Infomagazine 09-2023

Page 1

03 Jonge ondernemers wagen de sprong 14 Kunstenaars Martin Uvijn & Natasja Meersman 18 Leesgroepen in de bib Infomagazine // september 2023

COLOFON

Infomagazine Merelbeke is een uitgave van: Lokaal bestuur Merelbeke

09 210 32 11

gemeente@merelbeke.be

Je kunt het magazine ook raadplegen op www.merelbeke.be/infomagazines.

Vormgeving en druk: die Keure Redactie: AcriFie Coördinatie en eindredactie: dienst Communicatie

Op de cover: Jonge ondernemers Yasin Nalli en Seyran Calik in hun nieuwe buurtwinkel Appel © W. De Moor

Teksten voor infomagazine november 2023: ten laatste bezorgen op 15 september via communicatie@merelbeke.be.

Activiteiten voor de kalender Infomagazine oktober 2023: ten laatste in UiT-databank op 6 september

Verantwoordelijke uitgever:

Schepen Egbert Lachaert, Hundelgemsesteenweg 353, 9820 Merelbeke, voor het college van burgemeester en schepenen

Beste Merelbekenaar

De zomervakantie is achter de rug, het was een “typische Belgische zomer” maar we hebben er van genoten. September is een boeiende maand. Bruisend van energie springen we terug in het nazomerse actieve leven. Het organiseren van ons dagdagelijks leven wordt steeds digitaler. Quasi alles regelen we tegenwoordig louter nog digitaal. Maar dat is lang niet altijd zo vanzelfsprekend voor iedereen. Je lokaal bestuur helpt daarom gratis elke Merelbekenaar die het hier soms wat moeilijk mee heeft. Het beheer van je burgerprofiel, mobiel parkeren etc. we zetten je op weg. Lees er verder meer over.

In ons Merelbeke staat september ook altijd garant voor stevig kermisplezier. Voor jouw gemak verzamelden we opnieuw alle kermisactiviteiten in een handig uitneembare feestbundel in dit magazine.

Naast kermisplezier zetten we ook onze lokale ondernemers in de spotlights deze maand. Op 21 september viert onze wekelijkse markt op donderdag haar 10 jarig bestaan. Feestelijk en verrassend boodschappen doen bij onze marktkramers, het kan duszeker die dag . En vergeet een dikke week later ook niet de Dag van de Klant te noteren in jullie agenda’s.

De Open Monumentendag viert dit jaar haar dit jaar haar 35ste editie met als thema “Met hart en ziel in het verleden duiken” . Ongetwijfeld de moeite. Cultuur maar ook sport met de City Night Run, en nog zo veel meer, laat september bulken van de activiteiten. Ontdek het allemaal verder in dit magazine

Met de start van het najaar zien we Merelbeke verder groeien en bloeien. De werkzaamheden voor de vernieuwing van de dorpskern Bottelare starten, de werken aan de rotonde Guldensporenlaan en Hundelgemsesteenweg gaan hun laatste fase in, nieuwe bushokjes en infoborden verschijnen in het straatbeeld en het is uitkijken naar de beslissing rond de eventuele fusie met gemeente Melle.

Meer dan boeiende komende weken dus!

Egbert Lachaert

Merelbeke draagt zijn steentje bij om de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) te bereiken. Je ziet de overeenkomstige logo's bij verschillende artikels verschijnen. Meer info: www.sdgs.be.

Like ons op Facebook! facebook.com/GemeenteMerelbeke

Volg ons op Twitter! twitter.com/merelbeke

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 2

Ondernemerszin in Merelbeke

“JE MOET SOMS EEN RISICO NEMEN. ANDERS GEBEURT ER NIETS”

Ondernemen is durven. En durven is doen. Naar aanleiding van de Dag van de Klant gingen we op zoek naar een flinke portie lef en vonden twee ondernemingen die tegen de stroom van leegstand en massaproductie ingaan. Twee heel verschillende ondernemingen, want terwijl nieuwkomer Appel smaak geeft aan de Hundelgemestesteenweg met z’n lokale verse producten, verovert webwinkel Fakapapa de internationale markt met hun unieke Japanse popjes. Wat hen verbindt? Een hart voor ondernemen.

WAARIN VERSCHILT JULLIE WINKEL VAN DE TRADITIONELE BUURTWINKEL?

Yasin & Seyran: Ons aanbod bestaat uiteraard uit vers fruit en groenten, maar dat vullen we aan met chocolade, delicatessen, huisbereide dips en tapas, wijn van Ona, brood van bakkerij Bernard (enkel in het weekend), handgemaakte fruitschalen, enz. Je vindt hier alles voor een lekkere maaltijd in een hippe en aangename sfeer. Daarnaast kun je hier ook een koffietje drinken of pasteitjes van Bernard eten. Klantvriendelijkheid dragen wij hoog in het vaandel.

JULLIE WINKEL IN MELLE DRAAIDE AL ENORM GOED; HOE ERVAARDEN JULLIE DE EERSTE MAANDEN NA DE OPENING IN MERELBEKE?

Yasin & Seyran: We zijn zeer goed ontvangen door de Merelbekenaars, de andere ondernemers en de gemeente. We kenden alvast een drukke en leuke start.

HOE IS HET OM ALS KOPPEL SAMEN TE WERKEN EN TE ONDERNEMEN?

Yasin & Seyran: We ondernemen al 13 jaar samen en dat werkt perfect voor ons. Op de juiste momenten correct communiceren en elkaar af en toe wat ruimte geven, is de sleutel tot een goede samenwerking én relatie.

WELKE TIPS KUNNEN JULLIE KWIJT AAN NIEUWE STARTERS?

In een tijd dat veel buurtwinkels verdwijnen, waagden Yasin Nalli (36) en Seyran Calik (35) toch de sprong om een gloednieuwe winkel te openen in het centrum van Merelbeke. Sinds begin juli kun je in Appel terecht voor verrassende, lokale, vaak bijzondere en vooral lekkere producten. Als gedreven ondernemers kozen Yasin en Seyran bewust voor Merelbeke om een tweede zaak te openen.

“In onze zaak in Melle hebben we ons ondernemerschap ontwikkeld en verfijnd. Het kriebelde om onze vleugels uit te slaan en verder te groeien. Merelbeke, de buurgemeente met een bruisend cultureel en uitgesproken culinair karakter én een hart voor ondernemers, leek ons een goede keuze. Wij verwennen graag mensen met goede smaak.”

Yasin & Seyran: Vooraf zelf advies vragen aan ondernemers uit je sector en regio is belangrijk. Daarna werk je best een goed plan uit en voer je dat ook uit. Ik volg daarbij het gezegde: ‘Take the Risk or lose the Chance.’ Zonder jezelf in grote problemen te steken, moet je soms een risico nemen. Anders gebeurt er niets. Dat is de kern van ondernemen.

Appel, Hundelgemsesteenweg 271

Elke weekdag doorlopend open van 9 tot 18 uur, gesloten op maandag Zaterdag en zondag doorlopend open van 8.30 tot 18.30 uur (ook open op feestdagen)

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 3
© W. De Moor

Sanne De Smet baat vanuit de Van Goethemstraat de webwinkel Fakapapa.com uit. Ze verkoopt er Kokeshi, eenvoudige houten Japanse poppen zonder ledematen. In een wereld van vaak goedkope massaproductie biedt Fakapapa unieke producten aan met een hoge culturele waarde. Tussen 23 september en 1 oktober wijdt ze er zelfs een expo aan: ‘Creatieve Kokeshi in Opmars’ in de ‘Tentoonstellingsruimte’ (Gent).

FAKAPAPA IS EIGENLIJK EEN TERM VAN DE MAORI. TOCH IS JE PRODUCTAANBOD OVERWEGEND JAPANS

GEÏNSPIREERD. HOE RIJM JE DIE TWEE?

Sanne: Samen met mijn man Hendrik, hebben wij ooit in Nieuw-Zeeland gewoond. We ontmoetten er veel boeiende mensen, waaronder ook Maori. Fakapapa is een verbastering van een Maori term die verwijst naar wie je bent. Als je aan iemand in België vraagt wie hij/zij is, krijg je meestal een naam en een jobtitel. Niet zo bij de Maori: zij vertellen wie ze zijn vanuit hun achtergrond, voorouders en familie. Die diepere betekenis vonden we heel mooi. De bedrijfsnaam past ook perfect bij onze artisanale producten die van vader op zoon en recent ook van moeder op dochter overgaan.

HOE IS JE PASSIE VOOR KOKESHI ONTSTAAN?

Sanne: Japan was de laatste grote reis die we als koppel maakten voor we kinderen kregen. Ik vond het altijd fijn om mooie ambachtelijke voorwerpen mee te brengen van onze reizen. We wilden van Japan daarom Kokeshi meebrengen als souvenir maar we slaagden er niet in om echt mooie, ambachtelijke exemplaren te vinden in de regio waar we toen verbleven. Bij onze terugkomst zijn we alsnog op zoek gegaan naar Kokeshi. Ik hou van het vakmanschap, de variatie in designs en ze voelen heel tijdloos aan.

BIJ EEN WEBWINKEL HEB JE MEESTAL GEEN RECHTSTREEKS CONTACT MET JE KLANTEN.

HOE HOUD JE TOCH VOELING MET JE CLIËNTEEL?

Sanne: Ons product situeert zich echt in een internationale nichemarkt. Onze klanten zijn voornamelijk verzamelaars en die wereld is klein. Iedereen kent iedereen. Met onze goede klanten hebben we zelf dagelijks contact via sociale media. Om in België ook een breder publiek te laten kennismaken met Kokeshi, organiseren we een gratis expo in Gent. De ambassadeur van Japan zal op 23 september de expo openen, er komt ook een Franse auteur die een boek schreef over Kokeshi, er zijn foodtrucks in het weekend, enz. Het wordt een bijzondere tentoonstelling van bijzondere kunstobjecten.

fakapapa.com

Gratis expo ‘Creatieve Kokeshi in Opmars’

Van 23 september tot en met 1 oktober

‘Tentoonstellingsruimte’, Zilverhof 34B, Gent

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 4
© W. De Moor

Koop lokaal

KEN JIJ

SHOPPINGMERELBEKE.BE AL?

Op zoek naar een handelszaak in Merelbeke? Lokaal kopen was nog nooit zo makkelijk via www.shoppingmerelbeke.be. Hier lees je alles over lokaal ondernemen en ontdek je nieuwe adresjes in jouw buurt!

