de tre finalisterna till titeln Årets stadskärna. Vinnaren utses den 30 maj av organisationen Svenska stadskärnor.

Diös lyfter i Borlänges stadskärna Diös Fastigheter satsar på ett lyft av fastigheten Verdandi 10, det tidigare Åhlénshuset, vid Sveatorget i Borlänge. Bland annat

stora torget perspektiv, sigma. Illustration: below arkitekter Storatorget perspektiv

SIGMA ILLUSTRATION DAT. 2012.12.20

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Notiser Svealand

35


Analys Anders Rydstern Savills Artikelförfattare

EXPANSIV framtid i

Karlstad

Anders Rydstern ger oss en färsk analys av den värmländska staden Karlstad. Här domineras arbetsmarknaden av Karlstads universitet med sina ca 1 500 anställda. Byggstart väntas för det 20 000 kvm stora kontorshuset Fanfaren samt sammanlagt 500 bostäder i det attraktiva läget vid Vänern. 36

Karlstad är Värmlands residensstad och Oslo, vilket innebär en del genomfart. Vihar haft en stabil befolkningstillväxt meldare finns regelbundet tågavgångar direkt lan 0,5-1,0 procent under den senaste till Göteborg, Stockholm och Oslo samt tioårsperioden. Totalt bodde en flygplats med reguljärflyg till 86 444 i kommunen vid senaste Stockholm, Oslo och KöpenKarlstad är halvårsskiftet varav knappt hamn. Det har förts diskussio62 000 av dessa kan hänföras ner om att bygga ut järnvägen beläget norr till tätorten. Kommunen har mellan Stockholm och Oslo, om Vänern och även en inpendling från närvilket bedöms få en positiv utgör en centralliggande kommuner och orpåverkan på staden, och repunkt i Värmter vilket ökar underlaget för geringen betraktar det som lands vägnät. näringsidkare i staden. en prioriterad fråga även om Karlstads högskola fick stainga beslut ännu är tagna. tus som universitet 1999 och Arbetsmarknaden i Karlstad har i dagsläget runt 10  000 domineras, vid sidan av kommun och studenter vilket innebär en väsentlig inlandsting, av Karlstads Universitet med flyttning från såväl närområde som andra cirka 1 500 anställda. större städer. Vidare finns Statens ProvDe största privata aktörerna är Konsum ningsinstitut i staden med en mindre tjänsVärmland, Metso Paper, Tieto Sweden, teforskningsenhet som får anses vara av Nobina Sverige och Tidningstjänst. Den strategisk vikt för staden som attraktionsfrämsta starka sidan är massa-, pappersnod. I dagsläget går cirka en tredjedel av och förpackningsindustrin med klustret universitetets omsättning till forskning. The Paper Province i spetsen. Inom Paper Karlstad är beläget precis norr om VäProvince samarbetar nästan 250 företag nern och utgör en centralpunkt i Värmför att kunna utveckla nya tjänster och prolands vägnät. Motorväg E18 går genom dukter inom förpackningsområdet, massastaden och ett flertal riksvägar börjar i och papperstillverkning och energieffektistaden vilket innebär relativt goda förutvisering. sättningar för pendling, även om läget i Arbetslösheten i Karlstad uppgick till Sverige får anses något perifert. Däremot hela 9,2 procent för 2012 vilket ligger beligger det väl i förhållande till trafik till och tydligt över riksgenomsnittet på 8,4 profrån Norge, mitt emellan Stockholm och cent Analys Karlstad

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Marknaden

Karlstad bedöms som en attraktiv ort av investerare och det finns bland investerare ett tryck på att etablera sig, alternativt utöka sitt innehav, på orten. Sedan Willhems förvärv av Actas bostadsfastigheter i Karlstad i slutet av 2010 så har det dock inte genomförts några större bostadstransaktioner i staden. Karlstads Bostads AB äger och förvaltar cirka 7 200 hyreslägenheter och lokaler i centrala Karlstad. Andra stora fastighetsägare verksamma inom Karlstads kommun är bland andra Hemfosa och Willhem. Kontorshyrorna i Karlstad har legat förhållandevis stilla under senare år. Hyror i A-läge återfinns normalt i intervallet 1 000–1 300 kr/kvm och har gjort så under ett antal år även om vissa undantag finns. Hyrorna i B-lägen kommer endast i undantagsfall över 1 000 kr/kvm, normalhyrorna här ligger i intervallet 850–950 kr/kvm. Hyror för butiker i bästa läge ligger över 3 000 kr per kvm. Här finns dock ett relativt stort spann beroende på läge, standard och andra parametrar. Framtid

Byggstart väntas snart för det 20 000 kvm stora kontorshuset Fanfaren som skall byggas mellan E18 och NWT:s lokaler. Ett projekt som det talas mycket om är utbygg-


Savills Lokalguidens samarbetspartner Savills plc är en global fastighetstjänsteleverantör som är listad på London Stock Exchange. Med ett internationellt nätverk av över 200 kontor och samarbetspartners, erbjuder man ett brett urval av specialistråd, förvaltningsoch transaktionstjänster till kunder över hela världen. I Lokalguiden Riks kommer Savills Göteborg att bidra med marknadsanalys och färska siffror på hyres- och vakansnivåer i varje nummer under 2013. www.savills.se

37

sandgrundsparken i karlstad foto: åke e:son lindman

naden av Kanikenäset, beläget cirka 500 sydost om centrum. Här skall uppföras cirka 90 000 kvm kontor och handel byggas tillsammans med storleksordningen 700 lägenheter. I ett unikt och attraktivt läge vid Vänern planeras sammanlagt 500 bostäder i flerbostadshus med hyresrätter och bostadsrätter, och i småhus, radhus och parhus. Hela området, Grundviken, kommer att ha en miljö- och narturprofil. Närmast vattnet sparas en generös zon av fin naturmark för promenader, bad, lek och friluftsliv. För att både boende och besökare ska kunna njuta

av Vänern planeras småbåtshamn, badplats och kallbadhus. Förslaget till detaljplan är ute på samråd från den 6 april till den 31 maj 2013. Under den tiden är det möjligt att lämna synpunkter. Efter det kommer förslaget att bearbetas och ställas ut för granskning och då blir det återigen möjligt att lämna synpunkter. Detaljplanen beräknas vara klar för antagande 2014. Det nya området kan börja byggas tidigast hösten 2014. Karlstad CCC är ett av Nordens största kongress- och kulturhus foto: Martin S Götenstedt/creative commons

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Analys Karlstad


tidigare analyser

I varje nummer av Lokalguiden Riks presenterar vi en specifik analysstad. För er som är nyfikna på våra tidigare analysstäder kommer här en sammanfattning.

västerås

VÄSTERÅS FOTO: WWW.FOTOAKUTEN.SE

Västerås har ett gott kommunikationsläge nordvästra Mälardalen. Via E18, som sträcker sig igenom staden nås Stockholm i öst på cirka 1 timme och 20 minuter och till Örebro tar det omkring 1 timme i motsatt riktning. Den totala kontorsytan i Västerås uppskattas till omkring 750 000 kvm. Under de senaste två åren har det i stort sett inte skett någon nyproduktion i staden, bortsett ifrån ett mindre tillskott i Kopparlunden. Staden präglas, som nämnts tidigare, av flera stora äldre fastigheter av industrikaraktär. Flera av dessa är numera anpassade till kontors-

lokaler, vilket medför att det finns ett stort utbud av den typen av lokaler. Många kontrakt sträcker sig över lång tid och omfattar stora ytor, vilket i sin tur bidrar till en minskad volatilitet i fråga om hyresnivåer. I Västerås ökade handelns totala omsättning med hela 7 procent under 2011 och tittar man på enbart sällanköpsvaror ökade handeln med 10 procent i förhållande till året dessförinnan. Den kraftiga omsättningsökningen härrör i huvudsak ifrån av externhandelsområdet Erikslund väster om staden. Området har mer än fördubblats under de senaste åren.

uppsala

38

UNIVERSITETSHUSET I UPPSALA FOTO: UPPSALA KOMMUN

Uppsala är den fjärde största staden i Sverige. Befolkning växer stadigt och uppgår för tillfället till drygt 197 000 invånare. Under 2009 ökade befolkningen med 4 083 personer och det var den största befolkningstillväxten som noterats över huvud taget i kommunen. Staden är starkt präglad av den månghundraåriga kopplingen till Uppsala universitet; Nordens äldsta universitet, som grundades 1477. Det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem är det största bostadsbolaget i Uppsala med nästan 14  000 lägenheter och 1 240 kommersiella lokaler.

Hyresnivåerna för kontorslokaler i Uppsala har haft en positiv trend de senaste åren. Det är svårt att beskriva hyrorna i generella termer/intervall då hyran inte enbart beror på läge och storlek, utan även på typ av hyresgäst. För kontor i B-läge finns ett relativt brett spann på mellan 1100 och 1500 kr/kvm. Mindre hyresgästanpassningar är vanliga även vid omförhandlingar och innefattas i angivna hyresnivåer. Hyran för kontor i bra lägen är mellan 1 400-1 700 kr/ kvm med topphyror på cirka 2 000 kr/kvm. För kontor i övriga områden ligger hyrorna mellan 600- 1 200 kr/kvm och år.

örebro

ÖREBRO SLOTT, FOTO:DAVID CASTOR

Tidigare analyser

Vid slutet av 2012 hade Örebro, Sveriges sjunde största kommun, 138 869 invånare, vilket föranleddes av en befolkningstillväxt om 1 786 personer under året. Detta är den näst högsta befolkningstillväxten någonsin och överträffas endast av år 2008. Tack vare det centrala läget i landet är Örebro en framstående transportstad med en flygplats för fraktflyg från flera internationella bolag. Arbetsmarknaden i Örebro präglas av mångfald och bredd. Här samsas tung industri med högteknologisk forskning, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor.

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Hyran för kontor i de centrala delarna av Örebro är mellan 1 000-1 400 kr/kvm. För kontor i mindre attraktiva områden ligger hyrorna i intervallet 700- 1 000 kr/kvm och år. För närvarande är vakansgraden för kontor relativt låg. Kontor i de centrala delarna har en vakansgrad om cirka 5 procent medan den i övriga delar uppgår till cirka 8 procent. Vakansgraden förväntas dock stiga under 2013. I Örebro finns flera stora gallerior, bland annat Eurostop, nyligen om och tillbyggda Krämaren, Mariebergs Centrum, Träffpunkt och Kompassen.


ESKILSTUNA Eskilstuna har knappt 98 000 invånare vilket innebär att det är Södermanlands näst största kommun sett till invånarantal. Kommunen är en av de mer expansiva kommunerna för tillfället i Sverige. Eskilstuna ingår i det område som kallas Mälardalen som präglas av stark tillväxt. Eskilstuna är en stad med starka industritraditioner. Här finns gedigen kunskap inom tillverkning, främst kopplat till tung fordonsindustri. Ett annat område som är under stark expansion är logistik. Eskilstunas utmärkta geografiska läge i kombination med en väl utbyggd infrastruktur samt en kombitermi-

nal som expanderar kraftfullt gör kommunen väldigt attraktiv båda för fraktbolag, lager och tjänsteföretag inom logistik. Kontorshyrorna i Eskilstuna har legat förhållandevis stilla under senare år. Hyror i A-läge återfinns normalt i intervallet 900–1 100 kr/kvm och har gjort så under ett antal år även om vissa undantag finns. Munktellstaden blir en alltmer central plats i Eskilstuna för idrott, kultur, möten, boende och rekreation och nu fortsätter kommunen att utveckla den genom att placera det nya badhuset och arenan för inomhussporter där.

39

dags att byta lunchställe?

Bästa läge i Karlstad!

Lediga lokaler i attraktiva Karolinen

vi fixar Nytt läge oavsett smak

Anpassat kontor från 10 kvm till 1200 kvm. Här kan du vara med och påverka! Kontakta Caroline Gustafsson 054-15 52 52 caroline.gustafsson@hemfosa.se

www.lokalguiden.se Vår tidning är RS-kontrollerad

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

annons_hemfosa_93x124_nr3.indd 1

Tidigare analyser

2013-04-15 08:57:1


Joachim Hallengren Affärsområdeschef NCC

Claes Larsson VD Aspholmen

lokalguidens expertpanel Expertpanelen är ett återkommande inslag med en panel av två VD:ar med en bred branschkunskap. De kommer att svara på olika typer av frågor som är till gagn för er alla som söker nya lokaler eller står inför en flytt. I detta tredje nummer av Lokalguiden Riks 2013, svarar Expertpanelen på frågor om ledarskap och hur de arbetar för att stärka sitt arbete.

40

?

I en organisation är ledarskapet viktigt, vad utmärker ett bra ledarskap enligt dig?

Claes Larsson, Aspholmen Närvaro – Jag tror mycket på ett aktivt närvarande ledarskap. Medarbetarna, kunderna, myndigheter mm skall ha nära till chefen. Aspholmen finns med sin organisation och sina beslut där kunderna och våra fastigheter är. Mod – Våga fatta beslut. En tidigare chef till mig tog enligt mitt tycke ett snabbt beslut utifrån några alternativ vi hade vilket jag också kommenterade. Till svar fick jag ”du –jag tycker om att fatta beslut för då kan organisationen jobba”. Det gillar jag. Som VD handlar det givetvis om att skapa en trygg miljö där man vågar fatta beslut och kan göra fel, (någon enstaka gång). Följ upp – Det som följs upp blir gjort, (hur motiverad skulle en idrottsutövare vara om han inte visste resultatet av sin prestation? Svaret är enkelt men ändå sätts en massa mål utan att följas upp) Joachim Hallengren, NCC – Vad som uppfattas som ett bra ledarskap Expertpanelen Svealand

är i stor utsträckning individuellt för respektive medarbetare. Jag tycker att några viktiga egenskaper är att vara en god lyssnare, ge utrymme för olika uppfattningar, tydlig i sin kommunikation samt har en förmåga att förmedla sin vision för verksamheten. Dessutom tror jag att det underlättar om man som ledare är orädd och passionerad för sitt uppdrag.

?

Hur arbetar ni för att stärka ert varumärke mot de lokalsökande företagen?

Claes Larsson, Aspholmen Först kommer nöjda kunder sen kommer ingenting. Aspholmen har mer än 400 kunder som tillsammans har tusentals medarbetare. Är dom nöjda och rekommenderar oss så har vi tusentals ambassadörer som hjälper oss i vår marknadsföring och stärker vårt varumärke. Därutöver jobbar vi konsekvent med vår marknadsplan som vi upprättar årligen. Marknadsplanen följs löpande upp i form av effektmätning på årets kampanj samt undersökning om varumärkeskännedom. Joachim Hallengren, NCC – Alla aktiviteter som någon på NCC gör, påverkar på något sätt vårt varumärke. Det leder till att det är viktigt att agera i enlighet med NCCs värderingar, bland annat att ta ansvar för det vi gör och att agera förtroendeingivande. Ett viktigt fokusområde för NCC är att vi vill vara kundens första val inom alla NCCs kunderbjudanden, och för att nå dit behöver vi agera professionellt, med tillit och ärlighet. Vi tror att om alla i NCC lever upp till detta i stora som små aktiviteter, oavsett var i NCC man jobbar, så stärker det vårt varumärke.

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Har ni någon intressant fråga som ni önskar få svar på så kan ni maila till: redaktionen@lokalguiden.se. BILD: kinnarps


circuscom.se

Waterfront Karlstad

• 5 min promenad till Centralen • 10 till Stortorget • Flexibla ytor • Energieffektivt • LEED­certifierat • Sjöutsikt

Söker du nya utsikter? Nu planerar vi för Karlstads modernaste kontors­ fastighet i Tullholmsviken, vid kanten av Vänern. Waterfront Karlstad blir något utöver det vanliga med plats för flexibilitet, kreativitet och hållbarhet! Tullholmsviken är en snabbt framväxande stadsdel med en skön mix av kontor, bostäder, kommuni­ kationer, handel och service. I Waterfront Karlstad anpassar vi ert framtidskontor precis efter era behov. Fastigheten beräknas stå klar i slutet av 2015.

