__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PRIS KR. 39,00

Klip ud og hæng op!

- Lav dit eget husapotek af olier!

SOMMER 2013

Fokus på din vægt

– på den fede måde

Masser af tips til en sund sommer

Den lette vej til en bedre hukommelse

En kur mod trætte og tunge ben Naturens skatkammer Stort tillæg – 16 sider til at hive ud


Leder

Drømmer du om at gøre en forskel? Bliv biopat og naturopath ibm i Jylland Vi starter hold i Århus Bliv biopath/naturopath i biologisk medicin (ibm), og få de bedste værktøjer til at hjælpe andre mennesker til et bedre og sundere liv. På Institut for Biologisk Medicin uddanner vi biopater/naturopather ibm og giver dig en af de bedste uddannelser til et liv som komplementær behandler. Begge titler er beskyttede titler.

I uddannelsen indgår Alternativ sygdomslære

Ernæring – herunder brug af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier Reguleringsterapi – herunder brug af urter, enkel homøopati Immun og symbioseterapi Klientpsykologi

Jeg er ved at gøre mig klar til et vægttab! For nogle måneder siden læste jeg Thomas Kjærsgårds artikel, som du finder på s. 4. Ud over at Thomas har været på banen i mere end tyve år som heilpraktiker, er han en yderst humoristisk en af slagsen, og han slår ligesom hovedet på sømmet: Jeg skal selvfølgelig tabe mig, og jeg skal forberede mig til det! Efter to års næsten stilstand, hvor jeg kun har fået lidt armmuskler af krykker og kørestol, er jeg ved at gøre mig parat til at slippe tyve kilo, som har sneget sig på. Snigende fordi, jeg har siddet ned og snigende, fordi min krop og jeg har haft andet at tænke på efter ulykken, hvor jeg blandt mange andre skrammer mistede mit ene ben. Nu er jeg næsten gående igen, og selvom jeg aldrig kommer til at løbe (det gad jeg faktisk heller ikke, da jeg var tobenet) eller cykle (det gad jeg slet ikke som tobenet), så gider jeg til gengæld godt at danse, svømme, dyrke siddende volleyball og ikke mindst begynde hver morgen med en tur i romaskinen. Og jeg gider også godt – meget godt endda – at komme ud og ro baglæns på Bagsværd Sø. Min krop og jeg har nu været baglæns i et par år. Nu går vi sammen ind i sommeren, forlæns, på vej til nye eventyr, hvor jeg bliver slankere og slankere for hver dag, der går. Har også du brug for nye gangarter eller en ny krop? Vil du med? Læs artiklen ”Vægttab - den blivende løsning” på s. 4.

Praktikkurser

Bliv også klogere på dit blodsukker, på produkter til overspisning eller find nogle sunde tips til mere energi til sport.

Pris før 65.000 kr. NU kun 35.999 kr. Betal det hele på en gang eller over PBS med 1000 kr. pr. måned.

Eller lad være! For først af alt: nyd sommeren!


Indhold TEMA: FOKUS PÅ DIN VÆGT - PÅ DEN FEDE MÅDE Side 4 Vægttab - den blivende løsning Side 8 Mejeriprodukter og den oversete faktor i fedmeepidemien Side 10 Stabil vægt med pro-biotika - ny forskning viser vejen Side 12 E-vitamin kan beskytte mod fedme-relateret leversygdom Side 16 Glucomannan - et fiber med mange anvendelser Side 19 Jern kan man få for meget? Side 20 Fakta og Forskning Side 22 Akrylamider, grill og leverurter Side 24 Aesculaforce Forte - dokumenteret effekt ved tunge og trætte ben Side 26 Fakta og Forskning Side 29 K2-vitamin giver kvinder stærkere knogler efter overgangsalderen Side 30 Lav dit eget husapotek af olier Side 32 Fordøjelseskvaler? Side 36 Bio-Strath øger livskvaliteten for cancerramte patienter Side 41 Phytomin 6 Side 42 Rundt om bordet

Caroline Fibæk: Søde citroner

Lisbeth Tordendahl: Frisk sommer med mynte

Side 44 Nannas økologiske hverdagskøkken Side 47 Spot sommertips Side 48 Spot ferie Side 50 Spot Helsehylden Side 52 Kan vi sætte hudens ældning på stand-by? Side 54 Cellerne elsker magnesium Side 56 Bange for svineinfluenza? Side 58 Spørg eksperterne Side 67 Konkurrence Abonnementsaftaler: (bladet udkommer hveranden måned) A-abonnement: 1 stk. af hvert nummer gældende for et år: 250 kr. B-abonnement: 40 stk. af hvert nummer til videregivelse til klienter som en del af behandlerens service og support til et sundere liv: 250 kr. halvårligt. Send en mail til abonnement@sund-forskning.dk med navn og adresse, og oplys hvilken abonnementsaftale du ønsker (A eller B). Herefter vil du modtage en opkrævning fra nets.dk, hvor du kan tilmelde dig PBS-ordningen, hvis du ønsker det. Har du spørgsmål til dit abonnement? Du er velkommen til at sende en mail til abonnement@sund-forskning.dk. Betaler du lige efter, vi har udsendt et magasin, skal du påregne lidt ventetid. Udsendelsen sker som regel den første uge i alle lige måneder.

sund-forskning.dk ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ

LAYOUT Gitte Hammer

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Shutterstock, m.fl.

Denne tryksag er klimakompenseret i henhold til ClimateCalc. Kompensation er købt hos: South Pole Carbon

www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK

e-mail: info@sund-forskning.dk OPLAG 60.000

Informationerne fra sund-forskning.dk må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

sund-forskning.dk – SOMMER 2013 3


tema om vægttab

Vægttab

Af Heilpraktiker Thomas Kjærsgaard

- den blive

For første gang i historien er der flere overvægtige her på jorden, omkring 1,2 milliarder, end undervægtige ca. 800.000 millioner. Det er en markant udvikling i retning af en truende global fedmeepidemi med en medfølgende helt ny palette af livsstilssygdomme. Men hvad er der at gøre? Ja, det lette svar er at bruge mere energi, end man indtager, så vil man tabe sig uanset hvad. Men det er ikke let og meget abstrakt for de fleste. Det fører ofte til stress, fejlernæring og belastningsskader. I årtier er vi blevet foreslået tusindvis af slankekure. Man skulle tro, at en stor del af salget af de såkaldte ”dameblade” er afhængige af tilstedeværelsen af slankekure. Men hvorfor er alle læsere så ikke åleslanke? Jeg mener, at en klassik slankekur har mange problemstillinger, der bør afhjælpes, før den kan føre til et permanent vægttab.

Derfor bliver slankekure ofte kaldt ”yo-yo kure”, fordi vægten går op og ned som en yo-yo. Et eventuelt vægttab bliver næsten altid efterfulgt at en vægtforøgelse og nogle gange en endnu højere vægt. Deler man ordet ”slankekur” op, handler den første del af ordet om selve intentionen at blive slank. Det er altså udelukkende viljen, der vil tabe sig, og IKKE resten af kroppen! Hvis kroppen ikke er med på legen, kan det sætte en tidlig stopper for vægttabet. Den anden del af ordet ”slankekur” nemlig selve kuren, indikerer, at vi har med et tidsbegrænset forløb at gøre. Dernæst, at det vi vil spise og drikke, skal være anderledes og sundt i forhold til

800.000 mio.

4 sund-forskning.dk - SOMMER 2013


tema om vægttab

nde løsning det, vi gør nu. Det er jo meget godt, men hvis en kur betyder sund mad i kun 5 uger, så stopper festen jo, og så er vi lige vidt. Mange forskningsprojekter viser, at hvis denne kur ikke fører til en livsstilsændring, så vil det aldrig give et permanent vægttab. Men lad os komme tilbage til viljen til at blive slank. Der skal selvfølgelig være et ønske eller motivation bag et vægttab. Men det er ikke nok. Sindet er kun en del af hjernens evne til at styre kroppen. Hele systemet bør være med på ideen og i en tilstand, hvor vægttab er muligt. Vi har to nervesystemer. Det somatiske, som viljen styrer, ”jeg bevæger mig”, ”jeg kan se, føle, dufte”, og man gør det. Det andet system kaldes det autonome eller vegetative nervesystem, og det arbejder uafhængigt af viljen. Det gør, at vi ikke skal tænke på at huske at trække vejret, at hjertet slår, og fordøjelsen arbejder.

Man kan fx have en stærk vilje og sulte sig selv, men så vil hjernens autonome del sandsynligvis nedsætte stofskiftet for at holde på fedtet. Mange undlader fx en bestanddel af en naturlig kost – fedt, protein eller kulhydrat. Resultatet er ofte at denne ubalancerede kost gør bindevævet mere surt, hvilket forårsager autonome uønskede væskebindinger i kroppen. Vand tæller også på badevægten, og så er man lige vidt. Det er nemlig vigtigt at gøre sig klart, at kroppen har nogle overordnede mekanismer, som den bliver nødt til at honorere for ikke at blive alvorligt syg. De mekanismer er nærmest umulige at tilsidesætte somatisk. Det er bl.a. at tilbageholde væske for at buffe pH-værdien op, hvis miljøet bliver for surt. Vand er jo en neutral væske og kan derfor ophæve noget af surheden.

1,2 mia.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 5


tema om vægttab

Bindevævet har mange funktioner, og en er at fungere som syre-base buffer for blodet, der skal have en livsvigtig konstant pH-værdi. Omvendt vil kroppen, hvis den havde et mere basisk miljø, slippe noget af den nu unødige væske. Og her ligger det helt centrale problem mht. yo-yo-kurene. Den sunde kost i slankekuren er næsten altid basedannende. Altså meget frugt og grønt og samtidig fattig på syredannende elementer som brød, sukker, kød, skaldyr og mælk og mange ostetyper. Så stigningen i pH-værdien mod en mere basisk/ neutral tilstand vil reducere den ophobede væske i kroppen og derved give et øjeblikkeligt vægttab. Det har altså aldrig været fedt, man har tabt, men vand. Selvfølgelig ryger der lidt fedt, da man indtager mindre energi/kalorier, men det vil være meget usandsynligt at tabe flere kilo fedt på en 5 ugers kur, med mindre man er meget fysisk aktiv. Når kuren så er ovre, går man oftest tilbage til den syredannende kost, man plejer, pHværdien falder, og kroppen suger atter væske = yo-yoen er på vej op ad snoren igen. Det er vigtigt at forstå, at vand er den hurtige buffer ved en oversyring. Den langsomme er at tære på vores primære basedepot, nemlig kalken i knoglerne. Det er en helt anden alvorlig mekanisme som specielt børn i voksealderen og kvinder efter klimakteriet skal være opmærksomme på. Kroppen bør være forberedt til at blive lettere! Så hvad kan man gøre for at blive klar til et vægttab? Jeg vil personligt altid starte med at tage et basisk kosttilskud som fx Basica for at forstærke den sunde kosts virkning på væsketabet. Det indeholder 12 forskellige mineraler, der alle er bundet i citrater – frugtsukre, der optages hurtigt i kroppen og derfor er mere biooptagelige.

6 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Husk, at mineralerne er de eneste basedannende elementer, vi har. Mineraler kommer primært fra jorden, så derfor er det vigtigt at spise noget, der har groet i, eller tæt på, jorden – og selvfølgelig økologisk. Det er en uheldig udvikling, at pasta har erstattet kartofler og andre rodfrugter, da det bl.a. transformerer de fleste måltider fra basisk til syredannende. Der bør måske også ringe en alarmklokke, når man kan købe 2 kg pastaskruer til under 10 kr. Kostværdien kan umuligt være særlig god eller nærende Så basetilskud som start på et slankeforløb giver mere energi, og det styrker moralen at se kiloene rasle af hurtigere. Mindre væskebinding giver naturligvis også en langt bedre mobilitet og mindre stivhed/smerter i led og muskler. Forestil jer, at jeres ryg og nakkemuskulatur var pumpet op med saltvand som en hamburgerryg i supermarkedets køledisk. Var den stakkels gris stadig i live, måtte den have usandsynlig ondt, da væsken pumper bindevævet op og lægger pres på nervebaner og led. Den megen salt, vi indtager i dag, gør mange til omvandrende hamburgerrygge med konstante smerter i bevægeapparatet. Har I nogensinde fået salt i et sår, ved I, hvor ondt det gør. Saltet strømmer ind i nervebaneenderne - neuronerne - og starter en smertekaskade via centralnervesystemet op til hjernen. Det er i dag bevist, at et surt bindevæv derfor gør os mere smertefølsomme og hypersensitive. Jeg ser mange såkaldte ”pylrede” børn i min klinik, der er på en diæt med meget hvidt brød, saltholdig mad og sukkerholdige drikke. Der er en årsag til det, og er der en årsag, er der heldigvis også en løsning. Omlæg kosten, lad ungerne gennemgå en ”kold sukker/salt/mel tyrker” og man får et mere harmonisk og mindre sensitivt barn. Det tager få uger.


tema om vægttab

Barnets nyrer behøver heller ikke trække kalk ud af de ufærdige knogler for at buffe pH-værdien op, så det er også en investering i barnets fremtid. Det er kun få år siden, at den første teenager fik konstateret knogleskørhed på grund af en 3-4 årig periode med kost fra en burgerrestaurant. Det er en tilstand, som kun ældre mennesker bør kunne opleve. Vi har ved 45-års-alderen været i kontakt med ca. 280.000 forskellige kemiske substanser. Det er aldrig før sket i evolutionen, at vi har været under så hård påvirkning af stressfaktorer som kemi og bestråling. I relation til vægttab er det til at forstå, at hvis vores lever har for travlt med at nedbryde medicin og stimulanser samtidig med, at bugspytkirtlen ligger under for et overload af stresshormoner som cortisol, ja, så er der bare ikke meget kapacitet til nedbrud af fedt, proteiner og kulhydrater. Mange af os, der er over 10 år gamle, har også amalgamfyldninger i tænderne, der kan være medvirkende til en dårlig tarmflora, da kroppen gerne vil binde tungmetaller i svamp og deponere det i bl.a. tarmslimhinden. Hvor der er svamp, er der et dårligt miljø for optagelse af maden, og risiko for, at tarmen lækker affaldsstoffer ud i blodet og derved belaster leveren yderligere. Så følger fx træthed, hovedpine og hudsygdomme ofte i kølvandet. Men frem for alt kan de primære afgiftningsorganer - lever/ tarm, nyrer og bindevæv - ikke fungere optimalt. Resultatet vil være, at vi ophober affaldsstofferne. Det giver mere organstress, oversyring og behov for fedt at deponere i. Fedtet er nemlig et fantastisk lager for uønskede affaldsstoffer. Så når man vil tabe fedt, er det vigtigt at stimulere afgiftningsorganerne, så de er klar til at tage imod den øgede forgiftningstendens, når affaldet bliver frigivet fra det svundne fedt.

Så start ethvert ønske om vægttab med en 6 ugers kur med Detox-Kit, der lige præcist stimulerer funktionen af lever, nyrer og bindevæv. Hæld 30 dråber af hver af de 3 miksturer i 1-1,5 liter vand, og drik det slurkvist igennem dagen. Så får man også tilført vand, der er alfa og omega for at øge drænagen. Så kommer affaldsstofferne nu ud af kroppen – i stedet for blot at flyttes rundt i kroppen. For tungmetaludledning er en 50-dages kur med 1 sugetablet Derivatio H, 2 gange dagligt helt unik. Kuren kan gentages hver 18. måned, indtil der ikke er flere fyldninger. Kuren bør altid afsluttes med en måned på et effektivt probiotisk mælkesyrebakterietilskud, fx. SymbioLact Comp. På den måde bliver tarmens naturlige flora genoprettet, og man vil derved få marginalt mere ud af den gode kost. Konkluderende kan man sige, at hvis man ønsker et vedvarende vægttab, må det ske i samarbejde med viljen og den del af kroppen, vi ikke har kontrol over med viljen. Forbered kroppen på vægttabet ved at stimulere de vigtige afgiftningsorganer, ryd op i tungmetallerne, og gør miljøet så basisk som muligt. Start dernæst en realistisk blivende plan for vægttabet. Falder man i af og til, så nyd øjeblikket i stedet for at føle skyld. Juster en evt. ubalance mellem ”synd og sundhed” med at øge din fysiske aktivitet. Bevægelse udløser velværehormoner og giver yderligere motivation samt øger kredsløbet, der binder kuldioxid, så den kommer ud via lungerne. Det er energigivende og smertereducerende. Men frem for alt: ”Lær at elske dig selv”. Et vægttab er en sag mellem dig …. og dig selv! God fornøjelse!

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 7


tema om vægttab

Mejeriprodukter og den oversete faktor i fedmeepidemien af

Pernille Lund naturopath ibm/biopat

Mælk indeholder adskillige stoffer, som fra naturens hånd skal stimulere appetitten og få den nyfødte til at vokse. Det ser samtidig ud til, at det er mælkeproteinerne, som er de mest problematiske i forbindelse med overvægt og fedme – både hos børn og voksne.

pernille.lund@sund-forskning.dk

Som bekendt er komælk beregnet til kalve, der skal vokse meget hurtigt, og derfor er sammensætningen anderledes. Der er særlig fokus på mælkeproteinet kasein, som udgør 80 % af proteinindholdet i komælk og ca. 40 % af proteinindholdet i modermælk. Samtidig indeholder komælk omkring 3 gange så meget protein og mindre fedt i forhold til modermælk. Komælk indeholder desuden hormoner som østrogen og testosteron, som sammen med væksthormonet IGF-1 sætter skub i kalvens appetit og vækst, så den i løbet af et år vejer 300 kg. Det viser sig desuden, at væksthormonet IGF-1 fra komælk og modermælk er identiske. Således virker IGF-1 fra komælk på samme måde som kroppens eget væksthormon. Men hvad kan der egentlig ske med vægten, når vi indtager så mange væksthormoner gennem diverse mejeriprodukter? Det vides, at IGF-1 øger antallet af celler, der bliver til fedtceller, og det ser også ud til, at hormonet kan bidrage til, at eksisterende fedtceller vokser. Det er samtidig et paradoks, at mange slankediæter netop anbefaler mager ost, skummetmælk, skyr og andre fedtfattige mejeriprodukter, som er spækket med vækstfremmende proteiner og hormoner. Og her har vi en væsentlig årsag til, at mange slankediæter med færre kalorier og mere motion ikke virker efter hensigten og blot er årsag til mere frustration. Det har jeg selv oplevet. Er du også afhængig af mælkemorfin? De forskellige mælketyper indeholder forskellige typer af mælkeproteinet kasein, og de deles groft op i:

• A1 mælk fra almindelig komælk • A2 mælk fra menneske, Jersey ko, får, ged og kamel

Kaseinet fra den almindelige A1 komælk kan under fordøjelsen omdannes til Beta-Casein-Morfin-7. Stoffet, der minder om morfin, kaldes også for mælkemorfin, og det er især denne forbindelse, der kan være involveret i sart blodsukker og mælkeeller oste-afhængighed. Det er min personlige og professionelle erfaring, at lidt A38 til 8 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

myslien, et skvæt mælk i kaffen eller en enkelt skive ost om dagen er nok til at holde gang i den onde cirkel, hvor blodsukkeret er ustabilt, et måltid kun mætter i få timer, og at der er behov for alt for mange eller store mellemmåltider, der yderligere bidrager til vægtproblemer. Mælkesukkeret laktose kan også belaste blodsukkeret og vænne os til, at alt skal smage sødt. Når mange ikke kan rumme tanken om at droppe mejeriprodukterne, skyldes det ofte en skjult afhængighed af mælkemorfin. Men belønningen skal nok komme, når man er ude af sit misbrug. Om epigenitik, mejeriprodukter og badevægtens udsving Epigenitikken handler om, hvordan ydre faktorer påvirker vores gener. I denne forbindelse viser det sig, at modermælk mindsker risikoen for overvægt og diabetes senere i livet. Det fremgår af en ph.d.-afhandling udarbejdet af Anja Lykke Madsen fra Københavns Universitet. En nyere amerikansk undersøgelse afslører, at børn, der regelmæssigt indtager fedtfattig skummetmælk, har 57 % større risiko for at blive overvægtige eller fede i barndommen i forhold til børn, der drikker almindelig mælk. Det er også meget forskelligt, hvor meget og hvornår diverse mejeriprodukter påvirker vægten. Nogle, og især flaskebørn, har måske vægtproblemer hele livet, mens andre først får det efter puberteten, en fødsel eller menopausen. Det kan under alle omstændigheder være en god ide at udelukke eller begrænse diverse mejeriprodukter, hvis der er problemer med vægten. Jeg kan især anbefale at udelukke alle de synlige mejeriprodukter, bortset fra lidt smør og måske lidt fløde. På den måde har jeg selv tabt fem usunde kilo på maven, og mange af mine klienter har også tabt sig uden større anstrengelse.


tema om vægttab

Det samlede forbrug af mejeriprodukter er steget dramatisk Forbruget af drikkemælk er gået lidt ned, men forbruget af ost, surmælksprodukter og chokolademælk er steget dramatisk gennem de sidste årtier. Alt i alt er indtaget af væksthormoner fra komælken også steget dramatisk. Kilde: Danmarks Statistik Mælkeerstatninger Der findes mange mælkeerstatninger som fx havredrik, risdrik, sojadrik, kokosmælk og kokosolie. Ost kan fx erstattes med peanutbutter, avocado, hummus og andet pålæg. Og den revne ost på tærter eller pizza kan fx erstattes med lidt bacon. Cremefraiche i dressinger m.v. kan fx erstattes med majonæse, soja cremefraiche eller jomfruolivenolie. Kilder og mere information: 1) Ane Bodil Søgaard, biolog, Karen Østergaard, overlæge, og Troels V. Østergaard, mag. scient: Mælk og sundhed. www.nomilk.dk De tre forfattere har gennemtrawlet den videnskabelige litteratur, der ikke er sponsoreret af Mejeriforeningen. Bogen, der også kan downloades som en lightudgave, er spændende og tankevækkende. Også i forhold til andre gener og sygdomme. 2) Stephen Adams: Drinking Skim Milk May Be Making Toddlers Fat. The Telegraph – marts 2013. 3) Pernille Lund: Styrk Immunforsvaret og tjen flere penge. Hovedland 2013 Pernille Lund er naturopath ibm/biopat, freelancejournalist, foredragsholder og forfatter. Gennem de sidste 26 år har hun desuden drevet sin egen klinik og skrevet 11 sundheds fagbøger.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 9


tema om vægttab

Stabil vægt med – ny forskning Af Marianne Palm

Man har i mange år kendt til det gavnlige i et indtag af pro-biotiske produkter i form af piller, pulvere og mejeriprodukter, når fordøjelsen gør knuder under rejser eller efter antibiotikabehandling. Tarmens mikroflora er helt central for vores velbefindende, og ny forskning viser nu, at sammensætningen af vores tarmflora også har stor betydning for vores vægt. Vores mikroflora findes overalt i kroppen, men typisk på slimhinden i fordøjelseskanalen og i kønsorganerne. Når vi fødes, er vores tarm ”steril” og har ingen mikroflora. Under fødslen bliver barnet påført mikroflora fra moderen, når fødselskanalen passeres, og den påfølgende tætte kontakt med moderen øger koloniseringen yderligere, godt hjulpet af amning. Såfremt et barn fødes ved kejsersnit, bør man altså være opmærksom på at tilføre gode pro-biotika, så barnets tarm koloniseres. Vi har meget forskellig mikroflora, den er lige så individuel fra person til person, som fingeraftryk er. Der findes altså ikke to personer med helt ens sammensætning af mikrofloraen, og dens sammensætning ændres gennem hele livet, afhængig af ens miljø, og den kost man spiser. Mikrofloraens opgaver er mangfoldige. I fordøjelseskanalen sørger den bl.a. for, at fordøjelsen foregår optimalt, medvirker til at fødeoptagelsen sker korrekt, er en meget vigtig del af vort immunforsvar og skaber gode balancerede forhold i mave og tarm. Nu viser ny forskning, at mikrofloraens sammensætning også har stor indflydelse på, hvor meget energi man optager fra den mad, man spiser. Med andre ord er tarmfloraens sammensætning medbestemmende for, hvor god vores vægtregulering er. En gennemgang af 27 studier viser, at bestemte dele af mikrofloraen spiller en meget stor rolle både i selve fordøjelsen, men også i vægtreguleringen. En balanceret mikroflora medvirker til, at normalvægten holdes og kan bidrage til vægttab. Der er forskellige virkningsmekanismer bag denne effekt. Hvis balancen i tarmens mikroflora er forstyrret, vil der udvindes mere energi (kalorier) af kosten - dette sker bl.a. via en større optagelse af mono-sakkarider og en højere produktion af kortkædede fedtsyrer. Samtidig sker der en højere lagring af fedtsyrer i fedtcellerne, og der opbygges fedtlagre. Man ved altså nu, at en mikroflora i ubalance kan øge energioptaget fra kosten og dermed øge risikoen for overvægt eller vanskeliggøre, at man taber sig.

