Page 1

Soya og misforståelsen om brystkræft

Forkert behandling af lavt stofskifte April/maj pris kr. 45,00

Godnat og sov godt med tryptofan fra græskarkerner

Overvægtiges bønner er hørt med grønne kaffebønner

Fejlernæring forekommer hyppigt i Danmark

Har du udbrændt hjerne og trætte binyrer?

Fokus på led- og muskelsmerter

Muslingeolie til inflammation i kroppen

Nu 108 sider! Se det helt nye og laekre layout


INDHOLD Side 6 Forkert behandling af lavt stofskifte Side 11 Jodmangel i Danmark Side 12 Har du problemer med dit stofskifte? Side 14 Ikke mere sukkertrang Side 16 Fejlernæring forekommer hyppigt i Danmark Side 20 SPOT på de overordnede organsystemer Side 26 Det særlige ved muslingeolie Side 30 Kan kosttilskud give forbedret livskvalitet? Side 34 Overvægtiges bønner er hørt med kaffebønner Side 36 Du kan gøre noget godt for dine led! Side 40 Når smerter i led og muskler tager overhånd… Side 42 Soja og misforståelsen om brystkræft Side 44 Spørg eksperterne Side 52 Godnat og sov godt med tryptofan Side 56 SPOT Forår i luften! Side 58 Når man tilsætter nordjyske erfaringer og fynsk forskning til en creme Side 60 Får vi nok magnesium? Side 62 Tarmbesvær? Ikke her! Side 66 Ikke i aften, skat Side 68 Hvis din hjerne er udbrændt og dine binyrer trætte

Hvis du gerne vil være abonnent, sker det via den nye abonnementsordning. Du skal købe magasinet via www.shop-sund.dk, hvor du kan købe ét eller 40 magasiner ad gangen og få det sendt direkte til din hoveddør. Vi skal nok minde dig om, når der er et nyt magasin på gaden. Du kan også købe tidligere numre af magasinet - eller læse det online lige her: www.sund-forskning.dk/magasinet

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ

KONTAKT REDAKTIONEN e-mail: info@sund-forskning.dk

LAYOUT Gitte Hammer

TRYK PrintConnect Aps

OPLAG FOTO Birger Storm, Shutterstock 55.000

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

2 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


LEDER

Et funklende nyt magasin!? Ja, indpakningen er anderledes, og indholdsmæssigt har vi med udvidelsen til 108 sider fået skabt plads til endnu mere sund inspiration. Vi håber, du kan lide vores nye - efter vores egen mening - supersmukke magasin. Indholdet kender du allerede, det laver vi ikke så meget om på. Vi vil fortsat grave et spadestik dybere efter de gode, sunde og brugbare løsninger, vi vil stadig forholde os kritiske til studier, til forskning, til erfaringer, men vi vil mægtig gerne vedblive med at bringe de gode historier frem. Læg mærke til, at Julie nu er blevet redaktør af //mig//, læg mærke til at vi har sat særlig fokus på spiseforstyrrelser, og læs den dejlige artikel om Michelle, der står frem og fortæller sin helt egen historie. Og ja, læs og ikke mindst SE den smukke historie fra New Zealand. For historien fortæller næsten sig selv gennem de smukke naturbilleder. Vi er rigtig glade for vores nye udtryk, vi håber, du bliver det samme! Smukt forår til dig og dine! Marianne Palm

Tak til alle jer, der har besvaret spørgeskemaet i sidste nummer af sund-forskning og //mig//. Vi er taknemmelige for de mange hundrede besvarelser, vi har fået, og vi vil nu dykke ned i hver enkelt. De heldige vindere har fået direkte besked.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 3


Fra denne farverige frugt kommer hvilken højt skattet nød? Få svaret på side 22. 4 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 5


Forkert behandling af lavt stofskifte I Danmark anslås det, at ca. 15-20 % af befolkningen på et eller andet tidspunkt i livet udvikler en stofskiftesygdom. Symptomerne er diffuse, kommer snigende og varierer fra person til person. Og noget tyder på, at rigtig mange mennesker ikke får den korrekte behandling. Af Joan Lowe og Anett Kromann

Hvorfor får vi lavt stofskifte Stofskifteproblemer kan have mange årsager. Omkring 85 % med stofskifteproblemer får det på grund af autoimmune sygdomme (Graves, Hashmotos, Ord’s), som rammer skjoldbruskkirtlen direkte og kan være forårsaget af arvelige forhold. Derudover får nogle lavt stofskifte på grund af medicin, og andre får bortopereret kirtlen på grund af en cancer. Det kan være et medfødt lavt stofskifte eller en konsekvens af radioaktiv jodbehandling for en overaktiv kirtel (højt stofskifte). Også sygdomme i hypofyse eller i hypothalamus kan skabe problemer, ligesom problemer andre steder i kroppen kan forårsage lavt stofskifte. Derudover har forskere i 2014-2015 fundet ud af, at konverteringsproblemer blandt andet kan stamme fra en genfejl.

Joan Lowe og Anett Kromann, to ildsjæle der har gjort det til deres pligt at holde øje med forskningen. Du kan møde dem her: www.stofskiftesupport.dk.

Hvordan fungerer vores krop Uanset årsagen til det lave stofskifte så består behandlingen af personer med stofskiftehormonmangel (lavt stofskifte) typisk i at tilføre patienten thyroxin (T4) i syntetisk form; i Danmark hedder medicinen Eltroxin eller Euthyrox. Teorien bag behandlingen er, at den raske krop konverterer T4 til T3 i rette mængde på rette tidspunkt. Derfor er det – i princippet – nemmest og ofte nok at give patienten en dosis T4 dagligt.

I slutningen af 2014 blev en ny forening for patienter med lavt stofskifte dannet. Den Danske Hypothyreose Landsforening, se www.ddhl.info.

Mange har gener trods behandling med den gængse medicin; i mange tilfælde pga. mangel på hormonet T3. Generne kan omfatte: Muskelsmerter Hovedpine Hukommelsesproblemer Depression og stress

Højt stofskifte kaldes også Thyreotoksikose, Hypertyreose eller Hyperthyreoidisme. Lavt stofskifte kaldes også Myxødem, Hypothyreose eller Hypothyroidisme.

6 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

For tidlige fødsler og abort Konstant og voldsom træthed Forstoppelse og/eller diarre Lav kropstemperatur (fryser)


Når hypofysen råber på hjælp I hypofysen produceres et signalhormon, TSH (Thyreoidea Stimulerende Hormon). Hypofysen i hjernen bruger hormonet som signal til skjoldbruskkirtlen om at ned- eller opregulere produktionen af stofskiftehormoner som respons på de input, hypofysen får fra bl.a. egne receptorer og signaler fra hypothalamus i hjernen. Hvis hypofysen mangler skjoldbruskkirtelhormoner ”råber” den ad skjoldbruskkirtlen (TSH bliver høj, lavt stofskifte), og mener hypofysen, at der findes for meget hormon, så ”hvisker” den (TSH bliver lav, højt stofskifte). I Danmark bruges dette TSH til at diagnosticere stofskiftesygdom, fordi den, i teorien, er et spejl på, hvor meget stofskiftehormon skjoldbruskkirtlen laver.

Der er lavet en ph.d.-afhandling om arbejdsevnen for stofskiftepatienter, som du kan finde her: www.arbejdsmiljoforskning.dk/da/projekter/ thyreoideasygdomme-og-arbejdsevne.

Fibromyalgi; kan det være et uopdaget stofskifteproblem? For over 20 år siden begyndte en amerikansk læge, som specialiserede sig i patienter med fibromyalgi, at undre sig over, at der var så mange sammenfald i symptomer på stofskiftehormonmangel og fibromyalgi. Han undrede sig også over, at så mange patienter, som kom til ham med fibromyalgi, også havde stofskiftesygdom. Læs meget mere på www.stofskiftesupport.dk.

Og her går det så galt for rigtig mange mennesker Og sådan kunne fortællingen om behandlingen stoppe, hvis ikke lige det er fordi, rigtig mange patienter oplever, at TSH ikke viser, om patienterne mangler T4 eller T3. Ydermere: Tilførslen af T4 alene afhjælper ikke patienternes mangeartede symptomer, som for manges vedkommende betyder, at de får problemer med at forblive på arbejdsmarkedet og i øvrigt påvirker deres livskvalitet negativt med depression og muskelsmerter; for blot at nævne et par af mange livsødelæggende symptomer. Mere forskning Heldigvis begynder forskningen nu at udfordre teorier, som bygger på den raske krop, for at finde ud af, hvorledes det faktisk forholder sig for kroppen, når den er stofskiftesyg og i behandling. Meget tyder på, at de teorier, der er gældende for raske mennesker, ikke automatisk kan overføres til stofskiftepatienter i behandling for lavt stofskifte.

En god bog at blive klog af ”Få livet tilbage” af Helle Sydendal eller ”Stop stofskiftevanviddet” oversat til dansk af Janie Bowthorpe.

Flere forskningsresultater viser tydeligt, at patienterne foretrækker kombinationsbehandling, hvor de får både T4 og T3. Også i de dobbeltblinde forsøg, der er lavet. Selvom patienten ikke vidste, hvilken medicin han eller hun fik, så foretrak 50 % af deltagerne faktisk kombinationsbehandling, og kun 18 % foretrak T4 alene. Den resterende gruppe foretrak hverken det ene eller det andet.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 7


For lidt T3, selvom der er nok T4 Meget tyder også på, at mange patienter mangler hormonet T3. Det er det hormon, som skjoldbruskkirtlen laver en smule af, men som primært produceres ”perifert” i kroppen ved det, der populært kaldes ”konvertering”. Det konverteres fra T4, ved at der fjernes et jodatom fra molekylet. Denne konvertering fra T4 til T3 sker i lever, nyrer og mavetarmsystemet, og en lille del produceres i hjernen. Generne driller og skaber mistrivsel Helt ny forskning viser, at mellem 12 % og 36 % af de stofskiftesyge har en genetisk variation, som gør, at de konverterer dårligt. Af de 300.000 stofskiftesyge i Danmark vil de 36.000108.000 potentielt mistrives på den behandling, som de i dag bliver tilbudt, når de diagnosticeres hos lægen.

Kom og mød de mange med lavt stofskifte, som kæmper for den rette medicin. Stofskiftesupport afholder demonstration på Københavns Rådhusplads. 16. maj 2016, kl. 13.00 For bedre behandling af stofskiftepatienter. ”Du er ikke alene”

Hører du til blandt de 43.000 med en ikke optimal behandling? Af de patienter, der aktuelt har en diagnose og er i behandling, betyder det i reelle tal - ud af de 128.000 patienter i behandling at behandling med T4 ikke er optimal for 14.400-43.200 af dem. Referencer Links: www.jci.org/articles/view/77588 www.nahypothyroidism.org/wp-content/uploads/2014/08/ Thyroid-Hormone-Transport-into-Cellular-Tissue.pdf www.ddhl.info/#!8-af-alle-kvinder-over-60-er-i-behandling-for-lavtstofskifte/c6sa/60B67B8F-15C1-4F34-838E-220706C9F2B5 www.articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/02/26/dr-john-loweon-thyroid-disease-part-1.aspx

Gå til din læge, og få hjælp Du kan hos lægen få målt mængden af frit T3 og T4 og bede om at få skiftet din medicin ud til Thyroid eller Liothyronin T3. Heldigvis findes der faktisk alternativer til den T4 behandling, som tilbydes i dag. Der kan nemlig også tilføres T3, så patienten ikke behøver at nøjes med T4, men kan tilbydes behandling med både T4 og T3. I Danmark hedder T3 medicinen Liothyronin. Den kan egen læge udskrive, hvis han kan se, at blodprøver viser, at patienten ligger lavt i T3, selvom T4 er høj, og patienten stadig klager over symptomer, som kunne være stofskiftet. Der findes også et andet alternativ til T4 behandling, nemlig en animalsk udvundet stofskiftemedicin, som indeholder både T4 og T3. I Danmark hedder den Thyreoid og fremstilles magistralt på Glostrup Apotek. Medicinen kræver udleveringstilladelse, som din læge kan søge, hvis du ikke trives på andet stofskiftemedicin. Der findes også andre mærker af animalsk udvundet stofskiftemedicin, som lægen kan udskrive, og som ikke kræver udleveringstilladelse. På Stofskiftesupports hjemmeside kan du læse meget mere om de forskellige medicintyper, der er tilgængelige for stofskiftepatienter i Danmark. Husk, vi har frit lægevalg, hvis ikke du føler, at I har et godt samarbejde.

8 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv den originale Q10 blanding, som er brugt i det epokegørende Q-Symbio studie – og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_AD_SundForskning_210x297_1114

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk


Er kolesterol dit problem? Zerochol med 100% plantesteroler  Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for koronar hjertesygdom.

Læs mere på zerochol.dk Årets helsekostprodukt i Danmark 2012 Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker, apoteker og udvalgte Matasbutikker.

Tel: 76 26 07 66 • info@biovita.dk • www.biovita.dk

Originale Bach Blomsterremedier ®

Den engelske læge Edward Bach definerede for over 80 år siden 38 grundlæggende sindstilstande og udviklede af vildtvoksende blomster og planter, de 38 blomsterremedier. De Originale Bach Blomsterremedier er fuldkommen naturlige, og kan bruges af alle i familien. ®

Udover de 38 Originale Bach Blomsterremedier findes også Bach Rescue dråber, spray, pastiller samt creme, som alle er sammensat af fem af de 38 enkeltremedier. ®

®

Bach Rescue dråber, spray og pastiller: Anvendes i situationer, hvor du har behov for indre ro og balance - f.eks til eksamen, ved tandlægebesøg eller perioder, hvor krop og sind udsættes for særligt pres. ®

Bach Rescue creme: Særlig god til lindring og genoprettelse af belastet og sart hud. ®

Kan købes i helsekostforretninger og hos Matas Denne signatur sikrer dig de Originale Bach® Blomsterremedier www.mezina.dk


Jodmangel i Danmark Jodberigelse af salt blev brugt i Danmark indtil 1970. Man ophørte med berigelsen, fordi undersøgelser fandt, at danskerne ikke længere var i underskud. I starten af 90’erne opdagede man, at danskerne alligevel havde jodmangel. Der var geografiske forskelle, men det gjaldt for hele Danmark, at jodindtaget var for lavt. Derfor blev det besluttet i 2000 at genindføre jodberigelse af salt i Danmark. DanThyr forsker i, og følger, danskernes jodniveau. Af Joan Lowe

Jodstatus i dag Sidste år kunne man konstatere, at danskerne lige præcis sniger sig op på et ”acceptabelt” jodniveau, men med geografiske forskelle. Typisk har østdanskerne et højere jodindtag end vestdanskerne pga. grundvandet. Og der er stadigt udfordringer i forhold til at bringe jodindtaget hos gravide op. 

 Helbredskonsekvenserne af jodberigelsen Efter jodberigelsens opstart kom en forventet stigning i tilfælde af struma. Tilførsel af jod kan ved selenmangel/højt kalkindtag forårsage struma. Men den tidlige stigning i tilfælde er nu stoppet, nu er struma faldende, antallet af patienter behandlet med radioaktiv jod er faldet, og antallet af børn født med jodmangel er også faldet. Helbredskonsekvenser af jodmangel Både jodindtag og jodmangel forårsager struma. Struma kan give både højt og lavt stofskifte. Over tid ødelægger ubehandlet struma skjoldbruskkirtlen, så det bliver nødvendigt at få stofskiftemedicin. Hos gravide kan jodmangel medføre fosterskader. Selv let jodmangel påvirker fosterets udvikling, herunder målbart lavere IQ og en øget forekomst af ADHD hos børn født af mødre med jodniveau under det anbefalede. DanThyr har påvist et jodniveau under det anbefalede hos 85 % af de undersøgte gravide danske kvinder.

Følgende faktorer spiller ind på jodstatus:
 • Lavt jodindtag via kosten (jod er en af de to komponenter, der bruges af skjoldbruskkirtlen til fremstilling af stofskiftehormoner)
 • Selenmangel (ubalance i forholdet mellem jod og selen er en vigtig faktor ved udvikling af stofskiftesygdom)
 • Graviditet
 • Radioaktiv stråling (til behandling af højt stofskifte, atomulykker etc.)
 • Højt indtag af goitrogene fødevarer (kål, jordbær, pærer, boghvede, fluor m.fl.)

 • Højt kalkindtag
 • Køn (højere forekomst hos kvinder) • Tobaksrygning (tobaksrygning hæmmer kirtlens evne til at optage jod) • Medicinen Lithium. Strumaforekomst hos patienter, som får Lithium, er 40-50 % Det anbefalede daglige indtag af jod for at undgå struma er 150-200 mq for voksne, og 200-250 mq for gravide/ammende. Det anbefales ikke at overskride disse doser.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 11


Har du problemer med dit stofskifte? Man har længe vidst, at jod er nødvendigt for stofskiftet, men i de seneste år har interessen især været fokuseret omkring mineralet selen. Dette vigtige stof er nemlig med til at regulere de stofskiftehormoner, som styrer cellernes omdannelse af føde til energi, og selenmangel kan være årsag til, at stofskiftet ikke fungerer korrekt. Af Bjørn Falck Madsen

Et velfungerende stofskifte – altså omsætning af føde til energi i cellerne – er vigtigt for at holde en normal vægt. Men det er langt fra den eneste fordel. Stofskiftet har indflydelse på stort set alle kropsfunktioner, og derfor er det afgørende, at det fungerer, som det skal. En del mennesker lider af for lavt stofskifte. Nogle har så store problemer på grund af dette, at de får medicinsk behandling med stofskiftehormoner for at få bugt med symptomerne. Hvad mange imidlertid ikke ved er, at stoffet selen, som vi får fra vores daglige kost, er uhyre vigtigt for, at stofskiftet fungerer normalt, og hvis man mangler selen, kan det skabe mange problemer. Faktisk kan selenmanglen forårsage, at den stofskiftemedicin, man tager, ikke virker efter hensigten. Den vigtige skjoldbruskkirtel For at forstå, hvordan selen virker, er vi nødt til at tage et nærmere kig på skjoldbruskkirtlen, en sommerfugleformet kirtel, der sidder på begge sider af halsen lige under adamsæblet. Denne kirtel producerer nogle hormoner, som regulerer vores stofskifte. Det drejer sig om de to stofskiftehormoner T3 (trijodthyronin) og T4 (thyroxin). T4 er ikke biologisk aktiv og skal derfor omdannes til det aktive T3-hormon. Det er T3, der styrer, hvor hurtigt cellerne omdanner føde til energi. På engelsk taler man om ”metabolic rate” – eller stofskiftehastighed. Stofskiftehormonet T3

Stofskiftehormonet T4

12 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Selenafhængige enzymer Denne omdannelse fra T4 til T3 kan kun ske, hvis der er selen til stede. Det foregår ved hjælp at de tre selenafhængige enzymer, jod-thyronin-deiodinase type I, II og III. Som det fremgår af navnet på disse enzymer, indgår jod og aminosyren thyrosin også i processen. Omdannelsen sker primært i leveren, men også delvis i nyrerne og muskelvævet. Netop derfor er der særligt høje selenkoncentrationer i disse væv, og altså især i leveren. Symptomer på lavt stofskifte Hvis kroppens selenniveau er for lavt, kan det påvirke denne T4til-T3 omdannelse med den konsekvens, at stofskiftet så at sige ”kører af sporet”. Symptomer på lavt stofskifte er blandt andet: • vægtstigning og vægtproblemer generelt • tør hud • træthed • mangel på energi • tendens til kuldskærhed • negleforandringer • hårtab


Fem tips til hurtigere stofskifte Der er mange ting, du selv kan gøre, for at hjælpe dit stofskifte på vej. Her er en håndfuld gode råd på vejen: • Opbyg muskelmasse

Hvis du vil have dit stofskifte til at fungere ordentligt, er det afgørende, at du får nok selen. Får du for lidt af det vigtige mineral, indebærer det nemlig, at din skjoldbruskkirtel (som styrer stofskiftet) ”kortslutter”. Fisk, fuldkorn og nødder er alle gode kilder til selen, men mange vælger at supplere kosten med et tilskud for at være på den sikre side. Selen fås i mange varianter og kvaliter. Generelt er uorganiske selenpræparater billige, men optages ikke specielt godt i kroppen. Det er bedre at indtage organisk selen, og hvis man vil være helt sikker på optageligheden, er et præparat som SelenoPrecise velegnet. Det er en patenteret organisk selengær, som i undersøgelser har vist at have en optagelighed på 88,7 procent. Du kan læse mere om selen, selenforbindelser og sundhed her: www.healthandscience.eu.