Vill du veta mer? Kontakta Jonas Ljunggren på telefon eller mail: 010­448 38 97 jonas.ljunggren@skanska.se

www.skanska.se


Svealand

pågående projekt Här presenterar vi ett urval av pågående projekt i Svealand. Projekten är i olika faser och har hunnit olika långt. Kontakta fastighetsägaren direkt om du är intresserad och tipsa oss gärna om projekt att skriva om.

Nya fristadstorget i eskilstuna 42

Ett levande centrum och ett attraktivt torg är viktigt för Eskilstuna. Nu är det dags att satsa på Fristadstorget. Utformningen av nya Fristadstorget utgår ifrån idén om en solig grässlänt med en stilla, glittrande vattenspegel och med utsikt över den öppna torgytan, fontänen och det anrika Stadshuset. I grunden söker den uppfylla önskan om ett väl använt torg som lockar såväl ögat som fantasin och som verkligen

kommer att användas av alla. Det ska vara öppet och inbjudande. Torget utformas som en helhet, men med tre olika delar eller teman; den avslappnade grässlänten, den öppna torgytan och intill den klassiska delen intill Stadshuset. En genväg i form av en kil markerad i markbeläggningen binder samman de tre delarna. Kilen skär genom grässlänten och vattenspegeln och skapar en ren siktlinje över torget. Ombyggnaden beräknas starta i april och det nya Fristadstorget ska vara klart hösten 2014.

Fyra arkitektförslag till Svampen i Örebro Nu ska Svampens tillfälliga skydd ersättas. Under hösten har fyra olika arkitektkontor skissat på hur ett säkert skydd kan se ut uppe på terrassen och hur man kan minska risken att människor på marken skadas av nedfallande föremål. - Vi har fått in spännande förslag från arkitekterna som visar att det går att bygga ett permanent skydd på ett bra sätt, säger Magnus Karlsson, ingenjör på Tekniska förvaltningen. Det nya skyddet beräknas vara på plats våren 2014.

Nya fristadstorget i eskilstuna , illustration: eskilstuna kommun

Pågående projekt

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

centralt läge i uppsala I den nya stadsdelen Uppsala Entré uppför Skanska just nu ett kontors- och handelshus. Här finns det fortfarande kvar några enstaka butiker för den som är intresserad av att etablera sig i det nya området. Ytorna är på cirka 100 kvadratmeter men kan eventuellt anpassas i storlek. Det är på plan två som det finns enstaka butiker kvar. Ytorna kan anpassas så att resultatet för din verksamhet blir så bra som möjligt, både räknat i trivsel och kronor.

Butiksplanen innehåller butiker, café och eventuellt restaurang. Övriga våningar i huset innehåller kontor som har sin entré från Stationsgatan. Husets bottenvåning får till större delen glasfasad. Framför huset skapas en naturlig mötesplats, i form av ett torg, för alla som rör sig i området. Kontors- och handelshuset har ytor för handel i plan ett och två. De två planen har en gemensam ingång direkt från centralpassagen och ytterligare en entré från Stationsgatan. Huset blir Uppsalas första GreenBuildingcertifierade kontorsbyggnad.


Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighets-ägarna hittar du på lokalguiden.se. Tipsa oss gärna om pågående projekt!

Kvarntornen ger Uppsala ny skyline Mitt i centrala Uppsala ska NCC Boende bygga Kvarntornen, två höghus på elva våningar. Tornen länkas ihop med en 400 kvadratmeter stor japansk takpark på tredje våningen. – Uppsala är av tradition mycket restriktiv med att tillåta högre hus. Det har gett en sammanhållen stadssilhuett med enstaka märkesbyggnader som fått sticka upp över takåsarna. Men Kvarntornen, som White arkitekter ritat på uppdrag av NCC, gillades av politiker, experter och intressenter. De två tornen blir 35 meter höga och ett av få byggnadsverk som kommer att synas över staden, säger Kim Hultén, projektchef, NCC Boende Uppsala. Sjätte våningen har fri utsikt över takåsarna och våning sju är i samma nivå som Uppsala Konsert & Kongress skybar. De energismarta bostadshusen byggs på Kvarntorget, vilket görs om till en förlängning av St Olofsgatan. En del av Migohuset rivs för att ge plats åt en ny butiksvåning i botten av de nya husen. Taket på huset mellan tornen får en japanskinspirerad trädgård.

Ny citygalleria i KARlstad Nu utvecklas Kvarteret Mercurius i centrala Karlstad med en ny citygalleria. Konceptet innebär spännande volymer i ett tydligt gångstråk som förstärker Karlstads centrum som regionens huvudstad när det gäller shopping. För Ågren innebär projektet ett helhetsansvar för det kommersiella konceptet med tillhörande delar. Den sammanlagda butiksytan beräknas bli ca 7 600 kvm. Tanken är att Mercurius ska komplettera och förstärka Karlstad city som den naturliga handels- och mötesplatsen i Värmland - en vision som Centrum Karlstad arbetat med sedan 1994. Visionen grundar sig på ett gemensamt beslut av köpmännen och fastighetsägarna i Tingvallastaden att verka för att utveckla Karlstads centrum som den naturliga handels- och mötesplatsen i Värmland.

Kvarntornen, visionsbild: ncc

43

Kvarntornen, visionsbild: ncc

Erikslunds köpcentrum bygger ut Erikslunds köpcentrum expanderar och ska bli större. Efterfrågan på attraktiva och moderna butikslokaler ligger bakom beslutet till en ombyggnation. Det ska också bli enklare för kunder att hitta hit. Avsaknaden av en butiksentré på framsidan mot Krankroksgatan var också ett skäl till att bygga ut. Ikanos satsning och inte minst Ikeas ometablering har gjort att utvecklingen gått framåt. Västerås som shoppingstad har klättrat upp på listan som en av de största i Sverige, men tillgängligheten till Erikslundsområdet har varit problematisk, och förhoppningarna med en ombyggnad av området är att bilköer kan stoppas. - Det är ett expansivt område. Det

finns ett utbud och en efterfrågan. Vi har byggt ut en befintlig del handelslokaler och vi har använt främst återvinningsbara material, säger Mikael Pettersson-Sjölund, totalentreprenör på Aros Bygg Förvaltning AB Renoveringens omfattning Renoveringen av fastigheten har skett i två steg. Den första renoveringen omfattade 5 000 kvadratmeter samt en utbyggnad av 2 300 kvadratmeter. Efter följde en totalrenovering av 10 000 kvadratmeter butiksyta. Det totala utrymmet i fastigheten är idag 24 000 kvadratmeter och 4  000 kvadratmeter lager. Det är möjligt att ytterligare 6 000 kvadratmeter kommer att byggas ut. - Ektornet har nu skapat en modern kommersiell fastighet med butiksentréer både mot Krankroksgatan och Hallstagårdsgatan, säger Marcus Lyberg, Ektornet.

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Pågående projekt


Svealand

44

varuhus i Uppsala blir grönt kontor

Skanska bygger för 370 miljoner i Karlstad

IKAno öppnar handelsplats i borlänge

NCC bygger om ett av Uppsalas första varuhus. Det var länge sedan Epa flyttade och nu byts även det gröna 60-talsteglet ut. Istället blir huset grönt på ett annat sätt ett miljöcertifierat kontorshus med låg energianvändning. I tre år har stora delar av fastigheten på Vaksalagatan mitt i Uppsala stått tom. Nu har kommunen antagit den nya detaljplanen och i november började NCC bygga om 6 000 kvadratmeter till kontor. Nu byter NCC ut den täckande, gröna tegelfasaden mot många och stora fönster. Huset breddas tre meter och blir två våningar högre än idag, men de nya våningarna är mindre och indragna. Istället för en grön fasad blir fastigheten grön på insidan när den byggs om för att certifieras som Miljöbyggnad på näst högsta Silvernivå. Aspholmens policy är att miljöanpassa alla sina projekt. NCC:s arbete beräknas vara klart under hösten 2013. Bottenvåningen är redan ombyggd och klar för handel och restauranger i en tidigare entreprenad. Sportbaren All Star är en av hyresgästerna.

Skanska får ett bygguppdrag värt 370 miljoner kronor vid Centralsjukhuset i Karlstad. I en första fas ska Skanska uppföra ett nytt operationshus, hus 60, samt bygga ersättningslokaler i befintliga hus 53 och hus 54. Det nya operationshuset omfattar drygt 29 000  kvadratmeter fördelat på fyra våningsplan, inklusive garage och utformas enligt landstingets vision om framtidens operationshus, som ska vara byggt runt patienten. Stor vikt läggs vid hållbarhet i materialval samt att möta höga krav på energieffektivitet. Målet är att byggnaden ska certifieras enligt Leed Health Care, nivå guld. Projekteringsarbetet för det nya operationshuset är inlett och avsikten är det ska stå klart efter sommaren 2016. Byggnationen av ersättningslokaler i de befintliga hus 53 och hus 54 innefattar bland annat nya operationssalar och mottagningslokaler. Arbetet påbörjas under kommande år och ska vara färdigt till sommaren 2018.

Ikanos handelsplats Norra Backa kommer totalt att bli 35 000 kvadratmeter stor. Inflyttning i första etappen kommer ske under 2013. Den andra etappen kommer ske under hösten. – Vi ser framemot att öppna i Borlänge och vi har redan ett gott samarbete med flera lokala aktörer, säger Jan Kristensson vd på Ikano Retail Centres till Fastighetssverige.

N C C by g g e r o m Epa -varhuset i Uppsala till grönt ko n tor Bi l d : Whi t e Ar k it e k t er.

Pågående projekt

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

LC bygger lager i Örebro

Logistic Contractor har tecknat kontrakt med norska Bulk Eiendom för nybyggnad av kontor/lager på 20 500 kvadratmeter i Örebro. Hyresgäst i lokalerna blir norska XXL Sport & Vildmark. Det nya centrallagret byggs på Pilängen i västra Örebro och skall fungera som logistiknav för alla XXL-varuhus i landet. Projekteringsstart är januari 2013 och färdigställande oktober 2013


Hundratals lediga lokaler på lokalguiden.se Visst vet du att du hittar alla våra lokaler på www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sökning och hitta rätt lokal för dig och din verksamhet

populäraste lokaler

på lokalguiden.se Svealands mest intressanta lokaler just nu med utgångspunkt i “klickstatistiken” på www.lokalguiden.se. Här finner du även utförlig objektsinformation för respektive lokal med upp till nio stycken bilder. Hittar du en intressant lokal kan du kontakta fastighetsägaren direkt via kontaktuppgifter nedan. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

45

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

Karlstad

ÖREBRO

KARLSTAD

270 kvm kontor.........Lagergrensgatan 2, 4 Anita Lind...............................0761-387772 Klövern AB..................Objekt nr 41807321

650 kvm lagerlokal...........Forskarvägen 1 Mikael Warg.............................019-208592 Klövern AB.................Objekt nr 41794210

1 373 kvm kontor......Lagergrens gatan 8 Per Johansson..........................054-222276 Klövern AB................Objekt nr 41800216

294 kvm övrig lokal....................Torget 12 Erik Axelkrans.........................031-7616328 Newsec.............................Obj nr 41801390

522 kvm butik..............Kungsgatan 16-22 Jonas Weimer.......................08-558 050 00 Newsec .......................Objekt nr 41801395

3 000 kvm verkstad..............Kulinggatan 2 Kent Schutzer............................054101171 Provexa Företagsmäkl.....Objnr 41812584

UPPSALA

VÄSTERÅS

UPPSALA

111 kvm kontor.................Kungsgatan 111 Petra Stråle...........................018-489 20 36 Vasakronan.................Objekt nr 41806667

504 kvm butik...........................Älggatan 1 Morgan Sjölund.......................................... Newsec ......................Objekt nr 41801387

2 157 kvm Kontor........Vattholmavägen 10 Thomas Nilsson....................08-412 80 00 Aberdeen....................Objekt nr 41800482

423 kvm butik...............Svartbäcksgatan 5 Bengt Axelsson.......................0705-204767 CBRE Sweden AB......Objekt nr 41797958

601 kvm kontor.......................Glasgatan 1 Cristoffer Högberg...............08-503 052 28 Kungsleden.................Objekt nr 41803626

1 004 kvm Kontor.Dragarbrunnsg.38, 40 Petra Stråle..........................018-489 20 36 Vasakronan................Objekt nr 41782597

175 kvm verkstad.............Gjuterigatan 21 Kent Schutzer..............................054101171 Provexa FöretagsmäklarnaObj nr 41813411

301 kvm kontor....................Eriksgatan 23 Anna Forsberg........................08-412 86 08 Aberdeen ......................Objekt nr 41800383

610 kvm butik..................Radiatorvägen 7 Mikael Warg.............................019-208592 Klövern AB.................Objekt nr 41796430

900 kvm produktion.....Regattagatan 7-31 Patrik Zetterberg..................021-448 08 62 Klövern AB.................Objekt nr 41796627

1 340 kvm kontor.....................Ventilgatan 5 Per Johansson..........................054-222276 Klövern AB...............Objekt nr 41796493

1 880 kvm övrig lokal............Rapsgatan 7 Jennie Blichfeld......................018-4903093 Klövern AB................Objekt nr 41800977

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se Populäraste lokaler Svealand


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i A- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa. Siffrorna är framtagna av Nai Svefa och uppdaterade januari 2013.

HYRESNIVÅER i Svealand

46

I sökandet av ny lokal är lokalhyran en viktig del. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. För att kunna generalisera hyror delas lokalerna upp i A-, B- och C-lägen. I Västerås och Falun ligger kontorshyrorna mellan 600 och 1 600 kronor. Hyrorna för kontor i Örebro ligger även där kring 600 upp till 1 625 kronor beroende på läget och i Karlstad får man betala mellan 950-1 400 kronor för ett kontor i A-läge.

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år. Hyresnivåer Svealand

KARLSTAD

ÖREBRO

Det kommunägda bolaget Karlstads Bostads AB (KBAB) är den ledande aktören på hyresmarknaden i Karlstad. Stora aktörer i Karlstad inom kommersiella hyresfastigheter är Albèr Fastigheter, Hemfosa, Klövern, Lundbergs samt Steen & Ström. Hemfosa är stora på kontorssidan som genom dotterbolaget Karolinen Fastigheter förvaltar cirka 75 000 kvadratmeter. Aktiviteten på transaktionsmarknaden har varit låg och köpare är främst lokala aktörer.

Örebro kommer att präglas av ett intensivt bostadsbyggande de närmaste åren, främst i stadens södra och sydöstra delar. Ett flertal nybyggnadsprojekt avseende kontorslokaler i attraktiva lägen är även i projekteringsfasen. Inom handeln finns indikationer på att den allt högre hyresnivån i kombination med viss överetablering och en ökad e-handel kommer att leda till högre vakanser beträffande butikslokaler både i centrum och i externhandeln.

hyresnivåer UPPSALA

hyresnivåer Örebro

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 950 – 1 400 800 – 1 200 600 – 900

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 625 700 – 1 200 600 – 800

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 2 000 – 3 500 900 – 1 700 600 – 1 000

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 2 000 – 4 000 1 000 – 2 000 700 – 1 100

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 450 – 650 400 – 600 350 – 550

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 500 – 750 400 – 600 300 – 500

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Hyror Analys i siffror

47

f lyg b ild Es k il s t u n a , ( C ) m o d e l lve r k s ta d en statsbyggnadsfö rvaltningen es k i ls t u n a ko mmu n

ESKILSTUNA

FALUN

VÄSTERÅS

Eskilstuna har starka industritraditioner med gedigen kunskap inom tung fordonsindustri. Eskilstunas geografiska läge med en utbyggd infastruktur är ett stort plus för alla fraktbolag. I och med att övriga näringslivet utvecklas efterfrågas allt fler personer med specialkunskaper. Eskilstuna är även känt för många näringslivsorganisationer och nätverk. Planer finns på ett mer centrumnära handelområde, Skiftinge, samt en ny arena och ett nytt badhus.

