LiveGuide 34

Page 1

e t s f j i De nieuwe explosievE GRATIS t s muziekkrant van Nederland!

LIVEGuide NR 34

gratis popkrant

jaargang 04

september 2017

Hello, I’m pleased to meet you De fidget spinners waren nog niet uitgetold of er diende zich deze zomer al een nieuwe rage uit het andere verre oosten aan: IZM. Elf jaar na hun laatste gezamenlijke album als Opgezwolle bewijzen Rico & Sticks op Kubus’ experimentele beats nog steeds mijlenver op de concurrentie voor te liggen. “Nu was het gewoon: niet lullen, maar toffe shit maken. Dat heeft voor ons allemaal echt goed uitgepakt.” meer OP PAGINA 10

rico & sticks ‘W e z ij n d o pe r dan o o it’

de meest complete concertagenda van nederland vanaf pagina 4 plus

Marilyn Manson / EMA / LAKSHMI over Metallica / Leif Vollebekk baby Haneveer / Certain Animals / Festivalzomer 2017 / Millionaire Advertentie

Dave Grohl: ‘We zitten met z’n allen in de fucking shit’

Lees het nu in Lust For Life! (zie achterpagina)


de a- of b-kant van... lucy rose Lucy Rose’s nieuwe album ‘Something’s Changing’ is gebaseerd op haar reis door Zuid-Amerika. Lucy tourde 8 weken lang kris-kras het continent over. Op uitnodiging van haar fans ging zij daar heen waar een bed voor haar klaar stond om in te slapen, een podium om op te spelen. Haar fans regelden de shows. Haar fans namen haar in huis. Een ongeëvenaard avontuur dat Lucy de inspiratie gaf voor haar nieuwe plaat. ‘Something’s Changing’ is positief, vol gevoel. Een prachtige plaat.

major muscle • independent spirit

kim janssen caroline favourite tracks

nick mulvey

1. Loyle Carner Ain’t Nothing Changed

De opvolger van de succesvolle debuutplaat ‘First Mind’ uit 2015! Het eerste album was al 3FM album van de week en kreeg een Mercury Prize nominatie. Nick kreeg tijdens de opname hulp van de producers van Paul McCartney, Adele en Sia. ‘Wake Up Now’ is gelaagder dan zijn voorganger, er zit meer groove in de songs: fris en uniek, maar wel herkenbaar 100% Nick Mulvey!

2. Childish Gambino Redbone 3. Iggy Pop Gardenia

prophets of rage In een tumultueus verkiezingsjaar in de VS ontstaat de band Prophets of Rage. Alle kracht en woede van Rage Against the Machine, Public Enemy en Cypress Hill in één band. “Dangerous times demand dangerous songs, it’s time to take the power back”. Inspiratie komt uit vele hoeken: van The Clash en Sex Pistols, tot KRS-One en Johnny Cash. De cover is gemaakt door de ontwerper van Obama’s ‘HOPE’ poster uit 2008.

sven hammond ‘Rapture’ is het vijfde studio album van één van Nederland’s populairste live acts, Sven Hammond! Dit jaar bestaat de band 11 jaar, maar dit maakt ze niet minder enthousiast. De nieuwe plaat, ‘Rapture’, is door de band zelf geschreven, opgenomen en geproduceerd. Het album bevat veel one-takes, improvisaties en invloeden van soul, rock n’ roll en lekkere rhythm en blues om de luisteraar in een trance te brengen. #vervoering.

Fotoshoot of videoshoot? Zeker weten een videoshoot, omdat ik dan niet per se zelf gefilmd hoef te worden. Soms voel ik me ongemakkelijk voor de camera, zeker bij fotoshoots, en bij videoshoots kan ik vaak dingen vinden om mezelf af te leiden van de camera. Alleen wonen in een tourbus of met een papagaai die non-stop je albums zingt? Alleen, ik zou de papagaai niet aan kunnen horen. Ik vind alleen zijn niet heel fijn, maar ik ben dan wel het productiefst. Misschien schrijf ik nog wel iets goeds. Melodie of ritme? Moeilijk, maar melodie. Het is makkelijker om melancholie over te brengen. Ik ben groot fan van akoestische muziek zonder drum, maar ik hou ook van een interessant gitaarritme. The Beach Boys: ‘Wouldn’t It Be Nice?’ of ‘God Only Knows’? Makkelijkste vraag ooit: ‘God Only Knows’. Dit is een van de mooiste nummers ooit gemaakt, en nu je het zegt ga ik meteen beginnen aan een cover, ik herinner me weer hoeveel ik van dit nummer hou.

het verhaal achter... cousins van kim janssen In maart verscheen het vierde album van Utrechtse singer-songwriter Kim Janssen. ‘Cousins’ staat vol met verstilde, subtiel gearrangeerde songs met poëtische teksten. “Voor mij gaat dit album vooral over mijn jeugd in Azië. Met de glans van synthesizers en de grootsheid van strijkinstrumenten probeerde ik het gevoel over te brengen dat ik kreeg in steden als Bangkok en Kathumandu Iedereen creeërt zijn eigen versie van een stad door middel van zijn geheugen, ik vind het interessant om dit aan te kaarten in mijn muziek. Het grootste deel van het album is opgenomen in een studio gebouwd door vrienden van me in een oud postkantoor. De grootte en akoestiek van de kamer waren perfect om de strijkers en drums groots te laten klinken. Een belangrijke rol voor de sound van dit album ging naar Eiríkur Orri Ólafsson uit IJsland; hij schreef de blazers- en strijkerspartij voor twee nummers op het album. Het album is gemixt in LA door Chris Coady en gemasterd in NYC door Greg Calbi (Bon Iver, The National, Father John Misty).”

volg caroline op club caroline

alternative 33

indie-pendent

1. orange skyline - hotel rooms

1. nick mulvey - mountain to move

1. steven wilson - refuge

2. jelani blackman - not you

2. lucy rose - strangest of ways

2. oh wonder - overgrown

3. rhye - please

3. nine inch nails - less than

3. st. vincent - new york


Tell me stories of famous men / I can’t see myself in them - EMA

© Tineke Klamer

LIVEGuide

2017

pagina 3

Angstaanjagende vlindervrouwen Terwijl iedereen ontspannen liep te genieten van Down the Rabbit Hole, was de LiveGuideredactie daar keihard aan het werk. Kijk maar eens naar deze foto. Hier worden onze meesterinterviewer Jeroen Haneveer, elite-vormgever Marck van Dongen en hoofdredacteur Sven Bersee op de hielen gezeten door twee angstaanjagende vlindervrouwen in strakke pakjes. Een verschrikkelijke lijdensweg! Pas later kwamen wij tot het besef dat wij niet de enigen waren die een zware festivalzomer

hadden. Dat bleek toen we de foto’s van alle door ons bezochte festivals in het Groot LiveGuide Plakboek 2017 lijmden. Op de sfeerbeelden van onze fotografen was te zien dat ook onder meer Best Kept Secret, de Zwarte Cross en North Sea Jazz volop leed te bieden hadden. Daar willen we graag, uit respect voor alle slachtoffers, nog even bij stilstaan. De indringende reportage van de festivalzomer zonder weerga op pagina’s 14 en 15 kan echter schokkende beelden bevatten.

© Rick de Visser

© Tineke Klamer

Jonna Fraser

De slechtste show ooit

Zelden woonden wij zo’n slecht concert bij als dat van Busta Rhymes op 15 juli in Paradiso. De rapper uit Brooklyn kwam pas anderhalf uur na de aangekondigde aanvangstijd on stage, half drie ‘s nachts dus. We wisten van tevoren al dat we niet voor het Jeugdjournaal thuis zouden zijn, maar wat volgde was niet bepaald om over (naar huis) te schrijven. Doen we lekker toch: de man achter hits als Woo-Hah!! Got You All in Check, Gimme Some More en Break Ya Neck zette een twijfelachtig uurtje hiphop tegenover de knaken van zijn fans. Het was vrij snel duidelijk dat Bus a Bus stomdronken was, waar hij getuige de nodige flessen booze in zijn klauwen ook best tevreden mee leek. Ondertussen kon hij zich slechts sporadisch de lyrics van zijn nieuwe tracks herinneren en besloot hij na een karig halfuurtje monsterlijk slecht rapgeweld over te schakelen op stom gewauwel. Ja, het was bitterslecht, maar zij die erbij waren hebben wel een mooi verhaal erbij voor kringgesprekken en verjaardagen. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: zo’n optreden waar de oor-aids live je gehoorgang in stroomt, maar je achteraf toch ergens blij bent dat je die legendarische ellende hebt mogen meemaken. Dus, ben jij van mening dat je de kutste, idiootste of meest verwarrende gig ooit hebt meegemaakt? Dat het bij Busta Rhymes in Paradiso allemaal enorm meeviel? Stuur dan een mailtje naar redactie@liveguide.nl en vertel ons alles over jouw grootste horrorervaring in een concertzaal of festivaltent. De leukste anekdotes krijgen een plekje in LiveGuide!

LiveGuides

Ticketparade!

Via social media geven wij elke maand gretig kaarten weg. Zo maakten we onlangs onze vriendjes zielsgelukkig met tickets voor Matarr, Jett Rebel, Chef’Special en Newskoolfest XL Outdoor. Uiteraard staan er nu wéér een paar vette acties klaar in LiveGuides Ticketparade! Ga dus snel naar onze Insta of Facebook! 2x2 tickets voor The Black Angels + A place to bury strangers, vrijdag 15 september in Muziekgieterij, Maastricht 1x2 tickets voor Indiestadt met The Black Angels, Sløtface, Beach Fossils, A Place To Bury Strangers, BARTEK en Elephant Stone, woensdag 20 september in Paradiso, Amsterdam 2x2 tickets voor Black Honey, donderdag 21 september in Metropool, Hengelo 2x2 tickets voor Jonna Fraser, vrijdag 13 oktober in Metropool, Hengelo


Op repeat

LiveGuide Album-Top 5 1. EMA - Exile in the Outer Ring EMA’s mix van noisy rock, vieze synthriffs en politieke teksten verveelt nooit. Of je nu de zaterdagnacht doorbrengt in een gore kroeg met waterige wijn of alleen op de bank met een fleecekleedje en kamillethee: deze plaat is altijd een goddelijke ervaring.

We kunnen moeilijk roepen dat Psycho Mind Festival tof is, want de eerste editie is pas op 15 en 16 september. Maar de line-up is alvast gestoord goed: onder meer Indian Askin, The Mysterons, Birth of Joy en Altin Gün komen naar 013, Cul de Sac en V39. Bono van den Hork richtte zich met de programmering van het nieuwe Tilburgse festival op garage-, surf en psychedelische rock en wist dus de cream of the crop uit dat speelveld te strikken. Diezelfde fijne smaak etaleert de 26-jarige oprichter van boekingskantoor Chunky Woo ook met deze drie lijpe albumtips. Fuzzy & sexy “Debuutalbum The First Stirrings of Hideous Insect Life haalt de fuzzy kelderklanken van Iguana Death Cult naar de oppervlakte en wellicht naar een groter publiek. Openingsnummer Pyramids laat meteen horen dat de mannen niet bang zijn om ongebruikelijke invloeden eigen te maken. Van de georganiseerde chaos in de drums tot aan de Arabische riffjes in het gitaarspel; dit album is gewoon sexy! Live al een van de beste bands van Nederland, nu dus ook op plaat.” Live: 02-09 Misty Fields, Heusden / 08-09 The Gravel Pit, Rotterdam / 09-09 Popmonument, Bergen op Zoom / 15-09 Psycho Mind, Tilburg / 16-09 Backyard, Merksplas / 23-09 Cayen, Enkhuizen / 29-09 Iguanarama, Breda / 30-09 Iguanarama, Amsterdam

Chaotisch & bluesy “Als een positieve woedeuitbarsting raast The Sore Losers op het derde studioalbum Skydogs door tien nummers. De psychedelische invloeden van de jaren zeventig liggen er dik bovenop, en dat stoort allerminst. Dit album is rauw, chaotisch en bluesy. Cherry Cherry is dansbaar, Emily is melodisch en Dirty Little Pretty Thing is bluesy. The Sore Losers toont zich onvermurwbaar in de drang om alles te willen doen en doet dat met verve.” Live: 16-09 Breda Barst, Breda

2. BROCKHAMPTON SATURATION BROCKHAMPTON heeft zeven MC’s in de gelederen, maar wordt liever omschreven als ‘all-American boyband’ dan als rapgroep. Misleidend, want deze verse hiphopsensatie klinkt eerder agressief dan lieflijk. Zeg maar het nieuwe Odd Future. 3. Tyler, the Creator - Flower Boy Na jaren van saaie beats komt Tyler, the Creator opeens met hiphops weelderigste producties. Hij is uit de kast en zijn artistieke ziel slaat zijn vleugels uit. Op Flower Boy verdelgt hij al zijn homofobe uitlatingen van weleer en hoor je ook een muzikale coming-out. 4. Ariel Pink - Dedicated to Bobby Jameson Bobby Jameson had in de sixties kortstondig een krachtige marketingmachine achter zich, maar ook weinig geluk en stierf uiteindelijk in betrekkelijke anonimiteit. Dat vindt hypnagogie-meester Ariel Pink zo zielig dat hij zijn verrukkelijk speelse nieuwe album aan hem opdraagt.

