__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PRIS KR. 45,00

EFTERÅR 2013

Verden vender på hovedet! To blade i et!

Læs om Glutenintolerance vs. Claus Meyer: Brød er en genial fødevare Riv ud og gem – et hæfte om en pioner og et immunsystem

Candidasvampen, myte eller virkelighed? Vi har spurgt tre eksperter

Mangel på sporstoffer kan forklare hårtab hos kvinder Urinvejsproblemer opleves af begge køn Stoffet, der reparerer trætte og udslidte hjerter sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 1


Leder

Drømmer du om at gøre en forskel? Bliv biopat og naturopath ibm. Hold i Århus og København! Bliv biopath/naturopath i biologisk medicin (ibm), og få de bedste værktøjer til at hjælpe andre mennesker til et bedre og sundere liv. På Institut for Biologisk Medicin uddanner vi biopater/naturopather ibm og giver dig en af de bedste uddannelser til et liv som komplementær behandler. Begge titler er beskyttede titler.

I uddannelsen indgår Alternativ sygdomslære

Ernæring – herunder brug af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier Reguleringsterapi – herunder brug af urter, enkel homøopati Immun og symbioseterapi Øreakupunktur

Klientpsykologi Praktikkurser

Pris før 65.000 kr. NU kun 35.999 kr. Betal det hele på en gang eller over PBS med 1000 kr. pr. måned. Se flere informationer om tilmelding m.m. på s. 63.

www.biologisk-medicin.dk 2 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

Den superopmærksomme læser har allerede opdaget, at det hele vender på hovedet! Godt nok er sund-forskning.dk fuldstændig som altid spækket med forskning og nyheder om kosttilskud og naturlægemidler. Men vi har fået en lillesøster! Hende, som er fræk nok til at spørge om, hvordan i alverden vi passer på vores jordklode, og om det virkelig er meningen, at vi fortsat skal finde os i tøj fyldt med kemikalier? Små søskende har det med at råbe for at blive hørt. Det vil vi gerne vænne hende af med, og derfor har hun fået masser af sin egen spalteplads – sådan lidt på hovedet! I disse tider, hvor mig, mig, mig er i fokus, vil vi gerne skabe et helt nyt //mig// under mottoet ”Vær god ved andre, dig selv og dine omgivelser”. Vend bladet om og få en helt anderledes inspiration! Hvis du stadig er mest til den sunde forskning, som du kender så godt, så bladrer du bare videre lige her. Læg mærke til de store artikler om Det Gode Brød, om candida i de lange tarme og om efterårets trakasserier med immunsystemet. God fornøjelse – to blade i et!


Indhold Side 4 En lidelse, tre tilgange Side 8 SPOT Candida kur

eller

Side 10 Hvad vi reelt har brug for Side 12 Kærlighed og vitaminpiller Side 16 Claus Meyer: Brød er en genial fødevare Side 18 Opskrift på Ølandshvedebrød Side 20 Sådan klarer du efterår og vinter uden sygdom Side 24 Hvad skal vi med højdoserede vitamin C produkter?

Side 26 Man tager ikke bare to soyabønner og en avokado…. Side 31 Mangel på vigtige sporstoffer kan forklare: Hårtab hos kvinder Side 32 Spørg eksperterne Side 39 A.Vogel – banebryder og sundhedsforkæmper Side 48 Amerikanske kosttilskud med indbygget tillid Side 50 SPOT Den bedste alder Side 53 Rundt om bordet: Kom den søde tand i møde Side 54 Urinvejsproblemer – opleves af begge køn – hyppigere med stigende alder Side 58 En hyldest til Q10 Side 60 SPOT På immunforsvaret hvor mange mg

C-vitamin?

Side 63 Konkurrence

skal jeg spise

Abonnementsaftaler: (bladet udkommer hveranden måned) A-abonnement: 1 stk. af hvert nummer gældende for et år: 295 kr. B-abonnement: 40 stk. af hvert nummer til videregivelse til klienter som en del af behandlerens service og support til et sundere liv: 295 kr. halvårligt. Send en mail til abonnement@sund-forskning.dk med navn og adresse, og oplys hvilken abonnementsaftale du ønsker (A eller B). Herefter vil du modtage en opkrævning fra nets.dk, hvor du kan tilmelde dig PBS-ordningen, hvis du ønsker det. Har du spørgsmål til dit abonnement? Du er velkommen til at sende en mail til abonnement@sund-forskning.dk. Betaler du lige efter, vi har udsendt et magasin, skal du påregne lidt ventetid. Udsendelsen sker som regel den første uge i alle lige måneder.

sund-forskning.dk ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ

LAYOUT Gitte Hammer

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Shutterstock, m.fl.

Denne tryksag er klimakompenseret i henhold til ClimateCalc. Kompensation er købt hos: South Pole Carbon

www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK

e-mail: info@sund-forskning.dk FORSIDE FOTO www.photopitch.me

OPLAG 60.000

Informationerne fra sund-forskning.dk må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 3


En lidelse,

Af Kristine Bindslev

Fortalere for alternativ medicin og behandling mener, at der er en udbredt forekomst af systemisk candidiasis. Den etablerede lægevidenskab mener, der er begrænsede videnskabelige beviser på, at subklinisk systemisk candidiasis er en levedygtig diagnose. To behandlere og en forsker fortæller i tre interviews, hvad man i dag ved om den normalt fredelige svamp, candida albicans. Pia Birk er uddannet kostvejleder og zoneterapeut m.m. I 2003 kom hendes første bog om candida. Forud for bogen lavede Pia Birk et statistisk materiale, der byggede på candida- og intoleranceprøver fra Nordic Lab. Resultatet blev en candidadiæt, der er lettere at følge end den gængse, og hvor den samme mad kan serveres for hele familien. Hvad er den primære årsag til overvækst af candidasvampen? Jeg oprettede mit firma Kostterapeuten i år 2000 og har haft over 200 klienter med overvækst af candida. I mine øjne er den primære årsag til et forøget niveau af candida behandling med antibiotika. Det stemmer også godt overens med, at antallet af klienter med candidiasis har været faldende de seneste år, hvor lægerne er blevet bedre til ikke at udlevere antibiotika til symptomer, der ikke kræver det. Der findes dog andre mulige årsager, bl.a. amalgamfyldninger. Hvis du skulle pege på en stak symptomer, som ifølge dine erfaringer overvejende skyldes candida, hvilke symptomer vil du så fremhæve frem for andre? Mave-tarm-problemer er et gennemgående symptom ligesom fødevareintolerance, sukkercravings og en udpræget træthed. I adskiller jer lidt i valg af behandlingsforslag og diæter. Hvilke kostråd vil du give læseren med på vejen? Undgå alt, der føder svampen, dvs. hurtigtoptagelige kulhydrater, men også alt, der belaster kroppen og alt, der kan være fødevareintolerance over for. Er der kosttilskud eller naturlægemidler m.m. du vil give et par ord med på vejen i en behandling af candida overvækst? Det er vigtigt, at der gives et svampedræbende middel ved siden af diæten. Perfrakehl som stikpiller har altid givet et godt resultat. Jeg bruger også en rotationsdiæt med svampedræbende produkter sammen med kosten. Typisk bruger jeg hvidløg, Ipe Roxo, olivenolie, rødkål, ingefær og aloe vera afhængig af årstid og klient. Probiotica og chlorella er også uundgåelige. I gamle dage behandlede behandlere rask væk 8 ud af 10 som tilfælde af candida overvækst. Hvad mener du om det? – Og hvordan ser det ud i dag? Der kan godt være andre ting i spil, når folk kommer med symptomer på candida. Det vigtigste for mig er, om de har forhistorien, dvs. indtaget af antibiotika, og at symptomerne så udvikles derefter eller tandproblemer. Jeg tror, at behandlerne i dag generelt er mere opmærksomme på andre muligheder.

4 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

Pia Birk


tre tilgange Hvordan har du det med, at den etablerede lægeverden ikke anerkender overvækst af candida som en sygdom eller de symptomer, som alternative behandlere arbejder med? Problemet med manglende anerkendelse af overvækst opstår, i mine øjne, fordi lægerne ikke kan opstille et fast symptombillede. Symptomerne kan være rimeligt forskellige fra person til person, dog altid med maveproblemer og træthed til følge. Eva skrev for 25 år siden den revolutionerende og åbenbarende bog ”Har du svamp” inspireret af to amerikanske læger William Crook og C.Orian Truss. Vi besøger hende i hendes klinik, hvor hun har mere end 30 års erfaring med at behandle tarmdysbioser herunder overvækst af svamp.

Eva Lydeking

Din bog udkom i 8 oplag og var vild populær. Hvorfor det? Bogen matchede en masse menneskers symptomer, og her var der en diæt, der virkede mod symptomerne. Senere er vi blevet klogere. Det har vist sig, at diæten virker på meget andet end candida, og alle vil overvejende have godt af at følge den. Det er en tarm-, stofskifte-, metabolisme-venlig diæt, der virker afgiftende og på inflammatoriske tilstande, fordi man fjerner alle de hvide kostemner som sukker og mel. Hvor kom inspirationen til bogen ”Har du svamp”? I 60’erne satte lægen William Crook i sin bog Yeast Connection – a medical breakthrough fokus på følgevirkningerne af binyrebarkhormon og antibiotika. Medicinen viste sig at medføre bivirkninger i mikrofloraen i tarmen og give overvækst af candida. Sammen med lægen C.OrianTruss markedsførte de så at sige begrebet candidiasis. Den oprindelige tanke hos Truss var, at der var overvækst af svamp i tarmen, og det producerede en masse grimme stofskifteprodukter, som gjorde folk syge. William Crook kom på at udsulte svampen med diæten uden letoptagelige hurtige kulhydrater som slik og sodavand. De to læger kom i modvind i det etablerede system, men de havde vild stor patient opkomst, og de hjalp masser af mennesker med deres lidelser. Hvad så i dag? Der er sket en kæmpe udvikling på de 25 år, så ud over rigtigt gode svampedræbende lægemidler og kosttilskud har vi fået laboratorier, der kan lave afføringsprøver. Det er store fremskridt. Prøverne koster en del, men i forhold til forgæves behandlinger og mærkelige diæter er det langt at foretrække. Hvad måler laboratorieundersøgelserne? Med laboratorieforsøgene får vi præcis at vide, hvilke fætre vi har med at gøre, og hvor man skal sætte ind både med diæt, tilskud og medicin, få dræbt overvæksten, renset og bygget slimhinden op. Så vi behandler meget mere præcist i dag, end man gjorde for 25 år siden.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 5


Har du et præparat mod candida, du vil fremhæve? Jeg synes ikke, der er et produkt, der hæver sig over de andre. Men jeg har mange klienter, der har brugt Dida, og de er glade for den. Lægemidlet Fluconazol ser vi også dræbe en del. Og så kan man bruge hvidløgspræparater, kokosolie og oreganoprodukterne. Problemet med dem er, at mange af svampene er blevet resistente. Hvad er kardinalsymptomerne på candidiasis? Man skal skelne, om det kun er på slimhinderne, og om den har lavet ballade ud i kroppen med toksiner eller immunologisk respons, og så den helt farlige form, den invasive. Så der er ligesom tre niveauer i det. Overvækst i tarmen af candida giver fordøjelsesproblemer. Man bliver oppustet, man fordøjer maden dårligt. Man bliver meget dårlig, når man spiser sukker og hvidt mel. Så bliver man mere oppustet og træt. Overvækst i tyndtarmen kan give en nedsat næringsoptagelse. Ved den immunologiske respons er svampetoksinerne trængt ud i kroppen, og klienterne klager over træthed, følelsen af at være forgiftet og fuld, når man har spist noget. Hvor tit ser du en patient udelukkende med candidaproblemer? Aldrig. Næsten aldrig. Det er sjældent, at balladen kun skyldes svamp. Det er en blanding af flere ting, langt mere komplekst, end man først troede, og ofte i en blanding af bakterier og parasitter. Det er vigtigt, at man ikke betragter en overvækst af candida som et problem helt for sig selv. Candida er en af mange muligheder. Når man har en lagkage af problemer, ved vi ikke helt, hvor store stykker de forskellige årsager skal tildeles. Ubalancer har det med at brede sig og skubbe til noget andet. Der er ikke forsket nok i svampeproblemernes indflydelse på helbred og livskvalitet.

L æs selv mere

Ellen Møller: Svampe-problemer, Forlaget Klitrose 1998 Eva Lydeking: Optimal Næring bind I, Forlaget Klitrose 2001 Pia Birk: Candida - mad som middel, eget forlag tlf. 23 720 721 Viveca Tallgren: Den kulinariske Candidakur. Forlaget Klitrose 2000

6 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


Lægevidenskaben tager candidainfektioner alvorligt hos meget immunsvækkede patienter, som fx AIDS patienter, ellers interesserer man sig mest for vira og bakterier. Vi har spurgt universitetslektor Niels Bindslev fra Biomedicinsk Institut, Panum Instituttet i København om forskningens tilgang til candida og overvækst af svampen. Han har forsket i tarmdysbioser i mere end 35 år. Hvilken betydning har candida for tarmsystemet? Mange forskellige svampefamilier bor naturligt i tarmen og i relativt små mængder. Candidasvampen er bare én af dem. Candida er ikke en af de store spillere på ”banen” i tarmen, det er så sandelig bakterier, som vi i øvrigt slet ikke kan undvære. Under normale forhold har svampen ingen funktion. Er der faktorer, medicin fx, der får Candidaen til at vokse? Candidaen elsker specielt de let nedbydelige sukre (herunder druesukker), som næsten alle mikroorganismer gør.

Niels Bindslev

Hvad er candidiasis? Svampen kan inficere alle steder, men mest i underlivet, under brysterne, inde i munden og i negle. I alternative behandlerkredse tænker man candidadiasis, når klienter kommer med symptomer som træthed, sukkercravings og fordøjelsesbesvær som forstoppelse, diarre, oppustethed. Hvad tænker I? Her tjekker forskeren al videnskabelig litteratur, der måtte være på overvækst af Candida albicans i tarmene, og konkluderer, at der ikke er megen litteratur på den svampesygdom som eneste kilde til de nævnte symptomer. Fx Aids kan give overvækst af candida, men som regel er der mange andre opportunistiske infektioner samtidig. Der er heller ikke rigtig rapporter om fx hovedpine og candida albicans infektion, med mindre du har fået svampen ind i cerebrospinal væsken. Candida albicans er en hyppig infektion i skeden, men giver så vidt jeg ved ikke de nævnte symptomer – specifikt. Hvad mener du om, at alternative behandlere fokuserer på candidainfektioner? Netop fordi der ikke er forsket særlig meget eller tilstrækkeligt i overvækst af candida, er der frit slag for den mere alternative tilgang. Behandlere kan slå plat på menneskers uvidenhed. Konventionel medicin anerkender tilstedeværelsen af candida, og at den kan overvokse, men uden videnskabeligt belæg er candidaen ikke årsag til det symptombillede, alternative behandlere stiller op. Når forskningen ikke interesserer sig videre for candidainfektioner, hvad forskes der så i? Vira og bakterier er langt mere væsentlige for forholdene i tarmen end svampe. Der forskes i dag på højtryk i bakterie-stammers forskellighed mellem mennesker for bl.a. at afsløre, om tarmfloraen har betydning for diverse lidelser som diabetes og autoimmune sygdomme som leddegigt. Er det fuldstændig utænkeligt, at den candidaovervækst, som opstår, når den gode tarmflora er slået ud, kan give reelle problemer med følger - og således er det ikke en fiktiv lidelse opfundet af alternative behandlere? Jo, når du virkelig har slået den almindelige bakterieflora ud, er det da muligt, at lige netop candida kunne få plads. Det vil bare være ret sjældent - selv fx ved AIDS – at det er candidaen, der blomstrer op. Typisk er det det, der hedder opportunistiske infektioner med patogene bakterier, der får overtaget.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 7


spot candida kur

TIL KAMP MOD CANDIDA-SVAMPEN Af Kristine Bindslev

En streng diæt uden raffinerede fødevareemner, mælk, alkohol, sukker og gær er afgørende i kampen mod overvækst af candida. Bevæbner du dig yderligere med svampedræbende urter, naturlægemidler og kosttilskud, kan du få bugt med den aggressive svamp. Du kan fodre din svamp, eller du kan sulte din svamp. Så snart du har styr på din kost, evt. med hjælp fra en biopat eller ernæringsterapeut, er det en god idé at sætte ind med tilskud af urter, naturlægemidler og kosttilskud, der specifikt bekæmper svampen. Sidst, men ikke mindst, kan det betale sig at skabe en god flora, ruste de gode bakterier til kamp og styrke kroppens slimhinder. Således får candidaen kamp til stregen. Der findes en stribe produkter på markedet. Vi nævner nogle af dem, der batter mest. God tarmflora er alfa omega Som nævnt er der god fornuft i at ruste de gode bakterier til at holde candidaen i skak. Candidasvampene overvokser ikke i tarmene, når tarmbakterie-floraen er domineret af mælkesyrebakterier. Særligt Anjos Garpro 3-1 er effektiv i bekæmpelsen af svamp, idet du her har et produkt, der sætter ind med hele 3 midler. Hvidløgsekstrakt, mælkesyrerbakterier og prebiotika. Sidstnævnte stimulerer væksten af fordelagtige mikroorganismer i tarmen. Ridderen på den hvide hest er hvidløg Utallige studier viser, at hvidløg er effektiv som middel mod svamp. Det er dog de færreste, der tygger dem rå eller i store mængder. Så er det godt, at Anjos Garcin er smækfyldt med det virksomme stof i hvidløget, allicin. Garcin i kapselform er let at sluge, og du undgår at lugte af hvidløg. Kapslerne virker også i hudens yderste lag, skulle du være så uheldig at være angrebet af svamp på huden. Her kan du med fordel kombinere kapslerne med Garcin sprayen, der er let at dosere på de angrebne områder. Skab et basisk miljø i skede og tarm Svampen elsker surhed. Mange kvinder døjer med svamp i skeden. Tilbagevendende skedesvamp tyder med stor sikkerhed på, at du også er angrebet af candida i tarmsystemet. Surhedsgraden (pH) i skeden bliver ved brug af p-piller og under svangerskab for høj, og så stortrives candidasvampene. Derfor gælder det om at skabe basiske miljøer i underliv og tarmsystem. Bioforces Valleforce skaber et basisk miljø, som både forebygger og behandler svampeangreb og reducerer den irriterende luftdannelse i tarmene, som svampen ofte afstedkommer. Valleforce bør være en fast del af dit husapotek, da det er et produkt med alskens anvendelsesmuligheder fx ved fod-, skede-, eller svamp i hovedbunden. Kom en deciliter Valleforce i et fodbad, siddebad eller i håret alt efter, hvor du er angrebet, og drik endelige et snapseglas morgen og aften fortyndet med vand. På den måde bekæmper du svampen både inde- og udefra.

HUSK! at du kan få hjælp fra den australske teatree olie, hvis du har problemer med svamp på hud, negle og endog i de mere sarte slimhinder i underlivet.