10 sund-forskning.dk - SOMMER 2013


tema om vægttab

pro-biotika viser vejen

Den hyppigste årsag til ubalance i tarmfloraen er en kost, som er for rig på sukker og fedt, behandling med antibiotika eller infektion med skadelige tarmbakterier. Denne nye viden er godt nyt for de mange, som kæmper med at tabe sig og ikke synes, at det vil lykkes, på trods af en ihærdig indsats og kalorierestriktiv kost. Med til den gode nyhed hører nemlig, at det er ret let selv at bringe tarmfloraen i balance.

En enkel kur: Valleforce 1 spsk. i et glas vand 3 x dagligt Lactiplus 2 tbl. 1 x dagligt i forbindelse med måltid Valleforce er rig på mælkesyre, hvilket giver et sundt og afbalanceret miljø i tarmafsnittet, de gode bakterier ”fodres”, og de uønskede bakterier udrenses. Valleforce har en frisk og syrlig smag, fortyndingen kan justeres i forhold til det, man synes smager bedst. Lactiplus er et klinisk veldokumenteret produkt. Lactiplus indeholder 5 mia. gavnlige pro-biotiske bakterier fordelt på 6 unikke bakteriestammer. Dette sikrer, at produktet kan balancere mikrofloraen i hele fordøjelseskanalen. 2 kapsler modsvarer typisk 1 liter yoghurt og kan indtages af både laktoseintolerante og glutenallergikere.

Hvad kan man gøre? Du bør kigge på din kost og overveje dens sammensætning, skru helt ned for sukker, og spis kun gode fedtstoffer. Sørg for at skabe et korrekt pH-niveau i tarmen vha. mælkesyre (findes i mælkesyre-gærede safter og -grøntsager samt Valleforce). Mælkesyre er en meget vigtig komponent, da den både giver et sundt tarmmiljø og næring til vores gode tarmbakterier. Sidst, men ikke mindst, skal tarmfloraen styrkes ved tilførsel af gode og stærke pro-biotiske bakterier, der kan hjælpe den eksisterende flora med at komme i balance. Da ubalancen typisk er opstået over længere tid, kan det være nødvendigt med lidt tålmodighed for at få balance genetableret. Man mærker typisk bedring allerede kort tid efter, at man har startet et kur-forløb op, men der kan gå op til 3 mdr., før balancen er endelig på plads.

Termer og ordforklaring: Mikroflora Betegnelse for de bakteriekolonier, vi har i kroppen, og som er nødvendige for vores eksistens Pre-Biotika: Stoffer, som stimulerer vækst og sundhed i mikrofloraen – fx mælkesyre og FOS (fructo-oligo.sakkarider) Pro-Biotika: Levende organismer, som tilfører flere af de sundhedsfremmende bakterier til fx tarmen Symbiotika: Kombination af Pre- og Pro-Biotika

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 11


tema om vægttab

E-vitamin kan beskyt fedme-relateret af Bjørn Falck Madsen

Mangel på E-vitamin kan øge stærkt overvægtige personers sårbarhed over for såkaldt non-alkoholisk fedtlever (non-alkoholisk steatohepatitis), viser spændende ny amerikansk forskning. Amerikanske forskere har måske fundet et nyttigt middel mod fedme-relateret leversygdom. Det viser sig, at tilskud af E-vitamin kan mindske omfanget af såkaldt nonalkoholisk fedtlever (NAFL), som er en svækkelse og gradvis ødelæggelse af leveren, der optræder i kølvandet på stærk overvægt. Denne tilstand er ved at nå et epidemisk omfang i stil med type-2 diabetes, og der findes ingen egentlig behandling imod den. NAFL er karakteriseret ved ophobning af fedt i leveren, oxidativ stress og inflammation. Mindsker skaderne Forskere fra Case Western Reserve University School of Medicine og Cornell University har for nylig fremlagt spændende forskningsresultater, som viser, at mus med E-vitaminmangel udvikler NAFL-symptomer. Til gengæld har man med succes kunnet mindske omfanget af skaderne ved at give musene tilskud af E-vitamin. Der er ligeledes lavet forskning på mennesker, som viser, hvordan E-vitamin kan begrænse omfanget af NAFL-symptomer, så der ser ud til at være en klar sammenhæng imellem E-vitamin-niveau og leversygdomme. Glutenallergi giver problemer Det bedste er naturligvis at komme ned i vægt og være omhyggelig med sin kost, men når nu E-vitamin tilsyneladende har en beskyttende virkning på leveren ved at hæmme inflammation og oxidativ stress, er det samtidig vigtigt at sikre et tilpas højt indtag af netop dette vitamin. E-vitamin findes især i hvedekim, nødder og andre olieholdige fødevarer, men mange - især gluten-allergikere (cøalikere) - har problemer med fedtoptagelsen og har derfor svært ved at øge deres E-vitaminniveau med hjælp fra disse fødeemner. E-vitamin i kapsler Et alternativ kan være at tage et af de stærke vitamin- og mineralpræparater med Evitamin, som findes på markedet. Bio-E-Vitamin er til forebyggelse og behandling af E-vitaminmangel og har den fordel, at produktet indeholder ren alfa-tocopherol, som ifølge den nyeste forskning har højest biologisk aktivitet i kroppen. Hver kapsel af dette præparat tilfører 350 mg E-vitamin i en letoptagelig form. (kilde: www.sciencedaily.com, 2. maj 2013)

12 sund-forskning.dk - SOMMER 2013


tema om vægttab

tte mod leversygdom Fordelen ved et lægemiddel Nogle vitaminprodukter er klassificeret som ”stærke vitaminog mineralpræparater” under Lægemiddelstyrelsen. Teknisk set er de lægemidler. Det har visse fordele, da kravene til disse produkter er væsentligt større end de krav, man stiller til kosttilskud. Lægemidler er fremstillet i overensstemmelse med GMP-ordningen (Good Manufacturing Practice), som er et kontrolsystem, medicinalindustrien anvender til systematisk og løbende kontrol af samtlige instanser i produktionsforløbet. Alt lige fra den ufærdige råvare til det færdige lægemiddel, herunder selve produktionsforløbet, føres til protokols efter fastlagte rutiner. Nogle virksomheder, herunder Pharma Nord, der fremstiller Bio-E-Vitamin, underkaster også sine kosttilskud disse kontrolrutiner, selvom det ikke er et lovkrav.

Hvor findes E-vitamin? Det er vigtigt at spise gode kilder til E-vitamin, hvilket blandt andet vil sige nødder, kål, spinat, broccoli og hvedekim. Det er imidlertid svært at vide, om man får nok, da kostens indhold kan variere en del. Vil du have en ensartet daglig tilførsel af vitaminet, kan du vælge at tage det som tilskud til kosten. Der findes otte forskellige slags E-vitamin: fire tocopheroler (alfa-, beta-, gamma- og delta-tocopherol) samt fire tocotrienoler (alfa-, beta-, gamma- og delta-tocotrienol). Planter kan ændre en form af E-vitamin til en anden, men den evne har dyr og mennesker ikke.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 13


tema om vægttab

Har videnskaben fundet den overlegne E-vitamin-kilde? E-vitamin har været genstand for meget diskussion i årenes løb, men en amerikansk forsker fra Linus Pauling-instituttet har med en videnskabelig gennemgang af emnet sat foreløbigt punktum dels ved at fastslå, at E-vitamin ikke kan overdoseres, dels ved at pege på alfa-tocopherol som den form for E-vitamin, mennesket bedst kan udnytte. Inden for de seneste 10-15 år har E-vitamin været udsat for massiv omtale og er blandt andet blevet fremhævet for sin vigtige rolle som antioxidant, der beskytter celler mod skadelige iltradikaler, som ødelægger cellelmembranen og forårsager celledød. Ligeledes er E-vitamin kendt for sin rolle i immunforsvaret samt for stoffets betydning for et sundt kredsløb. Et af de steder, hvor forskere har været uenige, er om E-vitamin kan være skadeligt, når man indtager det i for høje doser. Den bekymring manes nu i jorden af en af de førende eksperter på området, nemlig professor Maret Traber fra Linus Pauling Institute, Oregon State University. For lidt i føden Hun har skrevet en oversigtsartikel i Journal of Lipid Research, hvor hun blandt andet kommer ind på sikkerheden ved E-vitamin og fremhæver, at det ikke er en eventuelt overdosering af E-vitamin, som bør bekymre, men derimod den kendsgerning, at størsteparten af os ikke får nok af vitaminet igennem føden. ”Tidligere undersøgelser, som angiveligt har påvist bivirkninger af E-vitamin, bygger efter min mening på en fejlfortolkning af data,” udtaler Maret Traber i en pressemeddelelse udsendt af Oregon State University. ”Giftige doser af E-vitamin kan ganske enkelt ikke forekomme i kroppen,” påpeger hun og forklarer, at i modsætning til andre fedtopløselige næringsstoffer, som blandt andet A-vitamin, kan E-vitamin ikke ophobes i giftige doser i leveren eller andre dele af kroppen. Det vigtige alfa-tocopherol I sin gennemgang af den tilgængelige viden om E-vitamin når Traber frem til den konklusion, at det især er alfa-tocopherol, som er nyttig. Der findes i alt otte former for E-vitamin. Alle disse former findes ligeledes i en syntetisk variant. Man har længe vidst, at de naturlige former for E-vitamin har langt større biologisk aktivitet end de syntetiske, men som noget nyt viser det sig, at der tilmed er forskel blandt de naturlige E-vitaminer. Her er det værd at bide mærke i, at det er alfa-tocopherol, som ser ud til at være særlig gunstig for kroppen.

14 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Bliver i kroppen E-vitamin transporteres fra tarmen via kroppens lymfe- og blodkar til leveren. Det foregår med hjælp fra såkaldte chylomikroner, som er særlige transport-partikler af protein og fedt, der findes i blod og lymfevæske. De forskellige E-vitamin-former lader til at blive nedbrudt og udskilt hurtigt, lige bortset fra alfa-tocopherol, som kroppen holder fast på. Til sammenligning er nedbrydningen af gamma-tocopherol 100 gange større end nedbrydningen af alfa-tocopherol (pr. 100 mg af vitaminet). Kan lettere genanvendes Der er andre ting, som gør alta-tocopherol fordelagtig i forhold til de øvrige former for E-vitamin. Når E-vitamin er anvendt (og dermed skadet af frie radikaler), omdannes det til et potentielt skadeligt molekyle (a-tocopheroxyl-radikal), der dog kan repareres ved hjælp af C-vitamin og herefter genanvendes. I modsætning til alfa-tocopherol bliver andre E-vitaminformer mere reaktive, når de selv ændres til radikaler, og nogle kan ligefrem selv optræde som cellegifte. Beskytter kolesterol E-vitamin har desuden en rolle som beskytter af kolesterol, når det fragtes rundt i blodet i de forskellige transportproteiner (LDL, HDL og VLDL m.fl.). Især VLDL (Very Low-Density Lipoprotein)-molekylet er afhængig af en tilstrækkelig tilførsel af alfa-tocopherol for at modvirke, at kolesterolet indeni forharskes.


from Sweden with love

NEW!

green

fibre

relax

nordic

to you from nature

w w w. m y - s m o o t h i e . c o m


tema om vægttab

Glucomannan

- et fiber med mange

Af Marianne Palm

Glucomannan eller konjac-fiber udvindes af rodstokken fra planten Amorphophallus konjac, der er hjemmehørende i de subtropiske og tropiske dele af det østlige Asien. Planten oplagrer energi i rodstokken i form af et polysakkarid, der samtidig er et vandopløseligt fiber med mange anvendelsesmuligheder. Mad uden energi I Østens køkken har glucomannan været anvendt som en form for nudler, men uden at tilføre ret meget næring: Fiberet kan nemlig ikke fordøjes af mennesker, så et måltid udelukkende med glucomannannudler batter ikke meget. Til gengæld kan det bruges som bærestof for andre ingredienser og smage, det giver maden tekstur og fylde og er på den måde med til at fremhæve andre sider af glæden ved at spise. På grund af sin evne til at binde vand har konjac-fiber siden 1996 været godkendt som emulgator og fortykningsmiddel i EU. Virkningen anerkendt af de europæiske myndigheder Siden 1996 har det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) arbejdet med tusindvis af ansøgninger om ernærings- og sundhedseffekter af fødevarer og enkelte næringsstoffer. Indtil videre er kun omkring 250 ansøgninger blevet godkendt, men blandt dem er to, der omhandler effekten af glucomannan: effekt på kropsvægten og effekt på kolesterolindholdet i blodet. Når man indtager glucomannan – som regel i form af tabletter – før et måltid, sammen med et godt, stort glas vand vil fiberet suge vand til sig og danne en gel, der fylder ud i mavesækken, så man føler sig mindre sulten og gør det nemmere at spise mindre. Selv når man ikke gør noget specielt aktivt for at tabe sig, vil effekten af fiberet vise sig i form af vægttab, men det er naturligvis som supplement til en diæt, at effekten virkelig slår igennem. En italiensk undersøgelse har vist, at vægttabet kan øges med op til 60 %, når man kombinerer glucomannan med en diæt på 1200 kcal om dagen. En anden kombination – glucomannan og motion – har også en spændende effekt. Når man ønsker at tabe sig, er det primært fedtvævet, man vil af med. Øjensynligt kan kombinationen glucomannan og motion sikre, at det først og fremmest er fedt, man taber, og ikke muskulatur. Samlet set vil alle tre faktorer: diæt, motion og glucomannan sikre, at man taber sig, og at det er det rigtige, man skiller sig af med. Den almindeligt anbefalede dosis er 1 gram glucomannan til de tre hovedmåltider.

16 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Konjac, chrom og sukkertrang Glucomannan hæmmer en unormal stigning i blodsukker efter et måltid. Stigning i blodsukkeret følges af øget insulinproduktion og et dyk i blodsukkeret, der gør, at man straks bliver lækkersulten efter søde sager. Selv om glucomannan i sig selv kan medvirke til et normalt blodsukker, er de fleste produkter – som fx KONJAK fra Mezina A/S – tilsat chrom, som har en anerkendt betydning for at vedligeholde et normalt blodsukker. Det har stor betydning både for at sikre kroppens forbrænding af fedtvæv og ikke mindst for at undgå den lyst til søde sager, der kan ødelægge enhver slankekur.


tema om vægttab

anvendelser Konjac og type 2 diabetes Det såkaldte ”metaboliske syndrom”, kendetegnet af lettere forhøjet blodtryk, kolesterol og overvægt (særligt ”æblefacon) og en tendens til type 2 diabetes er temmelig udbredt i vores del af verden. Glucomannan kan være et middel til at påvirke flere af de unormale forhold – specielt kolesterolniveauet, kropsvægten og endda tendensen til forhøjet blodsukker.

Konjac og kolesterol En række kliniske undersøgelser har vist med al ønskelig tydelighed, at indtagelsen af glucomannan kan nedsætte kolesterolindholdet i blodet. Det foregår via flere forskellige mekanismer: 1) man spiser mindre 2) maven tømmes langsommere 3) galde (som indeholder kolesterol) forhindres i at blive optaget igen – så kolesterolet føres ud af kroppen og 4) visse korte fedtsyrer, der produceres af tarmbakterierne af det nedbrudte fiber, optages i tyktarmen og påvirker leverens omsætning af kolesterol.

Konjac og tarmfunktionen Glucomannan har flere gavnlige effekter på tarmfunktionen. Det vandopløselige fiber kan omsættes til en vis grad af tarmbakterierne og vil påvirke tarmfloraen i en gunstig retning – noget, der både gavner tarmmiljøet og immunforsvaret og samtidig nedsætter transittiden i tarmen, hvilket afhjælper forstoppelse.

Kolesterolsænkning En række kliniske studier har dokumenteret, at glucomannan kan sænke kolesterolniveauet i blodet. Det anses normalt for en vigtig risikofaktor i forhold til at udvikle hjerte-karsygdom. Glucomannan kan sænke kolesterolindholdet i blodet med omkring 10 %, og især påvirkes det farlige LDL-kolesterol. En sænkning af kolesterolniveauet med 1 % kan i grove træk oversættes til en nedsat risiko for blodprop i hjertet med 2 %, så glucomannan kan efter det regnestykke nedsætte den relative risiko med ca. 20 % - en ikke uinteressant effekt af et naturligt stof. Man kan opnå en god effekt ved at indtage ca. 4 gram glucomannan om dagen, men i flere studier er der anvendt op til 10-15 gram, hvilket bestyrker opfattelsen af, at der er tale om et helt uskadeligt stof. Ingen negative effekter Det er sjældent, at et stof har en række positive effekter på helbredet, uden at der også skal lidt malurt i bægeret i form af bivirkninger. Glucomannan har ingen bagside i forhold til den måde, det virker på. Der sker ingen påvirkning af den føde, man i øvrigt spiser – ej heller nedsat optagelse af vitaminer og mineraler, som det ellers er set ved nogle fiberprodukter. Medicin påvirkes heller ikke af glucomannan. Det eneste, man skal huske, er at drikke et stort glas vand sammen med 1 gram glucomannan og, hvis man er diabetiker, huske at tjekke effekten på blodsukkeret.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 17


Bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår1,4 Bidrager til vedligeholdelse af normale negle1,4 Bidrager til normale kognitive1 og psykologiske funktioner2,3 Medvirker til vedligeholdelse af normalt syn1 Bidrager til vedligeholdelse af normal hud1 Medvirker til normal collagen dannelse 2 Bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen 4

Bidrager til nervesystemets normale funktion2,3

SÅDAN KAN DU STØTTE DIN KROP – MED ÉN TABLET OM DAGEN Bidrager til et normalt syre/base-stofskifte1 Medvirker til regulering af den hormonale aktivitet 3 Medvirker til en normal frugtbarhed og reproduktion1 Medvirker til normal funktion af immunsystemet 1,2,4 Bidrager til at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress1,2,4,5 Kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed2,3 Bidrager til at vedligeholde normale knogler1 1: Zink. / 2: Vitamin C. / 3: Vitamin B6. / 4: Selen. / 5: Vitamin E

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 25 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Pharma Nord er blandt Europas førende producenter af forebyggende lægemidler og kosttilskud, som i dag sælges i mere end 45 lande verden over.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_SundForskning_0313_210x297

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede SelenoPrecise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


Jern – kan man få for meget? Af Marianne Palm

Selv om jernmangel er den mest udbredte mangel på et næringsstof i verden, er det også kendt, at de fleste ulykker med vitaminpiller skyldes, at man får for meget jern – eksempelvis hvis børn tømmer hele glasset. Hvis jern er i fri form i kroppen, kan det fremme oxidationen og skade cellerne. Derfor er jern i kroppen ”pakket ind” i komplekse molekyler som fx hæmoglobin, hvor det ikke kan lave unoder. Der har imidlertid helt tilbage fra 1980’erne været rygter fremme om, at for meget jern i kroppen kan skade os og øge risikoen for kredsløbssygdomme. Man havde lagt mærke til, at kvinder havde lavere forekomst af hjertesygdom, så længe de havde menstruation (og mistede jern), men hurtigt indhentede mændene efter menopausen. Også befolkninger i den tredje verden havde lavere jernstatus og mindre hjertesygdom. Der er som bekendt andre forskelle på mænd og kvinder – fx hvilke hormoner der er fremherskende, og måske ligger noget af den fundne forskel i en kønsforskel og ikke i jernstatus. I hvert fald har man set, at mænd med høj jernstatus har større risiko for hjertesygdom, mens kvinder med høj jernstatus ikke har. Flere undersøgelser af jernstatus har ikke vist nogen sammenhæng (1), (2). Imidlertid har et andet studie vist, at bloddonorer, der gav blod mere end en gang om året, havde lavere risiko for hjertesygdom end donorer, der gav blod sjældnere end en gang om året. Desværre er der ikke målt på jernstatus i denne undersøgelse, men de donorer, der mødte op, vejede mindre og var måske også mere sunde og raske i øvrigt. (3) Konklusionen på nuværende tidspunkt må være mere eller mindre ”uafgjort”. Der er undersøgelser, som peger i begge retninger, men intet tyder på, at en eventuelt risiko er særlig stor. 1) Ascherio A, Rimm EB, Giovannucci E, Willett WC, Stampfer MJ. Blood donations and risk of coronary heart disease in men. Circulation. 2001 Jan 2;103(1):52-7. 2) Ma J, Stampfer MJ. Body iron stores and coronary heart disease. Clin Chem. 2002;48(4):601-3. 3) Meyers DG, Jensen KC, Menitove JE. A historical cohort study of the effect of lowering body iron through blood donation on incident cardiac events. Transfusion. 2002 Sep;42(9):1135-9. sund-forskning.dk - SOMMER 2013 19


FAKTA oG FORSKNING

Perikon Hypericum pulchrum

forsknin

Man målte: 1 Muskelstyrken (moment) dvs. evnen til at strække knæet (målt i Nm), 2 Det samlede udførte arbejde (målt i J) og 3 Effekten (målt i W). For lægfolk kan det lyde lidt teknisk, men den gode nyhed er, at knæets funktion blev forbedret på alle tre områder. Forfatterne konkluderer: ”…. oralt tilskud med et præparat indeholdende hyaluronsyre forbedrede led- og muskelfunktion i knæet målt ved isokinetisk testning og kan således mindske risikofaktorerne for slidgigt”. Især den sidste sætning er interessant, da slidgigt er en langsomt, men ubønhørligt, fremadskridende lidelse, så ethvert middel, der kan forsinke udviklingen, må være velkommen – især for personer med kendt, øget risiko for slidgigt. I Danmark findes hyaluronsyre i produktet Nutrilenk Active. 20 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

iber of ficinale

Hyaluronsyre* dæmper gener fra leddene I en dobbelt-blind placebokontrolleret undersøgelse har man undersøgt virkningen af stoffet hyaluronsyre på personer med moderate ledproblemer. Det er typisk mennesker, der har daglige gener, men ikke har det så slemt, at de går til lægen. Kan de få hjælp af dette naturligt forekommende stof? I undersøgelsen deltog 40 - i øvrigt raske - personer i alderen ca. 60 år med gener fra knæet. De fik enten almindelig yoghurt eller en yoghurt med 80 mg hanekams-ekstrakt, der er rig på hyaluronsyre. Man er klar over, at muskelstyrken spiller en rolle for leddenes funktion og undersøgte derfor muskelstyrke og arbejdsevnen før og efter 3 måneders tilskud.