Falun är en Sveriges 28:e största tätort och är belägen i Dalarna. Det finns några riktigt stora offentliga arbetsgivare i staden med 1 000-tals anställda. För att vara en stad i sin storlek har Falun ett rikt kulturliv. Det finns 15 världsarv i Sverige varav ett av dem i Falun. Världsarvsutmärkelsen satte staden på kartan. Falun brukar delas upp i två sidor, den gruvliga och den ljuvliga. Gränsen mellan dessa är Faluån.

Västerås firade 1 000-års jubileum 1990. Det finns möjlighet att få tag på bra lokaler i Västerås och det finns en rad stora fastighetsägare som kan vara till hjälp. Bostadsproduktionen i Västerås fortsätter att vara hög med flera nya projekt på gång, främst i Mälarens närhet men det planeras även förtätning av staden med högre byggnader i de centrala delarna. Handelsområdet Erikslund som har utvecklats till ett av Sveriges största och mest attraktiva handelsplats.

hyresnivåer Eskilstuna

hyresnivåer Falun

hyresnivåer Västerås

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 250 850 – 1 100 600 – 900

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 800 – 1 300 750 – 950 600 – 750

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 000 – 1 600 800 – 1 500 700 – 1 000

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 250 – 3 200 1 000 – 1 300 700 – 1 000

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 300 – 3 000 850 – 1 500 600 – 850

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 800 – 3 500 1 000 – 1 600 700 – 1 000

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 500 – 650 450 – 600 400 – 500

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 600 350 – 450 300 – 400

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 550 – 800 400 – 600 300 – 450

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

hyresnivåer svealand


Svealand

lediga lokaler

mitt i staden

Örebro

Här presenterar vi ett urval av lokaler som finns lediga i Svealand. Tag kontakt med respektive fastighetsägare och se om någon lokal är rätt just för dig och din verksamhet. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

48

Drottninggatan 27-29 butik 444 kvm Ledig butik i köpcentrumet Krämaren. Kontakt: Newsec Asset Management, Jonas Weimer, tel 0855-805 000 Södra Grevrosengatan 1 Lagerlokal 16 000 kvm Lager med högt i tak. Kontakt: Newsec Asset Management, Jonas Weimer, tel 0855-805 000 Lundbladsvägen 6 Butik 120 kvm Fastigheten ligger nära Eskilstunaån och Eskilstunas mest centrala delar Kontakt: Kungsleden Fastighets AB, Cristoffer Högberg, tel 08-503 052 28

ÖREBRO SLOTT, FOTO: DAVID CASTOR

Eskilstuna

Kjula lagerlokal 2 000 - 10 000 kvm I Eskilstunas logistikcentrum kan ditt företag utforma er lokal eller en egen fastighet efter era krav och unika behov. I en modern logistikanläggning kan era flöden maximeras och stora kostnadsbesparingar göras. Kontakt: NCC Property Development AB, Richard Helgesson, tel 0707-37 04 60 Rademachergatan 38 kontor 375 kvm Kontorslokal på fjärde våningen i en central kontorsfastighet. Praktisk rumslösning med över tio kontorsrum samt flertal mötes- och personalrum. Fastigheten ligger endast ca 200 meter från tågstationen. Kontakt: GE Capital Real Estate, Erika Lundquist, tel 0708-88 47 58 Mitt i staden

FLYGBILD ESKILSTUNA, (C) MODELLVERKSTADEN STATSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ESKILSTUNA KOMMUNFOTO: DAVID CASTOR

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Visste du att... Sju av tio svenskar tycker att Sverige borde satsa mer på vindkraftverk. Det visar en ny undersökning från Bixia. Enligt Svensk Vindenergis senaste prognos är Sverige ett av de nio medlemsländer som ligger före i sin utvecklingsplan, medan hela 18 av 27 medlemsländer ligger efter. Men svenskar tycker ändå att det borde satsas mer på vindkraft.

Västerås

Södra Ringvägen BUTIK 223 kvm Centralt belägen lokal med bra skyltläge. Ett flertal rum i dagsläget med möjlighet att förändra rumsindelningen. Garage ingår i ytan. Kontakt: Jernhusen, Johan Melander, tel 0706-08 12 68 Norra Källgatan 17 Butik 185 kvm I fastigheten finns i källarplan tillgång till konferensrum, kök, liten gymnastiksal samt bastu/relax. Tio minuters promenad till Västerås Centralstation. Kontakt: SveaReal AB, Maléne Broman, tel 0768-44 45 09

SVARTÅN VÄSTERÅS FOTO: CLIFFORD SHIRLEY

Karlstad

Örjansgränd KONTOR 560 kvm Kontor i öppet landskap.Möjligheter att anpassa för ny hyresgäst. Goda parkeringsmöjligheter samt allmänna kommunikationer. Kontakt: Kungsleden Fastighets AB, Johnny Ström, tel 070-532 19 56 Ramgatan 3 kontor 398 kvm En trevlig kontorslokal som anpassas och renoveras efter era behov. Busshållplats i närheten av fastigheten. Fem minuter till Karlstad centrum med bil. Kontakt: Newsec Asset Management, Morgan Sjölund, www.newsec.se Östanvindsgatan 14 kontor 8 000 kvm Lager på totalt 6 000 kvm, på samma plan finns en yta med pentry, kontor samt andra användbara ytor om 1 400 kvm. I direkt anslutning till lagret finns ett nyrenoverat kontor om 642 kvm. Kontakt: GE Capital Real Estate, Helena Dellborg, tel 031-83 79 26

KARLSTAD CENTRUM FRÅN BRO I SÖDER, FOTO: D.O.G.O

Ventilgatan 5 kontor 1 340 kvm Lokal bestående av en stor öppen butiksyta med tillhörande lageryta och stor port. Bra skyltläge mot E18 och bra parkering. Kontakt: Klövern AB, Per Johansson tel 0702-76 22 34 lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Mitt i staden

49


att göra! kOntRaktet ÄR PÅskRiVet - Utse en flyttansvarig. - Informera de anställda. - Tidplanera flytten. - Beställ flyttbesiktning av fastighetsägaren. - Kontakta eventuell arkitekt, projektledare, entreprenör.

FÖRsÄkRinG OCh aVtal - Se över och nyteckna avtal. - Uppdatera din försäkring. - Kontrollera att försäkringen gäller under flytten. - Kontrollera krav från försäkringsbolag och myndighet.

BOka it, tele, DatanÄt - Omförhandla eller säg upp avtalen. - Hur ska systemen fungera i verksamheten? - Kan nuvarande system flyttas? - Beställ telefonabonnemang och antal linjer. - Typ av nätverk? Trådlöst eller fast?

CHECKLISTAN

ATT GÖRA INFÖR FLYTTEN

Att flytta är ett stort projekt men innebär nästan alltid något spännande och positivt. Se det som ett gyllene tillfälle att förändra och förbättra din verksamhet. Låt Lokalguidens Att göra-lista visa dig vägen till en flytt med flyt.

6 50

Innan ni börjar leta efter en ny lokal är det en hel del punkter att gå igenom och tänka på. Först och främst bör ni bestämma er för en maxhyra på den nya lokalen och vilken kontraktstid och uppsägningstid ni vill förhandla fram. Det man brukar räkna som standard är ett treårskontrakt med nio månaders uppsägning. VaD ska lOkalen innehÅlla?

Ta fram en personallista och kontrollera behovet av yta. Hur många personer ska det nya kontoret rymma? Hur ska ni sitta? Är det effektivast och mest lämpligt med en öppen planlösning, separata rum eller kanske en blandning? Hur stor yta bör varje anställd ha? Riktlinjer man kan gå efter är 10-15 kvm om man sitter i öppen lösning och 15-20 kvm om man sitter i rum. Det är även viktigt att gå igenom övriga utrymmen noga och planera för konferens, om det behövs arkiveringsutrymmen. Hur många toaletter behövs, ska ni satsa på dusch, hur ska kapprummet se ut, ska köket rymma alla anställda eller ska det kunna användas även som mötesrum, hur mycket förrådsyta är ni i behov av, behöver ni ha gästarbetsplatser, vilorum, rökrum, uteplats? Vad som är viktigt är också att tänka långsiktigt, att tänka framåt och planera för hur organisationen kommer att se ut om CheCklistan checklistan

ett antal år. Ska ni ha en möjlighet att växa i lokalen? Ska ni bygga in flexibilitet? tÄnk iGenOM MilJÖn

Miljön är oerhört viktig för medarbetarna och en bra miljö skapar goda resultat och effektivare arbetssätt, det finns många studier i dag som bevisar det. Tänk på de tre L:en, ljus, ljud och luft och lägg extra krut här, det kommer att betala sig. Överväg även noga om ni ska anlita en inredningsarkitekt, det kan vara väl investerade pengar. Men tänk också på att en inredningsarkitekt inte behöver anlitas för att driva hela projektet. Ibland kan det räcka med att arkitekten kommer med en färdplan där själva konceptet är klart och där de beskriver hur ni tar er till slutmålet. sÄkeRhet OCh teknik

Även om inredningen ofta ses som den roliga biten bör lokalens teknik och säkerhet ligga högre på dagordningen. Ska det finnas bredband i lokalen, behöver det förberedas för nätverk och övrig datakommunikation? Tänk också på att förbereda för de olika ventilationskrav som kan finnas för utrustningen, ex kyla i serverrummet. Säkerhetsaspekterna får inte heller glömmas bort när ni tittar på lokal. Hur kan ni skydda er verksamhet på bästa sätt? Vilka lösningar är lämpliga i lokalen?

LOKALGUIDEN RIKS NR 1 2013 lokalGUiden nr 3WWW.LOKALGUIDEN.SE 2013 www.lokalguiden.se

Vilket lÄGe?

Speca upp era krav när det gäller läget. Är ett skyltläge viktigt, bör ni vara belägna nära vissa nyckelkunder, vilka kommunikationer behöver ni kunna använda er av och måste ni ha tillgång till parkeringsplatser?

Tänk på! › Att skapa bästa möjliga förutsättningar för ökad produktivitet. › Att säkerställa en god arbetsmiljö. › Att förstärka vi-känslan hos personalen. › Att förstärka företagets identitet. › Att skapa förutsättningar för framtida förändringar inom verksamheten. › Att säkerställa en långsiktigt god lokal ekonomi. › Att säkerställa ett hyresavtal som väl tillvaratar verksamhetens intressen. › Att en inredningsarkitekt inte behöver anlitas för att driva hela projektet. Ibland kan det räcka med att arkitekten kommer med en färdplan. › Att köpa kontorsmöbler i god tid, om ni bestämmer er för att ta hand om inredningen själva. Leveranserna är ofta långa.


FRÅn FlYttFiRMa till tRYCkeRi - Anlita en flyttfirma. - Beställ demontering/montering av inredning eftersom många flyttfirmor inte åtar sig det. - Beställ nya visitkort, brevpapper, skyltar. - Inventera befintliga kontorsmaskiner och beställ nya om det behövs.

laRM OCh lÅs - Se över säkerheten i den nya lokalen. Vilken typ av lås- och larmsystem behövs enligt försäkringsbolagets och verksamhetens krav? Ta gärna hjälp av en säkerhetskonsult.

nY aDRess OCh POsthanteRinG - Informera om flytten - både externt och internt. - Ändra adress. - Ändra posthanteringsavtal.

7 51

BILD: NYKREDITS KONTOR I KÖPENHAMN FOTO: SCHMIDT HAMMER LASSEN ARCHITECTS

LOKALGUIDEN lokalGUiden RIKS NR nr 13 2013 2013 WWW.LOKALGUIDEN.SE www.lokalguiden.se

CheCklistan checklistan


LOKALBANKEN HJÄLPER DIG

Lokalbanken i Svealand. Sök lokal på lokalguiden.se.

Här hittar du ett urval av de lokaler som finns på www.lokalguiden.se. Hittar du inte det du söker så gå in på webbsidan.

52

ESKILSTUNA

HALLSBERG

STOCKHOLM

375 kvm, Kontor......................Rademachergatan 38 Erika Lundquist.......................... ................0708-88 47 58 GE Capital Real Estate.............. ..Objekt nr 41760456

70 kvm, Butik....................................Östra Storgatan 1 Mikael Svedung.............................. ...........0727-27 96 64 Jernhusen AB............................ ..Objekt nr 41803994

220 kvm, Kontor.................. .........Gamla Brogatan 27 Sofia Sköld............................... ..................08-555 148 73 Fabege AB................................. ..Objekt nr 41788998

FALUN

1000-tals

lediga lokaler på www.lokalguiden.se 10 kvm, Kontor............Kista Science Tower, plan 13 Kontorshotell Kista....................................08-562 552 23 Vasakronan AB........................... .Objekt nr 41783034

2 547 kvm, Kontor.......................Pelle Bergs Backe 3 Nils Brasch..................................................0706-40 55 94 Klövern AB....................................... ..Obj nr 41799032

1 260 kvm, Produktionslokal........Främbyhalla A6 Mårten Rosén..............................................0702-28 06 20 CB Commercial & Partners AB...Objekt nr 41807446

KÖPING

uppsala

188 kvm, Butik.........................................Stora gatan 8 Tomas Ahlgren............................. ................0221-377 82 Fastighets AB Balder/Din Bostad.....Obj nr 41791959

209 kvm, Kontor.................................Kungsgatan 111 Petra Stråle................................... ................0221-377 82 Vasakronan AB....................................Obj nr 41806667

Sveriges ledande webbsida för lokalsökande och flyttande företag, www.lokalguiden.se Lokalbanken svealand

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Norrland

GÄVLEBORG • JÄMTLAND • VÄSTERNORRLAND VÄSTERBOTTEN • NORRBOTTEN

Svedjebron över Luleå älv har korats för sin fina ljussättning med utmärkelsen Svenska Ljuspriset. bild: Johan Jansson Souvenirfilm AB


Notiser

54

Polaris hyr ut 1 200 kvm i nytt projekt

Jernhusen säljer tre stationer

Fastpartner hyr ut 2 570 kvm i Gävle

Det kommunala lokalfastighetsbolaget i Skellefteå, Polaris, har lämnat in en bygglovsansökan för ett nytt kontorsprojekt i kvarteret Teknologen på Campus. Projektet omfattar 4 600 kvadratmeter fördelade på fem våningsplan. Hyresgäst till två av våningsplanen motsvarade 1 200 kvadratmeter är redan klar. Det är projektets arkitekt Consultec som tar dessa ytor. Även intresset för resterande ytor är gott. – Lokaler runt 1 000–1 500 kvadratmeter finns egentligen inte i centrala Skellefteå idag  det är därför vi bygger, säger Fredrik Löfstedt på Polaris.

Nu säljer Jernhusen stationerna i Boden, Hudiksvall och Söderhamn. Jernhusen letar efter lokala köpare som bättre kan utveckla stationerna. I takt med att resmönster förändras och infrastrukturen utvecklas har användandet av många järnvägsstationer förändrats utifrån ett resenärsperspektiv. Nu arbetar Jernhusen för att ge stationerna i Boden, Hudiksvall och Söderhamn ett nytt liv, men med en lokalt förankrad ägare. – Vi tror att lokala aktörer har bättre förutsättningar än vi att utveckla stationen och området. Det är bättre att stationen utvecklas och används av kommunerna eller företag från det lokala näringslivet som har fler mervärden på orten än vad vi har, säger Mattias Victorin, affärsansvarig på Jernhusen. Försäljningen sker genom budgivning för alla som är intresserade av att köpa stationen. – Priset är en viktig parameter i utvärderingen då vi vill få ett marknadsmässigt pris för fastigheten. Men vi frågar också efter vad man har för planer för stationen då den har en viktig funktion i samhället, säger Mattias Victorin.