Dag van de Klant 30 september

EENTJE MET SUIKER!

Feestelijke editie 21 september

MERELBEKE VIERT TIENDE VERJAARDAG

• Van 10 tot 11 uur op de parking van Maranni

• Van 10.30 tot 13 uur op de parking van Eurotuin

• Van 14 tot 15 uur op de parking van Hubo

• Van 15.30 tot 17 uur op de parking van Groendecor

Vandeputte

• Van 10 tot 17 uur op het dorp ter hoogte van Imania

Op donderdag 21 september blaast de markt in Merelbeke Centrum 10 kaarsjes uit. Een jubileum dat we samen met de marktkramers in stijl vieren.

• Gratis glaasje bubbels of fruitsap

DONDERDAGMARKT Dienst Leefmilieu en economie

• Gratis gebakje ten voordele van de Stichting Alzheimer Onderzoek met dank aan Zorgband Leie en Schelde en marktkramer David De Winne

• De markt in de bloemetjes door Lady Boeket en met dank aan marktkramer La Grange aux Fleurs

• Een streepje muziek door de muzikanten van De Vierkante op het mobiel podium van – jawel, één vierkante meter

• Als kers op de taart een foto-en signeersessie van Herman Verbruggen – gekend van FC De Kampioenen rond 9.30 uur

Gemeentehuis
Hundelgemsesteenweg 353 | 09 210 32 67 |
|
werkeneconomie@merelbeke.be
INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 5

Hulp bij digitale zaken?

MERELBEKE ZET JOU DIGITAAL OP WEG

Hulp nodig om online een afspraak te maken of om in te loggen op MijnBurgerprofiel? Hoe werkt mobiel parkeren? Geen pc of tablet ter beschikking? Of geen toegang tot internet? Het lokaal bestuur Merelbeke helpt je gratis om digitaal handiger te worden.

WELKOM IN DE DIGICLUBS

In Merelbeke zijn er drie plekken waar we je helpen met al je digitale vragen en waar je toegang hebt tot digitale toestellen:

• de bib

• het Lokaal Dienstencentrum De Merelaar

• de sociale kruidenier MIA.

GRATIS VRAGENUURTJE

Heb je een vraag over een toepassing op je laptop, tablet of smartphone? Kom langs tijdens Digitaling, het digitaal vragenuurtje in de bib. Zorg dat je je wachtwoorden kent of bij de hand hebt. Heb je vragen over je toestel? Breng het mee.

Bibliotheek

Gratis, inschrijven hoeft niet

Op vrijdag 8 & 22 september, 6 oktober, 17 november, 1 & 15 december, van 10 tot 11.30 uur

Op maandag 11 & 25 september, 9 & 23 oktober, 6 & 20 november, 18 december, van 18 tot 19.30 uur

Je kunt elke donderdagnamiddag van 14 tot 16 uur met je vragen terecht in het lokaal dienstencentrum

De Merelaar, Kloosterstraat 24B. Elke derde donderdag van de maand is er ook iemand aanwezig in het OC Flora van 14 tot 16 uur.

Ben je op bezoek bij MIA, de sociale kruidenier? Stel je digitale vragen elke derde dinsdag en donderdag tussen 10 en 12 uur.

GRATIS OPLEIDING

De Digiclub workshop richt zich tot beginners. We behandelen telkens een bepaald onderwerp. Na een korte intro oefenen we samen: begeleiders komen langs om je te helpen en je leert van elkaar. Je mag je eigen laptop, tablet of smartphone meenemen.

Bibliotheek

Gratis, inschrijven aan de balie tijdens de openingsuren van de bib, 09 210 34 10, merelbeke.bibliotheek.be

VRIJDAG 20 OKTOBER

VAN 9.30 TOT 12 UUR

MIJNBURGERPROFIEL, EBOX EN ITSME

Je leert hoe je toegang krijgt tot allerlei sites met persoonlijke info, zoals Mijn Burgerprofiel en eBox. We tonen je hoe je Itsme installeert en welke andere sites je ermee kunt bezoeken. Breng de code van je identiteitskaart en/of je bankkaartlezer en bankkaart mee.

MAANDAG 4 DECEMBER

VAN 18 TOT 19.30 UUR

BEHEER JE FOTO’S ONLINE

GRATIS LAPTOP

Heb je geen eigen laptop? Via het project Digistroom kun je een toestel gratis ontlenen gedurende 6 maanden, onder bepaalde voorwaarden zelfs langer.

Ontdek hoe je op een eenvoudige manier je foto’s kunt beheren met behulp van Google Foto’s. Leer stap voor stap hoe je foto’s kunt ordenen, bewerken en delen met deze tool.

Laat tijdens een van de Digiclub-momenten weten dat je hiervoor interesse hebt. Wij nemen dan contact met je op voor een bruikleenovereenkomst.

GRATIS GEBRUIK COMPUTERS EN WIFI

In de leeszaal van de bib kun je gratis gebruikmaken van een computer met internet en open office. De bib biedt ook gratis wifi aan.

Tijdens de openingsuren van de bib.

Met Digibanken wil de Vlaamse overheid over heel Vlaanderen plaatsen inrichten waar mensen terecht kunnen voor het volgen van opleidingen, individuele begeleiding en het ontlenen van een laptop of tablet. Digistroom is het lokaal Digibanken-project in onze regio. Werken Leie & Schelde coördineert het project.

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 6

Opvoedingsadvies nodig?

VOLG EEN WORKSHOP BIJ

ALLE OUDERS DIGITAAL VAARDIG

Toegang tot het internet en weten hoe je het moet gebruiken is vandaag enorm belangrijk. Als ouder moet je meer en meer zaken digitaal regelen en organiseren.

‘Alle ouders digitaal vaardig’ is een reeks van 3 interactieve workshops waarin we ingaan op digitale problemen en mediagebruik in het gezin en we je wegwijs maken in de digitale wereld.

VOOR WIE?

Ouders met beperkte(re) digitale vaardigheden

WANNEER?

Vrijdag 6, 13 en 20 oktober

UUR?

Van 9.30 tot 11.30 uur

WAAR?

Lokaal Dienstencentrum de Merelaar, Kloosterstraat 24B

INSCHRIJVEN?

via het Sociaal Huis, 09 210 33 50

In samenwerking met

POSITIEF OPVOEDEN IN (H)ECHT OUDERSCHAP

Wil je een huil- of driftbui bij je kind beter begrijpen? Wil je leren hoe je je kind bij ʻmoeilijk’ gedrag kunt ondersteunen? En hoe je zelf ook rustig kunt blijven?

In deze 6-delige reeks krijg je concrete handvaten om liefdevol om te gaan met uitdagende opvoedingsthema’s. We komen 5 keer samen (fysiek/digitaal) en plannen ook een individueel gesprek.

VOOR WIE?

Ouders met kinderen van 2 tot 12 jaar

WANNEER?

• Dinsdag 10 oktober en 5 december (fysiek)

• Dinsdag 24 oktober, 7 en 21 november (digitaal via Teams)

UUR?

Van 19.30 tot 21.30 uur

WAAR?

10 oktober in Bibliotheek Melle, Kruisstraat 2A

5 december in Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15

INSCHRIJVEN?

via het Sociaal Huis, 09 210 33 50

In samenwerking met

Huis van het Kind

Sociaal Huis | Hundelgemsesteenweg 357 | 09 210 33 50 | huisvanhetkind@merelbeke.be | merelbeke.be/huisvanhetkind

Meer weten over het aanbod van het Huis van het Kind? Check de website merelbeke.be/huisvanhetkind of onze Facebookpagina facebook.com/Huisvanhetkind

7
INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023

Lokaal bestuur Merelbeke zet medewerkers #goedopweg

“ZOMER OF WINTER, IK NEEM ALTIJD DE FIETS”

Frank Van Neste werkt bij dienst Evenementen en fiets bijna dagelijks veertig kilometer van en naar het werk. Net als Frank laten steeds meer mensen de auto staan, een positieve trend die ook lokaal bestuur Merelbeke aanmoedigt. In samenwerking met o2o fietsleasing zet ze sinds begin dit jaar nog meer collega’s goed op weg. De teller staat ondertussen op meer dan dertig leasingcontracten. “Maar we verwachten nog een serieuze stijging”, voorspelt HR-directeur Geoffrey Verleyen. “Veel collega’s keken de kat uit de boom en horen nu de positieve ervaringen.”

JE WOONT OP BIJNA 20 KILOMETER VAN JE WERKPLAATS. DAT IS NIET BIJ DE DEUR. WAAROM KOOS JE VOOR DE FIETS?

Frank Van Neste: Ik fiets ook in mijn vrijetijd veel en zeer graag. Op zaterdag of zondag rijden we met een groep vrienden samen de nodige kilometers. Toen ik twee jaar geleden in Merelbeke kwam werken, was de keuze dan ook snel gemaakt.

WAT ZIJN DE GROOTSTE VOORDELEN VOOR JOU?

Frank: De tijdwinst en het verkeer zijn voor mij twee grote voordelen. Met mijn speedpedelec rijd ik een half uurtje op mijn woon-werktraject. Met de auto doe ik er ongeveer even lang over, maar met mijn fiets geraak ik overal veel vlotter en bij files of ongevallen ben ik zelfs sneller thuis. Ik rij meestal via het Jaagpad langs de Schelde, een prachtige route zonder autoverkeer. Een ander voordeel is dat ik in beweging blijf en een flinke euro uitspaar door de wagen niet te gebruiken. Daarnaast zijn de maandelijkse fietsvergoedingen uiteraard mooi meegenomen.

ONDERVIND JE OOK NADELEN?

Frank: Eigenlijk niet. Ik hoor andere fietsers soms klagen over het verkeer dat gevaarlijker wordt. Maar fietsers en automobilisten hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik probeer zelf zo veilig mogelijk te rijden en mij altijd te houden aan de verkeersregels. Met een speedpedelec moet je in bepaalde omstandigheden bijvoorbeeld op de rijbaan rijden. Veel automobilisten kennen die regel niet en worden dan soms wat agressief.

“IK RIJ MEESTAL VIA HET JAAGPAD LANGS DE SCHELDE, EEN PRACHTIGE ROUTE ZONDER

AUTOVERKEER”

BELGIË STAAT BEKEND OM HET ONVOORSPELBARE WEER. WAT DOE JE BIJ HEVIGE REGENVAL OF SNEEUW?