Krachtig & gevoelig “Kaleo bewijst met A/B dat je niet origineel hoeft te zijn om een goed album te maken. De mix van blues, garage- en psychedelische rock houdt deze IJslanders tegelijkertijd divers en samenhangend. In No Good en Hot Blood hoor je perfect hoe krachtig de vocalen van frontman Jökull Júlíusson zijn en in afsluiter I Can’t Go On Without You toont diezelfde stem zijn gevoeligheid.” Live: 14-11 AFAS Live, Amsterdam

5. Lana Del Rey - Lust For Life Miss Del Rey schotelt dreampopliefhebbers weer heerlijk zwijmelmateriaal voor, maar Lust For Life krijgt een gouden randje door collabs met namen die variëren van The Weeknd, A$AP Rocky en Playboi Carti tot Stevie Nicks en Sean Lennon.

Livedata van de Nederlandse podia September 2017

013 Veemarktstraat 44, Tilburg

POPPODIUM ATAK Willem Wilminkplein 1, Enschede

www.013.nl

www.atak.nl

VRIJDAG 1 SEPTEMBER DIVINE COUNCIL HALL OF FAME 20:30 €15 ZATERDAG 2 SEPTEMBER rUN THE TRAP W/ UZ JUPILER STAGE 23:00 €12,50

VRIJDAG 15 SEPTEMBER aYREON MAIN STAGE 20:30 (UITVERKOCHT) VRIJDAG 15 SEPTEMBER PSCYHO MIND FESTIVAL – IGUANA DEATH cULT, 45ACIBBABIES E.A. cUL DE SAC 20:00 €8 ZATERDAG 16 SEPTEMBER aYREON MAIN STAGE 20:30 (UITVERKOCHT) ZATERDAG 16 SEPTEMBER PSCYHO MIND FESTIVAL – INDIAN ASKIN, BIRTH OF JOY E.A. JUPILER STAGE, V39, cUL DE SAC 15:00 €23

ZATERDAG 16 SEPTEMBER VUNZIGE DEUNTJES X CHILDSPLAY JUPILER STAGE 23:00 €12,50

ZONDAG 17 SEPTEMBER aYREON MAIN STAGE 20:30 (UITVERKOCHT) WOOENSDAG 20 SEPTEMBER ANNEKE VAN GIERSBERGEN (SOLO) LITTLE DEVIL 20:00 (UITVERKOCHT)

VRIJDAG 22 SEPTEMBER GUUS MEEUWIS MAIN STAGE 20:00 (UITVERKOCHT) VRIJDAG 22 SEPTEMBER BLACK ANVIL LITTLE DEVIL 20:30 €10 ZATERDAG 23 SEPTEMBER SINGLEFEESTJE JUPILER STAGE 23:00 €10 ZONDAG 24 SEPTEMBER SEETHER MAIN STAGE 13:30 €22 DINSDAG 26 SEPTEMBER SATYRICON JUPILER STAGE 20:00 €22 DONDERDAG 28 SEPTEMBER BARTEK + MACSWORDFISH

Zaterdag 2 september Basic Grooves – Jeff Mills Uitverkocht Donderdag 7, Vrijdag 8, Zaterdag 9 september Gogbot Festival 2017 Ook dit jaar dansen de GOGBOT festival bezoekers ‘s nachts door in Atak. 4 dagen lang, van 7 tm 10 september, staat Enschede van in het teken van vervreemdende kunst, vernieuwende muziek, installaties en lezingen. Zaterdag 9 september Bashment Bangers Zaterdag 16 september Herstoffensief Zaterdag 23 september Total Damage Donderdag 28 september Red Snapper - Metropool Presents Zaterdag 30 september Russkaja De Oostenrijkse band Russkaja heeft in de loop der jaren z’n strepen wel weten te verdienen. Ze hoppen van festival naar festival met hun repertoire bestaande uit een mix van balkan, polka, ska en zelfs invloeden van funk én trashmetal. Hoe dan?! Zelf plaatst de formatie zich het liefst onder ‘Russian Turbo Polka’, en als de band eenmaal op de planken staat dan slaat de vonk al gauw over op het publiek.

CUL DE SAC 21:00 €7,50

DONDERDAG 28 SEPTEMBER PAPA ROACH + FRANK CARTER & tHE RATTLE SNAKES MAIN STAGE 19:30 €35

ZATERDAG 30 SEPTEMBER VERKNIPT alle zalen 22:30 €16

Papa Roach

Verwacht 1 OKT BUSH 5 okt machine gun kelly 7 OKT BOYS NOIZE 12 okt Laurence Jones 13 okt graveyard 21 okt weezer 27 okt motorpsycho 1 nov chuck prophet & the mission

Russkaja Donderdag 5 oktober Shawn James & The Shapeshifters Vrijdag 20 oktober Donnie – Metropool Presents Zaterdag 28 oktober Tangarine De tweelingbroers Arnout en Sander Brinks vormen samen het pop/folkduo Tangarine. Ze brachten in eigen beheer al vier platen uit en braken in 2013 door met het album Seek and Sight op Excelsior. Hiermee werden ze landelijk opgepikt en in het seizoen 2013/2014 zelfs de huisband van De Wereld Draait Door. Verwacht 4 nov Sef “Excusez Moi - De Tour” 11 nov Vandenberg’s Moonkings - Album Release Show 24 Nov John Illsley Of Dire Straits Metropool Presents 29 dec The Charm The Fury 27 jan Bettie Serveert

De Bosuil Vrakkerveld 2c, Weert www.debosuil.nl

Vrijdag 1 September The Lachy Doley Group De Hendrix van het Hammondorgel, zo wordt de Australische toetsenvirtuoos Lachy Doley ook wel genoemd. Hij weet net als Jimi immers de meest ongelooflijke geluiden uit zijn instrument te toveren. The Lachy Doley Group stond dit jaar ook op Bospop en speelde daar de tent plat!

Burgerweeshuis Bagijnenstraat 9, Deventer www.burgerweeshuis.nl

zaterdag 16 september Lee ‘Scratch’ Perry & Mad Professor De 81-jarige Lee “Scratch” Perry is niet alleen een van de grondleggers van reggae, hij is ook een van de meest invloedrijke artiesten in de geschiedenis van het genre. Vanavond zal hij samen optreden met Mad Professor, zijn ‘partner in dub’. Zaal 20:00 €25

21.00 €15 (v.v.k.)

The Lachy Doley Group Zaterdag 16 September 90’S NOW 90’s NOW is dé ultieme flashback naar die goede tijd zonder zorgen. Dj Gary Global en zijn dj-vriendjes draaien alles (en alleen maar) uit de 90’s. Van Aqua tot Bloodhound Gang, van Anouk tot Guus Meeuwis, van de Spice Girls tot R. Kelly en alles wat daar tussen zit. 21.00 €12 (v.v.k.) Vrijdag 22 September Wille & The Bandits Drie jonge Britten die op eigentijdse wijze een greep doen uit vier, vijf decennia (hard-)rock en psychedelica, met funky en folky inslag. Als inspiratiebronnen noemen ze onder meer Jimi Hendrix, Pearl Jam en Ben Harper, maar ook Free lijkt een belangrijke invloed, naast een hele trits andere Britse bands sinds pakweg 1968. 21.00 GRATIS Zondag 24 September Layla Zoe & Sass Jordan De Canadese rockdiva Sass Jordan is een ervaren dame in het vak. Ze scoorde vanaf de jaren 90 verschillende hits zoals Make You A Believer. Layla Zoe loopt inmiddels al heel wat jaartjes mee in de blues scene. 15.00 €20 (v.v.k.) Verwacht wo 4 okt Henrik Freischlader Band vr 6 okt Joanne Shaw Taylor vr 13 okt Ian Siegal & Band zo 22 okt Ben Miller Band do 26 okt SAGA vr 10 nov Manfred Mann’s Earth Band za 11 nov Steve Harley & Cockney Rebel zo 12 nov Popa Chubby

Lee ‘Scratch’ Perry Vrijdag 22 september The Doors Alive The Doors Alive is afkomstig uit Engeland en wordt wereldwijd beschouwd als één van de beste tribute shows van deze rockhelden uit de jaren ’60. De band komt niet alleen muzikaal heel dicht in de buurt van het origineel, maar ook qua uiterlijk, performance en magie voelt het alsof je bij een concert in de sixties bent beland. Zaal 20:30 €20 Vrijdag 6 oktober Jan Terlouw Junior Jan Terlouw Junior is de jongste telg uit een familie van schrijvers en componisten. Op vrijdag 6 oktober verschijnt het verhaal Jan Terlouw Junior & The Nightclub in de vorm van een debuutalbum, een comic en een liveshow. Om dit te vieren wordt The Nightclub éénmalig een fysieke wereld. Het Burgerweeshuis verandert 1 dag in het decor van de comic: een schimmige jaren ’20 nachtclub.

dB’s CAB rondom 100, Utrecht www.dbstudio.nl

Vrijdag 1 september Duke John Ep-release show + Magic Moon + Mademoiselle Dom Town Desert Rock 20:00 €5

Zondag 3 september Utrecht Uitfeest met The Bluegrass Boogiemen High Energy Bluegrass 16:00 gratis Donderdag 7 september The Cinema Escape + Batobe Electronic Rock by Birth of Joy members 20:00 €5 Vrijdag 8 sepetember Punkrock for Sale! met Bitter Grounds + Department S + Tusky + The Establishment Punk Rock! 20:30 €10/€8 (v.v.k.) Zaterdag 9 september Rockabilly Rabies # 2 w/ Demented Are Go + King Moroi + Adios Pantalones Psychobilly Legends 20:00 €15/€13 (v.v.k.)

Demented Are Go Zaterdag 16 september Darth Faber Fest w/ The Ex + ‘t Dockumer Lokaeltsje + The Homesick + Bonne Aparte 20:00 €15/€12 (v.v.k.) Zondag 17 september Barst (B - Consouling Sounds) + Eugene Chadbourne (USA) + Slakkengang Swans van de Lage Landen 16:00 €10 Woensdag 20 september Undergang (Dk) + Lord Gore (USA) + Rectal Smegma Brutal Death Grind Assault 20:00 €10/€8 (v.v.k.)

Zaal 20:00 €20

Vrijdag 22 september The Punk Rock Heavy Metal Karaoke Band + DJ’s George & Michael Meebleren op harde hits 20:30 gratis Zaterdag 23 september Punk Festival met Sick on the Bus (UK) + Auwira! (Deutsch Punk) + Human Dogfood (Fr) + De Strohsackjes 19:30 €10 Donderdag 28 september Club 3voor12 / Utrecht 20:30 gratis Vrijdag 29 september Alarion + Silhouette + Overhaul Symfonic Metal & Rock 19:30 €10/€7 (v.v.k.) Zaterdag 30 september Big Ass Metal Fest met Apophys + Paperdoll Deacy + Materia + Shinigami Utrechts reteharde metal fest 19:30 €10/€8 (v.v.k.)