Den 1 juni flyttar LK Prefab in som ny hyresgäst i fastigheten Näringen 10:4, Avaströms Företagshotell, i Gävle. Företaget har tecknat ett 7-årigt hyresavtal på 2 570 kvadratmeter produktionslokaler inklusive kontor. Övriga hyresgäster i Avaströms Företagshotell är NCC, Svenska Aerogel, Bravida, Geomatikk, Selga, FVB, Incoax och Telespecialisten. –Våra kvalitativa lokaler på Näringen och i Hemsta har en fortsatt god efterfrågan. Det känns bra att kunna fortsätta attrahera nya hyresgäster till våra lokaler, tillägger Svante Hedström, Fastighetschef på FastPartner.

boden får nya hyresgäster i 43:an Subway och apotekskedjan Kronans Droghandel kommer nu att öppna i det nya köpkvarteret 43:an i Boden. – Framgång i mindre orter är avhängt på att det finns fastighetsägare med ambitioner att skapa en levande stad och det har vi, säger Dennis Wiksten, vd Wikstens. I det nya köpkvarteret 43:an i Boden kommer två nya butiker att etablera sig. – Vi har gått in med hela hjärtat i detta projekt och jag är nu glad att kunna presentera nya starka varumärken till Boden. Dessutom har vi fler intressanta aktörer på gång, vilka vi hoppas att kunna presentera inom kort. Framgång i mindre orter är avhängt på att det finns fastighetsägare med ambitioner att skapa en levande stad och det har vi, säger Dennis Wiksten, vd Wikstens.

Tribona hyr ut 4 000 kvm i Sundsvall Till sin fastighet Sköns Prästbord 2:4 i norra Sundsvall har Tribona tecknat ett tioårigt hyresavtal med Norrpartner. Avtalet avser 4 000 kvm logistikytor och sker till en hyresnivå om 650 kronor per kvm exklusive energikostnader och fastighetsskatt. Lokalerna kommer nu att hyresgästanpassas inför Norrpartners inflyttning i december i år. Största hyresgäst i den 24 600 kvm stora logistikbyggnaden är Menigo. notiser norrland

G3/C2 Vertical Safety, creative commons

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

säkerhetsföretag ökar service till sportbutiker C2 Vertical Safety och B.Klingheim AB gör en gemensam satsning på jakt/sportbutikerna i Norrland. Samarbetet innebär att Norrlandsbutikerna nu kan räkna med både tätare besök och bättre service när det gäller skid- och outdoorprodukter från två av landets ledande nischade säkerhetsföretag.


Visste du att... ...majoriteten, 78 procent, av alla företag och myndigheter byter ut medarbetarnas mobiltelefoner vart tredje år eller oftare. Men bara 11 procent ser till att informationen på mobilerna raderas innan de fasas ut och riskerar därmed att känslig information hamnar i orätta händer.

Elite Plaza har öppnat hotell i Örnsköldsvik Den 2 april 2013 öppnade Elite Plaza hotell i Örnsköldsvik högsta byggnad. Elite Plaza Hotel är ett helt nytt fyrstjärnigt och modernt hotell med 135 stilfullt inredda rum samt vacker utsikt över Örnsköldsvik och dess hamn. Hotellet har ett förträffligt läge, centralt invid Inre hamnen och på gångavstånd finns Fjällräven Center. Högst upp i den 14 våningar höga aluminiumfanerade byggnaden finns en generös relaxavdelning med ett välutrustat gym samt en stor bastu och på våning tolv finns hotellets två sviter. Hotellet har tre konferensrum varav den största lokalen rymmer upp till 50 personer. I gatuplan öppnar den uppskattade gastropuben The Bishop’s Arms med sitt stora utbud av öl och whisky samt till sommarpe-

rioden erbjuds här en stor uteservering med direkt utsikt över den fina gästhamnen. – Att etablera sig i Örnsköldsvik är ett viktigt steg i vår satsning för bättre täckning i Norrland. Vi vill också på detta sätt bidra till Örnsköldsviks ambition om att fungera som en trivsam mötesplats. Att dessutom ha möjlighet att göra denna satsning tillsammans med Peter Forsberg och hans familj gör det hela extra roligt, säger Bicky Chakraborty, vd och ägare Elite Hotels of Sweden. Örnsköldsvik har en stark utveckling som ort och hotellets öppnande möter ett uppdämt behov av kvalitetshotell i staden. Byggnaden som inhyser Elite Plaza Hotel Örnsköldsvik är ritad av den välkände arkitekten Thomas Sandell och bygget är utfört av NCC Construction Sverige. Fastigheten ägs bland annat av familjen Forsberg genom deras bolag Forspro.

Vision, Elite hotel bild: sandell sandberg

55

VI BJUDER IN DIG Branschkollegor. Eller några helt andra. Som företagare behöver du träffa folk och pröva olika sammanhang för dina affärer. Vi kan hjälpa dig att hitta det nätverk som just du behöver. Kanske hittar du din framtida samarbetspartner på en företagarfrukost som Näringslivsbolaget arrangerar och där varje månad minst 150 företagare träffas och minglar.

Med en överhettad bostadsmarknad och skenande befolkningsökning i storstadsregionerna, är vi i Sundsvall beredda att bidra till avlastning genom att öppna upp för ännu fler etableringar av till exempel banker och försäkringsbolag. Här finns tid, plats och gynnsammare villkor både när det gäller kostnader, lokaltillgång, friluftsliv och restid till jobbet.

Vi har ett nära samarbete med Åkroken Science Park som är en arena för regionens entreprenörskap och tillväxt. På Åkroken finns en inkubator och klustret Number One Forest Industry Network.

Som arbetsgivare kan det ju vara kul att få erbjuda människor både anställning och livskvalitet...

I Sundsvall finns också den mest utvecklade infrastrukturen för Bank, Försäkring, och Pension utanför de tre storstäderna, och ett unikt samarbetsnätverk för dessa branscher i CER – Centrum för forskning om ekonomiska relationer. CER-sektorn sysselsätter idag cirka 2500 personer i vår region. För kontakt och mer information besök www.naringslivsbolaget.se

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

notiser norrland


Analys Anders Rydstern Savills Artikelförfattare

Gävle

har läget i fokus Anders Rydstern analyserar Gävle, vars läge vid havet gör staden till en viktig godshamn med ett strategiskt logistiskt läge. Gävle beskrivs genom sin närhet till Stockholm, som en relativt attraktiv ort av investerare och här finns ett tryck på att etablera sig alternativt utöka sitt innehav. 56

Gävle är Gävleborgs residensstad och har kommunen präglats av verkstadsindustrin. haft en stabil befolkningstillväxt melDen största privata arbetsgivaren lan 0,5-1,0 procent under den är papper och kartong företaget senaste tioårsperioden. Totalt Korsnäs med cirka 3 procent av bodde 96 170 personer i komkommunens arbetstillfällen. Gävle hamn munen vid senaste årsskiftet Lantmäteriet ligger i Gävle hanterar en stor varav drygt 70  000 av dessa och därför lockar människor del av exporten kan hänföras till tätorten. som vill verka inom detta av stål och trä, Kommunen har även en inaffärsområde. De senaste och import av pendling från närliggande åren som Gävle har drabbats olja och kaffe. kommuner och orter vilket av några stora nedläggningar ökar underlaget för näringsidmed Eriksson, Leaf och Sandkare i staden. vik, företag som har varit viktiga Staden är belägen vid Gävför hela länet. lebukten, där Gavleån mynnar i BotPå Svenskt näringslivs kommunranking tenhavet (Östersjön), cirka 15 km nordväst tappade Gävle 7 placeringar mot föregående om Skutskär vid gränsen till Uppsala län år. Under 2012 rankades kommunen på där Dalälven har sin mynning. Cirka 20 km plats 236 (229) av Rikets 290 kommuner. väster om Gävle och uppströms längs GavArbetslösheten steg till höga 14,4 procent i leån ligger Sandviken slutet av 2012. Stadens läge vid havet gör det till en Marknaden viktigt godshamn och ett strategiskt logisGävle bedöms genom sin närhet till Stocktiskt läge. Hamnen hanterar en stor del av holm som en relativt attraktiv ort av investeexporten av stål och trä, och import av olja rare och det finns bland investerare ett tryck och kaffe. Övergripande gör läget kommupå att etablera sig, alternativt utöka sitt innenikation det möjligt för pendling till främst hav, på orten. Uppsala och Stockholm. Gavlegårdarna äger och förvaltar cirka Den största arbetsgivaren i kommunen 15 200 hyreslägenheter och cirka 1 000 loär Gävlekommun själv med så mycket som kaler i Gävle kommun. Bolaget har sitt fast20 procent av alla sysselsatta. Historiskt har analys Gävle

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

ighetsbestånd koncentrat till Gävle tätort men finns även i de mindre orterna Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Bergsby och Norrsundet. Andra stora fastighetsägare som verkar inom kommunen är bland andra Balder genom Din Bostad och Fastpartner. Kontorshyrorna i Gävle har legat förhållandevis stilla under senare år. Hyror i A-läge återfinns normalt i intervallet 1 0001 100 kr/kvm och har gjort så under ett antal år även om vissa undantag finns. Hyrorna i B-lägen kommer endast i undantagsfall över 750 kr/kvm, normalhyrorna här ligger i intervallet 600-750 kr/kvm. Hyror för butiker i bästa läge ligger uppemot 2 500 kr per kvm. Här finns dock ett relativt stort spann beroende på läge, standard och andra parametrar. Framtid

Bygget av IKEA i Borlänge kommer sannolikt att påverka Gävle då ett stort antal dalmasar som tidigare besökt Valbo köpcenter, med IKEA, kommer att ”stanna hemma”. Ikea-varuhuset i Valbo är ett av Sveriges minsta. Kommunen jobbar för att förändra detaljplanen för att kunna tillskapa ytterligare byggrätter i området. I detaljplanen som skall upp till godkännande efter sommaren görs också plats för ett nytt större IKEA.


Savills Lokalguidens samarbetspartner Savills plc är en global fastighetstjänsteleverantör som är listad på London Stock Exchange. Med ett internationellt nätverk av över 200 kontor och samarbetspartners, erbjuder man ett brett urval av specialistråd, förvaltningsoch transaktionstjänster till kunder över hela världen. I Lokalguiden Riks kommer Savills Göteborg att bidra med marknadsanalys och färska siffror på hyres- och vakansnivåer i varje nummer under 2013. www.savills.se

57

f ly gb il d öv e r g ävl e

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

analys Gävle


tidigare analyser analysstäder

I varje nummer av Lokalguiden Riks presenterar vi en specifik analysstad. För er som är nyfikna på våra tidigare analysstäder kommer här en sammanfattning.

Umeå Det har under senare tid inte skett någon anmärkningsvärd aktivitet på kontorsmarknaden. Nämnvärt är dock att Norrporten planerar att bygga ut sin fastighet i kvarteret Magne, där Storgatan korsar E4. Planerna omfattar bland annat ett höghus i tolv våningar, med ett totalt tillskott om cirka 13 500 kvm kontor och handel. Norrportens projekt ligger precis inom den så kallade centrumfyrkanten, som kan sägas utgöra A-läge för kontor i staden. Ett annat stort projekt i centrala Umeå berör kvarteret Forsete, där Kungspassagen ligger. Där skall Balticgruppen, enligt den

BILD: FLYGBILD ÖVER UMEÅ

numera godkända detaljplanen, fördubbla nuvarande våningsyta samt bygga en högdel om 13 våningar. Planen kommer att skapa betydligt mer handelsyta i centrala staden, men skapar också förutsättningar för hotell, kontor och bostäder. Handeln är en av Umeås viktigaste branscher och under 2011 omsatte handeln drygt 7,6 miljarder, varav sällanköp- och dagligvaror stod för ungefär lika stora delar av försäljningen. Trots att handeln i kommunen omsätter nära 8 miljarder, finns det planer på att öka handelsytan med omkring 140 000 kvm inom de närmsta åren.

Sundsvall

58

BILD: FLYGBILD ÖVER SUNDSVALL

Sundsvall, ”Norrlands huvudstad”, är Sveriges 16:e största kommun med knappt 100 000 invånare, befolkningen har ökat med cirka 3  000 personer sedan år 2001, mest beroende på inflyttning. Av befolkningen är cirka 57  000 bosatta i tätorten. En stor del av Sundsvalls framgångar har uppnåtts tack vare Mittuniversitetet som har ett av fyra campus i Sundsvall. Campus Sundsvall har cirka 4 500 studenter av totalt cirka 16 000. Kontorshyrorna i Sundsvall har legat förhållandevis stilla under senare år. Hyror i A-läge återfinns normalt i intervallet 1  000–1  300 kr/kvm och har

gjort så under ett antal år även om vissa undantag finns. Hyrorna i B-lägen kommer endast i undantagsfall över 1 000 kr/kvm, normalhyrorna här ligger i intervallet 700– 900 kr/kvm. Hyror för butiker i bästa läge har passerat 2 500 kronors nivån, enskilda noteringar på högre belopp har noterats. Den största satsningen på lång tid är Sundsvall Logistikpark som kommer att ligga längs kusten norr om city. Satsningen innebär att järnväg, landsväg och sjöfart binds samman genom en ny containerhamn. Bakom satsningen står kommunen, SCA, Trafikverket och Länsstyrelsen.

Skellefteå

BILD: MÖJLIGHETERNAS TORG I SKELLEFTEÅ

Tidigare analyser

”Guldstaden” har drygt 71 000 invånare varav cirka hälften är bosatta i tätorten. Invånarantalet har varit tämligen statisk under senare år. Skellefteå är traditionellt en industristad med kända namn som Boliden AB, Skega och Alimak men har sedan 1990-talet sett många småföretag växa upp inom bland annat it-sektorn. Arbetslösheten i kommunen ligger på sämre nivåer än de som redovisas för Riket i helhet. Kontorshyrorna i Skellefteå har legat förhållandevis stilla under senare år. Hyror i A-läge återfinns normalt i intervallet 900 –1 100 kr/kvm och har gjort så under

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

ett antal år. Hyrorna i B-lägen kommer endast i undantagsfall över 1 000 kr/kvm, normalhyrorna här ligger i intervallet 600–900 kr/kvm. Hyror för butiker i bästa läge har passerat 2 200 kronors nivån, enskilda noteringar på högre belopp har noterats. Här finns dock ett relativt stort spann beroende på läge, standard och andra parametrar. Även i bästa läge kan hyrorna droppa ned till 1  500 kr/kvm. En genomgripande förnyelse av Skellefteå centrum kan komma i framtiden. Planerna är kopplade till Norrbotniabanans förverkligande och ett eventuellt resecentrum.


ÖSTERSUND Östersund har knappt 60 000 invånare varav cirka hälften är bosatta i tätorten. Invånarantalet har varit ökat under senare år. Östersund är den enda stad inom Sveriges nuvarande gränser som grundats på 1700-talet. Staden marknadsförs av kommunen och näringslivet som ”Vinterstaden”. Likt övriga Jämtland domineras Östersund av småföretag. Staden är hela Jämtlands läns handelscentrum och har över 300 butiker. Östersund har sin tyngdpunkt i samhällsvetenskap med viss naturvetenskaplig och teknisk utbildning, samt tydliga profileringar mot vård- och socionomutbild-

ningar. Här finns också skid- och skidskytteuniversitet.

59

Industri Karlstad

Butik Karlstad

Industri Karlskoga

Lamberget 7 000 kvm - Industrilokaler Området ligger nära Karlstads Hamn. Verkstadslokaler anpassade för tung industri. Verkstäderna kan delas upp i flera mindre lokaler efter hyresgästernas behov, det finns även möjlighet till nyproduktion av lokaler som anpassas till nya hyresgäster. Kontor i 3 våningar, kallförråd samt gott om uppställningsytor utomhus.

Tormestad 1 040 kvm - Butikslokal Området ligger i nära anslutning och med skyltläge mot Hammaröleden som är en av Karlstads mest trafikerade genomfarts leder. Mycket fräsch och ljus butikslokal med hög standard på materialval. Kaffehörna samt toalett för kunder finns i butiken. Två separata entrer gör att lokalen eventuellt kan delas av för olika verksamheter.

