Page 1

augustus 2012

21

magazine van De Haagse Hogeschool

Win

een g oodi ebag

Zo spring je eruit Budgettips Studentenverenigingen van A tot Z

vind je weg

op de haagse


Spotlight

‘Deze opleiding doet iets met je idealen’ Vier jaar geleden was het Femke Halsema die de opleiding Climate & Management (toen nog Climate & Environment) opende. Nu zou Elco Brinkman op 3 juli de eerste drie afgestudeerden van de opleiding het diploma overhandigen.   Tekst Martine Seijffert • beeld Mieke Barendse Brinkman was verhinderd, maar sprak de studenten wel toe via een videoboodschap: ‘Ik feliciteer jullie niet alleen met het behalen van jullie diploma, maar ook met dat jullie voor een studie hebben gekozen die ons allemaal een stapje verder helpt. Dit is een van de opleidingen van de toekomst.’ De drie kijken met een goed gevoel terug op de opleiding. Zo vertelt Rein Zwart (midden): ‘Deze opleiding doet iets met je idealen. Ik kan nu mijn bijdrage leveren om klimaatverandering tegen te houden.’ Met zijn diploma op zak gaat hij reizen, naar de Himalaya: ‘Om te zien hoe de gletsjers daar langzaam wegsmelten. Dan aanschouw ik pas echt met eigen ogen wat klimaatverandering teweeg brengt.’

2

H/LINK • 21


Persweeën

Inhoud 6  Vind je weg in het doolhof Het hoofdgebouw van De Haagse lijkt duizelingwekkend groot als je net binnen stapt. Link maakt je wegwijs.

10  Hoe overleef ik mijn eerste studiejaar? Tweedejaars vertellen over hun eerste studiejaar en geven je tips voor een vliegende start.

20  Zo spring je eruit Zoek je extra uitdaging of verdieping tijdens je studie? Dan zijn er op De HHs best wat mogelijkheden. 8  Dit kun je verwachten van de introductie 18  Budgettips. Omdat studeren is al duur genoeg is 22  Studentenverenigingen van A tot Z Rubrieken 4 In beeld: je kamer 5  Even bellen met Rob ‘HHs-baas’ Brons 9 Melting Pot: Afghaanse kip 19 Onder de hamer 22  Juweeltjes: met tips, recensies en winactie

Eerste keer Ze was een jaar of vijftig, had een pony die ze meerdere keren per alinea aan de kant harkte met haar vingers. Ze praatte zo veel, dat ze eigenlijk één lange zin uitsprak waarin ze af en toe ademhaalde. En het was liefde op het eerste gezicht. Dat is alles wat ik nog weet van mijn eerste college sociologie. Ik was meteen verkocht voor het vak dat ik vanaf dat moment studeerde, al weet ik niet meer wat Ali de Regt toen allemaal stond te vertellen. Ik weet nog wel dat we als vers gebakken eerstejaars tijdens de koffie vaak nog stonden door te leuteren over alle nieuwe inzichten die we opdeden, maar dat we de eerste weken nogal bakvisachtig vooral níéts over onszelf vertelden. Behalve dan waar je vandaan kwam en of je nog bij je ouders woonde. (Dat kon echt niet, toen.) Nog een paar weken, en dan kom je erachter dat de gezellige planten van de open dag alleen op de open dagen in de school staan, leer je je klasgenoten kennen, ga je op introductiekamp wellicht en dan komt het eerste college. Foeter je voor de eerste keer op het wifinetwerk. De eerste keer tentamenweek – vergeet je ook nooit meer. De eerste vijftigste roosterwijziging (tip: ga met je mede-slachtoffers een biertje drinken om hem te vieren). En je eerste keer op kamers, al woont de meerderheid van je collega-studenten gewoon gezellig bij pa en ma. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat al die eerste keren een grappig gevolg hebben. Omdat je zo veel dingen voor het eerst doet, maak je in korte tijd heel veel indrukwekkende dingen mee. Als je ouder wordt, moet je voor dezelfde hoeveelheid indrukwekkende dingen veel langer uittrekken, want steeds meer dingen worden gewoon en dus niet meer bijzonder. Daardoor gaat de tijd sneller als je ouder wordt, en duurt je studie in je beleving extra lang. Dit is ook je eerste Link – het magazine speciaal voor jou. De enige ook die je thuisgestuurd krijgt. Net als die plantenbakken is dit een eenmalige ‘service’. Daar staat tegenover dat we overal in school terug te vinden zijn. Veel leesplezier!

24 Sudoku & linke strip Schoolstraat 21 2511 AW Den Haag 070 - 3 65 73 06

over link

www.stanley-livingstone.nl

René Rector Hoofdredacteur Link

Link wordt uitgegeven en geproduceerd door de dienst Communicatie & Marketing van De Haagse Hogeschool. Redactieadres Locatie: Ovaal 1.06 Postadres Postbus 13336, 2501 EH Den Haag  e: link@hhs.nl f: 070 445 7554 i: http://link.hhs.nl Redactie Dieuwke de Boer (070 445 8851), René Rector (070 445 8813, hoofdredacteur), Martine Seijffert (070 445 8814), Youri van Vliet (070 445 8796) Studentredacteuren Ilse van Beest, Esther Bliek, Martin Cok, Patty Elbersen, Ruurd de Graaf, Can Guneyli, Tim de Jong, Martina Koleva, Simone Krouwer, Leena Laitinen, Paul van Leeuwen, Michael Rizkalla, Thalita da Silva Lingers Medewerkers Charlotte Fritschy, Dave van Ginhoven, Christin Zitter Strip Margreet de Heer Beeld Mieke Barendse, Quintin van der Blonk, Kim Eijkelhof, Vincent van den Haak, Bas Kijzers, Anke Nobel, Mireille Schaap Vormgeving Mustafa Özbek, Josean de Pie Druk OBT bv, Den Haag Advertenties Bureau Nassau, Achterom 100c, Hoorn Postbus 4130, 1620 HC Hoorn e: info@bureaunassau.nl t: 020 – 623 0905  f: 020 – 639 0846 i: www.bureaunassau.nl ISSN 2210-7983 Copyright Het is verboden zonder toestemming van de redactie artikelen geheel of gedeeltelijk over te nemen. Link verschijnt maandelijks. Het volgende nummer komt uit op 30 augustus.

21 • H/LINK

3


In beeld Pacifistisch en kleurrijk

[1]

Een oproep om een foto van je kamer in te sturen, zo vlak voor de zomervakantie… Dat is vragen om problemen. Van de 21 oproepen die we tot nu toe in de Linkhistorie hebben gehad, kon de kamerfoto op het minste enthousiasme rekenen. Toch was ‘De Obrecht’ [1] niet te beroerd om nog een keer hun pareltje onder de aandacht te brengen. Het studentenhuis aan de Obrechtstraat wist in mei de titel ‘Studentenhuis van het Jaar 2012’ te winnen en daar zijn de 26 bewoners – geheel terecht – nog steeds trots op. Lisanne Fioole, (bijna) derdejaars Bewegingstechnologie, was zo enthousiast en stuurde gelijk twee foto’s op [2, 3] Ze noemt haar kamer in Delft ‘klein maar fijn’, zo klein zelfs dat het bed dienst doet als eettafel. Zouden de drie logees ook allemaal in dat bed hebben gelegen? Anderen zijn trotser op de buitenkant van hun woning, zo ook Margaux Estourgie. Op de foto [4] geniet ze van haar balkon en het heerlijke zomerse weertje. ‘Trots’ is het woord niet bij Maxine van der Eijk van European Studies. Zeker omdat de persoon in haar bed lazarus is [5]. Maxine is wel zo aardig om hem wat toe te dekken, inclusief jassen, fleecedekens, lakens én de fles die hij had leeggedronken. De vierdejaarsstudente Communicatie Ilse van Beest twijfelde nog of ze wel een foto van haar portiek mocht insturen [6]. Jazeker! Sterker nog, de combinatie van kleurtjes, een hoog aaibaarheidsgehalte en de pacifistische instelling, maakt dat deze inzender wegloopt met de vijftig euro.

[6]

[5]

Ook 50 euro? We zijn benieuwd wat jullie deze zomer doen. Vakantie vieren? Werken? Of dagelijks naar Scheveningen? Laat het ons zien. Vertel wie op de foto staat, wat we op de foto zien en wie je zelf bent. Stuur je foto voor 24 augustus naar hlink@hhs.nl. Je maakt kans op een tegoedbon van vijftig euro.

4

H/LINK • 17


Even bellen met Rob - de baas - Brons [2]

‘Kijk naast je en maak vrienden’ Rob Brons is de ‘grote baas’ van De HHs, oftewel voorzitter van het College van Bestuur. Hij moet ervoor zorgen dat studenten onder de beste omstandigheden aan De Haagse kunnen studeren. Een korte kennismaking. tekst Youri van Vliet • beeld Mieke Barendse

Wat wilde je worden toen je tien was?