Frank: Zomer of winter, ik neem altijd de fiets, ook bij licht vriesweer of wat regenbuien. Als het echt geen weer is om een hond door te jagen, dan neem ik uitzonderlijk de wagen. Maar dat valt eigenlijk niet veel voor. Ik kocht ook goede fiets- en regenkledij. En bij een lekke band of pech, kan ik rekenen op gratis pechverhelping en verzekering, die zijn inbegrepen in de leasingformule van het werk.

Is werken bij het lokaal bestuur Merelbeke iets voor jou? Schrijf je in op onze vacaturenieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze vacatures: merelbeke.be/vacatures/vacaturenieuwsbrief

© Foto Aktief
INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 8

Met hart en ziel in het verleden duiken

OPEN MONUMENTENDAG

Op zondag 10 september vindt opnieuw het grootste, culturele eendagsevent van Vlaanderen plaats. Ook in Merelbeke kun je gratis deelnemen aan de 35e editie van Open Monumentendag. Thema is: ʻMet hart en ziel’.

ONTDEK DE PROEFHOEVE IN BOTTELARE

Bottelare, Diepestraat 1, 10-18 uur

Op de proefhoeve van Bottelare stoomt de HOGENT/UGent studenten klaar voor een carrière in de agro- en biotechnologie en productiebeheer.

Lucien De Smet van de Heemkundige Kring Land van Rode dook in de archieven en ontdekte dat de campus oorspronkelijk een omwalde ontginningshoeve, ‘ter Burcht’, was uit 1320. Tony Haemers maakte er een boeiende filmdocumentaire (30 min.) over die je doorlopend kunt bekijken in de hangar van de proefhoeve.

‘Het platteland in de fifties’ is de titel van een foto-expo van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG). In de jaren ‘40 en ‘50 trok fotograaf Jos Halsberghe met zijn fototoestel dwars door Vlaanderen. Zijn foto’s tonen het landelijke leven in Vlaanderen met een café op elke hoek, kinderen in korte broek, ongerepte velden en weiden, ... De expo toont ook oude beelden van ’t Hof in Bottelare.

‘Tractor. Een ronkend verhaal’ is een boeiende CAG expo over de geschiedenis van de tractor.

Dienst Erfgoed

Cultuurhuis Merelbeke | Driekoningenplein 15 | 0474 85 56 14 | erfgoed@merelbeke.be | merelbeke.be/open-monumentendag-2023

FAMILIEKIEKJES UIT DE OUDE DOOS IN MELSEN

Sint-Stefanuskerk, Melsenstraat, 10-18 uur

Melsenkerk vormt het decor voor een foto-expo met oude familiefoto’s (van vóór 1970). De kerk was vaak ook de plek waar ze hun intense gevoelens deelden, bij een communie, een huwelijk, een jubileum, … We zien Melsenaren, hun gezinnen, kinderen en families.

Org. Werkgroep Erfgoed Melsen met steun van het lokaal bestuur

#RONDJEKIOSK IN HET CENTRUM

Merelbeke-centrum, Driekoningenplein 13, 11 uur

Erfgoedorganisatie Herita – organisator van Open Monumentendag in Vlaanderen – riep samen met amateurmuziekorganisatie VLAMO alle Vlaamse muziekverenigingen op om kiosken te vullen met muziek. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia ging op deze oproep in en verzorgt om 11.00 uur een aperitiefconcert op de kiosk voor het terras van het Cultuurcafé.

Org. Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, Merelbeke

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 9

Stel je tanksanering niet uit

FINANCIËLE STEUN BIJ OUDE STOOKOLIETANK

GROEPSAANKOOP TANKSANERING

Heb je een oude stookolietank en wil je die niet meer gebruiken? Dan ben je wettelijk verplicht om de tank professioneel buiten dienst te laten stellen. Het lokaal bestuur, Energiehuis Veneco en All-In Tankservice organiseren daarom een groepsaankoop tanksanering. Zo vermijd je in één klap de kosten van een eventuele bodemsanering én wordt de prijs van je tanksanering gedrukt.

MEER INFO

Veneco | 0800 11 206 (maandag t.e.m. vrijdag 8-18 uur) | veneco@allintankservice.be | veneco.be

TOCH EEN LEK IN JE STOOKOLIETANK?

De sanering of opkuis van een lek is enorm duur. Zo’n sanering wordt nu wel haalbaar door de financiële steun van Promaz, het fonds voor bodemsanering stookolietanks verwarming. Je moet je aanvraag voor een tussenkomst indienen ten laatste op 27 februari 2025. De voorwaarden en aanvraagprocedure vind je op de website van Promaz.

MEER INFO

Promaz | 0800 63 636 (maandag t.e.m. vrijdag 9-17 uur) | info@promaz.be | promaz.be

Groepsaankoop en voordelig lenen Schrijf je in voor een webinar

GRATIS ELEKTRICITEIT VIA DE ZON

Zonnepanelen zijn enorm populair. Er zijn nu ook haalbare oplossingen zodat nog meer mensen zonnepanelen kunnen plaatsen en genieten van de vele voordelen.

NEEM DEEL AAN EEN ONAFHANKELIJKE GROEPSAANKOOP

Als inwoner van gemeente Merelbeke kun je deelnemen aan enkele betrouwbare onafhankelijke groepsaankopen:

• via Provincie Oost-Vlaanderen: samenzonnepanelen.be

• via Energiehuis Veneco: groepsaankoopzon.be

FINANCIER VIA DE MIJNVERBOUWLENING

Leen voordelig voor het plaatsen van je zonnepanelen, thuisbatterij of andere renovatiewerken. Bekijk de voorwaarden op mijnverbouwlening.be

MEER INFO

Maak een afspraak met het woon- en energieloket Wonen

Leie & Schelde via 09 210 71 50. Ook personen met een laag inkomen kunnen er terecht voor een begeleidingstraject voor de installatie van zonnepanelen en/of thuisbatterij.

GROEPSAANBOD RENOVATIE

Het lokaal bestuur ontwikkelde samen met Energiehuis Veneco en energiecoöperatie Energent een Groepsaanbod Renovatie, waarmee we je stap voor stap begeleiden. In drie online infomomenten kom je te weten hoe onze energiecoaches je precies helpen, op welke manier je snel kan besparen op je energiefactuur en met welke partner-aannemers we samenwerken. Van 20 tot 21 uur op 19 september, 19 oktober en 20 november, vooraf inschrijven via veneco.groepsaanbodrenovatie.be

MEER INFO

Veneco | 09 251 22 22 | info@veneco.be | veneco.groepsaanbodrenovatie.be

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 10

Werken aan rotonde Guldensporenlaan en Hundelgemsesteenweg

LAATSTE FASE VAN WERKEN

SINDS EIND AUGUSTUS

Wegen en Verkeer werkt verder aan de vernieuwing van de Hundelgemsesteenweg en de bouw van een nieuwe rotonde. Met deze vernieuwing wordt de rotonde veiliger voor fietsers en voetgangers en rijdt openbaar vervoer en autoverkeer vlotter. Eind augustus ging de laatste fase van de werken in.

LAATSTE FASE STARTTE

EIND AUGUSTUS

De werken van de vorige fases verliepen volgens schema. Eind augustus schoof de werf op naar de laatste fase: fase 5. In deze fase herstelt de aannemer het wegdek van de Hundelgemsesteenweg, tussen de Waterstraat en de brug van de E40. Dat doet hij in twee deelfases om de hinder voor de omgeving te beperken.

• In fase 5A vernieuwt hij het wegdek richting Gavere. Deze werken duren zo’n 3 tot 4 weken.

• Hierna is fase 5B aan de beurt: de aannemer werkt dan richting Gent. Ook deze fase duurt 3 tot 4 weken.

Daarnaast werkt de aannemer ook verder aan de nieuwe rotonde, aan de zijde van de Guldensporenlaan.

OMLEIDING VOOR AUTO’S, FIETSERS EN OPENBAAR VERVOER Tijdens de werken wordt er dus op 2 locaties gewerkt: aan de nieuwe rotonde en op de Hundelgemsesteenweg. Ter hoogte van de Hundelgemsesteenweg kunnen voetgangers en fietsers voorbij de werfzone wandelen. Autoverkeer richting Gent rijdt voorbij de werfzone en verkeer richting centrum Merelbeke volgt een omleiding via Plataan, Oude Gaversesteenweg en Gaversesteenweg.

Aan de nieuwe rotonde kunnen voetgangers ook veilig langs de werf wandelen, aan de zijde van Plataan. Fietsers in beide richtingen volgen een omleiding via Ketske Bonjour, de Fraterstraat en Ringvaartstraat tot aan de Hundelgemsesteenweg. De bussen van lijnen 41, 42, 44 en 48 bedienen de haltes Plataan (in beide richtingen), Nachtegaaldreef en Ginstdreef (richting Merelbeke niet). Op de app van De Lijn op via delijn.be/routeplanner vindt u actuele informatie over de hinder.

FASE 5 EIND OKTOBER ACHTER DE RUG

Volgens de huidige planning wordt de laatste fase van de werken eind oktober afgerond. Vanaf november kunnen alle fietsers, voetgangers, reizigers van het openbaar vervoer en autobestuurders zich vlot verplaatsen op de rotonde en de Hundelgemsesteenweg.

HANDELSZAKEN EN WONINGEN

BLIJVEN BEREIKBAAR TIJDENS WERKEN

Wie in de buurt wil shoppen kan dat blijven doen. Kom je met de wagen? Dan parkeer je deze op wandelafstand in de zijstraten, aan het begin of einde van de werfzone.

BLIJF OP DE OP HOOGTE

Schrijf je in op de nieuwsbrief via wegenenverkeer.be/merelbeke of scan de QR-code met jouw smartphone om op de hoogte te blijven van de werken. Op de website vind je altijd alle actuele informatie over het project en waarom de werken nodig zijn.

Ringvaart Guldensporenpark Liedemeerspark Schelde Brussel  Gent   Brugge  Gavere Frate r s t r taa Waterstraat Lembergsesteenweg Guldensporenlaan Plataan BaronA .V e r h ae genl aan Ch r ysantenstraat Heid estraat O u d e G a v e r s es teenweg Jozef Hebbel ynckstr . MERELBEKE GENT Paus Johannescollege Popelin Lyceum Carpoolparking Merelbeke Bedrijventerrein N444 R4 R4 E40 N469
Legende N © Agentschap Wegen en Verkeer Werfzone Verkeer richting centrum Merelbeke en Gavere Verkeer richting Gent Fietsomleiding van en naar Gent INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 11
Verkeerssituatie tijdens de laatste fase van de werken.