Brickegårdsverkstaden 11 500 kvm - Produktionslokaler Byggnaden är strategiskt placerad intill E18 i Karlskoga, med endast 3 mil till Örebro flygplats. Moderna produktionslokaler i två plan, kontor, personalutrymmen, lager samt en restaurangdel. Lokalen kommer eventuellt att delas av i flera mindre delar för att kunna anpassas till flera hyresgästers behov.

För ytterligare information och visning av respektive objekt kontakta Kent Schützer kent@provexa.se 054-101171 0703-311171

Provexa_annons 192x124.indd 1

2013-04-16 14:56:13

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Tidigare analyser


Andreas Nelvig VD NP3

lokalguidens expertpanel Expertpanelen är ett återkommande inslag med en panel av två VD:ar med en bred branschkunskap. De kommer att svara på olika typer av frågor som är till gagn för er alla som söker nya lokaler eller står inför en flytt. I detta tredje nummer av Lokalguiden Riks 2013, svarar Expertpanelen på frågor om ledarskap och hur de arbetar för att stärka sitt varumärke.

60

?

I en organisation är ledarskapet viktigt, vad utmärker ett bra ledarskap enligt dig?

Andreas Nelvig, NP3 – Att ge andra ansvar o låta dem växa med ansvaret. Att kontinuerligt ge feedback och inse att göra fel ingår i utvecklingen för alla. Sedan tycker jag att det är viktigt att man som ledare vågar ta beslut och vågar stå för dem, men samtidigt kunna vara ödmjuk att kunna ändra sig om skäl finns för det. Christer Sundin, Diös – Ett bra ledarskap utmärks av individens förmåga att kommunicera, entiuasmera och driva verksamheten mot fastställda mål. Ledarskapet är mångfacetterad då du måste kunna arbeta både inåt och utåt, dvs mot både anställda samt kunder samtidigt som du skall nå resultat. En viktigt förmåga är även att kunna anställa ”rätt” medarbetare som du skall driva verksamheten tillsammans med. Expertpanelen Norrland

Christer Sundin VD Diös

?

Hur arbetar ni för att stärka ert varumärke mot de lokalsökande företagen?

Andreas Nelvig, NP3 – Vi i NP3 arbetar med varumärket via relationer till våra befintliga kunder, ägare och intressenter samt till deras nätverk. Sedan så annonserar vi och sponsrar idrott och kultur men det är i en liten omfattning. Christer Sundin, Diös – I vår värld där vi har fastigheter på många stora och små orter, utgör vår hemsida, för många, en första kontakt. Den skall vara både lättillgänglig och ha ett bra igenkännande, som underlättar för kunder, när de söker lokaler i vårt bestånd. Vi kommer inom kort att lansera en ny hemsida. Där vi är representerade med egna kontor är vårt utförande av arbetet och vår personal det viktigaste instrumentet för att stärka varumärket. Vårt sätt att hantera våra kunder, i det dagliga arbetet, med egen personal som överträffar kundens förväntningar, är det bästa alternativet. Det gäller hela vår personalstyrka som finns på våra lokalkontar. Naturligtvis skall vår personal i växelfunktioner kunna vår verksamhet för att kunna ge rätt information till de som kommer i kontakt med oss via vår växel.

Har ni någon intressant fråga som ni önskar få svar på så kan ni maila till: redaktionen@lokalguiden.se BILD: abstracta

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Hundratals lediga lokaler på lokalguiden.se Visst vet du att du hittar alla våra lokaler på www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sökning och hitta rätt lokal för dig och din verksamhet

populäraste lokaler

på lokalguiden.se Norrlands mest intressanta lokaler just nu med utgångspunkt i “klickstatistiken” på www.lokalguiden.se. Här finner du även utförlig objektsinformation för respektive lokal med upp till nio stycken bilder. Hittar du en intressant lokal kan du kontakta fastighetsägaren direkt via kontaktuppgifter nedan. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

61

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

UMEÅ

skellefteå

900 kvm prod.lokal...Mullbergsvägen 13 Per-Martin Andersson...........091-0735636 Fastighets AB Polaris.Objekt nr 41801624

UMEÅ

1 700 kvm kontor.................Strömvägen 8 Christer Melander...................4660678845 Hemfosa.....................Objekt nr 41793305

136 kvm butik....................Kungsgatan 60 Christer Melander..................0706-619330 Hemfosa.....................Objekt nr 41802440

565 kvm prod.lokal.............Torsgatan 101 Fredrik Löfstedt.....................091-0735637 Fastighets AB Polaris.Objekt nr 41801621

1 090 kvm kontor...........Kontaktvägen 7 Christer Melander...................4660678845 Hemfosa.....................Objekt nr 41793304

317 kvm lagerlokal....Förrådsvägen 11-15 Maria Paringer Stålhult.........090-6953400 Kungsleden.................Objekt nr 41796141

LULEÅ

1 146 kvm kontor..................Spårvägen 10 Mikael Hagerfors...................08-412 86 37 Aberdeen....................Objekt nr 41805010

230 kvm kontor....................Bölevägen 44 Maria Paringer Stålhult.........090-6953475 Kungsleden ................Objekt nr 41796112

200 kvm lagerlokal..........Maskingatan 1 Maria Paringer Stålhult.........090-6953475 Kungsleden ................Objekt nr 41807625 240 kvm butik................Gräddvägen 15 A Jonas Bergh..............................090-139000 Mäklarhuset Umeå.....Objekt nr 41809726

700 kvm kontor...............Kontorsgatan 37 Cecilia Berg...........................060-6201098 Jernhusen AB.............Objekt nr 41801166 660 kvm butik.................Kontorsgatan 37 Cecilia Berg...........................060-6201098 Jernhusen AB..............Objekt nr 41812675

gävle

600 kvm kontor...............Utmarksvägen 2 Tove Wahlén..........................0703-996891 NP3 Fastigheter AB...Objekt nr 41807686

2 350 kvm butik....................Formvägen 8 Ludvig Samuelsson..................08-4415770 M&P AB..........................Obj nr 41808032

ÖSTERSUND

1 560 kvm lagerlokal...Bangårdsgatan 34 Olle Walltin...............................063-571493 Aberdeen.....................Objekt nr 41805011

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se Populäraste lokaler Norrland


Norrland Analys

pågående projekt Här presenterar vi ett urval av pågående projekt i Norrland. Projekten är i olika faser och har hunnit olika långt. Kontakta fastighetsägaren direkt om du är intresserad och tipsa oss gärna om projekt att skriva om.

Galleria av trä i Lycksele 62

Svensk Bostadsutveckling och lokala investerare ska bygga en åtta våningar hög ”trägalleria” i Lycksele. Historiskt sett har Lycksele varit en trästad men flera byggnader har rivits. Men nu finns planer på att bygga upp kvarteret Köpmannen i trä. 2014 planeras byggnationen av en 4 300 kvadratmeter stor galleria i Lycksele. Fastigheten kommer förutom handelslokaler inrymma kontor och lägenheter.

piteå får Norrlands häftigaste byggnad Privatägda Skoogskoncernen, i utvecklingen av en ny stadsdel kring gallerian Småstaden, mitt i centrala Piteå. Mest spektakulärt blir det imponerande landmärket, den intressantaste byggnaden längs hela Norrlandskusten. Projekt Träkronan omfattar hela kvarteret Stora Örnen och inkluderar gallerian Småstaden, Skoogs City Hotell och omkringliggande lägenheter och kontor. Med välkomnande träfasader, modern arkitektur och väl beprövade byggmetoder och material, utvecklas en helt ny stadsdel där boende, handel, hotell och mötesplatser integreras, mitt i city. Landmärket inrymmer ett helt nytt hotell, med skybar, konferensavdelning och hotellboende utöver det vanliga. Småstadens galleria blir än mer attraktiv, med uppgraderad gestaltning av hela fastigheten. Den nya handelsplatsen kommer erbjuda ytterligare möjligheter till etablering och handel, med plats för ett bredare och större utbud som sätter Piteå på kartan som en handelsstad. Nytt och annorlunda boende ingår också i kvarteret. Det handlar

om både lägenheter och bostäder med exklusiv känsla. – I de nya bostäderna, med lägenheter och stadsradhus, loftgångar och innergårdar, vill vi förstärka den gemytliga känslan mitt i stadskärnan. Det kommer att bli ett levande kvarter och en ny puls i Piteå, säger Roland Skoog, VD, Skoogs Bränsle AB. För Piteå som stad innebär satsningen en välkommen språngbräda för tillväxt.

visionsbild för trädkronan, flygbild.

handelsområdet stärks i östra birsta

Trägalleria lycksele, bild: elinder sten

pågående projekt

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Birsta är Norrlands främsta shoppingdestination med sina 210 000 kvm och ca sex miljoner besök årligen. Med utbyggnaden i den östra delen stärks handelsområdet ytterligare, och Sundsvall växer som regionalt centrum. I östra Birsta planerar NCC att utveckla Birsta Handelsgård, en kontrast till den västra delen med en tilltalande atmosfär. Läget är det strategiskt bästa och mest exponerade på östra sidan, invid E4 och ICA Maxi med IKEA mittemot. Pågående förbättringar av infrastrukturen i området innebär också ökad tillgänglighet och en ny bussgata. I Sundsvall ses östra Birsta som en viktig kugge för att öka stadens dragningskraft som regionalt centrum, och för att stärka handeln i Norrland.


Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighetsägarna hittar du på lokalguiden.se. Tipsa oss gärna om pågående projekt!

Avalanche vann på ”wo” i Haparanda

Norrländsk citygalleria med storstadskänsla

Nytt kontorshus på Campus skellefteå

Kommunfullmäktige i Haparanda har röstat för att gå vidare med ett förslag från Avalanche Capital avseende projektet ”På gränsenstaden”. Avalanche kallar det för Barents center och det innehåller en gymnasieskola, en multiarena samt därtill en del med 25 000 kvm kommersiella lokaler varav 18 000 kvm butiker och restauranger. Butikssammansättningen har en bredd och variation som tillgodoser en bred besöksgrupps behov och förväntningar. Butikerna skall ha en ledande marknadsposition eller befinna sig i en utvecklingsfas som kan leda till en tätposition i sin nisch inom 4-5 år. Butikerna grupperas i ”kundgruppskoncept”, vilket innebär att grupperna, vad avser sortiment och målgrupp, fungerar som grannar till varandra. Flera företag, varumärken och produktsortiment kommer att vara nya för HaparandaTornio. Butiksstorleken varierar mellan 50-2 500 kvm. Anläggningarna ska ligga mellan Ikea och köpcentrumet Rajalla som ligger på den finska sidan om gränsen. Med sitt strategiska läge intill E4:an och HaparandaTornio som ”Barents Nav” skall Barents center bli en ny attraktion för hela regionen.

I centrala Umeå planerar Balticgruppen AB att uppföra ett nytt affärshus genom om- och tillbyggnad av Kvarteret Forsete. Nya Kungspassagen antar formen av en modern citygalleria med en påtaglig storstadskänsla. Ågrens uppdrag är att utveckla det kommersiella konceptet för Kungspassagen som kommer omfatta drygt 16 000 kvm butiksytor fördelade på tre våningsplan. Butikssammansättningen är tänkt att ytterligare förstärka storstadskänslan. Ett bra basutbud kompletteras av prisstarka koncept med tydlig trendfaktor, där fokus ligger på en hög servicegrad i en modern och spännande miljö. Hela kvarteret beräknas vara färdigställt 2014. Den nya gallerian är tänkt att fungera som en mötesplats för studenter och citymänniskor som vill uppleva storstaden Umeå. Syftet är att skapa ett kvarter som förutom shopping innehåller restauranger och diverse andra verksamheter. Därtill kommer det också byggas ett nytt hotell i kvarteret samt bostäder och kontor på högre våningsplan. Genom sitt centrala läge uppfyller Kvarteret Forsete alla förutsättningar att bli en ny ledande attraktion för staden och regionen.

Fastighets AB Polaris uppför, med beräknad byggstart under våren 2013, ett nytt kontorshus på ca 4 000 kvm i sex våningar ovan mark, på tomten väster om Forumsalen. Byggnaden är planerad att bli en plats där företagande, forskning och utbildning kan mötas. Målsättningen är att den blandning av personer som finns på området, i universitetsmiljön och i de företag som verkar där, skall inspirera och ”smitta” av sig. De nedre våningsplanen inrymmer flexibla undervisningssalar, grupprum och showroom. Dessa plan görs med generösa glasytor som bjuder in besökaren och tar in utsikten. De övre våningarna inrymmer flexibla kontorsplan. Majoriteten av kontorsrummen ger älvsutsikt.

ÅTTA VÅNINGAR KONTOR & HANDEL PLANERAS I LULEÅ LRF och Vasallen planerar ett rejält projekt på Lantmännens tidigare fastighet i kvarteret Kajan i Luleå. Projektet omfattar ett åtta våningar högt hus om 15 500 kvadratmeter varav cirka 1 000 kvadratmeter på bottenplan ska utgöras av handel, och resten av kontor. Sammanlagt kan huset inrymma cirka 850 arbetsplatser. Den ursprungliga planen för fastigheten var att uppföra 140 nya bostadsrätter, men efter att ha fått flera intresseanmälningar från potentiella kontorshyresgäster tänkte man om. Om detaljplanen godkänns av kommunfullmäktige i maj kan bygget vara igång redan till hösten, och stå färdigt tidigast till sommaren 2015.

NCC bygger nytt grönt kontor

barents center bild: avalanche capital

NCC får i uppdrag att bygga en ny kontorsbyggnad med grön profil på Porsön i Luleå. I september 2013 ska Luleå energis nya kontor stå färdigt. Målet är att certifieras som Miljöbyggnad, nivå silver. Kontoret kommer att ha en total byggyta på 3 600 kvm. lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

pågående projekt

63


Norrland Analys

Nytt storhotell byggs på Frösön

nya lokaler för Esrange Space center i kiruna

Frösö Park Fastighets AB äger det tidigare regementet F4 på Frösön i Östersund. Bolaget planerar nu uppförandet att ett nytt storhotell på området. Hotellet kommer att innehålla 210 rum, stora konferensutrymmen samt SPA/skybar/gym med utsikt över Åreskutan, Storsjön och Oviksfjällen. Området ligger i direkt anslutning till Östersunds Flygplats, nio minuter från centrala Östersund. Vidare planeras en ny evenemangsarena för kongresser, mässor och större evenemang. Totalt omfattar arenan ca 8 000 kvm och inryms i den gamla JAS-hangaren. I konsertsittning beräknas arenan inrymma ca 2 500 sittande.

Vid Esrange Space Center pågår nu en satsning för att ge SSC:s (Swedish Space Corporation) rymdbas ett lyft inför framtiden. Swecos arkitekter har ritat förslag till nya lokaler som bättre ska spegla den högteknologiska verksamheten. Esrange Space Center är en idealisk plats för rymdverksamhet där det bedrivs både grundforskning och klimatforskning genom att ge forskare och gäster från hela världen tillgång till rymden. När man ansåg att den högteknologiska verksamheten inte längre speglades av anläggningen som byggdes på 1960-talet, kontaktades Sweco för att utforma en ny byggnad. Tanken med den nya byggnaden är att

64

Frösö hotell, visionsbild: HERMANSSON HILLER LUNDBERG ARKITEKTER

pågående projekt

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

skapa ett nytt landmärke som är väl synligt från inpasseringen - en modern, tidsenlig byggnad som personal och ledning är stolta över. Ambitionen är att starta projekteringen under 2013 och byggstart 2014.

Nytt handelsområde i Mora I Mora, längs med infarten och riksväg 70, ska Sjaelsö och Rico Estate Development uppföra 7 770 kvadratmeter butiker i anslutning till ett existerande handelsområde. Bygglovet är beviljat och bygget förväntas starta under april månad. Butikerna kommer stå färdiga för inflyttning och öppning våren 2014.


Ett urval av pågående projekt Är ni intresserade av någon specifik lokal eller ett projekt kontaktar ni fastighetsägaren direkt. Kontaktuppgifter till fastighetsägarna hittar du på lokalguiden.se. Tipsa oss gärna om pågående projekt!

