Page 1

PRIS KR. 45,00

VINTER 2015

Deltag i spørgeskemaet på side 49 og vind skønne præmier

Tema:

Selvforskyldt fedme eller genetik?

Overvægt og metabolsk syndrom i Danmark

Svampe du ikke vil have… Slip af med candidasvampen

Ny ekspert: Læge Tobias Schmidt Hansen med fokus på vegetar-og veganermad • Styrk nervesystemet, og forebyg senilitet med B12 • Den nyeste forskning om rynker! • Selenforbindelser forebygger kræft • Væk med leverpletter – helt naturligt • Spørg eksperterne: forebyg soleksem


LEDER

Føler du dig skyldig?

Hører du stadig til den store gruppe af danskere, der føler sig skyldig, hver gang du åbner et ugeblad, fjernsynet eller munden for at tage en bid grovbolle? Som bare ikke taber sig, uanset hvor mange gange du spæner rundt om husblokken? Så læs artiklen om metabolisk syndrom. Det er et fænomen, der handler om, hvordan vi er rigtig mange, der desværre har en flok nedarvede gener med os, som ikke bare lige er til at styre, når først de er blevet vækket af stress eller forkerte madvaner i vores barndom eller tidlige ungdom. Hvor du måske nu i en alder af 40-50-60 år må indse, at maven bliver større, lårene måske mindre, og du bliver svimmel af et stykke sukker. Du kan meget vel have metabolisk syndrom. Læs artiklen grundigt. Brug den ikke til at give op, men til at beslutte, at godt nok driller generne, men du driller tilbage. Du giver dem ikke mere at hygge sig med. Inspirationen kan du finde her i sund-forskning.dk eller i de mange kogebøger, det vrimler med i et ethvert forår, hvor nogen skal tabe sig et par kilo, så de kan passe sidste års bikini, mens vi andre bare skal glæde os over, at vi med oprejst pande går i svømmehal og gør noget ved det. Velkommen til et sundere 2015 og velkommen til Tobias Schmidt Hansen, der til daglig er læge på Køge Sygehus: Må jeg bidrage til sund-forskning.dk? Ja, det må du gerne. Mød Tobias, som nu er en af de mange nye eksperter, på side 28. De andre eksperter finder du ved at vende det hele lidt på hovedet. I //mig//.

Vind masser af præmier! HJÆLP os med at blive klogere – udfyld spørgeskemaet på side 49 her i bladet eller på www.sund-forskning.dk, hvor du let kan klikke dig gennem spørgsmålene.

Forside billede: Gør som aberne i Zoo De kan se forskel på en økobanan og så de helt almindelige. Chimpanserne og tapirerne i Københavns zoologiske have vælger økologiske bananer frem for ikke-økologiske. Læs mere på: www.dr.dk/sundhed/dinsundhed/artikler/2009/0406115920.htm 2 sund-forskning.dk - VINTER 2015


INDHOLD Side 4 Overvægt og metabolisk syndrom i Danmark Side 10 Diabetikere har gavn af chrom Side 12 5:2 Føl dig mæt på fastedagene med Konjak Side 10 Få en god nats søvn Side 12 Alle med kroniske problemer har brug for hjælp fra de adaptogene urter Side 14 Et bedre kolesteroltal med røde ris Side 16 Sæt turbo på vægttabet på den sunde måde Side 18 B-vitaminer er vigtige for din håndtering af stress Side 19 GUIDE NYT OG NOTER OM SUNDHED Side 20 Boswellia tilbage på de danske helsehylder til kroniske sygdomme! Side 22 SPOT PÅ BEVÆGEAPPARATET: UNDGÅ SMERTER OG STIVE LED Side 24 Har du inflammation i kroppen? - så få styr på dine fedtsyrer! Side 28 Ny ekspert i sund-forskning.dk Allergier stormer frem verden over. Et af verdens største forskningsprojekter prøver at forstå hvorfor Side 30 Spørg eksperterne Side 36 Slip af med svampen Side 40 Effektiv kur mod candidainfektion Side 44 GUIDE STYRK INDSATSEN MOD CANDIDA: Kom af med svampen Side 45 Vitamin D til danskerne - men hvordan? Side 46 Forlæng hudens ungdom med frugtstamceller Side 49 Spørgeskema Side 52 Konkurrence Side 54 Væk med pigmentpletter – helt naturligt Side 56 Styrk nervesystemet, og forebyg senilitet med B12-vitaminspray Side 59 Sundhed & sygdom med udgangspunkt i det hele menneske Side 60 Selen beskytter mod kræft – på flere måder Side 64 Selenforbindelser bekæmper kræft Abonnementsaftaler: (bladet udkommer hveranden måned) A-abonnement: 1 stk. af hvert nummer gældende for et år: 295 kr. B-abonnement: 40 stk. af hvert nummer til videregivelse til klienter som en del af behandlerens service og support til et sundere liv: 295 kr. halvårligt. Send en mail til abonnement@sund-forskning.dk med navn og adresse, og oplys hvilken abonnementsaftale du ønsker (A eller B). Herefter vil du modtage en opkrævning fra nets.dk, hvor du kan tilmelde dig PBS-ordningen, hvis du ønsker det. Har du spørgsmål til dit abonnement? Du er velkommen til at sende en mail til abonnement@sund-forskning.dk. Betaler du lige efter, vi har udsendt et magasin, skal du påregne lidt ventetid. Udsendelsen sker som regel den første uge i alle lige måneder.

sund-forskning.dk ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ

LAYOUT Gitte Hammer

TRYK PrintConnect Aps

FOTO Shutterstock

e-mail: info@sund-forskning.dk FORSIDE FOTO Shutterstock

OPLAG 55.000

Informationerne fra sund-forskning.dk må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 3


Selvforskyldt fedmefedme eller genetik? Selvforskyldt eller genetik?

Overvægt og metabolisk syndrom i Danmark

Overvægt og fedme er hotte emner i det danske samfund og medier. Det skyldes primært den stigende forekomst af overvægt, vi ser i Danmark, hvor omkring 43 % af befolkningen er overvægtige (BMI >25-30), og 13 % lider af svær ovevægt (BMI>30). En af konsekvenserne af abdominal overvægt er inflammation i kroppen, som kan føre til metabolisk syndrom - et syndrom, der er ved at vinde frem i Danmark og kendetegnes ved et taljemål på over 80 cm for kvinder og 94 cm for mænd samt minimum to faktorer i form af forhøjet triglycerid indhold, formindsket HDL indhold, forhøjet plasma glukose og forhøjet blodtryk.

Kriterier for det metaboliske syndrom:

• Taljemål på over 80 cm for kvinder og over 94 cm for mænd Samt mindst to af de følgende kriterier: • Triglycerid indhold over 150 mg/dL (1.7 mmol/L)

• HDL indhold under 40 mg/dL (1.03 mmmol/) hos mænd og under 50 ml/dL (1.29 mmmol/L) hos kvinder

• Blodtryk: systolisk over 130 mm Hg eller diastolisk over 85 mm Hg • Plasma glukose over 100 mg/dL (5.6 mmol/L)

4 sund-forskning.dk - VINTER 2015


fedme eller eller genetik? ? Selvforskyldt Selvforskyldt fedme genetik?

Af Caroline Alsted

Årsager til udvikling af overvægt Hvis vi skal forebygge og mindske udvikling af overvægt samt reducere forekomsten af det metaboliske syndrom, er det nødvendigt med en bredspektret forståelse og viden om de grundliggende årsager for overvægt.

Grundlæggende samspillende årsager til overvægt: • Energiubalance - større energiindtag i forhold til energiforbrug • Inaktiv livsstil • Miljø og omgivelser: mangel på fortove, cykelstier og grønne arealer, arbejdstider m.m. • Gener og familiehistorik • Krops- og sundhedstilstand: hormonelle ubalancer • Medicin: antidepressiv medicin, kortikossteroider m.m. • Graviditet • Rygestop • Alder • Psykologiske faktorer: stress, overspisning mm. • Søvnmangel

To kategorier af overvægt: hypertrofisk og hyperplastisk overvægt Overvægt skyldes et samspil mellem de nævnte årsager og kan inddeles i to grupper, afhængigt af om der er tale om forstørrelse af fedtcellerne (hypertrofisk overvægt) eller antallet af fedtceller (hyperplastisk overvægt).

Hyperplastisk fedme og barndommens betydning Hyperplastisk fedme betegnes af WHO som en kronisk sygdom på grund af de kropslige dysfunktioner og det kronisk forøgede antal fedtceller, som ikke kan reduceres uden medicinsk eller kirurgisk indgreb. Hyperplastisk fedme skyldes primært gener og udvikles i barndommen eller ungdomsårene, hvilket gør det ekstra svært at gøre noget ved i voksenlivet. Hos normalvægtige børn tre til firedobles både størrelsen og antallet af fedtceller fra spæd til toårsalderen, hvorefter der først sker en forøgelse af fedtceller omkring puberteten igen. Hos småbørn med overvægt sker der fra toårsalderen og op til puberteten derimod en fortsat udvikling i både størrelse og antal af fedtceller. Et barn med hyperplastisk overvægt får altså rigtig svært ved at komme ned på sin idealvægt senere i livet, da kroppen har udviklet et kronisk forhøjet antal fedtceller i barndommen. Derfor er det enormt vigtigt at gribe ind over for overvægt så tidligt i barndommen som muligt. En måde, udvikling af hyperplastisk overvægt kan forebygges på, er ved at fokusere på børn, der er disponeret for hyperplastisk overvægt, da de skal bevæge sig betydeligt mere end andre børn og have en varieret kost allerede fra to til treårsalderen. Hvem er i risiko for at udvikle hyperplastisk overvægt: Personer der har: • Familiehistorie med overvægt • Overvægt i barndommen eller ungdomsårene • Svært ved at ændre vægt, uanset fysisk aktivitet og kostændringer • Mislykkede vægttabsforsøg, som ender tilbage på startvægten igen Hyperplastisk overvægt hos børn kan tjekkes via barnets vægt og familiehistorie: Ved én overvægtig forælder er risikoen nemlig 40 % for at udvikle hyperplastisk overvægt, og ved overvægt hos begge forældre er risikoen oppe på 80 %.

Selvforskyldt fedme eller genetik?

sund-forskning.dk - VINTER 2015 5


Selvforskyldt fedmefedme eller genetik? Selvforskyldt eller genetik? Hypertrofisk overvægt Hypertrofisk overvægt er primært aldersbetinget og udvikles, i modsætning til hyperplastisk overvægt, oftest i voksenlivet, når vi bliver mere stillesiddende, og hormonerne ændrer sig. En person med hypertrofisk overvægt kan bedre tabe sig ved hjælp af livsstilsændringer, da det her drejer sig om størrelsen på fedtcellerne, som godt kan mindskes. Det er det, vi ser, når taljen svinder ind ved vægttab.

6 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Genernes betydning for overvægt Hyperplastisk overvægt er et eksempel på genernes betydning for overvægt og samspillet mellem gener og miljø. Forskere har fundet hundrede forskellige slags gener, der er indblandet i udvikling af overvægt og fedme. Den stigende viden om genernes betydning for overvægt bidrager til et holistisk syn på overvægt og kan være med til bekæmpelse af overvægt-stigmatisering, da det fjerner fokus fra selvansvarlige faktorer såsom kost og motion. Der skelnes mellem to former for gen-relateret overvægt: ”Monogenisk” også kaldt sjælden form for overvægt, og ”polygenisk” eller almindelig overvægt, der er den mest udbredte form for overvægt.


fedme eller eller genetik? ? Selvforskyldt Selvforskyldt fedme genetik? Genpræget sjælden overvægt (monogenisk) Monogenisk overvægt udgør kun omkring 5 % blandt overvægtige, er arvelig og skyldes mutationer i enkelte gener i centralnervesystemet, der tit fører til ekstrem fedme og i nogle tilfælde endokrine dysfunktioner. Personer, der lider af monogenisk overvægt, har oftest udviklet overvægt, da de var børn, og de har altid haft en stærkt forøget trang og lyst til at spise, især kalorieholdige madvarer.

Leptin: Er et signalstof, der udløses af mæthedscentret i hypotyhalamus og produceres i fedtdepoterne. Ved nedsat leptinfølsomhed eller manglende leptinregulering opstår der ubalance i kroppens energibalance i form af et øget madindtag pga. manglende mæthedsfornemmelse, som resulterer i overvægt.

De mutationsramte gener, indblandet i monogenisk overvægt, er ofte relateret til leptinregulering. De mest forekommende mutationer finder sted på: • Leptin receptorer • Melanocortin-4 receptorer (MC4R) – den mest forekommende årsag til monogenisk overvægt • Pro-opiomelanocortin (POMC) • Prohormone convertase 1 (PC1) • Peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPAR)

Diagnosticering og behandling af monogenisk overvægt Hvis vi skal forebygge og minimere udvikling af monogenisk overvægt, skal fokus lægges på tidlig diagnosticering og screening blandt børn, der er i risiko for at udvikle monogenisk overvægt. I modsætning til andre former for overvægt kan monogenisk overvægt testes, da de ansvarlige gener kendes. Gentests bør foretages hos børn, der viser tegn på monogenisk overvægt i form af overvægt, overvægtige forældre, ved konstant forøget appetit og indtagelse af mad. Herved kan det ansvarlige gen identificeres, som derved kan sikre den mest optimale og præcise behandling. Behandling af personer, der lider af monogenisk overvægt, er en stor udfordring, og der findes endnu ingen farmakologisk behandling. Nogle af de nuværende behandlingsmuligheder inkluderer blandt andet daglige indsprøjtninger af leptin, gastric bypass operation og støtte til livsstilsændringer.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 7


Selvforskyldt fedmefedme eller genetik? Selvforskyldt eller genetik Genpræget almindelig overvægt (polygenisk) Polygenisk overvægt er langt mere udbredt end den monogeniske form, og udgøres af mange forskellige genvarianter, hvoraf der findes flere hundrede slags. Folk, der har en af genvarianterne, har 20-30 % større risiko for at udvikle overvægt. En af de bedst identificerede genvarianter er det såkaldte FTO gen (fat mass and obesity gene), som sidder på kromoson nummer 16. Ca. hver 6. person bærer FTO genet og har en risiko på 70 % for at udvikle overvægt. Forskning i FTO genet har vist, at overvægtige med FTO-genet har en højere forekomst af hormonet ghrelin i blodet, der er ansvarlig for sultfølelsen og forklarer en øget indtagelse af mad. Den gode nyhed er, at udviklingen af FTO gen-betinget overvægt kan holdes nede og modvirkes af øget fysisk aktivitet. Et dansk studie fra 2008 viste, at folk med FTO genet, der var fysisk inaktive, havde et højere BMI, end folk uden den variant af genet, som også var fysisk inaktive. Til gengæld viste studiet også, at den gruppe af populationen med FTO-genet, som var fysisk aktive, havde samme BMI som populationen uden gen-varianten, der også var fysisk aktive. Studiet bekræfter altså teorien om, at der er tæt samspil mellem gener og miljø, og at befolkningsgrupper med disponerede gener er ekstra afhængige af en aktiv og balanceret livsstil, især i barndomsårene.

Læs mere om det metaboliske syndrom, overvægt og ny forskning indenfor overvægt på sund-forsknings hjemmeside: www. sund-forskning.dk

Genrelateret overvægt og vægttab/De officielle kostråd er ikke for overvægtige Vægttab ved hjælp af kost og motion afhænger af årsagen til overvægt. Den optimale kost- og motionsform for vægttab kan ved genbetinget overvægt først bedømmes helt præcist efter en gentest, især ved monogenisk overvægt, der kan vise, hvilken motionsog kosttype der er ideel for personen. Dog tyder ny forskning på, at personer med overvægt, der vil tabe sig og holde vægten nede efter vægttab, skal styre udenom kulhydrater, som ellers anbefales som den primære næringskilde i de officielle kostråd. Forskning, som blandt andet Arne Astrup har medvirket i, viser nemlig, at diæter med lavt kulhydratindhold i forhold til diæter med lavt fedtindhold er mere effektive ved vægttab. Det

8 sund-forskning.dk - VINTER 2015

er især en proteinholdig kost med lavt glykæmisk index og lavt kulhydratindhold, der kan hjælpe størstedelen af overvægtige personer med at tabe sig og holde vægten nede efter vægttab. Den optimale kostform til vedligeholdelse af vægttab skal bestå af fiberrige og proteinrige fødevarer samt balance mellem polyumættet, monoumættet og mættet fedt. Proteinrige diæter, såsom Palæo kuren, er blandt de kostformer, der følger idealet om højt proteinindhold, fordelt fedtindhold, højt indhold af vitaminer og mineraler samt et lavt kulhydratindhold i form af sukker, som har vist sig at være effektive i vægttab og vedligeholdelse af vægten blandt personer, der lider af overvægt. Med den fortsat voksende viden og forståelse for genernes relation til overvægt kan det diskuteres, om fedme er så selvforskyldt, som det ofte anklages for, eller om vi skal fjerne skylden og bebrejdelserne af overvægtige befolkningsgrupper, da årsagerne bag overvægt mange gange er uden for ens egen kontrol. Konklusionen må være, at folk i samarbejde med læge og behandler skal finde og følge deres individuelle vej i kampen mod overvægt. Kilder: Astrup, A. et al. 2010. Diets with high or low protein content and glycemic index for weightloss maintenance. The New England Journal of Medicine. Nordmann, A., et al. 2006. Effects of Low-Carbohydrate vs Low-fat Diets on Weight Loss And Cardiovascular Risk Factors. American Medical Association. • www.havardhealth.edu • http://ghr.nlm.nih.gov/gene/POMC • http://www.mhhe.com/biosci/ ap/foxhumphys/student/olc/d-reading3.html • • http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/obe/causes.html • http://www.nhlbi. nih.gov/health/health-topics/topics/ms/ • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23428688 • • www.oxfordjournals.org • http://www.phgfoundation.org/file/13533/ • http://www.ucl. ac.uk/news/news-articles/0713/15072013-How-obesity-gene-triggers-weight-gain-Batterham • • http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_AD_SundForskning_210x297_1114

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk sund-forskning.dk - VINTER 2015 9


Diabetikere har gavn af chrom En systematisk gennemgang af videnskabelige undersøgelser, hvor diabetikere har fået chrom, viser gavnlig virkning af stoffet. Danmark har EU´s eneste organiske chromgær, som er godkendt til blodsukkerkontrol. Af Bjørn Falck Madsen

Diabetes, især type-2 diabetes (ikke-insulinkrævende), er i nærmest eksplosiv vækst i den vestlige verden, og problemet kan i høj grad tilskrives vores livsstil med forkert kost og mangel på fysisk aktivitet, som belaster kroppens blodsukkerkontrol. Der er imidlertid gode meldinger fra forskerne, som har påvist, at sporstoffet chrom har en gavnlig rolle. I en systematisk gennemgang af i alt 25 videnskabelige undersøgelser, hvor diabetikere havde fået chrom (enten som monopræparat eller i kombinerede præparater), så man, hvordan chrom førte til en række forbedringer af klinisk betydning. Langt bedre blodsukkerkontrol Blandt de forandringer, som forskerne observerede hos chrombehandlede diabetikere, var en signifikant forbedret blodsukkerkontrol. Dette er af stor betydning, da diabetes netop er kendetegnet ved, at kroppen ikke selv kan regulere sit blodsukker på normal vis. Ved type-1 diabetes skyldes det, at de insulinproducerende væv i bugspytkirtlen er ødelagt og derfor ikke kan danne det blodsukkerregulerende hormon insulin. Ved type-2 diabetes hænger den manglende blodsukkerregulering sammen med, at kroppen ikke reagerer normalt på den insulin, der bliver dannet (insulinresistens). Sænkning af blodfedt Chrom har, som mange måske ikke ved, ikke alene betydning for kroppens omsætning af kulhydrat (sukker), men er også vigtigt for omsætning af protein og fedt. Ikke overraskende observerede forskerne i deres omfattende gennemgang af chromundersøgelserne, hvorledes chrombehandlede diabetikere havde betydeligt reduceret indhold af triglycerid (blodfedt) i blodet. Samtidig så det ud til, at chrom øgede mængden af HDL i blodet, hvilket er ønskeligt, da det forbedrer forholdet imellem det potentielt skadelige LDL-kolesterol og det gavnlige HDL-kolesterol. Forbedret HbA1c Endelig tegnede undersøgelserne et billede af forbedret HbA1c (langtidsblodsukker) og FPG (fastende blodsukker) hos patienter, som ved undersøgelsernes begyndelse havde ringe blodsukkerkontrol. Alle de observerede forandringer er positive for såvel type-1 som type-2 diabetikere, der netop slås mod problemer som mangelfuld blodsukkerkontrol, forhøjet blodindhold af triglycerid og øvrige komplikationer, der følger i kølvandet på dette. Organisk chromgær Chrom findes i en række fødevarer, herunder broccoli, kød, fuldkorn og nødder, men hvis man skal have en nogenlunde ensartet tilførsel af stoffet, kan et tilskud være en god idé. Der findes forskellige former chromtyper, men hvis man vil være sikker på en god optagelighed, har ChromoPrecise en fordel. Denne danskudviklede chromkilde er den eneste organiske chromgær i EU, som er godkendt til regulering af blodsukker. Det europæiske råd for fødevaresikkerhed (EFSA) har i en rapport erklæret, at ChromoPrecise optages op til 10 gange bedre i kroppen end andre chromkilder som chrom-picolinat og chrom-klorid. Samtidig kan ChromoPrecise dokumentere en meget høj grad af sikkerhed. Kilde: J Clin Pharm Ther. 2014 Juni;39(3):292-306

10 sund-forskning.dk - VINTER 2015


The art of balancing the body

Godthjælp kurser

Øre-akupunktur Kursus 1

Fokus på den franske metode – Auriculo. Denne metode er grundlagt på østlig filosofi og udviklet med vestlig orienteret tilgang. Her får du en grundig teoretisk basisviden og stor praktisk forståelse for øreakupunktur. Du kan b.la behandle allergi, stress, barnløshed, hovedpine, fordøjelsesproblemer i din klinik allerede dagen efter kurset.