[3]

Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik ooit zo’n droom had. Dat had ook te maken met het perspectief dat ik in mijn jonge jaren had. We woonden in een arbeiderswijk, mijn vader was postbezorger en mijn moeder was huisvrouw. In die tijd was het niet normaal om de sfeer van je straat te ontgroeien.

Was je de eerste van je familie die ging studeren?

[4]

Ja. Daarvoor had ik nog nooit een universiteit van binnen gezien. Ik herinner mij nog de collegezaal met daarin 1.200 stoelen. Gigantisch! Ik heb nu ook veel compassie met de eerstegeneratiestudenten die hier rondlopen.

Je ging Rechten studeren. Heb je je diploma keurig na vier jaar gehaald? Ik heb uiteindelijk 4,5 jaar gestudeerd. Ik had een forse bijbaan als zwemtrainer van een ploeg die in ’76 kampioen van Nederland werd en ik was voorzitter van de Reddingsbrigade. Verder heb ik een tijdje in het ziekenhuis gelegen en ten slotte ben ik vlak voor mijn afstuderen nog getrouwd. De huwelijksreis zorgde ook voor wat vertraging.

Toen ik ging studeren zei de decaan: ‘Kijk goed links en rechts van je want na de kerst is je buurman of buurvrouw verdwenen.’ Wat zou jij de eerstejaars willen meegeven? Kijk links en rechts van je en maak vrienden. Natuurlijk moet je goed je best doen, maar er is ook een leven naast je studie. De wisselwerking tussen studeren en een rijk sociaal leven hebben, maakt je kans van slagen naar mijn idee veel groter.

21 • H/LINK

5


Wegwijs

Vind je weg in het Je eerste dag op de hoofdvestiging van De Haagse Hogeschool: met kramp in je nek tuur je de verdiepingen af. Trappen leiden in alle richtingen. Rare namen hoor je: Ovaal, Rugzak, Slinger, Strip. Met deze plattegrond loods je je klasgenoten in no time van Slinger 3.55 naar collegezaal K.43.  tekst Martine Seijffert • beeld Mieke Barendse

Copyshop

Dok75 Locatie: Begane grond Strip (vanaf het Centraal Restaurant naar links). Wat vind je er? Een restaurant met bargedeelte. Nuttig omdat: Studenten Facility Management hier in het kader van hun studie de toko draaiende houden terwijl jij voor een schappelijke prijs kan genieten van een fatsoenlijke café-maaltijd. Open: ma t/m vr: 09.30-20.00u. Looptijd: 2 minuten en 25 seconden.

Foyer Locatie: Onder de aula (die geelgroene koker) de trap af Wat vind je er? Alle collegezalen beginnend met een K, de ingang naar het sportcomplex en een piano. Open: ma t/m do: 08.00-23.00u. Vr: 08.00-19.00u. Looptijd: 1 minuut en 17 seconden

Locatie: Strip 0.76 (vanaf het Centraal Restaurant naar rechts) Nuttig omdat: Je hier moet zijn als je je scriptie of stageverslag in wilt laten binden of een snelhechter nodig hebt. Open: ma t/m do: 08.3018.30u. Vr: 08.30-17.30u. Looptijd: 2 minuten en 11 seconden

Sporthal Locatie: Ingang in de foyer. Wat vind je er? Een drieveld-sporthal, een fitnessruimte, douches, kleedruimtes, zweetlucht. Nuttig omdat: Je hier doordeweeks diverse sporten kan beoefenen via Bureau Hogeschoolsport: o.a. aerobics, basketbal en badminton. Open: De tijden van de diverse sporten zijn terug te vinden op de portal. De fitnesszaal is doordeweeks open van 11.00-22.00u (vr. tot 18.00u). Looptijd: 1 minuut en 23 seconden

6

H/LINK • 21

Studieloopbaancentrum Locatie: Ovaal 1.68 Wat vind je er? Folders en boekjes over studiekeuze. En de kamer van de Studentenpsycholoog. Nuttig omdat: Medewerkers hier openstaan voor je vragen over je (studie)loopbaan. Zo kan je een oriëntatiegesprek aangaan, je eigen loopbaan uitstippelen en verschillende tests doen. Open: Ma/wo/do: 10.00-16.00u. Di: 12.00-16.00u. Vr: 10.00-13.00u. Looptijd: 1 minuut en 3 seconden

Loket Rechtsbescherming Locatie: Ovaal 1.33 Nuttig omdat: Je hier terecht kan als je je door een besluit van de hogeschool benadeeld voelt. Bij het loket kan je een bezwaar, beroep of klacht indienen. De medewerkers zorgen ervoor dat je bezwaar bij de juiste commissie terecht komt. Open: ma t/m vr: 09.30-12.30u. Looptijd: 1 minuut en 7 seconden


doolhof Tafelvoetbal Locatie: Studielandschap vijfde etage Slinger (vlakbij Slinger 5.03) Nuttig omdat: Je af en toe even je gedachten moet verzetten. Open: ma t/m do: 08.0023.00u. Vr: 08.00-19.00u. Looptijd: 3 minuten en 1 seconde

Bureau Studentenzaken Locatie: Ovaal 4.03 Nuttig omdat: Je hier hulp kunt krijgen bij het oprichten van een studie- of studentenvereniging, je hier te weten komt of je recht hebt op extra financiële ondersteuning als je bijvoorbeeld in een bestuur plaatsneemt en je ook gewoon langs kan lopen met een leuk studenteninitiatief. Open: Tijdens kantooruren kan je langslopen. Looptijd: 2 minuten en 22 seconden

Officieuze gebedsruimte Locatie: Links van Slinger 1.53 de deur door, onderin het trappenhuis. Wat vind je er? Een kale, betonnen vloer. En bidkleedjes, als ze niet zijn weggehaald. Nuttig omdat: De hogeschool een officiële gebedsruimte niet wil faciliteren. Open: ma t/m do: 08.00-23.00u. Vr: 08.00-19.00u. Looptijd: 2 minuten en 14 seconden

IT-Servicedesk Locatie: Slinger 2.58, naast de loopbrug naar het Ovaal Wat vind je er? Soms een rij. Nuttig omdat: Je hier terecht kan met al je vragen en opmerkingen over IT en audiovisuele middelen op de hogeschool. Open: ma t/m do: 08.00-22.00u. Vr: 08.00-17.00u. Looptijd: 1 minuut en 35 seconden

Kantine Locatie: Vlakbij Slinger 3.55, tussen de loopbruggen naar het Ovaal. Wat vind je er? Een gloednieuwe kantine met Eurest als cateraar. Nuttig omdat: Deze outlet de enige kantine in de Slinger is. Open: ma t/m vr: 09.00-15.00u. Looptijd: 1 minuut en 55 seconden

Disclaimer: • De verslaggeefster is in rustig wandeltempo vanaf de hoofdingang via de (veronderstelde) snelste weg naar de locatie gelopen zonder gebruik te maken van liften. • De redactie van Link is niet verantwoordelijk voor het te laat aankomen bij een van bovengenoemde locaties.

21 • H/LINK

7


Oh oh

Intro 2012... doe jij ook

Kom eind augustus naar de introductieweek en maak zo kennis met De Haagse, je opleiding, je medestudenten en de stad. Een overzicht van de activiteiten.   tekst Youri van Vliet • beeld Quintin van der Blonk

D

e centrale introductie van De Haagse Hogeschool begint officieel op maandag 27 augustus en duurt tot donderdag 6 september, maar de activiteiten beginnen eigenlijk pas op woensdag 29 augustus. Vanaf dat moment staan er op het plein voor de hoofdingang, op het binnenplein

en in de tuin achter de hoofdvestiging verschillende terrasjes, bars, lounges en feesttenten. Gedurende de hele week kan je dan informatie krijgen van de verschillende studentenverenigingen (zie pagina 14 voor een overzicht), en organisaties zoals Studeren op Maat (zet zich in voor studenten met een functiebeperking) en de Haagse Studentenvakbond. Ook kan je meedoen met allerlei activiteiten zoals je conditie laten testen bij Hogeschoolsport, tafelvoetbal spelen bij studentenvereniging Navigators en in de HHs-tuin kan je roeien met roeivereniging Pelargos. En iedere middag tussen 12.00 en 13.00 uur is er een hoofdact in het Atrium. Vorig jaar stonden er bijvoorbeeld een sambavoorstelling, een slangenshow

Twee introducties in Delft Studeer je in Delft? Doe dan mee met de OWEE (Ontvangst Week Eerstejaars) en de DIAS (Driedaagse Introductie Aankomende Studenten). De DIAS is speciaal voor studenten van De Haagse Hogeschool, en de OWee is voor alle Delftse studenten. De DIAS is in het weekend van 17-19 augustus. Op vrijdag word je om 8.30 uur op school verwacht. In groepjes van negen medestudenten

8

H/LINK • 21

plus een ouderejaars onderneem je allerlei activiteiten. Zo wordt de aula omgebouwd tot een theater en word je vermaakt door een cabaretier, maak je een tocht door Delft en leer je de docenten en studieverenigingen kennen tijdens de spellen. En in de kelder van TIS Delft vinden de feesten plaats. De DIAS kost vijftig euro, hiervoor krijg je een volpension: ontbijt, lunch en diner. Zondagavond ben je vrij om weer naar huis te gaan, of je gaat gelijk door naar de OWee.

Op zondagavond 19 augustus om half acht is namelijk de onofficiële opening van de OWee op de Beestenmarkt waar Delfste studentenbands optreden. Na deze opening gaat de OWee nog door tot donderdag 23 augustus. Op het programma staat Sight Seeing in Delft, bezoeken aan de verschillende studentenverenigingen, een sport- en cultuurdag, en een festivaldag. Kosten: 65 euro.


Melting pot Liefde van Afghaanse man gaat door de maag

mee?

Narges Ghafooryan, vierdejaars Law-studente, nodigde Link uit om de rijke smaken van de Afghaanse keuken te proeven. ‘Als je in Afghanistan lekker kookt voor een man, kan hij zomaar de volgende dag om je hand vragen!’  tekst Simone Krouwer • beeld Quintin van der Blonk

Wat ga je voor ons koken? Ik ga palauw met qorme morg maken, een traditioneel Afghaans gerecht. Op z’n Hollands gezegd is dat basmatirijst met kip gestoofd in tomatensaus. Rijst en vlees vormen samen met deeggerechten de basis van de Afghaanse keuken. Je serveert het met een salade met de smaakmakers koriander en munt. Verder zijn de uien in de tomatensaus belangrijk; bijna alles begint bij ons met uien!

Wat zijn de Afghaanse eetgewoonten? met buikdanseres, moderne dans en verschillende muziekvoorstellingen op het programma. Link organiseert op maandag 3 september tussen 11.00 en 13.00 een fotoshoot met een professionele fotograaf. We zoeken namelijk regelmatig studenten voor onze cover, maar je kan natuurlijk ook gewoon langskomen om een mooie foto van jezelf te krijgen.

Oh Oh Intro Een hoogtepunt van de introductieweek vormt Oh Oh Intro op woensdag 5 september. Dit festival voor alle 35.000 Haagse studenten wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en is volgens de organisator Acku ‘dè start van de mooiste tijd in je leven’ (lees ook op pagina 23 ‘De tips van’ van Samantha Nieuwpoort). Oh Oh Intro vindt plaats op de Lange Voorhout, het feest gaat los om 15.00 uur. Zit je op dat moment nog op school? Dan kan je - jawel - de boot nemen. Achter de hoofdvestiging van De Haagse Hogeschool bij roeivereniging Pelargos vertrekt er vanaf 15.30 elk uur een boot richting het festival. Er zijn drie podia waar diverse artiesten zoals DJ Ziggy en DJ Ruud optreden en verder staan er alle Haagse studentenverenigingen en tientallen interessante organisaties. De populaire band Shermanology, bekend van Can’t stop me met DJ Afrojack, sluit het festival af.

In Afghanistan eten we altijd uitgebreid. De hele familie zit op een groot kleed op de grond en we eten gewoon met onze handen. Je hoeft trouwens niet bang te zijn om met een lege maag te eindigen, want er is altijd ruim voldoende voor als er gasten aanschuiven. Ik woon sinds mijn tiende in Nederland en hier eten we gewoon samen aan tafel; dat is wel zo praktisch.

Is het in Afghanistan belangrijk om goed te kunnen koken? Ja, dat is superbelangrijk! Als je daar een avond lekker voor een man kookt, dan vraagt hij bij wijze van spreken de volgende dag direct om je hand. In Afghanistan staan vrouwen uren in de keuken voor een maaltijd. Ik ben zelf totaal niet zo. Als drukbezette studente houd ik het graag simpel. Eigenlijk eet ik zelf weinig Afghaans; ik ben gek op Russisch en Italiaans eten en sushi. Ik wil later best graag in andere landen wonen, maar ik ga niet meer terug naar Afghanistan. Daar is het helaas niet veilig en bovendien heb ik dan als vrouw weinig kansen.

Palauw met qorme morg matig pittig 30- 40 minuten 15 euro voor vier porties benodigde kookkunst: valt mee niet vegetarisch (wel mogelijk) Recept OP LINK ONLINE Bekijk het recept van palauw met qorme morg en een filmpje over hoe het te bereiden op link.hhs.nl

Wil jij Link uitnodigen in jouw keuken en vertellen over je roots? Stuur dan een mailtje naar link@hhs.nl. 21 • H/LINK

9


Survivalgids

Hoe overleef ik mijn

eerste Het is zover, je studietijd gaat beginnen. Je voorgangers, nu bijna tweedejaars, vertellen over hun propedeusejaar en geven je tips voor een vliegende start. Samen met advies van studieloopbaanbegeleiders en tutoren vormt dit jouw survivalgids.   tekst Dieuwke de Boer • beeld Bas Kijzers

‘Mijn eerste semester heb ik gehaald op hertentamens’ ‘Ik heb de studie eerst echt onderschat. Als ik twintig pagina’s moest lezen, dacht ik: “Dat doe ik even”, maar dan bleek het opeens zo moeilijk Engels te zijn. Het is veel werk. En je kunt het niet vergelijken met de middelbare school, waar je alles voorgekauwd krijgt. Hier krijg je een modulehandleiding: doe het maar. Ik moest bijvoorbeeld een mindmap maken, maar wist niet wat dat was en had een mooie samenvatting gemaakt. Ik wist toen nog niet dat je een leraar altijd kunt mailen en dan antwoord krijgt. Mijn eerste semester heb ik gehaald op hertentamens. Om dat te voorkomen moet je echt een schema maken van wat je moet doen. En als je je huiswerk ruim inplant, heb je nog wat ruimte om het uit te stellen. Ik was echt een laatste-momentpersoon, maar ben nu vooruitgegaan naar een dag-van-tevorenpersoon.’

Thalita da Silva Lingers (20 jaar) In september tweedejaars European Studies (English stream) 50 studiepunten gehaald

10

H/LINK • 21


studiejaar? Vanaf dag één Alles is nieuw. Het is verleidelijk de tijd te nemen om te wennen, maar een achterstand is lastig in te lopen. Wil je niet bij de vijf procent afvallers horen in december, zorg dan dat je vanaf de eerste dag alle lessen volgt. Ook als er geen aanwezigheidsplicht is. Lees de opgegeven stof en maak je opdrachten. Wees bereid hard te werken.

hbo van je verwacht wordt. Lees daarom goed de modulebeschrijvingen. Vraag je docent wat je moet kunnen en kennen om een vak te halen. En maak oefententamens: die helpen je het niveau in te schatten.

Leer elkaar kennen Natuurlijk is de introductie een eerste kennismaking met je klasgenoten, maar ook daarna is het handig

Timemanagement Een goede planning kan je helpen uitstelgedrag buiten de deur te houden. Als je je daaraan houdt tenminste. Plan achterstevoren: ga van je deadlines en tentamens terug naar de startdatum. Vergeet niet je bijbaan, sport, sociale leven en eventueel zelfs je slaaptijd erin te zetten. Dan zie je waar de knelpunten zitten en waar je nog ruimte hebt. Hou er rekening mee dat projectgroepen vaak veel tijd opslokken.

Weet wat verwacht wordt Als je begint met studeren is er vaak een kloof tussen wat je gewend was op je vorige school en wat op het

‘De gedachte dat ik mijn P niet zou halen, maakte me bang’ ‘Midden in het studiejaar ben ik op mezelf gaan wonen. Hoewel ik een huisgenoot heb, ging ik me wel eenzaam voelen. In die periode is ook een familielid overleden en speelden er in mijn thuissituatie dingen. Ik wou heel graag m’n P halen in een jaar en ik dacht echt dat ik m’n vijftig studiepunten niet zou halen en niet verder zou mogen. Die gedachte maakte me best bang. Ik heb erover gepraat met mijn slb’er en dat nam een hoop stress weg. Ze vertelde me dat je een nbsa (negatief bindend studieadvies, red.) kunt aanvechten als je persoonlijke situatie bekend is bij de decaan. Zo rond februari kreeg ik ook een tutor. Die kon mij extra uitleg geven als ik iets niet begreep of als ik het in de les niet kon volgen. Die hulp was handig, ook omdat mijn gehoor niet optimaal is.’

Estherbel Venema (21 jaar) In september tweedejaars Voeding en Diëtetiek 57 studiepunten gehaald, hoopt in augustus na een herkansing haar propedeuse te hebben

21 • H/LINK

11


‘Ik heb iemand in de buurt die me kan motiveren’ ‘Het afgelopen jaar ben ik als mens erg gevormd. Ik ben actief geweest als student. Ik ben gevraagd voor de opleidingscommissie, waarin ik de eerstejaars vertegenwoordig. Vanuit studenten kijken we hoe we onderwijs beter kunnen maken. En buiten de studie ga ik naar debatten, zet ik me in voor studentenorganisatie SIFE en ben ik politiek actief. Het vergroot je netwerk en verscherpt je vaardigheden. Daarnaast werk ik parttime. Ik heb wel momenten gehad dat ik gas terugnam. Ik pendelde eerst vanuit Breda, maar ben in februari in Den Haag gaan wonen. Dat scheelt. Ik huur nu samen met een bevriende studiegenoot een appartement in Den Haag. Dat is ideaal: ik heb minder kosten en iemand in de buurt die me kan motiveren. Het is belangrijk dat je een paar mensen hebt met wie je dingen kunt terugkoppelen. Dan kun je elkaar versterken.’

en gezellig om mee te doen met activiteiten waar je studiegenoten ontmoet. Als je ‘sociaal integreert’, voel je je beter op je plek. En dat is weer goed voor je studieprestaties. Kijk bijvoorbeeld of je opleiding een studievereniging heeft.

Zoek studiemaatjes Het lukt niet iedereen om in je uppie thuis gedisciplineerd en geconcentreerd te studeren. Met elkaar studeren helpt. Je kunt opdrachten samen doornemen, elkaar helpen als je de lesstof niet begrijpt en brainstormen. Bijkomend voordeel: het is een stok achter de deur en zorgt voor sociale controle. (‘Waar was je nou?’)

Praat over je twijfels

Paul de Jong (24 jaar) In september tweedejaars Bestuurskunde / Overheidsmanagement 53 studiepunten gehaald

Veel eerstejaars voelen zich onzeker. Kan ik het wel? Zit ik op m’n plek? Het voelt misschien niet stoer, maar het is slim om je twijfels te bespreken. Stap naar je studieloopbaanbegeleider (slb’er), mentor of tutor. Samen kun je ontdekken of je verwachtingen van de opleiding kloppen. Indien nodig krijg je hulp bij het switchen naar een andere opleiding. Ook als je onzeker bent over je eigen kunnen of een privésituatie het studeren in de weg zit, ben je bij je slb’er aan het goede adres. Die kan je tips geven en eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld het Loopbaancentrum voor een ondersteunende cursus of naar de decaan.

Ontdek je leerstijl Werk je graag met schema’s en samenvattingen? Of vind je een keer doorlezen voldoende als je de stof begrijpt? Wil je graag precies horen van je docent wat je moet weten? Of ga je zelf op zoek naar meer info en toepassingen? Het is goed om je eigen leerstijl te kennen. Doe bijvoorbeeld de leerstijlentest van Vermunt (vraag het je slb’er of kijk op internet). Dan weet je je sterke en zwakke punten en kun je je verder ontwikkelen. Experimenteer en ontdek welke manier van werken bij je past.

Ken de regels Laat je niet verrassen door de spelregels van de hogeschool. Lees het Onderwijs- en Examenreglement van je opleiding. Dan weet je bijvoorbeeld hoeveel studiepunten je minimaal moet halen en of je cijfers binnen

12

H/LINK • 21


een vak mag compenseren. En je vindt er praktische antwoorden op vragen als ‘hoe meld ik me ziek’ en ‘hoe meld ik me aan voor tentamens’.

Koop je boeken Ze zijn duur en je weet nog niet wat je eraan hebt. Toch is het handig om je boeken te kopen. In ieder geval die van je eerste blok (kijk op pagina 18 bij de budgettips hoe je goedkope boeken kan vinden). Daarna kun je altijd nog zien of je de andere boeken kunt lenen of kopiëren. Regel het wel aan het begin van een blok, dan kun je ze meteen gaan gebruiken en haal je er het meeste uit. Wacht niet tot het laatste moment: iedereen heeft in tentamentijd zijn eigen exemplaar nodig. En tijdens de lessen ben je afhankelijk van medestudenten. Dat waardeert niet iedereen.

Stel vragen Van je docent mag je vakmanschap en vakkennis verwachten. Maar denk niet: de docent vertelt het allemaal wel. Laat je afwachtende houding thuis en wees nieuwsgierig en kritisch. Durf vragen te stellen. Vertel je docent wat jij wilt weten. En kaart het aan als je iets niet begrijpt.

Taal & Wiskunde Nederlandse taal en wiskunde kunnen een issue zijn. Het niveau van de havo en het mbo sluit vaak niet goed aan bij het hbo. Weet je dat taal een zwak punt van je is of heb je moeite met wiskundige en financiële vakken, pak het dan meteen aan en vraag om ondersteuning. Die is er namelijk en dat scheelt je veel stress en een achterstand. Vraag bijvoorbeeld of je extra ‘rekenlessen’ of een taaltutor kunt krijgen. Naast je lesboeken (betaalde) kranten lezen is ook goed voor je taalontwikkeling. De meeste dagbladen hebben een speciaal studentenabonnement.

Lees Leer als een speer In dit boek van Jan-Willem van den Brandhof (ook te leen in de hogeschoolbieb) staan allemaal technieken om beter, sneller en leuker te leren. Bijvoorbeeld hoe je kunt speed readen: snellezen en toch alles onthouden. En hoe je mindmappen kunt gebruiken om je kennis in een overzichtelijk schema te gieten.

‘Het duurde even voor we echt een klas waren’ ‘Mijn eerste indruk van de school? Groot… echt heel groot. In het begin liep ik gewoon achter de anderen aan. Ik had een introkamp gehad, dus kende m’n klas al. Dat was fijn. Al duurde het even voordat we een echte klas waren. Twee of drie mensen kwamen met ideeën voor klasse-uitjes. Dan leer je iedereen kennen en gaan dingen ook makkelijker. Wij sturen bijvoorbeeld altijd onze aantekeningen en samenvattingen aan elkaar door. En een keer hebben we met de hele klas van internet een ‘officiële’ samenvatting gekocht voor dertig cent per persoon ofzo. Ook hebben we met de klas een Facebook-groep. Dat is echt handig. Als je dan een vraag hebt, stel je die daar en je krijgt snel antwoord. Ook als er een les uitvalt zetten we het erop. Niet iedereen kijkt op de portal en dan weet je het toch.’

Sarah Kisman (18 jaar) In september tweedejaars Sociaal Pedagogische Hulpverlening Propedeuse (60 studiepunten) gehaald

21 • H/LINK

13


Naast je studie

Het grote studentenve

Overweeg je bij een studentenvereniging te gaan? Lees dan dit overzicht en kies de vereniging die bij je past.  tekst Patty Elbersen en Youri van Vliet • beeld Mireille Schaap

14

H/LINK • 21


renigingen Ars Vivendi Volgens hun website ‘dé christelijke studentenvereniging in Den Haag’. Organiseert naast de wekelijkse sociëteit ook tweewekelijkse bijbelstudies. Hoewel de vereniging zich richt op het christelijk geloof, zijn ze naar eigen zeggen ‘zeker niet bang om soms gewoon flink de student uit te hangen!’. arsvivendi.nl

ASUTHU De African Student Union The Hague University is een pan-Afrikaanse, niet-religieuze, niet-partijgebonden, multiculturele vereniging De vereniging is opgericht om Afrikaanse studenten zich thuis te laten voelen en elkaar te helpen bij de studie. Daarnaast willen ze de Afrikaanse cultuur promoten. Meer informatie op Facebook.

len halen. Dynamica investeert in de leden door het geven van cursussen, lezingen en door het organiseren van bijeenkomsten waarin maatschappelijke onderwerpen centraal staan. dynamicasv.nl

Eurasia Een studentenvereniging met een Turkse achtergrond die onder andere het dansconcept Efeler Zeybek aanbiedt. eurasiasv.nl

Haagsch Studenten Schutters Korps Pro Libertate (HSSK) De vereniging organiseert meerdere keren per jaar schietoefeningen, in Den Haag, maar ook op militaire kazernes elders in Nederland. Leden kunnen ook meedoen aan nationale en internationale marsen. hssk.nl

CSV Alpha Den Haag

Haagsche Studenten Vereeniging (HSV)

Deze christelijke studentenvereniging is ‘een open, informele en interkerkelijke studentenvereniging,’ aldus de website. Ze organiseren elke week een kringavond waarin gediscussieerd wordt over het geloof. Ook zijn er regelmatig activiteiten zoals een sinterklaasfeest en een kerstgala. Om je bij Alpha aan te sluiten is interesse in het christelijke geloof voldoende. alphadenhaag.nl

De in 1929 opgerichte studentenvereniging is de oudste van Den Haag. De kernactiviteit is het borrelen en feesten op de Sociëteit. De HSV heeft een vergunning om de hele nacht open te blijven. haagschestudent.nl

Hindoe studenten forum Den Haag (HSFN) HSFN wil de samenhang onder Hindoe-studenten in Nederland vergroten. Daarnaast organiseren ze amuserende en informerende activiteiten. hsfn.nl

Dynamica Deze Marokkaanse studentenvereniging vormt een brug tussen verschillende culturen en staat open voor ambitieuze studenten die het meeste uit zichzelf wil-

H.S.C. INTAC van Zwijndregt INTAC staat voor INTer-ACtie en het betekent: omgaan met verschillende mensen en een hoog groeps-

Mashriq ‘Door onze multiculturele aanpak voelt iedereen zich betrokken’ Voor wie geïnteresseerd is in andere culturen, is studentenverenging MashriQ een goede optie. Deze multiculturele vereniging die in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is gevestigd, heeft Arabische wortels, maar beperkt zich niet tot één cultuur en iedereen kan lid worden. Fatih Arslan, de voorzitter van MashriQ Den Haag vertelt: ‘We organiseren onder andere Halalborrels en de MashriQuest. Bij de Halal-borrel zijn ook vegetarische, Nederlandse en Turkse hapjes aanwezig. De MashriQuest is een lezingavond met gastsprekers. Afgelopen studiejaar ging er een in op het kwaad in de mens. De gastsprekers waren een imam, een boeddhist en een psycholoog.’ Alle activiteiten die MashriQ

organiseert proberen ze multicultureel te benaderen. Fatih vervolgt: ‘Door een multiculturele aanpak inspireren we leden en creëren we samenhang tussen verschillende culturen en achtergronden. Hierdoor voelen alle studenten zich betrokken en dat is ook ons doel.’ De leden komen middels de activiteiten minstens één keer per maand bij elkaar en sinds kort organiseert MashriQ ook reizen en stedentrips. Fatih: ‘In juni hadden we een citytrip naar Parijs en eind september staat er bij MashriQ Rotterdam een studentenreis naar Marrakesh op de planning.’ Wil je één van de activiteiten bijwonen? Ga dan naar de contactpagina via mashriq.nl

21 • H/LINK

15


gevoel. Verder staat de sociëteit centraal voor borrels, bbq’s, loungen en feesten. Daarnaast organiseren ze evenementen zoals een IT-weekend, een zeilweekend, sportevenementen en gala´s. intac.nl

InterAccess Deze organisatie voor en door internationale studenten van Den Haag organiseert activiteiten zoals gastsprekers, discussies, presentaties, festivals en reizen. In het weekend zijn er excursies, (fiets)tochten, pokertoernooien en feesten. interaccess.nl

Pallas Athene Deze vereniging is vernoemd naar de Griekse godin van de wijsheid en is er vooral voor de ondernemende student. Zo krijg je de mogelijkheid om onder andere seminars over uiteenlopende onderwerpen te volgen, bijvoorbeeld een masterclass Beleggen bij ABN Amro. pallas-athene.nl

Pelargos Altijd al willen roeien? Studentenvereniging Pelargos heeft een eigen botenloods aan de Cruquiuskade, vlak achter De HHs. Met mooi weer zit je op het water en met slecht weer zijn er indoortrainingen. Na de trainingen wordt er geborreld in stamkroeg De Momfer. pelargos.nl

MashriQ SV Studeren op maat

Zie kader op pagina 15.

Het doel van deze organisatie is om studeren met een functiebeperking te optimaliseren. studerenopmaat.com

Navigators Hun roeping: ‘Het Evangelie van Jezus en zijn Koninkrijk verspreiden onder alle volken, door geestelijke generaties van arbeiders, die leven en discipelen maken onder mensen die Jezus niet kennen.’ navigators.nl

Nova Nova is de studentenvereniging van De HHs in Delft. Elke donderdag is de SooS open en voor iedereen toegankelijk. ‘s Avonds wordt er gekookt zodat iedereen kan blijven eten. Om de paar weken is er een themaavond, met bijvoorbeeld een bandje, klaverjassen, bbq, dj’s en cabaret. sv-nova.nl

Team Haagse Hogeschool – Race of the Classics (ROTC) De Race of the Classics is sinds 1989 een belangrijk evenement voor studenten met een zeilhobby. Met een traditioneel getuigde boot vaar je van Rotterdam naar Engeland. teamhaagsehogeschool.nl

Valerius studentenkoor en orkest Zie kader.

Valerius

‘Je kunt lid worden als het klikt tijdens de repetitie’ Studentenorkest Valerius speelt onder leiding van een professionele dirigent een breed scala aan klassieke stukken zoals de 1e symfonie van Tsjaikovski, de 8e van Dvorák en de 1e van Mahler. Iedere student die een instrument speelt, kan op dinsdagavond in de Aula vrijblijvend van 19.30 tot 22.00 uur komen repeteren. Judith Magdelijns, pr-medewerker van Valerius en muziekliefhebber, vertelt: ‘We hebben altijd behoefte aan mensen die strijkinstrumenten spelen, maar uiteraard zijn alle andere instrumentgroepen ook van harte welkom. Als er tijdens het repeteren een klik ontstaat, dan is het een optie om lid te worden.’ Het repeteren is de voorbereiding op de ongeveer vier concerten die Valerius jaarlijks geeft. Maar in 2011 is het orkest ook naar China gegaan voor een serie concerten op uitnodiging van het Ministerie van Cultuur van de provincie Jiangsu. Naast muziek, maken de leden natuurlijk ook plezier. Judith: ‘Na het repeteren gaan we vaak ergens wat drinken. Ook hebben we twee keer per jaar een studieweekend: gezellig met z’n allen muziek spelen en lol hebben. De vereniging is dus erg muzikaal, maar

16

H/LINK • 21

ook heel gezellig en dat plezier vinden we altijd weer terug tijdens de repetities en concerten.’ Meerepeteren? Stuur dan een e-mail naar aanmelding@studentenorkest. nl of kijk op studentenorkest.nl


zoekt

Tune in op

journalistiek talent

Link, het onafhankelijke nieuwsmedium Heb jij altijd voor de schoolkrant geschreven? Zoek je een platform voor je blogs? Of wil je de mogelijkheid grijpen journalistieke ervaring op te doen? Link is op zoek naar

van De Haagse, houdt je op de hoogte van HHs-nieuws, weetjes en achtergronden.

bloggers & studentredacteuren

Lees het magazine Link Iedere maand op alle HHs-locaties verkrijgbaar

Surf naar Link online Altijd het laatste nieuws op link.hhs.nl

Als jij goed bent in het observeren van kleine alledaagse taferelen, een scherpe mening hebt en dito pen, dan pas je in het profiel van een Linke blogger. Reageer als je om de week een blog voor Link online wilt schrijven.

Like ons op Facebook Iedere dag updates op facebook.com/

Ben je meer een journalistiek type, dan past de functie van studentredacteur je beter. Je schrijft dan onder meer rubrieken voor het magazine en wordt op pad gestuurd voor reportages of interviews voor de site. Uiteraard krijg je betaald en daarmee heb je gelijk een bijbaantje dat goed op je cv staat.

hhslinkonline

Volg Link op Twitter Iedere werkdag op @hhslink

Interesse? Mail dan je motivatie en een voorbeeld van je schrijven (maximaal 400 woorden) naar link@hhs.nl. Wil je meer info? Bel dan de redactie: 070-445 88 13.

Heb je iets te melden? Mail dan naar link@hhs.nl

Volgende maand in release 30 augustus 11 12 13 14 1 Vind je dr i 5 16 tips voor ee Liaa rst arsf & ejae 17 d e s 4

Internationalisering

september 2011

oktober

magazine van

zodat

nodig

goede

basis

blijven

vijf

stage die past

inzet

2012

8 ten 1lectora

laten regionale

belangrijke domeinen samenleving

volgen

belangrijk kwaliteitWinIn nend

een

ten

zomerverhal e tips naar en zen-s

tudent

kennis

extra

partners

professionele

mei 2012

Vra

glish

Stijl 20 3 HHs’e rs hun kl over eding

magazine van De Haagse HogescHool

Hogeschoolraad maakt balans op Crime fighting met statistiek Win VIP-kaarten voor Parkpop Met uitneembare festivalagenda Including

4 pages in English

Wat doe jij deze zomer?