Speel, ontdek en experimenteer

GRABBELPAS:

EEN HERFSTVAKANTIE VOL PLEZIER

Kinderen tussen 4 en 12 jaar? Nog geen plannen voor de herfstvakantie? De jeugddienst voorziet keitoffe activiteiten in het jeugdcentrum Molenhoek en opvang van 8 tot 17.30 uur.

VLIEGENDE VERRASSING

De voormiddag blijft nog even een verrassing, maar de namiddag belooft een heus spektakel te worden! Ontdek of de kunstwerken van Panamarenko nu echt kunnen vliegen …

Maandag 30 oktober • 9 tot 16 uur • 4 t.e.m. 6 jaar • € 15

KIEREWIET COMEDY

Ontdek jij het atelier van de gekke professor Kierewiet? Heb je zin om te experimenteren, te onderzoeken en vooral om te spelen? Mis dit dan niet!

Dinsdag 31 oktober • 9 tot 16 uur • 6 t.e.m. 9 jaar • € 15

DUO MOTION

Benieuwd naar animatiefilms? Op het einde van de workshop kijk jij naar je eigen stop motion film en ga je als een echte kenner naar huis!

Vrijdag 3 november 2023 • 9 tot 16 uur • 9 t.e.m. 12 jaar • € 15

Gezocht: creatieve jongens en meisjes

SCHRIJF JE IN VANAF MAANDAG 11 SEPTEMBER

Schrijf je in vanaf maandag 11 september om 8u (voor inwoners)

Niet-inwoners kunnen inschrijven vanaf maandag 18 september om 8u.

Online via webshopmerelbeke.recreatex.be, telefonisch via 09 210 35 60 of kom langs in het jeugdcentrum Molenhoek.

Dienst Jeugd, sport en toerisme Jeugdcentrum Molenhoek | Hundelgemsesteenweg 445 | 09 210 35 60 | jeugd@merelbeke.be | merelbeke.be/jeugd

TECHNIEKACADEMIE VOOR KINDEREN

VAN HET VIJFDE EN ZESDE LEERJAAR

Zit je in het vijfde of zesde leerjaar, woon of ga je naar school in Merelbeke en kriebelt het om zelf van alles te maken? Dan is de Techniekacademie echt iets voor jou!

In een gezellige sfeer en in een echt technologielabo leer je werken met gereedschappen en materialen. In zes workshops leren gespecialiseerde techniekleraren jouw de kneepjes van het vak en krijg je de basis van onder meer mechanica, houtbewerking, elektriciteit,… helemaal onder de knie!

PRAKTISCH

• De workshops vinden telkens plaats op woensdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur van 4 oktober t.e.m. 15 november.

• De deelnameprijs van deze workshops bedraagt € 70, materiaal en verzekering inbegrepen. Er is bovendien een fiscaal attest voorzien zodat tot 45% gerecupereerd kan worden.

• Het aantal plaatsen is beperkt. Snel inschrijven is dus de boodschap. Dat kan via www.techniekacademiemerelbeke.be, via jeugd@merelbeke.be of 09 210 35 60.

• Op zoek naar leuke technische projectjes om thuis te doen? Surf naar www.techniekacademiethuis.be!

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 12

Proef de donkerste nacht van het jaar

NACHT VAN DE DUISTERNIS: AVONDSPEL IN HET BOS

Vrijdag 8 september om 20 uur

BELEVENISLOOP: CITY NIGHT RUN MERELBEKE

Ontdek Merelbeke op een ludieke en sportieve manier tijdens de City Night Run op vrijdag 8 september. De tocht van ongeveer 7 km gaat langs en door tal van gebouwen van en in Merelbeke. Het parcours start en eindigt in het sport- en recreatiepark Molenkouter. Onderweg geniet je van animatie, lichteffecten, feestelijke aanmoedigingen en verrassingen. De loopwedstrijd is toegankelijk voor jong en oud en kun je zowel lopend als wandelend afleggen.

Op zaterdag 14 oktober dooft Merelbeke de openbare verlichting en de klemtoonverlichting tussen 19 uur en middernacht. Het lokaal bestuur en de VZW ʻleve(n)de nacht’ roepen particulieren en ondernemers op om ook alle verlichting in en rond hun gebouwen te doven. De nacht wordt zo donkerder, je bespaart geld en er wordt minder CO2 uitgestoten, wat goed is voor het klimaat.

SCHRIJF JE IN VOOR EEN AVONDSPEL IN DE MAKEGEMSE BOSSEN

Maak kennis met onze nachtdieren tijdens een avondspel. Trek er in kleine groepjes (max. 6 personen) op uit in de Makegemse bossen en voer inlevingsopdrachten uit.

Minimum leeftijd 8 jaar.

18.45-19.30 uur Vertrek op 2 startplaatsen

Vóór 21.45 uur Terugkeer

22.00 uur Einde

Gratis • Inschrijven is verplicht (beperkt aantal plaatsen) ten laatste op donderdag 12 oktober via milieu@merelbeke.be of 09 210 32 70

Organisatie lokaal bestuur Merelbeke in samenwerking met Natuurpunt VZW, JNM Onderstebovenschelde, het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Merelbeke (VOC).

Schrijf je online in via nightrunmerelbeke.mypreview.be

€ 12 euro • Kinderen tot 12 jaar € 5 • Groep met min. 10 personen € 10 euro/deelnemer • Ter plaatse inschrijven € 15

Organisatie Maspoe i.s.m. lokaal bestuur Merelbeke

Dienst Leefmilieu en economie Gemeentehuis | Hundelgemsesteenweg 353 | 09 210 32 70 | milieu@merelbeke.be | nachtvandeduisternis.be

Dienst Jeugd, sport en toerisme Sportcentrum Ter Wallen | Sportstraat 1 | 09 210 34 00 | sport@merelbeke.be merelbeke.be/sport

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 13

ʻTRENDS

IK NIET, IK CREËER MIJN EIGEN TRENDS’

MARTIN UVIJN (63 JAAR)

• Internationaal gerenommeerd

• Studeerde wijsbegeerte en moraalfilosofie

• Woont in Schelderode

• Exposeert in Cultuurhuis Merelbeke met ‘Ars Poetica et Amor’

De kunst was vooral mezelf te blijven tussen al het getormenteerde geweld van de hedendaagse kunsten. Daardoor ben ik altijd de klassieke schilderkunst trouw gebleven, wat niet wil zeggen dat er geen ruimte was voor nieuwe experimenten. Ik ben een archeoloog geworden van de toenmalige clichés. Die geef ik een eigen invulling, zonder invloed van buitenaf. Mijn werken zijn soms filosofische reacties op het oprukkende totalitarisme, die onze verworven vrijheden na mei ’68 gewoon van de kaart geveegd heeft. Ik verwijs ook graag naar een uitspraak van Albert Einstein die zei: “Er zijn slechts twee dingen die oneindig zijn: het heelal en de menselijke domheid. Alleen van het heelal ben ik het zeker!” De boodschap die ik wil meegeven voor het nageslacht is dat niets is wat het soms lijkt te zijn. Blijf niet kleven aan de moraal van je tijd, maar vooral aan je eigen mening.

EXPO ARS POETICA ET AMOR

Martin Uvijn neemt je in ‘Ars Poetica et Amor’ mee op een persoonlijke inkijk in zijn werk en 40-jarige artistieke loopbaan. De expo toont werk uit zijn beginnersperiode, schetsen, voorontwerpen, recent en nooit eerder getoond werk.

• Gratis

• Van 9 september tot 8 oktober

• Exporuimte van het cultuurhuis

• Tijdens de openingsuren

• martinuvijn.be

VOLG
INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023
14
© Foto Aktief

ʻDE REIS IS BELANGRIJKER

DAN DE BESTEMMING OF HET ARTISTIEKE RESULTAAT’

Het lokaal bestuur

NATASJA MEERSMAN (40 JAAR)

• Nieuwe docente ateliers beeld voor kinderen en jongeren

• Figuratief kunstenaar

• Studeerde sociaal-cultureel werk en audiovisuele kunsten

• natasjameersman.art

In mijn eigen beelden maak ik als observerende toeschouwer telkens een reis door de krochten van de menselijke gevoelswereld. Hoewel de insteek van de verschillende ateliers anders is, staan naast het ontdekken van het specifieke materiaal, ook telkens het onderzoek en de beleving centraal. Mijn rol als docente zie ik als een begeleider van een spannende artistieke reis in en naar het onbekende. De reis is voor mij zoveel belangrijker dan de bestemming of het artistieke resultaat. Een les is geslaagd als ze de honger naar méér heeft aangewakkerd, de creatieve verbeelding heeft geprikkeld of de deelnemers heeft meegenomen naar een andere wereld die ze met volle goesting willen ontdekken. Het succes van de ateliers is volgens mij een gevolg van de digitale tijd waarbij de zingeving zoek is en we gereduceerd worden tot een vluchtig bestaan. De heropleving van ambachten, werken met je handen en met specifieke materialen, doen ons terugplooien op de essentie: het focussen op het hier en nu. Ik lees er een massale, stille oproep in voor méér tijd en méér authenticiteit, voor zingeving en verstilling.

Merelbeke biedt een ruim aanbod aan ateliers beeld (vanaf oktober) en muziek (vanaf september) aan. Kinderen en volwassenen kunnen er op een ongedwongen manier aan de slag, zowel overdag als ’s avonds. Check snel op cultuurhuis.merelbeke. be voor welke lessen nog plaatsen beschikbaar zijn.

© Foto Aktief
15 INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023

CULTUURHUIS MERELBEKE

vrijdag 1 september om 20 uur zaterdag 2 september om 20 uur zondag 3 september om 15 uur HET SCHELDEOFFENSIEF – BRUT À L’AIR

Brut à l’air is een unieke openluchttheatervoorstelling in de bijzondere setting van het Anthospark. Ze is het sluitstuk van een driejarig bovenlokaal project waarin meer dan twintig mensen met en zonder theaterervaring deelnamen aan maandelijkse theaterateliers. De spelers van Brut à l’air laten je anders kijken naar de plekken die we kennen. Het park wordt een decor, de bomen een medespeler, kerkklokken de soundscape. Flarden en herinneringen zweven voorbij. i.s.m. GC De Kluize Oosterzele, CC De Fabriek Sint-Lievens-Houtem, CC Zoetegem Zottegem.