Ingefær virker anti-inflammatorisk – også gavnligt for iabetes-2 patienter Ingefær har længe været kendt som et alsidigt krydderi med effekt på flere almindelige helseproblemer. Mest kendt i Danmark er nok effekten på ledproblemer, men ingefær virker også på fordøjelsen og har en generel antiinflammatorisk virkning på kroppen. En forskergruppe på Tabriz Universitet i Iran har undersøgt virkningen på en række markører for inflammation – bl.a. Cytokinerne TNF-alfa og Interleukin-6 samt C-reaktivt protein, der er mål for, hvor kraftigt immunforsvaret er aktiveret. Det er almindeligt, at personer med type 2 diabetes har lettere øget aktivitet af immunforsvaret. Immunforsvaret skal naturligvis virke, men det er skadeligt, hvis niveauet er for højt. 62 patienter med type 2 diabetes fik ingefær eller placebo i to måneder, og der blev analyseret blodprøver før og efter behandlingen. Ingefær viste sig at kunne sænke de inflammatoriske markører signifikant, og som konklusion nævner forfatterne, at man her har et godt og helt uskadeligt middel, som kan mindske risikoen for komplikationer hos patienter med type 2 diabetes. Samtidig fandt man, at insulinfølsomheden blev forbedret af ingefærtilskud. Ingerfær Zing

Perikon – mere end depression! En ny publikation fokuserer på det faktum, at mange planter har mere end én virkning. Samtidig har mange patienter også mere end én sygdom. I nogle tilfælde kan det gå op i en højere enhed. Forskerne fra Institut für Naturheilkunde i Zürich peger på det eksempel, at planterne ofte virker som kraftige antioxidanter eller virker som antiinflammatoriske midler, der beskytter kroppens celler. Perikon og marietidsel er nævnt som typiske planter, der med fordel kunne anvendes til patienter med mere end en sygdom. Perikon bruges i blandingspræparater til hudog slimhindelæsioner, forskellige mave-tarmsymptomer, udmattelse og søvnproblemer.


FAKTA oG FORSKNING

ngsnyt

Muskelknuder på livmoderen - sådan forebygger du dem Som kvinde kan du mindske din risiko for muskelknuder på livmoderen (fibromer) med over 30 % ved at have tilpas meget vitamin D i blodet. Kvinder i den fødedygtige alder kan komme ud for en type godartede svulster, som kaldes for fibromer – eller muskelknuder på livmoderen. Selvom de er aldeles ufarlige, kan de resultere i smerter og blødninger. Ny forskning fra US National Institutes of Health (NIH) viser dog, at hvis man har tilpas højt indhold af D-vitamin i blodet, kan man mindske sin risiko for disse generende muskelknuder med omkring en tredjedel. Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Epidemiology, er udført på kvinder i alderen 35-49 år og viser, at kvinder med højest indhold af D-vitamin i blodet har 32 % mindre risiko for at få fibromer sammenlignet med dem, der har lavest Dvitamin indhold i blodet. Kilde: Epidemiology Volume 24 - Issue 3 - p 447-453 , doi: 10.1097/EDE.0b013e31828acca0

Får du sclerose? Britiske forskere finder interessant sammenhæng imellem fødselsmåned og risikoen for at udvikle sclerose senere i livet. Endnu en gang er D-vitamin i fokus. Om en baby fødes i november eller maj har ikke kun betydning for, hvornår barnedåben skal afholdes. Fødselsmåneden kan efter alt at dømme også give et fingerpeg om barnets risiko for at udvikle sclerose senere i livet. Britiske forskere fra University of London samt University of Oxford har studeret 100 engelsk-fødte babyer (50 født i november og 50 født i maj) og set på, hvordan det påvirker deres risiko for at udvikle sclerose. Maj-babyer mangler D-vitamin Det viser sig, at babyer født i maj har betydeligt lavere indhold af D-vitamin i blodet (cirka 20 % lavere) end babyer født i november. Samtidig har de betydeligt højere (næsten dobbelt så høje) mængder af potentielt skadelige autoreaktive T-celler sammenlignet med november-babyer. I modsætning til almindelige T-celler, der angriber blandt andet virus, går de autoreaktive Tceller til angreb på kroppen og forårsager såkaldte autoimmune tilstande. Sclerose er et eksempel på en autoimmun lidelse.

højere D-vitamin-niveau hos gravide – blandt andet ved, at de føder børn med stærkere knogler og højere fødselsvægt – er det værd at overveje at råde gravide til at tage ekstra D-vitamin. Forbedret optagelighed D-vitamin er fedtopløseligt og findes derfor også overvejende i olieholdige fødevarer som eksempelvis fed fisk (sild, laks, makrel). Kosttilskud-fabrikanterne har taget den viden til sig og har udviklet præparater som blandt andet D-Pearls, hvor det biologisk aktive D3-vitamin er opløst i olivenolie i bløde gelatinekapsler. Denne præparatformulering gør det betydeligt lettere for kroppen at optage og udnytte D-vitaminet.

Tilskud til gravide? For første gang har forskere nu en forklaring på, hvorfor babyer født i maj tilsyneladende er mere tilbøjelige til at få sclerose. I lyset af andre undersøgelser, der ligeledes viser gavnlig effekt af

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 21


Akrylamider - grill og leverurter

Af Caroline Fibæk og Marianne Palm

Jo, der er kræftfremkaldende akrylamider i de lidt overstegte grøntsager og bøffer på grillen. Og nej, de fleste danskere vil næppe stoppe denne hyggespredende beskæftigelse om sommeren. Måske kan du branke lidt mindre? Og måske kan du hjælpe leveren lidt på vej, så den bedre kan tåle vores sommerlige (u)vaner. Hvad sker der, når du opvarmer din mad? Kulhydrater er, sammen med fedt og protein, en af kostens grundlæggende bestanddele. Typiske kulhydratrige fødevarer er fx korn, brød, kartofler, ris, pasta mm. Det har længe været bevist, at opvarmning af kulhydrater til over 120 grader forårsager kemiske reaktioner, hvorved der dannes forskellige giftige stoffer, bl.a. akrylamid. Akrylamid er et kemisk vandopløseligt stof, som først og fremmest anvendes ved fremstilling af polyakrylamid. Polyakrylamid anvendes bl.a. til rengøring af spildevand samt inden for olie- og papirindustrien. Når akrylamid kommer ind i kroppen, beskadiger det arveanlæggene, og derved øges risikoen for at udvikle kræft. (Kilde: Fødevaredirektoratet). Forsøg har vist, at akrylamid kan skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen hos forsøgsdyr. Det er desuden kræftfremkaldende på forsøgsdyr. (Kilde: Fødevarestyrelsen)

Akrylamid findes i arbejdsmiljøet, drikkevandet, visse fødevarer og tobak. Det dannes, når man steger, bager eller griller fødevarer, der indeholder både stivelse og asparaginsyre ved temperaturer på over 120 grader. Der kan således være akrylamid i fødevarer som brød, kiks, chips, stegte kartofler, morgenmadsprodukter og kaffe. Ofte findes akrylamid i fødevarer med en sprød, brun overflade. Der findes ikke

22 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Udover tilberedningstemperatur viser forsøg, at også opvarmningstid, surhedsgrad (pH), vandindhold, vandaktivitet og indhold af aminosyren asparagin og sukker i råvarer påvirker dannelsen af akrylamid. Jo længere tid, maden bliver tilberedt, og jo lavere vandindholdet er i produktet, desto højere bliver indholdet af akrylamid for eksempel i den færdige fødevare. (Kilde: DTU) Leverurter kan måske gøre en forskel Gå efter leverurterne, som hver især og sammen hjælper kroppen med at udskille kropsfremmede stoffer som fx akrylamid. En kur på et par måneder med tinkturer eller ekstrakter af artiskok (Cynara scolymus), marietidsel (Silybum marianum), mælkebøtte, især roden (Taraxacum officinalis radix) er gode eksempler på leverurter, som kan gøre en forskel. Urterne skal ikke bruges til at retfærdiggøre daglig brug af grill, chips og brankede koteletter på panden, men kan sikkert gøre en forskel ved at fremme leverens evne til at nedbryde fedtstoffer, kemikalier og kropsfremmede stoffer. (Kilde: Caroline Fibæk, Marianne Palm, Kompendium i phytoterapi) akrylamid i kogte og ubehandlede fødevarer. Ved tobaksrygning bliver der også dannet store mængder akrylamid, så rygerne har langt mere akrylamid i blodet end ikke-rygere. Akrylamid har i dyreforsøg vist sig at være kræftfremkaldende. Om den mængde akrylamid, vi får fra kosten, er kræftfremkaldende, er dog endnu ikke afklaret. Et dansk studie har vist en øget risiko for brystkræft blandt tilfældigt udvalgte danske

kvinder med høje mængder akrylamid i blodet, og en hollandsk undersøgelse har fundet en sammenhæng mellem akrylamidholdige fødevarer og forekomst af kræft i æggestokke og livmoder. Man kan begrænse indtaget af akrylamid ved at undgå at tørstege, grille og friturestege sin mad og lade være med at spise branket og brændt mad. (Kilde: Kræftens Bekæmpelse)


Ømme MUSKLER LED?

&

Guldblomme (Arnica montana) har været anvendt indenfor naturlægekunsten i mange hundrede år og nye undersøgelser og erfaringer har bl.a. påvist, at Arnica Montana er mild og god ved overanstrengte og ømme muskler og led. Atrogel er fremstillet af friske, økologisk dyrkede Arnica planter. Brugen af friske planter sikrer et højt indhold af alle plantens aktive stoffer. Gelen trænger hurtigt ind - uden at fedte.

For yderligere oplysning: Tlf. 8770 8750 • AVogel.dk

OVER 50 OG NATPISSER? Pro∙staminus hjælper til vedligeholdelse af en sund prostata og medvirker til at bevare et normalt testosteron niveau. Pro∙staminus er baseret på en unik kombination af hørfrø, græskarkerner og udvalgte vitaminer og mineraler. Pro∙staminus kan købes i helsekostforretninger og Matas. Produktet findes i to størrelser med 60 og 180 tabletter.

Banebryder indenfor Naturlig Helse - siden 1923

Læs mere om Pro∙staminus på www.mezina.dk


AESCULAFO

-Dokumenteret effekt ve Af Marianne Palm

Når hestekastaniens grønne og piggede læderagtige frugter dækker jorden under de store træer og flækker og frigør de blanke brune kæmpefrø, så er det et sikkert efterårstegn. Kastanien virker så indbydende og æggende, at man næsten ikke kan nære sig for at samle den op, selv om man egentlig ikke har noget at bruge den til. Og børnene er ofte ellevilde med dem. En kastanie i lommen skulle være et godt middel mod gigt, var der tidligere dem, der mente. Men den påstand tåler selvfølgelig ikke videnskabelig efterprøvning. Til gengæld har hestekastanien (Aesculus hippocastanum Linn.) en stor mission at udføre mod en anden gruppe lidelser, nemlig dem der skyldes dårlig venefunktion, også kaldet venøs insufficiens. Her har den i menneskealdre været brugt i folkemedicinen, og Aesculaforce Forte, et udtræk baseret på A. Vogels metode, har længe været på markedet, hvor det har givet lindring og helbredelse til mange patienter. Nu foreligger endnu en undersøgelse, der bekræfter sikkerheden og effektiviteten ved brugen af Aesculaforce Forte mod svigtende venekredsløb (1). Venekredsløbet Tilbagestrømning af blodet fra kroppens organer til hjertet er en sårbar funktion, der af mange årsager ofte, i større eller mindre grad, svigter. Konsekvenserne heraf rangerer fra mindre gener til alvorlig, ja, livstruende belastning, især når tilstanden bliver kronisk og gradvis forværres. For mens hjertet pumper blodet direkte ud i de elastiske arterier, afhænger tilbagestrømningen af andre faktorer som for eksempel muskelspænding og fysisk aktivitet koblet til effekten af veneklapperne, en art slusefunktion, der opretholder en ensrettet strømning. Disse venemekanismer er imidlertid mindre effektive end de tilsvarende arterielle, og hvor der opstår skader på venerne forårsaget af overbelastning, betændelse eller simpelthen reduceret fysisk aktivitet, fører det let til problemer. Disse viser sig i første række ved opsvulmen og væskeansamling i ankler og underben, senere, ved forværring, som mere udbredt ødem og dermed tyngde i underekstremiteterne og medfølgende gangbesvær. Tilstanden øger risikoen for skinnebenssår og i det hele taget for forsinket og reduceret sårheling, misfarvning af de angrebne områder, åreknuder og betændelse. Forskningen har afsløret, at væsentlige biokemiske og fysiologiske ændringer finder sted i de angrebne væv. Under den venøse stase ophobes hvide blodlegemer (leukocytter). Aktivering af disse udløser toksiske substanser som for eksempel enzymet elastase, der skader mikrokredsløbet og dermed yderligere forværrer tilstanden. Kronisk venøs insufficiens - ofte forkortet til KVI - er derfor et alvorligt helseproblem, især da det med den nedsatte aktivitet, lidelsen vil påføre, generelt vil reducere livskvaliteten.

24 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Aesculus hippocastanum

Aesculaforce Forte er et naturlægemiddel mod hævelser, tyngdefølelse, kløe, nattekrampe og uro i benene. Åreknuder og hæmorroider er ofte en følge af et belastet kredsløb.


RCE FORTE

ed tunge og trætte ben Hvad kan hestekastanien? Hestekastaniens helsevirkninger skyldes visse aktivstoffer, i første række tanniner, bioflavonoider samt aescin. Det har været kendt siden oldtiden, at kastanien er rig på garvestoffer - altså tanniner - og den har derfor været brugt i ældre tiders garverier. Tannin virker også opstrammende og styrkende på venevæggene. Bioflavonoiderne er som altid især betændelseshæmmende og bindevævsbeskyttende. Saponinet Aescin øger venetonus og reducerer ødemer samt blokerer for lymfocytprovokerede bindevævsnedbrydende enzymer som elastase og hyaluronidase. Med sine mange kvaliteter har hestekastanien derfor også været brugt ikke alene i naturmedicinen, men også i konventionel medicin i midler mod malaria, gigt, luftvejslidelser, åreknuder og hæmorroider.

Hestekastaniens effektivitet er dokumenteret gennem talrige undersøgelser, der udgør en omfattende litteratur. Alene i de senere år er flere betydelige studier blevet udført (2)(3)(4)(5). Aesculaforce Forte Nedenstående undersøgelse kiggede på effekt og sikkerhed af den enterocoatede Aesculaforce tablet med et standardiseret aescinindhold på 50 mg. Deltagerne i undersøgelsen indtog daglig morgen og aften 1 tablet. Overholdelse af indtagelse og dosering blev kontrolleret under hele forløbet på 8 uger. Udgangstilstand blev journalført ved indledende lægebesøg 1, og forløb og rapportering foregik ved lægebesøg 2 (4. uge) og 3 (8. uge). Man vurderede sikkerhed, tolerance og effekt dels ud fra patientens egne svar på et sæt spørgsmål, dels ud fra lægens vurdering. Effekt måltes også ved variation i ankel- og underbensomfang samt den venøse blodgennemstrømning i underekstremiteterne. Symptomscoring blev af patienterne selv vurderet på en skala fra 1 til 4 for 6 symptomer: (1) tyngde og (2) spænding, (3) smerter, (4) brændende fornemmelse, (5) kløe og (6) føleforstyrrelser (paræstesier). I begyndelsen var symptomerne milde til moderate, men ved afslutning var de så godt som forsvundne. Flertallet af patienter bedømte behandlingseffekten som ”god” eller ”meget god”. Kun 10 patienter (13 %) mente ved forløbets afslutning ikke at have opnået nogen virkning. På spørgsmålet om patienten igen ville benytte Aesculaforce, svarede 81 % af deltagerne ”Ja”.

(1) Dickson; Sylvia, Gallagher; Julie, Mclntyre; Lorna, Suter; Andy, & Ian; Jen: Et åbent studie til vurdering af sikkerheden og effekten af Aesculus hippocastanum tabletter Aesculaforce 50 mg) i behandlingen af kronisk venøs insufficiens. (2) Shah; D, Bommer;; S & Degenring; F.H: Aesculaforce in chronic venous insufficiency; Zeitschrift für GanzheitsMedizin, Schweiz; 1997. (3) Geissbueler; S & Degenring; F.H : Treatment of chronic venous insufficiency with Aesculaforce Vein Gel; Zeitschrift für anzheitsMedizin, Schweiz; 11, pp. 82-87;1999 (4) Siebert; U, Brach; M, Srocyzynski; G.., & Uberla; K.: Efficacy, routine effectiveness and safely of horsechestnut seed extract in the treatment of chronic venous insufficiency; Internat¡onal Angiology, 21 (4), pp 305-315,2003. (5) Pittler; MH., & Ernst, E.: Horsechestnut venous extract for chronic venous insufficiency (Cochrane Review) in: The Cochrane Library (1), Oxford Update Software; pp 1-18, 2003.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 25


FAKTA oG FORSKNING Et studie om cancer og livskvalitet med Bio-Strath Et interessant studie foretaget med Bio-Strath gik på at måle patienternes livskvalitet, mens de var i kemoterapeutisk forløb. Kemoterapi angriber celler, der deler sig, og derfor virker den på kræftceller, som deler sig hele tiden. De generelle bivirkninger skyldes en hæmning af de normale celler, som fornyer sig ofte. Det drejer sig især om de røde og hvide blodlegemer, blodpladerne, slimhinder, hår og hud. De fleste får bivirkninger af kemoterapi. Forskellen på, hvorledes den enkelte reagerer på kemoterapien, er stor, men langt de fleste oplever dog træthed, almen utilpashed og kvalme. I et stort forsøg så man en signifikant forskel på, hvem der fik Bio-Strath sammen med kemo/strålebehandling, og hvem der ikke gjorde. Se forsøgene her i sund-forskning.dk i artiklen ”Bio-Strath øger livskvaliteten for cancerramte patienter”. C-vitamin der ikke giver ”sur mave” En del mennesker, som tager daglig tilskud af ascorbinsyre, oplever, at det høje syreindhold i C-vitamin kan irritere mavens slimhinde. Med Bio-C-vitamin undgår du det problem, da præparatet indeholder calciumascorbat, der er en syreneutral kilde til C-vitamin. Selvom hver tablet indeholder 750 mg C-vitamin, hvilket er en forholdsvis høj dosis, giver præparatet ikke ”sur mave”.

Godt nyt til mennesker med magnesiummangel Hvad siger du til at stabilisere niveauet af magnesium i kroppen på kun 4-6 uger? Hidtil har det taget 6 til 12 måneder at genoprette et normalt magnesiumniveau i kroppen ved hjælp af tabletter. Men nu kan du smøre dig med magnesium olie, MG 12 Optima, og genoprette magnesiumniveauet på cirka en måned. Let, billigt og en uhyre effektiv optagelse, var konklusionen i overlæge C. Normans Shealys universitetseminar i Fairgrove, USA. Her fortalte han, at de sidste 6 år har man testet og evalueret magnesiumabsorptionen via huden. Mange mennesker får for lidt magnesium i kosten, og listen over mangelsymptomer er lang. Muskelsvaghed, kramper, uro i benene, spændinger, træthed, nervøsitet eller depression kan være tegn på magnesiummangel. Nu kan manglen hurtigt udlignes. Diabetikere, cancerramte, mennesker med hjerte og kredsløbssygdomme eller tarmlidelser har et øget behov for magnesium. Som en ekstra bonus har det vist sig, at hormonet DHEA stiger med 60 % ved påsmørelse af MG 12 Optima magnesium olie. DHEA er et hormon, der fremmer sexlysten, giver øget energi, løfter humøret, styrker immunforsvaret og fremmer hukommelsen. Med så mange positive effekter kaldes DHEA populært for ungdomshormonet eller vitalitetshormonet. Der forskes ivrigt i at behandle sygdomme som lupus, osteoporose, ledegigt, kronisk træthed, kræft, HIV, alzheimers og hjertesygdomme. 26 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Selengær er bedst Når du køber selen-tabletter, får du mest ud af din investering, hvis du vælger organisk selengær. Den selenform har lettest ved at blive optaget i kroppen og indsluset i de selenafhængige enzymer (selenoproteiner)

Q10 til statinbrugere Hvis du tager kolesterolsænkende statiner, er det en rigtig god ide at supplere med coenzym Q10. Statiner hæmmer kroppens egen Q10-produktion, hvilket i nogle tilfælde kan føre til muskelsmerter og træthed.