Glucose opbevares og / eller anvendes i organer Glucose opbevares og / eller anvendes i organer

Normal

Normalt niveau af glukose i blodet Normalt niveau af glukose i blodet

Normal

Øre-akupunktur Kursus 2

Dette kursus henvender sig til behandlere der har kursus 1 og som ønsker at få dybere forståelse for øreakupunkturen. Du lærer b.la. at behandle med farver og frekvenser så du kan behandle uden nåle, og udføre fødevaretest med fødevare-prøver og lys.

Posturologi kursus

Kursus i kropsgenopretning ved hjælp af øreakupunktur, indlægssåler og genoptræning af øje- og kæbemuskulatur. Kurset giver dig et særligt indblik i hvordan hjerne og krop samarbejder. Du lærer at lave posturologiske tests og indlægssåler. Du kan med posturologi behandle b.la. smerter, piskesmæld, sportsskader, psykiske ubalancer, træthed og kvalme. Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Organer reagerer på insulin; mindre glucose lagres og / Organer reagerer på eller anvendes insulin; mindre glucose lagres og / eller anvendes Kursus_annonce_sundForsning_april14.indd 1

MG 12 OPTIMA magnesiumolie

Øget niveau af glukose i blodet Øget niveau af glukose i blodet

Sådan virker chrom Når vi spiser, stiger blodets sukkerindhold. Det får under normale omstændigheder kroppen til at producere hormonet insulin, hvis opgave det er at transportere sukkeret til cellerne. Hvad mange ikke ved er, at chrom og insulin arbejder sammen om denne opgave. Chrom er aktivt inde i cellerne, hvor det fungerer som en slags ”nøgle”, der låser cellerne op indefra, så insulinet kan sluse betydeligt mere sukker ind i cellerne. Hvis kroppen mangler chrom, kan insulinet ikke udføre sin opgave optimalt. Derfor er det vigtigt at sikre et tilpas højt chromindtag. Sund og varieret kost er naturligvis uhyre vigtig – især for diabetikere – og med et chromtilskud som ChromoPrecise kan man lettere sikre, at man får den ønskede mængde chrom hver dag. Fordelen ved denne organiske chromgær er, at præparatets indhold af chrom er bundet til en række aminosyrer, som tilsammen danner det biologisk aktive stof chromodulin.

16/03

- nyt unikt universalmiddel til pleje af kroppens led og muskler

Altiderm MG 12 OPTIMA magnesiumolie er særdeles velegenet til pleje af kroppens led og muskler. MG 12 OPTIMA magnesiumolie til udvortes brug. Magnesiumolie absorberes hurtigt af huden og det underliggende væv. Generelt om magnesium: • forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • lindrer muskelømhed • indgår i immunforsvarets funktion • beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • afbalancerer det hormonelle systemMG

Forhandlere: Helsam, helsekostbutikker, Matas og Wiotech Aps

MG 12 OPTIMA magnesiumolie kan med fordel anvendes af: • personer med ”kriblen i benene” • sportsudøvere - fra motionister til eliteplan

sund-forskning.dk - VINTER 2015 11 Wiotechh | ØØstre Allé 6 | 9530 SStøvring Wi i | TTel.l 98 34 26 00 | E-mail: mail@wiotech.dk | www.wiotech.dk


GENVEJ TIL VÆGTTA

GENVEJ TIL VÆGTTAB med 5:2-kuren • • 5:2 Føl dig mæt på fastedagene med Konjak

5:2-kuren er navnet på en af de mest udbredte metoder inden for slankekure. Den er god, hvis man er træt af at tælle kalorier og styre uden om kaloriebomberne. Men hvordan klarer man lettest at faste to af ugens dage, sådan som kuren foreskriver?

Konjak roden, Amorphophallus konjac 12 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Se de helt nye opskrifter i NEM MAD TIL 5:2


AB med 5:2 kuren • • •

• • GENVEJ TIL VÆGTTAB med 5:2-kuren

Af Kristine Bindslev

Hvis du ikke er stødt på 5:2-kuren, bor du sandsynligvis på en anden planet. 11. august 2014 blev den danske oversættelse af Michael Mosleys bog 5:2 Kuren revet væk og udsolgt i løbet af kort tid. Ikke så overraskende endda, for et par studier af kuren viser, at folk rent faktisk taber sig, ligesom de oplever et fald i deres LDL-kolesterol, triglycerider og taljemål.

af noget i forvejen, så er det lettere at spise mindre. Samtidig er der undersøgelser, som har vist, at kroppen bedre regulerer blodsukkeret, så man ikke bliver sliksyg som ellers, når man indtager fibrene glucomannan, som er i konjakroden. Konjakfiber eller glucomannan kan opsuge vand svarende til flere hundrede gange sin egen vægt, så det giver mæthedsfølelse, når det indtages før et måltid.

Har du svært ved at gennemføre de to fastedage? Så fyld maven op med fibre.

Hvad er fordelene ved 5:2 For eksempel opnår du de sundhedsfordele, der er ved at begrænse kroppens adgang til kalorier, og samtidig undgår du, at kroppen går i sultestrejke – hvis du hen over en uge godt ved, at du får for mange kalorier. Man kan jo også tage på af at spise for lidt, men det er en helt anden historie.

5 af ugens dage er en leg ”Spis som du plejer i fem dage”, siger kuren. Men så kommer de to fastedage. ”Spis kun 500 kcal om dagen” (600 kcal, hvis du er en mand). Hvis faste lyder skræmmende, så bare rolig. Det svarer til fx en halv skive rugbrød med mager ost, en portion salat med tun i vand og en lille portion kyllingebryst med kogte grøntsager. Det bliver man nok ikke voldsom mæt af, men hvis sulten bliver for stor, kan du på fastedagene tage to tabletter Konjak ca. 30 minutter før maden for at få en bedre mæthedsfornemmelse. Konjakroden er et vægtværktøj, som tager sulten Konjakroden er en hjælp og en støtte til den rygrad og vedholdenhed, der kræves for at gennemføre de to fastedage i 5:2 kuren. Der er ikke tale om højere ”atomfysik”, men en simpel konstatering af, at hvis maven er fyldt

Faste er jo er en naturlig tilstand for mennesket, idet der altid har været perioder, hvor adgangen til mad var knap. Hvorimod det at hælde benzin på hver 3. time egentlig er en unaturlig tilstand. Kroppen har godt af et par dage med et mindre madindtag end normalt, for det hjælper den til at restituere, det øger insulinfølsomheden og dermed fedtforbrændingen, og undersøgelser viser også, at et mindre madindtag kan øge vores levetid.

Den største fordel ved 5:2 er måske, at man på fastedagene får øjnene op for sine spisemønstre. Det bliver pludselig tydeligt, hvad det egentlig er, man tager på af, når man får sat fokus på de dårlige undskyldninger – hvornår er det, jeg får lyst til en snack, noget slik eller chokolade?

Glucomannan er et vandopløseligt fiber, der hjælper med at give en langvarig mæthedsfølelse. NB: Kuren er som sådan ikke farlig, men det er alligevel vigtigt at belyse, at en fastekur ikke henvender sig til gravide, diabetikere og folk med andre sygdomme, der kan blive påvirket af de dyk, som blodsukkeret vil tage under en faste.

En anden fordel ved kuren er, at den ikke er restriktiv eller kompliceret, og derfor er den til at overskue for langt de fleste. Spis som du plejer fem dage om ugen, og spring (næsten) alle dagens måltider over de to andre dage. Det kan næsten ikke være mere simpelt.

Hvordan virker 5:2 kuren Fastedagene må ikke ligge efter hinanden. Ugens fem andre dage kan du spise almindeligt. Formålet med kuren er at træne kroppen til at forbrænde fedt ved at gå i såkaldt ketose. Derved skulle du gerne opnå et vægttab. Forfatterne bag bogen og flere ”ernæringseksperter” mener, at kuren kan forebygge blandt andet et forhøjet kolesterol og blodtryk.

KONJAK er et slankeprodukt fremstillet af et vandopløseligt plantefiber fra rodknolden af Amorphophallus konjac. Samtidig hjælper glucomannan med at holde kolesterolniveauet normalt og blodsukkeret inden for det normale. KONJAK indeholder også chrom, der har betydning for et normalt blodsukker – det modvirker sukkertrangen.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 13


Et bedre kolesteroltal med røde ris Talrige videnskabelige undersøgelser viser, at behandling med syntetiske lovastatiner kan forebygge hjertekarsygdomme. Imidlertid er der på grund af bivirkninger god grund til at prøve andre og mere naturlige veje til en bedre kolesterolprofil. Af Kristine Bindslev

Gærsvampen Monascus purpureus vokser på hvide ris og farver dem røde. Ligesom andre svampe - f.eks. østershat - indeholder den forskellige typer af statiner, herunder monocolin K, som er naturens svar på de syntestiske lovastatiner. Statiner, naturlige eller syntetiske, er meget effektive, når det gælder om at sænke kolesteroltallet. Det gør de ved at hæmme visse enzymer. Men det er væsentligt at holde sig for øje, at kolesterol er et livsvigtigt fedtstof, der har et utal af vitale opgaver i kroppen. Kolesterol er derfor meget omdiskuteret, fordi det spiller en rolle både i udvikling af, men også i beskyttelse imod hjertekarsygdomme. Q10-mangel ved statiner Det er ofte fremført, at brug af de kolesterolsænkende lægemidler øger behovet for Q10. Det sker, idet Q10 og kolesterol syntetiseres ad samme vej i kroppen, og således vil en kraftig hæmning af syntesen af kolesterol også kunne give mangel på Q10. Q10-mangel opstår ved anvendelse af høje doser syntetisk statin, for eksempel 40-80 mg/dag. Men hvordan er det så med de naturlige statiner, som findes i røde gær-ris? Nyere undersøgelser har vist, at ved de lave doser, man giver i kosttilskud (10 mg monocolin K), er det ikke et problem. Så du kan trygt bruge Lipinorm som en naturlig metode til at sænke kolesteroltallet til et sundt niveau.

Kolesterol er livsvigtig

Kolesterol er blandt andet det fedtstof, der forestår transporten af essentielle fedtsyrer ud til kroppens celler, og det er afgørende for, at vi kan få børn og klare dagligdagens udfordrende liv.

14 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Lipinorm fra Mezina indeholder røde gær-ris, som nedsætter kolesteroltallet. Desuden er der tilsat thiamin, som medvirker til en normal hjertefunktion. Artiskokekstraktet i Lipinorm virker ved at udskille kolesterol fra kroppen, så man med Lipinorm påvirker kolesterolniveauet på to måder: ved at nedsætte og udskille.


Pure Omega-3G® Ny generation af fiskeolie Danmarks første fiskeolie med Omega-3 i fosfolipidform. We extract the Gold from the Silver of the Sea

• 3. Generation fiskeolie med Omega-3 fosfolipider. Fiskeolie i triglyceridform betegnes som 1. Generation, krill-olie kaldes for 2. Generation. • Effektiv optagelse i kroppen – indikationer på, at Omega-3 i fosfolipidformen er 2-3 gange mere optagelig end Omega-3 i triglyceridformen. • Særlig rig på DHA fedtsyren, 3:1 ratio til EPA – og i fosfolipidformen frem for triglyceridformen. • Naturligt indhold af det essentielle næringsstof cholin. • Små synkevenlige kapsler af fiskegelatine. Ingen fiskeopstød. • Flotte renhedsværdier. • Fra bæredygtigt fiskeri, hvor man anvender kaviarolie fra sild – en marin superføde.

D E H Y N

60 kapsler Vejl. udsalg kr. 229,Fås i helsekostbutikker

sund-forskning.dk - VINTER 2015 15

BIOSYM A/S

I

TEL. +45 9725 2015

I

INFO@BIOSYM.DK

I

W W W. B I O S Y M . D K


Godt nyt til dig, der ønsker at tabe sig

Tab dig tre gange så hurtigt med hvide morbær.

Sæt turbo på vægttabet på den sunde måde Ekstrakt af hvide morbærblade er kendt for succesfulde sundhedsfremmende virkninger. De asiatiske blade reducerer blandt andet LDL og virker regulerende på blodsukkeret. Et studie sidste år viste, at morbærekstraktet også accelererer vægttabet under slankekure.

16 sund-forskning.dk - VINTER 2015


Af Kristine Bindslev

Allerede i 2011 fandt japanske forskere, at ekstrakt fra hvide morbærblade kan regulere blodsukkeret hos diabetikere. I et studie, foretaget sidste år, opdagede et hold af italienske forskere endnu en god nyhed ved morbær. Studiet blev udført med Mulberry tabletter fra New Nordic, og det viste, at personer, der tager hvid morbærekstrakt sammen med en kaloriereduceret diæt på 1300 kcal taber sig tre gange mere end personer på diæten alene. Randomiseret, placebo-kontrolleret studiet med Mulberry tabletter 46 overvægtige eller svært overvægtige blev udvalgt og delt i to grupper. Alle blev sat på en identisk og streng diæt bestående af 1300 kcal pr. dag. Den ene gruppe tog endvidere 2400 mg morbærekstrakt, mens den anden gruppe fik placebo. Man fulgte op efter 1., 2. og 3. måned på grupperne med målinger af kropsvægt og taljemål, ligesom omkredsen af lår blev målt, og blodprøver blev taget. Resultatet talte sit tydelige sprog I gruppen, der tog hvid morbærekstrakt, var vægttabet efter tre måneder gennemsnitligt ni kg svarende til 10 % af den oprindelige vægt. I placebogruppen var det gennemsnitlige vægttab på 3,2 kg svarende til 3 % af den oprindelige vægt. Dertil kommer, at man sammenlignede blodprøver fra før behandling og efter behandling med hvid morbærekstrakt og fandt, at insulin- og glucosekurverne var lavere efter de tre måneder.

Ved et dagligt indtag på 2,4 gram morbærbladeekstrakt tabte testgruppen sig ca. tre gange så meget som dem, der udelukkende var på smalkost.

Hvid Morbær, Morus alba.

Mulberry fra New Nordic består af bladene fra den asiatiske Morus alba art, og tabletterne er udviklet i et forskningssamarbejde mellem New Nordic og eksperter fra Japan. Her har forskere gennem årtier gennemført undersøgelser af bladenes gode egenskaber i relation til livsstils- og kostrelaterede konditioner.

Blodsukkeret var hos begge grupper blevet mere stabilt, men mest markant hos gruppen, der fik hvid morbærekstrakt. Begge grupper havde mindsket deres taljemål og låromfang, men det var tydeligst hos dem, der havde tabt sig mest, altså morbærgruppen. Konklusionen fra forskernes side var derfor, at indtag af hvid morbærekstrakt er en fordelagtig understøttende behandling, når man går på kur. Ifølge studiet her tabte deltagerne, der fik hvid morbærekstrakt, sig tre gange så meget.

Det, forskerne kunne se i studiet, var, at det bioaktive plantestof DNJ i det hvide morbærs ekstrakt blokerer alpha-glucosidasen og hydrolysen af polysakkarider. Alpha-glucosidase har til opgave at nedbryde stivelse og disaccharider til optageligt glukose.

Hvordan virker morbærbladeekstrakt? I det medicinske tidsskrift Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents forklarer det italienske forskerteam kort, at vægt styres af vores gener og reguleres af vores hormoner, især insulin og glukagon. Samtidig opstiller de en hypotese om, hvorfor morbær øger vægttabet så markant hos folk på kur. Forskerne mener, at morbærekstraktet dels forhindrer blodsukkeret i at stige og dels forhindrer sukkeret i at blive lagret i kroppen som fedt. Ved indtag af kulhydrater vil blodsukkeret normalt stige, ligesom insulinniveauet og det glykæmiske indeks stiger. Men med morbærekstrakt blokeres omdannelse af komplekse sukkerarter til simple, og blodsukkeret forbliver således mere stabilt med lavere niveauer af insulin. Det lave insulinniveau er hensigtsmæssigt for et vægttab, idet insulin hæmmer frigørelsen af fedt fra fedtvævet, og populært sagt er insulin et læggepå-lager-hormon, men med lavere insulinniveauer kan fedtdepoterne tømmes. Det skyldes, at når kroppen ikke har sukker på lager (glykogendepoterne), vil kroppen i stedet gå over til at forbrænde fedt.

Referencer: Da Villa G, Ianiro G, Mangiola F, Del Toma E, Vitale A, Gasbarrini A, Gasbarrini G. White Mulberry tilskud som adjuverende behandling af fedme. J. Biol Regul Homeost Agents. 2014 Jan-Mar; 28 (1): 141-5 . Aramwit P, Petcharat K, Supasyndh O. Effekten af mulberry blade tabletter i patienter med mild dyslipidæmi. Phytother Res. 2011 Mar; 25 (3):. 365-9 doi: 10,1002 / ptr.3270 . Andallu B, Suryakantham V, Lakshmi Srikanthi B, Reddy GK. Effekt af Mulberry (Morus indica L.) terapi på plasma- og erythrocyt membran lipider hos patienter med type 2-diabetes. Clin Chim Acta. 2001 Dec; 314 (1-2): 47-53. Asai A, Nakagawa K, Higuchi O, Kimura T, Kojima Y, Kariya J, Miyazawa T, Oikawa S. Effekt af mulberry blade ekstrakt med beriget 1-deoxynojirimycin indhold på postprandiale glykæmiske kontrol hos personer med nedsat glukose metabolisme. J Diabetes Investig. 2011 August 2, 2 (4): 318-23. doi: 10.1111 / j.2040-1124.2011.00101.x . Aramwit P, Supasyndh O, Siritienthong T, Bang N. Mulberry blade reducerer oxidation og C-reaktivt protein niveau hos patienter med mild dyslipidæmi. Biomed Res Int. 2013; 2013:. 787.981 doi: 10,1155 / 2013/787981

sund-forskning.dk - VINTER 2015 17


B-vitaminer er vigtige for din håndtering af stress Sørg for at få et dagligt kompleks af B-vitaminer, hvis du er stresset, tager penicillin, drikker kaffe, te, alkohol, tager p-piller eller spiser sukker. Alt sammen hæmmer optagelsen af B-vitaminer, som er nødvendige for nervesystemet, energistofskiftet, fordøjelsen, huden, håret, neglene, musklerne og hjertet samt bloddannelsen. Af Kristine Bindslev

Vi ved det godt. Lidt stress er godt, langvarig stress er dårligt. Men trods vores viden, åndedrætsøvelser, urtete eller eventuel nedsat arbejdstid er vi ikke mindre stressede, hvis man ser på antallet af mennesker, der går ned med stress. Undersøgelser peger tværtimod på, at problemet er stigende. Behovet for B-vitamin stiger i perioder med stress, sygdom og hårdt arbejde. Ligesom alderdom, slankekure, alkohol, ensidig kost, vanddrivende medicin og p-piller gør det. Når du er stresset, forbruger du store mængder Bog C-vitaminer til at håndtere stressen. Så bliver der mindre til kroppen, og du får brug for ekstra tilskud.

B-vitaminer nedbrydes let Symptomer på B-vitaminmangel er mange, men træthed, stress (!), nervøsitet, søvnmangel, irritabilitet, appetitmangel, koncentrationsbesvær og depression er blandt de mest udbredte. B-vitaminer er en gruppe af vandopløselige vitaminer, som optages i tyndtarmen. Det betyder, at de ikke kan oplagres i kroppen, og de skal derfor tilføres dagligt via kosten eller som kosttilskud. Generelt er B-vitaminer følsomme for ydre påvirkning og nedbrydes af en række forhold. For eksempel nedbrydes B6-vitaminet af stress, konservering, stegning, stuvning, alkohol og østrogen.

Drikker du meget kaffe, te eller alkohol? Spiser du mange søde sager? Er du ofte udsat for fysisk eller psykisk stress? Så har du brug for tilskud af B-vitaminer!

Super B-Complex kapsler fra Natur-Drogeriet er en ny version, som på synergistisk vis giver højere værdier af alle otte vigtige B-vitaminer. Super B-Complex er tilmed tilsat de adaptogene urter, Astragalus, Schisandra, Russisk rod og rosenrod, som øger modstandskraften over for stress af både fysisk og psykisk art samt over for infektioner. 18 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Be smart – tag et B-vitamin kompleks I naturen finder du ikke hvert enkelt Bvitamin isoleret, men i form af et helt kompleks. Ved tilskud tager du derfor ikke de enkelte B-vitaminer alene, men som et samlet kompleks. Udover et tilskud af B-vitaminer er det smart at tage et tilskud af de såkaldte adaptogene urter ved stress, træthed og kronisk sygdom. Adaptogener er stoffer, der både er i stand til at stimulere og hæmme de samme kropslige funktioner, alt afhængigt af det aktuelle behov. Det sker ved, at adaptogener fortrinsvis indvirker på de overordnede regulationssystemer i hjernen og nervesystemet, det hormonale system og immunsystemet. For eksempel øges energiniveauet i dagtimerne, mens nattesøvnen bliver dybere og roligere.

LÆS mere om B-vitaminernes betydning og om mangeltilstande på: http://sund-forskning.dk/artikler/b-vitaminerne/

Du får bl.a. B-vitaminer ved at spise kartofler, nødder, havregryn, hvedekim, frugt og grønt. Ved tilberedning nedbrydes B-vitaminer let.