Tjek TTO produkterne fra Novasel hos din helsekostbutik. 8 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


spot Candida kur Planten med de mange egenskaber Ligesom Valleforce er effektiv både indvortes og udvortes, er der alle mulige grunde til at indtage Avivirs Aloe Vera kapsler samt smøre med geleen. Aloe Vera planten udmærker sig ved at være svampedræbende samtidig med, at den styrker slimhinderne i tarmen. Slå svampen ned med urter I kampen mod overvækst af candida betaler det sig at væbne sig med morgenfrue, timian, propolis, kanel, fennikel og hvidløg. Ingredienser, som virker godt på fordøjelsen, tarmslimhinderne, leveren. Bidro har gjort det nemt for dig ved at samle ingredienserne i en tablet. Restora hedder præparatet, og du skal tage tre tabletter hver dag de første tre måneder som en del af din terapeutiske kur mod den uønskede svampegæst. Tag gassen af ballonen med dida Når svampen har taget overhånd, oplever de fleste en masse irriterende symptomer som ballonmave efter måltiderne, luftdannelse og trykken i tarmene. Dida tabletter hjælper dig med at opnå en god fordøjelse og undgå de klassiske symptomer, som svampen skaber. Tabletterne er baseret på kardemomme, oregano, hvidløg, nellike, gurkemeje, kanel-, pebermynte og kommenolie, der gavner fordøjelsen og reducerer luftdannelse, generende tryk i tarmene og oppustethed efter måltider. Lev godt med en god lever Som regel er det netop et hav af fordøjelsesproblemer, som i første omgang får behandlere til at tænke candida-ubalance. En velfungerende leverfunktion fremmer en god fordøjelse især af fedtstoffer og modvirker oppustethed og ubehag efter måltidet. Cynaflora er et plantebaseret produkt beregnet til at fremme leverens funktion. Styr uden om sukkeret Sukker er svampefoder, og er du massivt angrebet af svamp, vil du højst sandsynlig opleve de såkaldte sukkercravings, hvor du bare må have sukker, om du så skal slå ihjel for det. Her giver Bio-Chrom fra Pharma Nord dig en effektiv håndsrækning, når det gælder om at komme sukkertrangen til livs. Krom stabiliserer blodsukkerniveauet, så du og ikke svampen bestemmer, hvad der skal i munden. ”Har du overvækst af candida er du aldrig alene” Sådan siger man og hentyder til, at svampen gør, at du spiser for to. Derfor følger candida og overvægt ofte hinanden. Men med Konjak kan du forebygge overspisning, behandle overvægt og få fremmet en mere afbalanceret spiseadfærd. Undgå gær og gluten Gluten er ud over sukker svampens livret. Så hvis du er seriøs med at komme svampen til livs, er der god mening i at spise glutenfrit. Det kan være både dyrt og besværligt at lave sin egen glutenfrie mad. Men kig endelig på helsekosthylderne. Her finder du et større udvalg fra Rømer. Brød, kage, muffins, kiks, nudler, poppede Canihua frø. Alt sammen velsmagende og 100 % uden gluten.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 9


Hvad vi reelt har br Af Rikke Agersted

Der er mange holdninger til vitaminpiller, og desværre mangler nogle af dem et ordentligt fundament. Saglig forskning kan heldigvis give os svaret på, om der reelt er forskel på kvaliteten og dermed ræson i prisforskellene på helt almindelige vitaminpiller, hvorfor ADT ikke er nok og meget mere. Milliarder af udvekslinger dagligt Den menneskelige krop er ren biokemi. Hver eneste dag vil de mere end 100.000 mia. celler i den nedbryde, opbygge og udveksle stoffer i en kontinuerlig proces for at fordre sundhed og balance, især i disse moderne tider fyldt med forurening og andre belastende faktorer. Til disse processer skal kroppen bruge en masse stoffer som fedtsyrer, proteiner, vand, mælkesyrebakterier samt vitaminer og mineraler. Alle stofferne indgår i komplicerede processer med hinanden, og får vi ikke nok af de enkelte, vil nogle af processerne lide under det. Hvorfor multivitaminpiller? Cellernes komplicerede arbejde fordrer faktisk hele spektret af vitaminer og mineraler for at kunne forløbe normalt. Mange af stofferne arbejder sammen i processerne, så for at sikre et bredt udbud anbefales en multivitaminpille i det daglige frem for monoterapi med enkelte stoffer. Hvis man vel at mærke ikke fejler noget og dermed har brug for et ekstra boost af særlige vitaminer eller mineraler. Ved siden af multivitaminpillen. Optagelighed Det betaler sig at kigge på kvalitet frem for kvantitet, når man skal vælge produkt. Uorganisk bundne vitaminpiller optages langt dårligere end de organisk bundne, som kroppen genkender og udnytter langt mere effektivt. Desværre er organisk bundne tilskud ofte dyrere end de uorganisk bundne, hvorfor mange blot vælger det billigste produkt på hylden. Men det kan simpelthen ikke betale sig. Googler man dyrefoders kvalitet, står der en masse om, hvorvidt de er organisk eller uorganisk bundne - og hvori forskellen ligger. På en hjemmeside for hestefoder tilsat organisk bundne vitaminer og mineraler kan man læse, at optageligheden af disse kontra uorganiske er op til 70 % højere. Landmænd er meget opmærksomme på disse ting, for hvis en malkeko ikke får de rigtige næringsstoffer, så falder mælkeproduktionen. Interessant nok må firmaer, der producerer og sælger kosttilskud til mennesker, ikke fortælle de samme fakta om deres produkter, da der er strenge regler i Danmark for, hvilke anprisninger et kosttilskud må have. Og da vi mennesker ”kun” skal yde mentalt og fysisk på vores arbejdspladser, er det ikke ligeså tydeligt, om den manglende koncentration eller fysiske formåen skyldes mangelfuld kost, stress eller dovenskab. Kender man lidt til ernæring, ved man dog, at præstationen kan forbedres med den rette kost og de rigtige tilskud. Med optagelighedsprincippet in mente er det let at gennemskue, at hvis optageligheden af en vitaminpille til 1 kr. stykket kun er fx 20 – 30 %, så kan det godt svare sig at købe den til 2 kr. stykket, hvor optageligheden ligger på f.eks. 70 %. Hvorfor give penge for noget, som primært skylles ud i toilettet bagefter? 10 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

elle


rug for!

er

Fra naturlægemiddel til kosttilskud

Omnimin var indtil for nylig registreret som et naturlægemiddel, men nu er produktet omregistreret til et kosttilskud. Hvorfor mon det, vil nogle spørge? Er det ikke en nedgradering? Men sådan skal det ikke forstås. EU har for nylig givet tilladelse til, at kosttilskud må indeholde højere doseringer end tidligere, og der er derfor ikke grund til at fastholde de dyre registreringer på et naturlægemiddel. Omnimin er stadig et kvalitetsprodukt, og nu i en ny optimeret udgave med navnet Omnimin Pure, som også er blevet 100 % vegetabilsk og derfor certificeret ved the Vegetarian Society i England. Forskel på ADT og ODT

Myndighederne har sat en grænse for alle vitaminer og mineraler, ADT, som er den officielt fastsatte dosis for et sundt og velfungerende menneske i forhold til at undgå mangelsygdomme. Disse retningslinjer blev udarbejdet helt tilbage i 1943 og angiver altså intet om det reelle behov, men hvad man som minimum skal have tilført for at undgå mangelsymptomer. Der er i ADT ikke taget højde for, hvad syge, ældre, børn, gravide, stressede, rygere eller sportsudøvere har brug for. ODT står for optimal daglig tilførsel og indikerer til gengæld, hvad det enkelte menneske har brug for. Fødevarestyrelsen har for eksempel sat ADT for C-vitamin til 80 mg, men skal vitaminet bruges forebyggende og til styrkelse af immunforsvaret, er ODT mellem 500 - 1000 mg dagligt. Ved infektioner, afgiftning og vægttab kan doseringen komme helt op på mellem 1000 - 10.000 mg. (Kilde: ”Lev sundt med vitaminer og mineraler” af Henrik Dilling) Nu med både K1- og K2-vitamin

Omnimin indeholdt K1-vitaminet phytomenadion, men den nye, forbedrede udgave Omnimin Pure indeholder både phytomenadion og K2-vitaminet menakinon. K1-vitamin har betydning for blodkoagulationen, og K2-vitamin har en særlig rolle i opbygningen af knoglestrukturen. Forskning viser, at menakinon også er en vigtig faktor i forebyggelsen af åreforkalkning. I et studie fra 2004 fra American Society for Nutritional Sciences redegøres der for, hvordan K-vitamin afhængige proteiner har vist sig at hæmme åreforkalkning. Deres effektivitet afhænger af, hvor meget K-vitamin der er tilgængeligt i kroppen. Både K1 og K2-vitamin blev undersøgt, men det var udelukkende menakinon, der viste sig at have en forebyggende effekt på sygdommen. Forskning af denne slags ligger altså til grund for velovervejede ændringer i et produkt som Omnimin Pure, og man kan derfor undre sig, når kritikerne gang på gang afviser vigtigheden af vitaminpiller eller påstår, at der ikke er nogen forskel på det ene mærke frem for det andet. Styrker fundamentale processer

Omnimin Pure indeholder både inositol og cholin, modsat den tidligere udgave Omnimin. Det er to stoffer, som har et tæt samarbejde, og begge er en del af lecitinmolekylet. De har betydning for lever og galde og er begge med til at styre fedtstofskiftet. Cholin og inositol indgår i fosfolipiderne, som er vigtige byggesten i cellemembranerne. De har derfor en grundlæggende betydning for alle kroppens funktioner. Cholin er yderst vigtig for fedtstofforbrændingen og bruges i leveren til processen med at håndtere fedt og kolesterol, som ”pakkes ind” i lipoproteiner og transporteres rundt i kroppen til de steder, der er brug for dem. Cholin hjælper dermed leveren med at afgifte og fungere normalt. Inositol hjælper ligesom cholin med at forebygge en fedtophobning i leveren. Inositol har desuden vist sig at være et af de vigtigste stoffer for nervesystemet.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 11


Kærlighed og Af Rikke Agersted

Er det nok at elske sine børn, eller skal der mere til for at sikre dem et godt liv? Et frækt spørgsmål, for kærligheden rækker langt, men kan nu alligevel ikke erstatte de vitaminer og mineraler, som poderne skal bruge til deres udvikling. Meget mærkelig mad Da mine egne børn gik i børnehave, trak børnehavelederen mig en dag til side og fortalte med et indforstået smil, at flere forældre havde spurgt hende, hvad mine sønner fik med i madpakken, fordi deres børn havde været hjemme og fortælle om den meget mærkelige mad, mine unger havde med til frokost. Det indforståede smil dækkede over den fælles forståelse for sund kost, vi begge havde. Det sjove, men også dybt foruroligende ved historien er, at mine børn fik helt almindelig mad med - men de andre børn genkendte den simpelthen ikke. Rugbrødet var hjemmebagt og pålægget var alt fra økologisk kødpålæg som leverpostej med hjemmesyltede rødbeder og spegepølse til fisk, ægge- og kartoffelmadder med en klat mayonnaise og grønt drys. Ved siden af madderne lå små pakker med nødder, mandler, solsikkefrø, rosiner og andet godt, ligesom der som regel var ekstra grønt i form af gulerødder, bladselleri, et stykke agurk, peberfrugt eller små tomater. Jeg tog tidligt fri fra arbejde en dag, så jeg kunne komme og se de andre børns madpakker for at forstå, hvorfor ganske almindelig mad var så mærkelig, at børnene ligefrem måtte hjem og fortælle forældrene om det. Trist var det at se, at nærmest alle madkasserne indeholdt rugbrød med almindelig kedelig leverpostej, pålægschokolade, figenpålæg eller lyserød spegepølse. Nogle havde endda ansigtspålæg med - indfarvet kødpålæg af dårlig kvalitet, der lignede et smilende ansigt. Dertil små youghurter fyldt med sukker, mælkesnitter - og hvis bølgerne gik højt et stykke agurk. Det var simpelthen den frokost, disse børn voksede op på, og man kan så kun gisne om, hvad de fik til dagens andre måltider. Kvaliteten vigtig Det triste ved min historie er, at de andre børns farveløse madpakker var lige så blottet for sunde næringsstoffer som inspiration. Børn har brug for et godt fundament kostmæssigt for at understøtte deres trivsel og vækst. Kroppen vokser, hjernen skal bruge brændstof til alt fra motorik til indlæring, knoglerne skal udvikles, og grunden skal lægges til at modstå sygdomme senere i livet. Til det skal kroppen bruge næringsstoffer som vitaminer, mineraler, fedtsyrer og mælkesyrebakterier. Vigtigt er det at forstå, at kvaliteten af disse næringsstoffer kan være altafgørende for optagelsen og udnyttelsen i kroppen. Et vitamin er for eksempel ikke bare et vitamin. Det kan være organisk eller uorganisk bundet. Organiske vitaminer og mineraler findes i naturen og i den form, som vores krop er designet til at optage dem igennem maden. Uorganiske vitaminer og mineraler fremstilles i et laboratorium og fremkommer i en form, som er sværere at optage for kroppen end de organiske. Forskellen er lidt i stil med at prøve at tage en højrehåndshandske på venstre hånd. Den passer bare ikke helt rigtigt.

12 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


vitaminpiller Vidste du? • At det gennemsnitlige sukkerindtag i dag er på 113 g mod blot 7 g dagligt for 150 år siden? • At overvægt blandt børn og unge er tredoblet de sidste 30 år i Danmark? • At diabetes 2, også kaldet gammel mandssukkersyge, i stigende grad rammer børn og unge hvert år grundet forkert kost? I USA skete der en stigning af sygdommen på hele 21 % mellem år 2001 og 2009. • At søde morgenmadsprodukter, frugtyoughurt, mælkesnitter, ketchup, kiks, sodavand, saft og chokolademadder indeholder alt for meget sukker til, at produkterne burde indgå i den daglige kost? • At kroppen ikke skelner mellem de lette kulhydrater i brød eller søde sager?

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 13


Jamen kroppen bruger jo sukker! På Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet har man lavet en undersøgelse, der viser, at 11-årige danske børn kun spiser omkring 250 g ud af de 600 g anbefalet frugt og grønt om dagen. Faktisk er det kun 10 % af alle 11 – 14-årige børn, der indtager den anbefalede mængde, så der er god grund til bekymring. Børnene får simpelthen ikke nok af de vigtige næringsstoffer, som deres krop har brug for. Hvis ikke børnene spiser sig mætte i sunde råvarer, hvad fylder de så maverne med? Faktisk får tre ud af fire børn i Danmark alt for meget fedt og sukker på daglig basis, hvilket jo stemmer godt overens med min oplevelse i børnehaven. Har det nogen betydning, vil mange måske spørge sig selv? Kroppen bruger jo fx glucose som energi. Men ja, det er faktisk rigtig skidt. Store mængder sukker kan gøre os syge. Ud over den åbenlyse overvægt, vi kan risikere med de søde sager, så påvirker sukkeret koncentrationsevnen, humøret og energiniveauet. For meget sukker giver også basis for udviklingen af alvorlige sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme, for lavt blodsukker, osteoporose og migræne. Sundheden kan ikke vente Tilbage til spørgsmålet om, hvorvidt kærlighed er nok til at sikre børnene et godt liv. Kærlighed er også, når forældre sætter grænser omkring kosten og dermed søger at sikre, at poderne også om tyve år er sunde og raske. Mange glemmer, at det er i barndommen kimen lægges til et hav af sygdomme senere i livet og tænker derfor, at det ikke gør så meget, at der ryger lidt for meget fast food, slik og sodavand indenbords. Knogleskørhed er en af disse sygdomme, og hvis ikke knoglemassen opbygges i løbet af de første ca. 25 år af ens liv, er det for sent. Sukker og sodavand er nogle af de store syndere i den forbindelse, og egentlig skal der så lidt til at ændre de dårlige vaner. Når 90 % af Danmarks børn og unge får for lidt af de sunde madvarer, har multivitaminpiller i høj grad sin berettigelse, selvom de har mødt meget modstand gennem de seneste år. Men hvis ikke børnene får deres vitaminer og mineraler gennem kosten, hvordan i alverden skal de så få dem, hvis ikke de bliver tilført på anden vis? Nu er det ikke kun på grund af mangelfuld kost, at vitaminpiller kan være nødvendige. Ved sygdom, om vinteren, hvor grøntsager og frugt har mistet mange vitaminer, eller i belastende perioder, kan kroppen have brug for et ekstra tilskud. Der bør selvfølgelig vælges et kvalitetsprodukt med organisk bundne stoffer, som sikrer en god udnyttelse. De nye OmniMINI smelter på tungen - Man slipper for at sluge pillen - Et godt alternativ til flydende versioner, let at have med fx mellem to hjem - God optagelighed - Smager godt med naturlig tropisk smag OmniMINI med A-vitamin, der tager højde for det enkelte barns behov Mange danske børn får tilstrækkeligt A-vitamin i kosten via bl.a. indmad, fx leverpostej. Det er der taget højde for i OmniMINI ved at tilsætte A-vitamin i form af betakaroten, som kun omdannes til A-vitamin, hvis kroppen har behov for det. Så børn, der ikke spiser indmad, får den mængde, de har brug for. I OmniMINI er zink og kobber udeladt Man mener, at danske børn får rigeligt med zink og kobber. Derfor er de to mineraler udeladt. Gode børnevitaminer OmniMINI fra Biosym er en multivitaminpille til børn, hvor man ikke kun har kigget på den anbefalede daglige tilførsel, men også på ODT – Optimal Daglig Tilførsel. Den smelter på tungen og kan derfor tages af selv de mindste børn. De 25 vitaminer og mineraler er organisk bundne og sammensat i optimale doser, som passer til børns behov for de enkelte stoffer.

14 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


Kosttilskud med plantesteroler

Er dit kolesteroltal et problem?  Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for koronar hjertesygdom.

Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker samt udvalgte apoteker og Matas. Ring til BioVita A/S: 76 26 07 66

Magnesium – det nye supermineral

Magnesium er et livsvigtigt mineral Magnesium har betydning for en lang række af kroppens funktioner. Det anvendes ved træthed og udmattelse og er effektivt for koncentrationsevnen og hukommelsen. Men også musklerne har brug for magnesium og mange har erfaret, at uro i benene, nattekramper i læggene eller kramper i forbindelse med sport afhjælpes hurtigt, når man tager et letoptageligt magnesiumtilskud. Salus Magnesium - naturligt og letoptageligt Salus Magnesium er et naturligt, velsmagende magnesiumtilskud baseret på ekstrakter fra blomster, frugter og bær. Salus Magnesium er flydende, og alene af den grund optages det bedre end tabletter, der først skal opløses nede i maven. Desuden indeholder produktet en kombination af to organisk bundne og letoptagelige magnesium typer. Sidst men ikke mindst indeholder produktet syrlige frugtsafter, der også medvirker til at fremme optagelsen. Salus Magnesium forhandles i helsekostforretninger, hos Matas og på apoteket.

Spørg din forhandler om en smagsprøve Læs mere om Magnesium på www.mezina.dk

Bidrager til at mindske træthed og udmattelse

Bidrager til en normal m uskelfun ktion

normal r til en Bidrage isk funktion g psykolo


Claus Meyer:

Brød er en genial fødevare Af Bjørn Falck Madsen

”Der er ikke mange fødevarer, der smager så godt, mætter så godt pr. kalorie og indeholder tæt på nul procent fedt,” siger kok, restaurantejer, madskribent og foredragsholder, Claus Meyer. Han er ubetinget fan af den gode krumme.

Spis lige brød til! Det udtryk kender vi alle til bevidstløshed, men der findes dem, der rent faktisk ikke mener, at brød er udpræget sundt. I tidens løb har kritiske røster gjaldet højt, når det drejede sig om at inkludere brød i kosten. At hvidt brød måske ikke er det heldigste valg, fordi det indeholder bleget hvedemel, og desuden har en tendens til at sende blodsukkeret i vejret som en raket, er én sag. Men derfra til ligefrem at kritisere godt, sundt og korrekt fremstillet brød og gøre det til en udskældt fødevare er ikke noget, der falder i god jord hos Claus Meyer, en af Danmarks absolut mest kendte mad-eksperter og en stor fan af det gode brød. Palæo-vrøvl Da sund-forskning.dk spørger Claus, om brød har fået et ufortjent omdømme, serverer han et par skiver af sine mest skarptskårne argumenter. ”Det er vel kun det der palæo-vrøvl samt sekteriske sundhedsguruer, der lægger afstand til brød. De officielle næringsstof-anbefalinger opfordrer os da så sandelig til at spise groft brød, akkurat som mennesker har gjort i årtusinder. Der er ikke mange fødeemner, der smager så godt, mætter så godt pr. kalorie og indeholder tæt på nul procent fedt,” siger Claus Meyer.

foto • Maria P Billeder fra bogen • Meyers Bageri, Claus Meyer, Lindhardt og Ringhof 2009 16 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

Ikke ligegyldigt hvilket brød Når det er sagt, forklarer han dog, at det bestemt ikke er ligegyldigt, hvilken slags brød vi konsumerer. ”Indtag af raffinerede kulhydrater som for eksempel i hvidt brød, pasta eller sukker får blodsukkeret til at stige og falde og kan være medvirkende til udvikling af diabetes. Problemet er, at næsten alt bagerbrød er bagt af hvidt mel med en fuldkornsandel på under 10 procent,” forklarer Claus Meyer. ”Endnu værre er det, at rugbrød, som burde være bagt af 80-100 procent fuldkornsrug, ofte er bagt af hvedemel med kun lidt rug, som så er farvet mørkt af malt, så det snyder bedre.”


Hvem er Claus Meyer? Claus Meyer Nielsen er født 27. december 1963 i Nykøbing Falster og er en af Danmarks absolut mest kendte gastronomiske iværk- og trendsættere. Han er cand.merc international fra 1991 med speciale i opstart og udvikling af virksomheder. Claus blev kendt som TV-kok i programmet Meyers Køkken (DR1) samt Mad i Norden – Smag på Danmark på samme kanal. Desuden har han været involveret i en lang række virksomheder, herunder Meyers Mad ud af Huset, Chokolade-Compagniet, Meyers Madhus, Nørrebro Bryghus m.fl. Han er ligeledes partner i Michelin-restauranten NOMA, ligesom han driver Meyers deli tre steder i det indre København. Derudover har Claus Meyer udgivet en række kogebøger og har været flittig foredragsholder og debattør for at skabe øget fokus på madkvalitet samt forbedring af denne. I 2005 blev Claus Meyer ekstern lektor ved Institut for Fødevarevidenskab (KVL), og i 2006 udnævntes han som adjungeret professor samme sted. (Kilde: wikipedia)

Dette vidste du ikke om brød Brød har mange spændende ting i bagagen. Vidste du for eksempel: • De tidligste arkæologiske spor af mel, der med stor sandsynlighed blev forarbejdet til uhævet brød, går cirka 30.000 år tilba ge i historien • Det rituelle brød (psadista), der blev an vendt til ofringer i det gamle Græken land, blev fremstillet af fint hvedemel, olie og vin • I middelalderens Europa udgjorde brød ikke alene en fast bestanddel af kosten, men tjente også som en slags absorbe rende tallerken. Den cirka 10 x 15 cm store brødskive sugede væden fra det, der blev serveret på den, og efter mål tidet blev ”brød-tallerkenen” serveret til de fattige eller til hundene • Helt frem til det 20. århundrede var det normalt at ”forfalske” brød ved at til sætte potentielt sundhedsfarlige stoffer som kridt, savsmuld, alun, gips, ler og ammonium

Det sunde rugbrød Skulle Claus Meyer sætte fingeren på, hvad man kunne kalde det ”perfekte rugbrød”, ville det ikke være noget af det, man køber lige omkring det nærmeste gadehjørne. ”Rugbrød bagt af 100 % stenformalet fuldkornsmel er i særklasse i denne forbindelse. Bygbrød bagt med 50 % fuldkornsbyg er også rigtig sundt. Rug og byg er generelt en hel del sundere end hvede, men fuldkornsbestanddelen er det, der betyder mest. Det er jo i kornets kim og klid, at alle de essentielle næringsnstoffer findes,” fortæller han. Den gode ølandshvede Claus Meyer har både talt og skrevet en del om ølandshvede, som er en gammel kornsort. Der er flere grunde til, at hans kærlighed falder på netop denne type korn. ”Den har et højt protein-indhold, det er meget aromatisk korn, og det har en udtalt evne til at binde vand, hvilket vil sige, at det skaber grundlag for deje, som på en gang er grove og saftige,” fortæller han. Skal der et par favoritter på disken, ved Claus Meyer godt, hvad han vil vælge. ”Jeg holder rigtig meget af vores byg og rugbrød, men jeg er især begejstret for Ølandshvedebrødet og Mørdrupgaard-brødene, som begge er hvedebrød med et højt fuldkornsindhold.”