FAKTA oG FORSKNING

Fiskeolie med “brain vitamins” Præparatet Bio-Marin Plus indeholder foruden letoptagelige omega-3-fedtsyrer de to B-vitaminer, folinsyre og B12. Netop kombinationen af folinsyre og vitamin B12 kan ifølge en ny amerikansk undersøgelse være af betydning for personer, der lider af skizofreni. Tilsyneladende har vitamin-kombinationen især effekt hos individer med en genetisk betinget forstyrrelse af kroppens folinsyre-omsætning, rapporterer forskerne. To nye produkter i Super+ serien Mezinas serie med vitaminer og mineraler i kombination med superfrugter har nu to nye medlemmer: Super + C-500 og Super + Chrom. Super + C-500 er et højdoseret, syrefrit vitamin C produkt, som også indeholder bioflavonoider for bedst mulig optagelse. Når man tilfører det syreneutrale calciumascorbat, vil mavesyren omdanne det til frie calciumioner og ascorbinsyre. På den måde undgår man at øge den samlede surhedsgrad i maven, hvilket nedsætter risikoen for mavegener – især ved høje doser. Super + Chrom indeholder også ekstrakt af bitter melon, der sammen med chrom er med til at holde blodsukkeret stabilt. Især ved slankekure er det vigtigt at undgå, at blodsukkeret bliver for højt eller lavt. Det typiske scenarie er, at man spiser en kaloriefattig diæt, og når blodsukkeret så falder, bliver man sliksyg eller forfalder til junkfood. Så stiger blodsukkeret og dermed insulinproduktionen, som får sukkerstofferne til at blive oplagret og gør det umuligt at forbrænde oplagret fedt. Man bliver træt, uoplagt og får lyst til at spise igen, mens blodsukkeret fortætter sin rutsjebanetur! Super + Chrom er med til at bryde den onde cirkel.

Cynaflora – mod oppustethed og fordøjelsesbesvær De fleste kender fornemmelsen, hvis man har spist for meget eller lidt for fed mad. Nu er der hjælp at hente med et nyt kombineret produkt, hvor du finder 4 af de bedst dokumenterede urter, der hjælper fordøjelsen: artiskok, marietidsel, mælkebøtte og gul ensian. Disse planter fremmer bl.a. udskillelsen af galde og sikrer dermed en ideel fedtfordøjelse. Samtidig er der en leverbeskyttende effekt, som passer fint med den danske livsstil, hvor alkohol er en del af hverdagen for mange. En sidegevinst er, at en øget udskillelse af galde vil medføre, at kolesterolindholdet i blodet falder.

Stress gør os syge ? nu tager ImmiFlex kampen op! Flere undersøgelser har allerede bekræftet virkningen af ImmiFlex, der reducerer influenzaer og forkølelser. Nyeste skud på forskningsstammen viser, at beta glukan også forbedrer den mentale energi og det generelle humør hos brugerne. Glæde og overskud, ved vi, er effektive våben mod infektioner, mens længerevarende stress er en belastning for immunforsvaret. I et studie offentliggjort i Journal of the American College of Nutrition viste det sig, at ved daglig indtagelse af ImmiFlex igennem 12 uger havde forsøgspersonerne ikke kun en reduktion på 58 % af infektioner i de øvre luftveje, deres velvære samt energi steg ligeledes markant. Se mere på www.immiflex.com eller kontakt AcuPharma på tlf. 7022 8838

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 27


*9 ud af 10 kvinder mangler jern Træthed og manglende energi er et velkendt tegn på, at kroppen er i underskud af jern. Men føler du dig bleg eller svimmel, kan det også være et fingerpeg om, at kroppen mangler jern. Floradix® Kräuterblut er et velsmagende urte – jerntilskud, der med sit indhold af syrlige naturlige ekstrakter fra blomster, frugter og bær, optages særligt godt. Floradix® Kräuterblut er mild ved maven og er ikke tilsat nogen form for sukker, eller konserveringsmidler. Købes i helsekostforretninger, hos Matas og på apoteket. Læs mere på www.mezina.dk. *Kvinder i den fødedygtige alder

GYNOLACT

Vedligeholder og genopretter balancen i skeden

Højt indhold af mælkesyrebakterier

Har du øget mælkeagtig, gråligt udflåd med en ubehagelig lugt? Det kan give ubehagelige symptomer, som kan behandles nemt med Gynolact. Gynolact har et højt indhold af mælkesyrebakterier som genopretter balancen i skeden.

Dosering: 1 vaginaltablet indføres dybt i skeden ved sengetid i 7 dage. Tabletterne er letopløselige, derfor ingen udsivning.

Balancen i dit liv Kan købes på Apoteket, Matas og Helsekostbutikker

Scan koden og læs mere om produktet.


K2-vitamin giver kvinder stærkere knogler efter overgangsalderen Af Rikke Agersted

Et helt nyt 3-årigt studie viser, at tilskud indeholdende K2-vitamin kan reducere tab af knoglemasse og forbedre knoglestyrken hos postmenopausale kvinder.

Studiet Et hold forskere, ledet af Dr. Cees Vermeer på universitetet i Maastricht, har netop offentliggjort deres spændende forskning om K2-vitaminet menakinon og dets betydning for kvinders knoglesundhed efter menopausen. Dr. Vermeer og hans hold lavede et randomiseret, placebokontrolleret studie på 244 kvinder mellem 55 og 65 år, hvis overgangsalder var indtruffet. Kvinderne blev delt i to grupper og fik enten placebo eller 180 mcg K2-vitamin i 3 år. Studiet blev sponseret af NattoPharma. Lave doser Forsøget viste, at lave doser menakinon sænkede afkalkningen af kvindernes knogler efter menopausen. Det var specielt lårbensknoglens hals og lændeknoglerne, som viste en positiv effekt, og disse knogler er særligt udsatte for brud ved udviklingen af osteoporose. Hofteskålen er også meget udsat ved sygdommen, men her viste forsøget ikke samme effekt på beskyttelse af knoglemassen. For eksempel kunne forskerne påvise, at kvinderne, der fik K2-vitamin, kun havde et tab af knogledensiteten i lændehvirvlerne på mindre end 0,5 % mod 1,5 % i placebogruppen. Banebrydende resultater Undersøgelsen er gennembrydende, fordi det er første gang nogensinde, at et studie om K2-vitamin viser en klinisk, statistisk signifikant beskyttelse af rygsøjlen og lårbenshalsen i forhold til knogleskørhed. Særligt interessant er det desuden, at resultaterne først viste sig efter to til tre år i forløbet. Dette forklarer, hvorfor mange studier af K2-vitamins betydning for knoglesundheden tidligere har fejlet, og det banebrydende i opdagelsen er forholdet mellem længden af indtagelsesperioden og menakinons effektivitet.

Gode K2-produkter K2-vitamin findes for eksempel i OmniVegan og Osteoremin Forte fra Biosym. Sidstnævnte indeholder hele 100 mcg og er et specielt sammensat produkt til forebyggelse og behandling af knogleskørhed. Den algebaserede calciumkilde kan ikke blot sænke knogletabet, men også vende processen positivt.

Læs selv mere Det omtalte studie om K2-vitamin kan ses via dette link: fhttp://www. nutraingredients-usa.com/Research/ Vitamin-K2-shows-extremely-important-improvements-in-clinical-outcomesfor-bone-health

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 29


guide olie

Lav dit eget husapotek af olier Af Kristine Bindslev og Marianne Palm

Fra rynker og psoriasis til bumser og babypleje. Natur-olier kan bruges til alt fra skønhed og velvære til pleje af skavanker og sygdomme. sund-forskning.dk har samlet erfaringerne om 11, så få svar på, hvilke olier er gode til hvad, og opbyg dit eget husapotek.

konserverende. Olien holder i op til 25 år, har en naturlig solfaktor på 4 og virker talgregulerende.

Abrikoskerne-olie – en fugtgivende all-round olie Olien har en fin struktur, som gør, at den let trænger ind, og så er den tilmed lugtfri. Med et højt indhold af E-vitamin beskyttes huden mod frie radikaler. Ved sarte øjenomgivelser og knækkede øjenvipper er abrikoskerneolie optimal som makeup-fjerner. Kom ligeledes flossede, porøse negle eller udtørrede neglebånd til livs med olien.

Kokos-olie – kom bakterier til livs på den bløde måde I mere end 4000 år har man udvundet olie af fersk kokoskød. Olien har et bredt spektrum af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Den rig på laurinsyre, der er kendt for sin anti-virale, anti-bakterielle og svampedræbende virkning. Og huden vil være dig evig taknemmelig og kvittere med den blødeste hud.

Argan-olie – kampen om den evige ungdom Argan-olie indeholder op til 5 gange så meget E-vitamin som andre olier. Det kan vi lide, fordi E-vitaminet udemærker sig ved at sætte skub i hudens cellefornyelse. Og så gør det heller ikke noget, at olien stammer fra et sjældent træ i Marokko. Eksotisk og eksklusiv skønheds-serum. No wonder, at argan-olie er på alles læber - og hud.

Macadamia-olie - verdens sundeste olie Tørt hår skælver af fryd og bliver blødt som silke, når macadamiaolien smøres i spidserne. Olien, der er udvundet af nødder fra det majestætiske stedsegrønne macadamia-træ, er rig på enkelt umættede fedtsyrer, vitamin A, B, E samt mineraler. På huden nedsætter olien ved hjælp af sin antioxidante virkning tegn på ældning. Olien yder også en mindre grad af solbeskyttelse.

Avocado-olie – indianernes skønhedsolie Synes du Pocahontas er smuk og silkeblød, er det måske pga. den næringsrige avocado-olie fra Mellemamerika. Olien er rig på lecithin, vitamin A, B, D, palmitinsyre og mættede såvel som enkeltumættede fedtsyrer. Brug den ved allergiske reaktioner, hudbetændelse, solskoldning, alderspletter og for tidlig aldring.

Mandel-olie – fugtgivende til alle hudtyper Næsten klar i farven med en gullig nuance dufter olien sød og nøddeagtig. Siden grækernes storhedstid har olien fra bitre og søde mandler været brugt til at lindre kløe, ømhed samt tørhed. Den prisvenlige olie er god som basisolie i blandinger og særlig god ved sensitiv hud. Fordi olien ikke trænger så dybt ind, er den en favorit hos massørerne.

Borago-olie – hudlidelsernes fjende nr.1 At Borago-planten har været brugt som lægeplante siden middelalderen er ikke tilfældigt. Pga. det høje indhold af gammalinolensyre behandler og lindrer borago-olie dermatitis, psoriasis, tør hud og aldring. Indvortes er den fænomenal til hormonelle ubalancer. Calendula-olie – beroliger, blødgør og beskytter Calendula- eller morgenfrue-olie er især velegnet til sart, irriteret eller inflammeret hud. Baby pludrer glade med morgenfrue-olie i badevandet, teenager sværger til den orange blomsts olie, fordi den er anti-septisk, og voksne elsker den blødgørende effekt. Hvedekim-olie – guldet i hvedekornet Hvedekim-olie er udtræk fra hvedekorn. Takket være den høje koncentration af E-vitamin, er olien særlig god ved ar og strækmærker. Den specielle lugt gør, at man ofte kun bruger den på udvalgte steder. Hvedekim-olie indeholder ca. 52 % poly-umættede fedtsyrer, 12,9 % mono-umættede fedtsyrer og 14,7 % mættede fedtsyrer. Jojoba-olie – en skøn olie i nøden Jojoba-olien udvindes af jojoba-nødder, og den består af vitaminerne A og E, aminosyrer, betændelseshæmmende substanser og primært af stabile umættede omega-9 fedtsyrer, der virker 30 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Sesam-olie – krops- og hårolie med antioxidanter Sesam-olie har en halvfed konsistens, som absorbers middelhurtigt. De rensede, økologiske sesamfrø koldpresses og filtreres. Olien indeholder 45 % af den essentielle fedtsyre, linolsyre samt antioxidanter. Og så fungerer den som en svag naturlig solfaktor. Olier udvendig og indvendig Samtlige olier har utallige af indvortes gavnlige virkninger, men det er en anden artikel. Husk, hvis ikke du er i humør til at blande selv, findes der heldigvis flere færdigblandede produkter fra Rømer som fx Wild Rose Massageolie eller Rømers Olie-hårkur

Sådan gør du: Mandel-olie er billigst, brug den som basis-olie. Bland halv mandel-olie og halv af en eller flere af de andre olier. Allergi Vær opmærksom på, om du har krydsallergi over for forskellige fødevarer. Kvaliteten af olien Vælg altid koldpresset og uraffineret, uanset om olien er til udvortes eller indvortes brug.


Vind alle olierne! se på s. 67! Huden er kroppens største organ. En sund hud er vigtig for dit helbred og velbefindende. Huden beskytter dig mod kulde, varme og sygdomme.

Ordet ”apotek” er afledt af det græske ord ”apotheke” og kan oversættes til ordet forrådskammer.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 31

kilde: Kristine Bindslev og Marianne Palm, sund-forskning.dk

Abrikoskerne Argan Avokado Boragoolie Calendulaolie Hvedekim Jojoba Jordnød Kokos Macadamian Mandel Ansigtsmaske x x x Ar og strækmærker x x Babyer, blødgørende x x x Bakterie/svampehæmmende x x x Barbering x x Bumser og akne x x x Eksem hænder/albuer/knæhaser x x x x x x x Fedtet hud x x Høj gennemtrængelighed x x x x x Højt indhold af E-vitamin x x x x x Hårkur x x x x x x Irriteret hud, hudkløe, udslæt x x x x x x x x Kredsløbsforbedrende x x x Makeupfjerner x x x Massage x x x Moden hud, tør og sensitiv x x x x x x x x Neglepleje x x x x Pigmentpletter x Pleje af øjenomgivelser x x x Psoriasis x x Solfilter, naturligt x x Tør hud x x x x x Velegnet til babyer x x x x

Olier fra top til tå

x x x

x x

x x x

x

Sesam

guide olie


Fordøjel

Af Marianne Palm

Fuglene gør det - bierne gør det, vi er ikke sikre på, hvordan lopper gør det, men et er sikkert - alle levende væsener tager næring til sig. Taget i betragtning at en velfungerende fordøjelse er af afgørende betydning for sundheden, så er det utroligt, hvor mange der går rundt med en fordøjelse, som netop ikke fungerer optimalt. Hvis man arbejder i sundhedsvæsenet kan man let foranlediges til at tro, at hele verden lider af dårlig fordøjelse - også kaldet irritabel tyktarm. Men til forskel fra den almindelige irritable tyktarm findes der mange andre mulige problemer med fordøjelsen, fra folk som er på toilettet 2 gange ugentlig og de, som tror, de er dels menneske og dels kanin på grund af deres afførings udseende. Almindelige fordøjelsesproblemer • Halsbrand • Sur mave • Tarmluft - socialt problem • Oppustethed - man kan gå fra flad mave til en stor, rund mave i løbet af dagen • Forstoppelse, træg tarm eller vekslende afføringer • Diarre, som vi ikke tager fat på i denne artikel For alle symptomer gælder det, at man selvfølgelig skal søge læge, så man sikrer sig, at problemerne ikke skal håndteres medicinsk. Hvorfor får man fordøjelsesproblemer? • Den mest almindelige årsag: Vi har for travlt og giver ikke kroppen tid til at fordøje optimalt, idet fordøjelsessystemet bruger ressourcerne på at holde resten af kroppen kørende. • En stresset hverdag kan skabe tvivl i kroppen, om den skal bruge energien på at fordøje korrekt eller hellere skal tage sig af al den adrenalin og cortisol, som strømmer ud i alle celler. • En sløv tarm er ofte årsag til problemer i fordøjelsen, blandt andet luft i maven og oppustethed. Hvis du spiser 2-3 gange om dagen, bør du komme på toilettet en og helst to gange om dagen. Ellers kan afføring ophobe sig i tar men og gære. Derved opstår de ideelle betingelser også for formering af dårlige bakterier. Når først disse bakterier får fat, så slår de de gode og gavnlige bakterier ud, en dårlig mikroflora opstår og ellers lette og forbigående fordøjelses problemer kan blive kroniske og vedvarende gennem store dele af livet.

At gå på toilettet bør ikke tage så lang tid, at man kan nå at læse en side i sin favorit tegneserie! Hvis det tager længere tid end det, så bør du læse afsnittet med gode råd.

32 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Gode råd Det er faktisk meget simple livsstilsændringer, der skal til for at bedre fordøjelsen. • • • •

Allerførst så sid ned, når du spiser - altid og hver gang... Tyg din mad grundigt - det er gratis og har en fantastisk effekt på en dårlig fordøjelse. Tyg hver mundfuld 20 gange, og nyd den positive effekt, du vil opleve. Oprethold en god holdning - dette giver din mave, som ligger lige under brystkassen, plads til at begynde fordøjelsen; hvis du sidder foroverbøjet, giver du ikke maven plads - den bliver presset sammen Lad være med at drikke sammen med maden, da væske sammen med maden fortynder de safter der findes i fordøjelsessystemet og dermed nedsætter fordøjelsen. Den vigtigste er dog - få gang i maven!

En lille kur med stor virkning • Produktet ”Gastrosan Complex” får maven i gang med at fungere regelmæssigt. Det er et mildt middel uden at give løs mave eller andre gener. Du kan regulere, hvor meget du anvender og bruge det efter behov. • Boldocynara tinktur, som smager bittert og derfor fremmer en god lever/galdefunktion, letter nedbrydningen af din mad, og tarmene får hjælp til at lade maden passere hurtigere gen nem systemet. • Valleforce Vitality genopretter det naturlige miljø i fordøj elsessystemet, så de gode bakterier får optimale betingelser; luftdannelse og rumlen minimeres.


lseskvaler? En god hjælp Gastrosan complex Stimulerer en god fordøjelse. Modvirker appetitløshed, oppustethed og luft i maven. Dosering: 20 dr. x 3 dagligt Boldocynara Stimulerer leveren til en øget galdeproduktion, som fremmer en god fordøjelse og modvirker oppustethed og luft i maven. Dråber: 20 dråber i 1 glas vand efter maden 3 gange dagligt Tabletter: 1 tablet med et glas vand efter maden 2 gange dagligt. Valleforce Vitality Skaber et gunstigt surt miljø i tarmkanalen, så den ønskelige naturlige tarmflora favoriseres. De fordøjelsesforbedrende egenskaber understøttes af produktets indhold af kostfibre. Dosering: 1 glas dagligt Frugt og Fibre Hurtig passage – blødere konsistens – bedre tarmbevægelighed og virker inden for cirka 6-8 timer. Tyggeterninger: 1 stk. dagligt eller tabletter: 1 stk. dagligt.

Frugt og Fibre Her er den nemme og naturlige løsning på træg mave og forstoppelse. Produktet indeholder • Figen • Rabarber • Frugtkød af tamarind • Puré af dadler

Boldocynara Den schweiziske naturterapeut, Alfred Vogel, har ud fra egne erfaringer på sin klinik sammensat et naturligt produkt som en hjælp til vores fordøjelse. Friskplante udtræk af økologisk dyrkede lægeurter: • Artiskok • Mælkebøtte • Boldo • Pebermynte Dosering: 20 dråber i et glas vand 3 gange dagligt efter maden. Boldocynara findes også som tabletter med ovennævnte sammensætning samt lægeurten: • Marietidsel Dosering: 1 tablet med ½ glas vand efter maden. Boldocynara aktiverer leveren til at øge produktionen af galdestoffer, som hjælper kroppen med at fordøje fedtstoffer. Ufordøjede fedtstoffer resulterer i udvikling af luft og oppustethed, fordi de bl.a. får lov at ligge for længe i tarmen. Den øgede tilstrømning af galde smører desuden tarmen og modvirker forstoppelse.

3-i-1 virkning 1) Hurtig passage 2) Blødere konsistens 3) Bedre tarmbevægelighed Virksom inden for 6-8 timer. Frugt og Fibre findes som tyggeterninger og tabletter.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 33


Vandladningsbesvær?

Kun 1 ka psel dagligt

A. Vogel Prostasan hjælper ved: • • • •

Slap stråle og efterdryp Følelse af at blæren ikke er helt tømt Natlige toiletbesøg for at tisse Problemer med at starte og opretholde konstant urinstrøm

For yderligere oplysning: Tlf. 8770 8750 • AVogel.dk Forhandles af Matas, helsekostbutikker og førende apoteker Prostasan® (ekstrakt af savpalmefrugt), pakningsstørrelser 30/90 stk. Læs omhyggeligt indlægssedlen. Indikationer: Naturlægemiddel til lindring af vandladningsbesvær på grund af godartet, lettere forstørret blærehalskirtel, når en læge har udelukket anden årsag til sygdommen. Dosering: Voksne: 1 kapsel dagligt. Virkningen kan først vurderes efter 3 måneder. Hvis der er opnået symptomlindring, kan behandlingen fortsættes. Prostasan® er ikke egnet til børn. Særlige advarsler og forsigtighedsregler inden brugen: Ved nedsat lever- eller nyrefunktion bør forsigtighed udvises. Kapslerne indeholder sorbitol. Hvis du ikke tåler visse sukkerarter, skal du tale med din læge. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for savpalmefrugt eller øvrige indholdsstoffer. Forkortet produktinformation er baseret på produktresumé dateret 19. januar 2012, som kan rekvireres hos Bioforce Danmark A/S på tlf. 87 70 87 50


Symbioflor+

®

Et velafbalanceret tilskud til mave og tarm Symbioflor+® indeholder en kombination af tre levedygtige mælkesyrebakterier opløst i inulin. Anvendelsesmuligheder Mælkesyrebakterierne i Symbioflor+® kan medvirke til at vedligeholde den naturlige tarmflora. De er nøje udvalgt på baggrund af dokumenteret effekt i kliniske studier, og måden hvorpå disse mælkesyrebakterier komplementerer hinanden. Mælkesyrebakterierne er desuden yderst stabile og syreresistente. Det betyder, at de kan modstå mavesyre og galde og dermed nå intakte frem til tyktarmen, hvor de har deres virkning. Symbioflor+® kan anvendes dagligt eller f.eks. i perioder, hvor tarmfloraen kan blive forstyrret såsom ved ferie, stress, infektioner, antibiotikabehandling* mv. *Mælkesyrebakterierne i Symbioflor+® er sensitive overfor antibiotika. Symbioflor+® bør derfor ikke indtages mindre end 3 timer før eller efter indtagelse af antibiotika.

Vidste du at... Mælkesyrebakterierne i Symbioflor+® ikke har en oprindelse fra mælk. De har dette navn, fordi de producerer mælkesyre i tarmen. Ingen animalske ingredienser Symbioflor+® indeholder ingen animalske ingredienser inklusiv laktose. Præparatet er på den baggrund registreret hos organisation The Vegetarian Society i England.

Symbioflor+ ® indeholder: Anbefalet dagsdosis: 1-2 kapsler 2 gange dagligt. Opbevares tørt og ikke for varmt. Opbevares utilgængeligt for børn.

Symbioflor+® fås i 2 størrelser. 60 stk. vejl. udsalg

kr. 93,-

180 stk. vejl. udsalg

kr. 229,-

Indhold: Lactobacillus acidophilus La-14 Bifidobacterium lactis Bi-07 Lactobacillus rhamnosus Lr-32 Fructo-oligosakkarider FOS (Inulin)

2 kapsler 7,5 mia. 2,0 mia. 0,5 mia. 26,0 mg

4 kapsler 15,0 mia. 4,0 mia. 1,0 mia. 52,0 mg

Ingredienser: Fructo-oligosakkarider FOS (Inulin), mælkesyrebakterier. Konsistensmidler: Mikr. Cellulose, siliciumdioxid, vegetabilske magnesiumsalte af fedtsyrer. Kapsel: Hypromellose (vegetabilsk). Farve: Titaniumdioxid. Symbioflor+ ® kan købes i helsekostbutikker og Matas.

Kompromisløs kvalitet fra Biosym Biosym A/S • Tlf. 97 25 20 15 • info@biosym.dk • www.biosym.dk


Bio-Strath øger

Af Kristine Bindslev

livskvaliteten for

I mere end 50 år har man studeret og dokumenteret virkningen af det schweiziske gærprodukt Bio-Strath. Produktet er kendt for at bidrage til øget energiniveau, udholdenhed samt forbedre immunforsvaret, koncentrationsevnen og mentale præstationer. Nu viser to nye studier, at Bio-Strath spiller en stor rolle som støtteterapi for cancerpatienter i kemoterapi og strålebehandling. Kan kosttilskud støtte den autoriserede lægeverden i kampen mod cancer? Den schweiziske pendant til vores forening Kræftens Bekæmpelse, Krebsliga Schweiz, efterspørger naturmedicin, der uden at promovere tumor-vækst, kan understøtte de autoriserede behandlingsformer af kræft. De fandt svaret i Bio-Strath. Ortodokse terapiformer i kampen mod cancer såsom kemobehandling og stråleterapi er kendt for at nedbryde ikke bare kræftcellerne, men også kroppens øvrige celler. Man skyder så at sige med spredehagl og rammer alt, både godt og skidt. Derfor er det naturligt at kigge sig om efter en støtteterapi, der kan genopbygge kroppens modstandskraft og vitalitet uden samtidig at give næring til cancercellerne. Her udmærker Bio-Strath sig, viser to nye studier foretaget i Schweiz. Bio-strath som støtteterapi til strålebehandling På Onkologisk Afdeling i byen Bern i Schweiz lavede man et blindforsøg, hvor halvdelen af 177 cancerpatienter modtog BioStrath, mens den anden halvdel fik placebo. Bio-Strath-gruppen indtog gær-dråberne, både imens de var i strålebehandling samt en måned efter endt behandling. Strålebehandling virker ved at påvirke kræftcellernes arvemateriale, så de enten dør eller holder op med at dele sig. På den måde er det muligt at helbrede eller begrænse spredningen af kræft. Men strålehandling påvirker ud over kræftcellerne også kroppens normale celler, og det er denne påvirkning, der kan give bivirkninger som appetitløshed, træthed og påvirkning af antallet af blodlegemer.

36 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Øgning af røde blodlegemer og kropsvægt Deltagerne i forsøget var nøje udvalgt efter specifikke kriterier som stadie i tumorvækst og mængden af stråling. Testens formål var at registrere 3 parametre: energiniveau, appetit og helbred. Resultatet talte sit eget tydelige sprog. Samtlige kurver lå langt højere i alle tre forhold hos testgruppen på Bio-Strath-kur. Særligt håndgribelig var vægtresultatet hos patienterne. Den aggressive strålebehandlingsform reducerer som regel patienternes kropsmasse, og ganske rigtigt tabte alle i placebo-gruppen sig. Men testgruppen, der modtog dråberne i gennemsnit tog 2,93 kg på under strålebehandlingerne og yderligere 4,35 kg i rekonvalescensperioden. At opretholde sin kropsvolumen er en afgørende faktor for at komme sig hurtigt. Ligeledes er det gængs, at ortodokse behandlinger af cancer går ud over patienternes hæmoglobinniveau. Hæmoglobin, de røde blodlegemer, sørger for den vigtige ilttransport i kroppen. Et lavt niveau medfører altså, at patienterne svækkes og føler sig afkræftede. Derfor var det også med begejstring, at forskerne bemærkede, at hæmoglobinniveauet var langt højere hos patienterne, der fik Bio-Strath. Øget energi og vitalitet Konklusionen er, at de patienter, der fik Bio-Strath havde større appetit, tog på i vægt og øgede deres hæmoglobinniveau. Tre parametre, som i høj grad er med til at forstærke energiniveauet og højne vitaliteten hos syge mennesker. At Bio-Strath egner sig som urtemedicin, der kan komplementere den etablerede lægeverdens behandlingsformer, blev i forsøget understreget af, at samtlige patienter, både test- og kontrolgruppe havde lige stor gavn af strålebehandlingerne. Bio-Strath understøttede strålebehandlinger og sørgede for mere vitalitet til sygedomsramte. Præcis sådan som støtteterapi bør og skal.


cancerramte patienter Et studie om cancer og livskvalitet med Bio-Strath Et andet interessant studie foretaget med Bio-Strath gik på at måle patienternes livskvalitet, mens de var i kemoterapeutiskforløb. Kemoterapi angriber celler, der deler sig, og derfor virker den på kræftceller, som deler sig hele tiden. De generelle bivirkninger skyldes en hæmning af de normale celler, som fornyer sig ofte. Det drejer sig især om de røde og hvide blodlegemer, blodpladerne, slimhinder, hår og hud. De fleste får bivirkninger af kemoterapi. Forskellen på, hvorledes den enkelte reagerer på kemoterapien, er stor, men langt de fleste oplever dog træthed, almen utilpashed og kvalme. 
 I løbet af 17 uger besvarede 42 patienter 5 gange et spørgeskema udformet af den Europæiske Organisation for Forskning og Behandling af Kræft (EORTC). Spørgeskemaet er det mest udbredte værktøj, når noget så abstrakt som livskvalitet skal måles. Den etablerede forskningsstab i Europa anvender stort set altid det her skema pga. dets pålidelighed og nøjagtighed, når livskvalitet skal måles på tværs af forskellige sygdomsformer og patienters kulturelle forskelle. Skemaet består af 30 spørgsmål, der gradueres fra 1 til 7 (1:meget dårlig til 7:fremragende) inden for 5 forhold; det fysiske, det psykiske, funktionsduelighed, kognitive samt sociale evner. Derudover er skemaet baseret på 9 symptomer som kvalme, opkast, smerte, søvn- og appetitløshed mv. Som konkluderet i det første studie viste det sig atter, at testgruppen generelt oplevede mindre svækkelse, kvalme og træthed samt større appetit og vitalitet ved indtagelse af gærdråberne. Skemaet i livskvalitet viste noget meget interessant, som den foregående undersøgelse ikke fik med. Nemlig, at BioStrath-gruppen scorede langt højere fysisk, kognitivt, socialt og psykisk end de øvrige patienter. Heraf kan man konkludere, at Bio-Strath fungerer både mentalt og fysisk som støttemedicin under kemo-behandlinger.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 37


Mindst en tredjedel kræftpatienter bruger alternativ behandling og naturmedicin Mindst en tredjedel af alle kræftpatienter anvender en eller flere former for alternativ behandling som supplement til kræftbehandlingen på sygehuset. Alle har brug for et håb om at bremse den lede cancer. Følelsen af selv at kunne gøre noget aktivt, som at tage kosttilskud, skal ikke underkendes. At tage ansvar for og styring af sin sygdom er en del af kuren. Det kan ske, at der endnu ikke er videnskabeligt belæg for, at naturmedicin kan forebygge eller behandle kræft. Men takket være de to studier foretaget i Schweiz har vi nu dokumentation for, at gærekstrakten og urterne i Bio-Strath kan modvirke de uheldige følgevirkninger af kemo- og strålebehandling for ikke at tale om at øge livskvaliteten og vitaliteten. Og når man nu er syg, hvorfor så ikke gøre alt for at have det så godt som muligt imens. Der står da også følgende på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside: Indtil i dag er der ikke undersøgelser, som viser, at alternativ behandling kan helbrede en kræftsygdom. Derimod ved vi, at nogle former for alternativ behandling kan supplere kræftbehandlingen på sygehuset og bidrage til en øget livskvalitet blandt kræftpatienter. På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside finder man da også en lang liste over kosttilskud og naturlægemidler, som nævnes som supplement til sygehusvæsenets behandlingsformer. Her står bl.a. fiskeolier, grøn te, gurkemeje, hajbrusk, hvidløg, selen, Q10, soja, resveratrol etc. Mon ikke der også snart står Bio-Strath?

38 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Hvad er Bio-Strath dråber? Bio-Strath dråber er baseret på en gærsvamp kaldet Saccharomyces cerevisiae, der bl.a. også anvendes i bagværk og brygning. Gærsvampen har længe været kendt for sine gavnlige egenskaber i forbindelse med styrkelse af immunforsvaret samt for dens høje indhold af B-vitaminer. Bio-Strath dråberne produceres ved, at man nærer gærsvampen med udvalgte planteekstrakter, som efterfølgende gøres flydende ved gæring. Resultatet er plasmolyseret gær. Plasmolysen fjerner gærsvampens evne til at formere sig selv, hvilket er vigtigt for, at svampen ikke fremmer overvækst af andre svampe i kroppen. Den specielle fremstillingsteknik uden brug af varme sikrer desuden, at cellernes indhold frigøres på en naturlig måde, hvilket bevarer ingrediensernes virke. Bio-Strath indeholder 16 forskellige urter, hvor langt de fleste virker desinficerende og slimdrivende, mens andre fremmer de overordnede organsystemer, som fx nervesystemet og kredsløbet, hvilket gør Bio-Strath til et generelt styrkende tonikum. Men det er især den specielle gærekstrakt, hvor polysakkariderne så at sige kickstarter kroppens immunsystem, som gør Bio-Strath unik. Bio-Strath dråber produceres af den schweiziske virksomhed Bio-Strath AG, Zürich.


Gode råd til kræftpatienter • Brug aldrig kosttilskud i stedet for at gå til lægen. Brug det sammen med den behandling, du får på sygehuset, og tal med din læge om det. • Naturmedicin kan påvirke den behandling, du får på sygehuset. Snak med din læge. • Spis kosttilskud med måde og ikke over den anbefalede daglige dosis med mindre andet er aftalt med din læge. • Brug din sunde fornuft på internettet, når du søger information om kosttilskud. Lyt kun til veldokumenterede forskningsresultater. • Beslut dig for, hvor meget tid og hvor mange penge, du vil bruge på naturmedicin. Markedet er stort, og det kan være vanskeligt at begrænse sig. Overvej derfor nøje, hvad dit mål er med den komplementære behandling.

ORDKLØVERI

Ordet komplementær kan bygge bro mellem to verdner Alternativ medicin lider under navnet alternativ. Begrebet alternativ indikerer, at noget står i stedet for noget andet - endda som en modsætning. Ofte beskrives alternativ medicin da også netop som en modsætning til den autoriserede medicin, den såkaldte ”skolemedicin”. Tro kontra viden fungerer som synonympar for alternativ kontra etableret. Det er en skam, for det ene behøver langt fra at udelukke det andet. For at undgå en så rigid sorthvid-tænkning kunne urtemedicin, homoøpatiske midler samt kosttilskud med fordel benævnes som komplementær medicin. En medicin, som støtter og komplementerer den lægeautoriserede medicin. Ordet alternativ skaber en kløft mellem to verdner, mens ordet komplementær kunne bygge en bro.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 39


BIDRO KVINDER

- bekæmper gener i overgangsalderen Jeg har nu spist Bidro til Kvinder i over et år, og er stort set sluppet for mine hedeture og de lange søvnløse nætter, jeg døjede med før. Sonja Jørgensen, Odense Vi har fjernet soja fra Bidro Kvinder og i stedet tilsat rødkløver, vitamin B6 og magnesium. Denne nye sammensætning har optimeret produktet til at bekæmpe gener i forbindelse med overgangsalderen. Bidro Kvinder forhandles af Matas, apoteket, helsekostforretninger og på webshops i DK. Bidro Kvinder er registreret hos Fødevarestyrelsen under altomkost.dk

For mere information om produkterne, kontakt Bidro ApS på T: 70 25 08 07 eller på www.bidro.dk

TÆNK hvis menstruationsgenerne helt forsvandt... Humøret ta’r sig en rutchetur, hovedet føles tungt og maven oppustet. Signalerne er ikke til at tage fejl af. Menstruationen nærmer sig. Igen! Med kosttilskuddet Bidro PMS får du chancen for at få en bedre balance i kroppen og vinke farvel til de ubehagelige gener, der dukker op måned efter måned. Først og fremmest indeholder kosttilskuddet gelé royal, som er det naturlige stof, der sikrer dronningebier et langt og sundt liv. Derudover indeholder Bidro PMS også Vitex agnus castus, også kaldet kyskhedstræ, der netop er kendt for sin evne til at behandle menstruelle gener. Giv naturen en chance for at hjælpe din krop og prøv Bidro PMS. Forhandles hos Matas, i helsekostforretninger, på udvalgte apoteker og webshops.


Fire urter til din lever Af Rikke Agersted

De lange sommeraftener er over os, og havegrillene gløder af hjertens lyst med alskens kød og andre lækkerier. Det smager skønt, men er ikke altid fordøjelsens bedste ven. Fire effektive urter Naturen er heldigvis ikke kun leveringsdygtig i råvarerne til de lækre sommermiddage, men også i kuren til den belastede fordøjelse. Marietidsel, artiskok, schisandra og jordrøg er fire urter, som alle styrker fordøjelsen gennem en regulering af leverens og galdeblærens funktioner. De findes i Phytomin 6, som er en koncentreret urteblanding, der fås i mange forretninger. Leverbeskyttende Både schisandra, artiskok og marietidsel beskytter leveren på forskellig vis. Artiskok er en antioxidant, som beskytter den mod frie radikaler, men modvirker også iltning af LDL-kolesterolet, som kan føre til åreforkalkning. Planten sænker triglyceridog kolesterolniveauet i blodet ved at øge nedbrydningen af disse fedtstoffer i leveren. Marietidsel er især kendt for at beskytte leveren mod forgiftningsskader og regenerere leverceller. Den er også en kraftig antioxidant, som beskytter leveren mod frie radikaler øger dens afgiftning af giftstoffer, tungmetaller, alkohol og medicin. Tidslen virker desuden galdedrivende. Schisandra øger ligeledes leverens afgiftningsevne og beskytter den mod forskellige medicinske stoffer, carcinogene stoffer og tetraklorstof. Urten er desuden en kraftig adaptogen, som fremmer modstandskraften og fremmer de mentale funktioner. Øger galdesafterne Både artiskok og jordrøg regulerer galdeblærens funktion, hvilket er godt ved fordøjelsen af meget fedtholdige måltider. Artiskok øger galdesekretionen og galdestrømmen, og jordrøg har den særlige egenskab, at den kan hæmme eller stimulere galdeblærens funktion alt efter behov. Året rundt Nu er det ikke kun i de lune sommeraftener, vi kan have gavn af de virksomme urter i Phytomin 6. Lever og galdeblære belastes året rundt af de ting, vi spiser og drikker. Alkohol, stress og sygdomme, hvor affaldsstoffer og lignende lettere ophobes i kroppen samt medicin, herunder også p-piller, smertestillende og andre ”uskadelige” typer, kan alle fordre en hjælpende hånd til lever og galdeblære. Urterne kan tages som en afgiftende kur samtidig med, at der sættes fokus på en sund, nærende kost, masser af vand til at skylle affaldsstofferne ud med og motion til at sætte stofskiftet i vejret og fordre den gode proces.

En vifte af urter Phytomin 6 er blot en enkelt ud af 10 spændende urteblandinger i Phytomin-serien fra Biosym, som kommer vidt omkring i deres anvendelse. Urteblandingen kan også bruges ved lever- og galdesygdomme samt allergier, reumatiske lidelser og lignende sygdomme med ophobning af affaldsstoffer i kroppen. Gravide bør ikke tage Phytomin 6 uden samråd med læge.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 41


Rundt om bordet

af

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent

Søde citroner

Sommerferien er lige om hjørnet, og forhåbentlig venter der dejligt daseri i solen og masser af læskende is. Her har du nogle af mine favorit-is.

Skriv til caroline.fiebaek@sund-forskning.dk

Citron Is ”Flødeis” lavet på basis af nødder har en meget lettere tekstur end almindelig flødeis – den er rundere og mildere. Citron is er frisk, cremet og let. Server gerne med en Vanilje Kookie Antal portioner: ca. 4. Udstyr: Blender, ismaskine • • • • • • •

2 dl cashew- eller macadamianødder 1½ dl vand 3 spsk. rå agavesirup eller rå honning 2 spsk. lecitingranulat Revet skal fra en økologisk citron 3 spsk. citronsaft 2 tsk. gurkemeje

Blend alle ingredienser, og køl cremen ned i køleskabet. Hæld den afkølede creme i din ismaskine, og følg instrukserne. Er du ikke den heldige ejer af en ismaskine, kan du også fryse cremen ned ca. 4 timer – men rør gerne i den hvert 20. min., til den er frossen. Hvis den alligevel bliver for hård, kan du køre den cremet igen i en food processor.

Vanilje Kookie • 4 store medjouldadler • 3 spsk. fint kokosmel • 2 tsk. vanilje • 1 tsk. kokosolie Mos medjouldadlerne til en blød dadelmasse, og ælt grundigt med kokosmel, vanilje og kokosolie. Rul kookie-dejen flad mellem 2 stykker bagepapir, og udstik små, runde kookies med en småkageudstikker eller et glas. Frys dine Kookies i 10 min, så de er faste og seje at bide i. Server sammen med citron-isen.

Citrongranita Granita er egentligt bare det oprindelige italienske ord for vores ”iskoner” eller slush ice, som man kan købe i mange boder og tivolier sommeren igennem. Denne er bare uden glukosesirup, kunstig aroma og farvestoffer. • • • •

2 dl vand 1 dl friskpresset citronsaft 3 spsk. agavesirup, Birkesød eller honning 1 knivspids himalayasalt

Bland alle ingredienser og rør godt, så saltet opløses, og hæld i en lukket beholder, som kan tåle frost. Frys natten over eller ca. 4- 6 timer. Skrab isen ud med en gaffel og voila – citron iskoner! Server eventuelt i de tomme citronskaller. Skal du bare have granita i en fart, kan du i stedet blende (eller køre gennem en food processor): • • • •

3 dl isterninger 1 dl friskpresset citronsaft 3 spsk. agavesirup, Birkesød eller honning 1 knivspids himalayasalt

Du kan finde flere opskrifter på www.CarolineFibaek.dk og www.GreenGoddessGuide.dk

Citroner indeholder meget natrium og kalium, hvilket gør citron til en perfekt elektrolyt-drik, da den opretholder en normal mineralbalance – ganske som de isotoniske drikke, man kan købe i træningscentre. Bare helt naturlig og uden kemiske tilsætningsstoffer og glukosesirup – perfekt til en varm sommerdag. Så hvad er bedre end citron-is i varmen?

42 sund-forskning.dk - SOMMER 2013


Rundt om bordet af

Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

lisbeth.tordendahl@sund-forskning.dk

Frisk sommer med mynte Mynte er sød og meget aromatisk, og den findes i så mange skønne varianter, at det kan være svært at finde frem til sin særlige favorit. I butikkerne møder du oftest marokkansk mynte, schweizisk mynte og den spearmint-smagende pebermynte. Mynte har en kølende effekt og passer derfor fint til sommermad og –drikke.

Sprød salat med spidskål og mynte Spidskål ½ Godt salt Gulerødder Romaine – eller hjertesalat Frisk mynte (marrokansk) Citronsaft Ekstra jomfruolivenolie Mandelolie (kan erstattes af olivenolie) Ristede solsikkekerner

De friske blade er herlige til sommerens desserter og forskellige salater. Hakkede mynteblade smager skønt til jordbær(-is) og frugtsalater med melon. Kom et par kviste ned i kanden til drikkevandet. Lav læskende myntete af stilke og blade, der overhældes med kogende vand og gerne en citronskive.

Skær den grove stok fra spidskål, og snit resten så tyndt som muligt. Kom det i en skål, og bland det grundigt med ½ tsk. salt. Stamp kålen (fx med en støder til en morter) eller kram det godt mellem hænderne, så kålen blødgøres. Skær gulerødder i tynde tændstikker og bland i. Tag den mængde af kål-gulerodsblandingen, som du skal bruge, og bland det med snittet salat og finthakket mynte. Dryp citronsaft over og lige dele oliven- og mandelolie. Bland. Vend ristede solsikkekerner i. Denne blanding af krammet kål og gulerod kan du have stående i en boks i køleskabet i 4-5 dage og bruge i forskellige salatkombinationer. Opskriften er fra guiden Organisér Dig Sund, som du finder på www.lisbethtordendahlwebshop.dk

Sundhed med pebermynte Pebermynte er blevet brugt som lægeplante i tusindvis af år, og i dag forskes der særligt i pebermyntens indhold af æteriske olier, bl.a. mentol. Pebermynte er et godkendt naturlægemiddel til: • udvortes brug mod ømme muskler og lette muskel- smerter • som inhalation, der kan lindre forkølelsesgener • som middel ved fordøjelsesbesvær og luftophobning i mave- og tarmsystem.

Nye gulerødder med mynte Nye gulerødder Ekstra jomfruolivenolie eller smør Godt salt Appelsinsaft Frisk mynte Er gulerødderne små, bruges de hele, ellers halveres de en enkelt gang. Varm lidt olie eller smør på en pande. Kom gulerødderne ved, og sautér dem ca. 4 minutter. Drys lidt salt over, og dryp en smule appelsinsaft ved. Vend rundt endnu 1-1½ minut. Gulerødderne skal stadig have bid. Vend grofthakket mynte i.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 43


af

Nanna Stigel Ernæringsterapeut (DET) www.nannastigel.dk Skriv til nanna.stigel@sund-forskning.dk

Nannas økolo hverdagsk

Velkommen til Nannas økologiske hverdagskøkken. Her får du opskrifter og inspiration til sund hverdagsmad uden dikkedarer. Sommeren er over os, og det er tid til at få sæsonens vidunderlige grøntsager i spil (hvis du da ikke allerede er godt i gang). Gør din sommermad nem (og billig) med fx hvide bønner som supplement og primær proteinkilde. Her på siderne får du et eksempel på, hvordan du kan proteinberige din grønne salat samt en opskrift på alle tiders grøntsags-stave-dyppelse af en bønnedip. God sommer og velbekomme!