Verwacht 14 okt Dope D.O.D. + K1 Kerbush 15 okt Stoned Jesus + Beastmaker 17 okt Voivod (1 NL show!)

Verwacht 5 okt The Goddamn Gallows 13 okt Acid Mothers Temple 31 okt Left Lane Cruiser

Zaal 20:00 €9

Vrijdag 13 oktober Culture ft. Kenyatta Hill Dit jaar is de 40e verjaardag van Culture’s meest invloedrijke album ‘Two Sevens Clash’. Ter ere hiervan gaat Culture op tour met de originele achtergrondzangers Albert Walker en Telfort Nelson.


Yo, me and the Mighty Mos shine like a light post / Live nigga shit be straight FUCKIN UP THE WHITE FOLKS - Busta Rhymes

LIVEGuide

2017

pagina 5

Live: 22-09 De Nieuwe Anita, Amsterdam Klinkt als: boze goedmaaksex van dromerige synthpop met roestige noiserock

EMA ‘Ik geef geen fuck om hoe ik eruit zie’ EMA dropt al soloplaten sinds 2010, maar kreeg tot nu toe vooral bekendheid in de donkere underground-krochten van de alternatieve muziekscene. Niet gek dus dat je haar nog niet kent, maar wél tijd om dat te veranderen. De Amerikaanse noiserock-bazin kluste namelijk niet alleen haar vijfde plaat Exile in the Outer Ring eigenhandig in elkaar; onder het monsterlijk energieke eindresultaat gaan talloze interessante dilemma’s en politieke boodschappen schuil. Met een brede glimlach legt Erika Michelle Anderson haar standpunten over racisme uit: “Dat dorp was gewoon fucking racistisch… En toevallig ook heel blank!” Tekst: Elysa van der Ven IJsthee, een fris humeur en een zachte zomerdag in Amsterdam: veel meer is er niet nodig om de eigenwijze rockvrouw te laten praten, filosoferen en preachen. Tijdens het interview komt een boot hard voorbij getoeterd. “Wauw...”, reageert ze. “In het centrum vind ik het te druk. Daar ligt in Amsterdam een ringweg omheen, toch? Zoiets hebben wij in Amerika niet.” Wel is het waar de titel Exile in the Outer Ring min of meer op slaat. “Het is een metafoor. Mensen die in de binnenstad wonen – de ‘ring’ als het ware – hebben toegang tot allerlei stadsdiensten en de stadscultuur. Maar sommige mensen kunnen zich dit niet veroorloven en moeten de binnenstad verlaten. Dit zijn vaak uit minderheden bestaande groepen. Hun toekomst zie ik in de omgeving buiten de binnenstad, de ‘outer ring’. Vandaar Exile in the Outer Ring.” De zangeres uit South Dakota heeft het met de titel van haar nieuwe album dus niet per se over Amsterdam. “In San Francisco heb je het Mission District, een Hispanic-buurt. Deze gemeenschap is behoorlijk groot. Die mensen hebben eigen scholen, winkeltjes en restaurants, maar doordat de huren zo snel stijgen, moeten ze de buurt verlaten. Dit overkomt niet

alleen Hispanics, maar ook andere groepen, zoals artiesten en kunstenaars.” Boosheid van het volk EMA lacht even en gaat op serieuze toon verder: “Zo’n probleem komt voort uit de politiek. Links moet meer aandacht besteden aan de mensen die net buiten de stad wonen, bevolkingsgroepen die vergeten worden. Toch is de rechtse politiek nog erger. Die mensen zijn boos - en begrijp me niet verkeerd: daar hebben ze ook reden toe. Bijvoorbeeld omdat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer. Maar dat is geen excuus voor racisme, xenofobie en homofobie. Stemmen op verschrikkelijke politieke leiders biedt al helemaal geen uitkomst. Rechtse politici exploiteren de boosheid van het volk. Ze zeggen: ‘Het is de schuld van de immigranten, zij willen uw baan stelen.’ Maar dat is niet zo. Natuurlijk niet. Dat doen de miljardairs…” Discriminatie Op muzikaal vlak is Exile in the Outer Ring lekker raunchy, toegankelijk en doorvlochten van verschillende pop- en rockinvloeden. Toch is de plaat allesbehalve mainstream, door de onderliggende politieke insteek en dan met name de bitterzoete pleidooien over zo ongeveer alle vormen van discriminatie. Aryan Nation is een goed voorbeeld. “De titel verwijst naar een racistische gevangenisbende in Amerika. Zulke bendes houden rassensegregatie in stand.” EMA verwijst hier vermoedelijk naar Aryan Brotherhood, een white supremacy-gevangenisbende met ongeveer 10.000 leden en naar Aryan Nations, een religieuze organisatie die bestaat sinds de jaren ‘70 en ook beweert dat blanken superieur zijn aan niet-blanken. In het noisy rock anthem en sowieso op een groot deel van de plaat komen niet alleen voorbeelden uit de samenleving aan

bod, maar ook EMA’s persoonlijke ervaringen met discriminatie. “Receiving Love is gebaseerd op een aantal tienerervaringen. Zo waren in het dorpje waar ik woonde de muziek- en kunstliefhebbers vooral mannelijk. Ik had ontzag voor die jongens omdat ze er zo cool uitzagen en veel wisten over muziek. Maar toen ik eenmaal met ze optrok, hoorde ik vaak fucked up dingen uit hun monden komen. Zo maakten ze racistische en seksistische grappen, omdat dat controversieel was.” “Op zulke momenten wist ik niet wat ik moest doen. Als ik zei: ‘Jongens, dit is niet cool, doe normaal’, dan lachten ze alleen maar harder. Ik had op dat moment geen klankbord en dacht dat het normaal was om zo te denken, waardoor het moeilijk voor me was om mensen te vertrouwen. Nu weet ik dat dit niet is hoe blanke mensen gewoonlijk zijn; dat dorpje was gewoon fucking racistisch... en toevallig ook heel blank! Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds mensen met zo’n verschrikkelijke mindset. Dan verspreiden ze bijvoorbeeld een racistische meme van Obama omdat het ‘een grapje’ is.” 33 Nihilistic and Female EMA wil niet alleen via muziek haar mening verkondigen – ook de media spelen daarin een belangrijke rol. “Ik zie weinig beelden of stukken tekst in de media die representatief zijn voor hoe ik ben als persoon. Daar gaat de track 33 Nihilistic and Female over. Tenzij je een beroemd popsterretje bent, is het blijkbaar vreemd als je als vrouw na je dertigste nog bezig bent met kunst of muziek. Dan wordt er van je verwacht dat je daar gewoon mee kapt en een familie of lifestylebrand begint. Dat geldt dus niet voor mij. Het interesseert me geen moer of mijn huis schoon is en ik geef geen fuck om hoe ik eruit zie. Ik zit thuis gewoon in een klerezooi, zonder BH en in m’n sweatpants muziek te maken omdat het kan. Maar dat beeld zie ik nergens terug in de media...”Groupies Ex

I saw you in the club getting all fucked up / And the cocaine, well, it was all sucked up - Leif Vollebekk

posed

Groupie Tim Buisman

‘Marilyn Manson brengt een rebels kereltje in me naar boven’ Naam: Tim Buisman Leeftijd: 20 Show: Marilyn Manson, zaterdag 5 augustus in TivoliVredenburg, Utrecht Geloof: “Vroeger zat ik op een heel christelijke school. Het geloof werd er daar echt ingestampt – ze probeerden je gewoon te hersenspoelen. Door de satanische boodschappen van Marilyn Manson werd het voor mij makkelijker om tegen het geloof aan te schoppen. Hij bracht een heel rebels kereltje in me naar boven en doet dat eigenlijk nog steeds.” Verliefd: “Ik leerde zijn muziek kennen toen ik elf of twaalf was. In die periode waren YouTube-playlists nog hip. Ik weet nog dat ik een metalplaylist afspeelde en zijn klassieker The Beautiful People voorbijkwam. Ik was direct helemaal verliefd. Op zijn muziek dus, hè.” Gaypride: “Eerlijk gezegd kwam ik er net pas achter dat vandaag ook de gaypride was. Maar als ik dat eerder had geweten was ik nog steeds gekomen hoor. Ik zou Marilyn Manson denk ik niet doen, ook al voel ik hier wel de neiging om mijn lingerie het podium op te slingeren. Ik draag normaal geen BH’s, maar voor hem maak ik graag een uitzondering.” Marilyn Manson live: 28-11 Klokgebouw, Eindhoven

LIVEGuide

2017

pagina 7

‘Wat happens vooraan, stays vooraan’, lalde een straalbezopen concertbezoeker ooit treffend. De tijden zijn echter veranderd, want anno 2017 dient in het kader van transparantie niets nog geheim te blijven. In Groupies Exposed volgen we de frontlinie der fanboys en fangirls tijdens de dampende shows van hun grote helden. Zij onthullen wat er door hen heen gaat wanneer ze zo dicht op hun idolen staan dat ze het sterrenzweet kunnen proeven. Tekst: Elysa van der Ven / Foto’s: Tineke Klamer


Livedata van de Nederlandse podia September 2017

Effenaar Dommelstraat 2, Eindhoven

Fluor Oliemolenhof 22, Amersfoort

www.effenaar.nl

www.fluor033.nl

vrijdag 1 september Vunzige Deuntjes GROTE

zaterdag 2 september Super Zwoel Het heetste feest van Amersfoort

ZAAL 23:00 €14/€10 (v.v.k)

ZAAL 23:00 €14/€12,50 (v.v.k.)

zondag 3 september Naked Song Presents… Baptiste W. Hamon CAFÉ ’T ROZENKNOPJE 20:30 €10 vrijdag 8 september CFM STROOMHUIS 21:00 €10 zaterdag 9 september Voltage (Album Release Show)

zaterdag 9 september Kraft – Straight Outta The Woods Door na Into The Woods met Kraft ZAAL 23:00 €11,50 /€10 (v.v.k.)

donderdag 14 september FLUOR Popquiz CAFÉ 20:00 €21,50 per team/ €20 (v.v.k.)

zaterdag 9 september The Freddy Moreora Show

vrijdag 15 september Hell’s Basement Hardcore met o.a. F.Noize, Angernoizer en meer

GROTE ZAAL 22:00 €7,50

ZAAL 23:00 €11,50 /€10 (v.v.k.)

zaterdag 9 september 80’s Anders KLEINE ZAAL 23:00 gratis woensdag 13 september Effenaar Experiences met o.a. Dirty Denims KLEINE ZAAL 21:00 gratis vrijdag 15 september Emptiness + Terzij De Horde

zaterdag 16 september 40UP Hét dansfeest voor iedereen van 40up

KLEINE ZAAL 20:00 €10

KLEINE ZAAL 20:00 €15

vrijdag 15 september The Dutch Queen Tribute

Grounds Pieter de Hoochweg 125, Rotterdam www.grounds.nu

woensdag 6 september Fullmoon Babylon Bij iedere volle maan barst de creatieve gekte op het podium van Grounds los! ZAAL 20:30 €7,50 vrijdag 8 september Amsterdam Klezmer Band en Söndörgö Wereldtop van de klezmer en balkanscene. De bands spelen deze avond samen. ZAAL 21:00 €10 MAANDELIJKS donderdag 21 september Hiphop Café Hiphop Cafe is dé ontmoetingsplek voor Rotterdamse hiphopliefhebbers.

Hedon Burg. Drijbersingel 7, Zwolle www.hedon-zwolle.nl

Vrijdag 1 september Nick Mulvey GROTE ZAAL 20:15 €19

Café 20:30 gratis

zaterdag 23 september Meridian Brothers Cumbia en andere tropische ritmes from outer space. ZAAL 21:00 €10

ZAAL €16/€14,50 (v.v.k.)

vrijdag 22 september De Nachtapotheek: Kempi + LVZY Du real is back! ZAAL 20:00 €12,50/€11 (v.v.k.) zaterdag 23 september Bruce Springsteen Birthday Party Happy Birthday to the Boss ZAAL 20:00 €16,50/€15 (v.v.k.)