å p t f i r k s p o Se næste side sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 17


Ølandshvedebrød foto • Maria P Billeder fra bogen • Meyers Bageri, Claus Meyer, Lindhardt og Ringhof 2009

2 stk. 6 dl koldt vand 25 g surdej* 3 g gær 400 g sigtet ølandshvedemel 200 g fuldkornsølandshvedemel 15 g havsalt Denne dej skal snarere piskes end æltes, da den er meget blød, og det er vigtigt at køre dejen meget elastisk, så der må nogle hestekræfter til, ellers vil man få meget flade brød ud af det. Dag 1: rør vand, surdej og gær sammen i en skål, men hold 1 dl vand tilbage. Tilsæt sigtet mel, fuldkornsmel og salt, og pisk dejen på en røremaskine, først 3 minutter ved lav hastighed og derefter 15 minutter på fuld hastighed. Tilsæt det sidste vand lidt efter lidt. Lav en glutenprøve for at se om dejen evt. skal æltes lidt mere. Hæld den færdigæltede dej i en plastikskål smurt med koldpresset rapsolie, dæk den med husholdningsfilm og sæt den på køl i 20-22 timer.

Vi vender det hele på

// hovedet // læs den store artikel om glutenintolerance i

Dag 2: vend dejen ud på et meldrysset bord. Undgå at trykke eller trække i dejen, men del den forsigtigt på midten, og læg forsigtigt brødene over på en meldrysset bagespade. Lad brødene efterhæve 15 minutter på bagespaden. Sæt en bagesten i ovnen, og lad ovnen varme op til 250 grader. Skub forsigtigt brødene ind på den varme bagesten, og bag dem i 20-25 minutter. Køl brødene af på en bagerist. Grundsurdej *9 dl vand 150 g økologisk hvedemel 75 g økologisk grahamsmel 75 g økologisk rugmel Hæld alle ingredienserne i en skål, og pisk dem godt sammen. Hæld dejen i en bøtte, dæk beholderen delvist, så dejen stadig kan ånde, og opbevar den ved stuetemperatur. Pisk i surdejen en gang om dagen. Efter ti dage skal den dufte som god mørk kraftig øl. Så er den klar til brug.

18 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


ANNONCE

HJÆLP TIL DIT HÅR

Hair Volume

tabletterne virker ! Kirsten havde længe villet gøre noget ekstra for sit hår. Allerede efter få uger med Hair Volume™ oplevede hun mindre hårtab, og at håret var blevet mere glansfyldt.

K

irsten oplevede, at håret faldt af, hvilket var meget frustrerende. – Jeg har tidligere prøvet andre hårtabletter, men uden resultat, og jeg synes altid, at jeg har anvendt gode hårprodukter og vasket håret nænsomt, men desværre ikke med det bedste resultat.

Læste om Hair Volume Kirsten er nu pensioneret. Hun har arbejdet som apotekerassistent det meste af sit liv og har en eksamen i kemi. – Derfor var jeg også meget skeptisk, da jeg første gang læste om Hair Volume. Jeg læser altid en varedeklaration grundigt, men der var noget ved dette produkt, der fik mig til at tro, at det var noget særligt.

Meget positiv oplevelse Jeg har i dag taget Hair Volume tabletterne i 38 dage og kan sige med sikkerhed, at de virker. Jeg oplever helt tydeligt en forbedring i hårets kvalitet og meget mindre hårtab. Mine negle er også blevet meget stærkere og mindre rillede. Alt i alt en meget positiv oplevelse. Jeg fortsætter helt sikkert med at tage én tablet om dagen – om så det skal

være resten af mit liv, fortæller en glad Kirsten.

Hvor kan man købe Hair Volume? Hair Volume kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Hair Volume kan også bestilles hjem på apoteket Det gode råd gør forskellen og købes online på www.newnordic.dk, hvor den bliver sendt lige til din dør. Har du spørgsmål, så ring til producenten New Nordic på 46 33 76 00. www.matas.dk

Det gode råd gør forskellen

DIN HÅRTABLET FOR NORMAL HÅRVÆKST OG FYLDE Hair Volume er en unik hårtablet og den eneste på markedet, der indeholder æbleekstrakt rig på det særlige procyanidin B2 til hårsækkene. Tabletten forsyner også hårsækken med biotin og zink, der bidrager til opretholdelse af normalt hår. Indeholder desuden ekstrakt fra hirse, silica og kobber. Kobber bidrager til normal hårfarve (hårpigmentering).

Hår strå Ydre rodkappe De epidermale celler De ydre epidermale celler

cortex

Dermis Svedkirtel Follikler og hårrod


af Bjørn Falck Madsen

Et stærkt immunforsvar er vigtigt:

Sådan klarer du efterår

og vinter uden sygdom

Ikke alle er udstyret med et superstærkt immunforsvar, og det kan især komme til udtryk i de kolde efterårs- og vintermåneder, hvor influenza og virus er i omløb. Men du kan selv gøre en del for at styrke dit immunforsvar, og sund-forskning.dk har kigget på nogle af mulighederne.

tre Tips

Ginkgo biloba-ekstrakt er en af de bedste og mest veldokumenterede præparater til forbedring af blodomløbet. Det danskproducerede ginkgo-produkt Bio-Biloba er et godt valg, da det har vundet i en række tests, herunder en omfattende sammenligning af 18 ginkgopræparater, hvor det havde højest effekt . (J Altern Complement Med. 2003 Oct;9(5):625-9.).

Næsen løber, halsen kradser, og du har ondt i hele kroppen. Alle ved, hvordan det føles, når influenzaen har meldt sin ankomst. Immunforsvaret har nok at se til i de kolde måneder, og netop derfor er det vigtigt at sørge for, at betingelserne for et velfungerende immunforsvar er optimale. At nogle personer fra fødslen er udstyret med et stærkt og effektivt immunforsvar er bare heldigt for dem, men det skal ikke udelukke andre fra at kunne få glæde af immun-styrkende tiltag. Husk blodcirkulationen Mange er ikke klar over det, men såvel blodcirkulationen som slimhinderne er følsommme over for ekstreme temperatur-forandringer, og netop i den kolde tid er vi særlig udsat. Især slimhinderne i næsen er sårbare, da de skal håndtere viruspartikler, som vi indånder. En vigtig forudsætning for, at slimhinderne fungerer korrekt, er at de har en god blodtilførsel. 20 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

A-vitamin er vigtigt for dine slimhinder. I stedet for at tage ren A-vitmin, som let kan overdoseres, kan du tage betacaroten (fx Bio-Caroten). Det er et forstadium til A-vitamin (retinol), og omdannes kun i det omfang, kroppen har behov for. I vores luftveje sidder der særlig mange hvide blodlegemer kaldet ædeceller, og de har brug for en del C-vitamin, når de skal beskytte os mod den luftbårne smitte som forkølelse og influenza.


Ødelæg influenzaens ”trumfkort” Viruspartikler er så sindrigt indrettet, at de er i stand til at ændre form (mutere) og blive mere aggressive eller virulente, som det hedder. Det er en af de afgørende årsager til, at influenzavaccine altid er et skridt bagud i forhold til den influenza-virus, vaccinen er designet til at bekæmpe. Dette ”trumfkort” kan du spænde ben for. Man ved fra forsøg udført med mus, at hvis dyrene mangler selen, har virus betydeligt lettere ved at mutere i kroppen på dem. Selen indgår med andre ord i kroppens forsvar mod disse mutationer. Det er den amerikanske forsker Melinda Beck, som har udført de opsigtsvækkende forsøg. I Danmark får vi ikke særlig meget selen med kosten (40-50 mikrogram/ dag). Eksperter vurderer, at vores indtag af selen er cirka halvt så højt, som det ideelt set burde være. (Br Med Bull. 1999;55(3):528-33)

et Tip

Spis flere selenholdige fødevarer som fisk, nødder og fuldkorn. Du kan med fordel supplere med selen-præparater som Bio-Selen + Zink eller SelenoPrecise, som begge indeholder den patenterede dansk-fremstillede organiske selengær (SelenoPrecise), der kan dokumentere en optagelighed i kroppen på 89 procent. Det er vigtigt at have sikkerhed for, at det selenprodukt, man tager, rent faktisk gør nytte.

Kør immunforsvaret i stilling Som i al anden krigsførelse skal immunforsvaret angribe lynhurtigt i kampen mod de aggressive, mikroskopiske fjender. Her viser det sig, at selen bidrager til immunforsvarets eksplosive processer ved at indgå i signaler, så der dannes millioner af målrettede hvide blodlegemer og antistoffer. Franske læger har lavet et forsøg med 134 patienter, hvor de målte indholdet af selen i blodet. Når der var tegn på alvorlig infektion, faldt næsten halvdelen af selenet fra blodbanen på kort tid. 1) Mange undersøgelser afslører, at selenmangel svækker immunforsvaret, og at tilskud styrker det. Ifølge amerikanske undersøgelser kan et dagligt tilskud med 200 mikrogram selen for eksempel gøre de hvide blodlegemer 80 % mere aktive. 2) 1) Forceville X et al. Selenium, Systemic Immune Response Syndrome, sepsis, and outcome in critical ill patients. Crit Care Med 1998;26:1536-44 2) Kiremedjan- Schumacher L et al. Supplementation with selenium and human immune cell functions. Biol Trace Elem Res 1994;41:115-27

hjælp Mave tilNaturlig din sundhed Muskler

&

TRIFALLA Styrker fordøjelsen, sikrer regelmæssig afføring og

bekæmper parasitter og toksiner i fordøjelseskanalen. Naturlige antioxidanter styrker immunforsvaret og beskytter celler og organer. Modvirker oppustethed samt både hård og tynd mave.

TRIFALLA SPECIAL Modvirker hård og træg mave samt neutraliserer luftdannelse i tarmen. REUMAZALL Holder kroppens led i orden og styrker deres

fleksibilitet. Modvirker hævelse og oxidativ stress. Hjælper til at vedligeholde bevægelighed af led og undgå morgenstivhed. Styrker lunger og slimhinder i fordøjelsen.

MUSKELSTIFT Hurtig hjælp - effekt efter 3-5 min. Øger blodgennemstrømning i vævet, modvirker infiltrationer og muskelspændinger.

Forhandles af Matas og helsekost samt netbutik www.human-balance.dk Human Balance ApS - Tlf. 70 25 55 66 - www.human-balance.dk

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 21


Zink forhindrer immunforsvaret i at “koge over” Immunforsvarets hvide blodlegemer har også brug for zink, så det reagerer hensigtsmæssigt uden ”at skyde over målet”. Ifølge et nyere studie bidrager zink til at stoppe særlige proteinaktiviteter og inflammationsprocesser, som er helt ude af kontrol. Forskerne observerede blandt andet, at zinkmangel under infektioner kunne resultere i alt for voldsomme reaktioner fra immunforsvaret. 1) Zink findes for eksempel i indmad, kød, fisk, frø, nødder og hvedekim. Sukker kan dræne kroppen for zink. P-piller og uorganiske jerntilskud kan forringe optagelsen. Mænd mister omkring to mg zink pr sædudtømning. 1) Mary Elisabeth Dallas: Scientists Explore How Zink Fights Off Infection. MedlinePlus 2013 En fuldtræffer til immunforsvaret Bio-Selen+Zink er et ideelt tilskud, når immunforsvaret skal styrkes eller afbalanceres. Produktet indeholder ren organisk bundet selen og zink samt vitamin A, C, E og B6, som alle har egenskaber, der styrker immunforsvaret og medvirker til at beskytte cellerne mod skader forårsaget af frie radikaler og oxidativ stress. Indholdet af B6, C- og E-vitamin samt zink og selen er desuden højere end en almindelig multivitamin, så immunforsvaret alt i alt er bedre rustet. Derfor er C-vitamin og citrusfrugt vigtigt Man hører ofte folk sige ”ta’ noget C-vitamin”, når nogen er blevet forkølet, men det er faktisk langt vigtigere at sørge for at få rigeligt med netop dette vitamin, INDEN man bliver syg. Cvitamin er et af de absolut vigtigste stoffer for et velfungerende immunforsvar, og når vi har infektion i kroppen, forbruger vi betydeligt mere C-vitamin end ellers. De fleste dyr danner selv C-vitamin efter behov, men mennesker (og enkelte dyrearter) har ikke denne evne.

et Tip

Husk at spise masser af frugt (især citrusfrugter) samt peberfrugt, da det er gode kilder til C-vitamin. Hyben er faktisk også et godt valg. Hvis du vil være sikker på at få en høj og ensartet daglig dosis, kan et præparat som Bio-C-Vitamin med 750 mg pr. tablet med fordel anvendes. Præparatet indeholder C-vitamin i form af calciumascorbat, som er syreneutral og derfor særlig skånsom mod mavens slimhinde. Den hurtige indsats tæller Smitte med forkølelse og influenza kan ofte bremses, hvis immunforsvarets stormtropper styrkes med det samme, og så snart de første tegn som ømhed i halsen viser sig. • Syreneutral C-vitamin: 750 mg. 1-2 tabletter 5 gange daglig. Det er ofte nok! • Selen, organisk: 100 mg 3-4 gange daglig. • Eventuelt organisk zink: 30-60 mg. dagligt. Evt. i kombi neret produkt med selen. Frugt og grønt bidrager med mange næringsstoffer, men du skal faktisk spise omkring 12 appelsiner eller 54 æbler for at få den samme mængde C-vitamin, som findes i tilskud på 750 mg.


Solskin i pilleform En af de afgørende grunde til, at vi lettere bliver syge i den kolde tid – siger eksperter – er, at vi på grund af mangel på sollys ikke danner nok D-vitamin. Det er et uhyre vigtigt stof for et toptrimmet immunforsvar. Tidligere anbefalede man typisk D-vitamin for stærke knogler, hvilket så sandelig også er tilfældet, men forskning har vist, at det ligeledes spiller en meget central rolle i immunforsvaret. I Danmark er det kun i perioden maj-september, at man får tilstrækkelig med sollys til effektivt at kunne danne D-vitamin. Det deponeres i leveren, men mange kommer i underskud i løbet af vinterhalvåret. Solcreme med faktortal højere end 7-8 blokerer for hudens D-vitaminsyntese, hvilket ofte bliver ignoreret i debatten. Visse tarmsygdomme, de kolesterolsænkende statiner og meget andet medicin kan også blokere for produktionen. Et tilskud i pilleform er under alle omstændigheder en god ide, hvis du vil beskytte dig selv om efteråret, vinteren og tilmed foråret.

et Tip

De f leste D-vitaminpræparater er i tabletform, men D-vitamin er fedtopløseligt, og det har fået enkelte producenter til at vælge kapsler med D-vitamin opløst i vegetabilsk olie. D-Pearls er et eksempel på et oliebaseret D-vitaminpræparat, og med hver kapsel tilfører du kroppen 38 mikrogram biologisk aktiv D-vitamin. Kapslerne er ganske små og derfor lette at synke, selv uden vand.

D-vitamin sætter gang i immunforsvaret Alle hvide blodlegemer, herunder T-celler, der skal bekæmpe virus, bakterier og kræftceller, har brug for D-vitamin. Ifølge professor Carsten Geisler fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet er T-cellerne lige så afhængige af D-vitamin, som en bil er af et batteri for at kunne starte. Kilde: Lasse Foghsgaard: D-vitamin er immunforsvarets batteri. Videnskab.dk 2010

Her lurer smitten Der kan være virus og bakterier overalt – på dørhåndtag, glatte flader, gelændre, vandhaner m.v. – og hvis du altid sørger for at vaske dine hænder, INDEN du rører ved madvarer eller har direkte kontakt imellem dine fingre og slimhinder i mund og næse, kan du forebygge mange problemer. Her er nogle af de steder, hvor du risikerer at ”fange” uønskede bakterier og virus: • mobiltelefoner • dørhåndtag • toiletter (alle flader) • træningsudstyr i fitness-centre • gelændre • sedler og mønter, bankautomater og dankort-terminaler

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 23


Hvad skal vi med højdoserede vitamin C produkter? Af Marianne Palm

Nye regler for indhold af vitaminer i kosttilskud har hævet grænserne for, hvad der er tilladt. For vitamin C er grænsen nu 610 mg pr. dagsdosis. Når man ved, at forebyggelse af skørbug - den funktion, man først opdagede vitamin C (eller ascorbinsyre) havde i kroppen - er effektiv ved 10 mg vitamin C om dagen, kan man måske undre sig over, hvad resten af de høje doser skal bruges til. Mennesket adskiller sig fra de fleste øvrige skabninger ved ikke selv at kunne producere vitamin C (sammen med marsvin og primater). Det medfører, at de fleste dyr har højere niveauer af vitamin C koncentrationer end mennesket, og det har ført til den teori, at manglende vitamin C er en slags genetisk mangel hos mennesker. Vitamin C er nødvendig for at danne nogle af de aminosyrer, der indgår i kollagen – det protein, der holder sammen på vores krop – og mangel på kollagen var netop det, man oplevede hos søfolk, som i gamle dage fik skørbug på lange sørejser uden friske fødevarer. Derudover fungerer vitamin C som en vigtig antioxidant, som der er mere brug for, jo større belastning kroppen udsættes for gennem fysisk stress - fx intensiv træning - eller forurening og fremmede stoffer i vores fødevarer.

hvor mange mg

Men vitamin C er også af vital betydning for nervesystemet og energiproduktionen i kroppen og spiller en rolle for immunsystemets normale funktion, så der er måske alligevel god grund til at være velforsynet med dette stof. En særlig gruppe udgøres af rygere, der slider hårdt på deres vitamin C reserver. En del af de kendte skadevirkninger af rygning modvirkes af antioxidanter som vitamin C, og det anbefales, at jo mere man ryger, des større indtagelse af vitamin C bør man sikre sig – helt op mod 2000 mg om dagen ifølge netdoctor.co.uk. Super+ C-500 er et forholdsvis nyt produkt på markedet med 500 mg vitamin C i form af syreneutralt vitamin C baseret på calciumascorbat. Især ved højdoserede produkter er det en fordel, at man ikke tilfører mere syre til kroppen. Calciumascorbat omdannes i mavesækken til ascorbinsyre (vitamin C) og calciumchlorid under indflydelse af mavesyren, så der opnås faktisk en svagt syreneutraliserende effekt, idet den stærke saltsyre udskiftes med den svagere ascorbinsyre. 500 mg vitamin C baseret på calcium-ascorbat giver også et tilskud på omkring 60 mg calcium.

C-vitamin? skal jeg spise

24 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


GIV MAVEN EN HJÆLPENDE HÅND

To produkter til at holde din fordøjelse i balance Kan købes i Matas og Helsekostbutikker Lactiplus

med mælkesyrebakterier Hjælp til vedligehold af en sund bakterieflora. 2 kapsler dagligt svarer til ca. 1 liter yoghurt. Vejl. Udsalgspris: 60 stk.: 159,00, 120 stk.: 299,00

OVER 50 OG NATPISSER? Pro∙staminus hjælper til vedligeholdelse af en sund prostata og medvirker til at bevare et normalt testosteron niveau.

NYHED!

Frugt & Fibre tabletter

Pro∙staminus er baseret på en unik kombination af hørfrø, græskarkerner og udvalgte vitaminer og mineraler.

Til træg mave: Hurtigere passage. Blødere konsistens. Bedre tarmbevægelighed. Fåes også som tyggeterninger Vejl. Udsalgspris: 129,00

Læs mere på AVogel.dk eller kontakt Bioforce Danmark AS på telefon 8770 8770

Pro∙staminus kan købes i helsekostforretninger og Matas. Produktet findes i to størrelser med 60 og 180 tabletter. Læs mere om Pro∙staminus på www.mezina.dk


Man tager ikk to soyabønn Af Marianne Palm

For et par år siden skrev jeg et hæfte om, hvordan Avosol kan gøre en forskel ved smerter i led og muskler, og især hvis der er tale om slidgigt. Det hæfte kan du stadig få tilsendt i din mailbox, men her er essensen af de mange studier, og hvorfor også danske forbrugere er blevet så glade for den særlige kombination af to ingredienser. måneder spist smertestillende præparater, før forsøget begyndte. Alle klienter fik enten placebo eller 300 mg Avosol i 90 dage, hvor klienterne fik lov til at tage den lægeordinerede medicin samtidig i de første 45 dage. Derved kunne man kigge på tre forskellige faktorer: • om forbruget af NSAID blev mindre, • om i så fald, hvor meget mindre behovet var, • og hvordan læger og patienter vurderede smerterne og funktionen af hofter og knæ.