GUIDE NYT OG NOTER OM SUNDHED Selen beskytter mod tungmetalforgiftning Et amerikansk studie på mus afslører, at tilskud med antioxidanten selen kan forhindre akkumulering af kviksølv i nerveceller og mindske dysfunktioner i nervesystem og muskler, som er nogle af de første tegn på forgiftning. SelenoPrecise fra Pharma Nord er registreret i Danmark til forebyggelse og behandling af selenmangel, og der er dokumentation for, at næsten 90 % bliver optaget i kroppen. Selen hjælper immunforsvaret mod kræft Danske forskere har påvist, at selen kan regulere kroppens immunforsvar, så det bedre kan bekæmpe visse kræftformer. Disse selenforbindelser findes i visse fødevarer som hvidløg og broccoli, men også i selenpræparatet SelenoPrecise. I Danmark er lægemidlet SelenoPrecise det eneste præparat, der er godkendt til forebyggelse og behandling af selenmangel, og som derfor må anbefales i en dosering på 200 mikrogram dagligt. Fra Pharma Nord

Eye q mod inflammation hos overvægtige En undersøgelse i 2010 viser, at omega-3-fedtsyretilskud (eye q) forbedrer blodkarrenes funktion og reducerer inflammation hos unge overvægtige. I studiet undersøgte man, om et tilskud af omega-3-fedtsyrer (eye q) kunne forhøje indholdet af omega-3 i blodet, forbedre blodkarrenes funktion og nedsætte inflammationen. 25 overvægtige blev delt i to grupper. Den ene gruppe fik 10 eye q kapsler om dagen, den anden placebo i tre måneder. Resultat: eye q-gruppen forhøjede omega-3 indholdet i blodet med 65 %, mens omega-6 indholdet faldt med 6 %, og inflammationen blev mindre. Fra Novasel

Brænder du for sundhed, velvære og livskvalitet? Så tag med på SUND livsstil messe. Her kan du opleve tre dage spækket med lækre sundhedstilbud lige fra spændende foredrag, behandlere, eksperter og mulighed for at prøve et hav af behandlingsformer og test af dit helbred. Du er garanteret masser af hjælp, inspiration, gode råd og håb for en sundere fremtid. Brug rabatkuponen og få meget sundhed for næsten ingen penge.

En sund knold, der smager skønt Der er al mulig grund til at kaste sig over de lækre produkter fra Nordic Chufa. Chufamel, mælk og mix indeholder alle den sunde, velsmagende knold fra Spanien. Chufa har blandt andet en positiv indflydelse på irritation af tyktarmen. Chufa kan ligeledes øge hastigheden af absorptionen af fødevarer i tyktarmen og således reducere den samlede fordøjelsestid. Forskerne mener også, at chufaknolden kan nedsætte det ”dårlige kolesterol”, LDL, takket være det høje indhold af E-vitamin og fiber. Er man diabetiker, er det måske heller ikke nogen dårlig idé at få en teskefuld chufas om dagen, idet knolden synes at forbedre indholdet af blodsukkeret. Se mere på chufa.dk.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 19


Boswellia tilbage på de danske helsehylder til kroniske sygdomme! Vi kan og skal ikke behandle hverken astma eller leddegigt selv. Vi skal have lægerne med indover, især når det gælder astma, som ubehandlet kan skabe virkelige akutte og alvorlige problemer, men også når det gælder den autoimmune leddegigt, som ubehandlet kan skabe særdeles ødelagte led.

Harpiks fra Boswelliatræet

Af Marianne Palm

Men der sker intet ved, at man supplerer lægens behandling med en naturlig støtteterapi mod inflammationer. Og hvem ved? Måske kan det lille indiske træ, Boswellia, være netop en del af din strategi, når du vil nedtrappe medicin. Eller måske endda skabe en tilstand i kroppen, der gør, at du kan undgå den til tider bivirkningsfyldte medicin. Men nej, du skal ikke eksperimentere selv. Søg råd og vejledning, og tag artiklen her med til din behandler. For harpiks fra det lille Boswellia træ er absolut et bekendtskab værd. I flere år har Boswellia været væk fra de danske helsekosthylder og er nu tilbage igen. Man ved om den indiske harpiks fra træet, at den virker mod de såkaldte autoimmune sygdomme, hvilket ikke mange droger eller naturmidler kan prale af. Forskningen er meget tydelig, men kan være svær at forstå Det er boswellin syrerne, som virker mod inflammation, men det sker på en lidt anden måde end de gængse inflammationshæmmende stoffer, som virker på den såkaldte prostaglandinsyntese, som fx aspirin eller gurkemeje. Boswellia virker på leutrokinerne som en del af immunsystemets komponenter, som netop ved autoimmune sygdomme har det med at løbe løbsk. Vi har brug for dem i et vist antal, men for mange leutrokiner kan skabe så tilsyneladende forskellige sygdomme som astma, 20 sund-forskning.dk - VINTER 2015

psoriasis, kroniske tarmsygdomme og leddegigt. Boswellinsyrer hæmmer tillige enzymet C3-convetase, som er et af enzymerne i det komplementære enzymsystem (en del af immunreaktionen, der også udløser inflammation). Mange af ovenstående virkninger kan man også se ved diverse smertestillende medicin, men den helt store forskel er, at Boswellia ikke forårsager blødninger i mave-tarmkanalen eller har andre bivirkninger. Nogle forsøg med leddegigt Et forsøg med 175 patienter med reumatisk gigt (ægte gigt), behandlet med Boswellia, fandt, at 14 % af patienterne havde særdeles gode resultater, og 44 % havde gode resultater. De fleste patienter viste fremgang for de følgende symptomer: smerte, stivhed og gribestyrke. Forbedringen skete efter to til fire ugers behandling. Et andet forsøg med 30 patienter, der led af reumatisk gigt, fandt, at Boswellia-ekstrakt nedsatte det målbare C-reaktive protein fra 67 % til 44 %. Nedsættelsen af dette protein tyder på, at Boswellia ikke blot virker inflammationshæmmende, men også har en gavnlig virkning på selve sygdomsprocessen. Og netop denne mekanisme er så vigtig ved alle andre autoimmune sygdomme.


Nogle forsøg med astma Det er ganske kontroversielt overhovedet at forske i naturlige midler mod en sygdom som astma. En ikke-korrekt behandlet ”ægte astma” kræver som regel medicin, men rigtig mange i dag får diagnosen ”astmatisk bronkitis”, hvor det virkelig kan være værd at supplere med støtteterapi og derigennem få en bedre lungefunktion og måske reducere mængden af medicin. Tre droger til astmatisk bronkitis I et studie på 63 patienter med astmatisk bronkitis delt i to grupper, hvor den ene gruppe fik placebo, gav man en kombination af Boswellia serrata, Curcuma longa (gurkemeje) og Glycyrrhiza glabra (lakridsrod). Fælles for de tre droger er, at de virker på inflammationer -dog på lidt forskellig vis. Lakridsrod er desuden slimdrivende. Hen over fire uger så man en signifikant forbedring af lungefunktion og på de parametre i blodprøver, der indikerer, at der er mindre inflammation til stede. (kilde: The Canadian Society of Clinical Chemists. Published by Elsevier Inc.)

47 studier gennemgået En systematisk gennemgang af Boswellia serrates evne til at virke på autoimmune sygdomme viste, at der var 47 videnskabelige studier, der var værd at kigge på. Ikke alle studier var af samme høje videnskabelige standard, men man turde godt konkludere, at Boswellia var klinisk relevant over for sygdomme som astma, leddegigt, morbus chron, slidgigt og colitis ulcerosa.

Der skal dog en del flere kliniske studier til, men harpiksen fra det lille træ ser ganske lovende ud. (BMJ. 2008 Dec 17;337:a2813. doi: 10.1136/bmj.a2813.)

Måske drikker du allerede de velsmagende Pukka-teer i deres smukke indpakning? Du finder Boswellia i Active fra Pukka Nu har Pukka-folket udvidet med en serie af produkter, hvor Active med sit indhold af bl.a. Boswellia serrata, Curcuma longa (gurkemeje), Zingiber officinalis (ingefær) og flere andre inflammationshæmmende ingredienser kan støtte dig i en mulig forbedring af dine symptomer. Fælles for Pukkas kosttilskud er, at de almindeligvis ikke kun er lavet af et ekstrakt af de aktive stoffer, men også skaber en ekstraktion af hele planten og faktisk også tager den tørrede droge med. Så der er ikke kun en synergieffekt mellem forskellige planter, men også en synergi mellem de kendte og ukendte aktive stoffer i den enkelte plante. For Boswellias vedkommende er det dog kun harpiksen, man har brugt og ikke hele træet. Tag en kur på mindst fire uger, og lev i øvrigt sundt i overensstemmelse med, hvad din autoimmune sygdom i øvrigt kræver af dig i forhold til madvaner og daglig livsstil.

Er kolesterol dit problem? Zerochol med 100% plantesteroler  Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for koronar hjertesygdom.

Læs mere på zerochol.dk Årets helsekostprodukt i Danmark 2012 sund-forskning.dk - VINTER 2015 21

Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker, apoteker og udvalgte Matasbutikker.

Tel: 76 26 07 66 • info@biovita.dk • www.biovita.dk


SPOT PÅ BEVÆGEAPPARATET

UNDGÅ SMERTER OG STIVE LED C-vitamin mindsker smerterne ved slidgigt En dansk undersøgelse, som er publiceret i Ugeskrift for Læger, viser, at syreneutralt C-vitamin, Ester-C, mindsker smerterne ved slidgigt. For 15 år siden opdagede amerikanske forskere, at C-vitamin beskytter leddene på lang sigt. En dansk undersøgelse, som er publiceret i Ugeskrift for Læger, viser, at syreneutralt C-vitamin, Ester-C, mindsker smerterne ved slidgigt allerede på kort sigt. 14 dage efter påbegyndt behandling med Ester-C formindskes smerterne ved slidgigt i hofter eller knæ. Den danske undersøgelse er ret stor: 133 patienter med slidgigt i knæ- eller hofteled deltog. I den ene gruppe fik de blindtabletter af neutral smag. I den anden fik de et gram syreneutralt C-vitamin (Ester-C ®) to gange om dagen. Patienterne gav deres smerter og bevægelighed points, og det viste sig, at det gennemgående gik bedst i perioderne med C-vitamin. Hybenpulver øger bevægeligheden og sænker smerter Hyben Vital ApS besluttede tidligt at investere i videnskabelig dokumentation for deres hybenprodukt og har siden brugt store ressourcer på at forske i pulverets effekt på både mennesker og dyr. Den høje virkningsgrad for vedligeholdelse af leddenes bevægelighed tilskrives især den specielle forarbejdningsmetode, der også er patenteret, og som sikrer, at vigtige stoffer bliver bevaret i produktet. Fx viser et studie med mennesker med slidgigt i deres dominante hånd, at efter tre måneder med et indtag på fem gram hybenpulver om dagen havde personerne 36 % færre smerter samt oplevede øget bevægelighed og mindre ubehag end placebogruppen. Dertil kom, at de, der fik fem gram hybenpulver om dagen, reducerede deres indtag af smertestillende medicin.

22 sund-forskning.dk - VINTER 2015

ZinCuFlex er en effektiv ledvogter At man kalder ZinCuFlex ledvogter skyldes, at den er god til gigtsmerter. Den lave daglige dosering og den hurtige effekt hjælper mange gigtpatienter. ZinCuFlex er en sammensætning af standardiserede ekstrakter fra ingefær og gurkemeje, som igennem flere år har været kendt for sine antiinflammatoriske og smertelindrende effekt. En rigtig god cocktail til alle dem, der døjer med smerter og stivhed i leddene. Det specielle ved denne kombination er en høj optagelighed og hurtig opløselighed. Det betyder kort og godt, at effekten indtræffer hurtigt og den daglige dosering er helt nede på en kapsel. Dette kompleks er ydermere tilsat C-vitamin, som også har en betydning for normalt fungerende knogler og brusk, hvilket også er en vigtig parameter, når vi taler gigt. Nøgleordene, når vi taler om ZinCuFlex, er: • Smertelindrende • Virker antiinflammatorisk • Skånsom for maven • Hurtig virkning • Lav daglig dosering Vil du have din essentielle fedtsyrer direkte fra kilden? Fisk får deres omega-3 fra havalger. Vegetabilsk Omega-3 fremstillet på marine alger. Vegetabilsk Omega-3 er således fremtidens svar på et bæredygtigt og rent omega-3 tilskud! Slidgigt i hænderne Slidgigt i de mellemste og yderste fingerled er den hyppigste form for slidgigt. En schweizisk undersøgelse har set at Nutrilenk Gold kan bedre tilstanden. Nutrilenk Gold indeholder chondroitinsulfat.


SPOT PÅ BEVÆGEAPPARATET

Ingefær gavner personer med slidgigt Ingefær mindsker lettere smerter samt øger bevægeligheden ved slidgigt. VitaCare® Ingefær Long sikrer en stabil tilførsel af ingefær hele dagen, da depottabletten opløses langsomt gennem mavetarmsystemet Nedslidt brusk Avosol indeholder ekstraktet ASU, som består af den uforsæbede fraktion af avokado og sojaolien i forholdet 1:2. Én dagsdosis indeholder 300mg ASU. ASU bremser udviklingen af slidgigt og danner ny brusk. Fiskeolie kan lindre gigtsmerter 4 kapsler Bio-Marin dagligt eller en kost med mange fisk kan reducere antallet af ømme led hos leddegigtpatienter og nedsætte varigheden af morgenstivhed i leddene. Når det gælder leddegigt, er fiskeoliens virkning vist med stor sikkerhed, men slidgigt patienter melder også moderat effekt. For meget syre giver smerter Muskel- og ledsmerter er tegn på over-syring. Genopret eller genetabler syre-base balancen ved at indtage nok basiske mineraler med Basica.Basica har en basedannende effekt og virker på muskler, led og bindeled. Smør ømme led indvendigt med fiskeolie Nu er Biosyms nye fiskeolie klar på hylderne, og den repræsenterer en ny udvikling inden for fiskeolie. Mange studier tyder på, at fiskeolie har en gavnlig effekt på symptomer ved leddegigt i forhold til i mild grad at reducere smerte, mindske længden af morgenstivhed, antallet af ømme og hævede led.

Det er de flerumættede n-3 fedtsyrer, EPA og DHA, som findes i fisk og fiskeolie, der har vist at have positiv virkning. Biosyms nye fiskeolie er Danmarks første fiskeolie med Omega-3 i fosfolipidform. Et stigende antal studier peger på, at Omega-3 fedtsyrer, der er koblet til fosfolipider, er to til tre gange mere optagelige end Omega-3 fedtsyrer, der er koblet til triglycerider. Fosfolipiderne bringer også andre fordele med sig: ingen fiskeopstød, naturligt indhold af det essentielle næringsstof Cholin, og meget væsentligt beskytter fosfolipiderne imod harskning, hvilket er en af årsagerne til, at Pure Omega-3G® har imponerende renhedsværdier. Kapslerne er af fiskegelatine, og de er små og synkevenlige. Passionsfrugtskal reducerer stivhed og smerter Man har lavet undersøgelser med ekstrakter fra skallen af en passionsfrugt og fandt, at ekstraktet lindrede smerte og reducerede stivhed samt forbedrede fysisk formåen. Det fandt man ud af ved et dobbeltblindet randomiseret placebo kontrolleret studie, hvor 33 patienter med slidgigt i knæene enten fik placebo eller 150 mg passionsfrugtskal-ekstrakt. I gruppen, der indtog passionsfrugtskal-ekstrakt så man forbedringer i den fysiske funktion allerede efter 30 dage og en smertereduktion efter 60 dage, mens placebogruppen steg både i manglende bevægelsesfrihed og smerte. Forskerne mener, at effekten af passionsfrugtskal-ekstrakt skyldes de antioxidante og antiinflammatoriske virkninger. Free To Move fra New Nordic er baseret på passionsfrugtfrø, sort peber, gurkemeje jordstængler og fyrrebark.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 23


Har du inflammation i kroppen? - s책 f책 styr p책 dine fedtsyrer! Vi spiser kun omkring 1/6 af de omega-3-fedtsyrer, som man gjorde for 150 책r siden. Samtidig har vi mindst fordoblet indtaget af omega-6-fedtsyrerne, og denne kostforandring har skabt en voldsom ubalance, der som et resultat kan give inflammatoriske sygdomme.

24 sund-forskning.dk - VINTER 2015


Af Rikke Agersted

Vi spiser os syge I den vestlige verden har vi desværre som generation fået et svært overforbrug af raffinerede, ødelagte fødevarer med store mængder sukker og underlødige fedtstoffer. Disse produkter indeholder ofte mange omega-6-fedtsyrer og få eller ingen omega-3. Hvis maden så oven i købet er friturestegt eller bare hårdt stegt, og vi ikke rigtigt gider det der med motion, ja så er banen i høj grad lagt for en masse sygdomme, hvoraf en del kan være inflammatoriske. Når man kigger rundt på sin omgangskreds, er det tydeligt, at sygdomme som astma, eksem, bihulebetændelse, gigt, seneskedebetændelse, Chrons sygdom, Colitis ulcerosa og psoreasis på ingen måde er en sjældenhed i den danske befolkning. Vi lider som så mange andre folkeslag under de mange usunde valgmuligheder samt fastfoodrestauranternes hurtige tilbud, og kosttilskud med omega-3 er derfor mere relevante end nogensinde. For eksempel fosfolipidholdige produkter som OmniKrill eller Pure Omega-3G fra Biosym. Eicosanoider Kroppen har brug for de essentielle fedtsyrer omega-3 og omega-6 til dannelsen af cellemembraner og bioaktive molekyler som hormoner og signalmolekyler. Eicosanoider er signalmolekyler, der dannes af fosfolipidholdige fedtstoffer, og de betragtes som en slags lokale ”hormoner”, da de hurtigt nedbrydes og derfor ikke bliver transporteret langt omkring i kroppen. I gruppen af eicosanoider findes blandt andet prostaglandiner, thromboxaner og leukotriner. Omdannelsen, af de fedtstoffer vi indtager, til eicosanoider sker ved hjælp af enzymprocessen cycloxygenase (COX), der katalyserer processen.

Når omega-6 skader kroppen Der er 3 forskellige serier af prostaglandiner, som kaldes serie 1, serie 2 og serie 3. Det er serie 2, der er ansvarlig for inflammation. Serie 1 og serie 3 har en antiinflammatorisk effekt og beskytter kroppen. Prostaglandinet PGE2 (serie 2) dannes først og fremmest ud fra omega-6-fedtsyren arachidonsyre (AA), og den undertrykker immunforsvaret, øger smerter, hæmmer blodstørkningen, fremmer blodets evne til at klumpe sig sammen og virker sammentrækkende på livmoderen, hvilket kan give abort og menstruationssmerter. PGE2 får kun overtaget, hvis vi spiser langt mere omega-6 end omega-3, da de begge slås om de samme molekyler i kroppen. Arachidonsyre kan tilføres direkte fra kosten og kommer primært fra kød og peanutolie. Desuden kan kroppen selv danne arachidonsyre ud fra omega-6-fedtsyren GLA, der omdannes videre i kroppen til dihomo-gamma-linolensyre, DGLA, der er antiinflammatorisk. DGLA kan omdannes til forskellige andre stoffer, blandt andet AA.
Arachidonsyre er i sig selv antiinflammatorisk, men dets stofskifteprodukter er inflammatoriske. 
Balancen mellem DGLA og arachidonsyre i den enkelte celle er afgørende for, om der dannes inflammatoriske eller antiinflammatoriske stoffer. DGLA danner serie 1 prostaglandiner. Omega-3-fedtsyren EPA konkurrerer med AA i nogle af stofskifteprocesserne, da de begge danner grundlag for de eikosanoiddannende enzymer. Ved inflammation er der overvægt af AA i kroppen, og det er ubalancen, der skaber sygdommen. EPA danner serie 3 prostaglandiner.

Læs den store artikel ”Var det omega-3 fedtsyrerne, som skabte det moderne menneske?” i sundforskning.dk’s julenummer 2014 for at lære mere om fosfolipiderne, som eicosanoiderne dannes fra.