GROTE ZAAL 20:15 €15

zaterdag 16 september #10JAAR3VOOR12EHV KLEINE ZAAL 19:30 €5 zaterdag 16 september We all love 80’s 90’s 00’s

Vrijdag 8 september Dead Head – Album Release Show GROTE ZAAL 20:30 €8

Vrijdag 15 september Ruben Hoeke + Veldmand Brothers

GROTE ZAAL 22:00 €15/€10 (v.v.k)

vrijdag 22 september Hitszone KLEINE ZAAL 23:00 €12,50 zaterdag 23 september FemME: Delain + And Then She Came + Theatres des Vampires e.v.a. GROTE EN KLEINE ZAAL 14:30 €55

zondag 24 september The Big Fat Music Quiz

KLEINE ZAAL 21:00 €15

Vrijdag 22 september Young Gun Silver Fox GROTE ZAAL 21:00 €17,50 Daan KLEINE ZAAL 21:00 €16,50 Vrijdag 29 september Black Sun Empire GROTE ZAAL 23:00 €15 Sef KLEINE ZAAL 21:00 €12,50 Zaterdag 30 september Brainpower & Re:Freshed Orchestra

Bruce Springsteen zaterdag 23 september Wah Gwaan! Wah Gwaan! #6: 1 Year Anniversary met Spitfire & Rowstone CAFÉ 23:00 €6,50 / €5 (v.v.k.)

donderdag 28 september Voorhoede #2: Backgammon, Nowhere Near en Twins New music platform

GROTE ZAAL 14:30 €50 (team van 5 pers.)

donderdag 28 september J. Bernardt KLEINE ZAAL 20:00 €12,50

GROTE ZAAL 19:45 €19

CAFÉ 20:00 €5 /€3,50 (v.v.k.)

vrijdag 29 september Club Godverdomme AMERSFOORTSE NIETDJ’S MET DE EERSTE EN LAATSTE SET UIT HUN LEVEN CAFÉ 22:00 €8/€6,50 (v.v.k.) zaterdag 30 september LIT ZAAL 23:00 €11,50 /€7,50 (v.v.k.) zaterdag 30 september JW Roy - 20 Jaar Recording Artist 20:30 UITVERKOCHT

zaterdag 30 september Male Gaze AREAFIFTYONE 21:30 €5 VERWACHT 5 okt Brant Bjork 6 okt Newton Faulkner 7 okt Gavin James

J. Bernardt

Nick Mulvey

VERWACHT 6 okt Old School Legends Presents Paul Elstak 13 okt De Nachtaoptheek: Fresku & MocroManiac 27 okt MOSS 4 nov The Velvet Underground & NICO 50 Jaar-tour 11 nov Paceshifters 18 nov Spinvis 30 nov Call It Off

Meridian Brothers MAANDELIJKS zondag 24 mei An Easy Sunday Familiedag in Grounds. Event voor kinderen én ouders. ZAAL 12:30 €5 / Kinderen tot 12 jaar gratis

VERWACHT 15 okt Alcides: het album 20 jaar later 19 okt Hiphop Café 20 okt Kasai Allstars 28 okt Orkesta Mendoza 29 okt An Easy Sunday 1 dec The Dubbeez

Donderdag 5 oktober The Velvet Underground & Nico – 50 Jaar Tour GROTE ZAAL 20:15 €16,50 Zaterdag 7 oktober Sven Hammond KLEINE ZAAL 21:30 €14,50 Zondag 08 oktober Joanne Shaw Taylor GROTE ZAAL 19:45 €21,50 Tall Tall Trees KLEINE ZAAL 21:00 €9,50 Donderdag 12 oktober Forever Amy (met originele band) GROTE ZAAL 21:00 €29

VERWACHT 15 okt Chantal Acda 19 okt Boris – Keep The Funk Alive 20 okt Epica 22 okt Jonny Lang 26 okt Husky 27 okt The Kik 28 okt Motorpsycho


If you’re looking for someone who’ll take you to paradise / Can I come with you? I’ll treat you really nice - Lakshmi

LIVEGuide

2017

pagina 9

© Joseph Yarmush

Live: 31-08 Into the Great Wide Open, Vlieland / 14-11 Bitterzoet, Amsterdam / 15-11 Merleyn, Nijmegen Klinkt als: een alleraardigst allitererende allemansvriend die het talent van Kendrick erkent als levende lucht in een groots gewelf van heldere, huilende hemels

Hit the road-swag © Robin Looy

Sevn Alias Als Leif Vollebekk met een writer’s block kampt, vindt hij achter het stuur altijd inspiratie voor een paar nieuwe prachtsongs. De leegte van een wegdek prikkelt zijn creativiteit en de Canadese singer/songwriter is lang niet de enige. Bewandel het pad van de popgeschiedenis van vroeger naar nu en zie hoeveel invloed asfalt, klinkers en grind hebben gehad op muzikale grootheden van alle tijden. Deze artiesten bezitten allemaal een vleugje hit the road-swag. 1946: Nat King Cole - (Get Your Kicks On) Route 66 1961: Ray Charles - Hit the Road, Jack 1967: The Beatles - Penny Lane 1971: Sly and the Family Stone Africa Talks to You “The Asphalt Jungle” 1974: Kraftwerk - Autobahn 1974: Kansas - Carry on Wayward Son 1979: AC/DC - Highway to Hell

Leif Vollebekk De aanloop naar zijn derde album Twin Solitude verliep stroef. Door een creatieve dip voelden zijn eigen nummers niet meer goed en kon Leif Vollebekk het voldane gevoel van eerder werk niet meer beleven. Daarop greep de Canadees terug naar zoete jeugdherinneringen en zocht hij inspiratie in een opmerkelijke hoek. “De elementen die ik belangrijk vind ik muziek: Kendrick heeft ze allemaal.” Tekst: Jeroen Haneveer

“Toen ik elf was, zei m’n pa: ‘Hup, de auto in jullie! We gaan door Canada rijden om het land te bekijken.’ We woonden toen in Ottawa en reden vanaf daar helemaal naar Vancouver. ‘Het wordt tijd dat jullie gaan zien hoe mooi het land is waarin we leven’, zei hij. Op die leeftijd had ik daar natuur-lijk helemaal geen zin in, ik wilde veel liever met m’n vriendjes rondhangen. Maar uiteindelijk werd het een gewel-dige ervaring.” Die ervaring vormde de inspiratie voor de prachtige song Big Sky Country. Daarin zingt Vollebekk: ‘Meet me where the land of the living skies meets big sky county’. “Op de terugweg van die roadtrip reden we door het noorden van de VS, een groot leeg gebied waar je je bijna continu alleen waant. Montana is echt prachtig. En er is geen snelheidslimiet, wat natuurlijk ook cool is als je elf bent.” “In de VS heeft elke staat een motto en vaak zie je die terug op kentekenplaten. In Montana is dat dus ‘Big Sky Country’. Zodra je dat ergens leest, zíe je het ook boven je: de hemel lijkt daar echt oneindig te zijn. En vol kleur. De Canadese provincie

Saskatchewan grenst aan Montana en hun motto is ‘Land of the Living Skies’. Ik wil daar ooit een keer op de grens staan, omhoog kijken en mezelf wijsmaken dat de hemel aan weers-

1988: The Cure - Fascination Street 1996: Bone Thugs-n-Harmony - Tha Crossroads 1999: City to City - The Road Ahead (Miles of the Unknown) 2004: Green Day - Boulevard of Broken Dreams 2008: Kurt Vile - Freeway 2008: Adele - Chasing Pavement 2009: Jiggy Djé - Regen op Warm Asfalt 2016: Sevn Alias - Gass 2016: Ryley Walker - The Roundabout 2017: The Black Marble Selection The Primrose Path 2017: Donnie - 180 Linkerbaan (met Raymond van Barneveld)

torijden kan ik weer helder nadenken. Maar da’s natuurlijk niet de meest milieuvriendelijke manier om je kop leeg te maken, dus gelukkig lukt het tegenwoordig ook op de fiets!” En zo kwam langzaam maar zeker toch het album tot stand, nadat Vollebekk eerst nog klem zat in een creatieve dip. Zo eentje die je je ergste vijand nog niet gunt. “Tja, classic. Elke artiest schrijft uiteindelijk weer nieuw werk omdat-ie zijn oude nummers kitsbeu is.” Tijdens die dip maakte hij naar goed artiestengebruik een rondgang langs muzikale helden en nummers die veel voor ‘m betekenen, om erachter te komen wat die bepaalde nummers nou precies zo goed maakt. Bob Dylan, Townes Van Zandt. En Kendrick Lamar… “Hij is wat mij betreft de nieuwe Bob. Kendrick heeft het allemaal: een goed ritmegevoel, geweldige beeldspraak, gevatte woordspelingen en mooie rijm en halfrijm. Dat zijn de elementen die ik belangrijk vind in muziek. En dat herken ik ook in Bob Dylan en Neil Young.”

‘Kendrick Lamar is de nieuwe Bob Dylan’ zijden van de grens niet dezelfde is; dat het inderdaad twee verschillende luchten zijn. Geen idee waarom, maar dat lijkt me mooi.” Dat juist een roadtrip aan de basis stond voor een liedje, lijkt geen toeval te zijn. De man gedijt opmerkelijk goed bij vervoersmiddelen. Zo ontstond het nummer Elegy, dat dit jaar veel op de Nederlandse radio te horen was, toen Leif door Montreal fietste. “Dat werkt voor mij altijd goed. Ook na een paar uur au-


Live: 06-10 Hedon, Zwolle / 13-10 Annabel, Rotterdam / 19-10 Paard, Den Haag / 20-10 Paradiso, Amsterdam / 28-10 TivoliVredenburg, Utrecht / 03-11 De Oosterpoort, Groningen / 17-11 Effenaar, Eindhoven / 18-11 Doornroosje, Nijmegen / 24-11 Metropool, Hengelo Dit is: duo-penot, Sjimmie & Sjors, mokka-mix millennium-profs

Ware rapsiamezen

Rico & St Lennon en McCartney, The Everly Brothers, Simon & Garfunkel… De meest briljante muziekduo’s willen elkaar na een tijdje vooral de hersens inslaan. Maar ondanks dat de flows van McDougal en Uiterwijk al bijna twintig jaar naadloos op elkaar aansluiten, is er van brainbashen bij Rico en Sticks nooit sprake geweest. Wat is toch hun geheim? Tekst: Thomas van Waardenburg

Al sinds debuutplaat Spuugdingen op de Mic uit 2001 knalt de chemie door de speakers. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen jullie? Rico: “Ik denk dat Sticks een binnenvetter is en ik meer outgoing ben. Wel is hij meer rechtdoorzee dan ik. Door mijn verslavingsgevoelige gedrag van de afgelopen jaren ben ik af en toe wat geniepiger geweest. Die verschillen zeggen echter vooral iets over hoe het een paar jaar geleden was, want ze lijken kleiner te worden. Sticks schrijft wel nog steeds veel sneller teksten dan ik. Ik neem soms te veel tijd voor een verse.” Dat is toch niet per se slecht? Sticks: “Ik ben nog extremer geworden in mijn overtuiging dat als je iets twintig keer opnieuw moet rappen of steeds blijft schrappen, het geen goed idee is. Het werkt ook twee kanten op, want het kan zijn dat Kubus en ik daardoor de spirit verliezen. Omdat we nu

veel samen hebben geschreven, is daar nooit sprake van geweest.” Rico: “Vroeger ging ik thuis mijn verse nog finetunen. Daarna was het misschien technisch meer in orde, maar het momentum ging daardoor ook verloren. Wanneer je begint te werken aan een track, is dát het moment waarop het moet gebeuren. Ik heb nu meer zelfvertrouwen en weet dat wat ik schrijf goed is, om het even arrogant te zeggen.”

Rico: ‘Vroeger zaten we te drinken en te smoken en zagen we wel of er een track werd gemaakt’ Je hebt nu zo veel zelfvertrouwen dat je voor het eerst het woord ‘bitch’ op een plaat zegt, toch? Rico: “Zo! Daar heb ik niet bij stilgestaan.”

Sticks: “Nee, man. Op Eigen Wereld zeg je ook al biatch, op Hoedenplank.” Rico: “Oja! Dan is het de tweede keer. Ik zeg het inderdaad niet vaak.” Sticks: “Het is een cirkel die rond komt. Eigen Wereld was de laatste plaat die we samen maakten en nu deze weer. Het komt dus door mij, denk ik.” Er zitten vast nog meer verschillen tussen hoe jullie vroeger albums opnamen en nu… Rico: “Zeker. Vroeger brachten we een hele week door in de studio en waren we maar één dag echt actief. Ondertussen zaten we te drinken en te smoken en zagen we wel of er een track werd gemaakt. Nu spraken we vaak standaard op dinsdag en donderdag af om één uur ’s middags. Dan dronken we koffie, namen we samen de week door en vervolgens zette Kubus de studio op en gingen we aan de slag. Die twee dagen waren de enige momenten dat we aan het werk waren.” Is IZM vanwege die werkethiek ook jullie meest volwassen plaat geworden? Sticks: “Ja en nee. Het is volwassen in de zin van dat we onderwerpen aanhalen waar we nog nooit over gerapt hebben, maar tegelijkertijd zijn we ook kinderachtiger dan ooit, haha. 4:44, de nieuwe


LIVEGuide

2017

pagina 11 © Robin Looy

Sticks plaat van Jay-Z: die is echt volwassen. Daarop gaat het over ontrouw en racisme en wij hebben nu een liedje over eh, pinguïns. Tsja... We zijn wie we zijn, hè? Wel vind ik ons, inclusief Kubus, doper dan ooit. Onze soloplaten met Kuupie, zoals DMT van Rico en Microphone Colossus II van mij, hadden vaak een experimentele vibe waarvoor je in de stemming moest zijn. Nu was het gewoon: niet lullen, maar toffe shit maken. Dat heeft voor ons allemaal echt goed uitgepakt.” Hadden jullie eigenlijk verwacht ooit nog samen een plaat te maken? Rico: “Na onze tour van vorig jaar spraken we af om weer eens Kubus’ studio in te duiken. We hadden niet de intentie om gelijk een plaat te maken, maar na een aantal weken hadden we zeven tracks en besloten we voor een heel album te gaan.” Sticks: “We hebben elkaar in de afgelopen elf jaar regelmatig gezien en stonden ook op elkaars soloplaten, maar dit album was nooit vanzelfsprekend. Ik vind het eigenlijk heel bijzonder dat we altijd contact hebben gehouden. Beste vrienden kunnen beste vreemden worden, weet je wel?” Gezien een line als ‘Ik heb honderden tracks voor je klaar’ lijkt IZM ook geen eenmalige reünieplaat te zijn. Wordt de kluis nog een keer geleegd?

Sticks: ‘Jay-Z rapt over racisme en ontrouw en wij hebben een liedje over pinguïns’

Sticks: “Daar liggen complete onuitgebrachte albums in klaar. Maar we willen zeker meer doen met wat er uit de opnamesessies van IZM is gekomen.” Rico: “Als we bijvoorbeeld op donderdag een track hadden gemaakt, stuurde Kubus meestal diezelfde avond nog de ruwe versie naar ons toe. Vervolgens bleven we daar tot de volgende studiosessie naar luisteren. Als je de track wil blijven horen, is dat een goed teken. Dat gevoel hebben we tijdens het maken van IZM bij vrijwel elke song gehad, ook bij de tracks die de plaat uiteindelijk niet haalden.”

(Eind augustus bracht Sticks via Insta het nieuws naar buiten dat Kubus een nieuwe EP aan het afmixen is: MEERIZM)

Op IZM komt nog een verschil tussen jullie twee aan bod: de doorgebrachte tijd in de sportschool… Rico: “Haha, goed opgemerkt! Sporten is mijn nieuwe verslaving. Ik doe het zo’n vijf dagen in de week. Al heb ik de hele dag gewerkt: daarna ga ik sowieso sporten om m’n hoofd leeg te maken. Het is een uitlaatklep die ik echt nodig heb.” Sticks: “Ik sport altijd in fases. Op dit moment ben ik bezig met een verhuizing en leef ik tussen dozen. Dan past sporten echt niet in mijn schema. Mijn nieuwe huis kijkt uit op de parkeerplaats van een sportschool. Zodra alles klaar is, kan ik er dus ook niet meer omheen.” Ondanks de vele verschillen ben ik toch ook wel benieuwd: wat is de grootste overeenkomst tussen jullie? Sticks: “De liefde voor rap. We zijn nog steeds echte rapsiamezen. De grootste winst is dat we het gewoon weer lekker in de studio naar ons zin hadden en ook onszelf konden verrassen. Dat is voor ons nu het hoogst haalbare.” Rico: “En dat was ook vanaf de eerste dag al zo. Het was meteen weer koek en ei. Ouwe jongens krentenbrood.” Sticks: “Haha, gadverdamme...”The snake, the rat / The cat and the dog / How you gonna live / When you’re in the fog - Marilyn Manson

DIVAGEDRAG

LIVEGuide

2017

pagina 13

Live: 01-09 Bakkerij, Zevenbergen / 07-09 V11, Rotterdam (releaseparty) / 14-09 Funkenstein, Nijmegen / 16-09 De Singel, Zwolle / 21-09 Koornbeurs, Delft / 23-09 Pelt, Heerlen / 28-09 Penny Lane, Wageningen / 29-09 Underdog Cafe, Eindhoven / 06-10 Mezz, Breda / 12-10 De Bastaard, Utrecht / 19-10 Cul de Sac, Tilburg / 28-10 ’t Hophuys, Sittard / 10-11 Steck, Delft / 1611 O’Mearas, Breda / 13-12 Les Vedettes, Bergen op Zoom Klinkt als: juke jointige, dorst naar moonshine aanwakkerende moerasbluesrock © Jan Rijk

De rider van:

Certain Animals 8. Martin van Waardenberg Rotterdam’s finest. Daar zijn wij trots op. Martin komt ook goed van pas: als de stemming te vrolijk wordt, brengt hij deze weer naar het peil waar de nuchtere Rotterdammert zich thuis voelt. En ook leuk dat hij in de clip van onze nieuwe single Image zit. Held!

Shockrockfenomeen Marilyn Manson verwacht een kale prostituee zonder tanden in zijn kleedkamer en tankt zich voor een show het liefst vol met pure absinth. Op de rider van Certain Animals blijven zulke obscuriteiten achterwege, maar dat maakt deze band nog niet minder bizar. De creatieve uitbarstingen van LiveGuide-interviewer Kees Braam zijn bij ons bekend, maar blijkbaar doet hij daar als drummer samen met zijn bandmaatjes nog graag een paar scheppen bovenop. Hun absurde backstage-wensen gaan binnenkort gevoeld worden door vele Nederlandse podia, als het Rotterdamse psychrocktrio in V11 de nieuwe single Image lanceert en met de Popronde het hele land aan flarden tourt. 1. Het complete oeuvre van H.P. Lovecraft Voor de show geeft onze stoelgang er door zenuwen vaak de brui aan. Gelukkig zijn wij bange schijters, dus even een eng verhaaltje lezen en ons interne riool loopt weer soepel door. 2. Twee aanhalige kittens Omdat we thuis geslagen worden door onze vrouwen. Een lekkere knuffel kunnen wij slachtoffers zo nu en dan dus goed gebruiken. Eén kitten moet trouwens zwart zijn met witte haartjes uit zijn oren. Dat is écht een vereiste. Nog belangrijker is dat de andere kitten als verrassing in een willekeurige kleur gespoten is. Dan blijft het ook voor ons leuk. Dat is niet zielig hoor: ze krijgen er heel veel aandacht voor terug.

5. Een blauw, plastic glijbaantje ingesmeerd met olijfolie In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, doen wij wel degelijk aan lichaamsbeweging. Kees is alleen allergisch voor rood, dus de glijbaan moet blauw zijn. De olijfolie is van groot belang om het glijden makkelijker te laten verlopen. Overigens moet deze wél uit Griekenland komen, anders werkt het niet. 6. Een okshoofd koel bier Maar niet voor Kees, want die drinkt niet. We houden elke vorm van vocht bij hem vandaan, anders gaat ‘ie flippen. Vocht heeft hetzelfde effect op Kees als suiker op kleine kinderen. Geen probleem verder: des te meer is er over voor Thijs en Niels-Jan.

3. He-Man-longdrinkglazen Simpelweg omdat Niels-Jan zo’n ongelooflijk grote fan is. Hij heeft ‘m zelfs op zijn onderarm getatoeëerd en wil zelf ook He-Man worden als hij later groot is. Een lekker ouzootje smaakt nóg beter in zo’n ding. Naderhand doen Thijs en Kees er hun boodschap in. Twee vliegen in één klap. 4. Een assortiment niet-giftige kamerplanten Even gezonde lucht inademen, ter compensatie voor de schimmelzooi waar wij thuis in leven en de vele scheten van Kees in de studio. We geven de voorkeur aan vleesetende planten, dan blijft de kleedkamer insectenvrij en kunnen we naderhand onze etensresten aan de planten voeren.

9. Drie invalmuzikanten Wij muzikanten moeten het wel voelen natuurlijk. Als de sterren niet juist staan, spelen we niet en dan zijn invallers wel handig. Als het even kan: graag allemaal met net zo’n lange baard als Kees. 10. Twaalf blokjes trassi Om ons mee in te smeren voor de show. We kunnen het tegenover onze fans natuurlijk niet maken om niet lekker te ruiken. En wat geurt er fijner dan trassi? Het blijft trouwens wel een raadsel waarom de eerste rij standaard platgaat.

Wederzijds genot

7. Een schaal peulenschillen Het leven van een muzikant is zwaar, dus altijd handig om iets bij de hand te hebben wat het makkelijker maakt.

Niels-Jan van Dijk (zanger en bassist): “Een tijdje terug speelden we in het voorprogramma van Therapy? in het Paard van Troje. Alles was daar ingericht om het muzikanten naar hun zin te maken. Dan begin je meteen relaxed aan een optreden. Wij vinden het natuurlijk altijd tof om ergens te spelen, maar alleen als iederéén daar zo over denkt. Zeker als beginnende muzikant steek je veel tijd, geld en energie in wat je doet. Daarom is het fijn als de mensen die bij een venue werken dat ook cool vinden. Gelukkig is dat meestal wel zo.”


Moshen, hoelahoepen, genieten Crowdsurfen op Best Kept Secret bij King Gizzard and the Lizard Wizard. In Beuningen gepassioneerd hoelahoepen en tien minuten later al moshend helemaal kapot gaan bij Ho99o9. Instant gekkenhuis op de Zwarte Cross en tussen de shows van Noname en Sampha intens genieten van het zonnetje op North Sea Jazz. Als de line-ups on point zijn, maakt de sfeer het verschil tussen leuk en legendarisch. We blikken terug op festivalzomer 2017 met een paar onvergetelijke genietmomentjes.

Best Kept Secret © Tineke Klamer

Dauwpop © Anne-Marie Kok

Down the Rabbit Hole © Tineke Klamer

Pedro Pico Pop © Anne-Marie Kok


Elke dag is een verjaardagsfeestje / Zit nou eenmaal in de aard van het feestje - Rico & Sticks

Zwarte Cross © Robin Looy

North Sea Jazz © Megin Zondervan

Fields of Joy © Anne-Marie Kok

Lowlands © Robin Looy

LIVEGuide

2017

pagina 15


Livedata van de Nederlandse podia September 2017

LIMBURGzaal Burg. v. Grunsvenplein 145, Heerlen www.limburgzaal.nl

Woensdag 6 september Procol Harum (UK) Wie kent het prachtige A Whiter Shade of Pale van Procol Harum niet? De Britse band gaat de geschiedenis in als de wegbereider van de progressieve rock. In 2007 verscheen The Procol Harum Anthology, dit jaar volgt een nieuw album met een nieuwe wereldtour. RABOzaal 20:00 v.a. €24,75 Zaterdag 23 september The Doors Alive (UK) De nummer één tributeband van The Doors. Muzikaal, maar ook qua uiterlijk, show en magie komen zij akelig dicht in de buurt van het origineel. Een muzikale trip down memory lane met o.a. Light My Fire, Riders On The Storm en The End LIMBURGzaal 20:30 v.a. €23,75

The Doors Alive

Zaterdag 7 oktober Demon’s Eye (Dld) Tribute to Deep Purple Demon’s Eye brengt een eerbetoon aan de legendarische Britse hardrockband Deep Purple. Als support act brengt DEO een tribute to DIO. De limburgzaal zal op haar grondvesten schudden! LIMBURGzaal 20:30 v.a. €20,50 Woensdag 11 oktober Tanita Tikaram (UK) Closer te the People Tanita Tikaram komt ‘Closer to the People’ met haar kenmerkende stem en voortreffelijke songwriting in de LIMBURGzaal. Tanita is vooral bekend van haar hits als ‘Twist in My Sobriety’, way back maar nog altijd heerlijk.

Luxor Live Willemsplein 10 Arnhem

Manifesto Holenweg 14c Hoorn

www.luxorlive.nl

www.manifesto-hoorn.nl

LIMBURGzaal 20:30 v.a. €25,50

Verwacht 29 sep Andy McKee (USA) 13 okt The Dublin Legends (IE) 21 okt Golden Earring 28 okt Heather Nova (UK) 11 nov Blaudzun 18 nov jazzOUT!

www.melkweg.nl

Vrijdag 1 september Def Americans + Smal Water Verbluffend goede Johnny Cash tribute GROTE ZAAL 20:00 €16 Vrijdag 8 september The Hubschrauber + Jellephant & the Phantoms Double bill met twee sterke regio indie-acts BOVENZAAL 21:00 €7,50 Woensdag 9 september Thomas Oliver + Tom James Singer-songwriter die één van ‘s werelds beste lap-steel gitaristen is BOVENZAAL 20:30 € 9 Vrijdag 15 september Sass Jordan + Chris Caddell and the Wreckage Canadese rockdiva brengt op deze dag een Nieuwe versie van haar succesalbum Racine uit! GROTE ZAAL 20:00 €18 Morrès + Juneville EP-Release

Vrijdag 1 september Hoornse Cultuurnacht ‘een nieuw geluid’ Manifesto presenteert ‘een nieuw geluid’ met de gloednieuwe PA van Clair Brothers en optredens van o.a. de band Rachel ZAAL 20:00 (gratis) vrijdag 8 september God Dethroned + Seita + None Shall Fall God Dethroned is internationaal gezien mogelijk Nederlands succesvolste death-metal band ooit. Begin mei kwam de formatie na zeven jaar eindelijk weer met een nieuw album ’the world ablaze’. ZAAL 20:30 €17,50/€15 (v.v.k.) zaterdag 30 september Jowners + Jacin Trill + Defano Holwijn Hoornse rappers Jowners en Jacin Trill gaan voor een xxl feestje en doen dit samen met dj Remy Salvador en host Defano Holwijn.

zaterdag 2 september Cattle Decapitation / Broken Hope / Hideous Divinity / Gloryhole Guillotine Extreme metalpackage, Deathgrind, Blastbeats

BOVENZAAL 21:00 €7,50

ZAAL 21:00 €12,50/€10 (v.v.k.)

Club Trio Bier Muziek en cultuur, Gratis toegang UPSTAIRS 20:00 gratis maandag 11 september Joey Cape Lagwagon frontman, Intiem concert, Punkrock UPSTAIRS 19:30 €15,- + lidm. donderdag 14 september Mike + The Mechanics Rock, UK, Mike Rutherford (ex-Genesis) MAX 19:00 €36 + lidm. Dispatch Indie, Akoestisch, Folk-rock, Support: Current Swell OZ 19:30 €15 + lidm. vrijdag 15 september Sully Erna Hardrock, Godsmack-frontman, Energieke show MAX 19:00 €25 + lidm. Lee “ Scratch “ Perry And Mad Professor Dub Kings, Legendarische reggae-artiest, ‘Disco Devil’ OZ 19:30 €22,50 + lidm. dinsdag 19 september Hippie Sabotage Producer duo, Tove Lo remix

Donderdag 22 september Chris Pureka Folk/rootszangeres uit Portland a la K.D. Lang BOVENZAAL 20:30 €9 Woensdag 27 september Máni Orrason IJslands singer-songwriter talent BOVENZAAL 20:15 €9 Donderdag 28 september Ensiferum De enige NL show van deze viking-/ folkmetal grootheden. Op 15 september verschijnt hun nieuwe album! GROTE ZAAL 19:30 VVK € 22,50 DVK €25

Midas + Simon Keats Powerpop met folkinvloeden BOVENZAAL 21:00 €10 Vrijdag 29 september Russkaja Turbo Polka feest! GROTE ZAAL 20:15 €16

Giant Tiger Hooch Afscheidstour van een genadeloze rock-‘n-rollband

OZ 17:00 €20 + lidm.

woensdag 6 september BONE THUGS (Bizzy Bone & Krayzie Bone) ‘Crossroads’, Oldschool rap, Speed rapping & harmonieus MAX 19:30 €25 + lidm. donderdag 7 september Roxeanne Hazes ´Dochter Dre´, Albumrelease, ´Ik Was Toch Je Meisje´ OZ 19:30 €13 + lidm.

zaterdag 9 september Mala Rodriguez Spaanse rapper, Maatschappijkritisch, Vrouwelijk met een grote V OZ 19:30 Early Bird €20 + lidm.

UPSTAIRS 19:30 €12 + lidm.

UPSTAIRS 19:30 €14 + lidm.

donderdag 21 september Hakim Egyptisch icoon, ‘The Lion Of Egypt’, Zeer feestelijk en dansbaar MAX 19:00 €27 + lidm.

The Amazons Rock ‘n roll, Britse belofte OZ 19:30 €15 + lidm.

Yungblud Hiphop, Pop, Indie UPSTAIRS 21:00 €10

vrijdag 22 september Seether Alternative rock, Gelaagd en emotioneel, Loodzwaar MAX 19:00 €22,50 + lidm.

Maxïmo Park Indierock, Hyperenergiek, Dansbaar OZ 19:30 €20 + lidm. Bare Jams Poppy-Funk, Reggae & Ska, Zomers & dansbaar, Goodvibes UPSTAIRS 20:00 €9 zaterdag 23 september Asep Stone And The Experience Jimi Hendrix tribute, Indonesian guitarist OZ 19:00 €25 + lidm.

zondag 24 september Greta Van Fleet Classic hardrock, Bluesy, Jonge talenten UPSTAIRS 19:00 10,- + lidm. dinsdag 26 september R5 Pop, Glee, Aanstekelijk MAX 19:00 €25 + lidm.

donderdag 28 september All Them Witches Stoner rock, Loodzwaar, Psychedelisch SUGARFACTORY 19:30 €16 + lidm.

Russkaja Russian turbo polka metal, Feestje, Onstuimig OZ 19:30 €17,50 + lidm. vrijdag 29 september Wouter Hamel Singer-songwriter van Nederlandse bodem, pop & jazz OZ 19:30 €16 + lidm.

BOVENZAAL 21:00 €8

Jowners

LIMBURGzaal 20:30 €26,25

Zaterdag 14 oktober Forever Amy (UK) ft. Amy’s original band Een ontroerend en natuurgetrouw eerbetoon aan Amy Winehouse. Je gelooft haast dat zij zelf op het podium staat, als stralend middelpunt van haar band. Ze wordt begeleid door Amy’s oorspronkelijke bandleden die haar muzikale nalatenschap met deze show levend houden.

Melkweg Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam

woensdag 20 september The Maine Poppunk, Meezingers, Dansen, Catchy OZ 19:00 17,50 + lidm. Turnover Poppunk, Dromerige sound, Indie

Giant Tiger Hooch VERWACHT 12 okt Sabrina Starke 13 okt Nouvelle Vague 20 okt Brainpower 26 okt Tentempiés 5 nov Arrested Development 18 nov Klangstof 1 dec Sue the Night 14 dec Navarone

VERWACHT 7 okt Skytrain soul & dance classics party 8 okt King King (uk)(uitgesteld) 13 okt The McCartney Years (can) 21 okt Boris (Bo-Saris) 27 okt I.D.A.L.G (can) + Anemone 28 okt De Klapband + Lijda & the Shakers 4 nov Marley Meets… by Rootsriders 10 nov Engel & Just + Kopvoeter 18 nov The Hillbilly Moonshiners play Mumford and Sons 25 nov Dope D.O.D. + Drummakid 2 dec Absolutely Floyd 8 dec The Charm the Fury 9 dec Albert Hammond (uk) 17 dec The Tibbs & Guests

Joey Cape


Fangirlkwiz!

LIVEGuide

2017

pagina 17 © Kim Balster

80% Fangirl

WAT WEET LAKSHMI VAN METALLICA? 1. Waarom klaagden deze metalgoden het modemerk Victoria’s Secret aan? “Misschien omdat ze een nummer van Metallica tijdens een modeshow gebruikten? Nee, ik weet iets beters: omdat ze merch verkochten onder dezelfde naam!” Verdomd, dat klopt! Lipstick, om precies te zijn. Voor dat soort rechtszaken hoef je vast niet te vrezen als je een naam deelt met een hindoeïstische godin! Heb je ook iets met religie? “Nou, nee. Van mijn ouders kreeg ik de vrijheid om ergens in te geloven, maar ik ben net als zij niet religieus. Wel heb ik dankzij hen veel over verschillende religies meegekregen. Het is in deze wereld belangrijk om daar verstand van te hebben.”

zijn moeder een gedicht voordraagt. Ik vind dat heel mooi en heb daar de lyrics van geprint. Maar het kan ook heel random zijn wat ik op mijn moodboard plak!”

2. Welke vloeibare substanties werden gebruikt voor de cover van het album Load uit 1996? “Ik hoop lava, maar dat zal het vast niet zijn. Gadver, wat is dit... Is het sperma en bloed?!” Dat is correct. “Ik heb het gewoon goed! Fucking chill.” Over moodboards gesproken… “Haha, die van mij bestaan wel uit iets andere dingen!” En ze zijn onmisbaar bij de totstandkoming van jouw muziek, begrepen wij. Wat zijn de laatste dingen die je eraan hebt toegevoegd? “Op het nieuwe album van Jay-Z staat een nummer waarop

4. Zanger James Hetfield ging naar een afkickkliniek om van onder meer zijn drugsverslaving af te komen. Waaraan was hij nog meer verslaafd? “Ik denk seks.” Nee joh, chocola! “Wat heftig. Ik heb eigenlijk nooit iets met Metallica gehad, maar nu begin ik ze steeds leuker te vinden!”

3. Waar wordt Metallicas muziek nog meer voor ingezet? “Voor motorraces ofzo... Haha!” Dat antwoord kan ik niet fout rekenen, maar het Amerikaanse leger gebruikte de muziek ook om de taliban weg te jagen. Voor welke muziek sla jij op de vlucht? “Echt? Wat grappig! Hmm... Ik kan alles wel waarderen, zelfs heel foute muziek. Op de vlucht slaan doe ik dus niet, maar met Duitse schlagers doe je mij niet echt een plezier.”

En waar kan jij moeilijk van afblijven? “Ik weet niet of het als verslaving telt, maar ik hou heel erg van avocado. Dat eet ik echt veel. Verder ben ik nergens aan verslaafd sinds ik ben gestopt met roken. Ik vind het nog steeds wel heel lekker ruiken. Zodra mijn geluidsman een sigaret opsteekt, ga ik nog altijd naast hem staan.” 5. In welk land na Amerika heeft Metallica het vaakst opgetreden? “Duitsland.” Je bent zeker van je zaak en terecht! Wat zijn jouw plannen voor het buitenland? “Ik heb mezelf altijd voorgenomen om eerst een goede basis in Nederland op te bouwen. Het lijkt me echt te gek, maar ik hoor vaak over bands die naar het buitenland gaan, in kroegjes moeten optreden en bijna failliet weer terugkomen. Zodra ik hier een fanbase heb opgebouwd en genoeg inkomsten maak met muziek, wil ik pas voor het buitenland een professioneel plan uitstippelen. Bovendien voel ik nu eindelijk dat ik alle mooie podia in Nederland kan beklimmen. Dan vind ik het stom om weer in kroegjes te staan!”

Lakshmi live: 09-09 + 10-09 Toneelschuur, Haarlem / 14-10 Victorie, Alkmaar* / 19-10 Hedon, Zwolle / 20-10 Burgerweeshuis, Deventer* / 21-10 Doornroosje, Nijmegen* / 27-10 Patronaat, Haarlem* / 02-11 Mezz, Breda* / 03-11 Neushoorn, Leeuwarden* / 05-11 De Helling, Utrecht* / 10-11 Metropool, Hengelo* / 23-11 Paard, Den Haag* / 24-11 Gigant, Apeldoorn* / 25-11 De Meester, Almere* / 26-01 Cultura, Ede / * = support van Roxeanne Hazes Metallica live: 04-09 + 06-09 Ziggo Dome, Amsterdam


, Hoteisra een

he ! de-baby LiveGui

Ernstig! Is de kinderbesc herming al gebeld?

Vrijdag 11 augustus was een magische dag. Middenin festivalzomer 2017 werd zomaar een echte LiveGuide-baby geboren. Abel is de eerste zoon van onze sterreporter Jeroen Haneveer, wiens interview met Leif Vollebekk je op pagina 9 leest. Het heuglijke nieuws bereikte al snel de burelen van onze redactie…

Direct klinken de eerste zorgelijke geluiden door, zoals uit de mond van uitgever/pornosnor Mark

Potv kind erdikkie, is nu dat dan z al knap pe ijn va dert! r

Ik hou niet van baby’s, maar als je er wel van houdt is het leuk

De immer sympathieke vormgever Marck let op zijn beurt vooral op uiterlijk vertoon

En ook redactieparel Elysa steekt haar blijdschap niet onder stoelen of banken

Direct verschijnen dollartekens in de ogen van Jeroen, de trotse vader

i❤ Suuupermoo y family! Zo’n Wat een happ y vervult toch LiveGuide-bab van trots met een gevoel Zo is dat! Tijd dus dat hoofdredacteur Sven namens alle abonnees van LiveGuide de welgemeende gelukwensen overbrengt

Maar het is hiphop-specialist Thomas die zegt waar het op staat

Muchos gracias. Geef ‘m drie maanden, dan kan hij de eindredactie wel doen

d citeer Gefeli r! Dat hij eathe Cockf nel ingezet s maar rden voor o w den! kan oelein d e d i LiveGu

EINDE

Livedata van de Nederlandse podia September 2017

Metropool Industrieplein 10, Hengelo

MUZIEKGIETERIJ BOSCHSTRAAT 7, MAASTRICHT

DINSDAG 5 SEPTEMBER KVELERTAK VRIJDAG 8 SEPTEMBER RACOON (METROPOOL OPEN AIR) (UITVERKOCHT) ZATERDAG 9 SEPTEMBER NENA (METROPOOL OPEN AIR)

Zaterdag 2 september Transformer Festival Millionaire, The Orwells, Find Us In Slumberland, Donnerwetter Barely Autumn, Mind Rays, Wooly Mammoths,Lookapony

www.metropool.nl

WWW.MUZIEKGIETERIJ.NL

VERWACHT 04 OKT MASTER @ INNOCENT 04 OKT SARI SCHORR 05 OKT FRESKU & MOCROMANIAC 08 OKT COLDPLACE – COLDPLAY TRIBUTE 12 OKT 50 JAAR THE VELVET UNDERGROUND & NICO 12 OKT JACK AND THE WEATHERMAN 13 OKT JONNA FRASER – JONATHAN TOUR 13 OKT LENG T’CHE + BLOODY VENGEANCE + LIHHAMON @ INNOCENT 13 OKT PALMSY + MIDAS 14 OKT BEERLAND 2017: O.A. MILLIONAIRE, PACESHIFTERS, DOOL, FLEDDY MELCULY 15 OKT LAURENCE JONES 17 OKT Y&T 18 OKT TOWER OF POWER (UITVERKOCHT) 18 OKT GILES ROBSON BAND 19 OKT DWEEZIL ZAPPA: 50 YEARS OF FRANK 19 OKT BEN MILLER BAND 20 OKT MATT ANDERSEN 20 OKT DONNIE (METROPOOL PRESENTS @ATAK) 21 OKT DAVE KOZ 21 OKT SVEN HAMMOND 25 OKT LIL KLEINE 26 OKT GUUS MEEUWIS(UITVERKOCHT)

www.nieuwenor.nl

Donderdag 14 september Lee Scratch Perry & Mad Professor

zaterdag 2 september ‘Impulse’ ft. Muzzy Nieuwe drum&basssterren zie je bij ‘Impulse’. Na Maduk, Metrik en Feint is het nu tijd voor Feint’s Monstercatcollega Muzzy. NIEUWE NOR €7,50 zaterdag 9 september LOS! NIEUWE NOR 22:00 UITVERKOCHT donderdag 21 september Mörglbl + Ape Shifter Mosae Zappa presenteert een avond vol avontuuurlijke instrumentale muziek: Franse jazz-metal van Mörglbl en Duits/Amerikaanse progrock van Ape Shifte.

Club 21:00 €20/€15 (v.v.k.)

NIEUWE NOR 20:00 €15

Vrijdag 15 september The Black Angels (support: A Place to Bury Strangers)

vrijdag 22 september Sebastian Sturm De beste reggae, roots en ska komt gewoon van nét over de Duitse grens. Uit Aachen: Sebastian Sturm.

Club 15:00 €25/€20 (v.v.k.)

Maandag 11 september Ryan McMullan (Trench) Club 20:00 €5/€2 (members/students)

VRIJDAG 15 SEPTEMBER WHISKY & MUSIC 2017 DONDERDAG 21 SEPTEMBER BLACK HONEY VRIJDAG 22 SEPTEMBER 2017 THE DUTCH QUEEN TRIBUTE ZATERDAG 23 SEPTEMBER 2017 SASS JORDAN ZONDAG 24 SEPTEMBER PROCOL HARUM DONDERDAG 28 SEPTEMBER EVERGREY DONDERDAG 28 SEPTEMBER RED SNAPPER (METROPOOL PRESENTS @ ATAK)

NIEUWE NOR Pancratiusstraat 30, Heerlen

Club 20:00 €20,50/€17 (v.v.k.)

Donderdag 21 september Shriekback Club 20:00 €23/€20 (v.v.k.) Vrijdag 22 september Evergrey Club 20:00 €25/€22 (v.v.k.) Maandag 25 september Alaska pollock (Trench) Club 20:00 5,00€ / 2,00€ (members/students)

Alaska pollock

Woensdag 27 september Matthew & The Atlas

NIEUWE NOR 20:30 €10

zaterdag 23 september Popronde Heerlen Kom en ontdek nieuw Nederlands talent. div. locaties 14:00 GRATIS vrijdag 6 oktober Andy Frasco & The U.N. ‘Party Blues with a touch of Barefoot Boogie’ uit L.A. Feest gegarandeerd! NIEUWE NOR 20:30 €13 zondag 8 oktober KRS-One Oldskool hiphop-avond met ‘The Blastmaster’ KRS-One. Bekend van ‘Sound of the Police’ en ‘Step Into A World’. Nieuw album: ‘The World is Mind’. NIEUWE NOR 20:30 €25 zaterdag 14 oktober Ares ‘De Nederlandse Drake’ komt tracks van zijn nieuwe album ‘Prins’ laten horen.

NIEUWE NOR 19:30 €11

zaterdag 21 oktober The Wedding Present Exclusief concert voor Nederland. De indierockers uit Leeds spelen, dertig jaar na het uitkomen van hun debuut, ‘George Best’ nog één keer integraal. NIEUWE NOR 20:30 €17,50

Iamthemorning

Hier je agenda? Ja joh,

natuurlijk kan dat!

vrijdag 20 oktober Paul Sinha Zwoele, verfrissende R&B.

Lutherse Kerk 20:00 €17/€15 (v.v.k.)

VERWACHT 9 Okt Rhinos are people too (Trench) 11 Okt J.Bernardt 12 Okt M-Town Reggae Tribute to culture feat.Kenyatta Hill 20 Okt Rumours 40 years - A Fleetwood Mac tribute 23 Okt Moon Tape (Trench) 26 Okt Al Di Meola

www.de-oosterpoort.nl

Vrijdag 15 september Tom McRae Britse singer-songwriter in optima forma: prachtig, melancholisch en intiem Zaterdag 23 september Seether Internationaal bekende post-grunge band Zaterdag 23 september Marcus King Band Met soul doordrongen Amerikaanse roots en psychedelic southern rock Donderdag 28 september Wouter Hamel Met ‘AMAURY’ is de Nederlandse troubadour en jazz-vocalist weer helemaal terug Vrijdag 29 september Jonna Fraser Groot Nederlands hiphop-talent Vrijdag 6 oktober Machine Gun Kelly De extravagante Amerikaanse rapper MGK, bekend van ‘Bad Things’, voor het eerst live in Groningen

OEFENBUNKER 20:30 €9,50

Donderdag 28 september Iamthemorning and A Liquid Landscape Club 20:00 €12/€10 (v.v.k.)

De Oosterpoort Trompsingel 27, Groningen

donderdag 26 oktober Sven Hammond Het nieuwe album ‘Rapture’ van Sven Hammond komt op 22 september uit en bevat weer veel rock, soul, blues en een ronkend Hammond-orgel. NIEUWE NOR 20:00 €15 maandag 30 oktober Quiet Hollers Amerikaanse rootsband met invloeden uit alternatieve country, postpunk en indierock. NIEUWE NOR 20:00 €15 VERWACHT 3 nov Myles Sanko 10 nov Lucas Hamming 10 nov Paceshifters 17 nov Moss 17 nov Kong + Stakbabber 24 nov Kempi

Machine Gun Kelly

Zaterdag 7 oktober Bazart Belgische indieband met unieke eigen sound: duister, vernieuwend en Vlaamstalig Woensdag 11 oktober Alter Bridge Rockhelden vieren heroïsch zege Donderdag 12 oktober Donnie De hiphop-sensatie van dit moment Vrijdag 13 oktober Jett Rebel Muzikaal spektakel zoals alleen Jett Rebel dat kan Zaterdag 14 oktober Ásgeir IJzige folksongs met een vleugje elektronica Donderdag 19 oktober Matt Andersen Intiem concert dat je ongetwijfeld diep in je blues-hart raakt Vrijdag 20 oktober Ben Miller Band Rammelblues om heerlijk op te dansen

Telefoon: 06-27865885 Mail: agenda@liveguide.nl

OOK G SPUNT IN D EI R SP R VE WO R D EN?NAAR

AIL STUU R EEN M v e g u id e.n l li @ d istr ib utie


I know... I know... / You’ve been wandering around again - Certain Animals

© Tineke Klamer

Millionaire ‘Ik had er even genoeg van’ De stoom knalt nog uit de oren van Tim Vanhamel, vlak na Millionaire’s eerste Nederlandse show in tien jaar. De zanger en gitarist heeft met zijn kornuiten Best Kept Secret even een Vlaams poepie laten ruiken. De Belgische rockgod oogt gelukkig en voldaan wanneer we hem backstage ontmoeten voor een fijn kutgesprek. Tekst: Kees Braam “Ik had er even genoeg van en wilde een pauze nemen.” En dus zette Millionaire na de release van Paradisiac uit 2005 een voorlopige punt achter het succesvolle project. De band was in eigen land en daarbuiten zeer geliefd en zelfs Muse en Queens of the Stone Age waren fan. Die internationale erkenning komt grotendeels voor rekening van Vanhamel, die behalve in dEUS en Evil Superstars ook een tijdje in Eagles of Death Metal speelde. De snel verveelde Vanhamel hopt inderdaad van het ene pro-

ject naar het andere. In meer recente jaren speelde de Antwerpenaar ook in Broken Glass Heroes en Creature With the Atom Brain. Eventjes leek het dan ook tijd worden om Millionaire tot het verleden te rekenen. Maar niet dus: de industriële stonerrock van onze zuiderburen is met het nieuwe album Sciencing keihard terug. “Na al die uitstapjes was er een klein moment waarop ik dacht dat ik misschien weer iets met Millionaire moest doen. Ik was bezig met opnames van materiaal dat uiteindelijk op Sciencing belandde en dacht: fuck it, ik ga dit gewoon weer doen!” Met die mentaliteit wist hij ook zijn oude maten weer enthousiast te maken voor een nieuw avontuur. Al is het vroegere Millionaire niet helemaal hetzelfde gebleven. “Het is heel simpel. Op het podium is de linkerkant van de band nieuw en de rechterkant oud. Maar het voelt voor niemand onwennig. Millionaire is eigenlijk een grote familie, waarin ik de schilder ben en de rest de penselen en de verf.”

Paard van Troje Prinsegracht 12, Den Haag www.paard.nl

Vrijdag 1 september PAARD VAN STAL FESTIVAL Gratis festival ter ere van de seizoensopening van PAARD. Met o.a. Boef, Amber Arcades, Palmbomen II, 80’s 90’s Nullies afterparty & meer. GROTE ZAAL, KLEINE ZAAL, CAFÉ 19:00 GRATIS

Vrijdag 8 september Chansons Au Cheval Franse chansons van toen, gebracht met de attitude van nu. Met Eddy & Les Vedettes en Tess et les Moutons. KLEINE ZAAL 20:00 €17,50

Zaterdag 9 september CLUB 3VOOR12 #50 De vijftigste editie van de leukste clubavond van Den Haag! KLEINE ZAAL 20:00 GRATIS

Donderdag 14 september Sparks Artrock/synthpop, bijna Beatlesachtige taferelen. Deze maand verschijnt het tweeentwintigste album van de band, Hippopotamus. GROTE ZAAL 20:00 €25 Zaterdag 16 september Grauzone Summer Special Met Jucifer, Mekanik Kommando, Crows, Mecano, Die Selektion, Rude 66 & Elixer. Met aansluitend een afterparty. KLEINE ZAAL 16:30 €15 Zondag 17 september Lee ‘Scratch’ Perry vs. Mad Professor Lee ‘Scratch’ Perry is overduidelijk een van de meest invloedrijke artiesten in de reggaegeschiedenis. Nu komt de reggaekoning naar onze hofstad, maar niet alleen. Het podium wordt gedeeld met ‘dubner in crime’ Mad Professor.KLEINE ZAAL 20:00 €20 Woensdag 20 september Black Honey Deze kersverse pop/shoegaze band stond dit jaar al op Glastonbury en doet je denken aan Lana Del Rey in een punkband.

VERWACHT 5 okt Tentempiés 6 okt Bazart / Tangarine 7 okt Brainpower & Re:Freshed Orchestra / Joanne Shaw Taylor 12 okt Nouvelle Vague / Lux Delight 14 okt Mondriaan Jazz Festival 15 okt Herfstfest 16 okt Lil Kleine 19 okt Rico & Sticks 20 okt Sven Hammond / Kingfisher Sky 24 okt Marcus Miller 26 okt Jack & The Weatherman 28 okt Kenny B / Palmsy & Midas 29 okt Jay Dee Made This Tour / Quiet Hollers 6 nov Jose James 8 nov Millionaire 9 nov Wende / Donnie

KlEINE ZAAL 20:00 €12,50

TivoliVredenburg Vredenburgkade 11, Utrecht www.tivolivredenburg.nl

Dinsdag 5 september The Deslondes + Spirit Family Reunion De Helling 20:15 €15

Vrijdag 8 september Run The Trap: Hucci Pandora 23:00 €10 Zaterdag 9 september Atari Teenage Riot De Helling 20:15 €20 Woensdag 13 september Michael McDermot Club Nine 20:30 €15 Donderdag 14 september Tom McRae Cloud Nine 19:45 €17,50 Tori Amos Grote Zaal 19:45 €75 The Harpoonist & the Axe Murderer Club

Nine + Club Nine passe-partout €40

Vrijdag 15 september Dead By April De Helling 20:15 €12 Zondag 17 september Alvvays EKKO 20:30 €10 Vrijdag 22 september Bohren & der Club of Gore Cloud Nine 19:45 €18

Zaterdag 23 september Sef Pandora 20:00 €12,50 My Blue Van De Helling 20:15 €10 Zondag 24 september DiCE no. 5 met o.a. Dermot Kennedy, Mise En Scene en Trevor Sensor Pandora + foyer 19:45 €15

Maandag 25 september Andy McKee Cloud Nine 19:45 €16 Woensdag 27 september The Dublin Legends (The Dubliners) Grote Zaal 20:15 €32

Zaterdag 30 september Hittegolf Awards Ronda 15:00 €15 Wouter Hamel Cloud Nine 19:45 €16 On Point: Yung Internet, SMIB, Iliassopdebeat, Antos Pandora 22:00 €12 VERWACHT 12 okt Jonna Fraser 13 okt Grizzly Bear 19 okt Ásgeir 20 okt Goldfrapp 21 okt Ramblin’ Roots festival: Jonny Lang, Ben Miller Band + more! 22 okt Mogwai 27 okt St. Vincent 2 nov Tycho

Volt Odasingel 88, Sittard www.poppodium-volt.nl

Vrijdag 1 september Classic Rock Night We starten het seizoen met een lekkere CLASSIC ROCK NIGHT in ons café! CAFE 21:00 gratis Zaterdag 2 september Metal Disko CAFE 21:00 gratis Vrijdag 8 september Carach Angren Flamboyant orkestrale waanzin contrasteert met het ijzige gezoem van de door black metal geïnspireerde riffs, samengevoegd in beklijvende melodieën. CAFE 20:30 gratis

Carach Angren Zaterdag 9 september Uncle Harry + Royal Thieves Uncle Harry is een 3 mans stoner bluesrock formatie uit Limburg. KLEINE ZAAL 19:30 €8,50 Zo 10 september Rooie Waas De eigenzinnige Amsterdamse Rooie Waas laat je geest en lichaam dansen op puntige ritmes, dwarse synths en bondige Nederlandse teksten. GROTE ZAAL 19:00 €13,50 Ma 11 september Prey Drive + Mountains To Move Voor fans van Circa Survive, Brand New & Thrice. CAFE 20:00 €4

Vr 15 september Rock & Roll Bingo Op vrijdag 15 september is het tijd om achter de geraniums vandaan te komen, want dan spelen we Rock & Roll BINGO in het café van Volt! CAFE 21:00 gratis Za 16 september Maiden Day 16 september 2017 vindt, speciaal voor de echte Iron Maiden fans, de Maiden Day plaats in Poppodium Volt (Sittard). GROTE ZAAL 19:00 €16

Vr 22 september Highvoltage HighVoltage is een feest met voornamelijk harde dansbare elektronische live-acts: Drum ‘n Bass, Hardcore, Breakcore, Crossbreed en 80’s & 90’s Mashup. GROTE ZAAL 22:00 €8,50

Za 23 september Vrijbrief Vrijbrief bestaat 1 jaar. Tijd om de slingers op te hangen! Kom jij onze kaarsjes uitblazen? Dan zorgen wij voor de house en de techno. GROTE ZAAL 22:00 €10 Vr 29 september Aplified Amplified is BACK! Op vrijdag 29 september gaan we weer los op de dikste Dubstep, Drum & Bass & Beats... RAVERS GET READY! GROTE ZAAL 22:00 €11

Black Honey

Goldfrapp

pagina 19

De sinds de vroege jaren negentig actieve Vanhamel is inmiddels bijna een oude meester te noemen. Volgens hem ziet de muziekwereld er tegenwoordig heel anders uit. “Toen ik Nevermind van Nirvana kocht, had ik een plaat met een paar foto’s en dat was het. Daar droomde ik dan helemaal bij weg. Tegenwoordig staat iedereen open en bloot op internet en kan ik mijn favoriete artiesten naar de wc zien gaan.” Er klinkt een nostalgisch verlangen in de stem van de zanger die tot voor kort niet eens op Facebook zat. “Maar als artiest moet je inmiddels wel. En er zitten ook zeker goede kanten aan social media, hoor. Je kunt zo je plaat online gooien en relatief makkelijk een publiek bereiken.” Toch gelooft de rocker nog altijd in ouderwets vakmanschap, wat dan ook precies is wat je van Millionaire kunt verwachten. “Mijn visie is dat als je honderd procent inzet levert en de muziek goed is, het uiteindelijk wel gaat opvallen. Of je nou op Facebook zit of niet.”

Nine 20:45 €10

Gui Boratto Pandora 22:00 €16 Vrijdag 15 t/m zondag 17 september Voodoo To Go Festival met o.a. Togo All Stars, Akua Naru en Vaudou Game Cloud

2017

Live: 02-09 Transformer, Maastricht / 16-09 Koele Koele, Luttenberg / 14-10 Beerland, Hengelo / 02-11 Vera, Groningen / 03-11 Effenaar, Eindhoven / 08-11 Paard, Den Haag / 11-11 Tolhuistuin, Amsterdam / 18-11 Made in Belgium, Bergen op Zoom Klinkt als: tien jaar aan opgespaarde energie in een uurtje eruit raggen

Livedata van de Nederlandse podia September 2017 Vrijdag 22 september Vunzige Deuntjes De clubavond met de lekkerste hiphop, R&B en Dancehall komt eindelijk naar het PAARD voor een maandelijkse avond. Het belooft al gelijk een vunzige start te worden met o.a. een live-optreden van Jonna Fraser! GROTE ZAAL 20:00 €12 Zaterdag 23 september Fresku & Mocromaniac – Juice Tour We halen de ‘eredivisie van de Nederlandse hiphop’ in huis, zeg maar gerust het hardste rapduo van dit moment. De heren brachten in maart samen het album Juice uit. KLEINE ZAAL 20:00 €15 Zaterdag 30 september Dr. Lektroluv & Friends De dokter is terug en trakteert het publiek op scheurende electro, house, techno en synthpop op een briljante manier aan elkaar gemixt. Hij wordt bijgestaand door live en dj acts van o.a. FARA & Mason. GROTE ZAAL 23:00 €15

LIVEGuide.nl

VERWACHT 6 okt ¡PENDEJO!

COLOFON ONLINE www.LiveGuide.nl INSTAGRAM LiveGuide FACEBOOK LiveGuide LIVEGUIDE IS EEN INITIATIEF VAN Mark Postema, Jasper van den Dobbelsteen, Wilbert Stuifbergen en Robert Adriaansen REDACTIE Sven Bersee en Elysa van der Ven Telefoon: 06-16591036 E-mail: redactie@LiveGuide.nl Postadres: LiveGuideNL, Postbus 720, 6800 AS Arnhem MEDEWERKERS Tekst: Kees Braam, Jeroen Haneveer, Thomas van Waardenburg, Mark Dyson (eindredactie) Fotografie: Kim Balster, Tineke Klamer (coverfoto), Anne-Marie Kok, Robin Looy, Rick de Visser, Megin Zondervan SCHRIJVEN VOOR LiveGuide? Daar kom je mooi laat mee aanschijten dan, want we hebben al 34 edities uitgebracht vol artiesten die jij met je dikke kop stuk voor stuk in levenden lijve had kunnen ontmoeten (Fleet Foxes, Tame Impala en St. Vincent bijvoorbeeld), maar goed, ‘laat’ is niet per se hetzelfde als ‘te laat’ en dus kun je altijd nog je diensten aanbieden door een zo kort mogelijk mailtje te sturen naar redactie@LiveGuide.nl. ONTWERP Robert Adriaansen (Loudmouth) LAY-OUT Marck van Dongen ADVERTENTIEVERKOOP Bel 06-27865885 of mail naar sales@LiveGuide.nl INFORMATIE VOOR PODIA agenda@LiveGuide.nl DRUK Hoekstra Krantendruk - Emmeloord DISTRIBUTIE Citydogs - Budel

Lowlands-heimwee blaas je weg met...


Nu overal verkrijgbaar!

Ook in deze editie: The War On Drugs + Lana Del Rey + The Amazons + Triggerfinger + Gogol Bordello

Haal ‘m in de winkel of bestel ‘m online via www.lflmagazine.nl