Bønnedip Deluxe Hvide bønner er formidable til at blende og lave til en art bønnemos eller dip. De hvide bønner er nemlig knap så tørre i konsistensen og bliver mere bløde og cremede i det end mange andre bønner eller kikærter. Denne deluxe-dip er lavet med soltørrede tomater og frisk basilikum. Server den med grøntsagsstave som snack sammen med en god salat til hovedret, eller brug dem som tilbehør til grillet fisk eller kød. Det skal du bruge: 300 g kogte hvide bønner 2 spsk. soltørrede tomater (gerne i olie) 2 spsk. citronsaft 2 spsk. olivenolie 3 spsk. vand 1 god håndfuld frisk basilikum Peber Salt Sådan gør du: Sæt bønnerne i blød natten over. Smid iblødsætningsvandet ud, og kog i nyt og frisk vand. Cirka 30-40 minutter. Regn med, at bønnerne tager lidt mere end det dobbelte på i vægt, så for at få 300 g kogte hvide bønner, skal du sætte cirka 140 g tørrede hvide bønner over. Lad bønnerne køle af. Kom dem i en skål eller foodprocessor sammen med soltørrede tomater, citronsaft, olivenolie og vand. Blend det hele godt igennem, og smag til med salt og peber. Tilsæt en håndfuld hakket frisk basilikum. Blend lidt mere. Server. 44 sund-forskning.dk - SOMMER 2013


giske køkken Bønnetip Det er langt billigere at købe tørrede hvide bønner end at gå efter dem på dåse. Og det er i grunden ikke så besværligt at sætte i blød og koge dagen efter. Men det kræver selvfølgelig lidt planlægning. Til gengæld kan du lige så godt koge en ordentlig balje, når du nu er i gang. Overskydende bønner kan fryses ned og – på en knapt så planlagt dag – lynhurtigt tøs op efter et par minutter i en omgang kogende vand.

Rømers hvide bønner er siden forhistorisk tid blevet dyrket af indianere. Hvide bønner forekommer i mange forskellige størrelser, og denne bønne er den amerikanske type kaldet ”great northerns”. Hvide bønner er sundhedsbomber af rang med sine rige mængder af gode kostfibre, et højt proteinindhold samt solide mængder af B-vitaminer samt zink, jern, magnesium og kalium. Regn med, at tørrede hvide bønner kommer til at tage lidt mere end det dobbelte på i vægt efter iblødsætning og kogning. I opskrifterne på disse sider er der regnet med vægten af kogte bønner.

Mættende sommersalat Smid en god håndfuld kogte bønner i din salat, og tryl den om til et komplet hovedmåltid. Nemt, ikke? Her får du netop et bud på en salat med det hele: årstidens gode grøntsager, proteinrige bønner og en velsmagende dressing. Der er nok til 3-4 personer. Det skal du bruge: 240 g kogte og afkølede hvide bønner 250 g haricots verts bønner 1 bundt grønne asparges (250 g) 2 avokadoer 100 g gede- eller fårefeta 1 god håndfuld hakket frisk dild Dressing af: 4 spsk. olivenolie 2 spsk. citronsaft 1 fed frisk reven hvidløg 2 tsk. honning 1 tsk. dijonsennep 1 tsk. salt Peber Sådan gør du: De hvide bønner lægges i blød natten over og koges i cirka 3040 minutter. Lad dem køle af. Regn med, at bønnerne tager lidt mere end det dobbelte på i vægt, så for at få 240 g kogte hvide bønner, skal du sætte cirka 115 g tørrede hvide bønner over. Blancher haricots verts bønnerne, og lad dem køle af. Bland dressingen. Smag den til. Knæk bunden af aspargesene fra (find ’knækkestedet’). Skær dem i mindre stykker. Tag kødet ud af avokadoen, og skær den i mindre stykker. Kom evt. lidt citronsaft på for at holde på dens grønne farve. Bland hvide bønner, haricots verts bønner, asparges og avokado med dressing. Drys gede- eller fårefeta samt hakket frisk dild på toppen.

Bønner kan med fordel koges møre sammen med lidt god bouillon.

Derfor skal du lægge dine bønner i blød! Tørrede bønner indeholder nogle giftstoffer (lektiner), som kan give opkastning og diarré. Derfor skal du altid fjerne lektinerne, inden du spiser bønnerne. Det gør du ved at lægge bønnerne i blød natten over (eller 10-12 timer), smide iblødsætningsvandet ud og koge bønnerne i nyt frisk vand, til de er møre. Smid også kogevandet ud.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 45


O

V

ER VÆG T

Vægtskala

Naturens hjælp mod overflødige kilo

KONJAK er et helt nyt slankeprodukt til overvægtige voksne. KONJAK indeholder et naturligt kostfiber (glucomannan), der udvindes fra konjakplanten. Glucomannan har som det første naturprodukt fået EU’s godkendelse for, at det virker som hjælp til vægttab. Glucomannan er et vandopløseligt fiber, der har den egenskab, at det kan optage sin egen vægt 2-300 gange. Når tabletterne opløses i maven, dannes en gelémasse, der fylder mavesækken, så du hurtigere føler dig mæt. Når du anvender KONJAK sammen med en energireduceret diæt, vil det øge dit samlede vægttab i forhold til diæt alene. Læs mere om KONJAK på www.mezina.dk. Naturlig balance

KONJAK kan købes i helsekostforretninger og hos Matas


spot sommertips

Gå sommeren i møde med velplejede ben og på smukke fødder Af Kristine Bindslev

Træd ud af vinterhiet, og ind i sommeren. Nu skal ben og tæer endelig luftes. Sandalsæsonen er sparket i gang, men at blive klar til sommer og strand kan godt være en udfordring, hvis fødderne er angrebet af svamp, og vinterpelsen har fået frit spil op og ned ad benene. Heldigvis er der hjælp at hente. Fod på svampen Med et enkelt pust morgen og aften på de angrebne områder jager Garcin Spray svampen væk. Nemt, billigt og uden bivirkninger. Et fodbad med en spiseske Valle Force inden forstærker yderligere indsatsen. Døjer du også med hælrevner på størrelse med Grand Canyon, virker Natur-Drogeriets E-vitamin salve helende.

Appelsinhud er ikke fedt Appelsinhud eller cellulite, som det også hedder, er fedt. Men fedt er det jo ikke, når bikinisæsonen står for døren. Anjo tilbyder dig en hjælpende hånd med Anti-Cellulitis Lotion, når appelsinhuden skal til livs. Takket være urteekstrakter i lotionen øges blodcirkulationen og bryder fedtdeponeringen.

Giv vinterpelsen det glatte lag Har du tendens til røde knopper efter barbering, er der hjælp at hente hos Avivir Aloe Vera Gel. Gelen lindrer og virker samtidig opbyggende, og så er den en must-have i strandtasken, hvis uheldet skulle være ude, og huden bliver solskoldet.

Sundhed og super smag - let og ligetil

På engelsk bruger man ordet smooth, når noget går godt og er ligetil. Og det er netop hvad mySmoothie er. Det gode er, at det er 100 % sundhed og naturlighed. Her er hverken brugt vand eller tilsætningsstoffer. Smooth, som i ligetil dækker over, at det eneste du skal, er at stikke sugerøret i den lækre sag og en fantastisk smag venter. mySmoothie producerer 10 forskellige varianter. Alle med forskellige smagsoplevelser. Købes i helsekostforretninger, SuperBest, Irma, nemlig.com m.fl.

Lad din hjerne gå på ferie – også i en travl hverdag

• Metoden befinder sig et sted mellem Mindfulness og Meditation … men kræver ikke nær så meget tid! 
• Er udviklet til hurtigt og effektivt at opnå øget fokus og bevidst nærvær … det tager kun 5 minutter! 
• Tager fat på jobrelaterede stressfaktorer … rettet mod alle, der føler sig presset i arbejdslivet. 
• Håndterer arbejdslivets udfordringer … mere end 45 problemstillinger.
 Værsgo - et lille mesterværk fra psykolog Thomas Markesen: En tanke timeout i hverdagen sund-forskning.dk - SOMMER 2013 47


spot ferie

Slut

med feriemavepuster

Af Kristine Bindslev

Eksotiske landskaber, azurblåt hav, nye madoplevelser og anderledes kulturer. Listen er lang, når ferieønsker skal realiseres. Men når du planlægger din ferie, har du næppe turistmave på programmet. Flere dage med diarré kan kuldsejle hvilken som helst ferie. Fremmede kulturer, fremmede bakterier Når rejsen går til fremmede lande, udsættes vores tarmsystem også for fremmede bakterier. Det møde går ikke altid lige godt. Resultatet taler sit eget tydelige sprog, mens det eneste sted, man er turist, bliver på hotellets toilet. Sådan undgår du feriemave På kosttilskudshylderne står dine bedste rejsekammerater. Mælkesyrebakterierne. Mælkesyrebakterierne, som også går under betegnelsen probiotika, betyder for livet og har en dokumenteret gavnlig virkning på diarré, herunder rejsediarré. Mælkesyrebakterier virker kort sagt ved, at de koloniserer og normaliserer tarmfloraen, så modstandsdygtigheden stiger. Blandt rejsekammeraterne er det værd at fremhæve Symbioflor, Lactiplus og Garpro. Sammensætningen og antallet af mælkesyrerbakterier varierer fra produkt til produkt, men fælles for dem alle er, at de virker både forebyggende og behandlende ved at forbedre balancen i mavetarm-kanalens bakteriesammensætning. Lactiplus 2-i-1 Lactiplus indeholder 6 forskellige bakteriestammer fra tre forskellige familier, og en dagsdosis byder på 5 milliarder probiotiske bakterier. Det interessante ved Lactiplus er kombinationen af probiotika og prebiotika, der fungerer som en totrinsraket. Prebiotikaen baner vej og skaber særlige gunstige forhold for probiotikaens levedygtighed. Probiotikaens overlevelse i tarmen styrkes takket være prebiotikaen. Lactiplus tåles af alle inklusiv laktose- og glutenallergikere. Garpro 3-i-1 Fordelene ved Garpro taler næsten sit eget sprog. Her har producenten tænkt kloge tanker. Hvorfor ikke styrke indsatsen af probiotika og tilføje endnu et bakteriebekæmpende stof, nemlig allicin. Med 5 nyttige mælkesyrebakterier og hvidløgsekstraktet kan man ganske roligt læne sig tilbage i flysædet og møde de fremmede kulturer og bakterier.

Symbioflor – 100 % vegetarisk Symbioflor er vegetariske kapsler, og de er tilmed fri for gær, gluten, lactose og sukker. Når du sluger den daglige dosis, får din tarm glæde af 10 milliarder immunstyrkende bakterier. Det er altså 10 milliarder af de vigtigste spillebrikker i din sygdomsforebyggelse. Med så mange good guys på holdet må de fremmede bakteriebekendtskaber nøjes med at være flygtige turister i dit tarmsystem. Symbioflor markerer sig også ved at indeholde det befordrende prebiotika. God ferie og god tarmflora! 48 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Forebyggende tips Turistdiarré stammer næsten altid fra forurenet mad og vand. Dårlig hygiejne ved tilberedningen af mad er en af hovedårsagerne. Undgå så vidt muligt salater, uskrællede frugter, rå eller dårlig stegt/ kogt kød, fisk eller skaldyr, upasteuriserede mælkeprodukter og drikkevand fra hanen. Restaurant og gadesolgt mad øger risikoen for infektion.

God yoghurt

forkert nummer I sidste nummer af sund-forskning. dk kom vi til at skrive det forkerte mobilnummer til Morten Krabbe, som sælger de kit, du skal bruge, hvis du gerne vil fremstille din egen gourmet yoghurt. Du får 20 % rabat på dit kit ved at sende en sms til 40 74 74 67 eller mail info@humanbalance.dk Har du ikke det sidste nummer af sund-forskning.dk (forår), kan du læse hele artiklen på www.sundforskning.dk


ESKIMO-3

Godt for hjertet, hjernen og synet • Bæredygtig produktion

Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie

Testvinder

Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

• Frisk fiskeolie

Testvinder

Lugter og smager ikke af fisk. Smag på eskimo-3, som også fås i flydende form.

• Naturlig fiskeolie

Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 indeholder fedtsyrerne DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

Også til gravide og ammende

Morens indtag af DHA bidrager til at øjne og hjerne udvikles normalt hos foster og spædbørn som ammes. Den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA udover det anbefalede daglige indtag for voksne på 250 mg DHA og EPA. Fås hos Matas, apoteket og i helsekostforretninger. Info: ANJO - tlf.: 38191889 - www.anjo.dk

AVIVIR ALOE VERA KAPSLER - fordi det virker! Perfekt til ferien

Øger optageligheden af vitamin C, E og B12. Dette ses ved, at der er en større mængde af vitaminerne i blodet i 24 timer efter indtagelsen, i forhold til hvis vitaminerne var taget sammen med vand.

AV IV IR NYHED!

Købes hos Matas, Helsekost og Apoteker

Bidrager til en bedre udnyttelse af proteinerne i føden. Ved at normalisere forholdet mellem bakterier og svampe.

Normaliserer den naturlige fordøjelse og stabiliserer løs eller træg mave Når maven ikke fungerer helt, som den plejer, f.eks. ved at man oplever hyppigere eller uregelmæssige afføringer, kan Aloe Vera hjælpe til med at normalisere fordøjelsessystemet.

ALOE VERA GROUP APS · WWW.AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814


spot helsehylden Svamp, udflåd eller andet ubehag? Vaginale ubalancer med svamp, udflåd eller andet ubehag er et helt almindeligt fænomen hos kvinder, især hvis du går i for stramt tøj, dyrker ubeskyttet sex, har hormonelle ubalancer eller kort og godt bruger sæber på de sarte slimhinder. Nu kan du hjælpe din naturlige mikroflora på vej med de helt nye tamponer, ellen probiotisk tampon, som indeholder otte milliarder aktive mælkesyrebakterier pr. tampon fra tre forskellige bakteriestammer. Brug mindst 3 tamponer dagligt i 3 dage og i tre på hinanden følgende menstruationsperioder for optimal effekt. Lad tamponen sidde inde i mindst to timer, så de probiotiske bakterier kan nå at blive frigjort. Ved behov kan man anvende op til otte tamponer i døgnet, og man kan veksle med almindelig menstruationsbeskyttelse. De nye tamponer er fra Bioforce.

Kuren til ”tennis-armen” Tennis-arm, golf-albue, frossen skulder. Inflammationsskader kan opstå mange steder, men har det til fælles, at de giver ubehagelige smerter. Bio-Sport kombinerer omega-3 og omega-6 fedtsyrer med udvalgte vitaminer og mineraler som blandt andet selen og zink, da netop denne kombination har vist at have en inflammationshæmmende virkning. Præparatet Bio-Sport er oprindeligt udviklet til elitesportsfolk, men anvendes efterhånden af flere og flere, som får overbelastningsskader ved daglige sportsaktiviteter eller fysisk arbejde på jobbet eller derhjemme.

En svær pille at sluge Sådan behøver det ikke være. Vitaminer og mineraler er livsnødvendige organiske stoffer, som kroppen ikke selv danner, men ikke alle bryder sig om at sluge piller. Her er Mivi Total Plus et godt alternativ. Bland Mivi Total Plus i juice, saft, vand, eller lav en lækker smoothie tilsat fiskeolie, så har du fundamentet i en afbalanceret og sund krop. Det flydende kosttilskud er ikke kun let at indtage, det optages også hurtigt af kroppen. Vitaminer, mineraler, proteiner, spormineraler samt bioflavonoider drikkes og straks understøttes kroppens vedligeholdelse og opbygning.

Propolis creme til intimbarbering Flere og flere unge kvinder finder vej til lægen eller skadestuen, når en ellers lettere uskyldig infektion i en hårsæk udvikler sig til en byld. Intimbarbering skaber let irritation på både hud og i de små hårsække, og selvom det måske ikke udvikler sig til bylder, kan du slippe for den kløe og irritation, som hyppigt følger med den forholdsvis nye trend. Smør dig med lidt creme efter badet og efter hvert toilet besøg. Propolis creme er fra Danasan. Flere oplysninger på tlf. 47 10 01 64

50 sund-forskning.dk - SOMMER 2013


spot helsehylden Akut eller kronisk blærebetændelse Sommer og sol, badevand og strand, vådt badetøj og lige en bakterie på afveje. Det er årstid for blærebetændelser, hvor Phytomin 8 fra Biosym er værd at stifte bekendtskab med. De fire droger har mange funktioner og ud over at virke på immunsystemet, styrker urterne slimhinderne og hindrer bakterier i at klæbe sig fast på blæreslimhinden. Er det et kronisk problem for dig, kan du kombinere med Phytomin 2, som indeholder den kinesiske veldokumenterede droge Astragalus membranaceus, Astragel, der styrker både ved akutte og kroniske infektioner. I øvrigt har kroniske slimhindeproblemer ofte brug for omega 3, og Biosym var et af de første firmaer, som i Danmark lancerede brug af krillolie. Tag en kur på et par uger, hvis det er akutte problemer, eller på et par måneder, hvis det er kronisk.

Grøn slanker Ja, vi ved godt tallerkenen skal være dækket af farven grøn, hvis bæltet skal et hak ind, men vidste du også, at grønne alger og grøn te går hånd i hånd, når en afbalanceret kur skal iværksættes. De aktive stoffer i den grønne te er appetit- og blodsukkerregulerende, og de grønne alger binder tungmetaller, så de ikke hober sig op i kroppen. Grøn te udmærker sig ved at blokere for fedtmolekyler og øge forbrændingen, mens algerne renser giftdepoterne og giver kroppen vitaminer, mineraler og aminosyrer. Som to supplerende komponenter arbejder teen og algerne sammen om at gøre din krop slank og sund for ikke at tale om immunstyrke takket være den store mængde antioxidanter. Actigreen og Den Grønne Perle er begge fra Bidro.

Flere skoler samles under et tag

Institut for Biologisk Medicin, Center for Alternative Sundhedsuddannelser, Skolen for Psykoterapi og SQ Coaching og Manuel Helhedsterapi rykker ind i Kapselfabrikken i Valby. Nu kan elever glæde sig over at kunne uddanne sig som biopater, psyko-, zone-, og blomsterterapeuter samt massører i rå, elegante new yorker-lignende lokaler. Fabriksbygningen var i mange år domicil for Dansk Pressefabrik, der producerede kapsler til øl, sodavand og mælkeflasker. I dag huser Kapselfabrikken 90 forskellige virksomheder og nu altså også flere alternative skoler samlet under ét loft. De 280 kvadratmeter giver maksimale udfoldelsesmuligheder, så her er højt til loftet i ordets egentlige betydning. Kig endelig forbi Carl Jacobsensvej 20, opgang 20, 2.sal, 2500 Valby, hvis du vil høre mere om uddannelserne. Du kan også klikke ind på: www.biologisk-medicin.dk, biopat-og naturopathuddannelsen www.casu.dk - zoneterapeut-og bach blomstermedicin uddannelsen www.manuelhelhedsterapi.dk - kropsmassør med zoneterapi og triggerpunktsakupunktur www.houseofawareness.dk - psykoterapeut/coach uddannelsen

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 51


ny forskning 50+

Kan vi sætte hudens

Af Bjørn Falck Madsen

Forskere leder ihærdigt efter ikke-kirurgiske metoder til at bevare et ungdommeligt udseende. Bark-ekstrakten Pycnogenol viser muligheder. Der har aldrig været mere fokus på menneskets ældningsproces end nu. Der bruges formuer på kosmetisk kirurgi og kostbare hudplejeprodukter, og videnskaben leder samtidig med lys og lygte efter biologiske metoder til at bremse hudens ældningsproces indefra. En af de nyeste opdagelser inden for biologisk hudpleje er bark-ekstrakten Pycnogenol, som tilsyneladende har en fugtbevarende og elasticitetsfremmende virkning på huden. Tysk forskning En ny undersøgelse, som forskere fra IUF – Leibniz Research Institute for Environmental Medicine i Düsseldorf står for, viser, at Pycnogenol kan forbedre hudens kosmetiske udseende og stimulere huden indefra på molekylært plan. 20 raske kvinder medvirkede i et forsøg, hvor de i 12 uger fik Pycnogenol-tabletter. Deres hud blev målt og analyseret før, under og efter undersøgelsens afslutning, så forskerne kunne følge udviklingen.

• En betydelig stimulering af collagen-dannelsen, som er med til at øge hudens elasticitet Resultatet af Pycnogenol-behandlingen var forbedret hudfugtighed og øget elasticitet, hvilket er to afgørende faktorer i indsatsen for at bevare et mere ungdommeligt ydre. Kilde: Skin Pharmacol Physiol. 2012;25(2):86-92. doi: 10.1159/000335261. Epub 2012 Jan 21.

Tabletbehandlingen medførte en række forandringer, blandt andet: • En stimulering af dannelsen af hyaluronsyre – et højmolekylært kulhydrat, der syntetiseres lokalt i vævene og binder store mæng der vand under dannelse af en gel

Bark-ekstrakten Pycnogenol kommer fra fransk strandfyr 52 sund-forskning.dk - SOMMER 2013


ny forskning 50+

ældning på stand-by? Den lette vej til bedre hukommelse Er du over 40, har du sikkert allerede fået en forsmag på, hvordan det føles, når hukommelsen begynder at drille. Intelligens fås ikke i tabletform, men det gør til gengæld styrket hukommelse og forbedret koncentration. Selvom din hjerne kun udgør cirka 2 % af din samlede kropsvægt, bruger den omkring 20 % af den samlede iltmængde til at holde sig skarp og velfungerende. Efterhånden som vi ældes, bliver vores blodforsyning til hjernen imidlertid dårligere, og det mærker vi i form af koncentrationsbesvær og træg hukommelse. Det kan naturligvis være frustrerende, når du har problemer med at huske en fødselsdag, navnet på en person i din omgangskreds, eller du ikke kan samle tankerne om den kryds og tværs, du sidder og fornøjer dig med, men heldigvis findes der et overordentlig godt naturligt hjælpemiddel, nemlig ginkgo biloba. Udvider blodkarrene Ginkgo biloba, som er planteekstrakt lavet af ginkgo-træets blade, indeholder nogle biologisk aktive stoffer, der gør to ting: de udvider blodkarrene, og de forhindrer sammenklumpning af blodpladerne, hvorved blodet bliver mere letflydende og bedre kan passere igennem det omfattende netværk af blodkar, der forsyner alle kroppens væv, herunder hjernen, med ilt og næringsstoffer.

Hvordan vælger jeg ginkgo-præparat? Der findes mange forskellige ginkgo-præparater på hylderne, og det kan være meget vanskeligt at finde ud af, hvilket er bedst. Når man læser artikler om ginkgo-præparater, hvor der er lavet tests, er den klassiske fejl, at man kun sætter præparaternes indhold af ekstrakt i forhold til prisen. Dette siger intet om kvaliteten af det enkelte præparat og er i værste fald direkte misvisende, fordi det præparat, der er i stand til at levere flest milligram ekstrakt til den laveste pris, vinder. Seriøs test Britiske forskere greb det helt anderledes an, da de i 2003 sammenlignede 18 forskellige ginkgo-præparater. Her greb man tingene an på en seriøs måde ved at se på præparaternes antioxidant-aktivitet, således at der blev målt konkret på deres effekt. Vinderen af testen var Bio-Biloba fra Pharma Nord, som på trods af, at præparatet indeholdt mindre ekstrakt end mange af de øvrige produkter, kunne levere den højeste grad af antioxidant-beskyttelse. I forhold til det præparat, der klarede sig dårligst, var effektenten af Bio-Biloba 50 gange bedre. Standardisering Det kan umiddelbart virke forvirrende, at et ginkgo-præparat med betydeligt mindre ekstrakt kan have en bedre virkning, men ifølge de britiske forskere ligger forklaringen i det forhold, at det ikke er alle ekstrakter, der er standardiseret. Ginkgoekstrakt, der er standardiseret, kan garantere, at indholdet af de to aktivstoffer (ginkgoflavonglycosider og terpenlaktoner) er nøjagtig det samme fra tablet til tablet. Ginkgo-ekstrakt, der ikke er standardiseret, er i realiteten værdiløs.

Bedre livskvalitet Ældre mennesker, som tager ginkgo biloba-tilskud, oplever relativt hurtigt, hvordan deres hukommelse får et løft, og de får lettere ved at koncentrere sig. Der er tilmed andre fordele ved en forbedret blodforsyning til hovedet. For eksempel kan det i nogle tilfælde mindske tilbøjeligheden til svimmelhed og hovedepine, og nogle mennesker med tinnitus (øresusen) erfarer, at den mere eller mindre konstante støjplage aftager og i enkelte tilfælde helt ophører. Det har selvsagt en positiv indvirkning på livskvaliteten hos disse individer.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 53


Celler e

Af Rikke Agersted, Biopat, Phytoterapeut og shamanistisk healer

HEDE- OG

SVEDETURE? At være i overgangsalderen kan opleves meget forskelligt, og tegnene kan være mange. Men det er specielt svedtendensen, de fleste kender og finder ubehageligt. Tre ud af fire kvinder oplever gener i overgangsalderen, og en meget stor procentdel oplever gener i en sådan grad, at det påvirker deres hverdag negativt. Men viste du, at der findes en simpel og helt naturlig hjælp?

De mest brugte præparater er naturserien Chello

Chello findes i tre forskellige varianter, så der findes en variant, der passer netop til dig – Chello Classic, Chello Forte eller Chello Forte med D-vitamin. Spørg evt. din helsevejleder, der hvor du handler, hvilken variant der passer bedst til dig. Læs mere om Chello varianterne på www.mezina.dk eller ring til en af vores helsevejledere på telefon 75 18 16 11.

Hvis du er i overgangsalderen, er det en god idé at: • Holde soveværelset koldt • Dyrke motion og træne kroppen til at skille sig af med varmen • Være bevidst omkring kosten og holde øje med, om bestemte madvarer udløser hedeture. • Tage et tilskud D-vitamin (Kolos) for at styrke knoglerne og spise fede fisk* • Spare på kaffe og alkohol, så kalkindholdet i knoglerne ikke reduceres unødigt * Tager du Chello Forte + D-vitamin, bør du ikke tage Kolos. Varianten indeholder nemlig D-vitamin.

Chello produkterne kan købes i helsekostforretninger, hos Matas eller på Apoteket.

Mineralet magnesium indgår i mange fundamentale processer på celleplan, hvor det styrer energiomsætningen, kalkoptagelsen, forskellige hormonbindinger samt iontransporten gennem cellemembranerne. Magnesiummangel kan blandt andet være medvirkende til udviklingen af migræne, PMS, osteoporose og type 2-diabetes. Magnesiummangel Det påstås, at omkring halvdelen af befolkningen i den vestlige verden er i underskud af magnesium grundet den meget forarbejdede kost og det store indtag af færdigretter og fastfood, som ikke indeholder nævneværdige mængder af det vigtige mineral. Derudover kan nyresygdomme, mave-tarmsygdomme, alkoholisme og langvarig behandling med vanddrivende medicin udløse magnesiummangel. Symptomer Typiske mangelsymptomer er muskelkramper og herunder ofte lægkramper. Muskelforstyrrelser, svimmelhed, hjertebesvær, hjerterytmeforstyrrelser, træthed, kvalme og appetitløshed, nervøsitet, PMS samt kolesterolproblemer er andre almindelige symptomer. PMS og magnesium Kvinder, som lider af den type PMS, hvor de har stor trang til søde sager og ofte også for meget mad i det hele taget, lider tilsyneladende af magnesiummangel og vil opleve en stor bedring ved et indtag af magnesium i kombination med B6, som er nødvendigt for mineralets virkning. PMS skyldes en ubalance i hormonerne, hvor der er for lidt progesteron og for meget østrogen i perioden op til menstruationen. Symptomer på progesteronmangel er koncentrationsbesvær, oppustethed, nervøsitet, depression, irritabilitet, vægtforøgelse, formindsket eller kraftig blødning, menstruationskramper, nedsat sexlyst, kortere menstruationscyklus, akne, ømme bryster og godartede brystknuder. Magnesium hjælper blandt andet, fordi det indgår i dannelsen af de gode prostaglandiner, som afhjælper kramper i livmoderen, de psykiske PMS-symptomer samt væskeophobninger. 500 – 600 mg magnesium og 100 mg B6 vitamin sammen med et multi B-vitaminprodukt som Multi B fra Biosym er en effektiv behandling, da B-vitaminerne har brug for hinanden i optagelsen.


rne elsker magnesium Menstruationsmigræne The National Headache Foundation har konstateret, at kvinder, der lider af migræne før eller efter menses, har en ubalance i østrogenproduktionen. Kvalme og irritabilitet samt en øget psykisk følsomhed er desuden typiske symptomer i denne form for PMS. Magnesium er vigtigt for en sund nervefunktion og The National Migraine Association anbefaler 400 mg magnesium dagligt i kombination med 100 mg B6 vitamin for at undgå migræneanfaldene. B6 vitamin spiller en rolle i omdannelsen af aminosyren tryptofan til brugbart B3-vitamin. Omdannelsen er med til at vedligeholde hormonbalancen, og selvom B6 ikke normalt bruges til at behandle migræne, har man alligevel konstateret, at kombinationen af B6 og magnesium har en effekt på PMS relateret migræne. Vigtig for insulins virkning En stor analyse af 13 forskellige observationsstudier viser, at mennesker med et indtag af magnesium kontra personer med et lavt indtag har en langt lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes. Magnesium påvirker insulins virkning på cellerne og dermed også omsætningen af glucose til energi. Forskerne konkluderede desuden, at børn og unge med et lavt magnesiumindhold i blodet har en øget risiko for at udvikle insulinresistens. Der er altså mange gode grunde til at spise en magnesiumrig kost og tage et tilskud, hvis der er indikerede grunde herfor. Letoptagelig magnesium Vitaminer og mineraler bør altid tages i en letoptagelig form, da kroppen i så fald bedre kan udnytte dem. Magnesium +300 fra Biosym er et kvalitetsprodukt indeholdende Magnesiumpidolat og Magnesiumoxid, som let kan udnyttes i kroppen. Produktet er desuden registreret hos The Vegan Society, som gør det velegnet til vegetarer og veganere.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 55


Bange

Af Bjørn Falck Madsen

for svineinfluenza?

De færreste ved, hvor vigtigt stoffet selen er, når det gælder kroppens forsvar mod forskellige influenza-typer. Sandsynligheden for at blive smittet med den frygtede svineinfluenza A (H1N1) er nok ikke så stor i denne del af verden. Skulle du være uheldig, er risikoen for at dø af denne influenza-type betydeligt højere, hvis du mangler selen, beretter mexicanske forskere. I 2009, hvor der var svineinfluenza-epidemi i Mexico, rekrutterede forskerne 40 patienter, som var smittet med H1N1. I alt otte af de 40 personer med konstateret H1N1 døde. Syv af disse havde lave selenværdier i blodet. Når virus muterer Er der virkelig en sammenhæng imellem selen-status og sårbarhed over for influenza? Meget tyder på det, og det bakkes yderligere op af spændende forskning, som den amerikanske forsker Melinda Beck præsenterede i 2000. Hun påviste, at mus med selenmangel blev ramt betydeligt hårdere af Coxsackie-virus, som normalt er harmløs og kun fremkalder influenza-lignende symptomer. Hos mus med selenmangel muterede denne virusform og fremkaldte potentielt dødelig betændelse i hjertemusklen (myocarditis). En af selens kendte effekter er netop at beskytte mod mutationer i kroppen. Dansk selengær I Danmark har vi et forholdsvist beskedent selen-indhold i kosten. Til gengæld har vi markeret os internationalt ved at stå bag udviklingen af en særlig medicinsk selengær (SelenoPrecise), der har en hidtil uset høj grad af optagelighed i kroppen. Pharma Nord, som er virksomheden bag selengæren, oplyser, at knap 90 % af selenindholdet i gæren bliver optaget i kroppen. Der er over 30 forskellige organiske selentyper i SelenoPrecise, som i øvrigt anvendes hyppigt til videnskabelige forsøg i ind- og udland på grund af den gode dokumentation.

56 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Danskere sætter rekord i kviksølv Ny rapport afslører, at danskere har mere kviksølv i blodet end andre europæere. Årsagen formodes at være vores relativt høje konsum af fisk. Danskere spiser relativt store mængder saltvandsfisk, og det er tilsyneladende årsagen til, at vi – ifølge den europæiske rapport DEMOCOPHES – har et højt indhold af kviksølv i blodet sammenlignet med andre europæere. Fisk indeholder nemlig giftige tungmetaller, herunder kviksølv, som i øvrigt anses for at være en af de absolut mest skadelige giftstoffer. Fisk indeholder dog også selen, som er tungmetal-antagonist, hvilket vil sige, at det neutraliserer eller modvirker tungmetaller som kviksølv og cadmium. Selen beskytter Kviksølv hæmmer kroppens dannelse af de vigtige selen-holdige proteiner (selenoproteiner), som er vigtige for blandt andet forplantning, immunforsvar, cellebeskyttelse og en række andre funktioner. Til gengæld binder selen sig til kviksølv og forhindrer derved tungmetallet i at udøve sin skadevirkning i kroppen. Det er svært at sige, hvor meget selen et voksent menneske skal indtage for at opnå en optimal grad af beskyttelse. For nogle år siden offentliggjorde britiske forskere en undersøgelse, der viste, at man skulle op på lidt over 100 mikrogram selen dagligt for effektivt at mætte selenoprotein-P, som er et af de mest kendte og betydningsfulde selenoproteiner.


Maximum EXTRA

13 vitaminer, 10 mineraler og ginseng Vitaminerne B1, B2, B6, niacin, biotin, B12 og pantotensyre og mineralerne magnesium, mangan, jern, calcium, jod og kobber bidrager blandt andet til

et normalt energistofskifte

Vitaminerne D og K og mineralerne calcium, magnesium, mangan og zink bidrager blandt andet til

at vedligeholde normale knogler

Vitaminerne A, B6, folsyre, B12, C og D og mineralerne jern, kobber, selen og zink bidrager blandt andet til

immunsystemets normale funktion D-vitamin og mineralerne calcium og magnesium bidrager blandt andet til

at vedligeholde en normal muskelfunktion Vitaminerne B1, B2, niacin, B6, biotin, B12 og C og mineralerne jod, kalium, kobber og magnesium bidrager blandt andet til

nervesystemets normale funktion Klik ind på www.maximumextra.dk og læs om alt det Maximum EXTRA yderligere kan gøre for din krops fysiologiske egenskaber.

Andre populære produkter fra Natur-Drogeriet STÆRK NYHED

Ipe Roxo er inderbark af Ipe Roxo træet og har været solgt af Natur-Drogeriet siden 1976. Ipe Roxo fås både i kapsler, dråber og som te med smag af bl.a. pebermynte og orange.

Activin er ekstrakt af vindruekerner, der er kendt i store dele af verden.

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER

Kinesisk Malurt har været solgt af Natur-Drogeriet siden 1995 og er så populært, at vi nu har udviklet nyheden Kinesisk Malurt ekstrakt. sund-forskning.dk - SOMMER 2013 57

Nydamsvej 13-15 · 8362 Hørning · forhandlere: t: 86 92 33 33 · www.natur-drogeriet.dk Natur-Drogeriets produkter findes hos autoriserede helsekostforretninger, Matas og apoteker.


Spørg eks Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Marianne palm

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@sund-forskning.dk

Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne og vi vil tilstræbe, at alle får direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.dk Hej Dion Jeg skal snart i gang med en 4 ugers lang sommerferie og har bestemt mig for at være god ved min krop. Spise sundt, masser af træning og så gå i gang med en udrensning af kroppen. Hvad anbefaler du? Jeg har diagnosen ”fedtlever” i mild grad, grundet overvægt, men er ikke i medicinsk behandling. Skal tænke over min levemåde - ellers fejler jeg ikke noget. Hilsen Tina Hej Tina Årsagen til fedtlever skyldes normalt overvægt, for stor alkoholindtagelse eller sukkersyge. Levercellerne kan fungere som depot for fedt på samme måde som fedtceller andre steder i kroppen. Du har sikkert fået at vide, at fed mad og alkohol er rigtigt dårligt for dig, så et vægttab og ingen alkohol i en periode ville give gode resultater. Træning er godt for dig, kondition som styrketræning. Til at støtte din lever vil jeg anbefale Active Liver fra New Nordic, fordi det: 1 øger lever og galdefunktion 2 stimulerer fedtforbrændingen 3 støtter kroppens daglige udrensning 4 giver hjælp til en god fordøjelse 5 hjælper dem, som spiser fedtholdigt mad og lidt proteinholdigt

TID FOR RENS

Tag en udrensnings-kur en til to gange om året – og rens kroppen for ophobede affaldsstoffer.

58 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

Der findes mange kure, som udrenser kroppen. Fx BioDrain, ligeledes fra New Nordic, som indeholder urter, eller Detox-Kit fra Heel, som er homøopatiske miksturer. Begge giver en effektiv udrensning. Jeg anbefaler også zoneterapi i stor grad. En 5000 år gammel kinesisk terapiform, der i slutningen af 1960’erne for alvor kom til Danmark. Med tryk under fødderne stimuleres kroppens udrensnings-organer. Affaldsstofferne, som ophobes i kroppen, udskilles derefter ved toiletbesøg eller igennem sveden. Det er normalt, at der kommer en kraftigere lugt fra begge dele, men den aftager igen. Zoneterapi skal gives forsigtigt ved graviditet samt nogle sygdomme, men overlad trygt dine fødder til en kyndig zoneterapeut, så du kan blive udrenset. Husk at drikke masser af vand efter behandlingen – men også til daglig. Nyd din sommerferie, og glæd dig til at mærke den fornyede energi, du vil få efter en udrensning. Dion


sperterne Irene Hage

Torunn Laksafoss

Læge

Cand. scient. biokemi,

biopat og naturopath ibm irene.hage@sund-forskning.dk

torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Henrik Dilling

Psykoterapeut, SQ coach, Tanke felt terapeut og biopat tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Zoneterapeutuddannelse til ’krisepris’ CASU har siden 1990 uddannet RAB godkendte zoneterapeuter. Vi tager det seriøst at undervise, og kvalitet og faglighed har altid været vort varemærke. Du kan blive optaget i FDZ efter den 2 årige uddannelse. Kære Bettinna Hjælp til flad mave inden ferien, tak. Jeg er så misundelig på de kvinder, der bare har en flad mave. Jeg er 170 cm høj og vejer 68 kg. Så det er ikke fordi, jeg er meget tyk. Ved godt, at jeg måske skulle smide 5-6 kg. Men andre kvinder kan også være en smule overvægtige, og så buler deres mave alligevel ikke? Kan du hjælpe mig? Jep, det kan du tro. Læg dig på ryggen med fødderne i gulvet. Tryk 3 fingerspidser ned i underlivet lige inden for kønsbenet. Hold dem nede, og læg mærke til, hvad der sker under dine fingre, når du løfter hovedet op? Ja, mavemusklerne løftede sig også. Det må de ikke. Hold igen fingrene nede i maven, spænd i bækkenbunden på en indånding, hold spændingen og pres navlen ned mod rygsøjlen på udåndingen, som foregår ved at presse luften ud mellem fortænderne, som når du siger ”scheee” til et barn, der skal være stille. Hold så navlen nede, samtidig med at du løfter hovedet på ud, bliver oppe og holder pause på ind, ned på ud - og pause på ind igen, inden du løfter på ny. Efterhånden kan du løfte lidt af kroppen med, så du på den måde får en stærkere og stærkere mave. Lav ikke flere i træk, end du kan holde mavemusklerne nede, når du arbejder. God førnøjelse. Bettinna

Vi kan tilbyde et spændende sammensat studieforløb med moduler i: • Zoneterapi grundkursus • Meridianlære • Udvidet zoneterapi, hvor man lærer at arbejde ud fra meridianlæren • Psykologi, kommunikation, ernæring, vitaminer/mineraler, Bach Blomsterremedier • Klinikdrift, supervision, praktikophold på klinik m.m. • 360 timer til krisepris. Pt. 35.000 kr., som beta- les i rater á 1.100 kr. hver mdr. Hertil eksamens- gebyr på 1.150 kr. • Herudover skal man deltage i et anatomi/fysio- logi/sygdomslære kursus, som betales særskilt. CASUs Hold 19 starter i København i september. Kontakt os for infomøder på mail@casu.dk, læs mere om os på www.casu.dk, eller ring på 4640 6422.

CASU uddanner også Registrerede Bachterapeuter.

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 59


Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Marianne palm

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

Kære Torunn Jeg nyder min kaffe hver dag, men ønsker at vide, om der er andre gavnlige effekter end bare smagen? Mvh. Eyvind Kære Eyvind Kaffe er uden tvivl en meget udbredt stimulans, hvilket vil sige, at lidt er godt og for meget kan blive usundt. Rent biokemisk er der gavnlige effekter at hente, især hvis du holder dig på 3 krus á ca. 2,5 dl spredt ud over dagen. Denne dosis vil svare til ca. 150 mg koffein pr. krus, nok til at give en hurtig opkvikkende virkning, der kan vare i 2-3 timer. Bliver forbruget for højt, dvs. over 500 mg/døgn, vil du nærmere mærke de negative effekter - alt efter, hvor meget du indtager. Et par fordele ved at drikke kaffe med måde: • Halverer risikoen for udvikling af kræft i mund og svælg • Øger følelsen af at være parat og mere klar i hovedet • Virker opkvikkende, hvis du er lidt træt • Stimulerer hukommelsen

Body Balance Pilates instruktør Danmarks eneste holistiske 1-årige uddannelse! V/ Bettinna Laxholm Delfs For dig som ønsker at gøre noget godt for dig selv og andre. • Du bliver ”klædt på” til det at være instruktør • Du lærer Body Balance OG Pilates • Du lærer herudover om afspænding, stræk, musik, programlægning, kost og selvudvikling Se mere om priser, betingelser og forudsætninger samt referencer på www.livingacademy.com eller ring 4615 1790

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@sund-forskning.dk

• Øger mængden af dopamin i hjernen og modvirker svag depression • Kan forebygge udvikling af diabetes Kaffe i for høje mængder: • Virker sløvende • Danner afhængighed af koffein • Kan påvirke et i forvejen for højt blodtryk • Irriterer maveslimhinden • Neurologiske effekter som søvnbesvær samt uro i kroppen

Er der nogen, som skal være obs på mængden af kaffe? Ja, diabetikere kan opleve, at blodsukkeret påvirkes. Andre kan få angstsymptomer og sågar allergisymptomer som fx eksem. Ønsker du kaffe med lavt indhold af koffein, skal du vælge espresso. Den indeholder mindre koffein end filterkaffe, men den største forskel er nu, at espressokoppen er noget mindre i størrelse end et helt krus. Og så er der naturligvis dekaffineret kaffe, der er et kapitel for sig. I øvrigt bør du vælge filterkaffe, hvis du vil have en mere positiv effekt på dit kolesteroltal. Kilder: BE Statland et TJ Demas (1980) Am J Clin Pathol; 73(3):390-3 www.energyfiend.com

FÅ MERE OVERSKUD I HVERDAGEN! BLIV GUIDET GENNEM DIN KROPS BEHOV OG FÅ KLAR BESKED OM SYGDOMSFOREBYGGELSE OG KOST. FÅ ET BEDRE HELBRED OG STØRRE SEXLYST.