Avosol indeholder ekstrakt af avokado og soja, som er et vegetabilsk og naturligt alternativ til gængse gigtmidler. Det er videnskabeligt dokumenteret, at en speciel sammensætning af avokado og soja nedsætter betændelsen, smerterne og hævelsen i de angrebne led og samtidig øger dannelsen af ny brusk. Alle forsøg viser, at Avosol kan hjælpe dig af med, eller reducere, dine smertestillende midler til hofter og knæ. Det er ikke kun sundt for dine led og muskler, men absolut en vigtig beslutning for din mavesæk og lever. Et forsøg gennem tre måneder Fordi der er så mange bivirkninger forbundet med de smertestillende gigtmidler (NSAID), undersøgte forskerne, om man med Avsosol kunne hindre langtidsforbrug af de midler, man typisk bruger til at dæmpe smerter og inflammationer med og i stedet erstatte med de bivirkningsfrie kapsler. Et forsøg blev gennemført gennem tre måneder på forskellige centre i England og Frankrig, hvor hverken læger eller klienter vidste, hvem der fik de aktive ingredienser, og hvem som fik placebo (snydekaplser). Patienterne var tilfældig udvalgt, men havde alle slidgigt i knæ og hofter, hvilket blev kontrolleret gennem røntgenundersøgelser, og de havde alle daglige smerter og havde hver dag i tre 26 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

163 patienter deltog, 80 i Avosol gruppen og 83 i placebo-gruppen. Middelalderen var 63 år, hvor 101 patienter havde gigt i knæleddene og 62 i hofterne. Når man målte efter de første 45 dage, var forbruget af de smertestillende NSAID præparater mindre i Avosol-gruppen end i
 placebo-gruppen. Efter den 54.
dag havde samtlige patienter i
 denne gruppe klaret sig betydeligt længere uden den smertestillende medicin end placebo-gruppen. Lægerne kunne måle en signifikant bedre funktion i kroppen på Avosol-gruppen end hos placebo-gruppen. Den konklusion var patienterne helt enige i, for de havde generelt fået det meget bedre.

At noget er signifikant betyder, at man har fjernet sandsynligheden for, at det blot er tilfældigt, at man opnår et bestemt resultat. Det er altså ikke tilfældigt, at de mange forsøg viser, at Avosol virker, men videnskabeligt underbygget


ke bare ner og en avokado…. Avosol virker også efter stop med kapslerne Et andet forsøg blev skabt for bl.a. at måle, om effekten af Avosol også kunne måles, efter at man var holdt op med produktet. 114 klienter med gigt i knæene og 50 med gigt i hofteleddene indgik i det seks måneder lange forsøg, hvor hverken klienter eller læger vidste, hvem der fik aktive kapsler, og hvem som fik placebo. Forsøget fortsatte i to måneder ud over perioden for at se, hvilken langtidseffekt man eventuelt ville kunne måle. Man ville måle effekten på tre parametre: • hvordan funktionerne af leddene var, • om der var et forandret smerteniveau, • og om det almene handicap af slidgigten var forandret. 85 patienter fik Avosol, 300 mg pr. dag, og 79 fik placebo. 144 klienter var stadig i forsøget seks måneder efter, og der var en tydelig signifikant forbedring i Avosol-gruppen frem for placebogruppen. Der var tillige signifikant mindskelse af smerterne (færre patienter behøvede smertestillende), ligesom generne ved slidgigten var mindsket. Det mest interessante ved forsøget var dog, at effekten af Avosol holdt to måneder efter, at klienterne var stoppet med produktet!

Når forskere vil undersøge, om et gigtmiddel virker, bruges meget ofte knæ eller hofter, da de er lettere at undersøge end andre led. Avosol kan ligesom NSAID præparaterne bruges til alle typer slidgigt og er også værd at prøve til muskelsmerter

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 27


Forsøg med dosering I et tredje forsøg ville man undersøge, hvilken dosering af Avosol, der var den bedste. Her delte man 260 patienter med slidgigt i knæene ind i tre grupper. Første gruppe fik 300 mg, anden gruppe fik 600 mg, mens den tredje gruppe fortsatte på deres smertestillende medicin. Ligesom i de andre forsøg vidste hverken læger eller patienter, hvilke patienter som fik hvilken dosering, eller om de blot fik snydekapsler. Alle havde brugt smertestillende medicin hver dag i min. 15 dage før forsøget. Den dosis blev alle ved med at få i 30 dage inde i forsøget, men den blev i anden og tredje måned tilpasset patienternes individuelle behov. Man kunne herigennem måle, hvordan kroppen reagerede i disse to sidste måneder af forsøget. Man målte på mængden af smerter, hvor meget smertemedicin der var nødvendigt og på en almen vurdering både af patient og vurderet af lægen. Forbruget af smertestillende medicin som supplement til Avosol var i de to grupper den samme, og deraf kunne man konkludere, at der ikke var grund til at tage mere end 300 mg Avosol, som svarer til de to kapsler. Altså var der ikke nogen hjælp i at tage mere end de 300 mg. Men der var en signifikant forskel til placebogruppen, og forbruget af smertestillende medicin blev ligesom i de andre forsøg stærkt reduceret. Faktisk så man, at deltagerne kunne nøjes med halvdelen af deres sædvanlige smertestillende medicin. Avosol virker også på bruskdannelsen Et stort forsøg med 163 patienter, som i minimum seks måneder havde haft slidgigt i hoften, indgik i undersøgelsen. Via røntgen kan man se ledforandringerne, og man ville undersøge, om Avosol også kunne gøre en forskel for bruskdannelsen. Når man tager et røntgenfoto, vil der hos patienter med slidgigt være en større spaltebredde mellem hofteskål og lårbensknogle, fordi noget af brusken er forsvundet. Gennem to år målte man på patienter med kroniske smerter, hvor flere forskellige test indgik, bl.a. på gangbesvær, evnen til at udføre daglige aktiviteter, forbrug af smertestillende medicin, man skrev smerteskemaer og foretog andre specielle målinger for slidgigt i hoften. I forsøget indgik tilfældighedernes princip, hvor det var lodtrækning (randomisering) blandt patienterne, som gjorde, om man kom i den ene eller den anden gruppe, og ingen af parterne vidste, hvem der fik placebo (snydekaplser). 108 patienter fuldførte forsøget, og i første omgang kunne man ikke se nogen statistisk forskel mellem placebo og de, som fik Avosol, men når man efterfølgende dykkede ned i delresultaterne og delte deltagerne op i grupper afhængig af sygdommens sværhedsgrad, så man, at den gruppe, som havde mest slidgigt, havde opnået et signifikant resultat. 28 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

Tal med din læge om at forsøge med Avosol enten som supplement til anden smertestillende medicin eller som et reelt alternativ. Læs bl.a. på www.netpatient.dk og www.netdoktor.dk om den medicin, du spiser, så du bliver klar over, om du får bivirkninger, som du kan undgå ved at skifte til andre smertestillende midler. Forskningsrapporterne fra udlandet er blevet gransket af bl.a. de to danske professorer, Arne Astrup og Henning Bliddal, Parker Instituttet, Frederiksberg Hospital, der anbefaler at prøve Avosol i tre måneder, specielt for slidgigt i knæene. Avokado Avokadotræet vokser vildt i Mexico, Vest indien og Guatemala. Det dyrkes i Californien, Den Dominanske Republik, i Sydafrika og Israel. Avokadomos har i århundreder været anvendt som beskyttelse mod vind og vejr. Olien presses ud af det tørrede frugtkød og er rig på lecithin, E-vitamin, betacaroten og pantotensyre. Frugtkødet indeholder cirka 15 % olie, mindre end 1 % af den er ikkeforsæbet. Soja Soja er en busket plante. Frugten er buet og behåret og har en brun bælg med 2-5 rum og et ærtelignende frø (sojabønne) i hver. Bønnerne kan have forskellige farver: sorte, brune, røde, grønne og gule. Vild soja gror stadig i Kina. I


Hvem kan få fordel af at anvende Avosol? Personer som: • har fået en slidgigt diagnose, eller som er i risiko for at udvikle slidgigt, og som anvender smertestillende medicin. • har arvelig risiko for at udvikle slidgigt. • har haft ledskader. • har gennemgået ledoperationer. • anvender glucosaminsulfat uden det ønskede resultat. • ønsker et kosttilskud kun baseret på vegetabilske ingredienser. • ønsker at forebygge.

resten af verden findes den blot som avlet og forædlet – mere end 1000 sorter. USA producerer 75 % af al soja i verden, Europa producerer 20 % og Asien 5 %. Avosol virker ved at afbalancere de nedbrydende og opbyggende processer i ledbrusken. Det er en helt naturlig substans, som udvindes af de såkaldte uforsæbede olier fra avokado og sojabønner. Forsæbning er et teknisk udtryk, som anvendes for at beskrive, hvad der sker, hvis man koger en olie sammen med natriumhydroxid. En del af olien bliver ikke til sæbe, når man behandler olien på denne måde og kaldes derfor for den ikke-forsæbede del. Forholdet mellem avokado og soja er i Avosol 1:2 (en del avokado-ekstrakt, to dele soja-ekstrakt). Slidgigt og nedslidte led er ikke bare et spørgsmål om alder. Mange relativt unge mennesker har også ondt i deres led. I mange tilfælde, uden at røntgen kan påvise nogen diagnose. Et dagligt tilskud af Avosol kan være værdifuldt også i disse tilfælde. Effekten vil kunne mærkes i løbet af 2 – 8 uger, og effekten fortsætter cirka to måneder efter ophør. Ved behandling med Avosol ses en stribe af interessante effekter. Dels lindres den eventuelle inflammation, og nedbrydningen af brusk bremses, dels stimuleres dannelsen af ny ledbrusk.

Hvilke bivirkninger? Avosol har gennem 25 år vist sig sikker at anvende. Alle rapporterede bivirkninger har været små og uspecifikke, og der er ikke rapporteret flere end i placebogrupperne. Der er heller ikke set nogen interaktioner med andre kosttilskud, behandlinger eller lægemidler. Hvem bør ikke anvende Avosol? Gravide og ammende, samt børn under 17 år, da ingen studier er gjort på disse grupper. Kan man ikke få samme effekt ved blot at spise store mængder avokado og soja? Det er kun en lille del af avokadoen og soja, som indeholder olie, og da kun en del af denne olie kan optages optimalt, er det usandsynligt, at man kan opnå signifikante effekter ved indtagelse af de to fødevarer. Hvor hurtigt kan man forvente at mærke en effekt? Efter 2 – 8 uger. Hvor længe holder virkningen efter stop med produktet? Cirka to måneder.

Pacifica

Parfume

Sjove, friske og naturlige. Inspirerende Parfume blends lavet af naturlig alkohol baseret på korn med naturlige essentielle olier. Desuden er brugt de bedste bæredygtige ingredienser. Flaskerne er dekoreret efter vintage stil.

& Spray

Roll On

9 forsk

Duft dem i

din loka le

helsekost

ellige dufte Parfumerne er veganske og lavet uden grusomme dyreforsøg. Ikke tilsat Propylen Glycol, parabener, phthlater, sulfater og GMOs Købes hos helsekostforretninger og udvalgte materialister. Spray 30 ml. Pris 289 kr. • Roll On 10 ml. Pris 169 kr. HUMAN BALANCE ApS • Tlf: +45 70 25 55 66 • www.human-balance.dk

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 29


BE

L L A

V I S TA DIN HJÆLP T I L AT B E VA R E E T N O R M A LT S Y N Bellavista er markedets mest komplette kombination af naturlige vitalstoffer, der har betydning for, at du kan bevare et normalt og skarpt syn langt op i årene. Oveni købet til en pris der er til at betale. Bellavista kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs mere om Bellavista på www.mezina.dk

Rene Og Velsmagende Omega Olier

Siden 1995 har Nordic Naturals fastsat standarden for omega-3 kvalitet, ved at levere tredjeparts-testresultater, der afslører at Nordic Naturals er brancheførende på renhed og friskhed.

Nordic Naturals Fordele n

Renhed Fri for kviksølv, bly og andre giftstoffer

n

Friskhed Minimal oxidering sikrer, ingen fiske smag

n

Smag Trannet lugt eller smag er et tegn på dårligt fremstillet olie

n

Triglycerid Form Sikrer optimal optagelse og dermed bedste resultater

n

Tredjepartskontrol Garanterer kvalitet, friskhed og renhed

n

Bæredygtighed Miljømæssigt ansvarligt fiskeri beskytter vores oceaner

n

Dosering Internationale eksperter er enige om at vi har brug for mindst 500 mg EPA+DHA pr dag

Nordic Naturals fiskeolie forhandles gennem Helsekostforretninger og hos Matas Distributør : Bidro ApS Midskovvej 58, 5370 Mesinge, www.bidro.dk


Spot on

Mangel på vigtige sporstoffer kan forklare: Hårtab hos kvinder Af Bjørn Falck Madsen

En del kvinder mister hår og er helt fortvivlede, fordi de umiddelbart ikke ved, hvad det skyldes. Forskere peger nu på mangel på bestemte næringsstoffer som en mulig årsag. At en del mænd med alderen mister hår er både forventeligt og normalt, men for kvinder er det straks mere bekymrende. Mange oplever, at der forsvinder relativt meget hår, når de bruger hårbørsten, og det kan føles rigtigt fortvivlende – navnlig når man ikke ved, hvad årsagen er. Forskere peger på, at det kan skyldes mangel på vigtige stoffer som blandt andet zink. En undersøgelse offentliggjort tidligere på året i International Journal of Trichology påpeger, at et for lavt stofskifte er en anerkendt årsag til diffust hårtab. Selen og zink Stofskiftet styres af skjoldbruskkirtlen, og når den ikke fungerer normalt, kan den ikke producere nok stofskiftehormon. To stoffer, som har vital betydning for netop dannelsen af stofskiftehormon (thyroxin), er selen og zink. Samtidig er stofskiftehormoner vigtige for kroppens optagelse af zink, så for lavt stofskifte kan føre til zinkmangel. Tilskud kan måske hjælpe Et tilskud af selen og zink er derfor en god ide, hvis man lider af hårtab, som ikke umiddelbart kan forklares. I præparatet Bio-Selen + Zink er begge stoffer kombineret med vitaminerne A, B6, C og E, så man får en god tilførsel af nogle vigtige næringsstoffer, som samarbejder på en række fronter. Selenkilden er SelenoPrecise, den patenterede danske selengær, der indeholder mindst 30 forskellige, organiske selentyper og kan dokumentere en optagelighed på næsten 90 procent. Int J Trichology. 2013 Jan;5(1):40-2.

Sådan regulerer selen dit stofskifte

Selen indgår i et enzym (deiodinase), der blandt andet er ansvarlig for, at det inaktive skjoldbruskkirtelhormon T4 aktiveres ved fjernelse af et jodatom, så det omdannes til det aktive T3 hormon. Dannes der for lidt T3 hormon, bliver stofskiftet lavere, og dannes der for meget, bliver det højere. Derfor er det vigtigt, at der er selen til stede under reguleringen.

Din glemsomhed skyldes måske lavt stofskifte Lavt stofskifte kan hos nogle mennesker føre til symptomer, der minder om demens: hukommelsestab og sløvhed. Det er skjoldbruskkirtlen, der styrer stofskiftet, og en af forudsætningerne for et normalt fungerende stofskifte er, at man får nok selen. I Danmark er det svært at dække sit selenbehov med kosten, fordi jordens selenindhold er lavt, så et selentilskud kan være en god ide, hvis du har mistanke om, at dit stofskifte er for lavt – eller for højt, for den sags skyld. Organisk selengær optages bedst. Præparatet SelenoPrecise kan dokumentere en optagelighed på næsten 89 procent. sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 31


Spørg eks Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Marianne palm

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@sund-forskning.dk

Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne og vi vil tilstræbe, at alle får direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.dk Hej Henrik Min far på 82 har netop fået konstateret våd AMD, og i min familie er der mange tilfælde af grå stær. Jeg er i starten af 50’erne og har et glimrende syn, men hvad kan jeg gøre for at forebygge, så jeg kan undgå disse øjensygdomme. M.v.h. Christian Hej Christian Først lidt fakta. AMD forekommer i to former, en tør, langsomt forløbende, og en våd, som er aggressivt forløbende. Den tørre form behandles ikke medicinsk, men det gør den våde form og med godt resultat, hvis den opdages i tide. Flere end 12.000 danskere får hvert år konstateret AMD, og stort set alle over 70 år udvikler grå stær, som er en uklarhed i øjets linse. Uklarheden skyldes primært livsførelse, særligt tobaksrygning er skadeligt i den forbindelse, da vævet ødelægges af frie iltradikaler fra tobaksrøgen. Men også den øvrige livsførelse spiller ind, og det gælder både ved AMD og ved grå stær. Tjek dit syn regelmæssigt, et øje ad gangen (luk det andet øje). Hvis du oplever, at rette linjer forekommer buede, så er det tid til besøg hos øjenlægen, for så er det muligt, at du er ved at udvikle AMD. Hvis du arbejder meget ved en computer, så kan det påvirke dit syn, mest i forhold til nær- og langsyn, det er dog ufarligt. Det er en god idé at lave kinesiske øjenøvelser (kan let findes på internettet) dagligt, det kan afhjælpe synsproblemer og styrker synet. Forebyggende i forhold til specielt AMD anbefales C, E, zink, kobber, astazantin og omega-3-fedtsyrer. Hvis du tager et godt og højdoseret multivitamin og mineraltilskud dagligt og dertil lutein og omega3-fedtsyrer, er du godt dækket ind og vil kunne begrænse risikoen for at udvikle de to øjensygdomme med 40 % eller mere. Spis masser af grønt, og sørg for at komme ud i naturen og få frisk luft og motion. Der er i øvrigt visse akupunktører, som har specialiseret sig i øjensygdomme. Kig på internettet. Med venlig hilsen Henrik

32 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


sperterne Irene Hage

Torunn Laksafoss

Læge

Cand. scient. biokemi,

biopat og naturopath ibm irene.hage@sund-forskning.dk

torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Henrik Dilling

Hanne Hæsum

Psykoterapeut, SQ coach, Tanke felt terapeut og biopat tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

At gøre noget godt for andre kan gøre gode ting for dine gener

Af Hanne Hæsum

En ny amerikansk undersøgelse viser, at lykkefølelser, der stammer fra at leve et meningsfyldt liv, er bedre for kroppen end lykkefølelser, der stammer fra egoistisk tilfredsstillelse. Det påvirker faktisk helt ned på det genetiske plan! Forskerne gennemførte genetiske analyser af 80 voksne, der blev beskrevet som ’lykkelige’. Halvdelen - gruppe 1 - var lykkelige, fordi de havde en dyb følelse af formål og mening i livet (eudaimonic trivsel). Den anden halvdel - gruppe 2 - følte sig lykkelige, fordi de havde opnået personlig tilfredsstillelse af deres behov (hedonisk trivsel).

Forskerne fandt, at hos personerne med højt niveau af lykkefølelse på grund af et meningsfyldt liv kunne der ved målinger ses en klar gunstig effekt i genekspressionen i deres immunceller. Disse personer havde lave niveauer af inflammatorisk genekspression og stærkere antivirale og antistof gener. Den modsatte situation kunne man se for personerne i gruppe 2 (hedonisk trivsel). Her var der høje niveauer af inflammatoriske genekspression og lav antiviral- og antistof genekspression. Genekspressioner sker konstant, når et gen udfører nogle handlinger for at påvirke nogle andre gener. Interessant nok fandt man, at begge grupper oplevede samme høje niveau af lykke og velvære. Forskerne fandt, at folk med høje niveauer af hedonisk velvære ikke havde oplevelsen af at have det dårligere end gruppen med det meningsfyldte liv. Så selv om deres gener reagerede meget forskelligt, forblev deres følelsesmæssige tilstand lige positiv. Forskeren peger på, at det at gøre noget godt, og det at føle sig godt tilpas, har meget forskellige virkninger på den menneskelige arvemasse, selvom de umiddelbart ligner hinanden. Det ser ud til, at de menneskelige gener er langt mere følsomme over for forskellige måder at opnå lykke på end det bevidste sind. (31. juli, 2013 Health News)

Frivillige hænder

er varme hænder!

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 33


Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Marianne palm

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

Hej Dion Vi er et par midt i trediverne, som gerne vil bruge vintermånederne til at få trænet lidt. Vi er ikke så glade for vintermørket, da det påvirker os negativt, men ved at træning hjælper positivt på vores humør. Den anden årsag er, at min kæreste skal tage på, og jeg skal tabe mig en del kilo. Hvordan skal vi træne? Og kan vi træne sammen ? Hilsen Henrik Hej Henrik Dejligt, at I begge ved at træning blandt andet kan hjælpe jer lettere igennem de mørke måneder. Signalstoffet serotonin er et lykkehormon, der udskilles ved træning, som har en god effekt mod depression, tristhed og modløshed. Vinterdepression, også kaldet SAD (Seasonal Affective Disorder), rammer rigtig mange mennesker her på vores nordlige breddegrader i de mørke måneder. I kan godt træne sammen og lave mange øvelser samtidigt, dog skal du fokusere mere på konditionstræning og kalorieforbrænding end din kæreste. Træn fem gange om ugen, tre dage kondition og to dage styrketræning til at stramme op samtidig med et vægttab. For at gå op i vægt skal din kæreste træne styrketræning og opbygge muskelmasse. Muskler vejer, men de ekstra kilo fordeles pænt. Hun skal også gerne træne fem gange ugentligt, to af dagene kan fx være bodypump, der trænes på et hold med andre. Vigtigt, at de forskellige muskelgrupper restituerer sig 24-48 timer imellem træningsøvelserne. Den rigtige mad og mængde betyder også meget, hvad enten man skal tabe sig eller tage på. Spis vitaminer og mineraler som kosttilskud og gerne ekstra tilskud af D-vitamin og Omega-3-fedtsyrer i vintermånederne. Velkommen til fitness verdenen – håber I begge får et resultat hurtigt!

marianne.palm@sund-forskning.dk

Kære Marianne Palm Første april lykkedes det mig at få to streger på graviditetstesten. Hurra for det, og ud over et par ugers kvalme har jeg haft det strålende. Indtil for nyligt hvor jeg fik hovedpine, og når jeg rejste mig fra sengen blev jeg svimmel. Lægen målte bl.a. mit blodtryk og sagde, at jeg havde lettere forhøjet blodtryk og sendte mig hjem. Alligevel er jeg bekymret. Min veninde fik svangerskabsforgiftning, da hun var gravid, og hun havde netop for højt blodtryk. Har du et forslag til nogle urter eller noget, der kan hjælpe mig? Hilsen den gravide Kære Gravide Først og fremmest tillykke! Som din læge forhåbentlig forklarede dig sker der i den normale graviditet ændringer af blodtrykket. Det starter med at falde indtil slutningen af 1. trimester, hvorefter det stiger igen, og ved fødslen kommer det til at ligge en smule højere end udgangsniveauet. Forhøjet blodtryk i graviditeten defineres som et systolisk blodtryk på over 140 mmHg og/eller et diastolisk blodtryk på over 90 mmHg (et normalt blodtryk for en voksen er omkring 120/80 systolisk/diastolisk). Du kan gøre meget selv. Tag den med ro, mediter og tag et tilskud af Magnesium Diasporal 300. Et forsøg tyder på, at gravide med et underskud af magnesium kan få forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning. Derfor er det vigtigt, at du sørger for et højt niveau af netop magnesium i slutningen af din graviditet. Held og lykke med moderskabet! Hilsen Marianne Palm

Dion

”Serotonin er involveret som signalstof i reguleringen af humør, appetit, søvn, sexlyst, hukommelse, indlæring og tarmens bevægelser.”