Openluchtvoorstelling in het Anthospark (bij OC Flora) • € 12 | € 10 | € 2,40

Voorafgaand aan de voorstelling op zondag 3 september worden de bombardementen van 5 september 1943 op Flora herdacht. Om 14 uur vindt een huldiging aan het oorlogsmonument op het Floraplein plaats met kranslegging en muzikale begeleiding.

Herdenking aan oorlogsmonument Floraplein • Inschrijving via erfgoed@merelbeke.be, 0474 85 56 14 (voormiddag)

woensdag 13 september om 20 uur

MICHAEL MORRIS – TO LESLIE

Bij een loterij wint alleenstaande moeder Leslie bijna tweehonderdduizend dollar: precies wat ze nodig heeft om haar leven en dat van zoon James een gunstige wending te geven. Zes jaar later is Leslie een alcoholiste geworden die er helemaal alleen voor staat. Tot ze motelmanager Sweeney leert kennen, die haar een baantje geeft en de mogelijkheid zichzelf te redden. Andrea Riseborough kreeg een Oscarnominatie voor beste actrice voor haar rol als Leslie.

Theaterzaal • € 7 | € 1,40

donderdag 21 september om 14 uur

OLIVIER MASSET-DEPASSE – DUELLES

Begin jaren ‘60. Alice en Céline, twee vriendinnen, wonen met hun gezin in de buitenwijken van Brussel. Een tragische gebeurtenis zet hun leven op zijn kop. Een stijlvolle Hitchcockhommage met Veerle Baetens.

Organisatie LDC De Merelaar, na de film mogelijkheid tot koffie en taart in foyer.

Theaterzaal • € 7 | € 5 | € 1,40 | € 1

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 16
© Danny De Lobelle

woensdag 27 september om 20 uur

SARAH POLLEY – WOMEN TALKING

Wanneer de vrouwen van een diepgelovige en geïsoleerde Mennonietengemeenschap ontdekken dat ze de afgelopen twee jaar in hun slaap door hun mannen zijn misbruikt, zet dit hen voor een zware keuze. Blijven ze bij hun gemeenschap of wagen ze de sprong in het diepe om een nieuw leven te beginnen in een voor hen onbekende wereld?

Theaterzaal • € 7 | € 1,40

donderdag 28 september om 20 uur

vrijdag 29 september om 19 uur

BE FLAT – DOUBLE YOU

Double You is een avontuurlijke circusvoorstelling gebaseerd op Fear Of Missing Out Vijf artiesten delen twee podia, gescheiden door één muur. Het publiek is verdeeld over twee tribunes. Beide groepen hebben zicht op één scène. Schaduwen en geluiden bereiken de andere kant van het gordijn. “Waarom zit ik aan deze kant? Wat valt er daar te lachen? Ben ik misschien iets aan het missen?”

Een seizoensopener van formaat. De voorstelling is toegankelijk voor iedereen vanaf 6 jaar.

Theaterzaal • € 19 | € 17 | € 10 | € 3,80

Nog tot 29 oktober

NADIA VEREECKE – RONDOM ONS, SCHILDERKUNST

Nadia Vereecke (°1945) is een creatieve bezige bij en autodidact schilder. Ze schildert de Scheldemeersen, het Liedermeerspark, het Makegembos, … Maar ook het dagdagelijkse en gewone objecten in haar omgeving ontsnappen niet aan haar blik.

Gratis • Aan de muur van het Cultuurcafé, Driekoningenplein 13

15 | 09 210 35 80 | info@cultuurhuis.merelbeke.be | www.cultuurhuis.merelbeke.be

MEER INFO EN RESERVATIE
Driekoningenplein
INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 17

BIBLIOTHEEK

WELKOM IN ONZE LEESGROEPEN

Hou je van boeken? Wil je graag met andere lezers van mening wisselen? Of zoek je een stimulans om eindelijk meer te lezen? Sluit je dan aan bij een van onze leesgroepen.

vrijdag van 17.15 tot 18.15 uur

DE LEESJURY

Zoek mee naar het beste jeugdboek bij de grootste én jongste boekenjury in Vlaanderen!

Groep 2: 6-8 jaar (1e en 2e leerjaar): start op woensdag 13 september (14 uur) + vrijdag 29 september

Groep 3: 8-10 jaar (3e en 4e leerjaar): start op vrijdag 29 september

Groep 4: 10-12 jaar (5e en 6e leerjaar): start op vrijdag 22 september

Groep 5: 12-14 jaar (1e en 2e middelbaar): start op vrijdag 22 september

Groep 6: 14-16 jaar (3e en 4e middelbaar): start op vrijdag 22 september

Gratis • Inschrijven tot en met vrijdag 15 september via merelbeke.bibliotheek.be/de-leesjury

dinsdag 5 september van 19 tot 20.15 uur SAMENLEZEN MET ANDERSTALIGEN

SamenLezen is een leuke manier om Nederlands te oefenen. Een begeleider leest een verhaal of een gedicht voor uit een boek. Daarna praat iedereen samen over de tekst.

Gratis • Inschrijven hoeft niet • 1x per maand op dinsdag van 19 tot 20.15 uur • Start op dinsdag 5 september • merelbeke.bibliotheek.be/samenlezen-metanderstaligen

dinsdag 10 oktober van 19.30 tot 22 uur BLADVLOOIEN+

Bladvlooien+ is een leesgroep in workshopvorm. We bespreken een roman in kleine groepjes. Je leest het boek vooraf, beantwoordt eventuele vragen en noteert je bevindingen. De bib voorziet een exemplaar van het te lezen boek voor elke deelnemer.

Gratis • Inschrijven tot en met 25 september voor de reeks of per avond • 4x op dinsdag van 19.30 tot 22 uur • Start op dinsdag 10 oktober met ʻKassa 19’ van Claire-Louise Bennett • merelbeke.bibliotheek.be/bladvlooien

woensdag 11 oktober van 19.30 tot 21 uur

LEZEWEZEL

Praat je graag over je eigen leeservaring? Dan biedt deze leesgroep je een uitgelezen kans om boeiende boeken én boekenliefhebbers te ontdekken. De bib voorziet een exemplaar van het te lezen boek voor elke deelnemer.

Gratis • Inschrijven tot en met woensdag 27 september voor de reeks of per avond • 4x op woensdag van 19.30 tot 21 uur • Start op woensdag 11 oktober met ʻWoesten’ van Kris Van Steenberge • merelbeke.bibliotheek.be/lezewezel

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 18

zaterdag 9 en zondag 10 september van 9 tot 17 uur BOEKENVERKOOP

Vul je eigen collectie aan voor een prikje tijdens de boekenverkoop van de bib. De opbrengst van de boekenverkoop gaat naar het Merelbeeks opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC Merelbeke).

Gratis • Inschrijven hoeft niet • Zaterdag 9 en zondag 10 september van 9 tot 17 uur (doorlopend) • Foyer Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15 • Betalen kan contant of met bancontact (bij voorkeur)

dinsdag 26 september van 14 tot 16 uur

IK DACHT DAT IK EEN KLEINE FAMILIE HADNAMIDDAGLEZING DOOR MARTIN HEYLEN Honderd jaar geleden vertrokken de grootouders van Martin Heylen naar de VS, hun American Dream achterna. Henri, de vader van Martin, werd als een Amerikaan opgevoed op een ranch in Michigan. Na tien jaar keerde het gezin terug. Martin groeide op in Oosteeklo. Wat hij niet wist, is dat de broers en zus van zijn oma in Amerika bleven. Martin reisde in het spoor van hun nakomelingen door de VS. Tijdens de lezing vertelt hij over deze ontmoetingen, met beelden uit de tv-reeks Uncle Martin.

Gratis • Inschrijven tot en met vrijdag 22 september via merelbeke.bibliotheek.be • Dinsdag 26 september van 14 tot 16 uur • Locatie: Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15

zaterdag 30 september om 19 uur

CRYPTOGRAMMENAVOND

Deze kleinschalige puzzelavond met niets dan cryptogrammen is een hoogfeest voor liefhebbers van dit eigenzinnige puzzelgenre. We frissen de voornaamste cryptogramregels kort op en laten dan de breinbrekers op je los. Schrijf je in met een ploegje van maximaal vier personen.

Gratis • Inschrijven tot en met maandag 25 september via merelbeke.bibliotheek.be

• Zaterdag 30 september om 19 uur

zondag 1 oktober van 14 tot 18 uur

SPELLENNAMIDDAG

Kom met je gezin, vrienden, buren of in je eentje naar de bibliotheek en schuif aan bij een van de speeltafels. Wat mag je verwachten? Een mooie selectie gezelschapsspellen voor spelers van 2 tot 99 jaar, deskundige speluitleg door enthousiaste vrijwilligers en een gezellige bar.

Gratis • Inschrijven tot en met vrijdag 29 september via merelbeke.bibliotheek.be

• Zondag 1 oktober van 14 tot 18 uur (doorlopend)

MEER INFO EN RESERVATIE Dijsegem 1 | 09 210 34 10 | bibliotheek@merelbeke.be | merelbeke.bibliotheek.be INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 19

KALENDER

Vanaf september

LESSENREEKSEN

Ateliers Beeld, Muziek, Woord en Vormingsaanbod Avansa

Check het aanbod aan muzieklessen, creatieve ateliers, theater- of vertelworkshops en het vormingsaanbod i.s.m. Avansa op cultuurhuis.merelbeke.be/aanbod en schrijf je snel in!

Cultuurhuis Merelbeke, 09 210 35 80, ateliers@cultuurhuis.merelbeke.be, cultuurhuis.merelbeke.be/aanbod

Vrijdag 1 en zaterdag 2 september om 20 uur en zondag 3 september om 15 uur

THEATERVOORSTELLING

Het Scheldeoffensief - Brut à l’air

Openluchtvoorstelling in Anthospark (Pastoor Clausplein, bij OC Flora), Cultuurhuis Merelbeke, 09 210 35 80, cultuurhuismerelbeke.be, cultuurhuis.merelbeke.be

Zaterdag 2 september en zondag 3 september

SPORTACTIVITEIT

Proeflessen 2023-2024

Dream Dance

Dansclub Dream Dance vzw, Bergbosstraat 55

Zondag 3 september van 11.30 tot 17 uur

FESTIVITEIT

ChristoFOOR

Chili con/sin carne (tot 14.30 uur, vooraf inschrijven), drankje en hapje, Tonny’s toffe tombola, tweedehandsmarktje, kinderanimatie, live muziek, tentoonstellingen en rondleidingen, verkoopstand eigen producten.