Nytt stadsrum i hjärtat av Luleå Att skapa en innerstad rik på upplevelser och öka stadens attraktionskraft är centralt när en parkeringstomt ger plats för ett nytt kvarter med butiker, hotell, kontor och bostäder. Det framtida kvarteret Hunden länkar samman Luleås pulsåder Storgatan med samlingspunkten Kulturens Hus. En inomhuspassage med butiker i två plan ger stadens invånare och besökare goda möjligheter till shopping av hög kvalitet. Kontorsytorna på de övre planen möter efterfrågan på moderna lokaler och erbjuder en stimulerande arbetsmiljö med utsikt över stadens livligaste shoppingstråk. Luleå får ytterligare 9 200 kvm butiker och kontor. En hotelldel tillgodoser Luleås behov av hotellrum med god standard.

KV HUNDEN, creative commons

65

Kanske har vi det du söker? Här är ett urval av våra lokaler, besök vår hemsida för fler objekt.

Gävle - Sörby Urfjäll

Borlänge - Södra Backa

Sundsvall - Skönsmon

Utmarksvägen 2

Mästargatan 6

Enhörningsvägen 24

800 kvm - Kontor

448 kvm - Kontor

1 085 kvm - Logistik/Kontor

Fina kontor i perfekt läge på Sörby Urfjäll, precis vid Gästrike Återvinnares kontorsanläggning. God kommunikation till området.

Nyrenoverad kontorslokal med bra skyltläge och i nära anslutning till riksväg 50/70. Öppna ytor varvas med kontorsrum och konferensrum. P-platser finns.

Mycket fin logistiklokal med tillhörande kontorsutrymmen. Perfekt läge nära blivande bron och Sundsvallsfjärden.

Kontakta Tove Wahlén, tfn 060-777 03 05 tove@np3fastigheter.se

Kontakta Tove Wahlén, tfn 060-777 03 05 tove@np3fastigheter.se

Kontakta Mats Andersson, tfn 060-777 03 09 mats@np3fastigheter.se

www.np3fastigheter.se Esplanaden 16, Sundsvall

Tfn 0200-751 000

tänk annorlunda, tänk nyt t!

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Pågående projekt


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i A- till C-läge inklusive värme/kyla men exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. I samarbete med NAI Svefa. Siffrorna är framtagna av Nai Svefa och uppdaterade januari 2013.

HYRESNIVÅER i Norrland 66

I sökandet av ny lokal är lokalhyran en viktig del. Hyran styrs av ett antal parametrar så som exponeringsmöjlighet, standard och läge. Sundsvall är en stark handelsstad med sjunkande vakanser. Spannet för kontorshyra ligger mellan 900 och 1 400 kronor per kvm och år. I Östersund pågår en utveckling av centrum och det planeras för både nya kontor och nya handelslokaler. Här pendlar kontorshyran mellan 900 och 1 500 kronor. I Luleå kan hyran för ett kontor i A-läge uppgå till 1 100 kronor och i Umeå upp till 1 700 kronor.

När det kommer till hyresnivåer förekommer stora variationer. Kommunikationsläget, standard, exponeringsmöjlighet, utsikt, inredning samt närhet till service, shopping och restauranger är saker som kan påverka hyran, men det som styr mest är så klart det geografiska läget. Därmed är det också svårt att ge en helt rättvis översikt av marknadshyrorna. Hyresnivåer delas därför upp i A-, B- och C-lägen. Ett A-läge kännetecknas av låga vakansgrader, centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet. Dessa områden genomströmmas av många människor och har också det högsta hyresnivåerna. Med andra ord det bästa läget ur kommersiell synvinkel. Här är efterfrågan högst. Ett B-läge är relativt centralt och kräver goda nivåer på service och kommunikationer, men lokalhyran är runt 80 procent av ett A-läge. Vakansgraden är marginellt högre. C-läge har högre vakansgrad och närheten till service och kommunikationer är inte lika god, men hyrorna är lägre än i både B- och C-läge. Lokalhyra beräknas per kvm och år. Hyresnivåer Norrland

östersund

gävle

Ett flertal fastighetstransaktioner och bolagsförsäljningar har genomförts vilket har inneburit att nya fastighetsägare har etablerat sig och tidigare fastighetsägare har stärkt sin närvaro på Östersundsmarknaden. Mycket händer inom handelssegmentet med en utveckling av centrum samt expansion av handelsområdet Lillänge. Satsningar görs även för att utveckla centrala Östersund och för att skapa fler bostäder.

På Gävles kommersiella fastighetsmarknad är Gävle kommun en betydande ägare. Även aktörer som Diös, KF Fastigheter, Norrporten och Protego finns med bland de större ägarna. Hyresmarknaden i Gävle är överlag relativt stabil och avseende kontor efterfrågas moderna flexibla kontorslösningar.Det är fortsatt god efterfrågan på bostäder i staden och ett flertal projekt planeras och är under uppförande.

hyresnivåer östersund

hyresnivåer gävle

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 750 – 1 400 600 – 1 200 450 – 800

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 500 800 – 1 250 600 – 850

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 300 – 2 700 900 – 1 300 500 – 800

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 500 – 4 000 700 – 1 900 600 – 900

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 350 – 700 300 – 550 250 – 400

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 450 – 700 400 – 575 350 – 425

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Hyror Analys i siffror

67

flygfoto över sundsvall

umeå

luleå

sundsvall

Västerbottens regionstad med sina 115 000 invånare fortsätter att växa vilket avspeglar sig i stadens flera byggnadsprojekt. Det pågår infrastruktursatsningar vid Umeå Central samt ombyggnationer av E4/E12. Flertalet bostadsprojekt och kommersiella satsningar fortgår i det område där staden nu planerar för ett kulturhus inför året som Europas kulturhuvudstad 2014. Universitetet är en drivande kraft som är till stor nytta för staden.

Luleå har ca 74 000 invånare och ligger vid kusten. Norrbotten är det nordliga län som klarat inbromsningen i konjunkturen bäst, till stor del tack vare en stark efterfrågan på bas- och gruvindustrin. I Luleå innebär den starka industriutvecklingen en ökad framväxt av teknikkonsultbolag och i staden finns även stora bolag som ALS Scandinavia Gestamp Hardtech och SSAB, vilket skapar en efterfrågan på lokaler.

Sundsvall ligger mittemellan två berg, södra och norra berget med en folkmängd på ca 96 000 personer. Näringslivet har historiskt dominerats av skogsindustrin där SCA fortfarande är en stor arbetsgivare i kommunen. Sundsvall har Norrlands största innerstadsgalleria, IN, som tar upp tre kvarter längst Storgatan och är 15 000 kvadratmeter stor. Åtta kilometer norr om centrum ligger den externa köpstaden Birsta som är Norrlands största köpcentrum.

hyresnivåer umeå

hyresnivåer sundsvall

hyresnivåer luleå

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 100 – 1 700 850 – 1 150 700 – 950

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 500 800 – 1 350 550 – 950

Kontor A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 900 – 1 400 700 – 1 000 600 – 850

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 800 – 3 200 900 – 1 600 700 – 900

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 400 – 3 000 850 – 1 500 600 – 1 000

BUTIKER A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 1 500 – 2 600 900 – 1 500 600 – 1 000

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 400 – 750 400 – 650 350 – 550

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 450 – 750 400 – 650 350 – 550

INDUSTRI A-LÄGE B-LÄGE C-LÄGE

HYRA kr 350 – 700 350 – 600 300 – 500

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

hyresnivåer norrland


Norrland

lediga lokaler

mitt i staden

Gävle

Här presenterar vi ett urval av lokaler som finns lediga i Norrland. Tag kontakt med respektive fastighetsägare och se om någon lokal är rätt just för dig och din verksamhet. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan ha hyrts ut efter att tidningen tryckts.

68

Kanalvägen 3 butik 432 kvm Garageyta som kan anpassas efter behov. Kontakt: NP3 Fastigheter AB, Tove Wahlén, tel 0703- 99 68 91 Forskarvägen 27 kontor 346 kvm Lokaler i charmig träfastighet uthyres. Kontakt: Fastighets AB Balder, Susanne Gullstrand tel 026- 54 55 85 Skönsbergsvägen 3 kontor 12 kvm Ljusa kontorsrum med bra ljusinsläpp och tre minuters bilväg från Sundsvalls Centrum. Kontakt: Aberdeen Asset Management, Thomas Nilsson, tel 0702- 78 65 53

flygBILD GÄVLE

Sundsvall

Timmervägen 4 Kontor / Lager 100 - 6 700 kvm Flera lastkajer finns i anslutning till lager-/ butiksytorna och takhöjden är mellan sju och åtta meter. Kontoren uthyres som ett eget våningsplan eller två sammanhängande våningsplan. Kontakt: Tribona, Nicklas Schmidt tel 0768- 40 73 30 Norra vägen 40 kontor 205 kvm Kontorslokaler i två plan med kök och lagerutrymmen. Beläget i Bydalen med närhet till både Sundsvalls centrum och Birsta. Kontakt: NP3 Fastigheter AB, Mats Andersson, tel 0705- 80 10 25 Mitt i staden

FLYGBILD SUNDSVALL

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Visste du att... ...elolyckor med dödlig utgång var rekordlågt 2012 och är det lägsta på 110 år. Antalet som förolyckades stannade på en person visar Elsäkerhetsverkets preliminära uppgifter. Bild: Creative Commons

Umeå

Mätarvägen 3 Produktionslokal 2 000 - 25 684 kvm Yteffektiv logistikanläggning som kan anpassas för alla tänkbara behov om ca 25 000 kvm. Lokalen är uppdelningsbar, bra takhöjder och hög kvalitet på golv. Kontakt: CBRE Sweden AB, Pat r i k Carlsson, tel 0703-60 60 09 Spårvägen 10 Butik 1 146 kvm Fräsch butikslokal med entresolplan. Fördelning ca 743 kvm butik, 258 kvm entresolplan och resten lager och personalutrymmen. Entresolplan lämpat för utställning eller ”säljkontor”. Kontakt: Aberdeen Asset Management, Mikael Hagerfors, tel 0703-84 81 10

FLYGBILD UMEÅ

Östersund

Gräddvägen 13 KONTOR 450 kvm Butikslokal med alternativ användning som kontor med tillhörande höglager i Ersboda, Umeås största externa handelsområde. Kontakt: Kungsleden Fastighets AB, Maria Paringer Stålhult, tel 0733-76 60 00 Fyrvallavägen 3 Lagerlokal 1 030 kvm Karlslund 5:2 ligger belägen på Fyrvallaområdet i de centrala delarna av Östersund. Kontakt: Hemsö Fastighets AB, Per Englund, www.hemso.se Storsjöstråket 19 kontor 133 kvm Stort rum med många sittplatser och ett litet pentry, stor sal och tillhörande biutrymmen. Luftigt och rymligt, vy över Storsjön. Parkeringplatser med motorvärmare. Kontakt: Jernhusen AB, Cecilia Berg, tel 0734-13 32 08

FLYGBILD Östersund

Minnesgärdsgränd 3 butik 801 kvm Lokal lämplig för oilka verksamhetsformer som till exempel lättare eller tyngre detaljhandel, gym, sjukvård, kontor etc. Hyrs bara ut på rivningskontrakt. Fastigheten ligger mitt i handelscentrum på Bangårdsgatan. Kontakt: Aberdeen Asset Management, tel 0703-37 01 30 lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Mitt i staden

69


Inredning

Aktivitetsbaserade kontoret

gav nya möjligheter

Brostaden satsar på aktivitetsbaserat. Samtliga bilder: Brostaden

När Brostaden fick frågan om att skapa en aktivitetsbaserad arbetsplats i samband med sin kontorsflytt var det inte vad de hade tänkt sig från början. Men nu, två år efter arbetet började, ser de förändringen komma med många fördelar.

70

Maria Jonsson, fastighetschef på Brostasom chef känna att jag kan jobba ostört. Då den, var med i styrgruppen när kontoret kan jag välja antingen ”lugn zon”, ”fokusskulle anpassas. De hade hittat ett kontor zon” eller så kan jag boka ett rum där jag som de tyckte passade och hade kontakt har ett eget skrivbord. med Inredningsarkitektsfirman MER för De Olika zonerna viktiga att få hjälp med hur de skulle gå till väga Brostaden använder sig av sex olika zoner för att uppfylla kraven på den nya arför att få en bra miljö och dynamik. betsplatsen. Det är flexzonen: standardarbets– De frågade om vi hade platsen, den fasta zonen: där funderat kring att ha ett aktekniken kräver fasta platser, tivitetsbaserat kontor, vilJag gillar att se spontanzonen: spontana möket vi inte alls hade gjort. och höra folk, tesplatser, den aktiva zonen: Vi ville ha ett vanligt, tramen ibland en kreativ miljö, den lugna ditionellt kontorslandskap behöver jag den zonen: vanliga platser med som vi hade suttit i innan. fysiskt lugn, samt fokuszonen: Det vi ville uppnå trodde lugna zonen. kurer med skärmväggar. MER Inredningsarkitekter – Det är lätt att styra valet skulle bli lättast genom den av arbetsplats efter vad man har för sortens kontor, säger hon. uppgifter just den dagen. Vare sig man Bestämde sig för att testa behöver en ostörd eller inspirerande arNär förslaget om ett aktivitetsbaserat konbetsplats så finns det en arbetsplats som är tor hade sjunkit in började man bearbeta utformad för de förutsättningarna, säger frågan i organisationen. När Brostaden väl Maria Jonsson. ställde det nya alternativet mot det tradiInnebär Fler möjligheter tionella kontoret som de först hade tänkt Det finns olika syften till att man väljer ett sig så bestämde de sig för att våga testa. Efaktivitetsbaserat kontor. Vissa företag vill ter det så har det gått över förväntan och de förtäta sin arbetsplats, men de flesta vill flesta på kontoret ställer sig väldigt positiv skapa fler möjligheter funktionsmässigt. till den stora förändringen. En av dem är En öppen planlösning är ett exempel där Liselott Thelenius, uthyrningschef. man jobbade mycket för att få in fler perso– Jag trivs väldigt bra eftersom jag inte ner på en mindre yta. I de fallen hade man hade trivts i ett stängt rum. Jag gillar att se ofta tio kvm per arbetsplats, men det syftet och höra folk. Men i vissa lägen måste jag artikel

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

är ingenting som Brostaden tycker sig se bland dem som väljer ett aktivitetsbaserat kontor. Där har man ofta ett större syfte. – När jag träffar potentiella kunder ser jag inte att man gör det för att spara kvadratmetrar. Man måste titta på hur man attraherar arbetskraft. Det blir yngre och yngre människor som tar sig in på arbetsplatserna. Tittar man på hur ofta människor sitter på caféer och jobbar, uppkopplat på laptops, så tror jag att man kan attrahera den yngre arbetskraften som har sådana behov genom en aktivitetsbaserad arbetsplats, säger Liselott Thelenius. Nytt kontor kräver nytt fokus

Liselott och Maria är ense om att det nya tänket har medfört många fördelar, men det är också vissa saker som behöver fokus för att kunna fungera. En av sakerna Brostaden har behövt lära sig är ett nytt sätt att förhålla sig till pappers- och materialhantering. Tidigare har man kunnat ha sina


Liselott Thelenius Uthyrningschef Brostaden Maria Jonsson Fastighetschef Brostaden

71

pappershögar på sitt skrivbord och spara och samla. Nu finns en mer begränsad förvaring och man har tvingats se över saker, som till exempel att allting inte måste vara utskrivet. För vissa medarbetare var det ingen utmaning alls, medan det var en väldigt stor utmaning för andra. Liselott och Maria anser att det har gjort att det har blivit mer ordning och reda på kontoret över lag. Har man inte så mycket papper så är det också lätt att hitta papper. En annan sak som är viktig att tänka på är teamkänslan. – Det är en utmaning att behålla teamkänslan för hela arbetslaget när man jobbar mycket i olika grupper samtidigt som samarbetet över teamgränserna har blivit större tack vare aktivitetsbaserat kontor, vilket är en fördel, säger Maria Jonsson.