34 sund-forskning.dk - SENSOMMER 2013


Irene Hage

Torunn Laksafoss

Læge

Cand. scient. biokemi,

biopat og naturopath ibm irene.hage@sund-forskning.dk

torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Spis de rette fedtsyrer under graviditeten og få et klogt barn Et stort engelsk studie, hvor 7400 børn blev undersøgt 15 - 18 måneder efter fødslen, viste, at børn som via deres mor fik et fast tilskud af fedtsyrer, havde tydelig bedre indlærings- og koncentrationsevne og var bedre med i sin udvikling end børn i kontrolgruppen.

Henrik Dilling

Psykoterapeut, SQ coach, Tanke felt terapeut og biopat tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Jo, der er brug for vitaminer og mineraler til børn. Vores grøntsager og frugter indeholder desværre ikke længere den samme mængde næringsstoffer som for 30 år siden. Vi forlanger også mere af vores børn i dag, vi bor i et mere forurenet samfund og det kræver ekstra med krudt for at holde nervesystem, immunsystem og hormonsystem i tip-top orden. Prøv med fx OmniMini eller Børne BiOrtomin. En tredje mulighed er den flydende Mivitotal.

Giv dine børn eye q og gør dem fokuserede, koncentrerede og rolige Fik du ikke spist de rette fedtsyrer under graviditeten, så server dem for dit barn! Eye q er for alle, som vil optimere hjernens funktioner, men især børn med ADHD, koncentrationsproblemer, indlæringsvanskeligheder eller store humørudsving kan have glæde af eye q.

Når nye tænder driller Når de små pus får tænder, og de græder natten lang, kan det være svært at finde overskuddet til barn og kæreste. Heldigvis er der en nem og effektiv måde at få genskabt natteroen på og få gjort junior glad igen. Smør de ømme gummer med Gummedråber fra Danasan. Er i øvrigt også velegnet til ømme gummer eller irritationer i forbindelse med tandprotese. Gummedråber fra Danasan forhandles af helsekostbutikker, apoteket og Matas.

Fra babyhud til vinterhud Skal den tørre eksemhud have hjælp gennem vinteren – eller måske hele året - er Omega-3-Mini fra Nordic Natural en mulighed. En særlig tør hud har brug for ekstra mange omega -3-fedtsyrer, og hvor eye q er til hjerner og koncentration, kan Omega-3-Mini meget vel være det tilskud, du vælger til hudproblemer. Omega-3-fedtsyrer er især vigtige, hvor der er rødme, irritation, smerter og hævelser til stede, en såkaldt inflammation. Studiet er lavet på mumomega, som også producerer de velkendte eye q.

Træt og uoplagt Romantikken kan hurtigt blegne, hvis du føler dig flad som en punkteret cykel under din graviditet eller i tiden efter fødslen. Er du gravid, når du har menstruation, eller hvis du ikke er den store kødspiser, har du gavn af et tilskud af jern. Jern er en forudsætning for dannelsen af de røde blodlegemer, og mangel på jern medfører blodmangel, som igen gør dig træt og uoplagt. Omnimin Pure indeholder 10 mg jern pr. dagsdosis og er et stærkt multivitamin-mineral præparat, som er vigtig for dit velbefindende og energiniveau.

Både eye q og Omega-3-Mini kan købes som kapsler, flydende eller som rimeligt velsmagende tyggekapsler.

Meget tør (vinter) hud vil i øvrigt elske Avivir Creme Xtreme

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 35


Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Marianne palm

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@sund-forskning.dk

Sammensætning af udbytterig træning Hej Bettina Jeg er i syv sind om, hvilken træningsform jeg skal vælge her til vinter. Jeg vil gerne have så meget ud af det som muligt, men kan max komme af sted 3 gange om ugen. Sidst jeg prøvede ”Balls” (man svinger en tung kugle rundt) fik jeg ondt i skulderen, og step gav mig knæproblemer. Kan du komme med et forslag til, hvordan jeg kan sammensætte min træning, så jeg ikke får skader? Jeg er 45 år og almindelig af bygning. Sidder meget ned på grund af mit arbejde, som også til tider kan være meget stressende. Louise Kære Louise Ja, det kan du tro. Det er min kæphest at få det størst mulige udbytte af træningen og ingen skader, tværtimod blive stærkere med alderen. Pilates er og bliver en sikker træningsform, fordi du arbejder med powerlåsen, hvilket støtter bækkenbund og ryg under øvelserne. Men det er ikke altid, der bliver taget vare på den stående holdning og rigtig brug af fx knæ- og skulderled. Det er vigtigt at leddene arbejder i balance over deres akse, ellers slides de frem for at opbygges. I Body Balance® Pilates er det grundpillen, at øvelserne ikke gøres sværere, end at balancen i alle led kan holdes under udførelsen. Så kan du kun blive sundere og stærkere for hver gang. Mensendieck kunne også være en mulighed. Det er en meget rolig træningsform som regel med få på holdet. Du kan læse nærmere på nettet. For at hele dit træningsprogram skal være optimalt, vil jeg anbefale dig to gange Pilates om ugen, en gang Yin Yoga, eller anden form for yoga, som strækker dig og dine meridianbaner godt igennem. Yoga giver også ro til sindet. Kredsløbstræning og frisk luft er også vigtig, især for at rense lymfe- og venesystem. Kom derfor ud at gå eller løbe en halv time, så tit du kan, måske til og fra arbejde, eller hvordan du nu kan få det ind i din hverdag. Du og din krop bliver så glade, når du får masser af ilt – er alle ikke glade, både i krop og sind efter en dejlig gåtur i skoven eller ved stranden? God fornøjelse med træningen. Hilsen Bettinna

Body Balance Pilates instruktør Danmarks eneste holistiske 1-årige uddannelse! V/ Bettinna Laxholm Delfs

For dig som ønsker, at gøre noget godt for dig selv og andre. • • • • •

Du bliver ”klædt på” til det at være instruktør Du lærer Body Balance OG Pilates Du lærer herudover om afspænding, stræk, musik, programlægning og kost Du får stor selvudviklings mulighed Uddannelsen starter den 27. sep. 2013

Se mere info og referencer på www.livingacademy.com eller ring 4615 1790 36 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

Living Academy ApS Kongevejs Centret 6 •2970 Hørsholm


Irene Hage

Torunn Laksafoss

Læge

Cand. scient. biokemi,

biopat og naturopath ibm irene.hage@sund-forskning.dk

torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Hej Irene Jeg har gennem flere år fået konstateret problemer med candidasvampen hos forskellige alternative behandlere. Jeg lider rigtig ofte af svamp i underlivet, oppustede tarme, træthedsanfald og svamp hist og pist med forskellig intensitet og intervaller, som fx under brystet eller mellem tæerne. Har du nogen forslag til hjælp? Tove Nielsen, 45 år. Hej Tove Det lyder meget sandsynligt, at du har noget kronisk svamp i kroppen. Og her er det mest sandsynligt, at det er candida svampen. Du er nok aldrig rigtig kommet af med den fuldstændigt gennem årene, og så er den blusset op igen og igen, hvis du har været lidt svækket, spist forkert eller har måttet tage noget antibiotika. Symptomerne kan være vidt forskellige fra person til person. Nogle klarer fint at komme af med svampen gennem kosten, mens andre har brug for at tage nogle anti–svampe naturmidler,og endelig er der dem, der må tage receptpligtig medicin. I min praksis synes jeg, at det især er kvinder, der har problemer, og som har gavn af at få den minimeret. Det er især kvinder, der får fordøjelsesproblemerne, bliver trætte, får hovedpine, får ondt i leddene, tager på i vægt, har stor sukkertrang m.m. Og man ved ikke, hvorfor mænd ikke får problemerne i samme grad. Det lyder til, at du er specielt hårdt ramt og har prøvet diverse kure. Her vil jeg foreslå, at du får noget receptpligtig medicin Fluconazol i 1-2 måneder og følger en sukkerfri, kulhydratfattig kost i 2-3 måneder. De naturmidler, som virker godt mod candida, er fx Capryl syre (udtræk fra kokos) oregano, hvidløg, grapefrugtkerne-ekstrakt og Pau d’arco. For mange er det nødvendigt at tage noget receptpligtig medicin. Især hvis man har haft candida i længere tid og har prøvet alt andet. Som regel giver lægen en recept på Fluconazol på 150 mg som en engangs dosis, hvis en kvinde har svamp i skeden. Men har man svamp i hele kroppen, skal man dagligt tage en Fluconazol kur i 1-2 måneder i en lille dosis på 50 mg. Det plejer at være nok til at slå candidaen ud. Samtidig er det vigtigt at tage probiotika (gode tarm bakterier). Det er også et plus at passe søvnen, drikke rigeligt med væske, komme regelmæssigt på toilettet hver dag - evt. tage nogle tarm skylninger - og at dyrke let motion. Man kan godt få nogle ”die off” symptomer, dvs. at når svampen dør og bliver udskilt, kan man blive mere træt, få hovedpine og føle sig utilpas. Det plejer at gå over i løbet af 1-2 uger og kan afhjælpes ved at holde maven i orden, sove, drikke rigeligt og gå nogle ture i frisk luft. Held og lykke med det. Hilsen Irene

Henrik Dilling

Psykoterapeut, SQ coach, Tanke felt terapeut og biopat tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Laktose er mælkesukker, der er kemisk ændret. Laktose er kendt som afføringsmiddel og nedbrydes i tyktarmen af mælkesyrebakterier, hvorefter afføringen bliver mere blød. Samme laktulose kan også optages af de bakterier, som befinder sig i tyndtarmen og vil derfor virke som foder for disse. Hård afføring kan være forårsaget af mælkeintolerance, brug af laktulose kan gøre problemet værre! Laktulose tåles ikke af mælkeallergikere og udgør så et problem, da forældrene sjældent ved, om deres lille barn hører til i gruppen af intolerante- eller allergikere.

Kære Torunn Jeg læste på nettet om small intestinal bacterial overgrowth, hvad er det? Har du mulighed for at forklare det på dansk? Venlig hilsen Sarah Kære Sarah Small intestinal bacterial overgrowth (SIBO) betyder ganske enkelt en overvækst af bakterier i tyndtarmen. Helt specifikt drejer det sig om en overvækst af dårlige bakterier, især af E. Coli, men også af andre patogene. Vores tyndtarm indeholder normalt ikke særlig mange bakterier, og disse få kræver ilt sammenlignet med den rige, iltfattige bakterieflora i tyktarmen. Bakterierne kan ende i tyndtarmen ad forskellige veje, det mest almindelige er for lidt mavesyre, der kan fjerne dem fra maden, tarmens fremadrettede bevægelser kan være dårligt koordinerede/langsomme, for lav frigivelse af fordøjelsesenzymer/galde, slap lukkemuskel mellem tynd- og tyktarm og så en manglende reaktion fra immunforsvaret. Resultatet er som oftest diarré/forstoppelse, kvalme, tarmluft samt en oppustet mave. Desuden kan der være tale om vægttab samt fejlernæring. En konstatering af SIBO kan bl.a. foretages med en såkaldt pustetest. Dette inkluderer indtag af glukose- eller laktosevand, hvorefter mængden af hhv. brint eller metan måles i udåndingsluften som et udtryk for overvæksten af bakterier. Der kan dog være en usikkerhed ved målingen, hvis overvæksten befinder sig i den sidste del af tyndtarmen. Venlig hilsen Torunn Kilder: Clinical Biochemistry, Geoffrey Beskett et al. (2010), 8. ed., kap. 14. Small intestinal bacterial overgrowth syndrome, Jan Bures et al (2010) World J Gastroenterol; 16(24): 2978-2990

sund-forskning.dk - SENSOMMER 2013 37


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv resultatet af mere end 20 års forskning og produktudvikling og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_produkt_SundForskning_0113_210x297

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk

38 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


A.Vogel – banebryder og sundhedsforkæmper

Af Marianne Palm

Alfred Vogel var en aktiv og travl mand. Takket være sin lyst og trang til at skabe var han naturlæge, forsker i lægeplanter, producent af naturmidler, journalist, foredragsholder, grundlægger af et firma og tog på mange og lange forskningsrejser. Alfred Vogels mest kendte værk er bogen ” Den Lille Doktor” som er udgivet over hele verden.

Han var forud for sin tid; han var passioneret og stædig på naturens vegne; mange af hans tanker og filosofi ligger stadig den dag i dag til grund for naturlig sundhed og helse. Manden er Alfred Vogel, den lille schweizer med det store hjerte og den store personlighed. Alfred Vogel blev født i 1902 og voksede op i den lille by Aesch ved Basel i Schweiz. Det er et område kendetegnet af stort set uberørt natur. Allerede som lille dreng kom Alfred Vogel i kontakt med naturlægekunsten. Hans bedstemor og far havde forstand på lægeplanter, og denne viden ønskede de naturligvis at give videre til lille Alfred. Hans far tog ham ofte med i skoven og lærte ham om planterne og deres virkning. På den måde fik Alfred selv en dyb kærlighed til na-

turen og til planterne. En kærlighed, der prægede hans liv. Efterhånden som Alfred Vogel blev ældre, blev hans nysgerrighed også større. Han begyndte derfor at undersøge lægeplanter uden for det lokale område. Han ville lære en sag at kende fra bunden og studerede derfor grundigt andres erfaringer med lægeplanter fra Mellemeuropa. Han begyndte også at undersøge fremgangsmåderne inden for natur- og folkemedicin. Med den viden, Alfred Vogel efterhånden havde fået, begyndte han at udvikle sine egne ideer.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 39


Produktion af egne produkter Alfred Vogels holdning var, at et helseprodukt skulle have optimalt indhold, optimal kvalitet og virkning. Sådanne produkter fandtes der kun få af i tyverne og trediverne, så han var nødt til selv at producere dem. Han siger selv, at han faktisk af disse grunde blev tvunget ind i fremstillingen af naturprodukter. I 1963, i en alder af 61 år, grundlagde han Bioforce AG i Roggwil, der ligger tæt på Bodensøen. Herfra kunne produktionen øges, og en blomstrende eksportvirksomhed tog sin begyndelse. Bioforce AG kan i år fejre 50 års jubilæum. Kendetegn ved A.Vogels urte-udtræk • Fremstilles af friske økologiske lægeplanter. • Bioforce har i interne studier påvist et højere indhold af aktive stoffer i friskplantepræparater. • Dokumenteret kvalitet af råvarer og virkning via Bioforce AG’s store, solide forskningsindsats. • Et stabilt klima i området ved Bodensøen resulterer i ensartet indhold af aktive stoffer år efter år. • Laboratorie-test afgør, hvornår indholdet af aktive stoffer er optimalt, hvorefter planterne indhøstes. • Skånsom og ensartet produktion samt blanding af mange batch gør, at indholdet er ens år efter år. Herved sikres også en ensartet effekt og virkning.

Den Røde Solhat på prærien I starten af 1950’erne fik Alfred Vogel under en af sine mange rejser kontakt med en Sioux-indianer, Black Elk, der var medicinmand. De havde begge den samme opfattelse af menneskets ansvar over for naturen, og gennem deres mange samtaler opstod der et varigt venskab. De talte naturligvis ofte om lægeplanter og ernæring. Black Elk talte specielt om planten Echinacea purpurea (Rød Solhat). For Sioux-indianerne er den en hellig plante, og de bruger den endog ved blodforgiftninger og slangebid. De tygger bladene og rødderne og lægger det på såret som en slags grød, ligesom det er helt almindeligt, at de tygger planten som et middel ved forskellige infektionssygdomme. Den røde solhat til Europa Da Alfred Vogel rejste videre, fik han nogle frø fra rød solhat af Black Elk, og disse frø kom til at danne grundlag for de planter, som i dag anvendes til produktion på Bioforce fabrikken i Schweiz. Af friske planter lavede Alfred Vogel urteudtrækket Echinaforce. I dag har man videnskabeligt dokumenteret Echinaforces antibiotiske virkning og dens evne til både at forebygge og hæmme en lang række infektions sygdomme samt forbedre kroppens eget forsvar. Ved at virke regulerende på det grundlæggende immunforsvar, virker Echinaforce på både bakterier og virus.

På en af sine studierejser kom Alfred Vogel i kontakt med Siouxindianeren, Black Elk. Han var deres medicinmand og forærede Vogel nogle frø fra planten Echinacea purpurea (rød solhat), som siden dannede grundlag for den stamme af sunde planter, der vokser i Bioforces urtehaver i Schweiz.

Forkæmper for sunde madvarer

”Fuldkornsris er væsentlig sundere end polerede (hvide) ris”, sagde Alfred Vogel engang. Denne udtalelse resulterede i, at han blev sagsøgt, da salget af polerede ris raslede ned. Alfred Vogel mødte selv op i retssalen og lagde ud med en forsvarstale på 4 timer! Han vandt sagen, og i dag er det en kendsgerning og almen kendt, at fuldkornsprodukter har langt større næringsværdi end raffinerede produkter.

Du bliver, hvad du spiser

I en ung alder besluttede Alfred Vogel at blive vegetar og fandt, at det var den bedste livsstil. Han opfordrede også andre til at følge denne sunde livsstil. For eksempel sagde han: ”Vi er en del af naturen, og derfor må den kost, vi indtager, være så tæt på det naturlige som muligt”. Hans motto var: ”Hvis du ikke tænker på din sundhed, mens du er ung, så tvinges du til at tænke på sygdom, når du bliver ældre”. Hans budskab var klart: Vi må hele tiden forebygge for at bevare vores helbred. Hvis vi lader stå til, så kommer regningen i form af sygdom.

40 sund-forskning.dk - SENSOMMER 2013


Sådan bruger du Echinaforce mest effektivt Af Marianne Palm

Når vinteren kommer, bliver vores immunsystem testet dagligt. Vi danner ikke længere D-vitamin fra solen, frugt og grønt falder i kvalitet, virus trives, når vi lukker os inde, og hver eneste dag udsættes vi for smitte i transportmidler, på arbejdspladsen, i institutioner – ja, alle de steder, hvor vi omgås hinanden. Mange af os er i stand til at modvirke de fleste angreb, men særligt udsatte kan være børn, ældre, rygere eller kronisk syge. Her kommer derfor en oversigt, der viser den mest hensigtsmæssige brug af Echinaforce.

Forebyggelse i vinter-halvåret

Flere end 3 forkølelser årligt

Forebyggelse (uger – få måneder)

Akut, første symptomer og infektion

X

Dosis voksne . Tilbagevendende X Forebyggend e: 25 dr. x 3 d infektioner gl. Akut: 25 dr. x 3 d g l. , v e d fø symptomer d Børn X og gerne 100 rste dr. hver anden time fø Ældre X rs te d a g. Til børn dose res ift. vægt. Rygere X Svagelige X Stress X Dårlig søvn X Smitterisiko X Epidemier X Tidl. symptomer X Forkølelse X Influenza X

Echinaforce er fremstillet af friske, økologiske planter, og det betyder rigtig meget for virkning og kvalitet. Bioforce har deres egne marker lige uden for fabrikken. Derfor har de fuld kontrol over, hvordan planterne gror og bliver høstet. Lige efter høst bliver de bragt ind på fabrikken, så man undgår tab af aktive stoffer, der ellers let kan ske både ved tørring af drogen og ved transport over store afstande. Læs mere på side 42 sund-forskning.dk - SENSOMMER 2013 41


Echinacea Purpurea

Af Marianne Palm

mod forkølelse og influenza – det virker! Verdens hidtil største studie på Echinacea purpurea, også kendt som Rød Solhat, er nu afsluttet. I den anledning bringer sund-forskning.dk et eksklusivt interview med Roland Schoop, som er ansvarlig for medicinsk forskning i Echinacea Purpurea hos Bioforce AG, Schweiz. Roland Schoop fortæller om de spændende nye resultater, samt hvordan man bedst udnytter plantens gode egenskaber mod forkølelse, influenza og andre luftvejsinfektioner.