Spis dig fra inflammation Kroppen har brug for omega-6-fedtsyrer, men vi skal skrue kraftigt ned for indtaget af dem, hvis inflammationstilstandene skal væk. Det samme gælder forebyggelsen af dem. Det gøres ved at spise rå, sunde råvarer i stedet for præfabrikeret mad med fokus på grøntsager, friske krydderurter, nødder, mandler, bær, frugt, fisk, skaldyr, fuldkornsprodukter og sunde, koldpressede olier fra hørfrø, oliven eller raps. Rå kakao og antiinflammatoriske urter og krydderier mindsker serie 2 prostaglandin-produktionen. Kød kan spises med måde. Kosten kan med fordel suppleres med et fiskeolieprodukt som OmniKrill eller Pure Omega-3G fra Biosym, som begge er rige på omega-3. Husk også masser af motion.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 25


Omega-3 skaber balance Forskerne har været interesserede i at undersøge, hvordan de naturlige antiinflammatoriske processer i kroppen kunne styrkes på en sundhedsfremmende måde.
Omega-3-fedtsyren EPA er vigtig i denne sammenhæng, da fedtsyren svækker DGLA’s omdannelse til arachidonsyre. Hvis EPA gives samtidig med GLA, hæmmes de inflammatoriske processer, samtidig med at DGLA’s antiinflammatoriske processer forløber uhindret. Dette kan direkte ses i blodserumniveauet, hvor tilskud givet samtidig af EPA og GLA sænker AA blodserumniveauet. Da EPA kun findes i fisk og skaldyr, er det uhyre vigtigt at sørge for disse i kosten. Og her kommer relevansen af kosttilskud igen til deres rettighed, da fx de rene omega-3 produkter, OmniKrill og Pure Omega-3G fra Biosym, vil være en god stabilisator ved inflammation. Et godt forebyggende produkt sammen med en sund kost er Epa-Gla+ som sikrer kroppen de sunde fedtsyrer i en balanceret form, og som indeholder 2,5 gange så meget omega-3 som omega-6. Den ene omega-3 olie er vel lige så god som den anden? Selvom fiskeolierne er omega-3-fedtsyrer, kan de ikke bare erstattes af en anden omega-3-fedtsyre som hørfrøolie, der ikke indeholder EPA. For at bruge en analog på omega-3-fedtsyrerne, så svarer det til begrebet ”frugt”. Et æble er jo ikke det samme som en banan, og selvom de begge er frugter, er deres biokemiske opbygning vidt forskellig. Hørfrøolie indeholder dog fedstyren alfa-linolensyre (ALA), som kroppen selv kan omdanne til EPA og DHA. Ved sygdomme i fordøjelsessystemet kan omdannelsesprocesserne have svært ved at forløbe optimalt, og derfor vil tilskud som OmniKrill indeholdende EPA være at foretrække i disse tilfælde. Kvaliteten af fedtsyrerne er altafgørende Linolsyre (LA) er forstadiet til GLA og findes i flere fødevarer end GLA. Tidselolie, solsikkeolie, soyabønner, jordnødder, hørfrø og majs er nogle af de fødevarer, der indeholder LA. Det er de sunde, koldpressede olier, kroppen har brug for. De fedtsyrer, som en plante eller en fiskeolie naturligt indeholder, vil altid være i sin optimalt sunde form. Det er, når vi mennesker

Skab balance med sunde fiskeolier Lider du af en inflammatorisk sygdom, kan du roligt hjælpe dig selv med maks. dosering af gode omega-3-fedtsyrer. I kapselform kan anbefales enten OmniKrill eller Pure Omega-3G fra Biosym. Følg doseringen på dåsen, og suppler tilskuddet med en sund kost og masser af motion. Selvom man ikke er syg, kan man sagtens forebygge inflammation ved at fokusere på en bedre balance af omega-3 og omega-6 i sin kost. Her kan tilskud også have sin berettigelse. 26 sund-forskning.dk - VINTER 2015

forarbejder olien, at den risikerer at blive iltet, harsk og raffineret til ukendelighed. Jo mere forarbejdet et produkt er, jo højere er sandsynligheden for, at fedtsyrerne har lidt skade, som det ofte ses i fastfood, margarine og mange tilsvarende produkter. Udgangspunktet er ganske rigtigt sundt, men den industrielle forarbejdning har ødelagt den sunde form. I denne henseende er omega-6-fedtsyrerne oftere brugt i stærkt forarbejd-tttttw ede fødevarer end omega-3 og er med til at skabe den omtalte ubalance i kroppen. Vesten fører med kedelig statistik De kroniske mavetarmsygdomme Chrons sygdom og Colitis ulcerosa, kendes primært fra industrialiserede lande. Og faktisk er disse sygdomme dobbelt så udbredt i Vesteuropa som i Østeuropa. Desværre er udviklingslandene begyndt at følge med i de kedelige statistikker, fordi de dårlige vaner fra den vestlige verden breder sig. Fastfood restauranter, færdigretter og raffinerede fødevarer vinder indpas alle vegne, fordi vi mennesker gerne springer over, hvor gærdet er lavest. Sandsynligheden for udvikling af en inflammatorisk sygdom stiger kraftigt, hvis man ofte spiser nogle af disse fødevarer, fordi de er med til at skrue op for dannelsen af de inflammationsfremmende serie 2 prostaglandiner. Skab sundhed gennem dine vaner Vil man inflammationerne til livs, er det vigtigt at udelukke alle dårlige fødevarer og fokusere på en grøntsagsrig kost med friske råvarer. Kød kan spises med måde og kun af god kvalitet, uden hormon- og medicinrester. Mange færdigvarer indeholder ifølge varedeklarationen ”vegetabilsk olie”. Det er typisk solsikke-, majs-, soya- og vindruekerneolie. Desværre er de billige, raffinerede og dermed ødelagte olier de billigste, og man må som forbruger gå ud fra, at det er denne type, der er brugt i produkterne. Det er fx produkter som mayonnaise, dressing, småkager, kiks, kager, tun i olie, brød, chips, popcorn o.l., man bør undgå færdigkøbte. På den måde kan du selv kunne styre, hvilke eicosanoider din krop producerer.

Det optimale forhold mellem omega-3 og omega-6 Fastfood, færdigretter og raffinerede fødevarers omega-3/omega-6 forhold ligger mellem 1:5 - 1:50. I de tidligere jæger- og samlersamfund var indtaget af omega-6 og omega-3 1:1, og i Vesten i dag får vi generelt mellem 10 – 20 gange mere omega-6 end omega-3. Eksperterne mener, at det ideelle forhold ville være 2-4 omega-6 til 1 omega-3, da denne fordeling forebygger mange kroniske sygdomme og forlænger levetiden.


Sådan omdannes omega-3 og omega-6 Omega-6

Omega-3

LA

ALA

Planteolier

Hørfrøolie, rapsolie

D-6 desaturase Natlysolie

GLA DGLA COX 1/2

Animalsk fedt

AA

Fiskeolie

PGE1 Antiinflammatorisk

COX 2

Lipoxygenase

PGE2 Proinflammatorisk

LTB4 Proinflammatorisk

EPA DHA

COX 2

Lipoxygenase

PGE3 LTB5 Antiinflammatorisk Antiinflammatorisk

De proinflammatoriske stoffer er dem, man skal undgå. Ved at skrue op for omega-3 indtaget skruer man ned for de inflammatoriske processer.

Er du mest til hvidt brød, kød, sovs og kartofler? Er du mest til gammeldags dansk mad uden fuldkorn og kun en lille smule grønt? Så kan du få glæde af at supplere med både omega-3 og -6, da du formentlig heller ikke får nok omega-6 i den sunde form. Du har således tre haner at skrue op og ned for, hvis du f.eks. har hudproblemer i form af akne, tør hud, springende ledsmerter eller alment ubehag: 1. Skru ned for kødet og op for mængden og variationen af grøntsagerne i din dagligdag. 2. Skru op for de sunde omega-6 fedtsyrer fra nødder, gode planteolier, grøntsager og supplér med et fiskeolieprodukt eller fisk flere gange ugentligt. 3. Skru op for både omega-3 og -6 med EPA-Gla+, hvis du har tænkt dig at fortsætte din livsstil med meget kød og få grøntsager. Tag også et rent fiskeolieprodukt ved siden af, hvis du allerede har udviklet inflammatoriske sygdomme.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 27


Ny ekspert i sun Ny ekspert i sund-forskning.dk! Mail i januar: Kære Marianne ”Jeg vil gerne skrive for sund-forskning.dk, jeg er læge, specialiseret i urter, vegetar og veganer kost, og jeg holder rigtig meget af forskning, kan I bruge mig?” Kærlig hilsen Tobias Schmidt Hansen

Jo tak, Tobias, velkommen!

Tobias Schmidt Hansen Læge med speciale i urter, vegetar- og vaganerkost. tobias.hansen@sund-forskning.dk

Allergier stormer frem verden over

Et af verdens største forskningspro

Af Tobias Scmidt Hansen

Siden 1991 har ISAAC (The International Study of Allergies and Ashtma in Childhood) forsøgt at løse gåden omkring den eksplosive tilvækst af de allergiske sygdomme astma, høfeber og eksem, som verden oplever. Studiet har nu fulgt næsten to millioner børn i 105 lande og produceret over 500 videnskabelige artikler, hvilket gør det til verdens største epidemiologiske studie. I den første fase af studiet, hvor man fokuserede på at beskrive udbredelsen af sygdommene, fandt man, at der var massive nationale forskelle, når det kom til, hvor mange børn der var påvirket af allergiske sygdomme. I nogle lande var antallet af sygdomsramte børn 30 gange så højt som i andre lande, hvilket indikerer, at årsagerne skal findes i det lokale miljø. Et andet

28 sund-forskning.dk - VINTER 2015

interessant fund var også, at der i det store hele ikke var væsentlig forskel blandt antallet af allergiske sygdomme i rige og fattige lande. Dette afkræfter den ellers så populære hygiejneteori, der antog, at stigningen i de allergiske sygdomme skyldes børns manglende udsættelse for bakterier. I den for nylig afsluttede tredje fase af studiet har man forsøgt at undersøge en lang række mulige risikofaktorer. Som forventet fandt man, at trafikal forurening var en stor synder. Men mere interessant er det måske, at man også fandt, at indtag af Panodil og antibiotika i et barns første leveår syntes at øge risikoen for allergiske sygdomme senere i barndommen. Der var dog ingen af de undersøgte risikofaktorer, der for alvor kunne forklare hverken de store nationale forskelle

eller den stigning i disse sygdomme, som verden oplever. Studiet har dog kunnet give os et vigtigt spor. Det viste nemlig, at det, som beskyttede bedst imod allergiske sygdomme, var en diæt rig på vegetabilsk mad. Desto mere frugt og grønt børnene indtog, desto mindre var risikoen for at blive syg. En lang række mindre studier er kommet til samme konklusion. Bl.a. viser et studie, at man kan halvere risikoen for at få allergisk astma ved et højt indtag af frugt og grønt. Det har fået forskere til at undersøge, hvorvidt allergiske sygdomme til dels skyldes en mangel på antioxidanter. Det er der noget, der kunne tyde på, da man har fundet, at allergikeres niveauer af kendte antioxidanter som fx betacaroten er betydeligt lavere end normalt.


nd-forskning.dk! Af Marianne Palm

Vejen til lægegerningen har ikke været som de flestes for sund-forskning.dk´s nye skribent, Tobias. Hans rejse begyndte i gymnasieårene, hvor han igennem et langt sygdomsforløb blev tvunget til gøre sig en række tanker om sund levevis. Det førte i første omgang til en fascination af kinesisk medicin, som han forfulgte ved at flytte til Australien og studere. Da han vendte tilbage til Danmark og startede på medicin i Århus, oprettede han en studenterorganisation, der arrangerede undervisning i en række alternative terapier til de medicinstuderende.

På den baggrund gav University of Arizona Tobias et legat til at studere ved Dr. Andrew Weil, USA’s førende læge inden for naturmedicin. Her blev han undervist af nogle af verdens førende kosteksperter, hvilket førte til Tobias’ store lidenskab for kostens terapeutiske potentiale. Tobias følger selv det, han beskriver som en fuldkorns-plantebaseret kost og er stor fortaler for denne.

rojekter prøver at forstå hvorfor Det har ført til spekulationer om, hvordan andre fødevarer påvirker de allergiske sygdomme. Særligt fødevarer, der indeholder store mængder mættet fedt, såsom kød, mejeriprodukter og æg er kommet i fokus, da man ved, at disse er forbundet med en øget produktion af frie radikaler og dermed et større forbrug af antioxidanter. Den teori synes nu at være påvist, da flere studier viser, at disse fødevarer foruden at fremme udviklingen af allergiske sygdomme også kan forværre deres forløb. Sammenhængen mellem allergiforekomster og indtagelse af mættet fedt har imidlertid ikke været så stærk som forventet. Dette tyder på, at antioxidant-teorien formentlig ikke er hele forklaringen på disse fødevarers allergifremkaldende egenskaber.

En årsag til dette kan meget vel være, at indtagelse af kød er én af de primære kilder til den mængde af hormonforstyrrende stoffer, vi udsættes for. Disse stoffer er særdeles udbredte i naturen - dog heldigvis sjældent i en størrelsesorden, der kan udøve direkte skade på mennesker. Da stofferne er meget svære at udskille, ophobes de over tid i vores landbrugsdyr, og herigennem kan vi få doser, der er allergifremkaldende. Samlet set er vi efter årtiers massiv forskning kommet lidt tættere på at forstå disse komplekse sygdomme. Det er selvsagt sygdomme, hvor der ikke kan findes en enkelt årsag. Der er dog nu meget, der tyder på, at én af årsagerne til den vækst, vi ser, skal findes i det skifte, der ses i store del af verden væk fra en overvejende vegetabilsk kost, der

er rig på antioxidanter, til en vestlig diæt med mange animalske produkter, der er rige på mættet fedt og hormonforstyrrende stoffer. Referencer Asher MI, Stewart AW, Mallol J, Montefort S, Lai CK, Aït-Khaled N, Odhiambo J; ISAAC Phase One Study Group. Which population level environmental factors are associated with asthma, rhinoconjunctivitis and eczema? Review of the ecological analyses of ISAAC Phase One. Respir Res. 2010(11):8. J Mallol, J Crane, E von Muthius, J Odhiamo, U Keil, A Stewart, ISAAC Phase Three Study Group. The International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) Phase Three: A Global Synthesis. Allegrol Immunopathy (Madr.). 2013 41(2):73--85. JL Protudjer, GP Sevenhuysen, CD Ramsey, AL Kozyrskyj, AB Becker. Low vegetable intake is associated with allergic asthma and moderate-to-severe airway hyperresponsiveness. Pediatr Pulmonol. 2012 47(12):1159--69. HJ Tsai, AC Tsai. The association of diet with respiratory symptoms and asthma in schoolchildren in Taipei, Taiwan. J Asthma. 2007 44(8):599--603. L G Wood, M L Garg, R J Blake, S Garcia-Caraballo, P G Gibson. Airway and circulating levels of carotenoids in asthma and healthy controls. J Am Coll Nutr. 2005 24(6):448 – 455. Lindahl O, Lindwall L, Spångberg A, Stenram A, Ockerman PA. Vegan regimen with reduced medication in the treatment of bronchial asthma. J Asthma. 1985;22(1):45-55. NA Yusoff, SM Hampton, JW Dickerson, JB Morgan. The effects of exclusion of dietary egg and milk in the management of asthmatic children: a pilot study. J R Soc Promot Health. 2004 124(2):74--80. J.L. Suen, C.H. Hung, H.S. Yu, S.K. Huang. Alkylphenols--potential modulators of the allergic response. Kaohsiung J Med Sci. 2012 28(7 -Suppl):S43 – 8.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 29


Spørg eks Spørg eksperterne

Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og vi vil tilstræbe, at alle får direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.dk. Henrik Dilling Psykoterapeut, SQ coach, Tanke felt terapeut og biopat henrik.dilling@sund-forskning.dk

Tankefelt Terapi imod had, på vej mod glæde og kærlighed Had er kærlighed, som er ”sunket ned”. Det er ophobet vrede, skuffelse og sorg, forventningen om kærlighed og accept, som udebliver, og derefter langsomt transformeres til had. Had er sygdomsskabende for den, der bærer had, og det fremstår som en grå-sort energioplevelse i kroppen. Hadet går værst ud over den person, som bærer hadet. Jeg har gennem tiden haft adskillige klienter med ophobninger af vrede og i mange tilfælde også had. Det, jeg har observeret, er, at disse mennesker typisk har inflammation og betændelsestilstande i kroppen, endvidere er de ofte paranoide og tror, at andre vil gøre dem fortræd. De kan have meget korte lunter og reagerer typisk aggressivt, eller hvis de er konfliktsky vendes aggressionen ind, og det ydre udtryk bliver depressivt og udtrykkes med fx sorg eller opgivenhed og afmagt. For nylig kom en ung kvinde i min konsultation. Hun havde en række belastninger både fysisk og psykisk. Det viste sig, at hun bag den kønne smilende facade var vanvittigt vred, så vred, at det var blevet til had, ophobet gennem mange år. Hun havde været udsat for mobning gennem hele sin skoletid og var specielt fyldt af had i forhold til en bestemt person. Via TFT (Tankefelt Terapi) blev hun hurtigt bevidst om sin egen mangel på grænsesætning, offerrollen og det absurde i at bære vrede og had. Hun havde ”dømt” sin mobber og ”dømt” sig selv, uden at forstå og ude af stand til at tilgive. Hadet/vreden blev oplevet som en sort ubehagelig energi i kroppen. I en af TFT-sessionerne oplevede den unge kvinde, at der skyllede en positiv lysende energibølge gennem hendes krop, som fjernede vreden og hadet. Hun så nu sig selv og mobberen i et nyt lys og var i stand til at tilgive ham og sig selv. Efter sessionerne følte hun sig meget lettet, glad og fri.

30 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Mød Henrik Dilling og Marianne Palm på sund-forsknings online TV-kanal: www.sundONAIR.dk

Marianne Palm Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

Forebyggelse af soleksem Hej Marianne Jeg døjer med soleksem hver sommer og får vist aldrig nok D-vitamin, når jeg bevæger mig rundt i skyggen med tøj på. Men det værste er jo, at det kløer og svier i huden - og jeg er bleg hele året. Har du en superkur? Malene Kære Malene I årevis har bl.a. biopater brugt betacaroten og lecithin/andre fedtsyrer til at forebygge soleksem, men du skal gå i gang nu og helst tre måneder før, de første stråler lander på de sarte skuldre. Vegetabilsk BetaFactor fra DK Pharma er en del af den kendte Berthelsen-serie og kan med sit indhold af betacaroten og C-vitamin gøre en stor forskel. Betacarotenoiderne, som også giver gulerødderne deres farve, skaber en dyb blød nuance i din hud, samtidig med at C-vitaminet bidrager til dannelsen af kollagenet i huden. De skaber sammen en bedre funktion, så din soleksem forhåbentlig er væk for altid. Ellers må du gentage kuren hvert år og gerne fra omkring januar. Støt også huden med gode fedtsyrer, fx fra Epa-Gla fra Biosym. Marianne Palm


sperterne Hold hjernen ung Irene Hage

Læge irene.hage@sund-forskning.dk

- endnu en grund til at tage D-vitamin Hej Irene Er der noget, jeg kan gøre for at holde min hjerne frisk så længe som muligt, nu hvor jeg har rundet de 65 år? Jeg vil gerne kunne blive ved med at være med børnebørnene, spille bridge, læse bøger og meget andet. Jeg ved godt, at søvn og motion hjælper, men hvad med kosttilskud? - Ung i sind og hjerte Hej ung i sind og hjerte At holde sin hjerne velfungerende og aktiv hele livet er noget, man heldigvis godt kan gøre noget ved. Ud over at spise sundt, sove godt og motionere jævnligt findes der også kosttilskud, som kan holde hjernen frisk. Her synes det interessant at fortælle om et nyt studie beskrevet i ”Neurolog”, november 2014. En gruppe velfungerende ældre mennesker fik målt deres D-vitaminniveau i blodet og derefter fulgt i ca. fire år. I starten af undersøgelsen var gennemsnittet af D-vitaminniveauet 84 nmol/l. Ca. 28 % havde et niveau på under 50 nmol/l, og nogle få procent havde et stort underskud (under 25 nmol/l). Efter lidt over fire år blev det tydeligt at se, at dem med et D-vitaminniveau på over 75 nmol/l klarede sig klart bedre i en demens-test end dem, der ikke havde et tilstrækkelig højt nok niveau af D-vitamin. Alle testresultater blev selvfølgelig efterreguleret statistisk mht. alder, køn, tidligere sygdomme, medicinforbrug osv. Blandt dem, der lå mellem 50 – 75 nmol/l, var der klart en nedsat hjerneevne i en demens-test. Det har man også tidligere set ved et andet studie, hvor man fandt, at ældre mennesker med D-vitamin under 50 nmol/l havde en 122 % øget risiko for demensudvikling sammenlignet med dem, der havde højere niveauer af D-vitamin. Normalt siger lægerne, at man skal ligge over 50 nmol/l for at undgå D-vitaminmangel, men studiet viser, at man helst skal ligge over 75 nmol/l. D-vitamin hjælper også mod depression. Og her er det interessant, for man har set, at desto større en depression, desto værre går det med hukommelsen. Det kan skyldes, at det i virkeligheden drejer sig om D-vitaminmanglen, da det giver både risiko for depression og demens.

Normalt siger lægerne, at man skal ligge over 50 nmol/l for at undgå D-vitaminmangel, men studiet viser, at man helst skal ligge over 75 nmol/l. Irene Hage

Så tag et tilskud af D-vitamin ca. 70-80 ug dagligt. Andre kosttilskud, der har betydning mht. forebyggelse af demens, er folinsyre (Vitamin B9) B6 og B12. Så tage også en stærk multi-B-kompleks - foruden det du allerede gør med at spise sundt, sove godt og motionere jævnligt. Mvh. Irene Hage

Problemer med hukommelsen?

Sørg for D-vitamin. Kig også på fx Ginkgo biloba, Arctic Root og Fortodol S, som alle har vist sig at have en gunstig indflydelse på hjernen og gerne sammen med de gode fedtsyrer, du bl.a. finder i eye q.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 31


Spørg eks Spørg eksperterne Jo ældre du er, jo mere belaster et dårligt parhold dit hjerte Det er ikke nyt, at det opleves nedbrydende og anstrengende at leve i et dårligt parforhold. Et nyt forskningsprojekt fra Michigan Universitet peger nu på, at ældre mennesker - og ikke mindst deres hjerter - bliver særligt belastet af parforholdsproblemer. Faktisk stiger parforholdsproblemernes negative påvirkning på hjertet med alderen! Jo ældre du er, jo mere belaster et dårligt parhold dit hjerte. Forskerne undersøgte data - indsamlet over fem år - fra 1200 gifte amerikanske mænd og kvinder i alderen 57 til 85 år. Man fandt, at personer med en partner, der var meget kritisk eller krævende, havde større risiko for at udvikle hjerteproblemer end personer, som havde en støttende ægtefælle. Påvirkningen fra et dårligt parforhold synes at være mere skadeligt for helbredet, end et godt forhold gavner helbredet. Den skadelige påvirkning af hjertet i et dårligt ægteskab steg stærkt med alderen. Forskerne mener, at dette kan hænge sammen med, at ægteskabelig stress efterhånden kan stimulere flere og flere, og mere og mere intense, hjerte-kar-reaktioner. Det kan igen være som følge af, at immunforsvaret bliver svagere, og personen bliver mere skrøbelig med alderen.