Haags

e Hoges

cHool

juni 2011

van De

H/LINK 10

april 2011

mei 2011

H/LINK 09

maart 2011

maga zine

juni 2012

On de r spzOe ec ks ia l

Includ

ing 4 page s in En

H/LINK 08

nieuwe

Zijls Halbe niet gratis’ Geromm eren is n Hogesc el in de‘stud er va hoolraa st e hbo’ d D de toekom Iederee voor wil een n arten ne app Win kaalk the Li Win ka W arten vo Boemkla or tsch

ch mpdisankzij Olyu ? d gO haagse de

H/LINK 07

janua

februari 2011

H/LINK 06

dece

diversiteit

05 H/LINK ri 2011

03 NK 2010 H/LInov em ber

K 04 H/LIN mber 2010

02 0 NK H/LI oktober 201

01 NK 2010 H/LIseptember

begin

vinden

e Hoges

cHool mag

azine

2011

janu ari 201

2

van De

Haag

se Hoge

scHo mag ol azin

februa

e van

De Haa

gse Hog

escH

magaz

ine

In

ri 201

2

ma art

van

De Haa

gse

Hog

esc

maga

Hoo

l

zin

e van

De Ha

ags

e Ho

ges

cHo

ol

2012

Vanaf dit collegejaar moeten studenten dertig internationale studiepunten halen en zo wereldburger worden. Hoe ziet dat eruit? En is dat wel nodig?

lis h

op de arbeid smar kt

w

Ca op tering de sch De HaW op agIna of d se c vrI vd-b

ool

4 p clud in in ag g En es g

cial

verhogen

spe e planperiod9 ol scHo gen resultaten gericht ontwikkelin se Hoge

De Haag

taken

Europese

beiden

Haags

De G rote

mogelijkheden participatie echter

e van

zien

middel

Hogeschool relatie

eefccoll Lesg How rnatihoonusing Inte

21

van De

Win ruim

eks

OordeelTeam inspectie: student 19 profiagteke Hight players Cross: lerin Snlas cb g mogelijk aandacht 20 rlady Red hru pages al voor verbetering rol kennisinstellin vatbaar CSI ThecD Chai snkufje A 3¼ trap pen glaH hijto profession a push’ op sDin belangaf fs eEH englishBaant r ka agnue verder e Hchaa ‘Students need eidsi ngHsstu ffers v r jes • Agend arefle opleiden noEgls V • ctaantal de sa om Find sm n k naa a aHeisumm erhgs ête: Een sexy ding: waarop er job mee Winhe Surv entsvraagt Onderzoe n bij o e?terview erboe n de ival n ig Studguid Resultatentaenqu artbTh lewein e g te as nde geworden ing oaerd fitlmkaar r biej!f sta Eenfor 10 halen met vuilnis be ent keling sprin ide mis ic new ontwik -stud en of s Arab Includ stud ing tred HHs s ten dies: idealen on Old ents Oms en Twist ge tudeer Stu t erder Man tjes voor pa chshie afskom an semishEnlight ie voor 4Eur ov ps m ope oets pass -Fl er O le er taalt tch gli nn an n: Du rooste sl prob sation of a wi te in Enod’, say ani ren d the Se ‘GohoT:logicaion studen org or a en itat ycICred mens psie Acc ttethI vo aeteoregawnis ithat er Ru is sl nd l mi c , ts w ttl Re fu en ffi bacy service ie er Interv tra help Studal OThpeolime 22

is als

december

HogescHool

E opvall Zomerspeciarlge 19rnis en onze StreSSkip?Shsen o magazin

verdere

kennissamenleving

eerste

medewerkers

stellen

buitenlandse

18

jaren

april

propedeuse

17 curriculum

daarmee

programma’s

relaties

23

vernieuwing

16ontwikkeling

Talentontwikkeling

studiesucces

van De Haagse

00 eu Docent van Profiel van het Jaar: aan goodiesro de ideale lera ar De Haags me t uitnee eds strenger e steku bij fraude nstkaa mbare rten Living up verhnieuw expectatioto hig de ns in de ma onderwijsregels ak snijden in de Mas ters

Vind een

’ ool je nodig nhogesch een duwtwille grote instellingen plaats

onderwijs

waar

15

bieden

hogescholen

gaan beleid

gelden

vier

novem ber 2011

10

docenten

zullen realiseren

ambities

geven

eisen

verwerven

vraagstukken beroepspraktijk

14

26

25

e en uralism e‘Mnuelticultroof mascara’ e r e p ? r : Ied ltoewtuaswtee rlerenter? taa Heurstunseieognedervviaueu twit

ondersteuning

maken

niveau

orzitster: Rode Kruis-vo

opleidingen

interventies

maatschappelijke

13

samenwerking

28

zoeken

onze

masteropleidingen

11 12

internationale

10

komende

studenten gaat

l magazine

maga zine

r

vorige

steeds

uitbreiding

8

9

29

24

Nederlandse

onderzoek

competenties

6

7

27

externe

wijze

grotere

bevorderen

32

30

herry: ond C Diam Miss

master

competentie betrokken

diesucces: StuFinancieel

instroom

urn of tree opleiding jaar The ret tmasuitvoeren Opbrengsten Chris periode

4

thema’s

34

5

31

daarbij

oen Hoe gr Hs? alle Haagse H e D is hebben ‘Studenten 3

33

moeten

blijft

2

36

35

dragen

maximale

geldt

uitvoering

overheden

hogere

waarin

daarvan

hoge Hoger vanuitgs Haa bedrijven De Tboom regio programma Hoe haal je ? keRs is terug dstreep als de ein the profession

1

37

2011

De Haagse HogescHoo

tIE

Mov jka ox a ies that rtjE s Mat ter

In

4 pcluding ag e En gl s

in

ish

Ouderbetrokkenheid Een ouderavond voor eerstejaars. De een vindt het betuttelend, de ander zweert erbij.

Special Olympics De Sportacademie is medeorganisator van de Special Olympics, de Regionale Spelen voor verstandelijk gehandicapte sporters die eind september in Den Haag plaatsvinden.

Prestatieafspraken De inkomsten van hoger onderwijsinstellingen worden mede afhankelijk van prestaties. Wat zijn de doelen van De Haagse en hoe wil de hogeschool deze bereiken?


Budgettips

Superstunts voor studenten

Omda stude t r al duuen genoe r g is tekst Mar

tine S eijffer t

Financiën „„ Zet je inkomsten en uitgaven in een budgetplan. Dan zie je meteen waar je op kan bezuinigen. „„ Geld lenen bij Duo? Vul dan de StudieBespaar op je leenwijzer (studieleenwijzer.nl) in en ontdek wat je later terug moet betalen. uitgaven „„ Op het inlogportaal van Duo kan je (uiterlijk de eerste dag van) elke maand het bedrag dat je wilt lenen aanpassen. „„ Volg de budgettraining ‘Slim studeren = geld beheren’. Vanaf 16 augustus op De Haagse. studerengeldbeheren.nl

Actie!

Altijd voordelig

18

H/LINK • 21

n Studieboeke „„ Informeer bij de studievereniging van jouw opleiding of je bij een lidmaatschap boeken kan kopen tegen een gereduceerd tarief. „„ Of koop je studieboeken tweedehands. „„ Zet een oproep op de Facebooksite van de De HHs (facebook.com/ dehaagsehogeschool) „„ Prik een briefje op een van de borden in de hogeschool. „„ Via Marktplaats.nl „„ Bij De Slegte (Spuistraat 21 of deslegte.com) „„ Via thboek.nl, de studieboekensite van De HHs Vergeet niet te vragen hoe ‘tweedehands’ het boek is en check of het de goede editie is.

Krijg

Bijverdienen

€ 300,-

„„ Let erop dat je in 2012 niet meer bijverdient dan € 13.362,53. Want dan moet je stufi en ovvergoeding terugbetalen plus rente. „„ Doe belastingaangifte. Studenten die dat niet doen, lopen gemiddeld € 300,mis. Het kan tot vijf jaar terug. Tips? lsvb.nl/belastingaangifte.

en Boodschapp „„ Investeer in een paar magnetronbakjes. Koken voor een aantal dagen is goedkoper dan elke dag een eenpersoonsmaaltijd maken. „„ Bezoek de Haagse Marktdehaagsemarkt.nl.

terug

3 voor

€ 1,-

Wonen Bespaar tot

€ 300,per maand!

„„ Kijk op checkjekamer.nl of je niet te veel aan huur betaalt. „„ Op kamers? Schrijf je in bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Anders riskeer je een boete als je wel een uitwonendenbeurs ontvangt. „„ Woon je op jezelf? Kijk op toeslagen.nl of en op hoeveel huurtoeslag je recht hebt.


Onder de hamer ring Zorgverzeke Tot

15 % voordeel

„„ Maak gebruik van de collectiviteitskorting (10 tot 15 procent) voor studenten bij Zilveren Kruis Achmea. Meer info vind je op studentennet onder ‘studentenvoorzieningen’. „„ Op studenten-zorgverzekeringen.nl kan je de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Let op de hoogte van het eigen risico! „„ Afhankelijk van je inkomen heb je vanaf je 18de recht op zorgtoeslag. Dit kan oplopen tot € 70,- per maand. Ook als je ouders wel een te hoog inkomen hiervoor hebben. toeslagen.nl.

Vrije tijd „„ Happen en stappen: voor slechts tien euro een hapje eten en met een groep studenten een mooie voorstelling bezoeken? Check acku.nl. „„ Met de Haagse Studentenpas krijg je korting op van alles en nog wat Superstunt in Den Haag: € 2,- korting bij Pathé, 50% korting op je sportpas van Bureau Hogeschoolsport en gratis studentenlidmaatschap van de Haagse bikorting bliotheek. Bestel ‘m voor € 15,- via dehaagsestudentenpas.nl. „„ Elke dag een kwaliteitskrant op je deurmat? Neem een abonnement met studentenkorting. Zo kost NRC Next € 15,95 per maand i.p.v. € 26,- en bij de Volkskrant krijg je als student 50 % korting.