Her er 13 skarpe spørgsmål til Roland Schoop Kan du beskrive selve studiet, ganske kort ? Studiet er verdens hidtil største og blev udført under ledelse af Professor Eccles på Common Cold Center ved Cardiff University. Studiet blev gennemført som et randomiseret, dobbelt blind og placebokontrolleret forsøg – kort sagt udført efter de højeste standarder. Selve studiets kvalitet sætter en tyk streg under de resultater, man fandt. Du har været ansat hos Bioforce AG i en årrække, hvilken uddannelsesmæssig baggrund har du ? Jeg er biokemiker fra University of Zürich, Schweiz. De seneste 10 år har jeg været medicinsk rådgiver på kliniske studier med plante ekstrakter, og mit hovedfokus har været lægeplanten Rød Solhat. Din baggrund er baseret på videnskab, dokumentation og logik. Hvorfra kom din motivation til at arbejde med alternativ medicin ? De fleste af mine medstuderende søgte job hos Novartis, Roche og GlaxoSmithKline, og i dag forsker de alle sammen i kemiske enkelt stoffer. Jeg har altid været fascineret af naturlige produkter, fordi de består af tusinder af kemiske stoffer. Forskningen i disse produkter er meget mere besværlig, men man ser resultater, som man ikke finder hos kemiske stoffer. Kan man sammenligne dine og Bioforce’s forskningsaktiviteter med fx den forskning, der udføres hos lægemiddelfabrikanten Roche ? Det kan vi helt bestemt. Hos os bruger vi præcis samme molekylære teknikker og modeller som fx Roche gør, når vi forsker i lægeplanter og produkter heraf, og vi udfører store kliniske studier efter nøjagtig samme internationale retningslinjer. Endelig har både Roche og Bioforce samme mål, nemlig at dokumentere og registrere deres medicinske produkter og bringe dem på markedet.

42 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

Roland Schoop

Hvorfra kommer din interesse i at studere Echinacea purpureas effekt mod forkølelse ? Forkølelse er fantastisk spændende at studere og er den dag i dag stadig et terapeutisk mysterium. Man regner med, at mere end 200 forskellige virus kan forårsage de typiske forkølelsessymptomer, og den almindelige forkølelse er den hyppigste sygdom i Vesten. Forkølelse er voldsomt ressourcekrævende for sundhedssystemet og koster samfundet enorme summer. Alene af den grund er der god brug for en effektiv forebyggelse. For nylig har vi kortlagt gode farmakodynamiske egenskaber hos Echinacea purpurea, som pegede på, at planten kan forebygge luftvejssygdomme. Hvilke af Echinacea Purpurea’s biokemiske egenskaber er det, som hjælper på forkølelse og styrker immunforsvaret? Først er det vigtigt at vide, at der er stor forskel på de forskellige Echinacea Purpurea produkter. Det produkt, som vi har undersøgt (Echinaforce), er en alkohol tinktur fremstillet af friske, økologiske planter og rødder. Echinaforce har en meget bred virkning mod en lang række forskellige luftvejs virus og kontrollerer den proces, der giver de velkendte symptomer på forkølelse, såsom tilstoppet næse, øm hals, muskelømhed, træthed osv. Desuden regulerer Echinaforce immunforsvaret således, at forkølelsen bekæmpes effektivt af kroppen selv.


Hvor stor en dosis blev der givet i studiet, og hvordan blev det taget ? Forebyggende gav vi 25 dråber Echinaforce 3 x dagligt. Ved akut forkølelse blev dosis sat op til 5 x 25 dråber. Vi bad deltagerne om at indtage dråberne i en lille smule vand og holde det i munden ca. 10 sek., før det blev sunket. Blev der taget blodprøver af deltagerne under studiet ? Ja, vi tog blodprøver før studiet startede og igen efter 4 måneder. Vi kiggede på alle blodværdier inklusive stofskifte- og levertal og brugte disse til at bedømme sikkerhed og tolerance.

Så man bivirkninger af Echinaforce ? Som tidligere nævnt var sikkerheden af placebo og Echinaforce lige god, hvilket gør Echinaforce til et meget sikkert produkt. Echinaforce er et registreret naturlægemiddel, og jeg vil anbefale, at man vælger kontrollerede og dokumenterede Echinacea produkter, produktets kvalitet er helt afgørende for både effekt og sikkerhed. Hvem kan have glæde af at indtage Echinaforce ? Enhver, som ønsker at være beskyttet mod luftvejsinfektioner i løbet af vinterperioden, kan tage Echinaforce. En rigtig god egenskab ved Echinaforce er, at den kan bruges både akut og forebyggende. Studiet viste også, at mennesker med mange og gentagne infektioner, mennesker, som er let modtagelige over for virus, mennesker med stress og rygere, er grupper som havde meget stor fordel af at forebygge. Nu ved vi, at Echinaforce virker anti-viralt, forsker Bioforce videre i denne egenskab ? Ja, vi har fortsat forskningen i den anti-virale effekt, da vi gerne vil vide, hvorfor Echinaforce har en så stærk hæmmende effekt på forkølelses- og influenzavirus. Resultatet af disse undersøgelser bliver præsenteret i September 2013 på “The 61th Congress of Natural Products” i Münster, Tyskland. Vi fandt bl.a., at den anti-virale effekt sidder i plantens grønne dele, og at det er absolut nødvendigt at bruge den friske plante straks efter høst.

Hvad kan du fortælle os som studiet og de grundlæggende resultater ? Studiet havde til formål at undersøge produktets sikkerhed og effekt i en 4 måneders periode, hvor deltagerne blev delt i 2 grupper som hhv. tog Echinaforce eller placebo. På den måde kunne vi sammenligne resultaterne fra de deltagere, som fik aktivt stof (Echinaforce) med dem, som fik inaktivt stof (placebo). Vi fik mange positive resultater, her vil jeg blot nævne de vigtigste: 1) Echinaforce viste en særdeles god sikkerhedsprofil fuldt på linje med placebo. Med andre ord tåltes Echinaforce ak kurat lige så godt som placebomedicin. 2) Vi så en tydelig forkølelsesforebyggende effekt af Echinaforce. 3) I den akutte fase, hos allerede forkølede patienter, blev forkølelsens varighed tydeligt forkortet, og forkølelsessymp tomerne var ikke nær så kraftige. 4) Hos dem, som led af hyppige og tilbagevendende infektio ner, var der ligeledes en rigtig god effekt. 5) Antallet af andre luftvejsinfektioner blev også tydeligt for mindsket, her var der særlig god effekt på bl.a. influenza virus, RSV og corona-virus.

Echinaforce blev udviklet af Alfred Vogel, hvordan skete det ? A. Vogel arbejdede intenst med Echinaforce’s fremstillingsmetode gennem mange år og finjusterede den mange gange for at opnå den maksimale kvalitet, vi kender i dag. Han lod sig lede af sin intuition, men i dag har vi teknologiske metoder til at påvise, at den valgte kombination, 95 : 5% urt – rod kombination, er optimal. Samme teknologi har dokumenteret, at hans valg af alkohol til at udtrække den friske, nyhøstede plante er det helt rigtige. Han arbejdede koncentreret frem mod et eneste mål, nemlig at optimere produktets anti-virale og anti-inflammatoriske effekt. Præcis denne virkning modvirker og behandler forkølelse, influenza og andre luftvejsinfektioner effektivt.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 43


Både mænd og kvinder kommer i overgangsalderen!

Af Marianne Palm

Overgang er ikke undergang, men blot naturens gang. Men naturen tilbyder dog også nogle gode planter, der kan hjælpe os lettere igennem overgangsalderen, bl.a. Salvie og Savpalme. Livet har mange forandringsfaser. Den første store fysiologiske forandringsfase er puberteten, og cirka 30 år senere er der en anden stor forandring, nemlig overgangsalderen. Når man når overgangsalderen, har man som regel et liv bygget op omkring en masse aktiviteter med job, familie, venner og fritidsinteresser, så man synes ikke lige, at man har brug for, at helbredet slår knuder og laver flik flak. Det griber forstyrrende ind og går simpelthen ud over livskvaliteten. Nu er overgangsalderen jo ikke en sygdom, men en ganske naturlig ting, og den indtræffer for både kvinder og mænd, selvom det oftest er kvinderne, der fokuseres på. Lad os kort lige ridse årsagen op.

Kvinders overgangsalder Groft sagt skyldes det hormonelle ændringer. Oppe i hjernen sidder en lille kirtel, hypofysen, som styrer kroppens kirtler, der igen producerer hormonerne. De to hormoner, der har forbindelse til overgangsalderen er progesteron og østrogen. Man kalder også overgangsalderen for menopause eller klimakteriet, da de to nævnte hormoner produceres af æggestokkene og har forbindelse til ægløsningen og menstruationscyklussen. Overgangsalderen er nemlig et udtryk for, at æggestokkene bliver mindre følsomme over for hypofysens påvirkning og dermed stopper med at modne æg, da produktionen af østrogen langsomt daler. Eftersom andre dele af kroppen også er afhængige af østrogen, er det særligt her problemerne og symptomerne på overgangsalder kommer til udtryk: Østrogen vedligeholder fx knoglerne, beskytter mod hjerte-kar-sygdomme ved bl.a. at øge det gode kolesterol HDL, opretholder kollagen-indholdet i huden, vedligeholder hårets smidighed og volumen samt holder slimhinderne i skede og blære fugtige.

Mænds overgangsalder Ligesom for kvinder skyldes mænds overgangsalder også ændringer i hormonproduktionen. Mænds overgangsalder sker ikke lige så brat som hos kvinder, så derfor føles det heller ikke så markant. Hvor man hos kvinder taler om menopause, taler man i stedet for hos mænd om andropause. Mænds overgangsalder begynder så småt i 30-40- årsalderen, hvor kønshormonet, testosteron (produceres i testiklerne og binyrerne), så småt begynder at falde – cirka 1-2 procent om året. Testosteron er for mænd, hvad østrogen er for kvinder. Det hjælper med til at opbygge protein og er af væsentlig betyd44 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

ning for en normal seksuel adfærd og erektion. Testosteron har ligeledes en indvirkning på mange metabolske aktiviteter som for eksempel produktion af blodceller i knoglemarven, knogledannelse, fedt stofskifte, kulhydrat stofskifte, leverfunktion og prostatakirtlens vækst. En forstørret prostata resulterer i vandladningsproblemer og kan også medføre seksuelle forstyrrelser som manglende lyst, potens og orgasme hos mange mænd. En godartet forstørret prostata er i sig selv ufarlig.


En god overgang

Er du kommet i overgangsalder? Kvinder Tjekliste på de mest almindelige symptomer: • Hedeture • Humørsvingninger • Hovedpine • Søvnproblemer • Vægtstigning • Smerter ved sex • Ledsmerter Mænd Tjekliste på de mest almindelige symptomer: • Mindre muskelmasse og –styrke • Ændret fedtfordeling • Ændring i behåring • Tyndere og mere tør hud • Nedsat lyst og evne til sex • Vandladningsproblemer (prostataforstørrelse) • Mindre energi • Søvnproblemer • Dårligere humør • Mindre selvtillid • Dårligere koncentration • Dårligere hukommelse

Til hende Menosan (hed tidligere Saviforce) indeholder udtræk af friske økologiske salvieblade, som indeholder flere aktive stoffer end tørrede. Salvie hæmmer øget svedsekretion ved hedeture og har været anvendt af kvinder i overgangsalderen tilbage til antikkens dage. Menosan er netop blevet introduceret i en stærkere udgave med et indhold på 1080 mg aktivt stof pr. tablet, således at 1 tablet dagligt er nok til en mærkbar effekt på kort tid. Menosan fås også som tinktur. Et nyt studie på Menosan har påvist gode resultater ved hedeture. Efter 2 måneders indtag var antallet af hedeture faldet med 87 % for milde hedeture, 91 % for moderate hedeture, 72 % for kraftige hedeture og 87 % for meget kraftige hedeture.

Menosan • Hæmmer øget svedsekretion ved hedeture • Hæmmer øget svedning ved belastninger • Er fremstillet af friske salvieplanter = flest aktive stoffer Til ham Naturlægemidlet Prostasan indeholder økologisk dyrkede savpalmebær (320 mg. pr kapsel/dagsdosis), der virker på en godartet forstørret prostatakirtel. Prostasan forstyrrer ikke den seksuelle formåen – tværtimod. Der findes megen dokumentation på, at der er sammenhæng mellem forstørret prostata og seksuelle forstyrrelser som manglende lyst, potens og orgasme. Et schweizisk studie dokumenterer ikke alene en god effekt på prostataforstørrelsen, men også en markant bedring (76 %) af den seksuelle formåen.

Prostasan afhjælper: • Hyppig vandladningstrang • Efterdryp • Følelse af ufuldstændig blæretømning • Problemer med at få vandladningen i gang • Seksuelle forstyrrelser (manglende lyst, potens og orgasme)

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 45


Familiens naturlige og effektive vinter apotek Af Marianne Palm

Alfred Vogel var en af Europas største pionerer inden for naturlige midler. Hans store viden danner grundlag for nogle af nutidens fineste naturprodukter og naturlægemidler. Bronchosan - Hoste I kølvandet på en forkølelse kommer der ofte hoste. Naturlægemidlet Bronchosan er sammensat af velkendte lægeurter, der gør slim mere letflydende og let at hoste op. På den måde renses tilstoppede bronkier, og man undgår en længerevarende og opslidende hosteperiode. Tip: Bronchosan kan også bruges mod akut hoste, fx hos børn, der vågner om natten med hoste og ”krillerhoste”. Sinuforce Næsespray - Tilstoppet næse En tilstoppet næse er særdeles generende. Det er svært at trække vejret, svært at sove, man bliver tør i mund og svælg, ens stemme lyder anderledes, næsen skal pudses konstant og ligner snart et rødt trafiklys. Tilstopningen kan skyldes både forkølelse og allergi, men i begge tilfælde er det vigtigt at holde næsepassagen åben, så man undgår bihulebetændelse. Sinuforce Næsespray plejer, lindrer og beroliger slimhinderne, afhjælper tilstopning og • kan bruges gennem længere tid • kan bruges af gravide og ammende • kan bruges til børn • indeholder naturlige ingredienser

Echinacea Hotdrink - Lindrende ved forkølelse En rigtig dejlig, velsmagende og effektiv varm drik, hvis en virus har slået sig ned i kroppen, eller hvis man blot vil forebygge, at den gør det. Echinacea Hotdrink kalder på minder om barndommens dejlige varme hyldebærdrik og med god grund. Produktet indeholder nemlig en kombination af hyldebærekstrakt og udtræk af Echinacea Purpurea, begge friske og økologiske. Der er tale om en unik og effektiv kombination. Echinacea bekæmper virus og bakterier direkte og afkorter sygdomsforløbet, mens hyldebær lindrer, varmer og gør godt, når man er akut dårlig. Brug den gerne i kombination med Echinaforce.

Tip: Børn elsker smagen, og den er god både som varm og kold

drik. Brug den gerne forebyggende i vintermånederne (1-2 tsk. i varmt el. koldt vand 1 x dagligt).

Echinacea Purpurea - Til hud og tænder Den gode anti-bakterielle effekt af Echinacea Purpurea findes også i en tandpasta og en creme, udviklet af Alfred Vogel i hans tidligste år og gennemprøvet over hele verden i flere generationer. Echinacea Tandpasta - Sundt og stærkt tandkød

Echinacea Spray - Ondt i halsen Første symptom på forkølelse og influenza er ofte, at det kradser lidt i svælget og ømhed, når man synker. Her er Echinacea Sprayen, i kombination med Echinaforce, et fremragende våben til at slå angrebet tilbage og undgå at blive syg. Sprayen indeholder Echinacea Purpurea og Salvie, en kombination, som er anti-bakteriel, modvirker virus og virker lokalt smertestillende, hvis infektionen har bidt sig fast. Brug også sprayen, når du skal være sammen med mange mennesker, i teatret, på arbejdspladsen, i transportmidler, fx fly, hvor den samme luft (og dermed virus) cirkuleres under hele flyveturen. Sprayen lægger en tynd beskyttende hinde i svælget, lige der hvor især virus ynder at starte deres angreb !

Tandpastaen er 100 % naturlig og indeholder hverken parabener, fluor eller skummemidler. Den giver et stærkt og sundt tandkød, renser mundhule og tænder effektivt og har en dejlig frisk urtesmag. Brug den også ved paradentose og andre betændelsestilstande i mund, tænder og tandkød.

Echinacea Creme - Sund og ren hud Indeholder en lang række urter, herunder Echinacea. Cremen kan bruges som en god allround creme, under make-up og ved uren hud, akne og lignende. Echinacea Creme er særdeles velegnet til teenagere, da den modvirker bakterier i huden og uren hud. Cremen trænger hurtigt ind, har en neutral urteduft og er parabenfri.

Tip: Brug cremen som desinfektion og til at fremme heling ved småsår og rifter, både til børn og voksne.

46 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


Symbioflor+ Et velafbalanceret tilskud til mave og tarm

annonce

Symbioflor+ indeholder en kombination af tre levedygtige mælkesyrebakterier opløst i inulin.

Anvendelsesmuligheder Mælkesyrebakterierne i Symbioflor+ kan medvirke til at vedligeholde den naturlige tarmflora. De er nøje udvalgt på baggrund af dokumenteret effekt i kliniske studier, og måden hvorpå disse mælkesyrebakterier komplementerer hinanden. Mælkesyrebakterierne er desuden yderst stabile og syreresistente. Det betyder, at de kan modstå mavesyre og galde og dermed nå intakte frem til tyktarmen, hvor de har deres virkning. Symbioflor+ kan anvendes dagligt eller f.eks. i perioder, hvor tarmfloraen kan blive forstyrret såsom ved ferie, stress, infektioner, antibiotikabehandling* mv. *Mælkesyrebakterierne i Symbioflor+ er sensitive overfor antibiotika. Symbioflor+ bør derfor ikke indtages mindre end 3 timer før eller efter indtagelse af antibiotika.

Vidste du at... Mælkesyrebakterierne i Symbioflor+ ikke har en oprindelse fra mælk. De har dette navn, fordi de producerer mælkesyre i tarmen. Ingen animalske ingredienser Symbioflor+ indeholder ingen animalske ingredienser inklusiv laktose. Præparatet er på den baggrund registreret hos organisation The Vegetarian Society i England.

Symbioflor+ indeholder: Anbefalet dagsdosis: 1-2 kapsler 2 gange dagligt. Opbevares tørt og ikke for varmt. Opbevares utilgængeligt for børn.

Symbioflor+

fås i 2 størrelser: 60 kapsl. og 180 kapsl.

Indhold: Lactobacillus acidophilus La-14 Bifidobacterium lactis Bi-07 Lactobacillus rhamnosus Lr-32 Fructo-oligosakkarider FOS (Inulin)

2 kapsler 7,5 mia. 2,0 mia. 0,5 mia. 26,0 mg

4 kapsler 15,0 mia. 4,0 mia. 1,0 mia. 52,0 mg

Ingredienser: Fructo-oligosakkarider FOS (Inulin), mælkesyrebakterier. Konsistensmidler: Mikr. Cellulose, siliciumdioxid, vegetabilske magnesiumsalte af fedtsyrer. Kapsel: Hypromellose (vegetabilsk). Farve: Titaniumdioxid. Symbioflor+ kan købes i helsekostbutikker og Matas.

Kompromisløs kvalitet fra Biosym Biosym A/S • Tlf. 97 25 20 15 • info@ biosym.dk • www.biosym.dk sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 47


Amerikanske

kosttilskud med indbygget tillid

Det flyder åbenbart ind over grænserne med kosttilskud af den usunde slags. Irriterende at høre om, når det åbenbart er nogle få brodne kar fra fitnessindustrien, der vil ødelægge de fine muligheder for en sundere hverdag. Af Marianne Palm

Alarmerende avisoverskrifter om forurenet kosttilskud Kosttilskud forurenet med steroider. Sådan har vi kunnet læse foruroligende overskrifter. De senere år er et stort antal atleter blevet testet positive for stoffet Nandrolon, et anabolsk steroid hormon. I mange af sagerne har atleterne erklæret sig uskyldige og henvist til, at de alene havde indtaget kosttilskud og aldrig indtaget deciderede anabolske steroider. Danske firmaer har rene produkter Heldigvis lever danske kosttilskudsleverandører og producenter op til strenge krav om råvarer af totalt renset kvalitet. I fagkredse kaldes det pharmakope. Pharmakope sikrer forbrugeren rene produkter helt uden uønskede partikler og indholdsstoffer. Det er betryggende at vide, at danske firmaer lever op til pharmakope kvaliteten.

Stress, nervøsitet og søvnløshed Vi har alle prøvet at være stressede og nervøse. Til tider har vi måske svært ved at sove. Men står det på i længere tid, tapper vi kroppen for vigtige vitalstoffer. Og så får vores krop brug for en håndsrækning. Vi kan forsøge at fjerne årsagerne til stressen og nervøsiteten - og vi kan tilføre de manglende stoffer. På den måde genopbygger vi balancen både i krop og sind. Neurosan, Total B og Magnesium samt en god multivitamin som Biortomin er alle hensigtsmæssige at tage, når krop og sind er belastede.

BiOrto, Total B

Et stærkt B-vitamin-præparat: Indhold pr. tablet • B-1 62,5 mg • B-2 37,5 mg • B-3 62,5 mg • B-5 62,5 mg • B-6 62,5 mg • B-12 4,5 mcg • Folsyre 100 mcg • Biotin 125 mcg Virkemåde: B-vitaminer har stor betydning for balancen i nervesystemet og styrker kroppens mentale balance. Energigivende. Har desuden en unik virkning på fordøjelsen.