Hanne Hæsum

Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

Hvis en kvinde udviklede hjerteproblemer, betød det ofte, at hun oplevede, at hendes ægteskab var blevet dårligere. Det samme skete ikke i samme omfang hos mænd. Forskerne finder dette i tråd med billedet af kvinder som mere tilbøjelige til at yde støtte og omsorg til syge ægtemænd, mens mænd er mindre tilbøjelige til at tage sig af syge koner. På baggrund af resultaterne foreslår forskerne, at der i langt større omfang gives mulighed for at tilbyde rådgivning og behandling til ældre par. Det er oftest yngre par, som tilbydes støtte og rådgivning. KILDER More information The American Heart Association has more about heart health. SOURCE: Michigan State University, news release, Nov. 19, 2014 -- Robert Preidt Last Updated: Nov 20, 2014 Copyright © 2014 HealthDay.

Forskerne fandt, at ægteskabsproblemer giver større problemer for kvinders hjerter end for mænds. En mulig forklaring kan være, at kvinder har en tendens til at vende negative følelser indad, siger forsker Hui Liu. En person, mand eller kvinde, der reagerer ved at internalisere problemer, kan være mere tilbøjelig til at udvikle depression og hjerte-kar-problemer.

Husk at følg e dit hjerte

Body Balance Pilates instruktør Danmarks eneste holistiske 1-årige uddannelse! V/ Bettinna Laxholm Delfs

For dig som ønsker at gøre noget godt for dig selv og andre. • Du bliver ”klædt på” til det at være instruktør • Du lærer Body Balance OG Pilates • Du lærer herudover om afspænding, stræk, musik, programlægning og kost • Du får stor selvudviklings mulighed Se mere info og referencer på www.livingacademy.com eller ring 4615 1790

32 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Living Academy ApS Kongevejs Centret 6 •2970 Hørsholm


sperterne Bettinna Delfs

Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændings-pædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Kære Bettinna Pludselig går det op for mig, hvor stiv og sammenfaldende jeg er blevet i en alder af 58 år. Jeg må indrømme, at jeg ikke har været særlig aktiv med gymnastik og sport. Min fritid er altid gået med håndarbejde og så med at sidde i en god stol og læse. Jeg har besluttet mig, så motivationen mangler ikke. Jeg vil gerne gøre en indsats for min krop i det nye år. Har du et godt råd til, hvordan sådan en som mig kommer i gang? Hilsen Karen Kære Karen Det har jeg. Jeg har endda to. Du skal have gang i dit kredsløb, som også gælder lymfesystemet. Så skal du i gang med nogle gode lange Yin Yoga stræk. Vi er som en selvrensende ovn, så længe vi kommer ordentlig på toilettet hver dag, og så længe vi bevæger os. Er der ikke flow i vores kredsløb/ lymfe, staser kroppen til med væske og affaldsstoffer. Jeg vil anbefale dig at komme ud at gå i et rask tempo i minimum en halv time hver dag. Derudover lave Body Breezers (venepumpeøvelser) dagligt. Det tager 10 min. for underkroppen, som er det vigtigste. Du finder øvelserne på min web, www.livingacademy.com under event/interne events eller på min DVD, Det rene liv. Kredsløbstræningen skal kombineres med stræk, for at du kan få stivheden ud af kroppen, så du kan føle dig let og fleksibel. Det er ikke så meget musklerne, som trækker sig sammen. Det er vores bindevæv. Bindevævet er et stort net, der fx har en sammenhængende fascie helt nede fra foden til op i ganen, hvor bindevævet vokser sammen allersidst i vores fostertilstand. Hvis hele kroppen blev dyppet i en væske, der ætsede alt op, bortset fra bindevævet, ville der være et stort ”spindelvæv” tilbage. Dette spindelvæv rækker sågar helt ind i cellekernerne. Trækker du lidt i det ene hjørne af spindelvævet, trækker du i hele vævet. Ligeledes er det i kroppen. Derfor er Yin Yoga så godt. Og fordi det er et plastisk væv, kræver det, at du ligger i strækkene i minimum tre min., gerne fem, når du er blevet fortrolig med øvelserne. Her har du tre øvelser, der får fat i det meste af bindevævet. 1. Sid på gulvet på en pude med let bøjede ben, hælene må godt lige røre hinanden. Lad kroppen fælde ud over benene. Mærk strækket bag på benene og langs ryggen. Du vil mærke strækket der, hvor du trænger mest til det. Med tiden kan du strække benene mere. 2. Lig på ryggen med et stort sammenrullet tæppe under den øverste del af ryggen. Fodsålerne mod hinanden trukket op mod lysken, lad knæene falde ud til hver sin side. Arme og hoved hænger ud over tæppet, så du mærker et stort stræk på forsiden af bryst og skulder. Er det ubehageligt for din nakke, så læg en pude under hovedet. 3. Lig på siden med en pude under hovedet og benene trukket godt op under dig. Armene strakt ud foran brystet. Før nu den øverste arm op forbi øret, skråt bagud op, og lad den hænge til ”tørre” her. Kik ubesværet efter armen. Du får et stræk over skulderen samt en sund rotation i ryg og nakke. Hvis armen begynder at sove, så lad den cirkle et par gange rundt. Du ønskes alt det bedste på din rejse. Kærlig hilsen Bettinna

sund-forskning.dk - VINTER 2015 33


Spørg eks Spørg eksperterne Protonpumpehæmmer – utilsigtet virkning

For personer, der lider af hyppig reflux og evt. smerter fra sår i mavesækken, kan det være en fordel at få en recept på noget medicin, der hæmmer dannelsen af mavesyre. De såkaldte protonpumpehæmmere. Medaljen har dog en bagside, som bør give stof til eftertanke. Selve medicinen kan nemlig være med til at ændre den bakterielle sammensætning længere nede i mavetarmkanalen, der på sigt kan udvikle sig til overvækst af dårlige bakterier i tyndtarmen, en såkaldt SIBO effekt. Konsekvensen kan dække alt lige fra, at immunsystemet begynder at halte, fordøjelsen bliver dårlig, optagelse af især vitaminer og mineraler bliver nedsat og ikke mindst, at det også kan være en medvirkende forklaring på en ændring af humøret til det værre.

Marianne Palm Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk

Hej Marianne Min datter på 22 er blevet vegetar, og spiser egentlig sundt, men jeg synes alligevel, hun skal have en vitaminpille for at forebygge de ikke særlig gode gener, vi har givet hende med, vi er ofte syge med kroniske infektioner i familien. Hvilken vil du foreslå, når hun nu er vegetar og ikke ønsker ”noget med dyr”? Mor Jytte Kære Jytte OmniVegan fra Biosym er et godt bud – den er certificeret af internationale organisationer for vegetarer. Kombiner gerne med Omni C 500 mg fra samme firma til at forebygge infektioner. Hilsen Marianne

34 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Torunn Laksafoss

Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath imb torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Ovenstående symptomer ses heldigvis først ved længerevarende brug og er samtidig sat i forbindelse med mangel på B-12 vitamin og magnesium. Det er derfor værd at overveje et alternativ, om man hører til i den lette afdeling. Noget der gør, at behovet for medicin efterhånden bliver unødvendigt. En god strategi er at spise mindre måltider, gerne med lavere fedtindhold, undlad at spise for sent på aftenen, og hæv gerne hovedgærdet med 15 cm (ikke ekstra puder). Til den mere effektive del hører et vægttab på fx fem kilo samt at undgå stærke fødevarer, alkohol, kaffe i for store mængder samt tobaksrøg. Kig også på gode naturlige midler som fx Silicol, Aloe vera eller Ulmus rubra (elmebark), som kan beskytte slimhinden i mavesækken, mens den får det bedre af den sunde kost, du vælger.

Er du: Fleksitar? Viking? Vegetar? Veganer? Lad os rydde op i begreberne om vegetarisme! Og skabe en konstruktiv mulighed for, at vikinger, der egentlig gerne vil spise meget mere grønt, kan finde en glidende overgang og måske blive fleksitar! En vegetar spiser udelukkende fødevarer fra den vegetabilske verden, altså hverken kød eller fisk, men kan godt spise mælkeprodukter og æg. En veganer spiser vegetarmad, men undlader også æg og mælkeprodukter. En fleksitar bliver du, når du minimum fire af ugens syv dage spiser vegetarisk og altså dropper at være viking, der spiser kød hver dag. Begrebet er beskrevet gennem herlige interviews med ni markante danskere, der lever helt eller delvis uden kød. Jeg er helt vild med bogen GO GREEN, totalt inspirerende for en gangs skyld helt ufanatisk at få de sundeste budskaber og opskrifter. GO GREEN af Bibi Stella Kirkegaard, forlag High on Life. Kan købes bl.a. hos alle boghandlere og på www.shopsund.dk.


sperterne Piskesmæld

Rikke Godthjælp

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Kære Rikke Jeg var i en bilulykke i sommers, hvor jeg pådrog mig en piskesmældsskade. I starten mærkede jeg intet, men en måneds tid efter ulykken fik jeg et migræneanfald, som jeg aldrig har haft før. Jeg måtte blive hjemme fra job i en uge efter, fordi jeg var helt udmattet, og da jeg kom tilbage på job, fik jeg det skidt, jeg fik svimmelhedsanfald og havde svært ved at se længere tid ad gangen på en skærm. Jeg blev sygemeldt ad flere omgange og er nu på vej tilbage på jobbet i en optrapningsfase. Jeg føler mig ikke helt klar og er bange for, at jeg ikke kan klare det. Jeg har hørt, at akupunktur kan hjælpe, hvad er din erfaring? Lone, 34 år

Kære Lone Piskesmæld - hukommelsestab, koncentrationsbesvær, lydfølsom, svært ved at være sammen med andre mennesker i længere tid ad gangen, nakke- og skulderspændinger, migrænelignende smerter og søvnbesvær er nogle af de udfordringer, en piskesmældspatient lider med. Det kan ikke ses på personer, at de har fået piskesmæld, så omverdenen stiller sig ofte uforstående over for problemet, hvilket ikke gør det lettere. Ved piskesmæld opstår der små læsioner i ligamenterne omkring nakken, musklerne får sig en forstrækkelse, og hjernen et gok. Sygemelding og ro i 14 dage er det mest normale, hvis piskesmældet er voldsomt, men hvis det bare var et ”lille” piskesmæld, springes hvile og restitutionstid oftest over. Kroppen har brug for at komme sig efter selv en lille ulykke, og når vi ikke tager kroppen alvorligt, kan det give bagslag. Når hovedet slynges frem og tilbage hurtigt, bider vi hårdt sammen og spænder i nakken for ikke at miste kontrol og som modreaktion. Det er min erfaring, at den kæbespænding, der opstår i det øjeblik, vedbliver selv lang tid efter ulykken og udvikler sig til det, der også kaldes hårdt sammenbid. Hårdt sammenbid kan være med til at øge smerte eller være med til at fastholde de problematikker, piskesmældet medfører. Hårdt sammenbid behandles oftest af tandlæger med bideskinne eller korrektion af bidefladen eller af fysioterapeuter med øvelser. Til patienter, der ikke har fundet hjælp gennem de traditionelle veje, eller som ikke ønsker at pille ved tandsættet, kan jeg anbefale kropsgenopretning og afspænding med øre-akupunktur, også kaldet posturologi. I en situation, hvor hovedet og nakken har slået sig, det gælder også hjernerystelser, så er denne behandling uovertruffen og gerne i kombination med kropsakupunktur. Med venlig hilsen og god bedring Rikke Godthjælp

PROBLEMER MED HUDEN? KLØE UREN HUD BARBERKNOPPER INTIMBARBERING Propolis cremen er desinficerende og medvirker til at undgå bakterieog svampenangreb. Propolis cremen er meget drøj i brug og fedter ikke. Yderligere oplysninger kan fås på tlf. 47 10 01 64 og på

www.danasan.dk

Forhandles af Matas, apoteker og helsekostbutikker. sund-forskning.dk - VINTER 2015 35


•• Svampe du ikke vil have

Slip af med svampen Svampe er lækre, sunde og velsmagende. Men der findes også svampe, du gerne vil slippe for. Candida albicans, Aspergillus og Pityrosporum ovale er gærsvampe, du ikke ønsker - eller helst vil begrænse omfanget af. Her er tale om svampe, der kan invadere kroppens slimhinder, angribe huden og i værste fald perforere tarmvæggen og sive ud i blodbanen. Af Kristine Bindslev

Ca. to kilo bakterier og svampe befinder sig i vores tarmsystem. Ca. 10 af svampearterne, herunder candida, kan skabe ravage rundt i vores krop. Normalt er der ingen fare på færde. Så længe dit immunforsvar er i top, og mikrofloraen i dine tarme er i balance. Svampegildet i kroppen sker først, hvis noget forstyrrer kroppens forsvar. Det kan være stress, svækket immunforsvar, dårlig kost, medicin, hormonelle forandringer, fx omkring din menstruation, p-piller, graviditet, diabetes eller sex med en inficeret partner. Når fx den normalt fredelige candida albicans vokser vildt, skifter den vokseform og danner tråde, svampehyfer, der hæfter sig fast i tarmslimhinden, breder sig med sporer ud i kroppen og koloniserer slimhinderne i luftveje, øjne, ører, underliv m.m. Mange har hørt om candida-infektion eller overvækst af gærsvampe. De færreste er dog klar over, at svampe kan være medvirkende årsag til gener som fordøjelsesproblemer, træthed, stress, udslet, kløe, blodsukker-ubalance, vægtøgning, uren hud, migræne, allergi eller depression. Svampe-overvækst gør dig syg Den invasive, vildtvoksende candida albicans kan sende sit trådformede rodnet ud gennem tarmslimhinden, hvorved den kan gøre tarmen utæt. En utæt tarm gør, at ufordøjede rester af føde og affaldsstoffer kan komme ud i blodbanen og herved skabe allergier og fødevareintolerance. Svampen har sit eget stofskifte, og den danner mere end 180 giftige kemiske stoffer (mycotoxiner), der igen belaster vores immunforsvar. Svampens affaldsstoffer producerer acetaldehyd, et giftstof for vores krop, som vores lever omdanner til alkohol(ethanol). Måske derfor oplever en del candida-inficerede mennesker, at de føler sig svimle og ved siden af sig selv. De er fulde af svamp og alkohol. Svampen danner også østrogenlignende stoffer, som så igen påvirker kvindekroppens østrogenbalance. Således skabes hormonproblemer, som manglende sexlyst, PCO, PMS, blødningsforstyrrelser etc. Vi kan vist godt slå fast, det er ikke godt at være belastet af en candida-infektion. 36 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Candida hører til gærsvampe, hvoraf der findes ca. 500 forskellige arter. Kun ca. 10 af disse er hyppigt involveret i infektioner hos mennesker. Mest almindelig er Candida albicans, men også C. glabrata, C. krusei, C. tropicalis, C. parapsilosis m.fl. ses som årsag til infektion.


i dit system ••

Hvidløg virker mod influenza, forkølelse og ondt i halsen Verden over har hvidløg været brugt som medicin mod forkølelse. I Rusland er det så almindeligt, at det kaldes ”russisk penicillin”. Løgets bakterie- og virusbekæmpende egenskaber er bevist i massevis af forsøg. Et af dem fandt sted på Mikrobiologisk Afdeling ved Brigham Young University i Provo i Utah i USA. Her påviste man, at hvidløg virker helt som antaget:

Forskning viser, at svampeinfektioner såsom candida, der er blevet resistente over for antimykotika, er modtagelige for allicin. Hvidløg er et effektivt og naturligt svampedræbende middel Man ser flere og flere eksempler på, at Candida albicans er blevet resistent over for en bred vifte af farmaceutiske anti-svampemidler. Er du en af dem med tilbagevendende svampeinfektioner, er det værd at prøve naturens kraftigste svampedræber, hvidløget. Du har måske hørt, at hvidløg er godt for dig, men vidste ikke før nu, at de aktive stoffer i hvidløg er et meget effektivt, sikrere, billigere og naturligt alternativ til svampedræbende medicin. Dertil kommer, at hvor lægemidler kun lindrer symptomerne, så behandler hvidløget årsagen. Virkningen af hvidløg Hvidløg (Allium sativum) har et effektivt forsvarssystem bestående af mange forskellige komponenter for at beskytte sig selv mod mikroorganismer, herunder svampe. Hvidløg producerer enzymatisk allicin, hvis det bliver angrebet og “skadet”. I laboratoriet kan man se, at når frisk hvidløg hakkes eller knuses, omdanner enzymet alliinase og aminosyren alliin til allicin. Allicin markerer sig ved at virke antibakterielt, svampedræbende, anti-viralt og parasitdræbende. Hvor smart, at vi mennesker kan drage nytte af hvidløgets naturligt indbyggede forsvarssystem. Her er et naturligt præparat, vi har spist i mere end 4000 år, og det koster mindre end menneskeskabte stoffer og antibiotika og har ingen ubehagelige eller skadelige bivirkninger.

Det dræber næsten 100 % af det menneskelige rhinovirus (der giver forkølelse) og parainfluenza 3 (som er en influenza- og luftvejsvirus). De så også, at hvis man er ved at få ondt i halsen, skal man bare spise to eller tre fed om dagen. Så kan man helt undgå, at sygdommen bryder ud. Er man knap så rå, kan man tage en Garcin kapsel.

Allicin blev først isoleret og undersøgt i laboratoriet af Chester J. Cavallito og John Hays Bailey i 1944. De bemærkede hvidløgets antimikrobielle aktivitet. Allerede to år senere lykkedes det at stabilisere og syntetisere allicinen. Fordi de sygdomsfremkaldende mikroorganismer ikke kan tilpasse sig allicin og derved danne immunrespons, som de ofte gør med medicinsk antibiotika, virker hvidløg også altid på resistente tilfælde. En kapsel Garcin svarer til at spise 30-40 løg af frisk hvidløg - men uden at få hvidløgsånde og lugt. For anvendelse til områder af huden, inficeret med svamp eller bakterier, brug Garcin spray.

Forskningen viser meget signifikante resultater Er der noget hvidløg ikke er godt for, kunne man fristes til at spørge, for listen er lang, når man ser de mange gavnlige virkninger, det lille seje løg står for. I flere in vitro forsøg viser allicinen sin svampedræbende effekt, og at den hæmmer dannelsen af de giftstoffer, svampen laver. Det gælder både skimmelsvampen, også kaldet Aspergillus, Candida-typerne, Coccidioides, Histoplasma, Trichophyton, og Cryptococcus neoformans. C. neoformans inficerer lungerne eller centralnervesystemet og kan også påvirke andre dele af kroppen. En del af forsøgene sammenligner også allicinens virkning med svampedræbende midler som fluconazol og ketoconazol. Det er lægemidler, der ikke er uden bivirkninger, og som en del candida-typer er resistente overfor. I de mange forskningsforsøg gennem årene peger resultaterne entydigt på, at allicin er et yderst effektivt svampedræbende middel. sund-forskning.dk - VINTER 2015 37


•• Svampe du ikke vil have

Antibiotika-behandling giver svampeinfektioner Ca. to kilo bakterier og svampe lever i harmoni med hinanden i vores tarme, når alt er i balance vel at mærke. De gode tarmbakterier holder styr på de dårlige, og immunforsvaret fungerer som det skal. Kroppen har det godt. Starter man en behandling med antibiotika pga. en infektion i blæren, halsen eller lignende, starter man desværre ofte også en borgerkrig i sine tarme. Antibiotika betyder direkte oversat ”mod-liv”, og det er netop det, medicinen gør, den slår alle bakterier ihjel. De dårlige bakterier bliver slået ihjel, men de gode, gavnlige tarmbakterier bliver også slået ihjel. Candida albicans får optimale betingelser, nu hvor der ikke længere er nogen til at holde den på plads. Candidasvampen tager herredømmet, formerer sig og kan vokse til sin myceliske skadelige tilstand. Antibiotikaen redder liv, men hold nu op en ballade, den også laver efterfølgende. Candida og andre gærsvampe er meget følsomme over for allicin, som både hæmmer svampen og svampens giftige affaldsstoffer.

Svampedræbende lægemidler som Fluconazol og Diflucan har følgende mulige bivirkninger: Almindelige (1-10 %) • Kvalme, opkastning, mavesmerter, diarré, leverpåvirkning • Hovedpine • Hud • Hududslæt

Alternativ til antibiotika-kure Antibiotika dræber ikke svampe - de dræber bakterier (en anden type kim) og skaber grobund for svampe-ragnarok. Derfor er det værd at kigge på alternativer i naturen, når infektioner skal behandles, og svampeangreb skal forebygges. Kan man bekæmpe et bakterieangreb med noget andet end antibiotika? Ja, det kan man, og sjovt nok er det også hvidløg. Hvidløg indeholder naturstoffer, som kan forhindre bakterier i at kolonisere. Allicinen har vist sig at mindske bakteriers evne til at danne biofilm, som er en substans af tætsiddende bakterier. Dannelsen af biofilm er nødvendig, for at bakterierne kan kolonisere og gøre skade i en vært, og herudover beskytter biofilmen bakterierne mod angreb fra antibiotika og immunforsvarsceller. Når bakterierne ikke længere kan danne biofilm, vil de ikke kun have sværere ved at skabe infektion, de vil samtidig blive langt mere modtagelige, når allicinen trænger ind og sprænger dem i stykker indefra.

38 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Koks i bakteriernes krigskommando Hvidløget udskiller stoffer, som blokerer for bakteriernes kommunikation med hinanden. Hvidløgets stoffer ligner rent strukturmæssigt bakteriernes egne signalstoffer og kaldes quorum sensing-hæmmere. Quorum sensing er en kommunikationsmetode for bakterier, der sidder i biofilm. Bakterierne udsender nogle signaler, der kan registreres (”høres”) af nærtliggende bakterier. På den måde kan bakterierne fornemme og kommunikere det aktuelle antal af bakterier i biofilmen. Når der er få bakterier til stede i biofilmen, holder de lav profil og virker som harmløse bakterier. Når bakterierne i biofilmen er blevet mange nok, angriber de kroppen ved at udskille en stor mængde af skadelige stoffer på samme tid. Antibiotika kan kun holde et angreb fra bakterier i biofilm nede, men ikke bekæmpe det, da det ikke kan trænge hele vejen igennem biofilmen. Det øger risikoen for udvikling af resistens.

Hormoner, medicin og kost kan bringe kroppen i ubalance, så svampene har lettere ved at brede sig.

Et lille sejt løg. Hvidløg er naturens kraftigste bekæmper af svampe, bakterier og vira. Det kan dræbe ikke mindre end 72 forskellige infektionsbakterier.

Få bugt med svampen med hvidløg i kapselform Start med seks kapsler Garcin om dagen. Garcin indeholder stabiliseret allicin. Fortsæt en måned, afhængig af sværhedsgraden af svampeinfektionen. Har du også luft i tarmene eller lider af forstoppelse eller diarre, så vælg Garpro, som indeholder både allicin og mælkesyrebakterier. Det er vigtigt at holde sig til en sund kost fri for sukker, alkohol og raffinerede fødevarer. Efterfølgende kan en daglig dosis på en kapsel forhindre smitten i at vende tilbage. Behandl lokalt med Garcin Spray, fx ved svamp på huden eller i munden.


i dit system •• OBS!

Har du nogen af nedenstående symptomer, kan det være candida. Opsøg en biopat/naturopath IBM, en ernæringsterapeut eller heilpraktiker.

Overvægt af candida kan medføre følgende symptomer: 1. Pande og bihulebetænd else 2. Hvide belæ gninger på tungen og i svælg 3. Revner i m und metalsmag vigen og i munden 4. Paradento se

lemer: Mave- og tarmprob 1. Mavesmer ter i maven 2. Oppustethed/luft 3. Dårlig ånde re 4. Forstoppelse/diar en rm 5. Kløe ved endeta

Hormonsystemet: 1. Skede svamp/vaginal kløe 2. Væskeophobning 3. Hormonelle ubalancer/PCOS Immunforsvaret: Psykiske 4. Vægtproblemer probleme 1. Kløe på huden r: 1 . H o v e dpine 5. Manglende energi/træthed 2. Allergi/intolerance/astma 2. Migræn 6. Nedsat sexlyst e 3. Eksem/uren hud 3 . S v im melhed 7. Barnløshed 4. Psoriasis 4. Depress ioner 5. Svækket immunforsvar 5. Ustabilt b lodsukker 6. Gentagne penicillinbehandlinger 6. Trang ti l s ø de s a g 7. Gentagne blærebetændelser er/salt

Liste over, hvad der skaber ubalancer i kroppen og giver candidasvampen frit løb • Antibiotikabehandlinger • Langvarig stress - candidasvampen elsker stresshormonet kortisol • For meget forarbejdet, raffineret føde, sukker, alkohol • Binyrebarkhormon, herunder Cortison og Prednisolon, astmamedicin er svampeguf • P-piller laver ravage i kroppens egen naturlige hormonbalance • Kemo/strålebehandling • Chok/traumer/svære psykiske perioder, som giver et svækket immunforsvar

Svampen skal udsultes Har man en candidasvamp, er der fødevarer, du bør udelukke, for candidasvampen lever hovedsagligt af kulhydrater. Det gælder om ikke at fodre svampen og reducere både raffinerede og naturlige kulhydrater. Opsøg en behandler, og få råd og vejledning.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 39


Effektiv kur mod can Tager du penicillin eller p-piller? Er du stresset, eller har du et svækket immunforsvar, så er der en øget risiko for at få en svampeinfektion. Vi har sat fokus på fem af naturens hjælpere, når candidasvampen skal bekæmpes. Af Kristine Bindslev

”Du er ikke alene”, synger Sebastian. Og man kunne fristes til at sige det samme til en person med en svampeinfektion. Candida-svampen er en snylter, en ubuden gæst og på ingen måde gavnlig for os, alligevel er den en af de mange mikroorganismer i vores krop. Normalt mærker vi ikke noget til den på slimhinder i mund, skede, urinrør og tarm, hvor svampen har til huse. Men hvis svampen får gunstige forhold, kan den udvikle sig og tage overhånd i en ellers sund mikroflora. Pludselig spiser du ikke for en, men for to, og svampen, ja, den elsker søde sager, sukker, sodavand, alkohol og hvidt mel. Så det kræver den, at du spiser og drikker, og som tak kvitterer den med giftige affaldsstoffer, et ustabilt blodsukker og en oppustet mave. Og så har vi slet ikke nævnt den lange liste af lidelser, en kronisk svampeinfektion kan give dig. Sådan bekæmper du svamp En hårdnakket candidainfektion kræver en betydelig indsats, hvis man skal slippe af med den. Antimykotika, kostændringer og vitamintilskud er nogle af metoderne til at bekæmpe overvækst af candida, men

40 sund-forskning.dk - VINTER 2015

ofte slår det ikke til. Her er fem virksomme naturmidler, som har vist sig at være effektivt svampedræbende, både ved indvortes og udvortes svamp. En fantastisk sydamerikansk svampedræbende plante Ipe Roxo er et planteekstrakt fra den indre bark af træet Tecoma impetiginosa, som vokser i den sydamerikanske regnskov. Ipe Roxo anvendes traditionelt set mod infektioner, fordøjelsesproblemer og hudsygdomme, men i mere end 35 år har forskere verden over undersøgt øvrige virkninger af Ipe Roxo. I moderne forsøg har planten vist sig at have antibakterielle, antivirale og svampedræbende egenskaber. Desuden er den blevet undersøgt for anti-neoplastiske (svulstreducerende) egenskaber. Man kan i bogen ”Det grønne Apotek” af James A. Duke bl.a. læse, at Ipe Roxo kan have en virkning på svamp. Ikke kun ved hud- og fodsvampesygdomme, men også ved svampeangreb, og på køns- og fordøjelsesorganer af candida albicans regnes Ipe Roxo for et af de bedste naturmidler.

Citridal – et særdeles stærkt svampedræbende ekstrakt fra grapefrugtkerner Et andet effektivt naturprodukt mod svampeangreb er Citridal dråber, som består af et ekstrakt af grapefrugtkerner i glycerin-opløsning. Det virker som naturligt, bredspektret antibiotikum mod en række sygdomsfremkaldere, bl.a. svampe, parasitter og herpes simplex-virus. Den bitre grapefrugtkerneekstrakt virker basisk og rensende. I dråbeform anvendes ekstraktet både indvortes og udvortes i USA, men i EU må præparatet kun anvendes udvortes. Citridal effektiv imod vaginal candidiasis I en undersøgelse lavet på Universidad Autonoma de Nuevo Leon i Monterry, Mexico, blev Citridal testet i behandlingen af vaginal Candida albicans. En testgruppe på 24 patienter med en klinisk og laboratoriemæssig diagnose af vaginal Candida albicans blev udvalgt. Kvinderne var fra 22 til 44 år og havde alle et aktivt sexliv. Forskellige præventionsmetoder blev brugt i gruppen, og tidligere klinisk


ndidainfektion evaluering varierede fra 1,5 måneder til otte år. Alle personer vaskede sig med en svag fortynding af Citridal (fem dråber i otte ounces destilleret vand) to gange i døgnet i tre på hinanden følgende dage, hvilket udgjorde en fuld behandling. Af de 20 patienter, der modtog behandling, blev 15 patienter helbredt efter den første behandling. fire patienter blev behandlet to gange, og en patient gentog behandlingen tre gange. Det viste sig, at hendes mand også skulle behandles. Lægerne, der gennemførte undersøgelsen, var særlig tilfredse, idet behandlingen var helt uden bivirkninger.

Candida-svampen trives bedst i et mørkt, varmt og fugtigt miljø - fx i munden, på fødderne, i fordøjelseskanalen og skeden.

Velduftende plante med power Citral-Lemongræs’ æteriske olie har bakterie- og svampedræbende, antiinflammatoriske, antioxiderende og kemoprotektive egenskaber. Medicinsk har Citral-Lemongræs mest været kendt og værdsat for sin beroligende virkning og velgørende indflyd-else på fordøjelsen, især ved oppustethed. Men Citral-Lemongræs har vist sig at have stærke svampebekæmpende egenskaber over for følgende mikrober: Gærsvampe Candida albicans Candida oleophila Hansenula anomala Saccharomyces cerevisiae Schizosaccharomyces pombe Saccharomyces uvarum Metschnikowia fructicola Fungi svampe Alternaria alternata Aspergillus niger Fusarium oxysporum Penicillium roquefortii

Økosystemet i tarmen – sørg for overtal af de gode bakterier Når bakteriebalancen i tarmene forstyrres, øges antallet af skadelige forrådnelsesbakterier, og det samme gælder antallet af svampesporer, fx de patogene former af candida. Heldigvis kan man modvirke dette ved at tage tilskud af de vigtigste bakteriearter og dermed genoprette kroppens naturlige tarmbaserede beskyttelse. Regelmæssig brug af Maxiflor sikrer, at tarmkanalen kontinuerligt tilføres 11 forskellige mælkesyrebakterier, der hjælper med til at opretholde en passende balance i den etablerede flora.

Det er afgørende, at du vedligeholder tarmmiljøet ved at gentage candidakuren med jævne mellemrum - og at du ændrer dine kostvaner, så du ikke fodrer din svamp.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 41


Brottrunk – din genvej til en sund tarm Kroniske svampeinfektioner i mave/tarm kan være årsagen til en lang række alvorlige lidelser som mavetarmplager, allergier, astma, infektioner, muskelsmerter, diverse psykiske problemer. Med en pHværdi på 2,9 og i gennemsnit fire mio. kolonidannende mælkesyrebakterier pr. ml er Brottrunk hurtig til at rette op på en candida-tilstand og få ryddet op i en gærende, oppustet tarm. Kanne Brottrunk er et probiotikum, som fremstilles af specialbagt surdejsbrød fra biologisk dyrket korn (hvede, rug, havre), som er smuldret og tilsat kildevand i store gærkar. Ud over vitaminer, mineraler og sporstoffer indeholder Brottrunk bioaktivt gær og levende laktobaciller. Brottrunk virker afgiftende, rensende, aktiverende, betændelseshæmmende, svampedræbende og regulerende. Så det kan ikke undre, at Brottrunk kan bruges på mange felter.

Naturmidler har ingen skadelige bivirkninger og kan uden problemer indgå i en mere traditionel candidaterapi, idet der er tale om koncentrerede, naturlige substanser, som på ingen måde svækker andre tiltag.

Sådan kommer du af med svampen Ipe Roxo:

Ipe Roxo indtages i form af te, to til seks kopper om dagen. Kog l tsk. i 10-15 minutter, og lad den trække i yderligere 10 minutter. Til behandling af candida og betændelse i skede og livmoderhals kan tamponer dyppes i afkoget. Skift tampon mindst en gang i døgnet, indtil sygdommen er forsvundet.

Citridal dråber:

Dosis er fem til 15 dråber i et glas væske eller en tablet to til tre gange daglig. Den flydende ekstrakt er velegnet til at smøre direkte på de angrebne hudområder.

42 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Citral-Lemongræs kapsler:

Brottrunk:

Citral-Lemongræs te:

MaxiFlor:

Pr. kapsel: 370 mg lemongræsekstrakt 20:1 med 1,5 % citral. Daglig dosis: 1-4 kapsler, svarende til 370-1480 mg. lemongræsekstrakt med 5,5-22 mg citral.

Drikkes og bruges til siddebade ved vaginal candidiasis.

En halv kop efter hvert måltid. Også ved ubalancer i vaginalfloraen kan Brottrunk være nyttig. Direkte udskylning og vask kan regulere forstyrrelser i skedemiljøet. En kapsel dagligt for tilførsel af mælkesyrebakterier til hjælp for vedligeholdelse af normal tarmflora. To til tre kapsler dagligt ved øget behov for tilførsel af mælkesyrebakterier til tarmen.


NY variant af en klassiker Calcium & Magnesium

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik

Det optimale produkt til dine knogler baseret på nyeste viden – nu med 50 mcg vitamin K2 • 4 vigtige byggesten til knoglesundheden: K2-vitamin, calcium, magnesium og vitamin D3 bidrager alle til vedligeholdelse af normale knogler. • D-vitamin spiller en vigtig rolle ved en normal optagelse/udnyttelse af calcium og bidrager sammen med magnesium til vedligeholdelse af en normal muskelfunktion. Solaray står for kvalitet indenfor kosttilskudsprodukter. Kun rene og potente råvarer bruges i produktionen, der baseres på den seneste forskning. Solaray tilbyder et sortiment af letoptagelige vitaminer, mineraler, olier, mælkesyrer og urteprodukter.

www.naturenergi.dk


GUIDE STYRK INDSATSEN MOD CANDIDA

Kom af med svampen

Genvejen til en sund tarm Brottrunk er en mælkesyrnet gæret drik, der virker afgiftende og styrker immunsystemet. Brottrunk virker stabiliserende på tarmmiljøet og fjerner gærings- og forrådnelsbakterier.

Det er vigtig at sætte ind flere steder for at bekæmpe candidasvampen. En særlig diæt og kosttilskud, der virker svampedræbende og immunstyrkende.

Hold svampen nede med grapefrugtkerneekstrakt Citridal dråber er effektivt mod svampeangreb. Dråberne består af et ekstrakt af grapefrugtkerner, som fungerer som et naturligt, bredspektret antibiotikum mod bl.a. svampe, parasitter og herpes simplex-virus. Begge fra Natur-Drogeriet

Styrk de gode tarmbakterier Maxiflor forebygger og behandler gener i tarmen som fx svampeangreb. Ved regelmæssig brug sikrer Maxiflor, at tarmsystemet kontinuerligt tilføres gode bakterier, der hjælper med til at opretholde balancen i tarmfloraen. Maxiflor beskytter mod infektioner og bivirkningerne af antibiotika. Få renset ud Ipe Roxo hentes i inderbarken af et sydamerikansk træ. Det er en kraftig urt, som især er berømmet for sine svampedræbende evner. Ipe Roxo virker desuden afgiftende og immunstyrkende. Stærk svampebekæmper Den velduftende plante lemongræs er effektiv, når det gælder bekæmpelse af bakterier og svampe. Forskere har set, hvordan lemongræs forhindrer vækst og overlevelse af forskellige svampe. Alle tre fra Natur-Drogeriet

Uddan dig som Biopat og Naturopath I biopatien er menneskets helbredstilstand en naturlig konsekvens af arv, livsførelse og miljø. Alt tæller - indre og ydre påvirkninger. Tag uddannelsen, og lær at hjælpe dig selv og andre til en mere indre biokemisk ligevægt. Læs mere om uddannelsen på side 2 eller på www.biologisk-medicin.dk. Skolen for Biologisk Medicin

Svampen skal udsultes Bliv klogere på din kost i forbindelse med bekæmpelse af candida og andre tarmlidelser. Se paneldebatten på ON AIR, hvor flere eksperter diskuterer fordele og ulemper ved syre-base-kost. www.sund-forskningonair.dk

44 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Tag et kombinationspræparat med hvidløg og mælkesyrebakterier Garpro indeholder både det virksomme stof i hvidløg, Allicin, prebiotika og mælkesyrebakterier. Kombinationen øger indsatsen mod svampen, så den både nedkæmpes, men også får dårlig grobund. Hvidløg er naturens svampedræber Garcin fra Anjo er hvidløg i pilleform, som er god mod candida og ikke giver hvidløgsånde. Hvidløg forsvarer sig fra naturens side mod svampeangreb og har udbygget et effektivt forsvarssystem mod mikroorganismer, herunder svampe. Begge fra Anjo


Vitamin D til danskerne - men hvordan? Skeptiske forbrugere og skrappe myndigheder spænder ben for berigede fødevarer i Danmark. Men er det egentlig ikke en god idé? Af Kristine Bindslev

Mens det i udlandet er et hit med kunstigt forbedret mad og berigede fødevarer, synes danskerne at have fået functional foods galt i halsen fra starten af. Men er mad tilsat vitaminer, mineraler eller sundhedsgavnlige bakterier så galt endda, når for eksempel ni ud af ti danskere ifølge DTU Fødevareinstituttet får for lidt D-vitamin? Allerede for 10 år siden udgav de danske myndigheder en diger rapport, som hed “D-vitaminstatus i den danske befolkning bør forbedres”. Og i 2013 sagde fødevareministeren “Vi står med et folkesundhedsproblem, der skal løses”. Men hvad er en god løsning?

Forbrugerne i Danmark og de øvrige nordiske lande reagerer over en kam med skepsis mod fødevarer tilsat vitaminer eller mineraler. Functional foods opfattes primært som noget kunstigt. En undersøgelse fra fødevarecentret MAPP ved Handelshøjskolen i Århus i samarbejde med fødevareinstituttet på Danmarks Teknologiske Institut (DTU) fra 2008 viser, at mange mener nærmest per instinkt, at et produkt, som er forsynet med tilsatte vitaminer, må være dårligere end et ”normalt” produkt. I undersøgelsen medvirkede 500 forbrugere fra Island og 1000 fra hvert af de øvrige fire nordiske lande.

Fødevarer tilsat vitaminer og mineraler er med få undtagelser ikke til at finde på hylderne i danske butikker, selvom store grupper i befolkningen behøver ekstra vitaminer. For eksempel ligger vi næsten alle sammen lidt på den lade side med indtaget af vitamin D. Især indvandrere med mørk hud og ældre over 65 år får for lidt. Debatten om vitaminberigede fødevarer i Danmark har været livlig gennem årene. Især når der har været tale om usunde produkter, der sminkes med vitaminer. Måske derfor har functional food fået sit dårlige omdømme?

Et tilskud med vitamin D og calcium kan forebygge 20 til 30 % af alle de knoglebrud, der sker som følge af knogleskørhed. Samtidig ville tilskuddet gøre de ældres muskler stærkere, så 10 % færre ville falde og komme til skade, har en rapport fra Danmarks Fødevareforskning vist. Fødevarestyrelsen vil derfor have ekstra vitamin D i fødevarer, som stort set alle spiser, nemlig brød og mejeriprodukter. For at gøre befolkningen sundere.

De berigede fødevarer, altså mad- eller drikkevarer, der er tilsat ekstra vitaminer eller mineraler, var forbudt i Danmark indtil en dom ved EF-domstolen i 2003 slog fast, at forbuddet stred mod EU-reglerne.

Kolos fra Mezina indeholder 30 µg vitamin D pr. tablet og 250 mg calcium. Se mere om Kolos på: http://www.mezina.dk/produkter/kolos.aspx

sund-forskning.dk - VINTER 2015 45


Forlæng hudens ungdom med frugtstamceller Stamceller er det helt store buzzword inden for hudpleje og kosmetik. Læs med, og bliv klogere på den nyeste forskning inden for færre rynker og fastere hud. Af Kristine Bindslev

At tage kampen op mod slapt bindevæv i huden og kæmpe for glatheden er der ikke noget nyt i. Det har (især) den kvindelige del af menneskeheden gjort i tusinder af år. Det nye er biomimik, hvor man med moderne teknologi efterligner hudens egne funktionsmekanismer og således skaber den mest naturlige og effektive form for hudfornyelse, man kan forestille sig. Ved at tilføre huden stamceller fra citrusfrugter stimuleres vores hudceller, og alle de negative aspekter af hudældning og nedbrydningsprocesser formindskes. Anti-aging med stamcelleekstrakt fra citrusfrugter Logikken er enkel nok. Frugter har helt naturligt indbygget modstandsdygtighed i deres DNA over for stressfaktorer som vind, vejr og radioaktive stråler. Forsvarsmekanismen i citrusstamceller over for oxidativ stress benævnes Cit-SAP. Det er et protein, som beskytter mod høje niveauer af frie radikaler. Dernæst benytter man sig af, at stamceller generelt udmærker sig ved at have betydelige regenerative potentialer, såsom reparation, udvikling af celler og væv og forlængelse af levetid. Og det er ord, vi rigtig gerne vil kunne sige om vores hud.

46 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Laboratorietest og test på frivillige med citrusstamcelleekstrakt har vist signifikante resultater. Efter 56 dage fremstod huden 12 år yngre. Frugtstamceller stimulerer hudens celler De cellulære ingredienser i frugtstamceller indeholder høje koncentrationer af enzymer, aminosyrer, lipider, peptider og vitaminer. Sagt med et ord: byggesten, som er vigtige for huden. Stamcellerne danner en effektiv beskyttelsesbarriere takket være stimulering af hudens vigtigste celler, fibroblasterne og keratinocytterne. Fibroblaster og keratinocytter er ansvarlige for hudens struktur, elasticitet og glathed. Med andre ord hudens evne til foryngelse og vedligeholdelse. Karakteristika ved stamceller Celler er kroppens byggesten, og alt fra hjernen til knogler og muskler består af celler. En lille del af kroppens celler er stamceller. Stamcellerne er ”universalceller”, og deres rolle er at erstatte andre celler, der går i stykker. Stamceller er medvirkende til, at vores hud heler, når vi har

skåret os, og at vores knogler vokser sammen igen, når de er brækket. Den nye viden om stamceller er yderst interessant, fordi det giver mulighed for at revitalisere og skabe flere funktionsduelige hudceller vha. frugtstamceller. Bevarelsen af en sund og velfungerende hud optimeres af stamcellerne, der har til funktion at skabe nye celler. Huden stimuleres og forsynes med flere og bedre fibroblaster og keratinocytter. Stamceller kan kopiere og * reproducere sig selv Stamceller kan blive til * forskellige celletyper, fx hudceller Stamceller kan “sove” og herefter * vækkes op, så de producerer nye

celler og væv

Hudens celledød og aldring Med alderen sløves mange biologiske processer, herunder hudens evne til cellefornyelse. Fibroblasternes evne til at formere sig mindskes, og de taber noget af deres funktionalitet, hvilket går ud over afgørende forhold for hudens struktur, spændstighed og glathed. Forenklet sagt er kollagen ansvarlig for fasthed og struktur samt


bindeled mellem de forskellige dele af hudens komposition. Elastin bliver indenfor kosmetologien ofte kaldt ”ungdomsproteinet”. Elastin påvirker også opbygning og struktur, men som navnet også fortæller, så er elastinet meget vigtigt for hudens elasticitet. Hudens evne til at vedligeholde elastinniveauet bliver især forringet med alderen, ligesom der opstår en øgning af metalloproteinaser og cytokiner, som står for nedbrydning. Resultater af laboratorietest Studier med citrusstamcelleekstrakt har vist dosisafhængig effekt på fibroblaster. Gamle og unge fibroblastceller blev udsat for henholdsvis 0,03 %, 0,1 % og 0,3 % frugtstamcelleekstrakt og målt efter 72 timer. Fibroblasterne øgede deres evne til profilering, jo mere frugtstamcelleekstrakt de blev udsat for. Ligeledes har man målt effekten på keratinocytter. Her så man størst forbedring af hudens struktur og organisering ved 0,3 % dosis. Test på frivillige 20 kvinder i alderen 41-55 år smurte sig to gange dagligt med 3 % frugtstamcelleekstrakt eller placebo i 56 dage. Resultatet blev vurderet i mikroskop af en hudekspert, som kiggede på fasthed, glathed, glød, rynker og afskalning. Testpersonerne blev vurderet til at have færre og mindre

rynker med mere glat og silkeagtig hud. Man vurderede ligeledes elasticiteten med et cutometer, som er standardudstyret, når elasticitet skal måles. Her fandt man en øgning af elasticiteten på hele 52,7 %, og 75 % af de frivillige følte selv en forbedring. Endelig målte man på det, man kalder biologisk elasticitet. Efter 56 dage fremstod huden 12 år yngre på dem, der brugte frugtstamcelleekstraktet. Konklusion Forsøgene beviser, at citrusstamcelleekstrakt stimulerer til fornyelsen af hudens stamceller og øvrige celler, hvilket fører til en revitalisering af huden via en øget celledeling, DNA-reparation og -produktion og en forbedret kollagen- og elastinproduktion fra fibroblasterne og keratinocytterne. Det særlige citrusstamcelleekstrakt øger hudens evne til at forbedre strukturen og øger tæthed af dermis’ struktur. En struktureret dermis kan oversættes til en glat og fast hud. Huden får et bedre udseende, der bliver færre rynker, og overordnet ser huden yngre ud.

Dermis, også kaldet læderhuden, består af tre komponenter

Kollagen 90 % Elastin 5 % Amorf grundsubstans 5 %

Citrusstamceller fremmer vitalitet og udholdenhed i hudens stamceller og regenererer styrken i stillestående stamceller.

Den økologisk banebrydende hudplejeserie, Green Door fra NaturFarm, er udviklet af stamceller fra citrus, der går ind og gendanner det fine cellenet, der gør huden spændstig , glat og ungdommelig. Naturfarm benytter udelukkende ikke-genmodificerede stamceller, som kommer fra et bæredygtigt og økologisk materiale.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 47


Styr på dit blodsukker?

Op til 10 gange bedre optagelighed %

Biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise

100 ChromoPrecise 90 80

Chrom picolinat Chromklorid

70 60

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

40 30 20

DK_Chrom_Ad_SundForskning_0514_210x297

0

10%

12%

100%

Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid. *) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

48 sund-forskning.dk - VINTER 2015

ChromoPrecise er EUs eneste organiske chromgær til blodsukkerkontrol.

som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet. mium ye ro

EU

t– as

10

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. En god måde at sikre dette på er ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater som for eksempel pasta, hvidt brød og sodavand samt slik. Disse fødevarer har nemlig et højt indhold af stivelse og sukker og medvirker derfor til at ødelægge din blodsukkerbalance. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise,

rganic ch –o

50

ed ov pr ct ap effe


UDFYLD & VIND STORE PRÆMIER!

Vi håber, du har lyst til at gøre os klogere! Svar på spørgsmålene her i bladet, og send dem pr. brev til vores adresse, Carl Jacobsensvej 20, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby. Eller gør det let for dig selv, og brug undersøgelsen på www.sund-forskning.dk, hvor du klikker dig nemt gennem spørgsmålene. Masser af præmier er på højkant! Køn Kvinde

Når du er i beskæftigelse, inden for hvilket hovedområde er du så beskæftiget?

Mand

Alternativ behandler

Alder

Ansat i helsekostbutik

20 år og derunder

31-40 år

21-30 år 41-50 år

Er ikke i beskæftigelse

Er du:

71 år og derover

Behandler

61-70 år

Forhandler/annoncør Privatperson/andre

Fyn

Sjælland Øerne

Storkøbenhavn

Beskæftigelse - Vælg en kategori, som bedst passer på din nuværende situation I arbejde

Studerende

Arbejdsledig

Andet. Uddyb gerne

- Sæt kun et kryds

Jylland

Anden behandler

51-60 år

Bopæl

På barsel

På efterløn/pension

Sygemeldt

Hvad er din højst afsluttede uddannelse? - Sæt kun et kryds Folkeskole

Ungdomsuddannelse

Praktisk/håndværksmæssig uddannelse

Kortere videregående uddannelse

Uddannelse som behandler

Mellemlang videregående uddannelse Lang videregående uddannelse

Hvor ofte læser du bladet sund-forskning.dk?

Hver gang det udkommer, dvs. hver anden måned

2-3 gange om året

4-5 gange om året 1 gang om året

sund-forskning.dk - VINTER 2015 49


Hvor længe beholder du normalt dine gamle numre af sund-forskning.dk?

Hvad synes du om de lange artikler? (artikler på mere end to sider)

Indtil der kommet et nyt magasin

Meget tilfreds

Mellem 3 og 6 måneder

Hverken eller

Op til ca. 3 måneder

Mellem 6 måneder og et år Mere end et år

Jeg smider aldrig gamle sund-forskning.dk ud

Godt tilfreds

Utilfreds

Meget utilfreds

Uddybende kommentarer:

Hvor mange personer læser i gennemsnit dit sund-forskning.dk blad? Tæl også dem med, som blot bladrer i bladet. 1 2

Hvad synes du om de korte artikler? (artikler på 1-2 sider)

4

Meget tilfreds

Hverken eller

3 5 6

7 eller flere

Utilfreds

Hvad synes du overordnet om layoutet, dvs. det overordnede visuelle indtryk, ift. billeder, farver og skrift?

Meget tilfreds

Hverken eller

Godt tilfreds

Meget utilfreds

Uddybende kommentarer:

Godt tilfreds

Utilfreds

Meget utilfreds

Uddybende kommentarer:

Hvad synes du om ”spots” ? (de helt korte noter med produktbilleder på?)

Meget tilfreds

Hverken eller

Godt tilfreds

Utilfreds

50 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Meget utilfreds

Uddybende kommentarer:


Hvor tilfreds er du overordnet set med bladet sund-forskning.dk?

Hvor ofte klikker du ind på vores hjemmeside www. sund-forskning.dk?

Når nyhedsbrevet udsendes

- Sæt kun et kryds

Hverken eller

Flere gange om ugen

Meget utilfreds

To gange om måneden

Meget tilfreds Godt tilfreds

Utilfreds

Uddybende kommentarer:

En gang om ugen

En gang om måneden

Sjældnere Aldrig

Hvor tilfreds er du overordnet set med //mig// som er en del af bladet?

Vidste du godt, at du gratis kan tilmelde dig elektronisk nyhedsbrev fra sund-forskning.dk?

Meget tilfreds

Ja

Hverken eller

Godt tilfreds

Utilfreds

Meget utilfreds

Uddybende kommentarer:

Nej

Har du set en eller flere vidoer på sund-forskningONAIR.dk, via facebook eller via nyhedsbrev? Ja

Nej

Til private: Hvor ofte bruger du rådene/artiklerne ift. dig selv og din familie? - Skal kun udfyldes, hvis du har afkrydset, at du svarer som privatperson

Meget ofte

Ofte

Jævnligt

Sjældent Aldrig

Ved ikke

Udfyld dine kontaktoplysninger, hvis du ønsker at være med i konkurrencen om en af de mange dejlige præmier. Navn Adresse Postnummer By Telefonnummer E-mailadresse Send os dit svar i en kuvert til: DOThouse mediagroup Carl Jacobsens Vej 20, opgang 20, 2.sal, 2500 Valby. Dine vindermuligheder er ikke afhængig af dine svar.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 51


Konkurrence

Store chancer for at vinde store præmier!

Udfyld spørgeskemaet, sæt navn og adresse på, og du er med i konkurrencen om at vinde en af de fine præmier. Der er hele 72 læsere, der kan være heldige. Du kan læse mere om de enkelte præmier på www.sund-forskning.dk Vi trækker lod blandt alle indsendte spørgeskemaer d. 1. april 2015, og vinderne får direkte besked. Præmierne vil blive sendt i løbet af april måned. Af Marianne Palm

Så er du parat til solferie af den sunde slags, og du kan roligt dele ud til hele familien. Parfumefri, svanemærket, førstehjælp til huden, vandafvisende til poolen. AVIVIR Aloe Vera Sun Lotion SPF 15 og SPF 30. AVIVIR Aloe Vera After Sun, Aloe Vera Gel og AVIVIR Aloe Vera Anti-Age Sun Face SPF 15 (Samlet værdi kr. 650,-) Læs mere på www.aloeveragroup.dk

Q10 til dit kredsløb, dit hjerte, til din energi Q10 forskningen er helt unik og helt i top. International forskning tager ikke fejl: Der er kun fordele ved at tage Q10, bl.a kan de fleste mærke et velvære af energi brede sig fra morgenstunden. Bio-Quinone Q10, 100 mg, 90 kapsler (værdi kr. 359,-) Læs mere www. pharmanord.dk

En præmie til de sarte tarme, der gerne vil forbedre forhold til svampe og mikroflora Garpro, 30 kapsler, en månedskur med prebiotica og hvidløg (værdi kr. 139,-) Læs mere på www.anjo.dk

Vitaminer til familien og urter til næsen Forebyg infektioner med de rette vitaminer og få hjælp af Urtepencil, hvis forkølelsen er på vej. En Bamse vitamin, en Maximum og en UrtepenCil (værdi kr. 575,-) Læs mere på www.naturdrogeriet.dk

Der er hele 72 læsere, der kan være heldige. En præmie til dit immunforsvar, bindevæv og dit kredsløb OmniC , med 500 mg C vitamin, magnesium og calcium, 180 tabl. og Pure Omega- 3G, 60 kapsler (værdi i alt kr. 378,-) Læs mere på www.biosym.dk

52 sund-forskning.dk - VINTER 2015

Flydende indvortes og udvortes Vind en flaske eye q til din koncentration og en Nova TTO sæbefri vask, 250 ml, som virker desinficerende for små og store hænder (samlet værdi kr. 254,-) Læs mere på www.novasel.dk

En præmie til knogler, muskler og nervesystem Vegetabilsk Omega-3 + Berthelsens Kalkbalance med calcium, magnesium, D3 og K2. (værdi kr. 639,-) Læs mere på www.dk-pharma.dk


Manuel Helhedsterapi

Bevidsthedskort

Kombination af massage, triggerpunktakupunktur og zoneterapi. RAB registreret, se bl.a. hvordan jeg arbejder på www.sund-forskningONAIR.dk og www.manuelhelhedsterapi.dk.

Træk et Bevidsthedskort hver dag, eller når du skal noget særligt.

Manuel Helhedsterapi • 29 92 23 63 • www.manuelhelhedsterapi.dk

Ny type no an ncer for fx oler. behandlere og sk lm, på Pa e nn ia Kontakt Mar g.dk. in kn rs info@sund-fo

100 små trækort til at skabe fokus i din hverdag. De er danske og udviklet af Marianne Palm. Find dem sammen med englesmykker og træningsudstyr på www.shopsund.dk.

• 50 93 70 40 • www.shopsund.dk

Studer anatomi, fysiologi og sygdomslære Skal du være alternativ behandler? Så kan du med fordel starte hos mig. Klasseundervisning med små hold. Pris kun kr. 14.000,- inkl. eksamen. Studer online, pris kr. 8.000,-. Mere om uddannelsen på www.likam.dk. Likam • 22 53 27 88 • www.likam.dk.

Bliv biopat&naturopath ibm Alternativ sygdomslære, ernæringsterapi, reguleringsterapi med urter og homøopati, immun-og symbioseterapi, klientpsykologi, øreakupunktur, irisanalyse, praktikkurser. Vi starter nyt hold i Århus i april 2015. 5000,- kr. i rabat, hvis du tilmelder dig inden 8. marts! Du kan også sagtens være med i København. Læs mere om uddannelsen på www.biologisk-medicin.dk.

Øreakupunktur Er du behandler, terapeut eller sundhedsfaglig? Og ønsker du at føje øreakupunktur til dit behandlingsrepertoire? Godthjælp kurser tilbyder: FYRAFTENS kurser, HELDAGS kurser og WEEKEND kurser Du finder os i København og Århus.

Institut for biologisk medicin • 22 79 44 14• www.biologisk-medicin.dk

Videoer til dit sunde liv! Hør bl.a. panelet, der debatterer store og små emner, og som med hver deres profession bidrager til et nuanceret og helhedsorienteret blik på sundhed og sygdom. Se det på www.sundONAIR.dk.

sund-forskning.dk ONAIR • www.sundONAIR.dk

Personlig udvikling, frihed og bevidsthed Tankefelt Terapi, TFT/EFT, SQ coaching og biopati. Kongekurser og kurser for alle. Tilmeld dig mit nyhedsbrev her: www.houseofawareness.dk Tidsbestilling, København og Holbæk, henrik@dilling.info og tlf: 28260398 • 28 26 03 98 • www.houseofawareness.dk

Godthjælp • 25 11 45 41• www.godthjaelp.dk

META-coaching v/ Bettinna Laxholm Delfs META-sundhed er en holistisk måde at betragte sygdom på. En analysemodel til at finde den følelsesmæssige årsag til, hvorfor du trækkes med ubehag, fobi, angst eller sygdom. Se mere på www.livingacademy.com.

Living Academy • 46 15 17 90 • www.livingacademy.com


Væk med pigmentpletter

– helt naturligt

Café au lait-pletter, fregner eller leverpletter vil de fleste gerne være foruden. Det bedste du kan gøre er at forebygge. Undgå solen, og husk solcremen, når du går ud. Men hvad gør du, hvis skaden er sket, og de uvelkomne pletter har taget plads på dit ansigt, dine hænder eller hals? Af Kristine Bindslev

Hvis tænderne er gule, kan du få dem bleget. Hvis den hvide skjorte er blevet grå og knap så hvid i betrækket, kan den blive fin igen med blegemidler. Men hvad gør man ved mørke plamager i huden? Nogle går til laserbehandlinger eller bruger cremer med blegemiddel, men nogle gange behøver man ikke gå over den kosmetiske å for at få ensartet hudfarve. Man kan stoppe ved åbredden og se, hvad naturen har at byde på. Det har indiske og japanske forskere gjort i kampen mod pigmentforandring. Resultaterne, og hvilke naturlige stoffer der er tale om, kan du læse om her.

På paletten af pigmentpletter finder man både de helt uskyldige, men man finder desværre også dem, der kan være et tegn på alvorlig sygdom - for eksempel modermærkekræft. Derfor er det altid en god idé at opsøge din praktiserende læge for at få afklaret den udløsende årsag, hvis man er i tvivl.

Café au lait-pletter, fregner eller leverpletter er alle et udtryk for, at hudens farvestof, melanin, er på overarbejde

Sådan modvirker du mørke pletter i huden Flere undersøgelser viser, at indisk stikkelsbær, peber, granatæble og astaxanthin indeholder stoffer, der beskytter mod de frie radikaler og kan regulere for lidt eller for meget melanin og på den måde modvirke mørke eller lyse pletter.

Årsager til mørke eller hvide pletter Pigmentforandringer skyldes en øget eller mindsket produktion af melanin i huden og er oftest ufarlige. Huden udvikler melanin, når den udsættes for sollys, men overdreven solbadning, hormonelle ændringer, genetik, stress, leversygdom og visse former for medicin kan forkludre processen, så man får en ujævn farvefordeling. De uønskede pletter kan være sorte, røde, hvide eller brune. Hyperpigmentering giver mørke pigmentpletter og skyldes en øget produktion af melanin, mens hypopigmentering giver hvide pigmentpletter og skyldes en mindsket produktion af melanin.

Indiske stikkelsbær reducerer oxidative skader i huden Frie radikaler er forbundet med ældningstegn som rynker og alderdomspletter. Studier fra 2010 og 2012 viser, at indisk stikkelsbær-ekstrakt hæmmer og beskytter huden mod oxidative skader fra sollys og ved aldring. Ved at tage fibroblast-celler fra huden kunne forskerne se indisk stikkelsbær øge cellernes reparationseffekt og forhindre celleskader ved UVB-stråling. Særlig godt var opdagelsen af, at stikkelsbærekstraktet medvirker til en ensartet melaninproduktion, så hudens pigmentering bliver jævn.

Fibroblaster – hudens reperatører Når et væv beskadiges, strømmer fibroblaster til, formerer sig og producerer store mængder af kollagenholdig matrix, som hjælper med at reparere det ødelagte væv.

Referencer: Arch Dermatol Res. 2012 Dec; 304 (10): 803-16. doi: 10,1007 / s00403-0121248-y. Epub 2012 26 maj. J Ethnopharmacol 2010 28 oktober; 132 (1): 109-14. doi: 10,1016 / j.jep.2010.07.047. Epub 2010 3 august. J Cosmet Sci. 2011 Jan-Feb; 62 (1): 49-56. Planta Med. 1999 Oct; 65 (7): 600-3. Cutis. 2010 Sep; 86 (3): 153-8.

54 sund-forskning.dk - VINTER 2015


En sammenligning af stikkelsbærekstrakt og hydroquinon Hydroquinon er et blegemiddel, som er forbudt i store dele af verden, da det kan virke kræftfremkaldende. I et dobbeltblændet studie sammenlignende man effekten af indisk stikkelsbær og 4 % hydroquinon creme. 80 forsøgspersoner med mild til moderat dysfunktion af melaninproduktionen, og med mørke pletter i ansigtet, smurte ansigtshuden enten med hydroquinon eller indisk stikkelsbærekstrakt. Omend hydroquinon virkede allerede efter fire ugers brug, så man efter de 12 uger, forsøget varede, at indisk stikkelsbærekstrakt virkede lige så effektivt som den syntetiske creme.

Astaxanthin fjerner mørke pletter Japanske forskere lavede i 2012 et in vitro forsøg med hudceller og astaxanthin, som er et carotenoid ligesom caroten, men modsat caroten omdannes det ikke til A-vitamin. Forskerne identificerede, at astaxanthin har en ”whitening”-effekt, idet stoffet dels modvirker enzymet tyrosinase og dels medvirker til en homogen melaninproduktion, så de mørke pletter (melasma) undgås. Peber mod lyse pletter Blandt andre forsøg mod hypo-pigmentering, som forårsager hvide pletter, har man haft gode resultater med sort peber. In vitro har blandt andet engelske forskere set, hvorledes sort peber øger pigmentdannelsen. Peber får melanocytterne til at danne en mere ensartet mængde melanin og derved hudfarve.

Amla (Phyllanthus officinalis), også kaldet indisk stikkelsbær.

Melanin dannes af melanocytter, som er celler, der ligger i epidermis’ nederste lag. For at melanin skal kunne produceres, kræves et enzym, der hedder tyrosinase. Tyrosninase omdanner amonisyren tyrosin til melanin.

Skin Care Pigment Clear fra New Nordic er baseret på indisk stikkelsbær samt standardiseret ekstrakt af granatæble og naturlig astaxanthin. Tabletten bidrager til normal hudpigmentering ved at virke normaliserende på produktionen af melanin. Granatæblets ellaginsyre udsætter hudens aldring, stimulerer cellefornyelsen, mindsker pigmentpletter og forhindrer hyperpigmentering. Desuden indeholder tabletten vitamin C, der bidrager til normal dannelse af kollagen for hudens og blodkarrenes normale funktion. C-vitamin, granatæblet, indisk stikkelsbær og astaxanthin beskytter cellerne mod oxidativ stress forsaget af solens skadelige uv-stråler og forurening.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 55


Styrk nervesystemet, og forebyg senilitet med B12-vitaminspray Forskere har bevist, at B12-vitaminet optages hurtigt og pålideligt gennem munden, fordi vitaminet ikke bliver fordøjet gennem maven. Af Kristine Bindslev

B12-vitamin optages ikke let. Det siges, at under 1 % af B12vitamin i tabletter eller mad optages gennem fordøjelsessystemet. Ældre, småt spisende, vegetarer og mennesker med dårlig fordøjelse har svært ved at optage B12-vitaminet og opnå et optimalt niveau i kroppen. Vitaminet er livsnødvendigt, fordi det blandt andet er nødvendigt for at danne nye røde blodlegemer, for at nervesystemet fungere optimalt og for at undgå demens. Forskere på Cardiff Universitet har vist, at de optimale områder for absorption er under tungen og på indersiden af kinden. Spray i munden fremskynder absorption af B12-vitamin direkte ind i blodbanen. Med spray behøver man ikke at tage vitaminet sammen med mad, da indholdet undgår at blive fordøjet via maven. Og man behøver ikke bekymre sig om, hvorvidt man har mavesyre nok til at optage via fordøjelsen.

B12-spray optages gennem mundens slimhinder og undgår derfor at blive optaget gennem maven. Det betyder en højere og sikker optagelse af vitaminer og mineraler.

For lidt mavesyre, for lavt niveau af B12 Optagelsen af B12-vitamin er normalt afhængig af et protein, der dannes i mavesækkens slimhinde. Mangel på proteinet, der også kaldes ”intrinsic factor”, kan føre til blodmangel og svære 56 sund-forskning.dk - VINTER 2015

skader på nerverne. Mennesker med manglende produktion af mavesyre lider ofte netop af blodmangel. Behandling med syrestandsende midler i længere tid kan også medføre mangel på B12vitamin. Det samme gælder for diabetes medicinen metformin.

Boost B12-spray er særlig velegnet til dem på en vegetarisk, cøliaki eller diabetisk diæt. Husk dog, at alle mennesker har brug for B12. Optagelsen af B12-vitamin i tabletform via tyndtarmen kræver desuden tilstrækkeligt med kalcium, og en normal balance i tarmbakteriefloraen er også nødvendig for optagelsen. Den balance forstyrres af blandt andet sukker, kaffe og alkohol. Veganere skal ligeledes være opmærksomme på, at B12-vitamin næsten udelukkende findes i dyriske produkter, især i fisk, fiskerogn, kød, lever ost og mælkeprodukter. B-12 tænder lyset i hjernen B12-vitamin i sprayform optages godt gennem mundslimhinden, så mangel på mavesyre, kalk eller den rette tarmflora er således underordnet. Den finske sundhedsguru Erkki Palviainen foretrækker da også at indtage sit B12-vitamin i sprayform. Han er især glad for Boost B12-spray. Palviainen fortæller, ”da jeg tog Boost B12-spray for første gang, indså jeg straks, at jeg havde


B12-vitaminmangel. Maden indeholder ikke tilstrækkeligt B12vitamin, og kosttilskud i tabletform optages ikke særligt godt”. Erkki siger også, at da han begyndte at tage B12-spray, var det, som om nogen havde tændt for lyset i hans hjerne. Doktor Taija Somppi anbefaler ligeledes den letoptagelige B12-vitamin spray fra Nordic Health. “Nordic Healths sprays egner sig også til alle med fordøjelsesproblemer”, siger han. Doktor Somppi mener, at der er talrige vitamin- og kosttilskudsprodukter, men optagelsen af dem er ikke altid helt så god. Det skyldes, at mange mennesker har svært ved at optage vitaminer og mineraler pga. manglende mavesyre. Mangel på B12-vitamin øger risiko for Alzheimer Mangel på B12-vitamin kan medføre nervøsitet, angst, depression og hallucinationer. En undersøgelse har også koblet mangel på B12 og folinsyre sammen med udvikling af Alzheimers demenssygdom. Undersøgelsen viste, at risikoen for Alzheimers sygdom var dobbelt så høj hos dem, der ved undersøgelsens indledning kun havde haft små mængder B12-vitamin og folinsyre i blodet. Der er to former af vitamin B12 B12 findes som methylcobalamin og cyanocobalamin. Sidstnævnte er mest almindelig i multivitaminer og B12-kosttilskud, men der er stærke argumenter for at vælge dem med methylcobalamin. Hvor cyanocobalamin er syntetisk, forekommer methylcobalamin naturligt i kroppen. Det gør, at kosttilskud med methylforbindelser optages bedst og hurtigst.

Hvad øger risikoen for B12-vitaminmangel? • Manglende dannelse af hjælpestoffet ”intrinsic factor” (medfører sygdommen perniciøs blodmangel) 
 • Alkoholisme
 • Alderdom i kombination med ensidige kostvaner gennem mange år 
 • Lang tid med kost uden animalske produkter (kød, mælk og æg) 
 • Fiskebændelorm (en bændelorm fra ferskvandsfisk, der forbruger store mængder B12-vitamin) 
 • Vedvarende betændelse i bugspytkirtlen 
 Længere tids brug af en række lægemidler kan give B12-vitaminmangel: • Asacol, Dipentum, Mesasal, Pentasa, Salazopyrin mod vedvarende tarmbetændelser 
 • Kolestyramin og klofibrat mod forhøjet kolesterol 
 • Chloramphenicol, erythromycin, penicillin, sulfametoxazol mod bakterieinfektioner
 • Isoniazid mod tuberkulose 
 • Methotrexat mod kræft (Kilde: Netdoktor)

Kilder: Radiodoktoren Neurology 2001; 56: 1188-94 Houston DM., Heard CM. 2013. In vitro analysis of sublingual vitamin B12 permeation. Cardiff School of Pharmacy & Pharmaceutical Sciences Cardiff University 2013.

Boost B12-vitamin spray fra Nordic Health indeholder den aktive form methylcobalamin samt krom, som balancerer blodsukkerniveauer, og sprayen er tilføjet grøn teekstrakt. Et pust af Boost B12 indeholder: Vitamin B12: 300 mcg. Nordic Health anvender udelukkende de mest biotilgængelige aktive ingredienser.

sund-forskning.dk - VINTER 2015 57


58 sund-forskning.dk - VINTER 2015


Sundhed & sygdom med udgangspunkt i det hele menneske Af Marianne Palm og Torunn Laksafoss

Der er mange forskellige opfattelser af, hvad det vil sige at være sund og rask, dårlig tilpas, sløj eller syg. I biopatien og naturopatien anskues menneskets helbredstilstand som en naturlig konsekvens af arv, livsførelse og miljø. Vi udsættes hele tiden for forskellige ydre og indre påvirkninger, og i vores organisme foregår der uophørligt tusindvis af biokemiske processer, som regulerer disse påvirkninger. Kroppen befinder sig aldrig i nogen statisk ligevægtstilstand, og den regulerer hele tiden de ydre og indre forstyrrende påvirkninger. De mange forstyrrende påvirkninger, som vi udsættes for, kaldes belastende faktorer og kan være både være fysiske og psykiske. Når kroppen er i stand til at regulere alle de belastende faktorer, er den for så vidt sund. Sundhed indebærer altså, at kroppen ikke belastes ud over sin ydeevne. Men det er meget forskelligt, hvad vi er nødt til at gøre for at bevare det gode helbred. Derfor skal der også være forskellige rettesnore, som vi hver især kan trives med.

Hvad der fungerer for den ene, fungerer ikke nødvendigvis for den anden, selvom de måske har den samme sygdom. Alt det lærer du om på uddannelsen til biopat og naturopath på Institut for Biologisk Medicin.

Du lærer om: homøopati urter vitaminer fedtsyrer irisanalyse øreakupunktur mineraler kost Du kan sagtens have fuldtidsarbejde og familie, mens du studerer, da uddannelsen er bygget op af fysisk undervisning kombineret med selvstudie. Uddannelsen er både teoretisk og praktisk funderet og er normeret til tre års varighed, men vi tilgodeser individuelle behov for at tage uddannelsen på længere eller kortere tid. Nye hold begynder i København d. 20. - 21. august 2015 og i Århus d. 25. - 26. april. Tilmeld dig Århus-holdet inden 8. marts, og du får kr. 5.000 i rabat! Få redskaber til at hjælpe dig selv, din nabo, dine kunder eller klienter.

Læs mere om uddannelsen på www.biologisk-medicin.dk. Kontakt os på administration@biologisk-medicin.dk eller ring til skolen på 22 79 44 14.

w w w.biologisk-medicin.dk

sund-forskning.dk - VINTER 2015 59


Selen beskytter mod flere former for

Selen beskytter mod kræft – på flere måder Ved flere kræfttyper indeholder cellerne nogle stoffer, der overaktiverer immunforsvaret og svækker kroppen. Danske forskere har nu vist, at en særlig selenforbindelse bremser de uhensigtsmæssige overreaktioner. Andre selenforbindelser har andre kræftbeskyttende virkninger. Derfor kræver selen meget mere opmærksomhed som led i forebyggelse og behandling. Af Pernille Lund

Gennem de sidste årtier har stadig flere undersøgelser vist selens potentiale til at beskytte mod kræft. Forskere fra Københavns Universitet har nu udført et studie, som afdækker nye kræftbeskyttende virkningsmekanismer. Ifølge forskerne kan det på sigt betyde bedre kræftbehandling med færre bivirkninger. Og frem for alt kan den nye viden også bidrage til en bedre forebyggelse. Men hvordan optræder kræftceller, hvordan virker selen, og hvor meget har vi egentlig brug for? Hyppigheden af kræft er alarmerende høj og stadig stigende. Selvom screeningsmetoder og kræftbehandlingen er forbedret igennem årene, dør knap to tredjedele af deres sygdom. Vi må derfor satse meget mere på forebyggelse og behandling uden bivirkninger. Stressede kræftceller overaktiverer immunforsvaret Celler kan blive stressede, hvis de for eksempel udsættes for DNA-skader, virus, miljøgifte eller varmechok. Stressfaktorerne medfører, at cellerne producerer en slags alarmklokker kaldet ligander, som sidder på de stressede cellers overflader. Liganderne aktiverer immunforsvaret, og under normale omstændigheder er det hensigtsmæssigt, når cellerne skal beskyttes mod infektioner og kræft. Men det kan også blive for meget af det gode. Mens normale celler har et lavt niveau af disse ligander på overfladen, har cellerne i kræfttyper som modermærkekræft, prostatakræft og visse former for leukæmi store mængder. Det bevirker, at immunforsvaret overaktiveres. Det er særlig problematisk, at disse ligander antager flydende form. På den måde kan liganderne inficere blodbanen. Og de virker nærmest som et virvar af alarmklokker eller et røgslør, der forvirrer immunforsvaret, så det angriber uhensigtsmæssigt og udmattes. På sigt medvirker overproduktionen og fejlplaceringen af disse ligander derfor til kroppens sammenbrud. Særlige ligander på kræftcellers overflader er et attraktivt mål for kræftterapi, hvor selen spiller en vigtig rolle.

60 sund-forskning.dk - VINTER 2015


kræft •• Selen beskytter mod flere for Selenforbindelse regulerer de ligander, der er involveret i kræftudvikling Selen er et sporstof, som vi kan få gennem kosten eller i form af kosttilskud. Efter indtagelsen omdannes selen til en række selenoproteiner, som findes i alle celler, og som har mange forskellige funktioner i kroppen. De danske forskere har nu fundet, at det er selenforbindelsen methylselenol, der blokerer for overproduktionen af de problematiske ligander. Samtidig forhindrer methylselenol også den sygelige transport af ligander i blodbanen. Men det kræver selvfølgelig, at der er nok selen og methylselenol til stede i kroppen.

Selentilskud: langt færre kræfttilfælde og dødelighed Den amerikanske forsker Larry C. Clark påviste allerede i 1990’erne, hvor effektivt selentilskud kan være. 1.300 forsøgspersoner blev delt i to grupper, hvor den ene gruppe fik 200 mikrogram selen, og den anden gruppe fik placebo (snydepiller). Hos gruppen, der fik selentilskud, var der 63 % færre, der fik prostatakræft, 58 % færre, der fik tyk- og endetarmskræft og 46 % færre, der fik lungekræft. Hyppigheden for alle kræftformer var generelt 37 % lavere, og der var en halvering af kræftdødsfald totalt set. Selen beskytter mod kræft i prostata Ifølge DTU, Danmarks Tekniske Universitet, kan en daglig tilførsel på 200 mikrogram selen sænke risikoen for kræft i prostata. Denne dosis ligger langt over Fødevarestyrelsens anbefalede daglige tilførsel, ADT, og det er kun det dansk udviklede produkt SelenoPrecise, som har en godkendt dosering på op til 200 mikrogram om dagen. Stadier af prostatakræft Blære

XCL1 cytokin (AKA melanom vækststimulerende aktivitet), Kemiske struktur. Impliceret i patogenesen af melanom hudcancer.

Selen får kræftceller til at begå selvmord og hæmmer spredning I årtier har man forsket i selens kræftforebyggende virkningsmekanismer, som er relevant for brystkræft, lungekræft, tarmkræft og andre kræftformer. Det viser sig, at selenoproteinerne griber ind i to særlige kendetegn for kræftceller. Det ene kendetegn er kræftcellernes formidable evne til at danne nye blodkar under spredning. Det andet kendetegn er kræftcellernes manglende evne til at begå programmeret selvmord – en proces, som normale celler bør gøre, når de ikke længere er funktionsdygtige. Selen beskytter sunde celler En anden gruppe selenoproteiner virker som kraftige antioxidanter. Derved beskytter de vores celleoverflader og DNA mod nogle aggressive molekyler kaldet frie radikaler. Påvirkningen af de frie radikaler øges gevaldigt af stress, rygning, inflammationer, forgiftninger, tungmetaller, lægemidler, bestråling, forbrændinger og ældningsprocesser. Behovet for selen øges med stor sandsynlighed i takt med påvirkningen af frie radikaler, så methylselenol og de andre selenoproteiner kan beskytte cellerne og udføre deres mange funktioner inden for kræftforebyggelsen, stofskiftet med videre.

Urinrør Stadie 1

Stadie 3

lymfeknuder

Sædblære Tumor Prosta kirtel

Stadie 2

Stadie 4

Selens fem mekanismer mod kræft i Bidrager til et velfungerende immunforsvar i Regulerer dannelsen af stoffer, der kan over stimulere immunforsvaret i Kraftig antioxidant, der beskytter cellerne mod frie radikaler i Hæmmer nydannelsen af blodkar i svulster (angiogenese) i Får syge celler til at begå selvmord (apoptose)

sund-forskning.dk - VINTER 2015 61


Selen beskytter mod flere former for Ringere selenstatus før kræftsygdommen viser sig Det er blandt andet påvist, at forskellen i blodets selenindhold mellem kræftpatienter og raske eksisterer længe før, sygdommen viser sig, og derfor må selen være en vigtig brik i forebyggelsen. Selentilskud i landbrug, men hvad med os andre? Jorden er generelt fattig på selen i Europa. I Finland indførte man derfor i 1985 en lov om, at al kunstgødning skulle beriges med selen, og det har haft en positiv indflydelse på sundheden hos vores nordiske naboer. På hjemmefronten har man siden 1975 anbefalet selentilskud til husdyr i almindelige ikke-økologiske besætninger for at forebygge mangelsygdomme. Men der er stadig mange mennesker, som får minimale mængder (ikke mindst fra økologiske produkter). Det gælder ligeledes veganere. Kilder: 1) Hagemann-Jensen Michael et al: The Selenium MetaMethylselenol Regulates the Expression of Ligands That Immune Activation through the Lymfocyte Receptor NKThe Journal of Biological Chemistry 2014 2) Spear Paul et al: NKG2D Ligands as tetapeutic Cancer Immunity 2013 3) Hertz Niels: Selen et livsvigtigt spormineral. Ny skab 2002

62 sund-forskning.dk - VINTER 2015

bolite Trigger G2D. targets. Viden-

Hvor meget selen behøver vi? Ifølge en rapport fra Danmarks Fødevareforskning ligger danskernes gennemsnitlige indtag et stykke under anbefalet daglig tilførsel (ADT), som er sat til 55 mikrogram. Forskerne er stadig uenige om det reelle behov, og flere undersøgelser tyder på, at der skal mere til ved ønske om kræftforebyggelse. I valget af tilskud er det vigtigt, at selen er i en letoptagelig form. Et godt valg er for eksempel selengæren SelenoPrecise, som er dansk produceret og patenteret. Hver tablet indeholder 100 mikrogram selen i form af mere end 30 forskellige organiske selenforbindelser, som giver lighed med selenvariationen i selenrig kost. Der er samtidig dokumentation for, at selenindholdet er stabilt, og at knap 90 % bliver optaget i kroppen. Af samme grund bruges dette produkt også ofte i international forskning.


Godnat og sov godt! Alle ved, hvor vigtigt en god nattesøvn er for vores velbefindende, men rigtig mange har også prøvet, at ligge søvnløse og ”tælle får” - for næste dag knap, at kunne få hverdagen til at fungere. Lunamino er et helt nyt produkt, der hjælper til hurtigere at finde ro, falde i søvn og opnå en mere rolig søvn - hele natten. Lunamino indeholder, som det første produkt på det danske marked, en kombination af traditio-

nelt anvendte urter, der har været brugt til hjælp til at kunne falde i søvn, kombineret med aminosyren L-trypthofan. L-tryptophan bruges i kroppen, som byggesten til melatonin, der er kroppens eget søvnhormon. Melatonin er anerkendt som særdeles vigtig for en rolig søvn og normal døgnrytme. Dosis er 2 tabletter der indtages ca. 1 time inden sengetid.

Lipinorm

Bellavista

Roseberry

Unik kombination af rød ris, artiskok og thiamin som bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau og en normal hjertefunktion.

Unik kombination af bl.a. blåbær, tagetes og gulerod samt A-vitamin og zink der bidrager til at vedligeholde et normalt syn.

Roseberry indeholder en unik kombination af det velkendte tranebær kombineret med hibiscus og vitamin C.

Kolesterol og hjertefunktion

Læs mere om produkterne på www.mezina.dk

Hjælp til et bedre syn

Kan købes hos:

Tranebær og hibiskus

sund-forskning.dk - VINTER 2015 63


Selenforbindelser bekæmper kræft Danske forskere fra Københavns Universitet har i en ny videnskabelig undersøgelse påvist, at methylerede selenforbindelser kan regulere kroppens immunforsvar, så det bedre kan bekæmpe visse kræftformer. Disse selenforbindelser findes i visse fødevarer som hvidløg og broccoli, men også i selenpræparatet SelenoPrecise. Af Bjørn Falck Madsen

Visse kræftformer som hudkræft, prostatakræft samt nogle leukæmityper svækker kroppens immunsystem ved at overstimulere det, indtil det til sidst bryder sammen, hvilket giver kræftceller frit spil i kroppen. Det, denne forskning viser, er, at indtagelse af selenforbindelser, som omsættes til methylselenol kan forbedre immunforsvarets evne til at bekæmpe kræft. Det immunaktiverende stof NKG2D Omsætningen af forskellige organiske- og uorganiske selenforbindelser i kroppen er kompleks og nøje reguleret. Selenforbindelsen methylselenol regulerer dannelsen af et stof kaldet NKG2D. Det er et stof, som aktiverer kroppens immunfunktion, og som ses i store mængder ved for eksempel varmechock, virusinfektioner og inflammation, men også i blodet og på overfladen af tumorer hos kræftpatienter. Stoffet bruges derfor også som markør for alvorlig sygdom. De selenforbindelser, der omsættes til selenid i kroppen, er derimod ikke i stand til at regulere dannelsen af NKG2D og er derfor mindre effektive som kræftbekæmpende stoffer. SelenoPrecise Det er her et præparat som SelenoPrecise kommer ind i billedet, idet det indeholder de methylerede selenforbindelser, som har vist sig mest effektive i kræftbehandlingen. I Danmark er lægemidlet SelenoPrecise det eneste præparat, der er godkendt til forebyggelse og behandling af selenmangel, og som derfor må anbefales i en dosering på 200 mikrogram dagligt. Selens virkningsmekanismer Selen bekæmper primært kræft ad to veje: apoptose og anti-angiogenese (angionese betyder nydannelse af blodkar). Ved apoptose påvirkes enzymer, som får kræftcellerne til at dø. Det kaldes også 64 sund-forskning.dk - VINTER 2015

programmeret celledød. Den anden vej, anti-angiogenese, er en proces, der hæmmer dannelse af nye blodkar til kræfttumoren. Uden tilførsel af tilstrækkelig næring via nye blodkar dør kræftcellerne. Faktisk forstærker konventionel kemoterapi selenets virkninger på kræft.

En anden ting, der påpeges af forskerne, er, at man ikke via kosten kan spise sig til de selenmængder, der kan bekæmpe kræft. Tilskud nødvendigt Andre videnskabelige undersøgelser med selen har vist, at et dagligt tilskud af 200 mikrogram selengær har kunnet nedsætte antallet af kræfttilfælde samt dødsfald, der skyldtes kræft. Ovenstående forskning peger på, at den type selen, der anvendes mod kræft, har stor betydning for resultatet. Det er bemærkelsesværdigt, at SELECT-studiet fra 2008, hvor man gav selenmethionin (som er en ikke-methyleret selenforbindelse) til kræftpatienter, ikke viste en statistisk signifikant virkning mod kræft. Dette negative resultat, som har overrasket mange, er blevet tilskrevet flere ting, blandt andet at patienterne ikke manglede selen. Set i lyset af det nye, danske forskningsresultat kunne forklaringen også være, at man ikke anvendte methylerede selenforbindelser i SELECT-studiet.


Kilder: Hagemann-Jensen M, et al. The Selenium Metabolite Methylselenol Regulates the Expression of Ligands That Trigger Immune Activation through the Lymphocyte Receptor NKG2D. J Biol Chem. 2014;289(45):31576-90. Weekley CM, et al. Uptake, distribution, and speciation of selenoamino acids by human cancer cells: X-ray absorption and fluorescence methods. Biochemistry. 2011;50(10):1641-50. sund-forskning.dk - VINTER 2015 65

sund-forskning vinter 2015  

Tema: Selvforskyldt fedme eller genetik? Overvægt og metabolsk syndrom i Danmark. Svampe du ikke vil have... Slip af med candidasvampen. Læg...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you