Living Academy ApS Kongevejs Centret 6 2970 Hørsholm

lindhardtogringhof.dk | facebook.com/lindhardtogringhof.dk

60 sund-forskning.dk - SOMMER 2013


Irene Hage

Torunn Laksafoss

Læge

Cand. scient. biokemi,

biopat og naturopath ibm irene.hage@sund-forskning.dk

torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Hej Irene Er der mon noget, jeg kan gøre ved denne tilstand? Jeg synes ikke, at jeg har hørt så meget om det før, og jeg kan ikke finde så meget information om det nogen steder. Sagen er, at jeg næsten hver nat vågner og er hamrende sulten. Ja, selv om jeg har spist et godt aftensmåltid. Jeg er så sulten og kan ikke sove og ligger nogle nætter i flere timer og kan ikke falde til ro. Til sidst giver jeg efter og står op og spiser noget, som regel en skive rugbrød med ost eller rester fra aftensmåltidet. Resultatet er, at så kan jeg sove derefter. Det er da mærkeligt, og desværre gør det, at jeg har svært ved at tabe mig. For tiden prøver jeg at holde en diæt om dagen - og styrer mig - men om natten spiser jeg mig tyk igen. Øv. Jeg er ellers sund og rask, bortset fra at jeg har lidt forhøjet blodtryk, som bliver styret af noget blodtrykssænkende medicin, men ellers tager jeg ikke andet medicin. Har du/I nogle gode råd. Natuglen Hej Natugle Det er alligevel ikke så ukendt, det du fortæller med at være skrupsulten om natten, selvom man har spist om dagen. På engelsk er der et navn ”night eating syndrome”, men jeg har ikke hørt, at man har et navn på dansk. Uheldigvis så har du ret i, at så tager man lettere på og har sværere ved at tabe sig, når man sådan spiser uden for de almindelige tider. Hvad det skyldes, ved man ikke helt, der er ikke lavet større undersøgelser, men den bedste forklaring er, at man har vendt om på døgnrytmen mht. kalorieindtagelse. Helt kort sagt: Man spiser for lidt (eller forkert) om dagen og skal have det indhentet om natten. Om natten er ens blodsukker blevet for lavt, og derfor vågner man og er sulten. I en større sammenhæng kan det skyldes, at du er ved at have metabolsk syndrom, også kaldet insulinresistens eller præ-diabetes. Dette er en tilstand, hvor man har svingende blodsukker, forhøjet blodtryk og har lettere ved at tage på i vægt. I første omgang er behandlingen, at du skal sørge for altid at spise 3 gode måltider til faste tider, og at du får nok protein og de rigtige fedtstoffer (olivenolie, smør, kokosolie, lidt fiskeolie og evt. hørfrøolie) i løbet af dagen - og ingen hurtige kulhydrater. Dette vil stabilisere dit blodsukker. Det er også vigtigt, at du bevæger dig 3-4 gange om ugen. En gåtur, en cykeltur eller en tur til et fitness center. Vigtigt er det også, at du har en fast dagrytme mht. måltider, arbejde og sengetider - og hold dig i et mere stille tempo om aftenen, indtil du lægger dig. Stress kan også gøre, at du vågner og ikke kan sove, og kroppen vil have noget at ”trøste” sig med for at blive beroliget.

Henrik Dilling

Psykoterapeut, SQ coach, Tanke felt terapeut og biopat tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Hej Rikke Jeg er en hestepige på 16 år. Min mor har hørt, at man kan få akupunktur mod myggestik. Jeg synes, det lyder langt ude, så nu spørger jeg dig? Jeg får rigtig mange myggestik, når jeg rider i skoven om sommeren, så det ville da være dejligt, hvis du kunne hjælpe. Kh. Maria Kære Maria Tak for dit spørgsmål. Ja, det lyder skørt, men det er faktisk sandt. Rigtig mange har glæde af en årlig behandling i forsommeren for at nedsætte generne af myggestik. En akupunkturbehandling kan ikke gøre, at du slet ikke får myggestik, men er du en af dem, der er modtagelig for denne behandling, får du færre stik, og dem du får hæver ikke op og klør ikke. Behandlingen består af to behandlinger inden for en uge. Der sættes kun to nåle, en i hver fod, og der sættes strøm til nålene. Bare rolig, det gør ikke ondt, det føles som en summen i anklen. Kineserne siger, at behandlingen vender blodstrømmen, men det skal ikke forstås bogstaveligt. Nyren er i den taoistiske forståelse blandt andet med til at regulere hvide og røde blodlegemer. Punktet, nyre 6, som er det benyttede punkt, er med til at styrke yin i kroppen. Det vil sige, at det køler blodet og dermed kroppen. Myggestik skal ses som varme, de er røde, klør og hæver op, så ved at behandle dette punkt køler vi blodet og dine myggestik, så de ikke klør og hæver op. God sommer Hilsner Rikke Godthjælp

Hilsen Irene

sund-forskning.dk - SOMMER 2013 61


Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Marianne palm

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

Kære Henrik I min familie er der desværre mange tilfælde af kræft. Min mormor og moster er begge døde af brystkræft, og min morfar døde af lungekræft. På min fars side af familien er der tilfælde af tyktarmskræft, prostatakræft og lungekræft. Hvad kan jeg gøre for ikke at udvikle kræft? Jeg er 32 år gammel, jeg har to børn og en mand, som jeg har tænkt mig at blive gammel sammen med. Kærlig hilsen Hanne

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@sund-forskning.dk

Kære Hanne Tak for dit spørgsmål, som er særdeles vigtigt, både for dig og for tusindvis af danskere. Du er muligvis genetisk disponeret for at få kræft, men det er ikke det samme som at få sygdommen. Din livsførelse er afgørende. Undersøg, hvordan de i din familie, som fik kræft, levede eller lever, og hvordan din livsførelse ligner deres, og hvordan den adskiller sig. Det gælder særligt kost og stimulansvaner, men også psyko-sociale forhold. Jeg vil foreslå dig, at du sørger for at spise masser af friske økologiske grøntsager, særligt de mørkegrønne og dem fra kålfamilien - de indeholder næringsstoffer, som virker kræftforebyggende. Spis 2-3 stykker øko-frugt dagligt, heraf ét æble, spis også kernerne, som indeholder B17; det virker kræftforebyggende. Begræns forbruget af kød og fisk samt mælkeprodukter og ost. Vælg grove kornprodukter. Undgå tobaksrøg og luftforurening. Begræns forbruget af kaffe, alkohol og medicin. Tag multivitaminer og mineraler af bedste kvalitet, samt specifikke tilskud af D-vitamin (i alt 100 mikrogram) og selen (optimalt 200 mikrogram). Motion har også en kræftforebyggende virkning. Og sidst, men ikke mindst, ryd op i traumer og negative mønstre, frygt og angst. Hav fokus på alt, som gør, at du forbliver RASK og SUND. Hilsen Henrik

De samme følelser – forskellige ansigtsudtryk Kvinder har mange udtryk Det engelske forfatterpar Allan & Barbara Pease skriver i bogen ”Hvorfor mænd ikke hører efter & hvorfor kvinder ikke kan læse kort” om forskellen på mænd og kvinders ansigtsudtryk, når de lytter til en anden person. De siger, at kvinder, der lytter i 10 sekunder til en anden, typisk vil udvise 6 forskellige ansigtsudtryk. Kvindens ansigt vil afspejle, at hun har samme følelser, som den der taler, og inden for 10 sekunder vise følelser som eksempelvis sorg, overraskelse, vrede, glæde, frygt og begær. Når kvinden lytter, forstår hun meningen med det, den talende siger, på grund af dennes kropsprog og intonation

62 sund-forskning.dk - SOMMER 2013

af Hanne Hæsum

Mænd har stenansigt Det forholder sig anderledes med mænd. Mænd ”lytter som statuer”. Hvis de får samme historie fortalt, vil man som regel kun kunne se ét ansigtsudtryk hos manden. Det interessante er, at selv om manden ikke med sit ansigt viser, at han - ligesom kvinden - afspejler og mærker de samme følelser hos den talende, så viser hjernescanningerne, at mændene føler lige så meget som kvinderne. De undlader bare at vise det. Det overraskende er nok ikke, at mænd har stenansigt, når de lytter. Det har kvinder ofte tolket som ligegyldighed. Det overraskende er måske for kvinder, at mænd faktisk føler ligesom de selv. Ifølge forfatterne er der for mændene tale om rester fra en tid, hvor mænd var jægere, og hvor det var nødvendigt ikke at afsløre frygt og svaghed.


Irene Hage

Torunn Laksafoss

Læge

Cand. scient. biokemi,

Henrik Dilling

Psykoterapeut, SQ coach, Tanke felt terapeut og biopat tlf: 2826 0398

biopat og naturopath ibm irene.hage@sund-forskning.dk

torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

henrik.dilling@sund-forskning.dk

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Der ER mere luksus i at give end i at modtage af Hanne Hæsum

Psykologer fra Canada peger i en ny undersøgelse på, at mennesker verden over finder det mere personligt givende at bruge penge på andre end på sig selv. Dette gælder også for folk, der bor i fattige lande. Forskerne tager undersøgelsen som udtryk for, at den psykologiske belønning, man oplever ved at give, er en universel og dybt forankret del af menneskets natur, som dukker op i forskellige økonomiske og kulturelle sammenhænge. Det synes at være udbredt, at der er en slags ”varm glød” omkring det at spendere på andre. I 2006-2008 i Gallup World Poll foretaget i 136 lande fandt man i 120 af landene en positiv sammenhæng mellem trivsel og det at give. Næsten 235.000 mennesker - med en gennemsnitsalder på 39 - blev spurgt. Lignende resultater blev fundet i en mindre undersøgelse i Indien. Forskerne gennemførte også et eksperiment med mere end 200 universitetsstuderende i Canada og Sydafrika, som fik nogle penge med besked på at købe en slikpose, enten til dem selv eller til børn på et nærliggende hospital. De studerende, der købte slik til et sygt barn, havde efterfølgende et højere niveau af trivsel end de andre. Forskerne mener, at de følelsesmæssige fordele, som folk oplever, når de hjælper andre, bidrager til at opmuntre generøs adfærd, der på lang sigt - og ud fra et evolutionært perspektiv - er til gavn for menneskets overlevelse. Hej Bettina Jeg har de sidste 10 år haft tilbagevendende smerter hen over min lænd. Der er ikke noget at se på røntgen, og indimellem har jeg det også ok. Har fået flere behandlinger hos en fys, men det hjælper ikke på sigt. Selvfølgelig kommer smerterne altid på de mest ubelejlige tidspunkter. Har du en ide om, hvad dette kan skyldes? Ja, det har jeg, og der kan være flere. Min grundtese er, at det er årsagen, man skal arbejde med, og ikke kun symptomerne. Først skal du være opmærksom på, om du står i overstrakte knæ med mest på hælene. Det er en holdning, der helt sikkert vil give lænde- og nakkesmerter på et tidspunkt. Så frem og stå på forfoden, som når du står i et par alpinstøvler. Så er der den mentale side. Nogle spænder op i skuldrene, når de er stressede, andre i muskelen, hofteledsbøjeren, som ligger på forsiden af lændesøjlen og hæfter på indersiden af lårbensknoglen. Når den er for stram, trækker den lændehvirvlerne sammen, som igen trykker på spinalnerverne, og det gør av. Så jeg vil anbefale dig min DVD ”Det Rene Liv”, hvor der arbejdes med holdning eller Yin Yoga, hvor der kun arbejdes med stræk a 3-8 minutters varighed. God fornøjelse. Bettinna sund-forskning.dk - SOMMER 2013 63


nd, motion og myter Mæ En bog til mænd – skrevet af en mand!

Bogmarkedet bugner af fitness-, kost- og coachingbøger, som dog alle har et til fælles: De er skrevet af kvinder til kvinder. Mænd, motion og myter er skrevet til mænd – af en mand, så her får du Torben Bremanns bud på, hvad der skal til for at få mænd i gang. Torben Bremann har fået sat gang i hundredvis af mænd, som han har vejledt gennem årene, og bogen tager derfor udgangspunkt i egne erfaringer. Bogen indeholder masser af forslag og tips til livsstilsomlæggelse, mad og motion, og hvordan du overhovedet kommer i gang. Torben Bremann (f. 1960) driver egen klinik med speciale i idrætsskader og problemer i bevægeapparatet. Han er samtidig leder af et trænings- og genoptræningscenter, hvor han træner, coacher og vejleder klienter i forskellige forløb. Han er afspændingspædagog, specialist i anatomi og bevægelsesanalyse og har studeret medicin, idræt og ernæring. Han er også uddannet i traditionel kinesisk medicin og forfatter til en række andre bøger, herunder Tai Chi Chuan (2003), Qi Gong – en tilstand af vågen opmærksomhed (2008), Hans og Bjerget (2009), Overfladeanatomi – et funktionelt billedatlas (2011). Han har endvidere oversat og fungeret som faglig konsulent på flere bøger om fysisk træning og kinesisk medicin samt ernæring. Bogen er på 183 sider og koster 249 kr. plus forsendelse 40 kr., i alt 289 kr. Beløbet indbetales på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”MMM” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

Sundhedshåndbogen

Sundhedshåndbogen af Marianne Palm og Pernille Lund.

Sundhedshåndbogen er din nøgle til et godt helbred, mere energi og vitalitet. Test dig selv og find frem til dine helt personlige behov. Det får du med: Skemaer til test af kost-, levevaner og stofskifte. Udførlige oversigter over kostterapier og – tilskud, fedtstoffer, kulhydrater, proteiner, mineraler og lægeurter. Behandlingsnøgle over de mest udbredte lidelser, som du selv kan afhjælpe. Bogen indeholder en guldgrube af information for det sundhedsbevidste menneske, der ønsker selv at gøre en forskel. Marianne Palm og Pernille Lund er begge bl.a. biopater og naturopather. De deler ud af deres enorme viden og de erfaringer, de har oparbejdet gennem 30 år i naturmedicinens tjeneste. Bogen er på 328 sider og koster 249 kr. plus forsendelse 40 kr., i alt 289 kr. Beløbet indbetales på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”HÅNDBOGEN” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

Lev sundt med vitaminer og mineraler NU er Henrik Dillings bog om vitaminer og mineraler udkommet i en ny og opdateret udgave til alle, der gerne vil vide, hvilke vitaminer og mineraler kroppen har brug for – og sikre sig, at de får dem i høje nok doser. Bogen indeholder bl.a.: • Grundig gennemgang af alle vitaminer, mineraler, fedtstoffer og antioxidanter • Tests, hvor du kan tjekke din egen krops tilstand • Råd om, hvad du skal spise, og hvordan du skal tilberede det for at få de vitaminer og mineraler, du har brug for • Anvisninger på, hvordan du forebygger dagligdags sygdomme og de store livsstilssygdomme. Henrik Dilling kender du måske allerede fra hans faste spalter i sund-forskning.dk eller som biopat, psykoterapeut og coach. Bogen er på 272 sider og koster 249 kr. plus forsendelse på 48 kr., i alt 297 kr. Beløbet indbetales på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”LEV SUNDT” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

Ny Effektiv Naturhelbredelse Erik Kirchheiner skrev mange fremragende bøger. Ny Effektiv Naturhelbredelse i to bind var hans mesterværk med alle relevante oplysninger om vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer samt grundig gennemgang af de mest almindelige sygdomme. Emnerne er mange, og ud over en særdeles grundig gennemgang af de mest kendte vitaminer og mineraler kan du komme helt tæt på en stribe af urter og krydderier, brugen af aminosyrer, og hvordan Erik Kirchheiner med sin skarpe pen anskuer sygdomme og problemer som hyperaktivitet hos børn, hjerte- og karlidelser, gigt, akne, fibromyalgi, alkoholisme eller PMS. For blot at nævne ganske få aktuelle emner. Ny Effektiv Naturhelbredelse, bind 1 og 2, kan nu købes for kr. 250 (paperback, førpris kr. 675) plus forsendelse kr. 85, i alt kr. 335. Beløbet indbetales på reg.nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”NY EFF” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedr. betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk.

En ærlig bog om angst

ANGST - TÆT PÅ!

Bogen giver et fantastisk indblik i, hvordan det er at blive ramt af en psykisk lidelse. Og hvordan man kan vende svaghed til styrke. Der er masser af inspiration både for mennesker, der selv har været berørt af – eller stadig er ramt af angst. Og for alle andre. Vi har nemlig alle brug for at blive mindet om det, der er Dions motto: Du lever kun en gang, men lever du rigtigt, er en gang nok. Dion Knudsen er biopat, zoneterapeut, fitnessinstruktør og nu også forfatter. Bogen koster 249 kr. plus forsendelse 30 kr. Bogen kan bestilles ved at indbetale kr. 279 på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”ANGST” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

64 sund-forskning.dk - SOMMER 2013


Godthjælp kurser The art of balancing the body

unik kombination

Rikke Godthjælp

LactoLady

- til beskyttelse af de nedre urinveje Indeholder tranebær og mælkesyrebakterier. Proanthocyanidiner som findes i tranebær kan være medvirkende til beskyttelse af de nedre urinveje.

Kursus i øre-akupunktur – et stærkt redskab

Ved hjælp af øre-akupunktur / auriculoterapi benytter vi ørets mikrosystem effektivt. Kurset giver en grundig basisviden, indblik i forskellige behandlingsteknikker samt masser af praktisk erfaring. Tid og sted:

August og september 2013 i København

Kursus i posturologi – genopretning for krop og psyke

Posturologisk behandling foregår ved hjælp af øreakupunktur, indlægssåler samt afspænding af og genoptræning af øje – og kæbemuskulatur. Kurset giver dig et helt særligt indblik i hvordan, hjerne og krop samarbejder. Behandling med posturologiske redskaber genskaber kroppens naturlige balance.

Tranebær

Mælkesyrebakterier

Dagsdosis (2 tabletter): Tranebærekstrakt 800 mg - svarende til 20 gr. tranebær heraf 36 mg proanthocyanidiner

Lactobacillus acidophilus Lactobacillus casei Lactobacillus rhamnosus Bifidobacterium longum

Tid og sted:

Oktober 2013 i Århus og marts 2014 København

Se mere på godthjaelp.dk eller ring 25 11 45 41

Balancen i dit liv

Kan købes på Apoteket, Matas og Helsekostbutikker

actoLady_Sund_forskning.indd 1

Rikke Godthjælp er Akupunktør, Posturolog, Auriculoterapeut & Auriculomediciner, Zoneterapeut

10-01-2013 15:38:49 Kursus_annonce_sundForsning_juni13.indd 1

26/04/13


ANNONCE

FEDT I LEVEREN

Lever du livet fuldt ud? A

Modelfoto

Fedt lagret i din lever påvirker dit velbefindende! Leverfunktionen er meget vigtig for en sund og velfungerende krop. Leveren spiller en vigtig rolle i reguleringen af kroppens stofskifte, og i udskillelsen afffaldsstoffer. flejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt. Og så længe det er mindre end 10 %, er det ikke en sygdom. Det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Træthed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet.

En anden vigtig faktor : leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33 % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15 %.

Nyder du livet lidt for meget ?

Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksomheden New Nordic, der har opfundet den nye tablet baseret på naturlige urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. En tablet om dagen er nok.

Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og artiskok ekstrakter, som støtter nedbrydningen af fedt i tarmene og fremmer fordøjelsen. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion. Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever. Men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde.

5 UDVALGTE FORDELE VED ACTIVE LIVER 1. 2. 3. 4. 5.

Marietidsel understøtter din lever- og galde-funktion Artiskok støtter nedbrydningen af fedt i tarmene Cholin bidrager til en normal leverfunktion Let at tage. Bare én tablet om dagen. Produceret i Sverige

Daglig helsepille til leveren

Hvor kan Active Liver købes Active Liver kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsebutikker. Active Liver kan også bestilles på apoteket og på Det gode råd gør forskellen www.newnordic.dk, hvor den bliver sendt lige til din dør. Har du www.matas.dk spørgsmål, så ring til producenten New Nordic på 46 33 76 00.

Det gode råd gør forskellen

KIRSTEN HAVDE DE TYPISKE TEGN Mod elfo to

Overvægt, oppustethed, langsom fordøjelse, træthed og “svampet” rød hud. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver. – Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. Jeg tager nu en Active Liver tablet hver dag sammen

med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er forbløffende.


Konkurrence

Vind dit helt eget husapotek i olier!

Du har nu chancen for at vinde en lækkert sæt af olier, der kan blive familiens nye husapotek. Du kan læse om olierne på s. XX , og de har en samlet værdi af 550 kr. Er du blandt en af de ti heldige vindere, får du direkte besked. Svar på spørgsmålet, og send dit svar til konkurrence@sund-forskning.dk. Du kan også sende en konvolut, hvor du skriver svaret på bagsiden sammen med navn og adresse. Send kuverten til DOThouse media group, Carl Jacobsensvej 20, opgang 20, 2.sal, 2500 Valby. Vi trækker lod blandt de rigtige svar d.1.august 2013 (gælder kun i Danmark)

Svar på spørgsmålet: Er Mandelolie god til alle hudtyper?

Du kan læse mere om Rømers olier i artiklen ”Lav dit eget husapotek af olier”.

kurser

Skolen for Psykoterapi og SQ coaching House of Awareness Ny uddannelse - modulopbygget, bestem dit eget tempo - betal kun kr. 2000 pr. kursus - kurserne kan også tages som supplement til anden uddannelse Start på uddannelsen når det passer dig. Ved tilmelding til PBS betaler du kun kr. 1000 pr. måned. Prisen er så kr. 39.500. (Normalpris er kr. 49.400). Øvrige lærere på skolen er naturopath, psykoterapeut og daglig leder af sund-forskning.dk, Marianne Palm og coach Annika Dilling samt gæstelærere. På uddannelsen lærer du bl.a. psykoterapi, SQ coaching, tankefeltterapi, rebirthing og kreativ terapi. Diplom som psykoterapeut og coach forudsætter deltagelse på alle kurser samt selvstudie og deleksamener, men det hele kan foregå i dit tempo. Læs meget mere på hjemmesiden og download folder. www.houseofawareness.dk og www. biologisk-medicin.dk Kontakt Henrik på tlf. 28 26 03 98 eller skriv til henrik.dilling@sund-forskning.dk.

Skolens grundlægger Henrik Dilling arbejder på 30. år med biopati, helhedsforståelse, psykoterapi og SQ coaching

Uddannelse til biopat & naturopath ibm? For næsten ingen penge – så længe der er finanskrise.

Før min. 65.000 kr. NU 35.999 kr. Betal over PBS med 1000 kr. pr. måned Alternativ sygdomslære, ernæringsterapi, regulering med bl.a. planteterapi og enkel homøopati, immun- og symbioseterapi, klientpsykologi, praktikkurser. Individuel undervisning over mail mellem kurserne. (Anatomi, fysiologi og sygdomslære studeres og betales særskilt). RAB-godkendt. Læs om det store samarbejde med Urteskolen og Skolen for Psykoterapi! Sammensæt et kursusforløb på kryds og på tværs af alle de fag, du har lyst til!

Gå i gang, når du har lyst og tid. Uddannelsen er normeret til to til tre år, men du bestemmer selv dit tempo. Se mere på www.biologisk-medicin.dk. Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk eller ring på 22 79 44 14. (faglig leder og redaktør af sund-forskning.dk) sund-forskning.dk - SOMMER 2013 67


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv resultatet af mere end 20 års forskning og produktudvikling og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_produkt_SundForskning_0113_210x297

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning.dk sommer 2013  

- Fokus på din vægt, på den fede måde - Masser af tips til en sund sommer - Lav dit eget husapotek af olier - Den lette vej til bedre hukomm...

sund-forskning.dk sommer 2013  

- Fokus på din vægt, på den fede måde - Masser af tips til en sund sommer - Lav dit eget husapotek af olier - Den lette vej til bedre hukomm...

Profile for linisha
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded