LiveGuide #38

Page 1

e d n e p p De nieuwe explosievE GRATIS bra

muziekkrant van Nederland!

LiveGuide NR 38

Gratis popkrant

Jaargang 5

februari 2018

Het is eigenlijk niet te doen: inschatten wat de status van een groot artiest na zijn dood is. Zeker als die zich zoals Kendrick Lamar nog middenin zijn gloriejaren bevindt, op een absolute piek in zowel creativiteit als populariteit. Toch wijst alles erop dat de hiphopkoning uit Compton ooit in ĂŠĂŠn rijtje staat met de allergrootsten. Zo wordt hij in ons coververhaal, waarin vijf beroemde fans van Kung Fu Kenny aan het woord komen, zelfs al vergeleken met niemand minder dan Bob Dylan.

It go Halle Berry or Hallelujah

Grat dus i s n e e m m ee!

meer OP PAGINA 8

Kendrick Lamar Ku n g Fu Ke n ny

de meest complete concertagenda van nederland vanaf pagina 4 plus Khruangbin / Eefje de Visser / Wand / Eurosonic Noorderslag / JAGD Mitch Rivers / The Killers / De vetste pre-seasons festivals / Bonne Aparte


MET VEEL LIEFDE MAKEN WE JOUW CD’S, VINYL EN DOWNLOAD CARDS

FOTO: EXPERIENCED?!?

EN VOOR MASTERING, PUBLISHING, DISTRIBUTIE, MARKETING BOEKINGEN EN MEER GA JE NAAR WWW.INDIEPLANT.COM

0228 350 880

MA-VR 9:00-18:00

WWW.DECDPERSERIJ.NL


© Annemarie ten Kate

Oh, de tijd / Loopt weer gelijk / En hij verstrijkt / Mm, ja - Eefje de Visser

LIVEGuide

2018

pagina 3

Music Talks!

‘Je krijgt alle naakte antwoorden’ Livemuziek en interviews. Het zijn de twee grote liefdes van LiveGuide, die elke maand als orgastisch geheel in dit krantje samenkomen. Toch kun je nog verder gaan in de passie voor beide. Hoe? Door interviews ín concertzalen te doen. Dit gebeurt in Podium Duycker met het nieuwe avondvullende programma Music Talks! Muziekjourno Patrick Lamberts (o.a. Musicmaker, Aardschok en Lust For Life) interviewt hierin artiesten van statuur live on stage. Onlangs werd het spits in de Hoofddorpse popvenue afgebeten door rockgodin Anneke van Giersbergen. Tekst: Sven Bersee Haha Patrick, wat een gek initiatief! Muziekinterviews gebeuren toch altijd in steriele hotelkamers waar de artiest verveeld zijn praatje voor de 346e keer afdraait? “Haha nou, in dit geval niet dus! Het idee achter dit initiatief van programmeur Freek Kroesbergen is dat fans de artiest op een andere manier leren kennen. In een magazine of de krant lees je maar een deel van alles wat gezegd is tijdens een interview, terwijl je met Music Talks! alle naakte antwoorden, versprekingen en grapjes krijgt. Het publiek krijgt daarbij de kans om zelf vragen te stellen en met allerlei filmpjes tussendoor is het een soort mix van Zomergasten, College Tour en Popquiz a GoGo.”

Maar dan moet je zeker wel een kaartje kopen? “Bij concerten kun je soms van die dure VIP-packages kopen en dan moet je vaak lang in de rij staan voor alleen een handtekening. Music Talks! is een beetje vergelijkbaar in de zin dat we de fan dichter bij de artiest brengen, maar je krijgt bij ons veel meer voor minder geld. Een lang gesprek in een huiselijke sfeer, drankjes en hapjes en een-op-een met de artiest praten. Tijdens onze eerste editie speelde Anneke van Giersbergen ook nog live een paar liedjes. ” Met de voormalig zangeres van The Gathering had je meteen een grote naam te pakken. Who’s next?

“We hebben op 5 april Ernst Jansz van Doe Maar. Heel iemand anders dus, maar we weigeren onszelf dan ook in een hokje te stoppen. Het kan de volgende keer zomaar een DJ of rapper zijn, en het zit er dik in dat we ook internationale artiesten gaan vragen.” Als je even je hart laat spreken, wie is dan jouw droomgast? “David Bowie is helaas dood en Steven Wilson staat altijd garant voor een goed gesprek, maar die heb ik al zovaak geïnterviewd. Laat ik dus Daniel Johns noemen, de zanger van Silverchair. Een beetje een gekke gast en dat maakt me juist zo nieuwsgierig. Hij had een eetstoornis, heeft muzikaal rare sprongen gemaakt en is nog een tijdje getrouwd geweest met Natalie Imbruglia. Hij is moeilijk te peilen en dat maakt het spannend. Het is waarschijnlijk heel lastig om een interview op te zetten, maar het zou geweldig zijn om hem in Music Talks! te hebben.”

The National wint LiveGuide-battle

Trouwe Instagram-volgers hadden het er maar druk mee: onze Beste Show van 2017-verkiezing. In de laatste tien dagen van het jaar stond elke dag een battle op het programma tussen twee door LiveGuideschrijvers genomineerde shows. Daar kon dan weer op gestemd worden in onze story, wat resulteerde in een bloedstollende strijd die uiteindelijk gewonnen werd door The National. De indierockers waren in AFAS Live weer eens tot melancholische grote hoogten gestegen en behoorden zeker tot de favorieten, maar moesten eerst nog even afrekenen met een paar zeer geduchte concurrenten. De strijd om het goud begon nog op een laag pitje met een punkbattle tussen Tusky (de nieuwe trots van eigen bodem heerste tijdens Popronde Rotterdam) en Green Day (Ziggo Dome). Die werd nipt gewonnen door de Amerikanen, maar al snel nam Radiohead (Best Kept Secret) het heft in handen. Na Green Day rekenden Thom Yorke en z’n maatjes ook af met Eddie Vedder (AFAS Live) en poprapper Logic (013). Wat echter volgde was een toch ietwat verrassende overwinning voor Benjamin Clementine. De Brit was in topvorm op Down the Rabbit Hole, maar heeft natuurlijk nog lang niet zo’n enorme fanbase als zijn landgenoten. Dachten we… Totdat de artpoptroubadour ook ervaren R&B-rot Jamiroquai (Ziggo Dome) klopte en nog een tijd aan de leiding bleef tegen The National, maar de coverhelden van LiveGuide #35 trokken de zege uiteindelijk toch naar zich toe. Koelbloedige motherfuckers! Klangstof (Paradiso) en jazzlegende Pharoah Sanders (Le Guess Who?) probeerden het nog wel, maar waren kansloos tegen de sippe tunes van Matt Berninger en co, die we in juni weer gaan horen op Best Kept Secret. Een heerlijk vooruitzicht, dus wij drinken er alvast een rooie op. Santé!

Fresku & Mocromaniac

LiveGuides Ticketparade! Via social media geven wij elke maand gretig kaarten weg. Zo maakten we vorig jaar onze vriendjes zielsgelukkig met tickets voor Nick Mulvey, REC. Festival, Ghost, Rico & Sticks, Helldorado en vele andere vette gigs. Uiteraard staan er nu weer een paar vette acties klaar in LiveGuides Ticketparade. Ga dus snel naar onze Insta of Facebook en doe mee! 2x2 tickets voor Electric Six + Mutant Monster, vrijdag 16 februari in Hedon, Zwolle 2x2 tickets voor Fresku & Mocromaniac, vrijdag 30 maart in Metropool, Hengelo


Op repeat

LiveGuide Album-Top 5 1. Frank Ocean Endless Frank Ocean dropte in 2016 een halfbakken versie van Endless, maar maakt het in de herkansing meer dan goed.

In de categorie gruwelijk uit de hand gelopen hobby’s: Mokum Sessions! Het YouTubekanaal ontsproot in 2014 uit een onschuldige passie voor muziek, maar inmiddels heeft executive producer Michel Loeve er zijn handen vol aan. Al ruim driehonderd artiesten van over de hele wereld waagden zich aan een akoestische sessie op Amsterdamse bodem, zoals Japanese Breakfast, Nick Mulvey en Julie Byrne. De muzikanten voor Michels camera opereren vaak in het singer/songwriter- en indiehoekje en die muzikale voorkeur komt ook tot uiting in deze fijne albumtips. Authentiek & intrigerend “Oké heel eerlijk: ik cheat hier een beetje met een EP die nog moet uitkomen. Maar Mokum-vriend Jasper Schalks verdient met het authentieke These Things Shall Pass gewoon dit plekje. Jasper zet Americana weer op de kaart in Nederland met intrigerende nummers als Goodbye In Advance en Delicate. Voor mij persoonlijk maakt hij het genre zelfs een stuk toegankelijker. Ik weet zeker dat we nog veel van hem gaan horen in de toekomst!” Live: 06-02 Kopstootbar, Amsterdam / 1602 Small Town Revival, Almere / 17-02 De Tamboer, Hoogeveen

Relaxed & zomervibe “Toen ik de eerste single van het laatste Jack Johnson-album All the Light Above It Too hoorde, was ik gelijk weer verkocht. Het is misschien een cliché, maar die relaxte doe-mij-maar-een-dagje-aan-hetstrand-vibe werkt altijd erg ontspannend voor mij. Van de andere kant toch een kleine kritische noot, want ik ben ook weleens benieuwd wat Jack nog meer in zijn skillset heeft. Maar al met al is dit wederom een aanrader. We zouden hem dolgraag een keer in Mokum Sessions hebben.” Uptempo & meeslepend “Folk Road Show, met muzikanten uit Australië, Nederland en Canada, kwam in november met het album Gold. Daarop is een brede keur aan instrumenten te horen. Trombone, banjo, drums, bas, gitaar: het komt allemaal voorbij. Hierdoor is het een erg afwisselend album met up-tempo folk en ook wat meer melancholische meeslepends songs. Ik kan hier nog veel meer over vertellen, maar eigenlijk moet je ze gewoon live gaan zien. Hun shows geven je zoveel energie dat het een absolute must-see is.” Live: 17-02 PX, Volendam / 19-05 Paard, Den Haag

2. Khruangbin - Con Todo El Mundo Wie een unieke mix van psychrock en exotica in handen heeft, kan daar maar beter teringzuinig op zijn. Con Todo El Mundo ligt dan ook in de lijn van Khruangbins debuut en dat betekent één ding: meer magische funktunes. 3. Avatar - Avatar Country Combineer horrorschmink, gekke theaterriedeltjes en manisch gebrul en je krijgt Avatar. Even prettig gestoord als vernieuwend. 4. King Gizzard & The Lizard Wizard - Gumboot Soup King Gizzard kwam de belofte om in 2017 vijf albums te droppen op de valreep na. Gumboot Soup verscheen op oudejaarsdag en laat nog altijd geen spoor van verzadiging horen. 5. St. Beauty - Running to the Sun Alex Belle en Isis Valentino zitten bij Janelle Monáe’s Wondaland-label en hebben gouden keeltjes, maar ook nog alles te bewijzen. Met hun debuutEP bewijzen deze beauties in ieder geval klaar te zijn om en masse R&Bharten te veroveren.

Livedata van de Nederlandse podia februari 2018

013 Veemarktstraat 44, Tilburg

De Bosuil Vrakkerveld 2c, Weert

www.013.nl

www.debosuil.nl

DONDERDAG 1 FEBRUARI cradle of filth + moonspell

Vrijdag 2 februari Black Top Black Top combineert ZZ-Top en ACDC in één kick ass blues rocktrio energiek, fris en rockend. 21.15 GRATIS Zondag 4 februari King King Deze Britse blues rockband is er een die het nog heel ver gaat schoppen. Voor de echte bluesrock liefhebbers een band die je niet mag missen. 16:00 €15 (V.V.K.)

JUPILER STAGE 19:30 uitverkocht

ZATERDAGTERDAG 3 FEBRUARI steel panther + fozzy main STAGE 20:00 €40,90

zoNDAG 4 FEBRUARI suzan & freek + flemming

Steel Panther

JUPILER STAGE 20:00 €16,60

WOENSDAG 7 FEBRUARI kaia kater JUPILER STAGE 20:00 €15,10 DONDERDAG 8 FEBRUARI nile + terrorizer + exarsis + art oF deception JUPILER STAGE 19:00 €22,60 WOENSDAG 14 FEBRUARI markiplier main STAGE 20:30 vanaf €37,40 DONDERDAG 15 FEBRUARI AVI ON FIRE + THE HOWLIN’

Burgerweeshuis Bagijnenstraat 9, Deventer www.burgerweeshuis.nl

woensdag 7 februari Mambo kurt – 20 years of Heimorgel Madness! De ietwat excentrieke orgelgod Mambo Kurt geeft op geheel eigen wijze een nieuwe draai aan hedendaagse en oude hits. Met zijn Hammondorgel maakt hij van Rage Against The Machine een “big swing band” en van Tina Turner een “high-speed polka artiest”. Ieder nummer is een eerbetoon aan de originele artiest. Café 20:00 gratis vrijdag 23 februari Dayna Kurtz Dayna Kurtz is een Amerikaanse singer-songwriter die al jaren intensief tourt en alles geeft op het podium. Haar stem is warm, krachtig en intens en ook haar (slide) gitaar spel is ronduit indrukwekkend te noemen. Ze wordt vaak vergeleken met Nina Simone, Marianne Faithfull en Jeff Buckley. Haar eerste album dat uitkwam in Nederland sloeg in als een bom. Zaal 20:00 €16

CUL DE SAC 21:00 €7,50

VRIJDAG 16 FEBRUARI THE MAVERICKS MAIN STAGE 20:00 UITVERKOCHT ZATERDAG 17 FEBRUARI TRIGGERFINGER + DONDERDAGUGLAS FIRS MAIN STAGE 20:00 €30,60

DINSDAG 20 FEBRUARI RUSS main STAGE 20:30 vanaf €27,60 DONDERDAG 22 FEBRUARI DE KIFT JUPILER STAGE 20:00 €17,60 VRIJDAG 23 FEBRUARI KENSINGTON MAIN STAGE 21:00 UITVERKOCHT

VRIJDAG 23 FEBRUARI DR.LEKTROLUV PRESENTS ELEKTRIKWOENSDAGRLD JUPILER STAGE 22:30 VANAF €14

DINSDAG 27 FEBRUARI SAXON + DIAMOND HEAD MAIN STAGE 20:00 €40,85

VERWACHT 7 MRT AT THE DRIVE IN 9 mrt goose non-stop & digitalism 18 mrt DONDERDAGol 23 mrt daan 24 mrt claw boys claw 30 mrt the bluebirds 5 apr spinvis 12 apr haevn 14 apr lucy rose 16 apr the dead daisies

King King Vrijdag 23 februari RHEA Met scheurende riffs en gitaren zijn ze een advocaat voor de klassieke Rock ’N Roll. De moderne sound van de toetsenist maakt RHEA’s eigen sound compleet. 21:00 GRATIS Zaterdag 24 februari Seventh Heaven Het begon allemaal begin 2008 toen 3 Nederweertse bands een evenement organiseerde onder de naam ’Seventh Heaven’. In elke band speelt namelijk een persoon uit het gezin Sieben. Na een succesvol eerste event is het 10 jaar nar dato weer tijd om Weert even lekker wakker te schudden met deze drie diverse bands. 20:30 €5 (V.V.K.) Zondag 25 februari Stevie Nimmo Trio Stevie is zo’n typische voorbeeld van artiesten die zichzelf hebben geleerd spelen. Als een van de door de helft van Schotland gerespecteerde Nimmo Brothers is Stevie Nimmo al meer dan 15 jaar een bekend en gerespecteerd figuur in de blues wereld. 15:30 €14 (V.V.K.)

Verwacht 2 mrt Maerzfeld 9 mrt Nachtschade 29 mrt The Animals 6 apr Elles Bailey 29 apr Voltage 4 mei Axel Rudi Pell

Dayna Kurt zaterdag 24 februari Drive By Wire – Cd Release Vanavond is het eindelijk zover!! Deventers eigen Desert-rockers Drive By Wire presenteert het langverwachte 4e album „Spellbound” in thuisstad Deventer. Een intrigerende en unieke mix van heavy fuzz en vette rock-grooves, begeleid door de zwoele vocalen van energieke frontvrouw Simone Holsbeek ( Ex-Cords). Zaal 20:00 €11 woensdag 7 maart Hayseed Dixie + Henhouse Prowlers De Amerikaanse bluegrass coverband heeft de afgelopen jaren zo’n beetje elke rock-klassieker een eigen draai gegeven. De band speelt voornamelijk bluegrassversies van rockklassiekers uit de jaren zeventig en tachtig (denk aan: Led Zeppelin, Aerosmith en Bryan Adams. De band speelt ook eigen nummers, in de door hun gepatenteerde plattelands-partystijl die ze rockgrass noemen. Zaal 20:00 €17 Verwacht 22 mrt The Ex + Fratsen 23 mrt Bökkers + Money & The Man 30 mrt Eefje De Visser 6 apr Ruben Hein

dB’s CAB rondom 100, Utrecht www.dbstudio.nl

Donderdag 1 februari Grote Prijs van Nederland - kwartfinale Bands/Electronics 19:30 €7,50 Vrijdag 2 februari Mango Zabba Ep-release + Money & the Man + Grenadeers 20:00 €8 Vrijdag 9 februari Loud & Rising Tour feat. Green Lizard + Antillectual + This Means War! 20:00 €14/€12 (v.v.k.)

Zaterdag 10 februari Grafjammer CD-release + Merrimack (Fr) + Chotzä (Ch) + Sargeras (D) - Black Metal 20:00 €10

Woensdag 14 februari Zornheym (Swe - ex-Dark Funeral) + Ghusa - Old Skool Death/Black 20.00 €10 Donderdag 15 februari Magnetix (Fr - Castleface Records) + FFOOSS + Dirty Mike & the Bastards Garage/Punk/Noise/Surf 20:00 €10/€8 (v.v.k.) Vrijdag 16 februari Circle J. + Moonshine Brigade - CD release party In Your Face 20:30 €8/€6 (v.v.k.) Zaterdag 17 februari Feb Fest feat. Cosmopolitans + Le Garage + Billbunker + Woodsister & Bro 20:00 €5 Dinsdag 20 februari dB’s Muziek Quiz powered by the Lovely Ladies 20:00 € 3 Donderdag 22 februari Club3voor12/Utrecht met Yip Roc + Milennials + Frank 20:30 gratis Vrijdag 23 februari Stijn Grul Ep release 20:00 €7,50 Zaterdag 24 februari The Midnight Ghost Train (USA) + Sons of Node - Stoner Metal Blues 20:30 €10

The Midnight Ghost Train Verwacht 2 mrt Walter Broes & the Mercenaries 10 mrt The Pack A.D. 16 mrt Baby Face Nelson release party 17 mrt Big Ass Metal Fest w/ Thanatos 23 mrt The Spunyboys 24 mrt Dead Brothers 28 mrt Inferno/IXXI/The Stone

Hier je agenda? Ja joh,

natuurlijk kan dat!

Telefoon: 06-27865885 Mail: agenda@liveguide.nl

OOK G SPUNT IN D EI R SP R VE WO R D EN?NAAR

AIL STUU R EEN M v e g u id e.n l li @ d istr ib utie


White cat, white cat, white cat, white cat - Khruangbin

© Tineke Klamer

LIVEGuide

2018

pagina 5

Live: 21-02 Vera, Groningen / 22-02 Paradiso, Amsterdam / 23-02 Doornroosje, Nijmegen Klinkt als: een dolende dakhaas die opvallend geraffineerd uit de hoek komt en wiens witte verschijning nogal scherp afsteekt tegen de grauwe muur die hij onderzeikt

Wand

Even de oortjes zuiveren Met één verse plaat en twee nieuwe bandleden op zak speelde Cory Hanson afgelopen zomer met zijn Wand op Down the Rabbit Hole. Pal tussen de immer groen geurende heuvels van Beuningen voelden we hem en zijn kompanen kort voor de show nog even ongemakkelijk aan de tand over dat toen nog niet verschenen laatste album van ze. Tekst: Jeroen Haneveer Setting, het eerste nummer op jullie nieuwe plaat Plum: wat de fuck is dat? Toen ik ‘m tijdens een wandeltocht op had gezet, dacht ik even dat mijn mp3-spelertje het had begeven. Sofia Arreguin (keyboards): “Hahahaha. Wow.” Cory (zang en gitaar): “Ik zie het graag als een ‘palate cleanser’. Je weet wel: als je sushi eet, krijg je tussen de gangen vaak een stukje gember, of je neemt even een slok bier om de smaak uit je mond te spoelen. Dan ben je weer helemaal fris en kan je al je onverdeelde fysiologische aandacht richten op het volgende gerecht. Als elk stukje sushi nou een stukje muziek is waar je naar luistert… Ik denk dat we onze luisteraars graag even die mogelijkheid wilden geven.” Om even de oortjes te zuiveren dus... Cory: “Precies. En om ze te laten denken dat hun mp3-speler het begeeft.” Zoals je tussen de verschillende luchtjes in de parfumerie even aan een blik koffiebonen snuffelt, om je reuk te neutraliseren? Ik ben geen groot sushi-liefhebber, vandaar… Cory: “Jij bent echt een parfum-mannetje! En ik vind het eigenlijk een mooiere metafoor.” Lee Landey (bas): “Onze nieuwe toetsenist Sofia heeft een prachtige Minimoog-synthesizer, die we gebruikten tijdens de opnames. We hebben alle vijf een patch op die synth gemaakt.

Als je die tegelijkertijd afspeelt, krijg je dat geluid. Dat is dus wat je hoort in de opening.” Cory: “We maakten allemaal een toon, voegden alles samen en dat vormde een harmonische structuur.” Lee: “Zie het als een soort vingerafdruk van ons vijven.” Als een kleine kennismaking, voordat het album écht begint? Cory: “Juist. En we wilden de liedjes de aandacht geven die ze verdienen. Althans, waarvan wíj vinden dat ze die verdienen. En dat doe je onder meer door ze voldoende ruimte te geven. Bijvoorbeeld met stilte. Maar een halve minuut aan lege ruimte werkt ook niet lekker op een album, dus in plaats daarvan konden we het beter vullen met geluid. Het is nog steeds consumeerbaar, maar dient eigenlijk vooral als ondersteuning voor wat daarna komt.”

‘Een witte kat is gewoon een witte kat, toch?’ Laten we het snel nog over iets anders te hebben voor jullie het podium op moeten. In het nummer White Cat zing je: ‘Just an old white cat living in California’. Wie oh wie is deze witte kat? Sofia: “Ik heb geen flauw idee wie de witte kat is.” Lee: “Ik denk dat de witte kat waarschijnlijk vooral een aantal verschillende dingen en mensen samen is.” Sofia: “Een witte kat is gewoon een witte kat, toch? Het is geen persoon.” Evan Burrows (drums): “We komen best een hoop witte katten tegen, weet je.”

Ik hoopte eigenlijk op wederom een mooie metafoor. Sofia: “Misschien is het dat ook wel, ja.” Of een alledaagse uitdrukking die ik niet ken? Sofia: “Nee, dat niet. Het is een redelijk alledaags dier.”

Top 7 magische bands King Gizzard & The Lizard Wizard

Als Zweinstein een huisband zoekt, komt Wand ongetwijfeld in aanmerking. De concurrentie is echter moordend, want aan tovenarij, zwarte kunsten en andere magische shizzle is in de muziekwereld geen gebrek. Neem deze zeven acts: 1. King Gizzard & The Lizard Wizard 2. Tricky 3. Captain Beefheart and His Magic Band 4. The Wytches 5. Moonspell 6. Wand 7. The Charm The Fury


Eurosonic E xposed

Van de frisse moed waarmee de LiveGuide-redactie naar Groningen vertrok, was halverwege de treinreis nog maar bar weinig over. Vast in Lelystad, we konden door toedoen van meedogenloze orkaankrachten geen kant op. Een ware kwelling, zeker als je op weg bent naar Eurosonic Noorderslag. Op het showcasefestival komen de tofste nieuwe acts zich in de kijker spelen van de hele Europese muziekindustrie en wij misten door onze halve wereldreis onder meer next best thing Superorganism. Gelukkig kregen we ook heel veel moois mee, zoals deze vijf acts. Als het aan ons ligt, staat niets hen een stormachtige gang naar wereldfaam in de weg. Foto’s: Maaike Ronhaar

HMLTD

Mooon - Live: 02-02 Cacaofabriek, Helmond / 10-02 Bibelot, Dordrecht / 08-07 Streetrock, Bakel / 10-08 Nirwana Tuinfeest, Lierop

Yonaka

Superorganism - Live: 20-02 Sugarfactory, Amsterdam / 08/09/10-06 Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Altin GĂźn Live: 23-02 Peel Slowly and See, Leiden / 01-04 Paaspop, Schijndel / 07-04 Bitterzoet, Amsterdam / 08-04 BIRD, Rotterdam / 08/09-09 Into the Woods, Amersfoort

Jacob Banks - Live: 18-03 Doornroosje, Nijmegen / 19-03 BIRD, Rotterdam / 20-03 Melkweg, Amsterdam


Run to the river let the good times flow / All the monsters hide in the valley below - Mitch Rivers

Sinds JAGD vorig jaar met de Popronde door het land trok, hebben deze Amsterdammers een keiharde livereputatie en deze maand schept ook de debuut-EP hoge verwachtingen. Los daarvan valt er nog iets op aan de harde indierockers: een interessant videocliprepertoire. Tekst: Elysa van der Ven

Duits? “Nou ja, dat ook. Maar het klonk vooral te metal. JAGD past verder heel goed bij onze muziek. Die is ook gejaagd, maar wel op een gestileerde manier: je hoort allerlei agressieve outbursts die rusten op een heel doordachte basis. Als je onze muziek met een filmgenre moet vergelijken, zou het

een psychologische thriller zijn. Zoals A Clockwork Orange of American Psycho. In die films is ook overal over nagedacht: het verhaal, de beelden...” En wat beelden betreft zijn jullie niet vies van horror. Zo zijn er zombies te zien in de videoclip voor Parlay en Do Something draait om een creepy pop. Is al dat gegriezel in jullie video’s een bewuste keuze? “Ik heb er nooit zo bij stilgestaan dat in beide clips horrorelementen voorkomen. In Parlay wilden we een karikatuur van onszelf maken. Onze bassist is een typische guy, dus hem in zijn houthakkersblousje zombies laten aanvallen met een kettingzaag leek ons logisch. De horror in Do Something was vooral een idee van degene die de clip heeft gemaakt.”

2018

pagina 7

© Maaike Ronhaar

‘Creepy shit gaat in je lijf zitten’

JAGD

Toch eerst even over jullie bandnaam: is JAGD een bewuste verneuking van het woord ‘jacht’? Nanne van der Linden (zangeres): “Ik las ergens het woord ‘hetzjagd’, wat in het Nederlands ‘renjacht’ betekent. Dit houdt in dat de prooi sneller is dan de jager, maar de jager hem toch te pakken krijgt omdat hij de prooi weet uit te putten en overmeesteren. We vonden het allemaal een vet woord, maar hetzjagd in zijn geheel klonk een beetje te...”

LIVEGuide

Namelijk Elmer Kaan, die eerder een video maakte voor The Prodigy. Hoe zijn jullie bij hem beland? “Via Reddit. Daar had ik een aantal oproepjes gedaan omdat we heel graag een stop-motionclip wilden. Elmer reageerde daarop. Terwijl hij aan onze video werkte, was hij bezig met een stop-motionreclame voor Bertolli-olijfolie. Niet de meest uitdagende opdracht ooit, dus vandaar dat hij ook iets wilde doen wat hij zelf vet vond. We hadden met hem afgesproken om de track te laten horen en zijn eerste reactie was: ‘klinkt als Alice in Wonderland meets David Lynch.’ Die fucked-up shit past goed bij het nummer.” Jullie zijn dus niet per se horrorfans? “Ik wel hoor. Onze bassist ook en van de rest weet ik het niet. Maar als ik me kut voel, vind ik het heel fijn om een enge film te kijken. Wanneer je schrikt van creepy shit, dan gaat dat echt in je lijf zitten. Daar kán je niet niks bij voelen. Op zo’n moment geniet ik van het feit dat mijn lichaam reageert op angst. Ik ben wel alleen fan van de mooie horrors hoor, geen cheap scares.”

Live: 17-02 V11, Rotterdam / 09-03 Luxor Live, Arnhem / 17-03 Paard, Den Haag / 30-03 Sugarfactory, Amsterdam / 06-04 Simplon, Groningen / 16-06 Mañana Mañana, Vorden / 07-07 MadNes, Ameland / 20-07 Summer Breek, Oosthuizen Klinkt als: Alice in Wonderland meets David Lynch

Livedata van de Nederlandse podia februari 2018

Effenaar Dommelstraat 2, Eindhoven www.effenaar.nl

donderdag 1 februari Mister and Mississippi ALTSTADT 20:30 €16,50 vrijdag 2 februari De Stroom met o.a. Leafs STROOMHUIS 21:00 €11,50 Vurro CAFÉ WILHELMINA 21:00 €11,50

vrijdag 2 februari 40up – dansnacht voor 40+ GROTE ZAAL 21:00 €13,50 (v.v.k.)/€17 (deur)/€43 (4-pers-groepsticket) NOX KLEINE ZAAL 22:00 €13/11,50 (v.v.k.)

zaterdag 3 februari RMFTM + Whispering Sons

Fluor Oliemolenhof 22, Amersfoort

Grounds Pieter de Hoochweg 125, Rotterdam

Hedon Burg. Drijbersingel 7, Zwolle

vrijdag 2 februari Album Release Bleeding Gods & Apophys Nederlandse epische death/black metal

zondag 4 februari David Ramirez Amerikaanse singer-songwriter uit Austin, Texas. ZAAL 21:00 €10

Vrijdag 2 februari Infloyd GROTE ZAAL 20:30 €19,70 B.A.S.S.: Backattack Soundsystem KLEINE

www.fluor033.nl

ZAAL 23:00 € 7,50

CLUB GODVERDOMME HET EERSTE EN LAATSTE OPTREDEN VAN DEZE DJ’S! zaterdag 3 februari PIÑA De heetste Latin muziek en tropische sfeer

Vrijdag 16 februari Electric Six GROTE ZAAL 20:15 €19 The Overslept KLEINE ZAAL 21:00 €9 Zaterdag 17 februari De Alliantie – Album Release KLEINE ZAAL

ZAAL 23:00 €11,69/€10,19 (v.v.k.)

20:30 €6,50

donderdag 8 februari FLUOR Popquiz De leukste popquiz van Amersfoort en omgeving

Zondag 18 februari Wucan KLEINE ZAAL 20:00 €14,50 Dinsdag 20 februari Alien Ant Farm GROTE ZAAL 19:30 €26,50

CAFÉ 23:00 €8/€6,50 (v.v.k.)

CAFÉ 20:00 €20 per team (v.v.k.)

maandag 5 februari Henry Rollins – Travel Slideshow GROTE

ZAAL 22:00 €15/€11 (v.v.k.)

dinsdag 6 februari Accept GROTE ZAAL 19:30 €30,50 donderdag 15 februari The Bootleg Beatles GROTE ZAAL 20:15 €29 zaterdag 17 februari Clan Of Xymox KLEINE ZAAL 20:00 €17,50 Electric Six GROTE ZAAL 20:15 €20 80’s anders KLEINE ZAAL 23:00 gratis zondag 18 februari Pokey LaFarge GROTE ZAAL 20:15 €23,50

www.hedon-zwolle.nl

ZAAL 19:30 €14/€12.50 (v.v.k.)

STROOMHUIS 21:00 €11,50 Nachtcollege GRTOE ZAAL / KLEINE ZAAL 23:00 €15,48 (early)/€17,54 (regular)/€20,64 (late)

ZAAL 20:30 €25

www.grounds.nu

vrijdag 9 februari Hell’s Basement 200 BPM is de basis zaterdag 10 februari Super Zwoel Het zwoelste feestje van Amersfoort! ZAALCAFÉ 23:00 €14/€12,50 (v.v.k.) woensdag 14 februari Electric Six i Wanna Take You To A Gay Bar ZAAL 20:00 €19,50/€18 (v.v.k.)

LIMBURGzaal Burg. v. Grunsvenplein 145, Heerlen www.limburgzaal.nl

Donderdag 8 maart Midge Ure (UK) & special guest Pete Lincoln - The voice of Ultravox Grammywinnaar Midge Ure, frontman van Ultravox en Visage, komt terug naar Heerlen. Dit keer samen met speciale gast Pete Lincoln, zanger van de 70’s glamrockband The Sweet. RABOzaal 20:00 €22,50

Zaterdag 10 maart Johnny Cash Road Show (UK) Clive John brengt countrylegende Johnny Cash op een unieke manier tot leven. Naast boeiende anekdotes over zijn leven komen alle bekende hits van ‘The Man in Black’ voorbij. Niet te missen voor fans en iedereen die meer wil weten over de singer-songwriter met die bijzondere, diepe stem. THEATER KERKRADE 20:00 €14 Vrijdag 16 maart 10cc(UK) 10cc was één van de meest inventieve en invloedrijke groepen van de 70’s. De uit Manchester afkomstige band scoorde vele grote hits, zoals The Wall Street Shuffle, Dreadlock Holiday, Donna en I’m Not In Love. Maak je dus klaar voor een show met enkel en alleen tophits en klassiekers! RABOzaal 20:00 €16 Dinsdag 27 maart Spinvis - Trein/Vuur/Dageraad De briljante woordkunstenaar laat verhaal, beeld en muziek tot een onlosmakelijk geheel samensmelten. Gloednieuwe songs naast bekende liedjes uit de Spinvis-schatkist, voorzien van nieuwe arrangementen. Verheug je op knisperende elektronica, trefzekere percussie en gloedvolle strijkers. Poëtische muziek die raakt. LIMBURGZAAL 20:30 €12

Pokey LaFarge dinsdag 20 februari De Jeugd Van Tegenwoordig AREAFIFTYONE 20:15 UITVERKOCHT

Donderdag 22 februari Afterpartees (releaseparty) Blue Collar 20:30 €11,50

vrijdag 23 februari Rhapsody GROTE ZAAL 20:15 €27,50 zaterdag 24 februari Bettie Serveert KLEINE ZAAL 20:00 €17,50 Memphis Maniacs GROTE ZAAL 20:30 €21,50 zondag 25 februari Stef Kamil Carlens KLEINE ZAAL 20:00 €24,50 VERWACHT 2 mrt Hitszone: Super Sweet 16 3 mrt Fleddy Melculy + Rectum Raiders 4 mrt Suzan & Freek 9 mrt Tim Akkerman Sings the Boss 16 mrt Tim Knol 18 mrt Carpenter Brut 23 mrt Piña

Electric Six

vrijdag 16 februari Like A Bat Out Of Hell Een avond in het teken van Meat Loaf met o.a. een volledige uitvoering van ‘Bat Out Of Hell’ ZAAL 20.00 €21,50/€20 (v.v.k.)

vrijdag 16 februari Wah Gwaan! Whinen en viben op de lekkerste reggae & dancehall CAFÉ 23:00 €6,50/€5 (v.v.k.) zaterdag 17 februari Boogie Nights De hele nacht swingen op disco! ZAAL 22:00 €15/€13,50 (v.v.k.) vrijdag 23 februari Afterglow Hét feest voor jongeren vanaf 16 jaar ZAAL 23:00 €6,50/€5 vrijdag 23 februari FRIS Voor iedereen van 12 t/m 16 jaar ZAAL 19:30 €10/€8,50 (v.v.k.)

woensdag 28 februari FLUOR Kinderdisco - Krokusvakantie Disco voor de allerkleinste ZAAL 13:00 €3/€1,50 (v.v.k.)

David Ramirez MAANDELIJKS donderdag 8 februari Hiphop Café Hiphop Cafe is dé ontmoetingsplek voor Rotterdamse hiphopliefhebbers. CAFE 20:30 gratis

zaterdag 17 februari Andalus Voices: Flamenco Andalusi Jalal Chekara (Granada, Marokko) wordt als de muzikale bruggenbouwer gezien tussen het populaire Arabo Andalus-genre en de flamenco. ZAAL 21:00 €10

MAANDELIJKS zondag 25 februari An Easy Sunday Familiedag in Grounds. Event voor kinderen én ouders. ZAAL 12:30 €5/Kinderen tot 12 jaar gratis

VERWACHT 14 apr Bamba Wassoulou Groove 20 apr Evil Empire Orchestra + Zorita 12 mei Dimitris Mystakidis 23 jun Flamenco Festival Rotterdam

Alien Ant Farm Donderdag 1 maart Candy Dulfer GROTE ZAAL 21:00 €22 Tricklebolt KLEINE ZAAL 21:00 €11 Vrijdag 2 maart Suzan & Freek GROTE ZAAL 21:00 €16 Avi on Fire / The Howlin KLEINE ZAAL 21:00 €11,50

Zaterdag 3 maart Daniel Docherty KLEINE ZAAL 21:00 €14 Donderdag 8 maart Yori Swart KLEINE ZAAL 21:00 €12 VERWACHT 23 mrt The Cool Quest 25 mrt The Bluebirds 30 mrt Maan 31 mrt Roxeanne Hazes 05 apr HAEVN 13 apr VUUR

Spinvis Verwacht 17 feb Kensington (uitverkocht) 17 mrt Southern Bluesnight 28 mrt Omnia 31 mrt Gare du Nord


Kendrick Š Kenny Sun

vijf keer liefde voor Mr. one throu Iedereen houdt van Kendrick. Zwart en blank, hiphopheads en indie-kids, mannen en vrouwen, jong en oud: K-Dot spreekt in bijna iedereen wel iets aan. Het maakt dus weinig uit wie wij aan het woord laten over de man die voor het eerst sinds Lowlands 2015 naar Nederland komt. In dit verhaal scharen hiphopper Reverse, singer/songwriter Leif Vollebekk, zangeres Lakshmi, folkrockhippie Ben Harper en absolute funklegende George Clinton zich allemaal achter de maatschappijkritiek, skills en monsterlijke beats van toekomstig president Duckworth. Tekst: Sven Bersee m.m.v. Elysa van der Ven en Jeroen Haneveer

Kendrick Lamar live: 23-02 Ziggo Dome, Amsterdam


k Lamar LIVEGuide.nl

2018

pagina 9

ugh five, the greatest rapper alive ‘Alsof je een Zeldagame speelt’ Reverse Sergio van Gonter alias Reverse had al hits te pakken toen Kendrick Lamar Duckworth als tiener zijn eerste mixtapes releaste. Hij brak door met de Partysquad-classic Wat Wil Je Doen en werkte ook met De Jeugd van Tegenwoordig, Dio, Brainpower, The Opposites en Kempi. Tegenwoordig leent hij zijn beats en producties aan streamingkanonnen als Sevn Alias, Frenna en Cho. Reverse weet precies welke behandeling een track nodig heeft voor de perfecte executie en deze man van details is op zijn beurt een groot bewonderaar van K-Dot. “Ik vind Kendrick een van de beste, zo niet dé beste rapper van dit moment”, zegt Reverse over de 30-jarige MC. “Drake is meer all-round, maar technisch is Kendrick sowieso de beste. Daarnaast is hij ook een heel intelligente jongen die veel heeft meegemaakt en de cultuur uit de buurt waarin hij is opgegroeid op een poëtische manier naar unieke tracks vertaalt. Hij is onvergelijkbaar en dat heb ik in Nederland ook een beetje met Cho. Zij releasen allebei niet met grote regelmaat, maar áls ze iets droppen dan staat het internet stil.” “Volgens mij is Kendrick zelf ook producer. In de studio kun je hem waarschijnlijk alleen een beetje op details aansturen, want hij komt op mij over als iemand die precies weet hoe een track moet klinken. Hij heeft een heel verhaal in zijn hoofd en weet precies hoe dat verteld moet worden. Dat is ook met DAMN. zo, voor mij persoonlijk zijn beste album. Je ontdekt geleidelijk steeds meer hoe het verhaal in elkaar steekt. Alsof je een Zelda-game speelt en langzaam de puzzelstukjes op de juiste plaats legt.” De producer, zelf ook geen onverdienstelijk rapper, vertelt dat hij zelf toevallig in L.A. was toen DAMN. uitkwam. “Je zag daar zijn hoofd op billboards en merkt aan alles dat hij in zijn thuisstad echt een icoon is. Tegelijkertijd blijft hij heel humble onder alle roem. Ik heb heel veel respect voor hem.”

‘Dat is zijn werk, zijn missie’ George Clinton Kendrick Lamar beseft goed wie voor hem en vele andere hiphoppers de kastanjes uit het vuur hebben gehaald. Oude soultracks worden regelmatig door het fenomeen uit Compton gesampled. Zo klinken op DAMN. fragmenten uit songs van James Brown (XXX.), Ted Taylor (DUCKWORTH.) en O.C. Smith (FEEL.). Funklegende George Clinton (76) is op zijn beurt te horen op To Pimp a Butterfly en daarvoor hoefde Kendrick niet eens in de archieven te duiken. De kleurrijke oude rot van Funkadelic en Parliament joinde de hiphopper namelijk in de studio en is

al grommend te horen in Wesley’s Theory. De openingstrack van het album uit 2015 begint met een sample van de veertig jaar oude soultrack Every Nigger Is a Star van de Jamaicaan Boris Gardiner. Clinton is blij dat in Lamars muziek funk doorleeft, maar zeker ook met de boodschap die hij uitdraagt. “Dat is zijn roeping. Kendrick heeft ooit gezegd dat 2Pac hem in een visioen vertelde dat hij voor zijn dertigste de boodschap moet uitdragen die hij wil verkondigen. Van je twintigste tot je dertigste kun je namelijk invloed uitoefenen op de jeugd. Als je ouder bent, luisteren ze niet meer. Dan geloven ze niet meer wat je roept.” “Kendrick is in zijn muziek heel uitgesproken over zaken als racisme”, vertelt The Prime Minister of Funk a.k.a. Dr. Funkenstein verder. “Dat is zijn werk, zijn missie. Wij hebben zelf vroeger ook zulke uitgesproken platen gemaakt, vooral in onze beginjaren. Het Funkadelic-album America Eats Its Young was bijvoorbeeld ‘a hell of a statement’! Vandaag de dag kun je dat niet eens zeggen. Die teksten waren relevant tegen de achtergrond van de Vietnamoorlog. Mensen gingen dood in die oorlog en niemand die ze daar weghaalde.” George Clinton & Parliament Funkadelic live: 27-06 Musis, Arnhem / 28-06 Paradiso, Amsterdam

‘Tof dat hij rapt over de echtheid van de vrouw’ © Kim Balster

Lakshmi

“Mensen hebben vaak vooroordelen over hiphop”, denkt Lakshmi. “Zo denken ze dat het alleen maar over lekkere wijven en uiterlijk gaat. De lyric ‘I’m sick and tired of the Photoshop / Show me somethin’ natural like afro on Richard Pryor / Show me somethin’ natural like ass with some stretch marks’ uit HUMBLE. gaat juist over de echtheid van de vrouw. Dat vind ik tof aan Kendrick, dat hij daarover rapt.” “Sowieso denk ik dat hiphop vaak wel vrouwvriendelijk is – als je even zoiets als de kech-discussie buiten beschouwing laat”, vervolgt de popnoir-zangeres die in februari en maart weer op tour gaat met Roxeanne Hazes. “Het kan vrouwonvriendelijk overkomen, maar dat is het niet. Zo heb je ook chicks in hiphop die gerespecteerd worden vanwege hun skills. Missy Elliott bijvoorbeeld.” “Daarnaast zijn grote rappers als Jay-Z en Eminem ook totaal niet vrouwonvriendelijk. Ik vind Kendrick Lamar de nieuwe Eminem. Eminem shockeerde heel erg en was ook absoluut niet bang om dat te doen. Dat zie je ook bij Kendrick: hij is niet bang om statements te maken en zijn teksten zijn vernieuwend en grensverleggend.” Lakshmi live: 24-02 De Pul, Uden / 03-03 Rotown, Rotterdam / 09-03 Gebr. De Nobel, Leiden / 10-03 Fluor, Amersfoort / 15-03 Luxor Live, Arnhem / 16-03 Nieuwe Nor, Heerlen / 22-03 Bibelot, Dordrecht / 23-03 P60, Amstelveen / 24-03 Simplon, Groningen

‘Hoop op renaissance van sociaal activisme’ © Danny Clinch

Ben Harper

Net als George Clinton stopt ook de tegen de vijftig aanlopende Ben Harper weleens stevige statements in zijn muziek. De skateboardende folkrocker is blij dat ook de generaties na hem niet aarzelen om antiracismeboodschappen te droppen. “Hoe meer mensen daarover zingen, hoe beter. Ik heb het gevoel dat duizenden artiesten zich hier in hun muziek druk om maken, maar het is tegenwoordig moeilijk om je muziek aan de man te brengen. Gelukkig zijn er ook nog steeds muzikanten die er wél een groot publiek mee bereiken. Met artiesten als Kendrick Lamar staan we hopelijk aan het begin van een renaissance van sociaal activisme.” De Californische singer/songwriter merkt zelf vaak dat ook mensen met een andere politieke mening naar zijn muziek luisteren. Dat maakt het juist zo waardevol om de waarheid in een song te proppen. “Het is de perfecte reden. Mensen gaan in tijden van culturele catastrofe te snel door met hun alledaagse leven. Binnen een paar minuten laten ze het van zich afglijden. Ik herinner ze dus graag aan wat gaande is, zoals Kendrick dat ook doet.” Ben Harper live met Charlie Musselwhite: 09-04 Paradiso, Amsterdam

‘De nieuwe Bob Dylan’

© Joseph Yarmush

Leif Vollebekk Singer-songwriter Leif Vollebekk associeer je in de verste verte niet met hiphop, maar de Canadees kan enorm genieten van Kendrick Lamar. En dan in het bijzonder van zijn lyrics. Vollebekk schroomt dan ook niet om zijn zuiderbuur te vergelijken met een van de grootste muzikanten ooit: de man die in 2016 nog de Nobelprijs voor Literatuur won. “Kendrick is wat mij betreft de nieuwe Bob Dylan”, zegt Vollebekk zonder aarzeling. “Hij heeft het allemaal: een goed ritmegevoel, geweldige beeldspraak, gevatte woordspelingen en mooie rijm en halfrijm. Ik ben geen expert hoor, en ik ken lang niet al zijn nummers. Maar de tracks die ik zo sterk vind, hebben alles wat ik belangrijk vind in muziek. En dat herken ik ook in legendes als Bob Dylan en Neil Young.”