Christoforusgemeenschap vzw, Asselkouter 34, christoforusgemeenschap.be

Vrijdag 8 en 22 september van 10 tot 11.30 uur en maandag 11 en 25 september van 18 tot 19.30 uur CURSUS MET OPEN SESSIES

Digitaling - digitaal vragenuurtje

Bibliotheek Merelbeke, Dijsegemweg 1, 09 210 34 10, bibliotheek@merelbeke.be, merelbeke.bibliotheek.be

Vanaf donderdag 7 september van 18.30 tot 20 uur

SPORTACTIVITEIT

Nieuw in Merelbeke: Tog ChödTibetaanse Zwaardyoga

Tog Chöd is een krachtige en dynamische techniek voor innerlijke transformatie. Els Muylle, Sportzaal Gilko Merelbeke, Kloosterstraat 19, 0486 78 68 20, elsmuylle.yoga@gmail.com, elsmuylle.be

zaterdag 9 en zondag 10 september van 9 tot 17 uur

Boekenverkoop

Foyer Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15

Zaterdag 9 en zondag 10 september van 10 tot 19 uur

OPENDEUR

Opendeurweekend VOC Merelbeke

Krijg een unieke blik achter de schermen van het VOC. Een topdag voor de hele familie met kinderanimatie en vrijlating van gerevalideerde vogels en wilde dieren. Interesse om vrijwilliger bij het VOC te worden? Spreek ons die dag aan en we plannen graag een kennismakingsmoment in.

Vzw Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Merelbeke, Liedermeersweg 14, 09 230 46 46, vocmerelbeke.be

Doorlopend tot zondag 10 september

TENTOONSTELLING

Horizonten - landschappen van Irmine Remue

Cultuurhuis Merelbeke, Pastorie Munte, Munteplein 6, 09 210 35 80, cultuurhuismerelbeke.be, cultuurhuis.merelbeke.be

Zaterdag 9 september tot 8 oktober

TENTOONSTELLING

Ars Poetica et Amor - Martin Uvijn

Exporuimte Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 09 210 35 80, cultuurhuismerelbeke.be, cultuurhuis.merelbeke.be, martinuvijn.be

Zondag 10 september van 10 tot 18 uur FESTIVITEIT

Open monumentendag

Ontdek de geschiedenis van de proefhoeve in Bottelare en kiekjes uit de oude doos in Melsen.

Proefhoeve Bottelare, Diepestraat 1, Sint-Stefanuskerk, Melsenstraat, merelbeke.be/openmonumentendag

Zondag 10 september vanaf 13 uur FIETS- OF WANDELROUTE

Fietsen door het landbouwlandschap van Rodeland: ontdek, proef en verken!

Proefhoeve Bottelare, Diepestraat 1, rodeland.be

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 20

Zaterdag 9 en zondag 10 september van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur

OPENDEUR

Voorstelling Floraal

Jaarprogramma 23-24

Tijdens het Open atelierweekend van de kleine bloemenschool toont Rita Van Gansbeke alle nieuwe florale ideeën voor de workshops van het volgende werkjaar. de Kleine Bloemenschool, Cliviastraat 4, 0477 23 69 46, plantaardigbeschouwd.be

Vanaf dinsdag 12 september om 19.30 uur

LESSENREEKS

Initiatiecursus

Wijn leren degusteren

Wine PPT, Basisschool GILKO Lemberge, Burgemeester Maenhautstraat 1, 0477 35 52 25, info@wineppt.be, wineppt.be

Woensdag 13 september van 14.15 tot 15 uur

LUISTERVINKEN –VOORLEESUURTJE (4-7j)

Woensdag 13 september om 20 uur FILM

To Leslie - Michael Morris Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 09 210 35 80, info@cultuurhuis.merelbeke.be, cultuurhuis.merelbeke.be/aanbod

Donderdag 14 en 28 september om 10 uur LEZING OF CONGRES

VIE-groep Merelbeke

Avansa regio Gent, Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 09 224 22 65, info@avansa-regiogent.be, avansa-regiogent.be

Donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 september Plantjesweekend Kom op tegen Kanker - Femma-Merelbeke

Vanaf zaterdag 16 september om 14.15 uur

LESSENREEKS

Rots en Water voor kinderen van het 6de leerjaar en 1ste middelbaar

Sessie met accent op zelfvertrouwen, weerbaarheid en positief communiceren. Sta Sterk, GILKO Merelbeke, Kloosterstraat 19, 0498 24 41 14, info@stasterk.be, stasterk.be

ZONDAG 17 SEPTEMBER OM 9.30 UUR

SPORTACTIVITEIT

Open intromoment Relax Yoga & Lu Jong

Els Muylle, Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, elsmuylle.yoga@gmail.com, 0486 78 68 20, elsmuylle.be

Woensdag 20 september om 14 uur

LEZING OF CONGRES

Je bent meer dan een ziekte of een ongeval

Een ziekte of een ongeval kunnen je uit je evenwicht brengen. Tijdens deze interactieve workshop krijg je meer informatie over hoe je de balans weer kunt herstellen. CM Gezondheidsfonds, CM kantoor Merelbeke, Hundelgemsesteenweg 690, gezondheidenparticipatie.oostvlaanderen@cm.be, cm.be/selfservice

© Theuntold

Bibliotheek Merelbeke, Dijsegemweg 1, 09 210 34 10, bibliotheek@merelbeke.be, merelbeke.bibliotheek.be

Vanaf woensdag 13 september om 19.30 uur

LESSENREEKS

Ciao Bella Italia! Overzicht van alle Italiaanse wijnstreken

Wine PPT, Basisschool GILKO Lemberge, Burgemeester Maenhautstraat 1, 0477 35 52 25, info@wineppt.be, wineppt.be

Draag je de strijd tegen kanker een warm hart toe? Koop een azalea tijdens het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker. Met de opbrengst realiseert Kom op tegen Kanker waardevolle steun- en zorgprojecten. En je haalt een echt Vlaams streekproduct in huis, dat milieuvriendelijk wordt geteeld.

Donderdag 14 september vind je Femma-Merelbeke op de markt, vrijdag 15 september van 13 tot 19 uur en zaterdag van 9 tot 18 uur aan de grootwarenhuizen. komoptegenkanker.be/plantjesweekend

Donderdag 21 september om 14 uur

FILM

Duelles - Olivier Masset-Depasse

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 09 210 35 80, info@cultuurhuis.merelbeke.be, cultuurhuis.merelbeke.be/aanbod

Vrijdag 22 september van 10 tot 12.30 uur

FIETS- OF WANDELROUTE

Forest Mind wandeling

Forest Mind is een manier om onze mentale veerkracht te verhogen, door gebruik te maken van de gezondheidseffecten van de natuur. Afspraak aan ingang Makegemse bossen, Bosstraat 1. Natuurpunt, Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen, natuurpunt.be/agenda

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 21

Zaterdag 23 september om 19 uur

VOORSTELLING

Forest Mind wandeling

Avondshow met Guy Neve, Corina en Leah Bien

Curieus Merelbeke, Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 0472 34 34 68

Doorlopend tot zondag 24 september

FIETS- OF WANDELROUTE

Fietszoektocht Toeristisch

Infopunt Munte

Het vrijwilligersteam organiseert deze fietstocht ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Toeristisch Infopunt. De tocht doorkruist de deelgemeenten van Merelbeke en gaat grotendeels over verharde wegen. Start en einde op het Munteplein. Toeristisch Infopunt Merelbeke, Pastorie Munte, Munteplein 6, toerisme@merelbeke.be

Zondag 24 september van 14 tot 17 uur

FIETS- OF WANDELROUTE

“Het moment van de overgang” in de Scheldevallei

De natuur maakt zich klaar voor de overgang. Het ene seizoen rolt over in het volgende en het hele landschap wordt hertekend. Door af en toe even stil te staan en goed rond te kijken, kunnen we meer genieten en dan weer verder gaan. Afspraak aan oude pastorie, Gaversesteenweg 512. Natuurpunt Boven-Schelde, natuurpunt.be/agenda

Woensdag 27 september om 20 uur

FILM

Women Talking - Sarah Polley

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 09 210 35 80, info@cultuurhuis.merelbeke.be, cultuurhuis.merelbeke.be/aanbod

Donderdag 28 september om 20 uur en vrijdag 29 september om 19 uur

CIRCUS - ACROBATIE

Be Flat - Double You (6+)

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, 09 210 35 80, info@cultuurhuis.merelbeke.be, cultuurhuis.merelbeke.be/aanbod

Zaterdag 30 september om 19 uur

CONCERT

Jeugdkoor Melsen zingt met band JKM zingt een gevarieerd muzikaal programma. Only The Lonelies duo zorgen voor een unieke muzikale omkadering. jeugdkoor Melsen, Sint-Stefanuskerk, Melsenstraat, jeugdkoormelsen.be/concert

Zondag 1 oktober om 9.30 uur

SPORTACTIVITEIT

Start Relax Yoga

Transformatietraject - Aarde element - De kracht van gronding en vertrouwen

Je leert via zachte yogahoudingen, eenvoudige ademhalings- en meditatietechnieken, de kwaliteit van ieder seizoen integreren in je dagelijks leven!