50 %

NU met tegoedbon t.w.v.

€ 80,-

Software „„ Als student profiteer je via Surfspot.nl van kortingen op softwarepakketten (Office voor € 20,-) en computers (8 tot 12 % korting op Macproducten). Koop je voor 21 september een Mac-computer, dan krijg je een tegoedbon van € 80,-.

Student verwacht onterecht extra tentamenkans Communicatiestudent T. krijgt uitstel van een negatief binden studieadvies vanwege een handblessure. Maar de examencommissie geeft hem geen extra herkansing voor drie propedeusevakken die hij nog moet halen.  tekst Simone Krouwer

De feiten Student T. startte op 1 februari 2010 met de deeltijdopleiding Communicatie. Twee jaar later heeft T. vier verplichte propedeusevakken nog niet behaald, met een negatief bindend studieadvies (nbsa) als gevolg. T. kreeg acht weken uitstel van de examencommissie, omdat hij door een blessure aan zijn rechterhand geen tentamens kon maken. In februari vraagt T. extra tentamenkansen voor drie propedeusevakken, maar hij krijgt deze niet. Op 1 april 2012 krijgt T. alsnog een nbsa. Hij gaat hiertegen in beroep.

De argumenten Student T. stelt dat hij op grond van het verleende uitstel recht heeft op extra tentamenmogelijkheden. Door zijn blessure kon hij niet deelnemen aan de eerstvolgende tentamens van Mediakunde en Concerncommunicatie. De hertentamens werden pas na 1 april aangeboden. Zijn studieloopbaanbegeleider gaf hem de onjuiste indruk dat nieuwe tentamenmogelijkheden naar voren konden worden gehaald, zodat T. alsnog op tijd zijn propedeuse kon behalen.

De tegenargumenten De examencommissie geeft aan dat T. bij zijn uitstelverzoek op 10 januari 2012 de indruk wekte dat hij in acht weken alsnog zijn propedeuse kon behalen. Hij kreeg in februari geen toestemming voor het vervroegd afleggen van zijn tentamens, omdat hij niet voldeed aan de eisen. T. had niet alle lessen van de vakken gevolgd en liet eerdere tentamenmogelijkheden onbenut. Verder moest hij nog vier vakken halen, terwijl maar één tentamen vervroegd kan worden afgelegd.

De uitspraak Het college van beroep oordeelt dat de examencommissie terecht geen verder uitstel van het nbsa heeft verleend en geen extra tentamenkansen heeft aangeboden. Student T. dacht onterecht dat hij met het uitstel van zijn nbsa ook extra tentamenkansen zou krijgen. Had T. die kansen wel gekregen, dan nog zou hij minimaal twee van de vier vakken niet op tijd kunnen afronden. Het college van beroep verklaart het beroep van T. daarom ongegrond.

Niet eens met een beslissing van de Examencommissie? Je hoeft je er niet zonder meer bij neer te leggen. Kijk voor regels en procedures op studentennet.hhs.nl/loketrechtsbescherming.

21 • H/LINK

19


Excelleren

Zo spring je er Studeren moeilijk? Misschien doe jij het wel met twee vingers in je neus komend jaar. En wil je juist wat extra uitdaging. Dan zijn er op De HHs best wat mogelijkheden.  tekst Martine Seijffert • beeld Bas Kijzers

R

inske Smid (20) studeert Bestuurskunde/ Overheidsmanagement en is wat je noemt een duizendpoot. Ze is secretaris van haar studievereniging, voorzitter van studentenorganisatie SIFE, student-assistent van een lector, en ze organiseerde een studiereis naar Brussel, helpt met tutoring en volgt een pre-masterprogramma. O, en ze haalde haar propedeuse met een gemiddelde van een 8,5. En dat terwijl ze op de middelbare school een ‘zesjesmentaliteit’ had, zoals ze zelf zegt. ‘Hier ga ik voor een acht of negen. Deze studie sluit zo goed aan bij mijn interesse, dat ik daardoor heel gemotiveerd ben.’ Bestuurskunde is een van de opleidingen die het voor studenten mogelijk maakt zich voor te bereiden op een masterstudie. Dan moet je wel je propedeuse in één jaar halen met minimaal een 7,5 als gemiddelde én je motivatie toelichten in een brief en gesprek. Door nu al extra vakken te volgen aan de Universiteit Leiden kan Rinske na De HHs meteen beginnen aan haar master. Bijkomend voordeel: ‘Als je het pre-mastertraject goed afrondt, wordt het vergoed door de hogeschool.’ Een overzicht met alle mogelijkheden binnen De HHs om als student te excelleren, is er nog niet. Wel heeft Paulina Krijnen, beleidsmedewerker bij de dienst

20

H/LINK • 21

Onderwijs- en Studentzaken, een eerste inventarisatie gemaakt. Ze legt uit dat niet alle trajecten zulke eisen hebben als bij Bestuurskunde: afspraken verschillen per opleiding en universiteit. Om het nog wat verwarrender te maken, hebben al die ‘excellentietrajecten’ verschillende benamingen.

Positief onderscheiden Zo start bij de Academie Technology, Innovation & Society Den Haag in september een ‘excellence programme’. In het Engels, want internationale studenten moeten er ook aan mee kunnen doen, vertelt coördinator Andrea Witkam. Alle eerstejaarsstudenten van de negen Haagse techniekopleidingen komen in aanmerking voor het programma. Witkam licht toe: ‘Aan het eind van het eerste jaar moet een student zijn propedeuse hebben behaald en er wordt gekeken naar de cijferlijst. Maar het belangrijkste is: heeft de student de motivatie?’ Het excellence programme heeft als thema de Olympische Spelen van 2028. Witkam: ‘Zo’n zestien studenten krijgen onder andere onderzoeksvaardigheden en workshops in het kader van een project met externe opdrachtgevers, maar er is ook veel ruimte voor eigen invulling. Door dit programma doe je meer


uit! kennis en vaardigheden op, heb je contacten met het bedrijfsleven en kan je je onderscheiden op een positieve manier. Daar heb je de rest van je leven profijt van.’ Aan het eind van de opleiding ontvangt de student naast het diploma een certificaat. Bij Bedrijfskunde MER kan je meedoen aan de Talent Minor. Deze lintminor van vijftien studiepunten volgt de getalenteerde MER-student in het tweede studiejaar naast het gewone onderwijsprogramma. Hanan Dahou (20) behoorde twee jaar geleden tot de eerste deelnemers. Onderdeel van de Talent Minor was het vak Tutoring: het begeleiden van eerstejaarsstudenten die moeite hebben met bepaalde vakken. De minor is voor haar afgelopen, maar tutoring doet ze nog steeds. ‘Inmiddels ben ik voorzitter van de hogeschoolbrede tutorcommissie. Ik vind het heel leuk om mijn kennis over te dragen. Zo had ik eens een tutee die hulp nodig had bij het vak Economisch

Denken. Na zijn tentamen kreeg ik een sms’je dat hij het hoogste cijfer van zijn jaar had behaald.’ Doordat Hanan in haar tweede jaar deze minor heeft gevolgd, kan ze versneld afstuderen. Maar daar heeft ze geen oren naar: ‘Ik besloot dat tutoring voor mij voorrang heeft.’ En Rinske doet het wat rustiger aan komend jaar, vanwege haar leerarbeidsplaats (een betaalde stage). Haar tip voor studenten die naast hun studie iets extra’s willen doen: ‘Kijk waar jouw motivatie ligt en houd je ogen open. Er zijn genoeg kansen, maar je moet ze wel grijpen.

CV-pimpers ¡¡ Informeer bij je slb’er naar de mogelijkheden om je opleiding te versnellen, een excellentietraject te volgen en/of een pre-master te doen. ¡¡ Help je medestudenten door middel van tutoring. Je helpt (eerstejaars)studenten met de vakken waar zij minder goed in zijn. ¡¡ Bezoek colleges en debatten die vrij toegankelijk zijn. Zo zijn er soms gastcolleges in de aula die worden aangekondigd op de portal en is er in de Haagse Kluis het Politiek Café. ¡¡ Neem deel aan het bestuur van je studievereniging of meld je aan voor de opleidingscommissie om mee te denken over de inhoud van jouw opleiding. ¡¡ Sluit je aan bij studentenverenigingen die zich inzetten voor de maatschappij. Zo zijn er SIFE, de Haagse Studentenvakbond en The Hague Studentdesk van het Rode Kruis.