Livedata van de Nederlandse podia februari 2018

Luxor Live Willemsplein 10 Arnhem www.luxorlive.nl

Manifesto Holenweg 14c Hoorn www.manifesto-hoorn.nl

Donderdag 1 februari King King Britse bluesrockband olv Alan Nimmo GROTE ZAAL 20:15 €16 Vrijdag 2 februari Suzan & Freek Nederlands populairste internet coverduo GROTE ZAAL 20:15 €15 Storsky + Baskar + The Hazzah + Esk-Esque Spijkerrok wintereditie

Zaterdag 3 februari King King (uk)+ Nick Veanz King King is één van de meest gevraagde bluesbands in de UK en winnaar van diverse British Blues Awards. De aanstekelijke sound van de band, maar ook hun schitterende uitvoeringen van bekende covers en hun briljante live shows zijn daar ongetwijfeld de oorzaken van.

BOVENZAAL 21:00 €6

ZAAL 20:00 €17,50/€15 (v.v.k.)

Zondag 4 februari Otis Gibbs Folksinger-songwriter en verhalenverteller uit Nashville. Eén van de beste onbekende songschrijvers van het moment

zaterdag 10 februari Sjako! + Ruben Hoeke Band Sjako! geldt als een van de meest invloedrijke bands uit de Nederlandse pop-rock scene. De legendarische albums ‘Livewire’ met de single Hurt en ‘2 Meter Sessies’ staan in menig lijstje van favoriete album. De band slaagt er nog steeds in een unieke mix tot stand te brengen tussen individueel vakmanschap, een experimenteel geluid en sterke liedjes. Zin in een onvervalste avond rock, soul, pop, zompige boogie en stampende rhythm & blues van een van Nederlands beste gitaristen? Vier dan samen met de Ruben Hoeke Band zijn 25 jarig jubileum.

BOVENZAAL 16:00 €12,50

Donderdag 15 februari Kita Menari + Beaux Indiepop double-bill BOVENZAAL 21:00 €8

Vrijdag 16 februari Robin Borneman + February Moon Singersongwriter uit Oss die als zanger van TransSiberian Orchestra in volle stadions zong GROTE ZAAL 20:15 €12,50

ZAAL 20:30 €17,50/€14 (v.v.k.)

zaterdag 24 februari Mad Dogs & Englishmen Tribute to Joe Cocker! Een carriere van 50 jaar is moeilijk te vatten in één avond. Toch doet het Westfriese Mad Dogs & Englishmen een uitstekende poging. Een band die bestaat uit 10 geweldige muzikanten weet de ‘Cocker spirit’ op de juiste manier neer te zetten. ZAAL 21:00 €10/€7,50 (v.v.k.) Robin Borneman Zondag 18 februari PennyLeen Still Waters/Savage Waves albumpresentatie van Arnhemse zangeres die met o.a. leden van Venice, BLØF en Kayak haar album opnam GROTE ZAAL 20:00 €10 Donderdag 22 februari Barbagallo Eigen Franstalige project van Tame Impala drummer Justin Barbagallo

Melkweg Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam www.melkweg.nl

donderdag 1 februari Nada Surf Indie-rock, 15e verjaardag ‹Let Go›, vrijwel perfecte songs OZ 19:00 €20 + lidm. vrijdag 2 februari Therion Symfonische metalband, Opera-invloeden, Bombastisch MAX 18:00 €25 + lidm. zondag 4 februari Broederliefde Nederlandse rapgroep, ‹We Moeten Door› clubtour MAX 19:00 €16 + lidm. maandag 5 februari Chief Keef Rauwe hiphop, Chicago MAX 19:30 €18,50 + lidm.

dinsdag 6 februari Illa J Amerikaanse hiphop, Broer J Dilla, Slum Village UPSTAIRS 20:00 €12,50 + lidm. woensdag 7 februari Josh Kelley Moderne country UPSTAIRS 19:30 €12

donderdag 8 februari The Hunna + Coasts Indie-rock, Stadionanthems, Catchy OZ 18:30 €13 + lidm. Escape The Fate Post-hardcore, Extravagant, Theatraal MAX 19:00 €17,50 + lidm. vrijdag 9 februari The Wooden Sky Indie-folk UPSTAIRS 19:30 €10 + lidm.

zaterdag 10 februari Tjens Matic New wave, Arno Hintjens› nieuwe project OZ 19:30 €22 + lidm. zondag 11 februari Lust For Youth New Wave, Synthpop, Melancholisch UPSTAIRS 19:30 €13,50 + lidm. dinsdag 13 februari Mando Diao Alternative rock, Garage, Dansen OZ 19:30 €20 + lidm.

RADAR: Sophia Ayana + Jay-Way +

Dave Budha Nederlands talent, Radar UPSTAIRS 19:30 €9

zaterdag 17 februari Prime Circle Alternative rock, Aanstekelijk, Zuid-Afrika OZ 19:30 €15 + lidm. zondag 18 februari Korpiklaani / Heidevolk / Arkona / Trollfest Folkmetal, Pagan, Wild feest MAX 17:00 €30 + lidm.

The Menzingers Punkrock, Catchy, Non-stop energie OZ 19:00 €18 + lidm. maandag 19 februari Marmozets Poppunk, Alternative rock, Venijnig OZ 19:30 €13 + lidm. woensdag 21 februari Dreamcatcher K-pop, Unieke metal-sound MAX 18:30 GA TICKET €50 + lidm.

VanWyck Indie-folk, Singer/songwriter UPSTAIRS 19:00 €7,50 + lidm.

donderdag 22 februari Son Lux Electronic avant-pop, Experimenteel OZ 19:30 €18 + lidm.

vrijdag 23 februari Mamas Gun Blue-eyed soul, Dansbaar, Funky SUGARFACTORY 19:30 €14 + lidm.

zaterdag 24 februari Barbagallo (Tame Impala) Singer/songwriter, Frans UPSTAIRS 19:30 €11 + lidm. Frank McComb Soul, Toekomstige legende OZ 19:30 €20 + lidm.

zondag 25 februari Hak Baker Singer/songwriter-grime, Indie, Hiphop, Folk SUGARFACTORY 19:00 €13 + lidm. dinsdag 27 februari Rapsody Female MC, Lyrical meesteres, Hiphop OZ 19:00 €16,50 + lidm. woensdag 28 februari Touched By Grace: A Gary Lucas Tribute To Jeff Buckley Gitaarlegende, Zeldzame Buckley-tracks UPSTAIRS 19:30 €20 + lidm.

BOVENZAAL 21:00 €11

Vrijdag 23 februari Neuroot + Stark Album release van Arnhemse hardcore DBeat punkband BOVENZAAL 21:00 €7,50

Zaterdag 24 februari Colin Benders + Rod Voorheen Kyteman live-act met modulaire synthesizer op een danceavond GROTE ZAAL 23:00 €14 VERWACHT 2 mrt Jools Holland & guests 9 mrt Oysterband 15 mrt Roxeanne Hazes + Lakshmi 22 mrt Jef Neve 30 mrt Tim Knol 6 apr The Bluebirds 12 apr Spinvis

Mad Dogs & Englishmen VERWACHT 2 mrt De Kift 17 mrt John Mayer Tribute band 23 mrt Mutator + Onkt + Desolation 30 mrt The Animals (uk) 31 mrt The Bruce band

The Menzingers


Without a job to do, what is there to say? / There’s always a lovely searching for itself - Wand

DIVAGEDRAG

LIVEGuide

2018

pagina 11

Live: 03-02 Rotown, Rotterdam / 11-02 Victorie, Alkmaar / 15-02 Patronaat, Haarlem / 23-02 Muziekgieterij, Maastricht / 23-03 So What!, Gouda / 24-03 Fluor, Amersfoort / 29-03 Vera, Groningen / 30-03 Burgerweeshuis, Deventer Klinkt als: nostalgische geluiden verwikkeld in een dromerige dans

© Studio Rios Zertuche

De rider van:

EEFJE DE VISSER Het is moeilijk te geloven, maar tussen alle bizarre backstage-eisen van diva’s zijn er ook uitzonderingen op de regel. Zo staan op de rider van Shakira slechts twee prullenbakken, een pak Kleenex en een emmer ijs. En ook Eefje de Visser weet haar sterallures behoorlijk in het gareel te houden, al zijn die alpaca’s op z’n minst opmerkelijk. Maar de dieren zijn dan ook met name bedoeld voor haar bandleden. Want hoewel de zangeres nu solo tourt, houdt ze tóch rekening met iedereen. Hoe sympathiek! Lees hier de rest van haar backstage-rider, met winter als toepasselijk thema.

te knuffelen en de enorme leegte in de kleedkamer te vullen. Verder is het fijn als de puppies gezelschap hebben wanneer wij op het podium staan. Dit idee is trouwens gestolen: toen we in België onderweg waren, kwam er ooit een busje met feestgangers voorbij gereden met daarin een alpaca.

9. Glühwein Dit past wel op onze winterrider. Hiermee kunnen we fijn even ontspannen en bijkomen na alle gevechten. Dit is gewoon een ritueel: buiten staan en je handen warmen aan een heerlijke beker glühwein.

1. Puppies in alle kleuren van de regenboog Paars, roze... noem maar op. Ze moeten heel harig zijn zodat je er lekker mee kunt knuffelen. Wel zo handig dus als ze zin hebben om geaaid te worden. Iedereen houdt van dieren, toch? 5. Een alpaca-uitlater Dit is een must volgens gitarist/zanger Jacob van de Water. Alpaca’s poepen namelijk bijzonder veel. Deze persoon mag trouwens niet op Wilders gestemd hebben. 6. Een vriezer vol verse sneeuw Zodat de band een sneeuwballengevecht kan houden. Wel pas na de show natuurlijk, anders staan we er zo verfomfaaid bij op het podium. Het is een effectieve manier om af te koelen na een optreden.

2. Glitterdeo Voor sprankelende oksels met een extra showelement: wanneer je je armen omhoog doet, stuift er glitter van af. Een mooi verrassingseffect, origineel ook. 3. Een chocoladefonteintje van Tony Chocolony fairtrade. Veel mensen lusten geen pure chocolade, dus het is van groot belang dat hier melkchocolade uit stroomt. De fontein moet op een hoge Korinthische pilaar rusten, zodat we er met z’n allen omheen kunnen staan. 4. Vijf alpaca’s (één voor ieder bandlid) Dit is een specifieke eis van drummer Nicky Hustinx. De alpaca’s zijn er gewoon om een beetje tegenaan te hangen, mee

8. Italiaans dropijs We houden van dropijs. Het smaakt een beetje kruidig, zoet en salmiakachtig. Naar dropshot. Het is veel lekkerder dan chocolade- of aardbeienijs. En in Italië hebben ze natuurlijk het lekkerste ijs. Wist je dat ze daar zelfs spaghetti-ijs verkopen?

7. Kussengevechtkussens Warme en zachte exemplaren waarmee we elkaar na het sneeuwballengevecht weer droogslaan.

8. Een ervaren schoonmaker Om al die hondendrolletjes en alpacapoep op te ruimen. Stofzuigen zal ook wel nodig zijn met al die dierenharen en we morsen ongetwijfeld veel chocola. Iemand moet de boel dus weer een beetje orderlijk maken, anders loopt het écht compleet uit de hand.

10. Een magnetronmaaltijd naar keuze Maar het liefst zalm- of spinazielasagne. 11. Barista Wij zijn echte koffiesnobs. Heel decadent, maar koffie moet van goede kwaliteit zijn. Ik vind gewone filterkoffie zoals je die thuis drinkt ook heel lekker, maar de rest gaat liever voor een zorgvuldig bereide cappuccino of espresso.

NACHTLICHT Eefje de Visser: “In backstages met zo’n enorm fel TLlicht kan ik niet goed ontspannen. Het licht moet mooi en een beetje zacht zijn. Ik hou van een huiselijk sfeertje: genoeg banken zodat iedereen kan zitten backstage, is dus heel fijn. Dat je niet op van die klapstoeltjes hoeft te wiebelen. Een moderne indeling kan ook best mooi zijn hoor, maar veel backstages zijn zo kaal. Daarom is uiteindelijk licht het belangrijkst. Wat dat betreft heeft de nieuwe Doornroosje het goed begrepen!”


4 vette pre-season festivals! Paaspop wordt traditioneel gezien als de officieuze opener van het festivalseizoen. Terecht, want de line-up is met namen als Iggy Pop, Altin Gün en Nothing But Thieves ook dit jaar weer smerig lekker. Maar betekent dit dan echt dat je tot 30 maart je honger naar livemuziek moet stillen met losse gigs en hier en daar een double bill? Natuurlijk niet! Met deze vier festivals kom je het staartje van de winter warmpjes door. 2-4 februari: Grasnapolsky Radio Kootwijk werd honderd jaar geleden gebouwd om contact te onderhouden met de toenmalige koloniën. Inmiddels is de Nederlandse staat al lang gestopt met het leegroven van de Indische Archipel en kennen we het zenderpark op de Veluwe van iets veel liefdevollers: Grasnapolsky. Maar de vijfde editie wordt wel de allerlaatste op deze bijzondere locatie. Op zich jammer, al is de verhuizing zeker geen doodsteek voor de ziel van het festival. De geboekte acts (o.a. Ghostpoet, Liima, Equal Idiots en Korfbal) blijven immers vermoedelijk in de meest troosteloze setting nog fier op de been. 10 februari: Grauzone Na drie jaar Melkweg verruilde postpunkWalhalla Grauzone de hoofdstad vorig jaar voor de hofstad. Best een opvallende move, maar als dit festival íets niet vreest dan is het wel bravoure en experiment. Zo staan dit jaar de industrial-iconen van Cabaret Voltaire bovenaan de flyer en met Lydia Lunch en Swans-frontman Michael Gira zijn nóg twee obscure helden op leeftijd te zien. Natuurlijk krijgt ook de jeugd wat speelruimte in de Haagse zalen Paard, Koorenhuis en The Grey Space, wat weer blijkt uit de programmering van acts als The Soft Moon, Idles en het Russische Motorama.

1-4 maart: Cross-linx Met Cross-linx maakt het geen reet uit waar je gaat kijken. Amsterdam, Enschede, Rotterdam, Eindhoven: je kunt in deze steden vier avonden op rij precies dezelfde artiesten bekijken. Prima vol te houden in ieder geval, want je wordt op het multivenuefestival niet fysiek belaagd met moordende metal, ronkende techno of zuigende traprap. Niets van dat alles: een vrijpartij van pop en klassiek is wat je krijgen kunt! Zo doen de triphoppers van Hooverphonic het met het Residentie Orkest, raken pianist Joep Beving en cellist Maarten Vos elkaars gevoelige snaar en komt het ‘indie-classical ensemble’ Stargaze daten met zowel de Britse indiefolkie This Is the Kit als de Amerikaanse artpoppers van Poliça. 24 maart: CATCH Ten tijde van dit schrijven zit het electro-minnende deel van de LiveGuide-redactie nog vol stress over de line-up van CATCH. Er moet namelijk nog een hele zooi acts bevestigd worden terwijl wij al lang in het bezit zijn van een ticket voor dit fijne avondje TivoliVredenburg. Wel kunnen we alvast geestelijk masturberen bij de gedachte aan de tot nu toe aangekondigde namen. Bas Bron komt bijvoorbeeld murderen in de persoon van Fatima Yamaha. Colin Benders wil je verrassen met zijn nieuwe shit (de man is tegenwoordig helemaal into modular synths), Snakehips gaat electropop in R&B dompelen en de Berlijnse Brit George FitzGerald komt live bouncen op zijn mix van deep house, future garage en UK bass.

© Maaike Ronhaar

De organisatie van Grasnapolsky is gewaarschuwd: de mannen Equal Idiots staan te boek als notoire microfoonvreters.

Livedata van de Nederlandse podia februari 2018

Metropool Industrieplein 10, Hengelo www.metropool.nl

DONDERDAG 1 februari VURRO ZATERDAG 3 februari ANVIL ZONDAG 4 februari DAVID RAMIREZ VRIJDAG 9 februari THE OVERSLEPT

MUZIEKGIETERIJ BOSCHSTRAAT 7, MAASTRICHT WWW.MUZIEKGIETERIJ.NL

Zondag 4 februari Mother’s Finest Mother’s Finest laat zich niet graag in een hokje stoppen, maar worden gezien als de pioniers van de funk. De band voelt zich echter ook als een vis in het water met genres als rock, gospel, R&B en zelfs metal en jazz. Deze mix werd in het pre-Prince en Red Hot Chili Peppers tijdperk als uniek ervaren en leverde de band een flinke schare fans op. Club 20:00 €35,50/€31,50 (v.v.k.)

The Overslept ZATERDAG 10 februari SUZAN & FREEK ZONDAG 11 februari LEE BAINS III & THE GLORY FIRES VRIJDAG 16 februari THE BOOTLEG BEATLES VRIJDAG 16 februari CLAN OF XYMOX VRIJDAG 23 februari SISTERS OF SUFFOCATION ZATERDAG 24 februari THE PILGRIMS DONDERDAG 28 februari MOTÖRHEAD’S PHIL CAMPBELL – PLAYS MOTÖRHEAD AND MORE VERWACHT 2 mrt ANCIIENTS + BLACK WIZARD @ INNOCENT 3 mrt FU MANCHU 3 mrt TRICKLEBOLT 4 mrt DANIEL DOCHERTY 4 mrt CROSS-LINX @MUZIEKCENTRUM ENSCHEDE 17 mrt MAAN 17 mrt JULIAN SAS 23 mrt DARK TRANQUILLITY + EQUILIBRIUM E.A. (METROPOOL METAL FEST) 24 mrt TRIBUTE2BOBMARLEY BY ROOTSRIDERS 30 mrt FRESKU & MOCROMANIAC 6 apr BÖKKERS 6 apr FLEDDY MELCULY 7 apr HEARTLAND FESTIVAL 2018 13 apr FEUERENGEL – SHOW 1 14 apr FEUERENGEL – SHOW 2 20 apr TOM MCRAE 11 mei 50 YEARS JOHNNY CASH AT FOLSOM PRISON – A TRIBUTE BY DEF AMERICANS

NIEUWE NOR Pancratiusstraat 30, Heerlen www.nieuwenor.nl

vrijdag 2 februari Clan Of Xymox Van het indrukwekkende titelloze debuut uit 1985 tot hun laatste ‘Days Of Black’ in 2017 hoor je vintage synths, galmende gitaren en donkere romantiek in de darkwave muziek van Clan of Xymox. NIEUWE NOR 20:30 €15

zondag 4 februari Magnapop Terug naar de alternatieve 90’s met Magnapop! In het rijtje The Pixies, The Breeders, The Posies, Nada Surf mag deze Amerikaanse indierockband eigenlijk niet ontbreken. Support: Paolo Morena.

Maandag 19 februari TRENCH: Kalulu Kalulu is een elektronische alternatieve popband rondom de Rotterdamse songwriter Marinka Stam. Na het debutalbum ‘Hoax’ (2016) waarop een muzikale reis werd gemaakt door sferische landschappen, akoestische liedjes en rootsy rock, werkt Kalulu op dit moment aan meerdere elektronisch georiënteerde albums. Denk aan James Blake, Ane Brun en Daughter. Office Club 20:00 €3 Vrijdag 23 februari Eefje de Visser In de Belgische Focus Knack wordt haar nieuwe geluid vergeleken met die van FKA Twigs en Jamie XX, maar ook verwijzingen naar Feist, Cat Power (Humo) en Air (3voor12) komen voorbij.

Magnapop zaterdag 10 februari D&Beastmode Drum&Bass tijdens CarNORval met o.a. James Marvel (BE).

Office Club 20:00 €22/€19 (v.v.k.)

NIEUWE NOR 22:00 €7,50

Zaterdag 24 februari Tjens Matic Arno Hintjens vormt onder de noemer Tjens Matic een nieuwe groep om songs te spelen uit de periode van zijn oudere bands Tjens Couter en T.C. Matic. Samen met bassist Mirko Banovic, gitarist Bruno Fevery en drummer Laurens Smagghe keren ze terug naar de bluesrock en hoekige pop van de tweede helft van de jaren ’70 en begin jaren ’80.

zondag 11 februari Warehouse Rave Techno tijdens CarNORval i.s.m. de organisaties van Main Dish en Bunker Techno. NIEUWE NOR 20:00 €7,50 maandag 12 februari ‘Hakkûh, Stampûh & RampeTampe’ Hardstyle tijdens CarNORval met o.a. Potato, Killshot en Deadly Guns. NIEUWE NOR 21:00 €9 zaterdag 17 februari ‘Loud & Rising’ Green Lizard, Antillectual en This Means War zorgen voor een avondje heerlijke grunge, lekker punkrock en pure punk.

Club 20:00 €29/€26,50 (v.v.k.)

NIEUWE NOR 20:00 €17,50

De Oosterpoort Trompsingel 27, Groningen www.de-oosterpoort.nl

Dinsdag 6 februari Morgan Heritage ‘The Royal Family of Reggae’ verlegt de grenzen van roots reggae met R&B, hiphop en dubstep Zaterdag 10 februari Broederliefde De megahits van Broederliefde staan garant voor een hiphop-party van de bovenste plank Zondag 11 februari Lee Fields & The Expressions Een respectvol, oprecht en bovenal soulvol concert van Lee Fields en zijn eigen band Woensdag 14 februari Pokey LaFarge Pokey LaFarge zorgt voor een onvergetelijke avond met zijn creatieve mix van jazz, ragtime, country blues en oude swing Donderdag 15 februari Electrix Six Een avond vol disco, synth pop, glam- en stadionrock die je niet mag missen Suzan & Freek Nederlandse internetsensatie Suzan & Freek covert liedjes in akoestische setting

LiveGuide op Instagram? H et is gewoon een In stac r im e!

NIEUWE NOR 20:00 €15

zaterdag 17 februari Kensington LIMBURGZAAL 20:30 UITVERKOCHT vrijdag 23 februari ‘Heroes!’ Drie bands brengen een ode aan hun helden: Kid Harlequin speelt Nine Inch Nails, Sugar Plum Fairy doet Queens of the Stone Age en A Minor Problem Green Day. NIEUWE NOR 20:30 €7,50

zaterdag 24 februari Avi On Fire + The Howlin’ OEFENBUNKER 20:30 €10

zaterdag 24 februari LOS! Spring is in the Air. NIEUWE NOR 22:00 UITVERKOCHT

Tjens Matic VERWACHT 5 mrt TRENCH: Banner. 19 mrt TRENCH: Nordmann 24 mrt Infloyd

VERWACHT 2 mrt Elle Hollis (Ep-presentatie) 9 mrt While My Guitar Gently Weeps 11 mrt John Illsley 15 mrt Clean Pete

Electrix Six Zaterdag 17 februari The Dubbeez De reggaeformatie The Dubbeez reboot met hun sprankelende, speelse, eigen sound de vintage roots- en dubreggae naar het hier en nu Afterpartees Een energieke show van de Afterpartees met catchy melodieën van popsongs en ruige gitaarrifs van rock ’n roll Zondag 18 februari Randy Newman De gevierde Amerikaanse componist Randy Newman presenteert zijn nieuwe album tijdens zijn ‘Dark Matter Tour’ Vrijdag 23 februari Memphis Maniacs Een gloednieuwe show van één van de beste Nederlandse mash-ups bands

Volg ons op

@liveguidenl


Compulsive disorder, sons and daughters / Barricaded blocks and borders - Kendrick Lamar

© Kirby Gladstein

LIVEGuide

2018

pagina 13

Live: 10-02 Bitterzoet, Amsterdam / 27-02 EKKO, Utrecht / 28-02 BIRD, Rotterdam / 08/09/10-06 Best Kept Secret, Hilvarenbeek Klinkt als: onbewust bewustzijn creërende creaties die The Creator in kift doen creperen

Khruangbin

Spiritueel met Shazam-factor Het is een soort ongeschreven regel geworden: iedere keer als de tonen van Khruangbins Two Fish and An Elephant door een hippe bar of flashy club galmen, gaat er minstens één telefoon omhoog. De instrumentale psychfunk van het Texaanse trio heeft de Shazam-factor, dat moge duidelijk zijn. Na de release van debuutplaat The Universe Smiles Upon You gingen het playlistsucces en de mond-tot-mondreclame hard en de eerste headlinetour door Nederland verkocht dan ook razendsnel uit. En met opvolger Con Todo El Mundo is die gedoemd glorieus te slagen. Tekst: Dave Coenen Indiase hotelkamers hebben niet de beste wifi-verbinding, zo blijkt. Als Laura Lee (bas) en Mark Speer (gitaar) eindelijk verschijnen in het Skype-kader, hebben ze de vorm van een handjevol pixels. Khruangbin is vlak voor de kerst op vakantie om even bij te komen van touren door Azië. Tijdens deze shows speelden ze ook in Thailand, het land dat een grote invloed heeft gehad op de muziek en zelfs de bandnaam (Khruangbin is Thais voor vliegtuig). Hoe komt een band bij zulke out-of-the-box invloeden? Laura: “Mark is de DJ van de band. Hij zoekt constant naar muziek uit andere werelddelen, die hij vervolgens weer met © Mary Kang

ons (Laura en drummer Donald Johnson) deelt. De digs van Mark vormen negen van de tien keer een inspiratiebron.” Mark: “Turkse folk en funk was mijn eerste luik naar nietWesterse muziek. Aan de hand hiervan maakte ik een Spotifyplaylist genaamd Middle Eastern Funk and Soul, waarin ik alle Iraanse, Libanese, Israëlische en Egyptische parels die ik tegenkwam verzamelde. Die playlist werd een vaste waarde tijdens onze Khruangbin-hangouts. Misschien is zo onze sound wel ontstaan.”

‘Ironisch dat onze meest rumoerige show ons meest besproken optreden is’ Die invloed uit het Midden-Oosten is ook te zien in de clip van Maria También, met videobeelden van Iraanse actrices die ‘vrij’ dansen en daarvoor niet gespaard bleven van vervolgingen en politieke intimidatie. Wilden jullie een emancipatoire lading geven aan jullie muziek? Laura: “Het oorspronkelijke idee achter de video voor Maria También was om een deel van de wereld te laten zien dat onze voornamelijk Westerse aanhang niet goed kent.” Mark: “De meeste filmpjes die we tegenkwamen, bevatten alleen maar mannen. Het begon ons op te vallen. Waarom alleen mannen in Iraanse mediaclips?” Laura: “Toen stuitte ik plots midden in de nacht, verdwaald in een YouTube rabbit hole, op een account met allerlei Iraanse films uit de jaren 70. Die films zijn vaak verboden door de overheid of gecensureerd om allerlei redenen. Vanwege de niet-religieuze, te onthullende kleding van de actrices of de ‘losbandige’ aard van het verhaal, bijvoorbeeld. Ik checkte de portfolio’s van de actrices (Googoosh en Nooshafarin), maar na 1979, het jaar van de Iraanse revolutie, was er niks meer te vinden. Toen stopten de carrières van bijna al die vrouwen. Dat is geen toeval: velen zijn het land uit gezet, sommigen zijn nog in Iran en mogen niet meer acteren. Ik kan me niet voorstellen dat wij vanwege onze muziek worden verbannen

uit Amerika. Een bizarre gedachte die hopelijk veel mensen, ook in het huidige politieke klimaat, aan het denken zet. Bijzonder wel hoe deze vondst de hele boodschap van de clip heeft veranderd.” Met weinig teksten, focus op instrumentals en titels als The Universe Smiles Upon You voelt Khruangbin als een band die meditatieve muziek maakt. Brengen jullie naast awareness over andere culturen ook een spirituele vredesboodschap over? Mark: “Ik hou van muziek die het spirituele hoog in het vaandel houdt, maar ruimte geeft voor vrije interpretatie. Ik kom steeds terug bij de platen van de groten uit de psychjazz: Pharoah Sanders en Leon Thomas. Er zit iets heel kosmisch in hun muziek, zoals een referentie naar ‘the creator’ zonder naar een specifieke schepper te hinten. Die vrijheid vind ik heel fijn. Dat wil ik met Khruangbin ook neerzetten: die samenkomst van vrije, verbindende elementen waar iedereen iets anders in ziet.” Jullie melodieën kunnen iemand snel aanspreken, terwijl ze vorig jaar in het voorprogramma van Father John Misty in Utrecht door het kletspubliek als achtergrondmuziek beschouwd werden. Wat denken jullie daar zelf over? Laura: “Dat hangt af van de show die we spelen. Als supportact, vooral voor publiek dat ons niet kent, is ons instrumentale aspect lastig te verkopen. Mensen hebben een soort focuspunt nodig, en dat kan voor sommigen ontbreken als de vocalen ontbreken. Desnoods is het een les voor onszelf om geen aandacht aan de praters te besteden.” Mark: “Ze zeggen wel eens: je zou niet voor de persoon voor je moeten spelen, maar voor de fan in jezelf.” Laura: “Het is wel ironisch dat onze meest rumoerige show (de Boiler Room-set in Londen die in oktober 2016 werd opgenomen en op YouTube gezet) ons meest besproken optreden op het internet is. Tijdens het spelen dachten we echt: komen deze mensen hier voor ons, of voor de drankjes? Met de aankomende tour heb ik vertrouwen in een aandachtiger publiek. We speelden al eerder headlineshows in Kopenhagen en Berlijn en die waren geweldig. We verwachten niets anders van Nederland!”


Fanboykwiz!

© Anton Corbijn

Wat weet Mitch Rivers over The Killers? 1. Are we human or are we dancer? “We zitten er tussenin. Het is als yin en yang.” Vooruit. Naast dit filosofische vraagstuk heeft zanger Brandon Flowers ook gezegd dat muzikanten populariteit verliezen aan dance-acts omdat ze geen echte songs meer kunnen schrijven. Mee eens? “Ja, best wel. Het doel is steeds vaker easy money pakken en daardoor verpaupert de muziekwereld. Het moet trouwens niet zo zijn dat je als instrumentalist alle technolo-

gische vooruitgang links laat liggen. Ik heb jarenlang met krakkemikkige analoge apparatuur gewerkt en er ging een wereld voor me open toen ik software als Logic installeerde. Het is juist geweldig om iets als blues te combineren met nieuwe danceshit!” 2. Waarom kozen de bandleden voor Flowers als frontman? “Omdat hij zulke filosofische vragen stelde? Of kwam het door zijn leren jassie?”

10% Fanboy Mitch Rivers

Hij was de enige ‘non-freak’ die auditie deed. Waar heb jij je bandleden op uitgezocht? “Op hun schoonheid. Het moesten knappe jongens zijn die zo in een boyband konden zitten. Een echte band wil ik ons alleen niet noemen. We zijn allemaal sessiemuzikanten. Ik zou het liever ‘Mitch Rivers and a bunch of musicians’ noemen.” 3. Waarom wees de band in 2005 een headlinershow op Glastonbury af? “Omdat ze dachten dat de Britten niets van ze moesten hebben.” Nee joh, omdat ze te weinig songs hadden… Hun discografie telde op dat moment met debuut Hot Fuss nog maar één album. Om welke reden heb jij weleens een optreden moeten cancelen? “Ik heb ooit een show moeten afzeggen omdat ik dubbel geboekt was… Dat vond ik echt verschrikkelijk! Ook moest ik een concert van Ennio Morricone missen omdat ik zelf moest optreden. Dat doet nog steeds pijn aan mijn hart. Toch was dat toentertijd ook het moment dat ik besefte dat ik op de goede weg zat.” 4. Waarom bewaart Flowers al tien jaar zijn gezichtshaar in een tasje? “Zodat hij het weer op kan plakken voor een show.” Doe niet zo gek! Hij bewaart zijn haar opdat hij zijn roots als popzanger niet

vergeet. Jij hebt een half jaar lang in Ierland rondgezworven als straatmuzikant. Heb je daar een speciaal souvenirtje aan overgehouden? “Een tattoo van mijn ouwe band Joe Madman & The Sidewalkers. Die heb ik in Ierland laten zetten omdat ik hen miste. Het is een mooie herinnering aan die tijd.” 5. Op welke feestdag brengt The Killers jaarlijks een single uit voor het goede doel? “Tijdens Halloween? Ze moeten iets met al dat haar doen, natuurlijk.” We zochten helaas naar Kerstmis... De Nederlandse platenzaken zullen ongetwijfeld ook een feestdag uitroepen zodra jouw debuutplaat verschijnt. Wat kunnen we ervan verwachten? “Binnenkort komen er eerst twee singles uit. De nieuwe plaat is georiënteerd op Americana, maar heeft ook veel soulinvloeden. Ik heb veel naar Motown-acts geluisterd en dat wilde ik echt naar voren brengen op deze plaat. Zo komen er strijkers aan te pas. Verder hebben de jongens van DeWolff me geholpen. Een definitieve datum kan ik nog niet geven, maar hij komt sowieso dit jaar uit!”