Bioforce sikrer rene kvalitetsprodukter Et af de danske firmaer, der kan bryste sig af en produktserie med pharmakope kvalitet, er Bioforce. Bioforce får mange af deres vitamin- og mineralprodukter fra Douglas Laboratories i Pittsburgh, USA. Et amerikansk firma, der netop gennem mange år har vundet flere guldmedaljer for det bedste produkt tilmed i forskellige kategorier. Det har de, fordi hos Douglas Laboratories er produktionsmetoderne højteknologiske, materiellet afgiver ingen uønskede partikler, og faciliteterne udsuges effektivt. Hele vejen gennem produktionen er der indlagt kontroller, da stikprøver ikke er nær nok for at sikre den højeste kvalitet. Bioforce har valgt at forhandle netop Douglas produkterne, da de lever op til både danske og amerikanske kvalitetsstandarder. Produkterne forhandles under navnet ”BiOrto”.

BiOrto Biortomin

3 tabletter indeholder: • Vitamin A 1500 mcg • Vitamin B-1 2,25 mg • Vitamin B-2 1,12 mg • Vitamin B-3 30 mg • Vitamin B-5 15 mg • Vitamin B-6 3 mg • Vitamin B-12 9 mcg • Biotin 225 mcg • Folsyre 200 mcg • Vitamin C 90 mg • Vitamin D 5 mcg • Vitamin E 40 mg • Calcium 500 mg

BiOrto Magnesium

Indehold: 1 kapsel indeholder 400 mg magnesium Virkemåde: Mindsker forhøjet puls, overaktivitet, kramper og spændinger, muskelsmerter, svimmelhed, udmattelse, depression, søvnløshed, irritabilitet, angst.

• Magnesium 500 mg • Zink 22,5 mg • Kobber 3 mg • Jod 75 mcg • Mangan 5 mg • Chrom 125 mcg • Selen 125 mcg • Molybdæn 150 mcg Virkemåde: Fuldt dækkende vitamin- og mineralprodukt. Produktet har et højt indhold af både calcium og magnesium. Det anbefales at tage 3 tabletter dagligt, så kroppen er dækket bredt ind.

BiOrto, Neurosan

Indeholder de aktive stoffer fra: • Risprotein • Havre • Ginkgo biloba • Hvedespirer • Calcium Virkemåde: Mindsker nervøsitet, stress, udmattelse, koncentrationsvanskeligheder, virker afspændende, styrker nervesystemet og giver en roligere søvn.


Smerter Total Gurkedol

Indeholder de aktive stoffer fra Gurkemeje, ingefær og ærteprotein. Virkemåde: Ved smerter i muskler og led. Mange undersøgelser viser, at curcumin i gurkemeje har anti-inflammatorisk virkning – det betyder, at det modvirker betændelsestilstande, herunder også de irritationsbetændelser, der ofte rammer vores led, når de bliver overbelastede, men som også kendes fra gigtlidelser. Da stofferne fra Gurkedol virker smertestillende, kan produktet også bruges mod almindelige smerter som hovedpi-

ne og menstruationssmerter. For at få hurtig virkning, skal man starte med 3 kapsler om dagen, men man kan senere afpasse dosis efter ens personlige behov.

Andre effektive Biorto-produkter BiOrto Total A 1 tablet indeholder: • A-vitamin (vandopløseligt), 1500 mcg • Zink, 15 mg • E-vitamin, 8 mg • C-vitamin, 5 mg Virkemåde: Mindsker akne, øjne der kløer eller er irriterede og trætte. Natteblindhed, smerter i øjeæblet, tørhed i øjet, hyppige forkølelser, bihuleproblemer, gentagne lidelser i åndedrætsorganerne, kedeligt glansløst hår, længdegående folder på neglene, som let går i stykker, seksuelle forstyrrelser. Total A indeholder vandopløseligt A-vitamin, der i modsætning til fedtopløselig A-vitamin har en større biotilgængelighed. Tabletten indeholder også de samvirkende faktorer (zink, E- og C-vitamin), der er nødvendige for en god udnyttelse af A-vitaminet.

BiOrto Zink

1 tablet indeholder 30 mg zink Virkemåde: Mindsker forsinket sårheling, smagssvigt og lugtforvrængning, overaktivitet, vokseværk og adfærdsvanskeligheder hos børn, impotens og ufrugtbarhed hos mænd, uregelmæssig menstruation hos kvinder, ledsmerter, gigt og reumatisme, akne og andre hudlidelser, hyppige infektioner, hårtab. Væsentligt som tilskud ved brandsår, sår og blødninger samt efter operation.

BiOrto Multimineral

2 kapsler indeholder: • Calcium 500 mg • Magnesium 250 mg • Jern 5 mg • Zink 15 mg • Kobber 1 mg • Jod 75 mcg • Selen 100 mcg • Mangan 5 mg • Krom 100 mcg • Molybdæn 250 mcg • Kalium 50 mg Virkemåde: Almindeligt dækkende tilskud af mineraler.

BiOrto Viscaforce

6 tabletter indeholder: • Hvidløg 3000 mg • Olivenblad 300 mg • Hvidtjørn 180 mg • Humle 30 mg Virkemåde: Mindsker for højt blodtryk, forbedrer venernes elasticitet, årekrampe, åreforkalkning.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 49


Den bedste Den bedste spot Den bedste alder

Af Kristine Bindslev

Overgangen til en ny fase For de fleste byder overgangsalderen én velkommen med en del forandringer – både på det ydre og i det indre. Følelsen af ikke rigtigt at genkende sig selv og fysiske ubehag som følge af, at kroppen nu går ind i en ny fase, er ikke ualmindelig. Kosttilskuddet Melbrozan er specielt udviklet til at modvirke hedeture, dårlig søvn, træthed, humørsvingninger og følelsen af ikke rigtig at være oplagt. Melbrozan indeholder et naturligt pollenekstrakt, gelé royal, Acerola samt D-, B6-, B12-, B2- og E-vitamin. Rødkløver lindrer overgangsalderens gener Kvinder, som indtager ekstrakt af rødkløver hver eneste dag, får færre hedeture og hormonelle udsving og mindre grad af knogleskørhed end kvinder, som ikke får nogen behandling, beretter danske forskere. Chello er et helt naturligt produkt, netop baseret på urten rødkløver. Endvidere indeholder Chello kinesisk kvan, røllike, kamille og mælkebøtte. Tyndere og sartere slimhinder I forbindelse med overgangsalderen holder æggestokkene op med at producere de to kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron. De nedsatte østrogenniveauer hos kvinder i overgangsalderen medfører ofte tyndere og sartere slimhinder. Det kan afhjælpes ved indtag af Total A-vitamin fra Bioforce samt E-vitamin i kombination med C vitamin. Det styrker slimhindernes modstandskraft. Zink er også vigtigt for slimhinderne. Her har særligt Bio-Zink fra Pharma Nord en høj optagelighed. Undgå risikoen for hjerte-kar-sygdomme Med den faldende hormonproduktion stiger også risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Fiskeolie er et vigtigt kosttilskud, der hjælper dig med at vedligeholde en normal hjertefunktion. Med en daglig dosis EPA-GLA+ får du et afbalanceret tilskud af Omega 3-6-7-9 fedtsyrer og fosfolipider, lægehjulkroneolie og flydende lecithin udvundet af naturlig soyaolie. Alt det, du har brug for til at vedligeholde din hjertefunktion og bevare et godt helbred. Også selvom dåbsattesten siger overgangsalder. Når vi nu snakker om hjerte-kar-sygdomme Chrom spiller også en positiv rolle for hjertemuskulaturen. Chrom gør det muligt at indbygge en række aminosyrer i vævet. Desuden stimulerer det dannelsen af RNA (ribonukleinsyre), et stof, der kan virke som transportør og budbringer i vores celler. Et passende chromniveau i kroppen har også en gunstig virkning på indholdet af fedt og kolesterol i blodet. Blandt andet ser det ud til, at det gode HDL-kolesterol øges. Super+ CHROM fra Mezina er et letoptageligt chromtilskud kombineret med B3, der bidrager til normal energiomsætning. Salvie hæmmer sved Hedeture og overgangsalder er næsten synonymer. Ofte går de hånd i hånd, men Saviforce, der indeholder udtræk af salvieblade, hæmmer øget svedsekretion, så du ikke behøver frygte at blive gennemblødt af sved. Desuden indeholder salvie stoffer med en naturlig østrogen hormonvirkning.

50 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


alder alder

spot Den bedste alder

Overgangsalder er ikke kun for kvinder Mænd oplever også forandringer i kroppen, når de træder ind i en ny fase i livet. Mænds prostatakirtel vokser med alderen særligt fra 40-50 års alderen og giver gener som slap stråle, følelsen af, at blæren ikke bliver helt tømt og natteroderi med gentagne toiletbesøg. Savpalme ekstrakt har en gavnlig indvirkning på forstørret prostata. 1 kapsel Prostasan fra Bioforce indeholder 320 mg ekstrakt af savpalmefrugt. 8 ud af 10 har slidgigt efter de 50 år Slidgigt er en ledsygdom, som rammer næsten os alle med alderen. Det starter med, at brusken i leddet begynder at blive tynd og ujævn. Til sidst forsvinder den helt. Samtidig fortykkes ledkapslen, og der dannes mere ledvæske, hvorved leddet bliver tykkere. Slidgigt kan ramme alle led, men sygdommen sidder oftest i rygsøjlen, hånden eller foden. Hofte- og knæled rammes også hyppigt. Avosol har vist sig at kunne lindre ledproblemer, som er forårsaget af slidgigt. Avosol indeholder ekstrakterne af avokado og soja, som virker ved at afbalancere de nedbrydende og opbyggende processer i ledbrusken.

Bidro fylder 25 år Bidro fylder 25 år Historien om Bidro begyndte, da Lis Petersen fik den gode idé at lave et sundt og naturligt kosttilskud baseret på bidronningeføde. Gelé Royal så dagens lys og har siden hjulpet utallige kvinder med hormonelle forstyrrelser. Ud over Gelé Royal står Bidro bag en stribe succesrige produkter som Nordic Naturals og Chlorella. Firmaets udvikling gør, at Bidro i år fejrer et flot 25-års jubilæum. Kvindelige iværksættere med succes Virksomheden er grundlagt af gymnastiklærer Lis Petersen og har siden 2005 været drevet af Marianne Danielsen i samarbejde med hendes mand og deres søn. ”Vi går op i de bedste råvarer og i at servicere vores kunder på den bedst mulige måde. Det betyder også, at vi altid står til rådighed, hvis kunderne kontakter os på telefon eller på Facebook”, siger Marianne Danielsen. Lis Petersen og Marianne Danielsen har sammen formået at skabe en virksomhed, der stadig drives ud fra idealerne om kompromisløs kvalitet og naturlig sundhed. Selvom Lis Petersen i dag har afhændet virksomheden, er hun stadig dybt engageret i dens ve og vel. Og Marianne fortæller, hvordan det veletablerede firma langt fra hviler på laurbærrene, men fortsat er visionære. ”Lige nu har vi mange spændende aktiviteter med nyheder, og vi har gang i nye eksportmarkeder i Norge og Island”, siger Marianne Danielsen.

Marianne Danielsen

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 51


– 13 vitaminer, 10 mineraler og ginseng • Er med til at holde dit immunsystem i balance • Anvendes ved træthed og svækket koncentration • Modvirker oxidativt stress af cellerne • Medvirker til at sikre, at nervesystemet fungerer normalt • Er med til at transportere ilt rundt i kroppen • Blot en tablet om dagen – meget synkevenlig

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler ; helsekostforretninger, Matas og apoteker.

Se mere på

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER www.maximumextra.dk

www.natur-drogeriet.dk


Rundt om bordet

Kom den søde tand i møde På en candidakur er det hyppigt trangen til sødt, der er den største udfordring.

De fleste, jeg arbejder med i klinikken, kan tolerere 1, måske 2 stk. frisk frugt dagligt og skal holde sig fra tørret frugt. Den friske frugt kan spises, som den er, eller blandes til frugtsalat med nødder, rå kakaonips og evt. flødeskum. Men den rå frugt er ikke altid nok til at tilfredsstille længslen efter søde sager. Og frugt kan blive lidt ensformig som eneste søde indslag i løbet af kuren. Når der sættes ind med en bred behandlingsplan, der både rummer udsultning, genopbygning af slimhinder og tarmflora og svampe- og toksindræbende midler, behøver kosten ikke at være helt så striks. Du kan bruge små mængder søde grøntsager som løg, rodfrugter, græskar og søde kartofler i dine daglige måltider, så den naturlige søde smag er til stede. Og her er et par lidt mere dessertagtige opskrifter, der indimellem kan være alternativer til den bare rå frugt.

Banan-quinoa pandekager

Kogt quinoa Moden banan Æg Vaniljepulver (ikke vaniljesukker) Stødt kardemomme Salt Rismel Bagepulver (økologisk eller vinstens-) Reven øko-citronskal Kokosolie

2 dl 1 stor eller 2 små 2 mellemstore ½ tsk. ½ tsk. 2 knsp. 1 dl ½ tsk. (kan udelades) 1 tsk.

Pisk æggene grundigt sammen. Mos banan med en gaffel, og rør i æggene sammen med krydderier og quinoa. Rør salt, mel, bagepulver og citronskal i. Varm kokosolie på en pande, steg små pandekager af 1 stor spsk dej.

Stegt banan med cashew Skær 1 banan i tykke skiver, og hak 1 lille håndfuld cashewnødder groft. Varm 1 spsk. kokosolie (evt. smør) på panden, og kom banan og nødder ved. Steg ca. 2 minutter, vend rundt ind i mellem. Kom det på en tallerken. Drys et nip salt, og dryp lidt citronsaft over. Top eventuelt med hakket frisk mynte, og en smule rålakridspulver. Server evt. med flødeskum.

Kanelstegt æble Skær æble i tynde både. Varm kokosolie eller smør på panden. Kom æbleskiver ved og drys en smule salt og godt med kanel. Vend rundt til æblerne falder lidt sammen. Top evt. med hakkede mandler. Jeg bruger ofte kanelstegte æbler om vinteren på vores morgengrød.

MERE OM CANDIDA af

Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

lisbeth.tordendahl@sund-forskning.dk

Mousse-wannabe – lynhurtig choko-rescue En lyn mousseagtig creme, der kommer chokoladetrangen til undsætning. Mos 1 lille banan på en tallerken sammen med 1 spsk. kokosolie og 1-1½ spsk. (gerne raw-) kakaopulver. For chrunch kan tilsættes hakkede rå kakaonips eller hakkede, gerne letristede, mandler eller hasselnødder. Kom evt. lidt reven appelsinskal i.

Ingefærsmarineret pære Riv frisk ingefær fint (ca. 2 tsk.), og skær en pære i skiver. Tag den revne ingefær i hånden, og pres saften ud over pæreskiverne. Lad dem gerne trække mindst 30 minutter. Dryp lidt citronsaft over, hvis du vil gemme dem til snack i en boks i køleskabet.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 53


Urinvejsproblemer

– opleves af begge køn – hyppigere med stigende alder Af Marianne Palm

Mens både mænd og kvinder kan opleve infektioner i urinvejene, betyder de anatomiske forskelle, at det er forskelligt, hvordan problemet manifesterer sig. Hos begge køn er der dog øget risiko for urinvejsinfektioner, efterhånden som man bliver ældre. Nyrernes udskillelse af urin og affaldsstoffer er en af de grundlæggende fire måder, vi kan skille os af med affald og uønskede stoffer på (de andre er gennem tarmen, udåndingen og svedafsondringen). Urinvejene udskiller væske og en række overflødige stoffer fra kosten og affaldsstoffer fra stofskiftet. Selve de komplicerede processer med at sortere det uønskede fra det vi gerne vil beholde foregår i nyrerne, hvorefter urinen ledes til blæren, indtil vi går på toilettet. Der produceres mellem en og to liter urin dagligt, afhængigt af hvor meget vi drikker og sveder. Urinvejsinfektioner – hvorfor? Ligesom andre områder, hvor vores indre er i kontakt med omverdenen, kan mikroorganismer snige sig ind, og i dette tilfælde foregår det naturligvis der, hvor urinrøret udmunder. Risikoen for infektioner er størst, hvis lukkemusklen ikke er så effektiv, fordi selve urinrøret har mistet fleksibilitet, og hvis urinstrømmen ikke er så stærk, at den skyller bakterierne ud. Alt sammen noget, der typisk kommer med alderen. Hos kvinder vil hormonforandringer i overgangsalderen påvirke slimhinderne i urinvejene med øget risiko for inkontinens (utæthed). Samtidig bliver den tynde film af væske i urinrøret en ”motorvej” for mikroorganismer, der søger ind i kroppen fra det omgivende miljø. Det gør det ikke bedre, at urinrøret er ret kort hos kvinder, for normalt vil colibakterier og svampesporer blive ”spulet” ud, når man lader vandet, men af og til når de frem til blæren, og man oplever blærebetændelse, som både er smertefuldt og i værste fald kan medføre farlige infektioner i de øvre urinveje.

Hvad er tegnene på blærebetændelse? • svien eller smerter ved vandladning • hyppig vandladningstrang • eventuelt tåget og ildelugtende urin • eventuelt smerter lige over skambenet (Kilde: netdoktor.dk)

Hos mænd vil det typisk være på grund af, at prostatakirtelen vokser, så evnen til at tømme blæren bliver nedsat, og bakterier inficerer urinvejene. Når man ikke har samme pres på urinen som tidligere, nedsættes skylleeffekten, og bakterier kan vandre op gennem urinrøret, selv om det hos mænd er ca. 20 cm (mod omkring blot 4 cm hos kvinder).

Undersøgelser viser, at tranebær kombineret med ekstrakt fra hibiskusblomsten kan forhindre colibakterier. Mænd: Hos yngre mænd er UTI sjælden. Hos ældre mænd med begyndende prostatabesvær udvikles UTI lettere, sandsynligvis pga. nedsat gennemskylning ved svag urinstrøm. Kvinder: Gravide oplever oftere UTI (måske pga. nedsat immunforsvar) 2-4 % af de gravide: 13-2500/år. Seksuelt aktive kvinder har større forekomst af UTI end ikke-aktive. Forekomsten øges med alderen (efter menopausen ændres slimhinderne). Svampeinfektion med Candida kan forekomme ved overførsel af svampen fra skeden.

54 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013

Der er et temmelig stort tilbagefald 20 % oplever UTI i løbet af livet – 500.000 personer. 20 % af dem oplever to tilfælde (4 %) – 100.000 personer. 30 % af disse oplever et 3. tilfælde (1,3 %) – 32.500 personer. Af de sidstnævnte vil 80 % opleve flere tilfælde. (ca. 1 %) – 25.000 personer. (Udregnet på baggrund af en befolkning i Danmark på ca. 2,5 mio. kvinder over 20 år)


Halvdelen af alle kvinder vil opleve et enkelt tilfælde af blærebetændelse i deres levetid, men hos resten vil et tilbagefald ofte føre til gentagne tilfælde, og et lille mindretal har hyppigt blærebetændelse. Under graviditet opleves øget risiko for blærebetændelse.

Farvel træthed Goddag energi

Hjælp fra botanikken Både hos mænd og kvinder kan velkendte planter afhjælpe problemet. Det har længe været kendt, at bestemte stoffer fra tranebær kan nedsætte risikoen for blærebetændelse og bruges ved behandling af mindre alvorlige tilfælde. Det vil sige, at tranebær både kan bruges forebyggende og som behandling. Typisk er det, når man gentagne gange har haft blærebetændelse og kender de første symptomer, at tranebær kan bruges til at tage problemet i opløbet. Da de fleste tilfælde skyldes colibakterier, har forskningen koncentreret sig om tranebærs virkning på denne type mikroorganismer. Bakterierne hæfter sig fast i urinvejene ved hjælp af små hæftetråde, men tranebær kan blokere dem, så de lettere skylles ud, når man lader vandet. Roseberry er imidlertid et nyt produkt, hvor tranebær er kombineret med et specialekstrakt af hibiskusblomsten, som forstærker virkningen med en direkte bakterie- og svampedræbende effekt. Både mænd og kvinder kan have gavn af Roseberry til at holde urinvejene sunde, hvis man døjer med blærebetændelse – uanset årsagen.

En placebokontrolleret undersøgelse af effekten af hibiskusekstrakt på tilbagevendende urinvejsinfektioner viste klart bedre effekt af hibiskusekstrakten.

Hvilke mikroorganismer er de skyldige? • Over 80 % skyldes colibakterier (typisk fra tarmen) • Andre bakteriearter: Stafylokokker 5-10 % - også Klebsiella, Proteus, Pseudomonas og Enterobacter. • Virus og svampe – i sjældnere tilfælde Man bør få diagnosen stillet af en læge, da symptomerne også kan skyldes mere alvorlige tilstande.