Els Muylle, Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, elsmuylle.yoga@gmail.com, 0486 78 68 20, elsmuylle.be

Elke maandag om 19 en 20 uur

SPORTACTIVITEIT

Slow Flow yoga en Pralaya Flow

yoga

MAF Spirit, Sportzaal BKO Vlerkopvang, Zwijnaardsesteenweg 6a, 0470 79 73 40, hallo@mafspirit.com, mafspirit.com/yogaevents

Elke dinsdag om 19 en 20 uur

SPORTACTIVITEIT

Relax & Restore Yoga en Yoga Flow

MAF Spirit, Sportzaal BKO Vlerkopvang, Zwijnaardsesteenweg 6a, 0470 79 73 40, hallo@mafspirit.com, mafspirit.com/yogaevents

Elke dinsdag en donderdag om 14 uur

SPORTACTIVITEIT

Petanque

Petanqueclub ʻt Lindeken, LDC de Merelaar, Kloosterstraat 24 b, 09 231 57 53, daniel.lauwers@ugent.be

Elke woensdag om 9 en 10 uur SPORTACTIVITEIT

Yoga Flow en Relax & Restore Yoga

MAF Spirit, Sportzaal BKO Vlerkopvang, Zwijnaardsesteenweg 6a, 0470 79 73 40, hallo@mafspirit.com, mafspirit.com/yogaevents

Elke woensdag om 13.30 uur

LESSENREEKS

Tiener Techniekacademie

Merelbeke (STEM)

Zit je in het 5de of 6de leerjaar? Heb je zin om aan de slag te gaan met een zaag, boormachine, hamer, ... Wil je graag leren programmeren met een LEGO-robot? Dan is de Tiener Techniekacademie perfect voor jou! Techniekacademie Vives, Jeugdcentrum Molenhoek, Hundelgemsesteenweg 445, 056 26 40 10, techniekacademie@vives.be, techniekacademie.be/home

Elke donderdag om 19.15 uur (gevorderden) en 21.15 uur (beginners)

SPORTACTIVITEIT

Tai Chi

Pierre Vindevogel, Sportzaal BKO Vlerkopvang, Zwijnaardsesteenweg 6a, 0479 56 74 82, pierre.vindevogel@telenet.be Molenhoek, Hundelgemsesteenweg 445, 056 26 40 10, techniekacademie@vives.be, techniekacademie.be/home

Elke donderdag om 19 uur

SPORTACTIVITEIT

Power yoga

Een workout waar we openen en sluiten met zachte basic yoga oefeningen maar alles tussenin is een stevige sessie met focus op de spieren, op een leuk muziekje.

Silvia De Waegeneer, Grasplein Cultuurhuis, driekoningenplein, fitonthegram.com

Elke vrijdag om 9.30 uur

CURSUS MET OPEN SESSIES

Samen Nederlands oefenen in het ABCafé

LDC de Merelaar, Kloosterstraat 24 b, 0470 37 34 92, katrijn.merckx@merelbeke.be, merelbeke.be/formulier/inschrijven-abcafe

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 22

Elke vrijdag om 20 uur en zondag om 9 uur

SPORTACTIVITEIT

Aikido Dojo– Japanse krijgskunst

Misogi Merelbeke, polyvalente zaal Ter Wallen (naast zwembad), Sportstraat 3, misogi-dojo-merelbeke.be

Elke zaterdag van 9 tot 10.15 uur en zondag van 9.30 tot 10.45 uur

SPORTACTIVITEIT

Body&Soul

Yoga, meditatie en connecteren met de natuur. Afspraak aan Het Gentbos. Sylvia De Waegeneer, fitonthegram.com

NOTEER ALVAST IN JE AGENDA

Zondag 8 oktober van 10.30 tot 17 uur

OPENDEUR

Open Geestdagen

Ontdek wat er zich achter de deuren van KARUS afspeelt tijdens de allereerste Open Geestdagen. We verwelkomen je van 10.30 tot 17 uur op drie locaties: campus Melle, campus Gent, en het arbeidscentrum De Keiberg. Karus, De Keiberg, Hundelgemsesteenweg 270, opengeestdagen.be

Vrijdag 27 oktober en zaterdag 28 oktober om 20 uur

CONCERT

Shine-On Benefietconcert

t.v.v.

Christoforus

Best of Friends Filip Verneert, Luc Burgelman en Johan Kint treden op ten voordele van de Christoforusgemeenschap. Een avond vol plezier in het teken van een goed doel! Theaterzaal, Cultuurhuis Merelbeke, shineonconcert.org

Jouw activiteit kan ook in UiT!

Hoe? Surf naar www.uitdatabank.be en registreer je. Daarna kun je je activiteiten invoeren. Alle activiteiten in Merelbeke verschijnen op onze gemeentelijke website onder de ‘UiT in Merelbeke’-knop en een selectie verschijnt in dit magazine. Lukt het niet om je activiteiten in te voeren? Stuur dan een mailtje naar communicatie@merelbeke.be. We bezorgen je zo snel mogelijk een handleiding.

Vergeet zeker niet om je activiteiten tijdig in te voeren. De activiteiten voor ons magazine van oktober moeten in de databank ingevoerd zijn op 6 september.

Geef zelf je activiteit in!

Voor 5 euro (2 euro voor kinderen, 1 euro met VT-statuut) haal je de UiTPAS in huis en krijg je heel wat welkomstvoordelen (gratis zwembeurt in Merelbeke en Gent, museumbezoek, wandelkaarten). Heb je een UiTPAS? Vergeet die dan niet op UiTPAS-activiteiten. Met de UiTPAS krijg je korting en/of je spaart punten die je kunt omruilen tegen een voordeel. Enkele van die voordelen zijn: een drankje in het Cultuurcafé bij het Cultuurhuis Merelbeke, een gratis draagtas in de bib of een zwembeurt in zwembad Ter Wallen. Ook in Gent, Destelbergen, Melle en Lochristi kun je op meer dan 150 locaties terecht met je UiTPAS. Meer info op www.merelbeke.be/uitpas.

Ken je het nieuwe UiTPASvoordeel al? 15 gespaarde punten zijn goed voor een gratis filmticket t.w.v. € 7. Dit ruilvoordeel is geldig op alle avond- en familiefilms, niet op de matineefilms in organisatie van het LDC.

UiTdatabank.be
INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 23

Dien je lokaal initiatief in

#REGIOKRACHT ONDERSTEUNT SOCIALE PROJECTEN

TOT 12.000 EURO

FIETSTOCHT RODELAND

BOTTELARE, DIEPESTRAAT 1, VERTREK TUSSEN 13-15 UUR

De proefhoeve Bottelare is op 10 september ook de vertreken aankomstplek voor de fietstocht ‘Fietsen door het landbouwlandschap van Rodeland: ontdek, proef en verken!’.

Een fietslus van 15 km neemt je mee over landelijke wegen. Ontdek de baktarwe van het Rodelandbrood of andere producten uit de korte keten.

Ook voor jongen fietsers valt er heel wat te beleven!

Inschrijven noodzakelijk voor 3 september via www.rodeland.be

Org. Plattelandsproject ‘Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland’

Heeft je wijk nood aan een groene ontmoetingsplek? Wil je vzw activiteiten organiseren om kwetsbare jongeren te ondersteunen? Droomt je sportvereniging van een G-sportwerking? Of heb je een ander idee waarmee je de wereld een beetje beter kan maken voor je streek en je streekgenoten? Pitch het voor 8 november bij #Regiokracht en krijg een financieel duwtje in de rug.

Streekfonds Oost-Vlaanderen ondersteunt jaarlijks diverse lokale initiatieven die een verschil maken. Het begeleidt de projecten via een crowdfunding om de helft van de benodigde middelen in te zamelen. Dankzij de financiële steun van partners verdubbelt het Streekfonds het opgehaalde bedrag, met maximaal 6.000 euro.

Stel je verbindend project voor via streekfondsoostvlaanderen.be vóór 8 november.

MEER INFO

Mail naar info@streekfondsoostvlaanderen. be of schrijf je in voor het digitale infomoment op 18 september of 10 oktober via streekfondsoostvlaanderen.be.

NIEUWE OOGST VOOR HET RODELANDBROOD

De Lembergse tarwetelers Chris en Pascal zorgden voor nieuw bakgraan voor het Rodelandbrood. Rodelandbrood is een product van de korte keten: dit wil zeggen dat het brood de kortste weg aflegt tussen de boer en jou als eindconsument. Elke lokale Rodelandbakker werkt met hetzelfde meel volgens zijn eigen recept. Er zijn dus verschillende Rodelandbroden, allemaal 100% lokaal en met veel vakkennis gemaakt. De Rodelandbroden liggen binnenkort weer in de toonbanken bij bakkerijen Coens, Schepens, Van Crombrugghe en Van Moorhem. Maak kennis met alle bakkerijen, de maalderij en de landbouwers via rodeland.be/rodelandbrood of scan de QR-code.

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 24
© Sofie Van Brussel

UIT DE OCMW- EN GEMEENTERAAD VAN DINSDAG 27 JUNI 2023

JAARREKENING 2022 ZORGBAND GUNSTIG GEADVISEERD

De raad voor maatschappelijk welzijn gaf een gunstig advies aan de jaarrekening over het boekjaar 2022 van de welzijnsvereniging Zorgband Leie en Schelde. Die staat sinds januari 2020 in voor de verschillende thuis- en zorgdiensten binnen haar werkgebied. N-VA onthield zich omdat de partij in de algemene vergadering geen vertegenwoordiger heeft.

MEERJARENPLANAANPASSING 2020-2025 GOEDGEKEURD

De raad keurde meerderheid tegen oppositie de meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 goed.

Dit moest zowel voor de gemeente als het OCMW gebeuren. De meerjarenplanaanpassing voor het autonoom gemeentebedrijf werd eenparig goedgekeurd.

AKKOORD MET BORGSTELLING

Door een liquiditeitsbehoefte heeft de Zorgband Leie en Schelde een kaskrediet afgesloten. Het lokaal bestuur moet zich daarbij voor zijn aandeel in het krediet (40 percent) borgstellen. Alle partijen stemden hiermee in.

BRANDWEERDOTATIE LICHT VERHOOGD

Door een begrotingswijziging op 31 mei moet het aandeel in de brandweerdotatie van de 18 aangesloten gemeenten en steden in de hulpverleningszone Centrum licht aangepast worden. De Merelbeekse dotatie bedraagt nu iets minder dan 1,13 miljoen euro.

EINDAFREKENING BERGWIJKBRUG KLAAR

De gemeenteraad stemde in met de eindafrekening van de Bergwijkbrug aan de Fraterstraat en met een dading door het Vlaams Gewest met de aannemer voor bijkomende kosten. Pieter Verstraete (Groen) vroeg om de regeling van de lichten aan de Fraterstraat nog eens te herbekijken. Die zorgt volgens hem bij momenten nogal voor verwarring. Het schepencollege laat dit onderzoeken.

NIEUWE BUSHOKJES EN PLAN- EN INFOBORDEN

Het lokaal bestuur schrijft een nieuwe offerte uit voor het leveren, plaatsen, onderhouden en exploiteren van bushokjes en infopanelen met reclame. Er komen volgens schepen van Openbare werken Pascal Rousseaux (CD&V) 13 schuilhuisjes meer dan er nu staan. De opbrengst op de volledige looptermijn van 12 jaar bedraagt volgens hem zo’n 1,34 miljoen euro.

2,3 MILJOEN EURO VOOR GILKO KLOOSTERSTRAAT

Lokaal bestuur Merelbeke investeert 2,3 miljoen euro in de renovatie en de bouw van nieuwe, duurzame schoolgebouwen

voor het GILKO in de Kloosterstraat. Ook de speelplaats van de school krijgt een broodnodige make-over. Enkele schoolgebouwen van het GILKO in de Kloosterstraat dateren nog uit 1906 en voldoen niet meer aan de huidige normen. Dus gaat het centrale blok met klassen en leraarskamer tegen de vlakte. De westelijke vleugel links van de speelplaats ondergaat een grondige energetische renovatie. “Door onder meer het dak te isoleren en de ramen te vernieuwen, maken we de school klaar voor de toekomst”, benadrukt schepen van Onderwijs en Patrimonium Isabelle Van De Steene. “We willen niet alleen vernieuwen maar ook verduurzamen. De speelplaats wordt ook grondig aangepakt en voor een stuk overkapt.”

Als alles goed gaat, kunnen de werken begin 2025 aanvatten. Ze zullen normaal een jaar duren. Merelbeke heeft voor de nieuwe school al in 2015 subsidies aangevraagd bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agio). Nu, acht jaar later, kan het lokaal bestuur op zoek gaan naar een ontwerper. De gemeenteraad stemde hiermee in.

DEEL VAN KONINGIN ASTRIDLAAN

WORDT HERAANGELEGD

Als alles goed loopt, start in de herfst van 2023 de eerste fase van de herinrichtingswerken in Bottelare. De gemeenteraad besliste om hiervoor een aannemer te zoeken.

Vorige zomer keurde de gemeenteraad het Masterplan dorpskernvernieuwing Bottelare goed. Doelstelling is een verkeersleefbare dorpskern, een vernieuwd dorpsplein en een make-over van de schoolomgeving. In 2022 werden al nieuwe mobiliteitsmaatregelen uitgerold. De werken voor de schoolomgeving zijn gepland voor 2024, die aan het Koning Albert-I-plein ten vroegste vanaf 2025.

Bij de herinrichting van de dorpskern wordt de Koningin Astridlaan tussen de Vennestraat en het Koning Albert I-plein als eerste aangepakt. Alle kabels en nutsleidingen gaan ondergronds en er komen nieuwe verlichtingsarmaturen. “Zo is er overal voldoende plaats voor voetpaden van minstens een meter breed aan beide straatkanten,” benadrukt schepen van Openbare Werken Pascal Rousseaux (CD&V). Na de nutswerken kan de heraanleg starten, vermoedelijk eind van dit jaar. Er wordt een fietsstraat ingericht en de rijweg wordt versmald. Het tweerichtingsverkeer blijft.

Door middel van infiltratiekolken en parkeerstroken in waterdoorlaatbare betonstraatstenen wordt het regenwater maximaal geïnfiltreerd. De bestaande gemengde riolering is nog in goede staat en blijft daarom behouden.

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 25

ONTWERPER VOOR HERINRICHTING POELSTRAAT

Lokaal bestuur Merelbeke gaat op zoek naar een ontwerper voor de heraanleg van de Poelstraat tussen de Hundelgemsesteenweg en de Lamstraat. De straat wordt opgebroken en voorzien van een nieuw gescheiden rioolstelsel. Dat is ook nodig door de slechte toestand van de bestaande buizen. Volgens schepen van Openbare Werken Pascal Rousseaux (CD&V) wil men in het definitieve ontwerp een veilige fiets- en wandelverbinding creëren tussen het centrum en de verschillende attractiepolen. De projectzone ligt binnen het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Hierdoor kan Merelbeke voor de nieuwe routes rekenen op een subsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen.

NIEUWE STRAATNAMEN

De gemeenteraad heeft de definitieve naam bepaald van drie nieuwe openbare wegen en pleinen. De eerste is de Aldegondisstraat voor het verlengde van de Leemstraat in Lemberge. Het jaagpad langs de Schelde krijgt de officiële naam Tragel. De derde naam is Blompark voor het cohousingproject BloM in een zijstraat van de Hundelgemsesteenweg. Het oorspronkelijke voorstel was Simonne Mathysstraat als eerbetoon aan Merelbekes eerste vrouwelijke schepen. Dit botste op bezwaren van de toekomstige bewoners.

NOG BESPROKEN EN BESLIST

• De gemeenteraad keurde de kosteloze grondafstand goed van een perceeltje grond van 164 vierkante meter aan de Bergbosstraat.

• De raadsleden bogen zich ook over de akte voor een grondenruil aan de Tramstelplaats zodat de geplande bouwwerken op die plaats mogelijk worden. Zowel Groen als N-VA onthielden zich hierover.

• De gemeenteraad moest ook advies verlenen over het ontwerp van het provinciaal ruimtelijk beleidsplan ‘Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’. Het schepencollege heeft bij het plan nogal wat opmerkingen, vindt dat het ingewikkeld is en dat er weinig inspraak is gebeurd. “Het dient volgens ons zeker nog te worden bijgestuurd”, zei schepen van Ruimtelijke Ordening Tim De Keukelaere (Open VLD). Groen onthield zich en wil het provinciale plan aan het lokale plan van Merelbeke toetsen. Dit laatste is echter nog niet klaar. (n.v.d.r. ondertussen heeft de Deputatie van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen op 20 juli beslist het plan in te trekken omwille van het gebrek aan gedragenheid ervan. De intrekking wordt voorgelegd aan de provincieraad op 6 september).

• De gemeenteraad besliste unaniem het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 goed te keuren. “Ik zie daar geen graten in, maar het mag wel geen pact zijn dat botst met het eerder goedgekeurde burgemeestersconvenant”, lichtte schepen van Ruimtelijke Ordening Tim De Keukelaere (Open VLD) toe.

• Merelbeke en Melle hebben nog geen principiële beslissing tot een fusie genomen. Volgens burgemeester Filip Thienpont (CD&V) is het voorbereidende onderzoek afgerond en gaan de lokale besturen de komende maanden aan de slag met de conclusies van het rapport. Half september kunnen de gemeenteraden van Merelbeke en Melle er een principiële beslissing over een eventuele fusie nemen. De definitieve beslissing voor een fusie en de keuze van de naam van de toekomstige gemeente moet voor 31 december van dit jaar genomen worden. Eind augustus is er een infomoment voor de bevolking gepland.

BENIEUWD NAAR HET VOLLEDIGE VERSLAG?

De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn vinden fysiek plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Je kunt ze ook live volgen via de Facebookpagina van de gemeente Merelbeke.

Eén week na de zitting kun je een geluidsopname raadplegen via merelbeke.notubiz.be. Die opname kun je doorzoeken op agendapunt en spreker.

De volgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn is gepland op 26 september Ga naar www.merelbeke.be voor meer info.

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 26

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN - VAST BUREAU

Burgemeester Filip Thienpont (CD&V)

Algemene coördinatie bestuur en beleid, burgerzaken, politie, brandweer en veiligheid, erediensten en begraafplaatsen, externe relaties en intergemeentelijke samenwerking, ontvangsten en protocol, restbevoegdheden.

09 210 32 00, filip.thienpont@merelbeke.be

Afspraak via 09 210 32 00 of afspraken.burgemeester@merelbeke.be.

1e schepen Egbert Lachaert (Open VLD) Sport, jeugd, ouderenzorg, informatie en communicatie, burgerparticipatie en juridische zaken.

Afspraak via egbert.lachaert@merelbeke.be.

2e schepen Pascal Rousseaux (CD&V)

Openbare werken, openbaar groen, parken en plantsoenen, monumenten en landschappen, stedenbouw, evenementen en kermissen. pascal.rousseaux@merelbeke.be Afspraak via pascal.rousseaux@merelbeke.be.

3e schepen Tim De Keukelaere (Open VLD) Financiën, ruimtelijke ordening, afvalverwerking, milieu en duurzaamheid, lokale economie en markten, land- en tuinbouw. Afspraak via 0471 63 25 69 of timdekeukelaere@yahoo.com.

MELDINGSKAART

Voor meldingen over:

4e schepen Isabelle Van De Steene (CD&V) Patrimonium en facility, onderwijs en naschoolse vorming, buitenschoolse kinderopvang en onthaalouders, huisvesting, internationale samenwerking, archief, gelijke kansen, Huis van het Kind.

Afspraak via 0479 65 80 27 of isabelle.van.de.steene@merelbeke.be.

5e schepen Luc Van Huffel (Open VLD) Mobiliteit, ICT, carnaval, personeelszaken en vrijwilligers, cultuur, bibliotheek en erfgoed. Afspraak via 0473 32 08 77 of luc.van.huffel@merelbeke.be.

6e schepen Daisy Poriau (Open VLD) Voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst, sociaal beleid en armoede, gezondheidszorg, gehandicaptenbeleid, tewerkstelling, seniorenbeleid, toerisme, residuaire OCMW-materies.

Afspraak via 0497 68 92 04 of daisy.poriau@merelbeke.be.

Voorzitter gemeenteraad – OCMW-raad Bertrand Vrijens (Vooruit), bertrand.vrijens@merelbeke.be

Afspraak via dienst Onthaal: 09 210 32 80 of info@merelbeke.be.

Fractieleiders

Linda Martens (CD&V) linda.martens@merelbeke.be

Caroline Van Geyt (Open VLD) caroline.van.geyt@merelbeke.be

Stefaan Van Hecke (Groen) stefaan.van.hecke@merelbeke.be

Hendrik De Vis (N-VA) hendrik.de.vis@merelbeke.be

Bertrand Vrijens (Vooruit) bertrand.vrijens@merelbeke.be

De fractieleiders zijn bereikbaar via de dienst Onthaal, 09 210 32 80, info@merelbeke.be.

Je kunt meldingen ook mailen naar meldingen@merelbeke.be of vul het onlineformulier in op www.merelbeke.be/meldingen.

Merelbeke, ....../....../2023

• ophaling van huisvuil: contacteer IVM op het gratis nummer 0800 13 580.

• openbare verlichting: contacteer Fluvius op het gratis nummer 078 35 35 00.

• parkeerretributies: contacteer parkeerbedrijf APCOA via merelbeke@apcoa.be.

Ik signaleer aan de gemeente dat

Naam en adres (in drukletters a.u.b.)

Telefoon/gsm

E-mail

Het lokaal bestuur Merelbeke verwerkt je gegevens conform de privacywetgeving en neemt daarbij je rechten strikt in acht. Voor meer informatie en voor een overzicht van je rechten met betrekking tot je persoonsgegevens, zie www.merelbeke.be/privacyverklaring.

INFOMAGAZINE // SEPTEMBER 2023 27

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.