Mitch Rivers live: 25-02 Café Wilhelmina, Eindhoven / 04-03 Podium 10, Bladel The Killers live: 28-02 Ziggo Dome, Amsterdam


You always want more / The usual bore / Sure I am your whore - JAGD

LIVEGuide

2018

pagina 15

Beschaafd kotsen met

Bonne Aparte In een donker Rotterdams café zit Gerrit van der Scheer aan een tafel. De man blies recentelijk zijn noiserockgroep Bonne Aparte nieuw leven in, waar liedjes van één, misschien twee minuten de drijvende kracht vormen. “Je kunt die alleen maken als je het gevoel hebt dat je iets uit moet kotsen”, vertelt hij terwijl we bij hem aanschuiven en hij ons opzuigt in de wereld die Bonne Aparte heet. Tekst: Kees Braam Hoewel de van oorsprong Groninger opgroeide in PapoeaNieuw-Guinea, een pokke-eind van ons verwijderd, keerde hij snel terug naar de lage landen met een heerlijke bak noiserock die op tekstueel vlak doorvlochten is van frustraties over Nederland. Maar een gefrustreerd man is Gerrit zeker niet. Hij maakte diverse muzikale uitstapjes, zoals met folkgroep Herrek en de gruizige rockmachine Adept. In 2007 richtte hij samen met een paar vrienden Bonne Aparte op, maar na een stormachtig

begin – en een zeer goed ontvangen debuutplaat – implodeerde de veelbelovende band al na anderhalf jaar. Dat had niet met onverschilligheid van de groep te maken, legt Gerrit uit. “De neuzen stonden allemaal dezelfde kant op, maar ik schrijf de songs en opeens voelde ik het niet meer. Ik wil het gevoel hebben dat ik er iets uit moet kotsen en dat gevoel was toen even weg. Toen ben ik Herrek gaan doen; dat was meer folky en dus iets heel anders.” “Bonne Aparte is ontstaan omdat ik de hardste muziek wilde maken die ik kon bedenken”, voegt Gerrit toe. “Het moest niet voortkomen uit een verwachtingspatroon: ik stortte het er gewoon uit.” Het was daarna een flinke tijd stil rond Bonne Aparte en het leek einde oefening, tot in 2016 de EP Scum Party verscheen. “Op een gegeven moment kreeg ik weer de behoefte om keiharde muziek te maken. Toen dacht ik bij mezelf: ga ik dit weer onder dezelfde naam doen?” Over die vraag heeft hij maar kort nagedacht. Want Bonne

Aparte mag dan in eerste instantie kort bestaan hebben; de anderhalf jaar tijd waarin de band door Nederland raasde, heeft wel degelijk voetsporen achtergelaten. Nu treedt Gerrit dus opnieuw in die voetsporen, door het project nieuw leven in te blazen met de in februari te verschijnen plaat Scalps. “Zoals ik eerder al zei, komt de muziek van Bonne Aparte puur vanuit het gevoel. Ik vind het erg interessant om de energie in jezelf te zoeken waar bijvoorbeeld ook agressie en frustratie vandaan komen. Een soort dierlijk instinct. Daar denk ik bij het schrijven niet over na, het gaat vanzelf”, legt de rocker uit. “Verder ben ik best een beschaafd mens.” Live: 01-02 Rotterdam Late Night, Rotterdam / 02-02 V11, Rotterdam (releaseparty) / 03-02 Vera, Groningen / 16-02 Asteriks, Leeuwarden / 17-02 De School, Amsterdam Klinkt als: een genadeloze bak tyfusherrie op je koptelefoon terwijl je herten loopt te schieten.

COLOFON

Livedata van de Nederlandse podia februari 2018

Paard van Troje Prinsegracht 12, Den Haag www.paard.nl

Vrijdag 2 februari David Nance Waar hij zich vroeger begaf in de psychedelische garagerock bevind hij zich nu met zijn nieuwe album in de wereld van rauwe blues punk. KLEINE ZAAL 20:00 €12,50 Zaterdag 3 februari Symphonic Junction: Residentie Orkest feat. Lucas Hamming Een eenmalige spannende ontmoeting tussen twee verschillende muziekstijlen. GROTE ZAAL 20:15 €20 Zaterdag 3 februari Sarah-Jane – Black Magic Tour Ze heeft een geluid waarin liefde voor de muziek uit de jaren ’90 terug te horen is, waar ze duidelijk haar eigen stempel op heeft gedrukt. KLEINE ZAAL 20:00 €15

Woensdag 7 februari Morgan Heritage De Jamaicaanse Reggea band speelde al op veel grote festivals en komt met een nieuwe tour. KLEINE ZAAL 20:00 €27,50 Donderdag 8 februari Johnny Dowd & Melle de Boer Dit is niet je typisch singer-songwriter avondje. De beide heren brengen songs waarbij een akoestische sound gemixt wordt met elektronica. Dit is een avond waar een schreeuwend hard en chaotisch afgewisseld wordt met fluweel zacht en adembenemend breekbaar. KLEINE ZAAL 20:00 €13,50 Vrijdag 9 februari Broederliefde De Rotterdamse jongens weten met hun mega hits en enthousiasme binnen en buitenland in te pakken. GROTE ZAAL 16:00 €20 Zaterdag 10 februari Grauzone Festival 2018 Met o.a. Cabaret Voltaire, Michael Gira, Idles, Motorama, Drab Majesty, Bashan en meer. GROTE ZAAL 19:30 €35 Dinsdag 13 februari Rhoda Scott De ‘organisatie met de blote voeten’ kreeg van huis uit al vroeg de hele wereld van soul, jazz en blues mee, welke ze na 70 jaar nog steeds naadloos weten te werven in haar eigen shows. KLEINE ZAAL 20:00 €20

Woensdag 14 februari Bülow Een jonge popzangeres met een single vol synthesizers, bouncy beats en catchy zang. PAARDCAFÉ 20:00 €6

Vrijdag 16 februari Benjamin Fro De Amsterdamse rapper maakt dansbare beats met een maatschappelijk en filosofisch tintje. KLEINE ZAAL 20:00 €12,50 Zaterdag 17 februari Charlie Parr De folk, country en blues artiest reist met zijn gitaar onder de arm de hele wereld over om op alle intieme plekken te spelen. KLEINE ZAAL 20:00 €15 Zondag 18 februari Gard Nilssen’s Acoustic Unity Hij is een van de meest befaamde jazz drummers van Noorwegen en komt binnenkort met een nieuw album. KLEINE ZAAL 20:00 €17,50 Dinsdag 20 februari Algiers Combineer post-punk met gospel, geef er je eigen draai aan door get gebruiken van blues, afro en folk en krijgt Algiers. KLEINE ZAAL 20:00 €14,50

Donderdag 22 februari Catfish Deze bluesband heeft in korte tijd een grote reputatie opgebouwd als uitstekende liveband. KLEINE ZAAL 20:00 €16,50 Vrijdag 23 februari Def Americans Een Johnny Cash tribute. KLEINE ZAAL 20:00 €16,50

Zondag 25 februari Heroes: Grandmaster Flash Grootvader van het Scratchen en dj-legende Grandmaster Flash toont je de geschiedenis van hiphop. GROTE ZAAL 15:00 €22,50

VERWACHT 2 mrt Yori Swart 4 mrt Cool Ghouls 6 mrt Hayseed Dixie 7 mrt Heroes: Celebrating The Music of Joe Cocker 9 mrt Avi Of Fire & The Howlin’ 10 mrt Keep Shelly In Athens 16 mrt Rilan & The Bombardiers 23 mrt Absolutely Floyd 31 mrt Maceo Parker

TivoliVredenburg Vredenburgkade 11, Utrecht www.tivolivredenburg.nl

Donderdag 1 februari Motionless In White Pandora 19:00 €19,25 Vrijdag 2 februari Future Sound of Live Hertz 19:30 €7,50 Otis Gibbs Cloud Nine 19:30 €17,50 Hausmagger De Helling 19:30 €14,50 StarkLinnemann Quartet: Transcending Chopin Club Nine 20:30 €16,50 Zaterdag 3 februari Wang Wen De Helling 19:30 €15 Grapell Club Nine 19:30 €12,50 My Generation: De Popquiz Editie Cloud Nine 21:00 €15

Zondag 4 februari Amparanoia De Helling 19:30 €20 Maandag 5 februari O-Dog’s Entertainment Club Quiz Cloud Nine 19:30 €12,50

Donderdag 8 februari Harry Sacksioni Cloud Nine 19:30 €22,25 Morgan Heritage Pandora 19:30 €28,25 Jasper Blom Quartet & Nils Wogram Club Nine 20:30 €19,25

Vrijdag 9 februari Willy Vlautin plays Richmond Fontaine and The Delines Club Nine 20:00 €15,50 Yung Internet De Helling 20:15 €14 Zaterdag 10 Februari Ntjam Rosie Cloud Nine 19:30 €19,75 Johnny Dowd & Melle de Boer Club Nine 19:30 €14,50

Zondag 11 februari The Bootleg Beatles Grote Zaal 19:00 €22,25 Avishai Cohen’s 1970 Grote Zaal 19:30 €28,25 Woensdag 14 februari I Feel Love(festival) Pandora & Cloud Nine 20:15 €12,50

Donderdag 15 februari Rhoda Scott Cloud Nine 19:00 €20,75 Vrijdag 16 februari Stef Kamil Carlens Cloud Nine 19:30 €25,25 Han Bennk & Joris Roelofs

Club Nine 20:30 €19,25

Reggaebomb presents The Dubbeez De Helling 20:30 €13

Zaterdag 17 februari Pokey LaFarge Grote Zaal 19:00 €25,25 DiCE no. 7 met o.a. Stereo Honey, Blackwave Pandora & Foyer 19:15 €17 Anne van Veen Zingt Club Nine 19:15 €19,25 Zondag 18 februari Seksendört Pandora 19:00 €33 Marmozets De Helling 19:30 €15 Maandag 19 februari Hollie Cook De Helling 19:30 €15 Donderdag 22 februari 3JS Grote Zaal 19:00 €33,50 Ernst Jansz Hertz 19:30 vanaf €20,25 Popquiz Ronda 20:00 €8,50 Poppy Ackroyd Club Nine 20:00 €14,50 Gidge Pandora 20:15 €16 Vrijdag 23 februari Gijs Hendriks Tribute Club Nine 20:15 €16,50 Zaterdag 24 februari Dayna Kurtz Hertz 19:00 €23,25 Zondag 25 februari Wolfert Brederode Trio Cloud Nine 15:15 €21,25 Loney Dear De Helling 19:30 €16

Maandag 26 februari Bugge Wesseltoft Cloud Nine 20:00 €23,25 Dinsdag 27 februari John Smith & Robyn Hitchcock Cloud Nine 19:00 €20,25

Woensdag 28 februari Randy Newman Grote Zaal 19:00 €57 Gisela João Hertz 19:30 €23,25 IAMX De Helling 19:30 €24 Candy Dulfer Pandora 19:45 €29,25 VERWACHT 2 mrt The Boxer Rebellion 17 mrt De Likt 5 apr The Wombats 12 apr Claw Boys Claw 12 apr Lisa Hannigan & The colorist 19 apr Blaudzun 21 apr HAEVN 11 mei GOOSE + Digitalism

ONLINE www.LiveGuide.nl INSTAGRAM LiveGuide FACEBOOK LiveGuide LIVEGUIDE IS EEN INITIATIEF VAN Mark Postema, Jasper van den Dobbelsteen, Wilbert Stuifbergen en Robert Adriaansen REDACTIE Sven Bersee en Elysa van der Ven E-mail: redactie@LiveGuide.nl Postadres: LiveGuideNL, Postbus 720, 6800 AS Arnhem MEDEWERKERS Tekst: Kees Braam, Dave Coenen, Jeroen Haneveer, Thomas van Waardenburg, Mark Dyson (eindredactie) Fotografie: Kim Balster, Danny Clinch, Anton Corbijn, Kirby Gladstein, Mary Kang, Annemarie ten Kate, Tineke Klamer, Studio Rios-Zertuche, Maaike Ronhaar, Batiste Safont (coverfoto), Kenny Sun, Joseph Yarmush SCHRIJVEN VOOR LIVEGUIDE? Mail naar redactie@LiveGuide.nl en leg uit waarom jij de aangewezen persoon bent om interviews te doen met grootheden als Kamasi Washington, De Likt, George Ezra, Donnie en Britney Spears. ONTWERP Robert Adriaansen (Loudmouth) LAY-OUT Marck van Dongen ADVERTENTIEVERKOOP Bel 06-27865885 of mail naar sales@LiveGuide.nl INFORMATIE VOOR PODIA agenda@LiveGuide.nl DRUK Hoekstra Krantendruk - Emmeloord DISTRIBUTIE Citydogs - Budel

Groningers wachten moedeloos op compensatiegeld, maar gelukkig is er nog...

Charlie Parr

The Boxer Rebellion