Din krop forbrænder kalorier, selv når du forholder dig i ro. Dette hedder hvilestofskiftet, og det er langt højere (mere effektivt) hos dem med mere muskelmasse end hos dem, der ikke har særlig meget muskelmasse. Jo mere muskelmasse du opbygger, desto flere kalorier omsætter du i cellerne – selv i hvile.

• Drik rigeligt med vand

Kroppen bruger vand, når den forbrænder kalorier. Selvom du kun er mildt dedhyreret, kan det være årsag til, at din stofskiftehastighed går ned. Drik et stort glas vand før hvert måltid/ mellemmåltid, så holder du væskebalancen ved lige. Sørg også for at undgå meget saltholdige fødevarer, der jo som bekendt binder væske.

• Spis stærke krydderier

Stærke krydderier som chili og cayennepeber m.v. indeholder naturlige stoffer, som sætter forbrændingen i vejret. Du kan let få dit stofskifte til at køre i højere gear ved at spise større mængder af disse ting. Det er blot et spørgsmål om tilvænning, og det er ikke bare godt for forbrændingen, men sundt for kroppen i almindelighed.

• Protein frem for kulhydrat

Kroppen bruger flere kalorier, når den fordøjer protein, end når den fordøjer kulhydrater. Derfor er det en god ide at få mere protein ind i kosten, for eksempel i form af magert kød, fjerkræ, fisk, æg og nødder.

• Undgå sultekure

Sultekure er dårlige for dit stofskifte. Med sultekur mener man et dagligt kalorieindtag på under 1.200 kalorier (kvinder) og 1.800 (mænd). Det kan godt være, at sådan en kaloriebegrænsning resulterer i et vægttab på kort sigt, men medaljen har en bagside. Man går glip af vigtige næringsstoffer (herunder selen), og desuden mister man muskelmasse, hvilket som omtalt tidligere forringer stofskiftets hastighed.

Skjoldbruskkirtel

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 13


Forskerne har fundet ”stopknappen”:

Ikke mere sukkertrang Har du konstant trang til søde sager? Føler du dig sulten, kort tid efter du har spist aftensmad? Er du ofte træt og dvask sidst på eftermiddagen, og det eneste, der synes at virke, er et stykke chokolade? Måske har du ustabilt blodsukker, men det kan du let gøre noget ved. Videnskaben har opdaget, at mangel på et bestemt stof kan være årsag til din ustyrlige trang til sødt. Af Bjørn Falck Madsen

Er du en af dem, der altid har slik liggende i skuffen? Undrer du dig over, hvorfor du altid er sulten et kvarter efter, du har spist? Og har du problemer med din vægt, netop fordi du hele tiden hjemsøges af denne trang til sødt? Så kan du i det mindste glæde dig over, at videnskaben har fundet ”stopknappen” – så du kan komme dette irriterende problem til livs. Ustabilt blodsukker Dit problem skyldes efter alt at dømme ustabilt blodsukker. Det indebærer, at transporten af sukker fra dit blod ikke fungerer optimalt, så sukkeret ikke når frem til cellerne, som netop behøver sukkeret for at lave energi. Det gælder især hjerne- og muskelceller. Når dine hjerneceller går ”sukkerkolde”, føler du dig sulten, rastløs, irritabel og har en solid trang til noget sødt her og nu. Hvis bare du kunne finde en måde at regulere det problem på, ville det hele være meget lettere. Og det kan du. Chrom kan være løsningen Forskerne har fundet ud af, at hvis man mangler stoffet chrom, er man meget mere tilbøjelig til at have problemer med sin blodsukkerbalance – det vil sige det rette forhold imellem det sukker man indtager, og det sukker som når frem til cellerne. Chrom er ”arbejdsmakker” til insulin og hjælper med at sluse sukkeret ind i cellerne. Når du indtager føde, som sukker er en naturlig del af, danner kroppen insulin. Dette hormon sørger for at transportere suk-

14 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

keret hen til, og ind i, cellerne. Men chrom forstærker denne effekt ved at låse cellen op indefra, så der kan komme langt mere sukker ind i cellen. Hvordan får jeg nok chrom? For at få nok chrom er det vigtigt, at du spiser en kost, der indeholder gode chromkilder som eksempelvis broccoli, kød og fuldkorn. Et godt chromtilskud kan dog desuden være fornuftigt for dem, der netop føler, at de har sukkertrang. Et godt bud kunne være produktet Bio-Chromium, fordi det indeholder den danskfremstillede chromgær, ChromoPrecise, som er den eneste organiske chromgær i hele EU. Optages op til ti gange bedre EFSA (European Food Safety Authority), som er det europæiske fødevaresikkerhedsråd, rapporterer, at ChromoPrecise optages op til ti gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinate og chromklorid. Det er netop vigtigt for virkningens skyld, at chromprodukter har høj optagelighed. Gå ind på www.healthandscience.eu og find mere information om chrom, og hvorfor det er så vigtigt at få nok af dette livsvigtige stof.


ANNONCE

Nyt til overgangsalderen For knap 2 år siden udeblev Gittes menstruation og hedestigningerne begyndte. Det var som om hele kroppen kogte. –Jeg vidste ikke at overgangsalderen havde så mange facetter. Jeg søgte naturlig støtte til at komme igennem perioden. Kosttilskuddet Meno Joy™ hjalp mig.

Det var som om hele kroppen kogte G

itte er 50 år, og har i en årrække arbejdet som pantefoged. For knap 2 år siden udeblev hendes menstruation, og hun begyndte at få hedestigninger. –Jeg kaldte dem egentlig kogeture, for det føltes som hele kroppen kogte. De kom og gik, og bagefter var jeg fuldstændig drænet for energi. Når det var værst kom de 5–10 gange om dagen. –Om natten kunne jeg vågne badet i sved, og min T-shirt kunne vrides. Der skete så mange ting i min krop. Jeg havde også, i perioder, en prikkende fornemmelse i huden, det var meget ubehageligt. Jeg vidste ikke at overgangsalderen havde så mange facetter.

Behøvede hjælp

–Det første år prøvede jeg at klare mig igen-

nem, men jeg indså, at jeg var nødt til at finde en naturlig støtte. Jeg prøvede forskellige alternativer, men jeg synes ikke det hjalp. Jeg har også pollenallergi, så det var heller ikke alt, jeg kunne tåle.

Jeg har netop anbefalet dem til min kollega, som er i den samme svære tid. Jeg håber hun bliver lige så glad for tabletterne, som jeg er.

Blev anbefalet Meno Joy

Meno Joy™ kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Kan også købes online på www.newnordic.dk . Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

–Tilfældigt blev jeg anbefalet at prøve et helt nyt kosttilskud der hedder Meno Joy™. Jeg har taget tabletterne i 3 måneder nu. Og der er virkelig sket noget. Det er længe siden, jeg har haft hedeture og der er blevet længere imellem mine kogeture. Jeg har ikke den der mærkelige prikken i huden mere, og det bedste er, at jeg kan mærke, at min krop har fået ro.

Her forhandles Meno Joy™

Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

Det gode råd gør forskellen

Jeg slipper ikke Meno Joy™

–Jeg er meget glad, og jeg slipper ikke tabletterne før overgangsalderen er helt slut.

Sammenhæng mellem overgangsalder og manglende sexlyst Mange kvinder oplever mindre seksuel lystfølelse med alderen, specielt efter overgangsalderen. En undersøgelse blandt 316 danske kvinder i alderen 50–60 år med symptomer på overgangsalder viser, at hver 3. kvinde har oplevet nedsat sexlyst i overgangsalderen. Meno Joy™ med vitamin B6 der, bidrager til regulering af hormonbalancen i forbindelse med overgangsalderen, er det eneste produkt på markedet, der kombinere rødkløver, humle og damiana. Damiana er hjemmehørende i Mexico og blev af mayaindianerene brugt som et elskovsmiddel. sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 15


Fejlernæring forekommer hyppigt i Danmark Sygdom og stofmisbrug er de største årsager til underernæring i Danmark og andre I-lande. Samtidig har overernæring ramt 12 % af den voksne befolkning og mellem 15 til 20 % af Danmarks børn og unge. Uanset i hvilken form fejlernæringen optræder, kan den have livslange konsekvenser for især børn og unge. Af Rikke Agersted

Ubalance i kosten Fejlernæring opstår ved en forkert kost, hvor næringsstofferne ikke forekommer i den rigtige mængde eller det rette indbyrdes forhold. Fejlernæring kan resultere i under- eller overernæring og vil påvirke kroppens stofskifte i en eller anden grad. Fedme er desværre blevet et større og større problem i den vestlige verden og er dermed et meget levende eksempel på overernæring. For meget sukker, fedt, lette kulhydrater og alkohol kan resultere i en række livsstilssygdomme som fedme, diabetes, forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og visse cancerformer. Kombineret med ingen eller ringe motion forværres symptomerne. Børn, der fejlernæres, risikerer at udvikle en lang række sygdomme som voksne, fordi de ikke fik de rigtige næringsstoffer, som kroppen skulle bruge til at vokse og udvikle sig. Når kroppen spiser sig selv Hvis kroppen ikke får nok af de næringsstoffer, den har brug for, begynder den at tære på sit eget væv. Det er det, der sker under slankekure, hvor man bevidst søger at smide det overskydende kropsfedt, hvilket er fint i et overskueligt tidsrum, så længe man har fokus på at spise sundt og motionere samtidig. Er man til gengæld altid på slankekur og forsager alskens vigtige næringsstoffer i kampen mod kiloene, kan man risikere at blive underernæret. I særlige tilfælde bliver personen så besat af kampen mod kiloene, at en spiseforstyrrelse udvikles. Fysisk og psykisk sygdom kan hæmme appetitten og dermed indtaget af de sunde næringsstoffer. Kost & Energiforbundet mener, at 40 % af alle patienter og 60% af plejehjemsbeboerne er i risikogruppen for at blive underernærede. En utilstrækkelig optagelse af proteiner og energiholdige fødevarer svækker kroppen og kan på længere sigt skade den og dens organer. Underernæring kan resultere i vitaminmangelsygdomme som beriberi, pellagra og skørbug. Mangeltilstande i Danmark Det er typisk jern, folat (folinsyre eller vitamin B9), jod, B1-vitamin, C-vitamin og D-vitamin som optræder i mangeltilstande her i landet. Ældre mennesker har ofte et nedsat aktivitetsniveau og en lidt lavere stofskifteaktivitet end yngre mennesker, og derfor er det ekstra vigtigt, at denne gruppe fokuserer på sundheden i kosten. Det samme gælder akut og kronisk syge. 16 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


Mangelfuld eller uhensigtsmæssig kost kan skabe ubalance i fordøjelsessystemet og dets mikroflora, hvilket har betydning for, hvor godt vi optager føden, men som også påvirker den biokemiske dialog, der er cellerne imellem. Med de sigende tal fra Kost & Energiforbundet på bordet giver det mening at tilføre kroppen en bred vifte af de stoffer, den så hårdt har brug for, hvis man er i en af risikogrupperne for at lide af fejlernæring. Her har en multivitaminpille sin berettigelse.

Læs også om anoreksi og spiseforstyrrelser i //mig// på side 4. Stofskiftet Det er skjoldbruskkirtlen, som regulerer kroppens stofskifte. Den styrer energiomsætningen, aldringsprocesserne, kropstemperaturen og kalorieforbrændingen. I det hele taget sørger stofskiftet for, at kroppens celler fungerer normalt. Processerne er afhængige af de hormoner, der indgår i stofskiftet, og som hver eneste celle i kroppen skal bruge for at trives. Når der er noget galt med stofskiftet, skyldes det typisk sygdom eller ubalancer, som påvirker hormonproduktionen i skjoldbruskkirtlen. Skjoldbruskkirtlens hormoner hedder thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3), og dens funktion kontrolleres af hypofysen. Jo mere hormon der udskilles, jo hurtigere sker forbrændingsprocesserne. Omdannelsen af det inaktive T4 til det aktive T3 sker i lever, nyrer, hjerne og muskler. Ca. 40 % af det inaktive T4 omdannes til aktivt T3. De resterende ca. 60 % T4 omdannes til to andre stoffer, som forenes til aktivt T3 i tarmkanalen gennem en enzymproces. Er der sygdom eller ubalancer i tarmen, så mikrofloraen ikke trives, har processen svært ved at forløbe, og der kan opstå T3-mangel. Mikrofloraen har altså en stor indflydelse på hormonbalancen i kroppen. Hormondannelse i skjoldbrusskirtlen Skjoldbruskkirtlen bruger jod til dannelsen af sine hormoner. Processen bruger hele B-vitaminkomplekset, A, C og E-vitaminer samt jod og zink til processen. De fleste af disse stoffer er dem, vi er i særlig risiko for at komme i mangel for i Danmark.

Jod findes især i fisk og skaldyr. Jodmangel kan føre til struma, og symptomerne på jodmangel er træthed, vægtstigning og kuldefornemmelse. Samme symptomer ses ved overdosering af jod. Tilstanden kan hæmme hormondannelsen i skjoldbruskkirtlen.

Gode valg ved fejlernæring Er du fejlernæret eller i risikogruppen for at blive det, kan du hjælpe din krop på forskellig vis. •

Spis en multivitaminpille, der dækker behovet for vitaminer og mineraler. Omnimin Pure, OmniVegan eller OmniMini fra Biosym til børn er gode valg. OmniX anbefales til de, der ikke ønsker jern eller K-vitamin i deres kosttilskud.

Ved fordøjelsesproblemer kan tarmfloraen styrkes med mælkesyrebakterier, som findes i Symbioflor+, hvilket er med til at sikre en god balance mellem mikrofloraens bakterier, svampe og proteister.

• Urteblandingen Phytomin 5 afhjælper fordøjelsesproblemer og vil kunne støtte op om balanceringen af tarmfloraen. •

Phytomin 6 bruges, hvis lever og galdeblære er involveret. Urterne fordrer organernes arbejde og beskytter leveren, hvis arbejde blandt andet er at nedbryde giftstoffer, hormoner, alkohol, tungmetaller og steroider. Den producerer også galde, som udskilles af galdeblæren, og som hjælper fordøjelsen.

• Tag et ekstra tilskud af enkelte vitaminer eller mineraler som jern, D- eller B-vitaminer, hvis du har særligt underskud af et af dem. • Dyrk motion, og drik masser af vand. • Drop de usunde fødevarer, og sørg for at du udelukkende giver din krop energi og næringsstoffer i en form, den kan optage og bruge til at blive rask.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 17


D-vitaminmangel kan resultere i lavt stofskifte Der ses en sammenhæng mellem lavt stofskifte og D-vitaminmangel ifølge speciallæge i intern medicin og endokrinologi, overlæge dr. med. Klaus Johansen. I Danmark er det svært at få nok D-vitamin gennem kosten. Folk, der rammes af sygdom, eller som spiser ensidigt, risikerer at få D-vitaminmangel, som kan give smerter i knoglerne, smerter og nedsat kraft i musklerne, øget risiko for knogleskørhed og knoglebrud samt skader i tandemaljen hos børn. Hele 80 % af de ældre hjemmeboende lider af D-vitaminmangel, og 33 % af de yngre bloddonorer lider af D-vitaminmangel i vinterhalvåret mod kun 4 % om sommeren. Sygdom i tarmen eller nyrerne kan udvikle en mangeltilstand, ligesom en næringsfattig kost og mangel på sollys kan være en medvirkende faktor. Et tilskud med D-Sun fra Biosym kan forebygge en mangeltilstand. B-vitaminer til tarm og stofskifte Alle kroppens væv bruger B-vitaminer som coenzymer i stofskifteprocesserne, og denne vitamingruppe har derfor en bred vifte af virkeområder i kroppen. Et af kendetegnene ved B1-vitaminmangel er træthed, udmattelse, nedsat appetit, irritabilitet, vægttab, forstoppelse, nedsat muskelkraft og prikken/stikken i fingre og tæer. Herhjemme er det næsten udelukkende folk med et stort alkoholforbrug, der lider af B1-mangel. Et andet B-vitamin, som ofte er involveret i mangeltilstande herhjemme, er folinsyre, og gruppen, som rammes af underskud af dette vitamin, er anorektikere, personer med tarmsygdomme, alkoholikere og ældre med mangelfuld kost. Folinsyre er vigtig for dannelsen af de røde blodlegemer, og en mangeltilstand kan føre til anæmi. Det er denne sygdom, og ikke mangeltilstanden i sig selv, som vil give symptomer på folinmanglen. Symptomerne er træthed, svimmelhed, nedsat fysisk ydeevne, hjertebanken, åndenød og brystsmerter ved anstrengelse. Tag et tilskud Multi B fra Biosym for at sikre et ekstra tilskud af alle B-vitaminerne, hvis du hører til de nævnte risikogrupper eller har problemer med stofskiftet eller fordøjelsen. Mineralmangel svækker hormonerne Jern, selen og jodmangel hænger sammen, og det er derfor vigtigt at sikre en genopretning af dem alle tre, hvis der opstår en mangeltilstand. Jernmangel nedsætter omdannelsen af T4 til T3 og kan svække behandlingen med naturlige thyroid-lægemidler og syntetisk T4 ved behandling af stofskiftesygdomme. Jernmangel minder symptommæssigt om folinmangel og kan også være årsag til anæmi. Jernmangel er den mest almindelige næringsstofmangel, der findes, men den kan forebygges gennem sunde kostvalg og ekstra tilskud ved behov.

18 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Bakterier kommunikerer med stofskiftet Næringsstoffernes kvalitet og sammensætning er uden tvivl af yderste vigtighed i forhold til fejlernæring, men en helt ny vinkel på emnet er sammenhængen mellem menneskets mikroflora og udviklingen af sygdom. Forskere fra universitet Rouen har påvist, at tarmbakterierne har en stor rolle for vores velbefindende. De reagerer nemlig både på de næringsstoffer, vi får gennem kosten, og på den hormonelle tilstand kroppen befinder sig i. Forskerne mener, at bakterierne kommunikerer med kroppen gennem forskellige hormoner. Skjoldbruskkirtelhormonet T4 og neurotransmitterne påvirkes af tarmbakterierne, som kan være medvirkende i udviklingen af stofskiftesygdomme med humørsvingninger og forstyrrelser i appetitreguleringen til følge. Heilpraktiker Arvin Larsen har sammenfattet en del af den foreliggende forskning på området i artiklen ”Mave-tarmproblemer, dysbiotisk mikrobiotika kontra hjerne, sind og følelser”. Emnet er interessant, for det viser en helt ny vinkel på mange af kroppens sygdomme og dermed også de mekanismer, der sker under fejlernæring, hvor tarmfloraen påvirkes af den tilstand, kroppen sættes i, når den enten sulter eller overloades med mad. Sikkert er det i hvert fald, at den uhyre raffinerede kommunikation, der foregår biokemisk i kroppen, let kan bringes ud af balance. Når det sker, vil hormoner, stofskifte, fordøjelse, følelser og medfødte sygdomsanlæg blive påvirket og komme til udtryk gennem ubalancer, der potentielt kan forstærke hinanden og som en lavine skabe yderligere ravage i kroppen. Derfor er det vigtigt at forstå, hvilke byggesten den har brug for, så vi kan give os selv og vores børn den daglige gave at have energi og overskud til at leve vores liv fuldt ud.

Bakterierne bestemmer 90 % af kroppens celler udgøres af bakterier. Forskerne er ved at få øjnene op for, at de formentlig har en langt større rolle for vores velbefindende end tidligere antaget, idet de påvirker vores følelser, stofskifte og hjernens processer.


Vores avocado olie – en Fair Trade gourmet olie i økologisk kvalitet.

Se vores film og lær mere om vores Fair Trade projekt i Kenya og vores engagement for at forbedre leve- og arbejdsvilkårene for den lokale befolkning. Venlig hilsen

Distribueret af:

www.bioplanete.com www.biogan.dk

BP_PR2015_D_AZ_Avocado_185x132(BtoC).indd 1

11.03.2015 10:49:18 Uhr

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 19


SPOT MUSKLER, LED, IMMUNFORSVAR, NERVESYSTEM OG HORMONSYSTEM

Spot på de overordnede organsystemer Af Marianne Palm

Vores overordnede organsystemer, immunforsvaret, hormonsystemet og nervesystemet skal være i balance, for at resten af kroppen fungerer. Her er de gode korte tips til en hverdag, hvor vi også lige kommer rundt om muskler og led. Bliv uddannet i smerter Smerter er som så meget andet her i livet ikke et spørgsmål om at finde en enkelt årsag, for det er som regel et samspil mellem mange faktorer. Hører du blandt de mange, som døjer med kroniske smerter, kan du blive uddannet i dem! På kurset vil du lære om at blive din egen aktive hjælper, om ”pacing”, som kort fortalt betyder, at du bliver bedre til at mærke balancen mellem motion og hvile, og at det faktisk nytter – og er nødvendigt med motion. Du får også tips til sund kost, afspændingsøvelser, du hører om håndtering af nedtrykthed, vrede og tab af arbejdsevne, og du lærer om brugen af smertestillende medicin. Måske lærer du ikke så meget om naturens skatkammer, hvad smerter angår, men så kan du koble viden mellem kurset og sund-forskning. Du kan blive uddannet i smerter – en hjælp til selvhjælp, skabt af Komiteen for Sundhedsoplysning og støttet af Trygfonden. Læs mere på www.patientuddannelse.info.

Næsten 10.000 personer med slidgigt i forsøg over hele verden Cochrane biblioteket (www.cochrane.dk), som sammenfatter studier på verdensplan, har kigget på chondrotin, som bl.a. findes i Nutrilenk Gold sammen med Glucosamin: • Man fandt et antal studier med tilsammen 4962 deltagere, der fik chondroitin, sammenlignet med 4148 deltagere, der fik et uvirksomt produkt (placebo). Konklusionerne var: • Chondroitin dæmper smerter bedre end placebo. • Chondroitin medfører bedre status for daglig aktivitet end placebo (Lequesne’s index). • Chondroitin beskytter bruskvævet mod nedbrydning bedre end placebo. • Chondroitin havde færre alvorlige bivirkninger end placebo. • Resultaterne fandt man både i kortere- og længerevarende studier, uanset om chondroitin var kombineret med glukosamin eller ej. Læs artiklen side 36.

TAL

Slidgigt er meget udbredt hos den aldrende befolkning og en væsentlig årsag til lægebesøg og udgifter både for det offentlige og den enkelte. Over 200.000 danskere søger lægehjælp mod slidgigt hvert år. For samfundet er der tale om en af de absolut dyreste sygdomme: Omkring fem milliarder kroner om året koster den.

20 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


SPOT MUSKLER, LED, IMMUNFORSVAR, NERVESYSTEM OG HORMONSYSTEM

B12 som spray til dit nervesystem B12-vitamin optages ikke let. Det siges, at under 1 % af B12vitamin i tabletter eller mad optages gennem fordøjelsessystemet. Ældre, småtspisende, vegetarer og mennesker med dårlig fordøjelse har svært ved at optage B12-vitaminet og opnå et optimalt niveau i kroppen. Vitaminet er livsnødvendigt, fordi det blandt andet er nødvendigt for at danne nye, røde blodlegemer, for at nervesystemet fungerer optimalt og for at undgå demens. Optages op til ti gange bedre EFSA (European Food Safety Authority), som er det europæiske fødevaresikkerhedsråd, rapporterer, at ChromoPrecise optages op til ti gange bedre end syntetiske chromkilder. Chrom er vigtigt til stabil energi, blodsukker, overvægt og andre hormonelle forstyrrelser. Gå ind på www.healthandscience.eu, og find mere information om chrom, og hvorfor det er så vigtigt at få nok af dette livsvigtige stof. Når hjernen er ved at brænde ud Det er ikke til at spøge med. En hverdag, hvor problemerne tårner sig op, alt for meget tankemylder, dårlig søvn om natten, en konstant knude i mellemgulvet, sitren ved øjenlåget, ja, symptomerne er mange, og det er let at kalde det hele for stress. Tag et kig på binyrerne, der sammen med hjernen er ved at brænde ud, og gør noget ved det. Læs om det skandinaviske naturlægemiddel, Arctic Root, på s. 68.

Energi til dit hjerte får du bl.a. af let god motion, gode sovevaner, men også af Q10. Se de fine studier på s. 30.

Fald lettere i søvn, og sov igennem Man ved, at niveauet af tryptofan stiger i blodet ved indtagelse af tryptofanholdige fødevarer, men ser ligeledes, at niveauet ikke stiger i hjernen (CNS). Ved at tilsætte dextrose, et harmløst sukkerstof, er det lykkedes den canadiske psykiater Craig Hudson at skabe et patenteret produkt, Zenbev, som virker en del bedre end tryptofan alene. Ydermere virker tryptofanen hele natten og afhjælper derfor, at du vågner alt for ofte. Se studierne på s. 52. Forskningen viser, at Avosol kan virke på forskellige problemstillinger Hvis du • har fået en slidgigtdiagnose, eller hvis du er i risiko for at udvikle slidgigt og anvender smertestillende medicin • har arvelig risiko for at udvikle slidgigt • har haft ledskader • har gennemgået ledoperationer • anvender glucosaminsulfat uden det ønskede resultat • ønsker et kosttilskud kun baseret på vegetabilske ingredienser • ønsker at forebygge Se en del af forskningen på s. 40 og resten på www.sund-forskning.dk.

Lavt stofskifte? Læs den store artikel på s. 6.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 21


Personlig udvikling, frihed og bevidsthed Tankefelt Terapi, TFT/EFT, SQ coaching og biopati. Kongekurser og kurser for alle. Tilmeld dig mit nyhedsbrev her: www.houseofawareness.dk Tidsbestilling, København og Holbæk, henrik@dilling.info og tlf: 28260398 • 28 26 03 98 • www.houseofawareness.dk

Ny type no an ncer for fx oler. behandlere og sk e Palm, på Kontakt Mariann ing.dk. info@sund-forskn

Cashewnødder Cashewnødder hører til sumakfamilien (Anarcardiaceae). Cashewplanten stammer fra Vestindien, men bliver dyrket overalt i troperne, særligt i Sydøstasien og i Østafrika. Når træet har blomstret, svulmer frugtstilken op og danner et cashewæble, hvor den nyreformede cashewnød sidder på. Cashewæbler kan spises og smager næsten som æbler. De kødfulde blade bliver også anvendt i madlavning. Cashewnødden er spækket med mineraler, spormineraler, B- og K-vitamin og gode fedtsyrer.

Safe Health • www.safehealth.dk

Din klinik skal være synlig

Alternativ sygdomslære, ernæringsterapi, reguleringsterapi med urter og homøopati, immun-og symbioseterapi, klientpsykologi, øreakupunktur, irisanalyse, praktikkurser.

Dit budskab er vigtigt for dit image som alternativ behandler - og for din omsætning. Hos mig får du professionel hjælp med tekst, hjemmesider og anden kommunikation. Jeg formidler det, du har på hjerte - præcist, fængende og tilpasset din målgruppe. Mit arbejde er baseret på 16 års erfaring i det alternative felt.

Institut for biologisk medicin • 22 79 44 14• www.biologisk-medicin.dk

Smykkeengel

Manuel Helhedsterapi

En engel til netop dig: angstenglen, stresskiller englen, beslutningsenglen, healingsenglen eller problemknuseren. Hav englen tæt på hjertet, rør ved den, når du har brug for dens kraft.

Kombination af massage, triggerpunktakupunktur og zoneterapi. RAB registreret, se bl.a. hvordan jeg arbejder på www.sund-forskningONAIR.dk og www.manuelhelhedsterapi.dk.

• 50 93 70 40 • www.shopsund.dk

Teknologierne er kommet for at blive, og vi elsker det. Er det sundt? Mikrobølger fra bl.a. mobil påvirker kroppen. Harmoniser og afskærm dig døgnet rundt med energyDOTs. Køb og hør mere om din startPakke i helsekostbutikkerne eller på www.safehealth.dk

Bliv biopat&naturopath ibm

Læs mere om uddannelsen på www.biologisk-medicin.dk.

Pris: kr. 195. Køb den og mange andre sager på www.shopsund.dk.

Dit barn med mobiltelefon eller tablet

Manuel Helhedsterapi • 29 92 23 63 • www.manuelhelhedsterapi.dk

Jesper Madsen, journalist • 40 40 37 32 • www.Galilei.dk

Studer anatomi, fysiologi og sygdomslære Skal du være alternativ behandler? Så kan du med fordel starte hos mig. Klasseundervisning med små hold. Pris kun kr. 14.000,- inkl. eksamen. Studer online, pris kr. 8.000,-. Mere om uddannelsen på www.likam.dk. Likam • 22 53 27 88 • www.likam.dk.


SPOT MUSKLER, LED, IMMUNFORSVAR, NERVESYSTEM OG HORMONSYSTEM

D-vitamin hele året til hjernen og til dine muskelsmerter Ikke ligegyldigt hvilken slags D-vitamin du ta’r Det biologisk aktive D3-vitamin er mere virksomt end D2-vitamin, som anvendes til berigelse af fødevarer. Præparatet D-Pearls indeholder D3-vitamin opløst i olivenolie, hvilket endvidere giver en betydeligt højere optagelighed, da D-vitamin er fedtopløseligt. Hver kapsel indeholder 38 mikrogram D3-vitamin. Du skal hoppe, du skal danse, du skal forebygge din knogleskørhed De store knogler skal belastes, så du af dig selv danner ekstra god knoglemasse. Gå til lægen, og få et overblik over, om du er i risikogruppen for knogleskørhed. De kan scanne og tage diverse blodprøver. Du kan se på familiens historik, om andre familiemedlemmer har tendens til knogleskørhed. Forebyg med motion, og tag Osteromin Forte, som netop indeholder de næringsstoffer, der er nødvendige fra nu af og ja, resten af livet, hvis du har knogleskørhed.

Gammel kinesisk recept gemmer sig bag dansk navn Om det er sportsskader eller smerter fra gigtramte led, så er det værd at kigge på Arvids Universal Liniment. Den har været borte fra helsehylderne i en årrække, men nu er den dukket op igen. Smør på de ømme områder flere gange dagligt, de fleste mærker en lindring med det samme. Værsgo - et 100 % naturprodukt med æteriske olier baseret på en gammel kinesisk opskrift skabt af kineserne og givet til Kaptajn Arvid og hans besætning for herrens mange år siden. Og det har virket lige siden. Læs mere på www.arvidsliniment.com. Søvnløs, kramper i organer, kramper i muskler… Spascupreel, der er et homøopatisk kombinationspræparat, bruges ved krampetilstande i forskellige organer. Det indeholder planter og mineraler som Gul jasmin, Passionsblomst, Kamille, Stormhat og Magnesium salt. Se den rigtig fine forskning i Det Homøopatiske Hjørne på s. 34 i //mig//.

Original muslingeolie virker ikke som fiskeolier gør… Læs – og nyd – de smukke sider om New Zealand side 26.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 23


SPOT MUSKLER, LED, IMMUNFORSVAR, NERVESYSTEM OG HORMONSYSTEM

Av mine ben! Et af de hyppigste tegn på magnesiummangel er muskelkramper og uro i benene. Men hvad er det, der sker i kroppen? En af magnesiums meget vigtige roller er at sikre, at calcium ikke trænger ind i muskelcellerne. Sker det alligevel, opstår der spasmer i musklerne, og det er forklaringen på, at mange ligger søvnløse med urolige ben, kramper og lægge, der slår knuder på sig selv.

Nelliker er ikke kun tandpinens førstehjælper Den fede nellikeolie er effektiv som et bredspektret antibiotikum og er brugt af tandlæger til at desinficere og behandle dårlig ånde. Olien med det aktive stof Eugenol kan også smøres på ømme muskler eller lette en hovedpine. Læs den store artikel om tarmbesvær – også her kan nelliker gøre en forskel. Se s. 62.

Hvem skal ikke? Sørg for at få et dagligt kompleks af B-vitaminer, hvis du er stresset, tager penicillin, drikker kaffe, te, alkohol, tager p-piller eller spiser sukker. Alt sammen hæmmer optagelsen af B-vitaminer, som er nødvendige for nervesystemet, energistofskiftet, fordøjelsen, huden, håret, neglene, musklerne og hjertet samt bloddannelsen. Hvem skal ikke tage B-vitaminer? Tja, enkelte får øget appetit af store doser, og det er jo ikke altid en fordel. Men så kan du sagtens tage OmniPure… Læs om B-vitaminer på s. 16.

Spis dig fra inflammation med fiskeolie Kroppen har brug for omega-6-fedtsyrer, men vi skal skrue kraftigt ned, hvis inflammationstilstandene skal væk. Forebyg ved at spise rå, sunde råvarer i stedet for præfabrikeret mad med fokus på grøntsager, friske krydderurter, nødder, mandler, bær, frugt, fisk, skaldyr, fuldkornsprodukter og sunde, koldpressede olier. Kosten kan med fordel suppleres med et fiskeolieprodukt som Pure Omega-3G fra Biosym. Læs meget mere på www.sund-forskning.dk om inflammationer, og hvad du selv kan gøre med den rette kost og det rette kosttilskud.

Når bentøjet værker Med årene kan der let blive problemer med kredsløbet i benene, og især venekredsløbet, som fører blodet mod hjertet, kan have behov for ekstra hjælp. Ellers opstår der alt for let smerter i muskler og lægge, og benene kan føles tunge som bly. Active Legs er en tablet af fransk maritim fyrrenålebark i kombination med rødvinsblade, peber og vitamin C, som måske kan gøre en forskel for det trætte kredsløb.

Og spis dig fra inflammation som vegetar og veganer Der kan være mange gode grunde til at vælge omega-3 fra vegetabilske kilder, især hvis du er vegetar og veganer, som jo bekendt ikke spiser nogen former for kød, ej heller fisk. Argumenterne kan være mange, men et er sikkert: Har du smerter fra diverse inflammationer, er du nødt til at have flere omega-3-fedtsyrer for at skabe balance til omega-6 fra alle de vegetabilske kilder. Det kan du nu gøre med Vegetabilsk Omega 3 fra marine alger. Læs mere på www.dkpharma.dk.

24 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


ANNONCE

Modelfoto

Hjernescanning lyver ikke

HER ER TABLETTEN,

der giver vitaminer til hjernens hukommelsesdel på få timer Du mister overblikket, når du har travlt. Du glemmer navnene på folk, du har kendt i årevis. Du farer vild, når du kører bil.

D

et kaldes aldersrelateret hukommelsestab. Tusindvis af danskere rammes af denne aldersrelaterede udvikling. Mange tager også skridt til at bevare en god normal hjernefunktion op i alderen og flere og flere benytter sig af Clear Brain™ tabletten.

Banebrydende New Nordic har udviklet en banebrydende tablet, med kraftfulde næringsstoffer til hjernen. Tabletten bidrager til din mentale ydeevne og kognitive funktion, så som hukommelse, opmærksomhed og koncentration. Tabletten kan anvendes af både unge og ældre.

Forsøgsresultaterne er imponerende

Tabletten er med aminosyren L-theanin, der naturligt findes i grøn te. Hjernescanninger af raske personer viser tydeligt hvordan Grøn te L-theanin

Placebo

hjernebølgerne afslører højere aktivitet allerde indenfor en time. Fra målinger ses herover hvordan det naturlige ekstrakt aktiverer hjernens hukommelses- og koncentrationsdel – de røde hjernebølger – i modsætning til de mere inaktive blå hjernebølger hos forsøgspersonen, der har fået placebo tablet (“snyde-tablet”).

Valnød Foruden det særlige teekstrakt, indeholder Clear Brain naturlige ekstrakter fra valnød, granatæble, fyrrebark og peber samt vitaminer som giver næring til hjernen. B vitaminer, der bidrager til normal funktion af nervesystemet. Pantothensyre, der bidrager til normal mental ydeevne. Og jod, der bidrager til normal kognitiv funktion, dvs. hukommelse, koncentration og opmærksomhed.

Kom med på Clear Brain bølgen nu ...

Clear Brain kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

Det gode råd gør forskellen

Jeg havde nær mistet overblikket ! Ruth er en travl og aktiv dame, der nyder pensionisttilværelsen. –Jeg har altid været frisk og klar i hovedet, men for nogle måneder siden var det som om, jeg begyndte at miste overblikket. – Jeg havde svært ved at klare helt almindelige hverdagsting, jeg kunne ikke huske, hvor jeg lagde ting og jeg følte mig ked af det. Nu tager Clear Brain tabletterne hver dag.

Frisk og klar i hovedet – Det er vigtigt for mig at holde mig frisk og klar i hovedet, så jeg kan nyde tilværelsen og være der for mine børnebørn. Passe min have og spille kort med mine naboer. Jeg vil gerne være i stand til at have travlt uden at jeg mister overblikket og føler mig forvirret og udmattet. Jeg skal ikke sidde og falde hen i en lænestol – jeg vil ud og være sammen med min familie og venner.


Det særlige ved muslingeolie Skal vi transportere ekstrakter af muslinger hele vejen fra New Zealand, skal det være, fordi de små brune kapsler med sit indhold af olie kan noget særligt i forhold til andre omega-3-fedtsyrer. Og det er netop, hvad forskningen viser. For fedtsyrerne i Original Muslingeolie har nogle særlige strukturelle egenskaber, som har en naturlig hæmmende effekt på inflammation i kroppen. Af Marianne Palm

Der findes gode og dårlige prostaglandiner for kroppen, og studier har vist, at muslingeolien kan hindre de dårlige prostaglandiner i at udvikle en inflammation fx i vores led og luftveje. Får prostaglandinerne frit løb, vil der ske uoprettelige skader på muskler, led, bindevæv og fx lungevæv, men olien kan stoppe denne kaskade af ødelæggende aktivitet på vores væv. Flere end 20 studier er gjort på Original Muslingeolie, og flere af studierne kan du finde på www.sund-forskning.dk eller på internationale sider, hvor produktet hedder Lyprinol. Forskningen har vist resultater på • Inflammatorisk Rygsøjlegigt (Morbus Becterew) • Gigt i knæ og hofteled (polyarthritis, gigt i fem led eller flere) • Kronisk slidgigt i knæ • Astma • Immunstyrkende i forhold til influenza • Leddegigt og slidgigt

Hvorfor muslinger er anderledes end fisk Den unikke kombination af omega-3-fedtsyrer findes ikke i normale fiskeolier. Original Muslingeolie indeholder en kombination af seks lipidgrupper, der inkluderer omega-3-fedtsyrerne: eicosapentaensyre og docosahexaensyre, eicosatetaensyre(ETA) og linolensyre samt polyumættede fedtsyrer. Disse specielle omega-3-fedtsyrer konkurrerer i kroppen mod arachidonsyren og hæmmer derfor kronisk inflammation.

Tidligere har der været en noget svingende kvalitet af muslingeolien, men det er nu blevet klaret med ny teknologi i samarbejdet med australske universiteter. Resultatet er Original Muslingeolie med stabiliserede fedtstoffer fra de små muslinger.

Du finder alle studier og alle referencer på www.sund-forskning.dk.

Farmerne, som dyrker muslingerne, har gennem årene opdaget, at bestemte områder er rigtig gode til ”spats”, og andre områder er gode, når muslingerne er større.

26 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

New Zealand Food Safety Authority tager hver uge prøver af vandet omkring muslingefarmene for at være sikre på, at vandet er frisk og rent.

Intet går til spilde: Til en kapsel anvendes der cirka fem muslinger. Skaller og kød bliver anvendt i bl.a. dyrkning af vin og til jordforbedring.


Den grønlæbede musling, Perna canaliculus, er en lækkerbisken. Den findes kun i Stillehavet, men eksporteres i store mængder fra New Zealand til resten af verden. I århundreder var den grønlæbede musling et skattet lægemiddel hos bl.a. maorierne, New Zealands oprindelige indbyggere, som brugte og bruger den mod gigtlidelser. Som med meget anden medicin bliver det opdaget ved et tilfælde. Maorier langs kysten havde ganske simpelt færre ledproblemer end dem, der boede længere inde i landet. Tidligere høstede man muslingerne ved håndkraft, hvor de blev skåret af sten, som de groede på i vandkanten, men nu foregår dyrkningen i vandet omkring den nordlige spids af den sydlige ø, Marlborough Sound. Hvert forår indsamler man de bitte små muslinger, også kaldet spat. Det bliver primært gjort på Ninety Mile Beach, hvor man ”vasker” muslingespat af tang. De transporteres i små glas til Marlborough Sound og sættes på et reb med et ”gaze-bind”/handske /net omkring, så de ikke ”svømmer” væk eller bliver spist af andre fisk.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 27


Rebene hænger ned fra andre reb, bundet ud mellem store plastikpontoner, som holder rebene oppe. Man kigger løbende til rebene i vandet og hejser dem op på en båd, når muslingerne har en vis størrelse, for så at flytte muslingerne til en anden farm i området. Muslingerne vokser i ca. 12-18 måneder, til de er cirka 10-15 cm lange. Rebene trækkes op ad vandet, og muslingerne tages af og opbevares i store sække. De bliver inden for kort tid fragtet ind i bunden af Marlborough Sound til Havelock, hvor de straks bliver forarbejdet.

28 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


Muslingerne, som bruges til Original muslingeolie, bliver ”vasket” i koldt vandt og under tryk i store stålbeholdere, hvor vandet kan løbe fra, så skallerne åbnes. Herefter kommer muslingerne på et transportbånd, som ryster, og kødet og skallen skilles ad. Kødet fra de friskfangede muslinger bliver stabiliseret med en vinsyre ved en speciel patenteret metode, hvorefter kødet bliver frysetørret på store ”bageplader”. De store plader af frossen muslingekød bliver knust, så det bliver til et fint pulver, der herefter kommer igennem en Co2 ekstraktion, hvorved fedtsyrer bliver trukket ud. Frysetørringen sker ved minus 60 grader og under tryk.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 29


Kan kosttilskud give forbedret livskvalitet? Der er mange, der påstår, at kosttilskud forbedrer livskvaliteten. Men kan de bevise det? En svensk undersøgelse af ældre mænd og kvinder, som fik selen og Q10, tyder faktisk på det. Af Bjørn Falck Madsen

Når man bliver ældre, daler livskvaliteten ofte som følge af, at helbredet begynder at svigte. Hjertemusklen mister styrke, energiniveauet daler, immunforsvaret er ikke længere så effektivt, og der sker generelt et tab af vitalitet. I 2014 satte en gruppe svenske kardiologer sig for at undersøge, om de kunne påvise en positiv effekt af at give en kombination af coenzym Q10 og selen. Der er en helt klar grund til, at de valgte netop disse to stoffer.

Det andet stof, selen, har betydning for en lang række funktioner i kroppen, blandt andet stofskiftet, immunforsvaret og ens mentalfunktioner. Derfor gav det god mening at inddrage selen i undersøgelsen.

Færre døde og fik langt bedre fysisk helbred Forskergruppen, som blandt andet bestod af kardiologer fra Universitet i Linköping og Karolinska Institutet i Stockholm, rekrutterede tilfældigt 443 mænd og kvinder i alderen 70-88 år. Alle havde det tilfælles, at de var normale raske mennesker uden diagnosticerede sygdomme. Halvdelen af forsøgspersonerne fik 200 mikrogram selen (SelenoPrecise) og 200 milligram coenzym (Bio-Qinon Q10) dagligt, hvorimod den anden halvdel fik helt identiske – men virkningsløse – snydepiller. Dette kaldes også for placebo.

Styrke til hjertet Coenzym Q10 er nemlig et stof, som hele kroppen behøver for at kunne danne energi. Især hjertemusklens celler er afhængige af energi og forbruger derfor store mængder af coenzym Q10 for at producere nok energi til hjertemusklens rytmiske sammentrækninger. Med alderen daler cellernes indhold af dette vigtige stof imidlertid, og det er en del af forklaringen på, hvorfor ældre mennesker ikke længere har så meget energi og i øvrigt har formindsket hjertestyrke.

30 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


Det viste sig, at der blandt dem, som havde fået kombinationen af selen og Q10, var 54 % færre dødsfald som følge af hjertekar-sygdom. Det i sig selv var et enestående resultat, men det viste sig samtidig, at der var langt mindre fysisk forfald blandt de ældre, som tog kombinationen af de to præparater. Generelt var der blandt de Q10- og selenbehandlede ældre en markant lavere reduktion af såvel fysiske som psykiske (kognitive) parametre, som er med til at afgøre ens livskvalitet.

Læs artiklen ”Skal argumenter eller dokumentation sælge kosttilskud?” på www.healthandscience.eu – hvor du ligeledes kan finde andre informative artikler om næringsstoffer, herunder en komplet vitamin- og mineralguide.

I starten blev det hovedsageligt markedsført som et ”energipræparat” og blev hurtigt populært hos de midaldrende og ældre, som netop følte, at de havde brug for mere energi i hverdagen. Stærkere hjerter Men i modsætning til stimulanser som koffein og ginseng, der også anvendes som energipræparater på grund af deres opkvikkende virkning, er coenzym Q10 en både naturlig og integreret del af cellernes energiomsætning. Alle kropsfunktioner er afhængige af stoffet, især hjertemusklen. Ikke overraskende fandt man ud af, at det navnlig var folk med svækket hjerte, som havde gavn af at tage Q10. Ud over at gøre dem mere vitale, bevirkede stoffet også, at deres hjerter pumpede med større kraft. Det i sig selv affødte en række fysiske forbedringer, som øgede livskvaliteten betydeligt hos disse mennesker. Reduceret dødelighed Allerede tilbage i de tidlige 1990’er var læger begyndt at interessere sig for denne sammenhæng. En af dem var den danske hjertespecialist, dr. med. Svend Aage Mortensen, som afprøvede Q10 som supplerende behandling ved kronisk hjertesvigt.

Fra ”energipille” til anerkendt lægemiddel Stoffet coenzym Q10 blev introduceret for første gang herhjemme for 25 år siden som den helt nye ”energipille”. Forbrugerne var ikke de eneste, som var begejstrede. Videnskaben kunne også se et potentiale i stoffet og iværksatte derfor en række undersøgelser. I dag er Q10 et anerkendt lægemiddel og anvendes blandt andet mod kronisk hjertesvigt. For lidt over et kvart århundrede siden, da coenzym Q10 første gang blev introduceret for danskerne, vidste man meget lidt om dette naturligt forekommende stof. Forskerne havde erfaret, at det indgik i alle cellers energiomsætning, og de vidste, at det blev dannet naturligt i kroppen og desuden fandtes i visse fødevarer.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 31


Et mønster tegnede sig, og han kunne i sine forsøg se, at stoffet i den grad styrkede patienterne. Sidste år offentliggjorde Dr. Mortensen resultaterne af den største og mest betydningsfulde af sine hjerteundersøgelser, Q-Symbio, som dokumenterer, at hjertesvigtspatienter ved at tage Q10 kan reducere dødeligheden med 43 % samtidig med at opnå en markant lavere risiko for hospitalsindlæggelse. Undersøgelsen, som er udført på 420 hjertepatienter, er offentliggjort i det ansete tidsskrift JAAC Heart Failure og har fået international opmærksomhed. Forskning er dyr I dag er Q10 et både veldokumenteret og respekteret stof og er i flere lande blevet registreret som lægemiddel mod blandt andet hjertesvigt. Det var aldrig nået så vidt, hvis ikke der var lavet så intensiv forskning, som netop kan dokumentere stoffets gavnlige virkning. For overhovedet at kunne gennemføre denne forskning har det været nødvendigt at udvikle en metode til at gøre Q10 letoptageligt i kroppen. Der er mange Q10-præparater på markedet, men det er kun ganske få, som kan dokumentere deres optagelighed, og som derfor egner sig til forskning. Revolutionerer lægevidenskaben Interessant nok er det produkt, som i dag har officiel status som ”referencepræparat” inden for international Q10-forskning, det samme præparat, der først blev lanceret - ikke alene i Danmark, men i hele verden. Præparatet hed dengang, og hedder stadigvæk, Bio-Qinon Q10. Producenten af præparatet, den danske virksomhed Pharma Nord, satsede allerede fra starten på, at Q10 en dag i fremtiden ville få en plads i lægevidenskaben. Firmaet vidste dog også, at dette aldrig ville kunne ske uden et Q10-præparat, som forskerne kunne opnå pålidelige resultater med. Målet var derfor at udvikle en særlig formel, som kunne dokumentere, at aktivstoffet effektivt blev optaget i blodet. Det lykkedes allerede fra starten, og i dag kan Pharma Nord se tilbage på et veloverstået forløb, hvor deres præparat er gået fra energipille til lægemiddel og har opnået anerkendelse blandt førende læger og forskere og er blevet brugt i mere end 90 videnskabelig studier.

32 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


TIL DIN TRAVLE HVERDAG I dagligdagen er der meget, der belaster vores nervesystem og det kan være svært at give slip... Super B-Complex indeholder B-vitaminer, der beskytter og normaliserer nervesystemet. Derfor er Super B-Complex et godt supplement til din travle hverdag. Unik blanding af B-vitaminer og adaptogene urter.

Super B-Complex er en unik blanding af B-vitaminer og urterne astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod, der alle er adaptogene. Adaptogene urter indeholder plantestoffer, der er i stand til både at stimulere og hæmme de samme funktioner i kroppen, alt afhængigt af det aktuelle behov.

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER www.natur-drogeriet.dk

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien.2015 33 sund-forskning - APRIL/MAJ Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker.


Overvægtiges bønner er hørt med kaffebønner Tab dig otte kilo på 12 uger. Lyder det som endnu en af de lidt for letkøbte og smarte reklamer, vi dagligt bombarderes med? Det er det ikke. Det er resultatet af et studie foretaget med grønne kaffebønner, som blev offentliggjort for nylig i Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity Journal. Af Kristine Bindslev

I umindelige tider har forskere og overvægtige ledt efter et effektivt våben i kampen mod fedmeepidemien. Grønne kaffebønner kan meget vel være svaret. For ikke nok med, at bønnerne får kiloene til at rasle af, så har forsøgspersoner, der har indtaget grønne kaffebønner og tabt sig betydeligt, hverken ændret kost eller motionsvaner. Oven i den positive tilbagemelding har ingen oplevet bivirkninger af nogen art.

Grønt gennembrud i kampen mod kiloene. Grønne kaffebønner giver vægttab uden bivirkninger eller ændring af kost og motionsvaner.

Hvordan virker grønne kaffebønner? Så drikker jeg da bare mere kaffe, tænker du måske. Men det er ikke koffeinen i kaffen, der forårsager vægttabet. Det er et naturligt og aktivt stof, som hedder klorogensyre. Det udmærker sig ved at hæmme blodsukkerstigninger og øge metabolismen. Sidstnævnte brænder fedt af i leveren. Klorogensyre virker altså dobbelt godt, idet det forhindrer fedtet i at lagre sig og samtidig forbrænder det eksisterende fedtlag. Din almindelige kop kaffe er brygget på ristede bønner, og ristningen gør, at den vægtreducerende egenskab mere eller mindre forsvinder. Grønne kaffebønner er netop uristede og fulde af de naturlige stoffer, som sætter skub i kursen mod færre kilo på kroppen. Grønne kaffebønner har i modsætning til almindelig sort kaffe et lavere koffeinindhold, men til gengæld en højere mængde klorogensyre.

Næsten halvdelen af danskerne – 47 procent over 16 år – er overvægtige, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

34 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


New Nordic har netop lanceret Coffee Diet tabletter på det danske marked med gennemtestede naturlige ingredienser for vedvarende og succesfyldt vægttab. Tabletterne produceres i Sverige og indeholder klorogensyre og glucomannan, som har en dokumenteret virkning hos mennesker, der ønsker at tabe sig. Desuden indeholder Coffee Diet B-12 vitaminet, som er vigtigt for metabolismen og modvirker træthed.

Kan alle tåle grønne kaffebønner? Som sagt er der koffein i alle grønne kaffebønneekstrakter i varierende mængder, men nogle har mere end andre. En gennemsnitlig kop kaffe indeholder 100-150 mg koffein, og fx Coffee Diet fra New Nordic indeholder et koffeinindhold, der svarer til en halv kop kaffe eller te. Afhængigt af hvilket mærke du forsøger dig med, kan det anbefales, hvis man er følsom over for koffein, at starte med en lav dosering og så gradvist tage højere doser. På den måde kan du følge med i, hvordan det påvirker dig. Sidst, men ikke mindst, vælg kvalitetskontrollerede kosttilskud, og spring over, hvis du er gravid, får receptpligtig medicin eller har nyreproblemer. Det er værd at bemærke, at da man testede effektiviteten af grøn kaffeekstrakt på vægttab, var der ikke et eneste tilfælde af bivirkninger i de kontrollerede undersøgelser.

Resultater ved indtagelse af grønne kaffebønner - turbo på vægttabet - øget metabolisme - 39 % reduktion af kolesterol - mindre appetit - forholdsvis billigt kosttilskud - ingen bivirkninger - energi hele dagen - stabilt blodsukker

Grønne kaffebønner reducerer to almindelige bivirkninger af fedme: øget insulinresistens og akkumulering af fedt i leveren.

16 personer opnåede i gennemsnit et vægttab på otte kilo på bare tre måneder med grønne kaffebønner.

Chlorogenic acid

KLOROGENSYRE Antioxidant i grøn kaffe beskytter mod fedme En undersøgelse fra University of Georgia, hvor forskerne netop testede klorogensyrens indflydelse på blodsukkerniveauer, insulinresistens og leverfunktioner på mus, viste, at antioxidanten i grøn kaffe kan reducere negative effekter af overvægt. De negative effekter er bl.a. type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og leverproblemer. I løbet af 15 uger fik en gruppe mus højt fedtindhold og klorogensyre samtidig. Forskerne konstaterede, at klorogensyren ikke kun var effektiv i forebyggelsen af overvægt, men også hjalp med at sikre normale blodsukkerniveauer og en sund leverfunktion hos musene. Alt i alt tyder det på, at klorogensyre er en kraftfuld antioxidant, der reducerer inflammation, fedmerelaterede sygdomme og er i stand til at opveje nogle af de negative virkninger af overvægt.

OH HO

O O

O

OH

HO HO

OH

Klorogensyre eller chlorogensyre er en familie naturligt forekommende organiske stoffer. Findes fx i kaffe og i bambus og er kendt som antioxidant. Stoffet hæmmer frigivelsen af glucose til blodet efter et måltid.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 35


Ny forskning bekræfter:

Du kan gøre noget godt for dine led! I et stort forsøg på tværs af landegrænser har forskere set, at de naturlige stoffer glukosamin og chondroitin virker lige så godt som syntetisk, smertestillende medicin. Deltagerne reducerede deres ledsmerter med 50 % og øgede bevægeligheden med 47 %. Af Kristine Bindslev

Kosttilskud med byggesten til leddene, såsom glukosamin og chondroitin, har ført en omskiftelig tilværelse de sidste 10 år. Glukosamin er gået fra en status næsten som mirakelmiddel som registreret lægemiddel og med tilskud fra det offentlige til tvivl om effekten og frafald af tilskud. Men hvad siger forskningen? Er der grund til optimisme, og kan man anbefale en bestemt kombination til at vedligeholde en god ledfunktion højt op i årene. Ja, det viser ny undersøgelse, som ganske sigende hedder ”Moves”. Mirakler er forbeholdt Gud At udråbe noget som et mirakelmiddel er nok aldrig hensigtsmæssigt. Og der er ingen tvivl om, at de første forventninger til at anvende byggesten som bruskvævet består af i forvejen som tilskud var tårnhøje. Og i dag tager mange tusinde danskere med slidgigt håndkøbspræparatet glukosamin, og meget tyder da også på, at det er et godt og naturligt middel mod smerter og stivhed ved let til moderat slidgigt, især i knæ og hofter. Bivirkningerne er få, og præparatet er billigt. Forskning viser, at det kan mindske smerter og forbedre bevægeligheden. Dertil kommer, at det sandsynligvis også bremser nogle af de ødelæggende processer i de gigtramte led. En evne, som almindelig gigtmedicin ikke har. Det nye er, at de gode egenskaber ved glukosamin kan have en langt bedre effekt, når man kombinerer det med chondroitin. Nyt studie med klar effekt Til at illustrere effekten af at kombinere de to stoffer kan man meget passende tage nogle helt dugfriske resultater, hvor kombinationen af glukosamin og chondroitin blev holdt op mod det smertestillende middel Celecoxib, en såkaldt Cox-2-hæmmer, der er en nær slægtning til det, de fleste kender som “gigtmedicin”.

36 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


TAL Slidgigt er meget udbredt hos den aldrende befolkning og en væsentlig årsag til lægebesøg og udgifter både for det offentlige og den enkelte. Over 200.000 danskere søger lægehjælp mod slidgigt hvert år. For samfundet er der tale om en af de absolut dyreste sygdomme: Omkring fem milliarder kroner om året koster den. Hvad er glukosamin og chondroitin? Glukosamin er et stof, der kan fremstilles af fx rejeskaller, og som også indgår i menneskets organisme - især i de komplekse stoffer, der udgør brusk, bindevæv, sener og slimhinder. Glukosamin fås i form af glukosaminsulfat, der - som navnet antyder - også indeholder svovl, der naturligt indgår i bruskvævet. Forfatterne ønskede ikke at sammenligne med placebo, for som de siger: “Det er uetisk, når man har et stof, der virker”. Umiddelbart lyder det jo sympatisk, men Celecoxib er udelukkende symptomdæmpende og har ingen positiv effekt på ledbrusken eller udviklingen af ledfunktionen - snarere tværtimod. På den anden side er de smertestillende lægemidler, hvad læger har at tilbyde patienterne. MOVES - et studie, der flytter noget! Den nye undersøgelse har den korte titel “Moves” og er foretaget i flere lande i Europa: Frankrig, Tyskland, Polen og Spanien og omfatter 606 personer med slidgigt. Da der er tale om en fremadskridende sygdom, har man valgt deltagere, som har en tydelig forsnævring af ledspalten (dvs. at de har tabt brusk), og desuden har de udvækster eller fortykkelser på leddene, som man kalder “osteofytter”.

osteofyt Der er altså tale om mennesker, som er påvirket i betragtelig grad med nedsat dagligdags aktivitet, smerter og med både sociale og økonomiske byrder som følge af tilstanden. Resultatet af studiet, der strakte sig over seks måneder, er, at ved slutningen af de seks måneder havde deltagerne i begge grupper fået en 50 % nedsættelse i forekomsten af smerter og en øget grad af bevægelighed med ca. 47 % samt bedre mulighed for at varetage dagligdags aktiviteter.

Chondroitinsulfat er et lidt mere sammensat stof, som på samme måde indgår i brusk- og bindevæv. Det udvindes af animalsk brusk - sammensætningen af brusk hos forskellige dyrearter er stort set ens og ligner menneskers.

En langsom, men skånsom starter En vigtig lære af “Moves” er, at de naturlige stoffer glukosamin og chondroitin virker lige så godt som syntetisk, smertestillende medicin. Der er anvendt en forholdsvis høj dosis, men man kan tilpasse dosis efter den effekt, der erfares. En anden lære er, at man skal være tålmodig. For selv om effekten starter inden for en måneds tid, så er den langsommere indsættende for naturstofferne, så der går flere måneder, før de har “indhentet” lægemidlet.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 37


Celecoxib bør ikke anvendes af personer med kredsløbssygdom, og da vi befinder os i den ældre del af befolkningen, hvor mange har begyndende åreforkalkning mv., er det en stor fordel, at glukosamin og chondroitin uden problemer kan anvendes af denne gruppe. Bred og længerevarende effekt Celecoxib virker meget snævert på dannelsen af de såkaldte prostaglandiner, signalstoffer, der påvirker opfattelsen af smerte. Både glukosamin og chondroitin har også en antiinflammatorisk virkning, men derudover en mere bredspektret virkning på flere faktorer. Fx hæmmer de dannelsen af de enzymer, der kan være med til at nedbryde bruskvævet, og som normalt er til stede i forhøjede niveauer hos personer med slidgigt. De hæmmer prostaglandin E2, som kan medvirke til hævelser i leddene. Begge stimulerer dannelsen af hyaluronsyre, der virker som smøremiddel i leddene. Chondroitin stimulerer dannelsen af kollagen, der indgår i bruskvævet, og glukosamin hæmmer dannelsen af prostaglandiner. Tilsammen får man altså en meget bredere effekt og sandsynligvis en længerevarende, positiv effekt på bevarelsen af brusktykkelsen i leddene. Hvor får man fat i stofferne? Glukosamin forhandles i Danmark som et lægemiddel. Det gør det, fordi Sundhedsstyrelsen har besluttet, at glukosamin ikke kan omsættes i kroppen, og at det udelukkende har en farmakologisk effekt. Forskningen peger dog i andre retninger, og mange mennesker med slidgigt oplever, at glukosamin hjælper på deres smerter og andre slidgigt relaterede symptomer. Alder versus sygdom Der er mange forandringer i vores krop, som følger med det at blive ældre. Mange af dem var vi helst foruden, alligevel siger vi ofte ”alder er ingen sygdom”. Er gråt hår en sygdom? Er langsynethed en sygdom? Er tynde knogler og gradvis afkalkning en sygdom? Hvad når brusken i leddene tyndes ud? Måske er grænsen, når en læge stiller en diagnose og udskriver noget medicin? På den anden side, hvis man kan klare sig med tilskud af naturlige stoffer og have det godt - er man så syg? Mange ønsker i dag at tage hånd om egen helse så længe som muligt - fx kan ledproblemer udskydes gennem tilskud af en række naturstoffer.

38 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Chondroitin findes tilgængeligt i produkter med forskellige typer specialbehandlet brusk (enzymatisk hydrolyseret). Da alle typer brusk indeholder chondroitin, kan man anvende brusk fra fisk, kylling, okse eller andre dyr med samme resultat. Ny Cochrane-rapport støtter chondroitin Et problem med stoffer, der er længe om at virke, er, at mange kliniske studier har et design, som ikke tager hensyn til tidshorisonten og derfor misser en reel effekt og konkluderer fejlagtigt, at der ingen effekt er. Det har måske været skæbnen for glukosamin og chondroitin gennem en årrække. Mange undersøgelser er publiceret, men det har været vanskeligt at få klare konklusioner. Desuden har resultaterne nogle gange været modstridende. Som en hjælp til at gennemskue disse mange forskellige resultater har forskere flere forskellige redskaber, hvoraf det mest anerkendte er “meta-analysen”, som samler, hvad der er og uddrager den mest troværdige konklusion. Cochrane biblioteket (www.cochrane.dk) gør lige netop dette og har netop offentliggjort en rapport om chondroitin og slidgigt. Man fandt et antal studier med tilsammen 4962 deltagere, der fik chondroitin, sammenlignet med 4148 deltagere, der fik et uvirksomt produkt (placebo). Konklusionerne var: • • • •

Chondroitin dæmper smerter bedre end placebo Chondroitin medfører bedre status for daglig aktivitet end placebo (Lequesne’s index) Chondroitin beskytter bruskvævet mod nedbrydning bedre end placebo Chondroitin havde færre alvorlige bivirkninger end placebo - utroligt, men sandt!

Resultaterne fandt man både i kortere- og længerevarende studier, uanset om chondroitin var kombineret med glukosamin eller ej. Alt i alt en rapport, der trækker chondroitin frem i lyset som et nyttigt middel til at modvirke aldersforandringer i leddene. Til den halve til hele million danskere, som har større eller mindre problemer med leddene er den gode nyhed:

Du kan gøre noget ved det selv.


Byggesten til brusk- og knoglevæv Chondroitin findes som sagt i animalsk brusk, og det er vigtigt at sikre sig, at det materiale, man bruger, er hydrolyseret, da man ellers kun får ringe udbytte af de stoffer, det indeholder. Længst på markedet har været Nutrilenk Gold, der indeholder hydrolyseret brusk af saltvandsfisk og animalsk brusk fra kylling. Begge råvarer indeholder netop de byggesten, som også vores brusk er opbygget af, men er ved hjælp af enzymer delt op i mindre dele, som kan indgå i kroppens stofskifte. De vigtigste stoffer, som indgår i bruskvævet, er såkaldt aminosukker (glykosaminglykaner) og protein (fx i form af kollagen). Ud over disse basale stoffer indeholder produktet vitamin C, vitamin D, calcium (kalk) og mangan i afpassede mængder. Brusk består hovedsageligt af en form for kæmpemolekyler, som bl.a. indeholder aminosukker. Kroppen danner de byggesten, der indgår i denne grundsubstans i bruskvævet, ud fra det, vi spiser. Den specialforarbejdede brusk i Nutrilenk Gold indeholder en forsyning af disse stoffer, da menneskets brusk består af det samme som brusk fra dyr. Bruskvævet kan optage vand og bliver derved elastisk og stødabsorberende. En anden vigtig del af brusken er kollagen, et proteinstof, der går på kryds og tværs i vævet og giver brusken trækstyrke og sammenhængskraft.

Chondroitin forsyner kroppen med naturlige byggesten til at vedligeholde led og knogler og hjælper mennesker med slidgigt med at kunne leve et aktivt og rørigt liv.

Rødkløver opretholder en balanceret behagelig overgangalder

Bidro Kvinder

til kvinder i overgangsalderen

Bidro Kvinder indeholder foruden Gele Royal (bidronningeføde), også Salvie og Rødkløver – specielt sammensat til kvinder i overgangsalderen. Rødkløver hjælper kroppen til at opretholde en balanceret, behagelig overgangsalder og hjælper kvinder med håndteringen af symptomer som, hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet. Salvie drager til moderat transpiration og almen trivsel. Vi har tilsat B6 vitamin, som bidrager til nervesystemet og immunsystemets normale funktion. B6 vitamin bidrager desuden til at regulere hormonaktiviteten og mindsker træthed og udmattelse. Vi har ydermere tilsat magnesium som bidrager til at vedligeholde normale knogler. Yderligere information om produkterne: kontakt Bidro ApS på T: 70 25 08 07 eller på www.bidro.dk Bidro Kvinder er registreret hos Fødevarestyrelsen under altomkost.dk. Forhandles hos Matas, helsekostforretninger, apoteker og webshops i Danmark

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 39


Når smerter i led og muskler tager overhånd… At have kroniske smerter er smertefuldt, men det er ikke kun den kroniske smerte, du skal leve med. Det er også trætheden og alle de ekstra smerter, der opstår, fordi man ikke bruger et led eller en muskel korrekt. Af Marianne Palm

Smerter behøver ikke at være en fast følgesvend, der er faktisk alverdens ting, man kan gøre, og som man bør afprøve, før man bare sætter sig passivt og – måske bitter og negativ – tilbage i stolen. Hvor man lader sig opsluge af smertestillende medicin, som alt for ofte har alt for mange bivirkninger. Heldigvis bliver der også brugt rigtig mange forskningsmidler på at finde de gode løsninger mod smerter. Og iblandt er der heldigvis en del forskning, som handler om naturlige produkter, som måske ikke virker inden for et par timer, som de gængse smertestillende produkter gør, men som alligevel har en rigtig god smertestillende effekt på den lange bane. Et produkt helt uden bivirkninger Et af produkterne er Avosol, som har fin forskning bag sig. Ekstrakten af de gode stoffer fra avokado i en blanding med den uforsæbede del af sojabønnen har vist sig at hjælpe mange med ledproblemer og smerter omkring led. Sojabønnen er helt uproblematisk, da det er den uforsæbede del af bønnen, man bruger i Avosol. Heri er der ingen østrogenlignende stoffer (og selvom der var, så er sojabønnen stadig ikke et problem, kan det mon slås fast med syvtommersøm?) Forskningen viser, at Avosol kan virke på forskellige problemstillinger • har fået en slidgigtdiagnose, eller som er i risiko for at udvikle slidgigt, og som anvender smertestil lende medicin • har arvelig risiko for at udvikle slidgigt • har haft ledskader • har gennemgået ledoperationer • anvender glukosaminsulfat uden det ønskede resultat • ønsker et kosttilskud kun baseret på vegetabilske ingredienser • ønsker at forebygge

40 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Smertestillende også efter ophør med produktet En af de interessante opdagelser ved Avosol er, at produktet fortsætter med at virke efter ophør. Tag fx en kur på tre til seks måneder, hvis du har fået konstateret slidgigt, se om mange af symptomerne forsvinder, og du vil måske ligesom forsøgspersonerne opdage, at virkningen fortsætter. Årsagen kan meget vel være, at man i studierne har set, at Avosol har en bruskopbyggende effekt, og der derfor kan være tale om en mere varig effekt af produktet. Det var en virkning, man ikke havde regnet med, og det er vel at mærke et dobbeltblindet randomiseret forsøg på 164 klienter fordelt på klinikker i Frankrig og England. Avosol virker på bruskdannelsen En af de ting, der gør forskningen om Avosol særlig troværdig, er antallet af forsøgsdeltagere. For et er et mindre forsøg på 20 eller 50 klienter, et andet er forsøg med mange deltagere. Det kræver en del mere af forsøgslederne, så man efterfølgende drager de korrekte konklusioner. Forsøget her forløb over to år, for at man fik så korrekt et billede som muligt af den samlede situation for de mange patienter.

Læs læge Tobias Hansens artikel om den ubegrundede frygt for sojabønnen på side 42. I forsøget deltog 163 patienter, som i minimum seks måneder havde haft slidgigt i hoften. Via røntgen kunne man se ledforandringer, og man ville undersøge, om Avosol også kunne gøre en forskel for bruskdannelsen. Når man tager et røntgenfoto, vil der hos patienter med slidgigt være en større spaltebredde mellem hofteskål og lårbensknogle, fordi noget af brusken er forsvundet.


At noget er signifikant betyder, at man har fjernet sandsynligheden for, at det blot er tilfældigt, at man opnår et bestemt resultat. Det er altså ikke tilfældigt, at de mange forsøg viser, at Avosol virker, men videnskabeligt underbygget. Gennem to år målte man på patienter med kroniske smerter, hvor flere forskellige tests indgik bl.a. på gangbesvær, evnen til at udføre daglige aktiviteter og forbrug af smertestillende medicin. Man skrev smerteskemaer og foretog andre specielle målinger for slidgigt i hoften. Forsøget var randomiseret, så patienterne blev udvalgt via lodtrækning, og forsøget var tillige dobbeltblindet, så hverken deltager eller læge vidste, hvem der fik de aktive kapsler med Avosol, og hvem der fik placebo (snydekapsler).

Du kan læse om forsøget på www.sund-forskning.dk.

108 patienter fuldførte forsøget, og i første omgang kunne man ikke se nogen statistisk forskel mellem placebo og de, som fik Avosol, men når man efterfølgende dykkede ned i delresultaterne og delte deltagerne op i grupper afhængig af sygdommens sværhedsgrad, så man, at den gruppe, som havde mest slidgigt, havde opnået et signifikant resultat! Når forskere vil undersøge, om et gigtmiddel virker, bruges meget ofte knæ eller hofter, da de er lettere at undersøge end andre led. Avsol kan, ligesom NSAID præparaterne, bruges til alle typer slidgigt og er også værd at prøve til muskelsmerter.

I SUPER+ serien finder du også:

FÅR DU NOK? SUPER+ TOTAL GIVER DIG DET DU MANGLER Sammensat efter danske kostvaner Super+ Total indeholder en optimal blanding af de enkelte vitaminer og mineraler og er det første produkt, der tager udgangspunkt i danskernes kostvaner. Super+ Total er specielt udviklet for at dække de særlige behov, vi har i Danmark.

GELIG OPTA T MED LET E TABL R MIN UGTE VITA E FR TISK EKSO

Den bedste optagelighed Hvis din krop skal have gavn af en vitaminpille, er det vigtigt, at den optages godt i kroppen. Derfor indeholder Super+ Total en unik kombination af de bedst optagelige vitaminer og mineraler - f.eks. mineraler bundet til naturlige aminosyrer. Det er nemlig den form, kroppen bedst kan optage og udnytte. Unik kombination af eksotiske frugter Super+ Total indeholder en unik kombination af naturens kraftigste eksotiske frugter. Eksotiske frugter er nogle af naturens stærkeste antioxidanter, og de har et højt naturligt indhold af vitaminer, mineraler, sporstoffer og mange vigtige plantestoffer.

Super+ Total fås med 60 og 150 tabletter og kan købes i helsekostforretninger og hos Matas. Du kan læse mere om Super+ Total på vores hjemmeside www.mezina.dk. Super+ Total - Når du vil gi’ din krop det bedste

SUPER+ MAGNESIUM Magnesium bidrager bl.a. til: - normal muskelfunktion - at mindske træthed og udmattelse - en normal psykologisk funktion

SUPER+ JERN Jern bidrager bl.a. til: - at mindske træthed og udmattelse - immunsystemets normale funktion - normal kognitiv funktion, det vil sige evne til at lære, huske og forstå

SUPER+ C-500 Vitamin C bidrager bl.a. til: - at vedligeholde immunsystemets normale funktion - at beskytte cellerne mod oxidativt sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 41stress - at øge optagelsen af jern


Tobias Schmidt Hansen Læge med speciale i urter, vegetar- og veganerkost. tobias.hansen@sund-forskning.dk

Soja og misforståelsen om brystkræft Der findes en udbredt ide om, at sojaprodukter øger risikoen for brystkræft. Det er en tragisk misforståelse, da man længe har vidst, at det beskytter imod brystkræft. Det nye er, at der nu også er beviser for, at det kan hjælpe, når ulykken har ramt. Som læge med en stor lidenskab for at bruge kost som medicin møder jeg dagligt en lang række kostmyter, men få er så sejlivede og så misforståede som den om soja og dens relation til brystkræft. De fleste har den opfattelse, at sojaprodukter, såsom sojamælk og tofu, øger risikoen for at udvikle brystkræft, fordi de indeholder et såkaldt planteøstrogen - et stof, der til forveksling ligner kroppens østrogen. Der har også været enkelte dyrestudier, der har vist, at meget høje doser kunne øge risikoen for at udvikle brystkræft. Der har imidlertid aldrig været et eneste studie, der kunne påvise dette fænomen hos mennesker. Tværtimod har talrige studier vist, at soja har en beskyttende effekt, og at desto mere man indtager, desto større er ens beskyttelse. Når ulykken har ramt Flere studier, der er publiceret inden for de sidste par år, har vist, at det også kan være en særdeles god ide at spise soja, selv efter at man har fået diagnosticeret brystkræft. En analyse af de tre studier på området har vist, at desto mere soja man indtog, desto mindre var både dødelighed og risikoen for, at kræften kom tilbage efter endt behandling. Blandt de 10 % af kvinderne, der indtog mest soja, ca. hvad der svarer til et glas sojamælk om dagen, fandt man, at de havde en dødelighed, der var 29 % lavere, og de havde 36 % lavere risiko for, at deres kræft kom tilbage. Effekten var størst ved dem, der havde den østrogenfølsomme brystkræft, men effekten var også signifikant ved den ikke-østrogenfølsomme variant. Hvordan påvirker soja kræften? Der er en række mekanismer, der kan forklare, hvorfor soja er så effektiv til bekæmpe brystkræft. Først og fremmest har fokus været på den østrogenlignende effekt af stoffet genistein, der kan sætte sig på cellers østrogenreceptorer, men uden at aktivere dem, hvorved de blokerer for det naturlige østrogens kræftfremende egenskaber Men ny forskning har også fundet, at det kun er en af måderne, hvormed soja kan bekæmpe brystkræft. Det er nu også bevist, at der er stoffer i soja, der har evnen til at genaktivere det kræftbeskyttende gen BRCA-1 og BRCA-2. Før brystkræft kan udvikles, er kræftcellen nødt til at slukke disse gener, hvilket den gør ved en proces kaldet methylering, og det tyder på, at soja

42 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


Body Balance Pilates Instruktør ®

Danmarks eneste holistiske uddannelse! Varighed 10 mdr. eller accelereret over 3 weekender, hvis du har merit.

Kan du lide at bevæge og bevare dig og samtidig gøre noget godt for andre, er denne uddannelse måske noget for dig. • Du bliver “klædt på” til det at være instruktør. • Du lærer Træningssystemet Body Balance® Pilates. • Du lærer herudover om afspænding, stræk, meditation, musik, programlægning og kost.

kan fjerne denne methylering og derved genetablere kroppens naturlige kræftforsvar.

• Uddannelsen fremmer din selvudvikling. Mere info og referencer på www.livingacademy.com

Flere grunde til at vælge sojamælken Det paradoksale er, at mange har valgt mejeriprodukter frem for sojaprodukter på grund af frygt for brystkræft, selvom mejeriprodukter netop indeholder den problematiske østrogen og det kræftfremkaldende hormon insulin-vækst-faktor-1. Der er ikke længere grund til tvivl omkring relationen mellem soja og brystkræft, og jeg håber snart, at det bliver almenviden, at soja beskytter imod brystkræft. Ligesom det i øvrigt også virker sænkende på kolesterol, triglycerider og blodsukker. Som om dette ikke skulle være nok, så er der også studier, der viser, at man taber sig ved at drikke sojamælk, og det er endda det farlige fedt på maven, der ryger først. Referencer ˚ Nechuta SJ, Caan BJ, Chen WY, Lu W, Chen Z, Kwan ML, et al. Soy food intake after diagnosis of breast cancer and survival: an in-depth analysis of combined evidence from cohort studies of US and Chinese women. Am J Clin Nutr 2012 Jul;96(1):123-32. ˚ Kang HB, Zhang YF, Yang JD, Lu KL. Study on soy isoflavone consumption and risk of breast cancer and survival. Asian Pac J Cancer Prev 2012;13(3):995-8. ˚ Wu AH, Yu MC, Tseng CC, Pike MC. Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk. Br J Cancer 2008 Jan 15;98(1):9-14. ˚ Bosviel R, Dumollard E, Dechelotte P, Bignon YJ, Bernard-Gallon D. Can soy phytoestrogens decrease DNA methylation in BRCA1 and BRCA2 oncosuppressor genes in breast cancer? OMICS 2012 May;16(5):235-44. ˚ Liao FH, Shieh MJ, Yang SC, Lin SH, Chien YW. Effectiveness of a soy based compared with a traditional low-calorie diet on weight loss and lipid levels in overweight adults. Nutrition 2007 Jul;23(7-8):551-6.

Underviser Bettinna Laxholm Delfs

Kongevejs Centret 6. 1

2970 Hørsholm

Øreakupunktur, posturologi og ny viden:

Undervisning Foredrag Temadage Fyraftenskurser ALTID

seriøse, veluddanned e behandlere og undervisere

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

sund-forskning.dk - VINTER 2015 43

The art of balancing the body


Spørg eks Spørg eksperterne

Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og vi vil tilstræbe, at alle får direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning. Bettinna Delfs Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændings-pædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Kære Bettinna Vil du hjælpe mig, det er forår, og jeg ønsker sådan at kunne bevæge mig rundt i en let sommerkjole og føle mig lækker. Jeg vil gerne i gang med at gøre noget godt for min krop, som bliver tykkere og tykkere og mere og mere doven, men jeg har ikke kunnet finde motivationen. Vil du give mig et kick-spark? Hilsen Bente Kære Bente Du har allerede selv dannet et motiverende billede, som både indeholder det visuelle og det følelsesmæssige. Du ser dig selv i en let sommerkjole, og du skal føle dig lækker - GODT. ”If you can dream it - you can do it”, sagde Walt Disney, og det kan du også. Når du ændrer både kostvaner, motionsvaner og måden, du tænker om dig selv på, når du hurtigt dit mål. Derfor får du råd på alle planer. 1. Du skal ud at gå i 45 min. hver dag i et tempo, hvor du får sved på panden. Det er ok om aftenen, hvis det kniber med tiden, og det er ok, at det regner... Så skal du lave Body Breezers, lette væskedrænerende øvelser, som maks. tager 12 min. for underkroppen. De smelter ganske enkelt fedtet. Du kan se og høre kvinders oplevelse af øvelserne på forsiden af www.livingacademy.com - øvelserne finder du under ”Interne Events” eller på min DVD, Det Rene Liv. 2. Spis basisk - det vil sige, at 75-80 % af din mad skal bestå af grøntsager. Resten supplerer du med protein og fedt. Gerne godt med essentielt fedt fra fede fisk, mandler, frø, nødder og kerner. Smoothies og grøntsagssafter med 80 % grøntsa ger og 20 % frugt for at give lidt sødt er gode og slankende at starte på om morgen en. Kom lidt olie og grønne ærter i, for at du får et helt måltid og ikke bliver hur tig sulten igen. 3. Sæt dig med lukkede øjne, træk vejret dybt ned i maven syv gange. Forstil nu dig selv med den vægt, du ønsker at opnå, i den kjole du ønsker at bære og med følel sen af at føle dig lækker. Lav din egen lille film for dit indre blik om en tur gennem byen, langs stranden eller hvor du nu forestiller dig, du bevæger dig rundt. Der, hvor du virkelig får energi bag dit mål, er, når du ikke blot forestiller dig filmen, men føler, at du er inde i filmen. Hvad føler du, når du går rundt? Føler du kjolen bølge om dine ben? Mærker du solen varme din hud? Mærker du vinden blæse i dit hår? Bærer du på en taske? Få så mange indtryk og følelser med, du kan, det hjælper dig til at nå dit mål. Lav øvelsen to gange om dagen, og slip det, når du ikke er i den. Min erfaring er fx fra en kvinde, der ringer til mig, efter hun har været med mig en uge på kursus på Kreta og siger: Kan jeg visualisere for meget? Hun var blevet helt overrumplet over, at hun nu allerede skulle flytte, havde fået nyt arbejde, tabt sig ti kilo og fået ny kæreste inden for tre måneder. Så du skal være klar til at gå ud at købe nyt tøj :-)

44 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


sperterne Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Zzzz

Du snorker, skat!

Langt de fleste mennesker snorker på et tidspunkt gennem natten, det er helt normalt og volder ingen problemer. Det er, når det er voldsom og kontinuerlig snorken, at det kan blive et problem, både for ens partner, men også for den der snorker. Helt voldsom snorken kan give apnø, det vil sige vejrtrækningsbesvær og derfor afbrudt og ringe søvnkvalitet. Svælget bliver mindre, når musklerne slapper af, og passagen mindskes - og passagen i næsen kan være blokeret af flere årsager. Alvorlige snorkeproblemer kan belaste hjerne og hjerte, da iltoptaget nedsættes. Andre årsager til snorken kan være indtag af medicin som eksempelvis sove- og nervemedicin, alkohol og fedme. Der findes flere hjælperedskaber inden for den konventionelle behandling lige fra plaster over næseryggen til iltapparater. Akupunktur hjælper mange med at mindske snorken. Det kræver tæt behandling i en tid med ofte gode resultater. Når jeg behandler snorken med akupunktur, er det en kombination af kropsakupunktur og øreakupunktur. Med kropsakupunktur afbalancerer vi energien i kroppen og løsner lokalt, det vil sige stoppede bihuler og muskulaturen rundt om hals og næse. Med øreakupunktur kommer der fokus på kæbeled og mundånding. Mange mennesker spænder i kæben og biddet, når de sover, hvilket kan være med til at aktivere hormonregulerende kirtler i hjernen. Det er b.la. hormonreguleret, om vi falder i søvn eller ej. Mundånder er ikke noget, man hører meget om. Mundånder betyder, at man trækker vejret gennem munden i stedet for gennem næsen, hvilket igen har en indvirkning på hjernens kirtler. Et let genkendeligt tegn på, at man er mundånder, er, at man er tør i munden og tørstig, når man vågner, nat eller morgen. Er det fedme, der er årsag til, at du snorker, kræver det selvfølgelig kostomlægning, men selv hos dem, der ikke er overvægtige, kan kostomlægning være nødvendig. Inden for den kinesiske behandlingsteori vil man b.la. være opmærksom på slimdannelse i kroppen, så slimdannende mad, såsom mælk, er en god ide at holde sig fra. Derudover ses snorken som en varmetilstand, hvis du spørger en kineser, og derfor skal alkohol væk, og helt væk i en periode, så man kan mærke effekten. Er det din medicin, der er problemet, skal du kontakte din læge.

Zzzz

z z Zz Zzz

ZzZzzzz z

Zzzz

MG 12 OPTIMA magnesiumolie - nyt unikt universalmiddel til pleje af kroppens led og muskler

Altiderm MG 12 OPTIMA magnesiumolie er særdeles velegenet til pleje af kroppens led og muskler. MG 12 OPTIMA magnesiumolie til udvortes brug. Magnesiumolie absorberes hurtigt af huden og det underliggende væv. Generelt om magnesium: • forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • lindrer muskelømhed • indgår i immunforsvarets funktion • beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • afbalancerer det hormonelle systemMG

Forhandlere: Helsam, helsekostbutikker, Matas og Wiotech Aps

MG 12 OPTIMA magnesiumolie kan med fordel anvendes af: • personer med ”kriblen i benene” • sportsudøvere - fra motionister til eliteplan

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 45 Wiotechh | ØØstre Allé 6 | 9530 SStøvring Wi i | TTel.l 98 34 26 00 | E-mail: mail@wiotech.dk | www.wiotech.dk


Spørg eks Spørg eksperterne Henrik Dilling Psykoterapeut, SQ coach, Tanke felt terapeut og biopat henrik.dilling@sund-forskning.dk

Den mest almindelige spiseforstyrrelse Overspisning tager prisen som den mest almindelige spiseforstyrrelse. At spise mere end nødvendigt er ganske almindeligt i dagens Danmark, og den simple forklaring er, at vi har overflod af fødevarer. Det faktum, og vores grundlæggende overlevelsesnatur samt dårlige vaner, gør, at det er nemt at spise alt for meget. Rent psykologisk har overspisning noget at gøre med grænser, eller rettere manglende grænser, kompensation og et ubevidst forsøg på at fylde den følelsesmæssige tomhed og at dæmpe uønskede følelser ned. Mange mennesker er opdraget til at spise op, særligt den ældste generation, som ved, hvad det vil sige at mangle mad. De har måske opdraget næste generation til at spise op, uanset om mæthedsgrænsen er overskredet. Der er altså her tale om en overskridelse af ikke kun den fysiske grænse, men også af den mentale grænse og en skjult besked om ikke at mærke sig selv. ”Det er aldrig mad, vi er sultne efter” siger Mary O´Mally. Men hvad er det så, vi er sultne efter? Vi er sultne efter nærhed, anerkendelse, kærlighed og at føle os gode nok, som vi er. Maden bliver således en kompensation for disse grundlæggende behov og følelser. Når maven er proppet, så mærkes følelserne, sorgen, vreden og savnet ikke på samme måde, og den følelsesmæssige ”tomhed” er midlertidigt fyldt ud. Når sulten melder sig, fyldes tomheden igen med mad. Der er forskellige grader af overspisning, og den mest alvorlige grad kaldes for tvangsmæssig overspisning. Denne tilstand er på sigt sygdomsskabende og følges hyppigt af skyld, skam og angst. Den er også forbundet med kontroltab og social fobi, altså en meget alvorlig tilstand. Med psykoterapi og Tankefelt Terapi kan disse tilstande og den følelsesmæssige ubalance i mange tilfælde bevidstgøres og afhjælpes, men vær opmærksom på, at der er meget stor forskel på tvangsmæssig overspisning og det, at man vanemæssigt spiser for meget, og på måden det behandles. De svære tilfælde kræver, at behandleren er specialist på området. 46 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


sperterne ESKIMO-3 Godt for hjertet, hjernen og synet

Bæredygtig produktion

Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie

Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

TEST VIND

ER

• Frisk fiskeolie

TEST VIND Lugter og smager ikke af fisk. Smag på Eskimo-3, ER som også fås i flydende form. Nye undersøgelser viser at Eskimo-3 har markedets laveste totox-tal.

• Naturlig fiskeolie •

Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret.

Dokumenteret virkning

Omfattende kliniske undersøgelser. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 fedtsyrene DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en mormal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg

Fås hos Matas, apoteket og i helsekostforretninger. Yderligere information fås hos - tlf.: 3819 1889 - www.anjo.dk


Spørg eks Spørg eksperterne Irene Hage Læge irene.hage@sund-forskning.dk

Kære Irene Jeg har gennem flere år haft problemer med tørhed og svien i begge øjne. Det er værre nogle dage end andre dage. Jeg arbejder på kontor og drypper øjnene 6 -10 gange dagligt, nogle dråber jeg har købt på apotektet. De giver en lindring, men det går aldrig helt væk Ifølge min læge og øjenlæge er der ikke noget i vejen. Jeg har normalt tryk i øjnene og er blevet testet for forskellige gigtsygdomme, som bl.a. kan give tørhed i øjnene. Alle blodprøver er normale. Min tåreproduktion er dog lav i begge øjne – så det er jo en forklaring – men er der andet? Og hvad kan jeg gøre ved det? Jeg har ikke ledsmerter og er ikke tør i munden. Jeg lever forholdsvis sundt og dyrker motion. Kirsten Kære Kirsten Det lyder som allergi. Er du blevet testet for allergi af både fødevarer og ”udefrakommende” faktorer som fx støv og skimmelsvamp? Vi lever også i en mere og mere ”kemirig” verden og kan reagere over for flere og flere ting. Har du prøvet at skifte vasketøjspulver, parfume, body lotion, sæbe, kremer - eller forsøgt at gå over til produkter med minimal risiko for, at de er allergifremkaldende? Er der skimmelsvamp i hjemmet? Omgås du af rygere? Er dit arbejdssted indelukket, eller er der ”kemi” i luften, såsom skrappe rengøringsmidler? Jeg har hørt om flere, der har reageret med svien i øjnene og hovedpine pga. tæt kontakt med kopimaskiner. I USA har man et begreb, ”sick building syndrom” dvs. ”indendørssyge”. Symptomerne kan bl.a. være svien i øjnene, nedsat koncentration, svimmelhed, tør hud, hovedpine, kvalme, følsom over for lugte, træthed, tør hoste, vejrtrækningsproblemer. Læg mærke til, om der er nogle rum hjemme eller på arbejde, hvor symptomerne bliver forværret. Før en dagbog over dine symptomer, og se, om der et mønster. Når du ved mere, kan du eventuelt blive henvist til en allergiklinik, eller du kan selv henvende dig til en ernæringsterapeut eller en biopat, der ved noget om indeklimaer eller fx kan se, om det kan være forårsaget af fødevareintolerancer. Held og lykke med det. Mvh. Irene Hage

Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

EMDR giver bedre søvn hos PTSD patienter Patienter med Posttraumatiske belastningsreaktioner (PTSD) får ofte symptomer på angst og depression og har mareridt, der giver en usammenhængende søvn. Symptomerne kan måske behandles med medicin, men det er også værd at kigge på fx EMDR, som udføres af psykologer. I et forsøg på San Paolo Universitet var der en kontrolgruppe med 11 raske personer samt en gruppe med 13 PTSD-patienter. PTSD-patienterne havde været udsat for overfald og/eller kidnapning. Før behandlingen, samt en dag efter behandlingen, blev deltagerne vurderet med hensyn til depression, angst, generel trivsel og oplevet søvnkvalitet på baggrund af svar på spørgeskemaer. Desuden var der en objektiv måling af patienternes søvnmønstre (polysomnografisk optagelse). De raske personer i kontrolgruppen fik tilbudt tre ugentlige terapisessioner, mens PTSD-patienter fik gennemsnitlig fem sessioner. Før behandlingen udviste PTSD-patienterne høje niveauer af angst og depression, dårlig livskvalitet og dårlig søvn, vurderet både ud fra personens subjektive oplevelse, og objektivt for eksempel ved den tid personen var vågen efter indsovning. Efter endt behandling kunne man se forbedringer hos alle, så de nu svarede til kontrolgruppen. Yderligere havde PTSD-patienterne nu en mere samlet og fast søvn. Sammenlignet med før terapien var der mindre vågentid efter indsovning. Konklusionen er, at EMDR var en effektiv behandling af PTSD, samt at EMDR havde en positiv og forbedrende virkning på søvnproblemer og psykologiske problemer og symptomer, der er knyttet til PTSD.

kilde: Raboni, M. R., Alonso, F. F., Tufik, S., & Suchecki, D. (2014). Improvement of mood and sleep alterations in PTSD patients by EMDR. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 8, 209. doi:10.3389/fnbeh.2014.00209

48 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


sperterne Pure Omega-3G® Ny generation af fiskeolie Danmarks første fiskeolie med Omega-3 i fosfolipidform. We extract the Gold from the Silver of the Sea

• 3. Generation fiskeolie med Omega-3 fosfolipider. Fiskeolie i triglyceridform betegnes som 1. Generation, krill-olie kaldes for 2. Generation. • Effektiv optagelse i kroppen – indikationer på, at Omega-3 i fosfolipidformen er 2-3 gange mere optagelig end Omega-3 i triglyceridformen. • Særlig rig på DHA fedtsyren, 3:1 ratio til EPA – og i fosfolipidformen frem for triglyceridformen. • Naturligt indhold af det essentielle næringsstof cholin. • Små synkevenlige kapsler af fiskegelatine. Ingen fiskeopstød. • Flotte renhedsværdier. • Fra bæredygtigt fiskeri, hvor man anvender kaviarolie fra sild – en marin superføde.

D E H Y N

60 kapsler Vejl. udsalg kr. 229,Fås i helsekostbutikker

BIOSYM A/S

I

TEL. +45 9725 2015

I

INFO@BIOSYM.DK

I

W W W. B I O S Y M . D K


Spørg eks Spørg eksperterne Kære Marianne Du skriver tit om tinkturer, tørrede droger, ekstrakter m.m. Og jeg er ganske simpelthen forvirret, for hvordan skal jeg som forbruger kunne vælge? Louise Kære Louise Jeg kan godt forstå, du er forvirret, for det er også mange fremstillingsmetoder at holde rede i. Derfor har jeg lagt en del af biopaternes og naturopathernes pensum ud på www.sund-forskning.dk, som måske kan hjælpe dig til en større forståelse. For der er rigtig stor forskel på, hvor mange aktive stoffer man kan regne med, der er i en tørret droge i forhold til mere moderne metoder, hvor man kan lave tørekstrakter. Og hvad er så forskellen? En tørret droge eller urt er, som navnet antyder, en tørret droge. Hvis den er tørret skånsomt, har man fjernet vand og ikke de aktive stoffer. Fra gammel tid, har det været den mest almindelige måde at bruge urter på. Man kan bruge dem i te eller hælde urterne i madlavningen, friske eller tørre, lave omslag og meget andet. Også fra gammel tid har man lavet tinkturer. De har som regel bestået af nogle urter, man har overhældt med alkohol, fx vodka, og ladet dem stå i et vist antal dage og måneder. Man har derefter siet dem og ladet snapsen være en del af medicinskabet. Tinkturer kan man lave mere eller mindre stærke, og bliver de så stærke, at der går fx en, to eller tre dele plantemateriale til en del alkohol, stiger tinkturen op til en ny status kaldet flydende ekstrakter. Den er selvsagt stærkere end en snaps, hvor der måske er en del plantemateriale til ti dele alkohol. For vel omkring 30 år siden blev det muligt at lave tørekstrakter. Her laver man først en flydende ekstrakt, derefter kan man med forskellige metoder fjerne alkohol og vand og få en sådan sort klæbrig masse meget rig på aktive stoffer, man putter ind i en stor tromle, som meget langsomt tørrer urten op. Tilbage er i den anden ende af denne store vertikale tromle et fint pulver, en tørekstrakt, som kan hældes i kapsler eller slås til tabletter. For at lave et kilo tørekstrakt går der typisk fem til syv kilo eller meget mere til at lave et kilo tørekstrakt. Forskningen på de enkelte droger fortæller, hvor stærk man kan lave en tørekstrakt uden at ændre på selve plantens indhold og dermed dens egenskaber som naturlig støtteterapi. Så skulle man tro, at alt bare skal være tørekstrakter, for jo flere aktive stoffer, jo større effekt! Men ikke alt egner sig til at gennemgå processen, og så er der jo de gode gamle erfaringer: Når nu folkeslag og kulturer verden over har brugt tørrede droger med netop den effekt, man ønsker, hvorfor så ændre på det? Det er det store spørgsmål i enhver produktudvikling, og det er rigtig spændende forskning, der kommer ud af de mange muligheder, der er med planter til forskellige problemstillinger. Læs mere på www.sund-forskning.dk! Kærlig hilsen Marianne Palm

50 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Marianne Palm Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut marianne.palm@sund-forskning.dk


sperterne Kære Marianne Jeg har fulgt dig gennem alle årene som biopat, som skribent og nu som redaktør af sund-forskning. Så jeg ved også, at du har nogle særlige bekymringspunkter, når det gælder vægttab. Men du er også den, der måske ved mest om de kosttilskud, der kan hjælpe mig på vej med at tabe 10 kg, der har sneget sig på gennem årene. Hvad tænker du, jeg kan gøre? Hvordan finder jeg rundt i de mange muligheder? For jeg taber mig altså ikke bare af kalorietælling, det er prøvet op til 100 gange i mit liv :-) Overvægtig, 55 år Kære dig Ja, det er et problem med vægten, især fordi vi hele tiden får at vide, at vi ikke må veje for meget. Det fortæller medierne os, det fortæller nogle læger (som ikke har læst den seneste forskning), og det fortæller vores spejlbillede os, hvor vi jo helst vil være slanke som mynder hele livet. Men det har vi ikke alle gener til, og det kan være af gode grunde. For sul på kroppen er også en beskyttelse – hellere overvægtig end gigt, og sørme om det ikke er nogle af de samme fysiologiske mekanismer, som ligger bag. Det er, som du ved, et kæmpe emne, og derfor også alt for stort her til brevkassen. Men læs Henrik Dillings og Bettinna Laxholm Delfs indlæg, og suppler med de mange artikler, vi har skrevet i tidens løb. Du vil også finde indlæg her i magasinet lige fra brugen af grønne kaffebønner til en snak om lavt stofskifte og i den helt modsatte ende – en snak om den alvorlige spiseforstyrrelse anoreksi. Jeg har lavet en linksamling på www.sund-forskning.dk, hvor du gerne skulle finde en masse inspiration til et sundt liv med den vægt, som er perfekt for dig. Hilsen Marianne

Naturlig hjælp mod plagues på tænderne ProDen Plaque Off Teeth and Gums er et naturligt kosttilskud, som er baseret på en speciel ishavsalge, samt vitaminerne C og D og mineralet Zink, som bidrager til at vedligeholde normale tænder og tandkød. Plaque Off har internationalt patent: ”Oralt præparat indeholdende alger til reducering af plak og tandsten.”

  

Flere oplysninger på tel. 20280378 eller på www.biodent.dk

  

DUYLGVBDQQRQFHDVXQGIRUVNQLQJBQ\ PDUWV

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 51


Zzz

Zzz

Godnat og sov godt med tryptofan Har du svært ved at falde i søvn, vågner du ofte i løbet af natten eller alt for tidligt, så velkommen i en klub, du gerne vil melde dig ud af. 30 procent af den voksne befolkning har søvnproblemer. Aminosyren tryptofan kan hjælpe dig med din søvnløshed. Ja, kald os bare fan af tryptofan i naturlig form. Af Kristine Bindslev

Søvn har stor betydning for sundhed, vitalitet og velvære. Men det er sandsynligvis det sidste, du gider høre, hvis du døjer med søvnproblemer. For når man er træt, men bare ikke kan sove, så er livet et levende mareridt. Så lad os i stedet for fokusere på løsninger, der kan forbedre kvaliteten af din søvn. I den forbindelse skal vi kigge nærmere på et par forsøg og på tre størrelser, serotonin, tryptofan og melatonin. Forsøg har nemlig vist gode resultater i forhold til den positive effekt, naturlig tryptofan i græskarkerner har på søvnrytmen. Græskarkerner er rige på tryptofan Allerede i 1979 (Hartman og Spinweber) så forskere, hvorledes bare 250 mg tryptopan forbedrede søvnen, og i 1986 lavede man forsøg med 1000 mg, som gav yderligere konsistente resultater (Schneider-helmut og Spinweber). Ligeledes har man set, at doser over 1000 mg ikke forøger indsatsen, men snarere laver ravage i søvnmønstret. Den canadiske psykiater og læge Craig Hudson fra Toronto University, som i årevis har studeret tryptofan og søvnrytmer, er kommet frem til, at græskarkerner indeholder mest optagelig tryptofan. Det gælder vel og mærke, når græskarkernerne er affedtet og stabiliseret. Man ved, at niveauet af tryptofan stiger i blodet ved indtagelse af tryptofanholdige fødevarer, men ser ligeledes, at niveauet ikke stiger i hjernen (CNS). Ved at tilsætte dextrose, et harmløst sukkerstof, er det lykkedes Craig Hudson at skabe et patenteret produkt, Zenbev, som virker en del bedre end tryptofan alene. For sukkerstoffet hjælper tryptofanen gennem blod-hjerne-barrieren og ind i hjernen, hvor den skal virke. Allerede i 1971 opdagede Fernstrom og Wurtman, at en insulinstigning sænker niveauet af aminosyrer bortset fra tryptofan. Og da der kæmpes en aminosyrekamp om at krydse blod-hjerne-barrieren, skaber kulhydratledsageren en konkurrencemæssig fordel for vores søvnbefordrende tryptofan.

Talløse tiltag mod søvnproblemer er afprøvet mere eller mindre forgæves, men brug af tryptofan tyder på at virke. Det anbefales at tage 4 mg pr. kropskilo.

52 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Spændende forskning om effektiv virkning på din søvnrytme I april 2005 publicerede Craig Hudson i den velansete Nutritional Neuro Science Journal et spændende resultat fra et studie med tryptofan. I et dobbeltblindet, randomiseret placebokontrolleret studie fik 57 forsøgspersoner enten: 1. en kombination af affedtede græskarkerner med kulhydrat, 2. syntetisk tryptofan i kombination med kulhydrat eller 3. kulhydrat alene. Efter tre uger talte resultatet sit tydelige sprog. Dem, der udelukkende fik kulhydrat, oplevede ingen forandring, og søvnen voldte dem vanskeligheder som vanligt. De to andre grupper derimod forbedrede ifølge subjektive såvel som objektive målinger deres søvn. Det, der var særlig interessant, var nu, at gruppen, som fik græskarkerner og kulhydrat, ligeledes oplevede en markant reduktion i de antal gange, de vågnede om natten. De sov simpelthen bedre igennem i løbet af natten. Helt op til 40 % bedre. Naturlig tryptofan hjælper dig Det vil sige, at ikke nok med, at naturlig tryptofan hjælper dig med at falde hurtigere i søvn, så opretholder det også en bedre og mindre afbrudt søvnperiode. Et vigtigt parameter for at føle sig udhvilet, idet syv timers sammenhængende søvn er langt bedre end otte timers forstyrret søvn. Det er garanteret, at jo flere gange du vågner om natten, desto mere træt føler du dig sikkert om dagen. Forklaringen kan være, at tryptofan fra de økologiske græskarkerner optræder i aminobundne kæder og nedbrydes og optages gradvist i kroppen, modsat her-og-nu- virkningen fra den syntetiske udgave. Således er der med naturlig forekommende tryptofan byggesten nok til at lave serotonin og hermed melatonin hele natten. Syntetisk tryptofan virker her og nu, når man skal falde i søvn, mens tryptofan fra græskarkerner har en slow-release-depotlignende virkning. Studiet viste i hvert fald, at man sover med færre afbrydelser med naturlig tryptofan end på den syntetiske form. Forsøg med græskarkernemel mod angst og nervøsitet Befolkningsstudier har desuden vist, at tryptofanindtagelse virker positivt over for følelsesmæssige forstyrrelser som angst og aggression. I et randomiseret klinisk forsøg med personer, der led af angst, oplevede deltagerne 16 % mindre grad af angst og nervøsitet.


Zzz

Zzz

Det er hormonerne, der regulerer søvnen Serotonin og melatonin er begge hormoner, der regulerer forskellige menneskelige funktioner såsom søvn, appetit og humør. Serotonin danner melatonin, og melatonin spiller en afgørende rolle i reguleringen af døgnrytmen, som igen har kontrol over søvnmønstret. Det vil sige, at mangler du serotonin, påvirker det produktionen af melatonin, og så kan du vinke farvel til et naturligt og velfungerende søvnmønster. Tryptofan virker som byggesten for serotonin, og har man ikke tryptofan i kroppen, kan man ikke producere serotonin. Da vi ikke selv kan danne tryptofan, skal vi have den tilført. Her kommer produktet Zenbev med naturlig tryptofan fra græskarkerner ind i billedet. Se mere på www.zenbev.dk, eller se vores filmklip med Craig Hudson på www.sund-forskning.dk.

AVIVIR ALOE VERA

Jesper Hummeluhr bragte Aloe Vera planten til Danmark og er stadig din garanti for de bedste Aloe Vera produkter.

Serien med det høje indhold af økologisk Aloe Vera, med højeste indhold af polysakkariderne Acemannan. Det bedste til daglig pleje, reparation og vedligeholdelse af huden. forbedrer hudens evne til at renegerere efter frost, sol, vind, forurening mm. Modvirker frie radikaler, styrker og blødgør huden. Uden parfume og mineralske olier.

Mod soleksem

AVIVIR’s effektive Anti-Age ansigtsplejeserie Hudpleje til hele familien - hver dag

Lækker og effektiv creme eller lotion

Købes hos Matas, Helsekost og Apoteker

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 53


Ramsløg Allium ursinum

Ramsløg vokser vildt i Danmark i løvskove med meget lys og kan plukkes fra april til juli. Ramsløg har et meget stort C-vitaminindhold, faktisk mere end 10 gange så meget som citroner. Ramsløg indeholder også stoffer, der både virker antibiotisk og samtidig er den med til at styrke immunforsvaret. Ramsløg opbevares bedst i en plastik-pose i køleskabet i cirka 10 dage. Ramsløg kan let dyrkes i haven, men vær opmærksom på, at den kan sprede sig voldsomt. Ramsløg bliver flittigt brugt i det moderne køkken grundet dens kraftige og gode smag og mange gode virkninger. Hak den fint, og brug den som grønt drys i salater, eller rør den op med smør til de nye kartofler. Kilde: www.havenyt.dk

54 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 55


Forår i luften!

Det spirer og gror, det vælter frem med smukke blomster på mark, i eng, i urtepotter og haver. Forår kalder på fornyelse, så tag kroppen med på en vandretur ad nye græsgange. Derfor beskytter antioxidanter din hud mod solskader Forskere har fundet ud af, at solen fortsætter med at skade huden i flere timer efter, man er gået indenfor. Netop derfor er det så vigtigt, at man sørger for et tilpas højt indtag af beskyttende antioxidanter som selen, zink samt vitaminerne C og E. Præparater som Bio-Selen + Zink og Multivitamin Pharma Nord er gode som supplement til en sund kost, fordi næringsstofferne i disse præparater let optages i fordøjelsen, altså har en god biotilgængelighed. Trikatu til de trætte lunger Foråret kalder på let påklædning og ja, på forårsforkølelser, der alt for let sætter sig til slim, der kan være svær at komme af med. Du skal selvfølgelig have tjek på, at det ikke er en uopdaget lungebetændelse, men varm ellers dine bronkier op med ingefær og to slags pebre, som i tusindvis af år har været faste ingredienser i den indiske kultur. Trikatu kommer fra den velkendte Pukka serie og er selvfølgelig økologisk. Høfeber – fire kapsler om dagen med en særlig god effekt I et forsøg viste det sig, at der var en signifikant hjælp at hente ved blot fire kapsler Garcin om dagen i forebyggelsen af høfeber. I forsøget indgik 29 klienter, som havde haft høfeber gennem flere år. 80 % af deltagerne fik reduceret deres høfeber markant, kun to deltagere var nødt til at tage antihistaminer eller anden medicin.

56 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Udrensning, detox, klar til sommeren Der er rigtig mange ord for gode gedigne metoder til at få det bedre i sin krop. To af nøgleordene er udrensning og opbygning. Biodrain kan, med sit indhold af gode urter til at hjælpe lever, tarm, nyrer og lymfesystem, være et fint bekendtskab til at føle sig smukkere, sådan helt indefra. Du vil sikkert kunne mærke, at du oftere skal besøge det lille hus, men det betyder blot, at du kommer af med affaldsstoffer, der ellers kan irritere hele systemet. Mælkesyregæring på flaske Brottrunk er en mælkesyrnet gæret drik, der virker afgiftende og styrker immunsystemet. Brottrunk virker stabiliserende på tarmmiljøet og fjerner gærings- og forrådnelsesbakterier. Navnet Brottrunk er tysk, og det er selvfølgelig tysk grundighed og hamrende mange års erfaringer, der ligger bag.

16 personer opnåede i gennemsnit et vægttab på otte kilo på bare tre måneder med grønne kaffebønner. Se forskningen på side 34!


Fyld poderne med sundhed hele året I visse kredse af den udenlandske ernæringsforskning mener man, at det er en skrøne, at vi kun skal tage vitaminer og mineraler om vinteren. For selvom solen skinner på os, og der er større adgang til frugt og grøntsager, så er det ikke alle, der spiser tilnærmelsesvis de anbefalinger, som fødevarestyrelen kommer med. En skive agurk, som vipper på en leverpostejsmad, er med andre ord ikke nok. Suppler derfor hele året med OmniMini. En vital krop hos både børn og voksne skaber automatisk mere glæde. Bakterier mod fedme og diabetes I videnskabsmagasinet Nature offentliggjorde en række forskere for nylig resultaterne af et forskningsprojekt, som viser, at cirka hver fjerde af os har alt for få gavnlige tarmbakterier. For få bakterier – og de forkerte – kan resultere i fedme og diabetes. Det gælder altså om at have en tilstrækkelig god balance i mælkesyrefloraen, ellers opstår en optimal grobund for den opportunistiske flora – de bakterier og svampe, vi ikke vil have for mange af. Læs meget mere på s. 62. Grøn-sort valnød tinktur til forkølelsessår Kom forkølelsessåret til livs med grøn-sort valnød tinktur, som kommer fra Natur Drogeriet. Dup forsigtigt såret med en vatpind, helst tre til fire gange om dagen. Pga. den sorte farve anbefales det at foretage behandlingen på en fridag eller før sengetid.

Energi og vægttab hører sammen OmniVital giver styrke til motionen, så du vælter ud i foråret sprængfyldt med energi. Skal der også væltes lidt af sidebenene, kan du forsøge med Glucomannan og/eller Chili Burn. Glucomannan er af EU godkendt til at hjælpe mod overspisning. Et par kapsler en halv time før måltidet, og du bliver lettere mæt til måltidet. Chili Burn har med sit indhold af chili en mærkbar effekt ude i cellerne. Stofskiftet øges, og du taber dig lettere end ellers. Du skal selvfølgelig stadig spise sundt og drikke to til tre liter vand Kun en tåbe frygter ikke haven! Forårstid er havetid - og måske lidt ømme og stive muskler. Smør med Wiotechs Magnesiumolie efter en god lang dag i haven. Magnesium får musklerne til at slappe af. Det kan godt prikke og stikke lidt på huden, og man føler sig måske lidt fedtet på hænderne - det er nu saltet i produktet og ikke olie – men smør på med en klud, det gør det nemt.

Forny hud, og mæt cellerne med avokadoolie. Læs den søde artikel om den fine olie fra Kenya, som har fundet vej til de danske helsehylder. Læs s. 36 i //mig//.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 57


Når man tilsætter nordjyske erfaringer og fynsk forskning til en creme Det hele begyndte med en flok køer, som blev badet i et vandekstrakt med pilebark i Nordjylland. Nu er alle erfaringerne og en god portion forskning blevet til en creme fyldt med den standardiserede pileekstrakt og den velkendte Gele Royal, som virker på alskens hudproblemer. Af Marianne Palm

Når planter skal beskytte sig mod vind og vejr, bakterier og svampe, danner de en række stoffer, og meget ofte er det netop disse stoffer, vi mennesker har så god gavn af. I Bidros creme indgår tre forskellige pilesorter af Salix purpurea (Rødpil) fra Nordjylland, hvor det har vist sig, at barken har et særligt højt indhold af aktive stoffer, vi kan anvende til at hæmme inflammationer. Og sammen med den fugtgivende Gele Royal, er der skabt en synergieffekt på bedste vis. Når huden forsøger at hele op Det er også her, vi finder forklaringen på, hvorfor cremen har så bred en effekt, altså virker på alt lige fra bumser til eksem. For fælles for alle problemstillingerne er huden, som er belastet af en inflammation. En inflammation er kendetegnet ved, at der er rødme, hævelse, eventuelt smerter og irritation, alt sammen symptomer på, at kroppens væv, i det her tilfælde huden, er belastet af en eller flere faktorer, og inflammationen er et udtryk for, at kroppen forsøger at rydde op og skabe en opheling. Det arbejde kan hjælpes på vej med de rette stoffer til huden, hvor der måske også skabes ekstra hjælp fra indholdet af antioxidanten. Flere stoffer findes i ekstraktet, men deres virkning på huden kendes ikke endnu. I et samarbejde med Centret for Jordbrugsforskning på Fyn har man formået at standardisere pileekstrakten, så du som behandler og forbruger er sikker på, at der er et minimum af de aktive stoffer i produkterne. En kombination af pileekstrakt og Gele Royal Man ved ikke i dag, hvor mange indholdsstoffer fra pilen, der virker på huden, men det er meget tænkeligt en synergi mellem flere forskellige. I kombination med Gele Royal, dronningebiernes foder, og de øvrige plejende stoffer i Bidro creme, er der skabt en god basis for, at huden får den hjælp, den trænger til. Vidste du, at en arbejdsbi i løbet af 28 dage har arbejdet så hårdt, at den dør? Det er heller ikke alle bekendt, at den samme ægcelle, der bliver til en arbejdsbi, kan blive til en dronning, hvis den fodres med et helt specielt dronningefoder. Et foder, som må besidde fantastiske egenskaber, når det er i stand til at frembringe en betydelig større bi end normalt, som evner at leve 60 dage længere end de andre. Og en bidronning bliver faktisk fem til seks år, hvor hun ligger 2000 æg i døgnet. Denne ejendommelige nærende 58 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


Gele Royal, som arbejdsbierne samler til det æg, der skal blive til en dronning, har man endnu ikke helt udforsket, og dens sammensætning er kun delvis kendt. Aktive stoffer i Gele Royal Man ved, at der i Gele Royal er en række aminosyrer, som bygger vores celler op, en stribe af vitaminer og mineraler, men også nogle komponenter, som virker fugtgivende og åbenbart virker specielt regulerende i almindelighed. Derfor indgår Gele Royal i så mange forskellige typer af produkter og nu også i Danmark i Bidro creme. Virkning på mange hudproblemer Det er værd at forsøge med Bidro cremen, hvis du har et af følgende problemer: • Acne • Eksem • Irriteret hud • Kløende hud • Psoriasis • Rosacea • Rødmen • Solskoldning • Tør hud • Vorter • Åbne porer Smør huden to til tre gange daglig afhængigt af problemet. Fra køer til mennesker til forskernes bord Efter god nordjysk devise: Virker det på gumlende og umælende køer, må det dælme også virke på mennesker. Og det gør det! sund-forskning hører gerne fra brugere af produkterne, så vi kan indsamle så mange erfaringer som muligt, mens de danske forskere og hudlæger får skabt gode gedigne danske forsøg. Mod psoriasis i hovedbunden I serien finder du også hårplejeprodukter, som måske kan gøre en forskel for psoriasis i hovedbunden. sund-forskning hører gerne fra brugere af produkterne, så vi kan indsamle så mange erfaringer som muligt.

Bidros cremeserie er fri for: Parabener Farvestoffer Allergifremkaldende konserveringsmidler Mineralske olier Paraffin Paraffinolier Silikoneolier Vaseline

Pilen danner saliciner for at imødegå angreb fra svampe og andre mikroorganismer, og man mener, at det er en gruppe af salicylderivater, der sammen med en antioxidant (catechin), har en ophelende virkning på de mange hudproblemer.

Gele Royal og pileekstrakterne er økologiske.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 59


Får vi nok magnesium? Man regner med, at over 70 % af befolkningen ikke får det anbefalede daglige tilskud på 300 mg magnesium om dagen, hvilket skyldes, at kosten efterhånden er blevet mere magnesiumfattig. Af Kristine Bindslev

Spørger man sundhedsmyndighederne er svaret, at en normal, alsidig kost dækker vores behov for magnesium. Spørger man nogle af de førende eksperter, som til dagligt forsker i magnesium og dets indvirkning på kroppen, er svaret nej. Ifølge dem ligger det daglige behov for magnesium på 300-400 mg, og det er langt mere, end vi kan spise os til. Dertil kommer, at vanddrivende medicin, natrium, B6-vitamin mangel, hormonelle ubalancer, stort sukkerindtag, stort kaffe- eller alkoholforbrug, diabetes, hjerte- og cancersygdomme, epilepsi og kronisk stress øger behovet for magnesium.

Magnesium spray til led mod smerte indeholder 100 % naturlig magnesiumklorid samt glukosaminsulfat, menthololie og vintergrønolie. Til testgruppen blev der udvalgt tredive testdeltagere, der var af forskellig alder, og som led af forskellige gener som uro i benene, kramper, hold i ryggen, ømme muskler, slidgigt og muskelsmerter. Testdeltagerne anvendte produktet forskelligt: dagligt, et par gange dagligt efter træning eller efter behov. Størstedelen oplevede en positiv virkning efter et par dage, og nogle umiddelbart efter brug. Magnesiumsprayen bruges direkte på huden og skal således ikke først absorberes gennem tarmen. Måske derfor oplevede en del, at deres gener lettede efter et øjeblik.

Magnesium er vigtig for muskelaktivitet og nervesignalering og meget, meget mere. De fleste mennesker i den vestlige verden mangler magnesium. Det er uheldigt, for magnesiummangel kan være fatal.

Studier ved universitetet i Cardiff har dokumenteret, at magnesium spray til led mod smerte absorberes og virker effektivt. Testpersonerne var enige, og samtlige deltagere ville anbefale produktet til andre. Yderlige kliniske studier er påbegyndt.

Av mine ben! Et af de hyppigste tegn på magnesiummangel er muskelkramper og uro i benene. Men hvad er det, der sker i kroppen? En af magnesiums meget vigtige roller er at sikre, at calcium ikke trænger ind i muskelcellerne. Sker det alligevel, opstår der spasmer i musklerne, og det er forklaringen på, at mange ligger søvnløse med urolige ben, kramper og lægge, der slår knuder på sig selv. For lidt magnesium kan også give andre mere alvorlige muskelsymptomer som ustabil hjerterytme eller noget så uskyldigt som de små, harmløse trækninger i øjenlåget, tics, vi alle kender.

Magnesiumspray og magnesiumbad virker her og nu på kramper og urolige ben. 30 testpersoner synes magnesium spray er nemt og virker Et dagligt tilskud af magnesium er tilrådeligt. Så langt så godt, men hvilket slags tilskud skal du vælge? Forskellige kosttilskud med magnesium absorberes forskelligt. Ikke absorberet magnesium er penge ud af vinduet og kan give mavesmerter og diarré. Tager man medicin i forvejen, kan denne forhindre absorption af magnesium gennem tarmen. Nordic Health tilbød tredive brugere af websiden Vild med Dans i Finland muligheden for at prøve magnesium spray til led mod smerte for at måle effekten af magnesium på spray. 60 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Læs mere om det vigtige mineral på: www.sund-forskning.dk/artikler/magnesium.


Erfaringerne fra brugere af produktet triller ind på redaktionen og hos Nordic Health. Magnesium spray bliver brugt til mange forskellige problemstillinger, men allermest til uro og kramper i ben samt til spændinger, fx i skuldre og nakke.

Magnesiums funktion i calciumbalancen Magnesium findes blandt andet i cellernes membraner, hvor det sikrer, at den smule calcium, der findes inde i cellen, ikke slipper ud. Samtidig sørger magnesium for, at der ikke slipper mere calcium ind i cellen, end der skal. Magnesium er dørmanden, der lukker calcium ind og ud efter behov.

BetterYou Magnesium Spray mod Ledsmerte med glukosamin og mentol lindrer smerter i led og muskler. Spray direkte på kroppen for en sikker og høj optagelse - uden om fordøjelsessystemet. Indeholder 100 % naturlig magnesiumklorid fra kilden Zechstein (15 %) samt glukosamin (fra skaldyr), menthololie og vintergrønolie. Flasken på 100 ml indeholder 800 pust. 20 pust af sprayen leverer 180 mg magnesium sammen med glukosamin. Massér olien på det ønskede område. Glucosamin i sprayen er oprindeligt fra skaldyr, derfor er dette produkt ikke egnet til dem, som er veganere eller vegetarer. 100 % naturlig uden kunstige ingredienser. BetterYou sætter en stor ære i at anvende de mest biotilgængelige og naturlige aktive ingredienser. Produktet er produceret i England.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 61


Tarmbesvær?

Ikke her!

Hvilken kaffe byder du uventede gæster? Sådan siger man i en reklame for kaffe, og man fristes til at spørge: Hvilke sorte dråber byder du ubudne gæster som parasitter, vira og bakterier? Svaret er grøn-sort valnødekstrakt, malurt, kryddernellike og mælkesyrebakterier. Af Kristine Bindslev

Hver fjerde dansker døjer dagligt med fordøjelsen. En god fordøjelse er ellers både vejen til højere livskvalitet og sundhed. Derfor giver det god mening at kaste et blik på tarmene, ikke mindst når vi bliver ramt af sygdomme, idet bakterier, parasitter og vira ofte er medårsag til langt de fleste kroniske sygdomme. Heldigvis kan du med få tiltag hjælpe en sund fordøjelse på vej. I kampen mod de ubudne mikro-gæster skal vi en tur dybt ind i mavetarmsystemet og besøge intet mindre end 100 billioner gavnlige, skadelige og neutrale bakterier, som lever side om side. De 100 billioner svarer til 1 ½ kilo mikroorganismer!

Ved at spise Maxiflor tilfører du din tarmflora 11 forskellige mælkesyrebakterier, der hjælper med vedligeholdelse af normal tarmflora.

62 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015


Slaget slås i tarmens indre biokemi Tarmslimhinden er tæt pakket med immunforsvarsceller, der beskytter os mod indtrængende uønskede stoffer – udefra og fra mad og drikke. Det tykke lag af primært mælkesyrebakterier forhindrer ubundne patogene organismer, parasitter, toksiner og ufordøjet mad i at lave ballade. Man kan sige, at der er bakterier, der arbejder for os, og bakterier, der arbejder imod os. Så længe der hersker en naturlig balance mellem dem, er der fred i tarmene. Opstår der forskydninger i deres indbyrdes forhold, bliver balancen ugunstig, og der opstår problemer og ubehag. Mave- og tarmproblemer er som regel: luftdannelse, diarré, hård mave og smerter. I videnskabsmagasinet Nature offentliggjorde en række forskere for nylig resultaterne af et forskningsprojekt, som viser, at cirka hver fjerde af os har alt for få gavnlige tarmbakterier. Forskningen viste yderligere, at for få af de gavnlige bakteriestammer kan føre til for mange af de mindre gavnlige bakterier, og at dette misforhold blandt andet kan øge risikoen for udvikling af fedme og diabetes. Det gælder altså om at have en tilstrækkelig god balance i mælkesyrefloraen, ellers opstår en optimal grobund for den opportunistiske flora – de bakterier og svampe, vi ikke vil have for mange af. Men med grøn-sort valnødekstrakt, malurt, kryddernellike, hvidløg og mælkesyrebakterier kan du selv forebygge og/eller behandle de fleste fordøjelsesproblemer. Den kejserlige nød med (næsten) sort magi Ekstrakt af sorte valnødder anvendes til behandling af parasitter, orme og svampeinfektioner. Grøn-sort valnød virker antiseptisk, og alternative behandlere bruger den til at helbrede betændte tarmvæv samt til at forbedre miljøet i fordøjelseskanalen. Ikke så underligt har den sorte valnød, også kendt som Juglans Nigra, været anvendt som medicin i flere århundreder. Romerne kaldte den sorte valnød ”den kejserlige nød”, nok pga. dens enorme medicinske værdi. På russiske hospitaler har lægerne brugt grøn-sort valnød i flere århundreder til fordøjelsesproblematikker, og indianerne er kendt for at have brugt barken til tandpine, den indre bark til fordøjelsen, saften mod parasitter og hudlidelser samt bladene til væggelus og mider. Ernæringsmæssigt er sorte valnødder rige på kalium, magnesium og de essentielle fedtsyrer omega-3 og omega-6 og således yderst hjertevenlige. Undersøgelser har da også vist, at valnødder nedsætter risikoen for slagtilfælde og hjerterytmeforstyrrelser. Grøn-sort valnød mod candida-svampen Ubalance i tarmfloraen er en åben invitation til candida-svampen. Forskning peger på, at sorte valnødder kan eliminere en overvækst af candida. Man mener, at det skyldes, at sorte valnødder er basiske, og svampe og andre parasitter er ikke i stand til at leve i et alkalisk miljø. Forskningen har desuden vist, at grøn-sorte valnødder virker bedre end svampedræbende medicin. Ud over at hindre svampevækst regulerer grøn-sort valnød-ekstrakt også tarmfunktionen væk fra diarré og etablerer ro i tarmene. Det aktive medicinske stof i valnødden hedder juglon og findes i forskellige koncentrationer afhængig af, hvor fra træet man tager det. Koncentration af juglon er størst i barken. Grøn-sorte valnødder har også vist sig at have afførende egenskaber og kan således afhjælpe forstoppelse.

Kom forkølelsessåret til livs med grøn-sort valnødtinktur, som kommer fra Natur Drogeriet. Dup forsigtigt såret med en vatpind, helst tre til fire gange om dagen. Pga. den sorte farve anbefales det at foretage behandlingen på en fridag eller før sengetid.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 63


Grøn-sort valnød mod hudproblemer Grøn-sort valnød virker normaliserende på tarmen, men kan også bruges til hudgener som herpes, acne, eksem, psoriasis, og ekstraktet virker rensende i sår. Nogle bruger valnødekstrakt til halsgurgling, når man har ondt i halsen. For acne kan man forsøge sig med grøn-sort valnød-tinktur indvortes og udvortes i en fortyndet udgave lokalt på huden. Hvis du vil anvende det direkte på huden, er det bedst at teste det først på et mindre område af dit ansigt. Mod eksem og psoriasis anbefales det kun at bruge grøn-sort valnød-ekstrakt indvortes, da huden er lidt for sårbar til, at man smører det på direkte.

Grøn-sort valnød-ekstrakt kan angiveligt dræbe mere end 100 typer af parasitter og udrydde dem fra fordøjelseskanalen. Er man rejsende til områder med forurenede vandforsyninger, er grøn-sort valnødekstrakt en perfekt rejsepartner.

Grøn-sort valnød er godt for: • Sund fordøjelse • Understøtter regelmæssig afføring som et helt naturlig afføringsmiddel • Antiseptiske helbredende kvaliteter (både indvortes og udvortes) • Hjælper med at rense eventuelle toksiner og farlige patogener ud • Dræber parasitter, svampe, orm • Diabetes • Malaria • Helende på sår i mund og hals Kontraindiktioner - Tag ikke grøn-sort valnød, hvis: • Du har en lever- eller nyresygdom • Du tager blodtryksmedicin • Du har nøddeallergi • Du er gravid eller ammer Nellikeknopper brugt medicinsk i 2000 år Ifølge et par forskere fra University of Maryland Medical Center anbefales det at kombinere grøn-sort valnød med malurt og nelliker for at fjerne rundorm og andre tarmparasitter. Lad os tage et kig på den antiseptiske, desinficerende og bakteriedræbende nellike. Du kender nok den karakteristiske og stærke kryddernellike, som er et krydderi, der består af tørrede blomsterknopper fra nelliketræet Syzygium aromaticum fra myrtefamilien. Nelliker har indbygget et forsvar mod insekter og mikroorganismer, der angriber ude i naturen. De egenskaber kan vi låne, hvis vi anvender nelliketabletter, olie eller te. Kryddernelliker bekæmper alverdens sygdomme Den fede nellikeolie er effektiv som et bredspektret antibiotikum. Historisk set har tandlæger brugt pulveriserede nelliker til at desinficere og behandle tandinfektioner og tandkødssygdomme og desuden til at afhjælpe dårlig ånde, ikke kun på grund af sin aromatiske duft, men fordi nellike dræber bakterier, der forårsager dårlig ånde. Det er det aktive stof, eugenol, som lindrer smerter og betændelse. Nellike kan laves om til en salve og gnides ind i ømme muskler og led for at lindre smerter og øge blodgennemstrømningen til væv. Den stimulerende virkning af nelliker kan lette hovedpine, rydde sindet og reducere træthed. Nelliker kan også lette depression og angst.

64 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Nelliker


Eugenol er ligeledes effektiv til behandling af diarré og svamp - og adskillige dråber fed nellikeolie fortyndet med hvidløg, olivenolie eller sesamolie kan dryppes i øret for at desinficere øregange og afhjælpe årsagen til øreinfektion. Fortyndet fed nellikeolie kan også anvendes topisk til behandling af acne, sår, fnat, insektbid og varmeknopper. Nelliker støtter en god fordøjelse og modvirker tarmluft og kvalme. Kryddernelliker har anti-spasme og slimløsende egenskaber. Nellikete kan lindre hoste og bronchiale spasmer. Ernæringsmæssige fordele Kryddernelliker er rige på mangan. Kryddernelliker indeholder betydelige mængder af kalium, fosfor, magnesium og kalcium. Nelliker er en god kilde til C- og K-vitamin, og i mindre grad vitamin A og B-kompleks. Kryddernelliker er også en stor kilde til kostfibre og omega-3-fedtsyrer. Drys endelig lidt malurt i bægret Normalt forbindes det med noget negativt at få hældt malurt i bægret. Men når det kommer til den kinesiske malurt, kan det være en absolut god idé at stifte bekendtskab med den bitre plante. Bioaktive stoffer fra planten kinesisk malurt anvendes i dag med stor succes til malariabehandling verden over. Stofferne har dog mange andre mulige anvendelsesområder, fx som et alternativ til brugen af antibiotika i fjerkræproduktion. Syddansk Universitet har været involveret i et dansk forskningsprojekt, der bl.a. har undersøgt mulighederne for at bruge planten som et alternativ til visse antibiotika og midler til parasitkontrol i produktionen af fjerkræ. Høns og mænd er ikke det samme, men den antibiotiske virkning af malurt fornægter sig ikke, uanset om man har fjer eller fødder. Yderligere læsning Artemisinin – et effektivt lægemiddel mod malaria, udvundet fra en kinesisk medicinplante, kap. 7 i BIOTEK 2 Anvendt bioteknologi (2012) K. Overgaard og S.G. Sommer (redaktører), L&R Uddannelse.

Invester i din tarmflora med mælkesyrebakterier.

Grøn-sort valnød

Mallurt

Kryddernelliketabletter eller olie, grøn-sorte valnøddedråber eller kapsler, malurtkapsler eller tørrede urter forhandles alle af Natur Drogeriet.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 65


NYHED TIL KVINDER I OVERGANGSALDEREN

Ikke i aften , skat Ebbe og flod i soveværelsets aktiviteter er uundgåeligt livet igennem. Men mange kvinder oplever i takt med overgangsalderen, at lysten helt forlader sengen. Vejen tilbage i hinandens hede arme kan meget vel hedde en buket af rødkløver, humle og damiana. Læs: Rikke Goerlichs bog ”Kvinde kend din urt”, og find masser af gode råd til, hvordan du gør overgangsalderen overkommelig med urter.

Af Kristine Bindslev

Hormonerne spiller mange et puds i menopausen, men det er muligt ved hjælp af urter og planter at genetablere den hormonelle ligevægt og således opleve en overkommelig overgangsalder. Det er bl.a. kvinders faldende hormonniveau, der lægger en dæmper på libidoen og ikke nok med, at kvinderne havner i et elskovslimbo, sørme om de ikke også kan få den mindre fornøjelse af søvnløshed, humørsvingninger, vaginal tørhed, hedeture og på sigt knogleskørhed. Få romancen til at rulle igen Sex holder dig rask, slank og ung. Men hvis lysten er pist forsvundet, så gør som maya-indianerne, få fat i noget damianaekstrakt. Mayaerne har i århundreder brugt damiana mod nedsat sexlyst og depressioner. Nu tror du måske, at damiana er navnet på en gudinde for elskov, og eksotisk lyder navnet da også, men det er en busk med gule blomster, som primært findes ved den Mexicanske Golf, i Caribien og i Sydafrika. Reagensglasforsøg viser, at damiana har en svag østrogenreceptorbindende 66 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

aktivitet og øger progesteronbindingen. I USA anvender man damiana til patienter med depression og ofte til overgangsalderen og nedsat sexlyst. Naturens hormoner lindrer overgangsalderens gener Adskillige undersøgelser har vist, at mange af de gener, som kvinder i overgangsalderen døjer med, kan blive markant mindre ved et dagligt indtag af planteøstrogener og isoflavoner. Naturlige hormoner kaldes også bioidentiske hormoner, da de i deres biokemiske struktur er identiske med de hormoner, kroppen selv producerer. De fungerer i kroppen nøjagtig som kroppens egne hormoner og forstyrrer på den måde ikke kroppens egen produktion af hormoner. I modsætning til syntetiske hormoner, som kan forstyrre kroppens egen produktion af hormoner, give bivirkninger samt øge risiko for visse former for kræft.


Det er dokumenteret, at kvinder i overgangsalderen, som tager et tilskud af rødkløver hver eneste dag, får færre hedeture og hormonelle udsving og mindre grad af knogleskørhed end kvinder, som ikke gør.

Vil du læse nogle af de mange forsøg foretaget med rødkløver, humle og damiana anbefales: * * * * * * * *

Ethnobotany, phyto chemistry, and bioactivity of the genus Turnera (Passifloraceae)with a focus on damiana—Turneradiffusa Improvement of postmenopausal depressive and anxiety symptoms after treatment with isoflavones derived from red clover extracts Influence of red clover-derived isoflavones on serum lipid profile in postmenopausal womenjog_1059 1091..1095 Phytotherapy as alternative to hormone replacement therapy Comparison of the In Vitro Estrogenic Activities of Compounds from Hops (Humulus lupulus) and Red Clover (Trifolium pratense) A randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over pilot study on the use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts A first prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study on the use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts The pharmacognosy of Humulus lupulus L. (hops) with an emphasis on estrogenic properties

Læs mere om humle-plantens egenskaber på: www.sund-forskning.dk/artikler/humulus-lupulus.

Køb blomster - især til kvinder i overgangsalderen Længe har vi vidst, at ekstrakten fra den lille blomst, rødkløver, som står i grøftekanter, kan lindre de gener, som mange kvinder oplever, når de kommer i overgangsalderen. Men vidste du, at kvinder i overgangsalderen også har stor glæde af den flerårige urteagtige slyngplante, humle? Humle er en beroligende urt, god ved dårlig søvn og hedeture - og så indeholder den også phytoøstrogener og støtter leveren i dens mange funktioner, herunder bl.a. nedbrydningen af hormoner. I magasinet Phytomedicine fra 2006, udgave 13, side 119-131, opremser lægerne LR Chadwick , GF Pauli og NR Farnsworth de mange positive forsøg foretaget med humle, og de udtaler, at “præparater af humle, der indeholder 8PN (læs: 8-prenylnaringenin) må betragtes som ”østrogener”, og således kan humle have en gavnlig virkning på den hormonelle aktivitet, hvis det indtages oralt af mennesker. Der findes talrige dyreforsøg og nogle kliniske beviser for, at humle har en terapeutisk berolig-

ende virkning og virker mod søvnforstyrrelser, der ofte er forbundet med overgangsalderen”. De herrer konkluderer således, at humlepræparater bør indtage en fornuftig plads i moderne medicin og indgå som et alternativ i behandlingen af overgangsalderens gener. Jo flere slags planteøstrogener, jo bedre Det giver god mening at finde et kosttilskud med flere slags planteøstrogener, da man i forskningen har set, at kombinationsbehandling og en mangfoldig indsats giver en større og bedre effekt. Et nyt produkt på helsekosthylderne imødekommer netop den tankegang. New Nordic har skabt tabletten Meno Joy, som indeholder 250 mg damiana, 624 mg rødkløver og 100 mg humle. Meno Joy indeholder desuden magnesium, D- og B-vitaminer, som er vigtige for nerve- og hormonsystem. Desuden bidrager magnesium og D-vitamin til opretholdelsen af normale knogler.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 67


Hvis din hjerne er udbrændt og dine binyrer trætte Stress, for meget ståhej, irritation, dårligt immunsystem, mærkværdige problemer med kønshormonerne og i det hele taget et dårligt fungerende liv i dagligdagen, uden at man helt kan sætte fingeren på et bestemt sted på kroppen og sige, her gør det ondt. Måske skal din finger finde de små napoleonshatte, der sidder og vipper ovenpå nyrerne. For du har meget vel trætte binyrer, og det skal du gøre noget ved. I dag, og ikke i morgen. Af Marianne Palm

Det er ikke til at spøge med. En hverdag, hvor problemerne tårner sig op, alt for meget tankemylder, dårlig søvn om natten, en konstant knude i mellemgulvet, sitren ved øjenlåget, ja, symptomerne er mange, og det er let at kalde det hele for stress. Men man kan faktisk godt grave et spadestik dybere og så få kigget på et sæt af de hormonkirtler, der sammen med hjernen er ved at brænde ud, så vi udvider perspektivet og opdager, at vi også kan gøre noget ved det. Skandinavisk urt hjælper både hjerne og binyrer Egentlig begyndte forskningen på de styrkende urter i sportsverdenen. Kunne man på nogen måde øge elitesportsfolkenes præstationsevne, så de kunne komme øverst på sejrsskamlen? Forskningen var intens, og der var store penge på spil i det gamle Sovjetunionen og i Kina - en forskning, vi nu kan nyde godt af. For ud over at øge kroppens evne til at vinde over konkurrenten fandt man en række helt rolige og solide egenskaber, som vi i vores hektiske liv kan gøre brug af. Ikke for at vinde over andre, men for at overvinde stress og alle de symptomer, som følger i kølvandet af trætte binyrer og en overophedet hjerne.

Rosenrods aktive stoffer, rhodosin og salidrosid, har en positiv effekt både på hormonsystemet og på signalstofniveauet i det limbiske system (i lystcentret). Da lystcentret styrer hormonelle funktioner som glæde, lyst og følelser, fik man en forklaring på, hvorfor Rosenrod også kan stimulere sexlysten hos både mænd og kvinder. Læs om forskningen i bogen “Rosenrod”, som du kan købe på www.shopsund.dk til kr. 50,- inkl. porto.

68 sund-forskning - APRIL/MAJ 2015

Standardiseret, så du er sikker på virkning I Arctic Root finder du den velkendte Rosenrod, hvor forskningen har foregået både her i Skandinavien og i Østeuropa. Den ligner til forveksling Sankt Hansurten, men kan meget andet end at pryde efterårets haver. Rosenroden, vel at mærke i et standardiseret ekstrakt, som sikrer et minimum af aktive stoffer, kan gøre en forskel for binyrerne ved at hjælpe dem til at regulere de to hormoner, adrenalin og cortisol. Sammen skal hormonerne sørge for, at vi ikke vælter os selv og kommer helt derud, hvor det bliver med kroniske infektioner og autoimmune sygdomme til følge – for ikke at tale om, hvor voldsomt det kan blive for vores øvrige nervesystem, herunder hjernen, at blive udsat for kaskader af de nødvendige, men voldsomme hormoner, hvis de ikke bliver holdt i skak.

Stille og effektive motionsformer, som opbygger binyrer: Pilates, yoga, stille svømning, cykelture uden ræs, gåture, stille dans, kajak- og roning. Mulighederne er mange, og kunsten er at gøre det i roligt tempo, og hvis du har overskud, med et smil på læben.

Bliv sejrherre i dit eget liv med Arctic Root.


En gammel viden overøst med nye forskningsresultater Carl Linne, den svenske botaniker, som har klassificeret allerflest urter på verdensplan, skrev allerede i 1700-tallet om rodens virkning på ”nedstemthed, hovedpiner, manglende sexlyst- og evne og til at stimulere intellektet”. Senere blev der i litteraturen tilføjet “svage nerver”, og Rosenroden bliver endnu senere kendt som alment styrkende. Alle disse egenskaber er erfaringer, som i dag er blevet bekræftet med moderne forskning, og endnu flere anvendelsesmuligheder er kommet til (to små tabletter daglig): • • • • • •

Styrker binyrerne generelt. Drogen modvirker stress og alle følgetilstande deraf. Modvirker lettere til middelsvære depressive tilstande (især med to tabl. morgen, to tabl. frokost) Forbedring af sexlyst og regulering af kønshormoner, fx ved uregelmæssige menstruationer. Øger energien uden at ”speede” kroppen, det er en rolig tilførsel af mere energi. Øger evnen til at koncentrere sig, og læring er lettere, også under pressede tilstande, som fx ved eksaminer og konkurrencer. Studier har vist, at allerede 30 minutter efter vil du kunne mærke effekten på dine præstationer, og det er hurtigt for et urteprodukt. Forsøget blev lavet på 161 soldater, hvor alle blev udsat for stort pres på en natøvelse. Der var en tre gange bedre evne til at nå resultater end i kontrolgruppen.

”Ikke for at vinde over andre, men for at overvinde stress, og alle de symptomer, som følger i kølvandet af trætte binyrer og en overophedet hjerne”. God søvn skaber mere overskud Prøv fx en fantasirejse, som du finder på youtube, ”Afspænding og fantasirejse af Marianne Palm”.

sund-forskning - APRIL/MAJ 2015 69

sund-forskning april-maj 2015  

Soya og misforståelsen om brystkræft. Forkert behandling af lavt stofskifte. Godnat og sov godt med tryptofan fra græskarkerner. Fejlernæri...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you