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Artikel


Visste du att... Cannes är en levande stad året runt, mycket tack vare dess status som internationell konferens- och festivalstad. Filmfestivalen i Cannes har arrangerats här sedan 1946 och är den mest prestigefyllda i världen. Ett flertal priser delas ut under festivalen, varav de viktigaste är Guldpalmen och Grand Prix.

24:e upplagan av mipim 72

Den 24:e upplagan av den årliga region- och fastighetsmässan MIPIM (Marché International des Professionels d’Immobilier) i Cannes, Frankrike, genomfördes i år 12-15 mars. Till en ganska kylslagen fransk riviera kom 1 100 svenska mässdeltagare, av totalt cirka 21 000 besökare från ett 80-tal länder. Även Lokalguiden var på plats.

Av de 1 100 svenska deltagarna var den i särklass största delegationen, 148 stycken, från Stockholm Business Region. Det förklaras av att organisationen fungerar som ett paraply för ett stort antal kommuner både i och utanför Stockholm. Även Göteborg och Malmö var väl representerade med 28 respektive 24 personer. De tre storstads-

regioner representerades främst av Ilmar Reepalu, f d kommunstyrelsen ordförande i Malmös, hans motsvarighet i Göteborg, Annelie Hulthén och Stockholm skickade bland Regina Kevius och Joakim Larsson, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd respektive äldre- och ytterstadsborgarråd. Ett stort antal av andra ledande makthavarna i Norden och Baltikum närvarade också. Skanska slog sig in på andraplatsen med 36 personer och bland konsultbolagen skickade Newsec ner överlägset flest, 21 personer. Spontana möten

MIPIM är en viktig plattform för svenska fastighetsägare och investerare som vill träffa branschfolk och prata med kommunvalda. Att mässan ligger utanför Sverige är en fördel då alla verkar vara lite mer öppna för spontana möten, något som inte är möjligt på hemmaplan, och det gör mässan extra intressant. - Det är egentligen lite synd att det ska behövas en resa till Cannes för att få prata med många av våra kommunvalda i Sverige. Nu har vi emellertid även en riktigt bra mässa på hemmaplan, Business Arena i Stockholm, Göteborg och Malmö, menar Artikel

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Tom Vikström, VD Lokalguiden. En hel del stora frågor avhandlades på årets upplaga av MIPIM. Allt ifrån möjligheten att låna pengar till investerarnas favoritmarknad där trenden verkar vara att Norden har svalnat något. Det talades även en hel del om den svenska ekonomin och Annika Winsth, Nordeas chefsekonom, menade att Sverige i princip har en tigerekonomi. Årets uthyrare

I år hade Lokalguiden ett särskilt syfte med att medverka på MIPIM, nämligen för att smyglansera utmärkelsen Årets Uthyrare. - De flesta fastighetsägarna vi varit i kontakt med menar att det är bra att lyfta fram uthyrarna som i vissa organisationer inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Rätt uthyrare är i vissa fall avgörande för att de lokalsökande företagen ska ta steget att byta lokal, konstaterar Tom Vikström. ÅretsUthyrare lanserades den 8 april och om man vill veta mer om utmärkelsen och följa utvecklingen ska man besöka aretsuthyrare.se. - Jag hoppas och tror att det blir en succé som det kommer att pratas om på nästa års MIPIM, säger Tom Vikström.


Pris till svenska MKB

I vanlig ordning var det också en hel del priser som delades ut under dagarna nere i Cannes, även med svensk glans. MKB Fastighets ABs Culture Cabash som ritats av Lundgaard & Tranberg, vann ett prestigefyllt pris i klassen Best Futura Project. – Vi är fantastiskt glada och stolta! Priset är en bekräftelse av att vi tänker rätt med hela idén med den myllrande, vertikala staden och förtätningen av stråket mellan Rosengård och centrala Malmö. Culture Casbah kommer att betyda oerhört mycket för Ro-

sengård, MKB och Malmö, säger Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef på MKB. Culture Casbah är ett kreativt koncept för att få stråk och kommunikationer att bättre koppla ihop Rosengård med resten av Malmö. Visionen är att förstärka Rosengård och även bygga ett landmärke – en byggnad – utifrån den vertikala stadens möjligheter. Culture Casbah var ett av fyra nominerade projekt i klassen Best Futura Project. Övriga projekt kom från Beirut i Libanon, Nanjing i Kina och Berlin i Tyskland. Det är andra gången som ett pris på MIPIM

Awards delas ut till Malmö. För åtta år sedan vann Turning Torso. Nästa år

MIPIM är sedan länge etablerad som världens största årliga mötesplats för fastighetsbranschen och datumen för nästa år är redan satta. Mässan kommer då att genomföras 11-14 mars och nästa års ”country of honour”, som i år var Tyskland, blir Turkiet.

73

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Artikel


Tips: Dataradera din mobil med raderingsprogramvara så är du säker på att ingen information kommer på villovägar när mobilerna byts ut eller säljs. Det räcker inte att göra en fabriksåterställning.

byt mobil Utan säkerhetsrisk

Smarta mobiler på andrahandsmarknaden innehåller stora mängder privat och företagshemlig information. Om inte mobilerna dataraderas innan de byts ut kan känslig information hamna i orätta händer och få oanade konsekvenser.

74

Det framgår av ett samarbetsprojekt mellan Inrego och Computer Sweden där totalt 50 begagnade mobiler köptes in och vittjades på information med hjälp av gratisprogram på Internet. Den forensiska analysen utfördes av IT-säkerhetsföretaget Bitsec på uppdrag av Computer Sweden. I 39 av mobilerna påträffades information från den tidigare användaren, bland annat mötesprotokoll, kundregister och bilder. – Projektet visar tydligt på en allvarlig säkerhetslucka i hur mobiler hanteras av företag och privatpersoner. Smarta mobiler är små datorer och bör behandlas på samma sätt som datorer ur ett säkerhetsperspektiv. Även mobiler måste dataraderas med raderingsprogramvara om man vill vara säker på att ingen information ska komma på villovägar när mobilerna byts ut eller säljs. Det räcker inte att göra en fabriksåterställning, säger Daniel Bonde, IT- och säkerhetschef på Inrego i ett pressmeddelande. information lätt att återskapa

Sammanlagt 50 mobiler från sex olika tillverkare köptes in slumpmässigt under sensommaren och hösten. Inköpen inriktades mot mer avancerade mobiler som använts av medarbetare i organisationer och företag. Därefter har Artikel

IT-säkerhetsföretaget Bitsec på uppdrag av Computer Sweden genomfört en forensisk utredning och analys av mobilernas minnen med hjälp av gratisprogram på nätet och som kan användas av vem som helst med grundläggande kunskaper på området. Under genomgången av mobilerna kunde information från tidigare ägare/användare återskapas i 39 av de 50 mobilerna. I en tredjedel av mobilerna, 16 stycken, upptäcktes information av känslig natur. I dessa mobiler påträffades tusentals filer, bland annat kundregister, mötesprotokoll, presentationer, försäljningsstatistik från företag, mejlkorrespondens, lönebesked, privata bilder, produktdata, bilder av sexuell natur, CV:n med mera. Ett stort antal företag och individer kunde identifieras. Samtliga mobiler som innehöll data hade Symbian eller Android som operativsystem, det vill säga mobilmärken som Nokia, Samsung, Sony Ericsson och HTC. en guldgruva för kriminella

– Vi är förvånande över att vi kunde hitta så mycket information och att företag uppenbarligen saknar säkerhetsrutiner för mobiler. Bara fantasin sätter gränser för vad någon med ont uppsåt skulle kunna använda informationen till, t ex att sälja kundregister till konkurrenter, utpressning mot personer, bedrägerier och identitetsstölder.

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Mobiler är rena gulgruvan för kriminella, säger Wesam Dayem, forensiker på Bitsec och ansvarig för mobilanalysen. iphones Krypterade

Han betonar att granskningen ger en överblick och att en djupare granskning av materialet, med de kommersiella program som Bitsec vanligtvis använder, skulle resultera i att betydligt fler filer och även mejl och SMS skulle kunna återskapas. Det kan vara väl investerad tid för en IT-brottsling eller främmande makt om man till exempel vet att mobilen tillhört en högt uppsatt politiker eller börs-vd. För elva av mobilerna var det inte möjligt att återskapa några filer alls, däribland samtliga iPhone. Om dessa endast var fabriksåterställda eller dataraderade med raderingsprogram är oklart. Här kan noteras att informationen i iPhone är krypterad till skillnad mot andra operativsystem, vilket ger ett bättre grundskydd. – Men det är naturligtvis möjligt att knäcka krypteringen och då kan filerna återskapas. Allt är en fråga om kompetens, tid och resurser. En underrättelsetjänst är till exempel säkerligen beredd att lägga relativt stora resurser på att få fram information om man bedömer den som värdefull, säger Wesam Dayem. Källa: Inrego


Telefoni

smarta appar på jobbet I nutidens arbetsdag ryms inte bara stillasittande på en kontorsstol, utan också att vara på språng och att hitta lösningar för resande och flexibilitet. Dessa faktorer kan göra att det är svårt att hinna i tid eller hitta bra lösningar på problem som kan komma upp under dagens gång. Här har vi listat appar till din smartphone som förhoppningsvis gör din dag lite smidigare, och roligare.

Mobila betalningar

med WyWallet Skicka pengar direkt till dina vänner, fyll på alla svenska kontantkort direkt i appen, betala SMS-köp (lokaltrafik, parkering, ringsignaler mm), gör köp i andra appar och handla enkelt och säkert på nätet med hjälp av en enkel app. Du registrerar ett WyWallet-konto som du fyller på från din bank eller från ett kreditkort. Du kan också välja att betala via månadsfaktura. Har du en företagstelefon är det enkelt att ta fram en specifikation på dina jobbutlägg för att skicka till ekonomiavdelningen. Det gör du på wywallet.se!

Se vem som ringer

Hej då papperskvittot

med sparakvittot Sparakvittot är en kostnadsfri, molnbaserad tjänst som lagrar dina kvitton och andra värdehandlingar digitalt. Med Sparakvittot får du bättre överblick över dina inköp och är snäll mot miljön på samma gång, eftersom du kan göra din kvittohantering helt papperslös. Sparakvittots sökverktyg hjälper dig att sortera dina kvitton och komma åt dem när du ska redovisa dina inköp eller göra en reklamation eller byte. Du kan även lagra PDF:er och filer som du redan har sparade elektroniskt.

Spara dina filer

med Dropbox Dropbox är en kostnadsfri tjänst som låter dig samla alla dina foton, dokument och videor var som helst. När du har installerat Dropbox på datorn kommer alla filer du sparar till din Dropbox automatiskt att sparas på alla dina datorer, din mobila enhet och även på Dropbox hemsida. Med Dropbox app kan du ta med allt som är viktigt för dig på språng. Läs dina dokument eller bläddra igenom dina album när du är ute. Spara bilder eller videoklipp till din Dropbox och dela dem med vänner på bara ett par sekunder. Även om du råkar glömma din telefon i en taxi är dina grejer alltid säkra.

med Truecaller Truecaller är en global nummerpresentatör som visar vem som ringer innan du svarar, oavsett vart samtalet kommer ifrån. Den matchar telefonnummer mot namn, adresser och sociala nätverk som Facebook och LinkedIn. Truecaller hjälper dig också att hålla din kontaktbok uppdaterad med adressuppgifter på alla dina kontakter. Med ett enkelt knapptryck lägger den in adressuppgifter i varje kontakt om uppgifter finns tillgängliga. När dina vänner sedan byter adress kommer True caller notifiera dig om detta.

75

Skippa telefonkön

med TaxiTaxi TaxiTaxi är en tjänst som hjälper dig att boka taxi snabbare, enklare och där du slipper telefonkö. Du behöver aldrig mer ringa ditt taxibolag igen, utan kan enkelt boka taxin via denna app. TaxiTaxi hjälper dig att boka ifrån rätt adresser med stöd för GPS, adressuppslagning och platser. Du behöver inte kunna något telefonnummer, veta exakt var du är eller stå i en lång telefonkö för att komma fram till växeln och få tag i en taxi. Din beställning skickas direkt till bokningscentralen som sedan skickar bokningen till den bil som är närmst dig! Bokningen når föraren på bara några sekunder!

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Artikel


dags att

I de flesta fall tecknas ett hyreskontrakt för en lokal på minst tre år.

skriva kontrakt?

76

Ni har hittat lokalen som passar perfekt för er verksamhet och det är dags att skriva kontrakt. Det är nu det gäller att vara vaksam och se upp för fallgroparna. Vi lotsar er igenom ett antal punkter i ett standardkontrakt för att undvika hamna i situationer som kan orsaka konflikter mellan er som hyresgäst och er nya hyresvärd.

Standardkontrakten som förekommer på marknaden är bra som kom-ihåg-listor men bör noggrant läsas igenom av hyresgästen innan man skriver på. I och med att det som regel är hyresvärden som presenterar ett färdigt kontraktsförslag så smyger det, då och då, in slarvfel i förslagen på grund av ren slentrian. Man ska inte heller glömma bort att

hyresgästen och hyresvärden i den stund kontraktet ska undertecknas är motparter och att vardera parten står sig själv närmast. Från båda sidor tar man en risk som man på var sitt håll vill eliminera så gott det går. I de flesta fall tecknas ett hyreskontrakt för en lokal på minst tre år och frågan är hur mycket man egentligen kan planera och

BILDer: mitab

kontraktskrivning

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

förutse kring sitt företag och dess verksamhet inom tre, fem eller sju år. Många konflikter uppkommer för att förutsättningarna ändras eller att vissa förutsättningar som man räknat med inte inträffar. Låt rubrikerna i kontraktsförslaget vara frågor som du som blivande hyresgäst ska besvara själv efter noggranna överväganden.


Skriftligt avtal att föredra Det är inte nödvändigt att ett hyresavtal upprättas skriftligen. Det kan också vara muntligt. Avtalet ska dock vara skriftligt om någon av parterna begär det. Ett skriftligt hyreskontrakt är utan tvekan att föredra. Det är då lättare att konstatera vad parterna har kommit överens om. Bild: vingaker.se

4. Hyrestiden

På grund av reglerna om index på hyran, det vill säga möjligheten att kunna ändra hyran under pågående hyresperiod, tecknas regelmässigt hyreskontrakten på lägst tre år. Är man osäker på utvecklingen i sin rörelse bör man försöka förhandla sig fram till en ”nödutgång” ur avtalet under 4:e eller 5:e året. Om lokalen är mycket stor, specialanpassad eller på annat sätt svår att hyra ut på nytt, är det inte ovanligt med kontraktstider på 10 eller 15 år. I sådana fall är det mycket viktigt att såväl hyresgästen som hyresvärden har klarlagt vad lokalen skall användas till och att hyresgästen har ett starkt incitament att stanna kvar länge. Exempel på detta är skolor, vårdinrättningar och liknande serviceinrättningar. 5. Hyran

BILDer: mitab

1. Hyresgäst

Frågan borde ha ett självklart svar. Vad händer om jag vill ändra verksamhetsform? Man vill ändra från enskild firma eller handelsbolag med ett personligt betalningsansvar för rörelsens förpliktelser till ett aktiebolag. Att ändra åt andra hållet, det vill säga från en verksamhetsform med ett begränsat ansvar till en som innebär att man ikläder sig ett personligt betalningsansvar, brukar hyresvärdar inte motsätta sig. 2. Lokalens skick och användning

Vad är det jag eller mitt företag skall använda lokalen till? Det är inte ovanligt att optimistisk köpare av en café-rörelse redan vid förvärvet kalkylerar med att man skall utveckla caféet till lunchrestaurang och sedermera till kvällsrestaurang. Användningen av lokalen ändras och öppettiderna kommer att förskjutas över dygnet till eventuell nackdel för bostadshyresgäster längre upp i samma byggnad. 3. Inredning

Skall jag själv betala och låta utföra målning och golvläggning innan tillträdet eller låta hyresvärden göra detta mot tillägg till hyran?

Själva bashyran brukar inte leda till några större problem. Ofta är det lätt att kontrollera att den bashyra som hyresvärden vill ha är marknadsmässig hyra per kvm och år. I vissa fall brukar hyresvärdarna tillämpa hyresrabatter under ett eller ett par inledande år för att locka till sig hyresgäster till tomma lokaler. Det är viktigt att man kalkylerat hyreshöjningarna och väger dessa mot kostnaderna för att flytta från lokalerna då hyran slår igenom med full kraft. 6. Tillägg till hyran

Tillägg till bashyran kan ofta hamna mellan 500 till 800 kronor per kvm och år. Lägger man sedan till en hyresvärds möjlighet att tilläggsdebitera fastighetsskatt kan hyran öka med ytterligare 120 till 130 kronor per kvm och år. Detta kan öka totalkostnaden för en lokal i Göteborgs innerstad med 5060 %. I och med att kostnaden också kan variera mellan åren på grund av yttre omständigheter som väder och vind blir tilläggen svåra att kalkylera före påskrift. 7. Mervärdeskatt

Flertalet lokalhyresgäster erlägger mervärdeskatt. För de som har en låg omsättning och avräknar momsen årsvis i efterskott kan det bli en betydande likviditetsbelastning med moms på hyran för det lilla företaget. För övriga brukar mom-

sen vara ett mindre problem om man har en någorlunda jämn egen försäljning av varor eller tjänster. 8. Underhåll

Frågan om vem som gör vad och vem som har gjort vad utgör en ständig källa till tvister. Ofta är det att föredra att hyresvärden bekostar och utför hyresgästanpassningarna och att man som hyresgäst betala dessa över hyresavin. Med ett sådant förfaringssätt kan man tydligare kalkylera sina sammanlagda hyreskostnader och hyresvärden tar själv ansvar för åtgärdernas tekniska utförande. Erfarenhetsmässigt är det mycket sällan man själv kan utföra åtgärderna bättre och billigare än vad hyresvärden själv kan. Vem tar ansvar för tidigare dåligt utförda installationer eller installationer som till och med kan skada byggnaden? Installationer som jag som köpare dessutom har betalat ett väl tilltaget överpris för? 9. Myndighetskrav m m

Normalt brukar hyresvärdarna kräva att hyresgästen själv skall ansvara för och ombesörja att rörelsen bedrivs på ett sätt som myndigheter, försäkringsbolag och övriga kräver ur tillståndshänseende och för säkerhet och sundhet. Man skall kunna så mycket om den egna rörelsen att detta är fullt naturligt och inget att protestera mot. 10. Säkerhet

Många uppfattar kravet på säkerhet som illvilja från hyresvärdarnas sida. I flertalet fall uppkommer kravet om säkerhet för att hyresgästen är ett nystartat aktiebolag, hyresgästen dålig på att sälja in sig själv och den rörelsen som man vill bedriva från lokalerna eller att en enkel kontroll av hyresgästens ekonomiska ställning och resultat visar att hyresgästen skall ställa säkerhet. Som vi tidigare noterat; man skall inte heller glömma bort att hyresgästen och hyresvärden i den stund kontraktet skall undertecknas är motparter och att vardera parten står sig själv närmast. Från båda sidor tar man en risk som man på var sitt håll vill eliminera så gott det går. Köp hyreskontrakt på fastighetsagarna.se

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

kontraktskrivning

77


LOKALBANKEN HJÄLPER DIG

Lokalbanken i Norrland. Sök lokal på lokalguiden.se.

Här hittar du ett urval av de lokaler som finns på www.lokalguiden.se. Hittar du inte det du söker så gå in på webbsidan.

härnösand

SUNDSVALL

ÅMÅL

496 kvm, Verkstadslokal.......Rosenbäcksallèn 15 B Bertil Pettersson...........................................0611-822 63 Hemsö Fastighets AB......................Obj nr 41808165

317 kvm, Kontor..................................Affärsgatan 4 D Stefan Grubisic.............................................031-10 99 01 Fastighet AB Balder/Din Bostad......Obj nr 41792051

300 kvm, Övrig lokal.........................Torggatan 3 Björn Elander..............................................0532-130 60 Två Stenar Fastigheter AB.......Objekt nr 41796349

ÖSTERSUND

78

210 kvm, Kontor...................................Solumsvägen 6 Bertil Pettersson...........................................0611-822 63 Hemsö Fastighets AB......................Obj nr 41806882

2 000 - 25 000 kvm, Butik..................Norra Vägen 8 Marie Bager...............................................08-585 530 26 NCC Property Development AB.....Obj nr 41789048

170 kvm, Kontor............................. .........Kyrkgatan 76 Sofie Blom Bergström................ .................063-10 88 60 GE Capital Real Estate.............. ..Objekt nr 41772577

1000-tals

lediga lokaler på www.lokalguiden.se 1 085 kvm Kontor.......................Enhörningsvägen 24 Mats Andersson........................................0705-80 10 25 NP3 Fastigheter AB...................Objekt nr 41807400 148 kvm, Kontor...............................Köpmangatan 24 Sofie Blom Bergström................ .................063-10 88 60 GE Capital Real Estate................Objekt nr 41780024

Sveriges ledande webbsida för lokalsökande och flyttande företag, www.lokalguiden.se Lokalbanken Norrland

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Uthyrare GÖTALAND

Här presenterar vi de fastighetsägare och förvaltare som valt att annonsera i Lokalguiden Riks. Se vad de har att erbjuda!

Gott & blandat Många smakfulla möjligheter Som lokalsökande har du mycket att vinna på att höra av dig till flera olika fastighetsägare. Ställ många frågor och var tydlig med vilka dina önskemål och behov är, då blir det enklare att hitta helt rätt lokal för just dig.

bygg-göta göteborg ab

FASTIGHETS AB balder

HARRY SJÖGREN

Bygg-Göta Göteborg AB är huvudbolag i en företagsgrupp som även omfattar Byggnads AB Westnia, Bygg-G Förvaltnings AB och Byggnads AB Nygården. Gruppen bedriver sedan över 50 år byggnadsverksamhet, byggledning och fastighetsförvaltning huvudsakligen avseende egna projekt och fastigheter. Verksamhetsområdet är Västsverige med inriktning på Göteborg med kranskommuner. Förvaltningen omfattar drygt 100 egna fastigheter, både bostadshus och kommersiella fastigheter. Beståndet består av totalt ca 2 000 bostadslägenheter och 400 lokaler om tillsammans ca 450 000 kvm. Bygg-Göta eftersträvar att erbjuda sina hyresgäster ändamålsenliga lägenheter och lokaler med god service och standard till konkurrensmässiga priser.

Fastighets AB Balder är ett börsnoterat fastighetsbolag som med lokal förankring möter olika kundgruppers behov av lokaler och bostäder. Bolaget driver en effektiv och kundnära organisation med huvudkontor i Göteborg och kontor på flera andra orter i  Sverige. Relationen med hyresgästerna understryks av att all förvaltning sedan 2006 bedrivs i egen regi. Balders fastigheter marknadsförs under två varumärken: Balder och Din Bostad. De kommersiella fastigheterna inom beståndet finns såväl i de centrala delarna av storstäderna som i närförorter och kranskommuner. Vi kan, tillsammans med dig, göra en grundlig analys av ditt lokalbehov innan du fattar viktiga beslut. Det finns många parametrar att ta hänsyn till när du väljer lokal för din verksamhet! Välkommen till oss på Balder och Din Bostad!

Harry Sjögren AB är ett renodlat, lokalt förankrat fastighetsbolag, som äger och förvaltar kommersiella, strategiskt belägna fastigheter i expansiva områden med hög tillgänglighet och goda framtidsutsikter.

Uthyrare: Bo Lundgren 031-580648, 0707-896386 bo.lundgren@bygg-gota.se Linda Neidert 031-580651, 0709-181878 linda.neidert@bygg-gota.se Lediga lokaler: Centrum, Hisingen, Mölndal Typer av lokaler: kontor, butik och lager

Falköping & Skövde 0500-43 64 44 Gävle 026-54 55 80 Helsingborg 042-17 21 30 Karlstad 054-14 81 80 Köping 0221-377 80 Norrköping 011-15 88 90 Sundsvall 060-55 47 10 Tranås 0140-654 80 Åstorp 042-569 40 För lokaler i Göteborg, Stockholm och Malmö ring Uthyrning på 020-151 151

Bolagets fastighetsbestånd är koncentrerat till Mölndal och sydvästra Göteborg samt till tre av de viktigaste kommunikations-korridorerna i Storgöteborg: De stora trafiklederna E6 söderut till Kungsbacka samt Halmstad, R40 österut till Landvetter flygplats och Borås samt E20 mot Partille, Lerum och Alingsås. Harry Sjögren AB ingår i börsnoterade Castellum, som är en av landets största renodlade fastighetskoncerner. Uthyrare: Camilla Lindblom, Förvaltare 035-12 96 80 camilla.lindblom@harrysjogren.se Monica Söderbäck, Marknad tel 031-706 65 17 monica.soderback@harrysjogren.se www.harrysjogren.se

www.bygg-gota.se www.balder.se, www.dinbostad.se lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

uthyrare

79


Uthyrare SVEALAND

Här presenterar vi de fastighetsägare och förvaltare som valt att annonsera i Lokalguiden Riks. Se vad de har att erbjuda.

80

VÄTTERSNÄS FÖRVALTNINGS AB

afa fastigheter

NEWSEC asset management

Vättersnäs Förvaltnings AB äger och förvaltar 16 fastigheter omfattande ca 70 000 kvm uthyrningsbar yta i Göteborg, Borås och Jönköping.

Bolagets kontors- och industrifastigheter i Jönköping är Positronen 1- Datorgatan 1-3-5, Drotten 10- Kålgårdsgatan 27, Uggleviken 12- Huskvarnavägen 152164 och Ulvö 8- Huskvarnavägen 105107. I Borås har vi följande innehav: Eko 10- Torgatan 9-13, Mars 11- Stora Brogatan 13, Hästen 5-Vegagatan 1. I Göteborg finns ett antal hyresfastigheter och kontors/industrifastigheter i Högsbo Eklanda och på Ringön. Bolagets målsättning är att växa i lugn takt för att bibehålla en god relation och hög servicenivå till alla våra hyresgäster.

Vi på AFA Fastigheter lägger stor vikt vid trivsel, funktion och anpassade lokallösningar för våra hyresgäster. Samtidigt strävar vi alltid efter långa och trygga relationer. Vår långsiktighet har lett till att många av våra hyresavtal är längre än vad som brukar vara vanligt. Vi har haft samma ägare i nästan ett halvt sekel vilket innebär en ökad trygghet. Trygghet som kan bidra till en bättre arbetsmiljö och ligga till grund för både arbetsro och trivsel. AFA Fastigheter förvaltar, projekterar och hyr ut kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i Stockholm. Idag är det sammanlagda värdet av fastighetsbeståndet drygt 15 miljarder kronor. Vi är en del av kapitalförvaltningen på AFA Försäkring som administrerar avtalsförsäkringar för drygt 4 miljoner anställda i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. AFA Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Oavsett vad du söker så har vi lokalen för dig. Som Nordens ledande fastighetsför­ valtare ansvarar vi i Sverige för 4,1 miljoner kvadratmeter kontor, handelsytor och bostäder. Vi lo­var att våra engagerade och kompetenta medarbetare fokuserar på att ge dig bästa service. Vi äger inga fastigheter själva, utan får uppdraget att förvalta dem av fastighetsägaren som vi representerar gentemot hy­resgäster och andra. Naturligtvis hjälper vi till med att planera er lokal och att utrusta den optimalt efter era behov. När ni gjort ert val förvaltar vi det givetvis på bästa sätt. Vi finns på flertalet orter runt om i Sverige och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö samt på ett flertal orter runt om i landet.

Kontakt: Thomas Nilsson 0708-778553

Kontakta gärna: Lars Edberg, 08-696 40 81 Kristina Sawjani, 08-696 40 78

www.vattersnas.se

www.afafastigheter.se

Ytmässigt är Jönköping den största regionen.

Välkommen att kontakta oss på 020-40 40 40 eller uthyrning@newsec.se

Uthyrare

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Uthyrare NORRLAND

Här presenterar vi de fastighetsägare och förvaltare som valt att annonsera i Lokalguiden Riks. Se vad de har att erbjuda.

skanska fastigheter ab

NP3 Fastigheter AB

Vi utvecklar fastigheter precis som du vill ha dem! Kontor, hotell, äldreboende, skolor och sjukhus… Vi på Skanska Projektutveckling Kommersiellt utvecklar fastigheter i egen regi och erbjuder fullt ut skräddarsydda lösningar för alla som har behov av nya lokaler. Och där vi är aktiva i samarbetet från första idén om att skapa ett projekt, till dess att byggnaden är klar och övergår i förvaltning.

Vi äger och förvaltar kommersiella fastigheter inom segmenten kontor, lager/logistik, industri och handel. Vårt marknadsområde omfattar Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands, Västernorrlands, Gävleborgs och Dalarnas län. Söker du efter ändamålsenliga lokaler för företagande i Norrland? Välkommen att kontakta någon av våra affärsansvariga:

Oftast jobbar vi med olika hyreslösningar där vi levererar en nyckelfärdig produkt som är framtagen i samarbete med hyresgästen. Skanska har en utpräglad grön stämpel på verksamheten, vilket bland annat innebär att vi fokuserar på hållbarhet och energieffektivitet när vi genomför projekt.

Mats Andersson 060-777 03 09 mats@np3fastigheter.se Sundsvall, Timrå, Örnsköldsvik

Har ni behov av nya lokaler, oberoende av lokaltyp, hör av dig till oss!

NP3 växel 060-777 03 00 Uthyrning 0200-751 000

Affärsutvecklingschef, region gbg/väst Henrik Olsson 010-448 44 76 Henrik.olsson@skanska.se

www.np3fastigheter.se

81

Tove Wahlén 060-777 03 05 tove@np3fastigheter.se Gävle, Dalarna, Östersund

Projektutvecklare, region väst Jonas Ljunggren 010-448 38 97 jonas.ljunggren@skanska.se www.skanska.se

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se

Uthyrare


Lokalguidens Samarbetspartners På den här sidan har vi samlat Lokalguiden Riks samarbetspartners.

LOKALGUIDENS

PARTNERS i nummer 3

82

Savills Stockholm www.savills.se

Hemfosa Fastigheter www.hemfosa.se

Provexa Företagsmäklarna AB www.provexa.se

Sundsvalls kommun www.sundsvall.se

Hemsö www.hemso.se

Vasakronan www.vasakronan.se

NP3 Fastigheter www.np3fastigheter.se

Newsec Asset Management www.newsec.se

AF Gruppen www.afgruppen.se

Brostaden www.brostaden.se

Harry Sjögren AB www.harrysjogren.se

AFA Fastigheter ww.afafastigheter.se

Bygg-Göta AB www.bygg-gota.se

Fastighets AB Balder www.balder.se

Fortum www.fortum.com

Skanska www.skanska.se

lokalguidens partners

lokalGUiden RIKS nr 3 2013 www.lokalguiden.se


Individuell rådgivning!

Vi hjälper dig med ett prisvärt och behovsanpassat elavtal. Självklart kan du även välja el från vind- eller vattenkraft. Ring 020-818 818 eller mejla offerter@fortum.com redan idag!


Posttidning B P orto B etalt Avs: Lokalguiden Torsgatan 5 411 04 Göteborg

ÅretsUthyrare.se

Vinn ett stipendium på 25 000 kr!

Sveriges bästa uthyrare skall koras! För uthyrare och mäklare Stockholm - Västra Götaland - Skåne - Övriga Sverige

LOKALGUIDEN Rätt sinne för lokaler

www.ÅretsUthyrare.se

Alla uthyrare och mäklare som är representerade på lokalguiden.se är kvalificerade att delta i Årets Uthyrare. Läs mer om tävlingen på ÅretsUthyrare.se.

2013-nr3  
2013-nr3