21 • H/LINK

21


Juweeltjes Lezersactie

Win

een HHsgoodiebag

Debo Band maakt harmonieuze chaos Een nieuw collegejaar. Dat vraagt ook om nieuwe muziek met eigentijdse invloeden. Toevallig past de muziek van de Debo Band – een rijke mix van wereldmuziek met jazz, funk en een beetje nostalgische rock – helemaal in de sfeer van De Haagse Hogeschool: een smeltkroes van culturen. De elfkoppige Debo Band komt oorspronkelijk uit Boston en wordt geleid door de Amerikaans-Ethiopische saxofonist Danny Mekonnen en de charmante zanger Bruck Tesfaye. Zijn stem klinkt als een Arabische klaagzang: dat kan even wennen zijn. Verder bestaat de groep uit verschillende nationaliteiten, en dat hoor je. Je kunt de invloeden uit Oost-Afrika herkennen, maar ook het Amerikaanse geluid is aanwezig door de jazzy ritmes en funky gitaarrifjes die rechtstreeks uit de politieserie Shaft kunnen komen. Het is overduidelijk dat de band ook beïnvloed is door de Balkan-punkers van Gogol Bordello. Met deze OostEuropese herrieschoppers hebben ze opgetreden. De Japanse accordeoniste weet net als zij precies de Balkan-sound uit haar instrument te krijgen. Dit geeft de muziek naast de

22

H/LINK • 21

vrolijke blaasinstrumenten een wat meer dramatische ondertoon. In het nummer ‘Not Just a Song’ zijn nog meer culturele inspiraties te herkennen. De vioolmelodieën doen denken aan sprookjes uit 1001 nacht en het geklap en gedrum heeft wat weg van Keltische oorlogsgeluiden. De Debo Band heeft niet alleen een rijke variatie aan instrumenten en culturen, maar ook de ritmes worden ieder nummer weer afgewisseld: het gaat van rustig en romantisch tot vrolijk en opzwepend. Ieder instrument heeft zijn eigen stemgeluid, en toch vervalt de muziek niet in clichés. Violen klinken niet altijd melancholisch, en drums niet standaard agressief. Deze omschrijving lijkt vrij chaotisch, maar het bijzondere aan de Debo Band is dat al deze invloeden niet als een bij elkaar geraapt zooitje klinken. In deze muziek is de multiculturele samenleving een harmonisch geheel, eigenlijk net als op De Haagse. • IvB

Deze maand verloot Link vijf verschillende goodiebags met daarin verrassingen van De Haagse Winkel (Ovaal 0.82), Bureau Hogeschoolsport (Ovaal 0.72) en Filmfreak die een neus heeft voor bijzondere films. De Haagse Winkel vult de goodiebags met onder andere de enige echte HHs-Hoody, een vintage T-shirt, HHs-pen, stressbal, kompas, fietslampjes, een veldfles, notitieblok, pleisters en magneetwoordjes voor op de koelkast. Bureau Hogeschoolsport doneert drie combi-passen waarmee je tot februari gratis kan fitnessen én meedoen aan 36 sporten. Ten slotte zit in drie van de vijf pakketten een dvd van The Answer Man, een romantische komedie met hoofdrollen voor Jeff Daniels (Dumb & Dumber) en Lauren Graham (Gilmore Girls). Winnen? Stuur voor 30 augustus een mail naar link@hhs.nl waarin je antwoord geeft op de vraag: wat deed bestuursvoorzitter Rob Brons aan het eind van zijn studie waardoor hij studievertraging opliep? De winnaars worden tijdens de introductie bekendgemaakt op onze Facebookpagina: hhslinkonline.

O'Casey's Irish Pub Holland’s biggest sports bar

We can show 10 live games at the same time! lllll

Debo Band Debo Genre: wereldmuziek

4 big and 9 regular screens devided over 2 floors! We have all the major sports channels! Check out our website for the games!

Noordeinde 140 The Haque Holland • www.ocaseys.nl


360 is voorspelbaar mozaïek De film 360 eindigt, zoals de titel doet vermoeden, waar hij begint. Tussendoor voert Regisseur Fernando Meirelles (Cidade de Deus, The Constant Gardner) de kijker langs steden als Wenen, Parijs, Londen, Bratislava, Rio de Janeiro en Phoenix. Seksualiteit vormt de rode draad tussen de personages (o.a. Jude Law, Anthony

Hopkins en Rachel Weisz), die allemaal voor een cruciale keuze staan. Zo’n mozaïekperspectief kan indrukwekkend zijn (denk bijvoorbeeld aan vrijwel alle films van Quentin Tarantino), maar 360 heeft moeite om te beklijven. ‘Je leeft maar een keer, maak gedurfde keuzes,’ aldus de voice-over aan het begin van de film, maar daar handelt het script vervolgens niet naar. 360 heeft het onverwachte nodig als tegenhanger van het triviale en het logische. • YvV

lllll

360 Genre: thriller Vanaf 16 augustus in de bios

Uitgerust opstaan met Sleep Cycle Straks begint je opleiding en dan verschijn je natuurlijk graag fris in de schoolbanken. Sleep Cycle kan je hier bij helpen. Deze app registreert je slaapcyclus en wekt je op het moment dat je het lichtst slaapt, zodat je fit uit bed springt. Het beste is om je iPhone tussen je matras en hoeslaken te leggen, in de buurt van je kussen. Vervolgens monitort de app al je bewegingen tijdens je slaap. De Sleep Cycle kijkt dan vanaf een halfuur voorafgaand aan de ingestelde alarmtijd of je in een lichte slaapfase bent en op dat moment gaat het alarm – een gemoedelijk deuntje – af. In de ochtend kan je op de grafiek zien wanneer je vast en onrustig hebt geslapen. • MC/TdJ Kosten: € 0,79 Compatible met: iPhone, iPod touch en iPad.

Kunst en architectuur

zoekt de grenzen…

jij ook?! gratis entree Hogewal 1-9 2514 HA Den Haag 070-3658985 info@stroom.nl www.stroom.nl

Tips van...

Samantha Nieuwpoort

Samantha Nieuwpoort heeft haar passie gevonden: evenementen organiseren. Ze zit daarom helemaal op haar plek als stagiaire bij het Haagse cultuurbureau Acku, waarvoor ze het studentenfestival Oh Oh Intro organiseert. ‘Ik bezoek zelf ook veel festivals, gratis, gewoon door er als vrijwilligster te werken!’  tekst Simone Krouwer beeld Mieke Barendse

FESTIVAL > Oh Oh Intro (5 september 2012) ‘Oh Oh Intro is een aanrader voor alle Haagse studenten. De muziek is heel divers, er staan Haagse studentenverenigingen met toffe activiteiten en je kunt tegen studentenprijzen eten en drinken. Het is de perfecte manier om het schooljaar te beginnen!’ CD > You and I wind land and sea, Justin Nozuka (2010) ‘Dit is echt een lekker album om in de zomer te luisteren. Justin Nozuka zingt romantische teksten, maar wel met een sexy stem met zo’n rauw randje. Daar houd ik van. Dit album met relaxte, soulvolle singersongwriter muziek en mooie teksten over liefde geeft je een heerlijk ontspannen en zomers gevoel.’ TV SERIE > Supernatural (2005 – nu) ‘Supernatural is een serie over twee broers die het bovennatuurlijke kwaad bestrijden. Dat onbekende vind ik interessant. Ik geloof er niet in, maar ze spelen het geloofwaardig. De goede verhaallijn is, in combinatie met de twee sexy en grappige broers, verslavend.’ Restaurant > Momiji Sushi (Spuikwartier, Den Haag) ‘Eerst hield ik niet van sushi, totdat een vriendin mij hiernaartoe sleepte. Sindsdien ben ik verslaafd. De kwaliteit is, in tegenstelling tot veel all-you-can-eat restaurants, heel goed. Verder hangt er, door de Aziatische popmuziek en locatie vlakbij Chinatown, een traditionele Aziatische sfeer.’ DOCUMENTAIRE > Gimme Shelter (1970) ‘Ik ben gek op de Rolling Stones en dat jaren-zeventiggevoel. Gimme Shelter gaat over het megagrote Altamont Free Concert van de Rolling Stones in 1969. Met de Hells Angels als beveiligers liep dit uit op een ramp. Heel interessant, want het gaat vooral over de fouten van de evenementenorganisatie.’

21 • H/LINK

23


Het saaie college Sudoku 4

8

3

7 8

8

5

5

2

8

2

...hebben ruimte voor nieuwe patiënten bij zowel de tandarts en/of de mondhygiëniste!

6

Het team op de Ieplaan en het Rijswijkseplein bieden tandheelkundige zorg variërend van reguliere tandheelkundige behandelingen tot prothetische behandelingen zoals het plaatsen van gebitsprothesen.

5

9 4

9

3

4

2

2

5 3

Graag verwelkomen wij je op de Ieplaan 2 of het Rijswijkseplein 56 te Den Haag. Loop gerust eens binnen voor informatie of om je in te schrijven als patiënt.

1 8

9

9 2

24

H/LINK • 21

1

8

5

1

Voor afspraken kun je contact opnemen met ons centrale afsprakenbureau op het gratis nummer 0800 633 46 28

Link 21: Vind je weg op De Haagse  

Voor het eerst komt Link met een speciale zomereditie speciaal voor eerstejaarsstudenten. Het magazine wordt naar alle eerstejaars verstuurd...