Ny Ènaxin med forbedret smag og virkning Det er ikke altid vi synes, at vi har det fysiske og mentale overskud vi har brug for. Mange har en travl og hektisk hverdag med job, familie og fritidsinteresser, og nogle gange kan det være svært at finde overskuddet og energien til at overkomme det hele. Ènaxin er et avanceret plantebaseret kosttilskud, der er udviklet til at styrke din fysiske og mentale ydeevne - så du kan overkomme mere. Spørg i din lokale helsekostforretning eller Matas, hvilken variant der passer netop til dig. sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 55


Prostata – et problem for ældre mænd Mænd har ry for ikke at tale om deres helseproblemer – eller slå dem hen som uvæsentlige. Man kan dog spore en tendens til at tage tingene mere alvorligt – en fornuftig udvikling, da mange problemer kan hindres i at udvikle sig, hvis de tages i opløbet. Prostataproblemer er et af disse snigende problemer, der langsomt udvikles, og det er et faktum, at omkring halvdelen af de 50-60-årige mænd har problemet stigende til 88 % hos 80-årige, så hvis Symptomer på forstørret prostata: man kender to mænd over 60, kan man roligt regne med, at i hvert fald den ene har proble• Følelse af ikke at få tømt blæren helt mer med vandladningen. Hormonbalancen hos • Stop-genoptag vandladning mænd ændres med alderen, og det vil for de fle• Hyppig vandladning stes vedkommende medføre, at blærehalskirte• Svag urinstråle len (prostata) vokser. Det betyder som regel, at • Natlige toiletbesøg vandladningen besværliggøres, og at man skal op om natten – måske flere gange. Det kan • Uopsættelig vandladningstrantg ødelægge ens egen søvn, men også en eventuel partner bliver forstyrret. Hormonbalancen reguleres af planter Et af de naturligt forekommende stoffer, der Kilder til lignaner i kosten kan hjælpe med at regulere hormonbalancen Mængde pr. 100 g hos mænd, kaldes ”lignaner” og findes blandt Hørfrø 300,000 µg (0.3 g) andet i hørfrø. Mænd med normal prostata har Sesamfrø 29,000 µg (29 mg) et højere niveau af lignaner i blodet end mænd Kål 185 - 2321 µg med prostatabesvær, og tilskud af hørfrøekstrakt kan forbedre symptomerne hos mænd med godKorn 7 - 764 µg artet forstørret prostata. Rødvin 91 µg En anden plante med lang tradition for anvendelse ved godartet, forstørret prostata er græskarkerner, som også har en effekt på muskulaturen bl.a. ved at regulere niveauet af mandligt kønshormon (testosteron). Det tyder på, at væksten af prostata er delvist betinget af en ubalance mellem testosteron og en anden form af hormonet (dihydro-testosteron), der produceres via et enzym med navnet 5-alfa-reduktase. Lægemidler, som bremser dette enzym, kan modvirke prostatakirtelens vækst, men man finder altså samme virkning af de naturlige ekstrakter i hørfrø og græskarkerner.

Specialfremstillede ekstrakter af hørfrø og græskarkerner sammen med udvalgte næringsstoffer findes i Pro·staminus, der er forholdsvis nyt på det danske marked. En lille, positiv sidegevinst for ældre mænd: Lignaner fremmer hårvæksten!

Spurve og kanoner Ligesom det er tilfældet med mange andre ”hverdags” helseproblemer, bliver urinvejsproblemer hos både mænd og kvinder behandlet med lægemidler – uden at det dog nødvendigvis løser problemerne fuldstændigt. En fornuftig indstilling er at starte med de mildt virkende naturprodukter, før man tager fat på det tungere skyts. Selv om man har fået stillet en diagnose hos lægen, er man ikke forpligtet til ukritisk at følge de råd, der gives, og man har stadig lov til give naturen en chance.

56 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


Har du TRÆTTE Trætte og hævede ben er ofte et symptom på et træt og slapt venekredsløb, hvis funktion er at transportere blodet tilbage til hjertet. Forskellige årsager som f.eks. stillestående/-siddende arbejde, lange flyrejser og varmepåvirkning kan betyde, at venepumpen i benene ikke fungerer optimalt - blodet presses dermed ud i vævene og giver følelsen af trætte og hævede ben.

& HÆVEDE ben?

AESCULAFORCE hjælper ved: • Nattekramper • Uro • Kløe • Tyngdefølelse • Hævelser

Forhandles af Matas, helsekostbutikker samt førende apoteker. For yderligere oplysning: Tlf. 8770 8770 • AVogel.dk

Aesculaforce® forte 50 mg (ekstrakt af almindelig hestekastaniefrø), pakningsstørrelser 30/60 stk. tabletter. Læs omhyggeligt indlægssedlen. Indikationer: Naturlægemiddel til lindring af hævelser, tyngdefølelse, kløe, nattekramper og uro i benene. Har en karsammentrækkende effekt og modvirker væskeudtrædninger. Behandling af kronisk nedsat venefunktion bør ske i samråd med læge. Dosering: Voksne: 1 tablet 2 gange dagligt. Bør kun efter aftale med læge anvendes til gravide eller børn under 18 år. Særlige advarsler og forsigtighedsregler inden brugen: Forsigtighed ved nedsat lever- og nyrefunktion. Du bør kontakte læge ved forværring af symptomer efter behandlingsstart eller ved utilfredsstillende effekt efter 6 uger. Kontakt læge hvis du bruger støttestrømper. Du bør kun stoppe med at bruge disse efter aftale med læge. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for indholdsstofferne. Interaktioner: Kan muligvis forstærke virkningen af blodfortyndende medicin og øge risikoen for blødning, hvis du er i behandling med gigtmedicin af typen NSAID. Bivirkninger: Ikke almindelig: Hovedpine, svimmelhed, læg kramper, kvalme og synkebesvær. Forkortet produktinformation er baseret på produktresumé dateret 14. juni 2011, som kan rekvireres hos Bioforce Danmark AS på tlf. 87708750


En hyldest til Q10 En række eksperters udtalelser om et af de mest spændende stoffer, som videnskaben nogensinde har opdaget. Coenzym Q10 – også bare kaldet for Q10 – blev opdaget i 1957. I den mellemliggende tid har forskere over hele verden studeret og taget ved lære af denne vitaminbeslægtede substans, som især er kendt for sin enorme betydning inden for kardiologien. Her er, hvad en række førende Q10-forskere i tidens løb har udtalt om Q10: ”Efter 31 års videnskabelig forskning er Q10 i dag epokegørende indenfor områder som sundhed og ernæring. Stoffets evne til at reducere og tilmed eliminere en lang række sundhedsproblemer har forbløffet læger og patienter over hele verden.” (Dr. S. Wagner, American Institute for Health and Nutrition, USA) ”Q10 er en af de vigtigste opdagelser inden for ernæringsvidenskaben i det seneste årti. Q10 giver hjertet sin naturlige vitalitet tilbage. Jeg tager det dagligt.” (Professor Dr. Linus Pauling, vitaminforsker og dobbelt Nobelprismodtager) ”Patienterne, som gradvist fik det værre og kun ville kunne leve to år til med hjælp fra konventionel terapi, viste enestående tegn på klinisk fremgang. Dette tyder på, at Q10-terapi kan have en livsforlængende virkning.” (Langsjoen, Scott and White Clinic, Texas A&M University, USA) ”Ved 75 % Q10-mangel er vi i livsfare.” (Dr. med. Emile G. Bliznakow) “Q10 synes at kunne forbedre hjertemuskelfunktionen, hvilket åbner muligheden for at bruge dette stof inden for sport, især konkurrence-idræt.” (Servizio di Medicina dello Sport, Jesi, Italien) ”Vores resultater viser, at Q10 kan anvendes profylaktisk til at beskytte myokardiet mod de forfærdelige konsekvenser af iskæmi.” (Dr. W.G. Nayler, University of London) “I sunde hjerter er Q10-indholdet tilstrækkeligt, men i patologiske stadier eller ved hjertesygdom er der Q10-mangel.” (Dr. Tsuyuasaki, Kitaseto Universitetsklinik, Japan) ”Forbedringen af hjertets ydeevne, reduktionen i forekomsten af slagtilfælde samt den forbedrede overlevelse blandt patienter, der blev behandlet med Q10, repræsenterer begyndelsen på en ny epoke inden for behandlingen af hjertemuskelsygdomme forårsaget af energimangel og nedsat hjertemuskelfunktion.” (Dr. W.V.Judy, St. Vicent Hospital, USA) ”Q10 er ganske enkelt en forudsætning for menneskets eksistens – uden Q10, intet liv.” (Professor Dr. Karl Folkers, University ofTexas) “Jeg beretter om denne episode, fordi den viser, at med anvendelsen af Q10 kan man kun lave en fejl, nemlig at anvende for lav en dosis.” (Professor, dr. med. F. Sinatra, kardiolog fra USA (i forbindelse med en Q10-kongres i Ancona, Italien)

58 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


Videnskaben faldt for dansk præparat

Når man laver seriøs forskning, er det nødvendigt, at man kan stole på sine resultater. Der er mange faktorer, der spiller ind og kan forpurre udfaldet, men en ting skal altid være i orden, og det er det præparat, man anvender for at opnå den ønskede virkning. Når forskere over hele verden i dag sætter deres lid til det dansk-fremstillede Q10-præparat Bio-Qinon Q10, er det fordi, netop dette præparat bedre end noget andet kan dokumentere sin kvalitet. Bio-Qinon Q10 er dokumenteret i over 100 publicerede undersøgelser, og det er denne temmelig omfattende dokumentation, som ligger til grund for, at præparatet er udpeget til officiel reference af ICQA (International Coenzyme Q10 Association). ICQA koordinerer al Q10-forskning i hele verden og arrangerer med jævne mellemrum internationale symposier, hvor Q10-forskere mødes for at fremlægge og drøfte deres seneste forskningsresultater med dette spændende stof.

Stoffet der ”reparerer” trætte, udslidte hjerter Stærkere hjerter, forbedrede chancer for overlevelse og højere livskvalitet er, hvad patienter med kronisk hjertesvigt får ud af behandling med Q10. Når hjertet mister sin kraft og ikke længere kan klare sin vigtigste opgave – at pumpe blod rundt til alle vitale organer samt resten af kroppen – går det hårdt ud over folks fysiske formåen og livskvalitet. Denne tilstand, som hedder kronisk hjertesvigt, og som igennem årtier er blevet behandlet med konventionel medicin, kan man nu håndtere på en helt ny måde. Med stoffet Q10 er det muligt at give hjertemusklen en del af den tabte energi tilbage. Svækket hjertemuskel Kardiologer taler ligefrem om ”energy-starved hearts” (altså energi-fattige hjerter) i forbindelse med kronisk hjertesvigt, og det er ganske enkelt fordi, indholdet af Q10 i kronisk syge hjertemuskelceller er betydeligt lavere end normalt. Når hjertet ikke kan danne nok energi til den rytmiske sammentrækning, fører det til symptomer som

• træthed • svaghed • stakåndethed • brystsmerter Markant forbedring Man inddeler officielt hjertesvigt-patienter i fire grupper eller NYHA-klasser (NYHA står for New York Heart Association), alt efter hvor hårdt ramt de er. NYHA-klasse 1 er en mild grad af hjertesvigt med få komplikationer, hvor klasse 4 er dem, der må holde sengen. Kliniske erfaringer med Q10 viser, at patienter kan opnå så markante forbedringer, at det er muligt at rykke en til to NYHA-klasser frem.

sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 59


spot på immunforsvaret

Sådan klarer du efterår Af Kristine Bindslev

Efteråret byder på smukke farver, men desværre også på en række klassikere; forkølelse, influenza og til tider udbrændthed. Her er en stribe immunstyrkende og energiforøgende tiltag. Kom infektionen i forkøbet Man hører ofte folk sige ”ta’ noget C-vitamin”, når nogen er blevet forkølet, men det er faktisk langt vigtigere at sørge for at få rigeligt med C-vitamin, INDEN man bliver syg. C-vitamin er et af de absolut vigtigste stoffer for et velfungerende immunforsvar, og når vi har infektion i kroppen, forbruger vi betydeligt mere C-vitamin end ellers. Med Bio-C-Vitamin 750 mg pr. tablet er du sikker på at få en høj og ensartet daglig dosis. Kør immunforsvaret i stilling Du kan også gøre meget for at forkorte eller helt undgå at havne på langs med snotnæse eller feberrystelser. Immiflex er en virksom måde at komme immunsystemet i træningstøj og løbesko. Immiflex virker i kraft af de såkaldte betaglukaner. De sørger for, at immunsystemet reagerer på alle kropsfjendske substanser. Således er immunforsvaret ganske enkelt oppe på dupperne, og infektionerne får ikke et ben til jorden. Fundamentet i et stærkt immunforsvar Et stærkt immunforsvar starter med en god søvn og en nærende kost. Dernæst sunde olier og et godt multivitamin og mineralpræparat. Maximum EXTRA fra Naturdrogeriet indeholder 13 livsvigtige vitaminer og 11 mineraler plus Panax Ginseng G 1000, guarana, ingefær, aloe vera, spirulina, chlorella, grøn byg og gelé royal. 80 procent af dit immunforsvar sidder i tarmen En god tarmflora er din krops vigtigste værn mod skadelige bakterier og virus. En sund tarm kan ganske enkelt være forskellen på, om du skal en uge på langs i sengen eller ej. Symbioflor fra Biosym er en kombination af 3 forskellige probiotiske stammer, som hver især bakkes op af omfattende forskning på netop den immunstyrkende effekt. D-vitamin er immunforsvarets batteri Danske forskere har opdaget, at vores immunforsvar er helt afhængigt af D-vitamin for at virke. Forskerne fandt ud af, at dræber-T-cellerne ikke kan virke uden D-vitamin, og det er netop T-celler, vi bruger til at bekæmpe virus og bakterier med. Som en bil, der ikke kan starte uden et batteri, kommer T-cellerne ikke i gang uden rigelige mængder D-vitamin. Vælg mellem et højt doseret præparat som D-Sun fra Biosym, der er højt doseret med hele 20 μg pr. dagsdosis eller D-Pearls fra Pharma Nord med 38 mikrogram biologisk aktiv D-vitamin. Styrke med urter og blomst I kampen mod snot og feber er Echinaforce en super kriger. Studier viser, at den røde solhat blomst, som Echinaforce består af, kan forebygge forkølelser - og er uheldet ude forkorte sygdomsforløbet. Ganske sigende kommer ordet Echinecea fra det græske ord ”echinos”, og man ser næsten for sig, hvordan ekstrakten fra de piggede blomster holder forkølelse og influenza stangen. Et andet godt præparat til at opretholde en god portion modstandskraft i dagligdagen er OmniVital. OmniVital består af adaptogene urter, der øger modstandskraften over for sygdom og stressrelaterede tilstande. 60 sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013


spot på immunforsvaret

og vinter uden sygdom En fuldtræffer til immunforsvaret Forsøg udført med mus har vist, at ved selenmangel har virus betydeligt lettere ved at mutere i kroppen. Selen indgår med andre ord i kroppens forsvar mod disse mutationer. Bio-Selen+Zink er et ideelt tilskud, når immunforsvaret skal styrkes eller afbalanceres. Produktet indeholder ren organisk bundet selen og zink samt vitamin A, C, E og B6, som alle har egenskaber, der styrker immunforsvaret og medvirker til at beskytte cellerne mod skader forårsaget af frie radikaler og oxidativ stress. Indholdet af B6, C- og E-vitamin samt zink og selen er desuden højere end en almindelig multivitamin, så immunforsvaret alt i alt er bedre rustet. Husk blodcirkulationen Slimhinderne i næsen håndterer viruspartikler, som vi indånder. En vigtig forudsætning for, at slimhinderne fungerer korrekt, er, at de har en god blodtilførsel. Bio-Biloba er et godt valg, da det har vundet i en række tests med højest effekt. A-vitamin er ligeledes vigtigt for dine slimhinder. I stedet for at tage ren A-vitmin, som let kan overdoseres, kan du tage beta-caroten fx Bio-Caroten. Det er et forstadium til A-vitamin (retinol), og omdannes kun i det omfang, kroppen har behov for. Styrke og lindring ved forkølelse Kan Jang. Et af de vigtigste produkter i husapoteket, når du bliver ramt af en forkølelse. Naturlægemidlet Kan Jang er baseret på ekstrakter af urterne andrographis paniculata og russisk rod, der begge er kendt for deres lindrende og styrkende effekt. En rod med vitalitet På Rigshospitalet har forskere undersøgt ginsengs indvirkning på kroniske infektioner. Forsøget viste, at ginseng kan mildne infektioner. Ginsengs anti-bakterielle effekt skyldes, at ginseng opsplitter bakteriefællesskabet, sådan at kroppens hvide blodlegemer kan få bugt med de enkelte bakterier hver for sig. Natur-Drogeriets ginseng-præparater Ginseng G 1000 og Rød Ginseng giver det højeste tilskud af de aktive stoffer ginsenosider.

STYRK IMMUNFORSVARET ”Styrk Immunforsvaret” henvender sig til alle, som ønsker et stærkt immunforsvar og som ønsker at forebygge eller lindre dårlig fordøjelse, allergier, gigt, inflammationer og kræft med relevante kostråd, vitaminer, mineraler, fiskeolier, urter og homøopatiske midler. Bogen giver gode råd mod 60 lidelser og sygdomme, og den er også fuld af lækre opskrifter på immunstyrkende urtesnapse, smoothier, safter, forretter, hovedretter og desserter. Det teoretiske stof om immunforsvaret er let at gå til, og bogen er mere baseret på de praktiske løsninger Pernille Lund: Styrk immunforsvaret. 247 sider. Forlaget Hovedland. 269 kr. Gennemillustreret med flotte fotos, indeks, ovesigter og ordforklaringer. Er du behandler, kan du få særlig glæde af immunforsvarets nye ABC sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 61


En vinter uden forkølelser, rød næse og træthed?

Kan Jang både forebygger og lindrer Effektiv mod forkølelse og vintertræthed Stands forkølelsen i opløbet Forkølelse truer - og slår oftest til - når man er træt og har lav modstandskraft. Med svækket immunforsvar får virus lettere fat. De fleste kender vist følelsen af, at en forkølelse er på vej.... Kan Jang er et godkendt dokumenteret naturlægemiddel, der gør, at du slipper af med forkølelsen langt hurtigere end normalt, og som kan standse forkølelsen i opløbet. Tag Kan Jang tabletterne ved første tegn på forkølelse, og hjælp kroppens eget forsvar med at slippe hurtigt af med virus. Kan Jang forkorter effektivt din forkølelse og tager trætheden. Kan Jang kan købes hos Matas, på apoteket og i helsekostforretninger. Læs indlægssedlen grundigt før brug

Hvis du ønsker yderligere information eller vejledning. - Poppelgårdvej 17 - 2860 Søborg - Tlf.: 38191889 - anjo@anjo.dk


Konkurrence

25 års jubilæum skal fejres! Bidros fine produkter har været at finde på helsehylderne i 25 år, og det skal selvfølgelig fejres. Her kan du vinde en præmie med fire glimrende produkter til en samlet værdi af 696 kr. Bidro Vitamin, deres velkendte, med vitaminer, mineraler og Gele Royal. Omega 3, fiskeoliekapsler, rene og vigtige for kredsløb, hjerte og inflammationer i kroppen. Grøn te med pebermynte, som ud over en herlig duft og smag, er en vigtig antioxidant med super mange egenskaber. Bidro Plus Xtra, det nyeste skud på stammen, en blanding af Schisandra, Rosenrod, B6 og Gele Royal. Er du blandt en af de ti heldige vindere, får du direkte besked. Svar på spørgsmålet, og send dit svar til konkurrence@sund-forskning.dk. Du kan også sende en konvolut, hvor du skriver svaret på bagsiden sammen med navn og adresse. Send kuverten til DOThouse media group, Carl Jacobsensvej 20, opgang 20, 2.sal, 2500 Valby. Vi trækker lod blandt de rigtige svar d. 1. december 2013 (gælder kun i Danmark).

Svar på spørgsmålet: Har Bidro 25 års jubilæum? kurser

House of Awareness Uddannelse til biopat & Skolen for psykoterapi og SQ coaching. Klinik for biopati, psykoterapi, coaching og TFT/EFT

naturopath ibm?

Kurser, åbne for alle! Hver måned i Valby eller Holbæk Vi har kurser i rebirthing, psykoterapi, SQ coaching og bevidsthedstræning, Voice Dialog, familie genogram og hierarkier, tanke felt terapi, nytårskursus og sommerkursus. Styrk dine kompetencer og din bevidsthed! Du kan bruge kurserne som supplement til dit job/uddannelse og til personlig udvikling.

Før min. 65.000 kr. NU 35.999 kr.

Modtag tilbud på vore kurser, ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev på www.houseofawareness.dk Læs meget mere på hjemmesiden og download folder. Konsultationer i Valby og i Holbæk: Helhedsanalyse, biopati/naturopati og kostvejledning Psykoterapi, individuel-, par- og familieterapi Tanke Felt Terapi, TFT/EFT

For næsten ingen penge – så længe der er finanskrise. Betal over PBS med 1000 kr. pr. måned Alternativ sygdomslære, ernæringsterapi, regulering med bl.a. planteterapi og enkel homøopati, immun- og symbioseterapi, øreakupunktur, klientpsykologi, praktikkurser. Individuel undervisning over mail mellem kurserne. (Anatomi, fysiologi og sygdomslære studeres og betales særskilt). RAB-godkendt. Sammensæt et kursusforløb på kryds og på tværs af alle de fag, du har lyst til!

Kontakt Henrik på tlf. 28 26 03 98 eller skriv til: henrik.dilling@sund-forskning.dk.

Gå i gang, når du har lyst og tid. Uddannelsen er normeret til to til tre år, men du bestemmer selv dit tempo.

Skolens grundlægger Henrik Dilling har gennem 30 år arbejdet med biopati, helhedsforståelse, psykoterapi og SQ coaching.

Se mere på www.biologisk-medicin.dk. Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk eller ring på 22 79 44 14. (faglig leder og redaktør af sund-forskning.dk) sund-forskning.dk - EFTERÅR 2013 63


Glutenfrit vs. Glutenholdigt //mig//

soyabønner vs. soyalys //mig//

Deo med prebiotika vs. Den irriterende candidasvamp //mig//

Hårpleje indefra vs. udefra //mig// Følelse af lykke vs. lykkelige fedmegener? //mig//

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning.dk efterår 2013  

- Glutenintolerance vc. Claus Meyer - brød er en genial fødevare - Candidasvampen, myte eller virkelighed? - Mangel på sporstoffer kan forkl...

sund-forskning.dk efterår 2013  

- Glutenintolerance vc. Claus Meyer - brød er en genial fødevare - Candidasvampen, myte eller virkelighed? - Mangel på sporstoffer kan forkl...

Profile for linisha
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded